__MAIN_TEXT__

Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

MB GLE // VW ID.3 // BMW ELECTRIC // MG ZS EV // VW E-UP

LUKSUSVILLAEN I YSTAD // GOURMET PÅ TYSK // SENSOMMER DUFTE NUMMER 43 SEPTEMBER 2020

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK


NY JAGUAR I-PACE EV320

I GOT THE POWER FRA KR. 569.900

ELEKTRISK, MEN HELT IGENNEM EN JAGUAR Jaguar har altid stået for høj ydelse og sportslige køreegenskaber. Det gælder også den nye I-PACE EV320 som har samme størrelse, luksuriøse design og avancerede teknologi som EV400. I-PACE er opdateret med 3-faset lader, som giver hurtigere opladning i hjemmet imens det nye, intuitive infotainment system Pivi Pro, giver forbedret navigation og informationer om nærmeste ladestation når du er på farten. EV320 er tilgængelig i Danmark i en begrænset periode og antal og sælges så længe lager haves. British MotorGroup København Dynamovej 12A, 2860 Søborg Tlf.: 70 30 07 52 jaguar.dk

Ny I-PACE EV320 S: Pris fra kr. 569.900 inkl. moms. Priser er inkl. leveringsomkostninger kr. 4.080 og ekskl. årlig ejerafgift samt hjemmelader. Rækkevidde 415 km b beregnet efter WLTP. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer. I-PACE EV320 er tilgængelig i Dan


blandet kørsel, 25,2 kWh/100 km. Batteri 90 kWh. Priser og forbrug er nmark i et begrænset antal og periode. Priser gælder så længe lager haves.


Mød den næste generation Større dimensioner, modigt design og lysere end nogensinde før.

Den nye Leon er spækket med udstyr og kommer bl.a. med nøglefri start og sikkerhedsudstyr som Front assist med fodgænger- og cyklistbeskyttelse, træthedsovervågning og fartpilot med fartbegrænser og Lane assist.

Born in the sun

Leon Den nye SEAT

Pris fra kun 224.990 kr. Privatleasing til en fast lav mdl. ydelse og lav udbetaling. Leon Sportstourer

Oplev den nye Leon Sportstourer hos din lokale SEAT forhandler Ny SEAT Leon SP. Bilen vises med ekstraudstyr. Vejl. pris fra 224.990 kr. Forbrug v/bl. kørsel: 16,9 - 21,3 km/l (WLTP) CO 2 : 122 - 135 g/km.

A+

.

seat.dk


PRÊT-À-PARTIR

SEP 2020 Forsidefoto: Malene Raith

Reportage

Mercedes-Benz GLE 400 d, Volkswagen ID.3, BMW Electric Days

Nyheder

Renault E-TECH, Toyota RAV4 PHEV, Mercedes E-klasse FL, Kia Sorento PHEV

Test

Volkswagen e-UP

Autopiloterne

Morten Bek og Malene Raith ser nærmere på den relancerede kinesiske elbil MG ZS EV

Getaway Guiden

Gensyn med luksusvillaen på den anden side af sundet: Villa Strandvägen

Gourmet

Anne Køster har taget mundbind på og nydt sommeren i Sydtyskland

Velvære

Sensommer betyder nye beautyfavoritter og masser af nye skønne duftlanceringer Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


aqoola

Farvel til papir og ringbind! Aqoola Workflow - en platform til kreditorhåndtering i skyen - integreret i jeres økonomisystem

INVOICE WORKFLOW Spar tid på godkendelse og bogføring af jeres leverandørfakturer. Slip for at taste og undgå at fakturaer bliver væk, eller betales for sent. Sig farvel til papir og ringbind, spar tid, og få bedre overblik.

CONTRACT MANAGEMENT

EXPENSE MANAGEMENT

Få overblik over kontrakter og aftaler, der ellers står i ringbind rundt omkring i organisationen. Alarmer advarer, når frister nærmer sig, så I undgår at betale for tjenester I ikke bruger.

Slip for bon’er, der bliver væk og udgiftsrapporter der bliver afleveret for sent. ‘Snap’ bon’er med mobiltelefonen, få dem godkendt elektronisk og bogført, i en enkel og overskuelig arbejdsgang.

AQOOLA A/S | DIPLOMVEJ 381 | 2800 KGS. LYNGBY | 70 70 18 11 | AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR

At skrive i versaler er ikke kun forbeholdt USAs Præsi-

dent på Twitter. Nye biler i dag indeholder nemlig også et utal af blokbogstaver. Og det er ikke fordi, de skal råbes ud, men fordi de nye elektriske drivlinjer forkortes. Morten Bek har f.eks. testet den nye VW ID.3, Autopiloterne den elektriske MG ZS EV, der er også test af BMW's PHEV'er, test af VW e-UP og masser af elektrificerede PHEV og EV nyheder. Udenfor strømmen finder du dog også en test af den luksuriøse Mercedes GLE. Anne Køster har taget pulsen på luksus i Sydtyskland, vi genser den skønne Villa Strandvägen i Ystad, og så er der masser af inspiration og nye sensommerdufte bagerst i bladet. Velkommen tilbage fra ferie!

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek har netop testet Volkswagens første deciderede elbil, VW ID.3, og han er mildest talt imponeret.

Morten Bek er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Blog Om Biler bek@blogombiler.dk

Anne Køster har taget konsekvensen af Corona 2020 og tilbragt sommeren på luksushotel i Tyskland, hvor det er OK at tage mundbindet af, når man skal spise.

Anne Køster er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


PRÊT-À-PARTIR

LUKSUSDYR

Tekst & foto: Malene Raith


MERCEDES-BENZ GLE


PRÊT-À-PARTIR

"Ellers andet?" Spørger den unge fyr, der tager imod bestilling på p-pladsen ved McDrive. Jeg ryster på hovedet. "Du har nummer 16," svarer han og tilføjer med et bredt grin: "Det er sat'me en lækker vogn, du har!"

d 4MATIC, som er udstyret med ikke en V, men en R6 3.0-liters motor med 330 hestekræfter, der kan flytte den store vogn fra 0 - 100 km/t på 5,7 sekunder. GLE's største marked er USA, hvor vognen da også bygges (Alabama), og det sætter naturligvis sit præg på det hele, men det Ja, pardon my French, men det sagde han altså. Og lige vender jeg tilbage til. der, som jeg triller videre hen mod lugen for at betale for bestillingsnummer 16, går det for alvor op for mig, Fjerde generation GLE er vokset i både længde og bredhvad det egentlig er for en vogn, jeg har sat mig bag rat- de, og så er akselafstanden øget, hvilket er godt nyt for tet i. For nok er frihøjden, rummeligheden og firhjuls- alle "soccer moms." Det har nemlig givet plads til en trækket glimrende udstyr at have, når man roder rundt i tredje sæderække i det 825 liter store bagagerum, skuludfordrende terræn med familien, men den nye Merce- le man få brug for at transportere hele børneflokken til des-Benz GLE handler tydeligvis mest om al det andet: well, fodbold. luksus, komfort og yes Sir, looks. Men vokseværket til trods er designet på Mercedes næstFodbold mor største SUV (kun overgået af giganten GLS), ikke blevet tilsvarende svulstigt. Ej heller selvom testbilen her er udMercedes-Benz GLE  startede sin karriere under model- styret med knivskarp AMG-styling, der får kromet på betegnelsen ML tilbage i 1997, og det har den såmænd den store nu mere vertikale grill til at gnistre i solskinnet. heddet gennem hele tre generationer. Det var faktisk Tværtimod forbedrer det nye mere kantede look faktisk, først da vognen fik et facelift for fem år siden, at nav- sammen med de nye LED-forlygter, proportionerne på net blev ændret til GLE. I 2019 kom så fjerde generati- den høje vogn og gør GLE til en mindre vulgær og mere on, og det er altså den, jeg er ude at rulle i i dag. Helt harmonisk SUV at se på. Og så elsker jeg bare trinbræt. nøjagtig den store firhjulstrukne dieselmodel GLE 400 Selvom jeg egentlig mest bruger dem til at slå benene på.


MERCEDES-BENZ GLE Luksuriøst kabineliv Det er ikke kun bagsædepassagererne, som har glæde af forøgelsen. Der er nemlig også mere albueplads foran med en bred armstøtte og i det hele taget bare oceaner af plads til knæ (tredje sæderække dog undtaget) og store sommerhatte. Iøjnefaldende er naturligvis også de to blærede 12,3” skærme, den ene med digitale instrumenter, den anden med infotainment, der omdanner det høje instrumentbord til en stor skærm. De kommer fra E-Klassen, jeg genkender dem dog fra den nye A-Klasse, omend det i denne her vogn altså er smukt integreret i og ikke stikker op af instrumentbordet. MBUX multimedia-systemet, du ved det med "Hey Mercedes", kan styres på skærmen, fra det store tykke (AMG) multifunktionsrat, med touchpad'en i midterkonsollen, eller med bladrefagter ud for skærmen. Sidstnævnte er ikke noget, jeg evner særlig godt, men jeg er nok også bare lidt som politikvinden i "Fargo" som automatiske døre, vandhaner og håndtørrere bare ikke kan se. Uanset talent, så er det virkelig cool, brugervenligt


PRÊT-À-PARTIR og nemt at finde rundt i. Og tillad mig lige at fremhæve Mercedes-Benz nye navigationssystem "Augmented Reality", som sætter enhver bedrevidende kortidiot til vægs. Du ved, typen som i gamle dage vidste bedre end ægtefællens kortdirektioner, sidenhen heller ikke var i stand til at godkende navigationsdamens retningssans, men naturligvis altid var helt uden skyld, når familien kørte 200 kilometer forkert. Augmented Reality fungerer ved at kameraet på fronten filmer omgivelserne og sætter pile lige præcis der, hvor du skal dreje. Så kører du stadig forkert med det her, ved du, at du fremover bør bære hat med æselører.

Alabama ind i billedet. For det er jo ingen hemmelighed, at amerikanerne ikke er så meget til hårdtopspændte undervogne. Og eftersom det er dem, der er storforbrugere af vognen, er GLE selvfølgelig selv i Sport en blødere og langt mere komfortabel cruiser end en stram raket.

Og det kan jeg nemt forfalde til. Det fede luksusliv. Eller fordi jeg selv er en soccer mom, altså uden at sønnen går til fodbold. Mercedes-Benz GLE er skabt til velhaverlivet og lange behagelige køreture med familien, selvom denne her store diesel 400 d naturligvis også nemt kan trække din hoppe hele vejen til hesteshow i Herning og tilbage. Men lad være med at køre for meget udenAmerikansk cruiser for asfalten. Nok kan  firhjulstrækket utvivlsomt få dig sikkert gennem lidt af hvert, frihøjden er også fin, men Naturligvis er GLE også udstyret med alverdens parke- det bliver ikke uden søsygepiller. For vognen danser som rings- og sikkerhedsassistentsystemer, men jeg oplever kano i stormvejr, da jeg forlader asfaltvejen og kører ned faktisk et par gange, at vognbaneassistenten opfører sig ad en nuvel, temmelig hullet grusvej. nervøst på en mindre Nordsjællandsk landevej, hvor den pludselig laver bremse-undvige manøvre. Måske distra- Men igen er det nok pænt ligegyldigt. For i mit nabolag heret af den særlige vejbemaling, måske fordi teknik bare vil GLE utvivlsomt mest blive solgt på charmen. Luksus, ikke kan alt alligevel. looks og lækkerhed, den nye fjerde generation har det hele, og det får jeg sådan set bekræftet, da jeg senere på Det er nu ikke et problem selv at holde styr på trafikken ugen igen stikker en tur forbi McD. Her er det nemlig fra min trone bag rattet. Sædekomforten er i top, kabi- hverken Panameraen foran eller Panamera Turbo S bag nen dejligt støjdæmpet, og det er unægtelig en super luk- ved i køen, men kun mig, der får tommelfingeren opad suriøs fornøjelse at cruise ud ad asfalten med det bløde af en begejstret 6-årig dreng.*** 9 trins automatgear. GLE kan skam også vise tænder og flytte sig, hvis jeg skifter til Sportmode, men det er nu alt- Mercedes-Benz GLE fra koster fra kr. 990.000,så ikke derfor, man skal vælge den store SUV. For det er ikke dynamikken, der er fremtrædende, og her kommer GLE 400 d 4MATIC fra kr. 1.185.000,-


MERCEDES-BENZ GLE


PRÊT-À-PARTIR

Årtiets vigtigste bil? Tekst og foto: Morten B. Bek og Volkswagen


BEK OM VW ID.3


PRÊT-À-PARTIR

Elbilen ID.3 er starten på en ny æra for Volkswagen det første er den en Volkswagen, og det betyder, at vi – og for bilmarkedet. Ingen elbil før den har været så har med et af de største bilmærker at gøre – et mærke komplet, og det giver Volkswagen rigtig gode odds. som sælger rigtig mange biler i Danmark. For det andet er det uhyre sjældent, at Volkswagen introducerer Vigtigste elbil en bil, som bliver noget mindre end et kæmpe hit. For Elbilerne kommer, og det går hurtigt. Men kigger man det tredje, og for at give den store gevinst væk med på, hvor mange forskellige elektriske bilmodeller der det samme, så er den fed, den er gennemført og den egentlig står hos forhandlerne, er det mere en invasi- virker komplet. on i slowmotion. De fleste bilmærker har stadig ingen ID.3 lever op til selv de største forventninger, og elbiel-model i udstillingen. 2020 skulle være “det elektrilen er den mest komplette elbil, der findes i dag, når ske år”, men forsinkelserne er store i denne tid, og der jeg tæller det hele sammen. Om det er køreegenskaber, er forsinkelser overalt, så nu kan 2021 blive året for motorkraft, rækkevidde, pladsforhold, indretning, elbilens gennembrud. udstyr, pris… Selvfølgelig er der elementer, som jeg Men den vigtigste elbil kommer i september i år, ikke i vil kritisere, men summen af delene er, at Volkswagen 2021. Volkswagen ID.3 er svær at overvurdere, må jeg har et fremragende produkt på hænderne, som kan bare sige, og det har jeg mange grunde til at sige. For “folkeliggøre” elbilen.


BEK OM VW ID.3 så komplet som ID.3, og jeg kan heller ikke spotte en helt direkte konkurrent. Kia e-Niro er den mest oplagte og en af de bedste elbiler, hvor man får meget for pengene. Tesla Model 3 er dyrere (her mener jeg startpris, ikke variant mod variant) og har samlekvalitet som en Skoda fra før Volkswagen kom til, men jeg respekterer helt sikkert amerikanernes forspring i forhold til elbiler. Hyundai Kona EV er trang og umulig som familiebil, og det samme gælder de nye PSA-elmodeller DS 3 Crossback E-Tense, Opel Corsa-e og Peugeot e-2008. Honda E og Mini Cooper SE er fede, men rækkevidde og plads gør dem til ego-biler eller bil nummer to i husholdningen. Nissan har allerede for længe siden forplumret sit forspring; Leaf har ikke meget andet end forholdsvis fornuftige priser kørende for sig. Den samlet set bedste elbil før ID.3 kom til? Kia e-Niro. ID.3 ligger i starten på mindst 325.000 kr., men om et halvt år kommer flere modeller og lavere startpris, så en basismodel skulle lande på 280.000 kr. Den har virkelig gode pladsforhold, som er mere Passat end Golf, og bredden i modelprogrammet er stort. Batterier med enten 45, 58 eller 77 kWh, rækkevidde 330, 426 eller hele 550 kilometer. Ydelse på enten 150 eller 204 hk. Spredt mellem de forskellige batteristørrelser er otte udstyrsvarianter. 58 kWh-modellen vil stå for 80 procent af salget, har importøren regnet sig frem til, og den fås i seks udstyrsvarianter, mens den med 45 kWh kun vil komme som en basismodel – og den med 77 kWh kun som topmodel. Lige på det sidste punkt burde udvalget så være større. Og så må Volkswagen gerne skrue endnu mere op for ladekapaciteten, så ID.3 bliver fremtidssikret i forhold Konkurrenterne eksisterer næsten ikke til de standere, der forhåbentlig snart kommer fleEn ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen peger på, re af i samfundet. Den kan lade med maksimalt 100 at elbilen stadig er langt fra at blive valget for andre kW i de mindste udgaver, med 150 kW i den med 77 end minoriteten. Danskerne er skeptiske i forhold til kWh-batteri. de ting, de hele tiden har været: Rækkevidde, batteriFår Golf til at ligne en hvid væg levetid, bilernes pris og manglen på ladestandere i det offentlige rum. Kun 13 procent af de danskere, som Det virker som om, hele Volkswagen har arbejdet på Ingeniørforeningen har spurgt, vil overveje en elbil. den nye MEB-platform til elektriske biler i fire-fem år. Der har været så meget snak om ID.3 i flere år, at ID.3 kan som produkt ikke gå og pille meget ved den trætheden langsomt har sat sig ind. Men nu er ID.3 skepsis. Den vil nærmere kunne gøre folk mere nysher altså, klar til de første danske kunder i september. gerrige og gøre det sandsynligt, at en stor del af de 13 procent, som vil overveje en elektrisk bil som deres nye Til de som har bestilt intro-udgaven ID.3 1st, og kort bil, rent faktisk også tager den elektriske vej. For når tid efter kan alle komme til fadet. Der bliver ingen lejeg kigger nærmere på, hvilke elbiler man som dan- veringsproblemer, lover den danske pressechef. ID.3 sker kan købe i dag, så kan jeg ikke få øje på en model er spændende, fordi vi i spænding kommer til at se på,


PRÊT-À-PARTIR

hvordan den sælger, og fordi den kun er en enkelt repræsentant for den nye MEB-platform. Allerede løbet af et år vil du se den større ID.4, Skoda Enyaq, (Seat) Cupra el-Born og Q4 E-Tron og Q4 Sportback E-Tron fra Audi. Snak om stort pres. Volkswagen har ingen chancer, og jeg mener INGEN, med den nyeste Golf. Golf 8 er en forspildt chance for at forynge en bilmodel, der er presset af SUV-modeller – og af sin nye elektriske søster. Den er selvudslettende, konservativ og så genkendelig, at ingen kan se, at den er ny. ID.3 er en sprudlende start for VW-koncernens elbiler.

den lange berøringsflade til klimatemperatur og volumen sidder også i en bedre vinkel. Og så de små sjove detaljer. Man stiger ind og sætter gearvælgeren i D, og så kører man – der er en startknap, men den er faktisk kun til nødstilfælde. På speederen er der et play-symbol, på bremsen et pause-symbol. Så oplagt. Ved første øjekast er der ingen el-bagruder, men det er fordi, knapperne til dem er de samme som til de forreste ruder – man skifter mellem dem ved at berøre ordet “rear”. Og en lysstribe i hele instrumentpanelets bredde bruges til fx advarsler og til at vise, at bilen reagerer på talestyringen, når man siger “Hallo, ID”.

Det “milde” ansigt hilser velkommen, og i mørket ser man en lysstribe på tværs af hele fronten. Den står solidt og lavt mod vejen, og designerne har ført det sorte tema, som mange producenter lege med på bagklappen, helt ud. Lygterne forsvinder næsten i den, når de er slukket. Den er funky, smart, men ikke vild og underlig, så de mere konservative kunder holder sig væk.

Min testbil kommer med et interiør i en blanding af orange og hvidt. Hvis nogen havde præsenteret den kombination for mig, før jeg så bilen, ville jeg have sagt nej tak. Men den virker som et brud på det altid sorte-i-sorte interiør.

Kabinen er simpel, og jeg vil ikke forsvare, at plasten flere steder er tynd og billig. Det er ikke her, de store summer er brugt. Men mere lækkert end i T-Roc (der er tyk og blød plast øverst), mere simpelt og sjovere end i Golf. Den digitale instrumentering er lille, men arealet er sublimt udnyttet med tre felter, som kan skiftes rundt, mens infotainmentsystemet er som i Golf. Det sidder bare bedre i forhold til at nå skærmen, og

Det trækker helt tydeligt i den retning, at de platforme som udvikles udelukkende til nye elbiler, har baghjulstræk. Perfekt vægtfordeling på 50-50 procent, og rattet prøver ikke at stikke af, når det fulde moment fra elmotoren fyres af (som det fx gør i Hyundai Kona). Det giver mening, og det er også sådan, MEB-platformen er skabt. Det første du skal vide om, hvordan ID.3 kører, er at baghjulstrækket ikke gør den

Kører præcis, som den skal


BEK OM VW ID.3 til elbilernes svar på den første BMW 1-serie. Den er tung, for elbiler er generelt meget tungere end biler med forbrændingsmotor, og ID.3 vejer mere end 1.800 kilo i versionen med 58 kWh-batteri, jeg kører i. Med det største batteri, 77 kWh-versionen, vil vægten stige videre mod de 2 tons. ID.3 er alligevel en fornøjelse at køre. På den måde, at den er virkelig stabil i alle situationer, har en lille venderadius og at den ligger helt roligt og er meget støjsvag på motorvejen med 140 km/t. Standardfælgene er en størrelse 18”, hvor min testbil er udstyret med 19”. Jeg har flere kolleger af sted på samme tur, som klager over affjedringskomforten på ID.3’ere med 20” hjul, men jeg klager ikke. Med 19” er der bedre affjedring end i en Golf 8 med 16” fælge. 204 hk vil ikke tage magten fra nogen, der køber en ID.3 med den ydelse. De elektriske heste ryger direkte i asfalten uden det mindste pip fra bagdækkene, når jeg sætter af sted fra et kryds. 60 km/t står der på den lille digitalinstrumentering (et enormt head-up-display med 3D-effekt kommer til næste år), men det

føles udramatisk. Elmotoren virker til gengæld mere end villig til hurtige accelerationer på motorvejen, eksempelvis fra 120-140 km/t, hvor nogle elbiler kun virker til at være lavet til at imponere i spurten fra 0-60 km/t, hvor ID.3 tager den lidt mere med ro. Jeg starter i Hanover Lufthavn med at have 338 km til rådighed (den officielle rækkevidde er 426 km), og jeg kører ikke med tanke på at spare, så speederen får mange gange en hård omgang massage. Efter omtrent 160 km ad rigtig mange omveje lander jeg i Autostadt i Wolfsburg med 210 kilometer tilbage på batteriet. Forbruget siger cirka 15,2 kWh for hver 100 kilometer, og det er meget tæt på det officielle forbrug. Den endelige dom vil jeg aldrig afsige for en bil, jeg har kørt i udlandet i 3-4 timer. Men det tyder altså på så mange måder på, at VW har gjort det virkelig godt med ID.3. Interessen i Danmark er til at tage at føle på, så den elektriske Volkswagen kan være bilen, der vender skepsis til handling. ***


PRÊT-À-PARTIR

Hva' syn's du selv? Tekst og foto: Malene Raith


BMW ELECTRIC DAYS


PRÊT-À-PARTIR "Det kan du simpelthen ikke mene! BMW havde da både i3 og i8 ude før alle andre?!" Jeg sidder overfor en entusiastisk BMW-tilhænger, der mener, at det tyske bilmærke halter voldsomt bagud alle andre i forhold til sin elektriske strategi. Ikke at det bekymrer ham, han har nemlig lige investeret i en 440 i, men det irriterer mig. For lige netop det bayerske bilmærke har om nogen europæiske bilproducenter være både forudseende og tidligt ude med BÅDE elbiler og bæredygtighed. Hvordan kan han ikke vide det? To dage senere får jeg, som sendt fra himlen, en invitation fra BMW. De vil gerne invitere til Electric Days i München.

Status quo Der er selvfølgelig noget om snakken, BMW har holdt en lidt for lang kunstpause siden de søsatte deres første to banebrydende elektriske biler, og derfor befinder jeg mig altså nu i Bayern sammen med den europæiske motorpresse. For at høre lidt mere om det tyske mærkes nye fremtidige elektriske strategi og for at teste et par af de elektrificerede modeller, der allerede er på markedet. Samt en enkelt som kommer lidt senere. BMWs fuldt elektriske modeller droppede faktisk fra to til en, efter at i8 blev lagt i graven i april i år - RIP, suk men heldigvis har Mini i mellemtiden sluttet sig til flokken med Mini Cooper SE. Måske ikke en fremgang, men i hvertfald status quo. Til gengæld er der i længere tid blevet lagt kræfter i at få batterier ind under motorhjelmen sam- Men hvad så med de almindelige hybrider, spørger du måske, dem, der har et større selvopladeligt batteri? men med brændstofmotorerne. Dem får du ikke at se hos BMW. De vil hellere kaste sig over næsten alt andet - sågar også brintbiler - bare ikke de almindelige hybrider. For eftersom alle deres brændstofmotorer alligevel i forvejen vil få et mild hybridsystem, ser de ingen grund til at gøre mere ved det. I stedet rettes fokus på plug-in hybriderne. Altså dem, der både sættes til en ladeboks og tankes med brændstof. De kan nemlig køre på enten ren el, på rent brændstof eller kombinere begge dele, og det giver ikke bare en rigtig fornuftig brændstof Men derudover handler den nye elektriske strategi ikke økonomi, det giver også fordele, særligt for dem, der bor i uvæsentlig også om noget andet: nemlig, at kunderne i og omkring byerne. Det vender jeg tilbage til. længden vil blive tilbudt samtlige modelserier med fire forskellige drivlinjer: Benzin og diesel (som jo altså vil Og faktisk har BMW de senere år sendt adskillige plug-in være mildhybrider), samt som plug-in hybrid (PHEV) og hybrider på markedet, som der, på trods af at Corona har fuldt elektrisk. Så man helt selv kan vælge, hvad der passer banket bunden ud af markedet, allerede nu er solgt flere en bedst efter smag og behov. Og sidder du lige nu og tæn- af i 2020 end i 2019. Vognene tæller BMW 225xe Active ker strøm og 2030, har du helt ret. Verden er altså større Tourer, BMW X3 xDrive30e, BMW 330e Sedan, BMW end Danmark, og hvad politikerne herhjemme end har af 530e, BMW 745e, BMW X 5 xDrive45e. Netop lanceret "grønne" planer, er det ikke noget, der så meget som løf- i Danmark er desuden BMW X1 xDrive25e og BMW X2 ter et øjenbryn her i München. Brændstofbilerne kører jo xDrive25e, og længere fremme venter så 545e, som går i produktion til november. ufortrødent videre i resten af verden efter 2030. Og planen, ifølge BMW, er da også, at samtlige benzin- og dieselmodeller, der ikke allerede har det, bliver udstyret med et effektivt mildhybridsystem efterhånden som modelserierne fornys. Det vil sige et lille batteri, som opsamler overskydende energi fra kørslen, der bruges til at assistere vognens elektriske system, så vognen på den måde får bedre brændstoføkonomi. Godt for miljøet og selvfølgelig også med til at imødekomme de strikse nye EU krav.


BMW ELECTRIC DAYS

Miljø og komfort Hele modelprogrammet er samlet til de elektriske dage her i München, men jeg koncentrerer mig mest om tre modeller: i3, fordi det var den, der startede hele det elektriske show, 745e fordi det er den største plug-in hybrid - og fordi jeg har moret mig meget over den nye svulstige grill - og BMW X1 xDrive25e, fordi den er mest dugfriske elektrificerede BMW i Danmark. Allerførst napper jeg dog en testtur i den kommende anden og mest kraftfulde 5-serie PHEV, BMW 545e. 5-serien har lige fået et facelift, som blandt andet har givet fronten en ny grill, nye smallere LED Matrix-forlygter og forstørrede luftindtag, samt nye LED baglygter med sort ramme, smalle blinklys og en hel del opgraderinger i kabinen. Som nævnt er 545e ikke sat i produktion endnu, det er derfor en præproduktionsmodel, som jeg kører af sted i her i et sensommerhedt München og detaljer som det nye logo (bliver ringen mon blå på hybriden?) af samme grund dækket til med tape. Tape eller ej, køremæssigt er det overordentligt svært at være utilfreds. BMW 545e kører nemlig ligeså dynamisk (0 - 100 km/t på 4,7 sekunder),

som man forventer sig af en BMW, bare på en mere miljø - og egentlig også komfortabel - måde. Den 6 cylindrede 3.0 liters benzinmotor yder sammen med elmotoren ialt 394 hestekræfter, og det giver unægtelig vognen noget at leve af på en autobahn med fri fart. Også på den snoede landevej er det sjovt at sætte i Sport og mærke accelerationen, det præcise styretøj og selvsikkerheden som vognen ligger i kurverne med, men mest interessant er selvfølgelig at skifte mellem de elektriske køremodes, som styres vis i-Drive knappen i midterkonsollen. For når jeg ruller ind i en af de mange landsbyer i Bayern med lyseblå og hvide flag og bindingsværkshuse med velholdte blomsterkasser, gør jeg det så godt som lydløst. Der er nemlig kun lidt knasen fra dækkene, når jeg slår brændstofmotoren fra og triller gennem idyllen på ren el, og det er unægtelig super komfortabelt at flyde af sted på denne måde. Op til 50 kilometer kan den store vogn køre på strøm, men jeg vælger nu mest at slå tilbage i hybridmode. Så jeg automatisk kører på strøm ved lav fart, og ellers lader brændstofmotor og elmotor supplere hinanden for at komme så langt så muligt på literen. Jeg kan naturligvis også selv væl-


PRÊT-À-PARTIR ge, hvor meget overskydende energi fra bremsning og rullen, som jeg ønsker skal genereres tilbage i batteriet. Det er desuden muligt at slå elmotoren helt fra, så jeg kan spare på strømmen, til jeg f.eks. kører ind i en e-zone (dem har vi endnu ikke i de danske byer), hvor man så udelukkende kan køre på strøm. Vognen vil dog automatisk slå tilbage på brændstof, når batteriet er brugt op.

Store og små Efter smagsprøven på den kommende BMW 545e, hopper jeg glad over i den mindre X1 xDrive25e. Jovist, er oplevelsen af gode grunde en anden, men det bliver den absolut ikke ringe af. BMW X1 xDrive25e bliver trukket på forhjulene af den 3 cylindrede 2.0 liters benzinmotor med 125 hestekræfter, mens den elektriske motor trækker med 95 hestekræfter på baghjulene. Samlet set (det er jo kompliceret) giver det ikke bare den kække lille familiebil hele 220 friske hestekræfter, det giver den også en særlig form for firhjulstræk. Batteriet er placeret bag i bilen, dog uden at tage noget synderligt af bagagerumspladsen, og X1 xDrive25e kan køre op til 52 kilometer på ren strøm.

lometers elektriske rækkevidde ryger nemlig hurtigt, og uden strøm på batteriet giver plug-in hybrider ikke nogen mening. Så kører man nemlig bare rundt med ekstra vægt i bagagerummet og spiller dum. Og faktisk for at forhindre folk i at køre PHEV på netop denne uansvarlige måde og motivere dem til at køre bilerne, som de er udviklet til, har BMW startet et loyalitets program, hvor man kan tjene point og gratis strøm, hver gang man lader ved sin BMW ladeboks. Programmet er bare endnu ikke kommet til Danmark.

Inden jeg forlader plug-in hybriderne, bliver jeg lige nødt til at trille en tur i den imponerende BMW 745e. For jeg elsker store flydere. Nok har jeg grinet og peget fingre af den 40 procent større grill, som 7-serien nu er udstyret med, men, som jeg ynder at skrive, så gror designet unægtelig på én (hø, hø). Og jeg er for længst faldet pladask for det. Den barske lodrette front med den enorme grill med brede tremmer matcher fint de store luftindtag. Jovist er det prangende, eller påtrængende som en kollega kalder det, men det er jo netop det fede. En svulstig limousine med fed læder i en kabine, der flyder over af luksus og komfort. Vognen er ikke ligeså stille og stabil som 545e, den har en lille elektrisk lyd, når jeg kører ved lavere hastigheder, men det er stadig en fornøjelse at vælge imellem de forskellige køremodes fra stille strøm til fuld gas på autobahn, hvor X1 xDrive25e tilfredsstillende hurtigt, 0 - 100 km/t på 6,9 sekunder, næsten når topfarten 194 km/t, inden jeg må slippe speederen for en forankørende. Udstyrniveauet er som udgangspunkt altid højere i en PHEV, det gælder også BMW X1 xDrive25e, til gengæld er prisen det ikke. Endnu et godt argument, hvis man ikke kan lokkes af miljøhensyn alene, ikke? Til gengæld skal man have adgang til en ladeboks, enten hjemme eller en fast plads på arbejdet, så man kan lade dagligt. De 50 ki-


BMW ELECTRIC DAYS Og det er unægtelig imponerende at en over 2 tons tung vogn, kan køre op til 50 kilometer på ren strøm. Så lydløst og støjdæmpet, at det næsten føles som at køre rundt i et lydstudie. Og omvendt legende let at få flyderen med de 394 hestekræfter op i fart (0 - 100 km/t på 5,2 sekunder) på autobahn.

bæredygtige cedertræ på det unikke instrumentbord, og materialerne på sæderne, som veganere roligt kan tage en bid af. BMW i3 skulle faktisk være gået ud af produktion nu, men kunderne bliver simpelthen bare ved med at købe vognen, så i stedet er den kække elektriske bybil blevet forbedret og opdateret.

En overlegen og altså nu også lidt mere miljøvenlig ople- Men faktisk står hele BMWs fuldt elektriske modelprovelse, der giver mig lyst til at gå hjem og forsøge og finde gram til at blive kraftigt udvidet i nær fremtid. Den nye de lidt mere end 1,3 millioner frem fra sparebøssen. iX3 er for eksempel på vej i produktion som disse ord bliver skrevet, og den specielle iNext og helt nye i4 (den Tilbage til fremtiden elektriske udgave af den nye 4-serie) kommer allerede i 2021. Lidt længere fremme lurer en ny fuldt elektrisk 7-seJeg slutter af med en tur i den mindste af bilerne, som jo er rie vogn, en fuldt elektrisk X1 og en fuldt elektrisk 5-serie den, der startede det hele tilbage i 2013. BMW i3 er bybil vogn. Og herefter vil der blive lavet fuldt elektriske varianmed stort B, den er meget levende, ustabil og krævende ter af alle modeller i forbindelse med generationskiftene. ved højere hastigheder på en snoet landevej, og selvom den kække elbil fuld af selvtillid pisker helt op til 154 km/t, Derfor kan jeg roligt trække stikket på de elektriske dage inden motoren ikke har mere at give af på den tyske auto- og flyve hjem fra München. Der er nemlig kun et enkelt bahn, føles det mere livsfarligt end morsomt. Omvendt er spørgsmål tilbage, som jeg glæder mig til at stille entusiaden lille særegne bil en vellykket fornøjelse at sno gennem sten hjemme i Danmark: Mener du stadig, at BMW halter trafikken og bukke hjørner med i byen - og så elsker jeg bagud med sin elektriske strategi? *** den korte høje front, designet med suicide-dørene, det


PRÊT-À-PARTIR

Renault E-TECH Først var Renault helt fremme i elbussen med den klodsede hedengangne Fluence, der blev efterfulgt af den mere vellykkede Zoe i 2011, hvorefter de elektriske indslag hos den franske bilproducent gik i stå. Men det bliver der lavet om på nu. Hele 8 fuldt elektriske biler og 12 hybrider har Renault nemlig i støbeskeen, og tre af de tolv hybrider er skam allerede køreklar: Captur PHEV, Megane PHEV og Clio Hybrid. Plug-in hybriderne (PHEV) har 160 hestekræfter og et opladeligt 9.8 kWh batteri, som naturligvis assisterer benzinmotoren, så de kan køre op til 50 km på literen, men også giver vognene mulighed for at køre op til 65 km på ren el og ved hastigheder op til 135 km/t. En kort testkørsel af den nye Captur PHEV (som i starten kun kommer i en højt udstyret variant) var da også en aldeles komfortabel, ustressende og behageligt støjdæmpet oplevelse. Den nye Renault Clio E-TECH Hybrid (altså af slagsen uden ledning, som i stedet opsamler og lader overskydende energi fra kørslen) har 140 hestekræfter, men kan ikke køre på ren el. Batteriet på 1,2 kWh sørger til gengæld ikke bare for, at den friske 1.6 liters benzinmotor kan køre over 23 kilometer på literen, det er også med til at give Clio Hybrid en kvik og dynamisk elektrisk acceleration, som vi testkører den gennem København. Den lille vogn er desuden også dejligt støjsvag, og selv når der trædes lidt mere til speederen, sætter benzinmotoren blot ind med en diskret dyb brummen. Ingen symaskiner her. De tre nye elektrificerede Renaulter koster fra: Captur kr. 259.900,- (højt udstyrsniveau) Megane kr. 259.900,- Clio kr. 209.900,-


NYHEDER

Toyota RAV4 PHEV Det er blot Toyotas anden Plug-in Hybrid model, og den er allerede udsolgt, selvom den endnu ikke er kommet til landet. Den nye RAV4 PHEV ligner måske hybriden til forveksling, men den er meget anderledes. Udvendigt har den har fået en sort frontgrill, en underlæbe i metal og sortlakeret beskyttelsesplade under vognen, men det er al det, du ikke kan se, der virkelig batter. For med sit nye kraftige batteri og kraftigere motor har RAV4 Plug-In Hybrid nu fået 306 hestekræfter, som ikke bare gør den i stand til at køre 0 - 100 km/t på 6 sekunder, den kan også køre op til hele 100 kilometer på literen. Men ikke nok med det, så er det også muligt at køre hele 75 kilometer på strøm alene og med hastigheder op til 135 km/t. De to elmotorer (en foran og en bagi) sørger for firehjulstræk, batteriet er placeret i bunden, hvilket faktisk gør faktisk vognen mere stabil og behagelig og så må vognen trække 1.500 kg på krogen. Den nye Plug-in Hybrid er topudgaven af RAV4 modellerne og spækket med lækkert udstyr, køremodes og sikkerhedssystemer. Foruden at det er en ustressende støjsvag oplevelse, at køre den komfortable vogn, der holder den elektriske rækkevidde, som den lover. Prisen for den udsolgte RAV4 PHEV er ca. kr. 460.000,- men eftersom de næste biler først kan leveres engang i 2021, er prisen med de nye afgiftsændringer endnu ukendt.

Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Mercedes E-klasse Mercedes-Benz har netop lanceret den nye faceliftede E-klasse i Danmark, og selvom der ikke er tale om et voldsomt indgreb, får forandringerne vognen til at fremstå pænt frisk og skarp. E-klassen har blandt andet fået en smukt opdateret ny front med ny linjeføring i motorhjelmen og nye lygter både for og bag. Vognen er desuden en lille smule sænket, men faktisk er det mest indvendigt, at der for alvor kommer gang i festen. Her har E-klassen nemlig nu fået den elegante store skærm, der forbinder de digitale instrumenter med infotainmentskærmen, hver især på 12,3", og så har vognen selvfølgelig også fået den nyeste generation af det gennemførte MBUX infotainmentsystem. E-klassen kommer med både benzin- og dieselmotor, men også som Plug-in Hybrid (PHEV) med mulighed for at køre op til 53 kilometer på ren el, eller i samarbejde med enten en benzin- eller dieselmotor. Mercedes-Benz E-Klasse koster fra kr. 615.000,- som PHEV fra blot kr. 15.000,- mere.


NYHEDER

Kia Sorento PHEV Kias SUV flagskib er lige på trapperne i sin 4 generation, men allerede inden den har sat hjul på dansk asfalt er endnu en elektrificeret variant afsløret, nemlig Sorento Plug-in Hybrid (PHEV). Der er endnu ikke tal på, hvor langt Kias store syv-sæders SUV vil kunne køre på literen eller hvad rækkevidden er på ren el, men Kia har dog afsløret, at den vil blive udstyret med en en 1.6-liters T-GDi-motor med 180 hestekræfter kombineret med et højtydende litium-ion-polymer-batteri på 13,8 kWh. Tilsammen giver det Sorento PHEV 265 hestekræfter og et drejningsmoment på 350 Nm. Og så vil vognen naturligvis også i følge Kia være spækket med masser af sikkerhedssystemer, digitale skærme og luksus. Det er jo ikke et flagskib for ingenting. Sorento Plug-in Hybrid er den anden elektrificerede model i det nye Sorento-modelprogram, den ventes til Europa i begyndelsen af 2021. Prisen kender vi endnu ikke.

Tekst: Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

RELANCERET? Tekst og foto: Malene Raith

"Det kan være svært at tage springet og købe en elbil, om den så er kinesisk, tysk eller fransk. " -Morten Bek


AUTOPILOTERNE

"Indrømmet, jeg var vildt forudindtaget, da vi trillede mod Fredericia for at møde vognen" - Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

Det kan godt være, at det var en kold, mørk og regnfuld dag. Hvad kører vi i? Alligevel var Autopiloterne kække som køer på græs efter en lang vinter, da de for første gang efter coronapausen igen Der er tale om intet mindre end en relancering på dansk jord kunne køre over Storebæltsbroen til præsentation og test- af den helt nye elbil ZS EV fra MG, der som bekendt står for kørsel af en helt ny elbil med et velkendt logo på fronten. Morris Garage. Det tidligere britiske mærke blev grundlagt i 1924, gik konkurs i 2005 og blev efterfølgende opkøbt af Nok er der ikke meget fortid tilbage af det gamle bilmærke det statsejede kinesiske SAIC. En mastodont, der produceMG, men der kan sagtens være masser af fremtid i deres rer over 7 millioner biler om året for forskellige kinesiske nye elektriske lancering: MG ZS EV. mærker og internationale mærker som Volvo, Chevrolet og Volkswagen, og under det nye ejerskab genopstod MG som Hvor er vi? MG Motor i 2006. Internationale testkørsler er naturligvis stadig et no go. Til gengæld er der kommet gang i de nationale præsentationer og testkørsler, så denne gang har vi glæden af langt om længe at kunne forlade ølivet til fordel for fastlandet, nærmere betegnet Nellemann Gruppens hovedkvarter i Fredericia. Og ikke nok med det, Autopiloterne, Malene Raith og Morten Bek, er for første gang i næsten tre måneder samlet under samme biltag.

Nellemann Gruppen, der i dag står for importen af blandt andet Kia og Aston Martin herhjemme, havde oprindelig MG i sin portefølge i hele 60 år fra 1929 til 1989. Siden 2014 har de så været i dialog med SAIC om at reintroducere mærket i Danmark, hvilket altså nu endelig sker med MG ZS EV. Og flere modeller skulle efter sigende være på vej allerede fra efteråret 2020.


AUTOPILOTERNE

Hvad er nyt?

marketingsafdeling synes associerer til London Eye. Hvilket vel egentlig mere understreger, hvor få britiske referencer, Alt på nær logoet med de to bogstaver. MG ZS EV er ikke der er tilbage på den kinesisk producerede vogn. 16" fælge en lille benzindrevet to personers roadster, men en rumme- med vindmøllemønster er standard. lig elektrisk B-SUV til hele familien. Kabinen er udstyret med et stort D-formet multifunktionsDen kommer med en 136 hestekræfters elmotor, der klarer rat, 8" touchskærm med bl.a. Apple CarPlay som standard, 0 - 100 km/t på 8,2 sekunder, har et 44.5 kWh batteri pla- her er velkendte køremodes som Eco, Normal og Sport ceret i bunden med en rækkevidde på 263 kilometer, fås i 5 foruden 3 regenererende modes, der opsamler energien forskellige farver og i to forskellige fastsatte udstyrsniveauer: fra kørslen og sparer på rækkevidden. ZS EV startes med Comfort og Luxury. No more. Der er med andre ord ikke trykknap og sættes i drive via en cool drejeknap i midtervoldsomt meget, man skal forholde sig til andet end farve konsollen. Her er også fint sikkerhedsudstyr som blandt andet automatisk nødbremse, der ser fodgængere, vognbaog udstyrsniveau. neassistent og advarsel (hør den i Autopiloternes podcast) Måske er det derfor, at måden man bestiller sin nye MG på, og i alt fem stjerner i Euro NCAP. I bagagerummet kan der også er helt anderledes. MG ZS EV skal nemlig ikke sælges være 448 liter mælk. Luxury udgaven for kr. 30.000,- mere på traditionel vis gennem en masse forhandlere rundt om- byder derudover på lækkerier såsom panoramasoltag, 17" kring i landet, men via nettet. Er man interesseret i vognen fælge, indfældelige sidespejle, bakkamera, kunstlædersæder kan man kigge forbi en af de fire butikker i henholdsvis Kø- med varme (foran), regnsensor, blindvinkelassistent og adbenhavn, Roskilde, Odense eller Århus, køre en testtur og varsel om krydsende trafik bag vognen. Det er den Autopiså gå hjem og tænke over det, inden man lægger sin bestil- loterne testkører i dag. ling ind på hjemmesiden. MG ZS EV lades på fronten, hvor midterstykket med logoet ZS EV er en lille smule mindre end Peugeot e-2008, og har lige vippes op, og det er muligt at hurtiglade vognen og få 80 et klassisk afrundet crossoverdesign med lidt frihøjde, sorte procent batterietkapacitet på 40 minutter. beskyttelselister over hjulkasserne og forlygter, som MG's Prisen starter på kr. 220.000,-


PRÊT-À-PARTIR

Hvad synes Morten?

skrabe bunden? MG tilbyder fra starten privatleasing (prisen står længere oppe et sted), til fornuftig pris med 15.000 “Jeg kan finde på uendelige jokes og udgydelser om det fak- kilometer om året, og dét er vejen for alle dem, som vil prøtum, at vi kører rundt i den første kinesiske bil i Danmark. ve at “eje” en elbil, men som ikke har lyst til at eje den. Det er og bliver specielt, og det kan ikke være anderledes, at det er noget særligt. Jeg er skeptisk og spændt på samme tid, Da vi sammen, hver for sig, testede den nye Ford Kuga og jeg har en mistanke om, at da jeg satte mig i førersædet, PHEV, sagde jeg, at den er en rigtig god bil til prisen, men fik jeg via nakkestøtten implementeret en lille chip, så kine- egentlig ikke en rigtig god bil i sig selv. Det samme kan jeg sige om ZS EV, som gør alt det, den skal. Den kører, som serne nu ved præcis, hvad jeg foretager mig. Altid. den skal. Den har det udstyr, den skal have. Den er sikker, Spøg til side. Det er ikke let at være kinesisk ret mange ste- som den skal være. Den har ikke spektakulære køreegender i verden lige for tiden, og det er en af de helt store hurd- skaber, og indretningen er lidt underlig med et rat som kun les, MG-importøren skal forbi. Jeg har allerede hørt mange kan justeres op og ned, manuel aircondition (men stort kommentarer, da jeg første gang offentliggjorde på hjem- glastag?!?), et infotainmentsystem med en skærm som er mesiden, at MG ville komme tilbage til Danmark. En kine- svær at se i solen - og vildt mange advarselslyde, som jeg ikke ved, hvorfor hele tiden bimler og bamler. sisk bil? Det kan man da ikke! Eller kan man? Jeg kan ikke anbefale nogen at købe en kinesisk bil, og jeg kan ikke anbefale nogen at lade være. Der er uoverskueligt mange problemer i og med Kina, som får mig til at se rødt: Menneskerettigheder overtrædes konstant, Hong Kong bliver trampet ned og Folkets Nationale Kongres og alle andre myndigheder holder tingene for sig selv. Men ville jeg købe en amerikansk bil, som USA står lige nu. Nej. Så vil man politisere biler, så er det svært at finde et land eller en proDe familier drømmer måske om at køre elektrisk, men ducent, som ikke har lig i lasten. Det er nok nemmere bare kunne ALDRIG drømme om at købe eller lease en Leaf. at bygge en selv.” Qashqai er endnu ikke elektrificeret, så helt objektivt set, så ER den kinesiske el-SUV bilen for dem. Den koster jo sågar Hvad synes Malene? det samme som den billigste Qashqai… Men det bedste ved prisen, som altså starter ved 220.000 kr. er, at den egentlig er "Indrømmet, jeg var vildt forudindtaget, da vi trillede over komplet ligegyldig. Det kan være svært at tage springet og mod Fredericia for at møde vognen. Som teenager drømte købe en elbil, om den så er kinesisk, tysk eller fransk. Hvad jeg nemlig om, at min første bil skulle være en MGB Roadsker der, når man vil af med den? Er prisen heeeelt nede at ster, den skulle naturligvis være rød med trådfælge, og om Med alle fordomme så vidt som muligt placeret i det rummelige bagsæde i den kompakte el-SUV, kan jeg koncentrere mig om at prøvekøre MG ZS EV. Jep, rummeligt bagsæde og fint bagagerum. Det er omtrent som at være ombord i en Nissan Qashqai, og det virker til, at mange tusinde familier finder sig fint til rette med en Qashqai. Så de kommer ikke til at mangle plads i ZS’en.


sommeren skulle jeg stå i bikini og vaske den. Ja, ja, teenagere, bevares. Med den vogn, som jeg naturligvis aldrig fik, på nethinden, er det jo nærmest majestætsfornærmelse at kigge på den nyopstandne elektriske MG. Faktisk syntes jeg, at det her var en snylter, der brystede sig af lånte/tilkøbte fjer. Men, og nu kommer mit men, så må man jo også lægge fortiden bag sig, tage en dyb indånding og kigge forbi egne forventninger. Det er trods alt noget nær 500 år siden, at jeg var teenager, og verden i dag er en anden. Der er en ny generation unge bilkøbere på markedet, og de hænger måske ikke så meget fast i fortiden, som de interesserer sig for fremtiden - og miljøet. Og set med de briller på, er MG ZS EV faktisk en ret så attraktiv bil, netop fordi den gør det muligt for familierne at skifte til strøm uden at skulle lægge en formue i bordet.

AUTOPILOTERNE

Sæderne er dog lidt korte til mig (185 cm), og jeg vil ikke sidde komfortabelt på en længere køretur. Slet ikke når rattet ej heller kan justeres ud og ind, men kun op og ned. Men rækkevidden sætter jo så også en begrænsning for den slags. Sydfrankrig vil jo alligevel ikke komme på tale, da 263 kilometer hurtigt forsvinder på autobahnen, og selvom jeg kan hurtiglade, er det ikke godt at gøre flere gange om dagen. Derfor skal ZS EV betragtes som en rummelig grøn familiebybil, der kan bruges til turene i sommerhus og til sommerferien i Danmark.

Der gisnes og snakkes meget om økonomisk nedtur og recession i øjeblikket, det er som om, at vi alle venter på, at katastrofen rammer. Og det, tænker jeg, kan måske vise sig at blive en fordel for MG ZS EV, da folk jo så passer på pengene og derfor vil have mest muligt value for money. Designet er neutralt og ikke "se mig, jeg er en elbil"-skørt. Omvendt er kinesiske produkter og virksomheder ikke just Det er måske heller ikke voldsomt wowlækkert, men bare populære i øjeblikket, og folkestemningen bakkes sågar op ganske almindeligt bildesign. Også indvendigt. Kabinen er, af politikerne i EU. Så hvis MG ZS EV alligevel ikke lige lægi min bog, ganske basic, men har al det, man skal bruge og ger ud med at være en topsællert, er det sandsynligvis nok lidt til, og så er jeg rigtig godt tilfreds med, at gearvælgerens på grund af det, og ikke fordi, den nye reintroducerede MG drejeknap hurtigt kan sættes i Park ved et tryk på toppen. ikke er en rigtig fornuftig elbil til en attraktiv pris. *** Accelerationen trykker ikke G, som man ellers kan opleve i flere elbiler, men den er frisk nok og tilstrækkelig. Hør Autopiloternes podcast om MG ZS EV herunder:


PRÊT-À-PARTIR

LILLE ELEKTRISK ÅL Tekst og foto: Malene Raith


VOLKSWAGEN E-UP


PRÊT-À-PARTIR

Lad os for god ordens skyld lige slå det fast med det samme: nej, du kan ikke køre på ferie i Sydfrankrig. Det er måske også lidt svært at være pendler med 200 kilometer på motorvejen dagligt, og man skal faktisk være mere end almindeligt dygtig til origami for at få plads til en børnecykel med bagsæderne lagt ned. Der er generelt bare begrænsninger ved mikrobiler, basta. Så at der nu er kommet batteri i bugen på Volkswagens populære lille kube, gør ingen forskel. Tværtimod giver den friske e-UP faktisk mere mening.

emblemer, men ellers ligner vognen sig selv. Det gør kabinen sådan set også. Og så alligevel ikke helt. For elbiler har jo altid automatgear, e-UP har desuden et lille klimaanlæg, fartpilot, regnsensor, opvarmet forrude og en behagelig ikke alt for ivrig vognbaneassistent. Navigation og telefonsamtaler styres fra egen telefon, som sættes i en holder over midterkonsollen og forbindes med bluetooth på displayet nedenunder, hvor også radiostationerne styres, samt det lille billede fra bakkameraet toner frem. En fin luksuriøs detalje for nervøse individer, der finder bagenden på en mikrobil uoverskuelig. Instrumenterne er de genkendelige ure, omSejlivet rækkevidde end jeg nu har en indikator, der viser, hvor grøn min kørsel Jeg var naturligvis helt forudindtaget, inden jeg fik nøglen er, i stedet for omdrejningstæller og en batterimåler i stedet for tankmåleren. udleveret. For 1: Jeg har en almindelig VW UP, som jeg er ualmindelig tilfreds med. 2: Jeg har slet ikke brug for at Der er 83 elektriske heste under hjelmen, en topfart på 130 besværliggøre min hverdag med et kabel. Og 3: Jeg kører km/t og rækkevidde på 260 kilometer. Rigeligt til min hvermindst 60 kilometer daglig for at aflevere og hente min søn i dag. Men altså ... da jeg sætter mig ind bag det dejlige multiskole, så goddag til rækkeviddebøvl. Problemerne ville hobe funktionslæderrat (ekstraudstyr) er batteriet end ikke halvt sig op, det vidste jeg bare. Men det gjorde de faktisk ikke. fyldt. Der er kun 100 kilometer på vognen, og da jeg tænder VW UP kom til verden i 2011, som efterfølger til den lille friske VW Fox, blev allerede i 2012 “World Car of the Year” og Årets Bil i Danmark 2013 sammen med de to andre søskende fra Seat og Skoda. I 2016 fik UP et facelift, og i 2020 landede denne her nye fuldt elektriske udgave så på dansk asfalt. e-UP er i princippet stadig den samme vogn, men kigger man lidt bedre efter, finder man alligevel nye detaljer såsom en fin blå liste på fronten, de kendetegnende C-formede LED-kørelys, der signalerer strøm under hjelmen, og det nye Volkswagen logo. På siden og bagpå er der e-UP

for sædevarmen ryger fluks de 2. Men lige så nedslået jeg bliver ved tanken om, at jeg uomtvisteligt er nødt til at rode rundt efter en ladestander lige om lidt igen, lige så positivt overrasket bliver jeg lidt senere, da det går op for mig, at jeg alligevel ikke behøver gøre det. For rækkevidden er ikke bare til at stole på, den er også sejlivet at få bugt med. Og selvom jeg kører frisk gennem bytrafikken og en smule på motorvej, har jeg stadig masser af rækkevidde, da dagen er omme. Det ville så være her, at jeg kørte hjem til ladeboksen - der følger en fra Clever med i prisen - men det har jeg bare ikke. Det vender jeg tilbage til.


Underholdende mikrogocart

VOLKSWAGEN E-UP Og hvad jeg heller ikke har lyst til, er at skulle lade andre steder end hjemme. Tag ladeboksen, som følger med vognen eller anskaf dig en anden. Den skal bare være der, for erfaringen fra efterhånden mange testede elbiler, er, at det bliver mere og mere umuligt uden. Ladestanderne nede ad gaden, er for eksempel ikke, hvor de står på Clevers kort, og da jeg endelig finder dem, er de pludselig allesammen optaget.

Som jeg tuller rundt i bytrafikken, nyder jeg ikke bare automatgearet og den lydløse kørsel (på nær lidt rumlen fra dækkene og vindstøj på motorvejen), jeg morer mig også kosteligt over den elektriske acceleration. VW e-UP napper 0 – 60 km/t på under 5 sekunder, og ingen bliver sure, når jeg laver en frisk overhaling og smutter ind i et hul i efDa jeg kører længere væk fra postnummeret, er det blot for termiddagskøen. For jeg fylder jo ikke rigtig noget. at konstatere, at både elbiler og plug-in hybrider sættes til e-UP er ca. 250 kilo tungere med batteriet i bunden, og det opladning og efterlades resten af dagen. Nuvel, nok bor jeg gør den mærkbart hårdere i affjedringen. Til gengæld er det også i et område med mange elbiler, delebiler m.m, men lige også med til at give vognen en lille smule gocart fornem- nu udgør de kun en brøkdel af det antal, som er politikernes melse, når man hurtigt runder et hjørne eller sving. Natur- hede drøm pr. 2030. Derfor: sørg nu bare for at kunne lade ligvis indenfor rimelighedens grænser. e-UP mister nemlig hjemme. Alt andet er en illusion. det meste af pusten, så snart jeg kommer op over 95 km/t. Særligt fordi min rækkevidde er noget begrænset, og jeg En mikrobil er jo altså som udgangspunkt at betragte som derfor har vippet gearvælgeren fra D til B. Det motorbrem- en bybil. Størrelsen sætter, som indledningsvis nævnt, en ser vognen noget kraftigere og genererer på den måde mere begrænsning for brugbarheden, og det ændrer et batteri strøm til batteriet. Og desuden en smart måde at få farten af med 260 kilometer i rækkevidde ikke på. For det er mere end rigeligt til at hente og bringe børn i den anden ende af vognen helt uden at behøve at flytte foden til bremsen. byen, køre til møder, købe (lidt) ind og besøge bedstemor e-UP har yderligere også både et Eco- køremode, samt et om aftenen, inden man tuller sin e-UP hjem i stikket igen. Eco+, som slukker for al unødig elspild såsom klimaanlæg- Uden på noget tidspunkt at frygte for rækkevidde eller at get - og well, simpelthen nægter at køre mere end 95 km/t. skulle spilde tid på at rode rundt efter en ledig ladestander, Nu er det sommer, så Eco+ er intet problem (kan åbne vin- men i stedet bare nyde hvor kækt man nu kan smutte genduet, hvis det bliver for varmt), det holder rækkevidden nem byen i sin lille nye elektriske ål. *** stangen, men jeg tvivler på, at det er en mulighed om vinteVolkswagen e-UP! koster fra kr. 163.000,ren. Uden at klapre tænder bag rattet.


FØLG

AUTOPILOTERNE

PODCASTKANAL

s


PRÊT-À-PARTIR

DEN SVENSKE VILLA Tekst og foto Malene Raith


GETAWAYGUIDEN

Sverige er ikke længere karantæneland for danskere, og det er faktisk meget fordelagtigt at tage turen over sundet og besøge de skønne badehoteller langs den lange kyst lige nu. Vi bringer her et gensyn med den luksuriøse getaway til Villa Strandvägen i Ystad.

“Oh, må jeg lige spørge, hvor de er fra?” Jeg kigger sultent på de store indbydende østers, som netop er blevet sat på bordet foran os. Er de mon lokale? Er der så flotte østers i skærgårdene her i Sverige? “Det er Fine de Claire østers fra Bretagne,” smiler tjeneren, og jeg nikker tilfreds. Åh, ja, en klassiker. En favorit. Ligesom den kølige champagne, der lifligt bobler i glasset i min hånd. Ganske enkelt en perfekt begyndelse på en aften, der afrunder en perfekt dag her i den hyggelige og luksuriøse Villa Strandvägen i Ystad.

Svensk sommerhygge Den skønne svenske villa ligner unægtelig ønskedrømmen om Pipi Langstrømpes hus, Villa Villekulla, med de mange snørklede trapper, kroge og forskellige niveauer med hyggelige terrasser og altaner, tilsat luksuriøs Bed & Breakfast stemning. Det lille eksklusive boutiquehotel, rummer blot syv forskellige værelser, der alle er indrettet i den lækreste, og endnu en favorit, Lexington stil, med lyse farver, striber, store puder og dybe møbler, som man kan flade optimalt ud i. Præcis som hos naboen Ystad Saltsjöbadet. Ejerne er da også de samme, og derfor har man naturligvis fri adgang til den fantastiske spa på Saltsjöbadet, når man booker et værelse på Villa Strandvägen. “Åh, det her er altså mit yndlingssted i hele verden,” sukker jeg afslappet og kigger ud over den kølige strand, havet og skyerne, der kommer og går udenfor de store panoramaruder. Jeg kan ligge her i al evighed og bare lave ingenting. To timer forinden havde jeg ellers ikke troet, at jeg ville have held med at få den puls ned. Ystad ligger kun lidt over en times kørsel mod øst fra København, og jeg har derfor stadig både mails og telefonopringninger i hovedet, som vi ankommer til Villa Strandvägen først på eftermiddagen en helt almindelig tirsdag. Villahotellet åbnede sidste sommer som et luksuriøst og mere kulinarisk alternativ til Ystad Saltsjöbad. Stemningen er intim og super hyggelig, nærmest hjemlig (som man ville ønske man boede) med bøger på reolerne, blomster i vaserne og et åbent køkken, hvor kokkene lidt senere vil anrette vores mad.


PRÊT-À-PARTIR

Vi vises op til vores værelse på øverste etage under taget, hvor man kan høre regnen tromme og fuglene fløjte. Her er der mulighed for at slå sig ned i de bløde sofaer med en bog, eller låne en af de vindtætte regnfrakker i garderoben og gå en tur på stranden. Men man kan også smutte i de blåstribede badekåber og smutte over til naboen. Det gør vi, for vi har nemlig bestilt tid til den skønne Creek Experience i spaen.

Afslappet luksus På vejen går vi lidt på opdagelse i de hyggelig omgivelser ved villaen. Nok er vejret ikke lige til det, men terrasserne og poolen ser alligevel lokkende ud, og de flotte højbede med friske urter er et fingerpeg om, hvad vi har i vente senere. Men først skal vi helt ned i lowgear. The Creek Experience er en slags signaturoplevelse for spaen på Ystad Saltsjöbad, hvor man i et forløb over to timer kommer igennem forskellige spasessioner fra hele verden. Først et varmt fodbad i et gyldent kar fra Asien med blødgørende salte, som renser og optages gennem huden. Vi får en fugtgivende ansigtsmaske og går videre ind i dampbadet tæt af vanddamp, som åbner porerne i huden. Varmen får kroppen til at slappe af sammen med den beroligen-

de musik, og mærker pulsen gå ned. Næste stop er norden og en 90 grader varm sauna kombineret med et fad af knust is. Først køler vi kroppen, går ind i varmen og nyder de æteriske olier herinde, og når vi har det varmt nok, går vi ud til isfadet igen. Vi flader også ud i en lun pool, inden turen går i hamam, hvor vi bliver gennemrenset med skøn rosensæbe og skrub. Jeg elsker den rene fornemmelse bagefterefter. Kroppen pakkes efterfølgende ind i mineralrigt ler fra Nordafrika i Rasulen, hvor vi igen sidder i damp, mens leret blødgør og nærer huden.


GETAWAYGUIDEN Efter leret er vasket af igen skiftes vi til at mærke tropernes enten bløde regn eller masserende vandfald i en skøn dusch, inden vi giver kroppen en blød jojobaolie og sætter os til tørre i et stille rum under en stor blæser. Creek Experience er slut, og vi triller fuldstændig afslappede op på første sal i vores badekåber til panoramarummet med udsigt over Østersøen, stranden og skyerne. Her kan jeg ligge for evigt og bare kigge ud.

Gastronomisk forkælelse To timer flyver med ingenting, inden vi sultne lunter tilbage til vores hyggelig værelse under taget i villaen og klæder om til aftenmaden. Kokkene er nu i fuld sving med at lave mad i det tjekkede åbne køkken og fra vores bord ved vinduet kan vi følge med i alt, hvad de laver. Restauranten er intim og hyggelig og to søde professionelle tjenere sørger for, at vi har det godt foruden alt, hvad vi har brug for. For eksempel Champagne og snacks. Og det er bare fantastisk at starte en gastronomisk oplevelse med et køligt glas og små super smagsfulde bidder. Første lille anretning er karamelliseret løg med revet parmasan, efterfulgt af kartoffelkroketter med ramsløg mayo. Begge dele elegant anrettet og fulde af smag. Sidste snack er ikke bare en fryd for smagsløgene, men også for øjet. De store Fine de Claire østers med æble og skalotteløg ser utroligt delikate ud i de dybe skaller, og smagen er


PRÊT-À-PARTIR da også grøn, frisk og sommerlig. Jeg kunne spise et fad af dem her, men det er jo noget af finessen ved snacks. Små fristelser, der kalder på mere. Men lækkerierne stopper jo ikke her. For første forret byder nemlig på en yderst delikat laksetatar af norsk laks med kålrabi, peberrod og brøndkarse, indbydende og igen super frisk. Vi har desuden bestilt vinmenu, og får serveret en skøn tør æblecider fra Tosteruptil den lyse laks. Originalt og virkelig lækkert. Herefter følger en skøn sommerklassiker: store grønne asparges fra Lund med pocheret vagtelæg og løvstikke. Let og luftig og perfekt tilberedt.

Helt og aldeles for voksne Og efter en lang dag fuld af forkælelse i høj karat, falder vi simpelthen i søvn til lyden af regnens trommen i de bløde sofaer, som vi kommer op på værelset igen. Fuglene synger i trætoppene udenfor næste morgen, som vi veludhvilede på ny går ned ad trapperne i den hyggelige villa, og sætter os på de bløde blomstrede stole.

Køkkenet er nu dækket op med morgenlækkerier og svenske specialiteter som vi selv kan gå til, og ved komfuret bliver der anrettet en kasserolle med æg, bacon og Tredie ret er sandart med sprødt skind, smørsauce og små pølser til os. Mætte og glade pakker vi vores kufspidskål med urter, igen en frisk og let anretning fuld af ferter igen, tjekker ud hos den samme venlige dame, smag og farver. Selvom kokkene står og laver maden i den som også serverede vores morgenmad, og sætter snuden anden ende af lokalet, lugter her ikke af stegeos og her er mod Danmark igen. heller ikke larm fra udsugning eller komfur. Det hele er bare super frisk med gode råvarer og udsøgte komposi- Vi har end ikke været væk i 24 timer, alligevel føler vi det, tioner. Hovedretten er en mør oksemørbrad med grillet som havde vi været væk en hel weekend. Et besøg på Vilrødbede, enkelt, delikat og lige til at gå til sammen med la Strandvägen er forkælelse for krop, sjæl og smagsløg, den ikke alt for tunge Barolo. Det hele er smagsfuldt og det bedste af det bedste som vi ind til videre har smagt i portionerne perfekte i størrelsen, så man ikke kommer Ystad. Og er man i forvejen fan af Ystad Saltsjöbad, vil til at overspise. Det sagt, er vi ved at være mætte nu, men man simpelthen elske det lille skønne boutiquehotel på vi skal også til desserten. Først en lille for-dessert af kølig hjørnet af strandvejen. Måske ikke så meget for børn, rabarbersuppe efterfulgt at pistacetærte med rabarber og men helt og aldeles for voksne. Og hvem har ikke brug for det ovenpå en regnfuld sommerferie i Danmark? *** citron is. Friskt og syrligt ovenpå en fantastisk middag.


GETAWAYGUIDEN


PRÊT-À-PARTIR

Dekadent og Deutsch Tekst: Anne Køster Foto: Bachmeier Weissach


GOURMET


PRÊT-À-PARTIR

Sommerferien anno 2020 blev for mange en del anderledes, end den plejer – og tilbage på kontoret var det ikke svært at spotte dem, der var røget på ”Staycation”-bølgen i Danmark. Hudløse fingerspidser af timevis med 1000-briks puslespil, trætte topmaver af trøstepandekager i skimlede sommerhuse, og D-vitaminløse ansigter, der som det sidste i verden vil lade sig bedække af et trelags mundbind.

Frankrig, Italien eller Spanien – provencevin, pasta og pata negra. Men i år kan man uden at overdrive sige, at ”nød lærer nøgen kvinde at tage til pølselandet”.

Det kunne have været mig. Og jeg burde måske have støttet de danske badehoteller og restauranter, men vi trodsede fædrelandskærligheden og bookede en tur til Sydtyskland, da landet blev godkendt som tilforladelig rejsedestination. Og sikke en på opleveren.

5-stjernet luksus uden slinger

Dekadent og Deutsch Jeg har selvfølgelig været i Tyskland før. Dejlige storbyferier til Berlin, Hamburg og München. Tyrolerhygge i Harzen som barn. Men når sommerferien skal planlægges, står Tyskland bare ikke øverst på listen. Det gør derimod de gamle kendinge som

Familien og jeg havde booket 9 dage ved Tegernsee i det sydligste Bayern på et wellness og spa resort ved navn Bachmeier Weissach i Rottach-Egern.

Tegernsee ligger midt imellem München og den østrigske grænse, og omgivelserne er smukke, om du kommer sommer eller vinter. Skisport, sauna og Oma’s hühnersuppe i vinterhalvåret og sol, wellness og hummer på grillen om sommeren. Vi kørte i dette tilfælde sommerversionen, og det var kort fortalt ren luksus. Stedet rummer hele tre restauranter: Japansk gourmet, moderne bistro og fonduestube, hvoraf sidstnævnte kun har åbent om vinteren. Vi måtte altså kigge langt efter ostedybet, men det gjorde ingenting.


GOURMET

Riesling til rislende bjergkilder Nok er der lukket for ostegryden, men sommeren igennem er der til gengæld alt fra pop up Porsche-events, fri adgang til husets veludviklede vinkort med sidevis af champagner og ikke mindst rieslinger fra øverste hylde, som du kan bestille på restauranterne, i spa-cafeen eller nyde i den smukke have, mens kilderne fra de omliggende bjerge risler forbi. Noget af det kolde bjergvand er endda inddraget til koldt gys efter en tur i udendørssaunaen, ah!

Vi mæskede os i alt fra snackkortet, der leverede førnævnte mormors Hühnersuppe (ungernes favorit) til saftig pighvar med spinat, clubsandwich eller bayersk pølsesalat. Vi forlystede os i morgenmaden, hvor det væltede frem med alt fra cremede Eggs Benedict til etagiers-serveringer med detoxende grøntmorgenmad til de sportstossede. Velstegte wienerschnitzler med sødt og surt til aften, lokale specialiteter til eftermiddagssnack i gårdhaven og japansk gourmet på MIZU restaurant.

Højt niveau på japanske MIZU Hotelrestauranten MIZU var japansk gourmet på et niveau, der trækker oplandet fra Rottach Egern til, så her skal du være vaks, hvis du skal have bord. Med god grund, for køkkenet holdt hele vejen fra de japanske småretter til kreative sushiserveringer. Fantasiske råvarer fra kongekrabbe til saftig hummer og fri adgang til rieslinglykken. Vi kaste-


PRÊT-À-PARTIR de os selv i gram i klassiske Mosel-rieslinger fra fx Markus Molitor og herlige smaragd-rieslinger fra Weingut Emmerich Knoll, der ligger et stenkast fra Bachmeier Weissach i østrigske Wachau. Kan du ikke få bord på MIZU, så fortvivl ej, for et endnu kortere stenkast derfra rammer du den 3-stjernede Michelin-restaurant Überfahrt Christian Jürgens, og 1,5 km væk finder du den 1-stjernede Dichterstub’n.

Stram stil Det er i det hele taget svært ikke at snuble i Bib gourmander og andre Michelin-anbefalede spiseteder på din løbetur langs Tegernsee, for i denne del af Bayern vader tyskerne i penge. Dette Sydtyskland minder på mange måder om Sydfrankrig tilsat træbalkoner og tyroleraltankasser. Rosévinen er skiftet ud med sprød riesling, og de velklædte damer er mindre botoxede, men med ansigtet lagt i kønne folder, godt hjulpet på vej af en stram Frederiksen-knold. Silkekrawatterne sidder dekorativt, dog præcist, slynget om de pertentlige tyske herrers halse. Tyskerne har styr på sagerne.

Adults only i den ”textil frei” spa Wellness- og spadelen af Bachmeier Weissach står ligeledes knivskarp med en herlig børne- og voksenopdeling, der selvklart bliver håndhævet med tysk militarisme. Hvilken lykke at efterlade ungerne i børneafdelingen for at lade sig forkæle i voksenafdelingen, der i den grad er ”Adults only”. For ikke nok med, at den voksne del af wellness-oplevelsen er fri for børneleg, så kører de også ”textil frei” sauna og kolde bade med frit kig til buttede bryster og bayersk pølsemix. Bliver nøgenheden et svung for meget, kan man altid gå til den del af voksenspaen, hvor tøjet pænt bliver på. Her kan du sunde dig ovenpå den textil frei oplevelse med et godt glas Knoll-riesling ved saltvandspoolen. Alt imens bjergkilderne bruser i baggrunden. Der er ingen dillerdaller ved Bachmeier Weissach, hvor der er højt til himlen, knivskarp gourmet og velgørende wellness. Og det er bestemt ikke sidste gang, at vi har taget en runde 5-stjernet ro, renlighed og regelmæssighed i det sydtyske – også i en sommerferie. ***


GOURMET


STREAMING

Udvalgte premierer Netflix Young Wallander 3. Sep

Away 4. Sep

Sæson 1: En brandfarlig hadforbrydelse skaber civile optøjer, og nyuddannede Kurt Wallander kastes ud i kriminalbetjentarbejdet i denne baggrundshistorie om den populære figur. Ny svensk serie på engelsk.

Sæson 1: Emma Green efterlader mand og datter på Jorden, da hun bliver leder af en international besætning af astronauter, som drager ud på en farlig 3-årig mission til Mars. Ny scifi-serie med Hilary Swank.

The Gift 10. Sep

The Good Place 27. Sep

Sæson 2: En maler i Istanbul kommer på en personlig rejse, da hun afslører universelle hemmeligheder om en arkæologisk fundplads i Anatolien og dens forbindelse til hendes fortid.

Sæson 3: Komedieserie med Kristen Bell ogTed Danson. På grund af en fejl havner den selvoptagede Eleanor Shellstrop i himlen efter sin død. Hun er fast besluttet på at blive der, så hun forsøger at blive et bedre menneske.

Streaming Udvalgte premierer HBO A.P. Bio 7. Sep

Coastal Elites 13. Sep

Sæson 3: Da Jack Griffin (Glenn Howerton), en vanæret filosofiforelæser fra Harvard, mister sit drømmejob, bliver han tvunget til at vende tilbage til Toledo i Ohio for at undervise i biologi på byens lokale gymnasium.

Satireserie premiere: Via web-cams følger serien på humoristisk vis en række fiktive karakterer, der alle kæmper med større eller mindre problemer og udfordringer under Corona pandemiens isolationsperiode i USA.

The Third Day 15. Sep

Fargo 28. Sep

Sæson 1: Jude Laws spiller Sam, der ankommer til en mystisk ø ud for den britiske kyst, hvor han oplever et farligt fortryllende samfund, der vender verden på hovedet og gør det svært at skelne fantasi fra kendsgerninger.

Sæson 4: Fjerde sæson af Noah Hawleys viderefortolkning af Coen-brødrenes prisvindende film fra 1996, udspiller sig i 1950’ernes Kansas City, hvor to rivaliserende, kriminelle bander kæmper om at få en bid af "den amerikanske drøm".


Foto: Claes Bech Poulsen the new men’s fragrance


PRÊT-À-PARTIR

Sensommer dufte

Den elegante og enkle duftserie fra Narciso har fået sig et ravglødende nyt medlem: Eau de Parfum Ambrée. Inspirationen er solgylden hud, og for at skrue op for varmen har den originale ravnote fået følgeskab af vanilje, det muskfulde hjerte er blomstret op med Tahitigardenia og ylang ylang, mens cedertræ smukt runder træsignaturen af.

Giorgio Armani hat samlet inspiration fra hele verden til den helt nye feminine duft My Way.

Narciso EdP Ambrée koster vejl. kr. 690,- for 50 ml.

My Way EdP koster vejl. kr. 670,- for 50 ml.

Hold sommeren og eventyret ved lige langt ind i efteråret med den nye Canyon Escape For Her fra Hollister. Inspirationen er Californiens støvede kløfter, og den blomsterfulde unge duft åbner med citrusnoter fra mandarin, blodappelsin og kaktusvand, efterfulgt af orangeblomst og ørkenrose på en tør bund af sandeltræ, cedertræ og musk .

Dsquared2 har skabt en ny unik feminin duft inspireret af træernes energi og egenskaber: Red Wood.

Canyon Escape EDP koster vejl. kr. 230,- for 50 ml.

Red Wood EdT koster vejl. kr. 520,- for 50 ml.

Den blomsterfulde træduft åbner med berusende ægyptisk bergamot, som forstærkes i hjertet af den indiske tuberose og jasmin. Duften lander elegant på hvid musk og cedertræ fra Virginia kombineret med sød Madagaskar vanilje.

Den nye unge duft åbner uimodståeligt og overraskende med syrlige tranebær og noter af pink peber, efterfulgt af rød litchi, roser og blomstrende magnolia, der defineres af den sensuelle base af musk, cedertræ og ravfulde trænoter.


TEMA: NYE DUFTE

Fusion D'Issey er navnet på den energiske og kraftfulde nye maskuline duft fra Issey Miyake.

Naturens kræfter bliver forceret med kolde og varme kontraster i denne fougére, hvor cashmeran og cedertræ blandes med luftig Hinoki, varm røgelse med intens læder og blød kokos med mineralske alger. Karakteristisk kraftfuld.

Amerikanske Coach inviterer på roadtrip ud i det blå med den nye herreduft Coach Blue. Duften åbner med et forfriskende pust af lime, absint og grapefrugt, efterfulgt af en brise af hav og sort peber i hjertet, på en varm og solid bund af amber, cedertræ og sandeltræ. Blå himmel og vind i håret.

Fusion D'Issey EdT koster vejl. kr. 490,- for 50 ml.

Coach Blue EdT koster vejl. kr. 420,- for 60 ml.

Fest hele natten med vennerne med den nye herreduft Authentic Night fra Abercrombie & Fitch. Den energifulde duft åbner forfriskende med knasende æbler, saftig rabarber og lotus, efterfulgt af klassisk aromatisk lavendel og varm vanilje på en maskulin bund af egmos, læder og naturligvis tongabønne.

Den klassiske duft fra Diesel har fået et mere intenst twist i den nye gyldne Spirit of the Brave Intense. Den orientalske fougereduft åbner nu med et frisk pust af grønne æbler og bergamot, mens det aromatiske hjerte af cypres og salvie lander på en varm karakterfuld bund af rav akkorder, sød vanilje og patchouli.

Authentic Night For Men EDT koster vejl. kr. 400,- for 50 ml.

Spirit of the Brave Intense koster vejl. kr. 475,- for 50 ml. Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR DKNY har skruet en tand mere op for friskheden i den nye crisp variation af æbleduften Be Extra Delicious. En sprudlende cocktail af pære, bergamotte, fresia og solbær åbner som en frugtcocktail toppen efterfulgt af pæon, gardenia og liljekonval, på bund af hindbær og cremet caramel. En frisk, frugtfuld og opløftende duft af sommer i hvert spray. Kan naturligvis kombineres med den klassiske Be Delicious EdP. Be Extra Delicious EdP koster vejl. kr. 550,- for 50 ml.

September favoritter Sommersolen viste sig heldigvis endelig i august, og flere af os har derfor sikkert stadig rester af sommerglød på huden og havsalt i håret. Om hjørnet venter efteråret, men først skal sensommeren nydes i september med skønne favoritter til pleje af huden, nye friske dufte samt smukke nye farver.

Få læberne til at glimte om kap med sensommersolen med de nye fjerlette og ikke-klæbende Shimmer GelGloss fra Shiseido. Glossen er beriget med fugtende sheasmør, et særligt Dual Gel Complex sikrer glans og silkeblød konsistens, mens varmebestandige olier sørger for, at farven forbliver på læberne og ikke løber ud i fine rynker. Fås i 10 forskellige smukke nuancer. Shimmer GelGloss koster vejl. kr. 215,-

Bekæmp pigmentforandringer og tilfør huden et fugtboost med den nye styrkende C-vitamin Serum fra Ecooking. Fugtighedsbindende hyaluronsyre beroliger huden og mindsker linjer og rynker, actibiome styrker, skaber balance og minimerer rødmen for en sundere mere ensartet hudtone, mens sodium PCA tilfører og holder på fugten i længere tid. C-vitamin Serum koster vejl. kr. 349,- for 20 ml.


SKØNHED Netop som vi alle skal til at kommunikere med øjnene hen over mundbind har Clarins passende lanceret det nye effektive øjenkoncentrat Total Eye Lift. Den plantebaserede formel med de økologiske aktive ingredienser Harungana ekstrakt og acacievoks løfter og udglatter, sheasmør nærer og beskytter huden, mens silketræ og hestekastanje bekæmper mørke rande, poser og trætte øjne. Total Eye Lift koster vejl. kr. 570,- for 15 ml.

Yves Saint Laurent har netop lanceret en palette af skønne nye sensommerfarver i form af Paris Couture Color Clutch. Byernes by er inspirationen bag de ti smukke feminine øjenskygger, der spænder over nuancer i glitrende shimmer, blød matsatin og dristig metal, som giver rig mulighed for forførende smokey eyes eller et skønt naturligt hverdagslook. Couture Color Clutch koster vejl. kr. 820,-

Få din øjenskygge til at fremstå knivskarp hele dagen med den nye farveløse Shake Vegan Eyeshadow Primer fra Vegan Beauty. Den innovative primer indeholder en ganske særlig to-faset væske, som rystes sammen før brug. Blot en enkelt dråbe fordelt på øjenlågene er nok til at sikre den efterfølgende øjenskygge intens farve og lang holdbarhed uanset nuance. Shake Vegan Eyeshadow Primer koster vejl. kr. 150,- for 5,5 ml.

Rens huden nænsomt og forkæl sanserne imens med den nye skønt duftende Bath Therapy Revitalizing Blend Scrub fra Biotherm. Naturlige korn fra arganpulver renser skånsomt huden for døde hudceller, mens perlit udglatter overfladen. Den blide scrub er beriget med forfriskende havsalt og alger, som ikke bare giver giver energi til sanserne, men også efterlader huden genopfrisket og let duftende. Kan eventuelt sluttes af med den tilhørende bløde kropscreme fra samme serie. Revitalizing Blend Scrub koster vejl. kr. 155,- for 200 ml.

Tekst Malene Raith


PRÊT-À-PARTIR

MAGASIN

Få Magasinet gratis her Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter

Profile for PRÊT-À-PARTIR Magasin

PRÊT-À-PARTIR Magasin September 2020  

Biler, luksus og livsstil I denne måned er der test af den nye VW ID.3, Autopiloterne kører den elektriske MG ZS EV, der er test af BMW's PH...

PRÊT-À-PARTIR Magasin September 2020  

Biler, luksus og livsstil I denne måned er der test af den nye VW ID.3, Autopiloterne kører den elektriske MG ZS EV, der er test af BMW's PH...