Fransk Fast Food

Page 1

Fransk

Det är en bok om hur man genom att kombinera rätt ostar, charkuterier, drycker och tillbehör kan göra fantastisk mat utan att stå i köket i flera timmar. Och det är en bok om vad man kan använda den sparade tiden till.

Say

CHEESE

Men det är också en första hjälpen-bok. För de dagar när du har råkat bjuda in gäster utan att ta med i beräkningen att Emil skulle på fotboll, att tåget var inställt eller vad som nu kan hindra dig från att stå i köket i tre-fyra timmar. Kort sagt, när du behöver en måltid som kan lagas på en halvtimme och inte vill kompromissa med den gastronomiska kvaliteten.

fast food

Detta är INTE en kokbok.

Fransk fast food

Passion är drivkraften bakom många stora projekt. Det är också grunden till att Lactalis i dag driver något så ovanligt som ett museum.

Monsieur

LePrésident En oktoberdag 1933 gick fransmannen André Besniers ostdröm i uppfyllelse. I en liten by i Normandie hällde han 34 liter mjölk i ett kar – och några timmar senare lade han 17 camembert-ostar på mognadslagret. Genom åren har det tillkommit många fler olika sorters ostar. Många bär namnet Président, ett namn som förknippas med fransk livsglädje. Företaget heter i dag Lactalis och är världens största mejeriföretag. Det är André Besniers barnbarn som driver sin farfars livsverk vidare.

På adressen Rue Adolphe Beck i Laval (där André Besnier tillverkade sin första ost) ligger nämligen mejerimuseet Lactopôle. Idén uppstod hos grundarens son, Michel Besnier, i början av 1990-talet. Hans önskan var att få dela den fascinerande resan från mjölk till ost med andra. Hela sitt liv hade han samlat kasserade ostformar och annan utrustning från hela världen. Hans samling utgör i dag en viktig del av museet som sedan oktober 1999 har varit öppet för turister. Och det är absolut värt ett besök. Läs mer på lactopole.fr.

En bok om ost. Och vägen till goda måltider och mer tid.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.