Osaava rauma 2/2018

Page 1

2/2018

OSAAVA RAUMA Rauman Yrittäjät – tekoja raumalaisen yrittäjän puolesta jo vuodesta 1936

Sydämen asiana yrittäminen Rauman Yrittäjien ja Rakastunut Raumaan -kauppiaiden toimintavuosi 2017 toi mukanaan koulutuksia, infoja, viihdettä, juhlaa ja kannanottoja. Punaisena lankana oli pitää yrittäjyyttä esillä, vaikuttaa yrittämiseen liittyvään päätöksentekoon paikallistasolla sekä auttaa jäseniä yrittämiseen liittyvissä asioissa. Toiminnan mahdollistivat jäsenten lisäksi kannatusjäsenet ja yhteistyökumppanit. Viime vuoden pääteemoina olivat kuntavaalit ja jäsenet. Vaaleissa ehdolla olleet yrittäjät nostettiin esille ja heidät kutsuttiin myös Posellin keskustelutilaisuuteen panelisteiksi. Vaaleissa läpi meni kaikkiaan 6 yrittäjää. Keskusteluyhteyttä kunnan luottamushenkilöihin on pidetty yllä erilaisissa ajankohtaisissa teemoissa, erityisesti soten kohdalla. Kaupunginhallituksen kanssa istutaan alas vähintään kerran vuodessa. Jäsenten kuunteleminen on toiminnan ydintehtäviä. Jäsenkyselyn kautta saadaan palautetta, mutta korvat ovat höröllä koko vuoden sekä puhelinlinjat ja ovet auki yrittäjiä varten. Tärkeä jäsenetu ja -palvelu saatiin toteutettua viime vuonna, kun Yrityskummitoiminta käynnistyi yhteistyössä kaupungin kanssa.

Mielipiteitä ja kannanottoja Keskustan kehittäminen ja kauppakeskus puhutti-

vat Raumalla viime vuonnakin. Alkuvuoden jäsenkysely ja siitä tuloksena saatu kauppakeskushankkeen puoltaminen noudattivat vuoden 2015 vastaavaa kyselyä. Yrittäjät odottavat piristysruisketta keskustan elävöittämiseen. Keskustan kehittämiseen ja erityisesti Vanhan Rauman tilanteeseen otettiin vuoden aikana kantaa mm. mielipidekirjoituksella ja Rauman kaupungille loppuvuodesta jätetyllä kirjelmällä. Kaupungin strategiauudistukseen haluttiin mukaan yrittäjien ytimekkäät kommentit vetovoimasta, brändistä ja elinkeinoelämästä. Yrittäjäkenttää pi-

”KORVAT OVAT HÖRÖLLÄ KOKO VUODEN SEKÄ PUHELINLINJAT JA OVET AUKI YRITTÄJIÄ VARTEN”

dettiin esillä myös mm. kolumnikirjoittelulla.

Tietoa koulutuksissa Yrittäjille suunnattuja tapahtumia järjestettiin vuoden aikana yli 50 kappaletta ja näistä 11 Leader-rahoitteisen Vauhtia Verkostoon -hankkeen rahoittamia. Tilaisuuksia järjestettiin sekä Raumalla että Lapissa. Vuoden isoimmat tapahtumat olivat Lappi on auki -yrityssuunnistus elokuussa, yrittäjäpäivän aamubrunssi syyskuussa sekä Syysjuhlat lokakuussa. Kerran kuussa tarjottiin verkostoistumisfoorumeina aamukahvit ja afterwörkit. Koulutuksia järjestettiin mm. taloushallinnosta, hallitustyöskentelystä, tietosuoja-asetuksesta ja sosiaalisen median työkaluista.

RAUMAN YRITTÄJÄT RY PERUSTETTU 1936 JÄSENIÄ N. 720 • Rauman Yrittäjät on olemassa jäsenyrityksiämme ja näissä yrityksissä toimivia yrittäjiä varten. Toimimme heidän äänitorvena paikallisessa yrittämistä koskevassa päätöksenteossa sekä ajamme heidän etuaan. Toimintamme missio on parantaa yrittämisen toimintaedellytyksiä ja yrittäjien asemaa. • Rauman Yrittäjien toiminnan painopiste vuonna 2018 tulee olemaan Jäsenten Ääni: Selvittää entistä kattavammin, mitä koko jäsenistömme yhdistykseltämme odottaa ja toivoo. Tulosten perusteella pyrimme vastaamaan nykyistä paremmin koulutusten ja tapahtumien suunnittelussa jäsentemme toiveita ja tarpeita

Rakastuneena Raumaan Rakastunut Raumaan -toiminnan päätavoitteena oli elävöittää Raumaa ja erityisesti keskustaa. Taus-

talla on kaupungin ja yrittäjäjärjestön välinen yhteistoimintasopimus, joka on ollut voimassa vuo-

desta 2004. Järjestämällä erilaisia kampanjoita ja oheistapahtumia pyrittiin saamaan väki liikkeel-

le nauttimaan kauniista Raumasta ja sen shoppailumahdollisuuksista. Perhetapahtuma Minihyste-

Jasmin Ruohonen, Salon Ihanainen Oy Jäätelö varmaankin, nuo Minetin jäätelöt ovat olleet vähän jees, kun siellä on vähän erilaisempia makuja. Suklaa-minttu on kyllä semmoinen, mikä joka kesä menee.

Mari Ajomo, Iloinen Ihmemaa Oy Ehkä suklaatötterö, ihan tuosta jäätelökioskilta. Se on joka kesä pakko saada. Nyt tuli tuo Valion kioski vaarallisen lähelle tuohon viereen, eli siellä varmaan tulee käytyä.

Petri Laiho, Kultaseppä Petri Laiho Jäätelö. Ihan yleisesti ottaen vain jäätelö, se sopii hyvin kesään.

Tarja Joro, Kukka-Shop Rosa Oy Uudet perunat ja kaikki uudet porkkanat, tämmöiset mitä tulee tuonne torille. Niiden kanssa silli ja ylipäätään tuore kala on kanssa äärettömän hyvää! Kaikki, mikä on tuoretta ja melkein pellolta tullutta on hyvää. Ja sitten mansikat myös!

GALLUP

MIKÄ ON LEMPI KESÄHERKKUSI TAI -RUOKASI? Kysyimme yrittäjiltä mitkä herkut kuuluvat kesään, joita ilman ei voi olla.

Anne Heininen, Annen Astiakauppa Uudet perunat, grillattu makkara ja sitten tietenkin jäätelö, jos herkkuihin mennään. Kyllä muutakin lihaa tulee grillattua, mutta makkaroista Huiluntuhti on se ehdoton ykkönen.


OSAAVA RAUMA

2/2018

Rauman Yrittäjät – tekoja raumalaisen yrittäjän puolesta jo vuodesta 1936

PUHEENJOHTAJAN PALSTA

Maailma loppuu tässä kuussa Loppurysäys! Tällaisella julistuksella voisi viitata maailmanloppuun. Kaupallisessa mielessä se on kuitenkin jotakin positiivista kuulijan korville. Jossakin on tarjolla vielä hetken jotakin halvalla. Nyt vain ottamaan omansa ennen kuin se jokin loppuu. Hyvä iskusana on niin täynnä latausta, että pelkkä sana saa ostosormen syyhyämään. Alkuvuosi on tuonut mukanaan uuden iskusanan. Tietosuoja-asetus! Latausta on tässäkin, mutta ei mitään positiivista. Taustasta ja tiedoista riippumatta erilaisia tietosuoja-asetuksen täsmäkonsultteja on noussut esiin kuin sieniä sateella. Rohkenen epäillä, että harva on lukenut läpi kyseistä 200 sivuista EU-säännöshirviötä. Tai ainakaan sitä sisäistänyt. Antamatta tämän haitata, laulavat kaikki yhdessä kuorossa. Kohta se tulee, oletko yrittäjä valmis? Ja sävellaji on kovin mollivoittoinen. Jos et ole, maksat itsesi kipeäksi. Kyllä yrittäjät riskiä sietävät, mutta epävarmuus ja epätietoisuus voivat jo viedä yöunia. Moni onkin varautunut tulevaan 25. päivään, joskin kukin omalla tavallaan. Tärkeintä on saavutettu mielenrauha siitä, että jotakin on tehty. Jos ennustaa uskaltaisin ja uskallanhan minä. Ainoa paikka Suomessa, jossa asetus tulee päivärytmiä muuttamaan, on Tietosuojavaltuutetun toimisto kiitos Facebookin ja muiden somejättiläisten. Pienyrittäjä saa jatkossakin olla melko rauhassa. Ehkei se maailma siis lopukaan vielä 25. toukokuuta. Ei ainakaan tänä vuonna, joten ei muuta kuin uusia iskusanoja jahtaamaan. Ainakin kesäalet kirkuvat kohta taas raumalaistenkin yritysten ikkunoissa. Ja täynnä positiivista energiaa.

Keväisin yrittäjäterveisin, ria syyskuussa oli vuoden 2017 tapahtumista suosituin - pelkästään ilmapalloja jaettiin 600 kpl:tta.

Kiitosta saivat myös Hintahysteriat, iltatorit, Pikimust Perjanda ja Tonttujen yö. Vuonna 2016 aloi-

tettu kauneimpien joululaulujen laulaminen torilla kruunasi loppuvuoden tuomaanpäivänä.

Toimintakertomukset vuodelta 2017 on luettavissa nettisivuillamme www.raumanyrittajat.fi

Kimmo Vainio Rauman Yrittäjät ry:n puheenjohtaja

02 8377 9925, 0400 800 580 info@konevuokralle.fi • Koneet ja laitteet teollisuuteen. • Nostimia sisälle ja ulos. • Kaivinkoneita 1,0 tn – 5,5 tn. Tervetuloa • Kuormaajia, dumppereita, kurottajia, telineitä... tutustumaan • Työkalut myös pieniin töihin! tai soita!

teollisuuskaasut meiltä! Tule tutustumaan käteviin kaasupulloihin, jotka helpottavat työtäsi!

Meiltä myös vuokrapullo 20 ja 50 L. Venttiiliratkaisu nopeuttaa työtäsi!

LOUNAISVÄYLÄ 3 • SAMPAANALA

Avoinna ark. 7–16

konevuokralle.fi

KONEVUOKRAUS JALONEN OY

TEHTAANMYYMÄLÄN KESÄ Meiltä löydät monenlaiset keittiötarvikkeet Eskimo-tuotepaketti on myös toivottu tuliainen kesäkeittiöön! Kaikki tutut Eskimo-tuotteet saat nyt Fredmanilta. Tehtaanmyymälä avoinna ma–pe 10–17. Eurajoentie 10, 27230 Lappi. Puhelin 010 411 0726. www.fredmangroup.com www.eskimofinland.fi


OSAAVA RAUMA

2/2018

Kutsu kaupunki kylään! Kävelykatuina ovat Kuninkaankatu ja Kauppakatu torin ja Savilankadun välillä.

Kävelykadut valtaavat Vanhan Rauman heinäkuussa Kävelykatuaika tulee tänäkin vuonna kestämään kolme viikkoa Vanhassa Raumassa. Autoja alueella tulee silti liikkumaan, sillä asukkailla ja yrittäjillä on oikeus ajaa kiinteistöilleen. ”Kävelykadulla jalankulkija on kingi, autoilijoiden on mukauduttava jalankulkijoiden vauhtiin ja annettava tilaa heille.” Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja muistuttaa. Tavarantoimittajien tulee myös huomioida kävelykatuaika ja ajoittaa toimituksensa mielellään aamuun, jotta kadut saadaan rauhoitettua päivisin.

Kävelykatuaika yrittäjän silmin Kävelykatuaika vaikuttaa jalankulkijoiden ja autoilijoiden lisäksi Vanhan Rauman alueen yrittäjien ja asukkaiden arkeen. Kävelykatuaika herättää keskustelua yrittäjien keskuudessa ja mielipiteitä on monia. “Järjestely vaatii kärsivällisyyttä asuk-

kailta ja kauppiailta. Kävelykatua on kokeiltu vuodesta 1976 ja monen mielestä se jo kuuluu kesään. Erityisesti läpiajoa kannattaa välttää kävelykatuaikana”, miettii Pajuoja. “Kävelykatu varmasti jakaa yrittäjien mielipiteitä Raumalla. Mutta näkisin että etenkin kuumimpaan turistisesonkiin pitsiviikolla se sopii vanhaan Raumaan. Monesti autolla liikkuvat ostajat tietävät mitä ovat hakemas-

sa kuin taas turistit tekevät heräteostoksia ja kävellessä heillä on aikaa tehdä ikkunashoppailua ja tutustua eri liikkeiden tarjontaan.” Torin jäätelökioskiyrittäjä Ove Lindstöm pohtii. Parkkipaikkoja on Vanhan Rauman alueella ja läheisyydessä, jolloin auton voi pysäköidä ja liikkua jalan. Huonojalkaiset asiakkaat voi tuoda liikkeen eteen autolla, mutta asioinnin ajaksi ei voi pysäköidä kävelykadulle.

KÄVELYKATUAIKA: 9. – 29. 7.2018 • Kävelykatu: Jalankulkualue, jonne autolla ajo sallittu vain huoltoajon muodossa. • Huoltoajo: Tavaroiden/henkilön kuljetus. Pysäköinti kielletty. • Kauppatori: Torille ajo sallittu. Vähäkirkkokadun ajosuuntaa muutetaan kävelykatuajaksi, joten torille ajo mahdollista. Torin läheisyydessä on parkkipaikkoja

Rauman kaupungintalolla yrityspalveluissa on aloittanut keväällä projektityöntekijä Ada Silén, jonka tehtävänä on lyhyesti ja ytimekkäästi käydä kylässä yrityksissä Käytkö kaffeella ja vai onko visiittien taustalla jotain muuta? ”Tehtävänäni on selvittää raumalaisten yritysten kehittämistarpeita, kartoittaa tulevaisuuden suunnitelmia ja näkymiä sekä auttaa eri tavoin arjessa, m. toimimalla käytännön yhdyshenkilönä yritysten suuntaan sekä etsimällä oikeat yhteistyötahot ja ohjaamalla eteenpäin tarpeiden mukaan. Tavoitteena siis isommassa mittakaavassa raumalaisten pk-yritysten toimintaympäristön elinvoimaisuuden vahvistaminen”, valottaa toimenkuvaansa Ada Silén ja jatkaa hymyillen: ”Kahviakin saa toki tarjota, mutta kyllä se juttuhetki yrittäjän kanssa on tärkeämpi”. Minkälaisissa yrityksissä kierrät? ”Ihan kaikenlaisissa eli neuvonta on tarkoitettu jokaiselle ja kaikkien yritystoiminnasta olen kiinnostunut kuulemaan”, kannustaa Silén yrityksiä ottamaan yhteyttä. Mitä käynneillä tavoitellaan? ”Tavoiteena on selvittää miten yrityksellä menee, ja mihin suuntaan ollaan menossa, missä voidaan auttaa ja mitä kehittää. Kaupunki on kiinnostunut kuulemaan

Ada Silén kiertää raumalaisissa yrityksissä kyselemässä kuulumisia.

myös yritysten näkökulmaa tämän hetken työllisyystilanteeseen”. Mitä viet mukanasi yrityksiin? ”Yrityksille löytyy erilaista tukea ja neu-

vontaa. Nyt on ajankohtaista erityisesti ELY-keskuksen myöntämä investointituki, sekä mm. liiketoiminnan konsultointia ja analysointia tuettuun hintaan. Kasvua hakeville yrityksille on ideoitu Rauman Kasvukonkarit-työpaja,”, listaa Ada Silén työkaluja ja muistuttaa, että kaikki kerätyt tiedot ovat ehdottoman luottamuksellisia. Miltä raumalainen yrityskenttä mielestäsi vaikuttaa? ”Täällä on tekemisen meininkiä, asenne on positiivinen ja eteenpäin katsotaan avoimin mielin. Yrityskentällä on halua kehittää omaa toimintaa ja seutukuntaa yleensä”. Miten olet viihtynyt tehtävässä? ”Olen viihtynyt hyvin, jokainen päivä on erilainen, kuten yrittäjien kanssa toimiessa yleensäkin”. Ota rohkeasti yhteyttä: 044 403 6340, ada.silen@rauma.fi

KASVUKONKARIT

• Kasvukonkarit on Raumalla uusi kehittämisen työkalu, jonka avulla autamme kasvun ja kehittymisen polulla pien- ja mikroyrityksiä, joissa on kasvupotentiaalia. Yritykset, yksi kerrallaan, esittelevät oman kasvusuunnitelmaansa 5 – 10 minuutissa, jonka jälkeen seuraa henkilökohtainen keskustelu Rauman Kasvunkonkareiden kanssa. Kasvukonkareissa on edustaja mm. bisnesenkeliverkostosta, Finnverasta, Yrityskummeista, rahoituslaitoksesta ja ELY-keskuksesta. Tapaamisen jälkeen raati kokoaa näkemyksensä yrityksen suunnitelmista kirjalliseksi palveluehdotukseksi. Tämä on yritykselle maksutonta.

• Kilpikaiverrukset • Lasermerkkaukset www.satakaiverrus.fi myynti@satakaiverrus.fi p. 044-975 4932 Kairakatu 36, Rauma

Idealle siivet

- Kokonaisvaltainen kumppani markkinointiin -

- MAINOSTOIMISTOPALVELUT suunnittelu, verkkosivut, taitot AJANVARAUS MYÖS NETISSÄ 24/7!

WWW.LAAKARIKESKUSMINERVA.FI

Huom! 10% myymäläalennus verkkokauppahinnoista!

Messin-verkkokauppa: www.messin.fi Tehtaanmyymälä: Messin, Lattomerentie 162, 28580 Pori, p. 02 6475 777, avoinna arkisin klo 8.00 – 15.30

- DIGITAALIPAINO esitteet, käyntikortit, kirjekuoret

- VIIMEISTYS leikkaukset, sidonnat, taitot

Hakunintie 7, 26100 Rauma puh. 02 8387 4900 www.offsetpaino.com rauman@offsetpaino.com


OSAAVA RAUMA Luottamus omaan osaamiseen on uuden yrittäjän voimavara Wanhan Rauman Hautauspalvelun yrittäjä Kari Lehtonen sai kipinän yrittäjyyteen työskennellessään alalla. Työ surevien omaisten keskellä vaatii hienotunteisuutta ja herkkyyttä. Kari Lehtonen on tehnyt uraa myynnin ja markkinoinnin parissa yli kaksi vuosikymmentä, jonka jälkeen hän alkoi etsimään uusia haasteita. Kari huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa haettiin hautaustoimistoon työntekijää. Hetken tutkittuaan työnkuvaa, päätti hän hakea pestiä ja sai paikan. Työ tuntui omalta ja muutaman vuoden työnteon jälkeen alkoi ajatus oman yrityksen perustamisesta. Oli aika kokeilla omia siipiä, koska tunne oman osaamisen vahvuuteen oli luja. Kari kävi yrittäjäkurssin vain pelkkä tulevan yrityksen nimi mielessään ”Wanhan Rauman Hautauspalvelu”. Tämä nimi edellytti luonnollisesti liiketilojen löytymistä puukaupunginosasta. Pienen etsimisen jälkeen Kauppakadulta löytyikin tila, joka on kuin luotu yritykselle. Yritys avasi ovensa vuoden alussa ja onnistumisia on ollut monia jo lyhyen taipaleen aikana. Luottamus omaan toimintaan on pysynyt vahvana.

Yritys on yrittäjän näköinen Yrittäjyyden parhaiksi asioiksi Kari luettelee vapauden, ja luoda toimintatavoista oman näköisiään. Hautaustoimiston asiakas tarvitsee tukea suruunsa ja Kari pitää kunnia-asiana kulkea asiakkaan rinnalla koko matkan alusta loppuun. ”Kaikki tarvittavat palvelut löytyvät

saman katon alta ja laskutetaan yhdessä laskussa, joka helpottaa asiakasta.” Kari kertoo. Wanhan Rauman Hautauspalvelulla on monia yhteistyökumppaneita, joiden kautta Kari tilaa asiakkaalleen pal-

2/2018

YRITTÄJÄN ÄÄNI

Liikennekaari – uhka vai mahdollisuus?

“OLI AIKA KOKEILLA OMIA SIIPIÄ, KOSKA TUNNE OMAN OSAAMISEN VAHVUUTEEN OLI LUJA”

velut pitopalvelusta kukkasiin. Miksi liityit yrittäjäjärjestön jäseneksi? “Totta kai, Miksei?”, vastaa Kari Lehtonen. Varsinkin yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ovat asioita, joita Kari jä-

senyydessä arvostaa. “Jäsentilaisuuksissa tutustuu toisiin yrittäjiin ja verkostoituu, joka on Rauman kokoisessa kaupungissa tärkeää”.

Kesästä 2018 tulee meille taksialan yrittäjille erilainen kuin ennen – kauan kohuttu liikennekaari astuu voimaan 1.7. uudistaen taksiliikenteen. Meillä yrittäjäjärjestössä on jäseninä useita henkilöliikennealan yrittäjiä, joita tämä koskee. Ilmassa tuntuu olevan epävarmuutta ja enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Lakimuutoksen taustalla on ajatus taksialan vapautumisesta ja hinnoittelun sääntelyn poistumisesta. Ilman taksilupaa ei kupu katolla ajeta jatkossakaan, mutta lupaan vaadittava koulutus poistuu. Yrittäjiä tarvitaan uudistuksen jälkeenkin, koska liikennöidä saa silloinkin vain y-tunnuksella. Taksikiintiöt poistuvat, joten jatkossa takseja voi olla niin paljon kuin innokkaita luvan hakijoita riittää. Tämä tuo lisää mahdollisuuksia sekä meille vanhoille että uusille toimijoille, mutten silti maalailisi liian ruusuista kuvaa alasta. Tähän asti ELY-keskus on määritellyt taksien määrän kunnissa, ja takseille on määrätty tietyt asemapaikat. Tämän poistuessa jää nähtäväksi, saako heinäkuussa haja-asutusalueilla tai maaseudulla taksikyydin. Taksia saa ajaa uudistuksen myötä siellä missä kysyntää on – kukaan ei pakota enää takseja hiljaisille alueille. Mitä tulee taksikyytien hintoihin, on tärkeintä muistaa, ettei se taksamittarissa näkyvä summa putoa kuljettajan taskuun kokonaan nyt eikä heinäkuun jälkeen. Alan yrittäjän kustannusrakenne on kova ja pakollisia maksuja riittää. Jatkossa ei ole enää hintakattoa – markkinat eli kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen tulevat määräämään hinnat. On mielenkiintoista nähdä miten käy juhlapyhien tai vastavuoroisesti hiljaisten arkiöiden hintojen kanssa. Hinnat eri kaupunkien välillä tulevat varmasti olemaan erilaiset. Vaikka Savilan taksikentälle voi heinäkuussa tulla kuka tahansa luvallinen auto, ei taksikeskuksen numerosta välitetä kyytejä kaikille. Kyydin tilauskanavien määrä voi kasvaa – Tähän asti Satakunnassa on ollut yksi taksikeskuksen numero, johon soittamalla kyydit on välitetty eri kuntien taksiyrittäjille. Kyytiä haluavien täytyy itse tietää mistä kyytinsä jatkossa tilaavat. Vanha tuttu taksikeskuksen numero toimii edelleen, samoin mobiiliappi Valopilkku. Nyt jos koskaan olisi tärkeää, että me alan toimijat puhaltaisimme yhteen hiileen ja miettisimme eteen tulevia haasteita yhdessä. Rauman Yrittäjät ry tarjoaa tähän hyvän paikan. Tervetuloa mukaan nykyiset ja uudet taksialan yrittäjät! Harri Pettersson Rauman Tilataksipalvelu oy Rauman Yrittäjät ry:n 2. vpj

Vuoden alussa yrittäjänä aloittanut Kari Lehtonen viettää vapaa-aikansa perheensä kanssa tai Rauman mieslaulajien riveissä.

Työhyvinvointisi edistäjä

Meiltä toimistokalusteet!

Pesulapalvelut yrityksille ja yksityisille

Palvelemme ma–pe 8–16.30

Latomäentie 4 26510 Rauma p. 02 822 5222 www.raumanpesula.fi

Laadukkaasti. Puhtaasti Palvellen.

KOTISIIVOUS

Avoinna ma – pe 8 – 17 Kairakatu 1, Rauma, p. 02 8378 7800 • www.raumankonttoripalvelu.fi

FALTTU PALVELUT

P. 044 553 7695

• falttu.com

RAKENNA . ASU SISUSTA RAKENNA SISUSTA . ASU

MESSUT MESSUT RAUMA

Talviharjoitteluhalli RAUMA 6.–7.10. 2018 Talviharjoitteluhalli 6.–7.10. 2018

Parhaat paikat myydään nyt!

Soita 0500 498 480

www.messu.com


OSAAVA RAUMA

2/2018

Männistönkadulla sijaitsee metallialan kokenut osaaja

MÄNNISTÖ OY METALLITUOTE

• Perustettu 1955 • Toimiala: metalli- ja muovituotteiden valmistus • Omistajat: Minna ja Teppo Kauppila • Henkilökuntaa: 10 henkeä • Liikevaihto 2017: 1,7 milj.euroa. • www.mannistometalli.fi

Pitkät perinteet omaava yritys siirtyi Männistön perheeltä vuonna 2011 Kauppiloiden johdettavaksi. Yritys tekee omien tuotteiden lisäksi alihankintaa.

Rauman Seudun Katulähetyksen ovet auki myös yrityksille. Ovella vastassa Heidi Saviaro.

Katulähetyksellä on aina ihminen keskiössä Rauman Seudun Katulähetys ry on toiminut jo yli 30 vuoden ajan vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi. Yrittäjäjärjestö on tuttu monesta yhteydestä ja viime vuonna RSKL liittyi Rauman yrittäjät ry:n kannatusjäseneksi.

Katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantala valottaa yhteistyön taustaa: ”Olemme saaneet raumalaisia yrityksiä mukaan toimintaamme hienosti, esimerkiksi työllistämisessä tai lahjoituksissa. Arvomaailmamme kohtaavat myös varmasti yrittäjäjärjestön kanssa. Meillä on tavoitteena auttaa asiakkaamme osaksi yhteiskuntaan, sitä kautta työntekijöiksi yrityksiin ja ostovoimaksi kuntaan”.

Monipuolisempaa kuin tiedetään Katulähetyksen toiminta on laajentunut sitten aloitusvuosien ja yhdistys on osallistunut samoihin palveluiden kilpailutuksiin mihin yritykset. Tämä on herättänyt ihmetystä. ”Me toimimme sellaisella kentällä, että osa palveluista on pakko tuottaa yhdistyspohjalta. Ei näiden heikommassa asemassa olevien palveluilla voi tahkoa rahaa. Yhteistyössä yritysten kanssa voisimme tuoda lisäarvoa kilpailutuksiin”, valaisee Janne Rantala yhteistyön mahdollisuuksia yrityskentän kanssa ja jatkaa: ”Tällaiseen toimintaan voisi panostaa nyt kun sote- ja maakuntauudistus ovat ovella. Pienet sote-keskukset pärjäisivät kilpailussa näin paremmin ja palveluita voitaisiin tuottaa paikallisesti”.

Tavoite ohjaa suunnan Janne Rantala on työskennellyt katulähetyksessä eri tehtävissä jo yli 18 vuotta. Näiden vuosien varrella toiminta on laajentunut ja muuttunut sekä ammattillisemmaksi että tavoitteellisemmaksi. ”Kehittämämme Valo-valmennus toimintamalli on levinnyt valtakunnalliseksi ja nyt se otetaan käyttöön Satakunnassa jokaisessa työpajatyyppisessä toiminnassa. Enää ei vaan puuhastella esimerkiksi käsitöitä ilman että sillä on tavoite”, kertoo Janne ja sanoo ympäristön suhtautumisen yhdistykseen olevan kokonaisuutena positiivista. ”Me alamme olemaan myös jo sen kokoinen toimija, että me olemme potentiaalinen tuotteiden ja palveluiden ostaja yrityksille”, Janne kertoo ja toivottaa kaikki toiminnasta kiinnostuneet tervetulleeksi kylään.

RAUMAN SEUDUN KATULÄHETYS RY • perustettu 1985 • Työntekijöitä 30 • Toimipisteinä Toivontalo, Nuorisotakuutalo ja Meijeri • www.raumanseudun katulahetys.fi

Papinhaan alueella liikkuville Männistön rakennus on tuttu, mutta yrityksen toiminta ja tuotteet eivät niinkään. Toimitusjohtaja Teppo Kauppila tutustui yritykseen jo lapsuudessaan, koska Männistöt olivat perhetuttuja. Harppaus yrittäjäksi oli kuitenkin iso: ”En olisi ryhtynyt yrittäjäksi ilman Männistö oy:tä. Vuosien varrella yrityskaupoista oli puheltu pariinkin otteeseen, mutta tilanne oli otollinen vasta 2011 jolloin muutimme takaisin Raumalle ja aloitimme täällä”, muistelee 17 vuotta pääkaupunkiseudulla asunut Teppo Kauppila. ”Hyppäsimme liikkuvaan junaan, yritykseen, josta oli pidetty hyvää huolta”. Kauppila on kotoisin Laitilasta ja opiskelujen myötä lähti töihin Helsinkiin ensin Orakselle myyntityöhön, sitten Fiskarsiin ja myöhemmin Sika-Finlandin toimitusjohtajaksi.

Alun vaikeuksien jälkeen kovaa kasvua Alku ei ollut helppo, yrityksen liikevaihto laski kolmena ensimmäisenä vuotena eikä lomautuksilta vältytty. ”Myyn-

Minna ja Teppo Kauppilan perheeseen kuuluu kaksi lasta ja koira. Vapaa-ajalla rentoudutaan merellä.

”KIITOS SITOUTUNEELLE JA MAHTAVALLA HENKILÖKUNNALLEMME”

nin notkahdus tuli volyymin laskusta. Yhtään asiakasta emme tuolloin menettäneet, mutta kun telakkateollisuus oli kyykyssä, näkyi se heti tuotantomäärissä. Oli pakko lähteä hakemaan uusia asiakkaita”, kertoo Teppo Kauppila alun talousvaikeuksista. Yritys suuntasi myös ulkomaille ja Te-

Paikallinen IT- ja ohjelmistokumppanisi Raumalla

kesin avulla löytyi markkinarako Norjasta. Nousuun Männistö oy lähti 2016 ja tänä vuonna kasvu on ollut hurjaa, vuoden alun myynnin kasvu jopa 75%:ia. Kasvu selittyy osin automatisoinnilla – alkuvuodesta tuotantotiloissa otettiin käyttöön hitsausrobotti ja samalla tehtiin uusi valmiiden tuotteiden varastotila. Onko yrittäminen kaduttanut? ”No ei tähän kehtaa vastata että olisi”, nauraa Teppo ja jatkaa: ”Hyvin olemme pärjänneet ja siitä kiitos sitoutuneelle ja mahtavalle henkilökunnallemme. He olivat näissä talkoissa mu-

kana, kun talous notkahti ja nyt painetaan kovassa kasvussa ylitöitä”. Tulokset ja onnistuminen auttavat Teppo Kauppilaa jaksamaan arjen kiireitä. Vapaa-aikana hän toimii pojan jääkiekkojoukkueen joukkueenjohtajana ja purjehtii. Raumaa Teppo kehuu paikkana yrittää: ”Meillä on kyllä todella hyvä kaupunginjohtaja, hän on aidosti kiinnostunut yrityksistä”. Samaan syssyyn Kauppila kannustaa muita yrittäjiä hakemaan ELY-keskuksen investointitukia. ”Ehkä byrokratia pelottaa, mutta eivät ne ole vaikeita lomakkeita”.

Asiakkaiden tyytyväisyys palveluihimme

KIIT

E T TÄVÄ Ä L A AT UA

www.vsp.fi

Lisätietoa palveluistamme saat Reijalta, puh. 050 400 5445 • Vakka-Suomen Puhelin Oy, Susivuorentie 2, Rauma


OSAAVA RAUMA TAPAHTUMAKALENTERI:

2/2018

RAKASTUNUT RAUMAAN INSTAGRAMISSA

Kaikille avoimet tapahtumat 10. 5. Pahojen poikien ja isojen tyttöjen lauluja 17. 5. Yrityskummitapaaminen 26. 6. Iltatoriaika alkaa 19. 7. Satakunnan yrittäjät 80 vuotta – Yrittäjät Suomiareenalla Vain jäsenille / Jäsenyydestä kiinnostuneet 15. 5. Jäsenten saunailta 22. 5. Toukokuun aamukahvit 4.6. Ammatillinen koulutus uudistuu -info 12.6. Kesäkuun aamukahvit 12.6. Kesäkuun afterwörk Yrittäjä, tule tutustumaan toimintaamme ja osallistu rohkeasti tapahtumiin. Tarkemmat tiedot tapahtumista löydät www.raumanyrittajat.fi ja www.rakastunutraumaan.fi

YRITYSKUMMITAPAAMINEN 17.5. Yrityskummilta saat tukea yrityksesi ja yrittäjänä toimimiseen.. Yrityskummi kulkee rinnallasi, ohjaa ja näyttää toisen näkökulman käsillä olevaan haasteeseen. Yrityskummi ei ole konsultti eikä tee päätöksiä puolestasi. Hän auttaa oman kokemuspohjansa kautta toista yrittäjää. Haemme riveihin uusia yrityskummia. Voit olla uusi tai kokenut yrittäjä. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja on luottamuksellista.

Kauppatori <3 #rakastunutraumaan #kauppatori #vanharauma Rauman Yrittäjät ja Rakastunut Raumaan -toiminnan löydät facebookista. #raumanyrittäjät #rakastunutraumaan

Olisiko sinusta yrityskummiksi? Tule kulemaan lisää toiminnasta Rauman yrittäjien toimistolle 17. 5. klo 17.00 alkaen. Kahvitarjoilu.

JÄSENEDUT: • Ilmaisia koulutuksia, infotilaisuuksia ja tapahtumia ajankohtaisista teemoista • Yrittäjien aamukahvit ja afterwörkit • Yrityskummitoiminta • Edullinen ilmoitustila Rauman Yrittäjät ry:n Osaava Rauma-liitteessä • Rakastunut Raumaan-kauppiaille kampanjahintaan ilmoitustilaa • Alennuksia Fennian eri vakuutuksista • jäsenetuhintaan Lännen Omavoiman paikallisesti tuotettua sähköä • Alennuksia liikuntapalveluista • Lisää etuja www.raumanyrittajat.fi

JÄSEN, KÄYTÄ EDUT HYÖDYKSESI!

Lisäksi valtakunnallisia etuja • Neuvontapalvelut, puh. 09 229 222 • Alennuksia ja etuja useilta yhteistyökumppaneilta Lisää valtakunnallisia etuja: www.yrittajat.fi/jasenedut Lisäksi alueellisia etuja: www.satakunnanyrittajat.fi

TYKKÄÄ MEISTÄ FACEBOOKISSA. VOIT ILMOITTAA OMAN YRITYKSESI JÄSENEDUT FACEBOOKISSA.

YHTEYSTIEDOT:

LIITY JÄSENEKSI

Puheenjohtaja Kimmo Vainio, Asianajotoimisto Heikkilä & Co

Rauman Yrittäjät ry:n jäsenenä kuulut Suomen Yrittäjien kasvavaan joukkoon. Suomen Yrittäjät toimii pienten ja keskisuurten yrittäjien etu- ja palvelujärjestönä, jonka tehtävänä on parantaa yrittämisen edellytyksiä ja yrittäjien asemaa. Jäseneksi liityt helpoiten netissä www.yrittajat. fi tai poikkeatoimistollamme Nortamonkadulla.

Varapuheenjohtaja Seija Aronen, Fresco-ravintolat 2. varapuheenjohtaja Harri Pettersson, Rauman Tilataksipalvelu Jäsenet Kari Wendelin, Rauma Interior Heikki M. Nurmi, Rauman kaupunki Johanna Närvä, Sisustustalo Kodinonni Olli-Pekka Viljanen, Rauman Konttoripalvelu Jarno Koponen, SCC Installation Mika Korhonen, Turvatehdas Sami Järvenpää, Peltisepänliike H. Lindfors Sami Haapanen, Rauman Top Security Service Anna Suominen, Rantalainen Tuomas Soronen, Sorcolor Antti Simula, Rauman RS-Rakennus Rauman Yrittäjät ry www.raumanyrittajat.fi Nortamonkatu 16 A 2-3 (2.krs), 26100 Rauma Rakastunut Raumaan -kauppiaat www.rakastunutraumaan.fi Sari Mantere, toiminnanjohtaja, Osaava Rauma -lehden päätoimittaja p. 044 753 2680 sari.mantere@raumanyrittajat.fi Pauliina Tanttu, tapahtumakordinaattori p. 043 2113 177 pauliina.tanttu@raumanyrittajat.fi

SYYSJUHLIA VIETETÄÄN 13.10.2018 OOPERISSA Pyydämme tarjouksia illan ravintolapalveluiden toteuttamisesta. Tarjouspyyntö nähtävillä toukokuun jäsenkirjeessä tai sen saat toimistolta sari.mantere@raumanyrittajat.fi


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.