Page 1

INTERVIU: 5 ANTREPENORI DE TOP CARE CONDUC FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

TOP

FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA COVER STORY: STUDIU DE PIAȚĂ AL AFACERILOR ÎN FRANCIZĂ ÎN ROMÂNIA EXCLUSIV: 100 DE AFACERI ÎN FRANCIZĂ DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

Pentru prima dată în România, compania de consultanță pentru afaceri în franciză - Thinkbig Internațional realizează un clasament al celor mai de succes și de notorietate branduri în franciză ce activează în România.


EDITORIAL 3

EDITORIAL

Atracţia brandurilor în franciză TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

Director Adrian Gheorghe Editor THINKBIG International Redactor şef Cezarina Stamate Redactori Alexandra Arsenie Răzvan Sighinaş Marius Adam Valentin Ursei Art director Horia Rudan DTP Horia Rudan Publicitate Cezarina Stamate Răzvan Sighinaş Alexandra Arsenie Web master Marius Gheorghe Research THINKBIG International Partener RENTROP & STRATON

Str. Buzești nr.61, bl.A3, ap. 16 e-mail: office@thinkbig.ro tel: 021 312 51 41; +40726 128 238 www.franciza.ro Toate mărcile comerciale şi mărcile înregistrate prezentate în acestă publicație aparţin proprietarilor respectivi. TOP 100 FRANCIZE de SUCCES ÎN ROMÂNIA , WORLD FRANCHISE şi toate simbolurile şi sloganele aferente sunt mărci ale THINKBIG International SRL

P

entru prima oară în România, compania de consultanţă pentru afaceri în franciză, ThinkBig International, realizează în parteneriat cu World Franchise un amplu studiu asupra brandurilor în franciză din România sub forma unei publicaţii anuale denumită TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA. Topul reuneşte cele mai importante 100 de branduri internaţionale şi autohtone în franciză din 10 domenii de activitate distincte : FOOD, COFFEE, RETAIL, BEAUTY, AUTO, GAS, REAL ESTATE, MOBILIER, SERVICII şi HOTELIER . Această publicaţie a apărut datorită unei necesităţi reale de informare a mediului de afaceri din România cu privire la piaţa afacerilor în franciză şi a oportunităţilor de business pentru antreprenorii locali, generate de către companiile ce se dezvoltă în franciză la nivel naţional. Publicaţia are la bază un studiu de piaţă realizat pe un eşantion de peste 900 de antreprenori şi oameni de afaceri din România, şi relevă nivelul de cunoaştere a brandurilor în franciză, gradul de interes vis-a-vis de aceste oportunităţi de afaceri precum şi posibilităţile investiţionale ale antreprenorilor români. Parcurgerea acestui studiu, ne arată informaţii elocvente, cu privire la apetitul investiţional al antreprenorilor români, capacitatea lor de a investi în noi business-uri cât şi deciziile strategice privind portofoliul de branduri al marilor jucători internaţionali. Antreprenorii autohtoni au adus în ultimii ani în România tot mai multe branduri internaţionale de renume prin afaceri în franciză. Astăzi, acestea sunt companii respectabile, cu un brand de notorietate în mediul de business autohton şi în unele cazuri lideri de piaţă pe segmentul lor. O bună parte dintre aceste branduri consacrate, le veţi găsi în prezenta publicaţie alături de noi jucători internaţionali intraţi recent pe piaţă. Dacă anul trecut investitorii şi consultanţii erau rezervaţi în privinţa evoluţiei pieţei şi amânau proiectele datorită lipsei de finanţare sau a climatului economic ostil, anul acesta a fost unul de relansare a unor sectoare ale pieţei francizei în care investitorii au continuat să îşi plaseze capitalul. Sectoarele care continuă să obţină profit sunt food and beverage şi retailul. Majoritatea brandurilor în franciză intrate în România, continuă să câştige teren chiar şi pe timp de criză, prin sporirea cotei de piaţă generate de investiţiile făcute la nivel naţional în deschiderea de noi locaţii. Sprijinite de un know-how de afaceri perfecţionat pe diferite pieţe la nivel internaţional şi ajutate de un brand cu notorietate, francizele s-au dovedit a fi reţeta de succes pentru a obţine profit în România.

Adrian Gheorghe, Director THINKBIG International

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


6

COVER STORY

PERCEPŢIA ÎNTREPRINZĂTORILOR ROMÂNI CU PRIVIRE LA AFACERILE ÎN FRANCIZĂ

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COVER STORY

S

tudiul „Percepţia întreprinzătorilor români cu privire la afacerile în franciză” a fost realizat de societatea Rentrop & Straton Market Research, în perioada august - septembrie 2011. Cercetarea a urmărit să evidenţieze nivelul de cunoaştere, gradul de interes şi percepţia întreprinzătorilor români cu privire la afacerile în franciză.

7 elemente fiind considerate oamenii şi experienţa potenţialului întreprinzător. În „ecuaţia” succesului, banii şi puterea brandului primesc valori foarte apropiate, urmate strâns de factorul consultanţă.

Populaţia-ţintă: Persoane implicate în activitatea de management a companiilor din România Mărimea eşantionului: 894 respondenţi Nivelul de încredere: 95% Perioada de colectare a datelor: 29 august - 16 septembrie 2011 Metoda de cercetare: Sondaj online realizat prin intermediul unui chestionar autoadministrat de respondent. Marja de eroare: ± 3,5% Domenii de business startup preferate Analiza relevă faptul că majoritatea respondenţilor (58,7%) preferă ca domeniu de start în afaceri sectorul serviciilor. Activităţile apreciate drept cele mai promiţătoare sunt legate de serviciile financiare, contabilitate, consultanţă, servicii în turism, educaţie, tehnologia informaţiilor şi comunicaţii. Procente importante corespund şi managerilor care sunt atraşi de retail (10,8%), fast food (9,1%) şi cafenele (9,0%). Ponderea potenţialilor întreprinzători în industria prelucrătoare şi agricultură este foarte redusă (0,2%), dar acest lucru derivă în mare măsură din contextul cercetării şi nu poate fi extrapolat ca tendinţă antreprenorială generală.

Interesul faţă de investiţia în francize Marea majoritate a respondenţilor (79,8%) este interesată la modul general de investiţia într-o afacere în franciză, în vreme ce 14,9% au depăşit pragul pur teoretic şi au trecut la materializarea unui proiect în acest domeniu. Sunteţi interesat să investiţi într-o afacere în franciză?

Procente

Viziunea despre profitabilitate şi factorii succesului în afaceri

sunt interesat la modul general, teoretic

79,8%

am un proiect în pregătire

7,5%

În concordanţă cu preferinţa exprimată pentru business startup, managerii chestionaţi consideră că serviciile reprezintă nu numai tipul de activitate cel mai adecvat experienţei, pregătirii şi aşteptărilor proprii, dar şi cel mai profitabil domeniu (46,4% din respondenţi). Cu o diferenţă apreciabilă faţă de sectorul „Servicii”, sunt estimate ca profitabile domeniile „Fast Food” (19,7%), „Restaurante” (10,9%) şi „Retail” (10,8%). Pentru a determina percepţia managerilor asupra elementelor cheie care asigură succesul în afaceri, s-a evaluat pe o scală de la 1 (cel mai puţin important) la 5 (cel mai important), importanţa următorilor factori: banii, experienţa, oamenii, consultanţa primită şi puterea brandului. Se observă o evaluare relativ echilibrată a importanţei atribuite factorilor de succes ai afacerii, cele mai importante

sunt deja decis sa ma afiliez unei reţele

7,4%

nu sunt interesat

5,3%

Se mai remarcă ponderea redusă a managerilor care nu sunt interesaţi în niciun fel de investiţii în francize (5,3%). Din perspectiva managerilor, cel mai recunoscut avantaj oferit de franciză constă în notorietatea brandului francizat (17,1% din respondenţi). Alte avantaje apreciate de respondenţi în procente de mărimi foarte apropiate sunt: asistenţa primită (14,8%), gama de produse, servicii şi tehnologii puse la dispoziţie (13,7%), lansarea rapidă (12,8%), forţa reţelei (12,8%), publicitatea grupului (12%) şi logistica (12%). Cel mai puţin recunoscut avantaj al francizei este formarea adaptată (doar 5,2% din respondenţi).

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


8 Procentul cumulat al celor care apreciază investiţia în francize drept riscantă în mică sau în foarte mică măsură (18,6%) depăşeşte procentul cumulat al celor care, la polul opus, consideră investiţia în francize ca riscantă în mare şi foarte mare măsură (16%), aspect care poate să releve un anumit „optimism” al aşteptărilor pe care potenţialii investitori în francize le au faţă de viitorul afacerii dorite. „Optimismul” managerilor în raport cu estimarea gradului de risc al investiţiei într-o franciză nu este lipsit de realism. Observaţia reiese din nominalizarea de către respondenţi a riscurilor asociate acestui tip de afacere.

Astfel, principalul risc este atribuit costurilor (38% din respondenţi), urmat îndeaproape de dezvoltarea limitată a afacerii (36,2%). De asemenea, pierderea independenţei este considerată drept un risc de către 23,8% din respondenţi. Alte riscuri menţionate de managerii chestionaţi sunt: neadaptarea la piaţa locală, flexibilitatea limitată, insuficienta asistenţă din partea francizorului, dar şi unele riscuri asociate oricărei afaceri în general, precum locaţia nepotrivită, concurenţa, incompetenţa întreprinzătorului sau criza economică, manifestată, între altele, prin scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. Dimensiuni practice ale intenţiei de investiţie în francize Marea majoritate a managerilor (65,4%) se declară interesaţi de investiţii reduse, de maximum 10.000 de euro, întro afacere în franciză. Cu toate acestea, un procent semnificativ, aproape un sfert din respondenţi, ar investi până la 30.000 de euro, iar 2,4% ar aloca chiar un capital de peste 100.000 de euro unei afaceri în franciză.

COVER STORY într-un orizont temporal relativ extins, estimând că intervalul de timp în care ar putea demara propria afacere este de 1-3 ani (48,6%). Circa o treime din respondenţi cred că îşi vor porni afacerea în franciză într-un termen mai scurt, de până într-un an, în vreme ce 18,8% preconizează că acest lucru nu se va petrece mai devreme de trei ani. Percepţia asupra obstacolelor în calea dezvoltării francizelor Modul în care managerii interesaţi să investească în francize percep mediul economic, social şi politic, intern şi internaţional, influenţează decisiv felul în care ei gândesc şi acţionează în sensul materializării intenţiilor de afaceri. Opiniile lor asupra obstacolelor care stau în calea dezvoltării francizelor constituie o parte din această percepţie globală şi pot explica, într-o anumită măsură, atât percepţia asupra avantajelor şi (mai ales) asupra riscurilor asociate afacerilor în franciză, cât şi dimensiunea temporală a intenţiei de investiţie.

Viziunea managerilor asupra dificultăţilor cu care se confruntă în prezent mediul de afaceri, în condiţii de nesiguranţă şi sub spectrul unei perioade de recesiune economică, poate motiva opinia predominantă conform căreia scăderea puterii de cumpărare reprezintă obstacolul major în calea dezvoltării afacerilor în franciză în România (35,2% din respondenţi). Alte obstacole importante sunt considerate costul mare al finanţării (30,6%) şi deficienţele legislaţiei (24,1%). Răspunsurile libere ale celor chestionaţi surprind şi alţi factori care împiedică dezvoltarea francizelor pe piaţa autohtonă, precum informarea insuficientă, neîncrederea oamenilor, deficienţele forţei de muncă sau - last but not least - corupţia şi birocraţia. Preferinţa în raport cu ţara de origine a francizei

În acelaşi timp, cei mai mulţi dintre managerii interesaţi de investiţii în francize îşi proiectează materializarea intenţiei

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

Cei mai mulţi dintre respondenţi (40,7%) nu ştiu din ce ţară provine franciza în care ar dori să investească. Acest lucru nu trebuie neapărat să şocheze. El denotă fie faptul că provenienţa este considerată un aspect minor („nu contează ţara! important este să meargă...”, după cum aprecia unul dintre managerii chestionaţi), fie că respondenţii nu s-au decis deocamdată. Distribuţia ţărilor de provenienţă a francizelor care trezesc interesul investitorilor poate fi relevantă sub mai multe aspecte: imaginea (percepţia) asupra diverselor naţiuni, relaţiile economice dintre România şi ţările respective, prezenţa şi activitatea pe piaţa noastră a francizelor străine etc. Cele mai multe dintre francizele vizate de investitori şi „cu origine cunoscută” provin din SUA (16,9%), Germania (14,1%) şi România (13,6%).


COVER STORY

9

Ţara de origine a francizei în care aţi dori să investiţi

Procente

Nu ştiu

40,7%

SUA

16,9%

Germania

14,1%

România

13,6%

Italia

5,5%

Franţa

4,1%

Alta

2,6%

Spania

1,3%

Marea Britanie

0,8%

Turcia

0,4%

Notorietatea spontană a brandurilor francizate în România Studiul evidenţiază faptul că aproape toţi respondenţii (96,5%) cunosc cel puţin cinci branduri francizate pe piaţa din România, ei nominalizând 325 de branduri distincte. În condiţiile acestei mari diversităţi, brandurile cu cea mai mare notorietate spontană sunt: McDonald’s (10,0%), KFC (8,0%), Fornetti (7,0%) şi Pizza Hut (3,7%). Peste medie se mai situează Germanos (1,9%), Romstal (1,9%), Rodipet (1,6%) şi Mic.ro (1,0%). Ce branduri francizate cunoaşteţi în România?

Procente

Altele

61,38%

McDonald’s

10%

KFC

8,03%

Fornetti

7,05%

Pizza Hut

3,68%

Nu ştiu

3,42%

Germanos

1,93%

Romstal

1,88%

Rodipet

1,60%

Mic.ro

1,03%

Turcia

0,4%

Profilul socio-demografic al managerilor participanţi la studiu Majoritatea respondenţilor se înscriu în categoria de vârstă 36-55 ani (56,4%), de sex feminin (51,4%), sunt absolvenţi de studii universitare şi postuniversitare (84,6%), îşi desfăşoară activitatea în departamente administrative sau de vânzări (52,4%) şi au o experienţă în afaceri de peste trei ani (53,4%). ◆

Percepţia asupra consultanţei iniţiale Aproape toţi managerii chestionaţi acordă importanţă consultanţei primite înainte de începerea unei afaceri. Astfel, 61,6% consideră consultanţa drept foarte importantă, iar 29,6% o apreciază ca importantă. Corelate cu percepţia asupra factorilor de succes ai afacerii, aceste procente indică faptul că managerii pot fi mai interesaţi de consultanţă, în condiţiile în care presiunea altor variabile puse în joc (precum banii, experienţa proprie sau calitatea resurselor umane disponibile) este diminuată. Surse de informaţii cu privire la francize Internetul reprezintă principala sursă de informare cu privire la francize (35,1% din respondenţi), iar cel mai accesat site de profil este www.franciza.ro. Alte surse importante de informaţii în domeniul afacerilor în franciză sunt cărţile şi revistele (31,1%), precum şi cunoştinţele, colegii şi prietenii (22,4%).

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD FOOD

10

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1995 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 55 NUMĂR UNITĂȚI: peste 31.000 NOTORIETATE:

McDonald’s este cel mai mare şi mai cunoscut lanţ de restaurante cu servire rapidă din lume, care operează peste 31.000 de restaurante servind mai mult de 58 de milioane de clienţi în 118 ţări în fiecare zi. Primul restaurant deschis în România a fost în anul 1995. În prezent compania are 60 de restaurante deschise, în 21 de orase, care servesc mai mult de 140.000 de clienţi zilnic. Conducerea McDonald’s a anunţat că vizează deschiderea a încă 5 unităti în următoarea perioadă. Restaurantele McDonald’s dispun de asemenea şi de o zonă special amenajată destinată copiilor, zonă în care se organizează diferite evenimente dedicate acestora precum aniversări sau serbări. Astfel, zilnic, sute de copii se bucură de atmosfera placută din interiorul restaurantelor Mc Donald’s.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1997 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 25 NUMĂR UNITĂȚI: 20.200 NOTORIETATE:

Kentucky Fried Chicken operează sub un contract de franciză prin care licenţa este acordată companiei US Food Network SA. Primul restaurant a fost deschis în aprilie 1997 pe Bd. Magheru din Bucureşti. În 2004 KFC deschide al şaptelea restaurant al său, în Constanţa, la Tomis Mall, primul în afara capitalei. În prezent, compania US Food deţine 25 restaurante KFC, dintre care 11 în Bucureşti şi celelalte în Constanţa, Timişoara, Oradea, Iaşi, Braşov, RâmnicuVâlcea, Ploieşti, Piteşti, Cluj, Bacău şi Târgu Mureş. Calitatea produselor, modul excepţional de servire şi standardele menţinute la un nivel constant ridicat au îndreptăţit echipele KFC din România să câştige numeroase premii europene şi mondiale în competiţia cu celelalte restaurante KFC din lume pentru Restaurant Excellence. În prezent colectivul KFC România cuprinde peste 800 de oameni.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

11

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 13 NUMĂR UNITĂȚI: 11.600 NOTORIETATE:

În România, Pizza Hut operează sub contract de franciză prin care licența este acordată companiei S.C. American Restaurant System S.A. Intrarea Pizza Hut pe piața Românească s-a produs în 1994, moment în care publicul de aici nu era obișnuit cu ideea de restaurant de sistem. Primii pași au fost în găsirea unei locații cât mai potrivite și schimbarea mentalitații clienților. Astfel primului restaurant, aflat în Calea Dorobanților i s-au alăturat alte șapte în București, două în Cluj și câte unul în Iași, Constanța și Timișoara. În întreaga Europă, brand-ul Pizza Hut trece printr-un proces de schimbare a imaginii și a ofertei.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2000 ȚARĂ ORIGINE: GRECIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 6 NUMĂR UNITĂȚI: 350 NOTORIETATE:

Începând cu 1972, compania a activat cu succes în sectorul de catering, unde ideile, atitudinea şi întreaga prezenţă a angajaţilor săi au fost întotdeauna un avantaj competitiv. Astfel, managementul Gregory’s este consţient că principalul factor în succesul Gregory’s Food Service Group îl reprezintă angajaţii companiei, de aceea se oferă instruire permanentă, oportunităţi de specializare, posibilităţi de avansare şi un mediu de lucru plăcut şi dinamic. La Gregory’s se implementează în permanenţă metode şi sisteme moderne de management, există o permanentă adaptare la schimbare astfel încât să fie perfecţionate procedurile de lucru. Astfel, sistemul de francizare Gregory’s acordă francizaţilor oportunitatea de a intra în contact cu sisteme performante de management şi producţie care îmbinate garantează succesul Francizei Gregory’s.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: 11.300 NOTORIETATE:

Burger King este al doilea lanţ de restaurante fast food ca mărime din lume, având peste 11.300 de restaurante în Statele Unite şi în alte 69 de ţări. Aproximativ 90% din restaurantele BURGER KING® sunt administrate şi operate de deţinători de franciză indepedenţi, în multe cazuri fiind afaceri de familie, care funcţionează de zeci de ani. De peste 50 de ani, BURGER KING® este căminul lui WHOPPER®, burgerul autentic american ce a fost creat în 1957 şi a devenit rapid unul dintre cei mai cunoscuţi burgeri din lume. Oaspeţii au la dispoziţie 221.184 de combinaţii posibile atunci când vor să comande un WHOPPER® Original. Peste 11 milioane de clienți intră în fiecare zi în restaurantele BURGER KING® din lumea întreagă.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

12 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 420 NOTORIETATE:

La 23 aprilie 1896 la iniţiativa lui Adolf Vinnen, un grup alcătuit din armatori şi negustori din Bremen pun bazele Companiei “Deutsche Dampffischerei-Gesellschaft NORDSEE”. În acelaşi an se deschide în Bremen primul magazin de peşte NORDSEE. NORDSEE continuă energic să-şi implementeze conceptul în construcţia restaurantelor sale, lărgind astfel numărul de restaurante. Astfel în anul 1955, compania ajunge să dețină o reţea de peste 250 de restaurante în Germania de Vest. In 1996, NORDSEE sărbătoreşte 100 ani de aniversare. În luna aprilie a anului 2008 se deschide primul restaurant din România. Cu peste 100 de ani de experienţă în preparatele şi specialităţile din peşte, NORDSEE a dezvoltat o varietate de mâncăruri tradiționale si salate pe bază de pește.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 4 NUMĂR UNITĂȚI: 9.000 NOTORIETATE:

Fondată în 1960, Domino’s Pizza, liderul mondial de necontestat în livrări de pizza, operează o reţea de peste 9000 de magazine proprietate a companiei şi în franciză, atât în Statele Unite cât şi pe pieţele internaţionale. Viziunea Domino’s Pizza se bazează pe echipe de profesionişti de o calitate excepţională cu misiunea de a deveni cea mai bună companie de livrări pizza din lume. Lanţul de pizerii Domino’s Pizza este considerat liderul mondial în livrare la domiciliu atât în Statele Unite ale Americii cât şi pe piaţa internaţională.Viziunea Domino’s Pizza ilustrează o companie cu oameni excepţionali care vor să demonstreze că sunt numarul 1 în livrări de pizza. Franciza Domino’s Pizza vizează o dezvoltare a reţelei de franciză şi pe piaţa din România.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 50 NOTORIETATE:

Magazinele Paul au intrat pe piaţa din România precum o briză de aer proaspăt în peisajul local al brutăriilor, aducând cu sine experienţa acumulată pe parcursul a cinci generaţii. Povestea începe în 1889 în nordul Franţei, în acelaşi an în care se finaliza construcţia Turnului Eiffel şi la împlinirea a 100 de ani de la Revoluţia Franceză. 120 de ani mai târziu, brutarii francezi deschid două magazine cu vitrine negre şi în Bucureşti, în Piaţa Dorobanţi şi în centrul comercial Baneasa Shopping Center. Produsele marca Paul prezintă o savoare specifică datorită ingredientelor folosite, cu excepţia legumelor şi fructelor proaspete aduse din regiunea nordică a Franţei de unde se trimite materia primă în toate ţările în care sunt prezente magazinele Paul. Secretul din spatele reuşitei unei reţete este folosirea unui singur tip de făină în procesul de producţie.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

13

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2001 ȚARĂ ORIGINE: UNGARIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 300 NUMĂR UNITĂȚI: 500 NOTORIETATE:

Societatea Comercială FORNETTI ROMÂNIA S.R.L s-a înfiinţat în anul 2001 ca master-franciza a FORNETTI Kft. cu sediul in Ungaria. Succesele distribuţiei de produse tip FORNETTI în România au facut necesară deschiderea unei capacităţi de producţie. Avantajele asocierii sistemului de Franciză Fornetti sunt complexe, putând enumera: apartenenţa la un sistem unitar, sigur, dezvoltarea unei afaceri profitabile, asigurarea succesului afacerii prin renumele mărcii şi calitatea produselor, posibilitatea de a muta franciza dintr-o locaţie în alta, transportul gratuit al produselor asigurat la magazinul francizatului, consultanţă în privinţa amenajării magazinului, instruirea gratuită a personalului din magazine, etc. Franciza Fornetti se remarcă atât prin calitatea produselor cât şi prin serviciile primite de la Francizor.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 275 NOTORIETATE:

Compania Trotter Consulting, care face parte din Grupul City Grill, a deschis în luna iunie 2010, în Capitală, prima unitate sub franciza firmei germane BackWerk, cu o investiţie de circa 150.000 de euro. Compania Trotter Consulting, deţinută de omul de afaceri Dragoş Petrescu, are statut de master franciza BackWerk în România. Lanţul de brutării BackWerk deţine în prezent 275 de magazine în toată Europa şi comercializează produse de panificaţie, patiserie, sandwich-uri, snacks-uri şi produse de cofetărie. Trotter Consulting va deschide 25 de brutării în 10 oraşe din România până în 2015, prin intermediul francizaţilor. Contractele de franciză au o durată iniţială de cinci ani. Investiţia francizatului va fi cuprinsă între 100.000 -150.000 euro, în funcţie de suprafaţa locaţiei BackWerk.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2004 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 8 NOTORIETATE:

Istoria City Grill începe în 2004 când s-a materializat ideea de a oferi clienţilor un loc potrivit pentru a invita un partener de business la masă, la o cafea, de a crea un loc de relaxare în pauza de masă atât cu familia cât şi cu prietenii. Afacerea a fost gândită de la bun început, ca un lanţ de restaurante şi cafenele, plasate în locuri aglomerate: Centrul Bucureştiului, centre comerciale, clădiri de birouri. City Grill/ City Cafe este cea mai mare reţea cu capital integral românesc din domeniu. Accesând proiectul de franciză City Grill, francizatul va beneficia de întreg Programul de Suport Financiar Special al Francizorului. În funcţie de profilul vocaţional, francizatul poate opta pentru achiziţionarea unui tip de sistem dintre sistemele de afacere dezvoltate în sistem de franciză, pornind de la un capital propriu de numai 50.000 Euro.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

15 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 600 NOTORIETATE:

Franciza Cinnabon prezentă acum şi în România, reprezintă un lanţ internaţional de brutării cu o extindere foarte rapidă în toată lumea însumând peste 600 de brutării în peste 30 de ţări. Preparate dupa o reţetă unică, produsele Cinnabon au devenit cunoscute datorită ingredientelor folosite la prepararea lor. În fiecare brutărie Cinnabon, produsele sunt preparate chiar în faţa clienţilor. Cinnabon este lider în rândul rulourilor cu scorţişoară în întreaga lume. Fondată în Seattle, Washington în 1985, Cinnabon şi-a deschis prima brutărie pe 4 decembrie la Sea Tac Mall. La acea vreme nu se serveau decât rulourile cu scorţişoară Cinnabon Clasic. De atunci, marca s-a extins extraordinar de mult ajungând în prezent cu peste 600 de brutării peste tot în lume. Aceste brutării se găsesc oriunde în SUA, în Puerto Rico şi în peste 30 de alte ţări.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2002 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 800 NOTORIETATE:

Restaurantul a intrat pe piaţa românească pe 4 noiembrie 2002 când s-a deschis primul restaurant Ruby Tuesday în sistem de franciză deţinut de către firma Ruby-Food Co. Impex. Ca urmare a succesului repurtat cu cel dintâi restaurant, în toamna anului următor firma a deschis cea de-a doua locaţie în Bucureşti Mall. În 2010 s-a deschis cel de-al treilea Ruby Tuesday în Bucureşti în Plaza România. Brandul Ruby Tuesday este întemeiat pe calitate, pasiune şi mândria de a servi clienţilor o mâncare făcută din cele mai proaspete şi mai bune ingrediente, într-un loc ospitalier unde se simte şi se vede prospeţimea. Produsele preparate în stil american şi servite în cadrul Restaurantelor Ruby Tuesday fac dovada prospeţimii şi a calitaţii superioare, ingredientele perfecte pentru a obţine cele mai bune referinţe din partea clienţilor.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 35 NOTORIETATE:

Prezent în 15 ţări din toata lumea, Vapiano a fost declarat cel mai inovativ concept din industria ospitalităţii din Europa Centrală şi de Est. Prezent în peste 15 ţări din întreaga lume, Vapiano este un nou concept european inovator în materie de paste, pizza şi salate, ce promovează un model sănătos de alimentaţie. Vapiano susţine relaxarea urbană şi stilul de viată sănătos. Mica fabrică de paste se află în apropierea barului şi este un spectacol în sine pentru oaspeţi. De altfel, întrega bucătărie deschisă cu staţiile de salate, paste şi pizza este o invitaţie culinară, invitaţilor preparându-li-se fiecare fel de mâncare “la vedere”. Vapiano devine gazda perfectă şi pentru cei mici care se pot delecta cu surprize culinare special create pentru ei, dupa o porţie sănătoasă de interactivitate la locul de joacă dedicat lor, unde sunt îngrijiţi atent de personalul Vapiano.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD 16 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 81 NOTORIETATE:

Membră a renumitului grup Le Duff, cu o mare tradiţie pe piaţa franceză, Brioche Dorée îşi deschide prima unitate la Brest începând cu anul 1976. Lider pe piaţa franceză în sectorul restaurantelor cu servire rapidă, Brioche Dorée devine prezentă zi de zi in viaţa multor clienţi care de atâţia ani apreciază calitatea produselor oferite. Succesul înregistrat de grupul Brioche Dorée atât pe piaţa de origine, cât şi pe piaţa internaţională a apărut ca urmare a unei game variate de produse gândită pentru a răspunde cerinţelor culinare ale clienţilor, frecvenţei cu care gama de produse este reînnoită pentru fiecare sezon, alături de adoptarea în stilul culinar a elementelor tradiţionale, cu precădere în coacerea diferitelor tipuri de pâine cu un mare conţinut în fibre.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1999 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 4.500 NOTORIETATE:

Broaster and Daylight Company este un restaurant tip fast-food cu francizele originare din SUA, cu numeroase locaţii în întreaga lume. În anul 1999, franciza Broaster Chicken a intrat pe piaţa românească cu produsele originale Broaster: cartofi, aripioare de pui, strips, toate preparate din produse proaspete şi naturale, cât şi celebrele donuts-uri americane: Honey Buns, Long John, Rossettes, Bismarks, Sunday cu un aspect şi o aromă deosebită. Conceptul este bine optimizat pentru suprafeţe medii oferind o rentabilitate excelenta. Meniul cu produse din pui atrage o clientelă proprie iar controlul continuu al alimentelor şi calitatea ireproşabilă fac din Broaster Chiken un concept de franciză deosebit de interesant. Broaster Chicken este un restaurant fast-food specializat în preparatele din pui şi are până în prezent peste 4500 de locaţii.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: PORTUGALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 4 NUMĂR UNITĂȚI: 50 NOTORIETATE:

În anul 1999, în nordul Portugaliei, la Aveiro, se deschidea primul restaurant Quasi Pronti de catre familia Ribeiro. Reţetele îmbină într-un mod inedit influenţa italiană cu obiceiurile braziliane, datorate anilor petrecuţi de familia Ribeiro în Brazilia. Folosirea ingredientelor proaspete, produse de înaltă calitate precum marca Barilla, a permis obţinerea unor produse excelente, apreciate de consumatori. Principalele produse oferite sunt pastele și specialitaţile de paste, completate de pizza. În timp, marca Quasi Pronti a fost puternic consolidată prin calitate dar mai ales prin loialitatea clienţilor săi. Încurajată de succesul avut, conducerea companiei a decis să extindă reţeaua şi la nivel internaţional. Astfel ne putem mândri că România este prima ţară din Europa de Est în care intră acest nou concept, franciza Quasi Pronti fiind disponibilă şi pentru România în orasele cu peste 50.000 locuitori.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

FOOD


FOOD

17

INTERVIU

Alin Drumea Gen. Manager GOLDEN PIE

1. Cum descrieți franciza Golden Pie? „GOLDEN PIE” reprezintă un concept modern, care prezintă produse de patiserie de calitate premium, importate de la compania To Chryso S.A. - Grecia, unul dintre cei mai mari producători în domeniu, cu o tradiție de 30 de ani pe piața din Grecia și din Europa. Conceptul combină produsele de patiserie cu un fast-food ușor și produse de café-bar, în regim de magazine „open space”. Primul magazin a fost deschis în 1982, în Serres, Grecia, ajungând la momentul actual la 20 de magazine de succes. Primul magazin din România a fost deschis în București la Unirea Shopping Center în martie 2011. Unitatea de producție din Grecia , amplasată pe o suprafață de 12.000 mp, este una din cele mai mari unități de producție de profil din Europa, cu distribuție în 6 țări precum Grecia, Cipru, Germania, Suedia și România.

speciale de preparare , fiind unice pe piața din România. Compania noastra City Food Distribution Srl, care deține calitatea de Master Franciza are exclusivitate pe piața din România. Magazinele „GOLDEN PIE”, sunt amenajate modern, poziționându-se pe piață în categoria Patiserie, fastfood - café bar premium. 3. Care a fost evoluția pe care ați putut să o observați în domeniul în care activați în ultimul an?

Impactul deschiderii primului magazin „GOLDEN PIE” a fost pozitiv din prima lună de activitate datorită promovării produselor și modului de prezentare a conceptului pe piață. Numărul de clienți în continuă creștere în primele 5 luni de activitate, confirmă succesul de pâna acum. 4. Care sunt previziunile pe care le puteți face pentru evoluția pieței de profil?

5. Care reprezintă momentan pentru bussinesul dvs. cea mai mare provocare pe piață? Lansarea și poziționarea brandului „GOLDEN PIE”, în categoria premium brand pe piața din România. 6. Ce planuri de dezvoltare aveți pentru următorii 3 ani? Planul de dezvoltare pe următorii 3 ani presupune deschiderea a cel puțin 10 magazine noi în București și în principalele orașe din țară. 7. Considerați că acesta este momentul potrivit pentru a investi într-o franciză? Domeniul de activitate și conceptual nou pe care îl prezentăm pe piață, împreună cu produsele de calitate, oferă siguranța unei investiții bune la momentul actual. 8. Care sunt cele trei lucruri pe care le-ați recomanda unui antreprenor care vrea să cumpere o franciză? Este foarte important pentru început ca potențialul antreprenor să facă un studiu de piață, pentru a-și confirma supremația conceptului pe care îl propunem și domeniul de activitate să fie atractiv. De asemenea estimarea posibilităților financiare reprezintă un pas important pentru viitorul antreprenor.

2. Cum vă poziționați businessul și brandul în raport cu piața? „GOLDEN PIE” aduce pe piață un fast-food, patiserie - café bar modern, cu produse de calitate premium, accesibile pentru majoritatea consumatorilor. Produsele de patiserie sunt de cea mai înaltă calitate, având rețete

de un laborator propriu, prezintă viitorul în domeniu. Conceptul nou de prezentare a magazinelor se încadrează pe o piață în continuă schimbare în România, asigurând o evoluție pozitivă a afacerii.

9. Care sunt principalele calități pe care le cautați la un antreprenor interesat să cumpere o franciză? „GOLDEN PIE” se poziționează pe o piață de profil în continuă creștere. Produsele de patiserie de înaltă calitate, gata preparate, fără a mai fi nevoie

Noul partener nu trebuie sa convingă, nici să-și dovedească valoarea, deoarece calitatea produselor și conceptual „GOLDEN PIE” va convinge de la sine. ◆

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

19

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1999 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 8 NOTORIETATE:

La mama s-a născut pe 27 februarie 1999, dintr-o idee simplă, aceea de a transforma mâncatul în oras dintr-un lux intr-o normalitate. Într-o piaţă în continuă schimbare, La Mama a rămas fidelă principiilor sale: atmosfera prietenoasă, mâncare bună, preţuri rezonabile. Într-o piaţă în care doar ce era străin era bun, La Mama a demonstrat că un brand 100% românesc este o sintagmă realistă. În anul 2000 apare prima campanie de marketing din istoria brandului La mama, în mesajul acesteia regăsindu-se elementele conceptuale care au dat notorietate restaurantelor de-a lungul vremii. În anul 2008, Restaurantele La mama integrează în sistemul lor şi livrările la domiciliu, ce aduce un plus în faţa clienţilor care s-au obişnuit cu produsele marca La mama dar şi cu clienţii care sunt obişnuiţi să ia masa « La domiciliu ».

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2011 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 210 NOTORIETATE:

În anul 1955 se deschide prima locaţie WienerWald. Restaurantele Wienerwald au fost printre pionerii conceptului de franciză în Germania. În următorii 10 ani, Franciza Wienerwald a ajuns să deţină 174 de locaţii in Germania. În 2010, compania cunoaște o dezvoltare foarte mare şi în Turcia însumând 33 de locaţii urmând ca apoi în luna aprilie a anului 2011 să se deschidă porţile primului restaurant Wienerwald în Bucureşti. Acest prim restaurant a necesitat o investiţie de 150.000 EUR. Acesta este primul restaurant din cele 10 pe care compania doreşte să le deschidă anul acesta şi se urmărește să se ajungă la peste 30 de restaurante în următorii 3 ani. Wienerwald dorește să le ofere oamenilor o alternativă pentru a-şi extinde obiceiurile: consumul de mâncare delicioasă, sănătoasă şi servită rapid.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 900 NOTORIETATE:

Haagen Dazs, deţinut de gigantul american General Mills deschide primul concept store în Brooklyn în 1976. De-a lungul anilor, Haagen Dazs a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă atât în Statele Unite ale Americii cât şi în alte 54 de ţări unde compania acordă francize. În prezent, toate magazinele sunt operate în sistem de franciză şi pot fi găsite peste tot în lume. Filosofia după care se ghidează compania, şi care a făcut din îngheţata Haagen-Dazs cea mai bună îngheţată cu iaurt din lume, este aceea de a identifica cele mai bune şi naturale ingrediente şi de a le uni astfel încât să se obţină cea mai naturală şi fină ingheţată. Brandul super premium de îngheţată Haagen Dazs a intrat recent şi pe segmentul cafenelelor, prima locaţie Haagen Dazs Café fiind prezentă în România în Băneasa Shopping City din nordul Capitalei.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

20 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2003 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 11 NUMĂR UNITĂȚI: 11 NOTORIETATE:

O gamă fină de preparate autentice realizate dupa reţetele tradiţionale ale artizanilor francezi, o paletă de gusturi şi texturi reînnoite permanent. Franciza French Bakery îmbină gustul autentic al produselor de patiserie cu ingrediente specifice pentru a obţine cele mai bune produse de patiserie. French Bakery aminteşte de celebrele cafenele pariziene din Montmartre, unde trecătorii se opresc pentru a savura o cafea cu lapte şi un croissant. Brandul a fost dezvoltat de la zero, iar pentru conceptul de patiserie şi brutărie a apelat la maeștri cofetari din Franța, responsabili de instruirea personalului şi de realizarea portofoliului de produse. Ulterior, brandul French Bakery s-a remarcat prin produsele de brutarie şi patiserie vândute către sectorul hotelier şi în supermarketuri. Deosebim două tipuri de concepte: French Bakery Patisserie Fine şi French Bakery Restaurant.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 8 NOTORIETATE:

Societatea Ana Pan a apărut în 2007 prin crearea unei reţele de franciză şi de distribuţie de produse proaspete de cofetărie, patiserie şi panificaţie. ANA PAN identifică zi de zi parteneri francizați, care se aliniază la standardele de calitate în ceea ce priveşte produsele şi serviciile oferite şi susţin strategia de brand dezvoltată până în prezent de către acesta. Atractivitatea afacerii de franciză ANA PAN se manifestă, în esentă, prin: puterea brandului, existenţa unui profil bine definit de consumator fidel, existenţa pârghiilor de diferenţiere faţă de concurenţă, asistenţă permanentă oferită de francizor, produsele unice şi înalt calitative oferite în reţeaua de unităţi ANA PAN, instruirea personalului partener, consultanţă privind amenajarea şi decorarea magazinului şi sprijin juridic pe probleme de alimentaţie publica, igiena alimentelor şi protecţia muncii.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1996 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 10 NUMĂR UNITĂȚI: 10 NOTORIETATE:

Trattoria Il Calcio este fondată în 1996 odata cu deschiderea primului restaurant din lanţ. Odată cu deschiderea restaurantului Il Calcio, a fost introdus pe piaţa locală modelul de restaurant tip ‘Trattoria’ ce inseamna un loc popular cu prețuri mai mici decât cele ale unui restaurant, însă cu servicii şi mâncare de foarte bună calitate. Numele de Trattoria Il Calcio vine din pasiunea pentru bucataria italiană, pentru ingredientele şi mâncărurile fine italieneşti. Lanţul de Trattorii Il Calcio s-a dezvoltat de-a lungul timpului, ajungând în prezent să deţină mai multe puncte atât în Bucureşti dar şi în provincie. Restaurantele Il Calcio sunt disponibile şi în sistem de franciză şi vizează deschiderea de restaurante în locaţii cu foarte bun vad atât în Bucureşti cât şi în orașele mari din provincie.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


FOOD

FOOD 22 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2011 ȚARĂ ORIGINE: GRECIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 20 NOTORIETATE:

Sistemul de franciză al afacerii se bazează pe experienţa numeroșilor ani de operare cu succes a magazinelor GOLDEN PIE S.A. Proiectarea magazinelor este inovatoare şi schimbă imaginea magazinelor de patiserie tipice. Magazinele GOLDEN PIE S.A. oferă posibilitatea realizării unei investiţii reduse cu marje de beneficii mari. Design-ul inovativ al magazinelor, mediul lor prietenos şi marfurile pe care le oferă le asigură un loc de frunte în preferinţa clienţilor. Sistemul de franciză oferă viitorilor investitori: produse unice în raport cu lanţurile de franciză existente, perspectiva unor beneficii mari, realizarea unui profit mare în urma investiţiei, amortizare rapidă, exploatare susţinută de o producţie stabilă şi dezvoltată, sprijin constant şi îndrumare prin intermediul unui sistem de informatizare central, pachet educațional complet.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 3 NOTORIETATE:

Casa Tradiției a luat naştere din dorinţa de a oferi clienţilor săi produse alimentare de cea mai bună calitate, preparate exclusiv prin metode tradiţionale (băițarea cărnii în mirodenii exclusiv naturale, afumarea în afumători speciale numai cu lemn şi rumeguș de fag şi cireş, maturarea pe îndelete a produselor din lapte proaspăt în încăperi cu temperatură şi umiditate controlate). Sub brandul Casa Tradiţiei au fost reunite produse, gusturi şi obiceiuri culinare din diferite zone ale ţării. Franciza Casa Tradiţiei este o franciză 100% românească, realizată pe gustul românilor, gradul de satisfacţie al clienţilor fiind unul foarte ridicat, rata de revenire a clienţilor fiind una destul de mare. Conceptul de franciză Casa Tradiţiei oferă clienţilor un sistem foarte bine dezvoltat de management ce va ajuta Francizatul în administrarea cât mai eficientă şi productivă a unei locaţii Casa Tradiţiei.

WORLD FRANCHISE AWARDS organized by WORLD FRANCHISE INTERNATIONAL in association with THINKBIG INTERNATIONAL

BRAND

DF

NA

WO

RL

L

FRANCHISE OF THE YEAR 2011 RAN

C HISE INTER

NA

TI O

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

BUCHAREST 2011


COFFEE COFFEE 23

COFFEE

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 17.009 NOTORIETATE:

Inițial aparută sub denumirea „Starbucks Coffee, Tea and Spice” în Seattle (1971), compania înființată de Jerry Baldwin, Zev Siegel și Gordon Bowker este în prezent cel mai mare lanț de cafenele din lume. Starbucks Coffee Company număra peste 17.000 de locații în 44 de țări, fiind lider mondial în prăjirea cafelei și vânzarea cu amănuntul. În plus față de cafeaua măcinată și băuturile de tip espresso, localurile Starbucks servesc și ceai, băuturi îmbuteliate, produse de foietaj și sandwich-uri deja preparate. Starbucks este prezentă pe piața din România din aprilie 2007 și operează opt cafenele: șase în București, una în Cluj-Napoca și una în Timișoara.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: AUSTRALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 9 NUMĂR UNITĂȚI: 1000 NOTORIETATE:

De mai bine de 30 de ani, Gloria Jean’s Coffees este cunoscută pentru cafeaua ei excepţională. Azi oferă consumatorului o gamă de peste 150 de produse incluzând băuturi espresso calde şi reci, boabe proaspete de cafea premium, o selecţie vastă de ceaiuri gourmet, produse de patiserie şi cafea. În prezent, Gloria Jean’s Coffee este prezentă în peste 40 de ţări de pe toate continentele având deschise peste 1000 de locaţii. În 2004 grupul de firme Gourmet a semnat un contract de Master Franciză cu Gloria Jean’s Gourmet Coffees din SUA, acoperind România, Ungaria şi Bulgaria. În 2005 primul coffee-shop Gloria Jean’s din România şi-a început operaţiunile în Plaza România.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE

COFFEE 25

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1998 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 20 NUMĂR UNITĂȚI: 20 NOTORIETATE:

Înfiinţat în 1998, în inima Constanţei, grupul Bourbon este în prezent unul dintre cele mai mari lanţuri naţionale de cafenele, cuprinzând 20 de locaţii realizate sub trei tipuri de concepte separate dintre care: 1 Bourbon House, 16 locaţii Bourbon Cocktails & Coffee şi încă 3 locaţii Bourbon Summer Breeze. Conceptul Bourbon Cocktails & Coffee a fost dezvoltat pentru prima dată în Constanţa, ulterior deschizând și alte locaţii în sistem de franciză în toată ţara. În prezent, grupul Bourbon deţine locaţii în franciză în Constanţa, Cluj Napoca, Iaşi, Suceava, Bacău şi Bucureşti iar dezvoltarea francizei continuă, vizând deschideri de cafenele şi în alte oraşe din ţară.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: 750 NOTORIETATE:

Primul coffee shop Segafredo Zanetti Espresso a fost deschis la Paris în 1988, în prezent lanţul de cafenele italian numărându-se printre primele trei din lume, cu 800 de locaţii deschise în toata lumea iar esenţa lui a fost şi este şi astăzi prezentarea stilului de viaţă italian din cafenele. Prima franciză a lanţului italian de cafenele Segafredo Zanetti Espresso în România s-a deschis pe 6 iunie la Timişoara. Caracteristicile brandului Segafredo Zanetti Espresso sunt calitatea produselor oferite, eficienţa serviciilor şi atmosfera specială a localului, la care se adaugă angajamentul faţă de piaţă şi de nevoile clienţilor.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2002 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 100 NUMĂR UNITĂȚI: 5.000 NOTORIETATE:

Istoria Lavazza începe încă de la 1894 când Luigi Lavazza punea bazele firmei care a revoluţionat conceptul de cafea espresso şi care continuă să fie cel mai important punct de reper pe piaţa de cafea premium la nivel mondial. Cu peste 100 de ani de tradiţie, Lavazza devine cunoscută atât în Statele Unite cât şi în peste 80 de ţări unde se consumă zilnic câteva zeci de milioane de ceşti de cafea Lavazza. Compania Lavazza este într-o continuă schimbare din dorinţa de a satisface toate pretenţiile clienţilor ei şi se adaptează treptat la noile cerinţe ale acestora, rămânând în acelaşi timp unul dintre brandurile premium de cafea .

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE

COFFEE 26

INTERVIU

Mihai Scortea Marketing manager LAVAZZA

1.Cum descrieți brandul Lavazza? În calitatea de distribuitor oficial Lavazza în România, oferim pe piaţă un parteneriat Blue Coffe Service pentru reprezentarea brandului Lavazza. Parteneriatul acoperă: know-how, training, service, consultanţă şi nu în ultimul rând suportul de marketing. În curând vom pune la dispoziţia celor care doresc să ne fie parteneri, un set precis de guideline-uri arhitecturale, cu accent pe reprezentarea Lavazza. Toate acestea focusate pe ideea de a crea o imagine consecventă şi premium în piaţă, respectând în acelaşi timp identitatea fiecărui partener.

prinşi să constatăm că în România cultura “espresso” începe să prindă teren. Asistăm la o creştere pe segmentul HoReCa care deşi nu este impresionantă demonstrează faptul că modul “espresso” de preparare a cafelei este din ce în ce mai preferat, ceea ce se traduce printr-o creştere organică.

Promovarea “Lavazza BLUE”, (Best Lavazza Ultimate Espresso) este rezultatul celor mai avansate cercetări şi reprezintă un sistem revoluţionar compus din maşini şi capsule care oferă o soluţie espresso excepţională, la îndemâna oricui, indiferent de segmentul de piaţă: HoReCa, Office, Home şi Vending. Acest sistem are avantajul de a oferi aceeaşi calitate excepţională, espresso după espresso, totul cu un minim de training.

4. Care sunt previziunile pe care le puteți face pentru evoluția pieței de profil ?

6. Ce planuri de dezvoltare aveți pentru următorii 3 ani?

Piaţa din România va deveni din ce în ce mai sofisticată, mai pretenţioasă. Acest lucru presupune continuarea “cresterii” culturii “espresso” ceea ce va avea efecte benefice şi pe alte segmente de piaţă cum ar fi consumul de espresso acasă sau la birou. Blue Coffee Service are soluţii dedicate şi pentru aceste segmente. În plus,

3. Care a fost evoluția pe care ați putut să o observați în domeniul în care activați în ultimul an? În ciuda crizei, suntem plăcut sur-

7. Considerați că acesta este momentul potrivit pentru a investi într-un brand? Cu siguranţă. Parteneriatul cu Blue Coffe Service înseamnă automat reprezentarea brandului Lavazza, un brand cu un awareness excelent în România. În plus, partenerii noştri vor beneficia de sprijin şi de un pachet complet de soluţii. 8. Care sunt cele trei lucruri pe care leați recomanda unui antreprenor care vrea sa cumpere o franciză? În primul rând recomand consecvenţă în calitate prin respectarea standardelor şi retetelor brandului. În al doilea rând trebuie respectată poziţionare corectă versus publicul vizat. Toate acestea sunt presărate cu dedicarea pentru business.

2. Cum vă poziționați businessul și brandul în raport cu piața? Lavazza beneficiază de un portofoliu larg de produse şi soluţii ceea ce permite adresabilitatea largă a mărcii, vis-à-vis de posibilităţile partenerilor noştrii. Toate aceste soluţii au însă un lucru în comun: calitatea incontestabilă. În plus, Lavazza se axează foarte mult pe imaginea aspiraţională promovată prin campanile sale, foarte vizibile şi la noi în ţară.

Urmărim consolidarea portofoliului de clienţi actuali prin promovarea de noi soluţii şi reţete Lavazza îmbinate cu suport, service şi activităţi de marketing. Totodată ne concentrăm pe crestera sănătoasă a portofoliului de clienţi şi promovarea unui pachet complet de produse şi servicii, inegalabile.

clientul devenind mai sofisticat, mai experimentat, va discerne mai bine între brand-urile de cafea prezente pe segmentul HoReCa şi calitatea pe care o oferă. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, întrucât Lavazza este sinonim cu calitatea prin blend-urile şi soluţiile pe care le oferă. 5. Care reprezintă momentan pentru bussinesul dumneavoastră cea mai mare provocare pe piață?

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

9. Care sunt principalele calități pe care le căutați la un partener de business? În primul rând urmăresc dedicarea antreprenorului în business. A avea parteneriat cu un brand reprezintă extinderea a tot ce înseamnă acel brand către audienţă. Dacă un antreprenor este “angajat” să facă lucrurile cum trebuie, acesta reprezintă primul ingredient al succesului. ◆


COFFEE

COFFEE 27

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2006 ȚARĂ ORIGINE: MAREA BRITANIE LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 6 NUMĂR UNITĂȚI: 1.617 NOTORIETATE:

Costa Coffee a fost înfiinţată în anul 1971 în Londra de catre Sergio şi Bruno Costa, care au dat numele cafelei pe care o foloseau Mocha Italia. Aceasta reprezintă, pe langă cafea, un întreg concept de preparare a cafelei. În România, Costa Coffee a fost adusă în 2006, iar în 2009 Costa Coffee avea o reţea de 12 cafenele deschise atât în zona centrală a Bucureştiului dar şi în alte oraşe. Investiţia medie într-o cafenea este de 120.000-150.000 de euro iar suprafaţa necesară a unei cafenele este în jur de 100 metri pătraţi. Cafeneaua Costa Coffee vizează o dezvoltare a numărului de unitaţi in franciză, în următoarea perioadă, atât pe zonele centrale ale ţării cât şi în oraşe cum sunt: Constanţa, Timişoara, Brasov.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1.300 NUMĂR UNITĂȚI: >5000 NOTORIETATE:

Illycaffe a fost fondată în 1933 de catre Francesco Illy. Un adevarat inventator şi lider al industriei, Francesco Illy a patentat primul aparat automat de cafea, şi l-a numit “Illetta”. Cu sediul în Trieste, illycaffe produce şi vinde cafeaua Arabica, fiind lider de calitate în domeniul cafelei. illycaffe oferă cunoscătorilor o experienţă totală, autentică, a cafelei italieneşti. Cafeaua illy este disponibilă în peste 41.000 de restaurante şi cafenele, fiind vândută în peste 140 de ţări din lume. Zilnic în lume se servesc peste 6 milioane de ceşti de cafea espresso illy. La nivel global illycaffe are peste 780 de angajaţi. Cafeaua illy poate fi savurată în peste 1300 de cafenele, restaurante, hoteluri de top din România.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 120 NOTORIETATE:

De peste 125 de ani, Pascucci înseamnă tradiţia unei cafele care cultivă gustul pentru excelenţă şi răsfaţul reţetelor originale inovatoare pentru iubitorii de cafea din toate colţurile lumii. Pascucci înseamnă tradiţie pentru perfecţiunea produselor şi serviciilor, pasiune şi dorinţa constantă de a-i răsfăţa pe iubitorii de cafea cu cele mai savuroase reţete. Prima cafenea Pascucci a fost deschisă acum 5 ani la Rimini, iar succesul acesteia, a încurajat o extindere rapidă astfel încât acum există peste 120 de cafenele în cele mai diverse oraşe de pe glob: Hong Kong, Moscova, Londra, Malaga, New York. Pascucci este deschisă şi în România pe unul din cele mai mari bulevarde : Dorobanţi.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE

COFFEE 28 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 150 NOTORIETATE:

Hard Rock Café a fost fondată în 1971 la Londra într-un fost showroom Rolls Royce de lângă Hyde Park, de către doi americani: Isaac Tigrett şi Peter Morton. Restaurantul a fost de la început conceput ca “tipic american” pentru londonezi, ulterior cei doi asociaţi reuşind performanţa de a-l transforma într-un simbol naţional şi în Statele Unite. 30 ani mai târziu, Hard Rock Café ajungând să deţina peste 138 cafenele şi 15 hoteluri creând astfel un adevărat fenomen în mai multe ţări. Conceptul de franciză este disponibil tuturor celor cărora le place muzica rock şi apreciază specificul şi designul deosebit al acestui concept de cafenea.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: MAREA BRITANIE LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 11 NOTORIETATE:

Coffe Republic şi-a deschis porţile în 1995 în Marea Britanie la iniţiativa a doi fraţi: Bobby şi Sarah Hashemi. Încă de la începuturi, Coffe Republic a încercat să se facă cunoscută prin calitatea cafelei folosite dar şi prin locaţia cafelei Coffe Republic. Ulterior, pe langă cafenele din Londra, Coffe Republic a cunoscut o dezvoltare energică şi în ţările nordice precum Scoţia, Irlanda dar şi în alte regiuni precum: Cipru, Arabia Saudită, Kuwait. În România, Coffe Republic este prezentă prin cafeneaua din cadrul centrului comercial Băneasa Shopping City din nordul capitalei.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1998 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 300 NOTORIETATE:

În 1882, Domenico Vergnano, strămoş al familiei Vergnano, a stabilit sediul activităţii sale prin deschiderea unui mic magazin alimentar în orasul medieval Chieri, din jurul Torino. Magazinul a început rapid să se specializeze în prăjirea şi vânzarea de cafea iar mai târziu compania a avut capacitatea de a se transforma într-unul dintre cei mai cunoscuţi producători de cafea din Italia. Astăzi, în topul celor mai bune companii de cafea italiană, cu peste 8000 de metri pătraţi pentru fabricare şi 11 linii automate de producţie, a patra generaţie a familiei dezvoltă cu succes viitorul, sub brandul 1882 Caffe Vergnano.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE

COFFEE 29

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1997 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 2.000 NOTORIETATE:

Filicori Zecchini a fost fondată la Bologna în 1919 de către Aldo Filicori şi Luigi Zecchini. Filicori Zecchini, una dintre cele mai vechi fabrici de prăjit cafea din Italia, este condusă şi astăzi de aceleaşi familii. Compania a devenit foarte repede în Bologna un sinonim pentru “cafea”. Producţia Filicori Zecchini se adresează în principal domeniului HoReCa. Filicori Zecchini se poate mândri cu colaborarea cu parteneri din peste 19 ţări, dezvoltând cu aceştia relaţii de afaceri solide ce se consolidează în fiecare zi. În România Filicori Zecchini este prezentă încă din 1997 şi deserveşte peste 2000 de restaurante, puburi, cluburi şi alte locaţii în cadrul cărora este comercializată cafeaua Filicori.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 250 NOTORIETATE:

Compania este fondată încă din anul 1934 de Luigi Musetti în Italia cu numele Casa del Caffe urmând ca apoi să îşi schimbe numele în Mussetti, cafea ce devine 70 de ani mai târziu, cunoscută atât în Statele Unite cât şi în alte ţări. Familia Musetti care deţine şi brandul Mussetti continuă dezvoltarea acestui concept în toată lumea, atât prin investiţii proprii cât şi în sistem de franciză. Cafeaua Mussetti are la bază, folosirea celor mai bune ingrediente dar şi tehnologii cât mai avansate de cultivare, măcinare, prăjire şi preparare. Disponibilă şi în România, franciza Mussetti atrage potenţiali investitori atât prin calitatea produselor cât şi prin designul şi tematica locaţiilor.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1995 ȚARĂ ORIGINE: ELVEȚIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: 500 NOTORIETATE:

Nescafé s-a născut în 1938 şi este deţinută de compania Nestle, companie care dezvoltă conceptul de Café Nescafé în toată lumea prin deschiderea de locaţii noi dar şi prin prezenţa cafelei Nescafé în diferite cafenele şi restaurante. Cu peste 70 de ani de tradiţie şi cu investiţii anuale de peste 200 de milioane de dolari, compania a dezvoltat diferite concepte ale cafelei Nescafé introducând pe piaţă multe tipuri de cafea Nescafé sub diferite sortimentaţii, arome şi gusturi. Puterea brandului Nescafé a determinat compania Nestle să investească permanent în tehnologii performante care să păstreze gustul şi aroma cafelei ce este distribuită în peste 50 de ţări.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE

COFFEE 30 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2000 ȚARĂ ORIGINE: AUSTRIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 10 NUMĂR UNITĂȚI: 300 NOTORIETATE:

În 1981 în Viena, Andrew Demmer înfiinţează Compania de ceai Demmer. În scurt timp această companie primeşte numele definitiv DEMMER TEEHAUS. În decursul anilor, Demmer Teehaus şi-a creat o bază stabilă de clienţi fideli, creând o necesitate nu numai pe teritoriul Austriei ci în toată Europa şi peste ocean, devenind azi una dintre cele mai cunoscute companii producătoare şi importatoare de ceai. Viziunea Francizei Demmer Teehaus în România se bazează pe crearea unei reţele naţionale de distribuţie de ceai din dorinţa de a deveni liderul de piaţă în retailul de ceai, atât la nivel local cât şi la nivel naţional.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2000 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 117 NUMĂR UNITĂȚI: 700 NOTORIETATE:

Istoria Alloys Dalmayer datează încă din anii 1930 în Munhen şi a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai mari şi mai cunoscute mărci germane de cafea. Dallmayr şi-a asigurat o poziţie stabilă şi în domeniul HoReCa. Compoziţia cafelei Dallmayr este apreciată din ce în ce mai mult atât în cafenele cât şi în hoteluri, restaurante sau localuri moderne. Dallmayr foloseşte pentru toate compoziţiile sale numai cele mai bune cafele, crescute la mari altitudini în cele mai bune regiuni de cultivare din lume. Predilecţia Dallmayr este aceea de a folosi sortimentele de vârf din regiunea deluroasă a Etiopiei, străvechea patrie a cafelei.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2006 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 2 NOTORIETATE:

Prima cafenea Cafepedia s-a deschis în 2006 în Bucureşti într-un spaţiu generos, fiind amenajată ca o combinaţie între o cafenea clasică şi un lounge, scopul fiind de la început de a creea o altă atmosferă faţă de cafenelele din Bucureşti. De la bun început, Cafepedia a dorit să fie o “cafea la un strop de cultură”. Cafepedia este disponibilă şi în sistem de franciză iar prima unitate deschisă în franciză a fost în Constanţa. Investiţia medie necesară pentru o cafenea este în jur de 100.000 de euro. Cafepedia îşi propune planuri mari pentru dezvoltarea lanţului de cafenele în România, atât prin investiţii proprii cât şi în sistem de franciză.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


COFFEE


RETAIL RETAIL

RETAIL 33

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 130 NUMĂR UNITĂȚI: 170 NOTORIETATE:

Romstal şi-a început activitatea în Bucureşti în anul 1994, având sediul şi spaţiul de desfacere în incinta magazinului Unirea. Încă din primul an s-a dezvoltat în formă incipientă conceptul de franciză prin deschiderea reprezentanţei din Miercurea Ciuc. 4 ani mai târziu, Romstal consolidează acoperirea în ţară prin prezenţa companiei în încă 9 judeţe. În 2005, numărul total al magazinelor Romstal din ţară şi din afara ţării ajunge la 145. Recunoaşterea Romstal pe plan naţional s-a realizat în timp iar în 2007 a fost nominalizată drept cea mai puternică franciză autohtonă. Franciza Romstal este o franciză internaţională de distribuţie în structura monocelulară multiplă şi de tip “business format franchising”.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: MAREA BRITANIE LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 11 NUMĂR UNITĂȚI: 60 NOTORIETATE:

Cu o istorie de peste 200 de ani, compania Debenhams a fost fondată în Londra sub forma unui magazin foarte mic unde tineri designeri îşi puteau expune creaţiile. De-a lungul timpului, lanţul de magazine Debenhams ajunge cunoscut atât în Marea Britanie cât şi în alte ţări. Cele peste 55.000 de articole acoperă cele mai variate tendinţe în materie de fashion: îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii pentru femei, bărbaţi şi copii, o lume completată cu stil de gamă de design interior şi accesorii pentru casă. Cu peste 150 de magazine în Marea Britanie şi peste 60 de magazine în alte ţări ,Debenhams continuă dezvoltarea atât a gamei de produse cât şi a numărului de unităţi ajungând să deţină magazine în peste 40 de ţări.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL

RETAIL 34 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 22 NUMĂR UNITĂȚI: 750 NOTORIETATE:

Fondată în Franţa în anul 1969, acest lanţ de parfumerii face parte din grupul LVMH încă din anul 1997. Sephora reprezintă un spaţiu unic în care oricine poate experimenta frumuseţea. Excelează în descoperirea unor mărci creative, punerea în scenă a tendinţelor şi consilierea personalizată. În timp, Sephora a devenit o marcă echilibrată care se distinge prin preţurile sale accesibile, dar şi prin formulele eficiente, designul uimitor şi angajamentul faţă de calitate. Şi-a îmbogăţit catalogul cu 1400 de produse, iar anual lansează 300 de noutăţi. În 2010, Sephora era prezentă şi în România cu peste 19 magazine şi peste 250 de angajaţi. Conform unui studiu recent, în lume se vinde un produs Sephora la fiecare 2 minute.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1997 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 17 NUMĂR UNITĂȚI: 470 NOTORIETATE:

Compania Levi Straus and Co a fost fondată în anul 1853, produsele sale vânzându-se în aproximativ 110 ţări de pe glob. Printre brand-urile celebre lansate de aceasta se numără Levi’s, Dockers şi Levi Strauss Signature. Brand-ul Levi’s a fost lansat în 1973 şi reprezintă esenţa industriei de jeans, bucurându-se de notorietate şi succes în industria vestimentară. Pentru companie lucrează aproximativ 10.000 de oameni de pe întreg globul iar la sediul central din San Francisco lucrează aproximativ 1000 de oameni. Astăzi, Levi’s este un brand autentic american, cunoscut în toată lumea şi vizează deschideri de magazine în ţări precum România, Rusia, Brazilia, şi alte ţări.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: SPANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 15 NUMĂR UNITĂȚI: 1.300 NOTORIETATE:

Mango este o prestigioasă companie multinaţională ce crează, produce şi comercializează îmbrăcăminte şi accesorii pentru îmbrăcăminte. A luat naştere în anul 1982, când Isak Andic, fondatorul acesteia şi fratele lui Nahman au început să vândă haine importate din Turcia în Barcelona. 10 ani mai târziu, Mango deschide primele magazine internaţionale iar în Spania numărul magazinelor ajungea la 100. Dezvoltarea constantă a companiei Mango continuă să crească numărul de magazine în toată lumea, astăzi grupul Mango având în portofoliul său peste 1300 de magazine în mai mult de 90 de ţări. Dintre acestea 30% aparţin companiei, iar 70% sunt francize. Cifra medie a magazinelor deschise într-un an este de aproximativ 150.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL

INTERVIU

Enrico Perini Președinte ROMSTAL

1. Ce parere aveți despre piața francizelor? La nivel mondial, la fiecare opt minute se deschide o franciză. Ideea de business de tip franciză se adresează întreprinzătorilor care își doresc un succes pe termen lung, cu un nivel de investiţie scăzut. Unul dintre principalele avantaje ale unei francize este faptul că francizatul beneficiază de sprijin pe toată durata derulării activităţii comerciale. Modelul de afacere cu un succes dovedit este franciza Romstal – o rețetă cu o tradiţie de 17 ani la nivel naţional şi internaţional. Franciza este un mod de extindere a afacerii, iar pentru Romstal reprezintă mecanismul ideal de dezvoltare și o alternativă la soluția costisitoare a deschiderii de noi unitați proprii 2. Cum descrieți franciza Romstal? Franciza Romstal este un magazin specializat în comercializarea de produse tehnice (hidro, termo, sanitare şi electrice) de dimensiuni medii (100250mp) situat în zone cu vad comercial accesibile clienţilor. Activitatea de bază a francizei Romstal este cea de comerţ către clienţii permanenţi. În acest sens, franciza Romstal iniţiază, întreţine şi dezvoltă relaţii comerciale cu firmele de instalaţii şi instalatorii

35 autorizaţi din zonă sa, oferind acestora produse superioare calitativ, la preţuri competitive dar şi servicii asociate precum: consultanţă tehnică şi comercială, documentaţie tehnică şi comercială, materiale publicitare şi promoţionale, pregătirea, verificarea şi livrarea produselor etc. Activitatea comercială a francizei Romstal se bazează pe preluarea comenzilor clienţilor permanenţi direct (face-to-face), telefonic sau prin alte metode de către lucrători comerciali aflaţi în magazin, iar pe măsură ce business-ul se dezvoltă şi prin intermediul unor ingineri de vânzări ce administrează portofolii de clienţi permanenţi importanţi. 3. Când a apărut Romstal în România? Primul magazin Romstal a fost des-

chis în incinta magazinului Unirea din Bucureşti, în anul 1994. În cursul aceluiaşi an, a început să se dezvolte şi conceptul de franciză prin deschiderea reprezentanţei de la Miercurea Ciuc. 4. Câte unităţi Romstal sunt deschise? De-a lungul celor 16 ani pe piaţă, Romstal s-a extins în 6 ţări şi a creat o reţea solidă de francize în Sud-Estul Europei. Avem peste 2.000 de angajaţi, 100 de magazine proprii şi peste

100 de parteneri în franciză. În luna august, în cadrul filialei Braşov, a fost inaugurat un nou concept de magazin. Clienţii şi partenerii pot achiziţiona produsele într-un timp mai scurt, beneficiind de consultanţa permanentă a consilierilor din magazin. Autoservirea are o suprafaţă de peste 1.000 mp şi peste 9.000 de produse accesibile direct la raft. Oferta companiei include peste 20.000 de produse caracterizate de o calitate recunoscută mondial, pe care Romstal o adoptă ca politică de piată. 5. De ce să alegă un investitor franciza Romstal? În primul rând este cea mai puternică franciză în domeniu din S-E Europei. Recunoaşterea Romstal pe plan naţional s-a realizat în timp. Astfel in anul 2007 a fost desemnată drept cea mai puternică franciză autohtonă. În al doilea rând cerinţele de intrare în sistem sunt minime. Este necesar un spaţiu comercial în chirie sau proprietate şi un vad comercial. Totodata trebuie menţionat că taxa de franciză este zero, stocul de marfa este în custodie iar partenerul beneficiază de tot suportul necesar la deschiderea magazinului. Prin reţeaua de distribuţie la nivel naţional, Romstal va asigura transportul marfii în cel mai scurt timp către magazin. Camioanele încarcate cu marfa comandată pleacă către client în cel mai scurt timp de la lansarea comenzii. Grație furnizorilor Romstal, peste 20.000 de produse specializate, termo-hidro-sanitare, electrice și ceramice, atestate internațional sunt furnizate în orice moment, din stoc. De asemenea, diviziile Romstal pun la dispoziție produse de marcă, în exclusivitate, în functie de cerintele clientului. Știm că orice început este greu. Romstal vă va pune la dispoziție ajutorul necesar pentru lansarea magazinului dvs. În 17 ani de activitate, noi am probat și dezvoltat o rețetă de succes: franciza Romstal. În tot acest timp am dezvoltat o serie de metode, reguli și standarde de desfășurare a activității francizei Romstal care vă vor ajuta pas cu pas să vă derulați afacerea. ◆

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL 36 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1997 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 24 NUMĂR UNITĂȚI: 800 NOTORIETATE:

Fondată în 1948, Puma îşi distribuie produsele în mai mult de 120 de ţări și are peste 9000 de angajaţi în întreaga lume, având sediile centrale în Germania, Boston, Londra şi Hong Kong. Grupul Puma deţine mărcile Puma, Tretorn şi Hussein Chalayan. Puma este una dintre cele mai mari companii sportlifestyle din lume, producătoare de încălţăminte, îmbrăcăminte şi accesorii şi acoperă un întreg domeniu ce începe în sport şi se termină în fashion. Cele 2 mari lanţuri ale sale - Sport Performance şi Lifestyle - cuprind categorii precum: Fotbal, Atletism, Motorsport, Golf şi Sailing. Domeniul de fashion (The Black Label) cuprinde colaborări cu designeri de renume precum Alexander McQueen, Yasuhiro Mihara şi Sergio Rossi.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: >500 NOTORIETATE:

Începând din anul 1978 când Claudio Buziol a creat brandul Replay până astăzi, FASHION BOX S.p.A a continuat să crească, făcând din brandul său un simbol al calităţii şi leadershipului în domeniul fashion. Cu vânzări totale de 272 milioane de euro, în 2009, cu 30 de holdinguri şi sub-holdinguri, cu 5.000 de puncte de vânzare şi 220 de magazine single brand în peste 50 de ţări în Europa, Estul Mijlociu, Asia, America şi Africa, Grupul Fashion Box se situează în topul clasamentului de la nivel global. Replay a devenit un simbol al calităţii şi autenticităţii pentru hainele casual şi fashion. Colecţiile sale cuprind peste 1000 de produse şi 15 categorii în fiecare sezon. Businessul Replay este disponibil pe piaţa din România şi în sistem de franciză.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: MAREA BRITANIE LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: 875 NOTORIETATE:

Cu o tradiţie de peste 120 de ani, Marks&Spencer este cel mai mare lanţ de magazine de îmbrăcăminte din Marea Britanie cu peste 21 de milioane de clienţi. În anul 2008, M&S avea 75.000 de angajaţi şi deţinea peste 600 de magazine în Marea Britanie şi peste 275 de magazine în 39 de locaţii în întreaga lume. Marinopoulos Group, una dintre cele mai mari companii private din Grecia deţine drepturi exclusive de a opera magazinele Marks &Spencer din Grecia, Romania, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia şi Elveţia, prin contract de franciză. Grupul vrea să deschidă circa 50 de magazine pe aceste pieţe în următorii ani, potrivit informaţiilor emise de companie.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

RETAIL


RETAIL 37

RETAIL

INTERVIU

perioadă de 5 ani, cu posi- care suferă cel mai mult datorită crizei Mr. Malliaroudakis Markos Deputy Director General REPLAY bilitate de reînoire. Replay actuale. Obiectivul nostru este acela

1. Cum descrieţi franciza Replay? Începând din anul 1978 când Claudio Buziol a creat brandul Replay până astăzi, FASHION BOX S.p.A a continuat să crească, făcând din brandul său un simbol al calităţii şi leadershipului în domeniul fashion. Cu vânzări totale de 272 milioane de euro în 2009, cu 30 de holdinguri şi sub-holdinguri, cu 5.000 de puncte de vânzare şi 220 de magazine single brand în peste 50 de ţări din Europa, Estul Mijlociu, Asia, America şi Africa, Grupul Fashion Box se situează în topul clasamentului la nivel global. Compania datorează în mare parte succesul şi faima, spiritului de iniţiativă. De-a lungul anilor, grupul a lucrat cu dedicare, investind în cercetare, design şi noi tehnologii în procesul de producţie. Produsele vândute sub brandul Replay se disting prin calitate, material, design-ul inovator care exprimă acel stil unic. 2. De ce Replay este o franciza unică? Magazinele Replay (francize sau proprii) sunt prezente în principalele oraşe ale lumii. Designul magazinelor se potriveşte perfect cu produsele. Conceptul se bazează pe un look minimal care optimizează vânzările şi amenajarea produselor. Magazinele sunt situate pe străzile cele mai importante, având o vizibilitate mare şi o vitrină largă. Suprafaţa lor variază între 100 şi 500 de metri pătraţi. Mobilierul şi software-ul sunt oferite de francizor. Costul investiţiei este corelat cu rezultatele bune. Avantajul este că nu există taxă de intrare în sistem şi nici costuri cu publicitatea. Fiecare magazin aparţine unui antreprenor independent (partener) care este conectat la sistemul central al companiei printr-un contract pe o

sprijină francizatul prin oferirea tuturor instrumentelor de vânzări şi marketing.

Franciza Replay oferă avantaje competitive: •Fără taxă de intrare •Fără costuri de publicitate •Investiţie medie cu un randament bun •Brand recunoscut la nivel internaţional •Design şi produse unice •Suport de marketing •Mobilier şi software oferite de Replay Fashion Box Greece S.A. oferă partenerilor săi posibilitatea de a conduce un business cu risc redus, bazat pe un sistem de succes şi pe un brand puternic la nivel internaţional. 3. Care a fost evoluţia pe care aţi putut să o observaţi în domeniul în care activaţi în ultimul an? Criza financiară care a afectat nu doar Sudul Europei, ci întregul continent este probabil cea mai grea încercare de dupa Al doilea Război Mondial. Industria de îmbrăcăminte casual este printre primele care a suferit efectele crizei economice. Contrar curentului economic actual, Replay este un brand în expansiune la nivel mondial, beneficiind de o cotă de piaţă substanţială. 4. Care sunt previziunile pe care le puteţi face pentru evoluţia pieţei de profil ? Dacă această criză economică va continua în anii următori, vor fi mulţi retaileri şi în special magazine multibrand, care vor fi în imposibilitatea de a face faţă noului context. Experienţa noastră ne arată că magazinele monobrand, sub un brand foarte puternic, vor beneficia de oportunităţi de creştere mult mai mari, deoarece consumatorii, a căror putere de cumpărare a scăzut, vor alege să cumpere produse care garantează calitate şi design. Numai brandurile recunoscute, care continuă să se extindă în ciuda crizei, vor fi capabile să se menţină în acest domeniu. Replay este unul dintre aceste branduri, care îmbină calitatea produselor cu preţuri bune. 5. Care reprezintă momentan pentru businessul dumneavoastră cea mai mare provocare pe piaţă? Industria de îmbrăcăminte este cea

de a promova cel mai bine marca şi de a proteja moştenirea acesteia. Cea mai mare provocare pentru grupul nostru, în acest moment, este de a depăsi criza, prin creşterea continuă a cotei noastre de piaţă. 6. Ce planuri de dezvoltare aveţi pe termen lung? Obiectivele pe termen lung ale grupului sunt renovarea magazinelor existente, în urma noului concept de magazin, precum şi deschiderea de noi magazine– proprii şi francize, astfel încât, să existe o prezenţă puternică a brand-ului, care va genera o cotă de piaţa mai mare. 7. Consideraţi că acesta este momentul potrivit pentru a investi intr-o franciză? Situaţia de astăzi este foarte dificilă, astfel potenţialii investitori ar trebui să fie foarte atenti asupra brandul în care doresc să investească. Investiţia într-o franciză poate fi foarte profitabilă atunci când brandul este puternic şi potenţialul francizat este dispus să investească, mai mult decat bani şi timp. Conceptul nostru de franciză este simplu. În plus capitatul investit nu este exagerat. Brand-ul nostru este foarte bine cunoscut având rezultate bune şi un marketing bun. Daca magazinul este condus de profesionişti din domeniu, acesta oferă un randament foarte bun. 8. Ce recomandaţi unui antreprenor care vrea să cumpere o franciză? Recomandarea mea unui antreprenor este aceea de a fi prezent în businessul său. Fiecare magazin este un organism viu care zilnic, are nevoi diferite. Dacă nu există interes şi control asupra magazinului, francizatul nu va avea cu siguranţa rezultatele dorite. Totodată, foarte important este şi sprijinul oferit de compania Replay, care cu experienţa şi expertiza sa va fi întotdeauna aproape de francizat, în scopul de a rezolva orice potenţială problemă. 9. Care sunt principalele calitaţi pe care le căutaţi la un antreprenor interesat să cumpere o franciză? Căutăm profesionişti competenţi din domeniu, cu motivaţie de sine şi capacitate de a înţelege pe deplin piaţa pe care activăm. Francizaţilor li se va oferi tot suportul necesar: produsele companiei, expertiză şi instrumentele de marketing, vânzări pentru ca magazinul Replay să funcţioneze corect.◆

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL 38 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 640 NOTORIETATE:

Încă de la deschidere în 1968, brandul Esprit devine un nume celebru în segmentul de fashion. În 1986 se deschide primul magazin în Germania al cărui design era realizat în stilul specific Esprit. Dezvoltarea Esprit continuă, ajungând în 1996 să fie prezent în peste 44 de ţări şi să ocupe locul 28 la categoria “cel mai recunoscut brand” în Statele Unite. În prezent, produsele marca Esprit sunt vândute pe 5 continente, în peste 40 de ţări, cu peste 640 magazine independente şi către peste 12.000 de retaileri. În fiecare an peste 20.000 de produse noi intră în cele 3 linii de producţie ale Esprit: cea pentru femei, barbaţi şi copii.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 10 NUMĂR UNITĂȚI: 400 NOTORIETATE:

Unul dintre marii lideri de piaţă din domeniul retailului din Italia, cu peste 400 de magazine din peste 30 de ţări, cu peste 3 milioane de clienţi anual, Terra Nova se situează în topul clasamentului internaţional de branduri din retail. Terra Nova cunoaste o dezvoltare activă an de an, mărindu-şi reţeua de magazine cu noi unităţi deschide atât independent cât şi în sistem de franciză. Conceptul de magazin Terra Nova a cunoscut de-a lungul timpului îmbogăţiri în design şi stil, astfel că în prezent magazinele Terra Nova se disting prin accentul pus pe prezentarea cât mai naturală şi eficientă a produselor. Terra Nova este prezentă şi în România încă din 2003.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 190 NOTORIETATE:

Istoria brandului Extyn începe încă din 1998 în Italia iar 2005 ajunge să deţină peste 130 de magazine la nivel internaţional. În 2008, Extyn începe dezvoltarea şi în sistem de franciză ceea ce conduce la cresterea rapidă a unei reţele de peste 190 de magazine numai în Italia. De-a lungul timpului, Extyn şi-a îmbogăţit atât gama de produse comercializate cât şi designul magazinelor, ajungând ca în 2009 brandul Extyn să devină din ce în ce mai cunoscut în ţările din estul Europei. În prezent, compania Extyn se concentrează pe dezvoltarea colecţiilor dar şi pe deschiderea de magazine noi atât în regim propriu cât şi în franciză în ţări cu pieţe emergente precum România.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

RETAIL


Baneasa Shopping City, Bucharest

AFI Palace Cotroceni, Bucharest

Freedom in style The The Fashion Fashion Box Box Group Group is is one one of of the the leading leading international international companies companies in in the the denim denim && casual casual wear wear sector, sector, including including over over 30 30 holding holding and and sub-holding sub-holding companies companies all all over over the the world. world. With With over over 5.000 5.000 point point of of sales, sales, 220 220 mono-brand mono-brand stores stores and and over over 150 150 corners corners and and shop-in-shops shop-in-shops that that have have been been opened opened in in over over 50 50 countries countries in in Europe, Europe, Middle Middle East, East, Asia, Asia, America America and and Affrica, Affrica, Fashion Fashion Box Box Group Group has has been been classified classified amongst amongst the the leaders leaders of of its its sector sector on on aa global global scale. scale. Fashion Fashion Box Box Group Group trades trades under under the the brands brands REPLAY, REPLAY, REPLAY&SONS, REPLAY&SONS, WE WE ARE ARE REPLAY, REPLAY, REPLAY REPLAY FOOTWEAR FOOTWEAR with with products products that that are are distinguished distinguished by by the the quality quality of of their their materials, materials, their their inspired, inspired, innovative innovative design design and and their their success success in in capturing capturing and and expressing expressing the the style style and and aesthetics aesthetics of of their their time. time. FASHION FASHION BOX BOX GREECE GREECE S.A. S.A. is is the the subsidiary subsidiary company company of of Fashion Fashion Box Box Group Group and and has has the the exclusive exclusive distribution distribution rights rights for for Greece, Greece, Cyprus, Cyprus, Romania, Romania, Bulgaria, Bulgaria, FYROM, FYROM, Albania Albania && Azerbaijan. Azerbaijan. The The products’ products’ high high quality quality and and REPLAY’s REPLAY’s powerful powerful brand brand recognition, recognition, the the wide wide and and efficient efficient distribution distribution network network that that has has been been developed over the years and the clientele loyalty that FASHION BOX GREECE S.A. has methodically methodically acquired, acquired, are are the the foundations foundations of of the the company’s company’s self-sustained self-sustained constant constant progress. progress. With With its its authenticity authenticity and and aapioneering pioneeringspirit, spirit,FASHION FASHIONBOX BOXGREECE GREECES.A. S.A.is is the the best best ambassador ambassador of the REPLAY of philosophy the REPLAY forphilosophy personal style for personal in fashionstyle andin desire fashion for and life. desire for life.

HEADQUARTERS

FASHION BOX GREECE S.A., T.: +30 210 2703500, info@fashionbox.gr, www.fashionbox.gr


RETAIL

RETAIL 40 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 20 NUMĂR UNITĂȚI: 20 NOTORIETATE:

Fondată în 1994, TinaR este printre puţinii producători români de high-street fashion feminin care investeşte în designerii autohtoni. Filosofia TinaR ca şi brand urmăreşte ideea de dezvoltare a unor produse originale, în conformitate cu ultimele tendinţe. Cu peste 15 ani investiţi în soluţii creative şi practice, TinaR e lider al producţiei româneşti de high-street fashion feminin. Reţeaua de magazine TinaR numără în prezent 20 magazine în Bucureşti şi în ţară. Franciza TinaR se pretează partenerilor cu profil de antreprenor cu experienţă, cu un minim de potenţial financiar pentru a susţine afacerea în primul an de funcţionare. Planul de dezvoltare urmăreşte deschiderea a cel puţin 20 unităţi noi în următorii 3 ani.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2004 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 60 NUMĂR UNITĂȚI: 180 NOTORIETATE:

Steilmann este un nume de succes cu rezonanţă de lider în piaţa de retail din România. Promotor în domeniu, Steilmann dezvoltă de 15 ani oferta unui produs al cărui conţinut de valoare şi calitate se atribuie unei cereri exclusiviste peste medie, cu un grad ridicat în modă. Cultura Steilmann, transpusă creativ prin ceea ce face, promovează consecvent valorile de fond ale unui brand cu notorietate. Steilmann doreşte ca fiecare client să îşi afirme personalitatea, fapt exprimat şi susţinut prin sloganul: „Steilmann gândeşte pe măsura ta”. Linia Steilmann defineşte cu eleganţă şi rafinament în fiecare sezon imagini noi de vestimentaţie care răspund stilului dinamic şi actual integrat în stilul de viaţă cotidian.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 12 NUMĂR UNITĂȚI: 560 NOTORIETATE:

Încă de la deschiderea din 1993, Motivi a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă ajungând să deţină în mai puţin de 10 ani peste 200 de magazine în toată lumea. De-a lungul timpului, Motivi a devenit un brand foarte cunoscut din zona de lux, ajungând în 2011 să fie prezenţi în peste 40 de ţări, în 32 de capitale, în peste 350 de oraşe şi cu o reţea de peste 400 de magazine. Ca şi planuri de expansiune, Motivi iş propune pentru 2011 marirea reţelei la 600 de magazine. Pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, lanţul de magazine Motivi işi propune să fie prezent în cele mai renumite zone, pe cele mai exclusiviste bulevarde şi locaţii.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL

RETAIL 41

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 539 NOTORIETATE:

OVS Industry a fost fondată în Padova în 1972. De peste 35 de ani, ţelul Oviesse a fost acela de a oferi clienţilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preţ. OVS are în prezent o reţea de 539 de magazine în lume, dintre care 69 în străinătate, 300 magazine numai în Italia, cu mai mult de 13 milioane de clienţi şi peste 100 de milioane de articole vândute. Un studiu realizat în Italia arată că 25 din 100 italieni cumpără de la Oviesse, cel puţin o dată pe an. OVS continuă dezvoltarea şi ajunge să fie prezent şi în China, Bangladesch, India, Pakistan şi Turcia. Brandul Oviesse are în plan deschiderea de noi magazine atât în regim propriu cât şi în franciză. Primul magazin Oviesse în România a fost deschis la Cluj în 2007.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2002 ȚARĂ ORIGINE: RUSIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 18 NUMĂR UNITĂȚI: 200 NOTORIETATE:

Unul din cele mai cunoscute branduri de jeans, Motor Jeans a devenit conștient de importanţa de a deveni un brand în sectorul denimului şi al produselor sport încă de la înfiinţare. Primul magazin concept store Motor Jeans a fost deschis în Rusia iar proiectul de a deschide magazine şi în alte ţări a început în 1997. În următorii 12 ani Motor Jeans ajunge să deţină peste 200 de magazine în peste 10 ţări. Până în prezent, reţeaua Motor Jeans s-a extins în Rusia, Ucraina, Letonia, Estonia, Polonia, Germania, Cehia, România, Bulgaria, Macedonia, Egipt şi Dubai. Magazinele Motor Jeans sunt disponibile şi în România iar primul magazin deschis în România a fost în 2002 în Constanţa.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: 677 NOTORIETATE:

Lacoste este o marcă de vestimentaţie prêt-à-porter de calitate superioară înfiinţată în 1933 în Franţa de către jucătorul de tenis René Lacoste. Produce şi comercializează haine, în special tricouri de tenis, încălţăminte, parfumuri, produse de piele, ceasuri de mână şi ochelari, marcate prin logo-ul distinctiv prezentând crocodilul. Compania se află în proprietatea familiei Lacoste şi are sediul în Paris. În 1952, compania ajunsese să exporte produsele sale şi în Statele Unite. În 1963 se vindeau peste 300.000 de produse anual iar în 2005 magazinele Lacoste ajunseseră să fie prezente în peste 110 ţări, cu peste 50 de milioane de articole vândute anual. Brandul Lacoste operează magazine în toată lumea atât în sistem independent cât şi în franciză.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL

RETAIL 42 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 5 NUMĂR UNITĂȚI: >1000 NOTORIETATE:

Hilfiger s-a născut în Elmira, un orașel de langă New York. Prima colecție semnată Hilfiger a fost în 1985. Încă de la debut, brandul Hilfiger a generat companiei încasări de 4.9 milioane $ oferind clienţilor produse de înaltă calitate, cu un design elegant şi modern. De atunci şi-a dezvoltat oferta de produse în care a inclus articole pentru barbati, femei, copii, blue jeans, parfumuri şi colecţiile pentru casă. Astăzi, brandul Tommy Hilfiger a devenit un brand apreciat şi recunoscut în toată lumea pentru produsele pe care le promovează şi deţine o reţea de distribuţie dezvoltată în peste 90 de ţări cu peste 1000 de magazine în Ameria, Europa, şi Asia.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: MAREA BRITANIE LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 9 NUMĂR UNITĂȚI: 840 NOTORIETATE:

Primul magazin Accesorize a fost deschis în Londra în 1984, iar al doilea magazin în 1986 urmând ca şase ani mai târziu să fie deschis primul magazin în afara Londrei. De-a lungul timpului, magazinele Accesorize au cunoscut o dezvoltare foarte mare ajungând să fie deschise în jur de 16 magazine în fiecare an. Brandul Accesorize a devenit foarte cunoscut şi apreciat de către clienţii din toată lumea datorită produselor de înaltă calitate comercializate, ajungând astăzi să deţină mai mult de 240 de magazine numai în Marea Britanie şi 600 de magazine în alte ţări. Magazinele Accesorize sunt disponibile şi în România şi prevăd pentru următoarea perioadă deschideri de noi locaţii şi magazine în mai multe oraşe din ţară.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2004 ȚARĂ ORIGINE: GRECIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 6 NUMĂR UNITĂȚI: 300 NOTORIETATE:

Oxette este un brand internaţional, prezent în peste 20 de ţări cu 300 puncte de vânzare, deţinând o poziţie de top pe piaţa bijuteriilor. Încă de la lansarea sa în Grecia, din anul 1998, Oxette a fost poziţionat ca o categorie aparte de bijuterii, definită prin conceptul de fashion jewelery. Oxette produce şi comercializează bijuterii din argint, ceasuri şi accesorii, utilizând tehnologie de vârf şi concepte originale de design. Colecţiile prezentate de Oxette sunt definite întotdeauna prin creativitate, o echipă de designeri studiind cu atenţie noile tendinţe în domeniu, pentru a răspunde rapid la cerinţele pieţei şi a adapta modelele create la specificul consumatorilor. Brandul Oxette este prezent în România prin intermediul francizei deţinute de firma Perideo Internaţional.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


RETAIL 44 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2003 ȚARĂ ORIGINE: CEHIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 4.600 NOTORIETATE:

Grupul Bata este lider mondial în producţia şi vânzarea articolelor de încălţăminte. Compania este prezentă în lume, printr-o reţea de 4.600 magazine, peste 5000 de angajaţi în peste 50 de ţări. La toate acestea se adaugă multe centre de fabricaţie, marochinărie, platforme industriale, laboratoare pentru controlul calităţii, cercetare şi dezvoltare. În prezent, Grupul Bata serveşte un milion de clienți pe zi. Începând cu toamna lui 2003, Bata a intrat şi pe piaţa din România prin sistemul de franciză. Şi în acest domeniu Bata a fost o companie revoluţionară, fiind printre primele care au implementat acest sistem de dezvoltare: Franciza.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: >1.000 NOTORIETATE:

Compania Piazza Italia a demarat în 1993, ţelul ei fiind dezvoltarea unei impresionante reţele de retail. Astăzi Piazza Italia are deschise 100 de magazine în Italia, acoperind aproximativ 80000 mp de spaţiu pentru femei, barbaţi şi copii, oferind esenţa pură a modei italiene la un preţ corect. Brandul este unul dintre liderii din lumea modei pe piaţa italiană şi totodată un punct de referinţă pentru colecţiile sale. Colecţiile sale oferă peste 4000 stiluri reprezentate puternic de o linie exclusivistă de produse trendy. Obiectivul Piazza Italia este să dezvolte conceptele sale de modă, aducând rafinamentul colecţiilor sale impresionante şi în afara Italiei. Conceptul de magazine Piazza Italia are în plan deschiderea de noi magazine şi în sistem de franciză.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1992 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 96 NUMĂR UNITĂȚI: 35.000 NOTORIETATE:

Cu o istorie de peste 100 de ani, Samsonite rămâne numărul 1 pe plan mondial în fabricarea produselor şi accesoriilor articolelor de voiaj, găsind în permanenţă idei inovatoare care să ajute clientii în funcţie de necesităţile lor. Lider în vânzările de articole de voiaj în Statele Unite, Europa şi Japonia, Samsonite s-a dezvoltat de-a lungul timpului ajungând să deţină în prezent magazine în peste 50 de ţări. Compania oferă soluţii inovatoare prin cele patru game de produse: Travel, Business, Casual, Accesorii pentru călătorii. Compania prevede pentru următoarea perioadă deschideri de magazine pe noi pieţe. Samsonite este prezentă în România prin mai multe magazine încă din anul 1992.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

RETAIL


RETAIL


MOBILIER MOBILIER 46

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1999 ȚARĂ ORIGINE: GRECIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 10 NUMĂR UNITĂȚI: 100 NOTORIETATE:

Fondată la 1980, compania Neoset deschide prima fabrică în Grecia. În perioada 1986-1990 compania continuă să se extindă în toată Grecia, cu noi locaţii deschise în franciză iar în 1991 compania Neoset îşi deschide porţile şi în România. Expansiunea reţelei de vânzări prin franciză propulsează compania în poziţia de lider pe piaţa de mobilier pentru locuinţe iar în 1999 deschide prima fabrică de mobilier în Romania. În prezent, Neoset este un concept de magazin în sistem de franciză, cu o gamă largă de produse de mobilier destinate locuinţelor, hotelurilor, birourilor, deținând o reţea de peste 100 de magazine Grecia, România, Canada, Bulgaria, Rusia, Cipru, Ecuador şi Emiratele Arabe.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1990 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 43 NUMĂR UNITĂȚI: 21 NOTORIETATE:

S.C. ELVILA SA, companie romanească fondată încă din 1990 este una dintre principalele mărci din domeniul producţiei şi comercializării mobilei în România. Obiectul de activitate al firmei îl reprezintă producerea şi comercializarea mobilierului pentru casă şi birou. În prezent, Elvila deţine un număr de 44 de magazine la nivel naţional, din care 23 magazine proprii şi 21 de magazine în sistem de franciză şi distribuitori. Compania Elvila are în plan deschiderea de noi locaţii în sistem de franciză şi işi dorește parteneri care să distribuie în exclusivitate numai produsele marca ELVILA şi să respecte standardele de expunere şi vânzare ale acestui brand.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

MOBILIER


MOBILIER 47

MOBILIER ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SPANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 450 NOTORIETATE:

KA International este cel mai important grup de decoraţiuni interioare la nivel mondial şi liderul european în domeniu. Extinderea reţelei Ka International a început din Madrid în 1986, iar în prezent sunt mai mult de 450 de magazine, în 50 de ţări din toată lumea. Decoraţiunile interioare constituie un domeniu fascinant şi cu laturi din ce în ce mai surprinzătoare. Pentru o persoană pasionată de această diversitate, franciza KA International este un model verificat de a transforma pasiunea într-o afacere profitabilă. Ka International este disponibilă în sistem de franciză şi în România şi oferă francizaţilor produse şi servicii de înaltă calitate, metode de operare eficiente şi asistenţă continuă.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: DANEMARCA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 340 NOTORIETATE:

BoConcept este o marcă ce aparţine celui mai răspândit nume de retailer la nivel internaţional din Danemarca, având mai mult de 340 de unităţi în peste 50 de ţări. Primul magazin BoConcept a fost deschis la Paris în 1993. Magazinele BoConcept oferă clienţilor o colecţie impresionantă de accesorii şi mobilier cu design personalizat, unitar şi accesibil. Toate magazinele BoConcept sunt situate în locaţii cu trafic intens, în timp ce studiourile de inspiraţie sunt magazine mai mici, aflate în zone centrale uşor de vizitat. Franciza BoConcept este disponibilă acum şi în România şi vizează deschiderea de noi magazine în sistem de franciză în toată ţara.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2003 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 2 NUMĂR UNITĂȚI: 200 NOTORIETATE:

Berloni S.p.A este o companie care de peste patru decenii reprezintă o marcă de referinţă pe piaţa italiană şi pe plan internaţional în sectorul producţiei de mobilier de bucătărie modular dar şi în furnizarea de soluţii complete de mobilare pentru întreaga casă. Cu o istorie ce datează încă de la 1960, Berloni cunoaște o răsunătoare ascensiune 30 de ani mai târziu, când achiziţionează mai multe linii de producţie de mobilier şi începe expansiunea numărului de magazine Berloni atât în Italia cât şi în alte ţări. În 2004, fabricile Berloni produceau în jur de 240 de bucătării zilnic, urmând mai apoi produsele Berloni să fie vândute în peste 50 de ţări.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


BEAUTY BEAUTY

BEAUTY 49

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: SPANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 15 NUMĂR UNITĂȚI: 1000 NOTORIETATE:

Nomasvello® România este lider mondial în centre de înfrumuseţare specializate în epilare definitivă şi terapii faciale cu tehnologia IPL. În doar 5 ani, compania a depășit 1000 de centre în Spania, Portugalia, Brazilia, Mexic, Bulgaria, Polonia, Italia, UK, Elveția, SUA și România, ceea ce situează marca pe o poziție de conducere la nivel global în acest sector. Compania a venit în România în 2010 şi a deschis 14 cabinete în mai multe oraşe din ţară, fiind în continuă expansiune la nivel naţional. Misiunea® Nomasvello România este să facă din epilarea definitivă un obicei de îngrijire personală la îndemâna tuturor românilor.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2010 ȚARĂ ORIGINE: SPANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 180 NOTORIETATE:

Cellulem Block a luat naştere în 1993, devenind una dintre companiile de estetică cele mai solide de pe piaţă, recunoscută la nivel internaţional. Cu peste 15 ani de experienţă în domeniul esteticii, are o reţea de peste 180 de centre în Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Maroc, Andorra şi România. Cellulem Block este o franciză spaniolă de înfrumuseţare Lider în fotoepilare IPL, tratamente anticelulită şi de slăbit, dezvoltată de fondul european de investiţii GED Private Equity, cu peste 12 ani de experienţă pe piaţa românească. Franciza se distinge prin flexibilitatea investiţiei, rigurozitatea în dezvoltarea afacerii, sprijinul oferit francizatului şi mai ales calitatea ridicată a serviciilor la un preţ competitiv.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


BEAUTY

BEAUTY 50

INTERVIU

Miguel Peralta CEO Cellulem Block Bellezza

1. Cum descrieţi franciza Cellulem Block? Cellulem Block este franciza prezentă în România, Spania, Italia, Franţa, Portugalia, Andorra şi Maroc. Centrele Cellulem Block oferă servicii complete de înfrumuseţare: tratamente anticelulită şi de slăbit, tratamente faciale, nutriţie, epilare cu lumină pulsată şi laser. Tehnologia folosită este non-invazivă, tratamentele sunt supervizate de medic, iar procedurile sunt aplicate de specialişti în acest domeniu. Obiectivul principal al Cellulem Block este satisfacţia clientului, ajutorul oferit acestuia în a avea o imagine mai bună, îmbunătăţirea sănătăţii şi a încrederii în sine. Succesul Cellulem Block constă în: • Evaluarea iniţială şi urmărirea constantă a rezultatelor tratamentului • Servicii de înaltă calitate • Echipamente moderne şi sigure • Preţuri accesibile atât pentru client cât şi pentru francizat • Flexibilitate şi adaptare la locația şi posibilităţile de investiţie ale francizatului • Sprijin continuu pentru francizat de la alegerea locaţiei până la deschiderea centrului • Formare continuă în centrele proprii • Produse cosmetice profesionale apreciate de clienţi. 2. Cum vă poziţionaţi businessul şi brandul în raport cu piaţa? Este normal ca business-urile să evolueze odată cu tehnologia şi cu piaţa, în acest moment centrele CB sunt dintre cele mai moderne. Cellulem Block înseamnă Calitate şi Tehnologie de

avangardă, atenţie specială acordată clientului şi urmărirea constantă a rezultatelor. Factori precum calitatea serviciilor, personalul bine pregătit şi investiţia în tehnologie situează brandul Cellulem Block la cel mai înalt nivel de pe piaţă. 3. Care a fost evoluţia pe care aţi putut să o observaţi în domeniu pieţei de servicii de înfrumuseţare în ultimul an?

Piaţa profesională de înfrumuseţare este la început de drum în România. Tot mai mulţi clienţi se reorientează de la saloanele de cartier către centrele profesionale şi serviciile de calitate, cu rezultate reale. Cellulem Block a avut o evoluţie pozitivă datorită clienţilor fideli care reprezintă 83% din totalul clienţilor. Această evoluţie se datorează şi echipamentelor moderne de ultimă generaţie PowerShape şi Ilipo, echipamente anticelulită şi de slăbit, dar şi epilării cu laser care a adus o creştere a vânzărilor de 22%. 4. Care sunt previziunile pe care le puteţi face pentru evoluţia pieţei de profil ? Fără îndoială este un sector cu o tendinţă clară de creştere şi care va genera profituri foarte mari. Astăzi este un domeniu care creşte mai mult decât celelalte datorită preocupării tot mai mari a femeilor pentru frumuseţe şi sănătate. Clienţii au mai multe cunoştinţe şi implicit gradul de exigenţă este mai ridicat, aleg centrele profesionale cu servicii de calitate şi tratamente inovatoare. Cine nu are posibilităţi de investiţie în tehnologie modernă, se va transforma într-un business rezidual care cu greu va supravieţui prin reduceri excesive şi clienţi de nivel scăzut.

de zonă de exclusivitate amplă pentru ca business-ul lor să funcţioneze şi să nu fie afectaţi de centre proprii. 6. Ce planuri de dezvoltare aveţi pentru următorii 3 ani? Obiectivul nostru pentru următorii trei ani este să deschidem centre proprii şi în franciză în toate oraşele cu peste 100 de mii de locuitori. În acest moment negociem intrarea pe pieţe precum Belgia, Bulgaria, Croaţia şi Brazilia. În ultimele două luni am deschis alte două centre în România, în Constanţa şi în Bucureşti zona Dorobanţi, pe lângă centrul din Piaţa Victoriei. 7. Consideraţi că acesta este momentul potrivit pentru a investi într-o franciză? Depinde de aşteptările investitorului. Fără îndoială, cine riscă să investească pe timp de criză are dezavantajul unui consum mai scăzut, dar are şi trei avantaje fundamentale: o piaţă nesaturată, există spaţiu suficient pentru acest business, preţul francizei este cu 40% mai mic decât acum 4 ani şi o mai bună poziţionare atunci când situaţia economică se îmbunătăţeşte, avantaj important în faţa concurenţilor care au aşteptat. 8. Care sunt cele trei lucruri pe care le-aţi recomanda unui antreprenor care vrea să cumpere o franciză? Să aleagă o franciză solidă care să-şi ia într-adevăr angajamentul de sprijin, de la formarea personalului până la deschiderea centrului şi continuitatea în business. Trebuie să-i placă acest business sau să aibă o persoană de încredere căreia să-i placă domeniul înfrumuseţării. Să verifice obiectiv preţul francizei şi toate informaţiile în detaliu, încă mai sunt cazuri cu un preţ al francizei nejustificat sau care după deschidere uită de francizaţi.

5. Care reprezintă momentan pentru bussinesul dvstră cea mai mare provocare pe piaţă?

9. Care sunt principalele calităţi pe care le cautaţi la un antreprenor interesat să cumpere o franciză?

Companiile internaţionale cu mulţi ani de experienţă în spate, chiar şi în momente de criză investesc mult pentru a creşte şi pentru a se poziţiona pe piaţă ca un brand de referinţă. La fel şi Cellulem Block. Business-ul nostru se bazează pe calitate, nu ne grăbim să deschidem multe centre, francizaţii noştri vor beneficia

Pe lângă recomandările anterioare, este foarte important angajamentul personal al francizorului şi al francizatului. Francizorul trebuie să fie conştient că există un risc din partea investitorului, şi, deşi nu-i poate garanta succesul, acesta trebuie să-i ofere sprijin maxim în lansarea, dezvoltarea şi gestionarea afacerii. ◆

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


cellulem block bellezza succesul unei investiţii inteligente Deschide-ţi afacerea într-un sector cu o clară tendinţă de creştere. Cellulem Block Bellezza este alături de tine. AVANTAJE COMERCIALE exclusivitate pe o zonă vastă, pentru a-ţi proteja afacerea preţuri competitive cu marjă atractivă echipamente de calitate, testate în centrele proprii KNOW-HOW formare continuă, oferită la sediul central manuale tehnice (operaţiuni, formare, tratamente, proceduri)

Piaţa Victoriei, strada Buzesti, nr. 59

desch i

de la 17000 €

Bucureşti

ru

CB BELLEZZA,

-ţi propriul de

nt ce

serviciu tehnic la nivel naţional

Cellulem Block a adaptat conceptul de franciză posibilităţilor tale de investiţie :

CB Fotoepilare

17.000 euro

CB Anticelulită

33.000 euro

CB Anticelulită Premium 50.000 euro CB Bellezza Preţuri “ LA CHEIE ” (nu includ TVA). Toate conceptele includ Fotoepilare.

Foloseşte-te de avantajul unei experienţe de peste 15 ani în domeniul esteticii, alăturându-te echipei internaţionale Cellulem Block Bellezza, prezente în peste180 de centre în Spania, Franţa, Italia, Portugalia, Maroc, Andora şi România.

Pentru detalii descarcă prezentarea francizei de pe www.CellulemBlock.ro şi contactează-ne la franciza@cellulemblock.ro sau la 0725.117.001.

70.000 euro


Investitie: 30.000* euro

Frumusetea este subiectivã... Afacerile, nu.

*taxa de intrare: echipamentul de lucru; suportul tehnic, de marketing, managerial si operational; elemente de signalisticã externã si internã; software de management, mobilier, publicitate, etc. ( nu include lucrãri de amenajare ).

Specializare singura retea de centre specializate în epilare definitivã si întinerire facialã din România

Noutate am revolutionat piata înfrumusetãrii, cu pretul unic per zonã / sedintã.

Concept de afacere foarte atractiv investitii mici, management facil, profitabilitate ridicatã.

Consiliere continua francizatii beneficiazã de training de pre si post deschidere

Investitie, dar si loc de munca afacerea este idealã atât ca investitie, cât si ca loc de muncã.

Inovatie lucrãm cu echipamente de ultimã generatie, care fac epilarea eficientã, nedureroasã si de lungã duratã.

e

în 2009 remiatã p ã iz c n Fra i rapidã cea ma pentru ropa. re din Eu dezvolta

pest

Selectionãm oameni cu initiativã antreprenorialã, care doresc sã facã parte dintr-o retea internationalã de francize si sã achizitioneze o afacere de succes la cheie. Departamentul de dezvoltare: Nicoleta Mincu: +40733606700 nicoleta.mincu@nomasvello.ro

de epilare definitiva No1 în centre si întinerire faciala

Spania Portugalia Brazilia Mexic Bulgaria Polonia România

UK

Italia

SUA

Elvetia ,

www.nomasvello.ro

0e 1de0c0 entr


BEAUTY

53

INTERVIU

locaţia dorită, preţul servi- tică, echipa de vânzări, produse financiLucian Miess Gen. manager GETT’S hair studio ciului la un anumit stilist, are, show-uri, cele mai mari festivaluri

1. Cum descrieți brandul Gett’s? Gett’s redefinește scara valorilor centrelor de înfrumuseţare, fiind un salon de 5 stele din toate punctele de vedere: al locaţiei, echipei, serviciilor, standardelor, produselor dar, contrar aşteptărilor la preţuri româneşti. Astfel asociază în cel mai subtil mod valorile individuale ale eleganţei cu cele ale celui mai select loc din Bucureşti.

gradul de experienţă pe acel serviciu, etc • Inaugurăm magazinul de vânzări on-line de produse profesionale, Gift Certificate şi Abonamente prepaid. • Realizăm interfaţa web pentru clienţi în care îşi pot accesa contul şi vedea punctele bonus acumulate/cheltuite. • Relansăm site-ul www. getts.ro şi www.getts-salons. com • Lansăm serviciul de RSS feed pentru short news, promo, dedicate pentru clientela apartenentă fiecarui nivel (Club) • Lansăm consultaţii on-line „Tips & Tricks” pe site-ul www.getts.ro • Iniţiem campanie de promovare a francizei şi de atragere de investitori sau chiar operatori existenti. 5. Care este strategia pe care o adoptaţi în perioadă de criză pentru atragerea de noi potenţiali investitori?

Brandul Gett’s a apărut pe 1 Martie 1997.

Noi expunem avantajele GETT’s prin diferite mijloace de promovare: canalul profesional B2B - revista Estetica România şi Republica Moldova etc. Totodată alte plusuri ar fi dezvoltarea IT pe care nu o poate concura nimeni în România, reţeaua existentă, cei 57.000 clienţi în 2010.

3. Câte unități ați deschis până în prezent în România?

6. Ce zone vizaţi pentru deschiderea de noi unităţi?

Până în prezent am deschis 11 locaţii.

În primă fază, ne dorim să acoperim oraşele mari din România cu brandurile existente: GETT’S HAIR STUDIO şi GETT’S COLOR BAR pentru că e vorba de putere de cumpărare, de nevoile sociale şi de imagine pe care le are populaţia zonei. Ulterior, prin cele 3 produse pe care le oferim: Success Kit, License, Franchise se pot deschide saloane în orice zonă a României.

2. In ce an a apărut brandul dvs in România?

4. Ce planuri de dezvoltare aveţi pentru 2011? Dar pe termen lung? Având în vedere că venim după deschiderea a 4 locaţii noi în aceşti ultimi 2 ani de criză, cu investiţii de 700.000 euro şi mergând împotriva curentului, este important să stabilizăm ce s-a creat, financiar cât şi operational, să lucrăm la calitate, să creştem nivelul de pregătire profesională a angajaţilor şi mai ales a celor nou veniti. Planurile sunt complexe şi vizează zonele de HR, IT, Marketing, Customer Service, etc. Astfel, ne dorim ca în 2011 să: • Definitivăm GETT’S Academy, sistemul de evaluare şi pregatire pentru intern şi pentru extern. • Inaugurăm primul sistem de programări on-line în timp real din România, clienţii având posibilitatea de a vedea informaţii despre timpul disponibil,

7. Enumeraţi avantajele pe care le oferiţi potenţialilor investitori în contextul crizei economice. În primul rând este cel mai renumit brand din industrie. În al doilea rând avem cel mai bun sistem de management din România respectiv soft ERP propriu, manual operațional complet, pregatire profesională a staff-ului, Business Plan, P&L, etc. Sistemul de marketing este și el forte performant fiind format din colecții proprii, echipa artis-

de modă din România, spectacole, reviste, campanii. 8. Care este investiţia totală într-un salon Gett’s? Investiţia depinde de brandul ales - la Gett’s Hair Studio (5*****) costul la gata este undeva în jurul a 1.000 euro/mp. La Gett’s Color Bar (4****) costul este de 800 euro/mp. Dacă vorbim de License sau Consultanţă, atunci ajungem să discutăm de bugete, de 1.000 euro/an. 9. În cât timp consideraţi că vă puteţi recupera investiţia pentru o unitate deschisă? Sunt foarte mulţi factori care influenteaza aceste rezultate: amplasarea, clientela targetată, nivelul de pregatire şi renumele echipei, preţurile practicate, ce pot face ca diferenţele să fie destul de mari. Totuşi, cam în 2 ani dupa atingerea break even-ului se poate spune că se amortizează investiţia. 10. Ce modalităţi de promovare folosiţi? Dacă ne referim la brandul GETT’S în general, promovarea este extrem de complexă, folosind toate mediile şi canalele posibile existente astăzi, atât convenţionale cât şi neconvenţionale, fiind cel mai dinamic şi vizibil brand din industrie din România. Vorbim de web, de revista on-line, de newsletter, de reclama in revistele glossy, calendare, acţiuni, promoţii, echipe de vânzări, prezentări B2B către firmele mari, campanii co-branding, ecrane, indoor şi outdoor, atât în propriile locaţii cât şi în exterior, clipuri publicitare, spot-uri radio, campaniile umanitare „GETT’ S 4 ALL” transmise la ştirile din prime time, campanii de oferte şi vânzări de produse, panotaj indoor şi outdoor, Ghidul Saloanelor sub forma unui mic ghid de portofel ce cuprinde toate locaţiile şi informaţiile despre acestea. Cu toate acestea cel mai important este programul de fidelizare GETT’ S Beauty Miles. Pe pe nota de plată sunt afişate mesajele de marketing cât şi balanţa punctelor, clienţii fiind direct răsplătiţi în puncte la recomandarea unui alt client. Daca vorbim de promovarea parteneriatelor GETT’S enumeram - Canalele de promovare de media B2B (Estetica Romania & Republica Moldova) si B2C, GETT’S Highlights, www.franciza.ro, târguri de francize, brosuri prin posta, e-mail, etc. ◆

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


BEAUTY

BEAUTY 54 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1997 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 7 NOTORIETATE:

GETT’S, un veritabil trend-setter în domeniul serviciilor de înfrumuseţare din România, cu o experienţă de peste 14 ani este liderul pe piaţa locală de profil şi deţine un lanţ de 7 saloane: 6 în Bucureşti şi unul în Cluj. GETT’S dezvoltă primul program de fidelizare prin acumulare de puncte bonus cu peste 15.000 de membri activi după 9 ani de la implementare. Lanţul de saloane GETT’S are în portofoliu 2 branduri: GETT’S Hair Studio şi GETT’S Color Bar. Francizatul beneficiază de : manualul de operaţiuni ce explică procedurile pentru fiecare departament : management, administrativ, operaţiuni financiare, marketing şi comunicare, control-verificare şi inventar precum suport şi expertiză IT, ce include softul de management al salonului.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2000 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 14 NUMĂR UNITĂȚI: 14 NOTORIETATE:

În 2000 Perfect Nails a deschis primul salon specializat în manichiură şi pedichiură din Bucureşti. Inspiraţi de conceptul american de afaceri, Perfect Nails oferă servicii de îngrijire de peste 10 ani. În prezent deţin 14 saloane cu peste 100 tehnicieni în cele mai importante oraşe din ţară: Bucureşti, Brașov, Cluj-Napoca, Constanţa, Deva, Focşani, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Timişoara. Franciza Perfect Nails este disponibilă pentru toate oraşele din ţară mai puţin Bucureşti. Prin conceptul de franciză Perfect Nails, francizatul beneficiază de cele mai bune produse de îngrijire pentru mâini şi picioare dar şi de consultanţă în deschiderea locaţiei, trainingul şi instruirea personalului, consultanţă în alegerea locaţiei.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 11.000 NOTORIETATE:

Primul club Fit Curves a fost deschis în 1992 în Harligen, Texas. Fiind o afacere de familie, scopul a fost acela de a ajuta femeile să fie sănătoase şi în formă. În peste 15 ani franciza FitCurves a devenit cea mai mare franciză de fitness din lume, lider de piaţă în SUA, Canada, şi în peste 25 de ţări. În ultimii 15 ani, FitCurves a fost recunoscută drept franciza cu cea mai rapidă creştere din lume. FitCurves este un brand care se bucură de recunoaştere şi încredere pe nişa pe care activează. În prezent FitCurves are în jur de 11.000 de cluburi în peste 70 de ţări, cumulând aproximativ 4 milioane de membri. Franciza Fit Curves este disponibilă şi pentru România, prima unitate în franciză a fost deschisă în 2009.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


AUTO

AUTO

AUTO 55

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2006 ȚARĂ ORIGINE: GERMANIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 9 NUMĂR UNITĂȚI: 3.500 NOTORIETATE:

Sixt este lider în furnizarea serviciilor de mobilitate, înfiinţat în 1912, cu sediul central în Germania. Compania operează în peste 90 de ţări şi este numărul 1 în servicii de rent-a-car din Germania încă din 1996. Sixt, oferă spre închiriere autoturisme din peste 3.500 de locaţii global şi deţine cea mai mare flotă de maşini premium din lume, achiziţionând anual peste 150.000 de autovehicule. În România, SIXT Rent a Car a intrat pe piaţă în aprilie 2006 având în prezent 9 locaţii. În perioada imediat următoare, Sixt România are în plan înfiinţarea de noi locaţii în sistem de franciză în marile oraşe ale ţării vizând astfel o mărire a reţelei de locaţii de închiriere de maşini.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: ELVEȚIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 19 NUMĂR UNITĂȚI: 4.000 NOTORIETATE:

Programul de franciză Premio a fost implementat prima dată de organizaţia German Goodyear-Franchise (GDHS), în 1996 şi este un concept al companiei Goodyear, furnizat partenerilor în sistem franciză. În 2002, Premio Elveţia a fost primul pas spre pieţele internaţionale. La nivel European, există aproape 4.000 de magazineservice Premio, HiQ sau Vulco, din care peste 300 lansate numai în anul 2009. În prezent, magazine service Premio sunt funcţionale în 6 ţări din Europa de Est. Acum reţeaua Premio este activă şi în 16 magazine-service din România. Magazinele Premio sunt proiectate ca să deservească nevoile şi confortul individual al fiecărui client.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


AUTO

AUTO 56 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: SUEDIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: >100 NOTORIETATE:

Mr. Cap este o firmă suedeză de franciză fondată în 1990 specializată în aplicarea de tratamente şi cosmetică auto. Activitatea tehnică şi produsele care sunt folosite în toate locaţiile Mr. Cap sunt licenţiate şi certificate de Mr. CAP. Mr CAP este liderul de piaţă în segmentul “Car Appearance™”, iar un tratament Mr CAP contribuie atât la conservarea automobilului, cât şi la reducerea impactului negativ asupra mediului, mulțumită unei necesităţi mai scăzute de spălare, care implică un consum de detergenţi. Prima Franciză Mr. Cap a fost deschisă şi în România şi necesită o investiţie medie de 50.000 de euro pentru o suprafaţă medie de 100mp.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 31 NUMĂR UNITĂȚI: 1.800 NOTORIETATE:

De la înfiinţarea lui din 1971, în Franţa, filozofia grupului Point S a fost bazată întotdeauna pe o independenţă financiară faţă de oricare furnizor, sau industrie. Domeniul de bază al grupului Point S îl reprezintă service-ul de anvelope, şi din acest motiv colaborează cu toţi producătorii de top din lume. Conceptele şi serviciile grupului PointS se bazează pe comercializarea şi service-ul de anvelope, motiv pentru care grupul este prezent în peste 18 ţări cu peste 1800 de puncte de vânzare în toată Europa şi cu peste 11 milioane de anvelope vândute în fiecare an. Marca Point S a devenit în ultimii 36 de ani simbolul experienţei şi standardelor înalte de calitate a serviciilor oferite.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA:1 NUMĂR UNITĂȚI: 7.700 NOTORIETATE:

Hertz Lease a fost înfiinţată în România la începutul anului 2007 şi într-o perioadă scurtă de timp a reuşit să devină un jucător important pe piaţa de leasing operaţional şi management de flotă. Hertz Lease este una din subsidiarele companiei Autohellas ATEE din Grecia, companie membră a Grupului Th. Vassilakis, care deţine franciza Hertz Rent a Car şi Leasing pentru Bulgaria, Cipru şi Serbia. Autohellas ATEE este lider pe piaţa din Grecia, poziţie ocupată de o perioadă lungă de timp, având o flotă de peste 26.500 de autoturisme. Autotechnica BG şi Demstar sunt considerate a fi printre primele companii de Rent a Car şi Leasing Operaţional din Bulgaria, respectiv Cipru. Grupul administrează o flotă de peste 32.000 de autoturisme în toate cele cinci ţări.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


GAS BENZINĂRII

BENZINĂRII 57

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1991 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 546 NUMĂR UNITĂȚI: 807 NOTORIETATE:

Petrom este cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele de explorare şi producţie, rafinare şi produse petrochimice, marketing, gaze naturale şi energie. Petrom are o capacitate anuală de rafinare de 8 milioane de tone şi aproximativ 550 de benzinării în România. Compania deţine o reţea internaţională de 257 de benzinării localizate în Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia. Producţia anuală este de aproximativ 5 milioane tone ţiţei pe an. Petrom are şi o divizie de energie prin construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat, amplasată în partea de vest a rafinăriei Petrobrazi. Petrom mai deţine şi importante zăcăminte de gaze naturale, fiind al doilea furnizor după Romgaz, cu o producţie anuală de aproximativ 6 miliarde metri cubi.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 450 NUMĂR UNITĂȚI: 1063 NOTORIETATE:

Grupul Rompetrol NV. este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, desfăşurându-şi activitatea în 12 ţări cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Grupul Rompetrol este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc. Grupul intenţionează să devină unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa şi să obţină o poziţie consolidată în bazinul Marii Negre şi al Marii Mediterane. Rompetrol este o companie puternică, un partener de succes, implicată în activităţi de responsabilitate socială. Compania are în plan să mai deschidă încă 5 benzinării până la finele anului 2011.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


BENZINĂRII

BENZINĂRII 58 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1998 ȚARĂ ORIGINE: RUSIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 338 NUMĂR UNITĂȚI: 2.385 NOTORIETATE:

Compania petrolieră Lukoil este prima companie privată din Federaţia Rusă care a deschis drumul investiţiilor în România prin achiziţia pachetului de acţiuni la rafinăria „Petrotel” din Ploieşti, una dintre cele mai vechi rafinării din România, în anul 1998. Activitatea investiţională şi de afaceri a companiei Lukoil a creat un impact impresionant asupra economiei româneşti. Peste 5000 de oameni lucrează în cadrul companiei Lukoil. Sistemul integrat de procesare a ţiţeiului si distribuţie a produselor petroliere permite asigurarea unei calităţi excepţionale a carburanţilor pentru conducătorii auto. Marca „Lukoil” este uşor de recunoscut, conducătorii auto din România asociind-o cu o calitate ridicată a produselor petroliere şi cu preţuri rezonabile.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1999 ȚARĂ ORIGINE: AUSTRIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 157 NUMĂR UNITĂȚI: 2.500 NOTORIETATE:

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de SudEst. Grupul exploatează în România şi Kazakhstan rezerve dovedite de petrol şi gaze. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Grupul Petrom este prezent prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operată sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea din România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de Petrom. OMV Petrom Marketing operează 546 staţii de distribuţie, dintre care 389 Petrom şi 157 OMV. Grupul deţine, de asemenea, o reţea internaţională de circa 250 benzinării, localizate în Republica Moldova , Bulgaria şi Serbia.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 1994 ȚARĂ ORIGINE: ITALIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 37 NUMĂR UNITĂȚI: 4000 NOTORIETATE:

Azienda Generale Italiana Petroli este un retailer italian de carburanţi pentru automobile, înfiinţat în 1926. Este parte a gigantului petrolier italian ENI. Eni România şi-a inceput activitatea în anul 1994 sub denumirea de Agip România. Domeniile în care operează sunt distribuţia de produse petroliere şi retail-ul. Prin cele 37 staţii de servicii ale sale şi o reţea în expansiune care operează în Bucureşti şi în multe alte oraşe importante, Eni este compania care işi propune să răspundă tuturor nevoilor vehiculelor, fie bicicletă, motocicletă, automobil, autoutilitară sau camion. În plus, staţiile Eni dispun de un vast sortiment de accesorii şi servicii destinate atât şoferilor cât şi autovehiculului, ca de pildă programele moderne de spălare automată.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


SERVICII SERVICII 60

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: ELVEȚIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 1.750 NOTORIETATE:

Înfiinţat în anul 1968 în Franţa şi cumpărat ulterior de o companie Elveţiană, conceptul 5àSec s-a dezvoltat ca un serviciu unic pe piaţa de tratamente textile la acea vreme, garantând clienţilor eficienţă şi calitate la preţuri accesibile. Astăzi 5àSec este numele de referinţă în industria curăţării chimice şi a tratamentelor textile, un model de business replicat cu succes în întreaga lume. La fiecare 3 zile, în lume se deschide câte un magazin 5aSec. În iunie 2009, compania Dry Cleaning Services SRL a semnat cu 5àSec Group contractul de Master Franchise pentru România, propunându-şi să dezvolte o reţea de cel puţin 25 de magazine la nivel naţional în următorii 5 ani, atât în regim propriu cât şi în sistem de franciză.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 800 NOTORIETATE:

Sign A Rama a fost fondată în 1986 de către Ray şi Roy Titus. Sign A Rama a început cu un singur magazin în Farmigdale la New York şi apoi au urmat deschideri de noi locaţii şi în alte state ale Americii ajungând ca în câtiva ani francizele SignA Rama să fie cunoscute în mai multe ţări. Sign A Rama este, conform revistei Entrepreneur, cea mai mare franciză de producţie publicitară din lume, cu aproape 1000 de locaţii în peste 50 de ţări, având sediul central în Florida, USA. Franciza Sign A Rama este acum disponibilă şi pentru piaţa din România şi vizează deschideri de noi centre în toate oraşele ţării dar mai ales în: Bucureşti, Constanţa, Braşov, Iaşi,Timişoara.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

SERVICII


cea mai performantă rețea de franciză în asigurări

construim împreună

Parteneri Safety Broker

ASTRA ASIGURARI

Member of UNIQUAGroup Austria

VIENNA INSURANCE GROUP

MEMBRU AL

Credit

EuropeAsigurari

Asigurarea unei noi generatii

asigurare ?i reasigurare

Telefon: 021 745.62.69/70/71 | Fax: 021 413.09.47 | E-mail: office@safetybroker.ro | Adresa: Str. Bolidului Nr. 4-6, sector 6, București

www.safetybroker.ro


SERVICII

SERVICII 62 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2008 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 3 NUMĂR UNITĂȚI: 31 NOTORIETATE:

Începând cu anul 2008, SAFETY Broker a dezvoltat propriul concept de franciză în asigurări având marca “Experți Asigurari Grele“ înregistrată la OSIM și având acoperire în prezent în aproape toata țara. Dezvoltarea conceptului de franciză, așa cum dovedesc de altfel rezultatele și piața, este vectorul competitivității și creșterii în afaceri atât pentru SAFETY Broker, cât și pentru francizații săi. Compania SAFETY Broker aduce alături de asigurări generale sau de viața și finanțări prin leasing, cât și produse de creditare ipotecare, cu garanție reală sau de nevoi personale. Astfel, bazată pe o structură de „supermarket financiar”, compania dorește să ofere clienților un ansamblu de produse care să satisfacă cât mai bine nevoile de finanțare sau de asigurare ale clienților.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 14 NUMĂR UNITĂȚI: 300 NOTORIETATE:

Încă de la lansarea oficială în SUA franciza educaţională FasTracKids a fost inclusă în topul celor mai bune francize americane, fapt relatat de mass-media internaţională de prestigiu: BBC, MSNBC, NY Times, International Herald Tribune, CBS, Entrepreneur Magazine. Iar succesul nu a întârziat să apară, astfel că, în doar 12 ani FasTracKids a ajuns pe toate continentele globului în peste 40 de ţări având o reţea de peste 300 centre în care se pregătesc anual peste 35.000 copii. În România, Franciza FasTracKids este prezentă încă din Martie 2007 iar în cei 4 ani de funcţionare, dintre care doi în plină criză macroeconomică, numărul de centre deschise la nivel naţional a fost de 14 iar numărul de copii cursanţi în România a depăşit 2000.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: CANADA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 1.500 (CONSULTANȚI) NOTORIETATE:

Cu sediul în Toronto, Canada, WSI Internet Consulting & Education a dezvoltat soluţii de internet profitabile începând de la mijlocul anilor 90. Reţeaua de Consultanţi de Internet certificaţi este cea mai mare de acest tip, iar revista lider în domeniu Entrepreneur considera Compania WSI numărul 1 la nivel mondial în domeniul serviciilor de internet pentru afaceri. WSI are personal tehnic cu înaltă calificare şi beneficiază de contracte de asistenţă în situaţii de urgenţă cu furnizori recunoscuţi la nivelul acestei industrii. Franciza WSI este disponibilă şi în România şi are în plan noi deschideri pentru perioada următoare.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


IMOBILIARE IMOBILIARE 64

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 110.000 NOTORIETATE:

Century 21 Real Estate LLC este cel mai mare francizor de imobiliare, având mai mult de 8.000 de agenţii deţinute şi administrate independent în mai mult de 72 de ţări şi teritorii din întreaga lume. Century 21 Real Estate LLC este o subsidiară a Realogy Corporation, SUA. Century 21 Real Estate LLC a atins un remarcabil nivel de popularitate printre clienţii din piaţa imobiliară. Prin personalul din domeniile asistenţei de franciză, consultanţei la sediul agenţiei, marketing-ului şi recunoaştere a activitaţii depuse, Century 21 România oferă francizaţilor, managerilor şi agenţilor din sistem, servicii la cele mai înalte standarde de calitate şi profesionalism.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 6.740 NOTORIETATE:

Dave Liniger, fondatorul birourilor RE/MAX a gândit ca structura costurilor să fie împărţită în mod egal între agenţii agenţiei, idee care a generat succesul agenţiilor RE/MAX. Conceptul de bază a permis lui RE/MAX (Real Estate Maximum) să devină cea mai productivă organizaţie cunoscută în industria imobiliară. În 1995 RE/MAX s-a extins şi în Africa de Sud, Europa şi Israel. Expansiunea a continuat cu birouri operând în America Centrală şi Australia şi până la sfarşitul anului RE/MAX avea birouri în 20 de ţări de pe cinci continente, depăşind 119.400 de agenţi, 6740 de birouri în peste 63 de ţări.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA

IMOBILIARE


IMOBILIARE

IMOBILIARE 66 ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2009 ȚARĂ ORIGINE: CANADA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 1.000 NOTORIETATE:

De la întemeiere, în 1985, concentrarea HomeLife Realty Inc. a fost dintotdeauna axată pe clienţi. La cinci ani după debutul în lumea imobiliară canadiană în 1985, HomeLife s-a remarcat în industria de imobiliare prin achiziţia a peste 200 de birouri. Astăzi, HomeLife este una dintre cele mai importante Francize în domeniul imobiliar de pe continentul nord-american, cu peste 1000 de afiliaţi. HomeLife şi-a început extinderea globală încluzând în prezent Statele Unite, Canada, Panama, Germania, Portugalia, România, Bulgaria şi China, totalizând peste o mie de birouri asociate cu peste 10.000 de agenţi în toată lumea.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2002 ȚARĂ ORIGINE: ROMÂNIA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 7 NUMĂR UNITĂȚI: 7 NOTORIETATE:

Compania REALPRO a fost fondată în anul 2002, în Râmnicu Vâlcea. În 2003, REALPRO a devenit prima companie imobiliară din Vâlcea iar în 2004 se situa deja în primele 20 de companii imobiliare din România. În 2006 a fost implementat Sistemul REALPRO de vânzare garantată de case, bazat pe reprezentarea imobiliară a vânzătorilor şi cumpărătorilor. Din toamna anului 2010, REALPRO este prezentă şi în Bucureşti. REALPRO este un sistem de franciză imobiliară personală care permite reprezentarea clienţilor la standarde înalte prin servicii şi rezultate garantate contractual. Sistemul de vânzare de case REALPRO înseamnă productivitate maximă şi rezultate garantate pentru clienţi.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2004 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: 230 NOTORIETATE:

Antreprenor imobiliar în construcţia de case individuale tradiţionale/clasice în Franța cu o experienţă de peste 20 ani în acest domeniu de activitate. A dezvoltat în piaţa de origine o reţea de peste 120 de parteneri care comercializează acest produs în regim de franciză şi care construiesc peste 2.500 de case individuale anual, într-o economie de piaţă adevarată. Din 2004 a început implementarea şi dezvoltarea acestui produs în pieţe precum USA, Elveţia, Liechtenstein, Spania, Maroc, Anglia şi România. Mikit este acum disponibilă şi în România, şi oferă clienţilor săi proiecte executate cu mare profesionalism şi implicare.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


HOTEL

HOTEL

HOTEL 67

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2004 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 1 NUMĂR UNITĂȚI: >500 NOTORIETATE:

În 1935 Howard Johnson deschidea primele restaurante în sistem de franciză. În 1954 existau deja 400 de restaurante Howard Johnson în 32 de state. În 1959 Howard Johnson se decidea să intre în industria ospitalităţii construind motelurile Howard Johnson în vecinătatea autostrăzilor. În 1997 Howard Johnson devenea membru al Corporaţiei Cendant iar hotelurile erau viitorul pentru Howard Johnson Internaţional, mottoul fiind “mai mare” şi “mai bun”. În prezent, cele peste 500 de hoteluri s-au extins în peste 14 state. Peste 2 milioane de persoane au fost oaspeţii hotelurilor Howard Johnson în 2003. Howard Johnson oferă oportunităţi de a beneficia de serviciile sale şi în România. Hotelul Howard Johnson Grand Plaza este primul din acest lanţ deschis în România.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 850 NOTORIETATE:

Ramada este un lanţ hotelier deţinut de grupul Wyndham Worldwide. Brandul Ramada a fost creat în 1954, iar în septembrie 2008 deţinea peste 850 de hoteluri, în peste 25 de ţări din lume. Lanţul este prezent şi în România, având patru hoteluri în Bucureşti: Ramada Bucharest Majestic Hotel, Ramada Hotel and Suites Bucharest North, Ramada Bucharest Parc şi Ramada Plaza Bucharest Convention Center şi încă patru locaţii în Braşov, Sibiu, Iaşi şi Oradea. Hotelul Ramada Sibiu a fost dat în folosinţă în iulie 2007 şi este clasificat la patru stele la fel ca şi Hotelul Ramada Braşov, clasificat tot la patru stele. Ultimul hotel din cadrul Lanţului Ramada a fost inaugurat la Oradea în 2010, şi este clasificat la patru stele. Ramada are în plan pentru următoarea perioadă creșterea cotei de piață dar și a numărului de unități.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


HOTEL 69

HOTEL ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2005 ȚARĂ ORIGINE: OLANDA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 8 NUMĂR UNITĂȚI: 260 NOTORIETATE:

Lanţul hotelier Golden Tulip, cu sediile oficiale în AmersfoortOlanda şi Lausanne-Elveţia, este o companie ospitalieră răspândită în întreaga lume cu peste 900 de hoteluri, 85000 de camere în peste 50 de ţări. Grupul Golden Tulip francizează şi administrează hoteluri în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, zona Pacificului Asiatic şi Americile. Obiectivul principal al lanţului hotelier Golden Tulip este de a oferi servicii prin francize, prin management şi leasing al unor hoteluri individuale, precum şi prin alianţe, parteneriate, fuziuni sau achiziţii de lanţuri hoteliere existente. Franciza Golden Tulip a fost creată pentru a implementa standardele internaţionale hoteliere, dar a păstrat în acelaşi timp specificul local în fiecare hotel al său, ceea ce pe termen lung s-a dovedit a fi un factor de succes.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2007 ȚARĂ ORIGINE: SUA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 11 NUMĂR UNITĂȚI: 4000 NOTORIETATE:

Compania a fost fondată în 1946 de către M.K. Guertin ca un sistem de sesizare informaţională între hoteluri şi membrii. Prin 1963, Best Western a devenit cel mai mare lanţ din industrie, cu 699 hoteluri membre şi 35201 camere. În 1964, atunci când proprietarii canadieni s-au alăturat la un hotel de sistem, Best Western a făcut primul pas spre extinderea la nivel mondial. Best Western a intrat în Mexic, Australia şi Noua Zeelandă în 1976. În 2006, Best Western Hotel International a sărbătorit aniversarea a 60 de ani, oferind servicii de calitate atât turiştilor cât şi oamenilor de afaceri deopotrivă.

ANUL LANSĂRII ÎN ROMÂNIA: 2001 ȚARĂ ORIGINE: FRANȚA LOCAȚII ÎN ROMÂNIA: 4 NUMĂR UNITĂȚI: 767 NOTORIETATE:

Continental Hotels a încheiat în 2001 un parteneriat cu grupul francez Accor, proprietarul mai multor mărci hoteliere internaţionale, dintre care se remarcă, şi în România, brandurile Ibis, Novotel şi Sofitel. Prin acest parteneriat, exprimat printr-un contract de management, cele două companii au început crearea unei reţele de hoteluri Ibis în toate marile oraşe din România, spun oficialii Continental Hotels. Lanţul hotelier internaţional Ibis este prezent în România cu 4 hoteluri. Ibis Gara de Nord Bucuresti a fost inaugurat în aprilie 2001. Hotelul este cotat la trei stele şi are 250 de camere cu aer condiţionat. Ibis Constanţa a fost inaugurat în aprilie 2005 şi este amplasat în zona centrală a orașului, pe malul mării. Lanțul hotelier prevede deschideri de noi hoteluri în următorii ani.

TOP 100 FRANCIZE DE SUCCES ÎN ROMÂNIA


IDEI DE AFACERI

concepte ● oportunități ● idei de afaceri

idei de afaceri

francize

afaceri agricole

dosare de afaceri

plan de afaceri

afaceri online

www.ideideafaceri.manager.ro Sfaturi practice pentru afaceri profitabile!


www.cellulemblock.ro


Top 100 Francize de succes in Romania  
Top 100 Francize de succes in Romania  

TOP 100 francize prezinta cele mai de succes afaceri care opereaza in sistem de franciza in Romania, facand o radiografie a acestui domeniu.

Advertisement