Vi syns i åhus nr 76 low

Page 1

VI SYNS I

ÅHUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: LENNART JOHANZON, ÅHUS S:TA MARIA KYRKA

NUMMER 76 | DECEMBER 2016


INNEHÅLL

personliga reflektioener

Jag satt under 15 år med i södra distriktets motocrosskommitté där vi administrerade södra distriktets regler. Varje höst träffade vi representanter för klubbarna i distriktet för att gå igenom regeländringar inför nästkommande säsong. Ni ska tro att det blev diskussioner varje år. Reglerna skulle skrivas om hela tiden för att det inte skulle misstolkas. Inte tusan skrev vi regler för att det var kul och att man skulle kunna tolka dom, utan det var med hänsyn till säkerhet och funktionalitet. Ungefär som det där med stänklapparna. Dom satt bakom hjulen av en anledning. Karosserna idag blir bara mindre och mindre och stänkskyddet på vissa bilar är obefintligt. Det är nästan så att det är bättre att köra bakom

Detta magasin produceras av 2

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Nyheter & notiser

4

en lastbil med stänklappar än en personbil med bara karossen som stänkskydd.

Nyheter & notiser

6

Jul i gemenskap

8

En annan sak som "stör" mig är hänsyn och moral. Jag vill inleda med att säga att jag definitivt inte tillhör den skaran som kan slå sig på bröstet även om jag vet att jag är en omtänksam person i grund och botten. Men ta det här med att stanna och fråga någon om hjälp när man ser en bil som stannat i vägkanten och står med varningsblinkers på! Vi råkade själva ut för en sak för en tid sedan och var tvungna att stanna och slå på varningsblinkers och sätta ut triangel. Vi stod och väntade på hjälp i över en timme, gissa hur många bilar som stannade? Tre! Av uppskattningsvis 300 bilar. Eller ett ännu värre exempel. Tänk er att ni står i en enormt lång kassakö och ni ser att det är en ny kassa på väg att öppnas,

Trädgårdstips 12

vad gör ni då? Rusar ni fram till den nya kassan eller släpper ni fram de som står före er i den nuvarnde kön? Jag tillhör dem som tar sikte på den nya kassan utan empati för dem som väntat längre än mig.

Enhetlig begravningsavgift

58

Program för Åhus julskyltning

60

Nu när vi närmar oss adventstider så kan vi väl alla jobba lite på medmänsklighet, hänsyn, empati och ödmjukhet. När ni frågar någon vän eller familjemedlem hur det är så ta er tiden att lyssna på svaret, se hur vännens kroppsspråk är när den svarar. Jag vet att man ska titta framåt i livet för att allt inte var bättre förr, men jag anser nog att vissa saker var bättre förr. Till exempel stänklapparna. Nästa gång ni är ute och kör i blött väglag så kommer ni säkert att tänka på min synpunkt och förstå vad jag menar. Jag önskar er en lung och fridfull advent med massor av läsning i detta nya fullspäckade nummer av Vi Syns i Åhus Rickard

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

Nya Åhusparken

14

Julstuga på Anders Håkansgården

16

Fråga juristen

18

Inga Ekelund

22

Då & Nu

26

Sjögatan del 1 - Rickard Knutsson Adventstider 28 Advent hos Tina Lundgren

34

Stjärnstofft & Tallbarr

37

Julklappstips 44 Julkonsert med Sigfridsson

52

Mamma Måd

54

Krönika 56

Nya Reservdelar - Rosie Reinholds

Inspirationsföreläsning 62

REDAKTION

Den senaste tiden har jag reflekterat över att par saker och det beror till stor del på årstid och väder. När jag är ute och kör på vägarna och det är regnigt och fuktigt så saknar jag den gamla hederliga stänklappen. Ni som är i min egen ålder (+30) kommer säkert ihåg den där gummilappen som hängde ner bakom hjulen på bilarna förr i tiden. Jag vet att det idag är utbytt mot att karossen byggs på ett sätt som ska motsvara stänklappen, men det är här som min kärnfråga i denna lilla text kommer. Biltillverkarna tänjer på gränserna, liksom vi alla mer eller mindre gör i alla möjliga vardagliga situationer. Det skrivs lagar och regler som sedan ska tolkas på olika sätt. Det kan vara allt från rättegångar där lagen och situationen ska tolkas, till att vi kanske håller de där 10 km/h över tillåten hastighet, eller att vi testar våra nära och käras gränser. Det är något inbyggt som vi har, ta bara våra barn som exempel, snacka om att dom testar gränser, och jag erkänner direkt, dom har definitivt fått mig att flytta min gräns för vad jag tål. jag tror att jag kan tala för oss alla om att vi testar gränser, på gott och på ont.

NUMMER 76 | DEC 2016

ANSVARIG UTGIVARE Rickard Gunnarsson rickard@rgahus.se 0709-52 48 50 PRODUKTION RGÅhus Reklam & Kommunikation UPPLAGA ca. 9.000 ex NÄSTA NUMMER Från den 16 dev 2016 annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 1/12 ANNONSERA info@visynsiahus.se PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@rgahus.se UTEBLIVEN TIDNING info@visynsiahus.se

© RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2016. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.


DETTA ÄR SÖDRA BOSTADSRÄTTER ÄSPET ÅHUS Oxbärsvägen,IÄspet Åhus

Är det så här du vill bo? Kontakta oss för personlig visning.

Inflyttningsklara nu i sommar! För mer info www.sodraaspet.se

Infart

70m2 85m2 95m2

VI SÄLJER TOMTER FÖR ERT FRAMTIDA DRÖMBOENDE!

MÅRTENSSON MÄKLARE ÅHUS 044-24 74 44 • info@martenssonmaklare.se • sodraaspet.se

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

3


NYHETER & NOTISER AOSEUM

Jazz & Gäst proudly presents MÅRTEN LUNDGREN, TP & SOME BAND Konsert på Aoseum i Åhus fredag 2 dec kl 19.30. Öppet från kl 18.30. Boka gärna plats och ev. förtäring på 0709-45 03 99 eller info@aoseum.se. Årets sista konsert i serien Jazz & Gäst blir speciell och spännande på flera sätt. Vi har lyckats engagera en av Malmö-Köpenhamnregionens mest anlitade musiker som återfinns i många konstellationer från storband till små grupper. Förutom att han är en strålande trumpetare, sjunger han gärna och pratar om sin musik på ett väldigt trevligt sätt. Spännande blir det också på det sättet att vår trygga klippa, Berndt Sjögren, befinner sig på uppdrag utomlands och därför inte kan medverka den här gången. Håll tummarna för att

JULMARKNAD Lördagen & Söndagen 26-27 november kl. 13:00-17:00 Utställare: Marie Clair – silversmide á la Clair Helen Hjalmarsson – vackra kopparljusstakar Cecilia Ingvarsson – stickat hantverk, grytlappar, sjalar Gamla Skolans betong – rustika klockor, ljushållare Lillehems utegrisar – kryddiga rökta korvar Ella Fornander – stickade grytlappar Brillans Bakverk – läckra skorpor, bröd, lussebullar, kanelbullar den kvarvarande trion ska klara sin uppgift ändå! Gå gärna in på Mårtens hemsida www.martenlundgren.se och lyssna på hans fina version av ”Devil May Care”.

Ingemar Torstensson someband.se aoseum.se

Some Band Loppis är poppis 4

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Det finns grillad korv och fika!

JULENS PYSSLIGASTE TOMTENISSEPARAD Det finns knappast något juligare och härligare än små tomtenissar och i år kommer Åhus julmarknad att fyllas av dem. – Vi hoppas på många glada tomtenissar som vill sprida julglädje. Och naturligtvis kommer tomtefar och alla nissar får var sin överraskning, berättar Jenny Hall Platsorganisation Åhus. Barnen, som alla är i åldern från förskola till åk 3, kommer att promenera från Gärdskan längs med Köpmannagatan och tillbaka till Köpmannatorget utanför Coop och Sparbanken. Där väntar tomtefar för att ta emot önskelistor och för att dela ut en liten överraskning till barnen. – Paraden är ett samarbete mellan Lions, Platsorganisation Åhus och handlarna på Köpmannagatan. Barnen får inte bara en liten smaskig överraskning utan får också välja en julklapp ur tomtens säck. Och bäst utklädda förälder som går med får givetvis också något, avslutar Jenny. Varmt välkomna till Åhus Julmarknad och tomtenisseparad lördagen den 3 december. Julmarknaden fortsätter även på söndagen den 4 december.

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13


Jul hos House of Mi

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15

Följ oss på

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

5


NYHETER & NOTISER LUCIA SMYCKE

BRASAFTON Onsdag den 14 december kl. 19:00, Furuboda Välkomna till en trevlig kväll med god fika tillsammans med musik och underhållning av Paul Skoog med gäst: Sånger i adventstid med Rune Svensson. Kostnad: 75 kr för medlemmar och 100 kr för dig som ännu inte är medlem. Om du vill bli medlem, klicka här!

Årets luciasmycke är återigen gjort av Camilla Holmquist på Åhus Guldsmedja. Smycket som i år är en G-Klav är gjort i silver och delas ut till årets lucior.

JULKLAPPSKVÄLL

STICKCAFÉ PP&CO Följande datum erbjuder PP&Co stickcafé i sin butik. 27 oktober, 16 november, 15 december Anmälan sker via sociala medier

NYSTART - STUDIO AMANDA Nu har Studio Amanda startat upp igen. Amanda Persson har flyttat från Köpmannagatan till en helt nybyggd salong hemma på sin gård, smugglaregården. Här finns en ny fräsch och rymlig salong mitt i den lantliga miljön. Att ha salongen hemma på gården innebär att Amanda kan vara mycket mer flexibel med klipptider. Just tider rekommenderar hon att man bokar via hemsidan, annars funkar det med både telefon och mail också.

Den 24 november håller flertalet butiker öppet i Åhus så att man i lugn och ro ska kunna handla sina julklappar. Butikerna har denna torsdagskväll öppet ända fram till klockan 20 och flertalet av dessa har utlovat julmys utöver det vanliga. Butikerna utökar också sina helgtider i december och många av dem kommer även att ha söndagsöppet under hela december fram till jul. Butikerna gör det där lilla extra för att Åhusborna ska kunna ta det lite lugnare och kunna handla sina klappar lokalt, samtidigt som man hjälper till att göra Åhus lite mer levande även under vinterhalvåret.

ABSOLUTS BESÖKSCENTER Söndagen den 4 december kl. 13:00-16:00 The Absolut Company håller extra öppet i sitt besökscenter under söndagen på julskyltningen. Shopen är öppen och det är öppet hus i utställningen. Välkomna!

GALLERI JOHANZON

ÅHUS BRIGDEKLUBB Tre gånger i vckan kan du spela bridge med Åhus Bridgeklubb. Det är måndagar kl. 14:00 samt kl. 18:30. Det är också på onsdagar kl. 18:30. Både på måndagen och onsdagens kvällstid så spelar man partävling med handikapp. Varmt välkomna!

M

ånadens atcher

6

ÅHUS HANDBOLL HERR 3 dec kl 19:45 Åhus HB - HK Ankaret 16 dec kl 19:45 Åhus HB - Malmö HP

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Lördag - Söndag kl. 10:00-12:00 fram till 18 december Galleri Johanzon som ligger på Sandvaktaregatan 22c (samma som autoservice) har öppet enligt ovan eller enligt överenskommelse. 0708-60 83 22. Det är halva priset på ramade foton och dessa finns i olika storlekar. Det finns även julkort och A4 foto till försäljning. Dessutom finns fotograf Johanzon också i glasverandan på Turistbyrån på Julskyltningssöndagen 13-18 med julmotiv från och foton från Åhus. Välkomna

ÅHUS HANDBOLL DAM 25 nov kl 19:45 Åhus HB - HK Farmen 10 dec kl 16:00 Åhus HB - H 65 Gordies HK


Hitta produkter till din bil på www.superdäck.se

PREMIUMBIL

Ange ditt registreringsnummer och få en överblick av produkter som passar din bil - enklare blir det inte!

225/45R17

DUBBFRITT

Hitta produkter tillDags din bilatt byta däcktill din bil på www.superdäck.se Hitta produkter 1.099:- Ange ditt registreringsnummer och få en på www.superdäck.se 1.259:överblick av produkter som passar din Hitta produkter till din bil 1.979:ditt registreringsnummer och få en bil - enklare blir Ange det inte! på www.superdäck.se överblick av produkter som passar din DUBB

från

225/45R17 91H från 1.149:-

från från

Toyo S954

1.289:Dubbfritt EB71-2 frånDUBB 1.829:225/45R17 DUBBFRITT från1.099:från 1.149:-225/45R17 från 1.259:från1.979:från 1.289:225/45R17 DUBBFRITT DUBB från 1.829:från1.099:från

1.149:från

från från

1.149:-

1.289:1.829:-

1.259:från1.979:från

DUBBFRITT

från

1.149:-

bil - enklare blir det inte! Ange ditt registreringsnummer och få en överblick av produkter som passar din DUBB bil - enklare blir det inte! från1.099:-

1.259:1.979:-

från från

från från

1.289:1.829:-

SUV 235/65R17 XL 108 T

Budget Winter Defender Grip 235/65R17

DUBBFRITT

från

Dubb

999:235/65R17 215/65R16

DUBBFRITT

215/65R16 98 T

215/65R16

DUBBFRITT

från 819:1.099:-215/65R16 från1.129:från 1.319:från

DUBBFRITT

DUBB

819:från1.099:- från1.129:från 1.319:från

från

235/65R17

från från

1.099:1.319:-

999:1.569:-

från

1.339:DUBB

999:-

999:1.569:-

från

från 235/65R17

ing, Monter g erin balans ing DUBBFRITT kiftn & s DUBB r från 819:e m m o tillk

DUBB

1.129:215/65R16

från

från

Toyo Observe G3 Ice Dubb

819:från1.099:- från1.129:från 1.319:-

999:-

från

DUBBFRITT från

DUBB

Se superdäck.se för fler alternativ

DUBB

1.339:DUBBFRITT från

DUBBFRITT

999:-

från

999:1.569:-

från

999:1.569:-

från

DUBB

999:-

DUBB från

från

1.339:-

från från

1.339:-

1.129:-

från

235/60R18 XL 107 Q

Toyo Observe GSi 5 Dubbfritt EB71-2

1.629:235/60R18

DUBBFRITT

1.629:från 1.499:från

DUBB från

1.759:-

2.439:-

från

235/60R18

DUBBFRITT

DUBB

1.629:- från 1.759:från 1.499:-235/60R18 från2.439:-

Marknadens största urval av kända varumärken. Fråga efter pris till just din bil!

från

235/60R18

DUBBFRITT

BOSCH CAR 1.629:1.759:1.499:SERVICE Service och reparationer på 2.439:samtliga DUBB

DUBBFRITT

från

DUBB

från

från

från

1.629:- från 1.759:bilmärken, personbilar och transportbilar från 1.499:från2.439:från

• Dela upp din betalning räntefritt 4 månader

VOLVO SERVICE

med riktig stämpel i serviceboken Dela upp din betalning med Volvokortet

• Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

AUTOSERVICE ÅHUS AB Sandvaktaregatan 22

044-24 79 80

per@autoserviceahus.se

autoserviceahus.se

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

7


MJUKA KLAPPAR

24 Dec

JUL I GEMENSKAP PÅ FÖRSAMLINGSHEMMET I ÅHUS

För nionde året bjuder Lions Club Åhus och Åhus församling på julbord i församlingshemmet i Åhus. Det har blivit en tradition att på julafton bjuda in församlingsborna till gemensamt julbord under några timmar. Samtidigt ges tillfälle för gästerna att umgås under trivsamma former med god mat och julmusik. Detta initiativ som ger upphov till så mycket gemenskap har varit mycket uppskattad, varför vi förväntar oss att uppslutningen blir minst lika god som under tidigare år. Samling sker i foajén där vi inleder kl. 12:30

med glögg och pepparkakor. Därefter njuter vi av julmaten i stora salen. Till detta underhåller Leif Axelsson med sång och musik. Samkvämet i församlingshemmet avslutas kl. 16:15, och sedan är alla gäster välkomna till den traditionsenliga julbönen i kyrkan kl. 16:30. Anmälan senast 16 december till församlingsexpeditionen, 044-24 68 00 VÄLKOMNA! Åhus församling och Lions Club Åhus

GEMENSAMT JULFIRANDE MED MAT OCH MUSIKUNDERHÅLLNING: Var: Församlingshemmet, Åhus. När: Julafton kl. 12:30 med glögg och musik, därefter julmat. Eftermiddagen fyller vi med gemenskap, sång och kaffe. 16:15 avslutas julfirandet i församlingshemmet. Julbön: De som önskar är välkomna till julbön i Åhus kyrka kl. 16:30. Anmälan senast 16 dec till församlingsexpeditionen vardagar kl. 10:00 -12:00. Ingen kostnad. Antalet platser är begränsat.

8

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 Öppettider: Mån-Fre 10:00-17:00 Lördag 10:00-14:00

Heidis Fotvård Välkomna att boka tid för en skön fotvårdsbehandling

TIDSBOKNING via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS (Källarplan)


BRAVISSIMO.SE

Dags att vinterbona Den mörka årstiden är här. Se till att maximera stämningen i hemmet med våra invändiga produkter. Du får en ombonad känsla och en ljuddämpande funktion – perfekt för mysiga hemmakvällar. Kom in till vår butik eller besök oss på webben för mer information och inspiration till att hitta den perfekta vinterboningen. Välkommen!

mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

WELLNEZ

VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

JUL PÅ LIONS LOPPMARKNAD Helgfria lördagar 09.00-13.00

Vi bjuder på medlemsskap året ut samt en bio check vid tecknande av 12 månaders medlemskap

LIONS JUL PÅ TORGET med

Mamma Måd

Wellnez som alltid anpassar sig efter ditt behov! Hjärtligt välkomna!

Söndag 4 dec kl. 13-18

Lions Adventskonsert i ÅHUS KYRKA SÖNDAGEN DEN 27 NOVEMBER KL 17 & 19

044-24 21 20

www.wellnez.se

ETT AV SVERIGES BÄSTA UTEGYM INGÅR I DITT MEDLEMSKAP

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

9


ÅHUS

JULMARKNAD

& JULSKYLTNING 3/12 kl 10-17 4/12 kl 13-18

Julklappsmingel 24/11 kl 18-20 Kvällsöppet i flertalet butiker torsdag den 24 november samt öppet lörd kl. 10-15 och sönd kl. 12-16 i december

Läs mer på ahussweden.se 10

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


s

NYÅRSCATERING Få över tid till annat och låt oss ta hand om maten! Lämna din förbeställning senast den 30/12. Maten hämtas senast 14:00 den 31/12

åhus

spi

c ere s t a ur a nt

VILT ELLER FISKGULASCH MED VITLÖKSBRÖD & CRÉME FRAICHE

26, 27 NOVEMBER 3, 4 DECEMBER 10, 11 DECEMBER 17, 18 DECEMBER MENYN SERVERAS12:00-16:00 SAMTLIGA DAGAR

se samtliga menyer på www.spiceofahus.se för ytterliggare information, förbeställning eller menyer kontakta restaurangen på 044 25 33 405 eller besök oss på www.spiceofahus.se

VÄLKOMNA! TILL RESTAURANG SPICE

NORDANVÄGEN 1 - 296 32 ÅHUS - 044 25 33 405

Vi utför allt inom måleriarbeten! Din kompletta färgbutik i Åhus! Du väljer kulör och vi blandar!

Rot-avd

rag

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13

30%

dras av på v måleritjä åra nster

Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • www.farghuset-ahus.com NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

11


TRÄDGÅRDSTIPS

Foto: Anna-Lena Biel Jönsson.

VAD HAR DU FÖR TRÄDGÅRDSPLANER? Vintern är den bästa tiden att planera sin trädgård. Oftast har man lite mer ro i själen och förhoppningsvis lite mer tid över. Vare sig man gör det själv eller anlitar någon så tar designprocessen tid. En trädgård kan utformas på oändligt många olika sätt. Du måste ge sig tid att fundera över när och hur du vill använda din trädgård och då chansen är stor att du lyckas skapa en trädgård som blir ett värdefullt tillskott till bostadsytan. En trädgård för dig och din familjs intressen och behov.

Det är bara fantasin som sätter gränser. Ja, nästan i alla fall. Man måste ju ta hänsyn till detaljplanen och ansöka om bygglov för vissa saker men i övrigt så är det fritt fram att låta kreativiteten flöda. Men det tar tid att skapa en trädgård, det tar tid innan den blir så som du har tänkt dig. Med vuxna träd som skuggar, perenner som täcker marken och lyser upp din dag med blommor och blad. Det brukar kallas ”det långsamma skådespelet”. Från en nyanlagd till en fullvuxen trädgård. Det strider lite mot hur samhället fungerar idag, då allt skall vara klart direkt. Men det kanske är nyttigt för våra stressade själar att se något långsamt växa till sig och vara stolt över det. Börja med att drömma. Man skall börja med att drömma och i detta stadium skall man

inte låta sig begränsas av vad som är möjligt rent praktiskt utan låt fantasin flöda fritt. Begränsningar och kompromisser kommer längre fram. Skriv en önskelista. Inspireras av trädgårdsböcker och tidningar. Trädgårdar du besökt. Foton du tagit. Minnen. Fundera över när och hur trädgården skall användas? Vilka funktioner skall finnas? En vacker trädgård anpassad efter användningen blir en del av bostaden. Det är ju inte fel att få en bostadsyta som är sådär fyra till fem gånger större på sommaren. Tänk lite praktiskt också. För att man skall uppnå en väldesignad och funktionell trädgård behöver drömmarna ta hänsyn till vad som av praktiska skäl bör finnas där. Entrégång. Förråd för cykel, trädgårdsmaskiner. Sittplatser – för avkoppling eller socialt. Uppfart – de

Foto: Illustration: Helen Sirensjö

12

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

flesta har en bil som skall husas (garage). Avfallshantering – Var gör man hän tunnorna? Vissa funktioner är och kan vara trevliga att ha som trädgårdsgångar. Möjlighet att hänga tvätt. Bärbuskar och fruktträd. Hängmatta osv. Funktioner som kanske representerar det lilla extra kan vara pergola, pool, växthus, boulebana mm. När man har funderat på vilka funktioner som man vill ha i sin trädgård så skall man gå vidare och fundera på hur skall det se ut. Vilken stil skall trädgården ha? Vackra trädgårdar kan vara väldigt olika varandra och inge helt olika känslor. Fundera på vilken stil du gillar. Om du inte vet riktigt så jämför med din inredningsstil. Man behöver inte ha samma stil ute som inne men ungefär samma stil skapar samhörighet och förstärker känslan att huset är förankrat i trädgården. Avgörande för att känna denna samhörighet är att trädgårdens stil passar ihop med husets yttre stil och dess färg och form. Då särskilt den delen som är närmast huset. Det är inte fel att använda olika stilar men för många olika stilar kan lätt ge ett splittrat intryck.

Nulägesanalys. Att utgå från det som redan finns är nödvändigt för att skapa en funktionell och vacker trädgård. Oavsett om du har en ny tom tomt eller en gammal trädgård som skall omformas. Att göra en nulägesanalys av platsen där du skall skapa din trädgård är viktigt. Den skapar argument och gör dig medveten om förutsättningarna och begränsningar. När man gör en analys så är det viktigt att man inte går ner i detalj utan koncentrerar sig på att se helheten. Nu kan du börja planera din trädgård. Några saker som du bör tänka lite extra på kommer här: Trädgårdsgångar. Gångar skapar förbindelser mellan de olika trädgårdsrummen och är en del av rumsskapandet. En gång skall kännas naturlig och ha en sträckning som överensstämmer med hur du gärna vill förflytta dig. Den skall en början och ett slut, ta dig från A till B. En gång skall ha ett mål och en mening och inte bara finnas till för sin egen skull. När man nyanlägger en trädgård så bör man planera in gångarna i ett tidigt stadium.


Sittplatser. Helst skall en trädgård ha många sittplatser. Att slå sig ner för en stunds avkoppling är ett oslagbart sätt att komma trädgården nära. En uteplats i nära anslutning till någon av husets dörrar är en praktisk lösning och skapar god förbindelse mellan ute och inne. Ofta vill man ha en eller par uteplatser, varav den ena är mindre, på olika sidor av huset. Detta för att få ta del av både morgon- och kvällssol. En sittplats som under dagtid ligger i skugga är en tillgång om man vill avnjuta sin lunch där då det kan bli jobbigt om den ligger i full sol varma sommardagar. Sittplatsen storlek avgörs av vad den skall användas till. Större middagar eller små fika stunder. Men för att det skall bli en trevlig sittplats bör den vara skyddad för vind och inte ligga helt öppen.

fång lockar och leder oss runt i trädgården likt magneter. För att hjälpa ögat mot blickfånget är det bra med någon typ av linjer i trädgårdsuppbyggnaden. En rabatts kantlinje, trädgårdsgång, öppning i buskage, Moon gate. Blickfång skapas även om vi vill det eller ej. Skillnaden är att det blir vad det blir om du inte bestämmer vad det skall vara. Vind- och insynsskydd. En genial metod att utforma en trädgård är att skapa olika trädgårdsrum. Det är ett effektivt sätt som får trädgården att verka större. Att man inte kan se hela trädgården på en gång gör att man blir nyfiken på vad som finns bakom nästa hörn. Med en rumsindelning uppbyggd av skyddande växter, med plank eller pergola får din trädgård automatiskt vindskydd och mer gynnsamt mikroklimat

IT TJÄNSTER PÅ PLATS HOS ER OCH NÄR NI KAN

HA LVA PR IS ET M ED ROT- & RU TAVD RAG FÖR PRIVATPERSONER OCH SMÅFÖRETAG • Installationer av nätverk och datorer samt digitala hem (Tv ,stereo, trådlöst ljud, DLNA, samt automations produkter). • Telefonsupport och på plats support gällande dessa produkter. • Datorkrasch? Vi tar fram er information igen. • Skydd för barn och ungdomar online. Säker surf, kontroll och spårning av mobiltelefoner. • Installationer samt supportavtal för småföretag avseende Pc, nätverk samt skrivare.

Telefon: 0763-11 00 02 Mail: info@smart-it.se Web: www.smart-it.se

Foto: Anna-Lena Biel Jönsson.

Utsikt. Genom att skapa väl valda utblickar kan man få trädgården att kännas både större och mer spännande. De känns också behaglig att får vila sina ögon från alla detaljer som finns på nära hålla. Det är inte bara utsikt från platser i trädgården som bör beaktas utan även inifrån huset. Dessa kan man ju njuta av även under dagar med dåligt väder och de skapar en skön samhörighetskänsla mellan inne och ute. Blickfång. Genom att skapa blickfång kan du styra hur trädgården kommer att uppfattas och vad man skall se. Blick-

för dina växter. Dessutom är en rumsindelad trädgård lättare att inreda. Precis som det är inomhus. Det är viktigt att börja med trädgårdens yttre väggar först, det vill säga tomtens gränser. Oftast är det så att en trädgård som saknar ytterväggar känns öppen och otrygg att vistas i. Så det är bara att sätta igång. Planera din trädgård. Börja göra skisser och planritningar. Så ligger du i startgroparna och kan sätta fart så fort vårsolen kommer. Jiiipppiiii!

044-123 000 TAXI - TRANSPORT

Ditt bud- och taxiföretag Vi kan säkerställa era leveranser. Teckna avtal med oss! Vi har flera olika sorters bilar för just era önskemål.

Helen och Anna-Lena är utbildade trädgårdsingenjörer inriktning Design och driver det Åhusbaserade företaget Form & Struktur Trädgårdsarkitektur. Där de sysslar med allt om och kring trädgård gällande planering, rådgivning, växtval och föreläsningar

Helen Sirensjö 0705-21 96 89 Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 info@formstruktur.se • www.formstruktur.se

VI FINNS I DIN NÄRHET FÖR DIG!

Varmt Välkomna ombord NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

13


PIZZA • GYROS • KEBAB • KYCKLING • SALLAD

Å H US P IZ Z ER IA K öpmannagatan 17, Åhus

044-24 02 02

LUNCH

ÖPPETTIDER Mån-fre 11:30-21:00 Lör-sön 13:00-21:00

65:-

inkl dryck och sallad Gäller alla rätter

Glöm inte vårt nya stämpelkort 11:e pizzan gratis

LUNCHÖPPET MÅN-FRE 11:30-14:00

NYA ÅHUSPARKEN Text & foto: Lennart Johanzon Vilken förändring. Den 18 maj 2015 bildade vi föreningen Nya Åhusparken för att rädda Rotundan undan förfall och även del av parken. Det blev snabbt många medlemmar via FB och vi satte igång renoveringen med hjälp av frivilliga. Det revs, röjdes och städades på arbetsdagar med otrolig uppslutning av hjälpsamma medlemmar. Brukar vara mellan 30-40 varje gång. Det stora jobbet var i början att rensa den vildvuxna parken och tukta växter. Rotundan renoverar vi under

tiden till ursprungligt utseende, nu skall scenen byggas upp. Vi fortsätter att gör parken trevlig och tillgänglig för alla. Här kan ni se vad vi åstakommit på denna tid. Tack alla frivilliga som jobbat, medlemmar, sponsorer, m.m. Vill ni bli medlem: Bankgiro 899-2075 Swish 1235/127857 Medlemsavgift 50:Familj 100:Förening 100:Företag 500:-

Barn & Ungdomsmedicin 044-24 22 60 • www.ahuskliniken.se

ÄR DET DAGS FÖR FIBER? Kontakta oss för paketlösningar med, TV, internet och telefoni. Vi säljer COMHEM och där ingår alltid inspelningsbar box och blixtsnabb router till bredbandet

Nu får du RUT-avdrag med 50% om du anlitar ossför inkoppling av din fiberutrustning i hemmet. SAMSUNG

t Prissänk 2000:-

49 TUMS SMART FULL HD LED-TV UE49K5505AKXXE

49” Smart full HD-TV i tunn design för såväl det lilla som stora vardagsrummet. Jämför gärna pris på pricerunner

KANONPRIS:

5990:Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

14

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Jämför gärna med Prisjakt!

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Köp dina julklappar hos oss följ oss facebook


Phalanopsis Orkidé 4-stänglars

Amaryllis på lök

59 KR

169 KR Grenad Julstjärna

29 KR Hyacinter 3 för

30 KR

ord. pris 15 kr/st

Snittamaryllis 3 för

59 KR

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044-24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 27/11 2016 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

15


Hembygdsföreningen S:ta Annas gille i Åhus bildades våren 1951. Sedan dess har Gillet verkat och verkar alltjämt för att vårda det som utgör Åhus egenart. Gillet slår vakt om sådant i vårt samhälle som vittnar om en svunnen tid. Tillsammans med andra organisationer och föreningar bevakar Gillet utvecklingen i Åhus och närliggande orter. www.annasgille. com

SÖND DEN 4 DEC KL 14:00 - 16:30

JULSTUGA

PÅ ANDERS HÅKANSGÅRDEN Kaffeservering, öppna utställningar, försäljning av skrifter, julkort, almanackor mm. Gillet bjuder på glögg och pepparkakor! Anders Håkansgården, med sin inredning från 1700 – 1800-talet, har en stor samling av föremål, fotografier och arkivhandlingar. För Åhus typiska yrken och hantverk ges stort utrymme. Här finns många intressanta utställningar, till exempel Tomterummet med 1200 prydnadstomtar, stenrummet, snickarboden, ålfiskerummet (de tre sistnämnda med

16

väggmålningar av Lars Ferm), frisörsalongen och möbler m.m. från Åhmans i Åhus tidigare verksamhet som möbelsnickeri. Textilier visas både i bostaden och i ett särskilt textilrum. Stallet har gjorts om till en genuin utställningslokal. Under somrarna har man där utställningar, vanligen av Gillets egna föremål, med varierande tema. Här visas nu för första gången Charlotte Weibulls dockor/ modell om tobakshanteringen. Årets utställning av affischer från Åhus Folkets Park visas för sista gången.

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

ANDERS HÅKANSGÅRDEN Anders Håkansgården, belägen vid väg 118 i Åhus södra del, är Gillets fasta punkt i tillvaron. Där finns huvuddelen av Gillets samlingar och det är också här Gillets medlemmar träffas för att bedriva arbetet med bevarandet av Åhus kulturarv. Gården har anor från slutet av 1600-talet. På kartor från 1770-talet motsvaras gårdsplatsen i dag av Missionsgatan 20 och Köpmannagatan söder därom. Gården har nedmonterats och flyttats ytterligare en gång innan den hamnade på sin nuvarande plats omkring 1850. Med undantag från smärre tillbyggnader är boningslängan på Anders Håkansgården rimligen den del som finns bevarad från tiden då gården hamnade där den nu finns. Gården fick sitt nuvarande namn i samband med att S:ta Annas Gille förvärvade den 1988. Gårdens siste brukare, Anders Andersson, son till Anders Håkansson, bodde i gården fram till sin död 1990. Efter hand har byggnaderna rustats upp till största delen av ideellt arbetande och engagerade medlemmar - och fungerar i dag som en ändamålsenlig och välbesökt hembygdsgård.


Åhus

Kristianstad

Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14 www.schmidtsoptik.se

CALLES GRANAR Säljes vid JOCKES CYKEL & SPORT från den

4 dec.

”KÖP DIN GRAN HOS MIG, SÅ KÖR JAG HEM DEN TILL DIG”

Fri hemkörning i Åhus

Fortsatt

HÖSTREA

på 2016-års cykelmodeller

2017-års cykelmodeller är på väg in!

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

17


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik. Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch

Beställ hemkörning via telefon & internet: Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

- Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

FRÅGA

JURISTEN

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

Likaså undrar du vad det är för skillnad mellan gåva och för-

(gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider:

Du skriver att du vill ge dina två barn som gåva dina fondanfår ge bort hur mycket som helst.

Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

Tack signaturen ”Gun” för ditt brev.

delar. Du tänker ge dem lika mycket var. Du undrar om man

11:00-14:00 mån.-fre.

Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11

skott på arv. Svar: Gåvor till barn under din livstid avräknas som förskott på arv om annat inte har förordnats i ett gåvobrev eller framgår på ett annat tydligt sätt. En gåva till barn (bröstarvinge) är annars detsamma som förskott på arv. I en bouppteckning skall det antecknas att bröstarvinge har erhållit gåva under sin livstid, som skall avräknas som förskott på arv. Vid arvskiftet sedan bouppteckningen har registrerats, skall gåvan läggas samman med kvarlåtenskapen för att därefter delas i så många delar som antal barn. Det bästa är således för att undvika konflikter att barnen får lika stor gåva. Om en förälder inte vill ge barnen lika stor gåva rekommenderar jag att det skall finnas juridiska dokument (gåvobrev och testamente) som reglerar om gåvan skall avräknas som förskott på arv eller inte vid ett framtida arvskifte.

JAG HAR ÖPPNAT IGEN! Flexibla tider både morgon & kväll. Boka via min onlinebokning på amandapersson.se

Vi har ingen gåvoskatt. Jag rekommenderar att du anlitar jurist för att säkerställa att handlingarna blir korrekt upprättade.

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

18

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

NY ADRESS: YNGSJÖVÄGEN 384 TEL 044 241 627


JUL I GULDSMEDJAN Design och tillverkning Sven Holmquist

Design och tillverkning Camilla Holmquist

30-50% Öppettider: se

på utvalda silversmycken gäller 28/11 - 4/12

Åhus Guldsmedja, välkomna önskar Camilla, Eva och Sven NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

19


MATS&MAX TVILLINGARNA I ÅHUS

TÄPPETBODEN Julen 2016 Absolut betraktelse ”The show” och tre små jultallrikar (minst 10 personer)

MENY 2017

alla dagar. 495kr ink. moms

TÄPPETBODEN

Bjud dina gäster till lunch eller kvällssupé i Skånes blivande världskulturarv, med Mats/Max som ciceroner. (minst 8 personer)

STRANDVILLAN

Sveriges bästa alternativ för släktträffar, förutom bröllop, lite friare konferenser och era egna ideér

FRISEBODABODEN

Vårt eget ”SHANGRI LA”. Ta en tur till Friseboda så förstår ni vad vi menar. Hyr boden, eller så sköter vi allt eller delar.

ÅHUS RESORT

20 Hotellvillor, med 60 rum och 90 bäddar Hyr dag, eller vecka. Välj hotell eller självservice.

VÅRA EGNA VÄRLDSARV

EN BETRAKTELSE OM ABSOLUT: Lärande underhållning om hur man bygger och vårdar sitt varumärke. SWEDISH FESTIVAL: Tre svenska mathögtider i olika miljöer & samma kväll INGET ÄR OMÖJLIGT: Lika roliga tävlingslek för både din konferensgrupp & dina vänner RING ELLER MAILA OSS FÖR FÖRUTSÄTTNINGSLÖS VISNING ELLER PRAT OM VÅR MENY 2017.

mats@matsomax.se, 0708-28 93 00 max@matsomax.se, 0708-28 93 01

20

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T • Bodelning under äktenskap • Äktenskapsförord • Gåva mellan makar • Gåva till barn • Testamente • Framtidsfullmakt • Samboavtal • Bouppteckning • Arvskifte

• Överlåtelseavtal • Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Bolagsavtal • Tvister

Månadens fundering!

Min bror och hans nuvarande fru har tidigare varit gifta var och en på sitt håll. Min bror har inga barn men hans fru har tre barn från tidigare äktenskap. Vad händer om hustrun avlider först?

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

21


INGA EKELUND

I januari åker Inga Ekelund till Indien för den åttonde gången i ordningen.

Hon åker till samma ställe varje gång och det är till Tamil Nadu i södra Indien. Där finns en skola som drivs i helt privat regi, där Inga lägger massor av tid åt att samla in pengar till denna verksamhet för att kunna ge barnen där nere en möjlighet att få utbildning och

ett drägligt liv. Skolan som Inga åker till heter Dewi Saraswathi (DSI) och grundades av en privat stiftelse i Hamburg på 90-talet. Organisationen bakom stiftelsen är helt privat och är dessutom politiskt och religöst obunden. Detta innebär att skolan tar emot alla barn

oavsett religon, kön eller andra olikheter. Vad är det då som gör att Inga valt att lägga så mycket ideell tid på detta? - Jag vill fortsätta ge liv åt barns drömmar. Att barnen fortsätter drömma i stället för att komma på kant med sina tankar, det är det som driver mig, säger Inga. Hon drömde som ungdom om att åka iväg som volontär någonstans i världen, men det var inte förrän hon blev pensionär som hon bestämde sig till hundra procent. - Jag läste en artikel om en volontär i en tidning och direkt efter tog jag tidningen med mig och gick ut till min man och sa, nu har jag bestämt mig, nästa år åker jag till Indien, berättar Inga. Hon kom i kontakt med en kvinna från Höganäs och via

22

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

den kontakten åkte hon iväg som volontär för att undervisa i engelska men insåg snabbt att det fanns andra behov att hjälpa till med.

För snart en månad sedan arrangerade hon en välgörenhetsgala i Åhus för att samla in pengar och förmedla det hon arbete hon gör. Alla pengar som samlas in går oavkortat till välgörenhet och det är hundra procent säkert eftersom det är Inga själv som portionerar ut de pengar som hon samlar in. - Jag har inga mellanhänder utan alla pengar går oavkortat till det som jag tillsammans med skolan i Indien tycker behövs, säger hon. Det behövs massor av hjälp och det förstår man när Inga berättar om vad hon bland annat har hon varit med och finansierat.


Dax att boka...

JULBORD Efter succén i fjol serverar vi även denna jul Tommy Johanssons omtyckta julbord. (Tommy hade tidigare Yngsjö Havsbad)

495:-

Du kan köpa till : Bowling 1 timme 45:-/pers.

/person inkl. moms

- Det kan vara allt från brunnar, solenergi, kylskåp, läromedel, tillbyggnader eller fönster med mera. När jag var nere ett år och det regnade så regnade det in i skolan eftersom det inte fanns fönster. Dessutom sprang det apor ut och in hela tiden så då såg jag till att skolan fick fönster, berättar Inga. På senare år har priserna i Indien ökat, samtidigt som det blir jobbigare att få folk att skänka pengar. Inga tror att det kan bero på att världsbilden ändrats de senaste åren. - Vi har behov av pengar på närmare håll i och med flyktingkrisen. Har man sett hur eländigt dom har det på nära håll så kanske det är svårare att skänka pengar som går så långt iväg, säger hon. Hon ser också samma liknelse i Tyskland där stiftelsen har haft det lite tuffare de senaste åren att samla in pengar, men så är ju Tyskland i samma situation som vi svenskar när det gäller flyktingkrisen fast kanske på ännu närmare håll. Ett annat problem som de alltid brottas med är den indiska staten. Inga berättar att det ofta är så att staten går in och hotar med att stänga ner skolan om inte vissa åtgärder görs för att förbättra skolan, trots att DSI

är i betydligt bättre skick än de statliga skolorna. Detta gör att Inga ofta får använda pengarna till att rädda situationen så att skolan ska få fortsätta bedriva sin utbildning. Inga stöttar även ett par kvinnoprojekt och hon hjälper också till när människor vill ha ett fadderbarn att stötta. - Det är så mycket tragik därnere med trafficking, våld och förutbestämda giftemål. Jag har sett stolta mormödrar som kommer med inbjudningskort för att gifta bort sina 10-åriga barnbarn, säger hon med ledsamhet.

Det arbete som Inga lägger ner är beundransvärt, men hon poängterar hela tiden hur tacksam hon är mot alla som stöttar henne och skänker pengar. - Jag kan inte beskriva hur tacksam jag är. Utan alla dessa människor hade jag ju inte varit någonting, säger hon. Närmast åker hon ner till det som hon kallar ”sitt andra hem” men efter det har hon redan planer på nya evenemang för att fortsätta sitt arbete med att samla in pengar så att ännu fler barn kan få ge liv åt sina drömmar.

149:-

Barnpris:

/ person inkl. moms

25, 26/11 Jessica & Nino 2, 3/12 Persson & Tillberg 9, 10/12 Jessica & Nino 16, 17/12 Persson & Tillberg Foto: Rickard

Nilsson

Julbordet BOKA NU!

Köp till dryckespaket... LILLA • MELLAN • STORA

Övriga dagar kan ni FÖRBOKA vår populära

BOWLER´S MENU OBS minst 10 personer!

Lägatan 6 i Åhus NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

23


Välkommen till oss på FysioSeaside

-fysioterapikliniken vid havet Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

EAST COAST Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga

Battle

6 januari 2017 a. mäld n a r ete ar. 60 atl platser kv an r e v l Ö a anmä någr Finns en med din mm Välko 8 lag Herr beginner 8 lag Dam beginner 8 lag Herr intermediate 8 lag Dam intermediate 8 lag Herr master (+75 år tillsammans) 8 lag Dam master (+75 år tillsammans) Anmälningsavgift: 1200:Datum: fredagen 6 januari 2017 Mer info på vår Facebooksida: East coast battle

Functional fitness center

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)

24

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Functional fitness center www.retrogym.se • 0708-456 037 • Kantarellvägen 1, Åhus I samarbete med:


196x134-Seaside-13-11-16.pdf 1 13.11.2016 14:42:12

GE YOGA I JULKLAPP TILL NÅGON DU TYCKER OM! Kanske till dig själv? Ett vackert paket med träning för både kropp och sinne! Styrka, flexibilitet och stresshantering i en fin blandning! C

M

Y

(Nej, man behöver absolut inte vara vig innan man börjar med yoga och det kommer väldigt många nybörjare till oss som helt fint komma till samma klasser som mer erfarna!)

INTROKORT!

249 KR

FÖR 14 DAGARS YOGA!

CM

MY

CY

CMY

K

www.se a s i d ei ns p i r a t i o n. s e

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

25


Yngsjöv

in

Min kväg en

väge n

Utte rväg en Lodj ursv ägen

oniv ägen Kol

Ankvägen

Ejderv

Kolon iväge n

Tornfalksvägen

Grönsiskevägen

vägen Lärkfalks-

Hökvägen

Örnvägen

Ugglevägen

Kolonivägen

Getin g-

äg en Ollonborr- v

Sand

vägen

Kråkvägen

Bark -

jägare

väge

n

Gul dbag gevä gen

Ellegatan

Aulingatan

Gat an s Björkmans Andrea gata

Skråg

n

ge n

Lots Sjöräddning

HUSEN LÄNGS MED Bokelund

SJÖGATAN Äspet

Inde

nsvä ge

ägen

Claus Denne s gata

Adamsv

gatan Sandvaktare Sandvaktaregatan

Stolpegatan

gatan

Drevgatan

Kajgatan

n

Skotgatan

Pollareg

Pirgatan

tgatan

Ankaregatan

Steffen Sohs

Fyrgatan

n

n

Båkgatan

gata

Lysellska gården, åt väster

n

Burma-

Lots

Spantgata

Hå ka ns v

ta baga

Bogserbåtsg

Karpalund svägen

gatan Tullvaktare

Brödraboden

Evenemangsstranden

Kompassgatan

sg borg

en

Beckas

en

Trä sko väg

vägen

Jagare-

vägen

gatan

Pråmdragare-

Hanöbukten

Paradis-

Tennisvägen

Stub

Kind

Krangatan

sjö vä g

Åhusbryggan

Trampvägen

n

atan

ta onga Nilss Hans

åksv Bivr

edsg

n gata Park

Klem

Yn g

vägen

kev Nötväc

uvareg atan

Täppetboden

Badvägen

vägen

gen

en äg sv

Sni

sv ehak ckar

äg

Snickarehaken

en

en äg dv an Str

stig Åla

en

svän

gen

n ge lvä Da

Nilsaboden

vägen

Glansaboden

I det nordöstra hörnet, mot Östra Hamn-

Revhaken

en vä g nds alu

n

en väg

rp Ka

e äg

frid sv äg en

del 1

n

dv an

rts v

Sig

ge n

Snickarhakeboden

e äg lav Vil

Str

Gå sö

n ge

n

Glansabo-

26

en

gatan, låg en gång i tiden en sammanhängande byggnad i tre längor som hade tillhört hamnö kassör Gustav Ripa men som övergick 1885 iuhandelsmannen Hanöb kten F. J. Lysells, ifrån Kristianstad, ägor. Den kom att kallads Lysellska gården men kom att eldhärjades 1925. Man lyckades endast klara en länga. ti rks

st Ku

ids vä

rt lkö Mjö

Lill

en stig mle

ge vä ust aK

en

n ge vä Alg

-

äg rsv

gen

Höjd-

Kre

Sig fr

drift Fä

Bodelsboden

ä nb

n

isonr

n ge

Slå

n ige n e kast Tic lestig Häs K rk sleh Mu olm en svä väg ge isråkr

dsv Karpalun

en äg stv trö on Ög

n ge vä on Olv

ngvä g en

llris Gu

en väg

g Lin

Södra Äspet

n

a Vä Södr

en nväg Nypo

g HöB ac kv äg en

rn

ge n

Vid ev ä

n ge vä gs drå an

n ge

se Lu

en väg

mp Sva

n ge vä

e sväg Hav

lväg en

ÄSPET

s-

Bjö

n ge svä öjd

Str

h nd Sa

ftv Tri

Vid e

n

en äg

ssro Mo

sg Tros

vg Sta

e äg av

tev kve Pu

en väg

v

Kronoskogen

n ksväge Revha

kas Ris

Naturreservat

Villavägen

rsv bä Blå

ori Cik

ev jlik ne nd Sa

n

ti aS

Sälg väge n

Nypo nväg en

e äg

ägen xelv Vito

Enrisvä gen

Mis te

sv

Trastvä

tan ga ga Pig

äg sv ipa aR ck Gu n e en äg tig rks Bjö

Ba

n ge vä ck

Snicka rehaks vägen

e alj

Norra Täppetboden

n

Hamnen

Scoutstuga

sv en Ind

dro Vil

Jollens förskola

n tige

eherr Dom

Talg

n ata

tan

v cke klo

äg sv ån

en Åväg

Tull

Speditörsg Hamnkontor

Segelsällskapet

nv Ko

en

ägen

n

atan orsg Maj

Östra Tvärg.

Västra Tvärg

reg ida Sn

llga

Blå

Sjögatan är med all sannolikhet en av de äldsta gatorna i Åhus och har säkert tillkommit innan Öllsjödal Ekeberg Åhus blev stad. Sjögatan har sin vägdragning från öster till väster Vången med nuvarande numrering i stigande nummer åt väster. Jämn siffra på den norra sidan Nyhem och ojämn på den södra. F

n

dra Sö

egatan

Va

eM nn Ma

n ge

en äg terv Klit

en äg

n ge

vä vä pe sip ält

n gata

ra Öst ng. ng m Ha am aH

v ås ng Lju d rän eg jlik ne nd Sa

ärs nb

Tra

n

Gin

stv

Harväg

Containergata

Äspet

n ge sti ng

en stig n ge vä rris

tan baga

gatan

n ge

Lju

ke Ha

He

vägen

vägen

n

å

e lg

väge

Kantarellvägen Kantarellen

Fiskmåsgr

Berguvs-

Aosehus Slottsruin

atan

jli ne

k Eri

Isgrannatorps gård Mölleholmen

S

Blåmesvägen

Pilfink-

str Vä

erig Färg

n gata

nd Sa

ränd

Isgrannatorpsvägen

Gruppboende Åhaga n ge vä Nit Poppeln

rgs-

Åbogatan en

v

mla Ga

Ves slev

vägen

gata Folkets Park

Stub

ta ga rvs Va

ron sb pp ke

k-

gen

parev

Åhusgården

ä Åv

äg etv Äsp

re ga

Flugsnap

tan

Majors-

Polis Gärdskan ga tan

tra Förs. t Väs hem Torge

d rän Åg

g tby

eg Fisk

n

an egat Möll

ata eg

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

igen botst

an

ns stig Jörge

ägen alsv

hemmet

ll Mö

MuseumPastorsexp.arvsg V

Biskopsg Tobaks-

lyckan Companieg

gr Påls Sjögatan

atan lasg

Nik TORP ISGRANNA Möllebacks-

stigen

Spet

stigen

gård IsbyNunne

Sankt

Munk

väg

Västerg

g Tors

anna-

9 a

n

ivelvä gen

velvä

Brom sväg en

Karpalundsdammarna

gen

Boc Her mel ingr änd

Ko rtvi nge

gr

ynts

Tem

vägen

n ilsvä ge

Fjär

Tallv

Åhusparken

Hamn leden

gatan

Run dels -

tan ga

be Strö

gat Stolpe

TRANSVAL ns Sankt Jörge

Kro- kiga

gs-

ts-

Köpm

Get

gatan vias tigen Sal

Ros ma rinst Va nne berg avä gen

slin gan

Blå vin ge v

Ta llsp inn arv .

Bjö rnsp inna re-

Ga lärv äg en

vägen

gg vä ge n

Bri

Mej ram sgrä nd

Gul

Vårlök svägen

Ko rve tt-

äg en

Ba rka ss v

Kutter-

Ekox väge

n

Rödhakevägen

n

n gata Skrå

sÅke Månd grän

Smedsträdet

eg Dragar

Hagag

KyrkoNorregård Kapell gård

Järnvä

an Månsgat

Slot

tan

ge n

Flaket

n ägsgata a Järnv Västr Rönnowskolan

atan aneg rdsb

sgatan Mission

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

dammar

n esgata Per Tuv

väge

Karpalunds gård

atan owsg Rönn

sgatan Kimrök Renings-

Norrega

Sånnaskolan

Infarts-

gen

vä radis

Rännarega

Lilla Tvärg.

Sånnahallen Sporthall

Högalund

ianstads golfbana

väg

väge

ksBofin

n Sprintergata

Åhus Idrottsplats

väge n

Iller

n

ägen oxev

Biogasanläggning

Talldungens förskola

atan Vallg

reg

en Hamnled

atan Dammg

Sandgatan

Spetsgatan

Ka vrö

kta ndva

en aväg Sånn

rifte Fäd

Pa

an Musketörgat

väge n

ägen

Ekox -

Nötvi

n äge gev tvin Nä

vä Eva

Västra Löpar

tadsvägen Kristians

Taxi

Folktandvård

Sa

Kavrövägen

ins

S vägvensso ns

ägen

väge

l-

gen anvä

en töväg

Sånna i ur och skur förskola

vä g

Biv

en väg

n rifte Fäd

Vårdcentral

Alb

Myg gväg en

vägen

epig

Eko rrvä gen

en Jöns

väge n

Knot tväge n

ägen

n

Iller

Tä pp etl ed en

borre-

TÄPPET

gen

ok Sn

Lägatan

Flö

ters

väg

en

n väge

vä Orm

Nord

Fyrens idrottsförskola

väg

ke Nyc

tan

Vattenverk

érs Palm

ergaStormgatan

Båtförarega

atan ktareg Fyrva

Mä s

ev pp ho

Fotbollsplan

Ska lbag geTro Biv llslä äge nd n evä ge n Gylling-

n

Var gväg en

väge n

yggv

risvä ge

n

igg ag ata

väg erts Rob

n väge

Skonert-

n

Vanneb

Brandstn

acken

No rra P

väg

slev

o

vägen

Kryssareväge

vägen

Fregattväg en

Ab

väge n

s Grä

Kors-

Ves

Lysellska gården före branden 1925, åt öster

Slup-

s

Araslövs gård

sh

gagr Pig

Ha rkra nks

Igel kotts

e ingväg Dopp ppev

r

egr Lärk

Barrv

Spar

v rse Sy

en

ägen Tallv

vägen

easGal

Vallaväg

n

Eneg

n

Grä

r Ideg

väge

v

äge velv Kör

Västr a Kn ottväg en

Väst ra M

gr Töre Gran

ps skep

nd

gr Pile

rvägen Eskade

Bark

Lanternan

Kajakvägen

vägen Fullriggar

n väge Kogg

ndel-

Kryddgårdens idrottsförskola

Ubåts n ge vä

llJo

en väg

vägen

S vägen

Gig

arrots grä

Lave

en äg gv

n

Kajut

väge

ipSn

Pepp

allé

er Klipp

umsGunr

je

OMRÅDET

ls Wrange

v ss by Ka

orgsv Mastk

Lin

n ge vä ke

ägen delv ynts Kyn gata en n Grö slövsväg nm adev ynte Ara Cik stig en

Fullriggarens förskola

väg en

ps

tic bs Lib

Pep parm

VANNEBERGA

Villaskolan

ep sk

Idrottsplats

en

ökss tigen

stig en

ov

n

en äg

lvägen Vakte

väge n

stig

Bas ilika stig en

ltrav sv

v

Grä sl Kum min

silje

b Grå

Bjö Araslövs säteri rnvä ge

en väg övs rasl SAND AÖSTRA

en äg ev ck

Svalö rts

Per

dsvägen

Dagg kåpevä gen

Kristiansta

en Ärleväg

ti bs Lib

Har stig syreen R sp idda Palle Kard stigorre r- rs vä bo stige rre- Sm en - Sko g n blo örgs mme- stige viol stige - G TistelMan n n ullv stigen Ma blo del- stig ivelörtstigen en stigemÄrenpr Blå n Hä issi stho stigen Rölleke- Ängsbolls stig ppevs en stigen stigen - stigen Blåklin Vitsi tpp stigen Tusen- Kattfot- Blåklockestige esköne- stig n stigen en stigen Gulsip peVilla stigen förskola

VINNÖ

gen Starvä

Horna fure

Nat t Dag Och

Kan invä gen

Orrv

n

en

Araslövs kyrka

Sparv-

Råd jurs väge n

väge

Orrvägen

Färlövs gården

n

Kro nhjo rtsvä gen

Älg

Tjäder-

vägen

väge n

Dov hjor

tsv

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille & Regionmuseet

Revhaksbodarna

Bredvid låg Tobaksföreningen i Åhus tegelbyggnad som troligen var uppförd 1886. År 1918 försäljs byggnaden till olika

Rickard Knutsson NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

ägare och 1924 tar Sam(uel) Forssman över den och startar där Svenska Kimröksfabriken. Verksamheten som var väldigt ljudlig och sotröken kunde för det mesta ligga tung över området. Forssman flyttar därför 1929 över verksamhet till den lokal som idag är och ombygga till Studio Glashyttan. Byggnaden såldes till Aktiebolaget Saltimporten. I hörnan mot Västra Hamngatan tillhörde fastigheten i

början av 1900-talet hamnarbetaren Anders Svensson. Svenssons utnyttjade den lilla tomen maximalt för att odla tobak på innan Åhus Hantverksförening Lånekassa u.p.a. blev ägare av fastigheten. Mitt för låg Gustav Ripas packhus komplex. Vin och sprit centralen, som blivit ägare till fastigheten 1905, bygger en ny disponentbostad 1932.


Kv. Ripan 8

Saltimportens magasinsbyggnads väst gavel

Anders Svensson med fru och sonen Albert i arbete med tobaksskörden. Omkring 1905.

Spritans disponentbostad byggd 1932

Korsningen Sjögatan / Västra Hamngatan, mitten av 1960-talet. NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

27


ADVENTSTIDER

Det närmar sig advent och för Åhus församling börjar nu en period av intensiva helger. Julen är en av de största högtiderna och minnet av Jesus födelse är kärnan i högtiden. Tanja Borchardt som kommer från Lübecks trakten i Tyskland och är präst i Åhus församling berättar att för mer än 2000 år sedan väntade folket på en räddare.

- Enligt kyrkans tradition är det gud själv som blir människa genom Jesus födelse. Han är en messias som gav världen hopp, säger hon. Poängen är att gud blir till en människa som ett barn i ett stall, med allt vad det innebär. Han blir inte någon kung eller härskare utan han blir lika sårbar som alla andra människor. Han föds i all enkelhet. - Det är unikt att man har en gudsbild där gud själv blir

28

människa och lika sårbar som du och jag, säger Tanja. Hon poängterar dock att Jesus födelse troligen hade glömts bort om han inte hade växt upp och blivit vuxen så att han kunnat berätta om gud. En annan högtidsdag som vi firar i Sverige är Lucia. Lucia är ett helgon som föddes i Italien på 280-talet och som dödades på grund av sin tros skull. Det röda bandet som Luciorna binder runt sin klänning

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

symboliserar blodet då hon dödades. Att man firar henne just den 13 december beror på att förr i tiden räknades det som den längsta farligaste natten och därför kommer Lucia med ljus just den 13 december. Om man drar paralleller med hur man firar i Tyskland så firas inte Lucia alls där utan där firar man istället den heliga Nicolaus den 6 december. Nicolaus var en biskop från Turkiet som är känd för sin givmildhet mot de

fattiga. Han lade bland annat guldpengar i fattiga barns skor. - I Tyskland får barnen godis i sina skor på morgonen den 6 december, om dom är välputsade, ler Tanja. Jultraditionerna skiljer sig lite mellan Sverige och Tyskland och Tanja berättar att julmaten i Sverige är enorm om man jämför med Tyskland. - Där jag kommer ifrån är det väldigt enkel mat. En typisk


Skor fyllda med godsaker på St. Nicolaus dag den 6 december. Bild: Privat

rätt på julafton är potatissallad och varmkorv, berättar hon. Julgranen däremot är en tradition som finns även i Tyskland. Det är faktiskt så att den traditionen kommer just från

- Det är inte många som vet, men de röda kulorna i granen ska symbolisera äpplena på trädet i paradiset, berättar Tanja.

långt kvar det var till julafton. Han tillverkade då denna krans med fyra stora ljus, ett för varje adventssöndag, och sedan små ljus mellan de stora för varje dag.

- Jag tror att världskrigen har präglat julfirandet lite i Tyskland. Det finns en historia om hur kriget stannade upp 1914 samtidigt som julklockorna ringde, berättar Tanja.

Just adventstiderna som för många är inledningen på julen och allt vad det innebär med måsten som ska vara klara. Från början var tanken att man ska hitta lugnet i sin vardag när det är advent. Samma gäller givetvis för julen men det är lätt att glömma vad advent och julen står för.

Tanja som kom till Sverige för 12 år sedan då hon via ett stipendium fick möjligheten att jobba som präst utomlands.

- Det är lätt att glömma vad som är kärnan i julen, den ursprungliga berättelsen påminner om att allting inte behöver vara perfekt, säger Tanja. Hon berättar vidare att julen i hennes hemland alltid firats i stillhet.

- I Tyskland var det svårt att få jobb på den tiden och stipendiet gjorde att jag fick en möjlighet till detta, ler Tanja. Hon har varit anställt i Åhus sedan april 2016 och i år får vi möjligheten att träffa henne under någon av alla de gudstjänster som Åhus Församling har under juletiden. Däremellan ska hon passa på att fira alla traditionella högtidsdagarna, både de svenska och de tyska.

I Tanjas hemland har man vanligtvis inte heller den raka

Det är lätt att glömma vad som är kärnan i julen, den ursprungliga berättelsen påminner om att allting inte behöver vara perfekt

därifrån och förr i tiden hade man ofta jul- och kyrkospel om Adam och Eva. I lustgården fanns det ett träd och just det trädet är det som julgranen symboliserar.

varianten av adventsljusstake utan där använder man en rund krans. Denna krans tillkom då föreståndaren för ett barnhem, Johan Hinrich Wiechern, ofta fick frågan från barnen om hur

Bild: Privat NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

29


TÄVLA OM TRISSLOTTER Åldersgräns 18 år

GRATTIS Vinnare i nr 75 Karin Holmqvist, Åhus

Skicka in korsordet till:

RGÅhus AB, Leifertsväg 7,296 91 Åhus eller maila till rickard@rgahus.se Märk kuvertet/mail med ”korsord”, Senast den 5/12 -2016

Namn & Adress

BARNKORSORD Vinn presentkort på Videocenter Skicka in korsordet till:

RGÅhus AB, Leifertsväg 7 ,296 91 Åhus eller maila till rickard@rgahus.se Märk kuvertet/mail med ”barnkorsord”, Senast den 5/12 -2016

Namn & Adress

VINNARE AV PRESENTKORT I NR 75 My Vinberg Lexie & Della Ellen Strandh

30

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


L I V S S T I L S B U T I K E N

HÄLSOKOST MASSAGE INREDNING

TOMTAR - LAMPOR - ULLETOFFLOR

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14 NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

31


LÄGSTA ÅLDERSGRÄNS

18 ÅR

299:-

499:-

FÖR INKÖP AV ALLA FYRVERKERIER

Ord pris 399:-

Ord pris 599:-

1299:-

PHOENIX 56 KREVADER

Ord pris 1499:-

56 fantastiska effekter med glittrande färgsprakande bomber och en fantastisk final

BONFIRE 82 KREVADER ULTIMATE POWER 81 KREVADER

Vår nya tårta med noggrant utvalda effekter och hög prestanda som slår er med häpnad!

En upplevelse! En kraftig tårta med krysantemumbomber, glittrande komerter och enastående peonybomber med en stor final

259:-

Ord pris 349:-

399:-

359:-

Ord pris 449:-

Ord pris 599:-

DUKE OF THE NIGHT UNION JACK

KICK OFF 69 KREVADER

En fyrverkeritårta som har krevader i grönt, blått, silver och guld med en otrolig final!

familjesats bestående av raketer, fontäner, airbombs, m.m.

STARS AND STRIPES

familjesats innehållande 11 raketer, tårtor, fontäner, tomtebloss, m.m.

249:-

Ord pris 299:-

BÄST i TEST

STARLINE 20 KREVADER

199:-

SILENT NIGHT 25 KREVADER Med kometer samt pärlor i grönt, blått och silver

32

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Mäktig raketsats med hela 17 st raketer

PAKETPRIS

399:-

Ord pris 528:-

FIREBALL 8 KREVADER

En tårta med kraftiga krevader med silversnurror i gult och grönt


BÄST I TEST 2013

799:-

BÄST I TEST 2014

Ord pris 899:-

19:-

29:-

Ord pris 49:-

THUNDER KING 6-pack

JÄTTETOMTEBLOSS 5-pack med sprakande guldsken

SHOW TIME 87 KREVADER

99:-

Ord pris159:-

299:-

ALIEN FOUNTAIN lysande & sprakande fontän med utomjordiska effekter!

PYROPACK TOR

Spännande blandning av olika markpjäser

99:-

PYROPACK EXTREME

Ord pris149:-

Vår största pyrosats med allt du kan önska

99:-

TERMINATOR 196 KREVADER Kulörta effekter i rasande tempo

39:SUPERTANK 6-PACK

Häftiga kamouflagefärgade tanks i rött och grönt

69:-/3st

149:-

489:-

Ord pris147:-

Ord pris 599:-

KING OF THE NIGHT

299:-

11 st jätteraketer med enorma bombkrevader. Stighöjd 60-70 m.

PRINCE OF THE NIGHT

7 st raketer i olika kulörta färger stighöjd 30-40m.

STORA HIMMELSLYKTOR

QUEEN OF THE NIGHT

11 st raketer som kreverar högt på himlen med vackra krevader. Stighöjd 50-60 m.

Öppet alla dagar 12.00 - 24.00 Nordanvägen 1, åhus

044-24 80 95 Gilla oss på www.facebook.com/Videocenterahus29632/

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

33


Inredning

Presenter

Te i lösvikt

ÖPPETTIDER 24/11 - 6/1 Torsdagar Fredagar Lördagar

(fram till jul)

kl. 10-20 kl. 10-18 kl. 10-14

EXTRA ÖPPET:

Ett axplock från gä stboken: ”O, vad Ni kreativa kon stnärer betyder mycke t!” ”En härlig lokal med ny ”look” varje utstäl lni ng !” ”Mycket trevligt med många olika stilar och go da lussebullar ” ”Fantastiskt! Helt un derbart!”

Julklappskväll Åhus julmarknad Åhus julmarknad Söndagsöppet Lille julafton Julafton Torsdag Fredag Nyårsafton Trettonafton Trettondagen

24/11 3/12 4/12 18/12 23/12 24/12 29/12 30/12 31/12 5/1 6/1

kl. 10-20 kl. 10-17 kl. 13-18 kl. 12-16 kl. 10-18 kl. 10-14 kl. 10-18 kl. 10-18 kl. 10-14 kl. 10-18 kl. 10-18

Under julmarknaden säljer vi glögg, pepparkakor & lussebullar

ADVENT HOS TINA LUNDGREN

Telefon: 0730-86 22 21 • mail: signesiahus@gmail.com

Gilla oss på

FIRAR 10 ÅR! Närodlade Under 2:a adventhelgen, fredag, lördag och söndag, slås dörren upp för den 10:e upplagan av Advent hos Tina Lundgren i hennes ateljé i Yngsjö. Vad är det då för ett event kan man fråga sig. Är det en utställning, marknad eller? - Jag brukar kalla det Advent hos Tina Lundgren kort och

gott, för jag har själv svårt att sätta namn på eventet, säger Tina och fortsätter, - I år är vi 15 deltagare. De flesta lokala. Jag har fått frågan om hur vi ska få plats när vi är så många och har så olika saker, men det löser sig alltid. Det brukar ta två dagar att ställa ordning allt. Varje år är de själva (kärntruppen som fixar allt) förvånade över hur de överträffat sig själva. Utbudet är stort med konst och konsthantverk i alla prisklasser. Besökarna brukar stanna länge för att ta in allt samt för att njuta av glöggen, pepparkakorna, lussebullarna och de skumma tomtarna det bjuds på. Det är trivsamt helt enkelt!

34

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Granar vid

ICA KVANTUM Åhus

4 - 23 December

Samma fina kvalitet som förra året!


När minnet sviker...

...kan vi hjälpa till med utredning

Välkommen!

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

Julbord på Aptit 2016 Vårt julbord serveras fredag & lördag, 2, 3, 9, 10, 16 & 17 december. Övriga dagar enligt överrenskommelse. INNAN: Glögg med tillbehör

TRUBADUR UNDERHÅLLNING

.......

KALLT: Limesill, Löksill, Brännvinssill, Hallonsill Senaps & whiskeysill, Västerbotten & äppelsill, Mango & Currysill, Dill & pepparrotssill Stekt dubbelpanerad sill, Gubbröra med Matjessill Honung & Apelsinsill, Hovmästarsill Räk & Kräftröra, Ägghalvor, Kokt potatis Julbröd, julost & Smör Gravad lax, Hovmästarsås Kallrökt lax, Mimosasallad Varmrökt lax, Grönkålssallad Griljerad Julskinka, Senap x2 Rökta korvar, Rostad lök Kalvsylta, Rödbetssallad Pressylta, Leverpastej Lammfiol, Inlagd gurka Lantpaté, Cumberlandsås VARMT: Janssons Frestelse, Brunkål Prinskorv, Köttbullar Revben, Svampomelett, Rödkål EFTER: Juldesserter från Axelssons Conditori Gottebord, Ostbricka & Kex Kaffe & Te

Detta finner du för 490 :- / pers ex moms 549:- / pers ink moms

A P TAI TP T I T

r e s t a u rr ea sn tg a u r a n g

SALUT SALUT

b a r & l o u n gb ea r & l o u n g e

STORA TORG I KRISTIANSTAD • BOKA BORD: 044-590 16 00 • info@aptitsalut • www.aptitsalut.se NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

35


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårdnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet.

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

#

Jag erbjuder NAGLAR SPRAYTAN HÅLTAGNING BOKA DIN TID FÖR INFÖR

FRANSAR & BRYN

JULEN REDAN NU!

VAXNING MAKE UP Ring för tidsbokning! 0708-25 04 95

DAMMGATAN 6, ÅHUS 044-24 14 11

36

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Tyggårdsgatan 1 a-c 291 32 Kristianstad


Stjärnstofft & tallbarr Året går snart mot sitt slut, du vackra december möter snart något nytt. Så Moderjord stilla dig en stund, låt jorden vila och tallens doft fylla våra lungor. Låt det glimma.

STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBO MODELL: LINN JONSSON

Klänning, 700 kr, Katja of Sweden/Torget 11. Hatt, 599 DECEMBER kr, Capogiro/PP&Co. NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS 2016 .

37


38

Pälskrage, 1 399 kr, Herzen´S/PP&Co.

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


39

Julgranskula, 69 kr, House of Mi

NUMMER 76 | VI SYNS I Ã…HUS DECEMBER 2016


Klocka, 690 kr, Early Bird/Percys.

Poncho, 2 290 kr, Filati Biagioli Modesto/Percys. Scarf i siden 2 199 kr, Dondup/PP&Co

40

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Klänning, 2 399 kr, Nolita/PP&Co. Halsband 550 kr, Åhus Guldsmedja.

Blomsterarrangemang från Flower living. Ljuslykta, 155 kr, Majas Lyktor i samarbete med Bord, 995 kr, Signes. Danny Saucedo i förmån för barncancerfonden/House of Mi Hatt, 125 kr, Torget 11.


Scarf, 90 kr, Torget 11. Topp, 399 kr, Pep/Qriss. Byxa, 150 kr, Gudrun Sjödén/Torget 11.

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

41


Kanin, 150 kr, Torget 11. Te, 40 kr, Hälsoperlan, Portmonä, 149 kr, Hälsoperlan. Till höger, kudde, 199 kr, Ernst/Dennis Blommor. Kudde, 600 kr, Lovely Linen By Kardelen/House of Mi. Halsband, 600 kr, Torget 11. Nedan till vänster, Trägolv, Bosses Färg. Vas, 159 kr, Ernst/Dennis Blommor. Nedan till vänster, Trägolv, Bosses Färg. Vas, 159 kr, Ernst/Dennis Blommor. Fjäder, 25 kr, Flower living. Tallrik, 245 kr, Matteus/Percys. Linneservett, 119 kr, Lovely Linen By Kardelen/House of Mi. Servettring, 39 kr, House of Mi. Nedan till höger, spegel, 200 kr, Åh, så fin.

Kofta, 599 kr, Pep/Qriss. Blus, 2300 kr, Scotch & Soda/PP&Co. Byxa, 800 kr, barnstl, Scotch&Soda/PP&Co. Basker, 299 kr, Capogiro/PP&Co. NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

42

Bok, 100 kr, Åhus Outlet. Skoknekt, 250 kr, Torget 11. Garn, 52 kr, Air Drops/PP&Co. Ljuslyktor, 39 kr, DBKD/House of Mi. Halsband, 499 kr, Loaku/House of Mi. Handtvål, 179 kr, Ernst/Dennis Blommor. Nagellack, 139 kr, Bahlsam. Skidåkare, 799 kr, Kay Bojesen/Percys.


Petit Tapeter, Bosse Färg. Ljusslinga, 449 kr, Åhus Outlet. Rund glasvas, 119 kr, Affari/House of Mi. Väska, 250 kr, Torget 11. Glasvas med ståltråd, 59 kr, Ernst/Dennis Blommor. Glasvas med lädersnöre, 59kr, Ernst/Dennis Blommor. Affisch, 90 kr, Flower Living.

Måla vykort, 129 kr, Hälsoperlan.

Kofta, 499 kr, Ciso/Qriss. Blus, 499 kr, I say/House of Mi. Kjol, 949 kr, King Louie/PP&Co. Halsband, 320 kr, Åhus Guldsmedja.

Bord, 5 500 kr, Krüger/Percys. Vas, 79 kr, Signes.

Klänning, 949 kr, Cream/House of Mi. Strumpor, privata. Skor, 150 kr, Torget 11.

43

Lyktor, 67 kr/st, Hälsoperlan. NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

10-kort

Functional fitness center

RETROGYM 10-Kort 690kr (kortet, gäller januari-mars 2017)

SEASIDE SALON WHEN IN DOUBT, PUT A BOW ON IT! Våra populära hårband från från 50:-

ÅHUS

PERCYS PÅ STATIONEN GLORIA från KLONG Finns i 2 storlekar, mässing samt försilvrad mässing Stor mässing 1200:-, försilvrad mässing 1500:Liten mässing 1000:-, försilvrad mässing 1200:-

BÄSTA JULKLAPPSTIPS

När julen står för dörren och klapparna ska handlas så visar Åhus upp sin bästa sida. Alla julklappar du kan tänka dig finns på nära håll. Här är ett urval av de bästa tipsen men butikerna i byn har massor mer att bjuda på. Handla lokalt och gynna butikerna på hemmaplan, på så sätt gör vi byn levande hela året om.

ÅHUS DIGITAL Koppla av från julsöket med årets julklapp, ett abonnemang från Comhem. Teckna ett abonnemang från Comhem så installerar vi det till dig innan jul.

RÖKERIET MELLAN ÅHUS - YNGSJÖ En unik delikatesspresentlåda från 150:-

QRISS Pimpla väskan eller nycklarna. Pälsboll från Soya 129:-

Presentkort

Nummer:

PLANERING – RÅDGIVNING – SKÖTS E L

Till ett värde av: Inköpsdatum:

/

år

Giltighetstid 1 år

Sign Helen Sirensjö 0705-21 96 89 helen@formstruktur.se

d

Anna-Lena Biel Jönsson 0733-26 60 27 anna-lena@formstruktur.se

FORM & STRUKTUR TRÄDGÅRSARKITEKTUR Ge bort ett presentkort på valfritt belopp.

44

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

ART IN GARDEN Köp ett presentkort/glas till er trädgård. Köp för 500:eller mer och få 200:- extra på köpet. Ring 0733-248424 artingarden.se

SIGNES Pläd "stickis" från Interiörhuset, 100% acrylic, 127x152cm, 699:-


BAHLSAMBUILDING

CAFÈ

Allt av högsta kvalité. Frukost, lunch & fika. Vi har gratis wifi, 30 sittplatser i härlig miljö. Välkommen in till oss.

SPA

Nyhet! Gelélackning Filning, rengörning av nagelband, 60min. Månadens erbjudande 495kr

LIVING

Egendesignade väskor ATB Bags. Exklusive kvalité. Just nu ger vi 10% avdrag på priset. .

SM MACKAN

gäller till och med 23 dec

BAHLSAM LIVING & CAFÉ

HÅR - MAKEUP - HUD - BARBERARE - MASSAGE - FOTVÅRD - ANSIKTSBEHANDLING - MANIKYR - PEDIKYR - ÅHUSSÄNGEN

KÖPMANNAGATAN 21, ÅHUS. SALONG 044-289 280 CAFÉ 0708-300 309 MÅN-FRE 8-18 LÖR-SÖN 8-15

f

www

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

45


ÅHUS

BÄSTA

JULKLAPPSTIPS

PP&CO Poncho finns i 3 färger, 999:-

DENNIS BLOMMOR Härlig Julbukett , 495:SIGNES Retro köksvåg från Senso kitchen, krämfärgad, 299:-

VIDEOCENTER För varje presentkort över 100:erhåller du ett 200g chocklad

ÅHUS BOWLING Presentkort på valfritt belopp eller 10st Lunchbuffé, 765:-

TINA LUNDGREN Skärbräda "Vincents ratatouille", 200:-

46

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

PERCYS SHOWROOM Rottingfåtölj MONET från SIKA finns i svart, natur, toupe, och antik Pris 3850:-


percysdesign.se

JULKLAPPSSTATIONEN Leverantör till tomten sen 1961.

här finns allt man kan önska sig, till mor o far, syster o bror, till liten som stor.

ÅHUS Adventsstjärnor, ljusstakar juldekorationer finns här

Kampanj på Carl Hansen 20% för svart/svart t.o.m. november

STATIONEN

Järnvg. 2 o 7 Mån-Fre 10-18 Lör 10-14 Prylar 044 241050 Möbler 044 209420

SHOWROOM

VI HAR ALLT INFÖR JULEN Vi ordnar era jultal lrikar, privat och till företa g. Vi ordnar även jul-landgångar och julsmörgåsar

Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Sön 08.00-14.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

l l i t a n m o k l ä V n y b i t t i m t e k i F

Julens alla godsaker, lussekatter, pepparkakor, m.m

Gilla oss på facebook NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

47


ÅHUS

BÄSTA

JULKLAPPSTIPS

ÅHUS GULDSMEDJA Story armband med silver berlock från Karnz & Ziegler. 595:-

LYNGBY GÅRD Boka vinkällaren till din privata fest . Julpris 2500:Gäller vi bokning under 2016

BAHLSAM Egendesignade väskor ATB Bags, 3699:-

A L USTA LoUu n Tg e APTIT APTIT S b a r & l o u nb ga re & l

taurang restaurang res

WELLNEZ Köp Activio smart bält 450:- ord. pris 795:-

HOUSE OF MI Ringar från 299:-. Armband från 599:-

48

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

APTIT RESTAURANG Presentkort

ÅHUS TRÄNINGSCENTER Köp ett presentkort på kroppsskanning, 200:-

PP&CO Travel steamer 800:-


Planera din

TRÄDGÅRD

i vinter

Vi hjälper dig med allt från första skissen till den färdiga trädgården.

Vi gillar hantverk Vi gillar dina problem eller önskningar om förändring Förmodligen för att vi själva är drivna av denna lust att hitta på nytt, förverkliga, att laga och fixa. Sedan hyr vi ut alla våra grejor också så att du kan ha lika roligt som oss. Ibland gör vi grejer för att vi måste ha det helt och fint, som en trasig ruta eller en rutten karm. Ibland gör vi saker för att vi har lust, såsom ett nytt glastak eller ett nytt skjutdörrsparti. Hoppas du gillar oss så att vi kan få bygga på ditt förtroende

n

väg

äge

tals

Spe

v Tipp

S

en ÅH

www.formstruktur.se

U

TRANSVAL

info@formstruktur.se n

8 11 YN

G

SJ

Ö

n

ge

Nit

väge

Ripa

Rökeri & Camping

NYEHUSEN

Ål och lax till julbordet! Stort sortiment av rökta fiskprodukter & sillinläggningar.

Vi röker på gammeldags vis!

JULKLAPPSTIPS!

tessVåra omtyckta delika n! ge slä pri ka kassar i oli : på g sla för Se våra www.martinsrokeri.se

BYGG

Ny- om- & tillbyggnad, altaner, inredningsarbete, mm

mats@rabyggen.se

GLASMÄSTERI

Inredningsglas, glastak, entrétak, aluminiumpartier

tord@rabyggen.se

SNICKERIFABRIK

Kök, bänkskivor, trappor, partier

mats@rabyggen.se

Furubodav. 73-13 • 296 92 Yngsjö • tel: 044-23 13 78

www.martinsrokeri.se

rabyggen.se | 044-247600 |

TRANSVAL

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

49


SVANTE ASPELIN BJUDER PÅ ETT JULBORD MED TRADITION OCH KREATIVITET PÅ

Kreativt

JULBORD 585 kr 25/11-16/12

platser kvar 25/11, 4/12, 8/12, 15/12, 16/12

Minst 8 pers

Svante har tävlat i Köksmästarna/ Top Chef och är medlem i la socite Gastorononiquede les Marmites. Till julbordet serveras utvalda drycker från Thiman´s vin & delikatesser AB

Fest, konferens och bröllop i Lantlig miljö

Välkomna till Maria och Ingvar med familj

Södra Lyngbyvägen, 165 Everöd 0703-26 83 80 • 0705-11 79 55 • lyngbygard@telia.com www.lyngbygard.se • Lyngby Gård

50

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


NÄR DU BEHÖVER ETT TÄTT, TRYGGT & SÄKERT TAK. NYPRODUKTION • OMLÄGGNING • SERVICE Kontakta oss för kostnadsfri offert

AUKTORISERAD AV taksakerhetsyd.se • 0725-40 40 72 • Södra Piggagatan 26F • 296 32 Åhus Gilla oss på facebook

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

51


JULKONSERT MED FAMILJEN SIGFRIDSSON Förra året hade familjen Sigfridsson premiär på sin julkonsert där tre generationer Sigfridssons var med och sjöng. I år är det dags igen och detta året har de lagt till en extrakonsert direkt eftersom biljetterna har varit hett eftertraktade. Att dom har inte valt ännu fler konserter har sin förklaring i

52

på vår målgrupp, säger pappa Lasse Sigfridsson.

bland annat att de vill starta lite försiktigt, men framförallt är det med hänsyn till barnen.

- Jag vet inte, kanske är det sociala medier, vi lever ju i den tiden nu säger Emil Sigfridsson.

- Det ska vara lagom för barnen, dom är så små att det inte får bli en press för dem säger Zara Kronvall Sigfridsson.

- Sen har vi nog draghjälp från förra året, det går ju lite från mun till mun, fyller hans fru Zara i.

Kommentarerna kommer snabbt och man märker att det är en sammansvetsad familj. Och att det är en familjekonsert är något de gärna vill förmedla.

Vad är det då som gör att deras konserter säljer slut direkt.

- Sen gör ju tre generationer av oss att det blir en stor spridning

- Det är extremt roligt att göra detta tillsammans, man blir

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


bortskämd när man gör detta tillsammans och det kan nästan bli lite ensamt när man sedan åker på konsert utan familjen, tycker Zara. Familjen Sigfridsson detta året även spelat in en julskiva som kommer att finns till försäljning i samband med julkonserterna. Lasse berättar att det var många som frågade efter en skiva förra året och då föddes iden om att göra en julskiva tillsammans. I våras började de tillsammans välja ut låtar och under sensommaren har skivan spelats in. Inspelningarna av all sång har gjorts hemma hos Emil och sedan skickats till CM-studio i Skara för att färdigställas, på så sätt har det varit enklare med barnen som kunnat vara på hemmaplan. Skivan innehåller såklart flertalet traditionella julsånger men även ett par låtar som passar julen till.

Det är extremt roligt att göra detta tillsammans

en i Zaras hemort Karlsborg. Konserten blir som förra året i två akter med en paus emellan. Scenen kommer precis som förra året att vara hemtrevlig, men den har i år fått ett helt annat utseende som är inspirerat från skivomslaget. Förra året var scenen inredd som ett vardagsrum där barnen kunde sitta och pyssla i en hörna undertiden som konserten höll på. - Vi är alltid på scenen allihop samtidigt, säger Zara. - Ja förra året kändes det nästan som Bingolottos upesittarkväll, fyller Emil i.

Julen betyder gemenskap för familjen Sigfridsson samt mat och presenter för barnens del. På frågan om de själva hinner koppla av under julen så svarar Emil snabbt: - Jag ser inte julkonserterna som ett jobb utan för mig handlar det om att försöka ta in stämningen och njuta. - Vi gör dessa konserter för att vi tycker det är både mysigt och roligt, och folk tycker nog att det är trivsamt när det är en familj som sjunger ihop, säger Lasse.

Lasse kommer under våren att turnera tillsammans med Christina Lindberg i april kommer de att gästa Hässleholm för en konsert. Sonen Emil sätter till våren upp sin 10:e musikal på Kristianstads Teater och dessutom funderar han även på att spela in en musikalplatta till våren. Mer om detta kommer ni att kunna läsa till våren. Men först är det julkonserter den 10-11 december på Kristianstads Teater. Det kan även bli något bus från Älvin för när jag frågade om det svarade han: - Pappa har sagt det!

- Plattan spretar ordentligt fast på ett positivt sätt eftersom det är tre generationer där var och en har sin stil, säger Lasse. Dessutom finns det en jullåt som Emil och Zara gjorde för fem år sedan och som har uppdaterats för att få med både farfar Lasse och barnen på denna låten. Det finns också ett potpurri med barnssånger som sjungs av barnen, Ängla, Vilda och Älvin. Ängla sjunger dessutom en fantastisk svensk version av Halleluja och i år har hon också för första gången fått en egen konsert på juldagen. Innan dess ska de alltså spela fyra julkonserter tillsammans varav tre i Kristianstad och NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

53


MAMMA MÅD Bilder: Mikael Larsson, www.lamemicke.se

Årets julmarknad kommer att få besök av en före detta Åhusbo. Det är Maud Cederlöw, eller Mamma Måd som hon kallar sig när hon sjunger, som kommer för att ha konsert på torget när Lions bjuder in till julstämning. Maud är född och uppvuxen i Åhus men flyttade för att studera och hamnade så småningom i Stehagstrakten. - Jag och min man Martin hittade ett hus som vi föll för och med facit i hand blev det perfekt då det ligger mitt i Skåne vilket passar mig som

reser mycket till bland annat skolor, förskolor och bibliotek och sjunger, berättar Maud. Hon jobbar helt och hållet med Mamma Måd, både genom att ha konserter, genomföra Skapande skola-projekt men också genom att skriva låtar och böcker för barn som hon ger ut på sitt och makens förlag ”Kulturfamiljen”. Hennes skivor och böcker används också som läromedel i skolor och förskolor. Det mesta hon skriver är på rim, så även hennes och makens nya bok som släpptes för några veckor sedan. Boken heter ”Hellre skallig än mallig!” och handlar om ett hårresande äventyr som Mamma Måd ger sig ut på när hon försöker leta rätt på sin försvunna frisyr. Maud berättar att hon vill förmedla budska-

54

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

pet att alla människor är lika mycket värda genom att skriva om det i både låttexter och böcker. - Jag vill att min musik och mina berättelser på ett lustfyllt sätt ska behandla viktiga frågor som till exempel att man ska våga vara sig själv, berättar Maud. Att skriva en bilderbok är ett led i att försöka nå ut till en bredare publik. - Jag hoppas att de som läser boken ska få upp ögonen även för min musik, säger Maud. Hon berättar vidare att det är mycket möjligt att det kan bli uppföljare till boken genom att Mamma Måd ger sig ut på nya roliga äventyr. Maud besöker ofta både skolor och förskolor och har workshops och konserter. Sedan boken getts ut håller hon även sagostunder på bibliotek. Hon framträder både med och utan band, i Åhus den 4 december kommer hon att sjunga solo till

inspelad musik. Åhuskonserten kommer innehålla glada låtar från hennes olika skivor som passar en blandad familjepublik. - Jag förväntar mig att det ska bli en mysig dag med massor av julstämning och ös, skrattar Maud. - Hoppas att det kommer många barn och vuxna som har barnasinnet kvar som vill sjunga med och röra sig till mina låtar! avslutar hon. Vill man läsa mer om Mamma Måds verksamhet eller höra och se smakprov på hennes musik, videor och böcker kan man gå in på hennes hemsida www.mammamåd.se eller följa henne på Facebook (Mamma Måd).


Tel 044 24 50 30

www.ahusror.se

Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter som kännetecknas av låg salt- och vatten förbrukning. Saltförbrukningen i ett normalt hushåll är ca 25 kg/år. Detta är cirka 20% av vad ett konventionellt avhärdningsfilter förbrukar. Vattenförbrukningen vid spolning är också extremt låg. Detta gör att man sparar över 10 m³/år i spolvatten. Notera att filtret endast är 26 cm brett, 36 cm djupt och 46 cm högt.

I samarbete med ÅHUS RÖR

Pris: 15 200:-

monterad och klar.(inkl. moms, efter ROT-avdrag)

När bara det bästa är bra nog! NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

55


ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

VI SÄLJER INTE KÖK ELLER KÖKSINREDNINGAR

men behöver Du hjälp med montering och installation av ditt nya kök så finns vi i närheten

Även måttagning och förslag till nytt kök

NYA RESERVDELAR Nu är det gjort! Jag har fått två nya höftleder. Ganska fantastiskt att man kan byta ut kroppsdelar. Det känns nästan som man är en bil som fått nya reservdelar. In på verkstaden så byter vi fläktremmen, eller ja just det, höftleden! Lite jobbigare psykiskt andra gången (första gången var i juni), men enligt familjen var det betydligt smidigare fysiskt. Att jag fick en liten depression berodde nog delvis på att det än en gång gick upp för mig att man inte får lov

julgranen i år. Med en kattunge i huset lär det bli lattjo lajban. Den stora palmen som flyttades in från uterummet när det började bli kallt, lyckades hon frisera så att den såg ut som en ynklig stickling på tre dagar. Glaskulorna får nog vila tills nästa år, eller i alla fall placeras högst upp i granen. Adventsljusstakarna tänker jag ta fram extra tidigt i år, det ser så mysigt och ombonat ut med lite extra ljus i våra fönster. Lite får man unna sig när man

ALLT INOM BYGG & RENOVERING

AOStrivsel.se

FÖNSTERPUTSNING

...företag, privat o abonnera lokalt 070-496 82 83 ÅHUS

att springa, hoppa eller sitta på huk när höftlederna är utbytta. Tanken på att aldrig mer få springa i skogen med min hund kändes extra tung, speciellt i kombination med de starka värktabletterna och en oro över att det högra benet blivit längre än det vänstra. Men som jag sagt innan.…det kunde varit värre! Nu ska det bara bli bättre. Snart är det första advent och innan vi vet ordet av är det julafton. Börjar redan gruva mig för hur vi ska göra med

56

är hemma och sjukskriven! Längtar redan efter att få sätta mig vid brasan och njuta av den första glöggen och det går säkert hur bra som helst även med nya reservdelar. Kram från Rosie Ps. I år kommer jag att ge mamma och pappa en burk med D-vitaminer i julklapp. Det är extra viktigt för äldre personer att äta tillskott av D-vitamin under den mörka årstiden. Köper nog några extra till oss också!

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

UPP TILL 50 PROCENT AVDRAG MED ROT

Trädfällning - Vi utför alla typer av trädfällningsarbete. - Vi hjälper till med transport och försäljning av ved. - Vi har de certifikat och försäkringar som krävs för att utföra denna typ av arbete. Liljas stegförsäljning och trädfällning AB Mail: takstegarskane@gmail.com Mobil: Björn 0709-69 74 11 Hör gärna av dig! Mvh Björn Lilja

www.takstegarskane.se


Åhus Hundcenter Här står hunden i fokus

DAGIS & PENSIONAT TRIM & BUTIKSFÖRSÄLJNING KURSER & HUNDTRÄNING DAGIS & PENSIONAT Hos oss sover våra gäster tryggt i nybyggda boxar, bekväma soffor eller sköna bäddar. På dagarna umgås de och följer med på våra härliga långpromenader längs med havet eller i skogen. • Vi tar emot hundar av alla storlekar och raser. • Gästerna får tillgång till stora härliga rastgårdar där de leker med sina nya kompisar. • Hundarna står alltid tillsammans med samma kompisar för att de ska känna sig trygga, alltid känna sig som hemma och lindra stress.

TRIM & BUTIKSFÖRSÄLJNING Här tar vi hand om din hund från topp till tass. Vi klipper och stylar din hund enligt dina önskemål. Behöver ni foder, godis eller andra hundtillbehör så har vi det också.

KURSER & HUNDTRÄNING Vi erbjuder en 800 kvm stor kursoch träningshall med konstgräs där du och din hund ska få ut det bästa av er träning tillsammans i en trivsam miljö. Den är öppen för privatpersoner, föreningar och företag. Det finns träningsmaterial i världsklass, bl.a Galican hinder som används på VM i agility.

VID FRÅGOR OCH BOKNINGAR KONTAKTA: CAROLINE EKLUND 0708-612289 caroline@ahushundcenter.se VIKTORIA BERGGREN 0766-272040 viktoria@ahushundcenter.se Ni hittar oss mellan Åhus och Horna vid infarten till nya Täppetleden.

AHUSHUNDCENTER.SE

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

57


FÖLJANDE TJÄNSTER INGÅR I BEGRAVNINGSAVGIFTEN De tjänster som finansieras genom begravningsavgiften, och som tillhandahålls utan extra kostnad, är följande:

ENHETLIG BEGRAVNINGSAVGIFT Efter beslut i Sveriges riksdag har en enhetlig begravningsavgift för hela landet införts. Det innebär att alla som är folkbokförda i Sverige kommer att betala samma procentsats av sin inkomst oavsett var i landet man är bosatt. Dock är Stockholms och Tranås kommuner tillsvidare undantagna från systemet. Den enhetliga avgiften tas ut från 2017 och syns på skattsedeln från 2018. Begravningsavgiften och dess storlek har ingenting med kyrkotillhörighet att göra utan betalas av alla som är folkbokförda i Sverige, och som har en

58

kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religionstillhörighet. På skattsedeln är därför begravningsavgiften och kyrkoavgiften numera helt separerade. Storleken på den nya enhetliga begravningsavgiften meddelas från Kammarkollegiet i december i år men beräknas ligga på 0,24% av den beskattningsbara inkomsten. För Åhus del medför detta en fördubbling vilket för en inkomst på trettio tusen kr/månad innebär en ökning med ca trettiofem kr/månad. Magnus Tyche

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

• gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats under en tid av 25 år • gravsättning inklusive gravöppning • återfyllning och iordningställande av öppnad grav • transporter från det att huvudmannen övertagit ansvaret för stoftet till dess att gravsättning har skett, med undantag av transport för gravsättning utanför huvudmannens område, om inte transporten beror på ett avtal om tillhandahållande av särskilda gravplatser • kremering • lokal för förvaring och visning av stoftet • lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler FÖLJANDE INGÅR INTE I BEGRAVNINGSAVGIFTEN Följande ingår inte i begravningsavgiften utan bekostas av dödsboet eller anhöriga: • Kista och svepning • Transport av kistlagt stoft från hem/sjukhus till anvisad lokal hos huvudman för förvaring och visning av stoftet • Annonsering • Kistdekoration • Begravningsceremoni inklusive begravningsförrättare och musiker (För avliden som tillhört Svenska kyrkan bekostas begravningsgudstjänst av församlingen) • Minnesstund • Urna • Tillverkning, montering och underhåll av gravsten eller annan fast gravanordning • Skötsel av gravplats. Källa: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation


god jul

& GOTT NYTT ÅR!

TECKNA CLUBMEDLEMSKAP FÖRE NYÅR SÅ BJUDER VI DIG PÅ RESTEN ÅRET. DESSUTOM FÅR DU DET TILL 2016 ÅRS PRIS.

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

Erbjudandet gäller t.o.m. 31 december 2016 vid tecknande av Clubmedlemskap och går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Originalet mellan Åhus - Yngsjö

www.rokeriet.se

Låt oss fixa maten! Allt finns färdigt att handla i butiken

Julbuffé LIVEMUSIK VARJE LÖRDAG I SAMBAND MED JULBORD

499:-

NOVEMBER 19, 20, 26, 27 DECEMBER 3, 4, 10, 11, 17, 18

Vi börjar servera från kl. 12:00

ÖPPET ALLA DAGAR Ring och boka! 044-24 91 21

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

59


P- A PL LL AT TI SE D F R RI IÅ A H U S

ÅHUS JULMARKNAD & JULSKYLTNING

LÖRDAG 3/12 KL 10-17

SÖNDAG 4/12 KL 13-18

KÖPMANNAGATAN 10:00 Butiker och knallar öppnar KÖPMANNATORGET 10:00 Julmusik från scenen. 12:00 Tävlingar för barn. Bland annat - gissa godisspannens vikt! Vinn spannen. 13:00 Julsånger av kören Degeberga Drängar under ledning av Arne Castell! 15:00 Tomtenisseparad startar på Köpmannagatan med ponnyhästar och tomtenissar! 16:00 Julklappsutdelning till alla barn i tomtenisseparaden Prisutdelning barntävlingarna Avslutning GÄRDSKANS JULSTUGA 10:00–17:00 Gärdskan öppet Julcafé, levande verkstad, Percys Showroom, hantverkare Tomten tar emot önskelistor och delar ut godis Grantävling, rösta på din favoritgran Gärdskans sånggrupp sjunger i caféet

Tack till Gunnars Granar för julgranar och granris

KÖPMANNAGATAN 13:00 Butiker och knallar öppnar 13:00-18:00 Räddningstjänsten 13:00-16:00 Absolut Experience Center öppet 16:30 Scouternas fackeltåg med tomtar och lucia går från Gärdskan till Åhus torg ÅHUS TORG 11:00 13:00 13:00 – 18:00

13:00-18:00 13:00 14:00 15:00 16:00 16:45 17:15 18:00

Gudstjänst Åhus S:ta Maria kyrka Åhus Torg öppnar Lions med föreningar har lotterier på torget Lions bjuder på glögg Åhus Scoutkår grillar korv och serverar kaffe Lotteri i församlingshemmet Sjöräddningen Turistbyrån / Åhus museum/ St Annas gång har öppet med hantverkare på plats Musikunderhållning från scenen med Jinglebellz Åhus Blåsorkester spelar Lions underhåller barnen med Mamma Måd Dans kring granen med Jinglebellz Tomten delar ut godis till barnen Kröning Åhus Lucia & Julsånger från scenen Gospelkonsert i S:ta Maria kyrka med gruppen Joyful

GÄRDSKANS JULSTUGA 12:00–18:00 Gärdskan öppet Julcafé, levande verkstad, Percys Showroom, hantverkare Tomten tar emot önskelistor och delar ut godis Grantävling, rösta på din favoritgran Gärdskans sånggrupp sjunger i caféet 18:00 Julmarknad & Skyltning stänger ANDERS HÅKANSGÅRDEN 14:00-16:30 Julstuga

ÅHUS FÖRSAMLING

KARUSELLBILJETTER! Köp biljetter till rabatterat pris! 4 st för 50:- (20:-/st ord. pris vid karusellerna). Gäller alla karusellområden. Förköp: Dennis Blommor, Nya Conditoriet, Coop Åhus, House of Mi

Mamma Måd Bild:Mikael Larsson, www.lamemicke.se

Läs mer på ahussweden.se & facebook.com/AhusSweden

60

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016


– MAMMA, NÄR KOMMER TOMTEN ?

VI LÖSER AVLOPPSPROBLEM DYGNET RUNT. RING 044 – 35 24 02.

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

61


”Allt som inte är under utveckling är under avveckling” Christer Olsson

PLATSORGANISATION ÅHUS BJUDER SINA MEDLEMMAR PÅ EN

INSPIRATIONSFÖRELÄSNING Platsorganisation Åhus välkomnar dig som är medlem till en härligt inspirerande morgon med föreläsning av Christer Olsson.

skall kunna gå från att Veta till att Göra. Det handlar om utveckling och att våga vara en prövande, levande människa.

Christer har lång erfarenhet av kulturutveckling, ledarskap och affärsmannaskap och han är dessutom coach till några av Nordens mest erfarna ledare. Christers framgång ligger i att han talar enkelt så att du kan förstå och sedan kan gå hem och göra skillnad oavsett om det handlar om dig själv, din relation eller organisation. Hans ambition är att så Tankefrön och att du

62

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

FAKTA: Dag: Tid: Plats:

7 december 2016 Kl. 08:00-09:45 Frukostfralla serveras från k.l 07:30 Åhus Seaside

Anmälan senast 1/12 till info@ahussweden.se Begränsat antal platser, först till kvarn. Max 2 personer per företag. OBS! Föreläsningen är endast öppen förmedlemmar i


Travel steamer 800:-

Lacoste 799:-

NZA 999:-

Scotch&Soda 1900:Stickpaket Garnkostnad 392:-

By Bremmer Stockholm fr 3.499:-

Save the Duck fr 1500:-

BUTIKEN I HAMNEN MÅN–FRE 10-18 LÖR 10-16 SÖN 12-16 SKEPPSBRON 10 ÅHUS FACEBOOK.COM/PP&CO

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

63


Vi önskar er alla en stämningsfull advent

Charlotte

64

Amanda

MÄKLARHUSET ÅHUS & SÖDERTORG TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE WWW.MAKLARHUSET.SE

NUMMER 76 | VI SYNS I ÅHUS DECEMBER 2016

Lotta

Lena

Sandra

FÖR ENKELHETENS SKULL


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.