Page 1

T

Tandsköterskan NR 1 2014

årets tandsköterska

Profilen:

Ylvas utmaning efter examen ✦✦✦

Tandvårdschef får svar på tal ✦✦✦

Johannas blogg

Gnäll om chefen men snacka inte skit Anita hyllad – och lurad av sina arbetskamrater

✦✦✦

virka i väntrummet lugnar patienter

M e d l e m s t i d n i n g f ö r S v e n s k a T a n d s k ö t e r s k e f ö r b u n d e t • w w w . s v e t f. s e

TEMA/ Skratt och tårar. Kunskap och insikter. Återseenden och festyra. Vi summerar

ÅRETS YRKESKONFERENS


Vår åsikt

”Årets Rolls Royce-konferens”

blir man rörd. Förra året började vi med vår konferens i denna nya form. Det var då vi för första gången utsåg Årets Tandsköterska, vilket vi även gjorde i år. När jag fick höra hur förra Årets Tandsköterska hade upplevt sitt år kändes det att vi verkligen hittat rätt. Hon hade blivit uppvaktad med blommor, tårtor och pengar, blivit intervjuad av olika tidningar, och hennes utmärkelse hade gett avtryck över hela året. Det blev verkligen som vi hade hoppats – eller kanske lite bättre ändå. Och det är så sant, det Joakim Isaacsson hos vår medarrangör ApoEx säger: vi är en yrkeskår som är ovärderlig.

Syftet med Årets Tandsköterska är att lyfta denna fantastiska yrkeskår. Tandsköterskan som blivit nominerad blir en fantastisk representant för tandsköterskorna. Årets Tandsköterska, Anita Sjulander Wennerberg, blev ordentligt överraskad då hon trodde att det var en kollega som skulle få priset. Det var även lite speciellt när utmärkelsen skulle delas ut: presentationen gjordes av landstingsrådet Gustav Hemming från Stockholm, och självaste Hollywoodfrun Maria Montazami skickade en väldigt fin hälsning till Anita. Vår yrkeskonferens hade även rekordtryck från utställare som ville vara med och visa sina produkter. Den andra dagen var inte bara dentalbranschen utan även exempelvis arbetsskor, Praktikertjänst och Länsförsäkringar med, flera vilket gjorde det intressant att båda dagarna besöka utställningen. Sedan alla dessa fantastiska föreläsare. Man bara sitter

och njuter av att inspireras, få tips och bli berörd. En fö-

reläsare berörde mig så att jag kom fram till att jag aldrig ska ro över en ocean, medan en annan fick mig att bli nyfiken på att ta ett dopp i en vak. Det jag också fick med mig var att det är viktigt att ta hand om sig och inte skjuta allt på framtiden då vi lever här och nu. Sammantaget så kändes det som en hel familj samlats för att umgås i två dagar. Man vill aldrig att det ska ta slut! Nu ska styrelsen njuta några dagar. När du läser detta har planeringen för nästa års yrkeskonferens redan börjat, så glöm inte att hålla utkik efter mer information om hur du ska anmäla dig. Sedan vill jag avsluta med att berätta att jag fått en del feedback på min förra ledare. Jag vill förtydliga mig och meddela att skattereglerna säger att arbetsgivaren inte kan ta privata medlemsavgifter, då de inte är avdragsgilla. Skulle arbetsgivaren välja att betala medlemsavgiften i STF blir det en förmånsbeskattning för arbetstagaren. Det finns dock inget som hindrar att arbetsgivaren betalar detta som en förmån helt privat. Det jag vill lyfta är att arbetsgivaren borde tycka att det finns flera fördelar med att stå för medlemsavgiften för tandsköterskan, då pengarna kommer tillbaka i form av billigare kurser, kunskapshöjning och en personal som trivs. Vi får ha som mål att påverka så arbetsgivaren får lättnader för att premiera sin personal med bland annat betalning av medlemsavgift som är relaterad till yrket.

Susanne Nordberg Ordförande svenska tandsköterskeförbundet

Foto Maria Lindvall

J

ag är så glad och stolt över att kunna erbjuda en yrkeskonferens framtagen specifikt för tandsköterskor. När man sedan får höra spontant av årets deltagare att de tycker detta är ett Rolls Royce-arrangemang

För övrigt: Vi blir fler I skrivande stund har vi fått 33 nya medlemmar sedan årsskiftet – det är nästan en per arbetsdag! Första medlemmen 2014 anslöt 21 minuter efter att expeditionen öppnat för året: den 7 januari 09.21.

2

21-22 mars I mitten av mars är det dags för Svenska Tandsköterskeförbundets Representantskap. Vi ses i Handen för att diskutera det gångna året och hålla årsmöte. Alla ordförande i sektioner och aktiva föreningar möts!

tandsköterskan • www.svetf.se

FRÅGOR, TACK! STF samarbetar med Försäkringskassan. Vid ett möte i höst ska tandsköterskorna få svar på alla frågor om tandvårdsstödet. Du som inte kan närvara är välkommen att skicka in dina frågor till exp@svetf.se.


RENGÖR & SMITTRENA, LÄTT OCH RÄTT MED DAC!

DAC Universal > 6 diskade, smorda samt höggradigt rena instrument på 16 minuter! > Förenklar hanteringen av turbiner och vinkelstycken. > DAC Universal är en väldig effektiv och snabb maskin som sparar både tid och pengar! > DAC använder endast avjoniserat vatten och olja. Detta gör den väldigt ekonomisk.

W&H Service & Validering Skötsel och regelbunden service ökar livslängden på era hand- och vinkelstycken samt turbiner. Vänta inte tills era instrument slutar att fungera. Skicka dem på kontroll regelbundet och undvik stora kostnader! Kontakta oss om du behöver en servicepåse!

Kontakta oss för beställning eller för mer information: W&H Nordic AB, t: 08-445 88 30, e: office@whnordic.se, wh.com

Service W&H Nordic t: 08 - 445 84 30 e: service@whnordic.se


Nu finns TePe även på ICA Vi har lyssnat på era önskemål och gjort det lättare för patienterna att köpa TePes produkter. Våra populära tandborstar och interdentalborstar finns nu både på ICA och på alla svenska apotek.

www.tepe.com

AD130097

Tillverkas i Sverige


14-23 18 28 16 10 Foto Petra Westlin, Alexandre De Loës, Svanthe Harström, Niklas Maupoix

I detta nummer

Tandsköterskan NR 1 2014

2. Yrkeskonferensen ett lyft för kåren. 7. Tandvårdschef får svar på tal. 10–11. Profilen/Ylva Neuman ställdes inför en stor utmaning efter examen. 14–23. Tema/Yrkeskonferensen samlade tandsköterskorna. 16. Anita årets tandsköterska 24. Produktnyheter. 26. Så skyddar du dig mot hudbesvär. 27. Johanna bloggar om skitsnack. 28-29. Stickning skapar lugn och ro i väntrummet. 30-32. Nytt från STF. 35. Till sist / Ge patienten en chans att själv välja

TANDSKÖTERSKAN NR 1 • 2014 Ansvarig utgivare: Susanne Nordberg Årgång 68 Produktion: Rivista AB 031-708 66 80, www.rivista.se Redaktör: Mia Malmstedt Rivista, Mässans Gata 10, 412 51 Göteborg Mobil: 0708–42 44 87 E–post: mia.malmstedt@rivista.se Layout: Thomas Glans Annonsbokning:

Lotta Carlsson, Just Marketing Tel: 031-929340, 0707-586693 lotta.carlsson@justmarketing.se Annonsmaterial: annons@rivista.se Materialkontakt: Anki Andersson Tel: 031-708 66 82 Foto sidan 1: Petra Westlin Manusstopp: 30 april 2014 Materialdag bokade annonser: 13 maj 2014

Nästa nummer utkommer 30 maj 2014 Teman 2014: Hälsa & miljö Teamtandvård Tobak & hälsobefrämjande tandvård Barntandvård TRYCK: Billes Tryckeri AB Upplaga: 8 000 ex 654-1847

tandsköterskan • www.svetf.se

T

Tandsköterskan NR 1 2014

Profilen:

årets tandsköterska

Ylvas utmaning efter examen ✦✦✦

tandvårdschef får svar på tal ✦✦✦

Johannas blogg

gnäll om chefen men snacka inte skit AnitA hyllAd – och lurAd Av sinA ArbetskAmrAter

✦✦✦

virka i väntrummet lugnar patienter

M e d l e M s t i d n i n g f ö r s v e n s k a t a n d s k ö t e r s k e f ö r b u n d e t • w w w . s v e t f. s e

TEMA/ Skratt och tårar. Kunskap och insikter. Återseenden och festyra. Vi summerar

Årets yrkeskonFerens

5


Aktuellt Marika första vd:n på Folktandvården Skåne Folktandvården Skåne har fått sin första vd. Den 1 januari ombildades Folktandvården till aktiebolag, och samma dag tillträdde Marika Qvist vd-posten. Marika Qvist kommer närmast från Sahlgrenska International Care AB. Hon har tidigare arbetat även inom Folktandvården Västra Götaland samt på PRbyrån Solberg.

Foto Alexander Lagergren

Brukar du göra inköpen till er klinik?

Mia Wahlström, Folktandvården Handen: – Jag är arbetsledare, så jag utför inte beställningarna men däremot har jag en dialog om vad som ska köpas med den tandsköterska som har ansvaret.

Missförstånd om löner och Traineeprogram väckte starka reaktioner Lönediskussionerna i Dalarna har väckt reaktioner. I skottgluggen hamnade landstingets traineeprogram – helt oförskyllt. – Vi tänker absolut inte anställa outbildade tandsköterskor, säger personalchefen Mikael Svensson. Elin Cordes Ahlinder, Askersundstandläkarna: – Ja, jag ansvarar för att köpa in apoteksvarorna till vår klinik. Det är kul!

Marie Axelsson, Aneby Folktandvård: – Inte just nu. Däremot köpte jag in till min första arbetsplats, en privatklinik. 6

Lönenivåerna för landstingsanställda tandsköterskor i Dalarna diskuterades under hösten, inte minst i tidningen Vision. Men en olycklig rubriksättning sammankopplade kraven på högre lön med folktandvårdens nya lärlingsprogram. Var det så att landstinget tänkte hålla nere lönerna genom att anställa ”direkt från gatan”? – Vi har aldrig anställt, och kommer aldrig att anställa, outbildad personal i rollen som tandsköterska, försäkrar Mikael Svensson. – Vårt traineeprogram är en tidsbegränsad praktik som syftar till att skapa intresse för att söka till en tandsköterskeutbildning. Trainees går utanpå ordinarie personalstyrka och alla arbetsuppgifter utförs under handledning av utbildad personal. Traineeprogrammet, som drog igång 1 februari, vänder sig främst till ungdomar under 25 år och blir ett sätt att marknadsföra yrket. Intresset har varit stort med ett 40-tal sökande till 13 platser. Under sex tandsköterskan • www.svetf.se

månader får de möjlighet att med lärlingslön testa yrket för att sedan avgöra om de vill söka till tandsköterskeutbildningen. – Vi har fått klartecken för att starta en utbildning till hösten, vilket vi är mycket glada för, säger Mikael Svensson. Bristen på tandsköterskor är stor från Mälardalen och uppåt, menar Mikael Svensson. – Under det senaste året har det varit allt svårare att rekrytera. Christina Forsberg, tandsköterska på Sjukhustandvård Oral medicin på Falu lasarett, känner igen problemen. – Vi är jätteglada för att vi får en tandsköterskeutbildning. Om tandsköterskorna utbildas och gör sin praktik här så ökar sannolikheten att de stannar i Dalarna, säger hon. Christina Forsberg är verksam i Visions tandvårdssektions lokala styrelse, och har därigenom även haft att göra med traineeprogrammet. – Det är ett bra program. Ungdomarna ska få en chans att se vad tandsköterskeyrket handlar om, och förhoppningsvis kan vi locka dem till yrket, säger hon. – Däremot ska naturligtvis ingen anställas utan utbildning. Vi måste ha kompetent personal. Text Mia Malmstedt Foto Folktandvården Malung


Foto Rickard Ström

Debatt Kenneth Bergdahl

Kenneth Bergdahl, ortodontist, övertandläkare och senior advicer.

Man smäller nästan av!

S

om ortodontist och verksam inom både privat och

offentlig sektor får jag den mycket läsvärda tidningen Tandsköterskan. Jag höll på att smälla av när jag där läste om tandvårdschefen Conny Konradssons uttalande. Uttalandet om tandsköterskans roll speglar en mycket gammaldags syn, och hade varit smått kontroversiellt även när jag gick ut som tandläkare 1972. Tänk den svindlande tanken att någon chefsperson skulle uttala sig så om sjuksköterskor. Det blev nog en offentlig avrättning. Sjuksköterskorna har genomgått samma process som tandsköterskorna gör idag, men flera decennier tidigare. Att dra in legitimationsfrågan i detta sammanhang vittnar bara om brist på argument. Piloter och lokförare är heller inte legitimerade. Tandvård är idag ett teamjobb till hundra procent. Själv jobbar jag sedan länge med ortodontitandsköterskor, ortodontiassistenter och tandhygienister. Även inom allmäntandvården har sköterskan fått alltmer avancerade arbetsuppgifter i takt med att klinikerna växer och ”enmanskliniken” är snart ett minne blott. Tack och lov för det! En tandläkare som

”Uttalandet om tandsköterskans roll speglar en mycket gammaldags syn”

delegerar ska förvissa sig om att tandsköterskan har kunskaper och erfarenhet nog för att ta emot delegationen. Om tandsköterskan anser sig tillräckligt kompetent är det hen och ingen annan som ansvarar för att uppgiften blir riktigt utförd. Delegationen ska vara skriftlig och periodbunden. Modern tandvård kräver därför tandsköterskor med en gedigen och godkänd grundutbildning och möjligheter till att gå vidare i yrket. Legitimation eller ”behörighet” är bara en tidsfråga. Ortodontiassistenter med en fyraårig utbildning är inte heller legitimerade, men arbetar ofta mycket självständigt.

Välkommen till

Barntandvårdsdag Karlstad 2014 lokal: Hotell billingehus

Torsdag den 19 september kl 08.50 -17.30 registrering och kaffe 08.00 – 08.50 - Barn- och ungdomstandvård förr och nu - varför gick det så? Professor Göran dahllöf, stockholm - Sjuk, fel antal tänder eller konstiga tänder....Hur gör jag nu? Professor Christina stecksén-blicks, umeå

- Neuropsykiatriska tillstånd hos barn - viktigt kunskapsområde inom tand Professor elisabeth Fernell, Göteborg - Kulturvärden i tandvården Psykolog shervin shahnavaz, stockholm

Fredag den 20 september kl 08.30 – 12.30

Kloroform Hartskloroform

- Kariesförebyggande vård i stort för smått övertandläkare maria Anderson, stockholm - Behandling av primära tänder Odont.dr margaret Grindefjord, stockholm

finns hos DentMan - Özz Nujen komiker

Bitstöd vid längre terapier = patientservice!

Konradsson påstår att det inte finns pengar till höjningar av

sköterskelönerna. Det har det ju aldrig funnits. Jag menar att det är en felprioritering. Det är bland annat genom en drastisk minskning av administration och antalet administratörer, som de privata tandvårdskedjorna kan betala högre löner till all tandvårdspersonal och därmed sakta men säkert ”äter upp” den överadministrerade folktandvården. Nej, om folktandvården inte ska reduceras till en liten aktör måste man satsa på utbildning, delegering och teamarbete både i allmänoch specialisttandvård. Vården blir då effektivare, tandläkarna hinner med fler patienter, alla tycker jobbet blir roligare med eget ansvar och fler patienter kan slussas igenom till en oförändrad eller i bästa fall lägre kostnad per patient. Detta trots att ingen behöver springa fortare, snarare tvärtom. Dessutom med bibehållen, eller kanske till och med höjd, kvalitet i vården. Kämpa på, både tjejer och killar, och fortsätt att kräva inte bara en anständig utbildning utan också anständiga löner för det ansvarsfulla och kvalificerade arbete ni utför.

˙/.

order@dentman.se tel: 08-25 10 75 www.dentman.se

tandsköterskan • www.svetf.se

7


Aktuellt

Kvicksilverutsläppen högre än beräknat Förbundet baserar sina beräkningar bland annat på statistik över hur många sektionsträFFar på äldre som har amalgamlagningar, samt på intervjuer med tandvårdspersonal. – Det är helt enkelt så att myndigheterna N DO

EK

TI

ST

F

N

ISKA

DO

NT

NT

ISKA

PA R O

G I SKA / END O O

O

Parodontologiska/Endodontiska sektionen kommer att hålla sin vårkurs 2013 den 18-19 april i Uppsala. Mer information kommer i senare nummer av tidningen Tandsköterskan. Håll utkik, hälsar styrelsen.

LO

S

D

Vårkurs

sektionsträFFar påkommer gång att Parodontologiska/Endodontiska sektionen hålla sin vårkurs 2013 den 18-19 april i Uppsala. Mer information kommer i senare nummer av tidningen TandG I SKA / END LO sköterskan. O för Parod/Endo TO Håll utkik, hälsar styrelsen.

TO

D

Vårkurs för Parod/Endo

räknat fel, säger förbundsordförande Margaretha Molius. gång De nya sifforna tyder på ett utsläpp på upp till 30 ton kvicksilver, istället för dagens beräknade tre, i hela Europa.

PA R O

Utsläppen av kvicksilver från kremering är kraftigt underskattade, och beräknas vara fem-tio gånger högre än vad som tidigare beräknats. Det meddelar Tandvårdsskadeförbundet.

ON

EN INOM

Utbildning & för Konferens Vårkurs TI

ST

F

S

EK

ON

EN INOM

sjukhustandsköterskor

Vårkurs för Sjukhustandsköterskesektionen sjukhustandsköterskor

kommer att hålla sin vårkurs den 23-24 maj 2013 i Luleå. Sjukhustandsköterskesektionen kommer att hålla sin Mer information kommer i nästa nummer av tidningen vårkurs den 23-24 maj 2013 i Luleå. Tandsköterskan. Mer information kommer i nästa nummer av tidningen Tandsköterskan. Missa inte det! Hälsningar styrelsen Missa inte det! Hälsningar styrelsen

Sjukhustandsköterskornas Käkkirurgi på vår Käkkirurgi på vår Vårkurs med årsmöte och höst

Pedodontisektionens Vårkurs med årsmöte

och höst Käkkirurgiska sektionen bjuder in till kurs och årsmöte Borås 22-23 se hemsida i Uppsala. Under våren går maj kursen den2014, 11-12 april, under

Käkkirurgiska sektionen bjuder in till kurs och årsmöte hösten den 17-18 oktober. Mer information finns på hemsidan, där du också ikan anmäla dig. Uppsala. Under våren går kursen den 11-12 april, under www.svetf.se/sektioner/sjukhustandsköterskorn hösten den 17-18 oktober. Mer information finns på hemsidan, där du också kan anmäla dig.

Pedodontisektionen i Alingsås i vår

Lidköping 15-16 maj 2014, se hemsidan www.svetf.se/sektioner/pedodonti

Den 10-11 maj 2012 träffades Pedodontisektionen i Stockholm för två trevliga dagar! På programmet stod Kulturella möten samt Barns tal och språk. Vi fick även en guidning bland kolonistugorna i Tantolunden.Den 10-11 maj 2012 träffades PedodontiVi vill informera om att planering pågår sektionen i Stockholm för två trevliga dagar! inför våren 2013 och kursdagar 16-17 maj På programmet stod Kulturella möten samt i Alingsås. På agendan denna gång bland annat KBT tal och språk. Vi fick även en guidning Barns – Kognitiv beteendeterapi och Tandvård i bland kolonistugorna i Tantolunden. Afrika. Mer information Vi vill informera om att planering pågår kommer i nästa nummer av Tandsköterskan. inför våren 2013 och kursdagar 16-17 maj

Pedodontisektionen i Alingsås i vår

Hälsningar, Eva Jansson

FOTO: PRIVAT

i Alingsås. På agendan denna gång bland annat KBT – Kognitiv beteendeterapi och Tandvård i Afrika. Mer information kommer i nästa nummer av Tandsköterskan.

TANDSKÖTERSKAN

23

Hälsningar, Eva Jansson

FOTO: PRIVAT

TANDSKÖTERSKAN

23

välkommen på kurs! anmäl dig på tandlakarforbundet.se

8

tandsköterskan • www.svetf.se


Har dina patienter tandköttsproblem? Behöver de extra hjälp med sin munhygien? Att byta TANDKRÄM är ett bra första steg!

GUM® Paroex® 0,06% CHX TANDKRÄM innehåller både klorhexidin, CPC och Fluor (1450 ppm). Den har en dubbelverkande antibakteriell effekt och kan användas dagligen under lång tid för de som behöver en mer effektiv tandkräm. Patienterna bör borsta tänderna med GUM® Paroex® 0,06% Tandkräm morgon och kväll, precis som med en vanlig tandkräm.

EN!

TEK O P A PÅ FINNS

För patienter som behöver mer än en vanlig tandkräm!

www.SunstarGUM.se

Order: 031-87 16 10 Sunstar | Tel 031-87 16 10 | Fax 031- 87 16 19 | info@se.sunstar.com | SunstarGUM.se


Profilen

Ylvas första jobb: Öppna specialistklinik för barn

E

n stor nallebjörn med krona på huvudet möter barnen som kommer till pedodontikliniken i Sundsvall. För snart ett år sedan slogs portarna upp till Västernorrlands enda specialistklinik för barn – inredd och startad av en nybakad tandsköterska. När Ylva Neuman, 41, avslutade sina studier till tandsköterska var hon inne på att jobba med käkkirurgi. Då anade hon inte att hon skulle bli den som ensam skulle lägga grunden till Specialistkliniken för pedodonti, två månader efter examen. Att hon i botten var barnskötare gjorde henne välbekant med patientgruppen, men att som oerfaren tandsköterska dra i gång det stora projektet var en utmaning. – Eftersom allt skulle byggas från grunden var det lite organisation att styra runt i. Kanske blev jag vald därför att jag hade 15 års erfarenhet av att vara egen företagare. Jag vet vad det innebär att hålla i alla trådar själv. En annan fördel kan ha varit att jag var just nyutexaminerad och inte hade några förutfattade meningar.

Pedodontikliniken är den sista instansen innan Sjukhustandvården/Oral medicin vid sjukhuset tar över. Många av patienterna har funktionsnedsättningar eller svåra sjukdomar som kräver ett speciellt omhändertagande. För ett barn med Downs syndrom kan själva undersökningen ta någon minut, men sedan behöver tandläkaren samtalstid med föräldrarna. Då finns ett lekrum på kliniken med leksaker som Ylva Neuman tagit med hemifrån. När det blev dags för patientbehandlingar kom nästa utmaning för tandsköterskan. Många av behandlingsmomenten som assisterande till en duktig specialisttandläkare var som att ge sig ut på djupt vatten för Ylva Neuman, helt ny i yrket. Jobbet med svårt sjuka barn kan dessutom vara tungt, när hon möter barn där cancerbehandlingen inte fungerar eller där en muskelsjukdom gör att utvecklingen går åt fel håll. – Jag tyckte det var fruktansvärt jobbigt i början. Men ju längre jag har jobbat desto mer har jag lärt mig att hantera de situationerna och känslan av hopplöshet.

’’

Man ska våga tro på att man kan. Tar man bara en sak i taget så brukar det gå bra.

Omgiven av Nicke Nyfiken, ballonger och barns osannolika historier att skratta åt... Jobbet som tandsköterska blev inte som Ylva Neuman hade planerat – och det är hon glad för idag.

Första dagen på jobbet kom Ylva Neuman till tomma lokaler. Det enda som fanns på plats var behandlingsstolarna i de två behandlingsrummen. Resten skulle hon fixa. Välja tavlor och färgsätta samtidigt som hon skulle köpa in instrument, göra planen för steriliseringsrutiner och kalla patienter. Två månader senare skulle tandläkaren Theres Poulsen vara på plats. – Jag hade tur som hade specialistkliniken för ortodonti vägg i vägg. Av dem fick jag mycket hjälp med att förstå vilka mallar som gäller inom landstinget, till exempel att alla inköp måste göras via upphandling. Man får inte vara rädd för att be om hjälp från dem med lång erfarenhet. Ylva Neuman summerar det gångna året med många nya landvinningar. Hon skrattar åt minnen då saker gick fel i starten, som att hon inte förstod att alla utskick hon gjorde skulle ha landstingets logga och formuleras av en chef. Eller att hon beställde fel instrument. – Men inga stora misstag skedde och man lär sig hela tiden, konstaterar hon. 10

Tandvårdsrädda patienter måste bemötas med ett speciellt arbetssätt. En femåring som bestämt sig för att inte öppna munnen är inte lika lätt att övertala som en vuxen med tandvårdsrädsla. – Vissa dagar kan det vara påfrestande. Men för det mesta finns det så mycket glädje i det här jobbet. Ingen dag är den andra lik och vi får höra så många roliga kommentarer. Pedodontikliniken har just utökats med en till tandsköterska. En tandhygienist kommer också att finnas i framtiden. Ylva Neuman hoppas att hon ska kunna jobba mer självständigt och ta fler behandlingar framöver. Förutom att assistera tandläkaren läggs mycket jobb på administration och att ansvara för sterilen. Det blev inte käkkirurgi för Ylva, men det är inget hon ångrar. Hon trivs jättebra och är glad att hon sökte jobbet trots sin korta erfarenhet. – Man ska våga tro på att man kan. Tar man bara en sak i taget så brukar det gå bra.

tandsköterskan • www.svetf.se

TEXT Petra Westlin Foto Svanthe Harström


Ylva Neuman Ålder: 41 Familj: Sambo, en 13-årig son samt två vuxna bonusbarn. Bor: Njurunda, utanför Sundsvall. Arbetsplats: Pedodontikliniken i Sundsvall. Bästa patientgruppen:

Barn med Downs syndrom.

tandsköterskan • www.svetf.se

11


XER160_jan2014

FRÄSCHA PRODUKTER MOT EN TORR MUN GODA SMAKER rabarber/jordgubb

jordgubb/mint

Xero-seriens produkter mot torr mun finns som hårda sugtabletter, sköljvätska, spray och gel. Produkterna stimulerar saliven, återfuktar och ger en behaglig känsla. Alla produkter innehåller även fluor. Tanken är att det ska finnas produker för individuella lösningar till dygnets alla timmar, t.ex. Xerodrops på dagen och Xerogel under natten. Produkterna har utvecklats i samarbete med skandinavisk tandvård. Xero-serien finns på många apotek och tandvårdskliniker. Rekommendera gärna Xero nästa gång.

Läs mer om Xero-serien på www.xeroserien.se

ÖKAR SALIVPRODUKTIONEN ÅTERFUKTAR

GER STARKA TÄNDER

dry mouth relief by


100 000 Mindre karies med probiotiska bakterier Tidigt tillskott på probiotiska bakterier kan minska risken för karies hos barn. Det visar en ny studie från Linköpings universitet, Hälsohögskolan i Jönköping och Odontologiska institutionen i Jönköping. Cirka 100 barn deltog i studien. Drygt hälften av dem fick en daglig dos av mjölksyrabakterier under sitt första levnadsår. Deras mödrar hade dessutom fått samma dos fyra veckor före beräknad förlossning. När barnen fyllt nio år undersöktes de, och man kunde då konstatera att 82 procent av barnen som fått probiotika var kariesfria, jämfört med 58 procent i kontrollgruppen.

Så många hade tecknat frisktandvård i Folktandvården Skåne strax före jul.

Gratis tandvård stöter på patrull Västra Götaland går längst i landet genom att erbjuda gratis tandvård för unga till och med det kalenderår då de fyller 24 år. Nu har Försäkringskassans regler krånglat till det hela: kassan betalar inte ut pengar ur tandvårdsstödet för specialisttandvård som nått högkostnadsskyddet. – Vi trodde att vi var överens om att tandläkare som utförde specialisttandvård kunde få ersättning från Försäkringskassan även om det var regionen, inte patienten, som betalade patientens tandvårdskostnad, säger Ann-Marie Olhede, tandvårdschef, till Falköpings Tidning. Västra Götalandsregionen har förlorat i förvaltningsrätten, men går nu vidare för att få prövning i högre instans.


Tema/Yrkeskonferensen

konferens med mersmak Svenska Tandsköterskeförbundets yrkeskonferens bjöd på oväntat tvära kast mellan skratt och gråt. Äventyraren Mårdfeldt och psykiatrikern Malmström fick skrattårarna att rulla, medan avslutande föreläsaren Jessica Falk lockade fram helt andra känsloyttringar med sin berättelse om tsunamin. Däremellan rymdes kunskap, klokskap och insikter. Och dentalutställning, återseenden och festyra. 14

tandsköterskan • www.svetf.se


”Ett stort tack till er, för att ni är här och för att ni är med i förbundet. Utan er blir det inga konferenser” Lisbeth Börjesson, konferencier

S

TF:s förbundsordförande Susanne Nordberg

invigningstalade: – Förra året blev lite av en nystart för förbundet. Det var då vi hade vår första yrkeskonferens i den nya formen. Det var också då vi utsåg Årets Tandsköterska för första gången, sade hon. Årets Tandsköterska skulle komma att avslöjas under kvällens middag, av ingen mindre än Hollywoodfrun Maria Montazami via videohälsning. Men innan dess återstod många timmar av föreläsningar.

Patologen Ingvar Jarlsfelt inledde med att berätta exakt hur ett vävnadsprov tas om hand, från provtagning till provsvar. Anders Hallinder, kemist, varnade för amalgamet som fortfarande finns kvar i munnar och på kliniker. Mycket uppskattade föreläsaren och professorn Björn Klinge berättade om kopplingarna mellan dental hälsa och allmänhälsa. – Det finns kopplingar mellan dålig munhälsa och hjärt-/kärlsjukdom, förtida födsel, reumatoid artrit, lungsjukdom, cancer, diabetes, demens och stroke, sade han och förklarade sedan skillnaden mellan samband och orsakssamband. På kvällen underhöll förra årets uppskattade duo 2njoy. Årets Tandsköterska, Anita Sjulander Wennerberg, hälsades med jubel. Och självklart dansades det mellan borden även denna kväll! Fredagen inleddes av tandhygienisten Magdalena Blomqvist som talade om tandblekning. Tandteknikern Torbjörn Åkesson erbjöd en checklista för bättre avtryckstagning. Käkkirurgerna Leif Lysell och Sten Sahlholm gav sina bästa tips för en lyckad operation. Mellan föreläsningarna minglades det friskt bland de många utställarna. Svenska Tandsköterskeförbundet kan nu summera ännu en lyckad yrkeskonferens. Du som mot förmodan missade årets tilldragelse kan läsa mer på nästföljande sidor. TEXT Mia Malmström Foto Petra Westlin

15


’’

TEMA/Yrkeskonferensen

Tack vare sitt intensiva arbete med miljöfrågor är hennes arbetsplats nu ISO-certifierad. Genom det inspirerande arbetsresultatet hon uppnått som miljöansvarig är hon en föredömlig tandsköterska att representera sin yrkeskår och dess framtid. Juryns Motivering

Grattis, Anita, du är bäst! – Det är jätteroligt att få ett erkännande. Jag har alltid gillat mitt jobb! Orden kommer från Årets Tandsköterska Anita Sjulander Wennerberg, som trodde att kollegan skulle få utmärkelsen.

D

en som väntar på något gott…. fick i år vänta lite extra. Avslöjandet om vem som blivit Årets Tandsköterska flyttades till kvällen under STF:s yrkeskonferens för att möjliggöra att utdelaren, landstingsrådet Gustav Hemming, skulle kunna medverka. – Jag har tidigare under fyra år ansvarat för tandvården, och det var väldigt roligt. Tandsköterskan är mycket viktig i tandvårdsteamet, sade han. Men det var inte han som fick göra det stora avslöjandet. Det fick istället Hollywoodfrun Maria Montazami, som hade spelat in en videohälsning tillsammans med sin hund.

”Jag har jobbat på och ställt upp, och det har alltid varit roligt att gå till jobbet. Jag har arbetat mycket med miljöfrågorna men också haft stor omsorg om patienterna” Kollegorna om Anita ”Hon är bäst!” ”Har alltid patienterna i fokus.” ”Ställer alltid upp för alla.” ”Vi har nominerat henne för den stora erfarenheten.” ”Hon är en mentor!” ”Hon är lugn och sansad, allvarlig men glad.” 16

tandsköterskan • www.svetf.se

Anita Sjulander Wennerberg, som till vardags finns på Distriktstandvården Kallhäll i Stockholm, var efter ceremonin glad – men inte helt överraskad. – De lurade hit mig och sa att min kollega Gunilla skulle bli Årets Tandsköterska. Men sedan såg jag mitt namn bland de nominerade. Då började jag fundera… – Det är klart att det känns jätteroligt. Jag har jobbat på och ställt upp, och det har alltid varit roligt att gå till jobbet. Jag har arbetat mycket med miljöfrågorna men också haft stor omsorg om patienterna, säger hon. Priset Årets Tandsköterska är instiftat av Svenska Tandsköterskeförbundet och ApoEx i samarbete, och delades ut för andra gången. På plats fanns också förra årets prismottagare Ann-Britt Hansson, som kunde vittna om hur utmärkelsen gett ringar på vattnet som varat hela året. I år hade runt 100 nomineringar inkommit. – Kriterierna för nomineringen har varit att personen i fråga ska göra dagen lite roligare, lite bättre eller lite enklare. Syftet med priset är att lyfta fram tandsköterskorna och uppmärksamma allt de gör. Årets Tandsköterska blir också en representant, förklarade Susanne Nordberg, förbundsordförande i STF. – Glöm inte bort att tänka på er själva och applådera er insats, era kollegor och varandra, sade Joakim Isaacsson, marknadschef på ApoEx. Priset – förutom äran, blommor och ett fint diplom – blev i år en spa-weekend på Trosa Stadshotell med fyrarätters middag och vinpaket, samt konsultation av arbetsmiljöexperten och ergonomen Birgitta Hård af Segerstad. Text Mia Malmstedt Foto Alexandre de loës


Två hjälpmedel för dig som vill lära med om behandling vid trauma: Webbplatsen Dentaltraumaguide.org samt appen Dental Trauma – Tandskadeappen

i

V I M L E T

”Skillnaden mellan en spänd, nervös tandläkare och en avslappnad kan vara en duktig tandsköterska.”

Tjejduon 2njoy underhöll under middagen med massor av kända låtar, spex och dans. Och tandsköterskorna svarade!

Leif Lysell, käkkirurg och docent, om operationssituationen

Björn Klinge, Sveriges främsta expert på kopplingen mellan parodontit och allmänhälsa, överraskade med sin humoristiska föreläsning.

Lisbeth Börjesson och Hans Sandberg var konferencierer och guidade deltagarna genom föreläsningsprogrammet.

Utställarförteckningen var full långt innan konferensen. Tandsköterskorna tog tillfället i akt att diskutera produkter, göra inköp och inhämta information.

En glad styrelse! Från vänster Erja Anttonen, Karin Udén, Lena Carlsson, Marie Udén, Mona-Lill Hulander, Susanne Nordberg och Katarina Haupt. Foto Petra Westlin och Mia Malmstedt

tandsköterskan • www.svetf.se

17


TEMA/Yrkeskonferensen

Sett & hört

”Detta är livet. Det pågår nu. Det är ingen repetition”

under Svenska Tandsköterskeförbundets yrkeskonferens

Foto Petra Westlin

Äventyrarens råd: Se dina problem som arbetsbördor Äventyraren Niclas Mårdfeldt drog ner skrattsalvor med dråpliga berättelser om sin roddtur från Teneriffa till Barbados – en helvetesfärd som slutade med att både han och medroddaren var nära att dö av vätskebrist. Sensmoralen var: • Se dina problem som arbetsbördor: hur löser vi det här? Låt inte problemen bryta ner dig. • Den som gör aktiva handlingar sätter agendan. Det är mer sannolikt att du exempelvis höjer din lön om du börjar med att be om löneförhandling! • Gör dig själv och andra glada. Då blir allting lättare. • Klarhet och tydlighet är grunden för all effektivitet. Prioritera bland dina arbetsuppgifter. • Fokusera på det positiva. • Lägg ner kraft på det du kan förändra. • Undersök hur andra har gjort för att nå sina mål – uppfinn inte hjulet om och om igen. 18

”Ni är viktigast i tandvården. Känner ni det?”

Clas Malmström,

Björn Klinge,

psykiatriker

professor i parodontologi

Värk är inte ett nödvändigt ont

V

ärkande nackar, slitna ryggar och smärtande handleder är vanligt inom tandvården. Studier visar att långt mer än hälften av personalen uppger att de har problem med arbetsrelaterad värk. Men det finns metoder att använda sig av i behandlingsrummet, både för att förebygga och för att lindra när besvären redan finns. Ergonomen och sjukgymnasten Birgitta Hård af Segerstad har träffat många tandsköterskor i sitt arbete. Ett personligt möte med henne är priset till Årets Tandsköterska. – Riskerna för nackbesvär är kopplat till hur mycket muntid man har, förklarar Birgitta Hård af Segerstad. – Det behövs bara en liten lutning i nacken under en längre tid för att man ska få ont. Därför är det viktigt att tänka på att patienten kan vrida på huvudet för att möjliggöra insyn. Man får instruera patienten

och erbjuda extra nackstöd. Och man kanske inte behöver kolla hela tiden att sugen ligger rätt i munnen. Att tandsköterskor generellt har många olika arbetsuppgifter ser Birgitta Hård af Segerstad som positivt. Statisk belastning är en av de största farorna för kroppen. Det som händer i musklerna är att det bildas mjölksyra som på sikt orsakar värk. Drabbas man av arbetsrelaterad smärta är det viktigt att försöka spåra fällorna. Har jag en dålig arbetsställning? Håller jag för hårt i verktygen? – Att ta kort på sin arbetsställning och få den analyserad är ett bra sätt att bli kroppsmedveten och påminna sig om vilka kroppsställningar man ska undvika. För att minska värken är mikropauser och motsatsrörelser bra. Jobbar man mycket framåt behöver man göra tvärtemot emellanåt.

Det finns metoder att använda sig av i behandlingsrummet, både för att förebygga och för att lindra besvär.

TEXT och Foto Petra Westlin

Så förebygger du värk

Så minskar du värk

• Jobba i raka banor. Vrid hela kroppen istället för bara huvudet så att navel, bröstben och näsa alltid är i en rak linje. • Variera så mycket som möjligt mellan stående och sittande arbetsställning. • Ha huvudet i upprätt ställning så ofta det går. • Se till att ha understöd, till exempel att lägga handloven mot patienten istället för att ha handen i luften. Ger också patienten en känsla av trygghet. • Växla mellan höger och vänster fot vid pedalarbete. Då slipper du värk som går upp i ryggen.

• Gör övningar som främjar blodgenomströmningen återkommande under arbetsdagen. Rulla axlarna, sträck, töj. • Ta dig tid till att ta ett bra grepp kring verktyget. Det ska kännas skönt och vara så nära handledens och fingrarnas viloläge som möjligt. • Se till att ha en bra, anpassad arbetsstol med fungerande hjul, och instrument med tjocka grepp. • Arbeta med armbågen nära bålen. • Lyssna på kroppen och ta varningssignaler på allvar.

tandsköterskan • www.svetf.se


tandskรถterskan โ€ข www.svetf.se

19


TEMA/Yrkeskonferensen

Sett & hört

under Svenska Tandsköterskeförbundets konferens

”Oerhört spännande att lära sig mer om hur en patolog jobbar.”

”Jag skrattade så jag grät. Vilken berättarteknik!”

Om föredraget av Ingvar Jarlsfelt,

Om psykiatrikern

patolog från Jönköping

Clas Malmström

positiv påverkan vägen till välmående

S

venskarna är världsbäst på preventivt arbete. Vi identifierar i snitt 112 risker om dagen – och undviker dem. Ändå är vi mest sjukskrivna. Hur hänger det ihop? Psykiatrikern Clas Malmström talade om positiv och negativ stress under STF:s yrkeskonferens, samt om skillnaden mellan att vara frisk och o-sjuk. Med sitt uppskattade föredrag drog han ner mängder med skratt men lockade också till eftertanke. – Är det någon här inne som är frisk? Hur vet du det? Är du säker på att du inte är inbillningsfrisk? inledde han, och förklarade: – Att man inte känner sig sjuk kan inte vara tillräckligt för att säga att man är frisk. Du kan känna dig frisk, glad och pigg även om du har ett antal handikapp. Omvänt kan du också känna dig sjuk utan att något egentligen är fel, menade Malmström. – De flesta av oss befinner oss i ett gränsland, vi är friska men känner oss samtidigt ofriska. Om någon frågar hur vi mår svarar vi ”det är väl sådär” eller ”det kunde varit bättre”. Vi befinner

20

oss i gnisselzonen, och får gnisselsymtom som huvudvärk, nackvärk eller ont i magen. För att må riktigt bra måste man hela tiden påminna sig om att det är detta man vill. Det är uppförsbacke till välmåendet, förklarade Malmström. För att nå dit måste vi utsätta oss för tillräckligt mycket positiv påverkan – precis som vi behöver bli smittade för att till exempel få en förkylning. Kropp och själ måste helt enkelt få det de behöver för att vi ska lämna gnisselzonen och må helt bra. Egentligen är det precis så enkelt som det låter. Men det är oerhört lätt att bli sittande i soffan, när man vet att man egentligen borde ta en promenad. – Ingen annan kan göra läxan åt mig. Om jag äter en hälsosam lunch åt min patient så mår han ju inte bättre för det. En vanlig orsak till ofriskhet är för mycket stress. Men stressen är inte det som gör oss ofriska, eller sjuka; det är bristen på återhämttandsköterskan • www.svetf.se

ning. Om vi bara ser till att få vila så klarar vi mycket mer än vi tror. – Befinner vi oss i stress försöker vår kropp hjälpa till genom att nedprioritera våra egna behov, utan att vi ens märker det. Det gör inget, om det pågår en stund. Men om det sker sex-sju timmar om dagen flera dagar i sträck börjar vi halka. Läkarkåren har svårt att hantera den här typen av problem, enligt Clas Malmström. Patienten, som lider av exempelvis huvudvärk eller tryck över bröstet, går till doktorn och förväntar sig behandling. Läkaren hittar inget fysiskt fel men vill gärna hjälpa och skriver kanske ut exempelvis en sömnmedicin – trots att det enda rätta rådet hade varit: ta hand om dig själv bättre. – Vi har aldrig haft bättre förutsättningar än nu för att må bra. Men vi måste välja att göra det. Till och med under vidriga omständigheter går det faktiskt att må bra, sade Clas Malmström. – Livet är kort. Det är lika bra att inse att det pågår just nu. Vi slarvar bort tiden om vi gör fel. Text Mia Malmstedt


FULL BELÄGGNING PÅ MOTTAGNINGEN? m Ta hand o a rn te patien nd a h i v r – så ta . n om reste

Stena Tandvård – en helhetslösning för avfallshantering. Genom oss kan allt farligt-, risk-, och konventionellt avfall tas omhand av en enda leverantör. Vi ökar effektiviteten i er avfallshantering.

Vårt system sänker kostnader, frigör resurser, förbättrar arbetsmiljön och hjälper er i miljöarbetet. Stena Tandvård är en del av Stena Recycling AB.

Kontakta oss på 010-445 85 60, dental@stenarecycling.se, www.stenarecycling.se

– Plandentdivisionens eget varumärke

i familjen Tillökning na prov! Begär gär

Bra produkter till bra pris! Kundservice 08 676 54 10 | www.plandent.se

tandsköterskan • www.svetf.se

21


TEMA/Yrkeskonferensen

Sett & hört

”Det är lite äckligt det här med avfall, så jag visar inte mer bilder på det.” Anders Hallinder från Sweden Recycling

under Svenska Tandsköterskeförbundets konferens

efter att ha visat ett foto på en hink extraherade tänder

Tips större problem än vad många tror

M

iljömedveten ökar, hos allmänheten i stort och även hos tandvårdsklinikerna. Men det innebär inte alltid att vi satsar på rätt åtgärder för att minska miljöriskerna. Anders Hallinder, kemist på Sweden Recycling, anser att amalgam fortfarande är ett betydligt större problem än vi kanske velat tro. – Om man sysslar med miljöcertifieringar har man ofta en uppfattning om vad som bör åtgärdas på kliniken. Men ofta stämmer det dessvärre inte med min uppfattning. Amalgamet är fortfarande den allra viktigast frågan, menar han. – Rätt mycket släpps fortfarande ut. Även om vi slutat laga med amalgam finns det ju kvar hos befolkningen. Beräkningar visar att vi kommer att ha två ton amalgam kvar i tänderna bara i Stockholm år 2020.

rogram per liter är det läge att se över rutinerna för desinfektion och skötsel av sugsystem och avskiljare. – Den vanligaste anledningen till för höga värden är dåliga rutiner. Brist på desinfektion ger bakterieväxt i sugsystemet och det orsakar driftstörningar i amalgamavskiljaren. Amalgamet fastnar helt enkelt i bakterieväxten och blir svår att skilja ut, förklarar Anders Hallinder. – Ta en titt i sugrummet. Där står ofta gamla grejer, som kanske är i dåligt skick. Det är inte ovanligt att man bygger om och byter behandlingsstolar, men låter samma gamla sugsystem och avskiljare vara kvar. Sätter man in nya stolar, som ger mer vatten, är det lämpligt att låta spola ur systemet först.

”Beräkningar visar att vi kommer att ha två ton amalgam kvar i tänderna bara i Stockholm år 2020.”

Upp mot 20 procent av klinikerna släpper ut höga halter kvicksilver; över 2000 mikrogram per liter vatten. Fler prover bör då tas för att utreda. Ligger kliniken på mellan 1000 och 2000 mik-

Men varför blir amalgamet farligt när det lämnar kliniken? Det är ju inte farligt så länge det sitter i munnen? Svaret är enkelt: – När amalgamet blir extremt finfördelat börjar det lösa ut kvicksilver. Det sprids ut i vår natur och ligger och läcker successivt, förklarar Anders Hallinder. Text Mia Malmstedt foto Petra Westlin

Så kan du minska utsläppen • Kontrollera amalgamavskiljare och sugsystem en gång i veckan. Lyssna, lukta, titta i sugrummet. • Säkerställ goda rutiner och använd effektivt desinfektionsmedel varje dag. • Anpassa antalet amalgamavskiljare till antalet stolar: kliniken bör ha en avskiljare per fyra-fem stolar. Har man fyra tandläkare per avskiljare bör den bytas var sjätte månad. Har man två tandläkare per avskiljare räcker det att byta en gång per år. • Tänk på att nya stolar, med kraftigare vattenström, kan ge problem då sedimenterat amalgam kan lossna ur rören och orsaka överbelastning eller stopp i amalgamavskiljaren. • Fundera över om du bör ha en diskbänksavskiljare. Om du har det, använd denna diskbänk endast till att rengöra amalgamkontaminerade instrument. • Kontrollera klinikens vattenvärden med avseende på kvicksilver och bakterier minst en gång per år.

Amalgam och kvicksilver • Amalgam är en legering som består av kvicksilver samt en annan metall som silver, tenn, koppar eller zink. Kvicksilvret reagerar med metallerna och bildar en legering som hårdnar under kristallisation. • Kvicksilver är ett flyktigt, metalliskt grundämne med den kemiska formeln Hg. Ämnet är flytande i rumstemperatur, fast under -40 grader celsius och förvandlas till gas vid temperaturer över cirka +100 grader. • Kvicksilver är ett starkt gift och kan orsaka skador på bland annat centrala nervsystemet och njurarna. Det är även giftigt för djur och miljö redan i låga doser. Sedan 1 juni 2009 har Sverige därför ett förbud mot kvicksilver, med några få undantag som exempelvis lågenergilampor. • Människor får i sig kvicksilver genom att äta fisk. Därför avråds gravida från att äta för mycket insjöfisk. Dock anses nyttan med att äta fisk överskrida riskerna för de allra flesta människor. • Utsläppen av kvicksilver har minskat men anses fortfarande vara för höga.

 

22

tandsköterskan • www.svetf.se

Källa: Forskning.se, Naturvårdsverket, Wikipedia


Platsannonser ”Munnen är en del av kroppen, vilket en del har börjat förstå vid det här laget.”

Vi söker nu

Ortodontiassistent

Björn Klinge, professor i parodontologi

till Specialisttandvården i Växjö Kontaktperson är avdelningschef Marie Karlsson eller ämnesansvarig Susanna Lindén Nelson tel 0470-58 88 77. Medflyttarservice – besök www.medak.info Håll koll på våra lediga jobb på apps.facebook.com/landstingetkronoberg

www.ltkronoberg.se

Foto alexander lagerström

.

Bättre avtryck och nöjdare patienter Ibland gör omsorg om patienten att avtrycken inte blir lyckade. Men med enkla åtgärder och bättre efterkontroll blir fler avtryck bra – och fler patienter faktiskt nöjda i långa loppet. Tandteknikern Torbjörn Åkesson besökte STF:s yrkeskonferens för att ge några tips till alla de tandsköterskor som tar avtryck. – Det är ju obehagligt för patienten, och det är säkert anledningen till att det blir fel ibland, sade han.

Önskan att inte orsaka mer obehag än nöden kräver gör att avtryckskeden inte alltid fylls ordentligt, eller att skeden inte sitter inne tillräckligt länge. Det gör också att alltför många avtryck mer eller mindre slits ut. – Det blir inte alltid hundra procent rätt, ibland måste det bara bli bra nog. Men det är skönt att vi kan snacka med varandra om det som går att åtgärda, menade Torbjörn Åkesson. Text Mia Malmstedt

Några av Åkessons tips 1. Släpp in luft genom att sätta fingret i mungipan på patienten. Låt luften sprida sig och rör skaftet lätt från höger till vänster. Då lossnar vacuumsuget och det går att ta ut skeden utan större risk för att alginatet släpper från skeden. 2. Fyll skeden ordentligt. En otillräckligt fylld sked ger ingen rättvisande bild av tänderna. Sätt gärna en remsa kirurgtejp längst bak som en fördämning. Den är eftergivlig men håller fast alginatet. 3. Efterkontrollera alltid avtrycket. Vänd på det och kolla att alginatet inte släppt från skeden. Kolla att avtrycket är skarpt. Syns tandköttskanten?

4. Skär bort onödigt överskott. Allt som sticker ut kan orsaka deformation av avtrycket. 5. Skaffa gott om skedar så att du har något som passar till alla patienter. 6. Ta avtrycket i en helt vertikal rörelse. Vicka inte skeden på plats! 7. Håll avtrycket stadigt och stilla. Och låt det sitta inne lite längre än du egentligen vill. 8. Ja, ett avtryck kan tas på fredagen. Det gör inget att det ligger under helgen. 9. Lägg avtrycket i en väl försluten påse, gärna inslaget i en fuktad pappershandduk.

 Fler tips finns på www.torbjornsteam.se

Landstinget i Östergötland

Tandsköterskor Käkkliniken, Linköping Är du vår nya lagspelare? Vill du arbeta med högspecialiserad vård? Vi söker just nu två tandsköterskor som första hand kommer att arbeta inom käkkirurgi med att assistera vid polikliniska operationer samt narkosoperationer. Vi söker även dig som vill arbeta med käkortopedi. Sista ansökningsdag är den 16 mars 2014.

Läs mer och ansök via www.lio.se/jobb www.lio.se

tandsköterskan • www.svetf.se

23


smått & Gott Produkter och annat för kliniken Har du tips om nya produkter? Kontakta MIa MALMSTEDT, mia.malmstedt@rivista.se

Isolite ger bättre kontroll

Kläder för miljövänner

Unident lanserade

Smila Workwear satsar på miljön genom att vara först i Sverige med att presentera en ny kollektion arbetskläder som är certifierad enligt GOTS. GOTS – Global Organic Textile Standard – är en världsledande standard för textilproduktion med organiska fibrer, där även ekologiska och sociala kriterier inkluderas. Smilas Red Label produceras också till större delen i Europa för att minska miljöpåverkan vid långa transporter.

strax före årsskiftet sitt nya tandisoleringssystem Isolite. Isolite ger total kontroll över den orala miljön genom att hålla patientens mun öppen samt tunga och kind tillbakadragen. På så sätt isoleras två kvadranter samtidigt och det blir lättare att både se och komma åt, samt ha kontroll över vätska och fukt. Munstyckena, som är själva nyckeln till det prisvinnande systemet, finns i olika storlekar för att passa alla.

Brickor som underlättar Directa fanns på plats på STF:s yrkeskonferens och delade ut sin nya bricka PractiPal Mini till tandsköterskorna. Practipal ökar effektiviteten på kliniken genom att öka möjligheten till att ha färdiga uppsättningar av brickor för varje behandlingsåtgärd. Den nya minibrickan har plats för fem instrument och är idealisk som undersökningsbricka, tandhygienistbricka eller till förvaring av reservinstrument, hälsar företaget.

Jobbskor med attityd Bekväma jobbskor behöver inte vara tråkiga. Det lovar Jobi, som i år satsar på modeller i bland annat guld, gult och silver. För tandvården gäller främst tofflor och sportsandaler. Mottot är att man alltid ska må bra i sina jobbskor. Skorna ska funka att jobba i hela dagen men också tilltala ögat. Arbetsskorna representeras främst av Jobis egna modeller, men företaget säljer också skor från exempelvis Birkenstock, Skechers och Arbesko.

24

Andas ut med SB12

Det var då... Handbok för tandsköterskor – Sigfrid Redhe, 1946

Var alltid ärlig och renhårig i ert arbete, och sök alltid att göra ert bästa. Försök att sprida glädje och tillfredsställelse omkring er genom att bevara ett gott humör. Detta underlättar det dagliga slitet och ger arbetsglädje. Det ger ingen arbetsglädje att gå omkring sur och tungsint dag ut och dag in, år ut och år in. Sådant inverkar också på omgivningen. Finnas flera sköterskor, måste ett gott kamratskap emellan dem finnas. Tyvärr förekommer det, att den ena tyranniserar den andra. Det kommer till tårar och scener, och den som blir lidande på dessa dumheter är chefen. Sådant handlingssätt är ovärdigt. En tandläkare behöver i sitt nervpåfrestande arbete ett glatt ansikte bredvid sig.

Visste du att... I äldre tider var tandvärk ett verkligt gissel. De många knepen för att bota den var oftast verkningslösa. Det hjälpte inte att droppa brännvin på tanden eller lägga heta grytlock på den svullna kinden, utan tanden måste i regel dras ut. Smeden kunde för 25 öre befria patienten från värkande tänder. Källa: Vrigstads Hembygdsförening

SB12 utlovar hjälp mot dålig

andedräkt. Många patienter oroar sig för dålig andedräkt, och för vissa är halitosis ett reellt problem. SB12 verkar neutraliserande i upp till 12 timmar och innehåller dessutom flour.

tandsköterskan • www.svetf.se

Du är väl medlem i STF?


Actavis AB, 112 89 Stockholm www.fluxfluor.se FLU157_jan2014

FluX KlorHeXIdIN – KlorHeXIdIN oCH Fluor I ett

0,12% CHX 0,2% NaF 0% alkohol Inga färgämnen

En färsk undersökning visar att 94% föredrar Flux Klorhexidin framför marknadsledaren* vad det gäller helhetsbedömning**. Dessutom visar undersökningen att Flux Klorhexidin ger mindre missfärgningar och smakar bättre. Flux Klorhexidin innehåller 0,12% CHX och 0,2% NaF och har en fräsch smak av Coolmint. Produkten är helt utan alkohol och färgämnen. Den praktiska doseringspumpen ger en perfekt dosering varje gång. Dosering: Vuxna och barn över 12 år: 10 ml två gånger per dag under behandlingsperioden eller efter tandläkare/tandhygienists rekommendation. Läs gärna mer om produkten och om övriga medlemmar i Fluxfamiljen på www.fluxfluor.se *IMS 2013 **Avdelningen för cariologi, Göteborgs universitet 2013

Le, andas och njut. Starkare än igår.


så kan du undvika kroniska hudbesvär

Anders Boman, hudtoxikolog vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet i Stockholm, framhåller några viktiga åtgärder: Smörj händerna ofta. Använd handsprit istället för tvål och vatten. Och sök läkarvård på en gång när huden börjar klia och det inte hjälper att smörja med mjukgörare! Att byta handskar ofta ser Anders Boman som oerhört viktigt, eftersom de tunna handskar som används ger ett otillräckligt skydd. – De är helt enkelt för tunna och akrylater går igenom på bara några minuter. Man kan förstärka skyddet något med dubbla handskar, men det räcker inte för en hel patientbehandling. Det är viktigt att man aldrig känner sig säker när man hanterar den här typen av kemikalier. Handskarna i sig kan också vara en orsak till klåda, rodnader och svullnader på händerna. Långa arbetspass i handskar ger ofta hudirritation och gummihandskar bär på tillverkningskemikalier som kan orsaka allergiskt kontakteksem.

Har eksem uppstått är det viktigt att snabbt komma i kontakt med läkare för att problemet inte ska bli kroniskt. Det går inte att se skillnaderna mellan irritationseksem och allergiskt kontakteksem. Därför måste man beskriva sin arbetsmiljö och förklara vad man exponeras för. Även ett lapptest på ryggen, så kallat epikutantest, kan bli aktuellt för att utesluta kontaktallergi. Då testas du för ämnen som är aktuella på din arbetsplats för att se om huden reagerar. Läkarbesöket kan avgöra om det är en viss allergen du inte tål eller om det är någonting i arbetssituationen som behöver ändras för att du ska bli av med dina besvär. När det kommer till exponeringen för dentala plaster ser Anders Boman en positiv utveckling i själva arbetsmiljön. – Tidigare var det mycket manuell, fingernära hantering av akrylater. Man fyllde dappenkärl, höll i kronor och droppade på. Det där har man kommit ifrån. Nu är mycket av akrylatet mer distanserat från händerna och appliceras med verktyg direkt i munnen istället för att föras över med mikrotops. Det är en teknisk förändring. TEXT Petra Westlin foto Thinkstock

Akut eksem: Akut eksem kännetecknas av rodnad, svullnad, blåsor och stark klåda. Kroniskt eksem: Symtomen på kroniskt eksem är fjällande och tjock hud som stramar och spricker. Allergisk reaktion: Om din hudåkomma eller ditt eksem beror på en allergisk reaktion uppstår besvären när du utsätts för ett visst ämne. Det kan vara till exempel kemikalier som finns i handskar, handkrämer eller de akrylater du hanterar i jobbet. Irritationseksem: Eksemet uppstår inte på grund av någon allergi, utan beror på att hudens skydd har nötts ut, till exempel av att du tvättar händerna ofta eller använder starka rengöringsmedel.

Så vårdar du dina händer Tänk på att smörja händerna efter varje handtvätt. Om man föredrar en tunnflytande lotion eller en fet kräm är ofta en smaksak. Produkten ska vara oparfymerad. Var noga med att vårda dina händer även på fritiden. Använd handskar när det är kallt ute och när du diskar. Foto Alexander lagergren

Handtvätt många gånger om dagen, kontakt med dentala plaster och långa pass i skyddshandskar är ofrånkomligt för de flesta som jobbar inom tandvården. Ofta framkallar vårdhygieniska rutiner hudirritation, eksem och allergiska reaktioner hos personalen. För att undvika att hudbesvär blir ett stort och allvarligt problem finns en hel del att tänka på.

Olika typer av hudbesvär

Val av handskar Det finns svetsade plasthandskar av polyvinylacetat, som är laminerade på in- och utsida med polyeten och skyddar mot akrylater. Nackdelen är att de blir stela och är opassande för finmotoriskt arbete. Engångshandskar av PVC, nitril, plastlaminat eller vinyl är annars att föredra. Naturgummi kan användas om du har bomullshandskar eller plasthandskar under för att undvika latex- och kontaktallergi. Undvik tvålrester eller rester av handkräm under handsken, då det kan ge hudirritation eller allergi.

Sök hjälp

26

tandsköterskan • www.svetf.se

För att undvika att hudbesvären blir kroniska är det viktigt att uppsöka läkare när de första symtomen uppstår. Vänd dig till företagshälsovården eller vårdcentralen. Har du svåra besvär kan en remiss till en hudspecialist vara nödvändig.


Foto Håkan Linger

Johannas

BLOGG Utdrag ur tandskoterskan.net Johanna Brunnsby är medlem i STF, men bloggen är hennes egen och det är hennes egna åsikter som framförs.

Skitsnack på jobbet en känslig fråga

N

är ska vi lära oss att våga dunka rygg, istället för att fega ur och viska bakom den? Jag har inte bevistat en enda arbetsplats där det inte förekommit skitsnack. Alltså nedsättande ord om en person som inte är närvarande. Ord som vi aldrig hade uttalat direkt till den anklagade, och anklagade är vi allihop. För att vara sena, fula, malliga, snygga, haltande, skalliga, petnoga, populära och helt enkelt väldigt fel. Visst behöver vi få gnälla över chefen sinsemellan, det är inte det jag menar, utan det där infekterande och nedsvärtande som aldrig har något gott med sig. Sådant vi oroar oss över att andra säger om oss, och som vi redan säger om dem. Nu vet ni vad jag snackar om!

Jag tror inte att någon är oskyldig, inte jag heller. Oftast sker det omedvetet och tanklöst. Jag vaknade upp när jag fick bevittna hur en arbetskompis på ett skoningslöst sätt mobbades av så gott som samtliga kollegor. Hon hade ingen aning om vad som sades bakom hennes rygg. Alla elaka kommentarer saknade grund, hon var en av dem som hade högst arbetsmoral, alltid var trevlig och gjorde sitt bästa. Jag antar att det var därför. Några arbetskamrater stod och pratade i korridoren, jag var ny och främmande. Passivt stod jag och lyssnade på deras samtal om någon som inte var där. Denna någon var en kollega som nu blev omtalad som både det ena och det andra. Att stå där och lyssna på ett samtal om hur dålig någon var, som inte

tandsköterskan • www.svetf.se

var där och kunde försvara sig, gav mig en stark olustkänsla. För det första vill jag gärna bilda mig en alldeles egen uppfattning om nya människor och för det andra, vad skulle de säga om mig när jag inte var närvarande? För min del sade samtalet mycket mer om dem jag hade framför mig än om den det talades om. Hur och om skitsnack förekommer på våra arbetsplatser är en känslig fråga att ta upp, men jag tror det är väldigt viktigt att vi vågar vädra den då och då. Varför är det så lätt att släppa iväg några nedsättande ord i skymundan, och mycket svårare att erbjuda sin hand och ett lyssnande öra till personen de berör? Vi människor är konstiga, somliga påstår att vi är flockdjur. Men vi älskar att jaga och slå ner de egna inom flocken.

27


Stickning i väntrummet gör patienterna lugna

I

väntrummet står en vit korg med garner och en använde jag till min mamma, berättar hon medan hon plockar. påbörjad stickning. En randig halsduk mäter redan 1,5 I mötet med de tandvårdsrädda är det lugn och ro som gäller, meter. Halsduken är själva definitionen av terapiarbete: och ett varmt välkomnande. Här inbjuds patienterna att sticka för att lugna tand– Jag har ingen specialistutbildning för att ta hand om tandvårdsrädda nerver. vårdsrädsla, vi ger inte lustgas eller arbetar på annat sätt inriktat Tandsköterskan Inger Hidfors och tandläkaren Pi Lundmark, mot de rädda patienterna. Men jag tror på allmän medmänskligsom jobbar tillsammans på den lilla kliniken i Mölndal utanför het, säger Pi Lundmark. Göteborg, stickar själva. De började prata garner och stickning – Ja, och vi avsätter extra tid så att ingen behöver känna sig med en av patienterna. Plötsligt föddes idén om en stickkorg i stressad. Var och en är unik, man måste bemöta olika människor väntrummet. på olika sätt, säger Inger Hid– Vi har många tandvårdsrädfors, som jobbat som underda patienter, det har bara blivit sköterska i många år innan hon så med åren. Att sitta och sticka blev tandsköterska, och har en stund innan man kommer in i lång erfarenhet av omhänderbehandlingsrummet kan vara ett tagande. sätt att lugna ner sig, tror Inger Hidfors. Den första halsduken blev Och patienterna har reagerat färdig i höstas. Kliniken skänkte väldigt positivt. De vill knappt den till Musikhjälpen där den gå hem, utan sätter sig gärna en auktionerades ut för 500 kronor. stund även efter behandlingen. – Jag satte upp en lapp på En gång hittade de en kvinna korgen där det stod att vi skulle stickandes i väntrummet – och skänka halsduken, då tyckte hon var inte ens patient! patienterna att det var ännu ro– Hon hade hört av en vän om ligare – att vara del i ett projekt stickningen och bara gått in och som skulle skänkas till välgörensatt sig, berättar Inger Hidfors. het, berättar Inger Hidfors. – En annan gång hade vi en Vad som ska göras med nästa sjuårig patient som gärna ville färdiga stickning är inte klart. Inger Hidfors och Pi Lundmarks stickkorg i väntrummet har blivit sticka en stund, han hade just Kanske blir det en orm som kan populär, och då inte bara hos patienterna. lärt sig i slöjden. ligga i leksakslådan. Kliniken tar emot många familjer. Och de som inte kan sticka då? Kanske blir det en virknål Faktiskt har det funkat så bra att de gärna vill dela med sig av framöver, men inget annat. idén. En patient som är barnmorska tog med sig konceptet till – Några karlar har undrat vad de ska göra, de som inte brukar jobbet, där mammorna nu ska få virka babyfiltar. handarbeta. Ska de ha en snickarbänk här? Nänä, det blir det inte, Pi Lundmark nystar upp garnet, lägger till rätta och ordnar. skrattar Inger Hidfors. Mycket av materialet kommer hemifrån: TEXT Mia Malmstedt Foto Niklas Maupoix – Det här garnet gjorde jag en tröja av till min man, det här

’’

”En gång hittade vi en kvinna stickandes i väntrummet och hon var inte ens patient!”

28

tandsköterskan • www.svetf.se


tandskรถterskan โ€ข www.svetf.se

29


NYTT FRÅN STF

Den 14 februari flyttade Svenska Tandsköterskeförbundets expedition från Handen till Sundsvall. Ny adress är Affärsgatan 6, 862 31 Kvissleby. Nytt telefonnummer: 060-56 06 12. Marie Udén, som jobbar på expeditionen, flyttade med!

Kontoret har flyttat!

Svenska Tandsköterskeförbundet är yrkesförbundet för alla tandsköterskor. På de nästföljande sidorna kan du läsa om vad förbundet gör just nu.

SVENSKA TANDSKÖTERSKEFÖRBUNDET EXPEDITIONEN Öppettider: Mån–tors, 9.00–16.00, Fre, 09.00–13.00 Övriga tider: lämna meddelande eller maila. Tel: 060 – 56 06 12 E-post: exp@svetf.se, Hemsida: www.svetf.se

Foto Katarina Haupt

Adress: Affärsgatan 6, 862 31 Kvissleby Bankgiro: 205-4641 Bli medlem: Gå in på www.svetf.se och fyll i ansökningsformuläret eller ring expeditionen på 060 – 56 06 12.

STYRELSEN Susanne Nordberg, förbundsordförande 070-6690607, susanne.nordberg@svetf.se Katarina Haupt, vice ordförande 070-607 82 41, katarina.haupt@svetf.se Marie Udén, sekreterare 070-38 38 790, marie.uden@svetf.se Erja Anttonen, vice sekreterare 073-3394175, erja.anttonen@svetf.se Karin Udén, kassör 070-316 35 54, karin.uden@svetf.se Mona-Lill Hulander, vice kassör 036-16 56 98, monalill.hulander@svetf.se Lena Carlsson, suppleant 070-891 73 34, lena.carlsson@svetf.se

STF:S SEKTIONER 34 Käkkirurgiska sektionen, Eva Smidt Lysell,

Marie Udén och Susanne Nordberg i Skövde.

Förbundet välkommen gäst på sektionsträffen i Skövde I höstas träffades representanter för STF:s sektioner i Skövde. På plats fanns också förbundsstyrelsen. – Det är mycket bra att vi alla ses, säger Katarina Haupt, vice förbundsordförande.

eva.smidt-lysell@telia.com 35 Sjukhustandsköterskesektionen, Monica Björkman, monica.bjorkman@skane.se 37 Ortodontisektionen, Ann-Catrine Bengtsson, 0346-107 20 38 Parodontologiska/Endodontiska sektionen,

Katarina Löwenbeck, 0739-727 112

39 Pedodontisektionen, Eva Jansson, 08-540 642 45 40 Sektionen för Protetik och Bettfysiologi,

Annika Åkerlund, annika.akerlund@lul.se

43 Tandhygienistsektionen, Gunnel Stockman, 0303-33 89 12

ETISKA NÄMNDEN Carina Borg: carina.borg.berndtson@lj.se Ulrica Folkesson: u.folkesson@telia.com MonaLill Hulander: mona-lill.hulander@lj.se

TANDSKÖTERSKEFÖRENINGAR 01 Borås, Gunnel Bodin, 0321-137 60 04 Göteborg, Ulla Nööjd, 031-55 28 18

Representanter för sektionerna träffas regelbundet för att samverka och nätverka. Det har dock inte alltid funnits en självklar plats för förbundsstyrelsen. – Vi tycker att det är viktigt att mötas, få ansikten på varandra och stärka förbundet. Det är viktigt att lyfta fram STF som en helhet och kunna dra nytta av det, säger Katarina Haupt. – Själv var jag inbjuden för att berätta om boken som jag och min man gett ut. Susanne Nordberg och Marie Udén företrädde styrelsen. Vi vill alla tre rikta ett tack till sektionerna för att vi fick vara med under hela dagen.

07 Jönköping, Ing-Britt Byström, 036-755 37 12 Östergötlands län, Henrik Gassne, henrik.gassne@gmail.com 15 Norrbotten, Agneta Fagervall, 070-375 73 62 19 Skaraborgs län, Elisabeth Lindholm, 0500-43 23 06 22 Sundsvall, Elisabet Nilsson, 060-57 55 34 29 Västmanlands län, Liselotte Åhman, 021-17 64 90 34 Gotland, Marie Andersson, 0498-24 18 11 35 Kronobergs län, Lena Jonsson, 0470-620 40

30

Eta Lange, kassör i Sjukhustandsköterskesektionen, tycker att det var bra att alla fanns på plats. – Utan STF finns inte sektionerna. Förbundet gör så mycket för tandsköterskorna, och vi är alla tandsköterskor i botten även om vi har hamnat i olika yrkesroller, säger hon. – Jag har förstått att det har funnits gamla

schismer, men nu satsar vi på nytt. Hon får medhåll av Katarina Löwenbeck, ordförande i Parodontologiska/Endodontiska sektionen: – Vi löste upp en del knutar under dagen. Själv är jag ganska ny och förstår att mycket görs ”för att man alltid gjort så”. Men varför? Det är nog dags att bryta mot gamla mönster. Vi ska ju jobba tillsammans. Såväl Sjukhustandsköterskesektionen

som Parodontologiska/Endodontiska sektionen ser nu fram emot vårkurs i maj. Sjukhustandsköterskorna försöker varje år lägga kursen samtidigt som sjukhustandläkarna, samt ha samma ämnen. – I år har vi 35-årsjubileum och kurs på temat Möte med omsorg. Bland annat kommer en sjukhuspräst för att föreläsa. Både personal och patienter kan vända sig till sjukhuspräst för att få stöd, berättar Eta Lange. – Den årliga kursen är ett bra sätt att träffas och fokusera på vårt ämne. Det kan vara mycket svårt att hitta kurser, särskilt för de tandsköterskor som jobbar med endodonti. Då är vår sektionsträff ett utmärkt tillfälle att fortbilda sig, säger Katarina Löwenbeck. TEXT Mia Malmstedt


STF efterlyser frågor om tandvårdsstödet inför kurs Informationen om tandvårdsstödet kommer inte alltid till rätt person. Den insikten drabbade Försäkringskassan, som nu tar hjälp av STF får att få in frågor om stödet. Försäkringskassan ger regelbundet kurser om tandvårdsstödet för hela teamet. Men insikten om att information som borde gå till tandsköterskorna ofta går till tandläkaren ligger nu till grund för ett samarbete mellan Försäkringskassan och Svenska Tandsköterskeförbundet. Först ut blir en gemensamt arrangerad kurs i Sundsvall den 1 oktober. – Vi lade den där eftersom vi har en välfungerande lokalförening i Sundsvall, förklarar Marie Udén, förbundssekreterare och anställd på kansliet.

Syftet med det nya samarbetet är att få in frågor direkt från tandsköterskorna, som Försäkringskassan sedan kan besvara. – Vi vill nu att alla tandsköterskor skickar in sina frågor till oss på kansliet. Sedan besvaras de på mötet, säger Marie Udén. Men om man inte kan närvara? – Då ser vi till att man får sitt svar, antingen via vår tidning eller på hemsidan. Blir det fler kurser? – Det vet vi inte ännu. Vi börjar så här, så får vi se hur vi fortsätter sedan.

Almanackan 14 feb

STF flyttar till Affärsgatan 6, 862 31 Kvissleby

14 feb

Möte med branschen och SKL om tandsköterskeutbildningen

27 feb

Skolinformation, Malmö

6 mars

Möte inför Munhälsodagen

6 mars

Samverkansmöte, tandvårdsaktörer

6 mars

Möte om Odontologisk Riksstämma

21- 22 mars Förbundsstyrelsemöte, RS och möte om

yrkeskonvent 4 -5 april Möte för STF:s arbetsgrupp 10 -11 april Yrkeskonferens, Ortodonti-

sektionen, Göteborg 7 maj

Skolinformation, Umeå

15-16 maj Kurs och årsmöte, Sektionen för Protetik

och Bettfysiologi, Nyköping 15-16 maj Kurs och årsmöte, Parodontologiska/

Endodontiska sektionen, Västervik 15-16 maj Kurs och årsmöte, Pedodontisektionen,

Lidköping 16-17 maj Förbundsstyrelsemöte och verksamhets-

planering 22 -23 maj Kurs och årsmöte, Sjukhustandsköterske-

sektionen, Borås

Skicka in dina frågor till oss på kansliet exp@svetf.se

13 sept Munhälsodagen 1 okt

BAMBU TANDBORSTE NÄR VI SÄLJER EN, SKÄNKER VI EN

Försäkringskassan informerar i samarbete med STF, Sundsvall

FINNS DEN I

DIN KLINIK? HUMBLE PARTNER:

IGN

ED IN SWE

D EN

DE

S

A Child’s Smile

Mer info: www.humblebrush.se / 07079-9 89 79 tandsköterskan • www.svetf.se

31


Nytt från STF

Fråga STF

Mejlat

Har du frågor till ditt yrkesförbund? Du når oss på 08-4111912 eller exp@svetf.se.

Hejsan! Jag har lite frågor angående tandsköterskeyrket i Sverige. Just nu arbetar jag som tandsköterska i USA där jag också fått min utbildning och behörighet. Jag vill väldigt gärna flytta hem till Sverige igen och undrar om det är möjligt för mig med min amerikanska utbildning och arbetslivserfarenhet att jobba som tandsköterska i Sverige? Finns information online? Finns det lämplig litteratur som ni rekommenderar för att jag ska kunna uppdatera mig på odontologiska termer på svenska? Monica Eklund

Svar: Hej Monica! Myndigheten för yrkeshögskolan validerar. Gå in på deras hemsida, där hittar du mer information. Lämplig litteratur? Det var en bra fråga som vi kanske via tidningen kan bolla vidare till tandsköterskorna ute i landet. Kanske får vi in några tips? Välkommen tillbaka till Sverige! Marie Udén STF

Hej, tack för väldigt trevliga dagar i Stockholm. Jag ska söka en försäkring hos Länsförsäkringar och behöver veta när jag blev medlem samt mitt medlemsnummer. Kan jag få hjälp av er? Jag har också några arbetskamrater som funderar på att bli medlemmar i STF, är det bara för dem att ringa? I Magnusson tandsköterska

Svar: Hej! Visst hjälper vi dig med medlemsnumret samt datum för ditt medlemskap. Dina kollegor får gärna gå in på vår hemsida, www.svetf.se. Där kan de fylla i en medlemsansökan, eller printa ut den och skicka in per post. De kan så klart också ringa så hjälper vi till. Marie Udén STF

Hej, jag funderar på att söka till tandsköterskeyrket och skulle vara väldigt tacksam om jag kan få svar på några frågor? Hur mycket tjänar en tandsköterska?
Blir det någon löneökning efter att man har jobbat länge i branschen? Hur ser det ut i framtiden? Är det stort behov av tandsköterskor?
Är det lätt att hitta jobb inom privat sektor? GM

Svar: Hej, behovet av nya tandsköterskor kommer att vara stort eftersom vi ser stora pensionsavgångar framöver. Lönen är inte hög, cirka 18 000-25 000, men med bra utbildning och vidareutbildning hoppas vi att den ökar. Svenska Tandsköterskeförbundet är ett yrkesförbund för alla tandsköterskor, oavsett arbetsplats. Vi jobbar med utbildning och efterutbildning, och vill genom ökad kompetens höja yrkets status. Med högre status följer också bättre löneutveckling. De framtida jobben kommer att finnas i både privat och offentlig sektor. Lycka till! Marie Udén STF

32

✒ Hej Svenska Tandsköterskeförbundet! Jag vill tacka för allt jobb ni lägger ner! Jag var tidigare medlem i förbundet, men kände att jag inte riktigt fick det jag ville ha. Därför gick jag ur. Men nu har jag blivit medlem på nytt. Det känns som om STF syns mer än någonsin, bland annat med hjälp av den fina nya tidningen. Ni visar framåtanda och en riktigt vilja att jobba för alla tandsköterskors sak. Jag uppskattar verkligen det och då känns det också helt rätt att bli medlem på nytt. Hoppas många tänker som jag och att vi nu blir större och starkare tillsammans. Tacksam medlem i Stockholm

✒ Tack för en bra yrkeskonferens! Underhållande och lärorikt. Vi uppskattade också att så många utställare samlats, fantastiskt roligt. Kul med de lite udda utställarna under fredagen, allt måste ju inte vara från dentalsektorn. Och roligt med tipspromenad bland utställarna. Kommer gärna på nästa yrkeskonferens med STF! Tandsköterska i Göteborg

✒ Hej STF! Tack för en jättebra yrkeskonferens! Vi är fulla av beundran för alla fantastiska föreläsare och er förmåga att hitta dem. Det är lätt att tro att man känner till alla duktiga föreläsare inom vår bransch men så är det tydligen inte. Ni har överraskat oss! Glada hälsningar! Konferensdeltagare från norr

✒ Jag vill gärna tacka Svenska Tandsköterskeförbundet för lyckade dagar på Clarion Hotel Stockholm. Ni höll ihop konferensen med en bra röd tråd i Miljö och Hälsa. Tack för allt ert hårda jobb! A. Svensson, tandsköterska

✒ Angående er annons ”Tandsköterskan är rätt person”: Jag är en hårt och seriöst arbetande tandsköterska som har slitit och stressat under många år. Vårt arbete har inte särskilt hög status om man ser utifrån lönesättning. Då tandsköterskerollen framhålls på detta sätt i vår egen tidning, från vårt yrkesförbund, anser jag det inte längre

Vad tycker du? Vill du fråga om något? Vill du berömma eller skälla? Hör av dig till redaktör Mia Malmstedt, mia.malmstedt@rivista.se

befogat att vara medlem i Tandsköterskeförbundet. Vänliga hälsningar I.R.

Svar: Hej! Vi är väldigt ledsna för att du tagit illa vid dig. Du ska absolut inte lämna tandsköterskeförbundet! De ligger inte bakom annonsen, det gör vi på tidningens redaktion och vi tar på oss hela ansvaret. Vi tänkte vara lite ironiska med den bilden, men har sedan förstått att det misstolkats och annonsen kommer därför att bytas ut. Vår avsikt var absolut inte att ringakta ditt eller övriga tandsköterskors arbete. Annonsen var en felbedömning från vår sida som vi ber om ursäkt för. Ibland tänker man lite galet. Tandsköterskeförbundet arbetar hårt för att höja status, lön och mycket annat. Vi hoppas du kan tänka om och godta vår ursäkt. Vänliga hälsningar Lotta Carlsson, annonssäljare

✒ Käkkirurgiska sektionen vill gärna påminna sina medlemmar om årsmöte och kurs i Malmö den 15-16 maj. Länk för anmälan finns nu på hemsidan. Vill du ställa upp som styrelsemedlem eller i valberedningen? Meddela gärna i förväg via mail, eva.smidt-lysell@telia. com. Styrelsen för Käkkirurgiska sektionen

✒ Nu är det dags för vårträff med Kronobergs läns tandsköterskeförening, vilket vi ser fram emot. Denna gång har vi bjudit in två stycken ”säkra” personer! Träffen hålls på Araby Värdshus, Växjö, den 23 april klockan 18.30. Kostnaden är 100 kronor. Ur programmet: Ingela Olsson, MEDA, informerar om halitosis och SB12. Säkerhetsoperatör Magnus Simon från Rättspsykiatriska kliniken talar om hot och våld. Årsmöte med information från förbundet. Vi serverar pajbuffé, kaffe eller te och kaka. Anmälan senast den 15 april till Agneta Ålander via mail, agneta.alander@gmail.com, eller mobil 070/321 12 50 (sms). Styrelsen i Kronoberg


Svenska Tandsköterskeförbundet Ortodontisektionen inbjuder till

Årsmöte och Yrkeskonferens 2014 för ortodontitandsköterskor och ortodontiassistenter under temat ” Vi är guld värda” Tid:

Torsdag den 10 april 2014 kl 08.45-17.00 Fredag den 11 april 2014 kl 08.30-15.30

Plats:

Clarion Hotel Post i Göteborg

Kursgivare:

Chefsortodontist Thomas Örtendahl Dr Karin Binner Becktor Ortodontist/pedodontist Fredrik Bergstrand Övertandläkare, fil dr Eva Josefsson Övertandläkare, docent Rune Lindsten Psykolog Nina Bengtsson Odont dr, övertandläkare i pedodonti Annika Gustavsson Tandläkare Micael Vennerström Anna Mannheimer, känd från radio och TV

Stor dentalutställning

Kursinnehåll:

Vi kommer att bjuda på många intressanta ämnen såsom • Osynligt går också an! • A biologic update on treatment of patients with cogenital missing teeth • TAD´s, en lätt skruvad presentation om temporära förankringar inom ortodonti • Ortodonti på estetisk indikation. Var går gränsen? • Ortodontipatienter som far illa – vad har vi för ansvar? • Slut på kladdiga avtryck? • Varning för kvinnofällorna! • Årsmöte

Inbjudan med fullständigt program kommer till alla medlemmar och för oss kända ortodontikliniker. Håll utkik på www.svetf.se.

tandsköterskan • www.svetf.se

33


G I SKA / END

DO

ISKA

PA R O

NT

EK

”Skruven är lös” – Från implantat till peri-implantit Frank Schyberg Övertandläkare i parodontologi

Kan vi påverka hur vi mår och hur vi har det på jobbet? Lennart Israelsson Verksamhetschef

Aseptik & Diagnostik Annika Björkner Docent & Specialisttandläkare i endodonti

”Ingen rök utan eld” – Rökavvänjning Ingela Throzell Tandhygienist Program: Torsdag 15/5 Kurs med start kl 8.45 Fredag 16/5 Kurs + årsmöte med avslut kl 16.00 Plats: Gränsö slott, Västervik Logi: Ingår i kursavgift Kursavg: 4.600:- i enkelrum för medlem i STF 4.200:- i dubbelrum för medlem i STF 5.600:- i enkelrum för övriga 5.200:- i dubbelrum för övriga Halv avgift för pensionär I kursavgiften ingår, förutom kurs: Två övernattningar med fru kost, fika, lunch och middag dag 1, samt fika och lunch dag 2 Anmälan: Bindande anmälan senast 2014-03-21 per post alt e-post till: Ingrid Ekstedt Folktandvården Lillgatan 3, 274 24 Skurup ingrid.ekstedt@skane.se Övrigt: Detta är också en kallelse till årsmötet 2014-05-16 Frågor: Katarina Löwenbeck arbete: 010 – 441 79 10, bostad: 0739 – 72 71 12

34

tandsköterskan • www.svetf.se

TI

ST

F

S

Parodontologiska/Endodontiska sektionen, STF, arrangerar kurs i unik slottsmiljö på Gränsö slott i Västervik, 15 – 16 maj

O O

N

LO

D

KURSINBJUDAN

TO

ON

EN INOM


Foto Lilian Simonson

Till sist med Sven simonson

Sven Simonson är tandläkare och verksamhetsutvecklare. Mer info: www.minpraktik.se. Kontakt: sven@minpraktik.se

Ge patienten chans att förstå – och ta beslut

D

entalt IQ tar lång tid, för lång tid. För att jag skulle få dentalt IQ tog det fem år på tandläkarhögskolan samt ett antal år därefter. Vi kan inte höja patientens dentala IQ under fem år. Hon tröttnar och säger: "Vad skulle du göra, Sven?" Denna fråga är tecknet på att jag talat oklart. Hon ska efter min information veta vad hon ska välja, inte vad jag skulle välja. Min lösning är inte alltid hennes bästa lösning. Illustrera så att hon blixtsnabbt förstår sin sjukdom. Intraorala bilder är oslagbart. Visa bilden på furkationsinvolveringen, så förstår hon att hon måste borsta där. Visa bilden på sprickan i tanden, och hon inser att den kan gå sönder när som helst, kanske under semestern. Rita. Skaffa ett litet blädderblock och några färgpennor. Rita först

tanden, sedan omgivande vävnad och därefter pulpan och emaljen. Genom att göra detta stegvis, under det att du talar om vad du ritar, hänger hon med. Om man använder en köpt plansch med alla tänkbara sjukdomar på en och samma bild blir hon förvirrad. Man kan bara sälja en sak i taget, säger duktiga säljare. Du kanske måste rita flera bilder. Ok, bara hon förstår. "Jag kan inte rita!" säger någon. Men det är inte sant. Kan man skriva, kan man teckna. Det handlar om övning. Gör därför bilderna enkla, enkla för dig och enkla för patienten. Då går budskapet fram. Liknelser. Använd liknelser när du pratar.

Mesialvandring. "Du har fått dra den där tanden. När man drar en tand, kan det vara som att ta en bok ur en tät bokhylla. De andra böckerna tippar." Jag tror ingen kan beskriva mesialvandring snabbare. Tandhalskaries. "Du har säkert sett staket där staketstolpen har

murknat nere vid marken? Vad tror du det beror på?" "Löv och skräp håller fukten kvar och då ruttnar stolpen." " Det är samma hos dig. Du har bakterier runt tandhalsen, längst nere vid tandköttet." Tappad cusp. "Det har farit bort en bit av tanden här. Det är lite som att tappa en kakelplatta i duschen." "Du menar att det är risk för vattenskada? Kan man inte bara laga den där cuspen?" "Jo - men det är lite som att spackla i duschen." Dåliga amalgamfyllningar med stora skarvar. "Dina lagningar har väl varit med i 40 år nu? Det är bra, men de börjar bli slitna, ungefär som bildäck. Det är inte körförbud, men du ska nog börja tänka på ett byte." Låt det bli en övning på praktiken där ni letar enkla, snabba liknelser på vanliga problem. Berättelsen. Samla på sanna berättelser du kan använda. Historien bör involvera lite detaljer och känsla. Jag ville rebasera den gamla protesen. "Det var en av mina patienter som fick nya proteser. De skulle fira sin 50-åriga bröllopsdag med en kryssning. Nya kläder. Sitta vid kaptenens bord. Första kvällen råkade han hosta över relingen och protesen for över bord. De åt på rummet resten av resan." När du läser denna lilla berättelse ser du honom på båten, upplever hans känsla av total katastrof. Berättelser, sanna, ger denna känsla. Patienter vill undvika obehag. Syftet med att använda ritade eller mentala bilder, gärna kopplade till känsla, är att ge patienten ett beslutsunderlag. Patienten ska fatta beslutet, inte den vita rocken. Eftersom man fattar sitt beslut baserat på känsla och inte på logik (”det känns rätt”) ska vi försöka locka fram en känsla hos patienten. När patienten förstår sin sjukdom och inser vilka problem den kan ge, då fattar hon ett beslut som är rätt för henne.

˙/.

Missade du oss på Tandsköterskedagarna? INGEN FARA, VI KOMMER TILL ER. BOKA IN EN JOBI SKOVISNING PÅ ER KLINIK!

Se fler jobbskor och boka visning på jobi.se tandsköterskan • www.svetf.se

35


Posttidning B Returadress: Annons Tandsköterskeförbundet 1.pdf 1 2014-02-17 12:17:39 Svenska Affärsgatan 6 862 31 Kvissleby Adressändring görs via mail till exp@svetf.se

Tandsköterskan nr 1 2014  

Medlemstidning för Svenska Tandsköterskeförbundet, STF