Oplevelsesguiden 2017

Page 1

plevelsesguiden KALUNDBORG


plevelsesguiden KALUNDBORG

Udgivet i 15.000 eksemplarer af: Oplevelsesguiden Kalundborg, maj 2017 Lone Merling, tlf. 2851 1264 Inge Johansen, tlf. 2482 8024 oplevelsesguiden.kalundborg@gmail.com Layout, opsætning og tryk: ReklameService, tlf. 5951 6615 Fotos: Redaktionens billeder i Oplevelsesguiden Kalundborg er venligst udlånt af medlemmer fra Kalundborg Fotoklub, Jens Nielsen, Preben Madsen, Erik Johnsen, Tina Madsen m.fl. Illustrationer på forsiden: Reersø Fårehus: Susanne V. B. Weltz Kajak Nyby Havn Solnedgang: John A. Olsen Maleri: Hans Werner Madsen Rødt bindingsværkhus: Robert Petersen Pige på strand og sandslot: Tina Madsen Køer på Vesterlyng: Tina Madsen Landskab Nostrup: Fredløv Enggaard. Næste nummer af Oplevelsesguiden Oplevelsesguiden udkommer også i 2018. Den 1. maj Deadline er den 1. april 2018.

2


plevelsesguiden KALUNDBORG

3


plevelsesguiden KALUNDBORG

Foto: Preben Madsen

Om at male ”naturens signaler”

Kalundborg Kommune

Motiverne er fra lokalområdet fortrinsvis med temaer som: Fiskerhuset, Rapsmarker, Helles Klint, Sønderstrand og Kirkebugten. Det er de tilbagevendende udgangspunkter i min billedverden. Det sete og sansede i naturen er en afgørende faktor, der omdannes til ”naturens signaler” som er overskriften på mit røsnæsmaleri.

Kalundborg Kommune ligger unikt placeret i den vestsjællandske natur, på aksen mellem landets to største byer - ud til vandet, midt i landet. Navnet Kalundborg består af de 3 led ka, lund og borg. Kaa er det gamle lydbeskrivende navn for en allike. Lund henviser til en lille skovbevoksning, der må have ligget på stedet og måske har måttet vige pladsen for Højbyen med kirke og befæstning. Borg henviser til byens første befæstning ”Vestre forborg”, som Esbern Snare anlagde omkring 1170. Altså - borgen ved den lille skov, hvor der lever alliker. Allikerne møder man i dag ved rundkørslen på Holbækvej, hvor de indgår i billedhugger Erik Heides udsmykning. Der ses også en allike på Esbern Snares skjold på skulpturen på Torvet.

Min hensigt med at anvende landskabet på Røsnæs som igangsætningsmotiv, skal opfattes mere som indgang til mit billedmageri. Jeg benytter naturen på min egen facon, udvælger de mest dynamiske tegn og signaler, hvorefter de omdannes i streg, form og farve, så de passer ind i min billedverden.

Kalundborg Kommune dækker et areal på 604 km2 og har 160 km kystlinje. Den smukke natur gør, sammen med den travle industrihavn og et blomstrende erhvervsliv, egnen til et attraktivt sted at bo, leve og arbejde. Kommunen har knap 49.000 borgere og ca. 4.900 fuldtidsansatte.

Maleriet udvikler sig, figurer og fragmenter males ind over hinanden og dukker måske frem et nyt sted på billedfladen, hvorefter billedet selv tager over og bestemmer, hvor meget af det oprindelige motiv, der skal med. For mig, opstår der, i mødet med naturen en særlig trang til energi, som oftest resulterer i arbejdet foran stafeliet med et billede, som afspejler den kraft og energi, man bliver opfyldt af i mødet med naturen på Røsnæs. Mit arbejde med landskabet handler ikke om at eftergøre naturen, men at sanse og omskabe det sete til billedsignaler”.

Kalundborg har i år 850 års købstadsjubilæum hvor byen bl.a. får besøg i 2 dage, tirsdag den 13. og onsdag den 14. juni af Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe.

Hans Werner Madsen

4


plevelsesguiden KALUNDBORG

Høng Skov

17.000 nye spån på Løve Mølle

Høng er en stationsby med lidt over 4.000 indbyggere, der ligger 26 km syd for Kalundborg og 13 km nord for Slagelse. ”Høng” er sammensat af 2 stavelser: -ho, der betyder ”høj”, og -inge, der betyder ”beboernes hjemsted”. ”Høng” betyder altså ”det høje sted”. Høng by er den næststørste by i Kalundborg Kommune. I byen ligger bl.a. et center; Høng Centret, der rummer 3 dagligvarebutikker og 20 specialforretninger. Høng har også en nyere skov; Høng Skov som er plantet af Skov- og Naturstyrelsen i perioden 20012003. I skoven er en legeplads, hvor du kan grille din medbragte mad. Her er også et demonstrationsanlæg med forskellige danske træ- og buskarter samt et vådområde. Det er tilladt at ride i skoven, lige som hunde er velkomne. Der er lavet en indhegnet hundeskov, hvor du kan lufte din hund uden snor.

Der skal 17.000 spån til, når Løve Mølle skal have ny beklædning på møllekroppen. Da vi fik spånene hjem i februar var de meget våde og frosset sammen. Vi har skilt dem ad og fået dem stablet på højkant med lidt luft imellem, så de kan tørre. Nu fylder de hele 17 paller. I løbet af maj/juni skal vi have dem dyppet i et impræneringsmiddel inden de skal sættes på møllen sidst på sommeren. Det bliver interessant at se tømrerne kravle rundt på møllekroppen og slå spånene fast med ikke mindre end 34.000 søm. De ældste af de gamle spån på nordsiden af møllen er helt tilbage fra, da møllen blev bygget i 1881. Spånene på de øvrige sider har været mere udsat for solens stråler og er også klar til udskiftning, selvom de blev skiftet i 1961. Samtidig med udskiftningen af spånene skal der også skiftes to vinduer, og de to døre med dørkarnapper ud til omgangen skal også skiftes. Der kan måske blive nogle få dage, hvor byggeriet vil forhindre besøg i møllen. Men det meste af sommeren vil man kunne besøge møllen. Her kan børnene få lov til selv at male korn til mel på nogle små håndtrukne kværne, ligesom man kan valse havregryn på en lille valse. De voksne, som ikke selv har energien til at male deres egen mel, kan købe melet i møllen. Melet er malet på de gamle stenkværne ved vindens kraft.

5


plevelsesguiden KALUNDBORG

Bevægelsespark i Høng

Roser i Løve

”Man skal bevæge sig til parken, man skal bevæge sig i parken, måske høre bevægende snak, bevæge sig i retning af andre, man ikke kender og bevæge sig hjem igen for senere igen at bevæge sig til parken” - det var tankerne bag Høngs bevægelsespark, der blev indviet i 2015.

I Løve nær Høng ligger Løve Rosenplanteskole - Roses.dk. Planteskolen blev grundlagt i 1930 da Valdemar Petersen købte et lille stråtækt hus og 2 tønder land beliggende på Løve Mark. Valdemar Petersen havde efter sin læretid hos Mathiesens Planteskole i Halsskov været på valsen og arbejdet for en del af de store europæiske planteskoler især i Frankrig og Tyskland. Valdemar Petersen havde almen interesse for planter, men han specialiserede sig omkring frugtavl - i denne sammenhæng avl af dessertæbler og -pærer. Salater, som han dyrkede i potter. Bær og frugter af alle slags og ikke mindst ROSER. Gennem Valdemar Petersen og hans kone Elnas lige knapt halvtreds år i Løve opbyggede de en unik samling af roser. Torben Thim overtog planteskolen i 1979 og har siden videreudviklet og forfinet rosensamlingen. I dag er planteskolens aktiviteter både produktion af bl.a. ca. 1.000 forskellige roser samt salg af stauder, slyngplanter, buske og træer, haveudstyr, bøger og meget mere.

Og her er alle muligheder for bevægelse med en svævebane, Tarzanbane, sansegynge, bålhytte, legeplads til små, krolfbane (halvt kroket, halvt golf), discgolfbane, trampolin, bordtennis, fodboldgolfbane og fitnessmaskiner. Bevægelsesparken er offentlig og ligger på Odinsvej 15.

Her er også et rosarium med ca. 350 forskellige vilde roser og nærtstående hybrider - ca. 600 historiske roser - ca. 200 slyngroser og ca. 100 moderne park- og bedroser, en besøgshave med en lang række sjældne træer og buske samt et Rosenmuseum. Egentligt er det en ’rosenkulturhistorisk udstilling’, men i daglig tale kaldes det for et ’MUSEUM’, hvor man kan se ting, der relaterer til rosens historie. De udstillede genstande er af meget forskellig oprindelse og er samlet gennem mange år. Flere af genstandene er udlånt af private og institutioner. 6


plevelsesguiden KALUNDBORG

På Gørlev station vil der være forskellige aktiviteter samt boder/kræmmere. I både Høng og Gørlev er der mulighed for at købe is, kaffe/te m.m., og i Høng vises der rundt i vognhallen. Vestsjællands Veterantog, der hører under Dansk Jernbane-Klub, har siden 1978 arbejdet med at levendegøre togrejsen gennem mere end 100 år. Alt arbejde med veterantoget sker på frivillig og ulønnet basis af jernbaneklubbens medlemmer. Der arbejdes normalt i værkstederne i Høng tirsdag aften og lørdage. Man er velkommen til at komme på besøg - også på køredagene.

Med veterantog i Vestsjælland

Vestsjællands Veterantog kører i sommeren 2017 med veterantog på strækningen Gørlev - Høng Slagelse samt mellem Høng og Stenlille. I sommerens løb vil veterantoget også tage på turné og køre nogle dage mellem Nykøbing Sj. og Asnæs samt mellem Kalundborg og Jyderup og andre steder i Vestsjælland.

Der køres med to-akslede personvogne med åbne endeperroner. Togføreren, der er i gammel uniform, fløjter afgang, og efter et kvitterende fløjt fra damplokomotivet eller motorvognens horn ”sætter toget sig i gang”. Rejsen gennem sommerlandet tager 1-2 timer og afbrydes kun af togbetjenten, der kontrollerer, at man HAR billet. Som i gamle dage bliver den købte papbillet ”klippet” med en rigtig billettang. Rejser man med toget enten fra eller til Gørlev, vil man i 2017 kunne se, hvorledes Vestsjællands Veterantog er i gang med at genskabe det gamle stationsmiljø, bl.a. med vandkran, som bruges, når der skal fyldes vand på damplokomotivet. Desuden er der på stationspladsen opsat en gammel læssekran ved læssevejen og en meldeklokke, der bruges til at signalere togenes afgang og ankomst.

Vestsjællands Veterantog

Sæson 2017 Torsdage 29. juni, 6., 13., 20 og 27. juli: Damptog Gørlev - Høng - Slagelse. Lørdage 1., 8., 22. og 29 samt søndag 9. juli: Motortog Høng - Gørlev. Lørdag 15. juli: Veterantogs-Event 2017, Høng-Gørlev. Der køres med flere tog, og der er aktiviteter på Gørlev station.

Passagererne kan desuden glæde sig over et overdækket picnicområde, så man kan nyde stationsopholdet i tørvejr, også hvis der skulle komme en regnbyge. Lørdag den 15. juli afholdes en særlig Veterantogsevent, hvor der vil blive kørt tog med både damplokomotiv, diesellokomotiv fra 1952 og benzinmotorvogne mellem Gørlev og Høng. Se køreplanen og det øvrige program for dagen på www.vsvt.dk fra omkring 1. maj.

Køreplan/Timetable m.m.: www.vsvt.dk

7

Læs mere på www.vsvt.dk l Tlf. 2281 7373

l


plevelsesguiden KALUNDBORG

17.-19. & 24.-26. juli 2017

Aktive Feriedage

Ta’ din familie med på en sjov og aktiv ferie her hos os, i vores naturskønne omgivelser med tonsvis af sjov, leg og aktiviteter. Vælg imellem uge 29 og uge 20.

14. oktober 2017

Kragerup’ Oktoberfest

Ølfestival med lederhosen, øljomfruer, 1 liters øl og tyrolermusik. Det skal prøves, du bliver overrasket. Bestil tilbudspakken med mad, øl og pladsreservering. 29. oktober 2017

Vildtbuffet

Vi fejrer, at jagten er gået ind, ved at servere en lækker vildtbuffet med mere end 12 forskellige retter. Bordreservation senest d. 27. Oktober kl. 12:00

11. & 12. november 2017

Julemarked

Vi byder igen velkommen med spændende brugskunst, delikatesser og oplevelser. Kvaliteten er i højsædet og præsenterer over 80 stande på Kragerup´ julemarked.

Kragerup Gods | Kragerupgaardsvej 33 | 4291 Ruds-Vedby www.kragerup.dk | Book på tlf. 5826 1250 eller info@kragerup.dk 8


plevelsesguiden KALUNDBORG

ADRENALINKICK OG SJOV I EN AF DANMARKS STØRSTE KLATREPARKER På vores 5.850 meter lange klatrepark bliver I udfordret i højderne. Klatreparken består af mere end 94 forskellige udfordringer og sammenlagt 408 meter svævebaner - fordelt på 6 baner med varierende sværhedsgrader. I skovens café kan du købe ‘grill-selv’ burgere, vegetarburgere og pølser af vores højlandskvæg, samt div. drikkevarer. Tag familie, venner eller kollegaer med til en aktiv naturoplevelse ud over det sædvanlige.

PRISER

Prøv også mountainbikesporet Eller 18-hullers fodboldgolf

Dagsbilletter - lavsæson 1. april til 30. april og 1. oktober til 19. november. Børn 7-9 år kr. 110,- alle ugens dage Unge 10–13 år kr. 210,- alle ugens dage Voksen fra 14 år kr. 310,- alle ugens dage Dagsbilletter - højsæson 1. maj til 30. september Børn 7-9 år Unge 10–13 år Voksen fra 14 år

kr. 120,- (lørdag +kr. 30,-) kr. 220,- (lørdag +kr. 30,-) kr. 320,- (lørdag +kr. 30,-)

Du skal minimum være 110 cm høj og må maksimum veje 130 kg. Kragerup Go High | Kragerupgaardsvej 33 | 4291 Ruds-Vedby | Book på www.kragerup.dk, tlf. 5826 1250 eller gohigh@kragerup.dk (bemærk personlig ekspeditionsgebyr på kr. 30,-) 9


plevelsesguiden KALUNDBORG

SuperBrugsen LØBET

Tissø har gennem årtier sat ruten for cykelløb for såvel motionister som cykelryttere. Lørdag den 20. maj gælder det SuperBrugsen LØBET – også kendt som Tissø Rundt, hvor Superbrugser i kommunen inviterer cykelmotionister til cykelløb i samarbejde med Vestsjællands Cykelmotion. Hovedruten er på 95 km med start og mål på Gørlev Hovedgade. Derudover er der kortere ruter på 25-35km for motionister med udgangspunkt fra SuperBrugsen Gørlev, SuperBrugsen Svebølle, SuperBrugsen, Ubby, SuperBrugsen Svinninge, SuperBrugsen Høng, SuperBrugsen Dianalund og SuperBrugsen Stenlille. Alle kan deltage og alt overskud går ubeskåret til Team Rynkeby Vestsjælland, som støtte til Børne Cancerfonden. Tilmelding kan ske på https://app.lap.io/event/2017-superbrugsloebet/register

Outdoor Gateways

Skal du på vandre- eller cykeltur, kan man bl.a. benytte Outdoor Gateways, der dækker hele Norden. Outdoor Gateways er et offentligt-privat samarbejde, der giver godkendte virksomheder status som informations- og servicepunkter for friluftsliv og natur-turisme, hvilket betyder, at du her kan få information og personlig hjælp til friluftsoplevelser. De er i Kalundborg Kommune drevet af campingpladser, der gerne vil give dig en særlig oplevelse, når du tager på tur i naturen. De har trådløst internet, overnatning, viden om lokale ruter, lappegrej til din cykel m.m.

Outdoor Gateway Urhøj Camping www.urhoej-camping.dk

Outdoor Gateway Vesterlyng Camping www.vesterlyng-camping.dk 10


plevelsesguiden KALUNDBORG

Den kongelige familie i Birkegårdens Haver

Merry er allerede i fuld gang med at fabrikere de mange fine halmdukker til årets Halloween uger. Ud over de 200 halm dukker af bl.a. H. C. Andersens kendte eventyr, fabrikerer Merry i år den kongelige familie i fuld galla. Birkegårdens haver har i år åbent en ekstra uge til Halloween i forbindelse med efterårsferien. Alle dukker laves i hånden fra bunden, men de mange sjove græskaransigter kan naturligvis først påsættes når årets græskarhøst er i hus, først i oktober.

Birkegården er Danmarks største private haveanlæg. Fra en lille sø til 35.000 m2 haveanlæg. Her er også en stor café og en flot gavebutik. 11


plevelsesguiden KALUNDBORG

12


plevelsesguiden KALUNDBORG

13


plevelsesguiden KALUNDBORG

er det højeste punkt på hele Vestsjælland. Herfra kan man se både de røde tage i Ringsted, Roskilde Domkirke og Storebælt til Fyn. Letteste adgang er fra Reerslev, over Jyderupvej, ud af Nøragervej, og så findes tinden til venstre, umiddelbart efter Nørager Gods. Der er skiltet og en lille parkeringsplads ved Nøragervej. Ørnebjerg er et andet højdepunkt. Ørnebjerg er 73 m og menes at være et tidligere kultsted. Her er 16 stenkranse og nogle sten, hvor der er hugget nogle fordybninger i. Nogen mener, at det kan have noget med frugtbarhedsdyrkelse eller soldyrkelse at gøre, men stedet har aldrig været undersøgt arkæologisk. Der er også en stævningsskov, hvor der bl.a. vokser vilde orkideer. Ørnebjerg ligger tæt på Buerup Kirke ved Lillevej, hvor ruten til toppen er beskrevet på skilt ude ved vejen. Buerup Kirke er fra 1887. Den blev efter sigende opført på et tragisk grundlag. Et barn fra Strids Mølle skulle døbes og man kørte til Sæby Kirke og fik bar net døbt, men det var vinter og meget koldt og på vejen hjem, dør barnet af kulde. Det rejste en folkestemning om at få en kirke tættere på. Kattrup Gods gav et husmandssted med tilliggende jorder til, at man kunne opføre en kirke. Selchausdal Gods byggede kirken, som er en af de få kirker i hele landet, hvor alt er givet af private, både grund, bygninger og inventar. I Kunst og Håndværk på Buerupvej, hvor 20 forskellige, lokale kunsthåndværkere udstiller, kan man få meget mere at vide om området, høre om ”Træskotyven fra Buerup” eller ”Skrædderens falske vidner”, drikke en kop kaffe, smage husets hjemmebryggede øl, spise en is og evt. gå med på en gratis guidet tur på Ørnebjerg.

Øst for Tissø

Området øst for Tissø er et meget smukt kuperet område formet af sidste istid. Åmose Å krydser Jyderup-Slagelse landevej (rute 225) ved Bromølle Kro, som er Danmarks ældst fungerende landevejskro fra 1198. Åen løber videre til Rangle Mølle og Strids Mølle. Efter Øresø Mølle ændrer Åmose Å navn til Halleby Å og løber ud i Tissø ved Tissø Roklub. Det højeste punkt er Kløveshøj der med sine 100 m

Fotos: Fredløv Enggaard

14


plevelsesguiden KALUNDBORG

I Oplevelsesguiden fra sidste år kan du også læse om:

Vævernes Hus

Vævere i Vestsjælland er stiftet i 2013 og har som mål at være epicenter for vævehåndværket og bevare vævehåndværket som en levende kulturarv. Væverne holder til i Vævernes Hus på Kattrup Gods midt i naturpark Åmosen, hvor der løbende holdes udstilinger om bl.a. dansk vævehistorie. Men man kan også møde væverne i løbet af sommeren dels til Vævefestival i Naturpark Åmosen og på vævernes ø - Nekselø. Se meget mere på ”Vævere i Vestsjælland” på Facebook.

• Tingstedet i Løve • Mullerupstenene • Værslevstien • Dalby Hals • Sortensten og Hvidensten på Asnæs • Vandreture på Røsnæs • Ellinglund • Gråbrødreklostret i Kalundborg • Bispegården • Kalundborg havnefront • Bredekildekvarteret • Sejerøbugten • Bjergsted bakker • Kulturhus Gimle • Woop Læs det on-line på Oplevelsesguiden.kalundborg.dk

Vil du også være en del af oplevelsesguiden, så send os gerne et hint og nogle billeder af ting og aktiviteter i kommunen, du gerne vil dele med andre. Brug oplevelsesguiden.kalundborg@gmail.com - måske kommer dit billede med på forsiden i 2018

15


plevelsesguiden KALUNDBORG

Hesteskue og kræmmermarked i Gørlev

Gørlevstenene

I våbenhuset i Gørlev Kirke, der er en romansk kirke, står 2 velbevarede runesten fra Vikingetiden. Den mindste er fra ca. o.1000 og bærer indskriften THURKUTRI: SATA: STIN: THANSI: AFTIR: HALFTAN: FAUTHUR: SIN (Thorgot satte denne sten efter sin far Halfdan), den største er fra ca. o.800 og bærer indskriften THUIAUTHUI: STIN: THANSI: AFT: UTHINKAUR: (Thjodvi rejste denne sten efter Odinkar. fuþąrkhniastbmlR. Brug kumlet vel. Tidsel, mistelten, lille kiste. Jeg satte runerne rigtigt. Gunne, Armund …

Også i år afholdes Gørlevs traditionsrige hesteskue og kræmmermarked i weekenderne uge 27 og uge 37. Programmet er fyldt med både velkendte og nye oplevelser. Det hele starter med et stort hesteoptog gennem byen, hvorefter man i området omkring Søparken kan finde både hesteshow, tivoli, hestekåringer, mere end 100 kræmmere, spisetelte, erhvervsudstillere m.m.m. Og som noget nyt kan man nu også fra Slagelse tage veterantog til hesteskuet. Fra stationen er der sørget for kaperkørsel videre til markedspladsen. Se mere på www.goerlevhesteogkraemmer.dk

Runestenene er to af de ganske få runesten, som er rejst på Sjælland efter kristendommens indførelse.

Vikingetidens 16-tegns ”Futhark-runealfabet”. Gørlev Kirke, som ligger på Kirkevangen 14B i Gørlev, er en vejkirke, hvilket betyder at her er åben for alle i dagtimerne.

16


plevelsesguiden KALUNDBORG

Vikingemarked

Formidlingscenter Fugledegård, der ligger på Bakkendrupvej i Store Fuglede, er et besøgs- og informationscenter for Naturpark Åmosen. Her finder man bl.a. en stor udstilling om vikingernes liv omkring Kongsgården ved Tissø. Centret har en lille cafe og tilbyder lån af fiskenet og grejkasser, overnatning i shelter, madlavning over bål, foredrag, ture og diverse arrangementer. Bl.a. afholdes her hvert år i oktober et stort Vikingemarked. Tilrejsende vikinger slår boder op. Der handles, spises vikingemad og drikkes mjød til levende musik, mens krigeriske vikinger viser sværdkunst, og der ofres til de nordiske guder. For børnene er der også mulighed for krigertræning, deltagelse i vikingelege, at skyde med bue og pil, møntslagning, runebrænding og meget mere. Den sidste weekend i juni arrangeres endvidere »Spis som vikingerne« En helt ny aktivitet hvor der i ægte vikingestemning bydes på lækker mad og underholdning. Find flere informationer om arrangementerne på Facebook ’Tissø Vikingemarked’.

17


plevelsesguiden KALUNDBORG

18


plevelsesguiden KALUNDBORG

19


plevelsesguiden KALUNDBORG

Oplev Reersø’s natur øen rundt

For rigtig at opleve Reersøs fantastiske natur, kan man følge den sorte Kløversti på en 10 km lang rute med start fra p-pladsen mellem Reersø Kro og Reersø Museum. Turen går mod nord gennem landsbyen, forbi kirken og mindestenen for tilbagekøb af øen i 1801. De 16 sten symboliserer øens gårde. Gå en tur ind på kirkegården og se mindeområdet i den nordvestlige del. På Landevejen drejes der af mod sommerhusområdet til Reersøs fine badestrand. Herfra mod vest og så er du på vej øen rundt langs stranden og skrænterne. Der er en flot udsigt først mod Asnæs, så Fyns Hoved og Romsø, øen Musholm med havbrug og Storebæltsbroen. Undervejs kan ses en enestående flot natur, med bl.a. planter, fugle, harer og rådyr - er du heldig, ser du et par marsvin. Der er mulighed for hvil på bænkene, der er opsat på et par af udsigtspunkterne. Når du går forbi havnen, kommer du ud på Anneses Sand og engarealer der kaldes ”Sylterne”.

20


plevelsesguiden KALUNDBORG

Reersø-træet

Når man besøger Reersø Galleriet på Strandvejen på Reersø, møder man ved indgangen et meget særpræget og eventyrligt elmetræ – Reersøtræet. Egentlig står træet på naboens grund, men da det i 2000 gik ud, fik Galleriets ejere Helle og Flemming Kjærulff naboens tilladelse til at lade kreative kræfter omdanne træet – dog med det forbehold, at træet efter 5 år ville blive fældet, hvis ikke resultatet blev seværdigt. Flemming fik indkaldt lokale, kreative kræfter og snart enedes man om, at træet skulle udskæres med motiver fra Den Nordiske Mytologi. Hver fredag mødtes man omkring træet og ved fælles hjælp tog træet lige så stille form. Mange har ydet et bidrag, men kun 4 kunstnere holdt hele vejen fra start til slut, hvorfor deres portrætter i dag står ophøjede på stensætningen i ler. Og kommer man forbi træet på en solskinsdag, vil man opdage, at fredagsmøderne stadig er en fast, hyggelig tradition.

Her kan de nu, ligesom naboen, sidde og nyde synet af den enøjede Odin med ravnene Hugin og Munin der våger over halvøen, mens den drilske Loke, omgivet af børnene Fenrisulven, Midgårdsormen og Hel, forvandler sig til en fisk. Nok ikke helt tilfældigt, at er den yppige Freja vender mod naboens spisestuevindue og under hende finder man de 3 norner / skæbnegudinderne. Heimdal står med sit gjallarhorn og vogter ved Bifrost. Og når Ragnarok bryder løs, vil Heimdal gjalde i sit horn og advare guderne. I Mimers brønd finder man Odins pantsatte øje. Fenrisulvens kæde om halsen er sprunget, Tors hammer stikker triumferende ud i det blå. Men hvor er Tor? 21


plevelsesguiden KALUNDBORG

Gørlev Flyveplads

Gørlev Flyveplads er en privat flyveplads for GA flyvning (flyvning med mindre fly som ikke er i fast rute - for eksempel privatflyvning), UL flyvning (ultralet fly / lille flyvemaskine, der hovedsagelig anvendes til fritidsformål) og Skoleflyvning som led i uddannelse til UL pilot. De forskellige fly kan særligt i sommerperioden ses i området omkring Gørlev og har tilgang fra Huslodsvej, Gørlev Mark. Tilskuere er altid velkommen på pladsen, men kommer man flyvende, skal man være medlem for at lande.

Den 27. august er der åbent hus, hvor man kan komme og se på bl.a. sportsfly, helikoptere, ultralight fly, veteranfly, svævefly og radiostyrede modelfly. Der er gratis adgang denne dag, mens parkering koster 20,-

22


plevelsesguiden KALUNDBORG

På Kløversti i Ubby

1939 af den senere rigsantikvar P.V. Glob. Også her blev der gjort rige fund og vigtige iagttagelser, for gravrummet skulle efter sigende have været urørt siden oldtiden. Husk lommelygte! Længere fremme findes en sti ind i Østergårdsparken, som om sommeren bruges som samlingspunkt for hyggeligt samvær omkring søen, koncerter, Sankt Hans bål m.v. Her findes også en stor bålplads med siddepladser omkring og et multtoilet. Søen fungerer som opsamlingsbassin for regnvand i Ubby-området. Om vinteren kan søen benyttes til skøjteløb. Fra parken fører en sti videre til Troldebjergskoven, hvor Dansk Naturfredningsforening har registreret næsten 60 forskellige buske- og træarter. Det første træ i skoven blev plantet i 1984 og i dag omfatter skovområdet 7 ha. Området var tidligere kildeområde med en bæk opkaldt efter Hvide-slægten, heraf navnet Hvidebæk. På den anden side af Hovedgaden, mellem Søndergade og Enggårdsvej ligger en ny legeplads med stort klatretårn, rutchebane, legehus, gynger og balancebomme. Legepladsen ligger langs et grønt stisystem med bord/bænkesæt og masser af muligheder for både boldspil og kørsel med rulleskøjter og cykel.

På Kløverstierne rundt i Ubby-området passeres flere interessante steder undervejs. På Klovbyvej finder man fx Ubby Kirke, som efter sigende blev opført af Esbern Snare i 1179. I middelalderen havde Hvide-slægten meget store jordbesiddelser i Danmark, og de rådede over næsten hele Vestsjælland. Fra kirken kan man fortsætte mod Korshøj - den bedst bevarede dobbeltjættestue på Sjælland.

Oprindelig blev højen opført over en dobbeltjættestue fra bondestenalderen. Senere, formentlig i den tidlige bronzealder, blev der bygget en 2 m lang stenkiste i toppen af højen. En urne med fine bronzesager, som var nedgravet i højen, stammer fra yngre bronzealder. Og sandsynligvis rummer Korshøj endnu flere grave. Det største af jættestuens to sammenbyggede kamre har været kendt siden 1840’erne, hvor den lokale sognepræst udgravede det og fandt et stort antal flint- og benredskaber, keramikskår, perler af rav og dyretænder samt ca. 50 menneskeskeletter. Det andet og noget mindre kammer blev først opdaget i 1903 og undersøgtes i 23


plevelsesguiden KALUNDBORG

Madesø

Madesø ligger nedenfor Madesøvej mellem Jorløse og Halleby Ore tæt ved Tissø, og er en del af Naturpark Åmosen. Søen grænser op til Lille Åmose, hvilket formodentlig har inspireret til navnet, da ’made’ betyder sumpet areal eller våd eng. Søen er på ca 30 ha. med en største dybde på 5,5 meter og en middeldybde på 2,3 meter. Hos Dansk Ornitologisk Forening har de registreret mere end 153 fuglearter i området, der også har status som fuglebeskyttelsesområde. I dag benyttes området omkring søen, udover landbrug, til rekreative formål med arrangerede fisketure, vandreture, nattergaleture og gudstjenester.

Her ligger desuden både rideskole og en skydeklub. Området har også haft en ganske særlig funktion i oldtiden, da her er fundet flere fortidsfund. Bl.a. blev der under 2. Verdenskrig gravet masser af tørv i Jorløse-moserne og mange af tørvegravene er der endnu. Her fandt man ved opgravningen ”Venus fra Jorløse”. En kvindeskikkelse på økse af kronhjortetak. Efter krigen blev der også gravet efter tørv. Og lidt nordøst for Madesø stødte graverne flere gange på oldsager som potteskår og flintøkser, men også et kranium af en ca. 50-årig mand formentlig fra omkring slutningen af bronzealderen.

Foto: Fredløv Enggaard

24


plevelsesguiden KALUNDBORG

Langs Sjællandsleden fra Asnæs til Ugerløse Græsmark

Stenen er en kampesten fra en af langdysserne på Rørby Græsmark. Endelig når man Ugerløse Græsmark og strand med badebro og fint lystfiskervand.

Sjællandsleden blev etableret i 2006 som en del af Nordsøvandreruten og er i dag på over 1.000 km. Begrebet ”led” er et gammelt nordisk udtryk for ”vandringsvej”. Turen fra Asnæs til Ugerløse Græsmark er 14 km og der er skiltet. Man kan støde til leden (der på denne strækning kaldes Musholmleden) fra p-pladsen og Rotunden ved Asnæsværket. Her følger man Grevindestien mod Asnæs Forskov på tangens nordside til man når Asnæs Skovvej. Videre langs Asnæs Skovvej mod Forskoven til Østrupvej dukker op på venstre hånd. Når man kommer ned af Østrupvej møder man snart husmandsbrugene langs med stranden, der blev udstykket fra godset Lerchenborg i 1925, 1953 og 1954 for at forsyne husmandsbefolkningen med tilstrækkelig jord til et eksistensgrundlag.

Videre mod Melby Sønderstrand hvorfra der er udsyn over Jammerland Bugt, og i godt vejr ses Reersø i horisonten og Storebæltsbroen mod syd. For enden af badebroerne er der godt badevand med fin sandbund. Skrænterne fastholdes mange steder af bevoksning med havtorn. Når man når Ugerløse by, finder man det gamle gadekær. Foran gadekæret står en mindesten for lærer og forfatter Anton Nielsen (1827-1897), der skrev adskillige bøger om dansk almueliv på landet. 25


plevelsesguiden KALUNDBORG

Foto: Fredløv Enggaard

Lerchenborg Gods

let under kongeborgen Kalundborg Slot. Godset fungerer i dag både som privatbolig, Business Bed & Breakfast og som landbrugsejendom. Sydvest for godset finder man Nordens største solcellepark etableret i 2015 på et areal svarende til 125 fodboldbaner med i alt 250.000 solpaneler, 1000 kilometer kabel og otte kilometer interne veje. Anlægget kan producere strøm, hvad der svarer til et årligt forbrug hos 9.000 husstande.

Lerchenborg Gods ligger først på halvøen Asnæs, der skyder sig langt ud i Storebælt og begrænser Kalundborg Fjord mod syd. Sydkysten af halvøen er kystlinje for Jammerland Bugt - den del af Storebælt der strækker sig langs Asnæs og ned forbi Reersø. En del af Asnæs ejes af Lerchenborg Gods, der blev opført i 1743-53 af general Christian Lerche. De arealer, som udgør Lerchenborg Gods, hørte i 1600-tal

Oldtidsrute

På halvøen findes også to skove: Asnæs Forskov og Vesterskoven med mere end 100 gravhøje, som for hovedparten formodes at være fra den yngre bronzealder. Fra Asnæs Forskov går en Oldtidsrute gennem landskabet, som man kan følge. Parkér ved Asnæs Skovvej på p-pladsen lidt efter, og på modsatte side af det lille, hvide bindingsværkshus, Teglværkshuset. Her er der skiltning med ruteforslag.

Gåturen kan begynde ved vejen ind i skoven ved Teglværkshuset. Den yderste del af halvøen hører til Asnæsgården og Mineslund med åbne stalde og en lille gårdbutik og på spidsen af Asnæs findes et spændende område kaldet Dyrehaven – et fredet areal på 50 ha med vandrestier forbi græssende kreaturer, stejle skrænter, småsøer og tæt krat. 26


plevelsesguiden KALUNDBORG

Geocaching - på skattejagt rundt i kommunen

I Kalundborg Kommune gemmer sig alle vegne små skatte; i skovbunden, langs historiske vandveje, rundt i byer, ved gamle gravhøje, langs vandkanten og meget mere. Man kan også vælge at følge turen rundt til de mange virksomheder, der indgår i Kalundborg Symbiosis. Geocaching er en moderne form for skattejagt, hvor der bruges en GPS-modtager til at lokalisere ”cachen”, som skatten hedder. Hele familien kan deltage i skattejagterne og mange benytter geocaching som familieudflugter med et mål – og en måde at få naturoplevelser på. En cache er som oftest gemt af private på et smukt eller interessant sted og mange gange er det steder med en god historie. Se meget mere på www.geocaching.com under ”Kalundborg Kommune”.

Woodburning Melby Sønderstrand

I det arbejdende værksted på Sønderstrandsvej, hvor Einar Solvang befinder sig næsten hver dag, sker der hele tiden nye ting. Einar eksperimenterer med mange forskellige træsorter og inspireres bl.a. af YouTube. Og det kommer der mange flotte, sjove og spændende ting ud af, som fx en knude på et australsk træ indkøbt og forvandlet til en spændende krukke med låg.

Det sidste nye i værkstedet er at få et unikt mønster frem i det forarbejdede træfad med brug af vand, bagepulver og elektroder – en teknik der kaldes wood-burning. 27


plevelsesguiden KALUNDBORG

28


plevelsesguiden KALUNDBORG

29


plevelsesguiden KALUNDBORG

30


plevelsesguiden KALUNDBORG

31


plevelsesguiden KALUNDBORG

Røsnæs Naturskole

Røsnæs Naturskole ligger på den yderste del af Røsnæshalvøen.

Man kan også deltage på guidede ture i omgivelserne, hvor skolens naturvejleder fortæller om Vindekildes vilde overdrev med de helårsgræssende køer, geologien på kysterne og de mange millitærhistoriske spor i området eller tage med på solnedgangstur til Vindekildes sjældne vilde blomster, giftige klokkefrøer og krogede vindblæste tjørnetroldeskov. I sommermånederne arrangeres også krabbeture ved den nærliggende havn.

Naturskolen drives af Kalundborg Kommune i samarbejde med Naturstyrelsen. Her er mulighed for mange oplevelser året rundt, f.eks kan man besøge den gamle hestestald, der i dag bruges til udstillinger og frokostområde, en skøn gammel have med klatrebane, bålsted, får, geder, æsler, kaniner og høns – der alle må klappes - men ikke jages…

Øst for gården ligger en primitiv lejrplads der frit kan benyttes, ligesom der i området findes sheltere der gratis kan bookes gennem www.udinaturen.dk 32


plevelsesguiden KALUNDBORG

Shelterpladser rundt i kommunen

En shelter er en fast bivuak, oftest bygget i træ, let hævet over jorden med tre lukkede sider og et halvtag. Ideen med dette halvåbne hus til overnatning stammer fra Sverige, hvor bønderne i tidligere tider brugte shelters til overnatning, når man slog hø på sæteren, og der var for langt hjem til gården. I Kalundborg Kommune findes en lang række shelterpladser, der alle er placerede i naturskønne omgivelser – oftest med bålsted og flere stedet med adgang til vand og en form for toilet. F.eks: Naturpark Åmosen - Nordkrogen, Jerslev - Røsnæs Naturskole - Skanseskoven Røsnæs - Kongstrup Shelterplads - Vollerup Skov - Ubberup Højskole Eskebjerg Shelterplads - Shelterplads v/ Alleshave bådelaug - Sejerø Lejrskole m.fl. Nogle sheltere kan benyttes frit, andre skal bookes på forhånd. Se mulighederne på hjemmesiderne

www.naturstyrelsen.dk, www.sjaellandsleden.dk og www.udinaturen.dk. Overnatter man i en shelter, på et primitivt areal, skal man huske, at man som udgangspunkt kun må overnatte der i to døgn, og at man selv skal fjerne affald m.v., så der er pænt og rent til de næste overnattende.

Røsnæs Vinterbader 4400

Røsnæs Vinterbader 4400 blev stiftet officielt den 14. april 2016. Men allerede tilbage for ca. 5 år siden begyndte en lille gruppe kvinder på 6 – 7 stykker at bade nede ved den lille gamle mole ved Ågerup Strandpark. Med det nye Maritime Aktivitetshus i Nyby Havn, som blev indviet den 12. august 2016 er foreningens medlemstal øget støt og roligt, så medlemstallet nu er på over 120 medlemmer.

De gode faciliteter med omklædningsrum og sauna ved det Maritime Aktivitetshus har i særdeleshed øget interessen for vinterbadning på Røsnæs Hver søndag er der badning fra kl. 09.00, men der kan naturligvis bades på andre tidspunkter.

Foto: Fredløv Enggaard

33


plevelsesguiden KALUNDBORG

Nostrupvej - Kallerup Bakkevej - En bakket rundtur

kan dreje mod højre lige før Kallerup op ad Kallerup Bakkevej, hvor der bl.a. ligger en rideskole. Kallerup Bakkevej ender i Nyrup ved Raklev. Her drejes igen mod højre, hvorefter man følger først Gl. Nyrupvej, Nyrupvej og så Røsnæsvejen, til man igen står ved Nostrupvej. Turen Nostrupvej - Kallerup Bakkevej - Nostrupvej er omkring 6,5 km og kan gennemføres både til fods og kørende.

Vest for Kalundborg langs Kalundborg Golfklubs baner begynder Nostrupvej. Vejen ligger smukt og stille mellem marker, folde, landejendomme og fredede fortidsminder med en fantastisk udsigt over landskabet og Sejerøbugten. Nostrupvej fører mod øst og ender ved den lille landsby Kallerup, hvorfra man enten kan fortsætte ad Kallerupvej og Vollerupvej mod et stort sommerhusområde, skov og offentlig badestrand. Eller man

Foto: Fredløv Enggaard

Lystfiskeri og fisketegn

Som hovedregel skal alle personer mellem 18 og 65 år, der driver lystfiskeri i Danmark, være i besiddelse af et gyldigt, statsligt, dansk lystfiskertegn. Lystfiskeri (eller sportsfiskeri) er fiskeri med lette håndredskaber. Fiskeri i ørredsøer, som i Danmark ofte kaldes ”put and take”, kræver normalt ikke et statsligt lystfiskertegn, men et adgangsbevis, der kan købes på stedet. I Kalundborg er der mange gode og smukt beliggende fiskepladser. For langt de fleste opfordres dog til brug af waders, da her i perioder kan være meget tang og stenet bund. På www.lystfiskeri.dk kan du finde god inspiration og mere detaljerede oplysninger om kommunens mange fiskepladser. Fisketegn købes på www.fisketegn.dk 34


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kajestenshuset

Kajestenshuset på Røsnæs, ejes af Københavns Lærerforenings Kolonier og har været anvendt til koloni lige siden 1932. Udover de mange sommerkolonihold for københavnske skoleelever anvendes kolonierne i dag til lejrskoler, koloniophold for børnehaver og fritidshjem, klasseweekendture, men kan også bookes til foreningsarrangementer, familietræf og lignende. Grunden er kæmpestor og kuperet, bevokset med græs og spredte buske og træer, og de nærmeste naboer er sommerhuse og en golfbane. Koloniens område ender i nogle høje skrænter, der går direkte ned til vandet, så man skal kravle lidt for at bade. Stranden er ikke den mest børnevenlige; det bliver hurtigt dybt, og der er mange sten. Til gengæld er det et oplagt sted at gå på stenjagt, hvis man er geologiinteresseret. Fra stranden er der i øvrigt en pragtfuld udsigt til skrænterne i bugten ud mod spidsen af Røsnæs. Den store grund indbyder til alle mulige former for sportsaktiviteter, og der er også to fodboldmål og nogle legeredskaber. Her er i alt 56 sengepladser fordelt på 18 værelser. Kajestenshuset ligger på venstre side af Røsnæsvej med indkørsel ad lille vej efter Kalundborg Golfklub.

35


plevelsesguiden KALUNDBORG

Keramikstuens oase

6 km vest for Kalundborg i et stort sommerhusområde, ligger en fin gammel gård, hvor keramiker Inger Andersen og hendes mand Jørgen bor. Stedet

har dels en spændende butik med kunsthåndværk og værksted, men også en stor have med en fantastisk udsigt over Kalundborg Fjord. Her kan man frit gå på opdagelse og nyde havens mange små rum fyldt med årstidens blomster, en pavillon, keramiklamper og særlige svampe. Man må sætte sig i havemøblerne, hvor man vil, og gerne nyde medbragt madpakke eller kaffekurv. Eller man kan sætte sig og smage på en af butikkens mange te-varianter, mens man nyder den smukke fjordudsigt. Keramikstuen ligger på Sandlodsvej 53, og modtager også grupper på op til 50 personer.

36


plevelsesguiden KALUNDBORG

Skambæk Skanse

På Skambækvej ved det nye Zleep Hotel - Strandhotel Røsnæs - tidligere kendt som Lokomotivmændenes Feriehjem - ligger Skambæk batteri, anlagt omkring år 1809. Skansen har i brug været bevæbnet med 6 kanoner og bemandet med omkring 100 mand og består af en sekskantet, græsklædt ringvold, hvis ene side vender mod Kalundborg Fjord, hvorfra der er en flot udsigt over området. Langs voldens yderside er en grav af indtil 3,5 meters dybde og 12 meters bredde. En smal dæmning fører over graven ud for en åbning midt i den nordøstre side af volden. Langs voldens indersider ses flere steder jordbænke i forskellige niveauer. Der findes også stadig en enkelt kanon. I dag er anlægget fredet og kan opleves ved at følge stisystemet vest for hotellet.

37


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kysthospitalet

En af friluftslivets danske foregangsmænd var dr. Sophus Engelsted. Hans tanke var at den friske havluft og mange solskinstimer var vigtige elementer i helbredelsen af kirtelsyge børn. Og på hans initiativ blev Kysthospitalet, med plads til mere end 100 børn, i 1875 oprettet.

fra 1888. Øverst står inskriptionen: ”Gud til ære og børn til helbredelse” – samt en liste over de mange der gennem tiden har givet donationer til stedet. Her hænger også en frise af Johan Frederik Schlegel, der fungerede som formand for hospitalets bestyrelse. Bag hospitalet blev der anlagt en 8 tønder land stor plantage og en 4 tdr. stor legeplads også kaldet ”Anlægget”, der i dag kendes som dele af Kystskoven. Æbletræer fra plantagen står her endnu ligesom her ligger en lille mindelund med mindesten og gravmonumenter fra nogle af de ansatte, der dedikerede deres liv til arbejdet på hospitalet. Kystskoven fungerer i dag som rekreativt område med mange småstier og benyttes af både gående, MTB-kørere, løbere, skoler og børnehaver. Der er p-plads med indgang til skoven.

I dag er Kysthospitalet ombygget til almennyttige boliger, men der er stadig tegn at finde fra hospitalets virke. I hospitalets oprindelige hovedbygning finder man i dag en glasindgang ind til nogle friser

38


plevelsesguiden KALUNDBORG

Gisseløre - byens rekreative strandområde

I dag er der stadig flere broer henad kysten, og for “isfuglene” – byens vinterbadere – findes her også en helårsbro lige overfor sportspladsens omklædningsrum, hvor de kan benytte bade- og toiletforhold. Se også www.vinterbadeklubben-isfuglenekalundborg.dk. Har man mod på at gå en tur helt ud til spidsen af Gisseløre-tangen, venter der en særlig oplevelse, i form af et historisk fyr som kan beses både udefra og indefra, når det ikke er højvande. Fyret blev taget i brug i 1868, og er malet med de oprindelige rød-hvide lodrette striber. Fyrmesteren måtte ro over fra Kalundborg og tænde og slukke petroleumslampen i fyrlanternen. I hårdt vejr kunne han overnatte i den lille lejlighed inde i fyret. Midt på tangen har Roklubben og Sejlklubben til huse. De 2 klubhuse ligger ud til de 3 bådebroer, som altid er åbne for offentligheden og en spadseretur værd. Roklubbens medlemmer ser man ofte være aktive tidligt om morgenen, når de ror ud i solopgangen hen langs Røsnæskysten. Klubben råder over et antal både og kajakker som medlemmerne skiftes til at benytte, og der er hold-sejlads for både de ambitiøse og for de, som bare gerne vil nyde naturen i de stille timer om morgenen eller om aftenen. Hver fredag morgen er der desuden fælles morgenmad i klubhuset. www.kalundborgroklub.dk. Sejlklubben er udgangspunkt for de sejlere, som foretrækker motor eller sejl. Der er lidt over 200 både i havnen, og udover at være en forening for disse sejlere, er klubben også hjemsted for mange surfere, jollesejlere, børne- og ungdoms-sejlere og som det nyeste også SUP-sejlere. Sejlklubben arrangerer hvert år henover sommeren en sejlerskole for begyndere, og kapsejladser for de øvede. På havnen finder man også en krabbebro, som sejlklubben vedligeholder, hvor de yngste kan fiske levende krabber. Man kan læse mere om sejlklubben på dens Facebook-side og på www.kalundborgsejlklub.dk . Foreningerne på Gisseløre afholder hvert år et “Åbent Hus” for området, også kaldet “Havnens Dag”. Den afholdes i samarbejde mange havne rundt omkring i Danmark, inklusiv Kalundborgs anden lystbådehavn, Vesthavnen, og på denne dag vil der være gode muligheder for at opleve alle de muligheder der er for rekreative aktiviteter på området. Dagen annonceres i dagspressen samt på www.vildmedvand.dk.

Via cykel- og gangsti befinder man sig i løbet af få minutter fra Kalundborg Bymidte på vej ud mod Houget og landtangen Gisseløre, der er et smukt rekreativt strandområde, længst inde I Kalundborg Fjord. Området rummer både sejl- og roklub, et vildtreservat, Kalundborgs tidligere radiostation med to mægtige telemaster, sportsplads/festivalområde, en a la carte restaurant, parkeringspladser, en lille lund med offentlige toiletter, vandrestier og

en børnevenlig strand med flere badebroer og blåt flag. Vest for sportspladsen ligger en græsplæne som kaldes tørrepladsen, idet fiskerne I gammel tid tørrede deres garn her. Det sker ikke længere, men er man interesseret i fiskeri, holder hele fire fiskeriforeninger til herude. Det er foreningerne “Asnæsbroen”, “Havfiskerne”, “Mågeøen” og “Bådelauget Håbet” som på forskellig vis gør det muligt at fiske med udgangspunkt i Gisseløre. Udover at hjælpe og give mange gode råd om fiskeri, er foreningerne kendt for deres gæstfrihed og sociale fællesskab. Gisseløre har til alle tider været et yndet badested. For år tilbage lå her en stor søbadeanstalt med omklædningskabiner, broer, vipper og rutchebane. Senere blev badeanstalten erstattet af en stor hesteskoformet bro, hvor mange af byens børn fik deres første svømmeundervisning. 39


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kalundborg Rocker 11./12. august

og Boldklub, Kalundborg Badmintonklub, Viskinge Badmintonklub samt Støtteforeningen til Svebølle Boldklub. Cirka 400 frivillige tager del i arbejdet mens en styregruppe på 8 personer planlægger, koordinerer og strukturerer festivalen.

Kalundborg Rocker er den hyggeligste familiefestival på Vestsjælland. Hvert år i august spiller store danske musikere og bands på scenen på Gisseløre – om muligt også krydret med lokale kræfter fra bl.a. Musisk Skole Kalundborg. Festivalen startede i 2000 og har hvert år trukket mange gæster til Gisseløre – deraf mange børnefamilier. Børn under 12 år kommer gratis ind og der laves hvert år et stort og sikkert legeområde. Festivalen forløber over 2 dage. Op mod 6000 besøgende tager del i festen. Størstedelen af gæsterne har tilknytning til Kalundborg. Mange har lokale aner, mens andre er arbejdsmæssigt forbundne til det lokale erhvervsliv. Fælles for dem alle er, at festivalen betragtes som en tradition, der i særlig grad understøtter det lokale engagement, erhvervsmæssige ildsjæle og en stor gruppe af borgere som har den fælles ambition, at skabe en fantastisk sommerfest. Byens børn, som har forladt hjemstavnen, vender hjem ved denne lejlighed. Forankring i det lokale foreningsliv Kalundborg Rocker arrangeres og gennemføres af fire lokale idrætsforeninger, Kalundborg Gymnastik

Billetter kan købes hos: Punkt 1, Kalundborg Punkt 1, Gørlev Punkt 1, Slagelse Expert Jyderup Expert Holbæk www.mobilbillet.dk

40


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kalundborg fylder 850 år

on-going reentactment skuespil af den meget dygtige og erfarne middelaldertrup ”Dei Gratia”. Man vil både møde Esbern Snare, Absalon og kong Valdemar, såvel som deres krigerhird og de besejrede slaviske fjender fra Venden.

Der er lagt op til flere arrangementer i forbindelse med fejringen af byens grundlæggelse. Den 13. juni anløber Kongeskibet Dannebrog Kalundborg Havn, da Dronning Margrethe har valgt at besøge byen under det årlige sommertogt. ”Det bliver festligt, når Hendes Majestæt Dronningen kommer på officielt besøg i Kalundborg under sommerens togt med Kongeskibet Dannebrog. Byens 850-års jubilæum danner en prægtig ramme for det kongelige besøg i kommunen” - forlyder det fra byens borgmester Martin Damm i en pressemeddelelse på kommunens hjemmeside. Planen er at der skal sammensættes et program ”så majestæten ser vores interessante historie og kultur, den enestående natur, møder de frivillige og endelig også får et indblik i vores erhvervsliv og satsning på bæredygtighed”, siger Martin Damm. Senere på året - den 1. september - planlægger Museet, i samarbejde med en række lokale aktører, at holde et stort og festligt Middelalderevent under temaet ”Grundlæggelsen”. Som navnet antyder, bliver det med fokus på netop Esbern Snares grundlæggelse af Kalundborg i 1167. Publikum vil bl.a. kunne opleve dette gennem et

Foto: Robert Petersen

Desuden vil der være masser af underholdning i form af middelaldermusik, gøgl, krigerkamp, håndværk, leg og prøv-selv-aktiviteter. Og ikke mindst vil der være rig lejlighed for at slukke tørsten og stille sulten med spændende middelaldermad. ”Det bliver et fejende flot arrangement for hele familien, der både underholder, fornøjer og pirrer nysgerrigheden, samtidig med at publikum får nogle autentiske rammer for historien om byens grundlæggelse for 850 år siden”, lover den daglige leder af Kalundborg Museum Martin Borring Olesen.

41


plevelsesguiden KALUNDBORG

Vor Frue Kirke i Højbyen

Den femtårnede Vor Frue Kirke i Kalundborg regnes for at være Danmarks vigtigste bidrag til europæisk middelalderarkitektur. Den antages at være bygget omkring år 1170 af Esbern Snare.

geninde. Sankt Anna mod øst, Sankt Gertud mod vest, Sankt Maria Magdalene mod syd og Sankt Catharina mod nord. Kirken er placeret i Højbyen omkranset af fredede gamle bygninger. For enden af kirkens sydside ligger det smukke bindingsværkshus, Adelgade 19. Her er kirkekontor indrettet med kontorer til kordegn, organist og sognemedhjælpere. Vor Frue Kirkes klokkespil Kirken har et automatisk, computerstyret klokkespil med 48 klokker, der spiller melodier 5 gange i døgnet kl. 9, 12, 15, 18 og 21. Repertoiret varierer efter årstid og højtider. Klokkespillet er doneret af kalundborgenser Finn Assens. Aktiviteter i kirken Foruden gudstjenester og andre kirkelige handlinger, er kirken også vært ved flere verdslige aktiviteter i løbet af året; koncerter, korsang, foredrag, udflugter m.v. Bl.a. afholdes der fra september til og med maj ”Mellem himmel & jord” møder, der har til formål at samle fortrinsvis +60 årige mennesker (men også gerne yngre), onsdag eftermiddage til fælles samvær og en gæstetaler, der vil dele ud af sin viden.

Midtertårnet på kirken er ca. 10 meter højere end de øvrige. Det kaldes for Mariatårnet efter Jomfru Maria. De øvrige tårne er opkaldt efter hver sin hel-

42


plevelsesguiden KALUNDBORG

Esbern Snare Statue på torvet i Kalundborg Højby

hedenske tid mod den lyse kristendom. Basiliskens hoved er grøn, afrikansk granit. Øjne, tænder og tunge er sten fra istiden fundet ved stranden på Røsnæs. Kroppen er italiensk, siciliansk granit. Vingerne er pink, amerikansk granit. Rundt om statuen ses De 8 borner med messingsymboler; Den franske linje som den blev fundet i en gulv klinke i Esbern Snares borg, et segl til høst, en labyrint der symboliserer ”at komme ind til sandheden” Foto: Fredløv Enggaard Guds lam, en muslingeskal som symbol på pilgrimme, et hedensk soltegn, en kniv og en økse som symbol på Slaget på Grathe Hede, hvor Esbern Snare blev kendt for sin snarrådighed. Heraf hans navn.

Højbyen i Kalundborg stammer helt tilbage fra middelalderen eller tidligere. Den består af Torvet, Munkesøgade, Adelgade og Præstegade. I middelalderen var Højbyen omkranset af en bymur med den femtårnede Vor Frue Kirke i sin midte. Vest for kirken ligger Kalundborg Museum, hvor man i dag bl.a. kan se en model af Højbyen, som den så ud omkring år 1650. Tidligere var der mange butikker på Torvet; købmand, gartner, bager, symaskineforretning, frisør, slagter, cafe m.v. Men i dag står kun Esbern Snare tilbage og skuer ud i fremtiden. Esbern Snare, der grundlagde Kalundborg, levede fra 1127-1204. Han var bror til Absalon, der grundlagde København og fosterbror til kong Valdemar den Store. Statuen kom til Torvet i 1997 og er lavet af kunstner Erik Varming. Den består af sten fra næsten hele verden. Esbern Snare står på et kvaderstensfundament, som danner korset lig Vor Frue Kirkes grundrids. Midt i korset er opbygget en sokkel i munkesten lig de sten kirken er bygget af. Kroppen er rød Tranåsgranit. Rundt om hovedet har han et sejrsbånd. Øjnene er indlagt blå granit i hvidsten. Brynjen er grøn med korsfarerens medaljon. Bygmestersymbolerne; passer, loddesnor og vinkel er udført i tin. Skjoldet er udført i blå granit og på skjoldet ses en allike på et hjortegevir i kobber, der er Hvideslægtens tegn. Bag Esbern Snare ses en basilisk – et fabeldyr, der indeholder både ondt og godt. Esbern Snare vender ryggen mod det onde på vej ud af den mørke

43


plevelsesguiden KALUNDBORG

44


plevelsesguiden KALUNDBORG

45


plevelsesguiden KALUNDBORG

Disc- og fodboldgolf i Klosterparken

Klosterparken i Kalundborg er en lille bypark, der året igennem benyttes til mange forskellige aktiviteter og arrangementer; den traditionsrige platandans for nye studenter, friluftskoncerter for børn og voksne, fødselsdage, kastanjejagt, picnic m.v. I 2014 etablerede Kalundborg Kommune og Kalundborg Gymnasium & HF i samarbejde med DGI en 700 m disc- og fodboldgolfbane på området, som er til fri afbenyttelse. Banen har 9 nummere-

rede huller og information om spillet kan læses af tavle, der står på stien lige ved gymnasiets vestgavl. I samme område støder Klosterparken op til et stort idrætsområde, Munkesøen, hvor man finder både en idrætslegeplads, en stor skaterbane, løbe- og cykelstier, svømme- og idrætshaller, Vandrerhjem samt Kalundborg Boldklubs mange fodboldbaner og stadion. Der er gode parkeringsmuligheder både midt på Klosterparkvej og på J. Hagemann-Petersens Alle.

46


plevelsesguiden KALUNDBORG

Vandkunst i Kalundborg Centrum

I Kalundborgs gågade, Kordilgade, er opstillet en vandkunst udført af kunstnerne Britta Madsen og Søren Gøttrup. Vandkunsten består af et bassin med en glas- og jernskulptur og en vandtrappe der fører ned mod havnen. Bassinet fyldes af kildevand fra Møllebakken. Skulpturen har to sider – en kvinde der skuer op gennem gågaden og en mand der spejder ned mod havet. Vandkunsten er påført en messingplade med teksten: ”Som strålen her går op og ned, så gør vort liv, derom vi ved. I taknemmelig erindring om mor og far”, og langs bassinkanten er teksten skrevet med punktskrift.

Foto: Fredløv Enggaard

Skulpturen er fuld af referencer til byens historie; Esbern Snare, Vor Frue Kirke, alliker, fjorden, havnen, Møllebakken, bylivet, industrien mv. En mere detaljeret oversigt kan findes på www.kalundborg.dk/Borger/Kultur_natur_og_fritid/Kultur/Kunst.aspx Vandkunsten er doneret af Finn Assens, Kalundborg i 2008. 47


plevelsesguiden KALUNDBORG

Mountainbike

Rundt om i de danske statsskove findes mere end 50 MTB-ruter. I Kalundborg Kommune er ét officielt MTB spor, der findes i Klosterskoven ved Kalundborg. Det er en 4,29 km rute i skoven, med 95% singel track, i alt 123 højdemeter pr. omgang. Indgangen til Klosterskoven sker fra Lerchenfeldvej ved P-plads. Møllebakkeanlægget har også ved flere lejligheder været brugt til afvikling af MTB mesterskaber. Terrænet er kuperet med masser af skrænter og stier. Her kan køres på en rundstrækningen på 2,45 kilometer fordelt på 25 % asfalt, 35 % stier og 40 % græs. Ruten byder altså på et varieret underlag med skarpe sving, Off-Camber og trapper samt godt med stigninger - nogle lange og trættende, andre korte og stejle - med dertilhørende skrappe nedkørsler. En enkelt meget stejl skrænt er der også. Indgang til Møllebakken kan ske fra Nørre Alle og Møllestrædet. Kystskoven, der ligger vest for Kalundborg by med indgang både fra Kystvejen og Røsnæsvej bruges bl.a. til DGI MTB CUP for motionister. Skoven rummer et udbredt stisystem på et lille areal og med mange højdemeter.

Foto: Preben Madsen

Havnedæksparkere

Hver onsdag aften i sommerhalvåret mødes en masse bilglade folk nede på Kalundborg Havn, kl. 19. med deres biler, veteranbiler og specielle biler m.m. Så går der et par timer med hyggelig bilsnak o.l. Alle er velkomne både med og uden bil, det er ikke en klub med kontingent og alt det der. De har også en facebook-profil med massevis af fotos. Skriv Havnedæksparkerne i søgefeltet på facebook.

Møllebakken

Foto: Fredløv Enggaard

Møllebakken er en offentlig bypark på toppen af Kalundborg Bymidte. Oprindelig var området domineret af 7 store vindmøller, men i dag er det omdannet til et smukt lystanlæg med stier gennem skov og store græsarealer, udsigtsbænke med et flot kig over byens tage og fjorden, et 8-kantet, rødt vandtårn, friluftsscenen Gryden, tennisbaner og en lang stentrappe, der fører fra området ned til Solskinspladsen midt på byens handelsgade Kordilgade. Møllebakkeanlægget har i mange årtier været rammen om kulturelle arrangementer ligesom i dag, hvor man kan opleve alt fra politiske 1. maj-møder, omrejsende cirkus og tivoli, markedsdage, teaterforestillinger, intimkoncerter, cykel- og motionsløb til de daglige lufteture med hunden og kælketuren med børnene i sneen. 48


plevelsesguiden KALUNDBORG

49


plevelsesguiden KALUNDBORG

50


plevelsesguiden KALUNDBORG

51


plevelsesguiden KALUNDBORG

52


plevelsesguiden KALUNDBORG

53


plevelsesguiden KALUNDBORG

Fredsstenen på Sct. Jørgensbjerg i Kalundborg

Ud for nr. 34 på Sct. Jørgensbjerg i Kalundborg står en gammel sten med indskriften: ”Fredssteen er Callundborg Wartegn”. Stenens oprindelse er der flere forskellige gæt på, bl.a. at stenen skulle være sat i forbindelse med et kongebesøg.

Foto: Fredløv Enggaard

En god historie fortæller også, at Christian den 2. i begyndelsen af 1549 førtes fra Sønderborg Slot til Kalundborg, hvor han blev holdt til fange indtil sin død i 1559. Under sit fangenskab havde han adelsmænd til at opvarte sig og passe på sig og en ”prædikanter” samt en sum til uddeling af almisser. Han fik tilladelse til undertiden at ride, spadsere og komme i kirke, og sagnet siger, at Fredsstenen blev grænsen for hvor langt han måtte bevæge sig væk fra slottet. Kalundborg Slot var, efter danske forhold, et usædvanlig kraftigt, koncentrisk anlæg med dobbelt ringmur omkring et femfløjet bygningskompleks. Af de fem ydre ringmurstårne var det største ”Folen”; det tjente som statsfængsel. Slottet blev nedrevet under den svenske besættelse 1658-60. Ved Volden, i et lille, grønt anlæg ses ruiner af ”Folen” og slottets ydre ringmur. Ruiner af den ældre, vestre borg og byens ringmur kan ses i parken Lindevænget vest for Højbyen. 54


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kalundborg - i vikingernes og korsfarernes kølvand

sin ankomst en enkelt gang i løbet af 2018-sæsonen, kommer TUI Discovery nemlig til Kalundborg. Dette skib er et af de større krydstogtskibe i Kalundborg, da det kan medbringe 2.076 passagerer og 750 besætningsmedlemmer. Desuden er det 264 meter langt, så TUI Discovery vil fylde godt op ved kajen i Kalundborg. TUI Discovery kommer til Kalundborg fem gange i løbet af 2018, den ene gang i øvrigt samtidig med SAGA Sapphire. Det sker den 30. august, hvor Kalundborg Havn altså får virkelig travlt med at byde velkommen til to krydstogtskibe på samme tid.

”Kalundborg er en af Danmarks bedst bevarede middelalderbyer. I Kalundborg tager vi imod vores gæster med varme, autencitet og gæstfrihed. Her er man ikke turist men vores gæst! Et besøg i Kalundborg er et kig ind i det ægte Danmark, en kontrast til hektiske og travle storbyer.” Sådan indleder vi præsentationen af Kalundborg som krydstogtsby. Og vi kan se frem til to gode sæsoner inden for krydstogt. I 2017 vil nogle gamle kendinge anløbe Kalundborg, mens Kalundborg i 2018 får besøg af et skib, der ikke tidligere har besøgt Nordvestsjælland.

I år som i de tidligere år tager vi imod vores krydstogtsgæster med et program for dagen. De vil ud over de ture, de tager på til bl.a. Birkegaardens Haver, Lerchenborg og Røsnæs, kunne opleve en koncert i kirken, vores lokale museum, Bispegaardens udstilling m.m. Som altid tager vi afsked med skibene med underholdning på kajen.

Thomson Cruises Foto: Fredløv Enggaard

Anløbsdatoer 2017: I år vil Thomson Celebration, der senest har besøgt Kalundborg i 2009, besøge byen. Thomson Celebration, der har kapacitet til 1.254 passagerer, anløber Kalundborg Havn hele fem gange. Desuden vil SAGA Sapphire med plads til 706 passagerer komme en enkelt gang til Kalundborg. Ud over SAGA Sapphire, der indtil videre har meldt

KINO - Den Blå Engel

Fredag 02.06.2017

07:00-16:00

Thomson Celebration

Fredag 07.07.2017

07:00-16:00

Thomson Celebration

Onsdag 19.07.2017

08.00-17:00

SAGA Sapphire

Torsdag 27.07.2017

07:00-17:00

Thomson Celebration

Onsdag 23.08.2017

09:00-17:00

Thomson Celebration

Torsdag 31.08.2017

08:00-17:00

Thomson Celebration

Kalundborg Multihus

Biografen Den Blå Engel i Kalundborg drives af Annette og Brian Sønder Nielsen. Men Den blå engel er meget mere end biograf. For selvom filmen altid vil være biografens hjerte, er det også tænkt som et kulturelt mødested for lokalområdet, hvor kun fantasien sætter grænsen for, hvad der kan ske og foregå af alverdens spændende koncerter og events. Derfor er årsprogramment også spækket med tilbud på koncerter, foredrag og shows med nogle af Danmarks aller dygtigste kunstnere, og skulle man have lyst at slutte arbejdsdagen i biografens varme og hyggelige foyer eller afholde festligheder i lokalerne, er der også mulighed for det. Se meget mere på www.kino-kalundborg.dk

Kalundborg Multihus er et kulturhus der primært benyttes af unge mennesker i alderen 15-25 år, men som også kan benyttes af ældre til bl.a. bankospil, foredrag og musikarrangementer. Huset som i dag har adresse på Vestre Havneplads 6 i Kalundborg er 100% brugerstyret og det er gratis at deltage i de fleste arrangementer i huset; karaoke, quiz-aftener, filmaftener, debatter, digt-oplæsning, loppemarkeder, lektiecafe m.m.m. Multihuset arrangerer også fester for de unge ligesom de hvert år er vært for Multival – en endagsfestival med både små og store musiknavne og over 2.000 deltagere. Multival afholdes i Klosterparken i Kalundborg, i år den 12. maj. 55


plevelsesguiden KALUNDBORG

56


plevelsesguiden KALUNDBORG

57


plevelsesguiden KALUNDBORG

58


plevelsesguiden KALUNDBORG

59


plevelsesguiden KALUNDBORG

60


plevelsesguiden KALUNDBORG

Saltbæk Vig

Saltbæk Vig er et 28 km2 stort naturområde, 6 km nordøst for Kalundborg, med Danmarks 5. største sø og nogle af Danmarks bedste, botaniske lokaliteter.

I dag er vigen et unikt, fredet naturområde med et righoldigt fugle- og planteliv. Området er en del af EF-habitatområde nr. 135, som også omfatter Sejerøbugten og er desuden både et fuglebeskyttelses-

Foto: John A. Olsen

KALUNDBORG CAMPING HYTTER: 395 kr. pr. døgn inkl.. 4 personer

område samt Ramsarområde (Convention on Wetlands of International Importance), hvorfor adgang for offentligheden kun må foregå ved guidede ture. Interessen for at besøge området er meget stor, hvorfor bl.a. Kalundborgguide.dk arrangerer flere ture rundt i området i løbet af året. Turene har start fra p-pladsen ved den offentlige strand i Saltbæk for enden af Saltbækvej.

LEGEPLADS www.kalundborg-camping.dk Saltbækvej 88, 4400 Kalundborg Telefon: +45 93 88 79 00 • Mail: info@kcamping.dk

61


plevelsesguiden KALUNDBORG

Loch Ness i Spangsbro

Loch Ness drives i dag af beboerforeningen Loch Ness’ Venner. Læs mere på www.lochnessvenner.dk

Ca. 4 km fra Kalundborg by, i en tidligere grusgrav, finder man den lille oase kaldet Loch Ness. Området ligger i et dejlig, kuperet landskab med et rigt fugleliv. Arealet har flere stier rundt om små søer fyldt med mange arter af ænder og gæs, og for små penge kan man købe brød i poser til at fodre fuglene med. Her er åbent for alle, og der er nødtoilet, bålsted, bordbænkesæt og læskure rundt i området. Til børnene er her to legepladser, en skrænt med træer og tov, hvor børnene kan kravle og bygge huler. I voliere holdes farverige undulater, parakitter og zebrafinker, og hvis man kigger rigtig godt efter, kan man være heldig at få øje på et ægte Loch Ness uhyre placeret i søen. Der afholdes flere arrangementer i løbet af året, bl.a. Sankt Hans og friluftskoncerter.

62


plevelsesguiden KALUNDBORG

KOMO Rally sprint i Gammelrand

Galleri Blå Prik

Lørdag den 22. juli 2017 afholder KOMO det 32. Rallysprint i Nyrand Grusgrav, Gammelrand ved Svebølle. Grusgravens prøve består både af grus og asfalt som et rigtigt rally, hvorfor det af mange rallyfans og -kørere opfattes som det bedste rallysprint i Danmark. Der deltager som regel rigtig dygtige rallykørere fra Danmark, Sverige, Tyskland og Norge, og kampen er hård om at vinde KOMO-rallysprint pokalen. En svensk kører, Joachim Grahn, har de sidste år vundet løbet, så blandt danskerne bliver der hård kamp om at vinde titlen tilbage til Danmark. Der vil således være fart, spænding og dramatik hele dagen i grusgraven for alle motorsportsinteresserede.

På Bakkegård, Kalundborgvej 3 i Snertinge ligger et nyt, moderne kunstgalleri drevet af lægeparret Stephanie Bork Clausen og Morten Schønemann. Navnet ’Blå Prik’ er en hyldest til jorden - som vi skal huske at passe på.

I et meget stort udstillingsrum i den ene ende af bygningen udstiller både veletablerede og upcoming billedkunstnere og fotografer på skift deres værker. I den anden ende har Stephanie Bork Clausen indrettet en systue med salg af kjoler i 1950’erstil. Galleriet har også en café med et lille udvalg af kaffe, te, sodavand, is og kager, der kan nydes både inde og ude. Årets første udstilling, der åbnede påskelørdag, har temaet »Drømmeland«.

63


plevelsesguiden KALUNDBORG

64


plevelsesguiden KALUNDBORG

65


plevelsesguiden KALUNDBORG

66


plevelsesguiden KALUNDBORG

67


plevelsesguiden KALUNDBORG

Ø-hop på facebook og instagram

På Facebook – øhop – kan besøgende fortælle om deres oplevelser på øerne samt præsentere fotos og videoer. Man kan således inspirere hinanden til nye oplevelser på øerne. Her vil også løbende være konkurrencer med fine præmier fra turistvirksomhederne på øerne. Også på Instagram - øhop

- kan man tilføje fotos, og sidst men ikke mindst kan de begge steder #øhop og #øferie, og på den måde være med til at give oplevelserne på de danske øer endnu mere synlighed. Ø-pas fås bl.a. på færgerne og hos turistbureauer rundt i landet.

Med Nekselø i baggrunden Foto: John Olsen

Ø-pas til De Danske Ørige

Sammenslutningen af Danske Småøer har etableret et samarbejde med Danske Færger A/S og Færgesekretariatet omkring et ø-pas til 35 danske øer med færgeadgang. Målet er at få endnu flere til at gøre brug af de mange oplevelser, der er at finde rundt i Det Danske Ørige. I ø-passet er hver enkelt ø præsenteret med et kort og foto samt faktaoplysninger og en lille beskrivelse af oplevelserne på øen. En QR-kode giver besøgende direkte adgang til øens hjemmeside med oplysninger om oplevelser, turistattraktioner, spise- og overnatningssteder, vandre- og cykelture m.v. I et blankt felt på hver ø-side kan turisterne samle på mærker fra øerne, som de besøger. Mærket - en silhuet af øen - findes på en plade enten på færgen eller på turistbureauet, og med en speciel pen gnides silhuetten af øen over i passet. Man kan således konkurrere med familier og venner om, hvem der har besøgt flest øer. Ø-passet til sæsonen 2017 er trykt i 200.000 eksemplarer - også en engelsk-tysk udgave. 68


plevelsesguiden KALUNDBORG

Nekselø

Nekselø er en lille ø beliggende i Sejerøbugten. Øen er 2,2 km2 stor og har lige over 20 indbyggere. Øen er så godt som bilfri, men har en lille havn med færgeforbindelse fra Havnsø, der ligger 20 minutters sejllads væk. Her er to skiltede naturstier: én omkrings øens sydlige del og én om den nordlige. Ialt 7 km i kuperet terræn. Øen ligger i området med ”Storebæltsklima”, der er kendetegnet ved betydeligt mindre nedbør, flere solskinstimer og mildere vintre end

resten af landet. Det har medført, at øen har en lang række plante- og dyrearter, som sjældent ses i resten af landet. Tæt på havnen er en meget børnevenlig strand og adgang til toilet, men her er ingen indkøbsmuligheder, hvorfor man må medbringe mad og drikke selv. Sejlplan for færgeruten Havnsø – Nekselø finder du på www.sejerobugten.kalundborg.dk

Foto: Preben Madsen

Vesterlyng

Vest for den lille havneby Havnsø ligger Sjællands største, sammenhængende hedeområde. De 326 ha er fredet, og byder på en fantastisk oplevelse af kilometerlang, meget børnevenlig badestrand med blåt flag, vandreklitter, vilde urter, fritgående heste og køer m.m. ”Ejerlauget for Eskebjerg Vesterlyng” ejer Vesterlyngen, og det er også deres køer og heste, der går frit over hele området fra midten af maj til midten af oktober.

Den sydlige del af stranden er åben for nøgenbadere, ligesom området tiltrækker wind- og kitesurfere. Margueritruten fører lige forbi dette naturskønne område, hvor man også har en smuk udsigt til Nekselø og Sejerø. Der er flere parkeringspladser og offentlige toiletter tæt på stranden. Tager man hunden med skal man huske, at den skal føres i snor.

69


plevelsesguiden KALUNDBORG

70


plevelsesguiden KALUNDBORG

71


plevelsesguiden KALUNDBORG

Husbåde

Dyrelivet på Sejerø

I maj 2013 begyndte bygningen af Sejerøs to husbåde, der i dag kan lejes fra forår til efterår. Projektet blev igangsat af Sejerø Udviklingsråd i samarbejde med Ø-LAG, der bl.a. har til formål at styrke erhvervs- og turismeudvikling på de danske småøer.

Sejerø ligger ligesom Nekselø i et område med ”Storebæltsklima”, hvilket betyder mindre nedbør, flere solskinstimer og mildere vintre end resten af landet. Da der ikke er nogle ræve, har øen et meget rigt dyreliv; råvildt, harer, fasaner, rovfugle og sågar vilde påfugle. Et par fritgående påfugle fik deres første kuld kyllinger i foråret 1982, og siden er bestanden vokset støt. De søger føde, yngler og overnatter i naturen og selvom der drives jagt, menes der i dag at være mere end 100 påfugle på øen. Sejerø har også en meget stor bestand af rådyr, som derfor må reguleres to gange om året. Men ellers er dyreungernes største fjende nok de store rovfugle; musvåger, glenter og ugler, som også trives her. Om vinteren kan man være heldig at se sælerne ligge i vandet lige uden for kysten, og om sommeren følger marsvinene af og til færgen til og fra øen. Der er mange måder at komme rundt og nyde det rige dyreliv. Man kan vandre, cykle, løbe eller man kan tage en tur med eller på hest. Her tilbydes nemlig både guidede rideture på islandske heste og ture i hestevogn med plads til op til ca. 20 personer, trukket af jyske ’bryggerheste’.

Ideen om husbåde er hentet fra Sverige, hvor Klaus Perkild også indkøber hytter og med lidt starthjælp fra en udsendelse med Puk og Herman i DR 1, er bådene nu hurtigt booket i højsæsonen. Men også lavsæsonen kan være interessant for et ophold, ikke mindst hvis man er lystfisker, da der er gode muligheder for at fange havørred og fladfisk omkring øen. Er man interesseret i at høre mere eller booke en båd, kan Klaus kontaktes på tlf. 29245850 eller på mail perkild.klaus@gmail.com.

Vejkirker

I Danmark er der over 2.000 kirker. Nogle kirker har åben i dagtimerne og kaldes vejkirker. For landkirkerne er det typisk kirker, der ligger i forbindelse med en Margueritrute. I Kalundborg Kommune er der 11 vejkirker, man kan besøge. Raklev Kirke, Vor Frue Kirke i Kalundborg, Værslev Kirke, Årby Kirke, Rørby Kirke, Jorløse Kirke, Ubby Kirke, Hallenslev Kirke, Gørlev, Buerup og Sæby Kirker. I kirken kan du komme og sidde i stille eftertænksomhed, bede en bøn og/ eller deltage i gudstjenester m.v. Men du er også velkommen til at komme forbi og bare opleve kirkens kunst, symboler, arkitektur og historie. 72


plevelsesguiden KALUNDBORG

Sejerø ligger en times sejlads fra Havnsø mellem Sjællands Odde og Røsnæs. Sejerø er det sted i Danmark, der er begunstiget med næstflest solskinstimer. Det giver nogle fantastiske solopgange og -nedgange over øen og havet. På Sejerø er der altid kun et stenkast til vandet og strandene. Øen er smal (ca. 1,7 km) og lang (ca. 12 km) og præges af to rækker morænebakker på langs ad øen. Det giver øen et afvekslende udseende med en smuk, blød kuperet natur. De to byer Sejerby og Kongstrup ligger på det høje moræneland. Den øvrige bebyggelse ligger på den lavere del af øen. Sejerø har været beboet fra oldtiden, og på bakkerne (på Sejerø kaldet for bjerge) er der flere gravhøje fra bronzealderen. Man kan opleve Sejerø som endagsturist eller feriegæst. En tur øen rundt på cykel kan klares på et par timer, men øen indbyder til, at man tager nogle vandreture i naturen eller langs stranden. Naturen kan også opleves fra hestevogn eller på hesteryg. Sejerø hører til ”Vandkantsdanmark”, men vi har da både telefoni og bredbånd. Vi har dog ingen hæveautomater, så medbring gerne lidt kontanter til at handle for. På vores hjemmeside www.sejero.dk kan du læse mere om øen, muligheder for overnatning, spisesteder, seværdigheder, åbningtider, aktiviter og historier om øen. På færgen finder du Sejerøbrochuren med kort og information om muligheder på øen.

Naturen på Sejerø er øens hovedattraktion, og ikke mindst plante- og dyrelivet. Øens vartegn er den kulsorte tejst, der kun yngler på Sejerø og få andre steder. Men ud over tejsten holder et væld af andre fugle til på Sejerø. På Sejerø findes der ingen ræve, og derfor er det almindeligt at se fasaner, harer og råvildt over alt på øen. Floraen er præget af placeringen i Kattegat, hvor den saltholdige luft giver særlige betingelser for plantelivet på stranden og i strandengene. Stranden ved Revet er særlig smuk at besøge i juni, hvor den er farvet blå af blomsten slangehoved. Om sommeren arrangeres der naturvandringer og fugleture flere steder på Sejerø. Turene er annonceret i Sejerøbrochuren, der findes på færgen. 73


plevelsesguiden KALUNDBORG

E

Dagli’ Brugsen, Sejer Vi har en moderne brugs gammelt hus. Det er den e dagligvarebutik på øen, o har et velassorteret sortim fra Coop samt friskbagt b

A

3 6 8

G 2

6

Nyttige links På Sejerøs hjemmeside www.sejero.dk finder I nyttige links og kontaktinformation til muligheder og aktiviteter på Sejerø.

Nordby

9

F

4

6 3

C

9

Sejerø Camping

Sejerø Camping har 18 hytter nær strand og hav eller i det kuperede terræn ud til de åbne marker. På campingpladsen finder man Restaurant Sejerø samt Sejerø Glasværksted.

NEGRÆFØREJES ØREJES

D 9

5

E

S

A.

Sejerø Fyr Sejerø Fyr knejser 19 meter op på Gniben. Fyret fremstår i dag med sit gulkalkede murværk, døre, trapper og kobbertag, som da det blev opført i 1852. Der er mulighed for at komme op i fyret på rundvisning.

B

G

Kulturhus og Museum En af øens mange attraktioner. Museet er bygget op om en gammel købmandshandel med en lokalhistorisk samling. Kulturhuset afholder skiftende udstillinger og kulturelle arrangementer.

Sejerø Go Banen er måske den smukkest beliggende seasidebane med en fantastisk udsigt over Storebælt til Kattegat anlagt omkring en f med naturlige udfordringer.

74


plevelsesguiden KALUNDBORG

rø i et eneste og den ment brød.

Begivenheder Sejerø Runden Løbearragement øen rundt-5, 10, 21km. 22/7 Sommerfest Marked og underholdning på idrætspladsen 26/8 Åben Ø-dag Besøg og oplev øen 1/7

F

Sejerø Minigolf Vi byder på sjov og aktiviteter for hele familien, venner eller kollegaer. Kom og få et spændende spil minigolf, kæmpeyatzy, gigantskak, petanque eller bordfodbold tæt på naturen. Vi har legeområde for de mindste og I kan nyde jeres frokost i de hyggelige omgivelser.

Interessante steder

C

E 7

B

Sejerby

6

Kongstrup

Mastrup

1

Ridning på heste

2

Hestevognskørsel

3

Vandrestier

4

Skole og idrætsplads

5

Lægehus

6

Fiskeri

7

Cykleudlejning

8

Badestrande

9

Børnevenlig badestrand

1 3

D

Sejerø Kirke Sejerø Kirke ses, når man kommer sejlende til havnen. Den ældste del er opført omkring år 1300. Kirken har nogle flotte kalkmalerier fra 1500 tallet og kirkeskibet er Danmarks næstældste fra 1658. Der er mange spændende historier knyttet til Sejerø Kirke.

olfklub e 9-hullers golfbane i Danmark - en r Sejerøbugten og sejlrenden fra fredet gravhøj. Det er en kuperet bane

75


plevelsesguiden KALUNDBORG

Nyttige links til oplevelser på Kalundborgegnen Der sker en masse på Kalundborgegnen. Her er nogle af alle de mange nyttige links

www.kultunaut.dk Landsdækkende kulturkalender. www.litteratursiden.dk/lister/kalundborg-i-litteraturen Liste over romaner, noveller, erindringer og essays, der foregår i Kalundborg Kommune

www.byportalerne.dk Byportal med oplysninger om, hvad der sker i byen samt oversigt over butikker, erhverv, spisesteder, seværdigheder, foreninger og kommunale institutioner.

www.markedskalenderen.dk National kalender over lokale kræmmer- og loppemarkeder

www.cyclistic.dk National portal med ruteplanner, når du skal planlægge cykelruten rundt i Danmark.

www.naturstyrelsen.dk National portal med Ud i naturen kort og guider, lejrpladser, ridning, vandreruter, hundeskove, mountainbike, naturlegepladser, naturfitness, jagttegn m.m.

www.dof.dk Dansk Ornitologisk Forening bl.a. med tilbud på ture ud i den lokale natur.

www.oplevkalundborg.nu Lokal portal for Kalundborg, Hvidebæk og Gørlev Turistforeninger med kalender og beskrivelser af de mange oplevelser kommunen byder på.

www.friluftsguiden.dk National portal hvor du finder inspiration til vandreture, sejlads, cykling, ridning og motion.

www.sn.dk/kalundborg Nyhedssite for Sjællands Nyheder med bl.a. lokalavisen Nordvestnyt Kalundborg og Kalundborg Nyt.

www.friluftsraadet.dk/kløverstier Portal hvor du bl.a. finder kort over Kløverstier og Naturrum. Stor vidensamling om Natur og Sundhed.

www.teltpladser.dk National portal med Friluftsrådets teltpladser.

www.goerlev-erhvervsforening.dk Lokal portal bl.a. med liste over aktiviteter i området.

www.visitvestsjælland.dk Den officielle turistportal dækkende Slagelse-, Kalundborg- og Sorø Kommune.

www.kalundborg.dk Kalundborg Kommunes officielle hjemmeside med omfattende oplysninger om bl.a. kommunens natur-, kultur- og fritidsliv.

www.vestmuseum.dk Fællesportal for museer i Vestsjælland.

www.kalundborg.nu Kalundborg Handelsstandsforenings portal med oversigt over butikker, aktiviteter, flagdage, tilbud m.m.

www.wonderfulkalundborg.dk Lokal portal med aktuelle artikler, chat og oplysninger om job, bolig, oplevelser, fællesskaber mv. Her findes Oplevelsesguiden Kalundborg også i digital form.

www.kalundborgguide.dk Lokal portal med tilbud på guidede ture i Vestsjælland. www.kalundborgnatur.dk Lokalt med stor billedsamling og detaljerede naturbeskrivelser.

Tak til Fotoklubben

Igen i år er mange af de flotte fotos i guiden leveret af medlemmer af Kalundborg Fotoklub. Og endnu en gang vil vi gerne takke for det fine samarbejde, og fordi I atter en gang har ønsket at dele de mange, spændende motiver fra rundt i kommunen med os.

Vi håber, at de vil motivere mange til at komme ud og opleve stederne med egne øjne. Rigtig mange hilsner Inge og Lone 76


plevelsesguiden KALUNDBORG

Postnord Danmark Rundt 2017

Når feltet i PostNord Danmark Rundt 2017 afslutter første etape i Kalundborg tirsdag den 12. september, kan det potentielt blive med deltagelse af nogle af cykelsportens allerstørste verdensstjerner. VM i landevejscykling køres nemlig ugen efter i Bergen i Norge, og det gør Danmarks største etapeløb interessant for rytterne.

Årets rute er vendt rundt, således at løbet starter på Frederiksberg og slutter 4 dage senere i Århus. På 1. etape, der er 175 km lang, skal rytterne omkring bjergene i Odsherred før de ca. kl. 16.45 kommer til Kalundborg. Ruten går ad Kystvejen og Klintedalsvej, op over bakkerne i Trøjeløkke-kvarteret og ind til målstregen ved havneparken. Herefter køres 3 omgange på en 5 km lang rundstrækning i byen, som blandt andet går op over Møllebakken. Inden det professionelle felt kommer til byen, afvikles på samme rundstrækning et ”Kriterium” for de bedste danske og en del udenlanske dameryttere. Med andre ord bliver der rigeligt at se på tirsdag den 12. september. Udover diverse forberedelser som Kalundborg Kommune står for, skal en del af Kalundborg Cykle Clubs medlemmer hjælpe med afviklingen af løbet på selve dagen. Opbygning af målområde og rutekontrol er bare nogle af opgaverne. 77


plevelsesguiden KALUNDBORG

Kløverstierne i Kalundborg Kommune Kløverstierne er vandreruter etableret i ønsket om at fokusere og skabe de gode ”historier” om byen, dagligdagen og de mange fantastiske oplevelser, der ligger lige rundt om hjørnet. De giver adgang til oplevelser, historien i gaden, kunst, kultur, natur og de små ”hemmelige” steder, og skal lokke folk op og ud i den friske luft. Kløverstierne er afmærkede med kløverskilte i fire farver alt afhængig af rute og længde. Ruten på 2½ km er grøn, 5 km blå, 7½ km rød og 10 km sort. Ved Kløverstiernes udgangspunkt er opsat en større startpæl eller pylon.

Hundeskove i kommunen

Kløverstien i Høng/Kalundborg

Naturbeskyttelsesloven siger, at din hund skal være i snor, når du færdes i naturen, men at der er nogle undtagelser herfra. Den må være løs på stranden i perioden 1. okt. til 31. marts. Den må være løs i hundeskove. Den må være løs, hvis du har en særlig tilladelse til at færdes med den f.eks. hvis du har jagtretten på et givent område. Hundeskovene i Kalundborg Kommune: - Klosterskov, Lerchenfeldvej 50, Kalundborg - Høng Skov, Gyldenagervej, Høng

Kløverstien i Høng kommer vidt omkring, en af ruterne går forbi seks skoler. Går man den lange rute, kommer man forbi Løve Mølle og Ho Chi-Minh stien.

Kløverstien i Kalundborg Kløverstien i Kalundborg byder på fire flotte ruter, der kaldes Middelalderruten, Klosterruten, Østbyen og Raklevruten. Du kan opleve møllesøer, De 100 huse og Kystskoven.

Kløverstien på Reersø/Kalundborg Kløverstien på Reersø kommer vidt omkring. De fire ruter hedder noget så spændende som Dronningerunden, Det åbne Landskab, Øen rundt og Flasken.

Kløverstien i Ubby/Kalundborg Kløverstien i Ubby byder på fire flotte ruter, der kaldes Byturen, Troldbjergskoven, Værslevstien og Fugledegård. Du kan på de længere ruter se en kopi af Tissøringen og en dobbelt jættestue. Se mere detaljerede beskrivelser af ruterne på www.friluftsraadet.dk eller i de respektive pjecer som ligger ved startstederne.

Se mere på www.hundeskovene.dk 78


plevelsesguiden KALUNDBORG

Badestrande med Blåt Flag i Kalundborg Kommune Langs kommunens kyst, findes mange fine og meget forskellige badestrande. Og ifølge Friluftsrådet, forventes 7 strande at kunne flage med Blå Flag denne sommer. Det betyder, at disse strande vurderes at gøre en ekstra indsats for miljøet eller forsøger at højne strandens eller havnens standard. Man skal ansøge om det Blå Flag hvert år, og derfor vil du på disse strande opleve, at der er en høj vandkvalitet, at der er en klar og tydelig miljøinformation, at der er gode udenomsfaciliteter, og at der er fokuseret på badesikkerhed.

I den sydlige ende af Bjerge Sydstrand findes en beachvolleybane og en legeplads. Der er foruden badning, beachvolley, vandreture og strandaktiviteter også gode muligheder for windsurfing, sejlads og lystfiskeri. Ulstrup Sønderstrand Stranden ved Røsnæs er en sten- og sandstrand. Vandstanden varierer meget i forbindelse med højog lavvande. Der er stejle skrænter ned til stran-

Foto: Fredløv Enggaard

Mullerup Strand Mullerup Strand ligger nord for Mullerup Havn og strækker sig over ca. 5 km. Det er en dejlig, børnevenlig sandstrand med rent, klart, lavt vand. På stranden forefindes bl.a. toilet og kiosk, ligesom her er borde, bænke og bålplads. Syd for havnen, hvor Mullerup Klint begynder, er det også muligt at bade og tage sol nøgen. Der passerer dog af og til folk på strandvandring.

den. Her kan man både opleve marsvin i havet og flotte solnedgange over Storebælt. Gisseløre Badebro Blandet strand med fine ”sandpletter”, et lille græsområde og flere badebroer ud i fjorden. Her er toilet, bord-bænkesæt og à la carte restaurant med udendørs servering og fantastisk udsigt over havet. Handicapvenlig.

Reersø Nordstrand Børnevenlig sandstrand med beachvolley bane og gode parkeringsforhold. Stranden har blåt flag. Hver morgen året rundt mødes vinterbadere her for at få det daglige, friske havbad.

Saltbæk Badebro Lang badebro og dejlig sandbund, flere fine vandrestier og gode parkeringsforhold. Havnsø Havn Med Blå Flag station, hvor naturvejleder sommeren igennem arrangerer forskellige aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Lige over for havnen kan man købe de, for mange velkendte, store, dejlige vaffelis.

Bjerge Sydstrand Bjerge Sydstrand er med en dejlig sandstrand med klart vand og er meget børnevenlig, da sandbunden kun er let skrånende. Ved ebbe opstår der små sandøer helt inde ved strandbredden. 79


plevelsesguiden KALUNDBORG


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.