Page 1

Zuid-Afrika 2014

Amsterdam International Airport Einde Rondreis Zuid-Afrika 23 februari 2014

Zuid-Afrika 2014

Robbie & Corry Drรถge | Herman & Paulien van Atten


Zuid-Afrika 2014

Amsterdam International Airport Einde Rondreis Zuid-Afrika 23 februari 2014

Zuid-Afrika 2014

Robbie & Corry Drรถge | Herman & Paulien van Atten


Rondreis Zuid-Afrika februari 2014 Mooi, kleurrijk en groot land met een diversiteit aan landschappen. Vergeleken met Oost-Afrika waar Corry en Robbie vaak zijn geweest zeer ontwikkeld, goede infrastructuur en behoorlijk westers. Wij hebben geen moment een onveilig gevoel gehad. Het verkeer is een verademing vergeleken met Nederland; weinig tot geen agressiviteit. De mensen zijn bijzonder spontaan, vriendelijk en hartelijk. Zuid Afrika kent nu 11 officiële talen, maar de meeste mensen kunnen Engels spreken. Veel blanken spreken ’Afrikaans’, een bijzondere variant op het Nederlands. De contrasten zijn enorm. Vlak of golvend landbouwland gaat over in ongerept ‘bushveld’ met uitgestrekte wildparken, hier zandstranden en daar spectaculaire rotskusten, bergen en bergketens zijn kwistig rondgestrooid over het land en creëren abrupte scheidingen tussen de diverse landschappen en klimaten. Altijd groen regenwoud en halfwoestijn kunnen hierdoor onwaarschijnlijk dicht bij elkaar bestaan. Telkens weer kom je in een andere wereld. Ruim 3000km met de auto gereden, een binnenlandse vlucht van Durban naar Port Elizabeth, en teveel kilo’s aangekomen. Onze Zuid-Afrika reis was super! Robbie & Corry | Herman & Paulien


Kruger Nationaal Park Thornhill Safari Lodge Idle and Wild Lower Sabie Rest Camp

Reilly's Rock Hilltop Lodge Johannesburg

St Lucia Wetland Park

Umhlanga Rocks King Shaka International Airport

Kirkwood Heidelberg Kaapstad Stellenbosch Cape Point

Knysna

Port Elizabeth Airport


zondag 2 februari De voorspoedig vlucht arriveerde keurig op tijd bij Johannesburg. De chauffeur stond klaar om ons naar onze lodge te rijden. Een ietwat gedateerde en versleten accommodatie, maar wel brandschoon. De volgende dag Meet & Greet met de lokale agent; auto in ontvangst nemen en hop in de regen naar Hazyview! Schiphol - Volle vlucht

3


maandag 3 februari De gehele rit zou het bewolkt blijven. De route leidde ons door het prachtige landschap van de Highlands Meander en over de spectaculaire Long Tom Pas Laat in de middag arriveerden wij bij onze pleisterplaats Idle & Wild B&B; een prachtig accommodatie met mooie grote kamers en een prachtig aangelegde tuin. In de avond hebben wij bij de naburige lodge Summerfields genoten van een exclusieve maaltijd en veel wijn!

Idle & Wild B&B

4


5


dinsdag 4 februari - Via de zogenaamde Panorama route, naar onze volgende bestemming; het privÊ park Guernsey Conservancy aan de rand van het Kruger National Park. Eerst naar Pilgrims’ Rest, het eerste gouddelverstadje in Zuid-Afrika; grappig, maar je raakt er niet bepaald opgewonden van. 6


7


God’s Window

8


Kijkend vanaf de Drakensbergen is er een enorme, abrupte diepte, die zorgt voor een overweldigend uitzicht op de vlaktes hieronder. De panorama route langs de Blyde River Canyon bracht ons langs God’s Window, Bourke's Luck potholes en de Drie Rondavels. 9


11


12


13


Thornhill Safari Lodge - Na een douche en een flesje wijn hebben wij gezamenlijk met de andere gasten van een heerlijke maaltijd mogen genieten. I.v.m. het mooi weer vond deze plaats in de openlucht in de daarvoor gecreĂŤerde kraal. Alle tafels hoefijzervormig om het kampvuur.


Woensdag 5 februari Na het ontbijt heeft Chris, de manager van de lodge, ons vieren meegenomen voor een bijna 3 uur durende bush-walk. Niet zozeer bedoeld om wild tegen te komen maar om de sfeer van het Afrikaanse veld te proeven. Chris wees ons op de omringende bomen en planten met hun medische waarde en hun belang als (voedsel)bron voor de dieren en ook op andere beziens- en wetenswaardigheden in de bush. Al met al hebben wij ook nog wat beesten gezien tijdens deze wandeling en oog-in-oog gestaan met een kleine kudde giraffen.

estkever Resultaat noeste arbeid van een m

15


17


18


In de namiddag volgde een game-drive in een open 4×4 met een tracker op een stoeltje voor bij motorkap. Spectaculair van de paden af de bush in en de ‘”Big Five” mogen aanschouwen (buffel, leeuw, olifant, neushoorn en luipaard).

19


Na lang speuren toch een luipaard

20


21


Donderdag 6 februari - Krüger National Park Een prachtig park en ongelooflijk veel wild en vogels. Zeker als je, zoals wij, de geasfalteerde hoofdweg verlaat en over de gravelwegen rijdt, Het park is bijna 350km lang en heeft een gemiddelde breedte van 60km. Het park biedt 2000km aan wegen en 4×4 routes en 23 kampen met accomodaties. Wij reden van noord naar zuid om rond 17.00 uur bij onze accommodatie, het Lower Sabie Rest Camp, te arriveren. Bij de receptie werd ons medegedeeld dat het restaurant gerenoveerd werd en daarom gesloten was, maar we konden wel zelf koken…., immers alles wat u daarvoor nodig heeft is in uw tent aanwezig….

olifanten ook in Krüger National park veel

22


23


24


Vrijdag 7 februari - In Swaziland, rijdend door prachtige landschappen, bereikten wij het Milwane Wildlife Sanctuary in de Ezulwini vallei. Onze Reilley’s Rock Hilltop Lodge, boven op een heuvel verscholen tussen de bomen, werd verscheidene malen bezocht door prins Bernhard. Een koloniaal onderkomen met een prachtige tuin en fenomenaal uitzicht over de vallei.


zaterdag 8 februari - De wandelschoenen aan en een wandeltocht naar het Rest Camp beneden. In het Hippo Haunt Restaurant een lunch naar binnen gewerkt om daarna in de hitte weer naar boven te gaan. Slopend was het laatste steile stuk. In de avond was het braai, buiten om het grote houtvuur met de andere 10 gasten. Dit leidt altijd tot leuke ontmoetingen.


29


zondag 9 februari - Gearriveerd in St. Lucia dat in het iSimangaliso Wetland Park ligt. Hier zouden wij de komende 3 nachten verblijven in het Lalapanzi Guest House. Bij de ontvangst in het guest house werd ons op het hart gedrukt om ons in de avond alleen met de auto te verplaatsen omdat de nijlpaarden dan aan land gaan om te grazen en zich dan ook door het dorp verplaatsen. Vervolgens naar de Ski Boat Club voor een biertje en een maaltijd als afsluiting van een lange reisdag.

use Ontbijt bij het Lalapanzi Guest Ho

30


maandag 10 februari - Een paar uurtjes gerelaxt in de schaduw van de bomen aan de rand van het strand van Main Beach. In de namiddag om 16.30 uur een boottocht gemaakt op Lake St. Lucia. Zoveel nijlpaarden hebben wij nog nooit eerder gezien. Verder hebben we nog krokodillen, visarend en nog veel andere vogels gespot. Vanaf de boot zie je ook de bijzondere mangrovebossen en de verscheidenheid aan flora en fauna. Tijdens de terugvaart een prachtige zonsondergang. De dag afgesloten met een maaltijd op het terras van restaurant Ocean Basket.

31


32


De grote lagune aan de westkant

van St. Lucia

33


dinsdag 11 februari - Naar Cape Vidal gereden. Regelmatig de hoofdweg verlaten om lussen van gravelwegen te volgen naar bijzondere plekken . Mission Rocks aangedaan over een gravel pad door de begroeide duinen. Hier op de rotsen aan het strand genoten van het geweldige uitzicht op de Indische Oceaan.

34

Mission Rocks


Na het eten in het pikkedonker richting Ski Boat Club gereden en ja hoor nijlpaarden die langs de weg aan het grazen waren. In het donker moeten ze aan land om te grazen. Die beesten kunnen met dat dikke lijf en die korte poten toch nog 40km per uur lopen. Cape Vidal

35


de wijn bij Little Havana Woensdag 12 februari – Naar Umhlanga, net ten noorden van Durban. De mooie villa’s en prachtige stranden maken het tot één van de populairste strandbestemmingen aan de oostkust. Onze Zeranka Lodge lag ook in een villawijk; in een grote tuin een paar smaakvol ingerichte cottages en zwembad. Lunch in restaurant Fish en vervolgens een uurtje of wat relaxen op het strand.

36

‘s Avonds smaakvol gegeten op het buitenterras van restaurant Little Havana.


Lodge Guesthouse Serieuze discussie bij Lemon3

Donderdag 13 februari – Heel vroeg opgestaan voor onze vlucht van King Shaka Airport naar Port Elisabeth. Hier onze nieuwe auto opgehaald en op weg naar Kirkwood. In dit gebied bevinden zich de Boeren van de citrusvruchten-teelt. Een paar kilometer buiten Kirkwood ligt “Lemon3 Lodge Guesthouse”. We werden ontvangen door Diederik Wismeijer, een Nederlander die 8 jaar geleden naar Zuid-Afrika was vertrokken. Kleinschalige lodge met een klein zwembad, een hoofdgebouwtje met overdekt terras, waar men van de avondmaaltijd en het ontbijt kan genieten, en een gebouwtje met enkele kamers. Dit alles smaakvol, trendy en modern ingericht.

37


Omdat wij al grote aantallen olifanten van ver en nabij in Krügerpark hadden mogen aanschouwen besloten wij om het Addo Elephant National Park over te slaan. In plaats daarvan brachten wij een bezoek aan het Daniell Cheetah Project in de nabijheid van de lodge. Hier worden cheeta’s gefokt met de bedoeling om die weer in het wild uit te zetten. Hier kregen wij een uitgebreide rondleiding.

38

helemaal niet angstig hoor….


Sociaal bewogen als hij is runt Diederik ook een project om kinderen van 2 t/m 5 jaar dagelijks van een maaltijd te voorzien. Het eten wordt gekookt door een vrouw met enig aanzien in de wijk en een paar vrijwilligers. Diederik zorgt voor de aanvoer van het voedsel dat gefinancierd wordt door een ANBI stichting in Nederland. Op dit moment voorziet het project 200 kinderen 5 dagen per week van een maaltijd voor â‚Ź7.500 per jaar.

39


B&B AestAs

40

vrijdag 14 februari Onderweg naar Knysna, op aanraden van Diederik langs de Sweaty Dutchman gegaan van Hans Pragt in Kareedouw voor lekkere en unieke pannenkoeken met gehakt en gebakken aardappelen. 30 jaar in Zuid-Afrika, goed gastheer met interessant verhaal. Vervolgens door regen en nevel niets van de Tuin route mogen waarnemen, maar wel veilig aangekomen bij B&B AestAs; op loopafstand van het centrum en The Waterfront.


The Waterfront in Knysna is een American style, toeristische gelegenheid met vele shops en eetgelegenheden. Een cultuurschok voor ons na al die dagen in het buitengebeuren en de natuur. 41


East Head

42

zaterdag 15 februari - De Knysna Heads bieden geweldige uitzichten over de lagune en de Indische Oceaan, zowel van de ene (oost)kant als van het Featherbed Natuurreservaat, die alleen per boot te bereiken is. Wij zijn naar die van de oostkant gegaan. Prachtig uitzicht dus! Hier niet ver vandaan ligt er ook een mooie villawijk op een landtong in de lagune, waar wij nog een strandwandeling gemaakt hebben. Heerlijk geluncht bij テ四e de pain. Mooie zaak met bijzonder broodjes, gebakjes etc., om daarna wat African Artwork te kopen op een daarvoor speciaal ingericht marktje op een braakliggend veldje net buiten Knysna.


Daarna hebben wij nog een uurtje of wat op het strand van Brenton on Sea doorgebracht. Dit ligt aan de Indische Oceaan net voorbij de lagune. Later in de avond gegeten bij 34 South bij The Waterfront. Of het nu een verse sla is, heerlijk verse Knysna oesters, verse vis, heerlijke pasta’s of suhsi, 34 South heeft het allemaal. Een trendy zaak met een leuke ambiance. 44

34 South


Die Dorpshuis in Calitzdorp

Zondag 16 februari – Richting Heidelberg gereden maar wel via de beroemde Route 62. In Calitzdorp bij Die Dorpshuis koffie en lunch genuttigd. 45


zondag 16 februari - In de namiddag arriveerden we, zo van een drukke weg, via een lange slingerweg (gravel) door de heuvels, ver weg van alle drukte, bij de Skeiding Farm. Héél warm, maar een super harde wind zorgde voor de nodige verkoeling. Wow wat een prachtige plek! De boerderij boven op een heuvel en niet ver daarvandaan  had ieder stel een cottage met een mooi terras met een fantastisch uitzicht over de uitgestrekte landerijen.

46


Skeiding Farm Weer een prachtige plek om tot rust te komen; zeer sfeervolle inrichting met oog voor detail. Takjes lavendel op de handdoeken, struisvogelleren pantoffels bij het mooi opgemaakte bed. Openhaarden met mand brandhout (niet nodig bij 30 graden!). Neels en Anné-Lize boden ons een gastvrij ontvangst en deden alles om ons het naar de zin te maken; heerlijk driegangen diner met braai van struisvogelbiefstuk, boven een open vuur eigenhandig gegrild door Neels.

Skeiding Farm bij zonsopgang

47


Maandag 17 februari – Neels, mooie vent (7 generaties geleden van Nederlandse afkomst en een Boer en Afrikaander pur-sang), gezellige prater, boerenlogica en recht voor zijn raap. De volgende ochtend vroeg kregen wij een rondleiding achterin zijn bakkie (pick-up) over een gedeelte van het immense bedrijf (1.200 hectare). Schapen, struisvogels en akkerbouw. Heel leuk, maar vooral interessant. Na de tour kregen wij een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Geweldig, één van onze hoogtepunten van onze rondreis Zuid-Afrika!

48


49


Knorhoek Country Guesthouse Maandag 17 februari - Van Skeiding Farm naar Stellenbosch gesneld. Een lunch afspraak bij de Zevenwacht Wine Estate met Ton & Roos die 1 maand in Zuid-Afrika overwinterden en vandaag weer zouden terugkeren. Vervolgens naar Knorhoek Country Guesthouse. Voor het avondeten waren wij te laat maar men zou ons nog wel een steak kunnen opdienen. We kregen zelfs een starter en toen een steak van ruim 400 gram! Lekker, maar ook vreselijk teveel. Meer dan de helft ging dan ook retour!

50


Dinsdag 18 februari - Fietstocht met wijnproeverij. Naar Lovane Boutique Wine Estate, Spier Wine Farm, Restaurant Barriquere bij het Vredenheim Estate voor wijn en lunch, en tenslotte naar Van Ryn’s Distillery voor het proeven van inderdaad heel goede brandy’s… Het was Snoeiheet dus… hebben wij de gids vriendelijk doch dringend verzocht om het gedeelte up-hill maar over te slaan.

51


Rond 16.30 uur weer terug bij Knorhoek om vervolgens vroeg in de avond weer naar Stellenbosch gegaan. Hier wat rondgewandeld om tenslotte de maaltijd te gebruiken bij Restuarant Binnenhof. Tot laat buiten op het terras met een stevige maar verkoelende wind. 52


Woensdag 19 februari - In de ochtend even langs de wijngaard en toen hebben wij nog het oude Stellenbosch bekeken. Uiteraard ook de Dorpstraat en Oom Samie Se Winkel. Bijzonder om al die Nederlands klinkende namen en woorden te zien. 53


Woensdag 19 februari - Na de sightseeing in Stellenbosch zijn we afgereisd naar Kaapstad voor onze laatste accommodatie van de Zuid-Afrika reis. Het Sweet Orange Guesthouse is een gerestaureerd Victoriaans huis, gebouwd in de vroege jaren 1900. Het ligt op 450 meter van de Atlantische Oceaan in de buitenwijk Sea Point. Het beschikt over een tuin met klein zwembad, een zithoek binnen en buiten. 54


Na ons geïnstalleerd te hebben zijn wij gaan shoppen bij het Victoria & Alfred Waterfront. Dit is is het historische hart van de haven van Kaapstad. Dit is in ook het hart van Kaapstad’s toerisme scene. Met ontelbare boetieks, luxe restaurants, trendy cafés, curiosa en meer, is V&A een bruisende bijenkorf van bedrijvigheid, dag en nacht. Duizenden toeristen lopen hier rond. Restaurants allemaal groot en tjokvol. Als je touristen wilt spotten hierheen gaan. Anders vooral wegblijven.

55


Herman oorpij n

Donderdag 20 februari - Na het ontbijt naar de hopon hop-off bus getogen. Hiermee krijg je een goede indruk van Kaapstad en de onmiddellijke omgeving. Na de uitgebreide route door het centrum van Kaapstad begaf de bus zich naar de kabelbaan van de Tafelberg. Toen omhoog! 56


57


Na de Tafelberg met de hop–on hop-off bus de rondrit voortgezet. Bij Camps Bay uitgestapt om even te genieten van deze mondaine buurt. Camps Bay is de rijkste buurt van Kaapstad en maakt het contrast met vooral de binnenlanden van Zuidafrika erg groot. De stranden van Camps Bay zien er goed uit . Mogelijkheden om op gras, onder bomen of gewoon heerlijk op het zand te liggen. Er staat altijd een heerlijke wind en na een stranddag kun je heerlijk eten aan de boulevard.

58


Vrijdag 21 februari - Wandeltocht door het Langa Township. Het staat in een schril contrast met de glitter en glamour van Victoria & Alfred Waterfront. Velen associëren townships nog steeds met krottenwijken en magere kindertjes. Terwijl je ‘vanuit je busje aapjes kijkt’ vliegen de kogels je om de oren en moet je voor zonsonderdag wegwezen als je de ochtendstond wenst mee te maken. De realiteit is echter anders. Uiteraard nog veel kommer en kwel, maar ook blijmoedige mensen. 

59


60

We bezochten een crèche, een opvang voor wat oudere kinderen en een opvang voor daklozen. Vervolgens een bezoek aan de vrouw die zich het lot van deze mensen aantrekt en verantwoordelijk was en is voor de totstandkoming  van deze opvang. Onze gids vertelde ons uitvoerig over het ontstaan en de geschiedenis van de township. Tenslotte brachten wij een bezoek aan een traditionele geneesheer die zitting hield in een container. Het gaf me wel een enorm voodoo gevoel daar in die container vol met dierenhuiden, klauwen, koeienstaarten, flesjes gevuld met drankjes etc.


Na het Township hebben wij ons af laten zetten in het oude centrum. Hier hebben we de straten en markten afgestruind. Tussendoor koffie en koek genuttigd bij Ou Meul Bakkery. Leuke tent waar al het brood, pies etc. zelf gemaakt en gebakken worden. Echt goed en lekker. De manager van die tent is een vrouw van Nederlandse afkomst en sprak zowaar ook nog wat Nederlands. Uiteindelijk zijn we later op de dag na het struinen hier weer teruggekeerd voor een verlate lunch.


64


zaterdag 22 februari - De laatste dag was aangebroken. Onze vlucht naar Nederland zou om half 1 in de nacht vetrekken en hadden we dus de gehele dag nog ter beschikking voor een rondje Kaap de Goede Hoop. Eerst via Fish Hoek naar Simonstown. Simonstown vormde een tussenstop tijdens onze trip want hier vind je aan het strand van Boulder’s Beach een grote populatie Afrikaanse pinguïns. Tussen de reusachtige granieten rotsen en het bijbehorende strandje vindt je de beestjes.

65


66

Terug in de auto waren wij eigenlijk al op een steenworp afstand van Kaap de Goede Hoop, nog slechts een half uurtje rijden. Bij binnenkomst in het natuurpark moest er entree betaald worden. In het park beklimt vrijwel iedereen de rots op het meest zuidelijke punt van het schiereiland, maar wij vormden daarop een uitzondering. Wij namen namelijk de cable-railway “Flying Dutchman funiculaire”. Dit bespaarde ons een lange wandeling van de parkeerplaats naar  boven om de oude vuurtoren te zien en te genieten van het panoramisch uitzicht.


67


Op de terugweg zijn we via Scarborough en Misty Cliffs naar Kommetjie gereden. In Kommetjie koffie gedronken en geluncht. Vervolgens langs een mooie route met prachtige uitzichten naar Kaapstad gereden. Bij het guesthouse nog even gaan douchen en omkleden. Aangezien we nog een paar uur de tijd hadden voordat we ons zouden moeten inchecken besloten we om toch nog even langs PepÊnero te rijden en daar nog een lichte maaltijd tot ons te nemen‌

68

Zuid-Afrika 2014 album small