PRÊT-À-PARTIR Magasin Juli/August 2022

Page 1

PRÊT-À-PARTIR MAGASIN RANGE ROVER // TOYOTA GR86 // AUDI RS3 // FORD MACH-E GT // VW ID.5

VIDUNDERLIGE PROVENCE // SLANKEKOST I COSTA RICA // SOMMERNYDELSER NUMMER 62 JULI/AUGUST 2022

ISSN 2596 - 6774 PRET-A-PARTIR.DK
NY RANGE ROVER

DEN ORIGINALE, GENSKABT.

Nogen vil nok sige, at den nye Range Rover er “perfekt“, andre vil bruge ord som ’typisk britisk luksus’. Og begge dele er sådan set rigtig, for den ny Range Rover er både tro mod sin historiske arv og ambitiøs i alle henseender: Design, køreegenskaber, teknologi, råstyrke.

British MotorGroup København Dynamovej 12A, 2860 Søborg Tlf.: 70 30 07 52

D G

Range Rover: Forbrug ved blandet kørsel fra 13,2– 8,4 km/l. CO2-udslip 198 - 270 g/km. Range Rover Plug-in Hybrid: Forbrug ved blandet kørsel fra 125 - 111,1 km/l. CO2-udslip 18 - 21 g/km. Forbrug er beregnet efter WLTP normen og angives både som low test og high test. Beregningen er baseret på producentens WLTP estimater. Miljøklasse: Euro 6. Energimærkning gælder ikke for Plug-in Hybrid motorer. Vi tager forbehold for trykfejl og prisændringer. Bilen er vist med ekstraudstyr.PRÊT-À-PARTIR Alting har en ende, og for brændstofvognene begynder den unæg-

telig at nærme sig. Det er dog stadig muligt at købe sin nye Range Rover med hele pakken, og muskelbilerne Toyota GR86 og Audi RS 3 er bare benzinbiler, når de er bedst. Det store sommermagasin rummer også test af semielektriske vogne som den nye Nissen Juke Hybrid, den faceliftede Citroën C5 Aircross og Lexus RX 450h, ej at forglemme de fuldelektriske nyheder: VW ID.5 og Ford Mustang Mach-E GT. Anne Køster er fløjet til Costa Rica for at smage på alt fra naturen, du kan desuden komme med ned i varmen i Provence, og så er her naturligvis også masser af inspiration til sommervelvære.

Malene Raith, journalist og redaktør Morten Brunsgaard Bek er den ene halvdel af Autopi-

loterne, der denne gang har været of road i det jyske for at prøve kræfter med Land Rovers netop indsatte konge på tronen, den nye Range Rover. Morten er uddannet journalist fra universitetet i Århus og har siden 2005 arbejdet med motorjournalistik på blandt andet Bil Magasinet, Berlingske og Bilbasen. Han driver til daglig det populære bilsite Biler. bek@blogombiler.dk

Anne Køster har krydset Atlanten og været i smut i Costa Rica for at nyde livet i hængekøjen og smage på det grønne paradis.

Anne er passioneret foodie og skribent med en fortid som vinanmelder på blandt andet magasinerne Mad & Bolig og Mad & Venner. Hun er desuden indehaver af Haps, som rådgiver virksomheder indenfor mad og drikke. anne@annekoster.dk

Jeppe Dalbyhar som altid rettet linsen ind på adskellige af månedens biler, men bidrager desuden også til sommermagasinet med en frisk test af Lexus RX 450h. Jeppe arbejder til daglig som freelance-fotograf for blandt andet Bilbasen, hvor han både laver stills og video. jeppe@dalbys.dk PRÊT-À-PARTIR Magasin udgives af: Max Media Tuborgvej 26 DK-2900 Hellerup Tel. +45 2462 1339 CVR. DK38191276


JULI Aug 2022

Forsidefoto: We Shoot Cars

Reportage

Toyota GR86, Citroën C5 Aircross, Nissan Juke Hybrid

Test

Volkswagen ID.5, Audi RS 3 Sportback, Ford Mustang Mach-E GT, Lexus RX 450h

Nyheder

Toyota GR Supra M/T, Citroën C4 X, Dangel 4X4, BMW X1

AUTOPILOTERNE

Morten Bek og Malene Raith kyler luksusSUV'en Range Rover rundt i terrænnet ved Tirsbæk Gods

Getaway Guiden

Det er sommer og endelig tid til på ny at stikke snuden mod syden og Provence

Gourmet

Anne Køster krydser flere tidszoner for at rapportere madoplevelser fra skønne Costa Rica

Velvære

Sol og sommerferie kalder på nye skønne dufte og særligt målrettet selvpleje Kopiering af tekst og foto er kun tilladt efter aftale med redaktionen. Ved spørgsmål kontakt ansvarshavende redaktør Malene Raith på malene@pret-a-partir.dk PRÊT-Á-PARTIR Magasin er gratis at abonnere på: Ja tak


PRÊT-À-PARTIR

Terræn

Limousinen Tekst: Malene Raith og Morten Bek Foto: We Shoot Cars

8


PEUGEOT 308

9


PRÊT-À-PARTIR

Hvis man er tilhænger af britisk klasse og engelske biler, bliver det ikke mere ypperligt end Land Rovers største og mest luksuriøse SUV Range Rover. Blot fire generationer er det blevet til på fem årtier, men nu er kronen netop sat på hovedet af arvtageren, den nye femte generation Range Rover, som absolut ligner en værdig bærer. Autopiloterne er taget til Vejle for at køre en første tur i den suveræne nye terrænlimousine.

Range Rover Velar. Men i 1970, da den færdige bil blev introduceret, var Velar dog forsvundet igen. Range Rover startede som 2-dørs, i 1981 fik den fire døre, men først 24 år senere i 1994 kom anden generation. Da tredje generation kom på gaden i 2001, var Range Rover stadig enebarn, men det endte i 2004, hvor den dynamiske "lillebror" lå klar på brættet under navnet Range Stormer Concept, og i 2005 blev introduceret som Range Rover Sport. Blot to år senere var den noget mindre lillesøster LRX Concept klar, som dog først i 2010 fik hjul Hvor er vi? at køre på som coupé SUVen Range Rover Evoque. I 2013 Vi befinder os på det naturskønne Tirsbæk Gods ved Vejle, blev Range Rover så opfrisket i sin fjerde generation, kort efhvor Land Rover Danmark har inviteret til testkørsel af deres ter kom en Long Wheelbase version efterfulgt af de vilde SV nye store stolthed. Stedet er ikke tilfældigt valgt, Land Rover topmodeller, og i 2017 blev modelfamilien endelig komplet Experience holder nemlig til her på godset, hvor de gennem med fjerde og seneste model, Range Rover Velar. 20 år har bygget terrænbaner og kilometervis af udfordrende tracks inde i de bakkede skove. Her kan man med andre ord Det er altså 52 år siden, at Range Rover satte hjul på asfalten teste sin SUV til det yderste i vand, mudder, op ad stejle stig- første gang og med ni år på bagen af seneste generation, er ninger og hen over stok og sten på smalle skovstier. Foråret den nye tronfølger ventet med længsel. Faktisk så meget, at har dog i år næsten ikke budt på regn, så mudder og vandhul- der allerede er solgt 50 styk på forhånd i Danmark siden afler må vi se langt efter, men der er skam også pænt mange an- sløringen i efteråret 2021. Og det er faktisk et ret stort salgstal dre terrænfeatures på en Range Rover, som vi tester i stedet. for en vogn i det her prisleje.

Hvad kører vi i?

Hvad er nyt?

Range Rover er Land Rovers originale store luksus SUV, den At det kun er blevet til fire generationskifte på fem årtier, siger første og (stadig) største i Range Rover familien, som, dengang en hel del om Range Rovers udtryk. Når Land Rover laver prototypen lå på tegnebrættet, faktisk lagde ud med at hedde en ny generation skal den derfor ikke bare henrykke i dag, 10


AUTOPILOTERNE Designet er splinternyt med det afrundede moderne nærmest linjeløse design, hvor den runde signaturgrill naturligvis går i et med både kofangeren og de vilde LED-forlygter, som iøvrigt er udstyret med 1,2 millioner spejle, der er så finjusterende af lyset, at de kan lukke ned for et par stykker, hvis en kanin i vejkanten føler sig blændet (næsten). Det lodrette panel, som er Range Rover kendetegn, sidder naturligvis stadig på siden bag de store 23" forhjul, vognen har også fået power doors, der selv lukker helt i, samt de indfældelige dørhåndtag, som dukkede op første gang på Velar, mens bagenden er rund og blød. Med de smalle vertikale baglygter diskret gemt i bagendens mørke lister. Og mens vi er deromme, så kan man på den store version tilkøbe sig en "Tailgate Event Suite", som er et lounge møblement, der kan foldes ud i bagenden, så man kan nyde en dram og dingle med benene imens.

den skal også kunne gøre det ti år frem i tiden. Og det bør den nye femte generation også kunne gøre. Den er i hvert fald fremtidssikret ved at være første Range Rover bygget på Jaguar Land Rovers nye fleksible platform til elektrificerede biler kaldt MLA (Modular Longitudinal Architecture). Og nemlig, det betyder naturligvis, at den nye Range Rover ikke bare vil kunne fås med brændstof drivlinjer og som plug-in hybrid, men også fra 2024 som fuld elektrisk SUV. Med en realistisk elektrisk rækkevidde på omkring 80 kilometer (109 km er pt den officielle). For på trods af udfordringer med Brexit og Corona har Land Rover lagt en strategi for at blive fuldelektrisk i 2025.


PRÊT-À-PARTIR Range Rover fås som Standard med fire eller fem sæder og som Long Wheelbased med syv fulde sæder og god plads til voksne på tredje sæderække. Og jovist, kan du også få både fladskærme til og massage i bagsæderne. Interiøret er rent og elegant med ny gearvælger, Pivi Pro og en stor buet 13,1" infotainmentskærm med haptisk touch svævende over midterkonsollen samt et hele 13,7" interaktivt digitalt instrumentdisplay. Her er også kabineluftrenser med Nanoe X teknologi, som trækker fugt, lugt og allergener (eller Covid) ud af luften. Og sammen med det store lydsystem kan du sågar få endnu en type luftrenser: nemlig det nye avancerede noise reduction system, som sidder i alle nakkestøtterne og renser luften for lyd. Eller i hvert fald dæmper den. Den nye Range Rover er dog allerede som udgangspunkt støjdæmpet med 24 procent i forhold til forgængeren.

hestekræfter. Du kan også få en mildhybrid benzinvariant med samme motor, men blot 400 hestekræfter (P400), som klarer 0 - 100 km/t på 5,8 sekunder eller den rå 4,4 liters V8 benzinmotor med 530 hestekræfter. Der klarer 0-100 km/t på blot 4,6 sekunder. Du kan desuden stadig gå dieselvejen med en 3.0 liters 6 cylinderet mildhybrid dieselmotor med enten 250, 300 eller 350 hestekræfter. Hvis du skal transportere dine heste ud på dit skotske gods, er det nok fornuftigt at vælge en brændstofvariant. Den må nemlig trække op til 3.500 kilo på krogen. Kan du derimod nøjes med en enkelt hest eller et par ponyer, kan du til gengæld spare omkring en million kroner ved at vælge plug-in hybriden. Nok må den "kun" trække op til 2.500 kilo, men det er immervæk stadig en besparelse på 1.000 kilo pr. kilo (høh).

De nyeste hjælpesystemer til terræn, og de er hverken få eller kedelige, er naturligvis også tilgængelige tillige med en imponerende effektiv firehjulstyring, der giver den store SUV en venderadius på blot 11 meter. Og så kan den skam også parkere helt af sig selv.

Det har over 40 af de 50 danskere så valgt at gøre, omend de må vente til hen over sommeren med at få deres Range Rover PHEV leveret. Brændstofvarianterne kommer nemlig hjem først. Og skulle du nu, efter at have læst artiklen her, have set dig lun på den nye Range Rover, kan du godt se at komme i gang med at skrive dig op. Der går nemlig nok omkring et års Traditionen tro fås Range Rover i et utal af eksteriørtemaer tid, før du kan forvente at få den leveret. og udstyrsvarianterne SE, HSE, Autobiography, First Edition og SV, og under motorhjelmen kan man vælge mellem Range Rover koster fra kr. 1.819.900,en plug-in hybridvariationerne med en 3.0 liters 6 cylinderet benzinmotor med henholdsvis 440 (P440e) eller 510 (P510e) Hvad synes Morten? "Ville jeg købe en Bentley Bentayga, Rolls-Royce Cullinan eller en Lamborghini Urus, hvis jeg var en af dem med rigtig, rigtig mange penge? Vides ikke, for jeg har ikke rigtig, rigtig mange penge, og penge har det med at spille en rolle for smag og behag. Jeg mistænker, at jeg i mit rige ville foretrække noget mere subtilt og mindre vulgært. Der passer den nye Range Rover ind. Et godt match til mit (imaginære) gods langt ude på landet, hvor den tilbageholdende stil hersker. Luksus, men med et behersket udtryk. Der er også mange penge at spare i forhold til at købe en Bentley eller en Rolls-Royce, for vi er i en prestigeklasse lavere - den store Range Rover, som ikke behøver tilnavne som sine mindre søskende, fordi den er originalen, indtager på min (igen, imaginære) prestigerangsted en plads under de to dyrere, håndbyggede SUV’er, men en plads over Audi, BMW og hvad der nu ellers findes derude. For mig er designet en stor del af prestigen og det bærende image. Range Rover er genkendelig som Range Rover gennem mere end 50 år. Det er en ting. Vigtigere er hele udtrykket og designet. Som støbt ud af en stor blok aluminium ser den ud, den nye Range. Glat, men så tæt på en skønhed i størrelsesklassen “Kæmpe SUV” som man kommer. Det er altid en gentlema12


naftale mellem Range Rover (Land Rover) og kunderne, at bilerne kan forbløffende meget, der hvor asfalten stopper, og jorden buler, bugter sig og bliver til mudder. Den er for fin til at tage ud og grise til, men det er altså synd at lade være, fordi den kan så forbløffende meget. 90 cm dybt vand? I Range Rover behøver du ikke køre over åen efter vand, men det er meget sjovere, hvis du gør det. Det tangerer det ligegyldige, at Malene og jeg indtager Tirsbæk og vejene omkring Vejle i den voldsomme topmodel P530. V8 på 4,4 liter, lånt hos BMW, med 530 hk. Et stykke over 3 mio. kr. med Autobiography-udstyret, som måske slet ikke er urimeligt. Men set i lyset af plug-in-hybriden, P510e, er det er en skør pris. Med PHEV’en kravler man et trin ned af prestigestigen, for den har ingen V8’er, men i dens sted en af Jaguar-Land Rovers egne sekscylindrede motorer på 3 liter. Men besparelsen er på omkring 1 mio. kr. i forhold til V8’eren, og det passer mig fint at kunne køre på strøm i skoven omkring mit gods."

Hvad synes Malene? "Jeg er vild med at sidde højt hævet over alle andre i mit brede sæde og kigge ud over den enorme motorhjelm. Range Rover er voldsom, men stadig fuld af god britisk stil og klasse, og havde jeg nogle millioner til overs, ville den klart være øverst på min liste. Første gang jeg oplevede Land Rover Experience på Tirsbæk Gods var i 2006, hvor jeg lavede research til et bilprogram, der senere blev til Zulu Djævleræs. Og her fik jeg "the royal treatment" i terrænet med skrig og sved på panden til følge af de lodrette stigninger, vandgraven, de tætte træstammer i skoven osv. Nu har jeg så efterhånden været her adskillige gange gennem årene, men jeg kan alligevel ikke erindre nogensinde at have krydset terrænbanen med de dybe huller - hvor vognen slipper på to hjul - være kørt gennem sandet, over de væltede træstammer og hen over banen

med store kampesten på så luksuriøs og uanstrengt en måde, som i dag. Jeg kan nærmest bare sidde og file negle imens. Eller male akvarel. Undervognen gør hele arbejdet, så kabinen er mest muligt i ro. Skråningen, hvor jeg kører på langs af en 31 graders hældning, er altid vild, det ville mit bordstaffeli ikke kunne holde til, det samme med den lodrette bakke, hvor jeg på toppen kun kan se sol, himmel og trætoppe, men det skyldes jo tyngdekraften, og den er der altså endnu ingen SUVprogrammer, der kan ophæve. Heldigvis har Range Rover fået "gennemsigtig" front, kameraer som gør, at mens jeg hænger på bakken og glor op i himlen, faktisk kan se på min infotainmentskærm, hvor vejen er på den anden side af toppen. Det hjælper mig også med, for første gang nogensinde, at få held med at placere alle fire hjul perfekt på midten af to smalle cementsveller og køre ud til enden. Til gengæld må jeg indrømme, at jeg ikke er så vild med haptisk feedback på touchskærmen, ikke bare på Range Rover, men sådan helt generelt. Jeg er nemlig typen, der enten trykker for blidt, for hårdt eller for mange gange. At det ser vældig godt ud og klæder det elegante interiør formilder dog mit sind. I sidste ende er det jo en temperamentsag. Det hele virker under alle omstændigheder nøjagtigt så luksuriøst, som det skal, evnerne i terrænnet er suveræne, og så kan man jo altid ligne en, der skam også har et praktisk formål, såsom et gods, med at køre Range Rover. Selvom terrænlimousinerne sjældent udsættes for andet end asfalt. Det er en stilfuld superSUV til forstaden, som kan stoppes med komfort, luksus, motorkraft - jeg har personligt kørt 256 km/t på langsiden af Monza i en SVR for et par år siden - og læderlænestole, som man næsten mister jordforbindelsen i. Du kan naturligvis bruge vognen til jagt, hvis du vil, og køre helt ud i skovens dyb, men det bliver nok mest for at slå loungen ud og få dig en forfriskning, når jagten er hornet af. For døde dyr smider man jo i en Defender, ikke en Range Rover."***


PRÊT-À-PARTIR

Den sidste

Samurai Tekst: Malene Raith Foto: Toyota / Malene Raith

14


TOYOTA GR86

15


PRÊT-À-PARTIR

Engang var den en GT, nu hedder den GR. Men det skal du ikke tage dig af. De gode gamle GT dyder er nemlig ikke bare intakte, de er blevet endnu bedre med den nye anden generation af gadebanditten Toyota GR86. Og det er bare om at nyde det, mens du kan. For alting har en ende, og for GR86 hedder den 2024. Vi er inviteret et smut til Circuito Monteblanco i Sevilla for nyde et sidste livsbekræftende øjeblik i den underholdende asfaltkriger.

En fartglad chef Og nej. Den har ikke været til numerolog for at få bedre vibes. GR er jo, som du sikkert godt ved, forkortelsen for Toyotas motorsportsafdeling, Gazoo Racing, der officielt blev lanceret i 2015. Al sammen som led i Toyotas nye præsidents strategi. Akio Toyoda er nemlig ikke bare barnebarn af Toyotas grundlægger, han er også rigtig glad for fart og motorsport. Derfor kom der nye boller på suppen, da han i 2009 satte sig i stolen som Toyotas øverste chef. "No more boring cars," lovede han, hvilket han siden har gjort alvor af og løftet det japanske bilmærke ud af anonymiteten. Modellerne er ikke bare blevet spiffet op i designet og gjort mere dynamiske de seneste ti år, Toyota har også med succes deltaget i store motorsportsbegivenheder som WEC (World Endurace Champignonship) herunder 24 timers løbet på Le Mans, WRC (verdensmesterskabet i rally), og ørkenræset Dakar Rally. 16

Gazoo Racings succes fra løbene skulle naturligvis bruges til noget mere. Som sidegesjæft gik motorsportsafdelingen derfor i gang med at sætte fut i udvalgte modeller. Først en vild lille Yaris, som hed GRMN og siden blev til en GR Yaris, og da det store 1980'er ikon, Toyota Supra, blev genoplivet i 2020, var det naturligvis som GR Supra. Og efterfølgende behøvede GR afdelingen jo ikke kigge længe ned i kassen med modelbiler for at få øje på næste oplagde GR emne: gadebanditten GT86. Som netop så dagens lys i 2012 som konsekvens af Akio Toyodas nye strategi. GT86 navnet var dels en venlig reference til den legendariske Corolla GT (Levin AE86), og en kærlig hilsen til designet fra Toyota 2000 GT. I 2016 fik GT86 en frisk opgradering, og da det under coronanedlukningen blev officielt at fætteren fra Subaru, BRZ, ville komme i en ny generation, var det sikkert og vidst, at en ny GT86 også måtte være på vej. Og nu er den her altså: GR86.

50 procent forbedret stivhed Og jeg kan lige så godt sige det med det samme. Jeg bøjer mig i det spanske støv for Toyota. For den japanske bilproducent går jo stik mod strømmen (hø, hø) og dens hellige politiske skrifter, når de vælger at sende en ny saftig saftig generation benzindreven spas-og-ballade bil ud til de tørstende bilentusiaster. Et nyt tredje medlem i den køreglade


TOYOTA GR86 vigation, men habtisk feedback, store skærme og andet kabinelir er bare ikke særlig relevant for en vogn, som GR86. Altså jo, personligt ville jeg gå efter det høje udstyrsniveau, for så får jeg også sportspedaler og alcantara sportssæder, som ligesom bare hører sig til på denne type vogn, men ellers er det jo en drivers car. Der er slet ikke tid til at fimle med dillerdaller og andre knapper end klimaanlæg og køremodes. Og hey - vognen har ingen start/stopfunktion. Du slipper altså for, at motoren sætter ud for rødt, eller når du holde stille i køen. Yesss!

Livsglæden er tilbage GR86 har fået en helt ny 4 cylindret 2,4 liters boxermotor under hjelmen, der via enten 6 manualle eller 6 automatiske gear sender 234 hestekræfter ud i baghjulene, og flytter køremaskinen fra 0 - 100 km/t på 6,3 sekunder. Topfarten er på 226 km/t, men høj fart på langsiden er nu ikke det mest interessante ved GT86. Det er måden, den håndteres gennem svingene, det hele handler om.

GR-familie, som henvender sig til alle dem, der ikke bare vil have et transportmiddel, men også et underholdende et af slagsen. GR86 er både 30 mm længere, 5 mm lavere og 10 mm bredere over bagenden end sin GT forgænger med lidt øget akselafstand, som du ikke kan bruge til noget. Jo, der er da to bagsæder, men de er kun til børn eller folk, der kan sidde stille med knæene i næsen.

Og det er som om, jeg det seneste års tid er blevet mere og mere følelsesløs bag rattet. Ikke fordi, jeg er blevet gammel eller har mistet interessen, men fordi vognene lidt føles sådan. Der er bare ikke meget sjov ved at køre elbil. De er komfortable, nemme og udemærkede. Men der er intet brøl, intet til at øge pulsen, ingen spænding i sving og de tonstunge vogne kræver stort set ikke andet af føreren end kørekort. Det vildeste er såmænd oftest infotainment-

Fronten er ny med et særligt sort hønsenet i den mere kantede grill, her er nye forlygter med LED-bånd under, nye luftindtag til køling af motoren og bag forhjulet er der kommet luftkanaler. På bagenden er spoileren nu blevet indbygget i bagklappen, hvilket da gør designet mere smooth, men måske også er lidt for renpoleret for os, der elsker at køre rundt med et tørrestativ på bagenden. Der er også ændret på materialerne hist og pist, så GR86 er blevet 20 kilo lettere. Den er desuden sænket med 5 mm i forhold til forgængeren, hvilket al sammen både har forbedret forholdet mellem vægt og balance yderligere, og øget karosseriets stivhed med 50 procent. 17" Michelin Pilot Sport er standard på Sport-varianten, mens 18" følger med topvarianten Premium. Interiøret er også nyt omend absolut genkendeligt fra sin forgænger, og naturligvis skåret ind til benet. Her er en 8” multimedieskærm, hvilket er godt, når man skal bruge na17


PRÊT-À-PARTIR skærmen. Og det er naturligvis helt okay. Vi behøver ikke alle være "petrol heads". Men som jeg sætter mig ind i det behageligt stramme sæde i GR86, trykker start med et surt vrum til følge - ikke overdrevet, bare kækt - ruller hen til udgangen af pitten, og træder gassen helt ned, er det som om, at nyt blod pludselig ruller ud i mine visnede årer på ny. Som en zombie, der har fået tildelt en enkelt dag som rigtigt menneske igen. Og jeg kan mærke, hvordan den livgivende elixir breder sig i min halvdøde krop, som jeg hurtigt skifter gear, træder hårdt på bremsen, skifter ned og lægger mig ind i 90 graders svinget. Rattet er stramt og kontant, og ikke beregnet til servoarme og langsomme reflekser, og jeg har knap fået bagenden med rundt i svinget, da jeg træder speederen i bund igen og skifter gear hen mod næste sving. Åndedrættet går op, koncentrationen skærpes og musklerne spændes - jeg er i live!!

dens dynamiske DNA - og stolthed - naturligvis ikke, og huller og ujævnheder i asfalten bliver derfor heller ikke ignoreret. Man skal derfor nok regne med at være noget udmattet efter timelange køreture, samt sørge for at have små papirposer klar til passagererne - just in case - ved frisk kørsel i bjerge. Nåh, men spøg til side. For i 2024 er det slut. For os europæere. Altså Toyota fortsætter da så absolut ufortrødent med at producere GT86 til markederne udenfor Europa, men her på kontinentet må vi ikke længere lege med. For der træder en ny lovgivning i kraft om et særligt skilteaflæsningssystem, som ifølge Toyota er umuligt at indsætte i GR86 uden at ommøblere vognen fuldstændig. Hmm, siger jeg bare. Måske det også kan tænkes, at årsagen er den kedelige elektrificering, som vil tvinge forbrugerne i kabellænker og kvæle al køreglade, men den står naturligvis for egen regning. Uanset hvordan og hvorfor, så er det altså nu eller aldrig, hvis du vil have fingrene i en ægte analog og køreglad GR86. Det tog blot 90 minutter i England, så var de væk. I skrivende stund vides endnu ikke hvor mange GR86 som tildeles Danmark, men vi ved, at allerede et par timer efter Toyota åbnede for reservationen herhjemme måtte de lukke igen. For så var der lagt billet ind på samtlige eksemplarer af den sidste samurai. ***

GR86 skal og vil tæmmes, men ligger til gengæld også præcis der, hvor du beder den om at være. Som en velvillig labrador på steroider. Du er i kontrol, ikke vognen. Det sagt, kan GR86, ligesom forgængeren, sagtens køres som en helt almindelig bil uden at blive besværlig i de små gear eller gøre mere væsen af sig end andre brændstofbiler. Vi kører nemlig også gaderaceren let og elegant gennem bytrafikken i Sevilla, og til fartgrænsen gennem de mange sving på landevejene i bjergene. Men selvom GR86 kan bruges i hverdagen uden problemer, er den ikke blød og Toyota GR86 koster fra kr. 509.990,- og kr. 45.000,- mere i følelsesløs i undervognen. Den slags dovenskab tillader Premiumvarianten.

18


TOYOTA GR86

19


PRÊT-À-PARTIR

Komfort 2.0 Tekst og foto: Malene Raith

20


CITROËN C5 AIRCROSS

21


PRÊT-À-PARTIR

Det er hverken et voldsomt eller vildt et af slagsen, men med fire år på bagen er tiden alligevel allerede inde til et lille friskt facelift af C-SUV’en Citroën C5 Aircross. Og det er såmænd ikke bare det vanlige design for og bag, der er strammet op, også motorprogrammet er blevet temmelig slanket.

Power of PHEV Solen skinner hedt fra en skyfri sommerhimmel over bjergene bag Nice, hvor Citroën har inviteret til testkørsel af deres opgraderede familievogn C5 Aircross, men det mærkes heldigvis ikke med klimaanlægget kørende for fuld blæst. Citroën C5 Aircross kom til verden i 2018 som en såkaldt C-SUV, altså en mellemstor SUV, og ja, det er den type bil, hver anden ny model efterhånden er, men det gør jo ikke vognen mindre vigtig for Citroën. Desværre ramlede den sammen med resten af verden ind i to år med Corona, hvilket har resulteret i et salgstal på blot 325.000 styk på verdensplan. Heraf 245.000 styk i Europa og 4294 i Danmark. Tal som Citroën kraftigt regner med at forbedre, når den nye opstrammede udgave nu kommer på gaden. Design, komfort og teknologi er hovedpunkterne, når vi taler C5 Aircross. Dimensionerne er da også bibeholdt på den faceliftede model, men vanen tro, har vognen nu fået en 22

mere markant og stram ny front, som visuelt skal gøre den større. Med et flot nyt chevron logo, som står alene og ikke længere er del af kromsigneturen på fronten. Her er også ny sort glossy grill med fine bånd af kromnitter, der flyder sammen med de nye chevron formede LED-kørelys samt en ny kofanger med beskyttelsesplade under. Læg også mærke til den blå farve i luftindtagene. Den hænger sammen med, at vognen er en plug-in hybrid, men det vender jeg tilbage til.


CITROËN C5 AIRCROSS Fra siden har C5 Aircross fået en mere vertikal profil, som bliver styrket af 18” fælgene, og nej, hvis du sidder og håber på, at den sidste rest af airbumbs er afgået ved døden, kan du godt tro om igen. De sidder stadig - diskret - i den sorte beskyttelseskant langs siden. På bagenden er de bløde former blevet mere skarpe og kantede med nye cool tredelte LED-baglygter, der matcher forlygterne. I kabinen er der ikke de store forandringer. I hvert fald ikke, hvis du plejer at købe vogn på et højere udstyrsniveau. Her er stadig klassisk Citroën design med det dejlige store multifunktionsrat og 12" digitalt instrumentering, men materialerne er både blødere og bedre, 10” infotainmentskærm er som standard, og den lille gearvælger i midterkonsollen, som nogle måske genkender fra andre søstermodeller fra Stellantis, er også ny. Sæderne er desuden nu de særlige ekstra tykke Advanced Comfort sæder, lavet af avanceret skum, som former sig efter popoen og gør selv lange køreture behagelige, en luksus som iøvrigt forstærkes af den ekstra godt støjisolerede kabine, Cocoon som kalder Citroën, som blev introduceret med den helt nye C5 X. Plads, opbevaringsmuligheder, og bagagerummet er til gengæld helt det samme … som på den nuværende plug-in hybrid. Hvilket du skal bide mærke i, for C5 Aircross kommer nemlig fremover kun som PHEV.

lade batteriet. Glemmer du det for ofte, vil vognen nemlig sende dig en venlig reminder om at få det gjort. Det sagt så kører C5 Aircross faktisk også ganske uanstrengt, stabilt og smooth gennem de 8 trin i automatgearet både op og ned ad bjergene her i det sydfranske. Faktisk overraskende elegant. Den lydløse kørsel på strøm upper komforten, men cocoon oplevelsen er også så god, at jeg ej heller rigtig bider mærke i, når benzinmotoren går i gang. Selv når vognen får mange omdrejninger op ad bjerget, lyder det stadig behageligt muflet og fjernt.

Flyvende tæppe med puppe

Og så er der jo de dersens støddæmpere. Progressive HyJo, jo, PSA (og nuværende Stellantis) har jo ellers fornuftigt dralic Cushions kalder Citroën teknologien, som i grove nok holdt fast på det, de kalder “The Power of Choice”. Mu- træk betyder, at hver støddæmper er udstyret med to hyligheden for at vælge den drivlinje, der passer til ens behov. drauliske “puder”, der hjælpes ad med at absorbere huller og Benzin, diesel, PHEV og/eller strøm. Det kan du faktisk bump i vejen, så mest muligt arbejde gøres af hjulene, mens stadig, bare ikke i Danmark. Prisen og de danske kunders kabinen holdes i ro, og bare glider af sted over asfalten. Som, vaner gør, at giver det ikke rigtig giver mening for Citroën tjah, på et flyvende tæppe, som Citroën selv kalder det. Danmark at forsøge sig med andre variationer. 75 procent af C5 Aircross salget har nemlig pt været plug-in hybrider. Men selvom puderne gør et glimrende arbejde her på de Altså dem, der både skal tankes og lades. 13,2 kWh batteriet, franske veje, er det dog ikke rart i længden at tage svingene som aktiverer til 80 kW elmotoren, ligger i bagagerummet al for dynamisk. Det er trods alt en familiebil det her, som i og sammen med 1,6 liters benzinmotoren med 180 heste- sidste ende er skabt til at klare dagligdagen og de sjældnere længere afstikkere på behageligste og mest komfortable vis. kræfter har C5 Aircross 225 af de firebenede. Og det klarer den faceliftede C5 Aircross til topkarakter. Så PHEV er aldeles velegnet til bykørsel, hvor man nemlig, længe du altså husker at lade dagligt enten hjemme eller på hvis man kører pænt, har mulighed for at køre mindst 61 arbejdet, og nuvel, måske ej heller har det store behov for at km på ren strøm, hvis ikke mere - tallet ligger endnu ikke overhale alt og alle på motorvejen. *** helt fast på den nye C5 Aircross PHEV. Eller op til 71,4 kilometer på literen, når både brændstof- og elmotor hjælpes Citroën C5 Aircross PHEV kan fås i tre udstyrsvarianter. ad. Det er altså ganske flotte tal, men kræver som sagt, at Prisen forventes at starte omkring kr. 340.000,- når den du kører pænt uden for tung speederpedal. Samt husker at kommer til Danmark i august. 23


Perfekt til

ID.

Feinschmeckere Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe DalbyPRÊT-À-PARTIR

Det tog lidt tid, men efterfølgende er det så til gengæld gået slag i slag med nye modeller, efter at Volkswagen endelig fik deres elektriske ID. biler ud at køre i 2020. Og lige om lidt er det denne her batterifyr, som du vil møde rundt omkring på den hede danske sensommerasfalt. ID familiens nye tredje og utvivlsomt pt. labreste medlem, den sporty og velproportionerede storebror VW ID.5.

Praktisk OG lækker

de sorte dørpaneler langs bunden er indfarvet i vognens farve, og så er der naturligvis den faldende taglinje ned mod bagenden, som giver coupéformen og et frækt sammenklemt look af bagsmækken for de bagvedkørende at nyde. Som absolut ikke bliver mindre lækkert af, at spoileren er rykket fra taget ned på bagagerumsklappen. Den slags savner jeg i disse dage, der sidder simpelthen slet ikke nok spoilere dernede længere.

Kabinen er derimod umiskendeligt ID.4. Pladsen foran er den samme, vognen sættes i gang på BMW i3 look-alike måAltså storebror og storebror. Egentlig har vognen samme den med det lille vippepanel bag rattet, og så er her naturligvis størrelse som ID.4, men typemæssigt er 5 jo unægtelig høje- også slam'n'go, som betyder, at du bare sætter dig ind og sætre end 4. Det er prisen så også. En smule. Men det er nu det ter i Drive eller sætter i Park og går ud, så starter og stopper hele værd, hvis du spørger mig. For somme tider kan man motoren automatisk. For dem, der nu bedst kan lide en start altså mistænke tyskerne for at hænge lidt for fast i det gamle og stop knap, sidder der dog stadig en på ratstammen. Ritter Sport slogan: Kvadratisch, praktisch, gut. Og hvor den første ID. vogn, den lille kække VW ID.3, måske mere lig- Der er et lille 5,3" førerdisplay over rattet, og et større 12" inner et stykke brugt rund håndsæbe, er den større VW ID.4 fotainmenttouchskærm med slide funktion svæver midt i unægtelig mere kvadratisk, praktisk og god. forruden med den nyeste ID. software, og der er hurtige genvejstaster i panelet nedenunder med tjah, haptisk feedback. Nærmest en kørende kasse omend med afrundede kanter. Du ved, klikkefunktion, der i virkeligheden ikke klikker. Det Aerodynamik, du ved. Men bedst som jeg begyndte at tænke, gør den jo så heller ikke rigtig for mig, der utålmodigt klikker at det måske nok på den ene side var lidt personlighedsfor- for meget eller for lidt. Jeg får også sat gang i SOS funktionen, ladt, men på den anden vel mest handlede for Volkswagen da jeg vil forsøge at lukke gardinet for panoramaglastaget, om at få god anvendelig praktik og rækkevidde i elbilerne men det er bare mig. For jeg kan såmænd bare bede vognen fremfor det store designcirkus, præsenterede de så Volkswa- om at gøre det, i stedet for at sidde og fimle i loftet med mine gen ID.5. En coupévariation af ID.4. Vupti, forfængeligheden pilfingre, stemmestyringen er nemlig også forbedret. er tilbage, og tak for det. Nu tror du sikkert, at vi har balladen på bagsædet, da ID.5 er Men den observante læser har naturligvis sikkert allerede be- en coupé, men faktisk er loftshøjden her skam helt fin til både mærket, at der skam er andre designfeatures end bagenden, børn og voksne, da det såmænd kun er 12 mm, som mangler. som kendetegner ID.5. Fronten er for eksempel gjort meget Og bagagerumspladsen er faktisk et par liter større med en mere åben og beasty med hønsenetmønster og ny kofanger, klap, som man kan lægge ladekablerne ned i. 26


VOLKSWAGEN ID.5

tid over styr på ladestationen. Også selvom ID.5 skam kan DC lynlades op til 135 kW (og GTX op til 150 kW), hvilket giver 80 procent på ca. 30 minutter. For det gider du ikke gøre hver dag, når du har spillet smart på motorvejen. Derfor er testbilen den mest oplagte at se nærmere på. Den kan nemlig lidt af det hele. God rækkevidde, og godt med udstyr og hestekræfter. Så din friskt udseende vogn faktisk også føles frisk. For det gør den skam omend, den ikke er decideret sporty. ID.5 har en fornem coupéform, men den kan hverken løbe fra sin højde eller drøjde. Jeg ved godt, at jeg skrev i manchetten, at ID.5 er sporty, og det er den også. For man kan altså sagtens se godt ud med ketcher, polo og shorts uden at spille tennis. ID.5 er jo en elbil, så du kan alligevel glemme at køre 200 km/t på autobahn. GTX eller ej. Du kan også glemme sjov og ballade på den snoede landevej med den tunge last i bunden af vognen. Men det gør heller ikke noget. For ID.5 kører både behageligt og godt ID.4 for feinschmeckere i hverdagen i byen og forstæderne, hvor rækkevidden både Hvilket bringer os videre til motoren. ID.5 kan fås i tre varian- er holdbar og solid, og så er det ikke mindst endelig en ID. ter, alle udstyret med samme 77 kWh batteri i bunden. Det er vogn, som vil mere end bare være praktisk. Den ser faktisk kun ydelsen - og bevares rækkevidde og diverse udstyr - der godt ud med sin velproportionerede bagende og lidt mere er til forskel. Billigste variant, ID.5 Pro, har 174 hestekræfter, bøffede front. mens du for kr. 10.000,- mere i Pro Performance (som er testbilen) får frigivet hele 204 af de firebenede på baghjulene. Folk må naturligvis helt selv om, de vil betale mere for looks Og så får du desuden også 19" fælge, den store infotainment- og lir eller bare napper den funktionelle ID.4. Den nye ID.5 skærm og parkeringssensorer mm. med. Rækkevidden for er ID.4'eren, som henvender sig til de lidt mere forfængelibegge er 534 kilometer. ID.5 kommer desuden også i perfor- ge. Feinschmeckerne, der vil have det hele med. Både praktik manceudgaven GTX med hele 299 hestekræfter og en ræk- og design. Og derfor ikke bare trækker i et hvilket som helst kevidde på 510 kilometer til kr. 55.000,- mere. Så får du endda køretøj, der kan transportere dem, når de bevæger sig ud i oftopudstyr, firehjulstræk og 20" fælge med. Og det ser jo også fentligheden. Den galej - specielt med en spoiler på bagenden godt ud, men lad alligevel være med det. Når der ikke længere - vil jeg altid uden tøven hoppe om bord på. *** er i som i "injektion" efter GT, giver det snarere irritation at fyre rækkevidden af i en fart, for at sætte al den indhentede Volkswagen ID.5 koster fra kr. 399.995,-

27


PRÊT-À-PARTIR

GR Supra M/T Den første kom på gaden i 1978 og op gennem 1980'erne nød Toyota Supra en succesfuld stjernetilværelse som ombejlet sportsvogn. Men livet i overhalingsbanen fik en ende med fjerde generation, og i 2002 var det helt slut. Supra blev lagt i graven, og her blev den liggende i 17 år. Først i 2019 fandt Toyota skovlen frem igen og gravede den køreglade vogn op i en femte generation kaldt GR Supra. Den kunne fås med først en seks cylindret 3.0 liters motor med 340 hestekræfter, og senere i en mindre, men absolut ikke mindre underholdende, fire cylindret 2.0 liters motor med 258 hestekræfter. Begge med baghjulstræk og ... 8 trins automatgear. Og sidstnævnte var ikke alle helt tilfredse med. Flere fans efterspurgte en manuel gearkasse, og det har Toyota nu lyttet til. De har været i tænke- og værktøjsboksen og fået samlet en ny seks trins manuel gearkasse sammen og sat på den store 3.0 liters motor. Helt let har det dog ikke været, da vægt jo er afgørende i en sportsvogn. Toyota har derfor måtte bygge en ny gearkasse og kobling i letvægtsmaterialer og sågar fundet plads til at gøre gearstangen lettere. Mens de var i gang har de også lige forbedret affjedring, traction og stabilitet, givet interiøret lidt nyt trim, fornyet softwaren og sat et flot rødt logo på bagen af vognen, så alle dem, du giver, baghjul nu kan se, at du gør det i udgaven med manuelt gear. Og det er bare om at nyde synet. For vanvittig mange kommer du ikke til at møde på motorvejen. GR Supra er jo naturligvis en underholdende nichebil for køreglade livsnydere, som blot er solgt i 17 stykker her til lands, hvoraf kun de 12 er sat på plader, så de også kan bruges i hverdagen. Toyota GR Supra med 6 manuelle gear forventes til Danmark i sensommeren og koster fra kr. 1.075.000,Tekst: Malene Raith


Citroën C4 X

NYHEDER

Citroën valgte intet mindre end Danmarks hovedstad til at afholde verdenspremieren i, da de sidst i juni løftede sløret af deres helt nye model C4 X. Og nej, X skal ikke udtales eks, helst ej heller kors, men cross. C4 X er nemlig, præcis som sin storebror C5 X, der blev lanceret tidligere i foråret, et gadekryds mellem en SUV, en fastback og en sedan. Den 4,6 meter lange c-segmentvogn lægger sig størrelsesmæssigt ikke overraskende mellem en C4 og C5 X, designlinjen med chevron signatur lygterne både for og bag og den elegante aflange sedan profil er helt i tråd med storebroren omend med kortere udhæng, selvom bagagerummet faktisk kan rumme 510 liter. Kabinen byder naturligvis på Citroëns Advanced Comfort sæder, elegante materialer, 10" HD touchskærm, de nyeste køreassistentsystemer, avanceret støjdæmpning og naturligvis det flyvende tæppe af en undervogn med hydrauliske puder i affjedringen. At København skulle danne rammen, skal ikke ses som, at byen er verdens navle, men nok mere fordi de nordiske lande er langt fremme med elektrificeringen. Og Citroën C4 X kommer udelukkende kun som den fuld elektriske Ë-C4 X i 14 lande. Danmark inklusiv. Det betyder, at du sådan set kun kan vælge en 50 kWh batteriudgave med 136 hestekræfter og 360 kilometer i rækkevidde med mulighed for DC ladning op til 100 kW. Det kan give 80 procent på batteriet på ca. 30 min. Nuvel, nok produceres C4 X også med både benzin- og dieselmotor, men de er altså ikke til os. Citroën Ë-C4 X forventes til Danmark slut 2022, prisen er endnu ukendt.

29


PRÊT-À-PARTIR

Dangel 4X4 Er du træt af selv at skulle tage slæbet den sidste kilometer gennem pløret, fordi din varevogn sætter sig fast i mudderet eller ikke kan komme op ad den stejle bakke, er der godt nyt fra Stellantis. Det er nemlig nu muligt, at bestille sin Peugeot Partner eller Opel Combo, Expert eller Vivaro, Boxer eller Movano med lidt øget frihøjde og firehjulstræk. Bilerne, som bygges om af Dangel 4x4, har eksisteret i udlandet i over 40 år, særligt Norge er vilde med dem, men det er altså nyt på dansk jord. Dangel er opkaldt efter stifteren Henry Dangel, som havde en fortid som rallymekaniker og samarbejdet med Peugeot startede helt tilbage i 1979. Den Alsacebaserede fabrik har i dag 125 ansatte, kapacitet til at ombygge 5.000 vogne om året, og det er såmænd blevet til 60.000 stykker gennem årene. Varevognene leveres klar til modificering fra Stellantis, hvorefter Dangel ændrer drivlinjen til 4x4, skifter fjedrene og modificerer ESP og den 6-trins manuelle gearkasse, så den bedre kan klare skærene og stå imod evt. vand. Vognenes frihøjde er som udgangspunkt øget, men det er muligt at få den op til 6 cm højere, og særlige dæk, Hills Descent (til stejle skrænter), beskyttelsespakke samt låsning af differentialet på baghjulene fås også. Firehjultrækket er et såkaldt "On Demand", så man altså kører med det mere brændstoføkonomiske forhjultræk 90 procent af tiden, og selv slår over på firehjulstræk, når det bliver nødvendigt. 4x4 varevognene fås kun med en motor: Peugeot Partner og Opel Combo med en 1,5 liters dieselmotor med 130 hestekræfter, på Expert og Vivaro er det en 2,0 liters dieselmotor med 145 hestekræfter. Det danske afgiftsystem rammer vognene omvendt, så den mindste bil koster mest at få ombygget, nemlig kr. 120.000 ekstra, mens de to mellemstore varevogne Expert og Vivaro koster fra kr. 79.000,Varevognene vil kunne leveres fra begyndelsen af 2023.

30


NYHEDER

BMW X1 BMWs mindste SUV X1 er netop blevet præsenteret i en ny 3. generation, som ikke bare har fået et helt nyt design, den vil også komme til Danmark med benzinmotor, som plug-in hybrid og for første gang som den fuldelektriske iX1 xDrive30. Den nye kompakte SUV har fået vokseværk på stort set alle leder og er derfor både længere, bredere, højere og har større akselafstand end forgængeren. Fronten er helt vertikal, linjerne blevet mere skarpe og hjulkasserne næsten firkantede over de op til 20" hjul. Interiøret har også fået med den skarpe pen blandt andet med det nye BMW Curved Display med et 10,25” informationsdisplay og et 10,7” kontroldisplay, seneste BMW iDrive-teknologi og BMW Live Cockpit Plus. Køre- og sikkerhedssystemerne er naturligvis også helt up-to-date. BMW X1 kommer til Danmark til oktober med en 3-cylindret benzinmotor med 136 hestekræfter, og i november følger så plug-in hybriderne BMW X1 xDrive25e med 245 hestekræfter og elektrisk rækkevidde på 78-89 kilometer samt BMW X1 xDrive30e med 326 hestekræfter og en elektrisk rækkevidde på 78-89 kilometer. Her introduceres også den nye fuldelektriske iX1 xDrive30 med elmotorer på både for- og bagakslen, der tilsammen giver den 313 hestekræfter og en elektrisk rækkevidde på omkring 413-438 kilometer. Kun prisen på iX1 xDrive30 kendes pt, og den hedder foreløbigt fra kr. 459.500,-

31


PRÊT-À-PARTIR

Tak for Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

32


AUDI RS 3 SPORTBACK

r Kaffe 33


PRÊT-À-PARTIR

Kender du det ... det er ustabilt sommervejr, og bussen snegler sig så langsomt af sted, at himlen ikke bare har nået at åbne sine sluser, da du står af, du misser også næste bus. Da du kold og våd endelig når frem, er du så irritabel, at alt kan gøre dig i dårligt humør. Et stramt sportssæde og en hård undervogn. Åh, tænker du. Det magter du bare ikke lige nu. Men det gør du så alligevel.

Men få bare pulsen ned. Det skal ikke handle om, hvor neutral køreoplevelsen i en elbil kan være. Vi skal væk fra fossile brændstoffer, og det kan jo kun gå for langsomt. Og ind til et ordentligt miljøvenligt alternativ er på plads, er de kørende batteriapparater udmærkede og så ganske oplagde til byerne. Men derfor kan man nu altså stadig få tåre på kind af både vemod og glæde, når man træder pedalen ned på RS 3 Sportback.

For lige så snart du sætter i gear og træder på speederen, brydes skyerne, og solen, smilet og optimismen vender Audi RS 3 kom til verden i 2011 som en kompakt sportfluks tilbage, mens du giver resten af en sur mandag baghjul back og topmodel i A3's modelprogram. En hothatch i den højspændte kanonkugle Audi RS 3 Sportback. med fem døre, der dermed også kunne fungere som en lille familiebil, som i øvrigt blev understreget af, at den Bidsk brøler senere også kom som Limousine. Kendetegnende var den 5 cylindrede motor, og det er der heldigvis ikke lavet Artiklen kunne egentlig slutte her. For det opsummerer sådan set i korte træk, hvad en vogn som Audi RS 3 om på. Men hvor både første og anden generation (som Sportback handler om. Det glade liv i overhalingsbanen, kom i 2015) var mere nedtonede og mest bare lignede en snoede landeveje som suget til asfalten og høj puls bag A3 med lidt røde bremsecylindre, ekstra emblemer og rattet på enhver, der elsker følelsen af at køre bil. Ja, ja, store auspufs, så er den nye Audi RS 3 virkelig vred. Både bevares, og har kreditkortet i orden, men sådan er det at se på og køre. Med sin rå front, sine næsten vulgære jo tit. Det rigtig tarvelige er bare, at selvom artiklen ikke luftindtag, bredere skærme, skørter og 19" fælge, der naslutter her, er vi alligevel nået enden. Af en æra med ben- turligvis stadig rummer de røde Brembo bremsekalibre. zinbiler som Audi RS 3 Sportback. Elbilerne tager over, og ja, ja, de kan da accelerere i et par sekunder, men den RS 3 snerrer simpelthen "flyt dig" i bakspejlet med sin slags tager jo livet af rækkevidden, og den overvægtige heftige brutale grill og passerer forbi i en herlig sky af bug gør dem mindre manøvrebare i svingene. larm fra de enorme dobbelte afgangsrør. I de her støj34


AUDI RS 3 SPORTBACK fri elektriske tider, føler man sig altså unægtelig lidt ekstra som en bølle, når man brøler forbi en vogn. Ikke bare elbilerne, men også de almindelige. For selvom brølende overhalinger måske aldrig har været helt comme il faut, så er det det i hvert fald slet ikke nu, hvor man hellere må irritere alt og alle med sin Soundbox i haven eller på havnefronten end åbne for hanerne på motorvejen. Men skulle adfærden provokere ham i Teslaen til at trykke på ludicrous-knappen, tager du det bare helt roligt. Du ved jo, at han alligevel ikke kan holde kadencen særlig længe.

Weekend og hverdag Det kan RS 3 Sportback til gengæld. For under hjelmen gemmer der sig en 2,5 liters TFSImotor med som sagt fem cylindre og hele 400 hestekræfter, som gennem det effektive 7-trins dobbeltkoblingsautomatgear ingen problemer har med at få de blot lidt over halvandet ton til at flytte sig. 0 - 100 km/t tager 3,8 sekunder, og du fortsætter bare til Teslaen må ringe efter vejhjælp. Audi RS 3 Sportback har nok firehjulstræk (Quattro), men er desuden udstyret med en sindig fordelingsfunktion, der fordeler trækkraften mellem forakslen og individuelt mellem baghjulene, og dermed lige sørger for, at det bliver lidt ekstra sjovt at lege på de snoede veje.

the games begin. Testbilen er udstyret med super spiffe nappalæder sportssæder med røde diamantstikninger (til en net sum af små kr. 22.000,-), og i din digitale instrumentering med Audi Virtual Cockpit Plus bag rattet har du adgang til en særlig RS-menu, som viser dig G-tryk, ydelse og drejningsmoment, når du rigtig skal ud at more dig med din launch control. Men selvfølgelig bliver det også mandag igen. Og tirsdag, og gudskelov for det. For faktisk behøver ikke al din kørsel foregå, som forsøgte du at indhente de tider, der nu er ved at være forbi. Resten, som i det meste, af tiden - og i hverdagene - kan du roligt gå ud af dit favorit RS mode igen, lade launch control hvile og trille bedstemor en tur ind til Tivoli uden at frygte, at hun får piskesmæld af undervognen. Den bliver nemlig behagelig blid, så snart du pakker RS dynamikken væk og finder de mere almindelige køremodes frem. At hun så måske får brug for en hånd, når hun skal op af sportssædet, er en anden snak.

Og det kan da også være, at børnene måske ikke har det lige så fedt på bagsædet, som du har det bag rattet, men vissevasse. De kan være der, og det er det vigtigste. Og på den måde er Audi RS 3 Sportback stadig en anvendelig vogn til både hverdag og sjove weekender, præcis som det var udgangspunktet fra første model. Og se, det kan man Der er desuden tre RS køremodes at vælge imellem: RS da roligt kalde en værdig afslutning, tak for kaffe Audi.*** Individual, RS Performance og RS Torque Rear. Jovist. Der er fri leg og morskab til både fredag, lørdag og søndag. Let Audi RS3 Sportback koster fra kr. 972.000,-

35


PRÊT-À-PARTIR

Ultra Urban Tekst og foto: Malene Raith

36


NISSAN JUKE HYBRID

37


PRÊT-À-PARTIR

Den er stille, mere kraftfuld og kører længere på literen. Nok er anden generation Juke ikke helt ny, men det er drivlinjen på denne her til gengæld. Den særegne designervogn fra Nissan er nemlig nu kommet i en mere byvenlig hybrid udgave, som har lidt ekstra under hjelmen.

Højere udstyr, mere kraft

fået enten de bedste eller værste følelser frem i folk. Men overset er den aldrig blevet. Dels på grund af sit markante design, men faktisk også fordi modeltypen dengang ikke var samme hverdagskost, som det er i dag. Ifølge Nissan var Juke nemlig den første vogn i det lille crossover segment, B-SUV segmentet, som sidenhen nærmest er eksploderet.

I 2020 nåede den nye anden generation Juke lige akkurat at Nissan og strøm er ikke en ny opfindelse. Den japanske bil- blive introduceret, inden corona lagde verden ned. Og det var producent var nemlig blandt de elektriske “first movere” med lidt synd, for den ser, efter min mening, meget bedre ud end Nissan Leaf i 2010, og selvom de lidt efter lidt har sat mere og forgængeren. Men kan det jo være, den nye hybridvariant nu mere strøm til modelfamilien, er der sat fuld fart på elektrifi- kan rette op på det tabte. ceringen her i 2022. Nissan har nemlig en målsætning om, at 75 procent af familiemedlemmerne fra 2023 skal være enten Juke Hybrid ligner umiddelbart den almindelige brændstofhybrid, PHEV eller fuldelektriske. variant til forveksling, men ved nærmere eftersyn har den faktisk egne små designsærpræg. Såsom den sorte hybrid sigOg det er derfor, at jeg lige nu befinder mig i et grønt og fro- natur grill, som automatisk åbnes eller lukkes for at optimere digt landskab udenfor Krakow i Polen. Her har Nissan nem- luftstrømmen, når der ikke er behov for køling af motoren. lig inviteret til testkørsel af den nye hybridvariant af Nissan Variationen har også fået Nissans nye logo midt på snuden Juke. Hybrider er jo dem, der kører på både batteri og brænd- med en ny sort liste over, nye hybridbadges på siderne, en ny stof, men modsat plug-in hybriderne har de ikke et ladekabel, bakgear melodi, som Nissan kalder “canto”, samt mulighed men opsamler energien fra kørslen. Batteriet er mindre, og for sorte 19” aerofælge. man kan kun køre på ren strøm ved lavere hastigheder. Omend Juke Hybrid faktisk kan nå helt op til 55 km/t før benzin- Interiøret kender du fra den almindelige Juke, omend de dimotoren sætter ind, men det vender jeg tilbage til. gitale instrumenter ikke har omdrejningstæller, men i stedet viser information om hvor og hvordan energien bruges. ForLad os først lige hurtigt kigge lidt på modellen, jeg er ude i. uden andre detaljer som en EV-mode knap (til elektrisk kørFor meget kan man sige om Nissan Juke, men det er ikke en sel), samt en særlig e-pedal knap (en light udgave af den, der vogn, der går ubemærket hen. Den lille særegne crossover sidder på Leaf), der er et køremode, hvor du ekstra effektivt har siden den satte hjul på asfalten for første gang, også i 2010, opsamler energi fra bremsning og trillen som sendes tilbage 38


NISSAN JUKE HYBRID til batteriet. Juke Hybrid fås som udgangspunkt på et højere udstyrsniveau end den almindelige Juke, hvilket betyder, at instrumentbordet er beklædt med behagelige materialer i enten læder (standard) eller alcantara. Pladsen i kabinen er nøjagtig den samme, til gengæld har bagagerummet måtte afgive plads til 1,2 kWh batteriet, og rummer derfor nu kun 354 liter i stedet for 422.

Jeg kan sagtens få god fart på på både de polske motor- og landeveje, vognen styrer behageligt, og jeg sidder glimrende bag rattet. Dog giver 19” fælgene en noget hårdere oplevelse på de lappede landeveje, end jeg husker fra den almindelige Juke. Hvorfor bliver aldrig helt opklaret, men det kan måske skyldes, at vognen er helt op til 97 kilo tungere end en standard Juke med manuelt gear.

Men det vigtigste er selvfølgelig den nye hybriddrivlinje i Juke Hybrid. Den består af en 4 cylinderet 1,6 liters benzinmotor med 94 hestekræfter, der arbejder sammen med en 49 hestekræfters elektrisk motor. Og ja, det er i bund og grund den samme motor, du også finder i fætterhybriderne Renault Captur og Clio e-Tech, som Juke på grund af Renault/Nissan samarbejdet jo også deler platform med. I alt giver det Nissan Juke Hybrid 143 hestekræfter, hvilket er 25 procent mere kraft end brændstofudgaven.

Udgaven med 17” er til gengæld præcis så komfortabel, som jeg husker Juke for at være. Ikke for blød og ikke for hård. Og sammen med den elektriske motorkraft er køreoplevelsen både frisk og behagelig, og dermed faktisk en tand bedre end den almindelige Juke.

Så længe man altså ikke glemmer, at hybrider altid skal køres gelinde for at give mening. Derfor er de også mest velegnede i byen, hvor man jo mere eller mindre er tvunget til lavere hastigheder. På den måde rulles og bremses der nemlig hele tiden energi tilbage i batteriet, som gør, at jeg har mere elpower Optimeret by i bybilen til rådighed i længere tid. Faktisk påstår Nissan, at det vil være Og det klæder vognen. Nuvel, 10,1 sekunder fra 0 - 100 km/t muligt at køre på el op til 80 procent af tiden i byen. gør måske ingen raket, til gengæld kører Juke Hybrid mellem 19,2 og 20 kilometer på literen, hvilket immervæk er hele Det betyder naturligvis ikke, at du ikke også kan køre Nissan essensen ved en hybrid. At få så langt mellem tankningerne Juke Hybrid på både lande- og motorvej på længere ture til som muligt. Motorerne arbejder sammen med en særlig Jylland. Så længe du bare husker at gøre det med måde. For koblingsfri automatgearkasse, hvilket ikke bare sparer energi, jo friskere speederpedal og accelerationslyst, jo hurtigere går men også giver øjeblikkelig respons, når du træder på spee- samarbejdet dødt mellem el- og benzinmotor. Og så kører du deren. Juke Hybrid starter altid lydløst på strøm og kan, hvis pludselig ikke længere særlig langt på literen og hele hybridu kører pænt og har strøm nok på batteriet, fortsætte med dideen på Nissans byoptimerede bybil går dermed fløjten. *** det helt op til 55 km/t. Herefter sætter benzinmotoren så forholdvis diskret ind. Det sker også, når jeg træder speederen Nissan Juke Hybrid lanceres i Danmark i sensommeren, hårdt ned eller, erfarer jeg i den lune polske sommer, når kli- prisen er endnu ikke helt fastlagt, men forventes at starte lige under kr. 300.000,maanlægget bliver sat på hårdt arbejde.

39


PRÊT-À-PARTIR

Mere Mustang Tekst: Malene Raith Foto: Jeppe Dalby

40


RENAULT MEGANE RS TROPHY

41


PRÊT-À-PARTIR

Oh yeah. Den måtte jo komme, den hurtige friskgalopperende GT udgave af Fords elektriske SUV, Mustang Mach-E. Og er du glad for at komme hurtigt ud af knaphullerne, vil den nye Mach-E GT ikke skuffe. Men hvor lyd, fart og masser af muskler udgør den succesfulde hestesko for den benzindrevne 5.0 V8 Mustang GT, er de selvsamme faktorer faktisk lidt en hæmsko for den nye elektriske Mustang Mach-E GT.

Gran Turismo med mere

Crossover/SUV design er måske ikke er optimalt for aerodynamikken, til gengæld rammer det plet i forhold til efterspørgslen. Forbrugerne har jo længe gået efter biler, der kan rumme både familie og pakkenelliker, men det behøver tingene ikke blive firekantede af. Ford lader nemlig linjen på ruderne dale ved bagenden, og selvom taglinjen ikke helt følger med, men blot er farvet sort (standard på Mach-E GT), giver det Mustang Mach-E et coupéagtigt præg.

Bare rolig, det er ikke fordi, at Ford har tabt småkagerne. Mustang Mach-E GT er skam både hurtig og har masser af muskler, så orker du ikke Teslas noget anonyme design, men kun misunder bilmærket deres vilde "ludicrous mode", kan du sagtens begynde at kigge nærmere på den nye noget mere bistre elektriske GT fra Ford. Men vær advaret, elbiler er som udgangpunkt oplagde og komfortable bybiler, men som sportsvogne er de udfordrede. I hvert fald for dem der vil hurtigt frem. Men lad os lige tage Ford Mach-Es historie fra start.

På fronten har Mach-E ikke overraskende en pony midt på grillen, men hvor sidstnævnte på den almindelige variant er indfarvet i karosserifarven, skiller Mach-E GT sig ud ved at have en sort kulfibergrill. Og det er jeg absolut fan af. Det lægger nemlig en dæmper på elbilens hold-kæft bolsje look, og gør fronten mere harmonisk og cool. Sammen med de skarpe luftindtag i siderne og den sorte kulfiberkofanger bliver slægtskabet til den vilde brændstofpony klart tydeligere. Grand Turismo udgaven har desuden 20" fælge og Brembo bremser som standard.

Den originale Ford Mustang kom til verden i USA i 1964, opkaldt efter en lille præriehest. Men først i 2015, i sin sjette generation, gjorde den sig fortjent til officielt at blive bragt til Europa. Tre år senere fik Mustang så en opfrisker med mere dækafbrænding, mere brøl og mere af al det vi elsker. Derfor kunne det virke som noget af en kold afvaskning, da Ford i 2020 viste den næste hest frem. Ford Mustang Mach-E. En stor bryggerhest på strøm med hold-kæft bolsje i grillen. Årgh, hvad? Skulle vi nu alle til at køre hellige miljøvogne? Både ja og nej. Mach-E skal ses som en elektrisk SUV-variant og ikke som en erstatning for Mustang. Dog har Ford allerede proklameret, at samtlige modeller på salgslisten i Europa vil være elektriske ved udgangen af indeværende årti.

Men der er selvfølgelig mere at komme efter på den nye topmodel, hvor kabinen naturligvis også er spiffet op med ekstra lækkerier såsom hvide syninger på døre, sæder og midterkonsol, her er performancesportssæder i Sensico ruskind (med en besynderlig støtte ved skuldrende, som ikke er skabt til høje mennesker), multifunktionssportsrat, B&O anlæg med ti højttalere og 10,2" digital instrumentering. Al sammen standard. Den store infotainmentskærmen på 15,5" lugter måske lidt af Tesla, men det trækker jo ikke fra, og heldigvis er den udstyret med en stor volumen drejeknap, hvilket efterlader instrumentbordet rent og overskueligt. På bagsædet er der naturligvis stadig fin plads til tre børn eller to voksne, og du kan have 402 liter mælk med i bagagerummet.

42


FORD MUSTANG MACH-E GT

bliver mere eller mindre flydende. Og kørslen dermed enten mere sporty eller mere komfortabel. Virkelig effektivt. På den almindelige Mach-E kan jeg vælge imellem 3 køremodes Active (normal), Whisper (hestehvisker = komfortabel) og Untamed (dynamisk), men på Mach-E GT er det udvidet med køreprogrammet Untamed Plus. Begge Untamed udgaver får Mach-E GT til at vise tænder med en lille buldren. I højttalerne. Og det virker måske lidt skørt. Noget af det fede ved elbiler er vel, at de er lydløse, så at få sin elbil til at larme, svarer vel lidt til at fjerne lyden på sin V8 Mustang. Hmm ... Det lynhurtige Plus-mode er dog beregnet til (galop)bane, så med mindre jeg vil sætte en Tesla til vægs i lyskrydset, kører jeg altså mest i komfortable Active. Ikke mindst fordi høj fart, sjove accelerationer, modvind og 24 grader i kabinen kraftigt reducerer rækkevidden, og så er jeg ikke i nærheden af at have 500 kilometer til rådighed. Eller 400 for den sags skyld.

Når batteriet er træt, skal det hjem og sove i wallboksen i indkørslen, hvor skal der skal afsættes 10 timer til at gøre batteriet Under motorhjelmen er der blevet plads til - hold på hat og 80 procent veludhvilet. Kommer jeg forbi en lynlader, kan det briller - 487 elektriske ponyer, men nu er det også over 2,2 ton, powernappe til samme resultat på blot 45 minutter. Og sådan de skal flytte. Energien kommer fra et 99 kWh batteri (sam- er det bare med elbiler, det kræver tålmodighed og tilretteme som på det store batteri på Mach-E) og fordeles mellem læggelse, hvilket næppe kan komme bag på nogen længere. de to elmotorer - den ene på for- den anden på bagakslen. Det betyder naturligvis også at Mach-E GT kun fås med firehjuls- Selvfølgelig kan Ford ikke lave en vogn med en Mustang på træk. Rækkevidden hedder 500 kilometer WLTP, 0 - 100 fronten uden en kraftig GT version med masser af de vilde km/t klares på 3,7 sekunder, og det er jo nærmest ludicrous. prærieheste. Navnet og det rå look forpligter, og så må man tage udfordringerne i stiv arm eller lade være. Folk i en V8 Ford Mach-E GT kommer med MagneRide som standard. Mustang GT lever jo med hyppige og dyre optankninger, så Som i korte træk er et hydrauliksystem i støddæmperne med tilsvarende må folk den elektriske i topmodel Mach-E GT en særlig væske, der indeholder jernpartikler. Bevægelsessen- også bare leve med hyppige og laaange "optankninger". *** sorer på fronten aflæser vejbanen og kan på en tusindedel af et sekund sende elektriske impulser til væsken, som dermed Ford Mustang Mach-E GT koster fra kr. 704.620,-

Galopperende på banen

43


PRÊT-À-PARTIR

Unplugged Tekst og foto: Jeppe Dalby

44


LEXUS RX 450 H

45


PRÊT-À-PARTIR Efter mere end otte års fravær er luksusmærket, Lexus tilbage på dansk jord. Stort set alle modeller fra Lexus har nu været på markedet i udlandet i et stykke tid, også den monstrøse 450 RX. Men det skal da ikke afholde os fra at betragte, hvad den har at byde på.

relanceret. Jovist, er det stadig et luksusmærke, kvaliteten er høj med håndsyede kabiner, træ, læder og særlige perforeringer i sæderne, men designet er også blevet mere markant og opsigtsvækkende.

Alle Lexusmodeller er desuden iklædt en svulstig front med et særligt sort eller krom gitter, L-formede signatur Kvalitet og luksus forlygter, fremstående kofanger og markante aerodynamiske baglygter. "No more boring cars," lovede Akio Toyoda, Hvis du skulle have glemt det, så er Lexus en underdiviog det har han holdt. Se bare på Lexus LC 500 og Lexus sion til Toyota. Lexus fyldte 30 år i 2019, men allerede tilRC, de er svære at kalde kedelige. bage i 1983 satte Toyota sig de første mål om at bygge verdens fineste sedan. En plan, der altså i 1989 mundede ud Levn fra fortiden i premiumbrandet Lexus og luksusvognen Lexus LS 400. Den eksklusive sedan blev markedsført for at være så gen- Lexus tilbyder modeller i flere størrelser og varianter med nemført bygget, at man kunne sætte en pyramide af fyldte både elektriske og hybride drivlinjer. Og selvom udviklinchampagneglas på køleren og lade vognen køre på et rul- gen byder, at alt skal være på strøm, skal det denne gang lefelt, uden at der blev spildt en dråbe. Signalet var klart. ikke handle om elektrificering. Lexus skulle forbindes med luksusvogne i høj kvalitet, der For Lexus RX 450h F Sport S Series 3 (kært barn lange fandt sin inspiration i det japanske håndværk. navne) gemmer på noget, som bliver mere og mere sjælKvalitet og luksus var og er altså grundlæggende for Lexus, dent: nemlig en 6-cylindret benzinmotor med 313 hestemen mærket blev efter sigende en smule kedeligt med åre- kræfter. Motoren støttes af et mild-hybrid system med et ne, hvilket i 2010 kom chefen for Toyota, Akio Toyoda, for lille batteri, som ikke skal lades, men derimod opsamler øre. Det kunne han ikke have siddende på sig, så han gik i overskydende energi ved opbremsning og rullen. Energigang med at redefinere ikke bare Toyota, men også Lexus. en bruges hovedsaglig ved start/stop og opstart, men det Resultatet er et ganske anderledes Lexus, som nu er blevet bidrager alligevel til at RX 450h har et brændstofforbrug

46


LEXUS RX 450 H

på 13,2 km/l. Og selvom det måske ikke ligefrem lyder imponerende, er det faktisk okay sammenlignet med de tyske konkurrenter. Her befinder Mercedes GLE, BMW X5 og Audi Q7 sig alle tre, med lignende motoropsætning, i omegnen af 10 km/l.

og især grafikken føles som noget, der hører Windows XP tiden til. Men så er det jo godt, at Lexus i skrivende stund, netop har lanceret, at de har næste generation RX klar i 2023. Det er sagt, er der altså virkelig kræset for detaljerne i kabinen. Et lille ur i midterkonsollen viser tiden analogt, håndtag og greb er overtrukket i læder, mens sæderne kan opvarmes og køles med et tryk på en knap. Der er meget få Japansk kvalitet mislyde, og intet der knirker når du trykker til de forskelLexus RX befinder sig i E-SUV-segment, som er klassen lige overflader. Man har altså en følelse af at sidde i en bil, for de største SUV'er. RX er den mest populære Lexus på som er bygget til at holde. verdensplan med over tre millioner solgte eksemplarer siden introduktionen i 1998. Den store SUV kan også fås Et sjældent syn med 7 sæder - så hedder den RXL. Selvom bilen udmærker sig på nogle punkter, især på Testbilen RX 450h er støjsvag og håndterer både motor- komforten, er det nok et begrænset antal, som du vil kunvej og by på afbalanceret måde, så længe CVT gearet ikke ne spotte i gadebilledet - den er simpelthen for dyr. Lexus stikker af. Komforten er i top og overrasker positivt på en RX450 kan nemlig ikke fås som Plug-in, så du skal altså lang række punkter. Men selvom kvaliteten er på plads, er ikke se frem til store rabatter på det danske marked. der også lige et par ting, som ikke helt falder i min smag. For selvom kabinen virker solid og godt bygget, har den Derimod kan du få de tyske konkurrenter med kabel, tydeligvis mange på bagen. Der er knapper hvor end du hvorfor de nok vil være mere attraktive prismæssigt. Men kigger - det er jeg faktisk stor fan af - men at det skal ligne passer dit kørselsbehov ikke til en plug-in hybrid, hvilket noget, man finder i en Toyota Avensis fra 2007, er jeg til lange daglige køreture jo ikke gør, eller har du ikke mulighed for at sætte en ladeboks ved din bolig, er Lexus RX gengæld ikke. et godt alternativ. Hvis du altså kan leve med et aldrende Infotainment systemet trænger til en overhaling. Skærmen infotainmentsystem fremfor at vente et år på det nye. *** på 12,3 tommer kan betjenes med touch på selve skærmen eller på den firkantede ”touchpad” i midterkonsollen. Lexus RX 450h fås fra 1.036.500 kr. Systemet virker intuitivt at navigere i, men både responsen 47


PRÊT-À-PARTIR

Vidunderlige Provence Tekst og foto Malene Raith

48


GETAWAY

“Det er da løgn, det lyder som … aj, det kan ikke passe!” Jeg ruller vinduet ned. Og jo, den er god nok. Vi befinder os i den sydlige ende af solskinsruten Route de Soleil, Sydfrankrig, temperaturen er gået mærkbart op, siden vi forlod Bourgogne i morges, og nu har vi tilsyneladende ramt et bælte af larm. Den intense summen kommer hverken fra radioen, bilen eller en vogn med motorfejl i nærheden. Næh, den kommer fra træerne langs motorvejen. Mon dieu! Der breder sig smil på alles læber. Det her er jo lyden af sommer. Når luften sitrer af cikader.

Guten abend & Bonjour At vi er en køreglad familie kommer næppe som en overraskelse for trofaste læsere, men hvorfor vi er det, hænger sammen med mange ting. For der er bare noget skønt ved at rulle ud ad sin indkørsel og tage sig god tid til at betragte broer, byer og landskaber, der ændrer sig, som vi kommer ned i Tyskland, gennem Elbtunnelen med de enorme kraner i havnen, spotter dampende atomkraftværker, Kasselbjergene og de enorme skove, inden vinlandet nås mod syd. Sønnike får lov til genert at mumle “Gutentag” om morgenen, for så at blive mødt af gule solsikkemarker og muntre “Bonjour” om eftermiddagen. Vi elsker det. Hjemmefra har vi allerede booket en lille luksushotel i Provence, hvor hovedparten af ferien skal holdes, men de to overnatninger på vej derned finder vi på nettet via mobilen. Det giver nemlig ultimativ frihed til selv at vælge hvorhen og hvor langt, vi orker at køre. Omend man lige skal huske at tage højsæsonen for ferie i resten af Europa i betragtning. Overnatningen i byen Alken ved Mosel er okay. Området er smukt med lysegrønne vinstokke i sirlige rækker ned ad bjergvæggen (Eiffelbjergene) til floden, værelset er rent, værterne venlige og priserne yderst rimelige. Det samme gælder for er den næste overnatning, som vi vælger i Bourgogne omend standarden for både hotellet og i aller højeste grad maden ligger mange niveauer over. Det gør vinen også. Vi kalder dem “de blå næser”. Alle de noget mere end midaldrende ægtepar, der er på vintur i området for at smage på dyre dråber fra morgen til aften. Hvilket i øvrigt IKKE gør en romantisk aftengåtur langs vejkanten tilrådelig. Til gengæld kan man spise som konger uden at det koster et kongerige. Vi har fundet et skønt lille hotel midt i Frankrigs dyreste vinmarker i Vougeot, hvor der har været dyrket vin siden det 2. 49


PRÊT-À-PARTIR

Cikader og olivenlunde Næste morgen går turen mod sydvest forbi Lyon og videre ned ad Route du Soleil (gør det ikke på en lørdag) mellem de smukke solsikkemarker (tournesol), indtil at vi rammer det overvældende cikadebælte. Og kører ind i smukke Les-Baux-de-Provence. Udenfor er termometeret nået over 30 grader, platantræerne løsner i ny og næ et stykke bark som flyver på den varme vind ned i rabatten, som vi kører fra motorvejen videre ned ad de smukke alleer, oprindelig lavet til at kaste skygge på soldaterne, som de blev flyttet rundt i landet af Napoleon.

Der dyrkes grøntsager i store drivhuse langs vejen, her er abrikosplantager, oliven- og vinmarker, og som vi kører ud i bjergene skærmer store fyretræer for den bagende sol. Indtagende og idylisk. Præcis som de små landsbyer vi kører igennem med små torve og lokalbefolkning, der helt tegneserieagtigt, går rundt med I nabobyen, som klinger godt i vinkenderes ører, baguettes under armen eller stikkende op af tasken. Vi Chambolle-Musigny, er der to fantastiske restauran- når Maussanes-Les-Alpilles, hvor vores skønne hotel ter, som byder på det bedste af fransk gourmet, og “Du Coté des Olivades" ligger gemt i en olivenlund, vi nyder både fois gras, boeuf bourguignon og at se og stedet lever fuldt ud op til de gode anmeldelser og knægten arbejde sig gennem 30 hvidløgssnegle med smukke billeder på nettet. største fornøjelse. Det må restaurantchefen da også ud at se med egne øjne. Hyggeligt, super velsmagende Tillige med den kølige pool, som er uundværlig i denne del af Frankrig om sommeren, og man kan lige holog ultra fransk. århundrede. Her kan vi nyde et glas kold hvid Bourgognevin ude ved den mark, som druerne er høstet på, og slappe af i solen, mens bønderne er i gang fra tidlig morgen med at vende jorden, sprøjte for insekter og fjerne ukrudt.

50


GETAWAY

de tilværelsen ud, når man får serveret kølig rose i lind strøm poolside af de høflige tjenere i hvide skjorter. Til gengæld skal man undlade at betvivle sommelierens valg af vin på hotellets vidunderlige restaurant. Han ænser mig i hvert fald ikke mere, efter jeg siger nej tak til et glas Muscadet om aftenen.

sig skorpioner under stenene. Nok er de ikke livsfarlige, men de kan give et meget ubehageligt stik. Her er anderledes vinmarker med en mere tør og stenet jord, og det betyder naturligvis også, at her er masser af vingårde, der kan besøges. Hovedproduktet er naturligvis rosé, hvid og rød kan også fås, men lavendlerne betyder også, at vi er i højborgen for duftende What to do in Baux sæber, lys og parfume, mens olivenlundene giver olien på baguettet et lokalt præg og cikaderne et sted at larHerfra er der en times kørsel til vandet ved Marseil- me. Og med solens berøring af d-vitamin er det ren le, så området byder ikke på decideret badeferie, men forkælelse af alle sanser. det betyder ikke, at her ikke er rigeligt at lave. Hotellet ligger nemlig i det smukke naturreservat Parc Naturel Alle aktiviteter kan med fordel forbeholdes formiddaRegional des Alpilles med bjerge (jep, Alpilles), der gen, da temperaturen bedst egner sig til at ligge under er perfekte til mountainbike eller vandreture, omend en parasol med en god bog ved poolen om eftermidman skal huske ordentligt fodtøj, da der kan gemme dagen. Af lokale attraktioner er middelalderborgen51


PRÊT-À-PARTIR Længere mod nord finder du pavebyen Avignon, som også er et must. Der er parkeringsmuligheder ved byens hovedbanegård, og herfra kan man gå gennem de gamle byporte og ind i midten af den gamle middelalderby. Paladset på toppen var i 1300-tallet pavens hovedsæde, og den gamle by er nu på Unescos verdensarvsliste. Det er muligt at besøge pavepaladset, omend det er mere dyrt end særligt interessant. Gå derfor hellere en tur ned til Rhonefloden og se den halve gamle bro, der rager ud over vandet, mens du nynner "Sur le Pont d'Avignon" eller måske bedst: sæt dig på en tilfældig bistro på byens store torv og nyd en velsmagende rørt tatar med et glas iskold lokal rose. Isterninger er tilladt i vinen. Vi når også en tur ud til den imponerende og velog byen, Château des Baux, helt oplagt. Historien går holdte romerske aquadukt (og turistmagnet), Pont du helt tilbage til elleve hundrede tallet, og borgen ligger Gard, kigget på stalagmitter (op) og stalaktitter (ned) på en bjergtop med udsigt til Middelhavet i det fjerne. i en lille drypstenshule, spottet flamingoer og sorte tyre i det helt specielle naturresevat Camargue vest for Den gamle by er levende af museer, restauranter og Marseille, købt salt i Aigues-Mortes med de enorme butikker med Provencesæber, blomsterolier, somhvide saltbjerge, spist frisk fisk på det lokale torv, og mertøj og macarons, og på borgruinen kan man få rundvisninger af riddere, som på fransk, demonstre- well, indtaget adskellige skønne middage under åben rer Frankrigs største katapult, duellerer med sværd og himmel i hotellets restaurant. skyder med armbrøst. Lige noget for barnlige sjæle.

Det her er det ægte Provence. Det, jeg har drømt om I gåafstand fra borgen finder man de kølige kalkgrot- at suge ind i sindet, siden jeg snøftede mig gennem ter, Carrières de Lumières, hvor de store hvide flader i "Kilden i Provence" for længe længe siden. Det er sudag bruges til at udstille enorme lysbilleder af skiften- per fransk, super varmt og på nær Gauloises, er alle de de kunstnere og lokale franske malere som Cezanne franske klicheer en del af dagligdagen fra vin, hvidløg og baguettes til lavendel, oliventræer og cikader. og van Gogh. Det kan bestemt også anbefales at tage en dag til Arles, som ligger lidt over en halv times kørsel væk. Byen har en overskuelig størrelse og er berømt for to ting: det over to tusind år gamle amfiteater, hvor romerne fornøjede sig med at se gladiatorerne konkurrere. På bestemte ugedage kommer arenaen til live af skuespil, så husk at tjekke Arenes D'Arles hjemmeside før besøg. Og så naturligvis Vincent van Gogh.

Da ugen er omme, kinderne mærket af farve og sindet fuld af ro, fylder vi vognen med det hele, og vender modstræbende snuden mod den ustabile danske sommer mod nord. Vi laver to nye stop på turen hjem, i farverige Alsace med kølig sød vin og venlige Fulda i Tyskland med schnitzel, dels fordi vi hader at køre for lange distancer af gangen og dels for langsomt af akklimatisere os, så omvæltningen ikke er for stor, da vi på ny står i vores regnvåde indkørsel. Med bagagerummet fuld af sommerlune varer, vin, dufte og souvenirs fra alle de lande og steder, vi nåede at opleve på to uger. Fordi vi tog turen hele vejen i bil.

Hans billeder er inspireret af hele området over mod Aix, men i Arles fandt han motivet til sit berømte maleri: "Café, le Soir", også kendt som "Café Terrace at Night". Den kan du både se og besøge på det lille hyggelige torv Place du Forum, og drikke en cafe au lait, inden du tager videre forbi det lille van Gogh museum A bientôt Provence! *** for at se et par af hans malerier i virkeligheden. 52


GETAWAY

53


PRÊT-À-PARTIR

PURA VIDA Tekst og foto: Anne Køster

54


GOURMET

55


PRÊT-À-PARTIR Det rene liv. Den hilsen får man allevegne på Costa Rica – og gerne overstadigt anråbt af de voldsomt venlige surfertyper, der beboer det lille mellemamerikanske land mellem Nicaragua og Panama. Costa Rica er befolkningsmæssigt på størrelse med Danmark, men her er grønnere end noget andet sted, jeg har oplevet. Klimavenlige og bæredygtige løsninger som solceller, genbrug, plantebaseret kost, lokale råvarer og lignende moderne tiltag gennemsyrer det grønne land, hvilket man tydeligt mærker i køkkenet. Selvom alle fortalte os, at vi ikke skulle forvente os meget af maden, blev vi positivt overrasket. Maden er et vidunderligt sammensurium af forskellige køkkener. Alle smagfulde, knasende friske og til den sunde side.

Syd- og mellemamerikansk Der er selvfølgelig det syd-og mellemamerikanske køkkenmed tacos, stegte plantaner (madbaner) og masser af bønner og bælgfrugter. Solide retter som velsmagende supper med de helt utroligt lækre pata-

cones (stegte madbananer, der har fået en ordentligt maser, og er blevet stegt igen, så du får en stor, mættende bananchip) eller en klassisk casado, som er en slags Costa Rica-biksemad med bønner, ris, grønt, plantan og et par stegte æg på toppen. Her er dybde, grøn velsmag og meget lidt instagram-venlige retter for alle pengene.

Californisk yoga- og surf Men du finder også en overflod af grønt, let og reelt detoxende køkken, som var du i Californien og skulle passe en size 0 i morgen. Sprøde rispapirsruller, koldpressede juicer og litervis af kokosvand, smoothies og kombuchaer på hibiscosblomst eller fx passionsfrugt er lige ved hånden. Det grønne er allestedsnærværende. Måske fordi naturen presser sig på alle vegne, så det er umuligt ikke at være bevidst om, at vi er en del af den. Selv den mindste gadebod på Costa Rica har en holdning til genbrug af plast eller en mening om sugerør, og hvad de gør for skildpadderne. Særligt kystområderne ved Stillehavet som fx ved Santa Teresa er rige på grøn og sund kost, som får mangt en kontordansker til at smide et par kilo på feriens første dage. 56


GOURMET

Kaffe Du skal ikke opholde dig længe i landet, før du mærker tilstedeværelsen af virkelig god kaffe. Selv den mindste lille bæverding eller det billigste lufthavnshotel serverer himmelsk kaffe. Velristet, veltillavet kaffe, som får englene til at synge. Området omkring Monte Verde (sky-skoven i bjergene) er der, hvor kaffen særligt er til stede. Vi nåede aldrig et kaffe-besøg, men bl.a. Starbucks store kaffeplantage skulle være lidt af et tilløbsstykke. 57


PRÊT-À-PARTIR Kakao Costa Rica er en lang perlerække af små, bæredygtige mikroproducenter – også når det kommer til kakao. Vi besøgte en af dem, Two Little Monkeys Chocolate, som er en bønne-til-bar chokoladeproducent i Alajuela på Costa Rica. Parret bag Two Little Monkeys gror chokoladebønner på deres grund, hvor de dyrker alt fra vanilje, jackfruit, peberkorn, ananas og sukkerrør. Når de ikke selv har chokoladebønner nok får de fra gode venner rundtomkring, og fordi chokoladeindholdet er så højt i chokoladerne, og bønnerne er så friske og sæson- og terroir-betonede (både mørk og mælk) svinger smagen af alt fra passionsfrugt til kaffenoter. Vi fik lov at sutte sukkeret af de friske bønner, kværne de fermenterede bønner og færdiggøre chokoladen, hvilket var en kæmpe oplevelse. Og som alle andre produkter, vi har smagt på turen, var den rene, intense smag af chokoladebønne til stede alle vegne. Der er ikke noget, der er camoufleret på Den Rige Kyst (som Columbus opkaldte Costa Rice).

Agua Dulce Én meget speciel ting ved Costa Rica er deres agua dulce, en drik lavet på uraffineret sukkerrør. Agua Dulce nydes allerhelst varm, når du er oppe i bjergene og temperaturen pludselig falder, eller efter et af de mange voldsomme regnskyl. Drikken smager af intens, dampende varm brun farin (uden at være det), og er du blevet ægte kold oppe i bjergene, så giv den endelig et skud rom. Så er der varme i tæerne igen! ***

Tips til Costa Rica Skal du afsted, så sørg for at have god tid – og sørg for at komme godt rundt. Landet er lille, men ekstremt varieret, så du bør unde dig selv at opleve de ekstreme udsving, som landet tilbyder. Du kan både opleve caribiske strande, vulkaner, surferstrande, skyskove, iskolde, nisseagtige bjerge, jungle og regnskov. Ligegyldigt hvor du tager hen, er naturen og det rige plante- og dyreliv allestedsnærværende. Pura Vida! 58


GOURMET

59


polo earth’s purpose is to favor the usage of natural origin &


The New Fragrance with a Purpose

sustainably sourced ingredients, to help preserve biodiversity.


PRÊT-À-PARTIR

En duft af Sommer

Hvem: Karl Lagerfeld Hvilken: Rome Divino Amore EdP Duft: Feminin og sommerlig ny frugtfuld floral duft med kærlig energi og varme fra Roms gader Topnoter: Petitgrain, neroli og modne appelsiner Hjerte: Hvidt flor af jasmin, orkide og orangeblomst Bund: Blød musk, sandeltræ og krystal amber Pris: vejl. 395 kr. for 100 ml.

Hvem: Elizabeth Arden Hvilken: White Tea Eau de Parfum Duft: Ny intens og sprød ny duft, som vækker sanserne og beroliger sindet med sine rene blomsternoter Topnoter: Friske noter af havbrise, mandarin og salvie Hjerte: Hvid te, maté og flere nye havbrisenoter Bund: Ambertræ, tranquility musk trio og tonkabønne Pris: vejl. 390 kr. for 50 ml.

Hvem: Paco Rabanne Hvilken: Olympea Solar EdP Intense Duft: Stærk feminin og energisk ny citrusduft på et eksotisk flor af hvide blomster med sensuel sødme i bunden Topnoter: Lyse citroner, mandarinskal og søde appelsiner Hjerte: Solakkord af ylang ylang og hvid gardenia Bund: Egemos og sødmefuld benzoin Pris: vejl. 695 kr. for 50 ml.

Hvem: Prada Hvilken: Infusion D'Ylang Duft: Eksklusiv ny floral duft til både mænd og kvinder med krydrede trænoter og masser af ylang ylang Topnoter: Frisk bergamot og krydret kardemomme Hjerte: Uendeligt flor af ylang ylang Bund: Sødt pudret sandeltræ Pris: vejl. 930 kr. for 100 ml.

62


TEMA: NYE SOMMERDUFTE

Hvem: Jean Paul Gaultier Hvilken: Le Beau Le Parfum Duft: En ekstra intens og djævelsk maskulin ny vovet duft fuld af kontraster: sødlig, træagtig og krydret Topnoter: Sød ananas, iris, cypres og frisk ingefær Hjerte: Sommerlig kokos og varme trænoter Bund: Søde tonkabønner, sandeltræ, amber og amber gris Pris: vejl. 620 kr. for 75 ml.

Hvem: Giorgio Armani Hvilken: Armani Code Le Parfum Duft: Det er ikke bare flakonen, der kan genopfyldes, den nye skønne code-duft er blevet fyldigere og mere moderne Topnoter: Krydret salvie og frisk bergamot Hjerte: Forførende kombination af aldehyder og resinoid Bund: Klassisk signatur af tonkabønne Pris: vejl. 685,- kr. for 50 ml. i butikkerne til september

Hvem: Paco Rabanne Hvilken: 1 Million Elexir Parfum Intense Duft: Intens og sensuel ny maskulin duft, der åbner frisk og krydret og rundes af med vedblivende sød varme Topnoter: Saftige æbler og grøn davana Hjerte: Tyrkisk rose, krydret osmanthus og cedertræ Bund: Sød vanilje, varme tonkabønner og frisk patchouli Pris: vejl. 840 kr. for 100 ml.

Hvem: Paco Rabanne Hvilken: Phantom Legion Collectors Edition EdT Duft: Ny særudgave i begrænset antal af den friske herreduft dedikeret til aktive gamere og indpakket i camouflage Topnoter: Friske citroner, citronskal og lavendel Hjerte: Cremet lavendel, patchouli, røg og grønne æbler Bund: Mere lavendel, vetiver og sød vanilje Pris: vejl. 750 kr. for 100 ml. Tekst Malene Raith

63


PRÊT-À-PARTIR

Sommerfavoritter

Den står på ferie, sol og saltvand de næste mange uger. Det er ikke bare den bedste tid på året, det er også nu, vi skal bruge tid på at forkæle os selv. Huden er nemlig af samme grund udsat for flere udfordringer og har derfor brug for ekstra pleje. Hermed lidt nye sommertip til hjælp.

Skønne og livsglade Ole Henriksen har netop sendt en ny og potent Firmly Yours Toning Dry Body Oil ud i sommeren. Den silkebløde kropsolie absorberes hurtigt af huden, hvor de essentielle fedtsyrer straks blødgør og tilfører fugt, peptider strammer op, mens ekstrakt fra søde hvide lupiner toner den. Små linjer og rynker mindskes øjeblikkeligt, huden får gløden igen, og så dufter olien vidunderligt af orange og citrus. Firmly Yours Toning Dry Body Oil koster vejl. kr. 380,- for 100 ml.

Elizabeth Arden har netop introduceret en helt ny luksuriøs og plejende Lip Color kollektion i intet mindre end 30 uimodståelige nuancer. De superpigmenterede cremede læbestifter er beriget med et avanceret ceramide complex, som binder fugten i læberne og støtter barrieren, mens maracujaolie nærer og blødgør, så de bliver glatte, smukke og fuld af farve. Lip Color koster vejl. kr. 250,-

Plej håret, mens du styler det med den skønne lette veganske Styling Cream fra Maria Nila. Den velduftende og parabenefri hårcreme tilfører ikke bare håret et naturligt look med medium hold, den giver også en lille smule glans, mens et Colour Guard Complex beskytter hårfarven mod sommerens hårde UV-stråling. Maria Nilas Styling Cream koster vejl. kr. 220,- for 100 ml.

64


SKØNHED Eksfolier huden blidt og vegansk hver dag med den milde og nu også havrebaserede pulver-eksfoliering Daily Milkfoliant fra Demalogica. Det nye ikoniske pulver, som er spækket med havre, kokosnød og planteekstrakter rige på alfa-hydroxysyrer (AHA’er) og beta-hydroxysyrer, skummes op med lidt vand, hvor det nænsomt eksfolierer og udglatter huden, blødgør og beroliger, mens essentielle mineraler og hyaluronsyre nærer, beskytter og sørger for at fugtbarrieren bevares. Daily Milkfoliant koster vejl. kr. 495,- for 74 gr.

Svøb din følsomme eller beskadigede hud i øjeblikkelig bandage med den bløde nye Calm-Essentiel Repairing Soothing Balm fra Clarins. Clarins har siden 1980'erne haft naturen og økologi på dagsordenen med emballage af genbrug og bæredygtige samarbejder, og fra 2025 er målsætningen at 80 procent af ingredienserne skal være af naturlig oprindelse. Og faktisk er den skønne reparerende og genopbyggende balm oppe på hele 95 procent, blandt andet med sheabutter og klar salvie, som intenst lindrer og nærer beskadiget hud. Calm-Essentiel Repairing Soothing Balm koster kr. 270,- for 30 ml.

Få mest mulig gavn af solen og beskyt samtidig huden mod de skadende stråler med den nye eksklusive Sun Urban Oilfree Lotion fra Shiseido. Den ultralette oliefri sollotion trænger ikke bare hurtigt ind i huden, den indeholder også Spirulina Energy Essence, som naturligt omdanner lyset til gavnligt at bekæmpe aldringsfaktorer, SuperVeil-UV 360-teknologi beskytter effektivt, mens hyaluronsyre giver masser af fugt og fylde. Sun Urban Oilfree Lotion koster vejl. kr. 345,- for 30 ml.

Behold den sunde glød hele sommeren trods sol, varme og saltvand med den nye Vitamin C Overnight Glow Revealing Mask fra The Body Shop. Den velkendte serie indeholder nu op til 10 procent c-vitamin, som beskytter huden, mens bakuchiol udglatter og forbedrer hudtonen. Masken indeholder desuden både naturlig mælkesyre og papayaenzymer, som optimerer hudens glød markant, mens du sover, og gør den glat og jævn, når du vågner. Vitamin C Overnight Glow Revealing Mask koster vejl. kr. 245,- for 100 ml.

Tekst Malene Raith


Få styr på jeres kontrakter!

Værktøj til ledelse og administration: •

Kontraktoverblik

Alarmer når frister nærmer sig

Budgetfunktion med indeksering

Mail-forespørgsler

‘Google’ i aftaletekster

Spar penge med bedre overblik

AQOOLA.COM


PRÊT-À-PARTIR MAGASIN

Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook YouTube // Instagram // Twitter Følg os på: Pret-a-partir.dk // Facebook Tilmeld dig Magasinet her YouTube // Instagram // Twitter


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.