Page 1


Crèdits * Han fet possible aquest número: Raul Garcia, Luis Carignato, Raquel Izquierdo i Raul Fontoba. Professorat responsable: Jordi Mora (Assessorament Tècnic) Volem agraïr la seva col·laboració activa a tot l’alumnat de l’AGM2 que ha treballat per tal que sortís aquest número. La maquetació ha anat a càrrec del grup AGM2. La coberta és una creació de ,Raquel Izquierdo de 2n de Preimpressió en Arts Gràfiques. La tasca de preimpressió s’ha realitzat al Departament d’Arts Gràfiques de l’IES-SEP Esteve Terradas i Illa de Cornellà de Llobregat. Per a la realització de les diverses fases del treball s’han emprat les aplicacions informàtiques Word, Indesign, Illustrator i Photoshop en entorns operatius Macintosh. Totes les fonts utilitzades són open type i són una creació dels seus respectius autors. La impressió s’ha realitzat al Departament d’Arts Gràfiques, en una Konica Minolta Biz Hub C250 (impressora). Primera edició: octubre de 2011 Segona edició: novembre de 2012 Disseny: Raquel Izquierdo Producció: ETI Fotos: Flickr Preimpressió: Izquierdo, Raquel Impressió: M2Print DL: ID-301-2011

3


Historia Tipus El cànnabis és originari d’Àsia central i del sud. Existeixen evidències d’inhalació de fum del cànnabis que daten del tercer mil·lenni abans de Crist, com ho indiquen llavors de cànnabis carbonitzades trobades a l’interior d’un braser ritual en un antic cementiri de l’actual Romania. També es sap que el cànnabis va ser utilitzat pels antics hindús i sijs Nihang de l’Índia i Nepal durant milers d’anys. L’herba era anomenada ganjika en sánscrit (ganja en idiomes moderns de l’Índia). El soma de drogues antigues esmentat en els Vedas, s’associa de vegades amb el cànnabis.

El poble assiri també tenia coneixement del cànnabis, en conèixer les seves propietats psicoactivas dels aris. Sota el nom de “qunubu” (nom que probablement va donar origen al posterior cànnabis) ho utilitzaven dins de les seves cerimònies religioses. El cànnabis va ser introduït al poble ari pels escitios i tracios/dacios, que els seus shamanes (anomenats kapnobatai “els que caminen sobre el fum/els núvols”) cremaven flors de la planta per induir estats de tràngol. En el nord-oest de la Regió Autònoma de Uigur en Xinjiang, Xina, l’any 2003 es va trobar una canastra de cuir omple de fragments de fulla i llavors de cànnabis al costat d’un shaman momificat, d’uns 2500 a 2800 anys d’antiguitat.

4


Historia Tipus

La il·legalització Es diu que van ser els esclaus africans els qui van portar a Amèrica la novetat de fumar Cànnabis. La marihuana va cobrar importància quan la Llei *Volstead van prohibir l’alcohol. La marihuana era un substitut barat i ‘satisfactori’ del aguardient, produïa els mateixos efectes ‘estimulants’ i no era, en principi, il·legal.» Durant la primera meitat dels anys trenta la indústria del paper de cànem va començar a cobrar impuls fent que les revistes posesin en primer lloc la collita del cànem fins que la companyia Dupont va associar-se amb una cadena de periòdics propietat de William R. Hearst per a l’explotació d’un nou tipus de paper de polpa de fusta. Amb això va començar l’època del “periodisme groc”, cridat així perquè, el paper de polpa de fusta tractada amb àcids es torna groc al cap d’uns mesos. a diferència, el de cànem és més resistent i durador, no exigeix la tala d’arbres i no danya l’atmosfera amb compostos químics perillosos. Hearst va buscar el suport del banquer i Secretari del Tesoro, Andrew Mellon, per poder treure a la competència del mercat. Llavors els discursos del nebot del secretari va fer un documental titulat “La Bogeria del *Porro” que deia «la *yerba condueix a la demència, el pillatge, la violació i l’homicidi», aconseguint influir en l’opinió pública fent un projecte de normatividad repressiva, no només contra les parts psicoactivas del cànem, sinó contra tot ús de la planta. A part d’alguns productors ningú més va protestar. La majoria dels americans no sabien que el cànem i la marihuana són la mateixa cosa. Un any després va quedar estrictament prohibit consumir cànem en territori nord-americà. Aquesta llei no estava dirigida a l’ús medicinal de la marihuana sinó al seu ús recreatiu. En 1942 en plena Segona Guerra Mundial, el govern nord-americà va publicar una propaganda amb el lema “Hemp for victory” (“Cànem per a la victòria”) dirigida per Raymond Evans. Era una campanya amb finalitat de conrear cànem per l’utilització tèxtil. Els Països Baixos són l’únic estat de la Unió Europea on es permet la venda, d’una quantitat màxima de 5 grams de marihuana i els seus derivats en locals amb llicència denominats Coffee shops.

Legal penalizado Legal despenalizado Ilegal

5


La Legalitat Tipus En Espanya En conclusió solament es considera delicte el tràfic. Això és el que motiva als consumidors a realitzar el seu propi autocultiu. Fet que implica un problema, al no estar especificada la quantitat considerada com a possessió i cultiu per a ús personal en el legal, la sanció queda en mans de la decisió del jutge. Llei de Seguretat Ciutadana 1/1992 ( Llei Corcuera) La Llei Corcuera prohibeix i castiga amb sanció administrativa el consum de Cànnabis en llocs públics. Teòricament la llei permet el consum de aquesta droga sempre que aquest consum es realitzi en llocs privats, no obstant això el consum en llocs públics està afectat pels articles 23 i el 25. Articles d’interès de la llei en vigor Art‚ 23 La tolerància del consum il·legal o el tràfic de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotrópicas en locals o establiments públics o la falta de diligència amb vista a impedir-los per part dels propietaris, administradors o encarregats dels mateixos. Art‚ 25 1.Constitueixen infraccions greus a la seguretat ciutadana el consum en llocs, vies, establiments o transports públics, així com la tinença il·lícita, encara que no estigués destinada al tràfic, de drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotrópicas, sempre que no constitueixi infracció penal, així com l’abandó en els llocs esmentats d’útils o instruments utilitzats per al seu consum. 2. Les sancions imposades per aquestes infraccions podran suspendre’s si l’infractor se sotmet a un tractament de deshabituació en un centre o servei degudament acreditat, en la forma i pel temps que reglamentàriament es determini.

6


Noticies Tipus

Titulars Agafa per error unes galetes de marihuana del seu fill i intoxica als seus companys d’oficina. - La dona va trobar unes galetes en el congelador i les va portar al treball. - Eren galetes casolanes del seu fill, elaborades amb marihuana.

Troben una plantació de marihuana al costat de la tomba de Pinochet - Hi havia 182 plantes en la finca on estan les cendres del dictador xilè. - També van trobar dos quilos en procés d’assecat. - El terreny, on va viure Pinochet al final de la seva vida, està actualment embargat.

El exbaloncestista ‘Piculín’ Ortiz, detingut per cultiu i possessió de marihuana a Puerto Rico - Se li han confiscat 218 plantes de marihuana al seu domicili. - A més, tenia en el seu poder 40 bales cwalibri 5,56 compatibles amb les quals utilitzen les potents armes AR-15.

La joventut europea cada vegada més partidària de flexibilitzar la legislació sobre el consum del cànnabis.

7


Tipus Tipus de Marihuana consumida Formes procesades Quife El quife és una pols ric en tricomes, que pot tamisar a partir de les fulles i flors de plantes de cànnabis. Es consumeix ja sigui com a pols o de forma comprimida per preparar pastissos de haixix. Haixix L’haixix és una resina concentrada que es produeix a partir de les flors de la planta de cànnabis femella. Sovint resulta ser més potent que la marihuana, i pot menjar-se o mascarse.Varía en el seu color, de negre a daurat, depenent de la seva puresa. Oli d’haixix Aquest oli és una barreja d’olis essencials i resines extretes de flors de cànnabis madurs, mitjançant l’ús de diferents dissolvents. Té una alta proporció de cannabinoides, entre 40-90%, i s’utilitza en una varietat d’aliments de cànnabis. Residus resinosos A causa de les propietats adhesives del THC i altres substàncies liposolubles, un residu enganxós s’acumula a l’interior dels estris que s’utilitzen per fumar cànnabis. Aquest conté quitrà, altres resultats de la combustió vegetal, porcions mínimes de THC i altres cannabinoides. L’acumulació té algunes propietats psicoactives, però és de difícil consum a causa de la irritació que li provoca a la gola i als pulmones.Los residus poden contenir CBN, que és el producte degradat del THC. Els consumidors de cànnabis normalment es fumen els residus quan no tenen la droga en si.

8


Tipus

Flors de cannabis de critical, (amunt i a l’esquerra), i critical (a baix)

Un suggeriment des de la reducció de danys, és no consumir els residus de combustió de substància alguna, per l’acumulació de carcinògens i Mutàgens.

Les formes mes consumides son el Haixix.

Formes Sense Procesar El Cannabis o Marihuana generalment fa referencia a les flors seques (“cogollos”), fulles seques y talls dels exemplars famella de la planta de cannabis. d’aquesta manera es consumeix més THC (tetrahidrocannabinol) desde 3% al 22% de THC, mentres que els talls d’on es treu el Cànem, conté menñs de l´1% de THC. El Cànem, també es fa servir en la empresa textil.

9


Tipus Antigament servia per fer paper, el canèm té diversos ussos.

Tipus de cultiu Hi ha dos tipus de cultiu, el cultiu normal, sobre base de sorra, y Hidroponic, sobre la minima base de terra, per on surten les arrels, que de forma controlada, toquen aigua colocada sota l’ arrel. Cultiu tradicional: és el cultiu tradicional, el de tota la vida, plantar sobre un test de ceramica o plastic, sobre una base de terra.Hi ha dos tipus de plantes plantades d’aquesta manera, les d’exterior i les ‘dinterior. Les plantes necesiten una atencio especial a l’hora de regat, i algun producte (fertilitzants, pesticides, etc.)

10


Tipus

El cultiu hidropònic és igual que el tradicional, però, plantada sobre una base de terra mínima, fent així que les arrels sobresurtin per sota de la base de sorra, fent que les mateixes absorveixen aigua de forma directa, el cultiu hidropònic només pot ser de interior a causa del seu delicat procés.

imatge esquerre cultiu interior imatge dreta cultiu hidroponic imatge superior Purple Haze

11


Curiositats Tipus Una de les primeres plantes conreades per l’home és el Cànnabis

A Xina i Índia va començar a fumar-se en el 2700 a. de C.

George Washington, el primer president dels Estats Units, conreava cànnabis.

A Vietnam, on creix salvatge, generalment, no es fuma. En canvi alimenten als seus porcs amb ella

Les llavors es venen com a aliment per als ocells.

El 24 Gener de 2008, La Cort Suprema de Califòrnia decideix que els ocupadors poden tirar als treballadors que consumen marihuana, fins i tot si la droga va ser legalment prescrita per un metge. Al gener de 2009, per mediació de Google Earth troben una plantació de marihuana a Suïssa de dos acres i arresten a 16 persones.

12


Formes de consumir Tipus La forma mes coneguda de consumir marihuana es fumant-la, en porros, pero hi ha moltes mes, encara que l’objectiu costuma ser el mateix, inhalar el seu fum, encara que es pot consumir per via oral.

Porros:

Son la manera me comú de consumir la marihuana, es pot barrejar amb tabac o fumar sola, en cas de que fos hachís sempre s’ha de barrejar amb tabac o marihuana.

Pipa:

Es basa en una petita càmara on es col·loca la marihuana i es crema. El fum pasa per un tub fins a la boca i s’hinnala.

inhalació vaporitzada:

Es una de les maneres mes sanas de consumir, no es fuma, sino qe s’hinala mitjançant els vaporitzadors, que calenten la marihuana sense arribar a cremarla, per no inhalar substancies no desitjades.

Marihuana per infusió:

Es pot consumir a infusions amb llet, amb aigua no es disoldria, es calenta a foc mig durant 10 minuts amb la marihuana seca i es va removent, després es pasa pel colador i la infusió ja està preparada

consumir amb alcohol:

Es posen 25 gr de marihuana a un litre de ron, whisky, etc.. Es deixa durant 6 setmanes i es va removent semana a semana, per finalitzar es pasa pel colador i es beu normalment en xarrup (chupito).

13


Ús terapèutic Tipus Usos de la Marihuana terapeutica:

Aquí enseñem alguns dels casos en el que es pot utilitzar el cannabis com a medicina.

Migraña:

Alivia la serotonina, que es el que desencadena la migraña.

Artritis:

ajuda a disminuir o eliminar el dolor i a guanyar mobilitat.

Infeccions i cremades:

En pomades, alivia i desinfecta les cremades i infeccions.

Paraplégia:

El cannabis desentumece los músculos y alivia el dolor de los espasmos.

Anorexia:

el cànnabis, normalment, estimula el apetit, apart de donar un benestar general.

Sida:

Ansietat:

Càncer:

Asma:

S’utilitza per soportar els efectes secundaris del tractament contra el SIDA, estimulant l’apetit, reduint els vòmits i el dolor o la fatiga crònics.

El cànnabis actua sobre part dels efectes secundaris que sofreixen els pacients que estan en tractament amb quimioteràpia. És freqüent que aquesta provoqui *nauseas, vòmits o disminució de l’apetit, trastorns sobre els quals el cànnabis sol tenir gran efectivitat.

14

ajuda a reduir la tensió en els estats d’ansietat i afavoreix la relaxació de tot l’organisme.

La marihuana obre el pulmons, però es millor consumirla per via oral perque els asmàtics no acostumen a tolerar el fum.


Ús terapèutic Tipus L’estat legal del cànnabis terapèutic a Espanya ha evolucionat fortament des de finals dels 1990. A causa de les evolucions entre la comunitat científica i els canvis a nivell legislatiu, el cànnabis terapèutic es va tornar cada vegada més utilitzat. Fins avui, el Codi Penal espanyol prohibeix la venda de cànnabis però no prohibeix el seu consum. No fa distinció entre cànnabis terapèutic i cànnabis recreatiu.

Sativex és el nom comercial

d’un preparat farmacèutic derivat del cànnabis. Les seves substàncies actives són tetrahidrocannabinol i cannabidiol. S’extreu de plantes de cànnabis conreades en condicions controlades. Actua unint-se als receptors cannabinoides *CB1 existents en el sistema nerviós i *CB2 localitzats en la melsa i cèl·lules immunitàries

15


Efectes Tipus Generalment la Marihuana es consumeix per la via respiratòria, com aquesta es una substància psicoactiva, al consumir-la altera el correcte funcionament del cervell. El temps pot variar depenent de la freqüència de consum i la persona. Aquest efecte pot donar a poder estar desorientat o confús. El síndrome amotivacional es un efecte associat a la marihuana i a les demés substancies psicotròpiques en el qual una persona pot presentar uns tipus d’efectes: passivitat, apatia, desinterès, fatiga. etc. Altres efectes poden ser taquicàrdia i sequedat en la boca.

No s’ha acabat de confirmar que la Marihuana sigui del tot perjudicial, perquè tots aquests possibles efectes, con ja s’ha dit, son possibles, però no totalment perjudicials, algunes persones han estat recomanades per especialistes mèdics consumir aquesta substancia per fer afrontar alguna malaltia.

Els investigadors han descobert que el THC de la marihuana (Tetrahidrocannabinol) afecta al funcionament de l’hipocamp. L’hipocamp es un component del sistema límbic del cervell que es necessari per la memòria de l’aprenentatge i l’integració d’experiències sensorials amb emocions i motivacions. Un estudi ha indicat que el risc de tenir un infart es quadruplica quan s’ha consumit Marihuana durant la primera hora. Els científics suggereixen que aquest efecte pot passar pels efectes de la Marihuana sobre la pressió arteria i el ritme cardíac i la reducció en la capacitat de la sang per transportar oxigen.

No obstant, tots son “possibles” investigacions, però mai hem vist un cas d’aquest extremadament dolent, i tampoc es demostren totes les investigacions, llavors no podem creure res del que ens informa, perquè en cada noticia es contradiuen entre elles. La gent consumeix això per alguna raó, estem d’acord que no es saludable del tot, però tampoc es excessivament perjudicial.

16


Efectes Tipus

Deixant a un costat les opinions científiques, i seguint les opinions de les persones que consumeixen Marihuana, els efectes no s’assemblen gens a les descripcions, i tot te una explicació de perquè la Marihuana esta prohibida, i no es precisament perquè te propietats que no son saludables. (Página 2) Els efectes segons els consumidors son: efectes relaxants, falsa sensació de calma, evasió de la realitat, fals desenvolupament d’egocentrisme i si es consumeix exageradament es pot sentir paranoia i moltíssima son.

Les persones que consumeixen Marihuana pot ser que creguin que tenen addicció, però científicament esta comprovat de que absolutament no es addictiva i per tant que no es pot comparar amb el tabac, que si que te substancies addictives. La Marihuana es una substancia psicoactiva, vol dir que si es vol deixar de cop, es pot deixar, no te cap substancia addictiva com per estar consumint-la cada poc temps com altres drogues que existeixen. La pregunta que tothom es pregunta a si mateix es: ¿ perquè es una substancia “suposadament” no saludable i es fa servir per curar malalties? Clarament aquí es descobreix que no esta prohibida precisament perquè sigui dolenta, sinó perquè tot això te una història, i crec que la major part de la població mundial continua pensant que esta prohibida per ser posada com una “droga”.

17


Cultiu Tipus Cultiu interior Com cultivar Marihuana en espais tancats

Els sistemas de cultivar marihuana en interiors son basicament amb llum artificial i en una especie d’ivernacle de plástic o similar que pugui soportar la llum directa de fluorescents o llums ultravioleta o de vapor de mercuri/pressió. Entre la planta i les llums tenen que tenir una distancia equivalent a la potencia de la llum que es fa servir, es pot saber quan una planta s’esta exposant a molta llum perque les fulles superiors es dobleguen cap a dalt. Es fa servir terra normal, pero també es poden fer mesclas que es poden comprar en tendas especialitzades en marihuana.

Els test tenen que ser de material lleuger, perque es tenen que mover periódicament per obtenir un creixement uniforme i inclòs cambiarles de lloc. Per tant els test de plástic aniran millor que els test de fang. En aquest sistema sota el test es te que posar un recipient perque sempre tingui una mica d’aigua (la que expulsa la mateix planta quan es rega), però l’aigua que queda estancada no pot tocar directament amb la sorra, llavors el que es te que posar es una especie de malla que absorveixi l’aigua y tenir humida la malla i no es necessari estar regant la planta sempre. Si la planta te un sistema de regat gota-gota automátic es mes cómode, aixi es posa a regar cada unes hores i nomes tens que moure els tests. Hi ha que tenir en compte les plagues de cucs o enfermetats que pot agafar la planta. Sempre es poden afegir nous additius a les plantes, com per exemple pel creixement, floreixement, cogollació, etc.

18


Cultiu Tipus

Cultiu exterior Com cultivar Marihuana en espais oberts

El cultiu d’exterior es cultiva en espais oberts amb llum natural del sol. El millor moment per plantar es en Març i Abril, es pot plantar a terra o en un test. Es millor que al principi de tot es planti en un got, perquè l’arrel pugui créixer al menys uns 2-3 centímetres, així veurem que la llavor esta en bon estat i serà mes fàcil agafar el bloc de terra amb la forma del got i plantar-lo en un test o a terra. La planta necessita aigua, ni molta ni poca, la terra no te que estar permanentment mullada, la planta demana aigua quan algunes fulles es cauen al terra. Parlant de la temperatura no te que tenir excessivament molta calor perquè sinó la planta agafa una forma aplatanada, realment no necessita temperatures de mes de 18 graus. La planta per consumir es la femella i no el mascle, es pot saber quan es una femella perquè tenen forma mes achaparrada i redondejades, un verd mes fosc del normal, tenen moltes fulles i les branques surten del tall molt mes pròximes entre elles. Si la planta esta plantada a terra amb 6 o 7 mesos ja es pot tallar, si en canvi esta plantada en un test amb 5 mesos ja es pot tallar. Després de tallar es seca i ja esta llesta per poder consumir-la.

*NOTA: Els tests tenen que tenir forats sota

per poder expulsar l’aigua que la planta no necessita, si es un test no te que estar tocant directament el terra perquè el terra te una temperatura i si esta molt calent, la planta es fatiga i comença a fer-se malbé.

19


*

El que semblava un somni s’ha convertit en una important realitat: SPANNABIS s’apropa a la seva novena edició i, al costat de Expocannabis a Madrid, es consolida com la cita més important del calendari cannábic nacional, tot un trampolí d’indiscutible solera al que ningú vol faltar.

Ser pioners suposa un risc i una lluita i arribats a aquest punt, ens enorgulleix comprovar que hem ajudat a obrir aquest jove però prometedor mercat, aportant el nostre gra de sorra en la construcció d’un sector pròsper i sòlid. En SPANNABIS creiem en les múltiples possibilitats del cànem, en totes les seves aplicacions, i no ens cansarem de proclamar-ho i de lluitar per la normalització. Gràcies als quals ens recolzeu perquè entre tots aconseguirem fer-nos sentir i finalment construir la indústria cañamera que el món es mereix. 24, 25, 26 de febrer de 2012

La marihuana  
La marihuana  

Revista de La Marihuana

Advertisement