Page 1


2


Blunt

intro

door Ingrid Gielen

V l i e g e n d e

a u t o ' s Beste lezer, wanneer ik de vraag voorgeschoteld krijg hoe ik denk dat de wereld er uitziet in 2020, hoop ik nog steeds van harte dat ik rond mag rijden in vliegende auto’s en in vijf seconden van Eindhoven naar Los Angeles kan teleporteren. De beelden die je regelmatig voorbij ziet komen in sciencefictionfilms komen redelijk dichtbij mijn ideaalbeeld van onze wereld in de toekomst. Een tunnel dwars door de aardbol van Londen naar Sydney, een complete samenleving op een ruimteschip, jetpacks om zorgeloos door de lucht te vliegen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben die daar tot in de late uurtjes over kan dromen. Nu dat jaartal akelig dichtbij komt, vrees ik dat die dingen (nog) niet mogelijk zullen zijn. Jammer, want in de film Back to the Future zien we dat Marty McFly al in het jaar 2015 op een hoverboard rondzweeft en schoenen draagt met zelfstrikkende veters. Wetenschappers, jullie hebben nog 2 jaar. Nu we spijtig genoeg toe moeten geven aan het feit dat deze gadgets waarschijnlijk geen werkelijkheid zullen worden aan het eind van dit decennium, rest ons natuurlijk de vraag: wat zullen we dan wel te zien krijgen? Daar geven wij, Blunt Magazine, graag antwoord op. De allereerste editie ligt nu voor je neus, waarin je de laatste trends en leukste nieuwtjes als eerste kunt lezen. Elke maand houden we je op de hoogte en stellen we de nieuwste gadgets voor je op de proef. Blunt Magazine is duidelijk, direct en zonder poespas, precies waar mannen van houden. Een van de hoogtepunten van deze maand is de Google Glass, een gadget die uit de lucht lijkt te zijn komen vallen. Zal hij aan de wensen voldoen, of is het een overrated staaltje techniek? Daarnaast komt talent op YouTube aan bod en presenteren we je met trots de nieuwe band Valour Up Twice. Natuurlijk worden de trends op festivals niet vergeten, zodat jij precies weet what to wear deze zomer! Namens de hele redactie wens ik je veel leesplezier, op naar de volgende editie. Ingrid Gielen

Hoofdredactrice


inhoudsopgave

What's inside

Blunt

Youtube

6

Ontdekt op internet

Intro Is er toekomst voor radio?

Top 8 talenten

12

Vraag aan de redactie

8 Column better stop beliebing Waar gaat het heen met de muziek van tegenwoordig?

14 Muziek Hey dj Alles wat je nog niet wist over het vak

9

Lifestyle Interview Valour up twice Lees alles over deze aanstormende band

4

straatvraag Vraag van de maand

18


21

42

Column Gamefreaks

Entertainment

De duistere kant van gamen

Deze moet je hebben

Musthaves

Lifestyle Gadget Een blik in de toekomst Google Glass

22

Trends op Events Fotoreportage

28

44 Interview kempenerpop

32

Rop Oostveen aan het woord

Events mojo concerts

46

De diepte in

Column

26 Interview Abbey games Een kijkje in een nieuwe onderneming

37

Ik heb het nog nooit gedaan Het nieuwe programma

Column kevin vs the tomato Welk festival moet je kiezen?

49 Reizen

38 Entertainment vrouwelijk succes Linda de Mol

Hongkong Hier moet je zijn geweest


Blunt

intro

vraag aan de redactie Is er toekomst voor radio?

Marlotte de Vries Ja, zeker! Natuurlijk heeft de radio flink te lijden onder de opkomst van live streaming. Maar ik denk dat mensen nog steeds met heel veel liefde naar de radio luisteren. Je hebt je vaste routine als je opstaat of in de auto stapt, met je favoriete programma’s die je graag luistert. Ook is radio een goede manier om nieuwe muziek te ontdekken en op de hoogte te blijven van de actualiteiten. Ik denk dat het percentage jongeren wat luistert wel minder wordt, maar toch ken ik nog steeds veel mensen die soms gewoon de radio aanzetten. Soms is het ook wel fijn, dat je even niet hoeft na te denken welke muziek je nu weer op moet zetten. Maar ook door bijvoorbeeld de informatie de je krijgt over festivals in de zomer. Door te luisteren heb je dan alsnog een beetje het gevoel dat je erbij bent.

Elleni van Leuven Ja, ik hoop het zeker! Iedere ochtend luisteren naar de stem van bijvoorbeeld Giel Beelen. Heerlijk! Lekker langzaam wakker worden en de nieuwste nummers horen. En het mooiste van alles is, je hoeft er zelf helemaal niks voor te doen. Als het aan mij ligt, verdwijnt de radio zeker niet in de toekomst. Wat is er nou fijner, dan ouderwets naar bijvoorbeeld een discussie tussen dj’s luisteren? En automatisch op de hoogte zijn van de nieuwste muziek en de ontwikkelingen in de wereld? Nee hé, niks. Laten we hopen dat de medemens dit gevoel ook begrijpt en niet ook nog eens de radio vervangt voor de nieuwste moderne snufjes. Want hoe leuk al dat digitaal spul ook is, radio hoor je lekker in je kamer te luisteren uit een echte stereotoren!

Roos Creemers Ik denk dat radio zal gaan verdwijnen in de toekomst. Vooral de kleine radiostations zullen het steeds sneller gaan begeven. Dat komt denk ik omdat er door programma’s als spotify steeds minder naar de radio wordt geluisterd. Mensen willen tegenwoordig hun eigen afspeellijst samenstellen en dus niet random luisteren naar de radio. Ze willen het allemaal persoonlijker hebben. Dus alleen naar de muziek luisteren waar jij van houdt. Als radio daadwerkelijk blijft bestaan, dan zullen dat vooral de grote radiostations zijn zoals Radio 538, 3FM en Radio 2, maar ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is dat deze vervolgens ook zullen gaan verdwijnen. Dat betekent ook dat alle lokale en kleine omroepen niet genoeg luisteraars zullen hebben en er nog veel sneller mee moeten stoppen. Ik denk dat vooral de jongeren heel weinig naar de radio luisteren. Zij willen al die advertenties en reclames niet en zij maken daarom liever gebruik van streaming. Vanaf 2003 tot 2020 wordt verwacht dat het aandeel van luisteraars gaat zakken met 40%. Ik denk dat hoe verder we in de toekomst kijken, hoe meer het aantal luisteraars van de radio zal afnemen.

6

Ingrid Gielen Of er toekomst in radio zit? Ik ben bang van niet. Er zullen wel altijd (kleine) radiostations bestaan voor het publiek dat zich daar nog voor interesseert. Tegenwoordig maken veel mensen veel liever zelf een playlist aan, waaronder ikzelf. Dat aantal zal denk ik steeds verder groeien. Een playlist is in mijn ogen veel fijner: je zet hem aan en je hoort alleen je favoriete nummers voorbijkomen. Ik irriteer me dood aan dat eindeloze gezwets van verschillende DJ’s en die reclames om de tien minuten. Wel zou ik het zonde vinden als radio uiteindelijk echt verdwijnt. Ik maak vaak genoeg mee dat ik ineens een liedje voorbij hoor komen die al eeuwen in mijn hoofd zit, of een nieuw nummer ‘ontdek’.


Blunt

column

door Ingrid Gielen

better stop beliebing De EMA’s, ofwel de European Music Awards. Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. De laatste editie echter, heeft me doen beseffen wat een trieste bedoeling het eigenlijk is geworden. Met verbazing keek ik toe hoe Justin Bieber en Taylor Swift niet een, maar meerdere awards in de wacht sleepten. Niet te vergeten dat Psy een prijs voor beste clip kreeg. Nu wil ik niet zeggen dat ik teruggrijp naar de klassiekers van vroeger, zoals The Beatles, Jimi Hendrix en Nirvana, of dat ik überhaupt verstand heb van zojuist genoemde artiesten. Nee, absoluut niet, maar als ik zie dat dit als meest talentvol wordt beschouwd, breekt mijn klomp. Ik begin me langzamerhand toch echt af te vragen of de muzieksmaak van de mensheid met volle gas naar beneden is gekelderd, of dat de commercie ons zodanig hersenspoelt, dat we niet meer voor onszelf kunnen denken. Ik gok op dat laatste. De macht van de media is groter dan ooit, ook al heb je dat vaak niet door. Dat is nou precies waar de commercie zo goed in is: manipuleren. Denk er maar eens over na. Neem bijvoorbeeld Lady Gaga. Zonder de uitgesproken outfits en controversiële videoclips, zou ze niet meer zijn dan een normale vrouw. Dan was ze waarschijnlijk nooit zo beroemd geweest. Ik moet wel toegeven dat zij een van de weinigen is die zonder al die poespas eromheen ook echt talent heeft. Fergie daarentegen is een ander verhaal. Haal de autotune weg en het enige wat je overhoudt is een valse kraai. Je weet gewoon niet meer wat echt is en wat niet. Hoe zal dat dan gaan in volgende generaties? Nog even en alles wordt vervangen door computerstemmen en is al het talent van de aardbodem weggeveegd. Nu klink ik waarschijnlijk als een hipster, maar ik ben er heilig van overtuigd dat iedereen dat stiekem wel ergens in zich heeft. Er schuilt een kleine rebel in ieder persoon, nu moeten we alleen nog zorgen dat die eruit komt. Het zou mooi zijn als de menigte zich massaal zou afzetten tegen de commerciële rommel van nu. Misschien kunnen we dan over een paar jaar weer genieten van een verzetactie, zoals Woodstock in de jaren ‘60. Laten we het hopen.

8


Blunt

interview

WHY everyody should book them.

door Marlotte de Vries


Blunt

interview

d

Hoe gaat het schrijven van een liedje bij jullie in zijn werk? ‘Toen we net begonnen schreef Vic als eerste wat riffs, en daarvan uit borduurden we dan verder. Soms ontstond er een nummer als we wat jamden. De laatste tijd is het steeds vaker zo dat iemand ineens een idee heeft, op drums of gitaar. Soms is het zelfs zo dat het originele idee totaal verdwijnt. De structuren van de nummers ontstaan soms zomaar Hoe is jullie band ontstaan? ‘Paul en ik hebben elkaar een keer horen spelen op de en soms wordt er wat meer over geredeneerd. De teksten muziekavond van onze middelbare school. Hier hebben we worden er meestal later pas bijgemaakt. De meeste schrijft besloten dat we een keer iets samen gingen doen. Paul Vic en soms komt Wouter van Weert met wat ideeën.’ kende nog een jongen die gitaar speelde, Vic, en hij had een kamer waar gerepeteerd kon worden. Dus we hebben eerst een tijdje gespeeld met z’n drieën. Door wat geluk Jullie eerste Ep kwam uit in 2011, en nu komen jullie kregen we een optreedplek aangeboden en toen zijn we in 2013 met jullie album. Daar zit toch flink wat tijd tussen, hoe komt dat? haastig op zoek gegaan naar een bassist. Paul kende een ‘De Ep ‘Into The Unknown’ kwam eind 2011 uit, dus uiteinjongen van zijn scouting die wel eens basgitaar speelde, delijk heeft het ruim anderhalf jaar geduurd. Voor een en op 23 april kwam Wouter van Weert dus voor het eerst beginnende band is dit helemaal niet zo lang. Na onze mee repeteren. De volgende dag was ons eerste Ep release was de bandpot totaal leeg. Wel hadden we optreden.’ al zo snel nieuw materiaal dat we meteen weer wilden opnemen. Na wat finetunen en selecteren van de nieuwe Wat doen jullie in het dagelijkse leven? ‘Veel muziek maken vooral! Verder studeert Paul de Pabo, nummers zijn we een jaar na de release weer de studio Wouter van Uden vormgeving, Vic psychologie en Wout- ingedoken met Lars Spijkervet. De Ep was opgenomen er van Weert muziektherapie. We zijn na de middelbare door Bernard Jussen die al lang in het vak zit en Lars was school allemaal een hele diverse richting in gegaan en ook dus nog vrij onbekend met alles. Nadeel daarvan was dat in de band zie je dat terug: we komen allemaal met een het mixen wat tijd kostte, maar verder was er juist daarhele verschillende inbreng in de band en dat maakt dan door veel ruimte om dingen te proberen. Nu, na dat hele proces, zijn we erg trots op het resultaat.’ Valour Up Twice.’

EZE JONgens gaan hard. Met hun bluesy psychedelische postrock is Valour up tWice vier jaar na hun oprichting nu klaar met hun eerste debuutalbum: Kill your darlings. Wij hebben naar ze geluisterd, wij vonden ze tof; wij hebben ze geinterviewd.

10


Wat zijn jullie ambities voor de toekomst? ‘We hebben de afgelopen vier jaar een enorme ontwikkeling gehad met elkaar en die ontwikkeling willen we er zeker inhouden. We voelen dat we steeds beter worden en dat motiveert ons enorm. Er zijn genoeg plekken die we zouden kunnen noemen waar we graag zouden willen spelen, maar uiteindelijk wil je als band gewoon gehoord worden door de mensen die er toe doen. Programma’s als DWDD en media als de luisterpaal van 3voor12 kunnen je als band een enorme boost geven hierin en dat is ook zeker wel een doel wat we willen bereiken.’

Jullie worden vergeleken met bands als Wilco, Radiohead en Led Zeppelin, maar hoe zou je zelf jullie muziek omschrijven? ‘We halen van zoveel verschillende hoeken inspiratie dat dat erg moeilijk is. Op ons album staat een nummer dat wat post-rock invloeden heeft, sommige hebben juist weer folk invloeden en anderen zijn geïnspireerd op oude bands zoals Led Zeppelin en The Doors. We noemen onze muziek voor het gemak Indie of Alternative, wat eigenlijk vrijwel alles kan zijn, puur om aan te geven dat we geen hapklare rock-meuk maken maar open staan voor het experiment.’

Hebben jullie ook al stoere verhalen over fans of is het daar nog iets te vroeg voor? ‘Haha, daar is het nog iets te vroeg voor ben ik bang. We timmeren hard aan de weg om zoveel mogelijk mensen onze muziek te laten horen. Fans hoeven ze nog niet te zijn, als ze ons maar een keer live komen bekijken zijn wij enorm tevreden.’

Het nieuwe album wordt in eigen beheer gereleased in P79 in Den Bosch. Naast het normale album wordt er ook een limited edition uitgebracht. 150 stuks kunst, want deze limited edition krijgt een houten cd-hoes gemaakt van MDF, die deels bedrukt is met een zeefdruk en deels is de artwork in het hout gelaserd. Kijk ook even op hun youtube kanaal, hier staan alle akoestische versies van het nieuwe album al online! www.valouruptwice.nl youtube.com/valouruptwice


Blunt

youtube

ontdekt op internet Justin Bieber en Esmee Denters, wie kent ze niet? Deze twee popsterren zijn inmiddels overal ter wereld te zien en te horen. Vraag het iemand op straat en er zal waarschijnlijk niemand zijn die hen niet kent. Het lijkt wel of ze uit de lucht zijn komen vallen en eigenlijk is dat ook zo. Ze zijn namelijk ontdekt op internet! Niemand minder dan Jay-Z en Justin Timberlake zijn aan de slag gegaan met de talenten en binnen no-time waren ze beroemd. Nu vragen wij ons natuurlijk af: zou dat vaker kunnen gebeuren? We hebben de meest spraakmakende en veelbelovende artiesten van YouTube voor je op een rijtje gezet. Wie weet zien we een van deze talenten binnenkort wel terug op de rode loper.

No.1

walk off the earth

No.2

Deze band, opgericht in 2006, is eigenlijk al redelijk beroemd, maar dat zou waarschijnlijk niet zijn gelukt zonder YouTube. Vandaar dat zij niet in dit rijtje konden missen. Zij maakten namelijk een cover van het lied ‘Somebody that I used to know’ van Gotye. Het bijzondere aan deze cover was dat de vijf leden samen op slechts één gitaar speelden. De video is een van de meest bekeken video’s van 2012 en wordt ook wel dé YouTube-sensatie van 2012 genoemd.

bad lip reading

De naam zegt het eigenlijk al. Bad Lip Reading is een YouTube-kanaal, waarop filmpjes worden geplaatst van bestaande fragmenten, maar dan met een voice-over. Natuurlijk zijn er veel meer groepen die voice-overs maken, maar BLR steekt hier ver bovenuit. Niet alleen de kwaliteit, maar ook de humor, timing en context vind je nergens anders. De meest hilarische fragmenten, muziekvideo’s en presidentscampagnes staan op naam van BLR. Sommige voice-overs van videoclips zijn zelfs zo goed, dat je ze op iTunes kunt kopen.

12


door Ingrid Gielen

No.3

chester see

Deze jongeman speelt al piano vanaf zijn zesde en, geloof het of niet, is sinds dat hij tien jaar is bezig met het schrijven van songteksten. Zijn hele leven is hij al bezig met acteren en zingen, maar nu hij zijn liedjes op YouTube plaatst, krijgt zijn carrière vast en zeker een enorme boost. Het kan zijn dat je nog nooit van hem hebt gehoord, maar het zal niet lang meer duren voor hij ook Europa zal veroveren. Zijn nummer ‘Goddamn you’re beautiful’ heeft al bijna 10 miljoen views en dat aantal zal zeer binnenkort gaan stijgen.

No.4

No.6

Tijd voor een vrouwelijke artiest. Op het eerste gezicht is Meghan een doodnormale vrouw, maar haar stem bezorgd bij menig mens kippenvel. Ze maakt akoestische covers van populaire en minder populaire nummers en die vallen goed in de smaak. Haar filmpjes op YouTube zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken en haar kanaal heeft al meer dan 150.000 volgers. Niemand minder dan Perez Hilton noemt haar in een van zijn columns een veelbelovende artiest. Ook is zij door Ellen Degeneres opgemerkt en mede dankzij haar heeft Meghan van YouTube een geldbedrag van $35000.- in ontvangst mogen nemen om haar kanaal verder uit te breiden. Daar zullen we nog veel van horen.

pentatonix No.7

Je zou denken dat je deze naam bij artiesten zoals Skrillex, Netsky of Bloody Beetroots kunt tegenkomen. Dat is echter helemaal verkeerd gedacht. Pentatonix is namelijk een a capella groep! Dat klinkt een beetje saai en ouderwets, maar zodra je een nummer van deze groep hoort, denk je daar wel anders over. Pentatonix, ook wel PTX genoemd, bestaat uit vijf vocalisten, die verschillende nummers coveren op een hele bijzondere manier. Van elk liedje weten ze wel iets te maken. Wellicht kan deze groep het ietwat saaie imago van a capella een boost geven. Ons hebben ze in ieder geval overtuigd.

scratch

De naam doet je waarschijnlijk al iets vermoeden. Scratch is een beatboxer en wat er uit zijn mond komt is ongelooflijk. Geluiden waarvan je dacht dat deze alleen op de computer gemaakt konden worden, kan hij met zijn mond imiteren. Hij plaatst wekelijks een nieuw filmpje waarop zijn volgers nieuwe beats kunnen horen. Scratch zit al bijna aan de 60.000 volgers!

No.8 No.5

meghan tonjes

tangarine

kai langer

Dit ventje is de jongste in deze lijst: hij is namelijk pas vier jaar oud. Kai komt uit Woodland (Verenigde Staten) en zingt nu al de sterren van de hemel. Zijn cover ‘Grenade’ van Bruno Mars is al meer dan 4 miljoen keer bekeken en dat op zo’n jonge leeftijd. Dat belooft wat. Zijn talent is niet onopgemerkt gebleven en hij is onlangs uitgenodigd door Ellen Degeneres om bij haar in de show op te treden. Vanaf die aflevering zal het natuurlijk alleen nog maar beter gaan met Kai.

Natuurlijk hebben we ook in eigen land talent verstopt zitten. Tweelingbroers Sander en Arnout Brinks staan bekend onder de naam Tangarine en zingen Engelstalige folk. De broers uit Assen schrijven en componeren zelf hun liedjes en halen de inspiratie ondermeer uit nummers van The Beatles, Simon & Garfunkel en Bob Dylan. Niet verkeerd dus. Vorig jaar werden ze via YouTube opgemerkt door De Wereld Draait Door en kregen ze daar een minuut speeltijd. Dat was genoeg om verschillende platenmaatschappijen voor zich te winnen. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren voordat we kunnen genieten van een album.


Blunt

muziek

hey dj

Dj’s als David Guetta, Tiësto en Armin van Buuren zijn namen die ieder jaar hoog in de top 10 terug blijven komen. Maar ook Avicii, Afrojack en Hardwell zijn tegenwoordig niet weg te slaan uit de top 10. Hieronder is meer te vinden over deze grote namen in het dance wereldje.

het nieuwe droomberoep Waar vroeger de disjockey enkel de persoon was die de platen op de draaitafel legde, is de diskjockey (ook wel dj genoemd) van nu een volwaardige artiest met heuse fan base. De dj van nu reist de wereld over om te draaien voor volle zalen of zelfs hele stadions. Maakt eigen platen en cd’s in plaats van enkel die van anderen te draaien en sommigen zijn zelfs in het bezit van een eigen platenlabel.

DISCORAGE De eerste dj’s draaiden in de pauzes van optredende bands en tijdens popfestivals. Eind jaren zestig werden dj’s steeds populairder door de opkomst van de zogeheten discotheken. Bijna ieder café kreeg vanaf 1972 door de opkomende discorage een eigen discotheek. Voor de eigenaren van discotheken was het natuurlijk veel goedkoper om één persoon in te huren in plaats van een complete band. Deze dj’s draaiden voornamelijk hits uit de top-40 lijsten, in de begindagen vaak op een simpel bureautje met een mengpaneel erop.

AFROJACK Een andere bekende naam uit het grote assortiment van de Nederlandse dj’s is de 25 jarige Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack. Hij is geboren en getogen in Spijkernisse en in slechts vier jaar tijd uitgegroeid tot een van de grootste dj’s van de wereld. Ook is hij iedere zaterdag te horen in zijn eigen radioprogramma Jacked op Radio 538. Sinds de oprichting van zijn eigen platenlabel in 2007 heeft Afrojack zich in korte tijd ontwikkeld als succesvol producer en werkt hij samen met grote namen als Madonna, Beyoncé, Ne-Yo en David Guetta. Zijn eerste top 40-hit behaalde hij in 2008 met het nummer, gemaakt in samenwerking met The Partysquad, Drop Down. Samen met David Guetta, al eerder genoemd in dit artikel, werkt hij veel samen aan remixen. In 2011 wonnen zij zelfs voor hun remix van het nummer Revolver van Madonna een Grammy. Ook won Afrojack in 2012 een Zilveren Harp en een EBBAaward. Ieder jaar worden de European Border Breakers Awards uitgereikt aan tien nieuwe beloftevolle Europese artiesten die het dat jaar succesvol in het buitenland debuteerden.

Het fenomeen dj is sinds de opkomst van de housemuziek eind jaren tachtig, nog populairder geworden. Degenen die de platen live ten gehore brengen, zijn in het dance genre vaak veel populairder dan de artiesten die de muziekstukken maken. Dit is zelfs zo uitgegroeid dat tegenwoordig veel dj’s eigen platen maken (vaak ook remixen maken van bestaande nummers) en sommigen zelfs een eigen platenlabel hebben. DJ MAG TOP 100 Het Britse tijdschrift Dj Magazine wordt voor dj’s uit het dance genre gezien als een wereldwijde graadmeter voor hun succes. Het blad houdt je niet alleen op de hoogte van de populairste dj’s, maar ook de nieuwste technische snufjes, fashion en populaire clubs. De populariteit van Dj Magazine is voornamelijk te danken aan de Dj Mag top 100 die sinds 1997 ieder jaar wordt samengesteld op basis van ingezonden stemmen.

14


door Elleni van Leuven

DAVID GUETTA Geboren en getogen in Parijs. Afkomstig van een Marokkaans-Sefardische familie en winnaar van de Dj Mag top 100 in het jaar 2011. Als klein jongetje van 13 jaar begon hij met het mixen van vinyls en het organiseren van feesten in zijn kelder. Daarna begon hij met het draaien in plaatselijke discotheken en is uiteindelijk na het uitbrengen van enkele mix-cd’s eigenaar van een Parijse nachtclub geworden. Maar de muziek bleef kriebelen en met het nummer “Just a little more love”, dat in samenwerking met zanger Chris Willis is gemaakt, werd in 2001 gereleaset en een jaar later samen met zijn gelijknamige debuutalbum geïntroduceerd aan het grote publiek. Het echte succes kwam pas in 2007 toen David Guetta zijn inmiddels derde album “Pop Life” uitbracht. “Love is Gone” was het meest succesvolle nummer van dit album en scoorde hoog in de hitlijsten. In het jaar 2011 werd hij dan eindelijk nummer 1 in de Dj Mag top 100. Jammer genoeg heeft hij het jaar erop deze plaats weer af moeten staan aan koploper Armin van Buuren. AVICII De Zweedse dj Avicii, afkomstig uit Stockholm en ook wel bekend als Tim Berg of Tom Hangs, betrad op 18-jarige leeftijd de muziekindustrie met zijn eigen remix van het Commodore 64 spel Lazy Jones wat exploiteerde tot zijn eerste release bij Strike Recordings. Hij heeft met zijn 22 jaar al meer succes gehad dan de meeste mensen in hun hele leven zouden hebben. Avicii tekende in oktober 2010 een platencontract bij EMI en bracht samen met de Engelse zangeres Amanda Wilsoen een vocale versie van zijn nummer Bromance uit met de titel Seek Bromance. Daarnaast werkt hij ook samen met andere grote namen in de banche als Sebastian Ingrosso en Tiësto en heeft hij al verschillende hits gehad in de top-40 met nummers als Levels, Silhouettes en I could be the one. In het jaar 2012 heeft hij zelfs nog de derde plek weten te behalen in de Dj Mag top 100. TIeSTO Samen met Armin van Buuren en Afrojack toch wel een van Nederlands trots. In het gewone leven gaat hij onder de naam Tijs Michiel Verwest, maar het gros kent deze man als (Dj) Tiësto. Aangedreven door zijn passie voor muziek is hij rond 1984 begonnen met het draaien van oude discoplaten tijdens drive-inshows, studentenfeesten en al snel entertainde hij het publiek in de plaatselijke discotheken. Oorspronkelijk begon hij met het draaien van hardcore en house, maar dat is al snel overgegaan in trance. Hij heeft zijn repertoire uitgebreid met de genres techno, electro en minimal.

Het begon pas echt goed op gang te komen toen hij in samenwerking met Arny Brink een eigen platenlabel oprichtte, genaamd Black Hole Recordings. Het label groeide snel en series van dj’s als Armin van Buuren en Ferry Corsten gaven zij uit. De succesvolste is In Trance We Rust geweest. Voor het grote publiek wordt zijn doorbraak gezien als zijn optreden tijdens Innercity op 20 februari 1999. Als dank voor zijn werk heeft hij onder andere de Popprijs mogen ontvangen, een TMF award, Zilveren Harp en is meerdere malen uitgeroepen tot beste dj van de wereld in de Dj Mag top 100.


Blunt

muziek

Tijdens het jaarlijkse evenement Citymoves op 30 april 2011 is Van Buuren zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, door de toenmalige koningin Beatrix. Armin kreeg deze onderscheiding als dank voor zijn grote bijdrage aan de muziekeconomie en de wereldwijde promotie van de Nederlandse dancemuziek. Een jaar later op 30 april 2013 heeft hij dan ook op Java-eiland in Amsterdam samen met het Koninklijk Concertgebouworkest opgetreden tijdens de koningsvaart voor de nieuwe koning en koningin. Armada Music is het platenlabel dat werd opgericht in 2003 door Armin van Buuren, David Lewis en Maykel Piron. Het label, dat overigens gevestigd is in Amsterdam, brengt muziek uit in de genres techno, trance en house en werkt samen met de grootste artiesten uit de branches. Armada Music is uitgeschoten tot een van de waardevolste platenlabels in de branche. Voor het vierde achtereenvolgende jaar won Armada Music zelfs de ‘Best Global Record Label’-prijs bij de International Dance Music Awards. DE WERELD VEROVEREN Al met al is de dj-scene dus flink uitgegroeid. Van de diskjockey in de plaatselijke discotheek op een gammele draaitafel, zijn de dj’s van nu grote sterren die over de hele wereld reizen. Het begint een jongensdroom te worden en er zijn tegenwoordig dan ook genoeg kleine Arminnetjes die zitten te knutselen op hun zolderkamer in de hoop over een paar jaar de wereld te kunnen veroveren… ARMIN VAN BUUREN Armin van Buuren is evenals David Guetta dj én succesvol producer. Op dit moment wordt hij gezien als een van de meest vooraanstaande dj’s. Dit mede omdat Armin van Buuren is uitgeroepen tot beste dj van de wereld, en dat maar liefst vijf maal. Mede door zijn vader ontwikkelde Armin zijn fascinatie voor muziek, maar tegelijkertijd had hij ook veel interesse in computers en technologie. Van zijn idool Liebrand leerde hij onder andere hoe een muziekstuk te mixen en produceren. Van Buuren kreeg zijn eerste baantje als dj in een discotheek tijdens zijn studie rechten in Leiden. In die tijd werd ook zijn slaapkamer studio verplaatst naar een echte studio. Het echte werk kon beginnen… Het radioprogramma A state of Trance is een productie van Armin van Buuren die ook nog eens zelf door hem wordt gepresenteerd. Wekelijkst wordt dit wereldwijd via internet uitgezonden, maar in Nederland en Vlaanderen ook via de ether.

16


Blunt

straatvraag van de maand

De Straatvraag Naam en leeftijd

Peter Muijsenberg 35 jaar

Mitchel Verbeek 22 jaar

Wat is jouw favoriete game op dit moment en waarom?

Mijn favoriete game is Fire Emblem Awakening. Dat is een strategiespel op de 3DS. Ik vind het goed gemaakt en het is moeilijk dus daardoor ook wel een uitdaging voor mij!

Dat is natuurlijk Fifa. Naast dat het mijn eigen sport is vind ik dat het spel goed opgebouwd is en er verschillende speltypes zijn. Dat maakt het leuk voor mij.

Dat is Grand Theft Auto. Dat speelde ik vroeger al in 1999. Wat ik leuk vind aan die game is dat je legaal een crimineel mag spelen. Heerlijk is dat!

Wat is jouw favoriete console en waarom?

Op dit moment de 3DS. Deze heeft naar mijn mening de vetste spellen. Vroeger was ik helemaal weg van de Super Nintendo. Dat is ook wel een beetje jeugdsentiment denk ik.

Ik denk de Playstation 3. In tegenstelling tot de Xbox is internet op de Playstation 3 gratis. Ik ben vroeger ook begonnen met de Playstation 1 dus dan koop je al gauw de tweede en de derde.

Dat is de PC. Iets anders heb ik niet meer. Daarnaast kan alles op de PC en vind ik dat het makkelijkste qua bediening.

Als het in je aard ligt wel. De graphics in de spellen zijn immers nu veel mooier en daardoor wordt het ook realistischer. Ik laat mijn dochter ook nog liever niet gamen. Puur voor de veiligheid.

Ik denk het wel. Als gamers niet tegen hun verlies kunnen dan raken ze vaak gefrustreerd. Ik denk dat daardoor wel agressie kan ontstaan. Het moet wel een beetje in je aard liggen.

Denk je dat mensen agressief worden van games?

18

Marco Wijnands 28 jaar

Dat zou kunnen. Ik denk dat daar geen vaste stelregel voor is. Bij verlies kan men rare dingen in het hoofd halen, maar daarnaast worden spelconsoles in de maatschappij ook gebruikt om rustig te worden.


Deze maand zijn we de straat op gegaan voor de straatvraag. We hebben verschillende voorbijgangers een aantal vragen gesteld over games en gamen. Dit zijn hun reacties:

Eric Dekkers 32 jaar

Joran Schaminee 17 jaar

Omar Pierre 22 jaar

Overduidelijk God of war - greek mythology. Dit spel gaat over de griekse mythen. Ik vind dit spel zo gaaf, omdat ik zelf gek ben van geschiedenis. Daarnaast is het lomp en bloederig. Dat maakt het wel spannend!

Call of Duty Black Ops 1. Ik vind deel 2 minder leuk, omdat het spel zelf veel groter lijkt in Black Ops 1. Daarnaast is het leuk om online te spelen met vrienden.

Dat is voor mij League of Legends. Eigenlijk alleen maar omdat ik het leuk vind om een avondje gezellig met vrienden te gamen. Dan spelen we altijd dit spel.

De Playstation 3. Vanaf jongs af aan speel ik al op de Playstation dus ik denk dat ik daardoor in de Playstation ben blijven hangen. Daarnaast heb je bij de Playstation ook meteen een Blu-ray speler wat de Xbox bijvoorbeeld niet heeft.

De Playstation 3. Deze heeft veel meer mogelijkheden dan de Xbox. Daarnaast heb je gratis internet wat op de Xbox niet zo is.

Daar kan ik heel kort over zijn: De Supernintendo natuurlijk. Dat is puur om het jeugdsentiment. Verder vind ik de Playstation 1 ook een hele goede console.

Absoluut niet. Ik denk dat dat met drie dingen te maken heeft. Dat zijn: opvoeding, mentale weerbaarheid en je omgeving. Daardoor zou je agressief kunnen worden tijdens het gamen. Absoluut niet van de game zelf.

Ik denk dat dat zeker kan. Het ligt wel aan de leeftijd. Die leeftijdwijzers op spellen zijn er niet voor niets. Ik denk dat hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent voor agressie. Je neemt dan veel sneller dingen over.

Nee dat denk ik niet. Als je al agressief bent of gefrustreerd dan zou het wel versterkt kunnen worden. Je baalt natuurlijk altijd als het gamen niet goed gaat, maar ik denk niet dat je er echt agressief van kunt worden.


Blunt

straatvraag van de maand

Naam en leeftijd

Daniel Tissen 26 jaar

Luc Troquay 25 jaar

Kevin Reijnders 24 jaar

Wat is jouw favoriete game op dit moment en waarom?

Dat is Fifa. Ik voetbal helaas niet meer, maar door Fifa te spelen kan ik toch nog met mijn passie bezig zijn. Daarnaast ben ik een groot voetbalfan.

Heroes of Newerth. Dit is een Dota achtig spel. Dat betekent Defense of the Ancients. Je moet jou team verdedigen om het andere team uit te schakelen. Leuk om met vrienden te doen.

Ik denk Fifa. Dat komt ook meer omdat mijn passie ligt bij voetbal. Ik voetbal zelf en dan is het leuk om het ook te kunnen uitoefenen in een game.

Wat is jouw favoriete console en waarom?

Ik denk de Playstation, omdat de controller goed in de hand ligt. Daarnaast is het makkelijk in gebruik en kan ik gratis gebruik maken van internet.

Dat is voor mij de PC. Ik vind dat spellen hierop het beste eruit zien. Daarnaast zit er niet teveel poespas op en heb ik door de PC alles bij de hand.

Dat is de Playstation. Ik ben vooral blijven hangen in deze console. Ik ben ooit begonnen met de Playstation 1, vervolgens de 2 en nu in het bezit van de Playstation 3.

Denk je dat mensen agressief worden van games?

Ik denk dat mensen niet agressief worden van games. Het ligt denk ik aan de persoon. Het kan wel een trigger zijn, maar ik denk zeker niet dat het de oorzaak is.

Ik in ieder geval niet! Ik denk dat dat te maken heeft met aanleg. Als je agressief wordt van games dan moet er meer aan de hand zijn. De game kan wel dat extra zetje geven.

20

Ik denk dat dat te maken heeft met hoe je als persoon in elkaar zit. Als je be誰nvloedbaar bent dan zul je misschien sneller agressief worden. Het ligt eraan hoe sterk je in je schoenen staat.


Blunt

column

door Roos Creemers

de duistere kant van gamen Ja ja, we weten het nu wel: de game industrie in Nederland groeit in een hoog tempo. Als we geld willen verdienen dan moeten wij na onze opleiding allemaal in de game industrie gaan werken. Allemaal leuk en aardig, maar als wij nou eens gaan kijken naar het spelen van games. Er zit naar mijn mening heel wat meer achter dan levels winnen en endorfine aanmaken en dat maakt het helemaal niet zo rooskleurig. Ik kan er namelijk met mijn gedachten nog steeds niet bij dat er dagelijks miljoenen mensen computergames spelen wereldwijd! En waarom? Omdat in de virtuele fantasiewereld succes en beloning binnen handbereik liggen? Zijn we tegenwoordig dan te lui om er in de echte wereld voor te werken? De meeste gebruikers zullen gamen wel zien als een vrijetijdsbesteding, maar laten we eens kijken naar de gameverslaafden. Zij brengen gamen naar een heel ander level. Zie je het al voor je: door te gamen vlucht je weg uit de realiteit, je brein wordt in bepaald opzicht actiever, maakt endorfine aan wat verslavend werkt, je wilt dit gevoel herbeleven en je wilt dus weer terug naar je game omdat het echte leven te saai is. En wat krijg je dan? Een obsessie voor een game en de verwaarlozing van jezelf, school, familie en werk. Kan iemand mij vertellen wat er dan zo geweldig is aan dat gamen? Oké, ik snap dat het een kick geeft als je dan eindelijk die missie gehaald hebt waar je urenlang mee bezig bent geweest. Ik snap dat het leuk is om met vrienden samen een avondje te gamen. Maar kom op, wanneer een gamer zegt dat hij vrienden via onlinegames heeft, krijg ik zo mijn twijfels over hem als persoon. Ik kan me herinneren dat er genoeg datingsites zijn en zelfs programma’s worden gemaakt waarin personen zich via internet niet voordoen als zichzelf. Hoe kan men een vriendschap hebben als iemand niet eens zichzelf kan zijn? Conclusie: ik vraag me nog steeds af waarom sommige mensen zo’n obsessie kunnen hebben voor gamen. Ik heb veel bewondering voor diegenen die de lol ervan in kunnen zien, maar mij krijg je niet zo ver. In Korea valt men zelfs dood neer na dagenlang non-stop gamen en in China wordt de gameverslaving serieus aangepakt in afkickklinieken. Dus mijn vraag is nu: hoe ver gaan wij Nederlanders en wanneer is het onze beurt?


Blunt

gadget van de maand

een blik in de toekomst google glass

Een bril waarmee je kunt filmen uit jouw standpunt en het resultaat ook nog eens live kunnen delen met je vrienden. Dat is iets wat je alleen in de laatste sciencefictionfilms ziet. Of toch niet? De geruchten waren er al: Google zou werken aan een augmented reality bril met een camera. Dat deze bril wellicht eind dit jaar al op de markt zou komen, had echter niemand durven dromen. De Google Glass is in aantocht en de komst van deze bril is dichterbij dan ooit!

22


door Ingrid Gielen


Blunt

gadget van de maand

Google Glass, say what? De vraag die nu natuurlijk opduikt is: wat houdt Google Glass nu precies in? Google Glass, eerder ook wel bekend onder de naam ‘Project Glass’ en uitgevonden door niemand minder dan Steve Mann, is ontwikkeld in het zogenaamde X-Lab. Dat klinkt allemaal heel geheimzinnig en dat is het ook. De afgelopen jaren zijn onderzoekers namelijk in het geheim bezig geweest dit apparaat te ontwikkelen. Vandaar dat de bril ook best wel als een shock komt, niemand wist ervan! De bril is ontwikkeld met als doel data los te koppelen van apparaten die je met je handen moet bedienen, zoals computers en smartphones, en deze direct op een schermpje voor je ogen te plaatsen. Zit dat scherm dan niet behoorlijk in de weg? Volgens Wout Funnekotter, journalist bij Tweakers.net, valt dat wel mee. ‘Het scherm is altijd zichtbaar, maar je moet je er wel op focussen. Het is niet zo dat je er per ongeluk op kijkt als je je niet concentreert. Je ziet dan alleen een grijze waas.’ De demofilmpjes van Google laten zien hoe het zicht zou moeten zijn als je de bril op hebt. Funnekotter heeft daar zijn eigen mening over: ‘Het stuk glas waar je in moet kijken is enkele millimeters diep. Daardoor lijkt het net alsof je in een kijkdoos kijkt. Dat stoort niet, maar het is wel even wennen en toch wat anders dan zo’n indrukwekkende demo.’

Met al die functies op deze bril, is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat er speciale apps op de markt komen. Google heeft zelf al apps ontwikkeld, zoals de MyGlass app. Met deze functie kun je je bril verbinden met je smartphone, om zo Google Maps te kunnen raadplegen (GPS ontbreekt namelijk op de bril). Andere ontwikkelaars zijn al bezig met het ontwikkelen van andere, wellicht wat rare, apps. Je kunt het zo gek niet bedenken. Er gaan al geruchten over een app die je vrienden herkent in een menigte en eentje die je op de hoogte houdt van je vlucht terwijl je op het vliegveld staat te wachten. Nu zie je de bui natuurlijk al hangen: met zoveel apps is het toch wachten op reclame en advertenties op je bril? Daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Google heeft aangegeven dat er op de Google Glass geen reclame mag worden gemaakt. Fijn!

Het is net alsof je door een kijkdoos kijkt

Wat kan je ermee doen?

specificaties

Het komt erop neer dat de Google Glass een camera, beeldscherm, touchpad, batterij en microfoon in een is, maar dan verwerkt in een brilmontuur. Zo kun je onderweg foto’s maken, filmen, dingen opzoeken en vertalen. Dat kun je op twee manieren doen: met de bediening aan de zijkant van de bril, of met je stem. Met je stem? Juist, Google Glass is zo geprogrammeerd dat het commando’s van je stem herkent. Het enige wat je hoeft te doen is de bril ‘wakker’ te schudden, deze staat namelijk op standby als je hem niet gebruikt, en elk commando te beginnen met ‘OK Glass’. Na deze uitspraak verschijnt er een lijst met geldige commando’s. Een van die commando’s is ‘OK Glass, start a video’. Daarmee kun je niet alleen filmen, maar ook de beelden live aan bijvoorbeeld je vrienden laten zien. Zo heb je een soort conferentie met je vrienden, die precies kunnen zien wat jij op dat moment ook ziet.

Even wat technische details van dit kleine apparaatje. De display van Google Glass heeft een resolutie van 640x360 pixels en de ingebouwde camera van 5MP kan filmen met een resolutie van 720p. Wat het geheugen betreft heeft de bril een opslag van 16GB, waarvan 12GB beschikbaar is voor de gebruiker. Hoewel de Google Glass niet beschikt over GPS, heeft hij wel Bluetooth en WiFi, die gesynchroniseerd worden met je Google Drive. De bril moet natuurlijk wel op te laden zijn, dus is er een USB-aansluiting aanwezig aan de zijkant van de bril.

24


Dan rest nog de vraag hoelang de batterij het volhoudt. Volgens Google kan de bril een dag meegaan, maar dat is gebaseerd op ‘normaal’ gebruik. Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat er een grote accu verstopt zit in de bril, maar het is niet de bedoeling dat het apparaat vijf keer per dag opgeladen moet worden. Het opnemen van video’s kost behoorlijk wat energie en dat zal niet inbegrepen zitten in de omschrijving van normaal gebruik. ‘Daarnaast word je, zeker in de beginfase van het product, om de paar meter aangesproken door iemand die de Glass even wil opzetten. Dat kost natuurlijk ontzettend veel energie,’ zegt Funnekotter.

prijskaartje

Zo’n nieuw, indrukwekkend apparaat, dat moet toch bakken met geld kosten? De precieze prijs is nog niet bekend, maar bijzonder duur zal hij niet zijn. Ontwikkelaars hebben nu al de kans om de Google Glass uit te proberen, voor een prijs van 1500 dollar. Dat is ongeveer 1150 euro. De prijs voor consumenten zal lager liggen en de Google Glass zal al aan het eind van dit jaar verkrijgbaar zijn! Zoals het er nu uitziet, komt de bril er in vijf verschillende kleuren: oranje, wit, zwart, blauw en grijs. Heb je al een bril van jezelf? Geen paniek, designers zijn nu al bezig met verschillende monturen met bijbehorende sterkten.

controversie Maar is alles wel zo rooskleurig als het lijkt? De Google Glass is nog niet op de markt, of de discussies laaien al op. De meest besproken kwestie is die van privacy. Een hele logische, volgens Thomas van Guy, docent en journalist bij nu.nl. De drager van Google Glass kan namelijk opnames en foto’s maken op ieder gewenst moment, zonder dat toevallige voorbijgangers zich daarvan bewust zijn. ‘Hoe moet dat als scholieren straks zo’n camera op hun hoofd hebben? Hoe moet dat met proefwerken en kan ik nog wel veilig mijn wachtwoord intypen, zonder gefilmd te worden?’ vraagt Van Guy zich bezorgd af. ‘Veel vragen, maar nog geen antwoorden. Ook niet van Google.’ Thomas van Guy is niet de enige die zich nu al zorgen maakt. De Britse actiegroep ‘Stop the Cyborgs’ keert zich tegen het gebruik van de controversiële bril. ‘We creëren een wereld waarin privacy niet meer mogelijk is’, waarschuwt de actiegroep. Stop the Cyborgs pleit overigens niet voor een totaalverbod, maar voor wetten en regels, waarin duidelijk verteld wordt waar en wanneer de bril gebruikt mag worden. Net als bij bijvoorbeeld het rookverbod. Er wordt zelfs al in een paar staten in de Verenigde Staten gesproken over wetten die zulke gadgets verbieden tijdens het autorijden. Naast privacyschending zou de Google Glass ook voor heel wat afleiding kunnen zorgen. Wie weet wat iemand zit te doen op dat schermpje, terwijl je in gesprek met diegene bent. In sommige situaties kunnen we dus te maken krijgen met sociale kwesties. Dat is echter niet iets nieuws. Tegenwoordig zie je haast iedereen, vooral in openbare ruimtes, gekluisterd aan zijn of haar smartphone. Even Facebook checken, een nieuwe Tweet plaatsen of een foto uploaden op Instagram, het is een vaste routine geworden in het dagelijks leven. Vooral de jongere generatie lijkt de smartphone en zijn snufjes geen moment uit het oog te verliezen. In dat opzicht is de Google Glass wellicht een verbetering: zo lijkt het in ieder geval nog of je aandachtig naar het verhaal van je gesprekspartner aan het luisteren bent. Toch kunnen we discussiëren wat we willen: de Google Glass komt er, graag of niet. Hoewel er door sommige partijen gevreesd wordt voor het ergste, wordt de bril door de massa met open armen ontvangen. Niemand had ooit durven dromen dat deze technologie nu al mogelijk zou zijn. Zal de bril aan de wensen voldoen, of is dit het begin van een sociale oorlog? En niet te vergeten: zal de bril ook daadwerkelijk gebruikt worden voor persoonlijke doeleinden, of wordt het een statussymbool? Dat zullen we weten aan het eind van dit jaar.


Blunt

interview

ABBey games Het kloppend hart van de Utrechtse gameindustrie zit aan de Neude. Wij gingen langs bij Abbey Games, een nieuw bedrijf opgericht door de Utrechtse studenten Adriaan, Manuel, Bas en Maarten. Met hun ambitieuze project, genaamd Amongst the Giants, en een beetje hulp van de Dutch Game Garden proberen zij de game markt op te komen.

PASSIE

AMBACHTELIJK ‘Met onze game kunnen we waarschijnlijk veel aandacht krijgen door voornamelijk het ambachtelijke waar we voor staan. We willen uistralen dat we heel hard aan onze game werken en we doen ons best om hoge kwaliteit te leveren. Wij zijn er niet op uit de gamer zo verslaafd mogelijk te maken. We willen dat gamen iemands leven leuker maakt, in plaats van dat het iemand opslokt. Hiermee hopen we wat meer sympathie uit te stralen, zeker omdat gamers vaak toch al zo’n slecht imago hebben.’

Waar de gemiddelde informatica student een IT baantje zou nemen, wilden Adriaan, Manuel, Bas en Maarten het anders aanpakken. Zij gingen van hun passie hun beroep maken en zijn dan ook vanuit hun passie voor gamen Abbey Games gestart. Een groot risico natuurlijk in tijden van crisis, maar des te meer een grote en geweldige uitdaging voor de heren. ‘In plaats van ervoor te kiezen om zo snel mogelijk geld te verdienen met een IOS game, hebben we ervoor gekozen de tijd te nemen om iets te maken wat we echt heel erg gaaf vinden. Met dit project zijn we dan ook meer dan een jaar bezig terwijl je in principe ook games kunt maken in twee of drie maanden. Mocht het uiteindelijk niet lukken met het verkopen van de game, dan hebben we in ieder geval de game gemaakt die we heel graag wilden maken. Op dit moment zijn we nog bezig met “Reus” maar voor Indigo hadden we een speciale planning gemaakt om toch iets moois te kunnen leveren. Het idee voor de game kwam vanuit Adriaan en het komt van het filmpje “Amongst the Giants”. Dit filmpje bood heel veel inspiratie voor zowel het thema als de stijl. Net als in het filmpje bestaat onze game ook uit redelijk simpele animaties. Ook hebben we het idee overgenomen waarin een reus de wereld bestuurt, in de game ben jij dan de reus. Jij bouwt de aarde op maar tegelijkertijd maakt de mens een hele hoop weer kapot.’

PETER ‘We noemen onze doelgroep ‘Peter’. Dat is eigenlijk de core gamer. Peter is du seen gamer die gewend is om computer spellen te spelen, maar dit is niet per se zijn enige of belangrijkste hobby. Peter zit eigenlijk precies tussen de hardcore gamer en de casual gamer. Hij heeft dus wel een beetje verstand van computer spellen en neemt ook zeker de tijd om ervoor te gaan zitten. Daarnaast is hij een pc gamer die steeds op zoek is naar iets nieuws.’

26


door Elleni van Leuven

FLEXIBEL

TIPS VOOR DE JONGE ONDERNEMER

‘We hopen dan vooral een bedrijf te zijn waar het leuk is om te werken met veel werknemers die niet weg zouden willen bij ons. Zeker in de creatieve industrie is het belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten. Wat we willen proberen is een hele flexibele werkplek te maken voor mensen en onze medewerkers de mogelijkheid geven bijvoorbeeld aan twee projecten tegelijkertijd te werken die ze dan zelf mogen kiezen. We willen mensen in dienst hebben die zelf veel toe te voegen hebben aan het bedrijf zodat we niet alleen een paar goede kopstukken zijn en werknemers zelf veel initiatief tonen. We zouden graag zien dat we dan zijn gegroeid en dat we een paar hele gave games hebben gemaakt. Het zou helemaal mooi zijn als we tegen die tijd ergens een prijs voor krijgen omdat we toch wel iets willen bijdragen aan het medium games.’

‘Maak gewoon werk van je dromen en laat zien dat jij het liever wil dan de rest. Onderneem stappen en zorg dat je je omringt door mensen die hetzelfde willen en jouw zwaktes kunnen aanvullen zodat je zoveel mogelijk kan leren. Wat ook belangrijk is: wees niet bang om te falen. Denk goed na over de feedback die je krijgt en probeer jezelf te confronteren met kritiek die je krijgt.’

FUTURE ‘Sowieso denken we dat er steeds meer variatie komt in games. Developers vinden steeds meer leuke manieren om games te maken. Wat dat betreft wordt het dus als kunstvorm veel volwassener. Voor al die verschillende games zal dan ook steeds meer ruimte komen verwachten we. Wat social media betreft is “Steam”, het platform waar wij op willen, ook steeds meer op weg om een sociaal medium te worden. Je kan steeds meer op elkaar reageren, screenshots uploaden en aan andere mensen laten zien welke games jij leuk vindt. Daardoor denken we dat er niet perse één heel groot medium zal zijn waar iedereen op zit, maar een hoop kleinere platforms die allemaal sociale mogelijkheden bieden.’


Blunt

fotoreportage

bohemian

Deze nonchalante maar toch modieuze outfit is ideaal voor festivals! Mocht je haar na een half uur zeiknat zijn door een spontaan biergevecht, kun je het er altijd nog op gooien dat dat nou juist de look is waar je voor gaat. Laat je baard staan, hang je handen ontspannen in je broekzak en douche wat ons betreft een paar dagen niet, het maakt deze look alleen maar completer.

28


rock

Met deze stoere outfit kun je op ieder rockfestival prima voor de dag komen! Zorg dat je ergens backstage nog even een gitaar jat (of neem een opblaasexemplaar mee) en het zal niet lang duren voordat de artiesten naar jou staan te kijken in plaats van andersom.


Blunt

fotoreportage

Hipster

Ook al heeft de term hipster inmiddels een wat negatieve bijklank, het is wel een kledingstijl die wij op de redactie zeer kunnen waarderen. De stijl die zich tussen casual en chique bevindt is goed voor een zomerse look die toch classy blijft. Voordeel is ook dat als je jouw optimale festivaloutfit nog niet op tijd bij elkaar hebt gezocht, je altijd nog even de kast van je opa in kunt duiken.

30


Surfer

Om gewoon even uit te waaien of om op je blote voeten van muziek te genieten: deze outfit kan voor allebei. Combineer deze look met een flinke fles zonnebrandcreme (kreeft-achtig rood past namelijk niet zo goed bij deze outfit) en je bent gegarandeerd de blikvanger als je over de boulevard paradeert.


Blunt

events

32


door Marlotte de Vries

Iedereen die ooit een kaartje heeft gekocht voor een festival of een avondje naar een concert is geweest, heeft bewust of onbewust met ze te maken gehad: Mojo Concerts. Als onderdeel van Live Nation is Mojo de grootste concertpromotor van Nederland. Wij waren benieuwd naar het verhaal en de organisatie achter deze enorme organisatie. we hebben de belangrijkste informatie hier voor je verzameld.

Ontstaan

In 1969 richtte Berry Visser Mojo op en focuste zich enkel op het organiseren van concerten. De drijfveer hierachter was dat er artiesten waren die hij graag wilde zien in Nederland, maar waarvan werd gedacht dat er geen markt voor was. Daarom besloot hij om de touwtjes in eigen handen te nemen en zelf te gaan organiseren wat hij miste. Toen hij Led Zeppelin in het Circus theater organiseerde kwam Leon Ramakers een kaartje bij hem kopen. Led Zeppeling was overigens het vijfde concert wat hij organiseerde, dit laat wel zien dat Berry een goede visie had. Berry en Leon besloten om samen te gaan werken, in eerste instantie vooral uit praktische overwegingen: Leon had namelijk een rijbewijs. Omdat de concerten steeds groter en bekender werden, groeiden ook de bezoekersaantallen. In 1978 werd besloten om Mojo’s eerste stadionconcert te organiseren: Bob Dylan in de Kuip in Rotterdam. Dit was het begin van een schijnbaar eindeloze lijst van grote stadionconcerten: denk aan namen als Michael Jackson, Tina Turner en Prince.In 1993 begon Mojo met Lowlands en kreeg ook de rechten van North Sea Jazz Festival. eindeloze lijst van grote stadionconcerten: denk aan namen als Michael Jackson, Tina Turner en Prince.In 1993 begon Mojo met Lowlands en kreeg ook de rechten van North Sea Jazz Festival.

Lowlands

Lowlands is ontstaan als tegenhanger van de populaire festivals als Pinkpop en Dynamo Open Air. Op deze festivals werd de wat populairdere muziek gedraaid, en Mojo lanceerde Lowlands als mogelijkheid voor wat alternatievere muziek en opkomende artiesten. Lowlands is begonnen in 1967, en werd georganiseerd door kunstschilder Bunk Bessels. De eerste editie vond plaats in de Margriethal in de Jaarbeurs, en er moest welgeteld 10 gulden worden neergeteld. Het festival was toen al bijzonder, omdat er geen grote artiesten waren maar wel een groot aanbod van cultuur. Een jaar later vond de tweede editie van het festival plaats, waar eigenlijk Jimi Hendrix op zou komen treden. Om dit te kunnen laten gebeuren was het festival een maand verschoven, en daardoor kwam het ook hard aan toen Jimi niet kwam opdagen. Ook waren er andere grote namen die niet op kwamen dagen (wat in die tijd ook een stuk normaler was), maar alsnog trok het festival zo’n 18000 bezoekers, wat de maximale capaciteit was. Toen al stonden veel mensen teleurgesteld buiten te wachten, en nog steeds is er iedere jaar een enorme run op de kaarten van Lowlands.

Live Nation

In 1999 werd Mojo Concerts gekocht door SFX en later werd Mojo doorverkocht aan Clear Channel. Sinds 2006 is Clear Channel zelfstandig en opereert het onder de naam Live Nation. Live Nation is een bedrijf dat zich in principe richt op het organiseren van evenementen, maar in 2007 is er nieuw onderdeel: Artist Nation. Dit is een muziekproductie onderdeel van Live Nation die als eerste een contract afsloot met jawel: Madonna. Artist Nation houdt zich onder andere bezig met het produceren van albums maar ook met bijvoorbeeld de merchandise.


Blunt

events

LEON RAMAKERS NU

De medeoprichter van Mojo is inmiddels 60 jaar oud en alleen nog als adviseur aan het bedrijf verbonden. In een interview op Noorderslag zei hij: ‘Ik vind het leuk dat mensen mij nog vaak om advies vragen. Dan vertel ik hoe ik vergelijkbare dingen in het verleden deed. Ik zeg dan wel altijd: ‘Zie het als een historisch feit en gebruik mijn advies niet als een van de dragers van je beslissing.’ Hoewel deze man inmiddels naar eigen zeggen niet meer zo heel belangrijk is, uit hij wel flinke kritiek op de huidige muziekindustrie. In hetzelfde interview zegt hij: ‘Mensen maken zich ongelofelijk druk om kleine dingen en over dingen waar ze niets aan kunnen doen. Neem nou de hele heisa rond secondary ticketing (het voor veel geld doorverkopen van tickets op internet). Daar kun je heel weinig aan veranderen, tenzij de VN zich ermee gaat bemoeien.’ Over de huidige hoge ticketprijzen voor concerten en festivals en de positie van Mojo zegt hij: ‘Die zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Wij hebben er als MOJO lang voor kunnen zorgen dat Nederland relatief goedkoop bleef. Ik mag dat woord niet zeggen, maar dat komt doordat we een monopolie hebben. De laatste jaren lukt dat niet meer: artiesten slaan anders Nederland gewoon over. De macht is aan het talent en dat beseffen ze zich maar al te goed. Kaarten voor Neil Young kosten nu 140 euro. Daar kan de gemiddelde vader niet zomaar even zijn zoon mee naartoe nemen. Ik vind dat jammer.’ De concurrentie van Mojo is in de ogen van Ramakers niet groot. Hierover zegt hij: ‘Om echt mee te kunnen spelen heb je een investering van tientallen miljoenen nodig.’ Betekent dat ook dat een bedrijf als The Alternative, geleid door oud MOJO-coryfee Willem Venema, kansloos is? ‘Dat mag je uit mijn woorden opmaken ja. In elk geval wel als het gaat om internationale acts.’

34

BERRY VISSER NU

Berry Visser is inmiddels vooral nog actief in de theaterwereld. Hij is de eigenaar van een klein theater in Deflt, en is hier heel met veel passie bezig. Over zijn verleden als oprichter van Mojo en over de huidige industrie zegt hij: ‘Ik heb de tijd gehad om alles rustig uit te vinden en te leren. Tegenwoordig is het allemaal anders en de belangen zijn meteen zo groot. Ik heb de kans gekregen mee te groeien met de muziekindustrie. Als ik nu een nieuwkomer was, zou ik het, denk ik, niet aandurven.’ Over zijn einde bij Mojo doet hij luchtig: ‘het zakelijke gedeelte van Mojo ging me steeds minder interesseren. We hadden inmiddels 20 of 30 man in dienst, maar mijn hart ging meer uit naar zelf muziek maken. Ik vond dat als ik minder wilde werken, ik me langzaam moest gaan terugtrekken uit de organisatie. Van de 50 procent aandelen die ik in Mojo had, heb ik toen de helft weggegeven aan de belangrijkste personeelsleden. Weggegeven ja, is dat zo raar? Ik besteedde minder tijd aan Mojo en ik had nog steeds 25 procent van de aandelen, dat leek me wel genoeg. Uiteindelijk heb ik begin jaren 90 die laatste 25 procent verkocht. Tegenwoordig winnen mensen belachelijk hoge prijzen in de loterij. Vroeger was het nog wat redelijker allemaal. Ik heb voor die aandelen gekregen wat je vroeger in de loterij kon winnen. En dat was voldoende. Ik heb met de verkoop van die aandelen veel vrijheid en tijd gekocht. Ik kan doen wat ik het liefste doe: dingen creëren, piano spelen, theater maken, mijn creativiteit benutten. Natuurlijk is dat niet alléén maar leuk. Niks is alleen maar leuk.’


MOJO

Mojo nu

blijv

is ee

n

ertj e

Nadat Leon Ramakers in 2005 terug is getreden en alleen nog een adviserende rol heeft waren er twee directeuren over: John Mulder en Dick van Zuylen. In 2011 werd bekend gemaakt dat ook John Mulder, na ruim 25 jaar de leiding te hebben gehad, zijn werk neerlegt. De vraag kwam bij vele mensen op of er gezocht zou worden naar een nieuwe directeur, maar John zegt daarover dat dat niet nodig is. Door het brede managementsteam dat ze in de afgelopen jaren hebben opgebouwd is hij ervan overtuigt dat ze dit op kunnen vangen. ‘Wij drieën (John, Dick en Leon, red.) vormen wel de top, maar we zijn geen hiërarchisch Zoals het er nu naar uitziet zal Mojo nog bedrijf.’ jaren de marktleider binnen de evenementenbranche blijven. Nu afgelopen maand in een interview met Pinkpop-baas Jan Smeets werd bevestigd dat hij de organiDick van Zuylen vertelt over de onderhan- satie van Pinkpop overgeeft aan Mojo als deling tussen Mojo en een agent: ‘Het is hij zelf niet meer in staat is om het festieen soort onderhandeling op basis van val te organiseren, lijkt het bijna niet meer marktkennis. Die agent heeft in zijn hoofd stuk te kunnen bij Mojo. Met nog genoeg hoe belangrijk die band is, hoeveel mensen concerten in het vooruitzicht en evenementer op af komen en wij hebben daar ook een en die nog steeds binnen een paar uur mening over. En daar wordt eigenlijk over uitverkocht kunnen we inderdaad bevestigestoeid. Voor deze kaartprijs, hoeveel gen: Mojo is een blijvertje. mensen denken we dan dat er op een optreden af komen. Daar hoort dan een zaal bij en dat bepaalt ook wat een optreden kost, omdat je met kosten te maken hebt die per plaats verschillen. Tezamen met de verwachte inkomsten dus het aantal mensen maal de kaartprijs kan je uitrekenen wat de verwachte omzet wordt. En of het dus rendabel is.’

Toekomst Mojo


36


Blunt

column

door Marlotte de Vries

‘KEVIN VS THE TOMATO’ Ik heb last van keuze stress. Met oceanen van tijd in de ‘grote vakantie’ en beperkt budget moeten er keuzes gemaakt worden: gaan we op vakantie of genieten van muziek op festivals? De onderhandelingen beginnen al vroeg: in januari krijg ik een mail van mijn beste vriendin over het belang van vroegboekkortingen en optimale beenruimte in het vliegtuig. In dezelfde maand vragen mijn ouders casual of het me niet leuk lijkt om bijna uitgestorven dieren te gaan bekijken in een of ander stoffig land (‘misschien is dit wel je laatste kans, Marlot. Ze zijn immers bijna uitgestorven’). Hoe graag ik ook uren had gekeken naar een schildpad die er al moeite mee heeft om überhaupt in de buurt van zijn prooi te komen (hè wat gek, dat die beesten bijna uitgestorven zijn), wijs ik deze verzoeken vriendelijk af. Mijn keuze stress heeft namelijk geen betrekking op mijn vakantie, maar des te meer op de festivals: waar gaan we dit jaar nou weer naartoe? De commerciële wereld heeft inmiddels in de gaten gekregen dat festivals booming business zijn. Je imago is verpest als je na de zomer je hipster vrienden moet bekennen dat je dat ene bandje niet hebt gezien omdat je liever goedkope cocktails wilde drinken in Turkije, dus pakken we vol goede moed onze lekkende tentjes en afgetrapte schoenen weer in. Het probleem is alleen dat er inmiddels zo veel leuke en ook nieuwe festivals zijn. Gaan we naar het ‘altijd-goede’ Lowlands, die het grootste deel van ons budget opslokt, of naar meerdere kleine festivals die misschien wel vies tegenvallen? Als ik naar mijn hipster vrienden zou luisteren moet ik dat laatste doen, ware het niet dat ik daar inmiddels enigszins huiverig voor ben. Een paar jaar geleden zat ik namelijk op zo’n festival en heb ik me uren moeten vermaken met het analyseren van de lokroep en uitingen van paringsdrang van mijn medemens. Dit omdat er werkelijk niets interessanters te bekennen was. Voor nu ben ik er nog niet helemaal uit, misschien ga ik in een daad van pure wanhoop wel gewoon mee met mijn ouders. Scoor ik misschien ook nog eens een youtube-hit met een filmpje als ‘Kevin vs the tomato’ (en ja, dat is echt een filmpje over een schildpad die een tomaat probeert te eten. En het is hilarisch).


Blunt

entertainment

Vrouwelijk succes Daar is ze dan. Gekleed in een donkergroen jurkje met hoge hakken en haar blonde lange haren loopt ze zelfverzekerd, maar toch bescheiden naar haar plaats. Iedereen staat op en klapt voor haar, maar daar raakt ze wel een beetje verlegen van. Met een vriendelijke lach groet ze ons. Vervolgens worden de laatste dingetjes gecheckt en krijgen wij nog wat tips mee: ‘’goed rechtop zitten, tijdens het klappen je handen hoog houden en je antwoorden op tijd invullen op je antwoordkastje.’’ Dan beginnen de camera’s te draaien. Als een lerares voor de klas, maar dan net in een andere setting, tekent ze haar picture-password op een enorme tablet en gaat de show van start. De oranjegekleurde collegebanken zijn gevuld met maar liefst 300 studenten. De opname verloopt heel goed en iedereen staat versteld van haar presentatiekunsten. Ze komt over als een spontane en lieve vrouw. Over wie ik het heb? Linda de Mol natuurlijk. Haar echte naam is Linda Margaretha de Mol. Deze succesvolle vrouw werd geboren in Hilversum op 8 juli 1964 en verscheen al op jonge leeftijd op televisie. Ze deed toen mee aan het AVRO’s kinderkoor. Daarna kreeg ze de kans om een televisieprogramma te presenteren wat speciaal gericht was op de jeugd. Dit programma heette: wat je zegt ben je zelf. Linda besloot na het behalen van haar gymnasiumdiploma rechten te gaan studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na drie jaar was de wil om te werken bij de televisie toch groter en stopte ze met haar studie. Dat was het begin van haar televisiecarrière. Linda begon dus al vroeg in de tv wereld. Op haar 21e presenteerde ze al haar eerste echte show genaamd The DJ Kat Show. Dit was bij de Engelste televisiezender Sky Channel. Linda kreeg hierna al snel een contract bij de TROS en daar was ze vooral te zien als de assistente van Ron Brandsteder. Dit waren verschillende programma’s als De leukste thuis en Love Letters. Door dit laatste programma werd Linda nog bekender. Maar het werd nog beter, want dit concept werd vervolgens verkocht aan Duitsland en de Duitse televisiezender RTL wilde Linda erbij hebben als presentatrice. Dat was het moment waarop Linda’s carrière zich uitbreidde naar het buitenland. Ze bracht een aantal maanden door bij de nonnen in Duitsland en begon met het presenteren van de Duitse versie van Love Letters genaamd Traumhochzeit. Het Duitse publiek hield van Linda en daardoor kreeg ze nog veel meer presentatieprojecten in Duitsland. Dit waren onder andere: de Surprise Show, Kinder für Kinder, de Soundmix Show en Der Millionen Deal. Der Millionen Deal was uiteraard de Duitse versie van Miljoenenjacht wat voor het eerst in Nederland te zien was in 2000 en nog steeds wordt uitgezonden op RTL 4 gepresenteerd door dezelfde lieftallige dame. Voor Linda bleef het niet alleen bij presenteren. In 1999 maakte de blonde dame haar acteerdebuut in de politieserie Spangen. Linda mocht maar liefst zes seizoenen lang stralen in deze dramaserie, maar zij zat zelf ook niet stil. Linda bedacht vervolgens het concept voor een film genaamd Ellis in Glamourland waarin zij zelf de hoofdrol op zich nam. In 2005 besloot Linda de Tros te verlaten en stapte over naar de nieuwe televisiezender Talpa. Deze was uiteraard van haar broer John de Mol die overigens nu

erg succesvol is. Er volgden programma’s als M/V, De Slim ste en Just the two of us. Linda kreeg de kans om een eigen dramaserie te bedenken en te ontwikkelen en hieruit ontstond de enorm succesvolle serie Gooische Vrouwen waar zij de rol van Cheryl Morero op zich mocht nemen. Talpa was helaas geen succes en deze zender werd in 2007 overgenomen door RTL Nederland. Linda mocht daar blijven en werkte verder bij RTL 4. Gooische Vrouwen werd wegens groot succes ook overgenomen en er verschenen in totaal vijf seizoenen. Het volgende televisieprogramma verscheen in 2008 en heette Ik hou van Holland. Ook Linda mocht deze zaterdagavond show presenteren. Programma’s als Iedereen is gek op Jack en de Nederlandse dramaserie Divorce volgden. Daarna werd er nog een speciale eenmalige uitzending van Ik hou van Beatrix uitgezonden op 29 April 2013, waarin alle hoogtepunten van Beatrix werden besproken in dit Hollandse spelletje. Het tot nu toe laatste succes van Linda kwam uit het inmiddels afgesloten programma Weet ik veel, waarin 300 studenten de strijd aan gaan om de titel ‘beste student van Nederland’ en drie BN’ers om het hoogste rapportcijfer. Met een speciale Weet ik veel app konden de kijkers thuis het spel ook spelen en kans maken op mooie prijzen.

38


door Roos Creemers

Met al deze tv successen kwam ze niet zomaar mee weg, want Linda werd drie keer genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring met Gooische Vrouwen en won deze met de vierde nominatie in 2009. Dat was ook het jaar waarin de serie stopte en Linda haar 25-jarige televisiejubileum vierde. ‘Alweer 25 jaar in het vak en dus een prachtige bekroning’, aldus Linda. De Gouden Televizier-Ring was niet de enige prijs die de Mol in ontvangst mocht nemen op het gebied van tv. Ook werd ze onder andere uitgeroepen tot ‘Nederlander van het jaar’ door het Elsevier Magazine in 2009, kreeg ze de TROS TV-ster voor ‘Beste vrouwelijke presentator’ en ‘Beste TV-Show in 1994 en was ze in 2001 de beste vrouwelijke televisiepersoonlijkheid. Daarnaast kreeg Linda veel Duitse televisie- en filmprijzen zoals ‘Goldener Löwe’, ‘Bayerischer Fernsehpreis’ en een ‘Goldene Kamera’.

Uiteraard gebeurt er van alles in dit verhaal tussen Lissy en Nick en dat zorgt voor hilarische maar ook emotionele momenten.

‘’Alweer 25 jaar in het vak en dus een prachtige bekroning’’

En dat is nog niet alles, want ook op filmgebied heeft deze blondine vele mooie projecten neergezet. Het begon allemaal met Ellis in Glamourland in 2004 met regisseur Pieter Kramer. Linda speelt de rol van Ellis. Het verhaal gaat over de gescheiden moeder Ellis die maar moeilijke rond kan komen. Als op een dag in het hotel waar ze werkt een cursus ‘hoe versier ik een miljonair ’ wordt gegeven door Joan Collins, waaraan ze gratis mag deelnemen, komt haar leven in een grote stroomversnelling. Ze maakt van alles mee met verschillende mannen die op haar pad komen en uiteindelijk komt ze erachter dat rijk zijn ook niet alles is. Na deze film kwam in 2006 de eerste Duitse speelfilm voor Linda. . Deze film heette Mr. Nanny – Ein Mann für Mama en werd geregisseerd door Oliver Dommenget. Linda speelt de rol van Lissy Meister. In de film heeft Lissy Meister het perfecte leven voordat ze haar man verliest door een auto-ongeluk. Ze gaat op zoek naar een kindermeisje en loopt uiteindelijk tegen een homoseksuele man aan. Dit ‘Kindermädchen’ Nick Siegert heeft deze baan aangenomen om geld te kunnen terugbetalen aan een vriend. Er ontstaat een klik tussen die twee en daardoor begint Lissy te twijfelen aan zijn homoseksualiteit.

Na deze Duitse speelfilm kwam er weer een Nederlandse film in 2009 voor Linda. Dit was de verfilming van het boek Terug naar de kust met regisseur Will Koopman. Linda heeft hier de rol van Maria Vos. Maria Vos is een moeder van twee kinderen en zwanger van de derde. Ze wil echter een abortus plegen, maar daar is haar huidige partner het niet mee eens. Na de abortus ontvangt Maria anonieme dreigbrieven en vreemde telefoontjes. Ze vlucht met haar kinderen naar haar zus Ans die nog steeds in het ouderlijk huis woont waar ze zijn opgegroeid. Tijdens haar verblijf lijkt Maria langzaam door te draaien en last te krijgen van black-outs. Er dienen zich verschillende verdachten aan en omdat de politie de dreigementen niet serieus neemt gaat Maria zelf op zoek naar aanwijzingen over haar bedreiger. Dit verhaal is een strijd tussen het verleden en het heden en een strijd tussen familiebanden.


Blunt

entertainment

Vervolgens kwam er voor Linda in 2009 weer een Duitse speelfilm. Dit was de film Kleine Lüge für die Liebe geregisseerd door Dennis Satin. Anne Kampmann wordt hier gespeeld door Linda. De film gaat over de veertigjarige Anne Kampmann die lange dagen op het werk maakt en al haar tijd daaraan besteed. Ze begint plannen te maken haar leven drastisch om te gooien. In die periode wordt ze gevraagd door haar beste vriend Ben Sattler om hem te vergezellen op een familietrip en zich daar als zijn vriendin voor te doen. Op de familietrip ontmoet Anne ook Max, voor wie ze echt gevoelens krijgt. De relatie wordt gecompliceerder als ook Ben zich aangetrokken voelt tot Anne. Tot slot was er de film van Gooische Vrouwen in 2011, waarin Linda dezelfde rol speelt van Cheryl Morero als in de serie. Geregisseerd door Will Koopman loopt het leven in het Gooi van de vier vriendinnen alles behalve soepel. Daarom besluiten zij om in Parijs een cursus te volgen gericht op hun innerlijk. Ze stoppen ermee als blijkt dat bij een onderdeel de deelnemers zich uit moeten kleden. Ze gaan winkelen samen met hun homoseksuele vriend Yari en keren weer terug naar Nederland om daar hun problemen op te lossen. De film kreeg de prijs ‘De diamanten film’, omdat er binnen 23 dagen 1 miljoen bezoekers keken naar Gooische Vrouwen in de bioscoop.

‘‘Acht jaar van mijn leven komt voorbij en dat is best bijzonder. Toen ik dit boekje doorlas kwamen er ook verschillende emoties los van goede en minder goede periodes.’’

En toen was er nog het magazine LINDA. Dit tijdschrift was in 2003 het eerste tijdschrift rondom een persoonlijkheid. Elke maand staat de LINDA weer vol met een ander onderwerp. Zo wordt er de ene keer gesproken over een goed huwelijk en staat sporten en afvallen de andere keer weer centraal. LINDA is de meest gelezen glossy van Nederland. Per maand wordt dit blad gelezen door maar liefst 763.000 lezers. Elk half jaar komt de LINDA met speciale uitgaves. Deze uitgaves zijn: LINDA Mode, LINDA Wonen, LINDA Meiden en de in april weer uitgekomen L’HOMO. Daarnaast gaat één keer per jaar de eer naar een man om eenmalig zijn eigen magazine uit te brengen. in 2011 won Linda een Mercur voor ‘beste hoofdredacteur van het jaar’ met haar blad. Linda schrijft in elke uitgave van de LINDA een column afgeleid van het bijbehorende thema. Vervolgens heeft ze van al deze columns er 88 uitgekozen en deze gebundeld in een boekje. ‘Voor mij zijn de columns geschreven vanuit de persoonlijkheid van Cheryl Morero de leukste. Acht jaar van mijn leven komt voorbij en dat is best bijzonder. Toen ik dit boekje doorlas kwamen er ook verschillende emoties los van goede en minder goede periodes. Toch denk ik dat het maandelijkse thema van de LINDA ook een denkaanzet geeft voor de column.’ Linda de Mol dus. Een optimistische, hardwerkende en slimme vrouw. Ze staat bekend als een tv persoonlijkheid die van elk programma een succes kan maken. Een voorbeeld voor velen en dat is natuurlijk niet zo vreemd als je al vanaf jongs af aan met tv bezig bent. We kunnen nog veel verwachten van Linda de Mol, want dit vrouwelijk succes is nog lang niet uit beeld.

40


Blunt

musthaves

jamesblakemusic.com

€17,99

MUST LISTEN JAMES BLAKE OVERGROWN

Ieder nummer presenteren we onze lezers the must’s: alle dingen die je moet hebben gezien, gehoord of gedaan volgens de redactie. Geen smoesjes, gewoon even doen.

42

Aan het einde van 2010 kon niemand meer om hem heen: met zijn single ‘Limit To Your Love’ was James Blake daar opeens. Na bijna drie jaar in spanning te hebben gezeten brengt hij dan eindelijk zijn nieuwe album uit. De single Retrograde werd meteen een hit, maar nu kunnen we eindelijk ook genieten van al het andere moois wat dit album te bieden heeft. Misschien dat zijn dubstep-achtige beats op het eerste gehoor wat moeilijk lijken, maar laat je hierdoor vooral niet afschrikken. Het gouden keeltje van James Blake in combinatie met zijn finesse in de kunst van het weglaten maakt Overgrown een pareltje.


door Marlotte de Vries

ubi.com/nl/games

€14,99

MUST play

oerol.nl

€22,00

MUST go OEROL Van 14 tot 23 juni verandert Terschelling in een paradijs voor elke cultuurliefhebber: Het is weer tijd voor Oerol! En voor ieder wat wils, want met een breed aanbod van dans, kunst, theater en muziek is het zelfs moeilijk kiezen. In de buitenlucht kun je hier perfect genieten van de altijd bijzondere shows. De locaties op zich zijn al de moeite van het bekijken waard, want alle acts worden op verschillende plekken op het eiland gehouden. Dus overal waar je kijkt, is Oerol! Dit jaar heeft het festival het thema 'Sense of place', wat zoveel betekent als je bewust zijn van de plaats waar je je bevindt. En laat dit op Terschelling nou helemaal geen straf zijn!

andrechocron.no

for free!

MUST watch Andre CHOCRON MY RECURRING DREAM Deze Noorse filmmaker die besloot om te stoppen met zijn opleiding is er zeker een om in de gaten te houden. Hier op de redactie zijn we niet snel onder de indruk, maar we hebben vier en een halve minuut in stilte en met open mond gekeken naar My recurring dream. De muziek van Cold Mailman in combinatie met het beeldmateriaal heeft iets magisch. En vergeet vooral niet ook de rest van zijn video’s te checken!

FAR Cry 3: blood dragon In een prachtige ode aan de jaren ‘80 ga jij als de ware held die je bent de wereld redden. Als cyborg begeef jij je in een wereld waar een nucleaire oorlog is geweest. Far Cry 3: Blood dragon is een op zichzelf staande game terwijl lang werd gedacht dat het een uitbreiding zou zijn van Far Cry 3. Wel moeten we toegeven dat verhaallijn en de personages niet hetgeen zijn waar je dit spel voor moet spelen: het is kwestie van nostalgie. Waan je even in de wereld van je favoriete films vroeger, alleen heb jij dit keer zelf de touwtjes in handen.

tommywieringa.nl

€19,90

MUST read TOMMY WIERINGA DIT ZIJN DE NAMEN Als winnaar van de Libris literatuurprijs 2013 is het geen verrassing dat deze titel hier genoemd wordt. Tommy Wieringa neemt de lezer in zijn boek ‘Dit zijn de namen’ mee op een avontuur langs godsdienst en mysterie, en dit alles op zo’n meeslepende manier dat dit een boek is wat je onmogelijk weg zult kunnen leggen. In deze roman worden twee verhaallijnen op onlosmakelijke wijze met elkaar verbonden: die van politiecommissaris Pontus Beg en een groep vluchtelingen op zoek naar een veilige verblijfplek. Het luchtige verhaal wordt plots een mysterie op het moment dat deze twee partijen bij elkaar komen en er in de bagage van de vluchtelingen een vreselijke verrassing blijkt te wachten.


Blunt

entertainment

kempener pop 'Ons festival is gratis, en dat zal ook zo blijven' Tegenwoordig word je omver geblazen met posters, flyers en advertenties van verschillende festivals. Dat is ook niet zo gek, want het aanbod van festivals is enorm. Waar je vroeger nog van geluk mocht spreken als er een eentje in de buurt was, weet je nu niet meer welke je moet kiezen. Met zoveel aanbod moeten deze festivals elkaar wel doodconcurreren. Wij spraken met Rop Oostveen, organisator van Kempenerpop, die niet meedoet aan deze prijzenslag. Kempenerpop is namelijk gratis en zal dat voorlopig ook blijven.

Wat is Kempenerpop eigenlijk?

Wil Kempenerpop nog doorgroeien?

‘Kempenerpop is een jaarlijks terugkerend, gratis toegankelijk muziekevenement in Aalst-Waalre. Dit jaar zal het festival plaatsvinden op 20, 21 en 22 september. Alle dagen zijn gratis toegankelijk. Kempenerpop bestaat uit 2 podia, beide in grote tenten en dus weersbestendig. Zo’n 25 acts van rock tot dance en van ska tot coverband, zorgen drie dagen lang voor een breed en kwalitatief goed muzikaal aanbod.

‘Nee. Afgelopen jaar hebben we zo’n 6.000 bezoekers gehad: dat is een flink aantal! Ons doel is echter niet om een tweede Lowlands of Pinkpop te worden. Hier komt ook weer bij kijken dat we graag een gratis festival willen blijven: als we nog groter zouden worden zou dit lastig kunnen worden. Dan komt Live Nation al snel om de hoek kijken met een voorstel om Kempenerpop over te nemen: dat willen we niet. We willen het idee dat we nu uitdragen behouden, en ons grootste doel is dan ook om lokaal talent een kans te kunnen geven. Natuurlijk hebben we ook wel wat grotere namen om publiek te trekken, maar door het gebrek aan inkomsten uit tickets kunnen we hun ook vaak niet de prijs bieden die ze normaal gesproken vragen. Gelukkig zijn de meesten wel bereid om mee te werken, tevens omdat we er erg mee bezig zijn om het backstage zo leuk mogelijk te maken voor de artiesten. Dit helpt ook mee in het vergroten van ons netwerk: mond-tot-mondreclame binnen de muziekwereld is een grote motivatie voor artiesten om alsnog te komen spelen. Als je van een leuke andere band hoort: “Hey, bij Kempenerpop backstage, daar moet je gewoon een keer zijn geweest!” wil je ook al sneller je prijs aanpassen, al is het maar voor de leuke ervaring.’

Wat de organisatie betreft, verschilt dat met andere festivals. Onze organisatie bestaat slechts uit 11 man, waarbij iedereen zijn of haar eigen taak heeft. Ik houd me bijvoorbeeld vooral bezig met de planning van het feest, maar we hebben ook mensen die zich bezighouden met het financiële plaatje en op het festival vooral bezig zijn met berekeningen maken. Dat hoort er ook bij. Ons festival is gratis en wij vinden het ook heel belangrijk om dit zo te houden. Wij zijn dus ook volledig afhankelijk van sponsoren.’

“We hoeven geen Lowlands of Pinkpop te worden”

44


door Ingrid Gielen

Het blijft dus wel bij twee dagen?

heb je tips voor een beginnende organisator?

‘Ja, we gaan zelfs eerder stoppen op zondag. Mensen moeten de volgende dag toch naar hun werk, dus het feestje loopt al vrij vroeg een beetje dood. De vrijdagavond erbij pakken beviel wel onwijs goed, zo beginnen wij zelf ook wat relaxter aan het festival.’

‘Zoek sponsoren die bij hetgeen passen wat jullie organiseren. Zoek naar raakvlakken, want een bedrijf heeft er ook echt wel iets aan om jullie te sponsoren. Dat kan met geld zijn, maar reken er maar op dat dit veelal met goederen gebeurt. Een tent, wc-hok, noem maar op. En zet social media in! Vraag op Twitter met #durftevragen of iemand nog een leuke locatie weet: misschien word je nog wel aangenaam verrast. En vooral: doen!’

Kempenerpop heeft onwijs veel aanbod qua muziek. Hoe kies je de programmering dan? ‘Wij kiezen de muziek vooral op basis van wat wij zelf leuk vinden. Wel kiezen we er bewust voor om op zaterdag bijvoorbeeld wat ‘hardere’ muziek te draaien: hier komen ook de mensen op af die meer drinken. Dit zorgt natuurlijk voor extra inkomsten! Op zondag draaien we wat meer ‘mainstream’ muziek, dit doen we om het voor een groter publiek toegankelijk te maken. Hier komen bijvoorbeeld ook gezinnen op af. Meestal sluiten we wel af met iets belachelijks, afgelopen jaar bijvoorbeeld met ‘ The Subs’. Ken je die? Zij zijn een electroband, maar hun muziek klinkt alsof het gedraaid wordt door een dj. Zoek ze maar eens op, ze zijn echt leuk. Zij zijn dus wel heel anders dan de rest van de programmering, maar dat is het voordeel wanneer je alles zelf in de hand hebt: je kunt de programmering zo gek maken als je zelf wilt.’


Blunt

column

door Elleni van Leuven

ik heb het nog nooit gedaan Hoe Boy (ja, er zijn serieus ouders die hun kind de Engelse vertaling van ‘jongen’ noemen) over seks denkt? Verrekte lekker. Hij kan eigenlijk gewoon niet wachten om zijn vriendin aan alle kanten helemaal open te scheuren. En willen wij dit soort dingen van vreemden weten? Blijkbaar wel, want het nieuwe programma ‘Ik heb het nog nooit gedaan’, trok de eerste aflevering meer dan een half miljoen kijkers. Een, laten we zeggen, bijzonder programma op RTL5 waarin maagden worden gevolgd en hun verhaal doen op landelijke televisie. Of ze met dit programma de kandidaten willen aansporen tot het verliezen van hun maagdelijkheid, of juist duidelijk willen maken dat het niet raar is op latere leeftijd nog maagd te zijn, begrijp ik nog steeds niet. Maar gezien de nodige discussies erover schijnt “maagd zijn” dus echt een ding te zijn in Nederland. Waar de een zichzelf wil bewaren tot na het huwelijk vanwege geloofsovertuigingen, wil de ander er zo snel mogelijk vanaf zijn. Maar wat mijn vraag nog steeds is: moet dit op televisie? Waarom willen mensen zoiets intiems met heel Nederland delen? Eigenlijk deed dit programma me erg veel denken aan het EO programma “Uit de kast”. Verlegen maagden komen uit de kast en vertellen over het shockerende moment toen ze voor het eerst de, misschien wel belachelijk kleine, penis van hun vriend zagen. Of Avithal, die vertelt over de keer dat zij een jongen pijpte en een sliert vocht van hem in haar mond had. Dat vond ze niet zo fijn. Ik had graag het gezicht van haar ouders willen zien, toen zij deze bekentenis uit de mond van hun lieve dochter op landelijke televisie hoorden. Maar ach, ze had in ieder geval zelf al in de gaten dat mensen vonden dat ze eruitzag als een slet.

46


Blunt

reizen

De steden waar het op dit moment gebeurt op het gebied van mode, lifestyle, gadgets, muziek en uitgaan liggen in het Verre Oosten. Dus vergeet Ibiza, Londen en Los Angeles, want in Hongkong is het te doen. Lekker efficiënt, de tijd tussen het moment dat je uit het vliegtuig stapt van Cathay Pacific in Hong Kong tot het moment dat je in de aankomsthal bent van dat schitterende vliegveld telt maar negen minuten. Voor het grondpersoneel in deze Zuid-Chinese stad blijkbaar voldoende tijd om alle koffers in no-time naar de transportband te brengen in de aankomsthal. Als deze serviceverlening al zo snel is, wat staat je dan nog meer te wachten in Hongkong? Helaas is het bekend dat je in dit soort steden er lang over doet om met de taxi de stad binnen te wringen. Aan de andere kant is het ook wel heel erg indrukwekkend om deze wirwar van auto’s, files en smog te zien. Terwijl je nog steeds in de taxi zit, merk je dat de ruiten van de auto in een razend tempo beslaan vanwege de enorme luchtvochtigheid. De temperatuur buiten ligt inmiddels op de 40 graden, maar tel daar maar nog 10 graden bij op voor de gevoelstemperatuur. Welkom in Hongkong! Je vraagt je natuurlijk af of al die verhalen kloppen van dj’s, fashionista’s en hippe gasten dat Hongkong veel hipper en gekker is dan New York en LA bij elkaar. De eerste indruk blijkt te kloppen. Van bovenaf kun je Hongkong zien als een overvol mierennest. Van onderaf vraag je je meteen af hoe en wie deze stad in godsnaam hebben gebouwd. Hongkong ligt in een redelijk bergachtig landschap dat er opvallend groen uitziet. Je ziet meteen al veel bomen en een bosrijke omgeving. Het bijzondere is dat op totaal willekeurige plekken allerlei wolkenkrabbers ertussen zijn gezet. Het lijkt alsof er zonder enige logica het ene hoge gebouw tegen een ander staat aangedrukt waar vervolgens weer een ander gebouw daar net even achter uitsteekt. En dat terwijl al die gebouwen op een relatief kleine oppervlakte staan. Om het nog gekker te maken, vind je tussen al die moderne nieuwbouw verschillende oosterse straatjes, winkeltjes en woningen die ervoor zorgen dat je geen moment precies weet waar je bent. Juist die rare mix van oost en west maakt Hongkong zo speciaal. En dan heb je

het water nog, de Zuid-Chinese Zee, die de stad in twee helften verdeelt: het redelijk authentieke Hongkong Island en het luxueuze Kowloon waar ook het legendarische gebouwde Peningsula Hotel te vinden is. Dit hotel is in 1928 gebouwd en dit was vroeger vooral een plek waar door de Engelse aristocratie high tea-sessies werden gehouden en cocktails werden gedronken. Even wat geschiedenis: sinds 1997 verkeert Hongkong weer onder Chinees bestuur, maar ongeveer 140 jaar lang was Hongkong een Britse kolonie. Vandaar dat je veel westerse invloeden en Britse straatnamen kunt terugvinden in deze stad. Hongkong wordt tegenwoordig gekarakteriseerd als life in the fastlane. Hongkong telt ongeveer tien leuke wijken die elk hun eigen karakteristieke eigenschappen hebben. Wat wel hetzelfde is is de enorme hoeveelheid aan designerwinkels die je daar aantreft. In Kowloon wemelt het van de Prada-, Gucci-, Dior-, Burberry- en Lanvin-winkels. Ook aan de andere kant van het water, in de wijk Central, vind je gigantische winkelcentra en de grootste Prada- en Gucci-stores. Ondanks dat het veelbelovend is liggen deze prijzen op hetzelfde niveau als in Milaan of Parijs. Wat interessanter is zijn de kleinere winkels van hippe Chinese ontwerpers. Als je vier dagen zou moeten invullen en de beste wijken uit moet kiezen, dan zijn dat vooral: Wan Chai, Central en Causeway Bay. Wat voor de echte sneakerfreaks leuk is om te weten is dat je in de wijk Wan Chai gympen kunt kopen die veel zeldzamer zijn dan waar ook ter wereld. Ook de liefhebbers van gadgets kunnen in Hong-

48


door Roos Creemers

kong hun ei kwijt. Wel aan de andere kant van de stad in Kowloon. Je reist dan met de metro of de Star Ferry en loopt vervolgens je route. Dat is ook meteen het leuke aan Hongkong: de stad lijkt groot en een soort van doolhof, maar eenmaal daar zijn alle wijken en belangrijke mustsee’s goed te belopen. Mong Kong wordt ook wel het epicentrum van gadgets genoemd en dat is vrij logisch, want de hele wijk ziet eruit als een elektronica-, computer- en gadgetbeurs. Er zijn honderden winkels waar je de nieuwste gadgets, de grootste ongein en onzin op elektronisch gebied kunt kopen. En dat voor een lager bedrag dan in Nederland. Minstens zo indrukwekkend is het uitzicht vanuit het hoogste gebouw van Hongkong. Dit is het International Commerce Centre. Dit op vier na hoogste gebouw ter wereld brengt je via een lift naar de honderdste etage. Daar sta je dan op een hoogte van meer dan vierhonderd meter boven zeeniveau en kijk je uit over heel Hongkong. Kowloon. Je reist dan met de metro of de Star Ferry en loopt vervolgens je route. Dat is ook meteen het leuke aan Hongkong: de stad lijkt groot en een soort van doolhof, maar eenmaal daar zijn alle wijken en belangrijke mustsee’s goed te belopen.

Cathay Pacific Hongkong is perfect voor een korte citybreak. Als je dan gaat, dan vlieg je natuurlijk met Hongkong’s finest carrier: Cathay Pacific. Je weet dat de Aziatische luchtvaartmaatschappijen bekend staat om hun vriendelijkheid en topservice. Bij Cathay Pacific geldt dat in het kwadraat.

Hoe zit het dan met het uitgaansleven? Grote dj’s zeggen dat Ibiza te gek is qua hitte en sfeer, maar dat de mooiste clubs tegenwoordig te vinden zijn in Azië. Er worden zes clubs aanbeveelt met onder andere Wet Deck. Deze club is gelegen op de bovenste etage van het W Hotel in Kowloon. Met een geweldig uitzicht en een terras met zwembad brengt dit je meteen in tropische sferen. Het mooie is dat de Chinezen heel relaxed zijn en de vrouwen stuk voor stuk mooi en sexy. Er valt dus veel te zien en te genieten. Daarnaast is er nog Dragon-f. Dit is een club in de wijk Central die wereldwijd al een goede reputatie heeft opgebouwd en wordt beschouwd als één van de vetste clubs in Azië. Als je dan midden in de nacht terug loopt naar je hotel, dan zie je veel bars waar sexy aangeklede Chinese meisjes je uitnodigen om binnen te komen. Ondanks dat is Hongkong, door de relatief lage prijs voor een citytrip, een geweldig alternatief voor New York. Is Beijing de volgende? Zoals Robert Palmer 30 jaar geleden al zong: ‘It’s the best of both worlds. Hongkong’s finest’.


Blunt

colofon

Hoofdredactrice // ingrid gielen

eindredacteuren //

blunt

magazine

marlotte de vries elleni van leuven roos creemers

drukwerk // lowiekopie tilburg

met dank aan // abbey games valour up twice rop oostveen

brands // superdry gilene nissan h&m pull&bear suit supply rolex topman men’s room fittz

contact // bluntmagazine.nl press@bluntmagazine.nl 013-5453429

50


Blunt

volgende maand


Blunt Magazine  

Magazine gemaakt door: Marlotte de Vries, Ingrid Gielen, Elleni van Leuven en Roos Creemers

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you