1. številka - Pregarček

Page 1

PREGARČEK

Šolsko glasilo

PREGARČEK

je fant, ki obožuje različne izzive.

Njegova največja

želja je, da nekoč postane detektiv. V šolskem glasilu vas bo vodil skozi različna področja. Rad ima sladkarije, razmetano sobo in uganke, da uri svoje možgančke.

TETA VIDA

PREGARČEK

PREGARČKU

je dolgo nazaj obiskovala

OŠ Vide Pregarc in ji je zato zelo pri srcu. Na šolo ima lepe spomine, vendar vseeno se spomni, da bi ji v času šolanja zelo prav prišel kakšen nasvet nekoga starejšega, ki ima izkušnje in modre misli. Rada ima kisle limone, nagajive otroke, plišaste igračke in svežo posteljnino.

1
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024
PRIPOVEDUJE 1
SE ZABAVA 2
VIDA SVETUJE 3
PREGARČEK
TETA
DOGAJA 4
PREGARČEK 5
ODKRIVA TALENTE 6
FOTO
PREGARČEK
Narobe pravljica, Lepa Vida, Likovna pesem, Zgodbe iz šolskih klopi Fubuki, Sudoku, Križanka, Labirint, Lov za številkami Kako staršem povedati za slabo oceno? Pretekli dogodki Predstavitev krožka EFC Gimnastični podvigi Taje Orel

Uvodna beseda

Ustvarjalnost prinaša veselje

Z največjim veseljem vam predstavljamo novo poglavje naše šole - glasilo Pregarček, ki bo dvakrat letno odražalo ustvarjalne utrinke, dosežke in dogodke v naši šoli. S tem glasilom se odpirajo vrata za uresni č evanje idej in vpogled v pestro življenje šole. Naš cilj je ustvariti prostor, kjer se lahko izražamo, navdihujemo in gradimo skupaj.

Ta projekt je nastal na pobudo na š ih učencev, ki so se izjemno potrudili s svojimi literarnimi prispevki, umetniškimi deli ter celo z lastnimi izdelki za zabavo. V našem glasilu boste spoznali talente naše šole, uživali v čudovitih fotografijah ter spoznali bivšo učenko teto Vido, ki bo z nami delila svoje izkušnje in modre nasvete.

GLASILO PREGARČEK

Glasilo učencev in učiteljev OŠ Vide Pregarc

Izhaja dvakrat letno.

Vabimo vas, da se pridru ž ite tej novi pustolov šč ini in tako skupaj ustvarimo glasilo, ki bo odsevalo našo edinstveno skupnost ter spodbujalo povezanost med nami. Naj bo prva š tevilka le za č etek številnih navdihujočih zgodb in izkušenj, ki jih bomo delili skupaj.

Mojca Tomažič

Izdajatelj: OŠ Vide Pregarc, Bazoviška ulica 1, 1000 Ljubljana

E-naslov: glasilo.pregarcek@osvp.si

Glavna urednica: Katja Presetnik / Urednice: Katja Presetnik, Mojca Tomažič, Sanja Zakrajšek

Odgovorni urednik: Andrej Kavčič

Uredniški odbor: Arja Galuf, Tim Galuf, Jaka Habjanič, Taja Orel, Lana Lužnik, Neža Mija Mlinarič, Alina Pegan

Ilustraciji tete Vide in Pregarčka: Tara Kreutz

Jezikovni pregled: Mojca Tomažič

Grafična priprava: Katja Presetnik

Cena izvoda: Glasilo izhaja brezplačno. Dostop je možen tudi na spletni strani šole: www.osvp.si

Tisk: Za interno rabo v šoli tiskano v Sloveniji.

2 SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024
Saira Ljubijankić, 8. c : Štirikotnik prijateljstva

1. PREGARČEK PRIPOVEDUJE

1. Narobe pravljica (6. razred)

TRIJE JELENI

(Tajda Rejec, 6. B)

Razlaga: Narobe pravljica je pravljica, ki je polna nesmislov. Obrnjen način pravljičnega pripovedovanja vzbudi duhovitost in ima humoren učinek na bralca.

Nekoč so živeli trije jeleni. Dva sta bila brez rogov, tretji jih pa ni imel. Nekega dne so šli vsak v svojo ledeno deželo. V dveh deželah se je led stopil, v tretji pa ga ni bilo. Začeli so loviti ribe, dva nista ujela ribe, tretjemu pa je ušla. Hoteli so pojesti ribe, ampak dva nista imela zob, tretjemu pa so izpadli. Ko so želeli iti domov, so odšli na raketo. Dve nista imeli ogrodja, tretja pa je bila brez.

2. Ljudska pesem Lepa Vida (9. razred)

LEPA VIDA

(Lara Ilič, 9.a)

Vida je bila ena lepših deklet na svetu. Bila je mlada in očarljiva, vendar ni živela najlepšega življenja. Doma je imela bolnega moža in otroka. Nekega dne je na kraju morja prala plenice. Do nje je pristopil temnopolti zamorec in jo nagovoril. Zamorec ji je ponudil lepše življenje v š panski de ž eli, kjer bi namre č dojila š panskega kralji č a. Lepa Vida je malo podvomila v ponudbo in pomislila, kaj bo naredila s svojim detetom in bolnim možem. Njene skrbi je zamorec s svojimi š armantnimi besedami odplaknil stran. Stopila je z zamorcem na barko. Njuna pot je bila kar dolga. Vida je začela dvomiti v svojo odločitev in jo obžalovati. Ni vedela,

Razlaga: Ljudska pesem Lepa Vida je balada o materi, ki se je poročila s starcem in ji je zbolel otrok. Zamorec na ladji jo je prepričal, da je odšla na španski dvor, kjer je dojila kraljičinega sina. Vida je na dvoru premišljevala o možu in otroku ter objokovala svojo odločitev. Njeno hrepenenje po srečnem življenju ostane neizpolnjeno.

Učenci so Vidino zgodbo spremenili.

kaj naj v tem trenutku naredi. Začela je jokati in je upala, da jo bo zamorec razumel in jo bo odpeljal nazaj domov k svojem detetu in možu. Jokala je in jokala, vendar se zamorec na to ni oziral. Vida se je počasi začela zavedati, da jo čaka novo življenje in da je danes morda zadnjič videla svojega otroka. Še bolj je začela jokati. Kmalu po

3
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024

tem sta prispela v špansko deželo. Celo noč je prejokala in razmišljala, kaj naj stori. Vstala je zgodaj, saj skoraj celo noč ni spala. Stopila je k oknu in gledala v svetlo sonce.

Začela je jokati. Nagovorila je sonce in vpra š ala, kako je njeno dete. Sonce ji je odgovorilo, da brez svoje matere ne prav dobro in da jo mož išče po širnem morju. Vida je jokala in spraševala sonce, kaj naj naredi. Preden bi ji sonce utegnilo odgovoriti, je v sobo stopila š panska kraljica. Z resnim tonom jo je vprašala, zakaj joka in s kom se pogovarja, če v sobi ni nikogar. Vida je pogledala v tla in potlej v kraljico. Odvrnila ji je, da si je prepevala žalostno pesem, ki jo je spravila v jok. Kraljica ji je potlej rekla, naj nič ne joka, da naj samo lepo doji njenega kraljiča in bo živela lepo življenje. Tako je Vida še nekaj ur preživela pri oknu. Bližal se je večer in Vida je v svoji sobi dojila kraljiča, ko je naenkrat zagledala luči, ki so skozi okno

LEPA VIDA

(Hana Hamidović, 9. A)

Žalostna lepa Vida jokala dneve in noči, zalila morje s slanimi solzami.

Španski kralj žalostno gleda lepo Vido in vojsko pošlje v razburkano morje.

»Poiščite mi starega moža pa naj stane koliko mora!« zapove vojski.

Stari mož ob sončnem vzhodu sloni na ladji, opazuje staro hišo in ji pomaha v slovo.

prodirale v njeno sobo. Kraljiča je odložila na posteljo in pogledala skozi okno. Skozi meglo je videla moža na barki, ki drži luč Njeno okno je bilo blizu tlom, zato je z lahkoto splezala skozi okno, da bi od blizu videla, kaj se dogaja. Ko je bila že čisto blizu morja, je podobo moža videla bolje in ugotovila, da je to njen bolni mož. Začela je teči proti pomolu, kjer se je mož ustavil. Skočila je v njegove roke in začela jokati. Srečno sta prispela nazaj v svojo domovino. Lepa Vida je po dolgem času začutila pravo srečo. Ko je videla svoje dete, je planila v jok, vendar tokrat so tekle solze sreče. Vida je spoznala, da je njeno življenje lepo, tudi če je kdaj težko. Ugotovila je, da ima vse, kar zares potrebuje, že točno tam, kjer je. Tako nihče v španski vasi že dolga leta ni slišal za lepo Vido. Nihče tam pravzaprav ne ve, kaj se je z njo zares zgodilo. Je morda še živa?

Lepa Vida si odmakne pramen las in obriše solze, na nebu se pojavi sonce, postane mirno morje in končno zagleda starega moža.

Veliko srce španskega kralja poskrbi za majceno hišico, polno sreče in ljubezni.

Leta sreče in ljubezni so rodila majcenega dečka!

Sreča lepe Vide in starega moža, je prepojila celo vas in tako obrodila sadove v vsaki hiši.

4

3. Likovna pesem (9. razred)

Živa Pelc, 9. A

Razlaga: Likovna pesem ali carmen figuratum je pesem, kjer se oblika pesmi sklada z vsebino. Zgovoren primer je Prešernova Zdravljica, saj je pesem napitnica in ima kitice v obliki čaše.

Učenci 9. razreda so se preizkusili v pisanju likovne pesmi.

Elma Ćehić, 9. A

4. Zgodbe iz šolskih klopi

LASER IN SILA GRAVITACIJE

(Norina Mlinarič Dragaš, 9. A)

Nekega jesenskega dne že nekaj let nazaj je na našo šolo, vsaj tako se je govorilo, hodil učenec z imenom Marko. Marko ni bil dober in ubogljiv učenec, kakor bi se spodobilo. Ne, Marko je bil neposlušen in nedelaven učenec. Bil pa je zelo iznajdljiv. Njegov bister in hiter um ga je rešil iz mnogo situacij, najbolj znana situacija pa je bila tudi ta, po kateri se ga najbolj spomnimo. Nekega dne naj bi Marko v učilnici fizike vzel z mize dragocen laser, ki so ga uporabljali za poizkuse. S sošolcem sta si ga podajala sem in tja in Marko je po nekaj podajah zgrešil sošolca in zadel odprto okno. Laser se je razbil in razbit ležal na š olskem igri šč u. Ko je v razred pri š la učiteljica, se je hudo razjezila: »Kdo je vzel laser?! Kje je?!« je zagrmela na učence. Oglasila se je neka punca in rekla, da ga je

nazadnje videla v Markovih rokah. Marko je v tem trenutku hitro rekel: »Poskušali smo poizkus pospeška pri padanju predmeta. Res ste imeli prav, pospešek deluje in laser je padal vedno hitreje skozi okno na tla. Lahko rečemo, da je uničen zaradi naravnih sil,« je dodal z nasmeškom.

Zopet se je oglasilo dekle od poprej: »Ti si ga vrgel skozi okno! Kako je to naravna sila?!« Marko se je zasmejal in odvrnil: »Ja gravitacija. Naravna sila.« Učiteljici se je zdel odgovor tako zabaven, da se je le nasmehnila in rekla: »No, važno, da je poizkus deloval!«

In tako se je Marko s svojo iznajdljivostjo izmuznil še eni zagati.

5

BELILO EDIGS

(Živa Pelc, 9. a)

Učenci so sedeli v učilnici in nekaj pisali. U č itelja za nekaj trenutkov ni bilo v razredu. Nekdo iz prve vrste je zavpil po razredu, ali lahko kdo posodi »edigs«. Nekdo iz zadnje vrste je vrgel belilo čez učilnico in zgrešil naslovnika. Belilo je pristalo na tleh in se razbilo. Poškropilo je steno, tla in umivalnik. Učenci so staknili glave skupaj in tuhtali, kako naj ga odstranijo, a belilo se je hitro sušilo in tako zasušilo. Nekdo je dal idejo, naj vzamemo razredčilo iz učiteljevega kabineta. Eden izmed učencev je prinesel razredčilo in učenci so pobrisali belilo. Porabili so kar nekaj razredčila in da bi nadomestili izgubo, so vanj dolili vodo. Razredčilo – vodo so vrnili v učiteljev kabinet. Nato so nadaljevali s pisanjem. Ko se je učitelj vrnil v razred, ni ničesar posumil. Čez teden dni je učitelj zopet učil ta razred in učence vprašal, kdo je porabil razredčilo. Vsi učenci so trdili, da ga oni niso, kar jim je učitelj verjel. Razred krivca nikoli ni izdal.

TEST

(Nuša Mlakar Erzar, 9. A)

Nekega dopoldneva, ko smo sedeli v razredu in je bil glavni odmor, je v razred vstopila učiteljica, ki je na mizo položila teste in z glasnejšim tonom rekla, naj se do začetka pouka razsedemo vsak v svojo klop. V tistem trenutku se cel razred spogleda. Test je bil napovedan, vendar smo pozabili nanj. Nista minili dve minuti, ko je bil že pripravljen na č rt, kako se vsi lahko izognemo slabim ocenam. Dogovor je bil tak, da vsi rešujemo slabo, da bi test lahko pisali ponovno. Minilo je 45 dolgih minut, ko zazvoni zvonec. Oddali smo teste in odvihrali iz razreda. Takoj po uri smo se hitro za č eli zavedati, da to ni bila premišljena in pametna odločitev. S tem smo si povzročili le dodatno delo, tako sebi kot u č iteljici. Č ez natanko en teden ponovno sedimo v razredu. Učiteljica vstopi in po obrazu sodeč je bila videti zelo razočarana. Z obupanim glasom reče, da smo test tako slabo pisali, da moramo to storiti še enkrat. Nihče v razredu se ni odzval. Po analizi in pregledu testa, so sledila vprašanja z učiteljičine strani, zakaj je do tega sploh pri š lo. Vsi smo se izgovarjali, da imamo preveč stvari in se nismo uspeli pravo č asno pripraviti. Za naslednji datum pisanja testa smo bili vsi pripravljeni in test odpisali brez večjih težav. Da je bilo ponavljanje testa namerno na č rtovano, je u č iteljica izvedela š ele kakšen mesec po dogodku, vendar takrat smo se temu le smejali. Takrat smo se tudi iz te napake nekaj naučili.

6

2. PREGARČEK SE ZABAVA

FUBUKI

V mrežo pravilno razporedite razpoložljive številke (nad posamezno mrežo), da dobite ustrezno vsoto na koncu vsake vrstice ali stolpca.

SUDOKU

7
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024

KRIŽANKA

LOV ZA ŠTEVILKAMI

V spodnji mreži poiščite spodaj navedene številke. Ko najdete vse, vam neprečrtane števke, brane od zgoraj navzdol, dajo rešitev.

11243, 13693, 13920, 21345, 23456, 34567, 41663, 43923, 46664, 52342, 66226, 67541, 68482, 69961, 73443, 70187, 79243, 79921, 81451, 82543, 81923, 84421, 78441, 29341, 45604, 13244, 64371.

REŠITEV:___________.

LABIRINT

Poskusite se prebiti skozi labirint, tako da se premikate samo po belih površinah (ne smete skozi odebeljene črte).

8

Preštej, koliko je:

slonov: _______

kužkov: ________

mačk: ________

ptičev: _______

pujskov: ________

Poišči še:

1 hrčka

1 jabolko

4 polže

2 žabi

1 ježa

1 rakovico

1 teniško žogico

Osmerosmerka na morju

Spodaj napisane besede poi šč ite v zgornji mreži. Ko najdete in prečrtate vse zapisane besede, vam bo ostalo devet črk, ki vam bodo brane od zgoraj navzdol dale rešitev osmerosmerke.

Ara avtodom obala morje

koktejl plaža apartma izlet

pijača gostilna pica ležalnik

pesek vino avto žal rak oljka orka ribe

REŠITEV:___________.

9
10
Poišči predmete, ki niso rože. načson krema, avto, ka,čma a,čka ,šmi kašteni ogica,ž metulj, ogledalo, mravlja, pismo, rkeč (A, B, D, P), pero, telefon, zobna etka,šč skodelica, jagoda, copat.

KOMBINACIJSKA KRIŽANKA

S kombiniranjem vstavite zapisane številke v spodnjo mrežo. Števke v obkroženih kvadratkih, brane od zgoraj navzdol, podajo rešitev.

GOBELIN

VODORAVNO:

2 (2x) , 1

92, 43, 42

135, 123, 345

2552, 2358, 9869, 1333 25466, 99454, 99272, 41129

524328, 555588, 465842, 222222

4242422

NAVPIČNO:

2

52, 12, 34, 94, 36 324

1329, 5255, 2991, 8929 25432, 56282 254243, 824562

4523524, 8425672

254242913

1425893821

KAKO REŠEVATI GOBELIN:

Na začetku vsake vrstice ali stolpca so števila, ki povejo, koliko sklopov črnih kvadratkov je v tej vrstici oziroma stolpcu.

Primer: »3, 4, 5« pomeni, da je od leve proti desni oz. od zgoraj navzdol najprej skupina treh č rnih kvadratkov, potem skupina štirih črnih kvadratkov, nato pa še skupina petih črnih kvadratkov.

Med dvema sklopoma črnih kvadratkov v isti vrstici ali stolpcu mora biti vsaj en bel kvadratek.

Sklopi črnih kvadratkov imajo lahko pred ali za sabo več belih kvadratkov.

Namig: Včasih je mogoče določiti, kateri kvadratki bodo črni, ne da bi si pomagali z drugimi vrsticami oziroma stolpci. Pomaga, če narišete majhno piko v kvadratek, za katerega veste, da bo prazen.

11

3. TETA VIDA SVETUJE

Težave so del življenja. Brez njih ne bi cenili trenutkov veselja. (J. K. Rowling)

Jaz, teta Vida, vam problemov ne zavidam, lotim se jih rada, saj je moja navada, da si želim, da vsak od vas nekam spada.

Napiši in pošlji mi problem, odpisala ti bom vse, kar vem.

Odgovorov vseh ne poznam, veliko izkušenj pa res že imam.

Kadar rabiš pomoč, pocukaj me za rokav in vse bo tako, kot je prav.

Zaupali so mi nalogo in potrudila se bom po najboljših močeh, da čim bolj uspešno opravim svoje delo in vam dobro svetujem.

Vse predloge, ideje, novo gradivo, vprašanja za teto Vido, pohvale ali kritike oddajte v nabiralnik, ki se nahaja v prvem nadstropju pri učilnici za naravoslovje in fiziko.

Skupnost učencev šole

Skupnost učencev šole je namenjena temu, da lahko vsak učenec izmed vas vpliva na dobro počutje učencev na šoli. Najprej o določenih temah govorite na razrednih urah, nato predstavnika razreda na sestanku skupnosti učencev šole poročata o dobrih idejah, kritikah itd. Temu sledi skupna razprava, katere ideje so uresničljive in uporabne. Na koncu pa se v dogovoru z ravnateljem določene ideje tudi uresničijo.

Skupnost učencev je vključena tudi v program Otroški parlament. Program je nastal na pobudo učencev. Namen programa je spodbujanje otrok k izražanju lastnih mnenj o temi, ki jo izberejo sami. Letošnja tema razprav je Duševno zdravje otrok in mladih.

12
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024

Teta Vida odgovarja:

Vprašanje: Kako staršem povedati za slabo oceno v šoli?

Ja, res je, to je ena izmed težjih stvari, sploh če v učenje nismo vložili veliko truda. Spomnim se, ko sem sama obiskovala šolo, še ni bilo portala Lopolis in elektronskega obveščanja staršev o ocenah. Pri nas se je kdaj dalo najprej oceno popraviti in šele nato povedati staršem, seveda samo za popravljeno oceno (upam, da moji starši niso naročeni na šolsko glasilo Pregarček in ne bodo tega izvedeli, hihi). Meni so starši vedno govorili: »Če boš dobila slabo oceno in v učenje nisi vložila nič truda, potem bo frka v bajti! Če pa si se učila in potrudila po najboljših močeh, pa bova kljub nižji oceni ponosna nate.« Sedaj si pa že misliš, da naj teta Vida neha dolgoveziti in naj že napiše en konkreten nasvet ... Glede na svoje izkušnje ti svetuje tole:

1. Pripravi se: Preden se pogovoriš s starši, dobro premisli o razlogih za slabo oceno. Razmisli o tem, ali so to težave pri učenju, osebni izzivi ali morda kaj drugega. Pripravi si načrt, kako bi lahko izboljšal/a svoje rezultate.

2. Izberi pravi čas: Poskusi najti primeren trenutek, ko bodo tvoji starši imeli dovolj časa in bodo umirjeni. Ne izberi trenutka, ko so že pod stresom ali zelo zaposleni.

3. Bodi iskren/a: Ko začneš govoriti, bodi iskren/a o razlogih za slabo oceno. Priznaj svoje napake in prevzemi odgovornost.

4. Predlagaj načrt: Poudari, da se trudiš (oziroma se boš od sedaj naprej, če se še nisi). Razloži svojim staršem, kako nameravaš izboljšati svojo oceno. Lahko omeniš dodatno učenje, udeležbo na dopolnilnem pouku ali kaj drugega.

5. Bodi odprt/a za pogovor: Poslušaj, kaj bodo povedali tvoji starši. Bodi pripravljen/a na to, da bodo starši morda izrazili skrb, vendar poskusi poslušati njihovo mnenje. To je priložnost za odprt dialog in skupni razmislek o možnih rešitvah.

6. Pokaži, da se zavedaš posledic: Poudari, da razumeš in se zavedaš, da slabe ocene lahko vplivajo na tvoje prihodnje možnosti. To kaže tvojo zrelost in odgovornost.

7. Postavi realna pričakovanja: Če se soočaš s težavami v šoli, se pogovori o realnih pričakovanjih in ciljih.

8. Sodeluj s starši: Sodeluj s starši pri iskanju rešitev. Skupaj lahko pripravite načrt, ki ti bo pomagal doseči tvoje cilje.Vrh obrazca

9. Ohrani pozitiven odnos: Kljub nezadovoljstvu s slabo oceno ohrani pozitiven odnos. Starši želijo videti, da si se pripravljen/a iz svojih napak učiti in rasti.

Pomembno je, da se zavedaš, da so starši tu, da ti pomagajo in te podpirajo pri tvojem šolskem napredku. S spoštljivo komunikacijo in iskrenim pristopom boš lažje premagal/a morebitne težave in dosegel/a boljše rezultate v šoli.

V pomoč ti je lahko tudi tole: »Draga mami in oči, želim vama povedati, da sem prejel/a nekoliko slabšo oceno v šoli. Razlog za to je [navedi razlog]. Zavedam se, da je to razočaranje, vendar sem pripravljen/a narediti vse, kar je potrebno, da izboljšam svoj rezultat. Trenutno razmišljam o [navedi ukrepe] in bom potreboval/a vajino podporo. Rad/a bi tudi slišal/a vajino mnenje in predloge o tem, kako lahko skupaj delamo na izboljšanju mojega učnega uspeha. Hvala vama za vajin čas in razumevanje.«

Ne pozabi, ocena 3 pomeni dobro znanje. Morda še en pregovor za konec. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Kar pomeni, da čas pokaže, da ni vse tako hudo, kot se zdi na začetku. Le pogumno naprej.

13

4. PREGARČKU DOGAJA

LIKOVNI NATEČAJ

V mesecu juniju so u č enci na Natečaju za izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo 2023 ustvarjali na teme: Ustvarjam kot Picasso, Lonček, kuhaj!, Kakšen je zame bolj š i svet? Mentorji smo oddali ožji izbor likovnih izdelkov učencev na izbrano temo. V mesecu avgustu smo bili obve šč eni o uvrstitvi na razstavo. Izdelki pa so bili natisnjeni tudi v katalogu OTROŠKA RISBA 2023.

Mentorici: Vesna Nikolić in Maja Žura

LIKOVNA RAZSTAVA V SLOVENJ GRADCU

JAZ SEM KNJIGA. TI SI KNJIGA. VSI SMO KNJIGE.

Sodelovali smo na likovnem natečaju z naslovom Jaz sem knjiga. Ti si knjiga. Vsi smo knjige. Mestna knji ž nica Ljubljana je pripravila nate č aj kot bralnospodbujevalno akcijo. Učenci 8. in 9. razreda so ustvarili domišljijsko bogate ilustracije, ki so bile razstavljene v avli šole. Motiv je bil pripovedovanje svoje zgodbe: domišljijski junaki in dežele, o sebi, o prijateljih, praznikih, počitnicah, knjigah …

Mentorica: mag. Maja Žura

U č enci na š e š ole so se uvrstili na likovno razstavo Koro š ke galerije likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na odprtje razstave, ki je bilo 15. septembra 2023, smo prejeli vabilo župana MO Slovenj Gradec. Na razstavi je bilo izmed 1034 predstavljenih izdelkov izbranih tudi 5 likovnih del naših učencev: Eleore Đ., Nike K., Tima K., Eve Z., Ajle H.

“Vsako leto znova se navdušim nad neizmerno ustvarjalnostjo slovenskih osnovno š olcev. Otro š ka risba veliko pove. Otrok s svojo ustvarjalnostjo na svoboden in spontan način najlažje izrazi tisto, česar z besedami ne zna in ne zmore …” so nekatere besede ž upana Slovenj Gradca ob odprtju likovne razstave izvirne otroške risbe in fotografije v Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Na razstavo uvrščeni učenci naše šole so se slavnostnega odprtja razstave udeležili v spremstvu svojih staršev in se z navdu š enjem fotografirali pred svojimi izdelki.

14
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024

ETNOLOŠKA DELAVNICA –IZDELAVA IKEBANE

Četrtošolce so v sredo, 25. 10. 2023, obiskali prostovoljci dru š tva Interes in Turisti č nega dru š tva Zelena jama v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Jarše in z ko delavnico, kjer so enci so ikebane

JESENSKI PIKNIK

izdelali iz zelenja in rezanega cvetja ter jih na koncu odnesli domov. V oblikovanju

Veselo smo zakorakali v jesenske dneve, zato smo se v sredo, 18. 10. 2023, vsi učenci, starši in zaposleni zbrali v šoli, kjer smo imeli jesenski piknik z delavnicami. Učenci in starši so lahko sodelovali v športno miselnih igrah, plesnih, glasbenih in likovnih delavnicah.

Igrali so se socialne igre na temo č ustev in ob č utkov, se udele ž ili delavnice Astronomija in poskusi in se polepšali v lepotilnici.

Obiskala nas je tudi psička Kim. Delavnica je potekala v okviru dejavnosti Komisije Otrok in pes Kinološke zveze Slovenije.

Posladkali smo se s pe č enim kostanjem in palačinkami. Za dobro vzdušje pa je poskrbel učitelj Peter z glasbo.

Zbrana sredstva smo namenili v šolski sklad.

Š OLSKO PRVENSTVO LJUBLJANE V KOŠARKI

V ponedeljek, 23. oktobra 2023, je v naši telovadnici potekal 1. krog skupine 4. šolskega prvenstva Ljubljane v ko š arki za starej š e učence. Naši učenci so igrali dve tekmi proti OŠ Nove Jarše in OŠ Savsko naselje. Dobro so se borili in pokazali lepo košarko, ampak so bili nasprotniki boljši.

15

KROŽEK LAHKIH NOG

NAOKROG NA MORJU

(6. 10. 2023–8. 10. 2023)

V petek po tretji šolski uri se je dvajset učencev krožka Lahkih nog naokrog z avtobusom odpeljalo izpred šole na Primorsko v spremstvu učiteljic Neže Kozina in Nežke Brglez. V CŠOD Burja v Luciji so prispeli ravno v času kosila. Po kosilu so raziskali okolico doma in med plavanjem preizkusili temperaturo morja. Pred večerjo so se pomerili v odbojki in košarki, po večerji pa odšli na sladoled in večerni sprehod po marini Portorož. V soboto so imeli ustvarjalni dopoldan na plaži z vmesnimi skoki v morje. Po kosilu so se odpravili v Piran, kjer so si ogledali znamenitosti (Tartinijev trg, srednjeveške ulice, Punta) in se vzpeli na cerkveni zvonik. Nazaj v Lucijo so se vračali peš skozi Bernardin in Portorož, kjer so si vzeli čas za sladoled in skoke v vodo. Po sobotnem navdušenju nad portoroškimi pomoli, so se v nedeljo dopoldan z opremo za plavanje spet odpravili do Portoroža. Po kosilu so z vso prtljago peš odšli do avtobusne postaje in se z redno linijo odpeljali v Koper, od tam pa z vlakom nazaj v

PRVI PLANINSKI IZLET

CŠOD Radenci (29. 9. 2023–1. 10. 2023)

V letošnjem letu nas je pričakalo indijansko poletje. V lepem sončnem vremenu smo v petek popoldne izvedli orientacijski tek v okolici doma CŠOD. Pred večerjo so z mentoricama Majo Omahen in Nežo Kozina športniki in prometniki obnovili znanje cestno-prometnih predpisov kolesarja, si pripravili kolesa in jih preizkusili na krajši vožnji. Učenci krožka LegoRobotika in mentorica Katja Presetnik so si namestili računalnike, spoznali kriterije tekmovanja v sumobotih in začeli sestavljati robota. Pri krožku EFC so učenci z mentorico Petro Matkovič spoznali osnove fotografije ter se odpravili na fotografski potep, kjer so posneli veliko zanimivih fotografij. Že nekoliko utrujeni so se odpravili k nočnemu počitku.

V soboto so se učenci vključili v dejavnosti lokostrelstva, peke belokranjske pogače ter kanuizma, popoldne pa so ostale dejavnosti izvajali po na č rtu u č itelja pri posameznih dejavnostih oz. nadarjenimi učenci (Lego misije in tekmovanje robotov, fotografiranje, kolesarjenje, kolesarski poligon in pohod). Prosti čas so

V soboto, 11. 11. 2023, smo imeli prvi izlet s planinskim krožkom na Bled. Kljub dežju se je na železniški postaji že navsezgodaj zjutraj zbralo vseh 45 prijavljenih otrok. Vožnja z vlakom je bila pravo doživetje, še posebej nazaj, ko smo uživali v zgornjem nadstropju dvonadstropnega vlaka. Kljub številnim izzivom na naši poti, smo prav vse pogumno premagali in se polni novih doživetij varno vrnili domov.

16

SVETOVNO PRVENSTVO V STREET DANCE SHOWU

Od 13. do 15. novembra 2023 je v Laškem potekalo svetovno prvenstvo v street dance showu (Ido World Street Dance Show Championships), na katerem je Alina Amand, u č enka 6. a razreda osvojila odlično 2. mesto in srebrno medaljo v kategoriji plesnih formacij do 12 let.

REGIJSKO Š OLSKO TEKMOVANJE V AKROBATIKI

Učenke OŠ Vide Pregarc so se v petek, 24. 11. 2023, udele ž ile regijskega šolskega tekmovanja v akrobatiki, ki je potekalo v športni dvorani OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka. Čisto vse so se izkazale, najvišje pa so se uvrstile mlajše učenke 1 (Alina Pegan, Mija Pegan, Taja Orel, Melani Koščak, Lorelai Đurić), ki so ekipno osvojile 2. mesto, Taja Orel pa je celo zmagala (s tekmovalko iz OŠ Vi sta imeli enako š tevilo to č k) v individualni konkurenci mlajših učenk. Ekipa mlajših učenk OŠ Vide Pregarc se je s tem rezultatom tudi uvrstila na državno šolsko prvenstvo.

OBČINSKO PRVENSTVO V BADMINTONU ZA POSAMEZNIKE

V torek in sredo, 14. in 15. novembra 2023, je v Bit Centru potekalo občinsko prvenstvo v badmintonu za posameznike.

Učenci in učenke OŠ Vide Pregarc so se odlično izkazali:

• Brina Zaletel iz 9. C je dosegla 2. mesto med kategoriziranimi starejšimi deklicami,

• Bor Zaletel iz 7. B je dosegel 3. mesto med kategoriziranimi starejšimi dečki,

• Vasko Valentin Bučar iz 4. A je dosegel 2. mesto med nekategoriziranimi najmlajšimi dečki,

• Bor Zaletel iz 7. B je dosegel še eno 3. mesto med kategoriziranimi mlajšimi dečki. Brina Zaletel in Bor Zaletel sta se tudi uvrstila na državno šolsko prvenstvo.

17

Projekt KO – DI – RAM

Na OŠ Vide Pregarc Ljubljana sva od septembra do konca novembra 2023 izvajali projekt KO-DI-RAM. Preko javnega razpisa za usposabljanja otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, ki ga je razpisalo Ministrstvo za digitalno preobrazbo, je bil podprt tudi projekt KO-DI-RAM digitalne kompetence in računalniško mišljenje. V projektu sodelujejo Zavod 404, Fakulteta za računalništvo in informatiko ter Fakulteta za matematiko in fiziko s številnimi učitelji in drugimi izvajalci po celotni Sloveniji. Projekt je zasnovan kot serija delavnic, v okviru katerih mladi spoznavajo ali nadgrajujejo svoje digitalne kompetence. Vsebina je prilagojena starostnim skupinam ter predznanju udeležencev in stremi k ustvarjanju pozitivne učne izkušnje, preko katere mlade navdušujemo za samostojno raziskovanje in soustvarjanje digitalnega sveta.

Na šoli sva s skupino desetih otrok izvedli 22-urni program dotika pretežno kompetenc programiranja na različnih nivojih (računalniško mišljenje, programiranje v različnih okoljih in jezikih ter aplikativni del), ki jih povezuje s tematiko digitalne varnosti ter netikete (digitalni bonton). Skozi program sva udeležence pripravljali tudi na tekmovanji Bober in Pišek. Prvega so se udeležili v novembru, za drugega pa sva pripravili simulacijo tekmovanja. Tekmovanji Bober in Pišek spadata med največja nacionalna tekmovanja na področju programiranja in računalniškega mišljenja.

V vseh vsebinskih sklopih program naslavlja različne digitalne kompetence. Učenci so se urili v iskanju podatkov in informacij, presojali njihovo verodostojnost in kakovost ter jih uporabljali pri delu na delavnicah. Reševali so izzive, ki jih vsakodnevno rešujemo pri delu z digitalnimi orodji, tako s stališča varnosti, uporabe teh orodij kot tudi reševanja tehničnih težav. Spoznali so delovanje sistemov z umetno inteligenco, kritično presojali interakcije s tovrstnimi sistemi in jih vodeno tudi sami preizkusili. Delavnica varnosti na spletu in varnosti s spletom je učence opolnomočila za osmišljeno digitalno sodelovanje in ustvarjanje. Projekt KO-DI-RAM, ki sva ga izvajali na šoli, je zasledoval cilj vzgajanja učencev za prepoznavanje prednosti digitalnih tehnologij ter za samostojno aktivno izobraževanje, s čimer ne le preprečujemo digitalno izključenost, ampak ustvarjamo zagovornike družbe znanja –Družbe 5.0.

Mentorici projekta: Dunja Blaznik in Maja Omahen

LAHKIH NOG NAOKROG V RADOVLJICO

V petek, 17. 11. 2023, so se učenci krožka Lahkih nog naokrog po pouku zbrali pred šolo in peš odšli do železniške postaje. Z vlakom so se odpeljali v Radovljico, kjer so obiskali Lekarniški in alkimistični muzej. V muzeju so se razdelili v pare in reševali alkimisti č ne naloge. Te so bile raznovrstne in nekatere kar zahtevne. Za uspešno rešene naloge so prejeli diplome, najbolj uspešni pa tudi nagrado. Obisku muzeja je sledil sprehod po starem delu Radovljice, ki so ga spoznavali s pomočjo interaktivne aplikacije Nexto. Radovljiške znamenitosti jim je tako predstavil sam Anton Tomaž Linhart. V Ljubljano so se vrnili z vlakom, nazaj pred šolo pa peš.

18

Fotografski natečaj Pogled 2023

Člani krožka English Film Club so tudi letos sodelovali na fotografskem natečaju ‘Pogled’, ki ga je organiziral Center za mlade Domžale in FKVK Mavrica Radomlje pod pokroviteljstvom Fotografske zveze Slovenije. Sodelovalo je 244 fotografov s 1732 fotografijami v treh temah (štirikotnik, rdeče in prosta tema).

Na natečaju so se najbolje odrezale:

• Neja Milanič (8. b) – 3. mesto in 4 sprejete fotografije

• Patricija Kralj (8. c) – diploma in 3 sprejete fotografije

• Dilara Abdullahu (7. b) – diploma

• Saira Ljubijankić (8. c) – 5 sprejetih fotografij

• Živa Kunaver Ratej (8. c) – 2 sprejeti fotografiji

• Klea Kostadinova (8. c) – 4 sprejete fotografije

• Alina Amand (6. a) – 4 sprejete fotografije

• Lili Saje (6. a) – 3 sprejete fotografije

• Saša Saraginova (6. a) – 1 sprejeta fotografija

Mentorica: Petra Matkovič

19
Dilara Abdullahu, 7. b: Počitek Saira Ljubijankić, 8. c: Odbojka Patricija Kralj, 8.c: Čakajoča Neja Milanič, 8. b: Globok razmislek Neja Milanič, 8. b: Trojno Patricija Kralj, 8. c: Ujeta Patricija Kralj, 8. c: Trojnost Patricija Kralj, 8. c: Okvir Klea Kostadinova, 8. c: Ljubezen Alina Amand, 6. a: Sam

DRŽAVNO PRVENSTVO V ŠPORTNI GIMNASTIKI

Taja Orel, učenka 6. b razreda naše šole, se je v soboto, 2. decembra 2023, udeležila državnega prvenstva v športni gimnastiki, ki je potekalo v Novem mestu. V okviru mednarodne (FIG)

NOČNI POHOD PO ŽIVALSKEM VRTU

IZLET V ADVENTNI GRADEC

V soboto, 9. 12. 2023, smo se v okviru izbirnega predmeta nemščina (od 5.–9. razreda) odpravili na enodnevni izlet v adventni Gradec. V Gradcu nas je pričakalo prelepo sonce. Dobre volje smo se odpravili v galerijo Neue Galerie, kjer smo si ogledali razstavo sodobne avstrijske umetnosti. Učenci so si ogledali raznolike in zanimive slike, kipe in instalacije avstrijskih sodobnih umetnikov. Sledil je pohod na grajski grič, kjer smo občudovali lepoto mesta z višine, urin stolp – simbol mesta Graz – in prelepe stavbe, ki opozarjajo nase. Mesto ima bogato kulturno dediščino in skrbi za kulturni razvoj na vsakem koraku.

Sledil je ogled bogato okra š enega starega mestnega jedra (mesto je uvrščeno na Unescov seznam), kjer smo si ogledali znamenite ledene jaslice v notranjem dvori šč u Mestne hi š e, frančiškansko cerkev in še mnoge znamenitosti mesta. Spotoma smo se okrepčali na božičnih stojnicah in naro č ili v nem šč ini avstrijske klobasice in drugo hrano. Sledila sta ogled »Murinsel« – futurističnega mostu, ki povezuje oba bregova reke Mure, in prosti čas v mestu. Sprehod po mestu v večernih uricah nam je pričaral krasno božično vzdušje in vsi smo se strinjali, da bi z veseljem preživeli še kakšen dodatni dan v Gradcu.

Z učenkami in učenci planinskega krožka ter projekta Mepi smo se odpravili na nočni pohod v živalski vrt. Od šole smo šli peš do glavne avtobusne postaje, kjer smo počakali na avtobus št. 18. Z njim smo se odpeljali do živalskega vrta, kjer sta nas že pričakovali vodnici. Razdelili smo se v dve skupini in pričeli z dvournim vodenim ogledom. V tem času smo se spoznali s kraljevim pitonom, želvo in ščurkom, ki smo jih lahko tudi prijeli, pobožali in dobili v naročje. Nahranili smo žirafo ter jo med hranjenjem lahko pobožali po glavi. Obiskali smo še nekaj drugih živali, npr. slona, leva in levinjo, volkove, medveda. Med pohodom po živalskem vrtu smo uporabljali svetilke.

20

OBISK REAKTORSKEGA CENTRA PODGORICA

19. decembra 2023 smo s krožkoma Lego robotika in Astronomija obiskali Reaktorski center Podgorica. V Brinje smo se pripeljali z mestnim avtobusnim prometom in imeli krajši sprehod do reaktorskega centra. Najprej smo imeli predstavitev o jedrski energiji, nato pa smo odšli v sosednjo stavbo, kjer smo si ogledali reaktor TRIGA, ki je bil zgrajen leta 1966. Med našim ogledom je imela skupina bodočih operaterjev jedrske elektrarne urjenje, zato smo odšli še na razstavo, kjer je bil simulator NEK Krško in veliko drugih naprav, med njimi v pomanjšani velikosti kontrolna soba iz NEK Krško. Polni novega znanja in doživetij smo se domov vrnili z LPP-jem.

Zapisal Jakob Brajkovec, 8. b

Mentorici interesnih dejavnosti: Katja Presetnik in Mojca Špende

GUSAR REKSI

V mesecu septembru smo se z učenci 1. a razreda naučili in posneli ples po predlogi Plesnega mesta in se prijavili na natečaj. V decembru smo prejeli prijetno sporočilo, da nas bo obiskal GUSAR REKSI.

Na zabavno srečanje, ki ga je vodila simpatična pevka Claudia z Reksijem, smo povabili še učence 1. b in učence Centra Janeza Levca.

21

5. FOTO PREGARČEK

Krožek EFC je foto krožek, ki na naši šoli deluje že 14 let. Vodi ga učiteljica Petra Matkovič. V krožek se lahko vključijo učenci od 6. do 9. razreda, ki jih zanima digitalna fotografija in urejanje fotografij.

EFC je kratica za English Film Club, saj se učenci in učenke na krožku naučijo, kako fotografirati umetniške fotografije in snemati video posnetke.

Učenci se na začetku šolskega leta najprej nau č ijo osnove digitalne fotografije, na taboru pa to znanje utrdijo in fotografirajo na terenu.

Učenci se udeležujejo fotografskih natečajev. Vsak natečaj ima svojo temo, na katero pripravijo fotografije. Da nastanejo primerne fotografije, se morajo najprej pripraviti in poiskati primeren kader ter razmisliti o vsebini in sporočilu fotografije.

Ko si preberejo temo natečaja, se o njej pogovorijo in podajo svoje predloge. Ideje večinoma črpajo iz okolice, npr.

na sprehodih, izletih, taborih pa tudi doma in drugje. Učenci ne fotografirajo iste stvari, temveč si vsak zamisli svojo kompozicijo.

Če je potrebno, si poiščejo partnerja in fotografirajo v parih. Nato razmislijo, kako bodo fotografirali, pripravijo kamero in, kar je najpomembnej š e, pripravijo kompozicijo, tj. postavitev predmetov na fotografiji. Kasneje vse fotografije pregledajo še na računalniku in po potrebi tudi primerno uredijo s posebno aplikacijo za urejanje fotografij, kjer ustrezno prilagodijo bravo, svetlobo in obliko, ter dodajo naslov. Nato sliko oddajo na natečaj. Naša šola je na natečajih osvojila že več diplom in nagrad, najve č ji uspeh pa so č lani kro ž ka dosegli na mednarodnem natečaju Cross Continental Circuit, na katerem so osvojili 2. mesto.

Krožek EFC vsako leto spomladi pripravi šolsko fotografsko razstavo in vse nagrajene fotografije razstavi na hodnikih šole.

22
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024
Alina Amand, 6. a: Izločena iz družbe

Učenke so se krožka udeležile z namenom, da bi se naučile bolje fotografirati, nekaterim pa se je že samo ime zdelo zanimivo. Povedale so tudi, da imajo v družini precej slabe fotografe in jim dobra fotografija ne bi škodila.

Krožek EFC je sodeloval tudi z RTV Slovenija, saj so snemali video posnetke za oddajo Infodrom. Prav tako so snemali za 60. obletnico šole in pripravili več video posnetkov, ki so si jih povabljeni lahko ogledali na prireditvi ob 60-letnici šole.

23
Alina Amand, 6. a: Ujeta v štiri kote Neja Milanič, 8. b: Pošta Saira Ljubijankić, 8. c: Odbojka Lili Saje, 6. a: Čas pred življenjem Saira Ljubijankić, 8. c: Raziskovanje Klea Kostadinova, 8. c: Say cheese Intervju je pripravila Alina Pegan (6. b).

6. PREGARČEK ODKRIVA TALENTE

Tajo Orel, učenko 6.b razreda, verjetno poznate samo kot gimnastičarko, v pogovoru pa nam je razkrila še kaj več o sebi.

Kako bi se opisala s tremi besedami?

Zvesta, prefekcionistična in pesimistična.

Kako in kdaj si začela z gimnastiko?

Ko sem pri štirih letih gledala olimpijske igre, sem spoznala, kaj gimnastika je.

Zdelo se mi je zanimivo in začela sem trenirati.

Kako izgledajo tvoji treningi?

Najprej se 15–30 minut ogrevamo. Nato naredimo vaje za moč, nadaljne 3 ure pa delamo na orodjih.

Na katerih gimnastičnih orodjih pa delaš?

Delam na visoki gredi, dvovišinski bradlji, parterju in na preskoku.

Kako usklajuješ svoje treninge s šolo?

Takoj ko pridem domov, poskrbim, da je naloga narejena. Večinoma se učim med vikendom, če imam čas, pa tudi med tednom. Da mi je pri tem lažje, si pri pouku poskušam čim več zapomniti. Največ prostega časa imam zjutraj.

Zjutraj? Zakaj ravno zjutraj?

Zbudim se ob pol sedmih. Približno 7.15 sem pripravljena za šolo, nato pa imam približno eno uro za stvari, ki niso povezane s treningi in šolo.

Naštej nekaj tvojih najljubših stvari.

Barva: turkizna, vijolična

Hrana: Spicy noodles

Pesem: Lalala - Stray Kids

Država: Južna Koreja

Žival: mačka, piščanec

Kako se pripraviš na tekmo?

En dan pred tekmo na treningu ponovim vse vaje, da sem 100 % pripravljena. Na dan tekme v mislih ponovim elemente, nato pa za sprostitev poslušam glasbo.

24
SEPTEMBER 2023–JANUAR 2024

Na kateri rezultat si najbolj ponosna?

Najbolj sem ponosnna na letošnjo tekmo v Novem Sadu, kjer sem na gredi osvojila 3. mesto.

Kateri so tvoji hobiji poleg gimnastike?

Poleg gimnastike treniram tudi K-pop ples. V prostem času pa rada poslušam glasbo (predvsem K-pop), gledam K-drame in včasih tudi rišem.

Kaj sploh je K-pop?

K-pop je krajšava za Korejski pop. To je zvrst glasbe, v katero uvrščamo tudi njihov značilen stil oblačenja in tudi posebno zvrst plesa.

Česa te je najbolj strah?

Najbolj me je strah poškodb, pajkov, izgube bližnjega in da ne bi našla ljubezni.

Kaj si želiš doseči v prihodnosti?

Želim si odpotovati v Južno Korejo in postati K-pop idol.

Povej nekaj zanimivih/nenavadnih stvari o sebi.

Nenavadne stvari o meni so, da ne jem sadja in da si zobe umijem pred zajtrkom. Rada imam tudi modo in oblačenje.

Kdo pa je tvoj modni idol oz. po kom se zgleduješ?

Oblačim se podobno kot K-pop idoli. To vključuje ohlapna oblačila, trenirke, crop tope (majice do popka), oprijete kratke hlače in druge dodatke.

Katero lastnost najbolj ceniš pri prijatelju? Zvestobo.

Taja, hvala, da si si vzela čas za pogovor. Želimo ti čim več uspehov pri gimnastiki in tudi na drugih področjih!

Intervju je pripravila Alina Pegan (6. b).

26
Martin Milanič, 7. b
POBARVANKA

Vsaka oseba ima v sebi moč, da spremeni svet.

27
Martin Milanič, 7. b
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.