Page 1

www.regieorgaan-sia.nl

magazine

Nationaal Nationaal Regieorgaan Regieorgaan Praktijkgericht Praktijkgericht Onderzoek Onderzoek

november 2014

congres special Kennismaken in netwerken

Programma en overzicht workshops

RAAK-award

Keynotes: Marina Toeters en Rob Wijnberg

Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)


Inhoud 04 Praktische informatie SIA-congres 2014 06 Keynote sprekers Marina Toeters en Rob Wijnberg 08 Programma overzicht 09 Workshop overzicht 10 RAAK-award 2014 11 De genomineerden 12 Congres in cijfers 13 Online Seminar 14 Inspiratie vanuit het SIA-bureau: Ignace Karthaus

Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA Van Vollenhovenlaan 661 Postbus 3021 3502 GA Utrecht 030 - 600 13 80 www.regieorgaan-sia.nl Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Volg ons op Twitter: @kennisbundel


VOORWOORD Kom kennis maken Eind van deze maand is het zover: het SIA-congres. De Fokker Terminal in Den Haag zal op 27 november in het teken staan van ‘kennis maken in netwerken’. Vorig jaar hebben we in het SIA-congres een visie neergezet aan de hand van ‘de professionele praktijk van 2023’. Centrale vragen waren: Hoe denken we dat de praktijk er in 2023 uitziet? En de professional, welke eisen worden daar aan gesteld? Dit jaar willen we vooral kijken naar wat we kunnen doen als Regieorgaan SIA om daar te komen: samen met hogescholen en hun partners in het mkb en de publieke sector, met de vertrouwde SIA-partners en met de nieuwe partners binnen NWO. Hoe zorgen we dat we zijn voorbereid op de toekomst, welke activiteiten en samenwerkingsverbanden zijn daar voor nodig? Twee bestuursleden van Regieorgaan SIA, Michaël van Straalen (voorzitter) en Thom de Graaf gaan over deze onderwerpen in gesprek met mensen uit de praktijk en uit het SIA-netwerk. Ontwerpster Marina Toeters en Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent verzorgen inspirerende keynotes. Daarnaast zijn er tal van interessante workshops. U leest er in dit magazine meer over. Op het congres reiken we ook de RAAK-award uit. Voor de prijs zijn 10 RAAK-projecten genomineerd. Op het congres laten zij de resultaten van hun onderzoek zien. Een vakkundige jury onder leiding van oud-lector Margo Brouns bepaald de winnaars. De deelnemers aan het congres kiezen welk project de Publieksprijs krijgt. Met de RAAK-award wil Regie­ orgaan SIA goed praktijkgericht onderzoek in de spotlights zetten en de bekendheid van het onderzoek aan hogescholen verbreden. Dat is nodig omdat nog lang niet iedereen weet dat hogescholen aan onderzoek doen. En omdat de resultaten van het onderzoek een brede verspreiding verdienen. Het regieorgaan werkt aan nog een initiatief dat hieraan bijdraagt: een online platform dat letterlijk een podium vormt voor praktijkgericht onderzoek. Wij zijn nog volop met de ontwikkeling bezig en zullen op het congres een eerste tipje van de sluier oplichten. Genoeg redenen om naar het SIA-congres te komen, lijkt me. Graag tot 27 november! Richard Slotman directeur Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA PS: inschrijven voor het (gratis) SIA-congres kan op www.regieorgaan-sia.nl/content/siacongres en wilt u twitteren? Gebruik dan #siacongres en #raakaward

SiA magazine • 03


SIA-congres 2014

Kennismaken in netwerken 27 november 2014 9:30-17:00 uur Fokker Terminal - Den Haag

Waar het vorig jaar ging om visie, gaat het nu om actie!

Het thema voor het SIA-congres 2014 is ‘Kennis maken in netwerken’. Een tweede natuur voor onderzoekers van hogescholen en het uitgangspunt van Regieorgaan SIA. Gerdi Verbeet zal als dagvoorzitter optreden. De locatie is opnieuw de Fokker Terminal in Den Haag. Tijdens het SIA-congres van 2014 worden bijdrages verzorgd door Michaël van Straalen (voorzitter Regieorgaan SIA en voorzitter MKB-Nederland). Thom de Graaf (voorzitter Vereniging Hogescholen), ontwerpster Marina Toeters en Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent. Programma Het programma en een overzicht van de workshops vindt u in dit magazine. RAAK-award Tijdens het SIA-congres kunt u kennismaken met de 10 genomineerden projecten voor de RAAK-award. Met de prijs wil Regieorgaan SIA praktijkgericht onderzoek in de spotlights zetten en de bekendheid en kwaliteit van onderzoek van hogescholen verhogen. Aan het eind van het congres vindt de prijsuitreiking plaats. Meer informatie vindt u verderop in dit magazine.

04 • SiA magazine


Twitter MEE: #siacongres en #raakaward

inschrijven Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Inschrijven kan via onderstaande button.

Inschrijven!

SiA magazine • 05


keynote spreker SIA-CONGRES 2014 Marina Toeters

Marina Toeters

Goal: Make fashion innovative Marina Toeters (1982) - opgeleid als grafisch en modeontwerpster - is cum laude afgestudeerd aan maHKU in Utrecht. Haar master thesis richtte zich op het hiaat tussen ontwerpers en technici in de modewereld. Marina stimuleert mode-innovaties, is initiator en directeur van by-wire.net (design en research in modetechnologie) en werkt onder andere voor Philips Research en de European Space Agency (ESA). Marina is lid van de research groep ‘Smart functional materials’ bij Saxion en geeft les in ‘New Production Techniques for textile and garments’. Ze is daarnaast docent ‘Fashion Ecology and Technology’ aan de HKU in Utrecht. In Wearable Senses is Marina als themaleider verbonden aan de TU Eindhoven, waar zij als coach werkzaam is op de afdeling Industrial Design.

Waar haal jij je inspiratie vandaan voor de dingen die je maakt? Mijn ideeën ontstaan meestal uit mensen en hun fascinaties. Zoals techneuten die al jarenlang bezig zijn met een bepaald onderzoek, dat vind ik heel interessant. Uiteindelijk dragen al die onderzoeken weer bij aan het maken van een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden.

Kennismaken in netwerken Op het SIA-congres vertelt Marina Toeters meer over haar werk en haar inspanningen om ontwerpers en technici met elkaar te verbinden.

06 • SiA magazine

Waarom wil je technologie combineren met kleding? Ik geloof dat kleding veel meer voor ons kan betekenen dan het nu doet. Het lijkt mij fantastisch als je outfit met je kan meedenken; als je het koud hebt zorgt je kleding ervoor dat je het warmer krijgt en andersom. Zo zou je kleding je kunnen helpen bij alles wat je doet of voelt.

Je maakt ook dingen van ‘slimme stoffen’- kun je uitleggen wat dat zijn? Slimme stoffen zijn stoffen die veranderen, transformeren of zichzelf aanpassen in bepaalde situaties. Zo kan een trui bijvoorbeeld helemaal rood worden als je het heel warm hebt! Wat zou je nog heel graag willen maken van textiel? Een ruimtepak! Dat is een kledingstuk met zoveel technologie en functie. Maar ik zou ook heel graag een high-tech kledingstuk willen ontwerpen voor de Zeeman zodat iedereen het kan kopen en dragen. Ontleend aan een interview op de website van de Waag Society. Lees het volledige interview.


keynote spreker SIA-CONGRES 2014 Rob Wijnberg

Rob Wijnberg

Hoofdredacteur van De Correspondent, filosoof & publicist Rob Wijnberg ( 1982) is een Nederlandse columnist, journalist, filosoof en publicist. Wijnberg studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de jongste hoofdredacteur van nrc.next, waar hij van september 2010 tot september 2012 werkte. In september 2013 lanceerde Rob Wijnberg De Correspondent, een online journalistiek platform, dat ondertussen meer dan 25.000 leden heeft.

Wijnbergs loopbaan in de journalistiek begon in 2001 met een vaste column in De Telegraaf. Ook schreef hij in dit dagblad de rubriek ‘Het schoolplein’ op de jongerenpagina, waarvoor hij wekelijks middelbare scholieren over de actualiteit interviewde. In 2005 verscheen zijn eerste essay in De Groene Amsterdammer, met de titel ‘Waarom het de jeugd niet meer kan boeiuh’. Dit essay werd vertaald in het Frans voor het opinieblad Courrier International en vormde met het vervolgessay ‘Creality-tv’ de opzet voor het politiekmaatschappelijke pamflet Boeiuh! Het stille protest van de jeugd (2007). Sinds november 2007 schrijft hij essays en columns voor onder andere De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en nrc.next. In zijn boek In dubio (2008) onderzocht Wijnberg de aard en grenzen van meningsvrijheid. Hij betoogt dat vrijheid

van meningsuiting eigenlijk een onmogelijke vrijheid is: een vrijheid die grenzen vereist, maar tegelijkertijd juist die grenzen verwerpt. Wijnberg verdedigt ieders recht van spreken, of het gaat om een oproep tot het verbieden van de koran, een pleidooi voor de legalisering van pedofilie of het domweg uitschelden van een ambtenaar in functie: het vrije woord prevaleert. De vrijheid van meningsuiting is volgens

hem meer dan slechts het recht om te beledigen; het is het recht om te twijfelen. In 2009 verscheen zijn essaybundel ‘Nietzsche en Kant lezen de krant - Denkers van vroeger over dilemma’s van nu’. Het boek werd met meer dan 65.000 exemplaren één van de best verkochte filosofieboeken van de afgelopen tien jaar. Daarna volgden de bestsellers ‘Dus ik ben’ (2010, samen met Stine Jensen), ‘En mijn tafelheer is Plato’ (2012) en ‘De Nieuwsfabriek’ (2013). In 2013 werd Wijnberg door de Nederlandse Vereniging voor Journalisten uitgeroepen tot ‘Journalist van het jaar’. Bron: Wikipedia en www.robwijnberg.nl

Kennismaken in netwerken Bezoek op het SIA-congres de workshop van Rob Wijnberg over de kloof tussen instituten en hun publiek. Ook geeft Rob Wijnberg een keynote in het middagprogramma over zijn persoonlijke manier om kennis te maken in netwerken.

SiA magazine • 07


CONGRES PROGRAMMA & WORKSHOPS

Kennismaken in netwerken Vanaf 9.30 uur 10.00 - 11.20 uur

Welkom Topsectoren en praktijkgericht onderzoek Keynote Marina Toeters

Programma Ontvangst Kennis maken in netwerken: onderzoek en onderwijs dagvoorzitter Gerdi Verbeet en Huib de Jong (bestuur Regieorgaan SIA, voorzitter CvB HvA) Thom de Graaf (bestuur Regieorgaan SIA, voorzitter Vereniging Hogescholen) in gesprek met lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans en CEO Dennis Schipper van mkb-bedrijf Demcon Marina Toeters is textieltechnoloog en ontwerper bij Solar Fiber en als zzp’er verbonden aan HKU en Saxion

Introductie RAAK-award genomineerden 11.20 - 11.45 uur 11.45 - 12.45 uur 12.45 - 13.45 uur 13.45 - 14.45 uur 14.45 - 15.00 uur

Koffiepauze en netwerken WORKSHOPRONDE 1 Lunch en netwerken WORKSHOPRONDE 2 Theepauze en netwerken

15.00 - 16.30 uur

Kennis maken in netwerken: innovatiekracht

Innovatiekracht & de praktijk Keynote Rob Wijnberg Prijsuitreiking RAAK-award 16.30 - 18.00 uur

08 • SiA magazine

Michaël van Straalen (voorzitter Regieorgaan SIA, voorzitter MKB-Nederland) in gesprek met Linde Gonggrijp (KvK) en Freddy Weima (Nuffic) Rob Wijnberg is hoofdredacteur van De Correspondent, filosoof & publicist Bekendmaking winnaars RAAK-award door de jury o.l.v. Margo Brouns, met medewerking van studenten

Borrel en netwerken


WORKSHOPRONDE 1

WORKSHOPRONDE 2

Biobased Brazilië, Internationalisering Praktijkgericht Onderzoek Arjan Koeslag (Nuffic), Ralph Simons (Avans)

Samenwerking in Netwerken: ‘grenswerken’ Agaath Sluijter (Iknowvative)

Hoe is de groei en de kwaliteit van het Nederlandse praktijkgericht onderzoek te versterken door internationalisering?

Zet jezelf en je onderzoek in beeld Judith de Bruijn (onderwijskundige en presentatiecoach) In deze crash course ga je actief aan de slag met het maken van je eerste videopitch.

Inspiratiesessie Delta Wiki Marlies van Eennenaam (HZ University of Applied Sciences)

Leer beter toegerust te zijn voor je ‘grensverleggende’ rol in ketens, clusters en andere samenwerkingsverbanden en je daarbij ‘grensoverschrijdend’ te gedragen.

Interreg: de brug naar een EU netwerk Jolanda Hekman, Margreet Schurer (Hanzehogeschool Groningen), Tim Buiting (Neth-ER) Deze workshop neemt u mee in de route die de Hanzehogeschool Groningen volgt bij het ontwikkelen en indienen van een Interreg aanvraag.

Laat u inspireren door het gebruik van een Wiki in onderzoeksprojecten om kennis op te bouwen en te verspreiden.

Onderzoek in de stad: dat doe je samen! Frank Wassenberg (Platform31), Karin Feunekes

Generade: projecten formuleren en formaliseren Helma Kaptein (directeur Generade, CoE Genomics

(Haag Wonen) Moeten burgers alle problemen in de wijk ‘op eigen kracht’ oplossen? Dreigt stilstand, verloedering en achteruitgang?

Hogeschool Leiden) Aan de slag met een casestudie: gesprek met een (fictief of bestaand) bedrijf om een mogelijk project voor CoE/CiV/ hogeschool vorm te geven.

Proeftuin Dementie; samenwerken aan thuistechnologie bij dementie Liselore Snaphaan (senior wetenschappelijk medewerker, GGzE), Eveline Wouters (lector Health Innovations and Technology, Fontys) Opgedane ervaringen in de proeftuin dementie worden op een interactieve manier gedeeld.

Onderzoekstages CERN prof. Stan Bentvelsen (Universiteit van Amsterdam, Nikhef)

Kansen voor Circulaire economie Murk de Roos (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Welke ambities en kansen zien overheid, bedrijfsleven en beroepsonderwijs in de ontwikkeling naar een circulaire economie?

Bodem en Ondergrond – initiatief nemen en partners zoeken Henk van Zoelen (Rijkswaterstaat), Ruud Cino (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), Arianne Fijan (Gemeente Gouda) Bodemdaling, funderingsproblematiek en grondwateroverlast en -onderlast. Hoe kunnen de overheid het bedrijfsleven, kennisinstituten en het hbo een rol spelen in deze uitdagingen?

Bespreking van de mogelijkheden voor hbo-studenten om hun onderzoeksstage bij Nikhef of CERN te doen.

Review van praktijkgericht onderzoek Femke Merkx (KENNIScoCREATIE, Onderzoek & Advies), Gertjan Schuiling (Thierry & Schuiling, docent VU)

Onderzoekprogramma ‘Research Through Design’ samenwerken in ontwerpend onderzoek Margriet Jansz (senior program officer, STW), Karin van Beurden (lector Saxion)

Demonstratie van een methodiek voor een constructief gesprek tussen onderzoeker en reviewer.

Verkennen van mogelijkheden voor onderzoekers in het hbo. Welke ondersteuning in de voorbereiding van projectvoorstellen is nodig/wenselijk.

Human capital topsector Water Henk van Zoelen (Rijkswaterstaat), Peter Kiela (Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Hoe kunnen overheid, bedrijfsleven, kennisinstituten en hogescholen een rol spelen in klein- en grootschalige oplossingen en hoe kan ‘water’ prominenter geagendeerd worden in het onderwijs?

Valorisatie in het hbo: meer dan ‘meten is weten’… over impact en indicatoren” Kristel Baele (expert), Clemens van den Broek (Avans) Kennisvalorisatie in het hbo, op zoek naar antwoorden.

Samenwerken met bedrijven Roald Vandepoel (Delft Patents), Koen van Nol (STW)

Vergroot impact praktijkgericht onderzoek met social media Arjan Nataraj en Remco Bakker (Mixit) Verschillende mogelijkheden voor de inzet van social media worden verkend.

Samenwerken in zorg en technologie voor Parkinsonpatiënten Karin Alfenaar (Hogeschool Utrecht en voorzitter Werkgroep Health van topsector Life Sciences & Health) Wat zijn de succesfactoren en hick-ups in deze samenwerking rond de behandeling van Parkinsonpatiënten?

Over de mensen voorheen bekend als: Het Publiek Rob Wijnberg (hoofdredacteur van De Correspondent, filosoof & publicist) Hoe is de kloof te dichten tussen instituten (zoals, bij uitstek, nieuwsmedia - maar ook bedrijven, politieke partijen etc.) en hun publiek (lezers, klanten, kiezers).

Het belang van intellectueel eigendom (IP).

SiA magazine • 09


RAAK-AWARD: VAN 500 PROJECTEN NAAR 4 WINNAARS 500+

RAAK ONDERZOEKSPROJECTEN

RESULTEERT PROJECT IN KENNISVERHOGING, KENNISCIRCULATIE, CONCRETE RESULTATEN, EN DUURZAME DOORWERKING IN BEROEPSPRAKTIJK EN ONDERWIJS DAN KOMT HET IN AANMERKING VOOR RAAK-AWARD

Aandacht voor 30 aanmeldingen op website, LinkedIn en Twitter van Regieorgaan SIA.

30 AANMELDINGEN RAAK-AWARD 2014 10 genomineerden voeren skype gesprekken met jury en vertellen over hun onderzoek. De jury bepaalt de nummers 1, 2 en 3.

10 RAAK GENOMINEERDEN

3 WINNAARS ÉN PUBLIEKSPRIJS

JURY • Margo Brouns (Hoofd onderzoek Sociaal Planbureau Groningen) • Gert van den Berg (voorheen AKZO Nobel) • Karianne Lindenhovius (Pontes medical, Ingenieur van het Jaar) • Dirk van Delft (Directeur Museum Boerhaave)

Nomineert 10 projecten voor de prijzen

Prijsuitreiking tijdens het SIA-congres op 27 november 2014.

Deelnemers SIA-congres kiezen publieksprijs

€ 2.500 EN EEUWIGE ROEM

regieorgaan-sia.nl 10 • SiA magazine

twitter.com/kennisbundel #raakaward


GENOMINEERD GENOMI INEERD GENOMINEERDE RAAK-AWARD

voor de raak-award

Kanshebbers RAAK-award Tien praktijkgericht onderzoeksprojecten van zeven verschillende hogescholen maken kans op de RAAKaward 2014, de prijs voor het beste RAAK-project. In totaal werden dertig RAAK-projecten aangemeld voor de prijs. De jury, onder voorzitterschap van Margo Brouns, oud-lector en hoofd Sociaal Planbureau Groningen, heeft tien projecten genomineerd die kans maken op de prijzen. Bij het beoordelen keek de jury onder andere naar de wijze waarop en de mate waarin het project er voor zorgt dat kennis tussen de verschillende partijen daadwerkelijk gaat ‘stromen’. Ook is gekeken naar kennisverhoging, projectresultaat en de duurzame doorwerking van het project in de praktijk en het onderwijs.

voor de raak-award

genomineerde 10 projecten zijn

De

GENOMINEERD GENOMI INEERD (in alfabetische volgorde):

• Bronnen van Continuïteit: professionaliteit in het reclasseringsproces - Hogeschool Utrecht

• De ontwikkeling van het Nederlandstalig Dysartrie Onderzoek - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

voor de raak-award

• Digitalisering in de gymles - Windesheim

• Every Picture Tells a Story - Hogeschool Utrecht

• Facilitating movement implicitly - Zuyd Hogeschool • Jongeren & Cybersafety - NHL Hogeschool

voor de raak-award

• Materialen in Ontwerp (MIO2) - Saxion

• Moleculaire diagnostiek voor persoonlijke therapie bij kanker - Zuyd Hogeschool

GENOMINEERD GENOMI jurylid RAAK-award

• PlayFit - Fontys Hogescholen

• Succesvol ondernemen met eHealth - Windesheim Twitter MEE: #RAAKAWARD

voor de raak-award Tijdens het SIA-congres op 27 november aanstaande worden de RAAK-awards uitgereikt.

SiA magazine • 11


Congres in cijfers

11

technici voor licht en geluid

150 m2 VLOEROPPERVLAK

stands

120 m

2

500

VLOEROPPERVLAK

loungeruimte

muffins

8

250

STEMMEN voor de Publieksprijs

10

sprekers

DE

EER

IN NOM

K- n A A R ecte proj

GE

2

800

PENDELBUSSEN

kopjes

koffie

365 12 • SiA magazine

T tricit e l ME ER e l ek it s k a be


ONLINE SEMINAR

Online seminar ‘Prof ileer jezelf en je onderzoek’ “Marketing is the craft of seeing things through other people’s perspective, understanding their wants and needs and finding ways to meet them.” Aldus Marc Kuchner, auteur van het boek Marketing for Scientists. In het eerste online seminar van Regieorgaan SIA werd dit boek besproken door wetenschapscommunicator Roy Meijer.

Signature Research Idea Om te beginnen werden kernbegrippen uit het boek, ‘Product, Doelgroep, Signature Research Idea, Promotie’, besproken. In het tweede deel paste Roy Meijer dezelfde begrippen toe op het profileren van praktijkgericht onderzoek of Centres of Expertise naar afnemers: mkb, overheid of organisaties in de publieke sector. Daarbij liet hij voorbeelden zien van lectoren en Centres of Expertise die dit heel goed doen, maar ook voorbeelden waarbij nog veel verbeterd kan worden. Terugkijken Hierboven kunt u het complete seminar bekijken. Ook de presentatie ‘Profileer jezelf en je onderzoek’ van Roy Meijer is nog beschikbaar. Meer informatie over Marc J. Kuchner en zijn boek Marketing for Scientists is te vinden op marketingforscientists.com Ook het tweede online seminar over Infographics kunt u terugkijken.

Kennismaken in netwerken Workshop Videopitchen Op het SIA-congres geeft Judith de Bruijn, presentator van de online seminars van Regieorgaan SIA, een workshop Videopitchen. In de workshop gaat zij met de deelnemers aan de slag om onderzoek letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen. Met praktische en direct toepasbare tips en leerpunten.

SiA magazine • 13


INSPIRATIE vanuit het SIA-bureau

“De hogeschool als kennisinstelling en anker voor de beroepspraktijk” Hier een bijdrage aan leveren is een uitdaging waar Ignace Karthaus, programmamanager bij Regieorgaan SIA, zich dagelijks enthousiast mee bezighoudt. Ignace is vanaf 2005 bij praktijkgericht onderzoek van hogescholen betrokken. Eerst vanuit Syntens binnen de Stichting Innovatie Alliantie. En nu bij het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA.

Ignace is verantwoordelijk voor de regelingen RAAK-PRO en Netwerken voor Groei en daarnaast actief op het thema vraagsturing en netwerkvorming. De belangrijkste opdracht hierbij: vorm en inhoud geven aan de samenwerking van Regieorgaan SIA met andere organisaties. Inhoudelijk vormen de ontwikkelingen rondom de brede maatschappelijke uitdagingen, het topsectorenbeleid en specifiek de profileringsagenda’s van de hogescholen met hun zwaartepunten en Centres of Expertise de belangrijkste uitdagingen waarmee hij zich bezighoudt.

INSPIRATIETIP

FILM

“The Grand Budapest Hotel”

14 • SiA magazine


“Bij Regieorgaan SIA komt de hele wereld aan je voorbij. Niet alleen wat betreft thema’s, maar ook vanuit de diverse gezichtspunten die bij beleid, de onderzoek- en onderwijswereld en het bedrijfsleven en de publieke organisaties spelen. Zij zijn een dagelijkse bron van hoofdbrekens en inspiratie. Dat is het mooie van werken bij het regieorgaan. Mooi voorbeeld daarvan was het ondersteuningsINSPIRATIETIP programma Zwaartepunten. In korte tijd is daar een “Het Fantoom van ondersteuningsarrangement Alexander Wolf” voor bedacht, ontwikkeld van Gajto Gazdanov en uitgevoerd. Samen met diverse organisaties als ZonMw, TNO, Platform 31, STW, Kamer van Koophandel en diverse specialistische adviseurs zijn maar liefst 53 zwaartepunten vraaggestuurd ondersteund. Een ander voorbeeld is het programma Netwerken voor Groei waar RAAK-projecten gestimuleerd werden hun kennis en ervaring nog beter te verbinden met de beroepspraktijk. De eerste resultaten daarvan gaan we over een jaar zien.”

Boek

Ignace Karthaus: - Motto: Blijf nieuwsgierig en neem je verantwoordelijkheid. - Behaalde aan de Universiteit van Utrecht zijn masterdegree in strategisch management. Heeft een marketingachtergrond, is mediator en getraind in o.a. Clustermanagement, International Negotiations en Innovatiemanagement. - Werkte in de jaren negentig bij het zakenblad Quote en de ontwikkelingsorganisatie Novib en heeft twee jaar een eigen adviesbureau gehad voor vraagstukken m.b.t maatschappelijk verantwoord ondernemen. - Was vanaf 2001 werkzaam bij Syntens in diverse managementfuncties. - Is commissielid bij Demonstrator, TNO SBIR en Take Off STW.

INSPIRATIETIP

Boek

“Thinking, Fast and Slow” van Daniel Kahneman

SiA magazine • 15


Het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA maakt deel uit van

Volg ons op Twitter: @kennisbundel

Colofon Redactie Marianne Kroon Teksten Marianne Kroon Wilma van Veen Helga de Vries Ontwerp Akron Communicatie & Vormgeving, Leiden

SIA magazine november 2014