Page 1

Kaj bi naredil ti? Predlogi re[itev situacijskih kartic so v Vodi^u za star[e Situacija 1 Pika se ravno povezuje na internet, ker bi rada klepetala z Jenny, ko se na zaslonu prikaže pojavno okno z obvestilom, da je potekla veljavnost protivirusnega programa. Ampak ona bi se res rada pogovarjala z Jenny.

Situacija 2 Pika je dobila elektronsko pošto od neznanega pošiljatelja. V naslovu sporočila piše: Mega internetne igre, pripeta pa je tudi priponka. Zveni mamljivo. Kaj bi ti svetoval Piki?

Naj vse skupaj samo dobesedno prepiše?

Kaj se lahko zgodi, če se ne bo zmenila za opozorilo?

Situacija 7 Aleks je za božično darilo dobil mobilni telefon in zdaj z njim kliče in pošilja SMS sporočila prijateljem in družini. Nekega dne pa mu prijatelj pošlje video posnetek skupine, ki pretepa nekega fanta. Ob tem mu je zelo neprijetno. Kaj naj naredi? Naj tudi odpošlje posnetek naokrog?

Situacija 3 Aleks mora napisati kratek šolski spis o mitu nastanka Evrope. V spletni iskalnik napiše ključni besedi ''Evropa'' in ''mit''. Že prva spletna stran vsebuje vse, kar potrebuje: besedilo in slike.

Kaj vse bo Pika svetovala svoji prijateljici?

Situacija 8 Aleksov prijatelj je čisto nesrečen. Nekdo mu pošilja zoprno in žaljivo elektronsko pošto. Aleks je prepričan, da je to nedopustno in želi pomagati svojemu prijatelju. Kaj lahko naredi?

Situacija 9 V Pikinem razredu se učijo o tem, da se je treba do drugih obnašati spoštljivo. Njena učiteljica omeni tudi nadlegovanje in izsiljevanje in naroči razredu, naj razmislijo o pravilih primernega obnašanja. Pika želi biti izvirna in se odloči, da bo pripravila nekaj o spletni etiki in o tem, kako preprečiti spletno nadlegovanje. Ji lahko pomagaš še s svojimi idejami?

Situations Cards_SLO.indd 1

Situacija 4 Pika je na obisku pri prijateljici, ki si ravno ustvarja svoj račun v klepetalnici. Prijateljica je izpolnila svoj profil z vsemi osebnimi podatki. Pika, ki jo je Metka naučila, kako si ustvariti varen profil, je prepričana, da bi se morala prijateljica vpisati drugače.

Situacija 10 Pikina najljubša glasbena skupina je ravno izdala novi album. Pika je eno pesem že slišala na radiu in je navdušena. Če želi sedaj dobiti kopijo te pesmi, kakšne so možnosti, da to stori po zakoniti poti? a. Si jo prenese iz spletne strani za izmenjavo datotek. b. Plača za prenos pesmi iz zanesljive spletne strani. c. Kupi CD.

Situacija 5 Aleksov sošolec Bine se je skregal s svojim najboljšim prijateljem in kmalu potem je celoten razred dobil zlobna elektronska sporočila od Bineta. Bine je popolnoma obupan in prisega, da sam teh sporočil ni razpošiljal. Aleksu se dozdeva, da ve, kaj se je v resnici zgodilo.

Situacija 6 Pika že nekaj tednov prek spleta klepeta s člani skupine oboževalcev Harryja Potterja. Eden od teh prijateljev ji je predlagal, da se srečata tudi v živo. Pika ne ve, kaj naj stori. Svetuj ji ti!

Uganeš tudi ti?

Situacija 11 Aleks je za božično darilo dobil mobilni telefon. Nekega dne, med deskanjem po internetu odkrije kopico brezplačnih* mobilnih melodij. Kaj misliš? Ali naj si kakšno prenese na svoj mobitel?

Situacija 12 Aleks rad igra internetno igrico, kjer je v neposrednem stiku z ostalimi igralci. Včasih z njimi tudi poklepeta. Katere nasvete za varno klepetanje mu lahko daš?

11.2.2008 10:17:41


Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti?

Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti? Kaj bi n are dil ti?

SituaCIJSKE KARTE

Situations Cards_SLO.indd 2 11.2.2008 10:18:43

1219928117situations_cards_slo  

http://safe.znanje.eu/sites/safe.znanje.eu/files/1219928117situations_cards_slo.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you