Page 1

Nr. 76 - Jaargang 8 juni 2012

In deze editie:

Slow Time:

5

Take it easy!

5 Vorstelijk ontvangst!

13 Tafel 10: Sander van der Heide bij Kota Radja

23 Cambuur eremuur: Dirk Jan Derksen

Gratis taal- en rekencursussen op het Friesland College, zie pag. 3 TIJD VOOR EEN NIEUWE

MATRAS??

Hollandse Nieuwe

4 voor € 7,(€ 2,- p.s.)

}

• Geeft u advies • Zaagt hout en plaat voor u • Bezorgt uw materiaal

Op vrijdag & zaterdag markt, naast de Waag !

OP MAAT!

Noordvliet 181- Leeuwarden tel. 058-2120972 www.houtvanbob.nl

Groningerstraatweg 183, Leeuwarden, 058 - 215 1866

www.rondomleeuwarden.nl


nú 19% BTW-korTing! De volledige belastingvrije Spark BiFuel en Aveo Diesel GEEN BTW

GEEN BPM

GEEN WEGENBELASTING

Chevrolet Spark nu vanaf € 7.995,-

14% BIJTELLING

Chevrolet Aveo nu vanaf € 10.442,-

Goedkoper rijden kan niet!

Wegens succes verlengd! Actie geldig tot 30 juni 2012 Leo Twijnstrastraat 2, Leeuwarden T (058) 266 62 55 I www.engelsmawijnia.nl * Exclusief afleverkosten. Deze actie geldt niet i.c.m. andere acties. Sommige afgebeelde kenmerken kunnen optioneel zijn, enkel beschikbaar op een bepaalde versie of niet beschikbaar in Nederland. Wijzigingen in prijs en model, evenals druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag uw dealer naar alle volledige voorwaarden of kijk op www.chevrolet.nl.

Het gemiddelde brandstofverbruik varieert van 5,0l/100km tot 6,8/100km. De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van 110 gr/km tot 119 gr/km.


3

Leeuwarden

ROC Friesland College

Jan Held (66):

‘Bij moeilijke woorden haakte ik af’

Taal is voor ons allemaal

‘Op computerles kwamen we erachter dat ik veel letters omdraaide. En ook het schrijven van woorden met ‘sch’ vond ik lastig. Nu weet ik dat ik dyslectisch ben. Dankzij de taalcursus van het Friesland College kan ik nu beter schrijven en lezen. Ik hoef geen smoezen meer te bedenken. Zoals dat ik mijn bril vergeten ben of dat ik mijn hand heb verzwikt. Ik vul nu mijn eigen formulieren in en ben niet meer afhankelijk van anderen. Heeft u ook moeite met lezen of schrijven, ga naar het Friesland College en laat je informeren.’

Gaele Kooistra (27):

‘Ga naar school’ Een boodschappenlijstje opstellen. Uw kinderen of kleinkinderen voorlezen. Een sms-je versturen op uw mobiele telefoon. Of het invullen van papieren op uw werk. Het zijn voorbeelden waar naar schatting 1,5 miljoen mensen in Nederland moeite mee hebben. Goed schrijven, lezen en rekenen is voor iedereen belangrijk. Gewoon omdat je het elke dag nodig hebt. Thuis, in de winkel, bij de dokter, op de sportclub, op het werk. Eigenlijk overal!

Leni Visscher (51):

‘Ik werk nu als groepsleider’

Herkent u zich in deze voorbeelden en wilt u eigenlijk ook al heel lang beter leren lezen, schrijven of rekenen? Of wilt u graag op een computer kunnen werken? Overal in Friesland worden hiervoor cursussen gegeven, ook bij u in de buurt. En deze cursussen zijn meestal gratis. Bel ROC Friesland College: 058-284 22 00. Of kijk op www.taalvooronsallemaal.nl U kunt deze week ook komen kennismaken met de gratis taal- en rekencursussen van het Friesland College.

U bent welkom tijdens de inloopuurtjes op dinsdag 19 juni In Leeuwarden en Grou: Leeuwarden: van 19.00 - 20.30 uur Julianalaan 97 (gebouw Triangel)

‘Vooral schrijven vond ik moeilijk. Bijvoorbeeld als ik gemeentepapieren en belastingformulieren moest invullen. Ik heb me daarom aangemeld voor een taalcursus bij het Friesland College. Daarna ben ik door gaan leren. Vorig jaar haalde ik m’n mbo-diploma en ik heb nu een baan als groepsleider. Wie had dat ooit gedacht!’

Grou: van 09.30 - 11.00 uur Wurkstipe, Oedsmawei 24 j

Actie Dokk’em open air

Win kaarten! In samenwerking met Dokk’em Open Air stelt RondOm Leeuwarden 5x2 kaarten beschikbaar.

Geef antwoord op de volgende vraag: “Welke band speelt op Dokk’em Open Air louter nummers van haar debuutalbum uit 1992?” Mail je oplossing, naam, adres en telefoonnummer zo spoedig mogelijk naar: info@publicar.nl en win!!

‘Ik had m’n hele leven moeite met lezen en schrijven. Maar omdat ik altijd Fries sprak, kon ik dat lang verborgen houden. Ik schaamde mij ervoor en was bang om ervoor uit te komen. Na lang nadenken ben ik de taalcursus op het Friesland College gaan doen. Ik ben daardoor erg veranderd. Ik heb meer zelfvertrouwen en kan me veel beter redden.’


MakeOver: meld u nu aan

Straal uw mooiste zelf!

TOOST MET COLLEGA’S

OP DE ZOMER! Borrel

All-in, inclusief bittergarnituur p.p. vanaf:

€15,-

Barbeque Vanaf:

€22,50

High Wine

4 Kleine gerechten en bijpassende wijnen van €35,- voor:

€29,75

10 Gangen Proeverijdiner

10 Kleine zomerse gerechten uit onze ambachtelijke keuken

€49,50

vóór

Van Sminia Huys

Voor bedrijfsfeesten en borrels is onze locatie: het Van Sminia Huys perfect! Dit 18e eeuwse Herenhuis is EXCLUSIEF te huur, met een eigen bar, tuinzaal en Franse binnentuin.

Staat u ’s morgens voor de spiegel of kledingkast en weet u even echt niet meer wat u er mee aan moet? Wilt u zich eens lekker laten verwennen en restylen? Toe aan een metamorfose van kleding, schoeisel, make-up en kapsel? Of kent u iemand, een vriend(in), familielid of buur die u dit gunt? Meld uzelf, hem of haar dan nu aan voor de MakeOver, een gedaanteverandering die uw mooiste zelf laat

WWW.POST-PLAZA.NL Bel voor meer informatie met: 058 215 93 17

na stralen. Vrouwen, mannen, kinderen; stuur uw kandidaat met een korte motivatie naar info@ publicar.nl en kom in aanmerking voor een van professionele MakeOver van RondOm. Bent u ondernemer en zou u mee willen werken aan MakeOver? Bel Maaike van den Berg 06- 53772587 of Arjen Vos 06-23711087.

Grand Hotel Post-Plaza is gelegen in de binnenstad van Leeuwarden aan de Tweebaksmarkt 25-27

Tennisvereniging De Molen organiseert 25 juni t/m 1 juli 2012:

Het 6e HalloLeeuwarden.nl Open Molen Tennistoernooi Er is natuurlijk ook weer een masseur aanwezig en ook dit jaar verloten we op de slotdag twee prachtige mountainbikes. Kortom een week die je als tennisliefhebber niet wilt missen.

www.kamsmaschoenen.nl

De 1e prijs in categorie 3 heren en dames en-

VORSTELIJK ONTVANGST IN DE OOSTERSTRAAT, TWEEBAKSMARKT EN DRUIFSTREEK

10,- korting BIJ INLEVERING VAN DEZE BON

EXTRA KORTING OP SCHOENEN V.A € 59,95 OOK OP DE SCHOENEN UIT DE OPRUIMING. WAARONDER: WOLKY, ECCO, DUREA, MEPHISTO, GABOR ETC.

Uitsluitend geldig op do 21, vr 22 en za 23 juni.

Nieuwe Oosterstraat 24, Leeuwarden

kel is € 350 (bij een minimale bezetting van 8 deelnemers met passterkte 3 in de HE3 en minimaal 6 in de DE3). Maar ook in de andere categorieën is het zeker de moeite waard om te strijden voor de hoofdprijs. Het totale prijzengeld bedraagt maar liefst € 4.000 !!!

Inschrijven kan via www.toernooi.nl Vragen: openmolentoernooi@tvdemolen.nl Het HalloLeeuwarden.nl Open Molentoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door: HalloLeeuwarden.nl, P. de Vries Installatietechnieken BV, vanDijk verkeersopleidingen, Rabobank en Debets kantoor en meer. Graag zien we je op het HalloLeeuwarden.nl Open Molen Tennistoernooi.

www.kamsmaschoenen.nl

Ook dit jaar organiseert Tennisvereniging De Molen het HalloLeeuwarden.nl Open Molen Tennistoernooi. Inmiddels een begrip in Friesland. Een prachtig toernooi met heel veel deelnemers, gezelligheid, mooie prijzen en heel veel tennisplezier.

VORSTELIJK ONTVANGST IN DE OOSTERSTRAAT, TWEEBAKSMARKT EN DRUIFSTREEK

Heel veel koopjes BIJ HARE MAJESTEIT REGINA ADRENALINA OP DE KRAAM

UI TZ OE KE N VO OR € 10 ,Nieuwe Oosterstraat 24, Leeuwarden


5

Slow Time One life, live it! In de sleur en hectiek van het alledaagse begint de kunst van genieten met het vertragen van de tijd. Dus slow down, maak ruimte, leun achterover, focus, pak het moment, adem, intensiveer de beleving, proef het pure leven en huldig het credo: One Life, Live It!

De kunst

van het genieten Valt het u ook wel eens op dat we geen tijd meer “hebben” om te genieten? Misschien kan ik beter zeggen geen tijd meer nemen om jezelf bewust te zijn dat je geniet. Gisteren lag onze kater als een uitgerekte rollade ongegeneerd te zonnebaden in de warme middagzon. Het kon hem niets schelen hoe hij erbij lag; hij genoot! Als ik zoiets zie kan ik daar op mijn beurt enorm van genieten, mijn moment van “slow time”. Het is volgens mij de kunst om je moment te pakken als het zich voordoet en dat kan op ieder moment van de dag zijn. Een aantal jaren geleden, toen wij nog in Frankrijk woonden, hadden we niet veel geld, we moesten het zuinig aan doen. Waar we toen ontzettend van konden genieten was picknicken op een berghelling. ‘s Morgens vers stokbrood kopen bij de lokale bakker, mooie paté en rauwe ham bij de slager, nog een paar rijpe kaasjes en een fles wijn erbij, berghelling opzoeken en ons geluk kon niet meer stuk. Dit zijn voor mij de momenten die tellen. Ik draag ze voor altijd bij me en kan ze weer terughalen als ik dat wil. Regelmatig even de tijd nemen om stil te staan bij wat ik zie, hoor of voel maakt me gelukkig. Vorige week stond ik te genieten van een bloedrode avondhemel na een regenbui. Het fenomeen duurt maar een paar minuten, maar ik krijg er een veelvoud aan geluk voor terug. Zoals een cliché zegt: “het geluk zit in kleine dingen”. Ik zou er aan willen toevoegen; dit cliché is helemaal waar en daar maak ik dus tijd voor! Ik wens u veel kwalitijd toe! Rien Le Loux Eigenaar Wijnkoperij Henri Bloem Leeuwarden

Zaterdag 23 juni Oosterstraat, Tweebaksmarkt en Druifstreek

Vorstelijke ontvangst! Winkeliers en ondernemers aan de Oosterstraat, Tweebaksmarkt en Druifstreek zijn immer buitengewoon gastvrij. Hun bedrijven vormen een fraaie rode loper van speciaalzaken waar de klant nog echt koning(-in) is. Zeker op zaterdag 23 juni, wanneer u een Vorstelijk Ontvangst ten deel valt met tal van leuke acties en aanbiedingen.

Agenda Vorstelijk Ontvangst

Zaterdag 23 juni

Eetcafé Het Leven : clubsandwich + verse jus voor €6,00 Paddy O’Ryan : proeverij high tea & coffee Reisburo Internoord : iedereen die op 23 juni jarig is en zich legitimeert, krijgt op deze dag een reischeque van € 50,00 Tabbers Lichtdesign : gloeilampen en halogeenlampen 3 halen = 2 betalen 20 jaar Vital Effect! vieren bij : De Haarkunstenaars, voor alle vaste klanten een prinsheerlijke SURPRISE én nail art gelakte nagels voor maar € 7,50 De Pluymgraaff : twee vorstelijke dames leiden u naar de evenementen en beantwoorden uw vragen. Laatste kleding 70 % korting o.a. EMAMI bij de Pluymgraaff. Over en Weer : geeft een vorstelijke 15% korting op de gehele zomercollectie Kunstwerkplaats Smoel : Smoel gaat met het winkelend publiek een interactieve troonwisseling realiseren Kamsma schoenen : heel veel koopjes en ook zal Hare Majesteit persoonlijk aanwezig zijn. En: gratis sokken bij aankoop van een paar Lowa schoenen Groenteboer Van der Meulen : vorstelijke hapjes proeven in samenwerking met restaurant Eindeloos Grand Hotel Post Plaza : kop koffie met appelgebak € 5,75 nu € 4,25! Blokhuispoort : EK armworstelen Zuidema tweewielers : gratis stuurtas bij aankoop van een nieuwe fiets Ook op deze dag : ballonnenvouwkunstenaar Joop Fenstra en Straattoneel Welles/Nietes En : Lekker, boerenijs bij de nieuw te open Friese Streekwinkel. De gravinnen leiden u graag naar mij toe.

“Leeuwarden is een hofstad en in die traditie willen wij altijd heel hoffelijk onze bezoekers ontvangen”, zegt Annet de Jong van Vital Effect en lid van de winkeliersvereniging, die bekend staat als enthousiast en actief. “Ondernemers komen en gaan, maar toch is een behoorlijk aantal bedrijven hier al lange tijd gevestigd”, vertelt De Jong. “Op dit moment is het aanbod in ons winkelgebied een mooie mix en heel compleet. We hebben nog wel wat ideeën over aanvulling, we zijn vitaal en dat willen we regelmatig door activiteiten als Vorstelijk Ontvangst laten zien.” Zaterdag 23 juni staan de straten en omgeving bol van actie en aanbiedingen die het extra interessant maken om eens een kijkje te nemen bij de ondernemers die

heel eigentijds hun eigenheid aan de man brengen. “Wij willen vooruit en dat blijkt ook uit onder meer onze ambities rond het ‘nieuwe winkelen’. Dat houdt in dat wij ons ook via onze website en social media laten zien. Naast ‘bricks’ dus ook ‘clicks’.”

Straattoneel Welles/Nietes

www.oosterstraat-leeuwarden.nl


6

La Lanka La Lanka biedt een rijk palet aan kunstwerken van hoge kwaliteit, zowel van kunstenaars die ruimschoots hun sporen hebben verdiend als van getalenteerde nieuwkomers. Waar kunst en natuur harmonisch samengaan La Lanka is gelegen in het Friese weidelandschap op een plekje waar men nog volop van de stilte en weidevogels kan genieten. In deze oase van rust is elk beeld zorgvuldig in balans met zijn omgeving geplaatst. Een inspirerende omgeving waar natuur en kunst harmonisch samengaan.

La Lanka De Warren 17, Tijnje T: 0513-57 11 54 www.lalanka.nl

Stoomstadje Simpelveld Omringd door groen, ruimte en een verkwikkende rust, slechts af en toe doorbroken door de fluit van onze buren, de stoomtrein. Centraal tussen Parkstad met o.a. de GaiaZOO (‘Leukste Dierentuin van NL’); het heuvelland; en cultuurrijke steden als Aken en Maastricht. De perfecte basis om te genieten met de zachte Limburgse G… Wij bieden U de mogelijkheid om veelal zelf de dag van aankomst/vertrek te bepalen. Daarnaast ontvangen wij op het park ook graag uw trouwe viervoeter. Bungalowpark Simpelveld Kruinweg 1, Simpelveld T: 045-544 12 42 www.bungalowparksimpelveld.nl

Museum Joure

Van alle tijden In de tien gebouwen van Museum Joure is verrassend veel te zien. Terug in de tijd met Douwe Egberts en bij de tijd met de grootste Friese klokkencollectie. Geniet van het vakmanschap van de koperslager, klokkenmaker, geelgieter, drukker en zilversmid. Van 30 juni t/m 30 september is de expositie van werk van Klaas Gubbels in combinatie met de kleurige emaille koffiepotten te zien. De schommels voor jong en oud in de museumtuin zijn een echte aanrader om te ontspannen. Neem de tijd voor een dagje Museum Joure! Museum Joure Geelgietersstraat 1-11, Joure T: 0513-41 22 83 www.museumjoure.nl Openingstijden: di-vr: 10-17u. ; za-ma: 14-17u.

Copini Juweliers

Tijdloos

Subtiele maar significante veranderingen in de tijdloos mooie modellen van JACOB JENSEN new series. Uitgevoerd met een rubber band welke perfect in harmonie is met de stainless steel kast. In rood, zwart of wit. JACOB JENSEN,  Reddot design award winner 2012. JACOB JENSEN Time flies when you're having fun..... bij JUWELIER COPINI vind je altijd de nieuwste modellen in het brede aanbod aan horlogemerken. Vertrouwd en sterk in aftersale service. Winkelcentrum  Zaailand eerste verdieping. Copini Juweliers Winkelcentrum Zaailand, Leeuwarden T: 058-212 52 21 www.juweliercopini.nl


7

Mega Tegels & Badkamers

Verwennerij in bad Laat u in bad verwennen door hydromassage, een intensieve massage op de spieren. Door het warme water en de hydromassage wordt de bloedcirculatie in het lichaam extra in gang gezet. Ook mensen met haarvatvernauwingen, spataderen en cellulitis zullen baat hebben bij de helende werking van de water- en luchtmassage. Er is al een bad met acht waterjets vanaf € 795,-. Kom gerust langs in de showroom voor meer informatie.

Mega Tegels & Badkamers Zwettestraat 10, Leeuwarden www.megategel.nl

Traagschuim uniek Thermogevoelige matrassen van traagschuim zijn zeer efficiënt. De unieke materiaal eigenschappen verzekeren een perfecte aanpassing aan het lichaam. Dat werkt drukverlagend waardoor de druk op de gevoelige zones zoals schouders, rug, heupen, knieën en hielen wordt weggenomen. De Eastborn matras Planet heeft een soepele laag traagschuim en volgt de contouren van uw lichaam. Door de ondersteunende kern van koudschuim krijgt uw lichaam precies de steun waar het nodig is. Dit hoogwaardig materiaal wordt reeds geruime tijd met succes ingezet in ziekenhuizen en wordt geprezen om zijn therapeutische voordelen. Kreeft Bedden Groningerstraatweg 183, Leeuwarden T: 058-215 18 66 www.kreeftbedden.nl

UNIK! Lekker jezelf zijn en genieten van de rust om je heen of in een ontspannen sfeer feestvieren met lekkere hapjes en bijpassende dranken. Samen met vrienden cocktails maken of gezellig met collega’s een wijn- of whiskyproeverij beleven. Het is Slow Time die wij als U en Ik bieden. U en Ik Wijnhuis is een groothandel die de horeca en supermarkten voorziet. U en Ik Slijterij en Wijn outlet adviseert de particulier uit Unieke Whiskys en bijzondere wijnen. Wijnen verkrijgbaar vanaf

a 2 per fles.

UNIK Slijterij & Wijn outlet Eksterstraat 42, Leeuwarden T: 058-2880764 Openingstijden: di./wo. 16-19 uur, do.16-21 uur, vr./za. 10-12 uur www.unikwijnhuis.nl

Keramiek, Kunst! Fraaie sculpturen worden er afgewisseld met verfijnd porselein, gebruikskeramiek staat naast sierobjecten. KiBeau is de galerie waar u kunst vindt die u raakt. De keramisten die exposeren genieten vaak landelijke bekendheid. Naast keramiek treft u ook schilderijen, grafiek, glas en brons in de galerie aan. KiBeau heeft tevens een afdeling met vaak goedkope cadeauartikelen van keramiek. Bij de galerie hoort een fraaie, romantische tuin, waarin ook tuinbeelden van keramiek en brons staan.

KiBeau Galerie Lytsedyk 10, Menaldum www.kibeau.nl


8 Van oogst tot een afgewerkt rieten dak

Het vakmanschap van een ambachtsman Van oudsher, al vele, vele eeuwen, gebruiken mensen riet om daken te maken. Deze grassoort, die groeit op de grens van water en land, is dan ook een uitstekend natuurproduct met eigenschappen die riet bij uitstek geschikt maken voor dakbedekking. Het oogsten, verwerken en dekken vraagt echter om het vakmanschap. Rietdekkersbedrijf en -handel Gebr. Roosma B.V. bestaat al 88 jaar en voor Sikke en Peter Roosma is hun werk niet zomaar een beroep; het is een manier van leven! Niet alle riet is geschikt voor het dekken van daken. “Het riet moet afkomstig zijn van goed onderhouden waterplassen en mag geen verschijnselen vertonen van verrotting of schimmel. Ook moet het volgroeid, hard, recht en buigzaam zijn. De lengte van geschikte rietbossen ligt tussen 1.40 meter tot 2,20 meter”, vertelt Sikke Roosma. “Vanouds maait ons bedrijf het riet van de Makkumernoordwaard, een na de afsluiting van de Zuiderzee ontstane zandplaat in het IJsselmeer, vlak voor de kust bij Makkum.

Daarnaast importeren we ook prachtig riet uit onder meer Oostenrijk en Hongarije. Het oogsten gebeurde vroeger met de hand, maar tegenwoordig machinaal. In de winter, aan het begin van het jaar, halen we het riet binnen. Het liefst doen we dat als het water bevroren is. Op die manier blijft de bodem en daarmee de rietplanten ongeschonden. In het arbeidsintensieve proces wordt het riet vervolgens geschift op kwaliteit en gebundeld.” Authentiek Was riet voorheen een teken van armoede, tegenwoordig staat het product voor een luxe uitstraling. “Riet is iets duurder dan de meeste dakpannen, maar je bereikt er wel heel veel kwaliteit mee. Niet alleen isoleert riet uitstekend, het geeft ook een mooie, authentieke uitstraling. Ons riet gaat, een beetje afhankelijk van het soort dak, 25 tot 40 jaar mee. Naast boerderijen dekken wij steeds meer woningen, ook in de recreatie-

sector. Zo hebben wij de huisjes gedekt in parken bij onder meer Makkum, Terherne en Appelscha. Het dekken gebeurt overigens op houten platen, iets dat de kans op brand enorm verminderd. Ook kan riet brandvertragend worden geïmpregneerd.” Om de kwaliteit en levensduur van een rieten dak te kunnen garanderen, moet de dekker beschikken over een grote portie kennis en ervaring. “En bij ons bent u daarom aan het juiste adres, ook voor dakconstructies en onderhoudsbeurten van

het riet. Dat laatste, het zogenoemde ‘kammen’, is overigens raadzaam na een jaar of vijftien. Het verlengt de levensduur van een mooi rieten dak.” Rietdekkersbedrijf en -handel Gebr. Roosma B.V. Makkum-Oudemirdum M 06 - 53 40 46 30 M 06 - 53 21 51 85 www.rietdekkers-riethandel.nl

Kooistra start nu al een verrassende zomer-

dame hNNeUUren smode mode heel v eel

Heel veel artikelen uit de nieuwste zomercollectie nu al flink afgeprijsd! ● jacks

● sokken

● broeken

● truien

● shirts

● jassen

● tunieks

● stropdassen

● overhemden

● kostuums

● rokken

● enz.

● jurken ● colberts

LEEUWARDEN: SCHRANS 73 DOKKUM: GROTE BREEDSTRAAT 19

enz.

5500%%

tot

kAoFrGtiEnPg RIJSD

AFGEP

RIJSD

DRACHTEN: ZUIDKADE 12 FRANEKER: DIJKSTRAAT 22 SURHUISTERVEEN: DE KOLK 34

ENORME ZOMERCOLLECTIE • DE BESTE KWALITEIT • DE LAAGSTE PRIJS • KLANTENBOEKJE VOOR GRATIS KLEDING • OOK IRIS CHEQUE


9

Slow & Trendy

# Enjoy!

enaam zijn. n in alle eenvoud zo aang ka en lev t he e, etj nn zo n Een sapje en ee you’re time and enjoy! moeilijk. Slow down, take zo t nie ns ee u no m aro Doe da

Yam

Boomtent

Wijn!

Juicers

Cupcakes? Die rage kennen we nou wel zo’n beetje, toch? Tijd dus voor wat nieuws: de cakepop, een soort cakebolletje op een stokje, met een lekker laagje erom. Yam yam! Gebruik de gave cakepopmaker (30 euro) en maak in een handomdraai de mooiste ronde cakeballetjes die je vervolgens op een stokje zet en versiert met een decoratief en lekker laagje.

Onthaasten doen sommige mensen het liefst in een hangmat. Voor reislustigen is er nu een wel heel bijzondere uitvoering op de markt, de Hammock TravelSafe. Deze hangmat heeft niet alleen een muskietennet, maar ook een regendakje, ideaal voor in de Amazone of een achtertuin met steekmuggen.

Wijn is toch wel het meest edele sap, een vorm van ultiem genieten. Nu is Nederland niet een wijnland bij uitstek, maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veelbelovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat toch goede en smakelijke wijnen produceren, zo’n 950.000 flessen per jaar. Op zaterdag 29 en zondag 30 september zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden.

Met een slowjuicer perst u thuis sappen van een werkelijk onvergelijkbare kwaliteit. De hoge opbrengst betekent niet alleen meer puur sap, maar ook het behoud van meer voedingsstoffen en enzymen. Kies daarom als u de beste groente- en fruitsappen wilt voor een slowjuicer in plaats van een sapcentrifuge.

Viva Toscana Toscane heeft 120 natuurreservaten en wordt vaak gezien als een van de mooiste delen van Italië. Naast indrukwekkende natuur en cultuur staat de streek vooral ook bekend om zijn wijnen. De bekendste zijn Chianti, Morellino di Scansano en Brunello di Montalcino, maar zoals Voltaire al zei: “De beste wijn komt uit Montepulciano bij Siena, de Vino Nobile”. Wie werkelijk wil onthaasten bezoekt deze prachtige streek bij voorkeur in het voorjaar of in het naseizoen. www.italie.nl

Slow Relax escargot & Heal Op de Floriade 2012, de Wereld Tuinbouw Expo in Venlo, proef, ruik, voel, hoor en zie in alle rust hoe de natuur je gezondheid, je welzijn en je gevoel beïnvloedt. Deze wereld brengt je in balans met de natuur. Geneeskrachtige kruiden, theerituelen, een blotevoetenpad en spa-achtige sferen bezorgen iedere bezoeker een bijzondere yin-yang-ervaring. Nog tot en met 7 oktober. www.floriade.nl

Je kunt vlees of vis natuurlijk gewoon op de barbecue mikken, maar er zijn meer technieken. Zo is het voedsel bij het indirecte barbecueën niet in direct contact met de warmtebron,

De escargot, gekookte landslak, is oorspronkelijk een culinaire specialiteit uit de Franse keuken. Deze exclusieve lekkernij voor fijnproevers is pas geschikt voor consumptie als de darmkanalen schoon zijn en geen zandkorrels of andere ongewenste inhoud meer bevatten. Escargots zijn meestal een voorgerecht om langzaam van te genieten. Over het algemeen worden ze gegeten met (stok)brood en kruiden waaronder zeker knoflook en peterselie.

maar wordt dit vaak daarboven geplaatst en zo verwarmd. Er wordt op die manier gezonder gebarbecued en voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is het wel om voedsel vooraf goed in te smeren met olie, marinade of ‘rubs’ van kruiden.

www.boerenslak.nl

Hold your breath

Na New York, Londen en Venetië is de exclusieve en adembenemende dansvideoprojectie Slow Dancing eindelijk te zien in Nederland, en wel in dansstad Den Haag, tot en met 11 september elke avond vanaf 21:00 uur op het Plein. Slow Dancing bestaat uit een serie van 45 levensgrote videoportretten van dansers en choreografen uit de hele wereld. De portretten zijn genomen met een high-speed camera die het mogelijk maakt om bewegingen op te nemen en in super-slowmotion af te spelen. Elke verstilde seconde kan door middel van deze techniek worden uitvergroot tot ongeveer een minuut. Slow Dancing is een opeenvolging van serene momenten waarin de tot het uiterst strekkende precisie zichtbaar wordt: het kijken naar de beelden die de dansers in opperste concentratie laten zien, levert een bijna surreële ervaring op. www.slowdancingfilms.com


10

Leeuwarden

Tot Uw Dienst! Veel bedrijven denken tegenwoordig meer in oplossingen dan in producten. Alles draait om de klant zo optimaal mogelijk van dienst te zijn. De zakelijke dienstverlening is dan ook explosief gegroeid. Maar anders dan bij een product is het vaak lastiger voor dienstverleners om hun onderscheidend vermogen inzichtelijk te maken. Wat mogen potentiële klanten van een bedrijf verwachten? In Tot Uw Dienst! presenteren professionele dienstverleners zichzelf, stuk voor stuk bedrijven die met al hun expertise voor u klaarstaan. Zij bieden zowel bedrijven als particulieren oplossingen op maat, ook als het gaat om complexe vraagstukken. Heeft u, kortom, langlopend of eenmalig de hulp nodig van professionals? Bel ze, ze staan tot uw dienst!

TeakTuinhout;

Betaalbaar en duurzaam Teakhout is sterk, duurzaam, makkelijk in onderhoud en past zowel in een landelijke als moderne omgeving. Niet verwonderlijk dat veel mensen kiezen voor teakhouten tuinmeubilair. Tien jaar geleden startten Leendert en Maaike Smilde met de verkoop van teakhouten meubelen vanuit hun prachtige boerderij in Harlingen. Direct vanaf de start wisten ze zich te onderscheiden van de rest. ‘We ontwerpen de meubelen zelf en laten alles in eigen beheer produceren,’ vertelt Leendert. ‘De meubelen worden gemaakt op Java en gaan vervolgens per schip via Singapore naar Rotterdam en Harlingen. We onderhouden zelf het contact met de meubelmakers, er zit verder niemand tussen. Juist hierdoor kunnen we niet alleen topkwaliteit garanderen, maar ook zeer scherpe prijzen hanteren.’

Ergonomisch verantwoord Sleutelwoorden voor het bedrijf zijn degelijkheid en comfort. Alle meubelen zijn gemaakt van A-kwaliteit onbehandeld teakhout en over het ontwerp is nagedacht. ‘Buiten wil je ontspannen en genieten, daarom moeten de stoelen echt lekker zitten,’ vindt

Colofon

Maaike. ‘Wij ontwerpen ergonomisch verantwoorde stoelen, je merkt direct het verschil als je gaat zitten.’ Teakhout kan tegen een stootje en vergt weinig onderhoud. ‘Je kunt

nummer 76 • jaargang 8 • juni 2012

het gerust buiten laten staan. Alleen even schoonmaken met groene zeep of soda om aanslag te verwijderen.’

Oplage:

80.000 ex.

Uitgave:

Publicar B.V. Francois HaverSchmidtwei 5a 8914 BC Leeuwarden T. 058 - 288 58 71 F. 058 - 289 07 37 E. info@publicar.nl I. www.publicar.nl I. www.rondomleeuwarden.nl

Vormgeving:

Publicar DTP Lauwerens Boender

Redactie: Publicar B.V. Bureau Bitoen

Bijzondere maten

Acquisitie: Publicar B.V. Arjen Vos T. 06-237 110 87

ten maken, precies zoals de klant het wil,’ legt Leendert uit. ‘Zo hebben we onlangs voor

Drukwerk: FD Hoekstra Boom

een forse man een extra brede stoel laten maken. Deze was 75 cm breed, in plaats van

Verspreiding: FRL Verspreidingen B.V. T. 058 - 21 54 157

de standaard 60 cm. Dit geldt ook voor een stoel met kortere zitting, voor een kleinere

Verschijningsdata: 23 juli, 27 augustus, 24 september

een handige maat zijn.’ De collectie meubelen is ook via internet te bestellen, hetgeen

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Typ- en/of zetfouten voorbehouden.

Voor wie op zoek is naar iets unieks, biedt TeakTuinhout uitkomst. ‘We kunnen alles la-

vrouw. We hebben direct een paar extra laten maken, want dit kan voor meer mensen ervoor zorgt dat klanten overal vandaan komen. ‘Je kunt bij ons heel simpel je boodschappenbriefje inleveren, waarna we afspreken of de meubelen worden opgehaald of bezorgd moeten worden. Dit doen we door heel Nederland.’ De locatie van TeakTuinhout past perfect bij de collectie meubelen. ‘We horen vaak van klanten dat ze het hier zo mooi vinden tussen de weilanden en de schapen. We verkopen een stukje natuur, in de natuur.’ TeakTuinhout is geopend van 1 april t/m 31 augustus, op donderdag en vrijdag van 10:00 tot 21:00, zaterdag van 10:00 tot 17:00.

TeakTuinhout Ludingaweg 33a/Harlingen T 0517-418306 - I www.teaktuinhout.nl


11 col u m n

Eerst Napels zien... Het was een mafiaduif, ik weet het zeker. Met één vleugeltje leunde hij op de stoeprand en met zijn kopje brutaal scheef keek ie me vuiler dan vuil aan. Dit was zijn stad. Wie was ik om hem op zijn strooptocht de weg te versperren. Het was zondag en Napoli was gesloten. De winkeldeuren dicht, de kerken wagenwijd open. En o boy, zijn er veel kerken in Bella Napoli...Er moet wel heel wat afgebiecht worden in de nauwe straatjes waar alleen de wapperende was fris lijkt te zijn. Ook voor deze brutale vliegende rat en natuurlijk voor zijn vierpotige vriendjes op de grond is de zondag heilig.

Mr. Oscar van Oorschot is advocaat/partner bij De Haan AGW Advocaten en Notarissen te Leeuwarden.

Slowtime in het recht Nederland is in de ban van “puurheid en rust”. Slow-food, slow-mindness, balans, slow-juices en natuurlijk het aardige Friese meubelmerk SlowWood. Het bijzondere is dat in het recht het juist andersom is. Iedereen wil snel en niemand langzaam. De reden hiervoor is ook verklaarbaar: een probleem is niet leuk, laat staan een groot juridisch probleem. Dit probleem wil je snel opgelost krijgen door een uitspraak van de rechter, de realiteit is echter anders. In het verleden was het bekend dat een rechtszaak zeer veel tijd met zich meebracht. In totaal waren er in een civiele zaak vier schriftelijke rondes, waar de advocaten de zaak aan de rechter konden voorleggen. Procedures zijn ook veel uitvoeriger geworden door de komst van de computer en omdat advocaten lange stukken indienen. In het verleden – de typemachine met carbonpapier – was dit wel anders. Afgelopen jaren heeft de rechtspraak echter de behoefte uit de maatschappij uitstekend opgepakt. Rechters realiseren zich dat de vraag naar snelle vonnissen groot is, hetgeen ook heeft geleid tot inkorting van de normale civiele bodemprocedure. Vandaag de dag begint de eisende partij met een dagvaarding waarin hij zijn eis verwoord. Vervolgens mag de wederpartij binnen zes weken schriftelijk antwoorden, en daarna wordt een zitting tussen partijen gepland. Vaak is dit traject al binnen zes maanden afgerond, zodat een procedure een relatief korte doorlooptijd kent. Op de comparitie van partijen - de zitting waar dus met partijen en de rechter over de zaak gepraat wordt – kent de rechter vaak maar één doel. Het bereiken van een schikking tussen partijen. Dit doet de rechter, omdat bij een schikking er eigenlijk overeenstemming tussen partijen is en er ook geen hoger beroep meer kan worden aangetekend. Ook brengt dit met zich mee dat de zaak niet langer duurt en derhalve niet wordt vertraagd. Nog sneller is een kort geding. In zeer spoedeisende zaken kan zelfs een dergelijke rechtszaak worden gehouden binnen 24 uur bij de President van de rechtbank in de achtertuin. In veel gevallen brengt echter een kort geding toch een termijn van een maand met zich mee, hetgeen voor het recht gewoon snel is. Gaat deze snelheid van het recht ten koste van de kwaliteit? Ik ben overtuigd van niet. Wij hebben in Nederland een uitstekend rechtelijk apparaat dat naar mijn mening goed functioneert. Het jammere is dat alleen een paar uitglijders – die in elke beroepsgroep voorkomen – vaak in de media de aandacht krijgen. Waar de trend op vakantie, eten, en in de omgang van mensen vandaag de dag “slow” is, geldt dit niet in het recht. Er is behoefte aan “fast-recht”, omdat mensen zo snel mogelijk de oplossing voor een probleem willen. Het is thans wachten op de tijd dat procedures via internet gevoerd kunnen worden en dat zittingen plaats vinden via de IPad. In het recht daarom geen “rust en regelmaat”, maar “snelheid en knopen doorhakken”. mr. Oscar van Oorschot is advocaat/partner bij De Haan AGW Advocaten en Notarissen te Leeuwarden. Voor vragen en suggesties kunt u mailen naar o.vanoorschot@dehaanlaw.nl

Vrij baan in de straten waar je letterlijk van de vloer kunt eten...er ligt genoeg! Achteloos weggesmeten rotzooi. Naast afgedankt huisraad, lege verpakkingen, flessen, oude schoenen en kleding liggen er genoeg etensresten om een dierentuin mee te voeden. Gelukkig hebben ze alles onder controle, het stadsbestuur enzo. Ze weten precies waar en wanneer ze wat niet op gaan ruimen. Strak plan. Moet dodelijk vermoeiend zijn. Met de nadruk op dodelijk. Er rijdt langzaam een politieauto door de straatjes. Enige opdracht... Niet uitstappen in bepaalde wijken. Hadden we toch afgesproken, ragazzi... Ik heb een leeg plastic waterflesje in mijn hand. Ik zou het makkelijk achteloos weg kunnen smijten. Maar iets in mijn opvoeding houdt me tegen. Ik kan het maar niet voor elkaar krijgen het ding los te laten en het tussen de troep te doen landen. Ik zou het waarschijnlijk direct al niet eens meer terug kunnen vinden. Maar nee, met de lijm van mijn kleverige braafheid plakt het ding aan mijn hand vast. We schuiven achteruit, uit het pad van de duif en glippen achter een méér dan barok hekwerk de binnenplaats van alweer een kerk op. Alles in de kerk, die tussen de diensten in gewoon toegankelijk is, schittert. Dit wordt nog versterkt door de flitslichten van de camera’s van een paar Aziatische toeristen. “ Basta, no photo!” Een kribbige, vrij jonge non schiet uit een nisje op ons af. Onze verschrikte blik zegt kennelijk genoeg en in één vloeiende beweging buigt ze haar route af en beent naar de Japanners. Ze is klein en een beetje krom. Haar kopje staat een beetje scheef en ze kijkt vuiler dan vuil. Waar lijkt ze toch op? Ze krijst, dwars door de kerk dingen in de geest van ‘respect’ en ‘God’ en ‘ eruit’ of zoiets. Ze heeft hier in Napels allang geleerd dat de lieve non uit-

hangen niks helpt. De Japanners staan, als wij ook naar buiten lopen, nog met grote vraagtekens boven hun hoofden verbaasd naar hun camera’s en trillende beentjes te kijken. De non knikt ons vroom toe als ze de kerk weer binnenglipt. De geschrokken groep vindt troost in het fotograferen van elkaars beentjes. Napels is pas echt leuk als alles open is. Hier zijn van oudsher themastraatjes te vinden. Hier kan dat namelijk wel! Met hordes tegelijk stromen er 365 dagen per jaar toeristen door de straatjes. Om de paar meter winkeltjes met alleen maar was- en schoonmaakmiddelen. Straten met alleen boekenwinkels en boekenstalletjes, muziekstraatjes vol zoet geluid en presepistraatjes: winkel na winkel met presepi, dwz kerststallen en andere mini-creaturen zover je kunt kijken. Handenarbeid en massaproductie in één product tezamen. Over één ding zijn de winkeliers hier ook duidelijk. NO PHOTO!! NO CHINA!! Wij werden getrokken door een andere vorm van lopende band werk. In een zeer smal, maar achteraf gezien hoog hoekpand, vind je de beste pizza’s van de wereld. Tien pizzabakkers in een piepkleine keuken toverden aan de lopende band pizza’s en andere typisch Napolitaanse lekkernijen te voorschijn. Wij wisten het laatst beschikbare tafeltje op de benedenverdieping te veroveren. Vlak bij een supersmalle trap. Het spektakel van klanten binnenhalen en naar boven duwen, pizza’s toveren en take away lekkers aan de man brengen trok als een goede theatershow aan ons voorbij. Om er te zitten moest je in de rij, maar iedereen bleef braaf wachten op zijn beurt. Wij zaten eerste rang, verbaasden ons permanent over de tientallen die naar boven gingen en die ene die weer naar beneden kwam. Ik vroeg me hardop af waar al die mensen bleven. “Ga maar kijken, 150 plaatsen”, zei een ober, elleboog

nonchalant op bar, kopje scheef en brutale ogen. Waar had ik dat meer gezien? Boven was het over drie verdiepinkjes bloedheet, tjokvol, krapper dan krap maar beregezellig en iedereen smulde. Beneden loeiden de ovens.... De haringen in de ton deden niets anders dan genieten met een grote G. Voornamelijk Napolitanen die zich zelfs met buggy’s en boodschappen naar boven hadden weten te wurmen. Boven een verrukkelijke pizza fritta denk ik heel even aan Nederland en aan Leeuwarden. Vanuit dit on-Italiaanse, zweterige oord waar God nog gelooft in mensen ipv andersom ( anders was het hier allang fout gegaan.....) en dat je zeker moet zien voordat je sterft (in het plaatselijk verkeer is dat niet erg moeilijk...) lijkt thuis zo ongelooflijk overgeorganiseerd. Waarom mopperen we nou eigenlijk nog? Op oom agent die WEL optreedt als je stoute dingen doet in het verkeer? Op het zwerfvuil dat zelfs na een Koninginnedag nog in de holle kies van gemiddeld ieder Napolitaans raadslid past? De aanpassingen die de overbezorgdheid over de brandveiligheid in openbare ruimtes met zich meebrengen? Mopperen we van nature? Mopperen we als tijdverdrijf? De pizza vult mijn energievoorraad voorlopig weer aan. We dompelen ons straks weer in het heerlijke losbandige dagelijkse leven van Napoli. Zes gezinsleden op één scooter..... kan best! Rood stoplicht....waar dan? Prullenbak.... Wat is dat? Wat een stad!! Je ‘sterft’ er in ieder geval wel van ‘t lachen. Eerst Napels zien en dan....weer van Leeuwarden houden. Een fijne en veilige zomer gewenst, Edith Copini, voorzitter Winkelcentrum Zaailand

Dokk’em Open Air zevende editie

Bang your head! Het Friese metalfestival Dokk’em Open Air vindt dit jaar op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni (tussen de halve finale en finale van het EK voetbal in) voor de zevende maal plaats. De line-up bevat diverse aansprekende namen waaronder het Zweedse Arch Enemy. Dokk’em Open Air is voorlopig de laatste kans de band live te zien in Nederland. Na de Khaos Legions tour last Arch Enemy een pauze van minimaal een jaar in. Kamperen op het festival is geheel gratis. Op vrijdag is het festivalterrein in Bornwird vanaf 16:00 uur open en zaterdag vanaf 11:30 uur. Tickets kosten € 50,- in de voorverkoop, een dagticket voor vrijdag kost € 17,50 en een dagticket voor zaterdag € 40,-. Dokk’em Open Air vond voor het eerst plaats op 11 augustus 2002. Na het wegvallen van Wâldrock heeft het festival een grote groei doorgemaakt.

Dit resulteert in een almaar sterker wordende line-up. Dokk’em Open Air is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste metalfestivals in Nederland. De line-up van de zevende editie kenmerkt zich vooral door een aantal unieke optredens. Het Portugese Moonspell speelt voornamelijk nummers van de inmiddels klassieke albums ‘Irreligious’ en Wolfheart, Death Angel brengt integraal haar debuutalbum ‘The Ultra Violence’ uit 1987 ten gehore, Savatage mastermind Jon Oliva viert met zijn band het 25jarig bestaan van het Savatage album ‘Hall of the Mountain King’ en Nederlands trots The Gathering komt in de line-up van 1992 met een speciale ‘Always’ show. Andere grote namen die zijn gestrikt zijn o.a. Obituary, Ancient Rites en Pro-Pain. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dokkemopenair.eu of in één van de Primera winkels.

Kijk voor volledige line-up en informatie: www.dokkemopenair.eu


12

Leeuwarden

Stadhouderlijk Hof Hofplein 29, Leeuwarden Reserveren: T 0347 - 75 04 24 www.hotelstadhouderlijkhof.nl

Turks Specialiteiten Restaurant Saray

Fellini city lounge Leeuwarden

Tweebaksmarkt 38 - 40, Leeuwarden T 058 - 213 18 88

Wilhelminaplein 20, Leeuwarden T 058 - 212 06 90

www.saray.nl

www.fellini-leeuwarden.nu

Stenden university hotel

Weerd 18, Leeuwarden T 058 - 216 51 51

Rengerslaan 8, Leeuwarden T 058 - 244 11 88 @stendenhotel www.facebook.com/stendenuniversityhotel www.facebook.com/restaurantnl

www.dekleinewereld.eu

www.stendenrestaurant.nl

EetcafĂŠ De kleine wereld

Airco

aanwezig!

Chinees Indisch Restaurant Kota Radja

Willemskade 69, Leeuwarden T 058 - 212 09 03

Groot Schavernek 5-7, Leeuwarden T 058 - 213 35 64 / 058 - 212 89 96

www.pannekoekschipleeuwarden.nl

www.kotaradja-leeuwarden.nl

Spaans Mediterraans specialiteitenrestaurant Las Tapas Oude Oosterstraat 7, Leeuwarden T 058 - 215 30 60

Weerd 7, Leeuwarden

www.lastapasleeuwarden.nl

www.restaurantspiezz.nl

T 058 212 2511

Grieks Specialiteiten Restaurant Rhodos t.o. De Harmonie, Ruiterskwartier 47 Leeuwarden, T 058 - 213 20 01 1 bon per 2 personen

Restaurant Spiezz

â‚Ź 10,00 KORTING op vertoon van deze bon www.rhodospalace.nl


13

Leeuwarden

Sandor van der Heide dineert in Kota Radja Leeuwarden

De spits die stopt, maar doorgaat

Tafel

Kota Radja avernek 5-7 in LeeuwarSch ot Aan het Gro de Chinees den bevindt zich het vernieuw en is het Restaurant Kota Radja. Niet alle n na de kke pand volledig nieuw opgetro een nieumet brand in 2007, ook werkt men tische Azia e elijk ukk we menukaart vol verr e en tvrij gas het mt nee heerlijkheden. Graag Tan oi Hsa r naa eige van vriendelijke team langs de Mei u mee op een culinaire reis Van de vele belangrijkste Chinese streken. ctie gemaakt gebieden uit China is een sele en natuurvan de bekendste, populairste kunnen er Ook lijk de lekkerste gerechten. u kunt uw of ald eha gerechten worden afg en. org bez n late maaltijden

Opgeteld speelde hij tien seizoenen in de spits bij SC Cambuur. ‘Een mooi rond getal’, moet Sandor van der Heide (34) hebben gedacht toen hij onlangs besloot te stoppen met betaald voetbal. In het moderne Chinees Indisch Restaurant Kota Radja praat RondOm Leeuwarden met Sandor en zijn vriendin Tineke over dat besluit, maar ook over vliegangst, vaderschap en patat-romantiek…

Wie heeft in 2012 besloten om te stoppen: jij of Cambuur? “Toen we in december om tafel gingen, wisten Cambuur en ik beiden nog niet wat we precies met elkaar wilden in de toekomst. Na een tijdje heb ik de knoop doorgehakt; ik wilde gewoon stoppen. Misschien had de club wel hetzelfde idee. Gelukkig was meteen duidelijk dat ik wel iets maatschappelijks bij Cambuur kan blijven doen. Dat maakte de beslissing eenvoudiger.” Welke overeenkomst heb jij met wereldspits Dennis Bergkamp? “We vliegen beiden niet. Ze krijgen mij niet in een vliegtuig en geen enkele cursus helpt. Ik heb me erbij neergelegd; het zand in Appelscha kan ook mooi zijn. Het is trouwens ook de enige overeenkomst met Bergkamp hoor, want hij staat als spits op een heel ander platform dan Van der Heide.” Je verruilde Cambuur voor amateurclub ONS van 2002-2007 vanwege het in jouw ogen ‘achterbakse, schijnheilige en egoïstische profvoetbal’. Was

dat wereldje na 2007, toen je terugkwam bij Cambuur, beter geworden? “Nee. Alleen ik was zelf anders geworden, ik kon er beter mee omgaan. Ik nam mezelf voor om alles wat me dwarszat aan ‘het wereldje’, meteen te zeggen en niks meer mee naar huis te nemen. Voorheen hield ik mijn mond omdat ik jong en onervaren was. Voorbeeldje? Ik heb wel eens meegemaakt dat een speler het bij een trainer afdwong dat hij in de basis stond, omdat hij privédingen van die coach wist. ” Je bent geen betaald voetballer meer. En nu? “Geen zwart gat voor mij, hoor. Ik ga twintig uur per week met maatschappelijke projecten bij Cambuur aan de slag. Daarnaast ga ik bij Cambuur stagelopen als trainer bij het eerste elftal, want ik ben bezig voor het diploma Oefenmeester 1. Ik ga dus eigenlijk helemaal niet weg! Bovendien ga ik bij ONS in Sneek voetballen. Ik hoef me niet te vervelen!”

Welke bekende Fries of Nederlandse prominent zou je nog wel eens willen terugzien in deze rubriek? “Olof van der Meulen en/of Jan Posthuma. Beiden zijn geboren Friese sportmannen en ze behoorden tot de gouden generatie volleyballers die in 1996 Olympisch kampioen werden in Atlanta.”

Hoe doet Van der Heide het als heit? “Er is een andere situatie ontstaan sinds de moeder van mijn kinderen en ik uit elkaar zijn. Gelukkig is het contact prima en dat komt onze kids Lynn (5) en Nando (3) ten goede. Ik zie ze elke dinsdag en woensdag

en om het weekend. Als vader kan ik streng en consequent zijn. Nando was laatst de vloer aan het kleuren met nagellak. Eigenlijk een mooie boevenstreek en stiekem vond ik het geinig, maar als vader moet je dan even stevig optreden.” Wat stond er vroeger op tafel in IJsbrechtum? “Bloemkool, broccoli, stamppot rauwe andijvie, boontjes, sla. Met gehaktballen, schnitzels, karbonades. Kortom: de Hollandse kost. En vaak eenmaal per week patat en eenmaal Chinees. Wie is er niet groot mee geworden?” Je bent hier in een restaurant met Oosterse specialiteiten. Heb je een link met Azië? “Eerlijk gezegd niet. Ik ben er nog nooit geweest en ik zal er om zojuist genoemde vliegreden waarschijnlijk ook nooit komen. Gemiddeld eet ik wel eenmaal per week Chinees en als ik in een grote stad ben, vind ik het leuk om Japans te eten.” Wat is het meest romantische dat je op culinair gebied hebt meegemaakt? “Zal ik een voorbeeldje geven van het tegenovergestelde? De eerste keer dat ik met Tineke uit eten ging, was een half jaar

Wat hebben Sandor & Tineke gegeten? Kota Radja Rijsttafel Uitgebreide Chinese Hors d’oeuvre met 6 heerlijkheden Gebonden soep met Rundvlees en groente Vier soorten Dim Sum Krokant gebakken Tongvisfilet op toast, gegrilde ossenhaas met kruidige saus op een Teppan, Chinese garnalen en kipfilet met diverse groenten in een nestje, kipblokjes met Szechuansaus en cashewnoten, lichtgebakken varkenshaas met Hoi Sin Saus, peulen, shii take paddenstoelen en dungesneden bamboe op Shanghai-wijze. geleden op zaterdagnacht. Om half vier ’s nachts zaten we bij de raspatatzaak, haha.” Wat vind je van de sfeer en het eten in Kota Radja? “Na de verwoestende brand van 2007 heeft dit restaurant zich wonderlijk hersteld. Van buitenaf is de gevel hartstikke strak en modern. Van binnen is het op smaakvolle wijze typisch Aziatisch ingericht. Het eten is van hoge kwaliteit. Ik ben wel wat gewend op het gebied van Chinees eten, maar dit is écht goed.”

Chinees Indisch Restaurant Kota Radja Groot Schavernek 5-7, Leeuwarden T 058 - 213 35 64 / 058 - 212 89 96 www.kotaradja-leeuwarden.nl


14

Leeuwarden

Agnes Sambrink geeft zich over aan kleding, knippen & kleuren…

Fleurig stoer met een koperen knipoog Ze zingt, presenteert en staat bekend als een vakvrouw en een grote lieverd in de Friese entertainmentwereld. Speciaal voor RondOm Leeuwarden offert Agnes Sambrink een vrije middag op om zich helemaal over te geven aan een totale metamorfose door Kooistra Kleding, kapsalon Van Assendelft en Schlichting Schoenen… Bij kledinghuis Kooistra wordt Agnes Sambrink (44) met open armen ontvangen door kledingadviseuses Bea en Gerda. Al snel valt het oog van de zangeres op een prachtig zwartleren jasje, dat ze vlot aanschaft. Voor de makeover wordt echter gekozen voor een kleurrijke blazer met bloemenprint. Het jasje is gemaakt van katoen en elastan en kost € 39,95. Het zwarte, fraai gedrapeerde jurkje dat de dames uitkiezen om eronder te dragen is van het merk Elvira. Agnes vindt het laag uitgesneden jurkje erg mooi en besluit het ook voor zichzelf te kopen. De winkelprijs ervan

is € 34,95. Uit de ruime keuze aan accessoires kiest Agnes vlotte parelstrengen om als armbandenset te dragen en een halssieraad; in beide artikelen keert de kleur zwart van het jurkje terug.

vóór Bij Schlichting Schoenen aan het Naauw geeft men Agnes vakkundig advies over het te kiezen schoeisel. Schlichting staat in Leeuwarden en wijde omtrek bekend om schoenen van hoge kwaliteit en perfecte pasvorm. De zangeres houdt wel van een stoer tintje en kiest suède laarzen uit met een bescheiden hakje. “Het merk is Gabor en het is oerdegelijk Duits”, vertelt Wouter Blok van Schlichting. “Gabor is voor ons hoofdmerk nummer één voor damesschoenen. Het is een modisch comfortmerk, dat betekent

bijdetijds én goed passend. Deze laars is een trendmodel.” Nu de verandering van de look in lichtbruine natuurtinten rigoureus is veranderd in stoer zwart met een vleugje fleurig, gaat Agnes terug naar de Schrans naar kapsalon Van Assendelft. Een flinke uiterlijke verandering past perfect bij Van Assendelft Haarmode in Leeuwarden. Men biedt hier namelijk complete kapselmetamorfoses aan, waarbij de nagels leuk kunnen worden gekleurd en zelfs visagie mo-

Kies ook voor een zomerse metamorfose met de nieuwste zomercollectie van Kooistra. Laat u verrassen door de enorme keus, de prima kwaliteit en ontdek dat ook het prijskaartje bij kooistra bijzonder aantrekkelijk is! Kom langs in onze zaak en laat u adviseren over de talloze mogelijkheden in dames- en herenmode!

Een nieuwe look, de laagste prijs! Verrassend veelzijdig in dames- en herenmode! LEEUWARDEN: SCHRANS 73 DOKKUM: GROTE BREEDSTRAAT 19

DRACHTEN: ZUIDKADE 12 FRANEKER: DIjKSTRAAT 22 SURHUISTERVEEN: DE KOLK 34

EnormE zomErcollEctiE • DE bEstE kwalitEit • DE laagstE prijs • klantEnboEkjE voor gratis klEDing • ook iris chEquE


15

Leeuwarden

na gelijk is. Eigenaar Ingrid van Assendelft: “Als klanten vooraf even aangeven dat ze een totale metamorfose voor hun haar willen, zorgen wij dat onze specialisten aanwezig zijn. We vinden het een interessante uitdaging om iemand een totaal ander uiterlijk te geven door middel van kleuren en knippen. We beginnen de make-over natuurlijk door eerst te luisteren naar wat de klant zelf in gedachten heeft. Soms geeft men ons de vrijheid iets nieuws te verzinnen; ook daarover brainstormen we dan eerst even met de klant.”

Mevrouw Van Assendelft verwijst voor een leuke makeover-aanbieding naar de advertentie elders in deze krant. Intussen wordt het kapsel van Agnes eerst ontkleurd door medewerkers Arno en Jamuna. Daarna kleuren ze het in een schitterende rood-koper tint. Accenten met een iets bruinere kopertint worden met folie ingelegd, waarna het kapsel zeer professioneel in model wordt gebracht. Speciaal voor de metamorfose verzorgen Christel en Jamuna de visagie.

Schrans 69 • 8932 NB Leeuwarden • tel. (058) 288 78 00

www.vanassendelfthaarmode.nl

Agnes is opgegroeid met de muziek; dat komt natuurlijk door haar moeder Anneke Douma. Sinds kort treden de twee ervaren zangeressen ook samen op en die combinatie staat garant voor een flink stuk entertainment. Agnes zingt ook in andere duo’s en natuurlijk solo. Haar nieuwste single ‘Ik jou it net op’ is een door Doede Veeman vertaalde cover van Jason Mraz. Voor evenementen en alle soorten feesten is Agnes te boeken als presentatrice. Op 3 november 2012 treedt ze samen met een aantal Friese artiesten op bij de manage Japero in Berlikum. De opbrengst komt ten goede aan het Spaanse hondenasiel waar Agnes begin dit jaar twee weken werkte als vrijwilligster.


16

Leeuwarden

GYTSJERK • NIEUWE STRAATWEG 56

Op toplocatie in landelijke woonomgeving gelegen royale rietgedekt landhuis met tennisbaan, volledig geisoleerde houten berging ,prachtig aangelegde tuin met vijvers en zowel voor als achter fantastisch uitzicht over landerijen.

LEEUWARDEN • NIEUW VOSSEPARK

Wonen in Nieuw Vossepark. Wonen in jaren 30 stijl, anno nu, is straks een feit. Start verkoop 15 juni op ons kantoor!

Makelaardij Hoekstra Leeuwarden

Hellema makelaars

www.makelaardijhoekstra.nl

www.hellema.nl

058 - 233 73 33

058-2155990

Vraagprijs € 925.000,- k.k.

LEEUWARDEN • AGGEMASTATE 98

Fraai op de bovenste verdieping gelegen volledig gerenoveerd HOEKAPPARTEMENT met balkon op het westen (v.a.begin van de middag tot de avond zon). Gelegen nabij winkelcentrum en overige voorzieningen.

Kamminga Makelaars Leeuwarden 058 299 8 999

Kamminga Makelaars Leeuwarden 058 299 8 999

kammingamakelaars.nl

vraagprijs € 99.500,- k.k.

Vraagprijs € 112.500,- k.k.

LEEUWARDEN • CANTERSTATE 40

LEEUWARDEN • VAN CRONENBURCHSTRAAT 9

LEEUWARDEN • GYSBERT JAPICXSTRAAT 15

Binnen de westelijke ring, in de sfeervolle muziekwijk aan een rustige straat met voldoende parkeergelegenheid gelegen tussenwoning Uitstekend onderhouden (CV 2011). Diepe zonnige achtertuin.

Aan de oostkant van de stad, tegen het stadscentrum aan gelegen ZEER GOED onderhouden woning. Deze keurige woning ligt aan één van de bredere straten in de wijk. Zeer geschikt voor STARTERS op de woningmarkt!

Karakteristieke tussenwoning. Goed onderhouden en gemoderniseerd. Gelegen in de Oranjewijk. Woonkamer met hoog plafond, eetkeuken met modern hoekopgesteld keukenblok voorzien van inbouwapparatuur.

058 215 15 55

058 215 15 55

L.D. Faber makelaardij

Deze keurige tussenwoning is ten oosten tegen het centrum van Leeuwarden gelegen op een perceel van 92 m2 eigen grond. Het betreft een in 2009 gerenoveerd woonhuis, zeer geschikt voor starters en/of studenten.

kammingamakelaars.nl

LEEUWARDEN • SWEELINCKSTRAAT 95

L.D. Faber makelaardij

LEEUWARDEN • GALE HAMKESSTRAAT 9

Hellema makelaars 058-2155990

Prachtig gelegen t.o.v. een plantsoen en parkeerplein ligt deze gemoderniseerde tussenwoning met aangebouwde stenen berging. De woning is door de jaren heen aangepast aan de eisen van deze tijd.

Kamminga Makelaars Leeuwarden 058 299 8 999

www.ldfaber.nl

www.ldfaber.nl

www.hellema.nl

kammingamakelaars.nl

Vraagprijs € 115.000,- k.k.

Vraagprijs € 123.000,- k.k.

Vraagprijs € 125.000,- k.k.

vraagprijs € 149.500,- k.k.

LEEUWARDEN • FRITTEMASTATE 37

LEEUWARDEN • DE MALUS 15

LEEUWARDEN • BRAKSAN 96

LEEUWARDEN • MARIA LOUISASTRAAT 10

Fraaie halfvrijstaande woning met garage en bijkeuken gelegen in de wijk Camminghaburen, nabij het winkelcentrum Vanuit de tuingerichte woonkamer met schuifpui heeft u zicht op de beschutte achtertuin.

Makelaardij Hoekstra Leeuwarden 058 - 233 73 33

Dit fraaie hoekappartement is op prima woonstand op de 2e woonlaag van appartementencomplex "De Malus" gelegen. Dit complex staat in een kleinschalige nieuwbouwwijk aan de zuidkant van Leeuwarden.

Kamminga Makelaars Leeuwarden 058 299 8 999

Bezoek nu de modelwoning en laat u verrassen door de ruimte, licht en mogelijkheden! Open huis donderdag 21 en vrijdag 22 juni van 16.00 - 17.00 uur. Deze woning kan op korte termijn bewoond worden.

Makelaardij Hoekstra Leeuwarden 058 - 233 73 33

Deze fraaie karakteristieke hoekwoning (gemeentelijk monument) is op goede woonstand gelegen nabij het centrum van Leeuwarden. Het betreft een in 1900 gebouwd (voormalig) woon-winkelpand met een rijke geschiedenis.

Kamminga Makelaars Leeuwarden 058 299 8 999

www.makelaardijhoekstra.nl

kammingamakelaars.nl

www.makelaardijhoekstra.nl

kammingamakelaars.nl

vraagprijs € 187.500,- k.k.

Vraagprijs € 199.000,- k.k.

vraagprijs € 225.000,- k.k.

vraagprijs € 239.000,- k.k.

LEEUWARDEN • HET VAR 41

LEEUWARDEN • MOLEPLAAT 51

LEEUWARDEN • ACHTER DE HOVEN 2

WERGEA • NARDERHERNE

Nabij het centrum gelegen bijzonder royaal afgewerkt en ingericht woon/ bedrijfspand met op de parterre 250 m2 werkplaatsruimte. Separate opgang met audiovideosysteem naar het woongedeelte op de 1e verdieping

6 FRAAIE HALFVRIJSTAANDE WONINGEN AAN DE STAANDE MASTROUTE: Gesitueerd op ruime kavels van circa 425 m2, aan het water met eigen ligplaats voor het aanleggen aan een eigen strook water van 5 meter breed.

Vrijstaand woonhuis met kantoorruimte, 5 slaapkamers en aangebouwde stenen berging. Een ruime woon- en eetkamer is ontstaan door de aanbouw van een erker aan de voorzijde en de uitbouw aan de achterzijde.

L.D. Faber makelaardij 058 215 15 55

Op een uitstekende lokatie, aan open vaarwater gelegen, statig vrijstaand herenhuis met royale garage. ruime Uvormige woonkamer met serre en open woonkeuken met lichte moderne inbouwkeuken voorzien van kookeiland.

Makelaardij Hoekstra Leeuwarden 058 - 233 73 33

Hellema makelaars 058-2155990

Makelaardij Hoekstra Leeuwarden 058 - 233 73 33

www.ldfaber.nl

www.makelaardijhoekstra.nl

www.hellema.nl

www.makelaardijhoekstra.nl

Vraagprijs € 250.000,- k.k.

vraagprijs € 519.000,- k.k.

Vraagprijs € 595.000,- k.k.

koopsom € 285.500,- v.o.n.


17

Leeuwarden

OPEN HUIS Braksan op 21 en 22 juni

Zo comfortabel kan wonen zijn Wonen op het ‘schiereiland’ Braksan is iedere dag opnieuw genieten van de groene en waterrijke omgeving van de wijk Zuiderburen. Op het ruime perceel van nummer 96 vindt u een riante, halfvrijstaande woning met garage en bijkeuken. Kom naar ons Open Huis op 21 en 22 juni en beleef hoe heerlijk comfortabel wonen kan zijn. Betreed deze woning middels de stijlvolle zijentree. Via de hal met aangrenzend toilet komt u in de living. Deze straatgerichte woonkamer heeft veel lichtinval dankzij de fraaie raampartijen. De open keuken met een moderne hoekopstelling geeft extra luxe. Een uitpandige bijkeuken (met wasmachineaansluiting) heeft doorloop naar de aangebouwde, stenen garage. Op de 1e verdieping bevinden zich 3 ruime slaapkamers van circa 12, 11 en 10 m2. De badkamer is voorzien van betegeling in lichte kleurstelling en uitgevoerd met een ligbad, douche, wastafel en een 2e toilet. De 2e verdieping is middels een vaste trap

te bereiken. Hier bevindt zich een riante zolderruimte welke eventueel plaats biedt voor 2 extra kamers. De vraagprijs van deze modelwoning is nu € 225.000,- k.k. Deze prijs is inclusief verbouw en inrichting! (exclusief het meubilair). De woning kan op korte termijn bewoond worden. Het passeren van de transportakte vindt plaats bij een vaste projectnotaris. Tevens te koop Braksan 90, vraagprijs € 219.500,- k.k.

woon! woon!

Bezoek de modelwoning en laat u verrassen door de ruimte, de riante achtertuin (het perceel is 304 m2) en de mogelijkhe-

den! Open huis donderdag 21 en vrijdag 22 juni van 16.00 - 17.00 uur. www.makelaardijhoekstra.nl

Skoatterwâld in Heerenveen

Mooiste buitenwijk van het Noorden Aan de rand van Heerenveen groeit Skoatterwâld, een voor het Noorden unieke wijk, waar ruimte, rust en betaalbaar woongenot hand in hand gaan met het levendige van een jonge, gevarieerde wijk. Maar Skoatterwâld is ook bijzonder door de zeer geslaagde stedenbouwkundige inpassing in het typisch Friese landschap. Zo kan iedereen beleven hoe het is om op een landgoed te wonen. Veel bewoners, bouwers en architecten zijn het erover eens: Skoatterwâld is de mooiste ‘buitenwijk’ van het Noorden. Buitenplaatsen Drie inspirerende buitenplaatsen bepalen het beeld in Skoatterwâld. De ene kenmerkt zich door de harmonieuze inbedding in het groen, de ander ademt de sfeer van een Engels landschap. De derde buitenplaats is gebouwd in typisch Franse

stijl. Dat alles te midden van statige lanen, waterpartijen, frisgroene weiden en parkbossen. Kortom, wie wandelt, jogt of fietst door Skoatterwâld voelt zich één met zijn omgeving. Elke dag weer. De Wetterhoeke Aan de waterrijke noordwestelijke kant van Skoatterwâld realiseren de planontwikkelaars Bemog en Le Clercq de buurt Wetterhoeke. Hier worden zeer ruime rijwoningen en twee-onder-een-kappers aangeboden. Op korte afstand van het bruisende centrum van de wijk ligt Wetterhoeke prachtig aan een vaart en een bomenrijke singel.

woon! woon! Verkoop Wees er snel bij! Neem contact op met Makelaardij Hoekstra, die de verkoop collegiaal regisseert samen met Mijn Makelaar Heerenveen. www.makelaardijhoekstra.nl Meer over de woningen en het wonen in Skoatterwâld op www.woneninskoatterwald.nl.


BEGIN MAAR MET OPRUIMEN! NU SPECTACULAIRE KORTINGEN TOT 70%

o.a.: Bretz Danca Jori Rolf Benz Interstar Harvink Brühl Cloak Bert Plantagie Hülsta Linteloo Van Bennekom Parade Jab Kendix Ploeg Bree’s New World Luxaflex Machalke & Machalke

70% N KORTI

40%

G

KO R

TI N

20%

10% TI N R O K

IN KORT

G

G

30% KORT IN

G

G

SLAUERHOFFWEG - LEEUWARDEN - WWW.DESIGNPOST.NL

JANSMA BURDAARD AL 25 JAAR EEN KLASSE APART! Wie jarig is trakteert...

GRATIS REISCHEQUES! Schaf nu kunststofkozijnen of een dakkapel aan en ga zeer voordelig op reis! Bij besteding vanaf € 2.500,- ontvangt u een reischeque t.w.v. € 100,-. Bij besteding vanaf € 5.000,- ontvangt u een reischeque t.w.v. € 250,Bij besteding vanaf € 10.000,- ontvangt u een reischeque t.w.v. € 500,-

Deze reischeque kunt u uitsluitend besteden bij TravelBird. Via de website van Jansma Burdaard wordt u doorgelinkt naar de site van TravelBird, waar u zelf een reis naar keuze uitzoekt en direct online kunt boeken. Kijk voor de actievoorwaarden op onze website.

UE

HEQ C .. S t I r e e E t k a R r t wie jarig is EQ H E Q U E wie jarig is trakteert.. R E I S C H

REISC CHEQUE REIS wie jarig is trakteert.. RE IS CH EQ UE

2% 25500. -. % 500. . % 500. % 500-

%

5%

uitsluit e kunt u m. V ischequ erda Deze re uit Amst site va rd bi el bij Trav linkt naar de onl ge en direct 12 t u door rd word keuze uitzoekt juni 20 Burdaa Jansma lf een reis naar is boekt voor 30 formatie in re ze waar u de is dat u uw Kijk voor meer . . ar Voor wa ber 2012 maakt maburdaard.nlreischeque steden m Deze jans itend be 31 dece ite: www. u uitslu a de site van bs velbird ui nt Tra we ku e bij ze m. Vi op on , ar een ischequ da kt rd ja re er bi st ze 25 el org Al av Am De u do elin en. e van Tr bird uit rdaard wordt keuze uitzoek bij Travel linkt naar de sit line kunt boek Jansma Bu ard.nl reis naar on ge voor aburda den ar u zelf een t u uw reis boekt voo t u door tzoekt en direct 12 en de reis itend ste wa rd be sm n wo n .ja rd sluarde 20 kunt u or is da rm junieq keuze ui Burdaa van www vo uitwa ue Voorwaarde akt. Kijk voo or 30 sch Jansma lf een reis naar is boekt vo atie en rdam. Via de site r 2012 ma Deze rei aa form ! inbir re ze eervel 31 decembe te: www.jansmaburd d uit Amste klasse apart Travelbird, waar u de is dat u uw Kijk voorbijmTra bsi . Al 25 jaar een . elinkt naar de site van kunt boeken. ar nlorg op onze we d. e Voor wa ber 2012 maakt maburrdt daar lin do r direct on wo u m ns en voo ja ard s ce kt rei w. rda de zoe de Bu nl uit ww 31 d. :a sm bsite juni 2012 en s naar keuze weJan rden maburdaar op onze waar u zelf een rei uw reis boekt voor 30 ormatie en voorwaa www.jans is dat u r meer inf Voorwaarde akt. Kijk voo rd.nl. r 2012 ma aa kunt u uitsluitend besteden bij Travelbird be reischeque urd Deze cem ab de 31 ansm Burdaard wordt bsite: www.j uit Amsterdam. Via de site van Jansma op onze we en

%

Q E H C .. S t I r e e E t k R ra wie jarig is t C H E Q U E wie jarig is trakteert.. R E I S C H

REIS HEQUE REISC

waar u zelf een reis naar keuze uitzoekt u doorgelinkt naar de site van Travelbird, in van de reischeque wordt dan meteen direct online kunt boeken. Het bedrag reissom. Voorwaarde is dat u de reis boekt mindering gebracht op de door u te betalen Actie is geldig van 1 juni t/m 2012. december 31 voor maakt en voor 31 juli 2012 en voorwaarden op onze website. 31 juli 2012. Kijk voor meer informatie

Al 25 jaar een klasse apart!

www.jansmaburdaard.nl

%

2012 is voor Rients Gratama én Jansma Burdaard een jubileumjaar. Rients, min of meer het boegbeeld van ons bedrijf, werd 80. En het is 25 jaar geleden dat Symen Jansma vanuit een garage begon met het ischequ Deze re bird u bij Travel link vervaardigen van kunststof kozijnen. Deze feiten willen we uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. ge or t u do tzo rd word Burdaa is naar keuze ui v a m ns Ja t re Dat doen we onder andere met acties en Open Dagen die in oktober worden gehouden. zelf een t u uw reis boek o waar u 25 jaar geleden bestonden er nog veel vooroordelen over kunststof. Desondanks groeide het bedrijf snel, werd er uitgeweken naar grotere bedrijfshallen en waren al snel verdere uitbreidingen nodig. Meerdere malen is fors geïnvesteerd in geavanceerde machines en technieken. Jansma Burdaard is inmiddels uitgegroeid tot een modern en toonaangevend bedrijf in kunststof kozijnen en dakkapellen. Momenteel wordt de gehele showroom verbouwd en gemoderniseerd. LEVERING DOOR HEEL NEDERLAND!

INFOLIJN 0519 - 33 25 53

eden nd best van uitsluite e kunt u m. Via de site , ischequ bird sterda el av Am Deze re t Tr ui en. e van bird bij Travel linkt naar de sit line kunt boek on or ge en direct 12 en de reis vobeste t u door den rd word keuze uitzoekt itendarden ni 20nt u uitvo Burdaa 30eqjuue orsch kuatie en sluor wa de site van Jansma lf een reis naar is boekze t vo rei r inform sterdam. Via De re ze u ee uw Am m bird uit or vel waar Travelbird, is dat u jkbijvoTra van Ki de . . site ar kt Voor wa ber 2012 maa maburdo daard.nl kt naar de nt boeken. m ns rdt u orgelin kt en direct online ku w.jawo s voor wward 31 dece sm zoe Bu: rda 12 en de rei Janwebsaite ar keuze uit r 30 juni 20 en voorwaarden op onze ar u zelf een reis na e s boekt voo ati rei wa uw orm u inf t is da voor meer k Kij . Voorwaarde akt r 2012 ma aard.nl. 31 decembe te: www.jansmaburd bsi op onze we

sse ar een kla Al 25 ja

apart!

Al 25 jaar een

! klasse apart

d.nl maburdaar

www.jans

Al 25 jaar een klasse apart!

KOZIJNEN ■ DAKKAPELLEN ■ SERRES ■ ERKERS ■ DEUREN ■ GOTEN Jislumerdijk 15-2 Burdaard(FRL) E-mail: info@jansmaburdaard.nl www.jansmaburdaard.nl ■

.nl

urdaard

nsmab

www.ja

da . Kijk vo arde is Voor wa ber 2012 maakt maburd m ns Deze 31 dece : www.ja website ze on bij T op ud rdaard wordt ke Jansma Bu ar na s rei een re waar u zelf is dat u uw Voorwaarde akt r 2012 ma 31 decembe te: www.jan bsi op onze we


19

Leeuwarden

Waar begin ik? Een kamer of zelfs een heel huis inrichten is best een klus. Want waar moet je beginnen? Nou, houd in ieder geval het hoofd koel en werk in stappen. Denk eerst na over de grootste onderdelen van het interieur en welke functies daarin worden uitgevoerd. Begin daarna met de basis; de vloer. Deze bepaalt voor een belangrijk deel de sfeer. Streef naar de hoogste kwaliteit binnen jouw budget. Daarna richt je je op de muren en het plafond. De lichtinval is daarbij van belang. Verdiep je goed in de materialen: er is namelijk heel veel mogelijk! Vervolgens komt het meubilair. Maak een plattegrond en plaats daarin op schaal de gewenste elementen. Zo

bewaak je de ruimte en de verhoudingen. Probeer daarbij lucht te houden. Pak dan de kozijnen en ramen aan. Hierbij komen begrippen als verduistering, privacy en stijl aan de orde. Een belangrijke stap die eigenlijk steeds aandacht behoeft is de verlichting. Creëer een basis en breng accenten aan. Geef tot slot het interieur kleur met accessoires. Deze zijn makkelijk vervangbaar en kunnen door te wisselen snel voor verrassingen zorgen. Elke zaterdag, van 10.00 tot 13.00 uur, kunt u bij Post Design terecht voor een gratis inloopadvies van een binnenhuisadviseur.

woon! woon!

Meer inspiratie?www.designpost.nl

Quooker is hot Scandinavisch design wordt over de hele wereld hoog gewaardeerd. De eenvoud, tijdloosheid, gebruiksgemak en duurzaamheid spreken aan. De ontwerpen zijn vaak ook licht, rank en transparant in vormen die kloppen. En zeker nu de economische conjunctuur blijft zakken, stijgt de aandacht voor design dat minder bling bling heeft. Niet alleen in de mode, maar ook in interieurs is een trend van ingetogen simpelheid waarneembaar. House Doctor is een Deens merk dat met authenticiteit kracht geeft aan de wens om het huis weer tot een rustpunt te maken.

In één op de zes keukens wordt inmiddels een Quooker geplaatst, de kraan die direct kokend water levert. Kraan op het aanrecht, reservoir in het kastje eronder. Een 100% Nederlandse uitvinding die de wereld dus snel verovert. Je kunt kiezen tussen een aparte kokend-water-kraan met bijpassende mengkraan, of de nieuwe Quooker Fusion, één kraan voor warm, koud en kokend water. Allebei even veilig, en verkrijgbaar in acht kraanmodellen en drie finishes. En wie denkt dat de Quooker een energieverslinder is, die heeft het mis. Door de geoctrooieerde hoogvacuümisolatie is het stand-by verbruik maar 5 cent per dag. En de COMBI is zelfs verreweg de zuinigste warmen kokend-water-voorziening voor je keuken.

Meer inspiratie? www.housedoctor.dk

Meer inspiratie? www.quooker.nl

IJskoud lekker

De meest gebruikte deur is, met een warme sportzomer in het vooruitzicht, de koelkastdeur. Zeker als u een de coolBox van Siemens koopt, want deze is perfect voor bijvoorbeeld een ijskoud biertje van rond de nul graden. De temperatuur in een speciale lade ligt namelijk rondom het vriespunt, zodat de flesjes niet kunnen barsten, zoals dit wel in een gewone vriezer kan gebeuren. De ruimte is afgesloten, waardoor het koelen van drankjes ook nog eens vliegensvlug gaat. En een deel van de nieuwe vrieskasten van Siemens beschikt over maar liefst twee bigBoxen: hierin kan genoeg ijs, taart of pizza worden gelegd voor een elftal aan supporters.

Fast

Cooling ATAG brengt een side-by-side met Fast Cooling, Fast Freezing, een luxe ijsblokjesmachine en slimme energiebesparende functies, zoals een vakantiestand voor het koelgedeelte. Met de ATAG side-by-side koel-vriescombinatie kan er in recordtempo een voorraad drankjes gekoeld worden dankzij de Fast Cooling functie. De stijlvol uitgevoerde A+ koel-vriescombinatie heeft bovendien een ijsmachine voor schaafijs, ijsblokjes en fris gekoeld water. Meer inspiratie? www.koelkast.nl

40% korting op de mooiste banken Tot

t/m 14 juli 2012

ZUIDVLIET 84-100

LEEUWARDEN

WWW.WINJEWANJE.NL


Dagelijks of periodiek onderhoud Schoonmaken van nieuwbouw Glazenwassen voor bedrijven Gevelrenovatie Gevelreinigen Gevelimpregneren Rioolreiniging

De Wieken 31, 8801 RA Franeker Telefoon 0517-395704, Fax 0517-396990

KOOPZONDAG 24 JUNI 11-17 UUR CARRI CHEF DELUXE

PREMIER

Zeer complete Skottelbraai. Met grillplaat, pandrager, ovendeksel, skotteltop en onderstel.

Grillen, bakken, braden, wokken of roken? Het kan allemaal met de Cobb.

CAMPING LANTAARN

ideaal voor camping of caravan regelbare lichtopbrengst van 80 Watt

Incl. handige draagtas! Van 229,-

Nu 59,95

HARMONIKA

LIMBO

Kampeer tafel (80x60cm) met watervast blad In hoogte verstelbaar

Nu 37,95

Van 64,95

Nu 17,95 FRAME POOL

In 8-standen te verstellen! Kleur: Rood

3 Legplanken met aluminium randen Afmetingen 68 x 53 x 87 cm, gewicht 8.4 kg

NU inclusief 190g gaspatroon!

Van 99,95

Nu 139,-

KOOKTAFEL

Metalen frame inclusief 12Volt filterpomp

,or 100 o v s k Van 89,95 2 stu

Nu 59,95

Ø 305x76cm 129,Ø366x76cm 139,-

Nu 39,95 SPA POOL

Bubbelbad met ingebouwde heater Afmetingen: 214x76cm

Nu 349,Kampeerartikelen Caravanaccessoires (Voor)tenten Camping- & Tuinmeubelen

Groot(s) in recreatie!

Barbecues & Buitenkeukens Speelgoed & Speeltoestellen

Planetenlaan 2 • Leeuwarden (bedr. park de Hemrik) • Tel.: 058 - 288 21 20 • www.mazzelshop.nl


21

Leeuwarden

Mazz Tuinmeubelen blijkt geknipt voor Hair & More

‘Knippen, sapjes, loungen‘ Achter ieder aangeschaft meubelstuk zit wel een verhaal. Dat is de gedachte geweest toen RondOm Leeuwarden de rubriek ‘Woonstadstory’ in samenwerking met Woonstad Leeuwarden startte. Ook nu we bij Quinn Klos van ‘Hair & More’ op bezoek gaan om hem te bevragen over de schitterende tuinset die hij bij Mazz Tuinmeubelen haalde, stuiten we op een prachtig verhaal. Een verhandeling over jong ondernemerschap, een erfenis, pure pech in Heerlen en liefde in Leeuwarden… Met twee vestigingen in Leeuwarden en een derde op komst, timmert Quinn Klos (20) op jonge leeftijd aardig aan de weg. Zijn formule ‘Hair & More’ slaat goed aan en hij is apetrots op de kersverse kapperszaak aan de Nieuweweg 5 in de Friese hoofdstad. Voor deze kapsalon en beautysalon schafte Quinn onlangs een tuinset van hoge kwaliteit aan bij Mazz Tuinmeubelen, de buitenspecialist die onder hetzelfde dak zit als de Mazzelshop. Hij was op zoek naar een goede set die lekker zit en tien tot vijftien jaar mee kan. De strook

e n da t a l 1889 sinds

Voor al uw:

stoep die zich direct voor de zaak bevindt en vanwaar men uitkijkt op de stadsgracht, is eigen grond. “Daar komt de set straks te staan”, glimlacht de kleurrijke kapper trots. “Ik heb ‘m nu eerst nog even aan de zijkant van het pand gezet, ik heb de spullen dus nog niet in gebruik. Jammer voor de foto, maar wie het kwaliteitsmateriaal van Mazz Tuinmeubelen eens wil proberen of zien, komt maar gauw eens langs om geknipt te worden bij ons.” 4-Seasons Outdoor In de zomer kunnen klanten riant zitten op de set van het topmerk ‘4-Seasons Outdoor’, die vier seizoenen meegaat. De reusachtige parasol is een ware blikvanger en kan prima tegen een onverwachte regenbui. De kussens zijn net als de twee loungebanken en de losse fauteuil in tinten van grijs en bovendien waterafstotend. Dat is erg praktisch voor ‘Hair & More’, want Quinn en zijn personeel hoeven dus niet bij elke druppel hemelwater krampachtig naar buiten te rennen om de set te redden. In de zomer zal er het meest gebruik van worden gemaakt, als ‘Hair & More’ ook een sapjescentrum start waar verse vruchtensappen en smoothies kunnen worden gedronken.

EEN BEGRIP VOOR KWALITEITS SCHOENREPARATIES - Kledingreparaties - Tassenreparaties - Sleutelservice - Ritssluitingservice - Naamplaatjes - Diverse souvenirs - Depôt Miedema Stomerij - Slijpen van messen, scharen en schaatsen

Nieuwstad 111 - Lange Pijp Leeuwarden - Tel. 058 212 78 94

“Ik vind lekker loungen én vitamines belangrijk”, vat de jonge ondernemer samen, die de combinatie van knippen en sapjes inspireerde op ‘Lorena’s Kapsalon’ uit ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Instortingsgevaar Een erfenis maakte zijn investeringen mogelijk en zodoende is Quinn al sinds zijn zeventiende zelfstandige in het kappersvak. ‘Hair & More’ bestaat nu drie jaar, de zaak aan de Nieuweweg pas drie maanden. “Ik ben begonnen in Heerlen, waar ik nog steeds een kapperszaak heb”, doet Quinn zijn verhaal. “We zitten daar in Winkelcentrum ’t Loon, misschien wel bekend uit het nieuws van vorig jaar. Ik was één van de ondernemers die werd gedupeerd door het instortingsgevaar. Het winkelcentrum en de flat erboven werden ontruimd en wekenlang zijn we dicht geweest. Gelukkig heb ik een doorstart kunnen maken. Ik stuur mijn zaken aan vanuit Leeuwarden. Het is een kwestie van goed personeel aannemen en de juiste, strakke afspraken maken met de floormanager.”

High Tea voor twee Nu elke dag te reserveren voor slechts

€25

Liefde Het is opmerkelijk dat Quinn, die is geboren in Utrecht en een zaak heeft in Limburg en Friesland, heeft gekozen om boven zijn zaak in Leeuwarden te gaan wonen. Wat bindt hem aan het Friese land? “Ik heb mijn man Stephan hier ontmoet, hij is een Leeuwarder”, doet de roodharige knipspecialist uit de doeken. De liefde die hem naar Leeuwarden haalde, is er tegelijk de oorzaak van dat Quinn bij de Mazzelshop uitkwam voor de loungeset. “Mijn schoonouders kennen Klaas, die vakkundig adviseur is bij Mazz Tuinmeubelen. Klaas heeft geluisterd en geadviseerd en ik ben heel blij met dit moois. Het zal de zaak straks een zomerse, stijlvolle uitstraling geven en iedereen kan het zien vanaf de weg.” Quinn is dik tevreden over de prijs, kwaliteit en service die Mazz Tuinmeubelen hem leverde. “Standaard zit er vijf jaar garantie op van ‘4 Seasons Outdoor’ zelf en ik heb er nog twee jaar garantie van Mazz bij. Ik kwam laat binnen op de betreffende dag, want ik had gewerkt. Klaas nam toch alle tijd en toen ik de set eenmaal had gekozen, stond die de volgende dag al op de stoep. Flexibel, snel, eerlijk, klantvriendelijk: ik ben dik tevreden.”

oonstad

Leeuwarden

Ook deze maand: 5-gangen verrassingsdiner

€25

P.P.

Bij mooi weer is onze sfeervolle Hoftuin dagelijks geopend voor een High Tea, lunch, diner of om gewoon lekker te borrelen. Reserveren? Bel 058 - 216 21 80 Hofplein 29 | 8911 HJ Leeuwarden | www.restaurant-usheit.nl


22

Leeuwarden

Genieten van Hollandse Nieuwe

Vol van smaak en goede

vetten

Haring, de clupea harengus, is een vis met een rijke historie. Het is al eeuwenlang een van de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse vissector. De haringvangst heeft zelfs tot een aantal oorlogen met Engeland geleid. Ook tegenwoordig is haring nog één van de belangrijkste producten in de Leeuwarder viswinkels. Het seizoen voor Hollandse Nieuwe is aangevangen met de traditionele veiling van het eerste vaatje haring. Vanaf nu is de

haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd. Gekaakt en gepekeld Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Dit invriezen is bij wet verplicht. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor de consument het hele jaar door kan genieten van

Nieuwe Haring. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis iets voller van smaak zijn. Het haringseizoen start elk jaar begin juni met de traditionele veiling van het eerste vaatje Nieuwe Haring. Vanaf dan is de Nieuwe Haring overal te koop en worden op tal van plaatsen haringparty’s georganiseerd. Maatjesharing

NIEUWE HARING Lekkerder, vetter, malser, zilter en perfect schoongemaakt. Voor de beste Hollandse Nieuwe moet u nu nog steeds bij Visspecialist Schootstra zijn. www.schootstravisspecialist.nl

Er bestaat nogal wat verwarring over de term Nieuwe Haring en maatjesharing. Volgens de Warenwet mag haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet deze haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De

woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’. In het najaar spreken we dus van ‘maatjes’. Rijk aan omega 3 De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt en mag bij het aanbieden geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Haring is een ‘vette vis’, boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van twee haringen per week krijg je reeds voldoende omega 3 binnen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!

De Hollandse Nieuwe, ze zijn er weer bij de Vollendammer... Wij staan elke vrijdag en zaterdag op de markt!

Wij staan naast de Waag! Tot ziens bij de Volendammer!

Nieuw in Leeuwarden en uniek in Nederland! Bij ons kunt u terecht voor: • Real english fish and chips van verse frites en schelvis • Pie’s van beef, pork en vega • Sausage rolls (worstenbroodjes) • Onionrings, pickled eggs • Mushy peas

Urker Vishandel Bakker Kleine Kerkstraat 1 8911 DK Leeuwarden

tel. 058 - 212 59 98 fax. 058 - 216 23 65

SPECIALIST IN VIS, SALADES EN VISSCHOTELS

Ook verkopen we vanuit het traditionele visassortiment: Hollandse haring, lekkerbek van kabeljauw, kibbeling en belegde broodjes.

The Haddock Fish & Chips Zaailand 127 - 8911 BL Leeuwarden tel.: 058-2127262


23

Leeuwarden

Dirk Jan Derksen, zondebok of stoorzender?

Hekel aan hotsieknotsie Als spitsentrainer bij Willem II werkt Dirk Jan Derksen veel met kostbare oefenpoppen. In zijn Cambuurperiode werden de poppetjes niet altijd op de goede plek gezet door de trainer; Dirk Jan trok zijn mond open en mocht vertrekken. Een verhaal over hotsieknotsievoetbal, stoorzenders en een verbroken liefde in Leeuwarden…

Ik kwam verder van het doel af te voetballen, het was mijn spelletje niet meer. Natuurlijk heb ik tegen de trainer en mijn medespelers gezegd hoe ik het zag en hoe het anders zou kunnen. Dat werd niet gewaardeerd, men vond mij op een gegeven moment een stoorzender. Toen mocht ik vertrekken, net als Ferdino Hernandez. Ik ben met het borstje vooruit het stadion uitgelopen, ik kon mezelf niks kwalijk nemen. Er moest een zondebok worden aangewezen voor de toestand waarin de selectie terecht was gekomen. De trainer had de groep niet meer onder controle en het was wel makkelijk om mij daar de schuld van te geven. Er gebeurden dingen die niet te tolereren waren en daar bemoeide ik me mee, ik ging misschien wat te veel op de stoel van de trainer zitten en dan mag je wegwezen. De spelersgroep was instabiel geworden, klaar.”

Getergd om te winnen, gemotiveerd om te spelen, gebrand op het scoren. “Ik was niet de makkelijkste jongen als ik op de bank moest zitten”, vertelt de als uiterst sympathiek en sociaal bekend staande Dirk Jan Derksen (39) als RondOm Leeuwarden hem opzoekt in Tilburg. De oud-Cambuurspits is hier spitsentrainer bij Willem II en kan zich zijn tijd in Leeuwarden nog goed herinneren. Hoewel Dirk Jan bij het dozijn clubs -hij versleet er twaalf in bijna twintig jaar profvoetbal- met een vriendelijke handdruk vertrok, weet de in Tiel geboren aanvaller nog dat er bij Cambuur wat gerommel was. “Ik raakte buiten de selectie omdat ik niet meer achter het systeem stond dat we speelden. Ik ging met Emmen meetrainen om mijn conditie op peil te houden. Daar dwong ik een contract af voor het volgende seizoen.” Droomdebuut & buikwand Dirk Jan Derksen, de goalgetter die de hele eerste divisie van binnen en buiten kan uittekenen maar net niet uitgroeide tot een volwaardige eredivisiespits, komt in 2001 bij de Oostenrijkse topclub Austria Wien niet meer aan spelen toe en daarom haalt Cambuurtrainer Gert Kruys hem naar Ljouwert. “Hij is een bevlogen trainer met enthousiasme, humor en een flinke drive, daar had ik wel wat mee”, blikt Dirk Jan terug op de periode dat het nog goed ging in Friesland. “En ik vond de club mooi. Grote, trouwe aanhang, veel lawaai en elk jaar dicht tegen de eredivisie aan. Wat dat betreft, is er gelukkig niet veel veranderd bij Cambuur.” In zijn eerste competitieduel in het roodwitte hertenshirt scoort Dirk Jan meteen. Een droomdebuut dus, thuis tegen Haarlem, al komt zijn ploeg niet verder dan een gelijkspel. Ook in zijn tweede duel voor Cambuur, uit tegen Dordrecht ’90, treft Dirk Jan doel. In dat seizoen 2001-2002 haalt de hoofdstadclub de nacompetitie, maar promotie blijft uit. Dirk Jan kan niet topfit meedoen aan die wedstrijdenreeks, want hij is in een vervelende periode vol tegenslagen beland.

Een buikwandblessure hindert de vriendelijke voetballer dermate, dat hij zich moet laten opereren. Drie maanden revalidatie in Zeist houden hem buiten de lijnen. Daarnaast loopt de lange relatie met de moeder van zijn twee kinderen uitgerekend in die tijd op de klippen; Dirk Jan is in een rottijd terechtgekomen. Borstje vooruit Als Gert Kruys vervolgens vertrekt en Rob

McDonald vanaf seizoen 2002-2003 de nieuwe hoofdman bij Cambuur wordt, valt eigenlijk alles in elkaar voor Dirk Jan. “Ik kreeg een andere rol, kwam ineens op tien te spelen, dus achter Jan Bruin. Wij zijn twee totaal verschillende aanvallers, maar wel beiden met de rug naar de goal. De trainer wilde lange ballen op Jan, die de ballen dan in de ruimte moest koppen of kaatsen. Ik vond dat systeem een beetje hotsieknotsie.

Niet zo vervelend De gezellige avondjes doorzakken in De Ouwe Stoep, de overwinningstoast in De Dikke Van Dale, de overnachtingen bij Chris van der Leij in hotel ’t Anker. Dirk Jan Derksen herinnert zich de goede tijden in Leeuwarden gelukkig ook nog. “Namens de de supporters heb ik een feestelijk afscheid gehad in café Het Hertje”, glimlacht de vader van de voetballertjes Boyd (13) en Finn (11). “Ik kreeg volgens mij een Oldehove-toren en een leuk schilderijtje en er was een gezellig feest in het supporterscafé. Later ben ik natuurlijk nog vaak genoeg teruggekomen in het stadion, zowel om te voetballen als om te analyseren. Het helaas in mei 2010 overleden oudbestuurslid Herman Juckers wachtte me altijd op bij de bus en na afloop dronken we een biertje. Hij vertegenwoordigde voor mij het Cambuurgevoel en kwam zelfs naar Helmond voor mijn afscheid als betaald voetballer. Zo vervelend ben ik dan ook weer niet geweest, denk ik dan.”

bij ons scoort u altijd!

Voor de juiste prijs naar Bandenpaleis Vestigingen Bandenpaleis: Leeuwarden: Jupiterweg 12 Leeuwarden Tel: 058-2165700

Heerenveen : Pompmakker 14C Heerenveen Tel: 0513-648871

Groningen : Bornholmstraat 8/ B Groningen Tel: 050-3113075

www.bandenpaleis.nl


DE NIEUWE FIAT PUNTO TWINAIR turbo nu met gratis cool&blue pakket kket t.w.v. v 600,-*

KLAAR VOOR 3 JAAR: 3 JAAR 0% RENTE 3 JAAR GARANTIE 3 JAAR GEEN WEGENBELASTING FIAT PUNTO 1.2 POP NU TIJDELIJK V.A. w 10.990,0.990,-**** Gem. brandstofverbruik: 4,2 - 5,1 l/100 km (1 op 19,6 - 23,8). CO2: 98 - 119 g/km. Fiat. De laagste gemiddelde CO2-uitstoot van Europa.*** Contant waarde

Contante aanbetaling

Totaal Kredietbedrag

Looptijd in maanden

Vaste debet-rentevoet op jaarbasis

Jaarlijkse Kosten Percentage (JKP)

Termijnbedrag per maand

Totaal te betalen bedrag

3 10.990,-

3 4.490,-

3 6.500,-

36

0,0%

0,0%

3 180,56

3 6.500,-

3

jaar 0% rente jaar garantie

Prijs is incl. BTW, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. De financiering in de vorm van niet-doorlopend krediet wordt u aangeboden door Fiat Financial Solutions handelsnaam van FGA Capital B.V. (AFM vergunningsnummer 12013694) onder voorbehoud van kredietacceptatie en toetsing BKR te Tiel. Max. kredietbedrag 3 6.500,-. Deze financieringsactie is geldig tot en met 30 juni 2012. Prijs en uitvoering kunnen aan verandering onderhevig zijn zonder voorafgaande opgave. 3 Jaar garantie is opgebouwd uit 2 jaar fabrieksgarantie en 1 jaar Extra Garantie. De compensatie van wegenbelasting per 2014 is gebaseerd op de wegenbelastingtarieven zoals bekend per 1 april 2012 en zal als korting worden verrekend. 3 Jaar geen wegenbelasting is niet geldig voor de Fiat Punto 1.2 benzinemotor. *Alleen geldig op Punto TwinAir Easy. **Vanafprijs 3 10.990,- is gebaseerd op de 1.2 Pop incl. inruil van 2002 en ouder (3 mnd. op naam, geldig APK en rijdend). Deze actie is geldig t/m 30 juni 2012. Vraag naar de voorwaarden. ***Bron: Jato Dynamics. Gebaseerd op de volumegerelateerde gemiddelde CO2-uitstoot (g/km) van de best verkochte Europese automerken in 2011.

Wij verlagen de prijzen! Vol gas naar Autobedrijf Haaima

E

F

LAA ITE GST E

ER V Niet alleen vandaag, maar nog de hele maand juni zijn al onze modellen AN D E fors in prijs gedaald. We hebben namelijk meer dan 100 modellen PRIJ ZEN speciaal en EXTRA scherp voor u ingekocht. Dat betekent NOG MEER ! KORTING! op de al bestaande acties, waardoor u al gauw duizenden euro’s bespaart. Daar komt bij dat alle personen- en bedrijfsTOT auto’s (ongeacht het merk) per 1 juli 2012 wegens overheidsEEL VOORD A R T X E maatregelen flink in prijs omhoog gaan. Koop daarom voor 30 juni 2012 één van onze modellen en bespaar uzelf daarmee N DE AN * A nog eens duizenden euro’s extra. Kom langs in onze M 36 showroom voor alle modellen en acties of kijk eens op www.peugeotfryslan.nl

P ROFITEER VAN

,€ 6.250

VAN € 31.835,-

508 SW HDIF 2Tronic Blue Lease € 2.000,KORTING NU VOOR

€ 29.835,-

•17 inch lichtmet. velgen • Parkeerhulp voor & achter • Kleuren navigatie

207 5-Deurs Urban Move 1.4 VTI • Cruise control • Peugeot Connect Sound

VAN € 15.520,-

€ 2.000,NU VOOR

€ 13.520,-

DE LAGE BIJTELLING

DIT VERANDERT PER

VAN € 24.095 KORTING

€ 2.500,-

1 JULI 2012

FABR GARAIEKS NTIE

JAAR

4

TE

REN

Peugeot Partner FAMILY 1.6 VTI

KORTING

!!

! NG

I

RT O K HE

PRO

0%

E

E LV

A

TR

X LE

• Airconditioning • Peugeot Conncent Bluetooth • Cruise Controle

NU VOOR

207 CC Griffe 1.6 VTI

• Pack aluminium • Peugeot Connect sount • Cruise Controle

VAN € 26.310 KORTING

€ 2.500,NU VOOR

€ 23.810,-

€ 21.595,-

HAAIMA PEUGEOT DEALER

Peugeot Haaima, net even meer...

KOM NA AR ONZ ES VOOR N OG MEE HOWROOMS R MODE LLEN &

ACTIES!!

!

JAAR GARANTIE *

Leeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) 288 20 18 Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) 255 13 02 Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) 39 76 00 Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - Tel.: (0511) 46 98 22

WWW. AUTOHAAIMA .NL

Genoemde adviesprijzen zijn incl. btw en bpm, excl. kosten rijklaarmaken, eventueel vernislak, verwijderingsbijdrage en leges. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van de werkelijkheid. Vraag in de showroom naar de mogelijkheden. Wijzigingen en fouten voorbehouden. *Alleen geldig op de Peugeot 207, 308, 3008 en de 5008 en niet op de 508 en de RCZ. Bepaalde kortingen zijn gebaseerd op inruil.


25

Leeuwarden

Peter Tuinhof test de Mitsubishi Lancer

‘Dynamische degelijkheid die deugt’

‘De gestaalde perfectie’, zo luidde lange tijd het credo van Mitsubishi. “Het verwoordde de kernwaarde van het merk: een Mitsubishi rijdt altijd. En al is de slogan vervangen, nog steeds staat Mitsubishi voor degelijkheid die deugt”, zegt Arjen de Boer van Mitsubishi De Boer in Leeuwarden. Voor RondOm Leeuwarden testte Peter Tuinhof, operationeel directeur van Nivo Noord, de nieuwste uitvoering van de Lancer, de 1.6 ClearTec Edition Two. Tuinhof rijdt jaarlijks zo’n 35.000 kilometer in een Audi A4, maar stapte voor deze test even over in de Lancer. “Op voorhand associeerde ik het merk vooral met Japanse degelijkheid. Toch werd ik aangenaam verrast door de eerste indruk: deze Lancer ziet er vlot uit. Niet spectaculair, maar wel een leuke, compacte auto.” Mitsubishi zelf stelt dat de Lancer een dynamisch statement is. Sportief en snel, standaard voorzien van allerlei extra’s. Tuinhof: “Nou, volgens mij rij je niet direct vooraan met deze 1.6 motor die 100 pk levert. De auto is daarmee eerder vlot dan snel.” De Lancer is dus geen racer, zoals de achterspoiler een beetje doet vermoeden, maar volgens Tuinhof eerder een prima auto voor een jong gezin waarvan de kinderen net de maxi-cosi zijn ontgroeid.” De Boer: “Door de hoge instap blijkt deze auto

echter ook heel gewild onder 55-plussers.” Naar Tunis en terug Een autofiel is Tuinhof niet, maar hij volgt de industrie van automotive wel. “Ooit, ik was 19 denk ik, mocht ik voor Honda een auto testen in een rit naar Tunis en terug. Een geweldige ervaring natuurlijk.” Tuinhof, afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool, werkte toen nog in de autobranche. Via bedrijven als Heineken en Hanos kwam hij bij Nivo Noord, het bekende schoonmaakbedrijf dat in 2012 alweer 20 jaar bestaat. Schuin tegenover het bedrijf van De Boer bouwt aannemer Jorritsma een nieuw bedrijfspand voor Nivo Noord. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. “Dus gebruiken we bijvoorbeeld warmtepompen en oplaadpalen voor elektrische scooters.”

Harder rijden Van Tuinhof zouden de vijftig auto’s van Nivo Noord best wat harder mogen rijden. “Hier en daar kan het zelfs wel harder dan 130. En dat is geen vrijbrief voor vervuiling, want wij hebben juist veel aandacht voor ‘groen’, zo rijdt een aantal van onze auto’s al op schoon aardgas.” NivoNoord is een ISO en VCA ** gecertificeerd schoonmaakbedrijf. Het bedrijf heeft zes MVO speerpunten, waaronder integratie van medewerkers in de maatschappij, energiezuinig wagenpark, energiezuinige materialen, minder inkt en papierverbruik, garantie kwaliteit van middelen en SocialReturn. Oordeel Terug naar de Lancer. Uit eerdere tests bleek al de prima wegligging en de goede reactie van de auto op het stuur. Wat vindt Tuinhof? “Mijn oordeel is dat deze auto wel heel veel biedt voor maar net 20.000 euro. En dat is niet veel als je bedenkt dat zelfs lederen bekleding en stoelverwarming gewoon standaard zijn!”

Meer zien? Voor een uitgebreide foto-reportage van de Mitsubishi kijkt u op: www.rondomleeuwarden.nl/fotos

Ook een proefrit maken? www.autodeboer.nl in Leeuwarden en Franeker.

   

    

    




VERKOOP START DIRECT U BENT HANDELAAR? WWW.RESTPOST.NL

1200M2

MERKKLEDING DUIZENDEN STUKS!

ONGELOOFLIJK LAGE PRIJZEN!

! FD O O EL B , ER VO N A A E W U IE N G ELKE DA

ZOMAAR EEN GREEP UIT ONS SNEL WISSELENDE ASSORTIMENT!

JAMMER GENOEG MOGEN WE DE MERKEN NIET NOEMEN...

.. .

. .

HUISHOUD ARTIKELEN GEREEDSCHAP MEUBELEN KLEDING SCHOENEN, ENZ.

LAATSTE RONDE! NORMAAL 139,- 119,- 95,- 79,- 59,-

1 VOOR

4 VOOR

5.- 15.-

LAATSTE VERKOOPDAG ZATERDAG 30 JUNI. HIERNA 1 WEEK GESLOTEN WEGENS VERBOUWING. DAARNA HEROPENING MET

ZEER EXCLUSIEVE KLEDING!

10 voor

10,-

12x pak soep Overal p/pak 1,19 bij Restpost nu

Kikkerduikset Overal: 5,95 bij Restpost

Bouwtubes, 330/400 Gr. Vuller, kit, lijm, Duits fabrikaat. overal 5,95

Jeux de boules, metaal, In luxe draagtas. Overal: vanaf 8,95

Toastjes, 150 gr. Mini bruschetta Overal p.pak: 0,89

Rexona deo, 150 ML. Overal: 2,99

Textielverfset

6 wijnglazen a 24 Cl. Overal: 9,95 bij Restpost

12 pakken5.-

3 pakken

1.-

Amika puzzel 100 stukjes Overal: 6,99

3,50

LEEUWARDEN, NIEUWESTAD 16

2,50

1.-

K3 markeerstiftjes 6 stuks Overal: 3,95

1,50

1,50

Inkleuren, opstrijken, voor uren speelplezier!

overal 8,95

2,95

Kontaktspray, 300 ML. Beschermt, smeert, verdrijft vocht. overal 3,95

1,00

3,95

2,95

Icetea 500 ml, citroen en perzik. Overal: 0,79

0,29

LEEUWARDEN, DE SCHRANS 79

(SCHUIN T/O STADSKANTOOR)

U KENT DE WINKELS VAN RESTPOST NOG NIET? SINDS 1969 KOPEN WIJ WINKEL- EN FABRIEKSPARTIJEN, GOEDEREN UIT FAILLISSEMENTEN VAN FABRIEKEN, GROOTHANDELS-, WINKEL- EN VERZEKERINGSPARTIJEN. DEZE GOEDEREN WORDEN WEER VERKOCHT IN ONZE GROOTHANDEL ÉN DE EIGEN WINKELS. DOOR DE RECESSIE IS HET AANBOD GROTER DAN OOIT EN ZIJN DE AANTALLEN SIMPELWEG TE GROOT VOOR ONZE GROOTHANDEL ALLEEN!

U ZULT ONZE WINKELS DUS STEEDS VAKER ZIEN OPDUIKEN, MET MÉÉR ARTIKELAANBOD DAN OOIT TEVOREN. BEZOEK DUS ONZE WINKELS EN STA VERSTELD VAN HET ENORME ASSORTIMENT EN DE EXTREEM LAGE PRIJZEN!

ALLE ARTIKELEN ZIJN SLECHTS ÉÉNMALIG.... OP=OP! TWEE MAAL PER WEEK IS ER AANVOER VAN NIEUWE ARTIKELEN!

RESTPOST DOKKUM PASSAGE DOCKUMER SLUYS.

RESTPOST DOKKUM: HOLWERDERWEG 19

RESTPOST DE WESTEREEN VOORSTRAAT 80 (VH BENTEX)

1000 M2 ONGELOOFLIJK LAGE PRIJZEN! HUISH.ART., GEREEDSCHAP, MEUBELEN, KLEDING, SCHOENEN ENZ. DEZE WEEK NIEUWE ARTIKELEN BINNEN!

COMPLEET TUINCENTRUM OP DE GEHELE VOORRAAD OP DE NORMALE WINKELPRIJZEN: ECHTE KORTING

1000 M2 ONGELOOFLIJK LAGE PRIJZEN! HUISH.ART., GEREEDSCHAP, IJZERWAREN KLEDING, SCHOENEN ENZ. DEZE WEEK NIEUWE ARTIKELEN BINNEN!

113

VOORMALIGE GAMMA PAND

40%

148


27

Leeuwarden

Engelsma & Wijnia

‘De vinger aan de pols van uw auto’ Natuurlijk, Engelsma & Wijnia is een begrip in de regio, een naam ook die direct geassocieerd wordt met Opel. En Chevrolet! “Sinds 2004 zijn wij officieel dealer van Chevrolet, een mooi merk met kwalitatief prima producten die in en rond Leeuwarden gewaardeerd worden. De verkoopcijfers liggen zelfs op 200 procent van het landelijk gemiddelde en daar zijn wij bij Engelsma & Wijnia natuurlijk best trots op”, aldus vestigingsmanager Andy Kuiper.

Net als Opel is Chevrolet onderdeel van General Motors, wereldwijd de grootste producent in de automotive. “In een land als de Verenigde Staten heeft GM een

energie en milieu.” Elektrische auto’s zijn in

stilstaan. Daarom investeren wij op alle

marktaandeel van maar liefst twintig

vergelijking best duur in aanschaf. “Maar het

fronten: in opleidingen, apparatuur, een

procent”, vertelt Kuiper. “Met meerdere

mooie is dat er wel een terugverdienmodel

uitstekende vloot van leenauto’s, maar

merken en vele modellen biedt het bedrijf

op zit door vrijstellingen, subsidies en zeer

vooral ook in mentaliteit en motivatie. Onze

altijd ‘value for money’. Sterker nog: Opel is

zuinig rijcomfort.”

medewerkers zuchten niet, ze denken in

in Europa het beste presterende merk en

oplossingen. Service staat daarbij heel

dat is bewezen ook, want al vaker bleek uit

onrechte nog wel eens vergeleken met het

hoog in het vaandel. Zo implementeren

de statistieken van de Duitse versie van de

vroegere Daewoo. Echt onzin. Chevrolets

wij momenteel een systeem waardoor

ANWB dat Opels het minst vaak storingen

zijn gewoon beste auto’s. Vooral in het A-

wij heel actief de vinger aan de pols

hebben.” Logisch dus dat het merk al jaren

en B-segment scoren de modellen heel

van de auto’s van onze klanten kunnen

een vaste waarde is op de automarkt. “En

goed.” Een paradepaardje is de Volt, de

houden. Wij monitoren als het ware wat

het mooie is dat Opel er ook in slaagt om

elektrische auto die baanbrekend mag

en wanneer er aan een auto zou moeten

modellen te maken die echt aanspreken.

worden genoemd. “Datzelfde geldt voor

gebeuren en wijzen onze klanten daar

De wagens zijn niet alleen goed, ze zien er

de Opel Ampera, Auto van het Jaar 2012

op. Zo geven we als Engelsma & Wijnia

ook schitterend uit met een heel eigentijds

en een voorbeeld van de vooruitstrevende

opnieuw blijk van meerwaarde.”

design. Neem bijvoorbeeld de Insignia: een

ambities van het merk. Opel, maar ook

geweldige auto, toch?”

Chevrolet, tonen met hun geweldige elektrische auto’s nadrukkelijk aan dat ze

Baanbrekend

veel ‘feeling’ hebben met maatschappelijke

Van zowel Opel als Chevrolet heeft

ontwikkelingen zoals de problematiek rond

Engelsma & Wijnia altijd alle modellen staan. “Chevrolet wordt volkomen ten

Dynamisch

Wie kent E&W niet?

Bij Autogroep Engelsma & Wijnia

is de

‘drive’ hoog. “Waar wij echt op sturen is een

Wie kent het logo van de

samenhangende bedrijfsvoering”, vertelt

vervlochten

niet?

Kuiper. “En een dynamische organisatie,

Engelsma

want wij willen net als onze auto’s niet

E

en

Automobielbedrijf

W

Vestigingsmanager Andy Kuiper

& Wijnia is al ruim 80 jaar een begrip in Friesland. Het bedrijf biedt u als klant de totaaloplossing voor het autorijden en verzorgt het onderhoud, reparatie van schade en de aanschaf van uw nieuwe of gebruikte auto. Engelsma & Wijnia heeft uiteraard een uitstekend geoutilleerde werkplaats en een fraaie showroom, maar is ook sterk in leaseaanbiedingen voor midden- en kleinbedrijf en kan tegen scherpe tarieven keurige polissen bieden voor financiering en verzekering.

Engelsma & Wijnia Autogroep Leo Twijnstrastraat 2 8923 EL Leeuwarden T 058 - 266 62 55 www.engelsmawijnia.nl

Openingstijden:

Maandag - Vrijdag 8.00 - 18.00 uur Zaterdag 9.00 - 17.00 uur Koopavond donderdag tot 21.00 uur


WEES ALLEN HARTELIJK WELKOM VOOR EEN

IN DE OOSTERSTRAAT, TWEEBAKSMARKT EN DRUIFSTREEK

ZATERDAG 23 JUNI 2012

WAAR ALLE ONDERNEMERS LEUKE ACTIES EN AANBIEDINGEN VOOR U HEBBEN: Eetcafé Het Leven: clubsandwich + verse jus voor €6,00 Paddy O’Ryan: proeverij high tea & coffee Reisburo Internoord: iedereen die op 23 juni jarig is en zich legitimeert, krijgt op deze dag een reischeque van € 50,00 Tabbers Lichtdesign: gloeilampen en halogeenlampen 3 halen = 2 betalen 20 jaar Vital Effect! vieren we bij: De Haarkunstenaars, voor alle vaste klanten een prinsheerlijke SURPRISE én nail art gelakte nagels voor maar € 7,50 De Pluymgraaff: twee vorstelijke dames leiden u naar de evenementen en beantwoorden uw vragen. Laatste kleding 70 % korting o.a. EMAMI bij de Pluymgraaff. Over en Weer: geeft een vorstelijke 15% korting op de gehele zomercollectie Kunstwerkplaats Smoel: Smoel gaat met het winkelend publiek een interactieve troonwisseling realiseren Kamsma schoenen: heel veel koopjes en ook zal Hare Majesteit persoonlijk aanwezig zijn. En: gratis sokken bij aankoop van een paar Lowa schoenen Groenteboer Van der Meulen: vorstelijke hapjes proeven in samenwerking met restaurant Eindeloos Grand Hotel Post Plaza: kop koffie met appelgebak € 5,75 nu € 4,25! Blokhuispoort: EK armworstelen Zuidema tweewielers: gratis stuurtas bij aankoop van een nieuwe fiets. Ook op deze dag: ballonnenvouwkunstenaar Joop Fenstra en Straattoneel Welles/Nietes En: Lekker, boerenijs bij de nieuw te open Friese Streekwinkel. De gravinnen leiden u graag naar mij toe.

www.oosterstraat-leeuwarden.nl

RondOm Leeuwarden 6-76 juni 2012  

RondOm Leeuwarden 6-76 juni 2012