Vi syns i åhus nr 41 low

Page 1

åhus VI SYNS I

MÅNADS MAGASIN

ANGUILLA ANGUILLA Fotograf

Lennart Johanzon

FN-dagen i Åhus Det är enkelt att göra skillnad OKTOBER Vi syns i Åhus Oktober 2013 1


EN ROSA MÅNAD Oktober månad är Rosa Bandets månad. Det kommer att vara insamlingar, TV-program och arrangemang till förmån för Rosa Bandet och bröstcancerforskningen. Vi ska dock inte glömma bort att det finns en motsvarighet, Blå Bandet, den som gäller oss män och har med prostatacancer att göra. All form av cancer är hemsk och tragisk, det drabbar så oerhört många människor. Inte bara de som faktiskt blir sjuka utan även anhöriga. Jag läste nyligen Dan Browns nya bok Inferno, där han berör överbefolkning och att eventuellt diverse sjukdomar för att minska människan art är ett måste för moder jords överlevnad. Det är en brutal lösning och i mina ögon så är det inte den vägen man ska gå. Någon lösning på överbefolkning har jag inte men att se nära och kära lida och i slutänden tyna bort är inte humant. Därför så tycker jag att dessa färgade band till förmån för forskning är jättebra initiativ. Och alla som gör något för att hjälpa till är lite av mina idoler. Jag kommer personligen att ställa mig och göra en hårstyling inför publik, där intäkterna går till denna rosa välgörenhet.

åhus

ktober

Att ställa sig och göra något som man inte har en aning om hur det funkar och dessutom göra det inför publik skrämmer mig lite, men det kan ju inte mer än ”gå åt skogen” (stackars min svägerska som sagt ja till att sitta modell). Apropå Dan Browns bok Inferno så passade jag i dagarna på att besöka Florens där stora delar av boken utspelar sig. Detta gjordes i samband med en weekendresa i Toscanas underbara miljö. En fundering som jag fick på planet på vägen hem, var om det är så att alla som arbetar med bagage i samband med flygresor har som anställningskrav att kasta en resväska så långt det går, för när vi satt på flygplatsen och såg hur dom behandlade alla väskor så var jag helt övertygad om att alla införskaffade Toscanska viner skulle hittas blandade i en enorm röra i min resväska. Nu gick det dock väl och via ett glas av detta vin så kommer jag framöver att kunna återskapa den underbara miljön som denna återhämtningsresa gett mig.

2013

4-5 Nyheter & notiser 6 Dennis 20år 10 T

ord Andersson: En kapsejsad husbåt

12 A

nn Brauner: Fråga juristen

14 R

osie Reinholds: Mirakelkur eller fluga

18-19 D

å

& Nu: Från kyrktornet åt söder

22 Rent vatten gör skillnad 23 FN Dagen i Åhus 24 En rosa dag för bröstcancerfonden 28-29

Anguilla Anguilla

32

Det är enkelt att göra skillnad

34

Grundkurs i Orientering

Rickard Gunnarsson Omslagsbild: Fotograf Lennart Johanzon

VI SYNS I

2

INNEHÅLL O

ANSVARIG UTGIVARE Jan Rosqvist jan@ahustryckeri.se PRODUKTION Åhus Tryckeri AB 044-24 06 00 UPPLAGA ca. 8.000 ex.

Vi syns i Åhus Oktober 2013

NÄSTA NUMMER 24-25 Sept (avvikelser i ytterområden kan förekomma) (annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 7/10)

MATERIAL FÖR TRYCK Rickard Gunnarsson rickard@ahustryckeri.se

ANNONSERA info@visynsiahus.se

UTEBLIVEN TIDNING kundservice@visynsiahus.se

Jonny Olsson jonny@ahustryckeri.se

PRISER, UTDELNING & ÖVRIGA FRÅGOR www.visynsiahus.se

© ÅHUS TRYCKERI AB 2013. All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel.


ChristMAs BY thE sEA

ÅHUS

JULBORD

SHOW

FEST TS ÅRE D! R O B JUL

IÄR PREM OV 23 N

LÄS MER OM ÅRETS JULBORD på www.ahusstrand.com PREMIÄR 23 NOVEMBER. SEASI DE CHRISTMAS H O T EL 044-28 93 00 www.ahusstrand.com

ÅhUsstrAND

Restaurang Kina - thai - sushi - kontinental

Bar

*ASIATISK LUNCHBUFFÉ * inkl dryck

Drinkar Kvällsöppet

VÅRA ÖPPETTIDER

Måndag: Tisdag: Onsdag: Torsdag: Fredag: Lördag: Söndag:

Stängt 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-21.00 11.30-22.00 12.30-22.00 12.30-21.00

BOKA GÄRNA BORD

Tack för all respons vi har fått denna sommar!

85:-

Måndag-Fredag 11.30-14.30

Vi finns nu i fd Restaurang Åsikten i Åhus hamn Tel: 044 - 24 01 05 Vi syns i Åhus Oktober 2013

3


NYHETER & NOTISER HAR DU NÅGOT TIPS ELLER NÅGOT DU TYCKER VI SKALL VETA OM? Maila oss på notiser@visynsiahus.se

BLODBUSSEN Bästa Blodgivare! Blodcentralen Skåne ber så innerligt om ursäkt för att Blodbussen inte kom till Åhus den 20 augusti som tidigare planerats. Något har tyvärr gått fel i planeringen och nu har vi en annan ansvarig. Nu har vi bokat in nästa besök till den 15 oktober, kl.10.00– 14.00, p-plats Torget i Åhus. Kallelse till blodgivning kommer att skickas ut till dig som är blodgivare ca. en vecka innan och då ber vi dig ringa och boka din tid för blodgivning på telenr. 046-173210. OBS! Ingen förbokning hos Dennis Blommor. Ännu en gång ber vi om ursäkt. Vänligen Ingrid Johansson ROSA BANDET Den 1-31 oktober genomförs Rosa Bandet-kampanjen för elfte gången. Var nionde kvinna drabbas någon gång i livet av bröstcancer. Forskning gör att fler och fler överlever efter sin bröstcancerdiagnos. Lördagen den 12 oktober kommer Studio Amanda, tillsammans med Dennis Blommor, Bosses färg och Lions att ha modevisning, musik och mingel. Till detta ska man få köpa sin egen stol som man kan sitta på och den stolen får man sedan ta med sig hem. Alla pengar på försäljningen av stolar kommer att gå till Rosa Bandet. Läs gärna mer inne i tidningen i en intervju med initiativtagaren Amanda. UTDELNING Tyvärr blev det lite missförstånd i samband med utdelningen av förra numret av tidningen, vilket fick till följd att ett område i Yngsjö inte fick sin tidning i tid. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för det och försöker ta det med oss framöver. Vi nu över till det vi kallar vinterutdelning vilket innebär att vi inte längre delar ut i sommarbostadsområden. Det kan finnas en del som bor året runt i de områdena men vi väljer att inte dela ut där ändå eftersom vi snabbt skulle fylla sommarbostädernas brevlådor med Vi Syns i Åhus och det ska vi inte hjälpa eventuella tjuvar med. För er som inte får tidningen så finns det numera ett ställ utanför ICA Kvantum där ni gärna får hämta tidningen. Likaså har vi alltid exemplar liggande hos oss på Åhus Tryckeri. BRASAFTON PÅ FURUBODA Onsdag 9 okt 2013 är det underhållning i caféstil med Paul Skoog, Leif Axelsson och gäster.

LOPPIS är poppis 4

Vi syns i Åhus Oktober 2013

GUDS LILLA JÄNTA En gripande berättelse om poeten Majken Johanssons liv. Majken Johansson, den prisade författaren, vars liv pendlade mellan svarta ångestdjup och ljusa glädjehöjder. Efter åratal av alkoholism och ett liv som litterärt geni ändrade hon totalt livsstil och blev frälsningssoldat. Detta kan du uppleva påå Aoseum onsdagen den 25 september kl 19:00 KONSTGRÄS I ÅHUS Äntligen Gör Vi Det Tillsammans! Vi har gjort det förr – nu gör vi det igen! Liksom vi hjälptes åt med bryggan och gjorde den möjlig. Nu gör vi det igen genom att ge våra barn och ungdomar, killar och tjejer i Åhus, fantastiska tränings- och spelmöjligheter året om! Styrelserna i Åhus HBK och Åhus IF har fattat beslut om att på allvar försöka förverkliga drömmen om att anlägga en konstgräsplan i Åhus (Furehov IP). Detta kommer att innebära väsentligt förbättrade träningsmöjligheter för de båda föreningarnas ungdomslag och seniorlag, samt att detta är något som kommer mottas varmt av våra ungdomsledare, spelare och föräldrar. Vår ambition och förhoppning är att den nya planen ska stå färdig till våren 2014 och glädja alla våra lag. Att anlägga en ny konstgräsplan kostar dessvärre mycket pengar och vi behöver ordna en del av finansieringen på egen hand med hjälp av både näringsliv och privatpersoner. Kostnaden för att anlägga den nya planen kommer att landa på omkring 3 miljoner kronor. Vi har idag erhållit bidrag på ca 2 miljoner från SvFF, Skåneidrotten och Kristianstads kommun. För att vi ska kunna förverkliga våra planer vädjar vi om stöd för att finansiera den nya konstgräsplanen. Vi är jättetacksamma för alla bidrag till detta spännande projekt. Sponsra 1 kvm konstgräs för 500 kr eller 2 kvm för 1.000 kr eller varför inte 10 kvm för 5.000 kr. Ni väljer själva hur mycket Ni vill bidra med. Bronspaket för 10.000 kr, Silverpaket för 20.000 kr, Guldpaket för 50.000 kr eller Diamantpaket för 100.000 kr. När Ni har fattat beslut om hur mycket Ni vill bidra med så sätter Ni in pengarna på följande kontonummer: 8313-9 524 034 577 6 (Sparbanken 1826) OBS! Notera även vad du vill att det ska stå på anslagstavlan, ex ”Snälla företaget AB”, ”Familjen Svensson” etc. Det är endast möjligt med ett namn per kvm.

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar 09–13.

ÅHUS HBK LOPPIS Helgfria lördagar 10–13.


AOSEUM JAZZ & GÄST HÖSTEN 2013

Some Bands musik kombineras med film, kåseri, sång och kryss! Fredag 18 okt ”Sven Klang och jag” Gäst: Ingvar Andersson Fredag 15 nov ”How My Heart Sings” Gäst: Clara Fornander Fredag 13 dec ”Juljazzquiz” Gäst: Tomten

Åhus

handboll

HEMMAMATCHER I HÖST Lör 5 okt

Fredag 18 okt kl 19.30 på Aoseum i Åhus varvas filmsekvenser från ”Sven Klangs kvintett” med låtar från filmen av Some Band och Ingvar Anderssons minnen och associationer från sitt ljuva 50-tal och från filminspelningen på 70-talet med teatergruppen Oktober och altsaxofonisten Christer Boustedt. Ingvar är ju en välkänd revy-, film-, operett-, TV- och radioaktör med åtskilliga succéer under decenniers framträdanden på allehanda scener. Epitetet ”Mr. Pildammarna” bär han med stolthet efter 22 års sommarframträdanden där. Den pålitlige Richard Johansson har stått för filmklippen och Some Band (Kjell-Åke Persson tp, Berndt Sjögren sax, Ingemar Torstensson pi, Per Ekman bas och Trazan Jonasson tr) sätter sin egen prägel på låtarna från filmen. Fredholms Deli gör skäl för namnet med utsökt buffé från kl 18.30. Numera bokar man plats och ev. mat på tel. 0709-45 03 99 eller e-post info@aoseum.se. Hjärtligt välkomna!

Ingemar n Torstensso Jazz & Gäst

kl 16:00

Åhus Handboll - Anderstorps SK

Lör 12 okt kl 16:00

Åhus Handboll - Vinslövs HK

Lör 26 okt kl 16:00

Åhus Handboll - Trelleborgs HBK Elit

Lör 9 nov

Åhus Handboll - GF Kroppskultur

kl 16:00

Lör 23 nov kl 16:00

Åhus Handboll - HP Warta

Fre

Åhus Handboll - HK Farmen

6 dec

kl 18:45

ADVENTUREDAY Lördagen den 5 oktober från kl. 13 kan du prova på Kajakpaddling med Martin Bengtsson, löpteknik med Petra Skiöld, funktionell träning med Markus Fridén och yoga med Ulrika Biel Nielsen. Det kommer att vara 4 pass var 45 min och bokning för att säkert få plats via telefon 0708-456 037. Läs mer på facebook/adventuredayåhus för mer info.

Pssstttt...

I år utökas julmarknaden i Åhus från en till två dagar. Det utlovas två fullspäckade dagar med aktiviteter för både stora och små. Skriv upp i kalendern och missa inte Åhus Julmarknad & Julskyltning den 7-8 december 2013!

VERNISSAGE Fredag 27 september är det vernissage hos Ängshyddan. Utställare är Carina Ståhl Och Else R. Göransson

FN DAGEN Den 24 oktober kl 18:30 firas FN Dagen i Åhus St:a Maria kyrka

Vi syns i Åhus Oktober 2013

5


Efter 20 år i Åhus utökar Dennis i Sölvesborg För 20 år sedan startade den gamle motocrossåkaren Dennis Andersson upp sin blomsterbutik här i Åhus. Det hela tog sin början i nuvarande restaurang RIOs lokaler. På den tiden var det i ganska liten skala som Dennis började sälja blommor, och sedan dess har verksamheten utvecklats och utökats succesivt. Men det höll på att gå riktigt åt pipsvängen redan efter ett par år. -Det brann i källaren under oss

och allt i butiken blev fördärvat, då var det väldigt jobbigt och motigt, säger Dennis. Men han reste sig och jobbade återigen upp verksamheten. 1997 köpte han fastigheten, som ligger i början av Köpmannagatan där han har utvecklat verksamheten och där han fortfarande huserar. - Jag måste få framhäva all fantastisk personal som jag har haft genom åren, för utan den hade jag aldrig fixat det. Och givetvis också det faktum att jag har en förstående och hjälpsam familj för det blir mycket tid som jag

6

Vi syns i Åhus Oktober 2013

lägger för att få till en sådan här verksamhet. Som de flesta redan vet så kan man köpa Dennis Blommor även på ICA Kvantum, ett samarbete som pågått sedan 1999. Men det som de flesta av er kanske däremot inte vet är att från och med den 21 november kommer man att kunna köpa Dennis Blommor även i Sölvesborg. - Ja, det stämmer, säger Dennis. Jag fick möjligheten att köpa en fastighet i Sölvesborg och jag kände att jag var beredd att ge det en chans. Återigen ställer familjen upp på detta. Min fru har tagit tjänstledigt från sitt jobb och hon kommer att driva

butiken i Sölvesborg. Det var egentligen emot vad jag sagt tidigare, men nu känns det som en riktig nytändning vilket är oerhört inspirerande. Dennis sitter ju även som ordförande i Åhus Köpmannaförening och har så gjort i två omgångar. Samtidigt är han också engagerad i Platsorganisation Åhus. Dessa två uppdrag ser han som oerhört roliga och positiva. - Det är fantastiskt kul att kunna hjälpa till att utveckla Åhus, framför allt att när man verkligen ser att det händer så mycket positivt i vår by.

Rickard Gunnarsson


Stationen 100 år

percys sen1961

Stationen Järnvägsg. 2 044 241050

Flyttar hem

ÅHUS till .

12 oktober

en rosa dag för bröstcancerfonden ...i trendernas tecken MOde stYling inredning gOOdiebags blOMsterdeKOr erbjudande tävlingar Med Fina priser Från butiKerna! i saMarbete Med dennis blOMMOr, bOsses Färg Och liOns.

bOKa din stOl redan idag, ge 100 Kr till rOsa bandet!

Din frisör i Åhus!

Öppettider: Måndag 9-14, tisdag 9-18, Onsdag-tOrsdag 9-20, Fredag 9-17, lÖrdag 9-14 KÖpMannagatan 33 i åhus, tel. 044-24 16 27 www.aMandaperssOn.se / FÖlj vår blOgg Och gilla Oss på FacebOOK!

Möbler Presenter

soffor fåtöljer stolar bord lampor mattor mm.

Prylar Kläder Tyger Handdukar Glas Bestick Marimekko

percysdesign.se

UTFÖRSÄLJNING KRISTIANSTAD

20-70% Ö.Storg. 69 044 209420

Stänger 29 sept.

.

Öppettider: måndag-fredag 10-18, lördag 10-14 Järnvägsgatan 5, Åhus Tel: 044-24 94 90 • www.barnlek.se facebook.se/barnlek

Vi syns i Åhus Oktober 2013

7


PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272 28 x 10 cm silver reflex Antal: 50 st

11,7 x 4,5 cm silver reflex

VI UTFÖR TOTALENTREPRENAD Antal: 50 st

K-Textil / Ralle / 2009-09-28 / Jenny

EL - VVS - MÅLNING - MURNING - M.M

Uteservering under tak

Nybyggnad – Tillbyggnad

Öppettider:

Ombyggnad – Renovering

Mån-Tors Fre Lör Sön

Daniel: 0708-67 39 89 • Christoffer: 0706-88 11 52 dc.bygg@hotmail.se • Finkvägen 8, 296 72 Yngsjö

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

CMS SWEDEN

Köpmannagatan 11

HÖST ELLER HOST

Vi tar emot

DU

Lunch 11.00-14.00 mån-fre

väljer!

Valfri pizza eller kebabsallad VI HAR

hostmedicinen FÖR DIG!

70:-

inkl. dricka, bröd och kaffe (gäller pizza nr.1-47)

- JAG TRÄNAR FÖR ATT MÅ BRA Bli medlem du också, så får du:

• 3st Ta med en vän-kort • 1st Personlig Hälsoplan • 1st Ryggsäck. • CMS-Travelpass som ger dig fri träning världen över Värde: 2660:-

Erbjudandet gäller vid tecknande av Clubmedlemskap t.o.m 25/11-2013 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

8

Vi syns i Åhus Oktober 2013

Beställ hemkörning via Telefon & Internet:

Stormgatan 19, Åhus www.ahustraningscenter.com 044-289389

- Betala med kort! - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar. - Specialbeställ och se exakt pris direkt. - Läs omdömen och betyg.


Frossa i snittblommor!

C aluna ljung 2 st

49:35:-/st

2 st

49:-/st

b l o s mm i n n or De

Dennis Blommor, Köpmannagatan 35, Tel: 044- 24 71 45

årets vinterdäcknyheter hittar du hos Välkommen in till oss på VIANOR så berättar vi mer om vinterns produktnyheter! Vi hjälper dig hitta rätt vinterdäck efter din körstil och behov.

nyhet!

79:-

Alla älska orkidéer! (Erbjudandet gäller till den 13/10 2013)

20 år

Jubileu ms priser!

Massor av olika buketter, mixa hur du vill

99:-

2 stänglar

det bekväma sättet att byta till vinterdäck

nyhet!

5me0r du%bb*

www.vianor.se

Åhus Sandvaktaregatan 24 044-24 04 05

*Nya Nokian Hakkapeliitta 8 har 50% mer dubb än sin föregångare Nokian Hakkapeliitta 7.

Member of Nokian Tyres

Vi syns i Åhus Oktober 2013

9


Tord Andersson är ständig krönikör i Vi syns i Åhus. Till vardags driver han familjeföretaget RA-Byggen.

En kapsejsad husbåt Höstmörkret lägger sig nu och i skrivande stund har vi klarat av kräftorna och drar nu vidare in i höstens mat och dryckesfest. Först ålen sen gåsen och mellan gillena kan man passa på att smaka av allt som skördas från träd och fält till de som fälls i skogen. Känner man sig inte tillfreds så avslutas det hela oundvikligt med ett stort matpotpurri med julen och till sist nyår. Eftersom jag gillar mat och inte är så mycket för värme gillar jag verkligen tiden framför oss. Den riktiga koman kommer inte förrän januari som toppas upp med bokslut och det är långt dit. Förra helgen var vi på en kräftskiva hos vänner tvärs över Skåne och på morgonkvisten så knallade jag ut och hämtade tidningen, plötsligt gjorde sig ett gammalt äventyr väldigt påmint. På bilden låg en kapsejsad husbåt och den som låg brevid hade jag varit med och byggt och vi levererade den för mer än tio år sedan. En kall kår gick genom kroppen när jag läste om hur

människor kämpat för livet och att det var rena turen att ingen omkom. Vi kunde ganska snabbt konstatera att kopian som var byggd efter vår hade fått en extra våning och att det hade spänts upp ett rejält partytält på däcket.

anmodan. Att sedan skruva fast hela konstruktionen med lite klena plåtskruv med dessa laster blev ju ungefär lika bra som att limma ihop skrovet med kölen med lite hobbylim. Det hela började när jag vände hemåt och ville bo på vattnet, ett

Tankarna gick till regalskeppet Vasa där konstruktören tvingades bygga en extra våning på kungens anmodan

Eftersom det blåste mycket den aktuella kvällen så blev detta ett förträffligt segel. Absolut inget som var beräknat i den ursprungliga konstruktionen och tankarna gick till regalskeppet Vasa där konstruktören tvingades bygga en extra våning på kungens

10 Vi syns i Åhus Oktober 2013

driftigt gäng och en pionjärfamlij i Åhus hade byggt en prototyp som låg i hamnen och guppade. Givetvis betraktades det hela från myndighetshåll som ett rent svartbygge istället för att försöka backa och stimulera företagande. Men i Malmö lossnade

det plötsligt och vi tog på oss att bygga den första husbåten som skulle gå till en betalande kund. Projektet var riskfyllt och kunde tyvärr inte gått mer överstyr eftersom det ingick en skurk i form av en mellanhand som fått rätt till båtplatserna på det gamla BO01 området. Samma skurk som nu delvis kan hållas ansvarig till det som nu inträffat och som är som bortblåst. Kanske inget som rör Åhus direkt men en del kanske minns den ansträngning som gjordes och min dröm och andras dröm att få bygga för ett boende på vattnet finns alltjämt. Eftersom vi bor i en kommun en bit under havsytan känns det högaktuellt, speciellt eftersom folk nu snart tvingas bygga träkojor bara för att ingen ska kunna hållas ansvarig för att delat ut bygglov om hundra år när vattnet stiger.

Tord Andersson


Kläder, blommor och inredning

ÄNGSHYDDANS EKO & RAW CAFÉ ONSD. OCH LÖRD. KL. 13-17 I SEPT. OKT. NOV. ( I DEC. ÄVEN SÖND.) DESSA DAGAR BEHÖVER DU INTE FÖR-BOKA ! ( GRUPP FRÅN 10 PERS. MÅSTE ALLTID FÖRBOKAS RING: 044-232855 ) .

Övrig info : www.angshyddan.se 0708-250705

Ny utställning i GALLERIET i sept.-okt. av Carina Ståhl och Else R. Göransson Vernissage 27/9 on-lö 12-17

Apoteket Flädern i Åhus

Gör dig redo för höstmys!

- din lokala hälsopartner för ökat välbefinnande

Glöm inte Rosa Bandet insamling under oktober

Vi har vitaminer till alla i familjen Ellegatan 1, Åhus 0708-619525 Vi finns på Facebook!

Välkomna att besöka oss eller vår hemsida för mer info

Köpmannagatan 22, Åhus

www.apoteksgruppen.se

Anlita din lokala Butik och Elfirma! Vi utför: • El-Tele-Datainstallationer • Underhåll och service • Stort som smått Är ni inte hemma dagtid kan Ni lämna nyckel i butiken. Ring Stefan: 0708-20 55 84 Butiken: 044-24 20 00

Dammgatan 4, ÅHUS Telefon: 044-24 20 00 Fax: 044-24 07 37

Öppettider: Mån - fre 10-18 Lör 10-14

Försäljning av vitvaror, hemleverans, installation och bortforsling av gammalt. Service på vitvaror.

www.elpoolen.com

Öppettider: Installation: 07.00-16.00 Butik: Vard 09.00-18.00, Lörd 10.00-14.00 Vi syns i Åhus Oktober 2013

11


fråga juristen VI HAR BETT ANN BRAUNER BESVARA FRÅGOR SOM VÅRA LÄSARE KAN HA NÄR DET GÄLLER VARDAGSJURIDIK. MAILA ELLER POSTA DINA FRÅGOR TILL ANN. SKICKA INTE DOKUMENT ELLER ANDRA HANDLINGAR.

Tack signaturen ” undrande” för ditt brev. Ni är gifta med två gemensamma barn. Ene sonen behöver nu låna pengar för att kunna köpa hus. Han får inte låna hela beloppet i banken, varför han nu ber om er hjälp. Det rör sig om en större summa. Nu undrar du om pengarna skall betraktas som förskott på arv eller om det finns fler alternativ. Svar: Låt oss kalla sönerna för A och B, och det är A som behöver låna pengar. Mycket beror på era ekonomiska möjligheter att hjälpa A, och för att kompensera B. Hade ni kunnat, skulle mitt främsta råd vara att ge båda sönerna samma summa samtidigt. Går inte det, så skall ni skriva en revers/skuldebrev på beloppet, med en årlig uppräkning som motsvarar den årliga förändringen i konsumentprisindex. Möjligheten finns också att ge A beloppet som en gåva med villkor att det är förskott på arv. Det förutsätter dock att det finns tillgångar efter avdrag för skulder, så att B blir kompenserad. Eftersom det är värdet vid gåvotillfället som räknas vid förskott på arv, behöver ni även skriva testamente som innebär att vid er bortgång skall B först få motsvarande belopp som A har fått, uppräknat med konsumentprisindex.

Ann Brauner

Vallgatan 30 (ICA-Kvantumhuset) 296 31 ÅHUS 044-59 000 78 0708-77 23 00 ann.brauner@telia.com

Ann Brauner har varit anställd som bankjurist på Sparbanken 1826 i drygt 23 år. Hon har arbetat med frågor som rör både affärsrätt och familjerätt. Ann Brauner är uppskattad och välkänd för många genom sina intressanta föredrag om vardagsjuridik som hon hållit genom åren i olika sammanhang i organisationer och föreningar. Sedan den 15 februari 2011 driver Ann Brauner en egen nystartad juristfirma med kontor i centrala Åhus.

Juristfirman Ann Brauner AB www.annbrauner.com

12 Vi syns i Åhus Oktober 2013

Jenz Carina Söderqvist, CarinaEllinor Dahlquist Jenz Mårtensson, SE ALLA OBJEKT TILL SALU?

Scanna QR-koden med din mobil eller gå till: www.martenssonmaklare.se Köpmannagatan 27, Åhus Tel: 044–24 74 44


Inga medlems eller inträdesavgifter!

”Absolut bästa gymmet jag tränat på. Inget saknas”

Martin Andersson Vi har sålt och servat datorer till företagskunder sedan 1994. Hur kan vi hjälpa Er?

044-24 21 20 www.wellnez.se

”Fantastiska maskiner älskar dom redan”

Bosse Walter

”Ett riktigt lyft och gett mig en grym nytändning i min träning”

Bengt-Inge Andersson ”Grym kontakt stor skillnad”

”Mycket mer genomtänkt enklare och säkrare att använda”

Camil a Frostensson

Tommy Jönsson

Nordanvägen 5 | 296 32 Åhus | Tel. +46 44 28 94 65 www.fdab.se | info@fdab.se

”KVALITE TILL LÅGT PRIS"

Höstklipp på golv, kakel & klinker

ERBJUDANDE Öppet alla dagar! VIT KAKEL fr. 69:-/m2

Mån-Fed 07:00-18:00 • Lör 09:00-13:00 • Sön 10:00-14:00

Låna släp gratis vid köp!

ÅHUS 044-28 84 50 Vi syns i Åhus Oktober 2013

13


ROSEMARI REINHOLDS Rosie driver Hälsobutiken i Åhus och är en flitig krönikör i i Syns i Åhus

Mirakelkur eller fluga? Vid det här laget tror jag att de allra flesta vet att 5:2 inte bara är alkoholhalten i en öl, eller något fotbollsresultat utan även den numera mycket aktuella mirakelkuren(!!) för viktminskning. Ja, inte bara viktminskning, utan en hel rad andra fördelar, såsom att den förlänger livet, förebygger uppkomsten av vissa cancertyper, minskar risken för Alzheimers och demens. Det låter helt fantastiskt, eller hur? Vad betyder då 5:2? Jo, det betyder att man äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar eller håller sig på ett kaloriintag på ca 500 kcal de övriga två dagarna. Vi var nog många som såg BBC reportaget på SvT där Michael Mosley visade

att man genom att fasta två dagar i veckan kan förbättra hälsan och gå ner i vikt. Efter programmet tog det inte lång tid förrän löpsedlarna och tidningarna översvämmades av med 5:2 dieten. Överallt fanns det recept på vad vi kan äta för att hålla sig inom den tillåtna gränsen på 500 kcal (600kcal för män). I veckan som gick kunde man läsa i SvD att det inte

14 Vi syns i Åhus Oktober 2013

alls är någon mirakelkur. Det var journalisten Henrik Ennart som menade att 5:2 dieten är på gränsen till kvacksalveri. Han skriver att ända sedan 1930-talet har forskare känt till att det går att förlänga livet genom mindre energi, men tillräckligt med vitaminer och mineraler. Råttorna i försöken fick mat varannan dag, de fick mindre cancer, hjärtsjukdomar, demens och levde längre. Men… de fick också en ökad infektionskänslighet,

5:2

benskörhet, minskad fertilitet, var frusna och hungriga. Han skriver vidare att 5;2 dieten är ett exempel på hur tidig forskning okritiskt och blixtsnabbt förvandlas till en global fluga. Fluga eller inte, det är frågan?? Är det en ny bantningstrend och vad blir i så fall nästa? I vilket fall som helst är det spännande att följa forskningen och hoppas att vi så småningom får svaret……. Det rätta(!!!) svaret – Om det finns något rätt svar! Må väl och njut av hösten!!

Rosie Reinholds


följ oss på vår facebookssida

Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. Butik 044-28 90 00 Tel. Verkstad 044-24 08 55

Hos oss finner du Bensin-Bilverkstad-Försäljning och service trägårdsmaskiner Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning

Hösterbjudande

LÖSGODIS VARJE FREDAG TILL SÖNDAG ord pris 8.90/hg

Pris

4.90/hg

NU HAR VI FÅTT IN MASSOR MED SVENSK FÄRSK FRUKT ÄPPLE, PLOMMON OCH PÄRON FRÅN KIVIK

Pris från

14.90/kg

OLW CHIPS 200 GR PÅSAR 2 ST FÖR

20 kr GRILLAD NÄSBYKORV I BRÖD

10 kr RISIFRUTTI 3 FÖR

20 kr Vi syns i Åhus Oktober 2013

15


Under en vecka introducerar vi er i vårt sätt att träna. Passa på att lära dig grunderna i funktionell träning. Kettlebells • Bulgarianbags • Sandbags • X-Fit • X-Intervall • TRX • Hoppboxar Snakeropes • Skivstänger • Romerska ringar • m.m.

Åhus är fantastiskt

t

Träna så mycke du vill

IS GRA- T 4/10 28/9

2013

Här kan du bland annat - Parkera gratis - Handla i personliga butiker - Njuta av god mat i olika restaurangmiljöer - Uppleva kultur och konst - Ta dig fram utan att snirkla i vägarbeten

Funktionell träning som är baserade på vardagsrörelser och passar alla, vi anpassar träningen efter dina förutsättningar

BÄST PÅ FUNKTIONELL TRÄNING

Sandvaktaregatan 14 • Åhus • www.retrogym.se • 0708-456 037

Glöm inte att handla lokalt Tillsammans utvecklar vi Åhus!

Din kompletta färgbutik i Åhus! Du väljer kulör och vi blandar!

FÄRGHUSET Färg & Måleri i Åhus AB

Vardagar 9-18 • Lördagar 10-13 Sandvaktaregatan 14 • Tel: 044-24 75 35 • www.farghuset-ahus.com

16 Vi syns i Åhus Oktober 2013


Nu är de hät r!

feelgood

yoga

rawfood

Mycke efterlängtade skor från Vital!

0732-00 19 12 www.aktivinspiration.com

044 - 24 92 80 / Köpmannagatan 5A

! n e t s e f l Ju

0/9 priset! 3 N A INN ling i

Boka

BOKAr ni 2h bow

å - Så f

för personal och vänner

Vårt omtyckta julbord Livemusik & 1h Bowling Se våra paketerbjudanden på hemsidan!

22,23,29,30/11 och 6,7,13,14,20/12 Prova vår populära

Bowlingplanka

Ryggbiff 199.Inklusive 1h bowling 249.-

Finns även andra alternativ; Entrecoté, Fläskfilé & Lax Barn tom 11år med köttbullar: 69:-/99:-

Just nu säljer jag en fantastisk TV till ett mycket bra pris, minst 2000:- under ord. pris Bosse

55” LED TV LG 55LA692V LG Smart Cinema 3D LED plus TV. Klass A+, 85watt

Åhus Digital Vi hjälper er med dålig TV bild, installation, reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

KANONPRIS!

Köpmannagatan 1 044-24 73 63 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

13995:BEG. ANTAL

Vi kan digital TV hos oss får du hjälp Vi syns i Åhus Oktober 2013

17


HISTORIA Av: Rickard Knutsson

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

&

Då Nu

Från kyrktornet åt söder, del 2

Kvarteren längs Sjögatan drabbas hårt av den ”Stora Branden” onsdagen den 13 oktober 1897 då lågorna ödelade 21 boningshus och ett antal uthus längs gatan. Branden hade börjat väster om byn hos mjölnare Fredriksson på Södermöllan. Fredrikssons pojkar hade fått tag i en ask tändstickor som de leka med. Då föräldrarna var till marknads i Kristianstad och pigan och drängen var upptagna med sina dagliga göromål kunde de göra vad de ville. Elden tog fatt i en höstack och spred sig snabbt in mot byn i den styva västanvinden. Det sista huset som drabbades, det östligaste, var tullroddare Torsten Tufvessons hus, som syns i bildens övre vänstra kant, med de två frontespiserna, Sjögatan 7A-E. Huset fick den västra

delen delvis förstört av elden, där av det ljusare högra partiet av huset. Fabrikör Carl Åström blev också hårt drabbad som fick bygga ett nytt boningshus i två våningar, Sjögatan 9 G och H, som sedermera skulle inrymma Ålexporten. Mitt för, Sjögatan 18, hade 1899 bagaremästare Nils Rignell blivit ny ägare till och inrymt där ett bageri. Sönerna Nils och Josef övertog rörelsen efter föräldrarna men mest känd blev den yngste sonen David, som fick öknamnet ”Fimpa-David”. Ovan Jonassonska gården eller Hatta Carlssons som den också kallades längre fram i tiden, Färgerigatan 3, skymtar Sjögatan 13. Kronojägaren N.P. Lindskog lät uppföra detta hus efter branden men hann inte flytta in då han

18 Vi syns i Åhus Oktober 2013

dog innan huset var klart. Huset såldes 1903 till en av Åhus mest inflytelserika personer vid denna tid, speditör Johan Ek. Nästa hus som syns är Sjögatan 15 som klarade sig undan branden 1897. Ägare var, sedan 1874, byggmästare Sven Engström. Även husägaren Sven Persson, Sjögatan 17A, klarade sig lindrigt undan branden. Sonen muraren Per Svensson hade fått bygglov 1899 att bygga till föräldrahemmet. Och som syns på bilden är han här knappt halvfärdig när fotot togs. Nästa hus är ett mysterium. Vid tiden för branden bodde här skomakare Sven Nilsson, vilket framgår av tomtkartan från 1888, vars korsvirkeshus brand ner totalt. Och uppenbarligen byggdes ett nytt hus, vilket syns på bil-

den, men på 1908 års tomtkarta finns det inte med. Av någon anledning har huset rivits. Tomten är än idag obebyggd. I nästa hus, Sjögatan 19, bodde timmerman Nils Nilsson vars gamla hus också hade varit ett korsvirkeshus strök med i branden. Nilsson fick bygglov för sitt nya hus i början av 1898. Byggnaderna som syns på Äspet sidan är troligen nuvarande Åvägen 32B. Den som vill läsa mer om den ”Stora Branden” 1897 kan göra det i S:ta Annas Gille:s Årsskrift Nr 21, GILLET 50 ÅR, från 2001. Adresser som anges ovan är de nuvarande.


Sjögatan 7 A-E till vänster och Sjögatan 18 till höger.

Längst bort Sjögatan 13 där efter Sjögatan 15 och 17A

Vi syns i Åhus Oktober 2013

19


Koppla av och njut av resan,

Välkommen till LIONS LOPPMARKNAD

i Åhus

vi tar även akutbud Vi har öppet varje helgfri lördag

09.00-13.00 året om.

www.aktaxi.nu

LIONS CLUB ÅHUS Vi är kända för vår goda kvalitet. Markiserna är gediget konstruerade och anpassade till vårt nordiska klimat.

Markisa din terrass Njut av din terrass under sensommaren oavsett om det är sol, duggregn eller kvällsdagg. Vi hjälper dig att välja markis. Vi tittar på huset och ser helheten. Mäter, måttanpassar och monterar. Inget lämnas åt slumpen. Välkommen till vår utställning vid infartsrondellen i Åhus.

mån-tors 10–18, fre 10–14, lör 10–13

Prisexempel

Terrassmarkis 400 x 200 cm fr. 9.995:Räntefritt fr. 200:- i månaden.

20 Vi syns i Åhus Oktober 2013

Tel 044-28 89 90. www.ljusochcomfort.se

METOD.SE

044-123 000

En av sveriges största loppmarknader


NU NÄRMAR SIG VINTERN!

Jag vet hur DU ska lyckas

Dags att byta däck, anlita vår däckverkstad.

VÅGA och UNNA dig lyxen att ha någon som hjälper dig att nå dina mål!

Personlig Tränare Cert. Kost- och träningskonsult

Läs mer på www.holck-clausen.se

Letar du, din arbetsplats eller din förening efter en kunnig och inspirerande föreläsare inom Träning & Hälsa?

0733-54 19 45 • helena@holck-clausen.se • www.holck-clausen.se

Affärsrätt

- Överlåtelseavtal - Kompanjonavtal - Aktieägaravtal - Tvister

Familjerätt

- Bodelning under äktenskap - Gåva mellan makar - Testamente - Samboavtal - Bouppteckning - Arvskifte Månadens fundering! Vi är sambor och skall nu gå skilda vägar. Vi äger ett hus gemensamt med hälften var. Jag skall flytta till lägenhet. Nu säger min sambo att jag skall betala hälften av amorteringen och hälften av räntan. Han bor ju kvar i huset då skall väl han betala allt. Vad gäller?

Volvo service 2.0

ann.brauner@telia.com 0708-77 23 00

Juristfirman Ann Brauner AB Vallgatan 30 (kvantum), 296 31 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com

med riktig stämpel i serviceboken Bilverkstad Däckverkstad AC - Service Lagar stenskott och byter bilglas Vi släcker din 2:a Förvaring av däck vid däckbyten Släpvagnsförsäljning och reservdelar till alla märke

Räntefri delbetalning i 4 månader med Volvo- eller Boschkort

7720 ISO/IEC 17020 (B)

AUTOSERVICE ÅHUS AB 044-24 79 80 - Sandvaktaregatan 22 per@autoserviceahus.se - autoserviceahus.se

5

2008−2013

Vi firar 5 år i Åhus med att bjuda dig på en värdering och vårt nya marknadspaket Internet XXL (värde ca 2 000kr)! Gäller dig som tecknar förmedlingsuppdrag under oktober månad 2013.

maklarhuset.se/internet-xxl Vallgatan 30 | Åhus | tfn 044 - 28 20 01 | maklarhuset.se/ahus | facebook.com/maklarhuset

Vi syns i Åhus Oktober 2013

21


Rent vatten gör skillnad

Fyra år med Lions vattenprojekt i Tanzania

• Kirurgin är säkrare, förlossningarna har ökat med 43 procent sedan 2010.

År 2008 initierade lionklubbarna i Åhus, Reng Höllviken och Hörby i Skåne "Lions Rent Vatten" (LRV).

• Med tappställe nära skolan slipper barnen släpa med sig tvivelaktigt rent vatten

Genom att förse byar, skolor och sjukhus på Tanzanias landsbygd med rent vatten ville LRV förebygga sjukdomar, minska barndödligheten, underlätta vården samt ge bybor och deras barn livskvalitet och framtidshopp. 2009 byggdes ett nätverk i Morogoro, Tanzania och kontakt knöts med Dr Peter Nkulila som lokal koordinater. Vi inventerade vattenbehoven och utvecklade en projektstrategi.

från hembyn, lärarna kan undervisa om vattenhygien. Risken för kolera, diarréer och ögonsjukdomar har minskat. • Flera bybor har jobb med att sköta vattenverk, bevaka tappställen eller ta upp små men nödvändiga vattenavgifter för underhåll och reparationer. • Människor är tacksamma för att inte längre behöva koka allt vatten.

2010 startade projektet Melela I och fler började utredas. Lions Guvernörsråd utsåg LRV till profilprojekt vid Radiohjälpens insamling för Världens Barn 2010 och 2011. Med denna uppmuntran, och ökat ekonomiskt stöd, kunde LRV förlängas och hjälpinsatsen dubbleras. I juni 2013 är LRV engagerade i tolv projekt för 155 000 bybor, 23 skolor samt 15 sjukhus och BBkliniker. Vår ambition är att – trots oförutsedda dröjsmål – kunna genomföra projekten senast under 2014. Varför är vatten så viktigt? Över 1 miljard människor på jorden saknar rent vatten. Varje dag dör 5 000 barn av kolera och andra vattenburna sjukdomar. Mammor saknar vatten för att tvätta barnen och smutsiga ansikten lockar flugor som sprider plågsamma ögonsjukdomar. Många barn, mest flickor,

• Fler invånare söker sig till tryggheten – nya hus har byggts eller uppförs.

missar skolan då de dagligen ska gå långa sträckor för att hämta vatten. Läkare saknar vatten att tvätta sår, patienter, händer och instrument. Syfte och Målsättning LRV syftar till att förse utsatta människor med rent och gott vatten som dryck, för matlagning och för hygien. Målet är att 60 000 bybor ska ges möjlighet att varaktigt kunna hämta minst 25 liter per dag från tappställen belägna inom 400 meter från hemmet. Och detta skulle vi lions kunna åstadkomma med ett gemensamt samlat bidrag på 6 miljoner kronor, dvs för endast

22 Vi syns i Åhus Oktober 2013

100 kronor per bybo. Vatten gör skillnad ! I Melela, där 3 500 bybor de senaste 20 åren fått handpumpa vatten ut två brunnar, märks stor skillnad sedan de i mars 2011 fick vatten från LRVs djupborrade brunn: • Läkare, barnmorska och patienter har rent, kallt och gott dricksvatten inomhus. Ett par tvättställ (som ersatt en rostig tunna), en dusch och en golvtoalett är en enorm förbättring för hälsa, hygien, behandling och vårdstandard.

En höjdpunkt vid vårt återbesök i Melela under november 2012, var mötet med en grupp småbarn i skoluniform på väg hem som fnittrande pekade på oss och på swahili ropade ”Jambo Maji” (Hej Mr. Vatten). En hågkomst från invigningen året innan då de fick ballonger och reflexer och tillfälle att plaska i ett symboliskt vattensprut – det värmde i hjärtat! Stort tack till alla er som är delaktiga i att LRV kan göra skillnad. Ert förtroende och tålamod är oerhört värdefullt. Lion Jan Hult


FN-dagen i Åhus FN-dagen firas den 24 oktober. I år förlägger FN-föreningen det officiella firandet till Åhus. I samverkan med Lions och Rädda Barnen i Åhus, Platsorganisation Åhus, Åhus församling och Ålakademin inbjuder man allmänheten till Mariakyrkan kl 18.30, då det blir sång och musik med kören Krikör. 1945 bildades den nya organisationen FN (Förenta Nationerna) som en reaktion på sex års förödande världskrig där runt 40 miljoner hade dödats och många fler skadats för livet. Konflikter löses inte med våld, utan med förhandling i ömsesidig respekt. Den 24 oktober började FNstadgan att gälla. I stadgan slås bl a fast :

gå med på. OM man som en stat prioriterar sina egna strategiska intressen framför världens och blockerar nödvändiga beslut i Säkerhetsrådet, så går det ibland galet och våld tillgrips. För detta får organisationen FN kritik, när det egentligen är vissa medlemsstater i FN som bör kritiseras och ställas till svars. Samtidigt är FNs många fack-och underorgan aktiva och framgångsrika i sitt arbete på att förändra och förbättra livsituationen för många människor.

betet bygger på det positiva och framgångsrika utvecklingsarbete som FN står bakom. Magnus Tyche från församlingen och Ing-Britt Pettersson Nyholm från FN-föreningen kommer att tala. Eftersom 2013 är det Internationella året för samarbete kring vatten, så är Jan Hult inbjuden att berätta om Lions vattenprojekt i Tanzania, där han själv arbetat. Välkomna! Ing-Britt Pettersson-Nyholm

FN-dagen är en dag, då det är läge att påminna om de universella värderingar som FN-samar-

24 oktober kl. 18:30 Mariakyrkan i Åhus

” Vi de förenade nationernas folk besluta · att rädda kommande släktled undan krigets gissel, · att betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, · att skapa de villkor som är nödvändiga för upprätthållande av rättvisa och aktning för förpliktelser härrörande från fördrag · att främja sociala framsteg och bättre levnadsvillkor.” Även om krigen inte tagit slut, så har FNs existens inneburit att en del andra konflikter kunnat lösas vid förhandlingsbordet. Organisationen är inte överstatlig och blir inte starkare än medlemsstaterna är beredda att

Vi syns i Åhus Oktober 2013

23


”En rosa dag för bröstcancerfonden” 2:årsdagen blir en 22:årsfest till förmån för bröstcancerfonden. Den 12 oktober firar Studio Amanda 2 år tillsammans med Dennis blommor som fyller 20 år. Det firas med musik, modeller, blommor, design och mingel till förmån för Rosa bandet och bröstcancerfonden. Vi fick en pratstund med Amanda från Studio Amanda om själva eventet. Varför Rosa bandet? ”Jag gick o funderade på vad vi skulle hitta på för att fira våra två första år. Jag bestämde mig för att jobba med en välgörenhetsorganisation. Det känns viktigt. Månaden till ära blev det ju så klart Rosa bandet. Jag tycker om att jobba tillsammans med andra och frågade Dennis om han ville vara med. Han firar 20 år med sin butik och tyckte att eventet lät spännande. Efterhand som allt började falla på plats kom även Bosses färg och Lions med i planeringen.”

Hur bidrar ni till bröstcancerfonden? ”Det är alla som kommer på vår visning som bidrar. Alla kan komma in hos oss i studion och boka sin sittplats längs podiet redan idag. Platsen kostar 100 kr och naturligtvis får man ta stolen med sig hem. Lions förser oss med stolar som

24 Vi syns i Åhus Oktober 2013

Bosses färg och Dennis blommor dekorerar. Alla som bokar en stol får även en goodiebag med lite smått o gott från butikerna. De hundra kronorna som ”stolen” kostar går oavkortat till Rosa bandet. En god gärning för en vacker stol tycker vi! ”

Vad händer mer under visningsdagen? ”Att förbereda och färdigställa en modell inför en visning, kanske inte alltid är det lättaste. Vi har bjudit in Rickard från Åhus tryckeri att prova på frisöryrket och narturligvis bjöd vi in honom till att göra en egen modell till visningen. Han ska göra allt från hår till kläder och kommer följa temat för visningen.

Det bästa av allt är att han kommer göra detta live på scen, så det är bara att komma och titta. Rickard kommer börja med styling av sin modell kl 12:00, han har två timmar på sig att få till hår, smink och kläder.”

Vilka andra tider ska man som besökare passa? ”Vi öppnar upp tältet på gården kl 10:00, alla som vill och kan är välkomna.. Det bjuds på musik och mingel, bra erbjudande, olika tävlingar från både Dennis blommor, Studio Amanda och Bosses färg. Från öppningen fram till visningen går det också bra att boka stol. Den stora visningen med modeller är kl 14:00.”

Din frisör i Åhus!


När minnet sviker...

Välkommen!

...kan vi hjälpa till med utredning

För ytterligare information besök vår hemsida, www.vardcentralenahus.se, eller ring 044-309 01 50

Vårdcentralen Åhus Primärvården Skåne Vi är mijöcertifierade

Slutpriser på årets cyklar

Ansiktsbehandling efter sommarens sol & bad!

Boka en djuprengöring så får du en kostnadsfri AHA/ALPHA-Beta pensling som reparerar hudstrukturen och ger lyster. (värde 195-225kr)

Följ oss på facebook Resultatinriktad hudvård & försäljning

Sök på hudstudion

Köpmannagatan 31 • tel. 044-240090 • www.sthudion.se • info@sthudion.se

Vi syns i Åhus Oktober 2013

25


Hälsoval Skåne

Val / byte av vårdenhet Jag väljer / önskar byta till Vårdcentralen Åhus Sandvaktaregatan 15, 296 35 Åhus Tel. 044-309 01 50

Dina uppgifter Namn

Personnummer (12 siffror)

Gatuadress

Postadress

Mobiltelefon

Datum

Namnunderskrift

Namn (för omyndig - vårnadshavare) Telefon dagtid

Personnummer (12 siffror)

Datum och underskrift måste finnas för att valet ska vara giltigt. Dina uppgifter kommer att lagras i ett dataregister avsett för att administrera val av vårdenhet.

Fyll i, klipp ut och skicka in redan idag!

Blanketten lämnas eller skickas till vald vårdenhet. Mer information och adresser till vårdenheter finns på www.skane.se/hälsoval. Du kan också ringa 077-444 00 90

#

MOBIL VÄXEL! Alla företag har rätt att erbjuda sina kunder en god service!

”En väl fungerande växel är en superviktig del i att kunna erbjuda sina kunder en god service. Vissa operatörer och leverantörer menar att endast de större företagen har behov av en fullskalig växel. Vi håller inte med. Vi tycker att alla företag ska konkurrera på lika villkor. Vi tycker att alla företag har rätt att erbjuda sina kunder en god service!” Detta paket innehåller: · · · · · · · · · · ·

Stuvaregatan 1, 296 35 Åhus Telefon: 044 - 781 15 00 Fax: 044 - 781 15 49 Email: info@teleffekt.se

26 Vi syns i Åhus Oktober 2013

3st iPhone 5, alt. Samsung Galaxy S4 3st mobilabonnemang med 1000 min att ringa för, 100 sms, samt 1GB surf FULL-MEX, dvs. full koppling till fastnätsnummer vid inkommande/utgående samtal Växel, inkl. köfunktion, koppla samtal, röstbrevlåda, etc. Applikation för att koppla samtal och ange hänvisningar direkt i mobilen. 3st maillådor, koppling till mobiltelefon, backup Möjlighet att växa med upp till 100 användare Utbildning & Utbildningsmaterial Serviceavtal Fria uppdateringar av systemet 36 månaders garanti på funktion & drift

Nordanvägen 5, 296 32 Åhus Telefon: 044 - 28 94 65 Fax: 044 - 24 25 50 Email: info@fdab.se

Kostnad: 2.470:-/mån Avtalstid 36 m ån


Tel 0708 50 33 77

www.ahusror.se

Sov gott! – Anlita en riktig rörmokare!

Reparat ion Entrepre nad Solcelle r Värmepu mpar Installat ionsarbe ten Underhå ll och se rvice Rensar a vlopp

Har ni problem med kalk i ert vatten? AquaRents helautomatiska avhärdningsfilter är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar tex i värmeväxlare, varmvattenberedare, diskmaskiner, tvättmaskiner eller i rörledningar. Filtret levereras som en komplett enhet, bestående av kabinett för lagring av salt och saltlake, filterbehållare med jonbytare samt en volymstyrd ventil för automatisk spolning . Automatiken är försedd med en hårdhetsreglering, där man enkelt ställer in önskad hårdhet på vattnet. Ett vatten med noll i hårdhet är inte gott att dricka så vi rekommenderar att ställa in hårdheten på ca 3-5°dH. Det kommunala vattnet i Åhus är 13°dH, innan avhärdningsanläggningen stängdes i vattenverket var hårdheten 7°dH.

I samarbete med Åhus RÖR Pris 10 900:- inkl. moms installerat och klart AquaRent Sverige AB ● Tel 044-10 05 23 info@aquarentsverige.se ● www.aquarentsverige.se

Vi syns i Åhus Oktober 2013

27


FAKTA UNESCO Unesco är FNs organisation för samarbete mellan länderna inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation/information. Unesco bildades 1946 och har idag 195 medlemsländer. Sverige har varit medlem sedan 1950. IMMATERIELLT KULTURARV Med immateriellt kulturarv menas ett kulturarv som överförs mellan generationer. I första hand ska kulturarv som är hotade säkerställas. I ålfiskets fall så handlar det om att säkerställa att en så pass gammal kuskap som pågått ända sedan 1200-talet varken glöms bort eller helt försvinner för all framtid. ÅLABODAR/ÅLAKUSTEN Längs Ålakusten har det dokumenterats fler än 80 ålabodar. Flertalet av dom är kvar ända sedan 1700-talet. Idag finns det längs ålakusten, som sträcker sig mellan Åhus och Stens Huvud, ett 60-tal bodar, varav 30 fortfarande är i bruk. DRÄTTER En drätt är en bit av havet som ägs eller arrenderas. På drätten är det endast ägaren eller arrendatorn som har rätt att fiska. Längs med ålakusten finns det 140 drätter varav den bredaste är 361 meter. Drättsystemet längs nordöstra skånes ålakust är unikt eftersom det är det enda stället i världen som har just drättsystemet kvar. SARGASSO Sargassohavet ligger mellan Puerto Rico och Bermuda, strax söder om Florida. Här föds de ålyngel som sedan blir larver, glasål, gulål och sedermera blankål.

Rickard Gunnarsson

VANDRINGEN Ålynglen driver med golfströmmen upp mot Europas kuster. När den kommer upp i Europa har ynglen blivit till glasål som vandrar upp i sötvattensjöar och åar. Här blir glasålen till gulål. Den äter och växer till sig under 10-15 år innan den blir till en blankål och slutar att äta i samband med att den börjar sin 700 mil långa vandring tillbaka till sargassohavet. HOTET MOT ÅLEN Ålen är idag uppsatt på den röda listan över utrotningshotade arter. Anledningen till att ålbeståndet sjunker så drastiskt är inte helt klarlagt. Man kan lite förenklat säga att ålforskarna tillhör två läger, där det ena lägret anser att det är storskaliga oceana förändringarna som är den huvudsakliga orsaken till att ålynglen inte kommer fram till rätta platser och i rätt tid till Europa. Man kan även tänka sig att de återvandrande blankålarnas vandring och orientering störs av den förändrade strömbilden i Nordostatlanten. Det andra lägret menar att det är under gulålsstadiet som ålen farit mest illa, t.ex. genom att den inte helskinnad når fram till och sedan ut från lämpliga uppväxtområden i sötvatten. Till detta kommer ett alldeles för hårt fiske på ålens alla stadier, från glasålsfisket i södra Europa till vårt traditionella blankålsfiske i Östersjöområdet. Källa:sofi.se, artfakta.se, alarv.se, unesco.se Vi syns i Åhus Oktober 2013 28


Lennart Johanzon

Anguilla Anguilla Anguilla Anguilla, visst låter det häftigt? Men om jag säger ål istället så är det inte fullt så coolt längre.

för det Maria och Calle inte kan är inte värt att veta, replikerade Hånsa innan han återvände in för en välförtjänt vila efter en hård dags arbete.

Jag fick en inbjudan att åka till Tvillingaboden nere vid Nyehusen för att träffa Calle Ericsson och Maria Blombärg, som båda sitter med i ”Föreningen för Ålakustens ålafiske som världsarv” för att få lyssna på deras planer om att göra en ansökan för att få ålfisket till ett immateriellt kulturarv inom UNESCO. Detta lät ju intressant så jag satte mig i bilen för en färd söderut.

Just detta med hårt arbete samt även ålfiskarnas kunskap om hur man bäst fiskar ål var oerhört fascinerande. Ålfiskaren syr bland annat sina ålahommor för hand helt själv.

Just denna dagen var det ett fantastiskt väder och väl framme vid ålaboden, precis bredvid det nästan kavlugna vattnet, blev jag mottagen av Maria och Calle. Vi tryckte ner träbordet i sanden och satte oss tillrätta. Men vi hade knappt hunnit sätta oss ner förrän en trött ålfiskare vid namn Hånsa dök upp ur ålaboden. -Nämen e´det inte den gamle motocrossföraren som kommer på besök? -Jodå det är det sa jag. Men nu är jag här för att få redan på era engagemang i Ålarvet. -Jaha du, då har du kommit rätt,

- Ja, du kan tro att det är mycket uträkning bakom det, berättar Calle. Det får ju justeras varje år för det beror ju på hur mycket sand som ligger på botten och hur grunt det är just för året. Calle och Maria berättar vidare för mig hur ålen föds i Sargasso och blir en form av larv som sedan följer golfströmmen upp genom engelska kanalen fram till Östersjön och även Nordsjön. På vägen genom golfströmmen förvandlas dom till glasålar för att väl framme i våra vatten bli pigmenterade ålyngel. -När dom kommer hit och är pigmenetrade ålyngel är det fortfarande inte bestämt vilket kön dom har säger Maria. Det beror på vilken miljö dom till slut hamnar i.

De som blir hanar hamnar oftast i en miljö som inte har så mycket mat att erbjuda medan de som blir honor tvärtom har väldigt mycket mat att tillgå. När Ålyngeln hittat sin sjö eller sitt vattendrag, så lever den där i 10 -15 år innan den ätit sig fet nog för att börja sin 700 mil långa färd tillbaka till Saragasso för att föröka sig och därefter lägga sig i evig vila. Här någonstans i deras berättelse fastnade mitt intresse. Jag hade ju åkt ner med inställningen att ål är något som man har på julbordet. Istället blev jag helt fast i den fascinerande faktan om ålen. Maria berättade vidare om deras arbete med att ansöka om ålafisket som ett immateriellt kulturarv. - Det vi vill är att bevara ålfisket som än idag utförs på samma sätt som det gjordes på 1200-talet. Det enda som egentligen utvecklats är utombordaren, plastbåten och nylonnäten, annars är det samma som för över 800 år sedan. Sedan ska man inte heller glömma att all den kunskap som krävs för att kunna fiska ål endast kan läras genom att den går i arv.

Maria och Calle har tillsammans med ytterligare 15 andra arbetat ett tag med detta och deras förhoppning är att kunna säkerställa ålfiskets konst för framtiden, så att den urgamla traditionen inte går i graven. Ålafisket och ålagillena är en gammal tradition som uppskattas av bland annat många turister som åker hit enbart för att få uppleva detta. Skulle ett fiskestopp och eller arvstopp träda i kraft så kan inte dagens ålafiskare kunna fortsätta med sitt yrke och därmed kommer inte heller någon ta över stafettpinnen och för arvet vidare. Efter många kvällars läsande om ålen så kan jag inte låta bli att tänka på Stokholmaren som åkte till Kiviks marknad för att göra sin lycka med att härma olika djur. Han skröt och skrävlade och bad åskådarna att sätta honom på prov. Det gick jättebra för honom tills en skåning tröttnade på hans skryt och klev fram och sa: - Kan du härma en rögad ål din djävul?

Rickard Gunnarsson

Vi syns i Åhus Oktober 2013

29


SVERIGES FÖRSTA HOLISTISKA* HOTELL

ETT ÅR MED FOKUS PÅ TRÄNING Nu har det gått ett helt år sedan vi startade vår satsning på frisk luft, bra kost och träning. Många har varit hos oss och fler är på väg. Här ser ni några företag och organisationer som besökt oss under året.

MalmbergGruppen AB arrangerade Pure Energy Day på ÅhusStrand. En dag fylld med träning och aktiviteter för ny energi.

Posten skyr inte ur och skur. Stavgång med Postens personal i ett friskt februari.

Kristianstad kommun hade kickoff med Yoga på stranden.

En löptur vid havet under en Prova-pådag med Aktiv Inspiration.

Träna på konferensen.

Åhusbor tränar tillsammans.

PÅ ÅHUSSTRAND FOKUSERAR VI PÅ TRÄNING OCH ÅHUSKULTUR. All träning anpassas utifrån deltagarnas förutsättningar. För en del räcker det att gå en liten promenad, andra vill springa en mil och sen träna på utegymmet vid havet. Alla konferensdeltagare mår gott av friskluft och aktivitet, oavsett nivå. Utgångspunkt är att allt sker outdoor, men vid riktigt busväder flyttar vi in. EN TIMMES ORGANISERAD TRÄNING ELLER INSPIRATIONSFÖRELÄSNING ingår i alla konferenspaket med logi. Välj melllan powerwalk, funktionell träning, löpning, yoga, X-fit, Qigong, Tabata, stavgång med mera.

Våra hotellgäster tränar med de lokala klubbarna i Åhus. Åhusbor, häng med! Träna med Åhuslöparna, Åhus Cykelklubb och Pan Kristianstad. De utgår från ÅhusStrand! Se träningsschema på ahusstrand.com. Vi samarbetar med Wellnez, Åhus Träningscenter och Retro Gym för gym, spinning och gruppträningar. Tillsammans gör vi mer!

ÅHUSSTRAND

Ring oss idag: 044-28 93 00 Läs mer på: www.ahusstrand.com *) Holistic = helhetssyn. Vilket i vårt fall betyder en helhetssyn med fokus på fysisk träning, frisk luft och bra kost.

30 Vi syns i Åhus Oktober 2013

ETT STAFAN VAS

VENT. EAME STA T INUTER. Ä B S E M SVERIG KAT PÅ 26 FYRA LAG O FULLB RAND HAR KUNDER. A ST ÅHUS S OCH VÅR S SÅ FÅR S REN FÖR O N KONFE AG! L E BOKA I ETT EGET ILLKOR PÅ N V CH SE nd.com O R E LÄS M .ahusstra w ww


Tävla om trisslotter Skicka in korsordet till:

(eller lämna i brevlådan på baksidan av Åhus Tryckeri)

Åhus Tryckeri AB Box 91, 296 21 Åhus Märk kuvertet med ”korsord” Senast den 7/10 -2013 Åldersgräns 18 år Namn & Adress_____________________________________________________

GRATTIS

Vinnare i Septembernumret

Märta Wållgren Färlöv

Vi syns i Åhus Oktober 2013

31


Det är enkelt att göra skillnad "Tack för att ni bryr er om mig. Det uppskattar jag, för jag känner mig lite ensam just nu. Ni verkar ju snälla". Ovanstående är sagt av en överförfriskad, trött och pank ungdom som blivit utslängd från den lokala nattklubben och som skulle sitta och vänta på sin kompis utanför stället i 2 timmar. Vi som var ute och nattvandrade den kvällen passerade honom vid ett antal tillfällen under natten och såg till så att han inte somnade, att han mådde ok och att han kände sig trygg där han satt och väntade på den plats där han hade bestämt med sin vän kl 03. Vi kunde ju inte göra så mycket, fast ändå kunde vi det. Vi fanns där och vi visade att vi brydde oss. Så enkelt för oss, men samtidigt så värdefullt för honom. Vi lägger nu en sommar bakom oss som har varit fylld av varma dagar och många fantastiska aktiviteter. Under denna period har det varit en hel del ungdomar ute och de allra flesta har

varit väldigt vänliga och trevliga. För oss som har nattvandrat så har kvällarna och nätterna bjudit på många fina samtal och galna berättelser kring allt mellan himmel och jord. Det ÄR otroligt berikande (och viktigt!) att ta sig ur soffan en kväll för att kolla läget på byn, för man får se och höra så mycket som man kan ha med sig i många sammanhang. Men vi har också avstyrt bråk, plåstrat om sår, hjälpt sjuklingar hem, visat vägen, letat efter taxinummer, lyssnat på kärleksbekymmer, lugnat ner hetsiga situationer, hjälpt till att leta efter borttappade kompisar och prylar, samt sett till så att några unga och rejält berusade personer hamnade i trygga händer. Några kvällar hade vi en samlingsplats vid Hotel ÅhusStrand där Åhus Frikyrka sålde korv och erbjöd sittplats, och vi kan meddela att det var många som ville ha en nattakorv med Johnnys senap för endast för 10.-! Vi har helt enkelt gjort vad vi har kunnat efter vårt mål som är ”att bara vara närvarande medmän-

32 Vi syns i Åhus Oktober 2013

”Tack för att ni bryr er om mig. Det uppskattar jag, för jag känner mig lite ensam just nu. Ni verkar ju snälla”.

niskor”. En nattvandrare är ju varken väktare, polis eller någon social myndighet, utan bara en helt vanlig vuxen som är ute och bidrar till att skapa en tryggare tillvaro. Nattvandrarna i Åhus samverkar i nätverket "Vakna Vuxna i Åhus" tillsammans med polis, socialtjänst, Åhus Församling, Åhus Frikyrka, Åhus Fritidsgård, Platsorganisation Åhus och frivilligorganisationer. Vi arbetar alla tillsammans för att skapa trygghet för våra ungdomar i Åhus. Denna sommaren har vi många gånger om fått bekräftat att

våra insatser är värdefulla, att vi behövs och att vårt, polisens och fältgruppens arbete kompletterar varandra på ett bra sätt. Inte minst säger många ungdomar själva att vi är viktiga och det är oerhört skönt att höra att våra ungdomar faktiskt uppskattar vår närvaro. Så, att Vakna Vuxna i Åhus behövs råder det inga tvivel kring! Nu funderar vi på hur vi ska komma vidare i vårt arbete. Ska vi ha ett nytt Vakna Vuxna-möte nu i höst? Du kanske vill vara med eller har något bra förslag kring vårt fortsatta arbete? I så fall får du mer än gärna höra av dig, för i det här nätverket kan vi åstadkomma mycket. Sist men inte minst: jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som på ett eller annat sätt har medverkat i sommar. Era insatser har varit mycket värdefulla. Vakna Vuxna i Åhus, Gm Pernilla Blixt


Originalet

Höst på Kvalité - Service - Trygghet

Restaurang & Butik öppet alla dagar året runt September

Bo på bästa läge med nära till allt!

Två lediga lägenheter i Åhus! Varvsgatan 10 Boyta: 1 rok 55 kvm Hyra: 4.383 kr

Gamla skeppsbron 22d Boyta: 2 rok 87 kvm Hyra: 7.089 kr

För vidare information 0706-533388 www.salana.se

28/9 Irländskafton med Viltbuffé, Flying sessions 29/9 Tårtbuffé minst 5 sorter kl. 12-18 99:Oktober

6/10 12/10 18/10 20/10

99:-

Tårtbuffé minst 5 sorter kl. 12-18 Irländskafton, Flying sessions Rockfredag med Rajtan Tajtan Tårtbuffé minst 5 sorter kl. 12-18

99:-

November

3/11 17/11 22/11 23/11 24/11 30/11

99:99:-

Tårtbuffé minst 5 sorter kl. 12-18 Tårtbuffé minst 5 sorter kl. 12-18 Rockfredag med Rajtan Tajtan Julbuffé Julbuffé Julbuffé

399:399:399:-

December

1/12 7/12 8/12 14/12 15/12

399:399:399:399:Flying Session 399:-

Julbuffé Julbuffé Julbuffé Julbuffé Julbuffé

Irish Traditional Music

Julbuffé 399:-

Alla helger från kl 12.00 med början 23/11 Övriga dagar boka!

www.ahussweden.se www.facebook.com/AhusSweden

Med förbehåll för ändringar

(min 20 pers)

Ring och boka bord! 044-24 91 21 Mer info, se hemsida www.rokeriet.se

Yngsjövägen 226 (Lv 118, mellan Åhus - Yngsjö)

Vi syns i Åhus Oktober 2013

33


Grundkurs i orientering för vuxna Sommaren 2014 arrangeras O-Ringen i Kristianstad med omnejd och den 22 juli avgörs den tredje etappen i Friseboda, söder om Åhus. Över 20 000 deltagare förväntas då vara med i världens största orienteringstävling. Nu får du chansen att lära dig att orientera och vara med och uppleva O-Ringen nästa år! Fem tisdagskvällar med start den 24 september kl 18:00. kommer PAN Kristianstad att anordna vuxenträning. De tre första tisdagarna utgår vi från Pan-Kristianstads klubb-

stuga i Åhus (bredvid gamla skolovskolonin/Strandvillan på Kolonivägen). Orienteringsskärm visar vägen. De två avslutande gångerna är vi på en annan karta, nämligen i Kronoskogen i Åhus (norr om Äspet). Den 24 sept, 1 okt, 8 okt, går vi igenom moment som kartförståelse, karttecken, skala, passa kartan med hjälp av kompassen, välja vägval m.m. Vi testar olika orienteringsbanor och erbjuder uppföljning om så önskas. Sedan fortsätter vi den 15 och 22 okt med att lära oss förstå höjdkur-

34 Vi syns i Åhus Oktober 2013

vorna på kartan. Vi tränar på att hålla riktningen med hjälp av kompassen, avståndsbedömning m.m. Detta kostar 500:- per person och i denna summa så ingår följande: • Fem instruktörsledda orienteringslektioner med de grundläggande momenten. • Medlemskap i orienteringsklubben Pan-Kristianstad året ut. • Som medlem har du bl.a. fria startavgifter på orienteringstävlingar. • Fritt deltagande på övriga aktiviteter inom Pan-Kristianstads verksamhet.

För att få mer info eller anmälan till detta kontakta: Marcus Bill: 070-2742196. Anmälan kan göras fram till dagen innan kursstart, och även om du skulle få förhinder vid ett tillfälle, så går det alldeles utmärkt att genomföra kursen ändå. www.pan-kristianstad.nu


tål utmärkt bå NYTT I BUTIKEN S T H Å L KERAMIK diskmaskin oc

SKEPPSBRON 10 ÅHUS 044-24 05 21 MÅN - FRE 10-18 LÖR 10-16

Nya projekt från Åhus På vår nya hemsida visar vi upp vilka möjligheter som finns, hur vi löst problemet hos din granne och vad femtio års erfarenhet betyder för resultatet. Eller vill du bli inspirerad?

rabyggen.se

Vi syns i Åhus Oktober 2013

35


www.ahustryckeri.se

36 Vi syns i Ă…hus Oktober 2013


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.