Fira de Santa Úrsula, Valls 2014

Page 1


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

VALLS, CIUTAT BRESSOL DELS CASTELLS QUILÒMETRE ZERO DE L’UNIVERS CASTELLER Totes les activitats són d’accés lliure, excepte en les que s’indica el contrari. El Fòrum Casteller forma part del Pla estratègic i d’acció del Museu Casteller de Catalunya.

MÉS INFORMACIÓ Al web: www.valls.cat Per telèfon: • Cultura: 977 636 003 • Turisme: 977 612 010 Per email: simposicastells@tinet.cat cultura@valls.cat turisme@valls.cat Per facebook i twitter: visitavalls @visitavalls Segueix també la informació castellera per twitter a: @moncasteller @km0casteller Edita: Ajuntament de Valls

2


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

LA MARE DE LES DIADES CASTELLERES Enguany commemorem els 100 anys del naixement de l’escultor Josep Busquets i Odena, autor dels monuments ‘El Casteller’ i ‘Als Xiquets de Valls’. El primer és un grup escultòric integrat per un casteller i per un enxaneta, i el 1951 va suposar el primer monument públic dedicat als castellers. El 1969 Busquets enlairà fins a quinze metres la piràmide del quatre de nou, el dos de set i el pilar de sis, i plantà per primer cop un grup de grallers i timbalers. Valls, com a ciutat bressol dels castells, obria camí el 1951 en les vinculacions entre l’art públic i el món casteller. Aquesta Fira de Santa Úrsula, quan passeu per la plaça del Blat o per la de l’Oli, ja respirareu l’espai que ocuparà el Museu Casteller de Catalunya. El nou edifici també ha estat projectat per un altre artista, Dani Freixes, que continua construint la ciutat que volem, amb amor i passió pel seu patrimoni immaterial més preuat i, alhora, amb una mirada universal cap a les arquitectures humanes i les forces que les regeixen.

Igual que al juny la Festa Major de Sant Joan excel·lia en el mapa de les celebracions patronals del país, tot inundant les places i carrers vallencs de ciutadanes i ciutadans àvids de gaudir de les petjades patrimonials i de les noves creacions artístiques, Santa Úrsula i el Fòrum Casteller han convidat el Groupe Acrobatique de Tànger. Des de la Mediterrània sud vessaran les seves torres i acrobàcies, proclamades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO com els nostres castells, al Centre Cultural. Valls completa el 2014 unint en una mateixa ciutat les tres mostres d’arquitectures humanes vives al planeta que han estat proclamades Patrimoni Immaterial de la Humanitat: la Muixeranga d’Algemesí al País Valencià que ens visitava per Sant Joan, les torres i acrobàcies de la plaça Jamaa el Fna a la ciutat de Marràqueix al Marroc que arriba per Santa Úrsula, i els castells catalans dels quals la ciutat de Valls n’ha estat l’origen. Santa Úrsula és la mare de totes les diades i ara toca gaudir-ne.

3


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

ENGUANY COMMEMOREM: Tricentenari dels fets de 1714 100 anys del naixement de l’escultor Josep Busquets i Odena, autor dels monuments ‘El Casteller’ i ‘Als Xiquets de Valls’ 50 anys del bust de l’escriptor Narcís Oller, obra de l’escultor Josep Busquets ubicada a la plaça del Quarter 50 anys del monument a Josep Anselm Clavé, autor de la composició “Els Xiquets de Valls”

VALLS 2014

PREMI REPSOL DE FOTOGRAFIA CASTELLERA BASES Per les bases següents es convoca el segon Premi Repsol de Fotografia castellera, convocat per la Revista Castells i patrocinat per Repsol, i que s’atorgarà a la 9a Nit de Castells que se celebrarà a Valls, dissabte 31 de gener de 2015. El concurs premiarà fotografies realitzades durant la temporada 2014, i s’estableixen dues categories: professional i popular.

LA IMATGE GRÀFICA Enguany el cartell de la Fira de Santa Úrsula amb el Fòrum Casteller se centra en la temàtica castellera que n’és l’eix vertebrador. El seu autor, Lluís Bertrans, ha treballat amb la iconografia d’un dels elements identitaris i comuns a tots els racons del món casteller: el mocador. Els punts blancs són tots i cadascun dels castellers d’una colla. En la nostra ciutat castellera, un cop cridats a fer pinya, els punts del mocador, s’organitzen per fer una bona feina i s’hi van afegint mentre els altres s’ho miren. La imatge sintetitza un dels valors essencials dels castells: la participació de les persones per construir aquesta gran il·lusió comuna que és el castell que s’aixeca a plaça. Descobreix el disseny de la Fira de Santa Úrsula de Valls 2014!

4

Categoria professional 1. S’hi poden presentar fotògrafs professionals amb fotografies castelleres de la temporada 2014 publicades en un mitjà imprès o digital o presentades a una exposició o mostra cultural i artística. 2. Les fotografies s’enviaran en format digital a l’adreça: info@revistacastells.cat, entre el 20 d’octubre i el 10 de desembre


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

de 2014, fent constar el nom de l’autor, el dia i el lloc on van ser preses les imatges. 3. Cada participant pot enviar un màxim de 3 fotografies. 4. S’entén per fotògraf professional aquella persona que habitualment publica fotografies de manera remunerada en mitjans de comunicació, editorials, exposicions o altres manifestacions periodístiques, culturals o artístiques. 5. S’entén per fotografia castellera qualsevol instantània que faci referència a un motiu casteller. 6. S’estableixen dos premis: el primer dotat amb 1.000 € i el segon amb 500 €. 7. Els participants han de declarar explícitament que tenen els drets de la fotografia presentada, que en cas de litigi ells en són els responsables i que correspon a la temporada 2014. 8. La Revista Castells podrà reproduir i utilitzar les fotografies rebudes, i es compromet a citar-ne l’autor i el mitjà de comunicació on ha estat publicada anteriorment. 9. El jurat estarà format per professionals de la fotografia, el periodisme i persones representatives del món casteller. En cas de dubte, el jurat pot demanar als participants que acreditin la seva condició de “fotògraf professional”. 10. El veredicte del jurat es farà públic durant la 9a Nit de Castells que se celebrarà a Valls, dissabte 31 de gener de 2015. En la mateixa Nit s’atorgaran els premis. 11. Els participants accepten aquestes bases en el moment de presentar-se al premi.

VALLS 2014

Categoria popular 1. Convocatòria oberta a qualsevol persona que presenti una fotografia castellera corresponent a la temporada 2014. 2. Els participants podran penjar les seves fotografies en un espai habilitat per al concurs a la pàgina de Facebook de la Revista Castells (facebook.com/ RevistaCastells). La participació començarà el 18 de desembre de 2014 i finalitzarà el 15 de gener de 2015. 3. Cada participant pot enviar un màxim d’una fotografia. 4. S’entén per fotografia castellera qualsevol instantània que faci referència a un motiu casteller. 5. S’estableixen dos premis, el primer dotat amb 300 € i el segon amb 200 €. 6. Els participants han de declarar explícitament que tenen els drets de la fotografia presentada, que en cas de litigi ells en són els responsables i que correspon a la temporada 2014. 7. La Revista Castells podrà reproduir i utilitzar les fotografies rebudes, i es compromet a citar-ne l’autor i el mitjà de comunicació on ha estat publicada anteriorment, si aquest és el cas. 8. Els premis s’atorgaran per votació popular a través de la pàgina de Facebook de la Revista Castells. 9. Els premis s’atorgaran a la 9a Nit de Castells que se celebrarà a Valls, dissabte 31 de gener de 2015. 10. Els participants accepten aquestes bases en el moment de presentar-se al premi.

5


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

PREMI “ALETA”, A LA MILLOR ACCIÓ FORMATIVA PER CANALLA CASTELLERA DESENVOLUPADA DURANT LA TEMPORADA 2014 BASES 1.Aquest premi vol reconèixer una iniciativa desenvolupada durant la temporada 2014 per una colla castellera en relació a la formació de la seva canalla en qualsevol dels següents aspectes: tècnic/casteller, social, relacional, educatiu, psicològic o de prevenció. Es valorarà especialment que aquestes iniciatives serveixin com a exemple de bones pràctiques de cara al conjunt de les colles, en la línia que les agrupacions contribueixin a millorar la formació a tots els nivells dels menors que hi participen. Tant pot tractar-se d’un pla integral, com d’una iniciativa concreta i parcial. 2. El premi consistirà en un reconeixement sense dotació econòmica i serà lliurat en el marc de la Nit de Castells, que se celebrarà a Valls. 3. La selecció de la colla premiada es farà a partir d’una presentació prèvia de candidatures per part de les pròpies agrupacions.

6

4. El jurat del premi estarà constituït per la junta directiva de la CCCC. En cas que alguna de les colles que formen la junta de la CCCC presenti candidatura, el seu representat no formarà part del jurat. 5. Les colles interessades a presentar una candidatura han de formalitzar-ho presentant una petita memòria de la iniciativa que inclogui els següents punts: - Nom de la iniciativa - Objectius i resultats esperats - Breu descripció de la mateixa - Resultats obtinguts - Pressupost destinat - Altres consideracions que es vulguin fer constar - Dades de contacte del representant de la colla que presenta la proposta 6. La memòria s’ha d’enviar a coordinadora@cccc.cat fins el dia 1 de desembre de 2014.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

PROGRAMA Dimarts 21 d’octubre Durant tota Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera per a l’edició de la Nit de Castells, que se celebrarà per la festivitat de la Candela el 2015.A la cita popular de l’any passat, s’afegeix un concurs adreçat als professionals de la fotografia. Mentre que el vessant popular es basarà en el vot participatiu a través de les xarxes socials, el professional comptarà amb un jurat integrat per especialistes de l’art fotogràfic i visual. La Nit de Castells és la convocatòria anual de premis castellers que va tenir el seu origen a la ciutat de Valls i que després d’itinerar per les principals places castelleres, va tornar el 2013 al quilòmetre zero del món casteller. Coorganitzen: Revista Castells i Ajuntament de Valls. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers, amb 21 establiments participants. Organitza: Unió de Botiguers de Valls.

20.30 h, Local Colla Vella dels Xiquets de Valls, carretera de Tarragona, 2. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘Melting Pot’, de Marta Saleta. Fa més de 200 anys que s’aixequen torres humanes tant a Catalunya com a l’Índia. La invitació als Castellers de Sants per ser al Festival Dahi Handi que se celebra a Thane (Maharashtra) propicia un diàleg inèdit entre dues realitats socials i culturals molt diferents, que estan separades físicament per més de 7000 quilòmetres, però comparteixen aquesta passió. 21 h, en finalitzar l’assaig, Local Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó, 20. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘Melting Pot’, de Marta Saleta.

17.30 h, Ajuntament. Saló de Plens. Recepció institucional a les Úrsules. Instants dedicats a les nenes i dones que porten el nom de la nostra patrona. 18.30 h, Biblioteca de Ca Creus. Sala d’actes. La Santa Úrsula més familiar. Presentació del quadern ‘Colors de festa. Valls’, de l’il·lustrador Armand. Un quadern imprès per pintar , de 20 pàgines il·lustrades amb blanc i negre per gaudir amb les festes de Valls. Dóna color al patrimoni immaterial i omple de colors els gegants, els nans, el drac, l’àliga, els bous, els castellers, l’ós, els gegantons, el lleó, el gegant Calçot i la mulassa. Organitza: Armand Illustration

7


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

Dimecres 22 d’octubre Durant tota Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers. 8.30 h fins a les 13 h, Escoles de Valls. El Fòrum Casteller i Santa Úrsula amb Jumping Clay a les escoles de Valls. Una activitat castellera amb l’argila multicolor JumpingClay, a totes les escoles de la ciutat. Els nostres menuts construiran figures basades en els colors castellers genèrics, pantalons, faixa i mocador. Els tallers tenen una durada prevista d’una hora per aula i es preveu la participació de dues aules per centre.

15 h fins a les 17 h, Escoles de Valls. El Fòrum Casteller i Santa Úrsula amb Jumping Clay a les escoles de Valls. 18.30 h, Biblioteca de Ca Creus. Sala d’actes. La Santa Úrsula més familiar. Presentació de la joguina del gegantó Lladrefaves, creada per Casa Bonifàs. Aquest establiment gairebé centenari incorpora una nova joguina de goma sobre el Seguici Cerimonial de la ciutat de Valls. Una manera simpàtica d’adherir-se als 250 anys de la construcció del gegantó segons la veu popular. Organitza: Casa Bonifàs

22 h, en finalitzar l’assaig. Local Colla Joves Xiquets de Valls, carrer d’en Gassó, 20. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells’, de Raquel Sans i Tòniu Xou. Un repàs a la trajectòria del certamen tarragoní tant des del punt de vista organitzatiu i social com, especialment, dels castells que s’hi han vist. 22 h, acabat l’assaig, Local Colla Vella dels Xiquets de Valls, carretera de Tarragona, 2. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘El somni de Pau Casals. 25 edicions del Concurs de Castells’, de Raquel Sans i Tòniu Xou.

8


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

Dijous 23 d’octubre Durant tota Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers. 9 h fins a les 12.30 h, Escoles de Valls. El Fòrum Casteller i Santa Úrsula amb JumpingClay a les escoles de Valls. 19.30 h, JCA Cinemes. Castells & visuals. Estrena de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’. Un retrat d’una manera de fer i entendre els castells, on protagonistes del passat i del futur dels Xiquets de Valls parlen sobre el fort sentiment, la vella tradició i l’eterna rivalitat que es viu a la ciutat de Valls, bressol dels castells. Un granet de sorra per explicar la manera de fer i de ser els Xiquets de Valls, la nostra cultura, la local i la del conjunt dels Països Catalans. Els castells a Valls són un fet enorme, són sentiment, tradició, rivalitat.

Són molt més que una simple activitat d’oci dominical. Una quarantena de castellers de les dues colles vallenques protagonitzen el film que explica que són i que representen els castells en les seves vides. Direcció: Carles Cubos Organitza: Som Produccions Audiovisuals Patrocinen: Kellogg’s i Lear Corporation Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Valls Invitacions a JCA Cinemes a partir del dimecres 15 d’octubre en horari de projeccions. 2 per persona. 20.30 h, Teatre Principal. Música clàssica. Concert: ‘1714. Un cant a la llibertat’, amb Carme Miró, soprano; Jordi Armengol, pianista; i Albert Torrens, narrador. Organitza: Associació Amics de la Música /Joventuts Musicals de l’Alt Camp

9


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

Divendres 24 d’octubre Durant tota Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers. A la tarda en horari a determinar. JCA Cinemes. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’. Venda d’entrades a taquilla. 17.30 h fins a les 20.30 h, el Pati. Obertura dels estands de la 4a FiraCastells. La major mostra transversal de producte casteller, iniciada a les Festes Decennals de Valls 2011, celebra aquesta Santa Úrsula la quarta edició. El Pati, acull una vintena d’estands amb exposició i venda, i una àmplia mostra d’activitats familiars i de dinamització. 17.30 h fins a les 20.30 h, el

Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom. Les ganes d’emular els nostres enxanetes han salpebrat cada edició de la FiraCastells. Enguany les activitats permanents d’enfilar-se creixen i es diversifiquen en la seva presentació i en les edats. Un rocòdrom diferent serà una d’elles. Pujaràs fins als vuit metres.

10

17.30 h fins a les 20.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del jumping. Una divertida i bonica forma de pujar i baixar cap al cel. A més dels llits elàstics, gaudiu d’un sistema d’arnesos i cordes elàstiques que permeten fer veritables acrobàcies fins a vuit metres del terra. 17.30 h fins a les 20.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom inflable. També els més petits de tots poden gaudir del fet d’enfilar-se amb seguretat gràcies al rocòdrom inflable, sempre protegits per matalassos d’aire. L’ascensió és senzilla i un cop acabada es baixa lliscant tranquil·lament per un tobogan. Sis metres amunt i avall ! 17.30 h fins a les 20.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del tobogan. Tots recordem la màgia dels tobogans, possiblement una de les ascensions i baixades més simples però plenes d’encís infantil i familiar. 17.30 h fins a les 20.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Revista Castells – L’Oca Castellera. Celebració de partides de l’Oca Castellera gegant. El clàssic joc de tauler adopta la seva versió castellera per avançar per les caselles amb dibuixos en un recorregut en forma d’espiral i arribar al centre del tauler. 17.30 h fins a les 19.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Fem un castell? Voleu conèixer millor el món casteller? Saber com evoluciona, on hi ha colles o bastir les vostres pròpies torres humanes? El Camp d’Aprenentatge de Tarragona ha dissenyat recursos pedagògics garantint


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

que els xiquets i xiquetes participants s’ho passaran d’allò més bé mentre descobreixen l’univers casteller. Activitat per canalla de vuit a dotze anys. Grups de fins a 20 infants (no cal reservar prèviament). Col·laboren: Repsol i Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

18.45 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. La Baralla castellera, joc gegant de cartes castelleres.

17.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. Celebració de partides gegants de jocs infantils castellers a la Plaça Castellera situada al centre de la Fira. Els nens i nenes jugaran amb una reproducció gegant del joc que també tindran a la seva disposició per adquirir. Les encetarà ‘El Nan casteller’, joc de construcció de fusta.

19 h, el Pati. Fòrum familiar. Taller d’argila castellera per Jumping Clay.

19 h, Estand Baròmetre casteller. Joc. Demostra el que saps de la temporada castellera. Col·labora: Estrella Damm

19.15 h, el Pati. Estand Elements. Presentació de la nova camisa tècnica. 19.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. El Savi casteller,Trivial infantil. 20 h, Biblioteca Popular, passeig dels Caputxins. Presentació del llibre ‘La dona i l’economia en el món casteller. 3r Simposi Casteller’. Publicat en una coedició amb Cossetània Edicions dins la col·lecció l’Aixecador, núm. 23. El tercer Simposi Casteller condensa reflexions sobre els valors d’aquesta manifestació com a part del patrimoni immaterial universal, alhora

17.45 h, Estand Cossetània Edicions. Taller per a infants: pinta, dibuixa i emporta’t els colors. 18.30 h, el Pati. Acte d’inauguració de la 4a FiraCastells i obertura del mural casteller. Els nens i nenes de les escoles de Valls mostren les seves manualitats amb motius castellers. Dibuixos, escultures, fotografies, creacions diverses al voltant dels castells. Els treballs estan exposats en un gran mural sobre l’escenari del Pati.

11


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA que presenta notables aportacions sobre com el món de l’art l’ha visualitzada al llarg de la història. El gruix de les anàlisis expliquen el paper que la dona ha tingut en l’univers casteller, així com els nous reptes plantejats per al seu finançament. La presentació anirà a càrrec del periodista casteller i investigador de la festa Jordi Cubillos, de Sitges. Coorganitza: Cossetània Edicions 20.30 h, el Pati. Fi de la primera jornada de la 4a FiraCastells.

12

VALLS 2014

21 h a 23 h, locals Colla Joves i Colla Vella. Visita guiada per als alumnes de la Universitat Rovira i Virgili als espais expositius de les entitats Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls. 22 h, locals de les colles castelleres Colla Vella dels Xiquets de Valls –a la carretera de Tarragona, 2- i Colla Joves Xiquets de Valls -carrer d’en Gassó, 20. Assaig de castells. S’ha fet fosc. Centenars de persones agafen la faixa i enfilen els carrers de Valls o venen d’altres localitats per afrontar el darrer tram que els portarà diumenge a plaça. Encuriosits, aficionats i periodistes travessen el llindar sagrat dels locals per entrar en un món especial.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

Dissabte 25 d’octubre Durant tota Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers. 9 h, Teatre Principal. Recepció als participants en el 4t Simposi Casteller i lliurament d’acreditacions. Accés lliure. La Universitat Rovira i Virgili reconeix aquest quart Simposi Casteller com a crèdits de lliure elecció. Es recomana acreditar-se a simposicastells@tinet.cat per disposar de la documentació que presentin els ponents i comunicants. 10 h, Teatre Principal. Obertura del 4t Simposi Casteller. Showcooking a càrrec de Xavier Ferraté Bes i Alba Roig Ribera, del Restaurant La Bresca de Cambrils. Cuina i castells. Elaboració de tres plats en format showcooking per part de qui el 2010 fou nominat a cuiner català de l’any, pel Fòrum Gastronòmic. Serà salpebrat fotogràficament per Albert Villena Soler. Gastronomia i imatge reinterpreten l’univers casteller. 10 h fins a les 20.30 h, el Pati. Obertura de la vintena d’estands en la 2a jornada de la 4a FiraCastells.

10.45 h, Teatre Principal. 4t Simposi Casteller. Àmbit primer. El paper de la canalla. Presentació de comunicacions, lliurades fins al mes de setembre. Modera i condueix aquest primer àmbit Francesc Fàbregas, director del setmanari El Vallenc. La canalla és actuant i receptora del fet casteller. La peça més fràgil d’una colla és la que, màgicament, corona les mastodòntiques construccions.Alhora els més petits segueixen les actuacions a plaça a coll dels seus pares, juguen a casa amb noves propostes pedagògiques i a les escoles aprenen l’univers casteller. Enguany també són protagonistes del primer àmbit temàtic del Simposi. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del jumping. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom inflable. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del tobogan. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Districeràmic – Galí Rajolers. Taller de fang. Ara tens l’oportunitat d’incorporar a casa rajoles i ceràmica amb motius tradicionals i castellers, una altra de les novetats en les activitats de la FiraCastells d’enguany. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Revista Castells – L’Oca Castellera. Celebració de partides de l’Oca Castellera gegant.

13


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA 11 h fins a les 13 h, el Pati. Fòrum familiar. Fem un castell?. Activitat per canalla de vuit a dotze anys, a càrrec del Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Col·laboren: Repsol i Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya 11 h, el Pati. Fòrum familiar. Espai Plaça Castellera. Partides gegants de jocs infantils castellers. Els nens i nenes jugaran amb una reproducció gegant de ‘El Nan casteller’, joc de construcció de fusta. 11 h, el Pati. Estand Baròmetre casteller. Joc. Demostra el que saps de la temporada castellera. Col·labora: Estrella Damm 11 h, Cantonada El Pati – carrer de la Cor. Fòrum Familiar amb Llibreria Roca. Contacontes casteller amb Elisabet Carnicé, presentadora del programa Quarts de Nou de Televisió de Catalunya. 11.30 h, Estand Cossetània Edicions. Taller per a infants: pinta, dibuixa i emporta’t els colors. 11.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Espai Plaça Castellera. La Baralla castellera, joc gegant de cartes castelleres. 11.45 h, Teatre Principal. 4t Simposi Casteller. Pausa cafè. 12 h, el Pati. Estand del Baròmetre Casteller. Tertúlia amb representants de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Tot seguit, Estand Baròmetre Casteller. Presentació dels premis del mateix nom.

14

VALLS 2014

12 h, el Pati. Estand de fetalpais. cat. El grup musical Strombers signarà CD’s. 12 h, Casa de Cultura. Conferència ‘Ara és l’hora d’Òmnium’, a càrrec de la presidenta de l’entitat, Muriel Casals. Organitza: Òmnium Cultural Alt Camp. 12.15 h, Teatre Principal. 4t Simposi Casteller. Taula rodona i debat sobre El paper de la canalla amb els participants, autors de les comunicacions i assistents en general: · Jaume Galofré, de la Colla Arreplegats de la Zona Universitària · Miquel de Haro, Colla Joves Xiquets de Valls · Llàtzer Magriñà, Colla Vella dels Xiquets de Valls · Mery Mañané, de Castellers de Barcelona, premi Aleta a la darrera Nit de Castells celebrada a Valls · Francesc Moreno ‘Melilla’, dels Castellers de Vilafranca · Francesc Fàbregas, director del setmanari El Vallenc, que actuarà de moderador · David Prats, periodista de 3 Rondes, que actuarà de relator 12.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Taller d’argila castellera per Jumping Clay. 13 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. El joc gegant del Savi casteller (Trivial infantil). 13 h, Estand de la nova marca Castells, impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. Presentació/ demostració de les novetats de l’App Aixeca Castells.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA A la tarda en horari a determinar. JCA Cinemes. Castells & visuals. Projecció de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’. Venda d’entrades a taquilla. 16 h, Teatre Principal. 4t Simposi Casteller. Inici del segon àmbit de treball: El paper sobiranista i social de les colles castelleres. El nostre país és immers en un temps històric que desperta passions. Les colles castelleres s’han significat en accions de revindicació pel dret a decidir. El simposi posa damunt la taula el paper de les entitats castelleres més enllà d’aixecar castells, abans i ara. La sessió serà conduïda per Francesc Domènech, periodista que actuarà de moderador, i prenen part: · Dánel Arzamendi, advocat i columnista del ‘Diari de Tarragona’ · Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural · Joan Maria Jové, cronista casteller del setmanari ‘El Vallenc’ · Montserrat Nebrera, professora de Dret Constitucional a la UIC · Vicent Sanchis, periodista · Josep Ardila, periodista casteller del ‘Diari de Tarragona’, que actuarà de relator

VALLS 2014

l’Escola Baltasar Segú · e l gallipeix i la cuca, del Col·legi Cor Maria · el Candelo, el drac Tombairot i la cuca Paula, de l’Escola de la Candela · el pop i la cuca, del Col·legi Claret · els cavalls i la cuca, de l’Escola Eugeni d’Ors · l’àliga, la cuca, el drac Puff i els 3 gegantons: Eladi, Candela i Úrsula, de l’Escola Eladi Homs · la cabra Peluda i la cuca Lledoneta, del Col·legi Lledó · el drac petit, el drac gran, la bruixa Úrsula, l’Arlequí i Carmen la Bombera de la Colla Gegantera La Pessigolla · mulassa petita, ós petit i drac petit de la Fundació Unió Anelles de la Flama Recorregut: passeig dels Caputxins, Font de la Manxa, carrers Jaume Huguet, muralla del Castell, Jaume Mercadé, El Pati, carrer de la Cort, plaça del Blat, places de l’Església i dels Escolans, carrers de l’Església,Tomàs Caylà i plaça del Portal Nou.

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom. 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del jumping. 17 h, des del passeig dels Caputxins. 15a Trobada de Bestiari Escolar i Infantil. Participaran: · les dues mulassetes i l’oreneta, de l’Escola Enxaneta · la cuca, la mulassa, i la cuca petita de

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom inflable. 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del tobogan

15


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Districeràmic – Galí Rajolers. Taller de fang.

18 h, el Pati. Fòrum familiar. Espai Plaça Castellera. Joc gegant de L’Oca castellera.

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Revista Castells – L’Oca Castellera. Celebració de partides de l’Oca Castellera gegant.

18 h, Cantonada El Pati – carrer de la Cor. Fòrum Familiar amb Llibreria Roca. Contacontes casteller amb Elisabet Carnicé, presentadora del programa Quarts de Nou de Televisió de Catalunya.

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand El Racó de les Fades. Confecció de bijuteria i estampació artesana.

17 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. Els nens i nenes jugaran amb una reproducció gegant de ‘El Nan casteller’, joc de construcció de fusta. 17.30 h, fins a les 19.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Fem un castell? Activitat per canalla de vuit a dotze anys. Grups de fins a 20 infants, a càrrec del Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Col·laboren: Repsol i Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. 17.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. La Baralla castellera, joc gegant de cartes castelleres. 17.45 h, Estand Cossetània Edicions. Taller per a infants: pinta, dibuixa i emporta’t els colors.

16

VALLS 2014

18.30 h, 4t Simposi casteller. Clausura amb el debat ‘La bombolla castellera’. Amb aquest títol apareixia

un article de Jordi Andreu que posava damunt la taula un seguit de reflexions sobre el fet casteller fent un símil amb altres bombolles per les quals ha travessat el nostre país. Participen els ponents: · Jordi Andreu, casteller dels Xiquets de Tarragona i periodista del web C de Castells · Guillem Bargalló, periodista del Diari Casteller · David Jané, columnista de NacióLaFlama.cat · Guillermo Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya · Carles Heredia, periodista, politòleg i moderador del debat 18.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Taller d’argila castellera per Jumping Clay.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

18.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. El Savi casteller, Trivial infantil. 19 h, Estand Baròmetre casteller. Joc. Demostra el que saps de la temporada castellera. Col·labora: Estrella Damm

20 h, Teatre Principal. Cloenda del 4t Simposi Casteller.

VALLS 2014

20 h, des de la plaça del Blat al Pati. Correfoc. Participen el ball de diables, el drac, el bou tradicional, el ball de diables infantil, el drac petit de la Fundació Unió Anelles de la Flama de Valls i les colles convidades de Molins de Rei i Vilanova. Itinerari: carrer de la Cort, el Pati, carrers d’en Bosc, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, plaça de les Escudelles, carrer dels Metges, plaça de la Fusta, costa d’el Puntarró, plaça de les Garrofes, carrers Tomàs Caylà, Església, Jueus, Call, places dels Escolans, Església i i Blat.

21 h, plaça del Blat. Vespre de foc amb l’entrada dels diables, representació dels versots, carretillada del ball de diables i baixada de l’arcàngel Sant Miquel des de la façana de l’Ajuntament. Col·labora: AAEET, Secció de Muntanya.

17


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA 21 h, Centre Cultural. Groupe Acrobatique de Tànger: ‘Taoub’, l’acrobàcia magrebina. El millor testimoni de l’antiga escola acrobàtica egípcia de què deriva l’actual magribina, vigent a la plaça Jamaa el Fna a la ciutat de Marràqueix, Marroc. El 2001 la UNESCO proclamà l’espai cultural d’aquesta plaça Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Acròbates actuen amb narradors, músics, ballarins, faquirs i encantadors de serps, d’història centenària. Procedents de Tiznit i residents a Tànger la família Hammich fou descoberta pel director francès Aurélien Bory, mentre assajaven a la platja, i l’acrobàcia magribina s’integrà al nou circ internacional.‘Taoub’ ha fet 340 actuacions a 20 països. Intèrprets: Younes Hammich, Jamila Abdellaoui, Achraf Mohammed Châaban, Adel Chaaban, Mustapha Aït Ouarakmane, Abdelaziz El Haddad, Najib El Maimouni Idrissi, Amal Hammich, Mohammed Hammich,Younes Hammich, Samir Lâaroussi,Yassine Srasi,Younes Yemlahi. Direcció: Aurélien Bory Director adjunt i video: Pierre Rigal Trampolí : Julien Cassier Producció: Institut Français du Nord

18

VALLS 2014

Amb la cooperació de: Compagnie 111, Organisation Internationale de la Francophonie, Ferme du Buisson - Scène nationale de Marne la Vallée, Service de coopération et d’action culturelle de l’Ambassade de France au Maroc, Fondation BNP Paribas, Fondation BMCI. Durada: 55 min Preu: 14 €. Preu amb el carnet cultural: 12 € . Localitats a internet: www.ticketea. com (24 h), telèfon: 902 044 226 i taquilles del Teatre Principal Promoció 3 x 30 x 30 / els 30 minuts joves 3 euros x 30 anys x 30 minuts Entrades a 3 € per als menors de 30 anys durant els 30 minuts abans de l’inici de l’espectacle a la taquilla del Centre Cultural. Una entrada per espectador.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

Diumenge 26 d’octubre Durant la Diada de Santa Úrsula, capta la teva imatge per participar al Premi Repsol de fotografia castellera per a la nova edició de la Nit de Castells 2015 a Valls. 8 h, Matinades castelleres de Santa Úrsula que despertaran la ciutat amb les gralles refilant i els timbals repicant, per part dels grups Escola de Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls, que sortirà des de la plaça del Blat, i Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que arrencarà des de Cooperativa de Vivendes de la Colla Vella. En el decurs de les matinades, recepció a la Casa de la Vila a les dues colles per part de l’Alcalde de la ciutat. Les dues colles realitzaran la visita al Monument als Xiquets de Valls, a la plaça de la Font de la Manxa, creat per Josep Busquets, de qui enguany commemorem el centenari del naixement. Durant tot el matí, en els establiments d’hostaleria de Valls. Esmorzars de forquilla i ganivet. Cruspiu-vos un esmorzar de forquilla! Segur que la vostra mare us ha explicat més d’un cop que l’esmorzar és l’àpat més important del dia. Malauradament els hi fem poc cas, a les mares. Ja sigui perquè no tenim temps o perquè no hi estem acostumats, molts

de nosaltres no li donem als esmorzars el valor que es mereixen. S’ha de començar la jornada amb força i energia. Per això us proposem que agafeu la forquilla per omplir-vos de vitalitat de bon matí. Reivindiquem els bons esmorzars, això sí, en els establiments més acollidors de la ciutat, lluny dels estereotips ficticis. Durant tota la jornada, 3a Mostra i concurs d’aparadors castellers. 10 h, des de la plaça del Quarter. Atletisme. 34ª Cursa Ciutat de Valls. Organitza: Patronat Municipal d’Esports 10 h, plaça Portal Nou. 14ª Trobada de col·leccionistes de plaques de cava. Mercat d’intercanvi de plaques, venda del cava commemoratiu i de la placa de la trobada. Organitza: Sal Grossa 10 h fins a les 20 h, el Pati. Obertura d’estands de la tercera jornada de la 4a FiraCastells. 10.30 h fins a les 13.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Districeràmic – Galí Rajolers. Taller de fang casteller. 10.30 h fins a les 13.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Revista Castells – L’Oca Castellera. Celebració de partides de l’Oca Castellera gegant.

19


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA 10.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Espai Plaça Castellera. Celebració de partides gegants de jocs infantils castellers. Els nens i nenes jugaran amb una reproducció gegant de La Baralla castellera, joc de cartes. 10.50 h, des de la plaça del Blat. Anada a ofici amb els quatre gegants de la ciutat, la corporació municipal i els sonadors Bufalodre. Coincidint amb els 250 anys de la veu popular de la construcció del gegantó Lladrefaves, els geganters vallencs s’han proposat retrobar aquesta anada cerimonial, seguint l’antic costum. Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a l’església arxiprestal de Sant Joan.

VALLS 2014

11 h, Estand Cossetània Edicions. Taller per a infants: pinta, dibuixa i emporta’t els colors. 11 h, el Pati. Estand Baròmetre casteller. Joc. Demostra el que saps de la temporada castellera. Col·labora: Estrella Damm 11 h, el Pati. Estand de Jordi Aixalà, luthier. Actuació acústica musical amb instruments tradicionals. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del jumping. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom inflable. 11 h fins a les 14 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del tobogan 11 h fins a les 13 h, el Pati. Fòrum familiar. Fem un castell? Voleu conèixer millor el món casteller, la seva evolució, les colles i construir les vostres pròpies torres humanes? Activitat per canalla de vuit a dotze anys. Grups de fins a 20 infants, a càrrec del Camp d’Aprenentatge de Tarragona. Col·laboren: Repsol i Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

20


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA 11 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. El Savi casteller, Trivial infantil. 11 h, església arxiprestal de Sant Joan. Inauguració de la restauració de la capella de Santa Úrsula, amb la participació de la Coral Espinavessa. Organitza: Parròquia de Sant Joan 11.30 h, església arxiprestal de Sant Joan. Solemne ofici en honor a la copatrona de Valls, Santa Úrsula, amb la participació de la Coral Espinavessa en els cants de la missa i en els Goigs composats el 1907 per mossèn Antoni Tomàs i Homs, text del segle XIX revisat i actualitzat per mossèn Joan Roig i Montserrat, i recuperats ara fa un anys.

VALLS 2014

11.30 h, Teatre Principal. Música. Concert d’intercanvi de les escoles municipals de música de Solsona i Valls. Organitza: Escola Municipal de Música Robert Gerhard 11.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Taller d’argila castellera per Jumping Clay. 11.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. ‘El Nan casteller’, joc gegant de construcció de fusta. 12 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. Joc gegant de L’Oca castellera.

12 h, pel carrer de la Cort cap a la plaça del Blat. Entrada de les colles dels Xiquets de Valls, encapçalades per la canalla i el so de les gralles i els timbals. Tot seguit, al vestíbul de l’ajuntament. Ritual sorteig de l’ordre de l’actuació entre les dues colles i en presència de la representació del consistori. 12.20 h, plaça del Blat. Sortida d’ofici de la corporació municipal. Balladetes dels gegants i de la mulassa de Valls, acompanyats musicalment per Bufalodre.

21


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

13 h, plaça del Blat. Cloenda tradicional de la temporada castellera amb l’actuació de les colles Vella dels Xiquets de Valls i Joves Xiquets de Valls que aixecaran els seus castells i pilars al so de les gralles i timbals, en tres rondes i una quarta d’espadats. La diada acabarà amb els típics pilars al balcó que posen el punt i final a l’acte central de la Fira de Santa Úrsula. 13 h, Fòrum 2.0. Retransmissió en streaming de la Diada Castellera de Santa Úrsula, per www.elvallenc.cat i radiofònica per Ràdio Valls.

17.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. Els nens i nenes jugaran amb una reproducció gegant de La Baralla castellera, joc de cartes. 17.30 h, el Pati. Fòrum familiar. Taller d’argila castellera per Jumping Clay. 17.45 h, Estand Cossetània Edicions. Taller per a infants: pinta, dibuixa i emporta’t els colors. 18 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. El Savi casteller, Trivial infantil.

A la tarda en horari a determinar. JCA Cinemes. Castells & visuals. Estrena de la pel·lícula documental ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls’. Venda d’entrades a taquilla.

18 h, Estand Baròmetre casteller. Joc. Demostra el que saps de la temporada castellera. Col·labora: Estrella Damm

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom.

18.30 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. ‘El Nan casteller’, joc gegant de construcció de fusta.

17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del jumping. 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del rocòdrom inflable. 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Obertura del tobogan 17 h, fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand Districeràmic – Galí Rajolers. Taller de fang. 17 h fins a les 20 h, el Pati. Fòrum familiar. Estand El Racó de les Fades. Confecció de bijuteria i estampació artesana.

22

VALLS 2014

19 h, el Pati. Espai Plaça Castellera. Fòrum familiar. Joc gegant de ‘El Nan casteller’, joc de construcció de fusta. 20 h, el Pati. Cloenda de la 4a FiraCastells. Nota: Al parc dels Països Catalans i al passeig Josep Tarradellas, al Fornàs, s’instal·la la fira d’atraccions i el mercat d’artesania.


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

ESTANDS A LA 4a FIRA CASTELLS BARALLACASTELLERA. CAT Els castells tenen el seu joc de cartes. Vine, juga-hi i descobreix trucs de màgia amb la segona edició de la Baralla Castellera.

COVIDES – VINYES – CELLERS. Marca CASTELLER Vine a degustar i comprar els vins i caves del Penedès, de la Cooperativa vitivinícola fundada l’any 1964.

BARÒMETRE CASTELLER Ets un expert casteller? Saps els resultats de la temporada castellera, què han fet les colles aquest any? Posa’t a prova amb el Baròmetre.

DISTRICERÀMIC – GALÍ RAJOLERS Ara tens l’oportunitat d’incorporar a casa rajoles i ceràmica amb motius tradicionals i castellers.

CAMP D’APRENENTATGE DE TARRAGONA Estand amb recursos pedagògics per garantir que els xiquets i xiquetes participants descobreixen l’univers casteller mentre s’ho passen d’allò més bé mentre, amb el patrocini de Repsol i el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. CASTELLS – COLLES CASTELLERES DE CATALUNYA Estand de la nova marca Castells, impulsada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, una de les seves iniciatives més recents. COLLA JOVES XIQUETS DE VALLS Estand de la colla castellera. COLLA VELLA DELS XIQUETS DE VALLS Estand de la colla castellera. COSSETÀNIA EDICIONS Exposició i venda de llibres de l’editorial vallenca, la més castellera de totes. Aquest any, amb una atenció especial als més menuts.

ELEMENTS – CAMISA CASTELLERA Coneix les noves camises castelleres Hi-Tech de la marca Elements. La indumentària castellera ha anat canviant al llarg dels temps. ESPARDENYA.CAT L’espardenya no para d’evolucionar, sense sortir de la tradició.Troba el teu model i el teu color ideal. FETALPAIS.CAT Quants complements dur a sobre un casteller? L’assortit més complet de camises, pantalons, faixes, mocadors...Tot el tèxtil casteller fet al país. JORDI AIXALÀ LUTHIER Has vist mai instruments musicals fets artesanalment? Coneix les creacions de Jordi Aixalà, pensades per a la cultura popular. JUMPING CLAY Crea un món meravellós amb l’argila de Jumping Clay.T’atreveixes a fer les teves pròpies figures castelleres?

LA PLAÇA CASTELLERA T’ho saps tot, dels castells? Mantens bé l’equilibri? Vine a jugar a la Plaça Castellera, al mig de la fira, les partides gegants dels teus jocs preferits: El Nan casteller i el Savi casteller, l’autèntic Trivial infantil. LLIBRERIA ROCA La llibreria Roca obre el seu fons.Trieu i remeneu la col·lecció més completa de llibres de temàtica castellera i local. I dissabte... PRODUCTES DE LA TERRA Xancletes, samarretes, tovalloles, música...Tots els productes amb motius castellers i catalans, actualitzats a aquest 2014! EL RACÓ DE LES FADES Contempleu i adquiriu l’artesania castellera feta a mà. Vestits, samarretes, pantalons, pitets, espardenyes, bosses, fofutxes i bijuteria amb motius castellers i tradicionals. REVISTA CASTELLS – L’OCA CASTELLERA Passeja’t per totes les places amb l’Oca castellera. D’oca a oca i tiro perquè em toca... I si et falta algun número de la Revista Castells o l’Anuari 2013, és el moment de trobar-lo. TRADILLIBRERIA Et falta algun llibre de cultura tradicional i popular? T’has perdut cap novetat? A la Tradillibreria ho trobaràs. VAMCATS VamCats presenta “les Castelleres”, les primeres espardenyes pensades per al món casteller. Amb clauer de regal, tan sols per Santa Úrsula!

23


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

24

VALLS 2014


IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

25IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

VALLS 2014

27
IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

30

VALLS 2014IV FÒRUM CASTELLER FIRA DE SANTA ÚRSULA

COOPEREN

PATROCINADORS ‘NOSALTRES, ELS XIQUETS DE VALLS’

COOPEREN EN LA DIFUSIÓ

VALLS 2014