Page 1

Iδιοκτησία: Ι. & Ε. KOYTΣOΛIONTOΥ Ο.Ε. Γραφεία: Φ. Tζαβέλλα 11 - IΩANNINA 453 33

G

G

Έτος 60ο - Aρ. φύλλου 16.909 G Tιμή 0,60 €

Tηλ. Kέντρο 26510 25.677, 33.791 - Fax: 26510 30.350

G

G

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

http://www.proinoslogos.gr

G

email:info@proinoslogos.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Από 14,5 δισ. ευρώ, τα χρόνια της κρίσης εκτοξεύθηκαν στα 108,4 δισ.

«ΑΓΚΑΘΙ»ΤΑΚΟΚΚΙΝΑΔΑΝΕΙΑ! ΤτΕ: Η διαχείρισή τους αποτελεί τη σημαντικότερη Ο Δεκέμβριος μπαίνει με πολύ αρνητικούς… οιωνούς πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα Μακρύς και κρύος ο χειμώνας «Λουκέτο» έβαλαν 245.000 επιχειρήσεις, ενώ χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας φέτος για χιλιάδες νοικοκυριά

• Λύσεις στον μεγάλο «βραχνά» της ελληνικής οικονομίας, τα «κόκκινα» δάνεια, ψάχνουν απεγνωσμένα τα τραπεζικά στελέχη, με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, να ελπίζουν για συνολικές και μόνιμες ρυθμίσεις.

«Βουτιά» έκανε ο υδράργυρος με χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου • Χάθηκε κάπου στη… διαδρομή το επίδομα θέρμανσης • Μπήκαμε σ’ ένα χειμώνα δύσκολο που, απ’ ότι φαίνεται, θα είναι και μακρύς, όχι μόνο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επι-

Ρ Ε Π Ο Ρ Τ Α Ζ Η κατάσταση, κατά την διάρκεια της κρίσης, έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αφού μέσα σε 8 χρόνια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτοξεύθηκαν στα 108,4 δισ. ευρώ! Από 14,5 δισ. ευρώ ή 5,5% του συνόλου, που ήταν στην αρχή της κρίσης, έφτασαν τον Ιούνιο του 2016 στα 108,4 δισ. ευρώ ή το 45,1% των συνολικών ανοιγμάτων!

Προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για ανέργους από τον ΟΑΕΔ • Στη σελίδα 6

PEΠOPTAZ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, μια εξέλιξη που δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εξήγηση, αφού η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά, δικαιολογεί απολύτως αυτή την κατάσταση. Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, έχει σαν αποτέλεσμα να αδυνατούν να είναι συνεπείς με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (Εφορία, Ταμεία, Τράπεζες κ.α.).

Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ζαγορίου υπέγραψαν σύμβαση

Στη διάθεση του κοινού τα εκθέματα του Μουσείου «Αγ. Τόλης» στους Κήπους Παρέμενε χρόνια κλειστό, λόγω νομικής εμπλοκής...

• Η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου «Αγάπιου Τόλη» στους Κήπους Ζαγορίου δρομολογείται επιτέλους, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου κι έτσι σύντομα θα έχουν η δυνατότητα να δουν τα χιλιάδες εκθέμα-

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απέσπασε το Λύκειο Ελεούσας σελ. 2

ΦΩTO «Π.Λ.» - Ι. ΜΠΡΑΤΗΣ

Χιλιάδες τα λουκέτα Την κατάσταση στην αγορά περιγράφει παρα- ¯ 11η σελ.

Τέσσερις μήνες πριν την ημερομηνία παράδοσής της…

Η Ιόνια Οδός «φρενάρει» στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ® Εμπόδιο οι απαλλοτριώσεις • Για το 2017 μετατίθενται οι ανακοινώσεις για τον Ε-65

• Τέσσερις μήνες απέμειναν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία – δέσμευση που υπάρχει (Μάρτιος 2017) για τη λειτουργία του συνόλου των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας και στα εργοτάξια παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα, όπως τουλάχιστον την καταγράφει το ypodomes. gr. Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, τα έργα στην Ιόνια Οδό έχουν φτάσει στο 86,19% και η αισιοδοξία περισσεύει, αλλά τα ευχάριστα για τους οδηγούς δεν έχουν έρθει ακόμα. Αν και είχε ειπωθεί ότι στις αρχές του Φθινοπώρου ¯ 11η σελ.

ε ν Τ ΥΠΩΣ

Ασκήσεις… επικοινωνίας ξέρει μόνο η κυβέρνηση! τά του οι πολυάριθμοι επισκέπτες του Ζαγορίου. Το Μουσείο παρέμενε για χρόνια κλειστό, λόγω ¯ 11η σελ.

Αναδρομές

Το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη»... ® Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΑΚΗ

G Το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη» χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας από τον Χιβζή πασιά, γιατί είχε διαπιστώσει ότι οι ξένοι υπάλληλοι του κράτους, οι περαστικοί και φτωχοί και άποροι, τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της περιοχής δεν εύρισκαν ιατρική περίθαλψη. Αυτή την επιτακτική κοινωνική ανάγκη για την ανέγερση ενός Νοσοκομείου για τους φτωχούς θέλησε να θεραπεύσει ο παραπάνω Τουρκογιαννιώτης, που τοποθετήθηκε το 1885 Βαλής - Γενικός Διοικητής στα Γιάννινα. Ήταν από τους διακεκριμένους Βαλήδες και άφησε εποχή στην πόλη για ¯ 7η σελ.

δεινώνονται, αλλά και λόγω της αβέβαιης οικονομικής κατάστασης και των περικοπών που έχουν φέρει σε δεινή θέση τους πολίτες. Όσον αφορά στο κομμάτι του καιρού, η έλευση του Δεκεμβρίου συνοδεύεται με τσουχτερό κρύο για όλη την Ήπειρο, ενώ τα κύρια

® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,

Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. ® στη σελιδα

3

χαρακτηριστικά του το προηγούμενο διήμερο ήταν το χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι που προκάλεσαν μικρά μόνο προβλήματα. Από την άλλη μεριά, ενώ φέτος η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε, το επίδομα θέρμανσης έχει… χαθεί κάπου ανάμεσα στο ¯ 11η σελ.

Αναρτήθηκαν στο ΤΑΧΙS τα τέλη κυκλοφορίας σελ. 6

Συζητήθηκε σε ημερίδα στα Πράμαντα

Ο τουρισμός… οδηγός ανάπτυξης για τον Δήμο Βορ. Τζουμέρκων

® Κάλεσμα I. Σεντελέ προς επαγγελματίες να καταθέσουν προτάσεις • Περιορισμένες είναι οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ορεινοί Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων για να κυνηγήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη και η κυ-

Ανοίγοντας… παράθυρο στην Γερμανική Αγορά

Ηπειρωτικά προϊόντα «ταξίδεψαν» σε έκθεση τροφίμων στο Μόναχο

 Επιτυχημένη η προβολή τους σε ξένους εισαγωγείς • Μόνο με ενίσχυση της εξωστρέφειας, μπορούν τα Ηπειρωτικά προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν στις ξένες αγορές, γι’ αυτό και η Περιφέρεια Ηπείρου «κυνηγάει» κάθε ευκαιρία συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, όπου παρουσιάζεται ο παραγωγικός πλούτος της Ηπείρου.

Θανατώθηκαν 15 ζώα που προσβλήθηκαν από τη νόσο

Η Οζώδης δερματίτιδα «χτύπησε» αγελαδοτροφική μονάδα της Πάργας! Στη ζώνη επιτήρησης και χωριά του Δήμου Δωδώνης

• Τελικά αυτό που φοβόντουσαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν αποφεύχθηκε: Η οζώδης δερματίτιδα «πέρασε» τα σύνορα της Περιφέρειας και προσέβαλλε μονάδα βοοειδών στην Κορώνη του Δήμου Πάργας. Ο τρόπος μετάδοσης της νόσου δεν κατέστη μέχρι τώρα να εντοπιστεί, ωστόσο ε¯ 2η σελ.

Εντυπωσιακή εικόνα από την τρικυμία που προκάλεσαν χθες το πρωί στην Παμβώτιδα οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή μας…

Συνεχίζοντας λοιπόν τις πρωτοβουλίες της για την προβολή και προώθηση των αγροτι- ¯ 6η σελ.

ριότερη όλων είναι ο τουρισμός, με δεδομένο ότι διαθέτουμε ως περιοχή αξιοσημείωτη φυσική ομορφιά και γραφικούς οικισμούς. Αυτό το έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό η Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία υποδομών για την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού εκμεταλλευόμενη τα ¯ 12η σελ.

Σε λάθος κατεύθυνση βαδίζει η χώρα λέει το 88% των Ελλήνων • Στη σελίδα 12

ΒΟΛΕΣ

Φωτιά… στα μπατζάκια μας!

® Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

G Πολύ δύσκολη χρονιά, αυτή που φεύγει σε λίγες μέρες. Το 2016, μας αφήνει… μόνους, φτωχότερους και έντονα προβληματισμένους, γιατί ήταν μια χρονιά με θλιβερούς απολογισμούς, για τη χώρα μας και το λαό της! Ένας πραγματικός Γολγοθάς για τον Έλληνα, που βρισκόταν όλους τους μήνες με το χέρι στην τσέπη, να πληρώνει, χωρίς… να εισπράττει! Κατ’ αρχήν, θλιβερός ο απολογισμός αυτής της χρονιάς, για το περιβάλλον. Πολλές πυρκαγιές… Καμμένες εκτάσεις, εκατοντάδες εμπρησμοί, με πρόθεση ή μη… «βασανίστηκε» το περι- ¯ 4η σελ.


Σελ. 2η

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου

Εκτός κέντρου επεκτάθηκε το «δίκτυο» απινιδωτών

® Έξι συσκευές τοποθετήθηκαν σε απομακρυσμένες περιοχές • Το «δίκτυο» εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών που δημιουργεί η Περιφέρεια Ηπείρου, επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, στην οποία υπάρχουν και οι περισσότερες χορηγίες ιδιωτών. Μετά την κάλυψη σχεδόν όλων των πολυσύχναστων σημείων της πόλης και των περιχώρων των Ιωαννίνων, το τελευταίο διάστημα έγιναν τοποθετήσεις απινιδωτών σε απομακρυσμένες περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι έχουν περισσότερες δυσκολίες για άμεση πρόσβαση σε δομές υγείας σε περίπτωση αιφνιδίων καρδιακών περιστατικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας, τοποθετήθηκαν: Στην Τ.Κ. Διστράτου Δήμου Κόνιτσας, χορηγία του κ. Ιωάννη Νταστάμανη. Στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, Δήμου Ζίτσας, χορηγία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Στο Κέντρο Υγείας Δερβιζιάνων Δήμου Δωδώνης, χορηγία της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Στην Τ.Κ. Ασφάκας Δήμου Ζίτσας, χορηγία της επιχείρησης Αθ. Παπαδόπουλου. Στην Τ.Κ. Ανηλίου Δήμου Μετσόβου, χορηγία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Στην Τ.Κ. Μηλιάς Δήμου Μετσόβου, χορηγία της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκ μέρους της Περιφέρειας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης, οι χορηγοί ή εκπρόσωποί τους, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, τοπικοί σύμβουλοι και στα Κέντρα Υγείας, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο Ανήλιο

Στην Ασφάκα

Στο Δίστρατο

Ο Οδυσσέας Πότσης Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους χορηγούς, τονίζοντας τα εξής: «Μετά την ολοκλήρωση ενός κύκλου εντός των αστικών κέντρων, συνεχίζουμε με έναν δεύτερο σε απομακρυσμένες περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ως προς την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους χορηγούς, χάρη στους οποίους η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου ξεπέρασε κάθε αρχική προσδοκία. Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι με τη συνεργασία, η κοινωνική αλληλεγγύη γίνεται καθημερινά πράξη και αναπτύσσεται σε νέα, άγνωστα ως πρόσφατα, πεδία προσφοράς στους πολίτες».

Ενημερωτική δράση σήμερα για το AIDS νεργασία με το Δίκτυο Εθελοντών Θετική Φωνή Προμηθέας Ckeck Point. Η δράση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη και ώρες 17:30 με 20:30 στον πεζόδρομο Μιχαήλ Αγγέλου και Μελανίδη.

Την ερχόμενη Κυριακή

Εκδήλωση στην Κόνιτσα για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό • Εκδήλωση για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 6 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Κόνιτσας. Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, περιλαμβάνει ομιλία συνοδευόμενη από προβολές με θέμα «Η παιδεία του Ελληνισμού στον Ελλαδικό χώρο και στην Μικρασία από το 1453 έως το 1922» από τη Φιλόλογο Επίχαρη Μιχαηλίδου. Επίσης θα

KAI AΛΛA ΠOY ENΔIAΦEPOYN

 Eκδηλώσεις Γεγονότα

Συνέχεια διακρίσεων…

Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας απέσπασε το Λύκειο Ελεούσας ® Ο Δήμαρχος Ζίτσας συγχαίρει μαθητές και καθηγητές

• Την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας, στο πλαίσιο της δράσης eTwinning απέσπασαν οι μαθητές της Α’ τάξης του Γενικού Λυκείου Ελεούσας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Φωτεινής Τσιάμη. Οι μαθητές διακρίθηκαν για την εργασία τους με τίτλο "Exploring professions». Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς συνεχάρη με επιστολή του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι διακρίσεις του Σχολείου εκτός Ελληνικών συνόρων, αποδεικνύουν και το σπουδαίο έργο που επιτελείται καθημερινά σε αυτό. Σημειώνεται ότι το eΤwinning είναι δράση μέσω της οποίας σχολεία από ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, συνεργάζονται σε κοινά σχολικά projects. Το Γενικό Λύκειο Ελεού-

σας μαζί με αντίστοιχο σχολείο από τη Λιθουανία αποτέλεσαν τους ιδρυτές του project "Exploring professions" και κατόπιν προστέθηκαν εταιρικά σχολεία από την Ιταλία, και την Τουρκία. «Το eTwinning, ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Τσιάμη, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών να αναπτύξουν φιλίες, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Έτσι, αποκομίζουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη».

Ο Πρόεδρος Ν.Δ. Ιωαννίνων ευχαριστεί μέλη και ΜΜΕ

Στον πεζόδρομο της Μιχ. Αγγέλου

• Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο της ημέρας κατά του AIDS θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος σε συ-

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

• Τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης «για την αυθόρμητη και εγκάρδια στήριξη της διήμερης περιοδείας του Προέδρου μας στα Ιωάννινα», αλλά και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την άψογη συνεργασία και άριστη κάλυψη της πρόσφατης περιοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πε-

ριοχή μας ευχαριστεί με χθεσινή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Οργάνωσης Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Βασιλείου.

του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Τζίνα Βίκα, Ελεονώρα Ηλία και Λάουρα Τσιάτη. Η παραχώρηση της αίθουσας και των μαθημάτων είναι δωρεά του Πνευματικού Κέντρου.

Στη Ζ.Π.Α., 10 Δεκεμβρίου

Τελετή και βραβεύσεις από το Πνευμ. Κέντρο «Τσακάλωφ» • Η 40η Επέτειος από την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου «Τσακάλωφ» και η τελετή αποφοίτων των ωδείων Ηπείρου, Αλβανίας, Αθηνών και ΗΠΑ θα γίνει το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Αρχιεπ. Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και στο πλαίσιό της θα βραβευθούν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Κουτσελιό – Γορίτσα Αναστάσιος και ο Γεν. Γραμματέας της Ακαδημίας Επιστημών Βασίλης Τόλης.

Σύνδεση ρολογιών στο νέο δίκτυο ύδρευσης

ψαλλούν Ύμνοι και Τραγούδια από τις Χορωδίες (Παιδική και Ανδρική) της Μητρόπολης με την συνοδεία μουσικών οργάνων.

- Οδοντικά Εμφυτεύματα - Θεραπεία Περιοδοντίτιδας και Ουλίτιδας - Μικροχειρουργική

® Μεθαύριο Σάββατο (9 π.μ.-2 μ.μ.) στο Δημαρχείο Ιωαννίνων

• Με ανοιχτή αιμοληψία, που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, γιορτάζουν οι Σύλλογοι και οι Φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας Π.Ε. Ιωαννίνων, την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου). Η αιμοληψία γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, τη συνεργασία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και με την υποστήριξη της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι και φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας και ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Ηπείρου, καλούν τους πολίτες να διαθέσουν δέκα λεπτά από το χρόνο τους το Σάββατο,

προσφέροντας αίμα, να γίνουν δωρητές μυελού των οστών και να ενημερωθούν.

Απεργία στις 8 Δεκεμβρίου και για τον ιδιωτικό τομέα • Μετά τον δημόσιο τομέα έρχεται και η σειρά του ιδιωτικού να προχωρήσει σε κινητοποίηση διαμαρτυρόμενος για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Η απεργία της ΓΣΕΕ θα γίνει την Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με χθεσινή του ανακοίνωση απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα διοργανώσει ώρα 10 π.μ. έξω από το κτίριό του.

Γενική Συνέλευση των Αριστερών Παρεμβάσεων

Μαθήματα χορού για είκοσι προσφυγόπουλα

• Στις αναμονές που υπάρχουν από το νέο δίκτυο θα πρέπει να συνδέσουν τα ρολόγια ύδρευσης οι κάτοικοι των Τοπ. Κοινοτήτων Κουτσελιού και Γορίτσας όπως τονίζει η ΔΕΥΑΙ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως τις 20 Δεκεμβρίου. • Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 26513 – 61834 (Κων/νος Ντούλιας) και 26510 – 85753 (Χρύσα Παύλου).

Με αιμοληψία γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Την Κυριακή στα Λιθαρίτσια

Το Πνευματικό Κέντρο προσφέρει…

• Είκοσι προσφυγόπουλα, τα οποία θα εκπαιδευτούν στο σύγχρονο χορό μέχρι τέλους του σχολικού έτους καλωσόρισαν η Διευθύντρια Έλενα Ανδρεάδη και οι καθηγήτριες της Σχολής Χορού

Οι Σύλλογοι και οι φορείς Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Ομιλία π. Εφραίμ Ντέτσικα στον Ι. Ν. Αρχιμανδρειού • Ο Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Ντέτσικας θα είναι ο ομιλητής την Κυριακή στον κύκλο των Εσπερινών Ομιλιών που πραγματοποιούνται στη διάρκεια του Εσπερινού (που αρχίζει στις 5 το απόγευμα) στον Ιερό Ναό του Αρχιμανδρειού. Θέμα της ομιλίας: «Η ακολουθία του Μεσονυκτικού και οι ακολουθίες των Ωρών».

• Την τακτική τους γενική συνέλευση πραγματοποιούν την Κυριακή, ώρα 10.30 π.μ. στα Λιθαρίτσια οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα». Βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη

Συνέλευση, είναι ο απολογισμός δράσης για το προηγούμενο διάστημα και ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά. Επίσης θα συζητηθούν και τρέχοντα θέματα που αφορούν την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα.

Από την Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων

Επίδειξη τηλεκατευθυνόμενων φορτηγών και μηχανημάτων • Έκθεση - επίδειξη τηλεκατευθυνόμενων μοντέλων φορτηγών και μηχανημάτων διοργανώνει το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου στο χώρο του συνεργείου «Τζιάλλα» στη ΒΙΠΕ η Ένωση Μοντελιστών Ιωαννίνων, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη έχουν ως εξής: Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, από 11 πμ έως 7 μμ. Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, από 10:30 πμ έως 16:00 μμ. • Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν από το κατάστημα "ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ" του κου Κύρου Ζιάγκα, Γρηγορίου Σακκά 10, τηλ. 26510-77368.

Η Οζώδης δερματίτιδα «χτύπησε» αγελαδοτροφική μονάδα της Πάργας! ¯ από 1η σελ.

κείνο που αποδεικνύεται είναι ότι κάποιοι παραγωγοί δεν είχαν λάβει σοβαρά τις προειδοποιήσεις και τις εκκλήσεις για εμβολιασμό που απηύθυναν εδώ και μήνες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, τον εμβολιασμό είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει γαλακτοβιομηχανία με την οποία συνεργάζονταν ο κτηνοτρόφος, ο οποίος όμως παραμένει άγνωστο αν έγινε ή αν έγινε καθυστερημένα. Αποτέλεσμα με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Πρέβεζας να θανατωθούν 15 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής που βρέθηκαν θετικές στη νόσο και ταυτόχρονα να οριστεί ζώνη προστασίας και ζώνη επιτήρησης, στην οποία περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της Π.Ε. Πρέβεζας, αλλά και των Π.Ε. Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η ζώνη καλύπτει ακτίνα 25 χι-

λιομέτρων από τη μονάδα, στην οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται οι περιοχές: Παραμυθιά, Καταμάχη, Ζωτικό, Βάρδα, Μουκοβίνα, Έλαφος, Μπεστιά, Σμυρτιά, Δερβίζιανα, Ρωμανός (του Δήμου Δωδώνης). Σε αυτή θα πρέπει γίνει καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας των ζώων στους δημόσιους δρόμους και περιορισμός τους στη ζώνη για χρονικό διάστημα εξήντα ημερών.

ΔΩΡΕΑ ΣΕ ΜΝΗΜΗ – Στη μνήμη της γιαγιάς τους Χριστίνας Παπαχρήστου, ο κ. Παύλος Τζούμης και η κ. Χριστίνα Χρηστάκη προσέφεραν οικονομική ενίσχυση για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων. Η Τ.Δ.Ε. εκφράζει θερμές ευχαριστίες


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

διαδόσεις... Εκπροσώπησε άξια!..

 Τώρα που ολοκληρώνεται η θητεία του, μπορούμε να κάνουμε μία αποτίμηση: Ο Γιώργος Νταλαμάγκας υπήρξε τα τελευταία χρόνια, ως πρόεδρος του εδώ Συλλόγου, ένας άξιος εκπρόσωπος του εμπορικού κόσμου των Ιωαννίνων! Πορεύτηκε με σύνεση, συνέπεια και μετριοπάθεια, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τους συναδέλφους του και προβάλλοντας διαρκώς τα αιτήματά τους, όπως έκανε εξάλλου και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο εντυπωσίασαν οι προτάσεις του. Όσο για τον Εμπορικό Σύλλογο, αυτός, λόγω της κρίσης, έχει απαξιωθεί σημαντικά ως θεσμός απ’ τα ίδια τα μέλη του… Κ.Α.

Πόλη φιλική στα ΑμεΑ…

 Να το δούμε και να μη το πιστέψουμε! Ανασκουμπώθηκαν οι δημοτικοί μας άρχοντες για να δημιουργήσουν μια πόλη φιλική στα ΑμεΑ και όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες! Αυτή η πόλη, η γεμάτη εμπόδια για τα οποία κανένας δεν ευαισθητοποιείται, εμποδίζει τα ΑμεΑ να νιώσουν ισότιμα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Ο Βαρδακαστάνης πώς τα κατάφερε να ανεβοκατέβει τη σκάλα για να φθάσει στο γραφείο του Δημάρχου που δεν έχει άλλη πρόσβαση; Μήπως ήρθε η ώρα να βρουν λύση και για την κίνηση των ΤΑΧΙ στους πεζόδρομους προκειμένου να παραλάβουν ή να αφήσουν έναν ανάπηρο; Κανένα ταξί δεν εισέρχεται στους πεζόδρομους γιατί το πρόστιμο είναι μεγάλο. Αλλά, από το «ΘΑ δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρώπινη» μέχρι να το δούμε να λειτουργεί στην πράξη θα περάσουν πολλά φεγγάρια… Θ.

Ζημιές απ’ τον αέρα…

 Με τόσα μποφόρ ΦΩTO Γ. ΜΠΡΑΤΗΣ χθες, ειδικά απ’ τα ξημερώματα και μέχρι το μεσημέρι, λογικό ήταν να γίνουν και ζημιές στα Γιάννενα, ειδικά προς την παραλίμνιο. Ο δυνατός αέρας αναποδογύρισε γλάστρες σε μπαλκόνια, ξέσχισε τέντες, έσπασε δέντρα σε δρόμους, όπως αυτό της φωτογραφίας μπροστά στην είσοδο του ΕΚΑΒ, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που κλαδιά και δέντρα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα προκαλώντας φθορές! Ευτυχώς δηλαδή που σταμάτησε… Κ.Α.

Μεγάλη απώλεια… Όλοι έχουμε περάσει, τουλάχιστον μία φορά, απ’ το κατάστημά του στην οδό Ανεξαρτησίας, το οποίο διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα, από βίδα μέχρι σχοινί κι από βρύση έως πετρογκάζ! Ο λόγος για τον Γιώργο Συρμακέση, απ’ τους πιο γνωστούς παλιούς εμπόρους της πόλης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών… Απώλεια, χωρίς αμφιβολία, για τον εμπορικό κόσμο ο θάνατός του. Ο Γ. Συρμακέσης υπήρξε και ενεργός πολίτης, έχοντας διατελέσει παλιότερα δημοτικός σύμβουλος αλλά και αντιδήμαρχος στα Γιάννενα… Κ.Α.

Σελ. 3η

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τα ίδια Παντελάκη μου…

 Τελικά εμείς οι Έλληνες φέρνουμε κάθε τόσο στην επικαιρότητα τα διαχρονικά κουσούρια μας. Δεν μάθαμε τίποτε από την ιστορία μας. Δεν διδαχθήκαμε τίποτε από τα παθήματά μας. Τώρα μιλάνε όλο και περισσότεροι για τους δημαγωγούς πολιτικούς που διαχρονικά εξαπατούσαν το λαό με τη ρητορική τους δεινότητα τάζοντάς του τον ουρανό με τα άστρα. Από την μετά τον Περικλή εποχή που επικράτησαν οι δημαγωγοί και έφεραν την παρακμή μέχρι και τη σημερινή που μας έταξαν προεκλογικά λαγούς με πετραχήλια για να μας οδηγήσουν τελικά στα μεγάλα αδιέξοδα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Κι εμείς ουδέποτε διδαχθήκαμε από τα παθήματά μας, γι’ αυτό και παθαίνουμε τα ίδια και χειρότερα.

Συμμέτοχος ή αμέτοχος;

 Τελικά τι είναι καλύτερα; Να είσαι συμμέτοχος ή να είσαι αμέτοχος στα κοινά; Μια άποψη είναι ότι αν δεν συμμετέχεις στα κοινά τότε καταλήγεις να σε κυβερνούν οι χειρότεροι! Και πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί στα ψηφοδέλτια δεν ξεχωρίζουμε περισσότερους άξιους συμπολίτες μας; Αλλά και αν αποφασίσουν εκείνοι που ξεχωρίζουν να συμμετέχουν δεν είναι σίγουρο ότι θα τους αναγνωριστεί η ικανότητά τους. Είναι τόσο περίεργες οι εκλογικές διαδικασίες και άλλο τόσο αξιοπερίεργα τα κριτήρια επιλογής. Κι αν οι πολίτες δεν αποφασίζουν να κατέλθουν στο στίβο της διαχείρισης των κοινών ενώ το μπορούν, τουλάχιστον να συμμετέχουν στις διαδικασίες ψηφίζοντας τους καλύτερους αφού η ψήφος δεν είναι απλό δικαίωμα αλλά ευθύνη.

Με όσα συμβαίνουν…

 Τελικά με όλα αυτά που μας συμβαίνουν σήμερα ξέρουμε πού πάμε ή καλύτερα πού μας πηγαίνουν όσοι έχουν σήμερα το πάνω χέρι; Τι είναι αυτό που σχεδιάζουν για εμάς; Όλες αυτές οι ασάφειες σε ποιο μοντέλο παραπέμπουν; Μπορούμε να ελπίζουμε ότι και η επόμενη γενιά θα έχει ελληνική συνείδηση; Γίνεται τόση προσπάθεια να αλλάξουν πολλά στην παιδεία. Και αν αυτές οι αλλαγές ήταν καλά μελετημένες και αποδεκτές μετά από συναινετικές διαδικασίες θα λέγαμε ότι αυτό που ετοιμάζουν είναι ό,τι το καλύτερο για τις γενιές που έρχονται. Είναι όμως έτσι; Ή μήπως κάποιοι βρέθηκαν στα κέντρα αποφάσεων και επιδιώκουν να επιβάλουν τις δικές τους ιδεοληπτικές εμμονές;

Τους κάλυψε όλους!

 Δεν ρώτησαν εφέτος τους μαθητές τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου! Άλλες χρονιές έπαιρναν τέτοιες απαντήσεις που αναρωτιόσουν τι τους μαθαίνουν στα σχολεία ή πώς διδάσκεται η ιστορία και δεν γίνεται κατανοητή! Φαίνεται ότι αυτή τη χρονιά τους κάλυψε όλους με τη δήλωσή του ο πρώην υπουργός της Παιδείας, που δεν ήθελε να είναι και θρησκευμάτων, γι’ αυτό δεν ανέφερε τίποτε για τη διπλή γιορτή, Εθνική και Θρησκευτική. Αυτές ήταν δηλώσεις άλλων εποχών. Πάντως, απέφυγε να εμφανιστεί σε κάποια παρέλαση όπως και ο πρωθυπουργός! Τώρα που προσαρμοζόμαστε στην πλήρη παγκοσμιοποίηση θα βάζουν... πιπέρι στον οποιονδήποτε μιλήσει για έθνος, για πατρίδα, ή για θρησκεία. Αυτά είναι ξεπερασμένα… Θεανώ Βλάχου

Δώρο – άδωρο..!..

 Κλειδί γραφείου παρέδωσε πρόσφατα στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, όμως η Δημοτική Αρχή… ξέχασε να βάλει σ’ αυτό ρεύμα και έπιπλα! Έτσι, λοιπόν, το γραφείο είναι ουσιαστικά άχρηστο, όπως είπε, μιλώντας χθες στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο επικεφαλής της παράταξης Άρης Μπαρτζώκας. Γι’ αυτό και η χθεσινή συνέλευσή της έγινε στα «Λιθαρίτσια»! Κ.Α.

Προβληματισμοί…

 Με το θάνατο του Κάστρο ήρθαν στην επικαιρότητα προβληματισμοί δυτικού τύπου! Γιατί επέφυγε να προκαλέσει εκλογές; Γιατί παραχώρησε τα ισόβια δικαιώματά του στον αδελφό του; Άδειασε τη χώρα από τους αντικαθεστωτικούς για να μην έχει εμπόδια στη διαχείριση της εξουσίας του. Όλοι

οι εκδιωχθέντες πανηγύριζαν μετά την αναγγελία του θανάτου του, μηδέ εξαιρουμένης της αδελφής του, που δεν θα πήγαινε ούτε στην κηδεία. Αυτό το κενό πήγε να γεμίσει o μοναδικός ευρωπαίος πρωθυπουργός που πήγε στην κηδεία! Όσο για τα πλούτη του αποθανόντος αλλά και του γιού του, αυτά από πού προήλθαν; Με τα 30 δολάρια εισόδημα το μήνα για το λαό μάλλον δεν μαζεύονται τόσα εκατομμύρια… Βλέπεις, η νομενκλατούρα αυτού του συστήματος ανταγωνίζεται τα πιράνχας του καπιταλισμού… ΜΑΤ

...οι διαδοσίες

ε ν Τ ΥΠΩΣ Ασκήσεις… επικοινωνίας ξέρει μόνο η κυβέρνηση! ® Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ,

Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

• Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν διαπραγµατεύεται µε τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές την εφαρµογή του τρίτου προγράµµατος-µνηµονίου. Υπογράφει τα πάντα, σε κάποιες περιπτώσεις µε µια καθυστέρηση και προσπαθεί να δηµιουργήσει την εντύπωση, απευθυνόµενη στην ελληνική κοινή γνώµη, ότι δίνει σκληρούς αγώνες µε τους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές.

Τριπλή αδυναμία

Η διαπραγµατευτική ανυπαρξία της κυβέρνησης Τσίπρα πρέπει κατά την άποψή µου να αποδοθεί σε τριπλή πολιτική αδυναµία. Πρώτον, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραµµα-µνηµόνιο το οποίο είναι πολύ σκληρότερο από το δεύτερο πρόγραµµα-µνηµόνιο κι έχει διάρκεια τουλάχιστον µέχρι τον Αύγουστο του 2018. Η αποτυχία του πειράµατος Τσίπρα - Βαρουφάκη εξασθένισε την διαπραγµατευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης και επέβαλε, λόγω της αναξιοπιστίας της, την υπογραφή ενός εξαιρετικά δεσµευτικού κειµένου. ∆εύτερον, δεν υπάρχουν σοβαρές θετικές εξελίξεις στον οικονοµικό τοµέα γι’ αυτό δηµιουργείται κι η ανάγκη για παράταση του τρίτου µνηµονίου ή και την υπογραφή τέταρτου µνηµονίου. Η κυβερνητική ηγεσία δεν µπόρεσε να δηµιουργήσει, µέσα από κάποιες επιτυχίες, περιθώρια ελιγµών και είναι υποχρεωµένη να δίνει συνεχώς εξετάσεις στους Ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές για να προετοιµάσει το έδαφος για τη χρηµατοδότηση του ελληνικού προγράµµατος πέρα από τα χρονικά όρια που έχουν συµφωνηθεί. Τρίτον, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ευρωπαϊκό πολιτικό περιθώριο χωρίς ισχυρές συµµαχίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε µε µια σκληρή αναµέτρηση µε την Ευρωζώνη και υποχρεώθηκε στη συνέχεια σε στροφή 180 µοιρών στην οικονοµική πολιτική της. Το αποτυχηµένο κυβερνητικό πείραµα του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε και στην πολιτική κάµψη των Podemos στην Ισπανία. Η ριζοσπαστική Αριστερά δεν αποτελεί πλέον πρόκληση για την Ε.Ε. η οποία όµως δέχεται µεγάλες πιέσεις από τις δυνάµεις της σκληρής και της άκρας δεξιάς.

Αποφάσεις χωρίς την κυβέρνηση

Μιλώντας µε εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσµών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν µπορώ να βρω τα ίχνη της διαπραγµάτευσης που υποτίθεται ότι κάνει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης Τσίπρα. Άλλωστε, ούτε οι Έλληνες πολίτες µπορούν να αντιληφθούν, στην καθηµερινότητά τους, αυτή την διαπραγµάτευση γιατί τα περισσότερα θέµατα που τους αφορούν απλούστατα δεν συζητούνται. Για παράδειγµα, δεν υπάρχει καµία σοβαρή εξέλιξη στη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε όφελος των οφειλετών, δεν έχει γίνει τίποτα για να οργανωθεί η δεύτερη ευκαιρία για το 35 40% του ιδιωτικού τοµέα που βρέθηκε σε αδιέξοδο λόγω της κρίσης, δεν προστατεύεται το διαθέσιµο εισόδηµα των εργαζοµένων το οποίο µειώνεται συνεχώς εξαιτίας του περιορισµού των αποδοχών και της αύξησης των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών κλπ. Αν υπήρχε διαπραγµάτευση µεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών θα υπήρχαν αναπόφευκτα κάποια θετικά αποτελέσµατα. Οι κυβερνητικοί παράγοντες περιορίζονται στη δηµοσιογραφική ανάλυση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, του ∆ΝΤ, της ΕΚΤ και άλλων πρωταγωνιστών στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και απλά περιγράφουν τι ενδεχοµένως θα ήθελαν να γίνει και ποιοι κατά την άποψή τους και ανάλογα µε τη συγκυρία είναι οι «καλοί» και ποιοι οι «κακοί». Οι αποφάσεις παίρνονται ουσιαστικά χωρίς τη συµµετοχή της ελληνικής κυβέρνησης η οποία τις προσυπογράφει προσποιούµενη ότι συµµετέχει σε κάποιου είδους διαπραγµατεύσεις. Με τη µέθοδο που ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σχεδόν απίθανο να βγούµε από την κρίση και το µνηµόνιο. ∆εν έχει συγκεκριµένες θέσεις που µπορεί να υποστηρίξει σε µια διαπραγµάτευση µε την άλλη πλευρά ούτε προτάσεις για την αντιµετώπιση των προβληµάτων της ελληνικής οικονοµίας σε εθνικό ή και κλαδικό επίπεδο. Το «κοστούµι» του τρίτου προγράµµατος-µνηµονίου είναι µε βάση τα παραπάνω κοµµένο σε ξένα µέτρα και είναι πολύ δύσκολο να το φορέσουν η ελληνική οικονοµία και η κοινωνία.


Σελ. 4η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Κινηματογράφος

Tι νέο παίζει στο ODEON…

Τρεις νέες ταινίες προβάλλονται από σήµερα στο ODEON του Παραλίµνιου Ψυχαγωγικού Πάρκου. Ανάµεσά τους ξεχωρίζει η ελληνική κωµωδία του Αντώνη Σωτηρόπουλου «The Bachelor» µε πλειάδα γνωστών ηθοποιών. Ακολουθεί σύντοµη παρουσίασή τους:

• LION

Στη βόρεια Ινδία, ο πεντάχρονος Σαρού µπαίνει στο λάθος τρένο και ταξιδεύει τροµοκρατηµένος και µόνος χιλιάδες χιλιόµετρα µακριά από το σπίτι του, στην χαοτική Καλκούτα. Εκεί γίνεται ένα από τα ηµι-άγρια παιδιά του δρόµου και σαν από θαύµα καταφέρνει να επιβιώσει από πολλούς κινδύνους, καταλήγοντας σε ένα ορφανοτροφείο. Τελικά ο Σαρού υιοθετείται από ένα ζευγάρι Αυστραλών, οι οποίοι τον µεγαλώνουν µε αγάπη. Ο Σαρού, όµως, δεν µπορεί να αφήσει πίσω του το παρελθόν, και αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και µαζί του την οικογένειά του. Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντµαν, Ντεβ Πατέλ, Ρούνι Μάρα, Ντεϊβιντ Ουεναµ Κατηγορία: ,ραµατική

• UNDERWORLD: Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ / UNDERWORLD: BLOOD WARS ΚΑΙ ΣΕ 3D

Το επόµενο κεφάλαιο της σειράς blockbuster ταινιών UNDERWORLD, µε τίτλο Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ, ακολουθεί την Selene (Kate Beckinsale), έµπορο θανάτου των Βρικολάκων, που προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται τόσο από την φυλή των Λυκανθρώπων, όσο και από την φατρία των Βρικολάκων που την πρόδωσε. Έχοντας στο πλευρό της µονάχα τον David (Theo James) και τον πατέρα του, Thomas (Charles Dance), θα κληθεί να δώσει ένα τέλος στην αιώνια µάχη µεταξύ Λυκανθρώπων και Βρικολάκων, ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει πως θα χρειαστεί να κάνει την υπέρτατη θυσία. Σκηνοθεσία: Άννα Φοερστερ Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπεκινσέιλ, Τέο Τζέιµς, Λάρα Πάλβερ, Τοµπάιας Μένζις, Μπράντλεϊ Τζέιµς, Τζέιµς Φόκνερ, Τσαρλς Ντανς Κατηγορία: ,ράσης

• THE BACHELOR

Ένα λάθος της νύφης, φέρνει ξανά µαζί τέσσερις φίλους της καταστροφής. Πέντε άντρες ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη να τα γκρεµίσουν όλα! Ένας πεθερός µπαίνει σε µια νεκροφόρα µε σκοπό να σκοτώσει έναν έρωτα. Μια παλιά ερωµένη χορεύει τάγκο µε τις αναµνήσεις της. Ένας γάµος που µαταιώνεται και µια σχέση που ξεκινάει µε το πέπλο της νύφης ν’ ανεµίζει στον αέρα της ανεξαρτησίας. Σκηνοθεσία: Αντώνης Σωτηρόπουλος Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Τσάβαλου, Γιάννης Τσιµιτσέλης, Γιάννης Ζουγανέλης, Ευτυχία Φαναριώτη, Νίκος Βουρλιώτης, Κατερίνα Γερονικολού, Θανάσης Βισκαδουράκης, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Αϊβάζης, Αποστόλης Τότσικας, Courtney Parker, Άρης Πλασκασοβίτης, Τόνια Σωτηροπούλου Κατηγορία: Κωµωδία Θα γίνει 10 και 11 Δεκεμβρίου

Σεμινάριο αυτοσχεδιαστικού θεάτρου στο Politheatro

• ∆ιήµερο σεµινάριο αυτοσχεδιαστικού θεάτρου υπό την καθοδήγηση του Μενέλαου Πρόκου θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 και την Κυριακή, 11 ∆εκεµβρίου στο νέο χώρο του Politheatro (∆ηµάρχου Ιωαννίδη 4). Το σεµινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία µε την σχολή Improvibe, την πρώτη και µοναδική σχολή θεατρικού αυτοσχεδιασµού Improv comedy theater στην Ελλάδα. Θα είναι διάρκειας 10 ωρών και η συµµετοχή κοστίζει 50 ευρώ. Πληροφορίες

Την Κυριακή, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Διάλεξη Απόστολου Κατσίκη για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

• ∆ιάλεξη µε θέµα «Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, διαχρονικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις» θα δώσει ο Οµότιµος Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης την ερχόµενη Κυριακή, 4 ∆εκεµβρίου, ώρα 12 µ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια). Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα» και των εκδηλώσεων «Κυριακή στο Μουσείο» και τη διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων σε συνεργασία µε την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Σύντομη περίληψη

Όπως τονίζεται, µεταξύ άλλων, σε περίληψη της οµιλίας του κ. Κατσίκη, το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, το µεγαλύτερο καρστικό βύθισµα της ενδοχώρας της Ηπείρου, µήκους 35 και πλάτους 3 - 10 χλµ., έχει µακρά και πολυσχιδή γεωλογική ιστορία. Ως µέρος του πυθµένα της Τηθύος θαλάσσης, αρχέγονης µορφής της Μεσογείου, αναδύθηκε κατά το Μειόκαινο πριν από 15 εκατ. χρόνια και έκτοτε αποτελεί χερσαίο τµήµα. Σταδιακά κάτω από την επίδραση ενδογενών (τεκτονικών) και εξωγενών δυνάµεων (κυρίως διαβρωτικού χαρακτήρα), έλαβε τη σηµερινή του µορφή. Το λεκανοπέδιο εµφανίζεται γεωτεκτονικά έντονα διαταραγµένο, όπως αποδεικνύει πληθώρα βυθι-

σµάτων, εξάρσεων, ρηγµάτων και µεταπτώσεων. Η περιοχή του Κάστρου των Ιωαννίνων, ο αρχικός πυρήνας της πόλης, είναι «εγκατεστηµένη» σε µια τεκτονική έξαρση. Η εγκατοίκηση κατά την παλαιολιθική εποχή (22.000 χρόνια από

σήµερα) συνδέεται µε την ύπαρξη στην περιοχή σπηλαίων, η συγκέντρωση πληθυσµού και η ίδρυση οικισµών προϋπέθετε κατάλληλες κλιµατικές συνθήκες, θέσεις που προσέφεραν ασφάλεια καθώς και τη δυνατότητα απόκτησης υλικών διατροφής (κυνήγι στους γειτονικούς ορεινούς δρυµούς, ανάπτυξη κτηνοτροφίας στα υγροτοπικά λιβάδια και γεωργίας στο επίπεδο τµήµα του λεκανοπεδίου, αλιευτικά προϊόντα από τη λίµνη). Η σηµερινή εικόνα του Λεκανοπεδίου, όπως και της λίµνης και του ευρύτερου χώρου, αντανακλά περισσότερο την επέµβαση του ανθρώπινου παράγοντα παρά του φυσικού. Είναι βέβαιο ότι η συµµετοχή του ανθρώπου στη µελλοντική διαµόρφωση του λεκανοπεδίου θα αυξάνεται µε την πάροδο του χρόνου.

Συνεχίζεται η έκθεση για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

• Συνεχίζεται στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «∆ιώνη» η παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης µε τίτλο «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα», η οποία θα παραµείνει εκεί έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Υπενθυµίζεται δε, ότι η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα µνηµεία και τα µουσεία είναι ελεύθε-

Τηλ. 26510 23333

ΠΕΜΠΤΗ 1/12/2016

8.30 το πρωί έως 2 το μεσημέρι & 5.30 το απόγευμα έως το πρωί: ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, Εθν. Αντιστάσεως 19 – Καρδαμήτσια, τηλ. 25155 8.30 το πρωί έως 9 το βράδυ: ΞΕΝΗΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Βλαχλείδη 2 (Αστυνομία), τηλ. 38000

«ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» KAΘHMEPINH ΠOΛITIKH-OIKONOMIKH EΦHMEPIΔA THΣ HΠEIPOY Φ.Tζαβέλλα 11β-ΓIANNINA 453 33 • Διαφημίσεις-Συνδρομές-Λογιστήριο: Τηλ. 2651025677 Σύνταξη: Τηλ. 26510 33791 - FAX: 26510 30350 • ΚΩΔΙΚΟΣ: 1823 http://www.proinoslogos.gr • e-mail: info@proinoslogos.gr Ιδιοκτησία: Ι. & Ε. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Ο.Ε. Έκδοση-Διεύθυνση: ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Οικονομική Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ Διεύθυνση Σύνταξης: ΕΥΔΟΞΙΑ Β. ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ Σύνταξη: Κ. ΑΓΟΡΗΣ - Γ. ΚΕΪΣΟΓΛΟΥ - Ν. ΜΑΝΟΥΡΗΣ Υπεύθυνος Διαφημιστικού: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Nομικός Σύμβουλος: ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΠΕΠΟΝΗ-ΝΤΑΚΑΛΕΤΣΗ Προϊστάμενος Τυπογραφείου: ΣΠΥΡΟΣ Π. ΖΑΧΑΡΗΣ

Σύμβουλος Έκδοσης: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΣ Γρ. Aθηνών: Καρόλου 24 Πλ.Καραϊσκάκη 10437 • Tηλ.: 210-5231636 και 210-5234647 Tιμή Φύλλου 0,60 • ETHΣIEΣ ΣYNΔPOMEΣ: Iδιωτών: 150,00 - Tραπεζών, Oργανισμών, Δήμων, Kοινοτήτων, Nομ. Προσώπων: 180,00 - Eξωτερικού: Δολλάρια 280,00 Στις παραπάνω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 6% EKTYΠΩΣH: TYΠOEKΔOTIKH HΠEIPOY E.Π.E. - Πέραμα Iωαννίνων - Tηλ.: 2651081750

Έκθεση στα Γιάννενα για τον Ξενοφώντα Ζολώτα • Έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ξενοφώντα Ζολώτα, του μακροβιότερου διοικητή της, θα παρουσιαστεί στο κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στα Γιάννενα. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο, Παρασκευή, στις 18.00, και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα, ενώ μετά τα Γιάννενα πρόκειται να μεταφερθεί σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.

Για άλλες τέσσερις παραστάσεις στη Στοά Ορφέα

«Ένα καπέλο γεμάτο βροχή» από τους «Αθεράπευτους»

• Το θεατρικό αριστούργηµα του Μάικλ Γκάτσο «Ένα καπέλο γεµάτο βροχή» παρουσιάζει η Κεντρική Θεατρική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωµατείου «Οι Αθεράπευτοι». Οι παραστάσεις θα δοθούν από αύριο, Παρασκευή έως τη ∆ευτέρα, ώρα 9.15 µ.µ.. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο «Π.Λ.». Πρόκειται για µια ρεαλιστική, βαθιά ψυχολογική, όσο και ανθρώπινη µατιά πάνω στο πρόβληµα του εθισµού στα ναρκωτικά. Ένα θεατρικό έργο γεµάτο πόνο, αλλά και ελπίδα και αισιοδοξία ότι είναι δυνατό να βγει κανείς απ’ αυτό το φοβερό εφιάλτη!

Οι συντελεστές

Η σκηνοθεσία είναι του ∆ηµήτρη Παππά. Τους ρόλους ερµηνεύουν (µε σειρά εµφάνισης) οι: ∆ηµήτρης Παππάς (Πατέρας), Παναγιώτης Μακρής (Τζώννυ), Κατερίνα Παπλιάκου (Σήλια), Θεόφιλος Χατζηιωαννίδης (“Μάνα”), Κώστας Μανταντζής (Απλς), Μιχάλης Χατζηισαάκ και Περικλής Λιάρος (Τσιάκι), Κυριάκος Μαντζιάρας (Πόλο) και

Αρσινόη Μπαλωµένου (Πούτσκι). * Οι υπόλοιπες τέσσερις παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο της Στοάς Ορφέα. Είσοδος: 8 ευρώ ή 6 ευρώ (µειωµένο). Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και Χαρτέξ έναντι 5 ευρώ. Τηλέφωνα: 6981981067 ή 6981-981058.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Factory of Sound

ρη, χωρίς την καταβολή αντιτίµου, την πρώτη Κυριακή κάθε µήνα από 1η Νοεµβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

Φωτιά… στα μπατζάκια μας! στο τηλ.: 6955416236 και στο email: politheatro2@gmail.com.

Θα φιλοξενηθεί στο κατάστημα της ΤτΕ

Συναυλία το Σάββατο

Β ΟΛΕΣ

αν ψάχνετε για...

 ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ

® Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

¯ από 1η σελ.

βάλλον! Αλλά, να ήταν μόνο αυτό… Διπλάσιες οι καμμένες εκτάσεις, διπλάσια και τα οικονομικά βάρη του Έλληνα! «Εμπρηστές» με γραβάτες… και μαντηλάκια, ρήμαξαν το πορτοφόλι του Έλληνα! Με τις πολιτικές τους, «έβαλαν φωτιά» στους οικογενειακούς μας προϋπολογισμούς! «Κάηκε» η γούνα του μέσου Έλληνα, από τα μέτρα Τρόικας και Κυβέρνησης! (Τρόικα απαιτεί, κυβέρνηση εκτελεί!). Άναψαν φωτιές με τους φόρους και τις απίθανες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις! Οι τιμές «καίνε», είναι απλησίαστες και οι καταναλωτές… αρκούνται στο οφθαλμόλουτρο! Πήραν «φωτιά» η ΔΕΗ, η τηλεφωνία και άλλες υπηρεσίες και με νερό δεν σβήνουν, καθώς και αυτό είναι πανάκριβο! Η ίδια η Κυβέρνηση, δείχνει να είναι ένα «καμμένο χαρτί» στη συνείδηση των ψηφοφόρων της, αφού διέψευσε το σύνολο των προσδοκιών τους! Η όλη αυτή αρνητική εικόνα, είναι πράγματι ανησυχητική, αν συνυπολοΠήραν «φωτιά» η ΔΕΗ, η τηλεφωνία γίσουμε και τις «πυρκαγιές» που υπάρχουν γύρω και άλλες υπηρεσίες και με νερό δεν σβήνουν, καθώς και αυτό είναι πανάκριβο! μας! (Οι καλοί μας γείτονες, προκαλούν και διεκδικούν και γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, προσοχή και σύμπνοια, ώστε να μην «ανάψουν» τα αίματα!). Ας ελπίσουμε, το 2017, μαζί με την… επερχόμενη ανάπτυξη, να βελτιωθεί και η ζωή του Έλληνα και να ξεκινήσει μία περίοδος που δεν θα υπάρχουν «πυρκαγιές και εμπρησμοί», από πρόθεση ή μη… * Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

• Στο Factory of Sound επιστρέφει για την καθιερωµένη µουσική του συνάντηση µε τους Γιαννιώτες φίλους του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Η συναυλία θα δοθεί µεθαύριο, Σάββατο (έναρξη 9 µ.µ.). Στο πρόγραµµα που θα παρουσιάσει, µέσα από την ευφάνταστη χρήση των εγχόρδων και µε την εφευρετικότητα των ξεχωριστών σολιστών που απαρτίζουν την οµάδα, τα τραγούδια αντιµετωπίζονται συνεχώς µε νέους τρόπους, σαν πρόσωπα κοιταγµένα από διαφορετικές γωνίες. Μαζί του επί σκηνής θα είναι οι µουσικοί Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα), Μανόλης Πάππος (µπουζούκι, λαούτο), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα), ∆ηµήτρης Τσεκούρας (κοντραµπάσο). • Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ στην προπώληση, 14 ευρώ στο ταµείο και 23 ευρώ (καθήµενοι µε ποτό).


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 5η

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟΝΟΤΑ... ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΓΕΓΟ Θεατρική παράσταση και bazaar από το νηπιαγωγείο Ελεούσας

 Για τη στήριξη της «Κιβωτού του Κόσμου»

• Την πρωτοβουλία να στηρίξει το κοινωνικό έργο της «Κιβωτός του Κόσµου» ανέλαβε το Νηπιαγωγείο Ελεούσας σε συνεργασία µε την ∆ιεύθυνση Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Άρτας. Θα ανεβάσει λοιπόν µία παράσταση για τα παιδιά από τα παιδιά, µε πολλή αγάπη. Τίτλος της «Λίστα Γάµου»! Η εκδήλωση θα πραγµατοποιηθεί µεθαύριο, Σάββατο, ώρα 5.30 µ.µ. στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Σκουφάς, µε την παρουσία περίπου 30 παιδιών από την «Κιβωτό του Κόσµου», τα οποία θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και θα ξεναγηθούν στην πόλη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα υπάρξει bazaar µε κατασκευές από τα νήπια, γονείς και φίλους. Η είσοδος για την παρακολούθηση της παράστασης είναι δωρεάν,

ωστόσο καλούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν τρόφιµα κτλ. αντί δώρων γάµου, όπως επιτάσσει το... έθιµο της παράστασης, για την στήριξη της δράσης. Τα τραγούδια του γάµου που θα ακουστούν στην παράσταση θα τα τραγουδήσουν φοιτητές από το τµήµα Λ.Π.Μ του Τ.Ε.Ι Άρτας.

Η ΕΛΕΠΑΠ διοργανώνει…

Διήμερες γιορτινές εκδηλώσεις στο Πνευματ. Κέντρο Ιωαννίνων • Γιορτινές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Ένα ξεχωριστό μήνυμα για τα Χριστούγεννα» θα πραγματοποιήσει η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων μεθαύριο, Σάββατο και την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου. Το Σάββατο η γιορτή θα περιλαμβάνει μουσικοχορευτικά δρώμενα από τα Τμήματα πρώιμης Παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ, θεατρικό από το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης ενηλίκων σε συνεργασία με το Θέατρο Έκφραση και παιδικό χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λακκωμάτων. Την Κυριακή στη γιορτή θα συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Ιωαννίνων και ο Δημήτρης Υφαντής.

Τις δύο αυτές μέρες θα λειτουργήσει και Χριστουγεννιάτικο bazaar της ΕΛΕΠΑΠ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Γεύσεις από Μέτσοβο στο Κατώγι Αβέρωφ • Ένα μοναδικό παιχνίδι γεύσεων θα προσφέρει το Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο στους επισκέπτες του το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου! Από αύριο, Παρασκευή έως την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου η αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών Aria Hotels και η εταιρεία διοργάνωσης γαστρονομικών εμπειριών Trip2taste, θα ξεναγήσουν τους πελάτες του ξενοδοχείου Κατώγι Αβέρωφ στους οινο-γευστικούς θησαυρούς του Μετσόβου μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα οίνου, γα-

στρονομίας και πολιτισμού, που υπόσχεται αρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις από την τοπική κουζίνα και μοναδικές εικόνες παράδοσης και ιστορίας. • Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου στην επίσημη σελίδα των Aria Hotels.

• Μέχρι και αύριο, Παρασκευή, έχουν οι ενδιαφερόµενοι προθεσµία για υποβολή δικαιολογητικών για συµµετοχή στις εξετάσεις Φυσικού Νοσοκοµείου – Ακτινοφυσικού Ιατρικής και Φυσικού Νοσοκοµείου εκτός περιοχής ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, υποβάλλονται στις κατά τόπους ∆/νσεις ∆ηµόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριµνας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Για κάθε επάγγελµα απαιτείται ξεχωριστή αίτηση συνοδευόµενη µε τα προβλεπόµενα δικαιολογητικά. * Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι µπορούν να επικοινωνούν µε τη ∆/νση ∆ηµ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριµνας Π.Ε. Ιωαννίνων –Τµήµα Φαρµάκων & Φαρµακείων: 26510-87131 και το Υπουργείο Υγείας, ∆/νση Επαγγελµατιών Υγείας 213-2161523.

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Λεκανοπεδίου

Παράταση για τις δηλώσεις συγκομιδής σταφυλιών • Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώθηκε ότι η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016, μέσω των ψηφιακών εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ, θα παραταθεί μέχρι την 22η Δεκεμβρίου.

Ο «Καρυοθραύστης» στο Πνευμ. Κέντρο Ιωαννίνων

• Την πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού µπαλέτου, τον «Καρυοθραύστη», θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το Γιαννιώτικο κοινό σε παράσταση από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, η οποία θα δοθεί σήµερα, Πέµπτη, ώρα 9 µ.µ., στην Αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευµατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ο «Καρυοθραύστης» είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις του κλασικού µπαλέτου που συναρπάζει και συγκινεί ακόµα. Οι σκηνές του, οι ήρωές του, οι επιθυµίες τους µοιάζουν τωρινές και, παρόλο που µετράνε 121 χρόνια ζωής, συνεχίζουν να µαγεύουν τους θεατές του και να

τους ταξιδεύουν εκεί όπου όλα είναι πιθανά και πραγµατοποιήσιµα. Στη χώρα του φανταστικού, στις µνήµες και στα όνειρα της παιδικής ηλικίας. * Τιµές εισιτηρίων: 30 ευρώ Πλατεία και 20 ευρώ Εξώστης. Προπώληση: Βιβλιοπωλεία Αναγνώστης, Ν. Πρόκος, Κουµπλοµάτης, Κατάστηµα Ίρις και ∆ισκοπωλείο Rock Shop.

Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Σεμινάριο φωτογραφίας και κινηματογράφου με τον Πλ. Ριβέλλη

• Σεµινάριο φωτογραφίας και κινηµατογράφου του Πλάτωνα Ριβέλλη µε τίτλο «Η θεµατολογία ως αφορµή και περιεχόµενο της φωτογραφικής περιγραφής και της κινηµατογραφικής αφήγησης» θα λάβει χώρα µεθαύριο, Σάββατο (ώρες 15:00-18:00) και την Κυριακή, 4 ∆εκεµβρίου (ώρες 13:00-18:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Τη διοργάνωσή του έχει το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς. O θεωρητικός της φωτογραφίας και του κινηµατογράφου Πλάτων Ριβέλλης θα αναλύσει τον τρόπο µε τον οποίο µια συγκεκριµένη θεµατολογία γίνεται η αφορµή για τη διαµόρφωση ενός βαθύτερου περιεχοµένου το οποίο συµβάλλει στη διατύπωση της καλλιτεχνικής πρότασης. Μέσα από παραδείγµατα και α-

πό τις δύο τέχνες θα προκύψουν οι οµοιότητες και οι διαφορές τους και θα αναδειχθεί το έργο µερικών σηµαντικών δηµιουργών της φωτογραφίας και του κινηµατογράφου. * Ο αριθµός των θέσεων είναι περιορισµένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κόστος συµµετοχής 20 ευρώ. Όσοι επιθυµούν να εξασφαλίσουν θέση στο σεµινάριο θα πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά µε το Μουσείο Αργυροτεχνίας (∆ευτέρα – Παρασκευή, ώρες 10:00 – 14:00).

πμ έως 09:00 πμ και 11:30 πμ έως 12:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Πεδινή, Φτέρη Πεδινής, Ξενοδοχείο «ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», τμήμα Νεοκαισάρειας, Αμπελειά, Μολυβαδιά, Μπιζάνι, Μανωλιάσσα, Επισκοπικό, έπιπλα Παππά, Αυδής, HELP, ΕΛΒΙΖ, Τριανταφύλλου, ΔΙΕΘΝΕΣ και IKEA - JUMBO που βρίσκονται επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας. β) Από ώρα 08:00 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές: Περιοχή μεταξύ Μπιζανίου – Σερβιανών – Επισκοπικού, πέριξ των Επιχειρήσεων Κολιονάσιου, πτηνοτροφείο Νιτσιάκου, πτηνοτροφείο Ντάφλου, Επιχείρηση ΝΥΣΤΩΡ, εργοστάσιο μαρμάρων Θεοχάρη.

• Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε πολίτες του Δήμου Κόνιτσας θα γίνουν μεθαύριο, Σάββατο, ώρες 9.30 π.μ. με 1.30 μ.μ.. Οι εξετάσεις είναι γυναικολογικές, παιδιατρικές, παθολογικές, ορθοπεδικές, καρδιολογικές, ενδοκρινολογικές και θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας. • Όσοι επιθυμούν να εξετασθούν μπορούν να το δηλώσουν μέχρι αύριο, Παρασκευή, στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου (απέναντι από το Δημαρχείο) στο τηλ. 26550 - 23000 από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ..

...και στο Κεφαλόβρυσο

Εκδήλωση για πρόληψη των ιατρικών παθήσεων • Εκδήλωση με θέμα την πρόληψη ιατρικών παθήσεων θα πραγματοποιήσουν η Μητρόπολη Ιωαννίνων και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία το ερχόμενο Σάββατο, ώρα 6 μ.μ. στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος της ΕΚΕ Στέφανος Φούσας.

με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο της δράσης, μεθαύριο, Σάββατο, ώρα 3 μ.μ. στο Δημαρχείο Κεφαλοβρύσου, θα πραγματοποιηθεί (για άπορους, ανασφάλιστους, ρομά και προσφυγόπουλα) το εξής πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: 1. Κλινική παιδιατρική εξέταση 2. Εμβολιασμοί 3. Οδοντιατρικός έλεγχος (σε παιδιά) 4. Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός – καρδιολογικός έλεγχος) 5. Γυναικολογική εξέταση: εξέταση μαστού, Test pap 6. Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης – προώθησης αυτών σε μονάδες Υγείας.

Δηλώσεις συμμετοχής για...

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

• Πιστοποιηµένο σεµινάριο σε Πρώτες Βοήθειες - ΚΑΡΠΑ & Απινίδωση (BLS/AED) του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) θα διεξαχθεί την Κυριακή, 4 ∆εκεµβρίου στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων. Το σεµινάριο διοργανώνει το Κέντρο ∆ια Βίου Μάθησης (ΚΕ∆ΙΒΙΜ) του Πανεπιστηµίου σε συνεργασία µε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Ιωαννίνων και την Ελληνική

Εκδήλωση για το μέλλον και τον ρόλο της Εγνατίας Οδού • Εκδήλωση με θέμα «Οι Δημόσιες Υποδομές ως μοχλός Ανάπτυξης – Η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και η ακύρωση του Αναπτυξιακού της ρόλου» διοργανώνει στα Γιάννενα ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατία Οδός Α.Ε.». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Πέμπτη ώρα 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ηπείρου (Αραβαντινού 6-8). Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Η Εγνατία Οδός ως δημόσιος αυτοκινητόδρομος – Κοινωνικοί και οικονομικοί δείκτες», «Διόδια Εγνατίας Οδού: Στόχος η εξυπηρέτηση των χρηστών ή η κερδοφορία; Οικονομικές δυνατότητες της “ΕΟΑΕ”» και «20 χρόνια από τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις – παραχωρήσεις υποδομών – Ποιο το αποτέλεσμα;». Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αύριο (9 π.μ.)

Ενημερωτική εκδήλωση του ΣΑΤΕ στα Γιάννενα • Ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Περιφερειακό Γραφείο του ΣΑΤΕ Ηπείρου αύριο, Παρασκευή, ώρα 9 π.μ. στο ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου (Αραβαντινού 6 – 8) στα Γιάννενα. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την τρέχουσα κατάσταση (ασφαλιστική νομοθεσία, κρατήσεις κλπ.) και για το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις έργων. Θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος Ζαχαρίας Αθουσάκης, μέλη του Δ.Σ., καθώς και ο νομικός σύμβουλος του ΣΑΤΕ Σταμάτης Σταμόπουλος.

Εκδήλωση – Συζήτηση στα Γιάννενα για τα ΕΣΠΑ

Θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο

• Ο Δήμος Πωγωνίου, συμμετέχει στο πρόγραμμα «Υγεία για όλους» που στοχεύει στην ιατρική πρόληψη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και υλοποιείται από την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «Υγεία για Όλους»,

Σήμερα, στα Γιάννενα

Μια διαφορετική άποψη…

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στον Δήμο Κόνιτσας

Αιτήσεις για εξετάσεις των Ακτινοφυσικών

Για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα, Πέμπτη ως εξής: α) Από ώρα 08:00

Από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας

Εταιρεία ∆ιαχείρισης Επειγόντων Περιστατικών (ΕΕ∆ΕΠ). ∆ηλώσεις συµµετοχής on-line στο: http://dikeppee.uoi. gr/kek-current/ erc.

• Eκδήλωση - συζήτηση σεμιναριακού χαρακτήρα με θέμα

Ενημερωτική ημερίδα για τα κόκκινα δάνεια • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Κόκκινα δάνεια και τράπεζες – τρόποι προστασίας της περιουσίας σας» θα διεξάγει το Κίνημα «Υπέρβαση – Τραπεζική και Οικονομική Δικαιοσύνη» την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Στοά Σάρκα, 2ος όροφος). Η ημερίδα αφορά πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις τράπεζες και όχι μόνο.

«Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα ΕΣΠΑ, αλλά δεν είχατε ποιον να ρωτήσετε!» διοργανώνει η πρωτοβουλία αποδέσμευσης από την Ε.Ε. ΔιΕΕξοδος μεθαύριο, Σάββατο, ώρα 7 μ.μ., στη Στοά Σάρκα (2ος όροφος - αίθουσα Περιφέρειας Ηπείρου). Στο πλαίσιό της θα αναλυθούν τα εξής θέματα: Είναι τα ΕΣΠΑ «ευλογία»; Πώς σχεδιάζονται; Για τι ποσά μιλάμε; Τι χρηματοδοτούν; Τι κρύβεται πίσω από τη διαχείρισή τους; Πώς και γιατί μπλέκουν με την καθημερινότητά μας; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά;

Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο Έκφραση

Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα της Εξαύδας στον Κουρτ Βάιλ

• Ένα µουσικοχορευτικό αφιέρωµα στον Κουρτ Βάιλ θα παρουσιάσει το Καλλιτεχνικό Σωµατείο Εξαύδα µεθαύριο, Σάββατο και την Κυριακή, 4 ∆εκεµβρίου (ώρα έναρξης 9 µ.µ.) στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14). Η σκηνοθεσία είναι της Όλγας Μπαλωµένου και της Ειρήνης Στάµκου. Πιάνο ∆ήµητρα Ηγουµενίδη, τραγούδι Όλγα Μπαλωµένου Αχιλλέας Φρέστας, θεατρική απόδοση Ηρώ Ζώη - Σπύρος Σιώρος, επιµέλεια κειµένων Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου, επιµέλεια αφίσας Νέλλη Σαβράνη, επιµέλεια βίντεο Μηλένα Περδικάρη - Μαρία Φατούρου, επιµέλεια φωτισµών Νίκος Γούλας - Νεκταρία Λαµπράκη, χειρισµός βίντεο Ειρήνη Στάµκου.

Πλούσιο έργο

Ο Κουρτ Βάιλ γεννήθηκε στο Ντεσάου της Γερµανίας, Εβραϊκής καταγωγής και γιος ψάλτη. Εµφανίζει το µουσικό του ταλέντο από νωρίς. Φτάνοντας στα δώδεκα του είχε συνθέσει κονσέρτα και θεατρικά έργα. Στην ηλικία των 18 µετακοµίζει στο Βερολίνο, όπου σπουδάζει σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας και φιλοσοφία. Το 1922 εισχωρεί στην Νοβεµπεργκρουπ (Novembergruppe)

µια επανασυσταθείσα οµάδα εξπρεσιονιστών καλλιτεχνών, όπως µουσικοί, αρχιτέκτονες και ζωγράφοι . Το 1927 ξεκινάει η συνεργασία του µε τον Μπρεχτ και δηµιουργούν την πρώτη τους όπερα. Το 1928 γράφει την µουσική για το αριστουργηµατικό έργο του Μπρεχτ η «Όπερα της Πεντάρας». Το 1933 µε την άνοδο των Ναζί ο Κουρτ Βαϊλ φεύγει από την Γερµανία και καταλήγει το 1935 στην Νέα Υόρκη όπου συνεχίζει να γράφει ακούραστα. Το 1950 σε ηλικία αφήνει την τελευταία του πνοή.

Λειτουργεί από την Αντικαρκινική Ιωαννίνων

Ραντεβού δέχεται το Κέντρο Διδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού

• Για 15η συνεχή χρονιά λειτουργεί φέτος το Κέντρο ∆ιδαχής Αυτοεξέτασης Μαστού από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτηµα Ιωαννίνων. Η εξέταση και η διδαχή στην αυτοεξέταση µαστού γίνεται σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά από τον Ιατρό Χαράλαµπο Χαρίση, Αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής και µε τη

βοήθεια της µαίας Άννας Ιωακειµίδου. Το Κέντρο λειτουργεί κάθε Πέµπτη, ώρες 5 έως 7 µ.µ., σε ειδικά διαµορφωµένο χώρο στα γραφεία του Παραρτήµατος (Γ. Παπανδρέου 2 - πίσω από το παλιό Χατζηκώστα). * Οι ενδιαφερόµενες µπορούν να απευθύνονται για ραντεβού στο τηλ.: 26510 – 25555, ώρες 9.00 -13.00 και 18.00-20.00.


Σελ. 6η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Προθεσμία πληρωμής μέχρι 31 Δεκεμβρίου

Θετικό το κλίμα στην αγορά

Αναρτήθηκαν στο ΤΑΧΙS Κέρδη 2,97% για τους επενδυτές χθες στο ΧΑ τα τέλη κυκλοφορίας ® Παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι • Αλλαγές μόνο για περίπου 133.000 εισαγόμενα

Α

ναρτήθηκαν στο σύστημα TAXIS τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017, τα οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση πέρυσι. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή Taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τα τέλη που τους αναλογούν και με βάση την ταυτότητα οφειλής να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι τυχόν εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους. Για τα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν πριν τον Νοέμβριο του 2010, τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού και τα ποσά είναι τα εξής: Έως 300 κυβικά: 22 ευρώ Έως 785 κυβικά: 55 ευρώ Έως 1071 κυβικά: 120 ευρώ Έως 1357 κυβικά: 135 ευρώ Έως 1548 κυβικά: 225 έως 255 ευρώ Έως 1738 κυβικά: 250 έως 280 ευρώ Έως 1928 κυβικά: 280 έως 320 ευρώ Έως 2357 κυβικά: 615 έως 690 ευρώ Έως 3000 κυβικά: 820 έως 920 ευρώ Εως 4000 κυβικά: 1025 έως 1150 ευρώ 4001 κυβικά και πάνω: 1230 έως 1380 ευρώ Για τα Ι.Χ. που κυκλοφόρησαν μετά τον Νοέμβριο του 2010, τα τέλη υπολογίζονται βάσει ρύπων: 0-90 γραμμάρια: 0 91-100 γραμμάρια: 0,9 ευρώ 101-120 γραμμάρια: 0,98 ευρώ 121-140 γραμμάρια: 1,2 ευρώ 141-160 γραμμάρια: 1,85 ευρώ

161-180 γραμμάρια: 2,45 ευρώ 181-200 γραμμάρια: 2,78 ευρώ 201-250 γραμμάρια: 3,05 ευρώ Άνω των 251 γραμμαρίων: 3,72 ευρώ.

Διευκρίνιση Ωστόσο, όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο, για ένα σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών, λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 46 ν. 4410/2016). Πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης, καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η ανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Από αυτά για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση.

Αιτήσεις από σήμερα

Πρόγραμμα κατάρτισης για 23.000 ανέργους

• Αρχίζει σήμερα Πέμπτη, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 23.000 ανέργους, ηλικίας 29-64 ετών, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης, πιστοποίησης και απασχόλησης, σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατομμυρίων ευρώ, θα

υλοποιηθεί με τη μέθοδο των επιταγών κατάρτισης (Training Voucher) και αφορά σε συνολικά 60 ειδικότητες των 10 πιο δυναμικών κλάδων της οικονομίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του

Τεχνικός Πληροφοριακών Συστημάτων (Περιοχή Εργασίας: Τέροβο – Δήμος Δωδώνης) Ο/Η κατάλληλος/η υποψήφιος/α θα αποτελεί μέλος του τμήματος IT Infrastructure της εταιρείας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του/της στην εγκατάσταση, διαχείριση και συντήρηση των συστημάτων πληροφορικής των εγκαταστάσεων αυτοκινητοδρόμου και των κεντρικών γραφείων της εταιρείας, διασφαλίζοντας την εύρυθμη και αδιάλλειπτη λειτουργία τους.

Αρμοδιότητες Ρόλου

• Υποστηρίζει την εγκατάσταση, διαχείριση και συντήρηση των συστημάτων πληροφορικής και των λογισμικών που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και κατά μήκος του Αυτοκινητοδρόμου. • Προσδιορίζει τα πιθανά προβλήματα στα λογισμικά και τα συστήματα της εταιρείας με σκοπό την έγκαιρη αντικατάσταση των προβληματικών εξαρτημάτων πληροφορικής. • Εγκαθιστά και διαχειρίζεται τα Switches – Routers της εταιρείας για την αδιάλλειπτη καθημερινή λειτουργία και διαμόρφωση των τοπικών και ευρείας περιοχής δικτύων και servers. • Παρέχει υποστήριξη πρώτης γραμμής στους εσωτερικούς χρήστες της εταιρείας αναφορικά με τη χρήση των συστημάτων και των λογισμικών, με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση τους και την άμεση επίλυση των συστημικών προβλημάτων. • Παρέχει προληπτική συντήρηση και αντιμετώπιση/επισκευή προβλημάτων στα πληροφοριακά συστήματα και τα δίκτυα της Εταιρείας, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία τους. • Δημιουργεί γραπτές αναφορές των προβλημάτων πληροφορικής και της συχνότητας αυτών, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση της διοίκησης του τμήματος στις πραγματοποιηθείσες επεμβάσεις.

Απαιτούμενα Προσόντα

• Πτυχίο Ανώτερου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Πληροφορική ή τα Πληροφοριακά Συστήματα • Τουλάχιστον 3 έτη προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας: στην εγκατάσταση και διαμόρφωση Windows Servers (Active Directory, DNS, DHCP), Virtualization (Hyper-V) σε δικτυακές τεχνολογίες Cisco, Alcatel σε λειτουργικά συστήματα Windows (Windows 7, Windows XP) • Πιστοποίηση CCNA θα θεωρηθεί προσόν • Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής Γλώσσας • Πολύ καλή γνώση χειρισμού ΜS Office

Ο/Η υποψήφιος/α θα πρέπει να διαθέτει:

• Αφοσίωση στην Εξυπηρέτηση Πελατών • Προσανατολισμό στην Ποιότητα και την Απόδοση • Συνέπεια στην εφαρμογή κανόνων & διαδικασιών • Πνεύμα Ομαδικής Εργασίας • Αποτελεσματική Επικοινωνία • Ικανότητα διαχείρισης χρόνου και προτεραιοτήτων

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο hr@neaodos.gr ή Φαξ: 210-6178011 αναγράφοντας τον ανάλογο κωδικό της θέσης ΤΠΣ-1216.

ΟΑΕΔ που ανήκουν στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και έχουν ολοκληρώσει είτε α) υποχρεωτική έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε, β) προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) ή προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ). Από την 1η Δεκεμβρίου και μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2016, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους στην ιστοσελίδα, http://voucher.gov.gr/ Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών και θα πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση 500 ωρών (περίπου πέντε μήνες) σε επιχειρήσεις κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (εμπόριο, logistics, έργα υποδομής και τεχνικά επαγγέλματα, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, περιβάλλονδιαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τρόφιμα-ποτά, ενέργεια, βιομηχανία και αγροτικός τομέας). Η επιλογή των ωφελουμένων για την ειδικότητα στην οποία θα καταρτισθούν θα γίνει, μέσω της πρώτης συμβουλευτικής συνεδρίας. Μετά το τέλος της κατάρτισης, ακολουθεί πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα έχουν αποκτηθεί. Μετά τη λήξη της επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης σε 10.000 από τους ωφελούμενους του προγράμματος. ¯ από 1η σελ.

κών της προϊόντων σε μεγάλες αγορές στόχους του Εξωτερικού, συμμετείχε στην έκθεση «Food and Life», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας.

 Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τα ελληνικά ομόλογα να κάνουν ράλι, καθώς οι επενδυτές προσδοκούν ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συμφωνήσει στην οριστικοποίηση βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγο-

ρά προς τα επίπεδα των 630 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 628,75 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,97%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 632,62 μονάδες (+3,61%). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το Νοέμβριο με κέρδη 6,36%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,41%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 180,937 εκατ. ευρώ, εκ των ο-ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 628,75 μ.

ποίων τα 69 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη διακίνηση «πακέτων» στην Τιτάν, ενώ διακινήθηκαν συνολικά 180.050.384 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,47%. Ανοδικά κινήθηκαν 70 μετοχές, 32 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Προκηρύσσεται το προσεχές διάστημα

Πρόγραμμα για 10.000 ανέργους ηλικίας 30-49 ετών από τον ΟΑΕΔ

® Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι

• Τη δυνατότητα απασχόλησης σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα έχουν 10.000. άνεργοι, ηλικίας 30-49 ετών, μέσω ενός νέου προγράμματος, που θα προκηρύξει το προσεχές διάστημα ο ΟΑΕΔ. Εν όψει της προκήρυξης της σχετικής Δημόσιας Πρόσκλησης για το πρόγραμμα ο ΟΑΕΔ καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους ανέργους ηλικίας 30 έως 49 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, να συντάξουν το βιογραφικό τους μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ή να επικαιροποιήσουν, εφόσον απαιτείται, τα στοιχεία του βιογραφικού τους και ειδικότερα τις ειδικότητες και λοιπά επιθυμητά προσόντα πρόσληψης (πχ ξένες γλώσσες, προϋπηρεσία, γνώσεις Η/Υ, κα). Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα ΜΟΝΟ από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα που θα απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις επιλογές των ανέργων που έχουν

καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης (ΑΣΔ) κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα αναζήτησης ανέργων μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο Οργανισμός θα παρέχει στους δικαιούχους εργοδότες - επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία του Βιογραφικού Σημειώματος των εγγεγραμμένων στο μητρώο του ανέργων και συγκεκριμένα στην ειδικότητά τους, στην εργασιακή εμπειρία, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στις δεξιότητες τους και στην περιοχή στην οποία διαμένουν. Ο εργοδότης - επιχείρηση εντοπίζει τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης εργασίας που προσφέρει και προεπιλέγει μέχρι 10 υποψηφίους (10 Βιογραφικά Σημειώματα). Οι προεπιλογές του εμφανίζονται αυτόματα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενημερωθεί η αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) με τη λίστα των Βιογραφικών Σημειωμάτων. Στη συνέχεια οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Κ.Π.Α.2) υποδεικνύουν τους ανέργους που έχουν προεπι-

λεγεί μέσω συστατικού σημειώματος προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι μπορούν να προσέρχονται και στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (Κ.Π.Α 2) που ανήκουν, για την σύνταξη ή επικαιροποίηση του βιογραφικού τους μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα οριστεί στη Δημόσια Πρόσκληση που θα εκδώσει ο ΟΑΕΔ. • Οι λεπτομέρειες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματος, που προσδιορίζονται από τις νέες διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου του ΕΣΠΑ, θα περιγράφονται στη Δημόσια Πρόσκληση, η οποία θα δημοσιευτεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), του ΕΣΠΑ hhtp://www.espa.gr, και στην ιστοσελίδα htp://www.ependyseis.gr

ΟΓΑ: Έως 30 Δεκεμβρίου η εξόφληση των αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών • Ξεκίνησε η αποστολή των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Α’ εξαμήνου 2016 των αυτοτελώς απασχολούμενων ασφαλισμένων του ΟΓΑ και των εργατών γης, οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν έως 30 Δεκεμβρίου. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking. Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται προσαύξηση του ν.4152/2013 (επιτόκιο 8% ετήσιο), από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-12-2016. Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην παλιά ρύθμιση με τριμηνιαία καταβολή δόσεων, θα λάβουν τρείς ειδοποιήσεις. Οι δύο αφορούν στις δόσεις Α’ και Β’ τριμήνου 2016 και η τρίτη στην τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά του Α’ εξαμήνου 2016, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των ειδοποιητηρίων την 30/12/2016. Οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στις ηλε-

κτρονικές ρυθμίσεις (100 δόσεις, "Νέα Αρχή" και "Πάγια") και τηρούν τους όρους αυτής, δεν θα λάβουν ειδοποίηση καταβολής τρέχουσας ασφαλιστικής εισφοράς Α’ εξαμήνου 2016. Η καταβολή της τρέχουσας εισφοράς Α’ Εξαμήνου 2016, θα γίνει ταυτόχρονα με τη πληρωμή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2016. Για το σκοπό αυτό, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εκτυπώσουν το έντυπο πληρωμής από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Εκτύπωση εντύπων ρυθμίσεων). Ασφαλισμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000€, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο., θα λάβουν ειδοποιητήριο μόνο με την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις της Πάγιας Ρύθμισης των 12 Δόσεων του ν.4152/2013 μέσα από την σχετική διαδικτυακή εφαρμογή (www.oga.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Υπηρεσίες προς το κοινό / Υποβολή αίτησης Πάγιας ρύθμισης).

Ηπειρωτικά προϊόντα «ταξίδεψαν» σε έκθεση τροφίμων στο Μόναχο

Πάνω από 150.000 επισκέπτες Η συγκεκριμένη Έκθεση θεωρείται από τις σημαντικότερες της Ευρώπης, καθώς φέτος οι επισκέπτες της ξεπέρασαν τις 150.000, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει, αλλά και να αγοράσει επιλεγμένα Ηπειρωτικά προϊόντα. Μεγάλο ήταν επίσης το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι απόδημοι- συμπατριώτες μας, οι οποίοι συνεχάρησαν τους εκθέτες και την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία τους.

Αξιοσημείωτη ήταν και η επίσκεψη στο περίπτερο της Εμπορικής Ακολούθου και Αντιπροξένου του Ελληνικού Προξενείου Μονάχου κ. Χριστίνας Στεφανίδου και η ανταπόδοση της Ηπειρωτικής αποστολής στο Προξενείο.

Και μαγειρική… Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, προβλήθηκε η Ηπειρωτική κουζίνα, όπου η βραβευμένη chef Ευαγγελία Καρκαμπίτσα, από την Ελληνική Λέσχη Αρχιμαγείρων, μαγείρεψε με ηπειρωτικά προϊόντα παραδοσιακές συνταγές,

τις οποίες και γεύτηκαν οι επισκέπτες. Αμέσως μετά ακολούθησε, πρόγραμμα με Ηπειρώτικους χορούς από το Συγκρότημα της Ηπειρωτικής Κοινότητας Μονάχου.

***

Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην Έκθεση, φιλοξενούμενες στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν οι εξής: ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΕΤΣΟΒΙΤΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΤΣΩΡΑΣ, ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗ, ΟΡΕΙΝΗ ΓΗ, ΜΕΛΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΒΟΤΑΝΑ ΚΟΜΙΝΗ, ΜΟΝΟΛΙΘΙ, ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ, ΟΥΖΟ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ, ΑΙΘΕΡΑΙΑ ΕΛΑΙΑ ΚΙΤΣΟΣ, ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΒΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ PARAGAEA, ΚΤΗΜΑΤΑ ΕΥΔΟΞΙΑ,ΟΥΖΟ ΤΟ ΜΥΘΙΚΟΝ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ EPERION KAI EΛΑΙΟΛΑΔΟ UNIQUE.


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ ¯ από 1η σελ.

Σελ. 7η

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

το αδέκαστο του χαρακτήρα του και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του, όπως αναφέρεται στα ΑΠΑΝΤΑ του αειμνήστου Σωτήρη Ζούμπου. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του συνέστησε επιτροπή για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την ανέγερση του Νοσοκομείου. Η επιτροπή διάλεξε ως κατάλληλο το μεγάλο κτήμα του ® Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΡΑΚΗ Φαήκ Εφέντη, τον σημερινό Κουραμπά. μαρχο Ιωαννίνων, σύμφωνα και με τον Μικροβιολογικό. Το κτήμα αυτό με προσωπική Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα. Η παροχή υπηρεσιών ήταν άψογη επέμβαση και ενέργειες του Βαλή το Το Δημοτικό Νοσοκομείο λειτούρ- και οι ασθενείς αισθάνονταν να έχουν αγόρασε το Τουρκικό Δημόσιο αντί χι- γησε κανονικά προσφέροντας υπηρε- την οικογενειακή τους θαλπωρή χάρις λίων χρυσών τουρκικών λιρών. σίες στους πάσχοντες συνανθρώπους στις φιλότιμες προσπάθειες όλου του Ο Βαλής αμέσως συγκάλεσε στο μας με πολλές θυσίες από τους διοι- προσωπικού και ιδιαίτερα του νοσηΔιοικητήριο συμβούλιο των Αρχών και κούντος αυτό, αλλά κυρίως από τους λευτικού, έστω ία αν αποτελούνταν των Προκρίτων Ελλήνων, Τούρκων και λίγους υπαλλήλους, που υπηρετού- από πρακτικές κυρίως νοσοκόμες. Εβραίων της πόλης και ανήγγειλε το σαν στο Ίδρυμα και ιδιαίτερα κατά τις ευχάριστο γεγονός, αμέσως δε έδωσε δύσκολες περιόδους του δευτέρου Τα ιατρικά τμήματα λειτουργούεντολή στο Νομομηχανικό του Βιλαε- παγκοσμίου πολέμου, της ιταλογερ- σαν μόνο με ένα γιατρό - Διευθυντή, τίου Σιγισμόνδο Μινέικο να συντάξει μανικής κατοχής και του εμφυλίου πο- το περιορισμένο νοσηλευτικό προσωτη μελέτη του Νοσοκομείου, που θα λέμου, γιατί έλειπαν και τα μέσα, που πικό, όπως και το υπηρετικό, οι πέντε περιελάμβανε τα τμήματα Παθολογι- έχουν τα σημερινά Νοσοκομεία (φάρ- διοικητικοί υπάλληλοι και το υπόλοιπο κό, Χειρουργικό, Γυναικολογικό και μακα, εργαλεία, ιατρικά μηχανήματα προσωπικό (φαρμακοποιός, βοηθοί Αφροδισίων Νοσημάτων. εργαστηρίων, μάγειροι, κλητήρες-θυκλπ.). Η μελέτη προέβλεπε και ένα κομΚατά την περίοδο της κατοχής και ρωροί, ράπτρια, σιδερώτρια) κατέβαψό οίκημα για αναρρωτήριο, που ανη- επειδή το Νοσοκομείο το χρησιμοποι- λαν προσπάθειες για τη σωστή λειγέρθηκε στο μέσον τουργία του Ιδρύματος του οικοπέδου (το άλκαι το πετύχαιναν, λοτε καφενείο του όπως αποδεικνύονταν Κουραμπά). από τις ευχαριστίες, Τα κτίρια του Νοπου εξέφραζαν οι άρσοκομείου ήταν τρία ρωστοι και οι συγγεκαι η ανέγερσή τους νείς τους. τελείωσε μέσα σε δυο Η επιτυχία αυτή οφείχρόνια υπό τη συνεχή λονταν στην αγάπη, προσωπική παρακοπου είχαν και έδειχναν λούθηση του Βαλή για τη δουλειά τους, Χιβζή πασιά. Τα ίδια για το Νοσοκομείο και αυτά κτίρια χρησιμοιδιαίτερα για τους ποιήθηκαν ως Στραασθενείς του, δουλεύτιωτικό Νοσοκομείο οντας και πέραν του και κατά τον Ελληνοωραρίου τους, χωρίς Τουρκικό πόλεμο του ξεχωριστή αμοιβή και 1912-1913. Ο τότε σε όλες σχεδόν τις Από την κοπή της Βασιλόπιτας στο τότε Δημοτικό ΝοσοΣουλτάνος παρασημουπηρεσίες του, ανεξάρκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη». Από αριστερά: Δημ. Κοράκης φόρησε τον Χιβζή-πατητα από ειδικότητα και (Διοικητικός Δ/ντής), Αθηνά Βλαντή (Προϊσταμένη), ο γιασιά για το έργο του αυδιαχωρισμό ευθυνών. τρός Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο τότε Διοικητής της 8ης Μετό. Όλοι τους ήταν μια μεραρχίας, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Αδελφάτου του ΝοΜετά την αποπεγάλη οικογένεια και ράτωση των κτιρίων ο σοκομείου Κων/νος Μπέγκας και ο τότε Πρόεδρος Δημοτ. όλοι τους κοίταγαν το Βαλής διέταξε και φυκαλό και την πρόοδο Συμβουλίου Ευστάθιος Παπαβρανούσης. τεύτηκαν δέντρα, πεύτου «σπιτιού» τους, του κα, έλατα, κυπαρίσσια, Νοσοκομείου. πλατάνια, φιλύρες και άλλα, καθώς ούσαν οι Γερμανοί, είχε μεταφερθεί Η μεγαλύτερη δύναμη αρρώστων και λουλούδια και έτσι δημιουργήθηκε και λειτουργούσε στους χώρους του έφτανε τους 80 με 100 και καταβάλλοο ωραίος αυτός ανθόκηπος και δεν- Μεκείου Οικοτροφείου κοντά στις εκ- νταν προσπάθειες από το προσωπικό δρόκηπος, που τον καμάρωναν και τον κλησίες του Αρχιμανδρείου και της να μη τους λείπει τίποτα, με τη βοήχαίρονταν μέχρι το χρόνο, που έκλει- Αγίας Αικατερίνης. θεια των μέσων, που υπήρχαν τότε. Οι σε το Δημοτικό Νοσοκομείο, οι ΓιανΤα έσοδα του Νοσοκομείου προ- περιπατητικοί ασθενείς περιφέρονταν νιώτες και οι ξένοι, που επισκέπτονταν έρχονταν από τα ενοίκια των λίγων στα δρομάκια του ολοπράσινου και την πόλη μας. ακινήτων, που είχε, από νοσήλια των ολάνθιστου κήπου του Νοσοκομείου Όλο το κτήμα είχε περιφραχθεί με ασθενών, από δωρεές, από επιχορή- και κάθονταν στα παγκάκια, που υπήρλιθόκτιστο τοίχο, προς τις τρεις πλευ- γηση του Δήμου Ιωαννιτών και του χαν στο μέσον αυτού κάτω από τα παρές εκτός της πρόσοψης επί της λεω- Υπουργείου Κοιν. Υπηρεσιών και από νύψηλα δέντρα κι απολάμβαναν στη φόρου Δωδώνης, που ήταν με σιδερέ- τα ενοίκια των ακινήτων του Κληροδο- σκιά τους το καλοκαίρι τη δροσιά των νια κάγκελα. τήματος της αειμνήστου Ελένης Ζω- δέντρων και το άρωμα των λουλουΗ ύδρευση του Νοσοκομείου και γράφου. διών. του κήπου, καθώς και το πότισμα των Πολύ ζεστά ανθρώπινες και οικοΚατά τη δεκαετία περίπου του δέντρων και των λουλουδιών είχε εξα- 1960-1970 είχε αποφασιστεί από το γενειακές ήταν οι μεγάλες γιορτές της σφαλιστεί από το έργο ύδρευσης των τότε Αδελφάτο η παραχώρηση μεγά- Χριστιανοσύνης στο Δημοτικό ΝοσοΣτρατώνων, που ήταν στα σημερινά λου μέρους του οικοπέδου και κτίσμα- κομείο, γιατί ο Δήμαρχος, τα μέλη του «Λιθαρίτσια». τος του στον Ελληνικό Οργανισμό Αδελφάτου, λίγοι επίσημοι και όλο το Ο Βαλής Αχμέτ Χιβζή-Πασιάς, που Τουρισμού για να χτίσει το Τουριστικό προσωπικό του συνεόρταζαν με τους προ της τοποθέτησής του στα Γιάννι- Ξενοδοχείο «Ξενία». Έτσι γκρεμίστη- αρρώστους τα Χριστούγεννα, την να υπηρετούσε στο Μοναστήρι της καν τα δύο τρίτα περίπου του μεγάλου Πρωτοχρονιά και το Πάσχα. Σερβίας, έφερε απ' εκεί εκατό ζευγά- παλιού κτιρίου του Νοσοκομείου και Αυτό το μικρό, ανθρώπινο και γερια τρυγόνια, που ο λαός τα ονομάζει χτίστηκε το παραπάνω ξενοδοχείο, μάτο ιστορία Δημοτικό Νοσοκομείο δεκοχτούρες και γέμισε τον κήπο. χωρίς ποτέ ο Ε.Ο.Τ. να δώσει χρήματα έφτασε στις αρχές του 1982 να πάψει Σήμερα υπάρχουν πολλά από τα στο Δημοτικό Νοσοκομείο, όπως όφει- να λειτουργεί, επειδή το Υπουργείο πουλιά αυτά στους δημοτικούς και λε βάσει της συμφωνίας, διαχειρίζο- Κοιν. Υπηρεσιών δεν έδινε πλέον επιιδιωτικούς κήπους των Γιαννίνων. χορήγηση. ντάς το μόνος του. Αυτό το Νοσοκομείο μετά την Το κλείσιμο του είχε αποφασιστεί Το Δημοτικό Νοσοκομείο λειτουραπελευθέρωση των Γιαννίνων από τον γούσε πλέον στο κυρίως κεντρικό κτί- και από τους τότε τοπικούς αρμόδιΤουρκικό ζυγό (21 Φεβρουαρίου ριο και στο μέρος του παλιού μεγάλου ους παράγοντες κρίνοντας ότι δεν 1913) περιήλθε στο Δήμο Ιωαννιτών. κτιρίου, που είχε μείνει, ενώ στο τρίτο χρειάζεται πλέον, και προχώρησε η Το έτος 1939 το τότε Δημοτικό παλιό μικρό κτίριο στεγάζονταν οι δι- διαδικασία της κατάργησής του με Συμβούλιο του Δήμου με απόφαση οικητικές υπηρεσίες, το φαρμακείο, το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοτου συνέστησε ίδιο Νομικό Πρόσωπο ραφείο, το σιδερωτήριο, οι αποθήκες σιεύτηκε στο αριθ. 250/13-7-1983 Δημοσίου Δικαίου και το ονόμασε: και το αρχείο του. Φ.Ε.Κ. «Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Όσοι από τους υπηρετούντος τόΛειτουργούσαν δε τα τμήματα: ΑΓΑΠΗ», είχε προβλεφθεί δε να διοι- Παθολογικό, Χειρουργικό, Μαιευτικό- τε σ' αυτό υπαλλήλους δεν συνταξιοκείται από Αδελφάτο (Διοικητικό Συμ- Γυναικολογικό και Ουρολογικό, καθώς δοτήθηκαν, εντάχθηκαν και διορίστηβούλιο) με Πρόεδρο τον εκάστοτε Δή- και τα εργαστήρια: Ακτινολογικό και καν στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο «ΓΕΩΡ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ», η δε περιουσία του, σύμφωνα με το Δημοτικό Κώδικα, περιήλθε στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως και το μεγάλο Κληροδότημα της αειμνήστου Ελένης Ζωγράφου, του οποίου έχει αλλάξει ο σκοπός με απόφαση του Εφετείου Αθηνών. Μετά το κλείσιμο και την κατάργη1ο χιλ. Δημ. Οδού Κατσικά Μπάφρα (μετά το κρατικό ΚΤΕΟ) ση του Δημοτικού Νοσοκομείου στα • Διαγνωστικές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ κτίριά του στεγάστηκε και λειτούργηΓαστροσκόπιση, Κολονοσκόπιση, Υπέρηχοι, Triplex καρδιάς, Holter σε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο για λίπιέσεως, Υπέρηχοι άνω - κάτω κοιλίας, μαστού, θυρεοειδούς, κλπ., γα χρόνια, ο ωραίος ανθόκηπος του Triplex αγγείων και σπιρομέτρηση κλπ. έγινε παιδική χαρά και σήμερα τα κτίριά του χρησιμοποιούνται από το ΔήΤμήματα που λειτουργούν: μο Ιωαννιτών για διάφορες ανάγκες Τμήμα Επιστημονικά Υπεύθυνος υπηρεσιών του (Φιλαρμονική, Πνευμα• ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ Γιώτης Νικόλαος τικό Κέντρο κλπ.). Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ Κοτρογιάννης Ιάσων του πρώην Δημοτικού Νοσοκομείου • ΓΑΣΤΡΕΝΤ/ΛΟΓΙΚΟ Μπούμπας Αλέξης Ιωαννίνων «Η ΑΓΑΠΗ», που χτίστηκε, • ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ Λιάμης Ζήκος όπως είπαμε, το 1887 επί Τουρκοκρα• ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Μπογιόπουλος Ανδρέας τίας και καταργήθηκε από το Ελληνικό • ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΟ Παππάς Νικόλαος Κράτος το 1983, για τους λόγους, που μόνο οι τότε υπεύθυνοι αρμόδιοι γνω• ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ Γεωργιάδης Αθανάσιος ρίζουν. • ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Ακρίβη Μαρία Είναι κρίμα πάντως να κλείνουν (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ) Ιδρύματα στην πόλη μας, όπως είχε γί• ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ Κατσαράκης Νίκος (ΥΠΕΡΗΧΟΙ - TRIPLEX) νει παλιότερα με το Αγροτικό Οικοτροφείο, το Σανατόριο Ηπείρου και ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 26510 94800 - 94555 άλλα.

Αναδρομές

® Από τον ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ

Το Δημοτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Η Αγάπη»...

ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ

www.iatriki-ipirou.gr

Πολιτεία αποδείχθηκαν… λίγες στο θέμα διαχείρισης και φροντίδας προσφύγων και μεταναστών. Φτάσαμε στο χειμώνα κι ακόμα να τους εξασφαλίσουν μια κανονική στέγη, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και γενικότερα.

Απάντηση της Ε.Ε.!

 Και να πεις ότι δεν υπάρχουν κονδύ-

Δεν… πανηγυρίζεις!

 Εδώ κι ένα μήνα προχωρά η ανακαίνιση κτι-

ρίων του συγκροτήματος στην πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη, διαβάσαμε χθες σε ιστοσελίδα και αν επεξεργαστείς λιγάκι την είδηση δεν είναι και για… πανηγυρισμούς!

λια για τον σκοπό αυτό… Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή Ελίζας Βόζενμπεργκ.

Χάνονται κονδύλια!..

 Όπως συμπεραίνεται απ’ την απάντηση, η

Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η ελληνική Κυβέρνηση έχει επιδείξει ολιγωρία στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Να τρελαίνεσαι…

 Μας δίνουν χρήματα για να διαχειριστούμε

Μπήκε Δεκέμβριος…

 Δεκέμβριο δείχνει το ημερολόγιο σήμερα, αρχή

του χειμώνα και το θερμόμετρο στα Γιάννενα θα έχει «ταβάνι» τους 6 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Κρύο, αέρας, τα πρώτα χιόνια στα γύρω βουνά…

Τουρτουρίζουν!..

 Κι ενώ όλοι καθόμαστε δίπλα στα τζάκια, τα

πρόσφυγες και μετανάστες κι εμείς έχουμε ακόμα τους περισσότερους σε σκηνές στο… στρατόπεδο συγκέντρωσης του Κατσικά! Είναι να τρελαίνεσαι μ’ όσα συμβαίνουν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο!

Ποδήλατα στη στάση!

 Πάμε σε κάτι άλλο τώρα. Αν προσέξει κανείς

στη στάση των αστικών απέναντι απ’ το Δικαστικό Μέγαρο, απ’ την οποία περνούν λεωφορεία τα οποία μεταφέρουν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο, θα παρατηρήσει τριγύρω «παρκαρισμένα» ποδήλατα…

καλοριφέρ και τις σόμπες, στο εσωτερικό των σκηνών στον καταυλισμό του Κατσικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τουρτουρίζουν, αφού δεν είναι κι εύκολο να ζεστάνει κανείς τέτοιο χώρο.

Πού να φαντάζονταν…

 Λογικά κανένας απ’ αυτούς δε θα είχε φαντα-

στεί πού θα τον έβρισκε ο χειμώνας όταν ξεκινούσε την περασμένη άνοιξη το μακρύ ταξίδι απ’ τη Συρία κι όχι μόνο προς την Ευρώπη, τη… γη της επαγγελίας όπως θα την είχαν στο μυαλό τους.

Τα αφήνουν φοιτητές…

 Τα αφήνουν φοιτητές οι οποίοι έρχονται στη

στάση με ποδήλατο και στη συνέχεια παίρνουν το αστικό για να πάνε στα μαθήματά τους. Βλέπεις, δεν έχουν όλα τα παιδιά Ι.Χ., ούτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ταξί.

Μια σιδερένια βάση!

 Κι επειδή δεν έχουν πού να δέσουν τα ποδήλα-

Θα ‘μεναν με τις βόμβες!

 Δε θα ‘χε περάσει καν απ’ το μυαλό τους ότι

θα περνούσαν το φθινόπωρο και μεγάλο μέρος του χειμώνα σε σκηνές, μέσα στη βροχή, τη λάσπη και το κρύο. Αλλιώς ίσως και να έμεναν στον τόπο τους, με τις βόμβες να περνούν πάνω απ’ τα κεφάλια!

Ανεπαρκείς...

 Δυστυχώς, η Ύπατη Αρμοστεία και η ελληνική

Δυσεύρετα…

 Γεμάτα με συμπαθή γαϊδουράκια ήταν κάποτε τα χωριά γύρω απ’ τα Γιάννενα! Βλέπεις, τα χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν φορτία αλλά και ανθρώπους. Σήμερα, αν ψάξεις, με δυσκολία μπορεί να βρεις κάποιο. Όπως φίλος αναγνώστης, που συνάντησε τυχαία ένα γαϊδουράκι στη Μυροδάφνη κι έσπευσε να το φωτογραφίσει!

τά τους, τα αφήνουν δεμένα σε κολώνες φωτισμού, δέντρα ή ακόμα και πάνω στην ίδια τη στάση! Μήπως λοιπόν ο Δήμος να φτιάξει μια σιδερένια βάση – σχάρα εκεί απέναντι απ’ το Δικαστικό;

Εύκολη υπόθεση…

 Υπάρχει χώρος δίπλα ή πίσω από τη στάση

του αστικού για να γίνει μία μικρή υποδομή όπου οι φοιτητές θα δένουν τα ποδήλατά τους πριν φύγουν για μάθημα. Το κόστος εξάλλου είναι ελάχιστο για τη βάση αυτή. Αναμένουμε λοιπόν…

kagoris@proinoslogos.gr


Σελ. 8η

Q ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ & ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ Αγγειοχειρουργός

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Master Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετεκπαιδευθείς στην Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. Παθήσεις φλεβών-αρτηριώνλεμφαγγείων. Θεραπεία κιρσών με ενδοφλεβικό LASER. Θεραπεία ευρυαγγειών.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Μυοσκελετικές παθήσεις- αθλητικές κακώσεις- οστεοπόρωση. Λ. Δωδώνης 75, Ιωάννινα, Τηλ. 26510-28497 - Ωρ. Λειτουργίας: 09:00-14:00, 18:00-21:00, www.iasi-ioannina.gr

ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΠΕΡΟΥΛΗΣ

MD, MSc, PhD, Αγγειοχειρουργός, διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Master στις ενδαγγειακές τεχνικές. Δέχεται κατόπιν ραντεβού, Πουλίτσα 3 Ιωάννινα (όπισθεν δικαστικού μεγάρου). Τηλ: 6944-861558, email: mperoulis@gmail.com

Μπαλίτας Αστέριος

Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος.

Μετεκπαιδευθείς στη Γερμανία, εξειδικευθείς στην Ενδαγγειακή Χειρουργική. Αντιμετώπιση φλεβικών παθήσεων και κιρσών με Laser, Σκληροθεραπεία - Laser ευρυαγγειών, Ενδαγγειακή θεραπεία ανευρυσμάτων, Αγγειοπλαστική περιφερικών αγγείων, Πλήρης προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος αγγείων. Δέχεται κατόπιν Ραντεβού. Δαγκλή 1, Α Κτίριο 1ος όροφος, Ιωάννινα. Τηλ. Ιατρείου 26510 70007, Κιν.: 6946 981282 www.vein.gr - email: abalitas@otenet.gr

Q ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΑ Π. ΓΕΙΤΟΝΑ

• ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΑΚΡΩΝ (ανοικτού τύπου) • ΑξΟΝΙΚΗ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ (SPIRAL CT) - ΑξΟΝΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ - CT ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ • ΤRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ • YΠΕΡΗΧOΙ• ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ Συμβάσεις με όλα τα ταμεία • Δωδώνης 68 - Ιωάννινα, Τηλ.: 26510-85721, 26510-85731, FAX: 26510-85731, e-mail: diagnosh@otenet.gr • Ώρες λειτουργίας: 8:30-14.30, 17.30-21.00 καθημερινά. Σάββατο κατόπιν ραντεβού

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Χ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος

Μετεκπαιδευθείς εις Robert Bosch Hospital, Stuttgart, Germany, με εξειδίκευση στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Ενδοσκοπήσεις (Γαστροσκόπηση, Κολονοσκόπηση με μέθη), διαγνωστικός έλεγχος και θεραπεία παθήσεων πεπτικού συστήματος. Ώρες Λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 8 π.μ.-8 μ.μ., Σάββατο κατόπιν ραντεβού. Διεύθυνση: Ρόζας Ιμβριώτη 30, Βρυσούλα, Ιωάννινα. Τηλ.: 2651072600, Κιν.:6936499176 email: pkaterinis@hotmail.com

ΜΠΟΥΜΠΑΣ Θ. ΑΛΕΞΙΟΣ

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ Ειδικευθείς στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών Δέχεται καθημερινά: 8.30-13.30 πρωί και 17.30-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 6, 2ος ορ. Τηλ. 2651073103, κιν. 6974043397, email: boumpas74@g mail.com

ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων Μετεκπαιδευθείς εις MAYO CLINIC, Rochester, ΗΠΑ & Πανεπιστημιακό Νοσ/μείο Gasthuisberg, Λουβένη, ΒΕΛΓΙΟ - Κάτοχος Ευρωπαϊκού Τίτλου Γαστρεντερολογίας (EBGH) Γαστροσκόπηση – Κολοσκόπηση με διοξείδιο του άνθρακα - 24ωρη φορητή πεχαμετρία (γαστροοισοφαγική-λαρυγγική παλινδρόμηση) Μανομετρία οισοφάγου (δυσφαγία, κινητικές διαταραχές, σκληρόδερμα) Ορθοπρωκτική μανομετρία - χρόνος διέλευσης - βιοανάδραση πυελικού εδάφους (ακράτεια, χρόνια δυσκοιλιότητα, πυελική ασυνέργεια) Δέχεται: πρωΐ 9-2, απογεύματα 6-9 πλην Τετάρτης, Σάββατο κλειστά. Παπάζογλου 4, 2ος όροφος, τηλ. & φαξ: 2651 304733, κινητό: 6944654048, e-mail: paplos@hotmail.com ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ Γαστροσκόπηση - (Υδρο)κολονοσκόπηση Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή πρωί: 9.00-1.30, απόγευμα: 5.30-8.00. Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή απόγευμα το ιατρείο λειτουργεί μόνο κατόπιν ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 16, Ιωάννινα τηλ.: 26510-65145 - κιν.: 6972-926687 email: c.tasolamprou@gmail.com

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

Δέχεται καθημερινά 10.00 - 13.00 (πρωί) και 19.00 - 21.00 (απόγευμα). Δαγκλή 5 - Ιωάννινα. Τηλ. 26510 74900 • κιν. 6945 797908

Q ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ, MD, MSc, PhD

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

EΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ, ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ, ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΕΣ. ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

ΑΚΤΙΝΟ∆ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ • ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΟΡΓΑΝΩΝ, TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 8 π.μ. - 2 μ.μ. ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ Ιωάννινα: Δαγκλή 7, Τ.Κ. 45444 Τηλ. 26510-23614, 26510-23615 e-mail: info-ioa@epirusdiagnosis.gr www.epirusdiagnosis.gr

ΑΡΕΤΗ Γ. ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ-ΚΑΤΣΕΝΟΥ

Ιατρός Ακτινοδιαγνώστης Εξειδικευθείσα στην Παιδιατρική Ακτινολογία στο Παν/κό Νοσοκομείο Αrmand Trousseau Παρίσι, πρ. Επ. Ακτινολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ, ΠΑΙΔΩΝ & ΕΝΗΛΙΚΩΝ – ΥΠΕΡΗΧΟΙ (εγκεφάλου, ισχίων, τραχήλου, μαλακών μορίων, κοιλίας) – Triplex αγγείων - ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΥΣΤΕΟΓΡΑΦΙΕΣ VUS. Δαγκλή 5 (3ος όροφος) Ιωάννινα - Τηλ & Fax: 26510-22911, Κιν: 6972698154 Δέχεται: πρωί 9:3013:30 - Απογ.: 18:00-21:00 - Εξυπηρέτηση Επειγόντων Περιστατικών - www.charisiadi.gr email: info@charisiadi.gr

Q ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ AΘANAΣIOΣ E. BΛAXOΠOYΛOΣ EIΔIKOΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ

Δέχεται: Καθημερινά το πρωΐ με ραντεβού - Απόγευμα 6 - 8.30 χωρίς ραντεβού - Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί κλειστό. 28ης Oκτωβρίου 49 IΩANNINA Tηλ..: 26510-76975 Kιν: 6932-490211

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΖΩΗΣ ΓAΣTPENTEPOΛOΓOΣ - Διδάκτωρ Παν/μίου Ιωαννίνων

28ης Οκτωβρίου 17α, 1ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. Ιατρείου 26510-75622, fax: 26510-75633, κινητό: 6946-500405, e-mail: chzois@ otenet.gr • Δέχεται καθημερινά 09:00-14:00 το πρωί και 18:00-21.00 το απόγευμα. Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα, μόνο με ραντεβού

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑ ΓΡΥΠΑΙΟΥ

Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα 6-9 μ.μ. • Τρίτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Τετάρτη 10 π.μ. - 14 μ.μ. • Πέμπτη 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 6-9 μ.μ. • Παρασκευή 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή. Tηλ. Iατρείου 26510-36060 - κινητό: 6932 736306

Δρ ΔHMHTPIOΣ KIOPTΣHΣ

Eιδικός Mεταβολισμού - Παχυσαρκίας Παν/μίου Παρισίων. Kαθηγητής Πανεπιστημίου Iωαννίνων Δέχεται Tρίτη και Tετάρτη 6-9 μ.μ. Xαρ. Tρικούπη 2 (3ος όροφος). Tηλ. 26510-30265 • κιν. 6974-662299

Dr. ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΞΗΤΑ-ΚΛΕΦΤΑΚΗ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Ώρες λειτουργίας (με ραντεβού): Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή: 9 π.μ. - 3.30 μ.μ., Τρίτη-Πέμπτη: 9 π.μ. - 2 μ.μ., 6 μ.μ.- 9 μ.μ. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος) Τηλ./fax: 26510-65130, κιν.: 6974890765

Q ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Γενικός Χειρουργός. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μaster Χειρουργικής ΉπατοςΧολής-Παγκρέατος, Επιστημονικός υπεύθυνος Γενικής Χειρουργικής στο πολυϊατρείο Ίαση • Παθήσεις πεπτικού • Παθήσεις μαστού - θυρεοειδούς - πρωκτικής χώρας (αιμορροϊδες, ραγάδες, συρίγγια, αποστήματα κ.α.) • Βιοψίες δέρματος - μαστού - λεμφαδένων • Τραύματα εγκαύματα • Επεμβάσεις με τοπική αναισθησία (κύστη κόκκυγα, αφαίρεση σπίλων κ.α.) • LASER αιμορροίδων • LASER κύστης κόκκυγα • LASER Συριγγίων Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 και 18:00-21:00 Δωδώνης 75, Ιωάννινα - τηλ: 2651028497 κιν: 6942964111 - www.gkgeorgiou.gr

Q ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ-ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΙ AΡΕΤΗ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Εφαρμογές Laser - microdermabrasion χημικά peeling Ωράριο λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-13.30 και 17.30-20.00, Σάββατο με ραντεβού 28ης Οκτωβρίου 36 & Κοραή, 1ος όροφος Τηλ.: 26510-23137, κιν.: 6973-533242 email: aretiganiatsa@gmail.com

ΜΑΡΙΑ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ

Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Κλινική Κοσμητική Δερματολογία Εφαρμογές Laser Μιχ. Αγγέλου 27, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-77071, κινητό: 6947053144 email: milionmar@yahoo.com

Dr. ΣΠYPIΔΩN Π. ΠPINTZHΣ

Eιδικός Δερματολόγος - Διδάκτωρ A.Π.Θ. Δέχεται ώρες: 9-14.00 και 6 - 8:30. Iατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49. Tηλ. Iατρείου: 2651078068 - Oικίας: 26510-23437

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΒΑΣ. ΧΑΒΕΛΑΣ

Μιχ. Αγγέλου 5, Ιωάννινα. Tηλ./Fax: 2651033169 • κιν. 6944-220873. www.charrychavel.gr, email: charrychavel@ gmail.com. Δέχεται καθημερινά εκτός Σα-Κυ, από 9.30-14.00 και 6.00-8.30. Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα μόνο ραντεβού.

Q ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Ν. ΓΚΟΥΒΑ Ιατρός Ενδοκρινολόγος

Ειδικευθείσα στην Ενδοκρινολογική Κλινική - Διαβητολογικό Κέντρο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Εκπαίδευση στην Μονάδα Ενδοκρινολογίας Μεταβολισμού και Διαβήτη του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Σύμβαση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες Μιχαήλ Αγγέλου 53, 45333 Ιωάννινα, Fax: 26510-26790. Τηλ. 26510-25006, Κινητό: 6972590363 e-mail: bgkouva@yahoo.gr

KΩNΣTANTINOΣ X. ΔHMOΣ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 έως 13.00 και 18.00 έως 20.00 (εκτός Tετάρτης απόγευμα), Σάββατο με ραντεβού. Πλατεία Aγ. Aποστόλων 4 (Πάνω από Πλατεία XATZH), Aμπελόκηποι, Iωάννινα. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ. Tηλ. 26510-72965 - Fax: 26510-72835, κιν.: 6947-937102

28ης Oκτωβρίου 20 - 1ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-70800. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.- 14.00 μ.μ., απόγευμα 18.00-21.00 μ.μ. - Σάββατο: 09.00 π.μ.-14.00 μ.μ.

ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΛΩΛΑΣ

Κ. Φρόντζου 7, Ιωάννινα, 1ος όροφος, τηλ. / fax. 26510-39002, κιν. 6945-375317. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 έως 14:00 και 18:00 έως 20:30 (εκτός Τετάρτης απόγευμα). Σάββατο 09:00 έως 11:00

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Φώτου Τζαβέλλα 2 & 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 & 18:00-20:30, εκτός Τετάρτης απόγευμα. Σάββατο 09:00-13:00. Τηλ. & Fax: 2651070870, Κινητό: 6942-988549. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ)

NIKOΣ Γ. TΣOMΠIKOΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠ. ΧΑΡΙΤΟΥ-ΧΡΗΣΤΟΥ

Μικροβιολόγος - Βιοπαθολόγος, τ. Επικ. Επιμελήτρια Αιματολογικού Εργαστηρίου ΠΓΝΙ Χαρ. Τρικούπη 4 - 1ος όροφος Συμβεβλημένη με ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) Καθημερινά: 7.30 - 13.30 μ.μ. Τηλ. - Fax: 26510-32554 - Κιν.: 6972-895118

Q ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Q ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ Δρ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ Θ. ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Bochum Γερμανίας. Εξειδικευμένος στην επεμβατική αντιμετώπιση αρρυθμιών. Έλεγχος/Προγραμματισμός βηματοδοτών και απινιδωτών. Υπέρηχοι καρδιάς, Δοκιμασία κόπωσης, Holter Ρυθμού και Πίεσης, Event Recorder. Συμβ. ΥΠΕΘΑ. Δέχεται καθημερινά 08:00-14:00 και από 17:00-20:00, Σάββατο 08:00-12:00. Επισκέψεις κατ’ οίκον. Οπλαρχηγού Πουτέτση 5 (2ος όροφος). Τηλ/Fax 2651022448, Κιν. 6949798270

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ (ΛΟΡΕΤΑ) Ι. ΚΑΛΑΝΤΖΗ

Καρδιολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εξειδίκευση σε θέματα Θρόμβωσης και Αντιθρομβωτικής Αγωγής. Επιστημ. συνεργάτης του Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης • Υπέρηχοι (Triplex) καρδιάς • Δοκιμασία κόπωσης (με ποδήλατο) • Holter ρυθμού (καταγραφή έως 7 ημέρες) • Holter πίεσης • Έλεγχος αποτελεσματικότητας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής Δέχεται: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη: πρωί: 9:00-13:30, απόγευμα: 18:00-20:30. Τετάρτη: 09:00-13:30. Παρασκευή: 09:00-16:00 (συνεχές ωράριο). Σάββατο με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 13 (2ος όροφος), 45332, Ιωάννινα Τηλ. Ιατρείου: 26510-78440, κιν.: 6947-073635 e-mail: www.kardiologos-ioannina.gr, loreta.kalantzi@gmail.com

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΝΤΟΥΚΑΣ

Καρδιολόγος. Δέχεται καθημερινά 8:30 1:30 και 5:30 - 8:30. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού. Κ. Φρόντζου 8. Τηλ. ιατρείου: 26510 24040 - κιν.: 6945 552278, οικίας: 26510 74843

ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΡΟΥΔΗ-ΤΣΟΥΚΑΝΕΛΗ

Νευρολόγος Καθημερινά 9 π.μ. - 5 μ.μ. Απογεύματα - Σάββατο πρωί με ραντεβού - Δαγκλή 1, Β’ κτίριο (2ος όρ.) 45444 Ιωάννινα -Τηλ. Ιατρείου: 26510-76660 • κιν.: 6944-769593 - Τηλ. οικίας: 26510-44921

Dr. ΓPHΓOPIOΣ Δ. NAΣIOΣ

Ιατρός Νευρολόγος. Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έμμισθος Επιστ. Συνεργάτης Πανεπιστημιακών Νευρολογικών Κλινικών Freiburg και Ulm Γερμανίας. Εξωτερικός Συνεργάτης Κέντρου Αποκατάστασης «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Εξειδικευμένος στην Κλινική Νευροφυσιολογία, Νευρο-ωτολογία και Νευρο-οφθαλμολογία - Πλήρες Νευροφυσιολογικό Εργαστήριο - Εξειδικευμένο Ιατρείο Νευροεκφυλιστικών νόσων, Επιληψιών και Πολλαπλής σκλήρυνσης ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ 6 και ΣΤΑΔΙΟΥ. Τηλ.: 2651025486, 2651065238, 6944435777. e-mail: grigoriosnasios@ gmail.com

Q ΝΕΦΡΟΛΟΓΟΙ

ΕΛΛΗ ΚΟΛΙΟΥΣΗ - ΣΙΑΚΑ

Ιατρείο Νεφρολογίας και Υπέρτασης, HOLTER πίεσης και μικροσκοπική εξέταση ούρων αντίθετης φάσης. Δέχεται καθημερινά με ραντεβού, 9:30 - 13:30 και 17:30 - 20:00. 28ης Oκτωβρίου 36 κ’ Κοραή (γωνία) (1ος όροφος), τηλ. 26510 39339, κιν.: 6947-819083 www.nephrology-koliousi.gr

Q ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ

ΛΗΔΑ Β. ΚΩΣΤΑΔΗΜΑ

Πυρσινέλλα 10, 3ος όροφος, Ιωάννινα Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 09:15 - 13:30 και Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, και Παρασκευή απόγευμα: 17:30 - 20:30. Τηλ. Ιατρείου: 2651400679, κιν.: 6972-205889

Q ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΟΙ

Q ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΙΩΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ

Δαγκλή 1, Β’ κτίριο Ιωάννινα. ΔΕΧΕΤΑΙ: Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00 απογ. Συμβεβλημένος με ΕΟΠΥΥ Τηλ. επικ.: 26510-72670, 6972-033960 e-mail: vagpapadiotis@gmail.com

Q ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΑ Ι. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΟΛΙΑ Μ.D. MSC.

Master of Science στην Γυναικεία Αναπαραγωγή, Παν/μίου Αθηνών, τ. Ιατρός Νοσοκ.-Μαιευτηρίου «Έλενα Βενιζέλου» Αθηνών, Πιστοποιημένο μέλος Ε.Ε. Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης (HSCCP) • Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο • Προληπτικός έλεγχος τραχήλου μήτρας-Τεστ Παπανικολάου • Πιστοποιημένο ιατρείο διενέργειας διαγνωστικής κολποσκόπησης • Διάγνωση και θεραπεία κονδυλωμάτων • Παρακολούθηση κύησης χαμηλού και υψηλού κινδύνου-NST • Τοκετός • Παρακολούθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής • Διερεύνηση υπογονιμότητας • Εφηβική γυναικολογία • Έλεγχος εμμηνόπαυσης • Παθήσεις μαστού • Αισθητική γυναικολογία Κοραή 5 - Ιωάννινα 45444 (2ος όροφος), Τηλ./Fax: 2651038110, κιν.: 6944-147758 • e-mail: elena_georgopoulou@ yahoo.com. Λειτουργεί με ραντεβού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β. ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ M.D.

• Γυναικολογικός-Υπερηχογραφικός έλεγχος-NST • Μαιευτικός - Υπερηχογραφικός έλεγχος • Koλποσκοπικός έλεγχος τραχήλου μήτρας Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 (πρωΐ) - 18.00 - 20.30 (απόγευμα) εκτός Tετάρτης απόγευμα - Σάββατο πρωί με ραντεβού. Iατρείο: Ι. Γούναρη 2 - 3ος όροφος. Τηλ. ιατρείου: 26510-31016 - κιν.: 6945-594292 - οικίας: 26510-75328

Dr. ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Χειρουργός Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Ειδίκευση στα νοσοκομεία Aarau και Schaffhausen, Ελβετία Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική Ουρογυναικολογία και Γυναικολογική Ογκολογία. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βέρνης, Ελβετία τ. Επιμελητής Νοσοκομείου Schaffhausen, Eλβετία. Συνεργάτης κλινικής ΙΑΣΩ Μ. Αγγέλου 53, 45332 Ιωάννινα, τηλ. 26510-26550 26790 • Fax: 26510-26790, κιν.: 6973-786790

Q ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πλατεία Νότη Μπότσαρη 5 & Δαγκλή (έναντι ξενοδοχείου Εγνατία). Τηλ. 26510-20632

Q ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΑΙΜΟΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α.Ε.

Xαρ. Tρικούπη 6. Tηλ: Iατρείου 22.657 Oικίας: 74.186 ΣYMBEBΛHMENΟΣ ME OΛA TA TAMEIA

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Φ. ΤΑΣΟΛΑΜΠΡΟΥ

Σύγχρονη ιαγνωστική

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ορθοπαιδικός Χειρουργός • Μετεκπαίδευση στο A. Manzoni – Lecco Ιταλίας. • Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις. • Επιστημονικός συνεργάτης της κλινικής «ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» στη Θεσσαλονίκη. Χαριλάου Τρικούπη 4 (2ος όροφος), 45444 Ιωάννινα. Τηλ/Fax: 2651401131. Κιν: 6974398839. E-mail:dimgartz@yahoo.com

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Μ. ΝΟΥΣΙΑΣ

Χειρουργός Ορθοπαιδικός τ. Επιμελητής Α’ Ορθοπαιδικών Κλινικών MSE/KSK, Sörmland, Σουηδίας Μετεκπαιδευθείς στην Τραυματολογία, Παν/κό Νοσοκομείο Karolinska, Στοκχόλμη

ΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΙΟΣ, FEBO, MSc

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ (Fellow of European Board of Ophthalmology) • MASTER in Health Care Management (MSc) • Μετεκπαιδευθείς στο Moorfields Eye Hospital, Λονδίνο, Αγγλία. Χαρ. Τρικούπη 13, 3ος όροφος, τηλ. 26510-30500. Το ιατρείο λειτουργεί: Δευτέρα-Παρασκευή: 09.0013.30 & 14.00-17.00 (μόνο με ραντεβού). Σάββατο πρωί: Ειδικές Διαγνωστικές εξετάσεις (ραντεβού).

ΒΑΪΑ Θ. ΡΟΥΝΤΟΥ-ΥΦΑΝΤΗ

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Σύγχρονο Οφθαλμολογικό Ιατρείο Ώρες λειτουργίας: πρωί Δευτέρα έως Παρασκευή: 9.00-13.30 - απόγευμα Τρίτη Πέμπτη - Παρασκευή: 18.00 - 20.30. Χ. Τρικούπη 35, 4ος όροφος. Τηλ./Fax: 26511-17377 κιν.: 6973-691311

ΤΖΟΥΤΖΟΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δ. Πατατούκα 16, 1ος όροφος, Αμπελόκηποι, Ιωάννινα, τηλ: 2651032835, κιν: 6972429276 Δέχεται καθημερινά: 08:30–13:30 πρωί και 18:00–21:00 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού.

Q ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΟΙ

ΕΥΑΓΓΕΛΗ Σ. ΛΑΜΠΡΗ––ΚΑΛΟΓΕΡΑ MD, MSc, PhD Ιστολογική και Μοριακή Διάγνωση

Ιατρός Παθολογοανατόμος • Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Master of Science Μοριακής Βιολογίας, Staffordshire Αγγλίας • Ιστολογική εξέταση • Ταχεία βιοψία • Ανοσοϊστοχημικός έλεγχος • Μοριακές τεχνικές 28ης Οκτωβρίου 25, 45332 Ιωάννινα - τηλ/fax: 26510-26122 (2 γραμμές) • κινητό: 6944-730688 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.pathology-ioannina.com

Q ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ IΩΑΝΝΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ

Δέχεται Δευτέρα έως Παρασκευή. Πρωί: 11 π.μ. 1.30 μ.μ. - Απόγευμα (με ραντεβού): 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Ιατρείο: 28ης Oκτωβρίου 49 (1ος όροφος). Τηλ. Ιατρείου: 26510-36039 • κιν: 6945-399755

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΗΜΟΣ

Δέχεται καθημερινά: Πρωΐ: 9:00 π.μ. - 13.30 μ.μ. Απόγευμα: 6 - 8.30 το βράδυ (εκτός απόγευμα Τετάρτης) • Σάββατο πρωί με ραντεβού. Δ/νση: 28ης Oκτωβρίου 32 (πρώην Κλινική Δογορίτη). Τηλ. Ιατρείου: 26510-74470, Κιν: 6973-691599

Q ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΚΑΙΤΗ Α. ΔΡΙΜΤΖΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8.30-13.30 κ’ 17.30-20.30 (Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο με ραντεβού). Χαριλάου Τρικούπη 28 (3ος Όροφος) (άνωθεν καταστημάτων Ζάρα) Ιωάννινα. Τηλ. 2651-30051 κιν. 6944-856594, Fax: 26510-30061, email: kdrimtzia@yahoo.gr

Q ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΟΥΡΑΝΙΑ Γ. ΔΑΚΑ

Παιδοψυχίατρος Μ.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Δ.Π.Θ. • Εκπαιδευθείσα στην Οικογενειακή Θεραπεία

Δέχεται με ραντεβού Δωδώνης 20-22 Ιωάννινα 45332 Τηλ.: 26510-45342, κιν.: 6946-429345

XAΡΙΤΙΔΟΥ Σ. ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ Παιδοψυχίατρος

• Εκτίμηση-διάγνωση-θεραπεία παιδιών & εφήβων με δυσκολίες στη συμπεριφορά, το συναίσθημα και την ανάπτυξη • Συμβουλευτική γονέων Οι συνεδρίες καλύπτονται από τα ταμεία κατόπιν γνωμάτευσης από δημόσιο φορέα Παπάζογλου 16 & Κάνιγγος, Ιωάννινα. Τηλ. 2651026590 Η ιατρός δέχεται με ραντεβού

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΑΙ∆ΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΤΖΕΝΗΣ Ε. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ψυχίατρος παιδιών – εφήβων M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής

• Εξειδίκευση στις Αθλητικές Κακώσεις • Αρθροσκοπική Χειρουργική Ώμου, Γόνατος • Επανορθωτική Χειρουργική Ώμου, Ισχίου, Γόνατος • Κατάγματα Παίδων & Ενηλίκων • Χειρουργική Άκρας Χειρός Α. Ζίνη 12 (Πλησίον Λυκείου Ζωσιμαίας), Ιωάννινα Τηλ.: 26510-73775 / Κιν.: 6942 788517 e-mail: nousiasdim@gmail.com

• πρόληψη-διάγνωση-θεραπεία παιδιών, εφήβων, οικογένειας • συμβουλευτική γονέων 28ης Οκτωβρίου 25, Ιωάννινα, τ.: 2651025029 Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού Οι συνεδρίες καλύπτονται από τα ταμεία κατόπιν γνωμάτευσης από δημόσιο φορέα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μετεκπαιδευθείς στην Αισθητική Πλαστική Χειρουργική στις Κλινικές του Ομίλου Akademikliniken Όσλο, Νορβηγία & Στοκχόλμη, Σουηδία Αισθητική & Επανορθωτική Χειρουργική, Θεραπείες Αντιγήρανσης (Botox / Υαλουρονικό οξύ / Peeling / Μεσοθεραπεία), Τμήμα Μικροεπεμβάσεως (Αφαίρεση & Βιοψία Σπίλων (ελιές) & Όγκων Δέρματος), Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων & Όγκων Δέρματος Δαγκλή 1, Β’ κτίριο, 2ος όροφος, Ιωάννινα Κιν.: 694 827 8810 - 2651607063

Q ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

28ης Οκτωβρίου 59, έναντι Κοραή, 1ος Όροφος. Δευτέρα έως Παρασκευή 08.30 - 14.30. Τρίτη και Πέμπτη 17.30 - 20.00. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα με ραντεβού. Τηλ. 2651039222 (ιατρείου), 6947-271713 (κινητό 24 ώρες). Ιστοσελίδα: www.urology-ioannina.com, E-mail: dimikalo@gmail.com

ZHKOΣ Δ. ΛIAMHΣ

Κοραή 10-12 - 1ος όροφος. Τηλ: Ιατρείο: 2651039210. Σπίτι: 26510-39478. Κιν: 6937-222900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 9:00-13:30 & 18:0021:00 - Σάββατο: Δέχεται με ραντεβού.

KIMΩN TΣOYKANEΛHΣ

Δαγκλή 1 (2ος όροφος) 453 32. Tηλ. ιατρείου: 26510-33326 - Kινητό: 6942056871. Tηλ. οικίας: 26510-44921

Q ΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ε. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, MD Πλαστικός Χειρουργός

Q ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Π. ΖΩΗΣ

Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος

• Ιατρείο βρογχικού άσθματος • Παρακολούθηση ασθενών με ΧΑΠ • Ιατρείο διακοπής καπνίσματος • Παρακολούθηση ασθενών με διαταραχές ύπνου • Λειτουργικός έλεγχος αναπνευστικού συστήματος • Μέτρηση αερίων αρτηριακού αίματος • Οξυμετρία • Καταγραφή νυχτερινής οξυμετρίας • Προεγχειρητικός έλεγχος. Μιχαήλ Αγγέλου 26 - Ιωάννινα. Τηλ.-Φαξ: 26510 79966, κιν.: 697 3228391. email:panzois@yahoo.gr. Δέχεται καθημερινά: Πρωί 09.00-13.30. Απόγευμα 18.00-21.00. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Σελ. 9η

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σύγχρονο Νευρολογικό Ιατρείο

ΣΟΦΙΑ ΜΑΡΚΟΥ Υποψήφια διδάκτωρ της Νευρολογικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Μετεκπαιδευθείσα στο τμήμα Αλτσχάιμερ και διαταραχών μνήμης στη Νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Pitié - Salpêtrière, Παρίσι. Σύγχρονο νευρολογικό ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο με εγκεφαλογράφο, μυογράφο,νευρογράφο και προκλητά δυναμικά για την ορθή διάγνωση. Μακρυγιάννη 16 (πλησίον Χατζηκώστα), Ιωάννινα Τηλ. 26510-78009 και 6974408978 Η ιατρός δέχεται μόνο με ραντεβού

Νικόλαος Πλαχούρας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Μετεκπαιδευθείς στο King’s College Hospital London Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Διευθυντής Μ-Γ Π.Π.Γ.Ν.Ι.

Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ - Αιμοληψίες κατ’ οίκον Κύργιου 8 (ισόγειο), Τζαμί Καλούτσιανης, Ιωάννινα Τηλ./Fax: 26510 64616 - Κιν.: 6944 235232 email: godevlab@yahoo.com

Χαριλάου Τρικούπη 33, Ιωάννινα τηλ.: 26510-22827, κιν.: 6944-749637

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟ-ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡ. ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ Σ. ΣΙΑΦΑΚΑΣ

Μελίνα Κων. Ζάκκα

ΕΛΙΝΑ Ξ. ΒΟΥΡΔΑ

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

 Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών, εφήβων, ενηλίκων. Διάγνωση - αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών. Επαγγελματικός προσανατολισμός. Συμβουλευτ.-Ψυχοθεραπεία. (Δέχεται με ραντεβού) Iωάννινα, Πινδάρου 4 Κιν.: 6972897763

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην παιδοοφθαλμολογία και τις παθήσεις βυθού στο Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Cambridge, M. Βρετανία Δέχεται καθημερινά: 9.00-13.30 πρωί και 18.00-20.30 απόγευμα. Τετάρτη απόγευμα και Σάββατο πρωί με ραντεβού Πλ. Νότη Μπότσαρη 5, 1ος όροφος, Ιωάννινα Τηλ. 26510 30003, Κιν. 6947 998847 email: elvourda@hotmail.com

Πλαστικός Χειρουργός

• Face lift, βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ωτοπλαστική • Αυξητική - µειωτική - ανόρθωση µαστών - γυναικοµαστία, αποκατάσταση µαστού • Κοιλιοπλαστική, λιπογλυπτική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση µηρών, αφαίρεση σπίλων • Αnti-Ageing, Botox, υαλουρονικό οξύ, µεσοθεραπεία, δερµοαπόξεση • Εφαρµογές Laser, κηλίδες, ευρυαγγείες, ανάπλαση προσώπου, αποτρίχωση µε Laser • Κυτταρίτιδα, σύσφιξη, ραγάδες, ουλές

Επίσκεψη κατόπιν ραντεβού Λεωφόρος Δωδώνης 18 (έναντι ξενοδοχείου Grand Serai - Ξενία) Τηλ. 26510-46941 - κιν.: 697 7271 288 e-mail: kostantissiafakas@gmail.com

ΣΤΑΥΡΟΣ Ν. ΣΥΜΙΝΕΛΑΚΗΣ Αν. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μετεκπαιδευθείς σε Η.Π.Α. & Ην. Βασίλειο Δέχεται με ραντεβού: ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Κρυστάλλη 1 & Αβέρωφ τ.κ. 45 444 Επικοινωνία: 69 94 37 14 65 (6 – 8 μ.μ.), E-mail: ssiminel@yahoo.com

Γιατροί και Κλινικές των Ιωαννίνων ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

• Πλήρης Λειτουργικός Έλεγχος Αναπνοής • Πληθυσμογραφία • Ανάλυση Αερίων Αίματος • Προεγχειρητικός Έλεγχος • Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος. Καθημερινά: Πρωί 09:00 13:30, Απόγευμα 18:00 - 20:30. Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα με ραντεβού. Βλαχλείδη 9. e-mail: thanoskostoulas78@gmail.com. Τηλ.: 26510 64777, κιν. 6945 267006

Q ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Dr. ΓΕΩΡΓΙA∆ΗΣ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ώρες λειτουργίας ιατρείου: Δευτέρα – Παρασκευή (9.00 – 14.00), απόγευμα (6-8 μ.μ.) Χαρ. Τρικούπη 24. Τηλ. 26510 26006, κιν.: 6932918877.

Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ν. ΨΥΧΟΣ

Ρευματολόγος Ακαδημίας 10 Ιωάννινα Τηλ. ιατρείου: 26510-67267 FAX: 26510-67665, κιν.: 6932-267273 e-mail: drpsyhos@otenet.gr

Q ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ

ΕΥΑΝΘΙΑ Μ. ΛΑΥΡΕΝΤΖΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής Ιωαννίνων. Εξειδικευμένη Συστημική Ψυχοθεραπεία ατομική - ομάδος - ζεύγους - γονέων. Δέχεται με ραντεβού. Αραβαντινού 18, τηλ.: 26510-44838, κιν.: 6909-187262, email: evlavre ntzou@ yahoo.com

ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΑΡΜΑΡΟΚΟΠΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Καπλάνη 5 - 5ος όροφος, Ιωάννινα Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού. Τηλ.: 26510-49119 και 6945-335480

ΓEΩPΓIA MOIPOΠOYΛOY- ΛENTZAPH ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ Μιχ. Αγγέλου 26, 1ος όροφος. Tηλ. 26510-75487 - IΩANNINA. Δέχεται με ραντεβού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ-ΚΑΤΣΙΟΥΡΑ

Ψυχίατρος M.Sc. Κοινωνικής Ψυχιατρικής Πανεπ. Ιωαννίνων

Ζυγομάλλη 10-12, 3ος όροφος, Ιωάννινα. Δέχεται καθημερινά κατόπιν ραντεβού Τηλ.-Fax: 26510-47763, Kιν.: 6946611554 e-mail: papatheodoroujenny@gmail.com

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Η. ΠΑΠΠΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταδίου 10 (1ος όροφος) • Τηλ. 26510-27270 • email:pappavangelis @htomail. com • Δέχεται με ραντεβού.

ΜΑΡΘΑ ΤΣΑΤΣΑΝΗ-ΝΟΥΣΙΑ Μ.D. ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

Δέχεται: Δευτέρα - Παρασκευή 9-13.30. Απογεύματα με ραντεβού • Δαγκλή 1, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45444 • Τηλ.-Fax: 26510-22322 - κιν.: 6977579557 • e-mail: mtsatsani@ gmail.com • www.psychiatros-ioannina.gr

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ-MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παν/μίου Ιωαννίνων Κοραή 13, 2ος όροφος, Ιωάννινα • ΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: Τηλ. ιατρείου 26510-25722 • Κινητό: 6973-029901

Q ΩΡΛ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ EYAΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧ. ΓΚΟΛΑΣ

Χειρουργός ΩτοΡίνοΛαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Εργαστήριο Νευροωτολογίας • Διερεύνηση Δυσκαταποσίας

Ιατρείο: Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1α Δέχεται με ραντεβού Τηλ.: 26510-49006 - Κιν.: 6936349006 Email: vgolas@otenet.gr. - www.egolas.gr facebook: Evangelos Golas, Γκόλας Βαγ.

AΘANAΣIOΣ EYAΓΓEΛOY ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ

Xειρουργεί με υπερήχους. 28ης Oκτωβρίου 45 - Tηλ. ιατρ. 26510-20.258, οικ. 26510-45.006. Δέχεται καθημερινά 9-1 πρωί και 6-8.30 απόγευμα.

ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΕΛ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΙΔΩΝ.

Μετεκπαιδευθείς στην ΩΡΛ Κλινική του Παιδιατρικού Παν/κού Νοσοκομείου Armand - Trousseau, Παρίσι • Εργαστήριο Νευροωτολογίας Ακοολογίας • Τμήμα Ενδοσκοπήσεων • Ιατρείο ΩΡΛ αλλεργίας • Επεμβάσεις με ραδιοσυχνότητες. Δέχεται Καθημερινά από 9:0014:00 & 17:30-20:30, Σάββατο μόνο με ραντεβού. Πλατεία Πάργης & Σμύρνης 2 (2ος όροφος), Ιωάννινα. Τηλ & Fax: 2651030006, κιν.: 6944 474555, e-mail: info@katsenos.gr

ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Παπάζογλου 8 Δέχεται καθημερινά: πρωΐ 9.00 - 13.00, απόγευμα: 6.00 - 8.00, εκτός απογεύματος Τετάρτης • Τηλ.: 26510-37747, κινητό 6945-296606 www.e-kontogiannis.gr

ΜΠΕΡΗΣ Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

Ιατρείο: Αραβαντινού 18 ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Τ.Κ. 45444 Τηλ.: 6974-929764

Οικία: Γ. Παπανδρέου 46 ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ.: 26510-36543 e-mail: kbouran@hotmail.com

Καθηγητής Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Συνεργάτης Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσ/νίκης Δέχεται: Δευτέρα – Τρίτη στα Ιωάννινα (Χ. Τρικούπη 15) Τετάρτη – Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη (Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης)

Δέχεται μόνο με ραντεβού

Q ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής & Υποστήριξης. Προγράμματα διατροφής για: • Υγιεινή διατροφή • Παχυσαρκία • Ανορεξία • Αθλητές • Εγκυμοσύνη - Θηλασμό • Παθολογικές καταστάσεις (υπερλιπιδαιμίες, διαβήτης, ανορεξία) • Έλεγχος σωματομετρήσεων (λιπομέτρηση, έλεγχος βασικού μεταβολισμού μυικής μάζας, έλεγχος υγρών σώματος). Χαρ. Τρικούπη 4, 2ος όροφος, Ιωάννινα • Τηλ. / Fax: 26510-20380, Κιν.: 6944-632466 • email: apostolis_theoharous@ hotmail.com

ΜΑΙΡΗ ΝΑΥΡΟΖΟΓΛΟΥ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BsC ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 6, Β' ΟΡΟΦΟΣ. Κινητό: 6987882823. e-mail:dmnavroz@gmail.com Προγράμματα διατροφής για: Παιδιά, Εφήβους, Ενήλικες, Ηλικιωμένους • Εγκυμοσύνη & Θηλασμό • Αθλητές • Παθολογικές καταστάσεις • Διατροφικές Διαταραχές • Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κ.α. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ: Σωματομετρία • Ανάλυση Σύστασης Σώματος – Λιπομέτρηση • Εκτίμηση Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού

ΕΥΓΕΝΙΑ Η. ΠΕΤΡΙΔΗ

Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Μεταβολισμό NUMESI-PARIS 7 • Φυσιολογικές Παθολογικές Καταστάσεις • Παχυσαρκία • Νευρική Ανορεξία • Παιδική - Εφηβική Διατροφή • Εγκυμοσύνη • Αθλητισμός. Φ. Τζαβέλλα 2 - Ιωάννινα. Τηλ. & Fax: 26510-76211, Κιν.: 6984-046488. e-mail: evipetridi@hotmail.com

Q ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Αγώγη, Ψυχολ.Υποστήριξη, Ομάδες Κοινωνικών Δεξιότητων Ιωάννινα: Γ. Παπανδρέου 18, 26513-10319 Ηγουμενίτσα: Παρ. Ολύμπου 9, 26650-21186 www.kivotosexelixis.gr

ΚENTΡΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ MAΛΛIOY XPIΣTINA

Δέχεται με τηλεφωνικό ραντεβού στα τηλ. 26510-37788 & 6977-703704 Email: drberis@otenet.gr

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΟΥ

Λογοθεραπεία - Εργοθεραπεία - Ψυχολογική Στήριξη για παιδιά και ενήλικες ΜΑΡΙΑ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, M.Sc, MRCSLT, Επιστημονική Υπεύθυνη Μετεκπαιδευθείσα στην Αγγλία, City University London Ειδικός στις διαταραχές Λόγου, Φωνής, Ομιλίας και Κατάποσης. Κερκύρας 5, Ιωάννινα, τηλ. 2651067320, κιν. 6986180630. Δεκτά όλα τα ταμεία

ΚΙΟΡΠΕ ΧΑΡΑ Μ.Sc

Διαταραχές Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας και Μαθησιακών Δυσκολιών. Μεταπτυχιακές σπουδές σε Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία. Διδάσκουσα Τμήματος Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ηπείρου. Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών (ΠΣΛ). Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Βελισσαρίου 23 (Κιάφα). Τηλ. 26510-40730, κιν.: 6948-574249

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΩΛΗ

Εκπαιδευθείσα στο PECS. Γνώστης Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

• Μαθησιακές δυσκολίες • Δυσλεξία • Διαταραχές Φώνησης & Ροής της ομιλίας • Διάχυτες Αναπτυξιακές Δια/χές • Αυτισμός • Εξελεκτικές Αρθρωτικές, Φωνολογικές και Γλωσσικές Δια/χές • Βαρηκοΐα - Κώφωση • Νοητική Υστέρηση • Νευρολογικές Παθήσεις • Σύνδρομα. Συνεδρίες κατ’ οίκον, κιν. 6986180630

ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ρήνα Χριστιάνα-Λιβέρης Διονύσης

• Πρόληψη - Διάγνωση - Αποκατάσταση Διαταραχών Λόγου - Ομιλίας - Επικοινωνίας & Κατάποσης (Δυσφαγία) σε παιδιά & ενήλικες (Άρθρωση, Μαθησιακές δυσκολίες, Τραυλισμός, Βαρηκοΐα - Κώφωση, Διάφορα Σύνδρομα, Εγκεφαλικές βλάβες & αποκατάσταση έπειτα από ατύχημα). • Εκπαιδευμένοι στη μέθοδο pecs. Μέλος Συλλόγου Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος. • Χρήση διαγνωστικών μέσων κατάλληλων για την έγκαιρη αξιολόγηση καθώς και επιστημονικού θεραπευτικού υλικού για τη σωστή αποκατάσταση. • Συμβουλευτική γονέων. • Δεκτά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Χ. Κάτσαρη 31, Ιωάννινα, τηλ. 2651301832, κιν. 6955027860-6955869393

ΓΚΑΖΙΑΝΗ Α. ΕΛΕΝΗ, ΜSC

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, MASTER ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

• ΠΡΟΤΥΠΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΧΕΝΑ-ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ DOC DECOMPRESSION ενδείκνυται για παθήσεις: κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων, εκφυλισμένοι δίσκοι, κυκλοτερή προβολή δίσκων, λέπτυνση δίσκων, εκφυλισμένες αρθρικές επιφάνειες, οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία • ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΟΝΟΥ HILTERAPIA® Θεραπεία HILT®: ΝΕΑ θεραπευτική προσέγγιση του πόνου με τη θεραπεία HILT®(Υψηλής Ενέργειας Θεραπεία Laser). Ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, που εγγυάται βέλτιστα και μακροχρόνια αποτελέσματα από το πρώτο 15λεπτο της θεραπείας. Απευθύνεται στις περισσότερες επώδυνες καταστάσεις και αθλητικά τραύματα, όπως: οσφυαλγία, αυχεναλγία, ισχιαλγία, παθολογίες αρθρώσεων, οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διαστρέμματα, τενοντοπάθειες, κακώσεις μηνίσκων και συνδέσμων, μυϊκές θλάσεις, χονδροπάθειες κ.α. • ΚΡΟΥΣΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (επικονδυλίτιδα, τενοντώδεις ασβεστοποιήσεις, άκανθα πτέρνας, πελματιαία απονευρωσίτιδα, τροχαντηρίτιδα κ.λ.) Χρησιμοποιούνται παράλληλα ηλεκτ/πεία, υπέρηχος, διαθερμία, μαγνητικά πεδία, CPM κ.α. Σύμβαση με όλα τα ταμεία • Ώρες λειτουργίας: 8.30-14.30 • Δ/νση: Αγίας Μαρίνας 12 (δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς Καλούτσιανης). Τηλ.: 26510-24111, 6976493035

ΜΑΝΤΖΙOΣ Κ. ΘΕOΔΩΡOΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, Cred.MDT, NDT/BOBATH • Mηχανική διάγνωση και θεραπεία οσφύος/αυχένα, μυοσκελετικών παθήσεων (μέθοδος McKenzie) • Λειτουργική αποκατάσταση νευρολογικών παθήσεων (μέθοδος Bobath). Ώρες λειτουργίας καθημερινά 9.00-13.30 και 17.30-21.00. 28ης Οκτωβρίου 45, 2ος οροφος. Τηλ. 2651038355 κιν. 6932158566 - www.mckenziemdt.org

NΑΝΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ ΑΤΕΙ ΛΑΜΙΑΣ Σύγχρονοι μέθοδοι θεραπείας: • Αυχενικό Σύνδρομο • Οστεοαρθρίτιδα - Αρθρίτιδες • Οσφυαλγία - Ισχιαλγία • Ημικρανία • Μηνίσκοι - Κακώσεις Συνδέσμων • Διαστρέμματα Θλάσεις • Επικονδυλίτιδα • Κύφωση - Σκολίωση • Νευραλγίες Παρέσεις - Παραλύσεις • Μεταγχειρητικές Δυσκαμψίες. Χρησιμοποιούνται: Ηλεκτροθεραπείες, Υπέρηχοι, Διαθερμίες, Laser, Ηλεκτρομαγνητικά πεδία, CPM, POWER PLATE (Όργανο σύγχρονης γυμναστικής). CΥBEX (ΝΕΟ). DEEP OSCILLATION (ΝΕΟ - μηχάνημα αποκατάστασης αθλητικών κακώσεων). Φυσικοθεραπεία, Κινητική Αποκατάσταση. Ώρες Λειτουργίας Καθημερινά: 09.00 - 14.30 & 16.30 21.00 Σάββατο κατόπιν ραντεβού Θεραπείες κατ’ οίκον. Βαλαωρίτου 4 (πλησίον Άλσους) Ιωάννινα Τηλ.: 26510-22338 Κιν.: 6945 593717

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Εργοθεραπεία – Λογοθεραπεία – Ειδικό Παιδαγωγικό Μουσικοθεραπεία - Ψυχολογική υποστήριξη και Ομάδες Κοινωνικών Δεξιοτήτων

ΤΣΕΠΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Δέχεται καθημερινά έναντι Αεροδρομίου. Τηλ. κέντρου: 26510 63985 - κιν. 6937 814113 www.ergotherapia-ioannina.gr

Q ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΕΛΕΑΝΝΑ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗ, M.S., CCC-SLP

Q ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

• Ειδικός στις Διαταραχές Λόγου, Ομιλίας, Σίτισης - Κατάποσης (Δυσφαγία) • Μέλος Αμερικάνικου (Α.S.H.A.) & Πανελληνίου Συλλόγου Λογοθεραπευτών • Διδάσκουσα Σχολής Λογοθεραπείας ΤΕΙ Ιωαννίνων. Δέχεται με ραντεβού. Χαρ. Τρικούπη 5, 1ος όροφος • Τηλ. 26510-32467, κιν: 6978-777297 • e-mail: info@virvidaki.gr.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΖΟΒΑΡΑΣ

Πτυχιούχος Παν/μίου Βοστώνης, ΗΠΑ Master - Παθολογία Λόγου & Ομιλίας

Q ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ειδ. στη Συστημική - Οικογενειακή Συμβουλευτική Συμβουλευτική Ατόμων, Ζευγαριών, Οικογενειών, Εφήβων, Ομάδων και συμβουλευτική εξ αποστάσεως (Skype). Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαικής Εταιρείας Συμβουλευτικής

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ • Φυσικοθεραπείες • Ηλεκτροθεραπεία / Laser / Υπέρηχοι • Εξειδικευμένος σε αθλητικές κακώσεις • Θεραπεία με την μέθοδο PNF για νευρολογικές παθήσεις • Μυοχαλαρωτικά μασάζ • Fango Massage • Medical Hot Stone • Σύγχρονα όργανα για ευεργετική γυμναστική • Ειδικά προγράμματα για μυϊκή ενδυνάμωση • Δευτέρα - Παρασκευή: 8.30 - 14.00 & 17.30 - 21.30 Μαρίκας Κοτοπούλη 64 (Ριζάρειος Πολιτεία - ισόγειο) Τηλ. - Fax: 26510-72120 - κιν. 6947456737

Q ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥΛΑ (ΜΙΝΑ) ΜΠΡΟΥΜΟΥ Συμβουλευτική Ψυχολόγος, M.Sc. Ομάδες Σχολών Γονέων. Δέχεται με ραντεβού. 28ης Οκτωβρίου 19 (ισόγειο) (έναντι ΟΤΕ) Ιωάννινα. Τηλ.: 6938-900415. e-mail: broumou_mina@hotmail.gr, www.minabroumou.gr


Σελ. 10η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ στα Σύβοτα Λευκάδας: α) Οικόπεδο 3.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, βλέπει θάλασσα και απέχει 120 μ. από τη θάλασσα. Έχει νερό και ρεύμα. β) 11 στρέμματα (4.800 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο) 800 μέτρα από θάλασσα. Βλέπει θάλασσα και γ) 4 στρέμματα άρτιο οικοδομήσιμο βλέπει θάλασσα και απέχει 300 μ. Πληρ. τηλ. 2651079450 και 6972-647712. ΟΙΚ/13140 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1700 τ.μ. περίπου, άρτιο και οικοδομήσιμο, με παλιό πέτρινο σπίτι 68 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο στον Οικισμό Μολυβαδιά Σερβιανών Δήμου Δωδώνης. Πληρ. τηλ.: 2229770415 και 6976-972356. ΟΙΚ/13885 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κτήμα στην είσοδο του εμπορευματικού κέντρου Γκρίκας, 35 στρέμματα με 40 ελαιόδενδρα. Η τιμή συνεννοήσιμη. Πληρ. τηλ. 2666028403. ΟΙΚ/13904 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 1.070 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή ΔΡΟΣΙΑ Ιωαννίνων. Πληρ. τηλ. 6980-010037. ΟΙΚ/13920 ΠΩΛΕΙΤΑΙ οικόπεδο 500 τ.μ. επί της οδού Ι. Δραγούμη, 100 μέτρα πάνω από τον κόμβο Καρδαμιτσίων, πίσω από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», απέναντι από το ξενοδοχείο «ΑΝΝΑ», καθαρό από όλους τους φόρους και το μόνο που έχει αποχετευτικό δίκτυο. Συντελεστής 70%. Πληρ. τηλ. 6977-427270 και 6977-390340. ΟΙΚ/13925

ΠΩΛΕΙΤΑΙ σε διόροφη οικοδομή εντός του Κάστρου σε κατάσταση γιαπιού, τριάρι 82 τ.μ. Τσαπαλανού 1Β. Πληρ. 6931234932. ΑΚ/13731 ΠΩΛΕΙΤΑΙ γωνιακή διαμπερής ημιτελής μονοκατοικία στην περιοχή Σεισμοπλήκτων Ιωαννίνων, συνολικού εμβαδού 320 τ.μ., σε οικόπεδο 400 τ.μ. κατασκευής 9ου 2005. Σοφατίσματα τελειωμένα μέσα - έξω, εξωτερικά χρώματα, παράθυρα PVC (ρολά υπάρχουν μη τοποθετημένα). Αποτελείται από: Υπό-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ επιχείρηση καφέ - μπαρ στην οδό Πατατούκου έναντι 3ου Λυκείου. Πληρ. τηλ. 6945-254799

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Φαρμακείο εν λειτουργία, με εξασφαλισμένη πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6937-200761

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΠΑΡ Πλήρως εξοπλισμένο Πληρ. 6946757083

ΗΠΕΙΡΟΚΑΤ Α.Ε. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ α. Πωλούνται μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα τριάρια και δυάρια 90 τ.μ. και 50 τ.μ. αντίστοιχα στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας. β. Πωλείται μεζονέτα στην παραλία Βράχου, 80 τ.μ. και 40 τ.μ. υπόγειο νόμιμο. γ. Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα 87 τ.μ. στο Κάτω Νεοχωρόπουλο και μεζονέτα ανεξάρτητη 125 τ.μ. με κήπο 200 τ.μ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΩΔΩΝΗΣ 21 - ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. 26510-75515

6944-424110

γειο υπερυψωμένο με διαμέρισμα 50 τ.μ., 2 υπνοδ., κουζίνα, σαλόνι, μπάνιο, θέση πάρκινγκ, αποχετευτικό και λεβητοστάσιο. 1ο όροφο με 3 γκαρσονιέρες (27 τ.μ., 37 τ.μ., 40 τ.μ.). 2ο όροφο με διαμέρισμα 106 τ.μ. Σκεπή τελειωμένη. Αναμονές για 3ο όροφο. Δύο εισόδους. Αποχετευτικό. Μεσίτες αποκλείονται. Τιμή 440.000 ευρώ. Πληρ. sbougias@T-ONLINE.DE ΑΚ/13809 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κεντρική ισόγεια γκαρσονιέρα, επιπλωμένη ή και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ.: 6956-423686 και 2651075432. ΑΚ/13812 ΠΩΛΕΙΤΑΙ κατάστημα στα Ιωάννινα, Φώτη Τζαβέλλα 27-29 (δίπλα από το γήπεδο Ζωσιμάδες) ισόγειο 36 τ.μ. με πατάρι 18 τ.μ. και υπόγειο 36 τ.μ. Τιμή χαμηλή. Καλή επενδυτική ευκαιρία. Επικοινωνία τηλ. 6974-099500. ΑΚ/13856

ENOIKIAZΟΝTAΙ: α) Κατάστημα 240 τ.μ. με πατάρι 100 τ.μ., που μπορεί να χωριστεί στα δύο, κατάλληλο για ΚΕΚ ή Φροντιστήριο, στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 11, στο Τζαμί Καλούτσιανης. β) Κατάστημα 50 τ.μ. στην οδό Δημ. Χατζή 73. Πληρ. 26510-29105, 26510-51629 και 6946-285823. EN/52 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνης 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στην Λαϊκή Αγορά, 25 τ.μ., ισόγειο, 25 πατάρι, 25 υπόγειο, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.: 2651028050, κιν.: 6974-718390. ΕΝ/12450 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 80 τ.μ., με 40 τ.μ. πατάρι και 50 τ.μ. υπόγειο, Αγίας Μαρίνας 54, έναντι Πνευματικού Κέντρου, κοντά στη Λαϊκή Αγορά, κατάλληλο και για γραφείο. Πληρ. τηλ. 6974-718390. ΕΝ/13487 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ: α) Γκαρσονιέρα 50 τ.μ. υπερυψωμένου ισογείου δίχωρη με μπαλκόνι, β) Δυάρι 1ου ορόφου και γ) Γκαρσονιέρα 1ου ορόφου με τζάκι. Με θέρμανση κλιματισμό και ελάχιστα κοινόχρηστα, στην διεύθυνση Σουλίου 23α και Καραολή. Εξαιρετικά φιλική τιμή. Πληρ. τηλ. 6949-738650 και 6944332726. ΕΝ./13599 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο εμπορικό κέντρο της πόλης (πεζόδρομος Μιχ. Αγγέλου) επαγ/κή στέγη 100 τ.μ., κατάλληλη ιδι-

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Αρτοποιείο σε λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6948-865283

αίτερα για εκπαιδευτήριο (φροντιστήριο Μ.Ε., Ξένων Γλωσσών, ΚΕΚ κ.λπ.). Πληρ. τηλ.: 6944-727305, ώρες Γραφείου (11.00-13.00 και 16.00 έως 21.00). ΕΝ/13698 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ 85 τ.μ., 1ος όρ., επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 3. Πληρ. τηλ.: 26510-46207 και 6939-352935. ΕΝ/13765 ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ για επαγγελματική στέγη, στην οδό Ν. Ζέρβα 4-6, 3 γραφεία Α14: 27 τ.μ., Α15: 25 τ.μ. (με δυνατότητα να γίνουν και ενιαίος χώρος) και Β6: 29 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6944-783076. ΕΝ/13892 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ μικρό μαγαζάκι στο ιστορικό κέντρο της πόλης (οδός Σιώζιου Κυπρίου 9). Πληρ. τηλ.: 6932797464. ΕΝ/13906 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στα Σεισμόπληκτα, σε καλή κατάσταση, χωρίς κοινόχρηστα και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 26653-00850 και 6973288528. ΕΝ/13911 ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ δυάρι στην οδό Βλαχάβα, Πληρ. τηλ. 26510-22979 και 6948227722. ΕΝ/13927

ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ με μεγάλη εμπειρία αναλαμβάνει πάσης φύσεως εργασίες κατ’ οίκον. Αναπαλαιώσεις, τοποθετήσεις, επισκευές επίπλων, κουζινών, ντουλαπιών. Για εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στο τηλ. 6997-424531, κ. Μάρκο. ΖΗΤ/13723 ΖΗΤΕΙΤΑΙ άτομο να αναλάβει υπεύθυνα το τμήμα πωλήσεων σε επιχείρηση επίπλων. Απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, επιθυμητή η γνώση σχεδίου, προσμετρήσιμο προσόν η προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Αποστολή βιογραφικού σημειώματος Τ.Θ. 38. ΖΗΤ/13842

www.pig.com.gr Καταχωρήστε ΔΩΡΕΑΝ την αγγελία σας για πώληση ή ενοικίαση ακινήτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε απευθείας επαφή μεταξύ τους χωρίς την παρέμβαση μεσίτη.

ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

ENOIKIAZETAI

ΚΥΡΙΑ 53 ετών χήρα,

γκαρσονιέρα 35 τ.μ. επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη 13. Πληρ. τηλ.: 26510-71167

καλλιεργημένη, ζητάει κύριο χήρο, από 60 έως 65 χρονών, για σοβαρή γνωριμία. Πληρ. τηλ.: 6986761175

Eπισκευάζονται παλιά ρολλά και συναρμολογούνται παντός είδους έπιπλα (ντουλάπια, ντουλάπες, κουζίνες), τοποθέτηση πατωμάτων laminate και αναπαλαίωση επίπλων.

Πληροφορίες - τηλέφωνα: 26510-37415 και 6977-508049 κ. Κώστας

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ελαιοχρωματισμούς

παντός τύπου και θερμομονώσεις, βερνίκια ταβανιών σε πολύ καλές τιμές (ειδικές τιμές για φοιτητές) Βασίλης Φώτου Πληρ. τηλ. 6955-107010

ΖΗΤΕΙΤΑΙ γυναίκα (Ελληνίδα, εκτός φοιτητριών) έως 35 ετών, για εργασία σε καφέ - ουζερί, απογευματινές ώρες. Απαραίτητη προϋπηρεσία. Ώρες επικοινωνίας 9.00 - 12.00 πρωί, τηλ. 6945965553. ΖΗΤ/13919 ΑΠΟ μεγάλη Εταιρία Διεθνών Μεταφορών, με έδρα στα Ιωάννινα, ζητείται μηχανικός φορτηγών αυτοκινήτων, με μεγάλη εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6949730776 κ. Χρήστος. ΖΗΤ/13922 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για μπουφέ και σέρβις σε καφέ - ουζερί στην Πεδινή. Πληρ. τηλ. 26510-93561. ΖΗΤ/13924 ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για εργασία σε κεντρικό καφέ (μπουφέ - service). Μισθός ικανοποιητικός. Πληρ. τηλ. 26510-83161 και 6948-131195. ΖΗΤ/13934 ΠΡΩΗΝ κτηνοτρόφος ζητά εργασία ως βοσκός, στην περιοχή της Ηπείρου. Πληρ. τηλ. 6950-075656. ΖΗΤ/13935

Τελούμε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ροδαυγής Άρτας, 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΛΑΜΠΡΗ Συντ/χου Αστυνομικού Από Ροδαυγή Άρτας

Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Αλέξανδρος & Σπυριδούλα Λάμπρη, Ευαγγελία & Γεώργιος Τσάγκας Τα εγγόνια: Ιωάννης, Ναταλία, Δανάη Τα αδέλφια - Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς Γραφεία Tελετών: ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κ’ ΓΕΩΡΓΙΟΥ KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836 - Iωάννινα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων, 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, αδελφού και θείου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΑΥ. ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ξυλουργικά μηχανήματα (κορδέλα 80άρα, πλάνη 40άρα, πλάκα, σβούρα, πρέσα). Πληρ. τηλ. 6980595851. ΔΙΑ/13737 ΕΣΠΑ 2014-2020 - Επιδοτήσεις έως 100%, ίδρυση Εκσυγχρονισμός Επιχειρήσεων, Αναπτυξιακά Προγράμματα και Μελέτες, χρηματοδοτήσεις κεφάλαια κινήσεως για Μικρές και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Επιχειρηματικά, Στεγαστικά - Επισκευαστικά, Αγροτικά, βιομηχανικά, ξενοδοχειακά, ναυτιλιακά, και πάσης φύσεως επιδοτούμενα προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ πανελλαδικά. Τηλ. 210 36 46 223, Fax 211 850 14 64, www.abcfinancialgroup.gr Email.info@abcfinancialgroup.gr. ΔΙΑ/13898 ΠΩΛΕΙΤΑΙ σε τιμή ευκαιρίας φωτογραφικό αρχείο 500 φωτογραφιών με θεματική την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στην Ήπειρο. Πληρ. τηλ. 6986638238 και 26510-40665. ΔΙΑ/13931

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ του Universite de Paris 1 Pantheon - Sorbonne παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6941-643167. ΜΑΘ/13828 ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ μαθήματα παραδοσιακού κλαρίνου. Τιμές προσιτές. Τηλ. επικοινωνίας 6946-333639. ΜΑΘ/13829

Το ΙΔΡΥΜΑ ΤΟΣΙΤΣΑ προκειμένου να ενοικιάσει 3όροφο κατάστημα στην οδό Αβέρωφ 10, δέχεται προσφορές. Συνολικό εμβαδόν καταστήματος 400 τ.μ. περίπου. Για περισσότερες πληροφορίες κ. Κυριάκος Τσουτσοπλίδης τηλ. 6944-294404

Ετών 78 - Συνταξιούχου ΟΤΕ Η σύζυγος: Σωτηρία Ο γιος: Παύλος Τα αδέλφια: Ιερέας Λάμπρος, Ίκαρος, Σωτηρία Τα ανίψια - Οι λοιποί συγγενείς • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Τελούμε την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016, ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας πατέρα, αδελφού και θείου

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΛΛΙΦΩΤΗ Από Ζίτσα Ιωαννίνων Η κόρη: Αικατερίνη Τα αδέλφια: Καλλιόπη Πνευματικού, Νικήτας & Αικατερίνη Σωτηροπούλου Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς Γραφείο Τελετών ΝΑΤΣΙΚΟΣ, Λεωφ. Γράμμου 3, Ιωάννινα, τηλ. / fax: 26510-74020, κιν.: 6944-132231

ΒΙΟΛΟΓΟΣ με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα Βιολογίας όλων των επιπέδων και προετοιμάζει υποψηφίους ΑΕΙ. Πληρ. τηλ. 6944-339642. ΜΑΘ/13854 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ με πολυετή εμπειρία παραδίδουν μαθήματα Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας. Πληρ. τηλ. 6944332726 και 6948-721127. ΜΑΘ/13893

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ με διδακτική πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου Τιμές προσιτές.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΤΑΛΙΚΩΝ

Τηλ. 6 9 7 1 - 8 0 8 5 0 1

Καθηγήτρια ιταλικών με 6ετή παραμονή στην Ιταλία και πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα ιταλικής γλώσσας σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλέφωνο επικοινωνίας:

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας

6946-226848

απόφοιτος ΑΠΘ παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές.

Τηλ. 6 9 7 6 - 0 7 6 6 6 9

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Νηπιαγωγοί & Παιδαγωγοί με τουλάχιστον τετραετή εμπειρία και Βρεφονηπιοκόμος με εμπειρία για εργασία σε Σπίτι Φιλοξενίας Παιδιών στην Πωγωνιανή. Παρακαλώ να αναφέρετε στο θέμα την ειδικότητα & τόπο απασχόλησης (Πωγωνιανή). Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail: kivotospogoniani@gmail.com Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26570 31005-6.

Η εταιρία DIMSTEL ζητάει βιογραφικά για την παρακάτω θέση εργασίας: • γυναίκα γαζώτρια με εμπειρία. Αποστολή βιογραφικών στο hr@dimstel.gr ή στο φαξ 26510-03133.

πολυχώρος απασχόλησης παιδιών

N. Zέρβα 5 - 45332 / Τ. 26513-06130 / F. 26513-06130 e-mail: info@i-mikropolis.gr/www.i-mikropolis.gr


ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

® Διαφέρουν κι ενδιαφέρουν... KHΔEIA Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό, θείο κ’ ξάδελφο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΘ. ΓΙΩΤΙΤΣΑ Ετών 52 - Ιδιωτικό Υπάλληλο Από Γορίτσα Κουτσελιού Ιωαννίνων

Θανόντα, κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 3 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Γορίτσας Κουτσελιού Ιωαννίνων Η σύζυγος: Ελένη Τα παιδιά: Ανθούλα & Θανάσης Οι γονείς: Αθανάσιος Γιωτίτσας, Δημήτριος & Ευτυχία Ζαρκάδα Τα αδέλφια: Γιώργος & Ζαχαρούλα Γιωτίτσα, Δημήτριος & Γεωργία Γιωτίτσα, Νικόλαος Ζαρκάδας Τα ξαδέλφια - Τα ανίψια Οι φίλοι - Οι λοιποί συγγενείς. • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. Γραφεία Tελετών και Mνημοσύνων και Aνθοπωλείο: KOKOPH, Μ. Αλεξάνδρου 66, υποκαταστ.: KA’ Φεβρουαρίου 114, και Λεωφ. Πανεπιστημίου (Δουρούτη). τηλ. γραφείου και οικίας: 26510-71143, κινητά: 6932-777955 και 6932-506861

KHΔEIA Την λατρευτή μας αδελφή και θεία

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΥΡΟΥΔΗ Ετών 72 Από Αλεποχώρι Μπότσαρη

Θανούσα, κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 4 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Τα αδέλφια: Άγγελος κ’ Ανδρομάχη Παππά, Κων/νος κ’ Βαρβάρα Παππά, Δημήτριος κ’ Βασιλική Παππά, Μαργαρίτα κ’ Αντώνιος Καλιαμούρης, Γεωργία Παππά, Αρτεμησία κ’ Αλέξανδρος Κοτανίδης, Σπυριδούλα Παππά Τα ανίψια Οι λοιποί συγγενείς. • Συλλυπητήρια θα δεχθούμε στην αίθουσα της εκκλησίας. • Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να κατατεθούν, χρηματικά ποσά στην «ΕΛΕΠΑΠ» Γραφεία Tελετών: KATPAXOYPA, Δ. Πατατούκου 9, τηλ. 26510-38148. Κινητό: 6977-430460. Fax: 26510-28836

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΠΕΝΘΟΥΣ

Θερμά ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας για την απώλεια της αγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς και αδελφής

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ Ν. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Η οικογένεια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μόλις πληροφορήθηκε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου

Γεωργίου Συρμακέση ο οποίος υπηρέτησε με όλες του τις δυνάμεις τα κοινά και την πόλη για πολλά χρόνια, συνήλθε εκτάκτως και ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ 1. Να εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 2. Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του. 3. Να ενισχύσει, στη μνήμη του, κοινωνικές και προνοιακές δομές του Δήμου. 4. Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο. Ιωάννινα 30/11/2016 Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων Ο Πρόεδρος Γεώργιος Παπαδιώτης

Η ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΣEΛIΔA ¯ από 1η σελ.

στατικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας και μπήκε λουκέτο σε 245.000 επιχειρήσεις την τελευταία 6ετία»! Χθες παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεση εμπορίου της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία σε κατάσταση κινδύνου θα βρεθεί το 27% των εμπορικών επιχειρήσεων (συνδυάζει μείωση τζίρου με ληξι-

πρόθεσμες οφειλές), εάν στο επόμενο διάστημα δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Σε ποιοτική έρευνα που έγινε στο πλαίσιο της έκθεσης, τα σημαντικότερα προβλήματα του εμπορίου περιλαμβάνουν κατά σειρά σπουδαιότητας το φορολογικό, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τη μείωση της κατανα-

Η Ιόνια Οδός «φρενάρει» στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ¯ από 1η σελ.

θα γινόταν η πρώτη παράδοση τμήματος, επικρατεί σιγή ιχθύος και το τι θα λειτουργήσει είναι ακόμη συγκεχυμένο. Το τμήμα ΚουβαράςΑμφιλοχία παραμένει φαβορί, όμως το τελευταίο διάστημα δείχνει πολύ προχωρημένο και το τμήμα Φιλιππιάδα-Αβγό, στο οποίο έχουν τοποθετηθεί και τα διόδια. Θετικά νέα φαίνεται να υπάρχουν και στο «μέτωπο» των απαλλοτριώσεων, σημειώνει το Ypodomes. Ωστόσο, για όσους παρακολουθούν από κοντά το έργο στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, είναι πολύ πιθανό σε ένα τμήμα του, από το ύψος του ΙΚΕΑ μέχρι και τον κόμβο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Άρτας με την Επαρχιακή οδό προς Σκλίβανη, για ένα χρονικό διάστημα να χρησιμοποιείται το σημερινό οδικό δίκτυο, ως «λειτουργική Ιόνια Οδός». Και αυτό γιατί θεωρείται πολύ δύσκολο πλέον λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι το Μάρτιο. Για τα άλλα τμήματα, υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τότε, ενώ είναι πιθανόν να παραδοθεί νωρίτερα από το καλοκαίρι και η σήραγγα Κλόκοβας.

Η Κεντρική Οδός (Ε-65) Τα έργα στον οδικό αυτό άξονα, προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Το ποσοστό προόδου φτάνει στο 86% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. Το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα θα παραδοθεί έχοντας 2 πρόσωπα. Στα πρώτα 8 χιλιόμετρα θα παραδοθεί 1 λωρίδα ανά τμήμα ενώ σε όλο το υπόλοιπο τμήμα πάμε για παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον μέχρι τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει τα έργα και στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα. Ο προβληματισμός βέβαια εξακολουθεί να υπάρχει για το τι μέλλει γενέσθαι με το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία Οδό, που αφορά άμεσα και πιεστικά θα λέγαμε την Ήπειρο. Για το τμήμα αυτό, μόλις προχθές ο Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις του Υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να τελε-

Υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να έχουν μπει στην… κατάψυξη, αφού χωρίς αυτό οι πολίτες δε μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα για να θερμάνουν τα σπίτια τους. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι τελικά το επίδομα θα φτάσει στους δικαιούχους την άνοιξη!

Κρύο, χιόνι, αέρας… Την κατακόρυφη «βουτιά» για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι έκανε τις τελευταίες δύο ημέρες ο υδράργυρος, με αποτέλεσμα χθες να σημειωθεί παγετός στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές του Λεκανοπεδίου. Χιόνι έπεσε σε χωριά με μεγάλο υψόμετρο όπως η Μηλιά (15 εκατοστά), το Μέτσοβο, το Ανήλιο, χωριά του Ζαγορίου, των Τζουμέρκων και της Κόνιτσας. Το ύψος του στις περισσότερες περιπτώσεις κυμάνθηκε ανάμεσα στα 5 και 12 εκατοστά, ωστόσο τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων καθάρισαν το οδικό δίκτυο κι έριξαν αλάτι για τον παγετό. Πάντως, στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν έριξε τελικά χιόνι!

Ισχυροί άνεμοι Κύριο χαρακτηριστικό της χθε-

σινής ημέρας ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί και στα Γιάννενα απ’ τις πρώτες πρωινές ώρες και ως το μεσημέρι. Απ’ τον αέρα σημειώθηκε έντονη τρικυμία στην Παμβώτιδα, τα νερά της οποίας βγήκαν έξω και πλημμύρισαν αρκετές παραλίμνιες περιοχές, ενώ έσπασαν κλαδιά και δέντρα στην πόλη και προκλήθηκαν μικροζημιές. Λόγω των ισχυρών ανέμων διακόπηκε η συγκοινωνία από και προς το Νησί και τα καραβάκια έδεσαν για λόγους ασφάλειας.

Μικρή βελτίωση Από σήμερα, πάντως, βελτιώνεται ο καιρός στην περιοχή μας, με την ηλιοφάνεια να επιστρέφει, όμως το πρωί η θερμοκρασία θα είναι κάτω από το μηδέν. Το μεσημέρι, εφόσον έχει ήλιο, θα φτάσει στους 6 με 7 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, Παρασκευή ο υδράργυρος θα σημειώσει μικρή άνοδο, αλλά, όπως εύστοχα επισήμανε χθες, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο χειμώνας είναι μπροστά μας!

Άφαντο το επίδομα! Μπορεί να μπήκαμε στον χειμώνα και ημερολογιακά και καιρικά, όμως το επίδομα θέρμανσης

παραμένει… άφαντο, παρόλο που χωρίς αυτό χιλιάδες νοικοκυριά ανά τη χώρα δεν πρόκειται φέτος ν’ ανάψουν καλοριφέρ. Πιο συγκεκριμένα, χωρίς επίδομα θα μείνουν τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία που ήταν δικαιούχοι είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής την περσινή χειμερινή περίοδο. Kι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις οποίες πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης φέτος είναι ακριβότερες κατά 7 έως 10 λεπτά το λίτρο σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα. Το γεγονός αυτό έχει στρέψει περισσότερο κόσμο φέτος στη λύση του τζακιού και της σόμπας, όμως, όπως έγραψε ήδη ο «Π.Λ.», έχουμε έτσι ως συνέπεια την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης, λόγω της κακής ποιότητας ξύλων που πολλοί χρησιμοποιούν και όταν φυσικά οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Ακόμα μελετούν… ζώνες! Ακόμα δεν έχει καταστεί καν δυνατό να εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος και να τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή του συστήματος TAXISNET για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων.

Eνδιαφέρουν και διαφέρουν !...

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ!

σφορήσουν τους πρώτους μήνες του 2017, μεταθέτοντας έτσι τις ανακοινώσεις που αρχικά είχαν τοποθετηθεί από στελέχη του ίδιου Υπουργείου για τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο υπάρχουν ανοικτά ακόμη σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό της οριστικής χάραξης, αλλά και το «λειτουργικό» του οδικού τμήματος. Ο Υπουργός ανέφερε ότι «σύμφωνα με την αναθεώρηση, και το νότιο και το βόρειο τμήμα μπορούν να προχωρήσουν με την ίδια σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή τους, όμως οι δρόμοι του βόρειου και του νότιου τμήματος θα είναι δημόσιοι δρόμοι. Δεν ανήκουν ως λειτουργία στον παραχωρησιούχο, που έχει κάνει το μεσαίο τμήμα". Η Κυβερνητική επιλογή μένει να αποδειχθεί στην πράξη, κατά πόσο διευκολύνει ή όχι τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, που γενικώς είναι πιο «ανοικτή» σε σύνθετα μοντέλα χρηματοδότησης (Συμπράξεις δηλαδή δημοσίου και ιδιωτών).

Οι άλλοι άξονες Για την Ολυμπία Οδό, παραμένει η εμπλοκή με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Καμάρι, όμως στα θετικά είναι η συνεχής εργοταξιακή κάλυψη τουλάχιστον μέχρι το Διακοπτό. Οι εργασίες έχουν φτάσει στο 86% και θα γίνει αγώνας για να δοθεί η «λειτουργική Ολυμπία». Υπολογίζεται ότι για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2017 θα παραμείνουν υπό κατασκευή περίπου 8χλμ. Στον αυτοκινητόδρομου Αιγαίου, τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα (είναι στο 92%) και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με κάποιες αποζημιώσεις που ζητά ο κατασκευαστής και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί. Το 92% της προόδου τα λέει όλα όμως χωρίς συμφωνία «no highway». Τέλος στον αυτοκινητόδρομο Μορέα, όλα είναι έτοιμα για την τυπική παράδοση του τελευταίου τμήματος, που είναι η Περιφερειακή της Καλαμάτας.

Μακρύς και κρύος ο χειμώνας φέτος για χιλιάδες νοικοκυριά ¯ από 1η σελ.

Σελ. 11η

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχουν καταφέρει να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στα γεωγραφικά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι κάτοικοι ορεινών και άλλων περιοχών όπου επικρατούν πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Ψαλιδισμένο» κονδύλι Χωρίς το επίδομα θέρμανσης λοιπόν, λιγοστεύουν τα σπίτια που θα θερμανθούν φέτος με πετρέλαιο, αφού οι οικονομικές δυνατότητες έχουν περιοριστεί πολύ. Και εγκαίρως όμως να καταβάλλονταν φέτος τα χρήματα στους δικαιούχους, αυτά δεν θα έφταναν για την επαρκή κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να διαθέσει για την περίοδο Οκτωβρίου 2016 - Απριλίου 2017 το ποσό των 105 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος. Ποσό «ψαλιδισμένο» σε σχέση με παλιότερα. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να αλλάξει και ορισμένα κριτήρια χορήγησής του προκειμένου να γίνει δικαιότερη κατανομή του διαθέσιμου ποσού.

λωτικής δαπάνης και την έλλειψη ρευστότητας.

Εκτιμήσεις ΤτΕ Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε χθες επισημαίνεται ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη. Οι τράπεζες έθεσαν ως στόχο τη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% για την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2019, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019. Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων (δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση), από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μεταβιβάσεις δανείων. Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων MEA εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων, η οποία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017. Όπως αναφέρει η ΤτΕ, η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων αποτελεί σήμερα τη σημαντικότερη πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστη-

μα.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι υψίστης σημασίας, καθώς, πέρα από τη βελτίωση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών, θα επιτρέψει την απελευθέρωση κεφαλαίων προς χρηματοδότηση άλλων, πιο παραγωγικών, κλάδων της οικονομίας και θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.

Ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» Και μιας και ο λόγος για «κόκκινα» δάνεια, χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από τον "Συνήγορο του Καταναλωτή" και τον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ), με θέμα «Η διαμεσολάβηση στην υπηρεσία του πολίτη-καταναλωτή: Οι διαφορετικές πτυχές της, η εμπειρία, οι τεχνικές και οι λύσεις». Την έναρξη έκανε ο Ηπειρωτικής καταγωγής, Συνήγορος του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης ο οποίος εξήρε τον θεσμό της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και αναφέρθηκε στην υπέρδεκαετή εμπειρία της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «την περίοδο αυτή ιδιαίτερη έξαρση παρουσιάζουν τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Η εμπειρία, μας έδειξε ότι προκειμένου να επιλύονται οι υποθέσεις που αφορούν τα δάνεια πρέπει οι προτάσεις που γίνονται ιδίως εκ μέρους των τραπεζών να είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών-καταναλωτών. Άλλως δεν θα υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή την κρίσιμη και για τους πολίτες και για τις τράπεζες διαδικασία».

Στη διάθεση του κοινού τα εκθέματα του Μουσείου «Αγ. Τόλης» στους Κήπους ¯ από 1η σελ.

της εκκρεμότητας που υπάρχει με την ολοκλήρωση της σύστασης του Κοινωφελούς Ιδρύματος που θα αναλάβει την διαχείρισή του, όπως ήταν η βούληση του διαθέτη, ενώ το θέμα αυτό έχει προβληθεί πολλές φορές σε ρεπορτάζ του Χρήστου Τσέτση, μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.». Ήδη από τις 13 Αυγούστου 2015 έγινε η παράδοση - παραλαβή του κτιρίου και των εκθεμάτων από την Περιφέρεια στο Δήμο Ζαγορίου, ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία του από το Δήμο και έως ότου λειτουργήσει το «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη» σύμφωνα με τη βούληση που είχε εκφράσει ο συλλέκτης.

Η Σύμβαση Η Σύμβαση, απόρροια του από 27/3/2015 μνημονίου συνεργασίας, με το οποίο Περιφέρεια και Δήμος δεσμεύτηκαν για την λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Αγάπιου Τόλη, υπεγράφη την Τρίτη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου. Ειδικότερα, με την Προγραμματική Σύμβαση θα υλοποιηθεί το έργο «Λειτουργικές δαπάνες Λαογραφικού μουσείου Αγάπιου Τόλη για τα έτη 2016&2017». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο συνολικός προϋπολογισμός της διετούς διάρκειας Σύμβασης (εφόσον απαιτηθεί θα επεκταθεί η χρονική διάρκεια της) ανέρχεται στις 20.000 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί από την Περιφέρεια προς το Δήμο Ζαγορίου. Οι πληρωμές θα γίνονται από τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, βάση ετήσιας επιχορήγησης 10.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα καλύπτονται δαπάνες για την ταξινόμηση των εκθεμάτων και την λειτουργική δημιουργία χώρου επισκεψιμότητας του μουσείου με τα εκθέματα. Επίσης, δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και δαπάνες αμοιβής υπαλλήλου που θα παράσχει υπηρεσίες για την λειτουργία του λαογραφικού μουσείου.

Επιτροπή Παρακολούθησης Για την παρακολούθηση υλοποίησης της σύμβασης συνιστάται όργανο με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης» αποτελούμενη από εκ-

προσώπους των συμβαλλομένων (από πλευράς Δήμου Ζαγορίου ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος με αναπληρώτρια την δημοτική σύμβουλο Αγγελική Ράπτη). Η Περιφέρεια Ηπείρου, ως καθολικός διάδοχος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, είναι συνιδιοκτήτρια του Μουσείου που ανεγέρθηκε με δαπάνες της και έξοδα της Ν.Α.Ι σε ιδιόκτητο οικόπεδο του Αγάπιου Τόλη. Ο ίδιος είχε μεταβιβάσει στην τότε Ν.Α.Ι. ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου, με σκοπό να λειτουργήσει λαογραφικό μουσείο με την ιδιωτική, λαογραφικού περιεχομένου, συλλογή του.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Στην συνέχεια, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Δήμο Ζαγορίου, ο δωρητής και συλλέκτης προέβη σε ενέργειες για σύσταση κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία « Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη», εισφέροντας στο ίδιο το ίδρυμα όλα τα σχετικά δικαιώματά του επί του ήδη ανεγερθέντος μουσείου και με υποχρέωση της δωρεοδόχου Ν.Α.Ι να μεταβιβάσει στο ίδρυμα που θα συστήνονταν, το εξ αδιαιρέτου ποσοστό της. Σχεδόν επί πέντε χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση της σύστασης του Κοινωφελούς Ιδρύματος το οποίο και θα αναλάμβανε την λειτουργία του Μουσείου. Ο αείμνηστος Αγάπιος Τόλης είχε κινήσει το 2011 τη διαδικασία για την σύσταση του Ιδρύματος, ωστόσο προέκυψαν νομικά και άλλα προβλήματα τα οποία ακόμη δεν επιλύθηκαν. Το Υπουργείο Οικονομικών δια του Συμβουλίου Εθνικών Κληροδοτημάτων, παρόλο που από πλευράς της Περιφέρειας έχουν αποσταλεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το Μουσείο (χρηματοδότηση, κατασκευή, καταγραφή εκθεμάτων κλπ), δεν έχει προχωρήσει την διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση σύστασης του ιδρύματος. Αναμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, κατόπιν αίτησης του έχοντος έννομο συμφέρον, επί του κύρους ιδιόχειρης διαθήκης του διαθέτη και μέχρι να συμβεί αυτό το μουσείο θα ανοίξει με την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Ζαγορίου.


Σελ. 12η

ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

O «ΠPΩΪNOΣ ΛOΓOΣ» στον παλμό των γεγονότων... Αποφασίστηκε ανάπτυξη κοινών δράσεων

Με τέσσερις «εκπροσώπους» τα Γιάννενα στην Πανελλαδική συνάντηση για το νερό

• Τέσσερις σύλλογοι - κινήσεις από τα Γιάννενα συμμετείχαν στην 3η Πανελλαδική Συνάντηση για το νερό που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Πρόκειται για την Κίνηση «Καθαρός Καλαμάς» την Κίνηση PROTECT AOOS και τους Συλλόγους Προστασίας Περιβάλλοντος και Αράχθου. Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στην Πανελλαδική Συνάντηση αποφάσισαν την ανάπτυξη κοινών δράσεων πανελλαδικού χαρακτήρα καθώς και την ενίσχυση των τοπικών αγώνων και πρωτοβουλιών (καμπάνιες, ενημέρωση πολιτών), τη δικτύωση και συνεργασία των μελών της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το νερό και τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, αναφέρεται ότι το Δίκτυο Κινημάτων στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων στην Μεγάλη Παναγιά της Χαλκιδικής, στο Αποπηγάδι Χανιών, στην Ήπειρο (Άραχθος, Αώος, Καλαμάς, Παμβώτις).

ΔΗΜ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών • Το μεταναστευτικό και η ένταξη ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη 12η ετήσια συνάντηση υψηλού επιπέδου με θρησκευτικούς ηγέτες από την Ευρώπη. Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών είναι σήμερα πιο σημαντικός από ποτέ. Είναι η στιγμή που χρειαζόμαστε περισσότερο αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών. Στο παρελθόν ο κόσμος ήταν χωρισμένος εξαιτίας εθνικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, και εμφύλιων

πολέμων. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι οι κοινές προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών για το διάλογο και την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των θρησκειών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον αμοιβαίο σεβασμό, ιδιαίτερα δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κοινωνικής συνοχής και της ένταξης. Η αλληλεγγύη πρέπει να επικρατήσει παντού. Είναι μια έννοια που υπάρχει σε όλες τις θρησκείες. Οι συναντήσεις, οι ανταλλαγές απόψεων και η ευρύτερη συνεργασία στο μέλλον θα οδηγήσουν σε πιο συνεκτικές και ενωμένες κοινωνίες…».

Από το αστυνοµικό δελτίο

Συλλήψεις φυγόποινων σε Πρέβεζα - Θεσπρωτία • Η εξόρμηση των Αστυνομικών Υπηρεσιών για τον εντοπισμό και σύλληψη φυγόποινων ανά την Ήπειρο, αποδίδει καθημερινά σχεδόν «καρπούς». Το τελευταίο 24ωρο έγιναν μάλιστα τέσσερις συλλήψεις, από τις οποίες οι τρεις στην Πρέβεζα και συγκεκριμένα συνελήφθησαν: 55χρονος ημεδαπός, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε δωδεκάμηνη φυλάκιση και σε 1.000 ευρώ πρόστιμο για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί επιταγών. 34χρονη Ελληνίδα, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματική ποινή 500 ευρώ, επίσης για ακάλυπτες επιταγές. 34χρονος Αλβανός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για παράβαση της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών. Στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, τέλος συνελήφθη 55χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση φυλάκισης δύο ετών για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Ζευγάρι Ρουμάνων έκλεψαν πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην Άρτα • Ένα ζευγάρι νεαρών Ρουμάνων, ηλικίας 26χρόνων ο άνδρας και 23 η γυναίκα, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Άρτας, καθώς είχαν διαπράξει κλοπή από πρακτορείο ΟΠΑΠ. Η μέθοδος που ακολούθησαν ήταν απλή: Η 23χρονη εισήλθε στο πρακτορείο και με το πρόσχημα αγοράς δελτίων έκλεψε χρήματα και στη συνέχεια διέφυγε με το αυτοκίνητο στο οποίο την περίμενε ο 26χρονος συνεργός της. Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο των στοιχείων, η 23χρρονη είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο καθώς σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Άρτας για απάτη.

Θα… εφοδίαζαν με χασίς τη Λευκάδα! • Νέα υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα χασίς, εντόπισαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας. Συγκεκριμένα στο Δρέπανο συνελήφθη 52χρονος Έλληνας, ο οποίος, μαζί με έναν αλλοδαπό, θα μετέφερε για τη Λευκάδα τέσσερα δέματα χασίς, συνολικού βάρους 7,296 κιλών. Ο αλλοδαπός απέφυγε τη σύλληψη και αναζητείται.

Μετά από 2 χρόνια βρέθηκε ο κλέφτης! • Άργησε, αλλά τελικά βρέθηκε ο δράστης διάρρηξης που είχε γίνει πριν δύο χρόνια (στις 7 Νοεμβρίου 2014) στο Μαζαράκι Ιωαννίνων. Πρόκειται για έναν 26χρονο Έλληνα, ο οποίος μέρα- μεσημέρι, μπήκε σε σπίτι από το παράθυρο και πήρε χρήματα και έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

«Ξινό» του βγήκε το αγώι… • «Ξινό» και κάτι παραπάνω, βγήκε το αγώι, σε 43χρονο, καθώς τα τέσσερα άτομα που μετέφερε για Άρτα ήταν λαθρομετανάστες. Η σύλληψή του έγινε στο Κομπότι Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.). Μαζί συνελήφθησαν και οι τέσσερις Αλβανοί ηλικίας 42,25, 35 και 41 χρόνων, για τρεις από τους οποίους εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Οι πέντε οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Άρτας, ενώ κατασχέθηκε και το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την Public Issue

Σε λάθος κατεύθυνση βαδίζει η χώρα λέει το 88% των Ελλήνων ® Ο Κ. Μητσοτάκης καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

• Διάχυτη απογοήτευση για την πορεία της χώρας εκφράζεται από τους Έλληνες στο Πολιτικό Βαρόμετρο που διενήργησε η Public Issue για τον Νοέμβριο. Το 88% πιστεύει ότι «τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση», ενώ μόλις το 8% θεωρεί ότι βαίνουν προς τη σωστή. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 73% απάντησε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση και το 19% ότι πηγαίνουν προς τη σωστή. Αντίστοιχα, το 95% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις το 3% ότι κινείται προς τη σωστή. Το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι αισθάνεται οργή / αγανάκτηση, το 25% ότι αισθάνεται απογοήτευση, το 19% ανησυχία/άγχος και το 9% ντροπή. Ως προς τη διεθνή ισχύ της χώρας, το 53% απάντησε ότι η θέση της είναι πιο αδύναμη σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Το 38% θεωρεί ότι παρέμεινε η ίδια και το 8% ότι έγινε πιο ισχυρή. Όσον αφορά τη δημοτικότητα, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπερισχύει του

συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Σ’ αυτό εξάλλου αποσκοπεί η δημιουργία θέσεων στάθμευσης caravan αλλά και η χάραξη ποδηλατικών διαδρομών και μονοπατιών σε όλη την έκταση της Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό διοργάνωσε ημερίδα στα Πράμαντα, προκειμένου να αναζητηθούν, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τουρισμού, μέθοδοι προσέλκυσης επισκεπτών από νέες αγορές μέσω της παροχής υπηρεσιών ποιοτικού επιπέδου.

Η Ένωση ξενοδόχων Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο Πραμάντων, ο υπεύθυνος Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κώστα Βλάχου, μίλησε με θέμα την τουριστική ανάπτυξη των Βορείων Τζουμέρκων, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την πορεία της τουριστικής κίνησης, αλλά και για τα βήματα που κάνει η Ένωση για την προβολή και προώθηση της Ηπείρου, ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, επ’ ωφελεία όλων. «Είμαι χαρούμενος γιατί σιγά σιγά γίνεται σε όλους συνείδηση ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα λίγα οχήματα που μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη εποχή. Για πρώτη φορά γίνονται συλλογικές κινήσεις, χωρίς γεωγραφικά όρια, μετράει ο ένας τον άλλον σαν απολύτως απαραίτητο για να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», σημείωσε μεταξύ άλλων. Τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και με την Ένωση ξενοδόχων τόνισε, εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων, ο Άγγελος Ζώνιος, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα από όλους, τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ο Δήμος Βορ. Τζουμέρκων Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές κάλεσε τους επαγγελματίες να καταθέσουν προτάσεις για την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, δεσμευόμενος ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου, θα στηρίξει την όποια επιλογή

Κέρδισαν Λογγάδες (3-0) και Χουλιαράδες (0-1) αντίστοιχα

Στα ημιτελικά του κυπέλλου Βελισσάριο και Θρίαμβος Σερβιανών

• Στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών πέρασαν το Βελισσάριο και ο Θρίαμβος Σερβιανών μετά τις χθεσινές τους νίκες στα προημιτελικά επί των Λογγάδων και Χουλιαράδων αντίστοιχα.

Εύκολη επικράτηση…

πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς θετική γνώμη για εκείνον έχει το 45% των ερωτηθέντων, μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Πρωθυπουργό είναι 24%, που όμως αυξήθηκε κατά 2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, το 42% υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Καταλληλότερο θεωρεί τον κ. Τσίπρα το 22%, ενώ το 35% απάντησε «κανένας από τους δύο». Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας;» το 14% απάντησε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το 32% μια κυβέρνηση της Ν.Δ. και το μεγαλύτερο ποσοστό, 52%, απάντησε «καμία από τις δύο». Τέλος, το 53% τάσσεται κατά της διεξαγωγής εκλογών και το 45% υπέρ.

Ο τουρισμός… οδηγός ανάπτυξης για τον Δήμο Βορ. Τζουμέρκων ¯ από 1η σελ.

AΘΛHTIKA

τους. «Εσείς λαμβάνετε τις αποφάσεις και εμείς θα ακολουθούμε και θα στηρίζουμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του. Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Δημοτική Αρχή το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ένωση Ξενοδόχων και την Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Τουρισμό Βαγγέλης Γιωτόπουλος.

Εναλλακτικός τουρισμός Στο πλαίσιο της πρόσφατης ημερίδας τονίστηκαν ιδιαίτερα τα συγκριτικά πλεονέκτημα της περιοχής, όπως το Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» στα Πράμαντα, αλλά και η δυναμική του εναλλακτικού τουρισμού, για τα οποία εκδόθηκαν σχετικά έντυπα, που διανέμονται στους εν δυνάμει επισκέπτες στις εκθέσεις που συμμετέχει ο Δήμος, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Με στόχο την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή έχουν χωροθετηθεί θέσεις για caravan, έχουν χαραχθεί τρεις ποδηλατικές διαδρομές και έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα μονοπάτια σε όλη την έκταση του Δήμου, ως μέρος ενός πιστοποιημένου Ευρωπαϊκού Μονοπατιού που θα διατρέχει ολόκληρη την Ήπειρο. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Βορ Τζουμέρκων φιλοδοξεί μελλοντικά να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον τουρισμού αυτού του είδους.

Ανανεωμένη ιστοσελίδα Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους επαγγελματίες και η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η οποία τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βρίσκεται «στον αέρα», στην ηλεκτρονική διεύθυνση όπου λειτουργεί και σήμερα (www.voreia tzoumerka.gr). Η ιστοσελίδα έχει στόχο να ενισχύσει την επικοινωνία του Δήμου με τους δημότες, μέσα από εμπλουτισμένο και επικαιροποιημένο περιεχόμενο, ενώ δίνεται έμφαση και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, παρέχοντας πληροφορίες προς τους επισκέπτες. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Το Βελισσάριο επικράτησε εύκολα 3-0 των Λογγάδων και τώρα περιμένει τον αντίπαλό του από το ζευγάρι Αμπελόκηποι-Κρύα. Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 17’ όταν ο Μπούρμπος εκτέλεσε κόρνερ και ο Κλιτσινάρης με σουτ έκανε το 1-0. Ο ΑΟΒ διπλασίασε τα τέρματα του στο 40’ όταν ο Μπούρμπος εκτέλεσε κόρνερ, ο Νούσης έκανε την κεφαλιά απέκρουσε την μπάλα ο Δραγάτης Π., αυτή έφτασε στον Αλεξίου που από κοντά την έστειλε στα δίχτυα. Το τελικό 30 έκανε στο 43’ ο Τσακανίκας με κεφαλιά μετά από φάουλ του Κολιού. Διαιτησία: Τάσης (Κατσουλίδης-Τσάντας). Βελισσάριο: Μάντζιος, Πανίδης (46’ Κατσούδας), Ασωνίτης, Λώλης, Αλεξίου, Τσακανίκας, Μπιστιόλης, Μπούρμπος (61’ Στασινός), Νούσης (67’ Αναγνωστόπουλος), Κολιός, Κλιτσινάρης. Λογγάδες: Δραγάτης Π., Αγκάς, Τσίος, Φάης, Λαδιάς, Σκενατζής (52’ Γκόλιας), Δραγάτης Α., Δάλλας, Μπάγιας, Δραγάτης Α. (69’ Νάσκος), Στάθης (59’ Μάντζος).

Κρίθηκε στην εκπνοή… Τα Σερβιανά πήραν την πρόκριση στην εκπνοή του παιχνιδιού με τους Χουλιαράδες, χάρη σε τέρμα που πέτυχε στο 90’ ο Θανάσης με ωραία ατομική προσπάθεια και σουτ. Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχες Χουλιαράδες είχαν την εδαφική υπεροχή και τις ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο γκολ, με τα Σερβιανά να «χτυπάν» στις αντεπιθέσεις. Στο 20’ σέντρα Παππά κεφαλιά του Μιχάλη απέκρουσε ο Κυρικλίδης. Στο 25’ φάουλ του Θανάση, κεφαλιά του Τζίμα αποκρούει την μπάλα ο Γκορτζής. Στο 34’ εκτέλεση φάουλ του Παράσχη, η μπάλα βρήκε σε αμυντικό, άλλαξε πορεία και την τελευταία στιγμή ο Κυρικλίδης απέκρουσε σε κόρνερ. Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό ήταν το ίδιο χωρίς όμως πολλές ευκαιρίες. Χουλιαράδες: Γκορτζής, Τσακμάκης, Γεράσης, Μιχάλης, Ντούκας, Παππάς, Ξυλογιάννης, Λάμπορυ, Παράσχης, Τσουμάνης, Γεωργούλης. Θρίαμβος Σερβιανών: Κυρικλίδης, Μπάλλας, Γιωτίτσας, Τζίμας, Κατσάνος, Κομπίλας, Αλεξίου, Γούλας, Θανάσης, Χριστοφορίδης, Σκούφης.

Το ΠΕΑΚΙ θα προσφέρει…

Δωρεάν μαθήματα για ΤΕΦΑΑ και Στρατιωτικές σχολές • Δωρεάν μαθήματα - προπονήσεις προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΤΕΦΑΑ και στις Στρατιωτικές σχολές θα προσφέρει, όπως ανακοίνωσε, το ΠΕΑΚΙ σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές Φυσικής Αγωγής. • Πληροφορίες στα γραφεία του ΠΕΑΚΙ στους Ζωσιμάδες και στα τηλέφωνα: 26510-25008 – 6977-642348.

Λαθρεμπόριο αντί για έσοδα έφερε ο φόρος στο κρασί • Οργανωμένο λαθρεμπόριο αντί για έσοδα έφερε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Σε λίγες ημέρες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κλείνει τον πρώτο χρόνο εφαρμογής και οι εισπράξεις για τα ταμεία του κράτους απέχουν πολύ από τα 65 εκατομμύρια ευρώ που η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και παρουσιάσει στους δανειστές. Αντίθετα, οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο κρασιού, όπως κα-

ταγγέλλουν οι οινοποιοί, οι οποίοι περιγράφουν πώς κυκλώματα έχτισαν δεξαμενές κρασιού κάτω από την γη για να μην φαίνονται στον έλεγχο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπολογίζεται ότι μόνο το 35% της συνολικής ποσότητας κρασιού διακινείται με νόμιμα παραστατικά. Επιπλέον, από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 καταθέτουν δήλωση συγκομιδής, όμως κανένα πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί.

Πάνω από 1 εκ. στρέμματα οι αμπελώνες στην Ελλάδα • Σε 188.873 ανέρχεται ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων με αμπελώνες στη χώρα το 2015, από τους οποίους οι 188.195 αναφέρονται σε εκμεταλλεύσεις με αμπελώνες παραγωγικής ηλικίας και οι 2.698 σε αμπελώνες μη παραγωγικής ηλικίας. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την έρευνα Αμπελουργικών Καλλιεργειών έτους 2015 της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα επίσης με την έρευνα: Οι συνολικές εκτάσεις με αμπελώνες είναι 1.030.821 στρέμματα, εκτάσεις από τις οποίες

1.011.549 στρέμματα είναι με αμπελώνες παραγωγικής ηλικίας και 19.272 στρέμματα με αμπελώνες μη παραγωγικής ηλικίας. Από το σύνολο των εκτάσεων με αμπελώνες, 633.262 στρέμματα καλλιεργούνται με οινάμπελα και 397.559 στρέμματα με σταφιδάμπελα. Αναφορικά με την περιφερειακή κατανομή των εκτάσεων με αμπελώνες, οι περισσότερες εκτάσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο με 255.537 στρέμματα και ακολουθούν η Κρήτη με 225.548 στρέμματα και η Δυτική Ελλάδα με 164.446 στρέμματα.

01 12 2016  

newspapers,articles

Advertisement