Page 1


een hobb uitgave van Spalder Publishing Postbus 17645 1001 JM Amsterdam 020-5218131 www.hobb.nl info@hobb.nl Samenstelling: Roberta Pesce Vormgeving: Mariska Schotman Database management: Flavio Fachechi Tekst: Remke Jellema, Frans Herrewijn, Ingrid Le Roy Productie: Ingie Leddy Eerste editie 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd bestand en/of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij digitaal, elektronisch, mechanisch, door fotokopieÍn, opnamen, of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor het gebruik van teksten of foto’s is toestemming nodig van Spalder Publishing, Postbus 17645, 1001 JM Amsterdam De gids is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Noch de redactie, noch de uitgever stelt zich aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden ISBN: 9789077090480


gidsen voor bijzondere logeeradressen

spanje

bijzondere logeeradressen


Inhoud Galicië 1-23 Asturië 24-60 Cantabrië 62-71 Baskenland 72-78 Navarra 80-82 La Rioja Castilië en León

83-84 85-113

Aragón 114-130 Catalonië 132-158 Madrid 160-161 Extremadura 162-174 Castilië-La Mancha

175-185

Valencia 186-194 Andalusië 196-282 Balearische Eilanden

283-299

Canarische Eilanden

301-308


introductie

Spanje is bijzonder In het verre verleden hebben verschillende volkeren, onder aanvoering van krachtige veroveraars en machtige leiders, dit land veroverd, ontwikkeld en bewoond. Cultuurhistorisch heeft dat een rijke erfenis opgeleverd. Overal in Spanje tref je nog overblijfselen uit de tijd van Kelten, Romeinen en Moren. Bevolkingsgroepen met een eigen cultuur en geloof. Steden als Sevilla, Córdoba en Granada zijn prachtige voorbeelden van de Moors-Spaanse cultuur. De Habsburgers en de Bourbons hebben vanaf ongeveer 1500 het land geregeerd. Tel hierbij op, de niet geringe invloed van het Christendom, het Joodse geloof en de Islam en je ziet een levendige multiculturele samenleving ontstaan. De geografische ligging en de veelzijdige natuur maken Spanje ook bijzonder. In het noorden speelt het ruige berglandschap van de Pyreneeën en het water van de ‘Mar Cantabrico’ een belangrijke rol. Een puur landklimaat in het midden van Spanje, staat voor koude winters en hete droge zomers. Andalusië en de kust van Zuidwest Spanje geeft weer een ander beeld. Kortom, een land met onbeperkte mogelijkheden voor bijzondere vakanties.

Tot slot de selectie van 185 bijzondere logeeradressen. Bijzonder... waarom? Met de tapasbar als metafoor, is dat in één klap helder. Reis in gedachten naar zo’n typisch Spaans lokaal met een keur aan kleine, speciale hapjes. Ondergedompeld in geroezemoes van Spaanse stemmen en vage flamencoklanken is het bijna onmogelijk een keuze te maken. Elk hapje vormt een gerecht op zich. Klein, fijn, mooi, rond, basic, puur of complex. Creaties, vakkundig en met liefde gemaakt. Locale producten staan aan de basis van topkwaliteit en dat proef je! Authentiek en elke regio heeft zo z’n specifieke variaties. Welnu, eenzelfde liefde en vakmanschap staat aan de basis van de door ons geselecteerde stadspaleisjes, landhuizen, finca’s, haciënda’s, kloosters, burchten en kastelen. Stuk voor stuk zeer bijzonder.


introductie Hoe vind je het juiste adres? We hebben het boek ingedeeld per regio (zie inhoudsopgave). Bovenaan iedere hotelpagina zie je in welke regio het betreffende adres te vinden is. Voor in het boek vind je de overzichtkaarten van Spanje. Op deze kaarten zijn de nummers van de logeeradressen aangegeven.

Het reserveren Probeer ruim van tevoren te boeken als je van plan bent met vakantie naar Spanje te gaan. Augustus is de drukste maand en kun je het best vermijden of ga naar een wat minder bekend gebied. Veel hotels zullen een creditcardnummer vragen bij het boeken. Bij kleinere hotels en B&B’s is het aan te raden van tevoren een reservering voor het diner te maken. Aankomst De meeste hotels houden een reservering vast tot het begin van de avond. Mocht je zijn vertraagd, laat het dan weten. De betaling De meest gangbare en geaccepteerde creditcards zijn Visa, Mastercard en Eurocard. Veel kleinere hotels en B&B’s accepteren geen plastic door de hoge bankkosten. Maar er is vaak wel een pinautomaat in de buurt. Fooi Het is gebruikelijk in Spanje om fooi te geven. Spanjaarden geven over het algemeen 5-10%. In bars krijg je het wisselgeld terug op een schoteltje; laat er wat muntjes op liggen. Diner Spanjaarden eten veel later dan wij. Het diner wordt zelden voor 20.30 uur geserveerd. El menú del día, de dagschotel, is bijna overal naast het à la carte menu verkrijgbaar. Vraag er naar, het is meestal goedkoop en bevat verse ingrediënten. Let er in restaurants op dat de prijzen op de kaart exclusief 7% BTW zijn.


introductie Tapas Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een drankje wordt genuttigd. Er zijn duizenden soorten tapas, die sterk per regio verschillen, zoals serranoham, olijven, ‘calamares’ (gefrituurde inktvisringen), kaas, tortilla en ‘albondigas’ (Spaanse gehakt­ balletjes). In de noordelijke regio’s, waaronder Baskenland, gaat het meestal om ‘pintxos’, kleine stukjes brood belegd met allerlei verschillende ingrediënten. Het is een fantastische manier om de lokale specialiteiten te proberen en het maakt niet uit of je slecht Spaans spreekt, de tapas liggen vaak uitgestald in een vitrine bij de bar en je kunt ze zo aanwijzen.

Soorten huizen Can Een boerderij in Catalonië of op de Balearen Ligt vaak geïsoleerd Casita Een klein huis Casona Een groot huis in Asturië (velen werden gebouwd door terugkerende emigranten) Cortijo Een vrijstaande boerderij, voornamelijk in het zuiden Finca Een boerderij Hacienda Een groot landgoed, van origine een Zuid Amerikaanse term Hostal Een eenvoudige herberg waar al dan niet maaltijden worden geserveerd Hosteria Een eenvoudige herberg waar meestal maaltijden worden geserveerd Mas Een boerderij in het noordoosten van Spanje Masía Een boerderij in het oosten van Spanje Posada Oorspronkelijk een postkoets pleisterplaats Palacio Een groot landhuis Palacete Een iets kleinere versie van een Palacio Pazo Een groot landhuis of dorpshuis in Galicië


introductie Paradors In 1910 besloot Spanje iets aan zijn imago te doen en een toeristische infrastructuur uit te bouwen. Koning Alfonso XIII zocht zelf de plek uit (tussen Madrid en de Portugese grens) voor de bouw van de eerste parador. Op 9 oktober 1928 opende de parador van Gredos zijn deuren (pag. 90). Hierna werden verschillende andere paradors geopend door heel Spanje. Niet alleen in nieuwe gebouwen, maar vaak werd ook Spaans erfgoed op deze manier in ere gehouden. Kastelen, kloosters en haciënda’s werden verbouwd tot hotel. Zo bevindt de unieke parador van Granada zich in de tuinen van het Alhambra (pag. 215). Vandaag de dag zijn er 95 officiële paradors en is Paradores de Turismo een van de meest toonaangevende hotelketens in Spanje. In deze gids hebben wij een selectie gemaakt van de 65 leukste paradors!

Ervaringen Wij stellen je ervaringen zeer op prijs. Schroom dus niet ons te schrijven. Ook horen wij graag of wij een leuk adres hebben gemist in deze uitgave. Wij hebben ons uiterste best gedaan om alle gegevens te controleren, voor eventuele onjuistheden bieden wij onze welgemeende excuses aan. We horen graag als er fouten of onvolkomenheden in de gids staan. Zo kunnen we de hoogst mogelijke kwaliteit handhaven. Commentaar en ervaringen zijn van harte welkom! Email: info@hobb.nl


introductie Hoe gebruik je dit boek Overzichtskaarten In het begin van dit boek vind je overzichtskaarten met nummers van logeeradressen; deze nummers corresponderen met de pagina waar het desbetreffende logeeradres te vinden is. Andersom is er op iedere hotelpagina een verwijzing naar de kaarten te vinden. De kaarten zijn niet bedoeld als routeplanner maar slechts ontworpen om de situering van de huizen aan te geven. Wij raden aan om een accurate route足beschrijving te vragen bij het boeken. Op de meeste websites van de hotels zijn ook uitgebreide routebeschrijvingen en wegenkaartjes te vinden. Omgeving Bij ieder logeeradres (met uitzondering van de paradors) hebben we aangegeven wat er in de buurt allemaal te doen is. Helaas hebben we niet alles kunnen vermelden, maar de gastheer of -vrouw geeft graag advies! Accommodatie We hebben aangegeven hoeveel kamers, suites, appartementen en huisjes er per logeeradres aanwezig zijn. Prijzen De prijzen die zijn aangegeven zijn de minimum prijzen voor een twee足 persoonskamer met een bezetting van 2 personen. Ook staat vermeld of de prijs inclusief of exclusief ontbijt is. Het kan zijn dat als je boekt er een iets hoger tarief wordt gerekend omdat de goedkoopste kamer al vergeven is, de tarieven van het hoogseizoen gelden of omdat er nog belasting bijkomt. Telefoneren naar Spanje Toets 0034 voor Spanje en vervolgens het hele nummer (in Spanje beginnen alle telefoonnummers met een 9 en niet met een 0). Dit geldt ook als je met je mobiele telefoon in Spanje zelf belt. Indexen Achter in het boek zijn de logeeradressen terugvinden via de naam- of plaatsindex.


introductie 1

2

6

3

7

4

5

Hoe bekijk je een pagina 1 Regio 2 Naam logeeradres 3 Naam eigenaar(s), adres 4 Hier wordt beschreven wat je kan verwachten 5 Kaartnummers refereren aan de gedetailleerde kaarten voorin het boek. Op deze kaarten kun je het logeeradres terugvinden 6 Hier wordt de omgeving van het logeeradres besproken 7 Extra gegevens logeeradres Kijk ook eens op onze site www.hobb.nl. Je kan hier rechtstreeks bij de logeeradressen een beschikbaarheidsaanvraag doen.


GaliciĂŤ


Galicië

Casa Hotel As Artes Esther Mateos, Travesia de Dos Puertas 2, 15707 Santiago de Compostela

H

oe je Santiago di Compostela ook bereikt, wandelend, per auto of met het vliegtuig, het blijft een indrukwekkende stad. En waar is het mooier vertoeven dan zo dicht mogelijk bij de beroemde kathedraal? Casa As Artes ligt op een steenworp afstand. Een aantal slaapkamers van het hotel biedt uitzicht op een gedeelte van de kathedraal. De kamers zelf brengen elk een hommage aan een kunstenaar. Aan jou de keuze tussen wiens werk je wilt slapen: Rodin, Dante, Vivaldi, Gaudí, Picasso, Duncan, of Charlie Chaplin. Santiago biedt voldoende ontbijtgelegenheden om de dag goed te starten. Maar je kunt natuurlijk ook heerlijk rustig in het hotel ontbijten. Zo midden in het hart van de stad bruist het leven overdag om je heen. Maar ben niet bang voor je nachtrust, de barretjes rondom de kathedraal sluiten om tien uur ’s avonds. Mocht je de drukte van de stad even willen ontvluchten, dan is er in het hotel een kleine sauna. En om de spieren na een lange wandeling te ontspannen, kun je jezelf laten verwennen met een massage.

kaart 1, B3

1


Galicië

de omgeving Dit Christelijke bedevaartsoort is volgens een legende de plaats waar het graf van de apostel Jakobus, Jezus’ discipel, zich bevindt. Nog steeds leggen pelgrims vanuit alle windstreken de weg naar Santiago af. Ze zijn herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp die ze met zich mee dragen. Of je hier nu komt omdat Santiago di Compostela een belangrijk bedevaartsoord is of om de mooie architectuur en stad te bewonderen, er is genoeg om je over te verbazen. De grootste trekpleister is uiteraard de 11-13de eeuwse kathedraal. Deze is ook het einddoel van de pelgrims. Hiernaast zijn het oude universiteitsgebouw, de Plaza del Obradoiro of één van de vele andere uitnodigende pleintjes een bezoek waard.

Tel: +34 981 555254 E-mail: recepcion@asartes.com Website: www.asartes.com Accommodatie: 7 kamers Prijs: vanaf 52 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: nee, restaurant in de omgeving Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan

2


Galicië

Parador de Santiago de Compostela Francisco Contreras Alvarado, Plaza Do Obradoiro 1, 15705 Santiago de Compostela

E

en pelgrimstocht naar Santiago de Compostela is voor mij een voettocht door ruige natuur, langs verlaten dorpjes, met een tent of simpel hotelletje voor de nacht. Dat het ook totaal anders kan toont Parador de Santiago de Compostela. Het hotel, één van de oudste hotels van de wereld, gebouwd eind 15de eeuw, is van een fascinerende schoonheid en uiterst luxueus. Maar liefst vier kruisgangen! Elegante zuilen markeren galerijen rondom strak beplante binnenplaatsen. Een superchique bar, zalen met fraai aangeklede tafels, indrukwekkende haard­ partijen, donkerhouten plafonds en sfeervolle schilderijen aan de wand. De elegante kapel is in gebruik als expositiezaal. De gastenkamers, inclu­ sief badkamer, zijn uitgevoerd in eenzelfde stijl. Terrassen en balkons bieden een indrukwekkend uitzicht over la Plaza do Obradoiro, met de kathedraal als hoogtepunt. Twee restaurants telt deze Parador. Dos Reis is een uiterst verzorgd concept in een prachtige zaal. Restaurant Enxebre hanteert een iets lossere stijl met traditionele streekgerechten, vlees, vis en natuurlijk fruits de mer. De ‘fillioas’, pannenkoekjes met appel en crème caramélisée, vormen de perfecte afsluiting van een goddelijk diner.

Tel: +34 981 582200 E-mail: santiago@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 137 kamers Prijs: vanaf 226 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 1, B3

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

3


Galicië

Parador de Ferrol Javier Rodríguez López, Calle Almirante Fernández Martín, 15401 Ferrol

P

arador de Ferrol is een statig Galicisch herenhuis met een maritieme uitstraling. Het kijkt uit over de haven en Ria van Ferrol in La Coruna. Het maritieme thema is zowel binnen in de Parador als buiten terug te vinden. Binnen in de vorm van diverse nautische meubels, wereldkaarten en navigatie-instrumenten in de gemeenschappelijke ruimtes en een mooie oude bootlamp op de trap. Buiten door de ankers en scheepsdelen in de tuin. Het personeel geeft je hier een warm en welkom gevoel. De slaapkamers zijn sfeervol ingericht in warme aarde- en okertinten en aandacht voor detail, zonder exorbitant te zijn. De badkamer is vrij klein, maar voldoet prima. Sommige kamers hebben balkons met uitzicht over de historisch beroemde haven. Het ontbijt is geweldig, een buffet in een grote luchtige kamer met uitzicht over de tuin en verderop de zee. Het restaurant biedt de uitstekende Galicische keuken met, zo dicht aan zee, heerlijk verse en exotische zeegerechten. De lokale gewoonte is om de soep aan het eind van de maaltijd te serveren!

Tel: +34 981 356720 E-mail: ferrol@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 37 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

4

kaart 1, C1


Galicië

Casa Grande Da Fervenza Pérez Sánchez-Orozco, A Fervenza, Ctra. Lugo-Paramo Km. 11, 27163 O Corgo

I

n het diepst van Galicia, in “groen Spanje”, ligt het beschermde natuurgebied “het Land van de Duizend Rivieren”. Daar is dit oude Galicische landhuis, genoemd naar de waterval waar het aan ligt, te vinden. Het is zowel een hotel als een museum, een werkend museum wel te verstaan. Bij aankomst stapt je terug in de tijd naar de 17de eeuw. De oude werkende watermolen, de keuken, de typisch Galicische oven en het oude weefgetouw; Norman, de eigenaar, heeft alles hersteld in zijn oude glorie. Ook de slaapkamers hier zijn in de traditionele stijl gerestaureerd, met kastanjehout en natuursteen, met oog voor detail maar zonder voorbij te gaan aan het moderne comfort. Vergeet niet om een rondleiding door het landhuis te vragen aan de eigenaar. Het restaurant met zijn imponerende open haard is het oudste gedeelte van het landgoed. Het menu is gebaseerd op de traditionele lokale cuisine: rundvlees- of everzwijnstoofpotten met wilde kastanjes, verse forel met wilde paddestoelen, etc... De Galicische wijnen zijn opvallend smaakvol! De verwelkomende en ontspannen sfeer in dit rustieke huis zal, na een dag struinen door de bossen, langs de stromende riviertjes en plassen, het vakantiegevoel perfect maken.

kaart 2, E3

5


GaliciĂŤ

de omgeving Groen Spanje heeft weinig gemeen met de droge, zon overgoten rest van het land. Door de weelderige groene heuvels en het natte Atlantische klimaat waan je je bijna in Schotland. Hierdoor ontstaat een fascinerend contrast met de rest van het land. Dit maakt fietsen, wandelen of kanoĂŤn door de natuurgebieden hier speciaal. Het oude stadje Lugo, omringd door zijn bekende 3de eeuwse intacte Romeinse muur en met de mooie kathedraal, is een culturele aanrader. Of maak, bij slecht weer, voor een ontspannen dag een bezoek aan het Samos klooster en sluit dit af met de Spa Lugos met zijn Romeinse baden en laat je daar eens lekker verwennen.

Tel: +34 982 150610 E-mail: info@fervenza.com Website: www.fervenza.com Accommodatie: 9 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 56 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan Zwembad: ja Fietsen: ja

6


Galicië

Parador de Monforte de Lemos Martín García Lires, Plaza Luis de Góngora y Argote, 27400 Monforte de Lemos

E

en berg vol gebouwen of een volgebouwde berg? In het geval van het San Vicente do Pino complex kiezen we toch voor de eerste optie. Mooi centraal gelegen, op het hoogste punt van de stad, wordt de horizon getekend door drie grote gebouwen. Een toren, een klooster en een paleis. Parador de Monforte de Lemos is verdeeld over klooster en paleis. De oorsprong van de gebouwen ligt in de 17de eeuw. Om te komen tot de huidige invulling van het complex zijn er de nodige veranderingen doorgevoerd. Inrichting en aankleding lijken ontsproten aan het brein van een strakke vormgever met een duidelijk visie. Samen met de architectuur leidt dit tot rust en ruimte. Gastenkamers bevinden zich rondom de kruisgang en in de Casa del Monte fuerte. Comfortabele kamers, licht van toon, inclusief badkamer. De moderne gemeenschappelijke ruimtes zijn aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen. In het restaurant is alles gericht op een avondje sfeervol dineren. Zowel jagen als vissen behoort tot de passies van de Galiciër. Verse forel, konijn of haas, de chefkok weet er wel raad mee. Samen met de juiste wijn uit de streek, wordt het een onvergetelijke avond. Wellicht een korte wandeling als dessert?

Tel: +34 982 418484 E-mail: monforte@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 50 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 2, E5

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

7


Galicië

Parador de Ribadeo Jesús Mier Barrenechea, Calle Amador Fernández 7, 27700 Ribadeo

T

ussen Galicia en Asturias stroomt de Ribadeo. De monding van deze natuurlijke grens, vormt een prachtig uitzicht voor de gasten van de Parador de Ribadeo. Het traditionele gebouw heeft een strakke sportieve uitstraling hetgeen goed past bij de omgeving. Geen tierlantijntjes, gewoon simpel, rechthoekig, stormvast. Dat laatste lijkt geen overbodige luxe. Zo dicht bij de kust, aan de monding van de rivier, zal het regelmatig flink spoken. Geen nood, de architect tekende een fikse openhaard in de lounges. De gastenkamers zijn ruim, comfortabel en vooral licht. Sommige kamers hebben de luxe van een adembenemend uitzicht. Alle kamers hebben een luxe badkamer. De traditionele lijnen in architectuur en interieur komen terug in het menu en de smaken van chef-kok Rafael Juárez Muñoz. Gerechten als empanada, lacón en los caldos gallegos, een soepje, allemaal even heerlijk. Vergeet toch vooral niet de ‘fruits de mer’. Topkwaliteit, wat een smaaksensatie! Gelukkig zet de sportieve omgeving aan tot actie. Naast typische watersporten, zoals waterskiën en kanoën, kan er ook gegolfd worden. Een boottocht, vissen of paardrijden lijkt ook aantrekkelijk. En, last but not least, het strand­ leven aan de Costa Verde. De Playa de Cathedrales is wonderschoon. Tel: +34 982 128825 E-mail: ribadeo@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 46 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

8

kaart 2, F2


Galicië

Hotel Casa Doñano Maria Rosa Fisas, Vilela, 27714 Ribadeo

D

e historie van dit vakantiehuis brengt ons naar eind 19de eeuw. De 16 jaar oude dorpsbewoner Jesús Millares monstert aan, om aan de overkant van de Oceaan zijn geluk te beproeven. Dit lukt heel aardig, op Cuba, in de steenkool. Met het vergaarde fortuin bouwt de ondernemer een vakantiehuis in zijn geboorteplaats. Samen met vrienden uit de Tropen en een beeldschone jonge vrouw, verblijft Don Millares één maand per jaar in Vilela. In 1998 wordt het huis, na diverse beheerders, verbouwd tot hotel. De laatste transformatie, tot het huidige Casa Doñano, vindt plaats in 2006, onder bezielende leiding van Maria Rosas Fisas. We noteren een inrichting en aankleding met een knipoog naar het origineel. Meubels en kunst van overzee, prachtige stoffen. De naam van de kamer, het kleurenpalet en de decoratie zijn tot in de kleinste details op elkaar afgestemd. Dit geldt ook voor lounge en salon. Ook gastronomisch valt er veel te genieten. Groenten uit eigen tuin, vis, ‘fruits de mer’ en biologisch vlees. Een voortreffelijke wijn uit eigen cave samen met een verrukkelijk dessert, zet de kroon op het werk. In 2007 ontving onze gastvrouw gasten uit 27 verschillende landen. Ongetwijfeld een geanimeerde borrel, daar voor de openhaard.

kaart 2, F2

9


Galicië

de omgeving Aan de voet van Monte Mondigo ligt Vilela, slechts een twintigtal huizen. De grote tuin van Casa Doñano biedt een mooi overzicht van de omgeving. Beboste hellingen en weidse velden wisselen elkaar af. Menig wandelaar passeert Vilela op weg naar Santiago de Compostela. Belangrijk stadje in de buurt is Ribadeo. Handel, vis en toerisme vormen vandaag de dag de bron van inkomsten. Veel kleine, intieme zandstrandjes vormen samen de kustlijn van de Costa Verde. Toplocatie voor de watersporter onder ons. Vogelaars kijken hun ogen uit aan de oevers van de Ria. Een grote diversi­teit aan trekvogels overwintert hier. Grote landschappelijke diversiteit nodigt uit tot trektochten te voet, per mountainbike of te paard. Voor het echte stadsgevoel volg je de borden naar Oviedo of Lugo.

Tel: +34 982 137429 E-mail: turismorural@ casadonano.com Website: www.casadonano.com Accommodatie: 9 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 110 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: informeer bij het boeken

10


Galicië

Casa Do Merlo Miguel Angel Martín & Javier de Burgos, Sargendez 4, 27793 Barreiros

M

et in de verte geluiden van eb en vloed, is het goed relaxen in Casa do Merlo. De oud koloniale stijl van het huis dateert van eind 19de eeuw. Een stevig geblokt gebouw met pittige kleur­ accenten, inclusief ommuurde tuin. De restauratie in 2001 is mooi uitgevoerd. De stenen buitengevel is onveranderd stoer, robuust met specifieke raampartijen. Binnen is door gebruik van authentieke mate­rialen, basiskleuren en het plaatsen van een open haard in gemeen­schappelijke ruimtes, een warme romantische sfeer gecreëerd. Deze sfeer vind je ook terug in de 10 gastenkamers. Balken, vloer, bedden, kasten en luiken zijn uitgevoerd in warm donker hout. Samen met een basic kleurenpalet vormt het een mooi rustig geheel. Een koloniaal gebouw, met eigentijds comfort, dat spreekt voor zich. Voor gemeenschappelijk gebruik is er de bibliotheek, twee lounges, een televisiekamer, de wintertuin en natuurlijk de eetzaal. Ontbijt en diner worden hier dagelijks geserveerd. Met de Costa Verde op slechts 500 meter, valt verse vis niet weg te denken van de kaart. Na een dag stoeien met de elementen is het heerlijk soezen voor een knusse openhaard. Ook een spannend reisverhaal doet het goed. Nieuwe vrienden ontmoeten is altijd leuk!

kaart 2, F1

11


Galicië

de omgeving Barreiros is een bescheiden plaats aan de machtige Costa Verde. De kust­ lijn van Noordwest Spanje is grillig en avontuurlijk. Casa do Merlo ligt op een halve kilometer van playa de Las Pasadas. Dit strand grenst weer aan de ontzagwekkende rotsen van Las Cathedrales. Een aantrekkelijke kust, maar liefst vijf stranden op korte afstand, met eb en vloed in de hoofdrol. Het achterland is ook interessant. Naast diverse vormen van watersport ligt bergsport ook binnen de mogelijkheden. De hoogste bergtoppen liggen zo rond de 1000 meter. Een boottocht over de Ria de Ribadeo is wellicht een aantrekkelijk idee voor een rustdag. Heimwee naar het stads­ leven? Een dagtocht naar Lugo of Oviedo is goed te doen.

Tel: +34 982 134906 E-mail: hotel@casadomerlo.com Website: www.casadomerlo.com Accommodatie: 10 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: ja

12


Galicië

Parador de Vilalba José Lorenzo Bendaña, Calle Valeriano Valdesuso, 27800 Vilalba

D

eze imposante middeleeuwse Galicische toren uit de 16de eeuw, die ooit diende ter verdediging van de stad, vormt nu het middelpunt van de parador. Daaromheen ligt een nieuw gebouw in de typische Galicische stijl, waar de hotelfaciliteiten en het merendeel van de kamers zijn gelegen. De muurschilderingen en wapenschilden geven de gezellige, rustige gemeenschappelijke ruimtes, de zes slaapkamers in de toren en de “Salon de los Andrade” een middeleeuwse sfeer. De andere kamers bevinden zich in het nieuwe gebouw. Hoewel alle kamers goed zijn, hebben de zes torenkamers een charmante sfeer dus als je kunt kiezen zijn die aan te raden. Voor de liefhebbers is er een sauna aanwezig. De bar en het restaurant zijn ook gehuisvest in het nieuwe gebouw en bieden een brede selectie dranken. Het restaurant serveert enkele van de gastronomische specialiteiten van deze regio. Aanbevolen zijn: de “Empanada de raxo”, een varkensvlees- en aardappel-bonenkruidtaart en de “Capon vilalbes”, een winterse kipspecialiteit stammend uit de Middeleeuwen en op authentieke wijze bereid.

Tel: +34 982 510011 E-mail: vilalba@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 48 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 2, E2

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

13


Galicië

Parador de Verín Moisés Rodríguez Izquierdo, 32600 Verín

D

eze parador staat niet in het drukste deel van het land, maar je kan er veel van verwachten. Het gebouw en de kamers zijn al de moeite waard, maar de echte verwennerijen zijn de tuin en het zwembad. Gelegen op een kleine heuvel, tegenover het Monterey fort, biedt het de ruimte om bij te komen na een lange autorit. De tuin is mooi, groot en schoon en zo ook het zwembad. Er is een terras waar je met een verfrissend drankje kan genieten van het mooie uitzicht op de glooiende heuvels met de wijngaarden. Het stadje Verín, op twee kilometer afstand, is ook alleraardigst, met zijn Santa Maria kerk en de “Casa del Asistente” en natuurlijk de traditionele restaurants en cafés. De Parador zelf is een typische Pazo (Galicisch landhuis), met een versterkte toren. De slaapkamers bezetten twee vleugels van het huis. Ze zijn met warme oker kleuren ingericht en voorzien van een houten vloer, voor een gezellige rustige sfeer. De kamers hebben uitzicht op de tuinen en het ford.

Tel: +34 988 410075 E-mail: verin@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 23 kamers Prijs: vanaf 104 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

14

kaart 2, E6


Galicië

Pazo A Freiría Carmen Pérez, A Freiria, 32780 A Pobra de Trives

G

rote kans dat je er getuige van bent: ’n echte Spaanse bruiloft of een doopplechtigheid, want dit luxe van oorsprong typisch Galisisch landhuis midden in de natuur leent zich uitstekend voor dit soort gebeurtenissen. En het landgoed kan grote families hebben want het wordt omringd door 15 hectare weide, bossen en bergen. Ruimte genoeg. Vanuit je hotelkamer kijk je op de besneeuwde top van de Cabeza Grande en als je zin hebt: de skipistes liggen op 15 km. Het landhuis behoorde van oorsprong in de 12de eeuw tot het bezit van de frailes van de Orde van San Juan de Jeruzalem. Een paar eeuwen later werd het ’n gemeenschappelijk bezit van de locale boerenadel, die er afwisselend een prachtig landgoed van maakte en het daarna weer liet vervallen. Aan het begin van de 21ste eeuw werd alles grondig gerestaureerd en tot een luxe maar klein en bekoorlijk hotel in een bevoorrechte omgeving getransformeerd. Het landgoed en de inrichting prikkelen de zinnen en nodigen uit tot een amoureus avontuur. Tja, en als je dan na een jaartje terugkomt is het handig om te weten dat een extra bed (de wieg in dit geval) gratis is.

kaart 2, E5

15


Galicië

de omgeving Steden, dorpen en veel natuur in Galicië. Wat betreft de geschiedenis: bijvoorbeeld de stad Ourense met het historische centrale plein; Pobra de Trives, een ouderwets 19de eeuws dorpje, of Castro Caldelas met het magnifieke kasteel annex fort. En vergeet niet Allariz, residentie van de Spaanse vorsten uit de middeleeuwen en vroeger de hoofdstad van het koninkrijk Galicië. En ook het adellijke dorp Monforte de Lemos. In Allariz is er ook nog een museum volledig gewijd aan speelgoed. Wat natuurschoon betreft is een bezoek aan de bossen van Fraga de San Xoan de Rio met voornamelijk kastanje- en eikenbomen aan te bevelen. De plaatselijke VVV heeft allerlei routes uitgestippeld voor de actieve toerist. Voor wandelen, paardrijden, fietsen is het een ideaal gebied.

Tel: +34 988 337086 E-mail: info@pazoafreiria.com Website: www.pazoafreiria.com Accommodatie: 8 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 96 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: in overleg met eigenaar Fietsen: fietsenverhuur

16


Galicië

Parador de Santo Estevo Julio Castro Marcote, Monasterio de Santo Estevo, 32162 Nogueira de Ramuín

E

en klooster met een Spa als unique selling point. Deze onontkoom­ bare gedachte lijkt wellicht ietwat dwaas, maar toch. Na een rond­ gang door dit Benedictijner klooster, ben je absoluut je tekst kwijt bij een eerste bezoek aan de Spa. Des te opmerkelijker, aangezien er onderweg al heel wat spannende mixtures aan bouwstijlen en interieurs aan je voorbij zijn gegaan. Het concept van het interieur van Parador de Santo Estevo, komt uit de koker van een architect met lef, zoveel is zeker. Drie kruisgangen telt het klooster. Prachtige galerijen, met zuilen, bogen en gewelven in natuursteen. Modern design, glazen wanden, voile gordijnen en houten vloeren, zorgen voor een spannend interieur in kamers, zalen en galerijen. Buiten de metersdikke muren, zorgen prachtige bossen en snelstromende riviertjes voor een weldadige rust. De keuken van chef José Ramón Rodriguez del Rio heeft als basis de pure smaken van vlees, vis, groenten en fruit uit de regio. Versgevangen forel, kalfsvlees, hammen, allemaal topkwaliteit. Bica de Trives en Bica de Castro Caldelas zijn favoriet op de dessertkaart. Een flesje rood, rosé of wit, van de boeiende wijnkaart, zorgt voor optimale harmonie. Je zou het dagelijkse bestaan toch bijna vergeten...

Tel: +34 988 010110 E-mail: sto.estevo@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 77 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 1, D5

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

17


Galicië

Parador de Pontevedra Santiago Carrera Cal, Calle Barón 19, 36002 Pontevedra

G

ewoon een plaatje, dit Renaissance paleis uit de 16de eeuw. Ontwapenend, uitnodigend, aristocratisch, elegant met ergens een hang naar de campagne. Klinkt misschien wat overdreven of wellicht ook ietwat vaag, maar soms overkomt het je, love at first sight. De Parador ligt mooi centraal in Pontevedra. De Graaf van Maceda gebruikte het paleis als residentie, en geef hem eens ongelijk! Terrassen in het groen en vanuit het hotel uitzicht over de tuin en de oude binnenstad. De afstand naar de haven is net een leuke wandeling. In dit gedeelte van Noordwest Spanje is de kust flink grillig met diepe inhammen. Rotswanden, havens, baaien en strandjes. Heerlijk om rond te dwalen, te ruiken, te proeven, met als decor de geluiden van de zee. Een pracht stek voor windsurfers en rafting. Paardrijden, golf, wandelen, shoppen, er valt zo veel te doen. Na een dag van zon en zee, staat in het hotel de keukenbrigade klaar om de gasten te verwennen. En, vlees of vis, wat de wijn betreft, is het helder. Het wordt de unieke Albariño, een wijn van I Ribiero of een Mencia. Tot slot, als dessert, een lekker zoet toetje. Sweet dreams!

Tel: +34 986 855800 E-mail: pontevedra@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 47 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

18

kaart 1, B5


GaliciĂŤ

Parador de Baiona Francisco Ă lvaro Garrido, 36300 Baiona

B

ij aankomst word je meteen gegrepen door de schoonheid van deze locatie, het is gewoon prachtig. Je kijkt bijna 360 graden rond uit over de zee. De parador is een ommuurde burcht, die vroeger diende als bescherming van de haven op het schiereiland. Het heeft een geweldig uitzicht over de zee, Baiona, de eilanden en de jachthaven onder de parador. Binnen de muren van het middeleeuwse fort ligt de parador zelf, een Galicisch herenhuis. Vanuit de hal stijgt een prachtige stenen trap op naar de eerste verdieping met de slaapkamers. De gemeenschappelijke ruimtes weerspiegelen het karakter van het oude fort door de omvang en de prachtig versierde muren. Vanaf het buitenterras kun je onder het genot van een glas wijn uitkijken over de baai en luisteren naar het geluid van de golven. Na een korte wandeling naar de stad ben je omringd door tapasbars. Behalve in de parador, wordt hier niet veel Engels gesproken. Met een beetje basiskennis van het Spaans en wat gebarentaal, kun je de hier de beste zeevruchten bestellen. En zeg nu zelf, het taalprobleem hoort toch eigenlijk wel bij de echte buitenlandervaring!

Tel: +34 986 355000 E-mail: baiona@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 112 kamers Prijs: vanaf 198 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

kaart 1, A5

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

19


Galicië

Parador de Cambados Antonio Graña Vazquez, Paseo Calzada, 36630 Cambados

D

e Rias Baixas staat uiteraard bekend als één van de beroemdste wijnstreken van Spanje, maar wat veel mensen niet weten is dat het vroeger een gebied was waar veel belangrijke adellijke families woonden. Daardoor staan er mooie landhuizen met torens, kapellen en prachtige tuinen uit de 17de en 18de eeuw. Ook deze parador is een eeuwenoud herenhuis daterend uit de zeventiende eeuw. Er is een mooie binnenplaats met een zuilengang, een fontein en een ranke palmboom. Het heeft aangename en lichte slaapkamers met bijpassende meubels. De gezamenlijke ruimtes hebben stenen zuilen, houten balken en riante stoelen. In de subtropische tuin ligt een uitnodigend zwembad en een tennisbaan. Het restaurant serveert, volgens parador traditie, lokale gerechten zoals tong gekookt in Albariño wijn en schaal- en schelpdieren. Cambados is een klein kuststadje en hoewel het overdag een wat slaperig plaatsje is, is het een goede uitvalsbasis om de Rias Baixas regio te ver­ kennen. ’s Avonds komt het stadje tot leven en zijn er gezellige restaurantjes die tot de late uurtjes open zijn.

Tel: +34 986 542250 E-mail: cambados@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 58 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

20

kaart 1, B4


Galicië

Rectoral De Cobres 1729 Juan Carlos Madriñan, 36142 Vilaboa (Pontevedra)

D

e kunst van het vrienden maken’ vormt één van de belangrijkste drijfveren in het leven van Randi en Juan, de eigenaren van Rectoral De Cobres. Dit heeft geleid tot de creatie van een ontmoetings­ plaats, waar de gast, in alle rust zonder wurgende planning en plichten, zich open kan stellen voor de stoere kustbewoners van Galicië of andere kosmopolieten. De uitgesproken spannende combinatie van modern comfort met de charme van een 19de eeuws landhuis, vormt zo een perfecte basis voor een grensverleggende vakantie. Gedurende het hele jaar staat een achttal comfortabele kamers klaar voor de rondtrekkende wereldreiziger. Een rustig interieur met authentieke details geeft de ruimte aan een fantastisch uitzicht over een blauwe baai omgeven door een gevarieerd berglandschap. Ook vanaf het terras, vanuit de tuin of naast het zwembad, speel je mee in dit decor. De eetzaal, een paar lounges en de rijk gevulde bibliotheek, hebben stuk voor stuk een geheel eigen sfeer. Een prima alternatief voor kille avonden met wind en regen. Laat je lekker verwennen door je nieuwe vrienden, Randi en Juan. Voor aan­komende barpianisten ligt er een extra uitdaging. In de bar staat een piano klaar. Come on, let’s make music... met op de toetsen...

kaart 1, B5

21


Galicië

de omgeving De grillige kust van Galicië vormt een aaneenschakeling van inhammen, baaien, havens en dorpjes. Vilaboa, een plaats met zo’n 6000 inwoners, is gebouwd op de flanken van een berg, boven het helderblauw van de baai. Bergsport, watersport, de condities voor beiden zijn volop aanwezig. Voor sportieve historici bestaat er de mogelijkheid van diepzeeduiken, op zoek naar de befaamde gezonken galjoens van Rande. Heerlijk rondneuzen is het in de bedrijvige haven van San Adrian de Cobres. Geniet van verse vis met een goed glas wijn. Laat ondertussen, zon, zee en wind z’n heilzame werk doen. Met steden als Vigo en Pontevedra op korte afstand en een gevarieerd natuurgebied rondom, heb je de perfecte locatie voor een ontspannen vakantie.

Tel: +34 986 673810 E-mail: info@rectoral.com Website: www.rectoral.com Accommodatie: 8 kamers Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: in overleg met eigenaar Zwembad: ja Fietsen: ja

22


Galicië

Parador de Tui Carmen Comino García, Avenida Portugal, 36700 Tui

O

p deze idyllische locatie in een rustig deel van het historische centrum van het dorpje, ligt de getrouwe weergave van een Pazo. Dit is de lokale term voor een Galicisch landhuis. Parador de Tui is omgeven door de natuur en biedt een prachtig uitzicht. Het is slechts een korte autorit van het centrum van de stad verwijderd. Tui zelf heeft een kleine middeleeuwse wijk met een interessante kathedraal en tijdens het hoogseizoen een levendig nachtleven. Daarnaast is dit hotel de juiste keuze voor gasten die van buitensport houden. De rivieren en bergen zijn dichtbij en bieden ideale mogelijkheden voor elk type outdoor activiteit. Aan de buitenzijde is de Parador een granieten blok, en daardoor wat non-descript. Maar het heeft weelderige subtropische tuinen en een prachtig uitzicht naar de rivier. Het is een klein en charmant hotel dat door de kleinschaligheid veel persoonlijke service en een exclusieve atmosfeer biedt. Daarnaast is het restaurant één van de beste in de Parador keten. De creatieve keuken zal je niet snel ergens anders tegenkomen. Hier geldt met recht: het is niet de buitenkant, maar de binnenkant die er toe doet!

Tel: +34 986 600300 E-mail: tui@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 32 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

kaart 1, B6

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

23


AsturiĂŤ


Asturië

Hotel Villa La Argentina Antonio González Fernández, Parque de la Barrera, 33700 Valdés

O

riginele glas in lood ramen, zeven het vroege ochtendlicht, zetten de ontbijttafel in een gouden gloed. Nee echt, een ochtendhumeur krijgt hier geen enkele kans. Hotel Villa la Argentina toont een prachtige mixt van bouwstijlen. De architect van familie Pachorros heeft de Koloniale stijl van Zuid-Amerika gecombineerd met stijlelementen uit de Belle Époque. Met als resultaat een prachtig levendig landhuis vol luxe, glamour maar ook warme huiselijkheid. Juist die combinatie, maakt een verblijf in Hotel Villa la Argentina zeer aantrekkelijk. Glanzend houten vloeren, luxe vloerkleden, bewerkte plafonds met kroonluchter, wanden in pasteltinten, kunst en antiek, klassieke meubelen, tot in de kleinste details doordacht. Elegant en licht, ook dankzij de grote hoge ramen. De lounge met comfortabele fauteuils en haardpartij, een bibliotheek, de spelkamer met biljart en de bar bieden de mogelijkheid tot optimaal relaxen binnenshuis. De vormgeving van de tuin sluit perfect aan bij gebouw en interieur. Strak geschoren rondlopende hagen, gazons en een beplanting die bestaat uit o.a. palmen, rododendrons, azalea, magnolia aangevuld met unieke exemplaren. Wellicht overbodig maar dat de gastenkamers, inclusief badkamer, eenzelfde luxueuze sfeer ademen, zal niemand verbazen.

kaart 2, G2

24


Asturië

de omgeving Voor een panoramisch uitzicht langs de grillige kustlijn van de Costa Verde, is de top van de berg San Antón de Cuncilleiro de aangewezen plek. Rotsen, baaien en het strand spelen krijgertje met de golven van de Cantabrische Zee. Luarca is een levendige plaats met vissershaven, vuurtoren en een geanimeerd terrasleven. Ook de begraafplaats, met prachtig uitzicht over zee, is het vermelden waard. Hotel Villa la Argentina ligt in één van de betere wijken van Luarca, niet ver van de haven. Pontezuelo, La Cueva en Tourán zijn favoriet bij strandliefhebbers. De bergketens, diepgroene valleien en snelstromende rivieren in het binnenland, vormen één grote uitdaging voor wandelaars, bergbeklimmers en mountainbikers.

Tel: +34 985 640102 E-mail: reservas@villalaargentina.com Website: www.villalaargentina.com Accommodatie: 9 kamers, 4 appartementen, 3 suites Prijs: vanaf 76 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

25

Open: 7 jan t/m 1 maart gesloten Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: alleen in appartementen Zwembad: ja Fietsen: ja


AsturiĂŤ

Hotel Libretto Calle Marques de Santa Cruz 12, 33007 Oviedo

H

ou je van modern en trendy? Dan is dit het ideale hotel! Precies midden in het centrum van de historische cultuurstad Oviedo, uitkijkend op het San Francisco park, ligt dit moderne hotel. De receptie met de majestueuze trap doet denken aan een toekomstig koningspaleis, de foyer heeft een chique design en de eetzaal is smaakvol ingericht. De slaapkamers zijn klein maar comfortabel en hebben een futuristische uitstraling. Van de badkamers is op een vernuftige manier een mooie mix gemaakt tussen een traditionele look met veel marmer en een bad met heuse leeuwenpoten, maar wel met een modern tintje. De dag start goed met een uitgebreid buffetontbijt. En ook als je na al het geslenter door de stad en na het proberen van verschillende lokale specialiteiten wat actievers met je lichaam wilt doen, voorziet Libretto in behoefte. Er is een complete fitnesszaal met een daarbij behorende Finse sauna! Kortom: binnen in dit van buiten oude statige herenhuis uit 1890, krijg je alle luxe die een mens zich wensen kan.

kaart 3, B2

26


Asturië

de omgeving Het is niet voor niets dat deze stad als inspiratie diende voor vele schrijvers. Oviedo zal je verrassen! Met vijf monumenten op de wereld erfgoedlijst is het een stad die rijk is aan cultuur en historie. De gotische kathedraal is zowel van binnen als van buiten erg mooi en de binnenplaats doet ’s avonds door de verlichting geheimzinnig aan. De Santa María del Naranco laat weer een ander gedeelte uit de geschiedenis zien. Wandelend door de historische wijk kom je, naast veel historische punten met daarbij standbeelden, ook veel kleine chigres (ciderbarretjes) tegen. Net buiten het hotel ligt een prachtig park en op zondagmorgen is er vlakbij een gezellige rommelmarkt.

Tel: +34 985 202004 E-mail: info@librettohotel.com Website: www.librettohotel.com Accommodatie: 15 kamers Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan

27


AsturiĂŤ

Hotel M Calle DivisiĂłn Azul, 33013 Oviedo

D

e naam alleen al prikkelt de nieuwsgierigheid. Hotel M... mm... Master... Maxi... Multi... of toch gewoon Modern. Met het gebouw voor ogen is modern wellicht de beste optie. De bekende architect Santiago Calatrava heeft een eigentijds ontwerp afgeleverd. Een concept waarin modern design samen met kunst en antiek een verfrissende spanning creĂŤert. Zeker gedurfd en over smaak valt nog steeds niet te twisten, maar toch. De slanke gevel misstaat niet in het centrum van Oviedo, als stad genoteerd op de werelderfgoedlijst met maar liefst vijf monumenten. Strakke lijnen neergezet in glas, marmer, hout en kunststof, vormen een steeds wisselend kader voor het interieur. Moderne kunst, antiek afgewisseld met modern design, boekenplanken golven langs de wand, glamour en glitter en veel sprankelend licht, vermenigvuldigd door veel glas en goudomrande spiegels. Echt, je komt ogen tekort. Gelukkig ligt het hotel tegenover het San Francisco Park met veel rustgevend groen en lieflijk fluitende vogeltjes. Luxueuze gastenkamers inclusief badkamer, lounges, library, een Business Centre en natuurlijk een Spa&Wellness. Aan alles is gedacht, in alles is voorzien. Kortom, Hotel M vormt een majestueus uitgangspunt voor een lang weekend Oviedo.

kaart 3, B2

28


AsturiĂŤ

de omgeving Oviedo, gesticht in het jaar 761, vandaag de dag met een inwonertal net boven de tweehonderdduizend, is een middelgrote stad, waar je rustig een lang weekend kunt rondstruinen zonder je ook maar ĂŠĂŠn moment te vervelen. De vele historische monumenten vormen geen beletsel voor een eigentijdse dynamische koers. Laat het bruisende stadsleven lekker over je heen spoelen, drentel door de kleine straatjes, van terras naar terras, shoppen, lunchen, even rusten op een bankje in het park en, na eventueel een verzorgende massage in het hotel, moeiteloos door met een uitnodigend avondprogramma. Met de stranden van de Costa Verde als rustpunt, gaat het allemaal zeker lukken. Veel plezier!

Tel: +34 985 274060 E-mail: info@mhotel.es Website: www.mhotel.es Accommodatie: 24 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: fietsenverhuur

29


Asturië

Casa Camila Hotel Restaurante Antonieta Dominguez, Fitoria 29, 33194 Oviedo

D

it plattelandshotel is gelegen in Fitoria de Arriba, een Asturisch dorp, tegen de helling van de berg Naranco. Het biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Oviedo, evenals over de Aramo bergketen en de Picos de Europa. Grote ramen creëren een lichte sfeer, die goed past bij het comfortabele interieur van dit moderne hotel. Bezoek je dit hotel in koudere dagen, dan knappert er in de zitkamer een haardvuur. Elk van de zeven kamers die het hotel rijk is, is voorzien van een en suite badkamer. De suite voldoet geheel aan de wensen van een net getrouwd koppel op hun huwelijksreis: een eigen woonkamer, een privé terras en jawel, een jacuzzi. Roomservice is ook beschikbaar… De perfecte plaats voor een romantisch verblijf. Om een lange dag sightseeing langs de vele bezienswaardigheden van Asturië goed te kunnen beginnen, schuif je aan het heerlijke ontbijtbuffet van dit romantische hotel. Het verse brood en de Asturiaanse kaas geeft een andere dimensie aan het ons bekende ‘broodje kaas’. En bij terugkomst in het hotel kun je in het restaurant genieten van streekspecialiteiten en huisgemaakte desserts. Een vegetarisch menu is ook beschikbaar.

kaart 3, B2

30


Asturië

de omgeving Dit dorp ligt in het midden van Asturië en is daardoor een goed vertrekpunt om deze streek te verkennen. In Oviedo (op twee km afstand) is al veel te bezichtigen, zoals bijvoorbeeld de Kathedraal van San Salvador waarin architectuurstijlen van verschillende eeuwen zijn verwerkt. Of bezoek één van de vele andere kerkjes. Ook qua activiteiten kun je hier je hart ophalen: wandeltochten of paardrijden, mountainbiken of quad rijden, natuurobservaties of golfen, kanotochten of raften, bergbeklimmen of een oriëntatietocht, vrijwel alles kan worden geregeld.

Tel: +34 985 114822 E-mail: info@casacamila.com Website: www.casacamila.com Accommodatie: 7 kamers Prijs: vanaf 86 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: toegestaan

31


Asturië

Hotel Quinta Duro Carlos Velázquez - Duro y CIA, C.B., Camin de las Quintas 384, 33394 Gijón

D

e eeuwenoude coniferen hebben vijf generaties Velázquez–Duro uit de wind gehouden. De Quinta, het familiebezit, staat al zo’n driehonderd jaar in het park, een paar kilometer buiten Gijón. Samen met zijn vrouw Manuela en de drie zonen, heeft onze gastheer Carlos het landhuis gerestaureerd en het toegankelijk gemaakt voor gasten. De grandeur van het oorspronkelijke ontwerp is doorgezet in het interieur. Stijlvast, met gevoel voor detail, klassiek, met een notenhouten lambrisering door het hele gebouw, prachtige kleden, antiek en schilderijen aan de muur. Door de hoge ramen kijk je uit op het park en de landerijen De combinatie van ervaring, een duidelijke visie en liefde voor het familiebezit, heeft een prachtig hotel opgeleverd. Elf verschillende kamers, inclusief badkamer, staan klaar voor de gasten. Eén volledig aangepaste kamer is gereserveerd voor de gehandicapte reiziger. Ook een lift is aanwezig. Gasten ontmoeten elkaar in de com­for­ tabele lounge, de bibliotheek of de eetzaal. Een prachtige galerij, buiten, grenzend aan de tuin, is een uitgelezen plek voor filosofisch getinte ontboezemingen. Geen restaurant, maar er wordt een uitstekend ontbijt geserveerd. Warme en koude dranken zijn verkrijgbaar via selfservice, night and day.

kaart 3, B2

32


Asturi毛

de omgeving Een wandeling door het park, bij het krieken van de dag, is een prima start. Vervolgens een overheerlijk ontbijt, in de eetzaal, met uitzicht op de hoge bomen in de tuin. De levendige stad Gij贸n ligt op 3 kilometer. Musea, historische gebouwen en archeologische resten uit de Romeinse tijd zijn te bezichtigen. De vele haventjes, baaien en stranden van de De Costa Verde leven met het ritme van de zee. De route naar De Botanische Tuin is een lekker wandelingetje. Een buurman van het hotel, de bekende ceramist Antonio Soriano, organiseert pottenbakkerscursussen op elk niveau. Watersport, bergsport, golf, tennis, paardrijden of een trip per luchtballon. Toch liever gewoon een lijnvlucht? Op 40 kilometer ligt het vliegveld.

Tel: +34 985 330443 E-mail: info@hotelquintaduro.com Website: www.hotelquintaduro.com Accommodatie: 11 kamers Prijs: vanaf 88 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: alleen in tuin en in een hok Fietsen: ja

33


Asturië

Parador de Gijón Jesús de la Cuerda, Parque Isabel la Católica, 33203 Gijón

G

ijón, ooit een vissersdorpje, is nu een drukke stad. Niet dat je daar iets van merkt als je er midden op de dag bent, dan slaapt de stad. Maar maak je niet ongerust, als de siësta voorbij is, tegen een uur of vijf, wordt het leven weer bruisend! Parador de Gijón is gevestigd in een honderd jaar oude molen met een mooie vijver, in het Isabel La Católica Park. Dit is één van de mooiste plekjes van Gijón, dichtbij het strand en vlakbij het Cimadevilla zeilerskwartier. Als je je slaapkamerraam open zet, ruik je de zilte zeelucht. Dit maakt het een prachtige plaats om een tijdje te vertoeven. De lokale specialiteiten die in het restaurant van het hotel worden geserveerd zijn “chopa a la sidra” (vis in cider), en “merluza con cocochas” (heek, een roofvis). De wijnkaart is uitgebreid, probeer de wijnen uit de regio! Ook liefhebbers van de Asturische cider “sidra” komen hier niets tekort. De bar in de Parador is bijzonder aantrekkelijk met uitzicht op een klein eiland met een groot aantal vogelsoorten, waaronder zwarte en witte zwanen.

Tel: +34 985 370511 E-mail: gijon@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 40 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 3, B2

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

34


Asturië

Parador de Cangas de Onís Alberto San Sebastián Vázquez, Villanueva, 33550 Cangas de Onís

D

eze parador is gelegen in een bocht van de rivier Sella, aan de rand van de Picos de Europa. Het staat in een prachtig landschap, vlakbij de Cares kloof en heeft mooie vergezichten. Het is een oud klooster wat met gedurfde, maar controversiële architectuur tot een modern hotel is gemaakt. Er is een nieuw gedeelte aan gebouwd wat is verbonden met het klooster door een glazen galerij. Het oude gedeelte is daardoor behouden gebleven. De eetkamer ligt onder het hotel met een Louvreachtige glazen piramide voor voldoende lichtinval. Hoewel ongewoon voor Nederlandse begrippen, gaat het restaurant ’s avonds niet open vóór half negen, de gebruikelijke tijd voor het diner in Spanje. Gelukkig is er een fraaie binnenplaats waar je een drankje met tapas kunt bestellen voordat je gaat dineren. Het ontbijt heeft naast de gebruikelijke gerechten ook een aantal lokale lekkernijen zoals Cava (Spaanse champagne). De middeleeuwse kapel van de parador heeft een bijzonder decoratief plafond en wordt nog steeds gebruikt door de lokale bevolking. Ga er zeker even kijken als je besluit om hier te overnachten. De gewaagde combinatie van modern versus klassiek zal niet iedereen aanspreken, maar gedurfd is het zeker en het hotel houdt de parador-standaard hoog!

Tel: +34 985 849402 E-mail: cangas@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 64 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

35

kaart 3, C3


Asturië

Hotel Aultre Naray Susana Marcos Villanueva, Los Campos 12, 33457 Cangas de Onís

D

eze middeleeuwse lijfspreuk gedaan door een Bourgondische hertog aan zijn gezellin, is duidelijk het moto van de eigenaar. Dit is terug te vinden in de inrichting, welke is gedaan door een binnenhuis­ architect. De stenen boog vanaf de receptie naar de kamers, de rijke tapijten afstekend tegen de stenen muren met de houten balken, alles past bij elkaar. De rustige ambiance van de slaapkamers is in harmonie met de natuur buiten. Zelfs aan kleine details, zoals het afstemmen van de juiste sfeermuziek en de boeken over de streek en de Spaanse litera­ tuur, is gedacht. Na een dag in de buitenlucht komt je hier thuis voor een uitgebreid diner, binnen bij kaarslicht en met op de achtergrond jazzmuziek. De bekende wilde bessen die je overdag overal langs de weg hebt gezien worden vaak verwerkt in het toetje. Of, als je nog niet verveeld bent geraakt van al deze adembenemende uitzichten, kunt je buiten op de patio dineren. ’s Avonds verandert de kleur van de Picos de Europa langzaam van de laatste oranje gloed van de dag in de donkerblauwe schaduwen afstekend tegen een met sterren gevulde hemel.

kaart 3, C3

36


Asturië

de omgeving Vanuit deze thuisbasis zijn de mooie bekende stranden snel te bereiken. Maar je hoeft zich hier niet te beperken tot alleen maar zonnebaden, de omgeving biedt genoeg te doen. In het vissersdorpje Ribadesella kan je zowel voor de cultuur, maar zeker ook voor de gastronomie terecht. Iedere woensdag is er een ouderwetse versmarkt waar veel landelijke gerechten zijn te proberen. Koop er een aantal streekproducten, wandel naar het strand en houd daar een Spaanse picknick, met uitzicht over de Atlantische oceaan. Huur daarna een kano en peddel stroomafwaarts over de nabij liggende rivier, de Sella. Vervolg uiteindelijk de weg naar de “Tito Bustillo”, de prehistorische grotten. En dit is slechts één dagtocht. Iets verder weg liggen nog vele andere stadjes om te ontdekken!

Tel: +34 985 840808 E-mail: aultre@aultrenaray.com Website: www.aultrenaray.com Accommodatie: 11 kamers, 1 appartement, 2 suites Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

37


Asturië

kaart 2, H2

Casona De La Paca Montserrat Abad Retuerto, El Pito, 33150 Cudillero

O

p een kilometer wandelen van de vissershaven van Cudillero ligt dit Casona met een rijke historie. Aan het einde van de 19de eeuw keerde een Amerikaanse expat, de “Indianos”, met nostalgie terug naar zijn geboorteland. De Asturiaanse kust is altijd naar hem blijven lonken en hier heeft hij zijn leven weer opgebouwd. Maar ditmaal koos hij voor een luxe, paleisachtig huis en een inrichting met gemixte stylen. Half Spaans-half Amerikaans, neoklassieke architectuur met exotische vegetatie, alles gericht op chique maar met de warme Spaanse sfeer. Dit huis, nu een hotel, doet zijn geschiedenis eer aan. In de 20 slaap­ kamers is deze authentieke atmosfeer behouden gebleven. Ook de zitkamer en de eetkamer hebben de kokette uitstraling van verloren generaties behouden. Als je, na in een klein restaurantje in het vriende­ lijke stadje van de verse zeevruchten en vis te hebben genoten, terug wandelt, verheug je je al op het tuinterras. Lekker buiten nagenietend, ruik je de geuren van de 100 jaar oude bomen, vermengd met de zilte zee. Je drijft zachtjes weg in vervlogen tijden en begrijpt helemaal waarom de “Indianos” hier naar terugverlangde… Niet zelf daar blijven, hoor!

kaart 2, H2

38


Asturië

de omgeving Genoeg te doen hier! Slenter naar het oude vissersstadje Cudillero waar het leven nog zijn rustige beloop neemt, drink een Spaans wijntje op een terrasje en kijk naar de vriendelijke mensen bezig met hun dagelijkse beslommeringen. Wandel rond de haven en beklim de vuurtoren. Of huur je liever een zeilbootje om langs de kust en de kliffen te zeilen, af te meren en een verfrissende duik te nemen? Ga mee met één van de visserstochten in een oud vissersbootje en werp je hengel uit. Als je van paardrijden houdt, kun je een rit maken over weinig bereisde paden die leiden naar mooie, bijna verlaten stranden waar je wordt omringd door de schoonheid van de kliffen. Om de sfeer van deze streek te proeven kun je ook met de auto langs de kust rijden en daar de kleine idyllische stadjes en dorpjes bekijken zoals Luarca, Castro of Coaña, Puerto de Vega, en Castropol.

Tel: +34 985 591303 E-mail: hotel@casonadelapaca.com Website: www.casonadelapaca.com Accommodatie: 17 kamers, 10 apparte­ menten, 2 suites Prijs: vanaf 68 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: nee, restaurant in de omgeving Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan

39


Asturië

El Habana Sirio Sainz & Maria Eugenia Caumel, La Pereda, 33509 Llanes

B

en je op zoek naar een bed met een baldakijn, een artdeco vitrine, een koloniaal meubel of een originele Royal Enfield motorfiets? Dat is dan temeer een aanleiding om El Habana dichtbij Llanes aan de kust van Asturië tussen Oviedo en Santander te bezoeken. Want er worden niet alleen kamers verhuurd (er zijn er 12), lekker gekookt en goed voor de gasten gezorgd – er is sinds 2004 een handeltje opgezet in allerlei aardewerk, stoffen en curiositeiten. Van die 12 kamers zijn er maar 5 standaard 2-persoonskamers. Vier hebben een aangrenzend vertrek voor complete gezinnen en twee zijn van het type suite met salon. Op vier na hebben allen uitzicht op de bergen of de fraaie tuin. El Habana is in Llanes ook bekend als prima restaurant. Om de dag goed te beginnen wordt er veel werk gemaakt van het ontbijt: verse sinasappelsap, fruit, eieren, kaas, diverse worsten, cake, ronde omagebakjes en vers gebakken roggebrood. Tussen ontbijt en avondeten is er alle ruimte voor diverse tapas. En ’s avonds worden lichte maaltijden geserveerd op basis van veel sla, vlees uit Asturië en gegrilde vis. Maar op elk gewenst moment de specialiteit van het huis: kaastaartjes!

kaart 3, D2

40


AsturiĂŤ

de omgeving Het hotel ligt in een buitengewoon fraai landschap met de majestueuze contouren van de Sierra del Cuera als achtergrond. Op 3 km dan het marine- en vissersdorpje Llanes met als nieuwste attractie het schilderij Los Cubos de la Memoria van Ibarrola. Het is befaamd vanwege de vele fiestas met veel traditie en folklore. Op 15 augustus is er het feest van de patroonheilige van de stad, Nuestra SeĂąora del Conceyu, maar daarnaast zijn er nog drie in juli, augustus en september, georganiseerd door rivaliserende inwonersgroepen. Het hoogste punt van de Sierra del Cuera is de dichtbij gelegen PeĂąa Blanca van 1177 meter. Tussen al die pieken liggen verschillende adembenemende valleien. In de burgeroorlog werd hier flink gevochten. Nu verstoren alleen de koeienbellen de serene rust die er nu heerst.

Tel: +34 985 402526 E-mail: hotel@elhabana.net Website: www.elhabana.net Accommodatie: 9 kamers, 2 suites, 1 huis Prijs: vanaf 86 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: nov t/m pasen gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: 8 euro Zwembad: ja

41


AsturiĂŤ

Hotel Posada Del Valle Nigel & Joann Burch, Collia, Arriondas, 33549 Parres

E

en knus familiehotel als thuisbasis voor een actieve vakantie in een verrassend veelzijdig natuurgebied. Deze ultieme droom staat in de provincie AsturiÍ. Hotel Posada del Valle, gebouwd op de rotsachtige flank van een berg, deed een eeuw lang dienst als boerenbedrijf van de kerk. Sinds 1995 zijn Nigel en Joann Burch de trotse eigenaars van gebouw en landerijen, zo’n 7 hectaren groot. Met oog voor detail en behoud van karakter, is het geheel omgetoverd tot een kleinschalig familiehotel, waar modern comfort en landelijke uitstraling perfect samengaan. 12 kamers met eigen badkamer, van alle gemakken voorzien en, last but not least, een overweldigend uitzicht. Ook vanuit eetzaal, lounge en bibliotheek heb je prachtig uitzicht over berg en dal. Na een uitgebreid ontbijt met versgebakken brood, is het tijd voor actie. De Picos de Europa bedwingen of toch naar zee? Tegelijkertijd treft gastvrouw Joann voorbereidingen voor het diner. Seizoensgroenten, fruit, kruiden en andere producten komen van de eigen biologische boerderij. De familie Burch heeft verwennen tot ware kunst verheven. Aan het eind van de dag drink je samen een glas cider, bij de openhaard in de lounge. Stories have to be told... zag jij die bruine beer..?

kaart 3, D3

42


AsturiĂŤ

de omgeving Hotel Posada del Valle ligt in het oostelijke gedeelte van AsturiĂŤ: het Groene Spanje op zijn best, grenzend in het noorden aan de Cantabrische zee en in het zuiden aan een uitgestrekte bergketen waarvan de Picos de Europa deel uitmaken. De streek is een van de mooiste van Spanje: spectaculaire sneeuwtoppen worden afgewisseld met diepe valleien, uitgestrekte weiden, kliffen, stranden met fijn zand en lieflijke baaien. En in de wijde omgeving kun je ook in het wild rondlopende reebokken, damherten en bruinrode beren treffen. Een ideaal gebied voor wandelaars die op hun weg zelfs wilde paarden, wolven en roofvogels kunnen spotten. Maar daarnaast kun je vissen in de rivier Sella, zonnebaden op de stranden van Ribasella en Vega (13 kilometer) of de nationale parken van Covadonga en Picos de Europa bezoeken.

Tel: +34 985 841157 E-mail: hotel@posadadelvalle.com Website: www.posadadelvalle.com Accommodatie: 12 kamers Prijs: vanaf 62 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: 1 nov t/m 30 maart gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: ja

43


Asturië

Casona D’Alevia Alevia, 33579 Alevia

D

eze boerderij uit de 15de eeuw laat zien dat 1 + 1 ook 3 kan zijn. De traditionele architectuur, samen met comfort en techniek anno 2008, levert een prachtig resultaat op. In harmonie met de omgeving en behoud van oorspronkelijk karakter, zijn twee belangrijke uitgangs­ punten bij de restauratie van dit familiebezit. Marilyse en Gre­gorio, de huidige eigenaars, zijn zeker geslaagd in hun opzet. Natuurstenen vloeren en wanden, kleinen ramen, deuren en kozijnen van notenhout inclusief authentiek hang- en sluitwerk en diverse smeedijzeren details. Een verzameling antiek gereedschap valt te bewonderen in de receptie. Negen totaal verschillende kamers, verdeeld over drie verdiepingen, telt dit familiebedrijf. Comfortabel, aangekleed met oog voor detail. Een goed bed, mooi bedlinnen, wollen plaids en fraai geweven vloerkleden. Knus, warm met een huislijke sfeer. Geen restaurant maar wel een eetkamer. De bekende Spaanse krant El Pais noteert het ontbijt van Casona D’Alevia bij de toptien van Spanje. Alles homemade en supervers. Een spiritueel begin van de dag. Wellicht ook belangstelling voor het dagmenu? Bij de reservering kun je dit kenbaar maken. Ondanks locatie hartje centrum Alevia, beschikt het hotel over een knusse tuin. Lekker relaxen met krantje, croissantje en... uitzicht... Picos de Europa, ik ben er klaar voor!

kaart 3, D3

44


Asturië

de omgeving Zo ongeveer halverwege de lijn Santander - Oviedo ligt Alevia. De laatste drie kilometer naar deze, ooit strategische locatie in de Sierra de Cuera, loopt via een smal kronkelig landweggetje. De Picos de Europa, de Valle del Cares en de Desfiladero de la Hermida bepalen het uitzicht. Zo’n indrukwekkende bergketen op enkele kilometers van de kust is in wezen één groot sportterrein. De grillige kustlijn van de Costa Verde blijft spannend. Gegrilde sardientjes smaken nergens zo lekker als op dat ene terrasje. Een zachtzilte bries uit zee doet de huid tintelen. Voor de wandelaar onder ons is deze streek een waar eldorado. De ene wandelroute nog mooier dan de andere! Bij vertrek direct een volgend weekje boeken, kan geen kwaad.

Tel: +34 985 414176 E-mail: alevia@casonadalevia.com Website: www.casonadalevia.com Accommodatie: 9 kamers Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: 7 jan tot 7 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: in overleg met eigenaar

45


Asturië

Hotel Palacete Real Alfredo López Real, Calle Caneyu, 33583 Piloña

H

oogst waarschijnlijk was er eerst het ontwerp van die trap en is er vervolgens een villa omheen gebouwd. Een onontkoombare gedachte in het imposante trappenhuis van Hotel Palacete Real. De trap, geplaatst onder het spannende dak van de vierkante toren, is gemaakt van hout uit Cuba, ooit verscheept door Mr. Antonio Alvarez – Nava. Het gebouw, opgeleverd in 1922, is een goed voorbeeld van een modern koloniale stijl in combinatie met Cantabrische elementen. Mooi bewerkte stenen muren, prachtig donker hout en Mediterrane kleuren. Dezelfde stijlkenmerken gelden ook voor inrichting en aankleding. Het hotel, bereikbaar door een poort, wordt omgeven door tuinen in Franse stijl. De kamers, stuk voor stuk vernoemd naar een Asturische koning, zijn ruim en comfortabel met een geheel eigen sfeer. Met bijpassend volledig ingerichte badkamer en, als uitzicht, de vallei van de rivier Piloña, ontbreekt er nagenoeg niets meer aan stil vakantiegenot. Een heerlijk goedverzorgd ontbijt en diner in het restaurant maken het geheel compleet. De lounge met openhaard is een prima locatie voor een korte evaluatie van de dag, waarna in de spelletjeskamer wederom grenzen overschreden kunnen worden.

kaart 3, C3

46


AsturiĂŤ

de omgeving Niet al te ver van Oviedo, tussen Infiesto en Arriondas, ligt PiloĂąa met Hotel Palacete Real. Met de vallei van de gelijknamige rivier als thuisbasis, maakt het eigenlijk niet uit welke richting je kiest. Schittert aan noordzijde het blauwe water van de grillige Costa Verde, de Picos de Europa bepaalt het uitzicht grotendeels zuidwaarts. Ook in oost en west schreeuwen prachtige vergezichten, rivieren, bergen en natuurparken om aandacht. Wat betreft dagbesteding is de locatie dan ook helemaal top. Naast elke fanatieke outdoorsporter is de ondernemende cultuurminnaar hier ook aan het goede adres. Een wandeling door oude stadjes, met aan het eind van de middag, gekoelde wijn, tapas en gegrilde vis op een terras aan zee... tja...

Tel: +34 985 702970 E-mail: info@palacetereal.com Website: www.palacetereal.com Accommodatie: 9 kamers, 3 suites Prijs: vanaf 90 euro voor een 2 pers. kamer Diner: ja

Open: 10 jan t/m 10 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan

47


Asturië

Hotel Palacio de Cutre Javier Alvarez Garzo, Palacio de Cutre, 33583 Infiesto

E

r valt ongelooflijk veel te vertellen over de geschiedenis van Hotel Palacio de Cutre. Dit Asturische paleis, achter eeuwenoude muren, met toren en kapel, stamt uit de 16de eeuw. Een wat kale mededeling misschien, maar het is pas echt genieten met de verhalen op schoot, voor één van de prachtige haarden van het hotel. De zorgvuldige aanpak en het detaillisme van Javier en Sandra, de huidige eigenaren, heeft geleid tot een bijna Koninklijke ambiance. Er is keuze uit verschillende kamers, inclusief badkamer, dat spreekt voor zich. Uiterst comfortabel, harmonieus aangekleed met prachtige stoffen en meubelen uit de streek. En, niet te vergeten, het uitzicht heeft dezelfde klasse. De keukenbrigade van het restaurant levert eveneens topkwaliteit. Waar mogelijk homemade, biologische streekproducten, wisselend per seizoen. Smullen van een geweldig ontbijt terwijl je, nog maar net wakker, een dromerige blik over de vallei laat gaan. Wordt het actie of valt de keuze op een dag zalig relaxen op het landgoed zelf. De voorwaarden voor beiden zijn optimaal. En met de eerste buren op een kilometer of twee, lijkt absolute rust gewaarborgd.

kaart 3, C3

48


Asturië

de omgeving Middenin een majestueus landschap, ten oosten van Oviedo en een kilometer of twintig van de Costa Verde, ligt Hotel Palacio de Cutre. Op en top een superlocatie. Het woord ‘cutre’ betekent enclave. Normaal gesproken geen enclave zonder strijdende partijen. Ho stop, geen paniek! In dit geval is rust het toverwoord. Helemaal ideaal in een omgeving met zo veel mogelijkheden. Watersport, you name it, aan zee of in één van de snelstromende rivieren. Helaas, geen gouden koets, maar wel tochten te paard, mountainbike, luchtballon, per quad, auto of gewoon lopen. Toch nog te rustig, dan is bungee jumping wellicht een optie. Ook de bruisende hoofdstad Oviedo is een bezoekje meer dan waard.

Tel: +34 985 708072 E-mail: hotel@palaciodecutre.com Website: www.palaciodecutre.com Accommodatie: 18 kamers, 3 suites Prijs: vanaf 106 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: 24 en 25 dec gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan

49


Asturië

Hotel Quinta De Villanueva Montserrat Abad Retuerto, Villanueva de Colombres, 33590 Ribadedeva

D

e maritieme parel van Asturië, het dorpje Llanes, en de Picos de Europa liggen slechts op een paar kilometer van dat pittoreske plaatsje Rivadedeva waar hotel Quinta Villanueva glorieert als de meest aantrekkelijke stopplaats van Spaans/Indiaanse architectuur. Wie eenmaal de aantrekkingskracht van Asturië heeft ondergaan, komt er terug, of je wilt of niet, je móet terug. Het hotel is gebouwd in 1908 en na restauratie toegevoegd aan het Architectonisch Erfgoed van Asturië. Een 3 sterrenhotel met 20 kamers, ideaal om een vakantie door te brengen, of een lang weekend. Waar vind je zoiets: zee, strand en bergen verenigd in één plaats. Het interieur van het hotel is van donker houten vloeren en deuren, heldere witte gordijnen in de kamers, smette­ loos witte lakens op de bedden, je ruikt als het ware de groene zeep en de milde zeewind als je ’s avonds naar bed gaat. De salon is een sfeervolle verzamelplaats voor de gasten. Gezellig, warm en met een uniek en rijk gedecoreerd plafond. Hier is het met de bar in de buurt ontspannen bijpraten na een dag van heel veel activiteit.

kaart 4, E3

50


Asturië

de omgeving Grootste attractie in de directe omgeving is de 14 km lange Cueva El Soplao, wereldberoemd vanwege de speleologie. Vol met grillig gevormde stalactieten en stalagmieten. De temperatuur in de grot ligt rond de 10 graden en de bezoeker krijgt bij binnenkomst speciale laarzen,’n overall, helm en ’n lantaarn. Dikke sokken en wanten kun je apart kopen. Door de grotten rijdt een treintje. Maar er is veel meer te doen in de buurt van het hotel: fietsen, wandelen, paardrijden, windsurfen, waterskiën, boogschieten, golfen etc. Teveel om op te noemen. Neen, je zult je niet vervelen. Het is een paradijs voor landelijk, actief en ecologisch toerisme.

Tel: +34 985 412804 E-mail: hotel@quintadevillanueva.com Website: www.quintadevillanueva.com Accommodatie: 19 kamers Prijs: vanaf 60 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

51

Open: jan t/m ‘Semana Santa’ en 15 okt t/m 31 dec gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan


Asturië

HR Palacio de Prelo Prelo, 33728 Boal

V

ijf jaar, een restauratie van vijf jaar, gestart in 1998, heeft Palacio de Prelo de vorstelijke uitstraling teruggegeven. Wat gaf de door­ slag? Onvoorwaardelijke liefde of de combinatie van visie en zakelijk instinct? Foto’s van de ruines maakt één ding duidelijk. Zonder lef, visie, doorzettingsvermogen en geduld is zo’n project gewoon niet te doen. Gelukkig heeft de eigenaar zich niet laten afschrikken en staat er nu een paleis van een huis, waar zelfs de meest kritische gast zich de koning te rijk waant. Zeer ruime kamers met origineel houten balkenplafonds, prachtige vloeren, lichte muren met af en toe een brok natuursteen, rijk gestoffeerd en meubilair passend bij stijl en tijd. Nergens pompeus, maar uitnodigend, licht en warm. Dat geldt ook voor de salons, bibliotheek, biljartkamer, eetkamer en keuken. De gerechten uit de keuken zijn volledig in harmonie met de tradities van de streek. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met een dieet of speciale wensen. In alle rust genieten van een adembenemend uitzicht over de vallei van de Navia, begrensd door de Sierra de Bobia en de Sierra de Carondio. Kan een mens zich nog meer wensen?

kaart 2, G2

52


Asturië

de omgeving De ligging van Palacio de Prelo is werkelijk optimaal. Landelijke rust met een waanzinnig mooi uitzicht over de vallei van de Navia, Sierras in de nabije omgeving en met een afstand van nog geen dertig kilometer, is een dagje strand of een bezoek aan de plaatselijke markt goed te doen. Lunchen aan zee, met een bordje vers gegrilde vis in de zon, gewoon het einde. Ook paardrijden en wandelen is een waar genot met zo veel leuke weggetjes en paden in de buurt. Jagers en vissers vinden een uitgestrekt jachtgebied in het westen van Asturië. Navia is één van de vele dorpen aan de gelijknamige rivier. Lugo, met kathedraal en Romeinse stadsmuur, is de eerste grote stad in de buurt.

Tel: +34 985 620718 E-mail: info@palaciodeprelo.com Website: www.palaciodeprelo.com Accommodatie: 3 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 139 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt, thee en koffie met taart en frisdrank

Diner: ja Open: 7 jan t/m 7 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan

53


Asturië

Hotel Torre De Villademoros Manolo Santullano, Villademoros, 33788 Valdés

O

p een steenworp afstand van dit hotel staat de naamgever, een toren uit de 9de eeuw die een tijd lang toebehoorde aan de Moorse overheersers. Los Moros zoals de Spanjaarden ze nu nog noemen als ze ’t over dat verre verleden hebben. De 14 meter hoge toren heeft een bonte verzameling legendes en anekdotes veroorzaakt. Nou, eentje dan. In de vroege Middeleeuwen verzamelde een ridder 400 man om zich heen om de koning van Asturië te beschermen tegen 3000 Moren. Dat lijkt een ongelijke strijd, maar zie, in de slag van Cornellana werden alle Moren aan het mes geregen. En dan te bedenken dat het hotel erop gericht is de gasten een warm onthaal te bieden zodat ze zich snel thuis voelen. De constructie ervan is zodanig dat er een harmonieuze vermenging ontstaat van traditionele architectuur en de moderne eis van iedere reiziger voor luxe en gemak. Er is een grote gerieflijke salon, ’n ruim restaurant, ’n overdekt terras met zicht op de Toren en er zijn een tiental kamers waarvan de meeste met zeezicht. De enorme tuin (9000 vierkante meter) rond het hotel staat vol met eiken, kastanjes, essen- en lindebomen. Achter de Toren richting zee ligt landbouwgrond. En Los Moros, ja die zijn er niet meer te zien.

kaart 2, G2

54


Asturië

de omgeving Villademoros is een excellente uitvalbasis om het westelijke gedeelte van Asturië te verkennen. Pittoreske havenplaatsjes als Cudillero, Luarca of Puerto de Vega wisselen zich af met de stranden van Cueva en Baraya. Van de grotere steden Oviedo, Gijón en Avilés is de rijtijd ongeveer ’n uur. Kleine excursies en wandelingen direct vanaf het hotel zijn ook mogelijk. Je kunt lopend genieten van de kliffen, baaien en inhammen. En kom je dan in een dorp en je hebt geen zin om terug te lopen: altijd is een spoortreintje om je terug naar Villademoros te brengen.

Tel: +34 985 645264 E-mail: correo@torrevillademoros.com Website: www.torrevillademoros.com Accommodatie: 10 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 82 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja Open: 1 jan t/m 28 feb gesloten + 2

55

werkdagen tussen november en maart Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: alleen buiten Fietsen: fietsenverhuur


AsturiĂŤ

Hotel Pleamar Milagros Fernandez Gonzalez, Calle Parroco Penzol 46, 33790 Navia

E

en zachte ochtendbries speelt met de gordijnen. De zilte zeelucht vermengt zich met het aroma van versgebakken brood. Aan de einder start de motor van een vissersboot. Zo klinkt het prille begin van een vakantiedag, een dag aan zee, in Hotel Pleamer. Dit kleine hotel, slechts zes kamers, ligt aan de kust van de Mar Cantabrico, de Canta­brische zee. Een mooi stenen huis, sober misschien zelfs stoer. Een huis om je veilig te voelen, als de storm om het huis jaagt en het water langzaam omhoog kruipt. In elk geval een bouwstijl, die perfect past bij de sfeer van de kleine vissersplaats aan de kust. Ook het interieur past helemaal in het plaatje. Basic, veel natuursteen en hout, met een helderblauw als kleuraccent in de gemeenschappelijke ruimtes. De kamers zijn huiselijk, comfortabel, allen inclusief badkamer. In de zitkamer brandt de openhaard uitnodigend. Prima plek voor een bridgedrive, de krant of gewoon met een boek op de bank. Ontbijt en diner worden geserveerd in de eetkamer. Na een dagje strandjutten, vissen of shoppen, is er niets zo lekker als je laten verrassen door de creativiteit van de kok.

kaart 2, G2

56


Asturië

de omgeving Een vakantie. met in de hoofdrol de grillige kustlijn van de Costa Verde met vissersdorpen, baaien, stranden en vergezichten over zee. Een niet onbelangrijke bijrol is gereserveerd voor het achterland met bergketens, natuurparken en snelstromende riviertjes. Ook de steden Oviedo en Lugo liggen binnen bereik. Puerto de Vega, in 1995 verkozen tot modeldorp van Asturië, is een kleine vissersplaats. Het Etnografisch museum ’Juan Pérez Villamil’ biedt een inkijkje in de cultuur en het dagelijks leven van de bewoners. Ook gastronomisch valt er veel te genieten. Proef vooral eens de ’pulpo de roca’ de enige echte rotsinktvis. Nee echt, je hoeft je geen moment te vervelen. Hotel Pleamar is een toplocatie.

Tel: +34 985 648866 E-mail: pleamar@hotelpleamar.com Website: www.hotelpleamar.com Accommodatie: 9 kamers, 4 suites Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: nee Open: 9 jan t/m 9 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond

57


Asturië

Castillo Valdés Salas Manuel López García, Plaza de la Campa, 33860 Salas

A

ls je als pelgrim via Oviedo naar het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostela reist, kom je de N 634 volgend langs het iets meer dan zesduizend inwoners tellende bergdorp Salas waar het hotel Castillo de Valdés gevestigd is in een zéér oud kasteel. Het is zó oud dat er zelfs documenten uit 1124 zijn gevonden die spreken van het bestaan van een toren èn kasteel. Sinds de 16de eeuw regelmatig met veel liefde en veel oog voor oorspronkelijke middeleeuwse détails gerestaureerd. En in het centrum van Salas zie je inderdaad de toren van Valdés en het aangrenzende vroegere paleis van de hertog en hertogin van Miranda. Toren en paleis vormen tegenwoordig een architectonische eenheid waar je – zo is de overtuiging van het hotelmanagement – mag rekenen op kwaliteit en comfort, want dat verdíen je gewoon als gast. Het meubilair van de 12 kamers is van een typisch Spaanse rustieke stijl en veel decoratieve voorwerpen herinneren je aan de Middeleeuwen. Kortom garantie voor een magisch en romantisch verblijf dat vergezeld gaat van de excellente Asturiaanse gastronomie. Uitgebreid ontbijten en een exquise selectie van plaatselijke gerechten voor lunch en diner. Dan is zo’n pelgrimstocht best vol te houden en een uitnodiging om elk jaar opnieuw te doen. Vamos!

kaart 2, H2

58


Asturië

de omgeving De grote aantrekkingskracht van de omgeving van Salas is de natuur zelf: prachtige valleien samen met het middengebergte van Asturië, ideale omstandigheden om lekker te golfen, op jacht te gaan, mooie wande­ lingen te maken, te mountainbiken of paard te rijden of…..gewoon genieten van de natuur. Het kan allemaal. Maar als je liefhebber bent van de vissport is dit gebied ideaal. In de heldere wateren van de rivier Narcea vind je de koning zelf: de zalm. De schoonheid van deze rivier en de gigantische hoeveelheid zalm is voor de liefhebber het Mekka van de vissport. Diegene die de eerste zalm vangt in het seizoen krijgt een eretitel: ‘El Campanu’. En dan ben je een echte held, want je hebt ‘m gevangen in Cornellana, de zalmhoofdstad van Spanje.

Tel: +34 985 830173 E-mail: hotel@castillovaldesalas.com Website: www.castillovaldesalas.com Accommodatie: 12 kamers Prijs: vanaf 54 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

59

Diner: ja Open: 20 dec t/m 15 jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan


Asturië

Hotel La Aldea Perdida Luis Nicieza, Prieres 16, 33994 Caso

H

et 2 sterren rustiek gelegen hotel ziet er allerminst verloren uit – al verwijst de naam (Het verloren gehucht) wellicht naar vroegere tijden. Maar het trotse en traditionele huis dat aan het begin van de 20ste eeuw beetje bij beetje is gebouwd door een familie van timmerlui en steenhouwers is met behoud van de originele structuur geheel aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het hotel ligt in het hart van het Natuurpark van Redes, een van de bekendste natuurgebieden van Asturië, straalt rust en gastvrijheid uit en is ideaal om te genieten van de beschermde omgeving. Het hotel telt 8 kamers, die allemaal verschillend zijn. Je kunt je laten verwennen in een grote duplex met eigen entree, salon en open haard beneden en boven de slaapkamer en luxe badkamer. Maar wat je ook kiest, het uitzicht van elke kamer (voorzien van onder meer satelliet-tv) is heel bijzonder: het Natuurpark van Redes is sinds 1996 beschermd gebied. Daarnaast biedt het hotel een fraai restaurant waar het ontbijt en diner wordt geserveerd, een grote tuin met terras waarvan je een onvergetelijk uitzicht hebt op de bergketens van Asturië.

kaart 3, C3

60


Asturië

de omgeving Uiteraard bestaat de directe omgeving in het Natuurpark van Redes uit veel flora en fauna. Er is daarnaast een informatiecentrum, er zijn musea ( over mijnbouw bijvoorbeeld), je kunt het geboortehuis van Armando Palacio Valdés, groot Spaanse schrijver die in 1853 werd geboren in Entralgo bezoeken, of de Romaanse kerk in Tanes, of de ontelbare graanschuren van Lorío en natuurlijk de typische bergdorpen van Asturië: Orlé, Gobezanes en Caleao. Het hotel zelf organiseert voor zijn gasten diverse activiteiten in de natuur, zoals het observeren onder leiding van een professionele gids van kuddes burlende bronstige herten. Of het verzamelen van hertengeweien, het bestuderen van diverse soorten paddestoelen, een bezoek aan het mooiste beukenbos van Spanje, kortom als natuurliefhebber een ideaal logeeradres!

Tel: +34 985 608279 E-mail: hotel@aldeaperdida.com Website: www.aldeaperdida.com Accommodatie: 7 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 60 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: 8 jan t/m 20 feb gesloten, nov tot maart alleen weekend open Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan

61


CantabriĂŤ

&

Baskenland


Cantabrië

Hotel Jardín De Carrejo Carrejo 1, 39509 Cabezón de la Sal

O

p een landgoed van 3 hectare niet ver van Santander in het “Groene Spanje” is een prachtige tuin (jardín) gecreëerd vol met watercipressen, esdoorns, cederbomen, iepen, berken en noten- en lindebomen. Tussen al dat groen staat een vredig landhuis uit 1881 dat in die tijd een paardenstal inclusief hooiberg was. Nu is het in architec­ tonische harmonie met de omgeving een niet zo lang geleden geopend fraai hotel met 12 kamers: 8 tweepersoonskamers, 2 junior suites en 2 suites in de tuin. Binnen wacht de net gearriveerde gast een verrassing: decoratie en meubilering is speciaal ontworpen voor het hotel en het hout dat is gebruikt, komt van de eigen boomsoorten. Alle kamers, uiteraard met cv, digitale tv en minibar, hebben een magnifiek uitzicht op de tuin. Een van de juniorsuites heeft een terras, inclusief ligstoelen, waar je met de eerste frisse ochtendgeuren heerlijk kunt ontbijten. In restaurant Las Cenas vind je op de kleine kaart gerechten uit de streek, sandwiches met veel groen en lekkere nagerechten. De grotere menukaart biedt gevarieerde producten uit de eigen moestuin, vlees uit de directe omgeving en vis vanuit de vlakbij gelegen haventjes aan de Cantabrische Zee.

kaart 4, E3

62


Cantabrië

de omgeving Een bezoek aan het museum en de grotten van Altemira waar vijftienduizend jaar geleden laatpaleolithische rotstekeningen werden gemaakt als uiting van de oriëntaalse beschaving uit Egypte en Mesopotanië is mogelijk, maar voor de originele grot zelf bestaat een wachtlijst van 3 jaar. Dan zijn er de nodige natuurparken: Saja, Oyambre, Monte Corona en San Vicente de la Barquera. Vanwege de strategische ligging van het hotel: bezoek de stad Bilbao (met het Guggenheim museum), de Picos de Europa en de stad Oviedo op anderhalf uur rijden. Dichter in de buurt natuurlijk Santander. Met de fiets erop uit door de vallei El Cabezón tot de rivier Saja. Lekker golfen in Santa Marina (18 holes) of op de 9 holes banen Oyambre, Comillas, Abra del Pas. En dat alles in een fascinerend landschap.

Tel: +34 942 701516 E-mail: hotel@eljardindecarrejo.com Website: www.eljardindecarrejo.com Accommodatie: 10 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 88 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: 3 jan t/m 8 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Fietsen: tandems

63


Cantabrië

La Casona de Hermosa Mª Begoña Gabiola Idiáquez, Barrio Palacio 142, 39724 Hermosa

I

n dit liefelijk authentieke heuveldorpje, met de kukelende hanen en de schoorstenen waar langzaam rook uit opkringelt, ligt La Casona de Hermosa. De negen slaapkamers zijn verfrissend en stralen charme en comfort uit in de Spaanse stijl; ruime kamers afgewerkt met veel houten balken, veel zithoeken zowel binnen als buiten en geurende, kleurige bloemen. Als je trouwens echt in de Spaanse cultuur wilt duiken en de taal wilt leren, dan is dat mogelijk, er worden hier weekcursussen Spaans gegeven. Naast dit alles krijg je ook nog de excentrieke gastvrouw, Begoña bij dit hotel. Ze heeft veel interesse in kunst en dat is ook aan haar ‘Casona’ te zien. Er staan beelden van lokale artiesten in de tuin, verspreid door het huis liggen diverse collecties in vitrinekasten en de muren hangen vol met schilderijen. Begoña was vroeger directrice van de plaatselijke toeristische dienst. Maak gerust gebruik van haar diepgaande kennis van het gebied! Ze kan eventueel ook dagtochten langs de bezienswaardigheden uit de buurt voor regelen, met of zonder gids.

kaart 4, F3

64


Cantabrië

de omgeving Dit is een gebied met mogelijkheden voor iedereen! Je kan drie kanten op. Je zit hier vlakbij Solares en Liérganes, twee grote toeristentrekpleisters vanwege het mineraalwater en de thermische Spa baden. Wil je de toeristenmassa vermijden dan zijn er genoeg kleine dorpjes waar het lokale leven zijn gangetje gaat en waar je in alle rust de traditionele sfeer kunt proeven van Cantabrië. En een derde mogelijkheid is om de absolute rust op te zoeken en door het Natuur Reservaat van Cabárceno te gaan zwerven of de Picos de Europa op te zoeken.

Tel: +34 942 522322 E-mail: info@casonadehermosa.com Website: www.casonadehermosa.com Accommodatie: 9 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

65

Diner: alleen in laagseizoen Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: vooraf melden Fietsen: ja


Cantabrië

La Casona De San Pantaleón De Aras Rosa López Crespo, Barrio Alvear 65, 39766 San Pantaleon de Aras

V

anaf het kleine middeleeuwse stenen bruggetje zie je het witte Casona de San Pantaleón de Aras al liggen. De tuin en het Casona zijn geheel omringd door water. Het 17de eeuwse huis is in de traditionele stijl van Cantabrië gehouden. Eén van de grootste charmes hier zijn de zeven tweepersoonskamers, waarvan drie suites. Alle geven hun eigen bijzondere toevoeging aan het hotel. De “wapenkamer” is gelegen in een oude toren gebouwd in de 15de eeuw en heeft in de gevel nog het oude wapenschild van het Casona. De “boomgaard kamer” is zonder twijfel de meest romantische kamer van het huis. De “secret room” werd door de huidige eigenaresse, Rosa, pas ontdekt toen het huis werd gerestaureerd. De kamer kwam tevoorschijn achter een dubbele muur en deed in het verleden dienst als geheime bergruimte. Hoewel alle kamers verschillend zijn, ook in inrichting, hebben ze als overeenkomst dat ze allemaal een prachtig uitzicht hebben over de boomgaard of één van de rivieren. Naast dit alles maken ook Rosa en Chema, de eigenaren, het verblijf hier bijzonder. Ze hebben de juiste balans tussen vriendelijkheid en professionalisme over de jaren behouden. Je proeft de liefde en het werk die zij in hun huis hebben gestopt!

kaart 4, G3

66


Cantabrië

de omgeving De Cantabrische kust ligt op slechts zes kilometer afstand, dus een tochtje naar de spectaculaire kust is aanlokkelijk. Er zijn hier veel kleine vissersdorpjes zoals Santoña, Laredo en Castro-Urdiales. Het lijkt wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Veel oude tradities worden hier nog in stand gehouden, waaronder gelukkig ook de wervelende feesten. Als er een dorpsfeest is, dan is dat dé kans om een echte Spaanse fiësta mee te maken! Ook buiten de kust om is hier in de omgeving vrijwel alles te vinden: van oogverblindende watervallen en overweldigende natuur tot prehistorische grotten en van het moderne Guggenheim museum in Bilbao tot het middeleeuwse Santillana del Mar.

Tel: +34 942 636320 E-mail: hotel@casonadesanpantaleon.com Website: www.casonadesanpantaleon.com Accommodatie: 7 kamers Prijs: vanaf 68 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

67

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: ja


Cantabrië

Posada Rural Bisabuela Martina Fco Luis Perez Ortiz, Barrio Villanueva, 39776 Liendo

I

n een zonnige en verborgen vallei in Cantabrië ligt deze stek, speciaal voor mensen die graag “off the beaten path” willen reizen. Het is een nieuw gebouwde boerderij in rustieke en elegante stijl, omgeven door tuinen en zeer dicht bij de zee. De kamers zijn allemaal uniek maar allen zijn licht en comfortabel ingericht. Sommige kamers zijn wat klein maar het prachtige mooie uitzicht maakt alles goed! Het terras is de ideale plek om te verpozen, met de aromatische planten, het warme klimaat, de bescherming tegen de Cantabrische wind en niet te vergeten het spectaculair uitzicht over de vallei. In de zomermaanden wordt hier ook het ontbijt en diner geserveerd. Het gebied rondom het zwembad biedt de perfecte “groene” plaats om te relaxen en te zonnen. Ook zijn er een aantal afgezonderde hoekjes in de tuin waar je in alle rust en privacy een boek kunt lezen. Als je op het heetst van de dag een verfrissende duik wilt maken, kun je kiezen tussen het zwembad of de zilte zee op 400 meter afstand!

kaart 4, G3

68


CantabriĂŤ

de omgeving Ben je toe aan tijd voor jezelf? Hier vlakbij het toeristische Laredo heb je een klein strandje bijna tot eigen beschikking. Vanaf de herberg loopt een pad naar de zee met een wit zandstrand en steile kliffen. Als het eb is, zie je hier in de warme waterpoelen tussen de rotsen veel kleine visjes en mooi gekleurde zeeplanten. De omringende kalkstenen bergen zijn bekleed met veel groene struiken en hebben een witte sluiermist rond de top. Dit alles vraagt er gewoon om ontdekt te worden en lange hikes te maken. Maar als je liever wilt genieten van cultuur, dan loopt er een mooie wandelroute van een uur naar Laredo waar je je culturele hart kan ophalen.

Tel: +34 942 643065 E-mail: posada@bisabuelamartina.com Website: www.bisabuelamartina.com Accommodatie: 7 kamers Prijs: vanaf 50 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

69

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Zwembad: ja


Cantabrië

Parador de Santillana Jose Carlos Campos Regalado, Plaza Ramón Pelayo, 39330 Santillana del Mar

I

n goed gezelschap van de Torre de Don Borja, Torre de Merino, Casa del Águilla y la Parra en het stadhuis, ligt Parador de Santillana aan een plein, in het centrum van de stad. Een nieuw hotel, in harmonie met de locatie gebouwd, naar een architectonisch ontwerp met regionale accenten. Evenals buiten op het terras, wordt de sfeer van het interieur grotendeels bepaald door het licht van de zee. Goed verzorgde kamers, inclusief badkamer, met lichtgetinte muren, houten vloeren en veel licht. Klassieke vloerkleden en een donkerhouten meubilair geven een huiselijk accent aan de entree van het hotel. Eenzelfde stijl zie je terug in de conferentiezalen. De bar en het restaurant bevinden zich in de Parador de Santillana Gil Blas. Elegante ruimtes met warm getinte muren vormen een aangenaam decor voor een voortreffelijke maaltijd. Laat je verwarmen door een goede cocido manañés, geniet van kalfsvlees in Tresviso saus, met als dessert quesada pasiega, een overheerlijke kwarktaart. Met de Costa de Cantabria voor de deur en een achterland met bergen, bossen en riviertjes, kom je gewoon tijd te kort. Santander, de hoofdstad van Cantabria, met een rijke historie en een haven vol activiteiten, is de perfecte dagtocht. Tel: +34 942 818000 E-mail: santillana@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 28 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 4, F3

70

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Cantabrië

Parador de Limpias Joaquín Gutiérrez López, Fuente del Amor, 39820 Limpias

O

p luttele kilometers van de kust een zomerresidentie met, als achterland, de rijke natuurgebieden van Cantabria. De keuze van Alfonso XIII voor Equilor Palace valt goed te begrijpen. Het domein omvat uitgestrekte tuinen met gevarieerde bosschages. Equilor Palace, is een vierkant blok met vier pseudotorens op de hoeken. De stijl is licht rustiek, met modernistische tendensen. Evenwichtig geplaatste raampartijen met grote balkons. Nee, zeker niet gek als zomerverblijf! De kamers van Parador de Limpias zijn gevestigd in een eigentijdse aanbouw. Mooie ruime kamers, licht, met uitzicht op de tuin. De klassieke aankleding, houten vloeren en warme kleuren geven een comfortabel gevoel. Men kan kiezen uit verschillende kamers, allen inclusief badkamer. Ook de gemeenschappelijke ruimtes zijn elegant en smaakvol ingericht. Een majestueus trapportaal, uitgevoerd in glanzend donker hout, is een echte eyecatcher. In de keuken werkt men alleen met topproducten. Superverse vis en, waar mogelijk, biologische producten uit de regio. Proef de pot-au-feu de montagnard of een ragout met witte bonen. Meer zin in zoet? Echte aanraders zijn, Corbatas d’Unquera, de sobaos pasiegos en de pantortillas de Reinosa.

Tel: +34 942 628900 E-mail: limpias@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 65 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

71

kaart 4, G3


Baskenland

Hotel Los Arcos De Quejana テ]gel San Mamed Cid, Ctra. Beotegui, 01477 Quejana

W

elkom bij Hotel Los Arcos De Quejana. Dit gerestaureerde 17de eeuws paleis cq. herenhuis gelegen in het schilderachtige stadje Quejana, geeft je een adellijk gevoel. Alles ademt hier een luxe en chique sfeer uit. Van de verzorging in het restaurant tot de accommodatie, alles draagt bij aan een geriefelijke vakantie. Het restaurant biedt een uitstekende traditionele Baskische cuisine, aangepast aan het seizoen, waar het voedsel bereid wordt van voornamelijk lokale producten. Ook de wijnen en de likeuren zijn afkomstig uit Spanje en van goede kwaliteit. Het motto van de chef-kok is dat ter aanvulling van de aard van de prachtige omgeving van het hotel, het eten moet aansluiten bij deze unieke natuurbeleving. De accommodatie straalt discretie en privacy uit. De 16 slaapkamers zijn gedecoreerd in een mooi afgewerkte rustieke stijl, welke mooi versmelt met de omgeving. In de grote tuin om het huis heen staan de fruitbomen voor de eigen teelt. Gelukkig ligt het hotel in de mooie natuur, dan kun je de pondjes, die je door al dat comfort en lekker voedsel oploopt, er weer af wandelen!

kaart 4, H4

72


Baskenland

de omgeving Kijk je ogen uit…! Zo dichtbij Bilbao en Vitoria en in een uitzonderlijk mooi landschap is er veel te zien en te doen. Van het hypermoderne “Museo Guggenheim” tot de gotische “Catedral de Santiago” in Bilbao, van fietsen door de groene cultuurstad Vitoria, tot wandelen door de rijke natuur in de vallei van het hotel naar het 15de eeuwse klooster “Los Señores de Ayala”, alles hier is een beleving apart. Of toch liever de vakantie combineren met een handige cursus Spaans in de originele setting? Dan is dit de plek. Tijdens de cursus snuif je meteen de cultuur op van Spanje en in het stadje Quejana kun je direct het geleerde in de praktijk brengen.

Tel: +34 945 399320 E-mail: info@arcosdequejana.com Website: www.arcosdequejana.com Accommodatie: 16 kamers Prijs: vanaf 50 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: 24, 25, 31 dec en 1 jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

73


Baskenland

Parador de Argómaniz Nieves Montisi Yagüe, Ctra. N-1. KM. 363, 01192 Elburgo

D

it hotel bevindt zich in een prachtige oud Renaissance paleis, dat zelfs nog door Napoleon is gebruikt als rustplaats vóór de aanval op de stad Vitoria. Het is een uitstekend, elegant en prachtig hotel aan de bovenzijde van het minuscuul kleine dorpje Argomaniz, vlakbij Vitoria. Er is een grote tuin en het personeel is vriendelijk en behulpzaam zonder te aanwezig te zijn. Het restaurant kunnen we zeer sterk aanbevelen, zelfs als je niet verblijft in de parador. De eetkamer is prachtig, met originele balken plafonds uit de Middeleeuwen. Als je liefhebber van de Spaanse kookkunst bent, krijg je hier één van de beste maaltijden van Spanje voorgeschoteld. De kamers zijn royaal, met kingsize bedden en ruime badkamers. Maak je geen zorgen over het ontbreken van de airconditioning, het gebouw is van steen en dat zorgt voor een prettige koelte. De rust viert in dit gebied hoogtij, men kijkt je zelfs lachend aan als je naar de supermarkt vraagt. Er zijn hier geen winkels, maar wel mooie natuurgebieden die uitnodigen tot wandelen. Vlakbij ligt Haro, de Rioja wijn-hoofdstad. Veel kleine Bodegas zijn zonder afspraak te bezoeken: loop eenvoudigweg het erf op en kijk of er iemand aanwezig is.

Tel: +34 945 293200 E-mail: argomaniz@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 53 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 5, B3

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

74


Baskenland

Parador de Hondarribia Nieves Montisi Yagüe, Plaza de Armas 14, 20280 Hondarribia

N

et over de grens, tussen St.Jean-de-Lutz en San Sebastián ligt Parador de Hondarribia als een fort op de kust. Sancho Abarca, Koning van Navarra, geeft in de 10de eeuw opdracht voor de bouw van deze vesting. Zo’n duizend jaar later staat er een fenomenaal gerestaureerd gebouw. Van fort, via kasteel, tot hotel. En wat voor ‘n hotel! Een juweel, verstopt achter metersdikke muren. Even acclimatiseren op de prachtige binnenplaats is wellicht een goed idee. Laat de details rustig op je inwerken. Werkelijk elk hoekje van het gebouw is meegenomen in de renovatie. Muren, plafonds, vloeren, trappen, bogen, smeedijzeren details. Allemaal perfect met behoud van de sfeer van weleer. Een luxueus interieur met klassiek meubilair, rijk geweven stoffen, vloerkleden, antiek en schilderijen, creëert aantrekkelijke, comfortabele kamers en zalen, elegant, met hoge plafonds. Een prachtig uitzicht over de stad en het water maakt het plaatje compleet. Geen restaurant, maar het hotel serveert een heerlijk ontbijt. Wat betreft lunch en diner is er een ruim aanbod aan goede restaurants in de stad. Living to the MAX? Volg het voorbeeld van Sofia Loren en reserveer kamer Reina Maria Cristina, nummertje 301.

Tel: +34 943 645500 E-mail: hondarribia@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 36 kamers Prijs: vanaf 220 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

75

kaart 5, D1


Baskenland

Hotel Rural Etxegana Maria Begoña Fernandez de Caso, Barrio Ipiñaburu 38, 48144 Zeanuri

H

et bewijs dat er vanuit een fascinatie voor materialen een prachtig gebouw kan ontstaan, bevindt zich in het Baskenland. Hotel Rural Etxegana is een tot in de kleinste details vormgegeven droom van Luis en Begoña. De bundeling van waardevolle elementen uit traditionele architectuur en moderne technieken, heeft geleid tot een uitgekiend huis. Type groot chalet, mooi evenwichtig uitgevoerd in hout en steen. Begrippen als sober en luxe gaan hier hand in hand. Koloniale en Provencaalse invloeden zie je terug in vormgeving en interieur. De strakke maatvoering vormt een ideaal kader voor het fraaie hout­ snijwerk. De slogan ‘A window open to nature’ verwijst enerzijds naar de rustige locatie anderzijds naar het uitzicht op de ruige natuur van País Vasco. De gastenkamers, inclusief badkamer, zijn uiterst comfortabel. De lounge en de bibliotheek lenen zich uitstekend voor knus relaxen na enerverende tochten in het Massif de Gorbeia. Grote raampartijen bieden een overweldigend uitzicht tijdens lunch en diner. Koken behoort tot de belangrijke tradities in dit stukje Spanje. Geraffineerde sauzen vormen de ideale verbinding voor de pure smaken van verse regionale producten. In combinatie met een goede wijn van de streek opent dit wellicht ‘a window to heaven’.

kaart 5, A2

76


Baskenland

de omgeving De locatie in el Parque Naturel del Gorbeia staat garant voor rust en ruimte in een gevarieerd landschap. Prachtige tochten staan uitgestippeld om de sportieve wandelaar naar grote hoogten te brengen. Naast bergsport is watersport ook een reële optie. De kust ligt op zo’n dertig kilometer en het strand van bijvoorbeeld ‘La Concha en San Sebastián’ vormt een aantrekkelijk doelwit. Het Middeleeuwse stadje Vitoria-Gasteiz is zeker interessant en een dagje Bilbao, met o.a. het beroemde Guggenheim Museum, is absoluut een aanrader. Okay, even geen zin in actie en gedoe? Pak dan een stoel op één van de terrassen van het hotel en luister naar het gefluister van de wind en het getjilp van de vogels.

Tel: +34 946 338448 E-mail: info@etxegana.com Website: www.etxegana.com Accommodatie: 18 kamers, 4 suites Prijs: vanaf 126 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: in overleg met eigenaar

77


Baskenland

Atalaya Hotel Mundaka Fernando Rodriguez, Itxaropena Kalea 1, 48360 Mundaka

E

nkele tientallen meters vanaf de kust, naast de Santa Maria, net even voor de kleurrijke vissershaven. Een ideale locatie voor Atalaya Hotel Mundaka, helemaal top voor de liefhebber van zon, zee en wind. Zo’n zachtzilte bries, perfect passend bij een koele witte wijn en een grote schaal fruits de mer. En dan dat uitzicht over zee, vanuit de riante stoel op één van de terrassen. Altijd in bewegingen, kleurend bij het licht van de zon en de schaduw van de wolken. Wat valt er nog te wensen, valt er nog iets te doen? Laat dat nu net ideaal zijn van deze locatie. De actieve vakantieganger kan de ene na de andere uitdaging aangaan, maar de meer intellectuele reiziger heeft ook alle ruimte. Het huis, gebouwd in het begin van de 20e Eeuw, is overduidelijk geïnspireerd op de Engelse architectuur van die tijd. Veel wit met vakwerk elementen en glas, veel glas. Mooie grote raampartijen zorgen voor een licht en open karakter. De gastenkamers, allen inclusief badkamer, zijn charmant en behaaglijk. Het tuinterras en het cafetería­restaurante vormen het decor voor ontbijt, lunch en diner. Flaneren langs de haven, zo rond borreltijd, is een vast onderdeel van de dag.

kaart 5, B1

78


Baskenland

de omgeving De kustlijn, met het achterland, vormt een aaneenschakeling van grillige natuur, intieme strandjes, vissershavens, steden en dorpen. Keuzes maken, elke dag weer, daar kom je niet onderuit. Maak een tocht door het bekende natuurreservaat van Urdaibai. Bezoek de twee mooiste stranden van Baskenland, Laga en Laida. Bewonder de rotspartijen van Gaztelugatxe en verlies je elke dag weer opnieuw in een onbeschrijflijk mooie zonsondergang aan zee. Proef van alle regionale specialiteiten en beleef de thuiskomst van de vissersvloot keer op keer. Aan het eind van de dag, onder een flonkerende sterrenhemel met een constante branding op de achtergrond, is het tijd voor reflectie.

Tel: +34 946 177000 E-mail: reservas@atalayahotel.es Website: www.atalayahotel.es Accommodatie: 11 kamers Prijs: vanaf 96 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: 24 en 25 dec, 31 dec en 1 jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: toegestaan

79


Navarra

&

La Rioja


Navarra

Donamariako Benta Imanol Luzuriaga Jauregi, Barrio Ventas 4, 31750 Donamaria

D

onamariako Benta was oorspronkelijk een traditionele Navarraanse boerderij gelegen in een indrukwekkend, maar onbekend gebied in de Navarra PyreneeĂŤn bij het dorpje Donamaria. Het is omgebouwd tot een vriendelijk berghotel. De buitenkant is in de typische stijl van de streek gebleven maar binnen is er veel veranderd. De vijf slaapkamers zijn ingericht met een eenvoudige doch goede smaak, waardoor ze verbazend comfortabel zijn en er is een leeszaal met open haard. Alvast een insidertip - de open haard is een geweldige plek om je voeten na een koude wandeling weer op te warmen. Op het eerste gezicht is het hotel al zeer aantrekkelijk, maar de ware aantrekkingskracht wordt duidelijk wanneer je de eigenaren, de familie Luzuriaga, leert kennen. Behalve de persoonlijke aandacht waarmee je wordt omringd, is het bijbehorende restaurant zeker ook een goede reden om voor dit hotel te kiezen. Hier worden de traditionele lokale producten samen met de Baskische en de Franse keuken gecombineerd en worden de wijnen van de streek geschonken. Laat hier je zintuigen stralen!

kaart 5, D2

80


Navarra

de omgeving Dit kleine dorpje ligt mooi centraal in de provincie Navarra: Binnen een uur ben je in de hoofdstad Pamplona, bekend van het jaarlijkse stierenrennen, bij de kust, of in de wijnvelden. Ook vlakbij is er genoeg cultuur te halen: bezoek de historische wapenfabriek of ga naar het Gayarre Museum, met alle operaoutfits die de gelijknamige tenor gebruikte. Desondanks blijft de natuur van de Pyreneeën dichtbij en zijn er veel activiteiten te beoefenen: kanoën, raften, wandelen, klimmen, etc. Bij slecht weer, hoef je eigenlijk de deur niet eens uit! Volg één van de verschillende kookcursussen die door de dochter des huizes (tevens professioneel kok) wordt gegeven en leer de typische Baskische kook­ kunst of één van de andere kookstijlen.

Tel: +34 948 450708 E-mail: info@donamariako.com Website: www.donamariako.com Accommodatie: 5 kamers Prijs: vanaf 60 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: kerst gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: op aanvraag Fietsen: fietsenverhuur

81


Navarra

Parador de Olite テ]gel Aliste Lテウpez, Plaza Teobaldos 2, 31390 Olite

N

avarra klinkt als ridders te paard rond vestingmuren in de Middelツュ eeuwen of zoiets. Rode wijn in flonkerende kristallen glazen en spannend geklede jonkvrouwen spelen ook mee in deze historisch getinte film. Op school leerde je over koning Karel III. Laat die Carlos nu toevallig in Olite gaan wonen, in een tot paleis uitgebouwd kasteel. Vandaag de dag is in hetzelfde gebouw Parador de Olite gevestigd. Vier speciaal vernoemde kamers herinneren aan de bewoners van weleer. Tja... de wereld is klein. Dikke muren van natuursteen, prachtige glas in lood ramen, wandtapijten en donker houten vloeren refereren aan de grandeur van die tijd. Rijkgeplooide gordijnen, warm gestoffeerde banken en handgeweven vloerkleden maken de ruimtes prettig bewoonbaar. De gastenkamers zijn ruim en comfortabel. Bedden inclusief baldakijn, goed geoutilleerde badkamers. In het stijlvolle restaurant komen heerlijke streekgerechten ter tafel. Eet vooral verse asperges en de verse rode peperツュ tjes zijn ook niet te versmaden. Met Rioja en Navarra ben je verzekerd van prima wijnen. De omgeving van Olite is ideaal voor een groot scala aan buitensporten. De stad Olite, Nationaal Monument sinds 1925, is het mooiste voorbeeld van een stadscultuur uit de gotiek in Spanje.

Tel: +34 948 740000 E-mail: olite@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 43 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 5, D4

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

82


La Rioja

Parador Santo Domingo Bernardo de Fresneda Javier Álvarez Céspedes, Plaza de San Francisco 1, 26250 Santo Domingo de la Calzada

D

e ‘Parador School’ is de bijnaam van Parador Santo Domingo Bernardo de Fresneda. De gasten zullen hier geholpen worden door de studenten van het “Parador Training Centre”, de interne horeca opleiding, zodat ze in de praktijk kunnen brengen wat ze in hun opleiding hebben geleerd. Dit uiteraard onder begeleiding van de docenten. De parador is gevestigd in het klooster van San Francisco, 800 meter van het historische centrum van Santo Domingo de la Calzada. Het heeft een formidabele gevel en de binnenplaats met de galerijen zijn nog helemaal authentiek. De eetzaal ligt in een magnifieke patio die bedekt is door een gewelfd glazen plafond. Dit redelijk nieuwe restaurant baseert zijn gerechten op de keuken van het Rioja gebied. Het menu is overvloedig met tapas en diverse proefgerechten. De parador is een ideale uitvals­basis voor natuurzwerftochten, maar je kunt ook de sfeer en cultuur van dit oude pelgrimsstadje gaan proeven. Verwar deze Parador niet met de andere parador in de stad: Santo Domingo de la Calzada heet.

Tel: +34 941 341150 E-mail: bernardodefresneda@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 48 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 4, H6

83

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


La Rioja

Parador de Santo Domingo de Calzada Ferran Rovira Vázquez, Plaza del Santo 3, 26250 Santo Domingo de la Calzada

V

oor menig pelgrim leidt de route naar Santiago de Compostela langs Santo Domingo de la Calzada, een Middeleeuws stadje, omgeven door glooiende korenvelden en wijngaarden. Chef-kok Juan Mora Oriola adviseert dan ook mooie Rioja wijnen, uit eigen wijnkelder, bij specialiteiten als ‘gevulde paprika’s van Piquillo’, gevarieerde groenteschotels of vlees­ specialiteiten zoals ‘morcilla riojana’. De smaak van deze gerechten harmonieert perfect met de wijn van de streek. De sfeer in het restaurant is licht en uitnodigend. Parador de Santo Domingo de la Calzada, gevestigd in een voormalig ziekenhuis uit de 17e Eeuw, bevindt zich in het centrum van de stad, vlakbij de kathedraal. De entree met stijlelementen uit de Gotiek, maar ook de rest van het gebouw, heeft een zekere allure. Zowel de gastenkamers als de gemeenschappelijke ruimtes zijn elegant en comfortabel. Afgewogen kleurencombinaties samen met een klassiek interieur zorgen voor rust en harmonie. Met meer dan zestig kamers is deze Parador een aantrekkelijke locatie voor bijvoorbeeld een familiereünie. Hoewel gelegen in een landelijk gebied, zijn er toch een aantal interessante plaatsen te bezoeken. Logroño en Burgos en nog wat dichterbij, Nájera en Ezcaray. Een uitgebreide wijnproeverij is ook een optie. Wie kent de wijnkelders van Haro nog niet?

Tel: +34 941 340300 E-mail: sto.domingo@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 61 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

84

kaart 4, H6


Castili毛 en Le贸n


Castilië en León

Posada Real De Esquiladores Almudena Garcia Drake, Calle Esquiladores 1, 05412 San Esteban del Valle

R

estaurant El Comercio is vernoemd naar de winkel in koloniale waar van zo’n 200 jaar geleden. Ook in de rest van het gebouw, herinneren etalages, winkelschappen en ingelijste oude foto’s, aan de functie van weleer. Posada Real De Esquiladores ligt centraal, aan het dorpsplein. Achter de nogal gesloten façade bevinden zich 12 gasten­ kamers, standaard, special, domotic, inclusief badkamer. Nee, geen gebruik van koloniale kleuren. Rustige kamers, elegant in lichte pastel­ tinten. Uitzondering hierop zijn de twee ‘domotic’ kamers. Hightech verpakt in primair kleurgebruik. Het hotel beschikt ook over een inva­ lidenkamer met de daarbij behorende lift. Baby’s en kinderen zijn meer dan welkom. Speciale voorzieningen en aangepaste menu’s maken een verblijf met het hele gezin extra aantrekkelijk. De keukenbrigade kookt vers, regionaal met innovatieve trekjes. Allemaal overheerlijk. Wijn wordt hier optimaal bewaard in een bijna 200 jaar oude kelder. Aan het eind van de dag, genieten van het uizicht, met een mooi gekoelde streekwijn op het terras. Kan het nog aantrekkelijker? In koele tijden is de lounge met haardpartij ’the place to be’. De patio, inclusief barbecue, is vooral prettig ten tijden van verzengende zomerhitte.

kaart 10, G6

85


Castilië en León

de omgeving El barranco de las Cinco Villas is een warme vruchtbare vallei met vijf stadjes waarvan San Esteban del Valle er één is. Een kleine plaats met nog geen 1000 inwoners. Toch is het gebied historisch niet onbelangrijk. Een oude weg, uit de tijd van de Romeinen, loopt omhoog tot Puerto El Pico. Lopend leer je dit land het beste kennen, volgens ingewijden. Het is inderdaad een prachtig wandelgebied. Soms met pittige hoogte­ verschillen. Geniet van de beschermde flora en fauna in het Nationaal Park van Gredos. Fietsen is ook populair. Liefhebbers van klimmen, maar dan het echte hang- en trekwerk, kunnen zich helemaal uitleven. Toch lichte heimwee naar het stadsleven? Een retourtje Madrid is prima te doen.

Tel: +34 920 383498 E-mail: posada@esquiladores.com Website: www.esquiladores.com Accommodatie: 12 kamers Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: 15 dagen in feb en 15 dagen in juli gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan

86


Castilië en León

Hotel El Milano Real Dorn & Rico S.L., Toleo 2, 05634 Hoyos del Espino

S

laap in een Zwitsers chalet…Mmm, Zwitsers…? Jawel, ergens doet het huis omgeven door de Gredos bergen, met luiken aan alle kanten en het constante gedruppel van water in de oh zo fraaie tuin daaraan denken. De vijvers op de verschillende niveaus met de stroompjes tegen een achtergrond van glooiende heuvels en in de verte de woestere vlakten en bergpieken versterken het beeld. Het eigenaar­ koppel (hij Spaans, zij Amerikaans) was het drukke Madrid met de zakenwereld zat en heeft gezamenlijk hun droom gerealiseerd. De slaapkamers zijn tamelijk luxe suites, allen in een andere stijl. Afhankelijk van welke kamer je kiest, waan je je in een bepaald land: de Japanse kamer, “Japonesa”, heeft de lage meubelen en een futon (een Japans matras), “La Inglesa” heeft de typisch Engelse plattelandstijl, met muur-tot-muur tapijt, de Noorse kamer heeft een eigen sauna, weer een ander lijkt spre­kend op een penthouse recht uit Manhattan en als je kiest voor “La Arabe”, slaap je in een duizend-en-één-nacht sfeer. De eigenaar Francisco is een enthousiaste astronoom, die graag zijn kennis wil delen met zijn gasten. Maar de ware klapper is het restaurant. Het staat in vele restaurantgidsen en Francisco, de chef-kok, houdt de naam zeker hoog! Toen ze begonnen was hij een amateur, maar nu zeker niet meer!

kaart 10, G6

87


Castili毛 en Le贸n

de omgeving Aan wie kun je het beste vragen waar de mooiste plekken van een land zijn? Precies, de locals! En hier zit je dus goed, want deze streek is met name een vakantiegebied voor de Spanjaarden die er even tussenuit willen. Door de streek rijdend, passeren verspreid over de hoge bergen veel pittoreske bergdorpjes, terwijl in de laagvlakten juist de robuuste steden omringd door oude stadsmuren opvallen. Beide zijn een bezoek waard. Als je de auto een dagje wilt laten staan, kun je wat dichter bij het hotel ook goed uit de voeten: De eigenaren, beiden outdoor-enthousiasten, hebben hun eigen GPS routes uitgezet. Nog nooit met GPS gewandeld? Probeer het hier uit door de uitgebreide dennenbossen, de omgeving zal je niet teleurstellen.

Tel: +34 920 349108 E-mail: info@elmilanoreal.com Website: www.elmilanoreal.com Accommodatie: 21 kamers, 8 suites Prijs: vanaf 102 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: 8-18 jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

88


Castilië en León

Parador de Ávila José María López Santos, Marqués Canales de Chozas 2, 05001 Ávila

D

eze parador bevindt zich in een voormalig klooster dat niets heeft verloren van haar oude glorie. Het is gelegen tegen de eeuwenoude muren van de oude stad net binnen één van de belangrijkste poorten, die Ávila zo beroemd hebben gemaakt. Zoals in elke stad die ontstond vóór de komst van onze heilige koe, de auto, zijn de parkeer­ plaatsen beperkt in de “Casco Viejo”. Gelukkig heeft de parador een kleine eigen parkeerplaats. De slaapkamers zijn zoals je ze verwacht in een Middeleeuws kasteel. Ze zijn voorzien van donkere houten luiken, die bijna van de vloer tot het plafond reiken en het venster ’s nachts bedekken. Het meubilair en de bedden zijn rustiek, maar wel comfortabel en gezellig. Hoewel het personeel weinig Engels spreekt, kom je met behulp van een beetje Spaans en Engels ver. De eetkamer biedt een prachtig uitzicht over de tuinen en de stadsmuur. Hier worden heerlijke regionale gerechten geserveerd zoals ‘Judías de El Barco’, een locaal bonengerecht. Het stadje zelf is charmant en nog niet heel erg toeristisch. Alle beziens­ waardigheden liggen op loopafstand. Een after-diner wandeling met een drankje in een café maakt je avond compleet.

Tel: +34 920 211340 E-mail: avila@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 61 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 10, H5

89

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Castilië en León

Parador de Gredos Gaspar Valles Ruíz, AV-941, Km. 10, 05635 Navarredonda de Gredos

M

et dit paradepaardje van Koning Alfonso XIII wordt het startschot gegeven voor de upgrading van het toerisme in Spanje. Parador de Gredos, geopend in 1928, is een robuust gebouw opgetrokken uit natuursteen. De imposante zuilengalerij is bijna frivool te noemen naast de traditioneel Castellaanse bouwstijl. Vanaf het terras ontvouwt zich een majestueus uitzicht over het bergland van Navarredonda de Gredos. De sfeer van uitgestrekte bossen, ruige rotspartijen en kristal helder water vind je terug in het interieur van het hotel. Donker hout, granieten zuilen, traditioneel geweven stoffen met ruitpatroon. De inrichting van de comfortabele gastenkamers is klassiek. Naast de standaard badkamer hebben enkele kamers de luxe van een eigen terras. De bibliotheek, lounges en natuurlijk de bar zijn ideale ontmoetingscentra. Samen bij een zacht gloeiend haardvuur, genieten van menig spannend reisverhaal en welgemeende adviezen. Traditie en terroir bepalen de spelbreedte van de keukenbrigade van het restaurant. Diverse groentes, zoals delicate boontjes uit Barco in combinatie met mooi gegrild vlees, worden verwerkt tot gerechten met een rijke smaak. En, heb je het even zwaar, na een pittige wandeling of een partijtje tennis, dan is het tijd voor soep... Doe de test, het werkt! Tel: +34 920 348048 E-mail: gredos@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 74 kamers Prijs: vanaf 104 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Tennisbaan: ja

90

kaart 10, G6


Castilië en León

El Prado Mayor Maria Olga Fernandez Alonso, Casa 53, 09568 Merindad de Sotoscueva

E

enmaal door de poort, zelfs op de binnenplaats, word je getroffen door een warme huiselijke sfeer. Rijen bloempotten, bruin aarde­ werk vol bloeiende planten, geriefelijke rotan stoelen gegroepeerd rondom kleine tafels en met zorg uitgekozen decoraties. Dit beeld blijkt consistent tijdens een eerste rondwandeling door het grote huis. De restauratie is uitgevoerd met oog voor detail. Hergebruik van oor­ spronkelijk materiaal heeft gezorgd voor een authentieke sfeer. Maria Olga Fernandez Alonso, uw gastvrouw, heeft een duidelijke voorkeur voor eerlijke materialen en een rustieke stijl. El Prado Mayor viert dit jaar het eerste lustrum. Al tien jaar worden de gasten hier vertroeteld en verwend. Ook in de sfeervolle keuken hanteert men begrippen als eerlijk, puur, terroir. De ecologische moestuin levert seizoensgroenten en fruit van topkwaliteit. Alles wordt zelf gemaakt, kaas, zuivel, brood, gebak, confituur en desserts. De jager levert wild en zo dicht bij de Costa de Cantabria is verse vis ook geen probleem. Een waar lustoord, zoveel is zeker. Voordat je moegestreden je bedje in rolt, lijkt het verstandig wat actie te ondernemen. Na een lekkere wandeling en gezamenlijk sterren tellen is het heerlijk dromen in één van de zes kamers.

kaart 4, F4

91


Castilië en León

de omgeving Met Santander, Bilbao, Vitoria-Gásteiz en Burgos in een grote kring rondom, valt er genoeg stadscultuur te proeven. De gast van El Prador Mayor is wellicht ook een natuurliefhebber. Het huis ligt te midden van een gevarieerd landschap met bergruggen, bos en veel water. Snelstromende rivieren, meren en natuurlijk de zee met z’n grillige kust. Een aantrekkelijk gebied voor lange tochten te paard, pittige fietsroutes of flinke wandelingen. Ook zijn er interessante grotten te bezichtigen. De grote diversiteit aan mogelijkheden op het terrein van sport, ont­ spanning en cultuur maakt El Prador Mayor tot een perfecte locatie voor het hele gezin.

Tel: +34 947 138689 E-mail: info@pradomayor.com Website: www.pradomayor.com Accommodatie: 6 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 72 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: jan en feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

92


Castilië en León

Casa Zalama Mari Cruz Totorica Garabieta, La Fuente, 09569 San Pelayo

I

n dit toeristisch minder bekende gebied is veel te ontdekken. Het landelijk gelegen Casa Zalama is daar een uitermate geschikt startpunt voor. Eigenaren Marí en Graeme zochten een rustige stek met voldoende ruimte om hun hobby’s (kunst, koken en tuinieren) te kunnen beoefenen. En dat is duidelijk zichtbaar aan de tuin. Deze is opgesierd met houten en stenen beelden, ontworpen door Graeme. Hij geeft graag een rondleiding door zijn werkplaats. Marí zwaait de scepter in de keuken, waar ze smaakvolle, traditioneel Spaanse gerechten bereidt. De ingrediënten zijn grotendeels afkomstig uit eigen moes- en kruidentuin. De eigenaren zijn echte buitenmensen geworden, wat terug te zien is in de rustieke inrichting van de casa. Het comfort is hierbij zeker niet overgeslagen. De warm ingerichte slaapkamers zijn voorzien van goede bedden en royale fauteuils. Het hotel herbergt vijf kamers en één suite, allen zijn en suite en bieden een prachtig uitzicht over de bergen. In de lounge, die tevens als eetruimte fungeert, brandt ’s winters een knapperend haardvuur. Tegenover Casa Zalama staat een knus en kleurrijk huisje, la Casita de Zalama. Dit onderkomen leent zich perfect voor stellen of jonge gezinnen die wat meer vrijheid wensen.

kaart 4, G4

93


Castilië en León

de omgeving Dit kleine boerendorpje telt slechts circa 30 inwoners. Als je door het berglandschap wandelt, kom je weinig mensen tegen. Misschien zie je één van de herders, met zijn koeien op weg naar de bergweilanden. ’s Zomers overnachten de herders overigens in de leistenen herdershutten die deel van het landschap zijn. Het natuurreservaat van Ojo Guareña, met de kapel van San Bernabe ingebouwd in de bergen, ligt niet ver weg. Hier bevindt zich één van de grootste te bezichtigen grotcomplexen van Europa, die uit vele kilometers ondergrondse galerijen bestaat. Hou je wat meer van de bewoonde wereld, dan is het middeleeuwse dorp Frias of één van de andere cultuurstadjes uit de omgeving een kijkje waard.

Tel: +34 947 565961 E-mail: info@casazalama.com Website: www.casazalama.com Accommodatie: 5 kamers, 1 suite, 1 huis Prijs: vanaf 52 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: niet geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: in overleg met eigenaar

94


Castilië en León

Parador de Lerma Pedro Soria Alvarez, Plaza Mayor 1, 09340 Lerma

E

venwichtig en elegant. Deze twee begrippen zijn van toepassing op zowat elk onderdeel van Parador de Lerma. De bouw van Palacio Ducal, naar een ontwerp van architect Francisco de Mora, duurt zestien jaar. De eerste Hertog van Lerma, Francisco Gómez de Sandoval y Royas is opdrachtgever. De locatie is helemaal top, het hoogste punt van de stad, met een geweldig uitzicht. Vierkante torens markeren de hoeken van het gebouw. Er is een fantastische binnenplaats, omgeven door een galerij met Toscaanse zuilen en een tweede ring met Ionische zuilen. Een heerlijke plek om tot rust te komen. De ruime lichte kamers zijn smaakvol ingericht, met oog voor detail. Warme kleuren, donker hout en sfeervolle schilderijen . Begrippen als puur, natuurlijk en terroir vormen het uitgangspunt voor de keukenbrigade. Kaas uit Burgos, bloedworst, forel, ragout, zacht gegrild vlees en desserts, gewoon te veel om op te noemen. Wijn van de Ribera del Duero harmonieert mooi met de traditionele smaken. De omgeving van Parador de Lerma heeft een divers karakter. Wordt het bergsport in de Sierra de la Demanda of toch liever vissen in één van de snelstromende riviertjes. Waarom kiezen? Allebei natuurlijk!

Tel: +34 947 177110 E-mail: lerma@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 70 kamers Prijs: vanaf 160 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 4, F7

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

95


Castilië en León

Parador de León Manuel Miguelez Valbuena, Plaza de San Marcos 7, 24001 León

S

lechts één naam is van belang, San Marco. Parador de León is gevestigd in het klooster van San Marco, centraal gelegen in de stad, aan het San Marco plein, naast de San Marco brug. Kan niet missen. Het is sowieso geen gebouw om over het hoofd te zien. Het klooster is gebouwd in de 16de eeuw, op de plek, waar in de 12de eeuw Koning Alphonse VI al een klooster laat bouwen. In vakjargon typisch een ‘AAA location’. Het resultaat is een monumentaal gebouw. Beeldhouwwerken sieren de lange gevel. Ook het interieur is rijkversierd met beelden. Om in dit gigantische gebouw een hotel te organiseren, heeft men een flinke slag moeten maken. Hoe krijg je het een beetje comfortabel? De 226 klassiek ingerichte gastenkamers, inclusief badkamer, zijn van alle gemakken voorzien. Wat opvalt is het kleurgebruik in de gemeenschappelijke ruimtes. De bar, moderne vormgeving in een klassieke ruimte met kroonluchters, heeft paarsgekleurde muren. Spannend en gedurfd. Ook het restaurant telt een aantal zalen in verschillende kleurcombinaties. By the way, de keuken van restaurant Rey Don Sancho is uitstekend. Traditionele gerechten harmoniëren prachtig met wijnen van de streek zoals de D.O. Bierzo en de C.O. Tierras de León. Gaat dat proeven!

Tel: +34 987 237300 E-mail: leon@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 226 kamers Prijs: vanaf 198 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

96

kaart 3, B5


Castilië en León

Viejo Molino De Cela Mercedes Unzeta Gullón, Calle Molino de Cela, 24395 Nistal

O

om Andrés (Rodriguez de Cela) – de betovergrootvader van de huidige eigenares – zag het in 1850 helemaal zitten toen hij een oude graan- en lijnzaadmolen uit de 17de eeuw erfde vlakbij het dorpje Nistal in de Spaanse provincie Castilla y León. Hij trok zich terug uit de politiek en vestigde in de molen de eerste echte bank van de provincie. Tot de dag van vandaag zijn er nog steeds restanten van die oude bank te zien: een authentiek bankloket met tralies, schietgaten om de hoofdingang en de wegen rond het hotel te bewaken tegen bankovervallers, en een ondergrondse geblindeerde bunker waar de zakken met geld werden bewaard. En de rivier die langs het hotel stroomt, fungeerde als slotgracht. Tientallen jaren later gaf het nichtje van oom Andrés, tante Emilia, de molen nog een andere functie. Ze vestigde er een kleine elektriciteitscentrale die 12 dorpen van stroom voorzag. Al die historie is nu terug te zien in de kamers van dit “casa de campo”. Romaanse baden van marmer bevinden zich in de kamer zelf, zodat je romantisch een bad kunt nemen bij kaarslicht. In twee kamers vind je – net als in de grote salon met open haard – een echte bibliotheek.

kaart 2, H5

97


Castili毛 en Le贸n

de omgeving Het is een geschikte plek voor gevoelige en artistieke geesten. In de lente fluisteren nachtegalen tegen het vallen van de avond lieve woordjes om de onvermoeibaar kwakende kikkers in slaap te wiegen. In de zomer zijn het de krekels die de muzikale sfeer verzorgen wanneer de frisse avond herinnert aan de hitte van de middag. In de kleurrijke herfst word je tijdens een rustige avondwandeling begeleid door eindeloos getjilp. En in de winter nodigt de stilte van de kou je uit tot lezen bij de open haard in de grote salon. Minder artistiek maar wel zo leuk in de omgeving: forel vangen in de bergbeekjes, paardrijden in de bergen of golfen op een 18 holesbaan op 25 autokilometers.

Tel: +34 987 600502 E-mail: info@viejomolinocela.com Website: www.viejomolinocela.com Accommodatie: 7 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 98 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: in overleg met eigenaar Fietsen: ja

98


Castilië en León

Parador de Villafranca del Bierzo Francisco Javier Manzano García, Avenida Calvo Sotelo 28, 24500 Villafranca del Bierzo

D

e relatief kleine en charmante Parador de Villafranca del Bierzo ligt in het gelijknamige plaatsje, dat van oudsher bekend is als stopplaats voor pelgrims op de weg naar het beroemde bedevaartsoord Santiago. En nu is nog steeds een rustplaats voor de hedendaagse “pelgrims”. De tuin staat vol met bloemen en struiken en de klimop bedekt een groot gedeelte van de gevel van het huis. Noordelijk van de parador zijn op de achtergrond de Ancares bergen zichtbaar. De architectuur van dit voormalig landhuis weerspiegelt een Galicische stijl en de decoratie is gemarkeerd met het Castilliaanse accenten. De gezamenlijke ruimtes stralen hierdoor een vleugje elegantie uit. Er is een gezellige en comfortabele lounge met een open haard waar je wat kunt lezen. De slaapkamers zijn ingericht met zware houten meubelen, ramen met luiken, houten vloeren en badkamers met grote baden. Het landschap hier is groen en vruchtbaar, waardoor het is uitgegroeid tot één van Spanje’s bekendste wijndistricten. We kunnen iedereen aanraden een kijkje (en een proefje) te nemen bij de wijnkelder Palacio de Arganza. In dit familiebedrijf kun je de enorme vaten bekijken war de wijn op rijp komt. Vergeet niet om een lokale wijn voor de thuisblijvers mee te nemen. Tel: +34 987 540175 E-mail: villafranca@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 39 kamers Prijs: vanaf 104 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 2, F4

99

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Castilië en León

Parador de Cervera de Pisuerga José Menguiano Corbacho, Ctra. de Resoba, km. 2,5, 34840 Cervera de Pisu-

D

it is een modern parador uit 1960 op een indrukwekkende plek midden in de natuur, gelegen in het Fuentes Carrionas Natuurreservaat en omringd door de Picos de Europa Bergen en de blauwe wateren van de Ruesga reservoir. Bovenop de heuvel heb je zowel vanaf het ‘terras’, de bar, het restaurant en een aantal slaapkamers, uitzicht over de vallei en het blauwe meer. Wat de parador mist aan geschiedenis wordt goed gemaakt door de klassieke, elegante inrichting. Het interieur is in de stijl van een traditioneel jagershuis met houten muren en wilde dierenhoofden. De slaapkamers zijn comfortabel ruim en onberispelijk schoon. Als je de zonsondergang vanaf je balkon wilt zien, vraag dan naar een kamer met uitzicht op het reservoir. Het restaurant heeft een klassieke cuisine, maar het biedt eveneens de traditionele Castilliaanse keuken: met de hand gemaakte worstjes, kalfsvleessteak, forel met spek, knoflooksoep en “leche frita”. Dit is een dessert van banketbakkersroom, met een karamel­achtige smaak. Bij het ontbijt heb je keuze uit lokaal en continentaal en zowaar ook warme gerechten, wat in Spanje niet overal gebruikelijk is.

Tel: +34 979 870075 E-mail: cervera@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 88 kamers Prijs: vanaf 104 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

100

kaart 4, E4


Castilië en León

Hotel La Herrería Sara Gonzalez, Calle Real 87, Villanueva de Henares, 34811 Palencia

O

ntelbaar zijn de kleine Romaanse kerkjes in de omgeving van Villanueva de Henares, een magisch, mysterieus dorp met veel historie in het noorden van het gewest Palencia in de provincie Castilië en León. Die kerkjes vormden de inspiratie voor het herstel van wat al eigenlijk een ruïne was. De locatie tegen een berghelling in Villanueva was zo imponerend dat de architect niet kon ontkomen aan de dwang dáár te gaan bouwen. En zo ontstond hotel La Herreria vanuit een ruïne tot een schitterend complex dat tot in detail de architectuur van de omgeving volgt. Met name de ruime lounges bieden door de grote ramen een adembenemend uitzicht op het mysterieuze dorp en de achterliggende bergen en heuvels. De kamers zijn uiterst fraai ingericht met elk Bang & Olufsen LCD tv’s, kingsize bedden, minibars en dagelijks verse schone lakens. Het restaurant heeft drie vorken, wat in het Spaans gelijk staat met een 3 Michelinsterrenwaardering. Het grote verwennen is niet alleen culinair maar ook fysiek. In het spagedeelte is er een stoombad, een westamerikaanse douche, ’n Finse sauna met muziek, jacuzzi, ligbedden met weer dat zalige uitzicht op de heuvels van Villanueva, vers fruit, massage en bij dit alles mag een schoonheidsbehandeling niet ontbreken.

kaart 3, D7

101


Castilië en León

de omgeving Een wandeling door het dorp Villanueva: het bevindt zich 970 meter boven de zeespiegel en de bevolking telt slechts 61 zielen. In de supermarkt – die er overigens niet is – zou je iedereen elke dag tegenkomen. Maar er is wel een groot barok paleis gebouwd in een U-vorm. Ook zijn er veel huizen van vroegere adellijke families met kleine raampjes, zelfs nog schietgaten en met opzichtige heraldische familiewapens. De kerk van het dorp draagt de naam van de heilige Martinus en dateert uit de 16de eeuw. Voor de meer avontuurlijke reiziger biedt het hotel tochten per quads aan om de flora, fauna en het landschap van Montaña Palentina te leren kennen.

Tel: +34 979 128500 E-mail: info@laherreria.eu Website: www.laherreria.eu Accommodatie: 16 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 118 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

102


Castilië en León

Parador de Ciudad Rodrigo Pilar de Miguel Hernando, Plaza Castillo 1, 37500 Ciudad Rodrigo

D

eze parador is een groot kasteel (de officiële naam is Parador Enrique II), met een prachtige toren, Torre del Homenaje. Het ligt op een klif met uitzicht over de rivier Agueda en de vlakten. Zoals het hoort in een kasteel, zijn er brede hallen met stenen vloeren en muren. In de gedeelde ruimtes staan grote zitstoelen waarin je comfortabel weg kunt zakken. De slaapkamers zijn ruim met grote ramen en elegant ingericht met stevige meubels. De stenen bogen in de eet­ kamer zijn zeer indrukwekkend, evenals de typische Charro keuken. Parador de Ciudad Rodirgo combineert de culinaire genoegens en de landelijke rust van een kleine stad met een levendige avond- en nacht­ sfeer. Het personeel draagt bij aan een goed verblijf. Veel van de oorspronkelijke stadswallen staan nog overeind rond het oude gedeelte van de stad. Vanuit de Parador kun je op de muur klimmen en een stukje lopen. Het stadje zelf leent zich er bij uitstek voor om lekker doelloos rond te struinen. Het heeft een heftige geschiedenis en een spectaculaire kathedraal. Daarna kun je ontspannen in het hotel genieten van de tuinen en het uitzicht.

Tel: +34 923 460150 E-mail: ciudadrodrigo@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 35 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 9, C5

103

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Castilië en León

Parador de La Granja Eduardo Ollé Tena, Calle de los Infantes 3, 40100 San Ildefonso

C

arlos III geeft, in de 18de eeuw, opdracht tot de bouw van een huis voor twee Koninklijke kids, Gabriel en Antonio. Een huis met Koninklijke afmetingen. Het nieuwe hotel heeft er maar liefst 127 kamers in gesitueerd. Ruime lichte kamers, inclusief badkamer, met openslaande deuren en een Frans balkonnetje. Het interieur is strak, modern met klassieke elementen. Interieur en architectuur versterken elkaar. De binnenplaats en galerijen met arcades zijn ronduit prachtig. Afmeting en aankleding van de luxueuze lounges zorgt voor rust en intimiteit. De sfeer in het restaurant ’Puerta de la Reina’ sluit naadloos aan bij de rest van het hotel. In een elegante ambiance verschijnen heerlijke schotels ter tafel. Het jeugdige team levert goed werk. Langzaam geroosterd vlees ‘au feu de bois’, forel, verse groenten en proef vooral de ‘Judiones de la Granja’, een specialiteit. Een prachtig zwembad en de luxe spa bieden de mogelijkheid, een eventueel surplus aan calorieën op een aangename manier weg te werken. Door de eeuwen heen, is deze streek de favoriete stek, ter ontspanning, van Spaanse Koningshuizen. Met plaatsen als Chichón, Aranjuez, Madrid en de ruige natuur van de Sierra de Guadarrama, begrijp je die keuze maar al te goed.

Tel: +34 921 010750 E-mail: lagranja@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 127 kamers Prijs: vanaf 160 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

104

kaart 11, B4


Castilië en León

La Abubilla Hermanos Oneto, Escuelas 4 Posterior, 40181 Carrascal de La Cuesta

N

een, in hotel Abubilla in het dorpje Carrascal de la Cuesta (vlakbij Segovia) geen televisie of telefoon op de kamers. Dat zou de rust maar verstoren. Je moet je namelijk laten onderdompelen in een oase van sereniteit en wakker worden met het breekbare getjilp van de vogels. Want het hotel is er om tijdens een paar onvergetelijke dagen te genieten van de onvergelijkbare schoonheid en de exquise decoratie van deze parel van de provincie Castilië en León. Het begint al bij aankomst wanneer je als welkomstgeschenk een heerlijke fles champagne vindt in een van de 4 suites. Die hebben een eigen naam (bijvoorbeeld El Fresno, El Roble of La Encina) en hebben naast een slaapvertrek ook ’n eigen salon compleet met ouderwetse houtkachel of open haard. In de meeste suites heeft men de originele architectuur van het huis behouden: een laag schuin aflopend balkenplafond, zodat op die manier de geest van de primitieve constructie bewaard is gebleven. Lunchen of dineren, kan op de intieme binnenplaats of in het restaurant in gezelschap van dikke eeuwenoude balkenpartijen. Ook hier regeert rust en perfectie. De enige concessie aan de moderne tijd: in de kamers zijn wel een minibar en ’n haardroger.

kaart 11, B4

105


Castili毛 en Le贸n

de omgeving Het hotel ligt ongeveer 20 km van Segovia, de hoofdstad van de autonome regio Castili毛 en Le贸n. De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores samenkomen aan de voet van de Sierra de Guadarrama. Madrid ligt hier 87 km vandaan meer naar het zuiden dus. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien, zoals het aquaduct van Trajanus uit de 1ste eeuw. De constructie hiervan bestaat uit 160 bogen van granieten blokken. En vergeet niet de prachtige gotische kathedraal die na verwoesting bij een opstand tegen Carlos I in de 16de eeuw werd herbouwd. De oude ommuurde binnenstad is in 1985 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Tel: +34 902 996274 E-mail: info@laabubilla.com Website: www.hotelesconhechizo.com Accommodatie: 1 kamer, 4 suites Prijs: vanaf 114 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: nee

106

Open: 24 en 25 dec gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: fietsenverhuur


Castilië en León

Casa de Hechizo La Abubilla Hoteles con Hechizo, Camino de Torreiglesias, 40181 Carrascal de La Cuesta

P

edro Delgado, de beroemde Spaanse tourrenner die in 1994 met fietsen stopte, werd in 1960 in Segovia geboren. Dat is niet ver van het pittoreske dorpje Carascal de la Cuesta, dat, zoals de naam al zegt, tegen een steile heuvel gebouwd is zodat de kleine Pedro zich in Carascal al jong kon oefenen in het klimmen en dalen. Hier in dit plaatsje vind je Casa de Hechizo, een vrij modern hotel met slechts 8 kamers, die smaakvol zijn ingericht met veel gevoel voor detailles. De kamers hebben alle een eigen nummer zodat je bij boeking meteen je voorkeur kunt melden, bijvoorbeeld voor een kingsize bed ( in de nummers 1, 3 en 8) of kamer 6 waar je vanuit bed de fontein op de binnenplaats kan bewonderen. Het restaurant verdient een aparte vermelding. Onder leiding van Noelia Sánchez Joao wordt een mix voorgeschoteld van moderne keuken­ producten en traditionele gerechten. En die mix stemt overeen met de decoratie en aankleding van het restaurant: modern en traditioneel in één geheel. Doordeweeks een ideale plek om rustig te lunchen met heel bijzondere nagerechten. Niet meteen daarna achter het stuur kruipen, zo luidt het advies van de kok, maar sluit af met een echte siësta.

kaart 11, B4

107


Castili毛 en Le贸n

de omgeving Het hotel ligt ongeveer 20 km van Segovia, de hoofdstad van de autonome regio Castili毛 en Le贸n. De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores samenkomen aan de voet van de Sierra de Guadarrama. Madrid ligt hier 87 km vandaan meer naar het zuiden dus. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien, zoals het aquaduct van Trajanus uit de 1ste eeuw. De constructie hiervan bestaat uit 160 bogen van granieten blokken. En vergeet niet de prachtige gotische kathedraal die na verwoesting bij een opstand tegen Carlos I in de 16de eeuw werd herbouwd. De oude ommuurde binnenstad is in 1985 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Tel: +34 902 996274 E-mail: info@hotelesconhechizo.com Website: www.hotelesconhechizo.com Accommodatie: 8 kamers Prijs: vanaf 116 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

108

Open: 24 en 25 dec gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: fietsenverhuur


Castilië en León

Parador de Tordesillas Antonio Campos González, Ctra. de Salamanca 5, 47100 Tordesillas

D

eze plek nodigt uit om te ontspannen in een groene omgeving zonder te ver weg te zijn van de bezienswaardigheden en attracties van de stad Tordesillas. Parador de Tordesillas is een voorouderlijk landhuis op slechts een paar minuten ligt de Las Casas del Tratodo en het St. Clara Royal klooster. De Castilliaanse stijl domineert het hotel zowel binnen als buiten. De kamers van de Parador zijn ruim en goed uitgerust met alles wat je zou verwachten van een hotel van dit kaliber. Sommige kamers hebben grote patiodeuren die leiden naar een terras of balkon. Het personeel is professioneel en formeel. In het restaurant kun je genieten van verschillende gerechten. Tot de culinaire specialiteiten die hier worden aangeboden behoren de Castilliaanse gerechten, zoals “cecina de vaca” (gedroogd rundvlees) en “bacalao a la fonda” (kabeljauw met rivierkreeft), met als toetje “el manjar de la Vega” (een dessert van verse kaas). Als je terug komt van een dagje sight-seeing en winkelen in de stad wacht hier tussen de pijnbomen een zwembad voor verfrissende duik. Of kom je liever bij in het Turkse bad, de sauna, of de jacuzzi?

Tel: +34 983 770051 E-mail: tordesillas@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 68 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 10, G2

109

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja


Castilië en León

Parador de Zamora Mª Pilar Iglesias Rodríguez, Plaza de Viriato 5, 49001 Zamora

I

n een prachtige nog niet door toeristen ontdekte stad ligt deze parador, hoog op de heuvel midden in het centrum van de oude stad. In de 15de eeuw heeft een graaf hier zijn paleis gebouwd in de ruïnes van een Arabische “alcazaba” (vesting). Het ligt aan een schaduwrijk en rustig plein. Het interieur is indrukwekkend, vooral de patio met de galerijen. De kamers hebben hoge plafonds en houten luiken. Ze zijn brandschoon en goed ingericht. Omdat het voorzien is van alle gemakken van deze tijd, vergeet je gemakkelijk dat je in een 15de eeuws paleis verblijft. Maaltijden worden geserveerd in de eetkamer of buiten op het terras, met zoals gebruikelijk in de Parador keten, plaatselijke en internationale gerechten op de menukaart. Bij de maaltijd kun je “Sangue de Toro”, wat bloed van een stier betekent, proberen. Schrik niet, het is geen echt stierenbloed… het is de bijnaam van een lokaal geproduceerde wijn. Gematigdheid wordt geadviseerd, want het alcoholpercentage maakt de naam waar. De parador is gelegen in het historische centrum van Zamora en biedt de reiziger de mogelijkheid om al het moois van de natuurlijke, monumentale en artistieke omgeving van het gebied te ontdekken.

Tel: +34 980 514497 E-mail: zamora@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 52 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

110

kaart 10, E2


Castilië en León

Posada Real La Cartería Dn. Oscar Somoza Rodriguez - Escudero, Calle Rúa 16, 49300 Puebla de Sanabria

D

e stad, Puebla de Sanabria, is zeker een stop van een paar dagen waard. Via rustige laantjes, bedekt met kinderkopjes, reis je terug naar de Middeleeuwen, de tijd van ridders en monniken. De architectuur van het hotel past perfect in dit tijdsbeeld. Een wirwar van steegjes leidt naar Posada Real La Cartería, gelegen in het hart van deze boeiende stad. Het gebouw stamt uit de 18de eeuw. Monniken van het locale klooster hebben het gebouw eerst in gebruik, waarna het een tijdje dienst doet als postkantoor. De uiteindelijke verbouwing tot herberg vormt de laatste stap in het proces. De Posada is gebouwd naast Benavente, het kasteel, in het centrum van de stad. Vanuit de bar is er een prachtig uitzicht over de rivier de Tera. De recente restauratie heeft een verbazingwekkende tegenstelling opgeleverd tussen traditionele architectuur en een avant-garde inrichting. De ruwstenen muren en het eeuwenoude balken plafond hebben een totaal andere uitstraling dan het moderne meubilair en de elegante verlichting. Daarbij is alles ondergeschikt gemaakt aan twee begrippen, kwaliteit en maximaal comfort. Het bijbehorende restaurant, in dezelfde stijl ingericht, is een sfeervolle ruimte. In deze chique zaal serveert men traditionele gerechten, opgebouwd uit kwaliteitsproducten. Posada Real La Cartería vormt zo één grote uitdaging voor je zintuigen.

kaart 2, G6

111


Castilië en León

de omgeving Twee mooie meren en een interessant natuurpark bevinden zich in de directe omgeving van Posada Real La Cartería. Vooral de steile kliffen zijn prachtig. In de rivier de Tera vist men zelfs op zalm, in bepaalde tijden van het jaar. De uiteindelijke reden om nog een paar dagen te blijven is de romantische sfeer. Het verdient aanbeveling om te starten met een wandeling door de stad. Flaneer langs de mooie herenhuizen voorzien van een stenen wapenschild. Proef de magische sfeer van de straten en steegjes en griezel van de duizelingwekkende uitzichten. Slenter naar het 16de eeuwse kasteel van de graaf van Benavente, om het uitzicht over de stad en de rivier te bewonderen. Puebla de Sanabria ademt de sfeer van een middeleeuwse film, geplaatst in de realiteit van vandaag.

Tel: +34 980 620312 E-mail: posadareallacarteria@gmail.com Website: www.lacarteria.com Accommodatie: 3 kamers, 5 suites Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

112

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: fietsenverhuur


Castilië en León

Parador de Benavente Pedro Carreño Martínez, Paseo de la Mota, 49600 Benavente

S

inds vele jaren is Benavente een geliefde rustplaats voor reizigers. Het is een kruispunt op de weg van Madrid naar Santiago de Compostela en van Frankrijk naar Pontevedra, Tui en Vigo. De viersterrenparador de Benavente is een kasteel in Renaissance stijl, daterend uit het jaar 1202. Het was de zetel van het toenmalige parlement. In 1808 is het bijna verwoest tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, maar de enorme Torre del Caracol (toren) bleef overeind. Enkele details zijn nog steeds origineel, zoals de lounge met het plafond in Mudéjar stijl. Er zijn prachtige zalen en balzalen die nog steeds regelmatig gebruikt worden voor sociale bijeenkomsten. Het interieur van de parador is klassiek, zodat de authentieke sfeer behouden is gebleven. De parador is omringd door prachtige tuinen, waar zomers buiten gegeten kan worden. Het restaurant serveert lokale gerechten: Bacalao a la tranca (kabeljauw met gekookt ei), arroz a la zamorana (rijst en varkensvlees schotel), dos y pingada (gebakken eieren en spek op brood), en tocino de cielo (banketbakkersroom karamel).

Tel: +34 980 630300 E-mail: benavente@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 38 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 3, B7

113

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja


Arag贸n


Aragón

Hostería De Guara Ana & Eva Viñuales, Oriente 2, 22144 Bierge

N

a een spectaculaire tocht over kleine kronkelwegen met mooie uitzichten kom je in Bierge, een dorpje aan de basis van het hoogste gedeelte van de Pyreneeën. Dit warme familiehotel laat je weer ervaren hoe een familiehotel behoort te zijn. De tweede generatie eigenaren, Ana en Eva, runnen het hotel en het bijbehorende restaurant. Zowel in de zomer als in de winter is het goed vertoeven onder hun aandacht. Op koude winterdagen, wanneer alles bevroren is met een dun laagje ijs, stap je het warme hotel binnen, naar de behaaglijke bar met het zachtjes knetterend open haardje voor een smakelijk, door Eva bereid, lokaal gerecht uit de Somotano regio. In de zomer kun je na een actieve dag een heerlijk verfrissende duik in het zwembad nemen om daarna ontspannen naar een prachtige zonsondergang tegen de blauworanje lucht te kijken. Het hotel heeft 14 stijlvol ingerichte ruime slaapkamers met hemelbedden, een bar en leeskamer en een zeker “royaal” te noemen zwembad, alles is zeer verzorgd. Kortom, een Bed and Breakfast met een warme ambiance, met oog voor de wensen van hun gasten. Je zult hier een onvergetelijk verblijf hebben!

kaart 6, H5

114


Aragón

de omgeving In de Sierra de Guara is een grote tegenstelling tussen de droge, kale rotsgebieden en de aanwezigheid van veel water: prachtige watervallen, snelstromende rivieren en meren. Hogerop zelfs met gletsjers bedekte bergmassieven. Langs het water groeien veel kruiden wat de opvallende geur van rozemarijn en tijm verklaart. Dit gecombineerd met de restanten van desolate en vervallen dorpjes is voor iedere fervente wandelaar zeker de moeite waard. Ook kun je op andere manieren de ongerepte natuur ver­ kennen. Bijvoorbeeld met canyoning, dit is een ontdekkingstocht door de diepste kloven van moeder aarde, uitgesleten door een spel van wind en water, of paardrijdtochten. Bierge is ook een uitstekend vertrekpunt voor cultuurexcursies naar bijvoorbeeld het middeleeuwse Alquazar en Ainsa, de zoutbaden van Naval of één van de locale wijngaarden.

Tel: +34 974 318107 E-mail: info@hosteriadeguara.com Website: www.hosteriadeguara.com Accommodatie: 14 kamers Prijs: vanaf 70 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

115


Aragón

Hotel Villa De Alquezar Jose Mariano Altemir Lascorz, Calle Pedro Arnal Cavero 12, 22145 Alquézar

A

ls er één plaats is die zorgvuldig het verstrijken van de tijd en de strikte samenhang tussen historie en natuurschoon weerspiegelt, dan is het Alquézar, een beeldschoon dorp in de provincie Huesca aan de voet van de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Het hotel Villa de Alquézar is niet alleen maar een restauratie van oude middeleeuwse muren en ook niet alleen maar een dagdroom vanwege het uitzicht, neen, het hotel ademt vanuit elke hoek de kalmte, de vriendelijkheid en de weldadige rust. Maar bovenal raak je besmet met de oneindige waarde van de tijd die niet voorbijgaat. Het dorp zelf vertegenwoordigt een natuurlijk medium van uitzonderlijke schoonheid dat een deel is van de Aragonese natuurgebieden als het natuurpark De la Sierra en Los Cañones de Guara. Dit laatste is een magische grens tussen mens en natuur, water en steen, de blijvende waarde en het avontuur. De 31 kamers van het hotel zijn ruim, hebben airco en de grote ramen bieden zicht op La Colegiata (een Moorse burcht), het dorp en de blauwe wate­ren van de Cañon del Río Vero. Een puur middeleeuwse sfeer is terug te vinden in de fraaie bodega waar de beste wijn uit de streek, de befaamde Somontano, wordt geserveerd. Oké, dit jaar dus naar Alquézar!

kaart 6, H5

116


Aragón

de omgeving Naast de genoemde natuurparken zijn menselijke sporen te vinden in het cultuurpark Río Vero waar rotsschilderingen van de prehistorische mens te bewonderen zijn. In het plaatsje Colungo bevindt zich het centrum voor Interpretatie van Rotsschilderingen als kunstuiting waar de bezoeker een reis door de tijd maakt als hij zich verdiept in de gewoonten, de leefwijze en de artisticiteit van de mensen die hier duizenden jaren geleden de streek bevolkten. Een bezoek aan La Colegiata, een burcht uit de 15e eeuw, met de goed geconserveerde fresco’s, het kerkgedeelte, de Romaanse kapelletjes en de eeuwenoude kerkers is gewoon een must voor iedere toerist.

Tel: +34 974 318416 E-mail: info@villadealquezar.com Website: www.villadealquezar.com Accommodatie: 27 kamers, 4 suites Prijs: vanaf 63 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: nee, restaurants in de omgeving

Open: totaal 4 weken gesloten: 1 week in jan, 1 week in feb, 1 week in nov en 1 week met kerst Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

117


Aragón

Casa De San Martín Mario Reis & David Robinson, Calle Unica 1, 22372 San Martín de la Solana

L

ove at first sight’ is het voor David Robinson en Mario Reis in het najaar van ‘95. Na een eerste contact met de broers Buisán Bara in november, wordt een paar maanden later de koopakte getekend. Familie Buisán Bara mag nog even blijven. Na 2,5 jaar gedegen voor­ bereiding, gaat in juni ’98 de renovatie van start. Nog eens 2.5 jaar later is het klaar. Spannend... vallen de gasten ook ‘en bloc’ voor deze droom? De beide eigenaren, bijgestaan door Sylvia Reis, hebben er alles aan gedaan om de gast te verleiden, te verwennen. De casa, verbouwd in stijl van de streek, met behoud van originele structuren en details, is een beauty. Veel materiaal is opnieuw gebruikt. De gastenkamers, inclusief badkamer, zijn comfortabel ingericht. De aankleding in combinatie met een wisselend kleurenpalet resulteert in 9 unieke kamers. Originele stenen vloeren, oud hout en prachtig geweven stoffen, doorgevoerd tot in de kleinste details. Centraal in het huis bevindt zich het restaurant. Groente en kruiden uit eigen tuin samen met biologische streekproducten kleuren de smaak van overheerlijke creaties. Proef vooral ook de Somontano, de wijn van de streek. En... ook al tedere gevoelens? David en Mario hebben het goed gedaan. Het laat je niet meer los, la casa. Je wilt terug naar die warme veilige haven in dat onherbergzame oord.

kaart 6, H4

118


Aragón

de omgeving De laatste vijf kilometer naar Casa de San Martin gaat over een bospad. Het huis, gebouwd op 890 meter hoogte, is onderdeel van een landgoed ter grootte van 92 hectaren. Samen met de Ordesa en het Monte Perdido National Park een prachtig ruig gebied. Verlaten dorpjes en beboste hellingen bieden een adembenemend uitzicht. De comarca Sobrarbe, de streek, telt slechts 6.800 inwoners. Met zo’n 2.4 inwoner per vierkante kilometer extreem dun bevolkt. De plaatsen Ainsa-Sobrarbe en Boltaña vormen samen de hoofdstad. Voor toeristisch vertier is Ainsa favoriet. Kortom, een superlocatie voor outdooractiviteiten als, trekking, berg­ beklimmen, skiën, rafting en paragliding. Dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Reus en Zaragoza. Toch liever met de auto? Vergeet vooral de sneeuwkettingen niet!

Tel: +34 974 503105 E-mail: info@casadesanmartin.com Website: www.casadesanmartin.com Accommodatie: 9 kamers Prijs: vanaf 150 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

119


Aragón

Parador de Bielsa Isabel Hernández Flores, Valle de Pineta, 22350 Bielsa

A

an het eind van een vijftien kilometer lange vallei in Monte Perdido (het verloren gebergte) ligt deze, compleet door bergen omringde, parador. Het ligt in een werkelijk prachtige locatie en biedt daardoor een adembenemend uitzicht. Het is een vrij jong parador, van buiten gebouwd in de traditionele stijl van stenen muren met houten vloeren en balken. Van binnen is deze stijl gecombineerd met moderne kamers ingericht met comfortabele lederen meubels. Een aantal kamers kijken uit op de rivier en de vallei, zodat je ’s nachts met de ramen open de rivier kunt horen stromen... Dit alles zorgt ervoor dat Parador de Bielsa een zeer warme en ontspannen plek is om te verblij­ven. Er is een rustig buitenterras, wat een perfecte plaats is voor het lezen van een boek met een drankje in een ontspannen sfeer. Het plaatsje Bielsa zelf ligt 15 kilometer verder, dus de meeste gasten dineren in het bijbehorende restaurant. Deze is gespecialiseerd in de kookkunst van de Aragón regio: sterke en pittige maar toch erg smakelijke gerechten. De Spanjaarden houden van kinderen en ze zijn hier zeker welkom. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals vliegvis excursies en 4x4-tochten. Kortom een geweldige plek om te ontsnappen uit de stad.

Tel: +34 974 501011 E-mail: bielsa@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 39 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 6, H4

120

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Aragón

Parador de Teruel Eduardo Montero Moreiro, Ctra. Sagunto-Burgos, N-234, km. 122.5, 44003

D

e lichte transparante entree van Parador de Teruel maakt de aankomst tot een feest. Dit kleine paleis, gebouwd in een buitenwijk van de stad, toont een mixture van culturen en stijlen, zoals de ‘Inspi­ración Mudéjar’. In Teruel staan nog een paar interessante gebou­wen uit dit tijdperk. Het interieur van het hotel is opgebouwd uit marmer, ‘azulejos’ tableaus van kleurrijke tegels, Arabische details, houten vloeren, mooie stoffen en pastelkleurige wanden. En licht, vooral veel licht, dat binnenstroomt door de openslaande deuren die je bijna in elke ruimte aantreft. In de grote tuin, rondom het hotel, zijn het zwembad en de tennisbaan naast elkaar aangelegd. Grotere ruimtes, voor feesten en partijen, bevinden zich ook in de tuin. De gastenkamers, allen inclusief badkamer, zijn comfortabel, van alle moderne gemakken voorzien. Pedro Ortiz Martinez, de chef-kok van dit paleisje, weet ook de meest verwende gasten te bekoren. Zijn ‘migas a la pastora’ en de ‘sopa en perolico’ met als dessert ‘suspiros de amante’, verrukkelijk gebak op basis van kwark en eieren, spreekt tot de verbeelding. Lekker eten staat ook centraal bij het Fiesta del Jamón van Teruel in september. Sportieve activiteiten als jagen en vissen worden in deze regio intensief beoefend.

Tel: +34 978 601800 E-mail: teruel@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 60 kamers Prijs: vanaf 104 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

121

kaart 13, B7


Aragón

Hotel La Torre del Visco Piers Dutton, Torre del Visco, 44587 Fuentespalda

D

e één gaat voor actie en vertier, een ander kiest voor serene rust. In het laatste geval reserveer je een kamer in Hotel La Torre del Visco, volgens kenners het meest rustig gelegen hotel in Spanje. Het kasteel stamt uit het jaar 1449. Een kasteel met een echte verdedigings­ toren, dus prachtig weids uitzicht over rivier en vallei. Rond 1990 is men gestart met de transformatie naar een hotel. Het resultaat mag er zijn. De salons, voor gemeenschappelijk gebruik, zijn comfortabel, harmonieus en licht, aangekleed met schilderijen, meubels en haarden uit verschillende periodes. Een paar duizend boeken, Spaans, Engels, Frans, vormen de basis van de bibliotheek. Zwevend op operaklanken droom je weg boven oude geografische kaarten. De 17 gastenkamers zijn ruim en licht, met een geweldig uitzicht. Perfectie tot in de details, met prachtig bedlinnen. Geen televisie, telefoon, minibar of jacuzzi. Wel prachtige boeketten. Het personeel, een enthousiaste groep hardwerkende mensen, past perfect in deze ambiance. Ontbijt, lunch en diner, gewoon topkwaliteit. Groente, fruit, vlees en vis, van eigen landgoed of uit de regio. Truffels, paddestoelen, olijfolie, allemaal even verrukkelijk. De middeleeuwse wijnkelder is geopend voor gasten. Op en top genieten!

kaart 14, E5

122


Aragón

de omgeving La Torre del Visco omvat zo’n 80 hectaren in de vallei van de rivier Tastavins. De vallei wordt aan de westkant begrensd door het Maestrazgo gebergte, de oostkant wordt gevormd door de Puertos de Beceile. Het landgoed zelf biedt ruimte voor actie. Onbeperkt is het wandelen door tuinen, over bospaden, langs terrassen, patio’s en fonteinen. Er groeit en bloeit een grote variëteit aan rozen en aromatische planten met speciaal in de lente de narcis in de hoofdrol. In de regio is het goed jagen, vissen, paddestoelen plukken in het seizoen. Trektochten, te fiets of per paard, met of zonder gids. De vele middeleeuwse dorpjes zijn zeker een bezoekje waard. Barcelona ligt op zo’n 2,5 uur, per auto.

Tel: +34 978 769015 E-mail: torredelvisco@torredelvisco.com Website: www.torredelvisco.com Accommodatie: 11 kamers, 6 suites, 1 huis Prijs: vanaf 255 euro voor een 2 pers. kamer incl. halfpension Diner: ja

123

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: in overleg met eigenaar Fietsen: ja


Aragón

El Convent H&R Familia Romeo & Villoro, Calle Convento 1, 44596 La Fresneda

L

ogeren en slapen zoals de monniken in de late middeleeuwen in een echt klooster in Aragón deden maar dan omringd door hedendaagse luxe? Dat overkomt je als je de rustieke kamers betreedt van hotel El Convent met de indrukwekkende plafondbalken en de prachtige stenen vloer. Het hotel is gebouwd binnen de originele uit 1613 daterende muren van een klooster waarin de orde van de “Monjes Minímos” van San Francisco de Paulo gehuisvest was. Helaas, na de onteigening en verkoop van talrijke kerkelijke ornamenten in de jaren dertig van de 19de eeuw verloren de monniken al hun bezittingen en raakte het klooster in verval. Maar aan ’t begin van de 20e eeuw was een van de voorvaderen van de huidige eigenaren zo onder de indruk van de nog overeind staande muren van ’t klooster en de oorspronkelijke façade dat hij de grond kocht en er een fraai landhuis van maakte. Vandaag de dag geheel gerestaureerd en omgetoverd tot een lieflijk hotel. Bijzonder zijn de lounges waar je door het rustieke meubilair en de karakteristieke schoorstenen de huiselijke sensatie ondergaat van een landelijke woonomgeving maar met de kwaliteit en ‘t gemak van een hotel. In de vroegere kapelletjes waar de monniken tot de heilige San Francisco baden zijn nu eetkamers gecreëerd waar je met vrienden of als familie heerlijk intiem kunt genieten van de specialiteiten van de Aragonese keuken zoals de krachtige olijfolie, pittige worstjes, kaas, hartige taartjes en perziken van de streek.

kaart 14, E5

124


Arag贸n

de omgeving Het hotel bevindt zich in La Fresnada in Bajo Arag贸n, een dorp dat officieel tot het historische en artistieke erfgoed van Spanje is verklaard, 130 km ten zuiden van Zaragoza, de hoofdstad van Arag贸n. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor excursies naar de omringende dorpen als Valderrobles, Cretas, Calacetite en Penarroya. De natuurgebieden naar het gewest Matarrana of de bergpas van Beceite zijn een bezoek meer dan waard, daar onderga je de rust van de kleine dorpjes die je de trotse architectuur van stenen gewelven met hout afgewerkte dakranden zullen tonen.

Tel: +34 978 854850 E-mail: hotel@hotelelconvent.com Website: www.hotelelconvent.com Accommodatie: 11 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 100 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: op aanvraag

Open: 9 t/m 27 dec gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

125


Aragón

Hotel Cresol Eva Giménez & José Vte. Enguídanos, Calle Santa Bárbara 16, 44610 Calaceite

D

e olijfmolenaar in 1725 had nooit kunnen vermoeden dat zijn molen honderden jaren later een schuilplaats zou zijn voor een klein verleidelijk hotel. Slechts 7 kamers telt Hotel Cresol dat je kunt vinden in het zuiden van Aragón. Het is er zo mooi dat enthousiaste vakantiegangers dit gebied ook wel het Toscane van Spanje noemen. Elke kamer heeft een eigen naam, zoals Molino, Empeitre, Arbequina, Hojoblanco en Picual, alle verwijzend naar het belangrijkste karakteristiek van het gewest Matarraña, de olijf. Het is een bergachtig en bebost gebied waar oorspronkelijk de olijfteelt als belangrijkste inkomstenbron gold. Maar olijven worden niet meer geperst in deze prachtig verbouwde molen, al doet de spectaculaire entree met een echte dorsvleugel je nog wanen in een historische olijf­ molen. In de kelder vind je de bar met voortreffelijke wijnen uit de streek. En de bibliotheek met open haard nodigt uit voor rustige ont­ spannen leesmomenten. Al zijn er maar 7 kamers, ze zijn alle zo fraai gedecoreerd dat het puur genieten is: met brede bedden met kussens van latex die een garantie vormen voor ’n heerlijke nachtrust.

kaart 14, E5

126


Aragón

de omgeving Groene amandelboom- en olijfgaarden contrasteren in deze omgeving met de kleuren van de rode papavers en klaprozen. Een feest voor wandelliefhebbers: naast de eikenhouten bossen wisselt het landschap zich af met rivierdalen, diepe kloven en steile kalksteengebergten. Genieten dus van de pure natuur. Calaceite en La Fresneda zijn de bekendste dorpjes in dit Toscane van Spanje waar de rivier de Matarraña stroomt door het natuurpark Puertos de Beceite. Wandelen is een van de meest beoefende sporten. Sinds 1976 zijn de hier gelegen dorpjes officieel historisch en beschermd artistiek erfgoed, waar, hoewel behorend tot Aragón, nogal wat Catalaans wordt gesproken. Qua historische overblijfselen spant het dorp Calaceite wel de kroon: de prachtige huizen, de monumentale façade van de kerk: elke artiest – schrijver of schilder – heeft het als een bron van inspiratie. Tel: +34 609 908190 E-mail: info@hotelcresol.com Website: www.hotelcresol.com Accommodatie: 2 kamers, 5 suites Prijs: vanaf 120 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan

127


Aragón

Parador de Alcañiz Carmelo Martínez Grande, Castillo Calatravos, 44600 Alcañiz

O

p de top van een heuvel ligt dit kasteel, uitkijkend over de stad Alcaniz. De Alcaniz Parador is een in de 12de eeuw gebouwd klooster en was het hoofdkwartier van de Orde van Calatrava, een Spaanse religieuze ridderorde die zijn tijd verdeelde tussen kloosterleven en slagveld. Het deed dienst om de bevolking te beschermen en dat is terug te zien in de dikke muren en hoge ramen. Deze hoge ramen maken trouwens dat er in de slaapkamers een opstapje is om naar buiten te kunnen kijken. Verder zijn de kamers en vooral ook de badkamers ruim van opzet. De kamers in het oude gedeelte zijn traditioneel Spaans ingericht met warme kleuren. De overige inrichting van het hotel is sober maar elegant en vooral ruim. Via de brede hallen beland je in de eetkamer met het hoge balken plafond en de grote open haard die vroeger nodig was om de kamer warm te houden in de winter. Je kunt gemakkelijk naar beneden lopen om in de stad te dineren, maar kies ook eens voor het restaurant van het hotel. Er worden verschillende regionale gerechten zoals “Huevos a la Alcanizana” (een eiergerecht), of “Ternasco Asado” (gegrilde lam), geserveerd. Op het terrein zelf kun je het oude kerkje met de muurschilderingen bekijken. Tel: +34 978 830400 E-mail: alcaniz@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 37 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 13, D4

128

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Aragón

Parador de Sos del Rey Católico Sebastiana Blázquez Cubero, Calle Arq. Sainz de Vicuña, 50680 Sos del Rey Católico

V

ergeet even de dagelijkse beslommeringen en verplaats je naar de Middeleeuwen, naar de welvarende wereld van edellieden, koningen en veroveringen. Plaats van handeling is een enclave in Navarra, Sos del Rey Católico, één groot fort ontsloten door zeven poorten. Een wirwar van kronkelende nauwe straatjes brengt je naar de metersdikke stadsmuur. De Parador is gebouwd op een soort uitstulping van deze muur. Het gebouw, recentelijk gerestaureerd, ziet er mooi strak uit. Raampartijen, in een bijna ritmische verdeling, balkons, galerijen met houten balustrades en een tuin. Ook het interieur is grondig aangepakt. Modern opgetrokken, maar met een warm kleurenpalet probeert men een sfeer van vroeger te creëren. De kleurrijke gastenkamers, inclusief moderne badkamer, zijn comfortabel ingericht. Klassiek meubilair, donker hout en prima bedden. Een weids uitzicht is standaard. De keuken van chef Jaime Patiño Ortega beheerst de kunst van het verwennen volledig. Een mooie wijn van de streek harmonieert perfect met de pure intense smaak van de gerechten. Naast Monumento Nacional is de stad Sos del Rey Católico benoemd tot Conjunto Histórico-Artístico. Bezienswaardigheden te kust en te keur en jaarlijks, rond Pasen, is er een pelgrimstocht naar Valentuña. Tel: +34 948 888011 E-mail: sos@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 58 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan

129

kaart 6, E4


Aragón

Posada La Pastora Miguel Pemán Samper, Calle Roncesvalles 1, 50678 Uncastillo

E

en wandeling over het Santa Maria plein leidt, door gebruik van dezelfde steensoort, op natuurlijke wijze naar de entree van Posada la Pastora. Dit 10 kamers tellende hotel, gevestigd in een groot 18de eeuws dorpshuis, staat sinds voorjaar 1999 klaar voor gasten met belangstelling voor geschiedenis. De plaats Uncastillo staat bekend om één van de mooiste verzamelingen Romaanse bouw in Spanje. Eigenaren Inma en Miguel hebben het gebouw omgetoverd tot een comfortabel hotel met een zeer prettige sfeer. De kamers, vernoemd naar één van de vele kerken, zijn kleurrijk en smaakvol ingericht. Toonbeeld van een renovatie waar gebruik van traditionele materialen en modern comfort perfect samengaan. Tien rookvrije kamers, allen inclusief badkamer. Een korte klim naar de derde étage brengt je naar een suite met prachtig uitzicht over de stad. Na een romantische nacht wordt beneden het ontbijt geserveerd. Vers fruit, verrukkelijk brood en regionale specialiteiten. Een goede basis voor een interessante dag. Wat betreft lunch en diner, gastheer Miguel en gastvrouw Inma kennen hun geboortestreek als geen ander. Op het heetst van de dag of een frisse winteravond, is de knusse lounge ‘the place to be’. Samen, bij het zachtgloeiend haardvuur, een nieuwe tocht uitstippelen, een spelletje doen, lezen of een beetje dromen. Lente, zomer, herfst, winter, de combinatie van cultuur en natuur maakt deze locatie favoriet.

kaart 6, E5

130


Arag贸n

de omgeving Landelijk gelegen, ergens midden tussen Pamplona en Zaragoza, ligt Uncastillo. Deze goed bereikbare plaats, 3 luchthavens binnen een straal van 100 kilometer, biedt een schat aan historische monumenten. Met maar liefst 6 Romaanse kerken op loopafstand, ligt een diepgaande architectuurstudie voor de hand. Eenmaal Uncastillo in kaart gebracht, behoort een dagtocht naar Pamplona of Zaragoza ook tot de moge颅 lijkheden. Dynamische steden inclusief bijpassend vertier. De directe omgeving van Posada la Pastora, een levendig landschap opgebouwd uit bos, graanvelden en riviertjes, nodigt uit tot actie. Trektochten te voet, per fiets, kano of te paard. Arag贸n, een aantrekkelijke provincie, om het dagelijks leven in Spanje in kaart te brengen. Tel: +34 976 679499 E-mail: lapastora@lapastora.net Website: www.lapastora.net Accommodatie: 8 kamers, 3 apparte颅 menten, 2 suites Prijs: vanaf 72 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: 15 okt t/m 28 feb alleen geopend op vrijdag, zaterdag en feestdagen Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: ja

131


CataloniĂŤ


CataloniĂŤ

The5Rooms Yessica Delgado Fritz, Pau Claris 72, 1°, 08010 Barcelona

Y

essica, de eigenaresse, is een jonge energieke vrouw die van het sprankelende Barcelona en het stadsleven houdt. En dat merk je! De opzet van het hotel volgt een moderne trend waarbij het lijkt alsof je oude vrienden bezoekt, die er alles aan doen Barcelona van de beste kant te laten zien. Dit is zowel terug te zien in het hotel zelf als in de adviezen van Yessica. Wat zijn de leuke restaurantjes met de lokale gerechten zijn, welke boetiekjes zijn bijzonder, of praktische zaken zoals het reizen met de metro, Yessica vertelt het je allemaal. Het hotel is eenvoudig en modern ingericht. Van de vijf slaapkamers liggen er drie aan de voorkant met balkons uitkijkend over de drukke straat, maar het straatleven valt totaal weg zodra je de balkondeuren sluit. De overige kamers liggen aan de rustige binnenplaats. De Spaanse avonden komen pas laat op gang, dus na een dag door het indrukwekkende Barcelona te hebben rondgezworven, kun je nog even op het balkon nagenieten van deze heerlijke stad. Daarna kunt zelf weer deel gaan nemen aan deze drukte en lekker op een van de terrasjes de tapas gaan proeven.

kaart 8, F6

132


Catalonië

de omgeving Ja, je kan hier binnen tien minuten naar Gaudi’s fantastische La Pedrera of Casa Batlló lopen, maar nog beter is er om er een wandeling door de omgeving van te maken. Struin door de gotische wijk naar de Cathedral om daar het weidse uitzicht vanaf het dak te kunnen bekijken. Ten oosten daarvan ligt de wijk La Ribera, waar veel middeleeuwse plaza’s en paleizen te vinden zijn, terwijl in L’Eixample juist veel moderne architectuur is. En sluit af met de bruisende boulevard La Rambla met halverwege de “Mercat de la Boqueria”, de grootste versmarkt van Spanje. Hier staan lange rijen kraampjes met afhankelijk van het seizoen vers fruit, vele schaal- en schelpdieren en in de herfst duizenden paddestoelen. Kortom, genoeg te beleven hier!

Tel: +34 933 427880 E-mail: info@the5rooms.com Website: www.thefiverooms.com Accommodatie: 5 kamers, 2 apparte­menten Prijs: vanaf 136 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: nee, restaurant in de omgeving Open: het hele jaar Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Fietsen: fietsenverhuur

133


Catalonië

Hotel Urbisol Familia Jubany, Ctra. Manresa a Vic. K (N-141-C), 08279 Calders

I

n een landelijk gebied, met uitzicht op de Pyreneeën, ligt Hotel Urbisol. Een modern hotel, bouwjaar 2000, verdeeld over twee gebouwen. Dertien verschillende kamers, vernoemd naar een bloem welke terug­komt in de decoraties, staan uitnodigend klaar. Elisabeth en Charles, de eigenaren, hebben gekozen voor een ietwat minimalistische aan­kleding. Ruime lichte kamers, allemaal met eenzelfde parket­ vloer maar verschil­lende kleuraccenten. De kamers, inclusief badkamer, zijn van alle gemakken voorzien en wat betreft techniek, helemaal up-to-date. Lichte kamers met een prachtig uitzicht. Voor gemeenschappelijk gebruik is er de lounge met open haard. Een heerlijke plek om nieuwe vakantievrienden te ontmoeten. Na een dag wandelen in de bergen is een duik in het zwembad zeker aan te bevelen. Daarna lekker loom in een ligstoel in de zon, genieten van de rust en het uitzicht. Voor specifieke trainingen is er een kleine fitnessruimte. Ook massage behoort tot het service­pakket. De keukenbrigade van het restaurant heeft als basis de traditionele keuken. Met topverse streekproducten worden de heerlijkste gerechten gecreëerd. Samen met een flesje wijn uit de streek, is het elke avond weer optimaal genieten.

kaart 8, E5

134


Catalonië

de omgeving Aan de voet van de Pyreneeën, middenin Catalonië, met Barcelona en de Costa Brava op korte afstand, ligt Hotel Urbisol op een perfecte locatie. Een comfortabele uitvalsbasis voor bergsporters, watersporters en cultuur­minnaars. De streek en het lekkere klimaat nodigt uit tot het maken van lange wandelingen. Op de mountainbike is de actieradius natuurlijk weer wat groter. Paardrijden of tochten per quad kunnen ook georganiseerd worden. Op pad, samen in de vrije natuur, met een goedgevulde picknickmand, geeft een heerlijk relaxed vakantiegevoel. Een bruisend stadsleven vind je in Barcelona en Gerona. Architectonisch zeer interessant zijn de vele musea, kerken en de oude centra. Vooral de wissel­ werking met het moderne leven maakt de stad altijd weer fascinerend.

Tel: +34 938 309153 E-mail: info@hotelurbisol.com Website: www.hotelurbisol.com Accommodatie: 11 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 150 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: 7 t/m 31 jan gesloten Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Fietsen: ja

135


Catalonië

Hostal Rural Masia Cal Metge Maria Teresa Colldeforns Llagostera, Masia Cal Metge, 08699 Vallcebre

D

it huis, Masia Cal Metge (“huis van de dokter” in het Catalaans), was vroeger de verblijfplaats van de dokter van de streek. Hoewel dat nu niet meer zo is, besteden de nieuwe eigenaren veel tijd aan vooral het geestelijke welzijn van de gasten, zowel in hun cursusaanbod als in hun voedsel en in het comfort. Zij geven cursussen meditatie om het persoonlijke evenwicht beter te leren herstellen, wat goed past bij de stilte van de omringende bossen en bergen. Of je kunt onder begeleiding beginnen met het leren van anti-stress technieken. In een drukke maatschappij als de onze, kunt je er erg bij gebaat zijn om de elementaire technieken te kennen en vooral ook te kunnen toepassen. Ook met het eten wordt er gestreefd naar een gezonde balans: vooral vers en als het seizoen het toelaat zelfs wild uit de omliggende bossen, zoals “cuina del bolet”: wilde eetbare paddestoelen. Hier zul je tot je verbazing leren dat gezond maar toch erg verrukkelijk eten goed samengaan. Naast al dit is het comfort zeker niet vergeten: alle kamers hebben een mooi uitzicht, en wat in Spanje echt een luxe-item is, vijf van de acht slaapkamers hebben een dubbel bed in plaats van de gebruikelijke twee losse bedden.

kaart 8, E4

136


CataloniĂŤ

de omgeving Voor de buitenmensen onder ons is de omgeving hier bij uitstek geschikt. Het briesje uit de bergen en de omliggende bossen met de stromende beekjes neemt veel frisse lucht mee. Voor een actieve dag-hike is de indrukwekkende klifroute een goede start. Hierin passeer je zowel ruige kliffen en een diepe kloof als een aantal leuke cultuurplekjes uit de omgeving, zoals de kapel van Santa Magdalena uit de 17de eeuw en de Hobbit-achtige huisjes die eigenlijk aardappel plantages zijn. Als het nu echt geen weer is om je neus buiten de deur te steken dan kun je de eigenaar vragen om een uitleg over zijn astronomisch observatorium. Hij vertelt graag over zijn passie.

Tel: +34 938 226034 E-mail: informacio@masia-calmetge.com Website: www.masia-calmetge.com Accommodatie: 8 kamers Prijs: vanaf 80 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

137

Diner: ja Open: feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan


Catalonië

Parador de Cardona Jaime Sebastián Sánchez, Castell de Cardona, 08261 Cardona

D

it hotel is een Middeleeuws kasteel met een 2de eeuwse toren en een 11de eeuwse Romaanse kerk, binnen een verstevigde muur. Er is een uitzonderlijk mooi uitzicht over de stad en de vlakte rondom de rivier de Cardoner met de zoutmijn. Vanaf de toren kun je een mooi kiekje maken van de zonsondergang. Het dorpje onder het kasteel is niet toeristisch, zodat je het echte Spanje kunt proeven. De terugweg omhoog is steil en dus bij warm weer een goede conditietest, zeker als je te buiten bent gegaan in de Spaanse winkeltjes! De badkamers zijn ruim en zelfs vanuit bad kun je genieten van het mooie uitzicht. De slaapkamers zijn ondanks de zomerse hitte heerlijk koel. Er staan grote houten baldakijnen bedden, die erg comfortabel zijn. Voor de Catalaanse maaltijden in het restaurant wordt alle tijd genomen en het resultaat mag er dan ook wezen. Als je geluk hebt, vindt er een lokale bruiloft plaats. Mensen te paard in traditionele kostuums passen helemaal in de Middeleeuwse sfeer! Hoe dan ook, je zult hier een fantastische ervaring hebben!

Tel: +34 938 691275 E-mail: cardona@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 54 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 7, D5

138

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan


Catalonië

Parador de Vic-Sau Carlos Moll de Alba, Paraje el Bac de Sau, 08500 Vic

A

ls je rust, stijl en een absoluut prachtig uitzicht zoekt dan is deze parador een goede keuze. Het bevindt zich midden in het bos, aan het eind van een smalle weg. Het gebouw heeft de sfeer van een traditionele Catalaanse boerderij met een goed verzorgde tuin. Bij binnenkomst valt meteen de lobby op. Deze is enorm en verbijsterend, vooral het glas-in-lood plafond is erg speciaal. De kamers zijn stijlvol ingericht; smetteloos schoon, modern en ruim. Vanaf de pilaren balkons is er uitzicht over het Sau reservoir. Zonder voorafgaande kennis zou je veronderstellen dat dit een meer is en niet een overstroomde vallei. De kerktoren die uit het water steekt geeft echter een hint dat het echt een reservoir is. Het zwembad is schitterend en de vijgenboom hangt vol vruchten die je mag plukken, als je hoog genoeg kunt springen. Het restaurant levert een eersteklas ontbijt met veel variëteit en verse ingrediënten. ’s Avonds is het diner typisch Spaans, wat voor onze Nederlandse smaak betekent: erg lekker vlees, doch wat weinig groenten. Een tip: breng wandelschoenen mee, er zijn veel geweldige wandelpaden die naar het klooster leiden.

Tel: +34 938 122323 E-mail: vic@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 38 kamers Prijs: vanaf 144 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja

139

kaart 8, F5


Catalonië

Casa Guilla Richard Edward Loder, Carrer Mayor, Santa Engrácia, 25636 Tremp

B

ent je toe om eventjes uit het drukke leven van alledag te ontsnappen? Casa Guilla (huize Vos), is bij uitstek geschikt voor hen die even weg willen van alle hectiek. Hier, op 1000 meter hoogte, tussen een enorme verscheidenheid aan (roof)vogels, vlinders, klein wild en botanische soorten, ligt deze oude versterkte boerderij te wachten. Oorspronkelijk het huis van de belangrijkste boer van het dorp, is Casa Guilla gerestaureerd door Richard en Sandra Loder. Hierbij is zoveel mogelijk van de oude gebouwen behouden. Dit om de charme van het huis niet te verliezen, wat goed gelukt is. De voormalige hooizolder is omgebouwd tot een grote woonkamer met haardvuur en een bibliotheek. De vier slaapkamers zijn eenvoudig maar comfortabel. Een deel van de oorspronkelijke stallen is nu veranderd in een knusse bar. Ook is een klein zwembad met een groot terras. Terwijl de geur van vers gebakken brood uit de keuken komt, kun je hier ’s ochtends bij de opkomende zon naar de adelaars, zwevend op de thermiek, kijken. Casa Guilla biedt een combinatie van prachtige locatie, uitstekend eten, gevarieerde activiteiten en uitzonderlijk gastheerschap. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen er jaar in jaar uit terugkeren.

kaart 7, C4

140


CataloniĂŤ

de omgeving Ook de omgeving van Casa Guilla zal niet teleurstellen! Het oude Catalaanse heuveltopdorp Santa Engracia is een wirwar van huisjes op een dramatische, rotsachtige hoogte van 1000 meter. Het kijkt uit over de regionale hoofdstad van Tremp en de omliggende bergen. Wil je honderd verschillende vlinders zien binnen 1 week? Hier kan dat! Op prachtige wandeltochten in de omgeving, door het natuurpark of door de volgens velen mooiste kloof van Europa, de Mont Rebei kloof. Ook kun je zwemmen, surfen en vissen in het heldere meer, of kanoĂŤn en raften in de rivier. Voor de cultuurliefhebbers is het 11de eeuwse Mur Castle met het kerkje of een bezoek aan het Romeinse stadje Isona, wat zich beroept op dinosaurusvondsten, een aanrader.

Tel: +34 973 252080 E-mail: info@casaguilla.com Website: www.casaguilla.com Accommodatie: 4 kamers Prijs: vanaf 138 euro voor een 2 pers. kamer incl. halfpension Diner: ja

Open: 1 nov t/m eind feb gesloten Creditcards: niet geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan Zwembad: ja

141


Catalonië

Hotel Can Boix de Peramola Familia Pallares, Can Boix, 25790 Peramola

D

e blauwe lucht, weerspiegeld in het water van het zwembad, geeft inderdaad de sensatie van een stukje hemel op aarde. De uitspraak ‘Una mena de cel a la terra’ is van de familie Pallarès en zij kunnen het weten. Sinds 1763 is de familie eigenaar van het terrein, inclusief bebouwing. Met de openstelling voor gasten in 1931, was Can Boix één van de eerste geïsoleerd gelegen vakantieoorden in de streek. Er zouden nog heel wat verbouwingen volgen. Twee moderne gebouwen vormen samen het hotel. Gebruik van natuursteen, tegels, hout en een bescheiden kleurenpalet, creëren een sportieve sfeer, goed passend in de omgeving. De kamers, met balkon of terras, inclusief badkamer zijn prima verzorgd. Dat de keukenbrigade van het restaurant nogal eens in de prijzen valt is zonneklaar. Het is één groot feest wat er aan lekkernijen voorbij komt. Zowel specialiteiten uit de Catalaanse keuken als Internationale receptuur, met een persoonlijke twist. Zwembad, tennisbaan, voetbalveld, speelweide, pétanque en pingpong fungeren als appetizer. Volledig ingesneeuwd? Geen paniek, tijd voor een middagje sauna. En toch... in de zon op het terras, een licht briesje langs de benen... gewoon hemels!

kaart 7, C4

142


Catalonië

de omgeving Kies je voor Hotel Can Boix de Peramola, dan kies je voor een vakantie op het platteland. Hoewel, plat, daar valt over te twisten. Het hotel, gelegen aan de voet van de Pyreneeën, heeft voor de bergsporter een paar fikse toppen in de aanbieding. Peramola, voornamelijk een boerendorp, stamt uit de Middeleeuwen. De plaats La Seu d’Urgell staat bekend als centrum voor watersporten als ‘raften , canoing en hydrospeed’. Spanning en sensatie! Er valt ook veel te genieten voor wandelaar, biker en jockey. En ’s winters wordt er geskied. By the way... platteland zonder cultuur... where?

Tel: +34 973 470266 E-mail: hotel@canboix.cat Website: www.canboix.cat Accommodatie: 41 kamers Prijs: vanaf 100 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja Open: 30 dagen in jan-feb en 15 dagen in nov-dec gesloten

Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: alleen in kamers Zwembad: ja Tennisbaan: ja

143


Catalonië

Hostal Miralluna Nuria Guerra, Plaça de L’Oli 2, 17113 Forallac

H

et autovrije Peratallada vlak bij Gerona in de Costa Brava is nog een van de weinige idyllische enclaves met een ommuurd kasteel en middeleeuwse nauwe straatjes die er in Europa te vinden zijn. Het vrijmoedig en met liefde en fantasie gerestaureerde hostal Miralluna is gevestigd in een driehonderd jaar oud pand. De zes kamers (met ieder eigen ruime badkamer) lijken zo uit een sprookjesboek geplukt. De meubels zijn echt antiek, de gordijnen fris met streepjes, bloemetjes of gewoon sneeuwwit. En dat contrasteert met de oude plavuizen vloeren, de licht getinte muren en al die bijzondere eclectisch decoratieve elementen die de stijl van het huis bepalen. De gewelfde plafonds hebben balken die blauwachtig zijn geschilderd om het huis – zo geloofde men hier vroeger – tegen kwade geesten te beschermen. Het etablissement ademt een heerlijke sfeer van harmonie en welbevinden. De omgeving is aangenaam, de aandacht voor de gasten is fijngevoelig en ’t uitzicht uit je kamer is zoet en pastoraal. Normaal gesproken wordt het ontbijt in de tuin geserveerd onder beschutting van de oude muren. Miranulla heeft geen eigen restaurant, maar direct om de hoek is er zoveel keus en zijn er zoveel culinaire verrassingen dat Peratallada is geworden tot een gastronomische hoofdstad van Catalunië.

kaart 8, H5

144


Catalonië

de omgeving Vanuit het hostal kun je direct langs de oude stadsmuren een heerlijke wandeling maken of over het voetpad fietsen. Of door de oude stad dwalen door de nauwe straatjes om kleine verborgen pleintjes te ontdekken in de zeer goed bewaarde ommuurde stad. Buiten de muren kun je de oude in Romaanse stijl gebouwde kerk vinden van de heilige Stefanos. Een paar kilometers van Peratallada ligt het om zijn ceramiek en antiek bekende plaatsje La Bisbal de Lémporda. Om van het specta­ culaire landschap te genieten en fraaie natuur: Madremaya op 17 km. Voor strandliefhebbers de beste stranden van de Costa Brava: Begur, Pals en Calella de Palafrugell. En niet te vergeten het kasteel van Púbol waar Gala, de vrouw van Salvador Dali haar laatste jaren sleet.

Tel: +34 972 634304 E-mail: info@hostalmiralluna.com Website: www.hostalmiralluna.com Accommodatie: 6 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 170 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: nee, restaurant in de omgeving

Open: 1 april tot 15 okt Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: alleen kleine honden Zwembad: ja Fietsen: fietsenverhuur

145


Catalonië

Hotel Del Teatre Plaça, 17214 Regencós

E

en klein gehucht, wat stenen huizen plus een kerktoren, vormt het décor voor Hotel Del Teatre. Zeven mooie lichte kamers telt het hotel. Een aantal dat, samen met vormgeving en aankleding, garant staat voor intimiteit. Transparantie wordt bereikt door gebruik van lichte basiskleuren. De sobere inrichting met een enkel goedgekozen accent maakt het helemaal af. Genieten van modern comfort en de vele technische snufjes, maar vooral ook van ontbijt op bed, inclusief ochtendkrant. Het oude theater van Regencós, smaakvol verbouwd met behoud van de originele structuur, herbergt restaurant La Cuina del Teatre. Traditionele Catalaanse gerechten, met eigentijdse touch van de chef, passen naadloos bij het concept van dit gebouw. Dagverse streekproducten, superverse vis en biologisch vlees van topkwaliteit staan aan de basis van de mooi opgemaakte borden. De tuin, het zwembad, massage, bibliotheek, het terras en de bar, maken een rustig dagje hotel tot een zeer aantrekkelijk vooruitzicht. Na zo’n dag relaxen ben je helemaal toe aan een duik in het nachtleven. Okay, babysit regelen, avondkleding uit de kast, haar in de krul en op weg naar het Casino van Perelada, nog even langs de flappentap.

kaart 8, H5

146


Catalonië

de omgeving Met het strandleven van de Costa Brava naast de deur en steden als Barcelona, Toulouse en Perpignan op dagtocht afstand, zit je in Regencós helemaal top. Het landschap van L’Empordà, beter bekend als het Catalaanse Toscane, nodigt uit om de tocht naar het interessante Girona per fiets te ondernemen. Pals, Peratallada en Empúries, stadjes in de directe omge­ ving, tonen interessante middeleeuwse en Romaanse bouwinvloeden. De culturele triangel van Salvador Dalĩ is ook een begrip. Het aanbod van cultuur en sport gaat aardig gelijk op. Naast alle mogelijke vormen van watersport liggen er binnen een straal van 65 kilometer maar liefst 8 professionele golfterreinen klaar. Na een dag van zon, zee en siësta wacht een bruisend nachtleven in de zilte avondlucht. Disco, Dance of Flamenco..?

Tel: +34 972 306270 E-mail: info@hoteldelteatre.com Website: www.hoteldelteatre.com Accommodatie: 7 kamers, 5 suites Prijs: vanaf 130 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja

Open: jan gesloten Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Fietsen: ja

147


Catalonië

Hotel Can Xiquet Ricard Balot Batllori, Afores, 17708 Cantallops

N

et over de grens, tussen Pyreneeën en Costa Brava, ligt de weidse vlakte Empordá. De raampartijen van Hotel Can Xiquet brengen het landschap prachtig in beeld. Bergen, bossen, de vruchtbare vallei, met aan de einder de twinkeling van de Middellandse Zee. Abso­luut een toplocatie. De onlangs uitgevoerde renovatie heeft een zeer prettig hotel opgeleverd. Een uitnodigend gebouw, warm, intiem, gekleurd door het Spaanse licht en tegelijkertijd extern gericht. De kamers, verschillende klasse met verschillende indeling, zijn stuk voor stuk aangekleed met oog voor detail. Inclusief luxe badkamer, een badjas hangt klaar. En, uithoek van Spanje of niet, moderne techniek is overal. Begin de dag met een heerlijk uitgebreid ontbijt. ‘Balance between imagination and good taste’ luidt het credo in de keuken van het restaurant. Prachtig opgemaakte borden laten zien wat dat betekent voor de mediterrane keuken. Drink daarbij een mooie wijn uit de streek, en je zit op rozen. De keuze aan activiteiten is welhaast onbeperkt. Van parachutespringen tot middeleeuws kasteel, van diepzeeduiken tot het museum van Dalĩ in Figueres of gewoon met een boek naast het zwembad? Balance between imagination and good taste... waar heb ik dat meer gehoord.

kaart 8, G3

148


Catalonië

de omgeving Met Cantallops als standplaats, vormen Frankrijk en Spanje samen één groot vakantieparadijs. Zowel Toulouse, Carcassonne en Perpignan als Barcelona en Girona zijn zeker een dagtocht waard. Catalonië is één van de oudst bewoonde gebieden. Restanten van verschillende culturen zijn verspreid over stad en land. Ook qua natuur kun je alle kanten op. De kusten van de Costa Brava zijn een paradijs voor elke watersporter. Een wandeling langs de promenade van het stadje Roses is ook een aanrader. De binnenkomst van vissersschepen, zo rond een uur of zes, is altijd leuk om mee te maken. De Pyreneeën vormen een permanente uitdaging voor de bergsporter onder ons. Lopen, klimmen, mountainbiken en natuurlijk skiën in de winter. Hard werken maar dan heb je ook wat. Het ene prachtige uitzicht na het andere en... jawel... een topconditie. Tel: +34 972 554455 E-mail: info@canxiquet.cat Website: www.canxiquet.com Accommodatie: 17 kamers, 6 suites Prijs: vanaf 140 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt Diner: ja Open: het hele jaar

Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: kamers op de begane grond Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Tennisbaan: ja Fietsen: ja

149


Catalonië

Mas Falgarona Severino Jallas & Brigitta Schmidt, A fueras, 17742 Avinyonet de Puigventós

E

én oog om te kijken en één oog om te voelen’ Eenmaal in Mas Falgarona begrijp je de keuze voor deze uitspraak van kunstenaar Paul Klee. De vormgeving en bedrijfsvoering van Brigitta Schmidt en Severino Jallas Gandára heeft deze filosofische gedachte als uitgangspunt. De bastide, oorspronkelijk gebouwd in de 15de eeuw, is gerestaureerd en ingericht, met minimaal twee paar ogen voor detail. Design meubelen op terracotta en warmhouten vloeren, lichte muren en natuursteen wisselen elkaar af. Basic, met hier en daar een kleuraccent, zoals de balkenplafonds in sommige ruimtes. De kamers, van double via superieur tot suite la guardilla, ademen een rustgevende sfeer. Aansluitend professioneel geoutilleerde badkamers. ‘Één oog om te kijken en één oog om te proeven’ lijkt het motto van de Chef de Cuisine. Creativiteit en raffinement geeft de Mediterrane gerechten een eigen smaak en gezicht. Verse biologische producten uit de Empordà vormen de basis voor hemelse smaken. Alles homemade en het zelfgebakken brood uit de houtgestookte oven is gewoon top. Er wordt zowel binnen als buiten, op het terras, gedineerd. Inclusief, als appetizer of dessert, een frisse duik in het zwembad... aan jou de keus.

kaart 8, G4

150


Catalonië

de omgeving Land van het goede leven. L’Empordà, de streek, wordt zo genoemd, en geloof me, er is geen woord van gelogen. Natuur, cultuur, sport, gastronomie, met centraal, de bewoners. Ontwaken met uitzicht op de Mont Canigou, wandelen of skiën in de Pyreneeën, lunchen op één van de vele terrassen aan de Costa Brava, musea, kloosters, middeleeuwse stadjes of ruines uit lang vervlogen tijden. Het kan niet op, je komt gewoon ogen tekort! Figueras, Girona, Perpignan en zelfs Barcelona liggen binnen bereik. Een middagje Haute Couture scoren of toch liever een partijtje Golf? Met tien golfbanen binnen een straal van dertig kilometer gaat dat zeker lukken.

Tel: +34 972 546628 E-mail: email@masfalgarona.com Website: www.masfalgarona.com Accommodatie: 14 kamers, 2 suites Prijs: vanaf 180 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: toegestaan Zwembad: ja Fietsen: ja

151


Catalonië

Hotel Cal Governador Enric Tomas, Calle De Baix 26, 17770 Borrassà

D

it hotel ligt op een kleine afstand van Figueres, beroemd vanwege Salvador Dalí. In tegenstelling tot Dalí’s surrealistische kunst heeft dit hotel de bijna strak aandoende, 19e eeuwse stijl van een land­ huis. Alles lijkt terug te verwijzen naar de tijd dat het huis nog in eigendom was van de adellijke familie. Deze stijl is behouden gebleven en het huis is chique ingericht. De ruime kamers zijn tijdloos modern, minimalistisch waardoor de ruimte behouden blijft, maar toch zeer comfortabel. In de bijbehorende tuin staat aan de voorkant van het huis een oude zonnewijzer van het begin van de vorige eeuw. Verder vind je er een prachtig terras en een grasveld met palm- en citrusbomen, die uitnodigend wenken om, in de schaduw van de bomen, een dutje in de hangmat te doen. Het zwembad wordt gevuld met natuurwater uit de ondergrondse bron die onder het landgoed door loopt. Voor de gasten wordt er indien gewenst een diner gemaakt. De Chef, Sergi Camats, biedt zijn persoonlijke en moderne versie van de traditionele Catalaanse keuken. Uiteraard gebruikt hij alleen de beste producten. De meeste groenten komen zelfs vers uit eigen tuin.

kaart 8, G4

152


Catalonië

de omgeving De stad Figueres, de thuisstad van Dalí, is natuurlijk één van de grootste trekkers! De levensloop van deze excentrieke man is hier te volgen. Maar ook naast de kunstenaar heeft dit gebied nog genoeg te bieden. In de stad Girona met haar kathedraal en de Joodse wijk zit je nog redelijk dicht bij onze huidige tijd maar langzaam kunt steeds verder terug gaan in de geschiedenis. Van de Romeinse naar de Griekse ruïnes en uiteindelijk naar de Megalithische bouwwerken. Ook de natuur is hier indrukwekkend met de verschillende natuurparken zoals Garrotxa, het vulkanische park, l’Empordà, het moeras gebied en het berggebied van l’Albera. Kortom je zult na zoveel cultuur en natuur de stranden van de Costa Brava en de tuin van het hotel hard nodig hebben om weer bij te komen.

Tel: +34 972 525191 E-mail: info@calgovernador.com Website: www.calgovernador.com Accommodatie: 6 kamers, 1 suite Prijs: vanaf 107 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: ja Open: 1 jan tot 1 feb gesloten Creditcards: geaccepteerd Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja Fietsen: ja

153


Catalonië

Parador de Aiguablava Carmelo Doña Díaz, Platja D’Aiguablava, 17255 Begur

B

ovenop een steile klif, hangend over de groen-blauwe zee ligt dit indrukwekkende gebouw, op een plaats waar je nog niet struikelt over de zonnebadende mensen. Beneden op het strand is het in augustus wat drukker, maar iets verderop kun je nog een rustige, intieme baai uitzoeken om te vertoeven. Het hotel pal boven het strand biedt naast het mooie uitzicht over zee en bossen veel comfort. Het is modern ingericht en wordt vlekkeloos schoon gehouden. Er is een groot zwembad, een sauna en fitnesszaal. En om iedereen van de familie bezig te houden kun je hier ook golfen, of indien nodig golflessen volgen. Het hoofd restaurant heeft, niet geheel verbazend, veel vis en zeedieren op het Catalaanse menu staan en dan met name de specialere soorten die je niet overal kunt vinden, zoals zee-egels en zeeslakken. Het strandrestaurant beneden heeft een simpeler menu. Een leuk weetje: één van de lokale gewoontes hier is om s’avonds de maaltijd te beëindigen met Roquill. Dit is een gezamenlijke karaf met daarin een mix van half koffie en half cognac, waaraan een theelepel citroensap en suiker is toegevoegd. Nu je hier toch bent kun je het een kans geven..?

Tel: +34 972 622162 E-mail: aiguablava@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 78 kamers Prijs: vanaf 148 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

kaart 8, H5

154

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: geen speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan


Catalonië

Parador de Tortosa Arturo Gutiérrez González, Castillo de la Zuda, 43500 Tortosa

Parador de Tortosa (de officiële naam is Parador Castillo De La Zuda) is zowel een kasteel als een fort. Het heeft een prachtig uitzicht over de stad. Gebouwd in de 10de eeuw en met haar dikke stenen muren en Catalaanse gotische ramen, doet dit Parador majestueus aan. De deco­ ratie van het interieur heeft een christelijke en koninklijke uitstraling die wordt gecombineerd met Arabische motieven op de muren. De kamers zijn prachtig klassiek met donkere meubels, dikke gordijnen en een klein balkon. Sommige kamers kijken uit over de tuin, degene aan de achterzijde hebben uitzicht op Arabische forten. De eetkamer met zijn grote gotische ramen opent de deuren voor lunch en diner en biedt lokale gerechten gecombineerd met uitstekende wijnen uit de regio. Er is een gezellige bar buiten. De parador is op loopafstand van de oude wijk van Tortosa. Verken de joodse wijk en mis de kathedraal zeker niet, het is een juweeltje. Voor de echte natuurverrassing kun je naar de Ebro rivier rijden, een waar vogelparadijs: er zijn hier 95 verschillende soorten vogels.

Tel: +34 977 444450 E-mail: tortosa@parador.es Website: www.parador.es Accommodatie: 72 kamers Prijs: vanaf 128 euro voor een 2 pers. kamer excl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: informeer bij het boeken Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

155

kaart 14, F5


Catalonië

Hotel La Siuranella Calle Rentadors, 43362 Siurana

D

e weg kronkelt zich stijl omhoog naar het dorpje Siurana hoog in de bergen van het wijngebied De Prioraat in het zuiden van Catalonië. De rotsformaties lijken op klippen maar dan in een zee van eeuwen geschiedenis. De Romeinen veroverden het gehucht al in het jaar 120 voor Christus. De latere muzelmannen bouwden er een paleis waar zich in de loop der eeuwen talloze legendes vormden. Zo zou koningin Mora omstreeks 1153 om te ontsnappen aan wraakzuchtige christenen met haar paard van een van de steile rotsen zijn gesprongen. Ze gaf er de voorkeur aan om te sterven. Beneden in het dal zou de afdruk van het paard nog in de rotsen zijn te zien. Voor de liefhebbers met gevoel voor historie, legendes en majestueus natuurgeweld opende hotel Siuranella in een oud pand haar deuren in 2005 met intotaal slechts 6 kamers. Het uitgangspunt van de beheerders is: genieten van de rust (er is geen enkel autoverkeer mogelijk), optimaal ontspannen aan de rand van steile rotsen en kennis maken met de wijncultuur. Het restau­ rant serveert voornamelijk met zorg en toewijding klaargemaakte traditionele gerechten met locale kruiden van bloemen en planten. En er is natuurlijk een uitgebreide kaart van volle en krachtige Prioraatwijnen.

kaart 8, H4

156


CataloniĂŤ

de omgeving Siurana is een soort referentiepunt voor de liefhebbers van avontuurlijke tochten. De klimsport wordt daar het meest beoefend dankzij de steile berghellingen, beneden in het stuwmeer kan je kanovaren en verder zijn er mogelijkheden voor paardrijden en boogschieten. Voor diegenen die liever de geschiedenis induiken, biedt de plaatselijke VVV routes aan langs dorpen zoals Morera en Prades, het klooster van Poblet, de kapel van Sant Joan del Codolar en het Romaanse kasteel in Falset. Ook kun je wijnroutes volgen die leiden naar de beste wijnlokalen van de Prioraat en de Montsant.

Tel: +34 977 821144 E-mail: siuranella@siuranella.com Website: www.siuranella.com Accommodatie: 6 kamers Prijs: vanaf 96 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt

Diner: ja Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan

157


Catalonië

La Grava Hotel Noemí Ribal i Vivar, Calle Pareteta 4-6, 43760 El Morell

D

e titel ’Zakenvrouw van het Jaar’ zou zonder enige twijfel toegekend zijn aan Maria. In het jaar 1913 koopt ze het huis, grenzend aan de stad, op een kruispunt van wegen naar Reus Tarragona en Valls. Een gouden greep! Vier generaties lang is ‘een tevreden gast’ het doel om naar te streven. De gast moet zich helemaal thuis voelen. Stamgasten vind je eerder bij de familie dan op hun eigen kamer. In feite is er niet veel veranderd. Okay, het gebouw is aangepast aan de tijd, werk en werk­tijden zijn veranderd maar, ook in 2008, staat de gast centraal. De drie verdiepingen, l’Estança, la Fonda en les Golfes, zijn evenals de kamers vernoemd naar functie en gebruik in vroeger tijden. Mooie lichte kamers, inclusief badkamer, met heerlijk uitzicht over stad en bergen. Comfor­tabel, ingericht met oog voor detail. De keuken van La Grava Restaurant is een optelsom van oma, traditie, producten, technologie en creativiteit. Groente en kruiden uit eigen tuin. Vlees, vis, wild en gevogelte uit de streek. Allemaal supervers! Besluit de avond met een ijsje... gember, oregano... helemaal te gek!

kaart 7, D7

158


Catalonië

de omgeving Cultuur, natuur, pretparken, rust en vertier. Elke dag weer nieuwe mogelijkheden nieuwe keuzes. La Grava Hotel is de perfecte thuisbasis in deze dynamische omgeving. Een bruisend stadsleven en tal van histo­ rische bezienswaardigheden maken Tarragona tot een aantrekkelijke stad. De Costa Dorada met vissershavens, jachthavens, stranden, terrassen en pretparken biedt genoeg vertier voor een lange vakantie aan zee. Het achterland, slechts een paar kilometer van zee, is altijd weer totaal anders. Rustige dorpjes, bergen, bossen en rivieren. Maak een tocht door de Ebro Delta, bezoek een wijnproeverij of vertrek met de golfclubs voor een sportief middagje op één van de prachtige golfterreinen. Één ding is zeker, je komt hier gewoon tijd tekort.

Tel: +34 977 842555 E-mail: reserves@lagrava.com Website: www.lagrava.com Accommodatie: 12 kamers Prijs: vanaf 118 euro voor een 2 pers. kamer incl. ontbijt Diner: ja

Open: het hele jaar Creditcards: geaccepteerd Gehandicapten: speciale voorzieningen aanwezig Huisdieren: niet toegestaan Zwembad: ja

159


naamindex Abubilla, La Águila Real, Hotel Cortijo Aiguablava, Parador de Alarcón, Parador de Albacete, Parador de Alcalá de Henares, Parador Hostería de Alcanacia, Hotel Rural La Alcañiz, Parador de Alcoba Del Rey, Hotel Aldea Perdida, Hotel La Alevia, Casona D’ Almagro, Parador de Almendra Y El Gitano, La Almunia Del Valle, La Alquezar, Hotel Villa De Arcos de la Frontera, Parador de Arcos De Quejana, Hotel Los Argentina, Hotel Villa La Argómaniz, Parador de Artes, Casa Hotel As Atalaya Hotel Mundaka Aultre Naray, Hotel Ávila, Parador de Baiona, Parador de Barbassa, Cases De Son Barceló La Bobadilla Barranco, Cortijo Bates, Casa De Los Benavente, Parador de Benta, Donamariako Bielsa, Parador de Biniarroca Country House Hotel Binicomprat, Possessió Bisabuela Martina, Posada Rural Bobadilla, Barceló La

105 274 154 180 185 161 236 128 266 60 44 178 200 222 116 214 72 24 74 1 78 36 89 19 293 226 212 232 113 80 120 295 287 68 226

Buen Suceso, Hotel Rural La Hacienda del Buenavista, Hotel Buenvino, Finca Cáceres, Parador de Cal Governador, Hotel Cambados, Parador de Camila Hotel Restaurante, Casa Can Boix de Peramola, Hotel Can Coll, Finca Hotel Can Lluc Agroturisme Can Xiquet, Hotel Cangas de Onís, Parador de Cantaros, Hotel Posada Los Cardenal, Hotel *** Hostal Del Cardona, Parador de Carmen Del Cobertizo Carmona, Parador de Cartería, Posada Real La Cartuja, Hospedería La Casa Camila Hotel Restaurante Casa de Hechizo Casa De Los Bates Casa De San Martín Casa Del Maco, Hotel-restaurante Casa del Maestro, La Casa Do Merlo Casa Domingo Casa Grande Da Fervenza Casa Guilla Casa Hotel As Artes Casa Julio Verne Casa Manadero Casa Rural El Olivar Casa Rural El Paraje Casa Rural el Secanet

301 186 238 164 152 20 30 142 283 299 148 35 262 181 138 218 282 111 276 30 107 232 118 188 268 11 260 5 140 1 206 162 204 230 192


naamindex Casa Zalama Casablanca, Cortijo Caserío De Mozaga Cases De Son Barbassa Casita, La Casona D’Alevia Casona de Hermosa, La Casona De La Paca Casona De San Pantaleón De Aras, La Castillo Valdés Salas Cela, Viejo Molino De Cervera de Pisuerga, Parador de Chinchón, Parador de Ciudad Rodrigo, Parador de Cobertizo, Carmen Del Cobres 1729, Rectoral De Convent H&R, El Corral Del Rey Cortijo Barranco Cortijo Casablanca Cortijo La Fé Cortijo Los Malenos Cresol, Hotel Cruz de Tejeda, Parador de Cuenca, Parador de Cuevas Al Jatib Dar Cilla Guesthouse Do Merlo, Casa Domingo, Casa Donamariako Benta Doñano, Hotel Casa Duro, Hotel Quinta El Convent H&R El Habana El Nobo El Prado Mayor Eslava, Hotel Finca Esquiladores, Posada Real De Etxegana, Hotel Rural Falgarona, Mas Fé, Cortijo La Ferrol, Parador de Fervenza, Casa Grande Da Finca Buenvino Finca Hotel Can Coll Finca Santa Marta

93 202 303 293 210 44 64 38 66 58 97 100 160 103 218 21 124 270 212 202 224 198 126 307 179 234 208 11 260 80 9 32 124 40 256 91 246 85 76 150 224 4 5 238 283 166

Freiría, Pazo A Fructuosa, Hotel Rural La Fuente De La Higuera, Hotel La Gijón, Parador de Gomera, Parador de La Gran Hotel Son Net Granada, Parador de Granja, Parador de La Grava Hotel, La Gredos, Parador de Guadalupe, Parador de Guara, Hostería De Guilla, Casa Habana, El Hacienda de San Rafael Hechizo, Casa de Hermosa, La Casona de Herrería, Hotel La Hondarribia, Parador de Hospedería La Cartuja Hostal Miralluna Hostal Rural Masia Cal Metge Hostería De Guara Hotel *** Hostal Del Cardenal Hotel Agriturismo Son Siurana Hotel Alcoba Del Rey Hotel Aultre Naray Hotel Buenavista Hotel Cal Governador Hotel Can Boix de Peramola Hotel Can Xiquet Hotel Casa Doñano Hotel Casa Morisca Hotel Cortijo Águila Real Hotel Cresol Hotel de Naturaleza Rodalquilar Hotel Del Teatre Hotel El Milano Real Hotel Finca Eslava Hotel Habana Hotel Jardín De Carrejo Hotel La Aldea Perdida Hotel La Fuente De La Higuera Hotel La Herrería Hotel La Madrugada Hotel La Posada del Torcal Hotel La Siuranella

15 258 252 34 308 285 215 104 158 90 165 114 140 40 280 107 64 101 75 276 144 136 114 181 291 266 36 186 152 142 148 9 216 274 126 196 146 87 246 40 62 60 252 101 190 248 156


naamindex Hotel La Torre del Visco Hotel Libretto Hotel Los Arcos De Quejana Hotel M Hotel Mecina Fondales Hotel Molino De Santillán Hotel Mont Sant Hotel Palacete Real Hotel Palacio de Cutre Hotel Pleamar Hotel Posada Del Valle Hotel Posada Los Cantaros Hotel Quinta De Villanueva Hotel Quinta Duro Hotel Restaurante Santa Fe Hotel Rural Etxegana Hotel Rural La Alcanacia Hotel Rural La Fructuosa Hotel Rural La Hacienda del Buen Suceso Hotel Rural Molino de las Pilas Hotel Rural Viña Las Torres Hotel San Roque Hotel Santa Isabel la Real Hotel Torre De Villademoros Hotel Urbisol Hotel Villa De Alquezar Hotel Villa La Argentina Hotel-restaurante Casa Del Maco HR Palacio de Prelo Jaén, Parador de Jarandilla de la Vera, Parador de Jardín De Carrejo, Hotel Jatib, Cuevas Al Julio Verne, Casa La Almunia Del Valle La Casita La Grava Hotel León, Parador de Lerma, Parador de Libretto, Hotel Limpias, Parador de Lluc Agroturisme, Can Lluch Hotel Wellnes & Spa, Son M, Hotel Maco, Hotel-restaurante Casa Del Madrugada, Hotel La

122 26 72 28 228 264 194 46 48 56 42 262 50 32 244 76 236 258 301 250 168 305 220 54 134 116 24 188 52 242 171 62 234 206 222 210 158 96 95 26 71 299 289 28 188 190

Maestro, La Casa del Maestro, Las Suites Del Málaga Gibralfaro, Parador de Malenos, Cortijo Los Manadero, Casa Mas Falgarona Mayor, El Prado Mecina Fondales, Hotel Mérida, Parador de Metge, Hostal Rural Masia Cal Milano Real, Hotel El Miralluna, Hostal Molino de las Pilas, Hotel Rural Molino Rio Alájar Monforte de Lemos, Parador de Mont Sant, Hotel Morisca, Hotel Casa Mozaga, Caserío De Mundaka, Atalaya Hotel Naturaleza Rodalquilar, Hotel de Nobo, El Olite, Parador de Olivar, Casa Rural El Oropesa, Parador de Paca, Casona De La Palacete Real, Hotel Palacio de Cutre, Hotel Pantanos, La Posada De Los Parador de Aiguablava Parador de Alarcón Parador de Albacete Parador de Alcañiz Parador de Almagro Parador de Arcos de la Frontera Parador de Argómaniz Parador de Ávila Parador de Baiona Parador de Benavente Parador de Bielsa Parador de Cáceres Parador de Cambados Parador de Cangas de Onís Parador de Cardona Parador de Carmona Parador de Cervera de Pisuerga Parador de Chinchón Parador de Ciudad Rodrigo

268 272 255 198 162 150 91 228 174 136 87 144 250 240 7 194 216 303 78 196 256 82 204 184 38 46 48 175 154 180 185 128 178 214 74 89 19 113 120 164 20 35 138 282 100 160 103


naamindex Parador de Cruz de Tejeda 307 Parador de Cuenca 179 Parador de Ferrol 4 Parador de Gijón 34 Parador de Granada 215 Parador de Gredos 90 Parador de Guadalupe 165 Parador de Hondarribia 75 Parador de Jaén 242 Parador de Jarandilla de la Vera 171 Parador de La Gomera 308 Parador de La Granja 104 Parador de León 96 Parador de Lerma 95 Parador de Limpias 71 Parador de Málaga Gibralfaro 255 Parador de Mérida 174 Parador de Monforte de Lemos 7 Parador de Olite 82 Parador de Oropesa 184 Parador de Plasencia 172 Parador de Pontevedra 18 Parador de Ribadeo 8 Parador de Ronda 254 Parador de Santiago de Compostela 3 Parador de Santillana 70 Parador de Santo Domingo de Calzada 84 Parador de Santo Estevo 17 Parador de Sigüenza 177 Parador de Sos del Rey Católico 129 Parador de Teruel 121 Parador de Toledo 183 Parador de Tordesillas 109 Parador de Tortosa 155 Parador de Trujillo 170

Parador de Tui Parador de Úbeda Parador de Verín Parador de Vic-Sau Parador de Vilalba Parador de Villafranca del Bierzo Parador de Zafra Parador de Zamora Parador Hostería de Alcalá de Henares Parador Santo Domingo Bernardo de Fresneda, Parador Paraje, Casa Rural El Pastora, Posada La Pazo A Freiría Plasencia, Parador de Pleamar, Hotel Pontevedra, Parador de Posada De Los Pantanos, La Posada La Pastora Posada Real De Esquiladores Posada Real La Cartería Posada Rural Bisabuela Martina Possessió Binicomprat Prelo, HR Palacio de Quinta De Villanueva, Hotel Rafael, Hacienda de San Rectoral De Cobres 1729 Rey, Corral Del Ribadeo, Parador de Rio Alájar, Molino Ronda, Parador de San Martín, Casa De San Pantaleón De Aras, La Casona De San Roque, Hotel

23 243 14 139 13 99 173 110 161 83 230 130 15 172 56 18 175 130 85 111 68 287 52 50 280 21 270 8 240 254 118 66 305


naamindex Santa Fe, Hotel Restaurante 244 Santa Isabel la Real, Hotel 220 Santa Marta, Finca 166 Santiago de Compostela, Parador de 3 Santillán, Hotel Molino De 264 Santillana, Parador de 70 Santo Domingo Bernardo de Fresneda 83 Santo Estevo, Parador de 17 Secanet, Casa Rural el 192 Sigüenza, Parador de 177 Siurana, Hotel Agriturismo Son 291 Siuranella, Hotel La 156 Son Lluch Hotel Wellnes & Spa 289 Son Net, Gran Hotel 285 Sos del Rey Católico, Parador de 129 Suites Del Maestro, Las 272 Teatre, Hotel Del 146 Teruel, Parador de 121 The5Rooms 132 Toledo, Parador de 183 Torcal, Hotel La Posada del 248 Tordesillas, Parador de 109 Torre De Villademoros, Hotel 54 Torre del Visco, Hotel La 122 Tortosa, Parador de 155 Trujillo, Parador de 170 Tui, Parador de 23 Úbeda, Parador de 243 Urbisol, Hotel 134 Valdés Salas, Castillo 58 Valle, Hotel Posada Del 42 Ventana, La 297 Verín, Parador de 14 Vic-Sau, Parador de 139 Viejo Molino De Cela 97

Vilalba, Parador de Villafranca del Bierzo, Parador de Viña Las Torres, Hotel Rural Zafra, Parador de Zalama, Casa Zamora, Parador de

13 99 168 173 93 110


plaatsindex A Pobra de Trives 15 Aguamarga 200 Alájar 240 Alarcón 180 Albacete 185 Alcalá de Henares 161 Alcañiz 128 Alcúdia 291 Alevia 44 Algaida 287 Algimia de Alfara 192 Almagro 178 Alocén 175 Álora 260 Alquézar 116 Antequera 246 Arcos de la Frontera 212, 214 Arucas 301 Ávila 89 Avinyonet de Puigventós 150 Baiona 19 Barcelona 132 Barreiros 11 Baza 234 Begur 154 Benavente 113 Benissa 190 Bérchules 230 Bielsa 120 Bierge 114 Boal 52 Borrassà 152 Burguillos 274 Cabezón de la Sal 62 Cáceres 164 Calaceite 126

Calders 134 Calpe 188 Cambados 20 Cangas de Onís 35, 36 Cantallops 148 Capdepera 293 Cardona 138 Carmona 282 Carrascal de La Cuesta 105, 107 Caso 60 Cazalla de la Sierra 276 Cervera de Pisuerga 100 Chinchón 160 Ciudad Rodrigo 103 Coín 244 Cudillero 38 Cuenca 179 Dalt Vila 297 Dénia 186 Donamaria 80 El Morell 158 Elburgo 74 Ferrol 4 Forallac 144 Fuentespalda 122 Garachico 305 Gaucín 256, 258 Gijón 32, 34 Granada 215-220 Guadalupe 165 Hermosa 64 Hondarribia 75 Hoyos del Espino 87 Infiesto 48 Iznájar 204 Jaén 242


plaatsindex Jarandilla de la Vera 171 La Fresneda 124 Mecina Fondales 228 Las Cabezas de San Juan 280 Las Palmas de Gran Canaria 307 León 96 Lerma 95 Liendo 68 Limpias 71 Llanes 40 Loja 226 Los Marines 238 Málaga 255 Mérida 174 Merindad de Sotoscueva 91 Monachil 222 Monforte de Lemos 7 Montefrío 224 Motril 232 Mundaka 78 Navarredonda de Gredos 90 Navia 56 Níjar 196, 198 Nistal 97 Nogueira de Ramuín 17 O Corgo 5 Olite 82 Oropesa 184 Oviedo 26-30 Palencia 101 Parres 42 Peramola 142 Piloña 46 Pizarra 262 Plasencia 172 Pontevedra 18 Priego de Córdoba 202 Puebla de Sanabria 111 Puigpunyent 285 Quejana 72 Regencós 146 Ribadedeva 50 Ribadeo 8, 9 Rincón De La Victoria 264 Robledillo de Gata 162 Ronda 252, 254 Salas 58

San Bartolomé 303 San Esteban del Valle 85 San Ildefonso 104 San Martín de la Solana 118 San Pantaleon de Aras 66 San Pelayo 93 San Roque 206 San Sebastián de la Gomera 308 Sant Lluís 295 Sant Rafel 299 Santiago de Compostela 1, 3 Santillana del Mar 70 Santo Domingo de la Calzada 83, 84 Selva 289 Sevilla 266-272 Sigüenza 177 Siurana 156 Sóller 283 Sos del Rey Católico 129 Tarifa 208, 210 Teba 250 Teruel 121 Toledo 181, 183 Tordesillas 109 Tortosa 155 Tremp 140 Trujillo 166, 168, 170 Tui 23 Úbeda 243 Uncastillo 130 Valdés 24, 54 Vallcebre 136 Verín 14 Vic 139 Vilaboa 21 Vilalba 13 Villafranca del Bierzo 99 Villanueva de la Concepción 248 Xàtiva 194 Zafra 173 Zamora 110 Zeanuri 76 Zújar 236


gidsen voor bijzondere logeeradressen

spanje

bijzondere logeeradressen

A

llemaal kennen we vakantieland Spanje. Het Spanje van de grote toeristencentra, kille appartementsgebouwen en gezellige maar overvolle stranden. Deze nieuwe gids vertelt over een ander Spanje. Met afwisselend beknopte teksten en sfeervolle foto’s, krijg je een kijkje in het leven van hopeloos verliefde huiseigenaren, gedreven beheerders van familiebezit, enthousiaste topkoks, creatieve architecten, trendgevoelige designers en, last but not least, tevreden vakantiegangers. We reizen langs een elegant stadspaleisje in Sevilla, een ‘finca’ met originele molen, een intieme ‘hide-away’ met uitzicht op Marokko, een luxueus roversnest in de bergen en langs een proeve van moderne architectuur in Oviedo. Stuk voor stuk adressen waar de gast altijd centraal staat. Optimale condities, maximale ruimte voor ontspanning en plezier. Ondertussen creëert een professionele keukenbrigade het ene goddelijke gerecht na het andere. De pure smaak van verse seizoensproducten samen met een goede streekwijn is onvergetelijk. Okay, genoeg gelezen, genoeg gedroomd. Laat je verleiden en ga op reis.

In de HOBB-reeks zijn ook verschenen Bijzondere Logeeradressen Nederland & België Logeren langs de Autoroute Frankrijk Bijzondere Logeeradressen Frankrijk Agriturismo & Kleine Hotels Italië Bijzondere Logeeradressen Marokko www.hobb.nl Uitgegeven door Spalder Publishing

Laser Proof

HOBB Spanje 2008  
HOBB Spanje 2008  

een hobb uitgave van Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd bestand...

Advertisement