__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

l

l

Έτος 64ο - Aρ. φύλλου 18.025

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

l

l

Tιμή 0,60 €

l

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

http://www.proinoslogos.gr

l

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πανελλήνιες αντιδράσεις για εκδήλωση αφιερωμένη στον τύραννο της Ηπείρου

ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ Πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο κι όχι τιμών, λέει τώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «ενώνουν» δυνάμεις για τη σημερινή απεργία ο Δήμος Ιωαννιτών και το μεταθέτει αντί για Ιούνιο, τον Οκτώβριο Κοινό αίτημα να μπει... στο συρτάρι

Έντονη διαμαρτυρία μέσω του «Π.Λ.» και από τον εκπρόσωπο των Σουλιωτών, απόγονο των Μποτσαραίων Δημ. Μπότσαρη

• Πανελλήνιες αντιδράσεις προκαλεί η διοργάνωση από το Δήμο Ιωαννιτών Διεθνούς Συνέδριου αφιερωμένο στον Αλή Πασά, τον τύραννο της Ηπείρου. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου,

Συλλαλητήριο (10 π.μ.) και στα Γιάννενα με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο • Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ • «Ρολά» κατεβάζουν τα ΜΜΕ • Δεμένα τα πλοία • Κανονικά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

• Η μεγαλύτερη κινητοποίηση τουλάχιστον των τελευταίων 15 μηνών λαμβάνει χώρα σήμερα σε όλη την Ελλάδα, με «αιχμή του δόρατος» το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται ήδη προς συζήτηση στη Βουλή.

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για το τριήμερο 18-20 Ιουνίου, τελικά όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Ως δικαιολογία επικαλείται τα «υγειονομικά δεδομένα», όμως πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η απόφαση μετάθεσης ➥ 11η σελ.

το νομοσχέδιο για τα εργασιακά!

Προσβολή στη μνήμη των ηρώων Σουλιωτών αποτελεί η εκδήλωση για τον Αλή Πασά τονίζει ο απόγονος των Μποτσαραίων Δημ. Μπότσαρης

Άρση κι άλλων περιορισμών ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

PEΠOPTAZ

Οι μελέτες… αράχνιασαν για τον οδικό άξονα Καλπακίου – Κόνιτσας σελ.12

Μάλιστα, ο λεγόμενος «νόμος Χατζηδάκη» που, μεταξύ άλλων, καθιερώνει διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, περισσότερες υπερωρίες, μητρώα στα συνδικάτα, ηλεκτρονικές ➥ 11η σελ.

Νέα βήματα από το Σάββατο Η Λέσχη Μοτοσικλετιστών ζητάει... προς την κανονικότητα

4 Μουσική στα καταστήματα, πανηγύρια σε περιφέρειες με άνω του 50% εμβολιασμένους κ.α.

• Με τους επιδημιολογικούς δείκτες να υποχωρούν, (τα Γιάννενα μετά από πολύ καιρό πέρασε από το σκούρο στο πορτοκαλί χρώμα), χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα ανέφερε: 2 Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, ανοίγουν οι πρακτικές εργαστηριες και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών 2 Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα ➥ 2η σελ.

Αιτήσεις μέχρι 17 Ιουνίου

Ηλεκτρονική η κλήρωση για τα Πειραματικά Δημοτ. Σχολεία Σελ. 5

Από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού Σελ. 12

Να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στην Περιφερειακή Ιωαννίνων!

4 Τι αναφέρει με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο 30χρονου σε τροχαίο

• Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται γενικότερα στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, αρκετά σημεία του οποίου κρύβουν «παγίδες» που μπορεί να αποδειχθούν θα-

Ολόκληρο «νησί» από καλάμια κόλλησε στην ακτή Μιαούλη!

4 Οι αρμόδιοι φορείς να φροντίσουν για την απομάκρυνσή του

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ανάπτυξη, ανάκαμψη, ανά-καμψη και πληθωρισμός ➤ Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ

l Όταν μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διεξήχθησαν Εθνικές Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα προγνωστικά έφερναν ως νικητές τους Συντηρητικούς των οποίων ηγούνταν ο αποκληθείς «Πατέρας της Νίκης» Ουίνστων Τσώρτσιλ. Όμως το αποτέλεσμα κατέληξε νικηφόρο για τους Εργατικούς. Και αυτό, γιατί είχαν προεκλογικά πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις, σε αντίθεση με τον φλεγματικό Τσώρτσιλ που όχι μόνο αρνήθηκε να ικανοποιεί αιτήματα, αλλά ψυχρά ➥ 7η σελ.

Παραμονές του γάμου Α. Λαιμού-Μ. Αράπογλου

Μέγας θόρυβος για μια χαλικόστρωση στο Πάπιγκο • Στη σελίδα 12

Διπλό αίσχος για τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΙ!

νάσιμες για τους διερχόμενους οδηγούς. Το ζήτημα ήρθε και πάλι στη επιφάνεια με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του 30χρονου ➥ 11η σελ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μωρία ή εγωπάθεια είναι η άρνηση του εμβολιασμού; ➤ Της ΑΡΕΤΗΣ ΜΑΛΑΜΗ ➤ στη σελιδα

3

ΑΘΛΗΤΙΚOΣ «Π.Λ.» Μετά από δέκα χρόνια ξανά προετοιμασία στο εξωτερικό...

Στην Πολωνία θα χτιστεί ο νέος ΠΑΣ Γιάννινα

➦ Οριστικά παρελθόν ο Χρ. Ελευθεριάδης που υπέγραψε στη Λαμία • Μετά από αρκετά χρόνια, δέκα τον αριθμό, φέτος το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα θα πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Κιέλτσε της Πολωνίας. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2011 ήταν η τελευταία φορά που ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε κά- ➥ 11η σελ.

Στον δρόμο κατεβαίνουν σήμερα εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ζητώντας απόσυρση του νέου σ/ν του υπ. Εργασίας...

• Υπενθυμίζεται ότι στην σημερινή 24ωρη απεργία συμμετέχουν, όπως ήδη ανακοίνωσαν και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου – Πελοποννήσου - Νήσων, καθώς και οι υπόλοιπες Ενώσεις εργαζόμενων στον Τύπο (Τεχνικών, Φωτορεπόρτερ κλπ.). Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα απεργήσουν σήμερα, από τις 5.30 π.μ., έως τις 5.30 π.μ. αύριο, Παρασκευή. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν ειδήσεις και εκπομπές ενημέρωσης σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ., ενώ αύριο δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες (ο «Π.Λ.» θα κυκλοφορήσει και πάλι το Σάββατο).

Συχνά τα παράπονα των Γιαννιωτών…

Εξαιτίας του έχει χαθεί η θέα της λίμνης

• Στις δράσεις και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την Παμβώτιδα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των καλαμιώνων που αναπτύσσονται τόσο περιμετρικά, στις όχθες της λίμνης, όσο και ➥ 11η σελ.

Χωρίς ειδήσεις!

ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

ΦΩTO «Π.Λ.»

2 Τι αναφέρει σε επιστολή του ο Στεφ. Χρηστογούλας

• Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν συχνά οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΙ στους κατοίκους των Ιωαννίνων, οι οποίοι, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν πειστεί πλέον ότι πληρώνουν πολύ πιο ακριβά το νερό, συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας. Τα παράπονα συχνά για τις υπέρογκες χρεώσεις και κυρίως για το πώς κατανέμονται, ενώ όταν απευθύνονται στην Δημοτική Επιχείρηση σχεδόν ποτέ δεν παίρνουν ξεκάθαρες απαντήσεις και εξηγήσεις. Την δική του «εμπειρία» περιγράφει παραστατικά ➥ 11η σελ.

Υπεγράφη από τη ΔΕΥΑΙ η σύμβαση για την επέκταση του βιολογικού σελ. 2

ΘΕΣΕΙΣ & αντιΘΕΣΕΙΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου για άρθρο του «Π.Λ.» περί κριτικής και δημοσίου διαλόγου... Κύριε Διευθυντή,

• Στο φύλλο της Τρίτης 8-62021 της εφημερίδας σας σε άρθρο με τίτλο «Κριτική και δημόσιος διάλογος βάθρο της Δημοκρατίας!» εκφράζεται η θέση του Πρωϊνού Λόγου επί των απόψεων που εξέφρασε θεσμικά η Περιφερειακή Αρχή σε απάντηση άρθρου του κ. Κ. Καλτσή με τον προστακτικό ➥ 4η σελ.

Σταθερή η θέση του «Π.Λ.»

• Επειδή φαίνεται ότι δεν έγινε πλήρως κατανοητό το πνεύμα του σχολίου – θέσης του «Π.Λ.» στο φύλλο της 8/6/21, το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο στη συνέχεια υπογραμμίζοντας μόνο εισαγωγικά τη φράση «...δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από την κριτική προς πολιτικά, δημόσια ➥ 4η σελ.


Σελ. 2η

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

Περιβαλλοντική ανάσα θα πάρει το Λεκανοπέδιο

Στόχος να ολοκληρωθεί η επέκταση του Βιολογικού μέχρι το τέλος του 2023

‰ Υπεγράφη χθες η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία

• Στη φάση της υλοποίησης μετά από περιπέτειες πολλών ετών περνά το έργο της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς χθες υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή, μεταξύ του Προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Μεσόγειος ΑΕ Διονύση Γεωργόπουλου. Η υπογραφή έγινε παρουσία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ Στέφανου Μάντζιου, του γενικού Διευθυντού Νικόλαου Σωτηριάδη, άλλων στελεχών της επιχείρησης όπως και διευθυντικών στελεχών της αναδόχου εταιρίας. Το έργο επέκτασης του βιολογικού συμβασιοποιήθηκε με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και περιλαμβάνεται στην «ολοκληρωμένη διαχείριση λυμάτων Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της Παμβώτιδας» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. «Ένα μεγάλο έργο που σχεδιάστηκε από το 2010, μετά από έντεκα χρόνια αγώνα, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για μία παρέμβαση κρίσιμης περιβαλλοντικής σημασίας. Η πόλη έχει μεγαλώσει, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του βιολογικού είναι πεπαλαιωμένες και ορισμένες φορές τα προβλήματα αναπόφευκτα. Με τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση το λεκανοπέδιο παίρνει περιβαλλοντική ανάσα για τα επόμενα τριάντα χρόνια» ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς και τα στελέχη της επιχείρησης που εργάστηκαν στην διάρκεια της δεκαετίας ώστε να υπάρξει το σημερινό αποτέλεσμα. «Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό έργο για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ήταν μία επίπονη διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια με πολλά πισωγυρίσματα και μεγάλη προσπάθεια από όλους…», τόνισε,

μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων. Εκ μέρους της αναδόχου «Μεσόγειος ΑΕ» ο Διευθύνων Σύμβουλος Διονύσης Γεωργόπουλος ανέφερε ότι το έργο των Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα που εκτελείται με τη μέθοδο των μεμβρανών, ότι πιο σύγχρονο δηλαδή τεχνολογικά με πολλά πλεονεκτήματα. «Είναι ένα έργο που ήδη αποτελεί «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ και πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα το έχουμε πετύχει», ανέφερε.

«Ημέρα γιορτής»

Πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα», επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, χαρακτηρίζοντας την χθεσινή ημέρα ως ημέρα γιορτής. Μεταξύ άλλων, ανέφερε «η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα», έχοντας ως προεκλογικό σύνθημα την Παμβώτιδα και ως όραμα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας του ευπαθούς οικοσυστήματος της λίμνης μας, είναι διπλά χαρούμενη με την υπογραφή αυτής της σύμβασης. Αφενός γιατί η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, αφετέρου δε γιατί με την υλοποίηση του έργου η πόλη μας εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ευρώπης για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ευημερία».

Ικανοποίηση Σπ. Ριζόπουλου για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης

Να ανατεθεί σε ειδικούς το «master plan» για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

• Ικανοποίηση εξέφρασε ο Σπύρος Ριζόπουλος για την ένταξη του Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στο Ταμείο Ανάκαμψης με την παράταξή του να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «η ένταξη της Ηπείρου στον χάρτη της ψηφιακής ανάπτυξης αποτελεί στόχο των «Οριζόντων Ηπείρου» από τον φθινόπωρο του 2019, όταν με δική μας πρωτοβουλία ξεκίνησε η συζήτηση για το τεχνολογικό πάρκο και την προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου στην περιοχή μας»! Οι «Ορίζοντες» υπενθυμίζουν πως ο κ. Ριζόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσίασε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται για την Ήπειρο, στη βάση της αξιοποίησης των νέων δεδομένων που διαμορφώνει στη χώρα η στροφή στην ψηφιακή πολιτική. Ένα μοντέλο που βασίζεται στους άξονες: Κίνητρα σε νεοφυείς

επιχειρήσεις για να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας – Τεχνολογικό Πάρκο, εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, αλλαγή ακαδημαϊκού πλαισίου στην Ήπειρο, data centers και νομάδες Σπεύδουν δε να επισημάνουν πως η εκπόνηση του master plan για την υλοποίηση του έργου πρέπει να αναληφθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία, καθώς «απαιτείται ειδική τεχνογνωσία από ανθρώπους που ξέρουν να σχεδιάσουν με λογικές «ανοιχτού χώρου» κι όχι ενός κλειστού κτιρίου – μεγαθήριου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μ. Κάτσης: Φωτιά οι αυξήσεις για τις αντικειμενικές στη Θεσπρωτία

• Η Κυβέρνηση εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που βιώνουμε και της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει γύρω μας, αποφάσισε να εκτινάξει τις αντικειμενικές αξίες επιβαρύνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας. Στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της Θεσπρωτίας στο οποίο είναι εγκατεστημένη η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Νομού, έχουμε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον ΕΝΦΙΑ του 2022, και 20 επιπλέον φόρους και τέλη επί των ακινήτων, όπως τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικές παροχές, τέλη που αφορούν την ακίνητη περιουσία κτλ. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όλες αυτές οι αυξήσεις θα επηρεάσουν σε δεύτερο χρόνο και τις τι-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

μές των ενοικίων των ακινήτων. «Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, που είχε κάνει σημαίες της ως αντιπολίτευση, την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και τη μεσαία τάξη, έρχεται στην πράξη να αποδείξει ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένας τρόπος για να εξαπατήσει τους πολίτες και να πάρει την ψήφο τους», τονίζει χαρακτηριστικά.

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN Εργασιακή στήριξη παρέχει το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων

Πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για γυναίκες θύματα έμφυλης βίας

• Ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά, η ένταξη άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) του ΟΑΕΔ. Σκοπός του προγράμματος είναι, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Ιωαννίνων, η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Όσες γυναίκες έχουν υποστεί έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, μπορούν να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων για σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις. Οι υπηρεσίες του Κέντρου είναι δωρεάν και τα στελέχη του παρέχουν κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη σε ενήλικες γυναίκες θύματα έμ-

Μετάθεση συνεδρίασης Επιτροπής Ισότητας

• Η διαδικτυακή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Ηπείρου μετατέθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 και ώρα 12 μ.

φυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και με τήρηση του απορρήτου της συμβουλευτικής διαδικασίας. Για την ένταξη των δυνητικά ωφελούμενων γυναικών στο πρόγραμμα αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ολοκληρώσουν έναν κύκλο συνεδριών εργασιακής στήριξης, που θα τους παρασχεθεί από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, προκειμένου να ενδυναμωθούν σε πολλαπλά επίπεδα. Κατά την παροχή της εργασιακής στήριξης πραγματοποιείται ένας κύκλος συνεδριών, με τη χρήση επιστημονικών εργαλείων (προφορικές ή βιωματικές ασκήσεις, ερωτηματολόγιο, κ.ά.). Οι συνεδρίες, πολύ συχνά, μπορεί να πλαισιωθούν από πληροφόρηση σχετικά με προγράμματα κατάρτισης, προκηρύξεις δημοσίου τομέα, βοήθεια για σύνταξη βιογραφικού σημειώματος κ.λπ. *Διεύθυνση: Μ. Κοτοπούλη 68. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00. Τηλέφωνο: 2651077449. E-mail: ioannina@isotita.gr.

Επιστολή Δ. Δημητρίου προς αρμόδιους Υπουργούς

Είναι πλέον καιρός να ανοίξουν και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης

• Nα επανεξετάσουν την πιθανότητα ανοίγματος των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστά εδώ και επτά μήνες σχεδόν καλεί τους Υπουργούς Παιδείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου. Σε επιστολή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Δημητρίου τονίζει, μεταξύ άλλων: «Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων Μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει να αντιληφτείτε ότι δεν κατέχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν κατ’ οίκον (σε καθεστώς μαύρης εργασίας και παραοικονομίας) αλλά ούτε και επιχειρήσεις εποχικές, είναι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν νόμιμα και όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες νομοθε-

σίες του Ελληνικού κράτους. Όλο αυτό το διάστημα και παρότι οι μαθητές έχουν επιστρέψει στα μαθήματα τους και στις σχολικές αίθουσες, με τήρηση προφανώς όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, δεν μπορούν ταυτόχρονα να λάβουν την εκπαίδευση και τη βοήθεια που επιθυμούν από τα ιδιωτικά κέντρα-φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης για λόγους που πλέον είναι ακατανόητοι».

Πορείες την Κυριακή

Στα βουνά του Ανθοχωρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος

• Στα βουνά πάνω από το Ανθοχώρι θα ανέβει ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή, 13 Ιουνίου φτάνοντας ως τις κορυφές Βερλίγκα και Μέγας Τράπος. Θα γίνουν τρεις πορείες διαβαθμισμένης δυσκολίας. Η μετακίνηση προς το σημείο εκκίνησης της πορείας θα γίνει με ίδια μέσα και ίδια ευθύνη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΩΣ

Η Εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων εκθέτει σε πλειοδοτική δημοπρασία την ενοικίαση επί της οδού Σπ. Λάμπρου 7. 1. Ενός διαμερίσματος (1ου ορόφου) εμβαδού 61.00 μ2. Τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας 350,00 Ευρώ. Εγγύηση συμμετοχής 700,00 Ευρώ. 2. Η δημοπρασία θα διενεργηθεί στα Γραφεία του ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων την 22η Ιουνίου 2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 10ης πρωινής. Πληροφορίες παρέχονται από τα τηλέφωνα 26510 41617 – 26379. Ιωάννινα 09η Ιουνίου 2021 Ο Πρόεδρος Της Εκκλησιαστικής Επιροπής Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Αντώνης

4 Eκδηλώσεις 4 Γεγονότα

KOINΩNIKA

Γνωστoπoίηση γάμου Γνωστοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1369 του Α.Κ., ότι ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ του Χριστοφόρου και της Γεωργίας, το γένος Τριάντου, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στην Στοκχόλμη Σουηδίας και η ΑΝΘΟΥΛΑ ΚΑΣΚΑΝΗ του Γεωργίου και της Σταυρούλας, το γένος Σιαπλαούρα, που γεννήθηκε στα Ιωάννινα και κατοικεί στη Στοκχόλμη Σουηδίας, πρόκειται να παντρευτούν και ο γάμος τους θα γίνει στην Σέριφο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον καθηγητή καρδιολογίας, διευθυντή της Β’ καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, κ. Λάμπρο Μιχάλη, την αναπληρώτρια καθηγήτρια, κ. Κατερίνα Νάκα και στους συνεργάτες τους, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια νοσηλείας της μητέρας μου. Το πιο σημαντικό στην όλη διαδικασία ήταν ο σεβασμός που επέδειξαν στο δικαίωμα στη ζωή και τη θεραπεία απέναντι σε έναν άνθρωπο της τρίτης ηλικίας κι απέναντι στην οικογένειά του. Η σύγχρονη επιστημονική γνώση και θεραπεία, όπως εφαρμόστηκε στην περίπτωση της μητέρας μου, πρέπει να είναι ο κανόνας ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενούς, τόσο για λόγους ανθρωπιστικούς, όσο και γιατί αποφεύγονται παρατεταμένες και ακριβές νοσηλείες οι οποίες αποβαίνουν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της ποιότητας ζωής των νοσηλευομένων και των οικογενειών τους. Χρήστος Μπέγκας

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ • Η εταιρία διαχειρίσεων πολυκατοικιών ΓΙΑΝΝΕΝΑ SERVICES ευχαριστεί την πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων και τον κλειδαρά Νούσια Χρυσόστομο για την άμεση εξυπηρέτηση και την επίλυση προβλήματος που προέκυψε σε κτίριο επί της οδού Πουκεβίλ το βράδυ της Τρίτης 8/6/21. Με εκτίμηση Κατσούπης Μιχάλης Από το Φεστιβάλ Photometria 2021

Ξεκίνησε ο 1ος σπουδαστικός φωτογραφικός διαγωνισμός

• Την έναρξη του 1ου σπουδαστικού φωτογραφικού διαγωνισμού portfolio, με τίτλο «Student Awards» και ημερομηνίες διεξαγωγής 4 έως και 30 Ιουνίου ανακοίνωσε το διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Photometria. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι φοιτούν σε κάποια φωτογραφική σχολή με ολοκληρωμένο κύκλο σπουδών (Πανεπιστήμια, Κολέγια, ΙΕΚ, κτλ) και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία που ζητούνται σε ελληνικά και αγγλικά, να επικυρώσουν την φοιτητική τους ιδιότητα, να αποστείλουν ένα portfolio πέντε φωτογραφιών, ελεύθερου θέματος και ένα μικρό κείμενο που θα περιγράφει την ιδέα της φωτογραφικής τους σειράς, καθώς και το εκπαιδευτικό τους ίδρυμα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Την επιλογή των πέντε κορυφαίων portfolios θα πραγματοποιήσει η φωτογράφος Λίλα Ζώτου. Αυτές θα αποτελέσουν το υλικό της έκ-

Την Τρίτη 15 Ιουνίου οι εξετάσεις για Ειδική Άδεια ταξί • Από τη Διεύθυνση Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για Ειδική άδεια ταξί θα πραγματοποιηθούν στις 15 Ιουνίου 2021 και ώρα 8.00 π.μ. στην αίθουσα εξετάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών, οδός Ι. Δομπόλη 30. Για συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την 14η Ιουνίου και ώρα 12 μ. να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτηθεί στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών, (Υπεύθυνος κ. Βασίλειος Δόσης).

Τα βραβεία

Πρώτο βραβείο θα είναι ένα ψηφιακό σεμινάριο καθοδήγησης – ολοκλήρωσης ενός φωτογραφικού portfolio με την Λίλα Ζώτου (διάρκειας 6 ωρών με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς). Δεύτερο βραβείο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και τρίτο βραβείο θα είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την FOCUS Επικοινωνία: competition@photometria.gr.

Νέα βήματα από το Σάββατο προς την κανονικότητα

μεσάνυχτα 2 Από την 1η Ιουλίου, αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον μας το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας 2 Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, επανέρχεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή για 15 ημέρες της λειτουργίας 2 Από το Σάββατο 12 Ιουνίου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο διόδους 2 Από το Σάββατο 12 Ιουνίου, από τις 6 το πρωί, αυξάνεται σε 75% η χωρητικότητα στα θέατρα έως 1.000 θέσεις και όλοι με μάσκες 2 Από την 1η Ιουλίου αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στο κέτερινγκ 2 Όσον αφορά στα πανηγύρια, αποφασίσαμε να ενεργοποιούνται μόνο στις περιφέρειες που οι εμβολιασμένοι είναι σε ποσοστό πάνω από 50%. ➥ από 1η σελ.

Συνάντηση 8 π.μ. στο Ανθοχώρι. Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στα γραφεία του Συλλόγου 7-9 το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 2651022138 και 2651181068.

θεσης «Student Awards» στα πλαίσια της 13ης διοργάνωσης Photometria International Photography Festival μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.

420.300 νέα εμβόλια

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγουν 420.300 ραντεβού με τα εμβόλια Phizer, Moderna και Johnson & Johnson στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο των Pfiz-

er/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Επίσης από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 25 - 29 ετών για ραντεβού με τα τρία παραπάνω εμβόλια.

8 κρούσματα στην Ήπειρο

Καλά ήταν και χθες τα νέα από τον ΕΟΔΥ για την Ήπειρο, καθώς ανακοινώθηκαν 8 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 7 στα Γιάννενα και 1 στην Πρέβεζα. Μείωση υπήρξε και σε πανελλαδικό επίπεδο με τα κρούσματα να ανέρχονται στα 890, τους διασωληνωμένους σε 381 και τους νέους θανάτους σε 15. Όπως προαναφέρθηκε η Ήπειρος πλέον στο σύνολό της είναι εκτός του «σκούρου» χρωματισμού στον επιδημιολογικό χάρτη, με την Π.Ε. Ιωαννίνων να είναι στο πορτοκαλί, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα στο κίτρινο και την Άρτα στο λευκό χρώμα.

Οι έλεγχοι

Παραβάτες μόνο για μη χρήση μάσκας εντοπίζει η Αστυνομία τις τελευταίες ημέρες στην Ήπειρο ως προς τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού. Την Τρίτη οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν εννέα, (πέντε σε Γιάννενα, δύο σε Πρέβεζα, από 1 σε Άρτα - Θεσπρωτία).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Α ΠΟΨΕΙΣ

διαδόσεις... Πώς κατάντησαν...

= Ιδού πώς κατάντησαν οι καινούριες και καλαίσθητες κατά τα άλλα στάσεις λεωφορείου απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων οι οποίες δεν έχουν ούτε τρία χρόνια που τοποθετήθηκαν από τον Δήμο στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σ’ άλλα στο κέντρο της πόλης. Θυμόμαστε ακόμα την έκκληση της προηγούμενης δημοτικής αρχής στους πολίτες να τις σεβαστούν, η οποία φυσικά αγνοήθηκε! Και θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όσο δεν πέφτουν πρόστιμα σ’ εκείνους που δεν σέβονται τίποτα, οι οποίοι είναι εύκολο να εντοπιστούν! Κ.Α.

Άλλο και τούτο…

= Γερμανικό δικαστήριο ξεσκέπασε το ρόλο του Σόιμπλε σε βάρος της Ελλάδας το καλοκαίρι του ’15! Λειτουργούσε αυτόνομα! Ό,τι ήθελε το έκανε χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα ευρωπαϊκό όργανο. Ούτε κάν στη Γερμανική βουλή! Περίεργη κατάσταση… Ακούσαμε πως ούτε η Μέρκελ γνώριζε τις προθέσεις του, κάτι που μάλλον είναι απίθανο… Η απόφαση όμως του δικαστηρίου είναι αποκαλυπτική. Και τελικά ποιος ήταν ο περιβόητος Σόιμπλε που μπορούσε να παίρνει επάνω του την τύχη μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.; Ο Σόιμπλε το λέγαμε και τότε ότι δεν ήταν παρά ένας από τους 27 υπουργούς οικονομικών της Ε.Ε. και τίποτε παραπάνω. Δεν εκπροσωπούσε την Ένωση! Μέγας και τρανός δημιούργησε το άτυπο Γιούρογκρουπ αυτοκηρύχθηκε «αφέντης» και κόντεψε να μας βγάλει από την Ε.Ε.!

Μέσα στο γήπεδο! = Της μόδας έχει γίνει τελευταία να βολτάρουν οι αγριόχοιροι σε κατοικημένες περιοχές, κάτι που παρατηρήθηκε και στα γήπεδα του Ερασιτέχνη ΠΑΣ Γιάννινα και του Α.Ο. Σταυρακίου στο Σταυράκι. Ένας αγριόχοιρος βολτάρει σχεδόν καθημερινά εκεί με σκοπό να αναζητήσει τροφή, ωστόσο προκαλεί ζημιές στον αγωνιστικό χώρο. Κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί το ζώο, αλλά ας το μαζέψει κάποια υπηρεσία ή οργάνωση, αν φυσικά δεν θέλουν να μπει στο μάτι κάποιων ως εύκολη κυνηγετική λεία! Ν.Γ.

Τελευταία σε όλα...

= Σε οριστική διαγραφή του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης Ηγουμενίτσας (μαζί με τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων και Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής Άρτας) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη. Η αλήθεια είναι ότι το Τμήμα Ηγουμενίτσας ιδρύθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια και μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Ωστόσο, η σημερινή Κυβέρνηση, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Τελικά η Θεσπρωτία μένει τελευταία σε όλα... Η.Μ.

Δύο διαρροές!..

= Αρκετά καλά μπήκε το καλοκαίρι για την Παμβώτιδα, αφού η στάθμη της ήταν πριν μερικές ημέρες στο 470,20 μ.. Φυσικά, θα αρχίσουν οι αρδεύσεις στον κάμπο, οπότε θα ακολουθήσει η αναμενόμενη πτώση της. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στη στήλη φίλος αναγνώστης, διαπίστωσε δύο μικρές διαρροές, στο θυρόφραγμα Περάματος, μία στο δεξιό βάθρο υπερχείλισης και μία στον τέταρτο αγωγό ύδρευσης αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΙ κάτω από τη γέφυρα. Καλό θα ήταν ο ΓΟΕΒ και η ΔΕΥΑΙ να τις δουν και, αν είναι ανάγκη, να τις επισκευάσουν. Κ.Α.

Τι ήθελε και τόπε;

= «Σας θαυμάζει ο κόσμος όλος» δήλωσε η βασιλομήτωρ του ισπανικού βασιλικού θρόνου προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό! Να είστε καλά της απάντησε. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια της είπε και δεν ξέρω αν πρόσθεσε και το «πλην Λακεδαιμονίων»! Βλέπεις οι προσπάθειες που καταβάλει η εν Ελλάδι αντιπολίτευση για να βρει το οποιοδήποτε ψεγάδι ώστε να βγάζει τα απωθημένα της μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση δεν είναι… Και όσο φθάνουν καλά χαμπέρια από το εξωτερικό για την ελληνική κυβέρνηση τόσο το μένος τους μεγαλώνει… Θ.

Ωραία συνήθεια!

= Συνέντευξη έδωσε ο Νίκος Καρανίκας, σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός. Δήλωσε: «ως αριστερός έκανα χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης μαζί με άλλους συντρόφους για να ξέρουμε από πρώτο χέρι τι είναι αυτό που περιγράφουν οι επιστήμονες ως «κακό»… Με τη χρήση μαθαίνεις πόσο κακό σου κάνουν τα ναρκωτικά; Όσο για τη δήλωσή του ότι εκείνος ανακάλυψε τον Αλέξη Τσίπρα και πιθανόν τον σύστησε στον Αλαβάνο που ανέλαβε τα από εκεί και πέρα! Αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία γιατί πώς θα μπορούσε εκείνος ως πρωθυπουργός να μην τον πάρει για σύμβουλό του; Όσο για το ότι έβγαζε περισσότερα χρήματα ως σερβιτόρος απ’ αυτά που έπαιρνε ως σύμβουλος πρωθυπουργού δεν ξέρω αν είναι ακριβής… ...οι διαδοσίες ΜΑΤ

Σελ. 3η

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Το κατάπιε και αυτό;

= Και οι άλλοι υπουργοί των υπολοίπων χωρών τι ακριβώς έκαναν αυτό το διάστημα; Δεν υποψιάστηκαν τίποτε για το ρόλο του Σόιμπλε; Δεν διαμαρτυρήθηκαν στα όργανα της Ε.Ε.; Εκτός κι αν αυτά τα όργανα λειτουργούν άτυπα και καθένας κάνει ό,τι θέλει ακόμη και όταν λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων άλλου κράτους-μέλους της Ένωσης… Τελικά όλα αυτά που ξεφεύγουν των βασικών ελέγχων οδηγούν την Ε.Ε. σε κακοτράχαλα μονοπάτια και δεν ξέρω πόσο και αν θα αντέξει τελικά τέτοιες παρατυπίες. Μπορεί τα περισσεύματα της Γερμανίας να είναι τα ελλείμματα των άλλων χωρών, μπορεί να διακινεί τα προϊόντα της με ευκολία στις άλλες χώρες αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το αφεντικό της Ε.Ε. Και όσο αυτό δεν ξεκαθαρίζει, τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα για τους πολίτες της Ε.Ε…

Κάτι ξεκίνησε…

= Καιρός είναι να ξυπνήσουν τα άλλα κράτη-μέλη και να απαιτήσουν τις ίσες ευκαιρίες… Και αν τώρα δεν αλλάξουν όσα στράβωσαν με υπαιτιότητα των ισχυρότερων κρατών δεν θα αλλάξουν ποτέ και δεν ξέρω ποια ένωση θα έχουμε αύριο. «Η Ε.Ε. δεν είναι μόνο ΤΑΜΕΙΟ», ακούστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Είναι οι άνθρωποι, είναι η εργασία, είναι η προκοπή των λαών και των χωρών ανεξαρτήτως μεγέθους. Αν δεν πάψει άμεσα η Γερμανία να κάνει τον αφέντη δεν θα υπάρχει αύριο η Ε.Ε.! Και η στάση της Γερμανίας έναντι των άλλων χωρών δίνει τη ευκαιρία στους αρνητές της Ένωσης να φωνάζουν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» άσχετα αν όταν ανέλαβαν κυβερνητικά καθήκοντα και ταυτίστηκαν με την ύπαρξη της Ε.Ε. και χρησιμοποίησαν τα κοινοτικά κονδύλια για να κάνουν έργα…

Περίεργη στάση!

= Ελληνικά κόμματα με κλήση προς τα αριστερά τάσσονται εναντίον της Ένωσης όταν όμως φθάνουν στο «διά ταύτα» την υπηρετούν και συνεργάζονται προς όφελος της χώρας τους. Απ’ έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια λες. Όταν όμως εσύ σέρνεις το χορό τότε γίνεσαι υπεύθυνος και αλλάζεις στάση. Αντίθετος ο Ανδρέας πριν αναλάβει καθήκοντα, ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο διαλαλούσε αλλά τα υπηρέτησε και τα δύο! Αντίθετος και ο Αλέξης αλλά παρακαλούσε το καλοκαίρι του ‘15 να μη μας βγάλουν από την Ε.Ε. Και το περίεργο είναι ότι όλοι οι πολέμιοι της Ε.Ε όταν οι ίδιοι αναλαμβάνουν καθήκοντα διακυβέρνησης της χώρας τους και αλλάζουν στάση έναντι των οργάνων της Ε.Ε. και συμμετέχουν στη λειτουργία τους και χρησιμοποιούν τους πόρους της για να κάνουν κοινωνική πολιτική…

Θεανώ Βλάχου

Μωρία ή εγωπάθεια είναι η άρνηση του εμβολιασμού; ➤ Της ΑΡΕΤΗΣ ΜΑΛΑΜΗ

• Μέσα στην παγκόσμια αποδοχή της σωτηρίας του εμβολίου από την θανατηφόρο νόσο του κορωνοϊού που χτύπησε την ανθρωπότητα και μας ...λιγόστεψε κατά κάποια εκατομμύρια -ακόμα δεν λογαριαστήκαμε καλά και τελειωτικά με τον αντίπαλό μας- υπάρχουν κι εκείνοι, που αρνούνται τη χρήση του στον εαυτό τους και σε όσους επηρεάζουν. Είναι, λοιπόν, φυσικό να διερωτάται κάθε σοβαρός και εχέφρων άνθρωπος, που έχει και νορμάλ χαρακτήρα και «σώφρονα λογισμόν»: Τι συμβαίνει μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Κατά τη γνώμη μας, δύο τινά πρέπει να συμβαίνουν: Μωρία ή Εγωπάθεια! Και τα δύο δικαιολογούν την έλλειψη ευθύνης πολιτών απέναντι σ’ εκείνους που μπορεί να σκοτώσουν ως φορείς και μεταδότες του φονικού ιού. Βλέπετε, φίλοι μου και η μωρία, η οποία είναι φυσικό να ενυπάρχει μέσα στην εγωπάθεια, κάνει τον άνθρωπο να ζητά για τον εαυτό του την εξαίρεση. «Πρόβατο είμαι εγώ;», λέει και περνάει με... κόκκινο π.χ. πεζός ή εποχούμενος, καμαρωτός και …άφοβος μες στη μωρία του! «Τα πρόβατα», λέει, «πάνε όλα μαζί και κάνουν ό,τι και οι πολλοί. Όχι ΕΓΩ». Και βρίσκει, όσον αφορά στον εμβολιασμό, ένα σωρό ανυπόστατα δήθεν επιχειρήματα, για να ενισχύσει την άρνησή του, και την ΜΗ … προβατοποίησή του! Και οι άλλοι και μάλιστα οι πολλοί, Και εδώ θυμάμαι το έχουν δικαίωμα στη ζωή και δεν μπορούν ...επιχείρημα ενός φίλου και επιστήμονα κάποιοι, αρνητές του εμβολίου, να τους μάλιστα, ο οποίος για το αρνούνται... να ενισχύσει την άρνησή του για τον εμβολιασμό μου είπε: «Όλοι οι Πρωθυπουργοί, και οι πολιτικοί, πιστεύεις εσύ ότι έκαναν το εμβόλιο και όχι ένεση με νερό;» Κι εγώ του απάντησα: Πιστεύω πως εσύ θα φοβόσουν να κάνεις την ένεση, ακόμα και με νερό! Τι να απαντήσεις σε τόσο ανυπόστατα και ανόητα ερωτήματα και επιχειρήματα; Αλλά πλέον το θέμα ξεφεύγει από το τι και το γιατί αρνούνται κάποιοι να κάνουν το εμβόλιο, όπως επίσης, ΑΝ είναι ή δεν είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να διαθέσουν τον εαυτό τους όπως θέλουν, γιατί συνταγματική υποχρέωση έχει και η Πολιτεία να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία. Και πώς θα το κάνει αυτό, όταν ανάμεσά μας κυκλοφορούν και έρχονται σε επαφή με τους άλλους οι ανεμβολίαστοι; Άρα, απ’ αυτό το συνταγματικό πλέον ερώτημα, θα πρέπει να προκύψει το δικαίωμα της Πολιτείας να επιβάλλει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. Και δεν ξέρω, γιατί αργεί να το κάνει. Ο γενικότερος κανόνας της συνταγματικής ελευθερίας του ατόμου είναι να ασκεί τα δικαιώματά του, μέχρις εκεί όπου αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Και οι άλλοι και μάλιστα οι πολλοί, έχουν δικαίωμα στη ζωή και δεν μπορούν κάποιοι, αρνητές του εμβολίου, να τους το αρνούνται με την πιθανή μετάδοση εκ μέρους τους του ιού.

Χριστόδουλος Γ. Μποροδήμος Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Οφθαλμοπλαστικός Ειδικευθείς στη Σουηδία, Τ. Επιμελητής Α’ Παν. Νοσοκομείου Örebro, Σουηδία Μετεκπαιδευθείς στο Columbia Hospital, Νέα Υόρκη

8 Οφθαλμοπλαστική (βλεφαροπλαστική, αφαίρεση μορφωμάτων) 8 OCT-angio 8 Οπτικά πεδία 8 Αναίμακτη βλεφαροπλαστική 8 Plexr 8 Αισθητική οφθαλμολογία 8 Ανανέωση Διπλωμάτων Οδήγησης. Σύμβαση με Μηχανολογικό Λεωφ. Δωδώνης 9, Ιωάννινα τηλ: 26510-65340 • www.borodimos.gr Ώρες λειτουργίας 09:00-21:00 (κατόπιν ραντεβού)


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

αν ψάχνετε για... Το πρόγραμμα της τηλεόρασης ΣΗΜΕΡΑ

ΕΡΤ1

05:30 …ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΙ 10:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 10:15 ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ 12:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 13:00 ΔΕΣ & ΒΡΕΣ 14:00 ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ 14:59 ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 15:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 16:00 φλΕΡΤ 17:59 ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 18:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ-ΑΘΛΗΤΙΚΑ-ΚΑΙΡΟΣ 19:00 ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ 20:00 ΧΑΙΡΕΤΑ ΜΟΥ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ 21:00 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 22:00 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ 23:00 Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 00:00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ 00:15 ΚΕΡΑΙΑ

ΕΡΤ2

08:02 ΠΙΡΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΝΟ 08:30 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΕΝ 08:42 ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ 08:45 Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: 199 ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ 09:00 ΑΦΡΙΚΗ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ 10:00 ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ 10:45 ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 11:00 ΠΟΠ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ 12:00 ΦΥΛΕΣ 13:00 ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ 13:30 ATHLETICUS 13:32 Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΡΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ 13:55 ΖΙΓΚ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟ 14:00 ΛΕO ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ 14:23 ΛΟΥΙ 14:30 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ 15:00 ΑΦΡΙΚΗ: ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ 16:00 ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 17:00 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΤΑΡΕΛ 19:00 ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ 19:59 ΤΟ '21 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ '21 20:00 ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ 20:30 ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ 21:00 Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ 22:00 ΕΝΑ ΕΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 23:50 Γιατί 21; - 12 Ερωτήματα

ANT1

06:00 Καλημέρα Ελλάδα 10:00 Το Πρωινό 13:00 Ant1 News 14:00 Κωνσταντίνου Και Ελένης (Ε) 15:00 Rouk Zouk 16:00 Η Φαμίλια (Ε) 16:45 Still Standing 17:45 5x5 18:50 Ant1 News 20:00 Ήλιος 21:00 Η Φάρμα 02:00 Κάρμα (Ε)

STAR

07:30 Shopping Star (Ε) 09:00 Στη Φωλιά Των Κου Κου 12:00 Αλήθειες Με Τη Ζήνα 14:00 Ντετέκτιβ Μονκ 15:00 Star News 15:45 Ειδήσεις Στη Νοηματική Γλώσσα 16:00 Shopping Star 17:40 Elif 18:40 Τροχός Της Τύχης 19:50 Star News 21:00 Ο Κατάσκοπος Που Με Παράτησε 23:30 Το Μονοπάτι Του Θανάτου

ALPHA

07:00 Οικογενειακές Ιστορίες (Ε) 08:00 Happy Day Στον Alpha 11:00 T- Live 13:00 Pop Up 15:00 Ειδήσεις 15:45 Δελτίο Ειδήσεων Στη Νοηματική Γλώσσα 16:00 Το Σόι Σου, V (Ε) 16:50 Οικογενειακές Ιστορίες 17:50 Deal 18:50 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 20:00 Έλα στη Θέση Μου, V 21:00 Μην Αρχίζεις Τη Μουρμούρα, VΙII (Ε) 22:00 Αγγελική 23:00 Σοκ Και Δέος 01:00 Tik Talk 02:30 Amore Mio (Ε) 04:00 Deal (Ε)

ΣΚΑΪ

06:00 Σήμερα 10:00 Αταίριαστοι 11:30 Ώρα Για Φαγητό Με Την Αργυρώ (Ε) 12:00 Love It 14:00 Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων 15:00 Καλό Μεσημεράκι 16:55 Δελτίο Στη Νοηματική 17:00 Super Makeover 18:00 Happy Traveller (Ε) 19:50 Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων 21:00 8 Λέξεις 22:00 Το Νησί Των Καταραμένων 00:45 Θανάσιμη Αντιζηλία 02:50 Antony Bourdain Parts Unknown 03:45 Super Makeover (Ε) 04:30 Καλό Μεσημεράκι (Ε)

OPEN

06:00 Ώρα Ελλάδος 09:50 Ευτυχείτε 13:00 Open News 14:00 Style Me-Up (Ε) 15:15 Κάθε Μέρα Chef 16:30 Θυρίδα Τηλεπώλησης 16:45 Ο Απίθανος 17:45 Open News Στη Νοηματική 17:52 Ο Απίθανος 18:50 Open News 20:00 Εικόνες (Ε) 21:00 Επικίνδυνη Οικογένεια 23:25 Driver's Seat 23:30 Into The Skin (Ε) 00:30 Criminal Minds 02:15 Extra Mall 03:15 Στιγμιαία Οικογένεια

MEGA

05:30 Κοινωνία Ώρα Μega 09:50 Πάμε Δανάη! 13:00 Mega Γεγονότα 14:00 Σαββατογεννημένες 15:00 Κλεμμένα Όνειρα 16:10 Δελτίο Νοηματικής 16:20 Live News 18:40 Είσαι Το Ταίρι Μου 19:45 Μega Γεγονότα 21:00 The Kings Of Mykonos 23:10 Ο Αριστερόχειρας 01:50 NCIS 02:50 Outlander 04:10 Σκυλίσια Ζωή 04:40 Τηλεμπόρα

αν ψάχνετε για...

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 10/6/2021 8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΟΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ, Βηλαρά 84, τηλ. 22329

9 το βράδυ έως 8 το πρωί: ΛΙΑΣΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Μ. Αλεξάνδρου 124, τηλ. 31994

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/6/2021

8 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΜΟΥΣΕΛΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΑ’ Φεβρουαρίου 109Α, τηλ. 31814 9 το βράδυ έως 8 το πρωί: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, Σπ. Λάμπρου 27, τηλ. 27870

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 • ISSN: 2654-0509 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗΣ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6%

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Εργαστήρια, προβολές, περιηγήσεις…

Στις 25 Ιουνίου, από τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου

Το 12ο Zagoriwood επιστρέφει τον Ιούλιο στα Κάτω Πεδινά

• Έτοιμο να βουτήξει ξανά στη μαγική περιπέτεια του κινηματογράφου, με φόντο το καταπράσινο Ζαγόρι για 12η συνεχόμενη χρονιά είναι το Zagoriwood. Τα εργαστήριά του θα φιλοξενηθούν και πάλι στο παλαιό πετρόκτιστο Παρθεναγωγείο στα Κάτω Πεδινά, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού θα στηθεί η μεγάλη οθόνη για τις βραδινές υπαίθριες προβολές. Εκτός από τα κινηματογραφικά εργαστήρια, η διοργάνωση περιλαμβάνει δημιουργίες ταινιών μικρού μήκους, προβολές ταινιών από τους πιο φρέσκους δημιουργούς του ελληνικού και διεθνούς σινεμά, τα οποία συνδυάζονται με επισκέψεις σε ποτάμια, «σινεφίλ» πυγολαμπίδες στις προβολές, αυτοσχέδιες μουσικές και αγαπημένες παρέες. Το 12ο Zagoriwood θα ξεκινήσει στις 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα κινηματογραφικά εργαστήρια και για πρώτη φορά, ένα θεατρικό. Πρώτα, από τις 17 έως τις 24/7, ο Γιώργος Μακρής αναλαμβάνει το εξειδικευμένο Εργαστήριο Σεναρίου. Ακολουθεί το «Εργαστήριο 1: Από την ιδέα ως την ταινία» (19/7-1/8) που διεξάγεται σταθερά από την πρώτη χρονιά, και αφορά στις βασικές αρχές σκηνοθεσίας - σεναρίου - μοντάζ - διεύθυνσης φωτογραφίας και κορυφώνεται με τη δημιουργία και παρουσίαση στο κοινό ταινιών μικρού μήκους. Διδάσκοντες σε αυτό είναι οι πολύπειροι κινηματογραφιστές: Χρύσα Τζε-

λέπη, Άκης Κερσανίδης, Αλέξης Αλεξίου, Στέργιος Πάσχος και Δημήτρης Ζάχος. Για όσους αγαπούν το γράψιμο και τη μελέτη πάνω στην τέχνη του σινεμά, διεξάγεται το Εργαστήριο Κριτικής Κινηματογράφου (26-28/7) από το Γιάννη Καντέα-Παπαδόπουλο, ενώ ο ηθοποιός Αργύρης Πανταζάρας θα έχει φέτος την ευθύνη στο Εργαστήριο «Υποκριτική στην Κάμερα» (27-29/7). Ακόμα, η σκηνοθέτις και δημιουργός της ομάδας «Εν Δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου θα βρίσκεται στο Θεατρικό Εργαστήριο (19-30/7) το οποίο θα καταλήξει σε παράσταση στην πλατεία του χωριού! • Αιτήσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο ανανεωμένο www.zagoriwood.gr αλλά και στα social media στο Facebook (https://www.facebook.com/Zagoriwood/), το Instagram (https://www.instagram.com/zagoriwood/) και το YouTube (https://www.youtube.com/user/zag oriwood).

ΘΕΣΕΙΣ

Παρατήρηση του ουρανού και υπαίθριο παραδοσιακό γεύμα

• Μια πρωτότυπη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Astro Tour Greece και η Food & Paths της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου την Παρασκευή, 25 Ιουνίου, ώρα 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Αγγέλων Καταφύγιο» στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου. Συγκεκριμένα, η Astro Tour Greece θα εγκαταστήσει το εξελιγμένο τηλεσκόπιό eVscope με το οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα παρατήρησης αντικειμένων βαθέως ουρανού (γαλαξίες, νέφη κλπ), ενώ παράλληλα θα μπορούν να συνδεθούν με αυτό μέσω WiFi και να αποθηκεύσουν τις εικόνες του ζωντανά, κατευθείαν στο κινητό τους ώστε να κρατήσουν υπέροχα ενθύμια της συμμετοχής τους. Ταυτόχρονα, η Food & Paths θα ετοιμάσει ένα παραδοσιακό μενού με γάστρα στο ύπαιθρο. • Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6972208032 Κώστας Σακκάς και 6977447313 Θοδωρής Αλεξίου. Λόγω της φύσης της εκδήλωσης, ο αριθμός των προσκεκλημένων θα είναι περιορισμένος σε 15 άτομα και η κράτηση θέσης υποχρεωτική.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Μία ταινία για τις τέσσερις εποχές στην αρχαία Δωδώνη

• Mε την παρουσίαση της σύντομης ταινίας «Δωδώνη τέσσερις εποχές», μέσα από τη ματιά του φωτογράφου Παναγιώτη Τσιγκούλη συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στην ταινία προβάλλονται τα σημαντικά μνημεία της αρχαίας Δωδώνης και η φυσική ομορφιά που τα περιβάλει, στις τέσσερις εποχές του χρόνου. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Εφορεία επιθυμεί, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, να αναδείξει τη σπουδαιότητα του περιβάλλοντος και την άρρηκτη σχέση του με τον πολιτισμό. Η ταινία υπάρχει στον σύνδεσμο: https://youtu.be/jVtlH_8LNVo.

& αντιΘΕΣΕΙΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου για άρθρο του «Π.Λ.» περί κριτικής και δημοσίου διαλόγου... ➥ από 1η σελ. τίτλο «Ας σιωπήσει η τριάδα των

αρχομανών!». Η Περιφερειακή Αρχή ταυτίζεται απολύτως με την άποψη της εφημερίδας σας πως η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος, γι’ αυτό και είναι ευπρόσδεκτη η κριτική που της ασκείτε, η οποία όμως στα πλαίσια του διαλόγου, είναι δεκτική αντιλόγου. Η προσήλωση άλλωστε της εφημερίδας σας στα δημοκρατικά ιδεώδη δεν είναι μόνο γνωστή αλλά και πανθομολογούμενη, γι’ αυτό και η Περιφερειακή Αρχή ουδόλως ταύτισε τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καλτσής με τις ιστορικά και διαχρονικά δημοκρατικές θέσεις της εφημερίδας σας. Εκκινώντας από αυτά τα δεδομένα, θα συμφωνείτε ότι η αλήθεια των ρεπορτάζ, των σχολίων και των άρθρων κάθε δημοσιογράφου δεν είναι θέσφατο, αλλά χρήζει τεκμηρίωσης. Και η τεκμηρίωση, κ. Διευθυντή, δεν είναι θέμα έκφρασης «με μια ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα», αλλά απόδειξης. Η «ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα» μπορεί να είναι ίδιο «αψύ δημοσιογράφου», δεν «νομιμοποιεί» όμως ούτε την αυθαιρεσία, ούτε την υποκατάσταση άλλων θεσμικών οργάνων από τον δημοσιογραφικό λόγο. Πολύ ενδεικτικά θα αναφερθούμε στο τελευταίο άρθρο του κ. Καλτσή για τη ΔΕΥΑΙ, όπου είναι πρόδηλη η σύγχυση των εννοιών της παρατυπίας, που θεραπεύεται ex tunc (αναδρομικά δηλαδή, από τότε που διαπράχθηκε, αν πράγματι έχει διαπραχθεί εν προκειμένω), με αυτήν της παρανομίας. Στην επιστολή που απέστειλε η Περιφερειακή Αρχή προς την εφημερίδα σας δεν ΄παραπονείται΄ για κριτική προς πολιτικά, δημόσια πρόσωπα. Είναι αυτονόητο ότι η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει από τέτοια κριτική όσο επώδυνη ή άδικη κι αν είναι. Άλλωστε, γι’ αυτή την περίπτωση, η δημοκρατία έχει προβλέψει ‘ασφαλιστικές δικλείδες’. Με την επιστολή της η Περιφερειακή Αρχή εξέφρασε θεσμικά την ανησυχία της και την διαμαρτυρία της για απόψεις του κ. Καλτσή που δεν συνιστούν κριτική, αλλά θέσεις που εκφεύγουν των συνταγματικώς ανεκτών ορίων, γι’ αυτό και πρότεινε στον κ. Καλτσή να τις αναθεωρήσει. Συγκεκριμένα, κ. Διευθυντή, οι αναφορές σε «φυσικά» χαρακτηριστικά «υποταγής» των Ηπειρωτών, που ‘δικαιολογούν’, κατά τον κ. Καλτσή, το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει οι Ηπειρώτες «στο κυνήγι με τις πέτρες» τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και τον Μητροπολίτη, δεν συνιστούν κριτική. Ομοίως, και η «ΣΙΩΠΗ» με κεφαλαία που επιχειρεί να επιβάλλει με το άρθρο του ο κ. Καλτσής, την οποία παραστατικά εκφράζει στο site που τηρεί, με σιδερένιο φερμουάρ να βουλώνει στόμα, δεν συνιστά κριτική, αλλά εγείρει το εύλογο ερώτημα: αν επιβληθεί «σιωπητήριο» στους αιρετούς, όπως προτείνει ο κ. Καλτσής, ποιοι άραγε θα μιλήσουν; Γιατί είναι ακόμη νωπές οι μνήμες όλων μας από ‘περίεργους’ ακτιβισμούς αμφισβήτησης των θεσμών και δημοσίων προσώπων με υπόβαθρο τέτοιες απόψεις. Περαιτέρω, μας βρίσκει απολύτως σύμφω-

νους η άποψη της εφημερίδας σας ότι η δημοκρατία πληγώνεται, «από όσα [τα δημόσια πρόσωπα] πράττουν» (προφανώς εννοείτε όταν ενεργούν παρά τον νόμο). Όμως θα πρέπει να τα πράττουν και όχι απλώς να τους αποδίδεται αυθαίρετα από τον τύπο ότι δήθεν τα πράττουν. Γιατί η δημοκρατία, κ. Διευθυντή, πληγώνεται ομοίως και όταν ο δημοσιογράφος ενεργεί παρά τον Κώδικα Δεοντολογίας του, που επιτάσσει έρευνα για την ακρίβεια της πληροφορίας, την επανόρθωση χωρίς χρονοτριβή ανακριβών πληροφοριών και ψευδών ισχυρισμών, μετάδοση της πληροφορίας ανεπηρέαστα από προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές και πολιτισμικές απόψεις, που επιτάσσει επίσης να θεωρεί ο δημοσιογράφος προσβολή για την κοινωνία και πράξη μειωτική για τον εαυτό του την διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών. Πόσο άραγε σέβεται τις άνω αρχές, δημοσιο-

γραφική συμπεριφορά, στην περίπτωση κατά την οποία θιγόμενο από δημοσίευμα δημόσιο πρόσωπο αλλά και κάθε άλλος θιγόμενος πολίτης, μολονότι επιχειρεί να αποκαταστήσει την πραγματικότητα με τις θέσεις του και την τεκμηρίωσή τους, όχι μόνο βρίσκει «μανταλωμένες δημοσιογραφικές πόρτες», αλλά με μια ιδιότυπη μορφή λογοκρισίας, ενώ αποσιωπούνται εντελώς οι θέσεις του, με διθυραμβικούς δημοσιογραφικούς μονόλογους επιχειρείται ο ευτελισμός του και η λοιδορία του που τολμά να αποκαταστήσει την αλήθεια. Γιατί ο διάλογος, κ. Διευθυντή, στον οποίο τόσο απλόχερα παρέχει χώρο η εφημερίδα σας, δεν είναι αυτονόητος για όλα τα έντυπα, παρά και την ρητή συνταγματική επιταγή (άρθρο 14 παρ. 5 αναθεωρημένου Συντάγματος). Τέλος, μόλις χρειάζεται να διευκρινισθεί ότι το δημόσιο πρόσωπο για τις απόψεις που εκφράζει, λογοδοτεί στο εκλογικό σώμα ως σώμα και όχι σε κατ’ ιδίαν πρόσωπα, ενώ ο δημοσιογράφος, τηρώντας τις άνω αρχές, ελέγχει την κάθε εξουσία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το δημόσιο πρόσωπο ‘απολογείται’ στον δημοσιογράφο, γιατί στην περίπτωση αυτή τίθεται εν αμφιβόλω η διάκριση των εξουσιών. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, ευελπιστώντας ότι οι παρούσες θέσεις μας θα δημοσιευθούν στο ίδιο σημείο όπου και το σχετικό άρθρο σας.

Σταθερή η θέση του «Π.Λ.»

➥ από 1η σελ. πρόσωπα όσο επώδυνη ή άδικη

κι αν είναι. Πληγώνεται, ενδεχομένως, από όσα αυτά πράττουν (ανεπίτρεπτο αν ταυτίζουν τον εαυτό τους με το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία), αλλά και πάλι έχει τεράστιες αντοχές για να μην κλυδωνίζεται...». Παράλληλα, τονίζουμε και πάλι ότι ο «Π.Λ.» έχει πάντα ανοιχτές τις στήλες του σε ΟΛΟΥΣ, φιλοξενώντας απόψεις και επισημάνσεις συχνά εκ διαμέτρου αντίθετες, επειδή υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι η αλήθεια προκύπτει μόνο μέσα από τον δημόσιο και δημοκρατικό διάλογο. Η θέση λοιπόν του «Π.Λ.» όπως δημοσιεύθηκε στο προχθεσινό φύλλο έχει ως εξής: «Είναι γνωστό ότι η αλήθεια στα ρεπορτάζ, τα σχόλια και τα άρθρα του συνεργάτη μας δημοσιογράφου Κώστα Καλτσή, αποδίδεται με στοιχεία και με μιά ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα. Αυτό, ασφαλώς και δε σημαίνει ότι υπονομεύει τη δημοκρατία, ότι αμφισβητεί το Σύνταγμα της χώρας και ότι δήθεν προτρέπει σε βιαιοπραγίες και μάλιστα μέσω της εφημερίδας μας! Άλλωστε, πάντα υπεραμύνεται της αναγκαιότητας σεβασμού και εφαρμογής των Νόμων, κυρίως απ’ όσους τάχθηκαν να τους υπηρετούν μαζί και τους πολίτες, όπως άλλωστε και ο «Πρωινός Λόγος» πράττει επί δεκαετίες. Γι’ αυτό και η επιστολή του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, που δημοσιεύθηκε στον «Π.Λ.» του Σαββάτου ως απάντηση σε άρθρο του, με καταγγελίες ότι τα κείμενα του Κ. Καλτσή κινούνται ...εκτός Συνταγματικής τάξης και πως δι αυτών αμφισβητεί το Πολίτευμα (!) και τη λαϊκή ετυμηγορία, ήταν τουλάχιστον άστοχη και οι μομφές του άτοπες. Πολύ δε περισσότερο που αυτό που καταγγέλλει υποτίθεται ότι διαπράχτηκε δια της εφημερίδας μας, όταν είναι γνωστή η πιστή προσήλωσή της στα δημοκρατικά ιδεώδη. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία από την κριτική προς πολιτικά, δημόσια πρόσωπα όσο επώδυνη ή άδικη κι αν είναι. Πληγώνεται, ενδεχομένως, από όσα αυτά πράττουν (ανεπίτρεπτο αν ταυτίζουν τον εαυτό τους με το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία), αλλά και πάλι έχει τεράστιες αντοχές για να μην κλυδωνίζεται. Σε ό,τι δε αφορά πως οι αιρετοί δε λογοδοτούν στο δημοσιογράφο αλλά στους πολίτες, ας ληφθεί υπόψη ότι κι αυτός πολίτης- μέρος του εκλογικού σώματος είναι, πέραν του θεσμικού του ρόλου ως ελεγκτή της εξουσίας. Θα ξαναπούμε, όμως, ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος, αλλιώς δημιουργείται η αίσθηση ότι επιδιώκεται η αποτροπή της κριτικής. Γι’ αυτό ο «Πρωινός Λόγος» έχει μεν ανοιχτές σε ΟΛΟΥΣ τις στήλες του, αλλά δε θα επέτρεπε ποτέ και σε κανένα να αμφισβητήσει το Πολίτευμα».


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Θα γίνει μέσω έργου στο οποίο συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Προς χάραξης μίας Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας πολιτιστικής διαδρομής

• Διαδικτυακά θα πραγματοποιηθεί η 4η Συνάντηση των εταίρων του έργου «Coastal Heritage Network – CoHeN», την οποία διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας την Τετάρτη, 16 Ιουνίου και ώρα 11 π.μ.. Το έργο χρηματοδοτείται από τον Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 ευρώ. Το εταιρικό σχήμα του αποτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ως επικεφαλής εταίρο, και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας από την ελληνική πλευρά και την Περιφέρεια της Απουλίας από την ιταλική. Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας πα-

ράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών συνεργασίας, μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και έξι στην Απουλία. Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των εργασιών μέχρι σήμερα στα υπό ανάδειξη μνημεία και ο περαιτέρω προγραμματισμός τους από τους εταίρους, καθώς και οι κοινές δράσεις που έχουν προβλεφθεί για τη δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας πολιτιστικής διαδρομής.

Από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Διαδικτυακά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης

‰ Καλοκαιρινές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

• Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει δύο αυτόνομα διαδικτυακά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, για ενήλικες, με την εικαστικό Δέσποινα Ανδρέου. Αξιοποιώντας απλές τεχνικές και ανακυκλώσιμα υλικά όπως παλιές εφημερίδες, υφάσματα, σύρμα κ.ά, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν διακοσμητικά αντικείμενα για να χαρίσουν στους αγαπημένους τους ή να στολίσουν το σπίτι τους. Αναλυτικά: • Δευτέρα 14 Ιουνίου (ώρες 10:00-12:00) εργαστήρι «Φιγούρες ψαριών» • Τετάρτη 16 Ιουνίου (ώρες 10:00-12:00) εργαστήρι «Μελωδοί» Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση TirlaV@piraeusbank.gr, γράφοντας ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και τον τίτλο του εργαστηρίου. Οι 40 πρώτοι κάθε εργαστηρίου θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για τα υλικά και την εισαγωγή τους στη διαδικτυακή δράση.

Στις 18 και 25 Ιουνίου η διεξαγωγή τους

Μέχρι αύριο τα δικαιολογητικά για τις Εξετάσεις βοηθών φαρμακείου

• Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις βοηθών φαρμακείου περιόδου Ιουνίου 2021 λήγει αύριο, Παρασκευή. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων και διαβιβάζονται από αυτές στις Γενικές Δ/νσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών στις έδρες των οποίων λειτουργούν Φαρμακευτικές Σχολές (Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Πατρών). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα και στις εξής ημερομηνίες: α) Στην ΠΑΤΡΑ την Παρασκευή 18-06-2021 και ώρα 9.00π.μ. στο αμφιθέατρο του ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ της Φαρμακευτικής (δίπλα στην Ιατρική και κοντά στο Νοσοκομείο Ρίου). β) Στην ΑΘΗΝΑ την Παρασκευή 25-06-2021 και ώρα 9.00 π.μ. στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου)

γ) Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Παρασκευή 18-06-2021 και ώρα 9.00 π.μ., σε αίθουσα του Α.Π.Θ. που θα ορίσει το Τμήμα Φαρμακευτικής και θα ενημερώσει σχετικά την οικεία Περιφέρεια. Η διεξαγωγή των εξετάσεων θα γίνει σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του Covid19, που έχουν ανακοινωθεί για τις κατατακτήριες εξετάσεις, σύμφωνα με τα οποία οι εξεταζόμενοι εισέρχονται στην εξέταση μόνο με αρνητικό selftest, ενώ θα τηρηθούν οι αποστάσεις και η υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. •Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ιωαννίνων– Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87138

ΜΑΡΜΑΡΑ - ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ Ν. ΝΤΑΚΟΥΜΗΣ Γ’ Σεπτεμβρίου 73, Ανατολή Ιωαννίνων

26510 – 47750, 48575 (Γ. Διαμάντης 6971-903009 – Ν. Ντακούμης 6937-305600)

Από τον Ερυθρό Σταυρό Ιωαννίνων και τους Paguristas

Μία διήμερη γιορτή για την εθελοντική αιμοδοσία

• Μία διήμερη γιορτή εθελοντικής αιμοδοσίας θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 14 και Τρίτη, 15 Ιουνίου, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών. Τη γιορτή διοργανώνουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Ιωαννίνων και η Ανοιχτή Εθελοντική Ομάδα των Paguristas, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη που τιμάται στις 14 Ιουνίου. Σ’ αυτήν συμμετέχει πληθώρα φορέων, όπως η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η ΦΟΕΑ, ο Σύλλογος Ασθενών με Νεοπλασία «Είμαστε Μαζί Ιωάννινα», σύλλογοι αιμοδοτών, σωματεία και πολιτιστικές ομάδες. Στο διήμερο Αιμοδοσίας συμμετέχουν επίσης το

Σε σκηνοθεσία Γιολάντας Καπέρδα

Η «Σταχτοπούτα» τελικά 16 Ιουνίου στην Ε.Η.Μ.

• Την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, ώρα 21:30 θα κάνει τελικά πρεμιέρα στο Υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ η παράσταση «Σταχτοπούτα» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Θεατρική Συμπαιγνία». Πρόκειται για μία μουσικοθεατρική παράσταση, το κείμενο της οποίας είναι βασισμένο στο βιβλίο του Φίλιπ Πούλμαν «Τα Παραμύθια των Αδελφών Γκριμ». Η Σταχτοπούτα καταφέρνει να επιβιώσει και να κερδίσει το μερίδιό της στην ευτυχία, με μοναδικά της όπλα την καλοσύνη και το θάρρος, αξίες που “φωτίζουν” τη μαγεία του παραμυθιού.

Οι συντελεστές

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Κάθε αιμοδότης θα καταχωρεί τη φιάλη στην καρτέλα του ή στην Τράπεζα Αίματος που επιθυμεί.

Θα γίνει διαδικτυακά, στις 14 Ιουνίου

Εκδήλωση για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

• Διαδικτυακή εκδήλωση μέσω ZOOM με θέμα «Βασικές αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» θα πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου και ώρα 6 μ.μ. και διοργανώνεται στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Κ.ΑΛ.Ο. Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων Σκοπός της είναι η γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με το θεσμό της Κ.ΑΛ.Ο. και το Κέντρο Στήριξης και η ενημέρωση για τις δράσεις και τις υπηρεσίες στήριξης που δύναται να παρέχει δωρεάν, το Κέντρο Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας – ΠΕ Ιωαννίνων, τόσο στους εν δυνάμει όσο και στους υφιστάμενους φορείς Κ.ΑΛ.Ο.. • Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στους ακόλουθους συνδέσμους: https://kalo-ioannina.gr/. https://okpapa.gr/deltia-typou/.

Θα γίνει στις 24 Ιουνίου, αιτήσεις μέχρι 17 Ιουνίου

Ηλεκτρονική η κλήρωση για τα Πειραματικά Δημοτ. Σχολεία

• Την Πέμπτη, 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Για τη συμμετοχή στη διαδικασία οι γονείς και οι κηδεμόνες των ενδιαφερόμενων μαθητών/τριών υποβάλλουν αίτηση έως τις 17 Ιουνίου στον σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatikoskholeio, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής της αίτησης αποδίδεται ο κωδικός και το κλειδί της αίτησης, που είναι απαραίτητα στοιχεία για την παρακολούθηση της διαδικασίας από τους αιτούντες/ούσες. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των ενδιαφερομένων μαθητών/τριών μπορούν να καταθέσουν αίτηση για εισαγωγή σε ένα μόνο Πειραματικό Σχολείο (1ο ή 2ο Πει. Σ. Ιωαννίνων) ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Επισημαίνεται ότι στην κλήρωση για τα Πειραματικά το 80% των προκηρυσσομένων θέσεων πληρώνεται με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων μαθητών/τριών, με ισοκατανομή ως προς το φύλο. Το 20% των θέσεων πληρώνεται με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της ειδικής κατηγορίας που την αποτελούν: δίδυμα ή τρίδυμα αδέλφια ή αδέλφια (υιοθετημένα ή μη) μαθητών/τριών γεννημένα το ίδιο έτος και εφόσον ένας/μία εκ των αδελφών κληρώθηκε στην πρώτη κλήρωση, αδελφοί/ές μαθητών/τριών που ήδη φοιτούν στο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Γυμνάσιο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Λύκειο αλλά όχι στην τάξη αποφοίτησης της εκάστοτε ανώτερης βαθμίδας διασυνδεδεμένων σχολείων και τέκνα εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία στο ΠΕΙ.Σ. ενδιαφέροντος ή σε διασυνδεδεμένο με αυτό ΠΕΙ.Σ.

Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Γιολάντα Καπέρδα. Επιμέλεια κειμένου: Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού. Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελική - Βασιλική Σιδέρη. Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής / ενορχήστρωση: Δημήτρης

“James” Μπασδάνης. Χορογραφίες: Μυρτώ Τασιούλα. Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης, Μανώλης Μανωλιδάκης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Βανέσσα Μπίντου, Εύη Μακαριάδου. Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Τόσκα. Boηθός σκηνογράφου: Πάρης Κεχράκος. Διδασκαλία τραγουδιών: Χρύσα Σιδηροπούλου. Video promo & φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης. Παίζουν οι: Γιολάντα Καπέρδα, Στέλλα Κατσαρού, Εύη Μακαριάδου, Θοδωρής Μιχελής, Βανέσσα Μπίντου, Ελευθερία Πανταζή, Βασίλης Σιάφης και Μυρτώ Τασιούλα.

«Παπουτσωμένος Γάτος» τη Δευτέρα στην Ε.Η.Μ.

• Το γνωστό λαϊκό και αγαπημένο παραμύθι των παιδιών «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» θα παρουσιάσει η Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Ιουνίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ.. Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καρβέλη, Κατερίνα Αναστασίου, Πέτρος Γρύλλος, Σάββας Γραμματικός, Ελευθερία Μπουρανή. Σκηνοθετεί ο Μπάμπης Κλαλιώτης. Γενική είσοδος 9 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Tην Πέμπτη 17 Ιουνίου

James Basdanis Live στην Αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου

• Στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου επιστρέφει, μετά από πολύμηνη απουσία, ο James (Δημήτρης) Μπασδάνης και για πρώτη φορά παρουσιάζει Live το Solo Loop Project του με σκοπό να αφηγηθεί τις δικές του μουσικές ιστορίες, τα «soundtrack της ζωής του». Η συναυλία θα δοθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ.. Οι διαθέσιμες θέσεις για τη βραδιά είναι 40 και η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ. Για να παρευρεθεί κάποιος θα πρέπει να περάσει από το Πορτραίτο και να πάρει την κάρτα συμμετοχής.

Το Μετσόβιο Κέντρο Διεπ/κής Έρευνας μας καλεί να ψηφίσουμε

Το γεφύρι Πλάκας υποψήφιο και για Βραβείο Κοινού στην Ευρώπη

• Την σημασία και την εμβέλεια του έργου, που ξεπερνά τα όρια της Ηπείρου και αναδεικνύει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη της πολιτιστικής κληρονομιάς αντανακλά η βράβευση της αναστήλωσης του γεφυριού Πλάκας από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Europa Nostra. Αυτό επισημαίνει το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής

Ρυθμίσεις κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό

• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, στην εδαφική αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειμένου να εκτελεστούν προγραμματισμένες εργασίες κοπής χόρτων σε ερείσματα του άξονα.

Έρευνας του Ε.Μ.Π. σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης του νικητή για το Βραβείο Κοινού Public Choice Award είναι σε εξέλιξη σχετική ψηφοφορία, μεταξύ όλων των πολιτών της Ευρώπης. Το ΜΕΚΔΕ καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητα του γεφυριού της Πλάκας με την ψήφο τους για να το αναδείξουμε πρώτο μεταξύ όλων. Όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεταβούν στον σύνδεσμο https://vote.europanostra.org/. Προθεσμία ψηφοφορίας μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.

Μελίνα Κων. Ζάκκα Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

= Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. = Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. = Επαγγελματικός προσανατολισμός. = Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Χειρουργός Ουρολόγος - Ειδικευθείς στην Ελβετία Διδάκτορας των Παν/μίων Βέρνης και Ιωαννίνων Fellow of European Board of Urology (FEBU) Δαγκλή 1, 45444, Κτήριο Α, 3ος όροφος τηλ. 26510-30605 - 6986-633208 email: uro.giannakis@gmail.com


Σελ. 6η

ΥΠΕΝ: Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου

Υπεγράφη η σχετική εγκύκλιος…

Α

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

➤ Περιορίζεται σημαντικά η γραφειοκρατία

πλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας και οι Υφυπουργοί, Ν. Ταγαράς και Γ. Αμυράς. Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιορίζει πολύ σημαντικά τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικι-

σμών περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από

ΑΝΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ε.Ε. να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί στην μετά-Covid νέα κανονικότητα

«Οι Σύνοδοι των G7 και ΕΕ-ΗΠΑ αποτελούν την ευκαιρία…»

• «Ο COVID-19 έχει δημιουργήσει μια κοινή «ανάγκη». Την ανάγκη «να ιαθούμε». Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται κάτι παραπάνω από αισιόδοξα λόγια, τα οποία είναι μεν προσεκτικά διατυπωμένα αλλά οδηγούν σε κενού περιεχομένου συμπεράσματα. Πρέπει να υπάρξουν απτά αποτελέσματα». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία της συνόδου των G7, των ηγετών των πιο αναπτυγμένων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως και Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Και σημείωσε εμφατικά: «Πρέπει επίσης να επουλώσουμε τα τραύματα που πλήγωσαν τη διατλαντική μας σχέση τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να λύσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας για τα αεροπλάνα, τον χάλυβα και τα δεδομένα. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σταματήσουμε τις άδικες και διαστρεβλωτικές εμπορικές πρακτικές. Πρέπει να

μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής: α) Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και β) άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης. Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Ψηφιακά οι αιτήσεις μέχρι 15 Ιουλίου

«Λευκές περιοχές»: Δωρεάν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα για 160.869 νοικοκυριά

➤ Δυνατότητα εξυπηρέτησης και από τα κατά τόπους ΚΕΠ

• Την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τη δράση «Λευκές Περιοχές» ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνέχεια της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 14177/14-5-2021 «Εξασφάλιση της πρόσβασης των μόνιμων κατοίκων των Περιοχών Εκτός Τηλεοπτικής Κάλυψης (ΠΕΤΚ) στα προγράμματα των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας», από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο και τους υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη. Με τη δράση «Λευκές περιοχές», 160.869 νοικοκυριά σε 4.079 οικισμούς που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης αποκτούν πρόσβαση σε αυτή δωρεάν και για διάστημα οκτώ ετών, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν μέχρι και τις 15 Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση ψη-

Επιστολή του Επιμελητήριου Ιωαννίνων στους αρμόδιους Υπουργούς

Παρέμβαση για επιχορήγηση και των μικρών καταλυμάτων

➤ Ζητά την απαλοιφή κριτηρίου σχετικά με το προσωπικό

συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες». «Πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που θα μπορούσαν να μας διχάσουν. Κοιτώντας μπροστά, πρέπει να διαφυλάξουμε τις δημοκρατικές μας αρχές και τις κοινές μας αξίες. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι οι δημοκρατίες του κόσμου σκοπεύουν να σταθούν ενωμένες απέναντι στον αυταρχισμό, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Οι Σύνοδοι των G7 και κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ είναι η ευκαιρία να αποδείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ηγηθεί στην μετά-Covid, νέα κανονικότητα» είπε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής κλείνοντας την τοποθέτησή της.

• Τον προβληματισμό του για τον αποκλεισμό των αυτοα π α σ χο λο ύ μ ε ν ω ν και των εποχικών καταλυμάτων από το πρόγραμμα επιχορήγησης λειτουργικών δαπανών, το οποίο αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, καταθέτει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων με επιστολή του Προέδρου του Δημ. Δημητρίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Τουρισμού, Ανάπτυξης, Οικονομικών). Όπως αναφέρει «το πρόγραμμα που έχει ως σκοπό την επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας επιχειρήσεων του Τουριστικού κλάδου, στα βασικά κριτήρια του μεταξύ άλλων περιλαμβά-

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υποχρεωτικός ο ΑΤΑΚ για τα ιδιωτικά μισθωμένα βοσκοτόπια

• Υποχρεωτική θα είναι η αναγραφή του ΑΤΑΚ για τα ιδιωτικά μισθωμένα βοσκοτόπια όπως αναφέρει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) σε τροποποίηση της εγκυκλίου «περί διαδικασιών χορήγησης ενισχύσεων βάσει Ολοκληρωμένου Συστήματος διαχείρισης αιτήσεων έτους 2021». Σε ό,τι αφορά τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια η αναγραφή του ΑΤΑΚ θα καταστεί υποχρεωτική από το 2022.

νει και την υποχρέωση όσων επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό, να απασχολούν, προσωπικό κατά το έτος 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας. Με αυτό τον τρόπο, εξαιρείται από το πρόγραμμα αυτομάτως όλους όσους επιχειρούν κυρίως σε περιοχές των ήδη απομονωμένων και πληττόμενων περιοχών της χώρας όπως είναι, οι πολύ μικρές και μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις των ορεινών όγκων ή άλλων περιοχών της ηπειρωτικής ή νησιώτικης Ελλάδας με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά». Κατόπιν όλων των παραπάνω αλλά και της επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, είναι αδήριτη και επιτακτική η ανάγκη τροποποίησης του εν λόγω προγράμματος και απαλοιφής του παραπάνω κριτηρίου (Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας) για τις εν λόγω επιχειρήσεις, για να μπορέσει και αυτό το τμήμα της Ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας να επιβιώσει και να σταθεί στα πόδια του.

φιακά στη σελίδα white-areas.gov.gr, χωρίς υποχρέωση επισύναψης ή προσκόμισης δικαιολογητικών, καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Παράλληλα, διατηρείται η δυνατότητα εξυπηρέτησης από τα κατά τόπους ΚΕΠ, πάντα χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτούνται μόνο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και ο ενδεκαψήφιος Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικής Ενέργειας του δικαιούχου.

Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, λειτουργεί help desk της δράσης. Η επικοινωνία γίνεται είτε μέσω e-mail στο support@tvcoverage.gr είτε από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00 στο τηλέφωνο 215 2157840. Πλέον, δίχως γραφειοκρατία και άσκοπες μετακινήσεις, οι πολίτες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας, καθώς και σε όσους τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας μεταδίδονται από τον πάροχο της επιλογής τους. Στο πλαίσιο της δράσης, τόσο η πρόσβαση όσο και η εγγύηση για τον εξοπλισμό παρέχονται δωρεάν για διάστημα οκτώ ετών. -Στη σελίδα white-areas.gov.gr έχουν αναρτηθεί οι «Λευκές Περιοχές» όλης της χώρας ανά δημοτική ενότητα.

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις ανέργων 18-29 για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

• Σήμερα, Πέμπτη και ώρα 3 μ.μ. λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 18 έως 29 ετών με έμφαση στις γυναίκες». Ο στόχος της 12μηνης δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση 2.900 νέων ανέργων μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ 60% των δικαιούχων θα είναι άνεργες γυναίκες. Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση https://www.ependyseis.gr Η διαδικασία, η μεθοδολογία και τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων περιγράφονται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Οργανισμού www.oaed.gr

e-ΕΦΚΑ: Νέα υπηρεσία για όσους συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα

• Επεκτείνεται η ηλεκτρονική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ «λήξη ασφάλισης μη μισθωτών» και στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (τ. ΟΑΕΕ και τ. ΤΣΜΕΔΕ) οι οποίοι συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ) με την ιδιότητα του εταίρου ή διαχειριστή ή μέλους Δ.Σ. και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα διακοπής της ασφάλισής τους στον eΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, ο e-ΕΦΚΑ ενημερώνεται, μέσω διαλειτουργικότητας, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την παύση των ασφαλιστέων δραστηριοτήτων και αυτοματοποιημένα διακόπτονται η ασφάλιση και η εισφοροδότηση στην εφαρμογή «ΈσοδαΑσφάλιση Μη Μισθωτών».

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία, o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Αρχική-> Εργασία και ασφάλιση-> Ασφάλιση> Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών (eΕΦΚΑ) είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες/Αυτοαπασχολούμενους->«Λήξη Ασφάλισης Μη Μισθωτών».


Η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ζωή των γυναικών τότε ήταν μια πολύ πονεμένη ιστορία. Η σκληρή τους μοίρα άρχιζε πριν ακόμα γεννηθούν. Μη ξεχνάμε ότι η ευχή τότε ήταν: «και μ’ ένα γιό». Κι αυτό γιατί τα κορίτσια έπρεπε να τα προικίσουν. Αφορμή παίρνω από το βίαιο θάνατο της «μικρομάνας», στα Γλυκά ➤ Tου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΔΟΥΛΟΥ, γιατρού Νερά που βρήκε τραγικό τέλος από ανθρωπόμορφα κτήνη και συντάραξε λούσε» τα πάντα στο σπίτι. φωνο Γερμανικής το πανελλήνιο. Απορώ σήμερα πώς κατάφερε να κατασκευής μάρΔεν θα θρηνήσω μόνο τα νιάτα «στήσει» νοικοκυριό δίχως ορμήνια κας Grundig. Δούπου φύγανε τόσο άδικα, αλλά και το μάνας. Κι όμως σε όλα μπροστά. Στη λευε με ξερή κοριτσάκι που θα μεγαλώσει δίχως νοικοκυροσύνη, στη φροντίδα πεθε- μπαταρία. Γέμισε να γνωρίσει τη μανούλα της, δίχως τη ράς, συζύγου και παιδιών. Φρόντιζε μουσική το σπίτι. στοργή της, τα χάδια της, τα φιλιά πάντα τις Κυριακές και τις γιορτές να «Το κλαρίνο πήγαινε γόνα» κι έφερε της, την αγκαλιά της, που δεν θα την είναι όλοι με καθαροπλυμένα ρούχα σ’ όλους, συγγενείς, φίλους, γειτόκαμαρώσει νυφούλα. Πάντα θα έχει για την εκκλησία, αλλά και οι ίδιοι κα- νους πρωτόγνωρη χαρά. Η μάνα δάένα δυσαναπλήρωτο κενό μέσα της. θαροί, αφού τους έλουζε με «αλυσίβα» κρυσε από αγαλλίαση, γιατί την Μόνο οι φωτογραφίες και τα βί- και τους έπλενε την προηγούμενη. αξίωσε ο Παντοδύναμος να δει κι ντεο θα την συνοδεύουν στη ζωή της Ήταν και πολύ θρησκευόμενη. αυτό. και ένα αναπάντεχο «γιατί;». Στη Παρότρυνε τα παιδιά να εκκλησιάζοΉταν το δεύτερο ραδιόφωνο στο μνήμη μου έρχεται μια μάνα χωριό μετά από εκείνο που που γνώρισα η οποία μποείχε το καφενείο. Παλαιόρούσε να ήταν και η μάνα τερα οι χωριανοί διασκέδαμας που σαν αυτό το αγγεζαν με το μοναδικό λούδι έχασε τη δική της γραμμόφωνο που είχε ο μάνα. Πρόεδρος του χωριού και το Έμεινε ορφανή από δανειζόταν σε αρραβώνες, μικρή και σιγά-σιγά θάβαφτίσια κ.ά. μπωσε και ξεθώριασε η Πολλοί γείτονες πήγαιμορφή της και δεν την θυμόναν τις Κυριακές στο σπίτι ταν. Ούτε σε φωτογραφία της να ακούσουν το ραδιόδεν την είδε γιατί «φρόντισε» φωνο και ούτε μπορούσαν η μητριά της να τις σκίσει. να εξηγήσουν πώς μιλούν Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλοπώς είναι να χάνεις τη μάνα νίκη κι εκείνοι τους ακούνε σε τέτοια ηλικία; στο χωριό, γιατί δεν έφταναν Πολλοί γείτονες πήγαιναν Μου ήρθε κατά νου ένα να κατανοήσουν τη λειτουρτις Κυριακές στο σπίτι της να ποίημα «του πονεμένου παιγία του. Κάποιες Κυριακές ακούσουν το ραδιόφωνο... διού της Πίνδου» Κ. Κρυπου αρρώστησε ο παππάς στάλλη που κι αυτός έχασε τη του χωριού πήγαιναν οι γειμάνα του σε μικρή ηλικία: νται και να μπαίνουν στο Ιερό να βοη- τόνισσες με κεριά στα χέρια ν’ ακού«Μάνα μου έζης κι όλος μου θάνε τον παππά, να λένε και το σουν τη Θεία Λειτουργία, μπορεί να χρυσός ήταν ο βίος «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών» και «τσίτωναν» και κανένα στο ραδιόαπέθανες σκοτείνιασεν έγινε να κοινωνούν. Αυτό που λέμε στην φωνο. μαύρος κρύος Η αναφορά μου αυτή, στο ραδιόπαιδεία «Ελληνοχριστιανική αγωγή» Τι μ’ ωφελούν τόσα το περνούσε η μάνα, αν και αγράμ- φωνο, σκοπό έχει να δείξει ότι και αγαθά του κόσμου αυτό το που για μας δεν είναι τίποτα ματη, φυσικά και αβίαστα. όταν μου λείπει η στοργή Δούλευε σκληρά με τον άντρα σήμερα, ήταν μια ανταμοιβή γι’ αυτή κι η μητρική καρδιά». της και χτίσανε καινούργιο σπίτι με τη γυναίκα, τη ζοφερή εκείνη εποχή, Έτσι λοιπόν, όπως και ο ποιητής προσωπική εργασία. Συγκινητική τότε που οι οικογένειες περνούσαν έπεσε σε χέρια σκληρής και άκαρδης ήταν και η προσφορά των συμπα- φτωχικά. μητριάς και μέχρι να μεγαλώσει «τρά- τριωτών, συγγενών και φίλων. ΆνΌταν πέθανε, τα παιδιά της έκαβηξε» όλα τα μαρτύρια του Χριστού, θρωποι αγνοί, άνθρωποι που έζησαν ναν ένα ωραίο μνήμα. Και το μνήμα το τι συνέβη και σε εκείνο το πολύ- τον όλεθρο των πολέμων, άνθρωποι είναι μνήμη. Και η μνήμη είναι η πιο παθο κορμάκι της στα χέρια της μη- που δεν χόρτασαν το ψωμί και το τι- ωραία και η πιο γρήγορη λειτουργία τριάς δεν περιγράφεται. μούσαν. «Παιδιά μ’ όταν ήμουν σαν του ανθρώπου. Ωραία γιατί σου ξαΤα βράδια μαζεύονταν σε μια εσάς πααίναμαν και διακονεύαμαν ναφέρνει μπροστά σου το παρελθόν γωνιά σαν φοβισμένο αγρίμι να μην μια χαψιά ψωμί»... και γρήγορη γιατί έτσι και σκεφτείς ακούγεται για να μην δεχθεί την «πεΤότε οι οικογένειες ήταν πολυμε- κάτι στο φέρνει κιόλας μπροστά σου. ριποίηση της μητριάς με τη μασιά». λείς και η μάνα ήταν αυτή που έδινε Μας ανοίγει το δρόμο για να θυΘυμάμαι ότι φορούσε μια κόκκινη αγώνα να «αναστήσει» τα παιδιά, μηθούμε τις ρίζες των γονιών μας και μάλλινη φούστα «κατάσαρκα» χει- δουλεύοντας στα χωράφια, στα ζω- όσα έχουν να κάνουν με τη ζωή τους, μώνα - καλοκαίρι και πέρα από δου- ντανά από «χαραή μέχρι βασίλ’ μα άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλειές δεν ήξερε τι θα πει παιχνίδι. ηλιού», όπως έλεγε κι όπου πήγαινε, λης ολόκληρες δεκαετίες. Έβλεπε τ’ άλλα παιδάκια να παίζουν γύριζε ζαλικωμένη. Γι’ αυτό οφείλουμε να τους μνηκαι ζήλευε, αλλά σε ποιόν να πει το Κι ειδικά όταν ο άντρας έπρεπε μονεύουμε, έχοντας ωραίες αναμνήπαράπονό της; να φύγει να βρει δουλειά όπως θυμά- σεις από αυτούς τους ξωμάχους της Η μητριά περίμενε πότε θα μεγα- μαι το ‘53 στα ερείπια που άφησε ο ζωής κι όχι να τους παρκάρουμε στα λώσει να την παντρέψει. Έτσι κι έγινε. εγκέλαδος στην Κεφαλονιά και θα γηροκομεία. Παντρεύτηκε και από τη μια φτώχεια έλειπε μήνες, αυτή έβγαινε μπροστά. Να μην επαληθεύσουμε το βρέθηκε σε άλλη. Ευτυχώς η τύχη Ένα βράδυ που γύρισε ο σύντρο- ρηθέν: «Η μάνα φυλάει δέκα και δέκα της χαμογέλασε και παντρεύτηκε ένα φός της, μαζί με κάτι ψώνια, ήταν κι ούτε μία». καλό παιδί από το χωριό, φτωχός ένα μεγάλο κουτί κι ένα άλλο μικρόαλλά δουλευταράς που «κουβα- τερο. Ανοίγοντας ήταν ένα ραδιό(Μέτσοβο)

Στοχασμοί

➤ Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Η ζωή των μανάδων μας με μόχθο κερδισμένη…

και κάθετα απαιτούσε από τους ψηφοφόρους «pain, blood, tears», δηλαδή «πόνο, αίμα, δάκρυα», για να ξανακάνουν την Αγγλία τους μεγάλη όπως πρώτα. Τα παραπάνω, που τα διάβασα χρόνια πριν, τα θυμήθηκα, γιατί στα ρηχά και άνευ ουσίας τηλεοπτικά πρωινάδικα, κάποιοι περιφερόμενοι (συνήθως αργόσχολοι ή βολεμένοι) ➤ Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ. ΦΑΡΜΑΚΗΣ μοστράρουν την κομματική τους πραμάτεια, προβλέποντες ανάπτυξη και δικαιούνται να απαιτούν από το νική συναντήληψη. ή ανάκαμψη (μήπως (ανά)καμψη;) Δημόσιο, σταθερές και παγιωμένες Αλλά εκτός αυτών, δεν πρέπει της βαρύτατα ασθενούσης από δε- συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, χω- να λησμονείται ή να αγνοείται ότι όκαετίας οικονομίας, χωρίς πειστικά ρίς αιφνιδιασμούς που εξυπηρετούν πως η φύση έχει τους νόμους της και να προτείνουν ασφαλείς προς αυτάς κομματισμούς και ψηφοθηρικές σκο- την νύχτα ακολουθεί η ημέρα και τον οδεύσεις, ή αξιόπιστες λύσεις. χειμώνα η άνοιξη, έτσι και η οικονοπιμότητες. Και μάλλον αγνοούν ότι ανάΘέλουν και απαιτούν, παραμε- μία έχει τους κανόνες της και τα δεπτυξη ή ανάκαμψη δεν έρχονται με- ρισμό της γραφειοκρατίας (που κα- δομένα της, που συνηγορούν μιας τά από συζητήσεις, συνέδρια, συβαθύτατης υφέσεως να ακοσκέψεις (συνήθως αρμολουθεί ανάκαμψη που όμως διοαναρμοδίων), ούτε είναι απειλεί ο πληθωρισμός, που είδη που διαθέτουν τα suμοιάζει με ηφαίστειο που το per markets, για να προμηοποίο ενώ κοιμάται χρόνια, θευτεί ο καθένας. όταν ξυπνάει εκχέει λάβα Μπορούν να υλοποιηπου στο διάβα της αφήνει καθούν υπέρ του εθνικοκοινωταστροφή. νικού συμφέροντος και κοιΉδη, οι πρώτες ενδείνής ωφελείας μετά από ξεις του πληθωρισμού είναι συλλογικό κόπο, μεγάλη ορατές, με τις διεθνώς αυξασυλλογική προσπάθεια και νόμενες τιμές σε αγαθά και υκυρίως συλλογική ένταση πηρεσίες όπως καύσιμα, ξυεργασίας και παραγωγής λεία, οικοδομικά υλικά, μετακαι σίγουρα όχι από fulltime φορές, τρόφιμα, ενέργεια, κόαραχτούς ή «δικαιωματιΉδη, οι πρώτες ενδείξεις του πληστος χρήματος, κ.α. στές» όπως τους αναφέρει ο Και εδώ μπαίνει το ερώθωρισμού είναι ορατές, με τις διεκαθηγητής και πρώην υτημα: Αν από το ποσοστό της θνώς αυξανόμενες τιμές σε αγαθά πουργός κ. Γιάννης Πανούανακάμψεως αφαιρεθεί αυτό και υπηρεσίες όπως καύσιμα, ξυλεία, σης. του πληθωρισμού, ποιο θα οικοδομικά υλικά, μεταφορές... Ανάπτυξη ή ανάκαμμείνει σαν πραγματικής αναψη στην οικονομία μας μποπτύξεως της οικονομίας; ρούν να φέρουν επανενεργούμενες τασπαράζει το 7-8% του Α.Ε.Π.), Και κλείνω με το αρχαιοελληνιοι δυνάμεις της παραγωγής με το σταθερό πολιτικό, οικονομικό, φορο- κό ρητό που υπενθυμίζει «τα αγαθά δημιουργικό τους όραμα, την συνεχή λογικό, ασφαλιστικό περιβάλλον, μα- κόποις κτώνται» και λίγα λόγια από προσπάθεια, το εύγονο και πρωτο- κράν ιδεοληψιακών αγκυλώσεων, ί- τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη που ποριακό μυαλό. διες ευκαιρίες και αφετηρίες για ό- λένε ότι «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει Και αυτές οι δυνάμεις θέλουν λους χωρίς ανισότητες και με κοινω- δουλειά πολλή». ➥ από 1η σελ.

Σελ. 7η

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Ε ΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ανάπτυξη, ανάκαμψη, ανά-καμψη και πληθωρισμός

πως οι επιλογές του ούτε το... αλάθητο έχουν, ούτε θα μένουν χωρίς αντίδραση και κριτική. Έτσι είναι οι δημόσιοι φορείς...

Μία γκρίνια...

✒ Πάμε και στο χώρο του Πανεπιστη-

Μία «εμμονή»!

✒ Δεν θέλει να γίνει μονοθεματική η στήλη, αλλά

μία μικρή αναφορά θα ξανακάνει στον Αλή Πασά και στην «εμμονή» του Δήμου Ιωαννιτών

μίου Ιωαννίνων όπου αυτή την περίοδο επικρατεί μία γκρίνια σε ορισμένα Τμήματα επειδή η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε από το υπουργείο Παιδείας είναι οριζόντια και είναι η χαμηλή του 0,80.

Δεν αντιδρούν...

✒ Το θέμα είναι ότι δεν αντιδρούν Tμήματα που

κινδυνεύουν να μείνουν με ελάχιστους ή χωρίς καθόλου νέους φοιτητές, δηλαδή κυρίως όσα έχουν βάση κάτω από 10.000 μόρια ή σε όσα αυτή είχε διαμορφωθεί πέρυσι ανάμεσα σε 10 – 12.000 μόρια.

Πιο ασφαλή Τμήματα...

✒ Μέχρι στιγμής «βολές» κατά της Συγκλήτου για

αφενός να αναδείξει μνημεία της εποχής του, Οθωμανικά κτίσματα της πόλης και αφετέρου να διοργανώσει ιστορικό συνέδριο γι’ αυτόν.

Αντιδράσεις...

✒ Αυτό το τελευταίο έχει αρχίσει να προκαλεί

αντιδράσεις σε διάφορα «μέτωπα», μεταξύ των οποίων και ανάμεσα στους Σουλιώτες, οι πρόγονοι των οποίων πολέμησαν με τα στρατεύματα του Αλή και υπέστησαν πολλά δεινά από αυτόν. Δίκιο έχουν...

την τακτική που ακολούθησε έχουν εξαπολύσει Τμήματα πιο ασφαλή, όπως το Μηχανικών Η/Υ που πέρυσι είχε βάση κοντά στα 12.500 μόρια με τον πρώτο εισαχθέντα να συγκεντρώνει 16.850, έχει δηλαδή ζήτηση και το Φυσικό που η βάση του πέρυσι ήταν στα 11.500 μόρια.

Γιατί... προσβολή;

✒ Αν και δεν είμαστε ειδικοί, θεωρούμε πως τα

δύο συγκεκριμένα Τμήματα δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούν για το 0,80 που καθιερώ-

Συνέδριο για τον Αλή!

✒ Ανεξαρτήτως των Σουλιωτών, προχθές διαβά-

ζαμε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση μέσω της οποίας γινόταν γνωστό ότι τα Γιάννενα θα συμμετάσχουν στους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση –και- με συνέδριο αφιερωμένο στην Αλή και την εποχή του.

Για... ραγιαδισμό!

✒ Η ανάρτηση ήταν επικριτική και τα δεκάδες

σχόλια κάτω από αυτήν ακόμα χειρότερα, τόσο για το πρόσωπο του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ όσο και για την πόλη μας γενικότερα. Οι πιο πολλοί σχολιάζοντες μας κατηγορούσαν για ραγιαδισμό (!) επειδή «τιμάμε» μέσω συνεδρίου έναν τύραννο της περιοχής.

Κι αν άκμασαν;

✒ Θα αντιτείνει κανείς, μα επί Αλή Πασά άκμα-

σαν το εμπόριο, τα γράμματα και οι τέχνες στα Γιάννενα. Σαφώς και άκμασαν όλα αυτά,

θηκε ως ελάχιστη βάση εισαγωγής για όλο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Και κακώς θεωρούν «προσβολή» την χαμηλή αυτή βάση.

Η ζήτηση μετράει!

✒ Το 0,80 ισχύει ως ΕΒΕ και για την Ιατρική, η βάση

της οποίας πέρυσι ήταν 17.625 μόρια και για το Βιολογικών Εφαρμογών που είχε βάση 15.175 μόρια και για το Αρχιτεκτόνων με βάση 14.505. Σ’ αυτά τα Τμήματα δεν επηρεάζεται το «πρεστίζ»; Το κύριο ζήτημα για όλα είναι η ζήτηση που θα έχουν από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών. Όλα τα άλλα περιττεύουν... kagoris@proinoslogos.gr

Αν ανοίξουν τα σκαλιά...

όπως άκμαζαν και στην περίοδο προ Τουρκοκρατίας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο Αλή Πασάς δεν ήταν τύραννος και δεν δίσταζε να πνίξει στο αίμα τους υπόδουλους όταν του πήγαιναν... κόντρα!

Δράση και αντίδραση...

✒ Τέλος πάντων, δεν θα υποδείξουμε εμείς

στον Δήμο τι θέμα θα έχει το συνέδριό του. Απλώς καταθέτουμε μία παρατήρηση, ότι υπάρχουν πολλές όψεις σε ένα πράγμα και

✒ Παλιά τη θερινή περίοδο ο Δήμος άνοιγε και τη δεύτερη είσοδο για το Δημοτικό Μουσείο στη ΒΔ ακρόπολη του Κάστρου, αυτή που βρίσκεται κοντά στην «Κυρά Φροσύνη» Από εκεί, με τα σκαλάκια είναι πιο άμεση και πιο ατμοσφαιρική η πρόσβαση στο Ασλάν Τζαμί όπως σωστά επισημαίνουν οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες». Μήπως να το σκεφτούν να το κάνουν και φέτος; Θα βοηθήσει σίγουρα στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου.


Σελ. 8η

w ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριών-λεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Ι. ΜΑΤΣΑΓΚΑΣ, MD, PhD, FEBVS Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δωδώνης 18, 45332, Ιωάννινα Τηλ. Γραμματείας: 698 7088004 www.matsagkas.gr

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

w ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων w ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ΜΠΟΥΜΠΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ – ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ – ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΩΔΥΝΗ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ Με δυνατότητα αφαίρεσης πολυπόδων πεπτικού Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: 8.30 π.μ. με 17.00 μ.μ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 1ο χλμ. Δημ. Οδού Κατσικάς – Μπάφρας (ΕΝΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ) (ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥ) Επικοινωνία στα: 26510-94800, 26510-73103, 6974-043397 Email: boumpas74@gmail.com

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944-654048, e-mail: paplos@ hotmail.com

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 κιν.: 6972-926687 - email: c.tasolamprou@gmail.com

Σύγχρονη Διαγνωστική

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ • Μ.Ο.Π. - ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8.30 π.μ. - 13.30 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr fax: 26510-20614 www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 2651022911, Κιν: 6972-698154 Δέχεται: πρωί 9:30-13:30 απογ. Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 18:00-21:00 www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ ΓΚΟΓΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

• Triplex αγγείων • Ελαστογραφία • Υπερηχογράφημα κοιλίας, θυρεοειδούς, τραχήλου, μαλακών μορίων, οσχέου, μαστού, βρεφών-παίδων • FNA θυρεοειδούς αδένα • Υπερηχογράφημα κατ’ οίκον • Εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών

Μιχ. Αγγέλου 48 (έναντι 4ου Γυμνασίου), ισόγειο Τηλ. Ιατρείου: 2651607434, κινητό: 6944772708 Email: iokastigko@gmail.com Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή πρωί 08.3013.30, Δευτέρα και Τρίτη απόγευμα 17.30-19.30 και Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή απόγευμα κατόπιν ραντεβού. Σύμβαση με ΕΟΠΥΥ Δευτέρα πρωί 09.30-13.30 ιατρείο στην Κόνιτσα (Πλατεία)- τηλ. 2655024418

w ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Χ. Β. ΧΑΡΙΣΗΣ

Μαστολόγος - Γενικός Χειρουργός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Διεύθυνση: Δαγκλή 1, 45444. Μόνο με ραντεβού. Τηλ. 6944479177, 2651071133 (εργάσιμες ώρες) harissis.har@gmail.com https://harissis.wixsite.com/mastos FB: Χαρ. Χαρίσης

w ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

w ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΗ Κ. ΓΙΩΤΑΚΗ

Ενδοκρινολόγος Κεντρική Πλατεία & Γούναρη 2, Ιωάννινα (απέναντι από το Ρολόι) Τηλ.: 2651 403767 | κιν.: 6932 371788 e-mail: zoig@pliroforiki.com

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων. Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 2651065130, κιν.: 6974-890765

w ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ-ΦΛΕΒΟΛΟΓΙΚΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ - ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Δωδώνης 75, 45221, Ιωάννινα Τηλ.: 26510-28497 / fax: 26510 74001 www.iasi-ioannina.gr / info@iasi-ioannina.gr

w ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην Ηλεκτροφυσιολογία - Αρρυθμιολογία. Triplex καρδιάς/αορτής, Δοκιμασία κόπωσης, Holter-Ρυθμού, Loop/Event Recorder, 24h καταγραφή πίεσης. Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κόπωσης (CPET) για αθλητές. Συμβ. ΥΠΕΘΑ, ιδιωτικές ασφαλιστικές. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ.: 2651022448, Κιν.: 6949798270, email: sgkaniatsas@gmail.com

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:0016:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 www.kardiologosioannina.gr, e-mail: loreta.kalantzi@gmail.com

ΜΑΡΙΟΣ Δ. ΚΟΛΙΟΣ

Ειδικός Καρδιολόγος - Στρατιωτικός Ιατρός Eιδικευθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Eπιστημονικός Συνεργάτης Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝΙ Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπέρηχος καρδιάς με μελέτη 2D speckle-tracking • Ασύρματη δοκιμασία κόπωσης με χρήση κυλιόμενου τάπητα • Προαθλητικός και προεγχειρητικός έλεγχος • Holter ρυθμού - Holter πίεσης • Ρύθμιση - Αντιμετώπιση Αρτηριακής πίεσης / Δυσλιπιδαιμίας / Καρδιακής Ανεπάρκειας / Βαλβιδοπαθειών / Στεφανιαίας Νόσου / Αρρυθμιών • Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος κατ’ οίκον URL: www.kolios-kardiologos.gr e-mail: drkoliosmarios@gmail.com Σύμβαση με ΥΕΘΑ • Τηλ.: 6944776210 ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Λ. Δωδώνης 24 - 2ος όροφος (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai), Τηλ.: 26510-42003, Δευτέρα ως Πέμπτη ΜΕΤΣΟΒΟ: Ιατροπούλου 2 (έναντι ΑΒ Βασιλόπουλου) Τηλ.: 26560-29124, Παρασκευή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Εξειδικευμένος στις νεώτερες υπερηχογραφικές τεχνικές • Υπέρηχοι triplex καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης • Ηolter ρυθμού • Ηolter πίεσης Δέχεται καθημερινά 8:30 - 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843 e-mail: dimitris.doukas@hotmail.gr www.kardiologos-ntoukas.gr

w ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016κιν.: 6945-594292-οικίας: 26510-75328

w ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΒΙΒΗ ΠΑΡΑΣΧΟΥ

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ: 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 20 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ : 7:30 π.μ. -14:00 μ.μ. & 18:00 - 21:00 μ.μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 μ.μ. – 13:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX : 26510-70800 e-mail :info@aimodiagnosi-ioa.gr

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΔΟΜΠΟΛΗ 25 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ: ΔΕΥΤ - ΠΑΡ: 7:30 π.μ. - 15:00 μ.μ. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / FAX: 26510-40584 e-mail: doboli@aimodiagnosi-ioa.gr ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ www.aimodiagnosi-ioa.gr

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317, email: lampros_lolas@yahoo.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00 Μοριακός έλεγχος covid-19, άμεσο αποτέλεσμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 26510-70870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

w ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 26510-39222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 26510-39210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

ΤΖΟΥΜΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Χειρουργός Ουρολόγος • Ώρες λειτουργίας: Δέχεται πρωί: καθημερινά 09:00-13:30, απόγευμα: Δευτέρα και Πέμπτη 18:00-20:30. Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, 45444, Ιωάννινα (έναντι ξενοδοχείου «Παλλάδιον»). Τηλέφωνα: Ιατρείου 26510-64363, οικίας 26510-20013, κιν. 6976-659779, e-mail: ptzoumis72@yahoo.gr

w ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 8.00 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

ΧΡΗΣΤΑΚΗ - ΤΖΟΥΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Καθημερινά: 08:00-13:30 και 18:00-20:00 (εκτός Δευτέρας και Τετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ (Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΙΚΑ). Νότη Μπότσαρη 2 & 28ης Οκτωβρίου, τηλ. / fax: 26510-71077, κιν.: 6944-989836, e-mail: biolab9@otenet.gr

w ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Γρηγόριος Νάσιος

Νευρολόγος, MD, PhD Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

• Ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη νευρολογικών παθήσεων • Εξειδικευμένα ιατρεία μνήμης, πολλαπλής σκλήρυνσης και κεφαλαλγίας • Σύγχρονο Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο • Υπηρεσίες νευροαποκατάστασης Μιχαηλίδη 6 & Σταδίου, Ιωάννινα Τηλ.: 26510 25486 info@nasios.gr www.nasios.gr

w ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 2651030500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.00-13.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276. Δέχεται καθημερινά: 08:30– 13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083. www.nephrology-koliousi.gr

w ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙKH ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Χρυσάνθη Σταγκογιάννη MD; Ευαγγελία Σταγκογιάννη MD

• Οφθαλμολογικός και Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος • LASER Πρεσβυωπίας, Μυωπίας, Υπερμετρωπίας Αστιγματισμού, Καψουλοτομίας και Ιριδοτομίας • Χειρουργική αντιμετώπιση Καταρράκτη, Γλαυκώματος, Κερατόκωνου, Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας, Βλεφαροπλαστική και BOTOX • Ο.C.T., Φλουοροαγγειογραφία, Υπερηχογραφίας, Οπτικά Πεδία, Τοπογραφία 3ο Χιλ. Ε.Ο. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΑΘΗΝΩΝ (Περιοχή Γιαννιώτικο Σαλόνι) ΤΗΛ. 2651040744 - 2651002639 Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00π.μ.-08:00 μ.μ.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

MΑΡΙΑ ΧΡ. ΚΑΝΑΡΗ Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (FEBO), μετεκπαιδευθείσα στο King’s College Hospital, Λονδίνο • Οπτική τομογραφία συνοχής (o.c.t.) • Οπτικά πεδία • Παρακολούθηση παθήσεων βυθού • Παρακολούθηση γλαυκώματος • Παιδοοφθαλμολογικός έλεγχος

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-13.30 και 18.00-20.30 Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού Χαριλάου Τρικούπη 6, 1ος όροφος, γραφείο 8 Τηλέφωνο και FAX: 26510-26647, κινητό: 6937-686907 email: kanarimaria@gmail.com

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Dr. Παναγιώτης Δ. Λάσπας

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος MD, PhD, FEBOphth

Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00 - 17.00 Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 9 π.μ. - 2.30 μ.μ. - Απόγευμα: 6 μ.μ. 8.30 μ.μ. To Iατρείο είναι κλειστό κάθε Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

w ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 26510-30051 κιν. 6944856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

w ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ

Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων

28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού

w ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD, PhD

Επιμελητής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής Νοσοκομ. Metropolitan, Αθήνα Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία

• Τμήμα Μικροεπεμβάσεων (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) και Δερματικών Όγκων-δερ-

ΕΪΝΤ Ι. ΑΝΤΑΜ Επεμβάσεις με υπερήχους (Ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς νάρκωση) • Δέχεται καθημερινά πρωΐ: 9 - 13.00 & απόγευμα: 6 - 20.30 28ης Οκτωβρίου 21 1ος όροφος - ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. ιατρείου: 75532, οικίας: 20577 Κινητό: 6932-521398

ματικές κύστεις, λιπώματα, θηλώματα, υπερκερατώσεις, κ.ά.) • Αισθητική Χειρουργική (Πρόσωπο, Μαστός, Κορμός, Άνω & Κάτω Άκρα) • Επανορθωτική Χειρουργική (Ογκολογική Χειρουργική Δέρματος -μελάνωμα, καρκίνοι του δέρματος-, Έγκαυμα, Ουλές, Τραύματα, Κατακλίσεις) • Αποκατάσταση Μαστού μετά από Μαστεκτομή • Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Dysport, Υαλουρονικό οξύ, Μεσοθεραπεία, Νήματα, Peeling) • Laser Αποτρίχωση, Κρυολιπόλυση • Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων και Δερματικών Όγκων

Δ/νση: Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα, τηλ. 2651 607063 κιν. 694 8278810 email: info@gp-plasticsurgery.gr, Website: www.gp-plasticsurgery.gr Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού

w ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού

w ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, e-mail: evlavre ntzou@yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

Ειδικευμένος στις παθήσεις αμφιβληστροειδούς και ωχράς κηλίδας στην Johannes Gutenberg Πανεπιστημιακή Κλινική του Mainz, Γερμανία

• Χειρουργικές επεμβάσεις Αμφιβληστροειδούς (αποκόλληση, διαβήτης, αιμορραγία, επιωχρική μεμβράνη, οπή ωχράς, μετατόπιση φακού) Καταρράκτη Γλαυκώματος (τραμπεκουλεκτομή) • Ενδοϋαλοειδικές ενέσεις • Εφαρμογές Laser (περιφάκιο, ίριδα, βυθός) • ΟCT, φωτογράφιση βυθού, οπτικά πεδία

Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού (Τ: 26510-65265) Βλαχλείδη 5, 1ος όροφος, 45332 Ιωάννινα info@iretina.gr • www. iretina.gr

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον

w ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ

Σελ. 9η

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 2651027270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

w ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 2651020.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 68.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας - Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:30-13:30 & 18:3020:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΠETPOΣ B. KΩΣTOYΛAΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΑΘΗΓ. ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Mετεκπαιδευθείς στο North Jees Hospital Aγγλίας Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9-1 (πρωί) - 6-9 απόγευμα Σάββατο πρωί με ραντεβού Γερακάρη 2 (πλ. Πάργης). Tηλ. Φυσικ/ρίου: 26510-77304, Oικίας: 26510-30328, Kινητό: 6945-890366

w ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@hotmail.com

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7

• Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

w ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΛΑΒΕΡΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Πρώιμη παρέμβαση, εργοθεραπευτική αξιολόγηση και αντιμετώπιση διαταραχών Αυτιστικού φάσματος συνδρόμων ψυχοκινητικής καθυστέρησης διαταραχών αισθητηριακής ολοκλήρωσης διαταραχών κινητικού συντονισμού / δυσπραξίας Γραφοκινητικών δυσκολιών – δυσγραφίας Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής - Υπερκινητικότητας Καζαντζάκη 28 - πλατεία Χατζή (Αμπελόκηποι) τηλ. 26510-29983 κιν. 6945-158308 e-mail: aggelika_@hotmail.com

ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγωγή, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Επιστημονικοί υπεύθυνοι: Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής. Γούσης Βασίλης, Εργοθεραπευτής. Ιωάννινα, Γεωρ.Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα, Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό - Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 - www.ergotherapia-ioannina.gr

w ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, PhD, CCC-SLP Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων • Υπεύθυνη Θεραπευτικής Ομάδας Λογοποίησης - Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Ειδικής Αγωγής, Ψυχολογικής Υποστήριξης, Συμβουλευτικής Γονέων • Ειδική Θεραπεύτρια Παιδιών και Ενηλίκων σε Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας και Σίτισης - Κατάποσης • Πιστοποιημένο Μέλος του Αμερικάνικου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Δέχεται με ραντεβού. Μαρ. Κοτοπούλη 1 (& Βορείου Ηπείρου) - Τηλ. 26510-32467, www.virvidaki.gr

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - μειωτική - ανόρθωση μαστών - γυναικομαστία, αποκατάσταση μαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση μηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, μεσοθεραπεία, δερμοαπόξεση • Εφαρμογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση με Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού

Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

w ΠΟΔΟΛΟΓΟΙ

ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΙΟΥΛΙΑ

BSc Podology-Podiatry • Αντιμετώπιση κάλων • Ονυχοκρύπτωση • Ονυχομυκητιάσεις • Υπερκερατώσεις • Ονυχογρύπωση • Αθλητικό πόδι • Διαβητικό πόδι • Περιποίηση άκρων • Ορθοτεχνική ονύχων Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος όροφος, 45444 Ιωάννινα Τηλ.: 26510-71688 - 6955-139520 email: info@medicalstep.gr www.medicalstep.gr

Κέντρο Οστεοπαθητικής και Φυσικοθεραπευτικής Αποκατάστασης Υπεύθυνος: ΧΗΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Pt, DO Απόφοιτος Φυσικοθεραπευτικής και Οστεοπαθητικός (Οsteopathie Schule Deutschland) • Είδη μάλαξης: αθλητική, ολιστική, shiatsu, rejuvans Sauna, solarium, πελματογραφία Αγίου Ιωάννη 2, Ανατολή, Ιωαννίνων Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 9-1 και 5-9 Τηλ.: 26510-85855, κιν.: 6977-808477

w ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred. MDT, NDT/BOBATH

• Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath) • Πιστοποιημένο κέντρο θεραπείας κρουστικών κυμάτων EMS SHOCKWAVE Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος όροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.physioepirus.gr

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ

Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες - Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα. Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ • K-LASER • SHOCKWAVE (κρουστικός υπέρηχος) • FISIOWARM (θεραπεία TECAR) • ΥΠΕΡΗΧΟΙ • ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ • PNF (μέθοδο για αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων) • FANGO-MASSAGE • MEDICAL HOT STONE • KINESIO TAPE ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΕΜΠΤΗ 8.15 – 14.00 & 16.00 – 21.00 ΤΡΙΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.15 – 16.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία – ισόγειο) τηλ. 26510-72120 – κιν. 6947-456737 leotsepas@gmail.com


Σελ. 10η

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ: 1) 15 στρεμ. αγρός ποτιστικός στη θέση Αβδελόμουρσα, 2) 21 στρεμ. αγρός ξερικός στη θέση Μπηστηργιά, 3) 1 στρεμ οικόπεδο με 50 τμ πέτρινη αποθήκη, 4) 3 στρεμ αγρός ξερικός στη θέση Μαράτσιο, 5) 5 στερμ ξερικά θέση Άγιος Ιωάννης, 6) 3 στρεμ ξερικά θέση προσήλια, 7) 4 στρεμ θέση Κούτσι, 8) 2.5 στρεμ αμπέλι, στο Ασπρόχωμα με 300 κλήματα, 9) Άδεια απόσταξης όλα στο Δήμ. Διαμέρισμα Δολιανών του Δήμου Πωγωνίου. Πληρ. τηλ 26530-41357, 6944-710357 ΟΙΚ/13954 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο στο χωριό Μελιγγοί Ιωαννίνων, εκτάσεως 4.170 τ.μ., εντός σχεδίου. Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, εφάπτεται στον κεντρικό δρόμο και υπάρχουν μέσα καρυδιές. Κυρίως κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Ακριβώς έξω από το οικόπεδο υπάρχει φυσική πηγή με τρεχούμενο νερό προς κοινή χρήση. Απόσταση από Εγνατία οδό 5 λεπτά. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-760420. ΟΙΚ/14241

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 243 τ.μ. περιφραγμένο και με εγκατάσταση νερού, με ελεύθερο χώρο πέριξ, στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου. Πληρ. τηλ. 6944-687554 ΟΙΚ/14395 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στην Ηλιόκαλη Ιωαννίνων: α) Οικόπεδο 1.700 τ.μ. στο κέντρο του χωριού και β) Οικόπεδο 1.050 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, με δύο κατοικίες. Πληρ. τηλ. 6977454923. ΟΙΚ/14506 ΠΩΛΕΙΤΑΙ μεγάλο κτήμα 20.500 τ.μ. στην Πέρδικα Θεσπρωτίας θέση ΜΠΟΥΧΑΛΙ με 420 ελαιόδενδρα. Πληρ. 6936-645538 και 210 6132452. ΟΙΚ.14508

ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμο-

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

πλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπόγειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Πληρ. sbougias@T-ONLINE.DE τηλ. 6932292503 ώρες 11.00 - 13.00 ΑΚ/14378 ΠΩΛΕΙΤΑΙ διώροφη πέτρινη μονοκατοικία συνολικού εμβαδού 90 τμ εντός οικοπέδου 670 τ.μ. στο κέντρο του χωριού Κοσμηράς και σε απόσταση 12 χλμ. από τα Ιωάννινα. Χρειάζεται ανακαίνιση. Κατάλληλη για ιδιόχρηση αλλά και για εκμετάλευση. Τιμή πώλησης

ΑΠΟ Μικροβιολογικό εργαστήριο:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

1) Έμπειρη αιμολήπτρια παίδων

ΑΠΟ Μικροβιολογικό εργαστήριο:

και ενηλίκων (νοσηλεύτρια/

βοηθός μικροβιολόγου - παρα-

βοηθός μικροβιολόγου/ και

ΖΗΤΕΙΤΑΙ

σκευαστής / παρασκευάστρια με

2) Υπάλληλος για γραμματειακή

άριστη γνώση αιμοληψίας.

ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ για εργασία σε τυπογραφείο στην Πτολεμαΐδα, με εμπειρία στην εκτύπωση OFFSET και ευρύτερες γνώσειςεμπειρία στις γραφικές τέχνες. Μισθός ικανοποιητικός. Βιογραφικά: apougaridis@gmail.com – Τηλ. Επικοινωνίας: 6983623212

υποστήριξη, απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ!

Αποστολή βιογραφικών στο email:

Προϋπηρεσία επιθυμητή.

andreou@epirusdiagnosis.gr

ENOIKIAZETAI ισόγειο κατάστημα - από 30ετίας κομμωτήριο - στο κέντρο, στην οδό Γούναρη 3 απέναντι από το ρολόϊ. Διαθέσιμο από 1/3/2021. Τηλέφωνο: 6976-436489

ENOIKIAZETAI Επαγγελματικός χώρος 450 τ.μ. με υπόγειο 500 τ.μ. επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Αθηνών. Πληρ. τηλ: 6973-800940

ENOIKIAZΟΝΤΑΙ σε οικογενειακή πολυκατοικία στο κένρο της πόλης με αυτονομία θέρμανσης α) Studio 45 τμ στον 2ον όροφο και β) Γκαρσονιέρα 35 τμ στον 4ον όροφο. Τηλ. Επικοινωνίας: 6932-999357

ΠΩΛΕΙΤΑΙ

γωνιακό οικόπεδο εμβαδού 1.000 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Κάτω Νεοχωρόπουλου. Συντ. Δόμησης 0.5 (600 μ. από την πλατεία Σεισμοπλήκτων). Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6942-651168

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Αποστολή βιογραφικού στο: ioannina.microbiology@gmail.com

ENOIKIAZETAI κατάστημα επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κόνιτσας (Άγιος Ιωάννης) 200 τ.μ. με υπόγειο 200 τ.μ. και προαύλειο χώρο. Πληρ. τηλ. 26530-31236

ENOIKIAZETAI ισόγειο δυάρι 50 τ.μ. στην οδό Ολύτσικας 13 - Φιλοθέη Ιωαννίνων (πάνω από το σουπερ μάρκετ "OLA") ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ. ΤΗΛ: 6948-073022

ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 690 τ.μ. στον λόφο Ελεούσας. Χτίζει 400 τ.μ. και είναι προσβάσιμο από άσφαλτο με υπέροχη θέα. Τηλέφωνο: 6972281701 και 6973-498333 Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ελεγκτές Οχημάτων σε ιδιωτικό ΚΤΕΟ στα Ιωάννινα. Απαραίτητα Προσόντα: Πιστοποίηση ελεγκτή, Γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις (για τους άνδρες υποψηφίους) Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αποστολή βιογραφικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: nick.kranks@gmail.com

39.000 ευρώ πληρ. 6981130040 ΑΚ/14440 ΠΩΛΕΙΤΑΙ δίπατη μονοκατοικία 142 τμ στο χωριό Χρυσόρραχη του Δήμου Πωγωνίου, μέσα σε ανεξάρτητο οικόπεδο 479 τμ, σε άριστη κατάσταση, προσήλιο και με εξαιρετική θέα. Πληρ. κ. Βαγγέλης. Τηλ. 6940-981657 ΑΚ/14494

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ α) γκαρσονιέρα επιπλωμένη, ισογείου σε βεράντα με κήπο, β) δυάρι (δίχωρη μεγάλη γκαρσονιέρα) 2ου ορόφου γωνιακό με μεγάλο μπαλκόνι, επιπλωμένο, γ) γκαρσονιέρα 2ου ορόφου ημιεπιπλωμένη στην οδό Καραολή και Δημητρίου 17. Πληρ. τηλ. 6949-738650 και 6944-332726. ΕΝ/14438 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα δίχωρη 40 τ.μ. στο κέντρο επί της οδού Χατζή Πελλερέν. Πλήρως πρόσφατα ανακαινισμένη, 1 υπνοδωμάτιο, χωλ - κουζίνα, wc. Με κέλυφος θερμομόνωσης, θερμοηχομονωτικά κουφώματα motif, τριπλά τζάμια, θωρακισμένη πόρτα εισόδου Ε.Κ.=Γ. Κλιματιστικά δύο και νυχτερινό τιμολόγιο ΔΕΗ (Μεσίτες αποκλείονται) Τη. 2651075787 κιν. 6945-139500 ώρες επικοιν. 09:00 13:00 και 18:00 - 20:00. ΕΝ/14485

Αρχαιολόγος - κάτοχος Msc της Ιατρικής Σχολής (ειδίκευση ανθρωπολογική αρχαιολογία και ψυχολογική ανθρωπολογία) παραδίδει μαθήματα Έκθεσης Ιδεών αποκλειστικά και μόνο σε υποψήφιους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και συναφών σχολών. Δίνονται δωρεάν σημειώσεις. Τιμές: Α’ Λυκείου 10 ευρώ, Β’ Λυκείου 12 ευρώ, Γ’ Λυκείου 15 ευρώ. Το πρώτο μάθημα είναι δωρεάν. Πληροφορίες: κύριος Γιάννης τηλέφωνο: 6978930854

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΗΠΕΙΡΟΥ ΖΗΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ με μεγάλη εμπειρία αναλαμβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/ 13723 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλητής/πωλήτρια πλήρους απασχόλησης για κατάστημα επίπλων. Απαραίτητη σχετική εμπειρία γνώση σχεδισμού προγράμματος και Αγγλικών. Αποστολή βιογραφικών στο email: eepiplon@gmail.com ΖΗΤ/14490 ΖΗΤΕΙΤΑΙ αδειούχος φαρμακοποιός για να εργαστεί σε κεντρικό φαρμακείο των Ιωαννίνων, αποστολή βιογραφικών στο phaikk20@gmail.com ΖΗΤ/14509 ΚΥΡΙΑ Ελληνίδα αναλαμβάνει περιποίηση και βοήθεια ηλικιωμένων ατόμων εντός πόλεως Ιωαννίνων. Πλ. 6943-657563. ZHT/14510 ΑΡΧΙΤΕΧΝΙΤΗΣ Εγκαταστάτης Α’ Ειδικότητας και Ηλεκτρολόγος Α’ Ειδικότητας ζητούνται από Τεχνική Εταιρεία για έργα ΔΕΔΔΗΕ. Τηλεφ. Επικοινωνίας 2106017860 και αποστολή βιογραφικών στο info@sourtzis.gr ZHT/14512 ΖΗΤΕΙΤΑΙ μάγειρας ή μαγείρισσα για εργασία σε μεζεδοπωλείο στα Ιωάννινα. Πληρ. τηλ. 6977-231294, ώρες επικοινωνίας 10.00 - 15.00. ΖΗΤ/14513

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ αναζητά χειριστή γερανού (παπαγαλάκι) για έργα ΔΕΔΔΗΕ. Τηλέφωνο επικοινων’ιας 210 6017860 και αποστολή βιογραφικών στο: info@sourtzis.gr ΖΗΤ/14515 ΖΗΤΕΙΤΑΙ πωλήτρια με προϋπηρεσία για κατάστημα υποδημάτων στο κέντρο των Ιωαννίνων. Αποστολή Βιογραφικών: avsgroup@avsgroup.gr με επισυναπτόμενη φωτογραφία. ΖΗΤ/ 14516

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Φυσικός, απόφοιτος ΑΠΘ, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές. Δίνονται σημειώσεις. Πληρ. τηλ. 6944-502113. ΜΑΘ/14246 ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με εκπαιδευτική εμπειρία παραδίδει μαθήματα Φυσικής και Μαθηματικών σε μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, τιμές προσιτές, παρέχεται δωρεάν υποστηρικτικό υλικό. Πλ. τηλ. 6973-745467 ΜΑΘ/14371

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ οκτώ (8) μουλάρια και μία (1) φοράδα για μεταφορά ξύλων. Πληρ. 6971-612304 ΔΙΑ/14511 ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 180 γίδια στην περιοχή της Καλαμπάκας. Πληρ. τηλ.: 6977647909, 6973-755522 ΔΙΑ/14514

ΑΓΟΡΑΖΩ

παλιά αντικείμενα τοις μετρητοίς! 1. Παλιά στρατιωτικά είδη, Στολές, Παράσημα, Ξίφη, Μετάλλια, Κράνη, οτιδήποτε παλιά στρατιωτικό. 2. Παλιές παραδοσιακές φορεσιές, Στολές, Κοσμήματα παραδοσιακών φορεσιών, Πόρπες, Σκουλαρίκια, Γιορντάνια, οτιδήποτε φοριόνταν με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλογές και οτιδήποτε συλλεκτικό 3. Νομίσματα, χαρτονομίσματα, Παλιά βιβλία, Πίνακες, Γκραβούρες, Έργα τέχνης 4. Λαογραφικά αντικείμενα (Παλιά χάλκινα σκεύη, Πιάτα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα) Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μου και μπορώ να έρθω στον χώρο σας ή όπου αλλού θέλετε να σας κάνω μια εκτίμηση.

Τηλ. επικοινωνίας: 6942-066501 - κ. Ξενοφών

Η Κιβωτός του Κόσμου Ηπείρου ζητά εξοπλισμό κομμωτηρίου, καθώς και εξοπλισμό για κέντρο αισθητικής ώστε να εξοπλιστεί το εργαστήριο κομμωτικής και αισθητικής, το οποίο έχει δημιουργηθεί για τα κορίτσια που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, με τα παρακάτω: • Προϊόντα μαλλιών (μάσκες, σαμπουάν, βαφές, προϊόντα styling, μάσκες μαλλιών, κ.τ.λ.) • Εργαλεία Κομμωτικής (ψαλίδια, χτένες, βούρτσες, ζυγαριά για βαφές, αποστειρωτή, κ.τ.λ.) • Εξοπλισμό (λουτήρα, καρέκλες κομμωτηρίου, σκαμπό, κ.τ.λ.) • Αξεσουάρ μαλλιών • Ηλεκτρικές Συσκευές (πιστολάκια μαλλιών, ισιωτικές μαλλιών, κ.τ.λ.) • Κρεβάτι αισθητικής • Αποστειρωτή • Κεριέρα και ηλεκτρική κερίερα για βάζο • Κλίβανο Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2657031005-6 και στο email: kivotosepirus@gmail.com υπόψη Κοινωνικής Υπηρεσίας της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου.

& ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ). ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ. ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 26570 31005-6. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ Ε-MAIL: kivotospogoniani@gmail.com

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Μάρμαρα - Γρανίτες Είδη διακόσμησης μνημείων

Βασίλης Γκάλγκος Γ. Παπανδρέου 75 (πλησίον ΚΤΕΛ) www.marmaragalgos.gr • Πληρωμές με όλες τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Τηλ.: 26510-35725 & 6973-057750


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

➤ Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... Διπλό αίσχος για τις χρεώσεις της ΔΕΥΑΙ!

➥ από 1η σελ. ο συμπολίτης Στέφανος Χρηστογούλας, με επιστολή του στον «Π.Λ.». Γράφει χαρακτηριστικά: «Κύριε Διευθυντά, ΑΙΣΧΟΣ... είναι η μόνη λέξη που αντικατοπτρίζει την αλήθεια σε αυτό που ονομάζεται Δ.Ε.Υ.(Α).Ι και τονίζω το (Α)ποχέτευση. Αναλύω και εφιστώ την προσοχή σας! Στην πόλη των Ιωαννίνων που κάποτε επεδίωκε την αναγνώριση ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το δημόσιο αγαθό που ονομάζεται Νερό ( H2O) μόνο δημόσιο δεν είναι, αφήστε δε, που έπρεπε να είναι και φθηνό (ως προϊόν της φύσης ίσως και αέναο – δεν βάζω το χέρι στην φωτιά για αυτή την έννοια μιας και θα γίνεται πόλεμος στο μέλλον για το νερό). Υπ-εισέρχομαι: Κοιτώ τον τρέχοντα λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. και διαπιστώνω τελικά ότι σε αυτή την πόλη... κανείς δεν ...πλένει το σπίτι του... πλένει τα μπαλκόνια του... τα χαλιά του στην αυλή... το αυτοκίνητό του ή όποιο μέσο μετακίνησης διαθέτει κανείς σε αυτή την πόλη δεν έχει... γλάστρες... αυλή... κήπο μόνο πίνει, μαγειρεύει και τραβά καζανάκι στο W.C! γιατί όπως διαφαίνεται στον λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Ι. η όποια κατανάλωση νερού στο σπίτι σημαίνει αυτόματα ότι το νερό πηγαίνει από την βρύση κατευθείαν στην αποχέτευση. Όσο δηλαδή καταγράφει ο μετρητής νερού, τόσο χρεώνει και η Δ.Ε.Υ.Α.Ι. ως αποχέτευση. Άραγε οι εργαζόμενοι ή μάλλον αυτοί που ορίζουν τις τιμές στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι. όταν πίνουν το καφέ τους στην υπηρεσία και «κατουράνε» στα W.C της υπηρεσίας, γλιτώνουν και νερό και έξοδα αποχέτευσης στα σπίτια τους;;; Γυρνώ στην λέξη ΑΙΣΧΟΣ: Επισυνάπτω (εικόνα 1) των κυβικών μέτρων νερού κατανάλωσης

Σελ. 11η

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

στο σπίτι μου. Ο κλέψας, του κλέψαντος: • τα πρώτα 14m3 νερού κατανάλωσης κοστίζουν 0,50€ / m3 • τα επόμενα 14m3 νερού κατανάλωσης κοστίζουν 0,67€/m3 • και κάθε πλεονάζον των 28 m3 κοστίζει 1,67€/m3

που σημαίνει ότι κάθε νοικοκυριό πρέπει να την βγάζει με το πολύ 28 κυβικά νερό το δίμηνο αν επιθυμεί να πληρώνει λιγότερο. Προστίθεται τελικά (διπλά ΑΙΣΧΟΣ) και το τέλος αποχέτευσης ( άλλη κοροϊδία αυτή) με τα πρώτα 28m3 με 0,50€/m3 και όλα τα επόμενα m3 πάλι με 0,56€/m3 Σύγκριση!! Ως καλός (θέλω να πιστεύω) πατέρας, πληρώνω στην κόρη μου που φοιτά στην Πάτρα (μια από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας) το νερό που καταναλώνει και διαπιστώνω στο λογαριασμό την επεξήγηση της εκεί Δ.Ε.Υ.Α.Π ότι χρέωση με βάση το λογαριασμό του νερού, η αποχέτευση είναι το τριάντα της εκατό ( 30%) για αποχέτευση. 10 κυβικά νερό κατανάλωσες....3,5 κυβικά χρεώνουν στην αποχέτευση! Τι να πω λοιπόν για την Δ.Ε.Υ.Α.Ι. σας, ΑΙΣΧΟΣ και πάλι ΑΙΣΧΟΣ! και απορώ εσείς οι δημότες της πόλης πως το επιτρέπετε... γιατί εγώ απλά είμαι κάτοικος στην πόλη σας! Παραπονιέστε όμως για τις ψηλές αμοιβές στις δημοτικές υπηρεσίες...».

Στην Πολωνία θα χτιστεί ο νέος ΠΑΣ Γιάννινα ➥ από 1η σελ.

νει προετοιμασία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, την εποχή που προπονητής ήταν ο Βέλγος Στεφάν Ντεμόλ. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΣ πήγαινε συνεχώς κάθε καλοκαίρι στο Καρπενήσι και στο ξενοδοχείο Avaris, ωστόσο φέτος προτιμήθηκε η λύση του εξωτερικού και συγκεκριμένα η Πολωνία και το Κιέλτσε. Οι διοικούντες του ΠΑΣ αποφάσισαν και κατέληξαν στη λύση του Κιέλτσε καθώς είναι ένα γνωστό προπονητικό κέντρο στο ελληνικό κοινό αφού εκεί έκανε για πολλά χρόνια έκανε το βασικό στάδιο προετοιμασίας η ΑΕΚ. Οι πληροφορίες που έφτασαν στον ΠΑΣ έκαναν λόγο για καλές συνθήκες δουλειάς, εκγύμνασης και εγκαταστάσεων κι έτσι αποφασίστηκε η ομάδα να βρεθεί στην Πολωνία από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της παραμονής του ΠΑΣ Γιάννινα στην Πολωνία θα δοθούν και τέσσερα φιλικά παιχνίδια, με ομάδες από την Πολωνία, το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο που θα βρίσκονται το ίδιο διάστημα εκεί για προετοιμασία.

Καθυστέρηση λόγω βροχής Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν χτες τα έργα στο Εθνικό Στάδιο «Ζωσιμάδες» για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και τη συνολική ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου. Η μεσημβρινή βροχόπτωση καθυστέρησε λίγο το στρώσιμο του γηπέδου, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα. Να σημειωθεί ότι το χώμα που θα στρωθεί στο «Ζωσιμάδες» δεν είναι τυχαίας επιλογής, αλλά έχει μεταφερθεί για αυτόν τον σκοπό από το Αγρίνιο. Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν και οι εργασίες στο ΠΕΑΚΙ με πλήρη ανακατασκευή των δύο γηπέδων και των εγκαταστάσεων.

Παρελθόν ο Ελευθεριάδης Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Χρήστος Ελευθεριάδης αποτελεί παρελθόν από τους Γιαννιώτες και χτες ανακοινώθηκε και επίσημα η μεταγραφή του στη Λαμία με διετές συμβόλαιο. Ένας από τους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαια τους στο τέλος Ιουνίου αποτελεί ήδη παρελθόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα και αυτός είναι ο Χρήστος Ελευθεριάδης, ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες των Γιαννιωτών τα τελευταία δύο χρόνια. Ο 30χρονος επιθετικός από την Αριδαία δεν δέχτηκε την πρόταση ανανέωσης από τον Γιώργο Χριστοβασίλη και προτίμησε να συνεχίσει αλλού την καριέρα του. Ο Ελευθεριάδης συμπλήρωσε 41 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και πέτυχε συνολικά 7 γκολ, εκ των οποίων τα 4 στο φετινό πρωτάθλημα της Super League, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ. Αγωνίστηκε κυρίως σαν αριστερό εξτρέμ στους Γιαννιώτες και ένα από τα highlights της παρουσίας του στον Άγιαξ της Ηπείρου είναι το φοβερό φαλτσαριστό γκολ που έβαλε κόντρα στον ΟΦΗ. Η αποχώρηση του Ελευθεριάδη από τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν έγινε γνωστή από ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά από σχετική ανακοίνωση της Λαμίας, με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Η ΠΑΕ ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της, για δύο χρόνια, με τον 29χρονο (30/9/1991) ποδοσφαιριστή, Χρήστο Ελευθεριάδη. Ο Ελευθεριάδης αγωνίζεται ως μέσος επιθετικός, είναι γεννημένος στην Καβάλα και τα δύο προηγούμενα χρόνια φορούσε τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τις ομάδες της Παναχαϊκής, της Νίκης Βόλου, των Σερρών, του Αλμωπού Αριδαίας, του Πιερικού και της Καβάλας. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες με την ομάδα μας!».

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA της ημερομηνίας ελήφθη μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν από Ηπειρώτες, αλλά και από το θόρυβο που προκάλεσαν δημοσιεύματα ακόμη και Μέσων Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας. Χθες ο Δήμαρχος επιχείρησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διεθνές επιστημονικό συνέδριο και όχι για συνέδριο τιμής για τον Αλή Πασά και έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά και μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης», ανέφερε. Ούτε η ανακοίνωση αυτή στάθηκε ικανή να μετριάσει την οργή των Ηπειρωτών, που και μόνο η αναφορά του Δήμου ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες» θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν τον προβληματισμό τους. Η πιο έντονη και τεκμηριωμένη ανακοίνωση διαμαρτυρίας υπογράφεται από τον απόγονο των «Μποτσαραίων» Δημήτρη Μπότσαρη, ο οποίος είναι και προεδρεύων του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών, που είναι έντονα ενοχλημένοι για την εκδήλωση για τον τύραννο, την καταδικάζουν και άρχισαν τη συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας. ➥ από 1η σελ.

Ο Δ. Μπότσαρης στον «Π.Λ.»

Ο κ. Δημήτρης Μπότσαρης κοινοποίησε την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου με προσωπικό εισα-

ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

γωγικό σημείωμα προς τον «Πρωινό Λόγο». Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αγαπητέ κύριε Κουτσολιόντο, Σας αποστέλλω μια επιστολή διαμαρτυρίας διότι όπως αναφέρεται και σε δημόσια ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προγραμματίσει για τις 18-20 Ιουνίου επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και με αυτή τη δικαιολογία διοργανώνει διεθνές συνέδριο, με τιμώμενο πρόσωπο τον Αλή Πασά, καθότι ο τίτλος του συνεδρίου είναι “o Aλή Πασάς & η εποχή του”, χωρίς καμιά άλλη αναφορά στους ήρωες της Ηπείρου, στους λόγιους και στους Εθνικούς Ευεργέτες.... Ως Πρόεδρος των απανταχού Σουλιωτών και ως απόγονος της φάρας των Μποτσαραίων, αλλά και ως Έλληνας, δεν θα μπορούσα να μην διαμαρτυρηθώ δημόσια, καθώς έγινα και αποδέκτης αρκετών πανελλαδικών διαμαρτυριών...».

Το... έργο του Αλή Πασά

Το κείμενο του Συλλόγου είναι «καταπέλτης» κατά του Δήμου Ιωαννιτών και αναδεικνύει και το... έργο του Αλή Πασά σε σφαγές, λεηλασίες, αποτρόπαια εγκλήματα. «Η ιστορία με αλήθειες», όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννίνων, με το Σύλλογο να υπενθυμίζει επιγραμματικά «τα “κατορθώματα” του Αλή πασά, o οποίος έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε και τους κατοίκους της ηρωϊκής Χειμάρας το 1805 μέσα στις

Κοινό αίτημα να μπει... στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά!

ψηφοφορίες για τις απεργίες κ.α. κατάφερε να «ενώσει» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κοινή δράση με βασικό αίτημα την απόσυρσή του! Και στα Γιάννενα θα γίνει σήμερα μία ενιαία πορεία, με ώρα συγκέντρωσης τις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνουν, συνδικαλιστικοί φορείς, κομματικές οργανώσεις και σωματεία. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, ενώ όπως ανακοινώθηκε κανονικά θα εκτελούνται όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. ➥ από 1η σελ.

Κάλεσμα συνδικαλιστών

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνει η ΑΔΕΔΥ διαμαρτυρόμενη για «το αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων». Η ΑΔΕΔΥ επιμένει ότι το σ/ν που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του 8ώρου και την επιβολή εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, μέσω των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία. Επίσης σημειώνει πως καταργούν τον Ν. 1264/82, πράγμα που σημαίνει πως στο Δημόσιο, ουσιαστικά, απαγορεύουν την απεργία, αφού για πρώτη φορά, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, καθιερώνουν και το προσωπικό «ελάχιστης εγγυημένης εργασίας» σε ποσοστό 33,3%, ενώ παράλληλα καταργούν την Κυριακάτικη αργία σε 31 κλάδους κι επιχειρήσεις, μειώνουν την αμοιβή των υπερωριών και απελευθερώνουν τις απολύσεις. Απανωτές ανακοινώσεις εξέδωσε αυτές τις ημέρες και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση. Όπως επαναλαμβάνει και στο τελευταίο δελτίο τύπου του, πρέπει «να παραλύσει ο νομός από άκρη σε άκρη, από κλάδο σε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε τον αγώνα μας παντού, στα εργοστάσια, στα εμπορικά καταστήματα, στα γραφεία, στους χώρους εκπαίδευσης». Το ΕΚΙ εξαπολύει «βολές» και κατά της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να προσπεράσουν τόσο την ίδια όσο και τα... τσιράκια της στην πόλη μας, τονίζοντας πως «βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, στη διάθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών».

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων – ΚΚΕ

Στην Κυβέρνηση επιτέθηκαν χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Σάββας Δημητριάδης και ο Γραμματέας

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννος Πετρόγιαννης, κατηγορώντας την πως «συνεχίζει να αξιοποιεί την πανδημία για να ξεδιπλώσει το ακραία αντικοινωνικό και πολίτικο της σχέδιο». Με αφορμή τη σημερινή απεργία, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως «το ν/σ Χατζηδάκη έρχεται να υποτιμήσει ακόμα περισσότερο την εργασία και συγκρούεται ευθέως με τα εργασιακά δικαιώματα. Καταργεί στην ουσία το 8ωρο δίνοντας την δυνατότητα στον εργοδότη να μην αμείβει την υπερωρία με χρήμα αλλά με ρεπό» και απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής όλων στην κινητοποίηση «απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα που χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ανεργία, επισφάλεια, μετανάστευση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Κάλεσμα στη σημερινή απεργία απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Τομεακή Οργάνωση Ιωαννίνων του ΚΚΕ απαιτώντας το εργασιακό νομοσχέδιο που συζητείται στις επιτροπές της να μη φτάσει στη Βουλή. «Η απεργία δίνει το σύνθημα για αποφασιστική συνέχεια. Για να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις σε κάθε χώρο και να κάνουν “το βίο αβίωτο” στην εργοδοσία. Μετριόμαστε στις απεργιακές συγκεντρώσεις και οργανώνουμε την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης, όπως το Ασφαλιστικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα τα δρομολόγια της Ολυμπιακής

Λόγω της σημερινής 4ωρης στάσης εργασίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της ΥΠΑ από ώρα 11.30 έως 15.30, η OLYMRIC AIR ανακοίνωσε ότι η πτήση 160 Αθήνα – Ιωάννινα αντί της αρχικής ώρας 10.50-11.50 θα πραγματοποιηθεί από 9.45-10.45 και η πτήση 162 Ιωάννινα – Αθήνα αντί 12.1513.10 θα πραγματοποιηθεί στις 11.10 -12.05.

Δεμένα τα πλοία

Λόγω της κινητοποίησης δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα πλοία, καθώς συμμετέχουν σ’ αυτήν τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Η απεργία έχει διάρκεια έως 24:00 σήμερα τα μεσάνυχτα. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, «οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την κατάργηση του οκταώρου και την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλουν τη δυναμική και συντονισμένη αντίδραση όλων των συνδικαλιστικών οργάνων».

εκκλησίες, ανήμερα του Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα, τον αγωνιστή παπά-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στη πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του, όλα τα κόκκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε τη κυρά Φροσύνη, στη λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες». «Άραγε, όλα αυτά, θα αποσιωπηθούν σε αυτό Συνέδριο, ή θα εμφανιστούν ως «παράπλευρες απώλειες», από τη δράση μιας «εξαιρετικής προσωπικότητας», που πρέπει, με πόνο ψυχής, αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες;» αναρωτιέται ο Σύλλογος που επικρίνει την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου που συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου, αλλά και τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είχε εκφράσει τη χαρά και τη βεβαιότητά του για μεγάλη επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.

Ασεβής πράξη το συνέδριο

Ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζει ότι «εάν πραγματοποιηθεί η όποια αναφορά στον Αλή Πασά, κατά το Διεθνές Συνέδριο, θα πρόκειται για μια απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το ΄21,

όσο και προς τους πεσόντες Ηπειρώτες ήρωες και κατ΄ εξοχήν, στα όπλα τμήματα του τότε Ελληνισμού, το Σούλι και τους Σουλιώτες που ο Αλή Πασάς εξόντωσε σταδιακά και μεθοδικά». Συνεχίζοντας ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών «εκθέτει» το Δήμο Ιωαννιτών, αναφέροντας ότι «τουλάχιστον εφέτος, εάν ήθελε να οργανώσει ένα κάποιο συνέδριο που να σχετίζεται με τις γιορτές των 200 χρόνων από το 1821, θα έπρεπε να το είχε αφιερώσει στον μεγάλο εχθρό του Αλή Πασά, τους ήρωες του Σουλίου που έχυσαν το αίμα τους, μέχρι και την τελευταία μέρα της Επανάστασης, διότι με αυτό που επέλεξε, παραβιάζεται κάθε έννοια της κοινής λογικής και του κοινού αισθήματος, με τη μηδενική αναφορά στους Σουλιώτες και τους αγώνες του κάθε Ηπειρώτη αγωνιστή που είναι το σύμβολο της Ελληνικής Ηπείρου και άξιοι κάθε τιμής και μνήμης και όχι ο Αλή Πασάς. Αιδώς Αργείοι...».

Συλλογή Υπογραφών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Σουλιωτών, καλεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνα πατριώτη, εφόσον συμφωνεί το κείμενο διαμαρτυρίας και καταγγελίας, να το προσυπογράψει ονομαστικά και με την ιδιότητά του στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) https://forms.gle/4hJmaMS8JTuC8a qQA ώστε -όπως αναφέρει- να συμβάλλει στη προσπάθεια, αλλαγής τίτλου, περιεχόμενου ή ακόμη και ματαίωσης, αυτής της απαράδεκτης εκδήλωσης, από το πρόγραμμα του Δήμου.

Ολόκληρο «νησί» από καλάμια κόλλησε στην ακτή Μιαούλη!

γύρω από το Νησί. Κι αυτό γιατί δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κομμάτια ολόκληρα με καλάμια να αποκόπτονται από το σημείο όπου βρίσκονταν και να «ταξιδεύουν» μέσα στη λίμνη προκαλώντας διάφορα προβλήματα. Εξάλλου, συχνά έρχονται και «κάθονται» στην παραλίμνιο περιοχή από τη μεριά της πόλης δημιουργώντας κατά μήκος της όχθης μικρά... δάση. ➥ από 1η σελ.

Να απομακρύνουν...

Ένα τέτοιο νησί από καλάμια «φύτρωσε» τελευταία και στην ακτή Μιαούλη, στο ύψος περίπου του ξενοδοχείου «Du Lac», όπως επισημαίνουν σε ανάρτησή τους οι «Σκεπτόμενοι Πολίτες» κρύβοντας εξ’ ολοκλήρου τη θέα του νερού! Άγνωστο αν αυτά ήρθαν τώρα τελευταία στο συγκεκριμένο σημείο με τη βοήθεια του ανέμου και των ρευμάτων του νερού ή αποτελούν τμήμα της τεράστιας νησίδας καλαμιών που πριν από μία διετία περίπου αποκόπηκε από απέναντι και κατέληξε στην ίδια περίπου περιοχή, από το

πάρκο Κατσάρη μέχρι το «Du Lac», όπου ρίζωσε και αναπτύχθηκε. Το μεγαλύτερο τμήμα εκείνης της νησίδας είχε διαλυθεί και απομακρυνθεί από ειδικό μηχάνημα, όμως δεν αποκλείεται κομμάτια της να έμειναν κατά μήκος της ακτής Μιαούλη και να «φούντωσαν» ξανά δημιουργώντας μία μικρή «ζούγκλα». Φυσικά, κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι καινούρια αυτή η νησίδα. Όπως και να ‘χει, ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας θα πρέπει να αναζητήσει μία λύση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για την επιχείρηση απομάκρυνσης των καλαμιών. Αν πέσει η στάθμη και ριζώσουν, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα! Σύμφωνα με τους «Σκεπτόμενους Πολίτες» το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στην τελευταία πεζογέφυρα στον Κατσικά όπου τα συνήθη νούφαρα δεν φαίνονται πλέον από την έντονη βλάστηση που έχει αναπτυχθεί στη λίμνη.

Να ληφθούν μέτρα ασφαλείας στην Περιφερειακή Ιωαννίνων!

μοτοσικλετιστή στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, η οποία έχει αρκετά επικίνδυνα σημεία, με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Ιωαννίνων να απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Ιωαννιτών. Μάλιστα, χθες τα μέλη της βρέθηκαν δίπλα στην οικογένεια και τους φίλους του αδικοχαμένου Γιώργου, στο σημείο του δυστυχήματος.

➥ από 1η σελ.

Η επιστολή

Στην επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και το Δημοτικό Συμβούλιο η τοπική Λέσχη Μοτοσικλετιστών, η οποία μετράει 20 χρόνια παρουσίας στην πόλη των Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την κατάσταση του οδικού δικτύου της Π.Ε. Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, ειδικότερα δε της Περιφερειακής οδού. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η Περιφερειακή «περισσότερο θυμίζει φαρδύ επαρχιακό δρόμο χωρίς διαχωριστικές νησίδες, χωρίς κυκλικούς κόμβους για την είσοδο και έξοδο σε αυτή και με παράνομες κάθετες οδούς που εξυπηρετούν καθαρά ιδιωτικούς σκοπούς. Ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να γίνεται τόπος πολλών ατυχημάτων, με αποκορύφωμα το θάνατο του 30χρονου μοτοσικλετιστή». Η Λέσχη επισημαίνει πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, προσθέτο-

ντας ότι στα 20 σχεδόν χρόνια λειτουργίας της οδού δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων.

Ζητάει παρεμβάσεις

Ζητάει λοιπόν κατάργηση άμεσα με μπάρες των παράνομων κάθετων συνδέσεων, αποπεράτωση του ημιτελούς δικτύου παράδρομων και εγκατάσταση κυκλικών κόμβων σε όλες της εισόδους και εξόδους, ώστε η Περιφερειακή να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε με ασφάλεια, χωρίς νέα θύματα. Υπενθυμίζει δε ότι ο πρώτος πρόεδρος της ΛΕ.Μ.Ι. Χρήστος Χούλιαρης και η σύντροφος του Κατερίνα Οικονόμου έχασαν τη ζωή τους σε πανομοιότυπο ατύχημα στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Πρεβέζης, όμως η παράνομη σύνδεση σε εκείνο το σημείο εξακολουθεί να υπάρχει!

O Kαιρός σήμερα Προβλέπεται αίθριος το πρωί, όμως σταδιακά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Σημείο Υποστήριξης των πολιτών λειτουργεί στην Αποκ/νη Διοίκηση Ηπείρου

Παράταση στις ενστάσεις για τους Δασικούς Χάρτες

• Παρατείνονται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου οι προθεσμίες υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των αναρτημένων Δασικών Χαρτών όλων των προ-Καποδιστριακών ΟΤΑ της Π.Ε. Ιωαννίνων όπως έκανε γνωστό χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας. Οι Δασικοί Χάρτες είναι προσβάσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικού Κτηματολογίου» (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/Entrance_Page.aspx), και στην ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας (www.apdhp-dm.gov.gr). Για την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα των Δασικών Χαρτών της δικής μας Περιφερειακής Ενότητας έχει συσταθεί Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (Σ.Υ.Α.Δ.Χ.) με έδρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων, Ταχ. Δ/νση Μ. Κοτοπούλη 62- Τ.Κ. 45445, τηλ. 2651088030, 2651088031, 2651088041, 2651088042 & 2651088044, δ/νση ηλ. ταχυδρομείου (email): ddioa@apdhp-dm.gov.gr, όπου παρέχονται γενικές πληροφορίες για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών και του τρόπου υποβολής αντιρρήσεων τις εργάσιμες ημέρες, κατά τις ώρες 07.30 π.μ. – 15.30 μ.μ.. Για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, το Σ.Υ.Α.Δ.Χ. δέχεται κοινό μόνο κατόπιν προηγούμενου ραντεβού.

Έως τις 17 Ιουνίου η υποβολή τους…

Από σήμερα οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού

‰ Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

• Σήμερα, Πέμπτη και ώρα 15:00, ξεκινάει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 20212022 του ΟΑΕΔ. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 17 Ιουνίου και ώρα 23:59. Υπενθυμίζεται ότι επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών. Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 6 βράδια με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στο Νομό Έβρου η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους και τους παρόχους, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑ-

Οι μελέτες… αράχνιασαν για τον οδικό άξονα Καλπακίου - Κόνιτσας

‰ Αναγκαία η προώθησή του, επιμένει ο Στ. Καλογιάννης

• Στο… περίμενε για μια περίπου δεκαετία βρίσκεται ένα ακόμη οδικό έργο στο Νομό Ιωαννίνων, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ο λόγος για τον οδικό άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, που η μελέτη τεχνικών έργων και του κτηματολογίου παραμένει ακόμη σε διαδικασία έγκρισης! Οι κάτοικοι της περιοχής βέβαια που άκουγαν εδώ και χρόνια τόσα πολλά για την σημασία του εν λόγω έργου, πλέον έχουν σταματήσει να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα ξεκολλήσει, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι μελέτες έχουν… αραχνιάσει στα γραφεία των υπουργείων.

Ο Στ. Καλογιάννης

Για το θέμα της ολοκλήρωσης των μελετών βελτίωσης του οδικού άξονα Καλπάκι - Κόνιτσα και την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είχε ζητήσει να ενημερωθεί ο Σταύρος Καλογιάννης από τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή. Η απάντηση όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για άμεση απεμπλοκή του έργου: «Εξακολουθούν να εκκρεμούν οι εγκρίσεις της μελέτης των Τεχνικών Έργων και του Κτηματολογίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 33,6 εκατομμύρια € (με ΦΠΑ) βάσει της σχετικής εγκεκριμένης Οριστικής μελέτης Οδοποιίας. Με την ολοκλήρωση και ωρίμανση των με-

λετών, θα εξεταστεί η ένταξη σε ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημοπράτηση του έργου». Με αφορμή την απάντηση του υπουργού ο Γιαννιώτης βουλευτής υπενθύμισε ότι ο ίδιος το 2012 ως αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχε εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των μελετών του άξονα Καλπάκι - Κόνιτσα. Την περίοδο 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, δυστυχώς, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. «Όμως ο βελτιωμένος, από άποψη τεχνικών χαρακτηριστικών και σε επίπεδο οδικής ασφάλειας, άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα, θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαία η προώθησή του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Στ. Καλογιάννης.

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η αποπομπή του... ΕΔ στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Δικαιούχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseiskai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Πάροχοι

https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseiskai-parokhes/parokhoi-koinonikoutourismou Συγκεκριμένα, η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Αποζημιώσεις και παροχές → Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (ΟΑΕΔ) ή Πάροχοι κοινωνικού τουρισμού Η επιδότηση θα γίνει με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Συνολικά θα χορηγηθούν 300.000 επιταγές και ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 30.000.000 €. -Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikostourismos

Χθες στο Χρηματιστήριο

Με οριακή πτώση (0,02%) έκλεισε ο Γεν. Δείκτης • Οριακά χαμηλότερα έκλεισε τελικά θες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης να κλείσει για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ανοδικά, οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους δεν άφησαν περιθώρια συνέχισης του σερί. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 913,34 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 910,16 μονάδων (-0,36%) και 915,08 μονάδων (+0,18%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλα-

Αν και πέρασαν 10 χρόνια, ακόμη δεν ωρίμασαν λέει το Υπουργείο

6

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 913,34 μ.

γών διακινήθηκαν 9,4 εκατ. τεμάχια (15,9 εκατ. ευρώ). Ανοδικά κινήθηκαν 50 μετοχές, 58 πτωτικά και 32 παρέμειναν σταθερές.

Ο Ράμα διώχνει από Πρόεδρο τον Μέτα!

‰ Απομένει η έγκριση του Συνταγματικού δικαστηρίου

• Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σημειώνονται στην Αλβανία, καθώς χθες η νέα Βουλή, υπερψήφισε την πρόταση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και με 104 ψήφους υπέρ και 7 κατά (και τρεις αποχές) αποφάσισε την αποβολή του Προέδρου με την κατηγορία παραβίασης του Συντάγματος κατά τις εκλογές. Η τελική έγκριση αναμένεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας εντός τριών μηνών. Η έκθεση της κοινοβουλευτικής έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Μέτα παραβίασε το σύνταγμα με την προκατειλημμένη του προσέγγιση ενάντια στους κυβερνώντες Σοσιαλιστές κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής εκλογικής εκστρατείας στις 25 Απριλίου. Η έκθεση ανέφερε ότι ο Μέτα παραβίασε 16 άρθρα και επίσης υποκίνησε βία. Ο Μέτα είχε καταγγείλει την προσπάθεια έρευνας υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη. Στα τέλη Απριλίου,

49 σοσιαλιστές βουλευτές συγκάλεσαν ερευνητική επιτροπή. Κατηγορούν τον Μέτα, πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό που έφυγε από το κόμμα πριν από πολλά χρόνια, για υποκίνηση βίας στο έθνος των Βαλκανίων και συμπαιγνία με την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέληξε να κερδίσει 74 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές της 25ης Απριλίου, κερδίζοντας την τρίτη τετραετή θητεία του.

Σήμερα το πρώτο self test για τους υποψήφιους των πανελλαδικών

• Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα πρέπει σήμερα, Πέμπτη, να κάνουν το πρώτο διαγνωστικό τεστ covid-19, καθώς τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ξεκινούν οι εξετάσεις. Οι υποψήφιοι, καθώς και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που συμμετέχουν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού τεστ (selftest, PCR ή rapid test). Το πρώτο test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει σήμερα με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου. Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει

την Παρασκευή 18 Ιουνίου με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 έως τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021. Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 έως την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Παραμονή του γάμου Α. Λαιμού- Μ. Αράπογλου

Μέγας θόρυβος για μια χαλικόστρωση στο Πάπιγκο

‰ Περιφέρεια: Αντιδράσεις με ταπεινά κριτήρια....

• Η χαλικόστρωση ενός υπάρχοντος αγροτικού δρόμου στο Πάπιγκο για να κλείσουν λακκούβες, απασχόλησε τρεις δημόσιους φορείς αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη. Έγινε καταγγελία από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού περί «διανοίξης και ασφαλτόστρωσης» αγροτικού δρόμου κατά παράβαση των διατάξεων που διέπουν το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και κλήθηκαν να παρέμβουν Φορέας Διαχείρισης, Περιφέρεια και Δασαρχείο. Το ζήτημα ανέδειξε με χθεσινή του ανακοίνωση και ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας που ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές. Η απάντηση δεν άργησε να έλθει από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ανέφερε ότι δεν πρόκειται ούτε για διάνοιξη, ούτε για ασφαλτόστρωση, αλλά για επίστρωση με χαλικιού υπάρχοντος αγροτικού δρόμου ώστε να επανέλθει η βατότητά του. Επικαλείται μάλιστα και έγγραφο του Δασαρχείου Κόνιτσας που κλήθηκε να ελέγξει τη βασιμότητα της καταγγελίας, αναφέρο-

ντας ότι πρόκειται για διάστρωση με αμμοχάλικο του δρόμου και για αυτό το λόγο είναι αναρμόδιο να παρέμβει. Η Περιφέρεια αποδίδει πάντως την καταγγελία σε τοπικιστικές διαφορές και αντιδικίες που «υποκινούνται από ταπεινά κίνητρα». Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα στο Πάπιγκο έχει προγραμματιστεί να γίνει ο γάμος «διαφήμιση» της περιοχής του Αντώνη Λαιμού (γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας) με την Αράπογλου Μαρίκας (κόρη του πρώην τραπεζίτη Τάκη Αράπογλου) με καλεσμένους εφοπλιστές, επιχειρηματίες, κ.α. ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιτυχία της τοπικής Ασφάλειας η εξάρθρωσή της

Συμμορία «έγδυνε» σπίτια σε χωριά του Νομού Άρτας

• Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας οδήγησε, με τη συνδρομή και του Γραφείου Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, Στην εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές σε χωριά της Άρτας προχώρησε η τοπική Ασφάλεια έπειτα από μεθοδική έρευνα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στους Κιρκιζάτες και στην Περάνθη συνελήφθησαν τρεις άνδρες ως μέλη της, ενώ ταυτοποιήθηκε ένας ακόμη συνεργός τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές. Για τη σύλληψη των μελών της συμμορίας είχε συσταθεί ειδική ομάδα του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας, η οποία εντόπισε και κατέλαβε επ’ αυτοφώρω δύο από τα μέλη της, κατά τη στιγμή που επιχειρούσαν να διαρρήξουν μονοκατοικία στους Κιρκιζάτες.

Μπαράζ κλοπών

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, από τα τέλη

του περασμένου Απριλίου είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών κυρίως από σπίτια σε διάφορα χωριά της Άρτας. Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους σε τέσσερις κλοπές από μονοκατοικίες στα χωριά Ακροποταμιά, Λιμίνη, Άγιοι Ανάργυροι και Γραμμενίτσα, από όπου αφαίρεσαν συνολικά χρυσαφικά, διάφορα τιμαλφή, χρηματικά ποσά, είδη ένδυσης και υπόδησης, σε κλοπή πορτοφολιού και κινητού τηλεφώνου μέσα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο στο Πολύδροσο, και σε δύο απόπειρες κλοπών από μονοκατοικίες στους Κιρκιζάτες και στον Αμμότοπο. Επίσης, κατασχέθηκε Ι.Χ. ως μέσο διευκόλυνσης για την τέλεση των πράξεών τους καθώς και διαρρηκτικά εργαλεία που βρέθηκαν στο εσωτερικό του.

AΘΛHTIKA Γυναικείο ποδόσφαιρο

Αυλαία με ήττα, Ελπίδες ΚαρδίτσαςΓιάννενα WFC 2-1

• Στο πλαίσιο της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής Γυναικών, τα Γιάννενα WFC γνώρισαν την ήττα με σκορ 2-1 στην Καρδίτσα από τις Ελπίδες. Το παιχνίδι ήταν μέτριο ποιοτικά με τις δυο ομάδες να έχουν ελλείψεις, ενώ και τα τρία γκολ σημειώθηκαν στην επανάληψη. Στο 67’ οι Ελπίδες κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή της Σκιρς από την Γιωτίτσα, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα η Σίμου για το 1-0. Το 2-0 έγινε στο 72’ με ασύλληπτο σουτ από την Αναγνωστοπούλου. Το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε στο 87’ με πλασέ της Κώτση από εξαιρετική κάθετη μπαλιά της Μπούμπα. Διαιτησία: Τσιοφλίκη (Παπαγεωργίου, Σκιβαλίδας)

Ελπίδες Καρδίτσας: Κλέτσα (70΄ Κιουμτσή), Σίμου, Γεραγόρη, Κατσιάνα (78΄ Μπαρμπαρούση), Αναστασίου, Σκουτεινιώτη, Τσιμπίδα, Τσούκα, Αναγνωστοπουλου, Σκιρς, Μπαρμπόσα Γιάννενα WFC: Χατζηλαζάρου, Αυγέρη (77΄Μπούμπα), Σεφεριάδη, Γιωτίτσα, Μπεκιάρη, Κώτση, Γκλίναβου (46’ Τόλη), Μαργώνη, Καραγιαννίδου, Κατσάνου, Δασιοπούλου (68΄Νταλάκα).

Profile for Proinos Logos

2021_06_10  

newspapers,articles

2021_06_10  

newspapers,articles

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded