Page 1

CHORDS HET MAANDBLAD VOOR ROCK, INDIE, SINGER/SONGWRITER LIEFHEBBERS & MEER

M

A

G

A

Z

I

N

E

APRIL 2013 JAARGANG 2

4

€1,95

JE PASSIE VOLGEN Geen rock acAdemie, maar toch succes VAN ALBUM TOT ALBUM “Deze maand blikken we terug op The Strokes” PLANKENCHORDS “Artiesten met plankenkoorts”

WHO THE FUCK ARE THE VACCINES

BANDS OF THE WORLD “Bands die niet vergeten mogen worden” THERE AIN’T NO GRAVE “Welke nummers willen artiesten op hun begrafenis”

WE’RE GOING DEEPER UNDERGROUND de undergrouNdbands van: TILBURG

DE BAND WERKT VANAF HET EERSTE MOMENT HARD


CHO M

A

G

A

INHOUD MUZIEK OVERZICHT

6

WHO THE FUCK ARE THE VACCINES

8

COLUMN: DROMEN KOMEN UIT

13

VIER STAPPEN OM JE GITAAR TE SMASHEN

14

AFSTUDEREN...

15

THERE AIN’T NO GRAVE

16

WE’RE GOING DEEPER UNDERGROUND

19

COLUMN: iPHONECONCERTEN

27

Het laatste nieuws van April, de laatste releases en de retweets van de Chordsredactie. Allemaal in een oog opslag. De mannen van The Vaccines staan dit jaar op Pinkpop. Voor diegenen die nog niet bekend zijn met de band, duikt Robin Toorians in de geschiedenis van de band. Tamara over haar komst in Tilburg.

Boos? Lukt het niet op de gitaar? Er zijn altijd oplossingen voor!

Mary Lou is een jonge singer/songwriter die aan het begin van haar carrière staat.

Welke nummers willen de artiesten nu eigenlijk op hun begrafenis horen? Blader vlug door naar pagina 16. De undergroundbands van: TIlburg. Waar komen ze vandaan en welke successen hebben de bands al beleefd. Robin Toorians heeft weer een nieuwe ergernis: de iPhoneconcerten.

4


ORDS C HORDS - Inl ei d i ng

Z

I

N

E

PLANKENCHORDS

29

BANDS OF THE WORLD

30

COLUMN: PLASTIC FANTASIC

33

VAN ALBUM TOT ALBUM: THE STROKES

34

JE PASSIE VOLGEN!

36

FESTIVAL CHECKLIST

41

TOP 5: ALBUM

42

REPORTAGE: ROADBURN

44

Elke artiest krijgt er wel eens mee te maken: plankenkoorts. Opeens niet meer het podium op drurven of je tekst vergeten. Welke bands mogen echt niet vergeten worden?

Heeft Tara van den Dries iets tegen Nicki Minaj?

Deze maand behandelen we The Strokes, omdat hun vijfde studio album uitkwam.

Simoon de Wit en Kevin van Welie werden aangenomen bij de Rock Academie, maar na een jaar besloten ze toch te stoppen. Waarom dat is gebeurd? Geen zorgen als je voor de eerste keer naar een festival gaat. Onze Chordsredactie heeft een lijst samengesteld met handige tips! De redactie selecteert hun ultieme album top 5.

Het festival waar meer buitenlanders komen dan binnenlanders. We stuurden onze redactie er op af!

5


APRIL RELEASES

door: Robin Toorians

9 april

12 april Paramore - Paramore Na vertrek van twee leden uit de band, moest er een oplossing komen voor het opnameproces. Drummer Ilan Rubin werd gevraagd om de drumpartijen in te spelen voor het vierde album van de band.

16 april

Fall Out Boy - Save Rock ‘n Roll Fall Out Boy is terug met een geheel nieuwe sound en look. In de tijd dat de band een pauze had is er veel veranderd. Vooral live is de band erop vooruit gegaan, maar ook in het uiterlijk.

23 april

Yeah Yeah Yeahs - Mosquito Mosquito is alweer het vierde studio album van de Amerikaanse band. De fans kunnen tevreden zijn met de opvolger, want de band doet waar het goed in is: toffe alternatieve muziek maken met een eigen tintje.

Phoenix - Bankrupt! Alweer het vijfde studio album van de Franse indieband. Met hun vorige album braken ze door naar de headliner-status in Amerika. En met dit album blijven ze dat aantonen. Bankrupt zijn ze dus niet!

30 april The Stooges - Ready to Die De band draait al sinds 1967 mee in de muziek wereld en dit is pas hun vijfde studio album. Hun laatste album stamt al weer uit 2007 dus het werd hoog tijd voor een nieuw album. Iggy Pop is terug met een sterk album.

The Airborn Toxic Event Such Hot Blood Het derde album van de Amerikaanse band is alweer een feit. Such Hot Blood bedraagt tien ijzersterke nummers en ze tonen aan dat ze nog steeds meedraaien in 2013.

RETWEETS Mark Hoppus @markhoppus You have something on your face. No, other side. No, higher up. On your cheek. There. Nope. Still there. Never mind. Miss Montreal @MissMontreal Ze kunnen de naam van ‘Coentunnel’ beter veranderen naar Kuttunnel. Tss. Julian Casablancas @casablancas_J did a lil ole interview with my boo: chegggggggggg Yyyt: https://itunes. apple.com/us/podcast/ … FOALS @foalsfoalsfoals & then hitting our old haunt Fitzgerald’s with @surferblood 6

The Virgin Army @virginarmymusic ik ben de enige paraplu in de woestijn

Hayley from Paramore @yelyahwilliams My bangs are not a morning person. #hairproblems #flockofseagulls Tim Knol @timknol Mooi vinyl gekocht bij @elpeegroningen maar ook een paar cd’s. Onder andere van de band Games. Mooie plaat!


C HORDS - M uzi ek Overzi c h t

13 mei

14 mei Vampire Weekend - Modern Vampires Of The City Iedereen werd letterlijk weggeblazen door de single van het nieuwe album. Diane Young laat een nieuw volwassen geluid horen waarmee ze afscheid nemen van het oude geluid.

27 mei

OASIS

Gabrielle Aplin - English Rain Het debuutalbum van de Engelse singer/songwriter Gabrielle Aplin. Haar album staat vol lieve zoetsappige nummers net zoals haar eerste singles: Please Don’t Say You Love en de cover van The Power Of Love.

NIEUWS LIAM GALLAGHER - Helaas voor de fans van Oasis. Oasis komt nooit meer terug bij elkaar. Liam Gallagher staat niet open voor een reünie van de band. Hij verklaart tegenover Q the magazine dat alles wat er tussen hem en Noel is gebeurt moet niet worden gezien als een fucking spelletje: “I ain’t changing for a million fucking pounds. I might do it for £30million.”

STROKES

MEI RELEASES

THE STROKES - Nu Comedown Machine uit is, lijkt een tour het meest voor de hand liggend voor de band. Maar Julian Casablancas zou hebben aangegeven dat de band nog geen plannen heeft om te touren. Het is nog even afwachten wat de jongens van The Strokes van plan zijn en wie weet komt er nog een tour later dit jaar.

Laura Marling - Once I Was An Eagle In 2011 won Laura Marling twee prijzen. De prijs voor beste vrouwelijke Britse artiest en voor beste solo artiest. Haar eerste singles beloven veel lof, wat veel goeds beloofd.

Paul van Bruystegem @MonsigneurPaul Hits, hits en nog een keer hits ... The Wolf Banes zijn als het ware een hit fabriek ... De Chinn&Chapmann van Lier ... Case Mayfield @casemayfield Als je mijn eerste albumachterstevoren luistert, gaat het over roem die een jongen wil worden.

DAVID BOWIE - David Bowie komt met een nieuwe video voor zijn derde single ‘The Next Day’. Bowie is samen gespot met Gary Oldman, bekend van onder meer The Dark Night Rises, met een lang gemeit aan. Oldman is de tweede vriend die een rol gaat spelen in een van Bowie’s singles. Eerder speelde Tilda Swinton al meer in ‘The Stars Are Out Tonight’.

BOWIE

Pepijn Lanen @Faberyayo Get Lucky. Godverredomme wat een topnummer.

STONES

Macklemore @macklemore Every once and a while, the first thing I eat in the morning are grape hi-chews. Don’t judge me

THE ROLLING STONES - De oude rockers van The Rolling Stones hebben een onverwachts optreden gegeven in Los Angeles. Het geheime optreden vond plaats in een kleine club Echoplex waar eerder ook Green Day een onverwachts optreden gaf. De set-list van de band bestond uit 14 nummers met onder andere oude klassieker van de band zoals Miss You en Street Fighting Man.

7


ALS KERS OP DE EXTRA ZOETE TAART STAAT DE BAND THE VACCINES 6 JULI IN HET VOOR PROGRAMMA VAN THE ROLLING STONES. NA DRIE JAREN VAN ONVERWACHTS SUCCES EN VELE FESTIVALS TE HEBBEN AANGEDAAN, ZIJN ZE KLAAR VOOR DE VOLGENDE STAP. MAAR VOORDAT HET ZOVER IS, DOET DE BAND NOG EVEN PINKPOP AAN. VOOR WIE NOG NIET BEKEND IS MET THE VACCINES, WORDT HET TIJD OM DAT MAAR SNEL TE DOEN.

8


C HOR DS - W h o T h e Fu c k Are T h e Va ccines

door: Robin Toorians THE VACCINES The Vaccines is een vierkoppige pop-rock band uit Londen, opgericht in 2010. De band valt onder het new wave revival genre en het eerste succes kwam met hun aller eerste demo, If You Wanna.

En al in een vroeg stadium werd duidelijk dat de mannen hun band serieus namen. Ze kwamen al in de zomer van 2009 bij elkaar om te zoeken naar het perfecte geluid voor de band. Nadat de band het gezamelijk eens was over het geluid, werd al vrij snel hun eerste demo opgenomen. Zonder enige verwachting werd de demo op YouTube gezet. Nadat deze was geüpload kon de band hun geluk niet meer op. De band kwam vollop in de aandacht te staan van verschillende bladen, zonder een contract bij een officieel platenlabel. Het tweede succes volgde al snel na het uitbrengen van hun eerste officiële single. Marshall Teller Records bracht toen nog onbewust van het succes, hun eerste single uit: “Wreckin’ Bar” met op de b-kant “Blow It Up”. De 7-inch had een gelimiteerd aantal van 1000 kopieën, omdat het label niet had verwacht dat de single een groot

succes zou worden in Engeland. Het nummer Wreckin’ Bar werd niet veel later uitgeroepen tot nummer van de dag door het Q magazine en Doug Hart, oud bassist van The Jesus & Mary Chain, bood zich aan om de bijhorende videoclip te regisseren. Daarna volgende het eerste radio optreden, een optreden bij Jools Holland, er werd een tour gepland, een platencontract getekend bij Columbia Records en de band was begonnen aan het schrijven van hun eerste album: What Did You Expect Form The Vaccines. WHAT DID YOU EXPECT FROM THE VACCINES? Na het uitbrengen van hun eerste album, bleef het succes aan de kant van The Vaccines. What Did You Expect From The Vaccines verkocht goed en ook hun tweede officiële single was een succes. Post Break-Up Sex deed het goed bij de fan-base die de band in het afgelopen jaar had opgebouwd. Al gauw gingen de hoeveelheid optredens omhoog. De band werd steeds vaker als begeleide band gekozen door bands als, Crystal Castles of The Arctic Monkeys. 9


Ook Amerika werd aangedaan door de band. Een tour langs kleine cafés en een optreden op het SXSW festival kwamen aan de orde. De officiele release datum van What Did You Expect From The Vaccines was orgineel op 21 maart 2011, maar doordat The Strokes op die dag ook hun vierde album Angles in Amerika zouden uitbrengen, werd het album van The Vaccines een week naar voren geschoven om zo verkoopproblemen te voorkomen. THE VACCINES VERSUS THE RAMOMES In het album zijn verschillende inspiratie bronnen terug te vinden in bands als The Ramones. Zij zijn herkenbaar terug te koppelen vanuit de nummers van The Vaccines. Het eerste nummer van het album, Wreckin’ Bar, bestaat slechts uit drie akkoorden met daaronder een pakkende beat en ondersteund door een pakkend drumritme. Denk hierbij aan Blitzkrieg Bob van The Ramones. Het nummer Nørgaard heeft deze zelfde ingrediënten ook. Beide nummers duren maar slechts 1 minuut en 25 seconden en het is live, iedere keer een race tegen de klok om de nummers zo snel mogelijk af te ronden. Het nummer Nørgaard gaat over het fotomodel Amanda Nørgaard die The Vaccnes op straat tegen zijn gekomen. En ga er maar vanuit dat the Ramones, personen als Judy en Sheena ook op ‘straat’ zijn tegenkomen. Maar ook de shows van The Vaccines zitten vol energie. Doordat hun eerste album kort maar wel krachtig was, waren de live performances daarom nogal kort. Daarentegen speelde the Ramones onder het motto: zo hard mogelijk en zo snel mogelijk klaar, waar eigenlijk The Vaccines zich in de periode van What Did You Expect From The Vaccines ook aan hielden. Maar tegenwoordig kom je met een waardeloze show niet meer weg. Fans willen een beleving ondergaan en een band zien die haar best doet haar voor fans. Vragen stellen aan het publiek, overdreven bewegingen of de snaren uit zijn gitaar rammen. Justin, de leadzanger van The Vaccines, doet er alles aan om het publiek van de vloer te krijgen. En als dat hem lukt, voel je de vloer werkelijk trillen. PUT YOUR WETSUIT ON Voor de vierde single, Wetsuit, organiseerde de band een online inzamelingsactie. Alle fans over heel de wereld konden hun perfecte festivalfoto van deze zomer naar de band opsturen en daaruit koos de band de beste inzendingen. Een crowfunding proces. Er was alleen een voorwaarde aan de foto. De ingezonden foto moest gemaakt zijn door middel van de app, Instagram. Deze foto’s werden samen gebracht tot een videoclip voor de single. En de video past goed bij het nummer. Je jeugd duurt eigenlijk maar kort, het gaat allemaal veel te snel, je kan je haar nog lang laten 10

groeien, genieten van je luie dagen. En herinneringen, die leg je vast door middel van foto’s. COME OF AGE Waar in de videoclips van het vorige album nog telepathische handelingen en vrouwelijk naakt voorkwamen, sloeg de band met hun tweede album een andere weg in. De naam van het tweede album zegt eigenlijk al voldoende: Come of age. Het volwassen worden. De nummers op het album gaan over saaie steden, vrouwen die te veel keuze hebben tussen verschillende merken en het puberen. De nummers doen er zeker niet onder door, maar het is wel even wat anders. En de successen van het album blijven ook niet lang uit. Come of Age komt op 3 september 2012 binnen op nummer een in de Britse Charts en is binnen drie weken goud. En het succes is niet voor niets. De grootste zaal die de band dan pas gespeeld heeft, had ruimte voor 10.000 man. Daaraast heeft de band verschillende festivals aangedaan sinds hun debuutalbum. Op de opmerkelijke albumhoes staan de bandleden afgebeeld als vier meisjes. De meisjes zijn aangekleed als de vier bandleden, dus als vier jongens. Denk aan David Bowie die er soms ook uitzag als een meisje en ook in zijn nieuwste videoclip speelt een vrouwelijk personage de jonge Bowie. Deze vier meisjes komen de hele periode van Come of Age terug. Er zijn vier 7-inch single uitgebracht met op iedere single een van de personages. En dit komt steeds vaker voor.


CH O R D S - W h o T h e F u c k Are T h e Va ccine s I’M IN A BAD, BAD MOOD Bad mood is typisch een nummer voor de puberende tiener. Het is hard, snel en agressief. Een regel uit Bad Mood luid: “Oh you look disappointed in me”, je ouders zijn nogal teleurgesteld in je. Je hebt werkelijk nergens meer zin in en alles gaat fout. Iedereen kent het wel uit zijn eigen jeugd. De tekst van het nummer gaat ook verder met: “But i get angrier with age”. De videoclip die bij het nummer is gemaakt, maakt het nog beter. In plaats van een snelle, ruige video is er gekozen voor een video die het nummer goed omschrijft. Justin Young, de leadzanger, gaat met de band gezellig naar een pretpark toe, maar eigenlijk heeft hij daar helemaal geen zin in. De rest van de band heeft plezier in de achtbanen en andere attraties, maar hij wacht ernaast met een chagrijnig gezicht en een hand vol grote ballonnen.

De gehele promotie van singles en het album vormt een geheel en is op elkaar afgestemd. I’M NO TEENAGE ICON In Come of Age is veel ironie terug te vinden in de teksten. Als we kijken naar de tekst van Teenage Icon, stuiten we op de regel: “I’m no teenage icon, I’m no Frankie Avalon, I’m nobody’s hero”. Frankie Avalon was einde jaren ’60 een groot tieneridool die de harten van jonge dames stool. The Vaccines zijn iets waar ze zelf eigenlijk niet bewust van zijn. En ook dit valt terug te koppelen aan de The Ramones. Joey Ramone, de leadzanger van de band, was op de basisschool iemand die niet echt opviel, maar nadat hij doorbrak met the Ramones veranderde dit in een keer. Hij werd een ander persoon zodra hij in zijn rol kwam. Maar ook The Vaccines nemen door hun tweede album Come of Age een soort positie in. Doordat ze een andere stijl van uiterlijk en imago uitstralen horen ze niet gelijk bij de standaard doelgroep. The Vaccines beschouwen zich dus niet als een ‘Teenage Icon’.

De band heeft al twee albums op zak en een behoorlijk grote fan-base opgebouwd. Daar tegenover staat dat de band pas slechts drie jaar aan de weg aan het timmerren is. Beide albums staan hoog genoteerd bij verschillende bladen en sites met goede recensies. Voor het schrijven van een album, schrijft de band een hele hoop nummers. Daaruit kiezen ze dan de beste. Het maakt duidelijk dat de band barst van de creativiteit. En het succes lijkt nu ook langzaam deze kant op te komen. Wie weet wat de band allemaal nog in zich heeft. De lat komt na ieder album hoger te liggen, dus de Engelse band moet

THE VACCINES

COME OF AGE Het tweede album van de band werd op opgenomen in de ICP Studios in Brussel. Door Come of Age werden de live preformances een stuk langer. Justin Young laat wederom zijn talent om liedjes te schrijven zien. De band kopieert zeker niet, maar heeft zo haar eigen geluid met een eigen stempel.

WHAT DID YOU EXPECT FROM THE VACCINES? Het debuutalbum van The Vaccines werd opgenomen in de Miloco Square Studios in Londen. Het album bereikte de vierde positie in the UK Charts. Daarnaast was het de meest verkochte debuutalbum van 2011. Miljoenen albums vlogen over de toonbank.

11


zich blijven ontwikkelen.

12


CHORDS - Onderwerp

23


26


C H O R D S - iP h on e c on e r t e n

Ergeren. Niet altijd kun je je ergernissen op de vrije loop laten. En in de muziek wereld is er soms veel om aan te ergeren. Tegenwoordig zie je bij zoveel concerten jonge adolescenten vooraan staan met hun iPhone stevig in hun handjes geklemd. Maar waarom ga je naar een concert als je het alleen maar wilt filmen? Ik schetste me een beeld voor, van een concert de tieneridool van dit moment. En ik vroeg me af:

Wat is er nu mooier om het concert wat je bezoekt, te filmen met je iPhone? Gewoon lekker vooraan gaan staan en je iPhone erbij pakken. Dan hoef je in ieder geval de muziekindustrie niet te steunen en je kan aan je vrienden laten zien dat je er echt, echt bij bent geweest. Binnen vijf minuten heb je de betreffende video al ge端pload en voor je het weet sturen onbekende Youtube-ers je vragen of je ook andere nummers hebt opgenomen. Want tja, zij konden er niet bij zijn, omdat jij met je iPhone vooraan stond. Snap wel dat Billie Joe, zanger van Green Day, een beetje moe werd van de slappe hap van het publiek tijdens het iHeartRadio concert. En ik betwijfel of dit met de hoeveelheid drugs te maken heeft die door zijn aderen vloeide. Hij hoefde het publiek niet te vragen om hun handen op te laten reizen in de lucht, want iedereen was al aan het filmen met zijn of haar allernieuwste iPhone. Je moet hem natuurlijk goed benutten als je telefoon zo duur is. Vlug een fotootje nemen voor in het familiealbum is natuurlijk toegestaan, maar om het helemaal te gaan filmen. Koop dan de dvd. Maar gelukkig hebben ze in Japan hier een oplossing op gevonden. Daar vervangen ze de artiest met een hologram en je merkt dat het al langzaam onze kant op waait. Waarom zou je het dan filmen als iedereen hetzelfde ziet? Het is een succes! Je staat te kijken van Je bent dan ook niet meer onderscheidend van de rest, omdat de hologram 2D is. Emotie en zwaaien naar de camera kun je ook gelijk vergeten. Dus dan neemt iemand het van tevoren gewoon op, versturen het naar allerlei landen en kunnen we er allemaal van genieten! Probleem opgelost!

ians Robin Toor

27


The St ro kes d ra a ien a l m e er da n t i e n ja a r me e i n de mu ziek indu st rie en vorig e m aa nd kw a m h u n v i jf de a l b u m C o medown M ac h in e u it. M et Com ed own Ma c h i n e gi n g de b a nd ter u g na a r d e ro o t s wa a r z e ooit m ee bego nn en zi jn . S a me n i n de s t u di o een albu m ma ken vol d ik k e g ita a r ge l u i den . Da a r o m b l i kken w e dez e m aa n d t e rug op d e vier voor ga a nde s tu di o a l b u ms v a n de b an d . IS THIS IT 2001

door: Robin Toorians

The Strokes toonde met hun debuutalbum Is This It aan, dat de echte gitaarbandjes nog bestonden en nog niet waren verdwenen. De band maakte geen gebruik van de simpele drie akkoordenschema’s. Ze maakte gebruik van de ouderwets instrumenten: emotie, retro-gitaargeluiden en niet te vergeten; gitaarsolo’s.

I don’t even like it

Als opening nummer is Is This It waarschijnlijk niet een nummer waar je aan denkt als openingsnummer. Je wilt de luisteraars eigenlijk vanaf het eerste moment wegblazen. Julian Casablancas, de leadzanger van The Strokes, zingt ongeïnteresseerd in de microfoon op een lage toon. Maar door het gebruik van deze emotie, past het wel goed bij het nummer. “Can’t you see I’m trying, I don’t even like it”, een regel uit het nummer, maakt duidelijk dat het over een relatie gaat die eigenlijk niet werkt. Het zijn geen vijanden van elkaar, maar duidelijk ook geen vrienden. Een nadeel van het gebruik van de depressiviteit in het openingsnummer, is dat het waarschijnlijk een gevoel geeft om het album niet verder af te luisteren.

The modern age

Maar bij het tweede nummer van het album komt daar verandering in. Na Is This It lanceert het album zichzelf en je merkt dat het de stijl van de band is. Het nummer opent met een gitaar waar een goedkoop, maar wel sterk geluid uit komt met daaronder een makkelijk drumritme. Een bas die

34

34

eigenlijk maar twee verschillende tonen speelt, maakt het af. De solo geeft het gevoel alsof de cd in het verleden is opgenomen. Daarnaast stopt Julian Casablancas een enorme dosis emotie in het lied door hard te schreeuwen, maar wel op een verstaanbare manier, in de microfoon.

new york city cops

Het topje van de ijsberg van het album. Het beste gitaargeluid zit echt in dit nummer. De dikke distortion in het begin van het nummer en voordat het refrein plaats vindt, een scherp cleane gitaar. Het opmerkelijke van dit nummer is dat het nummer werd geschrapt van de originele cd. Doordat album kwam namelijk net uit na 9/11 en doordat het nummer de tekst “New York City cops, they ain’t to smart” bevat, was het niet slim om het nog uit te brengen. In die tijd werden veel nummers die ook mijn een schijn hadden van betrokkenheid op de terreuraanslag, verbannen van de radio. New York City Cops heeft echter niets te maken met de gebeurtenissen rondom 9/11. Het gaat daarentegen over het ontlopen van de politie na illegale activiteiten.

room on fire 2003

Met Room on Fire gingen The Strokes verder waar ze gebleven waren bij Is This It. Je zou zelfs kunnen denken dat Room on Fire de voorganger is van Is This It. Na eerst samen te hebben gewerkt met producer Nigel Godrich, werd al snel de oude producer van Is This It erbij gehaald. Hierdoor lijkt de sound Room On Fire op zijn voorganger Is This


CH OR DS - Va n Alb u m To t Album It. Daarnaast is Room On Fire minder commercieel dan zijn voorganger.

You only live once

Reptilla is vrijwel het beste en bekendste werk van de band. Het nummer betekende de grote doorbraak en veel voor het succes van de band. Reptilla wordt veel gepromoot en beland zelfs op Guitar Hero, een van de populairste muziekspellen van dat moment. Het nummer opent met een basgitaar met daaronder drumritme waarvan de hi-hat is weggelaten. Daarna volgt er een sterke gitaarpartij en een tekst waar veel emotie in gestopt is, zoals bij Is This It. De tekst bestaat uit een dialoog tussen twee personen aan de bar. Het nummer bestaat daarnaast uit slecht twee ‘basis’ akkoorden die aan elkaar worden gebonden door slimme doordachte gitaarloopjes. En juist deze gitaarloopjes maken The Strokes zo anders dan andere bands.

Het openingsnummer van het album is de eerste stap naar het nieuwe geluid en uiterlijk van de band. Julian Casablancas werd in de periode van Is This It en Room on Fire verschillende keren vergeleken met Kurt Cobain. De gitaren met een overdosis distortion maken plaats voor de gitaren met een lichte overdrive. Het volgende nummer ‘Juicebox’ laat duidelijk horen dat de band een nieuw geluid heeft. Het nummer is namelijk niet te plaatsen in een van de vorige albums. De bas is de sterkste factor in het nummer en dat is iets wat The Strokes eigenlijk nog nooit eerder gedaan hebben. Ook op het podium verandert het een en het ander. Julian Casablancas nam met ieder optreden een steeds schuwere verschijning aan. De oorzaak hiervan schijnt de maken te hebben met de moeite die de leadzanger heeft met de opkomende publiciteit die met de jaren erbij zijn gekomen.

12:51

angles 2011

Reptilia

Naast dat het nummer gaat over feesten, dronken worden en seks hebben voor de eerste keer, heeft de gitarist Nick Valensie talloze gitaarversterkers opgeblazen voordat hij het juiste geluid kreeg. Doordat hij de ‘tone’ van de versterker zo laag zette, gingen de versterkers een voor een stuk. Het geluid wat hij kreeg is bijna te vergelijken met het geluid dat een synthesizer produceert.

first impressions of earth 2006

First Impressions of Earth is niet het beste werk van de band, maar wel het commercieelst. Door middel van tv-optredens in Engeland voorafgaand aan de release van het album, kwam het album binnen op de eerste plek in Engelse hitlijsten. Het kostte het de band maar liefst tien maanden om het album te schrijven en op te nemen. Daarmee is First Impressions of Earth het album waar het langste over de vijf albums is gedaan. De eerste helft van het album is krachtig, maar daarna stort het in.

Na een pauze tussen de bandleden sinds 2007, was het aan de band om waar te maken dat ze nog meededen na het First Impressssions of Earth album. En dat lukte ze. Met een totaal nieuw geluid zette ze een vernieuwend album tegenover hun aller eerste album Is This It. Angles barst van de creativiteit en diverse geluiden en daarnaast klinkt fris en elektronisch. Vooral het nummer Games is onverwachts op het album. In de periode van Room on Fire werd echt alles ingespeeld op de gitaar, maar hier is simpelweg gebruik gemaakt van synthesizers en elektronische drums. Gitarist Nick Valensie gaf in een interview aan dat de band bij dit album dicht bij hun basisconcept bleef en dat is gelukt. Ook bij Angles maaktte ze weer gebruik van slimme gitaarloopjes exotische akkoorden. En hoewel de stem van Julian Casablancas wat achteruit is gegaan, blijft hij wel zijn eigen stijl toevoegen aan de nummers. Iets wat The Strokes zo uniek maakt.

35


40


CHORDS M

A

G

A

Z

I

N

E

NU BIJ EEN ABONNEMENT OP CHORDS

Fan geworden van Chords? Nu ontvang je bij een nieuw abonnement het nieuwe album van Vampire Weekend - Modern Vampires of the City, een week voor de releasedatum in huis. Naam: Tussenvoegsel: Achternaam: Geslacht: Geboortedatum: Straatnaam: Postcode: Woonplaats: Telefoonnr.: E-mail:

Huisnr.:

CHORDS M

A

G

A

Z

I

N

E

Ja, ik wil een zes maanden abonnement ter waarde van €29,95. Ja, ik wil een twaalf maanden abonnement ter waarde van €59,95. Ja, ik wil op de hoogte gehouden worden door de Chords nieuwsbrief.* Nee, ik wil niet op de hoogte gehouden worden door de Chords nieuwsbrief.

*Bij geen invulling gaan wij uit van ja.

geen postzegel nodig


C HORDS - Ond erwerp

COLOFON REDACTIE Tamara Scholten Tara van den Dries Robin Toorians E-MAIL redactie@chords.nl

TWITTER twitter.com/chordsthemagazine FACEBOOK facebook.com/chordsmagnl ABONNEMENTEN via www.chordsthemagazine.nl

INTERNET www.chordsthemagazine.nl ADRESWIJZIGINGEN secretariaat CIT ONTWERP EN VORMGEVING T (013) 365 577 00 22 Tamara Scholten secretariaat-cit@chords.nl Tara van den Dries FOTOGRAFIE Robin Toorians Google Copywright © DRUKWERK Facebook Copywright © IPS Kamp Drukkers Tara van den Dries

Chords Magazine Redactie © 2013

47

Chords Magazine  

Mijn bijdrage aan CHORDS

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you