Brandweeroefening Gorsselse Heide 9 maart 2013

Page 1

Internet verslagen betreffende de brandweeroefening op de Gorsselse heide d.d. 9 maart 2013 http://www.telegraaf.nl/s/21370084

Grote brandweeroefening op Gorsselse heide AMSTERDAM Regionale brandweerkorpsen oefenen zaterdag gezamenlijk op de bestrijding van een natuurbrand in de omgeving van de Gorsselse heide (Gelderland). Doel is om te kijken of de communicatie goed gaat, hoe er leiding wordt gegeven en uiteraard hoe het blussen verloopt. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland laten weten. Mee doen onder meer de korpsen uit Eerbeek, Hoog Soeren, Oene, Uddel, Epe, Twello, Beekbergen en Apeldoorn. Het is de bedoeling dat er een stuk heide wordt aangestoken om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Afbranden van de hei gebeurt vaker in het kader van het natuurbeheer. Omdat er veel en grote voertuigen worden ingezet, zijn de bewoners vooraf geïnformeerd om ze niet ongerust te maken. Behalve brandweermensen zijn er ook natuurbeheerders bij de oefening betrokken

Grote brandweeroefening op Gorsselse heide GEPLAATST : 2013-03-09 om 09:20 :

© 2013 ANP

More Sharing Servicesdeel Email/Tip the editors

AMSTERDAM (ANP) - Regionale brandweerkorpsen oefenen zaterdag gezamenlijk op de bestrijding van een natuurbrand in de omgeving van de Gorsselse heide (Gelderland). Doel is om te kijken of de communicatie goed gaat, hoe er leiding wordt gegeven en uiteraard hoe het blussen verloopt. Dat heeft de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland laten weten. Mee doen onder meer de korpsen uit Eerbeek, Hoog Soeren, Oene, Uddel, Epe, Twello, Beekbergen en Apeldoorn. Het is de bedoeling dat er een stuk heide wordt aangestoken om zo realistisch mogelijk te kunnen oefenen. Afbranden van de hei gebeurt vaker in het kader van het natuurbeheer. Omdat er veel en grote voertuigen worden ingezet, zijn de bewoners vooraf geïnformeerd om ze niet ongerust te maken. Behalve brandweermensen zijn er ook natuurbeheerders bij de oefening betrokken.




'BRANDWEER KAN GEEN FIKKIE STOKEN' HARFSEN - De brandweer heeft zaterdag een grote oefening gehouden op de Gorsselse Heide. Daarbij zou een deel van de heide in brand worden gestoken, maar de grond is te nat. Daarom oefende de brandweer met rookmachines. Korpsen uit Eerbeek, Hoog Soeren, Oene, Uddel, Epe, Twello, Beekbergen en Apeldoorn oefenden hoe ze een natuurbrand moeten bestrijden. Om te voorkomen dat het beeld ontstaat dat er iets ernstigs aan de hand is, zijn bewoners van het gebied vooraf geinformeerd.


BINNENLAND NIEUWS.NL Gorsselse heide wil niet branden bij oefening

(Novum) - Regenval gooit zaterdag roet in het eten bij een brandweeroefening op de Gorsselse heide in Gelderland. De bedoeling was om een deel van de heide in brand te steken en vervolgens te blussen, maar het buntgras op de heide vat geen vlam, zegt een brandweerwoordvoerder. "Als we echt zouden willen, zouden we het wel in brand kunnen krijgen. Maar dan krijg je een onregelmatige en oncontroleerbare brand en dat is nou ook weer niet de bedoeling", legt de woordvoerder uit. De brandweer oefent vaker door natuurgebieden in brand te steken. "Natuurbeheerders willen soms een deel van hun gebied verjongen door het in brand te steken. Dan willen ze daar natuurlijk wel brandweer bij hebben. Voor ons is het gelijk een prachtige manier om onder realistische omstandigheden te oefenen. Op deze manier helpen we elkaar." Vorige week is nog met dezelfde natuurbeheerder samengewerkt met het in brand steken van een oud terrein van Defensie. "Toen wilde het wel branden." De oefening is zaterdag alsnog voortgezet met lint, borden en rookmachines die brandhaarden moeten voorstellen. "Op een afstand lijkt het net echt. Voor ons is er dus weinig aan de hand, maar de natuurbeheerder moet wat langer wachten voor het terrein kan worden verjongd. Waarschijnlijk spreken we af later nog eens een oefening te houden." In de ochtend en in de middag oefenen twee pelotons van dertig brandweerlieden. Beide pelotons worden bijgestaan door nog eens dertig mensen die onder meer de rookmachines bedienen.

Brandweer Oefeningen Provincie Gelderland Korpsen Veiligheidsregio Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Apeldoorn Beekbergen Eerbeek Epe Gorssel


Heide wil niet branden bij brandweeroefening Bewerkt door: redactie − 09/03/13, 12:10 − bron: ANP

© ANP. De brandweer in actie bij de grote heidebrand bij Radio Kootwijk in april vorig jaar

Een stuk hei dat in brand zou worden gestoken voor een grote brandweeroefening in Gelderland, wilde zaterdagochtend door de regen geen vlam vatten. 'Het is drijfnat, dus we konden niet met een echte brand oefenen', meldde een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. De korpsen hebben uiteindelijk geoefend met rookmachines. 'Dat gebeurt wel vaker, maar voor de brandweermensen was het jammer dat ze geen echt vuur hadden.' Volgens de woordvoerder heeft het gebrek aan vuur geen 'tactische en technische' gevolgen gehad voor de oefening. De brandweeroefening werd gehouden op de Gorsselse heide.


Een brandweeroefening is, letterlijk en figuurlijk, in het water gevallen. Een stuk hei dat voor de training in brand zou worden gestoken, wilde geen vlam vatten door de regen. De korpsen in Gelderland moesten een alternatief verzinnen.

"Het is drijfnat", zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland over de heigrond. "We konden niet met echte brand oefenen." De korpsen hebben uiteindelijk geoefend met rookmachines. "Dat gebeurt wel vaker, maar voor de brandweermensen was het jammer dat ze geen echt vuur hadden." Volgens de woordvoerder heeft het gebrek aan vuur geen 'tactische en technische' gevolgen gehad voor de oefening. De brandweeroefening werd gehouden op de Gorsselse heide.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.