Page 1

Digitaal Werkboek Immersive Space Naam: Rik Tiggelaar Klas: C1P


Opdracht 1A - Uitbeelden

Park opdracht Noem 5 dingen die jij doet denken aan een park: - Bomen - Bankjes - Eendjes - Vijver - Grasvelden Als ik Park Presikhaaf moet gaan vergelijken met de indrukken die ik in mijn hoofd kreeg toen ik aan een park moest denken, moet ik zeggen dat het plaatje in mijn hoofd redelijk overeen kwam met het park vlak bij de school. Ik heb eigenlijk alle vijf elementen voorbij zien komen. De rustige uitstraling die mijn denkbeeldige park had, kwam goed overeen Als ik aan het woord Stadspark denk dan voegt het woord ‘stad’ een extra dimensie toe aan het geheel. Ik denk nu niet meer aan een rustige plek waar je zonder gestoort te worden je huiswerk kan maken. Nu denk ik juist aan drukte. In een stadspark is in mijn hoofd een plek waar er altijd veel mensen zijn en waar het grauw en grijs is. Al het groen en de blauwe lucht van een normaal park hebben nu plaats gemaakt voor een ietwat industrielere omgeving met een grauwe lucht.


Opdracht 1B - Drie immersive spaces

Op deze foto zie je een parkeerplaats midden op een binnnenhofje van het Vaticaan in Rome. Mijn broertje heeft deze foto gemaakt tijdens zijn vakantie in Rome en ik vond hem zo bijzonder dat ik hem gekozen heb als één van mijn 3 voorbeelden. Dat ik dit plaatje zo bijzonder vind komt door het verschil in tijd in deze foto. Je ziet dat de parkeerplaats is omringt door oude gebouwen die al honderden jaren oud zijn. De bouwstijl komt uit de tijd van de Romeinen en dat staat natuurlijk heel erg in contrast met de moderne auto’s die geparkeert staan op dit binnenhof.

Ook deze foto is genomen door mijn broertje in Rome. Ik heb deze foto uitgekozen, omdat deze foto de oudheid van dit gebouw laat zien. De tijd is is zichtbaar over deze touristische atractie heen gegaan. Alleen de voor en achterkant is nog over. Als deze foto in de nacht was genomen was het effect waarschijnlijk nog wat beter overgekomen. Op een later tijdstip had het er wat mysterieuzer uitgezien.


Opdracht 1C - Museum Als ik aan een museum denk, dan denk ik aan de volgende begrippen:

Als ik aan een expositie denk dan denk ik aan de volgende begrippen:

- Beeldhouwerk - Schilderijen - Architectuur - Antiek - Modern surrealisme

- Tentoonstelling - Veel kunst bij elkaar - Thema

Museum/Expositie Vlisco Unfolded

Ik ben naar de expositie Vlisco Unfolded geweest op 19 oktober. Ik ben ernaar toe geweest omdat de Dutch Design week me erg aansprak. Er is daar veel moderne kunst te zien. Ik ben niet echt van de oude schilderijen en vaak heb ik niet echt een leuke dag naar zo’n museum bezoek. Mijn eerste indruk van het museum was vrij positief en het werd meteen al duidelijk dat ik te zien kreeg waarvoor ik was gekomen. Er kwam veel moderne kunst voorbij en vaak hadden composities een absurde vormgeving, zoals de surrealistische caravan van hierboven. Fotobeschrijving: De foto boven deze tekstcolom is de foto die ik ga beschrijven. Je ziet hier een caravan staan die op een aparte manier is vormgegeven. Er is gespeelt met verschillende stukken van de caravan door ze op een rare plaats te kantelen of te verplaatsen. Het grappige is is dat je nog steeds goed kan zien dat het om een caravan gaat, maar dat je toch duidelijk in de gaten hebt dat de vormen totaal niet in het echt voorkomen.


Dit plaatje vind ik het interessants van allemaal. Ik vond deze artwork op Deviantart onder deze link: http://fc08.deviantart.net/ fs49/i/2009/190/5/0/anime_background_02_by_mad_jojo.jpg, Ik ben zelf een jongen die veel bezig is met tekenen in anime stijl, dus daarom viel deze artwork natuurlijk erg voor mij op. De artiest die dit gemaakt heeft, laat zien dat hij veel met diepte heeft gewerkt. Dit zie je door het gebruik van schaduw (Boven licht kleurgebruik en onderin donker, waardoor hetgeen wat lichter is verder weg lijkt) en natuurlijk het verschil in schaal van verschillende elementen. Ook zie je dat er een ‘typische’ anime stijl is gebruikt. Er word bijna geen gebruik gemaakt van dikke lijnen en alles ziet er heel schilderachtig uit.


Opdracht 2 - Lege ruimte

In deze opdracht ga ik een lege sfeerloze ruimte omtoveren tot een ruimte waar minimaal drie objecten zijn toegevoegd. Deze 3 objecten, moeten de ruimte een apart thema geven. Zoals je boven ziet heb ik gekozen voor een vervallen huisje. Het is nu nog een plaatje wat niet heel erg veel zegt over de sfeer en een thema! Daarom heb ik deze kamer opgeleukt met wat elementen uit een oorlogsgebied, zoals je hieronder kan zien! De bedoeling was om een grimmig sfeertje te creeeren. Je ziet dat ik de belichting in de kamer in het algemeen wat heb verminderd. De kamer is nu al wat donkerder dan voorheen, waardoor je een spannende sfeer creeerd. Daarbij heb ik een soldaat erin gefotoshopt die verwond is. Mede door de graffiti geeft de sfeer aan dat het een onveilige ruimte is.


Opdracht 3A - Ruimtevragen Wat is de eerste kamer die je je kan herinneren? - De slaapkamer van mij in het oude huis van m’n ouders (ik was toen 4-5 jaar) Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? - Ik had een blauw behang met dolfijnprint, een enorme bak met lego en een houten bed met een dekovertrek met zijlboot print. Meer kan ik me niet echt meer herinneren Wat is de grootste ruimte waar je ooit in bent geweest? - Als openlucht meetelt het FC Barcelona stadion (Camp Nou), anders de Ziggo Dome in Amsterdam Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in bent geweest? - Ik heb eigenlijk geen idee, ik had me als klein kind wel eens verstopt in een grote kartonnen doos Waarom voel je je in sommige ruimtes prettig? - Als er weinig drukte is in een ruimte voel ik me vaker wat beter op mijn gemak. Ook als er veel lichtinval is voel ik me vaak prettig. Zelfs de geur en kleuren spelen vaak een belangrijke rol. Waarom voel je je in sommige ruimtes onprettig? - Als het heel druk is en er is weinig tot geen licht aanwezig is, ben ik vrij snel uit mijn comfort zone. Ook vind ik het fijn om rustige kleuren om me heen te hebben, felle kleuren zijn vaak afleidend. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? - Vaak wordt dat veroorzaakt door de sfeer die in een bepaalde ruimte hangt Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? - New York, je ziet het zo vaak op televisie dat je precies weet hoe het centrum er ongeveer uitziet zonder dat je er ooit geweest bent. Je herkent veel gebouwen en hoge wolkenkrabbers en je weet precies wat de bezienswaardigheden zijn Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je helemaal geen voorstelling van maken? - Sjanghai. Dit is echt een stad waar ik heel graag een keer naartoe wil. Naar het oosten te gaan lijkt me sowieso heel erg vet, maar om een goed beeld te krijgen van deze wereldstad vind ik moeilijk. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. - De kelder van de kanibaal/serimoordenaar uit de film Silence of the Lambs. De kelder heeft weinig tot geen lichtinval. Het is er constant donker en er ligt overal martel apperatuur op de grond. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good movie, beschrijf die. - De hotelkamer uit The Hangover. De kamer is vrolijk met veel zomerse kleuren en overal ligt zooi en troep op de grond van een wilde avond Las Vegas.


Bedenk nog 5 ruimtevragen en beantwoord die: Hoe ziet jouw perfecte kamer eruit? - Veel rustige kleuren die toch warmte uitstralen (bruin, donkere kleur grijs), Veel hout en aperatuur voor mijn muziek en hobies, zodat ik in m’n kamer alles kan doen waar ik m’n ei in kan. Een groot raam met een leuk uitzicht voor de nodige inspiratie en rust als ik aan het tekenen ben. In welke kamer of ruimte voel jij je enorm prettig? - In de kamer van mijn vriendin. Er is gebruik gemaakt van rustige warme kleuren en er komt veel hout terug in haar kamer. Tis af en toe wel jammer dat het af en toe een enorme bende is, want ik haat rotzooi, maar als je dat even door de vingers ziet voel ik me daar altijd erg op mn gemak Welke ruimte uit een film zou je wel eens in het echt willen bezoeken? - Als de wereld van Avatar The Last Airbender echt zou bestaan had ik het graag een bezoekje genomen. Het is één van de beste anime’s die ik ooit heb gezien (ook al is het officieel een kinderserie) en het hele thema spreekt me enorm aan. Op welke plek op de wereld zou je nu we willen staan? - Ergens in Japan bij een rustig riviertje met waterval Op welke plek op de wereld zou je nu absoluut niet willen zijn? - Een Favela in Rio de Janeiro, als ik de beelden op tv moet geloven zou ik daar nu niet willen zijn. Er is veel geweld en overal waar je kijkt is armoede en oneerlijkheid. Ik kan daar helemaal niet tegen.


Opdracht 3B - Mindmaps


Opdracht 3C - ABC Brainstorm A: Aardig B: Boobytrap C: China D: Dodelijk E: Episch F: Fantastisch G: Geweldig H: Handen I: Inktvis J: Japan K: Katana L: Lenig M: Material Arts N: Naruto O: Onzichtbaar P: Power Rangers Q: R: Rijst S: Schaduw T: Tactisch U: Ultiem V: Vechten W: Waanzinnig X: Xian Y: Yen Z: Zwaard


Opdracht 4A - Research

http://ninjacouzinz.webs.com/mini-ninja2.jpg

http://hiconsumption.com/wp-content/uploads/2012/10/Realistic-Teenage-Mutant-Ninja-Turtles-Portraits-by-Dave-Rapoza-0.jpg

http://www.tomharveytraining.com/wp-content/uploads/2012/07/ stick_man-ninja.gif


Opdracht 4B - Moodboard


Opdracht 5 - Recept Dit is het recept voor mijn ninja wereld: Benodigheden: - 5 Shurikens - 1 Eetlepel saki - Topje van een bezwete katana - 3 Snorharen van je sensei (LET OP! de snorharen moeten vers geplukt zijn) - 5 Beschimmelde rijstballen - Japans geimporteerd bier Bereidingswijze: -LET OP! DIT RECEPT MAG ALLEEN WORDEN GEMAAKT DOOR ERVAREN KOK’S! Stap 1: Stop 5 Shurikans in de blender en maal het mengsel tot minuscule stukjes. Mocht de blender het op de één of andere manier gaan begeven door de scherpe randjes van dit dodelijke wapen? pak dan vooral geen mixer! De scherpe stukjes zullen alle kanten opvliegen en kunnen zeer dodelijk zijn. Stap 2: Voeg 1 eetlepel saki toe aan het mengsel voor wat extra pit en voeg al roerend de Japans geimporteerde bier toe. Het maakt niet zoveel uit hoeveel bier u toevoegd. Dit ligt aan de hoeveelheid personen waar u voor kookt (1 biertje per persoon). Stap 3: Stop het topje van een bezwete katana in een hetelucht oven van ongeveer 650 graden celcius. Heeft u geen hetelucht oven of een oven die de 650 niet kan halen? Pak dan een pan en vlambeer het geheel totdat de zweet is verdampt. Stap 4: Voeg het verwamde topje van de katana toe aan de mix die eerder is gemaakt en voeg daarna de 3 snorharen en 5 beschimmelde rijstballen toe. Doe het geheel nog even 5 minuten in de magnetron en smakelijk eten!


Opdracht 6A - Synopsis Beschrijving wereld: Mijn wereld gaat over stick ninja’s. Stick ninja’s zijn steelpoppetjes die heel minimalistisch zijn getekend. Door het contrast met de poppetjes en de achtergrond groot te lijken heb ik ervoor gekozen om de achtergrond heel gedetailleerd te tekenen in een anime stijl. Door dit te doen wordt hele plaatje een interessant visueel object. Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje in Japan waar dorpsheld Ib-ne Gei het dorp behoed voor al het kwaad die het dorp wil aanvallen. Het dorp is namelijk geen normaal dorp, want de reden waarom het dorp wordt aangevallen, is omdat er een gevaarlijk voorwerp wordt bewaard in de tempel. Het voorwerp ook wel de gouden staf van keizer Go-jin de 5e genoemd kan water sturen in welke richting en vorm dan ook. De staf wordt nu door de bewoners gebruikt om het land snel te irrigeren, maar het is natuurlijk erg aantrekkelijk voor het kwaad om in handen te krijgen voor hun doeleinden. Beschrijving drie ruimtes: Het dorpsplein: Een vrolijk pijntjes waar normaal gesproken mensen bij elkaar komen om elkaar te ontmoeten. Het plein heeft een vrolijke sfeer en er is veel kleur aanwezig. Ook is de scene overdag genomen, om het geheel nog wat gemoedelijker te maken Tempel ingang: Hier hangt een rustige sfeer. Er is een watervalletje aanwezig en er wordt veel gebruik gemaakt van de natuur. Deze rust wordt echter verstoord als de kwade ninja’s proberen de ingang van de tempel binnen te dringen. Alle dieren in de omgeving vluchten weg en de lucht wordt rood. Catacomben tempel: In de catacomben hangt een oude sfeer. Het is er donker en het enige licht in de kamer wordt veroorzaakt door enkele fakkels en de gouden staf in het midden van de kamer. Aan de muren zit mos .


Opdracht 6B - Foto/Maquette opdracht Zoals je hieronder ziet heb ik drie foto’s genomen van een paraplu. Deze paraplu heb ik in 3 verschillende perspectieven. Hieronder zie je het resultaat:


Opdracht 7 - 5 Stijlen, 1 object

Fantasie/realisme Cartoon

Anime


Steampunk

Morbid


Opdracht 8- Hamburger

Je bent in een klein dorpje in Japan en je baant je door middel van klikken door de verschillende scenes heen.

Je komt vijandelijke ninja’s tegen op je weg en door klikken vind je leuke verassingen

Je begint op het dorpsplijn, daarna bevind je je voor de tempel en op het laatst ben je in de catacomben van de tempel waar de gouden staf verborgen ligt.

De hoofdlijn is dorpsplein, tempel, catacomben

Ik wil een manga achtige wereld laten zien die niet in het echt bestaat. Ik wil mensen ook dichterbij de ninja wereld brengen die fictief is


Opdracht 9- Storyboard Hieronder een klein tabeletje over de volgorde van de scenes. Op de volgende pagina vind je de schetsen met daarbij de interacties per scene die mogelijk is.


Opdracht 10- Feedback presentatie


Opdracht 11- Zelfreflectie Ik vond deze course wat minder leuk dan ik van te voren had gedacht. Ik ben een creatief iemand die het leuk vind om te tekenen, dus ik dacht echt dat dit mijn richting zou zijn. Helaas was dat niet echt het geval bij mij. Ik vond het werken in het programma Flash echt een verschrikking, meestal frustreert het me enorm als dingen niet meteen werken, zoals ik het wil. En dat was het gedeelte waar ik enorm op ben vast gelopen. Voor de rest heb ik niet echt tegen problemen opgelopen. Het werkboek was niet echt een probleem en het was voor mij ook wel vrij duidelijk wat ik precies moest doen. Ik had daarnaast ook al veel ervaring met het programma Indesign vanwege een voorgaande course, dus veel programma’s die nodig waren bij dit vak wist ik al prima te gebruiken. De conceptfase was voor mij op het begin wel even een probleem. Ik wilde veel te snel veel te veel en heb uiteindelijk mijn onderwerp verkleint naar een haalbaar project. Ik heb dus wel even wat opstartproblemen gehad. desalniettemin denk ik toch wel redelijk geslaagd te zijn in het maken van mijn eindresultaat. De lessen waren leerzaam en ik heb best wel wat nieuwe dingen gehoord. Toch vond ik wel dat de klas af en toe veel te onrustig was, waardoor je vaak niet echt aan je opdrachten kon werken. Al met al denk ik het wel goed gedaan te hebben. M’n tussentijdse presentatie was volgens mij duidelijk en de opdrachten in het werkboek zijn allemaal wel goed gelukt. Of Flash allemaal gaat lukken weet ik nog niet, want ik heb veel moeite met het animeren van mijn omgeving.

Digitaal werkboek imsp 2.0  
Digitaal werkboek imsp 2.0  
Advertisement