Sydfyns Trælegetøj Katalog 2022

Page 1


Nis Hauge Daglig leder

Velkommen til en verden af legetøj I 1996 overtog jeg Sydfyns Trælegetøj efter min far, som i 1990 var begyndt at lave legetøj til daginstitutioner. Ideen til firmaet udsprang af at han, som pædagog, var frustreret over manglen på ordentligt legetøj. Jeg tror faktisk ikke at han havde forestillet sig, at ideen var så god at den ville leve i dag, mere end 30 år senere. Men det var en god ide! Og vores fokus er stadig det samme; at lave legetøj af høj kvalitet. Udgangspunktet dengang var primært at det skulle være praktisk (let at rydde op), holdbart og sjovt. Gennem årene har vi måttet tilføje en del flere kriterier for hvad høj kvalitet er. Et gennemgående træk ved vores store produkter, er at kunne samle mange børn i en fælles leg. Det giver børnene følelsen af at være en del af et fællesskab, som er altafgørende for deres udvikling. Det, at være en del af flokken, er noget af det mest beroligende og beskyttende for os 2

mennesker – uanset alder. Hvis vi kan etablere dén grundlæggende følelse hos børnene, så har vi gjort en stor forskel for deres fremtidige trivsel. På godt og ondt bliver der stillet meget høje krav til børn i dag. Vi voksne har ofte et læringsmæssigt fokus og en konstant vurdering af om udviklingen er alderssvarende. Men læring skal være sjovt! Så selvom mange af vores produkter indebærer forskellige elementer af læring, så er hovedfokus på kreativitet og leg. Det enkelte barns menneskelige værdi, må ikke gå tabt i frygten for at de ikke bliver dygtige nok. Legetøjet gør det selvfølgelig ikke alene. Uden pædagoger var vi ikke noget. Derfor er vi også glade for det samarbejde med daginstitutionerne, som gør det tydeligt hvad der ønskes og sættes pris på. Eva og Mads har den daglige kontakt med institutioner rundt i landet, og der kommer mange tilbagemeldinger ift. små produktdetaljer,

som eksempelvis kan forlænge holdbarhed eller forbedre en funktion. Derudover er der også konkrete bud på nye produkter. Nogle forslag tager den lange vej frem og tilbage til produktionen i Vietnam, og ender faktisk som en del af sortimentet. Det er vi glade for. Når alt det er sagt, så giver det ikke mening for os at lave kvalitet til danske børn, uden at produktions- og arbejdsforhold i den anden ende af kæden, er i orden. Vi er meget optagede af at gøre vores produktion mere bæredygtig, og opdager hele tiden nye muligheder på det område. Det er også en spændende del af arbejdet. Det giver en god følelse i maven, både at kunne se pædagoger og vietnamesiske arbejdere i øjnene. Vi håber at I vil tage godt imod vores elskede legetøj, både her og in real life. Vi ses, Nis.


Her er vi forsamlet i Evas have. Fra venstre er det Kirsten, der booker møder i Jylland og på Fyn, Eva, der er partner og repræsentant, Jane, der booker møder på Sjælland, Niels, der reparerer og giver teknisk feedback på kvalitetsstandarder, Nis, der er daglig leder og Mads der er repræsentant og besøger institutioner på Fyn og i Jylland.

Her ses Dang, Hoa, Nis & Chuan på fabrikken i My Tho, Vietnam læs mere om fabrikken, og menneskene bag bagerst i kataloget.


4


Rolleleg/ Kulisser

Ligesom kulisserne i et teater sætter gang i fantasien og tager os et andet sted hen, skaber legetøj rammen om en fortælling hvor man selv både er forfatter og skuespiller. Vi har legetøj der inspirerer til at lege med hverdagen; biler, byer, hjemmet – hvor alt er genkendeligt. Men vi har også eventyrlige kulisser, hvor alt kan ske. Her er det muligt at lege med store følelser og være noget af det man ikke kan være i den virkelige virkelighed; god, ond, superhelt, smuk eller bedåret. I en god leg, leger man med det man endnu ikke kan, for at lære det at kende og gøde jorden for sit næste udviklingsområde.

5


Bilsæt med seks modeller Seks biler, der kører virkelig godt. Der er ikke noget værre, end når akslerne bukker, så bilerne bliver trukket hen over gulvet i stedet for, at hjulene drejer rundt. Vores biler er lavet til institutionsbrug. Derfor har det være nødvendigt at gøre dem ekstra holdbare; aksler og hjulnav er lavet af rustfrit stål, og hjulene, af naturgummi, har vi designet så ”dækket” ikke kan trækkes af navet.

Bilerne er genkendelige selvom de er fræset ud af et stykke træ og de er forskelligartede fra familiebil til racerbil, men også pickup-truck og minibus. Selvfølgelig er der også en politibil, hvis nogle af de andre biler skulle finde på at køre over for rødt. Universet er genkendeligt for børnene og lige til at gå til.

1205 Sæt med seks biler Hver bil er cirka 12 cm.

6


1201 Garage og biler-sæt

Garage og biler

7


Når børn leger med biler, har de typisk et mål.

De kører ikke bare rundt på tur, man skal et sted hen. Det behov opfylder en garage. Og det er jo sjovere at parkere i en parkeringsbås end bare at stille bilen. De fleste børn har en fornemmelse af, at det ikke er så let at parkere. Man skal ramme inden for stregerne og bakke og dreje samtidigt. Og måske holde og vente på, at nogle af de andre biler kører. Det kræver både tid og tålmodighed, og kan optage børnene i timevis. I vores garage skal man ovenikøbet op ad to ramper og måske holde ved en bom for at komme ind og ud. På bagsiden er der mulighed for at tanke, og bag de to røde porte er der måske et værksted eller noget andet, der gør legetøjet endnu mere spændende for børnene. Hvad mere kan en lille bil ønske sig? Den åbne konstruktion gør det let at køre op igennem parkeringshuset og ramperne er placeret så man skal koordinere mellem højre og venstre hånd for at køre helt til tops. Anlægget er robust, og kan holde til selv solide børnenumser. Garagen passer også til de fleste små metalbiler. Og kan leveres både med og uden biler.

8


1201 Garage og biler-sæt 1202 Garage 1205 Biler 6 stk.

9


10

1202 Garage uden biler


1212 Landsbyen pakket sammen i den medfølgende opbevaringskasse

Landsbyen Hvad skal vi lege? De fleste børn elsker at genskabe rollespillet i en lille landsby.

Sættet består af en enkel landsby med seks huse og seks træer. Selvom det lyder simpelt, er det nok til at skabe en verden af muligheder for udviklende leg. Træerne har tydeligt konturer som forskellige ’rigtige træer’. Det skaber en opmærksomhed på, hvordan de forskellige træarter ser ud – og hvor smukke træer egentlig er. På samme måde har hvert hus sit eget udtryk. Det her er nok en skole. Og det her er i hvert fald en butik. I landsbyen er der små huse, klassiske, gamle etagebyggerier og et enkelt bindingsværkshus. For nogle af husene ligger deres funktion lige for, andre huse kan blive til hvad som helst. Fælles for dem er, at de hurtigt bliver fulde af liv. Husene og træerne kan hentes ind i en anden leg, eller de kan blive en kulisse, der kan fyldes med alt muligt andet spændende legetøj. Legen kan både være en opbygning af byen eller sætte rammen om en handling.

11


12


1212 Landsbyen

13


1235 Eventyrfigursæt 16 stk. mrk. Papo

Eventyrslot Der er noget sart og mildt over eventyrslottet, som er noget af det bedste legetøj til en mere traditionel dukkehusleg, hvor alt kan arrangeres i det uendelige. Der er en have, der skal beplantes og hegnes ind, og der er et stort rum og to plateauer der kan møbleres.

1213 Eventyrslot

14

Hvis nogle mere ondsindede væsner blander sig, kan man bruge slotstårnet som tilflugtssted og hegnene som forsvarsværker. Eventyrslottet er så i højere grad en kulisse for en kamp mellem det gode og det onde.

Slottet kan pakkes sammen i underetagen, når det er vendt på hovedet.


1213 Eventyrslot 1235 Eventyrfigursæt

15


1234 Kugleløb Se mere side 50

16


1033 Handskedukker 12 dukker med stativ

Handskedukker Dukkehandsker til rollelege, historiefortælling og små teaterstykker.

Det kræver nok lidt tålmodighed at få børnefingrene til at styre både hoved og arme på handskedukkerne. I hvert fald på den måde, de ønsker. Mange børn har brug for en voksen for at komme i gang. Men når de først forstår, hvordan de gør dukkerne levende, så er det lige meget, at vi voksne kan se, at det er oplagt at spille Rødhætte og Ulven, for der kan lægges alle mulige personligheder ned i de forskellige figurer. De fleste børn går i gang med at spille små teaterforestillinger, som nogle andre skal se på, mens andre leger rollelege med handskedukkerne. Snart bliver børnenes hverdagsoplevelser blandet med magien fra konger, troldmænd og måske en fæl jæger. Handskedukkerne kan også bruges af de voksne til at krydre en god fortælling for børnene. 17


1192 Møbelsæt Brusekabinen er 30 cm. høj

18


Dukkehusmøbler Når man er en modebevidst dukke, skal man selvfølgelig have designermøbler.

For en langbenet dukke som Barbie, er det svært at finde en brusekabine, man kan stå oprejst i – derfor er hun glad for vores møbler. Derudover indeholder vores møbelsæt alt, hvad hun kan ønske sig til indretning af stue, køkken, toilet og soveværelse. Selv et helfigurspejl og en seng, der er lang nok.

19


1219 Gryde- og pandesæt

20


Støbejernsgryder- og pande i naturgummi

1219 Gryde- og pandesæt På samme måde som vi har fået designerkøkkener, har vores boliginteriør også fået en opgradering. Mange børn vil genkende støbejernsgryder og –pander hjemmefra og da disse her er fremstillet af naturgummi, er de både lækre at lege med for børnene og skånsomme for både små børnefingre og trætte voksenører.

21


1242 Borddækning

22


Borddækning Borddækning Borddækning i naturgummi og træ. Tallerkener, kopper og kande i naturgummi og knive og gafler i træ. Fokus på at nedbringe støjniveauet med lidt blødere materialer, der samtidig har en god vægt som modsvarer porcelæn og metal.

Borddækning i naturgummi og træ. Tallerkener, kopper og kande i naturgummi og knive og gafler i træ. Fokus på at nedbringe støjniveauet med lidt blødere materialer, der samtidig har en god vægt som modsvarer porcelæn og metal.

23


24


1123 Dukkevogn Med tre-delt sengetøj

Dukkevogn Vores dukkevogn er så tung og robust, at selv små børn kan skubbe rundt med den – derfor er vores dukkevogn ideel som gåvogn for de helt små.

Det er nok kun de voksne, der rammes af nostalgi over dukkevognens gammeldags udtryk. Børnene leger bare løs. De tager babyen op og ned, lægger dyne på, op og ned igen, kører lidt. Og så gør de det hele forfra.

Dukkevognen er så tung og robust, at selv små børn kan skubbe rundt med den, uden at den vælter, hvis de lægger for meget vægt på håndtaget. Det lave tyngdepunkt gør den let at manøvrere rundt med, og vognen står meget stabilt. Derfor er vores dukkevogn ideel som gåvogn for de helt små børn. 25


1108 Dukkeseng Med tre-delt sengetøj

26


27


1231 Ridderborg

28


29


30

1235 Eventyrfigursæt 16 stk. mrk. Papo


1231 Ridderborg

Ridderborg Der bliver altid leget med ridderborgen af børn i alle aldre. Man kan lege alene, eller man kan være mange i en fælles leg. Det kan både være en leg, hvor man arrangerer tingene inde i borgen, eller en kamp mod en ydre fjende. Da ridderborgen vejer over 20 kg. er den nemmere at transportere, når den er monteret på de medfølgende hjul.

1191 Ridderfigursæt 14 stk. mrk. Papo

Vi har haft forskellige ridderborge, men den nuværende er en opdateret udgave af den oprindelige, som mange har efterspurgt, siden vi tog den ud af produktion. Borgen har mange rum og funktioner. Der kan hejses ting op og ned. Hvis det er fredstid, kan vindebroen sænkes. Ellers kan man skyde med kanoner, sætte folk i fængsel og holde vagt i tårnene og på borgmuren. Helt små børn har tendens til at sætte sig midt i borgen. Det er selvfølgelig ret sødt, men hvis der er større børn, er det altså lidt forstyrrende.

31


1223 Havnesæt

Havnesæt og enkeltbåde Så skal der losses og lastes! De fleste danske børn kender lugten af havluft og lyden af en kutter. Aktiviteterne på en havn giver på mange måder sig selv, og man ved, at der altid er travlhed. I vores havnesæt har kutteren sin egen lille fiskekasse, som kan hejses op af kranen, mens coasteren selvfølgelig har nogle containere. Hvis nogen går i stå, træder slæbebåden hurtigt til. 32

Skibene kan sejle langt væk og hente andre ting, eller de kan blive på havnen omkring det store pakhus. Når legen er slut, kan pakhuset bruges til opbevaring af hele sættet.


1224 Coaster

1225 Fiskekutter

1226 Slæbebåd

Slæbebåden Tuck er en stærk del af vores DNA, dels var det en af de første stykker legetøj vi lavede og dels er det dén, der pryder vores logo.

33


1223 Havnesæt

34


35


1223 Havnesæt

36


Den gamle, smukke Ærø-færge har stået model til denne færge. For- og bagklap kan åbnes, så biler kan køre af og på ved landgang.

Færgen fra Sydfyn

1065 Færge Med bevægelig forbro og bagklap.

37


Lastbilsæt

38

1156 Lastbilsæt Fire lastbiler med styrtøj og motorik– og koordinationstrænende funktioner.


Skal vi lege med lastbiler? Sæt bestående af lastbil, kranbil, skraldevogn og gaffeltruck.

For de fleste børn er gaffeltrucken den mest indbydende. Den er gul og genkendelig, og kan løfte ting op og køre dem væk. Hvem har ikke lyst til det? Skraldebilen kender børnene også, og det varer ikke længe, inden containeren er fyldt med et eller andet skrald, som bliver læsset ind og ud. Kranbilen hejser op og ned, eller tager de andre biler med sig, mens lastbilen hurtigt bliver fyldt med alt muligt andet legetøj. Når børnene opdager, at de faktisk også kan styre lastbilen, og at trucken også har sådan et rat, så kommer der fuld fart på. I lastbilsættet har vi indtænkt forskellige motorisk stimulerende funktioner. Udover rattet, som styrker øje-hånd koordination, er der en tohånds-kran som træner koordinationsevnen. Vippefunktionen i skraldebilen kræver en præcis forsigtighed. Lastbilsættet er let at lege med, for børnene kender dem allerede, ved hvad de kan, og hvor de skal hen.

39


Piratskibet lukker op for at lege med ”grimme” følelser

På et piratskib kan man virkelig give den gas med alt det, der normalt er forbudt; grimt sprog og voldsomme slåskampe. Her kan man få lov at være magtfuld og vred. Man kan forsvare sig med kanoner, man kan smide nogle skurke i fangehullet, og hvis alt går galt, kan man sætte sin robåd i vandet og flygte. Piratskibet er en kulisse med mulighed for at lege med nogle af de dele af personligheden, vi typisk prøver at holde nede; vrede, hævntørst og forsvar. Børnene kan her lege med at være gode og onde, hvilket er en vigtig del af deres udvikling. Selvom vores piratskib har ændret udseende flere gange, så har vi aldrig fjernet det fra sortimentet. Det er så sjovt et stykke legetøj og samtidig vigtigt for børns leg og udvikling.

1204 Piratfigursæt 13 stk. mrk. Papo

40


Piratskib

1121 Piratskib Med to kanoner, fængsel, ankerspil, jolle og kran i masten.

41


Bondegård Vi har lagt mærke til, at langt de fleste børn leger mere med dyr under åben himmel end i tre-længede bondegårde. Derfor har vi udviklet en åben bondegård med én stor længe med

1185 Bondegårdsdyr · 22 stk. mrk. Papo

42

store skydeporte og en masse hegn. Hele sættet kan pakkes sammen i selve bondegården.

1229 Skovens dyr · 12 stk. mrk. Papo


1228 Bondegård med 24 hegn

1222 Dinosaursæt 12 stk. mrk. Papo

43


Eva Frederiksen

Eva er partner og sælger i Sydfyns Trælegetøj. Hun besøger institutioner og biblioteker på Sjælland og Lolland-Falster. Ring og aftal et møde på telefon 2834 2659.

Dialog og udvikling Eva og Mads har været i Sydfyns Trælegetøj siden hhv. 1996 og 2007. Det betyder at de ikke bare er ansat, men de ER Sydfyns Trælegetøj. Deres engagement og ansvarlighed både overfor kunder, produkter og firmaet, smitter af hele vejen rundt. De er ikke interesserede i at sælge noget, som ingen har brug for. Derfor stiller de også krav til, og har indflydelse på, udviklingen af nye produkter.

44

Hvert år bestræber de sig på at lægge vejen forbi alle interesserede biblioteker og daginstitutioner i Danmark. Det er ambitionen at de altid har 3-4 nyheder at vise frem, så et møde ikke bare er en unødvendig gentagelse. Selvfølgelig vil de også gerne vise alle de ”gamle ting”, og de har da også hver især deres yndlinge. Fra ønsker, ideer, inspiration og snak, er der dog langt til det færdige produkt. Først skal ideen igennem Nis’ hoved, som i samarbejde med vores vietnamesiske tekniker Mr. Hoa,


Mads Frederiksen

Mads er sælger og besøger institutioner og biblioteker på Fyn og i Jylland og har været i firmaet siden 2007. Ring og aftal et møde på telefon 2834 2657.

konkretiserer og formgiver, med respekt for produktionsteknikkerne på fabrikken i Vietnam. Det tætte samarbejde med vietnameserne er berigende – også for legetøjet. At de har været i Danmark og har besøgt daginstitutioner, giver en fælles forståelse af målet; meningsfuldt legetøj i høj kvalitet.

Det kan føles som små, sårbare babyer, som man aldeles ikke skal kritisere, men heldigvis tager de fleste jo positivt imod vores nye ting, og deler vores begejstring og entusiasme for børn og leg.

Det tager typisk et års tid med tests og prototyper, før det endelige produkt er klar til at køre med Eva og Mads ud i landet. 45


Jane Lund Tranholm Jane booker møder for Eva på Sjælland, Lolland og Falster. Jane er uddannet pædagog og har arbejdet 23 år i børneinstitutioner i Vejle.

Kirsten Bitsch Nielsen

Kirsten booker møder for Mads på Fyn og i Jylland. Kirsten har arbejdet som pædagogmedhjælper i Børnehaven Østerled i Hedensted i 6 år.

Dialog og møder

46

Da vores legetøj helst skal ses, mærkes og opleves fysisk, er det vigtigt for os, at institutionerne er interes­serede i at få besøg af Eva og Mads. Det er ofte i det personlige møde og i dialogen mellem Eva eller Mads og personalet, i den enkelte institution, at det egentlige behov bliver afdækket.

Kirsten og Janes forståelse for dagligdagen i institutionerne med de udfordringer og behov der opstår spontant i en presset hverdag, har en stor betydning for at vi kan have en ordentlig og god dialog med vores kunder.


Simons puslespil se side 93 47Konstruktionslegetøj

Det er sjovt at bygge – men det er også meget mere end det. Hvorfor er nogle strukturer meget mere stabile end andre? Hvad er forholdet mellem tyngdekraft og balance? Selvfølgelig handler det om naturvidenskab; vægt, hastighed, tyngdepunkt. Men det handler jo også om os selv. Vores proprioceptive sans, altså vores evne til at mærke hvor vi er i rummet, hvordan vi holder vores krop, bygger på signaler fra kroppen om tyngde, balance og musklernes position. De fleste kan genkende at børn der er psykisk i balance, har lettere ved at bygge noget symmetrisk og holdbart. På samme måde vil erfaringerne med at lege med tyngde og balance, påvirke ens indre fornemmelse.


Er det tid til et kapløb? Den her kuglebane er enkel og overskuelig at lege med. Den består af klodser, slidsker og skåle, og er let at lære at bygge op, da det kun er skålenes højde, der skal tilpasses hinanden. Når banen er bygget, placeres kuglerne i den øverste skål, hvorefter de triller ned ad slidskerne til næste skål på ruten. Det sjove – og lidt magiske – er, at kuglerne kan overhale hinanden i turen rundt i skålene. Kuglerne har forskellige farver, fordi de er lavet af forskellige træsorter. Så kan man holde øje med, om ens favoritkugle kommer først i mål!

1234 Kugleløb

50


Kugleløb

1234 Kugleløb Overskuelig kuglebane med indbygget kapløb.

51


Magnetisk byggesæt 1061 Magnetisk byggesæt 80 dele · 1 kasse

Typisk begynder børnene at sætte pindene tilfældigt på kuglerne. Så skal der flere kugler på. Og flere pinde på. Det bliver til et stort rodet byggeri, som har tendens til at synke sammen. Den store opgave for os voksne er at holde os fra at rette og strukturere, for børnene oplever faktisk noget super dejligt og befriende kreativt i den slags byggeri. Langsomt finder børnene selv ud af, at nogle kombinationer af magnetlegetøjet er mere stabile end andre. Så kan de faktisk bygge opad. Og udad. Lige pludselig kan de næsten bygge hvad som helst.

1062 Magnetisk byggesæt 160 dele · 2 kasser

52


1063 Magnetisk byggesæt 240 dele · 3 kasser

53


54


H-byggesæt Byggesæt der kan ‘låses’ med hinanden på kryds og tværs. H – byggesættet er en stor bunke ens klodser. Det kræver typisk lidt tålmodighed at finde ud af alle de muligheder, sættet har at byde på.

1198 H-Byggesæt 70 dele med trækasse

De små børn bygger som regel noget, der balancerer, mens de større børn hurtigt finder ud af de forskellige måder, klodserne kan ”låse hinanden” på. Sættet giver mulighed for at bygge højt op, men også vinkelret på. Når børnene først har fanget den teknik, kan de hurtigt fortabe sig i at bygge store, spændende kunstværker. Nogle bygger figurativt, andre bygger helt symmetrisk. Der er masser af muligheder. Du kan også bruge byggesættet sammen med alt dit andet gulvlegetøj. Det bliver nemt til hegn for dyrene, ringmur om slottet, eller det kan bruges til at bygge møbler til bamserne. 55


Botaniske byggestave

Elsker jeres børn at bygge? Vores byggestave består af små, aflange klodser, og det overrasker os altid, hvor længe man kan bygge med dem, når man først bliver grebet. Når der er styr på teknikken, kan børnene bygge ufatteligt stabilt – og dermed ret højt. Og når alle har set det, kan man vælte det hele igen. Det er næsten lige så sjovt. Uden på opbevaringskassen er træerne, deres blade og frugter tegnet, så barnet kan se hvilket træ, klodsen er lavet af. Det bliver tydeligt, at valnøddetræ er mørkt, og ahorn er lyst, mens eg har langt mere markante årer – og at hver træsort helt naturligt har nogle særlige karakteristika. Med den opmærksomhed vil barnet måske kunne genkende træsorten andre steder i børnehaven eller hjemme og endda genkende de mest karakteristiske blade og frugter på en skovtur. Det er vores erfaring, at det giver en mere naturlig aha-oplevelse, når børnene på den måde lærer gennem leg.

1179 Byggestave botanik 400 træstave i forskellige træsorter. 56


1200 Akrobater Sæt med 16 stk. med trækasse

Akrobater I opbevaringskassen af træ står de små mænd pænt på rad og række, men man kan næsten se, at de er parate til at springe ud og kravle op. De er fulde af liv. Når man ser nærmere efter og begynder at lege med dem, opdager man hvor mange muligheder, der er for at få dem til at balancere. De små kanter på akrobaternes ben og skuldre gør, at de kan låse hinanden, så barnet kan bygge relativt stabilt. På samme måde passer højden fra skuldre til isse, og fra tæer til mave, så de kan sættes sammen på et utal af måder. De ser ud som formede klodser, men har langt flere muligheder. Jo ældre barnet er, des mere kan man udnytte de muligheder, akrobaterne giver og bygge tilsvarende avanceret.

57


1210 Naturbyg

96 dele med trækasse

58


Naturbyggesæt i mangotræ

Byggesættet ligner noget man selv kan lave; det er bare nogle pinde og plader. Men når I har leget lidt med det, vil I se, at alle klodserne faktisk passer helt utroligt i vinkel, og derfor hele tiden kommer i balance, når I stabler dem ovenpå hinanden. Pladerne gør, at I kan få byggesættet til at hænge sammen ud til siderne, og bygge videre derfra. De forskellige længder på pindene gør, at I altid kan få det i samme højde. Det føles magisk. Når I har bygget noget højt og flot, kan I jo vælte det hele og begynde forfra. Eller lade nogle af jeres små legetøjsfigurer, vilde dyr eller dinosaur flytte ind. Byggesættet er lavet af de grene fra mangotræer, som er for tynde til at blive til tømmer. Nu hedder det jo upcycling og bæredygtighed, men for os har det altid været en naturlig del af produktionen. Vi elsker jo træer og natur.

59


60

1210 Naturbyg 1222 Dinosaursæt


1210 Naturbyg

Naturbyggesæt i mangotræ

Byggesættet er lavet af overskydende grene af mangotræ, der er blevet afbarket og slebet helt bløde

61


Byggeklodser med knopper

62

1239 Byggeklodser med knopper


63


Byggeklodser med knopper Store byggeklodser, der er lette at samle, gør det lettere at bygge stort! Klodserne har tre forskellige størrelser, med 4, 2 eller 1 knop, så det er overskueligt – selv for de mindste. Børnene får hurtigt en fornemmelse af, hvordan klodserne skal dække ind over hinanden for at give mest stabilitet ligesom mursten. Der kan bygges kompakt eller luftigt, begge dele er meget stabilt, og gør det muligt at bygge i højden. Byggeklodserne er både rare at se på og røre ved. Opbevaringskassen kan udover at være gavnlig til opbevaring også være en del af legen, så byggeriet allerede begynder i en vis højde.

64


1239 Byggeklodser med knopper

65Legemøbler Til inde og ude

Vores store legemøbler inviterer mange børn til at være med. Det bliver hurtigt kedeligt at være tankpasser, hvis der ikke kommer nogle biler. Eller meningsløst at sætte tegninger i ramme, hvis ingen kigger på dem. Man kan blive kørt rundt eller man kan komme med bussen, men hvordan finder man egentlig ud af sin rolle? Hvad har jeg lyst til, og hvordan kommer jeg ind i en leg? Hvordan sætter jeg mit eget præg uden at bestemme det hele? Det er vigtige færdigheder at træne, for dem har vi brug for resten af livet.


Benzinstander og elladestation Så skal der tankes! Når børn kører rundt udenfor, er det en naturlig del af legen, at der skal benzin på bilen. Standeren kan flyttes rundt og placeres hvor der er plads til at tanke op. Når de gør det, skal børnene tage stilling til flere ting; Hvilket køretøj kører jeg i? Skal det være benzin eller el? Eller måske begge dele?

68

Knapper og slanger sætter legen i gang. Børnene kører en runde, og så skal der tankes igen. Selvom det begynder med tankselv, kommer der måske senere en tankpasser. Benzinstanderen inviterer mange børn ind i legen.


1107 Benzinstander og el-ladestation

69


1190 Legerat

Legerat Vores legerat inviterer ofte flere børn til at være med i legen. Når der først sidder én bag rattet, kommer der hurtigt flere små stole bagved, og pludselig er man en bus fuld af passagerer på vej på tur.

70

Vores bilrat har alle de kendte funktioner, men det er op til børnene at bestemme,

hvor turen skal gå hen. Der skal både bremses, speedes op og skiftes gear. På bilrattet er der mange knapper at trykke på, og så skal der selvfølgelig også tankes. Legerattet har sider for at give fornemmelsen af et lukket rum. Det giver chaufføren oplevelsen af at have kontrol.


71


Det behøver ikke at være svært at kløve brænde, og med denne smarte brændekløver af navnet ’Kindling Cracker’ kan børnene sagtens kløve selv – med hjælp fra en voksen. Øksen er her skiftet ud med en hammer, og æggen sidder under en sikkerhedsring. Brændekløveren er god til at hugge brændet så fint at man kan lave et bål der hurtigt bliver til gløder, der kan laves mad og bages snobrød over.

Kindling Cracker Med Kindling Crackeren kan børnene være med til at kløve brænde på en sikker og ufarlig måde. 72


1209 Kindling Cracker

73


Hvem har fødselsdag? Konge for en dag – det er sådan det skal føles, når man har fødselsdag. Selvom vi alle sammen er blevet født, er hvert eneste menneske faktisk et mirakel. Derfor skal det fejres ordentligt. Fødselsdagsstolen gør sit til, at fødselaren kan føle sig særlig. Garderen gør det tydeligt for enhver, at det er en særlig dag. Den holder et flag og en tavle, der fortæller hvem eller hvad, der fejres, og dermed en festlig måde at gøre opmærksom på en mærkedag. Stolen kan også bruges som ”fortællerstol” når et barn skal fortælle om en begivenhed eller kommer tilbage efter en ferie eller sygdom. Derudover er den fast rekvisit i diverse teaterstykker.

1101 Fødselsdagsgarder

74


1120 Fødselsdagssæt garder og stol

75


Fødselsdagsstol

76

1189 Fødselsdagstol


Storken

Babyer bliver naturligvis leveret af en stork. Frem til begyndelsen af 1900-tallet var det faktisk, hvad børnene lærte i skolen. Storken er fortsat et symbol på frugtbarhed og familieforøgelse. Vores stork af træ er tilstrækkeligt stabil til, at den kan bære en babydukke i posen i næbbet. Halefjerene er en tavle, hvor man kan skrive lykønskninger, navn eller data på den nyankomne.

1233 Stork med tavle

77


1155 Trækvogn

78


Trækvogn

Det er altid rart, når nogen gider at trække én I vores trækvogn sidder barnet som en anden racerkører, helt nede ved jorden, så det nærmest er umuligt at vælte. Samtidig er der gjort meget for at mindske risikoen for at klemme fingrene. Det gør det til en tryg og hyggelig leg; at køre af sted med sin ven. Børnene kan skiftes til at trække, eller de kan være flere til at trække. De kan også køre af sted med bamser og madkurv. Det kan ikke blive andet end hyggeligt.

79


1053 Veteranbil

Veteranbil Veteranbilen indbyder med sit gammeldags udtryk til en rigtig skovtur. Børnene kan pakke madkassen bag på denne fine bil – og så af sted! Det lille sæde har plads til to passagerer, og bilen er derfor helt perfekt til en leg med ens gode ven, hvor man kan skiftes til at dreje nøglen og skifte gear. Typisk skifter børnene løbende plads, så begge får lov at bestemme, hvornår bilen skal køre til højre eller venstre. Når barnet er alene i bilen, sidder det midt på sædet, og styrer det hele selv. Begge lege foregår i et afgrænset rum, hvilket mange – særligt mindre børn – nyder. At styre og dreje på knapper, mens man kan følge med i alt hvad der foregår på stuen, samtidig med at man er beskyttet i sit eget lille rum – hvad mere kan man ønske sig?

80

1053 Veteranbil


81


1110 Quickrammesæt Med fire paneler

Quickramme Vil du ramme børnenes tegninger ind? Med quickrammerne kan du let og hurtigt få en tegning op at hænge. Det ser meget flottere ud, og samtidig er det en stor tilfredsstillelse, at tegningerne kommer op på væggen, frem for at de ligger i hastigt voksende bunker. Quickrammerne kan vendes, så tegningerne enten kan indrammes på højkant eller liggende. Rammerne sidder fast med magneter, og er derfor lette at tage af og sætte på igen. Quikrammerne er lavet til A4-tegninger og vi har dem i 3 farvevarianter; natur, rød & blå. De kan enten købes som et enkelt panel med 3 rammer eller i et sæt med 4 paneler. 1111 Quickramme Tre farvevarianter

82


83


Service og reparation af legetøjet

Niels Hee Andersen Niels reparerer legetøjet, hvis det måtte være gået i stykker. Han har været i firmaet siden 2005.

Holdbart legetøj Når vi møder pædagoger ude i verden, så hører vi ofte; Sydfyns Trælegetøj – det er dem der reparerer deres legetøj. Og ja, det gør vi faktisk. Indenfor rimelighedens grænser i hvert fald. Og så længe produkterne stadig er i sortimentet, så vi har reservedelene. Det gør vi, fordi vores legetøj som udgangspunkt er utrolig holdbart. Men også fordi det er ærgerligt at skulle kassere godt legetøj der kan få nyt liv.

84

Vi har haft Niels på værkstedet siden 2005, så han kender legetøjet rigtig godt. Det lyder som en kliche, men han reparerer faktisk med omhu og interesse. Han giver besked om de ting der fungerer rigtig godt eller hvis han mener at noget er konstrueret uhensigtsmæssigt.

De tilbagemeldinger giver en stor fordel i den fremtidige udvikling af legetøj. De finesser og funktioner ved nogle af de tidlige produkter der krævede meget vedligehold og reparation, er selvfølgelig ændret. De funktioner som bliver ved med at være sjove og bare holder og holder, de bliver tænkt ind i nye produkter. Udviklingen af legetøjet bygger på den måde på mange års erfaring og samarbejde. Både med Niels, men også feedback fra alle de pædagoger Eva og Mads møder i dagligdagen. Det er med til at give legetøjet en stor holdbarhed.


1201 Garage og biler-sæt Se mere på side 6

85Spil og andre puslerier

I nogle spil er man bare heldig eller uheldig. Og faktisk er der lige stor sandsynlighed for begge dele. Andre spil handler om mestring. I puslespil (som selvfølgelig ikke er rigtige spil), kan man opøve sin fornemmelse for form eller indhold. Nogle gange skal man lede med den ene strategi, andre gange med den anden. I andre spil har man faktisk selv en mulighed for at påvirke udfaldet. Man kan tænke fremad, lægge en strategi, overveje modspillerens planer. Det er alt sammen kompetencer vi har brug for gennem hele livet. Fornemmelsen af at have indflydelse på sit eget liv, giver gåpåmod og entusiasme. Hvem vil ikke gerne have det?


Torbens puslespil til vuggestue Puslespil er lærerigt legetøj for børnene – og dem kan man aldrig få for mange af. Med de letteste puslespil får børnene en fornemmelse for, hvad puslespil går ud på. Der er forskellige strategier til at lægge puslespil og forskellige kompetencer, der skal udvikles. Typisk bruger barnet først kontur (altså formen på brikken) til at finde ud af, hvor en brik skal ligge – altså hvor brikken har samme form som rammen. Kontur er en kategori, vi bruger til at forstå verden med. Når barnet træner evnen til at aflæse konturer, bliver barnet bedre til at orientere sig i verden. Puslespillene til vuggestuebørn har forskellige sværhedsgrader, men typisk er der så få brikker, at de fleste skal lægges op mod en kant. Det gør det muligt og overskueligt, selvom det er den eneste strategi, barnet endnu har udviklet. Når legen er slut, kan de 8 puslespil pakkes sammen i deres lille kommode til opbevaring, hvor hvert puslespil har sin egen plads. Det gør dem mere indbydende at gå til næste gang.

88

1162 Torbens puslespil til vuggestue Sæt med otte puslespil, inkl. trækasse Motiver af Torben Christensen.


89


1161 Torbens puslespil til børnehave Sæt med otte puslespil inkl. trækasse. Motiver af Torben Christensen.

90


Torbens puslespil til børnehave Puslespil skal være svære, men ikke alt for svære, derfor har de 8 børnehavepuslespil forskellig sværhedsgrad. Når barnet har nået børnehavealderen, har det typiske allerede lagt en del puslespil og dermed udviklet en strategi til at finde konturen på brikken. Når puslespil bliver sværere, og ikke alle brikker støder op til kanten, bliver barnet nødt til at udvikle flere strategier.

Den næste hensigtsmæssige strategi er at kigge på indhold; hvad er der på billedet? Hvad er op og ned? Hvad hører til øverst? Det er vigtigt, at vi også ser på farver og detaljer – ikke kun konturer. Børnene videreudvikler deres evne til at orientere sig i verden, når de kombinerer information om både kontur og indhold. Selvfølgelig må børnene også gerne lave puslespil, bare fordi det er sjovt. Vores puslespil til børnehavebørn er

rigtig lumske, for der er udfordringer, så både form og indhold kan blive svært at gennemskue. De svære tager tid at lave – også for voksne. De skal helst lægges ét puslespil ad gangen, ellers bliver det virkelig svært. Puslespillene leveres i en kommode, så de er lette at rydde op og holde styr på.

91


92

1241 Simons puslespil til Børnehave Sæt med seks puslespil, inkl. trækasse. Motiver af Simon Bukhave


Simons puslespil Ved udgivelse af kataloget du sidder med, arbejder vi på to nye sæt puslespil med motiver af Simon Bukhave til henholdsvis vuggestue og børnehave. Teknikken er den samme som Torbens puslespil, men her er nye motiver med inspiration fra eventyr med feer, hekse, trolde, helte mv. Puslespillene er lidt større end Torbens. Sættene består af 6 puslespil og leveres ligesom Torbens i en trækasse der er god til at holde styr på dem.

1240 Simons puslespil til vuggestue Sæt med seks puslespil, inkl. trækasse. Motiver af Simon Bukhave

93


1194 Begrebsfisk 52 brikker og 12 holdere 94

i en trækasse.


1194 Begrebsfisk

Begrebsfisk Hvordan afgrænser vi en klasse af ting? Det gør vi med et begreb. Det er rasende svært at forstå, men med vores begrebsfisk, bliver det lidt lettere. Faktisk så let, at man som barn ikke opdager, at der bliver sneget noget læring ind.

I det oprindelige kortspil fisk, beder man om de andres 2’ere, hvis man selv har en 2’er. Reglerne i begrebsfisk er de samme. Jordbær, pære, banan og æble hører naturligvis sammen, men barnet skal have styr på, at det

skal bede sin modspiller om alle hans frugter, ellers risikerer det at få grøntsager. Hvis barnet er i tvivl, kan det få hjælp af ikonerne nederst på brikkerne. 95


1182 Kæmpe fire på stribe

96


Kæmpe fire på stribe Fire på stribe kan altid give én hjertebanken. Er der nu noget, jeg har overset? I vores udgave, hvor spillet er på størrelse med børnene, skulle man tro, at det var lettere at få øje på en mulig fire på stribe. Men det er nærmest sværere, fordi det er nødvendigt at træde et skridt tilbage, for at få det fulde overblik. Den konstante vekslen mellem at aflure den andens plan, og selv at holde fokus på at få fire på stribe – uden at det bliver for åbenlyst – gør spillet udfordrende og lærerigt. Når nogen har vundet, kan bunden åbnes ved at dreje et håndtag. Brikkerne er lavet af naturgummi, så de ikke larmer, når de falder ned. Og så er det bare at begynde forfra.

97


Reglerne i kalaha er ret enkle, så det kan spilles, når hænderne er store nok til at holde på kuglerne. Hvis man spiller med helt små børn, kan man eventuelt tage halvdelen af kuglerne fra. Til gengæld kan man spille kalaha i alle aldre – det bliver man aldrig for gammel til. Kalaha kan både spilles lidt tilfældigt, hvor man sjusser sig frem – eller meget seriøst, hvor man tæller kuglerne og lægger en strategi. I vores kalaha er hullerne så store, at der er plads til kuglerne. Derfor undgår man lettere, at de hele tiden triller ud af spillet.

98


Kalaha

1181 Kalaha med glaskugler i stofpose

99


Kryds og bolle spil med store brikker der er lette at placere

1150 Kryds og bolle

1143 Urspil

100


Hvornår bliver du hentet? Med vores urspil, kan man lære om uret, tiden og mængder på en hyggelig og sjov måde.

1143 Urspil

Urspillet kan lære børn klokken at kende Urspillet er faktisk hverken et ur eller et spil. Trælegetøjet minder mere om puslespil, og kan for de helt små børn bruges til at få en fornemmelse for tal og antal. Til hvert tal passer et bestemt antal brikker i forskellige farver.

Udover tal og antal kan børnene bruge urspillet til at lære klokken. De kan få en fornemmelse af forskellen på den store og den lille viser og selv dreje rundt og styre tiden.

101


1243 Skrueklovn

Vores skrueklovn er en nyfortolkning af en traditionel stabelklovn, hvor vi har tilføjet flere forskellige monteringsmetoder, så der skal pusles lidt mere end med en traditionel stabelklovn.

grønne og røde del af trøjen skal skrues på et stort gevind. Hovedet sættes på og låses fast med en lås i næsen og hatten monteres til sidst med gevind. Dejlige puslerier for små hænder.

De blå bukser og den nederste gule del af trøjen kurres ned over nogle gummiringe der giver friktion, den

102


Skrueklovn

103


1129 Billedlotteri med kommode

104


Billedlotteri Banko, bingo eller lotteri er altid sjovt. Så længe tallene er lidt svære at skelne fra hinanden, er det sjovere for børnene med et billedlotteri. I vores billedlotteri er der billeder af genkendelige ting fra børnenes hverdag. Børnene træner deres opmærksomhed og koncentration.

Når spillet er slut, er det let at rydde op, fordi hver spilleplade kan sættes ind i kommoden så det er klar igen til næste gang der skal spilles.

105


106

1141 Alfabet- og talsæt


Alfabet– og talsæt

77 bogstaver og tal i en solid opbevaringskasse inviterer børn til at lege alfabet-, tal- og ordlege. Når bogstaver er små krummelurer på et papir, er de svære at se forskel på. Ved at have et fysisk bogstav i hånden er det lettere at opdage bogstavernes forskellighed, hvilket er forudsætningen for at lære dem at kende, og senere forstå hvad de kan bruges til. Mange oplever en nærmest organisk tiltrækningskraft, når bogstaver og tal er lavet af træ. Man har lyst til at røre ved dem, fordi de virker varme og indbydende. Derved bliver den første kontakt med den boglige verden mere legende og fri for de voksnes ambitioner om, at der er noget, man skal lære og mestre.

Med dette sæt er legen åben, og børnene kan inkorporere bogstaver og tal i en naturligt opstået leg, hvor de samtidig bliver mere fortrolige med alfabet og tallære. Udforsk indholdet sammen ved at stable dem ovenpå hinanden, tømme kassens indhold ud på bordet og komme det tilbage – pludselig opdager man måske, at her er det bogstav, ens navn begynder med. Eller et tal fra ens fødselsdag. Og vupti, lige pludselig skriver man hele sit navn.

107


Arbejdsmemory Arbejdsmemory er en udvidelse af et traditionelt huskespil, hvor barnet skal vide, at fiskeren skal bruge en båd, eller at båden skal bruge en fisker. 108


1227 Arbejdsmemory

Her passer brikkerne sammen to og to, men de er ikke ens. Barnet skal vide, at buschaufføren hører sammen med en bus, eller at skraldebilen skal parres med en skraldemand. Barnet bliver hjulpet lidt på vej af farverne, men når brikkerne er vendt om, skal barnet stadig kunne huske, hvor det nu lige var, den lå.

Under spillet træner barnet (og den voksne for den sags skyld) hukommelsen, men lærer også noget om arbejdsfunktioner og redskaber man bruger. Brikkerne er holdbare træbrikker, så de får ikke så let ”snydemærker” på bagsiden. Spillet pakkes sammen i en fin, lille æske af træ til opbevaring. Let at gå til. Let at rydde op.

109Produktionen i Vietnam

Fremstillingen af vores legetøj er meget arbejdskrævende. Derfor laver vi det i det sydlige Vietnam, hvor omkostningerne kan holdes nede uden at gå på kompromis med kvaliteten. Her har vi samtidig fundet et perfekt match med en familiedrevet fabrik vi deler værdier med og som har samme tilgang til udvikling af spændende legetøj som vi selv. Samarbejdet er gået så godt at vi nu er smeltet sammen i vores fælles vietnamesiske produktionsselskab DENCwood CO. Ltd., hvor D’et står for Dung, E’et for Eva, N’et for Nis og C’et for Chuan.


Pauserne på fabrikken bliver ofte brugt til boldspil.

112


Bæredygtig produktion i Vietnam Vi producerer alt vores trælegetøj i vores fælles vietnamesisk-danske produktionsselskab DENCwood CO. Ltd. Det gør vi fordi vores legetøj er meget arbejdskrævende og dermed også dyrt at fremstille. Vi har valgt at være tilstede i et lavindkomstland med en stor grad af engagement direkte på fabrikken og dermed også med direkte påvirkning af klimabelastning, arbejdsmiljø og arbejdstagerrettigheder. Hvordan kan det være forsvarligt at fælde træer til produktion af legetøj, når træer faktisk optager og lagrer CO2 fra luften, og på den måde er en vigtig gevinst for klimaet? Det er det heller ikke nødvendigvis, men træ er et af de mest klima- og miljøvenlige råstoffer der findes i øjeblikket. Dog kræver det at træerne får lov til at vokse sig store og blive til produkter med en lang livscyklus så de dermed binder CO2 over lang tid. Samtidig skal der plantes nye træer når de fældes, og helst med en nettotilvækst af træ for at det er en større gevinst for klimaet. Træ fra en bæredygtig produktion, er et råstof man kan bruge med god samvittighed overfor klimaet og når det derudover bliver brugt til et langtidsholdbart produkt som vores legetøj, så er der en varig binding af CO2. Udover at vores træ er fra en bæredygtig skovdrift, er vi involveret i et skovrejsningsprojekt i det centrale højland i Vietnam gennem organisationen; Grow for it. Hvor vi sammen med Grow for it sikrer skovbønder mikrolån uden renter til beplantning af marginaljord mod at de binder sig til at lade træerne vokse sig store – og gamle nok til at kunne bruges til varige produkter som for eksempel vores trælegetøj. Vi arbejder hele tiden med at gøre vores produktion mere bæredygtig og et af de nyeste tiltag er etableringen af et solcelleanlæg. Vi har dækket hele taget på produktionshallen med solceller, så fabrikken er selvforsynende med strøm, og endda leverer overskudsstrøm ud i det vietnamesiske el-net. I et land som Vietnam giver det rigtig god mening at bruge energien fra solen, da antallet af solskinstimer er meget jævnt – og højt. Spildevand er ofte et problem når man har med produktion at gøre. Hos os renser vi vores spildevand til en grad hvor vi kan genbruge det til blandt andet toiletskyl og vanding i frugthaven. Derudover genbruges vandet til overrisling af taget i produktionshallen, hvilket hjælper til naturligt at sænke temperaturen i produktionshallen. Når man producerer i et land som Vietnam, med temperaturer og luftfugtighed der er så forskellig fra Danmark, er man nødt til at tage højde for det i processen. Det er nødvendigt at træet er helt tørt inden det forarbejdes, ellers udvider træet sig i alle mulige forskellige retninger, når det kommer til Danmark. Det ser ikke så pænt ud. Vi har designet vores eget trætørringsanlæg, hvor vi kan styre ressourceforbruget så vi undgår unødig spild af træ. Det foregår ved at vi skærer op til det meste af vores trælegetøj i ikke allerede tørret træ. Derefter tørrer vi det i de korrekte størrelser og derved minimerer vi spild i opskæringen til de enkelte stykker legetøj og får samtidig mindre træstykker til tørring. De mindre træstykker kræver kortere tørretid og mindre varmeforbrug til tørringsprocessen. Vi bruger de små stykker afskær vi har i vores produktion til opvarmning af kedlen i ovntørringsanlægget. Vi bruger ingen kemikalier men udelukkende damp til forbehandling af træet for at sikre det er fri for skadedyr. Sideløbende har vi også mange overvejelser omkring brug af maling. Selvfølgelig er vores maling giftfri og overholder alle gældende regler på området, men vi eksperimenterer også med at designe vores produkter, så de er uden maling eller kun er delvist bemalet. Vi undersøger også effekten af brug af forskellige naturlige olier. Træ er jo heldigvis genialt i den forbindelse, fordi træsorterne er så forskellige i farve og udtryk. Vi leverer alt vores legetøj i brune genbrugspapkasser, med plasticpose og beskyttelsesskum omkring produkterne – det er nemt at sortere. Når vi leverer til institutioner, tager Eva og Mads ofte emballagen med retur, så vi kan kildesortere og indlevere det korrekt til videre genbrug.


Skovrejsning i Vietnam I det centrale højland af Vietnam er vi involveret i et skovrejsningsprojekt gennem organisationen Grow For It, som er en non-profit organisation, der samtidig sikrer bæredygtig produktion og hjælper med at sikre skovbøndernes interesser. Der ydes mikrolån, så skovbønderne kan investere i beplantning. Det er med til at sikre at træerne får en lang levetid, fordi bønderne ikke af økonomiske årsager bliver tvunget til at fælde træerne hurtigt. Projektet er godt for planeten, ved at langtidsbinde store mængder CO2,

114

men i sidste ende, er det også rigtig godt for den enkelte skovbonde. Målet er nemlig at skabe et skov-cooperativ, efter forbillede af andelsbevægelsen, så vi og andre tømmerforbrugere kan handle direkte med cooperativet og derved undgå de mange fordyrerende mellemled, der ikke kommer skovbonden til gode. À tre omgange har vi doneret til Grow For It og dermed, i alt, ved katalogets udgivelse, rejst 12 hektar skov i det centrale højland i Vietnam. For mere info, se evt. www.growforit.dk


Vi bruger lokal mahogni

Meget af vores legetøj bliver i dag lavet af mahogni, nærmere bestemt en lokal vietnamesisk mahogni af arten Khaya Senegalensis, der kom til Vietnam fra Afrika i begyndelsen af 1900-tallet. På billedet ovenfor ses planker, der skal blive til sidestolperne i vores kæmpe fire på stribe spil. På den måde indtænkes det endelige produkt, allerede fra opskæring af træet for at mindske spild. Farven i Khaya Mahognien vi bruger, varierer meget, hvilket giver afvekslende nuancer til vores produkter. En detalje som vi er glade for og som vi mener tilfører vores legetøj liv og sjæl.

115


Arbejdsmiljøet på fabrikken Fabrikken i Vietnam overholder selvfølgelig alle de gældende miljøstandarder, men derudover har fabrikkens ejer en omtanke for miljø og mennesker, som rækker langt ud over regler og regulativer. Han gør hele tiden hvad der er muligt for at forbedre vilkårene på fabrikken. Både for medarbejderne og for miljøet. Det er en stor tilfredsstillelse for os at kunne medvirke til den udvikling.

116

Vores rensede spildevand bruger vi til at vande frugthaven på fabrikken og til at overrisle taget i produktionshallen, for at sænke temperaturen indenfor i hallen. Indtil videre er det lykkedes at sænke temperaturen i produktionshallen med to grader. Hvilket betyder meget for den enkelte medarbejders arbejdsdag.

Der vil også fremover være fokus på at forbedre hvor det er muligt, så fabrikken fortsat kan være et rart sted at opholde sig. Udover de praktiske foranstaltninger er der også fokus på arbejdsvilkårene. International Labour Organization (ILO) har fastsat nogle internationale arbejdsmiljøstandarder, som vi selvfølgelig overholder. Derudover er alle medarbejdere fagligt organiseret, hvilket påskønnes og opmuntres af fabrikken. Vi prøver at tænke arbejdsmiljø og medarbejdernes vilkår ind i den dagligdag vi har på fabrikken. Vi arbejder konstant for at forbedre arbejdsmiljøet eksempelvis ved at udskifte gamle maskiner til moderne maskiner, med større sikkerhed og mindre støj. Vi ændrer løbende produktionsmetoder, og har arbejdsturnus på visse opgaver, så medarbejderne ikke vedvarende bliver udsat for støj eller støvbelastning. Men det støver at arbejde i træ, det er ikke til at komme udenom. Selvom der er centrale sug på alle maskiner, der


Mr. Dung går meget højt op i lægeurter og naturmedicin og har prioriteret en frugt- og urtehave, som noget af det første, da han grundlagde fabrikken. Han bruger urterne til cremer og naturmedicin, han selv laver.

fjerner støv og høvlspåner, så er der stadig nogle meget små partikler tilbage i luften. Derfor er der nu installeret et luftcirkulationsanlæg med mikropartikelfiltrering, så også de mindste støvpartikler bliver filtreret ud af luften. Det hjælper til at skabe et bedre indeklima og mere støvfrit produktionsmiljø hvor det er rart at opholde sig. Fabrikken har også et socialt fokus og arrangerer blandt andet en årlig 3-dages udflugt for medarbejderne og deres familier. Typisk går turen til havet, og når vi taler Vietnam, så er det altså misundelsesværdigt, klart, blåt vand og smukke strande vi taler om. Fabrikken afholder også forskellige højtidsfester, og medarbejderklubben står for karaoke arrangementer, fodboldturneringer og lignende. Når man har valgt at lægge sin produktion i Asien, så er det rart at vide at forholdene er i orden.

Vores direktør i DENCwood Mr. Chuan er udover at være en stærk leder også meget diplomatisk, utrolig vellidt og højt respekteret af både de danske og de vietnamesiske medarbejdere på alle niveauer, og han fungerer derfor ofte som mægler når der opstår interessekonflikter. Både dem der opstår på fabriksgulvet og dem der udfolder sig på direktionsgangen.

Et samarbejde med Mr. Dung gør at vi kan sove trygt om natten. Vi ved at han har hjertet på rette sted og arbejder med en ordentlighed som opfylder alle vores ønsker. 117


Bearbejdning af træet

Vi har på fabrikken bygget et trætørringsanlæg, så vi kan bruge lokal mahogni fra mindre plantager. På den måde begrænser vi vores import af træ, der har været transporteret langvejs fra. Trætørringsanlægget er designet, så vi bruger affaldstræ og spåner til opvarmningen. For at fjerne orme, insekter og giftig resin, damper vi først træet. Derefter udsætter vi træet for skiftevis vakuum og overtryk i et trykkammer. Vi undgår derved at benytte gasser og kemiske tilsætningsstoffer i behandlingen af træet, samtidig med at vi kan garantere træets kvalitet og at det er fri for skadedyr.

118


Khaya Mahognien kommer fra små plantager, samt lokale landbrug, hvor de bruger træerne som skygge for deres øvrige afgrøder.

På billedet ses fabrikkens ejer, Mr. Dung, direktøren i DENCwood, Mr. Chuan og jeg selv. 119


120


Bunden på garagen monteres

Produktion, kvalitetssikring og nyudvikling Jeg rejser til fabrikken i Vietnam 3-4 gange om året. Mit arbejde er at sikre en høj ensartet kvalitet, optimere produktionsteknikker i samarbejde med vores vietnamesiske teknikere og at implementere nydesignet legetøj. Jeg medbringer designtegningerne fra Danmark, hvorefter vores chefingeniør, Mr. Hoa og jeg laver arbejdstegninger som vi kan lave prøver ud fra. Herefter tester vi holdbarhed, sikkerhed og de

enkelte funktioner på legetøjsprøverne, samt evaluerer det æstetiske udtryk. Herudfra tilretter vi arbejdstegningerne og prøverne igen og finjusterer processerne, og til slut implementer vi det færdige produktionslayout. Hele processen strækker sig som regel over et helt år, hvor vi ofte tilretter prøverne 4-5 gange og også har nogle versioner af prøverne til test i institutioner. 121


Ægteparret der grundlagde fabrikken. Billedet er taget i 1985 og cyklen de holder på begge billeder, er den samme. Det var den Mr. Dung i sin tid kørte rundt og solgte sine varer på. Fabrikken hedder SD, efter deres to navne Dung og Suong.

122


Det hele startede med en sav og en cykel For cirka 35 år siden, cyklede Mr. Dung rundt, fra skrædder til skrædder i Sydvietnam og solgte sine håndskårne trælinealer. Skrædderne brugte disse, når de syede manchetter, der gerne skulle variere fra kunde til kunde. Linealerne havde Mr. Dung udskåret i hånden med en dekopørsav og de er grundlaget for den fabrik, hvor vi i dag laver vores legetøj. Det er noget af en udvikling, men, en af grundene til, at vi er så glade for netop denne fabrik er, at den på mange måder minder om vores egen virksomhed. Mange af værdierne og tilmed historien er den samme. Et lille familieforetagende, der har vokset sig større.

I fabrikkens spæde start, bestod den, foruden Mr. Dung, af et par håndværkere og arbejdet blev udført i et lokale i familiens hus. Snart udviklede ordrebogen sig til at bestå af langt mere end små trælinealer og kravet om mere plads gjorde, at den første fabrik blev bygget. Ud over at lave fine produkter i træ, kommer Mr. Dung jævnligt i den lokale katolske kirke, hvor han dels dirigerer koret og dels underviser særligt udsatte unge mennesker i træskærearbejde.

Linealer som skræddere i Sydvietnam bruger til manchetter, er grundlaget for fabrikken. De blev oprindeligt skåret i hånden med dekorpørsaven på billedet.

Cyklen Mr. Dung kørte fra skrædder til skrædder med.

123


124


125


1205 Biler 6 stk.

1202 Garage

1201 Garage og biler-sæt

1212 Landsbyen

Mål (lxbxh): 12 x 6 x 5 cm. Vægt: 1,4 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Bøg, Sapeli, Padouk Andre materialer: Rustri stålaksler, Naturgummi

Mål (lxbxh): 60 x 40 x 32 cm. Vægt: 5,1 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Birkefinér, Khaya mahogni, bøg

Må (lxbxh): 60 x 40 x 32 cm. Vægt: 6,5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Birkefinér, Khaya mahogni, bøg, Sapeli og Padouk. Andre materialer: Rustri stålaksler, Naturgummi

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

25 x 25 x 12 cm. 3 kg. 2 til 6+ Bøg, Khaya mahogni

Side:

11

Side:

Side:

8

6 Side:

8

1033 Handskedukkesæt på stativ (12 stk.)

1192 Møbel-sæt, komplet

Mål (figur): 10 cm. Vægt: 1,3 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Plast Producent Papo

Mål (stativ): 70 x 12 x 24 cm. Vægt: 5,1 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Bøg og textil

Mål (brusekabinen): 12 x 11 x 30 cm. Vægt: 7 kg. Alderstrin: 6+ Materialer: Bøg

Side:

Side:

1213 Eventyrslot

1235 Eventyrfigur-sæt (16 stk).

Mål (lxbxh): 38 x 38 x 62 cm. Vægt: 5,1 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni, birkefinér Side:

Side: 14

14

1219 Gryde- og pandesæt

1242 Borddækning

Mål (gryde): Vægt: Alderstrin: Materialer:

16 x 14 x 12 cm. 1 kg. 1 til 6+ Naturgummi og bøg

Mål (tallerken): Ø 13 cm. Vægt: 1 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Naturgummi og bøg

Side:

20

Side:

126

18

17

1123 Dukkevogn til babydukker med sengetøj

1108 Dukkeseng til baby dukker med sengetøj

Mål (lxbxh): 58 x 32 x 58 cm. Vægt: 8 kg. Alderstrin: 1 til 4 Materialer: Bøg, birkefinér, naturgummi, textil

Mål (lxbxh): 56 x 30 x 21 cm. Vægt: 3 kg. Alderstrin: 1 til 4 Materialer: Khaya mahogni, birkefinér, textil

Side:

Side:

22 24

26


1231 Ridderborg

1191 Ridderfigur-sæt (14 stk).

1223 Havnesæt m. 3 skibe, kran og 1224 Coaster (naturfarvet) containere (naturfarvet)

Mål (lxbxh): 64 x 64 x 62 cm. Vægt: 20,5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og birkefinér

Mål (menneske): 10 cm. Vægt: 0,8 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Plast Producent: Papo

Mål (lxbxh): 39 x 30 x 22 cm. Vægt: 7 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Bøg, ask, khaya mahogni og sapeli

Side:

Side:

Side:

Mål (lxbxh): 32 x 11 x 23 cm. Vægt: 1,6 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Bøg og sapeli Side:

28

31

1225 Fiskekutter (naturfarvet)

1226 Slæbebåden Tuck (naturfarvet)

Mål (lxbxh): 21 x 10 x 17 cm. Vægt: 0,4 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Ask og sapeli

Mål (lxbxh): 18 x 9 x 8 cm. Vægt: 0,3 kg. Alderstrin: 2 til 5+ Materialer: Ask og sapeli

Side:

Side:

33

33

32

1065 Færge

1156 Lastbil-sæt

Mål (lxbxh): 48 x 13 x 21 cm. Vægt: 3,0 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og birkefinér

Mål (lastbil): 47 x 15 x 19 cm. Vægt: 11 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og birkefinér Andre materialer: Naturgummi og rustfri stålaksler

33 Side:

37

Side:

38

1121 Piratskib

1204 Piratfigur-sæt (13 stk).

1228 Bondegården (med 24 hegn)

1230 Hegn-sæt til bondegården (24 stk.)

Mål (lxbxh): 86 x 20 x 48 cm. Vægt: 7,5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og birkefinér

Mål (figur): Vægt: Alderstrin: Producent: Materialer:

10 cm. 0,6 kg. 3 til 6+ Papo Plast

Mål (lxbxh): 48 x 28 x 27 cm. Vægt: 5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Bøg og birkefinér

Mål (hegn): 13 x 2 x 5 cm. Vægt: 5,1 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Bøg

Side:

Side:

Side:

Side:

40

40

42

42

127


1185 Bondegårdsdyr (22 stk).

1229 Skovens dyr (12 stk).

1222 Dinosaur (12 stk).

1234 Kugleløb (25 dele).

Mål (hest): ca. 10 cm. Vægt: 1,2 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Plast Producent: Papo

Mål (hjort): ca. 10 cm. Vægt: 0,5 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Plast Producentr: Papo

Mål (T-Rex): ca. 13 cm. Vægt: 2,5 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Plast Producent: Papo

Mål (kasse): 39 x 28 x 17 cm. Vægt: 5,5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og bøg

Side:

Side:

Side:

Side: 42

42

1062 Magnetisk byggesæt 1061 Magnetisk byggesæt (80 dele) (160 dele) 42 x 25 x 6 cm. 8 kg. 3 til 6+ Bøg

Magneter og jernkugler

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer: Andre materialer:

52

Side:

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer: Andre materialer:

42 x 25 x 6 cm. 4 kg. 3 til 6+ Bøg

Side:

1179 Byggestave botanik Mål (kasse): 38 x 28 x 30 cm. Vægt: 12 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Bøg, ask, valnød, ahorn, eg, fyr og khaya mahogni Side:

1063 Magnetisk byggesæt (240 dele)

1198 H-Byggesæt

42 x 25 x 6 cm. 12 kg. 1 til 4 Bøg

Mål (kasse): 38 x 28 x 13 cm. Vægt: 3,5 kg. Alderstrin: 3 til 4 Materialer: Khaya mahogni

Magneter og jernkugler

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer: Andre materialer:

Magneter og jernkugler

Side:

52

Side:

52

54

1200 Akrobater-sæt (16. stk med trækasse)

1210 Naturbyg m. trækasse (96 dele) 1239 Byggeklodser med knopper

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

26 x 14 x 11 cm. 1,8 kg. 4 til 6+ Khaya mahogni

Mål (kasse): 42 x 32 x 16 cm. Vægt: 10 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Mango og khaya mahogni

Side:

57

Mål (kasse): 37 x 33 x 18 cm. Vægt: 12 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni Side:

56 Side:

128

50

43

58

62


1107 Benzinstander og elladestation

1190 Legerat

1209 Brændekløver

Mål (lxbxh): 56 x 49 x 106 cm. Vægt: 30,6 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og eg Andre materialer: Galvaniseret jern

Mål (lxbxh): 40 x 32 x 68 cm. Vægt: 8 kg. Alderstrin: 2 til 5 Materialer: Khaya mahogni og birkefinér Andre materialer: Sækkevognshjul

Mål (lxbxh): 18 x 18 x 31 cm. Vægt: 6 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Støbejern Producent: Kindling Cracker

Side:

Side:

68

1101 Fødselsdagsgarder Mål (h): 95 cm. Vægt: 4 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og mdf Andre materialer: Textil Side:

Side: Side:

Mål (højde): 95 cm. Vægt: 13 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og mdf 74

1233 Storken

1155 Trækvogn

Mål (højde): 86 cm. Vægt: 2 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og birkefinér Andre materialer: Textil

Mål (lxbxh): 113 x 44 x 22 cm. Vægt: 7 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni Andre materialer: Naturgummi Side:

Side:

Mål (lxbxh): 75 x 48 x 52 cm. Vægt: 12,9 kg. Alderstrin: 1 til 4 Materialer: Birk og birkefinér Side:

80

74

72

74

1053 Veteranbil

Mål (bxh): 33 x 95 cm. Vægt: 9,1 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Khaya mahogni

70

1120 Fødselsdags-sæt garder og stol

Side:

1189 Fødselsdagsstol (siddehøjde 49 cm.)

78

77

1111 Quick ramme · Panel med tre magnetiske A4 rammer

1110 Quick ramme · Sæt med 4 paneler

1162 Torbens puslespil til vuggestue. Sæt med trækasse; 8 stk.

Mål (lxbxh): 80 x 40 x 2 cm. Vægt: 2,7 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Bøg og mdf Andre materialer: Magneter

Mål (lxbxh): 80 x 40 x 2 cm. Vægt: 10,6 kg. Alderstrin: 1 til 6+ Materialer: Bøg og mdf Andre materialer: Magneter

Mål (kasse): 29 x 23 x 24 cm. Vægt: 5 kg. Alderstrin: 1 til 4 Materialer: Khaya mahogni og mdf

Side:

Side:

82

Side:

88

82

129


1161 Torbens puslespil til børnehave. Sæt med trækasse; 8 stk.

1241 Simons puslespil til 1240 Simons puslespil til vuggestue. Sæt med trækasse; 6 stk. børnehave. Sæt med trækasse; 6 stk. 1194 Begrebsfisk

Mål (kasse): 29 x 23 x 24 cm. Vægt: 5 kg. Alderstrin: 2 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og mdf

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

32 x 26 x 22 cm. 5 kg. 1 til 4 Khaya Mahogni, bøg og mdf.

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

32 x 26 x 22 cm. 5 kg. 2 til 6+ Khaya Mahogni, bøg og mdf.

Side:

92

Side:

93

Side:

Mål (kasse): 24 x 24 x 10 cm. Vægt: 2,5 kg. Alderstrin: 4 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og bøg Side:

90

94

1182 Kæmpe 4 på stribe

1181 Kalaha

1150 Kryds og Bolle-spil

1143 Urspil (Lær klokken-ur med ringe)

Mål (lxbxh): 80 x 38 x 85 cm. Vægt: 11,5 kg. Alderstrin: 3 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og mdf Andre materialer: Naturgummi

Mål (lxbxh): 68 x 18 x 3 cm. Vægt: 1,9 kg. Alderstrin: 4 til 6+ Materialer: Khaya mahogni Andre materialer: Glasperler

Mål (lxbxh): Vægt: Alderstrin: Materialer:

21 x 21 x 3 cm. 0,4 kg. 3 til 6+ Khaya mahogni

Mål (lxbxh): Vægt: Alderstrin: Materialer:

35 x 35 x 7 cm. 4 kg. 4 til 6+ Bøg og birkefinér

Side:

100

Side:

101

Side:

Side:

96

98

1243 Skrueklovn

1129 Billedlotteri med kommode

1141 Alfabet og tal-sæt 77 dele

1227 Arbejdsmemory

Mål: Vægt: Alderstrin: Materialer:

9 x 9 x 32 cm. 0,7 kg. 2 til 4 Bøg

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

32 x 26 x 22 cm. 5 kg. 2 til 6+ Khaya Mahogni, bøg og mdf.

Mål (kasse): Vægt: Alderstrin: Materialer:

30 x 22 x 12 cm. 3 kg. 4 til 6+ Bøg

Mål (kasse): 32 x 7 x 8 cm. Vægt: 1,1 kg. Alderstrin: 4 til 6+ Materialer: Khaya mahogni og bøg

Side:

102

Side:

106

Side:

Side:

104

130

108


1162 Torbens puslespil til vuggestue


Vi stammer fra Sydfyn, men bor i dag på Vesterbro i København. Ring eller skriv endelig. Sydfyns Trælegetøj

T: +45 3322 4249

Reventlowsgade 28, 2. th.

M: mail@sydf.dk

1651 København V

W: sydf.dk

Danmark

FB: facebook.com/sydf.dk

Jylland/ Fyn:

Sjælland:

CVR. Nr. 30606523

IG: instagram.com/sydf.dk

Mads 2834 2657

Eva 2834 2659


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.