Page 1


Actualitate

Mandatul încasare fact

CRESC SALARIILE POŞTAŞILOR Conducerea Poştei Române şi reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) au agreat, în ultima zi a lunii octombrie, schema de majorare a salariilor poştaşilor, cu aplicare de la 1 ianuarie 2017. În cadrul negocierilor s-a convenit acordarea de tichete de masă la valoarea nominală a tichetului de 11,50 lei/zi, faţă de valoarea actuală de 9 lei, după intrarea în vigoare a actului normativ care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masă. Suplimentar, s-a stabilit acordarea unei creşteri salariale de 80 de lei brut/angajat. Tichete de masă cu noua valoare vor primi toţi angajaţii, în vreme ce de majorarea salarială vor beneficia salariaţii cu clasa maximă de salarizare 33 (inclusiv). Această schemă de majorare a urmărit principiile echităţii sociale, vizând angajaţii cu cele mai mici venituri. Ea a fost agreată în contextul continuării planului de optimizare a personalului, care va duce la o structură mai eficientă în zona administrativă. Ca urmare a acordului dintre cele două părţi, conflictul de muncă a încetat, iar activitatea poştală a revenit la normal începând cu prima zi a lunii noiembrie. Pentru a răspunde cât mai prompt şi mai detaliat angajaţilor, vă rugăm să ne transmiteţi întrebările pe adresa redacţiei şi vom furniza toate răspunsurile în numerele viitoare.

6 ¦

OCTOMBRIE 2016

La o lună de la lansarea „mandatului încasare facturi”, veniturile Poştei Române din această prestaţie au atins aproape 500.000 de lei. În cazul facturilor Enel, cele mai numeroase dintre cele achitate la ghişeele poştale, suma care a intrat în conturile Poştei în perioada 20 septembrie - 21 octombrie este mai mare cu peste 55% faţă de veniturile înregistrate în cursul lunii august, ultima în care a fost în vigoare vechiul contract de încasare facturi Enel în subunităţile poştale.

Irina PURCARU, Director Direcţia Operaţiuni şi Relaţii Comerciale

Rezultatul înregistrat de noul produs de încasare facturi este cu atât mai remarcabil cu cât el a fost obţinut în condiţiile unui număr de prestaţii redus la jumătate, ceea ce a dus şi la o fluidizare a traficului de clienţi. Serviciul prin intermediul căruia orice persoană îşi poate achita factura la oficiile poştale, în schimbul unui tarif fix de 2,5 lei, a fost lansat pe 20 septembrie 2016, de către Direcţia Operaţiuni şi Relaţii Comerciale din cadrul Direcţiei Executive Operaţionale. S-a oferit astfel clienţilor posibilitatea transferării către furnizorii de utilităţi a sumelor aferente facturilor şi, totodată, destinatarilor sumelor - posibilitatea de a prelua informatic detaliile aferente plăţilor efectuate de clienţi.


uri a debutat în forţă Concret, între 20 septembrie şi 21 octombrie 2016, s-au achitat prin intermediul noului mandat aproape 200.000 de facturi, care au adus Poştei Române venituri de aproape 485.000 de lei. Cele mai multe au fost facturi Enel, peste 130.000, şi CEZ, cu 48.000 de bucăţi. În prealabil, în luna august, comisoanele rezultate din încasarea a aproximativ 420.000 de facturi Enel şi CEZ au adus venituri operatorului public poştal de 355.000 de lei.

Teste de produs cu Engie Primul furnizor de utilităţi pentru care Poşta Română a dezvoltat acest produs a fost GDF Suez Romania, actualul Engie, iar rezultatul a fost unul suficient de încurajator, astfel încât Poşta Română să se orienteze către implementarea acestui produs către toţi furnizorii de utilităţi. În prezent, prin acest nou serviciu de plată, se pot încasa facturile emise de Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie, Electrica Furnizare, E.ON Energie Romania, acoperind astfel zona marilor furnizori şi emitenţi de facturi de gaze şi energie electrică. Zona de telefonie şi internet este acoperită, pentru început, prin plata facturilor emise de compania RCS&RDS. „Mandatul încasare facturi a fost bine primit inclusiv în rândul furnizorilor de utilităţi şi servicii. Astfel, după trei ani, au acceptat să colaboreze din nou cu Poşta Română două dintre cele mai importante companii din domeniu, RCS&RDS şi E.ON Energie Romania. Mai mult, în cazul E.ON Energie Romania, acum se pot achita la oficiile poştale şi facturile de gaze naturale, nu doar cele de electricitate, ceea ce ne oferă o oportunitate extraordinară de creştere a veniturilor pe zona Transilvaniei”, a apreciat Irina Purcaru, director al Direcţiei Operaţiuni şi Relaţii Comerciale.

,,

Mult discutatul contract de încasare a facturilor Enel a fost, iată, înlocuit cu această prestaţie care se dovedeşte a fi un succes. Faptul că lumea alege să achite diverse facturi de utilităţi apelând la serviciul mandat poştal încasare facturi dovedeşte că decizia noastră a fost una corectă, iar compania are numai de câştigat. Ţinta pe termen scurt şi mediu este să-l extindem la cât mai mulţi furnizori de utilităţi, din toate zonele ţării” Rareş STANCIU, Director Executiv Direcţia Operaţională

Ministrul Delia Popescu vrea capitalizarea Poştei Române Într-un interviu acordat agenţiei naţionale de presă Agerpres, ministrul Comunicaţiilor, Delia Popescu, a afirmat că Poşta Română trebuie să-şi diversifice serviciile şi să continue procesul de capitalizare. „Compania Naţională Poşta Română trebuie să intre într-un proces de reorganizare şi modernizare, pentru a putea face faţă provocărilor concurenţiale şi pentru a deveni un adevărat jucător pe piaţa serviciilor poştale. Poşta Română are un mare avantaj, şi anume capilaritatea distribuţiei, iar acest avantaj trebuie păstrat şi îmbunătăţit într-o piaţă în care cererea pentru servicii poştale clasice este în scădere, ca urmare a noilor tehnologii şi a serviciilor de comunicare. Astfel, cred că trebuie găsite, în primul rând, metode de diversificare a serviciilor furnizate de către CNPR. Totodată, trebuie continuat procesul de capitalizare a Poştei Române, fie chiar şi prin listarea la Bursă, un proces complicat şi de durată, implicând o aliniere la nivelul autorităţilor române — Guvern, MCSI, Consiliul Concurenţei, autorităţi ale statului, Fondul Proprietatea”, a precizat Delia Popescu. Ulterior, într-o declaraţie de presă susţinută la Guvern, ministrul Comunicaţiilor a reiterat ideea capitalizării companiei, subliniind importanţa strategică a Poştei pentru statul român.

POªTAªUL454 ¦ 7


Reportaj

PostCollect, un serviciu ĂŽn plină expansiune


Reportaj

Vasilica Pascu a încercat să ordoneze alfabetic pachetele ce sosesc zi de zi în oficiu spre a le găsi mai uşor la momentul predării către destinatari

săptămână la eliberări colete eMag este sâmbăta. În cele aproximativ trei ore în care se efectuează această prestaţie numărul coletelor eliberate ajunge la peste 70. «Recordul l-am consemnat în 24 septembrie, când am livrat 77 de colete», ne precizează oficianta Iuliana Niculae, de la OP 79.

Atragerea clienţilor tineri Interesant este că PostCollect a atras către oficii un public tânăr, care nu prea trecea pragul subunităţilor poştale. „Din aprecierile mele, mai bine de jumătate din cei ce se prezintă să ridice coletele eMag sunt persoane cu vârsta de până-n 35 de ani, oameni pe care mai rar îi vedem în oficiu pentru alte prestaţii. Interacţiunea cu ei este plăcută, mulţi fiind bine dispuşi şi puşi pe glume”, ne spune Cristina Mihalache, oficiant superior la OP Bucureşti 61. Numeroşii clienţi cu care am stat de vorbă la ghişeele PostCollect au fost încântaţi de posibilitatea de a-şi ridica trimiterile de la oficiile poştale. Două sunt motivele principale pentru care oamenii sunt mulţumiţi de această prestaţie: faptul că la comenzile de până în 200 de lei scapă de achitarea sumei de 15 lei reprezentând taxa de livrare şi posibilitatea de a-şi ridica trimiterea oricând doresc de-a lungul celor 7 zile calendaristice în care coletul îi aşteaptă la oficiul poştal. „Este cel mai bun lucru pe care l-a făcut Poşta Română de când ştiu eu această companie», ne spune Andrei Trancea, student în vârstă de 20 de ani. Andrei comandă des de pe site-ul eMag şi de când OP 79 a intrat în reţeaua PostCollect numai de aici îşi ridică produsele. «În medie am două-trei comenzi pe săptămână, în funcţie de promoţiile eMag. Parfumuri, cărţi, decoraţiuni, produse de curăţenie ş.a.m.d. Comenzile mele nu trec de valoarea de 200 de lei», ne spune el. Este foarte mulţumit de promptitudinea şi amabilitatea oficiantelor de la OP 79, cu care s-a şi împrietenit între timp. De cele mai multe ori, la fel ca majoritatea clienţilor de altfel, optează pentru deschiderea şi verificarea coletului la ghişeu. „N-am avut probleme până acum, însă o verificare nu strică niciodată, mai ales dacă este gratis”, spune el.

„Am lucrat până acum vreo şapte ani în Poştă, ca oficiant, aşa că ştiu cu ce «se mănâncă» acest job. Este foarte bun serviciul PostCollect, dar ar fi fost perfect dacă am fi putut plăti cu cardul la ghişeu. Aş fi dorit să plătesc cu Card Avantaj, în trei rate. Ştiu că pot achita online pe site-ul eMag, dar nu sunt fanul plăţilor cu cardul pe Internet”, ne-a spus Margareta Pricop, venită să ridice de la OP 61 o comandă de diverse cărţi şcolare pentru copilul său. Din spusele oficiantelor, lipsa POS-urilor a stat şi la baza unor momente ceva mai tensionate cu clienţii care nu veniseră pregătiţi cu lichidităţi la ei. „Am avut câteva astfel de situaţii, însă, în cele din urmă, oamenii au înţeles situaţia, au mers la bancomatele din jur şi au revenit cu cash pentru a-şi

Punctul slab, lipsa POS-urilor Singurul reproş al celor ce vin să-şi ridice pachetele eMag din oficiile poştale ţine de lipsa aparatelor de tip POS, fapt ce îi împiedică să achite preţul produselor comandate cu cardul.

12 ¦

OCTOMBRIE 2016

Echipa „campioană” a lunii septembrie este formată din salariatele OP Bucureşti 79, cu diriginta Pascu în centrul imaginii


achita coletele. Nu am returnat trimiteri din acest motiv”, ne dezvăluie Vasilica Pascu. Au existat însă colete returnate către eMag pe motiv că destinatarii nu s-au mai prezentat la ghişeu spre a le ridica. Numărul lor este totuşi insignifiant, undeva pe la 2-3 colete pe lună pentru fiecare din cele două oficii.

Proceduri simplificate Oficiantele sunt încântate de procedurile simplificate pentru eliberarea coletelor eMag. Din ce ne spune diriginta OP 79, pachetele care se achită la ghişeul poştal pot fi eliberate oricărei persoane care prezintă un buletin şi ştie numărul comenzii. Important este ca trimiterea să fie achitată. „În cazul celor plătite online, ele se predau doar destinatarului. Excepţii de la regulă se fac doar când cei de la eMag ne trimit un mail prin care ne anunţă că putem elibera respectivul colet pe numele altei persoane, indicându-ne şi numele acesteia”, precizează Vasilica Pascu. Oficiantele superioare Carmen Neaga şi Cristina Mihalache, de la OP 61, sunt încântate de procedurile simplificate prin care se eliberează coletele eMag. „Ar fi excelent dacă am adopta în Poştă procedurile acestea. Să nu mai întocmim atâtea hârtii şi să completăm tot felul de formulare atunci când eliberăm un colet trimis prin poştă sau o recomandată. Am câştiga timp preţios, pe care să-l folosim în alte activităţi poştale”, spun ele.

Coletele, monitorizate prin Track&Trace În cadrul serviciului PostCollect, operatorul naţional de servicii poştale preia, sortează şi livrează coletele partenerului la sediul subunităţilor poştale participante, în funcţie de alegerea clientului. Aceasta poate fi făcută printr-un singur click, pe site-ul retailerului. Toate unităţile selectate au ghişee special dedicate acestui serviciu, cu program extins - seara şi în weekend. Expediţiile eMAG sunt monitorizate în sistem Track&Trace pe tot parcursul lor, de la prezentare, până la livrare. Destinatarii sunt avizaţi de către eMAG, printr-un SMS, în momentul în care coletele sunt predate Poştei Române. După sosirea coletului la punctul de livrare, destinatarii sunt anunţaţi, tot prin SMS, că expediţia este disponibilă pentru ridicare la sediul oficiului poştal. Livrarea coletelor se face la sediul oficiilor poştale prin intermediul ghişeelor dedicate şi vizibil semnalizate, clientul având opţiunea deschiderii coletului pentru verificarea conţinutului. Conform contractului încheiat, Poşta Română poate păstra coletele avizate în oficiile poştale timp de 7 zile calendaristice, de la data preluării lor de la eMAG.

Training organizat de eMag Aproximativ 250 de salariaţi poştali (200 de diriginţi ai oficiilor poştale în care se eliberează colete eMag, şefii de OJPuri şi reprezentanţii managementului companiei) vor participa, în 3 şi 4 noiembrie, la o reuniune organizată de retailerul online la Buşteni. Cu acest prilej va avea loc un training al salariaţilor implicaţi în proiect şi se va prezenta un program de incentivare al oficiilor şi salariaţilor poştali. De asemenea, eMag îi va premia pe reprezentanţii subunităţilor poştale cu cele mai multe prestaţii PostCollect.

Poşta Română a reuşit, cu resursele extrem de limitate pe care le deţine, să încheie acest parteneriat-cheie pentru dezvoltarea portofoliului. Munca celor care au căutat, zi de zi, soluţii pentru ca această colaborare să existe nu trebuie subestimată de nimeni. Este meritul colegilor de la Comercial, dublat de răbdarea şi de înţelegerea manifestate de un retailer care doreşte să lucreze cu Poşta Română”

Rareş StAnCiu, Director executiv Direcţia operaţională

Poşta Română foloseşte logistica proprie pentru a livra coletele clienţilor, aceştia putându-le ridica de la un ghişeu special, unde un angajat este special trainuit pentru aşa ceva. Feedback-ul din partea clienţilor este foarte pozitiv” iulian StAnCiu, Directorul General al eMag

„Acum două săptămâni v-am anunţat că eMAG a deschis 12  puncte noi de livrare  în parteneriat cu Poşta Română, în interiorul câtorva oficii poştale. Cel de pe Nicolae Caramfil (n.r. – oP Bucureşti 52) se află la mai puţin de 500 de metri de blocul nostru şi am găsit rapid un motiv să-l testăm. Ca să fiu sincer, la început am privit cu scepticism această modalitate de livrare. eMAG, un magazin online cu care empatizez, se asociază cu Poşta Română, în antiteză cu tot ceea ce înseamnă rapiditate, seriozitate şi simplitate. Cumva parcă Poşta Română se bate cap în cap cu toate valorile eMAG. Cu toate acestea, ridicarea produsului a decurs foarte bine. Oficiul Poştal a căpătat deja o mare firmă luminoasă de la eMAG, deci e uşor de găsit. La fel şi la interior, ghişeul eMAG este marcat corespunzător. Am ajuns pe la ora 7 pm şi nu era nimeni altcineva la coadă. Cea mai mare temere a mea era că vor fi alte persoane la coadă, dar la ghişeul eMAG nu se fac şi alte operaţiuni specifice oficiului poştal. Doar ridicări de produse. Persoana din spatele ghişeului a găsit repede coletul, a completat ceva în computer, ne-a pus să semnăm într-un catastif şi gata, în sub 5 minute am terminat cu totul. În concluzie, sunt foarte mulţumit de noua metodă de livrare. Pentru mine asta înseamnă că pot comanda orice, chiar şi un pix, fără să plătesc cost de livrare. Tot ce trebuie să fac este să cobor din bloc şi să merg 500 de metri. Dacă aş avea certitudinea că merge la fel de bine de fiecare dată, aş prefera această variantă în locul curierului” (opinie pe revoblog.ro)

POªTAªUL454 ¦ 13


Revista Postasul Octombrie 2016  

Revista Postasul Octombrie 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you