Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

DS 9 // IONIQ 5 // MUSTANG GT C // XC40 RECHARGE // RENAULT ARKANA

HØJ SOL PÅ SOLSKINSØEN // DANMARK DEJLIGST // SENSOMMERFAVORITTER NUMMER 53 SEPTEMBER 2021

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK


DEN NYE E-PACE PLUG-IN HYBRID

BEGEJSTRER. SOM INGEN ANDRE.

Der kommer gode SUV’er hver måned. Og flere med plug-in hybrid. Vi tør dog godt sige, at der går lidt længere me at der kommer noget, som kan vække samme begejstring som vores nye E-PACE plug-in hybrid. Vi kan skrive læng om designet, komforten, firhjulstrækket og den ubesværede dynamik mellem lydløs elektricitet og ægte performan Men vi tænker, det er bedst, du selv mærker efter. Priser på E-PACE Plug-in hybrid starter fra 584.900 kr. British Motorgroup København Dynamovej 12A, 2860 Gladsaxe, Tlf.: 70 30 07 52 E-PACE P300e Signature R-Dynamic S: Pris fra kr. 584.900,- inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger på kr. 4.180 og ekskl. halvårlig ejerafgift. Forbrug ved blandet kørsel 71,4 – 55,6 km/l. CO2-udslip 32-40 g/km. Opladning fra 10-80% på 1 time og 15 min. (11kW). Forbrug er beregnet efter WLTP normen og angives både som low test og high test. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Miljøklasse: Euro 6. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer. Bilen på billedet kan være vist med ekstraudstyr.


ellem, ge nce.

BOOK PRØVETUR JAGUAR.DK


PRÊT-À-PARTIR Så er der fuld damp på kedlerne igen efter ferien

eller måske rettere ... fuld strøm på batterierne. For opladningsbiler er ikke til at komme udenom i dag, så vi har testet den fuldt elektriske Peugeot e-208, den nye Volvo XC40 Recharge og Morten Bek den anderledes futuristiske Hyundai Ioniq 5. Foruden de nye hybrider DS 9 og Renault Arkana. Jeppe Dalby bruger også begge dele i Audi Q7 PHEV, og så er der fuldt brøl i Ford Mustang GT Convertible. Anne Køster smager på lækkerier fra øst til vest, der er sol over klippeøen på pensionat i Allinge samt masser af nye dufte og skønhedsinspiration til sensommeren.

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek har haft coronapasset fremme og været i Spanien for at testkøre den futuristiske nye Hyundai Ioniq 5.

Morten er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster har rejst fra øst til vest for at smage fantastisk dansk gourmet, som man ikke må snyde sig selv for.

Anne er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

Jeppe Dalbyhar ikke bare prydet magasinet med pletskud i denne måned, han har også testkørt den nye Audi Q7 plug-in hybrid.

Jeppe arbejder til daglig som freelance-fotograf for blandt andet Bilbasen, hvor han både laver stills og video. jeppe@dalbys.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


DEN NYE CUPRA BORN 100% ELEKTRISK EN USTOPPELIG IMPULS. GØR DEN TIL DIN EGEN SE MERE PÅ CUPRAOFFICIAL.DK

Mærk impulsen og den elektriske kraft i den nye CUPRA Born. Bygget til fremtiden med innovative materialer og sofistikeret design, der er skabt til bevægelse. Med op til 427 km elektrisk rækkevidde på en enkelt opladning, og en acceleration fra 0 - 50 km/t på blot 2,9 sekunder, er CUPRA Born kommet for at bevæge dig.

CUPRA BORN. Bilen er vist med ekstraudstyr. Batteri 45- 58 kWh. Forventet data: elektrisk rækkevidde op til 427 km. CO2: 0 g/km.


PRÊT-À-PARTIR

SEP 2021 Forsidefoto: Malene Raith

Reportage

DS 9, Hyundai Ioniq 5, Volvo XC 40 Recharge Twin

Test

Ford Mustang GT Convertible, Audi Q7, Peugeot e-208

Nyheder

MG Marvel R, Audi Skysphere Concept, Tesla Model Y, Classic Car Festival

AUTOPILOTERNE

Morten Bek og Malene Raith kaster sig kækt over den nye højbenede SUV coupe Renault Arkana

Getaway Guiden

Det halve af Danmark har besøgt Bornholm denne sommer - og det har vi såmænd også.

Gourmet

Anne Køster har lagt gane til vanedannende gourmet i både Øst- og Vestdanmark

Velvære

Gå ind i sensommeren med en skøn ny duft og lad dig inspirere af de nye skønhedsfavoritter Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


Få styr på jeres kontrakter!

Værktøj til ledelse og administration: •

Kontraktoverblik

Alarmer når frister nærmer sig

Budgetfunktion med indeksering

Mail-forespørgsler

‘Google’ i aftaletekster

Spar penge med bedre overblik

AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR

Designschmeicker

Tekst & foto: Malene Raith

8


DS 9

9


PRÊT-À-PARTIR

Nok var rejserestriktionerne endnu ikke løftet, da en fornem udenlandsk gæst var på fransk visit (høh, høh) i Danmark, men det var heldigvis ingen hindring for behagelig nærkontakt. Der var nemlig tale om den nye sedan DS 9 fra det "unge" franske premiummærke, DS, og det krævede kun en køretilladelse fra SKAT at få lov at trille en første tur i på en herlig dansk sommerdag.

Designschmeickervogn Du får lige en hurtig genopfrisker. For det er efterhånden flere år siden, at den franske PSA koncern, nu Stellantis, tog beslutningen om, at Citroëns topmodeller skulle stå på egne ben som det selvstændige premium brand DS Automobiles. Som spæd start fik DS vognene eget logo, men vi skulle helt frem til 2018 før den første selvstændige vogn, DS 7 Crossback, endelig blev lanceret på det danske marked. Med masser af krom, krystaller og blikfang i et design, som var tro mod den oprindelige konceptbil fra 2014. Samtidig var det slut med at købe sin DS hos Citroën, bilerne fik nemlig nu egne butikker, som dags dato tæller seks stykker.

befinder vi os nu med håndsprit, masker og coronapas på Nordfyn, hvor DS har inviteret til testkørsel af deres helt nye langstrakte direktionsvogn. DS er som udgangspunkt et nichebrand. Topmodeller i premiumklassen er trods alt ikke dem, forhandlerne langer flest over disken af, og det franske designmærke henvender sig da utvivlsomt også mere til feinschmeckerne end til pøblen. DS 9 er ingen undtagelse. Faktisk tværtimod. For selvom e-segmentet er gået frem det seneste år, så udgør det stadig kun 2,6 procent af markedet.

Voluminøst design

Jeg vil gerne lægge ud med at indrømme, at jeg i begyndelsen fandt det nye design noget overlæsset. At der med fordel kunne dræbes et par krystal-darlinger her og der, ude som inde. Men som flere modeller er blevet introduceret har jeg ikke bare vænnet mig til det, det er også begyndt at falde i min smag. Særligt den brutale og overdådige grill med de roterende lygter og lodrette LED-lys. For det er nu altså fedt med en vogn, der står ud i trafikken, mere er somme tider bare mere, og der er noget herlig fransk arrogance over det voluminøse glitter. At netop den slags så storsælger i Kina, vælger jeg lige nu at vende det blinde øje til. For uanset bling, I maj 2019 kom mærkets anden model så på markedet: lil- krystaller og glitter, så kan man ikke tage personligheden fra lebroren DS 3 Crossback med fem døre, og nu er den tredje det markante DS-design. model, den luksuriøse E-segmentsedan DS 9, altså endelig landet på dansk asfalt. Eller det vil sige, testbilen på de fran- Du har måske allerede regnet ud, at DS 9 må være ske plader her er sådan set kun på visit. For DS 9 lanceres bygget på samme platform (EMP2) som bonusbroren faktisk først herhjemme sidst på året. Ikke desto mindre Peugeot 508. Men læg lige mærke til bagakslen. For DS 10


9 har fået hele 18 cm større akselafstand, hvilket man tydelig kan se på baghjulets placering, og det kommer mestendels bagsædepassagererne til gode. De kegleformede blinklys i siderne er en hilsen til den originale DS fra 1955, mens den lange kromliste i midten af kølerhjelmen (som med fransk højtidelighed kaldes "DS-sværdet") med logoet for enden er helt ny. Fronten er jo altså prydet af den overdådige sortmønstrede signaturgrill, flankeret af de to vertikale LED-kørelys bånd og de trippelte forlygter, som roterer om sig selv, når man starter vognen. Måske for meget for nogle, men alligevel temmelig blæret, ikke? Og på bagenden sidder der et par super skarpe LED-lygter med krystalmønster. Om ikke andet, så står det ud i trafikken.

DS 9

i særklasse, der absolut ikke stod tilbage for nogen på motorvejen, og forøvrigt også den første vogn, jeg har oplevet at køre over 200 km/t i. DS 9 har samme luksuriøse ånd over sig, og selvom jeg aldrig selv nåede bag rattet på nogen af min fars CX'ere, er den flydende fornemmelse af komfort præget i mine knogler. DS 9 er udstyret med akustiske vinduer, som holder støjniveauet i kabinen nede, og så hjælper det naturligvis også, at testbilen er en plug-in hybrid. For det er lækkert at rulle lydløst fra start og den fire cylindrede 1,6 liters friske benzinmotor med 180 hestekræfter gør ikke noget synderligt væsen af sig, når den sætter i gang. Elmotoren har 110 hestekræfter, hvilket samlet giver vognen 225 hestekræfter og mulighed for at køre op til 48 kilometer på ren el. Nuvel, vi kørte allerede ind på motorvejen ved Glostrup, og eftersom jeg ikke ynder at køre sammen med Teslaerne i slæbesporet, var batteriet brugt op inden Storebæltsbroen. Slut med elkørsel, men DS 9 fortsætter dog med at køre som hybrid, og er en klar fornøjelse på de snoede nordfynske landeveje. Topfarten hedder 240 km/t, og DS 9 klarer 0 - 100 km/t på 8,3 sekunder. Opladningen af batteriet tager ca. 1 time og 45 min. derhjemme.

Det eksklusive krystallook går i høj grad igen i interøret. Knapperne er samlet i midterkonsollen, der på den måde kan fungere som vognens mixerpult, og alle materialer herinde af høj kvalitet. Med stikninger på instrumentbordet og sågar håndsyet læderrat. Luksuriøst og lækkert med enkelte features, som connaisseurer vil kunne genkende fra Peugeot 508. Gearvælgeren til 8-trins automatgearet f.eks. og, nårh ja, det at man skal holde startknappen (oppe under DS klassiske analoge ur) inde pænt længe, før vognen starter eller slukker. Og ja, det leder naturligt videre til: kø- Orker du ikke ledningsgøglet, eller vil du hellere bare reoplevelsen. have rhododendron stående i din indkørsel fremfor en ladestander, kommer DS 9 også i en ren 1,6 liters benzinudgave med ditto 225 hestekræfter. Og senere Flydende hybrid er også en firehjulstrukket bandit på vej. Til gengæld Jeg ved godt, at jeg ikke må nævne det andet mær- kommer der ikke en brændstofbesparende dieselcruike, men nu gør jeg det altså alligevel: Citroën. For at ser til dem, der kører langt hver dag. rulle af sted på landevejen gennem de frodige fynske landskaber sender straks erindringer tilbage til barn- DS 9 lander som sagt i DK sidst på året, prisen er enddommens ture i min fars CX'er. En komfortabel flyder nu ikke fastsat.

11


PRÊT-À-PARTIR

ELEKTRISK

OVERHALING Tekst: Morten B. Bek Foto: Hyundai

12


BEK OM HYUNDAI IONIQ 5

13


PRÊT-À-PARTIR Ioniq 5 er et perfekt bevis på, at Hyundai har føringen, når det kommer til elbiler, der er til at betale. Koreanerne har penge til udviklingen, og de er villige til at bruge dem - og den nye Ioniq 5 er både gennemtænkt og kan lade hurtigere end konkurrenterne

Navnet til fælles Du tænker nok, at den nye Ioniq 5 fra Hyundai er en ny hatchback, der kommer ind og afløser i30’eren. Det er helt naturligt, for sådan ser den ud på billeder, hvor dimensionerne ikke er til at aflæse - hvor der ikke står en i30 ved siden af den for sammenligningen skyld. Men det er optisk bedrag, for Ioniq 5 er en crossover, og den er i virkeligheden kun lidt kortere end en Audi Q5 og en Volvo XC60. Golf-klasse? Nej, ID.4-klasse, hvis jeg skal sætte Ioniq 5 i bås. ID.4 er fuldelektrisk og er med til at etablere en ny modelfamilie hos Volkswagen, og Ioniq 5 er fuldelektrisk og med til at etablere en ny modelfamilie for elbiler hos Hyundai. Der er godt nok en Hyundai Ioniq allerede, som er omtrent så spændende som at bruge en halv time på at se på en vandhane, der drypper. Dén Ioniq har kun sit navn til fælles med Ioniq 5, og den gamle Ioniq skal nok blive udfaset i løbet af de kommende år, for den nye Ioniq-familie har ikke plads til kedelige og intetsigende medlemmer.

14

Det mest naturlige i verden ville være at tænke, at Ioniq-familien vil blive formet med udgangspunkt i designet på den første model i den nye familie, Ioniq 5. Men Hyundai arbejder på den omvendte måde af Volkswagen, hvor ID.4 så klart og tydeligt hører sammen med ID.3. Når Hyundai i de kommende år sender en Ioniq 6 og en Ioniq 7 ud fra tegnestuen, så kommer vi til at se en sedan og en stor SUV eller crossover, som ikke deler noget med Ioniq 5. Om det er godt eller skidt, vil jeg sige afhænger stærkt af, hvordan de to biler kommer til at se ud. For kan Hyundai-designerne tegne noget lige så fedt, særpræget, unikt og lækkert som Ioniq 5, uden at det ligner den, så bøjer jeg mig i støvet. Egentlig har jeg allerede bøjet mig og ligger og skraber rundt dernede, for jeg kan ikke få øjnene fra Ioniq 5. Det er fængslende, uimodståeligt og fremtidsskuende design, er det. Og så lidt tilbageskuende, for at det ikke skal være løgn. Og for at designerne og marketingtyperne kan sige, at der sandelig er hentet inspiration fra Hyundais egne rækker, fra mærkets forholdsvis korte eksistens. Der henvises til den kompakte hatchback med baghjulstræk, den første Pony fra 1974. Historien bliver ikke dårligere af, at Pony var den første egenudviklede bil fra Hyundai - og den første masseproducerede og første eksporterede bil fra Sydkorea.


BEK OM HYUNDAI IONIQ 5 til 100 kilometer. Lige nu er det måske ikke superrelevant, fordi den slags standere desværre hører til sjældenhederne, Så der er alligevel noget hatchback over Ioniq 5, selv om det men det kan ændre sig meget hurtigt - og så er Ioniq 5 i så ligger gemt i arkiverne langt fra nutiden. Pony og Ioniq stand til at lade med en helt anden, mere tilfredsstillende 5 har derudover lige så meget til fælles, som 1970’erne har hastighed end ID.4, Enyaq, EQA, iX3 og alle de andre - 350 med 2020’erne. Måske bortset fra baghjulstrækket, som kW mod konkurrenternes maksimalt 125-150 kW, og på nogle versioner af Ioniq 5 kører med. 18 minutter kan den lade fra 10-80 procent kapacitet. Kia EV6, som også har 800 volt-systemet, kan selvfølgelig noget Ioniq 5 er fuldelektrisk, fuldt moderne. Den har en helt ny nær det samme. elektriske platform, E-GMP. Det er ikke en formel for et nyt mystisk stof, men derimod sammentrækningen af “Electric Hvis du har fulgt en smule med omkring Kia’en, vil du vide, Global Modular Platform” - en elektrisk og skalerbar plat- at de i 2022 kommer i en version med 585 hk - og at der ikke form til brug over hele kloden. Den deles med søstermær- er tale om en aprilsnar. Hyundai følger endnu ikke trop med kerne Kia og Genesis, og i forhold til søstermodellen Kia en Ioniq 5, der kommer bare i nærheden af den ydelse. Den EV6 har den 10 cm længere akselafstand, så den kan mode- kommer som baghjulstrækker med 170 hk eller 217 hk og leres efter forgodtbefindende. som firehjulstrækker med 306 hk, og det er sidstnævnte, jeg forsøger mig med på vejene omkring Valencia i Spanien. Men det store slag, som sætter alle konkurrenterne til vægs er ladehastigheden. E-GMP er baseret på 800 volt spæn- Men man skal aldrig sige aldrig, for platformsdeling giver ding, hvilket er dobbelt op på spændingen i alle andre el- mest mening, når den udnyttes til fulde, og så er det da biler med undtagelse af de to langt dyrere modeller Audi svært for mig at se, at N-divisionen hos Hyundai, skaberne E-Tron GT og Porsche Taycan. Det er fornemt selskab, og af i20 N og i30 N (og Kona N, som er på vej til Danmark), den høje spænding tillader, at ladetiden bliver meget, meget skulle holde fingrene fra Ioniq 5. En Ioniq 5 N giver næsten kortere. Ved den rette ladestander, som i Danmark vil være sig selv. de sjældne Ionity-standere, kan du på 5 minutter få strøm

E-GMP for hurtig opladning

Op til 481 kilometer

Rækkevidden vil lyde mere som noget, man finder hos konkurrenterne. Med basisbatteriet, som er på 58 kWh, hvor en enkelt elmotor ved bagakslen leverer 170 hk, er det muligt at køre 384 kilometer på en opladning, mens der i den anden ene af spektret findes en version med et større batteri på 78,6 kWh med baghjulstræk og 217 hk, som kommer op på 481 kilometer. Mellem de to yderpunkter ligger den kraftigere firehjulstrækker med det store batteri og 306 hk, hvor rækkevidden er 460 kilometer. En rigtig positiv nyhed er, at det ikke koster kassen at købe Ioniq 5 med den længst mulige rækkevidde. For at blive ved konkurrenten fra VW, ID.4, hvor det koster 80.000 kr. over startprisen at få det store batteri og den lange rækkevidde (345 mod 517 kilometer), koster det hos Hyundai bare 20.000 kr. at gå fra 384 til 481 kilometer. Kabinen er, som eksteriørdesignet, ikke noget, man finder i samme stil hos konkurrenterne. Ingen mini-skærm til instrumenteringen som i ID.4, ej heller den beskedne materialekvalitet, som lægger en dæmper på humøret. Nej, Ioniq 5 er en lækker lounge med fine materialer og store skærme, og i topversionen Ultimate er der sågar sovebeslag på forsæderne, hvor en benstøtte folder sig ud, når man læner sædet 15


PRÊT-À-PARTIR

helt tilbage. Så kan man tage et meget hurtigt nap ved hurtigeladestanderen, mens der lades strøm på batteriet. Alle udgaver af Ioniq 5 har de store skærme, som tæller en instrumentering på 12,3” og en touchscreen til infotainment i præcis samme størrelse. Det lugter langt væk af den opsætning, Mercedes-Benz har kørt med i mere end et årti, som tyskerne nu er ved at skrotte (se de nye versioner af C- og S-Klasse), men ikke desto mindre er det prisværdigt design.

Med 306 hk trækker den koreanske crossover med 95 hk fra den ene elmotor, 210 hk fra den anden. Det maksimale moment for de to motorer er 605 Nm, og det udløser en ekspresigangsætning, hvis man vil det, og op til 130-140 km/t er Ioniq 5 med 306 hk rigeligt kraftfuld. Vil basismodellens 170 hk være nok? Det vil relativt få danskere finde ud af, for de går direkte til den 217 hk stærke variant med det store batteri, hvor merprisen, som nævnt, bare er 20.000 kr.

Udgangspunktet for Ioniq 5 er, at basismodellen med 170 hk, ladekapacitet på 350 kW og rækkevidde på 384 kilometer koster 319.995 kr., hvorfor den måske lyder dyr i sammenligning med VW ID.4-basismodellen til 294.995 kr. Men de to priser er usammenlignelige. VW’en har 148 hk, kan lade med bare 50 kW og mangler virkelig meget udstyr i forhold til den billigste Hyundai - om det så er varme i ratKomfort og passende ydelse tet, stor touchscreen, bakkamera, aut. klimaanlæg med to zoner eller nøglefri betjening, så får du intet af det gratis hos Vægt er det dilemma, der kommer med store batterier, lang VW. Og så må Ioninq 5 med det store batteri trække 1.600 rækkevidde og flere elmotorer, som igen giver mange hestekilo på krogen, hvor ID.4 i bedste fald klarer 1.200 kilo. kræfter. Elbiler er tunge, og batterierne står typisk for mere end 1/4 af den samlede vægt, og basisudgaven af Ioniq 5 ve- Den testede topmodel, som med Ultimate-udstyr er decijer da også 1.905 kilo, mens den firehjulstrukne testbil med deret proppet med udstyr (glastag, Bose-anlæg, lædersæ306 hk, to elmotorer og Ultimate-udstyr vejer knap 2,2 tons. der med ventilation, fjernbetjent parkering, kæmpe headup-display, V2L-mulighed, hvor man kan bruge batteriets Det kan blive op til N-divisionen at administrere den kampstrøm til at lade andre elbiler eller drive noget, der kræver vægt og arbejde med dynamikken, hvis de byder den nye strøm), koster 424.995 kr. elbil op til dans, men som det er nu og her, med Ioniq 5 som den står i butikkerne, så har fokus på behagelig vis været på Ioniq 5 kommer med den fulde magt fra Hyundai-koncerat forene komfort og stabilitet. Ioniq 5 har den aura af luk- nen, og det kan mærkes, at det første nye Ioniq-familiemedsus og dyr bil, som kan komme med mange kilo, og vejgreb lem er skabt som et prestigeobjekt og en bannerfører. Ikke mangler aldrig, og det vil næppe heller være tilfældet i de på måden, hvor den er kastet sammen og bare ser impobaghjulstrukne udgaver - den tunge batteripakke ligger lavt nerende ud, men på en måde, der tyder på, den imponerer og er fordelt over bunden. hele vejen i gennem.*** Mens VW og Skoda har skrottet rigtig mange rigtige knapper og genveje til fordel for tryk på skærme og berøringsfølsomme flader, så har Hyundai bevaret langt de fleste, så det er nemt at bruge klimaanlægget og knapperne i rattet. Det ville være billigere at bruge samme måde som VW og Skoda, men Hyundai sparer altså ikke den slags steder.

16


BEK OM HYUNDAI IONIQ 5

17


PRÊT-À-PARTIR

Hestebrøleren Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

18


FORD MUSTANG GT CONVERTIBLE

19


PRÊT-À-PARTIR

Det kan godt være, at Ford netop har lanceret en ny elektrisk forræder/bastard/tronraner Mustang Mach-E i Danmark, og at det får en hel del Mustang-fans til at se rødt. Men bare rolig. Verden er ikke gået under af den grund. Og kan du ikke lide elbiler, eller mangler du et modspil, der får dig til at føle, at du faktisk stadig er i live ved siden af en hverdag med personlighedsforladte elektriske lydtapeter, kan du trygt finde høreværnene frem. For Ford Mustang GT Convertible er utvivlsomt ikke bare det yderste yderpunkt i Fords modelfamilie, men også det længste væk du kan komme fra elbiler generelt. Til gengæld har ponybrøleren faktisk, ud over navnet, en pudsig ting til fælles med den elektriske hestehvisker.

godt forstå dem, der synes, at det er falsk varebetegnelse. For om nogen vogn, så står en Ford Mustang for doven V8-pludren, vind i håret og slow/showcruising langs havet, mens man skuer ud over den absurd store kølerhjelm. En brølende sko i størrelse gigant, hvor more bare er more, længde, bredde, larm og hestekræfter, så længe det ikke udgør et egentligt praktisk formål. Og sådan er Mustang Mach-e absolut ikke.

Ford Mustang kom til verden i USA i 1964 og blev opkaldt efter en lille præriehest. Nok ikke fordi, den var særligt larmende, men nok mere fordi den var vild og fri til at galoppere mod solnedgangen tværs over den amerikanske prærie. Den livsstil har vi bare ikke rigtig i Europa, og det er måske noget af forklaringen på, at der skulle hele Showcruiser 6 generationer til før ponyen, der havde udviklet sig til et asfaltbæst, under stor ståhej endelig blev lanceret øst for Jeg sætter mig i Mustang GT Convertible blot et par uger Atlanten i 2015, og siden har solgt i over 33.000 eksemplaefter testkørslen af Fords nye elektriske Mustang. Og ud rer "Over here". Den nye Mustang er en moderne udgave over, at jeg på ingen måde fik et rush, når jeg trykkede start af klassikeren og skabt med lige dele retro og fornyelse. eller gav gas, har jeg kun godt at sige om Mustang Mach-E. Specielt fronten er let genkendelig med den lille vildhest Også om hvorfor navnet giver mening. Alligevel kan jeg og tro mod det oprindelige design, og så er jeg desuden 20


FORD MUSTANG GT CONVERTIBLE vild med de rå forlygter, som matcher de flabede lodrette baglygter på den voluminøse bagende med svulstige skærme over baghjulene. Mustang fik et facelift i 2018, og det er såmænd den, jeg kigger på i dag. Med en løftet, lavere og krum (og grum?) motorhjelm, en mere lodret og bredere grill og et mere brutalt look. Totalt en bandit. Samtidig fik den vilde 5,0 liters V8 motor i Mustang GT et nyt indsprøjningssystem, som forbedrede ydeevnen med 30 hestekræfter, og vognen har nu 450 af slagsen.

Fuld kemi i kroppen "Hvad hedder gruppen?" spørger sønnen med hår flagrende i alle retninger (coronafrisørerne var endnu ikke åbnet). "......." Svarer jeg glad. Han kigger irriteret på mig: "Jeg sagde: HVAD HEDDER GRUPPEN??" råber han så. "NEW ORDER!!" Brøler jeg tilbage. Pyh.

Også lyden fik et nøk op. Ford syntes nemlig ikke, at den første vogn helt lød nok som den autentiske V8, så de tilføjede en aktiv udstødning, som ikke bare får bilen til at brøle vildere, dybere og mere V8-dovent, den kan skam også gøre det modsatte og blive meget mere tyst. Det nabovenlige mode hedder Quiet Start. Det vender jeg tilbage til.

Der er selvfølgelig visse udfordringer ved at køre åben bil. Sønnen har insisteret på, at vi overholder reglen om at altid at køre åbent, når det ikke regner, selvom jeg har forklaret ham, at motorvejen er undtagelsen. Vindsusen og dækstøj umuliggør nemlig al samtale, foruden at: "Jeg fryser ..." er det næste, han siger. Faktisk er hårelastik også et must, men der går grænsen alligevel for, hvad jeg vil Mustang var fra begyndelsen også tilgængelig med en lidt belemre ham med. mindre brølende og mere prisvenlig 4 cylindret 2,3 liters EcoBoost-motor. Og ”blot” 317 hestekræfter. Men den Trods de små udfordringer er det nu altid voldsomt livsbeville målgruppen bare ikke have. kræftende at køre åbent. Man kan dufte de nyudsprungne syrener, pizzariaerne og den friske luft ved havet, fornemMustang-fans går tydeligvis efter alt eller intet, så i dag me verden man kører igennem og høre fuglene ... ahem. kan du kun få den her vildbasse, uanset om du vælger din Nåh ok, dem kan man så ikke høre så meget i den her conMustang som Fastback eller Convertible. vertible, men du ved, hvad jeg mener.

21


PRÊT-À-PARTIR

Man skal selvfølgelig også huske, at det omvendte gør sig gældende. Verden ser dig. Og hører dig komme på lang afstand. Man bør derfor ikke lide af social angst, når man med sol i ansigtet og kæk musik i højtalerne hyggebrummer ned ad Vesterbrogade. Til at begynde med synes jeg, det er mega fedt. Jeg tilbringer efterhånden rigtig meget tid i elbiler, som absolut er nogle gode komfortable flydere, men også blottet for personlighed. Man kan med bind for øjnene næsten ikke kende den ene fra den anden, og når man trykker start er

22

der dømt død sild. Ingen sprellen eller livsgejst, bare tændt maskine. Sådan er det ikke i en Ford Mustang GT Convertible. Og da motoren stejler i gang i en arrig eksplosion af lyd, er det som at få stød med en hjertestarter, som man skal have ligget i ørkenen længere end Tut Ankh Amon for ikke at få fuld kemi i kroppen af. Interiøret er lækkert og lige til med et 12" elektronisk display bag rattet og masser af køremodes. Der er normalt mode, individuelt mode, Track mode, Sport, Sport+, regn og sneprogram mm. Mustang GT kan flyve fra 0 – 100


FORD MUSTANG GT CONVERTIBLE

km/t på 4,5 sekunder, men man skal huske at holde tungen lige i munden og hovene væk fra regnvejr. For de baghjulstrukne biceps slår mere end velvilligt ud med bagenden, hvis man bare træder speederen i bund, og så kan man meget nemt ende et sted, man ikke regner med.

glimrende, når man cruiser af sted med solen i ansigtet. Og man behøver ikke planlægge soltagets placering hjemmefra, det kan lynhurtigt køres elektrisk ned i bagagerummet, når man holder for rødt. De 450 kække præriedyr er som sagt hele tiden friske på at trække til i tøjlerne, men glem alt om at åle dig gennem byen som en elegant sylfide. Et kørende Statement Denne her 4-personers flodpram er mere træsko end letpå-tå og kan ikke bare kvikt fittes ind i et hul i trafikken Jeg trykker på Mustang-knappen på rattet og sætter i det - glem små fikse manøvrer, også selvom de er fristende. larmende Sport+ mode. Broum! Fedt, synes jeg først. Men deeet bliver jeg så hurtigt træt af. Måske er jeg ved at blive Mustang GT Convertible er et kørende statement, en gammel, eller også fornemmer jeg bare, at det virker lige livsnyderbil og en vogn for bilentusiaster. Nogle vil sikkert lovligt påtrængende for mine omgivelser. Fint nok på lan- føle sig klimakrænket af vognen, mens andre får det brede devejen, men i byen vipper jeg skyldigt tilbage i normal. smil frem. Og det er faktisk en sjov pointe. For de førstnævnte kan jo nu hoppe i en Mach-E i stedet og dermed Det er faktisk også mere komfortabelt på Københavns as- få en mere praktisk, lydsvag og politisk korrekt Mustang. falt, der endnu er mærket af vinterens frosthuller. Altså så komfortabelt det nu kan blive i en gaderacer, hvor det hele Fælles for dem begge er dog, at de har en lidt udfordret hellere må være lidt for stift end lugte den mindste smu- "brændstoføkonomi", hvis man giver den lidt at leve af. le af blød hat. Mustang GT Convertible løfter fronten og Kører du nogenlunde frisk til i Mustang GT æder den vrisser vredt hver gang jeg træder lidt ekstra på speederen, brændstof lige så hurtigt, som Mach-E æder rækkevidde og blæser effektivt naboerne ud af sengen, når jeg starter på motorvejen. Og det må man bare leve med eller lade om morgenen. Heldigvis har Ford tænkt på, at det måske være. Men sikkert er det, at det ikke giver nogen mening at godt kan blive en anelse anstrengende for alle i længden, investere i en V8-motor, hvis man ikke lader den brøle frit. og jeg hilser af samme grund det lyddæmpende hensyns- Som ponyen over prærien med vind i manken på vej mod fulde "Quiet Start"-mode velkommen. Fest er skægt, men solnedgangen. Lad os håbe, at vi, der elsker den slags, får man behøver altså ikke holde en hver dag. Testbilen er ud- lov til at galoppere i ponybrøleren mange år endnu. styret med et 10-trins automatgear - GT Convertible kan også fås med seks manuelle gear - som jeg synes fungerer Ford Mustang GT Convertible koster fra kr. 816.625,23


PRÊT-À-PARTIR

MG Marvel R Hvis du troede, at det ville blive lidt op ad bakke for det nye kinesisk overtagede bilmærke MG, da det blev introduceret på det danske marked midt i coronapandemien i maj sidste år, kan du godt ånde lettet op. Første model, den elektriske MG ZS EV, er nemlig siden solgt i 450 eksemplarer og efterfølgeren, plug-in hybriden MG EHS, i hele 769 stykker. Hvilket såmænd har gjort den til den femte mest solgte plug-in-hybrid i Danmark. Og nu er en tredje model så på vej mod landet: den fuldt elektriske MG Marvel R. Navnet flyver lidt i vinden, men på engelsk betyder marvel underværk. Marvel R ligger størrelsesmæssigt i det populære C-SUV segment og har de vigtige kendetegn såsom frihøjde og beskyttelseslister, men også egne særpræg som indfældelige dørhåndtag og karakteristiske LED-bånd mellem både for- og baglygter. MG Marvel R kommer i tre forskellige udstyrsniveauer, der som udgangspunkt starter højt med blandt andet panorama-soltag, læderrat, 14" infotainmentskærm, ambientlys i 64 farver og kabine i kunstlæder, og så er der desuden to elektriske motorvariationer at vælge imellem. Standardversionen har to elektriske motorer (den ene er primær, den anden fungerer som booster), der trækker på baghjulene med 180 hestekræfter og en rækkevidde på batteriet på op til 402 kilometer. Den klarer 0 - 100 km/t på 7,9 sekunder. Topmodellen har desuden en ekstra motor, der trækker på forhjulene, altså firehjulstræk, og det giver den 288 hestekræfter, mulighed for at køre 0 - 100 km/t på 4,9 sekunder og en rækkevidde på 370 kilometer. Opladningen er trefaset og MG Marvel R kan lynlades fra 30 til 80 procent på ca. 30 minutter. MG Marvel R kan testkøres fra oktober og leveres fra sidst på året. Priserne forventes at lande mellem kr. 3 - 400.000,-

Tekst: Malene Raith


NYHEDER

Skysphere Concept Man træder nok ikke nogen over tæerne, hvis man siger, at Audi er inde i en utrolig heldig periode designmæssigt i øjeblikket. Og det ser ikke ud til at stagnere lige forløbig. I hvert fald ikke at dømme ud fra den nye vision, de netop har fremvist, for fremtidens luksusklasse kaldet Audi Skysphere Concept. Konceptbiler er jo bildesignernes hede drøm, der, hvor de får lov til at lege uden grænser. Så ud over at Skyspherekonceptet naturligvis er udstyret med elektrisk motor, har den også variabel akselafstand, og det giver føreren mulighed for at vælge sin egen køreoplevelse. Bilens længde kan nemlig justeres med 250 mm, afhængig af om man selv vil nyde køreoplevelsen bag rattet i en 4,94 meter lang e-roadster i Sportsmode - altså med kort akselafstand. Eller om man hellere vil være dus med himlens fugle med maksimal benplads, lade vognen glide ud til fulde 5,19 meter og rat og pedaler forsvinde, mens Skyphere Concept glider af sted af sig selv i det autonome GT mode. Inspirationen til designet har Audi fundet i den klassiske model, Horch 853 roadster, en smuk 5,2 meter lang cabriolet fra1930’erne. Hvilket også forklarer det lidt Art Deco-inspirerede udseende / Batmobil. Skysphere er en ud af tre konceptbiler, som skal vise Audis fremtidige vision for luksus.

25


PRÊT-À-PARTIR

Tesla Model Y

Jep, den er god nok. Det ER Skuespilhuset, der ligger i baggrunden på billedet, og det betyder altså også ... nemlig, du gættede det: Teslas Model Y endelig er landet i Danmark. Den kompakte elektriske SUV er en slags rummelig udgave af Model 3 og dermed mindre end storebroren Model X. Den vil kunne fås som enten en Long Range, der klarer 0 - 100 km/t på 5 sekunder, har en tophastighed på 217 km/t og en rækkevidde på op til 507 kilometer. Eller som Performance, hvor tallene hedder 0 - 100 km/t på 3,7, topfart 241 km/t og en rækkevidde på 480 kilometer. Begge variationer har firehjulstræk. I den altid enkle og overskuelige kabine sidder der naturligvis også i Model Y en enorm 15” touchskærm til alle bilens funktioner, og så klarer du en hel del ved siden af på din iPhone. Såsom adgang til bilen, fjernbetjening, opvarmning mm. - du kender det måske fra Model 3. Ikke uvæsentligt er det at vide, at Model Y naturligvis er kompatibel med Tesla nuværende Supercharger-netværk, ej at forglemme de nye superduper-ladere, de såkaldte V3 Superchargers, som, ifølge Tesla, kan oplade med hastigheder op til 1.600 kilometer i timen. Og bare rolig, hvis du ikke helt forstår, hvad det så betyder, er du ikke alene. Model Y får selvfølgelig også adgang til Teslas løbende over-the-air-softwareopdateringer. Priserne starter fra DKK 499.412, og de første vogne er allerede på vej ud til kunderne nu.

26


NYHEDER

Classic Car Festival Den noget slidte overskrift: "Solen skinnede på klassikerne" var ikke desto mindre et smukt faktum, da Classic Car Festival løb af stabelen for første gang i køkkenhaven på Sorgenfri Slot i Lyngby sidst i august. Oven i købet på hele 827 imponerende velholdte af slagsen. Det var første gang at arrangøren, Classic Car House, afholdt festivallen, men de har allerede nu afsløret, at de forventer, at det bliver en årligt tilbagevendende begivenhed. Sensommersolen glimtede i hvert fald varmt i de nypolerede vogne, som spændte over alt fra nye klassikere som TVR 280, BMW M1 og Ferrari Daytona 365 til en hel del ældre veteraner som Bugatti 101, Autounion Wanderer og Citroën Kegresse. Der var også live-musik, øltelt og pølser til de besøgende, mens flere af deltagerne hyggede sig ved medbragte picnicborde i stilmæssigt passende påklædning. I løbet af dagen uddelte en jury priser til de bedste amerikanske, engelske, tyske, franske og italienske biler samt kategorien "andre lande", inden der til sidst blev overrakt en pris for bedste tidstypiske vogn, og naturligvis hovedprisen, Classic Car Award, til udstillingens bedste bil. Sidstnævnte blev vundet af vognen på billedet, den helt nyistandsatte parisiske Ballot LT Cabriolet fra 1923, som iøvrigt også vandt i kategorien Franske Biler. Vognen er ikke bare unik set med danske øjne, men skulle efter sigende, og til andet er bevist, være den eneste af sin slags i verden. 27


PRÊT-À-PARTIR

FARVEL TIL

FORTIDEN Tekst: Malene Raith Foto: Volvo

28


RENAULT MEGANE RS TROPHY

29


PRÊT-À-PARTIR

Ved første øjekast ser den ganske velkendt ud. Volvo XC40 Recharge Twin flasher i hvert fald ikke, at her faktisk er tale om en banebrydende premiere, som markerer begyndelsen på enden for al det, der var engang. Vognen er nemlig ikke bare Volvos allerførste fuldt elektriske bil, den repræsenterer også deres fremtidsstrategi, som er et farvel til brændstofmotorer.

Forstærket livsstil Man kan altid diskutere, hvilken vogn, der er den første rigtige. Er det den, der er bygget elektrisk fra bunden eller den, der kan køre på ren el først. Elektricitet under motorhjelmen er naturligvis ingen nyhed hos Volvo. Allerede i 2016 satte jeg mig bag rattet på SUV kæmpen, Volvo XC90, som var blevet udstyret med den helt nye plug-in hybrid motor, T8 Twin Engine, og for fem år siden var det faktisk en pænt revolutionerende oplevelse at kunne trille så stor en vogn lydløst af sted gennem byen. Eller en del af den i hvert fald. Sidenhen har T8 fundet vej ind under hjelmen på adskillige Volvo-modeller, naturligvis også den kompakte SUV XC40. XC40 kom på markedet i 2018 og er Volvos mindste SUV. Den skal dog, ifølge Volvo, ikke betragtes som en lillebror til XC60 eller XC90, men mere som en fætter. For XC40 er nemlig bygget på en anden og 30

ny platform, CMA, som også dens kommende fuldt elektriske søster, C40 Recharge er bygget på. XC40 har desuden også egne design-særpræg, såsom de markante kanter over kofangeren på både front og bagende, den trekantede bagerste siderude og spændende styling-muligheder. Det er med andre ord en oplagt livsstilvogn for folk i og omkring byen, og det image forstærkes nu yderligere med den nye elektriske P8 motor under hjelmen. Den elektriske XC40 Recharge Twin skiller sig som sagt ikke voldsomt ud fra den almindelige, men der er dog enkelte forskelle. For eksempel elbilsklassikeren: den lukkede kølergrill, der jo så hverken er en grill eller køler. Den har andre fælge, Recharge skrevet på stolpen og et lille diskret emblem på bagenden. Karosserifarven er også ny - Sage Green (salvie) - og så kommer XC40 Recharge Twin altid med sort tag. For at få plads til batteriet er der røget 30 liter fra bagagerummet, til gengæld er der blevet plads til et lille såkaldt frunk under motorhjelmen, som rummer 31 af slagsen. Regnskabet går altså ikke bare op, det er også smart at have et seperat rum til elkabelrodet i front. Kabinen ligner sig selv, kanvasindtræk er standard, læder et tilvalg, men kigger vi med røntgenblik på den ellers velkendte infotainment-skærm er indmaden nu en helt anden takket være samarbejdet med Google. Her er derfor blandt andet google-baseret navigati-


on, googleassistent (bare sig: Hey Google) og løbende "over the air"-opdateringer. Bag rattet er der desuden flot farverig 12,6" digital instrumentering, og så har også sikkerhedssystemerne fået sig en opgradering. En anden vigtig nyhed er, at man hverken skal bruge nøglen eller en startknap i XC40 Recharge Twin. Den har det, jeg kalder "slam'n'go", og er parat til afgang fra det øjeblik, man sætter sig ind. Vip blot den lille gearvælger i Drive, så er der afgang.

VOLVO XC40 RECHARGE TWIN

Volvo meldte i foråret ud, at de nu vil gå all-in på strøm. Det svensk-kinesiske mærke slog fast, at de forventer at være et rent elbilselskab inden udgangen af 2030. Herefter står den kun på fuldelektriske biler og samtlige vogne med forbrændingsmotor - herunder altså også alle hybridtyper - udfases. Og som noget nyt vil Volvos fuldelektriske vogne udelukkende kunne købes online til en fast pris.

Det betyder, at du i ro og mag kan finde et VolBatteriet på 78 kWh, der ligger i bunden af vognen, vo-showroom, hvor du kan teste vognen eller sågar få er pakket forsvarligt ind i et sikkerhedsbur - det er jo en sælger (eller produktspecialist, som Volvo kalder Volvo - og har en rækkevidde på 418 kilometer. Det dem) til at kigge forbi privaten, for så at sætte dig forkan lynlades fra 0 til 80 procent på omkring 40 minut- an computeren bagefter og trykke køb. ter, mens "fuld tank" hjemme tager ca. 7 timer. Og det gælder såmænd allerede for XC40 Recharge Tilføjelsen Twin står for firehjulstræk, og det har den, Twin. Af samme årsag er der heller ikke så mange forfordi P8-motoren reelt består af to motorer, en for og skellige varianter, faktisk kun to, og lidt tilvalg at rafen bag, der tilsammen giver vognen hele 408 heste- le om. Standardversionen Plus er som udgangspunkt kræfter. Og de kan altså med stor, og lydløs, overbe- højt udstyret, så her skal du blot beslutte farve, fælge visning trække XC40 Recharge Twin fra 0 - 100 km/t og sædemateriale. Det samme gælder for den dyrere på 4,9 sekunder og op til 1500 kilo på krogen. Top- Pro, hvor du for kr 20.000,- yderligere også får panofarten er som bekendt begrænset til 180 km/t på alle ramasoltag, 360 graders-kamera, elektrisk indstilleligt passagersæde og Harman/Kardon lydanlæg med. Volvos biler. Den elektriske P8-motor fuldender efter min mening XC40 som livsstilsbil til byen, for det er jo netop her at Og det hele fungerer bare på bedste komfortable vis. elbilerne for alvor kommer til deres ret. Hyppige lange Fra jeg smækker døren, vipper i drive og lydløst triller køreture på tværs af landet i en batteridrevet vogn er af sted gennem København, hvor Volvo har inviteret til gengæld stadig for folk med meget tid og tålmotil testkørsel, til jeg prøver accelerationen på motorve- dighed. jen. Testbilen er udstyret med 20" fælge (19" er stanOm XC40 Recharge Twin så skal betragtes som Voldard), men det mærker jeg ikke noget til. vos første rigtige elbil, eller om den titel først gælder XC40 Recharge Twin kører smooth uden støj i kabi- for den næste, den fra-bunden-byggede-elbil C40 nen, jeg sidder højt og godt støttet i det gode brede Recharge, vil jeg til gengæld lade feinschmeckerne sæde, og på intet tidspunkt behøver jeg skæve til ræk- mundhugges om. ***

Perfekt i byen og rundt på øen

kevidden. Den holder nemlig, hvad den lover, uanset hvor mange knapper jeg trykker ind, og med 400 kilo- Volvo XC40 Recharge Twin produceres i Belgien og meter som udgangspunkt, kan jeg roligt tilbringe for- koster fra kr. 445.000,middagen med at køre op langs Sjællands nordkyst. Jeg er fan af den lille skraldespand i midterkonsollen ekstremt hensigtsmæssigt i en familiebil - og klappen, hvor jeg kan sætte min mobil. Det nye infotainmentsystem fungerer super godt og intuitivt, og det er en nem fornøjelse at sætte den adaptive fartpilot (standard) med bare et klik på rattet. Skønt, når man kører på motorvej omend vejbaneassistenten virker noget nervøs. Den retter hele tiden ind, hvilket er irriterende, når man jo skal sidde med hænderne på rattet samtidig - det kan dog eventuelt skyldes, at køreturen foregår i heftig regn, og striberne derfor er svære at se.

31


PRÊT-À-PARTIR

12 GRAM Tekst og foto: Jeppe Dalby

32


AUDI Q7 TFSI E

33


PRÊT-À-PARTIR

Har du grøn samvittighed og er på udkig efter en stor praktisk SUV med selvsikker attitude og masser af luksus, så er Audi Q7 TFSI e et godt bud. Men har du en anelse økonomisk sans, gør du nu klogt i også at tage et kig hos konkurrenterne. Vi kører den nye plug-in-hybrid Audi Q7 55 TFSI e Quattro, der er oplagt for de økonomisk stærke, som gerne betaler fuld pris for at være miljøvenlige.

En tung fætter Audi har netop introduceret plug-in-versionen Q7 TFSI e i Danmark. Det lille ”e” er hos Audi kendetegnet for biler med plug-in-teknologi, mens ”e-tron” er forbeholdt de fuldt ud elektriske modeller. At tilføre strøm under motorhjelmen er ikke noget nyt, og da slet ikke for Audi. I 1989 producerer Audi nemlig sin første plug-in hybrid; en Audi 100 med en elmotor på knap 13 hk kombineret med en 2,3-liters femcylindret motor. Meget er der sket siden, men principperne bag plug-in-systemet er faktisk de samme. Plug-in-systemet kombinerer i al sin enkelhed en elmotor og en forbrændingsmotor, som giver dig muligheden for at køre på ren el, når batteriet altså er ladet op. Så ja, du skal have en ladestander i hjemmet, eller der hvor du parkerer til daglig, før en plug-in giver mening, og det gælder selvfølgelig også for den nye Q7 TFSI e. 34

Under motorhjelmen på denne monstrøse Audi, finder du intet mindre end en turboladet V6, som sammen med elmotoren yder 381 hk og 600 Nm. Er det ikke nok kan du også få en ”60’er” som giver dig ekstra 70 hk - men tro mig, det har du ikke brug for, den her er mere end hurtig nok. Bilen flytter sig fra 0-100 på 5,8 sekunder, og det er altså imponerende for en bil med en tørvægt noget nær Suez-kæmpen Evergreen. Fun fact: Q7 TFSI e vejer mere end 2x Renault Captur (90hk). Med de mange kilo får du til gengæld oceaner af plads. Bagagerummet er på 650 liter, hvilket er 120 liter mere, end du får i en standard Audi A6. Bagsædepladsen er, som du forventer det - intet mindre end fænomenal. Men den høje vægt er ikke alene forbeholdt den rummelige kabine. I sammenligning med en standard Q7 55 TFSI vejer hybridversionen her cirka 400 kilo mere. Det er selvfølgelig på grund af den elektriske drivlinje, samt batteripakken. Systemet tilføjer ikke alene vægt, men stjæler også plads i bagagerummet, som sammenlignet med en A6 er stort, men hele 215 liter mindre end en standard Q7. Den begrænsede plads i bagagerummet betyder desværre også, at du ikke kan få Q7 TFSI e med syv sæder. Så har du fem børn kan du godt vinke farvel til Q7 TFSI e eller til et par af børnene.


AUDI Q7 TFSI E Og så til prisen ... Det skal ikke være nogen hemmelighed, at man godt kan mærke de mange kilo. Men du køber jo heller ikke en Q7, fordi den skal være sporty. Du køber en Q7, fordi den er komfortabel, den er rummelig og nok også lidt for de fire ringe, hvem ved? Spørger du en tilfældig dansker om prisen på sådan en Audi, vil de fleste nok vurdere den til at koste i omegnen af en million. Det er heller ikke helt forkert - Audi Q7 TFSI e starter fra 1.159.990 kr, mens testbilen her løber op i 1.607.536 kr med udstyr. Men der, hvor det går galt, er, når vi sammenligner med en BMW X5 xDrive 45e. Ifølge Audi kører Q7 TFSI e 37 km/l og har en elektrisk rækkevidde på 45 km med en CO2-udledning på 62 g/km. Dette er ikke nok til at imødekomme de danske emissionskrav, og Audien bliver derfor hårdt beskattet. BMW har formået at holde CO2-udledningen under 50 gram og er derfor betydelig billigere. BMW’en fås fra 865.000 kr., altså en prisforskel på næsten 300.000 kr. Så er man i markedet for en stor SUV, er det nok de færreste, som vil vælge Audi’en.

I kabinen undgår du ikke at bemærke de lækre sæder. De er yderst behagelige og kan indstilles på utallige måder med oppustelige puder til støtte af lænd og lår. Et hurtigt kig på udstyrslisten afslører, at de ikke er gratis, tværtimod. De er et tilvalg til små 60.000 kr. Ellers adskiller hybrid-versionen sig ikke fra den almindelige Q7. Det er Audi, som vi kender det med stilrene linjer, solide paneler og meget begrænset brug af plastik - lækkert!

Men glemmer vi for et øjeblik prisen, er der ingen tvivl om, at Audi Q7 TFSI e er en gennemført bil. Selvom jeg til hverdag vil vælge BMW X5 45 e grundet dens mere sportslige køreegenskaber, vil jeg på længere ture uden tøven vælge Audi’en. Nu er en SUV per definition jo ikke sportslig, men BMW’en føles mere kompakt og nem. Audi’en udmærker sig dog på motorvejen med en mere støjsvag kabine, en komfortabel luftaffjedret undervogn og en lækker kabine - og ja, så kan man desuden også køre ind midt i storbyen med ren samvittighed. ***

35


PRÊT-À-PARTIR

Cityraket Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

36


PEUGEOT E-208

37


PRÊT-À-PARTIR

Generelt har Peugeot den strategi, at delvist eller fuldt elektriske vogne blot er at betragte som en motorvariant på lige linje med brændstofmotorerne. Altså et supplement, ikke et alternativ. Og nok trutter de gerne højt for en ny model, men altså ikke for drivlinjen. Grunden til at jeg sidder i vognen nu er derfor enkel: jeg har såmænd ikke testet den lille elektriske raket på dansk grund før nu.

Supplement til ICE Der var nemlig som bekendt rigtig meget, der druknede i corona sidste forår, og derfor fik jeg aldrig testet den lille sjove elbil fra Peugeot på andet end portugisisk asfalt et par måneder før, verden lukkede. Siden er det mildest talt væltet ind med elektrificerede vogne på det danske marked, og det er nu mere reglen end undtagelsen, at en testbil kommer med ledning - dog oftest som plug-in-hybrid. Og søreme ikke også om foreningen Danske Motorjournalister for andet år i træk kårede en elbil (VW ID.3) som Årets Bil i Danmark. Det er dog ingen hemmelighed, at jeg var lodret uenig. Begge år. Jeg mener nemlig slet ikke, at elbiler er for alle. Misforstå mig ikke. Jeg har ikke noget imod de batteridrevne vogne, der som udgangspunkt er friske, lydløse og komfortable, men ser dem bare ikke som et alternativ til brændstofvognene. Snarere som et supplement. En ny type drivlinje af særligt interesse for folk, der bor i byerne eller generelt kun tilbagelægger korte afstande. Og for dem er Peugeot e-208 oplagt. Med strøm i bugen er Peugeots første elbil i nyere tid (vi ser gennem fingre med den løjerlige Peugeot Ion) unægtelig en rigtig fin bybil, der hverken er tøset eller tosset i sit udtryk. Bare veldesignet og generelt appellerende.

38

Peugeot fejrede sidste år et imponerende 210 års jubilæum, og hvis du kender lidt til den franske virksomheds historie, ved du, at de gennem tiden har gjort og stadig gør sig i mange andre produkter end biler. "Væltepetere", peberkværne og køkkenredskaber- og apparater. Også elektrificerede af slagsen og oui, Peugeot udviklede skam en trehjulet elbil tilbage i 1941. Det kan du læse mere om i vores artikel: den historiske roadtrip i Sochaux. Peugeot 208's rødder strækker sig helt tilbage til den ikoniske Peugeot 205 fra 1983, siden fulgte både 206 og 207, og i 2012 kom så første generation 208. Og strøg lige ind i danskernes hjerter. Intet mindre end 64.239 stykker er der solgt herhjemme af danskerdarlingen i de efterfølgende 9 år, og 208 er da også flere gange endt som årets mest solgte vogn i Danmark. Ikke bare i sit segment, men af alle. Og så blev den da også i ly af corona kåret til Årets Bil i Europa 2020.

Lidt lækrere Den nye 208 er bygget på en ny platform og er lidt bredere, lidt længere og lidt lavere end forgængeren, og så har den fået det skarpe nye Peugeot design med de tre lodrette LED-forlygter (ikke standard), de særegne “sabeltiger tænder” på fronten, 208-logo på kølerhjelmen, løven i den iøvrigt bistre og brede grill samt det sorte bånd mellem de lodrette LED-lygter på bagenden. Et futuristisk design med nostalgiske hilsner til den legendariske 205. Peugeot mener, at det tilhører fortiden, at flage med at man kører elbil. Derfor ligner e-208 den almindelige 208. Altså lige på nær de blå detaljer i logoet, skriften på bagklappen og det lille e på bagstolpen.


PEUGEOT E-208

e-208 fås desuden kun i labert fransk kluns (eksteriør), idet grillen er udstyret med elegante indfarvede gnister i karosserifarven, hvilket ikke er standard på den almindelige 208. Og apropos standard kan jeg ligeså godt tage tyren ved hornene, og fortælle at man nøjagtig som på den almindelige 208 kan tilkøbe sig radaren til den automatiske nødbremse fra Allure-udstyrsniveau. Så e-208 også bremser for cyklister og små fodgængere. Og derved har gjort sig fortjent til den femte og sidste stjerne i Euro NCAP.

e208 har en rækkevidde på 340 kilometer (WLTP), og vil i princippet kunne oplades til 80 procent på 30 minutter ved en hurtiglader. Og ca. 5 timer derhjemme. Med sine 136 hestekræfter er det den kraftigste 208, og klarer 0 - 100 på 8,1 sekund. Topfarten er 150 km/t. Men ... don't go there. Det er en elbil det her, og elbiler fungerer bedst ved lave hastigheder. Rækkevidden høvler uforholdsmæssigt hurtigt af på motorvejen, og så giver det bare bedre mening at blive herinde i byen, hvor jeg også kan få glæde af e-208's friske acceleration gennem hullerne i trafikken. Og hvis jeg frygter for rækkevidden, bedre kan spare på energien i Eco-mode. Jeg Oplagt til byen kan sågar sætte i bremsemode, fra D til B på gearvælgeren, Men Peugeot laver jo ikke bare vogne, der tager sig godt ud og få motoren til at bremse mere aktivt og dermed afstemudefra, kabinen er også gennemdesignet med nyeste udga- me vognens fart alene ved at trykke og slippe speederen. ve af Peugeots i-Cockpit. Det betyder ikke bare et lille fikst rat, infotainmentskærm og den elegante stribe “pianoknap- Elbiler kræver som daglig adgang til en ladeboks, hjemme per” til de vigtigste funktioner, det betyder også en helt ny eller på arbejdspladsen, men er det ikke en mulighed, lukker Peugeot dig jo altså ikke ude af det godt selskab. Så napinstrumentering i 3D. per du jo bare en benzin- eller dieselversion af 208. For nok Hologram kalder Peugeot det selv, omend det nok er at får politikere utvivlsomt en rigtig rar følelse indeni af at tale stramme den en anelse. Forvent ikke, at urene hænger scien- om grøn omstilling og elbiler. Men virkeligheden ude hos ce fiction-agtigt i luften over rattet. Instrumenteringen har forbrugerne er bare lidt en anden. I hvert fald at dømme ud bare en slags 3D-effekt, som skam ser både fedt og farverigt fra deres bilkøb. For ud af de 2863 pt. solgte nye Peugeot ud. Specielt, når man sætter e-208 til at vise energi-flowet til 208 i 2021 er under ti procent (helt nøjagtig 212 stykker) en og fra batteriet. Som det er med 208 generelt, skal man også e-208. Og det skyldes næppe den friske elbils design eller i den elektriske variant huske at holde startknappen nede køreegenskaber. Hvilket jo blot understreger det fornuftige i lidt længere end normalen, rattet skal desuden i mit tilfælde at betragte elbilerne som et supplement og ikke et alternativ indstilles meget lavt, for ellers dækker det for de cool 3D-in- til brændstofbilerne. I hvert fald indtil videre. *** strumenter og forvent ej heller, at børnene kan være med på Peugeot e-208 koster fra kr. 240.000,bagsædet, når de bliver teenagere. 39


PRÊT-À-PARTIR

Elegant

Gadekryds Tekst: Malene Raith & Morten Bek Foto: Renault

"For mig rammer Arkana på næsten alle måder det, Renault har brug for ..." -Morten Bek

"Arkana kører behageligt og komfortabelt, så længe jeg ikke hamrer speederen i bund ..." -Malene Raith

40


AUTOPILOTERNE

41


PRÊT-À-PARTIR

Den er bygget på samme platform som Captur, deler teknik med Clio og kan størrelsesmæssigt sammenlignes med Kadjar. Ikke desto mindre er Renault Arkana helt sin egen. Autopiloterne, Morten Bek og Malene Raith, har kørt en første testtur i den helt nye rummelige SUV/Crossover Coupé Hybrid fra Renault.

Hvor er vi?

Renault Talisman, den store MPV Renault Espace og SUV'en Renault Scenic (der dog stadig fås som Grand Scenic) er jo, som du måske eller måske ikke ved, ikke længere at finde på det danske marked. Navnet Arkana kommer fra Arcanum, der på latin betyder mystisk eller hemmelighed. Hvorfor vognen så hedder det, står hen i det uvisse, og skulle da heller ikke have noget at gøre med, at modellen faktisk allerede har været på det russiske marked i mere end to år. Efter sigende dog i en noget anderledes version.

Vi befinder os i Hørsholm, Nordsjælland, hvor Renault har inviteret til testkørsel på en ægte sensommerdag, der byder på både skybrud og solskin, og dermed altså Hvad er nyt? perfekte danske forhold til at prøve deres helt nye høje Arkana bliver bygget i Sydkorea, platformen er som og rummelige model Renault Arkana af. nævnt den samme som Renault Captur, mens E-TECH hybridmotoren under hjelmen kendes fra Clio. Til genHvad kører vi i? gæld har Arkana sit helt eget dynamiske design med Renault Arkana kan bedst betegnes som en SUV eller 20 centimeters frihøjde, store hjul og et mere dynamisk Crossover coupé, en ny populær betegnelse for større udtryk i stedet for klassisk firkantet SUV design. biler med frihøjde, der henvender sig til dem, der foretrækker et mindre praktisk og mere dynamisk design. Navnlig den fra midten ned til bagenden faldende taglinje sender vognen ind i coupékategorien i kombinatiArkana er som sagt en hel ny model, som skal tilføre on med beskyttelseskærmene over hjulkasserne og den Renaults SUV segment noget anderledes, og er dermed brede sorte liste i bunden af vognen, som slanker karosifølge Renault Danmark en tilføjelse til modelfamilien, seriet. Og til sammenligning er Arkana 4 cm lavere, 3 ikke en erstatning for udgåede modeller. Firmabilen cm bredere og 8 cm længere end den store SUV Kadjar.

42


AUTOPILOTERNE

Både for og bag finder man Renaults velkendte C-formede signaturlygter, og så er en del kromlister- og detaljer kommet til, som er med til at gøre vognen sportslig. At kigge på. Renault understreger nemlig, at Arkana ikke skal betragtes som en decideret sportslig vogn, hvilket et hurtigt blik på motorprogrammet da også bekræfter.

(Multi-Sense), 9,3" infotainmentskærm, 10,2" digital instrumentering, virtual key (hvor du bruger mobilen som nøgle) og bakkamera. Topmodellen R.S. Line har det hele foruden lidt ekstra lækkerier såsom alcantara sportssæder, kromdetaljer, sportspedaler, skørter og 18" fælge.

Der er plads til 480 liter mælk i bagagerummet, og fin Stærkeste motor en den velkendte E-TECH hybridmo- plads til tre børn på bagsædet. Renault Arkana koster tor (altså en af dem, du ikke skal lade med kabel) bestå- fra kr. 279.000,- og er så småt ude hos forhandlerne ende en 4 cylindret 1,6 liters benzinmotor, der sammen nu, omend de hjemtagede første 300 stykker allerede er med elmotoren i alt giver Arkana 145 hestekræfter. Den solgt. Næste batch er klar ved årsskiftet. kan køre ca. 20 kilometer på literen. Endelig kommer Arkana som mildhybrid med en 4 cylindret 1,3 liters Den topudstyrede R.S. Line, som vi tester i Hørsholm, benzinmotor med 140 hestekræfter og mulighed for at fås kun i hybridudgaven og koster fra kr. 332.000,- (mikøre op til 16,5 kilometer på literen. nus den eksklusive R.S. Line orange metallak til kr. 8.900,-) Har du siddet i en Renault Captur for nylig, vil du utvivlsomt kunne genkende mange elementer i kabinen i Hvad synes Morten? Arkana. Vognen kommer i tre udstyrniveauer, Zen, Intens og som vores testbil: R.S. Line, og er som udgangs- "Renault har visioner. Hvilken bilproducent har ikke punkt pænt veludstyret med automatgear, LED-for- det? Men franskmændene har nok fat i den lange ende, lygter, 17" alufælge, læderrat og nøglefri adgang som for der skæres ind til benet med færre tekniske platforstandard. Materialer på sæder og instrumentbord er me, men biler som giver mere værdi - og flere penge på også i god kvalitet med mulighed for køreprogrammer bundlinjen hos Renault. I Danmark betyder det også, 43


PRÊT-À-PARTIR

at der lige nu er færre modeller at vælge mellem, for det Hvad synes Malene? har altså aldrig været smart at have biler stående på udstillingsgulvet hos forhandlerne, som aldrig flytter sig. "Ved første øjekast troede jeg egentlig, at Arkana var en elbil. Til det har jeg også bare at tilføje: Hvornår har du sidst Fordi den jo ser ud til at have plads til et stort batteri i bunset en Espace eller en Talisman? den. Men det har den jo så altså ikke. Og faktisk - får vi at vide - kommer den heller ikke på sigt som plug-in-hybrid, da Arkana kommer som kaldet for trofaste Renault-kun- det ganske enkelt ikke kan lade sig gøre med den måde, som der og såmænd også for forhandlerne. En bilmodel der vognen er konstrueret på. er så trendy og perfekt for den tid, vi lever i, at det næsten er til at få tårer i øjnene over; crossover med god Kabinen er lækkert indrettet her i topmodellen, jeg sidder frihøjde, så du sidder højt, men samtidig smart design godt og behageligt højt bag rattet med masser af plads ommed coupétræk, som ellers mest ses på dyrere biler som kring mig. Bilen er behagligt støjsvag og ruller dejligt med en Mercedes-Benz GLC og BMW X6. affjedring og et styretøj i den komfortable ende. Arkana er større end Renaults egen Kadjar, som er så gammel, at jeg tit glemmer, den findes, og den er større end VW Tiguan. Alligevel kan du få den til 279.000 kr. med pæn motorkraft og et udstyrsniveau, hvor der ikke er nogen større grund til at brokke sig. Jo, basismodellen Zen til 279.000 kr. har ikke sædevarme, og det kan godt være, den slags går i Frankrig, men ikke her i Danmark. Til 298.000 kr. vil jeg anbefale Intens-modellen, men så skal der heller ikke nødvendigvis bruges flere penge.

Men måske er det mig, der har et håbløst køremønster, eller temperament om du vil, som simpelthen ikke passer som hånd i handske med hybridbiler. Det er det faktisk nok, men jeg får hele tiden, særligt da jeg kører ind i byens start stop trafik, placeret mig ved en hastighed, hvor motoren får alt for mange omdrejninger i lige lidt for lang tid.

Derfor fumler jeg også mere end en gang efter et paddleshift på rattet, der ikke er der. Jeg medgiver gerne, at jeg nok er lidt sart, når det gælder motorlyd (jeg er f.eks. slet ikke fan af 3 Den nye crossover står på samme platform som bl.a. cylindrede motorer), og måske virker motorlyden sågar også Captur, så det er en skæv historie, at Arkana ikke fås ekstra påtrængende på mig, fordi testbilen er en hybrid, der som plug-in-hybrid - for det gør Captur. I stedet komjo altså ved helt lave hastigheder kan køre fuldstændig lydløst mer den som almindelig hybrid, men det er heller ikke så ringe endda. Så skal du ikke lade op, og du kører ikke på strøm. rundt med en kæmpe klods af et batteri, og det gør alt Til gengæld er gearingsstøj og de høje omdrejninger helt væk andet lige bilen meget lettere. på motorvejen. Arkana kører behageligt og komfortabelt E-Tech-drivlinjen rykker ikke træer op med rode. 145 herude, så længe jeg ikke lige hamrer speederen i bund for hk og 205 Nm, hvoraf den forholdsvis store benzinmo- at lege overhalingsbølle. For det er naturligvis dumt at gøre. tor på 1,6 liter leverer milde 148 Nm ved 3.200 o/min, gør at dit temperament ikke skal være alt for iltert. Hvis du altid har travlt, jokker speederen i bund og vil ligge forrest på motorvejen, så vil hybriden her skuffe med lettere astmatisk opførsel. Men trækker du vejret lidt dybere, træder bare lidt mere varsomt på speederen, så mangler bilen slet ikke kræfter - og det mærkes, at det er en bedre, mere helstøbt motorisering end i fx Toyota C-HR 1,8 Hybrid.

Nok er Arkana som nævnt skabt med et sporty look, men det er meningen, at man skal køre den på en tålmodig familievenlig måde for at få det optimale ud af den. Et godt råd er iøvrigt generelt aldrig at smække speederen i bund på en hybrid. Ikke bare denne her, men alle.

For kan man lide den slags, skal man i stedet købe sig en fuld elektrisk bandit eller en hurtig brændstofvogn. Eventuelt den rene benzinudgave af Arkana. Den her er til almindelig rolig For mig rammer Arkana på næsten alle måder det, kørsel. Og trykker man ved lavere hastigheder og fuldt batRenault har brug for. En moderne, elegant og rum- teri på EV-knappen under infotainmentskærmen, kan man melig crossover med ret så sparsommelig drivlinje og sågar trille ganske lydløst af sted i sin velskabte og rummelige priser som gør Arkana ganske appetitlig. Den er ikke Arkana. spændende at køre, men det betyder ikke noget, for det Og det både i solskin og regnvejr."*** er de færreste biler af samme type." 44


AUTOPILOTERNE

45


PRÊT-À-PARTIR

Historisk sommeridyl

46


GETAWAYGUIDEN "Åh, mor, hvorfor skal vi kun være en nat på dette vidunderlig sted?" Udbryder sønnen, inden han træt lægger hovedet på puden. Så bliver bekræftelsen af en vellykket tur næppe større. Også selvom det var lidt af en kabale, der skulle gå op, før mor og søn kunne klemme en impulsiv lyn-getaway ind i uge 31 på solskinsøen Bornholm, der denne gang levede op til sit kælenavn.

Tilfældets musik Det er nemlig ikke nok at finde et ledigt sted at overnatte, det handler også om at få fingrene i en færgebillet, der både passer tids- og prismæssigt. For det vil jo være lidt ærgerligt at ankomme til Rønne kl. 20 for så at skulle af sted igen næste morgen kl. 10 - foruden at turen kan blive pænt fordyret, når en enkeltbillet pludselig koster til kr 900,- og ikke de vanlige kr 199,- Der er jo også udgiften til Øresundsbroen oveni, ikke?! Så jeg lader færgebilletten bestemme, hvornår vi kan besøge Bornholm og gik så på booking.com. Både Nordlandet og Allinge Badehotel (som vi elskede sidste år) er selvfølgelig for længst fuldt booked, men der er en enkelt overnatning på Hotel Pension Klostergaarden i Allinge. Et sted, finder jeg senere ud af, som er aldeles kendt af de politisk engagerede og regelmæssige gæster på det tilbagevendende Folkemøde. Jeg er bare ingen af delene, så med åbent sind mod det ukendte sætter vi tidligt om morgenen snuden mod stenkastervejen (bevogtet af svensk politi) til Ystad, og når sikkert frem til færgelejet uden ubehagelige forstyrrelser af den 10-åriges søvn på forsædet.

Tekst og foto Malene Raith

Vi ruller så godt som direkte ombord på færgen, finder en plads ved vinduet, hvor vi indtager henholdvis en rigtig god og vellavet Caffe Latte og en lun kæmpe cookie fra Barista-caféen, og inden vi ser os om, skal vi ned i bilen igen. Allerede klokken lidt i ti har vi fået bornholmsk asfalt under hjulene. Belært af sidste års coronasommer ved vi, at klippeøen er ekstra fuld af meget aktive turister, som er tidligt ude for at få en på opleveren. Med dertil hørende parkeringskaos og køer. Derfor kører vi direkte mod nord, og Bornholms største turistattraktion, Hammershus, så vi kan være der, når de åbner.

Ruiner, stenbrud og solskin Man skal dog have godt fodtøj på, for der er et stykke at gå - og iøvrigt fantastiske muligheder for at lave lange idylliske vandreture i det grønne landskab ved havet omkring borgen. Er man Skotland-tilhænger vil man føle sig henført til noget, der kan minde om det 47


PRÊT-À-PARTIR

smukke højland med får, klipper og store lilla tidsler, selvom idyl næppe er noget, de i fortiden forbandt med den store borg. Hammershus, der ligger på toppen af en klippe ud til Østersøen, menes opført i begyndelsen af 1200-tallet og har gennem århundreder tilhørt gejstelige og kongelige på skift, som har klemt skatter ud af de bornholmske bønder, tjent kassen på sildeeventyr og brugt borgen som forsvarsværk. Dem, der kom på tværs blev tortureret, fængslet (Leonora Christina og Corfitz Ulfeldt sad her i 17 måneder i 1660, inden de røg videre i Blåtårn) og hængt fra klipperne, og den vindomsuste og utvivlsom kolde afsidesliggende borg var forhadt sågar ejerne selv. I dag er det en anden snak. Den store ruin byder på mange fantastiske udsigtspunkter over både hav og landskab, og man mærker unægtelig historiens vingesus, når man kigger på urter, der oprindelig blev plantet af munke for hundredvis af år siden. I 1743 fandt man fæstningsværket utidssvarende, rømmede det og brugte Hammershus som stenbrud, inden resterne så i 1822 blev fredet (ifølge Wikipedia). En mere detaljeret beretning om Hammershus lange historie er iøvrigt at finde i det nye elegant i landskabet indpassede museum ved siden af, der åbnede i 2018. 48

Ikke langt fra den historiske middelalderruin ligger det gamle vandfyldte kalkbrud, Opalsøen, opkaldt efter den lyseblå farve på vandet, som absolut er et besøg værd, når man alligevel er i området. Specielt, hvis man er den aktive type. Vi nærmer os slutningen af formiddagen, så parkeringspladsen er tæt pakket, og der er kommet lange køer til de forskellige aktiviteter omkring søen. I den ene ende myldrer det med folk i badetøj, som enten med jævne mellemrum får søen til at genlyde at høje plump, når de hopper fra kanten de 4-5 meter ned i vandet, eller af høje skrig fra den anden ende, når en modig sjæl med jævne mellemrum kaster sig ud fra tovbanen på klippetoppen og hen over søen i en stålwire for til sidst at lande i vandet. Andre rappeller ned fra klipperne, og som folk så småt begynder at finde leverpostegsmadderne frem ved picnicbordene, kører vi videre mod Allinge og Nordbornholms Røgeri.

Sommeridyllisk tidslomme Røgeriet har nemlig en restaurant med en stor terrasse ud mod Østersøen, og er man samtidig, som os, fiskofil, er man nødt til at prøve deres buffet. Den indeholder nemlig alt hvad hjertet begærer af sild, rejer, kold- og varmrøget laks, fiskefileter, blæksprutteringe og mine


GETAWAYGUIDEN klare favoritter: hjemmelavede fiskefrikadeller. Naturligvis skyllet ned i solskinnet med en stor kold Classic fadøl fra Svaneke Bryghus. Godt mætte går vi de 100 meter hen til den gule firelængede bygård, som rummer Hotel Pensionat Klostergaarden. Pensionatet ligger perfekt placeret i den gamle idylliske bydel mellem havet og Allinge centrum omgivet af velholdte farverige bindingsværkshuse. Og det er som at træde ind i en tidslomme her på Bornholms ældste pensionat, som i år har taget imod gæster i 120 år. Opholdsstuerne er smukt vedligeholdt i den gamle klassiske stil - naturligvis med bornholmerur og i receptionen er der et køleskab med drikkevarer, vin, øl, sodavand, som man kan tage løs af, så længe man husker at skrive det ned på en seddel til senere afregning. Som københavner kan jeg blive helt rørt over at der stadig findes steder, der udviser den slags tillid til gæsterne. Egentlig er jeg klar til en hurtig morfar på værelset efter den store frokost, men den slags falder ikke i god jord hos en 10-årig. I stedet skifter vi til badetøj og går de 150 meter ned til den nærliggende Næs Strand. Nok er den ikke så stor, men til gengæld ej heller overrendt, så jeg kan med ro i sindet lægge mig i sandet og småsove, mens drengen plasker rundt i det lave vand mellem klipperne. Her bliver vi resten af eftermiddagen, til en hund - og dem er der rigtig mange, der har med på ferie på Bornholm - tisser i sandet og en lille dreng gør ditto i vandet ved siden af os. Så er badetiden vist forbi.

Til gengæld skinner solen ned i pensionatets hyggelige gård, Allinge Kirke ringer til aftenmesse ved siden af og en stor stæreflok kvidrer på livet løs i naboens enorme egetræ. Der er ternede duge på bordene, blomstrende hortensia i bedene og klipper i baghaven, og overalt hviler her en befriende ro, der er som taget ud af en

49


PRÊT-À-PARTIR Morten Korch-film. Det kan kun gå for langsomt med at sætte kryds ved cola og Svaneke øl, så vi kan nå at indtage en forfriskning i den fortryllende tidlige aftenstemning. Mere dansk sommeridyllisk kan det næsten ikke blive.

Sejlturen tager 30 - 40 minutter, mens vi ser klippeformationer som Løvehovedet, Kamelen, Frøen og Aben, lidt i stil med at finde ansigter på skyerne. Pudsigt nok tror vi begge, at Løvehovedet er en helt anden klippe, som vi iøvrigt mere synes ligner en ulv. Vi sejler også ind i Bornholms største grotte "Den Våde Ovn" (ovn = Vi har bestilt bord på Det Gamle Posthus lige nede ad grotte, og våd fordi man kan sejle derind), ser på fuglegaden fra pensionatet, hvor vi nok engang bliver velbe- fjeld og nyder Hammershus fra vandsiden, mens kapspist med håndpillede fjordrejer og en virkelig saftig og tajnen fortæller anekdoter og røverhistorier. mør hvidløgsbøf. Maden er både velanrettet og meget velsmagende, omend lokalerne efter min smag måske Med sol og saltvand på kinderne tager vi nu den smukgodt kunne bruge en lidt hyggeligere indretning. Efter ke kystvej fra Sandvig forbi Gudhjem til Svaneke, hvor maden runder vi havnen og den smukke solnedgang, vi indtager det måske bedste måltid på turen, i form af inden sengene kalder oppe på det gule hyggelige værel- højt belagt smørrebrød på Svaneke Bryghus. Jeg kense under taget på pensionatets første sal. der min hønsesalat, og denne her er virkelig en af de bedste. Ditto for fiskedunserne (man skal jo spise fisk Ovne og ulve på Bornholm, ikke?). Herfra tager det ikke lang tid at finde Rønne og færgen igen. Nok engang kører vi så Næste morgen nyder vi den dejlige hjemmelavede godt som direkte ombord, og inden længe befinder vi morgenmad i solen i baghaven, sønnen får kravlet på os så igen på den berygtede landevej mellem Malmø og klipperne, mens jeg napper mig en sidste kop kaffe, in- Ystad, nu med hovedet fuld af oplevelser. den udtjekning kl. 10. Vi kyler bagagen ind bag i bilen og skynder os tilbage i retning af Hammershus og den Og mens solen synker ned mod Københavns skyline, dertilhørende lille havn. Her skal vi nemlig på bådtur kører vi nok engang storsyngende over Øresundsbroen, langs kysten, men selvom vi er der blot et kvarter efter knap halvandet døgn efter vi tog hjemmefra. Bornholm åbning, er der allerede en times kø. Hammerhavnens kan måske virke langt væk på grund af både færge og Bådfart har tre både som på skift henter og afleverer bro, men det er det egentlig ikke, når først man har fået folk, køen rykker sig derfor heldigvis i jævnt tempo ud kabalen til at gå op hjemmefra. Så vi gør det klart igen ad den smalle træbro, og man kan ovenikøbet i dag stå til næste år. Ikke mindst for at nyde roen og sommeriog nyde formiddagssolen imens. dyllen på Hotel Pension Klostergaarden. ***

50


GETAWAYGUIDEN

51


PRÊT-À-PARTIR

Danmark dejligst Tekst og foto: Anne Køster

Foto Bistro Panpan 52


GOURMET

Foto: Anders Schoennemann 53


PRÊT-À-PARTIR Når vejret arter sig i det danske sommerland, så rammer oplevelserne dig både i mellemgulvet og lige mellem øjnene. Her et par vidunderlige, mindeværdige gourmetoplevelser fra øst til vest, som alle bør unde sig selv, når de bevæger sig ud i det danske land.

Perfekt makkerskab

AOC indtog i juni og juli Det Kinesiske Tårn, der med et skrigende lydtapet fra Dæmonen ellers var forvandlet til nordisk, stilren restaurant med langt mellem træbordene. Chefen selv, Christian Aarø (indehaver af AOC, Trio og No 2), tog imod i døren, mens Søren Selin (køkkenchef og medindehaver af AOC) i karakteristisk stil smilede stort med øjnene fra det skinnende rene køkken. Noget af et skifte fra de halvlurvede filtnisser, der ved juletid tog imod i Tårnet.

Samtlige retter havde den lethed og smagsintensitet, som Selin er kendt og elsket for, mens Aarøs sikre hånd på service og vinvalg og -temperering fik skuldrene til at falde helt ned, mens mundvigene bevægede sig op. Det var ganske enkelt magisk at sidde i den Gamle Have og få service og mad i 2-stjernet topklasse med candyfloss, popcorn og Den Flyvende Kuffert huserende lige om hjørnet. HC Andersen kunne ikke have skrevet et bedre eventyr.

Ved vores bord med udsigt over de slet sejlende børn på Tivolisøen gik eventyret således i gang. Først perfekt Grand Cru-champagne fra Petit & Bajan til Selins mesterlige snacks som fx østers, wasabi og urter, der flød stille og roligt til bordet, og herfra gik det slag i slag med AOC: en saftig brødservering med tangsmør på søltang, flintet Chablis 1. cru fra Clotilde Davenne til en delikat caviEventyrlig pop up i Tivoli arservering, læskende natur-Fleurie Poncie du Grappan Denne sommer har Det Kinesiske Tårn været omlagt til til Selins ikoniske, farserede løg med svampe fra købengourmetbastion, hvor det først var muligt at nyde 2-stjer- havner-svampefarmen Bygaard, dernæst en saftig tysk nede AOC og dernæst 2-stjernede Koks. Topgastronomi Pinot Noir Lorch Kapellenberg fra Chat Sauvage til en serveret midt mellem abonninedamer og jyder på blå fantastisk dådyr, marv og salatbladsservering. mandag med frit udsyn over Tivolisøen, hvor børn, der Ganske enkelt perfekt! hverken kan læse søkort eller føre skib bumler rundt.

54


GOURMET

Jeg håber, at AOC finder på den slags løjer igen, og ellers skal du unde dig selv et besøg i deres vante omgivelser i den smukke kælder i Moltkes Palæ. I mellemtiden kan du besøge 2-stjernede Koks, der serverer eventyrlig, færøsk michelin-pop up i Tårnet indtil 4. september. HENNE KIRKEBY KRO: Opgør med konventionerne Eventyrlige gastrooplevelser er der rigeligt af i det danske land. Henne Kirkeby Kros 2-stjernede restaurant er bare en af dem. Særligt, hvis man tager den store tur rundt i haven med glasset i hånden og nyder drivhuset, jordbærbedene, grøntsagerne, urterne og den skøre gule/ røde dør, der er placeret midt i naturen for at markere indgangen til Michelin-området. Det britiske, legesyge makkerpar Paul Cunningham (køkkenchef) og Garrey Dawson (general manager) skinner igennem på Henne, hvor kvaliteten er sublim, mens humoren og uhøjtideligheden er i top. Vi kiggede forbi til en fredagsfrokost og blev budt velkommen med et gigantisk glas André Clouet-champagne (glasserveringerne er mildest talt anderledes på vestkysten end i København), og to helt perfekte snacks. Papirstynd tærte med ostecreme og Høost fra Naturmælk (der ligger et stenkast fra kroen), og en lækker lille tatar med fermenteret æggeblomme – haps! 55


PRÊT-À-PARTIR

Foto: Anne Køster

Ikke meget Mette F over den makrel

og en god sherryeddike. Lækkert var det, men måske lige simpelt nok, når oplevelsen skal være ”en omvej værd”. Efter hapsestarten fulgte en lækker brødservering be- Den sprøde 2018 Scharzhof-riesling fra Egon Müller til stående af smør rørt med urter fra ovennævnte have og fisken var dog hele køreturen værd. en klassisk Paul-ret, hvor han leger med det etablerede, nemlig ”makrel i tomat”. Her med smagsintense tørrede ”Rule Britannia” tomater, saftig makrel og tomatjuice. Der var intet – som i intet – Mette F over den makrelservering, tværtimod Vi skød en osteanretning ind, ikke mindst for at få et blev den lille rovfisk forvandlet til en elegant lækkerbi- par gode lokale oste og smage Paul’s egen Frokostost fra sken, der passede perfekt med den sprøde Albariño fra Them – og den er god med sin milde kommensmag – spanske La Comtesse de Pazo Barrantes. Dernæst fulgte inden en dekadent Custard-tærte med sort vaniljelag på en fyldigere ret med tagliatelle med sardin og dertil et toppen blev serveret. Den sad lige i det berømt kokkeglas sprødt Aligoté fra Francois Carillon, og så var det tid skab, englene sang, og de sang højt og klart: ”Rule Britil fredagens hovedrets-tradition: Fish & Chips. tannia”. Nærmere en hyldest til britisk storhedstid kommer man næppe. Paul giver, som dem, der har fulgt hans Mc Donalds-eventyr (Paul udviklede nyligt en række burgere for Mc Do- Sidste ret på frokostmenuen var endnu en bredside til nalds til stor kritik for de etablerede feinschmeckere), en etablissementet; guddommelig chokolademousse på stor fed kokkefinger til det etablerede – måske derfor har Mikkel Friis Holm-chokolade serveret tværet ud på han indført, at fredag er fish & chips-dag på Henne Kir- tallerkenkanten, så enhver OCD-ramt køkkenchef fra keby Kro. Om det sømmer sig for en 2-stjernet miche- 90’erne måtte holde fast i bordkanten for ikke at skrilinrestaurant at servere en så enkel og folkelig ret som ge ”kanter!!!!”. Så sjusket en servering skal selvfølgelig hovedret, er jeg faktisk ikke sikker på. Men retten var smage hammergodt, og det gjorde den. Englene klimklassisk og superveltillavet af saftig knurhane serveret tede videre, og vi var mætte og glade på både vestjysk med sauce tatar, ærtemos, perfekte hjemmelavede fritter og britisk.*** 56


GOURMET

57


JAKE GYLLENHAAL


O

C

E

L U N A T H E

N E W

A

N

R O S S A

F R A G R A N C E

F O R

M E N


PRÊT-À-PARTIR

Duften af September

Hvem: Coach New York Hvilken: Coach Dreams Sunset EDP Duft: Gylden feminin sensommerduft fuld af sommerens frugter og blomster på en varme og sensuel bund Topnoter: Frugtfuld pære og frisk bergamotte Hjerte: Blomstrende jasmin sambac og blid magnolia Bund: Søde tonkabønner og vanilje Pris: vejl. 495 kr. for 60 ml.

Hvem: Giorgio Armani Hvilken: My Way Intense EDP Duft: Pink blomsterduft med bæredygtige ingredienser fra hele verden Topnoter: Bitter orange og orangeblomst fra Ægypten Hjerte: Buketter af tuberose fra Indien Bund: Sandeltræ og sød vanilje fra Madagaskar Pris: vejl. 750 kr. for 50 ml.

Hvem: Yves Saint Laurent Hvilken: Black Opium Extreme EDP Duft: Ny ekstra mørk variation af den sensuelle feminine sorte Opium tilsat bitter sødme fra kakao Topnoter: Mørk kaffe og kakao Hjerte: Orangeblomster og håndplukket jasmine sambac Bund: Patchouli, varme tonkabønner og sød vanilje Pris: vejl. 740 kr. for 50 ml.

Hvem: Mercedes-Benz Hvilken: Mercedes-Benz Woman EDT Duft: Moderne ny duft til kvinder fuld af friske frugter og hvide blomster på en fløjlsblød forførende træbund Topnoter: Sprudlende mandariner, solbær og pæreblade Hjerte: Brasiliansk gardena, liljekonval og jasmin sambac Bund: Australsk sandeltræ, iris og moskus Pris: vejl. 419 kr. for 60 ml.

60


TEMA: NYE DUFTE

Hvem: Valentino Hvilken: Voce Viva Intense EDP Duft: Skønne friske italienske citrusfrugter og hvide blomster på en sød bund med et twist Topnoter: Frisk bergamot og mandarin Hjerte: Jasmin sambac og orangeblomst Bund: Bourbon vanilje og krystalmos Pris: vejl. 770 kr. for 50 ml.

Hvem: Prada Hvilken: Luna Rossa Ocean Duft: Ny maskulin fougereduft der inviterer til at gå den ekstra mil med sin sporty forførende friskhed Topnoter: Grøn bergamot, bynke og pink peber Hjerte: Iris, salvie, varm læder, lavendelduo og saffran Bund: Frisk patchouli, hvid musk, vetiver og tonkabønne Pris: vejl. 530 kr. for 50 ml.

Hvem: Paco Rabanne Hvilken: Phantom EDT Duft: Connect mobilen og få adgang til det nye futuristiske maskuline duftunivers fuld af frisk energi og nytænkning Topnoter: Amalfi citron, citron skal og lavendel Hjerte: Mere lavendel, patchouli, jordnoter, røg og æble Bund: Endnu mere lavendel, vanilje og vetiver Pris: vejl. 545 kr. for 50 ml.

Hvem: Givenchy Hvilken: Gentleman Intense EdT Duft: Kontrastfuld ny herreduft med både forfriskende lette, blomstrende bløde og varme intense trænoter Topnoter: Frisk bergamotte, kardemomme og basilikum Hjerte: Blomstrende blå iris og cypress Bund: Aromatisk cedertræ og blid kumarin Pris: vejl. 580 kr. for 60 ml. Tekst Malene Raith

61


PRÊT-À-PARTIR

Sensommerfavoritter Sommeren, varmen og ferien er nydt til ende, hverdagen kalder, og det gør et spædt efterår såmænd også så småt. Det er på tide at finde tilbage til de gamle hudplejerytmer og, måske med lidt inspiration fra skønne sensommernyheder, gøre klar til at årstiden nu skifter på ny.

Biotherm lancerer i denne måned den nye fugtgivende og beroligende dagcreme Cera Repair Barrier Cream. Den bløde velduftende creme absorberes hurtigt og bekæmper de første alderdomstegn med bl.a. Biotherms signaturingrediens, Life Plankton, som regenererer og stimulerer cellefornyelsen, samt naturlige BioCeramider som styrker hudens barriere. Emballagen er naturligvis genanvendelig. Cera Repair Barrier Cream koster vejl. kr. 395,- for 50 ml.

Lancôme har netop lanceret en ultranem ny mat concealer, der kan bruges i hele ansigtet: Teint Idole Ultra Wear All Over Concealer. Den lette concealer fås i 16 nuancer, er med sin bløde applikator nem at arbejde med og indeholder rene mineralske pigmenter, der ikke bare dækker huden, men også tilfører den frisk fugt i op til 24 timer. Teint Idole Ultra Wear All Over Concealer koster vejl. kr. 250,-

Få naturlig kulør på kinderne med den mikrofine Blush Colour Infusion fra det nylancerede mærke i Danmark Laura Mercier. Den bløde blush fra det luksuriøse mærke med mottoet "no makeup makeup look" lægger sig i et fint lag på huden og intensiteten kan nemt tilpasses i styrken ved flere lag, der holder i op til ti timer. Blush Colour Infusion koster vejl. kr. 260,-

62


SKØNHED Bodyshop har netop sendt en ny vegansk hårserie ud i sensommeren, som hjælper med at få kontrol over det fedtede sommerhår.

Tea Tree Puryfying & Balancing Shampoo indeholder silkeprotein

og 93 procent ingredienser af naturlig oprindelse, der rengør i dybden, forfrisker hovedbunden og genskaber balancen i håret efter en lang sommer. Brug eventuelt den blødgørende balsam bagefter for ekstra løft og fugt. Begge produkter dufter iøvrigt vidunderligt den økologisk Fair-Trade producerede tea tree olie. Tea Tree Puryfying & Balancing Shampoo koster vejl. kr. 85,- for 250 ml.

Få naturligt bukkede og velplejede smukke øjenvipper med den nye innovative Supra Lift & Curl Mascara fra Clarins. Den sorte vandfaste mineralpigmenterede mascara med den unikke børste indeholder polymerer fra chia-frø og hørfrøsukkerstoffer, der forlænger, styrker og buer vipperne, mens voks fra bitter orangeblomst plejer, beskytter og løfter. Supra Lift & Curl Mascara koster kr. 239,-

Med alderen bliver huden mere tør og mister sin spændstighed, og det bliver nu ekstra vigtigt at bruge det, som Eau Thermale Avène kalder for better-aging. Dagcremen DermAbsolu Defining Day Creme bekæmper alderdomstegn med aktive stoffer, som strammer op, giver fylde og styrker cellerne, så huden får glød og gør hudtonen mere ensartet. Den bløde dagcreme kommer i en elegant doseringskrukke, som er super enkel at bruge. DermAbsolu Defining Day Cream koster vejl. kr. 299,50 for 40 ml.

KVD Vegan Beauty har netop sendt en varm hyldest ud til Moder Jord med den nye farverige Planet Fanatic Palette. Paletten indeholder ikke bare syv matte og syv glitrende ultrapigmenterede øjeskygger i nuancer fra jord og græs til hav og sne, den er også 100 procent genanvendelig i ren plast uden spejl eller andre metaldele. Planet Fanatic Palette koster vejl. kr. 399,-

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

Tilmeld dig Magasinet her

Følg os på: Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter YouTube // Instagram // Twitter

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin September 2021  

Der er fuld damp på kedlerne igen efter ferien ... eller måske rettere: fuld strøm på batterierne. For vi har 64 siders spændende læsning kl...

PRÊT-À-PARTIR Magasin September 2021  

Der er fuld damp på kedlerne igen efter ferien ... eller måske rettere: fuld strøm på batterierne. For vi har 64 siders spændende læsning kl...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded