Oplevelsesguiden Kalundborg 2016

Page 1

plevelsesguiden KALUNDBORG


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kalundborg Kommune

Kalundborg Kommune dækker et areal på ca. 600 km2 og har 160 km kystlinje. Kommunen omfatter områderne i og omkring Høng, Gørlev, Reersø, Ubby-Jerslev, Asnæs, Røsnæs, Kalundborg, Svebølle og Havnsø. Her bor godt 49.000 borgere. Ud over en meget smuk natur med et rigt dyreliv, et blomstrende erhvervsliv og en travl industrihavn, rummer kommunen også et væld af små og store oplevelsessteder; dygtige kunsthåndværkere, spændende museer, flotte godser, livlige markeder, historiske kirker og landmarks, gode overnatningsmuligheder, et væld af udstillinger, dejlige badestrande, små, hyggelige havne, et bredt udbud af spisesteder, koncerter for enhver smag, fantastiske vandre-, cykel- og løbestier, unikke ø-samfund, de perfekte havforhold for både fiskere, sejlere og surfere m.m.

Kort og godt - rundt på Kalundborgegnen

Find masser af god inspiration til din næste oplevelse her i guiden, og skulle du have tips til flere spændende steder, hører vi meget gerne mere på: oplevelsesguiden.kalundborg@gmail.com

Bomhuset på forsiden

Udgiver: Oplevelsesguiden Kalundborg, maj 2016 Lone Merling, tlf. 2851 1264 og Inge Johansen, tlf. 2482 8024 oplevelsesguiden.kalundborg@gmail.com Layout, opsætning og tryk: ReklameService, tlf. 5951 6615 Fotos: Redaktionens billeder i Oplevelsesguiden Kalundborg er venligst udlånt af medlemmer fra Kalundborg Fotoklub, fotograf Preben Madsen, Henning Vingborg, Sejerø Beboerforening, Røsnæs Udvikling- og Beboerforening, Isis de Sequeira, Maleri af J. Th. Lundbye, 1837, titel ”Kalundborg Kirke” (Statens Museum for Kunst), Palle Bruun Olsen, Tine Louring, Erik Johnsen, Tina Madsen, Per Huniche.

Illustrationer forside: Stranden på Røsnæs: Erik Johnsen, Iskælderen på Selschausdal: John A. Olsen, Påfugle på Sejerø, Reersø Kro, Tissø: Preben Madsen, Kalundborg by night: Robert Petersen, Bomhuset: Isis de Sequeira, Naturrum Røsnæs.

Bemærk: Oplevelsesguiden udkommer også

i 2017. Den 1. maj -

Deadline er den 1. april 2017.

2

Lige fra jeg flyttede til Kalundborg for 40 år siden, har jeg beundret Bomhuset på Sct. Jørgensbjerg. Det lille gule hus med højt tag og grønt træværk vækker drømme i mig. Gamle drømme fra dengang i barndommen, hvor jeg ”flyttede ind” i mine selvlavede skotøjsdukkehuse. Drømme om et ubekymret liv i små, smukke og hyggelige omgivelser. Jeg har læst, at huset er fra 1796 og at der fra huset blev opkrævet afgifter for de varer som blev solgt i byen. Jeg ved ikke hvem der ejede det, eller om det har været beboet nogensinde. For mig er det lille hus også et fint vartegn for Kalundborg. Derfor fik jeg lyst til at male det. Så længe jeg arbejdede på det, ”flyttede” jeg ind i det – og i den tid levede jeg et ubekymret liv igen. Jeg håber mit billede kan vække nysgerrigheden hos andre som bor her, eller er på besøg i byen. Isis de Sequeira


plevelsesguiden KALUNDBORG

Egnens stolthed - Løve Mølle står og knejser

Tingstedet i Løve

Tingstedet på Knudstrupvej er i dag en mindelund med mindesten for nogle af egnens mest betydningsfulde personer. Der er i alt 14 mindesten i mindelunden. I løbet af forsommeren 2016 bliver der opsat QR-koder ved de enkelte mindesten, så man på stedet kan få lidt historie om de enkelte personer.

Løve Mølle blev bygget i 1860, men brændte ned i januar 1881. Allerede i slutningen af samme år, var møllen imidlertid genopført og køreklar igen. Det var kromanden, der i 1860 byggede den første mølle i samarbejde med møller Dedenroth i Høng. Senere blev møllen solgt først til Brugsforeningen og derefter til Ole Pedersen, som blev møllens sidste møller. Han drev møllen indtil 1961, hvor han overdrog møllen til det nyetablerede Løve Møllelaug, som siden har stået for møllens drift og vedligeholdelse.

Jens Larsen Nørreslet var i 1881 – 1919 ansat som lærer i Løve og i Knudstrup. Han fandt ved hjælp af gamle marknavne og samtaler med egnes gamle folk frem til det sted, hvor han mente, det gamle tingsted havde ligget. Mindelunden blev oprettet i 1934.

Løve Mølle er en hollandsk gallerimølle. Det vil sige, at møllen har en omgang i 6 meters højde, hvorfra møllerne kan betjene møllen og sætte sejl på vingerne. Fra Gallerigangen er der en fantastisk udsigt. Man kan i klart vejr se til Odense, Kalundborg og Slagelse.

I anledning af 150-året for Stavnsbåndets ophævelse blev der i 1938 opstillet fire mindesten ved indgangen til Mindelunden. En af stenene markerer selve Stavnsbåndets ophævelse i 1788, hvor bonden atter frit kunne flytte fra sin hjemstavn. De tre andre sten er sat over mænd, der alle ydede en stor indsats i forbindelse med bondens frigørelse for hoveriet, jordens udskiftning og gårdenes udflytning.

Løve Mølle er fredet og fremstår i dag som en arbejdsplads anno 1881. Møllen var i datiden vigtig for samfundet. Det var en vigtig arbejdsplads, som udnyttede naturens kræfter (vinden) til at udføre et stykke arbejde - nemlig at male korn. Mølleren var dengang en betydningsfuld person, som rangerede højt i samfundet. I dag bliver møllen drevet af frivillige møllere, som maler hvede og spelt til mel, der sælges fra møllen. Møllerne viser gerne gæster rundt, lige fra grundplan og de 19 m op i møllens hat. Møllerne fortæller også om møllen og kværnenes funktion. Møllen har to håndtrukne kværne og en lille valse, som børnene kan få lov til at male mel eller valse havregryn på. 3


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kragerup Gods

...her keder I jer aldrig

Go High

Danmarks største Klatrepark med 6 baner med forskellig sværhedsgrad af en times varighed. En oplevelse for alle børn, kvinder og rigtige mænd med garanti for kilden i maven.

Fodboldgolf

Vores 18 hullers fodboldgolfbane en hyggelig og sjov udfordring, der kan få konkurrencegenet op i højeste gear. Banen ligger i et skønt naturområde, hvor Go High-gæsterne suser forbi på de lange svævebaner over fodboldgolfbanen.

Når sulten melder sig

I skovens café kan I hygge jer med en grill-selv burger med salatbord, eller I kan nyde en frokost eller middag i vores á la carte restaurant.

MTB Bane

Lej en mountainbike og benyt vores mountainbikespor på ca. 7 km. Sporet er sjovt og teknisk udfordrende med masser af sving, grøfter, træer og buske. .

Kano i voldgraven

Lej en kano og tag familien eller vennerne med på en smuk tur rundt i godsets voldgrav.

K R AG E R U P G O D S Hotel

Ko n fe r e n c e

Event

K r a g e r u p g å r d s v e j 3 3 · 4 2 9 1 R u d s - Ve d b y · T l f. 5 8 2 6 1 2 5 0 · w w w. k r a g e r u p . d k Kragerup annonce 150x215 mm 3_16.indd 1

4

01/03/2016 14.39


plevelsesguiden KALUNDBORG

Godset med noget at byde på

Omgivet af voldgrav og masser af skov ligger Kragerup Gods små 15 km fra Slagelse. Godset, der siden 1997 har kombineret landbrug med hoteldrift, har masser af byde på for såvel forretningsrejsende som ferie- / fritidsrejsende.

Kragerup er gået i arv gennem 8 generationer og 9 slægtled og ejes i dag af Birgitte Dinesen; ældste datter af Marie Louise og Kammerherre, Hofjægermester Erik Dinesen.

I shelterbyen med vildmarksbad og saunatønde er scenen sat for en rigtig mandeweekend med bøffer på grillen, kolde øl, mandehørm omkring bålet og måske en omgang fodboldgolf.

Birgitte Dinesen

Birgitte har siden 1997 istandsat hele hovedbygningen med konference- og selskabslokaler, samt indrettet 50 værelser dels i hovedbygningen og dels i andre gamle bygninger omkring hovedbygningen. En oase for de aktive Men det er ikke kun på selve godset, at der er sket store forandringer. Den omkringliggende park og skov er forvandlet til et stort overflødighedshorn af aktiviteter med Danmarks længste Go High klatrebane, som den absolutte største attraktion.

Eller hvad med en tur i kano rundt i voldgraven, uanset hvad I vælger, så er der garanti for mange hyggelige timer på og omkring godset for store og små. Med udsigt til en kulinarisk oplevelse Med ansættelsen af den unge lokale køkkenchef Jan Levin, der er uddannet fra restaurant Herman på Nimb i Tivoli, og som tilbage i september 2015 vandt sølv ved Årets konferencekok i IACC Danmark, byder godset for alvor indenfor til en kulinarisk oplevelse. Jan, der selv går på jagt og fisker, tager udgangspunkt i årstidens råvarer og laver mad fra bunden med

5

saft og kraft. I godsets urtehaver dyrkes mange spændende krydderurter men også spiselige blomster, som foruden at pynte også smager godt.

Om sommeren, når vejret tillader det, kan frokosten eller middagen nydes ude på den smukt anlagte terrasse med udsigt over voldgraven og kig til heste og klatrebanen Go High. Hvis vejret driller kan I hygge jer under Restaurant Blixens historiske hvælvinger, hvor stemningen er intim og hyggelig. Kragerup Gods

Kragerupgaardsvej 33 · 4291 Ruds Vedby T: 58261250 E: info@kragerup.dk W: www.kragerup.dk


plevelsesguiden KALUNDBORG

Tissø Rundt

I 1972 kunne man for første gang køre motionsløbet ”Tissø Rundt”. Dengang var ideen et hygge-cykelløb for familier og firmahold, og i 1979 nåede deltagerantallet helt op på omkring 4.200 deltagere. Nu, mere end 40 år senere, tages den populære tradition op igen. Startskuddet lyder lørdag den 28. maj kl. 9.00, og er arrangeret i et samarbejde mellem SuperBrugsen, Team Rynkeby Vestsjælland og Vestsjællands Cykelmotion. Uddelere fra Svebølle, Gørlev, Stenlille, Dianalund og Høng samt personale vil være klar til at møde cykelmotionisterne, og alt overskud vil ubeskåret gå til Team Rynkeby Vestsjælland som støtte til Børnecancerfonden. Alle kan være med!! Hovedruten er på 80 km, med start og mål på Gørlev Hovedgade. Derudover er der kortere ruter på 25-30 km for motionister med udgangspunkt fra SuperBrugsen Gørlev, SuperBrugsen Svebølle, SuperBrugsen Høng, Superbrugsen Dianalund og SuperBrugsen Stenlille.

Læs mere: https://lapio.dgi.dk/event/2016-superbrugsloebet

6


plevelsesguiden KALUNDBORG

Tissø

Naturpark Åmosen

Med et areal på ca. 12,3 km2 er Tissø Danmarks fjerde største sø. Søen er en ferskvandssø med gennemstrømning fra Halleby Å fra Åmosebassinerne. Via åens nedre løb er der afløb til Storebælt. Tissø har store vandstandssvingninger. De brede enge og rørskove er ofte vanddækkede om foråret og tørlagte om sommeren. I sensommeren og om efteråret er vandet ofte så lavt, at kysten består af sand og sten.

- et skatkammer af historier

Naturpark Åmosen strækker sig hele vejen fra Store Åmose ved Undløse til Storebæltskysten ved Reersø og dækker et område på 8.000 ha. Det er vand, der binder naturparken sammen, og det er her hele Danmarkshistorien kan fortælles lige fra jægerstenalderen, vikingetiden, middelalderen frem til verdenskrigene. På Formidlingscenter Fugledegård på Bakkendrupvej i Store Fuglede kan man dels opleve områdets historie gennem lyd, film og billeder og i landskabet omkring centret er afmærkede spor, som man kan følge. For fugleinteresserede er der opsat flere fugletårne i naturparken, ligesom man kan benytte den unikke observationsplatform ved bredden af Tissø. Her er mulighed for at opleve både havørne, isfugle og traner. Centret har en lille café og tilbyder lån af fiskenet og grejkasser, overnatning i shelter, madlavning over bål, foredrag, ture og diverse arrangementer. Normalt er her åbent mellem 08:30 og 15:30 (man - tors) og 08:30 - 14:00 fredag. Tjek kalenderen på www.naturparkaamosen.dk for åbningstider i weekenden, da de løbende opdateres. Fugledegård ligger i øvrigt på vandre- eller cykelruten Sjællandsleden. Hvert år den 1. weekend i oktober er der Tissø Vikingemarked på Formidlingscenter Fugledegård - et meget autentisk vikingemarked, som det har været på stedet i vikingetiden. Se mere på www.vikingemarked.dk

På søens østlige bred ligger en lille bøgeskov Klinteskov. Skoven er privatejet af godset Selchausdal, men man må færdes på de anlagte stier, og her er mange sjove opdagelser at gøre sig. Her ligger nemlig både rester af et tidligere geddeklækkeri, et tidligere traktørsted Klintehuset, en gammel iskælder, 270 forskellige arter af urter, træer og buske, små vandløb m.m.

Fotos: John A. Olsen

Foto: John A. Olsen

7


plevelsesguiden KALUNDBORG

8


plevelsesguiden KALUNDBORG

9


plevelsesguiden KALUNDBORG

Mullerupstenene

Det var en lille pige fra området, som i år 1900 gjorde et fund, der med et bragte navnet Mullerup rundt i hele verden. Pigen fandt knogler, tilgjort som redskaber, der skulle vise sig at være en del af en boplads fra en ældre stenalder (år 8000-5000 f.k.), som kloden rundt i dag er kendt som Maglemosekulturen. Pigens fund har således givet navn til en hel tidsperiode, der samtidig åbnede de en ny epoke i stenalderforskningen. Pigen afleverede fundene til M. J . Mathiassen, der var lærer på Mullerup skole. Han kontaktede med det samme Nationalmuseet, og med arkæolog Georg Sarauw i spidsen foretog museet en omfattende undersøgelse af stedet. Maglemosekulturen gav indblik i et primitivt jæger- og fiskersamfund, der helt og holdent var afhængig af naturen, som bidrog med alle de råmaterialer, samfundet lavede redskaber af. Knoglefund afslører herkomsten af elg, urokse og kronhjort. Her blev, dannet af ben og knogler, akser, dolke, kroge, køller, nåle og knive fundet. Samt smykker formet af tænder. I dag er her mose i et fredfyldt landskab. Dengang var der to små, holme i en sø. Inde på land, hvortil jagerne ankom i båd, kunne jages ulve, los, vildsvin og bjørne. Forskerne ved med sikkerhed, at jægerne allerede dengang holdt hunde som tamdyr. Det forklarer også, at Maglemosekulturen kaldes Jægerkultur med Hund. I september 1935 blev rejst to sten (populært kaldet Mullerupstenene) som minde om de enestående fund. Den ene sten betegnes som Gørlevstenen, den anden Høngstenen, fordi de i forhold til de senere kommunedannelser stod i hver sin kommune. Stenene har hver sin inskription, og lærer Mathiassen deltog i ceremonien. Skrevet af Bjarne Robdrup

10


plevelsesguiden KALUNDBORG

Gørlev hesteskue og kræmmermarked holder 40 års jubilæum

Gørlev hesteskue og kræmmermarked afholdes to gange årligt – weekenden i uge 27 og uge 37. Og når Gørlevudvalget for 40. gang åbner dørene ved og omkring Søparken i Gørlev, er det med et program fyldt med hesteoptog gennem Gørlev by, hestekåringer, 100 kræmmere, tivoli, erhvervsudstillere, minicrossere, diverse shows, restaurationstelt og meget mere. Se mere på www.goerlevhesteogkraemmer.dk

11


plevelsesguiden KALUNDBORG

Badestrande med Blåt Flag i Kalundborg Kommune Langs kommunens kyst, findes mange fine og meget forskellige badestrande. Og ifølge Friluftsrådet, forventes 7 strande at kunne flage med Blå Flag denne sommer. Det betyder, at disse strande vurderes at gøre en ekstra indsats for miljøet eller forsøger at højne strandens eller havnens standard. Man skal ansøge om det Blå Flag hvert år, og derfor vil du på disse strande opleve, at der er en høj vandkvalitet, at der er en klar og tydelig miljøinformation, at der er gode udenomsfaciliteter, og at der er fokuseret på badesikkerhed.

den kun er let skrånende. Ved ebbe opstår der små sandøer helt inde ved strandbredden. I den sydlige ende af Bjerge Sydstrand findes en beachvolley-bane og en legeplads. Der er foruden badning, beachvolley, vandreture og strandaktiviteter også gode muligheder for windsurfing, sejlads og lystfiskeri. Ulstrup Sønderstrand Stranden ved Røsnæs er en sten- og sandstrand.

Foto: Fredlev Enggaard

Vandstanden varierer meget i forbindelse med høj- og lavvande. Der er stejle skrænter ned til stranden. Her kan man både opleve marsvin i havet og flotte solnedgange over Storebælt.

Mullerup Strand Mullerup Strand ligger nord for Mullerup Havn og strækker sig over ca. 5 km. Det er en dejlig, børnevenlig sandstrand med rent, klart, lavt vand. På stranden forefindes bl.a. toilet og kiosk, ligesom her er borde, bænke og bålplads. Syd for havnen, hvor Mullerup Klint begynder, er det også muligt at bade og tage sol nøgen. Der passerer dog af og til folk på strandvandring.

Gisseløre Badebro Blandet strand med fine ”sandpletter”, et lille græsområde og flere badebroer ud i fjorden. Her er toilet, bord-bænkesæt og à la carte restaurant med udendørs servering og fantastisk udsigt over havet. Handicapvenlig.

Reersø Nordstrand Børnevenlig sandstrand med beachvolley bane og gode parkeringsforhold. Stranden har blåt flag. Hver morgen året rundt mødes vinterbadere her for at få det daglige, friske havbad.

Saltbæk Badebro Lang badebro og dejlig sandbund, flere fine vandrestier og gode parkeringsforhold. Havnsø Havn Med Blå Flag station, hvor naturvejleder sommeren igennem arrangerer forskellige aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Lige over for havnen kan man købe de, for mange velkendte, store, dejlige vaffelis.

Bjerge Syd- og Nordstrand Bjerge Strand er delt op i Bjerge Sydstrand og Bjerge Nordstrand. Fælles for begge er, at de har dejlig sandstrand med klart vand. Bjerge Sydstrand er meget børnevenlig, da sandbun12


plevelsesguiden KALUNDBORG

Dronning Margrethe den 1. på Reersø

Landbrugsmuseet Fløjgården

Ifølge den mundlige overlevering, forliste Dronning Margrethe nord for Reersø i Jammerlandsbugt og drev på en planke i land på Reersøs nordkyst. Hun var på vej fra Fyn til Kalundborg Slot, som var et af kongemagtens tilholdssteder. Kongen/Dronningen måtte hele

Belgierheste

Ved Reersøhuset, Strandvejen 29 i Reersø, står en Dronning Margrethe figur støbt i bronze, udført af kunstneren Raghild Raggen Nielsen. Figuren er inspireret af historien om dronningens utilsigtede besøg på Reersø.

På Landbrugsmuseet Fløjgården, der i dag er ejet af Arne og Kirsten Hansen, finder du en enestående samling af gamle hesteredskaber fra år 1800 – 1950. Museet rummer i dag over 2000 udstillingsgenstande.

På museumsgården holdes de store Belgier heste, der før hen var en af de mest foretrukne arbejdsheste i landbruget. Nogle gange i løbet af året spændes de for nogle af de gamle landbrugsredskaber. ”Den typiske Belgier er en stor og imponerende hest. Den er kraftig og tung, men på samme tid alligevel elegant. ”

Foto: John A. Olsen

tiden rejse rundt i landet for at fortælle, at det var dem, der regerede. Man modtog hende uden at vide, hvem hun var, og det var først da gårdejeren Hans Hansen, der havde huset damen i 3 dage, kørte hende ind til Kalundborg Slot, at hun afslørede, hvem hun var. Dronningen bestemte derefter, at Reersøboerne, som tak for deres enestående gæstfrihed mod en ukendt og tilsyneladende fattig kvinde, skulle være fri for at betale tiende. Desuden skænkede hun dem et stort engareal på Ornum, hvor hun og Hans Hansen havde slået hvil, så Reersøboerne altid havde et hvilested, når de skulle til købstaden. 13


plevelsesguiden KALUNDBORG

14


plevelsesguiden KALUNDBORG

15


plevelsesguiden KALUNDBORG

Værslevstien

Værslevstien går mellem Kalundborg og Gørlev og er godt 24 km lang. Mellem Kalundborg og Værslev følger den mindre kommuneveje. Fra Skovbakkerne ved Værslev (indkørsel fra Holbækvej mellem Kalundborg og Svebølle) fortsætter den ca. 14 km ad den gamle jernbanelinie til Ulstrupvej i Gørlev. Stien går på det meste af strækningen igennem et typisk, vestsjællandsk landbrugsland. På vejen passeres tidligere tiders stationsbygninger, løvtunneler, en jernbanedæmning, små broer, gamle kilometersten, ”Gubbestenen” - en kæmpe vandreblok fra istiden, flotte kig til Tissø – Danmarks 4. største sø, ”Tyskerskoven”, å’er og vandløb, en 40 m lang langdysse, en 2 m høj bautasten, et væld af vilde blomster og et rigt dyreliv. Stien er anlagt for både fodgængere og cyklister. Dog indbyder grusbelægningen på den gamle banestrækning ikke til brug af cykler med smalle dæk.

16


plevelsesguiden KALUNDBORG

Dalby Hals

beliggende ved Dalby Hals. I årene forinden modtog Nationalmuseet mange fine detektorfund fra området, og på baggrund af fundenes fine karakter indledte museets arkæologer en undersøgelse i området. Metaldetektorfundene omfatter, blandt andet, støbetapper af bronze, smedeaffald, nøgler, bronzeperler, mønter og meget andet. Også glasfragmenter fra importerede frankiske drikkebægre og blymodeller til nøglefremstilling blev fundet ved detektorafsøgningerne.

Tuttens klokketårn og Hals

På halvøen Hals, højest på klinten, finder man stedet Tuttens Klokketårn. Det siges, at der i gammel tid lå en sørøverborg, der havde udsigt over Storebælt med ly af Reersø Skove, for dengang var der store skove på Reersø. Historien fortæller, at den sidste, som rådede på Tuttens Klokketårn, var en Frue. Hun var rig, og hun var kræsen. Umådelig kræsen. Hun gad ikke æde andet end Sildenakker, som er det sødeste af silden. Ved den levemåde forødte hun sit gods. Da hun så til sidst ikke ejede mere at leve for, befalede hun sin kusk, at han skulle køre hende ned ad den stejleste skrænt ved Tuttens Klokketårn. Det gjorde han, og ”Fruen brækkede sin Hals” og deraf fik stedet sit navn.

Pladsen er beliggende bag Reersø, der i dag er landfast med Sjælland. I vikingetiden bestod Reersø af op til flere mindre øer, hvilket gør at man har kunne sejle indenom ø-gruppen, og videre ind af Halleby Å til Tissøkomplekset.

Dalby Hals - Tissøkompleksets havn

I foråret 2012 udgravede arkæologer fra Nationalmuseet anløbspladsen til Tissøkomplekset,

17


plevelsesguiden KALUNDBORG

Asnæs

Asnæs er en halvø der skyder sig ca. 12 km ud i Storebælt og begrænser Kalundborg Fjord mod syd. Sydkysten af halvøen er kystlinje for Jammerland Bugt - den del af Storebælt der strækker sig langs Asnæs og ned forbi Reersø. På sydkysten kan du være heldig at se en sæl sole sig på en stor sten i fjorden.

Foto: Fredlev Enggaard

En del af Asnæs ejes af Lerchenborg Gods, der bl.a. har anlagt landets største solcellepark. De arealer, som i dag udgør Lerchenborg Gods, hørte i 1600-tallet under den stærke kongeborg Kalundborg Slot. Lerchenborgs hovedbygning er midtpunkt for et storslået herregårdsanlæg udformet efter barokkens idealer. På halvøen findes to skove: Asnæs Forskov og Vesterskoven - begge skove har mange vandrestier og skovbryn helt ned til vandkanten til begge sider. Ud for Forskoven midt på halvøen ligger Sortenstenen. Halvøen rummer i henved 100 gravhøje, som for langt hovedparten formodes at være fra yngre bronzealder. Gravhøjene skal fremover indgå som en del af Kulturstyrelsens lands-

Foto: Fredlev Enggaard

dækkende formidlingsprojekt ”Danmarks Oldtid i landskabet”. Det yderste af halvøen hører til Asnæsgården og Mineslund med åbne stalde og en lille gårdbutik, og på spidsen af Asnæs findes et spændende område kaldet Dyrehaven med vandrestier forbi både stejle skrænter, småsøer og tæt krat. 18


plevelsesguiden KALUNDBORG

Sofies traktørsted

Banksia-nødder på Asnæs

Uddrag fra Elmer Nielsens bog ”Min Saga”. ”Et af årets højdepunkter var skovballet 2. pinsedag i Asnæs Forskov. Det var en tradition, at alle mennesker havde fri den dag, så de kunne komme til skovbal. Festpladsen lå til højre for vejen gennem skoven, og overfor på den modsatte side lå traktørstedet, der ejedes af den legendariske Sofie. Hun var berømt viden om for sine lagkager, og det fortælles, at hun de sidste dage før pinse lyttede til vejrmeldingen i radioen. Hvis der var udsigt til dårligt vejr med regn, kom der ikke flødeskum på lagkagerne, da hun ikke ville løbe den risiko, at de ikke blev solgt. Hun havde en gang været udsat for at ”brænde inde” med for mange flødeskumslagkager på grund af dårligt vejr og følgelig ringe tilslutning til skovballet. Koen og grisene nød imidlertid godt af alle de tiloversblevne lagkager, som de fik lov til at guffe i sig!

Hos trædrejer Einar Solvang på vej til Asnæs, kan man bl.a. opleve en noget anderledes nød, end vi normalt finder på vore breddegrader. Det er Banksia nødden, der er koglen fra 5-10 meter høje Banksia træer (Banksia Grandis), som vokser i Vest Australien. Nødden indeholder i naturen små, hvide korn, som er spiselige. På trædrejerværkstedet, forarbejdes nødden, så den forvandles til unikke pynteting og brugskunst. Her er baksia-nødden f.eks. blevet til en lysestage og en blyantsholder.

Sortensten og Hvidensten

Fotos: Fredlev Enggaard

Ud for Asnæs nordkyst ind mod Kalundborg Fjord - ved Forskovens nordøstlige hjørne ligger Sortensten. På den anden side af fjorden ud for Røsnæs sydkyst i nærheden af Vindekilde ligger en anden stor sten ved navn Blak. Sagnet fortæller, at Sortensten er kastet af kæmpen Refs på Røsnæs mod kæmpen As på Asnæs. Som hævn kastede As til gengæld Blak mod Røsnæs, og i begge sten skulle der findes aftryk af kæmpernes fingre. Se også om I kan få øje på Hvidensten, der måske er kommet til på samme måde som Sortensten… Red, Palle Bruun Olsen

19


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kongens forbandelse og Røsnæs kommunevåben

Kalundborgjyder

Omkring 1860 besluttede en flok molboer sig for at drage på pilgrimsfærd. De får fat på et skib og drager afsted. Efter nogen tid får de øje på 3 kors i horisonten, og de tror alle, at de har fundet det hellige land. De går i land og opdager snart, at de 3 kors faktisk er de 3 vindmøller på Møllebakken i Kalundborg. Molboerne bliver så flove over deres fejltagelse, at de ikke tør vende hjem. De bosætter sig derfor i Kalundborg - og det skulle være årsagen til, at folk på Kalundborgegnen kaldes Kalundborgjyder. Men det er vist bare en molbohistorie.

Skovene på Røsnæs er alle ret nye, højst 100 år. Formentlig har hård skovhugst og husdyrenes græsning holdt området frit for træer. Området ved Røsnæs var græsningsområde for dyrene fra det nærliggende Kaalund Kloster. Men sagnet vil vide, at det nøgne landskab skyldes en forbandelse. Kong Valdemar Sejr holdt en novemberdag i 1231 jagt på Røsnæs. Med på jagten var rigets unge håb og kongens søn, Valdemar den Unge på 23 år, som var farens medkonge. Tragedien ramte Valdemar Sejr, da et vådeskud dræbte Valdemar den Unge tæt ved stranden. Da forbandede kongen Røsnæs og sagde, at intet træ længere skulle kaste sin skygge på den jord, hvor hans søn var blevet dræbt. Skoven blev brændt fuldstændig ned, og på grund af forbandelsen kom den ikke tilbage, end ikke en torn af den kunne man siden spore, lød sagnet. Kommunevåbnet blev taget i brug i 1962 for Røsnæs Kommune og symboliserer Valdemar den Unges død på Røsnæs 1231.

På P.W.G. Timms foto fra Kalundborg Havn ca. 1865 skimtes de 3 vindmøller på bakkekammen i baggrunden

20


plevelsesguiden KALUNDBORG

Røsnæs Naturskole Guidede ture efter aftale

Offentlige ture om biologi, geologi og historie. Undervisning for universiteter, skoler og børnehaver.

Røsnæs-halvøen er et usædvanligt naturområde, fordi det rummer lidt af det hele. Både bakker og dale, vand og skov og sø. Og masser af dyr, insekter og planter. Midt i herligheden ligger Røsnæsgården, som i dag er naturskole, café, udstilling og lejrskole. Røsnæsgården drives af Kalundborg Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen

Lejrskole/kurser/fest

Røsnæsgårdens moderniserede hovedbygning udlejes til lejrskoler og private selskaber. Der er 8 værelser med 30 senge og siddeplads til 60 personer i selskabslokalet. Pejsestuen og spisekøkkenet er på i alt 600 m2.

Udstillings/madpakkestald

Den gamle hestestald med båse er åben for alle året rundt. Borde og bænke til 50 personer.

Naturlegeplads og klappedyr

Vindekilde og græssende køer

Den omgivende have er åben året rundt. Her er der geder, får, æsler, høns og kaniner, bålsted, klatretove og gynge.

Gårdens jorde er græssede overdrev og småskove, med fri færdsel overalt. Der er strøm på hegnene, køerne er fredelige. Den fineste natur finder man i det gamle overdrev Vindekilde på skrænterne syd for gården.

Primitiv lejrplads

Øst for gården ligger en primitiv lejrplads. Den er gratis og kan ikke reserveres. Der er bålsted, bord-bænksæt og affaldsspand. Vand og toilet på gården.

Sheltere og gruppe-lejrplads

Skal reserveres på www.udinaturen.dk. Gratis.

Vågehøj

Højt udsigtspunkt 200 m fra Naturskolen og underjordisk radarbunker fra den Kolde Krig. Bunkeren har åbningstider fra påske til efterårsferien eller efter aftale med Naturskolen.

21


plevelsesguiden KALUNDBORG

22


plevelsesguiden KALUNDBORG

23


plevelsesguiden KALUNDBORG

24


plevelsesguiden KALUNDBORG

25


plevelsesguiden KALUNDBORG

Lystfiskeri og fisketegn

Som hovedregel skal alle personer mellem 18 og 65 år, der driver lystfiskeri i Danmark, være i besiddelse af et gyldigt, statsligt, dansk lystfiskertegn. Lystfiskeri (eller sportsfiskeri) er fiskeri med lette håndredskaber. Fiskeri i ørredsøer, som i Danmark ofte kaldes ”put and take”, kræver normalt ikke et statsligt lystfiskertegn, men et adgangsbevis, der kan købes på stedet. I Kalundborg er der mange gode og smukt beliggende fiskepladser. For langt de fleste opfordres dog til brug af waders, da her i perioder kan være meget tang og stenet bund. På www.lystfiskeri.dk kan du finde god inspiration og mere detaljerede oplysninger om kommunens mange fiskepladser. Fisketegn købes på www.fisketegn.dk

Foto: Robert Petersen

26


plevelsesguiden KALUNDBORG

Vandreture på Røsnæs

Vandretur 1. Fra Naturrum Røsnæs, Røsnæsvej 233 til Elverdam Røsnæsvej 250 og retur til naturrummet (3 km). Vandretur 2. Fra Elverdams Camping til Ulstrup Sønderstrand og retur til Elverdams Camping (3 km) Vandretur 3. Fra Ulstrup Sønderstrand over Hellesklint til Rullehøj og retur til Ulstrup Sønderstrand (8 km) Vandretur 4. Fra Rullehøj til Vindekilde og retur til Rullehøj (4 km) Vandretur 5. Fra Vindekilde over Vågehøj til Fiskerhuset og retur langs vejen til Refsnæsgården og videre til Vindekildes parkeringsplads. Vandretur 6. Fra Spidsens P-plads langs sydkysten til Røsnæs spidsen. Op i fyrtårnet og ind i fyrcaféen, tilbage gennem skoven eller langs nordkysten til P- plads. Vandretur 7. Fra Refsnæsgården mod nordstranden via Mademosen og gå mod Røsnæs Havn og retur til Refsnæsgården. Se mere på www.roesnaes-udvikling.dk

27


plevelsesguiden KALUNDBORG

Geocaching -på skattejagt rundt i kommunen

I Kalundborg Kommune gemmer sig alle vegne små skatte; i skovbunden, langs historiske vandveje, rundt i byer, ved gamle gravhøje, langs vandkanten m.m. Man kan også vælge at følge turen rundt til de mange virksomheder, der indgår i Kalundborg Symbiosis. Geocaching er en moderne form for skattejagt, hvor der bruges en GPS-modtager til at lokalisere ”cachen”, som skatten hedder. Hele familien kan deltage i skattejagterne og mange benytter geocaching som familieudflugter med et mål – og en måde at få naturoplevelser på. En cache er som oftest gemt af private på et smukt eller interessant sted, og mange gange er det steder med en god historie. Se meget mere på www.geocaching.com under ”Kalundborg Kommune”.

Mistelten

Mistelten er en snylter, der lever af det værtstræ, som den sidder på. Det lille frø kan enten sidde på grenen fra en fugl, men man kan også sætte det selv. For at være sikker på succes, skal det gøres i den sidste del af vinteren. Bærrene skal være friske, og der skal sættes mange. De sætter så små rødder ind i grenen og begynder at vokse. Det er en langvarig proces fra bær til mistelten - den man køber til jul er ofte 8-12 år gammel. En sjov proces at følge, som bare kræver lidt tålmodighed. Det er 5 år siden Lone Klitten fra Mistelgaarden begyndte at lave træerne. ”Det har været en sjov og interessant tid og nu, hvor jeg begynder at have nogle enkelte lidt større mistelten, er det kun endnu sjovere. Det har givet anledning til mange dialoger med købere over hele landet, hvilket er interessant. Det er meget livsbekræftende, at følge sådan et lille frø og dens vækst”. 28


plevelsesguiden KALUNDBORG

Ellinglund

Ellinglund er et lille lystanlæg vest for Kalundborg centrum, der består af en lille, hyggelig sø, hvor man hele året kan fodre ænder og slappe af på opsatte bænke. Området omkranses af buskbevoksning og har opgang til en mindre blandingsskov stødende op til mose med rørskov og et større idrætsanlæg i Munkesøen. Området har tidligere været grusgrav, men i 1878 tilbød boghandler Lars Elling og købmand Ole Lund at tilplante grusgraven og omdanne den til et lystanlæg. Deraf navnet Ellinglund. Søen i Ellinglund bruges også i vinterhalvåret som skøjtesø. Der er dog kun åbent for færdsel på søen i perioder, hvor der er skiltet med ”Færdsel på isen tilladt”. Øst for anlægget, med indgang fra Lundemarken, ligger løbeklubben 5 Tårns Motions klubhus samt petanque- og krolfbaner.

Foto: Robert Petersen

Munkesøen i Kalundborg

svømmebassin og børnebassin, sauna, samt udstyr til Aquapunkt-træning. Her er også motionscenter, sportshaller, café og restaurant. Der er parkering og adgang til området fra J. Hagemann-Petersens Allé, Kalundborg.

Munkesøen danner rammen om både vandrehjem, fodboldstadion og atletik faciliteter. Derudover er pladsen mellem Allikelund Gymnasium og Kalundborg Gymnasium stedet, hvor man kan muntre sig på en nyrenoveret skaterpark. Det er en håndbygget bane på 700 m2, anlagt så den tilgodeser de mange behov for flere forskellige terræn, sværhedsgrader og udfordringer. Her kan dyrkes beachvolley, spilles basketball, ligesom her er legeplads og løbe-/ cykelbane. Det er også start- og slutsted for en 3,5 km Hjertesti, der fører gennem skov, by og kuperet terræn. Den kan bruges hele året, da den ryddes for sne osv. Hjertestien er egnet til både cykling, løb og barne-/klapvogne. I parken kan man spille disc- og fodboldgolf på en 9-hullers bane. Over for Munkesøanlægget ligger byens svømmehal med både springbassin, 29


plevelsesguiden KALUNDBORG

30


plevelsesguiden KALUNDBORG

31


plevelsesguiden KALUNDBORG

Gisseløre - byens rekreative strandområde

Via cykel- og gangsti befinder man sig i løbet af få minutter fra Kalundborg bymidte på vej ud mod Houget og landtangen Gisseløre, der er et smukt, rekreativt strandområde længst inde i Kalundborg Fjord. Området rummer både sejl- og roklub, et vildtreservat, Kalundborg’s tidligere Radiostation med to mægtige telemaster, sportsplads/festivalområde, en à la carterestaurant, parkering, en lille lund med offentlige toiletter, vandrestier og en børnevenlig strand med flere badebroer og blåt flag. Vest for sportspladsen ligger en græsplæne som kaldes tørrepladsen, idet fiskerne i gammel tid tørrede deres garn her. Gisseløre har til alle tider været et yndet badested. For år tilbage lå her en stor Søbadeanstalt med omklædningskabiner, broer, vipper og rutchebane. Senere blev badeanstalten erstattet af en stor hesteskoformet bro, hvor mange af byens børn fik deres første svømmeundervisning. I dag er der stadig flere broer hen ad kysten og for Isfuglene – byens vinterbadere, findes her også en helårsbro lige over for sportspladsens omklædningsrum, hvor de kan benytte bade- og toiletforhold. Se også www.vinterbadeklubben-isfuglene-kalundborg.dk

32


plevelsesguiden KALUNDBORG

Rock på Gisseløre

En af de måder Kalundborg Kommune i særdeleshed udmærker sig på, er områdets rige og meget alsidige foreningsliv, der ikke findes lige mange steder i landet. Der er nærmest en forening for alt og mange steder udvikler fællesskaberne sig også til samarbejder på tværs for at få stablet større events på benene. Sådan er det også med Kalundborg Rocker, der arrangeres i et samarbejde mellem 4 lokale idrætsforeninger, og hvor op mod 450 frivillige tager fat, for at give festivalgæsterne den optimale oplevelse.

har masser af tilbud til både børn og voksne; et stort og varieret musikprogram, legeland, Tivoli, mad- og drikkeboder, markedsboder og sågar en cigarsalon.

Kalundborg Rocker afvikles hvert år i weekenden i uge 32, og er en rigtig familiefestival, der

Se meget mere på www.kalundborgrocker.dk

33


plevelsesguiden KALUNDBORG

Skulptur af Hans Pauli Olsen på Bispegården i 2016

Bliv medlem af

KALUNDBORG KUNSTFORENING Medlemsfordele: Støtter Bispegården som udstillingssted for anerkendte censurerede kunstnere. Med i lodtrækning af 10 - 15 kunstværker indkøbt på årets udstillinger. Får tilsendt personlig ferniseringsindbydelse til årets 7 udstillinger. Får tilbud om deltagelse i kunstudflugter og kunstforedrag. Får årets kunstplakat.

Tegn dig som medlem i dag. Email: grethekjaer@mail.tele.dk eller tlf.: 2367 8545 Kontingent: Enkeltperson 175 kr. / Par 250 kr. / Pensionist 125 kr. Pensionistpar 175 kr. / Virksomhedsmedlem 500 kr.

Gråbrødreklostret i Kalundborg

På Klostertorvets nordvestlige hjørne ses omridset af en bygning i gadebelægningen. Det er konturerne af den gamle klosterkirke, der hørte til Gråbrødreklostret i Kalundborg. I 1239 oprettede Franciskanerordenen et kloster i Kalundborg, og klosterbygningerne lå, hvor Klostertorvet nu ligger. Franciskanermunkene kaldtes også for gråbrødre. I 1532, kort før reformationen, uddrev slotsfogden munkene fra klostret, og slottet overtog bygningerne, som blev brugt til ladegård. I starten af 1750erne opførte generalløjtnant Chr. Lerche en ny ladegård på stedet. Kun hovedbygningen Kålund Kloster står tilbage, da staldbygningerne blev revet ned i 1949. Med til historien hører også, at den sidste guardian (forstander) på Gråbrødreklostret Melchior Jensen – oftest omtalt som hr. Melchior, konverterede til den protestantiske tro. Han byggede i 1549 Raklev Kirke, som var den første landsbykirke i Danmark, der blev opført efter reformationen. Inde i Raklev Kirke ses oppe under loftet en malet frise - det er sønnen Jesper Melchiorsens hyldest til sin far. 34


plevelsesguiden KALUNDBORG

Bispegården i Kalundborg

1978-80 foretog Kalundborg Kommune en gennemgribende, men nænsom, restaurering af den resterende del af Bispegården. Ved restaureringen skabtes nogle af de smukkeste og mest karakterfulde udstillingslokaler på Sjælland.

Bispegården er opført i årene 1450-1480 af biskoppen i Roskilde, der på det tidspunkt var en af Sjællands største jordbesiddere. Han var her, når han besøgte Kalundborg for at ordne sine forretninger og sine gejstlige forpligtelser. Efter reformationen blev Bispegården i 1538 udstykket. Salsbygningen (den røde bygning, blev af kongen overdraget til byen, og blev rådhus i 1539. I 1854 flyttede rådhuset til Torvet. I kælderen under det gamle rådhus var der fængsel. Ganske flugtsikkert - historien fortæller, hvordan mad og drikke til arrestanterne blev sænket ned i kælderen gennem en lem i gulvet til de “hårde” arrestanter, der sad i hundehullet. Siden 1917 har Bispegården været ejet af Kalundborg Kommune. I 1970 blev bygningen sat i stand under ledelse af professor, arkitekt Tobias Faber. Inventaret i den tidligere byrådssal (1970-2006) er designet af Poul Kjærholm – det store bord er ”custom made” til salen, og altså kun fremstillet i dette ene eksemplar. Tilsvarende findes der kun 3 eksemplarer af de små Poul Kjærholm-borde; de står alle 3 i lokalet og er fremstillet til brug for pressen under byrådsmøder.

Den 3. juli 1981 åbnede den første kunstudstilling i de nyrestaurerede lokaler. Det var en udstilling med den lokale maler Hans Sørensens værker. Udstillingen blev besøgt af ca. 2.000 gæster, og siden da har lokalerne dannet rammen om hundredvis af udstillinger med nogle af Danmarks bedste kunstnere.

Hovedudsmykningen er den lokale kunstner Grete Balles fri vævning ”Åbent møde”, inspireret af indsejlingen gennem fjorden.

Kalundborg Kunstforening, har ansvaret for tilrettelæggelse af de 7 årlige udstillinger. Red. Palle Bruun Olsen

35


plevelsesguiden KALUNDBORG

Da Vor frue Kirkes midtertårn sank i grus

MTB Mountainbike ruter

I de danske statsskove er mere end 50 MTBruter. I Kalundborg findes der et officielt MTB spor i Klosterskoven. Der er 4,29 km rute i skoven, med 95% singel track, i alt 123 m højdemeter pr. omgang. Indgangen til Klosterskoven sker fra Lerchenfeldvej ved P-pladsen. Der er også mulighed for at køre på stierne i Kystskoven, der ligger vest for Kalundborg by med indgang både fra Kystvejen og Røsnæsvej. Her er bl.a. flere gange blevet afholdt DGI MTB CUP for motionister. Skoven rummer et udbredt stisystem på et lille areal og med mange højdemeter. Ruter: www.gpsies.com En anden mulighed er stierne rundt på Røsnæs. Derfor har Røsnæs Udvikling- og Beboerforening også investeret i et antal MTB, som udlejes fra Dyrehøj Vingaard. Ved leje af cykler, udleveres samtidig et kort over ruter i området. Cyklerne kan rekvireres i mellem kl. 10 - 17 og bookes kun pr. mail til betina@dyrehojgaard.dk. MTB-kort over Røsnæs kan downloades på www.røsnæsrundt.dk På Kragerup Gods kan også lejes MTB-cykler, ligesom man kan benytte et teknisk udfordrende MTB spor på 7 km i området.

Maleri af J.Th. Lundbye, 1837, titel ”Kalundborg Kirke”, Statens Museum for Kunst.”

En tidlig septembermorgen i 1827 styrtede midtertårnet på Vor Frue Kirke sammen, og helt frem til 1871 måtte byens 5-tårnede stolthed nøjes med 4 tårne, som det f.eks. ses på et lille maleri af Johan Thomas Lundbye, der hænger på Statens Museum for Kunst. Årsagen til sammenstyrtningen skal nok søges i dårlig vedligeholdelse i kombination med, at mange begravelser inde i kirken gennem årene havde svækket bæreevnen på de 4 søjler, der bærer midtertårnet. Ingen personer kom til skade ved sammenstyrtningen, men en del af kirkens inventar blev ødelagt. Blandt de få vidner til sammenstyrtningen var den 11-årige dreng Jens Emanuel Holm, der senere skulle blive en kendt skomagermester i Kalundborg - og såmænd også oldefar til Eli Benneweis. 36


plevelsesguiden KALUNDBORG

Møllebakken

Møllebakken er en offentlig bypark på toppen af Kalundborg bymidte. Oprindelig var området domineret af 7 store vindmøller, men i dag er det omdannet til et smukt lystanlæg med stier gennem skov og store græsarealer, udsigtsbænke med et flot kig over byens tage og fjorden, et 8-kantet, rødt vandtårn, friluftsscenen Gryden, tennisbaner og en lang stentrappe, der fører fra området ned til Solskinspladsen midt på byens handelsgade Kordilgade.

Fotos Susanne Vad Baden Weltz:

Møllebakkeanlægget har i mange årtier været rammen om kulturelle arrangementer ligesom i dag, hvor man kan opleve alt fra politiske 1. maj-møder, omrejsende cirkus og tivoli, markedsdage, teaterforestillinger, intimkoncerter, cykel- og motionsløb til de daglige lufteture med hunden og kælketuren med børnene. Møllebakketrappen er lavet af sten fra markerne i den nærmeste omegn i 1932. På vejen fra Kordilgade op til Møllebakkeanlægget findes en buste af den tidligere radikale folketingsmand/indenrigsminister Ove Rode, valgt i Kalundborgkredsen, og 5. maj stenen, der står til minde om Danmarks Befrielse i 1945. 37


plevelsesguiden KALUNDBORG

38


plevelsesguiden KALUNDBORG

39


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kunst og skulpturer i Kalundborg Kommune

Med mere end 40 kunst- og skulpturværker på gader og stræder i kommunen, er der masser af udflugtsmuligheder - også for de mere kunstinteresserede Allikestatuen, Erik Heide, Rundkørsel Nørre Allé-Holbækvej, Kalundborg

Projekt, Keld Moseholm Jørgensen, Jerslev

Buste af Ove Rode, Gunnar Hammerich, Møllebakketrappen, Kordilgade 27, Kalundborg

Rosa Bånd, Poul Isbak, Kultur og Idrætshallerne, J Hagemann-Petersens Allé 11, Kalundborg

Den tapre Landsoldat, Hermann Wilhelm Bissen, Vor Frue Kirke, Adelgade 6, Kalundborg

Skulptur, Erik Varming, Vandrerhjemmet, Stadion Allé, Kalundborg

Dronning Margrete den 1., Claus Damgaard Nielsen, Reersøhuset, Reersø, Gørlev

Sigrid Undset, Hanne Varming, Sigrid Undsets hus, Torvet, Kalundborg

Erindring om min barndom, Jun-Ichi Inoue, Stadion Allé 5, Kalundborg

Sigrid Undset med datteren, Hanne Varming, Sigrid Undset Skolen, Fr. Andersensvej, Kalb.

Esbern Snare, Erik Warming, Torvet, Kalundborg

Sol over Solskinspladsen, Ib Geertsen, Kordilgade 29, Kalundborg

Granitskulptur, Erik Varming, Bispegaarden, Adelgade 6, Kalundborg

Solen bryder frem, Jørgen Brynjolf, Sigrid Undset Skole, Fr. Andersensvej, Kalb..

Granitskulptur, John Rud, Bredgade v/Nordea, Kalundborg

Stenkloden, Finn Lerkenfeld, Svebølle

Hans Jacob, Hanne Warming, Jernholtparken, Røsnæsvej, Kalundborg

Stenpyramiden, Finn Lerkenfeld, Svallerup Skole, Gørlev

Hesten og højen, Erik Heide, Rådhuset, Holbækvej, Kalundborg

Stenskulptur, Ole Find, Nørre Allé, Kalundborg

Høng Genius, Pontus Kjerrman, Vilhelm Pedersensplads, Hovedgaden, Høng

Stålskulptur, Anton Linnet, Torvet 3, Kalundborg

Hvidebækskulpturen, Finn Lerkenfeld, Hvidebækhallen, Jerslev Sj.

The Wave, Finn Lerkenfeld, Hvidebæk Kommune

Kampen, Steen Jensen, Bytorvet, Gørlev

Tejsten, John Olsen, Brovej 32, Sejerø

Keramisk relief, Knud Jans, J. Hagemann-Petersens Allé 4, Kalundborg

Torso, Gurli Gotlieb, Adelgade, Kalundborg

Knælende Kvinde, Jens Bloch, VUC, J. Hagemann-Petersens Allé, Kalb.

Ukendt titel, Ukendt, Rådhus, Kirkevangen, Gørlev

Lille Vandkunst, John Rud, Volden 2, Klosterparken, Kalundborg

Ukendt titel, Erik Warming, Vandrerhjemmet, Stadion Allé, Kalundborg

Mathias, Hanne Varming, Refnæsskolen, Kystvejen, Kalundborg

Vandringsmanden, Arne Haugen Sørensen, Bredgade/Skibbrogade, Kalundborg

Mor og Barn, Jens Bloch, Adelgade, Vor Frue Kirke, Kalundborg

Vandkunst, Vænget / Kordilgade, Kalundborg Venus Genetrix, Anders Krüger, Klosterparken, Volden 2, Kalundborg

Natsværmer, Erik Varming, Bytorvet, Gørlev

Vækst, Børge Jørgensen, Rundkørslen ved Stejlhøj, kalundborg

Portalen, Knud Kristensen, Høng bibliotek, Odisvej, Høng

Welcome Stranger, Martin Richard Olsen, Bredgade/Skibbrogade, Kalundborg

40


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kalundborg havnefront

En havn er altid et godt udflugtsmål og i Kalundborg Kommune findes der et rigt og levende havnemiljø, flere steder med mulighed for køb af friskfangede fisk, store iskager, en kold øl, krabbefiskeri, sejlads, badning osv. Her er 4 kommunale havne; Havnsø, Sejerø, Røsnæs og Nekselø Havn. Derudover findes der havn på Reersø, Mullerup og de to lystbådehavne Kalundborg Sejlklub og Vesthavnens Bådlaug i Kalundborg. Bynær Havnepark i Kalundborg Den store 48 meter høje silo på Kalundborg Havn er blevet fjernet, og det har givet plads til en ny spændende havnefront, som der er god grund til at følge. Lige nu er mange kræfter i gang med at finde den helt rigtige løsning, så kommunens borgere kan få en havnefront med mange og spændende aktiviteter. Der er nedsat forskellige havnefront grupper - og der er kommet mange innovative forslag - nogle af disse forslag vil i mindre målestok blive afprøvet som midlertidige arrangementer fra medio april 2016 og frem til 2017.

Her skal der skabes en ny havnefront med mange spændende aktiviteter

Den 22. juli lægger Danmarks største vikingeskib Havhingsten til kaj i Kalundborg, som en del af sommerens togt med fællestitlen ”Kongens Togt”. Der er fokus på den danske konge Knud Den Store, der netop i år har 1000 års jubilæum for sin erobring af England. En sejr, der næsten gjorde ham til hersker over hele Nordsøen. Kongens Togt besøger i alt 8 havne på Sjælland. I sommerens løb vil der også være mindre musikarrangementer på havnen 41


plevelsesguiden KALUNDBORG

Munkekor i Kalundborg

Kalundborgguider

Kalundborg Organum Ensemble blev stiftet i 2013 i forbindelse med Korsridderfestivalen. Koret tæller 10 mand som øver hver onsdag kl. 18.30-20.30 i Vor Frue Kirke. Repertoiret er gregoriansk og middelaldersang.

Kalundborg Guide Service tilbyder erfarne guider til en række forskellige udflugtsmål i Kalundborg og Vestsjælland. Timepris for en rutineret guide er kr. 300. Minimum 2 timer.

Vor Frue Kirkes klokkespil

Vi tilbyder dansk, engelsk eller tysktalende guider til: Højbyen Kalundborg, Røsnæs, Fugledegaard, Saltbæk Vig, Tissø og Symbiosen. Andre arrangementer og destinationer efter aftale.

Vor Frue Kirke i Kalundborg fik i 2013 et automatisk, computerstyret klokkespil med 48 klokker, der spiller melodier 5 gange i døgnet kl. 9, 12, 15, 18 og 21. Repertoiret varierer efter årstider og højtider. Klokkespillet er doneret af kalundborgenser Finn Assens.

Kontakt os på: lind@post5.tele.dk eller på telefon 3070 7338.

Hundepoten i kirkemuren

I kirkemuren ud mod Præstegade kan man se en munkesten med aftryk af en stor hundepote. Munkestenen stammer måske helt tilbage fra kirkebyggeriet omkring år 1220. Stenen er fremstillet ved, at der er fyldt ler i en træform. Inden brænding har stenen været stillet til tørring i solen, og her har en af byens hunde altså gået henover stenen, inden den var tør.

En tilsvarende sten findes indmuret som grundsten i rådhuset på Holbækvej. Her er det bare en kat, der er gået henover den fugtige sten. Den findes til venstre for personaleindgangen mod vest. 42


plevelsesguiden KALUNDBORG

43


plevelsesguiden KALUNDBORG

44


plevelsesguiden KALUNDBORG

45


plevelsesguiden KALUNDBORG

46


plevelsesguiden KALUNDBORG

47


plevelsesguiden KALUNDBORG

Sejerøbugten

Bredekildekvarteret

Mod Sejerøbugten på Røsnæshalvøen finder man en lang kyststrækning med sommerhusområder begyndende i Nyby på Røsnæs, Ågerup, Vollerup, Svenstrup og Saltbæk. Kysten er et yndet område for en lang række fritidsaktiviteter som badning, kajaksejlads, vandring og ridning. Stranden er mange ste-

Bredekildekvarteret er et villakvarter nordvest for Kalundborg bymidte med skole, musikskole og et nyt bevægelseshus på den ene side, Munkesøens fodboldanlæg og aktivitetsområde på den anden. Langs Bredekildevej er der adgang til flere grønne områder; Ulshøjbakken, der ligger lige ud til vejen med et kuperet græsområde, der om vinteren også bruges som kælkebakke. Mosevangen, der støder op til et lille, rekreativt moseområde med stisystem og et rigt dyreliv. Der er adgang til moseområdet både fra Mosevangen og via sti fra den vestlige ende af Bredekildevej.

det noget stenet, men vandet er klart og her er flere steder mulighed for at benytte badebro. Bl.a. er der ved Vollerup Overdrev en offentlig strand med badebro og toilet, ligesom der ved Saltbæk er badebro og blåt flag. Langs stranden følger en smal vandresti, der fører tæt forbi Kalundborg Camping helt frem til Saltbæk Vig. På vejen kan man vælge at tage en lille afstikker gennem Vollerup Skov med et kuperet terræn, flere søer bl.a. Kirkebjerg fiskesø, moser, hjertesti, lejrplads med sheltere, geocaches, ridestier, mange træsorter, råvildt og et rigt fugleliv. Kildeskoven, der også har indgang fra den vestlige del af Bredekildevej, blev plantet i 1930’erne og er stærkt kuperet med 2 vandløb, der løber sammen og fortsætter videre gennem skoven ned til en lille eng. Skoven har et rigt fugleliv og smådyr. Området kan opleves som en rundtur på omkring 5 km.

Fotos: Teddy Petersen

48


plevelsesguiden KALUNDBORG

Saltbæk Vig

Saltbæk Vig er en 16 km² stor brakvandssø beliggende 6 kilometer nordøst for Kalundborg, og er den største sø i Vestsjælland og den femtestørste sø i Danmark.

I dag er vigen et spændende, fredet naturområde med et righoldigt fugle- og planteliv. Nogle af Danmarks bedste botaniske lokaliteter findes her. Området er en del af EF-habitatområde nr. 135, som også omfatter Sejerøbugten og er desuden både et fuglebeskyttelsesområde samt Ramsarområde (Convention on Wetlands of International Importance), hvorfor adgang for offentligheden kun må foregå ved guidede ture. I august og september 2016 arrangerer Kalundborgguide.dk 4 ture rundt i området. Turene har start fra p-pladsen ved den offentlige strand i Saltbæk for enden af Saltbækvej. Se mere på www.kalundborgguide.dk

Fotos: Teddy Petersen

49


plevelsesguiden KALUNDBORG

Foto søen: Fredlev Enggaard

Loch Ness i Tømmerup

Ca. 4 km fra Kalundborg by, i en tidligere grusgrav, finder man den lille oase kaldet Loch Ness. Området ligger i et dejlig, kuperet landskab med et rigt fugleliv. Arealet har flere stier rundt om små søer fyldt med mange arter af ænder og gæs, og for små penge kan man købe brød i poser til at fodre dyrene med. Her er åbent for alle, og der er nødtoilet, bålsted, bordbænkesæt og læskure rundt i området. Til børnene er her to legepladser, en skrænt med træer og tov, hvor børnene kan kravle og bygge huler. I voliere holdes farverige undulater, parakitter og zebrafinker, og hvis man kigger rigtig godt efter, kan man være heldig at få øje på et ægte Loch Ness uhyre placeret i søen. Der afholdes flere arrangementer i løbet af året, bl.a. Sankt Hans og friluftskoncerter. Området drives i dag af beboerforeningen Loch Ness Venner. Læs mere på www.lochnessvenner.dk 50


plevelsesguiden KALUNDBORG

Landbomuseet på Birkendegaard

På Birkendegaard er der, i en af de gamle længer, som ikke mere bruges af godset, indrettet et spændende museum med gamle landbrugsredskaber samt redskaber fra gamle håndværk og ikke mindst redskaber fra den daglige husholdning.

Endvidere er der minder fra landsbyskolen og kirken som de var engang, og så er der ikke mindst en masse gammelt legetøj, som mange besøgende hvert år falder i staver over mens

minderne dukker frem. Det er i øvrigt typisk at besøgende får rusket op i deres hukommelse, når de bagefter nyder en kop kaffe i caféen på museet. 51


plevelsesguiden KALUNDBORG

Bjergsted bakker

Bjergsted Bakker blev dannet tilbage i den sidste istid. Det 274 ha store område er fredet og terrænet er meget kuperet. Højeste punkt ligger 87 m over havets overflade med udsigt over både Sejerøbugten, Saltbæk Vig, Skarresø og Storebæltsbroen. Bakkerne er privat ejet, men der er fri adgang på de mange stier, der krydser området. Den nordligste del af Bjergsted Bakker kaldes Gedehullet. Gedehullet er et kuperet overdrev med en gammel grusgrav i den sydlige ende. Her findes en del krat og enkeltstående træer, og store dele af bakken ved Gedehullet er præget af, at vegetationen ikke græsses eller slås, så vegetationen er græsrig. Nær toppen af Bjergsted Bakker har slægten Weinreich et mødested, som er markeret med en sten og en flagstang. Herfra er der en lille kilometers vandretur til Skarresø, hvor man kan være heldig at se bl.a. havørne. Der er indgang til Bjergsted Bakker ved Bjergsted Byvej, og Astrup Skov, hvor der begge steder er p-plads. 52


plevelsesguiden KALUNDBORG

Vesterlyng

Vest for den lille havneby Havnsø ligger Sjællands største, sammenhængende hedeområde. De 326 ha er fredet, og byder på en fantastisk oplevelse af kilometerlang, meget børnevenlig badestrand med blåt flag, vandreklitter, vilde urter, fritgående heste og køer m.m. ”Ejerlauget for Eskebjerg Vesterlyng” ejer Vesterlyngen, og det er også deres køer og heste, der går frit over hele området fra midten af maj til midten af oktober. Den sydlige del af stranden er åben for nøgenbadere, ligesom området tiltrækker wind- og kitesurfere. Margueritruten fører lige forbi dette naturskønne område, hvor man også har en smuk udsigt til Nekselø og Sejerø. Der er flere parkeringspladser og offentlige toiletter tæt på stranden. Tager man hunden med skal man huske, at den skal føres i snor.

Kulturhus Gimle

Outdoor Gateways

Kulturhus Gimle i Føllenslev er et forsamlingshus, der drives af Foreningen Gimle, som udelukkende består af frivillige ildsjæle. Her mødes mennesker i alle aldre for at lytte til verdensmusik, se teater, film og opleve kulturdialoger. Du kan også komme med dit band og spille, leje forsamlingshuset til en privat fest eller komme til det årlige høstmarked, hvor der sælges økologiske kvalitetsprodukter fra nærområdet; alt fra øl og vin til skind, honning, creme, frugt og grønt, pølser og smykker. Gimle dokumentarfilmklub - GIMLE:DOX – viser 3 - 4 dokumentarfilm i hver sæson. GIMLE: DOX viser primært film af danske filminstruktører, som altid deltager på filmaftenerne i Kulturhus Gimle og fortæller om projektets baggrund, om filmoptagelserne og deltager i debatten med publikum efter filmen. Gimles aktiviteter er båret af en engageret frivillig indsats og alle er velkommen til at tage del i fællesskabet, til de åbne bestyrelsesmøder og i de mange arbejdsgrupper. Læs meget mere på www.kulturhusgimle.dk. Gimle, Gl. Stationsvej 12, 4591 Føllenslev.

Skal du på vandre- eller cykeltur, kan man bl.a. benytte Outdoor Gateways, der dækker hele Norden. Outdoor Gateways er et offentligtprivat samarbejde, der giver godkendte virksomheder status som informations- og servicepunkter for friluftsliv og natur-turisme, hvilket betyder, at du her kan få information og personlig hjælp til friluftsoplevelser. De er i Kalundborg Kommune drevet af campingpladser, der gerne vil give dig en særlig oplevelse, når du tager på tur i naturen. De har trådløst internet, overnatning, viden om lokale ruter, lappegrej til din cykel m.m. Outdoor Gateway Urhøj Camping www.urhoej-camping.dk

Outdoor Gateway Vesterlyng Camping www.vesterlyng-camping.dk 53


plevelsesguiden KALUNDBORG

54


plevelsesguiden KALUNDBORG

55


plevelsesguiden KALUNDBORG

56


plevelsesguiden KALUNDBORG

57


plevelsesguiden KALUNDBORG

Nekselø

Nekselø er en lille ø beliggende i Sejerøbugten. Øen er 2,2 km2 stor og har lige over 20 indbyggere. Øen er så godt som bilfri, men har en lille havn med færgeforbindelse fra Havnsø, der ligger 20 minutters sejllads væk. I middelalderen var Nekselø delt mellem Roskilde og Århus stifter og skellet kan stadig ses i form af et stendige på øen. I dag er Nekselø privatejet og fredet på grund af stedets særprægede

Foto: Preben Madsen

dyre- og planteliv. Øen ligger i området med ”Storebæltklima”, der er kendetegnet ved betydeligt mindre nedbør, flere solskinstimer og mildere vintre end resten af landet. Det har medført, at øen har en lang række plante- og dyrearter, som sjældent ses i resten af landet. Her er to skiltede naturstier at vælge imellem; én omkring øens sydlige del og én om den nordlige – i alt ca. 7 km i kuperet terræn. I fuglenes yngletid fra 1. april til 15. juli er det kun tilladt at færdes på de afmærkede stier, mens du uden for yngletiden kan vælge at gå øen rundt langs stranden. Undervejs kan du blandt andet se den sjældne klokkefrø og mange særlige fuglearter. Tæt på havnen er en meget børnevenlig strand og adgang til toilet, men her er ingen indkøbsmuligheder, hvorfor man må medbringe mad og drikke selv. Sejlplan for færgeruten Havnsø – Nekselø finder du på www.sejerobugten.kalundborg.dk

Fotos: John A. Olsen

58


plevelsesguiden KALUNDBORG

Sejerø ligger en times sejlads fra Havnsø ud i Kattegat midt i mellem Sjællands Odde og Røsnæs. Sejerø er et af de steder i Danmark, der er begunstiget med flest solskinstimer. Det giver nogle fantastiske solop- og nedgange ud over havet. På Sejerø er der altid kun et stenkast til vandet, for øen er smal (ca. 1,7 km) og lang (ca. 12 km), og øen præges af to rækker morænebakker på langs af øen. Det giver øen et afvekslende udseende med en smuk, blød kuperet natur. De to byer Sejerby og Kongstrup ligger på det høje moræneland. Den øvrige bebyggelse ligger på den lavere del af øen. Der er flere sommerhusområder med nem adgang til strandene. Sejerø har været beboet fra oldtiden, og på bakkerne (på Sejerø kaldet for bjerge) er der udgravet flere gravhøje fra bronzealderen. Man kan opleve Sejerø som endagsturist eller feriegæst. En tur øen rundt på cykel kan klares på et par timer, men øen indbyder til, at man tager nogle vandreture i naturen eller langs stranden. Naturen kan også opleves fra hestevogn eller på hesteryg.

Naturen på Sejerø Naturen på Sejerø er øens hovedattraktion, og ikke mindst plante- og dyrelivet. Øens vartegn er den kulsorte tejst, der kun yngler på Sejerø og få andre steder. Men ud over tejsten er der et væld af andre fugle, der holder til på Sejerø. Som noget helt specielt er der to steder på Sejerø en naturlig bestand af påfugle. På Sejerø findes der ingen ræve, og derfor er det almindeligt at se fasaner, harer og råvildt over alt på øen. Floraen er præget af placeringen i Kattegat, hvor den saltholdige luft giver særlige betingelser for plantelivet på stranden og i strandengene. Stranden ved Revet er særlig smuk at besøge i juni, hvor den er farvet blå af blomsten slangehoved. Blandt de sjældne planter, man kan opleve på øen hører også svale- og hjorterod. Om sommeren arrangeres der naturvandringer og fugleture flere steder på Sejerø. Turene er annonceret i Sejerøbrochuren, der findes på færgen. 59


plevelsesguiden KALUNDBORG

E

A

Dagli’ Brugsen, Sejerø Vi har en moderne brugs i et gammelt hus. Det er den eneste dagligvarebutik på øen, og den har et velassorteret sortiment fra Coop samt friskbagt brød.

3 6 8

2

6

Nordb

9

4 6 C

Sejerø Camping

3

Sejerø Camping har 18 hytter nær strand og hav eller i det kuperede terræn ud til de åbne marker. På campingpladsen finder man Restaurant Sejerø samt Sejerø Glasværksted.

9

D 9

NEGRÆFØREJES ØREJES

A.

Sejerø Fyr Sejerø Fyr knejser 19 meter op på Gniben. Fyret fremstår i dag med sit gulkalkede murværk, døre, trapper og kobbertag, som da det blev opført i 1852. Der er mulighed for at komme op i fyret på rundvisning.

B

Kulturhus og Museum En af øens mange attraktioner. Musseet er bygget op om en gammel købmandshandel med en lokalhistorisk samling. Kulturhuset afholder skiftende udstillinger og kulturelle arrangementer.

Vi hører til vandkantsdanmark, men n Vi har dog ingen hæveautomat, så m handle for. På www.sejero.dk kan I læse mere o spisesteder, seværdigheder, åbnings I få Sejerøbrochuren med kort, begivv 60


plevelsesguiden KALUNDBORG

Begivenheder Sejerø Runden Løbearragement øen rundt-5, 10, 21km. 23/7 Sommerfest Marked og underholdning på idrætspladsen 27/8 Åben Ø-dag Besøg og oplev øen 9/7

y

Interessante steder

C E 7 5B

Sejerby

6

Kongstrup

1 2 3 4 5

Ridning på heste

6 7

Fiskeri

Hestevognskørsel Vandrestier Skole og idrætsplads Lægehus Cykleudlejning

8 Badestrande 9 Børnevenlig badestrand

Mastrup

1 3

D

Sejerø Kirke Sejerø Kirke ses, når man kommer sejlende til havnen. Den ældste del er opført omkring år 1300. Kirken har nogle flotte kalkmalerier fra 1500 tallet og kirkeskibet er Danmarks næstældste fra 1658. Der er mange spændende historier knyttet til Sejerø Kirke.

n vi har da både telefoni og bredbånd. medbring gerne lidt kontanter til at

m øen, muligheder for overnatning, tider, historier fra øen. På færgen kan venheder og meget mere. 61


plevelsesguiden KALUNDBORG

Margueritruten gennem Kalundborgområdet

Havnsø

Havnsø ligger i den sydlige del af Nekseløbugten, tæt på det fredede Vesterlyng. Her er omkring 1.000 fastboende. Havnen er en kombineret fiske-, færge- og lystbådehavn, med 250 faste lystbådepladser og en kajakklub. Havnsø Havn er også i år indstillet til Blå Flag og har om sommeren en Blå Flag station med mange spændende arrangementer.

Margueritruten er en turistrute for bilister, som er lagt således, at man følger de smukkeste ruter samt passerer ca. 1.000 af Danmarks større og mindre seværdigheder og attraktioner. Rutens samlede længde er på over 3.600 km. Den blev indviet i 1991 af dronning Margrethe II og var blevet fastlagt af Turismens Fællesråd. Navnet på ruten er valgt efter dronningens yndlingsblomst, og derfor er ruten markeret med brune skilte med margueritblomsten. I 2008 besluttede Friluftsrådet at opdatere ruten og koble den til friluftsfaciliteter, såsom cykel- og vandrestier. Organisationen blev tovholder for projektet ”Margueritruten ind i det 21. århundrede”.

Området omkring havnen omfatter bl.a. et stort sommerhusområde. Fra april frem til midt i september afholdes der hver lørdag kræmmermarked. Til Skt. Hans arrangeres bål og båltaler og 1. advent tændes byens juletræ. Omkring havnen findes flere fine spisesteder og et ishus med de kendte Havnsø-is. Fra Havnsø sejler der hver dag færger til den fredede Nekselø og til den lidt større ø, Sejerø. I Kalundborg Kommune begynder ruten øst for Høng ved Kulby, passerer Syvbæk Huse og Sæby, videre øst om Tissø forbi Halleby Hale, ad Søvejen til Jerslev, gennem Ubby, ad Slagelsevej videre til Årby, gennem Bastrup op til Asnæs Forskov, hvor den drejer til højre gennem Kalundborg Lyng, ind ad Slagelsevej, til højre ad Holbækvej ud til Birkendegård. Her drejer ruten til venstre ad Eskebjergvej til Eskebjerg, drejer til venstre ud over Vesterlyng for at ende ved Havnsø strand. Margueritruten er også beskrevet på internet og findes som digitalt kort, GPS download og som applikation til iPhone. 62


plevelsesguiden KALUNDBORG

Nyttige links til oplevelser på Kalundborgegnen

Der sker en masse på Kalundborgegnen. Her er nogle af alle de mange nyttige links

www.kultunaut.dk Landsdækkende kulturkalender. www.litteratursiden.dk/lister/kalundborg-i-litteraturen Liste over romaner, noveller, erindringer og essays, der foregår i Kalundborg Kommune

www.byportalerne.dk Byportal med oplysninger om, hvad der sker i byen samt oversigt over butikker, erhverv, spisesteder, seværdigheder, foreninger og kommunale institutioner.

www.markedskalenderen.dk National kalender over lokale kræmmer- og loppemarkeder

www.cyclistic.dk National portal med ruteplanner, når du skal planlægge cykelruten rundt i Danmark.

www.naturstyrelsen.dk National portal med Ud i naturen kort og guider, lejrpladser, ridning, vandreruter, hundeskove, mountainbike, naturlegepladser, naturfitness, jagttegn m.m.

www.dof.dk Dansk Ornitologisk Forening bl.a. med tilbud på ture ud i den lokale natur.

www.oplevkalundborg.nu Lokal portal for Kalundborg, Hvidebæk og Gørlev Turistforeninger med kalender og beskrivelser af de mange oplevelser kommunen byder på.

www.friluftsguiden.dk National portal hvor du finder inspiration til vandreture, sejlads, cykling, ridning og motion.

www.sn.dk/kalundborg Nyhedssite for Sjællands Nyheder med bl.a. lokalavisen Nordvestnyt Kalundborg og Kalundborg Nyt.

www.friluftsraadet.dk/kløverstier Portal hvor du bl.a. finder kort over Kløverstier og Naturrum. Stor vidensamling om Natur og Sundhed.

www.teltpladser.dk National portal med Friluftsrådets teltpladser.

www.goerlev-erhvervsforening.dk Lokal portal bl.a. med liste over aktiviteter i området.

www.visitvestsjælland.dk Den officielle turistportal dækkende Slagelse-, Kalundborg- og Sorø Kommune.

www.kalundborg.dk Kalundborg Kommunes officielle hjemmeside med omfattende oplysninger om bl.a. kommunens natur-, kultur- og fritidsliv.

www.vestmuseum.dk Fællesportal for museer i Vestsjælland.

www.kalundborg.nu Kalundborg Handelsstandsforenings portal med oversigt over butikker, aktiviteter, flagdage, tilbud m.m.

www.wonderfulkalundborg.dk Lokal portal med aktuelle artikler, chat og oplysninger om job, bolig, oplevelser, fællesskaber mv. Her findes Oplevelsesguiden Kalundborg også i digital form.

www.kalundborgguide.dk Lokal portal med tilbud på guidede ture i Vestsjælland. www.kalundborgnatur.dk Lokalt med stor billedsamling og detaljerede naturbeskrivelser.

Find alle oplevelser ét sted! Din guide til oplevelser i hele Kalundborg Kommune wonderfulkalundborg.dk/oplev | facebook.com/wonderfulkalundborg

SPISESTEDER

BADESTRANDE

MOUNTAINBIKE

LYSTBÅDHAVNE

ttee ss hhjjeerr k k r r a a m D Daannm f liv!

af - fuld

63

SEVÆRDIGHEDER

VANDRETURE

BIBLIOTEKER


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kløverstierne i Kalundborg Kommune Kløverstierne er vandreruter etableret i ønsket om at fokusere og skabe de gode ”historier” om byen, dagligdagen og de mange fantastiske oplevelser, der ligger lige rundt om hjørnet. De giver adgang til oplevelser, historien i gaden, kunst, kultur, natur og de små ”hemmelige” steder, og skal lokke folk op og ud i den friske luft. Kløverstierne er afmærkede med kløverskilte i fire farver alt afhængig af rute og længde. Ruten på 2½ km er grøn, 5 km blå, 7½ km rød og 10 km sort. Ved Kløverstiernes udgangspunkt er opsat en større startpæl eller pylon.

Kløverstien i Høng/Kalundborg

Kløverstien i Høng kommer vidt omkring, en af ruterne går forbi seks skoler. Går man den lange rute, kommer man forbi Løve Mølle og Ho Chi-Minh stien.

Hundeskove i kommunen

Kløverstien i Kalundborg

Naturbeskyttelsesloven siger, at din hund skal være i snor, når du færdes i naturen, men at der er nogle undtagelser herfra. Den må være løs på stranden i perioden 1. okt. til 31. marts. Den må være løs i hundeskove. Den må være løs, hvis du har en særlig tilladelse til at færdes med den f.eks. hvis du har jagtretten på et givent område. Hundeskovene i Kalundborg Kommune:

Kløverstien i Kalundborg byder på fire flotte ruter, der kaldes Middelalderruten, Klosterruten, Østbyen og Raklevruten. Du kan opleve møllesøer, De 100 huse og Kystskoven.

Kløverstien på Reersø/Kalundborg

Kløverstien på Reersø kommer vidt omkring. De fire ruter hedder noget så spændende som Dronningerunden, Det åbne Landskab, Øen rundt og Flasken.

- Klosterskov, Lerchenfeldvej 50, Kalundborg - Høng Skov, Gyldenagervej, Høng

Kløverstien i Ubby/Kalundborg

Kløverstien i Ubby byder på fire flotte ruter, der kaldes Byturen, Troldbjergskoven, Værslevstien og Fugledegård. Du kan på de længere ruter se en kopi af Tissøringen og en dobbelt jettestue. Se mere detaljerede beskrivelser af ruterne på www.friluftsraadet.dk eller i de respektive pjecer som ligger ved startstederne.

Se mere på www.hundeskovene.dk 64


plevelsesguiden KALUNDBORG

65


plevelsesguiden KALUNDBORG

Woop

Tak til fotoklubben

Woop App er en ny gratis actionfyldt app for de 11-16 årige udviklet af Spejderne med støtte fra Nordea-fonden. Appen udnytter telefonens GPS-funktion, så naturen danner ramme om en stribe digitale spil med bevægelse, leg og oplevelser med vennerne i fokus. Målet er at inspirere til aktiviteter i det fri og give en smag på spejderlivet.

En oplevelsesguide uden billeder vil være utænkeligt - derfor vil vi gerne takke medlemmerne af Kalundborg Fotoklub, som har leveret de fleste af de flotte fotos rundt i magasinet.

Tak fordi vi måtte komme og præsentere vores idé ved jeres klubaften, og tak fordi I var villige til at dele ud af jeres fantastiske samlinger af fotos fra alle kroge af kommunen. Vi håber, at I også som læsere vil nyde de mange flotte motiver.

I Woop App er det spillernes bevægelser, som afgør, hvor godt man klarer sig. Spillene anvender telefonens indbyggede GPS-funktion til at pin-pointe både egen og venners position. Man kan dyste i alt fra vilde orienteringsløb med udfordrende poster til en avanceret form for digital fangeleg på tid. Woop App er tre forskellige spil

Med venlig hilsen Inge og Lone

Woop App indeholder tre spil, som spænder vidt. Fra hurtige og højintensive dyster i det fangelegsinspirerede spil ’Bombe’ til medrivende oplevelsesløb i spillet ’Jagt’, der kombinerer gådeløsning med sociale og fysiske udfordringer. Og så selvfølgeligt en ’Woop Mig’ som er Woops udgave af find-mig. Appen er især udviklet til børn og unge, men er hæsblæsende underholdning for alle aldre, hvad enten det foregår i skolens frikvarter, i parken med vennerne eller under en aktiv frokostpause på arbejdet. Woop App er gratis og fås både til iPhone og Android. Det er også muligt at anvende sit Facebook-login og på den måde konkurrere med sine venner og dele highscores på sin væg. Se mere på www.spejderne.dk 66


plevelsesguiden KALUNDBORG

Sjællandsleden

Sjællandsleden blev etableret i 2006 som en del af Nordsøvandreruten - en vandrerute omkring Nordsøen gennem Skotland, England, Holland, Danmark, Norge og Sverige. Sjællandsleden er siden udvidet med flere regionale ruter og er i dag på over 1.000 km. Leden er på nær få undtagelser afmærket i terrænet. Begrebet ”led” er et gammelt nordisk udtryk for ”vandringsvej”.

I Kalundborg Kommune finder du Sejerø Bugt Ruter, Bjergstedstien, Stenstien, Værslevstien, Halleby Å Leden, Musholmleden. Se mere på www.sjaellandsleden.dk

Vejkirker

I Danmark er der over 2.000 kirker. Nogle kirker har åben i dagtimerne og kaldes vejkirVejkirker ker. For landkirkerne er det typisk kirker, der ligger i forbindelse med en Margueritrute. I Kalundborg Kommune er der 10 vejkirker, man kan besøge. Raklev Kirke, Vor Frue Kirke i Kalundborg, Værslev Kirke, Årby Kirke, Rørby Kirke, Jorløse Kirke, Ubby Kirke, Hallenslev Kirke, Gørlev og Sæby Kirker. ROADS I DE CH U RCH ES • KIRCHEN AM WEG

OG ANDRE åbNE KIRKER

NyHED: KIRKER på KlOStERRUtEN

ø E R NE

2016

I kirken kan du komme og sidde i stille eftertænksomhed, bede en bøn og/eller deltage i gudstjenester mv. Men du er også velkommen til at komme forbi og bare opleve kirkens kunst, symboler, arkitektur og historie. 1

67


plevelsesguiden KALUNDBORG

68


plevelsesguiden KALUNDBORG

69


plevelsesguiden KALUNDBORG

70


plevelsesguiden KALUNDBORG

71


plevelsesguiden KALUNDBORG


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.