Assistans nr 1 2015

Page 1

Assistans TIDNINGEN

Nummer 1 • 2015

En tidning om assistan stjänster

arbetsliv

projektet hjälpte till nytt jobb Barnens assistans

nätverket får syskon att mötas Tema / utbildning

kravet på utbildning splittrar

Jonas helgesson

bryter ny mark Forskning visar: dataspel främjar delaktighet


2015 firar vi

10

år

• Självständighet • Närhet • Delaktighet Lokalkontor i Göteborg och Borlänge, möteslokaler i Stenungssund och Kungsbacka Verksamma sedan 2005 Kontakta vår grundare/VD Monika Y Wassberg på 0707-33 49 33 eller monika@otimalassistans.org

Välkommen!

www.optimalassistans.org

Sedan 2005 har vi hjälpt människor i vardagen. Vi vill bidra till högsta möjliga livskvalitet och möjlighet till utveckling, utifrån varje individs förutsättningar. För i vår värld är varje person unik. Läs mer på www.furubodaassistans.se

Tel: 044 - 781 48 50. Mail: info@furubodaassistans.se

2 HITTA

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Assistans

LEDAREN ■

TIDNINGEN

#1 2015 ISSN 1653-9095 Politiskt, fackligt och kommersiellt obunden tidning om assistanstjänster

Goda exempel inspirerar Det finns många goda förebilder att inspireras av. I detta nummer av Assistans får ni träffa Jonas Helgesson, stå-upp-komiker, författare och nu även skådespelare. Han utmanar outtröttligt fördomar och begränsningar.

Ansvarig utgivare Dan Wallander

Vi berättar också om nätverk för syskon till funktionsnedsatta. Eldsjälarna som startat dessa nätverk ser vilken oerhört positiv upplevelse det kan vara att få träffa andra i

Produktion Just Rivista Mässans gata 14 412 51 Göteborg 031–708 66 80 info@justrivista.se

samma situation.

På Arbetsförmedlingen hittade vi, kanske lite otippat, också något inspirerande att skriva om. De berättar om hur de kan hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta varaktiga arbeten.

Redigering Mattias Malmgren

Men allt är sannerligen inte frid och fröjd när det gäller LSS och situationen för per-

Redaktör Petra Hansson

soner med funktionsnedsättning. Under vinjetten Assistans Granskar berättar vi om en rapport som visar att allt fler får avslag på ansökan om personlig assistans. Samtidigt

Skribenter Christopher Kullenberg Rothvall Andreas Karlsson Mattias Hagberg

pekar siffrorna på att det finns en dos godtycklighet med i bilden. Temat i detta nummer är utbildning. Det finns många vägar att gå för den som vill utbilda sig till personlig assistent eller vidareutbilda sig.

Annonser Evelina Karlsson

Och när det gäller kunskapsspridande vill vi på redaktionen gärna dra vårt strå till

Tryckeri Billes Tryckeri 2015

stacken. Vi har, sedan tidigare, ett samarbete med PA-tips och introducerar nu även

Just Rivista AB www.justrivista.se

idéer till mer ergonomiskt riktiga arbetssätt. Och sist men inte minst: Nu finns Tidningen

MEDIA RIVISTA

vinjetten Sjukgymnasten tipsar. Där hoppas vi att assistenter och brukare ska hitta Assistans även på webben! Där kan du läsa såväl de senaste reportagen, som gå tillbaka och se vad som har skrivits i olika ämnen i tidigare nummer.

JUST MEDIA AB

JUST RIVISTA AB

Petra Hansson

Foto förstasidan Anna-Lena Ahlström

Redaktör

UPPTÄCK STRANDBERGSMETODEN! För oss på Strandbergs respekterar vi Dig och Dina val. Vi lägger ingen värdering eller åsikt på hur Du vill ha Ditt liv! Dina assistenter verkar för att följa Dina behov och önskemål. Du ska med andra ord själv styra VAD Du vill göra, NÄR du vill, och HUR Du vill. Du ska kunna leva som just Du vill! inom dem ramar och förordningar som finns. Vi tar ett helhetsansvar för Din assistans. Du har alltid full inblick i vad som görs. Du styr själv hur mycket eller lite stöd/hjälp du vill ha. www.strandbergs-assistans.se

Strandbergs Personlig assistans AB Bertha Nordqvists gata 3, 218 37 Bunkeflostrand

Tel: 040-60 85 600 info@strandbergs-assistans.se

www.strandbergs-assistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

3


■ INNEHÅLL

Ur innehållet i NR 1/2015 06.

de får syskon att mötas Många syskon till barn med funktionsnedsättningar känner sig ensamma om sin situation. Just så kände Annika Nordin och Charlotte Lundqvist. Därför startade de nätverket Av syskon För syskon.

10.

dataspel främjar delaktighet Data- och tv-spel är en arena där funktionsnedsättning inte behöver vara ett hinder. Den kan, tvärtom vara en plats för ökad delaktighet, konstaterar en ny forskningsrapport.

12.

utbildningskrav eller inte? Riksdagspolitiker föreslår krav på formella utbildningar för den som vill bli personlig assistent. Bra för yrkets status menar somliga, men andra är kritiska. här finns utbildningarna Från Malmö i söder till Umeå i norr. Det finns gott om utbildningar på olika nivåer i landet för den som vill läsa till personlig assistent.

Skånes Nord Ost Kooperativ är en ekonomisk förening som finns i Kristianstad. Kooperativet arbetar enligt LSS och LASS och syftet är att få större möjlighet till att bestämma över den egna assistansen och arbetssituationen. Service som SNOK erbjuder.

● ● ● ●

Utbildning Ansökningar Rekrytering Arbetsmiljöfrågor

profilen: Jonas helgesson Författare, föredragshållare och stand-up komiker. Och nu även skådespelare. För Jonas Helgesson är livet en schlager just nu.

19.

goda råd från PA-tips Våga lita på magkänslan och var noggrann i rekryteringsprocessen. Dessa är några av råden från PA-tips.

20.

indragningar skjuter i höjden Fler förlorar sin rätt till personlig assistans. Samtidigt är det också fler som söker. STIL och Försäkringskassan har helt olika bild av hur verkligheten ser ut.

24.

Tema/ utbildning

14.

16.

● ● ●

Löneadministration Ekonomisk redovisning Övrig hjälp som du behöver i din arbetsroll.

fick jobb tack vare projekt Funktionsnedsättning kan göra det tufft att söka jobb. Arbetsförmedlingens SIUSprojekt kan vara en god hjälp.

28.

nya lagen testas Knappt hann bläcket torka på den nya lagen om tillgänglighet förrän de första fallen av diskriminering har anmälts. Utgången kan få stor betydelse för hur lagen ska tolkas framöver.

30.

assistansguiden Här hittar du en sammanställning över Sveriges assistansföretag

Testa ditt assistansbolag:

Ring och fråga varför de egentligen startade.

Om du vill veta mera, kontakta oss gärna på

Skånes Nord Ost Kooperativ Fästningsgatan 19 A, 291 34 Kristianstad Sara Hetzi, verksamhetsledare e-post: snok.sara@gmail.com Ring 044-10 31 14 eller 0703-111 676

Personligare assistans sedan 1994 Tel.nummer: 031-68 94 90

www.lss.se www.lss.se

4 HITTA

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


MARLENE är kund hos Frösunda i umeå sedan fem år tillbaka.

Med min hund.

Duktig vovve.

På jobbet.

En ledig dag vid äppelträdet.

“Frösunda är Flexibelt, både mina assistenter och Företaget.” Marlene Bergqvist är hälsokonsult samt coach och arbetar på Shift education med projektet ”Livsentreprenören” som ger ungdomar med funktionsnedsättning möjlighet att identifiera sina styrkor och nå sina mål. “Jag behöver personlig assistans för att mitt liv ska fungera så smidigt som möjligt. Frösunda är en långsiktigt bra utförare. Men bäst är det när jag kan glömma bort själva företaget, koncentrera mig på mitt liv. Frösunda och mina assistenter finns där. All flexibilitet ger möjlighet till ett liv.”

hur vill du ha det? > Vill du kunna ägna dig helt åt det som fyller ditt liv? Då tar Frösunda ett helhetsansvar och sköter allt runt den personliga assistansen. > Har du närstående och vill agera mer på egen hand? Då ger vi er den möjligheten. Vi tar arbetsgivaransvaret. > Eller ser dina önskemål ut på annat sätt? Vi anpassar oss. Med 20 års erfarenhet är det självklart för oss att skräddarsy din personliga assistans. Du är expert på ditt liv och du kommer först i alla lägen. Våra medarbetares uppdrag är att möta dig med respekt, engagemang och nyfikenhet, oavsett. kontakta oss så berättar vi mer: tel: 0771-Frösunda (0771-37 67 86 32) frosunda.se/personlig assistans

omsorg För högsta livskvalitet. oavsett.


■ barnens assistans

får syskon att mötas Många syskon till barn med funktionsnedsättningar upplever en känsla av att vara ensamma om sin situation. Just så kände Annika Nordin och Charlotte Lundqvist. Därför startade de nätverket Av syskon För syskon för att göra annorlunda till normalt.

E

tt tunt lager snö täcker träbryggorna i Nya Varvets småbåtshamn, ett område i västra Göteborg som varit regemente i hundratals år men som blev civilt i mitten av 1980-talet. Vid en av de långa kasernbyggnaderna ligger ett rött hus där den ideella föreningen Passalen håller till, en förening som arrangerar fritidsverksamheter för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Ett av de senaste projekten som ligger under deras vingar handlar däremot om deras syskon. Det heter Av syskon För syskon, ett projekt som sträcker sig utanför vuxenvärldens habiliteringar och specialinstitut för att syskon ska få ett forum att mötas i genom roliga aktiviteter som bidrar till både glädje, samtal och starkare syskonskap. I dagsläget finns nätverket på två ställen i landet, dels i Karlstad där Annika Nordin är projektledare och i Göteborg där Charlotte Lundqvist håller i trådarna. De båda har själva syskon med olika typer av funktionsnedsättningar, Annika en storasyster med en utvecklingsstörning och Charlotte en lillebror som är rörelsehindrad. Idén till projektet föddes i Göteborg i samband med att Charlotte följde med sin bror till seglingsklubben GKSS under en dag som de arrangerade i samarbete med Passalen. Och det blev en total synvända. – Det var första gången jag verkligen träffade andra som var syskon till barn med funktionsnedsättningar. Jag började prata med dem och kände att det fanns en gemenskap, vi hade samma referenser, säger hon.

6 HITTA

Eftersom hon aldrig varit med i någon syskongrupp tidigare fick hon idén att dra igång ett eget nätverk. Under hösten 2013 tog hon hjälp av Passalen för att skicka in en ansökan om ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden, vilket också gick igenom. Något år tidigare drog Passalen igång sin verksamhet i Karlstad, vilket gjorde att de ville utöka projektet dit. En platsannons skapades för att hitta en lämplig person som kunde bli projektledare, en annons som Annika Nordin nappade på. – När jag läste den kände jag ganska direkt att den riktade sig till mig. Det är precis sådana saker jag brinner för, säger hon. Annika fick jobbet och i dag har hon ansvaret för ett nätverk med ett tiotal syskon. I början av 2015 drog projektet igång på allvar med syskonträffar i båda städerna. Nu har de inplanerade träffar varje vecka. Deras tanke är inte att deltagarna ska sitta ner och prata om problem med sina funktionshindrade syskon, snarare ha en möjlighet att umgås. – Vårt fokus är det roliga, vi gör goa grejer tillsammans och i det mötet är det klart att det blir samtal, men bara om man vill. Det är inget krav att man måste prata, säger Charlotte. – Ibland kommer det bara upp. Om vi står och lagar mat kan någon plötsligt säga att igår köpte jag fel färg på mjölken och då blev det kaos hemma. Det är sådant man aldrig kan

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


FAKTA Annika Nordin

FAKTA Charlotte Lundqvist

Ålder: 27 år. Bor: Göteborg. Gör: Jobbar på Passalen i Göteborg och är projektledare för Av syskon För syskon. Utbildning: Har läst en projektledarutbildning och medie- och kommunikationsvetenskap.

Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Ålder: 26 år. Bor: Karlstad. Gör: Jobbar på Passalen i Karlstad och är projektledare för Av syskon För syskon. Utbildning: Har läst folkhälsovetenskap.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

7


■ barnens assistans

”Vi gör goa grejer tillsammans och i det mötet är det klart att det blir samtal, men bara om man vill”

prata om med sina kompisar, men i den här gruppen skrattar folk lite och har förståelse, säger Annika. Både Annika och Charlotte menar att arbetet med projektet gett dem en mängd nya erfarenheter och framförallt nya perspektiv, både sin familj och på livet. – Jag har alltid känt som att jag varit ensammast i hela världen med detta, men när jag och Charlotte pratade om våra syskon för första gången kände jag bara shit, vad skönt. Det var så mycket man funderat på som man inte velat ta upp med sina familjemedlemmar, säger Annika. – Vi har känt varandra sedan i september förra året och jag har nog aldrig lärt mig så mycket om mig själv som under de senaste månaderna. Det är helt fantastiskt, säger Charlotte. Nätverkandet har gjort att varken Annika eller Charlotte känner sig så annorlunda längre. Det finns andra som vuxit upp med utmaningar som liknar deras. Framförallt är det två egenskaper som de märkt att de flesta andra deltagarna i grupperna har gemensamt. Det handlar dels om att alltid vara anpassningsbar, kunna tänka om och hitta nya lösningar beroende på situation, dels om en ständig känsla av ansvar. – Min syster kan ofta få utbrott och då handlar det om att kunna förebygga alla de jobbigaste situationerna, exempelvis genom att ta med öronproppar och hörlurar på semestern eftersom hon är ljudkänslig, säger Annika. – I alla lägen ser man till att ens syskon är nöjd och mår bra, ens egna behov kommer lite i andra rummet. Det är något man fått hantera och jag känner ingen irritation över

8 HITTA

det. Min bror ska ha det bra för han är ett av mina största intressen, säger Charlotte. Under uppstarten av projektet har de varit noga med att inte avgränsa det till några speciella funktionsnedsättningar. Däremot vänder de sig bara till syskon mellan 15 och 25 år. – Det beror på att det finns ett väldigt stort glapp där. Många syskongrupper på habiliteringarna handlar exempelvis om att man ska sitta ner och prata problem, men så vill inte vi ha det, säger Charlotte. Pengarna som projektet fått från Arvsfonden är för tre år. Men Annika och Charlotte hoppas att intresset ska växa såpass mycket att Av syskon För syskon blir en egen förening under Passalen. Ett steg är att bredda åldersgrupperna. – Vi har redan fått frågor om att ha syskongrupper för yngre barn. Många vill ha tänket med aktiviteter utan att man behöver prata så mycket, men då krävs ett lite annat upplägg jämfört med vad vi har i dag. Får vi möjligheten ska vi försöka göra det, säger Charlotte. Och redan nu har de börjat arbeta med nästa steg som är att skapa diskussionsforum på nätet. På så sätt slipper de vara lika begränsade av geografiska avstånd. Ett första steg är en sluten Facebookgrupp som hittills samlat ett 60-tal medlemmar. – Den är bara till för syskon, risken är annars att medlemmarna inte vågar uttrycka sig. Det är syskonen som det här nätverket finns till för, säger Annika.

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Christopher Kullenberg Rothvall


Foto: Privat

Hallå där angelica håkansson, 22 år från Vara, med anledning av det brev hon skrev till sin lillebror Andreas och som delats och hyllats av tusentals människor efter att hon skickat in det till flera dagstidningar i julas.

Varför skrev du brevet till din bror? – Jag skrev det en dag när jag kände mig bitter och uppgiven. Vi hade vetat under en längre tid att han skulle steloperera ryggen, men det dröjde innan det bekräftades när. När vi väl fick datumet kände jag att nu kommer ännu en grej som gör ont på honom och det kändes så orättvist. Hur är er relation? – Jag och Andreas är väldigt nära. Hans funktionshinder skulle kunna vara mur mellan oss, men jag känner mig precis lika nära honom som min lillasyster. Han hjälper mig att riva murarna. Det kan exempelvis vara svårt för oss att förstå varandra eftersom det finns en språkbarriär, men han hjälper mig genom sitt otroliga tålamod när jag försöker lista ut vilket ord han försöker säga. Vad tycker du känns svårast? – Det är egentligen sedan Andreas flyttade hemifrån till ett boende och den skam jag har i mig när jag inser att det finns personal som känner honom bättre

än mig. För det blir nästan så med människor som arbetar med honom varje dag och som är hans förlängda händer och fötter. När man kommer har han ibland lärt sig ett nytt ord och då vet personalen vad det är, men inte jag. Jag är jättetacksam över att han har så många bra människor omkring sig, men jag känner mig som en dålig syster och det är en grej jag nog aldrig vänjer mig vid trots att det nu är flera år sedan han flyttade. Hade du väntat dig att brevet skulle få så stor uppmärksamhet? – Nej, jag är fortfarande i chocktillstånd. Det är väldigt överväldigande. Varför tror du att så många läst och delat? – Jag tror att många kände sig berörda, vilket jag är väldigt glad över. Jag tycker mig se att man pratar mer om funktionsnedsättningar i dag jämfört med för bara några år sedan. Det är jätteskönt eftersom vi ska ha ett samhälle där alla får plats. Christopher Kullenberg Rothvall

Utdrag ur angelicas brev ”Lillebror, du är så duktig på att bygga broar och klättra över murar. Vi andra, vi är sjuka. Vi är sjuka, för vi får panik när vår väg blockeras av ett hinder. Vi ser inte alla de tusentals andra stigar som finns, inte alltid. För oss är murar stora, kalla och skrämmande. Vi förstår inte att de är till för att klättra över, men det gör du.” Vill du läsa brevet i sin helhet? Gå in på tidningenassistans.com.

Leva & Fungera – en mässa för levnadskonstnärer För dig som möter dagliga utmaningar och kanske är i behov av någon form av stöd. Här hittar du lösningar och kan pröva hjälpmedel som ger livskvalitet. Du möter människor – alla med sin egen unika berättelse. Du kan lyssna på föreläsare, delta i debatter och diskussioner, pröva nya aktiviteter och mingla på mässgolvet.

Läs mer på www.levafungera.se

14–16 april 2015 Svenska Mässan Göteborg

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

9


Foto: Thinkstock

■ forskning pågår

digital delaktighet I data- och tevespelens värld är alla lika. Där syns det inte om deltagaren har en funktionsnedsättning. Därmed är spelvärlden en bra väg till delaktighet. – Det finns en stor potential i data- och tevespel. De är en väg till kontakter, vänskap och delaktighet. Det säger Kristofer Hansson, forskare vid Lunds universitet, som tillsammans med kollegan David Wästerfors driver forskningsprojektet Delaktighet och digitala arenor – en etnografisk studie av hur tv-spel och dataspel kan stärka delaktighet. – Min kollega David hade tidigare tittat på hur teve- och dataspel används i habilitering i region Skåne. Nu ville vi gå vidare och titta på hur ungdomarna själva använder spelen och vad den nya digitala världen betyder för dem. I projektet har de intervjuat tio ungdomar, nio killar och en tjej, med funktionsnedsättningar och frågat dem hur de använ-

der teve- och dataspel i sin vardag. – Det visade sig att spelen och sociala medier hade en stor betydelse. Via de olika digitala arenorna kunde dessa ungdomar känna sig som vilka andra ungdomar som helst. I projektet skriver David Wästerfors och Kristofer Hansson om ”vanlighetsgörande”, det vill säga att spelen ger ungdomarna en möjlighet att umgås med andra ungdomar på lika villkor. – Många av de här ungdomarna har erfarenheter av utanförskap när det gäller fritidsaktiviteter. Men här är det ofta tvärtom. Många av dem vi intervjuade är framåt på den digitala arenan. För dem handlade det väldigt tydligt om en normalisering.

Vem har rätt till personlig assistans? Jag får inga raka svar!

Dataspel och tevespel har länge använts inom habilitering. Men då har det ofta handlat om spel som på ett eller annat sätt främjar någon funktion. Det kan handla om spel som bygger upp muskler eller koordination. – Det här är något helt annat. Det vi har tittat på handlar om det sociala. Om delaktighet. Och delaktigheten är ju minst lika viktig. De ungdomar som Kristofer Hansson och hans kollega har intervjuat har varit ganska avancerade i sitt spelande och själva varit initiativtagare. – Jag tror att det finns en möjlighet för habiliteringen att satsa mer på den här typen av kommersiella spel. Ungdomarna får ut väldigt mycket av det här. Det är viktigt att habiliteringen ser och förstår det. Det är bra om habiliteringspersonalen ser och förstår detta och inser att de vanliga spelen kan vara ett viktigt verktyg.

Varför fattar Försäkringskassan och kommunen olika beslut?

Kostnadsfri rådgivning om personlig assistans. Vi på Humana Assistansrådgivning ger dig svar, helt kostnadsfritt, om vilka rättigheter du eller din närstående har. Du kan helt enkelt fråga oss om allt som gäller personlig assistans. Välkommen att ringa oss vardagar kl 9-17.

10 HITTA

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Mattias Hagberg

Fråga oss om personlig assistans!

020 -70 80 87

Humana Assistansrådgivning


sjukgymnasten tipsar ■ ■ ■ ■ Under vinjetten Sjukgymnasten tipsar kommer Tidningen Assistans att bjuda på goda råd och verktyg som un-

derlättar vardagen för personliga assistenter och brukare.

■ ■ ■ Andreas Jörgensen och Björn Linde som driver Momentum Ergonomi och Förflyttning är båda legitimerade sjuk-

gymnaster och har även erfarenhet av att arbeta som personlig assistent och att utbilda assistenter inom ergonomi.

Förflyttning – på rätt sätt Att förflytta sig bakåt i rullstolen, när man har hamnat för långt fram, kan vara problematiskt. Om man gör fel, finns en skaderisk för både assistenten och brukaren. Men bra teknik och, vid behov, fiffiga hjälpmedel gör stor skillnad. Vissa rullstolsburna behöver assistans och andra klarar det själva, men det finns ändå många likheter. Vissa flyttar bak en sida i taget (skinkgång) medan andra lägger tyngden på benen, lättar lite på rumpan och trycker sig bakåt (rak förflyttning). Skinkgång och rak förflyttning är exempel på naturliga rörelsemönster för den här förflyttningen. Förflyttningar som sker enligt det naturliga rörelsemönstret är att föredra, eftersom brukaren då är aktiv. Tack till Josefin Ahl och katten Leia för medverkan.

Med hjälpmedel såsom glidplattor eller glidtyger minskas friktionen under låren och man kan arbeta såhär. Brukaren Josefin lutar sig framåt för att underlätta ytterligare. Assistenten Björn trycker på benen i riktning mot ryggstödet. Här används en bra teknik i kombination med rätt hjälpmedel för en rak förflyttning.

Här är det stort motstånd, friktion, mellan sitsen och låren vid förflyttning bakåt.

Friktion Motstånd mot glidning mellan två kroppar i kontakt. Vid förflyttningar finns friktionen mellan människan och underlaget. Mycket friktion: Tung flyttlåda mot ett plastgolv. Lite friktion: Vallade skidor mot nyfallen pudersnö.

Genom att trycka ifrån med vänster arm på armstödet lutar sig Josefin framåt och åt sidan. Hon har då gjort en tyngdöverföring som ökar friktionen på höger sida och minskar friktionen på vänster sida. Björn är ett stöd för Josefin och hjälper henne att föra bak det vänstra benet genom att trycka på knät. Sedan byter Björn sida och trycker på höger ben. Förflyttningen, så kallad skinkgång upprepas tills Josefin sitter bra.

Utbildning för lyhört bemötande

Med en förhöjningsplatta under fötterna minskar motståndet och därigenom underlättas förflyttningen.

Rekommenderas inte! Ett vanligt sätt att hjälpa någon längre bak i rullstolen är att hjälparen står bakom och drar i armarna eller under armhålorna. Det är en mycket passiv förflyttning för personen som sitter i rullstol och tungt för hjälparen. Det finns också risker med att dra i armarna då axeln är en mycket rörlig led och lätt kan skadas.

Byte

r namn til l

Vår metod underlättar arbetet inom vård, omsorg och rehabilitering

www.alminia.se

Goda effekter på kontakt, förhållningssätt och kroppsuppfattning, speciellt viktigt vid funktionshinder, sjukdom och vid skador. Vi lär ut i små grupper med praktiska övningar. Kunskapen fastnar snabbt och är direkt användbar efteråt. Underlättar dina dagliga arbetsuppgifter. Välj mellan EN DAG för arbetsplatser: Fakta och erfarenheter om beröring. Ett effektivt verktyg som gör stor skillnad i arbete med människor. TVÅ DAGAR: Ger grunderna i vår erkända metod för det taktila sinnet och möjlighet att fortsätta till Diplomering. Godkänd assistent omkostnad.

Läs mer på

taktil.se

www.

För katalog ring 08-6482700

08-648 27 00

o R

Taktipro

ORIGINALMETODEN TAKTIL MASSAGE

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Fortfarande Ditt tryggaste val! www.alminia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Telefon: 08-735 86 86 11


Shadie Hedari (S).

Foto: Riksdagen

Foto: Linda Håkansson

Foto: Riksdagen

■ tema/utbildning

Adolf Ratzka.

Lotta Finstorp (M).

Under hösten har två riksdagspolitiker lämnat förslag om krav på formella utbildningar för den som vill bli personlig assistent. Bra för yrkets status menar somliga, andra är kritiska och menar att det skulle ge assistenten för mycket makt.

utbildningskrav som splittrar R ”Det här handlar om brukarnas trygghet att ha personer med både medicinska och tekniska kunskaper” Shadie Heydari (S)

edan under hösten 2013 presenterade riksdagsledamoten Shadiye Heydari (S) ett förslag om en satsning på en formell utbildning till personlig assistent för att på så sätt höja yrkets status, öka anställningsbarheten, förhindra utbränning och förebygga fusk. Under hösten 2014 presenterade hon förslaget igen, dock utan någon mer konkret förklaring till hur en sådan utbildning skulle kunna se ut. – Det handlar i första hand om att en utbildning skulle ge en ökad säkerhet och trygghet för brukaren, men även för assistenten. Det skapar en livskvalitet för båda två, säger hon. Shadiye Heydari har själv arbetat både som LSShandläggare och enhetschef inom barnomsorgen, två yrken där hon haft mycket kontakt med personliga assistenter. Genom åren har hon sett att många betraktar yrket som en tillfällig sysselsättning, inte minst många studenter. – Visst är tillfälliga lösningar bra, men det här handlar om brukarnas trygghet att ha personer med både medicinska och tekniska kunskaper. Det handlar också om etik och moral, att vi har personer som vet hur man behandlar en människa som sitter i en viss situation, säger hon.

Under arbetet med förslaget har Shadiye Heydari funderat på om det rentav ska vara en obligatorisk utbildning. – Jag tror att det kommer att bli så i framtiden. Titta

12 HITTA

bara på äldreomsorgen, där har de flesta en undersköterskeutbildning eller vårdutbildning, säger hon. Shadiye Heydari är inte ensam om att lyfta frågan om utbildning för personliga assistenter. I höstas slog även Lotta Finstorp (M) in på samma spår genom att motionera om en kvalitetssäkring av den personliga assistansen genom att kommunerna ska kunna gå in och erbjuda utbildning till de som inte har. Hon menar att det på så sätt inte skulle bli några kvalitetsmässiga problem för anhöriga att gå in som personliga assistenter. – Det finns jättemånga fördelar med att man kan bo kvar hemma och ha anhöriga som assistenter. Men det gäller också att det här viktiga arbetet kvalitetssäkras, helt enkelt genom utbildning, säger hon. Däremot är inte Lotta Finstorp lika säker på att lösningen är att göra en assistentutbildning obligatorisk för alla som vill in i yrket. Dock har även hon sett problematiken med att det är ett genomfartsyrke för många, speciellt i storstäderna. – Jag har märkt i min omgivning att många som inte orkar plugga blir personliga assistenter istället. Då tänker jag att vi måste visa att det är ett otroligt viktigt arbete, vi är ju så otroligt noga med att de som undervisar våra barn ska ha en lärarlegitimation, säger hon. Enligt Lotta Finstorp skulle en utbildning främst innehålla frågor som rör assistentens förhållningssätt gentemot brukaren. – Som personlig assistent är man ofta väldigt ensam i

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Foto: Thinkstock

brukarens hem och då känner jag att just förhållningssättet är något jätteviktigt. Men sedan kan jag inte säga exakt hur utbildningen skulle se ut. Kanske skulle det vara så att man måste gå igenom ett visst antal timmar för att få lov att jobba som assistent, säger hon. En annan effekt med att starta en utbildning skulle enligt Lotta Finstorp kunna bli att de som är mindre lämpade för yrket sorteras bort. – Man kanske inser att detta inte är något för mig. Jag ser det därför som en styrka att man sitter tillsammans med andra i skolbänken, säger hon. Men alla är inte lika övertygade om att en formell as-

sistentutbildning är den rätta vägen. Adolf Ratzka, grundare till kooperativet Stil och den person som lanserade begreppet personlig assistans under 1980-talet, menar att en yrkesutbildning snarare ruckar på maktbalansen mellan assistenten och brukaren. – Jag ställer mig mycket frågande till det. Jag vill inte att en assistent kommer till mig med en massa förutfattade meningar. Om jag säger till assistenten att jag vill ha det si eller så skulle den personen kunna säga att vi har lärt oss att göra så. Då skulle min auktoritet som arbetsledare bli ifrågasatt, säger han. Adolf Ratzka delar uppfattningen om att yrkets status behöver höjas och att en utbildning är en väg för att nå det. Men han menar att assistentyrket är så speciellt att det är svårt att skapa en utbildning som blir tillräckligt relevant för alla.

– Man kan inte lära ut sådana saker som hur man gör för att vara finkänslig eller hur man gör för att veta när man ska vara tyst och inte. Det handlar om person och om någon inte är lämpad för jobbet väljer jag någon annan, säger han. Däremot håller han med om att vissa delar av yrket kan läras ut genom en utbildning. – Jag är i så fall för att man har kurser i exempelvis ergonomi och hur man gör för att lyfta rätt, säger Adolf Ratzka. Men både Shadiye Heydari och Lotta Finstorp är tveksamma till att en utbildning verkligen skulle kunna utgöra några större problem i relationen mellan den personliga assistenten och brukaren. – Det är samma sak i äldreomsorgen i så fall, där handlar det också om en beroendeställning. Jag hoppas inte att man ser på assistansen på det sättet. Det är snarare något positivt för den enskildes säkerhet att assistenten sitter inne med de här kunskaperna, säger Shadiye Heydari. – Det svåra med att jobba som personlig assistent är just lyhördheten och det går inte att skapa en utbildning för att alla ska göra likadant. Men inte kan det vara till men för någon att åtminstone ha gått kort värdegrundsutbildning, säger Lotta Finstorp. Ännu finns inget klubbat beslut som går mot någon form av krav på utbildning för personliga assistenter. Christopher Kullenberg Rothvall

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

”Man kan inte lära ut sådana saker som hur man gör för att vara finkänslig eller för att veta när man ska vara tyst eller inte” Adolf Ratzka

13


■ tema/utbildning

”Jag fick jobb direkt” Foto: Privat

För fem år sedan gick Sarah Gustavsson ut assistentutbildningen på June Folkhögskola utanför Nässjö. Redan efter ett år fick hon fast jobb i Värnamo. – Jag har haft jättestor nytta av utbildningen, säger hon. När Sarah Gustavsson tog studenten efter att ha läst barn- och fritidsprogrammet på Finnvedens Gymnasium i Värnamo ställdes hon precis som alla andra inför det svåra valet – att jobba eller plugga vidare. Men jobb fanns det inte många av. – Antingen fick man stå på McDonalds eller plocka skruv och det var jag inte intresserad av. Jag kände inte heller för att lägga tre eller fyra år på att plugga så därför var det lagom med en utbildning på ett år, säger hon. Redan under gymnasiet hade Sarah Gustavsson tankar på att bli antingen undersköterska eller personlig assistent. Ett intresse för att lära sig teckenspråk gjorde att hon fick upp ögonen för den ettåriga utbildningen på June folkhögskola utanför Nässjö, numera i Jönköping. – Jag var väldigt intresserad av det och därför sökte jag utbildningen. Sedan hade jag även vänner som rekommenderade den typen av utbildning så jag hakade på, säger hon. Och med facit i hand är det inget hon ångrar. Sarah Gustavsson menar att utbildningen gjort henne mer attraktiv på arbetsmarknaden, inte minst när det gäller att få en fast tjänst. – Jag hade säkert kunnat få ett vikariat med bara min gymnasieutbildning, men att få en fast tjänst är inte lika lätt. Kom-

FAKTA Sarah Gustavsson Bor: Hillerstorp utanför Värnamo i Småland. Ålder: 24 år. Gör: Arbetar som personlig assistent inom Värnamo kommun. Utbildning: Läste barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, fortsatte därefter med assistentutbildningen på June folkhögskola.

munerna har blivit mycket hårdare med det, säger hon. Sarah Gustavsson fick jobb direkt efter utbildningen. Efter några byten mellan arbetsplatser och en provanställning fick hon en fast tjänst på Värnamo kommun där hon

i dag arbetar med två brukare med helt olika nedsättningar. – Det gick bara något år efter utbildningen innan jag hade den anställningen, säger hon. Under de fem år som hon arbetat som personlig assistent har Sarah Gustavsson märkt att utbildningen gjort henne både säkrare i yrkesrollen och mer kunnig. – Även om man glömt av en del av utbildningen med åren så känns det som att man ändå vet rätt mycket tack vare den. Utbildningen gav fördjupande kunskaper om olika funktionsnedsättningar och det känner jag verkligen att jag haft nytta av, säger hon. Utbildningen har också gjort att hon blivit intresserad av att skaffa sig ännu mer kunskaper inom funktionshinderområdet. – Jag har fortsatt genom att läsa några distanskurser i handikappvetenskap, både på högskolan i Halmstad och i Växjö. När jag läste dem kände jag verkligen att jag haft nytta av assistentutbildningen eftersom den gav en så bra bas, säger hon. Sarah Gustavsson upplever att hennes arbetsgivare varit positiv till att hon hade en utbildning med sig i bagaget in i yrket. – De ser det som jättepositivt. Även om man inte är undersköterska så är den utbildningen fullt tillräcklig för jobbet som personlig assistent, säger hon. Förutom teckenspråksdelen upplevde hon att alla de praktiska momenten under utbildningen var mest givande. – Vi åkte på studiebesök ungefär varannan vecka och det var väldigt intressant. Man fick en chans att se väldigt mycket av hur det fungerar i det verkliga livet, säger Sarah Gustavsson. Christopher Kullenberg Rothvall

KURSER & KONFERENSER • YRKESUTBILDNINGAR ALLMÄNNA KURSER • UPPDRAGSUTBILDNINGAR

UTBILDA DIG TILL ASSISTENT

En tre terminer lång yrkesutbildning för dig som vill arbeta med människor i behov av särskilt stöd, t ex som elevassistent eller personlig assistent. Utbildningen kan även läsas på distans, två terminer. Ansök senast den 1 maj. Kursstart 17 augusti 2015. Kontaktperson: Monica Sjöblom, 0383 - 571 93, 070 - 642 04 43, monica.sjoblom@adelfors.nu

14 HITTA

SOMMARKURSER

Vi anordnar ett flertal sommarkurser för dig med funktionsnedsättning, bl a inom friskvård, ridning, fiske och friluftsliv. Vi har också en kurs i speldesign för dig med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Ansök senast den 15 mars.

Kontaktpersoner: Magnus, 0383 - 571 09, Cicci, 0383 - 571 10, info@adelfors.nu För mer information och ansökan, www.adelfors.nu

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Foto: Joachim Brink

Här finns utbildningarna Från Malmö i söder till Umeå i norr. Det finns gott om utbildningar på olika nivåer i landet för den som vill läsa till personlig assistent. Även om det inte finns några krav för assistenter att gå någon specifik utbildning för yrket, så börjar allt fler mena att det både höjer yrkets status och bidrar till att höja kvalitén för brukarna. Och det finns utbildningar på alla tänkbara nivåer, från komvux och folkhögskolor till universitet och genom olika typer av olika utbildningsföretag. En del av utbildningarna riktar sig direkt till den som vill bli personlig assistent, andra vänder sig även till den som vill bli elevassistent, boendestödjare eller något annat yrke med kopplingar till LSS. Längden varierar från en termin upp till tre år. Kraven på förkunskaper varierar också från grundskolenivå till eftergymnasiala studier. Universitetsutbildningarna är oftast lite mer teoretiskt inriktade och mer specificerade, exempelvis finns fyra kurser vid Umeå universitet som behandlar funktionshinder ur olika aspekter. Många av utbildningarna är distansbaserade, vilket innebär att majoriteten av all kommunikation sker via någon typ av digital utbildningsplattform. Dock är det inte ovanligt med en eller ett par obligatoriska träffar på utbildningsorten. Beroende på utbildningstyp kan det även förekomma kostnader, inte minst för den litteratur som är nödvändig. Förutom den här typen av utbildningar är det vanligt att assistansbolagen har olika typer av kompetensutveckling för sin personal. Christopher Kullenberg Rothvall

TotalAssist är en helt webbaserad tjänst för personlig assistans. Det är enkelt att komma igång med schemaläggning, tidrapportering och elektronisk signering.

högskoleutbildningar

kursstart

ansök senast

• Att arbeta med människor med funktionshinder, 1 år, Högskolan i Halmstad (D)

Vecka 36

15 april

yh-utbildningar

kursstart

ansök senast

• Stödpedagog inom habilitering, Vuxenutbildningen Uddevalla, 1 år

Augusti

15 april

folkhögskolor

kursstart

ansök senast

• Fellingsbro folkhögskola, Örebro län, 1 år 24 augusti • Fristads folkhögskola, Västra Götalands län, 1 år 24 augusti • Göteborgs Folkhögskola, Västra Götalands län, 1 år 24 augusti • Ädelfors folkhögskola, Jönköpings län, 1-2 år (D) 17 augusti • June folkhögskola, Jönköpings län, 1 år 19 augusti • Värnamo folkhögskola, Jönköpings län, 1-3 år 17 augusti • Ädelfors folkhögskola, Jönköpings län, 1 år 17 augusti • Mullsjö folkhögskola, Jönköpings län, 1 år 24 augusti • Sundsgårdens folkhögskola, Skåne län, 1 år 19 augusti • Västanviks folkhögskola, Dalarnas län, 1 år 17 augusti • Sundbybergs folkhögskola, Stockholms län, 1 år 24 augusti • Grimslövs folkhögskola, Kronobergs län, 1 termin (D) 24 augusti yrkesvux

• Barn- och fritidsutbildningen, inriktning socialt arbete och funktionsnedsättning, KompetensUtvecklingsInstitutet (D). • Personlig assistent, Lärgården, Stockholm (D). • Personlig assistent för barn och ungdomar, KompetensUtvecklingsInstitutet, Uppsala, Linköping och Västerås. • Vård- och omsorgsutbildningen - inriktning funktionsnedsättning, KompetensUtvecklingsInstitutet, (D). • Personlig assistent, Miroi (D) • Personlig assistent, KompetensUtvecklingsInstitutet, 1,5 år, Enköping, Linköping, Nacka, Stockholms Län, Tierp, Uppsala Län, och Västerås. D = Distansutbildning Med reservation för eventuella ändringar

Byte

ger en effektiv och säker administration för assistansföretaget med avseende på lagar och regler enligt Försäkringskassan, ATL, etc.

www.totalassist.se

Aros Circle AB, 021-448 49 50

r namn til l

www.alminia.se

TotalAssist info@totalassist.se

4 maj 15 maj 15 april 1 maj Löpande 15 april 1 maj Löpande 15 maj 15 april 1 maj Löpande

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Fortfarande Ditt tryggaste val! www.alminia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Telefon: 08-735 86 86 15


■ profilen

Han har skrivit böcker, hållit tusentals föredrag och bjudit på sylvass stand-up om sig själv, men aldrig spelat teater. Förrän nu. Jonas Helgesson gör just nu succé i musikalen Livet är en schlager i Stockholm, men tvingas ändå kämpa mot fördomarna.

Jonas resa till succén C

P-skadade Davids assistent Mona är schlagertokig, så galen att hon och hennes lika tokige man Bosse döpt sina fyra döttrar till Kicki, Carola, Lena Ph och Anna Book. En dag spelar den musikintresserade David in en låt till Mona, men i hemlighet skickar hon in den till Melodifestivalen i eget namn. Över en natt blir hon landets schlagerdrottning – med hans låt. Det handlar förstås om Jonas Gardells berömda film Livet är en schlager som just nu spelas som musikal på Cirkus i Stockholm. I filmen spelas David av skådespelaren Jonas Karlsson men i musikalen är det en annan Jonas på scen, nämligen Jonas Helgesson som själv har en CP-skada. – Det var Jonas Gardell som headhuntade mig. Han hade sett mig på Youtube och ville ha mig trots att jag inte spelat teater tidigare. Han trodde på mig från dag ett och jag har mycket att tacka honom för, säger han. När Jonas Helgesson föddes fick han navelsträngen runt halsen, vilket innebar att han inte fick syre på 40 minuter. Konsekvensen blev en CP-skada som innebar förlamning i hjärnan, muskelspänningar och en kraftigt nedsatt finmotorik. Som liten fick han höra av läkarna att han aldrig skulle kunna gå, men redan som 13-åring slängde han bort rullstolen. – Det hände en dag när pappa och jag började spela golf. Jag tyckte det var så roligt att jag gick på golfbanan utan att jag

16

”Jag inte vet om de tittar på mig för att jag är CP eller för att jag är lite känd”

tänkte på vad jag gjorde. Jag gick en hel mil den dagen även om jag givetvis föll en massa gånger, men jag reste mig upp hela tiden, säger han. Genom livet har Jonas Helgesson mött fler än den där läkaren som sagt att han aldrig kommer att klara av olika saker, så som att köra bil, att flytta hemifrån och att han skulle behöva leva på bidrag hela livet. Men nu har han har motbevisat allihop. Han kör 7 000 mil årligen, har flyttat från Göteborg till Malmö där han lever med sin fru Hanna och dottern Esther samtidigt som han är egenföretagare. Men han vill ogärna jämföra sig med andra. – Det som varit möjligt för mig är kanske inte möjligt för andra. Det viktiga är att man vill testa sina egna begränsningar och se hur mycket man kan klara utifrån sin förmåga, säger han. Däremot är det få personer med funktionsnedsättningar som får chansen att testa sina begränsningar på landets främsta teaterscener. Glada Hudik-teatern i norr och Moomsteatern i Malmö är teatergrupper som satsat hårt på att inkludera funkisar, men de är snarare undantag än regel. Och det var nära att det inte blivit någon skådespelarkarriär för Jonas Helgesson heller. – Jonas Gardell erkände för mig att han först tänkt ta in någon som kunde spela CP-skadad. Han var också ärlig med att det kanske varit lättare, men menade också att man missat så mycket av äktheten, säger han.


FAKTA Jonas Helgesson Ålder: 36 år. Född: I Göteborg. Familj: Frun Hanna och dottern Esther. Bor: I Malmö. Gör: Författare, skådespelare, föreläsare och ståuppare. Aktuell med: Spelar rollen som David i musikalen Livet är en schlager på Cirkus i Stockholm som spelas till den 25 april. Böcker: ”Etiketter ska man sätta på julklappar, inte på människor”, ”Ett CP-bra liv” och självbiografin ”Grabben i kuvösen bredvid”.

Fot

o: A n

dre

as A

lm

löf

Jonas Helgesson tror att avsaknaden av personer med funktionsnedsättningar på landets scener beror på att få regissörer och teaterchefer är beredda att ta extrajobbet. – Det är lättare att ha med en duktig skådespelare som spelar en person med funktionsnedsättning. Men jag hoppas att min medverkan i Livet är en schlager kan bidra till att ändra på det, säger han. Även om Jonas Helgesson fick en tung roll i Gardells uppsättning så fick han brottas med problem även där. Under de första föreställningarna var hans mick avstängd i samband med en låt som de sjunger tillsammans på scenen. – Efter några dagar snackade jag med Gardell om det och då sa han att nej, vi måste ha ljud i din mick. Vi kan inte ha en musikal där budskapet är att alla är lika viktiga och så har vi inget ljud på den CPskadade killens mick, säger han. Inför arbetet med Livet är en schlager hade Jonas Helgesson aldrig stått på en teaterscen tidigare och inför premiären i september var han otroligt nervös. – Jag har ganska mycket erfarenhet av att stå inför en publik så det var inte problemet, men nu skulle jag jobba med några av Sveriges absolut duktigaste musikalartister och det var nervöst. Men de var jätte­ inkluderande på alla sätt, säger han. Även om han nu har närmare hundra­talet föreställningar i sig är han fortfarande lite nervös varje gång det är dags att ställa sig på scenen.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

17


Foto: Andreas Almlöf

■ profilen

”När jag försöker förklara för en del människor att jag är skådespelare är det som att en del inte riktigt kan ta in det” – Man ska tydligen vara lite nervös, det ger det där extra adrenalinet, säger han. Varenda helg under hösten och vintern har Jonas Helgesson pendlat till Stockholm för att spela på Cirkus. En helg i januari är allt han haft ledigt. – Då passade jag på att åka på semester till Dubai med familjen, säger han. Pendlandet har blivit vardag för honom och kommer så att vara fram till slutet av april. – Det funkar när man vet att det kommer att ta slut, men visst är det jobbigt att vara borta från familjen så mycket. När teaterlivet är över kommer allt att återgå till det normala. – I höst kommer jag att föreläsa som vanligt igen, precis som jag gjort i åtta år nu, säger han. Även om Jonas Helgesson ser sin roll i

18

Livet är en schlager som ett erkännande, så brottas han ständigt med känslan av att inte bli tagen på allvar, precis som sin karaktär David. – Under hela mitt vuxna liv har jag drivit den kampen. När jag försöker förklara för en del människor att jag är skådespelare är det som att en del inte riktigt kan ta in det. De säger något snällt och så är det slut på konversationen, säger han. Men det händer också att han blir igenkänd på stan av människor som antingen sett honom i Livet är en schlager, som läst någon av hans böcker eller som sett en föreläsning. – Jag brukar säga lite skämtsamt att jag inte vet om de tittar på mig för att jag är CP eller för att jag är lite känd. Förut var det ganska enkelt att veta, nu är det inte lika säkert, säger han. Christopher Kullenberg Rothvall


assistanstips ■

Förnuft och känsla i anställningsprocessen En av de assistenter som PA-tips intervjuat, Cecilia, säger: ”Det kommer in folk som inte passar. Man kan se på en gång att den här personen kommer att vara missnöjd med allt och kommer snart att tröttna och sluta efter några månader… Om jag skulle vara assistansanvändare skulle jag tycka att det skulle vara jättejobbigt.”

Aktuella tips i korthet Skyddad väska Plånbok och andra värdesaker har Ewy i en väska dold under sittdynan, mellan fotstöden och benen. Den sitter fast med kardborre­ band. Idén knäckte hon när hon läste i tidningen om äldre människor som blev rånade. Den skyddade väskan gör att både Ewy och hennes assistenter känner sig tryggare.

Höjer kraven efter hand Heléna introducerar ny personal nästan helt utan bredvidgång. Den nya assistenten får istället lära sig efter hand. Men efter hand förväntar hon sig att assistenterna ska lära känna hennes identitet, till exempel hur hon målar sig eller hur man tar i henne. Vissa krångligare moment får dock en erfaren assistent visa för den nya.

Så hur undviker man en assistent som inte ger att hon får så många ansökningar från passar och som kommer att sluta efter några personer som egentligen inte vill ha jobbet. månader? Och hur hittar man assistenter När hon annonserar gör hon det i lokaltidsom man trivs tillsammans med? Rekryte- ningarna. ringsprocessen är ett ämne för många tips och flera tipsare tycker att den är jobbig och En av våra anonyma tipsare, Anna, har tar lång tid. En av dem, Heléna, tror att just kommit in på ämnet rekrytering flera den energikrävande processen är en orsak gånger. I tipset Anställning av nya assistenter till förhastade beslut. ”Det är lätt att bli be- kräver noggrannhet och omsorg säger hon att kväm”, säger hon i tipset Magkänsla när man om man inte lägger ner tid på anställningsprocessen straffar det sig längre fram. Och i anställer assistenter. På anställningsintervjun, menar Heléna, tipset Vem passar som assistent till mig? po”visar de ju alltid sin bästa sida och det är ängterar hon vikten av att ställa ”de rätta fråsvårt att se vilka som passar eller inte”. Själv gorna” som gör det tydligt hur den sökande tror hon på att lita på sin magkänsla och ser på andra människor och deras behov. Ett komplement till anställningsintervjun säger att de gånger det blivit fel hade hon egentligen sett det redan på intervjun men kan vara en provanställning. Som Ewy säger: ”ett par dagar orkar man hålla masken inte litat på magkänslan. Heléna säger också att hon brukar be den men inte i två veckor.” Men då är det viktigt sökande att själv beskriva hur hon eller han att känna till att anställningen övergår i en skulle agera i en speciell situation, ”så man tillsvidareanställning efter sex månader om ”Ett assistansföretag för funktionshindrade med målet att ge Er en bättre vardag” kan få en känsla för hur personen tänker el- den anställda inte har fått något annat beler beter sig”. Även Ewy, säger att hon använ- sked. Mycket är nog ännu osagt i frågan om att der sig den metoden i tipset Ewys krav på • av För dig som behöver personliga assistenter i vardagen assistenten. Ewy tittar extra på hur de sökan- anställa nya assistenter. Har du några tips? Frågor som tar upp rekrytering hittar du de ställer sig till begrepp som tystnadsplikt • Verksamheten bygger på egen erfarenhet som sjuk och i kategorin ARBETSLEDNING på sidan och integritet. behovet av bra personlig assistans De flesta använder sig av arbetsförmed- PA-tips. Erik Tillander lingen. Ewy däremot undviker den och sä• Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

Arbetsmiljön viktig Pernilla anser att arbetsmiljön för assistenterna är jätteviktig och hon är noga med att följa arbetsmiljöverkets regler. ”Mitt hem är ju deras arbetsplats”, säger hon. Bland annat innebär det att de har regelbundna personalmöten och en öppen dialog om arbetet. Hon har aldrig tyckt att assistenternas rättigheter kommit i konflikt med hennes egna.

Egen tid Andreas anser att tid för sig själv är väldigt viktigt, bland annat för att bibehålla sin egen integritet. För honom kan det vara framför datorn, att ”genom en sådan här prick i pannan” styra allting helt själv, skriva brev och chatta med kompisar. Ett annat alternativ är att rulla ut en stund helt ensam och ta en promenad med rullstolen.

Inga anhöriga som assistenter Annika vill bara ha utomstående personer som assistenter, inte anhöriga. För henne är det viktigt att inte blanda ihop de olika rollerna utan att hennes barn bara är barn, mamman mamma etc. ”Jag tror man ska passa sig lite för att blanda ihop det där”, säger hon. ”Anhörig som assistent är enbart okej som nödlösning”.

• Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser

Byte

r namn til l

• Godkända av Socialstyrelsen

www.alminia.se

• Besök gärna vår hemsida www.assistansbolagethjalpsam.se ”Ett assistansföretag för funktionshindrade med målet att ge Er en bättre vardag”

För mer information kontakta Mattias eller Lena Tel. 0589-101 77, 070-480 61 85, 073-728 11 66

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

• För dig som behöver personliga assistenter i vardagen

• Verksamheten bygger på egen erfarenhet som sjuk och E-mail: mattias.hjalpsam@tele2.se behovet av bra personlig assistans

lena.hjalpsam@tele2.se

Fortfarande Ditt tryggaste val! www.alminia.se

Telefon: 08-735 86 86

• Hjälpsam hjälper alla, unga som gamla

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

• Vi hjälper er med administration, scheman samt ansökningar till olika instanser

19


■ Assistans Granskar

Från 48 indragningar av assistansersättningar för tio år sedan till närmare 300 varje år sedan 2010. Det samtidigt som både antalet ansökningar och beviljade timmar ökar. Nu kräver handikapprörelsen en lagändring för att rädda rättssäkerheten.

indragningarna skjuter i höjden

G

öran är 35 år, har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och bor i en stad i södra Sverige. För tre år sedan hade han 120 timmar assistans i veckan, men efter att Försäkringskassan gjort en omprövning har han inte kvar något alls. Han sökte assistans hos sin hemkommun som också ansåg att han hade ett grundläggande behov på 19 timmar i veckan, men trots det fick han inte ersättning för en enda timme. Därför står Göran helt utan någon form av hjälpinsats i dag. – Min mamma har flyttat in hos mig, säger han. Och Göran är inte ensam. Omkring 300 personer förlorar sin rätt till ersättning för personlig assistans varje år. Av dem är det mellan 30 och 50 personer som likt Göran inte får någon ersättning i dess ställe och som hamnar i kommunalpolitikernas budgethänder. Göran är en av totalt nio personer som STIL intervjuat i sin rapport ”Innan levde jag, nu existerar jag”. Det är en rapport där

”För att rätta till det som nu sker behövs en lagreform” Susanne Berg, STIL

de tittat djupare på vilka konsekvenser en indragning av assistansersättningen kan få för den enskilde personens vardag. STIL släppte rapporten i december förra året. Tanken var att den skulle svara upp mot den rapport som Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, släppte under hösten på uppdrag av den förra regeringen och som STIL tidigt menade inte skulle ge en tillräckligt djup bild. – Vi såg tidigare när regeringen svarade FN att de bara samlade ihop en massa statistik om hur många som har assistans och att antalet timmar går upp, inget om konse-

kvenserna för den enskilde individen, säger Susanne Berg, projektledare för STIL:s rapport. Den bild som framkommer i ISF:s rapport är en helt annan än i STIL:s. Rapporten bygger på en analys av Försäkringskassans beslut gällande assistansersättning. Slutsatsen som ISF drar är att de som har störst grundläggande behov också är de som får assistansersättning och att de flesta som blir av med sin assistansersättning får andra stöd. Men enligt Susanne Berg på STIL är det bara struntprat. – För oss är detta rent nonsens. De visar bara siffror och svarar inte på frågan vad som hände med dem som inte fick assistansersättning eller som fick den indragen, säger hon. I ISF:s rapport framkommer att antalet beviljade assistanstimmar stiger varje år och att antalet nya ansökningar också ökar kraftigt. Men samtidigt får knappt 40 procent av de som fått avslag på sin ansökan varken något stöd enligt Socialtjänstlagen eller LSS efteråt. Dessutom visar rapporten att antalet

Försäkringskassan: ”Vi har Både antalet indragna assistansersättningar och avslag på nya ansökningar ökar, men Försäkringskassan svär sig fria från skuld. Men trots det har de ändå infört helt nytt bedömningssystem. När ISF presenterade sin rapport för

Försäkringskassan blev de överraskade av resultatet. Inte för att antalet indragningar ökat, snarare tvärt om. – Resultatet visade att de som har störst

20 HITTA

behov också får det tillgodosett. Vi blev väl överraskade av det eftersom man ofta färgas av debatten där det upplevs som att vi är så väldigt restriktiva många gånger, säger Monica Svanholm, enhetschef. Att det är mellan 30 och 50 personer som årligen får sin assistansersättning indragen och som inte får någon annan ersättning året efter menar hon inte är en fråga för Försäkringskassan. – Vi är inte inblandade i vad som händer efter en indragning. Däremot känner vi att

det vore väldigt bra att kunna följa personerna eftersom vi är en del av LSS, men jag tror inte att vi kommit igång med en sådan studie ännu, om den ens kommer att bli av, säger hon. Den största delen av indragningarna beror på att personerna inte längre når de 20 timmarna i grundläggande behov. För att avgöra det har Försäkringskassan använt sig av ett bedömningsinstrument som tidigare fått skarp kritik för att vara orättvist och

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


som fått sin assistansersättning indragen har sexfaldigats sedan år 2010. Framförallt gäller det indragningar där de grundläggande behoven inte längre bedöms överstiga mer än 20 timmar per vecka. Av dessa personer får 20 procent, alltså mellan 30 och 50 personer årligen, varken en insats enligt socialtjänstlagen eller LSS året efter beslutet. Efter att ISF släppt sin rapport riktade STIL kritik mot att den borde ha borrat djupare för att undersöka vilken omfattning det varit på de kommunala insatser som ersatt i de fall Försäkringskassan dragit in ersättningen. Men ISF valde att skylla på regeringen. – Under ett frukostseminarium efter att rapporten kommit sa ISF att de haft möjlighet att titta på det, men att Socialdepartementet inte velat det och det ser vi som väldigt allvarligt, säger Susanne Berg. Hon menar att det varit av största vikt att belysa den aspekten eftersom kommunerna inte ger ersättning i samma omfattning som Försäkringskassan. Dessutom gör kommunerna omprövningar av ersättningen varje år, vilket skapar en enorm rättsosäkerhet. – Man löper risk att förlora fler timmar för varje år. Det finns de som fått behålla en någorlunda nivå, men som inte vågar flytta av rädsla att förlora fler timmar i nästa kommun. De blir som en slags fångar, säger hon. För att stoppa en utveckling där fler hamnar i samma sits som Göran, som gått från ett liv med goda levnadsvillkor till att ha tappat möjligheten till självbestämmande, vill både STIL och flera andra organisationer se att LSS-lagstiftningen förtydligas. – För att rätta till det som nu sker behövs en lagreform. Vi har lagt ett förslag till politikerna om det för vi tror att det är enda sättet att komma till rätta med detta, säger Susanne Berg. Göran heter egentligen något annat. Christopher Kullenberg Rothvall

Foto: Linda Håkansson

inte blivit mer restriktiva” godtyckligt. Där har myndigheten också valt att göra förändringar och använder sedan den 1 februari ett nytt system. – Vi ska inte fokusera så mycket på detaljer och det som brukar sägas att vi klockar minuter även om det aldrig varit frågan om det. Nu har vi utformat det efter livsområden och uttrycker oss tidsmässigt utifrån det, exempelvis hygien, morgonsysslor och måltider, säger hon. Alla handläggare har under de senaste månaderna blivit utbildade i att använda

systemet. Försäkringskassans analysavdelning kommer sedan att titta på om det påverkat utfallet på något sätt. Att antalet avslag ökat när det gäller nya ansökningar menar Monica Svanholm beror på att det blivit så många fler ansökningar. – Många når inte alls upp till behoven men blir ändå en pinne i statistiken. Därför kan man inte dra några slutsatser om att vi blivit mer restriktiva utifrån det, säger hon.

”Vi är inte inblandade i vad som händer efter en indragning”, säger Monica Svanholm, enhetschef på Försäkringskassan.

Christopher Kullenberg Rothvall

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

21


Nytt uppdrag för MFD

Uppfinnartävling om tillgänglighet

Regeringen har gett

De fem nordiska huvudstäderna har gått samman och utlyst en tävling för att hitta nya, innovativa lösningar på tillgänglighetsproblem, exempelvis i form av hjälpmedel. Utgångspunkten är en åldrande befolkning och ständigt högre krav på tillgänglighet. Tävlingen är öppen för alla

Myndigheten för delaktighet i uppdrag att stödja kommunerna i arbetet med att bygga upp digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård. Ambitionen är att ge bättre förutsättningar för utveckling och implementering av eHälsa och välfärdsteknik i kommunerna.

Uppdraget består av fem deluppdrag. Bland annat ska man arbeta med inventering, informationsspridning och implementering, samt med att bygga upp en nationell plattform för kompetensstöd. Myndigheten ska även inrätta en särskild funktion för att löpande arbeta med de här frågorna.

och arrangörerna hoppas särskilt att brukare ska komma med sina bidrag, eftersom man tror att det är där många av de riktigt goda idéerna och lösningarna finns. Registreringen av bidrag inleds den 5 februari. Läs mer på: www.realchallenge.info. Foto: Håkan Dahlström

Parkinsonpatienter får testa bärbar stimulator i hemmet Forskare vid Sahlgrenska

akademin har visat att ett svagt elektriskt ”brus” kan förbättra balans och rörelseförmåga hos patienter med Parkinsons sjukdom. Forskargruppen har också i samarbete med rymdorganet NASA tagit fram en bärbar prototyp som skall användas i långtidsstudier av Parkinsonpatienter i hemmet. Parkinsons sjukdom är en långsamt nedbrytande neurologisk sjukdom som yttrar sig i påverkad rörelseförmåga, skakningar, stelhet och, i senare stadier, problem med balansen. Sjukdomen orsakas av brist på signalsubstansen dopamin och behandlas traditionellt med läkemedel. Läkemedelsbehandlingen har dock sällan någon större effekt på just balansproblemen. Forskarna har i tidigare försök på råttor visat att man genom en elektrisk stimulering av balansorganen kan frigöra signalämnen i hjärnan, som balanserar dopaminbristen och därmed förbättra djurens rörelseförmåga och balans. Nu har forskarna testat samma metod på tio svenska Parkinsonpatienter och försöken visar att den aktiva brusstimuleringen förbättrade både patienternas balans och de sammanvägda symtomen.

Fortsatta brister i vallokaler Inför det så kallade supervalåret 2014 så skärptes vallagen med avseende på tillgänglighet. Kommuner skulle inte längre kunna få dispens för att använda sig av otillgängliga lokaler i samband med val. Trots det visar en undersökning som Myndigheten för delaktighet har gjort att många väljare upplevde tillgänglighetsproblem, både på valdagen och i förväg i de lokaler som används för förtidsröstning. Enligt granskningen handlar problemen främst om trappor och för höga trösklar, brist på utrymme och svåråtkomliga valsedlar, men även om problem för exempelvis allergiker, i form av obehindrad parfymanvändning. Till kommande val efterlyser Myndigheten för delaktighet att kunskapsnivån höjs hos såväl kommuner som de som arbetar som valförrättare.

Personlig assistans hos oss är ett personligt utformad stöd

som passar Dina behov. Du har rätt till ett bra liv där du känner delaktighet och inflytande. Vårt mål är att Du ska leva ett så självständigt liv som möjligt. Din känsla av trygghet och delaktighet står i fokus. Som kund

hos oss har du din egen grupp av assistenter. Adena är godkänd av Socialstyrelsen att bedriva personlig assistans. Tag gärna kontakt med oss! Adena Personlig omsorg Skytteholmsv 2, 171 27 Solna Tel: 08-735 53 30 www.adena-assistans.se

Adena kvartssida 180x62 fk1301.indd 1

22 HITTA

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

2012-12-12 14:20


Barn mår dåligt av föräldrars stress Barn vars föräldrar ofta upplever en tidspress i vardagen mår oftare psykiskt dåligt. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Underlaget till studien bygger på enkäter med närmare 8 000 föräldrar till slumpvis utvalda barn i åldrarna 2 till 17 år i Dan-

mark, Finland, Island, Norge och Sverige, samt genom djupintervjuer med ytterligare 25 föräldrar. Barnens psykiska hälsa har skattats med hjälp av ett särskilt frågeinstrument kallat Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). De intervjuade föräldrarna beskrev generellt en vardag präglad av krav och förväntningar,

där tidspressen är en betydande utmaning. Ungefär 14 procent av mammorna och 12 procent av papporna som medverkade i enkätstudien upplevde att de oftast hade svårt att hinna med det som behövde göras i vardagen. I denna tidspressade grupp fanns också en högre andel barn med psykisk ohälsa.

Nu finns Tidningen Assistans på webben! PÅ tidningenassistans.com kan du

läsa våra reportage, både de nyaste och botanisera bland tidigare texter. Där finns också länkar till olika användbara sajter, där du kan hitta assistansanordnare, hitta rätt hjälpmedel och få tips som underlättar i vardagen. Dela gärna med dig av våra artiklar till andra som du tycker kan ha nytta av att läsa dem! Papperstidningen kommer även i fortsättningen att skickas ut till assistansberättigade, assistenter och andra som har intresse för frågor om assistans och LSS. Så nu kan du välja om du vill läsa tidningen i pappersformat, i datorn, mobilen eller på läsplattan eller varför inte en kombination av det som passar bäst för varje tillfälle.

Assistans TIDNINGEN

En tidning om assistanstjänster

NUMMER 1 • 2015

ARBETSLIV

PROJEKTET HJÄLPTE TILL NYTT JOBB BARNENS ASSISTANS

NÄTVERKET FÅR SYSKON ATT MÖTAS TEMA / UTBILDNING

KRAVET PÅ UTBILDNING SPLITTRAR

JONAS HELGESSON

BRYTER NY MARK FORSKNING VISAR: DATASPEL FRÄMJAR DELAKTIGHET

Föräldraansvar ses över Med en ny översyn av rättsfall rörande assistansersättning till barn, förtydligar nu Försäkringskassan vad som är att betrakta som normalt föräldraansvar. Därmed blir det också tydligare vad samhället behöver kompensera för när barn ska tilldelas personlig assistans. Granskningen bygger på domar från högsta förvaltningsdomstolen och kammarrätterna och gäller såväl assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Bland annat slås fast att hjälp med grundläggande hygien efter nio års ålder inte är normalt föräldraansvar, inte heller kommunikation i vanliga sociala situationer efter sex års ålder.

Linnéa och Josef Carlssons stiftelse beslutar i juni om utdelning av bidrag.

Bidrag kan utgå till: Barn och ungdomar (enskilda personer) dock företrädesvis barn med CP, som pga. sitt funktionshinder är i behov av ekonomiskt stöd till vård, uppehälle, fostran eller utbildning (även till föräldrarnas rekreation). Bidrag ges endast till personer under 25 år. Funktionshindret skall vara av neurologisk karaktär dvs. orsakad av funktionsnedsättning i hjärnan, ryggmärg, perifera nerver eller i musklerna. Bidrag ges inte till allergier, syn- eller hörselskador, reumatism eller diabetes om inte samtidigt neurologiskt funktionshinder finns. Vid prövning av ansökan tillämpas vissa inkomstgränser. Bidrag ges inte två år i följd och utgår endast under förutsättning att det användes efter tidpunkten för styrelsens beslut och full betalning gjorts först därefter. Läkarintyg och, i förekommande fall, datorintyg, skall insändas tillsammans med ansökan. Vetenskaplig forskning med ändamål att hos nämnda grupper förebygga, bekämpa och lindra sjukdomar, utvecklingsstörningar och skador av invalidiserande natur. Föräldralösa (helt föräldralösa), mindre bemedlade barns uppfostran och utbildning. Bidrag ges endast till personer som vistas i Sverige. Upplysningar och ansökningsblanketter erhålles efter hänvändelse till stiftelsen, Kronborgsgatan 2 C, 252 22 Helsingborg. OBS! Ange om ansökan gäller för enskild eller forskning. Tel. 042-21 70 19. Ansökningsblankett finns även för nerladdning på www.carlssonsstiftelse.se Ansökan skall ha inkommit till stiftelsen senast den 31 mars 2015. Skriftligt besked om beslut sänds till sökanden efter styrelsens sammanträde i början av juni 2015.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

23


■ Arbetsliv

I över fyra år har Stefan Lindström från Surte utanför Göteborg sökt efter ett jobb som passar hans förutsättningar. Med hjälp av Arbetsförmedlingens SIUS-projekt har det blivit verklighet, vilket gett honom ny livskvalitet.

hittade nytt jobb – tack vare therese

Arbetsförmedlingens projekt hjälpte Stefan

V

arje morgon när Stefan Lindström ska gå till jobbet går han upp strax efter klockan 06.00. Därefter tar han först en buss, byter till tåg för att sedan ta en ny buss som tar honom från Surte strax norr om Göteborg till Trollhättan, en resa som tar runt 1,5 timme. I Trollhättan går han till matvarubutiken Netto vilket han nu gjort i drygt ett års tid. Där jobbar han både ute i butiken och på lagret. – Jag brukar hålla ordning i hyllorna, tar bort kartonger, tömmer sopor och städar på lagret. Och så kör jag ut varor i butiken, för det gör ju inte kunderna själva, säger han.

Therese Bergius, SIUS-konsulent på Arbetsförmedlingen.

fakta detta är SIUS Arbetssökande kan få ett individuellt stöd av en SIUS-konsulent om de: • har nedsatt arbetsförmåga till följd av en funktionsnedsättning. • har behov av att träna på arbetsuppgifter och annat som krävs i arbetet. Arbetsförmedlingen fattar beslut om vem som får stödet. Stödet delas upp i två delar: • Ett introduktionsstöd som man kan få under 6 månader. • Ett uppföljningsstöd som du kan få i minst 1 år.

24 HITTA

För sju år sedan fick Stefan Lindström diagnosen Aspergers syndrom. Periodvis har han upplevt det som jobbigt, men han har lärt sig leva med det. – Det spelar inte lika stor roll för mig nu som det gjorde förr. Jag har fattat vad det innebär och kunnat utveckla sådant som jag behövt bli bättre på, säger han. Efter studenten 2011 hade han en tuff tid framför sig för att hitta ett jobb. Han gjorde praktik på flera ställen, bland annat i olika musikbutiker eftersom han har ett stort musikaliskt intresse. Men någon anställning blev det aldrig. I samband med ett byte av handledare på Arbetsförmedlingen fick han information om projektet SIUS, särskilt introduktionsoch uppföljningsstöd för personer med funktionsnedsättningar.

– Det var så jag fick kontakt med Therese här och sedan dess har vi haft ett väldigt bra samarbete, säger han. Therese Bergius är Stefans SIUS-konsulent. SIUS är en stödinsats som funnits sedan slutet av 1990-talet. Den bygger på en amerikansk modell som är baserad på teorin att de flesta kan arbeta, bara de får rätt stöd. Att få stöd genom SIUS innebär en resa i fem steg där en specialutbildad arbetsförmedlare är nyckelperson och är delaktig från den inledande analysen till uppföljningen efter att den arbetssökande fått en anställning. – Det första steget var att jag och Stefan träffades för att lära känna varandra. På så sätt fick jag reda på hans styrkor och utvecklingsområden, önskemål och vad han skulle vilja ha för jobb, säger Therese Bergius. Tillsammans gick de sedan igenom hur Stefans nedsättning påverkar hans arbetsförmåga. Det låg till grund för nästa steg som innebar att Therese Bergius tog kontakt med olika arbetsgivare och träffade sådana som kändes intressanta. – När vi fått tag i arbetsgivare som tyckte att Stefan verkade intressant, var nästa steg ett studiebesök där han fick presentera sig samtidigt som jag var med, säger hon. För Stefan var det ett besök i en av Nettos butiker. Där kom de överens om att börja resan mot en anställning på allvar genom den praktik som är nästa steg i SIUS-projektet.

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


Stefan Lindström håller ordning på sin arbetsplats på Netto.

Inför den hade de alla tre en diskussion om vilka arbetsuppgifter som passade Stefan bäst. – Jag behöver ha gott om tid på mig och tydliga instruktioner. Om man kan ha en bra kommunikation och om jag känner att jag vågar fråga om något en extra gång så funkar jag bra, säger Stefan. Och det funkade bra. Efter drygt tre må

nader övergick Stefans praktikplats till en utvecklingsanställning. Den finns till för att arbetsgivaren, arbetstagaren och SIUSkonsulenten ska hitta rätt form för anställningen. – Därför kan man ha en utvecklingsanställning i upp till ett år för att man ska kunna komma in i ett bra arbetssätt. I Stefans fall kom vi fram till att det var en

Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

halvtid som fungerade bäst efter att vi testat många olika saker under året, säger Therese Bergius. Steget därefter är att tjänsten övergår till en trygghetsanställning, vilket är en form av tillsvidareanställning men med fortsatt stöd från konsulenten så länge det behövs. – Jag finns med där vid kantlinjen under en bra stund, från det att man börjar

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

25


■ Arbetsliv

”Det känns jättebra och kul att ha ett jobb, det är inte alla som får det. Nu kan jag satsa på mig själv.”

med praktiken och två år framåt. Men det är också olika, ibland behöver jag inte vara med längre än under ett år, ibland kan det behöva förlängas ytterligare, säger Therese Bergius. Totalt har Therese Bergius hand om mellan 25 och 30 arbetssökande. – Det är väldigt noga att man hinner med var och en av dem, speciellt eftersom man är ute på arbetsplatserna så mycket, säger hon. Det som gör hennes arbete unikt jämfört med andra arbetsförmedlares är just att hon är ute så mycket tillsammans med de som söker jobb. – I början är jag med på arbetsplatsen och jobbar. Jag var exempelvis med Stefan och frontade i butiken, helt enkelt för att jag ska fungera som en bra handledare och kunna

ta alla frågor som dyker upp på en gång, säger hon. I stort sett alla Arbetsförmedlingens kontor har en person som är utbildad till SIUS-konsulent. En del är dessutom specialinriktade på olika typer av funktionsnedsättningar, exempelvis blindhet och rörelsehinder. – På mitt kontor i Ale är vi tre stycken totalt, säger Therese Bergius. För att få hjälp genom SIUS-projektet krävs att man har ett dokumenterat funktionshinder och att det finns en utredning som visar vad man behöver för typ av stöd. – Om det krävs tekniska hjälpmedel kan våra specialister hjälpa till med det. Ibland kan det exempelvis vara svårt med tider och då kan man behöva stöd för det, säger hon.

Stefan är inte helt färdigutslussad från projektet ännu och Therese Bergius gör fortfarande regelbundna besök hos honom. Men för hans del har det nya jobbet inneburit att han kunnat flytta och därmed fått ett nytt självständigt liv. – Det känns jättebra och kul att ha ett jobb, det är inte alla som får det. Nu kan jag satsa på mig själv och mitt intresse för musik, säger han. Hans förhoppning nu är att han kan få bli flyttad till en butik som ligger lite närmare så att han slipper pendla så långt. – Det hade varit skönt. Man är rätt trött på morgonen, men det funkar ändå. Tröttheten är ett relativt litet problem, säger Stefan Lindström.

Välkommen till oss! Assistans Giva välkomnar nya brukare i samband med vårt

Kontakta oss gärna på giva.se eller 0495 - 200 41 26 HITTA

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Christopher Kullenberg Rothvall


recensionen ■

Den långa vägen till stöd

D

et kan sägas med en gång. Jag sträckläser Anja Wikströms bok Ingen familj är en ö. På några timmar plöjer jag denna viktiga och ärliga skildring av en mor som fått en dotter som inte riktigt passar in. Det är rakt, öppet och välskrivet. Anja Wikströms bok, som befinner sig någonstans mitt emellan roman och självbiografi, har undertiteln Adhd, föräldraskap och skuld. Det är tyvärr en något missvisande beskrivning. Detta är inte först och främst en bok om Adhd, utan snarare en bok om att bli förälder till ett barn som faller utanför mallen – och om den kamp som följer. Det tar åtta år innan dottern My får den diagnos och det stöd hon behöver. Hon har Anja Wikström Asperger och är berättigad stöd inom ramen för LSS. Vägen dit är en helvetesskildring. Familjen håller på att falla samman, My är bråkig och mobbad i skolan, medan omgivningen skuldbelägger föräldrarna och My. Så här låter det till exempel fyra år in i Mys liv: ”My är bara fyra år när hon säger: ’Mamma jag är inget bra barn. De andra tycker inte att jag är något bra barn’. Det är inte My som hittat på det. Det är de vuxna i hennes omgivning som låter henne veta det. Varje dag.” Men My är så klart ett bra barn. Det är bara omständigheterna som inte är anpassade till hennes behov och hennes verklighet. Hon har ett mycket större behov av lugn, trygghet och ordning än många andra barn. Hon behöver rutiner, stillhet och utmaningar på sin nivå. Eller som Anja Wikström utrycker det i ett av bokens finaste och viktigaste stycken: ”Rädslan är priset man får betala för sin fantasi. Och fantasi och inlevelse-

Byte

förmåga har My så det räcker och blir över.” Ja, My är rädd. Hon klarar inte för mycket stök och oväsen. Hon klarar inte en miljö som hon inte kan kontrollera. Då reagerar hon som de flesta människor. Med oro och ilska. Enda skillnaden är att hennes trösklar är mycket lägre än många andra barns. Därför blir hon misstolkad. Vuxna i hennes omgivning tror att hon är elak, att hennes föräldrar inte klarar av att ta hand om henne. Samtidigt är hon en ovanligt begåvad och framåt liten tjej. Hon kan lära sig allt om det som intresserar henne. Med en envishet och inlevelseförmåga långt bortom det vanliga möter hon världen. Bokens finaste stunder är när någon vuxen möter My på hennes villkor. Vuxna som är mogna nog Foto: Max Palm att lägga undan konventioner och invanda föreställningar och istället se My för den hon är. Då fungerar allt plötsligt så bra. Då försvinner den rädda, bråkiga och stökiga My, och istället är det den fantasifulla och inlevelserika My som kommer fram. Flickor som My hamnar ofta i skymundan. De passar inte in i mallen. Små pojkar med diagnoser som Adhd eller Asperger och deras familjer har det ofta något lättare. Det är som om normen för hur en liten tjej ska vara ställer allt på huvudet. Det är som om omgivningen har mycket högre krav på My bara för att hon är en tjej. Som liten tjej förväntas hon nämligen alltid vara lugn och snäll. Men när hon inte är det reagerar omgivningen med fördömande. Läs Ingen familj är en ö. Det är en viktig bok som klart och tydligt visar hur stor betydelse omgivningen har för den som inte anses passa in. Mattias Hagberg

metropol

r namn til l

www.alminia.se

Nytt namn, samma företag, samma ägare, samma trygghet, fler tjänster

Fortfarande Ditt tryggaste val! www.alminia.se

Telefon: 08-735 86 86

assistans

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB

Bok Ingen familj är en ö Författare: Anja Wikström Förlag: Ordfront

”Det tar åtta år innan dottern My får den diagnos och det stöd hon behöver. Hon har Asperger och är berättigad stöd inom ramen för LSS. Vägen dit är en helvetesskildring.” Vi kan erbjuda dig: • Högkvalitativ service och hög tillgänglighet • Kontaktperson • Juridiskrådgivning • Utbildad och tillmötes­ gående personal

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB gör sitt yttersta för att du som kund ska vara nöjd Tillsammans med dig skapar vi personliga lösningar som passar just dina behov. Det som är viktigt för dig, är viktigt för oss, något vi sätter stort värde vid. Vi har kompetens, god erfarenhet och är stolta över vårt arbete! Tel: 08-510 515 51 info@metropolassistans.se www.metropolassistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

27


■ tillgänglighet

Lars-Göran Wadén

testar lagen Vid årsskiftet trädde den nya lagen i kraft som gör bristande tillgänglighet till en diskriminering. En av de som var först ut med att testa den är Lars-Göran Wadén från Gävle som anmälde bussbolaget X-Trafik redan den 2 januari.

D

en nya lagen var bara dryga dygnet gammal när Lars-Göran Wadén skulle ta bussen från Gävle för att hälsa på sin bror som bor i Gysinge, fem mil söder om staden. Men resan tog stopp innan den knappt hann börja. – Även om det var trappsteg in i just denna bussen så var den egentligen tillgänglig eftersom det fanns en lift, problemet var bara att busschauffören inte hade någon utbildning för den, säger han. Lars-Göran Wadén menar att busschauf-

fören gjorde vad han kunde för att lösa situationen, men varken ett telefonsamtal till en kollega eller erbjudandet om att bära in honom i bussen var framkomliga vägar. – Det kändes lite för farligt att bli uppburen så jag sa nej till det, säger han. Eftersom det var två timmar till nästa buss bestämde sig Lars-Göran Wadén för

28 HITTA

”Jag kunde helt enkelt inte låta bli eftersom jag jobbar med detta politiskt” att ta nästa buss hem istället, denna gång en fullt tillgänglig buss. Under bussresan hem från centrala Gävle bestämde sig Lars-Göran Wadén för att göra en anmälan om händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Eftersom han själv sitter som tillgänglighetsansvarig i DHR:s förbundsstyrelse, var han påläst om den nya lagen och visste hur en anmälan skulle göras.

– Jag kände att jag ramlat på en situation som skulle kunna funka bra för att testa den här nya lagen. Jag kunde helt enkelt inte låta bli eftersom jag jobbar med detta politiskt och vill förändra samhället så att det blir mer tillgängligt, säger han. Lars-Göran Wadén postade sin anmälan samma dag. Den blev sedan den fjärde i ordningen som kom in till myndigheten. Totalt under januari kom det in 29 anmälningar och under samma månad tog DO beslut om att fyra av dem skulle utredas vidare, bland annat Lars-Göran Wadéns fall. Lars-Göran Wadéns förhoppning är att hans anmälan ska bidra till att förbättra kollektivtrafiken, både i Gävle och i hela landet. – Det är förstås strålande om detta kan göra någon skillnad. För egentligen är det ganska enkelt, 99 procent av alla bussar här i Gävle är tillgängliga så det är bara att skro-

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM


FAKTA De fyra första fallen Detta är ämnesområdena för de första fyra fallen som DO valt att göra en fördjupad utredning av: • Bristande tillgänglighet i IT-miljön på Göteborgs universitet. • Bristande anpassningsåtgärder på skola i Strängnäs. • Bristande tillgänglighet i kollektivtrafiken i Gävleborgs län. • Bristande tillgänglighet gällande rullstolsplatser på SJ:s tåg.

I flera år har det pågått diskussioner om att införa en gemensam europeisk tillgänglighetslag. Men när den nya kommissionen presenterade sina planer för 2015 fanns inga sådana löften. Nu sätter allt tyngre aktörer press på EU.

Trögt för EU-lag om tillgänglighet Redan under 2012 gav EU-kommissionen ett löfte om att presentera ett förslag till en gemensam europeisk tillgänglighetslag, kallad European accessibility act. Det handlar om en lag som ska säkerställa att alla EU-medborgare har tillgång till den fysiska miljön, färdmedel och informationsoch kommunikationstjänster på lika villkor. – Det är en fråga om civilisation, om att försvara våra gemensamma värderingar. I EU inkluderas alla människor i samhället och ett modernt samhälle bör reflektera alla sina medlemmar, sa Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett uttalande då.

ta dem som inte är det eller i alla fall se till så att chaufförerna är utbildade på liftarna. Ännu lär det dröja flera månader innan DO hunnit utreda Lars-Göran Wadéns fall. Men själv är han beredd att gå hela vägen till domstol. – Som jag förstått det blir det först en diskussion om förlikning med X-Trafik. Om vi inte kommer överens kan det bli en rättegång vilket i så fall skulle kunna göra detta till ett prejudikat, säger han. Knappt två veckor efter att Lars-Göran Wadén lämnat in sin anmälan var det dags igen. Han upplevde ännu en diskriminering då han skulle boka en tågbiljett med SJ från Gävle till Stockholm. Trots försök både i en resebutik, på nätet och via telefon kunde han inte boka någon rullstolsplats på den avgång han tänkt åka med. Händelsen resulterade i en ny anmälan till DO. Christopher Kullenberg Rothvall

Men sedan dess har kvarnarna malt långsamt. Trots löften om att den ekonomiska krisen i Europa inte skulle påverka arbetet, så sköts tidsplanen för lagförslaget fram till 2014. Men inget hände då heller. När kommissionen byttes ut före årsskiftet fanns stora förhoppningar om att frågan skulle få ny fart, men när planerna för 2015 presenterades var det åter tomt på löften – trots att samma kommission tidigare sagt att frågan har prioritet. Marianne Thyssen är den kommissionär som bland annat har socialpolitiken på sitt bord. I januari svarade hon på en fråga i parlamentet om hur det går med lagförslaget, men utan att kunna lämna några konkreta besked. – En hel del arbete har redan gjorts och parter har rådfrågats vid olika tillfällen. Intressenterna är i stort överens om fördelarna med att ha gemensamma regler på EU-nivå. Kommissionen har beställt en undersökning för att samla in ytterligare uppgifter om situationen i medlemsstaterna, svarade hon. Mia Ahlgren arbetar på Handikappförbunden med frågor som rör diskriminering och tillgänglighet samt standardisering på EU-nivå. Hon tror att lagförslaget hamnat lite i skymundan av andra processer, till

Marianne Thyssen är den kommissionär som bland annat har socialpolitiken på sitt bord. Foto: EU

exempel kommissionens förslag om att offentliga myndigheters webbplatser ska bli tillgängliga för alla senast i slutet av 2015. – Webbdirektivet har legat lite före och det är möjligt att man vill slutföra den processen först genom beslut i ministerrådet. Det är också en lång process inom kommissionen innan de presenterar ett lagförslag och efter valet är det en helt ny kommission, säger hon. Eftersom allt fler europeiska ideella organisationer börjar sätta press på EU menar Mia Ahlgren att kommissionen kommer att få allt svårare att ducka för frågan, inte minst eftersom FN under 2015 kommer att granska EU:s arbete med rättigheter för personer med funktionsnedsättning. – Det finns ett massivt stöd för en tillgänglighetslag bland allmänheten i EU:s medlemsstater enligt en undersökning som gjordes redan 2011. Frågan är hur kommissionen ska kunna förklara för FN att de inte gjort någonting, trots tidigare löften och planer, säger hon.

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Christopher Kullenberg Rothvall

29


■ Assistansguiden RIKSTÄCKANDE 4YOU-Personlig Assistans Fabriksgatan 8 691 41 Karlskoga 073-5544505 www.4youab.se A-Assistans Sjötullsgatan 9 824 50 Hudiksvall 0650-541550 info@a-assistans.se www.a-assistans.com ACA Assistans AB Metallvägen 5 453 53 Mölnlycke 031-987330 www.aca.se AGENSA AB Villavägen 2 Valje 294 77 Sölvesborg 044-125800 info@agensa.com www.agensa.com Aktiv Assistans Tillsammans Radiatorvägen 17 702 27 Örebro 019-6037700 info@assistanstillsammans.se www.assistanstillsammans.se Almen Care Junogatan 9 451 42 Uddevalla 076-3180052 info@almencare.se www.almencare.se Assistans i Balans Drottningholmsvägen 7 112 42 Stockholm 08-50387242 info@assistansibalans.se www.assistansibalans.se Assistansbolaget i Sverige AB Aspholmsvägen 12A 702 27 Örebro 020-244344 info@assistansbolaget.se www.assistansbolaget.se AssistansLotsen AB Prästgatan 51 831 34 Östersund 063-3910100 www.assistanslotsen.com AssistansPoolen AB Storgatan 43 386 23 Färjestaden 0485-30377 info@assistanspoolen.se www.assistanspoolen.se Bonitas AB Box 38114 100 64 Stockholm 08-52227030 www.bonitas.se Borås Assistans AB Sandgärdsgatan 28 503 34 Borås 033-5555008 info@boras-assistans.se www.boras-assistans.se

Blå Assistans Östra Boulevarden 40 291 31 Kristianstad 044-7815155 info@blaa.se www.blassistans.se Blå Assistans är en ideell, brukarstyrd förening utan vinstintresse med erfarenhet av personlig assistans sedan 1994. Vi arbetar rikstäckande och Du är välkommen oav­sett var i landet Du bor. Vi har kontor i Kristianstad och Uppsala. Blå Assistans är beviljade tillstånd att anordna personlig assistans till barn och vuxna och vår verksamhet är IfA-godkänd. Blå Assistans är arbetsgivare för personliga assistenter och administrerar löner, skatter, försäkringar och annan redovisning som krävs. Du får hjälp med att utforma ansökningar, yttranden och överklag­ningar som gäller personlig assistans. För oss är det självklart att Du är arbetsledare för Dina personliga

assistenter och att Du själv väljer vilka Du vill anställa. Du kan själv utse en biträdande arbetsledare. Blå Assistans anordnar utbildningar både till Dig som arbetsledare och till Dina personliga assistenter. Välkommen till Blå Assistans! Brukarkooperativet JAG Box 161 45 103 23 Stockholm 08-7893000 www.jag.se Cederbonds Assistans AB Slottsmöllan 10 B 302 31 Halmstad 0733-999595 info@cederbonds.com www.cederbonds.com CL Assistans AB Forelltorget 2 141 47 Huddinge 08-53117070 info@classistans.se www.classistans.se

Inleva AB Enhagsvägen 18 187 45 Täby 010-3303077 info@inleva.se www.inleva.se Jeta Jon AB Järnvägsgatan 34 703 62 Örebro 0512-302022 info@jetajon.com www.jetajon.com Kooperativet Viol Villa Lübeck 566 31 Habo 036-41187 www.koop-viol.se GIL – Göteborgskooperativet för Independent Living Jaegerdorffsplatsen 3 414 51 Göteborg 031-636480 www.gil.se

Clara Assistans AB Lindormsgatan 37 506 44 Borås 0705-194192 www.claraassistans.se Claras Assistanstjänst AB Maskrosvägen 1 518 40 Sjömarken 033-130214 www.clarasassistanstjanst.se DVT Assistans AB Kungsgatan 96 632 21 Eskilstuna 016-131460 www.dvtassistans.se Enigheten Personlig Häradsvägen 19 784 34 Borlänge 0243-229622 www.enigheten.se ENKV/ASSISTANS Skärsnäsvägen 20 182 63 Djursholm 020-504000 carl@enkv.se www.enkv.se FMF Assistans AB Gamla Kungsvägen 54 541 32 Skövde 019-6090420 Kontor@fmfassistans.se www.fmfassistans.se Foveo AB Box 597 581 07 Linköping 013-310602 www.foveo.se Freja Assistanstjänst AB Viveka Trolles Gränd 8 165 54 Hässelby 08-389820 www.frejaab.se

Frösunda LSS AB Frösundaviks Allé 15 169 70 Solna 08-50523500 www.frosunda.se Personlig assistans som du vill ha den. Oavsett. Vi vet att alla är unika. Därför erbjuder vi personlig assistans över hela landet som ska passa dig och det du behöver. Antingen önskar du att vi tar ett helhetsgrepp om din personliga assistans, eller så vill du sköta den mer självständigt. • Personlig assistans till barn, ungdomar och vuxna • Garanterar kundens assistans • Plusprogram, erbjudande om lärorika och stimulerande aktiviteter • Utbildar, utvecklar och arbetsleder assistenter • Totalt och professionellt arbetsgivaransvar Hela Sveriges Assistans AB Svärdvägen 19 182 33 Danderyd 08-55771900 www.hsaab.se

30 HITTA

Humana AB Fabriksgatan 22, 5 tr 701 43 Örebro 020-303100 info@humana.se www.humana.se Humana är Sveriges största företag inom personlig assistans. 1 800 kunder har valt Humana, hälften är barn och ungdomar. Det är kundernas fria val som gjort oss störst. Det säger väl en del om kvalitet? Vi har 7 000 medarbetare varav 20 jurister över hela landet. Kan det bli tryggare än så? Alla arbetar efter samma vision. Alla har rätt till ett bra liv. Med storlek följer också resurser. För att utveckla vår personal. För att driva frågor i samhället och branschen. För att göra det bästa för dig som kund. Välkommen till Humana! Lev väl Assistans AB Engelbrektsgatan 33 BV 411 37 Göteborg 031-7890087 www.levval.se Livihop AB Sturegatan 58 114 36 Stockholm 08-41043292 info@livihop.se www.livihop.se LSS Assistans Johan på Gårdas gata 5 A 412 50 Göteborg 031-833650 info@lssassistans.se www.lssassistans.se Livsanda assistans Gruvgatan 19 421 30 Västra Frölunda 031-7111550 maja@livsanda.se www.livsanda.se LSS-Partner AB Box 9161 400 94 Göteborg 031-689490 www.lss.se LSSGS AB von Utfallsgatan 1 415 05 Göteborg 010-7881280 info@lssgs.se www.lssgs.se MBK Assistans AB Sven Jonsons Gata 2 E 302 27 Halmstad 035-156595 www.mbkassistans.se Nordica Assistans AB Drakenbergsgatan 1 C 702 19 Örebro 019-6110050 info@nordicaassistans.se www.nordicaassistans.se

Nordström Assistans AB Vendevägen 85 A 182 91 Danderyd 020-809090 www.nordstromassistans.se Novasisv AB Box 1112 721 28 Västerås 021-303490 www.novasis.se Olivia Personlig Assistans Vendevägen 85 A 182 91 Danderyd Tel: 08-51420150 info@olivia.se www.oliviapersonligassistans.se

Team Assistans i Göteborg Herkulesgatan 36 417 01 Göteborg 031-222050 www.teamassistans.se Telge Assistans AB Dalhagavägen 56 151 55 Södertälje 08-55039500 www.telgeassistans.se Tibble Konsult Biblioteksgången 2 183 70 Täby 08-7588537 www.tibblekonsult.se

OmsorgsCompagniet Edövägen 2 132 30 Saltsjö-Boo 08-6495900 info@oc.se www.oc.se Optimal Assistans Lotsgatan 1 414 58 Göteborg 031-241542 www.optimalassistans.org P.ass.FORM AB Vendelsövägen 26 135 51 Tyresö 08-7125254 pass.form@passform.se www.passform.se

Vivida Assistans Elementvägen 14 702 27 Örebro 019-5554300 vivida@vivida.se www.vivida.se

PBA Assistans AB Nygatan 20 B 702 11 Örebro 019-184184 www.brukare.nu

VIVIDA Assistans AB arbetar för assistansberättigade i hela landet. Vivida grundades 2004 och i dag är vi närmare 1000 medarbetare. Vår verksamhets syfte och mål kännetecknas av en stark värdegrund med ett tydligt fokus på kvalitet. Vi har kollektivavtal och är medlem i Vårdföretagarna. Att vara Sveriges ärligaste assistanssamordnare innebär öppenhet i organisationens alla delar och det är vi i dagsläget ensamma om. Syna oss gärna i sömmarna!

Primacura AB Knallerian/Skaraborgsv. 62-64 506 30 Borås 033-128129 www.primacura.se

VH assistans VH kids Åsgatan 12 791 71 Falun 023-29299 www.vhassistans.se

Rik Assistans AB Norra kyrkogatan 15 871 30 Härnösand 0611-811010 info@rikassistans.se www.rikassistans.se

Vägen till bättre liv Mona Thomassen AB Stora Nygatan 72 211 37 Malmö 040-236240 www.vagentillbattreliv.se

Saxena Omsorg AB Centrumslingan 51 171 45 Solna 08-58080006 info@saxenaomsorg.se www.saxenaomsorg.se

Ågrenska Assistans Lilla Amundön 436 58 Hovås 031-7509100 www.agrenska.se

Schwanborgs Assistans AB Norra Ramsingegården 273 97 Tomelilla 0417-42140 www.schwanborg.se

SÖdra sverige

PASAB – Persona Assistans Funkabotorget 3 393 52 Kalmar 0480-491419 www.pasab.se

Sirius Assistans AB Tegelviksgatan 12 116 41 Stockholm 08-7453300 www.siriusomsorg.se Sjuhäradsbygdens Assistansservice AB Moldegatan 9 504 32 Borås 033-480340 www.shsboras.se Stiftelsen Assistansen Box 24 610 70 Vagnhärad 0155-226148 www.assistansen.se Sydassistans AB Limhamnsvägen 128 216 12 Limhamn 040-160500 assistans@sydassistans.se www.sydassistans.se STIL – Stiftarna av Independent Living i Sverige Storforsplan 36, 10 tr 123 47 Farsta 08-50622150 info@stil.se www.stil.se Särnmark Smidesvägen 7, 3 tr 171 41 Solna 08-50592000 info@sarnmark.se www.sarnmark.se

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

A-bas Malmö HB Spånehusvägen 83 214 39 Malmö 040-214082 mm@a-bas.se www.a-bas.se Acepto Assistans AB Gustav Adolfs torg 47 211 39 Malmö 040-6114255 info@acepto.se www.acepto.se Adium Omsorg AB Nybrogatan 2 262 63 Ängelholm 0431-10880 pernilla.adiumomsorg@telia.com www.adiumomsorg.se Albatross S:t Lars väg 42 A 222 70 Lund 046-2610170 info@albatross-pa.se www.albatross-pa.se ALOIS assistans Järnvägsgatan 11 262 32 Ängelholm 042-207850 info@aloisassistans.se www.aloisassistans.se Anemon Personlig Assistans Dag Hammarskjölds väg 2 224 64 Lund 046-122110 www.anemon.se Animo Assistans AB Norregatan 4B 211 27 Malmö 040-6313090 morgan@animoassistans.se www.animoassistans.se


Assistansguiden ■

Assistans Arken AB Vellingebacken 32-20 235 91 Vellinge 040-426350 info@assistansarken.se www.assistansarken.se

Ekens Assistans AB Vikengatan 5 244 65 Furulund 046-730090 info@ekensassistans.se www.ekensassistans.se Empathy Systems Drottningtorget 1 211 25 Malmö 070-8114417 josephine@empathysystems.net www.empathysystems.net

Assistans Dalby Magistratsvägen 37 D 226 43 Lund 046-200828 info@assistansdalby.se www.assistansdalby.se

Erlandsdals Vård & Omsorg AB Långgatan 26 233 31 Svedala Tel:040-6854444 info@evoab.se www.evoab.se

Assistans i Halmstad AB Brogatan 52 A, 3tr 302 95 Halmstad 073-2262131 frederiksen.helle@hotmail.com www.assistansihalmstad.se

ES Assistans AB Carlsgatan 12 A 211 20 Malmö sanel.sitarevic@esassistans.se www.esassistans.se

Assist Kompaniet Svea AB Södra Storgatan 11-13 252 23 Helsingborg 076-2491999 kassem@assistkompaniet.se www.assistkompaniet.se

Assistansfirman ADL AB Södergatan 41 252 25 Helsingborg 042-212100 assistansfirman@hotmail.com www.assistansfirman.se Assistanslinan AB 252 25 Helsingborg 042-160200 info@assistanslinan.se www.assistanslinan.se Assistansportalen AB Polluxvägen 17 312 72 Skummelövsstrand 0430-799070 daniel.jacobsson@assistansportalen.com www.assistansportalen.com Attendo LSS AB Kattsundsgatan 16 211 26 Malmö 0730-739073 niklas.mandin@attendo.se www.attendo.se Axhorn Assistans AB Ängsklockevägen 5 439 62 Frillesås 0340-652566 info@axhornassistans.se www.axhornassistans.se Barn- och Ungdomsassistans Höjdrodergatan 15 212 39 Malmö 040-213266 anne@barnoungdomsassistans.se www.barnoungdomsassistans.se Björka Assistans AB Järngatan 23 234 35 Lomma 040-411043 info@bjorka-assistans.se www.bjorka-assistans.se Blekingeakademin AB Skärvaboda 204 370 30 Rödeby 0708-209268 lena@blekingeakademin.se www.blekingeakademin.se Blåvingen Personlig Gillekroken 24 221 00 Lund 046-399511 www.blavingen.se Brukartorget Storgatan 6 386 30 Färjestaden 0485-41557 www.brukartorget.se Cia Assistans AB Algatan 70 231 42 Trelleborg 0410-10213 leila.kokay@ciaassistans.se www.ciaassistans.se COOL (Cooperativet Oberoende Liv) Box 147 263 22 Höganäs 042-331250 www.coolhoganas.se Din Personliga Assistans AB Tranestigen 6 289 32 Knislinge 0733-030333 www.dinpersonligaassistans.se www@fixaassistans.se

Fixa Assistans AB Kungsgatan 32 374 35 Karlshamn 0454-39725

Furuboda Assistans Furubodavägen 247 296 86 Åhus 044-7814600 www.furuboda.se NÄRHET, FÖRTROENDE, RESPEKT. Du som är berättigad till personlig assistans i din vardag, ta kontakt med oss. Vi har en omfattande kompetens inom området assistans och i frågor kring LSS. Vårt unika samarbete med Furuboda ger mervärde för dig. GiVa Assistans Box 38114 570 82 Målilla 495-20041 www.giva.se HadiCare AB 200 10 Malmö 040-979159 info@hadicare.com www.hadicare.com Harmoniassistans AB Silvåkragatan 67 254 58 Helsingborg 077-4447777 silvana.mustafa@harmoniassistans.se www.harmoniassistans.se HIL Assistans AB Södergatan 41 252 25 Helsingborg 042-127472 www.hil.se Iki Assistans S. Förstadsgatan 22 211 43 Malmö 040-6655850 www.ikiassistans.se Jelia Care AB Hemtjänst & personlig assistans Ryttarevägen 18 B 302 62 Halmstad 0735-113643 info@jeliacare.se www.jeliacare.se Jengla Omsorg AB 236 42 Höllviken 070-2520595 linda@jengla.se www.jengla.se KIL i Helsingborg AB Karlsgatan 10 252 24 Helsingborg 042-215370 kil@telia.com www.kooperativetkil.se Kooperativet Castor Södra Lundavägen 10 245 32 Staffanstorp 046-256021 www.kooperativet-castor.nu Kooperativet EILA Kuvettgatan 2 262 71 Ängelholm 0431-418156 kristina.petersson@lrfkonsult.se www.eila.se

Kooperativet Frihet Höstbruksvägen 12 226 60 Lund 046-150612 www.kooperativetfrihet.se Kooperativet Hand i Hand Idévägen 10 312 96 Laholm 0430-21032 www.handihand.se Kooperativet Helsingborg Södergatan 41 252 25 Helsingborg 042-127472 www.hil.se Kooperativet Lila Höstbruksvägen 12 B 226 60 Lund 046-130680 www.kooperativetlila.se Kooperativet Lotsen Postgatan 14 D 571 31 Nässjö 0380-74919 www.lotsen.org Kooperativet Vilja Satellitvägen 1 245 34 Staffanstorp 046-257076 www.kooperativet-vilja.nu Kronan Assistans HB Tränggatan 1 261 39 Landskrona 0418-499081 kristian@kronanassistans.se www.kronanassistans.se Kvalitea Assistans Blekinge Kungsmarksv. 21 A 371 44 Karlskrona 0763-375838 elin@kvalitea.se www.kvalitea.se Lyckå Assistans AB Lumavägen 1 371 47 Karlskrona 0455-619816 kerstin@lyckass.se www.lyckass.se Lövets personlig Assistans, Massage & Service AB Ringarevägen 2 241 36 Eslöv 0413-15713 monica.strom@lovet.se www.lovet.se Max assistans Ranarpsvägen 54 269 92 Båstad 0431-362340 www.maxassistans.se Maxistans AB Fjallers väg 16 246 36 Löddeköpinge 0707-157844 info@maxistans.se www.maxistans.se MejDej Kooperativet Box 503 291 25 Kristianstad 044-781 51 00 info@mejdej.se www.mejdej.se MKEF 532 37 Växjö 0470-347101 yesab@mkef.se www.mkef.se Näsets Omsorgs Assistans Box 225 294 25 Sölvesborg 0456-70070 info@noass.se www.noass.se Omtanken i Skåne AB Villavägen 5 240 14 Veberöd 046-80910 www.omtankeniskane.se Personlig Assistans i Trelleborg Altonavägen 2 231 92 Trelleborg 0410-46040 www.pait.se PM Carpe Diem AB Götagatan 17 432 42 Varberg 0340-83227 petra.vbg@hotmail.se www.pmcarpediem.se

Poolarna AB Mäster Johansgatan 11 211 21 Malmö 040-6615695 www.poolarna.se Rami Care i Sverige AB Flaggskeppsgatan 6 213 66 Malmö 040-238989 info@ramicare.se www.ramicare.se Rosassistans Mölledalsvägen 31 212 40 Malmö 0702-281092 info@rosassistans.se www.rosassistans.se Radix Assistans AB 212 25 Malmö 010-3300401 ingrid.olsen@radixassistans.se www.radixassistans.se Skånska Assistanshuset AB Norretullsvägen 15 291 32 Kristianstad 044-217029 www.skanskaassistanshuset.se Spektra Assistans AB Bagaregatan 3 371 39 Karlskrona 072-3328555 pertti.klem@spektraassistans.se www.spektraassistans.se Stand By Me AB Box 16 260 43 Arild 042-352050 www.standbyme.se

Strandbergs Personliga assistans AB Bertha Nordqvists gata 3 218 37 Bunkeflostrand 040-6085600 www.strandbergs-assistans.se Vi kan personlig assistans. Det finns idag inga skäl till att acceptera en nedsatt livskvalitet för att man är funktionshindrad. Strandbergs är ett bra val för dig som önskar en flexibel, säker och trygg assistans. Strandbergs erbjuder personlig assistans till barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning i hela Sverige. Vi strävar efter bra assistans för dig, så att du får en god livskvalitet. Vi ser inga hinder bara möjligheter, vi tror på att ingenting är omöjligt! Vi uppskattar att alla är unika, därför erbjuder vi assistans som ska passa dig och det just du behöver. Svenska Vårdgruppen Stadiongatan 65 217 62 Malmö 040-88606 www.vardgruppen.se TEBY Assistans AB Bronsgatan 14 253 61 Helsingborg 042-298400 teby@teby.se www.teby.se Tindra personlig assistans Bryggerigatan 2 264 33 Klippan 0435-15730 tindra@tindra-ab.se www.tindra-ab.se Trollebo Assistans HB Kaprifolievägen 16 227 38 Lund 046-123002 www.trollebo-assistans.com TRS-Assistans AB Remmarlövsvägen 52 241 35 Eslöv 0413-15847 info@trs-assistans.se www.trs-assistans.se Örbäck Assistans AB Rönnviksgatan 13 213 74 Malmö 040-6853030 kalle@orbackassistans.se www.orbackassistans.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Österlen Assistans Ravlunda Byaväg 12 277 35 Ravlunda 0414-74385 info@osterlenassistans.se www.osterlenassistans.se Österlen Närvård Lunnarp 209 273 96 Tomelilla 0417-31212 osterlen.narvard@ymail.com www.osterlennarvard.com

Västra sverige 2 jobb AB / 2 LSS Box 198 421 22 Västra Frölunda Tel: 0709-600629 info@2jobb.se www.2jobb.se Aagave Teknikgatan 14 434 37 Kungsbacka 0300-541200 www.aagave.se Allas Assistans Industrivägen 55 433 61 Sävedalen 031-7881350 info@allasassistans.se www.allasassistans.se Amanda Assistans Odengatan 24 521 43 Falköping 0515-14455 www.amandas.se Anja Assistans AB Halssmyckevägen 7D 443 36 Lerum 0302-666800 office@anja-assistans.se www.anja-assistans.se Assistans Care Närke AB 702 11 Örebro 070-4211978 salar@assistans-care.se www.assistans-care.se Assistans Minan i Närke AB Ekersgatan 17 A 703 42 Örebro 019-6114620 assistansminan@hotmail.com www.assistansminan.se Assistans STHLM AB Köpmangaran 49 702 23 Örebro 0709-909093 info@assistans-sthlm.se www.assistans-sthlm.se Assistanskompetens i Sverige AB Mellringevägen 120 E 703 53 Örebro 020-202085 wallin@assistanskompetens.se www.assistanskompetens.se Assistansvalet Na AB Box 189 701 43 Örebro 070-2516219 ninewahankido@hotmail.com www.assistansvalet.se Autismgruppen i Äspered AB Lilla Äspered Ekhaga 516 92 Äspered 070-3056099 autismkonsulten@aspereds.se www.aspereds.se Björkö Assistans Platensgatan 3 582 20 Linköping 013-103990 www.bjorkoassistans.se Bra Assistans i Örebro Box 61 701 41 Örebro 019-102575 info@bra-assistans.se www.bra-assistans.se Bärkraft Assistans AB 511 02 Skene 0320-47930 lennart@barkraft.se www.barkraft.se Connexa AB Drottninggatan 10 411 14 Göteborg Tel: 0736-004944 info@connexa.se www.connexa.se

31


■ Assistansguiden Curere Härtsöga 223 655 91 Karlstad 0736-431320 info@curere.se www.curere.se

Kooperativet O.l.g.a Slätharvsgatan 3 431 47 Mölndal 031-871030 info@kooperativetolga.se www.kooperativetolga.se

Din Assistans i Väst AB Sparvvägen 6 305 70 Haverdal 035-51157 kontakt@assistansivast.se www.assistansivast.se

Kooperativet Olja Slottsgatan 14 553 22 Jönköping 036-387090 www.kooperativet-olja.se

Disa Assistans AB Mas August väg 1 702 21 Örebro 019-360690 info@disaassistans.se www.disaassistans.se Ekonomibyrån i Wermland Västra Hamngatan 21 411 17 Göteborg 019-7608600 info@assistansia.se www.assistansia.se Exter Assistans AB Mellbygatan 9 531 31 Lidköping 0510-20984 info@exter.se www.exter.se Feel Well-Varberg AB Magasingatan 17 432 40 Varberg 0340-13060 www@feelwell.nu Flexi Assistans Göteborg AB Angeredsvinkeln 9 424 67 Angered 0735-041840 www.flexiassistans.se Frej Assistans AB Inga-Karlsväg 6A 541 48 Skövde 0500-429144 info@frejassistans.se www.frejassistans.se Fröken Fridas Assistans AB Vestagatan 2 416 64 Göteborg 031-3832640 info@frokenfridas.se www.frokenfridas.se Göteborgs Assistansbyrå Lysbojsvägen 36 423 39 Torslanda 031-920517 gbassistans@glocalnet.net www.gbasistans.se

Kooperativet Optime Advokatvägen 23 541 54 Skövde 0500-484940 info@kooptime.se www.kooptime.se Kungsängen i Nora AB 713 22 Nora 0587-15560 roger@kungsangensgruppboende.se www.kungsangensgruppboende.se Luna Care Box 6214 400 60 Göteborg 031-7880801 info@lunacare.se www.lunacare.se Lyckorummet Assistans AB 681 51 Kristinehamn 0550-10686 granlund37@hotmail.com www.lyckorummetassistans.se Lystra personlig assistans Kristinegatan 21 791 60 Falun 023-3831400 mitt@lystrapersonligassistans.se www.lystrapersonligassistans.se Marcus Assistans AB 701 16 Örebro 019-333078 marcus_assistans@telia.com www.marcusassistans.se Move & Walk Assistans i Sverige AB Lillhagsparken 8 422 50 Hisings Backa 031-558427 assistans@movewalk.se www.movewalk.se MPA Göteborg AB Mässans gata 18 402 24 Göteborg 0733-208440 info@mpagoteborg.se www.mpagoteborg.se

Handen Assistans Fritslavägen 42 511 57 Kinna 0320-12320 www.handenassistans.se

Noah Assistant Invest Skövde AB Uddabergsvägen 14 541 47 Skövde 073-8368332 info@noahassistans.se www.noahassistans.se

HemAssistans i Varberg Drottninggatan 41 432 44 Varberg 0340-12225 hemassistans@telia.com www.hemassistans.com

Ny Kraft assistans Anna & Annika AB 311 42 Falkenberg 072-7299670 badenfelt@telia.com www.nykraftassistans.org

Hemmalaget Assistans AB Box 25 441 21 Alingsås 0768-695000 www.hemmalaget.se

Orust Assistans Tegneby-Stala 525 474 96 Nösund 0304-20019 pjmartina@pray.se www.orustassistans.com

HPL Assistans AB Örnsrogatan 29 702 32 Örebro 019-222201 info@hpla.se www.hpla.se Jakobsdal Vård & Omsorg Stampgatan 15 416 64 Göteborg 031-400680 info@jakobsdal.com www.jakobsdal.com Jevia Assistans S:t Olofsgatan 56 731 31 Köping 0221-12309 www.jevia.se Kompis Assistans EK Västerlånggatan 1 780 50 Vansbro 0281-595160 www.kompisassistans.se Kooperativet Frej i Skövde Ekonomisk Förening Inga-Karlsväg 6 A 541 48 Skövde 050-429144 www.frej.info

Passal Skeppet Ärans väg 19 426 71 Västra Frölunda 010-7077800 info@passal.se www.passal.se Pater Assistans AB Skarviksvägen 12 430 94 Bohus Björkö 031-969410 www.pater.se Personlig Assistans i Göteborg AB Sofiagatan 47 416 72 Göteborg 031-219940 www.personligassistansgbg.se Rullarnas Personliga Assistans S:a Industrigatan 8 685 34 Torsby 0560-10313 www.rullarnas.se Rätt Personlig Assistans AB 703 74 Örebro 019-6110056 info@rpassistans.se www.rpassistans.se

32 HITTA

Sandys Assistans AB Norra Ågatan 10 416 64 Göteborg 031-3157752 www.sandysassistansab.se Sju Skepp AB Gryssebergsvägen 42 430 83 Vrångö 070-4269100 robert@sjuskepp.se www.sjuskepp.se SK Assistans AB 416 64 Göteborg 031-850255 info@sk-assistansbyra.se www.sk-assistansbyra.se SkaraborgsAssistans ek. förening Hammarsmedsgatan 5 542 35 Mariestad 0501-70707 www.skaraborgsassistans.com Skåne Assistans AB Ekersgatan 17 A 703 42 Örebro 019-6114620 skaneassistans@hotmail.com www.skaneassistans.se

AB Connext Ransta 3, Gryta 749 63 Örsundsbro Tel: 0760-121000 thord@connext.se www.connext.se AB MTG-Humanus Omsorg Måsholmstorget 3 127 48 Skärholmen 08-7794090 info@mtghumanus.se www.mtghumanus.se AB Wintergreen 195 70 Rosersberg 08-911888 info@wintergreen.se www.wintergreen.se Accresco Assistans AB 722 10 Västerås 0706-874209 info@accresco.nu www.accresco.nu Adela Omsorg AB Erik Sandbergs gata 24 169 34 Solna 08-52292112 susanne@adelaomsorg.se www.adelaomsorg.se

Solhaga assistans 532 41 Taberg 036-64027 info@bergshyddan.se www.bergshyddan.se Sunnanvind Personlig Assistans AB Fjällglimmen 1 424 49 Angered 0709-732330 info@sunnanvindassistans.se www.sunnanvindassistans.se T.S Assistans AB Blåsbackegatan 10 302 47 Halmstad 0704-339066 www.tsassistansab.com Tegelbruket 56 ek.förening Sveagatan 7 534 31 Vara 0733-837222 www.tegelbruket56.se Trygg i Hemmet Partille AB Oluff Nilssons väg 20 433 36 Partille 031-407221 www.tihp.se Unik Assistans Lummervägen 5 302 40 Halmstad 035-186930 www.unikassistans.com Vi Assistans AB Box 1575 711 41 Göteborg 0302-666800 peter@viassistans.com www.viassistans.com Villa Skogshyddan AB Sturegatan 10 A 523 24 Ulricehamn 0321-12424 info@villaskogshyddanab.se www.villaskogshyddan.eu Wiwan AB Katrinedalsgatan 1 504 51 Borås 033-106310 www.wiwan.se Åsalid Gruppen AB Åsalid Marka 521 92 Falköping 0515-685570 www.asalidassistans.se

Östra sverige Assistansbolaget Hjälpsam Tegvägen 13 L 732 47 Arboga Tel: 073-7281166 1:a Assistanskompaniet AB Karlsrovägen 2 A 182 12 Danderyd 08-53332543 info@assistanskompaniet.se www.assistanskompaniet.se AB Brage Omsorg i Sverige 125 34 Älvsjö 08-51512800 info@brageomsorg.se www.brageomsorg.se

Adena Personlig Assistans Skytteholmsvägen 2 171 27 Solna 08-7355330 kattis@adena-assistans.se www.adena-assistans.se Adena Personlig Assistans är en privat assistanssamordnare och tillhandahåller personliga assistenter för personer med funktionsnedsättning. Vi vill stärka den enskildes möjlighet att leva ett självständigt och oberoende liv samt att kunna delta aktivt i samhällslivet. Adulis Omsorg AB Klarabergsgatan 35, 2tr 111 21 Stockholm 08-105588 info@adulisomsorg.se www.adulisomsorg.se Agneta Assistans AB Nejlikevägen 3 A 146 50 Tullinge 08-7780600 info@agneta-assistans.se www.agneta-assistans.se Aido Care AB Frihetsvägen 39 177 53 Järfälla 073-9996368 info@aidocare.se www.aidocare.se Akedo Omsorg AB Sjöängsvägen 17 192 72 Sollentuna 08-6262000 info@akedoomsorg.se www.akedoomsorg.se Akiko AB Svalgången 1 724 81 Västerås 021-124080 info@akiko.se www.akiko.se Akta Assistans AB 100 55 Stockholm 08-307781 info@akta-assistans.se www.akta-assistans.se Alerta Omsorg AB Norgegatan1, 2tr 164 32 Kista 08-7956406 info@alerta.se www.alerta.se Allians Assistans AB Stralsundsgatan 45 122 37 Enskede 08-6003250 www.alliansassistans.se Allita Care AB Gjutargatan 10 112 48 Stockholm 08-56259801 info@allitacare.se www.allitacare.se

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

Alma Assistans AB Kungsängsvägen 29 753 23 Uppsala 018-500780 info@almaassistans.se www.almaassistans.se

Alminia Järnvägsgatan 26A 172 35 Sundbyberg 08-7358686 sundbyberg@alminia.se www.alminia.se Alminia grundades 1995, visionen har alltid varit att tillhandahålla Sveriges tryggaste personliga assistans så att alla kan leva ett självständigt och oberoende liv. Med 20 års erfarenhet vet vi att trygghet är A och O, genom engagemang, kompetens, respekt och omsorg skapar vi den tryggheten som vår personal och våra kunder behöver. Utöver det så finns vi på flera olika orter i Sverige. Alnäset Medicinska AB Lilla Berga 179 75 Skå 070-6969128 marielindgren@telia.com www.alnaset.se Aman Care AB Degerby Gränd 33 163 72 Spånga Tel: 08-36 90 50 nasra.botan@amancare.se www.amancare.se Ambass AB Bandygränd 2 603 74 Norrköping 011-133316 ambass@telia.com www.ambass.se Anessis AB Hornsbergs Strand 27 C 112 17 Stockholm 08-41001311 info@anessis.se www.anessis.se Anlita Assistans Betsövägen 4 132 30 Saltsjö-Boo 08-7153056 info@socialomsorgspedagogen.se www.socialomsorgspedagogen.se Annalunda AB Näsby Allé 21 G 183 55 Täby 0760-123333 anna@annalundaassistans.se www.annalundaassistans.se Annas Assistans AB Roslagsgatan 50 113 54 Stockholm info@annasassistans.se www.annasassistans.se Anovia Assistans AB Gjörwellsgatan 15, 1 tr 112 60 Stockholm 073-9816765 daniel.wikstrom@anovia-assistans.se www.anoviaassistans.se Apona AB Karlavägen 21 181 32 Lidingö 08-55003470 anna@apona.se www.apona.se Aroskooperativet Iggebygatan 8 722 20 Västerås 021-413700 www.aroskooperativet.se Assistans för Adam och Eva Tomtebogatan 23 Bv 113 39 Stockholm 08-6600140 www.adameva-center.com Assistans för Dig Gumshornsgatan 15 114 60 Stockholm 08-6677980 www.assistansfordig.se


Assistansguiden ■ Assistans på Gotland AB Hyvelgatan 5 621 41 Visby 0498-218910 kontakt@assistanspagotland.se www.assistanspagotland.se

by:jessma, AB Sibyllegatan 8, 4tr 114 42 Stockholm 070-765716 info@byjessma.info www.byjessma.info

Assistansgruppen Sverige AB Kastvindsvägen 32 582 74 Linköping 013-4732711 alex@assistansgruppen.se www.assistansgruppen.se

Care Allomsorg AB Brännkyrkagatan 135 117 28 Stockholm 08-6586400 care.allomsorg@gmail.com www.careallomsorg.se

Assistansservice i Östergötland AB Bielkegatan 1 A 582 21 Linköping 013-132510 info@assistansserviceab.se www.assistansserviceab.se

Care Rent International AB Västra Vägen 5A 169 61 Solna 08-282263 carerent@carerent.com www.carerent.com

Assistenterna Magnus & Håkan AB Fogdevägen 45 128 41 Bagarmossen 070-7609313 info@assistenterna.se www.assistenterna.se Assisticum AB Rommehedslägret 8 741 22 Knivsta 0706-035553 info@assisticum.se www.assisticum.se Atlas assistans Upplagsvägen 1 117 43 Stockholm 08-40020022 www.atlasassistans.se B1 Team AB Skeppsbrogatan 47 392 31 Kalmar 0480-56770 kontakt@beoneteam.se www.beoneteam.se Backup AB 172 65 Sundbyberg 08-4570470 backup@backup.se www.backup.se Bambi Assistans Söder Mälarstrand 13 118 20 Stockholm 08-7042559 info@bambi.se www.bambi.se BAMBOO Care team AB Storholmsbackarna 44 127 43 Skärholmen 08-7100381 red2617@hotmail.com www.bamboo-care.com Barnards Assistans AB Hyvelgatan 12 621 41 Visby www.barnardsassistans.se Barnassistans i Sverige AB 167 39 Bromma 0735-636000 kontakt@barnassistans.nu www.barnassistans.nu Beas Omsorg och Assistans Järnagatan 16 151 73 Södertälje 0739-158506 beasassistans@hotmail.com www.beasassistansab.se Bella Care BF HB Farkostvägen 11 181 35 Lidingö 08-7310852 bella.farber@gmail.com www.bellacare.se Blessing Hand AB 163 08 Spånga 076-3932900 amar.kamil@hotmail.com www.blessinghand.se BonZi personligt stöd AB Skarpnäcks AllÉ 60 128 33 Skarpnäck 08-58892600 ulrica.bonaguidi@bonzi.se www.bonzi.se Bra Assistans i Mälardalen Fristadstorget 8 A 632 20 Eskilstuna 016-146737 www.braassistans.se Brukarassistans Uppland AB Fyrislundsgatan 81 751 54 Uppsala 018-603390 info@brukarass.com www.brukarass.com

Carema Care AB Box 1565 171 29 Solna 08-57870000 maria.myhrer@carema.se www.caremacare.se Carema Äldreomsorg AB Box 1565 171 29 Solna 08-57870000 charlotta.wallstrom@carema.se www.caremacare.se Carritas proffs Assistans HB Starrängsringen 63 115 50 Stockholm 08-313605 kontakt@carritas.se www.carritas.se CURA Assistans AB 117 59 Stockholm 0735-444310 info@cura-care.se www.cura-care.se CW Personlig Assistans & Coaching AB Per Lindeströmsväg 93 A 121 46 Johanneshov 0736-191100 cw@cwpa.se www.cwpa.se Dedicare Assistans AB Ellipsvägen 10 141 75 Kungens kurva 08-4466060 omsorg@dedicare.se www.dedicare.se Dedicare Omsorg AB Kungsholms Strand 147 112 48 Stockholm 08-4466060 www.stockholm.se Destinys Care AB Postgårdsvägen 1 196 34 Kungsängen 070-4976288 info@destinyscare.se www.destinyscare.se Diro Omsorg AB 126 51 Hägersten 0736-107779 jenny.morales@diro.se www.diro.se Dulcecare AB 134 42 Gustavsberg 070-4264615 raul@dulcecare.se www.dulcecare.se E.K.A Assistans & Utbildning AB Hyttvägen 2 733 38 Sala 0224-13738 www.ekaassistans.se ELFA Assistans Storgatan 49 171 52 Solna 08-7002060 www.elfa-assistans.se Enigma Omsorg AB Enhagsslingan 21 B 187 40 Täby 08-7682000 www.enigmaomsorg.se Enklare Vardag Sverige AB Skeppargatan 7 114 52 Stockholm 08-12200430 info@enklarevardag.se www.enklarevardag.se EVVIVA AB Drottninggatan 55 111 21 Stockholm 08-212111 kontakt@evviva.se www.evviva.se

Falks Mark & Asfalt AB Bergsgatan 6 734 51 Kolbäck 022-40100 jesper@falks.se www.falks.se Ferla AB Lundagatan 36 117 27 Stockholm 08-6691036 www.ferla.se Fokus Assistans Enrisvägen 2 702 34 Örebro 0739-710940 www.fokusassistans.se Framtida Assistans i Sverige Gustafsvägen 2 633 46 Eskilstuna 016-5414022 jonas@framtida.eu www.framtida.eu Funkisgruppen AB 171 06 Solna 08-52250160 info@funkisgruppen.se www.funkisgruppen.se

Just Maid It AB 641 34 Katrineholm 0150-59100 info@justmaidit.se www.justmaidit.se

Grisslehamns Assistans AB Högbergsvägen 3 760 45 Grisslehamn 070-8934267 maria.lindberg@grisslehamnsassistans.se Gurras Assistans AB Norbyvägen 21 752 36 Uppsala 0708-177474 carin@gurrass.se www.gurrass.se Hammarstrands Assistans AB Sånggatan 4 592 30 Vadstena 070-5783437 www.hammarstrandsassistans.se

Ledsagaren Assistans i Sverige AB 128 06 Sköndal 0708-173504 info@ledsagaren.se www.ledsagaren.se

Hand i Hand Assistans Dalgatan 4 597 32 Åtvidaberg 0120-10466 www.handihandassistans.se

LifeStyle Assistans Fuxvägen 2 352 55 Växjö 0470-757643 lifestyle@mtnab.com www.lss.nu

Human Assistans Sverige AB Kammakargatan 7 111 40 Stockholm 08-6676790 www.humanassistans.se Human Resources Scandinavia AB Dag Hammarskjölds väg 10 B 751 83 Uppsala 018-4304440 www.hrscandinavia.se Human Touch Blekingegatan 3 371 34 Karlskrona 0455-21180 www.personlig-assistent.nu Humana AB Warfvinges väg 39, plan 7 112 51 Stockholm 08-59929900 info@humana.se www.humana.se I Care Assistance by A-M AB Husingeplan 14 kv 163 63 Spånga 0704-970447 maria@icareassistance.se www.icareassistance.se IGS Assistans Arenavägen 27 plan 6 121 25 Stockholm 08-556 803 87 info@igsassistans.se www.igsassistans.se Independencia AB Drakflygargatan 2 128 36 Skarpnäck 0708-946106 info@independencia.se www.independencia.se Jessys Assistans, AB Varuvägen 9, 5 tr 125 30 Älvsjö 08-7714605 info@jessysassistans.com www.jessysassistans.com Jome Omvårdnad HB c/o Gunduz Västra Kanalgatan 7 151 72 Södertälje 073-0723375 silva.gunduz@jomeomvardnad.se www.jomeomvarnad.se

Kavon Care AB Skattetorpsvägen 14 174 62 Sundbyberg 070-7349759 info@kavoncare.se www.kavoncare.se Kooperativet EMIL 633 46 Eskilstuna 016-147064 info@kooperativetemil.se www.kooperativetemil.se Kvalita Funktionshinder AB Parklyckevägen 13 702 28 Örebro 070-0809930 augin.tekin@kvalitaassistans.se www.kvalitaassistans.se LaVita Assistans Riddarplatsen 36, 3 tr 177 30 Järfälla 08-58019980 www.lavita.nu

Léuropé Assistans Partner 181 59 Lidingö 070-7674479 info@assistanspool.se www.assistanspartner.eu Leva Livet Personlig Assistans 721 30 Västerås 021-800025 info@leva-livet.se www.leva-livet.se

Liinq Assistans AB Artemisgatan 19 115 42 Stockholm 0701-465004 lisbeth@liinqassistans.se www.liinqassistans.se Livis Omsorg AB 114 45 Stockholm 08-40025447 kontoret@livis.se www.livis.se Medi Mentor AB Hjärtevägen 19 142 66 Trångsund 070-6927588 alice.ekeberg@medimentor.se www.medimentor.se

är viktigt för oss, något vi sätter stort värde vid. Vi har kompetens, god erfarenhet och är stolta över vårt arbete! Mimer Assistans AB Mossvägen 20 178 38 Ekerö 08-56034635 per@darnell.se www.mimer.in MiVida Personlig Assistans 174 56 Sundbyberg 073-2544915 info@mivida.se www.mivida.se Modern assistans HB Spelmansvägen 9 136 75 Vendelsö 08-7762835 info@modernassistans.se www.modernassistans.se Mogoni Omsorg Tallsättravägen 63 184 61 Åkersberga 070-6098854 info@mogoni.se www.mogoni.se MVP Assistans Ab 170 64 Solna 08-50091993 mvp_assistans@yahoo.se www.mvpassistans.se N.A. Care AB Tjärhovsgatan 56 116 28 Stockholm 08-4520655 info@nazareth.se www.nazareth.se New Life Assistans AB Byängsgränd 14 120 40 Årsta Tel: 020121244 info@newlifeab.se www.newlifeab.se Nordic Senior Services AB Östermalmsgatan 58 114 50 Stockholm 08-6459890 www.nssnordic.se Nordisk LSS Assistans Fräsarvägen 7 142 50 Skogås 08-7715990 www.nordiskassistans.se Norrby Assistans AB Långhalsvägen 14 120 50 Årsta 0761-77 53 53 kontakt@norrbyassistans.se www.norrbyassistans.se Novum Assistans AB Surbrunnsgatan 74 702 28 Örebro 073-6998579 kontakt@novumassistans.se www.novumassistans.se

Medihem AB 171 29 Solna 08-57870000 charlotta.wallstrom@carema.se www.caremacare.se

Nära AB Box 1054 186 26 Vallentuna 08-51174440 www.nara.nu

Mellanhanden AB Skälbyallén 6 392 38 Kalmar 070-7270349 lena@mellanhanden.se www.mellanhanden.se

Omnia Personlig Assistans AB Vikdalsgränd 10 B 131 40 Nacka 08-4423457 www.omniaab.se

Metropol Personlig Assistans Nygatan 18-20, 152 71 Södertälje Tel: 08-510 515 51 djoko@metropolassistans.se www.metropolassistans.se

Omsorgsgruppen IN AB 603 56 Norrköping 011-166357 peter.warma@omsorgsgruppen.se www.omsorgsgruppen.se

Metropol Personlig Assistans & Hemtjänst AB gör sitt yttersta för att du som kund ska vara nöjd. Vi kan erbjuda dig: Högkvalitativ service och hög tillgänglighet. Kontaktperson. Juridiskrådgivning. Utbildad och tillmötesgående personal. Tillsammans med dig skapar vi personliga lösningar som passar just dina behov. Det som är viktigt för dig,

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

OmsorgsCompagniet i Jönköping, AB Vikstensvägen 18 121 55 Johanneshov 08-6495990 info@oc.se www.oc.se

Omsorgshuset Prästgårdsgränd 2 125 44 Älvsjö 08-7443100 www.omsorgshuset.se Omsorgsjouren Sverige AB 126 48 Skärholmen 08-51512251 info@omsorgsjouren.se www.omsorgsjouren.se

33


■ Assistansguiden Omsorgskraft Sverige AB 127 48 Skärholmen 08-7406060 info@omsorgskraft.se www.omsorgskraft.se Omtanken i Dalarna AB Box 103 771 23 Ludvika 0240-15566 www.omtankendalarna.se OptoRete AB 163 43 Spånga 0701-491062 info@optorete.se www.optorete.se Orrens Vård & Omsorg AB Baggensvägen 1 132 36 Saltsjö-Boo 08-7186160 bodil@orrens.se www.orrens.se PA Care AB Hornsgatan 24 103 95 Stockolm 08-6627662 info@pacare.se www.pacare.se Pafa Personlig Assistans AB Lösingsgatan 3, 3 tr 602 44 Norrköping 0709-308453 www.pafa-assistans.se Peis AB Rösjövägen 35 187 43 Täby 073-9965929 pelle@peis.se www.peis.se PerformIQ Care AB 114 29 Stockholm 08-41057500 goran.soderholm@performiq.se www.performiq.se/care Personlig Assistans Stockholm AB Föreningsvägen 12 132 37 Saltsjö-Boo 073-9965929 info@pastockholm.se www.pastockholm.se Personstöd Mälardalen AB Hörntorpsvägen 2 724 71 Västerås 021-4757200 www.personstod.se Plusfamiljen AB Torsgatan 7 C 111 23 Stockholm david.soderlund@plusfamiljen.se www.plusfamiljen.se Poppelstadens Omsorgsförvaltning AB Box 321 591 24 Motala 0141-239644 www.poppelstaden.se ProVerde Assistans AB Fredsgatan 15 C 641 30 Katrineholm 0150-12007 www.proverde.se Ramp Personlig Assistans AB Tantogatan 31 118 42 Stockholm 08-6421060 www.rampassistans.se Real Omsorg i Stor Stockholm AB Spångavägen 399 163 55 Spånga 08-6090533 www.realomsorg.se Rebecca Hellgren AB Franzéngatan 39 112 16 Stockholm 0730-666837 info@rebeccasassistans.se www.rebeccasassistans.se Redvisa AB Vasagatan 16 602 41 Norrköping 0760-166927 www.redvisa.se Reha Personlig Assistans AB Bullerholmsgränd 83 127 40 Skärholmen Tel: 0704-435371 info@reha.se www.reha.se

Rehab Station Stockholm AB Frösundaviks allé 13 169 89 Solna 08-55544000 info.assistans@rehabstation.se www.rehabstationassistans.se RO Omsorg AB Stora Marknadsvägen 15 183 34 Täby Tel: 08-54023099 www.roomsorg.se RTFL Care AB Oxholmsgränd 1 127 48 Skärholmen 08-7114000 info@rtfl.se www.rtfl.se Rut Assistans Bomhults Gård 590 22 Väderstad 0144-12106 www.rutassistans.se Råhlander Assistans AB Rospiggsvägen 14 183 63 Täby 0705-562219 www.rahlander.se Salbohed personliga assistans Kopparbergsvägen 41 730 71 Salbohed 0224-56600 info@salbohedskolan.se www.salbohedskolan.se Serv-U 127 31 Stockholm 08-6461169 fanny.blas@hotmail.com www.servu.com She Assistans AB Box 7019 187 11 Täby 08-7582412 info@sheassistans.se www.sheassistans.se SignCare AB Kvarngatan 2, BV 118 47 Stockholm 0763-104106 www.signcare.se Sigtuna Brukar Assistans AB Karlsborgsvägen 215 195 33 Märsta 08-59120511 www.sigtunabrukarassistans.se Sitria Assistans Box 22024 702 02 Örebro 08-52215141 www.sitriaassistans.se Skandic Personlig Assistans Hökarängsplan 5 123 56 Farsta 08-43761650 www.skandic-spa.se SkyddsEngeln Personlig Assistans & Service Rådjursvägen 303 174 34 Tumba 070-7529311 katja.marsch@skyddsengeln.se www.skyddsengeln.se SLA AB Horisontvägen 39 128 34 Skarpnäck 070-7287297 stefan@slaab.se www.slaab.se Smart Assistans 182 12 Danderyd 08-6535200 solweig.gejler@smartassistans.se www.smartassistans.se Stockholms Vårdpool AB 187 32 Täby 08-7683232 info@stockholmsvardpool.se www.stockholmsvardpool.se Stora Sjögestad Gård 590 76 Vreta Kloster 013-66090 www.sjogestad.com Svanen Hemtjänst AB Kungsklippan 18 112 25 Stockholm 08-7175700 www.svanenhemtjanst.se Södertälje Assistans Östergatan 4 A 152 43 Södertälje 08-55099905 www.sodertaljeassistans.se

34 HITTA

Tamburinen Omsorg AB Enhagsslingan 2 187 40 Täby 010-7075607 gunilla.pettersson@solhagagruppen.se www.solhagagruppen.se TioHundra AB 761 29 Norrtälje 0176-10100 registrator@tiohundra.se www.tiohundra.se Together HB Vallavägen 51 136 41 Handen 08-7413980 www.togetherpersonligassistans.se Trea Assistans Stockholm AB Brunnsgatan 7 111 38 Stockholm 08-40025888 info@trea.se www.treaassistans.se Täby kommun/ Personlig Assistans Kanalvägen 15, plan 3 183 38 Täby 08-55 55 75 03 kerstin.torkelsson@taby.se www.taby.se/ tabypersonligassistans Törnrosen Assistans AB Emausvägen 6 734 37 Hallstahammar 0220-14153 www.tornrosen.nu V.A. Assistans AB Syltbäcken 1 611 92 Nyköping Tel: 0155-430860 info@vaass.se www.vaass.se Vionord Omsrog & Service Rosvalla Eventcenter 611 62 Nyköping 0155-606090 info@vionord-omsorg.se www.vionord.se Vivant Assistans AB Box 1324 751 43 Uppsala 018-4440290 www.vivantassistans.se Vård & Omsorgsteamet i Norden AB Telefonstigen 2 131 39 Nacka 08-7182950 lotta.granqvist@omsorgsteamet.se www.omsorgsteamet.se Wisby Assistans AB Herkulesvägen 9 621 41 Visby 0498-211095 www.wisbyassistans.se Ängla Omsorg Rösvägen 5-7 151 53 Södertälje 08-55033300 www.anglaomsorg.se

mellersta sverige AB Assistansbyrån Vilja Garluö 5 824 93 Hudiksvall 070-4440190 info@abvilja.se www.abvilja.se Active Life Assistans Swe AB Box 9051 850 09 Sundsvall 060-612960 info@activelifeassistans.se www.activelifeassistans.se Amdic AB 831 34 Östersund 063-109085 kontoret@amdic.com www.amdic.com Assistans & Redovisning i Eskilstuna AB Munktell Science Park Portgatan 3 633 42 Eskilstuna 0730-489649 www.assistansochredovisning.se Assistans Unionen ekonomisk förening Rutån 22 780 51 Dala Järna 0281-10003 info@assistansunionen.se www.assistansunionen.se

Assistans ViKan AB Ölandsgatan 6 791 60 Falun 072-5308910 info@assistansvikan.se www.assistansvikan.se

MG Assistans AB Trädgårdsgatan 14 852 29 Sundsvall 060-560165 kansliet@mgassistans.se www.mgassistans.se

Assistansloket AB Fröjavägen 4 A 832 47 Frösön 070-6817401 nils@assistansloket.se www.assistansloket.se

ML Omsorgsspecialisten AB Strömsbruksvägen 21 820 75 Harmånger 0722-315370 www.mittliv.eu

AssistansPartner AB Nobelvägen 2 802 67 Gävle 026-120012 www.assistanspartner.se AssRe Service AB Box 21 792 21 Mora 0250-38601 info@assre.se www.assre.se Barken Assistans AB Vasagatan 34 777 30 Smedjebacken 070-6146673 info@barkenassistans.se www.barkenassistans.se CORAB Assistans AB Ängebyvägen 10 820 77 Gnarp 0652-20020 anette@corabassistans.se www.corabassistans.se Din Assistans i Östersund AB Postgränd 8 A 831 30 Östersund 0200-125145 www.dinassistans.com Fram Assistans ek. för. Konstnärsvägen 32 724 71 Västerås 021-356921 www.framassistans.com Fyrklöverns Assistans i Dalarna AB Storgatan 19 771 30 Ludvika 076-7970910 marie@fyrklovernsassistans.se www.fyrklovernsassistans.se Hedemora Assistansservice Landsgatan 26 776 30 Hedemora 0225-774202 www.hass.nu Hjärnstyrkan Assistans AB Öneslingan 11 832 52 Frösön 063-128900 info@hjarnstyrkan.se www.hjarnstyrkan.se Höga Kusten Personlig Assistans AB Skulnäs 218 893 91 Bjästa 070-5636919 annica@hkassistans.se www.hogakustenassistans.se JA-assistans AB Hamrångevägen 4 816 31 Ockelbo 0297-41170 info@ja-assistans.se www.ja-assistans.se JS Assistanskonsult AB Fiskekroken 18 871 40 Härnösand 0611-555858 info@jsassistans.se www.jsassistans.se Kompis Utvecklings AB 780 50 Vansbro 0281-595160 info@kompisassistans.se www.kompisassistans.se Libra Assistans Kaserngården 4 791 40 Falun 023-703170 www.libraassistans.se Lystra personlig assistans Kristinegatan 21 791 60 Falun 023-3831400 mitt@lystrapersonligassistans.se www.lystrapersonligassistans.se

DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

OP Assistans Holmparken 1 803 10 Gävle 026-143838 info@opassistans.se www.opassistans.se PASS-team AB Nygatan 50 821 42 Bollnäs 0278-511200 www.passteam.se Rehabassistans AB Brunnshusgatan 19 871 32 Härnösand 0611-22101 www.rehabassistans.se Stora Skedvi Naturgård AB Murmästarbo 16 783 92 Stora skedvi 070-5676916 info@aturgard.se www.naturgard.se Storjöbygdens Personliga assistans AB Öneslingan 5 832 51 Frösön 063-130146 www.spaab.se Stugknuten ekonomisk förening Sturegatan 1 784 31 Borlänge 0243-219955 www.stugknuten.se Ta-Verens Assistans & Ekonomi AB Box 975 801 33 Gävle 070-9963556 andreas.obenius@ta-verens.se www.ta-verens.se Östersunds Assistans­ förmedling AB Odenskogsvägen 27 831 48 Östersund 063-131414 www.ostersundsassistansformedling.se

Norra sverige Aktiv Assistans i Norr AB Mjölnarvägen 2 904 40 Röbäck 076-8771130 Info@aktivassistans.nu www.aktivassistans.nu Aktiv Omsorg i Piteå AB Valhallavägen 47 941 65 Piteå 0911-537120 info@aktivomsorg.se www.aktivomsorg.se Alpha Personlig Assistans Björnvägen 15 906 40 Umeå 090-123735 www.alpha-assistans.se Anoma Personlig Assistans AB Brogatan 1 903 25 Umeå 070-2481156 anna@anomaassistans.se www.anomaassistans.se Arbetsterapeut assistans i norr Rökvägen 35 973 42 Luleå 076-7657785 at-rehab@telia.com www.atassistans.se Arctic Care Kottvägen 40 983 34 Malmberget 070-3959956 info@arcticcare.com www.arcticcare.com Assistera Skandinavien AB Måttgränd 74 906 24 Umeå Tel: 090-18 60 02 kontor@assisteraab.se www.umeassistansservice.se


Assistansguiden ■ Brukarkooperativet i Umeå Ekonomstråket 11 907 30 Umeå 090-127874 www.brukarkooperativet.se

Ambass AB Bandygränd 2 603 74 Norrköping 011-133316 www.ambass.se

Cogni Care Skolgatan 91 903 04 Umeå 090-139140 info@cognicare.se www.cognicare.se

AQUA Produkter AB Häradsudden 742 91 Östhammar 073-70200 www.aquaprodukter.se

Fristads Folkhögskola Folkhögskolevägen 7 513 32 Fristad 033-236800 exp@fristads.fhsk.se www.fristads.fhsk.se Furuboda Folkhögskola Furubodavägen 247 296 86 Åhus 044-7814600 info@furuboda.se www.furuboda.se GreppEtt Box 19003 152 25 Södertälje 0704-4416144 www.greppett.se

Deius Personlig Assistans AB 901 30 Umeå 070-4052288 peter@deiusassistans.se www.deiusassistans.se Din Förlängda Arm i Norr AB Skutgatan 2 973 41 Luleå 0920-15510 info@dfarm.se www.dfarm.se Din Assistanspartner i Malmfälten AB Föreningsgatan 9 981 31 Kiruna Tel: 0980-12713 info@dinassistanspartner.se www.dinassistanspartner.se Forsetco AB Parakka 4948 980 10 Vittangi 070-2942056 forsetco@linnea.com www.forsetco.se Inre Kraft i Sverige AB Grangatan 19 961 37 Boden 0921-66430 info@inrekraft.se www.inrekraft.se Lapp på Lapp AB Kungsvägen 8 918 31 Sävar 090-50175 info@lapppalapp.se www.lapppalapp.se LOA Assistans Kalix AB 952 34 Kalix 070-9804660 info@loa-assistans.se www.loa-assistans.se

Aros Circle AB Pilgatan 21 721 30 Västerås 021-4484950, 070-6922282 info@totalassist.se www.totalassist.se Annons_la?rande:Layout 1

12-03-21

11.01

TotalAssist har utvecklats av IT-konsultföretaget Aros Circle, som har egen erfarenhet av assistans både ur brukarens och anordnarens perspektiv. TotalAssist är en webbaserad tjänst för tidrapportering, schemaläggning och alla tillhörande funktioner utifrån Försäkringskassans och övrigas Oavsett om du arbetat inom elmiljö ett tag eller krav. Ett av målen har varit att precis har börjat är kompetensutveckling en ge anordnarna ett lätthanterligt viktig faktor för din fortsatta karriär. Genom e-utbildningar inom elmiljö håller du och säkertvårasystem, som bidrar tilldig på ett tryggt och bekvämt sätt uppdaterad. en trygg assistans för brukarna. Dessutom kan du gå utbildningen var du vill och när du vill – bara du har en internetuppkoppling och en webbläsare.

CareOf Utbildning AB www.justkompetens.se/elektronik Vassbo Herrgård 791 93 Falun 0243-217060 www.careofutbildning.se CJ Advokatbyrå Cardellgatan 1 114 36 Stockholm 08-4112252 www.cjadvokat.se

Mary Assistans AB 930 47 Byske 070-3488969 maryassistansab@spray.se www.maryassistans.se Medarbetare Norr AB 961 35 Boden 0921-56333 info@medarbetarenorr.se www.medarbetarenorr.se

Durewall Institutet Mölndalsvägen 77, 4 tr 412 21 Göteborg 031-200700 info@durewall.se www.durewall.se

N-Bolagen i Luleå AB 973 41 Luleå 0920-15510 ann-cathrine.sandberg@dfarm. se www.dfarm.se Prima Assistans Norr AB Väderleden 3 B 976 33 Luleå 0920-267760 www.primaassistans.se RG Assistans Gammelgården 210 952 92 Kalix 0703-207726 www.rg-assistans.se Trygg Assistans AB Box 4007 904 02 Umeå 0771-514514 www.barnardsassistans.se Umeå Assistansservice AB Måttgränd 74 906 24 Umeå Tel: 090-18 60 00 uass@ersboda.ac

ÖVRIG VERKSAMHET Activa Landbotorpsallén 25A 702 02 Örebro 019-209600 info@s-activa.se www.s-activa.se

Göteborgs Folkhögskola Galileis gata 34 415 17 Göteborg 031-632100 info@gbg.fhsk.se www.gbg.fhsk.se Humana akademin Box 184 701 43 Örebro www.humanaakademin.se

Visst är det smidigt med Inerventions AB Ankdammsgatan 35 kompetensutveckling? 171 67 Solna

Decon Wheel AB Landerydsvägen 314 33 Hyltebruk 0345-40880 www.deconwheel.se

My Life Sweden AB Varvsgatan 49 972 33 Luleå 0920-12626 info@mylife.se www.mylife.se

Sida 1

Grimslövs folkhögskola 340 32 Grimslöv 0470-763700 fh-grimslov@ltkronoberg.se www.grimslovsfolkhogskola.se

Durewall Institutet Box 16003 412 21 Göteborg www.durewall.se

08-41027701 info@inerventions.se www.inerventions.se

Inerventions Education AB Ankdammsgatan 35 171 67 Solna 08-41027701 info@inerventions.se www.inerventions.se Informationscentrum för ovanliga diagnoser Sahlgrenska Akademin 405 30 Göteborg 031-7865590 www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser June folkhögskola Västra Storgatan 14 553 15 Jönköping 036-374800 info@junefolkhogskola.se www.junefolkhogskola.se

KVALIFICERADE E-KURSER

justkompetens.se Mässans gata 14 412 51 Göteborg 031-7086680 info@justevent.se www.justkompetens.se/lss

Justkompetens.se erbjuder, i samarbete med Electronic Environment, e-kurser inom elmiljö. Genom e-learning kompletterar och säkerställer man kunskapsnivån och bygger vidare på den befintliga kompetensen på ett enkelt sätt i ett trevligt och användarvänligt gränssnitt, när det passar respondenten bäst.

Equimate AB Tenngatan 2 234 35 Lomma 040-410780 www.equimate.com Ergomera AB Askums-Anneröd 2 456 93 Hunnebostrand 070-8655896 birgitta.cederberg@ergomera.se www.ergomera.se Ersta Sköndal högskola Uppdragsutbildningen 128 06 Sköndal 08-555 051 19 www.esh.se/uppdrag Fellingsbro Folkhögskola Bergsvägen 2 710 41 Fellingsbro 0581-89100 fellingsbro.fhsk@folkbildning.net www.fellingsbro.fhsk.se

Personlig assistent är ett mycket ansvarsfullt och flexibelt yrke, där man ofta får arbeta med en mängd olika uppgifter. Som personlig assistent arbetar man alltid nära en annan människa och därför behövs kunskap och stor social kompetens. I och med att man kan ställas inför många omväxlande och ibland svåra situationer är arbetet också väldigt ut­vecklande. Vi vill ge dig en möjlighet att på ett effektivt och kvalitativt sätt komplettera och säkerställa din kom­petens för att ge dig så bra förutsättningar som möjligt i ditt yrke ñ Ibland behöver man uppdatera sin kunskap och ibland behöver man helt enkelt skaffa ny. Då är e-learning ett optimalt verktyg att använda sig utav.

Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby 08-51241803 info@flexenita.se www.flexenita.se

Järven Health Care Bromsvägen 3 891 60 Örnsköldsvik 0660-222 853 andreas.wiklund@jarven.se www.jarven.se

Framnäs Adrian Wennströms väg 15 943 33 Öjebyn 0911-231100 reception@framnas.nu www.framnas.nu

Kjesäters Folkhögskola 643 92 Vingåker 0151-518600 info@ledarskapsakademi. scout.se www.kjesater.se

KLAR Scandinavia AB Skånegatan 85 116 35 Stockholm 08-7982405 www.klardesign.se Klarälvdalens Folkhögskola 680 51 Stöllet 0563-25200 klaralv@klaralv.se www.klaralv.com Klädvalet Sverige Jonasborgsvägen 9 723 41 Västerås 021-62015 www.kladvalet.se KompetensUtvecklarna Gustavsgatan 34 216 11 Malmö 040-163646 www.kerstin-kerstin.se LaSSe Brukarstödcenter Kämpegatan 3 411 04 Göteborg 031-841850 www.lassekoop.se LegaTravel.se Kungsportsavenyn 21 411 36 Göteborg 031-7191080 www.legatravel.se Media Emporia / TV EARS Karlaplan 19 A 115 20 Stockholm 08-559 230 16 info@mediaemporia.com www.mediaemporia.com MedLearn AB Drottninggatan 83 111 60 Stockholm 08-6628450 info@medlearn.se www.medlearn.se MedNet Drottninggatan 111 281 48 Hässleholm 0451-40890 www.mednet.se Mullsjö Folkhögskola Björksätersvägen 4-8 565 21 Mullsjö 0392-37400 www.mullsjofolkhogskola.nu Mun-H-Center, Ågrenska Box 2046 436 02 Hovås 031-7509200 www.mun-h-center.se Mälarhem Service Skultunavägen 1 722 17 Västerås 021-4757222 www.malarhemservice.se Oskarshamns Folkhögskola Axel Munthes stig 1 572 32 Oskarshamn 0491-768100 oskarshamns.folkhogskola @folkbildning.net www.oskarshamnsfolkhogskola.se Permobil Car Adaptation AB Ivarshyttevägen 7 A 776 33 Hedemora 0225-774000 info@hedemoraanpassning.se www.hedemoraanpassning.se Primed AB Industrivägen 1 302 41 Halmstad 035-178285 www.primed.se

Solviks Folkhögskola Frostkåge 105 934 92 Kåge 0910-732000 exp@solvik.fhsk.se www.solvik.fhsk.se STUDIO III Enhagsslingan 21 B 187 40 Täby 08-7682026 info@enigmaeducation.se www.enigmaeducation.se Stöd & Resursteamet Gustav Mattssons väg 2 450 51 Uddevalla 0522-98088 www.stodochresurs.se Sundsgårdens Folkhögskola Örbyvägen 10 255 92 Helsingborg 042-193800 info@sundsgarden.se www.sundsgarden.se SVART PÅ VITT Box 4067 443 12 Gråbo 0302-46840 www.lattalyft.se Sällsynta diagnoser Box 136 172 27 Sundbyberg 08-7644999 www.sallsyntadiagnoser.se Taktil Utbildning Odelbergsvägen 41 120 47 Enskede Gård 08-6482700 info@taktil.se www.taktil.se TomTom creating beauty Suddeviksvägen 16 430 94 Bohus-Björkö 0732-526582 www.tomtomsweden.se Tuwa Vård & Omsorg Rausvägen 687 260 33 Påarp 042-453534 www.tuwa.se Valjensa Bergsvägen 50 294 77 Sölvesborg 0456-444000 www.vanjensa.se Viebäcks folkhögskola 571 91 Nässjö 0380-575500 vieback@crossnet.se www.vieback.nu Värnamo Folkhögskola Västhorjavägen 9 331 35 Värnamo 0370-379010 www.varnamo.fhsk.se Västanviks folkhögskola Winterommes väg 5 793 92 Leksand 0247-64130 vastanvik@sdrf.se www.vastanviksfhs.se Västerhav Grötö 430 90 Öckerö 031-965649 www.vasterhav.nu Ädelfors Folkhögskola Kunskapens väg 3 570 15 Holsbybrunn 0383-57100 info@adelfors.nu www.adelfors.nu

Runö Folkhögskola Näsvägen 100 184 92 Åkersberga 08-55538000 run@runo.se www.runo.se

Det sker kontinuerligt förändringar inom utbudet av assistanstjänster. För uppdaterad sammanställning av assistansföretag hänvisar vi till www.assistansguiden.com. Saknas ditt assistansföretag? Skicka företagets basupp­gifter till info@justmedia.se

HITTA DIN ASSISTANSANORDNARE PÅ WWW.ASSISTANSGUIDEN.COM

35


POSTTIDNING B Returer till: Just Rivista AB Mässans gata 14 412 51 Göteborg

Aktivt liv Permobil Sverige

Med lång erfarenhet och rikstäckande verkstäder skapar vi bästa förutsättningar för ett aktivt liv med bil. Kontakta oss för en kostnadsfri utprovning! www.permobil.se, 0225-774000


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.