Real Estate SR Volume 22

Page 1

MAGAZIN ISSN 2812-7293 BROJ 22 | JUL / AVG 2023. NEKRETNINE, DIZAJN & STIL ŽIVOTA
NEKRETNINE SOLARNI
ODRŽIVO POSLOVANJE NOVI TALAS GRČKIH INVESTICIJA U SRBIJI
REGION NA RADARU INVESTITORA U KOMERCIJALNE
PANELI ZA
EXPO 2027 VELIKA INVESTICIONA I RAZVOJNA ŠANSA ZA SRBIJU I BEOGRAD
RE 22 4 THE PEAKS 08 PRVO GOLF NASELJE U CRNOJ GORI VILE ZUCE 12 PRIVILEGIJA ŽIVOTA U PRIRODI REKONSTRUKCIJA NOVKABELA 16 NAJVIŠI STANDARDI ENERGETSKE EFIKASNOSTI EXPO 2027 18 POČELA IZGRADNJA NOVOG SAJAMSKOG KOMPLEKSA MARIA LEVANTI, AMBASADORKA GRČKE 30 NOVI TALAS GRČKIH INVESTICIJA U SRBIJI ZAFIRIS
38 LIDER ODRŽIVE HOTELSKE INDUSTRIJE MILOVAN NOVAKOVIĆ,
CRNA GORA 42 RAZVOJ KOMERCIJALNIH NEKRETNINA KAO REGIONALNI TREND CTP 48 ZELENA TRANZICIJA INDUSTRIJSKOG SEKTORA NIS 50 ZAJEDNO DO ZELENIH GRADOVA SRBIJE STOP SHOP 52 PIONIRI ZELENE GRADNJE PUTOVANJE 54 RODOS: OSTRVO SUNCA I VITEZOVA BOR HOTEL BY KARISMA 60 DIZAJN KOJI POMERA GRANICE ENTERIJER 62 DNEVNA SOBA OTVORENOG KONCEPTA ARHITEKTURA 68 OD IDEJE DO 3D VIZUALIZACIJE DIZAJN NAMEŠTAJA 70 KAD INDUSTRIJSKI LUSTER IMA DUŠU SADRŽAJ 30 38 42 52 18 08 62
LAMPADARIDIS, HYATT REGENCY BEOGRAD
COLLIERS

MAGAZIN

BROJ 22 | JUL / AVG 2023.

Real Estate magazin pokriva sve aktuelne teme iz sektora nekretnina i savremenog načina života koji uključuje arhitekturu, dizajn, modu, umetnost, putovanja, gastronomiju, kao i novitete prestižnih brendova. Magazin je pokrenut 2016. godine i izlazi kvartalno.

DIREKTOR

Vladimir Popović vladimir.popovic@realestate-magazine.rs

GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA

Gordana Knežević Monašević gordana.km@realestate-magazine.rs

DIREKTORKA PRODAJE

Jelena Ranđelović jelena.r@realestate-magazine.rs

ADVERTISING MANAGER

Dragana Radović dragana.r@realestate-magazine.rs

ART DIREKTOR

Ilija Petrović

Indigo  Child indigochild.ilija@gmail.com

REDAKCIJA

Jovana Nikolić

Petra Vasiljević

Petar Dobrosavljević

Ana Kralj

LEKTURA

Danica Grujić

PREVODILAC

Jovana Nikolić +381 11 4320-501 redakcija@realestate-magazine.rs

ŠTAMPA

Zlatna Knjiga Jagodina

Bagrdanski put bb, Jagodina

IZDAVAČ

West Media World

Baba Višnjina 38

Vračar, Beograd

Izdavač ne odgovara za

sadržaj objavljenih oglasa www.realestate-magazine.rs

ZELENE ŠANSE REGIONA

CIP - Каталогизација у публикацији

Народна библиотека Србије, Београд

659

REAL Estate magazin: nekretnine, dizajn & lajfstajl / glavna i odgovorna urednica Gordana

Knežević Monašević. - [Srpsko izd.]. - Vol. 1, no. 1 (2016)- . - Beograd : West Media World, 2016- (Jagodina : Zlatna knjiga). - 28 cm

Tromesečno.Ima izdanje na drugom jeziku: Real Estate magazine (English ed.) = ISSN 2812-7293

ISSN 2812-7293 = Real Estate magazin

COBISS.SR-ID 53491721

Zelena tranzicija industrije nekretnina više nije poželjna fraza, zamišljeni cilj ili neka tamo budućnost. Ona nam se uveliko dešava sada i ovde. Ako pažljivo prelistatate ceo ovaj letnji broj magazina, u kom smo obišli veiliki deo regiona, primetićete da svi investitori i kompanije koje smo predstavili, razmišljaju, posluju i grade zeleno. Iako ih nismo birali po tom kriterijumu, kad smo posložili strane, ispostavilo se da nema projekta koji je aktuelan, bio on stambeni ili komercijalan, a da nije u pravom smislu reči zelen – energetski efikasan, održiv, sa najmanjim mogućim štetnim uticajem na životnu sredinu i maksimalnim benefitima za zajednicu u njegovom neposrednom okruženju. Visoka zelena osvešćenost investitora i developera u regionu još više ohrabruje kad se ima u vidu da govorimo o delu Evrope gde zelena gradnja i održivo poslovanje još nisu precizno regulisani zakonima i obavezujući, ali očigledno su pravi put koji će nas približiti naprednom i razvijenom svetu. Ili, još bolje, put su koji će taj svet dovesti kod nas. I to je šansa koju region treba da iskoristi upravo sad. Sektor koji definitivno u ovom trenutku ima najzeleniju perspektivu u regionu i najveću šansu za nove investicije i dalji razvoj je sektor komercijalnih nekretnina, posebno kad je reč o industrijskim i hotelskim objektima. Veliki međunarodni developeri uveliko primećuju tu perspektivu i razvijaju u regionu projekte koji će, svojim visokim kvalitetom i održivim standardima, privući najveće i najnaprednije kompanije i brendove kojima je samo zeleno dovoljno dobro. Uz sve prednosti koje imamo kao region – geografski, infrastrutkurno, u pogledu ljudskih resursa – nećemo biti atraktivni ako ne razvijamo zelene projekte. Najbolje svetske kompanije traže najbolje uslove za svoje po -

slovanje i svoje zaposlene, a to mogu da im pruže samo sertifikovani zeleni objekti. Ova logika najbolje se vidi na primeru širenja poslovanja CTP Grupe u Srbiji koja će, upravo zahvaljujući doslednoj primeni zelene strategije u izgradnji i upravljanju svojim industrijsko-logističkim parkovima, u narednom periodu duplirati svoje kapacitete u našoj zemlji i biti spremna da ispuni i i najstrože zahteve svojih budućih zakupaca.

Veće prisustvo velikih međunarodnih kompanija doprinosi mnogo dinamičnijem poslovnom životu i većem boju poseta u celom regionu, što opet neminovno oživljava i druge sektore real estate industrije, posebno hotelijerstvo, koje je, u svetskim okvirima, već daleko odmaklo u primeni zelenih i održivih standarda. Poznati međunarodni hotelski brendovi se, baš kao i veliki developeri industrijskih i poslovnih nekretnina, prilagođavaju novoj generaciji klijenata koja traži samo najbolje, a to se ne može postići bez zelene agende u punom smislu reči. Mnogi poznati hotelski brendovi već su došli u region, a činjenica da će, pored hotela Hyatt Regency Belgrade, koji je duže od 30 godina bio jedini Hyatt hotel u regionu, ovaj renomirani brend i lider u održivoj hotelskoj industriji, uskoro imati čak četiri hotela u regionu, od čega dva u Srbiji, najbolje govori o perspektivi i potencijalima Zapadnog Balkana.

Velika zelena šansa za Srbiju, Beograd, i ceo region jeste i izgradnja novog sajamskog kompleksa u Surčinu, za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja već sad, u fazi priprema, privlači veliki broj stranih kompanija. Samo od nas zavisi hoćemo li ih zadržati.

Vaša...

JUL/AVGUST 2023. 5 www.realestate-magazine.rs
UVODNIK

U BEOGRADU NA VODI PRODAT JUBILARNI 6.000. STAN

Unajmodernijem prestoničkom naselju Beogradu na vodi, smeštenom u samom centru grada, na obali Save, prodat je jubilarni 6.000. stan. Podatak da se u ovom beogradskom naselju u proseku proda više od 110 stanova mesečno mnogo govori o poverenju kupaca u ovu kompaniju i o kvalitetu gradnje. Reč je o naselju koje se gradi po najvišim standardima i koje stanarima pruža sadržaje koje neće naći na drugim mestima u Beogradu.

Vrhunski kvalitet stanova i fantastična lokacija uticali su i na odluku jubilarnog 6.000. kupca da izabere stan baš u Beogradu na vodi. U pitanju je Dragana Bošković, a njen izbor je pao na zgradu BW Nika. Porodica Bošković jedva čeka da preuzme ključeve od svog novog stana sa velikim prozorima i terasom, na kojoj će uživati u najlepšem pogledu. Ovu četvoročlanu porodicu dodatno je privuklo to što BW Nika, kao i sve ostale zgrade Beograda na vodi, na ulazu ima lobi sa recepcijom i obezbeđenjem. Kao najveću prednost Dragana ipak izdvaja blizinu najmodernijeg sportskog centra BW Apollo, koji se idealno uklapa u životni stil njene porodice.

DOLCE VITA RESIDENCE: JEDINSTVEN KONCEPT ŽIVOTA U ZGRADI SA HOTELOM

Na izuzetnoj lokaciji na Novom Beogradu, na raskrsnici

Tošinog bunara i Bulevara Milutina Milankovića, gradi se Dolce Vita Residence, stambeno-poslovni kompleks premijum kvaliteta sa hotelom, koji će budućim stanarima pružiti jednu sasvim novu dimenziju luksuza i komfora. U srcu moderne poslovne zone Novog Beograda, odlično povezane sa svim delovima grada, a opet savršeno ušuškan u brdo ispod Bežanijske kose, Dolce Vita Residence svojom pozicijom na lokaciji obezbediće stanarima mir, tišinu i uživanje na prostranim terasama. U okviru kompleksa koji je projektovan na osam spratova, sa hotelom u prednjem delu zgrade, u ponudi su trosobni i četvorosobni stanovi velikih kvadratura, od 92 m2 pa naviše, kao i dva penthausa i tri dupleksa. Kompleks ima garažu na tri nivoa, sa 105 garažnih mesta, punjače za električna vozila, ostave i prostoriju za bicikle. Bazen, spa centar sa saunom, teretana, teniski teren sa US open podlogom, igraonica i park za decu, restoran, samo su neki od hotelskih sadržaja koji će obogatiti i olakšati svakodnevni život stanarima i koji će kvalitativno pomeriti granicu koncepta stanovanja.

RE 22 6
VESTI

PRVE GOLF REZIDENCIJE U CRNOJ GORI

The Peaks naselje - sinonim tihog luksuza

Tekst i foto: LUŠTICA BAY

Luštica Bay, moderan i vibrantan grad koji se razvija na obali Jadrana, ovog leta predstavlja prve golf rezidencije u Crnoj Gori, smeštene pored budućeg profesionalnog golf terena sa 18 rupa, koji će ovoj destinaciji doneti prestižan status i novu lifestyle dimenziju života na crnogorskom primorju. Ovaj izuzetan rezidencijalni kompleks koji se gradi u Luštica Bay-u, nudi izvrsnu priliku za investiciju i već pokreće interesovanje na globalnom tržištu nekretnina. Prvi stanovnici golf rezidencija svoje ključeve preuzeće već sledeće godine, s obzirom na to da je izgradnja kompleksa upravo počela.

RE 22 8
PROJEKTI

The Peaks, sa elegantnom rezidencijalnom kolekcijom uz budući golf teren, treće je naselje u okviru trenutne faze razvoja projekta Luštica Bay i čini svojevrsnu krunu ovog integrisanog primorskog grada. Prvi kvart koji je dostupan na tržištu, pod imenom Botanika, otelovljuje viziju celovitosti naselja The Peaks. Idejni projekat Botanike potpisuju svetski nagrađivani, grčki arhitektonski biro Block 722 i crnogorski NRA Atelier, kojima je kamena kuća poluostrva Luštica poslužila kao inspiracija za razvoj koncepta. Iz prostranih stanova, gradskih kuća i vila pruža se pogled na plavetnilo Jadrana i blagi teren na kojem će biti buduće prve rupe golf terena sa potpisom Gary Player. Iz-

BORAVAK U KOMPLEKSU BOTANIKA

PRUŽA ISTINSKI OSEĆAJ UŽIVANJA, UZ

MIRIS SOLI KOJI DONOSI POVETARAC

S PUČINE I SPEKTAKULARAN POGLED NA JADRAN

gradnja Botanike podrazumeva prirodne materijale, poput lokalnog kamena na fasadama, međama i guvnima. Kameni zid je odlika i nekih unutrašnjih prostora, dok drveni elementi čine glavnu odliku prefinjenog, udobnog i prostranog enterijera.

Rezidencijalni portfolio Botanike obuhvata sedam vila, 12 gradskih kuća i 39 apartmana. Najek-

JUL/AVGUST 2023. 9 www.realestate-magazine.rs

skluzivniji deo Botanike čine moderne vile, površine od 357 m2 do 435 m2, na imanju koje se prostire na približno 1.000 kvadratnih metara. Arhitekte su dale prednost životu na otvorenom, osmislivši velike terase sa letnjom kuhinjom i prostorom za ručavanje, spoljnim tušem, elegantnim infinity bazenom i otvorenim kaminom.

Rafinirani, savremeni dizajn enterijera prostranih vila sa vrhunskim nameštajem „uokviruje“ pogled na Jadran, kroz visoke prozore i dvokrilna vrata koja prostoru daju obilnu prirodnu svetlost, strujanje vazduha i osećaj vazdušaste lakoće. Kameni zid je, uz kamin, glavna odlika dnevne sobe koja pruža udoban celodnevni boravak, uz druženje sa porodicom i prijateljima. Kupatilo je takođe opremljeno u kamenu, uz najsavremenije elegantno uklopljene elemente. Kompletan komfor u vilama osigurava podno grejanje i parket od najkvalitetnijeg hrastovog drveta, što

omogućava boravak tokom cele godine. Na raspolaganju su i velika garaža i ostava.

Gradske kuće, površine 215 m2, raspolažu sa tri prostrane, komforne i sa ukusom uređene sobe. Kuće su opremljene modernim, kvalitetnim nameštajem i svim savremenim pogodnostima za duži boravak i život na ovoj destinaciji. Ovi objekti predstavljaju sinonim trenda „tihog luksuza“, čemu doprinose i privatni bazen, terasa sa delom za obedovanje na otvorenom, letnjom kuhinjom i spoljnim tušem. U sklopu svake kuće je i natkriveni prostor za parking.

U okviru kvarta Botanika, na raspolaganju su i stanovi, strukture od jednosobnog do trosobnog, površine od 100 do 170 m2. Svaki stan ima balkon i terasu koji uokviruju skladni izgled ovih rezidencijalnih jedinica, sa pogledom na pučinu Jadrana i celo poluostrvo Luštica. Bazen se nalazi na svega nekoliko koraka od rezidencije.

RE 22 10

RAFINIRANI, SAVREMENI DIZAJN

ENTERIJERA PROSTRANIH VILA SA

VRHUNSKIM NAMEŠTAJEM „UOKVIRUJE“

POGLED NA JADRAN, KROZ VISOKE

PROZORE I DVOKRILNA VRATA, KOJA

PROSTORU DAJU OBILNU PRIRODNU

SVETLOST, STRUJANJE VAZDUHA I OSEĆAJ VAZDUŠASTE LAKOĆE

Botanika postavlja nove standarde izuzetnosti, na harmoničan način valorizujući lokalno arhitektonsko nasleđe i duh prošlih vremena koji se integrišu sa prefinjenim, vanvremenskim dizajnom enterije -

ra. Boravak u ovom kompleksu pruža istinski osećaj uživanja, uz miris soli koji donosi povetarac s pučine i spektakularan pogled na morska prostranstva.

„Povezujući lokalno nasleđe i savremene građevinske tendencije, dajemo omaž autentičnosti destinacije Luštica Bay i jedinstvenom načinu života, zahvaljujući kojima svetski putnici, iskusni poznavaoci nekretnina i investitori dolaze u Crnu Goru sa svih strana sveta. Takođe, sa neskrivenim ponosom možemo reći da je kupovina nekretnine u kvartu Botanika kvalitetna investiciona odluka iz više razloga. Prvenstveno, ovde je lokacija budućeg golf terena, zatim, nudimo izuzetan paket benefita za vlasnike i svedočimo već dokazanom rastu vrednosti nekretnina u okviru našeg integrisanog grada koji nastavlja da se razvija“, saopštili su iz kompanije.

JUL/AVGUST 2023. 11 www.realestate-magazine.rs

VILE ZUCE: PRIVILEGIJA ŽIVOTA U PRIRODI N

a idealnom mestu za život, okružen bujnim zelenilom, a na optimalnoj udaljenosti od svih važnih gradskih tačaka i saobraćajnica, između Avale i tržnog centra IKEA, uveliko se gradi rezidencijalni kompleks VILE ZUCE. Kompleks krasi šest luksuznih vila spratnosti Prizemlje + Sprat. Kompletna nova infrastruktura kompleksa uključuje asfaltni prilaz, gradski vodovod i kanalizaciju, struju i optičku mrežu.

Naselje nudi svojim stanarima jedinstveni dizajn, prvoklasnu opremljenost i vrhunsku udobnost uz francuske balkone, prostrane terase sa raskošnim zelenilom, koje obezbeđuje hlad i privatnost i kompletno uređeno ograđeno dvorište sa privatnim bazenom. Novi dom pružiće stanarima tako neophodan mir i utočište od bučnog i zagušljivog grada. Vile se sastoje od prostranog dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, pet spavaćih soba, tri kupatila, poseduju otvorene tarase na spratu i zatvorenu garažu sa dva komotna parking mesta u prizemlju, perionicu i ostavu.

Završetak izgradnje celog kompleksa se očekuje početkom sledeće godine. Ukoliko se odlučite da kupite svoj novi porodični dom u ranoj fazi gradnje, imaćete svu slobodu da utičete na unutrašnji raspored prostorija, završnu obradu enterijera, dimenzije bazena i uređenje dvorišta.

Osetite čarobna jutra u prirodi, udahnite vazduh punim plućima. Neka vas umesto gradske buke probudi priroda.

RE 22 12
VESTI Foto: www. vilezuce.rs

U SAVUDRIJI OTVOREN PETRAM RESORT & RESIDENCES, JEDINSTVEN TURISTIČKI

KOMPLEKS U HRVATSKOJ

Petram Resort & Residences, jedinstven hotelsko-rezidencijalni kompleks sa integrisanim premium sadržajima i uslugama koje garantuju iskustvo odmora od pet zvezdica, svečano je nedavno otvoren u Savudriji, u prisustvu velikog broja zvanica iz društvenog i javnog života. Petram Resort & Residences predstavlja investiciju MK Group u hrvatski turizam, čija vrednost iznosi više od 100 miliona evra, i koja je realizovana u partnerstvu sa kompanijom Aleksandar Group.

RE 22 14
VESTI
Foto: Nebojša Tatomirov Foto: Nebojša Tatomirov Mihailo Janković, generalni direktor, MK Group

Kompleks se prostire na gotovo 85.000 m2, i sastoji se od 55 vila i 197 apartmana modernog dizajna, izgrađenih prema najvišim standardima zelene gradnje. Pored smeštajnih kapaciteta dostupnih za najam ili kupovinu, u sklopu rizorta gostima su na raspolaganju tri restorana, dva bazena, plaža, wellness i sportski sadržaji, ali i property menadžment uz 24-časovnu podršku. Zaštitni znak Petrama je najduži infinity rooftop bazen u Evropi, dug 105 metara. U ime investitora MK Group i Aleksandar Group, okupljenim zvanicama obratio se Mihailo Janković, generalni direktor MK Group. „Ovaj projekat je sinergija bogatog iskustva koje Aleksandar Group ima u građevinarstvu sa preko dva miliona izgrađenih kvadrata, i ekspertize MK Group koja posluje u luksuznom hotelijerstvu već 15 godina. Ušli smo u ovaj projekat verujući u potencijale Savudrije, a Petram je za nas postao simbol nove, kosmopolitske Istre. Razvoj ove destinacije uz očuvanje njenih vrednosti, jedno je od obećanja koje MK Group daje u godini velikog jubileja, kada slavimo 40 godina stvaranja“, poručio je Janković.

„Ovakve investicije u hrvatski turizam doprinose kvalitetu i diverzifikaciji destinacije, i verujem da će dodatno obogatiti turističku ponudu Istre. Drago mi je što ovaj premium turistički projekat poštuje sva načela održivosti, jer je to glavno strateško usmerenje razvoja hrvatskog turizma. Vlada Republike Hrvatske nastaviće i ubuduće da stvara podsticajno i sigurno investiciono okruženje u turizmu“, istakla je Nikolina Brnjac, ministarka turizma i sporta Republike Hrvatske.

Svečanom otvaranju Petram Resort & Residences prisustvovao je Vili Bassanese, gradonačelnik Grada Umaga. „Benefiti koje Petram Resort nosi – uticaj na zaposlenost, korišćenje vrhunskih autohtonih proizvoda, uticaj na gourmet i sportski turizam, benefiti su cele zajednice. Drago mi je da je još jedna vredna investicija realizovana na području Umaga i zahvaljujem svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta”, rekao je gradonačelnik Umaga.

Na projektu izgradnje Petram Resorta u protekle dve godine učestvovalo je više od 100 građevinskih kompanija, više od 60 dobavljača različite opreme, kao i više od 1.700 radnika. Ovo je druga velika investicija MK Group na području Savudrije, gde već uspešno posluje hotel Kempinski Adriatic koji je u vlasništvu ove kompanije.

JUL/AVGUST 2023. 15 www.realestate-magazine.rs

OTVOREN IT CENTAR INGRID U REKONSTRUISANOJ HALI NOVKABELA

Kompanija Schneider Electric otvorila je u junu svoj novi IT centar pod nazivom InGrid u rekonstruisanoj hali Novkabela u Novom Sadu. Moderan poslovni prostor otvorene forme, sa mnogo svetla i zelenila, površine 14.500 m2, smešten je u obnovljenoj i redizajniranoj fabrici bivšeg industrijskog giganta pod čijim okriljem su krajem 70-ih i početkom 80-tih godina prošlog veka pravljeni prvi personalni računari u tadašnjoj Jugoslaviji.

Opsežna rekonstrukcija i prenamena nekadašnje industrijske hale trajala je tri godine. Autor projekta rekonstrukcije je beogradski arhitektonski studio Zabriskie, dok je upravljanje projektom bilo povereno kompaniji Novaston. Kompletne radove izvela je novosadska kompanija Best izgradnja, dok je inženjering i nadzor bio poveren novosadskom Axisu.

Rekonstruisana zgrada projektovana je sa težnjom da bude ugljenično neutralna. Zanimljivo je da je pri njenoj rekonstrukciji sačuvano svako drvo. Uz samu fasadu, u širini od tri metra, oformljen je zeleni prsten sa raznovrsnim rastinjem. Celokupna funkcionalna organizacija proistekla je iz ideje da se zelenilo, prozračnost i svetlost u najvećoj mogućoj meri integrišu u radni prostor, a da se istovremeno obezbede i najviši standardi u pogledu energetske efikasnosti i svih aspekata komfora savremenog radnog prostora za više od oko 700 zaposlenih.

RE 22 16
VESTI Foto: Miloš Martinović

Zgrada će imati LEED GOLD sertifikat do kraja godine i smatra se karbonski neutralnom imajući u vidu da će za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristiti električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Objekat se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje. Na krovu je postavljeno 1.500 m2 solarnih panela, dok će ostatak energije sa zelenim sertifikatom biti nadoknađen kupovinom iz mreže. Procenjuje se da će oko 20% ukupne godišnje potrošnje energije biti dobijeno iz sopstvene proizvodnje.

U sklopu zgrade zaposlenima je na raspolaganju 1.000 m2 za dve prostorije u kojima su smešteni serveri, dodatnih 500 m2 pomoćnih prostorija u data-centru, amfiteatar sa 200 mesta, četiri atrijuma od 700 m2 sa zelenilom, 11 kuhinja, 54 prostorije za sastanke, 28 zvučno izolovanih soba, četiri trening sale, teretana s tuševima, soba za molitvu, 3 osigurane sobe, 350 parking mesta sa 10 elektro punjača i 4 lifta.

Za rekonstrukciju i revitalizaciju starog zdanja korišćen je sav demontirani materijal sa gradilišta, što je jedan od početnih principa održivosti. Veliki benefit za lokaciju, proistekao iz LEED sertifikacije, jesu obnovljene biciklističke i pešačke staze do kompleksa i unutar kompleksa, a ponovo će biti aktivirana i autobuska linija koje je nekada tu saobraćala.

JUL/AVGUST 2023. 17 www.realestate-magazine.rs

POČELA IZGRADNJA KOMPLEKSA EXPO 2027

Pripremni radovi za izgradnju čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata u Surčinu, za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027, počeli su još u maju, a trenutno je u toku raščišćavanje terena i izgradnja pojedinih saobraćajnica. Evo šta će sve biti izgrađeno u narednih pet godina i koje benefite će ovaj projekat vredan 300 miliona evra doneti Srbiji

Foto:

GRAD BEOGRAD Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

RE 22 18
U FOKUSU

Budući da su radovi na izgradnji novog sajamskog kompleksa u Surčinu, u kom će se održati EXPO 2027, uveliko počeli i da ogroman posao koji predstoji treba da bude završen i pre roka za nešto manje od pet godina, više nije vest da je Srbija zvanično izabrana za domaćina međunarodne izložbe EXPO 2027, ali vredi još jednom pomenuti da smo u junu pobedili u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu. Srbija je u sva četiri kruga imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat bila nam je Španija. Naša zemlja bila je jedna od pet kandidata za ovu izložbu, pored SAD-a, Tajlanda,

EXPO 2027 ODRŽAĆE SE U BEOGRADU

OD 15. MAJA DO 15. AVGUSTA 2027. GODINE SA TEMOM „PLAY FOR HUMANITY: SPORT AND MUSIC FOR ALL” („IGRAJ ZA

ČOVEČANSTVO: SPORT I MUZIKA ZA SVE”)

Španije i Argentine. Države članice BIE izabrale su Srbiju za zemlju domaćina sa 81 glasom, u poređenju sa 70 glasova Španije. Srbija je bila jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Kao domaćin EXPO 2027, Srbija će imati veliku priliku i zamajac za razvoj u brojnim

JUL/AVGUST 2023. 19 www.realestate-magazine.rs

U OKVIRU KOMPLEKSA EXPO 2027

PREDVIĐENA JE IZGRADNJA SEDAM

OBJEKATA NA OKO 70.000 KVADRATNIH

METARA. INICIJALNI PROJEKAT POTPISUJE

ŠPANSKI ARHITEKTONSKI STUDIO

FENWICK IRIBARREN ARCHITECTS, KOJI

JE AUTOR REKONSTRUKCIJE SAVSKOG

TRGA U BEOGRADU

sektorima, a posebno u građevinskoj industriji i turizmu, budući da za potrebe izložbe treba, pored Nacionalnog stadiona, izgraditi ceo kompleks sa pratećom infrastrukturom, i dočekati, kako se očekuje, oko tri miliona gostiju tokom same izložbe.

SAJAMSKI KOMPLEKS U SURČINU

MEĐU NAJVEĆIM U EVROPI

„Trenutno možda nismo ni svesni koliko je ovo važno. Radi se o više hiljada novih radnih mesta, o jedinstvenoj prilici da privučemo stotine hiljada ljudi koji nikada nisu bili u našem gradu, da napravimo nove poslove za naše kompanije“, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je u aprilu ove godine rekao da neto vred-

RE 22 20

nost investicije neophodne za realizaciju EXPO 2027 iznosi 300 miliona evra.

Prema njegovim rečima, specijalizovana izložba EXPO 2027 doneće desetostruko veću korist za Srbiju od samih prihoda, jer će pored uposlene građevinske operative i turističkih kapaciteta, doći strani investitori i budući poslovni partneri domaćih kompanija.

„Stvarna vrednost ove manifestacije su kompanije koje će doći i investirati u Srbiju i naše kompanije koje će napraviti nove poslove, ta šansa nema cenu. To je nešto što će ostati zauvek“, rekao je Čadež, navodeći da već sada brojne međunarodne kompanije najavljuju svoj dolazak na EXPO 2027.

Kako je istakao predsednik Privredne komore Srbije, u organizaciju i infrastrukturno opremanje ove svetske izložbe, biće uposleno mnogo domaćih radnika.

„Novi sajamski kompleks u Surčinu biće među nekoliko najvećih sajmova u Evropi i to moramo da iskoristimo. Da posle toga ljudi prepoznaju Beograd kao mesto na kome će se organizovati najveći sajmovi. To je ono što ostaje, kada je o infrastrukturi reč. Ali ostaje mnogo više. Kompanije koje budu dolazile i dok se bude pripremao EXPO i tokom izložbe, njihovo prisustvo je veliki potencijal. Da ih dovedemo u Srbiju, da dovedemo nove investicije i da već sada vide kako se Beograd razvija. Neke od njih žele da svoje centre presele u Beograd”, rekao je Čadež.

JUL/AVGUST 2023. 21 www.realestate-magazine.rs

IZGRADNJA SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE

EXPO 2027 održaće se u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine sa temom „Play for Humanity: Sport and Music for All” („Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve”). Za potrebe izložbe planirana je izgradnja čitavog niza sajamskih hala, paviljona, smeštajnih i komercijalnih objekata uz Nacionalni stadion u Surčinu, kao i saobraćajne infrastrukture.

Kompleks EXPO 2027 prostiraće se na oko 167 ha. Za izgradnju samog kompleksa EXPO 2027 predviđeno je 113 ha, za izložbeni prostor 83,1 ha, za prateće smeštajne kapacitete 6,9 ha, dok će se prateći komercijalni sadržaji prostirati na 22,9 ha. Ovo čini gotovo 70% od predviđenih 167 ha. Ostatak se odnosi na saobraćajne površine, vodne, zelene i infrastrukturne površine.

Radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027, koji je lociran južno od Nacionalnog fudbalskog stadiona, između beogradske obilaznice i autoputa Miloš Veliki, već su počeli, potvrdio je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista. Tačnije, raščišćen je teren i počela je izgradnja saobraćajne infrastrukture.

„Neke pristupne saobraćajnice već su izgrađene, neke su u toku izgradnje. U suštini, to je petogodišnji posao. Ono što sledi je dalje rašči-

šćavanje i nasipanje terena, pošto treba da se podigne nivo na kojem će biti izgrađeni objekti, odnosno, kompleks Nacionalnog stadiona, budući sajamski prostor i prostor u okviru kojeg će se održati EXPO”, objasnio je Stojčić.

Glavni gradski urbanista istakao je da je od najveće važnosti da ovaj prostor što bolje bude povezan sa gradom.

„To je nešto što smo i dokazivali u okviru naše kandidature, pred organima koji su nam i dodelili ovaj EXPO. Dokazivali smo dobru povezanost lokacije sa gradom, a pre svega da ćemo moći radove da izvedemo u roku. Ovo je jako veliki događaj i ne možemo da se igramo time da li ćemo stići ili nećemo stići. Tako da smo u odnosu na druge konkurente bili u prednosti jer smo već krenuli sa radovima”, rekao je Stojčić.

Što se tiče saobraćajne mreže, nju će činiti više različitih vidova saobraćaja. Planirano je povezivanje sa postojećom Vojvođanskom ulicom i denivelisanim priključcima na deonicu puta E-75, beogradsku obilaznicu kao i deonicu Novi Beograd-Surčin kao dela autoputa E-763.

Prostornim planom planirana je i veza ovog

RE 22 22

OČEKUJE SE DA ĆE

EXPO 2027 U BEOGRADU

POSETITI OKO TRI MILIONA LJUDI, DOK JE UKUPAN

PROCENJENI EKONOMSKI

EFEKAT 1,1 MILIJARDU EVRA

područja sa aerodromom Nikola Tesla preko trase linije 4 BG voza, a otvorena je i mogućnost povezivanja sa centrom Beograda putem vodnog saobraćaja.

ENERGETSKI EFIKASNI

I ODRŽIVI OBJEKTI

U okviru kompleksa EXPO 2027 predviđena je izgradnja sedam objekata na oko 70.000 kvadratnih metara. Inicijalni projekat potpisuje španski arhitektonski studio Fenwick Iribarren Architects, koji je autor rekonstrukcije Savskog trga u Beogradu, a ono što sledi jeste dalja razrada projekta i eventualne izmene u skladu sa dobijenim sugestijama.

„Sada ćemo malo da ulepšavamo arhitekturu, da razrađujemo projekte svakog od pojedinačnih objekata, kojih ih ima sedam, i svaki je površine između 9.000 i 11.000 kvadrata. To je

JUL/AVGUST 2023. 23 www.realestate-magazine.rs
Kompleks EXPO 2027 obuhvata sedam zgrada ukupne poršine 70.000 m2

ukupno oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora, gde će se i održavati EXPO 2027. Očekujemo učešće oko 100 zemalja koje će imati svoje izložbene prostore u okviru tih objekata. Na kraju kompleksa nalaziće se četiri paviljona vezana za samu temu i centralni srpski paviljon, koji će, naravno, obrađivati tu temu”, rekao je Stojčić.

Između svih tih objekata pružaće se veliko šetalište sa kafićima, restoranima, i instalacijama, koji će se nalaziti u tom spoljnom prostoru, a sve to kasnije treba da posluži kao možda najvažniji balkanski sajamski prostor. Stojčić je napomenuo da je cilj da objekti budu energetski efikasni i održivi i da se koriste i nakon velikog događaja, pošto se dešavalo da takvi kompleksi zamru nakon održavanja izložbe. U suštini, kompleks EXPO 2027 je planiran kao multifunkcionalni prostor koji nakon održavanja izložbe treba da preraste u značajan ekonomski i turistički centar za grad Beograd i Republiku Srbiju.

PROCENJENI EKONOMSKI

EFEKAT

1,1 MILIJARDU EVRA

Specijalizovane izložbe, kao što je EXPO 2027, globalni su događaji osmišljeni da odgovore na izazove sa kojima se čovečanstvo suočava. Po sta-

RE 22 24
JUL/AVGUST 2023. 25 www.realestate-magazine.rs
Kompleks EXPO 2027 nalaziće se pored Nacionalnog stadiona

tutu, izložbeni prostor je u potpunosti izgrađen od strane organizatora, a učesnicima je obezbeđen paviljonski prostor, koji mogu da prilagode, unutra i spolja, u skladu sa sopstvenom interpretacijom EXPO teme.

Marko Čadež je na Svetskom kongresu komora u Ženevi razgovarao sa novim predsednikom Privredne komore Dubaija Alijem Rašidom Lutahom o podršci u organizaciji EXPO 2027.

„Dogovorili smo sporazum na osnovu kog će nam pružiti stručnu i tehničku podršku za organizaciju novih usluga PKS za ovu izložbu. Imajući u vidu veliko iskustvo i ulogu Komore Dubaija u organizaciji EXPO 2020 Dubai, trudićemo se da naučimo što više”, rekao je Čadež.

Očekuje se da će EXPO 2027 u Beogradu posetiti oko tri miliona ljudi. Ukupan procenjeni ekonomski efekat EXPO 2027 je 1,1 milijardu evra (procenjen direktan ekonomski efekat 600 miliona evra, procenjen indirektan ekonomski efekat 500 miliona evra i procenjena neto dobit 9,82 miliona evra).

„Očekujemo više od 100 zemalja učesnica, desetak međunarodnih organizacija, od pet do deset korporativnih paviljona. Takođe, očekujemo da će Beograd i Srbiju u tom periodu posetiti oko tri miliona ljudi. Svi znamo da je geografski položaj naše zemlje veoma povoljan. Nalazimo se u neposrednoj blizini ogromnog tržišta,

„EXPO ZNAČI VEĆI PRIVREDNI RAST I JOŠ

SNAŽNIJU EKONOMIJU, JER ĆE NAŠA ZEMLJA TOKOM ODRŽAVANJA SPECIJALIZOVANE

IZLOŽBE BITI U FOKUSU SVETSKE JAVNOSTI.

POSLAĆEMO U SVET POZITIVNU SLIKU IZ BEOGRADA, POKAZAĆEMO DA SMO GRAD I ZEMLJA MOGUĆNOSTI” (SINIŠA MALI, MINISTAR FINANSIJA)

koje čini 460 miliona ljudi. Ili, podeljeno u dva segmenta – tržište regiona od 66 miliona ljudi u radijusu od 500 kilometara, odnosno maksimalno šest sati vožnje, i međunarodno tržište od 400 miliona ljudi u radijusu od 1.250 kilometara, odnosno dva sata leta avionom”, izjavio je Siniša Mali, ministar finansija i predsednik Radne grupe za izradu i podnošenje kandidature za organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

PRVI EXPO U JUGOISTOČNOJ

EVROPI POSLE 30 GODINA

Prema njegovim rečima, vremena imamo sasvim dovoljno, ali nećemo ga gubiti, jer se odmah krenulo sa realizacijom ovog velikog projekta, koji će našoj zemlji doneti priliv novca, investicija, dalji razvoj turizma, ugostiteljstva,

RE 22 26

nove poslove za našu privredu, nova radna mesta.

„EXPO znači veći privredni rast i još snažniju ekonomiju, jer će naša zemlja tokom održavanja specijalizovane izložbe biti u fokusu svetske javnosti. Poslaćemo u svet pozitivnu sliku iz Beograda, pokazaćemo da smo grad i zemlja mogućnosti, koja se razvija, napreduje, nezaustavljivo ide dalje. Ovo je važna vest i za ceo region, s obzirom na to da dovodimo EXPO u region jugoistočne Evrope posle više od tri decenije”, naglasio je ministar finansija.

Poslednji specijalizovani EXPO ovog tipa održan je u Astani u Kazahstanu, 2017. godine, i značajno je promenio imidž i sliku tog grada u svetu, koji se time pozicionirao kao značajna svetska metropola, i u kom su boravili brojni svetski lideri. Prethodno su domaćini ovakvih izložbi bili Saragosa, Lisabon, Vankuver, Brizbejn, Nju Orleans, Berlin, Minhen, Rim, Pariz, Helsinki, Stokholm, što je još jedna potvrda značaja ove manifestacije.

S obzirom na to da je poslednja izložba ovog tipa u regionu jugoistočne Evrope održana 1991. godine u Plovdivu, Beograd nakon više od tri decenije dovodi EXPO u region, što će ujedno biti i prva organizacija takve manifestacije na teritoriji zapadnog Balkana.

Duž centralnog šetališta nalaziće se prateći objekti i sadržaji na prvom spratu (sale za sastanke i slično), koji će biti povezani mostovima preko centralnog šetališta. Sve hale biće servisirane sa zadnje strane preko servisnog prstena, sa malim skladištima i radionicama.

Nacionalni paviljon Republike Srbije, koji će biti centralna tačka, nalaziće se na kraju centralnog šetališta. U bočnim prostorima nalaziće se glavni tematski paviljoni i drugi samostalni međunarodni paviljoni.

ŠETALIŠTE I CENTRALNI TRG

Osam glavnih objekata sajamskog prostora nalaziće se jedan pored drugog duž centralnog šetališta.

Planirana širina šetališta je 40 m, i ono se širi do 60 m kako bi se kreirao centralni trg ispred glavne ulazne zgrade. Predviđeno je da šetalište bude uređeno zelenilom i da kroz

njega protiče vodeni kanal, planirana su odmorišta i pop-up kiosci, koji će olakšati kretanje između hala.

Pojedinačne hale biće povezane hodnikom širine 30 m sa zadnje strane, što omogućava komunikaciju između njih. Između hala i pored glavnog šetališta nalaziće se manji, intimniji spoljašnji uređeni trgovi koji obezbeđuju prijatne, terasaste površine za ponudu hrane i pića.

Uređena i natkrivena kružna staza uokviriće glavni paviljon i centralno jezero neposredno ispred centralnog amfiteatra na otvorenom, gde će se održavati čitav niz sportskih, muzičkih i zabavnih aktivnosti.

Planirani su odgovarajući spoljašnji uređeni i prilagođeni prostori oko kružne staze, za organizaciju širokog spektra aktivnosti i događaja koji će dalje usmeravati posetioce u spoljne paviljone.

JUL/AVGUST 2023. 27 www.realestate-magazine.rs
Kapacitet Nacionalnog stadiona trebalo bi da bude 55.000 mesta

DELTA REAL ESTATE PRIMENILA INOVATIVNU MEMORY STEEL TEHNOLOGIJU NA REKONSTRUKCIJI SAVA CENTRA

Kompanija Delta Real Estate primenila je okviru projekta rekonstrukcije Sava Centra još jedno inovativno tehnološko rešenje koje do sada nije realizovano u Srbiji i u ovom delu Evrope. Reč je o tehnologiji Memory Steel koja je do sada korišćena u svega nekoliko zemalja: Švajcarskoj, Austriji, Holandiji, Češkoj i sada kod nas u Srbiji.

U saradnji sa Fiber Plus – projektantom i specijalizovanim izvođačem projekta ojačanja i Sika kompanijom – liderom u proizvodnji specijalnih materijala u građevinarskoj industriji, pomenuta tehnologija zvanično je prvi put korišćena u četvrtak 13. jula na sanaciji grede na gradilištu Sava Centra.

„Tokom izgradnje Sava Centra, pre gotovo 50 godina, prime-

njene su najnovije inovativne tehnološke metode. Postavljeni kriterijumi na objektu u skladu su sa našom politikom poslovanja, a posebno inovativan pristup u saniranju greda je za nas poštovanje prema spomeniku kulture na čijem obnavljanju radimo. Ključni faktor svakako je bio očuvanje enterijera Sava Centra. Memory steel tehnologija, kao najnovija i najefikasnija na tržištu, bila je jedino logično rešenje za sve naše zahteve“, izjavio je Dušan Filipović, menadžer projektovanja i izgradnje u kompaniji Delta Real Estate.

Sika Memory®-Steel System je tehnologija aktivnog ojačanja konstrukcija koja se zasniva na tzv. legurama sa memorijom oblika. Ovakva legura pamti svoj originalni oblik i menja strukturu atoma kristalne rešetke kada se prednapreže u uzdužnom pravcu. Tokom aktivacije (proces zagrevanja na gradilištu), dolazi do deformacije nazad u prvobitnu i stabilniju strukturu kristalne rešetke. Ako se ova deformacija spreči adekvatnim ankerisanjem za betonsku konstrukciju, dolazi do prednaprezanja konstrukcije bez pojave gubitka sile usled trenja u memorijskom čeliku.

Delta Real Estate je grupacija koja posluje više od 20 godina, sa izgrađenih više od 600.000 m2 i ukupnom investicijom od 800 miliona eura. Zbog kontinuiranih inovacija zauzima mesto pionira u mnogim segmentima poslovanja. Projekat Sava Centra, u ovom trenutku najznačajniji projekat kompanije, zahteva veliki stepen inovativnosti, upravo iz razloga očuvanja savršenog balansa između kvaliteta gradnje i istorije spomenika kulture.

RE 22 28
VESTI
Foto: Delta Real Estate
EKSKLUZIVNO
Njena ekselencija MARIA LEVANTI

UDRUŽENIM SNAGAMA ZA PROSPERITET CELOG

REGIONA

Nekoliko novih značajnih grčkih investicija realizovanih poslednjih godina, osnivanje brojnih novih grčkih malih i srednjih preduzeća, kao i planovi za proširenje poslovanja grčkih kompanija koje već postoje na srpskom tržištu, jasni su pokazatelji da interesovanje Grčke za ulaganja u Srbiji snažno oživljava, kaže u intervjuu za naš

magazin Njena ekselencija Maria Levanti, ambasadorka Grčke u Srbiji

Tekst: GORDANA KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ

Foto: DARIO KONSTANTINOVIĆ

Usezoni godišnjih odmora, kada se oko milion naših građana spusti malo južnije i svim čulima uživa u čarima letovanja u Grčkoj, ambasadorka Grčke u Srbiji, Njena ekselencija Maria Levanti, svoj radni dan provodi tamo odakle leti svi tražimo spas – u strogom centru Beograda, u zgradi u kojoj je ambasada Grčke smeštena gotovo čitav vek. Tamo nas i dočekuje, priznajući već na početku razgovora ne samo da joj prija mesto gde radi, već i da se u Beogradu oseća kao kod kuće. O Srbiji je već dosta znala pre nego što je krajem prošle godine imenovana za ambasadorku, ali je ipak bila fascinirana koliko smo bliski i slični kao narodi kad se preselila u Beograd. Razgovor počinjemo Beogradom, diplomatski recipročno završavamo Kikladima, a između pričamo o svemu onome što povezuje naše dve zemlje –od strateškog partnerstva i intezivne saradnje na svim nivoima, do značajnih investicija u srpskoj ekonomiji i zajedničkim naporima na razvoju energetske i transportne povezanosti, koje su stubovi prosperiteta i bezbednosti celog regiona.

Iako imate bogato diplomatsko iskustvo, ovo vam je prva ambasadorska misija, koju, igrom slučaja, obavljate na mestu sa istorijom dugom gotovo čitav vek, budući da je ambasada Grčke u Beogradu smeštena u ovoj zgradi u Francuskoj ulici još pre Drugog svetskog rata. Možete li nam reći nešto više o samoj zgradi ambasade i kako vam se dopada radno mesto u najstrožem centru Beograda?

GRČKI I SRPSKI NAROD SU ZAISTA VEOMA

BLISKI; DELE SNAŽNE ISTORIJSKE I

KULTURNE VEZE, A NJIHOVI ODNOSI SU

TOKOM VREMENA OSTALI ODLIČNI

— Ambasada Grčke u Beogradu nalazi se na uglu Francuske 33 i Strahinjića Bana 76, u jednom od centralnih delova istorijskog centra Beograda. Zgrada je sagrađena 1924. godine po standardima akademizma 19. veka, a prvi zakupac prvobitne dvospratnice

JUL/AVGUST 2023. 31 www.realestate-magazine.rs

bio je Milivoje Pavlović, generalni direktor Unije brodograditelja tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Grčka ambasada je tu osnovana pre Drugog svetskog rata, a zgrada je detaljno renovirana i modernizovana u periodu 1997–2000. Lokacija ambasade, u samom centru grada, idealna je za moj rad, pre svega zahvaljujući blizini većine administrativnih zgrada i drugih mesta na koja idem po potrebi posla.

Grčki i srpski narod vezuju duboki, prijateljski odnosi i plodna saradnja u mnogim oblastima. Koliko ste znali o Srbiji pre nego što ste došli u Beograd krajem prošle godine i šta je na vas ostavilo najveći utisak tokom osam meseci koliko živite sa nama?

— Grčki i srpski narod su zaista veoma bliski; dele snažne istorijske i kulturne veze, a njihovi odnosi su tokom vremena ostali odlični. Zbog svog interesovanja za region Balkana, dosta sam čitala o srpskoj istoriji mnogo pre nego što sam se nastanila u Beogradu. Istovremeno, veoma sam volela srpsku muziku, i kad god sam imala priliku, gledala sam srpske filmove, koji su bili

NAJVEĆE SRPSKE INVESTICIJE U GRČKOJ

U OVOM TRENUTKU SU REALIZOVANE U SEKTORU MALOPRODAJE I OBUHVATAJU

KOMPANIJE LILLY DROGERIE I SPORT VISION

posebno popularni u Grčkoj 90-ih. Za ovih nekoliko meseci koliko živim u vašoj zemlji, najveći utisak na mene ostavila je spoznaja koliko smo slični kao narodi: otvoreni smo i gostoljubivi, cenimo dobru hranu i uživamo u životu. Izlišno je reći da mi nije trebalo vremena da se prilagodim novom životu u Beogradu. Sve mi je bilo nekako poznato.

Prema zvaničnim podacima, Grčka je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. Ukupne direktne grčke investicije procenjene su na 1,5 milijardi evra, a sa indirektnim investicijama vrednost premašuje 2,5 milijardi evra. Koja su značajna ulaganja realizovana u poslednje dve-tri godine?

RE 22 32
Zgrada ambasade sagrađena je 1924. godine po standardima akademizma 19. veka

— Grčka je bila jedan od najvažnijih i prvih investitora u Srbiji od kraja 90-ih. Iako je usled teških godina ekonomske krize došlo do povlačenja grčkih privrednih aktivnosti u inostranstvu, raduje me što primećujem da interesovanje Grčke za ulaganje u Srbiji snažno oživljava, i da je poslednjih godina realizovano nekoliko novih značajnih investicija, kao što je novi hipermarket Super Vero-Jumbo u Novom Sadu, preuzimanje 10,24% akcija Beogradske berze od strane Atinske berze, i osnivanje brojnih no-

GRČKA JE BILA JEDAN OD NAJVAŽNIJIH I

PRVIH INVESTITORA U SRBIJI OD KRAJA

90-IH. IAKO JE USLED EKONOMSKE

KRIZE DOŠLO DO POVLAČENJA

GRČKIH PRIVREDNIH AKTIVNOSTI

PRIMEĆUJEM DA INTERESOVANJE GRČKE ZA

ULAGANJE U SRBIJI SNAŽNO OŽIVLJAVA

vih grčkih malih i srednjih preduzeća. Ovome moram da dodam i planove za proširenje poslovanja grčkih kompanija koje već postoje na srpskom tržištu, uglavnom u proizvodnji industrijske robe, poput nedavno najavljenog proširenja proizvodnog pogona Alumil.

Procenjuje se da u Srbiji posluje oko 200 grčkih kompanija koje zapošljavaju oko 20.000 ljudi. Koji sektori su najatraktivniji za grčke investitore i koje kompanije se izdvajaju po obimu poslovanja?

— Kompanije u grčkom vlasništvu u Srbiji uključene su u različite segmente poslovanja, od nekretnina do izgradnje i infrastrukture (autoputevi ili aerodromi), industrije hrane i pića i lanaca snabdevanja, trgovine, bankarstva, distribucije goriva i nafte, ugostiteljstva, telekomunikacija, transporta, aluminijumskih profila, proizvodnja cementa, logistike, obnovljivih izvora energije, reciklaže, tretmana otpadnih voda, itd. Njihova veličina varira u skladu sa tim, u rasponu od pojedinačnih preduzetnika i malih i srednjih pre-

JUL/AVGUST 2023. 33 www.realestate-magazine.rs
U INOSTRANSTVU, RADUJE ME ŠTO
Zgrada je detaljno renovirana i modernizovana u periodu 1997–2000

duzeća do velikih korporacija i grupa. Vidimo sve veće interesovanje za energetski sektor, pre svega za proizvodnju solarne energije i upravljanje otpadom.

Grčke kompanije su vlasnici nekoliko ekskluzivnih hotela i trgovinskih lanaca u Srbiji, a Alumil je jedan od lidera u industriji građevinskog materijala. Ima li naznaka novih ulaganja u srpsku real estate industriju?

— Kao što ste spomenuli, većina postojećih kompanija je investirala i u tržište nekretnina. Postoji veliko interesovanje, i među novim investitorima, za nova ulaganja u nekretnine, ne samo u zgrade, već i u zemljište, kako bi dalje razvijali i diverzifikovali svoje aktivnosti u Srbiji.

Kad smo kod industrije nekretnina, koliko je Grčka napredovala u primeni zelene i

održive gradnje? Da li postoje zeleni propisi koji su obavezni i za privatni i za javni sektor prilikom izgradnje novih zgrada i za poboljšanje energetske efikasnosti postojećih zgrada? Da li je primetna masovna solarizacija kod vas, kao i u Srbiji, odnosno postavljanje solarnih panela i na stambene i poslovne objekte?

— Tokom poslednje decenije, Grčka je napravila ogromne pomake u pravcu primene standarda zelene i održive gradnje, budući da potražnja za zelenim zgradama u Grčkoj eksponencijalno raste. Došlo je do promene pravila gradnje zgrada u pravcu jačanja energetske efikasnosti u novogradnjama, bilo privatnim ili javnim; uvedena je, na primer, obavezna spoljna izolacija, predugradnja elemenata pametne kuće i punjača za električne automobile. Što se tiče već postoje ć ih zgrada, neke od

PREMA PODACIMA NARODNE BANKE GRČKE, NETO SRPSKE DIREKTNE INVESTICIJE U SEKTORU NEKRETNINA U GRČKOJ DOSTIGLE

RE 22 34
SU 7,5 MILIONA EVRA U 2021. I 15 MILIONA EVRA U 2022. GODINI

preduzetih mera obuhvataju uvođenje obaveznog izdavanja energetskog sertifikata za sve transakcije nekretninama i uvođenje niza podsticaja za energetski efikasnu nadogradnju objekata u skladu sa Programom energetske obnove, koji uključuje subvencije i/ili beskamatne kredite za unapređenje energetske efikasnosti starih zgrada. Grčki plan za oporavak i otpornost uključuje ulaganja od 1,3 mili-

TOKOM POSLEDNJE DECENIJE, GRČKA

JE NAPRAVILA OGROMNE POMAKE U

PRAVCU PRIMENE STANDARDA ZELENE I

ODRŽIVE GRADNJE, BUDUĆI DA POTRAŽNJA

ZA ZELENIM ZGRADAMA U GRČKOJ

EKSPONENCIJALNO RASTE

jarde evra u energetski efikasnu obnovu više od 100.000 stanova, uključujući domaćinstva sa niskim primanjima. Počeli su da se sprovode i prvi programi subvencija za ugradnju solarnih panela na stambene i poslovne objekte, i to vrlo uspešno.

JUL/AVGUST 2023. 35 www.realestate-magazine.rs
Grčka ambasada smeštena je u ovoj dvospratnoj vili još pre Drugog svetskog rata

Nije tajna da su Srbi zaljubljeni u Grčku i njene prelepe plaže i ostrva, da su veliki prijatelji sa grčkim domaćinima i da im je ona svakog leta turistička destinacija broj jedan, ali Grčka je sve privlačnija našim građanima i za kupovinu nekretnina, ne samo za sopstveni odmor već i kao investicije. Imate li podatke koliko naših građana do sada poseduje nekretnine u Grčkoj?

— Zadovoljstvo nam je što vidimo da su, između ostalih zemalja, naši srpski prijatelji počeli da ulažu i u grčko tržište nekretnina. Iako su brojevi relativno mali, postoji značajan trend rasta. Prema podacima Narodne banke Grčke, neto srpske direktne investicije u sektoru nekretnina u Grčkoj dostigle su 7,5 miliona evra u 2021. i 15 miliona evra u 2022. godini, u odnosu na gotovo nulu u periodu 2012–2013.

U kojim sektorima je Grčka najatraktivnija srpskim kompanijama za ulaganje i gde ima prostora za veći obim poslovanja?

— Koliko znam, najveće srpske investicije u Grčkoj u ovom trenutku su realizovane u sektoru maloprodaje i obuhvataju kompanije Lilly Drogerie i Sport Vision. Turisti u regionu severne Grčke sigurno će primetiti da postoji mnogo malih restorana koji nude srpsku kuhinju.

Naravno, tu su i brojne druge oblasti od zajedničkog interesa, uključujući poljoprivredu, hranu i piće, farmaceutsku industriju, informacione i komunikacione tehnologije, IT sektor, turizam, trgovinu itd.

GRČKA JE SPREMNA DA SVIM SREDSTVIMA

PODRŽI ENERGETSKU DIVERSIFIKACIJU

SRBIJE, KROZ INTERKONEKCIJE BUGARSKASRBIJA I SEVERNA MAKEDONIJA-SRBIJA, NJENU VEZU SA TAP-OM I LNG TERMINALOM U ALEKSANDROPOLISU

Srbiji i Grčkoj predstoji važno energetsko i infrastrukturno spajanje preko gasnog interkonektora Bugarska-Grčka i pruge Pirej-Solun-Skoplje-Beograd. U kojoj meri naše dve zemlje sarađuju ne samo u oblasti energetike i infrastrukture ve ć I u sve važnijoj zelenoj tranziciji, inovacijama, nauci i IT sektoru?

— Diversifikacija energije i transportna povezanost glavni su stubovi postizanja prosperiteta i bezbednosti u regionu. Srbija je, početkom izgradnje interkonekcije Srbija-Bugarska, napra-

RE 22 36

Makedonija. Završetak pruge Pirej-Solun-Skoplje-Beograd takođe je od velikog značaja, jer će olakšati ne samo trgovinu i transport već i komunikaciju u regionu.

Grčka je spremna da svim sredstvima podrži energetsku diversifikaciju Srbije, kroz interkonekcije Bugarska-Srbija i Severna Makedonija-Srbija, njenu vezu sa TAP-om i LNG terminalom u Aleksandropolisu.

Naravno, neosporno je i da ima dosta prostora za jačanje i unapređenje naše bilateralne saradnje. Zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva između Grčke i Srbije, potpisana u decembru 2019. godine, naglašava ovaj potencijal, jer se njene odredbe proširuju u svim oblastima, uključujući ekonomiju, energiju, tehnologiju i povezanost. Od 2019. godine, kriza COVID-19, rat u Ukrajini i njihov uticaj na globalnu ekonomiju i tržište energije usporili su proces, ali sada je dobro vreme da ponovo udružimo snage kako bismo poboljšali prosperitet naše dve zemlje. Grčka je spremna da podrži Srbiju, ne samo podsticanjem ulaganja u pomenute sektore, već i doprinosom njenom razvoju deljenjem znanja i iskustava ste -

“Nije mi trebalo vremena da se prilagodim novom životu u Beogradu. Sve mi je bilo nekako poznato”, kaže Njena ekselencija

čenih na sopstvenom zelenom putu tranzicije i tehnološkom napretku.

Većina naših građana, kao što smo već pomenuli, ovog leta otići će u Grčku. Koja su vaša omiljena mesta za odmor u Grčkoj i koja mesta biste preporučili prijateljima iz Grčke da posete u Srbiji i Beogradu?

— Istina je da je Grčka, posebno njen severni deo, jedna od omiljenih letnjih destinacija Srba. Samo prošle godine imali smo zadovoljstvo da ugostimo oko milion ljudi iz Srbije. Ja lično imam nekoliko omiljenih oblasti u Grčkoj. Kada bih morala da biram jedno mesto za odmor, definitivno bih izabrala Kiklade. Ova grupa ostrva u Egejskom moru, sa svojom divljom lepotom, kristalno čistim morem i jedinstvenom arhitekturom i kuhinjom, za mene je oličenje letnjeg odmora.

Svojim prijateljima iz Grčke koji posećuju Srbiju svakako bih poručila da provedu nekoliko dana istražujući Beograd, šetajući njegovim prelepim parkovima i obalama Save i Dunava, posećujući gradske muzeje, posebno Muzej Jugoslavije i Teslin Muzej, i da obavezno probaju hranu u odličnim gradskim restoranima. Potom bi ih posavetovala da putuju i na sever i na jug zemlje kako bi otkrili jedinstvene prirodne lepote Srbije i izvrsne vinarije u zemlji.

JUL/AVGUST 2023. 37 www.realestate-magazine.rs
vila veliki korak u tom pravcu. U istom duhu, takođe podržavamo i podržavamo realizaciju projekta gasnog interkonektora Srbija-Severna

LIDER ODRŽIVE HOTELSKE INDUSTRIJE

Snažan identitet Hyatt brenda, kao sinonima za luksuz i sofisticiranost, putnicima uliva poverenje i lojalnost, i obavezuje na vodeću ulogu u hotelskoj industriji koja, sa novom generacijom gostiju i njihovim novim navikama, ide u pravcu održive budućnosti, kaže u intervjuu za naš magazin Zafiris

Lampadaridis, generalni direktor hotela Hyatt Regency Beograd

Tekst: GORDANA KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ

Foto: HYATT REGENCY BEOGRAD

ZAFIRIS LAMPADARIDIS, generalni direktor, Hyatt Regency Beograd

Kao prvi i jedini Hyatt hotel u regionu duže od tri decenije, hotel Hyatt Regency Beograd postao je ikonično obeležje Beograda, poznat po izuzetnoj usluzi i stvaranju nezaboravnih iskustava gostiju. Koliko se u međuvremenu promenio njegov poslovni model u skladu sa novim trendovima u hotelskoj industriji i potrebama i načinom života nove generacije gostiju, zašto hotel Hyatt ima neprikosnoven status i na sve konkurentnijem hotelskom tržištu u Beogradu i šta za region znači naglo širenje Hyatt brenda u Srbiji i zemljama u okruženju, pitali smo Zafirisa Lampadaridisa, generalog direktora hotela Hyatt Regency Beograd.

Hotel Hyatt Regency Beograd dugo je bio prvi i jedini Hyatt hotel u regionu. Da li se i koliko promenio njegov status, značaj, pa i ponuda i način poslovanja, za ove 33 godine?

— Tokom protekle 33 godine, hotel Hyatt Regency Beograd je nesumnjivo svedočio unapređenju svog poslovnog modela, dok su njegov status i značaj ostali isti jer hotel kontinuirano igra ključnu ulogu u oblikovanju hotelijerskog pejzaža u Beogradu i prilagođava se rastućim očekivanjima gostiju i tržišnim trendovima. Kao prvi i jedini Hyatt hotel u regionu već duže vreme, hotel Hyatt Regency Beograd postao je ikonično obeležje grada, poznat po izuzetnoj usluzi i posvećenosti stvaranju nezaboravnih iskustava gostiju. Iako je osnovna posve ć enost hotela luksuzu, besprekornoj usluzi i zadovoljstvu gostiju i dalje postojana, hotel je prihvatio promene i inovacije kako bi prednjačio na konkurentnom tržištu.

RE 22 38
INTERVJU

Koliko su se promenili trendovi u hotelijerstvu poslednjih godina, kakve su navike i lifestyle nove generacije gostiju, i kako im se Hyatt prilagođava?

— Trendovi u hotelijerstvu su zaista pretrpeli značajne promene poslednjih godina, vođeni promenama u navikama, životnim stilovima i preferencijama gostiju. Pojava nove generacije gostiju, uključujući milenijalce i generaciju Z, odigrala je ključnu ulogu u oblikovanju ovih trendova. Hyatt, kao hotelski brend koji razmišlja dalekosežno, prilagodio se ovim promenama kako bi zadovoljio rastuće potrebe i očekivanja ove nove generacije. Kroz integraciju tehnoloških inovacija, omogućili smo autentična iskustva savremenim putnicima sa ciljem da gostima pružimo istinski doživljaj mesta i povezanost sa destinacijom kroz personalizaciju i kreiranje iskustava prilagođenih njihovim željama.

Održivost i ekološku svest postavili smo u prvi plan naših prioriteta, marljivo radeći na smanjenju našeg uticaja na životnu sredinu, podsticanju energetske efikasnosti i primeni efikasnih programa smanjenja otpada. Štaviše, društvena odgovornost i angažovanje zajednice su od velikog značaja sa brojnim inicijativama. Posvećenost pozitivnom uticaju na životnu sredinu i našu lokalnu zajednicu odgovara društveno osvešćenim gostima i usklađuje se sa njihovim vrednostima.

Beograd sve više postaje poslovni centar Balkana, što je praćeno i sve bogatijom i luksuznijom ponudom hotela i apartmana. Da li se oseća i u vašem poslovanju ta neka nova beogradska živost i dinamika i zašto je Hyatt uvek Hyatt bez obzira što u Beogradu ima sve više i dobrih i brendiranih hotela?

— Hotel Hyatt Regency Beograd uspešno je zadržao svoj prepoznatljiv identitet i nastavio da napreduje, uprkos sve većem broju visokokvalitetnih i brendiranih hotela u Beogradu. Opipljivo možemo da osetimo živu energiju evolucije Beograda u značajan poslovni centar. Kao rezultat toga, grad nudi sve veći izbor luksuznih hotela i apartmana, čineći hotelijerski pejzaž konkurentnim. Međutim, Hyatt Regency Beograd se izdvaja kroz nekoliko ključnih faktora. Prvo i najvažnije, naša nepokolebljiva posvećenost izvrsnosti nas izdvaja. Dosledno pružamo izuzetnu uslugu i nastojimo da premašimo očekivanja gostiju u svakom aspektu njihovog iskustva. Naš personalizovani pristup osigurava da svaki gost dobije posebnu pažnju i nezaboravan boravak. Štaviše, snažan identitet Hyatt brenda igra značajnu ulogu u održavanju naše istaknutosti. Naš brend je sinonim za luksuz, sofisticiranost i brižljivu posvećenost deta -

ljima. Ovo priznanje putnicima uliva poverenje i lojalnost, čak i sa sve većim izborom hotela na tržištu. Globalna Hyatt mreža i cenjeni program lojalnosti, World of Hyatt, nude dodatnu vrednost našim gostima. Sa širokim spektrom nekretnina širom sveta i ekskluzivnim pogodnostima za članove, nudimo sveobuhvatno i neponovljivo hotelsko iskustvo koje se ističe usred rastuće konkurencije. Beogradska hotelska scena cveta, i verujem da su naša posvećenost izvrsnosti, personalizovana usluga, snažan brend, globalna mreža i prilagodljivost razlozi zbog kojih se putnici opredeljuju za nas. Ponosimo se time što održavamo poziciju pouzdanog i preferiranog izbora na ovom konkurentnom tržištu.

POJAVA NOVE GENERACIJE GOSTIJU, UKLJUČUJUĆI MILENIJALCE I

GENERACIJU Z, ODIGRALA JE KLJUČNU

ULOGU U OBLIKOVANJU NOVIH

TRENDOVA U HOTELSKOJ INDUSTRIJI, I HYATT SE TIM PROMENAMA PRILAGODIO

Kakav je danas profil vaših gostiju i u kojim sve hotelskim sadržajima i pogodnostima mogu da uživaju i gosti i posetioci? Šta bi, recimo, bila vaša lična preporuka u Hyatt-u za Beograđane i sve one koji se zadese u gradu? — Gosti u hotel Hyatt Regency Beograd danas dolaze iz različitih sredina; to su poslovni putnici, ljudi željni odmora i zabave, porodice i pojedinci koji traže nesvakidašnja iskustva. Zadovoljavamo širok spektar preferencija gostiju i trudimo se da stvorimo nezaboravan boravak za svakog pojedinca. Naš hotel nudi sveobuhvatan niz objekata i sadržaja koji garantuju divno i obogaćujuće iskustvo. Gosti se mogu prepustiti luksuznom smeštaju, pažljivo dizajniranom da pruži udobnost i eleganciju. Nudimo restorane svetske klase, od vrhunskog restorana Metropolitan koji služi internacionalnu kuhinju, živopisnog The Bar-a, koji nudi neverovatnu atmosferu i izuzetne koktele, do popularnog beogradskog salona Tea House, idealnog za lagani ručak ili kafu i ukusan desert.

Za welness entuzijaste, naš fitnes centar Club Olympus Fitness and Spa najsavremenije je opremljen, a naši spa sadržaji pružaju utočište za opuštanje i podmlađivanje. U Hyatt Regency Beograd nastojimo da stvorimo izuzetne trenutke i pružimo našim gostima dom daleko od kuće. Bilo da ste Beograđanin koji traži luksuzan odmor ili posetilac

JUL/AVGUST 2023. 39 www.realestate-magazine.rs

koji prvi put otkriva grad, cilj nam je da nadmašimo vaša očekivanja i pružimo nezaboravan boravak koji će vas oplemeniti.

S obzirom na to da je sagrađen pre više od 30 godina i da, kao komercijalna nekretnina, opslužuje veliki broj ljudi, kako se hotel Hyatt nosi sa energetskom efikasnošću? Da li ste i šta uradili da smanjite potrošnju energije ili možda pređete na obnovljive izvore?

— U hotelu Hyatt Regency Beograd prioritet nam je energetska efikasnost i posvećeni smo smanjenju uticaja na životnu sredinu. Prepoznajući važnost održivosti, sproveli smo različite inicijative za poboljšanje energetske efikasnosti i istraživanje obnovljivih izvora energije. Da bismo rešili potrošnju energije, implementirali smo napredne tehnologije i sisteme na našim objektima koji uključuju pametne sisteme osvetljenja i energetski efikasne uređaje. Kontinuiranim praćenjem i unapređenjem naših sistema za upravljanje energijom, cilj nam je da smanjimo otpad i maksimiziramo efikasnost.

Štaviše, naši posvećeni zaposleni su aktivno an-

gažovani na sprovođenju praksi uštede energije. Putem kampanja za podizanje svesti i programa obuke podstičemo odgovorno korišćenje energije, kao što je gašenje svetla i elektronike kada se ne koriste. Ovi napori zajednički doprinose uštedi energije i neguju kulturu održivosti. Dok se suočavamo sa jedinstvenim izazovima, dosledno ulažemo u održive prakse, tehnologije i nadogradnju infrastrukture.

Kontinuirano procenjujući i unapređujući inicijative za energetsku efikasnost, nastojimo da budemo lideri u održivom hotelijerstvu i doprinesemo održivijoj budućnosti.

Korporativna kultura i briga o zaposlenima danas su prioritet broj jedan u svim velikim kompanijama, a u hotelijerstvu imaju poseban značaj. Da li kao kompanija sprovodite programe koji doprinose boljem zdravlju i većem zadovoljstvu zaposlenih? Koliko ste kao direktor bliski sa zaposlenima i kako negujete dobre odnose i dobar timski duh? — Dobrobit i razvoj članova našeg tima su nam prioritet, jer čvrsto verujemo da je briga o našim zaposlenima od suštinskog značaja za njih da dostignu

Hotel Hyatt Regency Beograd je više od 30 godina ikonično obeležje Beograda

RE 22 40

svoj puni potencijal i profesionalno napreduju. U hotelskoj industriji, gosti osećaju pozitivnu energiju i vrednosti koje se gaje u našem timu, zbog čega je još važnije naglasiti ovaj aspekt. Da bismo obezbedili da naši zaposleni budu u skladu sa našom korporativnom kulturom i vrednostima, uspostavili smo obavezne programe obuke. Ove inicijative pružaju sveobuhvatno znanje o našoj organizacionoj kulturi i vrednostima na kojima se zasniva naše poslovanje.

Kao generalni direktor hotela Hyatt Regency Beograd, lično sam veoma ponosan što negujem pozitivne odnose sa svakim od naših zaposlenih. Gradeći čvrst odnos sa njima, cilj mi je da ih inspirišem da neguju iste pozitivne odnose unutar svojih timova. Za mene je od najveće važnosti da negujemo odnose i vodimo konstruktivne razgovore, što mi omogućava da budem svedok toga kako oni otelotvoruju naše vrednosti, kao što su empatija i integritet.

Štaviše, iskreno mi je stalo do njihovih profesionalnih izazova i spreman sam da pružim podršku kad god je to moguće. Pružam im pomoć i izvan posla, jer verujem da ih treba podržati u različitim aspektima njihovog života. Ovaj holistički pristup odražava našu posvećenost dobrobiti i opštem zadovoljstvu naših zaposlenih. Negujući kulturu brige, poštovanja i ličnog rasta, cilj nam je da stvorimo okruženje u kojem naši zaposleni mogu da napreduju i profesionalno i lično.

ŠIRENJE HYATT BRENDA U SRBIJI, HRVATSKOJ I CRNOJ GORI JE

STRATEŠKI POTEZ KOJI IMA ZA CILJ DA

ODGOVORI NA SVE VEĆU POTRAŽNJU

ZA LUKSUZNIM I VISOKOKVALITETNIM

SMEŠTAJEM U REGIONU

Vaš restoran Metropolitan Grill uvršten je, sa još 16 prestoničkih restorana, u Mišelinov gastronomski vodič za 2023. Šta je najviše doprinelo ovoj laskavoj tituli i šta biste ovog leta izdvojili kao zvezdu na meniju?

— Restoran Metropolitan Grill stekao je cenjeno priznanje kad je uvršten u Mišelinov vodič 2023, što svedoči o izuzetnom kvalitetu i raznovrsnosti naše gastronomske ponude, i dokazuje stručnost, posvećenost i kulinarske veštine našeg talentovanog tima. Jedan od ključnih faktora koji je doprineo ovoj istaknutoj tituli, po mom mišljenju, jeste besprekorna integracija domaćih delikatesa i internacional -

nih specijaliteta koji su brižljivo pripremljeni u našem meniju. Ova promišljena fuzija osigurava da se naše iskustvo obedovanja dopadne širokom spektru pronicljivih gastro entuzijasta, nudeći nešto izuzetno za svačije nepce.

Među brojnim izuzetnim jelima na našem Metropolitan meniju, toplo preporučujem da se prepustite uživanju u našem čuvenom specijalitetu od sabljarke. Sa fokusom na svaki detalj, ovo jelo predstavlja primer kreativnosti i stručnosti našeg kulinarskog tima. Štaviše, naš meni nudi raznovrstan izbor koji garantuje da će privući vaša čula i nadmašiti vaša očekivanja.

Uskoro će početi izgradnja Hyatt hotela u Novom Sadu i to će biti drugi hotel ovog brenda u Srbiji. Sa nedavno otvorenim Hyatt hotelom u Crnoj Gori i drugim koji se gradi u Hrvatskoj, to su već četiri Hyatt hotela u regionu. Kako bi trebalo da tumačimo ovako naglo širenje brenda u regionu?

Koliko je to značajno za Hyatt, a koliko za Srbiju i ceo region?

— Širenje brenda Hyatt u regionu odražava snažnu posvećenost investitora rastu i uspostavljanju značajnog prisustva. Ovaj strateški potez ima za cilj da odgovori na sve veću potražnju za luksuznim i visokokvalitetnim smeštajem, kako za poslovne putnike tako i za turiste. Koristeći reputaciju brenda, stručnost i bazu lojalnih klijenata, nastojimo da steknemo konkurentsku prednost na regionalnom tržištu.

Prisustvo više Hyatt hotela u Srbiji i celom regionu donosi brojne prednosti. Prvo, to predstavlja značajno povećanje investicija i ekonomskog razvoja, dovodi do otvaranja radnih mesta, poboljšanja infrastrukture i podsticanja lokalne ekonomije. Prisustvo međunarodno poznatih hotelskih brendova, kao što je Hyatt, privlači domaće i međunarodne posetioce, povećavajući privlačnost regiona kao tražene turističke destinacije.

Štaviše, ponosni smo jer dolazak Hyatt hotela podiže opšte standarde hotelijerstva, podstičući zdravu konkurenciju među hotelima. Ovo takmičenje podstiče stalna poboljšanja kvaliteta usluga, pogodnosti i iskustva gostiju, od čega najviše koristi imaju posetioci u regionu. Pored toga, ekspanzija renomiranih brendova, kao što je Hyatt, doprinosi unapređenju imidža i reputacije Srbije i celog regiona u globalnoj turističkoj industriji, pozicionirajući je kao atraktivno i konkurentno hotelsko tržište. Nagla ekspanzija Hyatt-u donosi vredne prednosti u pogledu širenja tržišta, dok za Srbiju i ceo region znači povećanje investicija, otvaranje novih radnih mesta i bolju vidljivost u globalnom turističkom pejzažu.

JUL/AVGUST 2023. 41 www.realestate-magazine.rs

REGION JE NA RADARU INVESTITORA U KOMERCIJALNE NEKRETNINE

„Očekuje se da će apetiti globalnih investitora u budućem periodu biti usmereni na što sigurnija tržišta u razvoju, koja će im obezbediti brže povraćaje uloženog novca. Što se tiče našeg regiona, u njemu se industrija komercijalnih nekretnina pokazala kao najotpornija”, kaže Milovan Novaković, šef kancelarije Colliers-a za Crnu Goru

Tekst:

Foto:

RE 22 42
COLLIERS CRNA GORA
INTERVJU
GORDANA KNEŽEVIĆ MONAŠEVIĆ MILOVAN NOVAKOVIĆ, MRICS, šef kancelarije Colliers Crna Gora

Crnogorsko tržište nekretnina je malo, ali zato kao mlada destinacija nudi fantastične prilike za nove investicije koje će se u narednom periodu nastaviti u sektoru komercijalnih nekretnina, s posebnim akcentom na razvoj projekata retail parkova, industrijskih nekretnina i elitnog turizma. O crnogorskom tržištu nekretnina i njegovim investicionim potencijalima, trendovima u real estate industriji u celom Adria regionu i uspesima vešenagrađivane konsultantske kuće koju vodi, razgovaramo sa Milovanom Novakovićem, šefom kancelarije Colliers Crna Gora, koja već dve decenije uspešno posluje na crnogorskom tržištu i jedan je od osnivača Saveta zelene gradnje Crne Gore.

Kako ocenjujete trenutno stanje na tržištu nekretnina u celom regionu i koliko je crnogorsko tržište specifično u odnosu na regionalne trendove?

— Kada je region u pitanju, može se konstatovati da je tržište komercijalnih nekretnina prilično izbalansirano, tako da se u tom segmentu ne očekuju značajnija pomeranja. Očekuje se da će investitori, koji su prepoznali potencijale tržišta jugoistočne Evrope, nastaviti da investiraju uglavnom u industriju komercijalnih nekretnina, koja se pokazala kao najotpornija, sa fokusom na retail parkove i industrijske nekretnine. Što se tiče tržišta stambenih nekretnina u ovom delu Evrope, očekujemo da će u 2024. godini na većini tržišta cene početi da beleže negativne trendove.

Bruto strane direktne investicije u Crnoj Gori u prošloj godini su iznosile 1,15 milijardi evra i veće su 24,07% u odnosu na 2021, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG). U nekretnine je uloženo 448,02 milona evra, što predstavlja rast od čak 60,99% . Nakon skorijeg ulaska velikih investitora u sektor komercijalnih nekretnina, poput kompanije BIG CEE, koja je u prethodnih godinu i po dana investirala oko 200 miliona evra, uglavnom u postojeće objekte, i uzimajuću u obzir njihove planove za nove investicije, prvenstveno u sektor retail parkova, verujemo da će tržište nastaviti da se razvija u pozitivnom smeru i da se u naredne dve godine može očekivati zrelost ovog tržista.

Colliers Crna Gora bio je privilegovan da nastupa kao ekskluzivni agent i koordinira čitav proces prilikom njihove nedavne akvizicije Capital Plaze. To je ujedno i najveća akvizicija u ovom segmentu nekretnina u Crnoj Gori. Reč je o objektu ukupne građevinske površine od oko 85.000 m2, sa dva poslovno-kancelarijska tornja, hotelom CUE, stambeno-komercijalnim kompleksom sa 70 luksuznih stanova,

trgovačkom zonom na dva nivoa, kao i četiri nivoa garaža sa oko 725 parking mesta. Verujemo da će naša buduća saradnja biti uspešna na obostrano zadovoljstvo. Gradovi za koje se očekuje da će biti interesantni za nove retail projekte su Nikšić, Budva i Bar. U narednom kratkoročnom periodu ne očekujemo značajnije nove investicije u klasične šoping centre, osim u slučaju nadogradnje već postojećih.

Colliers Crna Gora je prethodnih godina više puta nagrađivan od strane eminentnih institucija, kao što je International Property Awrards, i proglašavan za najbolju konsultantsku kompaniju u oblasti nekretnina u Crnoj Gori. Šta vas izdvaja od konkurencije i koliko ste umreženii sa ostalim Colliers kancelarijama na nivou Adria regije? — Pomenuo bih i da je Colliers Crna Gora proglašen za najbolju konsultantsku kuću u Evropi za 2015/2016 godinu i tako postao prva kompanija iz ovog dela Evrope koja je dobila to priznanje. Naša globalna prisutnost i intenzivna saradnja unutar raz-

PROJEKTI KAO ŠTO SU PORTO MONTENEGRO, LUŠTICA BAY, PORTONOVI I NEKI MANJI NJIMA SLIČNI, POZICIONIRALI SU CRNU GORU NA

MAPI NAJLUKSUZNIJIH DESTINACIJA U

EVROPI I ŠIRE

grante Colliers mreže, jačanje regionalne saradnje u Adria regionu, snaga brenda, diversifikovanost usluga, stručna ekspertiza naših zaposlenih, praćena visokim stepenom etike u poslovanju, najviše su doprineli našem uspehu na ovako malom tržištu koje ne prašta ozbiljne greške. Kao rezultat svega navedenog, u doba ekspanzije na tržištu nekretnina bili smo prisutni i sarađivali sa skoro svim velikim investitorima, bankama i drugim finansijskim institucijama, državnim organima, a tokom perioda stagnacije naše usluge su uglavnom koristili klijenti koji su tražili najbolje nove scenarije za njihove projekte u skladu sa novonastalim tržišnim okolnostima, kao i banke za koje smo pružali diversifikovane usluge, procene njihovih portfolija i optimizacije troškova zakupa. Veoma je bitno pomenuti i to da smo sve vreme slušali signale koje smo dobijali od samog tržišta, učili na stečenim iskustvima i usklađivali našu politiku poslovanja sa trenutnim očekivanim i pripremali se za nadolazeće, ponekad i ne tako predvidi-

JUL/AVGUST 2023. 43 www.realestate-magazine.rs

ve izazove. Iskren i profesionalan odnos prema našim klijentima, oprezan pristup prilikom ulaska u nove poslove, gde smo u mnogim situacijama morali reći NE potencijalnim klijentima, kao i racionalno vođenje kompanije, zasigurno su doprineli našem opstanku na ovako malom i limitiranom tržištu. Na kraju, gotovo dve decenije postojanja, klijenti sa kojima sarađujemo i ostvareni rezultati, najbolje govore o nama.

Crna Gora je jedna od najatraktivnijih destinacija u regionu za investiranje u nekretnine, posebno strancima koji kupuju kuće i stanove na moru. Kako vidite dalji razvoj ovog trenda?

— Crna Gora je već prepoznata kao privlačna destinacija za inostrane kupce, posebno kada govorimo o „second home” tržišnom segmentu. Bitno je da investitori nastave sa kvalitetnom promocijom svojih proizvoda, da se prilagođavaju profilima kupaca koji gravitiraju ka Crnoj Gori, i da konstantno rade na takozvanom „fine

COLLIERS CRNA GORA PROGLAŠEN JE

ZA NAJBOLJU KONSULTANTSKU KUĆU U

EVROPI ZA 2015/2016 GODINU I TAKO POSTAO

PRVA KOMPANIJA IZ OVOG DELA EVROPE

KOJA JE DOBILA TO PRIZNANJE

Akvizicija Capital Plaze u Podgorici od strane kompanije BIG CEE najveća je akvizicija u sektoru komercijalnh nekretnina u Crnoj Gori

tuning-u”, odnosno da usklađuju svoje proizvode i planirane budžete sa realnim tržišnim okolnostima. Za mlade destinacije poput Crne Gore mnogo je važnija ekspertiza i atraktivnost proizvoda koji se plasira nego finansijska snaga investitora. Projekti kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi i neki manji njima slični, najbolji su primer za to. Investitori ovih projekata nisu samo prepoznali potencijal destinacije, već su kroz kvalitetnu promociju istih pozicionirali Crnu Goru na mapi najluksuznijih destinacija u Evropi i šire. Oni su ujedno i jedni od naših najboljih ambasadora u svetu, i zato bi naša država trebalo da baštini kulturu promo -

RE 22 44

cije i afirmisanja istih, kako bi nastavila da privlači investitore ovakvog ranga.

Kakva je situacija na tržištu stambenih nekretnina kada je reč o domaćim kupcima i kako se lokalno stanovništvo nosi sa značajnom višim cenama zakupa stanova?

— Što se tiče domicilnih kupaca, Podgorica je već tradicionalno tržište koje apsorbuje najviše stambenih transakcija u Crnoj Gori i taj se trend nastavio u 2022. Naša su predviđanja da neće doći do značajnih korekcija cena u 2023. godini, ali uzimajući u obzir snagu realnog sektora, rast kamatnih stopa, i dalje visoku stopu inflacije, kao i činjenicu da cene dostižu svoj realni maksimum, za sledeću godinu predviđamo postepeni pad cena u ovom segmentu nekretnina. Verujemo da će prvo manji developeri, koji mogu doći u situaciju nesolventnosti, prvi početi da smanjuju cene i usklađuju ih sa realnom potražnjom. Ukoliko to bude slučaj, i veći investitori će početi da se prilagođavaju i usklađuju sa

aktuelnim i očekivanim tržišnim okolnostima. Što se tiče zakupa stanova, Crna Gora je postala privremeni dom za više od 50.000 ljudi iz Ukrajine i Rusije, koji su pozitivno uticali na potrošnju u zemlji, ali su zato cene rentiranja skočile između 20% i 60%, u zavisnosti od proizvoda i lokaliteta. Ovo povećanje cena zakupa je imalo negativan uticaj na lokalno stanovništvo, čija se potrošačka snaga značajno umanjila. Veoma mali procenat stranih zakupaca prelazi u status kupca, što dodatno negativno utiče na celokupno tržište, tako da se očekuje korekcija cena nadole u budućem periodu u klasičnim višeporodičnim objektima na obali.

Razvoj luksuznih projekata sa premium sadržajima i dolazak renomiranih hotelskih brendova jasno pokazuju da se Crna Gora okrenula ulaganjima u elitni turizam. Šta možemo dalje da očekujemo u ovom sektoru, ima li u najavi novih investicija ovog tipa?

CRNA GORA JE VEOMA POGODNA DESTINACIJA

SEZONE

— Na osnovu naših informacija, planirane investicije u već tržišno pozicionirane projekte, kao što su Porto Montenegro i Luštica Development, nastaviće se u skladu sa planiranom dinamikom. Očekuje se i nastavak razvoja ovakvih projekata u Kotoru. U tim projektima, koji svojim kupcima nude „lifestyle“ i kompletnu uslugu, ne očekujemo značajnije korekcije cena. Veliki internacionalni hotelski brendovi nastavljaju da prepoznaju Crnu Goru kao privlačnu destinaciju i značaj projekata koji se realizuju u našoj državi, tako da će se taj trend nastaviti. Veoma je važno naglasiti potencijal severa naše zemlje, koji će svojim daljim razvojem biti ozbiljan kreator tražnje i značajno uticati na razvoj i održivost najvažnije privredne grane Crne Gore. Ono što je važno pomenuti jeste da se mora nastaviti sa kapitalnim infrastrukturnim projektima, sa fokusom na putnu i vazdušnu infrastrukturu, kako bi Crna Gora dodatno unapredila svoju dostupnost.

JUL/AVGUST 2023. 45 www.realestate-magazine.rs
ZA DIGITALNE NOMADE I IMA SVU NEOPHODNU INFRASTRUKTURU. POSEBAN BENEFIT BI BIO UNAPREĐENJE
TURIZMA I PRODUŽENJE
NA ČITAVU GODINU

Takođe, neophodno je promovisati u praksi održivu gradnju, usklađenu sa najpriznatijim svetskim standardima.

Velliki ste zagovornik ideje da Crna Gora treba da iskoristi svoju šansu kao destinacija za digitalne nomade, štaviše, pokrenuli ste čitavu priču pre dve godine. Dokle se stiglo sa razvojem ovog programa?

— Digitalni nomadi su individualci kojima posao dozvoljava da svoje radne aktivnosti obavljaju sa bilo koje tačke na svetu koja je pokrivena internetom. Skupština Crne Gore prošle godine usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o strancima, koji za cilj ima da stranci koji obavljaju poslove elektronskim putem za strano privredno društvo koje nije registrovano u Crnoj Gori ili su preduzetnici (tzv. digitalni nomadi), regulišu svoj pravni status u Crnoj Gori. Usvojene izmene zakona digitalnom nomadu omogućavaju da na osnovu vize za duži boravak (viza D) uđe u Crnu Goru, nakon čega može da reguliše dozvolu za privremeni boravak do dve godine, sa mogućnošću produženja za još dve godine. Crna Gora je veoma pogodna destinacija za digitalne nomade i ima svu neophodnu infrastrukturu, a ono što je najbitnije za naše društvo jeste „brain gain“ efekat, koji može biti najveći kapital za čitav region, jer su praktična i savremena znanja ono što svima nedostaje. Istraživanja predviđaju da će do 2035. godine milijardu ljudi raditi „na daljinu”. Poseban benefit bi bio unapređenje turizma i produženje sezone na čitavu godinu. Digitalni nomadi više ne bi dolazili u Crnu Goru samo na nekoliko sedmica, već na nekoliko meseci ili čitavu godinu i duže. Istraživanje koje je radila kompanija Jobbatical, u vlasništvu Koaroli Hindriks, inicijatorke programa viza za digitalne nomade u Estoniji, pokazalo je na uzorku od 1.200 digitalnih nomada da njih 87% smatra da je jednostavniji proces dobijanja viza glavni faktor izbora destinacije koju žele da posete i rade u njoj. Dakle, devet od deset digitalnih nomada će svoju sledeću destinaciju izabrati u zavisnosti od nivoa regulisanosti vizne legislative za ovu oblast. Zakonske pretpostavke su stvorene, ali je sad sve na svim relevantnim vladinim i nevladinim institucijama da iskoriste najbolje svetske prakse kako bi od Crne Gore napravili raj za ovu brzorastuću industriju.

Tržište nekretnina na globalnom nivou prošlo je kroz mnogo kriza i izazova poslednjih

godina. Nazirete li smirivanje situacije i oporavak u nekom narednom periodu?

— Nakon velikih nedaća koje je prvo izazvala pandemija virusa Covid-19, a nedugo zatim i rat u Ukrajini koji još traje, i koji je dodatno iscrpio evropske ekonomije, za očekivati je bilo da će i tržišta nekretnina u mnogim zemljama osetiti negativan uticaj svih ovih dešavanja. Izvesno je da se ekonomski oporavak ne može očekivati dok se geopolitička dešavanja u svetu ne stabilizuju, što će indirektno ili direktno uticati i na tržište nekretnina. Visoke stope inflacije, koje se polako stabilizuju, konstantan rast kamatnih stopa, nagomilavanje depozita u bankama, jasni su signali da tržišta idu u recesivnu fazu. Trend investiranja u komercijalne nekretnine u Evropi beleži pad od oko 30 % u 2022. godini u poređenju sa prosekom iz prethodnih pet godina. Stanja na svim tržištima su reflektovana odnosom između ponude i tražnje. Globalno posmatrano, bez obzira na novonastalu situaciju, na određenim tržištima je zabeležena akumulacija ponude koja je prevazilazila tražnju, dok se na određenim tržištima odvija suprotan proces. Taj disbalans je bio i biće glavni razlog pada ili rasta cena. Očekuje se da će apetiti globalnih investitora u budućem periodu biti usmereni na takozvane „distressed“ prilike, kao i na što sigurnija tržišta u razvoju, koja će im obezbediti brže povraćaje uloženog novca.

RE 22 46
„Crnogorsko tržište nekretnina jer malo i limitirano i ne prašta ozbiljne greške”, kaže Milovan Novaković

CTP – LIDER INDUSTRIJSKOG SEKTORA U ZELENOJ TRANZICIJI

Zaštita životne sredine, ugljenična neutralnost i briga o zajednicima u kojima posluje, prioritetna je strategija održivosti CTP-a, vodeće kompanije u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u centralnoj i istočnoj Evropi, čiji su svi novi objekti BREEAM sertifikovani

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto:

CTP

Kao lider u oblasti izgradnje i izdavanja poslovno-industrijskih parkova u centralnoj i istočnoj Evropi, sa portfoliom koji obuhvata gotovo 11 miliona kvadrata objekata A klase u deset zemalja od Baltika do Crnog mora, holandska kompanija CTP, koja u Srbiji posluje već šest godina, vrlo ozbiljno shvata uticaj svojih aktivnosti na životnu sredinu. Sa ciljem

da bude industrijski lider u tranziciji prema ugljenično neutralnoj ekonomiji i ostvari pozitivan uticaj na zajednice u kojima posluje, CTP primenjuje najsavremenije materijale i tehnologiju, kako bi zgrade koje gradi i kojima upravlja bile energetski efikasne, sa najmanjim mogućim uticajem na životnu sredinu, i kako bi se obezbedila njihova održivost tokom vremena.

RE 22 48
ODRŽIVI RAZVOJ

Preuzevši odgovornost da unapredi održivost svojih operacija i neutrališe ugljenik u većoj količini nego što ga je emitovao kroz svoje poslovanje u 2023, CTP je prethodnih godina uložio u nove tehnologije kako bi ispunio zadati cilj i dobio zeleni BREEAM sertifikat za sve nove objekte u svom portfoliju. To je i postignuto 2021. godine, kada je BREEAM sertifikovano gotovo 300 CTP objekata na 100 lokacija u šest zemalja. Ovom svojom odlukom i njenom realizacijom, CTP ne samo što je prva evropska kompanija za industrijske i kancelarijske nekretnine koja je preuzela inicijativu i obavezu da ceo njen portfolio bude BREEAM sertifikovan, nego što je nakon sertifikacije postao najzelenija kompanija za razvoj industrijskih nekretnina u Evropi.

CTP u Srbiji u svom portfoliju poseduje 13 gotovih objekata, na pet različitih lokacija, ukupne površine veće od 285.000 metara kvadratnih, i svi objekti poseduju BREEAM sertifikat zelene gradnje i energetske efikasnosti. Lokalno prisustvo CTP-a ne sastoji se samo od obezbeđivanja prostora za nova radna mesta. Kompanija sprovodi višestruke aktivnosti vezane za razvoj infrastrukture kao i podršku zajednicama u kojima posluje.

Posvećenost CTP-a održivom razvoju uključuje i ISO sertifikaciju za sisteme upravljanja životnom sredinom i energijom. Trenutno svi CTP objekti u Češkoj Republici, Slovačkoj i Rumuniji imaju sertifikat ISO 14001 (Upravljanje

PETAR KOLOGNAT

direktor razvoja biznisa CTP Srbija

životnom sredinom) i ISO 50001 (Upravljanje energijom), a u planu je da se narednom periodu ISO sertifikacija finalizuje u svim zemljama u kojima posluje CTP, pa i u Srbiji. Pored razvoja pametnih zgrada, kako bi se uštedeli energija i novac, i razvoja koncepta „kružnih parkova”, po sistemu cirkularne ekonomije, sa ciljem da se postigne nulti otpad, CTP, u okviru svoje sveobuhvatne inicijative održivosti, uveliko radi na razvoju solarne strategije, kako bi svojim zakupcima snizio njihove operativne troškove, i istovremeno im obezbedio izvor obnovljive energije za sopstvene ciljeve održivosti. CTP je već najavio da će ove godine početi da postavlja solarne panele na svim svojim objektima u Srbiji. Imajući u vidu planiranu kvadraturu objekata, kad budu postavljeni svi solarni paneli, CTP će biti jedan od najvećih proizvođača zelene energije u Srbiji.

Ključni stub CTP strategije ugljenične neutralnosti je kupovina i održavanje prirodnih šuma u zemljama u kojima posluje. U tom cilju, CTP namerava da kao vlasnik šuma vodi računa o njima i unapredi njihov biodiverzitet i učini ih dostupnim ljudima. Kao prvi korak, CTP je u oktobru 2019. kupio svoj prvi šumski rezervat Mladá Boleslav u Češkoj Republici. Cela šuma od 100 hektara biće očuvana u svom prirodnom stanju i njome će upravljati stručni štabovi za podsticanje biodiverziteta. CTP nastavlja da traži druge, stare šume.

SOLARNI PANELI NA 10 OBJEKATA

U SRBIJI DO KRAJA GODINE

Od 2017. godine, otkad posluje u Srbiji, CTP je akvizirao dva i sagradio jedanaest objekata, u kojima danas posluju velika imena iz najrazličitijih sektora. Trenutno je u toku izgradnja više od 230.000 m2 na pet različitih lokacija, čime će ukupan portfolio kompanije CTP u Srbiji preći pola miliona kvadrata. Svi novi objekti imaće BREEAM sertifikat, uključujući i budući najveći logistički centar u Srbiji, CTPark Belgrade City, čija izgradnja treba da bude završena do kraja godine, najavljuje Petar Kolognat, direktor razvoja biznisa CTP Srbija.

„Izgradnja svih objekata napreduje odlično, prema planu i definisanoj dinamici. Kada je reč

o novim lokacijama, posebno bih istakao CTPark Novi Sad East koji će klijentima u tom gradu konačno ponuditi logistički objekat A klase. Takođe se radujemo razvoju CTPark-a Jagodina gde smo akvizirali oko 24 ha zemlje odmah pored autoputa na samo 2 km od centra grada. Početak izgradnje prve zgrade od 36.000 m2 očekujemo već u oktobru ove godine“, kaže Kolognat.

Pored izgradnje novih objekata, CTP ove godine počinje i sa ugradnjom solarnih panela na svojim objektima.

„Planiramo da do kraja godine na prvih 10 objekata u Srbiji krovove pokrijemo solarnim panelima i da u

sistem predamo najmanje 20 MWp. Nakon toga će svaki novi objekat koji bude izgrađen, nakon godinu dana dobiti i solarnu elektranu na krovu. Očekuje se da dozvole dobijemo tokom leta i da već sa početkom jeseni krenemo sa instalacijom solarnih panela. Plan je da radimo na 3-4 lokacije paralelno“, izjavio je Kolognat na nedavno održanoj REBEC konferenciji.

JUL/AVGUST 2023. 49 www.realestate-magazine.rs

ZAJEDNO DO ZELENIH GRADOVA SRBIJE

Koliko će neki grad biti zelen zavisi od toga koliko su lokalne samouprave, kompanije koje u njemu posluju, kao i građani, spremni da usvoje i primene svoju lokalnu zelenu agendu. Sledeći svoju zelenu agendu, naftna kompanija NIS uveliko razvija projekat da nam i benzinske stanice širom zemlje budu što – zelenije

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto: NIS

radovi trenutno proizvode

Gviše od 60 odsto svetske

emisije gasova staklene bašte i najzagađenije su sredine za život. Posledice zagađenja po zdravlje ljudi već sad su velike budući da oko polovine svetskog stanovništva živi u gradovima. Procenjuje se da će do sredine veka čak 70 odsto svetske populacije živeti u gradovima. Porast broja stanovnika i urbanizacija podsticaće gradnju, zbog čega će oko nas biti još više betona, a biće povećana i potrošnja električne energije.

Ono što ohrabruje jeste da upravo gradovi, kao direktni i veliki zagađiva-

či životne sredine, mogu najbolje da odgovore na izazove klimatskih promena i najviše doprinesu poboljšanju kvaliteta života svih nas i regeneraciji planete.

Šta možemo da uradimo da bi nam gradovi bili čistiji, a život u njima kvalitetniji i humaniji?

ZELENA AGENDA

Evropski zeleni dogovor, koji za cilj ima da Evropa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent, prekretnica je u borbi protiv klimatskih promena. I Srbija se kroz Zelenu agendu za Zapadni Balkan priključila ovoj strategiji, a to podrazumeva niz konkretnih mera

i akcija koji treba da dovedu do dekarbonizacije regiona i privrednog rasta u skladu sa načelima održivog razvoja.

Prevedeno na naš svakodnevni život, to znači da možemo mnogo toga da uradimo da bismo živeli u zelenim gradovima. Zeleni grad je svaki grad u kome se primenjuju standardi održivosti koji utiču na smanjenje zagađenosti i zdraviji život njegovih žitelja. Koliko će neki grad biti zelen zavisi i od lokalne samouprave i od kompanija koje u njemu posluju, ali i od samih građana – tačnije, od toga koliko su svi zajedno spremni da usvoje i primene svoju lokalnu zelenu agendu.

RE 22 50
ODRŽIVA ZAJEDNICA

Gradovi širom Srbije sve više se okreću zelenim i održivim rešenjima. Primetan je porast broja investitora koji ulažu u zelenu gradnju. Građevinski materijali, poput zelenog betona, sa značajno smanjenim ugljeničnim otiskom, kao i savremena energetski efikasna rešenja za primenu u građevinarstvu, sve su dostupniji i traženiji na tržištu.

Brojni su primeri građanskih zelenih inicijativa na lokalnom nivou. Sve je više stambenih zgrada u kojima se stanari dogovaraju da zajednički investiraju u energetsku sanaciju zgrada i dotrajalu instalaciju i opremu zamene energetski efikasnim rešenjima, čime obezbeđuju i energetsku sigurnost svojih domova i manje račune za struju.

Stanari takođe mogu da pokrenu inicijativu za ozelenjavanje ravnih krovova svojih zgrada, što je uveliko praksa u evropskim gradovima. Pored toga što povećavaju estetsku vrednost objekta, zeleni krovovi utiču na smanjenje zagađivača iz vazduha i filtriraju štetne gasove, a takođe i apsorbuju zvučne talase ili ih odbijaju.

SOLARNI PANELI

Jedno od rešenja koje nas najbrže može dovesti do što zelenijih gradova jeste masovnija ugradnja solarnih panela na krovove kuća, zgrada, poslovnih i industrijskih objekata. Procenjuje se da Srbija samo u krovovima ima površinu od oko 60.000 hektara. Kad bi bar četvrtina krovova bila pokrivena solarnim panelima, to bi podmirilo polovinu energetskih potreba Srbije.

Prednosti solarne energije su brojne: ne zagađuje životnu sredinu, smanjuje troškove električne ili toplotne energije i, iznad svega, obezbeđuje energetsku nezavisnost onome ko je proizvodi za svoje potrebe, što doprinosi većoj energetskoj nezavisnosti cele zemlje.

Velike benefite donosi i novi Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije kojim je uvedena kategorija prozjumera. To znači da višak električne energije, koji vam ostane kad zadovoljite svoje potrebe, možete predati u elektrodistributivnu mrežu. U zimskim mese -

cima, kada je proizvodnja električne energije iz solara smanjena, računi za struju biće vam umanjeni u visini cene električne energije koju ste predali na mrežu.

NIS KAO PRIMER

DOBRE PRAKSE

Ove godine NIS je objavio 13. uzastopni verifikovani izveštaj pod sloganom „Naša održiva zajednica“. U Izveštaju, ova naftna kompanija najširoj javnosti sveobuhvatno i transparentno predstavlja sve ključne aktivnosti u 2022. godini, a navodi se i na koji način NIS svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN.

NIS je u poslednjih 10 godina smanjio emisije zagađujućih materija u vazduh za čak 90 odsto.

Sprovodeći svoju zelenu agendu i sledeći opredeljenje da poveća udeo obnovljivih izvora energije, NIS je počeo ugradnju solarnih panela na benzin -

nastaviti sa postavljanjem fotonaponskih elektrana na svoju maloprodajnu mrežu i druge objekte.

Pored toga, NIS veliku pažnju posvećuje i energetskoj efikasnosti, tako da je kompanija od 2012. do 2022. godine ostvarila ukupno povećanje energetske efikasnosti za 33 odsto, što takođe doprinosi racionalnijoj upotrebi resursa i zaštiti životne sredine.

Sledeći svoju zelenu agendu, kompanija je od 2009. godine u ekološke projekte investirala oko 120 miliona evra. Kada se tome dodaju i biznis projekti kojima se indirektno ostvaruje pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine, ulaganja prevazilaze iznos od 900 miliona evra. Najveći broj ovih projekata realizovan je u Rafineriji nafte Pančevo, koja je 2017. godine postala prvi energetski objekat u našoj zemlji koji je od državnih organa dobio integrisanu ekološku IPPC dozvolu koja potvrđuje da su svi proizvodni procesi u fabrici usklađeni

skim stanicama u našoj zemlji. Do sada je ovaj projekat realizovan na 15 stanica za snabdevanje gorivom čime se ostvaruju pozitivni poslovni i ekološki efekti. Naime, upotrebom solarnih panela ukupna ušteda u nabavci električne energije iznosiće oko 600 MWh na godišnjem nivou, dok se smanjenje emisije ugljen dioksida procenjuje na više od 600 tona godišnje. Na ovim benzinskim stanicama ukupno je ugrađeno 1.175 komada panela. NIS će i u narednom periodu

sa najvišim domaćim i evropskim ekološkim standardima.

Na ovaj način, NIS daje svoj doprinos poboljšanju ekološke slike cele Srbije, kao i ispunjenju ciljeva održivog razvoja UN, kao što su Održivi gradovi i zajednice i Akcija za klimu – koji se odnosi na aktivnosti za borbu protiv klimatskih promena, kako bi se do kraja 2030. godine značajno povećao udeo obnovljive energije u globalnoj energetskoj proizvodnji i potrošnji.

JUL/AVGUST 2023. 51 www.realestate-magazine.rs
NIS je do sada ugradio solarne panele na 15 benzinskih stanica

PIONIRI ZELENE GRADNJE

„Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora želimo da doprinesemo održivijoj budućnosti i čistijoj životnoj sredini za građane Srbije, tako da će svi STOP SHOP ritejl parkovi u narednom periodu biti pokriveni fotonaponskim panelima”, kaže Maja Marić, menadžerka operacija CPI Property Group za tržište Srbije

Tekst: JOVANA NIKOLIĆ

Foto: CPI PROPERTY GROUP

Od 2015. godine, kada je u Čačku otvoren prvi od 14 STOP SHOP ritejl parkova, koliko ih trenutno ima u Srbiji, ovaj brend postavlja trendove na našem tržištu, kako u domenu usluga, tako i u standardima ekološke gradnje. Niz pozitivnih promena koje ova kompanija pokreće u industriji nastavljen je i pod novim operaterom, češkom korporacijom CPI Property Group, koja je u poslednjem kvartalu 2022. godine preuzela deonice

IMMOFINANZ-a, a samim tim i brend STOP SHOP. O aktuelnim projektima i planovima za dalji razvoj razgovaramo sa Majom Marić, menadžerkom operacija za tržište Srbije.

STOP SHOP ritejl parkovi su postali sinonim za moderno i ekološko iskustvo kupovine. Deo toga je i nova solarna elektrana na krovu objekta u Požarevcu. Koliko je ovaj projekat značajan za vas?

— Solarna elektrana, koja je nedavno instalirana na krovu

STOP SHOP-a u Požarevcu, počeće uskoro da proizvodi struju i zadovoljiće veći deo naših energetskih potreba. Očekivana godišnja proizvodnja preko 2.400 postavljenih fotonaponskih panela je 1.130,00 MWh „čiste“ energije, čime ćemo uštedeti oko 920 tona ugljendioksida. Koliko je ovaj pomak značajan govori podatak da istu količinu CO2 eliminiše iz atmosfere šuma od 26 hektara. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora želimo da doprinesemo održivijoj budućnosti i čistijoj životnoj sredini

RE 22 52
ODRŽIVI RAZVOJ MAJA MARIĆ, menadžerka operacija za tržište Srbije, CPI Property Group

za građane Srbije, tako da će i ostali STOP SHOP ritejl parkovi u narednom periodu biti pokriveni fotonaponskim panelima. Takođe, ponosni smo na činjenicu da se od aprila 2021. svi naši objekti snabdevaju isključivo zelenom energijom iz obnovljivih izvora na osnovu posebnog ugovora sa Elektroprivredom Srbije. Uz to, naš STOP SHOP u Lazarevcu je opremljen vetrogeneratorom i fotonaponskim sistemom javne rasvete koji obezbeđuje čistiju energiju iz održivih izvora.

Svih 14 STOP SHOP ritejl parkova nose BREEAM sertifikat, pri čemu je kompanija i član Saveta zelene gradnje Srbije. Kako integrišete zelene standarde i održive prakse u svoje operacije?

— Imamo posvećen tim koji na tome radi sa ciljem da naši objekti imaju minimalan ekološki otisak.

BREEAM i ostali zeleni sertifikati su dokaz da smo u tome uspeli. Merenja ključnih indikatora, kao što su potrošnja energije, potrošnja vode, upravljanje otpadom i emisije ugljendioksida, pomažu nam da pratimo uticaj naših projekata na životnu sredinu i identifikujemo oblasti za unapređenje. Opšti utisak je da smo se već pozicionirali kao pioniri održive transformacije i da mnoga naša rešenja služe kao primer drugim kompanijama na tržištu.

Tako je STOP SHOP i prvi brend na tržištu Srbije u segmentu maloprodaje koji je punjačima za električna vozila pokrio ceo portfolio. To je naš način da doprinesemo razvoju elektromobilnosti i redukciji štetnih emisija u saobraćaju. Osim toga, naši posetioci mogu da naprave predah od kupovine na pametnim solarnim klupama sa punjačima za mobilne telefone, besplatnom Wi-Fi internet konekcijom i podacima o vremenu i kvalitetu vazduha. Naročito smo ponosni na urbane šume koje rastu u okviru STOP SHOP ritejl parkova u Lazarevcu, Vršcu, Subotici i Sremskoj Mitrovici, čime radimo na očuvanju biodiverziteta i kvaliteta vazduha. Ovakve poduhvate planiramo i na drugim lokacijama sa ciljem da dodatno oplemenimo usluge i promovišemo zelene trendove u našem okruženju.

U čemu je tajna uspeha ritejl parkova u vreme kada se kupci masovno sele u online prostor? — Ovaj format provođenja slobodnog vremena ima brojne prednosti koje naši posetioci visoko vrednuju. Uz neprevaziđen doživljaj kupovine svim čulima, STOP SHOP parkovi nude širok spektar proizvoda i usluga sa povoljnim odnosom cene i kvaliteta. Reč je o prostoru za zabavu za celu porodicu, te naši objekti imaju i značajnu socijalnu dimenziju. Velika je prednost i to što se do STOP SHOP parkova

lako stiže, budući da su koncentrisani u manjim gradovima, sa prostranim parkingom, zelenim okruženjem i prostorom za šetnju pod otvorenim nebom. Naše podneblje ovakve prakse vidi kao neprolazne, zbog čega mi svakodnevno težimo da unapređujemo usluge i ambijent ritejl parkova, te odatle dolazi i naša liderska pozicija na tržištu.

Kako će se dalje razvijati STOP SHOP centri? — Uz nove investicije u domenu održivosti, nastavljamo ulaganja u dalji razvoj i širenje. Za 2024. godinu u planu je izgradnja druge faze STOP SHOP-a Sme-

OPŠTI UTISAK JE DA SMO SE VEĆ

POZICIONIRALI KAO PIONIRI ODRŽIVE

TRANSFORMACIJE I DA MNOGA NAŠA

REŠENJA SLUŽE KAO PRIMER DRUGIM

KOMPANIJAMA NA TRŽIŠTU

derevo, kao i druge faze STOP SHOP-a Subotica. U oba slučaja reč je o dodatnom maloprodajnom prostoru na površinama od 5.000 do 6.000 kvadrata sa novim miksom domaćih zakupaca i svetskih brendova. Ono što nam je posebno važno na tom planu jeste da ćemo u budućnosti u projektima gradnje koristiti i reciklirane materijale. Naš cilj je da širimo usluge ka čistoj i održivoj budućnosti u nameri da potrošačima pružimo više inovativnih sadržaja u celokupnom iskustvu kupovine. U nadolazećem periodu nastavićemo da tragamo za prilikama za nova ulaganja, negujući epitet jedne od omiljenih destinacija na ritejl mapi naše zemlje.

JUL/AVGUST 2023. 53 www.realestate-magazine.rs
Urbana šuma u STP SHOP parku u Lazarevcu

RODOS: OSTRVO SUNCA I VITEZOVA

Vodimo vas u obilazak najistočnijeg od velikih grčkih ostrva u Egejskom moru, čija će raskošna vegetacija, umerena klima, božanstvene plaže, tradicionalna sela, brojni antički lokaliteti i kosmopolitski duh, vaš odmor pretvoriti u nezaboravnu čaroliju

PUTOVANJE
Akropolj Lindos Tekst i slike: IVAN ANDREJIĆ

Sa stotinama prelepih ostrva, Grčka je turistički raj. Ali, kako odabrati savršeno ostrvo za sledeći odmor? Neka ostrva su poznata po prelepim plažama, ali nemaju bogat noćni život, druga imaju zanimljiva arheološka nalazišta, ali ne i najbolje hotele ili plaže. Ako postoji ostrvo koje ima kombinaciju svega onog što obožavamo kada je Grčka u pitanju – od neverovatnih pejzaža i plaža sa svim nijansama plave do tradicionalnih sela, muzeja i antičkih lokaliteta, onda je to Rodos, najistočnije od velikih grčkih ostrva u Egejskom moru, na samo 18 kilometara od obale Turske. Nekada davno poznat po Kolosu sa Rodosa, jednom od sedam svetskih čuda starog sveta, Rodos je danas jedna od najposećenijih i najšarmantnijih turističkih destinacija na Mediteranu, koju često nazivaju i ostrvom sunca i vitezova.

Zašto ga zovu ostrvom sunca, biće vam jasno čim kročite na njega. Rodos je jedno od najsunčanijih ostrva na Mediteranu i tokom svog boravka možete biti sigurni da ćete imati plavo nebo tokom svih dana letovanja, pa makar letovali i krajem oktobra, do kada ovde traje letnja sezona. Svoju osunčanost ostrvo duguje i Heliosu, grčkom bogu sunca, koji je Rodos, kako legenda kaže, dobio na poklon od Zevsa. A da je ostrvo vitezova, svedoči istorija, kao i ostaci srednjevekovnih zdanja. Nakon krstaških ratova i poraza od islamskih snaga, kada su izgubili Jerusalim i teritorije Svete zemlje, krstaši, odnosno vitezovi templari i vitezovi ostalih redova, naselili su prvo Kipar, zatim Rodos, i na kraju Maltu, gde i

NEKADA DAVNO POZNAT PO KOLOSU

SA RODOSA, JEDNOM OD SEDAM

SVETSKIH

ČUDA STAROG SVETA, RODOS

JE DANAS JEDNA OD NAJPOSEĆENIJIH

I NAJŠARMANTNIJIH TURISTIČKIH

DESTINACIJA NA MEDITERANU

danas postoji red malteških vitezova. Tokom boravka na ostrvu Rodosu izgradili su prelepe tvrđave i ono što je danas ostatak srednjevekovnog grada Rodosa sa zidinama, crkvama i palatama.

Celo ostrvo je svojevrstan muzej na otvorenom, u kojem se prepliću tragovi brojnih kultura i umetničkih i arhitektonskih stilova, ali ono

RE 22 56
Antički grad Rodos Luka Rodos Luka Rodos

čime pleni već na prvi pogled su predivne plaže, nestvarno plavetnilo mora i bujna mediteranska vegetacija u kojoj dominiraju borovi i čempresi. Kad se na ovaj jedinstven ambijent doda kospomolitski duh ostrva, brojne turističke atrakcije, veliki izbor hotela i apartmana, bogat noćni život i vrhunski gastronomski užitak u tradicionalnim grčkim tavernama, dobija se čarobna formula koja na Rodos privlači veliki broj turista iz celog sveta u želji da se tokom letovanja oseti ono najlepše od Grčke.

GRAD RODOS

Stari grad Rodosa smatra se jednim od najlepših u celoj Grčkoj. Miriše na kožu, začine i kafu, ukratko, miriše na Orijent. Čak i arhitektura podseća na bazare Dalekog istoka. Kupole džamija i vitki minareti svedoče o turskoj vlasti. Veličanstvene građevine vitezova, kao što je moćna palata Veli-

kog majstora, još su impresivnije. Neverovatna raznolikost, prodavnice sa lokalnim proizvodima, taverne i kafići, unose novi život starim ulicama srednjevekovnog grada kojeg danas, umesto osvajača, opsedaju turisti iz celog sveta. Najlepši pogled na grad i luku Mandraki pruža se šetnjom duž starog gradskog zida. Živopisni lavirint uličica otkriva mnogobrojne slojeve istorije – džamije se nalaze pored crkvi i kapela iz vizantijskog doba, turske fontane stoje tik pored ruševina gotičkih crkava. Možete se prošetati i do Monte Smita, uzvišenja iznad centra grada, gde ćete videti bašte sa tropskim biljkama i prelepo uređene vile. U neposrednoj blizini je i hram Atine i drevni stadion, odakle se pruža neverovatan pogled na ceo Rodos, luku, plaže i beskrajno egejsko plavetnilo.

Palata Velikog majstora je nesumnjivo glavna turistička atrakcija srednjevekovnog grada. Nalazi se severozapadno, na najvišoj tački grada. Sagradili su je vitezovi hospitalci Jerusali-

JUL/AVGUST 2023. 57 www.realestate-magazine.rs
Akropolj Lindos Grad Rodos Srednjevekovni Rodos Srednjevekovni grad Rodos

ma, na mestu prethodnog utvrđenja iz 7. veka. Palata je bila rezidencija Velikog majstora i mesto gde su se održavale konferencije viteškog reda. Unutar dvora sačuvani su sarkofazi svih velikih majstora.

Atrakcija glavnog grada je i gradska plaža, locirana nedaleko od centra, na kojoj možete uživati u suncu i azurnoj vodi, i brojnim sadržajima koje nude luksuzni hoteli, taverne i barovi u blizini.

KALITEA

Ovaj banjski kompleks izgrađen je oko postojećih prirodnih, termalnih izvora, za vreme italijanske vladavine, sa namerom da bude centar za terapiju i rekreaciju italijanskih turista. Kupatila su svečano otvorena 1. jula 1929. godine, odmah nakon završetka puta, koji je vodio od Rodosa do Kalitee. Kompleks je dizajnirao arhitekta Pjetro Lombardi,

kombinujući vizantijske i islamske sa klasično grčkim elementima, integrisane u jedinstvenu kompoziciju. Zdanje je sačuvano i obnovljeno i danas izgleda kao dvorac, čija arhitektura naglašava lepotu ovog mesta i plaže okružene stenama i kristalno čistom vodom.

LINDOS

Lindos je jedno od najlepših grčkih sela, poznato ne samo po svom tradicionalnom naselju, drevnom akropolju i značajnom arheološkom nalazištu, već i po prelepim plažama. U antičko vreme Lindos bio jedan od najbitnijih centara Mediterana koji je povezivao Grčku i Bliski istok trgovačkim rutama, a često i osvajačkim pohodima brojnih naroda. Lindos, kao i obližnji grad Rodos, ima svoj akropolj na uzvišenju iznad sela. Potrebno je popeti se uz popriličan broj stepenica kako biste posetili antičke hramove akropolja, ali zato

RE 22 58
Kalitea Lindos Lindos Plaža Rodos

CELO OSTRVO JE SVOJEVRSTAN MUZEJ

NA OTVORENOM, U KOJEM SE PREPLIĆU

TRAGOVI BROJNIH KULTURA, ALI ONO ČIME

PLENI VEĆ NA PRVI POGLED SU PREDIVNE

PLAŽE, NESTVARNO PLAVETNILO MORA I

BUJNA MEDITERANSKA VEGETACIJA U KOJOJ

DOMINIRAJU BOROVI I ČEMPRESI

ćete biti nagrađeni jednom od najživopisnijih panorama Mediterana. U neposrednoj blizini Lindosa nalazi se prelepi zaliv Svetog Pavla, mesto mitova i legendi, danas jedna od najposećenijih plaža na ostrvu.

MANASTIR FILERIMOS

Manastir Filerimos nalazi se na brdu iznad Jalisosa, oko 10 km južno od grada Rodosa, u blizini lokaliteta antički Jalisos. Sagradili su ga vitezovi Svetog Jovana u srednjem veku, a rekonstruisan je početkom 20. veka. Manastir je posvećen Bogorodici i njegova arhitektura je mnogo drugačija od uobičajenih manastira u Grčkoj. Njena kamena konstrukcija u gotskom stilu podignuta je na mestu starijeg vizantijskog manastira. Ovaj manastir je poznat i po tome što je ikona, koju je po predanju naslikao Sveti Luka 46. godine, zanimljivim istorijskim putevima stigla sve do Crne Gore. Ikona Presveta Bogorodica Filermosa danas se čuva u Istorijskom muzeju Crne Gore u Cetinju. Ikona je vekovima bila u vlasništvu Malteških vitezova, koji su je poklonili ruskom caru u zahvalnost za zaštitu koju im je pružio. U Rusiji je Ikona Presveta Bogorodica Filermosa bila skoro vek i po, do kraja Oktobarske revolucije, kada je izneta i odnesena u Dansku. Zatim je neko vreme bila u Berlinu, da bi 1928. godine, zajedno sa dve velike svetinje, česticom Časnog Krsta i šakom Jovana Krstitelja, stigla u Beograd, kao poklon ruskog carskog doma Srbiji i kralju Aleksandru Karađorđeviću. Do 1941. godine čuvana je u dvorskoj crkvi, da bi je, tokom povlačenja kraljevske porodice preko Crne Gore, kralj Petar Drugi Karađorđević predao patrijarhu Gavrilu, posle čega je sakrivena u manastiru Ostrog. Od tada se ova velika svetinja nalazi u Crnoj Gori.

JUL/AVGUST 2023. 59 www.realestate-magazine.rs
Lindos Manastir Filerimos

BOR HOTEL BY KARISMA: BESPREKORAN DIZAJN KOJI POMERA GRANICE

Osmisliti dizajn luksuznog hotela, u kategoriji sa pet zvezdica, u kom će se posetioci osećati kao da se nalaze u potpuno drugačijem, autentičnom, a opet najudobnijem i najprijatnijem mestu, danas je pravi izazov. U oblasti hotelijerstva trendovi se stalno menjaju, mnogi se trude da ispune očekivanja gostiju luksuzom i kvalitetom, pa nas, reklo bi se, retko šta može iznenaditi kad je reč o izgledu eksterijera i enterijera.

Ipak, arhitekte Marija Mitrović i Vladimir Stojiljković iz Parallel Studija, svojim radom na projektu izgradnje prestižnog Bor hotela by Karisma na Zlatiboru kreirali su prostor besprekornog dizajna koji pomera granice.

Čak 93 luksuzne hotelske smeštajne jedinice, spa & wellness centar, tri restorana, Rooftop bar, Lobby bar, Cigar lounge, konsijerž – ovo su samo neke od usluga koje će biti dostupne posetiocima hotela Bor Hotel by Karisma na Zlatiboru.

Reč je o prvom hotelu u Srbiji kojim će upravljati jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koji će istinski hedonisti zapamtiti po vrhunskoj usluzi i inovativnim konceptima, ali i po besprekornom dizajnu – eksterijeru u potpunosti integrisanom sa prirodnim okruženjem i enterijeru urađenom po poslednjoj reči sofistikacije.

„Naša polazna tačka bila je zamisao da enterijer treba da bude ispunjen sa što više prirodnih materijala kao što su drvo i kamen. Posebnu pažnju posvetili smo završnoj obradi u želji da je učinimo što prirodnijom, tako da se stekne utisak da su određeni ko-

RE 22 60
Parallel studio
VESTI Foto:

madi baš takvi nađeni u zlatiborskom okruženju. Potom smo u dizajn inkorporirali i metal, beton, kožu, tekstil i svedene boje koji odišu naturalizmom, ali i elegancijom. Kad je reč o eksterijeru, naglasili bismo da je u potpunosti integrisan sa prirodnim ambijentom koji ga okružuje“, ističu arhitekte Marija i Vladimir.

U kreiranju koncepta i dizajna hotela, pored Parallel studija, učestvovala je i prestižna agencija iz Grčke na čelu sa Talisom Pitulisom. Prema njegovim rečima, Bor Hotel by Karisma nije samo hotel, već poseban doživljaj.

„Iza nas je zaista uzbudljiv projekat. Jednostavno, naše međunarodno iskustvo i ekspertiza, u sinergiji sa srpskom dušom, rezultirali su kreiranjem posebnog pečata, pomeranjem granica i podizanjem dizajna na viši nivo. Naša zajednička vizija bila je stvaranje jedinstvenih osećanja i uspomena u kombinaciji sa vrhunskom udobnošću i upečatljivim stilom“, izjavio je Talis.

Posetiocima koji žele da priušte sebi doživljaj luksuza, pažljivo projektovanog ambijenta, upečatljivog stila, vrhunske usluge i udobnosti, vrata Bor hotela by Karisma biće otvorena u novembru 2023. godine.

JUL/AVGUST 2023. 61 www.realestate-magazine.rs

OTVOREN KONCEPT DNEVNE SOBE

Čiste linije, zaobljene ivice, poigravanje teksturama i prirodne nijanse inspirisane peskom, kamenom i drvetom, pretvoriće vašu dnevnu sobu u moderan i prijatan ambijent koji će vam pružiti osećaj slobode, udobnosti i dinamične energije

Tekst i fotografije: STUDIO NACRT

RE 22 62
ENTERIJER

Fluidnost, minimalizam i multifunkcionalnost neke su od ključnih karakteristika moderne dnevne sobe otvorenog koncepta, koji je uveliko postao norma pri uređenju enterijera. Otvoren koncept traži čiste linije i preglednost prostora, što objašnjava prisutnost minimalizma i prirodnih tonova u današnjim trendovima. Dnevne sobe, onako kako se danas najčešće koncipiraju, namenjene su da postignu maksimizaciju prostora i višestrukost upotrebe, bilo da je reč o manjim ili većim kvadraturama.

SIMBIOZA KUHINJE I DNEVNOG BORAVKA

U okviru koncepta otvorenog plana, već duže vreme dominantan je trend povezanosti dnevne sobe, trpezarije i kuhinje. Ovakav raspored donosi osećaj slobode, velikog prostora i udobnosti, ali i specifičnu, dinamičnu energiju koju stvaraju i sami ukućani, koristeći ovaj multifunkcionalni prostor. Savršena verzija kuhinje u konceptu otvorenog prostora jeste ona koja se bez napora estetski integriše u ostatak dnevnog boravka, dok istovremeno donosi sopstvenu estetsku vrednost, čime čini enterijer vizuelno bogatijim.

JUL/AVGUST 2023. 63 www.realestate-magazine.rs

NEUTRALNI TONOVI

Jedan od nesumnjivih trendova kada je u pitanju uređenje dnevne sobe jeste korišćenje svetlih, bež tonova i prirodnih nijansi inspirisanih peskom, kamenom i drvetom. Ovakvi tonovi izgledaju bezvremeno i sofisticirano, ali i simbolišu kontakt sa prirodom i unose osećaj opuštenosti i smirenosti u prostor. Iako se tako možda isprva ne čini, neutralni tonovi pružaju bezbroj mogućnosti zanimljivog kombinovanja nijansi i tekstura. Osim toga, predstavljaju zahvalnu pozadinu za dizajnerske komade i vizuelne akcente koje želimo da unesemo u prostor, poput umetnina, rasvete ili unikatnih komada nameštaja.

RE 22 64

ZIDNE OBLOGE

Igrati se jednostavnošću i poštovati minimalizam znači pretvoriti neočekivane aspekte enterijera u umetnost. U okruženju u kojem dominiraju svedene boje, oblici i teksture postaju integralni kada je u pitanju dodavanje dubine i dinamike prostoriji. Zidne obloge igraju veliku ulogu u postizanju ovog cilja i stoga postaju sve popularnija tehnika pri uređenju. U atmosferi neutralnih tonova, specifične siluete su ono na šta naše oči postaju fokusirane. Osim što unose osećaj dinamičnosti, zaobljeni zidovi dnevne sobe otvorenog plana pomažu da se vizuelno povežu različite oblasti prostora, čine-

ći ga kohezivnijim i dodavajući osećaj protoka energije. Osim obloga od furniranog i bojenog medijapana, teksture kamena i stene postaju sve popularnije i traženije. Upečatljiv zidni komad kamenog efekta zrači ose ć ajem veličine i modernog dizajna u kombinaciji sa organskom estetikom. Igra teksturama podstiče i taktilnu percepciju i inspiriše posmatrača. Ovakve „kamene” zidne obloge uvode sirovi, nebrušeni element u inače čist i sveden izgled. Odjednom, nešto što je poznato kao bazično, poput zidova i plafona, postaje neočekivani akcenat sobe, dodajući dimenziju i osećaj toka i pokreta unutar mesta.

JUL/AVGUST 2023. 65 www.realestate-magazine.rs

RASVETA

Veoma važan faktor u uređenju enterijera dnevne sobe jeste rasveta. Ugradne magnetne šine za rasvetu postale su izuzetno popularne. To je tip rasvete koji se može uklopiti sa različitim stilovima, a zadovoljava sve potrebe osvetljenja. Da bi se postigao prijatan ambijent u prostoru i da bi se ostvarila igra sa efektom svetla na enterijer, koriste se stone i podne lampe ili led rasveta u sklopu obloga, plafona ili nameštaja. Izgled koji je popularan, kako kod nameštaja tako i u rasveti, jesu upravo zaobljene forme, kao i imitacije betona i kamena.

RE 22 66

SOFE

Kada je u pitanju nameštaj, dominiraju zaobljene forme, sa nižim sedenjem i većom dubinom, čime se postiže i veća udobnost. Materijali koji su aktuelni poslednjih godinu dana su takozvani „ovčica” materijali sa jačom teksturom. Čiste linije, jednostavne siluete, ali i nisko sedenje, doprinose osećaju otvorenosti i nezatrpanosti prostora, koji je neophodan u konceptu otvorenog rasporeda. Još jedna stavka koja postaje norma jeste modularnost nameštaja. Modularne i segmentne sofe stekle su značajnu popularnost zbog svoje prilagodljivosti prostoru i mogućnosti stvaranja novih oblika u skladu sa promenljivim potrebama i estetskim raspoloženjem, što jeste odlika modernog doba.

KAMIN

Poslednja, ali ne i manje popularna stavka pri uređenju dnevne sobe, jeste kamin. Kamin nastavlja da bude tražen element u današnjim modernim enterijerima. Upotreba kamina evoluirala je kako bi se uskladila sa savremenim dizajnom i životnim potrebama, pa tako i njegov dizajn prati filozofiju minimalizma i organskog izgleda u prostoru.

JUL/AVGUST 2023. 67 www.realestate-magazine.rs

OD IDEJE DO 3D VIZUALIZACIJE

Fotorealističan 3D prikaz prostora postao je gotovo nezaobilazan korak u dizajnu enterijera, a igra i značajnu ulogu u industriji nekretnina. Evo kako izgleda ovaj složen proces modelovanja i renderovanja, bez kojeg više ne mogu ni arhitekte ni klijenti

Tekst i fotografije: NACRT STUDIO

Trodimenzionalna (3D) vizualizacija je moćan alat koji omogućava arhitektama, dizajnerima enterijera i klijentima da dobiju realističan prikaz prostora pre nego što se započne izvođenje određenog arhitektonskog projekta. Kako bi se kreirali trodimenzionalni prikazi enterijera sa svim detaljima, bojama i realističnom rasvetom, koriste se specifični softveri za modelovanje i renderovanje. Ovaj proces omogućava klijentima da razumeju odnose proporcija u prostoru koji se uređuje, kao i da bolje sagledaju ideje arhitekata i dizajnera. Na ovaj način, klijenti, u saradnji sa dizajn timom, donose važne, informisane odluke o projektnim rešenjima, pre nego što se započne razrada i izvođenje.

3D vizualizacija dozvoljava arhitektama da uspešno eksperimentišu različitim stilovima uređenja, rasporedom nameštaja i postavljanjem rasvete u prostoru. Detaljno planiranje prostora, kao i rasporeda električnih instalacija, znatno smanjuje mogućnost eventualnih grešaka i nepotrebnih promena tokom izgradnje. Ovakvo planiranje smanjuje mogućnost nesporazuma i poboljšava saradnju između arhitekte i klijenta. Pored toga, 3D vizualizacija igra značajnu ulogu u industriji nekretnina. Sa impresivnim prikazom prostora, agencije za nekretnine mogu bolje da predstave potencijalnim kupcima projekte u izgradnji, kako bi privukli njihovu pažnju i ubrzali proces prodaje.

TIMSKI RAD

Proces 3D vizualizacije enterijera obično uključuje saradnju više različitih stručnjaka:

1. Dizajner enterijera – odgovoran za kreiranje dizajna i koncept. On radi na razvijanju ideje, odabiru boja i materijala, rasporedu nameštaja i svih drugih elemenata koji će biti prikazani u 3D vizualizaciji.

3. Render artist/3D modelar – osoba koja koristi specijalizovane softvere za kreiranje geometrijskih modela objekta, nameštaja, tekstura i svih drugih elemenata. On kreira trodimenzionalni model na osnovu uputstva i ideja dizajnera enterijera. 3D artist primenjuje osvetljenje i teksture kako bi postigao fotorealističan prikaz enterijera. On je odgovoran za renderovanje finalnih slika koje će biti pikazane klijentima.

4. Arhitekta – pruža strukturalno znanje i pomaže u planiranju rasporeda zidova, prostora, otvora i drugih arhitektonskih elemenata, kako bi se osiguralo da odeđena zamisao, u 3D prikazu, može da se izvede.

Ove uloge mogu varirati u zavisnosti od konkretnog projekta i tima koji je angažovan. U manjim projektima ili u zavisnosti od organizacije određenih studija koji se bave 3D vizualizacijom, neke od ovih uloga mogu biti kombinovane ili ih može obavljati isti član tima.

RE 22 68
ARHITEKTURA

SOFTVERSKI ALAT

Proces 3D vizualizacije može biti zahtevan, s obzirom na različite korake i tehničke veštine koje su potrebne za postizanje kvalitetnih rezultata. Softveri koji se koriste u toku ovog procesa zahtevaju vreme i trud da bi se naučili i efikasno koristili. Izuzetno je važno da se dobro poznaje softverski alat kako bi se što kvalitetnije prikazala tražena ideja. Tehnička preciznost i stručnost takođe su bitne. Vremenski okvir je nešto što vrlo utiče na modelovanje, teksturisanje, osvetljenje, renderovanje i postprodukciju, i on zavisi od složenosti projekta, kao i od zahteva klijenta. Ponekad je potrebno uložiti više sati ili čak dana kako bi se postigao kvalitetan željeni rezultat. Takođe, napredne 3D vizualizacije mogu biti resursno zahtevne za računar. Za realizaciju ovih procesa potrebni su snažni računari sa grafičkim karticama visokih performansi. Planiranje, dobra organizacija, komunikacija i stručnost tima, ključni su faktori za postizanje uspešne 3D vizualizacije enterijera.

ANIMACIJA

Animacija ne može da zameni 3D vizualizaciju, već se koristi isključivo kao dodatak ili proširenje vizualizacije. Animacija dodaje element pokreta i dinamike. Trenutno je veoma popularna i ima mnoge primene u industriji, a sa napredovanjem tehnologije i pojavom još snažnijih računara, i ona postaje dostupnija za rad. Popularna je zbog svoje sposobnosti da prikaže kretanje, interakciju elemenata u prostoru i promene tokom vremena. Međutim, animacija zahteva više vremena, resursa i stručnosti da se realizuje u odnosu na statične 3D vizualizacije. Animaciju rade isti stručnjaci koji rade i 3D vizualizaciju, ali zahteva napredniji nivo poznavanja softvera.

3D VIZUALIZACIJA DOZVOLJAVA ARHITEKTAMA DA USPEŠNO

EKSPERIMENTIŠU RAZLIČITIM STILOVIMA UREĐENJA, RASPOREDOM NAMEŠTAJA I

POSTAVLJANJEM RASVETE U PROSTORU

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Veštačka inteligencija (AI) može da se koristi za 3D prikaz enterijera i može biti koristan alat za 3D. Korišćenje AI za 3D prikaz ima nekoliko mana, a jedna od njih je slabost pri stvaranju potpuno novih, kreativnih ideja. Nedostatak konteksta je takođe jedna od mana veštačke inteligencije. Čovek i dalje mnogo bolje interpretira zahteve klijenta, stilove i druge faktore, koji se moraju uzeti u obzir prilikom dizajniranja enterijera. Ipak, korišćenje AI u dizajnu i prikazu enterijera postalo je vrlo popularno u poslednjih godinu dana, uprkos manama generičkih rešenja. Kako algoritmi stalno napreduju, njihova primena u raznim idustrijama dobija sve više pažnje.

JUL/AVGUST 2023. 69 www.realestate-magazine.rs

DIZAJN NAMEŠTAJA

KAD INDUSTRIJSKI LUSTER IMA DUŠU

Studio Industrija je mala, ali dovoljno dobro opremljena stolarska radionica, u kojoj Aleksandar Kostić, profesor Visoke građevinsko-geodetske škole iz Beograda, crpi nepresušnu kreativnu inspiraciju za unikatni komadni nameštaj koji, kao spoj industrije i prirode, na najoriginalniji način oplemenjuje prostor po čijoj meri je rađen

Sve dobre ideje uvek nastaju slučajno, pa se tako i u glavi jednog beogradskog profesora savim iznenada rodila ideja da se, pored svog redovnog posla, posveti dizajnu i izradi unikatnog komadnog nameštaja. Dok je opremao stan jednom prijatelju, Aleksandar Kostić nije mogao da ne primeti da komadni nameštaj ima jednu te istu tipsku crtu, viđenu u okvirima ustaljenog dizajna i šablona koji se replicira na svakom koraku i u svakom salonu. To ga je navelo na razmišljanje i produktivan zaključak da on to može bolje. Na početku je imao samo zamisao da iskoči iz tog šablona i ne pravi po standardu, već po zahtevu prostora gde taj nameštaj nalazi svoje mesto i oplemenjuje ga, uz jednu obaveznu notu, a to je – u skladu sa prirodom. Od početne zamisli do sada napravio je već mnogo originalnih komada nameštaja, a u međuvremenu obogatio svoju radionicu savremenim mašinama i alatima kako bi svoje kreativne ideje doveo do savršenstva koje nema repliku.

RE 22 70
Foto: STUDIO INDUSTRIJA Tekst: ANA KRALJ

Šta najčešće pravite od nameštaja? Da li je to obično samo neki komad, poput stola ili vitrina, ili opremate kompletno cele prostore?

— Kada kažemo da proizvodimo komadni nameštaj, uglavnom je prva asocijacija stočić ili nešto sitno. To je, zapravo, i bila početna ideja, ali kasnije smo od sitnica preko lampi i lustera počeli da crtamo i letnje kuhinje, masivne baštenske stolove, police i vitrine i za dom i za ugostiteljske objekte, i sve drugo za šta smo smatrali da može naći svoju primenu. Ideja je bila da pravimo malo drugačije stvari, onako kako ih mi vidimo. Na kraju to uvek bude neka naša vizija koju upotpunjujemo sa željom klijenta.

Gde nalazite inspiraciju za tako originalne proizvode? U kom trenutku se rađa ta vaša vizija?

— Inspiraciju tražimo u prostoru koji opremamo. Ne može svaki komad nameštaja svuda da nađe svoje mesto, prostor i nameštaj moraju da se usklade. Kada osetimo prostor i čujemo želju klijenta, fotografišemo prostor i pristupamo crtanju nameštaja i odabiru materijala i tonova. Za razliku od drugih studija koji prezentuju oskudan i nerealan render stana sa nameštajem, mi u fotografisan prostor ubacujemo nameštaj i klijent dobija 100% realan prikaz kako će nameštaj izgledati u prostoriji. Ovo je jako bitno jer ljudi žele da vide apsolutno realan prikaz svoje buduće spavaće sobe, kuhinje, kupatila... Mi to zovemo fotografija iz bliske budućnosti.

JUL/AVGUST 2023. 71 www.realestate-magazine.rs
Letnja kuhinja po narudžbini klijenta u porodičnoj kući Aleksandar Kostić, osnivač, Studio Industrija

Dobar primer za to bio je sam početak našeg posla, kada nas je angažovao vlasnik etno restorana „Braća” iz Batajnice, Žare Kuvačić, sa željom da u duhu restorana stvorimo domaćinski ambijent. Fotografisali smo sve prostorije, razvili ideju, namontirali sve elemente u prostor i to prezentovali vlasniku, koji je, nakon realizacije, dobio apsolutno identičan prostor koji mu je prezentovan.

Kako biste opisali taj unikatni dizajn koji daje autorski pečat nameštaju koji pravite? — Pravci na kojima baziramo naš dizajn su Pure Industrial i Steampunk, i to prilagođavamo prirodnim materijalima, tačnije, pravimo spoj industrije i prirode, mereno po želji klijenta, i tada opravdavamo naš slogan „priroda po meri”. Često nam se dešava da porudžbina bude standardni komad lustera ili žardinjere. U tom slučaju analiziramo sve mane standarda i unosimo svoje ideje u realizaciju, što rezultira da završni proizvod ima kreativni pečat, da ima dušu, i kao takav bude unikat. Nikada ne kombinujemo standardne stvari. Nešto uvek mora da bude posebno, da zaustavi pogled posmatrača, da privuče pažnju, da bude posebno po nekom detalju koji je simboličan, da proizvod dobije svoju harizmu. Zašto na naše lustere ne ugrađujemo standardne sijalice koje ima svaki kafić, restoran?

Zato što se deset puta veća sijalica deset puta bolje kombinuje sa prostorom i ističe u svojoj nameni i originalnosti.

Da li se kreativnost u dizajnu i manufakturi bolje ispoljava na savremenim mašinama ili se nameštaj s dušom pravi manje-više ručno?

— Počeli smo sa malim ručnim alatima i sitnim

mašinama. Izazov je bio stvoriti nešto dobro u lošim uslovima, ali i pored velikih ograničenja, uspevali smo nekako da napravimo dobar proizvod. Vremenom smo ulagali u mašine i napravili solidnu radionicu koja je i danas mala, ali ipak dovoljna za sve naše kreativne ideje. Sa modernim mašinama smo sebi olakšali posao, stvorili veće mogućnosti u obradi, ali velike mašine nikada neće moći da ostave taj prirodni finalni momenat kao što može ljudski dodir sitnim alatom. Nekada smo kupovali isečene, poluobrađene drvene komade, i koristili ih za razne kreacije, a sada imamo mogućnost da iskoristimo celo stablo i obradimo ga prema potrebi. Ono što je prirodno treba da ostane prirodno, pokušavamo da sa minimalnom obradom maksimalno ostavimo svojstvo drveta u svoj svojoj lepoti.

PRAVCI NA KOJIMA BAZIRAMO NAŠ DIZAJN

SU PURE INDUSTRIAL I STEAMPUNK, I TO PRILAGOĐAVAMO PRIRODNIM

MATERIJALIMA, TAČNIJE, PRAVIMO SPOJ

INDUSTRIJE I PRIRODE

Koje materijale koristite u izradi nameštaja? Pomenuli ste spoj industrije i prirode. Da li to, pre svega, podrazumeva čisto drvo i reciklažu?

— Materijal koji je najviše zastupljen bazira se na punom drvetu. U odnosu na ivericu, medijapan i slične proizvode, samo pravo drvo može da pruži prirodni osećaj. Da ne govorimo o prelepom mirisu drveta kada se komad nameštaja unese u prostor. Konkretno, koristimo hrast,

RE 22 72
Uređenje Pet Shopa po narudžbini Izrada kreveta od punog drveta

bor, termotretirani jasen, orah, mazer, i to najčešće kombinujemo sa kovanim gvožđem i modernim sijalicama „edisonkama”, u zavisnosti od komada nameštaja koji se radi. Često uzimamo i staro drvo, kao što su železničke grede i stari drveni točkovi, koje prerađujemo i oplemenjujemo da stvorimo od njih novi život, a u isto vreme i da sačuvamo njihovu istoriju i autentičnost. Radimo i sa mermerom i modernijim materijalima, kombinujemo nekoliko materijala da bismo ispoštovali pravac, bilo da je reč o etno ili minimalističkom izboru.

Ko su najčešće kupci, odnosno, naručioci vašeg nameštaja, i za koje prostore ih pravite?

— Naši klijenti su uglavnom ljudi koji ne kupuju klasičan nameštaj po salonima, već žele nešto unikatno u svom prostoru. Nije svaki prostor stvoren za standardni komad nameštaja, niti je svaka dimenzija pogodna. Nekad dobijemo sasvim jasnu smernicu šta bi klijent želeo i tu unesemo i svoje ideje kako bismo došli do apsolutnog rezultata. A nekada jednostavno počinjemo od nule da razmišljamo i kombinujemo prostor kroz crteže, skice i fotomanipula-

NE RADIMO SERIJSKU PROIZVODNJU. NE

POSTOJI NIJEDAN STO KOJI SMO NAPRAVILI

DVA PUTA. SVE JE PROIZVOD JEDNOG

TRENUTKA, ONOG KADA SPOJIMO SVOJU

KREACIJU SA PRIRODOM I NAPRAVIMO

PRAVI BALANS U SAVRŠENSTVU

cije u Fotošopu. Pravimo nameštaj za dnevne sobe, kao što su stočići, komode, police, krevete i ormare za spavaće sobe, kupatilski nameštaj, pa sve do baštenskog nameštaja i sve drugo gde možemo kreativno da se izrazimo. Ne radimo serijsku proizvodnju. Ne postoji nijedan sto koji smo napravili dva puta. Sve je proizvod jednog trenutka, onog kada spojimo svoju kreaciju sa prirodom i napravimo pravi balans u savršenstvu, ali po meri.

Koliko je neobično to što ste, kao profesor u Visokoj građevinsko-geodetskoj školi, jedan hobi razvili u tako kreativan zanat?

— U ovom poslu nije potrebno nikakvo predznanje, potrebna je samo ljubav prema prirodi, ovom poslu, kreiranju. Potrebno je samo vi-

deti stvari iz nekog drugog ugla i napraviti ih boljim, lepšim, ugodnijim za život. Kao profesor u Visokoj građevinsko-geodetskoj školi bilo mi je nezamislivo da počnem da se bavim proizvodnjom komadnog nameštaja, ali dok sam tražio balans, prevladali su ljubav i sklonost ka ovakvom hobiju, pre svega iz velike želje da se ni iz čega stvori unikatan proizvod iz prirode. Moj sin Nikola je takođe uz mene zavoleo ovaj posao, uvek se našao u blizini radionice da pomogne. Njegov veliki doprinos bio je kada je došao na ideju da sebi renovira sobu u industrijskom stilu i čak napravio detaljne skice. To je kasnije uticalo i na sam naziv firme – Studio Industrija.

KONTAKT Studio Industrija

Aleksandar Kostić, 062 8856241

studioindustrija

JUL/AVGUST 2023. 73 www.realestate-magazine.rs
Detalji komadnog nameštaja, restoran Braća, Batajnica TV polica naručena po meri