Red Carpet 2021 Ohjelmalehti

Page 1


Hyvä elokuvien, musiikin ja upeiden kohtaamisten ystävä, tätä kirjoittaessani elämme heinäkuisia hellepäiviä, ja mielessä siintävät jo elokuiset lämpimät ja tunnelmalliset loppukesän päivät. Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja jo pitkään. Minä olen kaivannut ystäviäni, työtovereitani ja perheenjäseniäni. Elokuvia, konsertteja, pesismatseja ja teatteria. On ollut vaikea hyväksyä, että näistä ei ole voinut nauttia ja sen myötä arvostus kaikkea kulttuuria kohtaan on osaltani noussut entisestään. Eri aloilla ihmiset ovat osoittaneet uskomatonta heittäytymiskykyä ja luovuutta keksiessään uusia tapoja pitää maailman rattaat pyörimässä. Me Red Carpet -festarin tekijät olemme myös kehittäneet, innovoineet ja tehneet työtä, jotta saamme turvallisesti kohdata toisemme ja nauttia mitä mahtavimmasta kulttuuriannista Hyvinkäällä elokuun lopussa. Red Carpet -festari täyttää tänä vuonna 5 vuotta! Se tuntuu itselle jopa hieman epätodelliselta. Vastahan aloitimme, vastahan tämä oli vielä pelkkä ajatus. Silti aikaa on kulunut ja olemme saaneet tapahtuman vakiinnuttamaan paikkansa vieraiden ja tekijöiden sydämissä. Tämä tuntuu todella hyvältä. Red Carpet on tärkeä hyvinkääläisille, mutta myös muualta tuleville festarivieraille, joiden osuus on vuosi vuodelta kasvanut - vuonna 2019 noin 40 prosenttia kävijöistä oli muualta kuin Hyvinkäältä.

Haluan kiittää Red Carpetiin alusta asti uskoneita tahoja, joita ilman emme olisi tänään tässä. Kiitos luottamuksesta ja tuesta Hyvinkään kaupunki ja Rentto & Onnikortteli! Kiitos myös muille yhteistyökumppaneille. Red Carpetin ”isänä” haluan kiittää myös festarin koko työryhmää; kiitos omistautuneesta ja intohimoisesta työstä. Red Carpetin ohjelmallinen kattaus on näin juhlavuonna erityisen huikea. Juhlaennakkoelokuvat sekä upeat lyhyt- ja dokumenttielokuvat ovat teitä varten, hyvät festarivieraat! Tulitpa sitten yksin, kaksin, kaveriporukalla tai perheen kanssa, ohjelmistostamme löytyy valikoimaa jokaiselle. Tähtisadetta, syviä tunteita, iloa, liikutusta - nyt on sen aika! Tervetuloa elokuussa Hyvinkäälle! ANTTI LUUSUANIEMI taiteellinen johtaja Red Carpet -festari

Hyvinkään keskustan Kulttuuriterassillekin tullaan kauempaa nauttimaan elävästä musiikista. Musiikki, elokuvat ja niiden tähdet liikuttavat ihmisiä ihan fyysisestikin, tunteista puhumattakaan. Festarikävijät tulevat muun muassa Tampereelta, Riihimäeltä, Jokelasta, Järvenpäästä, Nurmijärveltä, Rajamäeltä, Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Hyvinkään Tähtiraitilla paljastetaan 26.8. kaksi pronssista tähteä aikaisempien - Outi Mäenpää, Vesa-Matti Loiri, Laura Birn, Krista Kosonen, Kati Outinen ja Peter Franzén - seuraksi. Tähtien paljastusta voi seurata ilmaisessa livestriimissä ISTV:ssä.

5 VUOTTA KOTIMAISEN ELOKUVAN JUHLAA

# r e dcar petfe star i

# r e dcar petfi lm fe stival

# e l ämäyll ät tä ä # vi s ithy vi n k ä ä

RED CARPET -FESTARI 2021 FESTIVAALILEHTI | JULKAISIJA RCFF Elokuvafestivaali Oy PÄÄTOIMITTAJA Antti Luusuaniemi. TOIMITUS JA SISÄLLÖN SUUNNITTELU Noora Sormunen ja Red Carpet. KIRJOITTAJAT Syke ja Rentto: Katja Viitalähde-Annala. Lasten elokuvat ja Kummeli: Mari Storpellinen. Muu sisältö: Joel Kajosmaa ja Tarja van Veldhoven. TAITTO JA ULKOASU Karoliina Keski-Kastari. PAINO Botnia Print. © Red Carpet 2021 | info@redcarpetfestari.fi | www.redcarpetfestari.fi

2


SE ON VIELÄKIN TÄÄLLÄ!

V

iime vuonna aloitin tervehdykseni sanoilla ”Se on täällä taas!”. Kun nyt olemme eläneet todella erilaisessa maailmassa kuin ennen, voidaan todeta iloisena ja ylpeänä, että ”Se on vieläkin täällä!” Ja sehän on tietysti Red Carpet -festari. Moni on kokenut elämässään ja ympäristössään suuria muutoksia. Asioiden tärkeysjärjestys on muuttunut, ja pitkään jatkuneet poikkeukselliset olosuhteet ovat näkyneet voimakkaasti niin työssä kuin vapaa-ajalla. Olemme menettäneet elämästä tärkeitä palasia kasvaa, kohdata, oppia, palautua ja tuntea. Harrastukset ja virkistäytymismahdollisuudet on monesti jouduttu sysäämään syrjään. Mutta hyvääkin on tapahtunut. Digitalisaation myötä asiat hoituvat nyt siltä istumalta - ja yhtäkkiä työskentelemme kotona, kesämökillä, veneessä tai vaikkapa asuntovaunussa. Olemme valmiita nopeisiinkin muutoksiin. Myös me Renttossa ryhdyimme kokeilemaan rohkeasti ja lisäsimme ketteryyttä entisestään. Aiemmin suunnitellun toteuttamiseen kun ei voinut enää tuudittautua.

Pandemian sysäämänä loimme Hyvinkäälle Onni Kokouskeskus & Coworking -tilan, ja odotamme mielenkiinnolla sen kehittymistä jatkossa. Myös koteihin on tullut uudenlaisia odotuksia. Kodit palvelevat nyt vaatimuksia, jotka ovat erilaisia kuin vaikka vasta kaksi vuotta sitten. Tapahtumilla ja elämyksillä on kaupungin viihtyvyydessä ja kehityksessä suuri merkitys - puhumattakaan terveydellisistä vaikutuksista mielen hyvinvointiin. Ne kuuluvat kaupunkeihin, ja onkin hienoa, että Hyvinkää on kokenut asian tärkeänä. Tapahtumat luovat hyvinvoinnin lisäksi elinvoimaa ja työpaikkoja. Tapahtumia ei ole ilman ihmisiä ja heidän tarvettaan kohdata ja tuntea. Kuten Red Carpet sen sloganissaan toteaa: elämä yllättää! MIKA NURMINEN kiinteistöjohtaja Rentto Oy

SUJUVAA ELÄMÄÄ JA RIKASTA KULTTUURIA HYVINKÄÄLLÄ

T

ervetuloa Hyvinkäälle viettämään kanssamme Red Carpet -festarin viisivuotisjuhlia ja nauttimaan laajasta elokuva- ja oheisohjelmatarjonnasta. Red Carpet on vakiinnuttanut paikkansa Hyvinkään omana tapahtumana ja loppukesän huipentumana, joten elokuun viimeinen viikonloppu kannattaa viettää seurassamme.

täällä on kaikin puolin sujuvaa niin arjen kuin vapaa-ajan vieton saralla. Lyhyet etäisyydet kaupunkikeskustassa, laadukkaat palvelut kaupunkilaisille, monenlaiset asumisen mahdollisuudet sekä korkealuokkainen ja monipuolinen vapaa-ajan tarjonta muodostavat kokonaisuuden, joka myös näkyy konkreettisesti kaupunkimme väkiluvun kasvuna.

Elokuva- ja konserttiohjelmiston lisäksi Red Carpet -festari toteuttaa tapahtuman yhteydessä vuosittain lapsille ja nuorille elokuviin liittyvää ohjelmaa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa sekä tarjoaa hyvinkääläisissä oppilaitoksissa opiskeleville osallistavan harjoittelu- ja yritysprojektiohjelman, joten festarikokonaisuus palvelee hyvinkääläisiä laajasti.

Uudenmaan viidenneksi suurimpana ja kasvavana kaupunkina meille on myös tärkeä voida tarjota asukkaille ja kävijöille mieleenpainuvia kulttuuri- ja tapahtumaelämyksiä – sellaisia kuin kotimaista elokuvaa juhlistava Red Carpet. Siksi olemmekin sopineet yhteistyöstä Red Carpetin toteuttamiseksi Hyvinkäällä vuoteen 2028 asti. Kuten monella hittielokuvalla, on siis tälläkin tarinalla luvassa useampi jatko-osa tulevina vuosina.

Kaupunginjohtajana olen etenkin tyytyväinen siihen, että Red Carpet tarjoaa monipuolisesti erilaista ohjelmaa niin eri ikäisille kaupunkilaisille kuin kaupunkiin festariin tuleville vieraillemme. Aktiivinen kulttuuri- ja tapahtumatoiminta on osa kaupunkimme pitkäjänteistä strategiaa ja vahvuutemme onkin siinä, että elämä

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan Hyvinkään hyvästä tunnelmasta! JOHANNA LUUKKONEN kaupunginjohtaja Hyvinkään kaupunki


SYKE-ELOKUVAN TÄHTI IINA KUUSTONEN:

”EN OLE FESTARI-IHMINEN, MUTTA OLEN

RED CARPET -FESTARI-IHMINEN!”

VAHVA NAISNÄYTTELIJÄNELIKKO ANTAA VOIMAA

S

uosittuun Syke-sarjaan pohjautuva Syke-elokuva: Hätätila kuuluu Red Carpet -festarin juhlaennakkoelokuviin. Elokuvan päätähtenä loistaa Iina Kuustonen, joka näyttelee sairaanhoitaja Iiristä. Roolihahmon persoona on näyttelijän mukaan hänen vastakohtansa. “Tähän rooliin oli ihanaa palata, koska työyhteisö Sykkeessä on niin lämminhenkinen. Iiris ei hymyillyt ensimmäisillä kausilla varmaan kertaakaan, ja hän on kylmyydessään ja kovuudessaan kaukana minusta. Sellaista on hauskaa näytellä”, Kuustonen kertoo. Elokuvan alussa Iiris yrittää toipua vaikeasta erostaan Artturiin (Juha-Tapio Arola) ja tapaa yllättäen kiinnostavan ja lohdutusta tarjoavan Antonin (Riku Nieminen). Suhde ei kuitenkaan pääse etenemään alkua pidemmälle, sillä Iiriksen poika Niilo (Noa Tola) sairastuu yhtäkkiä. ”Elokuva alkaa tilanteesta, jossa Iiris on juuri eronnut ja uusperhe hajonnut. Iiris on kokenut kovia lapsuudestaan lähtien. Elämä on kovettanut häntä ja tehnyt hänet kyyniseksi. Hän on suorasanainen ja auktoriteetteja kumartelematon sairaanhoitaja.” Niilo tarvitsisi vain pienen operaation, mutta pojan päästyä leikkaussaliin sairaala joutuu verkkohyökkäyksen kohteeksi. Sähköt katkeavat, hengityskoneet pysähtyvät ja pääsy potilastietoihin on estetty. Hoitajien on priorisoitava, kenen henki on arvokkain. Käynnistyy trilleri, jossa juostaan aikaa ja mahdottomaksi käyviä olosuhteita vastaan. Kuvauspaikkana sairaala on näyttelijälle mielenkiintoinen. ”Sairaala on ympäristönä todella kiinnostava paikka, ja siitä saa paljon tukea näyttelemiseen ja kohtauksiin. Sairaala on täynnä draamaa ja koko ajan ollaan tekemisissä elämän ja kuoleman kanssa. Se on kiehtovaa.”

Sarjan päätyminen pitkäksi elokuvaksi valkokankaalle oli Kuustoselle ilon aihe. ”Elokuvan tekeminen on aina erityistä ja trilleri on tyylilajina harvinainen ja haastava. Tässä käsikirjoituksessa minua kiinnosti erityisesti se, millaisiin ääritilanteisiin hahmoni joutuu, ja venymään niissä omien rajojensa yli. Oli kiinnostavaa lähteä näyttelemään Petja Peltomaan tekstiä, koska hän on luonut koko Sykkeen maailman”. Kuustonen kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan työskennellä myös pandemian aikana. ”On ollut helpottavaa ja etuoikeutettua saada tehdä töitä tämän kaiken keskellä. Lapseni ovat vielä niin pieniä ja kotihoidossa, että korona-aika ei ole muuttanut arkea niin radikaalisti kuin suurella osalla ihmisistä. Koen tämän ajan nostaneen piilossa olleita asioita esiin ja pakottaneen niiden käsittelemiseen. Se on mielestäni tervettä ja hyväksi.” Yksi merkittävä asia elokuvassa on siihen paluun tekevä voimakas naisnäyttelijänelikko, josta Iina Kuustonen saa voimaa omaan roolityöhönsä. ”Erityisen tärkeää minulle oli se, että elokuvaan palasi koko meidän naisnelikko, josta Syke vuosia sitten lähti: Tiina Lymi, Leena Pöysti ja Lena Meriläinen. Heidän kanssaan on aina juhlaa näytellä.”

verini TeaKista, ja tunnemme toisemme niin hyvin, että häpeäkynnystä ei ole olemassa. Se on ihanteellinen lähtökohta yhteistyölle, kun luottamus on sataprosenttinen. En tule koskaan unohtamaan hurjia kohtauksia, joita teimme yhdessä.” Red Carpet -festarin sunnuntai on tänä vuonna omistettu Syke-elokuvalle. Kuustonen sanoo odottavansa Syke-sunnuntaita innolla. ”Tämän erikoisajan jälkeen kaikki juhlahumu tuntuu erityisen ihanalta ja arvokkaalta! Odotan näkeväni kavereita ja leffoja. Kuulostaa täydelliseltä kesäpäivältä.” Red Carpetin Kuustonen toteaa olevan siinä mielessä poikkeuksellinen, että se saa hänet – vannoutuneen ei-festari-ihmisen – tempautumaan mukaan tunnelmaan. ”En todella ole festari-ihminen, paitsi Red Carpet -festari-ihminen! Tykkään mennä nukkumaan ajoissa, mutta se onneksi onnistuu Hyvinkäällä. Olen siis erittäin tylsä ihminen, jos se vielä oli jollekin epäselvää! Tämä aika on ollut varmasti kaikille tavalla tai toisella rankka, joten erityisen ihanalta tuntuu nyt ajatus kesäfestareista, ihmisten kohtaamisesta ja yhteisöllisyydestä.”

SATAPROSENTTINEN LUOTTAMUS Syke-elokuvan kuvauksista Kuustonen haluaa nostaa esille työskentelyn Riku Niemisen kanssa. ”Oli hauskaa näytellä Rikun kanssa ensimmäistä kertaa tosissaan! Olemme tähän asti sekoilleet yhdessä Putouksessa ja Kingissä, mutta nyt pääsin näyttelemään hänen kanssaan draamaa. Hän on kurssika-

SYKE-ELOKUVA: HÄTÄTILA Maailmanensi-ilta: su 29.8. BioRex Sveitsi klo 13.00 Hyvinkääsali klo 14.00 Hyvinkääsali 16.30 Liput 18 €.

4

H e n n i H y vä r i n e n


KUMMELI-KAARTI TYKITTÄÄ UUDESSA KONTIO & PARMAS -ELOKUVASSA

Komediaelokuva Kummeli esittää: Kontio & Parmas tuo tvsarjasta tutut hahmot valkokankaalle jännittävissä merkeissä. Toinen toistaan koomisemmat henkilöt sekä absurdit juonenkäänteet eivät petä. Tilanne elokuvassa on vakava, mutta katsojaa hykerryttää.

K

ummeli-tiimin Kontio & Parmas -elokuva alkaa dramaattisista lähtöasetelmista. Valkeakoskea uhkaa suurempi tuho kuin ikinä, ja komisario Otso Kontion (Heikki Silvennoinen) on palattava eläkkeeltä takaisin töihin. ”Leffa kuvattiin samoilla liukkailla sarjan kolmannen tuotantokauden jälkeen”, ylikomisario Ljunkkaa näyttelevä Timo Kahilainen kertoo. Elokuvassa nähdään tuttuun tapaan pikkukaupungin elämää, jossa tavataan hyvin värikkäitä persoonia. ”Hahmojen polkujen kohdatessa erilaisin tavoin tulee hyviä törmäyksiä. Vierailevat näyttelijät toivat sopivaa säpinää”, Kahilainen kuvaa. Toinen nimihenkilöistä, Parmas, erottuu hahmogalleriasta silmiinpistävällä tavallisuudellaan. ”Ensin hieman tylsältä vaikuttaneella roolihahmollani on tärkeä tehtävä elokuvan komediallisuuden korostamisessa. Parmas luo mielenkiintoisen vastavoiman. Olen hänen roolissaan vähän niin kuin säestäjä, säestän komediaa”, sanoo toista nimiroolia näyttelevä Elsa Saisio.

ARVAAMATTOMAT HAHMOT Kahilainen kertoo, että Ljunkka on syntynyt pikkuhiljaa. Hahmoa on mukava tehdä, koska se on hitusen arvaamaton: ”Ljunkka saattaa pultata sellaisesta, mistä ei yleensä pultata, ja olla tyyni, kun olisi syytäkin hermostua. Hänellä on viha-rakkaussuhde Kontioon ja alaisiinsa ylipäätään. On se mielenkiintoinen hahmo näytellä, harrastuksinahan Ljunkalla on lintujen tarkkailu ja sadomasokistiset leikit.” Saisio pitää siitä, että Parmasta ei ole tehty koristeeksi miesten keskelle. Konstaapelissa on luonnetta ja oma, keskeinen kehityskaarensa: ”Parmas on sen verran nuori vielä, että hän

etsii itseään. Tarkan tunnollisessa hahmossa on sellainen mielenkiintoinen särmä, että hänellä on vähän ongelmia alkoholinkäytön kanssa.” Lähtökohtaisesti kovin erilaiset Kontio ja Parmas muodostavat yllättävän toimivan aisaparin. Työkaveruus on kehittynyt sydänystävyydeksi. ”Jollain kummallisella tavalla yhteistyö toimii. Hahmot ovat molemmat yksinäisiä susia, ja kenties tunnistavat sen yksinäisyyden toisissaan”, Saisio kuvaa.

BENSAA LIEKKEIHIN Kummeli-elokuva ei petä. Huumori on tutun vinksahtanutta ja hullun puolelle lipsutaan säännöllisesti. Silti elokuva on tehty rautaisalla ammattitaidolla. ”Loppujen lopuksi kuvaukset on ihan normaali työpaikka, ja vaikka tehdäänkin komediaa, ei sinne koheltamaan mennä. Minullakin oli stuntti kiipeilykohtauksessa”, Kahilainen kertoo. Komedian tekeminen on taitolaji siinäkin mielessä, että roolissa pitää pysyä, vaikka kuinka huvittuisi. Saisio kertoo, että loppua kohden keskittyminen alkoi herpaantua: ”Välillä sai tehdä töitä, että sai vietyä kohtauksen loppuun vakavalla naamalla. Kun Silvennoinen näkee jonkun olevan siinä rajoilla, hänellä on tapana pistää vain lisää bensaa liekkeihin.”

”Näytellyssä hahmossa on aina vähintään 50% omaa itseä, joku oma pimeä puoli.” Erikoisilla olosuhteilla oli myös osansa siihen, millainen elokuvasta tuli. ”Tuntui, että koronan vuoksi nautti erityisen paljon, että sai olla osa työryhmää”, Saisio summaa. ”Eroahdistus oli monella kovempi kuin yleensä kuvausten jälkeen. Jotain hyvää siellä tapahtui.”

AINUTLAATUINEN KOHTAAMISPAIKKA Kahilainen on menossa Red Carpet -festareille ensimmäistä kertaa. ”Mediassa toki olen noteerannut aiemminkin.” Häntä kiinnostaa festivaalien tarjonnasta toinen Nelosen leffa. ”Syke-elokuva on hauska pari meidän leffan kanssa. Molemmat ovat vahvoja tv-sarjoina, joten tässä on ikään kuin riski, mutta myös mahdollisuus. Saa nähdä, jäävätkö nämä leffat ainoiksi, vai alkavatko elää omaa elokuvaelämäänsä.” Saisio on myös menossa elokuvafestivaalille, Kummeli esittää: Kontio & Parmas -elokuvan juhlaennakkoon. Hän on Red Carpetissa jo vanha tekijä, ja vieraillut niin elokuvien ennakkonäytöksissä, ammattilaisillassa, gaalaillassa, kuin workshopissakin opettajana. ”Tunnen Antin (Luusuaniemi) teatterikorkeakoulun ajoilta asti, ja on erityisen vaikuttavaa kun joku itselle tuttu polkaisee tällaiset festarit pystyyn. On kyllä upeat juhlat ja puitteet, ja ainutlaatuinen kohtaamispaikka elokuvaalan ammattilaisille.”

”JOTAIN HYVÄÄ SIELLÄ TAPAHTUI” Kahilainen leikittelee ajatuksella roolihahmon vaihdosta: jos hän ei olisi Ljunkka, haluaisi hän näytellä itseään paljastelevaa herrasmies Sumeliusta. ”Sumelius on ihan mahtava, mutta todellisuudessa en pystyisi siihen. Sumeliuksen voi tehdä vain Ilkka Heiskanen”, Kahilainen sanoo.

KUMMELI ESITTÄÄ: KONTIO & PARMAS -ELOKUVA Juhlaennakko Hyvinkääsali to 26.8. klo 18.00 Hyvinkääsali pe 27.8. klo 18.00 Liput 18 €.

5


LASTENELOKUVIEN S JUHLAENNAKOT VIEVÄT UPEISIIN SEIKKAILUIHIN

upersankareita, rikoksia ratkovia nuoria miehiä ja moraalista pohdintaa. Red Carpetissa nähdään tänä vuonna kolme riemukasta lastenelokuvaa, joissa mennään seikkailusta toiseen. Pertsa ja Kilu, Supermarsu 2 sekä Vinski ja näkymättömyyspulveri ravistelevat oivalluksillaan aikuistakin mieltä. ”Lastenleffat ovat mieletön mahdollisuus”, sanoo Supermarsu-kirjasarjan kirjoittaja Paula Noronen.

SYDÄNYSTÄVÄT PERTSA JA KILU Pertsa ja Kilu on lasten seikkailuelokuvagenren perinteinen edustaja. Päähenkilöt Pertsa ja Kilu ovat idearikkaita nuoria miehiä ja tuttuja hahmoja Väinö Riikkilän 50-luvulla julkaistuista rakastetuista lastenkirjoista. Elokuvassa he sekaantuvat vahingossa pankkiryöstöön, ja seikkailu alkaa. ”Pertsa on aika samanlainen kuin minä; mielikuvituksellinen, päättäväinen jätkä. Ei lopu ideat kesken”, nimiroolin esittäjä Olavi Kiiski kertoo. Elokuvaa kuvattiin Kotkassa ja Haminassa osin haastavissa olosuhteissa, muun muassa merellä. Onneksi pääparin kemia toimi saumattomasti myös tosielämässä. ”Merikuvauksissa oli viileää, kun tuuli koko ajan. Mutta Oskun kanssa juttu kulki, oli tosi mukavaa tehdä yhdessä töitä”, Kiiski sanoo, viitaten Kilua esittävään Oskari Mustikkaniemeen. Kuvatessa pääsi muutenkin hauskoihin tilanteisiin. ”Kivoin kohtaus oli, kun kiipesin tolppaa pitkin taloon. En käyttänyt stunttia.” Pertsa ja Kilu kannattaa Kiisken mielestä mennä katsomaan, koska elokuva on mukaansatempaavan vauhdikas. ”Siinä on paljon jännitystä, paljon ystävyyttä ja vaihtelevia tilanteita.”

PERTSA JA KILU Lastenelokuva su 29.8. BioRex Sveitsi klo 11.15. Liput 8 €. SUPERMARSU 2 Juhlaennakko su 29.8. BioRex Sveitsi klo 11.00. Liput 12 €. VINSKI JA NÄKYMÄTTÖMYYSPULVERI Juhlaennakko su 29.8. BioRex Sveitsi klo 10.45. Liput 12 €.

6

EKOSOTURI SUPERMARSU Supermarsu 2 on seuraaja suositulle Supermarsu-elokuvalle. Päähenkilönä on Emilia, jolla on salaiset Supermarsun voimat. Elokuvan jännittävä tarina alkaa, kun Supermarsulle tulee avunpyyntö; mehiläiset pitää pelastaa. Toinen käsikirjoittaja ja Supermarsu-kirjasarjan luoja Paula Noronen sanoo, että tarinalla haluttiin nostaa esille todellinen, ajankohtainen asia: ”Elokuvassa on isoja teemoja, ekologisia juttuja. Niitä ei kuitenkaan esitetä ahdistavasti, vaan toivoa antavasti, oikeaan suuntaan ohjaten.” Elokuvassa liikutaan myös ajassa, Paluu tulevaisuuteen -hengessä. Noronen ei usko ajatukseen, ettei lapsille tulisi tarjoilla isoja asioita käsiteltäväksi. ”Miksei lapsille esitetä isoja teemoja? Itse en ajattele lainkaan niin. Lapset ovat hirvittävän fiksuja ja lastenelokuvat ovat mieletön mahdollisuus.” Kirjassa, johon elokuva perustuu, pelastetaan koirat. Elokuvaan valikoituivat kuitenkin mehiläiset, sillä ne ovat pelastettavina juuri nyt ajankohtaiset. ”Supermarsu on epätyypillinen supersankari ja kömpelyydessään samaistuttava. Se pystyy lentämään ja muuntautumaan, mutta myös mokaa välillä. Usein päähenkilö joutuu myös moraalisiin pohdintoihin, miettimään oikeaa ja väärää.” Elokuva kannattaa Norosen mielestä nähdä, koska se on tehty lasten näkökulmasta, viisaasti ja hauskasti. ”Supermarsu 2:ssa on kotimaisen elokuvan kärkikaartia ja lapset pääosassa. Elokuva on tehty lapsia kunnioittaen ja arvostaen, sillä lapset näkevät maailman ehkä vielä hienompana ja vivahteikkaampana kuin me.” Noronen odottaa myös itse elokuvafestivaalia. ”Olen mukana juhlanäytöksessä. Red Carpet on hienosti järjestetty tapahtuma ja nopeasti noussut tunnetuksi. Suosittelen.”

HÖMPSTADIN NÄKYMÄTÖN SANKARI Vinski ja näkymättömyyspulveri on nuoren pojan kasvutarina luuserista sankariksi, joka pohjautuu Aapelin vuonna 1954 julkaistuun lastenkirjaan. ”Vinski saa näkymättömyyspulveria apteekkarilta, ja hänestä tulee rikollisuutta vastaan taisteleva supersankari”, kuvaa pääosan esittäjä Kuura Rossi. Tuotantoyhtiö Snapper Films Oy herätti kirjan tarinan henkiin. Ensin kuvattiin Porvoossa, jonka vanha kaupunki muuttui Hömpstadiksi. ”Vinskin äidin leipomo oli torin laidalla sijaitseva puutalo. Leipomon sisätilat olivatkin Liettuassa! Vilnassa kuvaaminen oli ihan parasta. Kiertelimme vapaapäivinä kaupungissa ja sen ympäristössä. Yksi suklaajätskikauppa oli huippu!” Rossi kertoo. Kuvauksissa järjestetty catering oli myös näyttelijän mieleen. ”Tää on ehkä jopa noloa, mutta olin aikamoinen herkkuhirmu. Tauoilla karkasin ahmimaan keksejä ja muuta. Se oli vähän epäammattimaista.” Vinski ja näkymättömyyspulveri on ensimmäinen elokuva, jossa Rossi on näytellyt. Ohjaaja Juha Wuolijoki loi ilmapiirin, jossa oli helppo työskennellä. ”Työryhmä oli uskomaton, oli megakivaa. Mikko Leppilammesta tuli vähän mun mentor. Hän ei ole vain hyvä näyttelijä vaan myös ihana ihminen”, Rossi sanoo. Jos pääosan esittäjä itse saisi käyttöönsä näkymättömyyspulveria, on suunnitelma jo selvillä: ”Livahtaisin Lintsille laitteisiin ilmaiseksi.”


TI 17.8.–PE 27.8.

TIISTAI 17.8.

RED CARPET 5 V. NÄYTTELY 13.00 | Kauppakeskus Willa, 3 krs. | Vapaa pääsy

KESKIVIIKKO 25.8.

ELÄMÄ. KUOLEMA. SYKE -KESKUSTELUTILAISUUS 18.30 | Hyvinkään kirkko | Vapaa pääsy

Aiheena elämän ja kuoleman kokemukset draamasarjassa ja tosielämässä. Mukana keskustelemassa Sykeelokuvan näyttelijöitä ja sairaanhoidon henkilökuntaa. Näyttelyssä on esillä viiden vuoden ajalta kuvia ja materiaalia Red Carpetin jakamista tunnustuksista ja tähtinäyttelijöiden kattauksista. Avoinna ti-su 17.-29.8. klo 13-18.

LAUANTAI 21.8.

TORSTAI 26.8.

TÄHTIRAITIN TÄHTIEN PALJASTUS

O H JE L MA

RED CARPET GAALA 18.00 | Hotel Sveitsi | Maksuton ISTV-striimi

Oleellinen osa Red Carpetin ohjelmaa on suomalaisen elokuvan tekijöitä juhlistava Red Carpet Gaala. Gaalassa jaettavat Red Carpet -tunnustukset nostavat esiin ja palkitsevat heitä, jotka vievät eteenpäin ja kehittävät suomalaista elokuva-alaa. Katsottavissa suorana ISTV:stä klo 18 alkaen.

KUMMELI ESITTÄÄ: KONTIO & PARMAS -ELOKUVA 18.00 | Hyvinkääsali | 18 € | Juhlaennakko, komedia

17.00 | Hyvinkään kirjastoaukio, Tähtiraitti | ISTV-striimi

ACTORS STUDIO: SEBASTIAN REJMAN

18.00 | Kulttuuriterassi, Hyvinkään kirjastoaukio | Vapaa pääsy

RED CARPET GOES KIRKKO: HEIKKI SILVENNOINEN 18.00 | Hyvinkään kirkko | Vapaa pääsy

Illan aikana Kummelista tuttu Heikki Silvennoinen laulaa, musisoi sekä tarinoi.

AALTO

17:00 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Dokumentti

Dokumentti Alvar Aallon, sekä Aino Aallon urasta ja elämästä. Elokuvassa on ennennäkemätöntä ja -kuulematonta arkistomateriaalia, kuten Aaltojen rakkauskirjeitä sekä Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamia taustahaastatteluja. Euphoria Film Oy .

KARALAHTI

19.30 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Dokumentti

Elokuva paljastaa Karalahden peliurasta ja sen taustoista asioita, joita ei ole kerrottu aiemmin. Karalahti näyttää, kuinka Tapulikaupungin pihalätkää rakastavan pikkupojan tie on kulkenut SM-liigasta maailman kovimpaan ammattilaisliigaan NHL:ään ja äärettömän kuluttavaan KHL:ään. Solar Films.

PERJANTAI 27.8.

Hyvinkään oma Walk of Fame saa tähtinäyttelijöiden uudet tähtilaatat.

MAANANTAI 23.8.

Pelastaakseen Antin itsetunnon ja mielenterveyden Tuomas ja Nippe päättävät viedä hänet sinkkuristeilylle. Solar Films.

MEREN TUOMAT

16.45 | BioRex Sveitsi, sali 2 | Legendaarinen vanhempi 12 € | Dokumentti konstaapeli Otso Kontio on viimein ripustanut virkamerkkinsä naulaan ja viettää lepposia eläkepäivä mökillään. Rauha rikkoutuu kuitenkin äkisti, kun vanha taistelupari Auni Parmas tuo järkyttäviä uutisia Valkeakoskea uhkaavasta suuresta tuhosta. Solar Films. Rantojen haravoijat, ”beachcombers”, ovat ihmisiä, jotka kulkevat rantaviivoja etsien LUOKKAKOKOUS 3 – aarteita. Beachcombaajia yhdistää SINKKURISTEILY syvä huoli ympäristöstä, mutta 18.30 | BioRex Sveitsi, sali 1 | heidän intohimoinen tapansa 12 € | Komedia tarkastella löytöjään osoittaa, että ihmisellä on kyky nähdä kauneutta kaikkialla. Tuffi Films Oy.

Antti on ajautunut syvälle suomalaisen miehen epätoivoon. Työttömyys, yksinäisyys ja rahattomuus painavat.

7


O HJ E L M A PE 27.–LA 28.8.

17.00 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 12 € | Lyhytelokuva

18.15 | BioRex Sveitsi, sali 1 | 12 € | Draama

19.30 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 12 € | Dokumentti

14.00 | BioRex Sveitsi, sali 1 | 12 € | Draama

Vihollinen sisälläni - Filemo films Vaeltajat - Sidestories Heviä kohtuun - Kaiho Republic Harmageddon olohuoneessa - Polygraf Kansanradio - runonlaulajien maa - Euphoria film Oy

Sodan päättyminen antaa taidemaalari Tove Janssonille taiteellista ja sosiaalista vapautta. Toven taiteelliset unelmat liittyvät maalauksiin, mutta yhtäkkiä sivuprojektina alkaneet työt alkavat elää omaa elämäänsä. Muumien seikkailut saavat vaikutteita Toven omasta elämästä. Helsinki-filmi.

LYHYTDOKUMENTTINÄYTÖS TOVE

PUNKKISOTA

17.15 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Dokumentti

FUCKING WITH NOBODY 19.15 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Draama

LOST BOYS

Seksin, huumeiden ja kuoleman täyteinen peittelemätön tositarina kertoo, mitä tapahtui kymmenen vuotta sitten, kun rovaniemeläisiä huumeidenkäyttäjiä kuvanneen Reindeerspottingin ensiiltamenestyksen ikuisia jatkoja viettäneet kaverukset muuttuivat kuolemattomista kuolevaisiksi. Juhlat loppuvat, kun Joonaksen kaverit katoavat ja Jani kuolee väkivaltaisesti Kambodžan Phnom Penhissä. Helsinkifilmi, Tekele Productions.

ENSILUMI

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. Aamu Film Company.

NUORET ELOKUVATEKIJÄT GOES RED CARPET 14.30 | Kinoma | Vapaa pääsy | Lapset ja nuoret

LAUANTAI 28.8. Dokumenttielokuvassa ohjaaja Berghäll etsii vastausta siihen, miksi globaalia punkkitautiepidemiaa ei pysäytetä ja miksi maailma kieltää epidemian todellisen vakavuuden. Oktober Oy.

KUMMELI ESITTÄÄ: KONTIO & PARMAS -ELOKUVA 18.00 | Hyvinkääsali | 18 € | Juhlaennakko, komedia

8

Satiirinen draamakomedia ikisinkusta elokuvaohjaaja Hannasta ja tämän näyttelijäystävä Ekusta, jotka hetkellisestä päähänpistosta päättävät luoda kulissisuhteen Instagramiin. Rakkaustarina lähtee nopeaan nousukiitoon, mutta karkaa pian käsistä, kun Hanna joutuu kohtaamaan ratkaisemattoman suhteensa ystävänsä Lassen kanssa. Aamu Film Company.

LAPSET ELOKUVANTEKIJÖINÄ 13.00 | Kinoma | Vapaa pääsy | Lapset ja nuoret

Tarjolla ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä nuoresta iästä huolimatta jo elokuvauransa aloittaneiden lasten teoksia. Näytös koostuu lasten ideoimista lyhytelokuvista, jotka on toteutettu elokuvatyöpajoissa kuvataidekoulussa Villa Artussa Hyvinkäällä.

Näytöksessä esitämme 13-21 -vuotiaiden nuorten elokuvantekijöiden lyhytelokuvia. Indie-tuotantona tehtyjen elokuvien tekijöistä löytyy niin hyvinkääläisiä nuoria kuin valtakunnallisia talentteja.


LA 28.8.

O H JE L MA

15.20 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Dokumentti

16.15 | BioRex Sveitsi, sali 2 | 12 € | Komedia

17.30 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 12 € | Komedia

19.30 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 12 € | Komedia

KARPO

Hannu Karpo on suomalainen ikoni, joka on tallentunut kansakunnan muistiin: oman tiensä kulkija, joka raportoi väsymättä ja kuvia kumartamatta tavallisten suomalaisten ihmisten kohtaamista vääryyksistä. Elokuva Karpo kuvaa Hannu Karpon vuosikymmeniä kestänyttä uraa toimittajana ja käänteitä, jotka tekivät Karposta ilmiön ja koko kansan tunteman tv-kasvon. Napafilms.

EATNAMEAMET – HILJAINEN TAISTELUMME

NAURUN VARJOLLA

NÄKEMIIN NEUVOSTOLIITTO

Työttömäksi jäänyt, Tampereella asuva ja elämässään hieman hukassa oleva Maria osallistuu stand up -kurssille, ja päätyy aloittelevien koomikoiden kilpailukiertueelle. Yhteinen kiertue sujuu sekalaisesti eivätkä ihmissuhteetkaan osoittaudu aivan yksinkertaisiksi. Zodiak Finland.

Perheen poika Johannes on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on vaikea kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Exitfilm, BuFo.

70 ON VAIN NUMERO

LYHYTELOKUVANÄYTÖS 17.30 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Lyhytelokuva

18.15 | BioRex Sveitsi, sali 2 | 12 € | Komedia

NIMBY

Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen – mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa. Alive Films Oy.

VIIMEISET

20.15 | BioRex Sveitsi, sali 4 | 12 € | Draama

15.45 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 12 € | Dokumentti

Dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaiskulttuurin kadottamisesta ja saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta. Elokuva pureutuu saamelaisten nykytilanteeseen ja tuntemuksiin sekä yrittää löytää ratkaisuja parempaan

Pastorin vaimo - Hoka Films Haikara - Elo Kahdet jäähyväiset - Sons Of Lumière Men - Hanna Brotherus Company Lasti - Elo Keppi - Tack Films Kristal - Komeetta Filmi Night of the living dicks - BuFo

Seija Kuula on megatähti, iskelmäkuningatar potenssiin kaksi. Seksikäs, itsevarma ja karismaattinen olemus saa kanssaihmiset lumoutumaan, mutta se millainen Seija on julkisivunsa takana oikeasti, paljastuu elokuvassa. Dionysos Film.

PERUNA

19.00 | BioRex Sveitsi, sali 1 | 12 € | Komedia

tulevaisuuteen. Vaski Filmi.

Tiesitkö, että leffojen tekijät ovat mukana festarin leffanäytöksissä juuri sinua varten? Tarkemmat tiedot elokuvavieraista, näytöksistä ja tapahtumista redcarpetfestari.fi. Järjestäjä pidättää oikeudet muutoksiin.

Nuori kaivosmies Rupi aikoo tuntureita louhimalla kaapia kasaan tarpeeksi rahaa karistaakseen kaivoskylän tukahduttavat tomut jaloistaan. Työt kaivoksessa seisovat, koska Rupin isä, vanha poromies, kieltäytyy myymästä maitaan. Kaiken lisäksi ”Kalastajana” tunnettu juonitteleva kaivospomo iskee silmänsä Rupin parhaan kaverin Lievosen naisystävään Riittaan, johon Rupikin on salaa rakastunut. Homeless Bob Productions, BuFo, PRPL.

Untamo on innovatiivinen nörtti, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Untamo tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin jotka intoilevat yrittäjyydestä. Tästä alkaa Untamon kivikkoinen tie yrittäjäksi. Yellow Film & TV.

9


O HJ E L M A SU 29.8. SUNNUNTAI 29.8.

VINSKI JA NÄKYMÄTTÖMYYSPULVERI

11.00 | BioRex Sveitsi, sali 2 | 12 € | Juhlaennakko, lapset ja nuoret

11.15 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 8 € | Lapset ja nuoret

13.00 | BioRex Sveitsi, sali 3 | 14.00 | Hyvinkääsali | 16.30 | Hyvinkääsali | 18 € | Juhlaennakko, draama, jännitys

SUPERMARSU 2

PERTSA JA KILU

10.45 | BioRex Sveitsi, sali 1 | 12 € | Juhlaennakko, lapset ja nuoret

10

ELOKUVAMESSU

12.00 | Hyvinkään kirkko | Vapaa pääsy Elokuvamessussa nautitaan kotimaisesta elokuvamusiikista ja kuullaan Syke-näyttelijöiden haastatteluja.

Iiris yrittää toipua vaikeasta erostaan Artturiin ja tapaa yllättäen kiinnostavan ja lohdutusta tarjoavan Antonin. Suhde ei kuitenkaan pääse etenemään alkua pidemmälle, sillä Iiriksen poika Niilo sairastuu yhtäkkiä. Niilo tarvitsisi vain pienen operaation, mutta pojan päästyä leikkaussaliin sairaala joutuu verkkohyökkäyksen kohteeksi. Yellow Film & TV.

R Jori Grönroos

ON TAAS TUNNUSTUSTEN JA TÄHTILAATTOJEN AIKA

Hömpstadin kaupunki on joutunut röyhkeän rikosaallon kouriin. Koulupoika Vinski tutustuu salaperäiseen apteekkariin, joka tarjoaa Vinskille mahdollisuutta tulla Hömpstadin sankariksi. Apteekkarin salaisuus on näkymättömyyspulveri, jonka avulla Vinski voisi auttaa rikosaallon kynsissä kamppailevaa kaupunkia. Snapper Films Oy.

Elokuvassa Supermarsun on pelastettava mehiläiset, jotta se voi pelastaa maailman. Pelastaakseen mehiläiset sen on pelastettava koulun pahin kiusaaja. Yellow Film & TV.

Kotkan pankki ryöstetään ja samoihin aikoihin katoaa arvokas huvijahti. Kun ryöstäjä yrittää päästä Tukholmaan tyttöystävänsä kanssa, joutuu hänen ohjastamansa huvijahti myrskyyn ja ajautuu karille. Paikalle osuu kaksi poikaa, Pertsa ja Kilu, jotka pelastavat pariskunnan merestä. Totuus alkaa valjeta pojille vasta heidän kuullessaan ryöstöuutisesta. Taavi Vartia Film & TV.

SYKE-ELOKUVA: HÄTÄTILA

ed Carpet -tunnusten saajat valitsee vuosittain vaihtuva Red Carpet -jury. Jury valitsee myös Tähtiraitin tähtilaattojen saajat. Tänä vuonna jury koostuu viidestä elokuvan ja näyttämötaiteen ammattilaisesta. Juryssä nähdään näyttelijät Chike Ohanwe, Satu Tuuli Karhu ja Alma Pöysti, ohjaaja ja käsikirjoittaja Jenni Toivoniemi ja säveltäjä Sanna Salmenkallio. Tunnustusten jako ja uusien tähtien paljastus järjestetään torstaina 26.8.2021 klo 17.00 alkaen suorana ISTV:stä.


TESTAA SYKE-TIETÄMYKSESI

4

1

2

3

5

6

7

8

1. Antti Luusuaniemen roolihahmo

5. Elokuvan ohjaaja

3. Elokuvan pääosassa

7. Tällä osastolla Syke-hahmot työskentelevät

2. Iiris Ketolan vastanäyttelijä elokuvassa 4. Elokuvassa sairaala joutuu tämän kohteeksi

6. Tunnaribiisin ”Sut puhallan pois” tekijä 8. Suonen ja tipan välissä

N PALJON ONNEA VIISIVUOTIAS RED CARPET -FESTARI!

yt on aika juhlistaa Red Carpet -festarin 5-vuotista taivalta osana Hyvinkään elävää kulttuurikenttää. Syntymäpäivän kunniaksi Kauppakeskus Willassa on esillä ainutlaatuinen kattaus tunnelmallisia valokuvia, esineitä arkistosta sekä yllättäviä nostoja matkan varrelta. Kokonaisvaltaisen näyttelyn ovat mahdollistaneet Henni Hyvärisen ja Erika Luodon taltioimat tunnelmalliset tilannekuvat, jotka tuovat menneiden vuosien festaritunnelman luoksesi intiimillä tavalla. Näyttelyn kruunaa kuvataiteilija Jani Leinosen Red Carpetille vuosien saatossa suunnittelemat uniikit teokset.

Näyttelyalueella sijaitsee lisäksi Red Carpetin infopiste, jossa henkilökuntamme auttaa sinua myös Red Carpet -festarista heränneiden kysymysten kanssa. Näyttelyn on toteuttanut Hyria koulutuksen sisustusala. RED CARPET 5-VUOTISNÄYTTELY Kauppakeskus Willa 17.–29.8.2021 ti-su klo 13-18. Vapaa pääsy.

11


MINKA KUUSTOSEN JA JORI GRÖNROOSIN KURATOIMA LYHYTELOKUVANÄYTÖS

ESILLÄ ELÄMÄN KOKO KIRJO Näyttelijä Minka Kuustonen ja elokuvaohjaaja Jori Grönroos ovat kuratoineet yhdessä Red Carpetiin voimallisen lyhytelokuvanäytöksen, josta ei tunnelatausta puutu. Näytöksessä genrerajoja ylitetään elegantilla tavalla. “Halusimme koostaa näytöksen vahvasti elokuvaperinteeseen nojaavista elokuvista, jotka eivät pelkää tarttua isoihin teemoihin lyhytelokuvan kompaktia muotoa ymmärtäen ja kunnioittaen. Jokaisella elokuvalla on väkevä ote sekä tästä ajasta, että ajattomista inhimillisistä ilmiöistä,” kommentoivat Kuustonen ja Grönroos. LYHYTELOKUVANÄYTÖS BioRex Sveitsi, la 28.8. klo 17.30. K-16. Liput 12€. LYHYTDOKUMENTTINÄYTÖS BioRex Sveitsi, pe 27.8. klo 17.00. K-12. Liput 12€.

Lyhytdokumenttinäytös Selviämme tästäkin on ohjaaja, tuottaja Iiris Härmän kuratoimaa realismia. Kantavana teemana näytöstä ohjaa ihmisen kyky sopeutua ja selättää kohdatut vaikeudet.

“Valitsin mukaan elokuvia, joissa on jollain tavalla kyse selviytymisestä: Kipeitäkin asioita kohdataan ja tuodaan näkyväksi ja jos mikään ei auta, niin viimeisenä oljenkortena voi aina soittaa Kansanradioon,” Härmä ohjeistaa.

NÄKÖKULMIA JA HENKILÖKUVIA KULTTUURITERASSIN ACTORS STUDIOISSA

Riikka Keskinen

Vauhtia festivaalitunnelmaan kerätään Hyvinkään kirjastoaukion Kulttuuriterassilla järjestettävistä Actors Studioista. Lauantaina 21.8. klo 18 vieraaksi saapuu Sebastian Rejman. Keskusteluissa paneudutaan näyttelijäntyön omaleimaisiin piirteisiin ja tarjoillaan yleisölle ainutlaatuinen henkilökuva tähtivieraista. Actors Studiot avaavat intiimillä tavalla näyttelijöiden ajatuksia elämästä ja työstä huumoria unohtamatta. Vieraita haastattelee Red Carpet -festarin taiteellinen johtaja, näyttelijä Antti Luusuaniemi. RED CARPET Osana Red Carpetin etukäteisohjelmia voit ACTORS STUDIOT seurata Actors Studioita joko paikan päällä Kulttuuriterassi Kulttuuriterassilla tai ISTV:n mahdollistamana la 22.8. klo 18. livestriiminä. Tulethan ajoissa paikalle! Säävaraus. Vapaa pääsy & ISTV.

12


KIRKONMÄELLÄ TAPAHTUU RED CARPET -VIIKOLLA

H

yvinkään kirkko on mukana Red Carpet -festareilla jo toista vuotta peräkkäin. Kirkon keskeinen sijainti ja näyttävät tilat tarjoavat upeat puitteet Red Carpetin tapahtumille. Festivaaliviikko käynnistyy maanantaina 23.8. kaikille avoimella Red Carpet goes kirkko -keskustelutapahtumalla. Tilaisuudessa Hyvinkään oma poika Antti Luusuaniemi haastattelee vieraita ja Kummelista tuttu Heikki Silvennoinen laulaa, musisoi sekä tarinoi. Keskusteluosuudessa pohditaan suomen kielen muutosta ja arvuutellaan, mitä uudet kielen tulkinnat tuovat mukanaan Uuteen testamenttiin. Tilaisuus huipentuu Silvennoisen iltalauluun. Red Carpet -festareiden virallinen avaustapahtuma Elämä. Kuolema. Syke -keskustelu-

tilaisuus järjestetään Hyvinkään kirkossa keskiviikkona 25.8. Keskustelussa syvennytään siihen, miten näyttelijät kokevat työssään elämän ja kuoleman kohtaamisen sekä miten ne heijastuvat oikeaan elämään. Keskustelussa ovat mukana Syke-sarjasta tutut näyttelijät sekä Hyvinkään sairaalassa työskentelevä lääkäri. Keskustelua johdattaa teatteriohjaaja Antti Sevanto Hyvinkään seurakunnasta.

Sunnuntaina 29.8. Hyvinkään kirkossa rauhoitutaan festivaaliviikon päättävään matalan kynnyksen elokuvamessuun. Messun aikana päästään nauttimaan kotimaisesta elokuvamusiikista. RED CARPET GOES KIRKKO Elokuvamessun saarna käydään Hyvinkään kirkko, ma 23.8 klo 18.00. haastatteluna, johon osallistuVapaa pääsy. vat Syke-elokuvan näyttelijät. ELÄMÄ. KUOLEMA. SYKE - KESKUSTELUTILAISUUS Elokuvamessussa on taattua Hyvinkään kirkko, ke 25.8. klo 18.30. draamaa, kuten elokuvissa! Vapaa pääsy. ELOKUVAMESSU Hyvinkään kirkko, su 29.8 klo 12.00. Vapaa pääsy.

MAALAUKSELLISIA NÄKÖKULMIA NUORTEN SILMIN

M

itä tapahtuu, kun joukko nuoria päästää mielikuvituksensa valloilleen ja pohtii lähiympäristönsä tilaa vuonna 2050? Yhteistyössä Uudemaan liiton kanssa keväällä 2020 järjestetty avoin Zooming Uusimaa -leffahaaste keräsi monipuolisesti aihetta käsitteleviä elokuva-aihioita, joista huokui nuorten innovatiivinen ja avarakatseinen lähestymistapa tulevaisuutta ja sen tuomia haasteita kohtaan. Elokuvahaaste

kilvoitti nuoret 16–20-vuotiaat pohtimaan elokuvallisin keinoin laajasti erilaisia teemoja ilmastokriisin ratkaisemisesta aina tulevaisuuden onnellisuuteen asti. Myös teknologian asema, ihmiselämän moraaliset valinnat ja uravalintakysymykset puhuttivat osallistujia. Haasteen voittajat pääsivät osallistumaan Red Carpetin nuorten elokuvaleirille, joka järjestettiin heinäkuussa Vieremällä Ponssen mahdollistamana. Zooming Uusimaa -haasteen lisäksi erillisen haun kautta elokuvaleirille valittiin mukaan yhteensä 12 elokuvan teosta kiinnostunutta nuorta. Viikon aikana syntyi kaksi nuorten toteuttamaa valmista lyhytelokuvaa. Elokuvaleirin lisäksi hyvinkääläisen Kulttuuriseura Vilkastus ry:n 5.–9.-luokkalaisille järjestämän Kässäriä Kehiin -käsikirjoituskilpailun voittajakäsikirjoituksesta työstetään lyhytelokuva. Kaikki teokset esitetään maksuttomassa ja ikärajattomassa näytöksessä festivaaliyleisölle Red Carpet -festareilla.

M e t e S as i o g l u

Merette Penttinen

NUORET ELOKUVANTEKIJÄT GOES RED CARPET Kinoma, la 29.8. klo 14:30. Vapaa pääsy.

13


KODEILTA VAADITAAN NYT ENEMMÄN KUIN ENNEN

ONNIKORTTELIN SUUNNITTELU TÄYDESSÄ VAUHDISSA

V

iimeiset puolitoista vuotta ovat olleet mullistavia koko ihmiskunnalle. Elämä sellaisena kuin se oli ennen koronapandemiaa vaikuttaa jääneen pysyvästi taakse. Muutoskyky ja -valmius ovat kohonneet arvoon arvaamattomaan. Eri aloilla kamppaillaan uusien haasteiden edessä ja etsitään ratkaisuja mitä moninaisimpiin vaatimuksiin. Näin tapahtuu myös rakennusalalla. Rentto kehittää Hyvinkäälle Onnikorttelia, jonka punaisen maton kodit kutsuvat asumaan arviolta vuodesta 2023 alkaen. Pandemian aika on vaikuttanut Onnikorttelin suunnitteluun vahvasti, sillä koteihin on tullut uudenlaisia vaatimuksia. ”Kodit palvelevat nyt asioissa, jotka ovat erilaisia kuin vaikka vain kaksi vuotta sitten. Olemmekin joutuneet käymään suunnitelmia alusta alkaen huolella läpi, ja jotkut huoneistoista ovat kokeneet täyden muodonmuutoksen vaatimusten myötä, ja tämä työ jatkuu”, kertoo Rentto Oy:n kiinteistöjohtaja Mika Nurminen. Minkälaisia muutoksia huoneistoihin ollaan tekemässä? ”On selvää, että kodin tiloissa täytyy pystyä toimimaan yhä monimuotoisemmin. Etätyöskentely on lisännyt yksityisyyden ja tilojen muunneltavuuden tarvetta. Itse asuntojen pohjaratkaisuja on kehitetty muokattavimmiksi, ja taloihin on tulossa tiloja, jotka mahdollistavat myös etätyöskentelyn sekä vaikkapa erilaiset harrastukset”, Nurminen kuvailee. Onnikortteli sijoittuu vanhan kenkätehtaan ja uuden lukion viereen.

14

”Toimintamme keskiössä on kestävä kehitys. Rakennukset sopivat ulkoasultaan Wanhan Kenkätehtaan satavuotiaaseen ympäristöön. Naapurusto areenoineen on olennainen osa Onni-koteja. Punaisen maton kodit ovat keskenään erilaisia ja eri kokoisia. Suunnitelmissa on koteja niin yksin asuville kuin eri kokoisille perheillekin. Yhteistä niille on, että asukkaat saavat nauttia niin historiallisesta miljööstä kuin kaupunkikulttuurista parhaimmillaan.” Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Onnikorttelia aletaan rakentamaan vuonna 2022 ja ensimmäinen rakennuksista valmistunee vuoden 2023 aikana. Pandemia-aika aktivoi Rentton myös toimitilapuolella. ”Ryhdyimme kokeilemaan rohkeasti ja lisäsimme ketteryyttä entisestään. Aiemmin suunnitellun toteuttamiseen kun ei voinut enää tuudittautua. Pandemian sysäämänä loimme Hyvinkäälle Onni Kokouskeskus ja Coworking -tilan, jossa käytössä on työpiste, kokoustilat, minikabinetti videoneuvotteluvarusteilla, yhteiset keittiötilat ja kahvitarjoilun. Tilassa kokoonnutaan viikoittain ja kuukausittain järjestettävissä tapahtumissa - tämä antaa mahdollisuuden verkoistoitua ja rentoutua. Odotamme mielenkiinnolla ONNI coworking-tilan kehittymistä jatkossa ja kuinka hyvinkääläiset ottavat uuden konseptin omakseen. Tämä aika jos mikä osoitti, että mikä tahansa on mahdollista”, Nurminen kertoo. Olipa kyse asumisesta tai työnteosta, digitalisaation vaikutus on selvä. ”Digitalisaation myötä sähköiset yhteydet ja neuvotteluvälineiden toimivuus on tärkeää niin toimitiloissa kuin kodeissa.

Tämä vaade on noussut voimakkaasti ja näkyy samoin kuin monimuotoisuus, jota eri tiloilta halutaan. Tähän meidän tulee pystyä nopeasti vastaamaan.” Asuntojen ja toimitilojen sijainnilla on suuri merkitys, sillä kaupunkikehitys määrittelee myös pitkälti asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvointia. ”Moni kaupunkikehityksen kanssa työskentelevä on varmasti joutunut päivittämään ajatuksensa, niin suuri muutos on ollut. On mielenkiintoista nähdä tulevaisuudessa, onko kulttuurilla ja luovalla toiminnalla suurempi vaikutus kaupunkikehitykseen kuin aiemmin on ollut? Mitä kaupungeissa asuvat ihmiset vaativat ympärilleen - mikä lopulta on tärkeää ja mikä ei? Tässä ajassa moni on varmasti havahtunut kaipaamaan jotain puuttuvaa, elämyksiä ja niiden tuottamia tunteita. ”, Nurminen pohtii. Hyvinkää saakin Renttolta positiivista palautetta kulttuuriin satsaavana kaupunkina. ”Näyttäisi, että Suomessa ja maailmallakin, kehittyviä kaupunkeja ja seutuja yhdistää panostaminen kulttuuriin ja luoviin aloihin ylipäätänsä. Niillä on taipumus mahdollistaa kohtaamisia, synnyttää elämyksiä ja siten lisätä mm. viihtyvyyttä. Joku voi myös löytää näistä aivan uutta sisältöä ja suuntaa elämäänsä. Ja kun kaupunki mahdollistaa viihtymisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin, on meidän myös ilo tuoda sinne asuntoja ja toimitiloja”.


RED CARPET ARENA SYNTYY O

sana Hangonsillan uutta asuinaluetta ja Wanhan Kenkätehtaan miljöötä Hyvinkään ydinkeskustaan on jo valmistunut uusi koulurakennus Kipinä. Myös Rentto Oy on kumppaneidensa kanssa jatkanut luomistyötään Red Carpet Arenan kehittämiseksi, vaikeista ajoista huolimatta. Tavoite on edelleen selvä ja kirkas: saada kaikkien hyvinkääläisten uusi olohuone ja monipuolinen harrastus- ja tapahtumapaikka toteutettua - keskelle kaupunkia, hyvien liikenneyhteyksien ääreen. Alun perin koulun liikuntatilatarpeesta alkoi ajatuksissa siintää Hyvinkään mittakaavassa suuri idea; entä jos lähtisimme tekemään jotain sellaista, mikä toteutuessaan voisi erityisesti parantaa harrastusmahdollisuuksia ja myös mahdollistaa jotakin uutta kaupunkiin, ja näin osaltaan elävöittää keskustaa? Näin syntyi ajatus Arenasta. Ajatuksesta on ollut matkaa toteutukseen, mutta on tästä erikoisesta ajasta ollut hyötyäkin. Jo alussa ollut ajatus monipuolisista ja muuntautuvista tiloista on osoittanut todella arvonsa viimeisen vuoden aikana. Tätä kertynyttä kokemusta on nyt mahdollista hyödyntää. Suunnittelun alusta alkaen on kaksi keskeistä teemaa: luoda kaupunkiin kaikille kaupunkilaisille uusi kohtaamispaikka, jossa voi poiketa tervehtimään tuttavia tai tutustumaan uusiin ihmisiin, ja toisaalta myös harrastamaan monipuolisesti, oli kyse sitten liikunta- tai kulttuuriharrastuksesta, järjestö- tai kerhotoiminnasta tai kilpaurheilusta. Näemme

jo Arenassa eri-ikäisiä kaupunkilaisia yhteisessä tilassa harrastamassa, kukin omassa mutta avoimessa lohkossaan ja näin kuitenkin yhdessä. Stadionmainen arkkitehtuuri mahdollistaa tämän. Tarvittaessa eri tiloja voidaan kuitenkin erotella toisistaan. Samanaikaisesti on pidetty mielessä erilaisten tapahtumien mahdollistaminen kaupungissa, mikä nyttemmin ei ole mahdollista puuttuvista tiloista johtuen. On kyse sitten konserteista, messuista tai vaikka suurista teemajuhlista, kuten paikallisten suuryritysten pikkujoulut. Nykyinen tilaohjelma mahdollistaa esimerkiksi koululiikunnan ja teemamessujen sekä erilaisten kerhojen muiden aktiviteettien yhtäaikaisen pitämisen. Arena mahdollistaa myös tasaiset olosuhteet harjoitteluun vuodenajasta riippumatta, vaikkapa apuvälineiden kanssa liikkuville. Katsomoa kiertävä ylätasanne on leveä ja reilu 200m pitkä kierros. Nykyisten suunnitelmien Arenassa on ajateltu tapahtuvan koululiikunnan ja muun urheilun lisäksi myös musiikin opetusta sekä erilaista muuta hyvinvointiin liittyvää. Taloon on suunniteltu myös monipuolisia kahvila- ja ravintolatiloja. Arenan toimistokerroksissa on tiloja eri kokoisille yrityksille. Pääareena on mitoitettu niin kansainvälisille viihde- ja urheilutapahtumille kuin messuihinkin. Arena on mitoitettu yli 3000 henkilölle. Näin Hyvinkään suuret työnantajat voisivat jatkossa pitää henkilökuntajuhlansa omassa kotikaupungissa.

15


Red Carpet -festari järjestetään Hyvinkäällä viidettä kertaa 26.8.–29.8.2021. Red Carpet juhlii kotimaista elokuvaa, sen yleisöä ja elokuvien tekijöitä. Ohjelma sisältää elokuvia, tekijätapaamisia, keskusteluja ja kaupunkitapahtumia. Festivaalin pääyhteistyökumppani on Rentto & Onnikortteli – punaisen maton koteja.

FESTARI-INFO Lisää ajankohtaista festari-infoa löydät sivuiltamme redcarpetfestari.fi/info

ELOKUVALIPUT

KONSERTTILIPUT

Red Carpet -konsertit siirretään vuodelle 2022. Aiemmin ostetut vuoden 2020 ja 2021 perjantain sekä lauantain konserttiliput käyvät ensi vuoden konsertteihin sellaisenaan. Peruuntuneiden tapahtumien sekä ensi vuodelle siirrettyjen konserttien lipuista voi hakea palautusta 15.9.2021 mennessä osoitteesta web.lippu.fi/palautus

18

€ Juhlaennakkoelokuvat

12 8

€ Festivaalielokuvat sekä lasten juhlaennakot

€ Eläkeläiset, opiskelijat ja lapset

Elokuvia näytetään festarin ajan torstaista sunnuntaihin 26.–29.8.2021. Elokuvanäytöksessä vierailevat elokuvantekijät. Tekijävieraat julkaistaan Red Carpetin nettisivuilla.

OVILIPUNMYYNTI

Jos lippuja jää myyntiin ovelle, tapahtumapaikkojen lippukassat palvelevat puoli tuntia ennen kunkin tilaisuuden alkua. Varmistaaksesi paikkasi tapahtumassa suosittelemme hankkimaan liput etukäteen. Maksutapana paikan päällä käy vain käteismaksu.

Osta elokuvalippusi verkosta biorex.fi/redcarpetfestarit2021 ja lippu.fi/redcarpet.

SAAPUMINEN

SEURAA RED CARPETIN ELÄMÄÄ

Hyvinkäälle on helppo tulla kaupungin keskeisen sijainnin vuoksi. Helsingin ja Tampereen suunnilta Hyvinkäälle matkustaa kätevästi myös junalla alle tunnissa.

JAA OMAN ELÄMÄSI TÄHTIHETKET # r e dcar pe tfe star i

Hyvinkään Liikenteen tarjoamalla festivaalibussilla pääset maksutta kulkemaan Hyvinkään keskustan ja Hotel Sveitsin väliä. Reitti on

# r e dcar pe tfi lm fe stival # e l ämäyll ät tä ä # vi s ithy vi n k ä ä

kokonaisuudessaan KeskustaRautatieasema-Sveitsi. Kyytiin pääset maksutta Red Carpet tapahtuman ennakkolippua näyttämällä. Festaribussin aikataulut julkaistaan Red Carpetin nettisivuilla.

TURVALLINEN TAPAHTUMA Turvallisuus on asenne, jota Red Carpet on sitoutunut noudattamaan. Red Carpetille on tärkeää festarikävijöiden, vapaaehtoisten ja työntekijöiden turvallisuus.

Pyydämme kävijöitämme tulemaan tapahtumaan ainoastaan terveenä, huolehtimaan osaltaan turvaväleistä ja kiinnittämään huomiota hygieniaan. Maskien käyttäminen on vahvasti suositeltua. Niitä on tarjolla tapahtumapaikalla, samoin kuin käsidesipisteitä. Ajankohtaiset turvallisuuskäytännöt löydät sivuiltamme.

turvallisettapahtumat.f i

Check!

ELOKUVATEATTERIT

2 KM

BioRex Sveitsi Härkävehmaankatu 4 Kinoma Ahdenkallionkatu 3 Hyvinkääsali Kauppatori 1 Julia 1 & 2 Hämeenkatu 34

U

KAU

PPA

LAN

KAT

AT K EN

U

HYVINKÄÄ

E M HÄ

IKA

TOR TU

Tietoa tapahtumapaikkojen esteettömyydestä redcarpetfestari.fi/info

16

Rautatieasema Hyvinkäänkatu 1 Kauppakeskus Willa Hämeenkatu 9 Hyvinkään taidemuseo Hämeenkatu 3 D

TAPAHTUMAPAIKAT Tähtiraitti Hämeenkatu 9 Kulttuuriterassi Hämeenkatu 5 Hotel Sveitsi Härkävehmaankatu 4 Hyvinkään kirkko Hämeenkatu 16


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.