Uh!Aha broj 32

Page 1

Humoristično-satirički magazin Udruge hrvatskih aforista i humorista

BROJ 32 – srpanj 2022.

EEm miillSSttrrnniiššaa

ISSN 2806-7460

Svaka sličnost sa stvarnim osobama je dobronamjerna i nije slučajna.


IMPRESSUM

RIJEČ UREDNIKA

Glavni urednik:

E-mail:

Internet:

Dražen Jergović - Draž

magazin@uhah.hr

https://uhah.hr

Uredništvo (grafičko oblikovanje, lektura i korektura): Tomislav Supek, Nađan Dumanić, Damir Markulj, Jandre Drmić Karikaturisti:

(O)pelješki most, seks-turizam i zemlja odlikaša Otišao je ministar financija baš pred uvođenje eura i početak

jedne od novih ekonomskih kriza. E sad, koja će nastupiti prije,

ova ili zdravstvena u vidu novog soja koronavirusa, tek trebamo

Dragutin Kovačević Dado, Zdenko Puhin Puya, Elmedin Došlo Dino, Emil Strniša, Branko Lozinski Žuti, Slobodan Butir, Borislav Josipović Joso, Čedomil Mišković, Petar Pismestrović, Oleg Perčinić, Svetislav Biljanović Sveb, Damir Novak, Miro Georgievski, Svet Tatchev (BUG) Aforisti i satiričari:

vidjeti. Brodogradnja nam je odavno na koljenima, valjda zato

što se u pojedinim ministarstvima RH naručuju preskupi

šampanjci za krštenje novih plovila. Zato su neki uštede državi htjeli

napraviti

pokretanjem

vinarija,

naravno,

europskim

novcem i lošim procjenama. U Vladi se slijedom nes(p)retnih

okolnosti posljednjih dana povećava kvota tzv. „izvanrednih“

Jandre Drmić, Živko Prodanović, Danko Ivšinović, Drago Bosnić, Zoran Bašić, Zlatko Tomić, Darko Žigrović, Ivica Kesić, Milan Rupčić Kolumnisti – humoristi: Damir Markulj, Jadranka Göttlicher, Denis Vidović, Đurđa Vukelić Rožić, Nađan Dumanić, Željko Funda, Ivan Bradvica, Mladen Vuković, Zlatko Erjavec, Zoran Salamunović, Emil Strniša, Luka Botić, Ivana llić, Željko Bilankov, Milan Perin, Franjo Ordanić, Siniša Matasović, Đuro Bel, Ivan Dermiček, Mladen Klarić, Danica Majnarić, Mate Ivandić, Ivan Grahovec, Dražen Jergović

profesora koji su bogtepitaj kako i čime dosegli tu nazovi

izvrsnost. Možda metodama uzaludnih pokušaja i pogrešaka te

nesnalaženjem u najprostijim životnim situacijama. I tako, dok

je nekima „pun kufer svega“, većini je prazna lisnica. A uz

sveopće poskupljenje osnovnih artikala i energenata, trebat će

kupiti knjige i pribor za školu. Kako su ocjene tek nedavno

(ne)pravedno zaključene, ovisi imaš li ili nemaš protekciju, ne

opterećujemo se s jeseni koja je bliže negoli mislimo. No, ima

kod nas i povećanja potrošnje, bez daljnjega, posebice kod

napaljenih (grado)načelnika i čašici sklonih sabornika. Pelješkim

mostom povezali smo se s Kinom više nego sa susjedima, a u

U ovom broju predstavljamo: 14. Oskarfest, Ilija Iliev Strumjan (SMK), pok. Silvestar Ištuk

državi odlikaša esej iz hrvatskog jezika maturantima ne treba.

Dražen Jergović

DOŽIVOTNO OSI-GURANJE I u zdravstvu nova slika: Sve je više privatnika. Postalo je tema vruća Ne izlazi iz bespuća: Od štrajkova slabe vajde sve dok kolo vode pajde. I sve se u krugu vrti: Na red dođeš poslije smrti!

D Daanniiccaa M Maajjnnaarriićć

* V J E S T I C E * U pripremi je peti zbornik UHAH-a te hrvatsko-makedonska zbirka aforizama pa pozivamo autore da nam pošalju svoje radove do rujna 2022. godine na e-mailove: uhah2019@yahoo.com ili info@uhah.hr Autorske knjige aforizama i drugih kraćih humorističnih vrsta koje su članovi UHAH-a nedavno objavili možete pročitati na našoj internetskoj stranici https://uhah.hr/index.php/publikacije

UH!AHA 32

Stranica 2


ŠALJIVE ANEGDOTE Jadranke Göttlicher „Apostolke“ i to Moj muž uvijek prvi ide na more. Kaže da sredi kuću i vrt za naš boravak. Sad već tri godine vrt sređuju vrtlari. Ja ga uvijek mirne duše pustim jer nam nakon pola stoljeća ljubavi treba odmora i od nje. I neka se čovjek usput osjeća važnim. Tako se lani on sprema na svoj specijalni zadatak i pita me gdje sam stavila njegove „apostolke“. Nisam znala što je to točno. Blijedo sjećanje da je to nekakva obuća. Ili ga uopće više ne gledam ili ih preda mnom ne nosi. Ja ga pamtim samo u natikačama. Njegove stvari ne diram, osim onog što se pere, pegla i slaže. Ipak, moram priznati, da povremeno u njegov ormarić za cipele moram spremiti one koje nagomila ispred mojeg pa ne mogu ni vratašca otvoriti. Uredan je on i fin čovjek pa se pitam, onako frojdovski, radi li on to nesvjesno jer ne želi da idem nekamo van, da budem za po doma. U papučama. Ali „apostolki“ nema ni u jednom ormariću. Upućujem ga na tavan, gdje na polici i oko nje stoje cipele izvan sezone i one koje je trebalo odavno baciti. Veli da ih nema ni tamo i vidno je bijesan. Optužuje me da sam ih negdje tutnula. Naravno da sam ja kriva. A tko bi drugi? Tome brak, među ostalim, i služi. Da imaš dežurnog krivca pri ruci. I ode on na more bez „apostolki“. Samo s „rimljankama“. I baš se tada nekako prestao kupati. Bućnuo se samo jednom. Falile mu, valjda, te famozne „apostolke“. Došao je i Božić i ja na tavan po ukrase. I na podu uz policu za odloženu i nenošenu obuću vidim bijelu vrećicu. Unutra nekakve crne sandale i crne japanke. Donesem to blago u stan. Taman su dobro došle u doba godine kad se spominju Rimljani i apostoli. A Japan? Dobro, globalizacija čini svoje. “Kako si to ljetos gledao?“, pitam. „Ja nikad ne stavljam stvari na pod.“, oholo će gospodin. Ni one za pod? Samo što nije dobio svoje „apostolke“ i zaboravljene japanke u glavu. A ove godine sve ljetne cipelice međunarodnih i povijesnih imena uredno odu na more. Ali se neuredno vrate. Dobro je da sam ja ostala da pobirem i zamećem po kući. Piše moj zakoniti na Viber: Pogledaj, molim te, u ormarić u kupaoni da nisu tamo one moje nove japanke“. Naravno da su mu nove nakon dvije godine zaborava. „Ne moraš u hodniku.“ Dakako da sam pogledala posvuda i nigdje japanki. Zovem zaboravnog i unaprijed zaprijetim da slučajno mene opet ne okrivi. Veli pomirljivo: „Već će negdje iskrsnuti.“ Za Uskrs. A ljeto i more još tu. Elem, čekam ljeto kad se nećemo natezati oko sezonske obuće. Ali kad smo već kod nje, meni su „rimljanke“ draže. Muževnije. Pa Rimljani su osvojili pola svijeta, bili graditelji, umjetnici, filozofi. Apostoli samo o duhu, čistoći i divnom životu, onom poslije. Japanci su pak tajnovito erotični. Neka se samo on potrudi oko tih japanki. Hoću izbrisati sliku o svom mužu u hrvatskim natikačama, koje baš ni ne znaju kamo bi.

MARKULJ-anije

Damira Markulja

„Okvirni džeparac“

Stranica 3

UH!AHA 32


Par grama anagrama

Zorana Salamunovića

BURA Spustila se s ruba Velebita, a rub je oštar pa krenula prema otoku Rabu. Tada je naišla na Jadransku baru, a ribar u kaiću ubra studen u kosti. Potom krenuo u porat, ušao u bar i popio rakiju. Utovario ribu u kamion Rabu i odvezao je prodati u Bar. @FORizmi Jandra Drmića Našem narodu nitko nije ravan. Svi su mu krivi. ◊⌂© ...pjevačica sa snažnim halter-Egom. ◊⌂© Kako naći djetelinu s četiri lista kad stoka sve poždere. ◊⌂© Talent je 1%, a rad 99% umara. ◊⌂© ...i živjeli su nesretno dok ih smrt nije sastavila. ◊�© Matirali su nas šahovnicom. ◊⌂© Tlak mi je opasno pao. Morat ću poslušati Plenkovićev go vo r. ◊⌂© Sveti spisi su teorije za vjere. ◊⌂© Sav je na iglama. Čeka dilera. ◊⌂© Bio sam u HAZU na Danu otvorenih vrata. Ubio me propuh.

@FORizmi Darka Žigrovića Kad nam se radi o vlastitoj glavi pristajemo i vragu brusiti rogove. ◊⌂© Moj putopis svodi se na crtanje po asfaltu. ◊�© I zatvori bi trebali imati svoje dane otvorenih vrata. ◊�© Teško spajamo kraj sa krajem ,ali zato lako spojimo blagdan s produženim vikendom. ◊�© Krezuba žena ima vampirski ugriz. ◊�© Ja sam svoju liniju manjeg otpora isprekidao. ◊�© Razoružala me osmjehom.Bio mi je to najljepši poraz. ◊�© Tko je svebičan ,misli na sva bića. ◊�© Gemišt je za sirotinju isto što i koktel za gospodu, ali sa manje mućkanja. ◊�© Specijalist ateist propisao lijek za nevjeru.

DUH VREMENA (aforizmi) Milana Rupčića Dok je bio siromašan iamo je duha, onda... ušao u njega duh tajkuna. Često je nastupao za govornicom – u duhu nijemog filma. Duh istine nadvija se nad imovinskom karticom dužnosnika. Za čistoću njegove duše i savjesti, brine se tim odvjetnika. Čovjek bogatog duha može biti duhovit, drugi su duševni siromasi. Duhovi prošlosti vladaju mnogim današnjim dušama. UH!AHA 32

Stranica 4


NA DOBRO VAM DOŠLO

ELMEDIN

U spomen na... Silvestra Ištuka - Čiku (¤1945.-†2022.) -

Ljudska su prava samo za čitanje. Neki nisu zadovoljni što su dočekali slobodu, već bi htjeli od nje napraviti samovolju. Demokratski se dogovorimo: Tebi zakon – meni imunitet! Više o nepravdi znade sluga Jernej nego dekan pravnog fakulteta. Diogen je uzaludno tražio čovjeka, za razliku od političara koji s lakoćom pronalaze Narod. Za narod govore da je stado, ili stoka, ovisno od toga trpi li ili se buni. Od kapljice tinte može poteći rijeka krvi. Ako luđak stavi carsku krunu, pravednika čeka užarena. Daltonist je za sve boje, osim za crnu. Ljubav je strašno jednostavna, a mržnja jednostavno strašna. Dobro se obogatio boreći se za radnička prava. Tko sije strah, žanje ulizice. Bolje je biti siromašan čovjek, nego bogat stroj. Gladan čovjek nikada neće otvoriti radio prije paštete. Želiš li čovjeka uništiti samo ga upućuj na to da od drugih mora imati više.

POZIV ZA DOSTAVOM HUMORISTIČNIH KNJIGA OBJAVLJENIH U 2022. GODINI ZA "KNJIGU GODINE" Povjerenstvo UHAH-a poziva sve autore koji su u razdoblju od 1. prosinca 2021. i tijekom tekuće godine, a zaključno s 25. studenoga 2022. godine, objavili knjigu aforizama i drugih kraćih humoristično-satiričkih vrsta da svoje knjige u digitalnom formatu pošalju na e-mail Udruge: magazin@uhah.hr ili poštom na adresu: UHAH, Krležina 26, 21000 Split (obvezno u tri primjerka). Napomena: Dostavljene autorske knjige će na zahtjev biti vraćene autoru o trošku udruge. Članovi komisije u sastavu: prof. Jozo Čizmić, Mate Ivandić i Tonka Lovrić odlučit će i do Skupštine UHAH-a krajem studenoga 2022. odabrati najbolju aforističnu i humorističnu knjigu godine članova Udruge hrvatskih aforista i humorista. Unaprijed se zahvaljujemo svima na sudjelovanju u natječaju i sretno! Nagrada prvoplasiranome je priznanje.

Stranica 5

UH!AHA 32


HRVATSKI/E KARIK-A(van)TURISTI/CE 14. Oskarfest

je međunarodni festival karikature koji se održava svaku godinu na Malome Lošinju. Organizator Dragutin Dado Kovačević u ime udruge „ARTour“ najavio je izložbu koja će trajati cijelo ljeto. Svaki posjetitelj koji glasa za pristigle radove dobiva karikaturu. Stalna tema festivala je pusti otok, a iz godine u godinu organizator razrađuje temu, pa je ove godine „Rat i mir na pustom otoku“. Na ovom četrnaestom izdanju sudjeluje ukupno 265 autora iz 52 zemlje svijeta. Ulogu žirija ima publika. U nastavku vam donosimo najzanimljivije radove hrvatskih karikaturist(ic)a pristigle na natječaj...

Izvor karikatura: Dado Kovačević

UH!AHA 32

Stranica 6


PECKALICE

Milana Perina

JA, LEGALIST S MASKOM Za one koji ne znaju, legalist je čovjek koji poštuje zakone, pridržava se zakona, zapravo živi po zakonima. E, taj sam ja. Za one koji ne znaju, Ustav je osnovni zakon u državi i po njemu se donose svi ostali zakoni i izglasava ga Sabor. Sabor izglasava te ostale zakone, a katkad te ostale zakone može donijeti i Vlada. Postoje još i razni statuti, kućni red i slični akti, ali oni vrijede i primjenjuju se u udrugama, klubovima i slično i oni ih sami za sebe donose. Kako rekoh, ja sam legalist i pridržavam se zakona. Uredno držim socijalnu distancu, perem ruke i nosim masku. (Vidi vraga, pa ja skroz smetnuo s uma da i Stožer civilne zaštite donosi zakone?). Tako, kad mi unuk dođe u posjet, ja ga zagrlim na socijalnoj distanci od 2 metra, potapšam ga po ramenu na socijalnoj distanci od 2 metra, promrsim mu kosu, na socijalnoj distanci od 2 metra. Izbjegavam sva druženja i gužve. Ne ulazim u robne centre, naročito ne pred blagdane (ne znam je li to zbog socijalne distance ili visine moje mirovine), s prijateljima se ne sastajem na kavi (?), nikoga ne posjećujem i na primam nikoga u posjete. Sve po zakonu. Redovito perem ruke, što sapunom i vodom, što alkoholom, što raznim drugim dezinficijensima, sve po zakonu. Po zakonu nosim i masku, pri ulasku u autobus, pri ulasku u pekaru, u trgovinu, na tržnici, sve kako propisuje zakon. Zahvaljujući mudrom zakonodavcu, nošenjem maske, ja se još nisam zarazio korona virusom i tek sada uvidio sam, kako je to dobro, pridržavati se zakona. Hvala zakonodavcu. Samo, kao skromni legalist, predložio bih nešto Stožeru, jer mislim da je u brizi za naše zdravlje ipak nešto propustio, a tiče se zdravlja naših bližih i daljnjih potomaka. Evo o čemu se radi. Viruse još zovu "ni živo ni mrtvo". Zašto? Zato što virus, kad je na plodnom tlu, živi i razmnožava se, a ako nema uvjeta za život, glumi da je mrtav. Tako "mrtav" može opstati desetljećima, pa i stoljećima. Maske, a u to sam se osobno uvjerio, zaustavljaju te viruse. Sada vidim, te iskorištene maske, bacaju se u kante za smeće, pa u kontejnere, pa na gradsko smetlište, ali viđam ih i po ulici, onako odbačene. Logika mi nalaže, virus će se sada praviti "mrtav", a onda, za desetljeće ili stoljeće, pojavit će se povoljni uvjeti za život virusa i on će zaraziti naše potomke. Da bi to spriječili, predlažem Stožeru da organizirano prikuplja uporabljene maske (i sve one viruse na masci), te da ih spaljuje. Samo jedno skeptično pitanje: Ako se virusi nisu nakupili na masci, pa ne trebamo spaljivati maske, za koji k...c onda nosimo maske?

OKRENI, OBRNI, NA ISTO TI DOĐE! iliti ISTO SE ČITA I ODOSTRAGA (foto-palindromi Željka Bilankova)

Stranica 7

UH!AHA 32


@FORizmi

@FORizmi

Zorana Bašića

Teško vrijeme moj narode. Ne daju nam naprijed, a nema nam ni natrag. ◊⌂©

Vrijeme je da se trgnemo. Samo polako, da se ne pretrgnemo.

Danka Ivšinovića

Nikola Tesla nije bio ni za lijevu ni za desnu struju već izmjeničnu. ◊�© Reforma školstva nam je potrebna. Ćiril i Metod su nam još potrebniji.

◊⌂©

◊⌂©

Ljudi, pričajte, vičite, pjevajte! Ako nastavimo šutjeti potomci će nam ostati zakinuti za usmenu predaju.

Od globalnog zatopljenja ledi mi se krv u žilama.

◊⌂©

Tko šuti, ima što reći.

Zavidim Srbima… Imali su Disciplinu kičme. Mi s disciplinom kralježnice oduvijek imamo problema.

Mislim, dakle postim.

◊⌂© ◊⌂©

◊⌂©

◊⌂©

Najlakše se pokriti riječima bez pokrića.

Burza rada – hrvatski je zid jada.

◊⌂©

◊⌂©

Oni koji nešto čine za opće dobro, pojedinci su koji čine razliku.

Nekrolog- s pokojnikom monolog.

◊⌂©

Ako je Sizif po kazni morao gurati kamen, onda su pobunjeni Srbi trebali gurati balvane.

Teška je Sizifova sudbina. Balegar je prošao puno bolje.

◊⌂©

◊⌂©

◊⌂©

Imam život. A bilo bi lijepo imati još nešto osim njeg. ◊⌂©

Ja znam ima li ili nema demokracije. Ja pišem i objavljujem aforizme.

Od malo vjerojatnih situacija očekujem najviše.

◊⌂©

◊⌂©

Pozdrav pravnoj državi gdje god se krila!

Nesretniče, okani se igara na sreću!

Miro Georgievski: EU gazda

Siniša Matasović:

Danica Majnarić:

Zoran Bašić:

MODERNE ZUJALICE Zuje ko muhe Na hibridnom biciklu Vozači Glova/Wolta

OD KOZE DO ROGA Da ne bi bilo, što se kaže, ne laže rog ako koza laže. Oni kozu pojedoše i rog nam za svijeću prodadoše

PLAN B Nekima sjajno ide i po B planu, nakon poraza samo su prešli na pobjedničku stranu.

UH!AHA 32

Stranica 8


humoREZ

Damira Markulja

����� ��������� ������������� ���������� ��� � ������������� ��� � ������� ���� � ����� ����� ��� ��� ����� �� �������� � ���� �� ������� � ���� ��� �������� � ����������� � ��������� � ������� �� �� ����� � �������� � �������� ��� � ��������� ������ �� ������������������������� ������������� ��������� �������������������������������� ��� ���������� �� �������������������������� �������������������������������������������� �������� ������������������� ����� ��� ���������� ������ � ���� ��� ��� � ���� ��������� � �� ������ ������������ �� ������ ���������� � ��� � �������� � �������� ��� � ������� ���������������������������������������������� ��������� ���������������� ����� ��� ����� �� ������ ��������� �� ������� � �� ���� ��� ��� ����� �� ������ ������ � ��� ��� ������� ��������� ��� ������������� �� � ��������� �������������� ������������������������ ����������������������������������� ������������ ������� ��������� � � ����� ������ ������� ��� ����� � ��������� � ���� ���� ��� ��� ���� ������� �� ���������� ��� ��� �������� �������� ����������������� ������������������ ������������� ���� ����������������� ������ � ��� ����������������������������� �� � ������ � ������� �� � ����� ��� ������� ��� ������� � ��� ������� �������������� �� �������� � ��� ������� ������ ��� ���������� �� ������� ��� �� � ���� ����� ������������� ������ ������ �������� ��� ��� ��� ������� � ���� ���� � ����� � ����������� �� � ������ �� � ��� ������� ��������� �� � ���� ��� ��������� ���� ������ ������� �� �� ������� �� �� � ��� ���� ������ � ���� �� ��������� ����������� ����� ��� ���� ���� � ���� ��������� � ��� ���� ���������� �� ����������������������������������� ����������������� ���������������������������������� ������ ����� �������� ������������������ �������������������� ������������ ������������������������������� �� � ������������������������������������������������� ������� ������� ����� ������� ��������������������� ���������������������������������������������������� ������ ��������� ����� �� ������������������� ���� � �������������������������������� � ����� � ���� � ���� ���� �� � ���������� � ��� ���� ������ ����� ������ � �� ���� ��� � ���� ��� �������� � ���� ��� ����� ����� ���� ������������������ ����� �������� ������ ������� �� ���������� ���������������� �� � ��������� ����������������� ��������������������������������������� ����� ������ � ������������ �

Stranica 9

UH!AHA 32


Tako je govorio... EmilA StrnišE 1. Kad je kralj anemičan, dvorska luda se pobrine za željezo. 2. Bolje čovjeka upoznaš kad ga slučajno ugaziš na žulj, nego kad ga godinama miluješ po glavi. 3. Bliži se vrhunac turističke sezone. U nedostatku javnih WC-a more je sve manje slano. 4. Kažu u Ministarstvu obrane da moramo bit` racionalni s korištenjem Kanadera, jer bi mornarica mogla ostat` bez Jadranskog mora. 5. Ako se muškarci žene, zar nije došlo vrijeme da se žene „muškarcaju“?

DJETINJARIJE

Željka Funde

„Baka kaže da je sreća biljka koju treba stalno zalijevati. Čudno. Ona je sretna, a zalijeva samo svoje maćuhice.“ „Ako u bocu stane brod, stane i tišina.“

neumorni hUMOR

Denisa Vidovića

Damir Novak: Vinski biznis

ZAGREB: Nastavnica biologije zaključila petice svim učenicima. SANJA MILANOVIĆ: "Nisam ja zvala!" ČASOPIS "PEOPLE" PREDSTAVIO JE LISTU NAJPOŽELJNIJIH NEŽENJA KROZ POVIJEST: 1. Nikola Tesla 2. Dalaj Lama 3. Denis Vidović 4. Papa VEČERAJU DVA KANIBALA... -Smijem još komadić? -Dam ti prst, a ti bi odmah cijelu ruku! PRIČAJU DVIJE KOMARICE... -Šta'š popit`? -Šta imaš? -AB i 0+. -Daj bilo koju, al' nemoj miješat`, da me ne udari. Letim dalje. SAUDIJSKA ARABIJA ZABRANILA DUGE NA NEBU: "Potiču naše pilote na homoseksualnost!" UH!AHA 32

Stranica 10


SADAŠNJI TRENUTAK

HAIKUI/SENRJUI

Franje Ordanića

Ništa nismo naučili od prošlosti pa je ponavljamo, misleći da ćemo tako pobjeći od budućnosti! & Kada će nam biti bolje da li znate? Nikada, jer opljačkano neće da nam vrate! & E ljudi moji kad bi znali, ne bi više lopove birali. & Svaki čovjek ima svoju cijenu, ali se (osim uhljeba) svaki ne može kupiti. & Pošteni se morala drže, a oni drugi ga za eure trže. & Nije problem što se hvale, problem je što nemaju pokriće za nju. Ivan Grahovec

Kad su ti projektanti Slovenci, a izvođači Kinezi

PELJEŠAC, BETON I ŽELJEZO

DAM-DAM-DAM-DAM

Ursula, hoćeš li nam eure dati ti DAM-DAM-DAM-DAM Most ćemo koji spaja sagraditi DAM-DAM-DAM-DAM

Pelješac, beton i željezo su faktori Lako i brzo će Hrvati most sagraditi Sve baš, sve baš Briselu domoljubno nam prolazi Kad su ti projektanti Slovenci, a izvođači Kinezi

Mostarinu neće imati DAM-DAM-DAM-DAM Sve ćemo na račun EU staviti DAM-DAM-DAM-DAM

Mostom ćemo Bosnu i Hercegovinu trolati DAM-DAM-DAM-DAM Posljedično Hrvate u BiH zeznuti DAM-DAM-DAM-DAM

Pelješac, beton i željezo su faktori Lako i brzo će Hrvati most sagraditi Sve baš, sve baš Briselu domoljubno nam prolazi Kad su ti projektanti Slovenci, a izvođači Kinezi

Pelješac, beton i željezo su faktori Lako i brzo će Hrvati most sagraditi Sve baš, sve baš Briselu domoljubno nam prolazi Kad su ti projektanti Slovenci, a izvođači Kinezi Nakon tridesetak godina shvatili DAM-DAM-DAM-DAM Nismo posve teritorijalno povezani

Pelješac, beton i željezo su faktori Lako i brzo će Hrvati most sagraditi Sve baš, sve baš Briselu domoljubno nam prolazi

„Godišnji odmor“

Stranica 11

Zdenko Puhin Puya

Ivan Dermiček

„EU fond“

UH!AHA 32


dijaLEKTi/uRA

Đurđe Vukelić Rožić

Taška Več dva dana smo se spremali na svečanu promociju i dodjelu diplome za završeni sveučilišni diplomski studij naše vnuke Gordane. Moja lepotica je diplomerana psihologinja. Duplo presretni sme Jožek i ja; Prvo i prvo kaj dete ima kruv v ruke i drugo, ni ju sram za dedu i babu, seljake. Z menu je išla v veliki mall v zagrebačkem predgrađu i kupila mi je prelepi kostim i šuze. Počupala obrve, naličila lice z nekakvim čudom da me pomladi, flizerke je ostavita naputek kaj z lasima... Oj, la, la, ide baba na promociju! Zet Mirek je Jožeku donesel kralevsko-plavo odelo i lepu kravatu, tak da su negve oči bile gliboke i lepe kaj celo Jadransko Adriatic more. Gordanina sestra je bila kod nas da pe na promociju znami i bu nas vozila na mesto, kad, majke ti mile, gda je opazila moju tašku samo kaj joj ni mrela od šoka. ̶

Pa, to je kožnata torbica, bako! ̶ Je, i stareša je od tebe. ̶ Zaboga, ne možeš s tim među ljude. To je strašno. ̶ Ali je pak v mode, trejti put otkad ju imam. Tvoje tete i mamica su ju posuđivale gda su se štele pametnima delati. Inn. Koma torbica. ̶

Koža! To je koža! Neko je biće umrlo zbog tvoje torbice. ̶ Je, mrelo je i ljudi su ga, mački, pesi, mravi, ribe i bakterije i ko zna kaj još požrali. Tak to ide. ̶ Nazvat ću mamu da na parkiralište pred fakultet donese moju rezervu torbicu. ̶ Kak to misliš? ̶ Desserto koža. Pustinjska koža. Kaktusova koža! Veganska koža, a gdje ti živiš babica? ̶ A gde je tej kaktus onda? Ostal je rasti i dela novu kožu, kaj? Nega nisu vmorili? ̶ Kaktus ... pa, da, ubili su ga. ̶ No tak! ̶ Ali, zasađeni su milijuni novih u pustinji. Ne treba ih zalijevati, rastu od kišnice na suncu. Tako se štiti okoliš i štedi voda. Študiram se, pem v rešt zaradi kožnate taške? A kak sem teško kokošja jajca prodavala selskim filarkami, malo po malo odvajala v črni fond, i gda sem dost našparala kupila si tu tašku. Dedu sem rekla da košta pet put menše nek je koštala. Taitak je galamil tri dana: „ A koji će ti vrak taška, am nikam nejdeš! Buš ju v štalu nosila? Deneš ju prek ruke, dlan na pupek i buš v cirkve kralicu glumatala, ili kaj? Vi babe neste svoje! Taška, ha!“ Štela sem reči: „Complex matter“ a sem se setila one naše stare poslovice, pametnejši popusti. Čkomela sem. Bu on naletel i dobil svoje, nebu se ni nadal. Vnuka me me je čudno gledela. Zgledi joj je došlo do tega matematičkoga mozga kaj sem štela (ne)reči. Na prirodoslovno matematičkem fakultetu ta mustra od dekle studira, ni se za huncutariti žnju. Zelena krev. Ali, da vuk spi a koze su bez brige, ono malo stvari kaj mi treba dela sem v škrnicl da bum presipala vu tu vegansku tašku svoje nuke. Ne bu sramote. Morti bi mi zabranili ulaz na svečanost. Morti tam imaju cucke kaj su zvežbani našnjofati kožnate torbe, rečimo buldoge! Majke ti mile, kaj ak me vrizne za kaznu kaj imam komad krepanog životinjskog bića na svoje ruke! Bome sem nagrabusila i to po prav. I tak, kak velim, naše nuke i decu ni bilo sram za nas. Ni mislit. Gda je veselje prešlo i vrnuli sme se v naš domači starinski svet, išla sem se konzulterati z Googlekom, kaj je to s tim veganskim torbam. Kad tam, najlepše torbe delaju od obeltinja od jabuk. Jasko su šik i če-če. Ko bi rekel da su od napoja naređene? Negda su svinje jele kojekakvo obeltinje i delale kožu za taške. Bome se svet menja...

UH!AHA 32

Stranica 12


DVA ASA ISPOD POJASA Perfekcionizam

A ♠

vs.

Zahtijeva više, traži svoje nikada zadovoljni Nervozno pijem kavu, prijateljica poslušno kima glavom govor je brži – Stvari nisu u redu, ništa ne štima – kažem Kada sve kupimo što nam se sviđa i potrebno je ( mislimo ) i kupljene sadnice procvjetaju konačno, biti ću zadovoljna

Ivana Ilić♠

@FORizmi

Živka Prodanovića

...a u Saboru sve po starom: jedni vređaju druge, a drugi vređaju jedne. ◊⌂© Bolja budućnost je ono što će biti kada nas više neće biti. ◊⌂© Dobro je imati zatvor u gradu. Da gradonačelnik ima gdje predahnuti od silnog posla. ◊⌂© Mali književni ptić, veliki medijski krič. ◊⌂© On je tako velika ništarija da će iza njega ostati jedno veliko ništa. ◊⌂© Misli na druge. Ako si gotov s prvima. ◊⌂© Povukao se u sebe. Na unaprijed pripremljene položaje. ◊⌂© Pretrpljena nepravda je učiteljica života. ◊⌂© Utopljenik se i za Remetinec hvata. ◊⌂© Zvuci iz ispovjedaonice: znaš ti dobro s kim sam ja ostala u drugom stanju. Stranica 13

A ♣

Nezahvalna Sjedila je na trosjedu I gledala me u oči ne trepnuvši Dok sam ja počinjao monolog: „Gdje si bila dva dana, nezahvalnice? Bila si ni na nebu ni na zemlji dok sam te Prihvatio i pružio ti dom, A ti mi ovako vraćaš.“ I dalje je mirno sjedila I promatrala me, Ali učinilo mi se da je moje riječi Ne diraju previše. „Dao sam ti utočište, Na mojoj grbači živiš godinama, Izlaziš kad poželiš, Bla, bla, bla…“ Pričao sam bez prestanka, A ona je na kraju svega rekla samo Jedno lijeno „mijau“ Baš u trenutku dok je supruga Ulazila u stan, A ona joj je razdragano Skočila u naručje. Zlatko Erjavec♣

@FORizmi

Drage Bosnića

Cijeli život čovjeku nos raste, nije ni čudo kad ga uvijek netko za njega vuče. ◊⌂© Lako je napraviti glupost, teško je snositi posljedice te gluposti. ◊⌂© Svi su „pametniji“ od mene, a stalno me pitaju za savjet. ◊⌂© Ne brani svoj ponos pred budalom. ◊⌂© Čovjeka pokapaju kad umre, a sahranjuju često. ◊⌂© Zadnju riječ obično imaju – prvi. ◊⌂© Obično stoje u zasjedi oni koje bi trebalo napasti. ◊⌂© Da bi sreća pokucala na vaša vrata,morate imati svoj stan. ◊⌂© Nažalost, radi ratova naučio sam zemljopis Svijeta. ◊⌂© Iza „velikih obećanja“ dolaze velika groblja. UH!AHA 32


Kajkavske zezalice

Đurđe Vukelić Rožić

Zakaj mačka voli ljude? Zato kaj je vani zima. Zakaj mački vole internet? Gazde je ostave na miru. Zakaj v Las Vegasu ostane kaj se tam stane? Zgubi se v pustare. Zakaj Las Vegas ni v Zagorju? Zagorci nemaju pustaru. Zakaj kruzeri nejdu v Las Vegas? Čakaju potopa. Zakaj filozof sedi na obali reke? Čaka tramvaj. Zakaj stari dedi glume dečece? Zaradi tenisic. Koji ceh preživi smak sveta? Birtaški. Zakaj se deda tri put ženil? Menja žene, ne dlaku.

Nepoznati savjetuju...

FOTORIZMI...Djurđe Vukelić Rožić

KAJFORIZMI # Još so žene čistam kredno zišle kuliko je Božek mel materijala. # I veni pozna bontona, navek se zdigne dok frčna ženska dojde. # Zna se, dobre kučne pomočnice predi ili posle svršijo pod gazdom! # Komo je to palo na pamet da kuhača pomaže moškima pre hiži? # Ostavljam ženo, idem nazaj v krčmo. Tam vejč vredim! # Se kaj nucam je črna kava za dobro jutro i frčna plava puca za lefko noč.

Đuro Bel UH!AHA 32

Stranica 14


LICA S NASLOVNICA

Dražena Jergovića

pvc proZORAN PRIMORAC

BOJAN NAdnaraVOJEC

od zMAJA bježi CIGLENEČKI

daj mi SAtaraŠA, ĆERAMILAC!

MELIciTAr HRENGEK

MARKO šesteroKUTLIĆ

lovkinja na JELENA ŽNIDARIĆ ZSA ZSA

dugo skrIVANA MARIĆ

IVAN kokoŠARIĆ

preuZORAN VAKULA

IVA fitilJERKOVIĆ

stroga karanTENA ŠIKIĆ

STJEPAN pirka poput LACHora

MIHOVILenjak ŠPANJA

javni red i MIR uvELA PRISELAC REMI

DENIS poDrUMANČIĆ

bogoBOJAzNA GREGORIĆ VEJZOVIĆ

Stranica 15

KATARINA na STRAži HINI Ćoravost

LJUBO bezveZEČEVIĆ

sTARAteljica ROSANDIĆ

UH!AHA 32


OSMISLICE

SVETICA ISPOD VRATA

Ivana Bradvice

Č ov j e k Čovjek ne može biti iznad i veći od života.

Prikupio sam svu snagu Dok sam je zamišljao nagu I rekao joj što mogu tiše Da je lijepa - i ništa više!

Diktator Diktatora podržavaju diktatorčići. Im e Imam ime, ne znam sva imena, niti ona znaju moje ime. Odozgo Vidim se odozgo.

Pronašao sam joj mnogo mana I osjećaje sam pokušao skriti, Al' uzalud tisuće ljepših žena: Tu malu ne mogu zaboraviti! O njoj pjesme pišem I meka je ko spužva Ja se o nju češem Ona misli da je gužva.

Prepoznavanje Tko što prepoznaje sebe utvrđuje. Prezrijao U povjerenju kažem: jao, jao, ja sam prezrijao.

I nisam se trudio puno da bi pala I bojao sam se pojave njenog brata I ona me još pritom zanećkala I tako je ostala svetica ispod vrata.

Rep Samo rep prošlosti ostaje u budućnosti. Savršenstvo Savršenstvo ne treba ništa. Sirovine Sirovine imaju sirovine. Služenje Tko meni služi biti će proslavljen u srcu, kaže život.

Kako su me drmale strasti blage, al' stigla me je odmah kletva: Izlazeći kroz prozor drage Mlatnula me neka letva... Mladen Vuković

Z a k on Iznad svih zakona je život.

TRIPTIH

UH!AHA 32

Elmedina Došla Dine

Stranica 16


S A T I R A

M A T I R A

Nađana Dumanića

DAJ PET! Tata 100% odličnik, pa se i mama dobitnica mnogih odličja pobrinula da nakon sitne intervencije i sin bude 100% odlikaš. Dijete kiksa, mama ne fula, sad je brale pet nula (5.0). Inače prva dama će na jesen pokrenuti akciju uvođenja reda u sustav ocjenjivanja u našemu školstvu. Ime akcije je – „Daj 5!“

„ULTRA“ U ŠLJOKICAMA Ovu „Ultrušu“ su, između ostaloga, obilježili tipovi napuhani steroidima, obrijanih dlaka, u šljokicama, obojanih bradavica, uz tetovaže iz garaže. Zamisli da te jedan takav dopadne za zeta i po kući samo besposleno šeta i ženama pred ogledalom smeta?

EU BALKAN U nas se ljudi šale kad za nekoga kažu da je francuska nauka, engleski odgoj, bečka škola, balkanski smjer. Gledajući turiste iz tih zemalja, čini mi se da svi imaju balkansko usmjerenje i zidić kulturu. S jedne strane zida pune tekućine razne, a s druge ih odmah prazne. Sa zapada i sjevera balkanizacija stiže, EU je Balkanu sve bliže.

SABORSKA HRANA Zna se da je u saborskoj menzi super hrana: bečki, lazanje, pečena vratina, ma čitav meni sa salatom, juhom i desertom za 23 kn. I sad su im to digli za 3 kn, ili ako ćeš u voću, za 1 bananu. Uvalili sabornicima bananu, a oni bi sad narodu mogli frape. U marketu malo kruha i unutra 2 šnite mortadele, šnita sira i neko bezimeno pivo sve skupa 26 kn. Pa recite da ne živimo kao oni u saboru, hranimo se za isti novac. Eh da, i jeo sam vani na sunčanoj klupi, ma pravi topli obrok.

SENZOR INTELIGENCIJE Zlatna ZG žičara nedavno blokirala zbog senzora topline. Isti proizvođač im je isporučio i senzore hladnoće, a i zima skoro doć` će. I šta sad? -Pa žičaro, imamo te rad. Inače, senzori inteligencije očito su bili isključeni i prije izvedbe ovoga projekta. Čekaj! Je li to, ustvari, žičara ili vučnica? Prvo, dok je sve užicala bila je žičara, a sad kad vuče lovu za održavanje, sad je vučnica.

Stranica 17

UH!AHA 32


EPIGRAMaža

Čedomil Mišković: Grdobina

DANKA IVŠINOVIĆA

Post factum Kada smo stvarali državu, sve je sličilo na bajku, kada smo je stvorili jebali su nam majku!

Upozorba

Ne okreći se iza sebe jer i ovi ispred tebe rade ti iza leđa.

AFORIZAM ZA VAN!

Deni sa Vid ovića

Da su mi barem moje današnje godin e i mo ja sadaš nja pamet. Čim ova sadašn jost p ostane p rošlos t, pos tat će najbezbr ižnije vrije me. Kardiolo zi pri laze s amo ljud ima ot vorena srca. Živim na rubu. Pijem mineral nu koj oj ist ekne rok . Čim prođ u, sva vreme na posta ju ona bolja . I moji s u rodi telji na svaku moju dvojku skakali od sreće . Jedini H rvat k oji ni je izbac io dez infici jens iz dućana j e Kine z. Ako izgu bite ž ivce, nemate v iše ži vaca. Možete b iti smireni.

„Vještica tramvaj“

UH!AHA 32

Oleg Perčinić

„Vještica tunel“

Stranica 18


BELA Nitko u vlaku Više ne karta belu Raspale su se sve ekipe Na relaciji Sisak-Zagreb U oba smjera Studenti i radnici Kojih se sjećam Otprije dvadeset godina Danas su posve novi ljudi Jedni odrasli u ozbiljne Stupove društva Drugi moguće i mrtvi Svijet se okreće Podjednakom brzinom Oko svoje osi Odavno iščašene i mutne Da je bila zašto Imala bi oblik kružnice Ne šugave elipse Elipsa...? Koga ona uopće zanima Kada kartaš belu Karte se slažu po boji Od veće prema manjoj Od manje prema većoj Kako već koji igrač preferira Poanta je u koncentraciji Staloženosti i disciplini Ne znam zašto ovo uopće pišem Ionako više nikoga ne zanima Današnje generacije studenata Ne znaju mnogo toga o beli Ne znaju kakva je to igra Mnogi za nju nisu niti čuli Samo bleje u tzv. pametne telefone I tablete Dok se voze vlakom Isključe glavu Ranije je bilo Pitanje života i smrti Uletjeti među prvima u vlak i Uhvatiti četiri zajednička mjesta Ne zna za belu ni glupi Word Google ili Facebook Kada u bilo koji od njihovih okvira Ukucam riječ „bela“ Krenu je svojim autocorrectom Ispravljati Prepravljati Deformirati u nešto treće Kada sam to prvi put opazio Izgubio sam živce Mlatnuo šakom u prozorsko staklo Končarovog novog vagona Izdržalo je Kurvino staklo Nije se razbilo Za promjene vremena

Stranica 19

Progutao sam vrisak od bola Na šaci i danas osjećam Tragove te nepromišljene reakcije Za promjene vremena Bela Bela Bela... Tipkao sam bjesomučno tisuću puta Oni su tu riječ tisuću puta mijenjali Tisuću i jedan put Pilali me u zdrav mozak Kasnije mi je postalo svejedno Posustao sam Samo slegnem ramenima i Odmahnem glavom Jedino mi je ostala navika da ih Još uvijek Svaki put jednako sočno Opsujem Siniša Matasović

UH!AHA 32


Čuvstva... iz susjedstva 14. OSKARfest „RAT I MIR (na pustom otoku)“, Ukrajina

Izvor karikatura:

Ilija Iliev Strumjan (1970.), Strumica, Sjeverna Makedonija A F O R I Z M I: Nekulturna! Ušla mi je u život bez kucanja! ¤ Jednom nogom smo u Europi. Drugu nam amputiraju. ¤ Ja sam za promjenu imena ulica – nije svejedno tko se brine o našem uličnom vaspitanju. ¤ Naša istorijska drama je amaterska: sve nedovršeni činovi. ¤ Džaba što je vrijeme novac kada nije u opticaju. ¤ Zlatno prstenje najviše sja na ukaljanim rukama. ¤ Nakon što sum nam dali pravo glasa ne prestajemo jaukati. ¤ Svemiru je otkopčan šlic. Viri mu Zemlja.

UH!AHA 32

Stranica 20


ENIGMATSKI KUTAK... Mate Ivandića SPIRALA 7X7 (riječi se upisuju u smjeru kazaljke na satu) 1

2

3

9

10

14

15

8

11

4

16 13 7

12 6

@FORizmi

5

Zlatka Tomića

OPIS: 1. Oponašatelj visokog društva, kicoš, 2. Kratica Brodske udruge humorista amatera, 3. Bog u muslimana, 4. U stripovima tako opisuju smijanje, 5. Legendarna australska rock skupina, ("Back to black"), 6. Stoti dio dolara ili eura, 7. Tijelo bez udova, 8. U Mile Kekina je hladno, 9. Filmsko ime komičara Olivera Hardya, 10. Havajski otok na kojem se nalazi Honolulu, 11. Kratica udruge čije je ovaj e-magazin službeno glasilo, 12. Pokojni američki glumac i komičar koji je poživio sto godina, Bob, 13. Talijanski pjevač Ramazzotti, 14. Žena Sjevernoameričkih Indijanaca, 15. Membrana, ovojnica, 16. Ime generala Gotovine.

@FORizmi

Ivice Kesića

Iza prvostupanjske presude dolazi drugostupanjsko

Jedna lasta ne čini proljeće, a dvije laste čine

vrijeđanje.

istospolnu zajednicu.

◊⌂©

◊⌂©

Više ne spaljuju knjige. Površno ih čitaju.

Najbolje vidimo kad nam padne mrak na oči.

◊⌂©

◊⌂©

Iznijeli smo mišljenje – mimo graničnog prijelaza.

Sreća nam nije okrenula samo leđa, nego i druge

◊⌂©

organe.

Razdvaja nas most kojeg nismo uspjeli srušiti.

◊⌂©

◊⌂©

Obećali su mu da mu neće faliti ni dlaka s glave. Za

Novac pokreće svijet, a žene ubrzavaju vrtnju.

glavu nisu garantirali.

◊⌂©

◊⌂©

Svatko je nevin dok mu se ne podmetne suprotno.

U utakmici protiv korupcije nemamo šansi. Potplatila je sudiju.

KOMIČNE KRONIKE

Mladena Klarića Godišnji odmor (drugi dan)

Drugi dan smo odlučili krenuti ranije, odmah nakon doručka na kojem sam ženu smirio obećavši joj nove natikače sada i odmah. Nije to bilo neutemeljeno obećanje jer sam već na dolasku spazio hotelski dućan sa svakakvim stvarima za plažu. Nisam ga ženi spominjao i uspio sam joj vješto odvući pažnju na drugu stranu kada smo pokraj njega prolazili. To je bilo više radi nje nego radi kućnog budžeta. Nisam htio da se već prvi dan našeg Stranica 21

UH!AHA 32


odmora uzbuđuje i troši vrijeme na razmišljanje o materijalnom dok ju vani čeka priroda. More i Sunce. Provukao sam onu drugu karticu koju čuvam za slučaj nužde, jer prva je bila toliko opterećena da je nekoliko puta odbila poslušnost, i nove natikače bile su tu. Crvene i ne puno skuplje od onih uništenih. Dobro sam prošao jer hotelski dućani u sezoni znaju biti puno skuplji. Relativno sam dobro prošao kada sam joj ih donio gore u sobu. Imala je neke manje primjedbe zbog roza kupaćeg kostima koji joj sad nije pasao uz natikače. Crvene. Čudila se kako ja ne znam da te dvije boje ne idu zajedno. Ja sam se čudio kako ona drugačije doživljava boje i tako smo nakon nekoliko minuta čuđenja jednoglasno prihvatili njen prijedlog da ćemo joj priskrbiti novi i crveni kupaći kostim. Što prije, odnosno sada i odmah. Zatrčao sam se u hotelski dućan i sada je stvar puno brže tekla jer sam znao što uzeti i koju karticu opteretiti. Odmah sam bio gotov jer sam bez problema našao što sam tražio pošto taj dućan ima ogroman i respektabilan izbor svega za ljetovanje. Možda su malo skuplji nego drugi, ali bar imaju to što čovjek traži i vrlo su ljubazni u ophođenju. Pozdravili su me i kada smo par minuta kasnije prošli ispred njihovog izloga na našem putu za novu plažu koju smo odlučili potražiti na suprotnoj strani od jučerašnje. Jučerašnju stranu smo skroz dobro upoznali i nije nas baš fascinirala svojom surovom prirodom bez hlada. Prošli smo i ovaj put kraj skupe plaže na koju smo se samo podsmjehnuli puni prezira ostavljajući iza sebe njene korisnike koji su prodali svoja uvjerenja za malo luksuza koji ćemo mi naći besplatno. Već danas. Ponijeli smo sa sobom i vodu i dva sendviča koji smo uzeli u hotelu nakon doručka. U stvari prvo smo ih uzeli, a odmah zatim i platili na izlasku iz sale za doručak gdje nas je zaustavio ljubazan konobar koji nam je objasnio kako se hrana ne smije iznositi, a ako se iznosi onda se mora i platiti. Pošto nam se cijena za ta dva sendviča učinila previsokom jer su koštali kao dva ručka u restaurantu do hotela, htio sam ih vratiti ljubaznom konobaru, ali je on to morao odbiti jer sam već jednim dijelom stopala bio izvan sale za doručak i tako prekršio pravilo o iznošenju hrane. Tehnički, ljubazan konobar je bio u pravu i sendviče smo platili na način da su upisani pod broj sobe. Tako je mrvicu skuplje, ali se ne moramo svako malo baviti papirologijom i tako nam je savjetovao ljubazni konobar uvjeravajući nas da se na odmoru što manje trebamo zamarati oko stvari za koje su oni tu da ih rješavaju za nas. Osim toga sendviči su bili odlični i ja sam svoj pojeo već nakon pola sata hoda od hotela. Točno na pola puta od naše današnje destinacije, kako se kasnije pokazalo. Ta današnja destinacija bila je čista suprotnost jučerašnjoj. Hlada je bilo i previše. Jedva smo se kroz taj hlad probijali jer su oštre bodljikave grane ispred nas ispreplele zeleni zid kroz koji smo uspjeli nekako doći do morske obale. I ona je bila u potpunom hladu od tog pretjeranog zelenila koje se nadvilo nekoliko metara nada morem tako da kupanje nije dolazilo u obzir bez obzira što bi ulazak u more, kad bi do njega došlo, bio blag. U tom debelom, gotovo mračnom hladu bilo je hladno i dobro da smo imali ručnike sa sobom. Lijepo smo se ogrnuli njima i osim od hladnoće štitili su nas i od komaraca kojih je na tom mjestu bilo prilično puno i koji nas nisu mogli izbosti nigdje osim po nogama. Valjda su ih osim naše topline, privukle i posjekotine od trnja i grana koje smo zadobili probijajući se do obale. Pošto zbog hladnoće nije baš bilo za kupanje brzo smo se pokupili prema nazad, odmah nakon što smo podijelili ženin sendvič. Njoj baš nije bilo do hrane. Nekako je bila tužna. Možda zbog toga što nikome trenutno nije mogla pokazati kako je lijepo uskladila boje na sebi. Žene se vole pokazivati i to je u redu jer su one ukras naše Zemlje. Morati ću je malo razveseliti danas sa nekim izlaskom, a sutra sa pronalaženjem idealnog mjesta za ljetovanje. Po povratku u hotel rješenje za večernji izlazak se ponudilo samo po sebi. Na plakatu koji se nalazio na samom ulasku u hotel pisalo je da nas večeras zabavlja grupa Mladići koji samo za nas sviraju stare hitove. Idealno. Potrudio sam se da žena ne vidi plakat kako bi ispao pravi Jack koji ima uvijek asa u rukavu kada je u pitanju zabava. Samo sam joj rekao da se sredi i obuče neku ljetnu haljinu, a ja ću one fine hlače i košulju s kratkim rukavima. Pogledala me upitno jer obično umjesto riječ izlazak izgovaram riječ utakmica, ali je ipak obukla haljinu i bila spremna za sat i pol što je svojevrsni rekord. Valjda se požurila da se ne predomislim. Lijepo joj je stajala ta zelenkasta haljina koju je obukla, mada sam se nadao da će obući crvenkastu koju sam joj kupio za godišnjicu. Možda joj trenutno crvena boja ne donosi sreću ili joj je ova trenutno bila prva pri ruci. Kod žena se to nikada ne zna, ali svaki pametan zna da to ne treba ni probati saznati. Kako bilo, ona u zelenkastom, a ja u plavkastom, sišli smo na terasu našeg hotela sat vremena kasnije nego što je na plakatu pisalo da Mladići počinju svirati. Našli smo odmah mjesto jer je terasa bila poluprazna ili polupuna dječurlijom i njihovim roditeljima te jedan stol sa strane za kojim su sjedili četvero djedica ispijajući bevande i nešto diskutirajući. Naručili smo, naravno, na račun sobe jer je tako elegantnije, dva elegantna pića, whiskey i dry martini. Narudžba je bila brzo tu i sljedeći sat smo proveli ispijajući naša pića i promatrajući dječicu kako se igraju i vrište pri toj igri. Nismo baš mogli pričati od te buke i malo smo se čudili kako njihovi roditelji to uspijevaju, a još su bliže epicentru. Valjda posjeduju specijalne vještine u komunikaciji koje se danas uče. U toj nejasnoći koja nas je bila za tren zaokupila UH!AHA 32

Stranica 22


bili smo prekinuti glasnom mikrofonijom i riječima isprike na kašnjenju. Na binu su se popeli Mladići i mi smo ustanovili da su to upravo oni starčeki koji su do sada sjedili i pijuckali bevande. Ne razumijem zašto su se ispričavali kada ustvari nisu kasnili nego su bili tu cijelo vrijeme i sa nama na istoj terasi. Samo nisu radili ono za što su plaćeni. Ipak, morali su se valjda dogovoriti što će nam svirati i kako će nas najbolje moguće zabaviti, a sve je to lakše uz malo bevande i ja im baš ništa u vezi toga ne zamjeram. Zamjeram im nešto drugo. Zamjeram im onaj dio za koji su plaćeni jer su ga izveli toliko loše da smo se nakon treće pjesme ustali i otišli spavati. Nisu to bili hitovi jer hitovi podrazumijevaju nešto što je većina čula bar jedanput negdje na radiju ili na televiziji. Bilo je to neko zavijanje prema kojoj je ona dernjava klinaca izgledala kao simfonija. Što se mene tiče već bi se ustao i otišao na prvoj, ali je žena inzistirala da im damo šansu jer će se možda poslije popraviti. Osim toga možda je htjela malo dulje ostati na terasi kada je već obukla tu lijepu zelenkastu haljinu. Žene se, naime vole pokazivati. Kako Mladići nisu pokazivali nikakve napretke u svom performansu takozvanih hitova, otišli smo utješivši se time da nam je piće bilo u tek i da se ionako sutra moramo ranije dignuti kako bi iskoristili što više od dana pošto su nam zadnja dva u najmanju ruku propala. Zaželio sam ženi laku noć, a i ona meni isto uzdahnuvši jedva primjetno.

Aktualno!!! Dragutina Dade Kovačevića

Hrvatska u Euro zoni

(-:Dado

(-:Dado botiĆarije

Stranica 23

luke botiĆa

UH!AHA 32


PODUZETNIK Ja im hoću kruha dati, zaposlit' ih ovdje, doma' da nitko nezaposlen ne pati, da mu život nije koma. Pa ja sam skoro Djed Božićnjak, samo š to ne dijelim darove. Zato mi na oči pada mrak kad raja hoće još i još love. Oni bi kruha povrh pogače, žale se na uvjete rada. Premale su im i poš tene plaće, na radnom mjestu oni bi hlada. Da, ja vam kruha, vi bi kolača. Rajo, tako nikada neće biti! Kako svi ljudi su nam braća, ovamo dolaze Nepalci raditi. A vi idite u Irsku na bolje. Tamo vas socijalizam čeka. P(ortr)ETAR PISMESTROVIĆ: Maša Kolanović

Tamo će za vas rasti pite, u svakoj firmi je meda i mlijeka. Željko Funda

PRVA DAMA Hit čizmice i leopardska suknja, prva dama u trendovskom izdanju; al' zlobnici neki vidjet bi je htjeli tu i tamo i u drugom stanju. Zoran Bašić Svet Tatchev, Bugarska


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.