Lahme blogbogen 2 kap

Page 1

100 mm

20 mm

140+3 mm

Imus inimolorrum aut ulles molorepelis elicime siti aut que se com-

H

NetvĂŚrk H Eventyr H Business

ni autati doluptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

H

H quatione H num nosa dicidestem H errum est H vollorro consecea consequi H ipictor maximilibus Cat laut erupis

Julia Lahme

140+3 mm

Julia Lahme

Imus inimolorrum

aut ulles molorepelis elicime siti aut que se comni autati doluptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

Blog bogen

205 mm

H

100 mm

Imus inimolorrum aut ulles molorepelis elicime siti aut que se comni autati do-

Julia Lahme

Blog bogen Din

hands-on guide til blogging

H H Rosinante H

luptas enimi, simpore, ex eatiamus ape miliber spitaest, sundam quo maiorum quam atium ipistrum, offic te et liquo blam lab in rerit et et volupta tibusam, quiscitem quas am inulparum alit rem aut asit, nitiur, omnisintia sinctor itiorat.

H

H quatione H num nosa dicidestem H errum est H vollorro consecea consequi H ipictor maximilibus Cat laut erupis


Blogbogen

ďťż


Af samme forfatter

Hvor lagde jeg babyen? Sig farvel. Hvad præster ved om sorg Sandheder fra en løgner Holder du lige øje med mit diadem?


Julia Lahme

Blogbogen Din

hands-on guide til blogging

H Rosinante HIndhold

side 7

Indledning

side 10

Hvad vil du blogge om?

side 20

Hvad skal bloggen hedde?

side 32

Sådan opretter du en blog

side 45

Blogdesign, look og udtryk

side 61

Sådan skriver du et blogindlæg

side 79

Billeder på din blog

side 92 Læseren: Den vigtigste for din blog side 109

Det kan de sociale medier gøre for dig

side 123

Så tit skal du blogge

side 128

De uskrevne og de skrevne regler i blogland

side 136

Sådan ændrede blogging verden

side 144

Blogging og holdninger til verden

side 156

Blogging & business

side 177

Blog-life balance

side 187

Din fremtid – og bloggens

side 191 BlogordbogKapitel 2

Hvad skal bloggen hedde? Du klør dig i håret og vil gerne finde på noget genialt. Men hvad virker, og hvad passer til dig? Her er et par overvejelser, du kan tage med, når din blog skal have en titel. Min blog hedder ikke noget. Og det er dumt. Da jeg begyndte med den, var der ikke så mange blogs, som der er i dag. Jeg havde heller ikke læst en hundrededel af de blogs, jeg har i dag, og jeg havde ikke noget billede af, hvor længe jeg ville fortsætte med at blogge. Det var et nyt og spændende medie, og det kløede i skrivefingrene efter at komme i gang. Det var det første problem: at jeg ikke kendte universet så godt, betød nemlig, at jeg ikke havde så godt fat i formen. Det andet problem var, at jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig, hvor længe jeg rent faktisk ville blive ved med at blogge, og at jeg derfor godt kunne have tænkt lidt mere i holdbarhed. Det betød alt sammen, at jeg gav min blog mit navn. Jeg købte domænet julialahme.dk, og bloggen fik ikke engang et navn til at begynde med – jeg bloggede ganske simpelt løs under domænets navn. Det betyder, at min blog i dag hedder JuliaLahme, eller Julias Blog. Hvis man er Oprah Winfrey, er det en rigtig god idé at blogge under sit eget navn – hendes navn ER simpelthen et varemærke. Hvis ikke, er det en bedre idé at vælge noget andet. Hvorfor, kan du læse om 20

KAPITEL 2


her i kapitlet, der handler om, hvad du skal kalde din blog, og hvad et navn betyder.

Navnets muligheder En blogtitel bliver ved første øjekast altid taget for gode varer, og den danner en forståelsesramme for det, du fortæller. Din blogs navn giver en kommunikativ kontekst og en sammenhæng, som det kan være svært at flytte dig fra igen uden at give slip på i hvert fald nogle af dine læsere. For bloggens titel skal selvfølgelig give en overskrift til det, du fylder på den. Indholdet skal passe til titlen. Men det er også værd at overveje, hvor frie rammer titlen skal give dig. Hvis navnet er fuldt af solskin, er det svært at skrive på en sort dag, og du kan hurtigt sætte dig selv i et bur, det er svært at blogge fra. Så helt banalt: Hvis din blog hedder jegeraltidglad.dk, forventer læseren også, at du skriver noget positivt, og hvis den hedder kamillaskøkken.dk, så er det i et køkken hos en, der hedder ­Kamilla, læseren mentalt befinder sig, og så kan det blive svært at slæbe læseren med ind i børneværelset. Noget af det positive, der ligger i at give din blog en veldefineret titel, er, at du nærmest får en tragt, du kan hælde dit indhold ned i. Hvis du på din blog kamillaskøkken.dk gerne vil skrive om noget, der passer mere til en cykelsti end til et køkkenbord, ja, så må du enten vride stoffet på plads, så det passer, eller droppe netop dét indlæg og skrive et andet. Eksempel:

Du kan sammenligne din blog med et dameblad: Der er plads til alle former for indhold i magasinet Femina, så længe det er HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

21


interessant for kvinder eller tager udgangspunkt i kvindelivets mange sider. I magasinet Alt Om Håndarbejde er der ikke plads til det samme. Alt Om Håndarbejdes indhold er nødt til at have en relevans i forhold til titlen og derfor på en eller anden måde handle om håndarbejde.

Andre tilgange til navnet Indholdet skal passe til titlen, ja – men dermed ikke sagt, at du skal kalde en spade for en spade. Den sarkastiske titel, der peger i modsat retning af indholdet, kan også sagtens have en god effekt. Bloggen modeso.dk er et eksempel på en blogger, der skriver om mode, men i titlen forholder sig ironisk til de fordomme, der er om modeinteresserede kvinder. Og vil du skrive en designkritisk blog, vil det være sjovt at spille op ad en titel, vi alle kender, som for eksempel Bo Bedre, og kalde din blog for bo-værre.dk. Det er også en god idé at tænke over sproglig tilgængelighed. Det vil sige, at en blogtitel ikke skal være for lang, for snørklet eller svær at taste. Det indforståede, som navnet på din kat eller en kryptisk sammentrækning af dit for- og efternavn, vil også være svært at huske og forbinde med netop dig, hvis du ønsker dig mange læsere. Man kan indvende, at de fleste kun taster url’en én gang og derefter gemmer den i deres bogmærker, blogroll eller historik, men tilgængelighed handler ikke kun om det praktiske – det handler om, hvorvidt du bliver husket eller ej, og dine læsere skal se på titlen, hver gang de besøger din blog. Det er også en mulighed, at bloggen skal have dit eget navn. Ligesom jeg gav min blog mit navn. Det er en simpel løsning, 22

KAPITEL 2


som giver mening, hvis du vil brande dit navn, eller hvis dit navn i forvejen er et brand. På den måde bliver bloggen synonym med din identitet på nettet. Det er altid en god idé at eje dit eget navn som domænenavn, men det er en grundig overvejelse værd, om din blog skal hedde det samme som dig. Bloggen er ofte et privat rum, så hvis du en dag ønsker at ændre retning eller starte en (ny) virksomhed, kan du få brug for, at dit navn ikke er associeret med noget på forhånd. Da jeg begyndte at blogge, var jeg ikke helt skarp på, hvad jeg ville opnå med det. Jeg gav bloggen mit eget navn, og set i bakspejlet var det som sagt ikke smart. Efterhånden er jeg blevet synonym med min blog, og det betyder, at det er svært at løsrive mig fra den, hvis jeg ville have det ønske engang. Det betyder faktisk også, at jeg ikke kan sælge den. Nogle meget besøgte hjemmesider kan blive mange penge værd, og hvis min blog for eksempel havde heddet noget helt andet, ville jeg med tiden kunne sælge det domæne, og dermed den trafik, mit arbejde på bloggen har givet netop det hjørne af internettet. Det har jeg ikke lyst til, og det er dumt at sælge sit navn, men det er på den anden side svært at spå om, hvad du eventuelt vil have lyst til om fem-ti år.

Sådan finder du navnet til din blog 1.

2.

Hvad vil du skrive om? Skriv fem-ti ord ned, som beskriver, hvad det er, du gerne vil fortælle på din blog. Hvilket univers er vi i? Hvilken genre? Bolig, mode, mad, livet med små børn, din virksomhed, dit arbejdsliv, din brændende passion for P1’s mange naturvejledere? Lad dine ord hvile lidt på papiret. Hæng det op på køleskabet, og se på ordene hver eneste dag, mens du spiser din morgenmad. HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

23


3.

4.

5.

Sæt dig ned en rolig aften, skænk et glas vin, og begynd at skrive videre på de ord, du stadig synes er rammende for, hvad du vil skrive om: Hvis du har skrevet »bolig«, så sæt tre-fire-fem ord mere på. For eksempel: indretning, moodboards, sofapuder, tapet, børnevenligt. Hvor tydelig vil du selv være som afsender? Overvej det nøje, og find ud af, om dit fornavn eller efternavn skal være del af bloggens titel. Mariesbørnevenligeindretning. dk kunne jo være en fin titel, men virker børnevenligindretning.dk endnu bedre? Hvor nær vil du gerne være i forhold til dine læsere? Skal de kende dig, eller skal de kende til det, du skriver om? Vil du være venner med dine læsere, eller vil du være deres ekspert? Vil du give dem fornemmelsen af at være inviteret særligt indenfor, eller vil du skabe et offentligt rum?

TIP

Hvis du sætter »din« ind i titlen, kan du nemt og enkelt signalere nærhed, mens passive vendinger altid skaber afstand.

1.

2.

24

Nu har du dine ord, din indkredsning og den følelse af nærhed, du gerne vil formidle. Sæt det sammen. Find de to-tre ord, der giver præcis den ramme, du har lyst til at skrive inden for. Hav et par alternativer, og skriv dem op på et stykke papir. Hæng det op på køleskabet, og kig på det i nogle dage, hver gang du går forbi. Giv det lidt tid til at falde på plads. Bestem dig. Og nej, du har ikke valgt forkert. Bestem dig, og hold fast. Tænk på det som at købe et hus

KAPITEL 2


– du ved, du er nødt til at bo på din nye adresse lidt, før du for alvor føler dig hjemme. Eksempler på gode blognavne: Karlssonskludeskab.blogspot.dk – Lis Rylander Karlsson har

skabt en meget læst blog med udgangspunkt i kreativitet. Lis viser de ting, hun syr af de fineste stoffer, og kludeskabet giver derfor fin mening i titlen. Det samme gør Lis´ brug af sit efternavn, fordi hun netop er meget tæt på sine læsere. Bloggen braendstof.blogspot.dk drives af Marian Nerup. Marian brænder for økologi, madvarer og for at give kroppen præcis den næring og det brændstof, den har brug for. Marians andre passioner får fin plads under den hat, og derfor kan man også læse om hendes mange rejser på bloggen. Bloggen med det fantastiske navn Plat du jour (»dagens ret« på fransk) drives af to dygtige, frankofile og madelskende damer, som hver dag – som navnet siger – serverer inspiration til din tallerken. Desværre ligger bloggen på en anden adresse end navnet, nemlig joseetchris.blogspot.dk, men det ændrer ikke på, at bloggerne klogt har hapset en vending, vi alle kender, og gjort den til deres.

Minitjekliste til din blogs navn Er din blogs navn: • Repræsentativt for det, du vil skrive om? • I en ramme for den kontekst, du gerne vil skrive dig ind i? • Forståeligt? Kan det siges, huskes og tastes uden de store problemer? HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

25


• Ikke alt for internt, så kun du og dine nærmeste forstår, hvor sjovt det er? • Så fyldt med nye, fantastiske muligheder, at du kan føle dig hjemme der i mange, mange år? For jeg er sikker på, at du aldrig holder op med at blogge igen.

Sproglige do’s and don’ts Pas på med allitterationer, altså en række ord, der begynder med samme bogstav. Dittes Dejlige Dimserier lyder umiddelbart fint, men grebet er slidt og effekten vag. Pas på klichéer, metaforer og faste vendinger. Hvis du kan lide »at tænke ud af boksen« eller »har hang til« at strikke, så er du absolut ikke alene om det. Vær original. Show, don’t tell. Det vil sige, at hvis du vil beskrive noget, skal du bruge eksempler frem for at referere. Groft sagt: Hvis du vil fremstille dig selv som unik, skal du ikke kalde din blog unik.dk – vælg noget, der beskriver lige netop dig.

TIP

Køb dit eget navn som domænenavn. Hvis ikke du vil bruge det til din blog, er det under alle omstændigheder godt at eje og have kontrol over.

26

KAPITEL 2


TIP Husk, at en blog altid udvikler sig. Det, du begynder med at skrive om, er ikke det, du ender med. Du ændrer dig, og derfor vil bloggens indhold også ændre sig.

Det juridiske aspekt Blognavne hører ikke under ophavsretsloven, men kommer under varemærkeretlig vurdering og dækkes af varemærkeloven/varemærkeret. Et blognavn er kun et varemærke og automatisk beskyttet, hvis bloggeren/ bloggen udøver en erhvervsmæssig aktivitet, f.eks. har indtjening via annoncer, samarbejder, sælger ting mv. Hvis bloggen er en privat blog uden erhvervsmæssig aktivitet, så kan bloggens navn ikke beskyttes. Men igen afhænger en evt. beskyttelse af bloggens navn af, hvor særpræget og unikt navnet er. For eksempel er olesmodeblog.dk ikke beskyttet, da man ikke kan forhindre folk, der hedder Ole, i at bruge eget navn til en anden blog, f.eks. olesmodeblog2.dk

HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

27


INTERVIEW

Bloggeren med de mange titler Julie Arndrup var en af Danmarks allerførste mommybloggere eller morbloggere, og hun er stadig meget læst. Julies stil er kompromisløs, og hun er helt sin egen. Her fortæller Julie lidt om, hvorfor det er en smule svært at gennemskue, hvad hendes blog egentlig hedder. Hvor længe har du blogget? Jeg har i teorien blogget siden marts 2003. Men min første blog var en dagbog på Netdoktors babyforum, for jeg vidste ikke, hvad en blog var på det tidspunkt. I princippet er det jo det samme som en dagbog. Jeg startede, fordi jeg ventede mit første barn, Klara, og jeg kendte ingen andre, der var gravide eller havde børn. Min kæreste og jeg var kun 26, og i vore dage er det jo tidligt at få et barn, så ingen af vores venner var det samme sted. Derfor ledte jeg efter et fællesskab, et forum, hvor det var okay at snakke graviditet og babyforventninger, og hvor andre måske havde erfaringer. Det fandt jeg i den grad på nettet. Nogle af de damer, der fulgte min dagbog fra starten, læser stadig med på bloggen, og mange af dem har jeg mødtes med i virkeligheden. Enkelte blev rigtig gode venner. 28

interview


Da min ældste datter, Klara, blev omkring to år, begyndte min verden at handle om andet end baby, og jeg blev træt af det meget baby-/børne-relaterede forum. En bekendt på nettet henviste mig til smartlog.dk, som var sådan et sted, man kunne skrive dagbog »for sig selv«. Der var ingen smart download-/ upload-funktion dengang, så det tog mig et par måneder at copy-paste to års indlæg fra Netdoktor over i julies.smartlog.dk. Men jeg ville have det hele med! Heldigvis kunne man tilbagedatere indlæggene, så alting fik den rette kronologi. Din blog ligger på thejulesrules.dk, men den hedder jo i virkeligheden Om livet i al almindelighed. Eller gør den? Hvorfor to titler? Jeg tænkte meget over titlen på min blog. Og måske fordi jeg havde lyst til, at det nu skulle være en bred dagbogsblog, og ikke kun handle om baby, blev det til Om livet i al almindelighed. For at give mig selv så vide rammer som muligt. Men jeg er jo også praktisk, og jeg syntes, det var en alt for lang titel til en url. Det var svært at sige, svært at huske, måske, og langt at taste. Så url´en blev dengang julies.smartlog.dk, fordi det er mere enkelt. Et par år efter havde jeg en rigtig sjov episode med en anden blogger, Singleton, som jeg også kender fra det virkelige liv. Vi sad en aften og chattede, og hun begyndte at kalde mig Jules. Og på en eller anden måde dukkede undertitlen The Jules Rules op. I starten syntes jeg, den var alt for flashy og prætentiøs, men man har vel altid haft lidt storhedsvanvid. Og jeg kunne godt lide ordspillet i det. Julies regler. Julie regerer her. På det tidspunkt var blogs blevet meget mere mainstream, og der var dukket rigtig mange nye bloggere op. De første par år HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

29


havde jeg følelsen af at kende alle de bloggere, der var, og der var mange mænd også. Nu skiftede det til damer og krea og mad, og dermed blev det også lidt mere hønsegårdsagtigt, måske. Der var i hvert fald nogle, som forsøgte at stille regler op for, hvordan man skulle blogge, og hvordan man skulle forholde sig til kommentarer, og jeg reagerer på den slags ved at trække mig væk og fortsætte med at gøre, som jeg selv synes. Og det signalerede den undertitel ret godt, syntes jeg, The ­Jules Rules. I efteråret 2012 fik jeg mod på endelig at få købt eget domæne og flytte det hele derover. Jeg købte thejulesrules.dk, fordi det lyder rigtigt. Men jeg holdt igen fat i min Om livet i al almindelighed-titel. Måske passer den ene titel til nogle læsere, og den anden til andre? Begge titler passer til mig – den flashy, storhedsvanvidsagtige del af mig er The Jules Rules, og den introverte bibliotekar og mor er Om livet i al almindelighed. Hvor meget har titlen egentlig betydet for din blog? Den har betydet en del. Det er svært at finde på en god titel, og ofte vælger man nok bare noget og vokser så ind i det. Med tiden har undertitlen betydet meget mere, end jeg regnede med. The Jules Rules er nærmest blevet min online identitet, mit modige, ekstroverte alter ego. Jeg bruger den på alle de andre sociale medier, hvor jeg er, Twitter, Pinterest, Instagram, Vine, Facebook og så videre, og jeg bruger det samme billede af damen med barnevognen og ænderne – som for øvrigt er et, jeg har fået af den fantastiske illustrator Pia Olsen, og som jeg altid har elsket. Det er så meget mig, som jeg gik rundt med Klara dér i 2003-2004, og hvor jeg begyndte at blogge.

30

interview


Hvad er dit bedste råd om valg af titel til nye bloggere? Vær sikker på din url, for den er ikke lige sådan at ændre, medmindre du starter helt forfra igen. Titlen i headeren på bloggen kan du altid ændre. Men prøv at finde noget personligt, som siger noget om dig og om, hvad du vil skrive om. Hellere noget sjovt end noget, der er alt for pussenusset. Noget, du kan udvikle dig i. Og lad så være med at ændre den, når du først er i gang og har fået læsere, for så forvirrer du dem, og de kan ikke google dig frem.

HVAD SKAL BLOGGEN HEDDE?

31


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.