Page 1

WATERFRONT CLUBHOUSE 4 Weeks ADVANCED ARCHITECTURE STUDIO B ARCHITECTURE 302 | PU MIAO | SPRING 2007


WATERFRONT CLUBHOUSE 4 Weeks ADVANCED ARCHITECTURE STUDIO B ARCHITECTURE 302 | PU MIAO | SPRING 2007

Clubhouse for a residential development in Lake Da-dian, Qing-pi District, in the north suburb of Shanghai, China


A. Site Lake Da-dian, Qingpu District, Shanghai, China, a triangular site of 10,856 square meter. The residential community to which the clubhouse belongs to is situated north of the site Residential Development Clubhouse Site Location Lake Da-dian

China Shanghai

Lake Da-dian

Clubhouse Site =10,856 m² Site PLan 0 25

– Topography: existing natural and man-made landscape is flat – Climate: mild with clear seasonal changes – Sun: maximum sun exposure occurs in the south during the winter – Wind Pattern: prevailing wind in the southeast during the summer


B. Program Information The clubhouse will be used by both residents in the community north of its site and visitors from elsewhere – The total floor area (all areas under a solid roof with walls or columns around) should be within 2,700 square meters (about 8,858 sq. ft.) Conference and other Generic Public Functions – Lobby – Cafe, including a bar and kitchen (this facility only needs to serve beverages and light meals) – Artist exhibition space – Auditorium for 100 people, used for conference, movie and simple performances – 3 - 5 conference or multi-purpose rooms for 10 - 30 people

Exercises – Gymnasium for 30 - 50 people – Group aerobic exercise room (sound proof to other parts of the club) – Indoor heated swimming pool, relaxation area and mechanical room – Two outdoor tennis courts for doubles – Men and women’s lockers rooms (including showers and toilets) – Men and women’s saunas and relaxation rooms Boating – Two boat training rooms – Boat pier and storage – Boat exhibition area


C. Design Intent To create a form that will allow for multiple spaces: a water courtyard and a dry courtyard. An “S” shape or two “C” shapes combined creates a central core gathering area which primarily holds the public spaces. The play with double and triple height spaces allow for undisrupted views of the lake that fronts the clubhouse The facade of the structure is wrapped with a horizontal trellis screen. With this design, it incorporates the tennis courts on the roof so that its fencelike boundary does not become an obstruction but rather, blends the entire clubhouse together more uniformly

WATERFRONT CLUBHOUSE


Boat docking station

Upon arriving to the waterfront clubhouse, visitors will first need to pass through the “dry” courtyard - an intimate and inviting space created by the building form. Floor to ceiling windows allow views towards the garden space, which is filled with trees and plants aligned by rock and mossy pathways. A “water” courtyard balances the “dry” garden on the opposite side of the building

Second Floor Plan

Third Floor Plan


First Floor Plan 0

50 FT

Structural Grid

WATERFRONT CLUBHOUSE


D. Code Requirements – The building can be located behind the set back lines along the street within the existing shorelines – Boat piers and small free-standing structures can be extended into the lake or located in the lake – No building height limit, but the developer does not want the clubhouse to (3 story high) north of site

In determining stair locations, a beam and column grid system was utilized. In the main lobby of the clubhouse, the beam and column structure support are exposed. In rooms that were more proportional to human height, the structure was hidden


Multiple height spaces are more common in the public areas such as the indoor swimming pool and gymnasium. Floor to ceiling windows allow for unobstructed views of the lake from these indoor public spaces and allows for a more indoor/ outdoor experience

The program beneath the tennis courts is an indoor swimming pool, which overlooks the “water� courtyard (provided by the neighboring lake). A trellis application on the upper half of the floor to ceiling window facade helps to control heat and sunlight gain into the building

WATERFRONT CLUBHOUSE


West Elevation

North Elevation


By increasing the height of the emergency stairs in contrast to the building itself, it helps to create a more interesting design composition by using vertical elements to divide a horizontal dominated form

Physical model was hand-cut and assembled using basswood, museum board, clear plastic sheets, construction paper and white baby’s breath

Horizontal wooden screens are wrapped throughout the building. Windows are less common on the east and west facades and the screens help to limit the amount of natural sunlight that filters in the indoor spaces

South Elevation

East Elevation

WATERFRONT CLUBHOUSE

Waterfront Clubhouse  

Waterfront Clubhouse

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you