Kentaur tél

Page 1

INGYENES VÁSÁRLÓI MAGAZIN 2017. tél, V. évfolyam/4. szám

Légy a partik királynője!

„Óriási a szabadságvágyam!” Címlapon

Dobjuk fel

Lilu

stencillel a karácsonyt!

Stahl Judit receptjei:

Gluténmentes ünnepi finomságok

Pátkai Rozina:

„A közönség rezdüléseiből töltekezünk” Interjú

Horváth Évával

újdonsült szerepéről


Isana szรกraz sampon vilรกgos hajra 200 ml

www.rossmann.hu www.facebook.com/Rossmann.hu www.instagram.com/rossmann_hu


2017. tél INTERJÚ 4

Címlapon: Lilu

10 Horváth Éva 14 Pátkai Rozina SZÉPSÉG 16 Légy a partik királynője!

20.

Készíts füst ös szemet néhány lépés ben!

28.

Mozgás a sz abadban – télen is!

18 Lepd meg a kedvesed! 20 Készíts füstös szemet néhány lépésben! 22 Lehengerlő szempillák 24 Lengjen körül a rózsa, jázmin és vanília illata! ÉLETMÓD 28 Béres Alexandra: Mozgás a szabadban – télen is! 32 Segítség, fáj a torkom! 34 Hogyan tartsd fenn a lángot? 36 Mindennapos fóbiáink és leküzdésük 38 Legendás álmok nyomában 40 Téli horoszkóp: mit üzennek a csillagok? GASZTRO

48.

Kedvezmény es ­kuponajánla taink

42 Stahl Judit: gluténmentes ünnepi finomságok

64.

Mit tehetünk , ha ­válogat a gy erek?

46 Teflon, vas, kerámia – melyiket szeressük? ROSSMANN 19 Saját márkás ajándékötletek: mi kell a nőnek? 26 Hidratálás télen is 48 Kedvezménykuponok 72 Színes hírek a Rossmann világából SZABADIDŐ 50 Programajánló 54 Szingliként is szép az ünnep 56 Vicces külföldi kifejezések KREATÍV 58 Karácsonyfa kreatívan 60 Dobjuk fel stencillel a karácsonyt! BABA-MAMA 62 A pszichológus válaszol 64 Mit tehetünk, ha válogat a gyerek? 66 Babaholmi – használtat vagy újat? 68 Mit tud a nagyi, amit mi nem? SZÓRAKOZTATÓ 74 Démon vagy angyal vagy a párkapcsolatban? 76 Kedvenc karácsonyi emojik 78 Blogger kérdezz-felelek: Bauer Évi – Krémmánia 80 Játssz velünk!

AZ A CSODÁS ­KARÁCSONY!

Mikulás, karácsony és szilveszter – a puha piros sapkák, gyantás fenyőágak, fényes gömbök, forró kakaók, színes csomagok, illatozó sültek, sütemények, csillogó partik, na meg a legértékesebb gyermeki-családi-baráti öröm semmi máshoz nem fogható pillanatai köszöntenek be. És mondani szokás, hogy ilyenkor a megértés, szeretet, odafigyelés vezérel minket, de tényleg? Mert valljuk be őszintén, a csodás pillanatokig eljutni, dekorációról, finom lakomákról, ajándékokról, rendről, tisztaságról, családi békéről gondoskodni, a feszített munka mellett erőn felül teljesíteni igen megterhelő, és ebben most hadd emeljem ki a nők, lányok, asszonyok kiemelkedő szerepét! Nem csoda, ha néha elfogy a türelem és a jóérzés, és már csak a túlélésre játszunk. Hölgyeim, idén könnyítsék meg a helyzetüket: rendeljenek online ajándékokat, főzzenek kisebb vacsorát, fogadjanak el (vagy követeljenek ki) minden segítséget! Ha pedig marad idejük, mindannyiukat sok szeretettel várjuk az év legmókásabb sporteseményén, a IV. Rossmann Mikulás-futáson! Kellemes ünnepeket kíván:

Varga Anita Ágne s,

marketingve zető

és a R ossm ann csapata

3


interjú

Lilu

4

Hiába lépett a ­negyedik x-be, úgy érzi, legbelül egy ­lázadó ­rocker. Az RTL Klub műsor­ vezetője napi s ­ zinten edzi a ­testét, hogy örök fiatal lelkével sokáig ­összhangban maradjon. Ám ez nem jelenti azt, hogy ­aszkétaként élne, így ­karácsonykor sem fog ­egyetlen finom falatot sem ­megvonni magától. ­Kovalcsik Ildikóval, azaz Liluval ­beszélgettünk.


A Viva Tévénél megismert szőke lány mára komoly nővé érett. De mégis magán visel valami soha el nem múló, kifejezetten a ­tinikre jellemző vadságot. Jól érzékelem? Azt hiszem, ezt az anyukámtól örököltem, aki elmúlt már hatvanéves, és még mindig benne van az a bizonyos rock and roll érzés. Nekem is óriási a szabadság utáni vágyam, hogy olyan dolgokat csináljak, ame­ lyekben jól érzem magam. Ez nem jelenti azt, hogy görkoris Cindynek öltözve száguldok az Andrássy úton, de például a nyáron fogtuk ma­ gunkat a barátnőmmel, és meg sem álltunk a Glastonbury Fesztiválig. Egy pillanatig sem lamentáltam azon, hogy 41 évesen, gyerekkel, már nem kellene négy napig sátorban aludnunk. A kedvenc rockbandáin­­ kért gondolkodás nélkül megtettem, fantasztikus élmény volt. Mitől függ, hogy reggel éppen milyen ruhát választasz? Az öltözködésemet is mindig az éppen aktuális hangulatomhoz igazí­ tom. A hétköznapokon általában a sportosabb, lazább ruhákat részesí­ tem előnyben. Ha úgy van kedvem, rikító pink felsőt húzok a farmerhez, ha rosszabb napom van, akkor fekete napszemüveget és kapucnis pulcsit kapok magamra. De az is előfordul, hogy kibontom a hajam, és magas sarkúval, tűzpiros rúzzsal egészítem ki a fehér pólós szettem. Huszonéves korban teljesen természetes, hogy egészségesek ­vagyunk, csak az idő múlása döbbent rá minket arra, hogy ­mennyire kell az egészségünkre tudatosan vigyázni. Te mennyire figyelsz a prevencióra? Azt vettem észre, hogy az egészségtudatosságom a fiam születésével tovább fokozódott. Mindig vigyáztam magamra, de édesanyaként még természetesebb, hogy odafigyelek az egészségemre, már csak Dávid miatt is. A legutóbbi teljes körű kivizsgáláson akkor vettem részt, ami­ kor tavasszal a Mount Everest Expedícióira tartottam Klein Dáviddal és a csapatával. Rendszeresen sportolsz? Az apukám élsportoló volt, jéghokizott. Mind a mai napig az élete része a sport, napi két órát teniszezik. Az anyukám több hegyet meghódí­ tott már, a fizikuma szerintem még az enyémnél is sokkal jobb. Olyan környezetben nevelkedtem, ahol a sport mindig hozzátartozott a min­ dennapokhoz, és a fiam, Dávid is így nő fel. Már egész kicsi kora óta sokszor viszi anyukám gyaloglótúrákra, akár 10-15 kilométeres távot is könnyedén megtesznek. Számomra minden sport kikapcsolódást ­jelent. Van egy otthoni kondigépünk, amire bármikor felpattanhatok, ha dinamikus mozgásra vágyom, de jógára és pilatesre is szoktam járni.

LILU, A KARÁCSONYMÁNIÁS

A kisgyermekes édesanya igazi rajongója a kará­ csonynak. Már november közepén elkezdi a lakás feldíszítését, az ajándékok beszerzését. Volt olyan év, amikor 64 barátját lepte meg saját készítésű mézeskaláccsal. „A szentestét – mint a legtöbben – szűk családi körben töltjük. Dávid még hisz a Jézuskában, s ameddig csak lehet, szeretnénk a csodát megtartani az életében. Éppen ezért a legnagyobb titokban csempészem az ajándékokat a fa alá” – mesélte Lilu.

Az étkezésben is ennyire tudatos vagy? Cukros és fehér lisztes ételekből minimálisat fogyasztok, és valahogy úgy alakult, hogy esténként nem is vagyok éhes, így ilyenkor már nem eszem. De ez nem jelenti azt, hogy ha este beülünk valahova, akkor én ne vacsoráznék. Ennyire nem vagyok szigorú magammal.

5


interjú A XXI. század vívmányai közé tartozik, hogy az elmúlt 10-20 évben már egyre több az olyan orvosi, bőrgyógyászati kezelés, amelyek késleltetik arcunk öregedését. Élsz ezekkel a lehetőségekkel? Szeretem kipróbálni az újdonságokat, de jobban hiszek a minden­ napos otthoni bőrápolásban. Nem tagadom, kencefüggő vagyok. Azt tanultam az anyukámtól is, hogy egy nő legyen mindig ápolt. Az idő múlása pedig őt igazolta, meglátszik az arcán a folyamatos törődés, nagyon szép a bőre. Sokat utazom a világban, mindenhol kutatom a helyi specialitásokat. Hosszasan tanulmányozom a ter­ mékek hatóanyagait. Szibériában, Oroszországban például nagy­ szerű kaviáros krémekre leltem. Kedvelem a biokozmetikumokat is, szinte nincs is olyan nap, hogy valamilyen pakolással ne kényeztes­ sem a bőröm. Fontos számomra a fényvédelem és a ­hidratálás, így ezekre különös gondot fordítok.

A Keresem a családom egy komolyabb műfaj, mint a Való Világ. Tudatosan döntöttél a váltás mellett? A VV utolsó szériáját azért nem tudtam elvállalni, mert új felkérés érkezett az RTL kreatív igazgatójától. Felhívott, és azt mondta, van egy új műsor; a Keresem a családom. Én örömmel vállaltam a felkérést, és ezzel az új kihívást, de nagyon sajnáltam, hogy az utazások mellett már nem maradt időm a realityműsor forgatásaira. Az élő műsor varázsa és nehézsége semmihez sem hasonlítható. Nem könnyebb vagy nehezebb egy reality- vagy egy dokumentumműsor, egyszerűen csak más műfaj. Mikorra várhatjuk a Keresem a családom újabb szériáját? A tényleges forgatást hosszú kutatómunka előzi meg, amely már javában zajlik. Pontos időpontot még nem szeretnék mondani, de az biztos, hogy lesz folytatás. A műsor kapcsán bejártad a világot. Van még olyan hely, ahová nagyon szeretnél eljutni? Igen. Japánba. Nyolcéves voltam, amikor az osztályunkba érkezett egy japán kislány, aki gyönyörű képeslapokat mutatott nekem. Örökre belém ivódott az a pillanat, amikor a kezembe fogtam a fekete betűket ábrázoló rizspapírt. Azóta vágyom oda. Sokat olvastam a kultúrá­ jukról, az Instagramon gésákat követek. Ugyanúgy vonz a karaokés, videojátékos, fényektől vibráló, felgyorsult Tokió világa, mint Kiotó letisztultsága. Remélem, a közeljövőben sikerül úgy összeegyeztetnem a munkám és a magánéletem, hogy legalább két hétig elmerülhessek Japán csodálatos világában.

6

NÉVJEGY

Kovalcsik Ildikó – Lilu Született: 1976. május 20.

Tanulmányok: ­ELTE Állam- és ­Jogtudományi Kar Férje: Árvai László ­operatőr Gyermeke: Dávid, 2009-ben született Legutóbbi műsorai: X-Faktor, Való Világ, Keresem a ­családom Blogja: Lilu Trender a ­Cosmopolitan oldalán

1. Garbós kötött ruha: Pinko 2. Kötött rózsaszín felső: Max & Co / Szoknya: Threee 3. Átlapolós rózsaszín body: Pinko / ¾-es nadrág: Pinko / Szandál: Musette

Mi az a tevékenység, amely a legjobban megnyugtat, regenerál? A zene az, ami teljesen kikapcsol. Nem telik el úgy a nap, hogy ne hallgatnék valamit, ez a lételemem. Forgatások közben sok az üres idő, vagy a hosszú repülőutakon. Ilyenkor felveszem a fülhallgatóm, és máris egy lakatlan szigeten találom magam. A stáb is tudja, hogy ilyenkor pihenek, és nem szoktak zavarni közben.


Szöveg: T. G. / Fotó: Sárosi Zoltán / Stylist: Milkovics Krisztina / Smink: Pádár Detti (Múzsa Sminkstúdió; www.facebook.com/dettismink) / Haj: Kovács Krisztián

Óriási a szabadságvágyam

7Altapharma Izlandi zuzmรณpasztilla 40 db

www.rossmann.hu www.facebook.com/Rossmann.hu www.instagram.com/rossmann_hu


interjú

Horváth

Éva

Szépségkirálynő, modell és műsorvezető. Horváth Éva nemrég talán minden eddiginél fontosabb szerepbe lépett, hiszen május óta már Kristóf boldog anyukája is. Közben azonban egyáltalán nem hagyott fel korábbi tevékenységeivel sem, melyeket könnyedén össze tud egyeztetni az anyasággal. Horváth Évával beszélgettünk névválasztásról, gondoskodásról, egészséges életmódról és természetesen a karácsonyról is.

Köszönöm, hogy beszélhetünk! Vagy Kristófnak köszönjem meg, hogy kimenőt kaptál tőle fél órára? Éppen a pörgettyűjét nézi az ágyban – válaszol a vonal túlsó végén Horváth Éva. – Minden egyes alkalommal úgy csodálja, mintha csak most látná először. Hosszú éjszakátok volt? Kétszer kellett csak felkelnem hozzá, úgyhogy nem panaszkodom. Sokan mondták, hogy majd minden­ képp használjam ki, amíg napközben alszik, addig pihenjek én is. Ez nem igazán jön össze, ha már fél órát szundikál egyhuzamban, nagyon büszke vagyok rá. De ez egyáltalán nem baj! Én sem alszom nappal, nem vagyok az az éjjelibagoly-típus. Amikor reggeli műsort vezettem a tévében, mindig elsőnek érkeztem, én ébresztettem hajnalban a biztonsági őrt. Fiatalon is leléptem már kettőkor a bulikból, nem maradtam reggelig a többiekkel.

10

Azt tudjuk rólad, hogy nagyon szeretsz p ­ örögni a hétköznapokban. Nehéz volt megszokni, hogy most az elsődleges feladatod az, hogy ­Kristófról gondoskodj? Korábban is gondoskodó típus voltam, úgyhogy Kristóf könnyedén beilleszkedett a mindennapjaim­ ba. Viszem magammal mindenhová, sokat van emberek között. Rendszeresen meg is szokták jegyezni, hogy mindenkire mosolyog. Az is a célom ezzel, hogy megtanulja élni az életet. És így igazá­ ból szinte ugyanúgy pöröghetek, mint korábban. Nyilván egész napos munkákat már nem vállalok el, maximum három-négy órásakat, már csak azért is, mert fontosnak tartom az anyatejes táplálást, nem hagyhatok ki etetést. De most is taníthatok három modelliskolában, vannak televíziós felkéréseim, na meg persze fotózásaim is. A terhesség alatt próbál­ tam visszavenni kicsit, de annyira azért nem sikerült, talán ezért lett a gyermekem is ennyire örökmozgó.


És hogyan lett Kristóf Kristóf? Nem volt egyszerű, mert az utónévkönyvben olyan nevek vannak manapság, hogy egészen elképesztő. A párom néhány perc lapozgatás után passzolta vissza nekem, és én is legalább két nap alatt rágtam át magam rajta. Abban biztosak voltunk, hogy nem szeretnénk a manapság divatos szappanoperákból kölcsönzött nevet vagy hasonlót adni neki. A másik, amire nagyon figyeltünk, hogy a világ minden pontján működjön a neve. Nekem emiatt hatalmas szerencsém volt az Évával, bárhol ki tudták ejteni. Így ugyebár sok név kiesett a pikszisből, ha jól emlékszem, az Ádám és a Martin maradt meg. A Kristóf mellett természetesen. Közben nézegetem a fotóidat. Azta! Villámgyorsan ismét bomba formába lendültél. Mi a titkod? Köszönöm szépen. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a terhesség alatt rengeteg édességet ettem. A reggelt a cukrászdában kezdtem, aztán ebédre és talán még vacsorára sem hagytam ki. Közben tudtam, hogy terhesség ide vagy oda, ezt hosszú tá­ von nem engedhetem meg magamnak. Át is tértem a huminsavas csokira, ami egészséges, tele van vita­ minnal. Most azt eszem desszert helyett. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem kívánok meg egy jó kis krémest, de mostanra csökkent az édesség utáni vágyam. Tudatosan odafigyelek az étkezésre.

Szöveg: Nagy P. Tamás / Fotó: Süel

És mellette mozgásra is van lehetőséged? Nyilván nem annyiszor, mint szeretném, de amint tudtam, elkezdtem sportolni. Imádok Kristóffal babakocsistul futni a Margit-szigeten. Közben an�­ nyira jó, ahogy a kismamák és kispapák gratulálnak. Egyébként is hiszek abban, hogy ha kicsi korától kezdve sportos és egészséges életmódhoz szok­ tatom, akkor később ő is így szeretne élni. Nincs is annál jobb, mint amikor a szülők már nagyobb gyere­ keiket viszik magukkal a futóversenyekre. Amíg anya vagy apa fut, addig ők bandáznak, zajlik körülöttük az élet. Alig várom, hogy mi is ott tartsunk, hogy félmaratonon indulhatunk. És mi a helyzet a médiával? Az látszik, hogy a ­párod szereplés terén a háttérbe húzódik. ­Gondolkoztatok már azon, hogy Kristófnak mi lenne az ideális megoldás? Ez borzasztóan nehéz kérdés. Isten ments, hogy napi szinten az emberek elé toljam. Ugyanakkor az éle­

Kristóf ­mindenkire mosolyog temnek aktív része, tehát teljesen nem fogom tudni kihagyni. Nem lesz egyszerű, de meg kell találni az arany középutat. Jelenleg ugyebár a közösségi oldalam a legaktívabb. A párommal mindig közösen döntjük el, hogy egy bizonyos fotó Kristófról kike­ rülhet vagy sem. Közben a pörgettyű épp a „Jöjj el, kedves Télapót” játssza. Biztos készülsz már a karácsonyra. Gondolkoztál már azon, hogy milyen lesz az első a kisfiaddal? Nyilván teljesen más, mint a korábbiak. Szerintem a fát már jóval hamarabb feldíszítem, lesz rajta csenget�­ tyű, belámpázzuk teljesen, hogy csillogjon-villogjon. Tudom, hogy egy kisbaba még nem fog fel mindent, de szeretném, ha átérezné a hangulatát. Gyerekkorunk­ ban nekünk macis égőink voltak, anyukám megtalálta őket, úgyhogy azokat is bevetem. Annyira szereti a lámpákat, hogy amíg majd nézegeti, biztosan lesz fél órám készülődni. Ajándékokat is fog kapni, amiket nyil­ ván még mi fogunk kicsomagolni neki. Szeretem úgy kezelni Kristófot, mint egy nagyfiút. Ezért sem gügyö­ gök neki soha, rendesen ejtem ki előtte a szavakat. Hármasban vagy nagy családdal ünnepeltek? Szenteste biztosan hármasban. Aztán körbelátogat­ juk a családot, megyünk természetesen a nagyszü­ lőkhöz, hiszen nekik is ez lesz az első karácsonyuk az unokájukkal.

11


Vásárolj 2000 Ft értékben bármely üzletünkben vagy Online Drogériánkban! Gyűjtsd a vásárlásért járó matricákat, és szerezd meg kedvezményes áron

EXKLUZÍV ÁGYNEMŰ-KOLLEKCIÓINKAT! LEPEDŐ

(180x200 cm)

Teljes áron: 2599 Ft/db 10 db matricáért: 1599 Ft/db 15 db matricáért: 699 Ft/db

ÁGYNEMŰ

(paplanhuzat: 140x200 cm, párnahuzat: 70x90 cm, kispárnahuzat: 40x50 cm)

Teljes áron: 9999 Ft/db 10 db matricáért: 4999 Ft/db 15 db matricáért: 2599 Ft/db

SZETT

(2 db választható ágynemű+1 db lepedő)

20 db matricáért: 8999 Ft/szett


JÁTSSZ ONLINE IS! Kérd a pénztárnál a matricák beváltásáért járó online kuponodat! 10 matrica beváltása után 1 db kupont, 15 matrica beváltása után 2 db kupont, 20 matrica beváltása után 3 db kupont adunk. Töltsd fel a kupon kódját a www.varosilegenda.rossmann.hu oldalra, és NYERJ álomhétvégét romantikus vacsorával vagy 2 fős álomutazást!

HETENTE: 2 FŐS ÁLOMHÉTVÉGE

ROMANTIKUS VACSORÁVAL

FŐDÍJ: 2 FŐS ÁLOMUTAZÁS DOMINIKÁRA

A képek csak illusztrációk.

Nyereményjátékunk országos. A promóció ideje alatt minden üzletünkben 2000 forintonként matricát adunk vásárlóinknak. A matricákkal csak a készlet erejéig vásárolhatók meg kedvezményes árú termékeink. Sérült, nem eredeti matricát és matricagyűjtőt nem áll módunkban elfogadni. A matrica készpénzre nem váltható. A matrica és a matricagyűjtő minden típusú sokszorosítása tilos! Kérjük, őrizd meg a kupont a sorsolásig!

Részletek és kódfeltöltés: www.varosilegenda.rossmann.hu A promóció időtartama: 2017. október 9. – december 24. A kedvezményes áron megvásárolható termékek csak a készlet erejéig elérhetők!


interjú

Pátkai

Rozina

A közönség rezdüléseiből töltekezünk 14


Későn kezdett el éneket tanulni, de gyorsan behozta a lemaradását. ­Pátkai Rozina csak néhány éve ­fogott bele a latinjazz-muzsikálásba, de már jó néhány díj kísérte rövid pályafutását. Fellépésein megjelenésére mint vizuális tartalomra gondol, amely kiegészíti a zenei élményt és a ­színpadképet. Miért pont latin jazz? Egy londoni tanulmányi kirándulás során teljesen véletlenül egy bossa nova válogatásra bukkantam. Astrud Gilberto hangja, hangszíne meghatározó alapélmény volt számomra. Viszonylag későn kezd­ tem el éneket tanulni, harmincévesen iratkoztam be az Etűd Zeneiskolába Winand Gáborhoz. Lassan alakult ki bennem a hivatástudat, tulajdonképpen most is mindennap igyekszem tenni azért, hogy felnőjek a feladathoz.

Fotó: Zsólyomi Norbert

Meglehetősen jól sikerült. Elég, ha csak a díjakra gondolunk, amivel már elismerték a munkásságodat. Épp a minap vetették a szememre újdonsült zenésztársaim, hogy mindig ezekkel a díjakkal jövök a sajtóban. De hát mit tehetnék? Büszke vagyok arra, hogy ennyi elismerést kaptunk az utóbbi években. Nagyon hálás vagyok Tóth Mátyásnak, Soós Mártonnak, Pecze Balázsnak és Cseh Balázsnak az első lemez sikeréért, amellyel az Independent Music Awardson közönségdíjasok lehettünk. Később Fenyvesi Márton producer nagyszerű hangszerelésével a Made in New York Jazz Competition egyik díját is sikerült elnyerni. Nyilván rengeteg munka van mögötte. És így az ünnepek tájékán is sűrűsödnek a ­feladatok. Egyáltalán mennyire hatja át egy koncertedet a karácsony hangulata? Bár előfordult, hogy adtunk már elő karácsonyi dalt bossa nova hangszerelésben, nekem ez az ­ünnep a családról, legfőképpen a gyermekeim­ ről szól. Természetes, hogy ebben az ­időszakban rengeteg a munka, de talán ilyenkor még

f­ ontosabb, hogy ne vegye el minden időmet a koncertekre való felkészülés, hanem minél ­többet lehessek a kislányaimmal. Miközben itt a nagy hidegben, gondolom, a hangszálaidra is jobban kell figyelned, ­nehogy megfázzanak. Rendszeres gyakorlással tartom karban őket, illetve kerülöm a szélsőségeket. Télen még szigorúbban követem nagyszerű tanárom, Bátori Éva fantasz­ tikus tanácsait, iránymutatásait, de van néhány egyszerű italreceptem is a dolgosabb napokra. A szépségápolásra, a színpadi megjelenésre is hasonlóan hangsúlyt fektetsz? Természetesen nőként mindez nekem is nagyon sokat számít: úgy próbálok öltözéket választani, hogy ne tereljem el a figyelmet a zenéről. Fontos számomra, hogy a ruhám, a cipőm, illetve a smin­ kem is valamilyen finom vizuális tartalommal járuljon hozzá a színpadképhez, akár a vetítéshez, akár szabad tér esetén a természeti környezethez. Igyekszem követni a hazai divattervezők munkás­ ságát, és nagyon boldog vagyok, hogy közülük számos művésszel aktív a kapcsolatom. És a közönséggel? Szeretek beszélni hozzájuk! Ennél már csak az a jobb, ha felszabadultan válaszolnak is nekem, ­illetve velünk énekelnek. Egy jazzkoncerten a ­közönség rezdüléseiből is töltekezünk, ez aktívan alakítja a zenei történéseket – még ha nem is direkt módon. Érezzük, ha eleinte kevésbé oldottabbak a hallgatók, és az is hatással van ránk. Nagyon ka­ paszkodunk, hogy minden szépen sikerüljön. Aztán később, amikor már mindenki elengedi magát, a zenélés jutalomjáték, igazi közös öröm. Hol lehetünk része ennek az élménynek a közeljövőben? Legnagyobb örömömre meghívást kaptunk a ­Művészetek Palotájába: január 17-én különleges lát­ vánnyal és zenei újdonságokkal készülünk. Az Ávéd János szaxofonossal és Tóth István gitárossal alapí­ tott akusztikus megszólalású triót Rohmann Ditta csellóművész és Dés András ütőhangszeres egészíti ki. Nagyon várom, hogy mindemellett bemutathas­ sam új, Minka nevű elektronikus zenei projektemet is.

15


szépség

Légy a partik

1

királynője!

EPI A TÉL NEMCSAK AZ ­ÜNN EM AN ­PILLANATOKAT, ­H HOZZA, A PARTI­SZEZONT IS ­MEG NK ETÜ ÉPH AMIKOR VÉGRE KIL NTÜ ÉS , ÓL A HÉTKÖZNAPOKB OR SK MÁ HA DÖKÖLHETÜNK. N LENEM IS, ILYENKOR IGAZÁ BBEK SZE RÉ HETÜNK KICSIT ME ! AN SB A RUHAVÁLASZTÁ

2

4

6

3

5

1. Csipkebody – Women’ Secret 11 595 Ft, 2. Virágmintás szoknya – H&M/ERDEM Kollekció 49 990 Ft, 3. Táska – H&M/ERDEM Kollekció 59 990 Ft, 4. Overall – Women’ Secret 11 595 Ft, 5. Zöld csipkeruha – H&M 12 990 Ft, 6. Ujjatlan virágmintás ruha – H&M/ERDEM Kollekció 39 990 Ft

16


10

9 7

11

8

16

12

13

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, szeptember 30-án érvényesek. 2., 3., 6. Csak a H&M online üzletében elérhető. 7., 8., 10. KE Fashion 1065 Budapest, Hajós u. 19. / 16. www.missrebel.hu

14

15

7. Nella fekete csipkebetétes felső – KE Kovács Erika Fashion designer 12 990 Ft, 8. Mita fekete-arany maxiszoknya – KE Kovács Erika Fashion designer 35 000 Ft, 9. Fülbevaló – H&M 9490 Ft, 10. Francesca fekete ruha – Grazia X KE 22 990 Ft , 11. Partitáska – H&M 6990 Ft, 12. Magentaszínű csipkefelső – Orsay 7995 Ft, 13. Zöld pliszírozott szoknya – H&M 14 990 Ft, 14. Hímzett táska – Orsay 6995 Ft , 15. Piros cipő – H&M 14 990 Ft, 16. Overall – Miss Rebel 10 990 Ft

17


szépség

Y DR ÁGÁBB ÖRÖK APRÓSÁG, VAGY AK ÁR EG LEGYEN AZ EGY KEDVES ÁNDÉK LÉNYEGE, HOGY SZ ÁNT KARÁCSONYI AJ DARAB, A PÁRUNKNAK ÁMÁR A! HÁNY TIPP FÉRFIAK SZ SZÍVBŐL ADJUK. ÍME, NÉ

NAK AJÁNDÉKÖTLETEK FÉRFIAK

Lepd meg a kedvesed! 2

1

4

3

5

8 6

7

12 11

10

1. Mintás sál – H&M 2990 Ft, 2. Férfisapka – H&M 3990 Ft, 3. Isana Men szakállápoló balzsam 1299 Ft, 4. Isana Men 4 pengés borotvakészülék 1 db borotvabetéttel 1999 Ft, 5. Isana Men Q10 krém 899 Ft, 6. Isana Men Blue after shave 999 Ft, 7. Férfióra – Tissot/BL Óraszalon 259 900 Ft, 8. Férfipulóver – ­Springfield 9995 Ft, 9. Zokni – H&M 2 pár 2990 Ft, 10. Férfitúracipő – New Balance, Iguana Falls/Premier Outlet 35 990 Ft, 11. Férfi szövet hátizsák – Springfield 12 995 Ft, 12. Férfi gurulós sporttáska – Carry On Daily / Lsshop.hu 18 990 Ft

18

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, szeptember 30-án érvényesek. 7. www.oraszalon.hu / 10., 12. www.LifeStyleShop.hu

9


Mi kell a nőnek? Saját márkás ajándékötletek

WELLNESS & ­BEAUTY tengeri sós és olajos testradír, 300 g Vérnaranccsal és kakukkfűvel. 1399 Ft 4663 Ft/kg

WELLNESS & ­BEAUTY habzó fürdősó tőzegáfonya-­ kivonattal és ­argánolajjal, 160 g E-vitamin- és ápoló­ olaj-tartalmának köszönhetően védi a bőrt a kiszára­ dástól, és puha, kellemes tapintást kölcsönöz. 999 Ft 6 244 Ft/kg

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek.

FOR YOUR BEAUTY ­ profi alapozószivacs Tojás alakú alapozószivacs, melynek segítségével tökéletes, homogén sminket készíthetünk. 799 Ft

RIVAL DE LOOP YOUNG C ­ razy Matt n Last száj­fény Több órán át az ajkaidon ma­ rad anélkül, hogy kiszárítaná azt. Az applikátornak köszönhetően különösen könnyű használni. 549 Ft

FUSS WOHL ­elektromos körömpolírozó szett Másodpercek alatt elvégzi a köröm polírozását és elő­ készíti a lakkozásra. 4999 Ft

RIVAL DE LOOP YOUNG G ­ litter Effect körömlakk, 9 ml Abszolút trendi ­körmök. Hosszan ­tartó, tökéletes hatás. 449 Ft

FOR YOUR BEAUTY Mexico hajhúzásmentes hajkefe Professzionális kialakítása révén kíméletes a ­hajhoz, antisztatikus ­hatású. 1999 Ft

19


szépség

KÉSZÍTS

„Szépségünkkel

füstös szemet néhány lépésben!

önmagunknak és ­környezetünknek is örömet ­okozunk, és persze ­ön­bizalmunkat is növeljük.”

Pá dá r Detti

profi sminkes, arc- és lélekszépítő

Minden nő álma, hogy egyszer az életében legyen füstös sminkje. Öltöztet, vonzó, ellenállhatatlan tekintetet kölcsönöz, és mindig divatos. Hiszed vagy sem, a füstös smink az egyik legkönnyebb technika. Persze, némi alaptudást, illetve jó eszközöket és türelmet is igényel a satírozáshoz. A következő néhány lépéssel te is megvalósíthatod kedvenc sminkedet!

2

1

20

Intenzív színű sminkeknél először a szem sminkjével kezdünk, az alapozást ezután készítjük el a szemfesték leszóródása miatt. A szemhéjra vékony rétegben korrektor kerül, hogy egységesítsük a bőrszínt. A szemhéjbázist ecsettel vagy ujjbeggyel fel­ visszük a mozgó szemhéjra, széleit elpuhítjuk, akár egy szemfestéket. Fekete szemceruzával az alsó és felső pillatőben is kontúrozunk, a vonalakat rövid szőrű ecsettel elsatírozzuk. Ne ijedj meg, hogy a szemhéjbázisra még egy krémes állagú terméket, vagyis a szemceruzát rakjuk.

Középbarna, matt árnyalattal a mélyítő vonalban körbeárnyaljuk a szemet, átmenetet képezünk a sötét vagy fekete színnek, és mélységet adunk a sminknek. Az alsó pillasort is árnyaljuk a matt barna szemhéjfestékkel, és a ceruzasatír egészé­ re végigsimítjuk.


3

A sötét vagy fekete színt felvisszük a mozgó szem­ héjra, széleit összedolgozzuk a mélyítő ívben lévő középbarnával. Az alsó pillasoron a pillatőbe satírozzuk a fekete szemhéjfestéket. A szem alatti területet tisztára töröljük, és befejez­ zük a sminket.

Fotó: Szakos Péter (Yanza Design) / Smink: Pádár Detti (Múzsa Sminkstúdió; www.facebook.com/dettismink) (Pádár Detti fotóját Hámori Zsófi készítette – www.hamorizsofia.hu)

4

Közepes vagy teljes fedésű alapozóval egységesítjük a bőrt – a füstös szem makulátlan arcon mutat igazán, ezért ajánlom akár a teljes fedést. Ezután a szem alatti elszíneződéseket, karikákat korrektorral világosítjuk és korrigáljuk. Púderrel rögzítjük és mattítjuk a bőrfelszínt. Fekete spirállal festjük a szempillákat, és a vízvonalat is áthúzzuk feketével, utóbbi elmaradhatatlan kelléke a füs­ tös sminknek, drámaivá, igézővé varázsolja a tekintetet.

Szemöldökzselével megigazítjuk a szemöldök szálait, ívet és színt adunk neki. Könnyed mozdulatokkal felvisszük az arcpírt, legjobb, ha mályvabar­ na színűt választunk: a kontúrozás hatását is elérhetjük vele, és életet lehel orcáinkba. Az ajkakra krémes nude színű rúzs kerül, ez a klasszikus kombinációja a füstös szemnek. Ha azonban bátrabbak vagyunk, és az idei őszi/téli trend hozzánk is elért, akkor válasszunk burgundi rúzst. A szabályt, miszerint egy területet hangsúlyozunk a sminkben, felejtsük el, inkább törekedjünk az egyen­ súlyra. A hatás erőteljes lesz, nem hétköznapi, és eléggé bátor, mégis hordható. A burgundi rúzzsal egy másik személyiséget ölthetünk fel, új oldalunkat ismerhetjük meg. Izgalmas utazás!

21


szépség

Lehengerlő

szempillák

Ismerjük a mondást: a szem a lélek tükre. A társas kapcsolatok elengedhetetlen része a szemkontaktus, és tudjuk, hogy a férfiak legtöbbje is a szemünket nézi meg először. Tekintetünket pedig még vonzóbbá tehetjük a szép szempilláinkkal. Szerencsére ma már nem a buli előtt felragasztott műpillák korát éljük. Sokkal kímélőbb és attraktívabb megoldások közül ­válogathatunk. A nagy népszerűségnek örvendő szálas szempillák felhelyezése például személyre szabott megoldást kínálhat a szépülni vágyók­ nak. Ennek során különleges csipesszel szeparálnak el egy saját szálat a többi pillától, ennek a tövébe helyezik a pótlást, melynek súlya könnyebb, mint eredeti társáé. Nem nehezíti el a szemhéjat, és saját pilláink kihullását sem okozza. Ívelt, dús, göndör vagy hosszú? Ez már a vendég kérésein múlik. Sőt, ma már lehetőség van az alsó szempillák hosszabbítására is, a még élénkebb hatás eléréséhez. Ha azonban az ünnepek alkalmával különlegesebbre vágyunk, akkor választhatunk színes pillákat is! Karácsonyi vagy szilvesz­ teri partira pedig kérhetünk strasszokat, de egy egyszerűbb, a szemünk színéhez passzoló pillasor is sokkal élénkebbé teszi az arcunkat! Akik végképp a természetesség hívei, válasszák a ricinus­ olajat. Egy régi spirál segítségével vigyük fel a pilláinkra ­lefekvés előtt a kencét, a hatás garantáltan nem marad el!

22

rtós Íme, néhány ta tató és ­szemkápráz zetestől tipp a ­termés ákig. az ­ünnepi ex tr


Engedd, hogy észrevegyenek láthatóan puhább ajkaiddal. eos Visibly Soft™ ajakbalzsam, természetes pihentető olajokkal gazdagítva, hidratáló shea vaj és antioxidáns vitaminokkal C&E, azonnali puhább és szebb ajkat nyújt. Ásványi olajok nélkül.


szépség

Lengjen körül

a rózsa,

jázmésivnan

ília illata!

A hűvösebb időjárás a nehezebb, fűszeresebb parfümöknek ­kedvez, és még soha nem voltak ennyire népszerűek az intenzívebb, erőteljesebb és leginkább nőies virágos, valamint a ­gourmand-akkordok, mint idén télen.

24

üm ­ A gourmand-parf ek tel é ­ az k vő ete össz tek rül ke ól áb ág vil ­­­ked ­ az ­il­latokba. A leg d-­ veltebb gourman ramell, jegyek: vanília, ka , dé olá ok praliné, cs z. mé , ­cukorkák

Az illatjegyek a par fümök összetevői. Ezek lehetne k virágos, fás, gyümölcsös, fűszeres jegyek. Általá-

ban 10-20 illatjegyből áll egy par füm, de van olyan

illat , amelyben 200 -nál is több található. Bizonyos

illatjegyek alkotnak egyegy akkordot, amelyből végül felépül maga az illat, csakúgy, mint a zenében a hangjegyek először

akkordokká állnak össze, majd kész dallammá.

Dobos Andrea, a Par fümblog szerzője

www.parfumblog.hu

Az idei téli parfümtrend egyértelműen a virágos összetevők hang­ súlyát emeli ki. A tubarózsa most szinte minden új termékben megjelenik, gyakran kiemelt szerephez is jut. Rendkívül intenzív, addiktív illata egyszerre krémes és friss, a nőiességet, é­ rzékiséget jeleníti meg. Mellette a jázmin és a rózsa is nagyobb figyelmet kap a szezonban. A virágok királynőjeként ismert rózsa mindig is népszerű parfümösszetevőnek számított, a modern ­trendekben elő­szeretettel emelik ki tiszta, púderes és friss illatát, amely a ­romantikus felhangokért felel. Hugo Boss egyik legnépszerűbb parfümjében például a fehér virágok érzéki akkordja meleg ámbrás­fás alapok mellett bontakozik ki intenzíven. Soha nem volt ekkora érdeklődés a gourmand-illatjegyekben gaz­ dag parfümök iránt sem, mint most! A vanília szinte minden jelentős parfümben jelen van, legyen szó női vagy férfi változatról. Édes és krémes aromája rendkívül jól párosítható a virágos parfümjegyek­ kel: tartósabban, ugyanakkor testesebben, élénkebben illatoznak tőle. A kávé aromája kifejezetten hangsúlyossá vált, és előszeretet­ tel kombinálják édes cukorkás jegyekkel, a legtrendibb téli illatok­ ban a kávé és a praliné, vanília vagy csokoládé jelenléte garantált. Az egyik legnépszerűbb parfüm a Kenzo Amour, amelyben a vanília mellett krémes és meleg, szinte ölelni való jegyek találhatóak. A téli trendben is megfigyelhetők az uniszex illatok. A régebben javarészt férfias jegyként megjelenő fás összetevők ma már a leg­ több női parfümben is fellelhetőek, jellemzően valamilyen virágos, nőies és érzéki vagy uniszex hatású fűszeres, orientális akkord mel­ lett. Ugyanakkor egyre több férfi fedezi fel a női parfümrészlegen található tiszta és friss aromájú illatokat magának. Az uniszex illatok első úttörőjeként is ismert Calvin Klein CK One titka az aromás és citrusos jegyek harmóniája, melyben a zöld és fás jegyek intenzíven jelen vannak.


B E AU T Y W W W.T H O M A S S A B O . C O M


inkkel e k é m r te s á k r á saját m

Hidratálás télen is

ISANA nosztalgia ápoló kézkrém, 30 ml Pantenol-, ­sheavaj-, kókuszolaj- és avokádó­ olaj-tartalmának ­köszönhetően ­ideális kéz-, test- és ­arcápolásra. 449 Ft

ISANA MED t­ est­ápoló, 250 ml Ápolja és ­kényezteti az érzékeny, ­ki­száradásra ­hajlamos bőrt. Könnyen ­beszívódik, nem hagy hátra ­zsíros érzetet. 649 Ft 2596 Ft/l

14967 Ft/l

1248 Ft/l

WELLNESS & ­BEAUTY ­testolaj, 150 ml Sheavajjal és ­hidegen sajtolt ­jojobaolajjal. 999 Ft 6660 Ft/l

26

ALTERRA Bio Soft krém, 150 ml Biosheavajat, biokókusz­ olajat és bio aloe verát tartalmazó ­összetételének ­köszönhetően ápolja a bőrt, hogy az s ­ elymesen ­finom, sima és puha legyen. 1499 Ft 9993 Ft/l

WELLNESS & ­ BEAUTY t­ estvaj, 200 ml A kakaó- és shea­ vajat tartalmazó testvaj ápolja az igénybe vett bőrt, h ­ idratál, és véd a ­kiszáradástól. Lágy és kellemes bőr­érzetet nyújt. 999 Ft 4995 Ft/l

A feltüntetett árak tájékoztató jellegűek.

ISANA olívás ­test­ápoló tej, 400 ml Olívaolajjal, méh­viasszal és ­glicerinnel. Bőröd ­bársonyosan puha és ­kellemes illatú lesz. 499 Ftéletmód Fitneszsorozatunk negyedik részét olvashatjátok! A négyrészes sorozatban ­próbálok inspiráló, ­értékes témákkal szolgálni számotokra, amelyek talán új, vagy további lendületet ­biztosítanak a rohanó ­hétköznapokban! Mindig társul a témánkhoz ­egy-egy gyakorlatsor, amelyeket akár elkezdhettek gyűjteni is, így a négy lapszám végére egy összefüggő gyakorlat­sorotok alakulhat ki belőle. Egészségre, mozgásra fel! ra Béres Ale xand

Mozgás a szabadban – TÉLEN IS! Napról napra egyre hidegebb az idő, de ilyenkor sem kell félretennünk a futócipőnket! Néhány dologra odafigyelve sokat tehetünk az egészségünkért, ha télen is sportolunk a szabadban!

Immunerősítés

Igaz, hogy reggel nagyon hideg van, délután pedig hamar sötétedik, de mégis érdemes lehetőséget keresnünk a szabad levegőn sportolásra, hiszen így immunrendszerünk erősödik, nem dőlünk olyan könnyen ágynak, mint ha az egész telet zárt térben töltenénk. Amennyiben hét közben nem tudunk időt szakítani arra, hogy egy kicsit kiszaba­ duljunk a természetbe, hétvégére mindenképpen iktassunk be szabadtéri programot! Kiránduljunk, kocogjunk, fussunk, vagy menjünk korcsolyázni, esetleg síelni – a lényeg, hogy friss levegőt szívjunk és szoktassuk magunkat a hideghez!

Öltözködési tippek

A választott sporttevékenység intenzitásától füg­ gően öltözzünk fel, szem előtt tartva azt, hogy ha

28

túlságosan izzadunk, megfázás is lehet a program vége! Mindenképpen rétegesen öltözzünk. Több, vékonyabb, lehetőleg légáteresztő és jó nedvszívó képességű anyagból készült ruhadarab legyen rajtunk. Téli időben futáshoz felülre minimum 3, alulra 2 réteg javasolt. Célszerű lehet magunkkal vinni egy tartalék széldzsekit, vagy még egy fel­ sőt, hogy a lejtős, szelesebb részeken legyen mit felvennünk, ha átizzadtunk és fáznánk. Fontos, hogy védjük kezünket kesztyűvel, és a fejünkön is legyen sapka vagy kendő! Amennyiben terepen futunk, túrázunk, mindenképpen válasszunk meg­ felelő talpú cipőt, hiszen hideg időben sokszor jeges, sáros a talaj, aszfaltos futócipőben nem cél­ szerű nekiindulni! Az edzés végeztével lehetőleg rögtön öltözzünk át, hogy elkerüljük a megfázást!


„Csodálatos évszak a tél, ne zárkózzunk be a négy fal közé!” Sötétben is biztonságban!

Sokan csak délután vagy este érnek rá edzeni, télen viszont már 4 órakor sötétedik. Amennyiben néhány alapszabályt betartunk, sötétben is biztonságosan mozoghatunk. A legfontosabb, hogy legyünk látha­ tóak! Fényvisszaverő csíkkal ellátott ruházat legyen rajtunk, és használjunk fejlámpát! Kerüljük a for­ galmas autóutakat, és terepen csak akkor fussunk sötétben, ha haladó futók vagyunk! Célszerű társat keresni az edzésünkhöz, így még nagyobb bizton­ ságban lehetünk. Mindig legyen nálunk telefon, és egy ember mindig tudjon róla, merre indultunk, és mikorra várható a visszaérkezésünk! Csodálatos évszak a tél, ne zárkózzunk be a négy fal közé! Mindegy, hogy milyen sportot, mozgást választunk, a lényeg, hogy rendszeresen levegőn legyünk! Íme 2 edzéstipp, válasszunk kedvünk szerint! I. Kardio köredzés hidegebb napokra Alapvetően jó dolog, ha télen is sokat vagyunk a szabadban, és futóedzéseinket ilyenkor is kint ­végezzük, ám vannak olyan hideg, esős, szeles napok, amikor jobban tesszük, ha egészségünk érdekében a benti edzést választjuk! A nagyon hideg napokon is érdemes vigyázni, és ­tájékozódni, mennyire jeges, fel­fagyott a terület, ahol futni szeretnénk, nem mindig érdemes ­kockáztatni. A fit­ neszteremben a szokásos futáson kívül mixelhetjük a különböző kardiogépek kínálta mozgásformákat, így változatossá tehetjük edzésünket! Az alábbi edzéssel garantáltan elérjük azt a hatást, amit a kinti futó­edzésektől várunk! 1. Melegítsünk be futópadon laza kocogással 5-6 perc alatt! 2. Fussunk síkon tempósan 3 percet, majd vegyük le az intenzitást, és 2 percig fussunk emelke­ dőn olyan meredekséggel, amin még kocogni tudunk, és nem kell gyaloglásra váltanunk! Ismételjük ezt 3 alkalommal!

3. Üljünk át a biciklire, és tekerjünk közepes inten­ zitással 10 percet! 4. Ismételjük meg a futópados blokkot még ­egyszer! 5. Váltsunk ellipszistrénerre (sífutópad), és köze­ pes intenzitással eddzünk rajta 10 percet! 6. Haladóbbak ismételjék meg a futóblokkot har­ madszorra is! (Kezdőbbek váltsanak a követke­ ző pontra!) 7. Taposógépen tapossunk 10 percet közepes ellenállás mellett! 8. Levezetésnek sétáljunk a futópadon egy kicsit! Kardioedzés után fordítsunk figyelmet a láb, különös tekintettel a vádli, a comb és a farizmok nyújtására! a cikk folytatódik a 30. oldalon

29


életmód II. Saját testsúlyos edzés

Néha érdemes olyan edzéseket is beiktatni, amikor nem választjuk szét az izomcsoportokat, hanem úgy tekintünk a testünkre, mint egy egységes egészre. Ilyenkor egyszerre több izomcsoport dolgozik koordináltan, és az összehangolás miatt a mély, tar­ tóizmokat is mozgósítjuk. A saját testsúly használatával természetes úton egyszerre valósulhat meg a szálkásítás, az erősítés, iz­ maink tónusba kerülnek. Én mindenkit biztatok arra, hogy érezze meg, mennyire tudja mozgósítani az erejét a saját testtömege mellett. Fontos, hogy bírjuk el saját magunkat egy-egy váratlan helyzetre felkészülve! Különben mit érne a fittség?

1.

a.

a. Helyezkedj el mellső fekvőtámaszban. Figyelj arra, hogy feszítsd meg a hasfalad és ­emelkedjen ki a feneked. b. Ebből a helyzetből nyújtsd előre az egyik karod, és told a testsúlyod egyenesen előre.

2.

Kezdők: Mindkét karral, megállás nélkül 3 × 10 Haladók: Mindkét karral, megállás nélkül 4 × 15

b.

a. Helyezkedj el mellső alkarfekvőtámaszban. Húzd fel az egyik térded a hasadhoz minél közelebb. b. Ugorj át lábtartáscserével, húzd fel a másik térded.

a.

30

Kezdők: Megállás nélkül, folyamatosan 40 mp Haladók: Megállás nélkül, folyamatosan 3 × 1 perc

b.


3. a.

a. Helyezkedj el hátsó fekvőtámaszban, emeld a lábad előrenyújtva. b. Hajlítsd a karod, és emeld a lábad közelítve a törzsedhez.

b.

Kezdők: Mindkét lábbal, megállás nélkül 3 × 10 Haladók: Mindkét lábbal, megállás nélkül 4 × 12

a.

b.

4.

+1

Mindenképpen szánj időt a nyújtásra! Jó edzést!

c.

a. Helyezkedj el harántterpesz­ állásban, hajlítsd mindkét ­térded 90°-ig kitörés helyzetébe. b. Ugorj fel! c. Érkezz kitörésbe lábtartás­ cserével. Kezdők: Mindkét oldalra, ­ egállás nélkül 3 × 10 m Haladók: Mindkét oldalra, megállás nélkül 4 × 12

31


életmód

SEGÍTSÉG,

fáj a torkom!

A téli hónapoknak van egy meglehetősen negatív, de sajnos gyakorlatilag kikerülhetetlen hozadéka: a légúti betegség. Szinte nincs is olyan ember, akinek ilyenkor legalább ­ néhány napig ne folyna az orra, ne köhögne, menne fel a láza vagy dőlne ágynak. De mi is az pontosan, ami leterít minket?

Nátha

Influenza

A leggyakoribb a nátha, a megfázás vagy a meghűlés – mind a három fogalom ugyan­ azt a ­betegséget jelenti, amely a felső légutak ­heveny vírusos fertőzése következtében ala­ kul ki. Jellegzetességei annak „köszönhetők”, hogy a vírusok – és ebből sajnos több mint 200-féle ­ismert – megtelepszenek a nyálkahár­ tyán. A tüneteket persze mindenki nagyon jól ismeri: gyengeség, hőemelkedés, esetleg láz, orr­váladékozás, orrdugulás, tüsszögés, torok­ kaparás, torokfájás, köhögés. Ha nincsenek szövődmények, akkor ezek akár már néhány nap után megszűnnek. Nem árt azonban valóban kipihenni, és ágyban maradni. Sokan ugyanis az enyhébb tünetekkel dolgozni és szórakozni is eljárnak, nem gondolván arra, hogy a náthát okozó vírus cseppfertőzéssel terjed, így kisebb közösségekben járvány is kialakulhat. A megelőzése pofonegyszerű: minél több zöld­ séget és gyümölcsöt kell fogyasztani a megfelelő vitaminbevitelhez (ezért is jellemző annyira télen, hiszen akkor szervezetünk kevesebb vitaminhoz jut, mint általában).

Nagyon fontos, hogy a náthát véletlenül sem sza­ bad összekeverni a sokkal veszélyesebb, szintén vírus okozta influenzával, melynek szövődménye akár tüdőgyulladás is lehet. Kezdeti tünetei a láz, hidegrázás, rossz közérzet, fejfájás vagy izom­ fájdalom. A legnagyobb különbség a két betegség között, hogy a nátha panaszai fokozatosan, míg az influenzáé hirtelen jelentkeznek. Az influenzás embernek magasabb a láza, és általában a meg­ hűlésessel ellentétben nem tüsszög. Az influenza esetében nagyon fontos a láz­ csillapítás, az ágynyugalom, a bő folyadék- és vitaminfogyasztás. A megelőzésére pedig jó ­módszer lehet a védőoltás, ami a népességi jár­ ványnak is ellenszere.

32

Torokgyulladás A torok- és garatgyulladást kiválthatja nátha vagy influenza, viszont a vírusok mellett okozhatják baktériumok is, esetleg éppen felülfertőzés for­ májában. Jellemzője az akár a fülbe is kisugárzó nyelési fájdalom, a „gombóc a torokban” érzés,


a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A hírhedt Streptococcus esetén tüszős mandula­ gyulladás is kialakulhat, ilyenkor a mandulákon fehéres pontszerű váladékozás látható. A gége- és a hangszalaggyulladást pedig száraz, kínzó köhö­ gés, illetve rekedtség kíséri, nemritkán „elmegy a hangja” is a betegnek. Nagyon fontos, hogy mindezeknél kerüljük a túl hideg és túl meleg (!), szénsavas és fűszeres ételeket, italokat, és a forró inhalálást is. Egyedül a baktériumok ellen van értelme antibiotikumot bevetni.

Hörghurut

Szintén jellemző téli betegség a hörghurut, ami nem más, mint a tüdő hörgőinek belső felszínét bélelő nyálkahártyának a gyulladása. Ennek a heveny változata az, amely a légcsövet érinti, és általában kezelés nélkül is gyógyul. Az idült hörghurut viszont jóval veszélyesebb, ugyanis a hörgők tartós gyulladását jelenti, amely lég­ zési nehézségekhez is vezet. Ez azonban nem is annyira a téllel, hanem inkább az egészségtelen életmóddal, a szmoggal vagy a cigarettázással összefüggésben jelentkezik. A heveny hörghurut a meghűlésre jellemző panaszokkal kezdődik, de tünete még a rossz közérzet, az izomfájdalom, a hátfájás, a nehezített kilégzés és a váladékos köpet is. Leggyakrabban influenzavírus okozza. Általában a közönséges nátha részeként az orr és a garat gyulladásával együtt kezdődik, ami innen lefelé haladva tovább­ terjed a gégére, a légcsőre és a hörgőkre.

33


életmód

fenn d s t r a t n a y g o H

a l ángot?

1. Legyenek randinapok! Egy finom vacsora, séta a Duna-parton. Idézzétek fel az első ­találkozások emlékeit! 2. Légy kalandvágyó! Derítsd ki, mi szerepel a bakancslistáján, mi a legrégibb vágya, szervezd meg, és éljétek át közösen! Egy új szerelem m ­ indig rengeteg izgalmat ­tartogat. Felfedezzük, és megismerjük a másikat, napról napra jobban kötődünk hozzá. Az idő múlásával azonban a kezdeti láng – ha nem tápláljuk kellően – sok esetben takarékra kerül, vagy éppen kihuny. Nézzük, milyen apró dolgokkal lobbanthatjuk újra!

3. Beszélgessetek! És ne csak magadról vagy arról, mit nézzetek este a tévében! ­Kérdezz tőle, meséld el neki, milyen izgalmas dolgok történtek veled, és hallgasd meg a véleményét. 4. Dicsérd! Hiába vagytok együtt hosszú idő óta jóban-rosszban, ne vedd természetesnek, hogy mindig tip-top melletted. Mindenkinek szüksége van megerősítésre! Mondd el neki, milyen jó az illata, mennyire jól áll neki az új ruhája, vagy hogy mennyire ízlett a ­vacsora, amit főzött neked. 5. Érintések Egy kézfogás, simogatás, ölelés mind-mind azt üzenik a másik­ nak, hogy törődünk vele, fontos számunkra. 6. Legyetek néha egyedül! Sokan emlékezhetnek a Szex és New York egy ikonikus jelenetére, amikor Mr. Big szünetet kér a házasságból. Nos, egy kis egyedüllét még nem jelenti a kapcsolat végét. Mindenkinek szüksége van egy kis énidőre, ilyenkor pedig a párunk is egyre jobban fog hiányozni. Ugye nem is olyan nehéz?

34Mindennapos fóbiáink és leküzdé sük életmód

Félelmeink, rossz szokásaink kapcsán gyakran emlegetünk fóbiát. Vajon igaz-e, hogy mindannyian találkozunk ezzel a sajátos állapottal, vagy csak eltúlozzuk érzéseinket? A fóbia irracionális, eltúlzott félelmet, szorongást jelent, mely jelentkezhet egy szituációval vagy ­tárggyal kapcsolatban is. Előfordulása igen gyakori, az emberek 14 százaléka találkozik ezzel a helyzettel, kétszer annyi nő, mint férfi. Aggodalomra azonban semmi okunk, a fóbiával küzdő ember teljes mértékig tisztában van a helyzetével, s betegségről csak akkor beszélhetünk, ha a félelem elrugaszkodik a racionalitás talajától, túlzott feszültséget generál, ezzel megkeserítve a mindennapokat. Kialakulása gyökerezhet valamilyen korábbi negatív, nyomasztó élményben, ami után az adott dolgot a memóriánk rossz érzéssel kapcsolja össze. A memóriánknak ugyanis nincs időérzéke. Illetve úgynevezett modellkövetés útján is elsajátíthatók a félelmek. Akiknek a családjában előfordul fóbia, azoknál háromszor gyakoribb a kialakulás esélye.

A fóbiák fajtái

A fóbiáknak több mint 100 változata különböztethető meg, ezeket három nagyobb csoportba sorolhatjuk.

hiszen a lakosság közel 11 százaléka számíthat rá, hogy találkozik ezzel az érzéssel: a speciális fóbiák­ kal. Ekkor félelmünk egyetlen helyzetre, tárgyra koncentrálódik. Szerencsésebb esetben ez egy különlegesebb dolog, például akik az óriáskígyótól félnek, valószínűleg könnyebben elkerülhetik az állattal való találkozást, míg egy kutyafóbiás embernek mindennap meg kell küzdenie félelmével.

Hogyan kezeljük?

Mivel a félelem gyökere egyértelműen definiálható a szakemberek számára, így a kezelés során a legtöbb esetben remek eredmények érhetők el. Leggyakrabban a betegeket a számukra legfélel­ metesebb helyzetekkel, tárgyakkal szembesítik. Ilyen esetben az érintettek megtanulnak a rettegett szituációban relaxálni, s ez a relaxációs folyamat kiváltja a szorongást. Egy másik módszer során a modellkövetést alkalmazzák, ilyenkor a ­terapeuta kerül közvetlen kapcsolatba az érintett tárggyal, a páciens csak megfigyelő. Akármelyik is legyen a számunkra megfelelő megoldás, ne felejtsük el, kellő akarat nélkül nem fogunk a gyógyulás útjára lépni. Sose felejtsük, nem vagyunk egyedül, sőt!

Agorafóbia: A nyílt szociális terektől, tömegtől való szorongást értjük alatta. A legkellemetlenebb fóbia, a betegek félnek kilépni az utcára, akár a szemetet levinni, autót vezetni vagy a metróra, liftbe szállni. Sokszor kísérőt igényelnek, hogy ezeket a rettegett szituációkat véghez tudják vinni. Szociális fóbia: A szociális fóbiában szenvedők félelme, hogy felsülnek, így kerülik a társaságot, a beszédet, és minden olyan tevékenységet, amikor ki kell állniuk, meg kell szólalniuk. Ez a szorongás rendkívül elszeparálhat minket a környezettől, nem is gondolnánk, de az Léteznek első hallásra igazán szórakoztató fééletünk minden területét megnehezíti. lelmek is: a fokhagymától, a leüléstől, tükrökSpeciális fóbiák: E leggyakrabban től, fiataloktól, térdektől, de még a pénztől való előforduló fóbiák ugyan ritkán járnak szorongás is mind valós, tapasztalt félelmek. tünetekkel, mégis fontos róluk beszélni,

36életmód

Legendá s álmok ­nyomában

Számos legendában fedezhetjük fel a motívumot, amikor a hős álmában jön rá a titok nyitjára, tudja meg, hogy mi a tenni­valója, merre kell indulnia, kit kell keresnie. A történetekben, mondák­ ban a közvetítő általában valamilyen felsőbb lény, varázs­erővel bíró tündér, boszorkány vagy manó, aki ember vagy állat képé­ ben adja az útmutatást. De mi a helyzet a valóságban? Gyakran velünk is előfordul – pont, mint a mesékben –, hogy úgy ébredünk, megtaláltuk a megoldást valamilyen régóta kínzó problémára. Lehet ez egy konkrét műszaki, számítási felismerés, de éppúgy előfordulhat, hogy kapcsolati, lelki gondunkra sikerül gyógyírt lelni. Vajon nekünk milyen legendás lény súgja meg, hogy mit kell tennünk? A válasz – legalábbis a modern pszichológia szerint – egy­ szerű: saját magunknak, pontosabban a tudatalattinknak köszön­ hetjük a jótékony hatást. Alvás során ugyanis a gondolatok, érzések szabadabban áramlanak, a racionalitás és tudatosság kontrollja nem köti őket gúzsba, mint egyébként éber állapotunkban. Ez pedig több lehetőség, kombináció mérlegelését teszi lehetővé, ami így könnyen megoldáshoz is vezethet. Ezt a pozitív hatást akaratlagosan is tudjuk segíteni. A leg­egy­sze­ rűbb módszer, hogy elalvás előtt mélyen koncentrálunk arra a problé­ mára, amelyre választ keresünk. Ennél komplikáltabb az úgynevezett tudatos álmodás előidézése, amely azt jelenti, hogy az alvó személy tisztában van a tudatállapotával, felismeri, hogy álmodik, és befolyá­ solni is tudja az eseményeket.

38

A tudatalattink, azaz az álmaink nem feltétlenül konkrét üzenet­ ben, hanem gyakorta kódolt ­képekben jeleznek nekünk. A kér­ dés csak az, hogy tudunk-e olvasni a rejtjelezett szimbólumok között. Egykor a hadvezéreket álom­ tolmácsok kísérték el, nekünk azonban ki segít a megfejtésben? Néhány gyakori álomkép és vélt jelentésük: 1. Fehér ágynemű: családi

boldogság, tiszta lap.

2. Nyitott ablak: nyitottság egy

új szerelem, tevékenység felé.

3. Járművel utazás:

az életünk haladása, a ­sorsunk befolyásolása. 4. Követnek, üldöznek: ­menekülés a feladatok, ­problémák elől. 5. Halál: valaminek a ­lezárulása, az új kezdete. 6. Erdő: útkeresés. 7. Mélybe zuhanás: nem uraljuk az életünket, nagyobb léptékű probléma. 8. Meztelenség: sebezhető­ ség, kiszolgáltatottság. 9. Gyerek: új terv, új öltet megjelenése. 10. Fog elvesztése: csökkenő önbizalom.életmód Imolai Judit

asztrológus

i l é T horoszkóp

2017. december – 2018. január, február

A tél hangulatát várjuk, az esztendő utolsó feladatai­ hoz az ünnepek, a fények ad­ nak energiát. A karácsony ha­ vában a szeretet kimutatható formáit is gyakorolhatjuk, őrizzük a hagyományokat. A tradíciókkal összhangban kereshetjük a lehetőségeket kapcsolataink és önmagunk megajándékozására: nemcsak a fa alá való dolgokat szerez­ hetjük be, hanem gondolnunk kell a tél túléléséhez szüksé­ ges, kényeztető kellékekre is. A zodiákus jelképeinek segítségével megerősíthetjük lelkünk és testünk, hogy a ja­ nuár és február során lassuló életritmusunkat is nyugalom­ ban, egészségben tölthessük.

40

Skorpió

(10. 23. – 11. 22.)

Mélyen átéli a tél misztériumait, a hagyományok, szertartások tehetséges varázslója. Az idén a jegyébe lépő Jupiter bolygó optimizmussal, gyarapodással, a korábbi gondok elmúlásával és szerencsével kecsegteti. Nehéz számára ajándékozni, hiszen rejtélyes egyéniség: nyíltabb lapokkal is játszhatna, egy­ értelműen fedje fel kívánságait. Kedveli a meditációs kellékeket, misztikus és érzéki illatokat, szépség­esszenciákat.

Nyilas (11. 23. – 12. 21.)

A tél egyben a születésnapjának idejét is jelenti, tehát ünnepek so­ rozatát várhatja. Össze is köthetné az idén a sok jót, és kalandkép­

pen utazással, változást jelentő ­felfedezéssel is zárhatja az esz­ tendőt. Nagyon mélyen érti az év végi legendákat, és spirituális emberként hosszú utaknál hasz­ nálható felszereléseket, ruházatot, turistakellékeket szívesen fogad. Természetes és egyben extra­ vagáns, így a kalandot jelentő új dolgoknak örül.

Bak (12. 22. – 01. 20)

A télidő elcsendesedését magától értetődően elfogadja, az ünnepe­ ket is komolyan várja. Az esztendő lezárására és elengedésére tuda­ tosan készül, a naptári évet záró születésnaposként most is teszi a dolgát. Közel áll hozzá minden természetes készítmény, értékálló bőrholmik, klasszikus márkák,


munkával kapcsolatos praktikus dolgok. Elvonuláshoz használható életmódtermékeket kérjen vagy szerezzen be.

Vízöntő (01. 21. – 02. 18.)

A tél és az ünnepek rendezvénye­ ket, bulikat hoznak – itt az ideje a társasági életnek. Nagyon ere­ deti ünnepvárást is megengedhet magának, lényegében nem tervezi túl a szertartásokat. Könnyed természetességgel kezeli a kap­ csolatokat, az ajándékozásban ötletes, kreatív, szeret részt venni a programokban, kapni is szívesen kap élményeket. Gyermeki módon szeret játszani, és a technika is bevált ötlet annak, aki megaján­ dékozná!

Halak (02. 19. – 03. 20.)

Az ünnepek hangulatában, mint romantikus szertartássorozatban sodródik, az idén érdemes elen­ gedni a túlszervezést. A tél művé­ szeti örömöket is hoz, nyugodtan belemerülhet az önmegvalósító élményekbe. A karácsonyi illatok­ hoz tegye hozzá saját kreatív alko­ tói világát, ezek közösségi élményt jelentő találkozásokat is hozhat­ nak, ajándékként is nagyszerűek. Kérhet és adhat is teát, fürdőkúrás termékeket, gyertyát, aromákat, kreatív eszközöket, festékeket.

© Imolai Judit asztrológus

Kos (03. 21. – 04. 20.)

A tél idén belső lelki és kapcsolati konfliktusokat hozhat, a diplomá­ cia oldhatja meg a problémákat. Kevesebb akarással, több nyitott­ sággal, kérdéssel lehet jobban előre­ jutni. Saját szándékait finomabban fogalmazza meg! Elsőként szeret az élményekhez eljutni, az új dolgokat megszerezni: magának is vehet pre­ mier márkát, vagy teremtsen saját

trendet. Ajándéknak új, kalandos ötletek jöhetnek be, keresse a tisz­ ta, sportos, egyedi termékeket.

Bika (04. 21. – 05. 20.)

Az ünnepek erősítik szeretetvágyát, kényeztesse érzékeit bármilyen mértékben. Saját maga és az ott­ hona most télen új értékekkel gaz­ dagodik. Keresse a föld jelképeit, az ínyenc aromák kedvére vannak. Garantált ajándéktipp a tartós értéktárgy, ékszer, drága kiegészí­ tők és a nagynevű kozmetikumok. Minden wellnessben használható készítmény és termék jó beszerzési ötlet a jegy szülöttei számára, és a minőségi édesség is örömöt szerez.

Ikrek (05. 21. – 06. 21.)

Nagyon jó szeme van a kereske­ delmi kampányokra, nem fogja kihagyni az akciókat, és zseniális az újdonságok felfedezésében. A tél komoly terveket és szemléletválto­ zást is hoz, munkaügyei ­lassabban haladnak, de használja ezt töltő­ désre. Ajándékötletként kérhet technikai terméket, és könyvnek, praktikus utazáshoz használható kiegészítőknek is örül. Kíváncsi a felkapott dolgokra, társaságban divatos cikkekre, illatokra.

Rák (06. 22. – 07. 22.)

A tél fontos szereppel ruházza fel az otthonát, védelmet adó fészkében szertartásosan készül az esztendő végére és a hosszú hidegek átvésze­ lésére. Legjobban a személyre szóló, esetleg kézművesdolgoknak örül, a pontosan neki kitalált holmikkal lehet leginkább meglepni. Ragaszko­ dik a megszokott termékekhez, ezért beszéljen ismerőseinek, családjának a bevált kedvenceiről. Az emlékeket idéző régies darabokért hálás, nem mindig kell követni a divatot!

Oroszlán (07. 23. – 08. 22.)

A tél első hónapjában kiváló hangulata lesz, de fontos lenne gondoskodni ennek a szemlélet­ nek a tartósságáról is. El tudná viselni, ha az ünnepi fények min­ dennapi élmények lehetnének, sajnos túlvállalhatja magát, és meg kell birkóznia lelki mélypon­ tokkal is. Szerencsére lehet módja arra, hogy az ünnepeket királyi körülmények között töltse. A ne­ ves drága márkákat szereti, ezeket vagy megkapja, vagy eléri, hogy megengedhesse magának.

Szűz (08. 23. – 09. 22.)

Kiváló negyedik negyedévre számíthat munkája terén, és ez egzisztenciában is jelentkezhet. Az ünnepi készülődést prakti­ kusan fogja fel, és a tél nem éri váratlanul. Gondos, és m ­ indene megvan, de nagyon örülne a ­személyre szóló ajándéknak, erre nyugodtan tehet célzásokat is. Minőségi ajándékkal lehet meglepni, egyeztessen szeret­ teivel, hiszen ajándékutalványt, életmódprogramra, ezoterikus élményre szóló vouchert a saját kedve szerint használhat fel.

Mérleg (09. 23. – 10. 22.)

A téli ünnepekben a legjobban azt szereti, hogy ekkor „élnek” leg­inkább a kapcsolatok. Igényes a minőségi érintkezésre, és ezt ajándékokkal, ­szertartásokkal szívesen ki is fejezi. Ha volt konflik­ tusa, most elébe mehet a meg­ oldásnak: könnyed, keresetlen meglepetéssel oldhatja a hangu­ latot. A társaság és a körítés, cso­ magolás nagyon fontos számára, szép megoldásokra törekszik, és mindenekfelett szem előtt tartja a finom, harmonikus stílust.

41


gasztro

GLUTÉNMENTES

ünnepi finom ságok

Mentesen is teljesen! Miért mondanál le a karácsonyi édességekről?

1.

„Ha eddig nem ­próbáltad , itt az idő!”

Stahl Judit receptjei

Gojis-pisztáciás fudge Egyszerűen kivitelezhető bonbon, nem igényel kézügyességet. Tökéletes konyhai ajándéknak is, hiszen hűtőben sokáig eltartható. Ebben az esetben csomagold celofánba egyenként a kockákat. A piros gojibogyó és a zöld pisztácia nem csupán ünnepi jellegéhez járul hozzá, hanem mindkettő szuperegészséges hozzávaló.

1. Folpakkal kibélelünk egy 12 × 12 cm-es műanyag dobozt úgy, hogy a fólia túllógjon a szélein. 2. A gojibogyót és a pisztáciát apróra vágva magunk mellé készítjük. 3. A fehér csokoládét darabkákra törjük, és a sűrített tejjel együtt gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a gőzről, és elvegyítjük benne a sót, a gojibogyót és a pisztáciát. 4. A masszát elsimítjuk az előkészített dobozban. Ezután a dobozt párszor odaütögetjük a ­konyhapulthoz, hogy a massza egyenletesen szétterüljön benne. 5. Hűtőszekrényben 1 éjszaka alatt megdermesztjük. A túllógó fólia segítségével kiemeljük a ­dobozból, és kis kockákra vágjuk. Kb. 25 db lesz belőle. • 3 dkg enerBiO aszalt gojibogyó • 3 dkg natúr pisztácia • 18 dkg enerBiO fehér csokoládé eperrel • 15 dkg cukrozott sűrített tej • ¼ teáskanál só

Megvá sárolh ató a R ossmannban: ENERBIO aszalt

Jelmagyarázat: gluténmentes tejmentes tojásmentes

42

gojibogyó 150 g

1999 Ft

ENERBIO fehér csokoládé eperrel 30 g

269 Ft


2.

Dán rizskrém Régi szokás elrejteni ebben a hagyományos karácsonyi édességben egy egész mandula­ szemet, aztán a tálalásnál izgatottan lesni, ki lesz a szerencsés, aki megtalálja. Fontos, hogy a tejberizst apró, kerek szemű rizsből készítsük, mert ekkor lesz megfelelően krémes állagú, ezért mindenképpen rizottórizst válasszunk hozzá.

1. A mandulát egy szem kivételével egy tálba szórjuk, leöntjük lobogva forró vízzel, majd 10 perc múlva lecseréljük rajta a vizet hidegre. Ezután a szemeket az ujjaink közé vesszük, és sorra kibújtatjuk a héjukból. Papírtörlőn szétterítve megszárítjuk, majd késsel apróra vágjuk.

• 5 dl hideg habtejszín • 10 dkg + 1 egész szem enerBiO • 5 dkg porcukor

mandula • 15 dkg enerBiO kerek szemű rizs • ½ teáskanál só • 1 liter tej • 1 vaníliarúd • 15 dkg enerBiO nádcukor

Megvá sárolh ató a R ossmannban: ENERBIO mandula 200 g

1499 Ft

A meggymártáshoz:

• 1 üveg 68 dkg-os magozott meggy

befőtt (gyümölcs tömege: 35 dkg) • 1 ½ evőkanál étkezési keményítő • 3 evőkanál hideg víz ENERBIO kerek szemű rizs 500 g

899 Ft

2. A rizst hideg víz alatt átöblítjük, aztán egy 3 literes edényben felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, és mérsékelt lángon lefedve, néha megkeverve kb. 8 percig főzzük, hogy a vizet szinte teljesen magába szívja. 3. A tejet a mandulával együtt egy másik edényben forráspontig melegítjük, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről. 4. Visszatérünk a rizshez. Hozzáöntjük a forró mandulás tejet, jól elkeverjük vele, majd hozzáadjuk a vanília kikapart magjait és az üres vaníliarudat. Mérsékelt lángon lefedve, gyakran megkeverve kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ennyi idő alatt a rizs magába szívja a tejet is. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a félretett mandulaszemet, és azonnal belekeverjük a cukrot, hogy felolvadjon benne. Teljesen kihűtjük, aztán kiszedjük belőle a vaníliarudat. 5. A tejszínt a porcukorral habbá verjük, és fakanállal a kihűlt tejberizshez forgatjuk. Tálalásig a hűtőben tartjuk. 6. A meggymártáshoz a meggybefőttet a levével együtt megmelegítjük. Az étkezési keményítőt és a vizet simára keverjük egy kis tálkában, hozzáadjuk a meleg meggybefőtthöz, és az egészet kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. 7. Tálalásnál a habos tejberizst szétosztjuk 8 tálkában, és ­rákanalazzuk a meleg meggymártást. 8 adag lesz belőle.

43


gasztro

3.

Karácsonyi kókuszos pavlova Az ünnepi asztal dísze ez az egyszerre gluténés tejmentes elegáns pavlova: fehér, zöld, piros színei ellenállhatatlanul vonzzák a tekintetet. Egyszerre roppanós és lágy, krémes és habos. Előre elkészíthető, elég a tálalásnál összeállítani. A zöld habcsókot matcha színezi, amely antioxdiánsokban gazdag, porrá őrölt zöld tea. A porrá őrlés miatt könnyebben oldódnak ­belőle ki a hasznos anyagok.

A habcsókhoz:

• 10 dkg enerBiO

kókuszcsipsz

• 1 evőkanál

enerBiO matcha

• 15 dkg

enerBiO nádcukor

• 4 tojásfehérje

(szobahőmérsékleten)

• 1 teáskanál

étkezési keményítő

• 2 csipet só

1. Előmelegítjük a sütőt 110 fokra (gázsütő ½-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy 30 × 40 cm-es tepsibe. 2. A habcsókhoz a kókuszcsipszet finomra daráljuk kávéőrlőben. A zöld színű habcsókhoz a matchát összekeverjük a darált kókuszcsipsz felével, és magunk mellé készítjük mindkét kókuszadagot. 3. Készítünk 2 habcsókalapot. Mindkettőhöz két tojásfehérjéből és egy csipet sóból kézi robotgéppel közepes fokozaton 1 perc alatt lágy habot verünk, majd magasra állított fokozaton további 1 percig verjük. Ekkor evőkanalanként hozzászórjuk a cukor felét, minden adagot alaposan elkeverve, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Ekkor megszórjuk a ­keményítővel, és pár másodperc alatt belevegyítjük a habba. 4. Ezután mindkettőbe spatulával beleforgatunk egy-egy adag darált kókuszcsipszet, így kapunk egy fehér és egy zöld színű kókuszos habcsókalapot.

44

A kókuszos krémhez:

• 3 dl enerBiO kókusztej • 10 dkg enerBiO nádcukor • 1 vaníliarúd • 4 tojássárgája • 1 kezeletlen zöldcitrom • 1 evőkanál kókuszlikőr

A díszítéshez:

• ½ gránátalma magjai • 2 dkg enerBiO

kókuszcsipsz

5. A habokat egy-egy sima csöves habzsákba töltjük, és a tepsire felváltva, fehér és zöld kupacokat nyomunk ki egymás mellé úgy, hogy végül egy 22 cm átmérőjű, kb. 5 cm magas koszorúformát kapjunk. Végül a sütőben 1 óra alatt megszárítjuk, majd a lekapcsolt sütőben hagyjuk teljesen kihűlni. 6. A krémhez a kókusztejet a cukor felével és a vanília kikapart magjaival mérsékelt tűzön összefőzzük. A tojássárgájákat és a maradék cukrot fehéredésig keverjük robotgéppel, majd apránként hozzácsurgatjuk a meleg kókusztejet, miközben a tojássárgájás részt még mindig keverjük. Végül az egészet visszaöntjük az eddig használt lábosba, és takaréklángon, folyamatos keveréssel, sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, ízesítjük a zöldcitrom reszelt héjával és a likőrrel, aztán kihűtjük. 7. A tálaláshoz a gránátalmát kimagozzuk, a kókuszcsipszet egy ­száraz serpenyőben aranyszínűre pirítjuk. A habcsókkoszorú közepén elsimítjuk a kókuszos krémet, végül a gránátalmamagokkal és a pirított kókusszal meghintve tálaljuk. 6-8 adag lesz belőle.


4.

Tőzegáfonyás „sajttorta” Glutén-, tej- és tojásmentes, finomított cukor nélküli élvezkedés! Tele van szuperegészséges hozzávalókkal: nagy fehérjetartalmú olajos magokkal, hideg eljárással préselt kókuszolajjal, immunrendszert erősítő tőzegáfonyával. Ahhoz képest, mennyire csinos torta, nem sok vele a meló, és különösebb konyhai jártasság nélkül is sikeresen összehozható.

Az alaphoz: • 1 ¼ dl enerBiO juharszirup • 15 dkg enerBiO aszalt datolya • 2 kezeletlen zöldcitrom • 20 dkg enerBiO mandula • 2 evőkanál enerBiO kókuszolaj A tetejére: • 2 evőkanál enerBiO juharszirup • 10 dkg enerBiO aszalt áfonya • 1 dl tokaji aszú A krémhez: • 3 dkg natúr pisztácia • 30 dkg enerBiO kesudió A tortaforma előkészítéséhez • 2 dl enerBiO kókusztej • 8 evőkanál enerBiO kókuszolaj kevés enerBiO kókuszolaj.

Megvá sárolh ató a R ossmannban:

1. Az alaphoz az aszalt datolyát 30 percre meleg vízbe áztatjuk, a ­krémhez a kesudiót pedig 3 órára. Ezután mindkettőt leszűrjük. ENERBIO juharszirup 250 ml

1699 Ft

ENERBIO natúr kókuszolaj 200 g

1299 Ft

2. Kókuszolajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát. 3. Az alaphoz a leszűrt datolyát, a mandulát, a kókuszolajat és a ­juharszirupot késes betétű robotgéppel jól összedaráljuk, hogy gyúrható állagú masszát kapjunk. Egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaformába, és tömörítjük egy nedves pohár aljával. 4. A krémhez a leszűrt kesudiót, a kókusztejet (mindig rázzuk össze a még lezárt dobozban!), a kókuszolajat és a juharszirupot az eddig használt késes robotgépbe tesszük, majd hozzáreszeljük a zöldcitromok héját, és az egyiknek hozzáfacsarjuk a levét. Kifejezetten alaposan összedolgozzuk, de ha így nem kapunk teljesen sima krémet, kanalazzuk át egy tálba, és botmixerrel ügyködjünk tovább rajta. 5. A krémet az alapra simítjuk, és a tortát lefedve egy napra hűtőbe rakjuk, hogy megdermedjen. 6. Az aszalt áfonyát felfőzzük annyi tokaji aszúban, amennyi ellepi, majd félretesszük, és miután megpuhult, leszűrjük. A pisztáciát késsel apróra vágjuk. Tálalás előtt a tortát megpakoljuk a tőzeg­ áfonyával és megszórjuk a pisztáciával. 8 adag lesz belőle.

45


gasztro

MIA TEFLON, VAS, KER Áer essük? melyiket sz

A rutinos háziasszonyoknak mindig megvan a kedvenc serpenyő­ típusuk, amelyet régóta használnak és keresnek. Így aztán ha fel is tűnik nekik, hogy megjelent valami újdonság, nem biztos, hogy rögtön a kipróbálás mezejére lépnek. Az ünnepek közeledtével azonban gyakran azok is fakanalat ragadnak, akik addig messziről elkerülték a tűzhelyet, csak hogy szeretteiket finom vacsorával lephessék meg. Ilyenkor nemcsak az egyszerűen elkészíthető ételek, hanem a főzést leginkább ­megkönnyítő edények között is érdemes szemezgetni. De vajon melyik serpenyőbevonattól mit várhatunk? Lássuk!

Vas

A régi kedvenc úgy tűnt, újra beköltözik a tűzhelyekre, de be kell látnunk, csak speciális ételek készítésénél ajánlatos a használata. Egyenletesen melegszik fel és sokáig tartja a hőt, de ez lassú folyamat, és csak nagy lángon működhet. Az étel így könnyen letapadhat és odaéghet, ami után a mosogatás is okoz némi fejfájást.

Teflon

Évekig minden konyha kötelező kelléke volt, alacsony és közepes lángon szinte gyerekjáték vele az ételkészítés, rengeteg ebédet és vacsorát mentett meg a leégéstől. Azonban még gondos odafigyeléssel is könnyen megsérthetjük a bevonatot, ezután pedig a főzés bosszúságot okozhat, a drága serpenyőt pedig cserélhetjük egy újra.

Kerámia

A teflon újabb és kortalanabb „testvére”: erősebb anyag lévén nehezebben karcolható, így élettartama is magasabb. A hőt tovább tartja, egyenletesen és viszonylag gyorsan melegszik. A mosogatás is pár perces feladat: kisebb szennyeződések esetén egyszerűen csak töröljük el az edényt egy papírtörlővel. Nekünk abszolút kedvenc!

46


Adelholzener sport The pure power of the Alps.

Vitaminokkal Magnézium Kalcium • Természetes Adelholzener ásványvízből a Bajor Alpokból • Valódi gyümölcslé tartalommal • Hozzáadott vitaminokkal, ásványianyagokkal • Alacsony energiatartalmú • Enyhén szénsavas, tartósítószermentes


25%

Minden

kedvezmény

termékre!

öblítőre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Minden 3×50 g-os

kedvezmény

25%

hajápolóra!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Minden 100 g-os kézi készítésű

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

30%

szappanra!

szappanra!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Minden 1000 g-os

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden 8 tekercses, 3 rétegű

kedvezmény

fürdősóra! Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

Minden 3 pengés

kedvezmény

toalettpapírra! Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden 750 ml-es

kedvezmény

eldobható női és férfiborotvára!

folyékonyszappan-utántöltőre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható. A termékválaszték boltonként eltérő, kérjük tájékozódjon üzleteinkben!

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

1+1

Minden 110 g-os hidegen sajtolt

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden

toalettfrissítő utántöltőre!

kedvezmény

25%

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden 600/925 ml-es

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

25%

Az 50 ml-es

akció

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

35%

Minden

kedvezmény

Active Energy férfi arckrémre és férfi arcápoló gélre! Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

szappanra! Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.


25%

Minden

kedvezmény

25%

fogkefére, szájvízre és fogselyemre!

fogselyemre és szájvízre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Az

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Intimo intim mosakodógélre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

40%

A 250 ml-es

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Intimo intim mosakodógélre!

tisztasági betétre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Minden 110/120 g-os

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

33%

A 350 g-os

kedvezmény

4, 5, 6 hónapos kortól adható gyümölcspürére!

1 éves kortól adható Pro Junior 1 gyerekitalra!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

A 4 db-os

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

A 60 db-os, 1500 mg-os

kedvezmény

HerbalSept Kids nyalókára!

Natur C-vitamin-tablettára csipkebogyóval!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden 100 db-os

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

25%

Minden 250 ml-es

kedvezmény Happy Roll gyantaszettre és a 4 pengés ­borotvakészülékre!

25%

Minden

kedvezmény

A 105 db-os, 1200 mg-os

kedvezmény

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

1+1

A 25 db-os aloe vera tartalmú

akció

C-vitamin+D3+Cink+Csipkebogyó+Acerola nyújtott hatású filmtablettára!

frissítőkendőre!

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Érvényes: 2017. 11. 06. – 12. 01.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.

Beváltható bármelyik magyarországi Rossmann üzletben. A kedvezménykupon más akcióval vagy ­kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlásvégösszegi k­ edvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.


szabadidő November JOY-NAPOK

Programajánló joy-napok November 8-12.

2017. NOVEMBER 8–12. Novemberben ismét itt a Joy-napok! V­ álogass a kedvezményes kuponok közül és vásárolj szuperkedvezményes áron a ­Rossmann üzletekben vagy Online Drogériában!

BABA-MAMA EXPO, BUDAPEST

2017. NOVEMBER 17–19. A legnagyobb baba-mama eseményt 200 kiállítóval, ingyenes tanácsadásokkal és értékes nyereményekkel a Budapest Arénában látogathatjuk meg! A Baba-Mama Expo és KidExpo segítséget nyújt a szülőknek a gyermeknevelés és -ellátás minden területén, miközben a kicsikkel együtt önfeledten játszhatunk és szórakozhatunk a színpadi műsoroknak, színes programoknak és játékújdonságoknak köszönhetően. A Rossmann-standon több izgalmas programmal is találkozhatunk, érdemes felkeresni.

De ne feledkezzünk el más ­nagyvárosa­inkról sem! Debrecen főterén, a híres Nagy­templom előtt falatozhatunk a tradicionális ételekből, míg Sopronban a Várkerületben hallgathatjuk az ünnepi dallamokat. Aki teheti, mindenképp látogasson el Egerbe a Dobó térre is egy ünnepi bevásárlásra, és még sorolhatnánk a további helyszíneket.

ROSSMANN MIKULÁSFUTÁS, BUDAPEST

2017. DECEMBER 3. Szent Miklós napja alkalmából immár negyedik alkalommal öltözhetnek piros ruhába és fehér bojtos sapkába a sport szerelmesei. A Budapest belvárosát átszelő, tetőtől talpig piros futás egyaránt jó program gyerekeknek, felnőtteknek, nagyszülőknek és fiatal baráti társaságoknak, egyszóval mindazoknak, akik szívesen részt vesznek a mókában. Az adakozni vágyók ajándékcsomagot is hozhatnak, amelyeket a Rossmann rászoruló gyerekekhez juttat el.

December

cukrászati különlegességek, mézzel készített ételek bemutatása, kiállítása és vására számos kóstolót is ígér a látogatóknak. Emellett nem marad el az adventi készülődés sem, kézműves-foglalkozások, műsorok, Luca-napi meglepetések színesítik a gazdag programot.

BÓNUSZ ELECTRONIC MUSIC FESTIVAL, BUDAPEST

2017. DECEMBER 9. Az ország legnagyobb egynapos e-zenei fesztiválja mintegy 40 DJ-t és producert vonultat fel a nemzetközi és hazai electronic music, techno, house és techhouse világ legjavából a Hungexpo négy helyszínén.

ROYAL CHRISTMAS GALA SARAH BRIGHTMANNEL, BUDAPEST

2017. DECEMBER 20. Idén Budapestre érkezik a világ egyik legnépszerűbb és leglátványosabb karácsonyi show-műsora, méghozzá korunk legnagyobb klasszikus zenei sztárjaival. A Papp László Sportarénában színpadra lép Mario Frangoulis és Fernando Varela, Narcis és Sarah Brightman. A szólóművészek mellett a régi gregorián énekeket a popzenével ötvöző Gregorian Ének­ együttes kápráztatja el a közönséget.

BOOGIEFESZT, GYŐR

ADVENTI VÁSÁROK, BUDAPESTEN ÉS NAGYVÁROSAINKBAN

2017. DECEMBER 1–31. A téli hónapok beköszöntével szinte kötelező program ellátogatni a karácsonyi vásárok valamelyikébe, ahol átélhetjük az adventi időszak különleges hangulatát. Magyarországon talán a leghíresebbek a Budapest szívében elhelyezkedő – Vörösmarty téri, Erzsébet téri, Városháza téri és a Bazilika előtt található – ünnepi forgatagok, amelyek kézműves- gasztro­ nómiai és iparművészeti termékekkel, forralt borral, finom ételekkel, valamint számtalan p ­ rogrammal, koncerttel, színházi előadással, fényvetítéssel várják a látogatókat.

50

2017. DECEMBER 7–9. A 10. Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivál nagyszabású koncertshow-val ünnepli a jubileumi évfordulóját a győri Audi Arénában. A Boogiefeszten a műfaj legrangosabb külföldi művészei, a hazai zenei élet kiemelkedő muzsikusai, valamint profi világbajnok táncosok és meglepetésvendégek fogják szórakoztatni a közönséget. A fesztivál sztárvendége az In The Summertime világsláger szerzője és előadója, Mungo Jerry.

GYULAI NEMZETKÖZI MÉZ- ÉS MÉZESKALÁCS-FESZTIVÁL

2017. DECEMBER 8–10. December második hosszú hétvégéjén mézédes élvezetekre csábít Gyula: a méhészetek, mézfajták, mézeskalácsok,

CSAJKOVSZKIJ: A DIÓTÖRŐ – ÓRIÁSBÁBOKKAL A MÜPÁBAN

2017. DECEMBER 23. Régi hagyomány, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Csajkovszkij egyik legnépszerűbb balettjével, e halhatatlan karácsonyi történettel ünnepli a karácsonyt. Az idei produkcióban szerepet vállal a Budapest Bábszínház is, hiszen az izgalmas előadás során bábszínházzal társított mozgásszínházat láthatunk, amelyet még szebbé tesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkórusának közreműködése.


ÜGETŐSZILVESZTER

2017. DECEMBER 31. Az év utolsó napján egy különleges program vár a budapesti Kincsem Parkban. Garantáltak az izgalmas futamok, fogadások, klasszis lovak, hírességek, koncertek és a fergeteges hangulat az immár 20 éves hagyománnyal rendelkező eseményen, amely az egyik leglátogatottabb szabadtéri rendezvény szilveszter délutánján.

International Documentary Festival a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi versenyfesztiválja Magyarországon. Minden alkotót meghívnak és vendégül látnak, így a vetítések után közönségtalálkozókon lehet beszélgetni velük a filmekről.

MISKOLCI KOCSONYAFARSANG

2018. FEBRUÁR 3. A farsangi forgatag gasztronómiai fesztivállal veszi kezdetét Miskolc belvárosában. A széles körű kínálatban a kocsonya kiemelt szerepet kap, ez az étel a rendezvény névadója is, hiszen ahogy a miskolciak tartják: nem múlhat el farsang kocsonya nélkül! A kirakodóvásáron kézművesek sokaságával is találkozhatunk. A karneváli hangulatot koncertek, felvonulások biztosítják, így minden korosztály talál szórakozási lehetőséget.

SZILVESZTERI ÉJSZAKAI TÚRA GYÖNGYÖSÖN

2017. DECEMBER 31. – 2018. JANUÁR 1. A Kékes Turista Egyesület szervezésében a kirándulás szerelmesei idén 13. alkalommal is egy vidám, közös túrázással búcsúztathatják az óévet, és köszönthetik az újesztendőt. A cél éjfélre elérni a Cseplye-tetőt, ahonnan megtekinthetők a város és a környék tűzi­ játékai. A gyöngyösi autóbusz-pályaudvarról induló 20,5 km-es túrához Mátrafüreden is lehet csatlakozni.

Január

ZÚZMARA FÉLMARATON ÉS FUTÓFESZTIVÁL, BUDAPEST

2018. JANUÁR 14. Igazi kihívás részt venni az évadnyitó futáson, hiszen január közepén kiszámíthatatlan az időjárás, készülhetünk hóra, jégre, latyakra, de szép, napsütéses téli időre is. A 21 mellett 10 és 5 kilométeres távokat is kínáló Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált harmadik alkalommal rendezik meg a budapesti Hungexpo területén.

ROD STEWART-KONCERT, BUDAPEST

2018. JANUÁR 29. A világ egyik legnépszerűbb énekese, Sir Rod Stewart 2018-ban – nyolc év után – vadonatúj show-jával tér vissza Magyarországra, hogy fergeteges koncertet adjon a Papp László Sportarénában. A végtelen humorral és egyedülálló vonzerővel rendelkező szupersztárnak többek között olyan slágereket köszönhetünk, mint a Sai­ ling, The First Cut Is The Deepest, Rhythm Of My Heart, Baby Jane vagy a Maggie May.

Február

Fotó: MTI, NOKO fotó/Tölgyesi Norbert, Ádám Miklós

ESKÜVŐ KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR, PÉCS

2018. JANUÁR 20–21. A pécsi Tudásközpontban megrendezett 16. Esküvő Kiállításon a jegyespárokat méltóbb helyszínen, nagyobb kiállítótérben várják a szervezők. A növekvő igényekhez igazodva az esküvői szolgáltatókon túl különböző közösségi programokat is kínálnak a hétvége folyamán a látogatóknak.

BUDAPESTI NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

2018. JANUÁR 24– 28. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a TESLA-ban megrendezett Budapest

ÁLLATKERTI MACKÓFESZTIVÁL, BUDAPEST

2018. FEBRUÁR 2– 4. Vajon meglátja-e a medve az árnyékát? Hogy megtudjuk, érdemes ellátogatni a Mackófesztiválra, amely csütörtöktől vasárnapig, azaz négy napon át tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tizedik alkalommal megrendezett fesztiválon változatos programkínálattal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, családi programokkal várják a nagyközönséget.

MOHÁCSI BUSÓJÁRÁS

2018. FEBRUÁR 8–13. Hazánk legrégebbi és legismertebb télűző farsangi karneválján várhatóan több mint 800 busó és 200 maskarás búcsúztatja a telet. A messze földön ismert népszokás alkalmával a felnőttek borzas bundákat, faragott álarcokat öltenek, és kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve szórakoztatják a több mint 30 ezer érdeklődőt.

FEHOVA, BUDAPEST

2018. FEBRUÁR 15–18. A Fegyver, horgász, vadász nemzetközi kiállítás 25 éves jubileumát ünnepli. A kiállítások és látványos show-k mellett a jeles évforduló alkalmából biztosan számíthatunk majd további különlegességekre is. Így nemcsak szakemberek, profi horgászok és vadászok, de a természetkedvelő közönség érdeklődésére is joggal számítanak a szervezők.

KECSKEMÉTI PALACSINTA FESZTIVÁL

2018. FEBRUÁR 17. Palacsintasütő versenyre és sok-sok játékra invitálnak a szervezők február 17-én, Kecskeméten, hiszen 2018-ban sem maradhat el a Palacsinta Fesztivál, ahol két színpadon is élvezhetjük a programokat, kiállításokkal és számos látnivalóval találkozhatunk. A rendezvényen a Palacsintás Király koronázására is sor kerül!

51


C+D3 vitamin

TES

EN CUKORM

Új

gumivitamin a -tôl

Béres VitaKid C+D3 gumivitamin, cukormentes gumitabletta finom lime és narancs ízben, elsôsorban gyerekek részére. A C- és D3-vitamin hozzájárul az immunrendszer egészséges mûködéséhez.

www.beres.hu

Étrend-kiegészítô készítmény.

CEVK1709RoAD

A gyerekek csontjainak megfelelô növekedéséhez és fejlôdéséhez szükség van D-vitaminra.


10-bôl 1 gyerek bajban van, mert szülei nem tudnak gondoskodni róla.

Lili születését nem tervezték, nem akarták ôt. Édesanyja nem volt felkészülve az anyaságra, Lilit születése után a kórházban hagyta. Az újszülött 3 naposan került a kecskeméti SOS gyermekfaluba. Lili sosem ismerhette meg a vér szerinti anyukáját, ráadásul súlyos egészségügyi problémákkal küzd. De mi mégsem látjuk ilyen sötéten a helyzetet, mert a kislány mást is kapott: kitartást, új családot, SOS szülôket és testvéreket.

Támogass minket!

11600006-00000000-27035696


szabadidő

s i t n é k i l Szi ng sz é p a z ü n n ep

Közelednek az ünnepek, te mégis elkeseredett vagy a ­magány gondolata miatt? Egyedülállóként jobb, ha a ­hiány helyett arra kon­ centrálsz, amid van! – vallja Pirchala Berta, a Miitt.hu közösség vezetője és társ­ keresési ­szakértője.

54

Nézzük a pozitívumokat! Szingliként sokkal több időd tudsz magadra fordítani, pihenni és készülődni, mint a családosok. Végre alaposan kialhatod magad, sőt, a pénzből, amit egyébként a párodra költenél, megajándékozhatod, kényeztetheted magad. Ha az ajándékod egy ka­ rácsonyi vásárban veszed, te is részese lehetsz a csillogó forgatagnak. Számos dekorációs és kézműves-foglalkozást is találsz a neten, ahol társaságban hangolódhatsz rá az ünnepekre. Ez az időszak a hagyományoktól is különleges, de te is kialakíthatsz saját szokásokat. Ilyen Anna tippje, aki egy társasággal minden évben az első hóesés estéjén a város adott pontján találkozik egy forralt boro­ zásra. Egy ilyen terv segít újra gyermeki örömmel várni a havat. Ne hidd, hogy ha egyedülálló vagy, karácsonykor kötelező minden­ nap otthon vagy a rokonoknál ülnöd. A kötelező családi körök helyett szervezhetsz ünnepi vacsorát a barátaiddal. Főznöd sem kell, rendel­ hetitek a menüt, vagy minden vendég hoz valamit. Sokan inkább elutaznának, viszont nem szükséges külföldi célpontot választani. Egy haverokkal, családtagokkal közösen bérelt, hangulatos házban, vagy egy wellnesshétvégén itthon is kiszakadhatsz a hétköz­ napokból. Nincs helyes vagy helytelen megoldás. Te döntsd el, hogyan akarsz ünnepelni! Ez az időszak egyébként számos programot is kínál, amelyeken ilyenkor nagyobb arányban találkozhatsz egyedülállókkal, mint más­ kor. Most elegánsabban öltözhetsz, ami növelheti az önbizalmad, és ezek együtt segítenek az ismerkedésben is. Ne feledd, nem leszel örökké egyedül, élvezd ki a helyzet egyedi előnyeit!


Környezetbarát termékcsalád, mely gyengéd még az érzékeny bőrhöz is! · Természetes növényi alapanyagokból · Mikroműanyagoktól mentes · Bőrgyógyászok által tesztelt termékek · 100%-ban újrahasznosított csomagolásban · 30 éves tapasztalattal a környezetbarát tisztítószerek között.

A TERMÉSZET JÓTÉKONY EREJÉVEL TISZTÍT. 7

201


szabadidő

Óvakodj a benned lakó

malackutyától! külföldi – avagy

vicces

kifejezések

Attól, hogy tél van, kicsit sötétebb és kicsit hidegebb, még nem kell egész nap otthon ülnünk a ­szobánkban. Ugyanúgy lehet utazgatni, mint a melegebb hónapokban! Külföldi kirándulásaink során találkozhatunk magyarul viccesen hangzó kifejezésekkel, ezek közül gyűjtöttük most össze a legjobb tízet.

Kezdjük az angollal. Ha például Londonba utaz­ nánk, és egy helyi lakossal történő társalgás során véletlenül kiszaladna valami csúnya szó a szánkon, akkor biztosan ki tudjuk engesztelni partnerünket a „Pardon my French”, vagyis az „Elnézést a fran­ ciámért” kifejezéssel. Ha pedig valaki az utcán meglepően olcsón akar valamit ránk tukmálni, akkor annak eredetéről érdeklődve megkaphatjuk válasznak, hogy „off the back of a lorry” – itthon sincs ez másképp, az ilyen tárgyak csak úgy „le­ esnek a kamionról.” Ha Norvégiában betérünk egy bárba, és nem vagyunk elégedett italunk ízével, akkor egyáltalán nem számít durva sértésnek azt mondani, hogy „Tämä juoma maistuu ihan kuselta”, vagyis „Ez az ital pisiízű.” Ha Németországba érve úgy érezzük, hogy egész nap csak a hotelszobában akarunk fetrengeni a vá­ rosnézés helyett, akkor az „Innerer Schweine­hund”, szó szerinti fordításban a „belső malac­kutya”,

56

­ agyarosabban a bennünk lévő kisördög p m ­ róbál meg a lustaságra csábítani minket. Ha mégis eljutunk egy partiba, ami rendkívül unalmas, akkor az „Tote Hose”, vagyis „halott nadrág” lett, erre mondjuk mi azt, hogy meghalt a buli. A cseheknél egyetlen szóval kifejezhető az, ha spórolni akarunk a mobilszámlánkkal, és csak megcsörgetünk valakit: ez a „prozvonit”. Az ola­ szoknak pedig arra is van szavuk, ha a párától gyöngyöző poharunk foltot hagy az asztalon: ez a „cualacino”. Ha a szomszédos spanyoloknál vendégeske­ dünk, és ebéd vagy vacsora után beszélgetünk még azokkal, akikkel együtt ettünk, akkor az a „sobremesa” (asztalon). Ha aztán a társalgás iszogatásba torkollik, és felöntünk a garatra, akkor mondhatjuk, hogy „Estoy como una cuba”, vagyis „Hordóra ittam magam.” Közben valaki dohányozni is kimehet, és ilyenkor jelzi, hogy „Me fumo encima”, vagyis „becigizek”.kreatív

Karácsonyfa

kreatívan Lehet kicsi a lakásunk, vagy esetleg szenteste után el­ utazunk, netán az irodánk­ ban, szobánkban szeretnénk már december ­elején ünnepi hangulatot csempészni – számos olyan eset van, amikor a fenyőfa­állítás nem a legjobb meg­oldás. A karácsonyfáról azonban nem kell lemonda­ nunk, hiszen ­számos kreatív ötlet áll rendelkezésünkre.

FÁBÓL VASKARIKA – AZAZ KARÁCSONYFA

Rendkívül egyszerű, természetközeli megoldás, ha a falra egyre növekvő méretű, középre rendezett vízszintes ágakat, gallyakat erősítünk fel. Ezeket ráapplikált vagy lógó díszekkel csinosítjuk: gondol­ kozhatunk hagyományos gömbökben, masnikban, de nyugodtan elszabadulhat a fantáziánk, például akár apró plüssfigurák vagy nagy méretű gombok is alkothatják dekorációt. A „fa” tetejére elenged­ hetetlen egy csillag, alul pedig egy keresztbe fordí­ tott faág mint törzs. Ha van rá lehetőség, ez utóbbi leérhet a földig, ahol kiterjeszkedve a padlóra színes csomagokkal, termésekkel, faágakkal még valóságosabbá tehetjük a karácsonyfánkat.

58

GYÖNGYÖM-GYÖNGYÖM, GYÖNGYFÜZÉREM

Talán a legegyszerűbb megoldás, amit találha­ tunk, csupán egy hosszú gyöngyfüzér kell hozzá és néhány szög, amellyel a lefelé, szerpentinvo­ nalban kanyarodó lánc ­fordulópontjait rögzít­ jük. Egyre ügyeljünk: a ­füzért ne feszítsük meg, hagyjuk, hogy a természetes lágy ívek rajzolják ki a mintánkat. Megvalósítható fényfüzérből is!


CSOMAG CSOMAG HÁTÁN FA

Az ajándékcsomag úgy tartozik a karácsonyfához, mint borsó a héjához. Így ha becsomagolt, egyre kisebb, lehetőleg négyzetes csomagokat tornyo­ zunk egymásra, 45 fokban mindig elforgatva, máris egy karácsonyfára asszociálunk, főleg, ha az építményt eleve egy megemelt tállal alapozzuk meg. Használhatunk színes-mintás csomagoló­ papírt, vagy natúrt is, ez utóbbi esetben néhány toboz, gömb vagy gyertya elhelyezése a csücs­ kökre feldobja a kompozíciót. Csúcsdíszként a ­tetejére is érdemes egy kis karácsonyi ágat, bogyót, masnit tenni. Ha különféle méretű és formájú dobozaink vannak, azokat szépen becsomagolva, masnival átkötve, az aljuknál fogva a falra is felerősíthetjük szorosan egymás mellé, úgy, hogy összességében egy karácsonyfaalakot adjanak ki. Fontos, hogy előre próbáljuk ki az elrendezést, és csak aztán tapasszuk fel őket, például kétoldali ragasztóval.

HÓPELYHEK MINDEN MENNYISÉGBEN

Ebben az esetben a világ legegyszerűbb alapanya­ gához, a sima fehér papírhoz nyúlunk, amelyből kis gyakorlással és egy olló segítségével ezerféle méretű és mintájú hópelyhet tudunk készíteni (lásd sablonunkat a 80. oldalon). Ha kellő mennyi­ ségű papír hópelyhet gyártottunk, már nincs más dolgunk, mint ezeket az ablakra, vagy valamelyik falfelületre karácsonyfamintában szorosan egy­ más mellé elhelyezni és felragasztani. A látvány egyszerűen mesés lesz, és persze igény esetén még apróbb gömbökkel tovább díszíthetjük. Csak haladóknak és nagy-nagy türelemmel bí­ róknak javasolt a hópelyhekből térbeli karácsony­ fa építése. Ez esetben egymás elé, körülbelül 3-5 cm-re legalább három darab háromszögletű, középvonallal is rendelkező, egyre kisebb méretű vázat kell elhelyeznünk, amelyekre azután fel­ applikáljuk a hópelyheinket.

59


kreatív

Dobjuk fel

l e l l i c ­stae ­knarácsonyt!

Akik szeretnék az adventi időszak minden csodáját kiélvezni, jól ­teszik, ha minél hamarabb elkezdik törni a fejüket a ­karácsonyi ajándékokon és dekoráción. Ha arra vágyunk, hogy kézzel ­készített meglepetéseink garantáltan szépek és egyediek legyenek, ­ráadásul nem átlépve a minderre szánható anyagi keretet, akkor ­kipróbálhatjuk az utóbbi évek nagy DIY kedvencét, a stencilezést. Ez ugyanis semmilyen előképzettséget és különösebb kézügyes­ séget sem igényel, otthon is könnyen megvalósítható néhány kellék és kevéske festék segítségével – hívják fel a figyelmet a Pagina Galéria szakértői, akiktől megtudjuk, hogy a technika az új alko­ tások mellett a meglévő tárgyaink felújítására, megszépítésére is alkalmas. Sőt, az elkészült ajándékokat is csomagolhatjuk stencile­ zett csomagolópapírba, vagy a karácsonyi süteményt díszíthetjük stencilen keresztül szórt porcukorral, kakaóval.

MI A STENCIL?

A stencil egy festősablon, amellyel gyönyörű mintákat varázsol­ hatunk fa-, papír- és textiltárgyainkra, illetve a falfelületeinkre. Bár magunk is készíthetünk sablont, de elérhető rengetegféle jó minőségű műanyag stencil, amelyek pontosak és többször is ­fel­használhatóak.

MIKET KÉSZÍTHETÜNK STENCILEZÉSSEL?

Festhetünk díszpárnahuzatot, asztali futót, tányéralátétet, pólót vagy adventinaptár-zsákocskákat, de készíthetünk szőnyeget, ­lábtörlőt, ajándékdobozt, kisbútort, csomagolópapírt vagy akár ablak- és faldekorációt is stencilezéssel.

60


TÁ NYÉRA LÁTÉT VAGY PÁR NA STENCILEZVE:

HUZAT

1.Készítsd elő a szükséges kellékeket:

• stencilt • alapanyagot: • tányéralátéthez: formára vágott – pl. kör vagy téglalap alakú – papírt vagy textilt • párnához: kiszabott textilt vagy kész párnahuzatot (Milyen anyagot válasszunk? Egyszínű, sima, matt f­ elületű papír a legszerencsésebb, textilből pedig a vásznak, pamut­ anyagok. Lehetőleg ne legyen nyúlós, bolyhos, fényes nejlon.) • 5 cm-es szivacs festőhengert (lakkozóhenger) • felületnek megfelelő vízbázisú festéket: papírra ­temperát vagy akrilfestéket, textilre textilfestéket • műanyag tálcát • papír törlőkendőt • ragasztószalagot/rajzszöget/binder csipeszt a ­rögzítéséhez • esetleg rajztáblát, ha rajzszöggel vagy csipesszel ­rögzítjük a papírt és a stencilt

2.Ragasztó­szalaggal, vékony h­ egyű rajzszöggel vagy csipesszel

r­ ögzítsd a ­festendő felületet és a ráhelyezett stencilt is az asztalhoz vagy rajztáblához olyan erősen, hogy ne mozduljanak el.

3.Tégy egy kevés festékpöttyöt a tálcádra, és a hengeredet

festékezd be mindenhol egyenletesen, de kevés festékkel! A festéket ne hígítsd, maradjon sűrű, tejföl állagú. A festékezés után a szivacs inkább tűnjék száraznak, mint nedvesnek, olyan kevés festéket tégy rá. Ha úgy érzed, sok a festék, akkor kiterített papírszalvétán görgetve távolítsd el a felesleget.

4.Láss neki a munkának: vidd fel a festéket a stencilre. Eleinte,

amíg több a festék a hengerben, kevésbé nyomd rá a felületre, később kicsit erősebben.

További ötletekért keresd a Pagina Galéria honlapját és Facebook-oldalát: paginagaleria.hu, www.facebook.com/paginagaleria

5.Ha úgy érzed, kész vagy a festéssel, akkor a stencilt egy

csücskénél óvatosan emeld fel, és nézd meg, hogy elégedett vagy-e az eredménnyel. Ha túl világosnak találod, ereszd vissza a sablont, és ugyanúgy kevés festékkel, de többször húzd még át a hengert a felületen.

6.Ha kész vagy, vedd le a stencilt, és száradás után már használható

is az alkotásod. A papír alátétet tartósabbá tehetjük, ha a minta elkészülése után lamináljuk. A textil esetében érdemes a beszegést, varrást – ha szükséges – a stencilezés után elvégezni.

7.A stencilt frissen, munka után azonnal langyos vízzel és köröm­kefével tisztítsuk le, hogy következő alkalommal is használható legyen. Köszönjük a segítséget a Pagina Galériának!

61


baba-mama

A szakértő válaszol:

A gyerekrajzok rejtelmei

Kedves Pszichológusnő! Gyermekem 5 éves, alapvetően vidám, barátkozó kislány, szeret óvodába is járni. Vannak nem könnyű időszakaink, de megbirkózunk vele. Ami azonban mostanában aggaszt, az az, hogy elkezdett agresszív dolgokat rajzolni, csak pirossal. Ilyenkor olyan dühvel és átéléssel rajzol, hogy teljesen megijeszt. Eddig is szeretett rajzolni, de nem ilyen dolgokat. Mi lehet ennek az oka? Kell aggódnom emiatt? Tiltsam meg neki, hogy ilyesmit rajzoljon? Válaszát köszönöm! Klára Kedves Klára! Több oka lehet az agressziót kifejező rajzoknak. A legvalószínűbb az, hogy valamilyen belső feszültséget „rajzol ki magából” a kislánya. Elképzelhető, hogy az óvodában látott valamit a társai között (verekedést), vagy meséltek neki agresszív tartalmú mesékről, filmekről, de az is lehet, hogy valahol ő maga látott ilyeneket. Ennek érdemes lehet utánajárni. A gyerekeknél az egyik legjobb módja a feszültség oldásának, ha lerajzolják a látot­ takat. Azon érdemes elgondolkozni, hogy mi történhetett a gyermekkel azelőtt köz­ vetlenül, hogy megjelentek az agresszív tartalmak a rajzaiban. Az is elképzelhető, hogy otthon észlelt feszültséget, és ez ütközik ki a rajzokban. Aggodalomra minden bizonnyal nincs oka. Amint „kirajzolta magából” kislánya a bel­ ső feszültségét, és ezen keresztül feldolgozta a látott, hallott információt, valószínűleg szelídülnek majd a rajzai. Semmiképp nem javaslom, hogy megtiltsa neki az ilyen témájú rajzolást, hiszen ezzel elveszi a lehetőséget tőle a feszültsége oldására. Lehet vele arról beszélgetni, hogy szerinte miről szólnak a rajzok. Összességében elmondható, hogy az agresszív mesék, videojátékok azért lehetnek károsak, mert a látottak erősebben hatnak a gyerekeknél. A Piroska és a farkasban is van agresszió, viszont ha ezt felolvassuk a gyereknek, annyit képzel el belőle, amennyit „elbír”. A tévében, számítógépen látottaknál ez nem lehetséges. Valószínűsítem, hogy valami ilyesmi ütközik most ki a gyermekénél. Üdvözlettel,

terapeuta-jelölt gus, mediátor, család Heim Judit pszicholó www.heimjudit.h u

62baba-mama

Mit tehetünk, ha

válogat a gyerek?

Gellérthegyi Tiborné Hepp Edit „Védőnőként 30 éve igyekszem a legnagyobb gonddal és törődéssel segíteni a várandós anyukák, valamint kisgyermekes családok életét.”

Látogass el a Rossmann F­ acebookoldalára, és tedd fel kérdésed élőben online védőnőnknek, vagy jelentkezz telefonos visszahívásra! www.facebook.com/Rossmann.hu

64

A válogatós gyerek még a tapasztaltabb szülőknek is kihívást jelent! A válogatást valamiféle jellemhibának tartjuk. Pedig nem feltétlenül az a „jó” gyerek, aki nem válogat. Az egyéni ízlés kialakulásának örülni kell, probléma akkor van, ha az egészségre káros egyoldalú táplálkozás alakul ki. A kisgyermek válogatóssága részben evolúciós folyamat. Kutatások szerint a gyermek azért válogat, mert amikor az őskorban a csecsemőt az anyja vagy más felnőtt kínálta táplálékkal, az biztonságosnak volt tekinthető. Amikor önállóan kezdett járni, akkor előtérbe került egy biz­ tonsági rendszer az ismeretlen, az esetleges veszélyes, mérgező élelem elkerülésére (Lucy Cooke, University College London kutatása apján). A hozzátáplálás kezdetén a gyerekek nyitottak a különböző ízekre, néha szívesebben fogyasztják az édesebb gyümölcsöket és nehe­ zebben fogadják el a zöldségféléket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy édesíteni kell a gyermek által kevésbe kedvelt zöldség­ püréket, viszont bátran lehet kombinálni különböző ízű zöldségeket és gyümölcsöket egymással. Az sem gond, ha nem minden kínált ételt fogad el a baba elsőre, ebben az esetben várjunk egy kicsit, és próbálkozzunk később. Fontos a természetes ízekhez való hozzászoktatás. Tehát lehetőség szerint friss gyümölcsöt és zöldséget kínáljunk a babának, és ne a kész, mesterséges ízű ételekkel próbálkozzunk. Kerülni kell a cukro­ zott, instant babateákat, gyümölcsleveket, inkább fele részben vízzel hígított natúr gyümölcslevet és/vagy babavizet kapjon a gyermek.


A cukrozott étel, ital fokozza a jóllakottságérzetet. Ezenkívül figyelni kell a bevitt só mennyiségére is, mert a gyermekkorban megszokott sósabb étkezés a felnőttkorra is kihat. Bizonyos ételeknek kifejezet­ ten magas a sótartalma, mint a kenyérfélék, felvágottak, savanyúsá­ gok, szószok, öntetek. A gyermekek elsősorban utánzással tanulnak, tehát mutassunk jó példát! Üljünk le a gyermekkel az asztalhoz, egyen együtt a család. A közös étkezések még inkább összekovácsolják a családot. Próbáljuk meg nem elveszteni a türelmünket, az étkezés nyugalmas körülmények között történjen, ne jelentsen stresszt a gyermeknek. Az új ízek bevezetését körültekintően kell végezni, semmilyen formá­ ban nem szabad erőltetni. Ha türelmetlenek vagyunk, a gyermek még elutasítóbbá válhat. Nem baj, ha a húslevesből nem eszi meg a húst, kínáljuk neki más formában (fasírt, melegszendvics stb.). Kerülni kell a nassolást. A két étkezés közti cukor- és csokifogyasztás csökkenti a gyermek étvágyát. Az étkezések 20-30 percnél ne tartsa­ nak tovább, és két étkezés között ne legyen étel az asztalon. Ajánlatos kerülni a folyamatos eszegetést. Az étel elfogyasztása ne legyen díjazás vagy büntetés, ha megeszi a zöldséget, ne kapjon érte jégkrémet. Vonjuk be a gyermeket a vásárlásba, az étel elkészítésébe! Terítsük meg együtt az asztalt, kerüljön rá a gyermek által elkészített dísz is. És ne feledjük, sokkal könnyebb a jó szokásokat kialakítani, mint a már meglévő rosszat megváltoztatni!

65


baba-mama

Babaholmi

használtat vagy újat?

Nagy dilemma, hogy érdemes-e új dolgokat vásárolnunk kisbabánknak, hiszen a kicsi ­villám­gyorsan nő, szinte mindenre csak rövid távon van szüksége. Sok pénzt meg lehet spórolni a használt árukkal, ugyanakkor mégsem járható mindig ez az út. Vannak olyan holmik, amelyeket jobb újonnan beszereznünk, elsősorban higiéniai okok miatt. Például a cumi, cumisüveg és a mindenféle edények, a törülköző, a textil- és az újra egyre divatosabb mosható pelenka, vala­ mint a szoptatást sokaknak megkönnyítő mellszívó – ezeket gyermekünk egészsége érdekében soha ne vegyük meg használtan. Ha biztos helyről kapjuk őket másodkézből, akkor is lehetőleg cseréljük a kényes alkat­ részeket, illetve mindent nagyon gondosan fertőtlenítsünk! A babakocsikérdés is elég megosztó. Ha használtat nézünk, ­nagyon alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy mennyire vannak kikopva a ­kerekei, a gördülése egyenletes-e még, működnek-e az össze­ csukást, átalakítást segítő funkciói, megvan-e minden tartozéka. Sajnos az a tapasztalat, hogy a jó állapotú használt babakocsik nem sokkal olcsóbbak, mint az újak. Ha tehát mi magunk is hosszabb távra, esetleg több gyermekkel tervezünk, akkor valószínűleg jobban megéri újat venni, és megóvni azt a kistesó számára is. Ehhez hasonlóan fontoljuk meg a bútor, hordozó vagy éppen autós­ ülés vásárlást is, azzal a kitétellel, hogy ezek általában kevésbé inten­ zíven vannak kitéve az igénybevételnek. Így könnyebb belőlük ár-érték arányban megfelelőt találni a használt piacon is. Ruhákból viszont egyértelműen megfelelnek a másodkézből valók is, akár ismerőstől kapjuk őket, akár online piactéren vagy turiban vá­ sárolunk. A babát ugyanis a divat még egyáltalán nem érdekli, a kénye­ lem viszont annál inkább. Néhány hónapnál tovább pedig úgysem hord semmit ugyanabban a méretben a csemeténk, így teljesen felesleges sok pénzt kiadni.

66

Tippek: 1. Ha nincs olyan gyerekes

ismerősünk, akitől be tudnánk szerezni a ­dolgokat, csatlakozzunk a Face­bookon baba-mama csoportokhoz. Itt nemcsak a holmik, hanem a tapasz­talatok cseréje is folyik.

2. A kelengyelistát, a kinézett

eszközöket érdemes a védőnővel egyeztetni. Rengeteg olyan drága holmit árulnak a boltok, amelyek teljes mértékben feleslegesek.baba-mama

nagyi, Mit tud aem ? amit mi n

– Mikor mehetünk már megint a nagyihoz? – De hát most voltunk. – De úgy, hogy ott is alszunk, nélkületek! Ez a párbeszéd bármelyik átlagos családban el­ hangozhat szülő és gyermeke között. Az unokák nagyon szeretnek a nagyszülőkhöz járni, aminek okaként azt szoktuk mondani: amíg a szülő neve­ li a gyereket, addig a nagymama kényezteti. Ez persze így elég sarkított, de az biztos, hogy a gyermek másféle érzelmi kapcsolatot alakít ki szüleivel, mint nagyszüleivel. Ebben nyilván­ valóan az is benne van, hogy apukának és anyukának szigorúbbnak kell lennie, hiszen rájuk hárul a mindennapokban a gyermeknevelés, míg nagymama és nagypapa úgy érzi: abban a pár napban, amit szeretett unokájával együtt tölthet, ­elkerülné a konfliktusokat. Annyi idő alatt a jól nevelt gyereket egyébként sem lehet e­ lrontani – gondolják. És helyesen, hiszen egy kicsi

68

k­ ényeztetés, e­ ngedékenység unokának és nagy­ szülőnek egyaránt jólesik, és abban az esetben nem is okoz problémát, ha nem homlokegyenest áll szemben a szülők nevelési elveivel. De az unokák azért is szerethetnek annyira a nagyihoz járni, mert más körülmények fogadják őket: nincs napi szintű rohanás, aggódás a főnök, a munkatársak miatt, állandó túlórázás az előre­ lépésért, az egzisztencia megteremtéséért. Még ha dolgoznak is a nagyszülők, a nyugdíj előtti évek általában már nem erről szólnak. Emiatt nyugod­ tabbak, türelmesebbek, ráadásul már egyszer megtapasztalták a gyereknevelés során, hogy a nagy sietségben talán nem is tudták rendesen megfigyelni, ahogy gyermekük felcseperedett. ­Elszaladt mellettük az élet, és ezeket az élménye­ ket az unokákkal tökéletesen bepótolhatják.A£LLA£ST KERESEL?

Veled lesz teljes a kép.

JELENTKEZZ HOZZA£NK! http://karrier.rossmann.hu


Ragyogj

Viszkok Fruzsi

kedvenc termékeivel!

Keresd november közepétől a Rossmann üzletekben és Online Drogériában!


színes

hí re k

a Rossmann világából

Green Brand-díjat nyert a Rossmann

Városi legenda, hogy legyen miről álmodnod!

Örömmel értesültünk róla, hogy két saját márkás termékcsaládunkkal ismét elnyertük a Green Brand (Zöld Márka) 2017/2018 díjat Németországban. Az A ­ lterra natúrkozmetikumainkkal és az enerBiO bioélelmiszereinkkel a környezetvédelem és az egészséges életmód fontosságára igyekszünk felhívni a fogyasztók figyelmét. Környezettudatos termékpolitikánknak köszönhetően immár másodszor jutalmazták vállalatunkat ezzel a díjjal.

Október 9-én útjára indítottuk őszi pontgyűjtő kampányunkat, a ­Városi legendát. A promóció keretein belül az összegyűjtött matricák ellenében vásárlóink kedvezményes áron vásárolhatják meg az ex­ kluzív ágynemű-kollekciónkat üzleteinkben. Ezzel párhuzamosan online nyereményjátékot is indítottunk, ahol álomnyeremények találnak gazdára: hetente egy kétfős álomhétvége romantikus vacsorával, a promóció végén pedig egy kétfős álomutazás Dominikára.

Viszkok Fruzsi kedvenc termékei – neszesszer

Lilu szépségnaplója Októberben egy egyedi videó s­ orozatot indítottunk Lilu közreműködésével a ­Rossmann Youtube csatornáján. A népszerű műsorvezető és profi sminkesünk, Detti hétről hétre hasznos szépségápolási tanácsokkal látják el a nézőket, legyen szó a sminktáskánk tartalmáról, a helyes bőr­ápolásról vagy a sminkelés alapjairól.

Cosmopolitan Blogger Day a Rossmann támogatásával joy-napok November 8-12.

Kuponos napok – 0. nap a Rossmannban Októberben és novemberben is megrendezésre került a Shoppingünnep, az őszi Glamour- és Joy-napok! Természetesen a Rossmann is csatlakozott mindkét kuponhadjárathoz, méghozzá a 0. naptól kezdődően. Vásárlóink számtalan kedvezményre jogosító kupon közül válogathattak, amelyeket üzleteinkben, illetve Online Drogériánkban is beválthattak.

72

Október 22-én megrendezésre került a Cosmopolitan Blogger Day, amelyen drogériánk, mint kiemelt támogató, vett részt. A helyszínen az izgalmas előadások mellett díjazták az év leg­ sikeresebb bloggereit és influencereit. A Rossmann standjánál az érdeklődők megismerhették, de akár meg is nyerhették az exkluzív Városi legenda ágynemű-kollekció egyikét. Sőt, alvásterapeutával is konzultálhattak az alvási szokásaikról, illetve bőrgyógyász segítségével továbbfejleszthették az ­éjszakai szépségápolási rutinjukat.

Különleges együttműködés indult útjára drogériánk és a népszerű youtuber, ­Viszkok Fruzsi között idén augusztusban. Hazánkban egyedi kooperáció keretén belül Fruzsival karöltve m ­ egalkottuk a kedvenc drogériás termékeit tartalmazó neszesszert. Öt hasznos dekor­kozmetikum és kiegészítő került az aranyszínű táskába, amely megvásárolható volt üzleteinkben és az Online Drogériánkban is. A neszesszer népszerűsítése érdekében Fruzsi öt helyszínes közönségtalálkozóval készült öt különböző Rossmann üzlet közelében, ahol rajongói személyesen is megismerkedhettek vele és kedvenc termékeivel. November második felében pedig érkezik egy újabb neszesszer, amit szintén Fruzsi állított össze a hidegebb időjárást és az ünnepi csillogást figyelembe véve.


Wellness & Beauty zöld matchás tusfürdő gél 250 ml

www.rossmann.hu www.facebook.com/Rossmann.hu www.instagram.com/rossmann_hu


szórakoztató Teszt

1.

vag y l Démon vagy a n g ya kap a pár csolatodba n?

a rád Karikázd be minden egyes kérdésnél a lenti táblázat leginkább jellemző választ, majd zó szám­ alapján, az egyes válaszaidhoz tarto pontszámod. értékeket összeadva kapod meg a

Meg szeretnéd lepni a kedvesed, miben gondolkozol?

A Mindenképpen valami olyan különlegességet, meghökkentő dolgot tervezek, amitől leesik az álla, amire biztosan nem

­számít. Akárhogy is sül el a dolog, az erőfeszítéseimet értékelnie kell.

B A legegyszerűbb utat választom, és megkérdezem tőle, hogy mit szeretne. Sőt, legjobb, ha együtt megyünk el vásárolni, és

kiválasztja, ami tetszik neki. Egy a lényeg: ilyenkor nem kímélem a pénztárcát, hogy lássa, mennyit ér nekem. Spórolni majd ráérünk utána. Talán valami humoros vagy menő dizájntárgyban, esetleg ékszerben, órában gondolkoznék. D Lehet, hogy kicsit romantikus vagyok, de én szeretem a páromat napi apróságokkal kényeztetni: egy kávéval, reggelivel, egy új fotóval a falon, egy kézzel készített üzenettel, vagy akár egy közös meglepetésestével valamelyik kedvenc helyünkön. E Tudom, mit szeret enni, inni, hordani – ezek, amiknek biztosan örül, amikkel nem tévedhetek. Ráadásul azt is kitapasztaltam már, hogy hol a leggyorsabb beszerezni őket. F Az ember, ha sokat van együtt valakivel, megismeri az álmait, olyan igazán vágyott dolgokat, amiket idő, pénz vagy energia híján még nem valósított meg. A legnagyobb meglepetés egy ilyen álom teljesítése. C

2.

Mit reagálsz, ha a párod a barátaival, nélküled szeretne este kimozdulni otthonról?

A Mindenkinek szüksége van a párja nélküli énidőre, természetes, hogy olykor a barátaival is szeretne együtt lenni, mint

ahogy én is az enyémekkel.

B Őszintén, ki az, aki szereti, ha a párja nélküle megy bárhová? Persze hogy nem örülök, hiszen tuti, hogy nem fog egész este

magányoskodni nélkülem. Egyáltalán nem kedvelem a párom barátait, rossz hatással vannak rá, nem látják a mi igazi kapcsolatunkat. Szerencsére tudja, mennyire ellenemre van, hogy velük legyen, így fel sem merül ez a lehetőség. D Semmit, miért is ne mehetne? Szeretem, ha lefoglalja magát, amikor nekem más dolgom van. E Ha mindezt kellőképpen tálalja, időben szól és jut időnk a héten egymásra is, akkor biztosan elkerüljük a veszekedést, és még én is tudok magamnak programot szervezni aznapra. F Én többre értékelek egy nyugodt estét otthon, de ha neki szüksége van erre, akkor hadd menjen. C

3.

Szóba kerül egy karácsonyi kiruccanás. Ki szervezi meg a programot?

A Én biztos nem, mert szerinte úgysem csinálnám elég jól, nem tetszene neki a hely vagy az időpont. Jobb, ha ráhagyom,

akkor legalább elégedett lesz.

B Szerintem örüljünk, hogy otthon, nyugalomban tölthetjük a szünetet együtt, nekem az a legnagyobb kikapcsolódás,

eszem ágában sincs kimozdulni. Sokáig keresgéljük a megfelelő utat, amin kicsit össze is kapunk – nagyon fontos a jó választás, mert ha nem lesz tökéletes minden, az azonnal rányomja a bélyegét a hangulatra, és elront mindent. D Abszolút közösen döntjük el, hogy hova megyünk, aztán pedig kinek mennyi ideje jut a szervezésre, annyit vállal belőle. E Miután felmerül az ötlet, a tettek mezejére lépek, és titokban leszervezek egy szuper wellnesshétvégét A-tól Z-ig. Remek érzés meglepni őt, és látni az örömöt az arcán. F Szeretem én kiválasztani a programot és a helyszínt, mert több érzékem van hozzá. Miután nagy vonalakban ­meg­beszélem a párommal az elképzeléseket, neki már csak annyi a dolga, hogy intézze, amit kell. C

4.

A B C D E F

Ha egy természeti jelenséggel, tájjal kéne jellemezni a kapcsolatotokat, mi lenne az? Búzaföld Égbe nyúló hegycsúcs Erdő Hurrikán Sima vízű tó Sokszínű dzsungel

18–24 pont között Démon vagy, ember legyen a talpán, aki sokáig békességben kibírja melletted. Rapszodikus hangulatod, erős vitakészséged, zsarnoki természeted, fellángoló mániáid, féltékenységed próbára teszik a partneredet, de néha még saját idegeidet is. Azzal nyugtatod magad, hogy éppen a temperamentumod tesz különlegessé, ami igaz is, de te is tudod, hogy hosszú távon nem ártana egy kis kiegyensúlyozottság.

74

11–17 pont között Démon semmiképpen sem vagy a párkapcsolatodban, csak éppen egy kicsit fásult. Hogy e mögött a túlpörgetett életmód, a fáradtság, esetleg az unalom, vagy a már állandósult megalkuvás áll, azt csak te tudhatod. Könnyen lehet azonban, hogy a párod titokban már többször feltette magának a kérdést, miért is vagytok még együtt. A kifogások és különböző indokok helyett itt az idő, hogy angyal légy, és aktivizáld a közös életeteket!

1. a 6 b 4 c 5 d 1 e 3 f 2

2. a 1 b 5 c 6 d 4 e 2 f 3

3. a 4 b 3 c 6 d 2 e 1 f 5

4. a 3 b 2 c 1 d 6 e 4 f 5

4–10 pont között Egy Földre szállt angyal vagy, aki veled él párkapcsolatban, hálát adhat a sorsnak! Alapvetően kedves természetedet okos megfontoltság és a kompromisszumra való törekvés hatja át, ugyanakkor nem félsz érzelmeidet napról napra kimutatni kedvesednek. Mind­ezekben szerencsére tudod, hol a határ: szabad teret hagysz a párodnak, és magadat sem kényszeríted meg­alkuvásba csak a békesség kedvéért.


A téma a férfiak haja

A férfiak haja: a koffein a német válasz a hajhullásra Napjainkban a férfiak második legf˝obb gondja világszerte a hajhullás. A gyógyszergyártó cégek már jó ideje gyógyszerekkel kezelik ezt a problémát. Most egy német cég teljesen újszer˝u megoldással állt el˝o: olyan hajápolási termékekkel, amelyek koffeint tartalmaznak hatóanyagként. Err˝ol kérdeztük Dr. A. Klenket, a németországi Dr. Wolff Research vezet˝ojét. Miért alkalmaznak koffeint a hajhullás ellen? Dr. Klenk: A koffein nagyon aktív hatóanyag. Fokozza az egyén és a hajhagymák teljesít˝ oképességét is. Ha a hajhagymák legyengülnek vagy nyugalmi állapotba kerülnek, a koffein segíthet. Ezt német egyetemi kutatók bizonyították. Pontosan mit csinál tehát a koffein? Dr. Klenk: A koffein megvédi a hajhagymákat a káros hatásoktól. Védelem hiányában a növekedési fázisok lerövidülnek, és ez korai hajhulláshoz vezet. A koffein helyreállítja a növekedési fázisokat, el˝ osegítve ezzel a hajnövekedést akár id˝ osebb korban is. Valóban ennyi mindent tud egy sampon? Dr. Klenk: Igen. Ahhoz azonban, hogy a hatóanyagok eljussanak a megfelel˝ o helyre, egy különleges eljárás

Dr-Wolff_Dt-Antwort_210x250mm_ISOcv2.indd 1

szükséges. Az Alpecin sampon öszszetételének köszönhet˝ oen a koffein 120 másodpercen belül épp a kell˝ o mennyiségben jut el a hajhagymákhoz. Az Alpecinben lév˝ o koffein akkor is er˝ osíti a hajhagymákat, miután a sampont már leöblítették. A koffein a fejb˝ orön marad, és 24 órán keresztül fejti ki megfelel˝ o hatását.

Németország koffeinspecialistája: Dr. A. Klenk, a hajhullás szakért˝ oje.

Koffein a hajhagymákért Az Alpecin Koffein sampon kapható a Rossmann üzletekben.

Így hat az Alpecinben lév˝o koffein. A hajhagymák aktivitása

Koffein nélkül: lerövidült növekedési fázis Nyugalmi fázis

Hajhullás

Időtartam

Koffein nélkül: lerövidült növekedési fázis A hajhagymák élettartama káros hatás esetén lerövidül. A hajKoffeinnel: hosszabb növekedési fázis A hajhagymák Aaktivitása hajnövekedés korán alábbhagy. hagymák aktivitása

A hajhagymák aktivitása

Nyugalmi fázis Nyugalmi fázis

Hajhullás

Időtartam Időtartam

Koffeinnel: hosszabb növekedési fázis Nyugalmi fázis

Időtartam

A koffeintartalmú Alpecin hatására helyreáll a hajhagymák növekedési fázisa.

07.04.15 14:13


szórakoztató

k a rácson y i em oji k

Ked ven c

A digitális világ napról napra okoz számunkra meglepetéseket. Ki ne emlékezne arra a 2015-ös valóságos „szófordulatra”, amikor az Oxford szótár szerkesztői egy emotikont, azaz hangulatjelet választottak az év szavának: a sírva nevető smiley abban az esztendőben minden Messenger-használó leghűbb barátja volt. 2017 nagy dobása pedig az Emoji film volt a témában. De nem csak az éveknek, a különböző témaköröknek, időszakoknak is megvannak a saját kedvenceik. Karácsonykor nem csupán a családi fészek, de a digitális felületeink, üzeneteink is ünnepi díszbe öltöznek. Rengetegféle téli, ötletes és elbűvölő matricacsomagot letölthetünk ­ilyenkor a Facebookon, Viberen, Snapchaten, amelyek megszínesíthetik a csetelést és segítik a jó hangulat fenntartását. Van azonban néhány olyan alap, a divatból soha ki nem menő ünnepi emoji, amit jó eséllyel megtalálunk minden üzenetküldő alapfelületünkön, legyen a kezünkben mobiltelefon, vagy üljünk képernyő előtt. Használjuk őket, hiszen sokszor kifejezik azt, amit szavakkal csak nehezen írunk le!

Hóember Répaorrával, gesztenye­ szemeivel mindig kedvesen tekint ránk. Küldhetjük egy téli ölelésként, vagy ha épp a szabadban vagyunk.

1.

Karácsonyfa Úgy gondoljuk, nem kell ­hosszasan ­magyarázni, miért ez került az első helyre. Fenyő­illat nélkül nem ­múlhat el karácsony! Kifejezi az ­ünnepi hangulatot, de küldhetjük akkor is, ha éppen fát díszítünk.

6. 76

Hópehely Hull a hó! Fagy! Hideg van! – ­üzenhetjük a szikrázó hópehellyel.

4. Piros masni Számunkra a legkedvesebb dísz, arról nem is beszélve, hogy általában ajándékot is jelent.

2.

3.

Angyalka Te egy angyal vagy! Vagy éppen én készülök valami jó cselekedetre – remélhetőleg ezt az emotikont nemcsak karácsony táján használjuk, de ilyenkor igyekezzünk minél több okot találni rá!

5. 7.

Télapó Decemberben minden gyermek várva várja, hogy zsákjában elhozzon minden jót. A jótettet, ajándékot, bölcsességet is megjeleníti. Nyalóka A piros-fehér nyalóka az ünnepi édességet, lakomát, egyben a kedvességet, ajándékot is szimbolizálja.


ÚJ

A szívből jövő ápolás Fedezd fel a selymes téli ápolást kezeidnek: eos kézkrémmel. Megfelelő a normál és száraz bőrre, 100 % vegán és bőrgyógyász által tesztelt. A puha és selymes tapintású bőrért.

ÚJ


szórakoztató Blogger kérdezzfelelek

Krémmánia Bauer 76 700

követő: 18 900

Évi

ÉVI 2011 AUGUSZTUSÁBAN KERÜLT A KRÉMMÁNIÁHOZ, ELŐTTE „CSAK” EGY LELKES USER VOLT. BÁR A ­BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁG­TUDOMÁNYI EGYETEMEN TANULT KÖZGAZDÁSZKÉNT, HAMAR A ­KRÉMEK SZERELMESE LETT.

Mi az, ami nap mint nap inspirál? Az, hogy a munkámmal ­segít­hetek másoknak.

legjobb termékeket felkutatni, nem t­ artogatok nagyon olyas­ mit, amit nem használok.

Kedvenc szépségbloggered? Nincs kimondottan kedvencem, általában azoknak a blogját szeretem olvasgatni, akikkel személyesen is jóban vagyok.

A téli hidegben mire kell a legjobban odafigyelni? Az arc ápolását egy napra sem szabad elhanyagolni. Én kimon­ dottan rajongok a „layering” ­típusú bőrápolásért: ennek so­ rán egy intenzívebb, nehezebb krém helyett több különféle formulájú, finomabb textúrájú, hatóanyagban gazdag arcápoló terméket rétegezek a bőrre, ami ezáltal sokkal nehezebben szárad ki még télen is.

Mi volt az eddigi legkülönlegesebb krém, amivel találkoztál? Sok furcsa dologgal találkoztam már, de talán a lózsír- és fecske­ nyáltartalmú krémek voltak eddig közülük a legbizarrabbak. A való életben is illik rád a „krémmánia” jelző, gyűjtögető típus vagy? Furcsa, de nem. Inkább szere­ tem mindenből a számomra

78

3 dolog, ami télen mindig a táskámban van: Ajakápoló, valamilyen külön­leges illatú kézkrém és sok-sok zsepi.

Mit szeretsz a télben a ­legjobban? A „kuckózást”, meg persze a téli illatokat és ízeket. Kedvenc téli illatod? Viktor & Rolf Flowerbomb ­Extreme. Nálam az ünnepi smink… Kicsit piros, kicsit arany, és persze gyorsan elkészíthető, hogy maradjon időm az ünnepi készülődésre. Ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról: Halászlé.


Ajándékozz szépséget Karácsonyra!

Natúrkozmetikumok minden korosztálynak Kövess minket -on, honlapunk: www.drorganic.co.hu. A termékválaszték boltonként eltérő, kérjük tájékozódj üzleteinkben!

-25% Érvényes: 2017.11.06 -12.01.

Dr. Organic Gránátalmás Öregedésgátló arckrémre 50 ml

Váltsd be bármelyik Rossmann üzletben! A kedvezménykupon más akcióval vagy kuponnal nem vonható össze, kivéve a vásárlás-végösszegi kedvezménnyel. Egy vásárlás alkalmával csak egy kupon váltható be, amellyel azonban több termék is kedvezményesen megvásárolható.


szórakoztató Játssz velünk!

MANDALASUDOKU Akár színezed a ­mandalát, akár ­kitöltöd a sudokut, kellemes, meg­ nyugtató percekben lesz részed! A négyzetrácsba 1-től 9-ig úgy írd be a számjegyeket, hogy azok minden sorba, oszlopba és négyzetbe csak egyszer kerüljenek. HÓPEHELY GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN Szeretnéd, ha a szobádban is hullana a hó? Kövesd az ábrát, és készíts papír hópelyheket!

80


ÁRNYJÁTÉK Télapónak jó sok virgonc kis szarvas segít húzni a szánját. Kösd össze mindegyiket a saját árnyékával!

DÍSZES FELADAT Keresd meg a két azonos mintájú karácsonyfadíszt!

TÉLI SZÁM­ÖSSZEKÖTŐ Vajon mit rejt a havas táj? Rögtön kiderül, ha összekötöd a számokat sorban 1-től egészen 60-ig. Ha kész vagy, színezd ki a képet!

81


szórakoztató Játssz velünk!

KARÁCSONYI HANGULATBAN Kíváncsi vagy, mi van a képen? ­Színezz ki ­minden számmal jelölt részt a ­megadott színnel!

MEGFEJTÉSEK

IMPRESSZUM Kiadó: ROSSMANN Magyarország Kereskedelmi Kft. Kiadó székhelye: 2225 Üllő, Zsaróka út 8. Kiadásért felelős személy: Flórián László ügyvezető igazgató Szerkesztésért felelős személy: Varga Anita Ágnes marketingvezető Vezető szerkesztő: Rónai Lívia marketingspecialista

82

Közreműködtek: Bálint Ildikó, Béres Alexandra, Dobos Andrea/Parfümblog, Drucker Szilvia/Human Telex, Gellérthegyi Edit védőnő, ­ Gyuris Fruzsina, Heim Judit ­pszichológus, Imolai Judit asztrológus, Karácsony Andrea/Pagina Galéria, Kovács Krisztián, Lázár Gabriella, Milkovics Krisztina Nagy P. Tamás, Pádár Detti,

Pirchala Berta/miitt.hu, Stahl Judit, Takács Gabriella, Vigh Fruzsina/Human Telex, Fotó: Sárosi Zoltán, Szakos Péter, Süel, ­Z sólyomi Norbert, Shutterstock

Grafikai megvalósítás: Winkler&Stenzel Reklámügynökség

A magazinban egyes írások, ismertetők reklámcéllal, hirdetésként jelennek meg, ezeket a tartalmakat a cikk végén található (H) jelzéssel láttuk el.

2017. tél


Genuss Plus Superfood mix 150 g

www.rossmann.hu www.facebook.com/Rossmann.hu www.instagram.com/rossmann_hu


az Online

Drogéria®

országos kiszállítás

rossmann.hu


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.