Dit sunde barn – sådan!

Page 1

Rose Maimonide

ROSE MAIMONIDE Forfatter til bestselleren BABY.

Vil du gerne give dit barn en naturlig sund opvækst? Mangler du tid og overskud til at skabe en sund og glad familie uden kedelig kemi? Længes du efter at se dit barn med vitale æblekinder?

Rose Maimonide

Med denne bog kan du hoppe direkte i mål med trygge og overkommelige løsninger, så du kan sætte guld ind på dit barns sundhedskonto. Du behøver aldrig mere at være i tvivl om det, du giver dit barn 1-12 år at spise, at tage på eller at lege med. Jeg lover, at du får gejsten til at vælge bæredygtigt og passe godt på Moder Jord. Du lærer også at hjælpe dit barn til at komme styrket gennem sygdom og skranten. Når dit barn bobler af livskraft og har et stærkt immunforsvar, får I overskud til et sjovere familieliv med tid til nærvær. Dit barn bliver glad i låget, skarp i sit fokus og får mod på indlæring. Og du bliver en gladere og mere rolig mor.

”Rose giver dig en stressfri guide til at styre uden om den kemi, vi så nødigt vil fylde vores børn med. Det er en glæde, at denne fine bog nu foreligger!” IRENE HAGE LÆGE

9 788799 815401

Slip for kemi og grå samvittighed. Få tid til hverdagslykke i familien, og giv dit barn æblekinder på en ny måde.


FIND inspiration til madpakken på side 12.

PRØV den naturlige problemknuser A-Å på side 133, hvis dit barn er syg eller skranter.

LÆS OM de mest optimale kosttilskud til dit barn på side 51.

INDHOLD FORORD ............................................................ 5 VELKOMMEN ............................................... 7 REN BARNEMAD ....................................... 9 Roses 10 kostbud til børn ................ 10 Dagens måltider ...................................... 11 Økologisk logik ......................................... 20 Fedt nok .......................................................... 22 Sådan får du dit barn til at spise flere grøntsager .......................... 30 Hva’ for en fisk? ........................................ 36 Farvel, fytin! ................................................ 40 Stærke knogler hele livet ................ 44 POWERTILSKUD .................................... 51 Kosttilskud – the basics .................... 52 Kosttilskud – udvidet .......................... 56 Probiotika er det nye sort ............... 67 HVERDAG MED GOD KEMI .......... 73 Top Ti til god kemi ................................. 74 Hud- og hårpleje ..................................... 78 Sunde tænder ............................................ 83 Tøj og sko ....................................................... 86

Legetøj ............................................................. 94 Øvrigt udstyr A-Å ................................ 106 STYRK IMMUNFORSVARET ..... 121 Nøglerne til et stærkt immunforsvar ........................................ 122 Det naturlige husapotek ............... 126 NATURLIG PROBLEMKNUSER A-Å ............................................ 133 OPSKRIFTER .......................................... 169 MORGENMAD Basic æggegrød ..................................... 170 Børnesmoothie ..................................... 170 Majas squashvafler ........................... 173 Mælkekefir med dobbelthonning ....................... 173 Surdejspandekager med banan ................................................ 175 AFTENSMAD Basic sauerkraut .................................. 176 Guldsovs ...................................................... 179

Gulerodsråkost med kokos ......... 179 Hafferlaffens falaffelvafler ......... 180 Harlekin fiskedeller............................ 183 Kapow kødsovs ..................................... 184 Let omelet med grønt ...................... 186 Ris med hemmelig blomkål ...... 186 Saftige frikadeller ................................ 189 Spinatpandekager .............................. 189 Tip Top Tomatsuppe ........................ 190 DET SØDE Choko-nødde-crunch ...................... 193 Energi-is von Basic ............................. 193 Frossen frugtkebab ............................ 194 Kanon kokoskugler ........................... 194 Mangois med gojibær ..................... 197 Raw vaniljecreme ............................... 197 Solstråle ....................................................... 198 Ultranem ispind ................................... 198 BAGVÆRK 1-2-3 kage ................................................... 201 Barbieboller ............................................. 201 Brændenældekiks .............................. 202 Kanelsnegle uden sukkerchok.. 205 Mandelboller ........................................... 206 Roses bønnekage ............................... 206 Rugbrød uden kerner ...................... 209

SNACKS Kikærtesnack .......................................... 210 Nougatdip .................................................. 210 Tahincreme .............................................. 213 Æggewrap .................................................. 213 DRIKKE Drageblod ................................................... 214 Helsedrik .................................................... 214 Hindbærkefir .......................................... 217 NÅR DU HAR BRUG FOR EN HJÆLPER ............................. 218 HVIS DU VIL VIDE MERE ............ 220 MØD MIG PÅ ROSEMAIMONIDE.COM ................ 225 KILDEHENVISNINGER .................. 226 REGISTER ................................................. 232 TAK .................................................................. 239


FORORD Det er mig en stor glæde at se, at Rose Maimonide igen har skrevet en inspirerende, fængende og indsigtsfuld bog, denne gang til alle gravide og forældre, der vil give deres barn en naturlig sund opvækst med god kemi.

være bevidste om vores valg. Det er ikke fanatisme at ville leve sundt og økologisk, det er bare helt nede på jorden – tilbage til basis og sund fornuft, sådan som vores gener er skabt til, og vi har levet med i tusindvis af år.

Da jeg selv blev mor, begyndte jeg at tænke længere frem. Nu handlede mine hverdagsrutiner og valg ikke bare om mig selv, men også om mine børns liv de næste 80-100 år. Kemi i hverdagen optog mig specielt meget og med god grund. For aldrig har vi på så kort tid og med så uoverskuelige konsekvenser oplevet kemi optræde i vores hverdag, som det sker nu. Vi kender slet ikke nok til langtidsvirkningerne af denne kemi. Hvad betyder mine valg i dag af kost, tøj og plejeprodukter f.eks. for mine børns (og børnebørns) livskvalitet?

Med utrolig dygtighed og viden har Rose Maimonide i denne bog undersøgt og formidlet kost, kosttilskud og kemi i hverdagen med børn. Det er områder, vi som forælder ønsker og har brug for at vide mere om. Men hvornår får man som travl forældre tid til at sætte sig ind i det hele? Her gør Rose det let for os.

Hver dag præsenteres vi for stoffer, vi skal tage stilling til. Og næsten dagligt er der nyt om produkter, som vi advares mod at bruge. Selvom jeg er læge og har en videnskabelig baggrund, synes jeg, det er svært at vide, hvad der skal undgås, og hvad der er okay. Skræmmende diagnoser som kræft, infertilitet, allergireaktioner, autoimmune sygdomme og sukkersyge er stigende og kommet for at blive, desværre. Vi kan stoppe denne uheldige udvikling ved at

Hun har grundigt undersøgt kosttilskud, som er gavnlige til børn, og giver her gode anbefalinger. Og alt det, der står med småt samt uforståelige ord og tegn, bliver gennemgået på en klar og let, overskuelig måde. Du finder også dejlige lette opskrifter til hele familien. Fra almindelig hverdagsgøremål til sygdomme, tøj, kosttilskud og mad giver Rose dig en stressfri guide til at styre uden om den kemi, vi så nødigt vil fylde vores børn med. Det er en glæde, at denne fine bog nu foreligger!

Irene Hage Læge


VELKOMMEN Med denne bog vil jeg gerne slå et hjerteslag for, at det bliver nemt for dig at give dit barn en naturlig sund opvækst med røde kinder og stjernestøv på næsetippen. Alle forældre vil jo gerne give deres barn det bedste. Det fleste synes bare, at det er forpustende svært at nå. Så denne bog er fra mig som ekspert og mor – til dig, der har nok at se til og ikke ved, hvor du skal begynde. Med denne bog lærer du at sætte guld ind på dit barns sundhedskonto, så de sunde vaner kan trække stærke renter til et langt bæredygtigt liv. Når dit barn bobler af livskraft og har et stærkt immunforsvar, får I overskud til et sjovere familieliv med mere tid til nærvær. Dit barn bliver glad i låget, skarp i sit fokus og får mod på indlæring. Og du bliver en gladere og mere rolig mor. Du kan slå op i denne bog og hoppe direkte i mål med trygge og overkommelige tips om mad, kosttilskud, tøj, legetøj og udstyr til dit barn. Bogen er praktisk anlagt med et væld af konkrete henvisninger til produkter og webshops. Du kan surfe rundt i bogen efter behov eller læse den fra A til Å. Med bogens rustikke opskrifter kan du og din familie blive forelskede i sundere alternativer til hverdagsretter, der ikke går på kompromis med smag og nydelse.

døjelsesproblemer på pension og få et barns sundhed og trivsel til at blomstre op. Jeg har kogt den nyeste viden fra et væld af videnskabelige undersøgelser nøje sammen med de solide erfaringer og de mærkbare resultater, som jeg igen og igen har set udfolde sig. Tag det, du kan bruge, og lad med god samvittighed resten ligge. Den lykkelige barndom er nemlig ikke afhængig af økologiprocenten. Sundhed rimer i høj grad også på kærlighed, leg, nærvær og nydelse. Det kan være svært at finde gejsten til at vælge bæredygtigt og passe godt på Moder Jord. Man kan virkelig få lyst til at lukke ørerne for alle nyhederne om kedelig kemi i mad og børneprodukter. Men det er nu engang virkeligheden, og den forsvinder jo ikke, bare fordi man ikke forholder sig til den. Så det handler om at styrke dit barn, så det bedre kan klare det belastninger, som er en del af det moderne liv. På baggrund af viden kan du lytte til dit hjerte og træffe oplyste valg. Det er ikke meningen, at du skal favne og nå alt. Når du med et bevidst sind vælger til og fra, vokser velværet og den gode ro i maven, og du ærer dit barn og det liv, I deler. Så bliver der plads til at lade lykken pible frem og samle på både de små og store børns smil. Det er et smukt bud på sundhed.

I den store sygdomsguide lærer du at aktivere dit barns selvhelbredende kræfter omsorgsfuldt uden Panik & Panodil. Naturlige og bæredygtige midler kan nemlig få eksem til at forsvinde, sende øre- og forDIT SUNDE BARN – SÅDAN!

7


REN BARNEMAD Sund mad er i virkeligheden ret simpelt. Dit barn har brug for enkel næringstæt mad tilberedt af rene råvarer, som din eller en andens oldemor ville kunne genkende. I dette kapitel bliver du klædt på til helt konkret at praktisere ren barnemad i en travl hverdag. Først får du mine 10 kostbud til børn, og bagefter omsætter vi dem til virkelighed. Vi skal omkring morgenmad, madpakker og mellemmåltider samt aftensmad, drikke og det søde indslag. Ren barnemad handler i høj grad om sundt fedt, så det får særlig opmærksomhed. Du får opskriften på stærke knogler hele livet og vigtig viden om, hvad der skal til for, at dit barn kan optage mineralerne fra den sunde mad. Vi ser på økologisk logik og de sunde fiskevalg. Endelig får du mine bedste tips til at håndtere ”kræsenhed” og få dit barn til at spise flere grøntsager.


DAGENS MÅLTIDER ROSES 10 KOSTBUD TIL BØRN Her er mine 10 kostbud til børn. De er i nøje prioriteret rækkefølge. I løbet af kapitlet her får du det hele uddybet. For alle kostrådene gælder, at det er vigtigt at nyde maden sammen uanset, hvad I spiser. Som den voksne i familien er det din post at tage lederskab for måltiderne. Skab rammerne for, at I har det rart og nærværende med hinanden, mens I spiser. På den måde giver du dit barn mulighed for at få et godt forhold til mad som voksen. Her er de 10 prioriterede bud:

1.

2.

3.

Tilbyd dagligt måltider efter behov med varieret sund kost af rene råvarer, som dit barn kan tåle, og lad dit barn selv vælge derfra. Giv dit barn fiskeolie/levertran hver dag. Tilbyd fedt i god kvalitet, og lad dit barn selv styre mængderne heraf. Servér grøntsager (evt. frugt og bær) og protein i god kvalitet til alle måltider.

4.

Vælg så vidt muligt økologiske råvarer.

5.

Undgå tilsat raffineret sukker i dit barns daglige kost.

6.

Undgå at give dit barn raffinerede fødevarer, fast- og junkfood.

7.

Inspirér dit barn til at drikke nok vand, og supplér gerne med grøn juice.

Nu skal de 10 kostbud omsættes til praksis! Her får du en masse håndfaste tips og inspiration til dagens måltider i børnehøjde. Tilbyd dit barn tre hovedmåltider hver dag samt mellemmåltider efter behov. Det gør ikke noget, at dit barn ikke spiser til alle måltider eller spiser ensidigt i perioder. Hold fokus på dit barns samlede indtag af mad fordelt over uger og måneder.

MORGENMAD ”Spis morgenmad som en konge”. Der er masser af helsefornuft i det gamle mundheld. En sund og solid morgenmad lægger den bedste bund for en dag med stabilt humør, mæthed og energi til cellerne. Det gælder også for de voksne! Det betyder i praksis, at frugt eller grønt, protein, sundt fedt og evt. fuldkorn gerne må indfinde sig på morgenmenuen. Det kunne f.eks. være:

* Æggegrød (side 170) med bær og mælk * Surdejspandekager (side 175) med æblemos

* Smoothie (side 170) toppet med hampe-

MADPAKKE ”Jeg holder af hverdagen” – ja … men holder du også af madpakken? Eller er den noget, som bare skal overstås? Jeg ved godt, at du sikkert ikke har tid til at lave al mulig fancy mad på mokkende mandage og travle tirsdage. Derfor vil jeg vise, hvordan du nemmere kan hoppe ud af rugbrødsrillen! Mine fem bedste tips til madpakker uden stress er:

* Køb stort ind én gang om ugen og husk, at der også skal være til madpakkerne. Det giver mere tid og mindre stress i hverdagen.

* Lav altid for meget aftensmad, og brug resterne til madpakkerne.

* Lav madpakkerne om eftermiddagen el-

ler aftenen, gerne sammen med dit barn.

* Når du har tid, så lav en ordentlig

omgang af dit barns sunde yndlingsmad, og smæk det i fryseren, så det er klar til travle dage. Du kan også lave en firedobbelt portion aftensmad eller bygge et lille lager af kærlige overraskelser til madpakken.

frø og tørret abrikos

* Rugbrød med fiskepålæg samt en

* Pak de forskellige dele hver for sig, så

holder madpakken sig bedst muligt frisk.

appelsin

8.

Tilbyd dit barn pre- og probiotiske fødevarer hver dag.

9.

Giv dit barn langtidshævet surdejsblød og iblødsatte korn.

10.

Giv dit barn kosttilskud efter behov.

* Yoghurt eller mælkekefir (side 173) rørt

med olivenolie og toppet med frisk frugt og mysli

DIT SUNDE BARN – SÅDAN!

11


POWERTILSKUD Dit barn skal først og fremmest have vitaminer og mineraler fra en sund og varieret kost. Det kan ingen piller erstatte. Og man kan virkelig komme langt, hvis kosten er meget varieret, baseret på gode økologiske råvarer, i tilpas mængde, stort set uden sukker eller raffinerede produkter, helst hjemmelavet og dit barn i øvrigt ikke er kræsen, har god appetit, ingen sygdomme eller skranten og ikke udsættes for en liflig cocktail af miljøgifte fra hverken luftforurening, fødevarer, fødevareemballage, indeklima, tøj eller nedarvet fra fostertilstanden og for øvrigt får tilpas med motion og lever 100 % uden stress og … STOP!!! Er du stået af? Det er jeg for længst. Sådan lever vi nemlig ikke hos mig. Måske vimser du og din familie heller ikke rundt i en perfekt idealverden? En moderne livsstil, udsættelse for miljøgifte og udpinte fødevarer er nu engang virkeligheden for de fleste af os. Det stiller nogle krav til kroppen hos både store og små, som er meget vanskelige at dække selv med en sund og varieret kost, hvis du skulle være så heldig at have tid til at lave den hver dag og have et barn, som spiser den med glød og glæde. Derfor er en basispakke med kosttilskud en rigtig god idé. I dette kapitel lærer du alt, hvad du har brug for at vide, om kosttilskud til dit barn.


FAQ OM PROBIOTIKATILSKUD Generelt skal du følge dosis på pakken. Tag probiotika hver dag under sygdom og cirka tre uger efter. Desuden tages det forebyggende et par gange om ugen – vælg et par faste dage, så husker du det! Hvordan skal det tages? Det er mest optimalt at opløse og udbløde alle former for probiotika i vand i 5-15 minutter - det gælder også indholdet af kapsler. Probiotika indtages bedst på tom mave, dvs. inden sengetid eller mellem måltider. Ny forskning tyder nemlig på, at probiotika kan ødelægges af mavesyre. Hvordan med opbevaring og holdbarhed? Bakterierne er frysetørrede, og antallet i glasset forsvinder over tid (1-2 år). Udo’s probiotika skal i køleskab og kan godt komme med på rejser af kortere varighed. Den tåler fint frysning; det forlænger holdbarheden. Bio-Kult og NDS opbevares derimod i et skab (ikke i direkte sol) og tåler ikke frysning. Kan mit barn ikke bare spise noget yoghurt? Yoghurt indeholder kun et par probiotiske bakterier og langt fra i samme mængde som i bredspektrede præparater, som er mere effektive. Desuden kan yoghurt og andre mælkeprodukter virke slimdannende, så hvis dit barn døjer med snot og hoste, er det måske ikke lige sagen! Mit barn får luft i maven af probiotika – hvad betyder det? Det betyder bare, at fordøjelsessystemet holder bakteriefest (lige som når man f.eks. spiser jordskokker). Det er normalt at få luft i maven i den første tid, når man begynder på probiotika. Det er et harmløst

70

symptom, som går over igen, ofte efter en uges tid eller to. Er det ikke smartere at købe symbiotika? Symbiotika indeholder både probiotika og prebiotika (typisk FOS, fructo-oligo-saccharider). Men symbiotika er ikke så godt undersøgt som probiotika. Derfor er det indtil videre mest optimalt at indtage probiotika som fødevarer og evt. kosttilskud og spise sig til prebiotikaen – se side 68. Førstehjælp efter antibiotika Efter et sygdomsforløb skal tarmfloraen introduceres for mange forskellige typer af bakterier igen for at blive god og varieret. Det gøres nemmest og billigst ved at spise fermenterede grøntsager. Efter en antibiotikakur er tarmfloraen skidtmads, fordi dens gode bakteriekolonier har fået en ordentligt én over nakken. Tarmfloraen formår simpelthen ikke at holde kroppen og fordøjelsen sund og velfungerende i den tilstand, og en ond cirkel med mere sygdom, mere antibiotika osv. kan begynde. Tarmfloraen genopstår bedst via en simpel og sund kost inkl. fermenterede fødevarer, prebiotika (side 67) og gode jordbakterier fra rå grøntsager, dyrket i næringsrig jord. Hvis man lever i et sterilt miljø af håndsprit, asfalt og sæbe uden det gode skidt fra jord, dyr og andre mennesker, vil tarmfloraen have meget svært ved at komme op i gear. Kapsler med probiotiske bakterier kan være en god idé for at give ekstra ”kunstig” hjælp. Giv dit barn produktet Dicoflor med bakterietypen L. Rhamnosus GG. Det tages midt mellem tidspunkterne for antibiotikaen. Dosis til børn 1-12 år er halvdelen af den angivne voksendosis.

POWERTILSKUD


HVERDAG MED GOD KEMI Jeg forstår godt, hvis du af og til får lyst til at lukke ørerne, når snakken falder på skadelig kemi. Det kan virke så uoverskueligt og umuligt at gardere sig imod. Man kan føle sig hysterisk i ønsket om at begrænse sit barns udsættelse for kedelig kemi i hverdagen. Mange giver op, fordi det opleves enormt tidskrævende at skulle undersøge, hvilke produkter der er sikre. Men sundheds- og miljøbelastende stoffer er nu engang et livsvilkår for os alle, og de forsvinder jo ikke, bare fordi vi ikke forholder os til dem. Det er ikke en bæredygtig vej at være ligeglad. Min intention med dette kapitel er at vende den opgivende skude, så det bliver overskueligt for dig at give dit barn en opvækst med så god kemi som muligt. Du kan bruge kapitlet som et opslagsværk, når du skal købe fodtøj, legetøj, plejeprodukter, tøj eller øvrigt udstyr til dit barn. Jeg guider dig helt konkret til de sunde valg med god kemi, både til det lille og store budget. Du lærer, hvor det er vigtigst at prioritere, så du med sindsro og god samvittighed kan sætte ind, hvor det giver mest mening i forhold til livsvilkårene i netop din familie. Det handler nemlig ikke om at være perfekt, men om at træffe bevidste valg og fravalg ud fra en kombination af viden og mavefornemmelse.


TØJ OG SKO Vidste du, at der går op mod 900 g kemikalier til produktion af 1 kg færdigt konventionelt stof? Dit barn optager kemikalier fra sit tøj gennem huden, medmindre tøjet er økologisk eller genbrug. Meget overtøj indeholder de ultra sundhedsskadelige fluorstoffer, og fodtøj kan gemme på allergene stoffer og tungmetaller. Men ingen panik nu! Der er heldigvis masser af muligheder for at styre uden om den klamme og miljøbelastende kemi. I dette kapitel bliver du guidet til lækkert økologisk tøj, overtøj og fodtøj til dit barn. Jeg er helt med på, at det langt fra altid er realistisk at gøre hele garderoben grøn. Så du får mine bedste fif til at prioritere grønt, når dit barn skal have nyt tøj og sko.

ØKOLOGISK TØJ Når du vælger bæredygtigt tøj, gør du både noget godt for dit barns sundhed, for miljøet og for arbejderne i tekstilindustrien. For 25 % af verdens forbrug af sprøjtegifte går til produktion af bomuld, som er en af de afgrøder, som sprøjtes allermest, endda med ret skrappe pesticider. Det smadrer jorden og er skidt for de mennesker, som arbejder i marken. Så skidt, at de dør af det, og deres børn har stor risiko for at blive født med misdannelser. Også syntetiske fibre kan være voldsomt miljøbelastende. I konventionelt tøj er der meget ofte rester af kemikalier. Nogle af dem kan helt eller delvist vaskes ud, og andre frigøres gradvist, når tøjet kommer på. Altså havner kemien i den, som bærer tøjet. Økologisk tøj er derimod uden skodkemi, bortset måske fra eventuelt print. Quickguide til økologiske certifikater Som tommelfingerregel er certificeret økologisk tøj bedre end det, hvor der bare

86

står f.eks. “100 % økologisk bomuld”. Med de gode certifikater er hele produktionen bæredygtig, fair og uden brug af grim kemi; det gælder også farvningen af tøjet. Vær opmærksom på, at Oeko-Tex 100-certifikatet er et “sundhedsmærke”, som intet har med økologi eller miljø at gøre. De gennemført økologiske valg er følgende certifikater:

* * * *

GOTS IVN blå kbA Soil Association

DE GODE TØJMÆRKER

VIDSTE DU … at tøj med miljømærket Svanen kun behøver at indeholde sølle 10 % økologiske fibre? Det europæiske miljømærke Blomsten kan ikke prale af økologiske råvarer, men er stadig et miljøvenligt valg, bl.a. fordi de værste sprøjtegifte er forbudt.

Her er alle mærkerne, som producerer økologisk børnetøj. Et, (+) betyder, at produkterne har de bedste økologiske certificeringer.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Alkena + Bamboo Baby + Blingo + Dilling Underwear + Disana + Duns + Eco Emi + Engel + Esencia + Freds’ World – Green Cotton + Frugi + FUB – kun bomulden Geggemoja + Graphic Baby + Grödo + Gudrun & Gudrun – kun den økologiske uld H&M – kun Conscious-kollektionen Hirsch Natur + Hocosa + Ibobi LANA CARE + La Queue du Chat + HVERDAG MED GOD KEMI

VASKETIP Vask altid nyt tøj et par gange før brug. Så udvaskes en del af tøjets usunde overfladebehandling. Vask også genbrugstøj, og foretræk brugt tøj fra røg- og parfumefri hjem. Nikotin og parfume kan nemlig være svært at vaske ud af tøj.


STYRK IMMUNFORSVARET Det er ikke nogen katastrofe, at dit barn af og til må ligge på langs et par dage med en infektion. Visse sundhedseksperter mener endda, at det træner og styrker dit barns immunforsvar at gennemleve en feberperiode – hvis altså vel at mærke dit barns immunsystem får lov til at klare ærterne uden unødig indblanding i form af f.eks. feberstillende medicin. Men du kan støtte kroppens kamp mod infektionen med naturlige midler. Derfor får du en oversigt med basisingredienserne til det naturlige husapotek. Du får også opskriften på at styrke dit barns immunforsvar. Ud over kost og kosttilskud handler det bl.a. om old schoolingredienser som søvn, motion, håndvask og uldundertøj. Simpelt, men effektivt.


DET NATURLIGE HUSAPOTEK Nu skal vi fylde husapoteket med urter og evt. homøopati. Urter er en lidt forsømt guldgrube, når det gælder om at styrke immunforsvaret til at modstå vinterens strabadser og daginstitutionens heftige bombardement af virus og bakterier. Homøopati er meget omdiskuteret! Nogle hævder, at det er fup og fidus. Andre ser det som en mild, børnevenlig og naturlig måde at støtte kroppens selvhelbredende evner. Her får du inspiration til lidt af hvert. I kapitlet ”Naturlig problemknuser A-Å” finder du specifikke anbefalinger til alverdens lidelser og sygdomme hos børn.

MAD TIL SKRANTENDE UNGER Giv den en ekstra skalle med at give dit barn sund og nærende kost, når der er ulmende sygdom. Boost menuen med frisk frugt, også som juice, gerne grøntsager, kyllingesuppe, fond, løg, hvidløg og ingefær. Begræns indtaget af sukker, mælkeprodukter og fastfood så meget som muligt. Husk, at en solid rugbrødsmad og en gulerod også er sund næring. Vi skulle jo nødigt have gjort dig så stresset, at du også bliver syg! Hold dit barn hjemme, hvis det har feber eller er utilpas. Ellers kan bakteriebomben i daginstitutionen være dét, som får symptomerne til at tippe over til den forkerte side. Vær opmærksom på, at jernmangel (side 62) kan give nedsat immunforsvar.

URTER Her møder du et par nøje udvalgte typer urter, som kan bruges forebyggende. Brug ikke alle produkterne på én gang, men vælg det ud, der tiltaler og matcher dit barn bedst. Echinacea er et oplagt førstevalg,

126

når dit barn skranter. Læs først om echinacea nederst på siden her, inden du giver det til det barn. Derudover ville jeg satse på Urtemix og oregano. Hvidløg og ingefær kan du bruge, lige så tosset du vil. Bio-Strath Bio-Strath er et flydende kosttilskud med vitaminer, mineraler, aminosyrer, enzymer og nukleinsyrer. Det er ikke tilstrækkeligt dækkende på vitamin- og mineralsiden til at kunne udgøre dit barns daglige multivitamin. Til gengæld indeholder det mange andre gode sager, og mange er glade for det. Bio-Strath fås både som eliksir, dråber og tabletter. Vælg én af delene! Dosis til børn er: Eliksir: ½ stor teske 1-3 gange dagligt før måltidet. Dråber: 15 dråber 1-3 gange dagligt før måltidet. Tabletter: 1 tablet 1-3 gange dagligt før måltidet. Chili Chili indeholder et slimløsende stof. Chili er svagt vanedannende – endelig noget at blive afhængig af, som ligefrem er sundt! Jo oftere man spiser det, jo stærkere doser kan man tåle. Så væn meget gerne dit barn til at spise chili. Så kan du nemmere skrue op for de hotte pebre, når dit barn bliver syg. Du kan både bruge frisk og tørret chili. Echinacea Echinacea purpurea, rød solhat, er et af naturens vidundermidler til at forebygge og lindre forkølelse, influenza og bakterielle infektioner. Det sætter fut i immunsystemet uden at overstimulere det. Nogle fraråder echinacea til børn, da det kan forskubbe immunbalancen i den forkerte retning. Andre mener, at denne funktion kan være en fordel, når der er infektion. De lærde strides! Under alle omstændigheder STYRK IMMUNFORSVARET

A NICE CUP OF TEA Servér gerne en let opkvikkende og velsmagende Styrkete af pebermynte, frisk ingefær og lakridsrod til dit skrantende barn. Tilsæt gerne Ipe Roxo – så skal teen nok sødes med honning eller æblemost. Tilbered en simpel beroligende Aftente på kamille og lindeblomst

REJSETIP Få alle mine tips til naturlig lindring og førstehjælp på rejsen i e-guiden ”Det naturlige rejseapotek”, som du finder på grønstue.dk.


NATURLIG PROBLEMKNUSER A-Å Hvad gør du, hvis forkølelse og tilhørende snot, hoste og feber har lagt sin slimede hånd på dit barn? Det er jo svært helt at undgå. Institutionsbørn, som ikke bliver ramt af forkølelse mindst et par gange i løbet af vintersæsonen, hører virkelig til sjældenhederne alle helsekrumspring til trods. Eller hvad med børneorm, flåtbid, lus, myggestik, opkast, solskoldning og andre festlige indslag i børnefamilien? Det er lige til højrebenet at havne i Panik & Panodil, når dit barn skranter eller har ondt. Men der er mange andre mere bæredygtige muligheder. Med naturlige midler kan du støtte kroppens selvhelbredelse frem for at modvirke den, som du kan komme til med f.eks. feberstillende medicin. I dette kapitel lærer du at lindre dit barns gener uden bivirkninger. Du får nyttig viden om, hvordan du forebygger, at sygdommen ”går indad” i kroppen og udvikler sig til noget mere alvorligt og behandlingskrævende. Se også de gode tips på side 121131 om at styrke dit barns immunforsvar. Dobbelttjek altid med din læge, inden du bruger rådene her i kapitlet.


næste dag. Der dannes lidt væske, og dét er de gyldne dråber. De lindrer sygdommen og slår den ned. Se også punkterne Feber (side 142), Hoste (side 147) og Snot (side 161).

GRØNT TIP Grøn te har dokumenteret effekt på at forebygge influenza, så lad gerne dit barn drikke grøn te. Husk, at vandet skal være omkring 70 grader, når det hældes over tebladene, ellers går alle de sunde stoffer i teen fløjten.

Urter Hyldebær er det helt oplagte valg ved influenza! Det har dokumenteret effekt. Når dit barn har influenza, er varm hyldebærsaft den bedste te, du kan servere. Kom gerne en stang kanel i, det både smager godt og er sundt. Andre støttende urter er echinacea, hvidløg og ingefær. Homøopati Midlet Influron er første valg ved influenza. Start gerne op, lige så snart de første symptomer er i hus – så virker det bedst. Du skal give netop dette middel på en lidt speciel måde til dit barn: Først laver du et glas lunkent vand med 10-30 dråber, som dit barn nipper til i løbet af et par timer. Når dét er indenbords, så kører I videre med nu kun 3-5 dråber i vand, som du giver dit barn hver eller hver anden time. Næste dag og et par dage frem giver du så 3-5 dråber i vand tre gange dagligt. Jo ældre dit barn er, og jo værre symptomerne er, jo længere skal du op i de nævnte doser. Gripp-Heel tabletter kan også være virksomme ved influenza. Følg anvisningen på pakken. Engystol (side 131) kan virke både forebyggende og healende på virus som DIT SUNDE BARN – SÅDAN!

f.eks. influenza. Desuden kan du tre gange dagligt indgnide et pust Sprenglersan G i indersiden af dit barns albue.

KNOGLEBRUD Ved knoglebrud er det vigtigt at styrke knoglernes regenerering. Læs om det på side 44. Giv calcium og magnesium som angivet på side 61 – vælg de høje doser. Giv også de øvrige kosttilskud til børn som angivet på side 52-53. Her er især D-vitamin vigtigt. Sæt desuden fokus på C-vitamin – se side 36. Det oplagte homøopatiske middel er Symphytum comp. Følg dosis på pakken.

KONCENTRATIONSPROBLEMER Sørg for god hjernemad! Dvs. lad dit barn spise naturlig mad af gode råvarer, og hold igen med/undgå sukker, tilsætningsstoffer og raffinerede fødevarer. På den måde får dit barn et stabilt blodsukker, som er det bedste springbræt for indlæring. Sæt især fokus på sundt fedt – se side 28. Omkring 60 % af hjernens tørvægt er nemlig fedt. Servér grøntsager, særligt kål, frugter, bær, kød, fisk og skaldyr fra Fiskehitlisten (side 37), fuldkorn – og mørk chokolade! Giv dit barn de anbefalede kosttilskud på side 52-53. Især fiskeolie er umådelig vigtigt. Mange vitaminer og mineraler er nødvendige for nervesystemets og hjernens funktion, især jod, men også selen, zink og D-vitamin. Lige præcis disse stoffer mangler mange i deres almindelige kost. B-vitaminer er også vigtige. Læs mere om vitaminer og mineraler i kapitlet på side 51-71. Fysisk aktivitet gerne i frisk luft, nok søvn (side 122), ro og pauser er også essentielt for hjernens velfungerende og koncentrationsevnen, som derimod kan tage skade af for meget tid foran elektroniske skærme. Læs mere om elektronisk

151


OPSKRIFTER MORGENMAD Basic æggegrød Børnesmoothie Majas squashvafler Mælkekefir med dobbelthonning Surdejspandekager med banan AFTENSMAD Basic sauerkraut Guldsovs Gulerodsråkost med kokos Hafferlaffens falaffelvafler Harlekin fiskedeller Kapow kødsovs Let omelet med grønt Ris med hemmelig blomkål Saftige frikadeller Spinatpandekager Tip Top Tomatsuppe DET SØDE Choko-nødde-crunch Energi-is von Basic Frossen frugtkebab Kanon kokoskugler

Mangois med gojibær Raw vaniljecreme Solstråle Ultranem ispind BAGVÆRK 1-2-3 kage Barbieboller Brændenældekiks Kanelsnegle uden sukkerchok Mandelboller Roses bønnekage Rugbrød uden kerner SNACKS Kikærtesnack Nougatdip Tahincreme Æggewrap DRIKKE Drageblod Helsedrik Hindbærkefir


GULDSOVS Til fire personer FIF TIL GULDSOVS Det smager dejligt med citrontimian eller timian i sovsen. Persille kan også bruges. Fløden kan udelades eller erstattes af mælk eller usødet sojadrik, hvis du ønsker en mere mager sovs. Sovsen får en ekstra flot dyb gylden farve, hvis du bruger rødløg. Smagen kan piftes op med et fed presset hvidløg, som tilsættes samtidig med løget.

Gulerod er så dejlig mild. Den løftes af syre fra citron og rundes blødt af et skvæt fløde. Denne sovs er svær at sige nej til.

INGREDIENSER 1 lille løg, gerne rødløg (ca. 60 g) 300 g. gulerødder (renset vægt) – ca. 4 stk. 60 g smør ½ citron Friskkværnet peber ½ tsk. Morga eller Herbamare urtekraft Ca. 4 dl vand eller hjemmelavet kødkraft ½ dl piske- eller mandelfløde Fint himalayasalt

FIF TIL GULERODSRÅKOST Prøv at erstatte lidt af gulerødderne med fintrevet rødbede eller fintsnittet æble. Brug fintsnittet abrikos i stedet for rosiner, det er også virkelig delikat.

SÅDAN GØR DU * Pil løget, og hak det groft. * Rens gulerødderne, og skær dem i skiver. * Smelt smørret i en gryde, og sautér løg og gulerødder ved svag varme. * Riv skallen af citronen fint, og pres saften. * Kom citron, peber, urtekraft og vand i gryden, og lad det simre i ca. 10 minutter. * Blend sovsen meget grundigt, si den evt. * Rør fløden i sovsen, og varm den forsigtigt op – den må ikke koge! Regulér evt. konsistensen med mere vand. * Smag sovsen til med salt. Måske skal der også lidt mere citron eller evt. lidt honning i.

DIT SUNDE BARN – SÅDAN!

GULERODSRÅKOST MED KOKOS

En stor portion

Jeg har endnu ikke mødt et barn, som i kke var vild med denne råkost. Den kan bare noget særligt, måske fordi den er en smule kageagtig.

INGREDIENSER 1 tsk. stødt ceylonkanel Saften af 1 citron 2 spsk. ekstra jomfruolivenolie Lidt friskkværnet peber Ca. 40 g rosiner Ca. 50 g kokosmel ½ kg gulerødder SÅDAN GØR DU * Pisk kanel, citronsaft, olie og peber sammen, og rør rosinerne i. * Kom dressingen på køl, og lad det trække, gerne et par timer. * Rist kokosmelet på en tør, hed pande, til det begynder at dufte og bliver lysebrunt, og lad det afkøle. * Rens gulerødderne, og riv dem groft. * Bland gulerødder, kokos og dressing sammen.

179


SOLSTRÅLE 8 ispinde Denne ispind er også virkelig nem at lave. Kokosmælk indeholder sundt fedt, og isen bliver dejlig cremet og sød-syrlig, lidt lige som en "Københavnerstang". Den har en virkelig god konsistens og er faktisk blevet lidt af en favorit herhjemme.

INGREDIENSER 1 stor banan (50 g) 300 g ananas uden skræl 3 dl kokosmælk 1 lille banan til pynt SÅDAN GØR DU * Blend det hele undtagen ”pyntebananen”. * Skær ”pyntebananen” i så tynde skiver som muligt. * Sæt skiverne fast på indersiden af ispindformene. * Hæld forsigtigt ismassen i formene, sæt ispinde i, og frys isene.

ULTRANEM ISPIND 1 ispind Det bliver vist ikke nemmere. Og det smager altså overraskende godt! Spar endelig ikke på vaniljen.

INGREDIENSER 1 banan 1 spsk. ekstra jomfruolivenolie ½ tsk. vaniljepulver SÅDAN GØR DU

* Blend det hele, og frys isen med en ispind i en ispindform.

FIF TIL SOLSTRÅLE Hvis det skal gå meget stærkt, kan du springe pyntebananen over, men det ser nu ret flot ud og er både nemt og hurtigt klaret. Hvis du har frossen ananas og banan i fryseren, kan du bruge dem, så går det hurtigere at få isen klar. Jeg anbefaler kokosmælk på karton frem for dåse, f.eks. Dr. Martins økologiske kokosmælk til madlavning, set hos viivaa.dk.

FIF TIL ULTRANEM ISPIND Du kan give den ekstra gas ved at putte lidt peanutbutter i ismassen! Gang opskriften op et par gange, kør den i ismaskinen, og du har en lynhurtig cremet is.

198

OPSKRIFTER


MØD MIG PÅ ROSEMAIMONIDE.COM Du er hjertelig velkommen til at møde mig på min blog rosemaimonide.com, hvor jeg hver uge deler tips, viden og inspiration. Der kan du også få min gratis e-bog ”Sunde lækkerier til små maver – fødselsdag uden sukkerchok”. På min inspirationsportal Grøn Stue får du adgang til et hjertevarmt online univers, som giver dig overskud, energi og grøn samvittighed. Inde på Grøn Stue har du fri og ubegrænset adgang til at stille mig spørgsmål om netop dig og dit barn og få værdifuld støtte fra de andre over 400 medlemmer. Læs mere om dine medlemsfordele på grønstue.dk. Jeg glæder mig til at møde dig!


Rose Maimonide

ROSE MAIMONIDE Forfatter til bestselleren BABY.

Vil du gerne give dit barn en naturlig sund opvækst? Mangler du tid og overskud til at skabe en sund og glad familie uden kedelig kemi? Længes du efter at se dit barn med vitale æblekinder?

Rose Maimonide

Med denne bog kan du hoppe direkte i mål med trygge og overkommelige løsninger, så du kan sætte guld ind på dit barns sundhedskonto. Du behøver aldrig mere at være i tvivl om det, du giver dit barn 1-12 år at spise, at tage på eller at lege med. Jeg lover, at du får gejsten til at vælge bæredygtigt og passe godt på Moder Jord. Du lærer også at hjælpe dit barn til at komme styrket gennem sygdom og skranten. Når dit barn bobler af livskraft og har et stærkt immunforsvar, får I overskud til et sjovere familieliv med tid til nærvær. Dit barn bliver glad i låget, skarp i sit fokus og får mod på indlæring. Og du bliver en gladere og mere rolig mor.

”Rose giver dig en stressfri guide til at styre uden om den kemi, vi så nødigt vil fylde vores børn med. Det er en glæde, at denne fine bog nu foreligger!” IRENE HAGE LÆGE

9 788799 815401

Slip for kemi og grå samvittighed. Få tid til hverdagslykke i familien, og giv dit barn æblekinder på en ny måde.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.