Vi syns i åhus nr 87

Page 1

vi syns i

ÅHUS MAGASIN

OMSLAGSBILD: STRANDEN PÅ REVHAKEN 2017 FOTO: LENNART JOHANZON

NUMMER 87 | NOVEMBER 2017


PERSONLIGA REFLEKTIONER Jag får ofta höra att denna tidning är väldight uppskattad och omtyckt. Det finns också läsare som hör av sig och tackar mig för mitt jobb. Självklart är det glädjande och otroligt kul att få den uppskattningen för det arbete man lägger ner. Samtidigt måste jag få skicka allt detta beröm vidare till alla som väljer att annonsera i Vi Syns i Åhus. Utan alla er hade magasinet inte haft en möjlighet att finnas. Jag ser det som att vi är ett stort gemensamt nätverk och att vi gör denna tidning tillsammans. Därför vill jag också uppmana alla er som bläddrar i detta Åhus magasin att även läsa alla annonser. Du kan hitta både flertalet evenemang och händelser samt bra erbjudande från alla de som ingår i detta gemensamma nätverk. Vi står inför stora förändringar vad gäller handel. Ingen vet vad C4 shopping för med sig men oavsett vilket så kan var och en påveka på sitt sätt. Alla de som har butiker och restauranger i byn kan göra sitt för att höja upplevelsen för oss som handlar. Men framförallt kan vi som konsumenter göra vårt genom att handla lokalt. Om vi vill ha våra lokala butiker kvar så måste vi se till att gynna dem genom att handla lokalt. Vi kan inte gnälla över utbudet i Åhus om vi inte aktivt gör något för att hjälpa till att bevara det. På sätt och vis kan vi alla tillsammans bilda ett gigantiskt nätverk i Åhus, konsumenter och handlare tillsammans. Samma sak gäller för evenemang som görs i Åhus. Det är upp till oss att ta oss tid att gå på dessa. Både för vår egen skull men samtidigt för att visa respekt emot de som lägger ner tid, pengar och engagemang för att göra Åhus levande året om.

0709-52 48 50 • rickard@rgahus.se

2

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

När det gäller evenemang så är denna tidning ett litet försök att hjälpa till att förmedla vad som sker men det är inte helt enkelt att få reda på saker. Tidigare har jag kunnat söka evenemang via kommunens evenemangssida, men sedan de valde att inte längre ha den servicen kvar till sina medborgare har det försvårat mitt jobb med att hålla er läsare så informerade som möjligt. Därför får ni gärna maila mig om alla event och evenemang som ni känner till. Jag vet att det händer saker hela året om i byn och jag använder gärna flera sidor till att informera om det så att så många som möjligt får en chans att vara delaktiga i det som händer. Ett av alla evenemang som sker i närtid är julmarknaden i Åhus. I år är det fokus på en dag och min förhopppning är att det kommer massor av folk som inte bara bidrar till julstämning utan gör detta till en folkfest. Under julmarknaden har vi alla en stor möjlighet att gynna våra lokala butiker. Men dessa butiker ger oss även chansen att handla lokalt vid massor av andra tillfälle. Det blir julklappskväll den 30 november då butikerna har öppet fram till klockan 20:00. De kommer också att utöka sina öppettider under december så att vi alla får en chans att köpa sina julklappar lokalt och dra sitt strå till stacken. När du läser detta har jag redan köpt mina första klappar och de är lokalt inhandlade av en fysik människa och jag vet att det kommer att kännas underbart när jag handlat klart. Tillsammans blir vi starka och tillsammans bildar vi ett fantastiskt nätverk.

INNEHÅLL

INNEHÅLL NUMMER 87 | NOV 2017

NYHETER & NOTISER 4 NYHETER & NOTISER 6 XERCISE 10 KRÖNIKA 12 Snart är det jul - R. Reinholds JULKLAPPSTIPS 14 ADVENTSKALENDER 16 KRÖNIKA 18 Vincent - T. Lundgren ÅHUS LUCIATÅG 22 JUL I GEMENSKAP 28 PLATSORGANISATION ÅHUS 30 DÅ & NU 32 Björns Brygga- R. Knutsson ÅHUS JULMARKNAD 36 LEKEXTRA/HUSVAGNSEXPO 38 ÅHUS TAEKWONDO 40 JULSTUGA PÅ A.HÅKANSGÅRDEN 42 HÖGTIDSKLÄDD 45 KRÖNIKA 52 Drömmen blir verklighet - P. Mendel JULMARKNADSPROGRAM 54 FRÅGA JURISTEN 56 BREDBAND I KRISTIANSTAD 58

Ansvarig utgivare Rickard Gunnarsson, rickard@rgahus.se, 0709-52 48 50 Produktion RGÅhus Reklam & Kommunikation Upplaga ca. 9.000 ex Tryck VTAB Utdelning Svensk Direktreklam Utebliven tidning Svensk Direktreklam Tel: 0451-65510 Mail: sdr833@sdr.se Nästa nummer från den 16 dec 2017 Annons- och redaktionellt material oss tillhanda senast 27/11 Priser, utdelning & övriga frågor www.visynsiahus.se Kontakt rickard@rgahus.se © RGÅHUS REKLAM & KOMMUNIKATION 2017 All rights reserved. Med reservation för eventuella tryckfel. Alla texter som ej anges med annat är producerade av Rickard Gunnarsson på RGÅhus Reklam & Kommunikation


ÖPPEN HUSVISNING på Södra Äspet i Åhus Söndagen den 26/11 mellan kl 12:00 - 14:00 Följ skyltning på plats.

martenssonmaklare.se | info@martenssonmaklare.se | 044-24 74 44 NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

3


NYHETER & NOTISER ADVENTSBORD Under adventstid är ni välkomna till Furuboda på julbuffé med klassiska inslag och underhållning av Paul Skoog. Vi kan också erbjuda jullandgång. För mer information och bokning ring 044-781 46 10 eller skicka e-post till bokningen@furuboda.se.

JULSTUGA JULBORD Passa på att boka såväl julbord som gåsamiddag hos någon av Åhus alla restauranger.Flertalet erbjuder även underhållning.Unna er själva att koppla av och njuta av god mat och underhållning!

Söndagen 10 december kl 14:00 – 16:30 Julstuga på Anders Håkansgården. Försäljning av skrifter, almanackor, julkort mm. Gillet bjuder på glögg och pepparkakor. Kaffeservering

ÅHUS TOMTENISSEPARAD Fjolårets tomtenisseparad var verkligen ett lyckat inslag under julmarknaden och vi hade ca 150 barn som deltog. Inför paraden hade vi inte en aning om hur många barn, föräldrar som skulle vara med och delta. Det var helt fantastiskt att se gågatorna inramas med mor - farföräldrar som alla ville se sina små tomtenissar promenera längst med gatorna. I år kommer Åhus tomtenisseparad att vara söndagen den 10 december och vi välkomnar alla barn som är i åldern från förskola till årskurs 3. Paraden kommer i år att starta vid Gärdskan för att sedan ta sig hela vägen ner till Torget. Där väntar tomtefar på alla barnen, för att ta emot önskelista och för att få dela ut julklappar till alla som deltagit under paraden. Det är inte bara barnen som får en julklapp, bäst utklädda förälder som går med i paraden får givetvis också en julklapp. Vi vill uppmana alla som deltar i paraden att ha med sig en ljuslykta så att vi tillsammans skapar en härlig julstämning. -Paraden är ett samarbete mellan Lions, Älleköpinge Ridskola, Platsorganisation Åhus och handlarna på Köpmannagatan. Varmt välkomna till Åhus Tomtenisseparad söndagen den 10 december, samling sker utanför Gärdskan. Paraden avgår 14:30 till Åhus Torg.

M 4

ånadens atcher

UTSTÄLLNING Söndagen 10 december kl 12:00 – 18:00

Fotograf Lennart Johanzon finns på Åhus Museum/Turistbyrån under Åhus Julskyltning med foton, tavlor och julkort Välkomna!

PYSSELDAG Lördag 25 november kl. 10:00-15:00 Åhus församling inbjuder till Öppet hus och det är tänkt som gemenskap för alla åldrar. Som vanligt blir det olika pysselstationer, pepparkaksbak, korvgrillning och gemensam lunchandakt. Låt dig inspireras och stanna en stund eller hela tiden. Insamling till Svenska kyrkans internationella arbete och årets julkampanj ”Jag är ett liv”.

ÅHUS HANDBOLL 18 nov kl 16:00 Åhus Handboll - Hohultslätts HK

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

08 dec kl 19:30 Åhus Handboll - Karlshamns HF


Fina glastomtar och änglar till julen. Passar fint till graven också. OBS! Endast bokade besök. Kontakta mig på 0733-248424 eller beställ på artingarden.se Skalbaggevägen 11 296 33 Åhus Jultomte stor på pinne 79kr

Ängel på pinne 79kr

Jultomte 59kr

Jultomte liten på pinne 69kr

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

5


NYHETER & NOTISER STICKCAFÉ

ÅHUS BIG BANG Var med och bidra till ÅHUS BIG BANG 2017! Tillsammans skapar vi förutsättningar för ett magiskt och proffsigt fyrverkeri under ordnade förhållanden. Det har visat sig att när stora fyrverkerier arrangeras minskar smällande av raketer både dagarna före och efter själva nyåret. Att vid nyår smälla raketer är en tradition sedan lång tid tillbaka i västvärlden men det är i stort sett bara i Sverige som fyrverkerier säljs till privatpersoner. I andra länder skjuts fyrverkerier kontrollerat av professionella pyrotekniker. Big Bang skjuts med raketer utan tungmetaller vid midnatt av professionella pyrotekniker. Ett organiserat professionellt fyrverkeri skapar bättre förhållande för: - miljö, - djur, - barn och ungdomar i form av säkerhet, - tidsbegränsat smällande. Vi uppskattar att ca 5000 invånare, besökare och vänner upplever Åhus Big Bang varje år. Var med och bjud dig själv, dina gäster, dina anställda, din familj

Öppet lördagar 11-15

och vänner på delaktighet i årets Big Bang. Privatpersoner har möjlighet att sponsra med valfritt belopp genom att swisha till 123 165 51 41 (Platsorganisation Åhus) och skriv Big Bang som meddelande. Alla privatpersoner som bidrar med mer än 250 kr kommer att nämnas i tackannons efter nyår i Kristianstadsbladet med det namn som man swishat från om inte annat anges i meddelandet. Man omnämns även i våra sociala medier. En termometer finns utanför Ica Kvantum för att visa temperaturen på insamlingen. Målet är minst 60 000 kr för att täcka kostnaderna för årets fyrverkeri. Vi hoppas att vi får in så mycket pengar i insamlingen att vi kan titta på alternativ till fyrverkerier i framtida Big Bang. Alternativen kräver dock stora ekonomiska resurser så hjälp oss och var med och bidra. Det är med överskottet som vi kan lägga grunden till framtiden.

14 december Höstens sista stickcafé hos PP&Co Anmälan görs i butiken. Välkomna

JULMARKNAD PÅ TROLLE LJUNGBY GODS 2-3 december kl. 10:00-15:00 Bryggeriet håller ölprovningar, Minas Chokladstudio håller chokladfrukostar i växthuset (förbokas) och vi grillar gris, viltburgare och korv. Varmt välkomna!

JULKLAPPSKVÄLL 30 november Denna kväll håller flertalet butiker i Åhus öppet fram till klockan 20:00 för att man i lugn och ro ska kunna handla sina julklappar. Julmys och massor av fina julklappsfynd utlovas. Håll också utkik efter öppettiderna under december då många håller extra öppet för att vi Åhus ska kunna ta det lite lugnare och handla julklappar lokalt. Dessutom gör vi Åhus lite mer levande även under vinterhalvåret.

Vintage

TORGET 11

& SECOND HAND

EXTRAÖPPET: 10 dec 12-18 • 27-29 dec 15-18 2-4 jan 15-18 Stängt 5-26 jan

Loppis är poppis 6

MUSIK PÅ AOSEUM Fredag 1 december kl 19.30 Blue Light Jazzband & Kiki Desplat Buffé från La Finestra Italiana serveras från kl 18.30. Boka plats och buffé på info@aoseum.se eller 0709 450 399 senast 29/11.

MUSIK PÅ

AOSEUM

1

DECEMB ER

2017

Blu e Lig ht Jaz zba nd

Kik i

Des pla t

Boka plats/ev. förtäring senast onsdag 29/11 kl. 12.00

Buffé från La Finestra Italiana 150 kr.

0709 450 399 eller info@aoseum .se

Entré: 250 kr, medlemmar 200 kr.

Servering från 18.30 Vallgatan 16 Åhus, www.aoseum .se

ÅHUS HBK LOPPIS

LIONS LOPPIS

Helgfria lördagar kl 10–13

Helgfria lördagar kl 09–13

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

AG FRED 0 19.3


50%

Rut-avdrag på arbetskostnaden vid heminstallation!

CASABLANCA

HERRFRISÖR Klippning • Rakning Damklippning Bra priser

Kläder - Blommor - Inredning

Hassan

DROP IN

0738-24 35 38 Köpmannagatan 13 ÅHUS

Köpmannag. 17 Åhus 044-24 72 00 Öppettider: Mån-fre 10-18, lör 10-15

Följ oss på Chamois

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

7


Vi erbjuder ett stort utbud av traditionella julrätter och egeninlagd sill i många smaker. Mycket av råvarorna som vi sätter vår prägel på levereras av Bondens Skafferi i Åhus Trubadurunderhållning & julinspirerad dessertbuffé är varit ett väldigt uppskattat inslag hos oss.

599:-/pers

Dags att boka julbord fre 1/12, lör 2/12, fre 8/12 (fullt), lör 9/12 fre 15/12, lör 16/12

Övriga dagar i december enligt överenskommelse (minst sällskap över 20 pers)

BOKA JULBORD PÅ: 044-590 16 00

A P TAI TP T I T

r e s t a u rr ea sn tg a u r a n g

SALUT SALUT

b a r & l o u n gb ea r & l o u n g e

STORA TORG I KRISTIANSTAD • BOKA BORD: 044-590 16 00 • info@aptitsalut • www.aptitsalut.se

L I V S S T I L S B U T I K E N HÄLSOKOST | MASSAGE | INREDNING

2017 ALLA BELOPP ÄR VÄLKOMNA

SWISHA NU

30.000:-

Layout:

BIG BANG

123 165 51 41

8

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Köpmannagatan 11, ÅHUS, 044-24 92 80 Öppettider, mån-fre 10-18, lör 10-14


ÅHUS RESORT HOTELL & SPA TACK ALLA NI SOM KOM PÅ VÅRT

ÖPPET HUS

det var knappt så Milos soppa räckte. MEN vår filosofi är: ”DET ÄR INGA PROBLEM OM GÄSTERNA KOMMER, PROBLEMET ÄR OM GÄSTERNA INTE KOMMER” så det löste sig.

NI SOM MISSADE DAGEN

titta in när ni har vägarna förbi så visar vi gärna upp våra Hotellvillor med 60 rum och 90 bäddar i 20 villor.

JUL OCH NYÅRSERBJUDANDE 2 nätter i 5 bäddsvilla med 3 rum, allrum, pentry och dubbla våtutrymme. 2.500kr (bäddset ingår) extra erbjudande för städning 400kr, extra natt 1000kr

SISTA MINUTEN ERBJUDANDE fredagen den 1/12

JULAMAT I TÄPPETBODEN Glögg-julmat-julmust-kaffe & gottebord 425kr 25 platser lediga (6.11)

VÄLKOMNA

Mats, Max och Mikael! Kolonivägen 39 | 044-24 36 00 | www.ahusresort.se NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

9


XERCISE FÖRNYAR Xercise i Åhus har sedan nyöppningen bytt ut alla sina träningsmaskiner och även gjort flertalet större förändringar i lokalerna. Nu planerar de även att utöka med ett par sjukgymnaster då de fått tillgång till kontorslokalen som ligger i anslutning till gymmet. Hans Kempner startade Xercise på Härlöv år 2000 och fem år senare öppnade han även inne i city. I år köpte han Wellnez Åhus och därmed får medlemmarna tillgång till tre olika gym via ett medlemskap. I Åhus drivs den dagliga verksamheten av Helena Holck-Clausen och Said Alghifary. - Said har varit på Xercise länge och jag har ju varit ett ansikte på detta gymmet under flera år nu. Vi har dessutom samma instruktörer som tidigare på Wellnez. Alla instruktörer har varit otroligt positiva

10

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

till de förändringar som skett, berättar Helena. De flesta av kunderna har också en positiv syn och har stannat kvar. - För mig är det oerhört viktigt med en positiv miljö att jobba i, säger Helena. Hon berättar vidare att Said är lite av en fixare med maskiner och allt praktiskt medan hon själv sköter personal och aktiviteter på gymmet. Hon ser också att med sju heltidsanställda och upp mot 40 instruktörer har Xercise en stor potential med massor av kunskap. Helena berättar att Xercise nu har möjlighet att ta emot ännu fler medlemmar och hon poängterar att det är perfekt för ungdomar som går på gymnasiet att

även kunna träna inne i city. Med 36 pass i veckan i Åhus finns det något för allas behov och självklart har de försökt synka passen så att de mest populära, såsom Bodypump, finns på schemat varje dag om man kan ta sig till Kristianstad. Det finns utvecklingsplaner för gymmet i Åhus och Helena ler finurligt när det kommer på tal och säger att vissa saker kan hon inte berätta. Men en sak som hon hoppas på är att få viktminsknings-programmet ITRIM, som finns på Härlöv i Kristianstad, även till Åhus. Dessutom ser Said en stor potential i utegymmet som finns i Åhus. - Jag har varit runt i hela landet och vårt utegym är nog det finaste, säger han.


Heidis Fotvård Välkomna att boka tid för en skön fotvårdsbehandling

TIDSBOKNING via telefon, sms eller mail

0705-93 65 44 skogssmula@hotmail.com Björnspinnarevägen 8, ÅHUS (Källarplan)

För mig är det oerhört viktigt med en positiv miljö Helena och Said berättar också att de redan nu utvecklat spinningen med ett helt nytt system som heter groupcycling, där man under passet kan följa både puls och belastning. - Det har blivit ett rejält lyft och vi ser redan att det blivit fler deltagare, ler Helena. Systemet är även kopplat till styrketräningsmaskinerna via ett konto på My Wellnez där man kan ladda ner en app.

Via denna appen kan man bland annat sedan se olika övningar på video, skapa sitt träningsprogram och räkna sina steg dagligen. - Jag kan gå in på kundens konto och både skapa träningsprogram samt kolla upp hur dom följer det, vilket sätter lite mer press på dem, säger Said som liksom Helena även jobbar som PT på Xercise.

Hjärtligt välkomna hälsar Eva, Camilla & Sven

- Det är tekniskt för de som vill, men det finns träning för alla oavsett hur man vill träna, poängterar Helena. Xercise jobbar för att ligga i framkant, Said och Helena uppmanar till att hålla koll på både aktiviteter och nyheter framöver.

Åhus Guldsmedja Gäller till den 10/12-2017

20% RABATT

på valfri vara

gäller ej redan rabatterad lagervara och endast en gång per kund. Gäller ej egentillverkning och kedjeguld.

Namn: NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

11


ROSEMARI REINHOLDS krönikör i Vi Syns i Åhus

SNART ÄR DET JUL… För 35 år sedan tyckte jag att julen mest var ett kommersiellt jippo. Helst av allt hade jag då velat sticka iväg till värmen någonstans och tillbringa julafton barfota på en strand, helt utan både tomte och julgran. Under åren som gått har känslorna ändrats. När vi fick våra tjejer blev det plötsligt självklart att gå all in med pepparkaksbak, massor av julpynt, julgran och adventskalender med 24 små paket, ett för varje dag i december. Vem kom förresten på den idén? Att hitta 24 småsakerx2 och slå in dem fint och hänga upp dem i kalendern kräver sin man, eller kvinna! Men barnen blev ju glada! Nu är tjejerna 14 och 16 år, så förra året reducerades paketen till fyra. Ett paket varje advent. För naturligtvis skulle kalendern fram, det är ju tradition och traditioner är till för att hållas. En annan tradition är att klä julgranen på lilljulafton, vilket kommer att bli mycket spännande i år, med en ny liten sprallig kattunge i familjen.

12

Han har redan gnagt sönder bladen på min fina monstera och till och med vår fina rumsgran, som har hängt i många år, saknar de understa grenarna. I år är det barnens tur att pynta granen. Vi kör vartannat år, för husfridens skull. Förra året var granen pyntad med endast röda och silvriga kulor, två år dessförinnan var den iklädd endast vitt pynt. Åren däremellan åker allt upp i en härlig blandning. Fast förra julen gjorde jag en kupp och rensade ut rejält bland julgranspyntet. Alla halmsaker togs bort (läs slängdes!) och en hel del hemgjorda prydnader fick göra dem sällskap i soptunnan. Tjejerna blev lite besvikna över den kraftigt reducerade mängden av pynt, så i år har jag bestämt mig för att inhandla lite nytt. Något roligt, kitchigt som sticker ut lite, om jag inte fegar och håller mig till något vackert vitt. En sak är i alla fall säker – något halmpynt blir det inte, i alla fall inte denna julen….

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Får du besök av släkt och vänner under Jul och Nyårshelgen, och inte har sovplats för dem hemma?

God Jul & Gott Nytt År

Boka rum eller stuga hos oss!

Lördag 2 Dec. kl. 16:00 JULKONSERT Åhus Swing orkester Efteråt serveras JULBORD Pris 270 kr/pers Anmälan till Julbordet på telefon eller mail

Söndag 17 dec kl. 16:00

ÅhusGårdens Julhälsning Barnkören Unga Röster, solosång Jakob Andersson Åhus Blåsorkester, AOS-Kören. Julappell av och med ÅhusGårdens personal Efteråt bjuder ÅhusGården på Julgröt med skinksmörgås, kaffe & kaka

VÄLKOMMEN! ÅhusGården 044-24 00 20 • kontakt@ahusgarden.se


allt inför Jul och Advent

STATIONEN

Alessi Mateus EvaSolo Stark Klong Bojesen Klippan Skultuna Tse`Tse` mm.

SHOWROOM

Möbler Lampor Mattor Naver Magis Swedese Hay Kartell Fogia Englesson Sika Mathson Källemo mm.

JULBORDET

Kvaftigt massivt Ekbord med vankant längd upp till 260cm

Pris från 13900.-

Eilesen IngoMaurer CarlHansen OX-Denmark Fabula Kateha String Secto Flos

Vi gör gärna hembesök hos er. Färg, form och möbleringsförslag.

ÅHUS

Järnvg. 2 och 7 Mån-Fre 10-18 Lör 10-14 Presenter 044 241050 / Möbler 044 209420 NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

13


Ring

Per Borup Silver, guld, briljant 2900:-

Julbukett

Finns även i rött pris från 395:-

Åhus Guldsmedja

Dennis Blommor

Scoop silver 925

Sterlingsilver med Zikornia Fritt val 395:Åhus Guldsmedja

Färgläggning

Presentkort

pris 85:-

Valfritt belopp

Leklådan

Restaurang HB

Julklappstips HANDLA I ÅHUS

Med reservation för tryckfel och slutförsäljning

Fårskinnstofflor pris från 499:-

Julkulor & Ljusstake

Halsband, örhänge

Hälsoperlan

Smycken från Syster P pris från 249:-

Julkulor från ALESSI Advensstake från KLONG

House Of Mi

Percys Design

ÅHUS

TERAPEUTERNA

Presentkort

SEASIDE

Valfritt belopp

Åhus Terapeuterna

Lys upp mörkret

Lampor, pris från 549:Åhus Finest

Vincent & Ebba Bok pris 129:-

Tina Lundgren

Mobilfodral 20% på valfritt telofonfodral

giltigt till 24/12-2017 Åhus Bild & Ljud

Tröja

Med motiv pris 299:-

14

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Qriss

Åhus Ängel

egen tillverkning i silver, pris från 400:-

Camilla Holmqvist silversmide


Från den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck med minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. Reglerna för dubbdäck innebär att däck med dubb får användas den 1 oktober till den 15 april och under annan tid om det råder vinterväglag!

Lys upp de mörka vägarna! Extraljus till mycket bra priser

175/65R14 86T S-943

549:-

14”

EU CC270 Dubb 659:Nordisk Friktion 619:-

18”

245/40R18 97Q Observe GSI 5

1.559:-

Se superdäck.se för fler alternativ 16” 205/60R16 92T

EU FF271

Observe G3-Ice

Dubb 1.579:EU Friktion 1.489:-

899:-

Nordisk Friktion 999:EU Friktion 869:-

Marknadens största urval av kända varumärken. Fråga efter pris till just din bil!

REPARERA & BYTA BILGLAS

BOSCH CAR SERVICE Service och reparationer på samtliga

Vi är lupin certifierade att byta

bilmärken, personbilar och transportbilar

• Dela upp din betalning räntefritt 4 månader

VOLVO SERVICE

med riktig stämpel i serviceboken Dela upp din betalning med Volvokortet

• Upplev trygghet på vägen med BOSCH Car Service Assistans • Få Europagaranti på service och reservdelar

AUTOSERVICE ÅHUS AB Sandvaktaregatan 22

044-24 79 80

per@autoserviceahus.se

autoserviceahus.se

7720 ISO/IEC 17020 (B)

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

15


! r e d n e l a k s Advent Om man fick önska sig en klapp om dagen fram till jul, så önskar jag mig..

3

STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBOMEDIA

2

6

8

4

7

5

1 Tekalender, 379 kr, Teministeriet/Åhus Finest. Fårskinnstofflor, 499 kr, Hälsoperlan. Scarf, 279 kr, Cream/House of Mi. Armband, 59 kr, Signes. Rakhyvel, 299-379 kr, Parker/Seaside Salon. Nagellack, 130 kr, Emite/Seaside Salon. Volym pulver, 259 kr, Kevin Murphy/Seaside Salon. Kula, 49 kr, Signes.

69987 kr,| Tarifa Soul/House of Mi. 2017 NUMMER VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 16 Kimono,


12

9

Hjärta, 99 kr, Signes. Filt, 699 kr, Interiörhuset/Signes. Servetter, 399 kr/4-pack, Lovely Linen by Kardelen/House of Mi. Maskroskaffe, 92 kr, Renée Voltaire/Hälsoperlan. Granar, 39 kr/st, Åhus Finest. Godisburk, 269 kr, Simply Chocolate/Åhus Finest.

13

11

Skor, 1 995 kr, By Malina/PP&Co. Kamera och väskrem 649 kr, My Nawal/PP&Co. Bordsborste, 359 kr, Andrée Jardin/Åhus Finest. Hårklämmor, 40-60 kr, Seaside Salon. Hårsnoddar, 50 kr, By Eloise London/Ia bon/Seaside Salon. Tomte i lergods, 110 kr, Hälosperlan.

18

Tändsticksask, 109 kr, Be-Poles/Åhus Finest. Snöflinga, 499 kr, Åhus Finest. Hängen, 19/st kr, Åhus Finest. Pälstomte, 199 kr, Gumselids/House of Mi.

20 19

10

14

21 16

23

24 22

15

17

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

17


Text & bild: Tina Lundgren / www.tinalundgren.com

MORSNING KORSNING! Nu är jag här igen! Vincent – den helt vanliga råttan hos den någorlunda vanliga familjen i Yngsjö. Jag kan ju upplysa er om att tillvaron kanske inte är helt vanlig ändå, för med O (som i Odjuret!) – familjens svart/vita hund, i huset finns det inga helt vanliga stunder längre. Skulle vara när han sover i så fall. Tanten och O har helt olika uppfattningar om vad man ska ha i munnen förutom tänder och tunga. Tanten petar i sig sådant som hon tycker smakar gott, typ grönsaker, frukter och digestivekex. O däremot slukar allt som kommer i hans väg. Tanten har utvecklat en ny teknik där hon grabbar tag om O:s käkar, ena handen om underkäken och den andra om överkäken och liksom skakar ut det O fått tag på. Som goda grannen B sa en dag när Tanten precis skakat ut en sten: ”Inte undra på att han går upp i vikt!” Något som faller O i smaken är kottar och kvistar. Det tycker Tanten inte är så farligt. Men hon blev rätt sur när O snöt en av höstens sista röda rosor som hon precis hade plockat för att de skulle få lysa upp inne i huset då det trista vädret tarvade blomstrande fägring. Av blomman blev det endast ett par skrynkliga kronblad och en liten krokig pinne kvar. Snöpligt! Papper i alla dess former tycker O också om – kvitton, Skäggets viktiga listor, allehanda papper från Tantens återvinningskasse, en 50 kronors sedel – allt tuggas ihop till slemmiga små pappersbollar innan de

18

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

sväljs eller skakas ut. Pennor i olika storlekar och kvalisorter ligger också risigt till. För att inte tala om Tantens garnnystan!

gnagt. Och hoppsan, nr 4: fått högra örat avgnagt också! Det såg jag inte komma! Det är ett hårt liv för Myrkotten!

Ni som läste min förra krönika undrar säkert hur det har gått för O:s kära leksaker. Den fule gule är numer en svans kort och väntar på sin efterträdare som är på G postledes. Den illgröna fula flamingon har fått sitt huvud stilfullt ihop sytt efter omild behandling och Myrkotten har… 1: fått högra örat lagat (igen), 2: fått vänstra örat fastsytt, 3: fått halva vänstra örat av-

O är nu i slyngelåldern som ni säkert förstått: ser inget, hör inget men luktar och vill luktas desto mer. Som en av Tantens elever så vist sa: ”Det är den åldern på hund man ser mest annonser på: Nytt hem sökes till lille Fido p g a allergier.” Tanten kan annars göra som en av hennes väninnor brukade göra; hon stirrade stint på sin retriever och sa: ”Om du inte skärper dig så byter jag ut dig mot en guldfisk!” Vilket alltid fick önskad effekt, för vem vill bli utbytt mot en fisk!?! Nu stundar snart både advent och sedan jul. Hur O nu ska klara av att få ett julträd inne i huset är en gåta. Ett träd med massor av hängande lockelser dessutom. Elektrifierat kompostgaller runt trädet kanske? Inte vet jag! Just nu i skrivandets stund är det i alla fall lugnt. O sover efter att precis ha ätit upp ett av Tantens radergummin… Nä, nu kurrar det i magen. Helst av allt skulle jag vilja sätta tänderna i något riktigt smaskigt! Cupcakes, om råttan själv får välja! Eller så gör jag som italienarna säger: Una mela al giorno toglie il medico di torno - ”Ett äpple om dagen är bra för magen” Goda höstfrukter på er! Vincent


UNDERHÅLLSSPOLNING FRÅN

1395 KR Inkl. moms efter ROT-avdrag

SLIPP OBEHAGLIGA ÖVERRASKNINGAR Många vattenskador beror på igentäppta eller trasiga avloppsrör. För att undvika stopp och bibehålla ett bra vattenflöde bör underhållsspolning ske med jämna mellanrum. Vår spolmetod är både effektiv och skonsam. Du kan anlita oss för hela ditt avloppsunderhåll – från akuta stoppspolningar till renovering.

SPOLARNA.COM

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

19


Hälsa Kampkonst & Yoga i Åhus

VÄLKOMMEN TILL NYA TAISO 2.0

Läs mer på taiso.se

20

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


JULKLAPPSBUTIKEN FÖR DAM & HERR

Köpmannagatan 26, Åhus | Tel: 044-28 90 95 | Öppettider: Mån-Fre 10:00-17:00 | Lördag 10:00-14:00

Anmäl dig till kurs i mindfulness Den 18 september startar vi en ny omgång av vår omtyckta mindfulnesskurs. Genom att träna mindfulness kan du bland annat: • minska stress • lindra oro, ångest och nedstämdhet • sova bättre • sänka ditt blodtryck • lindra smärta • känna dig mer tillfreds med dig själv

Kontakta kursledaren Eva Selander Mattisson för mer information och anmälan. Telefon: 044- 309 01 57.

www.vardcentralenahus.se

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

21


JULBORD

Efter succén i fjol dukar vi upp vårt omtyckta julbord med fokus på julens goda och traditionella rätter. Till detta serveras ni livemusik.

Fulltloövsas! ut

495:-/pers

Pris ink. moms.......

KÖREN CON MOTO ÄR

ÅHUS LUCIA TÅG Nu är ungdomskören Con Moto i full gång att öva inför årets Lucia. Åhus Lucia-tåg består av 24 ungdomar från Åhus församlings ungdomskör Con Moto under ledning av Ulrica Fajermo.

Lions hjälper till att transportera runt Luciaföljet.

Onsdagen den 13:e december besöker Lucia med tärnor olika företag och ålderdomshem runt om i Åhus. Vem som skall bli Lucia bestämmer ungdomarna själva genom omröstning.

Biljetter kan köpas på Ica Kvantum i Åhus, på skyltsöndagen den 10:e december, i Lions stånd, samt i kyrkan strax innan föreställningen.

På kvällen den 13:e uppträder Lucia-tåget tillsammans med andra körer i Åhus kyrka. Missa inte detta tillfälle.

24/11 25/11 1/12 2/12 7/12 8/12 9/12 15/12 16/12

Stay Tuned Persson & Tillberg Dirty Harriets Dirty Harriets (Torsdag)Trubadur

Persson & Tillberg Stay Tuned Persson & Tillberg Dirty Harriets

För Lions: Per Hagberg

Önska dina kunder God jul i nästa nummer av vi syns i Åhus.

95x30mm 500:exkl moms Logotype skickas till rickard@rgahus.se senast 27/11 R E S TA U R A N G • S P O RT S B A R • D A G E N S B U F F É • K O N F E R E N S

22

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


ALLA GODSAKER TILL JUL

Semlepremiär första vardagen efter jul

Öppettider: Vard 07.00-17.00 Lör 07.00-15.00 Sön 08.00-14.00 Tel 044- 24 03 12 Köpmannagatan 20 nyaconditoriet@gmail.com

Välkomna till n y b i t t i m t e k i F Gilla oss på facebook

Testa vår unika förmåga att ge dig mer!

Sätt fart på livet

Peugeot 3008

Peugeot Expert

Peugeot Partner

Mazda 6

Anta utmaningen – låt oss berätta hur vi kan ge dig bättre bilekonomi och tryggare bilägande. Det gäller såväl köptillfället som Wä Bils personliga omhändertagande efter köpet. Du kommer att bli glatt överraskad vågar vi lova. När du sett fördelarna med Wä Bil börjar det roliga – att hitta den bilmodell som passar dig bäst. Vi har ett brett program med många utrustningsalternativ och är säkra på att du kommer att hitta dina egna favoriter. Söker du transportbil erbjuder vi ytterligare möjligheter och hjälper dig skräddarsy din bil – anpassat efter just din verksamhet och dina önskemål. Du ska ju trots allt tillbringa mycket tid tillsammans med din bil. Då är det viktigt att du trivs med den.

Peugeot 308

Mazda CX-5

Estrids väg 23 A, 291 65 Kristianstad 044-24 57 00 wabil.se

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

23


ÖPPET MINST 362 DAGAR OM ÅRET

Ring och boka! 044-24 91 21

JULBORD 499:18 – 19 NOV 25 – 26 NOV 02 – 03 DEC 09 – 10 DEC 16 – 23 DEC

Välkommen till oss på FysioSeaside

( övriga dagar boka! Minst 20 personer )

-fysioterapikliniken vid havet Tid bokar du enkelt via vår hemsida www.fysioseaside.se

Låt oss fixa maten! Allt finns färdigt att handla i butiken

gilla oss för alla nyheter

BLACK FRIDAY 24 NOVEMBER

Vågar du vänta att teckna abonnemang till dess kan du göra en bra affär. Då årets kampanj är hemlig fram till denna fredag kan vi ej sätta ut några priser, MEN detta var vad Com Hem erbjöd förra året: På TV. Tivo Guld med 84 kanaler o fri inspelningsbar box 299:-/mån I 24 mån (ord pris 439:-/mån) På bredband 250/100 Mb, AC router ingick 250:-/mån I 24 månader (ord pris 469:-/mån) och jag vågar nästan lova att årets erbjudande kommer att ligga i närheten

OBS! gäller även er som inte blivit inkopplade då vi kan flytta fram startdatum 3 mån och sedan backa till rätt datum Ps. Värdecheckar á 500:- per abonnemang som kan utnyttjas till arbetskostnad eller varor I butiken och om du anlitar oss vid inkoppling kan du få RUT-avdrag med 50% på arbetskostnaden

Mia Sigurdsson och Therése Britse Legitimerade fysioterapeuter Patientavgift 200 kr. Högkostnadskort och frikort gäller. Ingen remiss krävs. Barn under 18 år kostnadsfritt.

Du kan också boka tid via Boka Mera Appen

Erbjudandet gäller endast nya kunder KOM IN I VÅR BUTIK maila bossedigital@live.se eller ring på 0707-14 73 63 (om jag ej kan svara) SMS:a ditt telefonnr och ärende så tar jag kontakt MVH / Bosse

i samarbete med

Seaside Inspiration & Hot Yoga Functional fitness center

Åhus Digital Köpmannagatan 1, Åhus 044-24 73 63 • 0707-14 73 63 www.digitalbutikerna.se

24

Vi kan Digital TV hos oss får du hjälp Vi hjälper er med dålig TV bild, installation,reparation, justering av antenn och parabol Boxer • Viasat • Canal Digital

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

följ oss på facebook och instagram

www.fysioseaside.se 044-24 26 04 (telesvar)


YOGA FÖR ALLA! www.seasideinspiration.se

Många olika klasser varje vecka, varma och normaltemperade, för olika människor med olika kroppar och olika förutsättningar! Investera i ditt eget välmående,inifrån och ut!

Mysore Yoga Rulla ut din matta när du vill på tisdagar mellan kl 6:15-8:15 Individuell träning i grupp (ej Hot)

SCHEMA (uppdateras varje vecka i MindBody) Måndag 08:15 17:30 19:00

Warm Yin&Yang HotFusion/WarmFlow WarmYin

Tisdag 06:15-08:15 Mysore 10:00 MediYoga 17:30 WarmYin Onsdag 18:00

WarmAshtanga

Torsdag 18:00 18:50

HotFusion 45 WarmYin

Fredag 06:15

Hot60 alt WarmAshtanga

Lördag 09:15

Hot60 alt WarmAshtanga

Söndag 16:00

HotFusion/WarmFlow

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

25


SKÄM BORT NÅGON DU GILLAR MED ETT PRESENTKORT PÅ SEASIDE I JULKLAPP Varför inte en mysig övernattning med frukostbuffé i ett av våra Premiumrum med magisk havsutsikt? Eller kanske på vår populära Räkfrossa? Köp presentkortet i receptionen på Åhus Seaside. För mer info: info@ahusseaside.com eller 044-28 93 00

HÖSTENS ÖPPETTIDER SEASIDE CAFÉ & BAR Sön-tors 10-18 Fre-lör 10-22 Vi ses på Seaside!

VÄLKOMNA TILL OSS PÅ

ÅHUSSEASIDE HOTEL | BED & BREAKFAST | CONFERENCE Kantarellvägen 1, 296 32 Åhus, 044-28 93 00

info@ahusseaside.com www.ahusseaside.com Facebook.com/ahusseaside

26

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Instagram.com/ahusseaside


Nu kan du cykla i motvind när du vill l

Elcyke

ELCYKELPREMIE

25% TILLBAKA

l

Elcyke

vid köp av elcykel

CALLES GRANAR ”Köp din gr an hos mig, så kör jag hem de n Till dig”

Säljes vid

JOCKES CYKEL & SPORT

En trevlig

EL(H)JUL önskar

JÖRGEN, JONAS OCH CALLE

Nu: 4.195:(ord. 5.195:-)

Vår egen Monark Damcykel, 3vxl, matt-svart, matt-lila, matt-blå

från den

1 december Fri hemkörning i Åhus

ELLEGATAN 8 ÅHUS • 044-24 34 54 MÅN-FRE 9.30-18.00 • LÖR 10.00-13.00

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

27


Närodlade Granar vid

24 Dec

ICA KVANTUM Åhus

1 - 23 December

JUL I GEMENSKAP PÅ FÖRSAMLINGSHEMMET I ÅHUS

För tionde året bjuder Lions Club Åhus och Åhus församling på julbord i församlingshemmet i Åhus. Det har blivit en tradition att på julafton bjuda in församlingsborna till gemensamt julbord under några timmar. Samtidigt ges tillfälle för gästerna att umgås under trivsamma former med god mat och julmusik. Detta initiativ som ger upphov till så mycket gemenskap har varit mycket uppskattad, varför vi förväntar oss att uppslutningen blir minst lika god som under tidigare år. Samling sker i foajén där vi inleder kl. 12:30

med glögg och pepparkakor. Därefter njuter vi av julmaten i stora salen. Till detta underhåller Leif Axelsson med sång och musik. Samkvämet i församlingshemmet avslutas kl. 16:15, och sedan är alla gäster välkomna till den traditionsenliga julbönen i kyrkan kl. 16:30. Anmälan senast 18 december till församlingsexpeditionen, 044-24 68 00 VÄLKOMNA! Åhus församling och Lions Club Åhus

GEMENSAMT JULFIRANDE MED MAT OCH MUSIKUNDERHÅLLNING: Var: Församlingshemmet, Åhus. När: Julafton kl. 12:30 med glögg och musik, därefter julmat. Eftermiddagen fyller vi med gemenskap, sång och kaffe. 16:15 avslutas julfirandet i församlingshemmet. Julbön: De som önskar är välkomna till julbön i Åhus kyrka kl. 16:30. Anmälan senast 18 dec till församlingsexpeditionen vardagar kl. 10:00 -12:00. Ingen kostnad. Antalet platser är begränsat.

Samma fina kvalitet som förra året!

PIZZABODEN PIZZA - SALLAD - KEBAB

044-247 272

Lunch

Beställ hemkörning via telefon & internet: - Betala med kort - Undvik missförstånd vid telefonbeställningar - Specialbeställ och se exakt pris direkt - Läs omdömen och betyg

11:00-14:00 mån.-fre. Valfri pizza eller kebabsallad

75:-

inkl. dricka, bröd och kaffe

Fredagslunch i butiken.

(gäller pizza nr. 1-47)

Öppettider: Vi tar emot

Mån-Tors Fre Lör Sön

11.00-21.00 11.00-22.00 12.00-22.00 12.00-21.00

Köpmannagatan 11

28

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


Bensinhandlaren i Åhus AB Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus Tel. 044-28 90 00

Öppet alla dagar

0600-2200

Hos oss finner du Bensin-Försäljning Kiosk-Bake of-Food court-Biluthyrning-Släputhyrning-Biltvätt

följ oss på vår facebookssida

STOR BILTVÄTTARHELG HOS FRENDO I ÅHUS Fredag-Lördag-Söndag 24-26 November

20% RABATT

Låt vår nya biltvätt göra din bil skinande ren, den är även skonsam mot din lack och bra för miljön

på alla våra maskintvättar Vi bjuder även på en mikrofiberduk + Putsduk (Passa även på att ladda ditt kort till våran GDS-anläggning, för varje 100:- du laddar så bjuder vi på 50:-)

"Nu är vintern och kylan här, vi hjälper dig att hitta allt som behövs för din bil" -Isskrapor-låsolja-spolarvätska-biltvätt-motorolja och en massa annat ”Färdigblandad spolarvätska Pouch”

hela 6 liter

2 FÖR 100:-

”Monstererbjudande” 4-pack monster endast 75:-+pant 2st valfria monster 50cl endast 45:-+pant

ord. pris 69:-/st

”Håll dig varm hela vintern” Björkved 40l En för 79:Två för 140:Tändved endast 49:-

"Dagsfärska frallor och baguetter från Conditori Duvander"

"Förlängda öppettider under Jul och Nyår" Julafton: 7-19 Juldagen: 7-22 Annandag Jul: 7-22 Nyårsafton: 7-20 Nyårsdagen 8-22

”Carlsberg 6-pack 3,5%” Endast 69:-+pant Vid köp av ett 6-pack får du ett ölglas på köpet (Gäller så långt lagret räcker)

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

29


STYRGRUPPEN I

PLATSORGANISATION ÅHUS

Många vet att Platsorganisation Åhus finns och att vi arbetar med att samverka, marknadsföra och utveckla Åhus. I förra numret av Magasin Vi syns i Åhus presenterade vi styrelsen. I detta nummer presenteras vår styrgrupp. Styrgruppens uppgift är att leda och fördela arbetet för organisationen och verksamhetsledaren. Vi pratar gärna Åhus med dig! Tveka inte att kontakta oss. Louice Bodin - Verksamhetsledare louice.bodin@ahussweden.se | 0709-49 00 83

FRÅGOR TILL STYRGRUPPEN 1. Vad är Platsorganisation Åhus för dig? 2. Hur ser du på din uppgift i styrgruppen? 3. Hur gör du skillnad i PO Åhus? 4. Varför ska man vara medlem i PO Åhus? 5. Vad behöver Åhus bli ännu bättre på?

Peter Wrem Carlsen Husförsäljare & företagsentreprenör - Fiskarhedenvillan 1. Platsorganisation Åhus är en möjlighet att förstärka det lokala samarbetet och inspirera det lokala affärslivet till att bli bättre och starkare. 2. Min uppgift är att skapa/hitta innovation och med hjälp av föreningens nätverk försöka etablera nytänkning och en gemensamhetskänsla som positivt kan påverka utvecklingen av Åhus. 3. Det är min ambition at jag med hjälp av mina internationella erfarenheter inom affärslivet kan påverka och medverka till ett ökat intresse för att göra Åhus ett ännu mer attraktivt ställe att vara företagare i eller etablera nya spännande företag och affärsmöjligheter i. 4. Finns ett dansk ordspråk som säger att det är viktigt att man ”løfter i flok”, dvs om man vill vara effektiv och få något gjort, så gör man det bäst tillsammans, alla på en gång. Om man känner för och har passion för vårt lokalområde och känner att man kan och vill bidra med att arbeta på och göra en insats för att göra Åhus till ett ännu bättre ställe att bo, arbeta och leva i, 365 dagar om året, då ska man vara med! 5. Jag har bott och arbetat på många olika ställen runt omkring i Europa och jag upplever att Åhus är ett unikt ställe att bo och arbeta på. Vi har otroligt mycket att erbjuda. I kommande år hade jag hoppats se att affärslivet växer så att vi kan skapa underlag för fler butiker, hotell och restauranger. #Åhus365 Lennart Johanzon 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017 30Foto:NUMMER

Louice Bodin Verksamhetsledare Platsorganisation Åhus 1. En plattform som arbetar för att Åhus ska må bra och utvecklas. PO Åhus är den portal som samordnar allt från sociala aktiviteter som nattvandringar till, utveckling, infrastruktur, näringsliv och besöksliv. 2. Jag är adjungerad i styrelsen. Styrelsen bestämmer riktlinjer för mitt arbete och ledamöterna är indirekt min arbetsgivare. Givetvis lyssnar styrelsen till mig och hur jag uppfattar saker innan de tar beslut i frågor som gäller mitt arbete. 3. Det är mitt arbete, mitt engagemang, min hobby och jag hoppas att det märks och att jag gör skillnad. Ensam är jag inte stark men med medlemmar och Åhusbor som samverkar så kan lilla jag göra skillnad. 4. Som företag tycker jag att medlemskap är en självklarhet. Även om man som företag inte har nytta av nätverket och samhörigheten så är man delaktig i viktig utveckling och viktiga aktiviteter för både företag och boende i Åhus genom sitt medlemskap. I framtiden kommer vi även att ha projekt där privatpersoner kan vara med och stötta vårt arbete. 5. Att inse att alla kan göra skillnad. Det handlar om inställning.

Patricia Wendel Adminstrationskoordinator - Platsorganisation Åhus samt Åhus Beach AB 1. En organisation och plattform som

tillsammans med våra medlemmar driver Åhus utveckling framåt. 2. Jag arbetar en dag i veckan för Platsorganisation Åhus och har hand om den löpande bokföringen. Jag hjälper också våra medlemmar med olika ansökningar så som tillstånd för olika evenemang. Jag är även involverad i olika projekt som exempelvis Åhus Julskyltning. 3. Genom mitt arbete, engagemang och viljan att fortsätta utveckla orten. 4. Varför inte?! Som medlem får du möjlighet till ett nätverk med över 100 medlemmar där du har möjlighet att bygga långsiktiga relationer med övriga aktörer och tillsammans skapa affärer. Du som medlem har också möjlighet att göra din röst hörd, genom ditt medlemskap stöttar du organisationen i sitt arbete att fortsätta utveckla Åhus som destination. 5. Det finns många idéer/ visioner för Åhus. Vi behöver bli bättre på att samverka för att tillsammans nå dessa visioner.


Marie Winberg Ägare House of Mi 1. En organisation som får olika parter att samarbeta, för att sätta Åhus på kartan som en levande ort. 2. Jag representerar köpmännen. Det är viktigt att få alla att engagerar sig. Det är då vi kan få en blomstrande handel. 3. Jag försöker bidra med idéer för att driva Åhus framåt. Jag vill få Åhusborna att känna att det är viktigt att handla på hemmaplan. 4. För att vara delaktig i en positiv utveckling för Åhus. 5. Jag tycker att vi som driver butiker i Åhus har ett brett sortiment och kunnande. Här finns många unika butiker. Vi är alla olika och alla bidrar med sitt. På sikt kan vi bli ännu fler.

Staffan Andersson VD - ICA Kvantum Åhus & Åhus Seaside 1.En organisation som samordnar och driver på allt det goda arbete som görs i Åhus. Vara en drivande kraft att utveckla Åhus både som boende ort och som turistort. 2. Som styrelseordförande är min uppgift att se till att arbetet bedrivs så effektivt som möjligt och att ekonomin i föreningen är bra. I styrelsen är min roll att se till att ta tillvara alla de goda kompetenser vi har i vår styrelse och se till att vi utnyttjar detta maximalt. 3. Driver mitt älskade Åhus framåt genom utveckling. 4. För att vi alltid är starkare tillsammans än var och en för sig och samarbete är nödvändigt för utveckling. 5. Ännu fler människor och företag som brinner för att utveckla sin vision/idé och på så sätt utveckla Åhus ytterligare.

Lotta Gall Platschef - Åhus Beach AB

Bengt Persson Ägare & VD Rökeriet - mellan Åhus och Yngsjö 1. En samlingsorganisation för hela Åhus. Framförallt för företagen, men också för privatpersoner. En viktig knytpunkt för Åhus gemensamma framtid. 2. Sammankallande för krögarna i byn, samt försöker skapa en bra relation mellan dessa. 3. Är medlem och informerar också om trevliga Åhus. Detta mycket genom Rökeriet som Infopoint, och mitt stora engagemang för turismnäringen. 4. Platsorganisationen är bäst för att bilda samarbete med andra näringsidkare i bygden, samt att påverka & visa intresse för byn 5. Framförallt förlänga säsongen, så att vi kan visa för alla hur bra Åhus är de andra 9 månaderna på året. Att näringslivet i byn håller öppet längre ut på säsongen. Även de fastboende behöver ibland bli påminda om hur bra det är här, man blir lätt ”hemmablind”.

1. Vi har varit med från starten och ser det som viktigt att vi i Åhus samverkar och samarbetar för att utveckla Åhus som både turistoch boendeort. 2. Jag är kassör och min uppgift är att se till att vi har en sund ekonomi i föreningen. Jag är dessutom coach och mentor till verksamhetsledaren. 3. Jag älskar mitt Åhus och genom min medverkan i Platsorganisation Åhus kan jag aktivt vara med och påverka Åhus utveckling tillsammans med andra härliga människor som också jobbar för detta. 4. För att stötta vårt arbete . Det är också positivt och glädjande om man vill vara med och bidra med sin tid. 5. Åhus behöver som alla andra orter bli bättre på att samarbeta och att alla och envar ser till helheten och kanske inte bara till sin egen verksamhet.

www

f

Fredrik Larger Utvecklingssamordnare landsbyggdsfrågor Kristianstad Kommun 1. En förening som samordnar och

driver utvecklingsfrågor i Åhus i nära samarbete med näringsliv, privatpersoner, föreningar och Kristianstads kommun. 2. Min roll är att vara behjälplig med att lotsa de frågor som är angelägna för utvecklingen till rätt personer i kommunens organisation, samtidigt är det min roll att även ge information om möjliga projekt och angelägenheter som är av vikt för Åhus utveckling. 3. Genom min roll som samordnare för landsbygdsfrågor i Kristianstads kommun kan jag ge information och kunskap om kommunens arbete. 4. För att Platsorganisation Åhus är en förening som har möjlighet att påverka utvecklingen i Åhus. 5. Att alla både boende, föreningar och näringsliv drar åt samma håll och inser vilken fantastisk plats Åhus är.

ahussweden.se AhusSweden ahussweden NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

31


tsv

Gat an s Björkmans Andrea gata

orts väge n

Hå ka ns v

Min kväg en

Utte rväg en Lodj ursv ägen

Kolo niväg en

ägen

väge n

väge

n

Kron hj

Grönsiskevägen

n ge Ollonborr- vä

Ankvägen

Ejderv

Kolon iväge n

Kolonivägen

Getin g-

Sandj ägarev ägen

Tornfalksvägen vägen

Bark-

Ellegatan

Skråg

Lärkfalks-

Hökvägen

Örnvägen

in

Beckas

Kråkvägen

ge

-

Ugglevägen

Fjär

vägen

slin gan

Kor

Gul dbag gevä gen

vägen

ilsvä ge

n

Ta llsp inna

rv.

Blå ving ev Aulingatan

n

nsvä ge

ids vä

ge n

Inde

Sandvaktaregatan

Adamsv

Trä skov äg nes gata

ägen

Stolpegatan

Claus Den

Yngsjöv

tvin

tsgr

Tem yn

Ros mar inst Van nebe rgav ägen

Sal

Bjö rnsp inna re-

en

Jagaretan

Tullvaktareg atan

Sandvaktarega

Karpalu ndsvägen

Pråmdragaregatan

en

Get

gatan

Mej ram sgrä nd Bas ilikas tigen

en

Vårlöks väg

vägen

Kutter-

vias tigen

ltrav sv

Gul

Svalö rtsv

äg en

Ba rka ss v

gg vä ge n

Bri

Ga lärv äg en

vägen

vägen

Majvive-

stigen

stigen

Daggkå peväge n

Odon-

LingonTåg-

Ko rve tt-

an n Reps linga

Mast-

sjö vä g

Sig fr

ge n

Snickarhakeboden aksv areh Snick

Snickarehaken

en

n ge

Bodelsboden

n

Revhaken

en vä g nds alu

ö

rp Ka

ge dvä an

en äg sv

n ge

n ge

n

äg

frid svä

n

rt lkö Mjö

n ige rkst

ge stvä Ku

rts v

Sig

ge n

e äg av Vill

Bjö

dvä an Str

Gå sö

ins

väg

gen

Alb

gatan

Pirgatan

ge n

ärs

Åvä gen

Burma-

Båkgatan

tan

Ankaregatan

nb

en

svän

I varje nummer av Vi Syns i Åhus delar Rickard med sig av kunskap och

32

Äspet

Hanöbukten

BJÖRNS BRYGGA

Rickard Knutsson

Åhus historia

Kompassga

Hamnen

Revhaksbodarna

Bilderna tillhör S:ta Annas Gille

Nilsaboden

Nyhem

S:ta Gilles fantastiska bilder av

n ge

lgvä

en

Glansaboden

g

Str

äg

Drevgatan

Vid e

Slå

tv Kus

Lots Sjöräddning

Bokelund

Kronoskogen

Vid ev ä

gen

A Öllsjödal

Lilla

en stig mle

Kajgatan

ndsv

v

Villavägen

n ge vä gs drå an

Kre

Pollareg

Naturreservat Karpalu

lje nva Ko

Str

ris-

Höjd-

n ge vä Dal

ngvä gen

en stig en

vägen Mä ste rs

n

stvä trö on Ög

lrisGul

Glansabo-

vägen

ge

en eväg

en

ka tig Tic Häs Kråkr kles sleh Mur olm n sväg väge en

on Ling

Södra Äspet

g vä

gatan Steffen Sohst

Snicka rehaks vägen

n ge vä on Olv

is-

rn

n

Segelsällskapet

svägen Revhak

n väge

stig Åla

n

se Lu

n väge mpSva

n Väge

Nypo nväge

ejlik

Södra

en nväg Nypo

Vången

S

ftv Tri

en sväg Hav

lväg en

Sälgv ägen

n

sros Mos

en Stig ga HöB ack vä ge n

v vete Puk

ÄSPET

väge

ds höj and

dn San

n ge

igen kast Ris

n

ägen xelv Vito

Enrisväg en

Ekeberg Mis te

ä kv

e äg

Evenemangsstranden

agata

atan Lotsg

Spantgatan

Krangatan

Speditörsg Hamnkontor

Skotgatan

e

rsv bä Blå

c Ba

sv

g

Flintabacken

ro

Brödraboden

Bogserbåtsg

orgsg Kindb

lg

g vä as Rip cka Gu n e en äg tig rks Bjö

v

gen vä oria Cik

s vä ån

Vild

Paradis-

n

å

sv en Ind

st Gin

v ke

M ne

F

en Åväg

Jollens förskola

Hanöbukten

Trampvägen

Äspet

en äg terv Klit

kloc

Åhusbryggan

Badvägen

Scoutstuga

ron psb ep Sk

He

en äg

Man

Blå

Täppetboden

Fyrgatan

gatan sson

Tull

en

Containergatan

Trossg

ata rvsg Va

n ata

an lgat Val

mla Ga

n

gen

n

vg Sta

reg ida Sn

gatan

åsv ng Lju nd grä jlike ne nd Sa

en

vä rris

vä ippe älts

väge

Tennisvägen

Stubb

v

Nil Hans

gatan

n ge

en stig ng

äg ärsv

nb

Tra Ha

Mölleholmen

n

Norra Täppetboden

levä gen

atan

ks Bivrå

tan dsga Kleme

atan Parkg

Slotts

Torsg

Lju

Yn g

vägen

vägen

tan rsga Majo

Östra Tvärg.

Västra Tvärg

Lilla Tvärg.

tan baga

drift Fä

vägen

en Trastväg

vägen

v Nötväcke

tan ga ga Pig

gatan

Sandgatan

tan eriga Färg

n gata

en stig

ge

Harvägen

ränd

Aosehus Slottsruin

tan

atan

ra Öst ng. ng Ham Ham tra

rgs-

ke

k Eri

jövä gs

ge

Bock -

eling

väge n

herre Dom

Talg dra Sö

Västra Löpare

Stuvareg atan

en

n

Berguvs-

Björn vidIsgrannatorps sin brygga och med Agnes framför. I början av 1950-talet gård Poppeln

Yn

ejli dn

Isgrannatorpsvägen

gen Ripavä

San

n väge

gränd Fiske

v pärle Glas eakarn Pärlm väge

Gruppboende Åhaga n äge Nitv

-

n

Herm

Kantarellvägen Kantarellen

Fiskmåsgr

Pilfink-

Folkets Parkg

n

Majors-

Blåmesvägen

vägen

arev Flugsnapp

Stub

Polis Gärdskan

ga

9 a

n

Hamnled en

gatan s-

ksBofin

Åhusgården

ä Åv

et Äsp

v

tan

ägen

re ga

gs-

Skråg

Broms vägen

Karpalundsdammarna

en isväg

n

Tallvi velväg en

Åhusparken

Rännaregata

väge

Ekox väge

n

Rödhakevägen

Sprintergatan

Åhus Idrottsplats

an gat

d rän Åg

n

tbyg

ga Mölle

ta ga

Järnvä

väge

Nötviv elväge n

ägen ngev

gen

väge

Väs

s stig

hemmet

lle Mö

gen

ägen oxev

Biogasanläggning

Infarts-

Rund el

be Strö

Åbogatan

Jörgen

Tippv n tstige Abbo

vi Nät

vä Eva

MuseumPastorsexp. rvsg Va stra Förs. et Vä hem Torg Biskopsg Tobakslyckan Companieg Västerg

gr Påls Sjögatan

an sgat

Nikla RP ISGRANNATO Möllebacks-

tigen

stigen

gård IsbyNunne

Sankt

Munks

en lsväg Speta

Mårten Gås förskola

väg

ns

an

TRANSVAL Sankt Jörge

n

nnaKöpma

n

gat Stolpe

Kro- kiga

pige

n Månsgata

Åke Måns gränd

Smedsträdet

Dragareg

gen Bivä

e-

Iller

iften Fädr

Flaket

n gsgata Järnvä Västra Rönnowskolan

Hagag

KyrkoNorregård Kapell gård

bagg

Gylling-

Karpalunds gård

an wsgat Rönno

Högalund

Kristianstads golfbana

Skal

en

väge

l-

dammar

n esgata Per Tuv gatan bane Gärds

gata Missions

Åhus montessori Sandvaktarens förskola

an Norregat

Sånnaskolan

Biv äg

Vess

Ekox -

väge n

Mygg väge n

en

ägen

väge n

Illerv ägen

tle de n

S vägvensso ns

borre-

Knott vä

gen

en

Talldungens förskola

tan Vallga

Sånnahallen Sporthall

ge n

tan Dammga

sgatan Kimrök Renings-

väge n Jö ns

TÄPPET

Parad

Musketörgata

n Hamnlede

n

Ka vrö vä

vägen Sånna

reg

ge n

Fotbollsplan

n väge

Spetsgata

Kavrövägen

vakta

ksvä

Kors-

isväg

eväg

Varg

Vess levä gen

Täp pe

ev pp ho

vägen

ke Nyc

en

adsvägen Kristianst

Taxi

Vårdcentral Sånna i ur och skur förskola

s Grä

gen

iften Fädr

Folktandvård

Sand

kran

v rse Sy

en kväg Sno

nväg

ägen

väg

adev

Igel kotts

Araslövs gård ingväg Dopp pev

väg

Norda

vä Orm

Har

a My ggvä

Sparr

Tro llslä nd

n

érs Palm

Lägatan

Flötöv

väge n

igg ag ata

Stormgatan

Vattenverk

Fyrens idrottsförskola

No rra P

erga-

Båtföraregata n

atan ktareg Fyrva

Sopomlastningsstation

gagr Pig

Vanneb

Brandstn

en

gr

rts Robe

Kryssarevägen

vägen

Fregattväge n

r

Lärke

Barrv

n väge

Skonert-

vägen

Slup-

Eneg

n

ägen Tallv

vägen

sGalea

Kajakvägen

r Ideg

väge

v

gr Töre Gran

Bark

ps skep

rvägen Eskade

n

vägen

Lanternan vägen

Cik

Västr a Kn ottvä gen

Västr

r Pileg

arvägen

väge

llJo

gen vä

n väge Kogg

änd

Kryddgårdens idrottsförskola

Ubåts

Ekor rv

op

Lavend el-

en äg gv

ägen velv Kör gen elvä Kynd

n Vallaväge

Gig

Fullrigg

en erväg

pSni

Peppa rrotsgr

Fullriggarens förskola

väge n

ps

OMRÅDET

en

sh

Klipp Kajut-

msGunru

p ke

n ge vä icke

ynts gata n n Grö slövsväge nm ynte Ara stig en

els allé Wrang

v ss by Ka

orgsv Mastk

jes

stig en

bst Lib

Pep parm

VANNEBERGA

Villaskolan

Lin

Idrottsplats

en

ökss tigen

sväg en

ägen övsv rasl SAND AÖSTRA

n

Grä

Kum min

väge n

stig

ge

lvägen Vakte

slingan

G

vä råbo

n ge

vägen

Grä sl

silje

gen

evä ick bst Lib

Kristianstads

Renfanev

Ärlevä Per

VINNÖ

gen Starvä

Har stig syreen R sp idda Palle Kard stigorre r- rs vä bo stige rre- Sm en - Sko g n blo örgs mme- stigen viol stige - G TistelMand n ullv stigen Ma blo el- stig ivelört stigen - stigemen Ärenpri Blås n Hä sip Äng sth stigen Rölleke sbollsstig pestigenovsen stigen - stigen BlåklintVitsip pe stigen Tusen- Kattfot- Blåklockestigen sköne- stige stigen n stigen Gulsip peVilla stigen förskola

Rådj ur

Björ Araslövs säteri nväg

Kani nv

Dov hjor

Älgv ägen

Tjäder-

Orrv

Horna fure

Nat t Dag Och

Blåeldsvägen

Araslövs kyrka

Sparv

stig en

ATTENTORNS vägen OMRÅDET

rd

Orrvägen

Färlövs gården

RS DET

o-

vägen

Namnet Björns Brygga kommer sig av att bogserbåten Björn hade sin plats i hamnen här. Björn blev en riktig trotjänare. Hamndirektionen hade köpt in båten från Göteborgs Mekaniska Verkstad, senare känt under namnet Götaverken, och kom i trafik under våren 1898. Behovet av en bogserbåt hade blivit mer påtagligt då tonnaget hade markant ökat sedan den södra pirarmen hade flyttats

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

åt söder och inseglingsrännan både blivit bredare och djupare. Arbetsuppgifterna var allt från att bogsera in segelskutor, ång- och motorfartyg. Väl inne i hamnen fick Björn hjälpa till att vända fartygen så det vara bara att segla rätt ut när de hade lossat eller lastat sin last. Det var bara någon meter till godo när de största båtarna vändes. På vintrarna skulle hamnbassängen hållas isfri. En annan uppgift var

att bistå hamnens mudderverk, Agnes. Bottensedimentet som Agnes muddrade upp tömdes i pråmar som sedan Björn fick bogsera ut och tömma i havet. En ny bogserbåt anskaffades 1954 som fick namnet ALLÖ. Björn existera än i dag i Göteborgstrakten under namnet ”Sven 3”.


Björn bogserar in en segelskuta i början av1910-talet.

Björn i arbete med att bogsera i början av 1910-talet

I färd med att hjälpa en båt att vända vid det inre vändhålet.

Isbrytning av hamnbasännen i början av 1910-talet

Björn är själv infrusen i havsisen under andra världskriget. Med hjälp av hamnarbetare sågades en ränna i isen så att han kunde ta sig in till hamnen

På väg till ett nytt uppdrag, senast 1905

Björns ersättare ALLÖ i början av 1960-talet

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

33


24/11 | AFTER WORK |

MAT FÖR AVHÄMTNING?

TEMA : SCHLAGER 18:00 – 23:00

10/12 | STRÅLANDE JUL | Livemusik, god mat och dricka. Vi har bra erbjudanden och fixar en skön julstämning. 11:00 – 20:00

Javisst! På vardagskvällar har vi köket öppet fram till 19:30.

31/12 | NYÅRSFEST |

Pizza, dagens eller vegan of the week.

PÅ FINEST Vi dukar upp till tre-rätters, och firar in det nya året. Begränsat antal platser 18:00 – 01:00

DAGENS

Se mer info på vår hemsida eller facebook.

Serveras mån-tors 89:- / 99:- inkl kaffe

MÅNDAG Finest chiligryta TISDAG Tomatbrässerad kyckling med ris ONSDAG Quinoagryta TORSDAG Höstgryta Önskar ni komma till oss och äta en julig middag med ett större sällskap, eller ha catering till arbetsplatsen eller till hemmet så bara kontakta oss så hittar vi en lösning som passar er. Vi är alltid öppna för förslag!

ÖPPET ALLA DAGAR KÖPMANNAGATAN 35

WWW.AHUSFINEST.SE

VI HAR KVALITETSDÄCKEN SOM ÄR ANPASSADE FÖR JUST DIN BIL FRIKTIONS DÄCK 195/65R15 91T 895:-/st DUBBDÄCK 995:-/st

FRIKTIONS DÄCK 205/55R16 94T 1195:-/st DUBBDÄCK 1295:-/st

prisex

prisex

monterat & klart på bil

monterat & klart på bil

Passa på att göra service inför vintern så du kör bekymmersfritt Vi utför service och reparationer på alla bilmärke. I samband med service ingår assistansförsäkring.

ÅHUS

BILSER VICE & TRÄDGÅRDSMASKINER AB

VI HAR ÄVEN DÄCKHOTELL OCH GÖR HJULINSTÄLLNING

Nordanvägen 4 • 296 32 Åhus • Tel. 044-24 08 55 Välkommen! Peter, Roger, Jimmy och Lennart

34

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

04

4 -2 4 0 8 5 5


PYSSEL • LEGO • BABYLEK • NALLAR • BRÄDSPEL • BILAR • DOCKOR

UTE NU... Julkatalog fylld av julklappstips och erbjudande

699,KAMPANJPRIS

SPARA 300,-

Se sida 48 LEGO Friends Heartlakes sjukhus Ord. pris 999:41318

Power Rippers Se sida 30 Priser från:

12900 449,KAMPANJPRIS

SPARA 150,-

Mr. Dusty Se sida 62

Ord. pris 599:-

Incubabies Se sida 59

29900

5% på övriga sortimentet Gäller ej redan prisnedsatta varor

GÅ MED SOM

KLUBBMEDLEM FÖR ATT TA DEL AV ALLA ERBJUDANDE

10% på

Öppettider: Måndag-Fredag 10-18 Lördag 10-14 Stormgatan 11, 044-24 81 73

Gäller ej redan prisnedsatta varor

För mer erbjudande och kampanjer, följ oss på

När jag leker blir jag glad

FA M I L J E - & A F FÄ R S R ÄT T Bodelning under äktenskap • Gåva mellan makar • Testamente • Samboavtal • Bouppteckning Arvskifte • Överlåtelseavtal • Kompanjonavtal • Aktieägaravtal • Tvister

Månadens fundering! Min mor avled 1984 och hon hade en dotter före äktenskapet. Mina föräldrar hade skrivit ett inbördes testamente. I bodelning och arvskifte fick min far tre fjärdedelar av boets behållning och vi barn fick dela på en fjärdedel. Min halvsyster fick 6.000 kronor år 1984 och hon skulle egentligen fått ut 12.000 kronor. Nu har min far gått bort och jag undrar hur resterande arv beräknas för min halvsyster. Är det ytterligare 6.000 kronor hon skall ha?

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00 NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

35


ÅHUS JULMARKNAD INTAR NYA FORMER

Nytt för i år är att julmarknaden går från två dagar till en dag nämligen den 10 december. Vi ser fram emot en härlig söndag med ett fullt schema från morgon till kväll.

i år att ha julstuga, här kan du ta del av den levande verkstaden, Julcafé och missa inte alla roliga tävlingar. Även tomten finns på plats för att ta emot alla barns önskelistor.

I år komponerar vi ihop ett program där vi har olika aktiviteter som avlöser varandra och vi kan erbjuda något för alla oavsett ålder under en och samma dag. På så sätt hoppas vi kunna få fler besökare till Åhus Julmarknad.

Fjolårets Tomtenisseparad var verkligen ett lyckat inslag på julmarknaden och även i år kommer det att genomföras en parad. Vi tror och hoppas att Åhus Tomtenisseparad är unik, paraden leds nämligen av Älleköpinges Ridskola. I år hoppas vi på att vi kan få lite mer stämning i tåget med lite härlig julsång och tända lyktor. - Det var helt fantastiskt att se gågatorna inramas med mor - farföräldrar som alla ville se sina små tomtenissar promenera längst med gatan. Vi hoppas på att årets parad kommer att fyllas med ännu fler barn och mor – farföräldrar.

Butikerna längst med Köpmannagatan håller öppet, det kommer också att finnas olika typer av hantverkare längst med Köpmannagatan och samt anordnas en rad olika aktiviteter för alla längst med vägen ner mot torget. Söndagen inleds på torget med Gudstjänst i S:ta Maria kyrka. Gärdskan kommer även

36

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Tomtenisseparaden kommer att avslutas på torget och efter att barnen som deltagit i paraden fått sina julklappar intar Britta & Mälitta scenen, därefter blir det dans runt granen. Vi knyter sedan ihop säcken och avslutar julmarknaden på torget med kröning av Lucia, julsånger på scen och Gospelkonsert i S:ta Maria Kyrka. Vi hoppas på en fantastisk julmarknad och om det är något som jag önskar mig till julen i år så är det att våra gator ska vara fyllda med härlig vit snö, massor av små tomtenissar och många förväntansfulla besökare. Årets program hittar ni på sid 54! /Platsorganisation Åhus


ahuspartiet.se•facebook.com/ahuspartiet

Välkommen

Nyheter

I politiken

Motioner och yttranden

I media

Vi står för

Resultat av vår politik

YouTube

Kontakt

Hundrastgård och förlängd strandpromenad två exempel på vad Åå-politik lett till 2017 Här på bilderna ser du två i höst förverkligade förslag ur Åhuspartiets valprogram 2014. Förslag som vi motionerat om. Hundrastgården ligger i Vannebergaområdet i Åhus, strax norr om Pepparrotsgränds förlängning från Vannebergavägen och väster om Basilikastigen. Strax intill finns också en fin i år upprustad lekplats, en fotbollsplan och tennisbana. Åhus Träningscenters utmärkta motionsspår passerar skogsområdet. Strandpromenaden längs Täppetstranden har förlängts norrut från Kantarellvägen/Åhusbryggan förbi Seaside Hotel, Fädriften och First Camp till Illervägen. Till höger ses den sydliga respektive nordliga startdelen av förlängningen.

Är du intresserad av samhällsutvecklingen? Kom med och delta i vårt sakpolitiska arbete Har du tankar om och förslag till hur “saker och ting” kan göras bättre? För en miljön där du bor och färdas ska bli bättre? För att barnomsorg, skola – och äldrevård ska bli stimulerande och värdig? För att samhället och de sätt vi bygger det ska leda till bästa utfall för alla? För att… Roland Persson

Kjell-Erik Ståhl

Ordförande Åhuspartiet

Kommunfullmäktige Hamn- och stuveribolagets styrelse

rolandp@ahuspartiet.se

kjell-eriks@ ahuspartiet.se

0766 27 77 52

0705 24 36 11

Ja, oavsett vad du anser vara viktigt och som sköts på kommunal nivå är vi intresserade av dina tips. Du är också välkommen att arbeta med oss i Åhuspartiet! Gör slag i saken och kontakta någon av oss här – för att dela med dig. Vi berättar också gärna mer om kommunens enda lokala sakpolitiska parti. Åke Hultqvist

Ann Ahlenius

Kommunfullmäktige ersättare Tekniska nämnden ersättare

Kommunfullmäktige ersättare Valnämnden

0707 35 42 42

akeh@ahuspartiet.se

0733 86 17 00

anna@ahuspartiet.se NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

37


ER

N RT PA

LEKEXTRA I ÅHUS / ÅHUS HUSVAGNSEXPO AB Text: Louice Bodin Foto: Louice Bodin, privat

För två månader sedan öppnade en ny leksaksaffär i Åhus, Lekextra. En 200 kvm stor affärslokal har inretts i Åhus Husvagnsexpos lokaler. Det är Ros-Marie och Joakim Norrman som kompletterar sin nuvarande verksamhet, Åhus Husvagnsexpo, i sann entreprenörsanda. Båda två är eniga om att de gillar dynamiken och mångfalden i sitt sortiment. Husvagnsfirman lever kvar som tidigare där Joakim och äldsta sonen Mathias sköter begagnat försäljningen samt tillbehörsbutiken. I personalstyrkan finns även

38

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Ingvar och Lasse som sköter verkstaden, Linda sköter kontoret och en dag i veckan kommer även Marie Månsson (fd. Barnlek) att arbeta i butiken. Båda två är eniga om att de gillar dynamiken och mångfalden i sitt sortiment. Att de gör det de gör idag är mycket till del av historien. Joakims föräldrar, Anita och Jan-Elis, var på jakt efter en husvagn och 1973 begav de sig till KABE-fabriken i Småland. När de gick ut från fabriken var de i stället för husvagnsägare återförsäljare av KABE. På en parkeringsplats

bakom OKQ8 i Kristianstad ställde de upp en husvagn och sålde den. De hämtade flera och snart gick flyttlasset till Åhus och på grusplanen vid Bowlingen och Frendo ställdes de nya vagnarna upp. Hemma på Gullvivestigen byggdes garaget om till verkstad och bodar fick agera lager för tillbehör och reservdelar. Produkter och service som de givetvis insåg var ett bra komplement till försäljningen. 1977 byggdes hallen som idag huserar flera verksamheter och som har byggts om hela tio gånger och nu är 2100 kvm stor.


Att se nya möjligheter och anpassa sig till marknadens förväntningar och möjligheter är något som även levde i företaget under Anita och Jan-Elis tid. När OKQ8 etablerar sig i Åhus finns marken hos Åhus Husvagnsexpo och ett samarbete inleds. Det i sin tur leder till att även EON anlägger en av sina tre biogasanläggningar i Kristianstad just här. Det är även nu som det som i dag är Lekextra byggs för att bistå som en tillbehörsbutik. 2008 var tufft år för branschen som tappat mycket mark. Ros-Marie och Joakim tar över verksamheten 2009 och Anita och Jan-Elis drar sig tillbaka. I sann entreprenörsanda ger sig paret direkt på en ny marknad genom att börja sälja husbilar och sakta men säkert ljusnar marknaden och möjligheterna. Åhus Husvagnsexpo har stått i framkant och sett till att de även har funnits där marknaden funnits. Det köptes in fler visningsvagnar och man valde att ställa ut några av dem och visa sitt sortiment på platser som Tosselilla, Kristianstadsmässans Underbara Ungar, Hus & Hem mässan och andra platser där presumtima kunder rörde sig. Samtidigt skapade man event i de egna lokalerna som bland annat familjevisningar. Familjevisningarna blir i sin tur kopplingen till Lekextra och en leksaksaffär. När Barnlek stod utan lokal för något år sedan och valde att stänga så anser paret att ett tomrum skapades på marknaden. Så fort det var kalas så var föräldrar tvungna att ta sig in till Kristianstad för att köpa födelsedagspresenter. Att valet föll på att bli en Lekextra butik föll sig genom deras sortiment med allt från det lilla till det stora. Att tillhöra en inköpsgrupp gör att man får tillgång till en bredd i sortimentet och varumärken som Ros-Marie tror kommer att passa många kunder. Far- och morföräldrar kan köpa julklappar och födelsedagspresenter medan det även finns

saker som en 8 åring kan köpa till en annan 8 åring i present. I framtiden kommer de att ha brädspelskvällar. Då träffas man och provspelar något nytt spel. Håll utkik på Facebook när det är dags. Genom att vara en Lekextra butik får man även tillgång till bredd i marknadsförning genom bl.a kataloger med sortiment och varumärken. Saknar du en katalog så kom in i butiken och hämta ditt exemplar. - Livskvalitet och tid med familjen är viktigt, säger Joakim.

Fördelen med att driva familjeföretag är just att ha familjen nära. De fyra andra sönerna engagerar sig också i familjens företag på olika sätt. På helgerna kan Christian (20), Sebastian (15) eller Johannes (13) hjälpa till i butiken. Lillebror William (9) trivs bäst med att öppna, packa upp (och ibland prova) leksaker. Det är härligt att se hur möjligheterna sprudlar hos Ros-Marie och Joakim som hälsar alla välkomna in!

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

39


ÅHUS TAEKWONDO I källaren på Gärdskan i Åhus tränar ett 20-tal ungdomar och vuxna tillsammans i en helt nyrenoverad lokal. Det är Åhus Taekwondo Hwarang klubb som håller ett av sina sex pass per vecka. Klubben bildades så sent som i januari 2015 av Johan Nilsson som tidigare hållit på med både karate, kungfu och taekwondo i Kristianstad. Efter flertalet lokalbyten har klubben nu fått en fräsch och nyrenoverad lokal i källaren på Gärdskan. - Det är tack vare alla ideella arbetstimmar som föräldrar, min familj lagt ner och lokala sponsorer som lokalen blivit i ett sådant fint skick som den är nu, säger Johan tacksamt Klubben har idag cirka 90 medlemmar men endast 2-3 procent täv-

40

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

lar aktivt. Johan förklarar att taekwondo är en kampsport i men det är en stridskonst i grunden och man tränar självförsvar. - Självförsvar ligger i tiden, framförallt hos tjejer, säger han. Johan fortsätter att berätta att man inte tränar för att slåss utan tvärtom, men att barnen och de som tränar är som ett levande vapen, därför är det otroligt viktigt med disciplin på träningarna. Taekwondo är en ganska liten sport i Sverige men i hela världen är det en av de 10 största sporterna med över 80 miljoner utövare. I alla studier om motion och fysisk hälsa ligger alltid Taekwondo i topp, dessutom lär man sig försvara sig.

Det är väldigt stor spridning på medlemmarna i Åhus Taekwondo, allt från 4-47 åringar tränar på något av passen. Klubben har familjeträning på sitt program två gånger i veckan där alla är välkomna och man kan träna med sina barn. Utöver det har de vuxenträning, träning för barn mellan 4-6 år samt en ren träning för de som tävlar. - Vill man prova på så är det bara att komma ner. Det är aldrig för sent att börja. Det Finns en dam som efter att blivit frisk från en sjukdom vid 65 års ålder bestämde sig för att testa något nytt. För några veckor sedan tog hon svart bälte i Taekwondo, berättar Johan.


Självförsvar ligger i tiden, framförallt hos tjejer Stella Claren och Filippa Atterland

Han poängterar också att alla som tränar utgår från sig själva och blir aldrig jämförda med någon annan men vi tränar i grupp och motiverar varandra. Att kunna träna ihop med sina barn tror Johan är en av klubbens framgångsfaktorer. Min egen familj är något av Taekwondo nördar eftersom alla tränar Taekwondo men vi är på olika nivåer vilket också reflekterar kärnan i Taekwondon. - Familjen kan träna tillsammans redan från fyra års ålder, säger han. Efter varje träningstermin gör man sedan ett kunskapsprov på vad man har lärt sig under terminen och belönas med ny grad/ bälte.

Stella Claren och Filippa Atterland

Johan berättar att han är oerhört stolt över det han åstadkommit med Taekwondoklubben i Åhus. Från att ha varit 8 deltagare första terminen till att idag vara 90 medlemmar. Klubben har dessutom i dagarna inlett ett utbyte med Sveriges största Taekwondoklubben i Skellefteå där bland annat Elin Johansson, som deltagit i två OS, finns med. Skellefteåklubben har redan varit här på ett läger och det finns planer på ännu flera. - Vi har fått en rot i Åhus nu vilket är oerhört kul, avslutar Johan.

Klubben i Åhus har några riktigt lovande kadetter som tävlar i Sverige och internationellt och nyligen var Johan med 13 åriga Elina Granlund på EM i Budapest. Elina och Gabriel Clarén är med i landslaget och tävlar på högre nivå, men under dessa finns det ytterligare några som inte hållit på så länge men som är väldigt lovande. Johan berättar angående tävlingar för barn som är under 13 år att han är kluven. - Jag är ju själv uppvuxen med att vinna och förlora och det fostrade mig. Att efter en förlust knyta näven och göra ännu bättre nästa gång. Jag tycker det är grunden i idrott att lära sig hantera såväl förluster som vinster. Tävlingsmomentet är både fostrande och skapar ett samhällsansvar, anser Johan.

Felix Atterland och Hugo Berglund

Signe Berglund och Astrid Svärd

Gabriel Claren och Elina Granlund

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

41


FAKTA Anders Håkansgården, belägen vid väg 118 i Åhus södra del, är Hembygdsföreningen S:ta Annas Gilles fasta punkt i tillvaron. Där finns huvuddelen av Gillets samlingar och det är också här Gillets medlemmar träffas för att bedriva arbetet med bevarandet av Åhus kulturarv. Gården har anor från slutet av 1600-talet. På kartor från 1770-talet motsvaras gårdsplatsen i dag av Missionsgatan 20 och Köpmannagatan söder därom. Den har nedmonterats och flyttats ytterligare en gång innan den hamnade på sin nuvarande plats omkring 1850. Med undantag från smärre tillbyggnader är boningslängan på Anders Håkansgården rimligen den del som finns bevarad från tiden då gården hamnade där den nu finns.

JULSTUGA på Anders Håkansgården Kaffeservering, öppna utställningar, försäljning av skrifter, julkort, almanackor mm. Gillet bjuder på glögg och pepparkakor! Anders Håkansgården, med sin inredning från 1700 – 1800-talet, har en stor samling av föremål, fotografier och arkivhandlingar. För Åhus typiska yrken och hantverk ges stort utrymme. Här finns många intressanta utställningar, t ex Tomterummet med c. 1200 prydnadstomtar, Stenåldersrummet, Snickarboden, Fiskerummet - de tre sistnämnda

Gården fick sitt nuvarande namn i samband med att S:ta Annas Gille förvärvade den 1988. Gårdens siste brukare, Anders Andersson, son till Anders Håkansson, bodde i gården fram till sin död 1990. Efter hand har byggnaderna rustats upp - till största delen av ideellt arbetande och engagerade medlemmar - och fungerar i dag som en ändamålsenlig och välbesökt hembygdsgård. Gillet äger också Repslageriet och Tobaksladan som båda ligger i anslutning till gården men på andra sidan rondellen. www.annasgille.com

med väggmålningar av Lars Ferm. På andra våningen visas inredningen från Stig Johanssons Frisörsalong och möbler mm från Åhmans i Åhus tidigare verksamhet som möbelsnickeri. Textilier visas både i bostaden och i ett särskilt textilrum.

JULSTUGA Söndagen den

Stallet har gjorts om till en genuin utställningslokal. Under somrarna har vi där utställningar, vanligen av våra egna föremål, med varierande tema. I år är temat Folkskolan 175 år som nu visas för sista gången.

e t ö m s r Å

– På Åhusgården – Onsdag 9 december kl 17.00 Välkommen! www.annasgille.com

42

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

10 december kl 14–16:30


Jul på

STUDIO GLASHYTTAN I ÅHUS

BARN & UNGDOMSMEDICIN

f 044-24 77 00 info@studioglashyttan.se www.studioglashyttan.se

044-24 22 60 • www.ahuskliniken.se

JULFÖRSÄLJNING

Vi har öppet varje helgfri lördag 09.00-13.00 året om

LIONS CLUB ÅHUS

VARHELST DET FINNS ETT BEHOV

FINNS DET EN LIONMEDLEM

Lions firar 100 år i år NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

43


Phalanopsis Orkidé 4-stänglars

Amaryllis en för 79:2 för

159 KR

149 KR

Grenad Julstjärna

29 KR Hyacinter 3 för

29 KR

ord. pris 15 kr/st

Snittamaryllis 3 för

59 KR

DENNIS BLOMMOR, VALLGATAN 30, TEL: 044-24 71 45, ÖPPETTIDER, MÅN-FRE 09.00-19.00 LÖR 09.00-15.00 SÖN 11.00-15.00 ERBJUDANDET GÄLLER TILL DEN 3/12 2017 ELLER SÅ LÅNGT LAGRET RÄCKER

44

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


Högtidsklädd. I december duggar bjudningarna tätt. Dags att skruda sig för fest. STYLIST: CARINA ADAMSBERG FOTO & LAYOUT: MUNKEBO MEDIA MODELL: CAMILLA MOGENSEN

Ä

Klänning, 899 kr, Designed by 2-Biz/Qriss. Ringar, 299 kr/st, Ioako/House of Mi.

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

45


46

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Tröja, 999 kr, Rabens Saloner/PP&Co. Armband, 379 kr, Pipol´s Bazaar/House of Mi.


Kofta, 1 099 kr, Mos Mosh/House of Mi. Skjorta, 499 kr, Pep/Qriss. Byxa, 1 999 kr, Cambio/PP&Co.

Blank vas, 129 kr, Flower Living. Runda vaser, 149- 199 kr, Cooee Design/House of Mi. Mรถnstrade bullig vas, 89 kr, Mica/Dennis Blommor. Cylinderformad vas med rinnande mรถnster 59 kr, Flower Living. Blomma, 49kr, fat 20 kr, Dennis Blommor. Hรถga 245-295 kr,2017 Flower Living. NUMMER 87 | VI SYNSljusstakar, I ร HUS NOVEMBER

47


Jacka, 1 999 kr, Twist & Tango/House of Mi. Skjorta, 1 099 kr, Mos Mosh/House of Mi

.

.

48

Tröja, 1 599 kr, Davida/PP&Co. NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017 Kjol, 1 099 kr, Holebrook/PP&Co. Bord i marmor, 4 500 kr, trä 2 940 kr, Mater Design/Percys. Lampa, 2 500 kr, GLC/Åhus Outlet.

Klänning, 899 kr, Designed by 2-Biz/Qriss. Ringar, 299 kr/st, Ioako/House of Mi.

.


Skyffel, 349 kr, Andrée Jardin/Åhus Finest. Borste, 379 kr, Andrée Jardin/Åhus Finest.

Matta 1 259 kr, GLC Green/ Åhus Outlet.

Klänning, 1 749 kr, Ottod `Ame/PP&Co.

Stol, 3 510 kr, PK1 Poul Kjaerholm, Carl Hansens&Son/Percys

.

NUMMER 87 |

Klänning, 250 kr, Torget 11. Armband, 399 kr, Icon/PP&Co. VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017Blommor. Ros från Dennis

49


Rock, 6 399 kr, Dondup/PP&Co. Blus, 349 kr, Soya Concept/Qriss. Kjol, 399 kr, Soya Concept/Qriss.

50

NUMMER 87 | VI SYNS I Ã…HUS NOVEMBER 2017


Blus, 395 kr, Mirelle Design/Signes. Byxa, 1 399 kr, Mos Mosh/House of Mi. Halsband, 349 kr, Pipol´s Bazaar/House of Mi. Kimono, 899 kr, Cream/House of Mi. Skjorta, 1 199 kr, Mos Mosh/House of Mi. Armband, 399 kr, Icon/PP&Co.

Kofta, 495 kr, Mirelle design/Signes. Blus, 899 kr, Cream/House of Mi. Kjol, 400 kr, Freequent/Qriss.

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

51


PETER MENDEL jobbar som Coach och driver Friskvårdcenter Taiso peter@taiso.se

DRÖMMEN BLIR VERKLIGHET Förr i tiden fick jag ofta frågan från bekanta som inte sett mig på åratal om jag fortfarande håller på med Karate, och varje gång blev jag lika förvånad över frågan. För mig har det aldrig funnits en tanke på att sluta. Eftersom jag för sju år sedan bestämde mig för att på heltid satsa på det jag älskar allra mest, så blir frågan alltmer sällsynt. Karate har alltid varit en stor del av mitt liv, men det är inte hela, eller den enda sanningen. Karaten var en inkörsport till det som som ligger i botten av mitt intresse; nämligen intresset av att vara där för andra människor. Inspirera, hjälpa och motivera till större, och rikare liv. Friskare liv. När jag var i nio årsåldern fick jag tag på en gammal bok om judo. Boken var på tyska med tecknade bilder, helt sönderläst och tejpad med silvertejp för att hålla ihop. Boken tillhörde en kompis som gick med på ett byte; den gamla boken i utbyte mot min stora frimärkssamling. Till min mors stora besvikelse gick jag med på bytet, och såhär i efterhand så förblir det ett av mina bättre byten i livet. Boken satte igång något i mig och mitt intresse för den österländska filosofin, kul-

52

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

turen och kampkonsten växte sig starkare och starkare inom mig. Det var först flera år senare, när jag började på gymnasiet, som jag fördjupade min kunskap och började att träna karate. Det är idag snart 35 år sedan. Jag har rest runt i världen och tränat för många olika mästare, till och med provat

väckt mitt intresse för andra människor och uppmärksammat mig på min naturliga fallenhet att leda, instruera och motivera andra. Även min konstnärliga sida, efter pappa, har fått utlopp genom att skapa konst med min kropp, rörelse och form.

Boken satte igång något i mig och mitt intresse för den österländska filosofin, kulturen och kampkonsten andra kampkonster, men hela tiden återkommit till karate som kommit att prägla hela mitt liv. Karate-do, den tomma handens väg, vars grundprincip bygger på självförsvar med endast kroppen som vapen. Karaten har

Efter en längre resa i USA väcktes en dröm om att ha ett eget ställe där människor kunde samlas och ta del av mitt intresse. Det skulle dröja ytterligare 20 år innan drömmen om Taiso skulle bli verklighet. Under tiden skulle livet fortsätta och erfarenheter samlas innan


jag var redo. Olika typer av jobb, utbildningar, familj, äktenskap och skilsmässa, höftoperation m m. Många motgångar och även misstag har gjort mig starkare och mer erfaren. Kroppen har fått sina törnar, men mentalt är sinnet både klarare och starkare! Det har tagit lite tid, och det har många gånger visat sig att det inte alltid är så enkelt att följa sitt hjärta och inre röst eller magkänsla som det ju heter. Man lär så länge man lever, sägs det. I slutändan har det ändå alltid visat sig för mig, att följa min egen intuition och göra det jag tror på, är rätt beslut. Idag försöker jag lyssna inåt, innan jag vänder mig utåt och frågar de människor jag har runtomkring mig. Jag känner starkt att detta leder mig i rätt riktning, framåt. Jag litar på mig själv, för jag kan. Du med, den som säger något annat ljuger. Det spelar ingen roll om det är barn, ungdomar eller vuxna som jag möter i mitt arbete som coach, tränare eller terapeut. Budskapet är detsamma. Allt du behöver veta, det har du redan inom dig. När det gäller den fysiska delen; träningen med kroppen, så lägger jag stor vikt vid hållbar träning. Kroppen ska hålla länge. Att leda träningspass är roligt men det är så viktigt att passen är lärorika och utvecklande även på längre sikt. Att göra rätt från grunden är viktigt, annars finns risker för skador och slitage. Träning sliter inte ut kroppen, men okunskap och dålig vägledning gör. Mitt bidrag är att lära dig ta hand om din kropp och sinnet så att de håller och växer sig starka med tiden, istället för motsatsen. Efter att ha tävlat på elitnivå i flera år vet jag vad det innebär att skada sig, och hur onödigt det ofta är.

Allt du behöver veta, det har du redan inom dig geutbildning gjorde att det var lättare att förstå de fysiska positionerna i yogan, men inte för den sakens skull att utföra dem. Yogan har gett mig en ny utmaning och uppmaning att inte prestera, utan ödmjukt respektera. Det är en utmaning jag övar på varje dag.

andra typer av styrketräning. Det är inte träningsformen i sig som är i fokus, utan intentionen och känslan träningen ger dig. Värderingar som god moral, lojalitet och vänlighet gjorde mig till den person jag är idag, och kring dessa värden bygger jag all min verksamhet.

Både kampkonst och yoga är för mig olika sorters meditation. Kroppens rörelser i samklang med andning. Meditation i rörelse. När du fokuserar på dina andetag så riktas uppmärksamheten automatiskt inåt, och det blir lättare att lyssna på magkänslan där inne.

För 5 år sedan hittade jag min lokal i Åhus med 200 kvm där jag kunde börja uppfylla denna dröm. Det har varit en verklig prövning och utmaning många gånger, men jag har hela tiden haft en tydlig vision. Under de senaste veckorna har jag arbetat extra hårt inför vinterns nyöppning av Taiso. Jag expanderar verksamheten med ytterligare 250 kvm, och får ännu större, bättre lokaler. Oändliga möjligheter att skapa den plats jag drömde om för massvis av år sedan. Taiso, min dröm som går i uppfyllelse. Vad är din?

Det japanska ordet Taiso har flera betydelser, inom kampkonstens värld är betydelsen fysisk träning. Taiso är platsen jag har valt att skapa för att bjuda in människor, där vi tillsammans kan utforska både mental och fysisk styrka. På Taiso tränar vi Karate, Fighters Fitness, och yoga, men också

Kampkonsten tränar, fostrar till respekt och disciplin. Men när jag upptäckte yogan för 5 år sedan, då öppnades ytterligare en dörr för mig. Plötsligt hängde allt samman ännu mer och ett nytt intresse väcktes till liv. Att återigen bli elev, få betrakta och lära var viktigt och lärorikt för mig. Disciplinen och kroppskontrollen från kampkonsten tillsammans med kunskaperna om kroppen från min massaNUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

53


54

NUMMER 87 | VI SYNS I Ã…HUS NOVEMBER 2017


Bo på bästa läge med nära till allt! Ledigt i Åhus! Köpmannagatan 21 Lägenhet i 1 ½ plan centralt i Åhus. 106 kvm i en och en halv plan. 4 rum + kök Hyra. 7484:-/mån. tillkommer hushållsel och värme (Elpanna). Hiss finns i fastigheten, lämplig för +55 För vidare information 0709-212084 - www.salana.se

Kvalité - Service - Trygghet

Välkomna till Trolle Ljungby Viltförsäljning – mat, dryck och härlig julstämning

I år har vi som vanligt öppet i Viltbodens gamla lokaler men även i växthuset där vi har fler utställare som kan fresta er med både mat och dryck i härlig julstämning. Bryggeriet håller ölprovningar, Minas Chokladstudio håller chokladfrukostar båda dagarna i växthuset (förbokas) och vi grillar gris, viltburgare och korv, så boka hela dagen och kom hungriga! Skyltat i Trolle Ljungby. Mer info på 044 550 43 eller viltboden@trolleljungby.com

Första adventshelgen 2-3 december kl 10-15

Vi säljer denna he lg ett stort sortiment av färskt viltkött direkt från vårt nybyggda slakt eri. Allt jagat på våra jak tmarker på Trolle Ljungby

Gilla oss på facebook.com/trolleljungby och följ vad som händer på gården NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

55


Juristen Ann Brauner besvarar frågor som våra läsare kan ha när det gäller vardagsjuridik. Ann Brauner har arbetat som bankjurist i större delen av sitt yrkesliv. Bland annat med frågor som rör såväl affärsrätt som familjerätt.

Maila eller posta dina frågor till Ann. Skicka inte dokument eller andra handlingar.

FRÅGA

JURISTEN Tack signaturen ”Pia” för brevet.

Du skriver ni är gifta och att du och maken har gemensamt konto på banken. Du undrar vad som händer med kontot när en av er avlider. Kommer kontot att spärras för uttag eller går det att använda pengarna till att betala räkningar?

Svar: Om kontot är gemensamt, det vill säga att ni bara kan ta ut pengar gemensamt, så stämmer det att kontot spärras när den ena kontohavaren avlider. Den efterlevande maken kan då inte komma åt sin del av bankmedlen på kontot. Även om kontot inte går att använda på vanligt sätt under tiden fram till bouppteckningen registrerats, brukar banken gå med på att betala dödsboets vanliga räkningar från kontot. Om det istället är ett konto där kontohavarna får disponera kontot var för sig, bör den efterlevande maken kunna ta ut hälften av medlen på kontot även under tiden från dödsfallet och fram till dess bouppteckningen registrerats.

Ann Brauner

Juristfirman Ann Brauner AB Besöksadress: Vallgatan 30, 296 31 ÅHUS Postadress: Box 20, 296 21 ÅHUS Tel. 044-59 000 78 • www.annbrauner.com ann.brauner@annbrauner.com • 0708-77 23 00

56

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Åhus Harmoni mat & spa

JULBORD

369kr

8,9,10,15,16,17 dec Julaftonslunch kl 12-15 (275kr) Nyårssupé kl 19:00 (569kr) Nyårsdoppet med bastu bokas senast en vecka innan - Mer info på hemsidan

KOM OCH VÄRM ER I VÅRA SKÖNA BASTU TISDAGAR kom två betala för en mellan kl 13-18 anmäl innan kl 12. ONSD 29 NOV dambastu mellan kl 18-20 120kr /pp TORS 30 NOV herrbastu mellan 18-20 120 kr /pp Anmälan innan kl 16 samma dag. 0708-24 25 24 www.ahusharmoni.se, info@ahusharmoni.se Fädriften 2, Åhus


FÖR STÖRRE FÖRETAG Bokslut - Rådgivning - Revision

FÖR MINDRE FÖRETAG Löner - Redovisning - Bokslut

Välkommen till revisionsbyrån i Åhus!

Degeberga rör AB Degeberga Allt inom rörservice! rör AB Allt inom23 rörservice! Niklas 0708-35 86

Varvsgatan 26 • 296 31 Åhus 0708-28 83 00 info@ahusrevision.se thermia.se

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

57


– NÄRINGSLIV –

BIK

BREDBAND I KRISTIANSTAD För 16 år sedan startade två killar Bredband i Kristianstad (BIK) eftersom de ville ha snabbare internet hemma hos sig själva. De satte upp radiolänkar på silosar och täckte in i stort sett hela Kristianstadsområdet. När sedan ADSL gjorde sitt antågande med stormsteg breddades verksamheten och företaget hade täckning från Linderöd till Arkelstorp, Åhus och Fjälkinge. Idag med fiberanslutningar så ökar möjligheten att finnas tillgängliga i ännu fler orter och på betydligt längre avstånd. - Vi har funderat på att utöka områdetmen vill ändå vara lokala, säger Peter Johansson som sedan ett år tillbaka tillsammans med Anna Birgersson köpte in sig som delägare i företaget.

58

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

Anna och Peter är de två av fyra delägare som idag arbetar i företaget då de ursprungliga ägarna (som fortfarande är kvar som delägare) startat upp Telarco som idag bygger fibernät. Peter ger tips till hushållen att koppla på sig på fiber om de får möjligheten. - Koppartråden kommer med stor säkerhet att i framtiden försvinna helt och med den även ADSL. Likaså blir det inte ekonomiskt hållbart att kunna behålla ADSL ifall det endast finns ett fåtal kunder kvar på orten, säger han Företaget finns idag som leverantör i C4 Energis fibernät och antalet fiberkunder växer hela tiden. - Mer än hälften av våra kunder är idag fiberkunder, berättar Anna.

Bredband i Kristianstad jobbar precis som alla andra leverantörer när det gäller integritet. - Integriteten för våra kunder är viktig. Det finns ju en svensk lag som alla operatörer måste följa, sedan finns det företag som lyfter fram att de inte lämnar ut uppgifter, men de måste följa samma lagar som vi, säger Peter. Att tillhandahålla internetuppkoppling är inte det enda som företaget gör. - Vi erbjuder allt inom IT, inte bara internet, utan även telefoni, tv, installationer, serverlösningar, företagsväxlar, nätverkslösningar, försäljning av IT-produkter med mera, säger Anna.


Den enas behov ser inte ut som den andras

Hon och Peter berättar att de ofta åker ut till kunderna, som kan vara både privatpersoner och företag, för att gå igenom och komma med förslag till förbättringar i till exempel deras trådlösa system. De fortsätter tala om att de även hjälper till med lösningar för kameraövervakning samt service och reparationer av datorer. Privatkunder kan nyttja RUT-avdrag vid hembesök. - Vi sätter alltid kunden främst och vi vill att alla kunder ska känna sig trygga med oss. Även om vi ombesörjer försäljning av datorer så händer det att vi säger till kunden att köpa sin dator hos någon av

de större elektronikkedjorna för att få ett förmånligare pris och att vi sedan hjälper dem att bygga om och anpassa den efter just sitt behov, berättar Peter.

- Vi är tekniker allihop och har en bred kompetens. Vi tycker det är viktigt att vi kan hjälpa kunden med just deras problem, säger Peter..

Han pratar vidare om att Bredband i Kristianstad också kan hjälpa till som rådgivare inför köp och investeringar. Han menar också att de kan vara till hjälp för de mindre företagen som inte själva har en IT-avdelning men som behöver hjälp med nätverk, backup, trådlöst och andra lösningar som kan passa just till det specifika företaget.

Företaget har idag fem anställda som arbetar med allt från tekniska lösningar till kundservice och försäljning. De ser gärna att folk tar kontakt med dem för att de ska kunna ge service och råd till just dem. - Den enas behov ser inte ut som den andras, ler Anna.

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

59


PROBLEM MED KALK I VATTNET?

www.aquarent.se | Tel: 044-10 05 23 | Mossvägen 12 | 291 59 Kristianstad

VI UTFÖR ÄVEN SERVICE

Avhärdningsfilter/mjukvattenfilter är ett filter som åtgärdar kalkhalten i vattnet. Vi har lösningen! Kontakta oss! 044 - 10 05 23 | info@aquarent.se

Ecomini Ecomini är en helt ny typ av avhärdningsfilter. Saltförbrukningen är ca 75% effektivare än ett konventionellt filter. Med en extremt låg förbrukning av vatten, vid spolning, gör att man sparar över 10m3/år. Storlek (cm): B26 x D36 x H46 Pris: från 17 900:-* *inkl. montering (standard installation) och efter ROT-avdrag

BAGA Soft BAGA Soft är ett avhärdningsfilter i kabinettutförande som gör vattnet i hushållet mjukare. Det reducerar hårdheten i vattnet genom en välbeprövad process, jonbytesteknik. Filtret renegerar filtermaterial med en saltlösning som med automatik spolas ur filtret med sköljvatten vid behov. Lätt att fylla på salt, möjlighet att reglerahårdhet, volymstyrd automatik. Modell BX2: B30 x D44 x H1120 Modell BX1: B30 x D44 x H660

Pris: från 14 900:-*

*inkl. montering (standard installation) och efter ROT-avdrag

Årets julklapp, spara energi med renare rör och maskiner

Vi har även andra filter för egen brunn

Åhus Köpmannagatan 12 044 - 24 03 40

HLU N C G T STÄ-N14 13

60

Kristianstad Västra Storgatan 22 044 - 12 50 70

ÖPPETTIDER

ÖPPETTIDER

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-13

Mån–fre, 10-18 Lör, 10-14

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

I samarbete med

www.schmidtsoptik.se


ROSA DAGEN LÖR 25/11 KL 09:00-12:00

Många kvinnor drabbas varje år och vi vill vara med och hjälpa till i kampen mot Bröstcancer. Vi bjuder på ett härligt träningsschema med flera olika korta prova-på klasser så som: Yoga, Indoor walking, Grit, Qigong, CX, Tabata och Afro Vi varvar högintensiva pass med lite lugnare inslag för att du ska orka prova flera olika. Bröstcancerföreningen finns på plats för info samt för försäljning av sina fina rosa prudukter. Vi har dukat upp ett gediget bord med härlig frukost/fika. Vi bjuder och i utbyte skänker du en slant i bössorna.

Eventet är öppet för alla, såväl medlemmar som icke medlemmar. VAR MED OCH GÖR SKILLNAD! Varmt välkommen!

se Åhus!

Xerci Varmt välkomna till Nya

Öppettider i receptionen Mån-Tors 08:00-19:30 Fre 08:00-16:00 NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

61


Välkommen till Adventstid!

Nu är ljusens tid då lågorna tänds på nytt. I Skymning och mörker blir hoppet synligt igen. Fyra ljus ska brinna, sedan tusen och åter tusen. Och vi vet, djupt i vårt innersta, att inget mörker kan besegra ljuset.

Öppet Hus med julpyssel

I veckan före första advent, lördagen den 25 november, är det dags för vårt traditionsenliga julpyssel i församlingshemmet mellan kl 10.00-15.00. Låt dig inspireras och stanna en stund eller hela tiden. Det är gemenskap för alla åldrar med julpyssel, pepparkaksbak, fika, korvgrillning och gemensam lunchandakt. Insamling till Svenska kyrkans internationella arbete och årets julkampanj ”Jag är ett liv”. Alla välkomna!

Konsert - Leonard Cohen på svenska Söndag 26 november kl 18.00 i Åhus S:ta Maria kyrka Janerik Lundqvist sjunger och tolkar Leonard Cohen på svenska. Med sig har han de framstående musikerna Rune Lindqvist piano och Katrin Grube viola. Medverkar i dessa vackra melodier och berörande texter gör även församlingens Körglädje. Janerik är sannolikt den enda personen som fått en personlig hälsning och uppskattning från Leonard som löd: ”Please tell Janerik how much I enjoy and appreciate his versions of my songs. He has truly brought them to life. What a singer! I am deeply touched. Sincerely L. Cohen.” Varmt Välkomna!

Gravstenar kontrolleras

Väder och vind påverkar med tiden mark och material. Under vintern med början 1 december genomförs därför en säkerhetskontroll av samtliga stående gravstenar på Åhus kyrkogård. Kontroller kommer därefter att göras fortlöpande med några kvarter varje år. Gravstenar som inte kan motstå en horisontell kraft om 35 kg på en meters höjd över mark, kommer att omgående läggas ner och gravrättsinnehavare kontaktas. Vi hoppas på förståelse och ett gott samarbete för allas säkerhet. Kyrkogårdspersonalen

Sofiaföredrag

Välkommen till Glaspaviljongen (på museets baksida) och vår föreläsningsserie ”Sofia”, som är ett humanistiskt forum för Tro, Kultur och Vetande. Boka in följande onsdagar kl 19.00 hösten 2017: 22 november: ”Kallad till präst” – Per-Ludwig Andersson 6 december: ”Poul Helgesen – reformivraren som inte önskade reformation” – Sinikka Neuhaus, TD Föredragen är kostnadsfria och arrangeras av Åhus församling i samarbete med Folkuniversitetet.

ÅHUS FÖRSAMLING

62

AHUSFORSAMLING

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


Åhus församling Kalender november - december

19 november, söndagen före Domsöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, SE, Kaffe i paviljongen 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka Taizémässa

Måndagscafé i Åhus och Yngsjö

Måndagar under hösten betyder Måndagscafé, antingen i Åhus församlingshem eller i Yngsjö kyrkstuga. Vi serverar kaffe och något hembakat och bjuder på trevlig underhållning med musik, bilder eller föreläsningar samt andakt. Alltid klockan 14.00-16.00. Program hösten 2017: 20 november Inka med blomsterbilder - Åhus 27 november Börje och Lars med Treklövern - Yngsjö 4 december Visor för själen med Peter Hägg - Åhus 11 december Advents- & julmusik med Rune Svensson och Rune Lindqvist - Yngsjö Välkommen!

26 november, Domsöndagen 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Mässa, MT, Kaffe i paviljongen 18.00 Konsert ”Leonard Cohen på svenska”, Körglädje, Maria Nova, m.fl.

3 december, 1:a söndagen i advent 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, TB, Maria Nova, blåsare Glögg i paviljongen 14.00 Yngsjö kapell Gudstjänst, TB, Körglädje 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka LIONs adventskonsert

6 december 14.00 Åhus S:ta Maria kyrka Julton

9 december 14.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst med små och stora, Eftiskören, Con Angelii, TB, Julfest i församlingshemmet

10 december, 2:a söndagen i advent 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, SE 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gospel, kören Joyful

13 december

Musik i advents- och jultid

3 december ”Lions julkonsert” Åhus S:ta Maria kyrka kl 18.00 med Sabina Zweiacker, Sebastian Duran, Caroline Karpinska, stråkkvartetten Vindla och kören Trekvart. Biljetter via Lions. 6 december ”Julton” Åhus S:ta Maria kyrka kl 14.00 med barnkören Con Angelii 10 december ”Joyful gospel” Åhus kyrka kl 18.00 med kören Joyful, Husbandet och solister. Musik av Pentatonix, Lenon/McCartney, Whitney Houston, m.fl. 13 december ”Luciakonserter” i Åhus S:ta Maria kyrka kl 17.00 och 19.00 med församlingens barn- och ungdomskörer. Biljetter á 20 kr hos Iva-Kvantum samt hos Lions på julmarknaden. 17 december ”Julkonsert” Åhus S:ta Maria kyrka kl 18.00 med Maria Nova och Trio Salong 20 december ”Julmusik” Åhus S:ta Maria kyrka kl 18.00 med Fem röster och Michaël Dahlin 6 januari ”Singalong” Åhus S:ta Maria kyrka kl 16.00 med ungdomskören Con Moto och Trekvart

17.00 Åhus S:ta Maria kyrka Luciakonsert, PA 19.00 Åhus S:ta Maria kyrka Luciakoncert, PA

17 december, 3:e söndagen i advent 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, MT, Kaffe i paviljongen 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka Julkonsert, Maria Nova och Trio Salong

20 december 18.00 Åhus S:ta Maria kyrka ”Julmusik” med Fem röster & Michael Dahlin.

24 december, Julafton 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Inför krubban med små och stora eftiskörerna, MT 11.00 Yngsjö kapell Julbön (för små och stora), SE 16.30 Åhus S:ta Maria kyrka Julbön, MT 23.30 Åhus S:ta Maria kyrka Julnattsmässa med julkören TB

25 december, Juldagen 07.00 Yngsjö kapell Julotta, PA 09.00 Furuboda Julotta, PA 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Gudstjänst, PA

26 december, Annandag jul 11.00 Åhus S:ta Maria kyrka Högmässa, TB

31 december, Nyårsafton 14.00 Yngsjö kapell Nyårsbön, Operasångare PA Hedlund, SE 16.00 Åhus S:ta Maria kyrka Nyårsbön, Operasångare PA Hedlund, SE

Präster: Magnus Tyche (MT), Susanna Englund (SE), Tanja Borchardt (TB) Per-Ludwig Anderssons (PA)

ÅHUS FÖRSAMLING Läs mer på vår webbsida:www.svenskakyrkan.se/ahus NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017

63


YNGSJÖ / NÄBBMUSVÄGEN 1 - 9

NIO NYPRODUCERADE RADHUS! Pris: 1 895 000 kr / Boarea: 93,5 kvm Rum: 3 rok (2 sovrum) Energiprestanda: 39 kWh/kvm år Visning: Kontakta mäklaren för mer information. Mäklare: Amanda Sundquist, 070-988 00 79

MÄKLARHUSET TEL: 044-282001 AHUS@MAKLARHUSET.SE HTTPS://WWW.MAKLARHUSET.SE/AHUS

64

NUMMER 87 | VI SYNS I ÅHUS NOVEMBER 2017


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.