Page 1

Det er svært at være høj Af Rikke Lund Hansen Rihan11@student.sdu.dk Det er ikke let, at ens hoved rager op over venindernes, når man mest af alt bare gerne vil passe ind. ”Hold da kæft, hvor er du høj! Det må du da virkelig være træt af, det ser da underligt ud.” sådan lød det fra to piger, som Liv-Maria Malmberg mødte i Djurs Sommerland. Hun er 15 år og 192 centimeter høj. Med sine misundelsesværdige lange ben og slanke krop begynder hendes hoved i samme højde, hvor andres stopper. Det er derfor ikke let at gemme sig blandt store frakker og højt hår, når hun går hen af gaden, og hun får ofte kommentarer fra fremmede mennesker. Altid en høj pige ”Jeg har altid været et hoved højere end alle andre, men jeg begyndte at vokse allermest til min konfirmation,” siger Liv-Maria Malmberg. Da Liv-Maria Malmberg var yngre, tænkte hun ikke meget over sin højde. Hun havde altid boet i en lille by, hvor folk ikke satte fokus på det. Det var først, da Liv-Maria Malmberg var omkring 12 år, at hun begyndte at blive ked af sin højde. Hun tog derfor kontakt til en læge for at høre, om hun kunne få noget væksthæmmende. Hun fik at vide, at hun havde to muligheder. Hun kunne begynde på p-piller eller få foretaget en operation, der kunne afkorte hendes ben: ”Jeg besluttede mig for at sige nej, for begge muligheder ville ødelægge min krop. Med p-pillerne ville min udvikling have gået uundgåeligt stærkt. Og operationen ville give mig store muskel- og hudposer på benene,” fortæller den unge pige. Hvis behandlingerne virkelig skulle have haft indvirkning på Liv-Maria Malmbergs vækst, skulle hun have været i behandling allerede som otte-årig. Folk er ikke fair Næsten alle steder Liv-Maria Malmberg går, oplever hun lange blikke og højlydte kommentarer fra andre mennesker: ”De kan finde på at sige, ’hold da op, hun er høj hende der’, eller ’hun er mutant’. De tror, jeg ikke kan høre dem, fordi de siger det bag min ryg, men det kan jeg godt.” Og netop fremmede menneskers reaktioner på hendes højde kan den ellers søde pige godt blive vred over. Da hun var til en koncert med rapperen L.O.C., var det ikke alle, der var tilfredse med hendes tilstedeværelse.


”Jeg havde stillet mig oppe foran, og det var der nogle af de mindre mennesker, der blev sure over. Men jeg har også lov til at være fan. Det er ikke helt fair, at folk står og tror, at de kan tillade sig alt, bare fordi jeg er høj,” fastslår Liv-Maria Malmberg. Problemer med tøj og sko Sko og tøj er også et problem den 15-årige pige må døje med. Selvom hun ikke har store fødder i forhold til sin højde, er det stadig vanskeligt at finde sko, der svarer til hendes aldersklasse. ”Jeg kan ikke gå i stiletter, det ville se åndssvagt ud. Jeg bruger størrelse 42, så det er ikke helt umuligt for mig at finde sko, men de fleste sko over 41 er meget konede, og det er jeg træt af.” Udover skoene stumper bukserne også. ”Der er nogle tøjproducenter, der har lidt længere bukselængder, men problemet er, at jeg er meget smal. Så når bukserne passer i længden, er de for bredde i livet,” fortæller Liv-Maria Malmberg. Offentlig transport et helvede Ikke nok med at tøj og sko er et problem. Den offentlige transport er anstrengende at køre i med de lange ben: ”Jeg har kun været ude at flyve én gang, men det var et helvede. Der var overhovedet ingen benplads. Toget er heller ikke særlig behageligt, og især busser har jeg problemer med. Helst høje herrer Det modsatte køn er også svært at takle, når samfundets normer siger, at manden helst skal være højere end kvinden, mener LivMaria Malmberg. Hun synes ikke, at det er specielt feminint at være så meget højere end drengene. Hun har haft en kæreste, der var lige så høj som hende selv, men det er ikke et krav: ”Det ser underligt ud, hvis han er alt for lille. Men hvis der ikke er stor forskel, gør det ingen forskel. Jeg kan ikke rigtig tillade 15-årige Liv-Maria Malmberg er 192 centimeter høj. Privatfoto

mig at være kræsen,” siger hun.


Accepten kommer langsomt Oven i alle frustrationerne er Liv-Maria Malmberg dog begyndt at acceptere sin højde, og det faktum, at hun ikke kan gøre noget ved den. Hun er i stedet begyndt at se det positive ved at være høj. Og hun er ikke i tvivl om, hvad det bedste er: ”Jeg er super glad for, at jeg har så lange stænger, som jeg har. Det er det bedste ved at være høj som pige.” Liv-Maria Malmberg har igennem De Højes Klub på Facebook mødt en masse andre høje mennesker, og det har gjort hende stolt af sin højde. Hvis hun selv kunne bestemme, ved hun dog godt, hvor høj hun ville være: ”1.85. Jeg ville ikke være mini med små korte ben. Det er pænt at være høj, men ikke for høj. Jeg ville gerne kunne tage et par stiletter på og ikke skille mig ud fra mængden.”

Case  

Case med høj kvinde

Case  

Case med høj kvinde

Advertisement