Tanulj és boldogulj Pozsonyban! (2023)

Page 1

TANULJ ÉS BOLDOGULJ POZSONYBAN!

KEDVES LEENDŐ

SZAKKOLLÉGISTÁNK!

Itt ülök a Pozsonyi Magyar Szakkollégium szemináriumi termében. Velem szemben a kolikönyvtár, mellettem egy adag szakkolis kalauz várakozik, hogy egy középiskolás a kezébe vegye, a hátam mögötti falról a Kárpát-medence etnikai térképe néz le rám. Nem sokkal messzebb Platón, Szókratész és Arisztotelész óva intenek az érvelési hibák elkövetésétől és a kognitív torzításoktól. Mellettem az ajtón egy szófelhőnyi kifejezés, ami a missziónkat írja le. A termen a tanulás és a közösségi élet is nyomokat hagyott, a sarokban egy babzsák várakozik, hanyagul leterítve egy pokróccal – valaki éjjel idekuporodott vizsgára készülve. Az asztalon papírzsepi, mézeskalács és illatgyertyák. Várják a gazdájukat, hogy folytassa a megkezdett kutatást.

Szlovákiai magyar közösségünk intézményrendszere – ne szépítsük – hiányos. A magyarországi szakkollégiumi hagyományok vagy az européer tehetségprogramok nem vetették meg tartósan a lábukat. Így 2016-ban alapítóink meglehetősen tiszta lappal, ambiciózus tervekkel, és egy kis csapat diákkal indították el a képzést Pozsony szívében. Ezzel arra a feladatra vállalkoztak, hogy az egyetemen szerezhető tudásra építve, a diákönkormányzat minidemokráciájával és a közösség megtartó erejével segítsék kibontakozni a tehetséges fiatalokat.

Amikor ezeket a sorokat írom, majdnem harminc diákkal dolgozunk együtt, tereinkre egy második bővítés

vár, évente 15 különböző kurzust hirdetünk meg, a diákok mentorálást, a diákvezetők coachingot, a munkacsoportok szakmai fejlesztést kapnak. Orvostanhallgató, leendő gyógyszerész, jogász, tanár, közgazdász, menedzser, informatikus, biológus, nyelvész, pszichológus, színész, üvegművész; újságírást, európai tanulmányokat és environmentalisztikát hallgató kollégista egymást kísérik a felnőtté válás, szakmai kiteljesedés és szlovákiai magyar értékteremtés útján.

Mélyen hiszek abban, hogy időtálló értéket csak az tud létrehozni, aki kész tudást és készségeket szerezni, és nem retten meg attól, hogy kipróbálja magát. Ez azonban önmagában kevés, ha nem tud szeretettel fordulni önmaga, a társa és közössége felé. A szakkoliban ezt követeljük és ezt kínáljuk: nyitottságot az interdiszciplinaritásra, felelősségvállalást a közösségünk felé, és odaadó csapatmunkát. És mindig nyitva hagyunk egy kérdést: Te mit tennél hozzá?

3
Voda Zsófia tanulmányi vezető

A BELVÁROS SZÍVÉBEN

�� buszmegálló két percre

�� villamosmegálló az épületnél

�� a belváros szívében

�� vasútállomás hét percre

�� legtöbb egyetem gyalogtávra

�� modern két- és háromágyas szobák

�� tiszta és kényelmes berendezés

�� szobánként saját konyha és fürdő

�� közösségi szoba és előadóterem

�� szakkolis könyvtár

�� mosógép, szárító és mikró

PEZSGŐ
DIÁKKÖZÖSSÉG

Családias társaságunk az Óváros egyik gyönyörű épületében lelt otthonra, a kulturális élet legjava itt zajlik a közelünkben. Falaink közt koptatta a linóleumpadlót és érlelődött több nagyszerű és mára már sikeres szlovákiai magyar fiatal. Veled együtt mi is követhetjük őket.

Mielőtt felvételt nyertem volna, nem számítottam rá, hogy ennyire sokszínű és nyitott társaság része leszek. Többek közt a magyarságunk, az anyanyelvünk köt minket össze. Ha körbetekintek bentlakó társaimon, akkor számos tehetséges egyéniséget látok olyan skillekkel és gondolatokkal, amikkel egyszer még sokra fogják vinni, és örömmel leszek ennek szemtanúja. Addig is motiváljuk egymást. Nyitunk egymás felé és kihasználjuk a Pozsony által nyújtott lehetőségeket, amelyeknek száma valóban végtelen.

Szabadidődben kedved támadna színházba menni? Netán lesz egy jó koncert az Óvárosban, vagy tüntetni fognak az SNP téren? Kurzus után tovább boncolgatnád a többiekkel az ott felhozott témát? Bármiről is legyen szó, biztosan találsz a szakkolisok közül valakit, aki szívesen veled tart.

5
Magát Dominika elsős szakkollégista

Személyiségfejlesztés

Tanulmányi programunk és a peer-to-peer mentorálás által nálunk egy dolog biztos: nőni fogsz. Olyan készségekre és képességekre tehetsz szert, amelyek által a jövőd biztos alapokra építhet.

Önkormányzatiság

Az önkormányzatiság és a demokrácia a szakkollégium alapvető értéke. A diákok döntenek a szakkollégium programjairól, előadásokról, valamint a közösségi eseményekről. A nagyobb erejű változások is a diákság köréből indulnak. Egy mondattal: azok alakítják a szakkollégiumot, akik a részesei.

Társadalmi diskurzus

Hol máshol lenne helye a véleménycserének és kritikus gondolkodásnak, ha nem egy szellemi műhelyben? Nem zárkózunk el a társadalmi kérdésektől, ugyanakkor tiszteletben tartjuk a vélemények sokszínűségét, és törekszünk az érett vitakultúra kialakítására.

Közösség

Körünkben megtalálhatod azokat, akikkel egy húron pendülsz. Azt követően, hogy felvételt nyertél és hivatalosan is köreinkbe fogadunk Gombaszögön, a sok új barát mellett szerzel magadnak egy mentort is, aki lakótársad lesz és bevezet a szakkolis élet rejtelmeibe. Egy fárasztó és hosszú egyetemen töltött nap után nincs is jobb, mint amikor olyanok vesznek körül, akik törődnek veled, megkérdezik, hogy vagy, megosztják veled, amijük van.

Társadalmi szerepvállalás

Hiszünk abban, hogy apró tettekkel is jobbá tehetjük a világot.

Minden évben csatlakozunk az ajándékozós-cipősdoboz akcióhoz. 2022-ben hasonló módon apró adományokkal kedveskedtünk, melyeket a pozsonyi Gyermekonkológiai osztályára, nehézsorsú családokhoz, árvaházakba és egy állatmenhelyre jutattunk el.

Emellett Horváth Rebecca főszervezésében jótékonysági estet tartottunk 2022 novemberében a mentális egészségért, amivel több mint 1000€-t gyűjtöttünk a lelki épség megőrzéséért dolgozó szlovákiai és szlovákiai magyar szervezeteknek!

A szakkolis lét elengedhetetlen alappillérei a munkacsoportok, amik tagjaként azt csinálhatod, amiben jó vagy.

A közösségi munkacsoport tagjaként részt vehetsz események szervezésben, legyen szó filmklubról, közös túráról, játékestről, vagy bármiről, amiben kedvedet lelnéd.

Felvételisként a szakkolisok következő generációjának készíted elő a terepet. Itt elmondhatod a leendő pozsonyi diákoknak, miért jó nálunk eltölteni az egyetemi éveket, valamint felvételiztethetsz.

Médiósként tartalmat gyárthatsz a szakkolis élet mindennapjairól, fotózhatsz, alkothatsz, hasznosíthatod a grafikai készségeidet, kezelheted a közösségi felületeinket. A digitális marketing is a repertoárunkban van.

Nincs szakkoli nélküled. Így munkacsoportok nélkül sem. Ezek a munkacsoportok a mozgatórugóink.

7
Munkacsoportok, életre szóló készségek

EZT TANULHATOD NÁLUNK

Minden szemeszterben két kurzust kínálunk a diákok számára. Elsősorban a készségfejlesztés a cél, de vannak ismeretbővítő képzéseink is. Célunk, hogy a diákok már pár foglalkozás abszolválása után új jártasságokkal és tudással gyarapodjanak, ezért a kurzus tartalmát és az oktatót is gondosan megválogatjuk.

LOGIKA

Hogyan érveljünk? Melyik állítás lehet igaz és melyik nem? Hogyan érvelnek mások, és hogyan próbálnak meggyőzni bennünket az igazukról? A kurzus célja a kritikus gondolkodás elmélyítése, illetve az érvelési hibák felismerése a gyakorlatban.

RETORIKA

Hogyan írjunk hatásos beszédet?

Hogyan adjunk elő közönség előtt? Hogyan készítsünk prezentációt, és mire ügyeljünk az előadása közben? A kurzus ilyen és ehhez hasonló készségeket fejleszt, s olyan tanácsokkal lát el, melyekre nem csak az egyetemen, de a későbbi szakmai életben is nagy szükség lesz.

TOVÁBBI KURZUSAINK:

KÖZGAZDASÁGTAN

Infláció, GDP, költségvetési hiány. Mit kell tudnunk a közgazdaságról ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a híreket? A kurzus eligazítást nyújt az alapvető közgazdasági ismeretekben, érthetővé teszi a pénzügyeket.

VITAKULTÚRA

Hogyan győzzünk meg másokat észérvekkel igazunkról? A kurzus vitakészségeket fejleszt, nagyban építve a téli szemeszterben látogatott retorika és logika kurzusokon elsajátított ismeretekre. A kurzus vizsgája egy nyilvános vitaest előre adott témában.

aludni, mert már nehéz lenne hazajutni. Van emiatt már egyfajta otthonosság, amit érzek. Ezt az is támogatja, hogy az idei már a negyedik év lesz, amikor felbukkanok a koliban. Mintha egy kicsit én is beköltöznék.

KIEMELT ELŐADÓNK: PEJ ANDRÁS VITAKULTÚRA

Miért fontos a vita?

A meggyőzés témája ott van a mindennapjainkban. A négyszemközti helyzetekben is, és a munka világában is. A kurzuson oxfordi típusú formalizált vitával foglalkozunk, de a képzés általánosságban fejleszti az érvelést, a meggyőzőerőt, az önbizalmat, és sok minden mást is, amelyekre nagy szükség van manapság.

Hogyan került az életedbe a retorika es a tárgyalástechnika?

A retorikával 2015-ben kezdtem mélyebben foglalkozni, akkor még azért, mert az önbizalmamat szerettem volna fejleszteni. Később trénerként kezdtem dolgozni. Mivel a közgazdász diplomámat vezetés és szervezés szakon szereztem, ezért a megbeszélések, tárgyalások világa mindig is érdekelt. Emiatt beleástam magamat abba a témába is.

Hogy érzed magad a koliban?

Mivel Budapesten élek, ezért az alkalmak után általában a koliban szoktam

Milyen érzés a szakkolis diákokkal együtt dolgozni?

Inspiráló. Szuper embereket ismerek meg itt. Mindig előjön az, hogy mennyi mindent csinálnak a diákok még a tanulmányaikon túl is. Sokszor fáradtak, nem biztos, hogy még épp egy vitát vagy egy tárgyalást szeretnének átélni, de eljönnek, ott vannak, készülnek, és próbálják magukból kihozni a legjobbat. Azt gondolom, hogy az életük későbbi részében meg fog térülni az az erőfeszítés, amit most tesznek.

Milyen itt a légkör?

Barátságos és fejlesztő. Diákként lehet, hogy más érzés, de oktatóként jó megérkezni, jólesik a kedves fogadtatás, a bizalom. Előjön a humor is, aminek én nagyon örülök. Másrészt pedig tanulunk egymástól. És nem csak a résztvevők tőlem, de ők is egymástól, és én is tőlük.

Egres Dorottya

A logika kurzus vezetője, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék adjuktusa. A vele készült beszélgetésünket megtalálod weboldalunkon.

9

ÉLET A KOLIN KÍVÜL

NETWORKING

Célunk, hogy a PMSZ szoros kapcsolatokat ápoljon más szakkollégiumokkal, ezért szlovákiai szakkollégiumként is képviseltetjük magunkat a budapesti InterKoll találkozóján. Emellett a Pozsonyi

Szakkollégiumi Találkozó (PSzT) visszatérő programsorozatunk, amelyen különböző szakkollégiumok diákjai tölthetnek el egy hétvégét Pozsonyban városnézéssel, kulturális programokkal és szórakozási lehetőségekkel tarkítva.

GOMBASZÖG

Minden évben visszatérő vendégei vagyunk a Gombaszögi Nyári Tábornak, mind szervezőként, mind fesztiválozóként. 2021-ben vált állandó és kedvelt helyszínné a DH-móló, mely helyet ad a mi színes programjainknak is. Tavalyi legkedveltebb beszélgetésünk Pej Andrással zajlott

„Viták utolsó vérig, avagy hogyan vitázz kommenthuszárokkal” címmel. 2022-ben a tábor saját rádiót indított, aminek zavartalan működéséért diákunk, Csanda Tamás felelt. Bárczi Laura a fesztivál keretei között a médiáért felelős munkacsoportot koordinálta, míg Horváth Rebecca a zenei programok összeállításáról gondoskodott.

BRÜSSZEL

2022. szeptember 16. és 18. között a “The European Leadership Programme”-mal való együttműködésünknek köszönhetően hét diákunk is részt vehetett a Passion for Europe konferencián. Európai küldöttekkel és funkcionáriusokkal köthettek ismeretséget és vitázhattak az EU-t érintő nagy problémákról. A konferencián kívül a diákoknak lehetőségük nyílt megismerni Brüsszelt, megkóstolni a belga söröket és megnézni a fő látványosságokat, mint például az Európai Parlament és az Európai Bizittság épületét.

DH

A Diákhálózat a szlovákiai magyar fiatalok érdekeit képviseli, nyolc egyetemi városban működő diákszervezet munkáját hangolja öszsze. A DH legfontosabb oktatási programjai az egyetemisták részére megrendezett Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), mely teret nyújt a diákok tudományos munkáinak bemutatására, illetve a Szakgyak, mely az egyetemisták szakmai elhelyezkedését próbálja megkönnyíteni. A középiskolások számára a DH minden évben megrendezi a Felsőoktatási Tájékoztató Körutat és a DiNaMit-ot. Nyaranként pedig a Gombaszögi Nyári Tábor és a Gímesi Művelődési és Gólyatábor szervezésében vesz részt a szervezet.

JAIK

A József Attila Ifjúsági Klub elsődleges célja egy olyan aktív Pozsonyban tanuló magyar egyetemistákból álló, összetartó közösség kiépítése, ahol mindenki jól érezheti magát. A legfőbb programJAIK között szerepel az elsős sörözés, a JAJ! (játssz a JAIK-kal), az elmaradhatatlan Magyarbuli, a Pozsonyi Magyar Diákbál, illetve az áprilisban megrendezésre kerülő Pozsonyi Ifjúsági Napok is, amelyeken szakkolisaink visszatérő résztvevők.

SEJK

A Selye János Klub a pozsonyi magyar orvostanhallgatók egyesülete, amely szemeszterenként két alkalommal szervez Tudományos beszélgetést, ahol elismert orvosok adnak elő. Emellett a SEJK rendszeresen biztosít tagjaiknak nyári gyakorlatot Budapesten, és ugyanúgy a közös kikapcsolódás és szórakozás is prioritás számukra. A klub a szakkollégisták számára évente rendez elsősegély gyorstalpalót, ahol életmentő praktikákat sajátíthatnak el diákjaink.

11

KÉT FORDULÓ VÁLASZT EL A SZAKKOLIS ÉLETTŐL:

Így bizony. Ezek az egyszerű lépések, amikkel a legtöbbet hozhatod ki a pozsonyi diákéveidből: kitöltöd a jelentkezési űrlapot, leírod nekünk, mi motivál, és eljössz a szóbeli meghallgatásra. Csak egyetlen dolog biztos a felvételidben: az, hogy nem kell tőle félned. Nézzük meg együtt a legfontosabb információkat, amiket a jelentkezésről tudnod kell!

JELENTKEZÉSI ŰRLAP

• kapcsolatfelvételi adatok

• nyitott kérdések, amelyekben kifejtheted a véleményedet

• több témából választasz egyet, amely az esszéd alapgondolata lesz

MOTIVÁCIÓS LEVÉL

ÍRÁSBELI FORDULÓ

• fél-egy oldal terjedelemben leírod, miért szeretnél szakkolis lenni

ISMERKEDÉS ÉS ASSESMENT CENTER

Megismerkedsz a többi jelentkezővel, később pedig egy probléma megoldásán dolgoztok csapatban.

EGYÉNI INTERJÚ

SZÓBELI FORDULÓ

Feltesszük kérdéseinket, te is felteheted a sajátjaidat; illetve megmutatod a diákstátuszodról szóló igazolást.

május végéig meghirdetjük a felvételit

június végéig adhatod be az írásbeli jelentkezésed

egy júliusi szombaton* találkozunk a szóbeli fordulón

ha ez mind sikerült, szakkolis lettél

augusztus végén vagy szeptember elején csapatépítő tábor Gombaszögön

július végéig értesítünk a felvételid eredményességéről

* A szakkollégium pótfelvételit is hirdethet, ez az írásbeli és szóbeli fordulóval együtt augusztusban zajlik le.

Mikor vagyok sikeres jelentkező?

Mikor nyerek felvételt?

Akkor, ha az írásbeli fordulón nyújtott teljesítményeddel elnyered a Felvételi Bizottság szavazatainak legalább 50%-át, a szóbeli fordulón pedig a felvételiztetők több mint felétől szavazatot kapsz. Az értékelésnél minden benyújtott anyagot figyelembe veszünk, viszont a szóbeli fordulónak nagyobb súlya van.

Mi történik a szóbeli forduló után?

A forduló lezárását követő hét napban értesítünk az eredményről. Amennyiben felvételt nyertél, találkozunk a szemeszter kezdete előtt megszervezett csapatépítő táborban, amelynek részleteiről írásban is tájékoztatunk. Ha pedig nem sikerült bejutnod, és pótfelvételit hirdetünk ki, jelentkezhetsz új írásbeli anyagokkal.

Ugye, nem is olyan nehéz?

Szerintünk nem.*

* 37 szakkolis véleménye alapján, akik szintén átestek rajta.

13

INDÍTSD EL KARRIERED A SZAKKOLLÉGIUMBAN!

Hostomský Fanni vagyok, a komáromi Jókai Színház színésznője. Ötéves tanulmányaim alatt végig a Szakkollégium tagja voltam a legelső évfolyam diákjaként. Itt sikerült olyan ismeretségeket szereznem, akikkel életem végéig tartani tudom a kapcsolatot, mert szakmailag, gondolatilag, emberileg közel kerültünk egymáshoz. A kollégium által olyan területeket ismertem meg, amikre szakom jellegéből adódóan nem lett volna lehetőségem. A koliban tanultak elősegítették, hogy barátaimmal, kollégáimmal egy saját társulatot hozzunk létre, amely meghatározó szerepet tölt be a szlovákiai magyar színházi életben (Trepp platform). Ezúton is bátorítok mindenkit, aki többet szeretne, aki meg szeretné mérettetni magát, és aki szeretne egy baráti, családias társaságban tanulni, épülni, aki tud és akar is érte tenni. Jelentkezzetek, és legyetek szakkolisok!

Csápai Ádámnak hívnak, és a Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem doktorandusza vagyok, a kezdetektől szakkollégista. A szakkollégium lehetőséget adott arra, hogy egy tenni akaró közösség részesévé válhassak, amely rendkívül motiválóan hatott rám. A szakkollégium vezetősége és diáktársaim minden támogatást megadtak ahhoz, hogy az egyetemi képzésemből kihozzam a legtöbbet. A koli által nyújtott kurzusok olyan gyakorlati és elméleti tudással és készségekkel ruháztak fel, amit máshol ilyen minőségben nem kaphattam volna meg. Életem egyik legmeghatározóbb döntésének tartom, hogy jelentkeztem a szakkollégiumba.

Nagy Zsófia vagyok, a Miskolci Egyetem Jogi Karának doktorandusza, mellette pedig junior kutató a Közép-Európai Akadémián, Budapesten. Tanulmányaimat Pozsonyban a Páneurópai Főiskolán végeztem, emellett büszkén mondhatom, hogy egyike vagyok az „Elsők“-nek, akik beiratkoztak és elvégezték a Szakkollégiumot. A Szakkoli nem csupán a szakmai felkészültségemhez tett hozzá, sokkal fontosabb, hogy egy biztonságos közösségi hálót nyújtott, ami támogatott és löketet adott, ha nehézségem támadtak. Mi a legjobb? Hogy ez mind a mai napig érvényes!

Végh Dávid vagyok, ortopéd-traumatológus sebész rezidensként dolgozom. Tanulmányaimat a Szlovák Egészségügyi Egyetem Orvostudományi Karán és Comenius Egyetem Természettudományi Karán végeztem, illetve a Comenius Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán doktoráltam sportgenetikából. Öt évig laktam a Pozsonyi Magyar Szakkollégiumban, amely meghatározó szerepet töltött be az életemben, új ismereteket sajátítottam el, előadóként és eseményszervezőként is érvényesítettem tapasztalataim. Rengeteg barátot szereztem, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. A szakkoliból sok kedves emlékkel távoztam, ahova a mai napig örömmel térek vissza különböző események alkalmából.

GOMBASZÖG

A hely, ami közelebb hozza egymáshoz a szakkolisokat

Miután sikerrel vetted a felvételi írásbeli és szóbeli részét, s felvételt nyertél a szakkoliba, a szeptember eleji évkezdő táborunkba leszel hivatalos.

Mi vár itt rád? Egy tartalmas hétvége, ahol alaposabban megismerheted magad, megismerhetjük egymást, jól érezzük magunkat, kiadósakat eszünk, megismerjük Gombaszög történetét, szórakozunk és társasozunk. A kötetlen ismerkedés mellett különböző programokkal színesítjük az itt töltött napokat.

A csapatépítés folyamatában kiváló trénerek vezetnek és segítenek nekünk lebontani a falakat, megismerni egymást és elvezetni a válaszhoz, hogy mi a dolgunk a világban. Különböző technikákat, fontos közösségünket érintő témákat, önismereti kérdéseket, energizáló gyakorlatokat hoznak, amivel teret adnak nekünk az önkifejezésre, véleménynyilvánításra és ismerkedésre.

Na jó, elmondhattuk volna egyszerűbben is: két és fél nap buli személyiségfejlesztéssel és ismerkedéssel. Jól hangzik, nemde? Reméljük velünk tartasz!

Impresszum | Tanulj és boldogulj Pozsonyban

Felelős szerkesztők: Jablonský Benjamin, Csanda Tamás

Kiadta a Pro Collegio Posoniensi Alapítvány

Felelős kiadó: Mózes Szabolcs

Nyomdai előkészítés: Csanda Tamás

15

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.