IF Elfsborg Inside nr1 2016

Page 25

VÄSTDERBYN VI MINNS n

HÄR ÄR NÅGRA AV DE MEST MINNESVÄRDA MATCHERNA MELLAN ELFSBORG OCH BLÅVITT GENOM ÅREN: 1961 Elfsborg gjorde comeback i allsvenskan efter sex säsonger i division 2. Och som man gjorde det. För första gången tog en nykomling hem guldet och en del i det var matcherna mot toppkonkurrenten IFK Göteborg. Vårmötet var visserligen en dramatisk match som slutade 3–2 till Elfsborg och drog hela 22 356 åskådare till Ryavallen, men det var höstmatchen lagen emellan som gick till historien – som en av de bästa någonsin. På ett kokande Ullevi fick de nästan 44 000 personerna i publiken se tio mål i en gastkramande match som svängde fram och tillbaka. Hemmalaget tog ledningen i den första halvleken, men Elfsborg vände och hade 3–1 efter en timmes spel. Då gjorde Blåvitt tre raka mål, innan Elfsborg åter kunde kvittera. Sedan blev det ytterligare varsitt mål innan domaren blåste av matchen och tavlan visade 5–5. Elfsborgs Lars Råberg och Henry Larsson gjorde tre respektive två mål.

1965 Efter en timmes spel trodde nog inte många av de 11 699 på Ryavallens läktare att matchen mot IFK Göteborg, som då var mållös, skulle bli något att minnas. Men då började pressen mot bortamålet. Anförda av det tidiga 1960-talets stora målskytt i gulsvart, Ove Grahn, spelade Elfsborg ut sitt fulla register och en halvtimme senare hade laget gjort hela sex mål. Grahn, som gjorde tre av målen, flyttade efter säsongen till schweiziska Grasshoppers – och gjorde succé även där.

1977 Drygt tio år senare var det återigen storpublik på Ullevi. 48 296 åskådare (allsvenskans tredje största publiksiffra genom tiderna) kom och fick se Christer Hellqvist chocka när han gjorde 1–0 till Elfsborg redan i den första spelminuten. IFK Göteborg kvitterade visserligen, men det var bortalaget som drog det längsta strået. Thomas ”Gällstad” Johansson sköt Elfsborg till seger med kvarten kvar. Säsongen fortsatte lyckosamt och de gulsvarta kunde knipa silvret efter dåvarande suveränen Malmö FF.

1997 1997 var året då Elfsborg gjorde comeback i allsvenskan efter ett drygt decennium i näst högsta serien. I seriepremiären ställdes Elfsborg mot ett Blåvitt som prenumererade på det allsvenska guldet och kontinuerligt spelade i Champions League. Men vad hjälpte det när Elfsborg bars fram av ett fullsatt Ryavallen. Efter mål av stjärnskottet Moses Nsubuga, nuvarande sportchefen Stefan Andreasson och skyttekungen Christer Mattiasson kunde nykomlingen enkelt besegra en chockad storfavorit med 3–0. Elfsborg hade åter gett eko i Fotbolls-Sverige.

Per Frick vinner en tuff nickduell.

2001 När Elfsborg tog emot IFK Göteborg på sommaren 2001 var det en speciell match. Anders Svensson hade redan skrivit på för Southampton och gjorde nu sitt sista uppträdande på hemmaplan innan flytten. Och det blev en målrik historia. Efter första halvlek hade Fredrik Berglund (som också var på väg att lämna för Roda) via två mål gett Elfsborg ledningen. Martin Ericsson kvitterade direkt efter paus, men sedan visade Anders Svensson sin storhet och satte segermålet från 25–30 meter. Vilket avslut – i dubbel bemärkelse.

2011 Tio år senare var det dags för en ny dramatisk match på hemmaplan – men den här gången på Borås Arena. Ånyo slutade den 3–2 till Elfsborg efter ett mycket, mycket sent avgörande. Dessförinnan hade Lasse Nilsson (redan efter två minuter) och Anders Svensson gett hemmalaget ledningen två gånger om. Båda gångerna hade dock Blåvitt kommit tillbaka och kvitterat. Man var också nära att avgöra på övertid när Joel Allansson kom fri mot Elfsborgs australiske målvakt Ante Covic som dock gjorde en superräddning. I anfallet efter kom i stället segermålet i det andra målet. Andreas Augustsson spelade fram David Elm som tog ner bollen på bröstet och dunkade in 3–2-målet till glädje för stora delar av de över 15 000 åskådarna på läktarna. INSIDE IF ELFSBORG | 25