Perspectief • Editie 9 • 2019 nl

Page 1

Editie 9 · 2019 | proximus.be/perspectief

Magazine vol nieuwe inzichten voor uw onderneming

Dado Van Peteghem over digitaliseren en innoveren als kmo

Met glasvezel downloadt u 800 MB in 20 sec.

Het aantal mobiele werkers stijgt per jaar met

30

p. 6

Uw bedrijfsgegevens zijn in gevaar!

%

p. 8

Nooit meer in de file?

p. 16

p. 20

De voordelen van een slim bedrijfsgebouw voor kmo’s p. 18


Perspectief is méér dan een magazine … Wilt u ook nieuwe perspectieven ontdekken om uw bedrijf nog beter te maken? U laten inspireren door artikels en ervaringen van andere ondernemers?

Perspectief online Nog meer inspiratie uit onverwachte hoek: www.proximus.be/ perspectief


Anders samenwerken Mee zijn. Daar draait het om als u wilt overschakelen naar een digitale werkplek. De technologie verandert razendsnel, dat weet u als geen ander. Maar als u zo’n transformatie succesvol wilt aanpakken, dan moet u breder gaan dan enkel de juiste technologie implementeren. Want ondernemen, dat draait om mensen. Voor sommige werknemers is werken op een digitale plek immers minder vanzelfsprekend dan voor anderen. Vergeet een goed change management en continue ondersteuning dus niet in uw plan van aanpak. Welke stappen moet u daarvoor zetten? In deze editie van Perspectief komt u er alles over te weten. The future is now! Begin dus vandaag. Succes!

Stefan Bovy Director Medium Enterprise Market Enterprise Business Unit Proximus

Inhoud 04 H et

nieuwe werken Beter samenwerken

14

ptimaal bereik O Tips tegen signaalverlies in uw pand

06 G lasvezel

16

obiel werken M Hoe veilig zijn uw bedrijfsgegevens?

Van Peteghem Innoveren met een beperkt budget

18

mart buildings S Gebruik uw ruimte optimaal

tappenplan S Naar digitale innovatie

20 Mobiliteit

Het snelste internet ooit 08 Dado

12

13

Nooit meer in de file?

et moment van H Olivier Onghena -’t Hooft Rust vinden in een druk werkschema

Olivier Onghena -’t Hooft

Uitgave van Proximus NV van publiek recht / Jaargang 4 / nummer 9 / Q2 2019 Verantwoordelijke uitgever: Bart Van Den Meersche, Koning Albert II-laan 27, 1030 Brussel Samenstelling: Charline Briot, Patrick De Saeger, Nancy Janssens, Robbin Sacré. Medewerkers: Nicolas Chartier, Isabelle Latour, Dries Van Damme, Frank Van den Branden, Stefaan Van Hul, Filip Van Loock. Concept en realisatie: Propaganda nv, Imperiastraat 16, 1930 Zaventem, www.propaganda.be Via www.enterprises.proximus.com/preference_centre_nl kunt u aanpassen welke communicatie u van Proximus ontvangt. Voor andere informatie neem contact op via: perspectief@proximus.com. De technische specificaties gelden alleen ter richtlijn. Proximus behoudt zich het recht voor om deze zonder voorafgaande mededeling te wijzigen. De coördinaten van uw Proximus-accountmanager niet bij de hand? Surf naar www.proximus.be/mycontacts

Perspectief

3


Digitale werkplek - Samenwerkingstools

De digitale werkplek

Technologie, processen en mensen in balans Een recente enquête (bij Proximus-klanten) toont aan dat 64% van de bevraagde bedrijven de evolutie naar een digitale werkplek belangrijk vindt. Maar hoe verandert deze digitale werkplek de manier waarop collega’s samenwerken? En hoe pakt u als bedrijf deze verandering gestructureerd aan?

4

D

e huidige mobiliteitsproblematiek, gekoppeld aan technologische evoluties, zorgt ervoor dat er voor veel bedrijfsfuncties geen enkele reden meer is om enkel nog binnen de bedrijfsmuren te werken. Om deze mobiliteit van werknemers te stimuleren en de efficiëntie van een organisatie te verbeteren, is een evolutie naar de digitale werkplek een cruciaal gegeven.

De bouwstenen van een digitale werkplek

Naast het verlenen van de juiste hardware om iedereen zijn job te laten uitvoeren, zijn ook de juiste applicaties en software nodig om het werk effectief gedaan te krijgen. Als u uw medewerkers digitaal wilt laten werken, dringen zich dus een aantal technologische wijzigingen op. Medewerkers moeten bijvoorbeeld van buitenaf toegang krijgen tot de bedrijfsapplicaties. Of misschien wilt uw bedrijf volledig overstappen naar de cloud? In beide gevallen zal u ook de nodige aandacht moeten schenken aan de beveiliging van uw bedrijfsgegevens.

Ook wilt u dat de communicatie efficiënter verloopt. Louter via e-mail communiceren zorgt immers voor onoverzichtelijkheid en tijdverlies. Zo werken medewerkers vaker projectmatig via online samenwerkingsplatformen, waarin iedereen alle vorderingen van andere betrokkenen bij het project kan opvolgen, makkelijk bestanden kan delen of videovergaderingen starten. Tot slot zien we ook de bedrijfsgebouwen zelf veranderen. Er gaat steeds minder ruimte naar individuele werkplekken, om plaats vrij te maken voor flexibele vergader- of samenwerkplekken. Bedrijven kiezen er ook voor om gebruik te maken van co-working spaces op andere locaties om hun vaste medewerkers fileleed te besparen. Maar enkel nieuwe technologieën introduceren op de bestaande werkplek zonder uw werknemers te begeleiden of uw processen aan te passen is vragen om een rampscenario. Hoe slaagt u er als bedrijf in om iedereen mee aan boord te krijgen?

Editie 9 - 2019


Zijn uw medewerkers allemaal mee?

Niet alle medewerkers staan te springen om met het nieuwe werken te beginnen. Drempelvrees, vastgeroeste gewoontes en angst voor nieuwe technologieën liggen vaak aan de basis. Een digitale werkplek van hogerhand opleggen, werkt dan contraproductief. Al uw medewerkers op dezelfde lijn krijgen: dat is het uitgangspunt van uw change management en trainingsplan. Best practices en ervaring leert dat deze verschillende elementen elk van groot belang zijn:

lk bedrijf en elke verandering 1 E

vereist een specifieke aanpak: heel de aanpak hangt af van de cultuur binnen het bedrijf, van de betrokken medewerkers, van de verandering zelf.

e betrokkenheid van alle 2 D

stakeholders: user adoption gaat over elke medewerker die betrokken is. Dus moet er gekeken worden naar de noden van het bedrijf, de departementen, de teams en de medewerkers, maar ook hoe ze elk hun rol te spelen hebben.

pen communiceren, op het juiste 3 O moment in de juiste ‘taal’, over de troeven voor de werknemers én het bedrijf helpt aarzelende medewerkers mee het bad in te trekken. Denk aan e-mail, posters, maar ook intranet als sociaal platform, sms …

et zoals jongeren vandaag 4 N

hun ouders wegwijs maken met smartphones, is het handig om medewerkers te identificeren die sneller weg zijn met nieuwe technologieën en hun voordelen. Zet deze early adopters vervolgens in als ambassadeurs bij hun collega’s.

iteraard is training noodzakelijk. 5 U

In plaats van medewerkers een lijvige pdf te bezorgen met alle nieuwe technologie en methodiek, stuurt u hen beter op regelmatige tijdstippen een luchtig opgebouwde mini-cursus van 5 tot maximaal 15 minuten rond één leerdoel.

Starten met een digitale werkplek? Drie tips! De volgende drie functionaliteiten verhogen de kans op een efficiënte samenwerking, hoe groot de afstanden tussen de medewerkers ook zijn. Filesharing Deel naadloos uw documenten, foto’s, presentaties … en werk er samen op met collega’s of klanten, vanop eender welk toestel en eender welke plek. Dankzij Office 365 is het een fluitje van een cent. Audio- en videomeetings Met een tool zoals Skype for Business organiseert u meetings en gesprekken vanop afstand aan de hand van chat-, spraak- of videoberichten. U kunt bovendien uw scherm presenteren of content delen tijdens meetings. Draadloos presenteren Geen gedoe met het aansluiten van uw laptop of tablet op de aanwezige audiovisuele apparatuur. Met tools zoals Barco ClickShare of Airtame presenteert u draadloos als een pro. Plug het apparaat in uw USB-poort, de software start vanzelf en uw content wordt meteen op het scherm getoond.

Meer info Blijft u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de digitale werkplek? Scan deze QR code!

Perspectief

5


Digitaal werken – Glasvezel

Nu bedrijven hun digitale activiteiten steeds verder uitbreiden, winnen een stabiele internetverbinding en korte responstijden meer dan ooit aan belang. Ontdek hoe glasvezel deze behoeften volledig inlost.

De troeven van glasvezel

G

lasvezel is een relatief nieuwe technologie, waarbij laserlicht pijlsnel (200.000 kilometer per seconde) langs draadjes van glas wordt verstuurd. Dat maakt glasvezel veel sneller dan eender welk ander netwerk. Dat ondervond ook Erwin Cuppens, partner bij Watertechniek Teunissen uit Hasselt: “Het duurde vroeger vaak tergend lang om in de winkel een bestelbon af te drukken en er zat veel vertraging op de beelden van de videobewaking, gewoon omdat de data via een klassieke internetlijn op en af gingen naar Overpelt.” Dankzij de overstap naar glasvezel geniet het bedrijf nu van internettoegang met 350 Mbps downloadsnelheid en 50 Mbps uploadsnelheid, wat resulteert in perfecte videobeelden die razendsnel worden opgeladen.

Verhoogde efficiëntie

Bijkomend voordeel van de snelheid van glasvezel is dat medewerkers maar liefst 3 keer sneller bestanden met elkaar kunnen delen. “Het verschil met vroeger kon niet groter zijn”, geeft ook Erwin Cuppens toe. “Al onze medewerkers hebben veel vlotter toegang tot de bedrijfsapplicaties op de centrale server. En nu kan onze webshop eindelijk uitgroeien tot een volwaardig verkoopkanaal.”

6

Betrouwbare stabiliteit

Glasvezel is niet alleen veel sneller, maar ook veel stabieler. Er gaan immers minder data verloren. Dat maakt glasvezel ideaal voor bedrijven die nood hebben aan uitstekende VoIP, videoconferenties of, in het geval van Online Grafics uit Kortrijk, cloudtoepassingen: “We hebben onze portfolio uitgebreid met cloudtoepassingen vanuit ons eigen datacenter”, vertelt IT-manager Wim Van der Speeten. “Uiteraard moeten we onze klanten dan wel staalharde garanties bieden rond performantie en beschikbaarheid. En we hebben een permanente upload nodig in het kader van de vloot iOStoestellen die we voor onze klanten beheren. Dankzij het glasvezelnetwerk slagen we daar perfect in.”

FullFiber glasvezel in cijfers 250 Mbps tot 500 Mbps

downloadsnelheid

50 Mbps tot 100 Mbps

uploadsnelheid

Downloadtijd voor 1 grafisch

bestand van 800 MB:  Vandaag met glasvezel: 20 sec.  Voorheen: +1,5 min. Downloadtijd voor 1 toepassing

van 5 GB:  Vandaag met glasvezel: 2 min.  Voorheen: 10 min.

Editie 9 - 2019


#ookmorgenmee

Wat doet Axel Claeys van A-Mode als voorbereiding op morgen?

Watertechniek Teunissen • Expert in pomp­ systemen en technieken voor waterbeheer • Vestigingen in Hasselt en Overpelt • Zusterondernemingen in Arendonk

Het West-Vlaamse familiebedrijf A-Mode is opgericht in 1954 en telt vandaag zeven multibrand-winkels met meer dan 50 kledingmerken. Erwin Cuppens

Waarom zij voor glasvezel kozen:

In de wolken

• Vestigingen verbinden met toepassingen op centrale server • Webshop met persoonlijke service • Stabielere camerabeelden snel uploaden • V lotter werken met CRM-pakket

Online Grafics • Systeemintegrator met focus op de Apple-omgeving • Apple Premium Reseller met zeven winkels onder de naam Lab9 Stores • 85+ medewerkers

“A-Mode heeft de voorbije jaren fors geïnvesteerd in cloudtechnologieën, onder meer met het oog op de opstart van onze webshop. We draaien vandaag meerdere systemen in de cloud, omdat het veel betrouwbaarder en sneller is. Bovendien hebben we een servicecontract, waardoor we veel meer tijd overhouden voor onze core business.”

Ultrasnelle glasvezel

Wim Van der Speeten

Waarom zij voor glasvezel kozen: • Permanente upload voor het beheer van de iOS-toestellen van klanten • Performantie en beschikbaarheid van cloudtoepassingen • Winkels verbinden met toepassingen op centrale server • Snel uploaden van bestanden voor printen

“Wij werken vaak met grote bestanden, afbeeldingen en grafische bestanden. Een goede uploadsnelheid is voor ons primordiaal. Toen we hoorden dat glasvezel beschikbaar werd in de industriezone van ons hoofdkantoor, zijn we daar meteen opgesprongen. Nu genieten we van een veel hogere snelheid en onbeperkte data, en verrassend genoeg is de verhouding tussen prijs en kwaliteit nu veel beter dan vroeger.”

Nieuw kassasysteem “We hebben al onze winkels uitgerust met een nieuw en performanter kassasysteem en willen ook daar binnenkort glasvezel installeren. Dat werkt namelijk niet alleen veel sneller, maar er is ook een back-upsysteem inbegrepen. Dankzij dat systeem kunnen onze kassa’s niet uitvallen.”

Glasvezel voor uw bedrijf Ontdek alle troeven op www.proximus.be/glasvezel

Ook zin om uw tips te delen?

Bezorg ons uw gegevens via perspectief@proximus.com

Perspectief

7


Digitale transformatie – Innovatie – Start-ups

Innoveer snel, in kleine stapjes Doen, doen, doen. Dat is wat een kmo succesvol maakt. Toch is die aanpak niet zonder risico. Wie zich alleen maar in zijn business vastbijt, ziet vaak te laat hoe snel de markt verandert. Innovatie zorgt voor extra zuurstof – en zo voor extra groei. De kmo bevindt zich in een uitstekende positie om te innoveren, maar doet het veel te weinig.

Dado Van Peteghem

Mede-oprichter van Duval Union Consulting, adviesbureau in digitale transformatie. Daarnaast stond Dado mee aan de wieg van de start-ups Social Seeder en SpeakersBase. Duval Union Consulting telt 25 medewerkers.

8

Editie 9 - 2019


“ Weinig budget voor innovatie? Dat verplicht je alleen maar om nog creatiever voor de dag te komen.”

D

ado Van Peteghem, Founding Partner en co-CEO bij Duval Union Consulting: “Het probleem is de typische kmo-mentaliteit. Terwijl de grote bedrijven soms wat te veel met visie en de lange termijn bezig zijn, verliest de kmo zich in de operationele activiteiten van elke dag. De bedrijfsleider van de kmo is bij uitstek een doener, die te weinig de tijd neemt om na te denken over een groter plan. Nochtans kun je niet zonder beide elementen. Je hebt niet alleen een architect of alleen een metselaar nodig om een huis te bouwen. De input van beiden is noodzakelijk.”

Hoe ziet de ideale aanpak eruit?

“De moeilijkheid is vaak dat de kmo enkel dingen wil doen waarvan ze zeker is dat ze iets zullen opbrengen. Maar zo zit de wereld helaas niet in elkaar. Wij raden aan om tijd en ruimte te maken voor enkele ideeën – en daar voluit mee te experimenteren. De kmo heeft op dat vlak een belangrijk voordeel. De CEO is vaak ook de belangrijkste aandeelhouder en kan dus doorgaans vrij beslissen, waardoor de drempel net lager zou moeten zijn om met projecten te starten.”

Perspectief

En toch: heel wat kmo’s vragen zich af waarom ze wakker moeten liggen van innovatie.

“Simpel: doen ze het niet, dan doet iemand anders het wel. Niemand heeft het alleenrecht. Innovatie is er niet alleen voor de grote bedrijven of alleen voor de start-ups. Het heeft ook te maken met de manier waarop de kmo naar zichzelf kijkt. Een groot bedrijf ziet zichzelf graag als tanker: groot en waardevol, stevig op koers. Tegelijk is zo’n tanker natuurlijk ook traag en log. Het beeld dat bij een start-up hoort, is dat van een speedboot: klein, snel en wendbaar. Ik zie de kmo als een mooi jacht, ergens tussen die twee uitersten in. Er is al een mooie waarde opgebouwd, maar tegelijk is er ook nog altijd voldoende wendbaarheid aanwezig. Dat is het ideale uitgangspunt voor een innovatief traject.”

Kom eens meer buiten! Dat gebeurt te weinig, zegt u. Ontbreekt het de kmo aan ambitie? “De doorsnee kmo is te veel op zichzelf gericht. De kmo moet leren om verder te kijken dan de eigen bedrijfsmuren. >>

9


Digitale transformatie – Innovatie – Start-ups

Get out of the building! Bedrijfsleiders hebben de vinger te weinig aan de pols. Ik raad hen aan om evenementen te bezoeken, onder meer over technologie. Daar pik je altijd nieuwe dingen op en kom je in contact met innovatieve ideeën. Tegelijk mag je je ook niet blindstaren op de technologie alleen. Je maakt niet noodzakelijk het verschil met een nieuwe technologie, wel met een innovatieve go-to-market of een nieuw businessmodel. Het is belangrijk daarmee te experimenteren en om dat snel te doen.”

“ De drempel waar de kmo over moet, is bewust tijd maken om met innovatie bezig te zijn.” Een kmo heeft vaak maar een bescheiden budget, zeker in vergelijking met de grote bedrijven, of met start-ups die geld ophalen bij externe investeerders. Hoe kan de kmo die achterstand wegwerken? “Het antwoord is heel eenvoudig: een ecosysteem heeft meer kans op slagen dan het initiatief van één enkele kmo. Het is zonder meer een goed idee wanneer kmo’s de koppen bij elkaar steken om investeringen te delen en samen ervaring op te bouwen. Om die reden pleiten we ervoor om die ervaring ook te delen en resoluut te kiezen voor open innovatie, bijvoorbeeld in samenwerking met andere bedrijven, of met een hogeschool of universiteit, onder meer door het bedrijf open te stellen als stageplaats. Neem ook start-ups mee in dat verhaal. Nodig je concurrenten uit! De concurrenten van vandaag zijn morgen misschien essentiële partners. Bij de kmo gebeurt alles nog te veel binnenskamers, terwijl kruisbestuiving met uiteenlopende partners net veel sneller tot innovatie leidt.”

Geen tijd te verliezen U hamert op snelheid. Waarom is dat vandaag zo belangrijk? “Daar zijn twee redenen voor. Enerzijds omdat innovatie tijd vraagt, anderzijds omdat de wereld heel snel verandert.

10

Editie 9 - 2019


Er valt dus geen tijd te verliezen. Op zich is disruptie niet nieuw. Alleen ging er vroeger doorgaans een generatie overheen. De bedrijfsleider hoefde zich geen grote zorgen te maken, het was aan de volgende generatie om de zaken anders aan te pakken. Vandaag verloopt alles veel sneller. We zien cycli van nog geen vijf jaar, straks wellicht zelfs maar van een jaar. In die context is het geen optie om te wachten op de natuurlijke innovatie van de volgende generatie. Je moet dus echt actief durven investeren in iets dat op langere termijn duurzaamheid biedt. De nood om dat te doen is er, zo niet verdwijn je onherroepelijk van de markt.” Akkoord, maar de gemiddelde bedrijfsleider weet niet altijd hoe hij daar concreet mee moet starten? “De CEO moet de prioriteiten van het bedrijf oplijsten en daar dan gericht acties rond opzetten. Kijk, een kmo heeft misschien weinig budget om te spenderen, maar kan wel tijd uittrekken om mensen te ontmoeten, om blogs te lezen, om inspiratie op te doen op evenementen en vergaderingen. Het gaat erom een cultuur te creëren waarbij er goesting is om rond innovatie te werken.” Bovendien is het wellicht helemaal niet nodig om direct grote budgetten uit te trekken? “Inderdaad. The next big thing is a lot of small things. Dat de kmo geen budget zou hebben om te innoveren, is een flauw excuus. Meer nog, als er weinig middelen zijn, zet dat net aan om nog creatiever voor de dag te komen. De drempel waar de kmo over moet, is

bewust tijd maken om met innovatie bezig te zijn. Dat is de switch die de kmo moet maken. En dat is zeker niet altijd makkelijk, want er is meestal een bijzonder sterke focus op de business.”

Zin in de toekomst Dat staat bij sommige bedrijven veraf van wat u als de kmo-mentaliteit omschreef: het idee dat de bestaande context zijn tijd wel zal meegaan. “Klopt. Een kmo denkt vaak te veel over wat ze niet zal of wil doen. Nochtans moet ze echt verder durven kijken. Doet ze dat niet, dan is dat verloren tijd die de concurrentie mogelijk wel zinvol benut. Het is de taak van de CEO om een positieve attitude uit te stralen, te tonen dat het bedrijf echt zin heeft in de toekomst. In de context van de kmo is dat vaak nog de moeilijkste opdracht, net omdat de verwachting er bestaat dat een innovatief idee ook meteen iets zal opleveren. Ik vergelijk het vaak met de ambitieuze schoonspringer die bovenaan een klif klaar staat om een salto mortale uit te voeren. Van waar hij staat, kan hij het water niet zien, maar toch moet hij durven springen.” De vrees bestaat natuurlijk altijd dat iets kan mislukken. “En dan? Dat mag je niet tegenhouden. Falen is wel degelijk een optie. Tegelijk kun je de risico’s beperken door kleine stappen te zetten. Liever tien experimenten met 10.000 euro dan één groot project van 100.000 euro. Als er dan een keer iets fout gaat, doet het minder pijn. En uiteindelijk leer je altijd bij, wellicht nog het meest wanneer iets mislukt.”

Samenwerken met start-ups? Zo pakt u het aan • Nodig start-ups uit in uw bedrijf. Organiseer regelmatig een klein, informeel evenementje waarbij start-ups hun ideeën komen voorstellen. • Neem contact op met zogenaamde start-up incubatoren: plaatsen waar heel wat start-ups samenwerken met gevestigde bedrijven. Voorbeelden zijn Co.Station, The Beacon of Startups.be. • Kijk naar concrete projecten en stel een realistisch stappenplan op. • Schakel snel, ook financieel. Voor een start-up is een betalingstermijn van 90 dagen niet leefbaar.

Perspectief

11


Digitale transformatie – Innovatie

Stappenplan voor digitale transformatie Iedereen heeft de mond vol van innovatie via digitale transformatie. Maar hoe gaat u er concreet mee van start?

STAP

1

Eerst legt u de fundering. U maakt uw ICT-infrastructuur future-proof en rolt oplossingen uit met het oog op procesoptimalisering. Digitale transformatie is onmogelijk zonder een sterke, moderne en correct beveiligde ICT-omgeving. VOORBEELD U verplaatst bedrijfskritische toepassingen naar de cloud, virtualiseert, automatiseert en beveiligt uw ICT-omgeving, en verrijkt ze via onder meer AI en machine learning.

D

at we vandaag al voor een groot stuk in een digitale wereld leven – en dat het einde van die transformatie nog niet in zicht is – mag ons eigenlijk niet verbazen. Vijftien jaar geleden wezen analisten al op het toenemende belang van onder meer customer experience, employee engagement en de backendsystemen die nodig zijn om de verwachtingen van klanten, leveranciers, medewerkers en andere partners waar te maken. Vandaag brengen meer en meer bedrijven die voorspellingen in de praktijk.

STAP

2

VOORBEELD Maak gebruik van onder meer collaboration tools en videoconferencing om zowel de productiviteit als de work-life balance van uw medewerkers te bevorderen.

3

Proximus begeleidt u in uw digitale transformatie. Neem contact met ons op via advisoryservices@ proximus.com

12

TRANSFORMEER

Ontwikkel een digitale werkplek voor uw medewerkers. Eenmaal de infrastructuur op punt staat, start u de transformatie van de bedrijfscultuur. In een digitale onderneming draait alles rond productiviteit, mobiliteit en samenwerking.

STAP

Van gedachten wisselen

DIGITALISEER

INNOVEER

Kijk voorbij de klassieke grenzen van uw onderneming. Bouw nieuwe bedrijfsmodellen waarmee u anticipeert op disruptie in uw sector. Evolueer naar een datagedreven onderneming die steunt op analytics. Werk samen met andere bedrijven en met start-ups. Neem de wensen en behoeften van de klant als uitgangspunt, onder meer op basis van de data uit de eerste stap, en stuur de processen bij in functie van nieuwe doelstellingen. VOORBEELD Maak gebruik van IoT om inzicht te krijgen in het gedrag en de behoeften van medewerkers en klanten.

TIP

DOE HET NIET ALLEEN Als kmo heeft u niet altijd een bepaalde expertise in huis om het hele verhaal zelf op te zetten. Zoek hiervoor een partner en denk samen na over een pragmatische aanpak, waarbij gezond verstand voorrang krijgt op technologie.

Editie 9 - 2019


Het moment van Olivier Onghena -’t Hooft

“Hou focus op wat je belangrijk vindt”

O

nghena runt vandaag een succesvol adviesbureau met prestigieuze klanten over de hele wereld. Naast zijn consultancybureau adviseert Onghena ook jonge leiders, organiseert hij inspiratie retreats voor topleiders uit internationale bedrijven, de politiek, de cultuur en de internationale organisaties in de Zwitserse bergen, ontwikkelt hij vastgoedactiviteiten en zetelt hij in tal van ondernemersraden. Hoe behoudt hij zijn focus met zoveel activiteiten? “Ik heb veel tijd besteed aan het uitkristalliseren van mijn sense of purpose, mijn persoonlijke reden van bestaan. Alles wat me gevraagd wordt, toets ik eerst aan die reden. Past een aanvraag daar niet bij, dan doe ik ze eenvoudigweg niet. Dat is ook wat ik andere bedrijfsleiders altijd aanraad: weet wat jij belangrijk vindt en kalibreer al je beslissingen

Perspectief

Olivier Onghena -’t Hooft reist bijna 200 dagen per jaar voor zijn internationale adviesbureau GINPI. Daarnaast ontwikkelt hij vastgoedactiviteiten en zetelt hij in tal van ondernemingsraden. Maar waaruit haalt hij zelf zijn energie?

op basis daarvan. Maar je moet ook bereid zijn daar de prijs voor te betalen. En dan bedoel ik niet alleen de financiële prijs wanneer je bijvoorbeeld een goedbetalende klant weigert, maar bijvoorbeeld ook de prijs om minder tijd met je familie door te brengen, of net minder tijd met je bedrijf. Veel mensen zien die prijs niet.” Om zijn drukke werkschema aan te kunnen, tracht Onghena zoveel mogelijk van zijn professionele activiteiten in de natuur te organiseren en doet hij dagelijks aan yoga, meditatie en gezond eten. “Ik probeer het in te plannen wanneer ik maar kan, bijvoorbeeld tijdens een lange vlucht. Je kan dit tempo niet volhouden zonder een rigoureuze levenshygiëne. Voor mij zijn yoga en meditatie net als je tanden poetsen of een douche nemen. Het is gewoon iets wat ik moet doen.”

Wie is Olivier Onghena ’t Hooft? • Oprichter van Global Inspiration & Noble Purpose Institute (GINPI) • Oprichter van vastgoedbedrijf Taurus International • Oprichter & chairman bij Young Leaders– Inspiring Mentors • Oprichter van Wisdom Encounters • Masters in Internationale Politiek, Internationale Economische Relaties & International Commerce (Solvay)

13


Mobile Indoor Coverage – Optimaal bereik

Betere ontvangst in uw bedrijfsgebouw?

Het kan!

Mobiele communicatie groeit, ook binnen uw bedrijfsgebouw. Maar ondanks een almaar sterkere dekking in de buitenlucht (99,85% voor Proximus!), hebben bedrijfsgebouwen vaker last van signaalverlies. Hoe komt dat, en belangrijker nog, wat kunt u hieraan doen?

G

sm’s vervangen steeds vaker de vaste lijn. Maar liefst 80% van het mobiele bellen gebeurt vandaag binnen de muren van een bedrijf. Tegelijkertijd treden vooral binnen nieuwere bedrijfsgebouwen problemen op met de mobiele dekking. Dat heeft te maken met hun samenstelling. Nieuwe gebouwen bevatten meer staal dan vroeger. Maar ze zijn ook veel beter geïsoleerd. Vooral dat laatste is problematisch. Over het recente isolatiemateriaal wordt namelijk een filmlaagje gelegd om het isolerende gas in het materiaal te houden. Dat filmlaagje bestaat meestal uit een soort aluminiumfolie, omdat dat het gas en de stralingswarmte het best tegenhoudt. Maar nu blijkt dat dit filmlaagje ook erg goed is in het tegenhouden van mobiele signalen.

14

Editie 9 - 2019


Overal dekking

Uiteraard is het weghalen van isolatie geen optie. Dus heeft Proximus andere oplossingen uitgewerkt. Davy Van Buggenhout, Marketing Manager Enterprises: “We plaatsen bijvoorbeeld een antenne op het dak. Die zal het sterke signaal buiten opvangen en via een kabel door de muren en de isolatie naar binnen brengen. Eens binnen wordt het signaal via een netwerk van kleinere antennes verspreid. Voor grotere gebouwen met veel medewerkers volstaat die aanpak echter niet, want dan heeft die ene antenne op het dak onvoldoende capaciteit om alle gebruikers te bedienen. In dat geval raden we glasvezel aan. Glasvezel heeft immers een enorme capaciteit. Eens het mobiele signaal via glasvezel is binnengebracht, verspreiden we het opnieuw via kleine antennes. Voor kleine gebouwen of voor thuis hebben we eenvoudige plug&play oplossingen.”

Alles begint bij de analyse

“Elke klant heeft andere behoeftes”, legt Davy Van Buggenhout uit. “De ene wil dekking in de ondergrondse parking, de andere in de liften, en nog anderen willen er zeker van zijn dat hulpdiensten dekking hebben in het gebouw. De hulpdiensten gebruiken immers overal een apart netwerk, Astrid. Alles begint bij de analyse van de behoeftes en de technische opmetingen in het gebouw. Op basis daarvan en met de hulp van onze ingenieursbureaus, werken we onze plannen altijd volledig op maat van het bedrijf uit. Dat garandeert de beste resultaten.”

Een brede waaier aan oplossingen

“ De garantie van een stabiele mobiele dekking” Het snelgroeiende Agristo behoort tot een van de grootste exporteurs van aardappelproducten ter wereld. Het bedrijf investeert niet alleen in zijn machines, maar ook in zijn technologie en mobiele communicatie. Maar door strengere isolatienormen hadden ze steeds vaker last van signaalverlies.

Meer info

“Intern communiceren wij zeer vaak mobiel”, legt CIO Martijn Mennen uit. “Technici communiceren bijvoorbeeld tijdens het onderhoud van een machine vaak rechtstreeks met de leverancier. Op zo’n momenten wil je natuurlijk niet dat de verbinding wegvalt. Dat leidt tot rendements- en capaciteitsverliezen. Het heeft een niet te onderschatten financiële impact. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een betrouwbare partner die ons een stabiele interne mobiele dekking kon garanderen.”

Graag een vrijblijvende analyse van uw situatie? Neem contact op via www.proximus.be/MIC

Meer klantenverhalen op www.proximus.be/perspectief

Omdat elk gebouw anders is, biedt Proximus een brede waaier aan oplossingen voor betere Mobile Indoor Coverage (MIC): 3G, 4G, Astrid (voor de hulpdiensten), LoRa (voor het Internet of Things) … Onze ervaren specialisten hebben al meer dan 1.000 Mobile Indoor Coverage projecten opgeleverd. Zo bent u altijd zeker van de meest kostenefficiënte oplossing op maat van uw bedrijf en persoonlijke begeleiding bij elke stap van uw project.

Perspectief

Glasvezel

Na analyse en metingen ter plaatse, adviseerde Proximus het mobiele netwerk via glasvezel in het gebouw binnen te trekken tot bij het basisstation. Een netwerk van kleinere antennes verspreidt het mobiele signaal vervolgens doorheen het hele gebouw. “Nu genieten onze medewerkers een veel betere ontvangst. Maar het is ook interessanter voor de werking van mobiele apps. En naar de toekomst toe zullen machines hier perfect met elkaar kunnen communiceren.”

15


Mobiel werken – Security – Bedrijfsgegevens

De uitdagingen van een mobiele werkomgeving

Laten we eerlijk zijn: uw bedrijfsgegevens zijn in gevaar. En daar zijn 3 oorzaken voor: het aantal mobiele werkers is toegenomen, uw bedrijf zet gegevens vaker in de cloud en uw medewerkers hebben een grotere digitale voetafdruk dan vroeger. Of u veel risico loopt? Toch wel: zelfs een banale e-mail lezen kan een nachtmerrie worden.

16

H

et aantal mobiele werkers neemt jaarlijks nog altijd met 30% toe. Tot voor kort waren mobiele werkers voornamelijk bedienden die op afstand werkten, thuis of onderweg. Maar tegenwoordig verschijnt een nieuw type mobiele werkers op het toneel. In sectoren als de zorg, transport, bouw en de haven is het aantal het afgelopen jaar pijlsnel gestegen. “We zien steeds meer arbeiders mobiel werken”, zegt Wouter Vandenbussche, Manager Secure Workplace bij Proximus. “Denk aan poetshulpen of bouwvakkers die een mobiel toestel meekrijgen met hun werkschema of planning van de dag. Tot nu toe hadden die mensen vaak een minimale digitale voetafdruk binnen hun bedrijf. De meesten hadden zelfs geen e-mailadres. En nu hebben ze een mobiel toestel met e-mails van het bedrijf, planning apps en nog veel meer. De impact op de beveiliging van bedrijfsgegevens is dan ook enorm.”

Wie kijkt er mee?

“Vijf jaar geleden hadden de meeste bedrijfstelefoons nog geen toegang tot gevoelige informatie”, legt Wouter Vandenbussche uit. “Je kon ermee bellen, je contacten opslaan, een eigen agenda bijhouden. Maar de link met het bedrijf ontbrak. Dat is nu helemaal anders. Niet alleen bieden de

“ V ijf jaar geleden hadden de meeste bedrijfstelefoons nog geen toegang tot gevoelige informatie” mobiele toestellen toegang tot gevoelige bedrijfscommunicatie zoals e-mails, maar bovendien staan er meestal ook cloudapplicaties op die verbonden zijn met data binnen het bedrijf.” Het hoeft dus niet te verwonderen dat deze toestellen gegeerde doelwitten vormen

Editie 9 - 2019


#ookmorgenmee

bij mensen met kwaadwillige bedoelingen. In 2016 was slechts 7,5% van alle malware mobiel, maar experts verwachten vóór 2020 een stijging tot 33%. Deze risico’s zijn trouwens niet enkel van toepassing op wie mobiel werkt. Ook wie net als vroeger met een vaste desktop binnen een kantooromgeving werkt, is vandaag veel meer blootgesteld aan risico’s. Tal van bedrijfsgegevens staan niet langer op een harde schijf, maar worden bewaard in de cloud. Al die bedrijfsgegevens in de cloud maken gegevensbescherming moeilijk.

Niet alleen hackers

Bedrijfsleiders moeten zich overigens niet alleen zorgen maken over hackers en cybercriminelen. Vaak zijn net de eigen medewerkers de zwakste schakel in gegevensbeveiliging, waarschuwt Wouter Vandenbussche: “Als bedrijf moet je er echt op letten dat medewerkers niet zelf, al dan niet per ongeluk, informatie verspreiden vanuit hun mobiel toestel. Ze nemen bijvoorbeeld een foto van een whiteboard op het werk, die automatisch gesynchroniseerd wordt met meerdere cloud-diensten. Of ze springen lichtzinnig om met bijlagen en slaan per ongeluk een bijlage van het werk op in hun persoonlijke Dropbox. Ze verbinden hun toestel met onveilige wifinetwerken, downloaden schadelijke apps … Het is allemaal veel sneller gebeurd dan je zou denken. De belangrijkste beschermingsmaatregel voor mobiele werkers is dan ook om medewerkers bewust te maken van de risico’s.”

Enterprise Mobility Management Proximus en zijn partners bieden u verschillende Enterprise Mobility Management tools aan om uw gevoelige informatie te beschermen. Met deze tools kunt u bijvoorbeeld: • Uw bedrijfsgegevens onlees­baar maken voor derden door gegevensoverdracht tussen toestellen en back-end te versleutelen. •K waadwillige apps detecteren en bedreigingen opsporen. •O nveilige wifinetwerken, phishing-berichten of ander bedrog herkennen en tegenhouden. •T oestellen traceren en gegevens blokkeren of verwijderen.

Wat doet Marleen Vanhee van Easyfairs als voorbereiding op morgen? Easyfairs staat in de wereldwijde top 20 van beursorganisatoren. Wat is het geheim achter het succes van de ‘Entreprise de l’Année®’ 2018? Het slim inzetten van technologie, zo blijkt.

Digitale services

“Digitale producten zijn heel belangrijk voor Easyfairs. Een mooi voorbeeld is EasyGo, een digitaal dienstenpakket voor exposanten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kiezen om de focus te leggen op visibiliteit dan wel op lead generation. Ook hier optimaliseren we de gebruiksvriendelijkheid door middel van een digitaal platform voor exposanten: My Easyfairs.”

BOOST UW BEREIK, ZICHTBAARHEID EN ROI vervangt Online365 en biedt Slimme badgesEasyGo nieuwe features, gebaseerd op de meest

recente ontwikkelingen binnen de digitale

GEMEENSCHAPPELIJKE FEATURES IN ALLE PAKKETTEN

Krijg toegang tot My Easyfairs U krijgt eenvoudig toegang tot het online platform My Easyfairs, waar u uw deelname online kunt beheren. Publiceer uw bedrijfsprofiel online Creëer uw eigen pagina op de website van het evenement,

met een beschrijving van uw onderneming, logo, bedrijfsmarketingtechnologie. Het maakt deel uit “Voor bezoekers maken contactgegevens, een link naar uw website, productcategorieën, van het standaardaanbod van Easyfairs, maar sociale media en een contactformulier voor bezoekers. wij geven u de keuze, afhankelijk van uw we bv. gebruik van smart doelstellingen: een betere zichtbaarheid of Zet uw producten en diensten online in de kijker badges met NFC-chips. meer leads. Of misschien wilt u wel beide? Publiceer een onbeperkt aantal producten, diensten en nieuws In dat geval raden we een upgrade naar met een beschrijving, foto, video, link naar uw website en PDF’s. Deze chip maakt contact GoPlus aan om uw zichtbaarheid te en om meer leads te verzamelen, Laat een baanbrekend product opnemen in de Innovation met een reader bij deverbeteren samen met een prominente weergave van Gallery en profileer uw onderneming als innovatief. uw logo tijdens het evenement. exposant. Op het einde Verspreid uw informatie digitaal tijdens het evenement* Verspreid uw informatie over uw bedrijf, producten en diensten Selecteer van hun bezoek krijgen zeuw gewenste pakket om uw maximaal onder de bezoekers via de draadloze reader(s) op uw zichtbaarheid te verbeteren of om nieuwe stand. Bezoekers die de reader met hun Smart Badge aanraken, contacten een mail met info over allete genereren. Of kies beide, terwijl ontvangen alle informatie die u op My Easyfairs publiceert via u tegelijk maximale merkbekendheid verkrijgt, e-mail en in hun My Easyfairs-account. U kunt bijkomende Hot data zowel online als tijdens het evenement. door hen geselecteerde readers huren en koppelen aan specifieke producten en diensten. exposanten en de “Beurzen zijn een bron aan klanten en prospecten uit exposanten ontvangen de gegevens.Nodig Weuw data Nodig uw zetten klanten en prospecten uit via een gepersonaliseerde registratielink die u kunt verwerken in uw uitnodigingen, e-mails, gegevens van de bezoekers op een relevante manier website en sociale media. U kunt op elk ogenblik een lijst met de personen die uw link gebruikt hebben om die interesse toonden.” in om onzedownloaden communities zich vooraf te registreren. Neem voor het evenement contact met hen op of verzorg nadien de opvolging. te dienen, met respect Profiteer van geavanceerde netwerkmogelijkheden voor de wetgeving Leg contact met en alle relevante deelnemers van het evenement (bezoekers, exposanten, sprekers) op basis van focus op relevantie. Weenzijn gemeenschappelijke belangen connecties op sociale media. altijd al zeer Chat,data-driven organiseer meetings, stuur berichten, krijg suggesties voor connecties en ontvang gepersonaliseerde inhoud. geweest. Maar vandaag stellen de technologie en de data sciencetechnieken ons in staat hier veel verder in te gaan.” *In het aanbod is één reader inbegrepen. Als u meerdere producten exposeert, kan het interessant zijn om extra reader(s) bij te bestellen aan € 150/extra reader.

Meer info Wilt u met een gerust hart mobiel werken? Doe nu onze test op www.proximus.be/ mobielwerkentest en ontdek hoe veilig uw bedrijfsgegevens écht zijn.

Perspectief

Ook zin om uw tips te delen?

Bezorg ons uw gegevens via perspectief@proximus.com

17


Smart buildings – Digitale werkplek

Van smart buildings naar smart workplaces De term smart building wordt gebruikt voor gebouwen die slim gebruik maken van nieuwe technologieën om onder meer de energie-efficiëntie te verhogen. Maar een van de meest doeltreffende manieren om te besparen in een bedrijfsgebouw, is de werkplekken optimaler verdelen. Daarom zien we smart buildings vandaag evolueren naar smart workplaces.

S

teeds meer bedrijfsgebouwen zijn uitgerust met een vorm van Building Management System, dat onder meer de temperatuur, verlichting, luchtvochtigheid en ventilatie regelt in functie van het gebruik van de ruimtes. Het systeem bewaakt daarnaast vaak ook het interne elektriciteitsnetwerk en het energieverbruik. Zo kan de energie-efficiëntie en de duurzaamheid van het gebouw verhoogd worden.

in een gebouw optimaal te benutten, doet dan ook een goede zaak. Een doordacht beleid rond thuiswerken kan hierbij helpen. Thuiswerken zorgt er immers voor dat een bedrijf niet langer voor elke medewerker een werkplek moet voorzien. Zo kunnen zes werkplekken soms al volstaan voor tien medewerkers, wat uiteraard een belangrijke besparing oplevert.

zaal voor twintig personen aanwezig zijn, kan het systeem vervolgens adviseren de meeting naar een kleinere vergaderzaal te verplaatsen waardoor er een meetingroom vrijkomt voor een grotere groep. Maar nieuwe technologie kan ook helpen bij videoconferenties, cloud based werken en andere toepassingen die het nieuwe werken doeltreffender en comfortabeler maken.

Naast technologische middelen om het energieverbruik in te dijken, wordt er echter ook steeds vaker gekeken naar manieren om het aantal werkplekken te beperken. Die werkplekken zijn immers duur, zowel wat betreft het energieverbruik als de vastgoedprijzen. Wie erin slaagt om de beschikbare ruimte

Doeltreffend en comfortabel Met behulp van IoT-toepassingen kan een Building Management System verder uitgebouwd worden om het comfort en welzijn op kantoor te verbeteren. Sensoren kunnen bijvoorbeeld het aantal aanwezige personen tellen in vergaderzalen. Als er maar vier deelnemers in een

Naast nieuwe technologie maakt men in deze smart workplaces ook gebruik van smart design. Flex desks zijn daar ongetwijfeld het bekendste voorbeeld van. Daarnaast worden tegenwoordig ook specifieke ruimtes of zelfs hele verdiepingen ontworpen op maat van smart workplaces. Zo zijn er stille ruimtes voor taken die extra

18

Editie 9 - 2019


concentratie vereisen, ankerzones voor teams waar nauw overleg en samenwerking belangrijk is, plekken om te telefoneren, om te brainstormen, vergaderzalen voor videoconferenties … En waarom geen plaatsen openstellen voor externe gebruikers?

Digital twins

Meten is weten. Door de data te analyseren die afkomstig zijn van meetpunten in het gebouw – sensoren die de temperatuur meten, het aantal mensen in een vergaderzaal … – kan er een digitale versie van het gebouw samengesteld worden: een digital twin (digitale tweeling). Die digital twin zal niet alleen het beheer van het gebouw ondersteunen, maar laat ook toe om de impact van bepaalde ingrepen te

Perspectief

simuleren. Met een digital twin kan een bedrijf immers bepaalde scenario’s virtueel uitproberen en aanpassen, vooraleer het die ingreep ook in realiteit toepast. Stel bijvoorbeeld dat u de bezettingsgraad van uw gebouw met 20% wil verhogen. Met een digital twin kan u virtueel simuleren welke impact die verhoging zal hebben op de bezettingsgraad van de vergaderzalen, op de brandveiligheid, de bezetting van de parking … Voor grote projecten – zoals voetbal­ stadions of shoppingcentra – zijn digital twins intussen geen onbekende meer. Maar de technologie ligt stilaan ook binnen handbereik van kleinere bedrijfsgebouwen. Applicatieelementen voor digital twinning zijn in

de cloud beschikbaar en ook de prijs van sensoren daalt snel. Dat verlaagt de drempel voor de bouw van digital twins. Al blijft het natuurlijk zaak om een project rond een digital twin pragmatisch te bekijken. Investeren in technologie die naderhand niet wordt toegepast, is nooit een goed idee.

Meer info Onze experts kunnen u bijstaan in de transformatie van uw bedrijfsgebouw naar een smart workplace. Surf naar www.proximus.be/iot

19


Mobiliteit – Technologie

H

et is uit de hoek van de emerging technologies dat we veelbelovende oplossingen verwachten, met AI, blockchain, Internet of Things en big data als katalysatoren. Algoritmes maken voorspellingen in gedrag mogelijk. De technologische spitsvondigheden die hieruit voortkomen, zullen ook bedrijven ten goede komen. Al zal er ook een mentaliteitswijziging nodig zijn. Letterlijk elk bedrijf en elk individu kan het verschil maken.

Naar een slimmere en betere mobiliteit We verliezen elke dag uren in de file. De structurele files worden langer en ook het fileleed tijdens de daluren neemt toe. Een enorme kost voor bedrijven. Welke technologieën en slimme oplossingen zijn er vandaag en morgen om ons verkeer vlotter te krijgen? Wij spraken hierover met Gerd Nees van Be-Mobile.

20

Auto + trein + fiets

Onze gps stippelt vandaag al optimale routes uit zonder files, maar de wagen is niet noodzakelijk de meest optimale vervoersmethode. Bedrijven zoals Be-Mobile werken aan verregaande technologische oplossingen voor verstoorde verkeersstromen. BU Manager Tolling & Logistics Gerd Nees: “Wij houden rekening met alle beschikbare vervoersvormen. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat je veel sneller op je bestemming zal geraken als je eerst met je auto naar het treinstation rijdt, daar een trein neemt en het laatste stuk met een elektrische fiets of elektrische deelauto aflegt. Dit soort duurzame mobiliteit zouden werkgevers vandaag veel meer kunnen meenemen in hun mobiliteitsstrategie.”

Editie 9 - 2019


Minder fileleed op weg naar het werk?

M aak mobiliteitsfiches met alternatieve manieren om naar het werk te komen: openbaar vervoer, fietssnelweg, carpoolen … Gaat uw bedrijf verhuizen? Kies een locatie die makkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Denk na over thuiswerken. Een klant die moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer? Voorzie pool cars. Combineer de bedrijfswagen met de trein: Railease. Bedrijfswagen en tankkaart inruilen voor een mobiliteitsvergoeding: cash for car-regeling. Bedrijfsfietsen of e-bikes voorzien.

Geconnecteerd transport

Naast het woon-werkverkeer is er natuurlijk ook het vrachtvervoer. Hierin zit een enorme verliespost voor logistieke bedrijven. Gerd Nees: “Er is ook nood aan oplossingen op logistiek niveau. Door bijvoorbeeld rekening te houden met de files of ongevallen op de route van een vrachtwagen bevindt hij zich minder lang op de weg en dus is er minder CO2 -uitstoot, minder verbruik van diesel … Be-Mobile heeft een slimme oplossing ontwikkeld die leert uit wat er gebeurt. Bij het plannen van routes wordt er al rekening gehouden met wat we voorzien als verkeersinfo zodat we vooraf de bestuurders informeren over wat ze mogen verwachten op de weg en ze dus finaal nogmaals minder tijd verliezen.” Er bestaan vandaag nieuwe intelligente transportsystemen om de doorstroom te bevorderen. Gerd Nees legt enthousiast uit. “Vroeger werkte verkeersmanagement voornamelijk met camera’s of tellussen. Nu laten we geconnecteerde wagens en trucks communiceren met de wegeninfrastructuur of

Perspectief

rechtstreeks met elkaar. Als er bijvoorbeeld een botsabsorbeerder van de wegendienst of een ziekenwagen met loeiende sirenes de snelweg oprijdt, dan verschijnt die automatisch op onze radar zodat wij onmiddellijk iedereen in de buurt kunnen waarschuwen via een app. We seinen het ook door naar de betrokken overheden, waarna je op de lichtborden boven de snelwegen een boodschap ziet verschijnen.”

Spookfiles laten verdwijnen

Op termijn zouden de files zelfs volledig kunnen verdwijnen. Momenteel zijn ze in Nederland aan het onderzoeken hoe ze spookfiles kunnen voorkomen. Dat zijn files die opduiken zonder zichtbare reden. De weg zit gewoon overvol, de maximale capaciteit is bereikt. Slimme technologie berekent in zo’n geval hoe snel je mag rijden om die file te laten oplossen. Door trager te rijden, zal je sneller aankomen. Die ideale snelheid wordt gecommuniceerd op lichtborden en wordt ook in de wagen op een app of in het navigatiesysteem aangegeven.

Zelfrijdend met ideale snelheid

De volgende stap is nog interessanter. Want wat als zelfrijdende auto’s en vrachtwagens hier automatisch rekening mee zouden houden? Wat als ze niet alleen hun individuele ideale route zouden uitstippelen, maar ideale snelheden zouden ontvangen en zich daaraan zouden aanpassen voor het algemeen belang van iedereen? Dan zouden spookfiles helemaal verdwijnen. Nog even geduld, deze toepassingen verwachten we over 10 tot 15 jaar.

Fileverslinder Be-Mobile Je kent Be-Mobile misschien van de parkeertoepassing 4411. Naast deze randactiviteit analyseert Be-Mobile big data uit heel Europa: 25 miljoen voertuigen en hun verplaatsingen. Rond die verstoorde verkeersstromen bouwt het Belgische bedrijf vergaande technologische oplossingen.

Meer info Surf naar www.be-mobile.com

21


Mobiliteit – Duurzaamheid

Fietsen naar het werk: getest en goedgekeurd Tijd voor verantwoordelijkheid

De fiets steekt koning auto steeds vaker naar de kroon. Fietssnelwegen worden verbeterd, elektrische fietsen winnen aan populariteit en ook werkgevers stimuleren hun werknemers steeds vaker om op de pedalen te gaan staan. Ook zo bij Proximus, waar werknemers dankzij een samenwerking met Fiets! meerdere modellen konden uittesten.

V

orig jaar was een recordjaar voor de file in ons land. We stonden 12.000 uur langer in de file dan in 2017, en dat was ook al een recordjaar. Ten opzichte van 2015 verliezen we maar liefst 22% meer tijd in de file. Geen wonder dat werkgevers massaal op zoek zijn naar alternatieven. Als pioniers in het mobiele werken proberen Proximus-medewerkers graag nieuwe vormen van mobiliteit uit. Toen fietswinkelketen Fiets! zeven verschillende types fietsen wou uitlenen, waren de kandidaten dan ook snel gevonden.

Gemotiveerde collega’s aan de Proximustorens in Brussel.

Weg met stress

Ook Katia Deboel vond dat het tijd was voor verandering: “De wagen lijkt zo snel en makkelijk. Maar eigenlijk is hij dat niet: druk verkeer, werken, betalende parking … Allemaal stress!” Katia kan iedereen de fiets dan ook aanraden: “Ik voel me ontstrest na een gezonde fietsrit. Een absolute aanrader!”

Fiscaal voordelig

50 minuten extra sporten

“Na 50 minuten in volle spits had ik stressvrij mijn eindbestemming bereikt”, blikt collega Stefan Bovy op zijn fietsavontuur terug. “Met de auto heb ik daar minstens een uur voor nodig, nu heb ik 50 minuten extra kunnen sporten.” Ook Johan De Belie genoot van zijn eerste rit door Brussel met zijn elektrische plooifiets: “Je voelt je de koning te rijk wanneer je de stilstaande auto’s voorbij zoeft en eindelijk zelf eens kan gesticuleren naar de rij auto’s die het fietspad blokkeert.”

22

Petra Clerx zag er dan weer tegenop om door de stedelijke jungle te fietsen: “Het is een moeilijk parcours waardoor je helemaal bezweet op het werk aankomt. Gelukkig hebben we bij Proximus kleedkamers, lockers, douches en laadpalen.” Toch waagde ook zij zich eraan, aangespoord door haar maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel: “Nooit voorheen kreeg het milieu zoveel aandacht als het laatste jaar. Daarom vind ik het hoog tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen.”

Fiets! Opgericht in 2010 De grootste fietsretailer in België De one-stop shop voor bedrijven, zowel voor leasing als aankoop Gespecialiseerd in onderhoud en herstellingen (ook op locatie) Bedrijven kunnen fietsen testen in de Test@Work formule

Uw medewerkers aansporen om met de fiets te komen is niet alleen goed voor hun humeur en het milieu. Het is ook fiscaal interessant. Wist u bijvoorbeeld dat een bedrijfsfiets niet als een voordeel van alle aard wordt beschouwd, en bijgevolg dus 100% fiscaal is vrijgesteld voor uw werknemers? Voor u als werkgever zijn alle kosten die u gemaakt hebt voor het verwerven, onderhouden en herstellen van de bedrijfsfietsen én hun toebehoren voor 120% aftrekbaar. Ook de fietsvergoeding is volledig vrijgesteld van belastingen en van RSZ tot € 0,24 per km. Redenen genoeg dus om deze alternatieve mobiliteitsvorm van naderbij te bekijken.

Editie 9 - 2019


5 minuten update Weinig tijd, maar toch nood aan een digitale update? Dan kunt u terecht in deze rubriek vol met frappante cijfers en weetjes om ook morgen mee te zijn.

“ In 1920 was de gemiddelde levensduur van een onder­neming nog 67 jaar, vandaag is dat nog amper 15 jaar.”

45

%

van alle bedrijven weet amper of niet hoe klanten digitaal met hen in contact komen. Bron: McKinsey

Optimaal beschermd Haystack is een wereldwijd onderzoeks­bureau met 70 mensen in dienst. Als snelgroeiende kmo zocht het een partner om zijn volledige ICT te beheren en optimaliseren. Bron: Standard & Poor’s (S&P) 500 index

Toekomstgericht werken in

de cloud

• Minder kosten: u betaalt maandelijks een bedrag op basis van hoeveel opslagruimte u nodig hebt. • Meer flexibiliteit: groeit mee met uw bedrijf. • Meer mobiliteit: altijd en overal toegankelijk.

Perspectief

Voor Haystack zijn de beschikbaarheid en beveiliging van data cruciaal. Ze kozen daarom voor dezelfde back-up en disaster recovery oplossing als grote bedrijven. Proximus-partner SpearIT zocht en vond de perfecte cloudoplossing.

Ontdek er alles over op www.proximus-spearit.be/ nl-be/Home/Onze-Klanten/ Haystack

23


De digitale transformatie begint met de juiste keuzes maken, niet?

Ook morgen mee zijn Met relevante technologieĂŤn en oplossingen neemt uw organisatie meteen een voorsprong in de digitale wereld.

Met Proximus als partner bent u ook morgen mee.

Ondernemen in de digitale wereld start op proximus.be/ookmorgenmee