Page 1


Köszöntő

Impresszum

Üdvözlöm kedves olvasóinkat, az éves Pollack Expo kiállítás Unicum különszámában! A Sörizom diákújságot éveken keresztül szerkesztették villamosmérnök hallgatóink. Az elmúlt években lapunk adott helyet és keretet megjelenésüknek, erre a hónapra kiegészítve szerkesztőségünket, jópár lelkes mérnök íróval. Így jelen számunk bővelkedik szakmai tartalmú cikkekben, de ugyanígy megtalálhatók klasszikus rovataink, melyek remélem kellemes kikapcsolódást nyújtanak majd! Újságunk, és korábbi kiadásaink online verziója megtalálható a www.issuu.com/pte.unicum weboldalon. Aki kedvet kapna az íráshoz, fotózáshoz, rajzoláshoz az jelentkezzen bátran az unicum.karilap@gmail.com e-mail címen! Kovács Zoltán Az Unicum a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar kari lapja. 2014. EXPO kiadás Főszerkesztő: Kovács Zoltán Főszerkesztő helyettes: Borbás Renáta Korrektúra: Borbás Renáta Tördelés: Menyhárt Lia Munkatársak:

Dobokay Máté Székely Édua Greg András Fröhlich Balázs Pintér Noémi Zilahi Péter Nagy Blanka Russay Bettina Borbás Réka Halász Lilla Kulcsár Bálint Bártfai Csaba Hirmann Anna Kovács Tamás Stankovics Milán Laczó Bálint Felelős kiadó: PTE PMMIK HÖK Szerkesztőségi vezető: Pepich Mátyás Szerkesztőség: 7624 Pécs, Boszorkány út 2. Telefon: 06 (72) 503-650 (3825) E-mail: unicum.karilap@gmail.com Nyomda: V-Tesa, Pécsvárad

A szerkesztőség - el nem ítélhető módon – az újságban megjelent cikkekért és írásokért nem vállal felelősséget, amennyiben az sértené az emberek faji és vallási hovatartozását.

Tartalom

KÖSZÖNTŐ...................................................................................................................................................4-5 EXPO...........................................................................................................................................6-7 DIÁK VILLAMOSOK................................................................................................................................................8-9 CO2 SZINT............................................................................................................................................................10-11 INTERJÚ..................................................................................................................................12-13 NAPELEMEK.........................................................................................................................................14-15 ELHAGYATOTT MÉRNÖKI HELYEK.................................................................................................16-17 TECH...........................................................................................................................................18-19 KÉPELEMZÉS.................................................................................................................................................................20 KÜLÖNBSÉGKERESŐ.......................................................................................................................21 FOTÓ....................................................................................................................................................22-23 MARKETING........................................................................................................................24-25 FÁRADTSÁG..................................................................................................................................................26-27 FILM............................................................................................................................................................28-29 GASZTRO.....................................................................................................................................................30-31 MOBIL APP..........................................................................................................................................................................32 KÖNYVAJÁNLÓ...........................................................................................................................................................33 PÁLYÁZATFIGYELŐ.........................................................................................................................................34


Kedves Sörizom Olvasó! Elgondolkodott már azon, hogy miért februárban van a Pollack Expo? Ugye, hogy nem! Hát akkor most elmondom Önnek! Közben megismerhetik a villamosmérnökök egész évi, feszített időtervét.


Januárban nem érdemes szakkiállítást tartani, mert kell pár hét, hogy az ember az év végi hajrát – legyenek azok a vizsgaidőszak fáradalmai, vagy karácsonyi rokonlátogatások – kipihenje. Persze ilyenkor fogadunk meg mindent, főleg azt, hogy a Pollack Expót idén sem hagyjuk ki! Március. Itt a tavasz! Már amikor 15-én nem esik a hó! Ha szép idő van, akkor ki kell mennünk a kertbe, vagy a leendő anyósunk kertjébe a tavaszi munkák miatt. Ha esik a hó, akkor havat lapátolunk. Nyolcadikán Nőnap, erre egy hétig készülünk, két hétig kipihenjük.

Április elején Húsvét. A Húsvét a családé! 5 nap pedig belgyógyászaton, a kezeletlen húsvéti tojások miatt! Április 21-25-ig tavaszi szünet. Végre. Kellett már egy kis pihenés! Május. A legszebb hónap. Mindjárt egy négy napos ünneppel kezdődik. El kellene menni a barátnőmmel ibolyát szedni. Mi, hogy nem akkor nyílik? Nem baj! Különben is tanulnom kell, mindjárt vizsgaidőszak! Június. Vizsgaidőszak. Túl sok a vizsga, túl kevés az idő. Többet soha nem linkesedem el a szorgalmi időszakot, csak most az egyszer legyen meg a Villamos energia átalakítók I.! Megvan. Harmadszorra. KIRÁLY vagyok! Ünnep az élet!

Július, augusztus. Kész a félévem. Na jó, majdnem. A szakmai gyakorlaton már túl vagyok, két hétig kávét főztem a nagybátyám KFt- jében. De még rengeteg tervem van! Országjárásra kell mennem! Fishing on Orfű, Rockmaraton, Balaton Sound, Hegyalja, Sziget. Fárasztó lesz.

Szeptember. Újra a Pollackon. Tele vagyok élményekkel! És most tanulni fogok! Időben leadom a mérési naplómat! TDK-zom! Fontolgatom a mesterképzést is… Csak ne lenne ilyen keserves felvenni a tantárgyakat!

Október. Októberfeszt a Pollackon. Felugrom - csak az összetartozás érzése miatt. Őszi szünet. Egyre hűvösebb van. Legközelebb vinnem kell egy dzsekit, ha záráskor a Sarokból jövök haza.

November. Gólyabál. Új, fiatal, csinos gólyalányok! Nyílt nap. Még fiatalabb lányok. Remélem, hozzánk jelentkeznek! ZH hegyek. Esik. Nem érdemes felkelni az ágyból. Nem is teszem.

December. Vizsgaidőszak, influenzajárvány, karácsonyi bevásárlás. Mikulás party. Karácsony. Elő-Szilveszter. Szilveszter. Már megint elszaladt egy év!

Kedves Hallgatók és Kiállítók! A fentiekből következik, hogy azért van a Pollack Expo februárban, mert az átlag villamosmérnök hallgatók akkor érnek rá! És tegyük hozzá, hogy a cégek naptárait figyelve, az átlag kiállítók is! Számunkra pedig mindkét csoport nagyon fontos! Kívánom, hogy érezzék jól magukat a nyolcadik Pollack Expón! Ehhez minden feltétel adott! Nívós előadások, várhatóan sok érdeklődő, készséges hallgatók, jó hangulatú fogadás, sör, Sörizom!

Dr. Kvasznicza Zoltán


Pécsexpo Pécs mindig is a kultúra és tudomány fővárosának számított Magyarországon. Mind a színház, a képzőművészet, a zene és tudományos kongresszusok is állandó és erős jelenléttel bírtak Pécsett. A város társadalmában és a városvezetés gondolataiban is egyre erősebben érlelődött a 2000-es évek elején, egy a Pécs város kulturális, tudományos és kereskedelmi igényeit kiszolgáló helyszín. Így fogalmazódott meg a „Pécs a vásárok városa (Expo)” gondolat. A szűkös pénzügyi keretek, és a gazdaságos, nem pazarló szemléletmód gyanánt döntöttek a tervezők, egy multifunkcionális program kidolgozása mellett. A helyszíni választás egy volt szállítási vállalat telephelyére esett, amely akkor már a megbízó teljes körű tulajdona volt és a régi vásártérrel és a várossal jó kapcsolat kialakítási lehetőségeket rejtett magában. Egy településszerkezet ilyen nagyságú változtatása, beruházása, több kedvező hatással is bír egy város életére. Ugyanis az adott gazdasági beruházás az infrastruktúra kiépítésének növekedésével jár, emellett széleskörű társadalomi- és kulturális hatásai is vannak a település életében. A talaj gyenge minősége, a szűkös anyagi keretek és a gyors kivitelezhetőség vezette az építészeket a sátorszerkezet, ponyvaszerkezet irányába. „Általában ponyvaszerkezeteknek nevezzük azokat a szerkezeteket, amelyek anyaga természetes, vagy mesterséges szálakból, szövéssel, vagy a szövést helyettesítő egyéb technológiával készített textília. A ponyvák legjellemzőbb tulajdonsága a felület, elhanyagolható nagyságú hajlítási merevsége és a felület jelentős anizotrópiája.” (BME oktatási jegyzet : Ponyvaszerkezetek [Sátrak, légsátrak, pneumatikus vázak])


A koncepció a kiállítások, színházi események, koncertek és egyéb rendezvények számára fedett tereket határozott meg, mellette természetesen gondoltak a szabadtéren több ezer nézőt befogadó szerkezet kialakítására is. A tervezési program és a végeredmény esetében pedig idéznék a felelős építész tervezőtől, a Kossuth-, Prima Primissima - és Ybl Miklós-díjas dr. Bachman Zoltán építésztől: „a koncepció lényege, hogy a meglévő irodaépületet és a javítócsarnokot összekötjük, acél térbeli rácsos tartószerkezettel fedjük le, és az így keletkezett egységet sátorszerkezettel vesszük körül, amely az északi és déli oldalon előcsarnokszerűen kiképzett, biztosítva a középső mag egyidejű megközelítését, a többi funkció zavarása nélkül. A földszinten négy 80 fős előadó, sajtószoba, információ, büfé, irodák vannak. Az emeleten irodák és két előadó található…. Összegezve megállapítható, hogy egy katonás fegyelmű, racionális, a karcos ipari miliőt nem tagadó, sőt azt felhasználó építészeti koncepció született, amit a sátorszerkezet lendületessé, látványossá tesz.”

GREG ANDRÁS Irodalomjegyzék: dr. Bachman Zoltán: Pécs Expo Center - kulturális és rendezvényközpont – megjelent a www.epiteszforum.hu-n- 2005. április 4. BME oktatási jegyzet : Ponyvaszerkezetek (Sátrak, légsátrak, pneumatikus vázak)


Kötődésem a villamos szakmához Egyáltalán nem emlékszem, hogy mióta tart a villamosság iránti szenvedélyem, de tény, hogy nagyon szeretem, szinte minden területét. Talán onnan indult ez az egész, hogy nagyapám elektronikai műszerész volt, a bátyám is villamosmérnökként végzett, így egészen kicsi koromtól kezdve kaptam kedvet az elektronikához, ami végül oda vezetett, hogy én is villamosmérnök hallgató lettem.


Így sok-sok legyártott működő áramkör és készülék után, a személyes véleményem az, hogy az elektronika gyakorlati úton sajátítható el igazán. Erre talán a legjobb a példa az, hogy mikor elkészítettem az első tranzisztoros villogómat, akkor még nem is tudtam mi az tranzisztor. Én mindig előbb megépítettem a kiszemelt áramkört, és csak később olvastam utána, hogy mi-miképpen működik benne. Ahogy teltek-múltak az évek, egyre több rutint szereztem áramkörépítésben és tervezésben, és nincs olyan terület a villamos szakmában, ami ne érdekelne, legyen szó analóg vagy digitális elektronikáról, mikrokontrollerekről, teljesítményelektronikáról, és ki nem maradhat a felsorolásból a motorkerékpár- illetve az autóvillamosság sem. Természetesen voltak az építések során félresiklásaim, mikor egy-egy alkatrész füstté vált, de abból is sokat lehet tanulni, ha egy áramkör egyáltalán nem, vagy nem úgy működik első bekapcsolásra, ahogy várnánk. Egy-egy bonyolultabb áramkörnél egy esetleges hibakeresés sok időbe, és bosszúságba telhet, de az egy szép pillanat, amint a mérővezetékekkel teletűzdelt félkész mű életre kel. A gyakorlati dolgokhoz nem csak az tartozik, hogy legyártjuk / gyártatjuk a nyomtatott áramkört, és beültetjük, hanem az igényes dobozolás is a munka fontos részét képezi, hiszen nem csak a belsőnek kell üzembiztosnak lennie, hanem a külsőnek is esztétikusan kell kinézni. Sokaknak ez az a lépés, ami nagy nehézséget okozhat, hiszen egy szép doboz elkészítése nagy jártasságot, megfelelő szerszámokat, és tapasztalatot igényel – a készülékdoboz anyagától függően – a fa, fém, műanyag megmunkálás terén is. Szerencsére manapság már minden nagyobb elektronikai üzletben kaphatók műanyagból illetve alumínium lemezből készült műszerdobozok kedvező áron, amelyek kevés szerszámozottsággal is könnyen alakíthatók, formálhatók. Hozzá kell tennem, hogy sokszor jártam már úgy, hogy egy régi magnódeck, videomagnó, rádiótuner, vagy DVD lejátszó doboza adta (megfelelő átalakítások után) az otthont a belekerülő új áramkörnek. Azt is nagyon szeretem még az elektronikában, hogy az áramkörépítés nem kerül sok pénzbe, de egy alap műszerezettségre mindenképp szükség van, de ehhez elegendő egy jó multiméter. Sokat lehet spórolni azon, ha az ember egy-két műszert saját maga épít meg, például áramkorlátos labortápegység, vagy egy egyszerű forrasztóállomás, és azzal is szép összegeket meg lehet takarítani, ha ilyen drágább dolgokat, mint transzformátor, vagy hűtőborda, bontásból vagy használtan szereztek be. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy építsen áramköröket, hiszen úgy lehet a legkönnyebben gyakorlati tapasztalatokat szerezni, és önbizalmat is ad a tudat, hogy, „igen, ezt én csináltam!”.

Bártfai Csaba, másodéves villamosmérnök hallgató


Carbon footprint

szén lábnyom

Avagy mi vár utódainkra hosszabb távon, „villamos” szemmel

10

10 féle ember van: aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.


Vannak dolgok amikről maximum ismeretterjesztő csatornákon lehet hallani valamit, mert a hétköznapi média számára érdektelen, és az aktuális valóvilágban sokkal több pénz van. Egy ilyen dolog a carbon footprint, amiről nem is szoktak beszélni. Ez a fogalom azt jelenti, hogy az egyén, a közösség vagy a társadalom élete során mekkora szén kibocsátásért felelős. Azt nagyjából mindenki tudja, hogy szén alapú életformák vagyunk, a bolygónkon minden a szén körforgására épül. Ezzel a jól hangzó mondattal egy gond van, hogy az égési folyamatokban is szén (cO, cO2...) keletkezik, ami jó ideig velünk is marad. Itt térünk át a villamos területre, mert kedvenc erőműveink, amiket annyira szívesen látogattunk meg villamos kirándulások alkalmával, szépen dolgoznak, többségükben valamilyen fosszilis üzemanyagot égetve. A tananyagnak része a VER, a villamos energiaellátási rendszer, megtanítják az erőművek típusait, megkülönböztetik őket a felhasználás célja szerint, de igazából ebben a rendszerben megint nincs benne az érem másik oldala, mint például hogy a szénerőművek kibocsátott anyagai között higanyt (is) találni (amit a lázmérőben is betiltottak mert veszélyes), onnan származó higanyt pedig már tengeri halak szöveteiben is kimutattak, a halakat meg ugye megesszük, a higannyal együtt... Visszatérve a szén kérdésére, felmerül egy probléma. Figyelve a trendeket, a világ energiaigényének növekedéséről, arra gondolhatnánk, hogy na akkor majd többet bányászunk és kell még pár erőmű, nagy ügy. Nos a helyzet az, hogy 2020–30 körül érjük el a földgáz kitermelési maximumát, a szénét valamikor 2060 körül, a kőolaj termelés maximuma pedig 1990 körül volt. A maximumok után pedig csökkenés jön, míg végül nem nagyon lesz mit bányászni. Ha a teljes termelt fosszilis üzemanyag mennyiséget nézzük, akkor a 2025 körül lesz a csúcs, 2125-ben már csak annak felét tudjuk kitermelni, a 2200 után meg már alig lesz valami. A termelés másik oldala az elégetés, a mai modellek szerint a kibocsájtási csúcsot még nem értük el, de miután 2200 körül már nem lesz mit eltüzelni, az addig elégetett szén (cO2) a légkörben megmarad és egészen 2600-ig érezhető csökkenés nélkül velünk (köbükunokáinkkal) is marad. Mivel megújuló energiaforrással jó ideig (talán soha) biztosan megoldhatatlan a hatalmas energiaigényünk kielégítése, így egy megoldás marad, több atomerőmű építése. Igen, de a mostanában használtak mindegyike urán valamelyik formáját használja olyan módon, hogy a hatékonyság 1% alatt van!!! (Az urán csak nagyon kis része használódik el a fűtőelemből) és mindezt úgy, hogy az urán ellátás is probléma manapság, továbbá még sehol nem oldották meg a nagy aktivitású hulladék (pl. reaktortartály) tárolását a világon. A látottak alapján szinte biztos, hogy tórium alapú reaktorok jelentik a megoldást. Évezredekre elég tórium van bolygónkon és tóriummal nagy nyomás igénye nélkül is lehet reaktort építeni (egyszerűbb, biztonságosabb), méghozzá sima folyékony üzemanyagot használva. Az elv már régóta ismert, de 2 teszt reaktort leszámítva csak manapság készülnek/terveznek tóriumos erőműveket Indiában és Kínában, valamint az USA-ban. Nyilván nem segítette a tórium terjedését, hogy nem igazán alkalmas bomba készítésre... A fentiekből sejthető, hogy mekkora szerepe van korunk mérnökeinek a szén lábnyomunk csökkentésében. KEPSZLOK

Utolsó mondat: Tehát a zöld-sárgában van a 220V, és ez a fekete a védőföld...

11 11


Interjú Füzi Jánossal,

egyetemi tanárunkkal

Beszéljen nekünk egy pár szót magáról! (Főiskola, egyetem, munkák,...) Brassóban érettségiztem és szereztem villamosmérnöki oklevelet. Hat repülőgépgyári év után tértem vissza az egyetemre, ahol 1997-ben megvédtem doktori disszertációmat, 2004-ben pedig egyetemi tanári kinevezést kaptam. Közben a Budapesti Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetben kezdtem dolgozni, tudományos főmunkatársi minőségben, a Neutronspektroszkópiai Osztályon, amelyet 2013 óta vezetek. Néhány félévig bírtam a kétlaki életmódot, de 2005 óta hibernál a brassói állásom, nem utolsósorban azért, mert akkor kezdtem dolgozni Pécsett.

Milyen út vezetett a Pollackig? 1994-ben az Erdélyi Múzeum Egyesület ösztöndíjával 3 hónapot töltöttem a BME Elméleti Villamosságtan Tanszékén, ahol Iványi Amáliától megtanultam a mágneses hiszterézis-modellezést. Ő volt a konzulensem az 1998-ban kezdődött Bolyai János ösztöndíjam idején és ő hívott Pécsre is, ahol 2005 óta a PMMIK docense vagyok.

Milyen tapasztalatokat gyűjtött itt léte alatt? Kellemes közösség fogadott, mind a tanári kar, mind a hallgatók tekintetében. Jól felszerelt laboratóriumok támogatják az oktatást és a szakma nagyjaitól lehet eltanulni a fortélyokat. Fontos feladat villamos szakon is megszerezni az Msc akkreditációt, majd doktori iskolával biztosítani az utánpótlást. Hosszabb, távoli kitérők után nehéz a tehetséges fiatalokat visszacsábítani.

Milyen nyelveken tud, és milyen szinten? Középfokú angol nyelvvizsgám van, de a szakirodalom, cikkírás és előadások révén ennél bővebb szókinccsel és fogalmazási készséggel rendelkezek. Brassóban majdnem anyanyelvi szinten megtanultam románul, és valamennyit németül is értek.

12

Mi a férfiak kedvenc étele? A sör.


Volt-e már külfödön, és milyen okbol?(munka, tanulmány,...) A kutatói pálya egyik előnye a szerteágazó szakmai kapcsolat-rendszer, ami sok utazással is jár. Konferenciákon, közös kísérletek kapcsán számos olyan helyen jártam, ahová kirándulóként aligha jutottam volna el, nem is beszélve a speciális belépési engedélyeket igénylő nukleáris kutatóközpontokról (Los Alamos, Sydney, San Carlos de Bariloche).

Jelenleg folytat-e valamilyen tanulmányt? A Budapesti Kutatóreaktor Műszerközpont fókuszáló kisszögű szórásvizsgáló berendezését fejlesztem, ennek kapcsán főként neutron-nyaláb fókuszálással foglalkozok, de a reülési-idő és sávszélesség meghatározásához használt nyalábszaggatók, valamint a neutrondetektorok a szabályozásteschnika és az elektronikus jelfeldolgozás területén is jelentenek kutatási feladatokat.

Megtudtam, hogy Ön kint volt Kínában, ezzel kapcsolatban mondjon nekünk pár szót! Egy neutron- istrumentációt gyártó magyar kisvállalat négy berendezést szállított a mianyangi kutatóreaktorhoz: kisszögű, háromtengelyű spektrométert, maradékfeszültség-diffraktométert, valamint egy polarizált repülési-idő üzemmódú reflektométert. Utóbbit mágneses szempontból én terveztem, ezért részt vettem a helyszíni üzembehelyezési kísérletekben is. Egzotikus, érdekes világ, sokezer éves történelemmel, extenzív, már-már gátlástalan fejlődési pályán, aminek persze vannak árnyoldalai is. Viszont a magyarokat szeretik, távoli rokonnak tartanak minket.

Hirmann Anna

Miért vízhólyagos a nők szája? Mert mindig megpróbálják elfújni a villanykörtét.

13


Napelemes rendszerek

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a napelemes rendszerek. Ezek a napelemes rendszerek a napfényt alakítják át villamos energiává. Sokan összekeverik a napkollektorokkal, de azok nem villamos, hanem hőenergiát állítanak elő. Jelenleg a napelemes rendszereknek az áruk miatt nincs nagyobb térhódítása, de alternatívaképp a jövőben akár kiválthatnák a fosszilis erőműveket. Hogyan is épül fel egy napelemes rendszer? A legfontosabb része maga a napelem. A napelem felépítését vagy gyártástechnológiáját tekintve több típusú lehet. Most csak a két legelterjedtebb fajtát részletezném. Az egyik fajta az úgynevezett monokristályos (egykristályos). A monokristályos napelem azért mono, mert gyártását tekintve egy szilíciumlapból tenyésztik, ez meghatározza azt a tulajdonságát, hogy minden cella hasonló(szinte azonos), tulajdonságokkal rendelkezik. Hatásfokuk 15-18% közé tehető, a direkt fényt jobban tudja hasznosítani, mint a szórt fényt. Az élettartamukat tekintve gyártói oldalról 20-25év. A másik gyakran használt típus az úgynevezett polykristályos. A polykristályos napelem több szilíciumlapból tenyésztik, ezáltal a cellák kis mértékben, de eltérnek egymástól tulajdonságaikat tekintve. A hatásfokuk ros�szabb, mint a monokristályosé, kb. 12-15%. A polikristályos napelemek átlagos életkora némileg kevesebb, mint a monokristályosé kb. 20 év. A napelemek több méretben (teljesítményben) léteznek. Van kis méretű 90W-os panel, de van akár 250Wos panel is, vagy nagyobb. A napelemek legjobb elrendezése a déli tájolás, és a 35° -os dőlésszög(ezen a szélességi fokon ez a legjobb, erre az interneten van számtalan program/diagram, hogy mennyi az ideális dőlésszög). A napelemek főbb tulajdonságai a teljesítmény, az üresjárati feszültség és az árama. Ez a feszültség általában 30-50V, az áram panel teljesítmény alapján változik. A következő fontosabb rendszeregység, maga az inverter. Alapvetően két típust különböztetünk meg, működési mód alapján. Az egyik a transzformátoros, a másik a transzformátor nélküli. A transzformátor nélküli inverterek hatásfoka némileg jobb, mint a transzformátorosé, de vannak bizonyos napelemfajták, amikkel nem feltétlen működnek rendesen. Ezeket a napelemeket nem említettem, mert manapság már nem elterjedtek a kis hatásfokuk miatt (pl. vékonyréteg napelem). Az inverterek hatásfoka 97% körülire tehető. Az inverter fő feladata a napelemektől érkező egyenáram átalakítása váltakozó árammá, amelyet már vissza lehet táplálni a hálózatba. Itt megemlíteném, hogy a hálózatra illesztésnek vannak feltételei, mégpedig az, hogy az inverternek a kimeneti feszültségét szinkronba kell hoznia a hálózattal, ha a hálózat kimarad,(áramszünet, bejelentett hálózati karbantartás) akkor az inverternek ki kell, hogy kapcsolja a kimenetét. Erre azért van szükség, mert ha például karbantartás van ne tápláljon vissza és üsse meg az áram a póznán a munkást („póznamókust”). Az inverter kimenete és bemenete előtt is kell lennie túlfeszültség védelemnek. Az inverterek még meghatározó adata az úgynevezett munkapontok száma. Itt kitérnék arra, ha egy napelemes rendszert tekintünk, a napelemek lehetnek soros (nagyobb feszültség) és párhuzamos (nagyobb áram) kapcsolásban. Több napelemet sorosan vagy párhuzamosan kötve egy „napelem mezőt” kapunk. A munkapontnak abban van szerepe, hogy eltérő nagyságú mezőket is rá lehessen kötni a rendszerre, mert pl. ha az egyik mező 10 napelemet tartalmaz és mellette mondjuk a másik mező csak 8-at akkor a munkapontjuk nem lesz azonos; vagy ha eltérő az egyik mező dőlésszöge, mint a másik mezőé, de azonos számú napelem van rajta, akkor is más lesz a mezők munkapontja. Az inverterek meghatározó tulajdonsága még az úgynevezett sztringek (napelem láncok) száma. Ezen láncok általában a fent említett „napelem mezők” csatlakozásai az inverterre, pl. van 2db „napelem mezőnk” az egyiket az 1-es a másikat a 2-es sztringre kötjük.

14

Mi az abszolút osztályharc? Amikor a pártház macskája kergeti a templom egerét.


Az inverter bemeneti üresjárati feszültsége, kis teljesítményű rendszereknél (kisebb mint 5kWp) maximum 500600V sztringenként, nagyobb rendszereknél (nagyobb mint 50kWp), ez maximum 1000V–1500V. Az inverter kimenete lehet egyfázisú vagy háromfázisú, de léteznek úgynevezett szigetes inverterek is, amelyek nem táplálnak vissza a hálózatra, hanem csak helyi felhasználásra dolgoznak, pl. akkumulátor pakkok töltése. Mekkorák is ezek a rendszerek és mennyibe kerülnek? A rendszer nagysága nagyjából meghatározza a felhasználási területét. A háztartási rendszerek általában 5kWp-nél kisebbek, ha nagyobb felhasználás kell kb. 100kWp-ig ez az üzemi felhasználás, ezen teljesítmény felett meg már naperőművekről beszélünk. A napelemes rendszerek ára, mint már feljebb is említettem, nem éppen olcsó, a megtérülési időre kb. 10 évet mondanak. Az árat nem csak a napelemek száma és az inverter határozza meg, hanem a tartószerkezet komplexitása is. Amit általánosságban el lehet mondani az az, hogy a kisebb rendszereknél kisebb, mint 50kWp ez az ár kb. 450-500 ezer forint/kW. A nagyobb rendszereknél nagyobb, mint 50kWp ez az ár kb. 400 ezer forint/kW.

Stanki

Jean, ha elalszom, oltsa el a villanyt. Rendben van, uram. Majd szóljon, ha elaludt.

15


Elhagyatott

mérnöki helyek!

Mindig az új érdekel minket ? Ha építészetről van szó, akkor persze főleg, hiszen manapság elég sok a sztárépítész ! De mi lesz az elhagyatott helyekkel , amelyek ki tudja milyen titkot hordoznak, ha a titkot nem is tudjuk meg a helyszínről, legalább egy kevés infót gyűjtsünk be, mielőtt kimerészkedünk. Általában az elhagyatott helyekre jellemző a következő kép: üvegszilánk, cigarettacsikkek, alkoholos üveg, fél pár cipő, ürülékkupac és a tér közepén álló törött szék. Nyilván a fővárosban még valami bónusz is jár ezek mellé, de minket most a pécsi helyek érdekelnek. Vajon hányan vagytok tisztában azzal, hogy Pécsen volt az

ország „első plázája”, csak akkor még erről nem tudtak, viszont azzal mindenki tisztában volt, hogy elég menő helynek számít. A FEMA csarnokról van szó, mely a rendszerváltáskor épült, 90- es évekbeli fénykorát a horvát vásárlóturizmusnak köszönhette. Azonban a vesztét a délszláv válság , majd a csarnok leégése okozta, illetve a közelben megépülő hipermarketek magukhoz csábították a vásárlókat. Ha bemerészkedünk, olyan érdekességnek lehetünk tanúi, hogy a vásárlókat a tükörnek álcázott ablak másik oldaláról hogyan lehetett megfigyelni egy szupermarketben. A tolvajok sajnos mára már szinte, minden mozdíthatót magukévá tettek.


A másik elhagyatott helyünk Pécsen a Gróf Széchenyi István akna, mely 1926-ban épült és a mecseki szénbányászati központok közül volt az egyik. A mélyműveléses szénbányászat közül itt volt az első, és a dunai gőzhajókat bizony ez látta el. A mélyművelés 1989-ban ért véget, a külfejtést pedig 2004ben hagyták abba végleg. A bányaépületek mindösszesen 5 hektárnyi területen vannak szétszórva. Most egy fuvarozással és bányászattal foglalkozó cég a tulajdonosa. Jelenleg is folynak felújítások, irodákat és telephelyeket szeretnének kialakítani. Az átalakítás alatt álló épületekben tartottak már színházi előadást, és egy kosárpálya

felújítása is zajlik, ami hagyjuk meg , nem mindennapi látványt fog nyújtani ilyen környezetben. Az aknatorony, amely műemlékvédelem alatt áll, egyedülálló látványt nyújt a 41 méteres magasságával. Ennek felső szintjére egy loftlakást álmodtak meg, mely 200 négyzetméter lenne, három emelettel és a legfelső szint belmagassága 12 méterig magasodna. Hát kíváncsian várjuk mikor kerül engedélyeztetésre! Addig meg unalmas napjaink egyikén látogassunk el ezekre az elhagyatott helyekre, de ne egyedül!

HALÁSZ LILLA


Örökre az üvegben Írt valaha regényt régi számítógépén, amit lemezre mentett? Lehet hogy pár év múlva már senki sem tudja elolvasni. A digitális médiumok könnyen megsérülhetnek és az adatok már oda is vesztek! De mi történik, ha így elveszítjük az emberiség örökségének fontos részeit? A japán Hitachi kutatói kifejlesztettek egy teljesen új típusú digitális adattárolót. Úgy néz ki, mint egy kis, négyzet alakú üveg, amelyre bináris kódban mikroszkopikus pontok sorozatát nyomtatják. Egyszerűen le lehet majd róla olvasni az adatokat, bármit is hoznak a jövő technológiái, mivel ehhez csak egy mikroszkópra van szükségünk. A 2x2 cm nagyságú és 2 mm vastagságú kvarclemezre négy rétegben viszik fel a pontokat. A felvétel maximális sűrűsége nagyjából egy hagyományos CD-nek felel meg. Az Üveg lemez maximum 1000 ºC hőmérsékletet bír ki, víz- és tűzálló, és a legtöbb kémiai anyaggal szemben is ellenálló, tehát ha nem csapunk rá kalapác�csal, akár több millió évet is kibír.

high-tech

Dobj egy zuhanyt és kész a mosás is!

18

A háztartási gépek egyre kevesebb energiát használnak, legalábbis így szeretnék a tudósok, dizájnerek, és jelen esetben négy törökországi diák. Arra keresték a megoldást, hogyan lehetne a legtöbb vizet megspórolni a fürdő¬szobában úgy, hogy ne korlátozzuk a zuhanyzást. Egy be¬rendezésben egyesítették a zuhanyzót és a mosógépet, amit Washit-nak neveztek el. Belül egy zárt csőrendszer van benne, két pumpával, három speciális szűrővel, UV-tisztítóval, fűtőkészülékkel és egy víztartállyal. Amíg zuhanyozunk, a Washit összegyűjti az elhasznált vizet átengedi a tisztító egységen és elraktározza a tartályban. A diákok most dolgoznak a zuhanymosógép működőképes prototípusán. A nyilvános Washit, amely jól jönne a repülőtereken, inkább gyors frissítőként fog működni. A zuhany után rögtön felvehetjük ruhánkat amelyet közben megszabadítottunk a kellemetlen szagoktól. A szárító is tervben van, ha koszosabb 1 ruhánk és több időnk van.

Két barát beszélget: A feleségem egy angyal! Jó neked! Az enyém még él.


Nem ember, nem robot... A Harvard tudósai elsőként alkották meg az élő szövet és elektronika 3D-s hibridjét. Az izomsejteket, neuronokat és véredényeket egy „fazékba” szórták nanodrótokkal és tranzisztorokkal. Átrendezték, illetve összekapcsolták... és már működőképes is volt a „kiborg” szövet. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a világot hamarosan meghódítják a félig ember, félig gép kiborgok. A hibrid szövetek első létrehozásának célja, hogy beültetett nanorészecskék segítségével irányítsák a testünkben található sejteket. Hasznosításuk mindenekelőtt az orvoslásban és a gyógyszeriparban várható. A labora¬tóriumokban tenyésztett háromdimenziós szöveteken, a kutatók sokkal kön�nyebben mérhetik a gyógyszerek hatását, mint az egyelőre erre a célra használt sejtek vékony rétegein.

Magyar high-tech sikerek high-tech kisvállalkozások - nemzetközi tenderen megelőzve a német és svájci konkurenseket - nagy értékű műszer Magyar szállításra kaptak megrendelést a berlini és müncheni neutronközpontoktól. A Mévotroo Kft. és két akadémiai intézet által alkotott konzorcium új, innovatív méréstechnikai eszközöket fejleszt. Ezeket beépítve a nagyintenzitású neutron-sugárzássá) működő berendezésekbe, a bio- és nanotechnológiai kutatásokban is a legkorszerűbb vizsgálatok folytathatók - közölte a magyar cég az MTl-vel. A cég egyik fő termékére, egy neutronoptikai mérőlánc (úgynevezett neutronvezető) kiépítésére a München melletti Heinx-Meier- Leibnitz Zentrum (MLZ), a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb neutronkutató laboratóriuma adott megrendelést. Ennek külön érdekessége, hogy a Berlinben épülő spektrométer működési elvének kidolgozásához, jelentős mértékben hozzájárultak az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársai is. A magyar vállalat ehhez a berendezéshez is neutronoptikai eszközöket (neutronvezetőket) szállít és egy másik megrendelésként a velük együttműködő ANTE Kft a neutrondetektor rendszer kiépítését nyerte el.

Kulcsár Bálint

Terleczky Ádám Becsaptam egy ajtót. Azt mondtam neki, hogy nyitva van.

19 19


Tér-forma Ez a sorozatom a Kaposvári Egyetem felvételijére készült. A téma igen egyszerű, mégpedig, hogy egy adott tér hogyan törhető meg különböző formákkal. Nagy Blanka

Green Az egyszerűsítés, az urbanitás, a természet és ember kapcsolata érdekelt a kép létrehozásakor, ahogy jelenleg is több sorozatomnál. Mellékeltem egy kiállítás enteriőrt is a fénykép mellé, ahol az installálás is látszik, ezen a kiállításon az egész képanyagot land art-hoz közelítve rendeztük, a képek nem önmagukban álltak, hanem városi környezetre reflektálóan egészítettük ki a fotókat. Egyensúlyt a harmadolás, valamint az alsó harmad hangsúlyossága teremt, bár egy kicsit megtöri a rendszert a füves terület egyenetlensége. A felső két szürke textúra rendszert visz a képbe, csak az alsó harmad töri ezt. Számomra ez a kép azt a lehetőséget hordozza magában, hogy bárhol készülhetett a világban, ahogy ezek a könnyű szerkezetes bevásárlóközpontok is mindenütt megjelennek, így abszolút a globalizációra utal. Dobokay Máté


keresd a különbséget! (10) Let’s check the differences! (10)

borbás renáta


RynekUnderground Museum LengyelországKrakkó- múzeum Krakkó főtere, Európa egyik legnagyobb főtereként van nyilvántartva. Rendkívüli méretekkel rendelkezik, egy árkádsoros épület osztja meg, melyben egy hagyományőrző piac működik, múzeumokkal, boltokkal. Ezen a helyen lehet lejutni a bemutatandó múzeumba, mely a tér alatt található, célja a történelmi városfal, főtér, főtéri műhelyek bemutatása, rekonstruálása. Azt sejthetjük, hogy méretét tekintve hatalmas, egyébként néhány éve látogatható az új szárnyakkal. A tervezők lévén, hogy a bemutatandó anyag adott, a részletkidolgozásra fordítottak nagy gondot. A bejárás során több olyan technikai megoldással „játszhatunk”, melyek remek interaktív perceket kölcsönöznek a nézőnek, segítik a kiállítás megértését, emellett érdekes, korosztálytól függetlenül. A múzeumban hangok, videók hallhatók és láthatók, hangos, szinte piaci hangulat, nem a történelmi átszellemülést érezünk, hanem egy időutazást. A „részletek” megemlítésénél gondoltam olyan trükkös és okos megoldásra, mint az álmennyezet. A belmagasság viszonylag alacsony, ezt egy fekete, tükröződő membránnal oldották meg, mely szinte megduplázza a tereket. Minden jegyen található egy kód, állómonitorok vannak lehelyezve, a kód beolvasásával különböző rekonstruált épületek 3D modelljei jelennek meg, a jegy mozgatása a screen előtt előidézi a modell mozgását, így a saját igényünk szerint vizsgálhatjuk meg a házakat. Egy hatalmas makett megépítésével mutatják be rendkívül látványosan Krakkó struktúráját, helye ünnepi helyet foglal el a múzeumban, felette egy bevilágító található, a főtéri templom tornya látható a múzeumból. Interaktivitása az, ami miatt nagyon szimpatikus volt; a bemutatott anyag, mint történelmi kincs értéke megkérdőjelezhetetlen, jelentős feltárási anyag került bemutatásra. A teljes bejárás nagyjából két óra. A fal mellett sétálva leválasztott és szeparált fakkok találhatók, melyeknek a feltételezett funkcióit is meghatározták, miszerint ott kovácsműhely, bőrdíszműves volt található, vagy ékszerárus. A következtetéseket az egységekben talált leletekkel támasztották alá, ezek akár tévesek is lehetnek, azonban a lényeg a korban működő élet bemutatása, megértése, mely azt gondolom, hogy sikeres volt.

Borbás renáta


23


A legfontosabb marketingstratégiai döntések Biztos Neked is megfordult már a fejedben egy munkád népszerűsítése, vagy egy esetleges csoporttársakkal történő együttműködés során az, hogy vajon az adott „terméket” hogyan lehetne a legjövedelmezőbben piacra dobni. A nagyobb szervezetek ilyenkor hat fontosabb kérdéskört vizsgálnak meg: 1. Mi lesz a célpiaci stratégia? Mik a célpiac jellemzői, méreti, lefedettsége stb. – nagyobb cégek ekkor szoktak felméréseket készíteni/készíttetni, termékfejlesztés esetén pedig a már meglévő adatokat elemzik. 2. Milyen piacösztönző stratégia kerülhet alkalmazásra? Mi lesz a relatív versenyelőny? Ennél a kérdéskörnél megállapíthatjuk, hogy manapság a termék utánzás ugyanolyan jövedelmező lehet, mint egy teljesen új termék létrehozása. Az újítónak ugyanis viselnie kell az új termék kifejlesztésének költségeit. A Panasonic például ritkán újít saját maga, inkább utánozza a Sony termékeit, aztán alacsonyabb áron forgalmazza azokat. 3. Milyen jellegű, illetve mekkora legyen a földrajzi kiterjedés? Mely piacok kerülnek bevonásra, illetve azokon belül milyen jellegű értékesítési stratégia kerül alkalmazásra – sokhelyütt történő elosztás, esetleg csak néhány exkluzív elosztó pont létrehozása/bevonása? 4. Milyen legyen az időzítés? Mikor jelenjen meg a vállalat a termékkel egy adott piacon vagy éppen mikor lépjen ki adott piacról? 5. Milyen stílus kerüljön követésre a piaci versenytársakkal szemben? Agresszív, kooperatív, esetleg egyéb magatartás? 6. Kikkel és milyen módon érdemes hosszabb távon együttműködni a piacon? Például szállítók, értékesítők stb. Szóval ha szeretnél sikeresen beindítani egy ötletet, nem kell mást tenned, csak figyelmesen olvasd el újra és tartsd be ezt a hat fő marketingstratégia tervet, és már nyert ügyed van a céljaid elérése felé!

russay betty

24

Ki az abszolút rendőr? Aki letartóztatja a lopótököt és a gyilkos galócát.


Mi az abszolút udvariasság? Aki a fáradt olajat is hellyel kínálja.

25


Tavaszi fáradtság Végre itt a tavasz! Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy beköszöntével egyre fáradtabbak vagyunk, hamar kimerülünk. Ez a tavaszi fáradtság a szervezetünk normális reakciója, ilyenkor váltunk át az ősziről a tavaszi üzemmódra. Szervezetünk próbál lépést tartani a változásokkal. Ennek tünetei, a koncentrációzavar, álmosság, bamba tekintet, elkalandozó gondolatok. Sokan ilyenkor energiaitalhoz, kávéhoz, kólához és egyéb stimuláló szerekhez nyúlnak. Azonban ezek hosszú távon kicsit sem tartoznak az egészséges megoldások közé. Biztosítanunk kell a szervezetünknek a megfelelő anyagokat, melyek segítenek és részt vesznek az anyagcserében, az energiatermelő folyamatokban és a vitalitás elérésében. Manapság azonban a táplálkozási szokások változása miatt, a szervezetünk nem kap meg szinte semmit sem azokból az anyagokból, ami az egészséges működéséhez szükséges lenne. Ugyan is már rengeteg gyors éttermi ételt fogyasztunk, cukros üdítőket, chipset, nem is beszélve az egyre stresszesebb világunkról. A stresszel teli életmód, a negatív ingerek, munkahely, iskola, párkapcsolati gondok, helytelen táplálkozás, dohányzás és még sorolhatnám, mind hatással vannak szervezetünk működésére. Ezek a folyamatok a B-vitamin és C-vitamin gyors kiürülését idézik elő. Emellett folyamatosan figyelnünk kell, hogy bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok. Ne felejtsünk el nagyon sok folyadékot inni! Szervezetünk energia szintje hamar csökkenhet. A fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A legtermészetesebb oka az alváshiány, ám a háttérben pl. betegségek is állhatnak. A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék növelik a vitalitásunkat. Az immunerősítők szintén nagyon fontosak. Legnépszerűbb immunerősítők az aloe vera és a homoktövis. Ezeket már gyógyszertárban, bio boltokban könnyen beszerezhetjük. De a nyersen is finom káposztafélék szintén gazdag E-, B, K- és C- vitaminforrások. A cékla is természetes immunerősítő, vérképző, magas vas és folsavtartalma miatt. Tehát a tavaszi fáradtságot némi életmód változtatással megelőzhetjük, legalábbis jelentősen mérsékelhetjük. Tanuljunk, mozogjunk a friss levegőn! Válogassuk meg, hogy mit eszünk! Néha kapcsolódjunk ki, hiszen a szórakozás is fontos! Energiával teli tavaszt kívánok mindenkinek! Székely Édua


Csungking expressz, 1994 Kar Wai Wong A történetben két hongkongi rendőr életének egy szakaszát ismerjük meg. He Quiwu-vel (Takesi Kanesiro) a 25. születésnapján, május 1-jén szakít a barátnője. A fiú vívódása szokatlan, már-már komikus néhány pillanata: a május 1-jén lejárt ananász konzervek beszerzése, és a lány siratása szerintem nagyon érdekes szempontból közelíti meg a fiú magányát. Majd „beleszeret az első nőbe, aki belép a bárba”. Akit, mi nézők már a film elejétől ismerünk. Ismerjük a szakmáját, a külsejét, de az arcát nem. A másik rendőr a 663-as számú (Tony Leung Chiu Wai), őt csak így ismerjük. Légi utaskísérő barátnőjével kapcsolata megromlik, a lány elmegy, ő mégis várja, hátha újra „előbújik a szekrényből”. Közben megismerkedik egy lánnyal, aki a körletben lévő étteremben felszolgáló. A férfi tudta nélkül különleges kapcsolat alakul ki közöttük. A Csungking expressz nagyon jól bemutatja Hongkong állandó nyüzsgését és körforgását. Az üldözős jelenet a film elején szuper! A film egésze olyan pontossággal mutatja be a környezetet, mintha akár ott lennék; és nem utolsó sorban a „California dreamin’” csakis teli találat lehet!

Andalúziai kutya, 1929 Luis Bunuel Bunuel egyik remeke! Némi tartózkodással néztem meg ezt a 21 perces rövidfilmet, aztán rá kellett jönnöm, hogy ezek az emberek (Salvador Dalí, Luis Bunuel) zseniálisak voltak. Egymástól teljesen függetlennek tűnő történetek összekapcsolása a film. A kezdő jelenete brutálisnak mondható, ahogy Bunuel pengét élesít, majd egy vízszintes mozdulattal az előtte ülő nő szemét kettévágja. Ezután visszafogottabb képek sorozata következik, majd a vége felé természetesen újabb megdöbbenés: a főszereplő férfi egy szobában hirtelen kettő zongorát húz maga után, nem is akárhogyan! A jelenetek időben és történeti sorrendben ugrálnak, az utolsó képkocka a két homokba temetett testtel a halált mutatja. A szürrealista film érdekessége, hogy a színészek maguk sem tudták, hogy pontosan mit is forgatnak, illetve, hogy Bunuel jó barátja Dalí is szerepet kapott az alkotásban. A film alapját a két férfi álmai adták. Érdekes, megbotránkoztató és olykor érthetetlen cselekmény. Nézzétek meg!


filmajánló

Top 10 magyar építész Dokumentumfilm sorozat

Egy dokumentumfilm sorozat magyar építészekkel! Jó ötletnek tartom mindenképp, hiszen a riport, a közvetlenebb beszélgetés egyik fontos tulajdonsága, hogy sokkal személyesebb képet kapunk a kérdezett félről. Az, hogy így ismerhetjük meg a kortárs magyar építészeket külön öröm. A sorozat egyes részei körülbelül 25 percesek, melyben közvetlen beszélgetés folyik az adott építésszel, illetve az épületei is bemutatásra kerülnek. Mindeközben Martinkó József építész-kritikus összefoglalja a kijelölt alkotó építészeti tulajdonságait. Beszélgetésre került sor Földes Lászlóval, Ekler Dezsővel, Pelényi Margittal és még több nagyon jó építésszel. Nézzétek, hallgassátok!

My Architect, 2003 Nathaniel Kahn Nathaniel Kahn dokumentumfilmjében meséli el édesapja, Louis Kahn életét. Louis Kahn a 20. század egyik meghatározó alakja az építészetben. Kahn Észtországban született az 1900-as évek elején. Később a családja Amerikába vándorolt; a fiú szénrajzokkal eladásával keresett pénzt. A Pennsylvaniai Egyetemen tanult, saját irodát alapított, közben oktatói tevékenységet folytatott a Pennsylvaniai Egyetemen, a Yale-en, később a Princetonon is. Nathaniel Kahn törvénytelen gyermeke volt az építésznek. A dokumentumfilmben mesél édesanyja Herriet Pattison, és a családhoz több közelálló személy is, mindeközben bemutatásra kerül a férfi építészete, meghatározó építészeti tevékenysége, mely filmmel Nathaniel emléket állít édesapjának.

Borbás Réka


gasztro

2*551 cm2 Hozzávalók 40 dkg liszt 2 tojás 1 dl tej 5 dkg élesztő ½ dl étolaj csipet só, cukor 20 dkg főtt füstölt tarja 20 dkg sajt 1 nagy fej lilahagyma 1 nagy fej vöröshagyma 2 doboz paradicsomsűrítmény 1 dl víz 4 közepes fej gomba 1 doboz kukorica ha van házi kolbász só, bors, oregánó / pizza fűszerkeverék olaj, margarin

pizza

1. A tejet meglangyosítod, pici cukrot teszel bele, majd belemorzsolod az élesztőt. Megvárod míg felfut, ez nagyjából 5 perc. 2. A lisztbe beleütöd a 2 tojást, beleöntöd a kimért olajt, majd ráborítod a felfuttatott élesztőt, és teszel bele egy csipet sót. 3. Összegyúrod a tésztát, hogy szép sima legyen. Ha nagyon ragad, szórj hozzá még egy kis lisztet! 4. A tálban, amiben összekeverted, hagyd 1 órán keresztül kelni, lehetőleg meleg helyen és takard le egy konyharuhával! 5. 1 fej vöröshagymát apróra vágsz, kevés olajon üvegesre pirítod. Ráöntöd a 2 paradicsomsűrítményt, só, bors, pizza fűszer, 1 dl víz. Összeforralod, hogy ne legyen túl híg. 6. 1 óra kelesztés után, átgyúrod. Kinyújtod, a tepsi nagyságúra ( én egy 29*19 cm méretű tepsit használtam, ehhez kettévettem a tésztát. De lehet nagy gázos tepsiben is csinálni.) Vékonyan kikened a tepsit margarinnal, majd liszttel megszórod, hogy mindenhol befedje vékonyan. 7. Beleteszed a tepsibe, ráhalmozod a feltéteket, előmelegített sütőben, 180-200 °C 20-25 percig sütöd.

nagy blanka


MOBIL APP

Azt hiszem, senkinek sem kell különös képpen magyarázni a kiadásainak és bevételeinek egyensúlyát egy hónapban. A mérleg sajnos nincs egyensúlyban és bár próbálunk itt-ott spórolni, ez nem egyszerű mert nem látjuk át a sok (vagy éppen túl kicsi) kiadást melyek összeadódnak. Erre nyújt megoldást a következő applikáció. A neve Toshl Finance és nem csinál mást az alkalmazás, mint hogy a bevitt költségeket és bevételeket monitorozza, és grafikonba helyezi. Így, ha valahol kimagaslóan sokat költöttünk, vissza tudjuk nézni, hogy mi az amire túl sokat költöttünk. Sőt, keretet is megadhatunk, ezzel is ösztönözve magunkat a kevesebb költekezésre! Az app működési igen egyszerű. Ráadásul magyar… már amennyire… Próbálkoztak egy Google Translate-es fordításra, de szerintem mindenki tudja hogy a hosszabb szövegeknél a magyarra fordítás korántsem tökéletes. De meg lehet érteni mit is akar az app. Egy gyors regisztráció után már vihetjük is fel a kiadásokat és a bevételeket. Mikor megadunk egy kiadást, vagy bevételt egy cimkenevet kér, melyet egy címjegyzékbe tárol, így azt bármikor könnyedén újra be tudjuk hívni ha ugyanolyan vagy, visszatérő költségről beszélünk (koli díjja, internet vagy telefon számla). Az utolsó fülben pedig havi keretet adhatunk meg, a FREE accountba, sajnos csak egy ilyen keretet adhatunk meg. Ezen felül, van ennek egy internetes felülete is. Az összesített adatokat le tudjuk menteni CSV formatumba, de ha kifizetjük a Pro verziót le tudjuk menteni EXCEL vagy PDF formátumba, de akár ki is nyomtathatjuk, hova tovább, elküldhetjük a Google Drive-ba vagy akár az Evernote alkalmazásunknak is! Az alkalmazást amúgy egy sor igen nagy név támogatja, így a BBC, The New York Times, Wall Street Journal, 500 Startups, stb... További információért keresd fel a: https://toshl.com Ennek az igazán hasznos programnak van egy még okosabb változata is, melyet a mint.com készített. Sajnos kis hazánkban ez nem elérhető, de pár szót említenék róla hogy, hova tud fejlődni ez a technológia. Egyrészt a Mint szinkronizálható a bankkártyákkal (sőt felajánl lehetőséget, hogy melyik a neked legmegfelelőbb bankkártya fajta és melyikkel mennyit tudnál sporolni), ez azért jó mert egyből mikor költünk valamit kártyával, az automatikusan bekerül a rendszerbe. Ezen felül hó végeken grafikonokat és kördiagrammokat készíthetünk, így még átláthatóbbak a kiadások. Sajnos egyelőre csak Amerikában és Kanadában elérhető, de remélhetőleg áthiddalják ezt a “kis” tengert. Fröhlich Balázs


„1920 óta a család szentélyének tekintem a lakást, az ember szentélyének, aki korábban azért szolgált, hogy az isteneknek lakást építsen; míg én úgy ítélem meg, hogy inkább az emberek lakóhelyének kellett volna szentelnie tehetségének legjavát – szellemét és szívét… A tervek és a módszerek rendelkezésünkre állnak. Az első kísérlet áll Marseille-ben…” – írta 1950-ben Le Corbusier, a XX. század építészetének egyik legnagyobb alakja, a funkcionalista építészet egyik megteremtője. Kötetünk gazdag dokumentumanyag tükrében mutatja be, Vadas József értő kalauzolásával, a küzdelmes életutat, amelynek középpontjában egy új, harmonikus életformának megfelelő városépítészet kialakítása állt.

Ernest Cline: Ready Player One John Scalzi: Vének háborúja

John Scalzi nagysikerű sci-fi regénye egy olyan világot ír le, ahol az ember már űrbéli gyarmatokon él, és folytat kegyetlen harcokat újabbakért a Gyarmati Véderő vezetésével. Az erőforrások szűkösek, lakható bolygókból pedig kevés van, a kivándorlást erősen korlátozzák a Földről. Sokaknak csak egy lehetőségük maradt, a hetvenöt éves kort elérve jelentkezzenek katonának, majd két év frontszolgálat után letelepedjenek valamelyik kolónián, busásan megjutalmazva. Nem csak emiatt hangzik csábítónak ez a lehetőség: a közvélekedés szerint a Gyarmati Véderő valamilyen módszerrel meg is fiatalítja az embereket, hiszen öregekkel nem lehet harcba indulni. Úgyhogy John Perry két dolgot tett a hetvenötödik születésnapján. Meglátogatta a felesége sírját, majd belépett a hadseregbe. Csak két évet kell túlélnie. Azt viszont még ő sem sejti, hogy milyen megpróbáltatások várnak rá – a brutális háborúk és az otthon fényévekre nyúló távolsága örökké megváltoztatja az embert. Valami sokkal különösebbé és veszélyesebbé.

Bíró Szabolcs: Ragnarök Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe. Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli. Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél. Pintér Noémi Pintér Noémi

Ne szidd a bacilusokat: sok emberben csak ők képviselik a kultúrát.

könyvajánló

Vadas József: Le Corbusier – Szemtől szemben

33


pályázatfigyelőá

SZIGET 2014 - installáció készítési pályázat

PÁLYÁZAT TÍPUSA: installáció tervezési pályázat Beadási határidő: 2014.05.10. Helyszín: országos Összdíjazás: megvalósítás LEÍRÁS: Pályázat látványos installációk készítésére a SZIGET 2014 Fesztiválköztársaság területére. Ha van szabadtéri látványötleted, vagy egy jó installációd, vagy kész terved egy új műalkotásra, akkor jelentkezz a pályázatra! A legjobb dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok és labirintustervezők, stb. elképzeléseit megvalósítják a Sziget 2014-en. Info: www.sziget.hu

Újratervezés fotópályázat

Beadási határidő: 2014.03.25 Pályázat típusa: fotópályázat Helyszín: országos Összdíjazás: 60 000 FT Leírás: A pályázat célja, olyan munkák, amelyek témája az aktív közösségi élet régi-új tartalma és helyszíneinek bemutatása. A kultúra és a kreatív erejének ábrázolása. Az egészséges életmód, a környezettudatos gondolkodás bemutatása. A kulturális sokszínűség közösségépítő erejének bemutatása. Az élő és helyi hagyományok 21 századi megjelenítése, a kötődés, az identitást ábrázolása témakörében. Illetve a környezeti értékek, azok megóvásának bemutatása a fotóművészet eszközeivel. Info: tatartgallery.com

Mozdulj ránk!

Jelentkezési határidő: 2014.03.17. Pályázat típusa: grafikai pályázat Helyszín: országos Összdíjazás: megvalósulás Leírás: A Bethlen Téri Színház idén is meghirdeti nagysikerű „Mozdulj ránk” pályázatát. Ezúttal a színház programfüzet borítóinak megtervezése a feladat.A következő évadban 5 alkalommal (szeptember-október, novemberdecember,január-február, március-április, május-június) megjelenő kéthavi kiadvány előadásokat és klub programokat tartalmaz, így 5 darab különböző pályaművet várunk, melyek egymás mutációi, sorozattá bővített változatai. Info: bethlenszinhaz.hu

Bét Sálom zsinagóga logópályázata

Beadási határidő: 2014.03.19. Pályázat típusa: logópályázat Helyszín: országos Összdíjazás: 100 000 HUF Leírás A Bét Sálom zsinagóga a magyarországi, fővárosi zsidóság egyik legintenzívebb közössége, amelyik hangsúlyozottan minden generáció számára biztosítja a zsidó vallási és kulturális tradíciók megélését. Ennek a fiatalos, intenzív közösségnek, a közösség zsinagógájának egy új, a mai kornak megfelelő, ugyanakkor a hagyományokat is tiszteletben tartó logo tervezése. Az új logo egyfajta saját brandként kell, hogy megmutassa közösségünket. Info: zsinagoga.net

Zilahi Péter


Unicum Magazin 2014/ EXPO  

A Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar havonta megjelenő lapja.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you