Page 1

ROSEVA ALCERRO SAA (design portfolio) UNIVERSITY OF OREGON | 2011


ROSEVA ALCERRO SAA 2306 NE 11th Ave Portland, OR 97212 Cell: (541)731.9594 alce.Saa@gmail.com

EDUCATION University of Oregon Bachelor in Architecture

August 2011

EXPERIENCE Pambiche PDX (Freelance)

Portland,OR 01.2012-02.2012

designBridge: Community Design Build Student Volunteer + Project Manager

Eugene, OR 09.2009-07.2010

COMPUTER KNOWLEDGE Digital Media: Adobe CS5 . Autocad . Microsoft Office . Revit . Sketchup . Laser Cutting Hand Media Model Making . Painting

LANGUAGE

Native Spanish Speaker . Near Native English Speaker


CONTENT STUDIO WORK 001. Casas Gozo Poderoso 002. Canterbury Triangle 003. Oregon Hall Retrofit

Thesis Project. 2011 Summer. 2009 Spring. 2009

ARCHITECTURAL RELATED WORK 004. Pambiche PDX 005. designBridge

Winter 2012 Fall 2009- Summer 2010

DETAIL DRAWINGS 007. Enclosure class detail drawings

ARTWORK 008. Pastel drawings + paintings

Winter 2011


CASAS del GOZO PODEROSO THESIS PROJECT | UNIVERSITY OF OREGON | 2011

Casas del Gozo Poderoso, is an attempt to provide an architectural response to a middle class city block in San Pedro Sula, Honduras. The middle class, housing culture revolves around an amount of privacy and security that can exist in a dense area while providing the ability for growth and development. Because of this, the concept of a shared wall between two houses becomes integral to my design. The wall is significant because it represents the existing fabric but it will provide many more functions than just structural integrity. These walls create a new space that provides privacy and security while opening a communal area to the residents. This allows for flexibility of use while improving the quality of living. In addition to the spine wall, my project introduces a kit of parts that allows individuality in choice such as screens, windows, doors and colors.


Site: San Pedro Sula, Honduras


Existing green

Circulation

Zoning School Residential Commercial Church


HOUSING CULTURE These middle class houses create communities with a vibrant lifestyle and a strong community idea that neighbors shared while socializing on the streets. Residents are usually homeowners and are entitles to make any additions to the house without requiring a city permit. These additions are made as the family household grows. Houses are set one next to each other, leaving a few voids were a minimum of fresh air and daylight are permitted inside the house. The most important characteristic is a “Shared Wall� in between two houses. This wall is the essence on how these houses were build and most be taken into consideration for any improvement of the block.

Middle Class Housing grows as family household does


back patio

house 1

house 2

shared wall

house 1

house 2

house 1

house 2

front porche

The shared Wall

Voids

Fences

There is a “Shared Wall� in between two house. This wall is the structural support between two house; it can not be broken or modify.

Once the house’s footprint has been maximized; there are two places that state as voids to support housing activities. One is the back patio which becomes the laundry space. The second is the front porch which sometimes becomes the parking space, a mini store or just a play room.

Due to security purpose, residents build solid concrete walls on the back and sides of the house. The front is also fenced up; however the front facade has a combination of solid wall, gates and decorative painted patterns.


BLOCK + HOUSE DESIGN


The corner house

The middle house

Ground-Figure

Shared courtyards

Air Flow

The backside of the houses without the fences creates an open corridor. This become a great opportunity to create open shared courtyards.

The idea behind the court yards is to provide a semi-private gathering space for neighbors and for kids to play.

The elimination of the solid concrete fence and the addition of the shared courtyard would provide an open path for air flow through out the houses and the entire block.


Primary Structure

C-channel

Corrugated Metal

Enclosure Structure

Metal Mesh

Concrete Block

Green Spandrels Glass Louvers Shading device

Gates


The landscape

Early sketch


Housing front facade

Back side(green co


orridor)

Housing front facade


CANTERBURY TRIANGLE Pacific HWY 99 Corridor, Tigard,


Existing green

Existing Parking Space

Present Circulation


Project: Canterbury Triangle Site : City of Tigard, OR Studio: Summer . 2009

50 Year plan

This summer studio was part of an extended research project done by the city of Tigard in conjunction with residents and other agencies concerning the HWY OR 99W corridor. The research touched on identifying the main issues along the corridor and possible solutions to improve high capacity transit as well as land use development. This studio however, focused primarily on a specific strip that extends from the highway’s intersection with Interstate 5, crossing over HWY 217 and running southwest all the way to King City. This portion of the highway is better known as Pacific highway. Each student was assigned a specific area to provide short and long term solutions to improve public transit, land use, and to encourage a sense of community in these areas. Canterbury triangle was assigned to me; this site lies between SW Gaarde St and SW Bull mountain road and is identified by a large underutilized parking space, and unfriendly pedestrian walkways. Fortunately, the underutilized parking space is a promising site for future development and improvement on this highway. The proposed plan for this triangle included a community center, a new grocery store, a mixed-use strip, and the addition of a light rail line. The main purpose of this plan is to reduce commute time, vehicle circulation, and reinforce public transit. In addition, a new housing development will be introduced to increase residential density. With this and the development of new, small, and local businesses this community will have the ability to become more vibrant and alive.


Space to be improve Green buffer zones Street connectivity HWY 99

Site Conditions The current conditions in Canterbury are represented by an outdated street mall, a large underutilized parking space, and unfriendly pedestrian walkways. Right behind the site is a quiet community of duplexes and single-family homes. The lack of sidewalk connectivity, the unfriendly pedestrian walkways, and because of the great distance from any sort of community services, forces this community to commute by automobile on a daily basis. Buffer vegetated zones could be added to reduce traffic noise. In addition, there is an opportunity to integrate a light rail line since the road in this part of the strip is wide enough; this will help the space to become more alive and habitable.

Outdated street mall

Sidewalk


Housing/ mixed use Green buffer zones Street connectivity HWY 99 Parking space Community center Commercial space

Housing/ mixed use Green buffer zones Street connectivity HWY 99 Parking space Community center Commercial space

ks connectivity missing

pedestrian unfriendly roads

Wide streets, opportunity for light rail


fic

Pa ci

Housing

Commercial space Housing

Y

HW

99

g/

in

us

Ho

om C mu en n te ity r

C

ixe d-

M

g

e

Us

in

us

Ho

in

us

Ho

g

in

us

Ho

g

Co mm Sp erc ac ial e


Residential

Vehicle traffic

Community Center

Park & Recreation


Vehicle traffic

Pacific HWY 99

Residential


OREGON HALL [ RETROFIT] University of Oregon | Eugene, OR


Project: Oregon Hall Retrofit Site: University of Oregon. Eugene, Oregon Studio: Spring 2009 The objective for this studio was to provide design ideas to improve one of the main administration buildings at the University of Oregon. The goal was to achieve a better and more ‘sustainable’ design while keeping the existing fabric and making small modifications. My approach was strongly focused on making the place more alive for the incoming students. Three of the existing bays were taking away to be added to the to the front part of the building becoming the modern + new addition. This building has a cafeteria, private study rooms, study space and small meeting rooms to support student’s needs. After taking the three slab bays the empty space became an atrium within the building. This then became the circulation and connection path between the three parts of the building. The atrium allows for daylighting throughout the whole building making it a better workplace and ultimately invigorating the space.


Student Loans

Payroll

Open to below

Conference Room Copy space

Break Space

up

Account Received

Addmision/ Registar Office

Safe

Conference rooms

A. Received

S. Loans

Student Billing

Undergraduate Studies

Disability Services

C.Room

up

Open to below

up

Open to below Financial Aid

Study/ Conference room

Cafe/ Student Center

O.M.A.S

Student Center

Open to below

FIRST FLOOR 0’

SOUTH SECTION

SECOND FLOOR 32

60


Carrier Center

Conference room

Open to below

Open to below

International Afffairs

Human Resources

Student center

Student life

Open to below

2’-6”

FOURTH FLOOR

3’-6”

THIRD FLOOR

Section 1/4= 1’


D

AR LEV

OU

B DY

NE 28th Ave

N

SA

GLISAN ST

PAMBICHE [PDX]


Project: Pambiche pdx Site: Portland, OR Client: John Conell This was a project dear to my heart since I have worked at Pambiche for almost ten years. It has become more than just a place of work but a family as well. While I was still working there, Pambiche finally had received a full liquor license. With that, the old tiny bar needed a new arrangement to fit the new equipment. One of the owners, John Connell, had asked me to make some drawings so he could better discuss his vision with the contractors. The project consisted of taking measurements of the site, existing equipment, an analysis of the new arrangement, and the development of the drawings. Once the drawings were done we met with the construction firm to discuss the designs. They proposed the materials and a few elements that were implemented into the final design. Once the project reached its completion, I was overwhelmed with the ultimate result. It proved that the drawings facilitated the overall vision and execution of the project.

Legend a Counter Bar b Column/storage c Dessert Case d Ice box e Glass rack storage f Storage g Sink

h

i

g

h Bottle cooler i Cash register J Espresso Machine k Stainless Steel wall

A

B

c

d

e

e

f


K

J K I

B

A

C

G H

Stainless steel shelf

(Stainless steel?) Stainless steel wall Counter table J

F

0

E

E

2’

C

D

7’

B

A


New arrangment after completion


KENNEDY- CHURCHILL (RAINWATER CATCHMENT DEMONSTRATION) SITE: EUGENE, OR | CLIENT: FOOD FOR LANE COUNTY

Water, one of the most basic natural resources, is in such huge demand because of the increase in population, irrigation, and industrialization that now it is becoming scare. There are many innovative ideas that strive to reduce the impact of this demand however; these ideas are expensive and most of them ineffective. It is our responsibility, not only to reduce our consumption but to, endorse innovative ways to preserve this resource. KC CHURCHILL is an idea that was born with the purpose of educating and encouraging suburban homeowners to harvest and utilize rainwater. This project is located on a community garden where local families have small plots to grow fruit and vegetables. Rainwater harvesting has become a small-scale solution that homeowners are adopting to preserve and reuse rainwater. We decided to establish a two cistern water collection system. The water collected from this system will be highly used for the irrigation of these gardens.

North


1" 3'-62

3'-2"

12'-7 3/4"

Fence

Existing Structure

Overflow Outlet From 500G to 305G Tank Splash Block

500 G Tank

Sculptural Overflow Piece

Overflow Outlet

Downspout

Sculptural Overflow Piece 4�

Existing Shed

3'-10"

4'

East- West Elevation

First Flush Diverter

3'-3 3/4"

First Flush Diverter

L- Connection

500 Gal Plastic Cistern Flush Diverter Outlet

4'-9 1/2"

305 Gal Plastic Cistern

Note: This was a collaborative project from a group of volunteer architecture students; not all drawings and pictures were taken or drawn by me.

4'-1" 3'-1"

3'-10"

3'

North-South Elevation


First day/ cleaning day

Planning

Fence construction

Setting wood post


KC BEFORE

KC AFTER

Cisterns meet their home


TECHNICAL (DRAWINGS)

CLASS: ENCLOSURES

CONCRETE SLAB TO WALL CONNECTION

These drawings were part of a set of technical drawings developed for my enclosure class. They were entirely produce in Auto cad and then line weight was added in Illustrator to make them easier to read. CURTAIN WALL TO BASE CONNECTION


1/2” Gypsum Board Polyethylene V.B Insulated framed wall Wood Sheathing Sheathing PAPER M.B Wood Strapping Cavity Horizontal Siding

Nailing Flange

Metal flashing

Window Head

Sash

Jamb Extender Sash

1” Tripane Glass

Baker Rod

Metal flashing Sash

Window Sill

WINDOW DETAIL

PARAPET DETAIL


pastel drawings + painting


Untitled [right] Color Pastel Pies, [opposite] Acrylic on Canvas

Chango, [right] color pastel Self portrait, [bottom left] color pastel on plywood Motorcycle toy, [top left] color pastel


ROSEVA ALCERRO SAA 2306 NE 11th Ave Portland, OR 97212 Cell:(541)731.9594 | alce.Saa@gmail.com

Undergraduate Portfolio  

Collected work from my four years of architecture school.

Advertisement