Page 1

Upp, upp upp, uppför backen upp! Arbetet bakom populära backracet

Per-Ludvig Nielsen ”Det är en utmaning att få det bästa ur varje häst..”

Ditt lokala magasin i Nordmarksregionen

Nummer 6 - Juli 2018

Personporträtt

Linda Pulkkinen

Gratulerar travets vinnare på första parkett F OL

ÅRJÄNG 12-15 JULI 2018 - PUNKT Nordmarken TRAV - MOTOR ·1 FACEBOOK.COM/HASTKRAFTHELG

K FE

S T!


Nästa nummer kommer den 22 augusti. Manusstopp 10 augusti.

6

Vi är ett blad som älskar det lokala och vill att det ska synas. För att en region ska leva och utvecklas behövs engagemang och det är just det som vi ska lyfta. Människor, föreningar och företag som vill bygdens bästa. Vi är lokala. Punkt

Läs PUNKT online! www.punktnordmarken.se

Redaktionen Nordmarkens Mediahus: JOSEFIN WALLIN Ansvarig utgivare, reporter, annonser josefin@punktnordmarken.se 073-820 45 77 KATRIN LUTHANDER Grafisk design, layout, annonser katrin@punktnordmarken.se 072-718 26 65

8

Upplaga: 6000 ex Tryck: Strokirk Landströms Utgivningsplan: Se www.punktnordmarken.se Utdelning: Svensk Direktreklam Tidningen delas ut till företag och hushåll i Årjängs kommun. Tidningen är religiöst och politiskt oberoende. Denna tidning utges av Nordmarkens Mediahus/ HELLO kommunikationsbyrå AB www.nordmarkensmedia.se Omslagsfoto: Katrin Luthander

11

2 - PUNKT Nordmarken


wwsparbank.se

3 - PUNKT Nordmarken


JULI

Text: Josefin Wallin Foto: Lars Brander

JULI INNEBÄR SOMMARENS KULM och semester-

tider träder efterlängtat i kraft för många när industrisemestern inleds. Någonting mer som många väntar på är Hästkrafthelgen. Ett jippo med hästkrafter av alla de slag i form av både bilar och hästar. V75, backrace, veteranbilutställning och fulla centrum med folk gör det till en uppskattad helg för många. Hemvändare, gäster, turister och ortsbor tar sig till Årjäng för att få en bra plats på travet med medhavd picknick och strandstol eller en plats i marknadsbacken med kaffetermos där vägdammet ryker efter rallybilarna passerar. Hela helgen är en fest! I detta nummer har vi valt att låta temat ”hästkraft” genomsyra vårt juli-nummer. Vårt uppskattade personporträtt handlar därför om Linda Pulkkinen. Linda ikläder sig varje år sverigedräkten och möter travets

vinnare uppe på Årjängs travbana. Med långt blont hår, sverigedräkt och ett brett leende har hon kommit att bli ett signum för sommartravet. Bläddra genast vidare, häll upp en kopp kaffe och sätt dig tillrätta. Psst… Att annonsera hos oss sätter inte bara er i ett positivt sammanhang som når ut till cirka 6000 hushåll och företag i Årjängs kommun. Det gör också att vi kan fortsätta producera den här tidningen där vi lyfter det lokala här.

Mer info på webben eller: annons@punktnordmarken.se

4 - PUNKT Nordmarken


Text: Josefin Wallin Foto: Privat

Hästkraft slår ett slag Efter gokartfinalen utanför hotellet under Hästkrafthelgen 14 juli kör Box Team Nordmarken en uppvisningsmatch. Klockan 18.00 efter prisutdelningen skjuter man startskottet för en laddad uppvisning. - Än så länge är det spikat att en boxare som heter Hardy Omed från BK Trim i Kristinehamn som kommer för att möta vår egen Ansu Keita. Båda är senior och matchen går i 75 kg. Hardy har 9 matcher, Ansu har 8. Robin Ankerud möter sin kusin Tony Ankerud Tangen i muay thaiboxning och den går också i senior 75 kg. - Jag jobbar med att få på plats motståndare till Albin Haxholli i diplom 60 kg och Åsa Danielsson i senior 81 kg, berättar Roar Tangenes, Box Team Nordmarken.

Ansu Keita från Box Team Nordmarken

5 - PUNKT Nordmarken


Text: Josefin Wallin Foto: Katrin Luthander & Lars Brander

Från tidtagning till backtävling Nicole är en av alla som jobbar aktivt med backtävlingen HUR SER DITT MOTORINTRESSE UT?

–Jag har alltid varit intresserad av bilar sedan tidig ålder. Jag har varit med min pappa på många olika motortävlingar, så mitt intresse kommer därifrån.

HUR ÄR DU INVOLVERAD I MOTORKLUBBEN?

– Jag blev involverad i motorklubben genom backtävlingen. Allt började med att jag satt i tidtagningen vid mål. Efter ett par år var jag tillfrågad att få mer ansvar. Så nu är jag en av alla som jobbar aktivt med backtävlingen.

KAN DU SÄGA NÅGONTING OM ER OCH HÄSTKRAFTHELGEN? VAD BETYDER DEN FÖR ER? – Jag tycker vår del i Hästkrafthelgen är mycket viktig för att visa att vi finns och för att visa upp motorsporten. Sedan tycker jag arrangemanget är väldigt roligt med både hästsport och motorsport under samma ”tak”.

VART HITTAR MAN DIG UNDER HÄSTKRAFTHELGEN?

sekretariatet och via livesändning på Facebook. Jag kan förstås befinna mej lite över allt den dagen.

VAD BETYDER MOTORKLUBBEN FÖR DET LOKALA TYCKER DU?

–Jag tycker motorklubben är viktig för ungdomsverksamheten i Årjäng. Att ungdomar som har intresse för motorsport ska få möjlighet att också hålla på med det.

VAD KOMMER DU ABSOLUT INTE MISSA UNDER HÄSTKRAFTHELGEN? OCH VAD TYCKER DU ANDRA ABSOLUT INTE FÅR MISSA? – Jag kommer inte missa backtävlingen det vet jag! Det får inte andra heller missa! Sedan kommer jag även besöka travet och hotellet såklart!

Namn: Nicole Ottosson Bor: Östra Näs utanför Årjäng Gör: Jobbar på Turessons i Årjäng

–Under backtävlingen kommer jag finnas i

6 - PUNKT Nordmarken


7 - PUNKT Nordmarken


Personporträtt - Linda Pulkkinen

Gratulerar travets vinnare på första parkett Text: Josefin Wallin Foto: Lars Brander & Katrin Luthander

8 - PUNKT Nordmarken

Det är varmt i solen och det dammar från grusvägen när vi svänger av E18. Grusvägen slingrar sig in mot stallet och lupinerna vajar i den svaga sommarbrisen. Rosa och svagt lila blandar de sig med övriga ängsväxter som tagit över dikeskanterna. Det knastrar under däcken. Allt som kan tänkas stå i blom gör just det. Blommar. Det bildar ett vackert sceneri när Linda Pulkkinen kommer gående iklädd sin sverigedräkt tillsammans med hästen La Diva Rossi, som hämtat ur en svensk sommarsaga. Här fotograferar vi Linda Pulkkinen med hästen La Diva Rossi som sällskap en strålande sommarförmiddag. Vi avslutar sedan sessionen en kort bilresa bort med en lunch på den nyöppnade restaurangen Krogeriet inne i centrala Årjäng. Vi beställer in fisk- och skaldjursgryta, kikärtsbiffar och kyckling och tar en paus från solen för en stund. Sätter oss ner för att prata. – Hur jag skulle beskriva mig själv? Hon lägger en handflata på 1,5 år gamla sonen Ludvigs rygg som sitter intill. En glad person med spring i benen. En som älskar att starta många projekt. Jag har varit föräldraledig nu och då har det blivit mycket att riva och renovera. Jag har mycket energi, skrattar hon. Lindas familj består av barnen Thelma, Thim, sambon Christian och yrvädret vi har till bords, Ludvig. – Jag och Christian kompletterar varandra väldigt bra. Båda är idésprutor och fulla med energi, men han skulle nog kunna starta ett företag om dagen. Då är jag den som bromsar lite. Jag skulle nog kunna tänka mig att ha någonting eget jag med, kanske mer av travet, kanske någonting med redovisning? Men jag känner verkligen inte för någonting stort just nu, barnen är ju fortfarande så små. Det är ett pussel som det är att vara småbarnsförälder.

”VI HAR HAFT HÄST SEDAN 1800-TALET”

Lindas släkt och familj har en lång tradition utav hästar. Hennes morfar var travtränare, och även hans pappa. Så hästintresset och travet ligger redan


inbäddat i hennes arvsmassa. – Vi har räknat på det och vår familj har haft häst sedan 1800-talet, berättar hon. Det var egentligen också hästarna som tog mig hit till Årjäng. Jag flyttade till min morfar Ossian i Blomskog redan på gymnasiet från Arvika. Det är också där vi bor just nu, och det är morfar som byggt huset. Meningen var att jag skulle plugga medieprogrammet här, men i ärlighetens namn så var det mest hästarna som lockade. Jag var väl ganska skoltrött just då och ville vara praktisk och kreativ. Hästarna har varit mitt liv. På fotograferingen var det också Lindas häst La Diva Rossi som agerade modell i blomsterhavet.

"Jag älskar att stå där och på första parkett dessutom. Första parkett till vinnarglädjen" Linda tillsammans med Hans G Lindskog

LA DIVA ROSSI – V75?

La Diva Rossi har blivit en trogen följeslagare till Linda, och henne köpte hon som föl nere i Trollhättan. – Jag tyckte hon hade intressant stam i framförallt sin morfar, S.J's Photo, så jag åkte ner till Trollhättan och kollade på henne och hon såg bra ut så jag slog till. Som liten var La Diva Rossi lite ängslig och rädd av sig, men när de började inkörningen så försvann det ganska fort. Hon utvecklades också så snabbt att de nästan fick bromsa och hålla henne lite tillbaka. – Jag förstod ganska tidigt att om man tränar vettigt och tar det lugnt och försiktigt med denna häst kommer det bli den bästa jag haft. När jag blev gravid fick jag svårt att köra själv så jag lämnade henne i träning hos Per Ludvig Nilsen, vilket blev väldigt lyckat. Hon vann V75 som 3 åring och fick vara med och starta på en av travvärldens största evenemang, nämligen elitloppshelgen vilket är en dröm för alla som håller på med trav. Nu har jag valt att ta hem henne igen och jag ska försöka träna henne själv igen. Många kanske tycker det är vågat när det gått så bra hos ”Ludde”, men jag måste våga tro på mig själv och det här är det jag kan och jag älskar det. Just nu får vi försöka sikta på att få henne i form och hoppas på att hon kan få en ny fin säsong. Skulle hon tända till så kan ju V75 vara aktuellt då jag tycker hon håller klass för att tävla där.

Johnny Takter vann Westra Wermlands Sparbanks lopp 2017

SVERIGEDRÄKTEN – EN TREVLIG TRADITION

För lite mer än tio år sedan fick Linda frågan om hon skulle kunna tänka sig att vara värdinna i vinnartribunen. Sedan dess har hon blivit en både uppskattad person under festligheterna under stortravet liksom ett fint inslag där hon står i sverigedräkten, ett svenskt hantverk i sig. – Uppdraget är att vara värdinna, se till att priserna delas ut i rätt ordning och så vidare. Jag får ofta väldigt många positiva kommentarer och det är en trevlig tradition. Det är en sådan magisk stämning där under travet. Jag älskar att stå där och på första parkett dessutom. Första parkett till vinnarglädjen, och det betyder mycket för en sådan traventusiasm som jag. Det är en ära att få vara med.

Linda bredvid Björn Goop

9 - PUNKT Nordmarken


Veteranklubbens populära utställning hälsar dig välkommen ”Vi överraskades av antalet bilar!” Text & foto: Josefin Wallin

För att ladda inför den tredje upplagan av fordonsutställningen i parken tog vi ett snack med Holmedals Veteranklubbs ordförande, Peter Stridh. Och ja, det kommer bli fantastiskt! DU ÄR ENGAGERAD I HOLMEDALS VETERANKLUBB, KAN DU BERÄTTA LITE OM KLUBBEN OCH VERKSAMHETEN?

– Efter några år som medlem i Holmedals Veteranklubb valdes jag in i styrelsen. Senare fick jag erbjudandet om att axla posten som ordförande efter Lennart Andersson sedan två år tillbaka. Jag hoppas förstås på samma engagemang framöver av alla medlemmar och publik. Verksamheten har haft veteranbilsrally som hetat Kyrkrundan, kört äldre och funktionshindrade på lite små utflykter och hall of fame på stortravet, detta gör vi fortfarande. Men för tredje året är själva fordonsutställningen i Årjängsparken, så istället för rallyt så får publik och entusiaster diskutera fordon med likasinnade här.

VAD ÄR TJUSNINGEN MED VETERANBILKLUBBEN?

– Tjusningen är att se alla fordon och entusiaster kolla runt på alla olika fordon, få lite fakta från speakern och att den yngre publiken med sina epatraktorer blandas med resten.

VAD TYCKTE NI OM FJOLÅRETS UTSTÄLLNING? RESULTATET?

– Vi överraskades av antalet bilar! Vi dubblade antalet fordon mot året före och vädret var verkligen på vår sida. Sedan var det kul att många besökare utan bilar kom  och köpte lotter, åt god grillmat och tävlade flitigt. Därför fortsätter vi med gratis inträde!

HUR SER ARBETET MED UTSTÄLLNINGEN UT?

– Vi ordnar vår dag själva med hjälp av duktiga klubbmedlemmar. Sedan annonserar vi tillsammans med Hästkraftshelgen och kommunen, men vi annonserar även i några biltidningar själva.

VAD KOMMER MAN KUNNA FÅ SE PÅ UTSTÄLLNINGEN I ÅR? VARFÖR SKA MAN INTE MISSA ATT RINGA IN EN CIRKEL RUNT TORSDAG 12 JULI?

– Även i år hoppas vi se lika många motorfordon av alla olika sorter från landets alla hörn. Dom premieras av publikens val av finaste motorfordon i olika klasser med fina pokaler, så ditt val är viktigt. Därför är din medverkan på Hästkraftshelgen en bra början, så torsdagen 12 juli ses vi i parken!

VAD SER DU MEST FRAM EMOT UNDER HÄSTKRAFTHELGEN?

– Bra väder och bra engagemang från motorentusiaster och publik!

VAD FÅR MAN INTE MISSA UNDER HELGEN TYCKER DU?

– Det man inte får missa är vår goda grilltallrik med kött från trakten och damernas hembakta bröd. Vi har dessutom fina vinster i lotterierna hos oss, med en utlottning i halvtimmen och fyra däck som Grand Final.

OCH VIKTIGAST AV ALLT? VAD HAR DU SJÄLV HEMMA I GARAGET OCH KOMMER VI FÅ SE DENNA PÅ UTSTÄLLNINGEN? – Garaget består för dagen av en Cadillac, en Mercury, en Saab samt någon moped, vad som visas blir en överraskning. säkerhet och det är att det absolut ser lovande ut. Lycka till! Namn: Peter Stridh Bor: Furskog några km utanför Årjäng. Brinner för: Mitt arbete med glas och aluminium mm. På fritiden samlar jag på nostalgiska prylar och har en egen koppartransmack hemma. Sen är ju gamla fordon ett stort intresse, det finns några pärlor i garaget.

10 - PUNKT Nordmarken


”Det är en utmaning att få det bästa ur varje häst..” Text: Josefin Wallin Foto: Katrin Luthander

En av kommunens proffstränare och med många års erfarenhet av att arbeta med travhästar. Per Ludvig Nielsen flyttade från Norge till Vännacka och sedan vidare till sambon Pias föräldrahem i Tenvikstorp, Årjäng. Här har man byggt stall och skapat en bra miljö för god träning.

2006 FLYTTADE Per Ludvig hit tillsammans med sambon Pia Jadesand och 2007 byggdes stallet precis intill gården. I trädgården strosar hönsen omkring i skuggan och Per Ludvigs hund gör oss sällskap varthän vi går med förhoppning om en stunds uppmärksamhet. I hagarna intill stallet betar hästarna som just nu tas in mitt på dagen för en stunds vila inne i det svala stallet. Det var Pias far som ritade stallbyggnaden och det med eftertanke. Man satte upp en mur, valde ett högt tak som gick ut utmed sidorna och på så vis skuggar fönstren in i stallet. Dessutom valde man att bygga en extra bred stallgång. – Vi blev jättenöjda med resultatet, menar han. Och slänger en blick över sin axel in i stallbyggnaden. PIA OCH PER LUDVIG fungerar bra ihop och samarbetar och hjälps åt. Tillsammans driver de också företaget. Pia har också lång erfarenhet av hästar, även om hon inte arbetat med just trav på samma sätt som Per Ludvig. Här har man skapat en god miljö att träna i som går hand i hand med Nielsens träningsfilosofi. – Jag har sysslat med det här väldigt länge och utvecklat min träningsfilosofi under lång tid. Men trots det så är det väldigt viktigt att man först utgår från hästen och vad som passar den, vad den gillar och inte. Jag brukar arbeta mycket med intervaller och sedan ett upplägg efter förhållandena, säger han. En bit upp i skogen har man också gjort en 700 meter lång sträcka med naturgrus där han

tränar mycket intervaller med hästarna. – Naturgruset ”sätter sig” inte utan är löst och fint, vilket också är väldigt skonsamt och motverkar på så sätt skador. Banan sladdar han sedan med traktorn för att hålla den i ett fint skick. – Det bästa med det jag gör är absolut att få hålla på med hästar och djur. Det blir ett speciellt band mellan människa och djur och man kan se alla deras olikheter. Det är en utmaning att få det bästa ur varje häst, och det är en utmaning jag gillar. Han för handen mot huvudet och tillägger, men man får grått hår. Man tänker mycket på hästarna och ibland har jag vaknat mitt i natten och bara vetat hur jag ska göra med en häst, eller kommit på en ny idé eller upplägg. Jag tycker individen bakom varje häst är så viktig. Du kan tidigt se om en häst har talang men det är vid starten man kan se om den har psyke nog. Det är fantastiskt att arbeta med hästar och trav och jag hoppas att fler hittar hit till travet, som det ser ut idag så skriker man efter folk.

I HAGEN LÄNGRE BORT rör sig två hästar tillsammans. Man hör gnäggande och hovar mot sommartorr mark när de försvinner bort. – Min far jobbade också som travtränare i Norge. Det blir en livsstil som är svår att få bort, skojar han. Jag har testat att ha ett vanligt jobb och ett vanligt liv. Men det var hit jag hamnade åter, och tur var väl det, ler han.

11 - PUNKT Nordmarken


Hälsofin - Emma Arenö

” Jag tänker på när jag var liten, plockade jordgubbar i morfars jordgubbsland i sommarstugan” Text & foto: Emma Arenö

I ÅR KOM SOMMAREN väldigt tidigt. Helt ärligt så

räcker det ju med 24 grader varmt och vindstilla, plus lite regn då och då. Det tycker i alla fall jag. Men nu smällde det till ordentligt och har varit riktigt hett en längre period (förutom midsommar då, men man vill ju inte bryta traditionerna helt heller..). Jordgubbarna, förutsatt att man har vattnat, har dock mått prima i värmen och vi har fram tills nu plockat flera liter i vårt jordgubbsland. Jag sitter faktiskt just nu, i den ljusa natten och äter av nyplockade jordgubbar. Och jag tycker att det är så lyxigt! Jag tänker på när jag var liten, plockade jordgubbar i morfars jordgubbsland i sommarstugan och åt dem med grädde i liten vit skål. Faktum är att det är jordgubbsplantorna från sommarstugan som nu är planterade i mitt egna lânne. En av de bästa presenterna jag fått! Jordgubbar är inte bara minnen, något gott för själ och smaklökar. De är även nyttiga för kroppen och innehåller både C-vitamin, Kalium, Magnesium och Kalcium. Så passa på att frossa i jordgubbar! Varför inte testa i salladen, pitabrödet eller i tortilla tillsammans med en klick Keso och vaniljpulver? Passa på att plocka och frysa till höst och vinterns smoothies. Hur som helst så ska man passa på, nu när det finns jordgubbar så nära. Trevlig sommar! Planera att planera så lite som möjligt. Och kom ihåg att hälsa handlar inte om hur många cm du har runt midjan eller om hur många kilo i marklyft du tar, utan om hur du mår, inifrån och ut.

Vill du ha mer tips och råd?

Kontakta Hälsofin på telefonnummer 073-833 89 93 och följ gärna på sociala medier. Instagram: @halsofin Facebook: Hälsofin 12 - PUNKT Nordmarken


Missa inte framtidens stjärnor!

”Det är en sport där alla har en chans att bli nästa stjärnkusk.” Text: Josefin Wallin Foto: Travskolan

Under Hästkrafthelgen kör Travskolan på Årjängstravet sina spännande lopp! Vi pratade närmare med Sandra Edvardsson som sannerligen är en eldsjäl i arbetet med barn- och ungdomsverksamhet för travskolans räkning. VARFÖR ÄR TRAVSKOLANS VERKSAMHET SÅ VIKTIG?

Vart ska man börja!? Det är så mycket, det ger en meningsfull vardag för många unga och gamla. Kontakten med hästarna, gemenskap med kompisar, alla får ett lika värde, Oavsett kön, utseende, ålder, ursprung. Det är den lättaste vägen in i sporten som välkomnar alla!

på travbanorna i Sverige genom många av våra kuskar. De har alla börjat hos oss som nybörjare. Det är en sport där alla har en chans att bli nästa stjärnkusk. Ingen dröm är för stor!

VAD ÄR DET BÄSTA MED DITT JOBB?

Mitt jobb är mitt liv, helt enkelt. Jag andas, tänker och lever trav. Jag har älskar att följa de unga genom karriären, de första jag började med som små knattar är idag vuxna. Och de flesta jobbar nu som ledare i sin tur. Hästarna vi har är ju också väldigt bra, liksom alla bra arbetskompisar.

TROR DU ATT EN AV FRAMTIDENS STJÄRNOR FINNS IBLAND ER?

– Vi blev bästa travskolans i Sverige 2017 genom vinst i ponnykampen, det säger en del. Vi har stora framgångar 13 - PUNKT Nordmarken


www.arjang.se/allskonsmusik

14 - PUNKT Nordmarken


Vad får man absolut inte missa under Hästkrafthelgen?

LINDA ALVARSSON, SNARKIL

– Jag är nog egentligen inte rätt person att fråga. Beror lite på vilken humör/vilken energi jag har för tillfället. Ifjol åkte jag till kusten, men föregående år har jag inte missat V75, stortravet. Stämningen där är oslagbar.

FREDRIK JOHANSSON, LÅBBYN

– Det man inte får missa är den härliga glada stämningen som genomsyrar hela helgen: en riktig folkfest för alla åldrar. Extra kul i år blir förstås boxningsuppvisningen på fredag kväll som Box team Nordmarken arrangerar.

15 - PUNKT Nordmarken

DANIEL SCHÜTZER, HUKEN

– Man får inte missa rallyt i marknadsbacken på fredag och Årjängs Stora Sprinterlopp på lördag. Det är världsartister i respektive sport på plats och hästarna är de vackraste man kan tänka sig!


Punkt når ut till ca 6000 hushåll och företag. Läses digitalt av flera hundra och vill ständigt ha en dialog med er på våra sociala kanaler. Vill du också vara med och synas?

www.punktnordmarken.se 16 - PUNKT Nordmarken

Punkt Nordmarken juli 2018  
Punkt Nordmarken juli 2018  
Advertisement