Page 1


Hae parhaat

muistot Rovaniemeltä

Rovaniemen kunniaeläin on lappilaiseen elämään ja elinkeinoon olennaisesti liittyvä poro. Lapissa on n. 200 000 poroa.

Kaupunki joka jää sydämeesi

THE OFFICIAL HOMETOWN OF SANTA CLAUS ® Virittäydy joulun tunnelmaan s. 6–7

Kesän yötön yö Valvo kilpaa auringon kanssa s. 9

Tekemistä ja kokemista jokaiselle Tutustu ympärivuotiseen tarjontaan

TALVEN REVONTULET Ihastele taivaan maagista tanssia

s. 10-13

s. 8

THE A

LE C R I C RCTIC

’ ’ 3 4 ’ 66° 33

kaupan keskus Kasvava ja kansainvälinen monialaosaaja

FINLAND LAPLAND THE

s. 20-23

Liikettä ja hyvää mieltä Energiaa luonnon omasta kuntosalista s. 14-15 ASUMIsen laatua Puitteet viihtyisään asumiseen s. 26 LAPIN KULTTUURIN NÄYTTÄMÖ Katsasta tapahtuma- ja kulttuuritarjonnan kirjo s. 16–19

2

ARCT IC CIRCLE

66° 33’ 43’’

ROVANIEMI

Tästä alkaa lappi Rovaniemi on Lapin moderni ja vilkas pääkaupunki pohjoisella Napapiirillä. Todellisuus ja satu kohtaavat arktisen alueen rajalla. Jokainen vuodenaika on Rovaniemellä unohtumaton kokemus: kesän loppumaton valo, jouluun johdattava kaamoksen pimeys sekä kevään timantteina hohtavat hanget. Kaupungin syke ja ympäröivä luonto kutsuvat sinua! Tervetuloa Rovaniemelle, Lapin sykkivään sydämeen.

www.rovaniemi.fi

HELSINKI MOSCOW

LONDON

BERLIN

WARSAW

PARIS

MADRID

ROME

3


Rovaniemi on Lapin hallinnon keskus.

LAPIN PÄÄKAUPUNKI

KATSOO AINA ETEENPÄIN

Rovaniemi: Suomen tunnetuimman arkkitehdin Alvar Aallon panos Rovaniemen jälleenrakentamisessa oli mittava.

FAKTA!

Rovaniemen väestömäärä kasvaa jatkuvasti. Lapin merkittävin kasvukeskus on kansainvälinen ja monipuolinen ympäristö niin asukkailleen kuin elinkeinoelämälle. • • • • •

Asukasluku 60 000 Opiskelijoita yli 10 000 Eri kansallisuuksia yli 80 Asukkaita keskustan alueella 85% Kaupunkia ympäröi n. 30 kylää Ounasjoen ja Kemijoen jokimaisemissa • Pinta-ala 8016 km2 • Vesipinta-ala 415 km2

KAUPUNKI KESKELLÄ LUONTOA Rovaniemi on moderni, kansainvälinen kaupunki, joka tarjoaa kattavat palvelut asukkailleen ja vastaanottaa satoja tuhansia matkailijoita vuosittain. Luonnon välitön läheisyys kuuluu rovaniemeläisyyden kiistattomiin etuihin. Monimuotoinen luonto lumoaa puhtaudellaan ja aitoudellaan. Vaaramaisemien ja jokivarsien kaupunki elää jatkuvaa kasvua ja hyödyntää laajoja mahdollisuuksiaan.

4

Pinta-alaltaan EU:n suurin kaupunki on yhdistelmä kaupungin sykettä ja maaseudun idylliä.

www.rovaniemi.fi

5


Joulupukin virallinen

kotikaupunki

Joulun satu alkaa Napapiirillä!

-2.-1. 20 II

00

”N 6 33’7 O

E

IN

A RCTIC CI

L RC

LAND

Kirjeet Joulupukille

P

6

Tapaa Joulupukki vuoden jokaisena päivänä Joulupukin Kammarissa. Ylitä maaginen Napapiiri ja tee ostoksia lukuisissa lahjatavarakaupoissa ja verstaspuodeissa.

N A PA

Rovaniemellä joulu on ikuinen. Joulupukki on maailman lasten ystävä – ja ystävät ovat aina tervetulleita. Vieraile Joulupukin luona päivänä minä tahansa, koe joulu keskellä kesää. Talvisen, hämärän metsän ympäröimä Napapiiri on elämys niin suurille kuin pienillekin vierailijoille. Juuri tästä syystä Joulupukin luona vierailee lähes puoli miljoonaa matkailijaa vuodessa.

•F

Alita Napapiiri syvällä maan alla Joulupukin kotiluolassa SantaParkissa.

I R I6 •S U O M

FAKTA!

Joulupukille lähetetään vuosittain 700 000 kirjettä noin 200 eri maasta. Tähän mennessä kirjeitä ja viestejä on Joulupukille kertynyt jo huimat lähes 13 000 000 kappaletta. Tästä syystä hänellä täytyy olla oma postitoimisto, Joulupukin pajakylässä Napapiirillä. Joulupukin Pääpostilla on oma erikoisleimansa, jolla kaikki sieltä lähtevät kirjeet ja kortit leimataan.

www.rovaniemi.fi

7


Ounasvaaran laelta keskiyön auringossa avautuva jokilaakson maisema on henkeäsalpaava.

Onnellisten

valojen alla

Vanhan tarinan mukaan revontulet syntyvät, kun kettu juoksee tuntureilla ja sen häntä iskee kipinää taivasta vasten.

Lappilaisen lumirakentamisen taidonnäytteet, lumihotellit ja iglut, tarjoavat upeat puitteet seurata revontulten tanssia.

Revontulet taivaallinen näytös Revontulet ovat pohjoisen taivaan kruunu, olennainen osa Lapin taianomaisuutta. Ne luovat näytöksen, johon löytyy aina vapaita paikkoja. Ihmiset ympäri maailman saapuvat katsomaan Lapin taivaan eläviä kuvia, ja lumoutuvat näkemästään.

Kaamoksen pimeyteen tuovat valoa ja lämpöä tunnelmalliset illat nuotion ja lappilaisten makujen äärellä.

Revontulet

FAKTA!

Revontulet on valoilmiö, joka nähdään pohjoisen ja eteläisen napa-alueen taivaalla syksyn ja talven pimeinä, pilvettöminä öinä. Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varattujen hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään.

Kaamos Vuoden kierron päättää joulukaamos, joka merkitsee pitkää, jatkuvaa pimeää kautta. Juuri ennen joulua on talvipäivänseisaus, jolloin aurinko ei Rovaniemellä nouse horisontin yläpuolelle.

8

Valoa yöttömässä yössä

Keskiyön aurinko

FAKTA!

Kesällä aurinko ei laske horisontin taakse hetkeksikään koko vuorokauden aikana – näin aurinko paistaa myös yöllä. Keskiyön aurinkoa voi ihastella joka yö 6.6.–7.7. tietenkin sillä varauksella, että pilvet eivät ole auringon edessä.

Rovaniemen kesää hallitsee valo. Vuorokausi on kuin pitkä päivä: yö katoaa – se on luotava omissa mielikuvissa. Sisäinen kello ohjaa elämänrytmiä, mutta ympäristö elää luonnon tahdissa. On tanssin, yhdessä olon ja luonnon kukoistuksen aika. Valo antaa energiaa!

www.rovaniemi.fi

9


Rovaniemi on

Tutustu Lapin vaikuttaviin jokiin meloen.

seikkailu

Tutustu Lapin perinteisimpään elinkeinoon porotilalla.

Sauna on olennainen osa suomalaista rentoutumiskulttuuria.

Lumisia lupauksia Rovaniemen talvi hemmottelee vieraitaan. Talven kokemiseen ja lumessa liikkumiseen on monta tapaa. Lappilaisten perinteiden ympärille kiedotut ohjelmat vievät menneisiin aikoihin. Vaihtoehtoja on huimasti, ja arktinen ympäristö kruunaa kaiken. Ainutlaatuinen tunnelma nostattaa vieraissa Lapin kuumeen, johon paras lääke on palata tänne uudelleen.

Kokeneet oppaat johdattavat talviseen luontoon turvallisesti.

10

Kesäiloa haluamassasi rytmissä Lapin puhtaat luonnonantimet odottavat poimijaansa.

Kesällä nautitaan toiminnasta ja kiireettömästä joutenolosta. Rovaniemi tarjoaa monipuoliset aktiviteetit niin perheille kuin yritysryhmillekin. Kun haluat nähdä Lappia laajemmin, on perinteikäs kiertomatkailu paras ratkaisu - lentäen Rovaniemelle, autoillen rauhallisille reiteille! Upea luonto ja lukuisat nähtävyydet ovat jokaisen ulottuvilla, omatoimisesti tai ohjattuna.

www.rovaniemi.fi

11


Liikunta- ja urheilutoiminnasta vastaa yli 200:n järjestön joukko.

Liikkujan

Rovaniemi

Eurooppalaiseen kärkeen kuuluva rovaniemeläinen leikkipaikkavälinevalmistaja yhdistää ennakkoluulottomasti liikunnalliset leikkivälineet ja uuden teknologian.

LIIKUNNAN HUIPPUA! Ounasvaara Ulkoilukeidas keskellä kaupunkia Ounasvaara on monipuolinen luonnonympäristö liikunnan ja ulkoilun ystäville. Talvisin se on maastohiihdon, lumihupailun ja lukuisten talvilajien tukikohta, lumileikkipuisto kaikilla palveluilla. Kesällä Ounasvaara muuntuu vihreäksi liikkujan paratiisiksi: luontopolut, maisemat ja kesäiset lajit golfista maastopyöräilyyn pitävät liikkeellä. SantaSportissa nautitaan sisälajeista ja uinnista säällä kuin säällä.

12

Ounasvaara:

Ympäristön suomat mahdollisuudet, liikkumisen ilo, ennakkoluulottomat uuden ajan ratkaisut sekä lappilainen luova hulluus - siinä resepti Rovaniemellä toteutuvaan monipuoliseen liikuntakulttuuriin.

FAKTA!

Ounasvaara on hyvinvoinnin keskittymä, josta löytyy hiihtokeskus sekä kattavat urheilu- ja matkailupalvelut. Ounasvaara on muinaisrantaa, jonka huippu on 203 metriä merenpinnan yläpuolella, ja näin se on suosittu näköalapaikka. • • • • • •

7 rinnettä, 4 hissiä ja 140 metrin korkeusero 100 km hiihtolatuverkosto, 50 km valaistua latua Lasten hiihtomaa, Street ja Half Pipe Välinevuokraamo, hiihtokoulu, ravintola Suosittu näköalapaikka, useita luontopolkuja Ounasvaaran golfpuisto (laajenee 18-reikäiseksi vuonna 2011)

Liikuntapaikkoja Rovaniemen alueella on 381: Lappi Areena on moderni jäähalli, joka palvelee mm. jääkiekko- ja taitoluisteluharrastajia.

• • • • • • •

FAKTA!

pallo-, jääkiekko- ja luistelukenttiä ulkoilureittejä laavuineen vesistöjen tarjoamat melonta- ja veneilymahdollisuudet moottorikelkkareitejä hyppyrimäkiä liikuntasaleja ja -halleja uimahalleja

www.rovaniemi.fi

13


SINNE MISSÄ

Luonto antaa pyytävälle. Pyytämisen taito kulkee sukupolvien perintönä, mutta on myös jokaisen opittavissa.

MIELI LEPÄÄ

YHTEYS LUONTOON Rovaniemi on kaupunki, joka ympäristöineen tarjoaa loputtomat mahdollisuudet luonnon virikekäyttöön. Retkeily, marjastus, sienestys ja metsästys ovat pysyvä osa vuodenkiertoa - täällä yhteys luonnon ja ihmisen välillä on säilynyt. Luonto koskettaa rovaniemeläisiä ihan erityisesti, ja sen pariin haluamme tuoda myös vieraamme.

Laadukkaat patikointireitit mahdollistavat liikkumisen myös perheen pienemmille ja liikuntarajoitteisille.

Kauneimmat luontoreitit ja -polut: • • • •

14

FAKTA!

Napapiirin retkeilyalue Auttiköngäs Ounasvaara ja Nordic Fitness Sport Park Koivusaaren luontopolku

www.rovaniemi.fi

15


Vauhtia ja toimintaa

Paikallisten osaajien runsaasta valikoimasta löydät upean muotoilun ja korkealaatuisen käsityön taidonnäytteitä.

lappilaiseen tapaan

Asemakaava

Fakta

Suomalainen, kansainvälisesti arvostettu arkkitehti Alvar Aalto (1898-1976) suunnitteli sodassa tuhoutuneen Rovaniemen uuden asemakaavan, jossa tiet muodostavat poron pään ja sarvet. Kaava sai osuvasti nimekseen poronsarviasemakaava.

Tapahtumien pyörteissä Mitä ihmettä? Lapset hiihtävät kesäkaupungin kadulla, talvella porot kirmaavat kilpaa keskellä kaupunkia. Golf-kisatkin saatetaan pitää talven pakkasissa. Rovaniemi on iloisten tapahtumien kaupunki, jossa luovuus ja leikkimieli näkyy ja kuuluu. Tunnelma on kokemisen arvoinen!

Arktista kulttuuria Alvar Aallon kaupungissa Rovaniemi on Alvar Aallon arkkitehtuurin keidas ja kulttuuriltaan rikas Lapin keskipiste. Perinteiset Lapin käsityöt ja uuden polven design-tuotteet ovat valmiina matkaamaan mukanasi maailmalle.

Rovaniemi Reindeer City Race valtaa kaupungin maaliskuussa.

16

Lappilaiset makunautinnot pitävät kylläisenä. Kokeile paikallisista herkuista koostuvaa Rovaniemimenua.

Arktikum – elämää napapiirin yläpuolella Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyssä ”Pohjoiset keinot” esitellään Lapin värikästä kulttuurihistoriaa esihistoriasta nykypäivään. Tämän päivän arktisen alueen muutoksiin tutustutaan puolestaan Arktisen keskuksen perusnäyttelyssä ”Muuttuva Arktis”. Vierailija voi ihastella muun muassa animoituja revontulia sekä vierailla kylmähuoneessa.

Pilke-näyttely – pohjoiset metsät Näyttely kertoo pohjoisten metsien kestävästä käytöstä. Tiedekeskusmainen näyttely monipuolistaa alueen pohjoisesta luonnosta kertovien näyttelyiden kirjoa tuomalla mukaan myös metsäsektorin. Näyttely avataan keväällä 2011.

www.rovaniemi.fi

Kulttuuritalo Korundi – kulttuurin keskittymä Korundissa toimii kaksi kansainvälisesti kiinnostavaa taideorganisaatiota: EU:n pohjoisin ammattiorkesteri Lapin kamariorkesteri ja Rovaniemen taidemuseo, jonka nykytaiteen kokoelma on merkittävimpiä Suomessa. Korundissa yhdistyvät kaupungin historia ja moderni, esteettisesti kiinnostava arkkitehtuuri.

17


POHJOISESSA KITEYTYNYT

Lapin kamariorkesteri on EU:n pohjoisin ammattikamariorkesteri ja yksi monipuolisimmista orkestereista Suomessa.

AITO LUOVUUS TUNTEITA JA TULKINTAA Ennakkoluulottomuudella ja intohimolla luodut kulttuurinautinnot ovat kaikkien ulottuvilla. Musiikki- ja tanssiesitykset, suositut ulkoilmatapahtumat, kesäteatteri ja värikkäät markkinapäivät saavat osakseen yleisön innostuneen vastaanoton. Korkeakulttuuria tai kotikutoista, lappilainen taide esitetään aina ilolla ja ylpeydellä.

Teatteri Rovaniemen Teatterin koti on Alvar Aallon suunnittelema Lappia-talo. Suomen pohjoisin ammattiteatteri tavoittaa monipuolisella ohjelmistollaan yleisön sydämet ikään katsomatta.

Taidemuseo Rovaniemellä on vahva luovien alojen keskittymä, jolla on merkittävä vaikutus alueen kulttuuri- ja elinkeinoelämään.

18

Rovaniemen taidemuseon toiminta painottuu suomalaisen nykytaiteen lisäksi pohjoisten alueiden kuvataiteen tutkimukseen ja esittämiseen.

Konttisen kesäteatteri on esitystensä korkeasta laadusta kiitetty, Rovaniemen merkittävimpiin kulttuuri- ja matkailutapahtumiin kuuluva näyttämöelämysten tarjoaja..

Kirjasto Lapin maakuntakirjasto on Alvar Aallon arkkitehtuurin upea helmi, joka vetää puoleensa vierailijoita ympäri maailmaa.

www.rovaniemi.fi

19


VILKAS LAPPILAISEN

LIIKENTEEN RISTEYS

JA KAUPAN KESKUS

KASVUA MONESSA SUUNNASSA

Photo: Mieland / Jussi Leinonen

Lapin pääkaupunkina Rovaniemi toimii myös kaupan ja logistiikan keskuksena lappilaiselle elinkeinoelämälle ja kuluttajalle. Kansainvälinen liiketoiminta elää vahvaa kasvun kautta, ja kaupunki toivottaa yritykset ja investoijat tervetulleiksi mukaan kasvuun.

Uuden polven yrittäjät peilaavat menneeseen, katsovat tulevaan ja tarttuvat tämän päivän mahdollisuuksiin.

Keskeinen sijainti ja erinomaiset liikenneyhteydet ovat väylä Barentsin alueen mahdollisuuksien hyödyntämiseksi.

Kaivostoiminnan kasvu Lapissa luo uusia markkinoita jo olemassa oleville yrityksille sekä mahdollisuuksia uuteen yritystoimintaan.

Tavaraliikenteessä ja teollisuuden raakaainekuljetuksissa on aina hyödynnetty kattavia vesi- ja maantiereitistöjä. Rautatiekuljetukset alkoivat vuonna 1909.

Kaupan ja liikenteen perustietoja: • Rovaniemi sijaitsee kolmen kantatien sekä kaupungin läpi kulkevan Eurooppa-tie 75:n risteyksessä. • Päivittäisiä lentovuoroja Helsinkiin 5-7 kpl • Sähköistetty raideyhteys Helsinkiin, 3 päiväjunaa ja 2 yöjunaa. • Vähittäiskaupan myynnin arvo oli vuonna 2008 yht. 398 miljoonaa euroa • Rovaniemen markkina-alueen väestömäärä on 120 000 • Rovaniemellä vierailee vuosittain n. 400 000 matkailijaa, joista yli puolet on kansainvälisiä matkailijoita • Helsingin jälkeen Rovaniemi on Suomen toiseksi suosituin kansainvälinen matkailukeskus Lisätietoja alueen kaupallisista mahdollisuuksista: www.investinarctic.com

20

www.rovaniemi.fi

21


Liikunta- ja urheilualaan liittyvän yrittäjyyden odotetaan kasvavan tulevaisuudessa voimakkaasti väestön ikääntymisen, lisääntyvän terveystietoisuuden ja nousevan elintason myötä.

KANSAINVÄLIstä

moniosaamista

TUKEVA OTE TEOLLISUUTEEN Rovaniemi on Pohjois-Euroopan kehittyneimpiä liike-elämän keskuksia. Mittavat investoinnit ja kehityshankkeet Suomen Lapissa sekä Ruotsin, Norjan ja Venäjän pohjoisilla alueilla tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet Rovaniemelle sijoittuneille yrityksille. Menestys ruokkii menestystä.

Tilaisuus on tunnistettava Yrityksille ja sijoittajille Rovaniemi tarjoaa menestymisen mahdollisuuksia mm. matkailun, luovien alojen, teollisen tuotannon, informaatioteknologian, kylmätestauksen sekä kaupan ja palvelujen aloilta. Rovaniemi sijaitsee nopeasti kehittyvän Barentsin alueen sydämessä. Työpaikkojen jakautuminen toimialoittain (lähes 25 000 työpaikkaa)

Rovaniemi on menestyvä matkailukaupunki, joka majoittaa yli puoli miljoonaa yöpyjää vuosittain.

22

• • • • •

Yksityinen palvelusektori 45 % Julkinen palvelusektori 38 % Rakentaminen 8 % Teollisuus 6 % Maa- ja metsätalous 3 %

Vankat käsityöperinteet, materiaaliosaaminen ja käytännön tarpeiden tuntemus elävät rinnan nykyteknologian kanssa.

www.rovaniemi.fi

23


Terveydenhuollon haasteisiin tartutaan ripeästi ja asiakaslähtöisesti.

HYVINVOIVA KAUPUNKI TERVEYDEN ASIALLA

Neuvolajärjestelmä takaa terveet lähtökohdat läpi elämän kestävälle hyvinvoinnille.

Ilmainen terveydenhuolto kuuluu kiinteästi suomalaiseen yhteiskuntaan ja sosiaaliturvaan. Rovaniemellä halutaan sosiaali- ja terveydenhoidon keinoin taata asukkaiden kokonaisvaltainen hyvinvointi. Lapin keskussairaala toimii koko Lappia palvelevana huippuyksikkönä.

Rovanimellä on useita sekä julkisia että yksityisiä terveydenhoitopalveluja tarjoavia toimijoita: • • • • • •

24

TURVATTU TERVEYS,

FAKTA!

Kaupunki tarjoaa monipuolisia palveluita ja virikkeitä läpi elämän.

Lapin keskussairaala Kaupungin terveysasemat ja hammashoitolat Neuvolat Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto Kunnalliset ja yksityiset kuntoutuslaitokset Lisäksi useita yksityisiä lääkäriasemia ja terveyspalvelu- ja hoivayrityksiä.

www.rovaniemi.fi

25


Rovaniemeläisyys on

pysyvää lajia

Rovaniemen tuhottu kauppala 19.10.1944. Tästä alkoi jälleenrakennus.

Enemmän kuin kaupunki Lapsiperheet nauttivat väljän asumisen ja avaran elintilan luomasta korkeasta elämisen laadusta. Perheiden hyvinvointia tukevat laadukkaat päivähoitopalvelut.

VIIIHTYisää asumista Vaaramaisemat ja vesistöt toimivat upeana miljöönä tasokkaalle asumiselle. Asumisen väljyys luo myös henkistä elintilaa. Elämänlaatua tukee kaupungin tarjoamat palvelut hyvinvoinnin edistämiseksi ja viihtyvyyden takaamiseksi. Elämisen rytmi on mukavan leppoisa.

Kaavoitusratkaisut vastaavat ajan tarpeisiin - Rovaniemi ennakoi yhteiskunnan rakenteellisia muutoksia kaupunkisuunnittelussaan.

FAKTA!

• Asuntokuntia 28 512 vuonna 2009 • Omakotitaloissa asuu 39 % • Kerrostaloissa 44 % • Rivitaloissa 13 % • Vapaa-ajan asuntoja 4175 kpl • Kymmeniä yksityisiä ja kunnallisia päiväkoteja • Englanninkielinen päiväkoti • 28 peruskoulua • 3 lukiota, ammattilukio ja aikuislukio, IB-lukio • kuvataidekoulu, steinerkoulu, musiikkiopisto ja kansalaisopistot • kokoontumistiloja nuorisolle • senioripalvelut tiedot 2009-2010

www.rovaniemi.fi 26

27


Puolustusvoimat kouluttaa hävittäjälentäjiä Lapin Lennostossa.

KASVUA KOULUTUKSESTA KORVATAAN MAHDOLLISESTI KUVALLA, JOSSA ON ENEMMÄN ELÄMÄÄ: ESIM. KAHVILAKUVA YLIOPISTOLTA TMS.

Terveydenhuollon koulutuksella on Rovaniemellä pitkät perinteet.

Rovaniemen vahvuuksiin kuuluu huipputason liikunta-alan koulutus ja -valmennus.

Rovaniemi on opiskelijakaupunki. Vahvat opiskelijaperinteet näkyvät katukuvassa.

Monipuolista koulutusta

UUSIA OSAAJIA Rovaniemen koulutustarjonta on laajaa ja tarjoaa monia mahdollisuuksia. Täällä koulutetaan osaajia maanpuolustukseen ja luoville aloille, erikoistutaan kylmäteknologiaan ja vastataan matkailualan haasteisiin. Kouluttajina toimivat yliopisto, ammattikorkeakoulu ja ammattiopisto. Monipuolinen koulutus tuottaa ammattitaitoista työvoimaa ja asiantuntijoita alueen elinkeinoelämän tarpeisiin.

28

FAKTA!

• Lapin yliopistossa on oikeustieteiden, kasvatustieteiden, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnat. • Arktinen keskus on pohjoisten olojen kansainvälinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus • Matkailun koulutus- ja tutkimusinstituutti kouluttaa matkailuosaajia • Rovaniemen ammattikorkeakoulussa ja Lapin ammattiopistossa voi opiskella luonnonvara- ja ympäristöaloja, matkailua, terveys- ja liikuntaaloja, tekniikkaa ja liikennettä, yhteiskuntatieteitä, liiketaloutta ja hallintoa • Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu tarjoavat myös englanninkielisiä opinto-ohjelmia

www.rovaniemi.fi

Laadukas, kansainvälistä tunnustusta niittänyt Suomen koulutusjärjestelmän malli toteutuu Rovaniemellä.

29


Yö lumihotellissa on arktista asumista parhaimmillaan.

Näyttämö suurille

päätöksille

Lapin parhaat kokouspalvelut Pitäisitkö jännittävän kokouksen avaran luonnon keskellä vai kenties sähäkän kokouksen kaupungissa? Rovaniemellä voit pitää molemmat yhtä aikaa. Tasokkaat kokouspalvelut ja elämykselliset oheisohjelmat takaavat onnistuneen lopputuloksen. Kongressi- ja palkintomatkojen järjestäjänä Rovaniemi on Lapin kärkiosaaja ja luotettava kumppani. Täällä on tilaa suurille ajatuksille. Asiantuntija palveluksessasi Kokousmatkaasi varten nimetty, asialleen omistautunut ammattilainen hoitaa kaiken: majoituksen, kuljetukset, illalliset, ohjelmapalvelut, kulttuurielämykset sekä muun mukavan ja tarpeellisen. Kahden hengen kokous tai 3500 osallistujan konferenssi – kokoustiloja löytyy joka tarpeeseen.

Rovaniemen kokous- ja kongressipalvelut toteuttaa Rovaniemi Congresses: www.rovaniemicongresses.com

30

Monta tapaa majoittua Rovaniemellä on majoitusta moneen makuun ja jokaiseen tarpeeseen. Vaihtoehtoja löydät keskustan korkeatasoisista hotelleista lähistöllä sijaitseviin lomakyliin. Nauti lappilaisesta välittömyydestä ja vieraanvaraisuudesta - ole kuin kotonasi!

www.rovaniemi.fi

Helppo tulla

Fakta

Erinomaiset kulkuyhteydet täydentävät kokonaisuuden. Rovaniemen lentokentälle saapuu päivittäin useita lentovuoroja suoraan Helsingistä ja Tampereelta. Rautatie- ja linja-autoasemat sijaitsevat lähellä Rovaniemen ydinkeskustaa.

31


Rovaniemen kaupungin vaakuna ”Vihreässä kentässä hopeinen haaruristi, jonka ylähaarat salamakoroiset, saatteena yläkulmassa kultainen liekki. Haaruristi viittaa Kemi- ja Ounasjoen risteykseen, salamakoro voimalaitoksiin. Liekki on ”totto”, merkkituli, joka on usein palanut jokivarren vaaroilla vainolaisen uhatessa.” Toivo Vuorela v. 1956.

Rovaniemen kaupunki Postiosoite: PL 8216 96101 Rovaniemi Käyntiosoite: Hallituskatu 7, Rovakatu 1-2 96100 Rovaniemi Puh., keskus: 016 3211 Email: kirjaamo@rovaniemi.fi www.rovaniemi.fi www.visitrovaniemi.fi www.rovaniemenkehitys.fi

Rovaniemi esite 2010  
Advertisement