Assistans nr 2 2015

Page 1

Assistans TIDNINGEN

NUMMER 2 • 2015

En tidning om assistan stjänster

ARBETSLIV

FÖRSÄKRINGSKASSAN SKA GÖRA LIVET LITE ENKLARE REPORTAGET

DIAGNOSEN EN BEFRIELSE FÖR MÅNGA TEMA RESOR

ALLT LÄTTARE ATT RESA MED FUNKTIONSHINDER

PROFILEN ÅSA LLINARES NORLIN

ÅSA VILL VÄCKA LIV I SEGLINGSINTRESSET DAGS ATT NOMINERA ÅRETS ASSISTENT!

2 0 15


Momentum utbildar i Förflyttningskunskap -Generell utbildning i våra lokaler -Hos er på arbetsplatsen Hjärt och lungräddning -Generell utbildning vuxna/barn -Med rullstolsfokus Vi kan stödja er i ert arbete för en trygg och kunnig personal. Kontakta oss gärna om ni vill veta mer!

kontakt@momentumergonomi.se www.momentumergonomi.se Tel: 0730-286667

UPPTÄCK STRANDBERGSMETODEN! För oss på Strandbergs respekterar vi Dig och Dina val. Vi lägger ingen värdering eller åsikt på hur Du vill ha Ditt liv! Dina assistenter verkar för att följa Dina behov och önskemål. Du ska med andra ord själv styra VAD Du vill göra, NÄR du vill, och HUR Du vill. Du ska kunna leva som just Du vill! inom dem ramar och förordningar som finns. Vi tar ett helhetsansvar för Din assistans. Du har alltid full inblick i vad som görs. Du styr själv hur mycket eller lite stöd/hjälp du vill ha. www.strandbergs-assistans.se

Strandbergs Personlig assistans AB Bertha Nordqvists gata 3, 218 37 Bunkeflostrand

2

Tel: 040-60 85 600 info@strandbergs-assistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

www.strandbergs-assistans.se


LEDAREN ■

Assistans TIDNINGEN

#2 2015 ISSN 1653-9095 Politiskt, fackligt och kommersiellt obunden tidning om assistanstjänster Ansvarig utgivare Dan Wallander

Glädjande nyheter och lite restips inför sommaren NU ÄR DET SOMMAR! I alla fall enligt almanackan. Men 2015 års version av sommar tycks tveka i farstun. Sommarmånaderna betyder för vissa semester och resor – en underbar möjlighet att vidga sina vyer, uppleva nya kulturer eller bara koppla av med sol och bad. Allt fler resebolag inriktar sig idag på resenärer med funktionsnedsättning. Men resor kan fortfarande vara förknippade med stora utmaningar och det gäller att vara ordentligt förberedd. Vi hoppas att våra reportage i detta temanummer om resor ska vara till stor hjälp, både för brukare och för assistenter.

Produktion Just Rivista Mässans gata 14 412 51 Göteborg 031–708 66 80 info@justrivista.se Redigering Thomas Glans Redaktör Dan Wallander

EN GLÄDJANDE NYHET är att Försäkringskassan har presenterat sex löften. Dessa ska förenkla för de drygt 145 000 människorna i Sverige med någon typ av funktionsnedsättning och som får ersättning från Försäkringskassan. Inte en dag för tidigt! Detta berättar vi förstås om i tidningen och kommer också att följa upp med stort intresse.

Skribenter Christopher Kullenberg Rothvall Andreas Karlsson Mattias Hagberg Annonser Fredrik Johansson, Peter Marchione

OCH SLUTLIGEN, förr än vi anar, är det höst. Och en av höstens höjdpunkter är att vi utser Årets Assistent. Nomineringar har redan börjat komma in! Detta visar att många assistenter är oerhört betydelsefulla och uppskattade. Yrket är varken trendigt eller högavlönat. Men för många brukare gör en engagerad och lyhörd assistent en enorm skillnad i vardagen. Glöm inte att skicka in din nominering till den du tycker ska bli Årets Assistent!

Tryckeri Billes Tryckeri 2015 Just Rivista AB www.justrivista.se

Foto förstasidan Anna-Lena Ahlström

DAN WALLANDER REDAKTÖR

Permobil Sverige

SOMMARLÄNGTAN

Med lång erfarenhet och rikstäckande verkstäder skapar vi bästa förutsättningar för ett aktivt liv med bil. Missa inte vår sommarkampanj! www.permobil.se, 0225-774000

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

3


■ INNEHÅLL

UR INNEHÅLLET I NR 2/2015 06.

15.

FÖRSÄKRINGSKASSANS SEX LÖFTEN Nu ska det bli enklare för alla med funktionsnedsättning och ersättning från Försäkringskassan. Ett projekt har mynnat ut i ett sexpunktsprogram som till största delen ska vara genomfört redan i år.

TERRÄNG STOPPAR INTE NY RULLSTOL En ny eldriven rullstol gör det möjligt för personer med funktionsnedsättning att ge sig ut i naturen för att exempelvis plocka svamp, jaga eller följa med på vandringar.

O-RINGEN ÖPPNAR FLEX-O-KLASS M DU TÄNKT? KAN TILLTRO ETT PROBLEM FÖR UNGA JAG FÅ HJÄLP OM 16. Projektet ”O-ringen för alla” har resulterat 08. Låga förväntningar och bristande tilltro är i en ny klass, där deltagarna kan välja sitt för många unga ett störreJAG/ problem än själva hjälpmedel, antal kontroller och längd på ......... ANHÖRIG FÅTT råkat ut för....... funktionsnedsättningen. Det framkommer i banan.

en avhandling om vad som styr karriär och yrkesval. ”Jag

TEMA/ RESOR

10. 12.

har fått hjälp”

RESEBOLAG HAKAR PÅ RESEBOOMEN Det blir allt enklare att resa i takt med att fler resebolag satsar på resor för personer med funktionsnedsättningar. Men informationen är ofta bristfällig även om välviljan finns.

RESA INGET HINDER FÖR PELLE Funktionshinder är inget som stoppar Pelle Westerlund från att se sig om i världen. Genom åren har det blivit en lång rad av äventyrliga resor. Den senaste gick till Thailand.

-STROKE -HJÄRNSKADA -MS -ALS -FUNKTIONSNEDSÄTTNING -ÄR UNDER 65 ÅR

18.

ÅSA SKA VÄCKA NYTT LIV I SEGLINGEN Åsa Llinares Norlin hade stora framgångar i segling på 1990-talet, med flera medaljer från både EM och VM. Nu jobbar hon för att väcka ungas intresse för sporten.

24. PERSONLIG ASSISTANS Ring oss gärna så berättar vi mer om möjligheten att få personlig assistans.

DIAGNOS EN VÄG TILL FRIGÖRELSE Många som får en diagnos upplever det positivt. Som en befrielse. En av dom är forskaren och samhällsvetaren Jakob Wenzer, som tror att den så kallade diagnosexplosionen kommer att innebära en positiv förändring.

26.

HUR VÄLJA ARBETSUPPGIFTER Rättvisa eller anpassade arbetsuppgifter för assistenterna är en fråga som engagerar. Och åsikterna är många och olika bland de brukare som tipsar på Assistanstips.

är en hjärtefråga för 32oss! 040-21 66

Har du frågor om personlig assistans eller är missnöjd med hur den utförs idag?

Välkommen till VårOmtanke

Vi vet!

- Ditt familjära assistansföretag med egna erfarenheter! Tel. 040-21 32 66 E-post info@varomtanke.se, www.varomtanke.se

Har du frågor ang personlig assistans? Om hur man kan ansöka om assistans? Eller något annat som rör assistans? Och redan har assistans eller är anhörig, god man, förvaltare mfl. Då skall du vända ättere vardag 122bx110h.indd 1 dig till VårOmtanke/BUA som finns för att förenkla varje dag för barn/ungdomar samt vuxna som är i behov av personlig assistans. ”Personlig assistans är en hjärtefråga för oss!” Hör gärna av dig för ev. frågor på 040-215 169 Du kan också maila in dina frågor via webben: www.varomtanke.se

www.varomtanke.se

040-215 169

t

3/19/2014 11:10:40 AM


MARLENE är kund hos Frösunda i umeå sedan fem år tillbaka.

Med min hund.

Duktig vovve.

På jobbet.

En ledig dag vid äppelträdet.

“Frösunda är Flexibelt, både mina assistenter och Företaget.” Marlene Bergqvist är hälsokonsult samt coach och arbetar på Shift education med projektet ”Livsentreprenören” som ger ungdomar med funktionsnedsättning möjlighet att identifiera sina styrkor och nå sina mål. “Jag behöver personlig assistans för att mitt liv ska fungera så smidigt som möjligt. Frösunda är en långsiktigt bra utförare. Men bäst är det när jag kan glömma bort själva företaget, koncentrera mig på mitt liv. Frösunda och mina assistenter finns där. All flexibilitet ger möjlighet till ett liv.”

hur vill du ha det? > Vill du kunna ägna dig helt åt det som fyller ditt liv? Då tar Frösunda ett helhetsansvar och sköter allt runt den personliga assistansen. > Har du närstående och vill agera mer på egen hand? Då ger vi er den möjligheten. Vi tar arbetsgivaransvaret. > Eller ser dina önskemål ut på annat sätt? Vi anpassar oss. Med 20 års erfarenhet är det självklart för oss att skräddarsy din personliga assistans. Du är expert på ditt liv och du kommer först i alla lägen. Våra medarbetares uppdrag är att möta dig med respekt, engagemang och nyfikenhet, oavsett. kontakta oss så berättar vi mer: tel: 0771-Frösunda (0771-37 67 86 32) frosunda.se/personlig assistans

omsorg För högsta livskvalitet. oavsett.


■ ASSISTANS GRANSKAR

SEX LÖFTEN SOM SKA GÖRA LIVET ENKLARE Med sex nya löften ska vardagen bli enklare för alla med funktionsnedsättning och ersättning från Försäkringskassan. Myndighetens alla 2 000 medarbetare inom området har blivit utbildade enligt de nya arbetssätten. Senast 2016 ska alla löftena vara uppfyllda.

Försäkringskassan inför nya rutiner för att minska krånglet

ARBETET BÖRJADE UNDER hösten 2013 och målet var att göra en översyn av alla de ersättningar som vänder sig till personer med funktionsnedsättningar. Tre olika pilotprojekt drogs igång hos Försäkringskassans lokala kontor i Helsingborg, Eskilstuna och Karlskoga/Örebro. De fick olika områden som skulle förbättras med oli-

6

höva ha kontakt med en handläggare och i Karlskoga/Örebro arbetade man tillsammans med gymnasieskolan för att underlätta för elever med funktionsnedsättning att komma ut i sysselsättning efter gymnasiet. En referensgrupp med dryga dussintalet personer från olika organisationer inom handikapprörelsen blev Försäkringskassans bollplank under arbetet. – Vi hade en väldigt bred representation och det föll sig ganska naturligt att fråga de personer som vi redan hade en samverkan med, säger Therese Karlberg.

Foto: Christina Sundien

DET FINNS LITE drygt 145 000 människor i Sverige med någon typ av funktionsnedsättning och med ersättning från Försäkringskassan. Många av dem har någon gång upplevt problem med att ständigt tvingas ha kontakt med en ny handläggare, en känsla av att inte bli lyssnad på och långa väntetider. Men i mitten av februari presenterade Försäkringskassan sex löften som ska förenkla vardagen och avkrångla en av de mest utskällda svenska myndigheterna. Den som haft det huvudsakliga ansvaret för projektet är Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef för avdelningen funktionsnedsättning. Hon menar att projektet varit ett av Försäkringskassans större utvecklingsprojekt på senare tid. – Det har varit ett jättestort arbete. Vi visste om att det fanns ett antal områden där vi behövde förbättra och därför frågade vi våra kunder vad de tyckte att vi kunde förbättra. De synpunkterna mynnade sedan ut i ett antal olika delprojekt, säger hon.

Therese Karlberg, verksamhetsområdeschef för avdelningen funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

ka metoder. I Helsingborg testades metoder för att korta väntetiden för vårdnadshavare från att de har ansökt om vårdbidrag tills att de fick ett beslut. I Eskilstuna jobbade man med att minska krånglet för de som har flera ersättningar, exempelvis genom att bara be-

PROBLEMEN SOM LÖFTENA sätter fingret på har varit kända länge. Men enligt Therese Karlberg var det först nu som tiden var mogen för ett så pass stort utvecklingsarbete. – Vi hade velat göra detta för länge sedan, men utifrån vår nya organisation föll det sig att 2014 blev det stora utvecklingsåret. Försäkringskassan är en stor myndighet och vi kan inte bedriva alla utvecklingsprojekt samtidigt, säger hon. För några år sedan genomfördes ett liknande arbete med sjukförsäkringen och det var i det projektet som Försäkringskassan såg att det behövde göras även inom funktionshinderområdet. – Vi behövde få fram evidens och fakta på hur det såg ut. Därför frågade vi våra kunder om vad vi kunde göra bättre, säger hon.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


RÖRELSEN GÖR TUMMEN UPP

Stöd till föräldrar med barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning (klart 2015).

Handikapprörelsen ger beröm åt Försäkringskassans arbete med de sex löftena, men samtidigt finns en oro att det kommer ta tid innan det når ner till alla handläggare.

Förenklade och samordnade uppföljningar (klart 2015).

Kortare väntetider på beslut (klart 2015).

En egen plan för framtiden för elever som går på gymnasiet och har aktivitetsersättning för förlängd skolgång (klart 2015). Enklare digital kontakt med Försäkringskassan (klart 2015).

Försäkringskassan har också tagit fram löften kring de kritiserade tvåårsomprövningarna som kommer att bli kvar, men som nu ska förenklas så att man inte behöver göra en ny utredning från grunden varje gång. Det ska kunna skötas betydligt enklare, exempelvis med ett enda telefonsamtal om inget förändrats. LÖFTET OM EN kontaktperson för alla ska vara implementerat överallt nästa år, de andra löftena ska finnas på plats under 2015. Därför är det också för tidigt att utvärdera arbetet, men Therese Karlberg menar ändå att Försäkringskassan redan fått många reaktioner. – När jag pratar med de handläggare jag möter är det väldigt positivt. Generellt är indikationerna att man är positiv, många tycker att det är ett jättebra grepp och man märker skillnad i den dagliga kontakten, säger hon. En oro som finns bland många brukare är att det kommer ta lång tid innan löftena orkar rinna ner hela vägen till samtliga handläggare i myndigheten. Totalt har Försäkringskassan snart 2 000 personer som arbetar inom området funktionsnedsättningar. – Vi är en stor organisation och det behöver man vara ödmjuk inför. Men vi har haft en gedigen utbildningsplan genom ett antal

olika utbildningar som alla som jobbar med de här frågorna gått, säger Therese Karlberg. Totalt har det handlat om utbildningar i tre olika block där den sista genomfördes under våren. Förutom nya arbetssätt har handläggarna också fått utbildning i förhållningssätt. – Mycket har handlat om vårt förhållningssätt, hur vi uttrycker oss och att man inte känner igen sig i våra brev, säger hon. TILL HÖSTEN SKA Försäkringskassan börja arbetet med att utvärdera hur implementeringen gått så långt man kommit. Förutom att prata med handläggare kommer myndigheten även att göra intervjuer med kunder för att höra hur de upplevt förändringarna. Therese Karlberg menar att bara för att Försäkringskassan nu genomfört ett stort utvecklingsarbete är man inte klara. Målet är att fortsätta försöka underlätta för den enskilde individen och målet är att hitta samarbeten med andra myndigheter för att minska krånglet. – En framtida vision är att myndigheter gemensamt går ut med löften till medborgarna. Vi vet att många personer har otroligt många kontakter med vården, med oss och med kommunen och där behöver vi gemensamt göra saker för att det ska bli bättre och enklare, säger Therese Karlberg. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

WENCHE Willumsen från DHR, Pelle Kölhed från Handikappförbunden och Henrik Petrén från RBU är tre av det dryga dussintalet personer från handikapprörelsen som suttit med i Försäkringskassans referensgrupp i projektet en enklare vardag. De gör alla tre tummen upp för satsningen. – Tidigare har Försäkringskassan fungerat lite sisådär, men nu tycker vi att de har lyssnat väldigt väl och har allvarligt försökt att rätta till det, säger Pelle Kölhed, styrelseledamot i HSO. – Det är ofta som vi har rätt mycket kritik och synpunkter på Försäkringskassan och andra myndigheter. Därför är det kul att kunna ge dem rättmätigt beröm också, säger Henrik Petrén, generalsekreterare på RBU. WENCHE WILLUMSEN, rättighetspolitisk samordnare på DHR, berömmer framförallt farten i projektet. – Hela arbetet var snabbt och det gillar jag. Det här var inget som drogs i långbänk, säger hon. Men hon menar också att det finns frågetecken. – Det gäller att alla handläggare fått med sig budskapet, vi har tidigare hört om handläggare som gått längre än vad de egentligen behövt. Men om löftena kommer att fungera så som cheferna på toppen vill kommer det att bli bra, säger hon. Är det rätt löften? – Ja, de har gjort ett gediget arbete och vi har fått chansen att föra fram den kritik vi hade, säger Wenche Willumsen. – Ja, jag tycker att de vill göra ärliga försök att förbättra. De har lyssnat på oss, säger Pelle Kölhed. – Försäkringskassans initiativ är jättebra. Nästa steg blir att utveckla detta vidare och underlätta samarbetet mellan olika myndigheter för att det ska bli mindre för den enskilde att hålla reda på, säger Henrik Petrén. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

Organisationer i referensgruppen DHR, IFA, RBU, KFO, STIL, FUB, RTP, NFSD, Autismoch Aspergerförbundet, Neuroförbundet och Sällsynta diagnoser.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

7

Foto: Jonas Hallqvist

1 2 3 4 5 6

En kontaktperson hos Försäkringskassan för alla ärenden (klart 2016).


■ BARNENS ASSISTANS

Vad är det som styr karriär och yrkesval för unga personer med funktionsnedsättning? I en avhandling från Stockholms universitet kartläggs hinder och möjligheter i de avgörande livsvalen.

Brist på tilltro kan stjälpa unga ELISABET SÖDERBERGS avhandling, ”Grynnor och farleder i karriärprocessen”, bygger på djupintervjuer med unga personer med funktionsnedsättning. Bilden som tonar fram är den av en omgivning som inte tror på en, som förväntar sig att man – om man lever med en funktionsnedsättning – ska ha låga eller inga ambitioner i livet. – Man har inte fått våga, inte försöka, inte göra misstag och misslyckas, inte göra nya försök. Det har varit en skyddad tillvaro och det är väldigt hämmande, säger Elisabet Söderberg i en intervju med DHR:s tidning Funktionshinderpolitik. Detta kan i vissa fall bli ett större hinder än själva funktionsnedsättningen, exempelvis i form av nedsatt rörelseförmåga. Det blir en negativ spiral som urholkar självförtroendet och riskerar att bli till ett slags självuppfyllande profetia. DESSVÄRRE, KONSTATERAR FLERA av de intervjuade, så är skolan ofta en miljö som snarare späder på det dåliga självförtroendet än aktivt försöker förbättra det. Intervjupersonerna berättar om hur de mött låga förväntningar och en bristande tilltro från såväl lärare som studie- och yrkesvägledare och annan skolpersonal. Det är synd, konstaterar Elisabet Söderberg, eftersom just skolan är en miljö som skulle kunna ha en oerhört positiv betydelse och lyfta, snarare än sänka, elever med funktionsnedsättning. – Även i de fall där föräldrarna har trott på sina barn så har skolan gått in och sagt ”nej, du ska göra lättare saker än andra”, eller så har föräldrarna fått veta att ”han kämpar på så bra” och sedan blir betygen dåliga och föräldrarna blir förvånade eftersom att de fått positiva signaler från skolan, säger hon i intervjun. DEN NEGATIVA SJÄLVBILDEN förstärks av exempelvis fysiska hinder som försvårar vardagen och gör det uppenbart att man inte har

8

samma förutsättningar som de flesta andra. Men det kan också slå åt andra hållet, det vill säga att ett välvilligt, men okunnigt försök att hjälpa gör att elever med funktionsnedsättning får en viss typ av stöd och hjälpmedel, inte för att de verkligen behöver, utan för att det följer en standard eller allmän uppfattning om hur man bör hjälpa. Det förstärker känslan av oförmåga ytterligare. Att sätta fingret på orsaken till att det ser ut som det gör är svårt, eftersom det verkar vara något som sitter djupt rotat i samhället

Låga förväntningar och okunniga försök att hjälpa skapar dåligt självförtroende

och dess syn på funktionsnedsättning. Antagligen är det många som inte ens reflekterar över det, utan snarare tror att man gör något bra, som värnar och skyddar utsatta personer från besvikelser eftersom man är fullt och fast övertygad om att de inte kommer att lyckas med sina föresatser. MEN DET FINNS också en gnutta ljus i Elisabet Söderbergs avhandling, för många av de intervjuade personerna är också tydliga exempel på att man kan göra motstånd mot en omgivning som gradvis är på väg att bryta ner en. Man kan trotsa negativa framtidsutsikter och domedagsprofetior och faktiskt vara med och aktivt påverka sin egen framtid – alldeles oavsett vad föräldrar, lärare, arbetsförmedling och andra säger. I avhandlingen framgår tydligt att alla intervjupersoner har strävat mot tydliga mål i livet och det har ofta handlat om just karriär- och yrkesval, att kunna arbeta och försörja sig och inte vara utelämnad till lönebidrag. DET ÄR EN kraft som Elisabet Söderberg konstaterar att samhället borde ta tillvara och bygga vidare på. Det gäller inte bara i skolan utan i hela samhällslivet; en förmåga att se individer och att inte förutsätta att kompetens och drivkraft saknas. – De flesta av mina respondenter talar om att de har låg självkänsla och lågt självförtroende. Har man då kommit fram till att man kan klara av ett yrke så kan man säkert det. Jag skulle vilja att de vågar tänka att de klarar mer än de tror. Bara för att någon säger att man inte kan någonting behöver det inte betyda att det är så, säger hon.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

ANDREAS KARLSSON


Skånes Nord Ost Kooperativ är en ekonomisk förening som finns i Kristianstad. Kooperativet arbetar enligt LSS och LASS och syftet är att få större möjlighet till att bestämma över den egna assistansen och arbetssituationen. Service som SNOK erbjuder.

● ● ● ●

Utbildning Ansökningar Rekrytering Arbetsmiljöfrågor

● ● ●

Löneadministration Ekonomisk redovisning Övrig hjälp som du behöver i din arbetsroll.

Om du vill veta mera, kontakta oss gärna på

Skånes Nord Ost Kooperativ Fästningsgatan 19 A, 291 34 Kristianstad Sara Hetzi, verksamhetsledare e-post: snok.sara@gmail.com Ring 044-10 31 14 eller 0703-111 676

Chefsdagarna Personlig assistans konferens 22-23 september i stockholm FÖRBÄTTRINGAR SOM GER RESULTAT

1 2 3

Ta kontroll över ekonomin – så lyckas du! Rätten till insats – aktuell rättspraxis Kvalitetssäkra kompetens, trygghet & kontinuitet

4

Struktur & värdegrund som möter tillväxtkraven

5

Så blir du en mer motiverande chef!

www.conductive.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

9


■ TEMA RESOR

! I V R E T F Y L NU ALLT FLER RESEBOLAG NISCHAR SIG MOT Under de senaste åren har allt fler resebolag nischat sig mot personer med funktionsnedsättningar. Utvecklingen har även smittat de stora bolagen som satsar på fler anpassade koncept. NÄR MAN GOOGLAR på orden ”resa med funktionsnedsättning” får man över 37 000 träffar. Det handlar om allt från att resa med lokaltrafik till drömresan till Thailand, USA eller på en charterresa till Grekland. Kontentan är att det inte finns någon anledning för en person med funktionsnedsättning att avstå långa resor och en semester utomlands. Ett exempel är Karolina Celinska, ombudsman på DHR. – Jag reser ungefär fyra gånger om året

10

och det är något jag verkligen inte är ensam om, säger hon. Som van resenär har också hon sett hur olika bolag på resemarknaden valt att nischa sig mot personer med funktionsnedsättningar. – Det är självklart en affärsidé, men ur DHR-synpunkt jobbar vi för att de reseföretag som allmänheten vänder sig till även ska fungera för personer med funktionsnedsättning, säger hon.

UTVECKLINGEN HAR FÅTT flera av de större charterbolagen att göra tydligare satsningar på personer med funktionsnedsättningar, men Karolina Celinska tycker ändå att den information som ges om resmålen är för bristfällig. – Det finns absolut en välvilja hos bolagen att vara serviceminded, men jag tror inte riktigt att de inser hur tillförlitlig och specifik informationen måste vara, säger hon. Hon menar att de stora bolagen behöver bli bättre på att ha tillförlitlig och uppdaterad information om resmålen. – Resebolagen lägger enorma pengar på alla de här katalogerna och hemsidorna och då handlar det bara om att också ha funktioner för en tillgänglighetsinventering. Det går aldrig att ha information som är helt

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


FAK TA: ATT TA REDA PÅ

FAK TA: DET HÄR GÄLLER

researSedan juli 2008 ska resebyråer och om tion rma info t rangörer kunna ta emo personer behov av assistans som finns hos rörlighet med funk tionshinder eller nedsatt dem till och sedan kunna vidarebefordra

er som flygplatser och flygbolag. Resebyrå till att se ska rnet inte via esor flygr r sälje tuellt resenärerna kan informera om even funk tionshinder vid bokning.

ska flyga, • Vad du har för rättigheter när du åka tåg eller båt. • Vad som gäller vid ombokning. med. • Vilka hjälpmedel du behöver ta ålet. • Kolla med vänner som besökt resm

KUNDER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNINGAR anpassad för alla, men det blir lättare ju mer information som tillhandahålls, säger hon. TROTS ATT KAROLINA Celinska är en van resenär är det sällan som hon kommer undan med att boka en resa helt utan att ringa en massa telefonsamtal. – Man har fått finna sig i att det i vissa fall inte är så lätt att boka via formulären på internet, man måste leta information och ringa så att resebyrån kan kontakta hotellet och fråga det man undrar, säger hon. Hon menar att nyckeln till en lyckad semester bygger på att man själv är noga med att specificera vilka krav man ställer. – Man måste vara tydlig med vad man efterfrågar. Att fråga om det är tillgängligt för rullstol räcker inte, då får man kanske inte veta om det finns en tröskel på vägen in till

toaletten, säger hon. Att vara påläst är ett krav för att en semesterresa ska bli lyckad. Enligt Karolina Celinska handlar det främst om att ha koll på vilka rättigheter man har gentemot resebolagen. – Man måste använda sin konsumentmakt och ställa krav i efterhand om saker som utlovats inte fungerade. Det gäller att ha pluggat på sina rättigheter, säger hon. NÄR DET KOMMER till valet mellan att resa organiserat med charter eller reguljärt på egen hand är det ingen större skillnad. Det handlar mer om tycke och smak. – Det är ett lite annorlunda regelverk för chartern eftersom det är ett helt koncept, men annars är det ingen större skillnad. Allt handlar om att läsa på villkoren noga, säger hon.

En annan reseform som vuxit starkt under de senaste åren är kryssningar. Ur ett funktionshinderperspektiv har de fördelen av att man alltid har ett hotell med sig, nackdelen är att det långt ifrån är säkert att alla ställen man kommer till är tillgänglighetsanpassade. – Jag har inte provat kryssning själv, men har hört många som gillar det. Men det är samma sak där att man måste ta reda på hur det fungerar och vilka aktiviteter man kan vara med på, säger Karolina Celinska. I slutändan menar hon att resandet handlar om vilken person man själv är och vad man är ute efter att få ut av sin semesterresa. – Det handlar mycket om hur bekväm man är. Det är lättare att resa till en storstad än en sandstrand, säger hon.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

11


■ TEMA RESOR

med sig som är er nt te sis as ng gä t et r ha an ”Bara m lk fo ed amum at pr r ga vå m so h es assistent oc Pell , lite ard i Deg s ta t Ras beredda at t” och be om hjälp så funkar de

PELLE WESTERLUND – GLOBETROTTERN Från äventyr med timslånga bussresor i Egypten till sköna stränder på Kanarieöarna. Pelle Westerlund låter inte sitt funktionshinder vara i vägen för drömmen om att få se världen. Senast blev det sol och båtutflykter i Thailand. BAKGRUNDSMUSIKEN strömmar ur högtalarna i hotellbaren på Scandic Europa i centrala Göteborg. Pelle Westerlund sitter tillsammans med sina båda assistenter Rasmus Degard och Jesper Svensson och tar igen sig efter en lång dag på Leva & Fungera. De har rest med tåg till Göteborg från Stockholm för att besöka mässan. Pelle är en van resenär. Under de senaste åren har det blivit många resor både i Sverige och till platser runt om i världen, en del mer strapatsrika än andra. Senaste lite längre resan gick till Phuket i Thailand i början av året.

12

– Det var bra. Framförallt funkade flygresan dit väldigt bra, säger han. DET VAR TREDJE gången som Pelle varit i Thailand. Denna gång hade han med sig tre assistenter, varav en var Jesper Svensson. – Det fanns en slags färdtjänst där som vi använde varje gång som Pelle ville ut på utflykt. Det var bara att ringa när man ville någonstans, bara man gjorde det någon dag innan. Det bästa var att vi hade samma chaufför hela tiden, vilket gjorde att det kändes ganska tryggt, säger Jesper Svensson. Totalt var de borta i två veckor. På pro-

grammet stod allt från att sola till att åka på båtutflykt med en utflyktsbåt som däremot var långt ifrån tillgänglighetsanpassad. – Vi fick hjälpas åt, men det var inga problem. Thailändarna är jättehjälpsamma och ställde upp och bar ombord Pelle, säger Jesper Svensson. Nyckeln för en lyckad semester är att ett helt team med assistenter följer med. I Pelles fall brukar de alltid vara tre som åker, två som jobbar och en som är stand-by om något skulle hända. – Det händer alltid en massa grejer när man är ute och reser, exempelvis är det lätt hänt att någon åker på en magbacill, säger Rasmus Degard. Det hände exempelvis under resan till Thailand. – Både jag och en annan assistent åkte på en matförgiftning. Som tur var hände det vid olika tillfällen så det löste sig ganska bra. Det är sådant man får räkna med, säger Jesper Svensson.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


ade vi att boka så”När vi båda var lite yngre prov bara te fungera, in en tlig en eg t at ut g så m ard, Pelles assistent so Deg s Rasmu dant för att testa”

Foto: Privat

SOM TESTAT ALLA GRÄNSER I ÖVER 20 ÅR har Rasmus Degard arbetat tillsammans med Pelle. Genom åren har han fått följa med på en lång rad med äventyrliga resor till både storstäder och semesterorter i världen. – Vi har provat gränserna genom åren, när vi båda var lite yngre provade vi att boka sådant som såg ut att egentligen inte fungera, bara för att testa, säger Rasmus Degard. Han menar att de alltid varit beredda på att det skulle kunna bli besvärligt när de varit ute och rest, men samtidigt har de alltid sett en rolig och äventyrlig utmaning i det. Ett starkt minne för dem båda är exempelvis då de skulle ta sig till Kairo för något tiotal år sedan för att se pyramiderna. Resan gick med buss från semesterorten Hurghada där de bodde, en tripp på över 50 mil. – Den bussresan var säkert över åtta timmar lång. Det jobbigaste var att det hela tiden var så bråttom med allt, säger Rasmus Degard.

Så fort bussen stannat för lunch eller för ett besök på ett museum var reseledarna på dem direkt och ville att de skulle skynda sig. Flera gånger fick de kasta i sig maten eftersom de övriga i resesällskapet hunnit äta upp innan de kommit på plats vid bordet. – Det var en otrolig hets, det var jalla jalla direkt för att vi skulle kunna åka iväg igen. När vi väl kom fram till pyramiderna var allas tålamod borta helt, säger han. VARJE GÅNG SOM Pelle ska ut på en resa

har de satt sig ner för att planera redan ett par månader i förväg. Tipset är att alltid lägga lite extra vikt vid att kolla upp detaljer kring resmålet för att inte gå på en nit, exempelvis när det kommer till tillgängligheten på hotell. – Det räcker att en trappa är fel så blir det jättemycket extra problem. Därför är det en fördel att kontakta hotellet direkt och fråga även om de självklart är rätt positiva när de berättar om sin egen anläggning. Lite re-

search skadar inte, säger Rasmus Degard. Med åren har de blivit allt mer noga med planeringen jämfört med hur de reste förr. – Vi har blivit lite mer gubbar till slut och blivit lite lugnare. Det blir inte lika mycket backpacking nu, mer charter. Det handlar lite om bekvämlighet, tidigare gjorde vi väldigt mycket on the fly och såg hur det blev, säger han. TIPSET ÄR ÄNDÅ att våga prova att resa lite mer oplanerat och inte alltid välja det bekvämaste alternativet. – Bara man har ett gäng assistenter med sig som är beredda att ta i lite och som vågar prata med folk och be om hjälp så funkar det. Och det har varit jäkla kul, säger Rasmus Degard. Och snart är det dags för nästa resa för Pelle. – Då blir det inte Thailand utan London, säger han. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

13


■ TEMA RESOR DET GRUNDLÄGGANDE SYFTET med LSS är tydligt: att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet att leva sitt liv som andra, med så få inskränkningar som möjligt. Problemet som gång på gång dyker upp och som alla med assistansersättning känner igen, är att det stöd som krävs för att uppnå detta syfte är finansierat med offentliga medel, vilket innebär att någon annan kommer att göra en bedömning av vad det egentligen innebär att leva sitt liv som andra, eller som det står i lagen: ”goda levnadsvillkor”. Frågan kan handla om allt som förekommer i vardagen, men ställs ofta på sin spets när det kommer till sådant som sätter lite guldkant på tillvaron, exempelvis semesterresor. För de allra flesta är det naturligt att, utifrån sina ekonomiska förutsättningar, unna sig en semesterresa till någon intressant eller spännande plats. Men för den som är beroende av personlig assistans är det inte riktigt så enkelt, eftersom man måste få det tillfälligt utökade assistansbehovet – och därmed hela sin semesterresa – godkänd. När det steget väl är taget så kommer

arbetsgivare komma överens om det tillfälliga schemat i god tid, helst senast ett par veckor före avresa. När det gäller ledig tid under resa så är det förstås lite speciellt, eftersom din frihet att göra saker är begränsad till den plats du befinner dig på. Däremot är det viktigt att konstatera att din lediga tid på resa är just detta: ledig tid. Det betyder att du är fri att göra vad du vill under denna tid, precis som om du var hemma. Men på samma sätt gäller också samma regler för arbetstiden, oavsett om du är på resa eller på hemmaplan. Det betyder att din arbetsgivares och arbetsreglerande avtals regler måste åtföljas. Det faktum att du kanske befinner dig på en plats där man har andra förhållningssätt, exempelvis till alkoholkonsumtion, gör inte att du får göra avsteg från dina vanliga arbetsregler. LÖNEN UNDER EN utlandsresa utgår från din vanliga lön, och kompletteras med ungefär samma regler som för en tjänsteresa i vilken annan bransch som helst. Det bety-

sonliga assistenter, helt enkelt för att arbetstiden kan variera ganska mycket under en resa. Ingen kan förstås kräva att den personlige assistenten ska arbeta dygnet runt, men när blir arbetsbördan så liten att resan mer framstår som ett slags belöning och därmed blir en beskattningsbar anställningsförmån? Beskedet från Skatteverket är att praxis på området är att om arbetstiden i genomsnitt understiger sex timmar om dagen, eller 30 timmar i veckan, så ska en anställd förmånsbeskattas, som en del av arbetsgivarens kostnad för resan. Detta innebär i praktiken att personliga assistenter sällan kommer ifråga för förmånsbeskattning när de följer med en assistansberättigad person på dennes semester, men det finns absolut anledning att känna till och vara vaksam på frågan, helst redan i samband med att schemat för resan läggs. OM ASSISTENTEN ÄR nära anhörig till den assistansberättigade så blir det ytterligare lite komplicerat. Flera sådana fall har de se-

ESAN R R FÖ IN Å P A K N TÄ T T A T E K MYC ester, vilket i sin tur kan många synonymt med sem En annalkande sommar är för rsonlig s. För den som har behov av pe an nst go nå a res att t he jlig mö betyda en än att bara sticka iväg, och för are rig klu lite ot rem dä t de är assistans på resan r en hel del att tänka på. den som är assistent på resa ha nästa utmaning nämligen att lösa resan rent praktiskt, och det är här som assistenten – eller assistenterna – kommer in i bilden. För den assistent som ledsagar en brukare på dennes semester finns det en rad saker att ha koll på och vara på det klara med för att undvika problem. EN SÅDAN SAK är att arbetstiden sannolikt kommer att se annorlunda ut, jämfört med normalt arbete på hemmaplan. Detta är något som kan vara nödvändigt att acceptera under omständigheterna, men givetvis får bara mindre avsteg göras. Med det menas att man eventuellt kan tulla lite på arbetstidslagens krav på dygnsvila, men att övergripande arbetstidsbegränsningar och övertidsregler, liksom kravet på veckovila, givetvis ska respekteras. För att undvika problem bör man inför en utlandsresa göra upp ett särskilt schema där det tydligt framgår vilka förändringar gentemot ordinarie arbetstider som är aktuella. Som personlig assistent ska du och din

14

der att resa och logi bekostas av arbetsgivaren samt att så kallat traktamente utgår för merkostnader. Traktamente är en summa pengar per dag som du får när du befinner dig på resa och som är tänkt att täcka utgifter för i första hand måltider. Traktamentets storlek beror på destinationen, eftersom kostnadsläget är olika i olika länder. På Skatteverkets hemsida kan du hitta en lista över hur stort traktamentet är för alla länder i världen. Beroende på om måltider ingår i de kostnader som arbetsgivaren redan står för så kan traktamentet komma att minska. Och apropå ekonomi: en lite mer teknisk detalj som kan vara bra att känna till är så kallad förmånsbeskattning. För om en resa betalas av din arbetsgivare, men inte bedöms som en tjänsteresa – helt enkelt för att arbetstiden inte är tillräckligt stor – så betraktas resan istället till ett slags förmån – en förmån som är skattepliktig för den anställde.

naste åren tagits upp i olika rättsliga instanser, bland annat i Högsta förvaltningsdomstolen, som slagit fast att även om assistenten ifråga arbetar heltid under resan så kan det vara så att den inte är att betrakta som en tjänsteresa – om assistent och brukare är nära släkt. Den springande punkten är vilket som bedöms vara syftet med resan och här blir det ganska byråkratiskt. Frågan är nämligen om resan bedöms vara till för att exempelvis en familj eller äkta makar ska få miljöombyte och avkoppling tillsammans, eller om resan uteslutande handlar om att tillgodose den assistansberättigades behov. I det första fallet bedöms det inte som en tjänsteresa om assistenten är en nära familjemedlem som är med på resan, medan det i det andra fallet kan göra det. Och om resan inte är en tjänsteresa i Skatteverkets ögon, så kommer alltså assistenten ifråga att förmånsbeskattas. ANDREAS KARLSSON

ENLIGT SKATTEVERKET är detta något som

man får ganska många frågor om från per-


RULLSTOLEN SOM FIXAR TERRÄNGEN Varken stenar, kraftiga rötter eller en lutning på 45 grader är problem för den jeeplikande elrullstolen Zoom Uphill. Men trots att allt fler naturnära turistresmål skaffar dem är de för bra för att få klassas som hjälpmedel.

Foto: Daniel Jansson

DET ÄR VÄSTERÅSFÖRETAGET Zoomability som utvecklat den eldrivna rullstolen. Flera friluftsanläggningar både i Sverige och utomlands har köpt den för att kunna ge besökare med funktionsnedsättningar samma möjligheter att komma ut i naturen som andra, exempelvis för att vandra, jaga eller fiska. – Det är unikt att en person som inte har någon funktion i benen kan ge sig ut och plocka svamp. Redan 2012 var konceptet nominerat som en av tre innovationer på Trip Awards, säger företagets VD Björn Larsson. MEN TROTS ATT Zoomen har en så uppenbart användbar funktion för den som vill ut i naturen så varken vill eller kan Björn Larsson kalla den för ett hjälpmedel. – Vi försöker undvika att prata om den som en rullstol, utan ser den mer som ett framkomlighetsfordon för vem som helst, säger han. Men fordonet uppfyller inte de hårda klassningskrav som ställs på eldrivna rullstolar i EU:s medicintekniska direktiv. – Vi hade fått ta bort så mycket funktion och fart för att den skulle uppfylla regelverket att vi ansåg att den skulle bli så mycket sämre. Dagens regler är föråldrade och ger inte människor rätten att ha maskiner med ett så kraftigt vridmoment, säger Björn Larsson. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

Foto: Matilda Hildingsson

FAKTA Här finns Zoom Uphill Åland: Zoomcamp Åland i Mariehamn Blekinge: Zoomcamp i Olofström Stockholm: Zoomcamp i Stockholm Bergslagen: Fallängetorp i Krylbo

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

15


O-RINGEN ÖPPNAR FÖR ALLA

O-ringen är kanske världens största orienteringsäventyr. Och större kan den bli. I år blir det premiär för en ny klass för personer som har behov av kognitivt stöd. Foto: Peter Holgersson

Orienteringstävlingen O-ringen är ett av Sveriges mest klassiska idrottsevenemang. I år finns för första gången en särskilt anpassad tävlingsklass för personer som har behov av kognitivt stöd. SATSNINGEN ÄR EN del av projektet ”O-ringen för alla” och den nya klassen heter flex-o eftersom det erbjuder just ett flexibelt deltagande, där man kan välja sitt hjälpmedel, an-

tal kontroller och längd på banan – allt efter sina förutsättningar. Tre olika banor, eller typer av kontroller, finns att tillgå. De så kallade ”nyfikenkontrollerna” är alla fysiskt lättillgängliga, för den som använder rullstol eller rullator, men de kan ändå vara utmanande att hitta. ”Stolt-kontrollerna” kan vara placerade utanför stigar och är lite mer fysiskt utmanande att nå, samt erbjuder olika alternativa vägval. ”Lycklig-kontrollerna” tar fasta på

sinnesupplevelser och är fysiskt tillgängliga och lätta att se, samt kombineras med en intressant sinnesupplevelse för syn, lukt eller känsel. Som deltagare väljer man hur många kontroller man vill ta och i vilken ordning, och bland de hjälpmedel som erbjuds finns förenklade kartor, illustrativa bilder, rep att hålla i på svårframkomliga platser och ledsagare längs banan.

08-648 27 00

Taktipro Utbildning för lyHört bemötande o R

ORIGINALMETODEN TAKTIL MASSAGE

På många orter i Höst: Hässleholm, Göteborg, Jönköping, Sundsvall, Umeå och på egen kursgård i Stockholm. Vi utbildar också på er arbetsplats. Underlättar arbete inom vård, omsorg & reHabilitering Goda effekter på kontakt, förhållningssätt och kroppsuppfattning, speciellt viktigt vid funktionshinder, sjukdom och vid skador. Vi lär ut i små grupper med praktiska övningar. Kunskapen fastnar snabbt och är direkt användbar efteråt. Godkänd assistent omkostnad.

taktil.se

läs mer, se film på www. 16

metropol

assistans

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB

Vi kan erbjuda dig: • Högkvalitativ service och hög tillgänglighet • Kontaktperson • Juridiskrådgivning • Utbildad och tillmötes­ gående personal

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB gör sitt yttersta för att du som kund ska vara nöjd Tillsammans med dig skapar vi personliga lösningar som passar just dina behov. Det som är viktigt för dig, är viktigt för oss, något vi sätter stort värde vid. Vi har kompetens, god erfarenhet och är stolta över vårt arbete! Tel: 08-510 515 51 info@metropolassistans.se www.metropolassistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


”Utställarna satsar verkligen på mässan och gör det bra” MARIA NILSSON, AFFÄRSANSVARIG LEVA & FUNGERA

Personlig Assistans? Vi har specialiserat oss på följande grupper • Barn & vuxna med autism • MS • Utvecklingsstörning • Trafikskadade

PERSONLIG ASSISTANS HOS OSS – ETT TRYGGT VAL Vi ger dig assistansen du har rätt till/behöver efter dina förutsättningar och med vår erfarenhet och kompetens både inom vård och psykiatri och att leva med assistans och assistenter och allt vad det innebär i ett dagligt liv kan vi ge dig de bästa förutsättningarna för ett friare och självständigare liv.

Foto: Anna Sigvardsson

Din Assistans i Väst AB kan erbjuda: • Bra individuella löner för dina personliga assistenter • Handledning, utbilldning • Personligt stöd till dig som ingår i verksamheten • Information om dina rättigheter och naturligtvis all form av administration

Din Assistans i Väst AB RÄTT ASSISTANS FÖR DIG!

Tel. 035-511 57 | 070-211 05 44

HALLÅ DÄR... ...MARIA NILSSON AFFÄRSANSVARIG PÅ LEVA & FUNGERA. Hur gick mässan? – Väldigt bra! Vi hade både fler utställare och fler besökare än förra gången. Även fler kvadratmeter monteryta. Antalet deltagare låg på över 14 000 personer. – Både besökare och utställare är så positiva. Utställarna satsar verkligen på mässan och gör det bra. Berätta lite om vad som hände på mässan! – Vi hade ett assistansanordnartorg där vi hade föreläsningar om assistans. – Vi hade många prova-på-aktiviteter inom sport och idrott, till exempel Genny (en slags segway som man sitter på). Cykel-, handboll-, konståkningsförbunden, O-ringen samt Sveriges Jägarförbund var också där. Det är roligt att det var så många idrotter och idrottsförbund som ville vara med på mässan och som öppnar sina idrotter för alla. – Passalen hade prova-på-aktiviteter för yngre, till exempel att prova på att vara DJ. – GIL startade nya kampanjen att alla har rätt till sin sexualitet och lyfte fram synen på sex i samband med funktionsnedsättning. Något du var särskilt nöjd med? – Jag är särskilt stolt över vårt samarbete med Radix och Arbetsförmedlingen, som innebar att vi hade praktikanter, både med och utan funktionsnedsättningar. Flera av dem har invandrarbakgrund och hjälpte till att dels översätta vårt informationsmaterial, dels sprida det i sina nätverk. Dessutom anordnade de rundturer på mässan, guidade och tolkade. Detta ledde till att flera hundra personer kom till mässan för första gången.

kontakt@assistansivast.se • www.assistansivast.se

Hur får du den bästa assistansen?

Prata med oss om vårt breda utbildningsprogram för personliga assistenter och om vikten av kompetensutveckling.

Personligare assistans sedan 1994

www.lss.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

17


■ PROFILEN

Under hela livet har segling varit Åsa Llinares Norlins stora passion. Hon har medaljer från både EM och VM och har dessutom seglat Paralympics. Tidningen Assistans träffade henne i Stockholm för att prata om idrottens hälsoeffekter, Seglarförbundets nysatsning och tuffa livsförändringar.

Segling är Åsas stora passion Nu vill hon få fler med funktionsnedsättning att pröva sporten

ÅSA LLINARES NORLIN har en medfödd funktionsnedsättning som gör att hon saknar vänster underarm och vänster underben. Men trots det har hon klarat sig själv ända sedan ungdomen. Seglingen kom naturligt till henne eftersom hon växt upp i Stockholms skärgård med båtlivet nära inpå. – Eftersom jag har en högerfot som inte funkar särskilt bra och en arm som inte heller funkar har all rullstolsidrott och sporter där man måste stå och gå varit uteslutet. Därför föll det ganska naturligt med segling. Det är ett fantastiskt sätt att kunna lämna sin funktionsnedsättning i land, säger hon. Även om hon lagt av med kappseglingen så finns både idrottandet och seglingen ständigt med henne. Just nu driver hon ett projekt för Svenska Seglarförbundet som ska ge fler personer med funktionsnedsättning möjlighet att pröva segling. Det hela handlar om en slags omstart för seglingen som hade en ljus period just under 1990-talet då Åsa Llinares Norlin jobbade med frågan i Stiftelsen Skota hem, bland annat genom en turné där provapå verksamhet fick ordentlig fart på sporten. Men efter

18

några år ebbade intresset ut i takt med att de som var eldsjälar för projektet ute hos de olika klubbarna försvann. – Bland annat har det gjort att vi inte har någon elit alls längre. Eftersom en topp och en bredd är så beroende av varandra behöver vi få upp intresset, säger Åsa Llinares Norlin. ÅSA LLINARES NORLIN har ett brinnande intresse för idrott och hälsa. I mer än tio år jobbade hon som forsknings- och utvecklingsansvarig på Södermanlands Handikappidrottsförbund och under de senaste åren har hon varit runt i landet och föreläst, bland annat om vikten av ett aktivt liv hos personer med funktionsnedsättningar men också om hur vi människor klarar av att hantera förändringar i livet. Själv har hon fått tackla flera tuffa livsutmaningar under de senaste fyra åren. – Min man Peter blev sjuk för ganska precis fyra år sedan och för två år sedan gick han bort. Kort efter det dog även vår hund, två månader senare min svärmor och ytterligare lite senare dog en kompis. Det blev helt enkelt för mycket, säger hon. Åsa Llinares Norlins liv vändes upp och ner fullständigt. Som om inte det vore nog pågick en arvstvist under ett år och för drygt ett år sedan slutade hon sitt dåvarande jobb. Somliga dagar mådde hon så dåligt att det enda hon kunde tänka på var att andas. – Allt annat var övermäktigt. Under den tiden var jag fullständigt övertygad om att jag skulle hamna på psyket, men någonstans var jag ändå säker på att det skulle gå över, säger hon. I DAG VÅGAR hon nästan säga att hon kommit ut på andra sidan krisen. – Jag är förbi och på rätt väg men är samtidigt inte helt

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

DET ÄR EN SÅDAN där skön vårdag i Stockholm. Föräldralediga mammor och hundägare promenerar utmed Hammarbykanalen, bara ett stenkast från lägenheten där Paralympicsseglaren Åsa Llinares Norlin bor. Segling har varit hennes största passion i livet. Även om hon slutat tävla för länge sedan så gick seglingskarriären spikrakt uppåt under 1990-talet då hon tog flera medaljer både på EM och VM, samt en fjärdeplats under Paralympics i Atlanta 1996. – Det var första gången som segling var med på Paralympics och bara det var jätteroligt att få vara med om, säger hon.


ASSISTANSTIPS ■

FAKTA ÅSA LLINARES NORLIN Ålder: 55 år. Bor: Södermalm i Stockholm. Gör: Leder Svenska Seglarförbundets projekt som ska få fler med funktionsnedsättningar att hitta till seglingen. Yrke: Är utbildad socionom och har mestadels jobbat med habilitering och rehabilitering, främst inom seglingen. Seglingsmeriter: Flera medaljer från både EM och VM i segling på 1990-talet, samt en fjärdeplats på Paralympics i Atlanta 1996. Kuriosa: Blev Sveriges första kvinnliga tågklarerare när hon började jobba för SJ i Stockholm 1980.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

19


■ PROFILEN

Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

”Segling är ett fantastiskt sätt att kunna lämna sin funktionsnedsättning i land” säker på att det håller. Jag känner mig lite som hjälten i en actionfilm som står där på huk i slutet för att kolla så att kroppen är hel samtidigt som det brinner överallt i bakgrunden, säger hon. Att hon klarade sig igenom de tuffaste stunderna tror hon beror på en insikt hon fick efter att som 17-åring ha förlorat sin djupt älskade mormor. – Jag trodde aldrig att jag skulle överleva det, men när jag sedan tittade tillbaka insåg jag att livet ändå blev fantastiskt efteråt. Det var då jag insåg att jag kommer ha ett fantastiskt liv även efter Peter. Den insikten räddade mig, säger hon. SEGLINGSPROJEKTET SOM Åsa Llinares Norlin arbetar med just nu ska pågå till sommaren. Redan nu har hon sett ett stort problem som hon menar egentligen gäller all idrott – svårigheterna att hitta ledare. Det är i sin tur kopplat till en större fråga om problemen med att få barn med funktionsnedsättningar att överhuvudtaget nå fram till idrotten. – Idrotten är så oerhört viktig. Ohälsan bland personer med funktionsnedsättning är nästan tio gånger högre än befolkningen i stort, men de som håller på med fysisk aktivitet mår mycket bättre, säger hon. Hon menar att många barn med funktionsnedsättningar inte ens har fullvärdig idrott i skolan i dag, utan får någon form av befrielse och ett betyg i ett ämne de knappt varit i. – En del idrottslärare tycker att man kan åka och simma eller ta en promenad med sin assistent, men det

20

ska inte finnas några särlösningar. Det gäller att få in tänket att fysisk aktivitet är viktigt, om det istället ersätts med ett besök hos sjukgymnasten kommer de här barnen bara tänka ont och elände så fort de hör ordet idrott, säger hon. IDROTTEN I SVERIGE bygger på att det finns ett stort föräldraengagemang, men Åsa Llinares Norlin menar att det blir allt vanligare att föräldrar istället ser tiden som en stunds avkoppling för dem själva eller som en möjlighet att umgås med syskon som inte har en funktionsnedsättningar. – Tyvärr gäller det även en del assistenter som kommer till idrottsklubben utan att förstå vilken viktig del de utgör för att det ska fungera. Det behövs en hand som kan hjälpa barnen med att ta på kläder, komma upp och ner i båtarna och finnas till hands under själva aktiviteten, säger hon. Hur framtiden kommer att se ut för svensk segling återstår att se, men Åsa Llinares Norlin är övertygad om att de finns ett stort intresse. – Det som gör segling så häftigt är att personer som annars är beroende av sin assistent kan få sitta själva i en båt och segla. Och alla kan faktiskt, vi har seglat med personer i respirator. Det är kanske en annan upplevelse jämfört med de som seglar Volvo Ocean race, men på sätt och vis är det ändå samma sak eftersom det handlar om att bemästra element, säger Åsa Llinares Norlin. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Mer än bara personlig assistans Utan externt vinstintresse Ända sedan starten 1995 har det varit viktigt för oss på 7H Assistans att tillvarata våra brukares och anställdas intressen utan att tänka på att behöva dela ut pengar till externa ägare. Detta medför inte att vi har råd att göra vad som helst men innebär att vi kan ge lite mer än många andra företag. Personlig Assistans Söker ni personlig assistans där ni får just era behov tillgodosedda? 7H Assistans erbjuder kvalitativ assistans där just dina behov är i centrum. All vinst i bolaget används för att ge kunderna en god förutsättning att leva ett aktivt och meningsfullt liv i gemenskap med andra och delta i samhället på lika villkor. Brukare hos 7H Assistans ’’7H Assistans lyssnar på både brukarna och assistenterna . 7H Assistans är måna om att alla ska ha det bra. Jag känner mig trygg med 7H Assistans som assistanssamordnare.” Carl-Johan Hamm, Svenljunga Personlig Assistent hos 7H Assistans ”Det jag uppskattar med 7H Assistans är värmen och den personliga närvaron av ledare och personal. Assistenter och kunden prioriteras alltid och bemöts i direktkontakt.” Lanja Amen, Borås Daglig verksamhet Söker ni daglig verksamhet där ni kan hitta just det ni vill göra på dagarna? Hos oss är ingenting omöjligt. Alla har möjlighet att utvecklas efter just sina behov. Du kan arbeta i en eller flera av våra grupper, helt enligt dina önskemål. Besök oss gärna för att prova om Kamgarn kan vara rätt för er!

Mervärden På 7H Assistans kan ni verkligen se hur vårt eventuella överskott arbetar för att skapa mervärde till brukarna. Vår grundattityd är att vi finns här för att lyfta människor. Sinnesro Friskvårdscenter är ett resultat av detta och erbjuder bland annat yoga, taktil beröring, mm. Vi har dessutom lägenheter till våra brukare där de kan bo ensamma eller med rum för sina personliga assistenter.

Arbetstagare på Kamgarn ”Varje torsdag har vi musikcafe. Då kommer en musikledare som heter Hans-Olof. Onsdag vid första advent brukar vi ha vår julbazaar. Då brukar det komma jättemycket folk. Jag trivs jättebra på Kamgarn.” Mattias Lillemoen

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

21


Fyra stipendiater delar på 117 100 kronor Stiftelsen Fonden till Rolf Bergfors minne fattade i mitten av maj beslut om hur årets stipendier på sammanlagt 117 100 kronor skulle fördelas. Stipendierna delades ut vid en ceremoni på GIL:s föreningsstämma på Gothia Towers i Göteborg, lördagen den 30 maj. MATHILDE FUCHS SOM har en egen funktionsnedsättning och bor i Rennes, Frankrike får ett 
resestipendium på 39 600 kr. Hon arbetar med Independent Living-frågor i Frankrike där man inte kommit lika långt med frågorna som i tex Sverige. Mathilde har via ENIL (European Network of 
Independent Living) kommit i kontakt med IL i Sverige och vill använda pengarna för att göra studiebesök på STIL och JAG i Stockholm samt ENIL:s kontor i Härnösand för att inspireras till att vidareutveckla IL-frågorna i Frankrike.

SARA HABCHI VOGLER från Kulturföreningen Utopia, erhåller 7 500 kr för resekostnader till Visby och deltagande under Almedalsveckan, samt tryckmaterial. Hennes projekt ska bidra till att orden
funktionsskillnad och funktionsvariation som begrepp ska registreras på ett allmänt plan i t.ex. Svenska Akademins Ordlista. Syftet är att komma bort från tanken att funktionsnedsatta är en speciell grupp och skapa en ökad medvetenhet om att alla har en funktionsskillnad eller funktionsvariation. Som en del i detta projekt ingår även en kampanj för att ordet utvecklingsstörd skall bytas ut eftersom det är en grov generalisering av en stor grupp. Hanna Ferm tilldelas ett stipendium om 50 000 kr för att kunna fortsätta sina studier på Gallaudet University i USA. Gaulladet University är världens enda renodlade universitet för döva där 
fullständiga teckenspråksmiljöer erbjuds. Hanna studerar på socio-

nomprogrammet där och hennes mål är att arbeta med barn i Sverige efter examen. Ett övergripande mål för Hanna är att verka för döva barn och ungdomars rätt att uttrycka sig på sitt första språk – teckenspråk, utan några hinder. 
 STIFTELSEN ”FONDEN TILL Rolf Bergfors minne” är en fond upprättad till minne av en av de GIL:are som outtröttligt arbetade för att driva igenom det som idag är lagstadgad rätt till personlig assistans (LSS). Rolfs syskon, Ingegerd och Thore, startade fonden för att hans eld och livsnerv ska inspirera och ge kraft åt andra att våga leva sina drömmar och ta för sig av livet. Stiftelsen ger oss, en samling personer aktiva i IL-rörelsen, en möjlighet att sätta fokus på de värden och frågor vi lever av. Och att göra skillnad. Stiftelsen stödjer enskilda personer oavsett ålder med stipendium för eftergymnasiala studier, studie-resor eller utvecklingsprojekt. Ett grundkrav för stipendiet är att det ska främja egen eller annans 
förmåga att leva ett självbestämt liv, i enlighet med Independent Living-filosofin som handlar om att personer med funktionsnedsättning ska leva och verka på villkor som andra. Källa: GIL

© Michel Gunther / WWF-Canon

Byte

Yasmin Nilson erhåller ett stipendium på 20 000 kr till hjälp att driva podcasten Timglaset Pod. Hon driver podcasten tillsammans med Max Arehn och har publicerat 20 avsnitt under två säsonger sen starten i mars 2014. Timglaset Pod startades i syfte att öka kunskapen om och förståelsen för hur det är att leva med en funktionsnedsättning.

r namn til l

www.alminia.se

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

”Ett assistansföretag för funktionshindrade med målet att ge Er en bättre vardag”

• För dig som behöver personliga assistenter i vardagen

• Verksamheten bygger på egen erfarenhet som sjuk och

behovet av bra personlig assistans Fortfarande Ditt tryggaste val!

Telefon: 08-735 86 86 • www.alminia.se Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

• Godkända av Socialstyrelsen • Besök gärna vår hemsida www.assistansbolagethjalpsam.se ”Ett assistansföretag för funktionshindrade med målet att ge Er en bättre vardag”

För mer information kontakta Mattias eller Lena Tel. 0589-101 77, 070-480 61 85, 073-728 11 66

• För dig som behöver personliga assistenter i vardagen

R ädda pandan Bli Pandafadder på wwf.se/pandafadder

• Verksamheten bygger på egen erfarenhet som sjuk och E-mail: mattias.hjalpsam@tele2.se behovet av bra personlig assistans

lena.hjalpsam@tele2.se

• Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

22

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

• Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser

WWF kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll

• Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser


DAGS ATT NOMINERA TILL

ÅRETS ASSISTENT 2015 Har du en personlig assistent som gör ett fenomenalt jobb? Då är det dags att nominera den personen till utmärkelsen Årets Assistent 2015.

2 015

Titta på listan här nedan. Har du en personlig assistent som är lyhörd, respektfull och professionell, en assistent som verkligen gör din vardag enklare och bättre. I så fall tycker vi att du skall nominera honom eller henne till utmärkelsen Årets assistent. Skriv ner namnet på din assistent och en beskrivning av varför du tycker att han eller hon bör utses till årets assistent. Ta hjälp av ledorden nedan i din motivering och förklara för oss på vilket sätt som just din assistent svarar upp mot dessa. Skicka din nominering till info@justmedia.se senast den 15 september. Märk ditt mail med Årets assistent. u Lyhördhet Ett ord som ständigt återkommer i diskussioner om personlig assistans. Det handlar helt enkelt om förmågan att känna in och lyssna av andra människor. Att kunna läsa mellan raderna, om man så vill. u  Integritet Det vill säga en förmåga att sätta gränser och förstå var det egna ansvaret börjar och slutar. Som personlig assistent befinner man sig ofta oerhört nära en annan människa, därför är det viktigt att visa integritet och förstå att man bara är ett ”redskap” i vissa situationer. u  Respekt Ett ord som fått lite olika betydelser under senare år, men här är det förstås i en mer ursprunglig bemärkelse. Att visa respekt är detsamma som att behandla sina medmänniskor värdigt och som mogna självständiga individer. uKunskap Det vill säga kännedom om brukarens funktionshinder och om de lagar och regler som gäller kring jobbet som personlig assistent. Här gäller det som assistent att våga stå upp och kräva att man får den utbildning och den kunskap som behövs för att klara jobbet. u  Servicekänsla Det vill säga en vilja att ställa upp och hjälpa till utan att bli ombedd.

SE NAST D EN 15 SE PT

u  Professionalitet Många föreställer sig att den personliga assistenten är en sorts kompis. Och det kan säkert vara bra i vissa situationer, men som assistent är man aldrig först och främst kompis utan assistent. Det gäller att inse skillnaden och alltid ha sin profession i fokus. u  Öppenhet Som personlig assistent är det mycket viktigt att kunna kommunicera med sin brukare, med sina kollegor och med sin arbetsgivare. Om man saknar förmågan att kommunicera på ett bra sätt blir det lätt missförstånd och problem.

Personlig assistans hos oss är ett personligt utformad stöd

som passar Dina behov. Du har rätt till ett bra liv där du känner delaktighet och inflytande. Vårt mål är att Du ska leva ett så självständigt liv som möjligt. Din känsla av trygghet och delaktighet står i fokus. Som kund

hos oss har du din egen grupp av assistenter. Adena är godkänd av Socialstyrelsen att bedriva personlig assistans. Tag gärna kontakt med oss! Adena Personlig omsorg Skytteholmsv 2, 171 27 Solna Tel: 08-735 53 30 www.adena-assistans.se

Adena kvartssida 180x62 fk1301.indd 1

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

2012-12-12 14:20

23


■ REPORTAGET

Antalet diagnoser och antalet personer med diagnos har exploderat. Särskilt på det neuropsykiatriska området. Men är det bara ett problem. Eller kan diagnoserna vara en väg till frigörelse – på riktigt.

VÄLKOMMEN, DIAGNOS! – FÖR MIG KÄNDES det som en fascistisk värld där alla skulle vara lika. Jag tyckte inte om det. Men så fick jag känslan. Det kanske inte är jag som är funktionshindrad, utan alla andra. Orden tillhör Marcus och kommer från den uppmärksammade dokumentärserien Den som (inte) får finnas som SVT har sänt i vår. Marcus har Asperger och har under stora delar av sitt liv kännt sig annorlunda och utanför. Men inte längre. I dokumentären ger han utryck för helt andra känslor. Det är samhället som är funktionsnedsatt, inte han. – Jag älskar min diagnos. Den är en del av mig. Allt fler som får en diagnos, särskilt inom det neuropsykiatriska spektrumet, resonerar som Marcus. Diagnosen är inte ett problem. Snarare en tillgång. Kanske till och med en väg till frigörelse. JAKOB WENZER ÄR forskare och samhällsvetare. För några år sedan fick han diagnosen ADHD. Sedan dess har han skrivit mycket om neuropsykiatriska diagnoser, framför allt på sin blogg Hypertunneln. På många sätt delar han Marcus synsätt. – Jag bestämde mig tidigt för att gilla den så kallade diagnosexplosionen. Jag tror att den är en väg till förändring. Även om det är en oväntad väg. Vi kan inte ha ett samhälle där hälften av alla medborgare klassas som sjuka eller avvikande. Därför kommer samhället tvingas att acceptera skillnad. Vi kommer helt enkelt att nå en punkt där det inte går att anpassa alla människor till en allt snävare norm. Jakob Wenzer utgår från ett enkelt antagande, eller snarare verklighetsbeskrivning. Enligt honom är skillnad det enda som egentligen existerar. – Människor är olika. Mänsklig skillnad är något faktiskt.

”Vi måste våga tänka på skillnad som något positivt” JAKOB WENZER, FORSKARE OCH SAMHÄLLSVETARE

24

MED DEN UTGÅNGSPUNKTEN blir diagnoserna inte ett bevis för att vissa människor är normala och andra onormala utan snarare ett bevis för att samhället inte klarar av att hantera skillnader. – Vårt samhälle är inte tillräckligt tillåtande. Det är inte olikheterna som är problemet utan kravet på likhet. För att likhet ska existera måste någon stå vid sidan av, till exempel en läkare, och säga: De där två hör till samma kategori, men inte de två. Men, påpekar han, på när håll är alla olika. – Vi måste våga tänka på skillnad som något positivt. Det är en av anledningarna till att jag gillar begreppet neurodiversitet. När jag fick min diagnos hittade jag först bara texter om ADHD som ett funktionshinder. Det handlade nästan bara om hur jag skulle göra för att fungera enligt normen. Men jag tänkte hela tiden: Det måste finnas andra sätt att se på detta. Då fann jag begreppet neurodiversitet. FÖR JAKOB WENZER är neurodiversitet ett rakt och enkelt begrepp. Det betyder kort och gott att olika människor har olika kognitiva förmågor. Ett sätt att förstå begreppet är med hjälp av en analogi: ”En PC är inte trasig bara för att den inte har Windows installerat”. Med andra ord, bara för att en hjärna inte fungerar precis på samma sätt som majoritetens hjärnor betyder inte det att den är felaktig. Den kanske bara är annorlunda. – Jag har upptäckt, säger Jakob Wenzer, att mitt sätt att bedriva forskning skiljer sig mycket från mina kollegors. Jag är inte bra på att hålla stora mängder fakta i huvudet. Men jag har en förmåga att gå in i ett ämne som väcker mitt intresse. Jag kan fullständigt dränka mig i det ämnet. Jag läser allt. Sedan skriver jag, närmast intuitivt. Min forskning bygger inte på överblick, utan på att vara mitt i något, ett flöde, och sedan improvisera.

FAKTA Neurodiversitet I slutet av nittiotalet uppfann sociologen Judy Singer ordet neurodiversitet. Judy Singer, som själv har diagnosen autism, ville komma bort från den sjukdoms- och handikappstämpel som hennes och andras diagnoser innebar. Hon ville vända perspektivet och utmana begrepp som normalt och onormalt, frisk och sjukt. Genom att uppfinna ett ord som påminde om positivt laddade begrepp som biologisk mångfald, ville hon sätta fokus på det faktum att med diagnoser som autism, dyslexi och ADHD är begåvade med ovanliga förmågor och ett annat sätt att tänka på. Neurodiversitet har framför allt blivit ett begrepp som fått spridning i Nordamerika. Där har autister organiserat sig och bedriver i dag en effektiv kamp för sina rättigheter. I Europa och Sverige har begreppet haft svårare att få fäste. Förmodligen beror det på olika politiska kulturer. I USA och Kanada har identitetspolitiska rörelser, som medborgarrättsrörelsen, haft ett större genomslag än i Europa. HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


För Jakob Wenzer är detta ett exempel på hur det som stämplats som avvikande och sållats bort alltid läcker tillbaka in i samhället. – Det som puttas bort hittar alltid vägar tillbaka in i normsamhället. Ofta handlar det om konst, musik och litteratur. Därmed förändrar och förvandlar det avvikande det normala. Jag har märkt att andra berörs av det jag gör. Av mitt exempel. DET ÄR JUST så han menar att diagnosexplosionen kommer leda till frigörelse. – Myllret av människor som klassats som avvikande kommer att driva fram något nytt. Ju fler som ställs utanför, ju mer kommer att sippra tillbaka… Och en dag blir kraften överväldigande. Han säger att han inte tror på möjligheten att krossa diag-

nossamhället. Istället vill han ta spjärn mot det som föds ur diagnoserna: En spirande medvetenhet om att människor fungerar på många olika sätt. – Betraktar man samhället ur det här perspektivet upptäcker man snart att diagnosmanualer och diagnossamlingar inte är förteckningar över sjukdomar eller avvikelser utan snarare en mycket exakt beskrivning av hur mycket samhället tolererar. Vad diagnoserna tecknar är alltså normen. Detta genom att tala om exakt hur normavvikelsen ser ut, säger han och tillägger: – Detta är särskilt tydligt när det gäller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det beror på att dessa inte är något annat än ytfenomen. De pekar bara på symtomen. Alltså på hur man är som människa. Och i grunden är alla människor annorlunda.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

MATTIAS HAGBERG

25


■ ASSISTANSTIPS

RÄTT ASSISTENT FÖR RÄTT UPPGIFT – ELLER LIKA FÖR ALLA?

Ska assistansanvändaren anpassa assistansen efter sig och/eller vara rättvis? Flera av de tips som vi får in handlar om att antingen behandla alla assistenterna på samma sätt eller att assistenterna får anpassade arbetsuppgifter beroende på vem som för tillfället jobbar. MÅNGA ANSER ATT arbetet ska fördelas rättvis mellan assistenterna. Annika till exempel säger i tipset Rättvisa mellan assistenterna – att de ska göra lika mycket ”tråkiga” sysslor så att de solidariskt städar eller putsar fönster lika mycket. Även då det gäller de roliga eller trevliga sysslorna, som att resa eller gå ut och äta, strävar hon efter en rättvis fördelning mellan assistenterna. I tipset Schema där alla jobbar lika mycket beskriver hon hur hon fördelat arbetstiden exakt lika mellan assistenterna. Men vad är då rättvisa? Assistenterna är ju sinsemellan väldigt olika, har olika intressen, olika temperament, är olika snabba och de är dessutom bra på olika saker. Flera tipsare beskriver hur de därför anpassar arbetsuppgifter till dessa olikheter ofta för sin egen men även för assistentens skull. TINA STRÄVAR EFTER bra flyt och beskriver sig själv som flexibel. För allas bästa nyttjar hon assistenternas olika personligheter och väljer sysslor utifrån vem som jobbar. Tina bor i villa och det blir mycket arbete med att ta hand om huset och trädgården. ”Då får den som orkar och har lust ta hand om förrådet medan en annan kanske tycker om blommor och vill plantera”, säger hon. I tipset Assistenterna har olika ansvarsområden beskriver hon hur hon låter sina assistenter ha egna ansvarområden, också det anpassat till assistenternas olika intressen och personligheter. Conny är inne på samma spår. I tipset Ha nytta av assistenternas personligheter säger han att han ”anpassar sig” till de olika assistenters förmåga, till exempel på att laga mat. När de jobbar som har mindre erfarenhet av att laga mat så väljer Conny att göra enklare maträtter medan de som har mer erfarenhet får assistera med mer avancerad mat. ”Det blir ju lite sådär. Man tänker inte så mycket, det går ju lite på rutin nu”, säger han. När han reser gör han alltid det tillsammans med en speciell assistent som han alltid har rest tillsammans med och som han vet är bra på det. Å ANDRA SIDAN, det är inte alltid det går att anpassa sig. I ett annat tips från Conny, Sätta en gemensam nivå berättar han om en händelse för några år sedan. Det knastrade av grus och sand i hallen och assistenten undrade om han skulle dammsuga. Conny svarade: ”Vad tycker du själv?” ”Det kanske kan vänta en vecka”, sa assistenten... Efter den händelsen insåg Conny att vissa saker bara måste göras oavsett assistentens lust eller förmåga. Städning, till exempel, har han nu för tiden schemalagt. ERIK TILLANDER

26

PA-tips Assistanstips är ett projekt som drivs av Independent Living Institute med medel från Allmänna arvsfonden. På hemsidan PA-tips.se och på Facebook delar assistans-användare med sig av sina egna idéer och lösningar på olika problem.

Lämna tips! Har du också tips att dela med dig av? Maila då: susanne@patips.se. Eller ring: 072 - 556 93 76 Eller skicka meddelande via Facebook. Du väljer hur mycket du vill berätta. Du väljer också om du vill synas i text och bild eller om du vill vara anonym.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


AKTUELLA TIPS I KORTHET

2015 firar vi

10

SAMMANFATTNINGAR PÅ NÅGRA AV VÅRA SENASTE TIPS.

år

Finn fem fel Pether har assistans på morgonen och på eftermiddagen. När assistenten ska gå, är det viktigt att kontrollera så att han vet att han klarar sig till assistenten kommer tillbaka. Därför har Pether systemet finn 5 fel. Är telefonen på plats? Har han fått påfyllning av vatten? Är kaffebryggarsladden uttagen? Har medicinen tagits fram? När allt detta är kontrollerat så är det okej för assistenten att gå.

• Självständighet • Närhet • Delaktighet

Har inget nedskrivet utan vill ”involvera” assistenterna

Lokalkontor i Göteborg och Borlänge, möteslokaler i Stenungssund och Kungsbacka Verksamma sedan 2005

Pernilla har inget nedskrivet för hur hennes assistenter ska jobba. Hon vill istället att de ”involveras” i hennes liv och sin funktionsnedsättning, att de ska få en förståelse för hur hon vill ha det i olika situationer. Hon vill till exempel ha sina assistenter närvarande på läkarbesöken. Detta bland annat för att lära känna hennes muskelsjukdom, som gör att hon stundtals mår riktigt dåligt.

Kontakta vår grundare/VD Monika Y Wassberg på 0707-33 49 33 eller monika@otimalassistans.org

Namn på kläderna Många av Tinas kläder har fått namn, till exempel: David Bowietröjan, Ullisbyxorna eller Barbrotröjan. Det förenklar påklädningen eftersom assistenterna har lärt sig namnen och det gör att det blir lättare att hitta i garderoberna. Namnen kommer till logiskt och spontant. ”Det finns oftast en koppling”, säger hon ”som Ullisbyxorna, det är ett par byxor som en assistent, Ulrika, sydde till mig.

Välkommen!

www.optimalassistans.org

Gruppinformation för de som söker jobb I tre olika tips beskriver Veronika hur hon rekryterar nya assistenter. Hon samlar de sökande till en gruppinformation där hon berättar om hur det är att jobba hos henne. Där låter hon de sökande också skriftligt svara på ”situationsfrågor”. Genom hela processen tar hon hjälp av sina assistenter, de hon redan har, och låter de hjälpa henne med att välja de nya.

Vill du ge din personlig-assistansverksamhet en stabilare arbetssituation

Personlig assistans – ett avancerat yrke Heléna anser att personlig assistans är ett komplicerat yrke och för henne är det viktigt att ha ett respektfullt förhållande till assistenterna. Hon tycker därför illa om vissa uttryck som sägs om assistenterna, till exempel att de är mina armar och ben. Hon tycker att det speglar ett ”nervärderande sätt att se på medmänniskor som har en så otroligt viktig uppgift”.

via tryggare yrkesroll och ökad arbetslust hos chef, arbetsledare

C

(oavsett vem, brukare/kund eller annan person)

och personliga assistenter?

M

Y

CM

MY

TotalAssist är en helt webbaserad tjänst för personlig assistans. Det är enkelt att komma igång med schemaläggning, tidrapportering och elektronisk signering.

CY

CMY

TotalAssist ger en effektiv och säker administration för assistansföretaget med avseende på lagar och regler enligt Försäkringskassan, ATL, etc.

info@totalassist.se

Kontakta Annette Högnäs

pedagog och handledare i hela Sverige med lång erfarenhet av både ledarskap och medarbetarskap inom personlig assistans

K

www.ahinteger.se | info@ahinteger.se 08-717 77 47 | 0736-507 409

Nu även distanskurser via e-learning! Hör gärna av dig med frågor eller synpunkter, ditt bidrag kan påverka

www.totalassist.se

Aros Circle AB, 021-448 49 50

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

27


■ TILLGÄNGLIGHET

Museer ska vara tillgängliga för alla. Det är grundtanken i projektet Funktek som drivs på Göteborgs stadsmuseum och som just nu är inne på sitt andra år. Från början var tanken att ny teknik skulle göra museet tillgängligt, men insikten blev att det behövs mer än så.

MUSEET SOM HAR FUNKTIONSHINDER MATTAN PÅ GOLVET i den del av Göteborgs stadsmuseum där utställningen Urbanum just har slagit upp portarna går i två olika gröna nyanser. Mattans ljusare ton står i kontrast mot en mörkare nyans i kanterna. Färgvalet är framtaget genom önskemål som kommit fram genom en lång rad utvärderingar under projektet Funktek som ska göra museet mer tillgängligt för alla funktionsvariationer. – Det här ska vara en inkluderande utställning där alla är välkomna, säger Daniel Gillberg, projektledare. UTSTÄLLNINGEN URBANUM handlar om hållbar stadsutveckling och människorna som finns och har funnits i staden Göteborg, en utställning som öppnade under våren. Det är den första utställningen som Funktek varit inblandat i. Varenda text, form och ljud har arbetats igenom för att så många som möjligt ska ha möjlighet att ta del av innehållet. En lång rad med organisationer finns med i projektet, bland annat kulturföreningen Utopia som jobbar för ett tillgängligare kulturliv. För att kontinuerligt testa olika tankar och idéer har projektet använt sig av testpiloter som medverkat under en lång rad workshops. – Vi kallar dem för Funktekpiloter. De är kulturintresserade personer med olika funktionsvariationer som är anställda för att utvärdera museets utställningar och stadsvandringar utifrån hur tillgängliga de är, säger Lilian

Paunovic Olsson, koordinator i projektet. Totalt har Funktek arbetat med ett åttiotal piloter som testat, utvärderat och kommit på lösningar för både utställningar och stadsvandringar. IDÉN TILL PROJEKTET föddes 2013 då Göteborgs stadsmuseum samlade flera av de medverkande parterna för att diskutera möjligheten att tillsammans skapa ett tillgängligare museum. – I museets varumärkesplattform finns ordet tillgänglighet med som ett av tre värdeord. Funktek blev ett sätt för museet att jobba vidare med värdeordet tillgänglighet, säger Da-

FAKTA FUNKTEK Funktek är ett projekt som handlar om att alla ska kunna gå på museum, oavsett funktionsvariation. Utgångspunkten är att samhället har funktionshinder, inte individen. Projektet pågår under tre år och har som mål att engagera minst 300 olika personer som ska utvärdera hur tillgängligt Göteborgs stadsmuseum är. Inblandade organisationer: Arvsfonden, Göteborgs stadsmuseum, kulturföreningen Utopia, forskningsinstitutet Interactive Institute, centrat Mistra Urban Futures, konsultföretaget Changemaker och myndigheten Riksutställningar.

niel Gillberg. Samtidigt fanns tankar om att starta ett projekt som handlade om att lyfta in modern teknik i museets utställningar för att öka tillgängligheten, bland annat genomfördes visningar på distans på ålderdomshem med hjälp av surfplattor. – Därför blev projektets huvudfråga från början hur teknik som ligger i utvecklingens framkant skulle kunna göra museiupplevelen mer demokratisk, säger Daniel Gillberg. Men det dröjde inte länge innan de insåg att det fanns en strak övertro på att teknik skulle lösa alla tillgänglighetsproblem. – Vi lärde oss under det första året att teknik är ett bra komplement, men det löser inte allt. Om museet verkligen vill bli tillgängligt måste man även jobba med organisationen, med strukturer och med tidsplaner, säger Daniel Gillberg. – Kraven på besökarna ökar också med all teknik som de ska hantera och den vanan har inte alla, säger Lilian Paunovic Olsson. MÅLSÄTTNINGEN NU ÄR att ta fram metoder som underlättar för all personal på museet att göra utställningarna mer tillgängliga. Tanken är att det ska komma så pass naturligt att inga checklistor ska behövas för att en utställning ska bli tillgänglig, det ska sitta i kulturen. – Hur tillgänglig en utställning blir kan påverkas redan i planeringsstadiet då de första

Trehjuliga cyklar för både vuxna och barn

Jörn

Trehjulig cykel för barn 2-4 år

28

Viktoria

Stabil ungdoms-/vuxencykel med 2 hjul fram

RaceRunner GTX

Gåstol för motion eller som alternativ till gånghjälpmedel

Active Care Sverup AB Uggledalsvägen 47, 427 40 BILLDAL Tel: 031-91 75 25, Fax: 031-91 75 05 E-mail: info.activecare.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

besluten tas, inte minst då budgeten bestäms. Det som skapar tillgängliga eller otillgängliga miljöer handlar om fler saker än teknik, det är snarare en kunskaps- och attitydfråga, säger Lilian Paunovic Olsson. Ett exempel gäller synen på vem som egentligen är museets besökare. Daniel Gillberg menar att många museer tänker för mycket på vilken målgrupp man vänder sig till istället för att se hela befolkningen som potentiella besökare. Ett resultat av det nya tankesättet är att museet arbetat om sina stadsvandringar sedan förra sommaren. – Det ska vara intresset som styr vilken vandring man tar del av, inte en människas funktion. Vi ska inte ha en stadsvandring för rullstolsburna och en för andra så därför har vi tittat på stadsrummet för att hitta tillgäng-

liga platser. Det är ett exempel på förändring av en struktur, säger Daniel Gillberg. En konsekvens av arbetet blev ett helt nytt koncept med en form av taktil stadsvandring där besökarna får använda alla sinnen för att ta in 1600-talets Göteborg. – Under en workshop hade pedagogerna som jobbar med årets stadsvandringar exempelvis med sig hästskit, sågspån och kryddor för att ge en förhöjd upplevelse, säger Lilian Paunovic Olsson. PROJEKTET FUNKTEK finansieras med pengar från Arvsfonden och är unikt i den svenska museivärlden. Därför har många ögonen på vad som händer på Göteborgs stadsmuseum just nu. – Det är rätt många som kontaktat oss och

som vill veta mer. Exempelvis ringde Funktionshinderrådet nyligen och ville att vi skulle komma och prata i juni, säger Daniel Gillberg. Under våren och sommaren kommer projektet att fortsätta anordna workshops kring museets stadsvandringar och med en ny utställning om stadens födelse som öppnar 2017. Målsättningen är att projektet ska ha använt sig av över 300 testpiloter när det avslutas. Hur stor påverkan det sedan får på svenska museers sätt att arbeta med tillgänglighet återstår att se, men förhoppningarna är stora. – Strukturer är svåra att ändra på, men när man väl har lyckats finns det en fördel med trögheten eftersom det är svårt att ändra tillbaka igen, säger Daniel Gillberg. CHRISTOPHER KULLENBERG ROTHVALL

* Vgggggggg ggg ggg gtt vägjg gggggggggg ggggggggggg * Jugggggk gjägg g gggg gggggggggggåggg * Råg gcg gggg ggg ggg gcg gggg ggggggggggg * Uggggggggg tigg gggggggggggg gcg ggggggggggg * Agmgggggggtigg Helsingborgs Independent Living ggggggggggggggggggggggggggggggggg ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

29


■ SJUKGYMNASTEN TIPSAR

Förflyttningar i sängen kan vara utmanande! Personer med assistans kan behöva hjälp både att vända sig och att komma längre upp i sängen. Här får ni tips om hur förflyttningarna kan underlättas, både för assistenten och för den som är i behov av assistans. Återigen tack till Josefin Ahl och katten Leia för deras fantastiska insats.

Så underlättar du sängförflyttningar

VÄNDNING I SÄNG Alternativ 1 Förflyttningen underlättas om Josefin hjälper till utifrån hennes förutsättningar. Det gör hon genom att: • titta åt det håll hon ska vända dig. • böja på ena benet eller båda. • lägga ut ena armen på sängen och den andra armen på magen, sträcka armen åt det håll hon ska vända sig mot och ta tag i ett handtag om hon når. (Andreas kan underlätta förflyttningen genom att t.ex. böja upp benet om det är svårt för Josefin att göra det själv.) Josefin kan antingen vända sig själv eller be Andreas att hjälpa till genom att han försiktigt trycker på skuldra och knä. På bilden har Andreas och Josefin ett armbågsgrepp för att underlätta förflyttningen. Andreas kan behöva dra Josefin lite närmare motsatt sida av sängen innan hon vänds, så att Josefin inte ramlar ut ur sängen. VÄNDNING I SÄNG Alternativ 2 Andreas använder ett draglakan för att vända Josefin. Han sänker sängen så att draglakanet drar snett uppåt. Han arbetar med benen och har raka armar. Alla vändningar underlättas om Josefin kan hjälpa till så som vi beskrivit under bild 1.

LÄNGRE UPP I SÄNG Alternativ 1 Det är viktigt att Josefin har möjlighet att trycka ifrån med fötterna. Friktionen kan ökas genom att använda antihalksockar eller antihalkmatta så att inte fötterna glider mot underlaget. En assistent kan också hålla emot på underbenen eller på fötterna när Josefin skjuter ifrån, som på bilden. Andreas har sina handflator under Josefins skuldror. Genom att följa med i rörelsen när Josefin trycker sig uppåt i sängen så tar Andreas bort friktionen under skuldrorna och underlättar på det sättet förflyttningen. LÄNGRE UPP I SÄNG Alternativ 2 Om Josefin behöver mer assistans för att komma längre upp i sängen så kan ett draglakan placeras vid rumpan så att hon kan dras längre upp. Det är bra om benen är böjda som på bilden. Det är viktigt att Andreas står i gångstående med rak rygg och använder benen. Undvik vridna och böjda arbetsställningar. TIPS Att bädda in ett glidlakan i sängen kan underlätta vid sängförflyttningar, speciellt vid vändningar. Friktionsminskningen ska vara under rumpan och så högt upp som möjligt, få gärna med huvudet om längden på glidlakanet tillåter det.

Vem har rätt till personlig assistans? Jag får inga raka svar!

Varför fattar Försäkringskassan och kommunen olika beslut?

Kostnadsfri rådgivning om personlig assistans. Vi på Humana Assistansrådgivning ger dig svar, helt kostnadsfritt, om vilka rättigheter du eller din närstående har. Du kan helt enkelt fråga oss om allt som gäller personlig assistans. Välkommen att ringa oss vardagar kl 9-17.

30

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Fråga oss om personlig assistans!

020 -70 80 87

Humana Assistansrådgivning


■ HÄLPMEDELSGUIDEN SITTA & LIGGA ALC Hjälpmedel Skarpövägen 12 132 38 Saltsjö-Boo 08-7158250 info@alchjalpmedel.se www.alchjalpmedel.se Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Autoadapt AB Åkerivägen 7 443 61 Stenkullen 0302-25400 contact@autoadapt.se www.autoadapt.se Bericon Lövängsvägen 8 194 45 Upplands-Väsby 08-59094890 bericon@telia.com www.bericon.se BIMA Plastteknik AB Trålvägen 5 432 74 Träslövsläge 0340-41950 info@bimaplastteknik.se www.bimaplastteknik.se Care of Sweden AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@careofsweden.se www.careofsweden.se Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Eurovema Baldersvägen 38 332 35 Gislaved 0371-390100 info@eurovema.se www.eurovema.se Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se

Mercado Medic Tryffelslingan 14 181 57 Lidingö 08-55514300 info@mercado.se www.mercado.se

Snickarboa i Rämshyttan AB Rämshyttan 348 781 99 Idkerberget 0240-26390 snickarboa@telia.com www.snickarboa.se

Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker, Norge 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se

HCK Produkter HB Marmorvägen 8 665 35 Kil 073-8172491 info@hck-produkter.com www.hck-produkter.com

Merivaara AB Karlsbodavägen 41 168 67 Bromma 08-6272950 sales.sweden@merivaara.com www.merivaara.se

Somna AB Panelvägen 16 443 61 Stenkullen 031-3011720 info@somna.eu www.somna.eu

Fysioline Sweden AB Gavenius väg 2 A 141 60 Huddinge 08-7606100 info@fysioline.se online.fysioline.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

MerryCare AB S:t Eriksgatan 113, plan 7 113 43 Stockholm 08-54442035 info@merrycare.se www.merrycare.se

Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se

Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se

Hjälpmedelsteknik Sverige AB Tenngatan 2 234 35 Lomma 040-410780 info@hjalpmedelsteknik.se www.hjalpmedelsteknik.se

Monomak Medical AB Tallbacksg. 11, Hus 7 195 72 Rosersberg 0431-13935 info@monomed.se www.monomed.se

Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Nimacare AB Sigurdvägen 4 182 54 Djursholm 08-51517111 order@nimacare.se www.sjobergsdynan.se

TEMPUR Sealy Sverige AB Torsgatan 4, 4tr 111 23 Stockholm 020-452222 info@tempur.se se.tempur.com

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

Hugia of Sweden Platensgatan 14 582 20 Linköping 013-140440 info@hugia.se www.hugia.se

Närkes Vital AB Finspångsvägen 205 602 09 Norrköping 0585-81350 info@narkesvital.se www.narkesvital.se

Togemo AB Ölkanbo 3 Karlberg 726 91 Skultuna 0722-195969 ingela@togemo.se www.togemo.no/SE

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Parir AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@parir.se www.parir.se

Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

Inerventions AB Ankdammsgatan 35 171 67 Solna 08-41027701 info@inerventions.se www.inerventions.se

Järven AB Bromsvägen 3 891 60 Örnsköldsvik 0660-222850 mailbox@jarven.se www.jarven.se

Pegasos sjukgymnast och handikapphjälpmedel Fäjövägen 58 371 94 Lyckeby 0708-241110 anders@pegasos.se www.pegasos.se

Kuddy KB Stationsgatan 27 195 42 Märsta 0707-945101 info@kuddy.se www.kuddy.se Liko AB Nedre Vägen 100 975 92 Luleå 0920-244700 se.info@hill-rom.com www.liko.se/se/Sverige Liljenberg Care AB Östanväg 43 216 19 Malmö 040-496470 info@liljenbergcare.se www.liljenbergcare.se Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se MedNet AB Drottninggatan 22 281 48 Hässleholm 0451-40890 info@mednet.se www.mednet.se

Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Protecta Medical AB Förrådsvägen 5 901 32 Umeå 090-142625 info@protecta.nu www.protecta.nu Sharpman Engineering AB Hogstad, 595 93 Mjölby 0142-72200 info@sharpman.se www.sharpmanengineering.se Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu

Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se

STYRKA & RÖRELSE Actileg AB Träffgatan 2 136 44 Handen 0702-838350 info@actileg.com www.actileg.com Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Jump & Joy AB Virkesvägen 19 120 30 Stockholm 0705-742028 ylva.dalen@jumpandjoy.se www.hoppolek.se Kebo Care AB Englundavägen 13 171 41 Solna 08-56485030 info@kebocare.se www.kebocare.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se THUASNE Bégat AB Hammarby Fabriksväg 43 120 30 Stockholm 08-6408317 info@thuasne.se www.thuasne.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

SYN & HÖRSEL Doro AB Magistratvägen 10 226 43 Lund 046-2805000 sales@doro.se www.doro.se

31


■ HÄLPMEDELSGUIDEN Entomed AB Jägersrovägen 204 213 77 Malmö 040-210090 mailbox@entomed.se www.entomed.se GN Hearing Sverige AB Gårdatorget 2 1tr 412 50 Göteborg 031-800150 info-se@gnhearing.com www.gnresound.se Hörbart Arbetargatan 31 112 45 Stockholm 08-7201400 info@horbart.se www.horbart.se Höron i Skaraborg AB Kungsgatan 9 541 31 Skövde 0500-414161 info@hoeron.se www.hoeron.se Hörsam - LIC Audio AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 0200-111450 info@audionomerna.se www.horsam.se Hörseltjänst Vasagatan 5 241 38 Eslöv 0413-14848 info@horseltjanst.se www.horseltjanst.se ILD International AB Brädgårdsvägen 28 236 32 Höllviken 040-453545 info@ild.nu www.ild.nu Insyn Sverige AB Ankdammsgatan 22 171 43 Solna 010-7053900 info@insyn.se www.insyn.se Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se Multilens AB Skinnefjällsvägen 1 435 40 Mölnlycke 031-887550 info@multilens.se www.multilens.se Provista Specialoptik AB Gruvgatan 8 421 30 Västra Frölunda 031-497830 info@provistaab.se www.provista-optik.se Sennberg AB John Ericssonsgatan 10 112 22 Stockholm 08-56616400 mail@sennberg.se sennberg.se Starkey Sweden AB Brännkyrkagatan 80 118 23 Stockholm 08-4424890 info@starkey.se starkey.se

32

VÅRD & BEHANDLING Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se Aiolos Medical AB Nattvindsgatan 9 652 21 Karlstad 054-534805 air@ailos.se www.aiolos.se Airsonett AB Metallgatan 2E 262 72 Ängelholm 0431-402530 info@airsonett.se www.airsonett.com Apotea AB Sveavägen 166 113 46 Stockholm 08-7509220 info@apotea.se www.apotea.se Camp Scandinavia Karbingatan 38 254 67 Helsingborg 042-252700 kundsupport@camp.se camp.se Care of Sweden AB Fabriksgatan 5A 514 33 Tranemo 0771-106600 info@careofsweden.se www.careofsweden.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se Cema Medical AB Alvsta by 32 137 91 Västerhaninge 08-50035548 info@cemamedical.se www.cemamedical.se Coloplast AB Kungsparksvägen 2, 434 39 Kungsbacka 0300-33256 se@coloplast.com www.coloplast.se Entomed AB Jägersrovägen 204 213 77 Malmö 040-210090 mailbox@entomed.se www.entomed.se Erimed international kb Ellipsvägen 11 141 75 Kungens Kurva 08-4495650 info@erimed.se www.erimed.se Flexiwise AB Bäckvägen 22 435 35 Mölnlycke 033-258601 info@flexiwise.com www.flexiwise.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

PharmaCell AB Vagngatan 20 591 60 Motala 0141-212165 info@pharmacell.se www.pharmacell.se

Infiniti Medical AB Enhagsvägen 9 187 40 Täby 08-7921240 info@infiniti.se www.infiniti.se

Phoniro Systems AB Rörkullsvägen 4 302 41 Halmstad 010-4567200 www.phonirosystems.se

Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se MYoroface AB Sjötullsgatan 16 824 50 Hudiksvall 0650-402237 info@myoroface.com www.myoroface.com

Aros Circle AB Pilgatan 21 721 30 Västerås 021-4484950 info@totalassist.se www.totalassist.se TotalAssist har utvecklats av IT-konsultföretaget Aros Circle, som har egen erfarenhet av assistans både ur brukarens och anordnarens perspektiv. TotalAssist är en webbaserad tjänst för tidrapportering, schemaläggning och alla tillhörande funktioner utifrån Försäkringskassans och övrigas krav. Ett av målen har varit att ge anordnarna ett lätthanterligt och säkert system, som bidrar till en trygg assistans för brukarna.

Philips Home Healthcare Solutions Knarrarnäsgatan 7 164 70 Kista 08-12045900 www.healthcare.philips.com/ se_sv Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Romalore Göteborgsvägen 35 504 35 Borås 033-412140 info@romalore.se www.romalore.com Össur Nordic Salagatan 16 753 30 Uppsala 018-182200 info@ossur.com

LARM & IT Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se

Avancit AB Tingsvägen 19 191 61 Sollentuna kontakt@avancit.se www.fasttid.se FAST – Det kompletta systemet för assistansbolag FAST är ett webbaserat system med en komplett svit av funktioner för assistansbolag. Från tidplanering, attestering med digital signatur, till FKblanketter och lönehantering med korrekt frånvaro/ karensberäkning direkt till lönesystemet! Dessutom journalföring, daganteckningar, vikariehantering, CRM/Samarbete och andra kvalitetshöjande funktioner som effektiviserar och sparar tid. Allt i ett paket till ett bra pris – utan tillägg. Kontakta oss idag för mer information eller en demo.

Posifon AB Sven Hultins Gata 9C 412 58 Göteborg 031-3608770 info@posifon.se www.posifon.se RehabCenter AB Enhagsvägen 18 187 40 Täby 08-7682500 info@rehabcenter.se Tele Radio Sverige AB Askims Verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7249800 sverige@tele-radio.com www.tele-radio.com ToLarm AB Dr. Forselius gata 6 413 26 Göteborg 0513-10552 info@tolarm.se www.tolarm.se Tormax Sverige AB Karins väg 1 194 54 Upplands-Väsby 08-365400 mail@tormax.se www.tormax.se Tvättbart.SE Vivstavägen 5 861 32 Timrå 060-572250 info@mastre.se www.tvattbart.se ZAFE Care Systems Bockebäcksvägen 23 291 73 Önnestad 010-2096210 info@zafe.se www.zafe.se

KOMMUNICERA Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se

Best Teleprodukter AB Uggledalsvägen 19 427 40 Billdal info@best.se www.best.se

Frölunda Data AB Askims verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7695560 info@frolundadata.se www.frolundadata.se

Box Play Alleato AB Västgötagränd 5 118 28 Stockholm 08-55065990 info@alleato.se www.alleato.se

Gerdtsson & Andersson Gråsparvsvägen 182 227 31 Lunde 0725412420 info@peklampor.se www.peklampor.se

CareTech AB Nyborgsvägen 197 952 91 Kalix 010-4829000 info@caretech.se www.caretech.se

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hörseltjänst Vasagatan 5 241 38 Eslöv 0413-14848 info@horseltjanst.se www.horseltjanst.se ICAP AB Karl Johansgatan 42 414 59 Göteborg 031-7043099 info@icap.nu www.icap.nu Inläsningstjänst AB Heliosgatan 26 120 30 Stockholm 08-55611550 info@inlasningstjanst.se www.inlasningstjanst.se Insyn Sverige AB Ankdammsgatan 22 171 43 Solna 010-7053900 info@insyn.se www.insyn.se Iris Hjälpmedel AB Sandsborgsvägen 52 122 88 Enskede 08-399400 infohjalpmedel@iris.se www.irishjalpmedel.se LVI Low Vision International AB Verkstadsgatan 5 352 46 Växjö 0470-727700 info@lvi.se www.lvi.se Olinder & Westberg AB Östgötavägen 8 222 25 Lunde 046-124300 mail@ow.se www.ow.se Polar Print Tåggatan 4 973 31 Luleå 0920-203430 info@polarprint.se www.polarprint.se Rehabmodul AB Enspännargatan 10 165 57 Hässelby 08-58358890 info@rehabmodul.se www.rehabmodul.se Tobii Technology AB Karlsrovägen 2D 182 53 Danderyd 08-6636990 sales@tobii.com www.tobii.com/sv Tvättbart.SE Vivstavägen 5 861 32 Timrå 060-572250 info@mastre.se www.tvattbart.se

Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Voxema AB Linslagargränd 5 721 30 Västerås 072-3331519 info@voxema.se www.voxema.se

GREPPA & ÖPPNA Bestic AB c/o Business Hub Årstaängsvägen 21 C 117 43 Stockholm 0733-979338 info@bestic.se www.bestic.se Bioservo Technologies AB Isafjordsgatan 39B 164 40 Kista 08-211710 info@bioservo.com www.bioservo.com Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Greppet AB Spelmansplatsen 6 416 56 Göteborg 031-218549 ann@greppet.se www.greppet.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se

Anpassarna Gunnérius AB Kraftgatan 8 776 23 Hedemora 0225-286900 info@anpassarna.se www.anpassarna.se

Eurovema Baldersvägen 38 332 35 Gislaved 0371-390100 info@eurovema.se www.eurovema.se

Mun-H-Center Ågrenska Lillövägen 2 Lilla Amundön 436 58 Hovås 031-7509200 mun-h-center@vgregion.se www.mun-h-center.se

Aritco Lift AB Energivägen 7 196 21 Kungsängen 08-12040100 info@aritco.se www.aritco.com

FeAl AB Södra Industriområdet 23 774 68 Horndal 0226-40075 info@feal.se www.feal.se

Armbike Petersburg Nordanå 234 744 97 Järlåsa 018-253533 arm.bike@hotmail.com www.armbike.se

Fysionord AB Sågverksvägen 9 872 93 Lunde 0730-329299 info@fysionord.se www.fysionord.se

Autoadapt AB Åkerivägen 7 443 61 Stenkullen 0302-25400 contact@autoadapt.se www.autoadapt.se

Gate Rehab Development AB Industrigatan 2 330 21 Reftele 0371-31800 info@gaterd.se www.gaterd.se

Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Snickarboa i Rämshyttan AB Rämshyttan 348 781 99 Idkerberget 0240-26390 snickarboa@telia.com www.snickarboa.se Swede Design Care AB Bysmedsgatan 40 931 54 Skellefteå 070-5295033 rolf@swededesign.se www.swededesign.se Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se

FÖRFLYTTNING

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Ackumulator och Batteri Teknik i Gränna AB Tranåsvägen, Åsa 562 92 Gränna 0390-30313 info@ackumulatorbatteri.se www.ackumulatorbatteri.se

HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se

Active Care Sverup Uggledalsvägen 47 427 40 Billdal 031-917525 info@activecare.se www.activecare.se

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

ALC Hjälpmedel Skarpövägen 12 132 38 Saltsjö-Boo 08-7158250 info@alchjalpmedel.se www.alchjalpmedel.se

Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se

Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com

LESO Huldrans väg 9 371 53 Karlskrona 0455-311322 info@leso.se www.leso.se

Andréns Bil AB Hantverksgatan 14 434 42 Kungsbacka 0300-18696 andrensbil@telia.com www.handikappspecialisten. com

Bilinredarna Hjalmar Petris väg 30 352 46 Växsjö 0470-733210 info@bilinred.se www.bilinred.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se CM Fordonsteknik AB Rörvägen 57 136 50 Haninge 08-50012838 info@cm-fordonsteknik.se www.cm-fordonsteknik.se Decon Wheel Södra Ekeryd 115 314 93 Hyltebruk 0345-40880 info@decon.se www.decon.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Eloped AB Lundavägen 78 212 25 Malmö 040-309292 kontakt@eloped.se www.eloped.se Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hjälpmedelsteknik Sverige AB Tenngatan 2 234 35 Lomma 040-410780 info@hjalpmedelsteknik.se www.hjalpmedelsteknik.se Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se HRM Care Sävsjöström Sävsjö 6 360 74 Sävsjöström 0474-22020 hrmcare@hrmcare.se www.hrmcare.se Häfla Bruks AB 610 14 Rejmyre 0151-524000 info@hafla.se www.hafla.se

33


■ HÄLPMEDELSGUIDEN Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Panthera AB Gunnebogatan 26 163 53 Spånga 08-7615040 panthera@panthera.se www.panthera.se

Sunrise Medical AB Britta Sahlgrens gata 8 421 31 Västra Frölunda 031-7483700 post@sunrisemedical.se www.sunrisemedical.se

Ipps - Brostigen AB Hindbärsvägen 24 269 35 Båstad 070-3406120 info@ipps.se www.ipps.se

Pegasos sjukgymnast och handikapphjälpmedel Fäjövägen 58 371 94 Lyckeby 0708-241110 anders@pegasos.se www.pegasos.se

Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se

Kalea Specialhissar AB Hulda Lindgrens gata 4 421 31 Västra Frölunda 031-490440 info@kalea.se www.kalealifts.com Liko AB Nedre Vägen 100 975 92 Luleå 0920-244700 se.info@hill-rom.com www.liko.se/se/Sverige Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se MedNet AB Drottninggatan 22 281 48 Hässleholm 0451-40890 info@mednet.se www.mednet.se Melins sjukvårdsbutik Kungsgatan 53 111 22 Stockholm 08-106713 info@melinssjukvardsbutik.se www.melinssjukvardsbutik.se Mercado Medic Tryffelslingan 14 181 57 Lidingö 08-55514300 info@mercado.se www.mercado.se Merivaara AB Karlsbodavägen 41 168 67 Bromma 08-6272950 sales.sweden@merivaara.com www.merivaara.se MerryCare AB S:t Eriksgatan 113, plan 7 113 43 Stockholm 08-54442035 info@merrycare.se www.merrycare.se Minicrosser AB Bultgatan 28 442 40 Kungälv 0303-245200 info@minicrosser.se www.minicrosser.se MPR Lifts AB Åvägen 4 232 91 Arlöv 040-432944 info@mprlift.nu www.mprlift.nu Nordic Activity AB Lokegatan 5 263 37 Höganäs 042-147860 nordic@nordicactivity.se www.nordicactivity.se

34

Permobil AB Per Uddéns väg 20 861 36 Timrå 060-595900 sales@permobil.se www.permobil.se Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se POPAB Västermovägen 78 125 40 Älvsjö 08-991220 info@popab.se www.popab.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se Rebase AB Svarvaregatan 19A 442 34 Kungälv 0303-14250 rebase@rebase.se www.rebase.se Rehabhuset Borringia AB Sibo Sandersberg 3453 823 91 Kilafors 0278-650740 borringia@telia.com www.borringia.se Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se Sharpman Engineering AB Hogstad 595 93 Mjölby 0142-72200 info@sharpman.se www.sharpmanengineering.se Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se

Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se THUASNE Bégat AB Hammarby Fabriksväg 43 120 30 Stockholm 08-6408317 info@thuasne.se www.thuasne.se Top Hygien Nordic AB Slöjdgatan 23-25 703 63 Örebro 019-164130 info@tophygien.se www.tophygien.se Tormax Sverige AB Karins väg 1 194 54 Upplands-Väsby 08-365400 mail@tormax.se www.tormax.se Trident Industri AB Metallgatan 27 262 72 Ängelholm 0431-449500 info@trident.se www.trident.se Tunbjers Hjälpmedel AB Klockarebolsvägen 7 290 34 Fjälkinge 044-50190 info@tunbjer.se www.tunbjer.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Västia AB Bäckvägen 26 463 33 Lilla Edet 031-943526 info@vastia.se www.vastia.se Wennergrens Hiss AB Industrigatan 1 520 25 Dalum 0321-32040 info@wennergrenshiss.com www.wennergrenshiss.com Zoomability AB Glödgargränd 3 721 30 Västerås 021-415300 info@zoomability.com www.zoomability.com

KLÄDER & SKYDD Back on Track AB Sofielundsgatan 5 A 753 23 Uppsala 018-590555 info@backontrack.se www.backontrack.com Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Enklare Liv Bleikerveien 17 1387 Asker, Norge 020-377070 post@enklareliv.se www.enklareliv.se Erimed international kb Ellipsvägen 11 141 75 Kungens Kurva 08-4495650 info@erimed.se www.erimed.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se Hipsaver 031-3608036 kontakt@hipsaver.se www.hipsaver.se Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se Hjälpredan Olskrokstorget 14 416 65 Göteborg 031-266810 info@hjalpredan.se www.hjalpredan.se KAO Rehab Skaraborgsvägen 35 E 506 30 Borås 076-4010098 kaorehabsverige@live.se www.kaorehab.com

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Klaveness Medical AB Prästängsvägen 36 452 33 Strömstad 0526-60788 info@klaveness.se www.klaveness.no/sv/aboutus/sweden Klädvalet Sverige Signalistgatan 2 721 31 Västerås 021-62015 info@kladvalet.se www.kladvalet.se LEGA Wear Källängsgatan 6 A 426 79 Västra Frölunda 031-3408098 info@legawear.com www.legawear.com Lindströms konfektion Espeboda 593 96 Västervik 0490-23800 info@049023800.se www.lindstromskonfektion. com Mabs int AB Importgatan 46 602 28 Norrköping 011-330005 info@mabs.se www.mabs.se medi Sweden AB Vespergränd 31 192 72 Sollentuna 08-969798 info@medi.se www.medi.se Mediband AB Ryssviksvägen 2 131 36 Nacka 08-7162515 info@mediband.se www.mediband.se MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se Melins sjukvårdsbutik Kungsgatan 53 111 22 Stockholm 08-106713 info@melinssjukvardsbutik.se www.melinssjukvardsbutik.se Monomak Medical AB Tallbacksg. 11, Hus 7 195 72 Rosersberg 0431-13935 info@monomed.se www.monomed.se NordiCare Ortopedi+Rehab AB Solrosvägen 1 263 62 Viken 042-352220 info@nordicare.se www.nordicare.se Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se


Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se

Mayday Aid AB Arendalsvägen 35 434 39 Kungsbacka 0300-569700 info@maydayaid.se www.maydayaid.se

Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se

Skandinaviska Ortopedtekniska Laboratoriet AB Hälsovägen 1 252 32 Helsingborg 042-139550 info@omkroppen.se www.sol.nu

KOMIKAPP Stormhallsvägen 4 432 32 Varberg 0340-666870 info@komikapp.se www.komikapp.se

Firma Margareta Hedin Vegagatan 5 113 29 Stockholm 070-5592536 margareta.hedin@femia.se www.femia.se

MediStore AB Stormbyvägen 2 163 55 Spånga 08-4060660 info@medistore.se www.medistore.se

Pajala Klockan Kengis 154 984 92 Pajala 0978-62075 kontakt@pajalaklockan.com www.pajalaklockan.com

Gate Rehab Development AB Industrigatan 2 330 21 Reftele 0371-31800 info@gaterd.se www.gaterd.se

Minicrosser AB Bultgatan 28 442 40 Kungälv 0303-245200 info@minicrosser.se www.minicrosser.se

Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se

Sodexo Hjälpmedelsservice Rissneleden 6 174 53 Sundbyberg 08-57885200 info.hjalpmedelsservice.se@ sodexo.com www.sodexohjalpmedelsservice.se Teamolmed Pjäsgatan 2 553 05 Jönköping 036-300150 jonkoping@teamolmed.se www.teamolmed.se TLC Medical Roskarlsvägen 5 756 51 Uppsala 070-3245647 info@forwardarchsweden.com www.forwardarchsweden.com Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Össur Nordic Salagatan 16 753 30 Uppsala 018-182200 info@ossur.com

KOGNITIVA HJÄLPMEDEL Abilia AB Kung Hans väg 3 192 68 Sollentuna 08-59469400 info@abilia.se www.abilia.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Euforia Södergatan 38 195 47 Märsta 08-59129250 info@euforia.se www.euforia.se Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby 08-51241803 info@flexenita.se www.flexenita.se Frölunda Data AB Askims verkstadsväg 4 436 34 Askim 031-7695560 info@frolundadata.se www.frolundadata.se

PharmaCell AB Vagngatan 20 591 60 Motala 0141-212165 info@pharmacell.se www.pharmacell.se RehabCenter AB Enhagsvägen 18 187 40 Täby 08-7682500 info@rehabcenter.se Rehabmodul AB Enspännargatan 10 165 57 Hässelby 08-58358890 info@rehabmodul.se www.rehabmodul.se Sanicare AB Skreavägen 15 311 44 Falkenberg 0346-715530 sanicare@sanicare.se www.sanicare.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se

BADRUM & HYGIEN Anatomic SITT AB Terminalgatan 1 603 61 Norrköping 011-161800 info@anatomicsitt.com www.anatomicsitt.com Bano Sverige AB Malmskillnadsgatan 58 111 38 Stockholm 08-301110 post@bano.se www.bano.se Caresia AB Solliden vägen 8 236 42 Höllviken 040-459356 info@caresia.se www.caresia.se Elisabeth Svedin Rehab Borgargatan 18 117 34 Stockholm 0709-695269 elisabeth@svedinrehab.se www.svedinrehab.se Etac Sverige AB Oljevägen 3 334 32 Anderstorp 0371-587300 info@etac.se www.etac.se

Gula Rehab Fanérgatan 15 566 33 Habo 036-40500 ac@gulare.com www.gulare.com

Mun-H-Center Ågrenska Lillövägen 2 Lilla Amundön 436 58 Hovås 031-7509200 mun-h-center@vgregion.se www.mun-h-center.se

Göran Sjödéns Rehabshop Rosenlundsgatan 4 411 20 Göteborg 031-7119914 info@rehabshop.com www.rehabshop.se

Nordic Activity AB Lokegatan 5 263 37 Höganäs 042-147860 nordic@nordicactivity.se www.nordicactivity.se

Handicare AB Maskinvägen 17 972 54 Luleå 08-55762200 info@handicare.se www.handicare.se

Pernova Hjälpmedel AB Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-705400 info@pernova.se www.pernova.se

HCK Produkter HB Marmorvägen 8 665 35 Kil 073-8172491 info@hck-produkter.com www.hck-produkter.com

Plusvardag i Uppsala AB Hållnäsgatan 8B 752 28 Uppsala 018-204120 info@plusvardag.se www.plusvardag.se

HEA Medical AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-157320 info@heamedical.se www.heamedical.se

Pressalit AB Färögatan 33 164 51 Kista 08-4441930 se@pressalit.com www.sv.pressalit.com

Hjälpmedel SAM Johanneslötsvägen 22 806 28 Gävle 026-153500 info.hjalpmedelsam@lg.se www.hjalpnu.se

Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 info@primed.se www.primed.se

HRM Care Sävsjöström Sävsjö 6 360 74 Sävsjöström 0474-22020 hrmcare@hrmcare.se www.hrmcare.se

Rebex Hygiene Storgatan 44 590 36 Kista 0494-71818 info@rebex.se www.rebex.se

Ifö Sanitär AB Folkets Husgatan 1 295 31 Bromölla 0456-48000 info@ifo.se www.ifo.se

Rehabhuset Borringia AB Sibo Sandersberg 3453 823 91 Kilafors 0278-650740 borringia@telia.com www.borringia.se

Invacare AB Fagerstagatan 9 163 53 Spånga 08-7617090 sweden@invacare.com www.invacare.se

Salubrious AB Nääs Fabriker 5021 448 51 Tollared 031-7104470 order@salubrious.se www.salubrious.se

Kebo Care AB Englundavägen 13 171 41 Solna 08-56485030 info@kebocare.se www.kebocare.se

SUNDAB Dumpervägen 8 142 50 Skogås 08-6448818 info.sundab@telia.com www.sundab.eu Svan Care AB Alvägen 1 771 41 Ludvika 0240-10102 info@svancare.se www.svancare.se Swereco Rehab AB Barnhusgatan 4 111 23 Stockholm 08-4443820 info@swerecogroup.se www.swereco.se Tenabutiken.se 0325-145146 tena@a-logistik.se www.tenabutiken.se Top Hygien Nordic AB Slöjdgatan 23-25 703 63 Örebro 019-164130 info@tophygien.se www.tophygien.se Trident Industri AB Metallgatan 27 262 72 Ängelholm 0431-449500 info@trident.se www.trident.se Uriform 08-7029774 butiken@uriform.se www.uriform.se Varsam AB Slottsgatan 25 703 61 Örebro 019-125505 varsam.ab@varsam.se www.varsam.se Villeroy & Boch Gustavsberg AB Chamottevägen 15 447 29 Vårgårda 08-57039100 info@gustavsberg.com www.gustavsberg.com Västia AB Bäckvägen 26 463 33 Lilla Edet 031-943526 info@vastia.se www.vastia.se

Det sker kontinuerligt förändringar inom utbudet av hjälpmedel. För uppdaterad sammanställning av hjälpmedelsföretag hänvisar vi till www.hjalpmedelsguiden.com. Saknas ditt företag? Skicka företagets basupp­gifter till info@justmedia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

35


POSTTIDNING B Returer till: Just Rivista AB Mässans gata 14 412 51 Göteborg

SVERIGEPREMIÄR. TiLite TR är en manuell aktivrullstol i titan med fast ram och dubbla rör. Titan är ett lätt och kraftfullt material med optimal vibrationsdämpning. TR finns också med TiFit, som innebär att rullstolen måttanpassas ergonomiskt efter dig och dina mått. Du är unik. Det viktigaste du kan göra är att se till att din rullstol passar dig och dina behov perfekt. www.permobil.se/tilitesverige

SOMMARKAMPANJ. Med våra golvsänkta bilar skapar vi en helhetslösning för ditt resande med bil. Just nu har vi sommarkampanj på några av våra modeller! Se hemsida för mer information. www.permobil.se, 0225-774000


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.