Page 1

Aalborg

Amalie Dollerup

Finn Byrum

Kristian Kjelling

[ Guldvask 1 ]

Småt brændbart


[34]

[12]

[72]

GLAMPING · 12

Little Miss Hippie er dybest set en historie om Marianne - selvudnævnt diva med en slet skjult forkærlighed for punk, retro-tapetet, det langhårede gulvtæppe, lysekronen og de farverige detaljer - alt sammen fortæller en lille smule om hvem hun er, at hun er helt særlig og glamping-entusiast.

THE POWLS · 18

Mailkorrespondancen er denne gang med THE POWLS. Du har måske set dem live på en scene eller blokvogn et sted i Danmark. Eller også er du en af de heldige, der fortsat lever i uvidenhed om, at der findes et orkester, som kalder sig The POWLS. Gennem 22 år har det vanvittige orkester holdt sammen i tykt og tyndt. Desværre.

SMÅT BRÆNDBART · 34 Aalborg Kommunes genbrugspladser bidrager til andet end rent miljø. GenbrugNord er en guldgrube for genbrugs-begejstrede og gør en væsentlig forskel i rigtig mange menneskers liv.

HÅNDVÆRKERHUSET · 63 Hvis du indimellem bevæger dig rundt i Aalborg har du sikkert lagt mærke til det store gule bindingsværkshus, som ligger på hjørnet af Kattesundet og Borgergade. Bygningerne er næsten 400 år gamle, men bliver stadig brugt. Håndværkerhuset hedder det og her holder Aalborgs pensionerede håndværkere til.

INDHOLD 06 Leder 10 DOK#1 12 Glamping 18 Mailkorrespondancen 26 Kulturfærgen 28 Chris auto-klumme 30 Jesus som stresscoach 34 Småt brændbart 40 Jane Rosengren 44 Ønskebørn 50 Trendspotting 52 Amalie Dollerup 59 Kristian Kjelling 63 Håndværkerhuset 72 Chris Bruun Pedersen 78 Kulturkalender 83 Idas kontaktbureau 88 Finn Byrum 98 Klummen


[INDHOLD]

n e d e k s n spa e U L F


hojland.

Det var dog den stiveste! Der er hæsblæsende tempo, højt humør og upassende humor ad libitum, når sædelighed og liderlighed mødes på Aalborg Teater i farcernes farce, Den Spanske Flue. Lad dig forføre af giftelystne kvinder, kinky hemmeligheder og en hel flok mænd, som opdager, at de betaler børnebidrag til det samme barn.

September>oktober 2013 på Store Scene Køb billetter nu på aalborgteater.dk >>> Billetpriser: A: 280,- B: 230,- C: 130,- (inkl. billetgebyr) AALBORGTEATER.DK FACEBOOK.COM/AALBORGTEATER JERNBANEGADE 9-11 9000 AALBORG BILLETSALG 9631 6020


[LEDER]

BLIV HJEMME Indrømmet, der er ikke noget bedre end at pakke kufferten og drage ud i Aalborg Lufthavn. Allerede på den anden side af security starter ferien... og stemningen. Relativt kort tid efter, sidder man i en turistbus i et fremmed land, hvor en smilende guide på svensk eller engelsk vifter med en paraply, med logo fra dit rejsebureau. Forude venter lige præcist det, vi er afsted for. INTET! En pool, en solseng, en buffet, en bog og en dag uden program. Ungerne plasker i vandet, og du plasker med. Flyder rundt på en oppustelig krokodille, og drikker noget koldt. Ferie! I år kalder arbejdet for det meste af [et cetera] redaktionen, da vi både er igang med efterårets udgivelser, og skal producere en masse video fra Nibe Festival. Opgaverne giver ikke luft til oppustelige krokodiller, da det er netop nu Danmark er smukkest - og det benytter virksomhederne sig af, og får produceret profilfilm. Så ferien holdes i Aalborg. Mange siger måske æv, når ferien skal holdes herhjemme, men når man går på oplevelsesjagt i Aalborg og omegn, er det ikke småting der tilbydes. Nordjylland er fantastisk. Proppet med de smukkeste steder, de bedste oplevelser, spændende arrangementer og de kærligste folk. Aalborg midtby bliver i sommervarmen en oase, hvor man kan slentre ned af gågadernes tilbud og stoppe op på mølleplads til en frokost. Amerikanske dage fylder C.W. Obels plads med fly og brandbil, skoven rocker med jævne mellemrum, havnefronten giver solskinshud og bademuligheder - og Jomfru Ane Gade lokker til aftenhygge og - hvis man er heldig - lidt nattesjov. Zoologisk have har dinosaure på tapetet, Fårup Sommerland lokker med fuld fart på ny bane, eller stille is i både med pedaler. Museerne og gallerierne i byen skal besøges hvis regnen kommer, så det håber jeg den gør! Bare et par dage. Aalborg og Nordjylland har alt, hvad de andre leder efter på klodens andre pletter. Det eneste jeg må undvære er den oppustelige krokodille. Og det går nok! God Sommer, vi ses til august!

Ansvarshavende chefredaktør: Jeppe Søe ( jeppe@positivemedier.dk ) Skribenter: Mette Kirstine Goddiksen, Annesophie ElkjærGregersen, Tine Haslund, Pia Møller Søe, Jane Rosengren, Jais Ikkala (KULTURFORMIDLEREN) Fotografer: Louise Dybbro, Finn Byrum, Simon Wedege Petersen Design & layout: Claus Frandsen ( dtp@positivemedier.dk ) Anne Brix ( anne@positivemedier.dk ) Stylister / Frisør: Mia Hausted, Cecer Bjørk / My & Holger Webmaster & Sociale Medier: Martin Gorritzen ( martin@positivemedier.dk ) Trykkeri: Greentech Rotaprint Bogholderi: Winnie Brus Ansvarlig udgiver: Positive Medier ApS, Jægersprisvej 1, 9000 Aalborg Annoncesalg: 70 22 30 13 Redaktion: red@positivemedier.dk - tlf: 70223013 Oplag & frekvens: 15.000, udkommer 8 gange årligt. Distribution: Spredes overalt i Aalborg på insteder, butikker, opholdssteder og ligger hos alle annoncører. Kan læses online på www.1cetera.dk Tak til: Instant kaffe! Koner, kærester, søstre, og kæledyr af alle medarbejdere for stor tålmodighed - og til alle dem, vi ikke har glemt... Abonnement: Vil du have tilsendt magasinet 8 gange årligt kan du tegne abonnement for 450 kr. pr. år, der dækker forsendelsen. Hjemmeside: www.1cetera.dk Facebook: www.facebook.com/byens.magasin Forside: Amalie Dollerup Fotograf: Louise Dybbro. ET CETERA MAGAZINE tager forbehold for trykfejl eller ændringer af de begivenheder, der er nævnt i magasinet. Artikler, billeder og annoncer må ikke benyttes uden skriftlig tilladelse. Historer kan citeres med henvisning til hjemmesiden www.1cetera.dk. Alle artikler er redaktionelt produceret efter almindelige regler for god presseskik - uafhængigt af annoncekroner. Artikler der er betalt af annoncører er markeret med “Profil”.

TILMELDT DANSK OPLAGSKONTROL (Din sikkerhed for, at vi gør hvad vi siger)

[ 6 ]


UDSALG

-30% -30% -30% -30%

1000 skjorter

-40%

100% ren bomuld, altid strygefri Europæisk produceret Suveræn pasform Økotex standard 100+1000 års garanti stof 2å år rs ga g ara ran ntti p på ås t f og to g fforarbejdning orar or arb be ejjd dnin nin ni ng g

-40%

Normalpris 599,95

1 stk.

2 stk.

3 stk.

400,- 700,- 900,Spar 200,-

Spar 500,-

Spar 900,-

-40% -40% -40% Åbningstider:

Nytorv 9 • 9000 Aalborg • Tlf.: 98 12 44 55 • www.walthertoj.dk

Man – torsdag 9.30 – 17.30 Fredag 9.30 – 19.00 Lørdag 9.30 – 15.00

13-366


Engelsk og dansk rock tilsat en berlinsk varieté med skarpe kanter slår sæsonen i gang Når sommeren er blevet til sen, og solen mere gylden byder Aalborg Kongres & Kultur Center på en august og september med store internationale og danske navne som indledning på en ny sæson. Den tyske varieté Wintergarten rykker for første gang sine unge artister ud fra Berlin og gæster Aalborg, og den verdensberømte varieté præsenterer utroligt artisteri med skarpe kanter på Skråen, der både er samarbejdspartner og spillested i efterårsferien. Jonglører, hulahop, vandakrobatik, balletdanser, akrobater i trapez – alt dette samlet i et artistisk varitéshow uden lige – et show, der aldrig før er set i Danmark. Showet ”Made in Berlin” spiller i efterårsferien fra 16.-19. oktober. Inden da byder Aalborg som det eneste sted i Danmark i denne omgang Deep Purple velkommen til Skovdalen den 8. august, og 28. september vil Nephew forsøge at ligge Gigantium for sine fødder på den store ”Hjertestarter Tour” Purple rock under åben himmel 45 år i rockbranchen som pionerer inden for heavy metal og moderne hård rock og stadig i bedste velgående. Deep Purple is back, og som det eneste sted i Danmark bliver Skovdalen koncertsted for dette legendariske engelske rockband, når de 8. august er klar til at blæse publikum omkuld under åben himmel. Sidst de var i Danmark var i 2011, og nu er de altså tilbage, denne gang med helt nye sange i repertoiret fra deres senest udkomne album ”Now What?!”. Gennem Deep Purples mangeårige eksistens har der været en del udskiftninger, og i dag består bandet af tre gamle medlemmer – Ian Gillian, Ian Paice, Roger Glove – samt Steve Morse, der kom til i 1994 og Don Airey, der har været med siden 2001. Nephew satser stort De har vundet et hav af priser og udgivet plader, der er røget direkte i toppen af hitlisterne, og 28. september kan de igen opleves i Aalborg. Nephew er navnet, og i ikke mindre end 17 år har de haft deres eksistens i musikbranchen. Efter at have afsluttet en udsolgt turné på en række mindre spillesteder, er det populære rockband nu klar til at indtage de store scener, når de med deres turné ”Nephew Hjertestarter Arena Tour 2013” besøger landets fem største arenaer heriblandt Gigantium. Det bliver den største indendørsturné, et dansk band nogensinde har lavet, og Simon Kvamm vil sammen med resten af bandet udnytte de store scener til fulde for at give deres publikum den størst mulige visuelle og musikalske oplevelse. Siden februar har bandet løbende offentliggjort liveversioner af sangene fra albummet Hjertestarter, og hvis man vil have fingrene i disse fede versioner af albummets hits for at varme op til braget i Gigantium, er det med at være hurtig, for 1. september bliver de igen taget væk fra iTunes, som er det eneste sted, sangene kan downloades fra.


ark!

Eneste koncert i Danm

Torsdag 8. august kl. 19 Skovdalen (Udendørskoncert)

Billet: 345,-

FÅ BILLETTER FREDAG 27. SEPTEMBER LØRDAG 28. SEPTEMBER Billet: 312,KL. 20.00 I EUROPAHALLEN

PRÆSENTERET AF: skraaen.dk akkc.dk

Hjertestarter Tour 2013

LØRDAG 28. SEPTEMBER KL. 20.00 I GIGANTIUM

ARTISTSHOW I VERDENSKLASSE!

BILLET: 370,-

Onsdag 16. oktober SOLGT Torsdag 17.UDoktober Fredag 18. oktober Lørdag 19. oktober Hver aften kl. 20 på Skråen

Billettlf. 9935 5566, mandag-fredag kl. 12-17 · akkc.dk

PRIS: INKL. spisning kl. 18.30: A: 495,EKSKL. spisning A: 325,- B: 295,- C: 245,INFO OG BILLET: skraaen.dk


[PORTRÆT]

DOK#1 EFTER ET ÅRS PAUSE RULLER MARKEDET SIG IGEN UD PÅ SMUKKE TOLDBOD PLADS, SOM EN DEL AF AALBORG I RØDT. UDSTILLERNE TIL ÅRETS MARKED 30. AUGUST TIL 1. SEPTEMBER ER NU UDVALGT OG BLIVER MED GARANTI BÅDE SMUKKE OG SJOVE DAGE. 55 KUNSTHÅNDVÆRKERE KLAREDE CENSUREN

Årets 55 udstillere spænder bredt over genrer – fra glas og keramik til smykker, tekstiler og design. Udstillerne er nøje udvalgt af en censorgruppe bestående af Gitte Ørskou, direktør på KUNSTEN, gallerist Kent Wolfsen og keramiker Helle Bovbjerg. Der kom 120 ansøgninger kom fra hele landet, og censorerne har i deres udvælgelse lagt vægt på kvalitet, originalitet og den varierede publikums-oplevelse. VOKSEVÆRK PÅ DESIGN-OMRÅDET

Årets nye tiltag på DOK#1 er det store DesignSpot-område på den anden side af Strandvejen ned mod havnebassinet. Her vil du få lejlighed til at møde en række særligt indbudte, unge talentfulde internationale designere til en snak om deres arbejde og visioner. DOK#1 sætter fokus på de internationale tendenser, fordi markedet og foreningen bag ser åbenhed og gensidig inspiration som en altafgørende forklaring på den succes, som dansk kunst- og kulturliv oplever i øjeblikket. DesignSpot gæstes derfor af designere fra både Litauen, Ungarn, England, Tyskland og Danmark. GRÜNISH EN SPEKTAKULÆR INSTALLATION I SPRINGVANDET

Springvandet på Toldbod Plads vil også indgå som en levende, organisk del af markedet. I år stiller DOK#1 skarpt på farven grøn og emnet bæredygtighed. Det sker under overskriften GRÜNish, der relaterer sig til de aktuelle strømninger urban gardening og green marketing. Temaet udfoldes først og fremmest med en spektakulær installation i springvandet. Denne bliver en umiddelbar og sanselig oplevelse i dialog med den smukke arkitektur på Toldbod Plads. Her vil der kunne hentes GRÜNish ideer til indretningen af altankassen eller den lille byhave, mens man hviler fødderne og får sig en forfriskning.

[ 10 ]

ER TILBAGE


LÆRKE LANGBALLE (DK)

Keramikeren Lærke Langballe leger med at sætte afstøbninger af dyr på skåle og fade, der er dekoreret med retromønstre i støvede farver – og resultatet bliver dekorativ, anvendelig brugskunst med et glimt i øjet.

MYRA KLOSE (D)

”The Bommel” eller Pompon er et sandt håndværksstykke. Adskillige hundrede uld tråde bundtes, rulles, snøres og klippes. Omhyggeligt udvalgt af fineste kvalitet uld. Der går op til 1300 uldne pomponer – og op til 45 kg uld - til udførelsen af et tæppe.

SAMPLING (LI)

Lokale og naturlige materialer forarbejdede af dygtige kunsthåndværkere – disse kvaliteter vægter og værdsætter Sampling – og omsætter det til samtidigt design. Fokus på forholdet mellem bruger, rum og miljø forankret i håndværk – der ændrer opfattelsen af rummet.

ORIGINALITET OG VINTAGE

Smykkekunstner Kirsten Sonne arbejder med genbrugsmaterialer som f.eks. gamle spillebrikker og dele af legetøjsdukker og kombinerer dem smagfuldt til originale og højst personlige smykker. Interessen for genbrug og vintage ses også hos Aalborg designeren Cecilie Bernhard, som giver gamle modefund nyt liv i lækre håndsyede tørklæder.


[PORTRÆT]

Tekst: Pia Møller Søe ][ Foto: Marianne Kalb ][ Layout: Claus Frandsen

’LITTLE MISS HIPPIE’ ER DYBEST SET EN HISTORIE OM MARIANNE – SELVUDNÆVNT DIVA MED EN SLET SKJULT FORKÆRLIGHED FOR PUNK. RETRO-TAPETET, DET LANGHÅREDE GULVTÆPPE, LYSEKRONEN OG DE FARVERIGE DETALJER – ALT SAMMEN FORTÆLLER EN LILLE SMULE OM HVEM HUN ER. AT HUN ER HELT SIN EGEN OG AT HUN ER GLAMPING-ENTUSIAST.

[ 12 ]


[PORTRÆT [LITTLE MISS HIPPIE] Til daglig driver Marianne Kalb PR-bureauet Kalb, hvor omdrejningspunktet er ’Den Gode Historie’: et ankerpunk hun tager med sig ind i glamping-verdenen, hvor det handler om at vise hvem man er – og indrette sig behageligt, personligt og unikt som campist, en livsstil der ellers ikke har for vane, at blive forbundet med designerpuder og glam-interiør. GLAMPING?

Glamping er en behagelig fusion af glamour og camping, der, ført ud i praksis, er en væsentlig opgradering af campinglivets ellers forholdsvis primitive livsstil. Der findes campister for hvem farven på sofapuden i campingvognen er væsentlig, og hvor intet i øvrigt er overladt til tilfældighederne. De glamper. Glamping-begrebet har eksisteret i mange år og i eksempelvis USA er glamping-bevægelsen et velkendt fænomen, og rigtig mange mennesker deler interessen for at style og personificere deres campingvogne. For Marianne Kalb er glamping en lidenskab, der handler om at gøre campinglivet til noget særligt, en forkælelse der er helt og aldeles unødvendigt ud fra et funktionelt og praktisk synspunkt, men som giver hende en helt særlig glæde. ”I min verden er glamping-begrebet sjovt nok forbundet med Karen Blixen. Hun er en kvinde, der altid har fascineret og inspireret mig meget – ikke mindst fordi hun i den grad indtog savannen med stil,” smiler hun. ” Jeg er drevet og fascineret af glamping – fordi det appellerer til både min indre Diva og slet gemte punker – I do it MY way! Og jeg elsker at udfordre og eksperimentere med det eksisterende, og se om rammerne er bevægelige og kan tage nye former. Og hvis det så oven i købet glimter som diamanter, så ….” Marianne og hendes kæreste, Kim, købte deres første campingvogn for tre år siden. En helt almindelig og ordinær Adria vogn – der ligger placeret på en helt almindelig og ordinær – med nogle af fastliggernes ord - kedelig, men hyggelig campingplads – Gåsevig Camping – mellem Aabenraa & Haderslev. ” I den forbindelse fandt jeg hurtigt ud af, at campingcentre var DØDEN! Jeg kunne slet ikke holde alle de der ”smarte”, funktionelle, light-udgaver af campingstole og borde ud – og i stedet gik vi andre veje, ” fortæller Marianne, ”for så faldt jeg jo over glamping-begrebet – og fandt ud af, at – selvom de andre fastliggere på ”Gåsevig” nok synes jeg var ret usmart og uerfaren - og nok skulle nok blive klogere - når jeg valgte alle de genbrugsting og nips til ’sommerhuset’, så var jeg nok alligevel bare ret cool – jeg glampede jo.” Mariannes børn forærede hende bogen ’My Cool Caravan’ i fødselsdagsgave– og så var ideen om at gå all in på glamping-eventyret pludselig født, for selvom der gik nogen tid før hun købte ’Otten’ – som i dag er behørigt navngivet ’LITTLE MISS HIPPIE’, så var hun fra da af ikke i tvivl om, at det der med at shine vognene op til noget hun følte sig mere hjemme i end de mere ordinære udgaver, var der fremtid i. ”OTTEN”

Marianne og kæresten Kim talte om, at det kunne være sjovt at finde en gammel campingvogn de sammen kunne ’pimpe’ på bedste glamping maner. Vognen skulle dog være noget særligt, Og pludselig var den der – en ”Otten” – veteranvogn fra 1978, en hollandsk model med det såkaldte ”hejfendeik” – taget, der kan hæves for fuld ståhøjde – fra en hollandsk fabrik der ikke eksisterer længere. ” Og den faldt vi helt og aldeles for,” fortæller Marianne. ”Så meget at vi bare købte den uden at tjekke stand… Det fik vi så at mærke lidt senere… Først da den ikke gik igennem syn

– og Kim måtte starte med at hjulleje. Dernæst da vi efter nærmere eftersyn fandt ud af, at den var pilrådden – mange steder. Faktisk var døren helt og aldeles færdig – og jeg var grædefærdig, for jeg havde jo allerede samlet tekstilprøver, købt tapet, tegnet og fortalt om hvor smukt det færdig resultat ville blive. Kim kunne godt se, at han lige måtte redde situationen – det samme kunne hans søn, Søren – og de sagde nærmest i munden på hinanden ”Den fikser vi”…Først senere fortalte de, at de bagefter lige måtte tage en dyb indånding og spekulere over, hvordan i alverden de lige greb opgaven an,” fortæller hun. De løste den – ligesom Kim har haft en løsning på alle mulige andre ting Marianne gerne ville have – rustfri stål på køkkenvæggene der giver vognen et mere moderne udtryk, en lysekrone der absolut skulle hænge et bestemt sted og flere andre – ret – specifikke og til tider udfordrende ønsker. Imens videreudviklede Marianne på konceptet ”PEACE” – som var temanavnet i vores arbejdsproces – og Kim satte sit præg på projektet ved at insistere på blankpolerede fælge, brug af særlige skruer og den slags mere mandige indretnings-features. LITTLE MISS HIPPIE

Da Marianne og Kim var ved at være færdige med vognen, blev det besluttet, at den skulle bære navnet: ’LITTLE MISS HIPPIE’. Og intet kunne være mere passende. Udvendigt er vognen lilla og hvid og indvendigt er væggene tapetseret med lilla tapet i retro-mønster. De originale hørhynder er bevaret – men farvede, så de passer ind i den øvrige stil. Vognens oprindelige tidsalder, 70’erne, skinner klart igennem, men er pimpet med rustfrit stål, farverige knager og en enkelt lille, men opsigtsvækkende, lysekrone. Åbner man skabene og skuffer ser man hyldepapir med blomster, lilla kopper, og i køleskabet en flaske Pisang Ambon – Guarana Lime – indholdet er nemlig lilla, og smager ret godt med de isterninger, som ’LITTLE MISS HIPPIE’ med lidt strøm såmænd også kan producere. ”Stilen er måske lidt ”Happy hippie meets Red Light District” – at dømme efter kommentarerne vi får,” fortæller Marianne. Især det lidt langhårede lilla gulvtæppe giver åbenbart associationer til den slags universer,” smiler hun. ’LITTLE MISS HIPPIE’ blev indviet på Jelling Festival i maj, hvor Marianne er kommet gennem mere end 20 år. ”Vi er omkring 20 mennesker i vores camp og alle var med til navngive ’LITTLE MISS HIPPIE’. Med til ceremonien hørte naturligvis både stjernekastere, saltstænger, champagne – og Gajolshots med granatæblesmag. Så var den festival ligesom skudt i gang,” fortæller hun. ’LITTLE MISS HIPPIE’ er smuk, hyggelig, særegen og egentlig ret fuldent. Alligevel er hun ikke helt færdig, og det bliver hun nok aldrig, siger Marianne. Indtil videre har Marianne og Kim brugt et par måneder på at style vognen, og økonomisk har det været en overskuelig affære. Campingvognen gav de 6500 kroner for, og så har de brugt omkring 5000 kroner på indretning. Et fund for pengene, konstaterer Marianne. Kim har forestået det håndværksmæssige arbejde og Marianne har tapetseret, syet gardiner, farvet hynder og malet. Det meste er baseret på vognens oprindelige møblement og med respekt for det retro-prægede udtryk. ”Vores intention var at skabe et lille festfyrværkeri for to, og det synes jeg sådan set er lykkes meget godt”, konstaterer Marianne. ” Man bliver glad af at være omgivet af noget smukt og det er man i ’LITTLE MISS HIPPIE’. Det appellerer til min æstetiske sans, og jeg glæder mig hver gang jeg opholder mig i den. I øjeblikket står den i vores gårdhave og venter på nye eventyr – og hver dag overvejer jeg om jeg ikke lige skulle sove i den i nat, men jeg nøjes med at gå ud og drikke en kop kaffe derude,” griner hun. 

[ 13 ]

››


[PORTRÆT]

Følg Marianne på facebook: facebook.com/ILoveCoolCamping Stedet hvor hovedet eksploderer, billederne vælter ind - også på nethinden om alle de måder hvor på man kan pimpe sin campingvogn. Det er også her du finder løse idéer, noter, links osv. Så - hvad enten du nu er Glamour Girl no. 1, på top-10 listen over de mest Cool Campister... eller bare sådan en helt almindelig dansk campist, der egentlig synes, at campinglivet leves helt fint i camping-habit, med solceller fra JYSK, og de ekstra fikse fra Bilka, ja, så skal du være så hjertelig velkommen til online campingfest

[ 14 ]


[PORTRÆT [LITTLE MISS HIPPIE]

[ 15 ]


[PORTRÆT] DESIGNERDRØMME PÅ LANDEVEJEN

En del garvede campister vil nok hævde, at rundt omkring på landets campingpladser handler det om alt andet end lilla luksus og lysekroner. I udgangspunktet strider det måske ligefrem mod hele konceptet, at tage designerdrømmene med på landevejen – og så alligevel: for hvem siger, at man ikke kan få det hele? Glamping er det bedste fra to verdener. Fuglekvidder, frihed til at køre hvorhen man vil – og smukke omgivelser, hvor du føler dig perfekt tilpas,” siger Marianne. ’LITTLE MISS HIPPIE’ skal danne rammen om en del festlige sommeraftner i godt selskab på forskellige festivaler, og hvor hendes færd så siden skal gå hen, er endnu uvist, men sikkert er det, at hun går en festlig sommer i møde. ”You never know med sådan en lille hippie, vel? I første omgang skal vi rundt i det danske sommerland. Først på Jelling Festival, så en enkelt overnatning i forbindelse med en koncert på Als, næste gang Kulsølejren i Midtjylland, så DGI-landsstævnet i Esbjerg og endelig Tønder Festival – som jo i øvrigt er et MUST for alle festivalfolk – også de helt unge! Hvor turen herefter går hen, vides ikke. Jeg ville virkelig elske at tage hende med til ”Glamping-land” - Amerika – og deltage i en af de større glamping-sammenkomster - men det går jo nok ikke,” konstaterer Marianne. Marianne og Kims ’LITTLE MISS HIPPIE’ er et opsigtsvækkende udstyrsstykke og et fuldstændigt bedårende og overbevisende bevis på, at campinglivet hverken behøver være primitivt eller ensartet. For Marianne handler det, for det første om at have et fristed, men også om at sætte sit eget præg på det hun gør. Også når hun holder ferie. FLIP UD!

”Det handler jo nok et eller andet sted om, at det er en måde at udtrykke sig på. Jeg har altid skrevet rigtig meget. I lange perioder har jeg malet. Og glamping er på en eller anden måde også en måde at komme af med ting på. Her kan jeg få afløb. Her behøver jeg ikke være ”pæn og ordentlig” – jeg kan gøre hvad jeg vil, flippe lidt ud og være lidt for meget. Altså – kunne man ikke bare nøjes med lilla puder, vil nogen måske mene ? Nej – ikke mig. Jeg er på mange måder et menneske, der er lidt for meget til tider. Lidt for snakkende, lidt for nysgerrig, lidt for temperamentsfuld – her kan jeg for lov til at være lidt for kreativ, lidt for skør og lidt for lilla. And I love it! Det får mig simpelthen bare til at smile, ” konstaterer hun. Ligesindede findes, men ikke i hobetal – endnu. Glamping vinder mere og mere frem, også i Danmark, og selvom det endnu er et opsigtsvækkende syn når ’LITTLE MISS HIPPIE’ forcerer de danske landeveje, så er det sket, at Marianne – tilfældigvis – er stødt på andre glampister. ”For nyligt, da vi var på Jelling Festival, blev vi inviteret ind for at se en campingvogn hvor ejerne nærmest havde forvandlet vognen til ”discodance meets love affair”. I den ene ende havde de bygget to dobbelt-køjesenge, ja, plads til flere kærestepar, og i den anden ende indbygget kæmpestore højtalere og discolys. Det hele var malet i sort, hvidt og rødt. Ret sjovt. Jeg tror også, at man ser det i forbindelse med biltræf – når folk med Amerikanerbiler mødes, er der flere der har pimpet campingvogn med– en stor fed Corvette eller Mustang kan jo ikke køre rundt med hvad som helst,” konstaterer hun. Og får endnu en idé. ”Det er jo næste kapitel i mit Glampingliv! Det holder jo ikke i længden at spænde ’LITTLE MISS HIPPIE’ bag min kønsløse Huyndai, vel ? Vi må på jagt efter en Morris 1000 – der kan spraymales”  []

[ 16 ]


Foto: Nichlas Stilling Hansen ][ Layout: Claus Frandsen

Tekst:Jeppe Søe ][ Foto: Claus Peuckert ][ Layout: Claus Frandsen

[PORTRÆT]

[ 18 ]


[PORTRÆT]

DU HAR MÅSKE SET DEM LIVE PÅ EN SCENE ELLER BLOKVOGN ET STED I DANMARK. ELLER OGSÅ ER DU EN AF DE HELDIGE, DER FORTSAT LEVER I UVIDENHED OM, AT DER FINDES ET ORKESTER, SOM KALDER SIG THE POWLS.

HUMOR, DER ER SÅ VELUDFØRT, AT MAN TROR DEM. OG TAG IKKE FEJL. THE POWLS ER ET VELSMURT, GENNEMTÆNKT OG IKKE MINDST GENNEMFØRT SHOW - SKABT AF EN FLOK EKSTREMT TALENTFULDE VENNER, DER HELT TYDELIGT BÅDE HOLDER AF HINANDEN, SCENEN OG ET TROFAST GENNEM 22 ÅR HAR DET VANVITTIGE OR- PUBLIKUM. KESTER HOLDT SAMMEN I TYKT OG TYNDT. POWLS ER FAST INVENTAR PÅ NIBE FESTIPÅ SCENEN HOLDER DE SIG TIL DANSKTOP- VAL - GUDSKELOV. [ET CETERA] FORSØGER PENS EVIGGRØNNE SLAGERE - KÆDET AT TAGE DEM PÅ ORDET, I DENNE MÅNEDS SAMMEN MED EN EMINENT GENNEMFØRT MAILKORRESPONDANCE. [ 19 ]


[MAILKORRESPOND@NCEN] FRA: JEPPE SØE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 19. JUNI 2013 00:20 TIL: CHEFEN,STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN EMNE: HVORFOR FANDEN KOMMER I IGEN? Hej Powls. Tak fordi I vil være med i [et cetera] magazine. Jeg har set jeres såkaldte show flere gange gennem årene, og ligesom de fleste andre mennesker undrer jeg mig over, at der er folk der fortsat vil hyre jer til andet end havearbejde. Svaret må være, at det rent faktisk er jer der hyrer de danske spillesteder og ikke omvendt. Hvad betaler I til Nibe Festival for at leje scenen i de to timer ”koncerten” varer? Og dækker salget af jeres merchandise og DVD’er hele jeres udgift? Vh Jeppe

Og når nu vi er inde på Rågen, så er den koloniruger - hvilket betyder at den parrer sig i større grupperinger. Det kender du jo fra jeres tourbus. Når nu du er så ærlig, og inden Chefen får dig lukket ned, hvor tæt er I fire egentlig? FRA: STØJSENDEREN SENDT: 15.11 TIL: JEPPE,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN Hej igen Jeppe Ja du har helt ret med hensyn til Rågen. Den har jo virkelig fattet hvad det går ud på. Lad os da endelig deles om de begrænsede ressourcer som findes i verden ;-)

FRA: CHEFEN SENDT: 13.39 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN Kære Jeppe og Co. Tak for at vi må være til denne prøve i skriftlig dansk! Du har fat i en af vores kerneydelser, som jo er lettere havearbejde og forfaldent husflid i de små hjem. Det vi dog gennem tiden har haft størst succes med er dog det, du også skriver om i forbindelse med festival. På disse steder stiller vi os op på noget, som er højere end græsset eller gulvet. Her flytter vi så grænserne for det mennesket pt. på verdensplan kalder for kunst. Vi skal nu f.eks. ”spille” på Nibe festival for 20. gang i træk og nogle tænker mafia, slaveri, under bordet aftaler - Powls kalder det for en uhyggelig skræmmende velsmurt underholdningsmaskine til billig penge. Hvad vi betaler for at komme på f. eks Nibe, vil jeg ikke røbe her. Kom til koncerten og hør. FRA: STØJSENDEREN SENDT: 14.38 TIL: JEPPE,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN Hej Jeppe. Du får lige en besked fra Støjsenderen. Sidder lige nu og indstiller mit anlæg, på Sisimiut ,- Grønland,eneste sted som var villig til at lade mig finetune gearet, til den kommende sæson.

Tror du har stavet ordet tourbus forkert. Vores er altså en turbus,- så må du jo tænke dig til resten ;-) Hmm ved sgu ikke hvor meget jeg kan åbne op omkring hvor tætte vi er. Vi skal jo holde et rimeligt niveau i dette interview. Men kan da fortælle dig at det jo ikke er helt gratis at være medlem af bandet. Der er jo også en vis indkøringsperiode og prøvetid, inden man er fuldgyldigt med lem Nå nu er der Kaffemik Ses FRA: JEPPE [red@1cetera.dk] SENDT: 15.47 TIL: CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN,STØJSENDEREN Fik vi helt lukket munden på chefen? Eller er du ved at gafle info om hvad KUNST er fra wikipedia? Men så til dig Støjsender, når du altså har fået mikken ud af munden. Kan du kort fortælle The Powls glorværdige karriere? Hvordan begyndte det, hvorfor begyndte det, hvordan fortsatte det - og stopper det ikke nok snart? FRA: STØJSENDEREN SENDT: 18.09 TIL: JEPPE,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN

Mellem os to, ( ved godt at de andre vil sige noget andet), er det faktisk første år på Nibe festival, vi ikke skal betale for at stå på scenen. Vi er derimod hyret at Nibe Kommune til at skræmme råger væk. Går det som sidste år, er der keine rågeproblemer i Nibe, efter koncerten. Og så er karrieren jo ligesom kickstartet. Næste stop: Kastrup Lufthavn og krageproblematikkerne. Ses til Rågefondue. Støjsenderen FRA: JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 14.51 TIL: STØJSENDEREN,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN Hej Støjsender. Tak for din ærlighed, nu hvor Chefen på det hårdeste nægter at afsløre jeres små økonomiske hemmeligheder. Du nåede sikkert ikke at se, at han havde svaret negativt på min dybdeborende pen - så her må I lige have koordineret jeres krisekommunikation en anelse.

[ 20 ]

Nå nu tilbage efter kaffemik. Sgu godt nok noget som ligger tungt i sækken. Jeg er vist ikke den rigtige til at svare på dit spørgsmål. Har jo kun været med i 3 år. Jeg kan dog fortælle at jeg kom med på et tidspunkt hvor The Powls var på vej opad. Det havde de været i snart 20 år. (de startede jo meget langt nede). Jeg var til audition i førerbunkeren og blev valgt, da jeg var den ringeste af de dårligste, som søgte jobbet. Da jeg samtidig har jagttegn og kørekort til traktor, som chefen også har, var jeg jo et oplagt valg. Efter 3 år er jeg dog stadig ”ham den nye”. Men skide være med det. Ron Wood har været med i Rolling Stones i 30 år, og er også stadig ”ham den nye”. Så det går sgu nok. Nu gang i guitaren igen og skræmme et par luffedyr væk Ses


[MAILKORRESPOND@NCEN] FRA: CHEFEN SENDT: 18.46 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN Som vi var ved at nærme os noget med tyngde og indhold, smed Støjsenderen så råger ind, hvilket viser spændevidden i vores ensemble. De store tænkere og de enfoldige fanget i et og samme net. Kunst er refleksion og oplevelse...og netop derfor er The Powls en palette af kunst i dets mest forfinede form. Powls musik er bedre end den lyder, deres disharmonier ophæver naturlove, og de er kønnere end de ser ud. Publikum kan gå fra en Powls koncert med en doktorgrad i kvanteteknik eller med sindssyg høj promille - what ever - publikum har mødt kunsten i sådan en grad, at Picassos værker i sammenligning kommer til at ligne en slatten snotklud på et gammelt toiletsæde. I skrivende stund går der i branchen rygter om at U2, Rihanna og Coldplay har opgiver deres nuværende projekter og i stedet slået sig på at kopier The Powls. Noget må der være om snakken... FRA:JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT:18.58 TIL:CHEFEN,STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN

Med lidt hurtig hovedregning vil du nu ud fra ovenstående kunne se at det koster os: 300 x 4=1300kr pr job. Nu lyder 300 kr pr job jo som en voldsom udskrivning, når man tænker på at vi vel har en 4-5 jobs om året, men, og hold nu fast, vi får som regel fri bar mens vi spiller. Inspireret af kulturpingerne, arbejder jeg derfor i øjeblikket på en ”alkoholkanon”, som skal sikre at alle i bandet kommer omkring de 25-30 vigtigste alkoholbaserede nydelsesmidler i løbet af et sæt. (Vil du i øvrigt mene, at ”Von Obsten” bør være at finde på en sådan, eller skal man mere se den som en moderne døgnflue i det fine selskab? Selv er jeg voldsomt i tvivl). Nå, jeg håber det kastede lidt lys over økonomien, men nu må jeg smutte, der kommer dobbeltafsnit af ”Jake and the fat man” på tv, imens jeg undersøger hvordan cola og rød ålborg smager når det er blandet sammen i forholdet 1:1. FRA: JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 20.17 TIL: STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN ”Von Obsten”. Nu ved jeg ikke hvad du er på, men taler vi ikke krydderbjesk? Det er uden B, med mindre det er stumt.

Vi må vel dele samtalen op efter IQ og køre dig og Støjsenderen sideløbende, uden at udtale mig om hvem der løber på hvilken side. Mon ikke sandheden netop ligger et sted mellem Picasso og Råger, med en anelse tyngde tippet til fuglens side. Uanset hvad, må jeg jo give jer, at det ser ud som om der er ligesindede derude, som gang på gang lader sig udsætte for jeres ”kunst”. Og dermed bliver det vel netop kunst? Hvad tror du, som chef, er svaret på at der fortsat er kunder i butikken når Powls stiller og spiller op? Er der ikke en af jer andre der kan komme med mere insighterviden på sagen? Det kunne være en af jer gamle? Jeg spurgte jo til hele The Powls glorværdige karriere? Hvordan begyndte det, hvorfor begyndte det, hvordan fortsatte det - og stopper det ikke nok snart? Støjsenderen aner jo ikke en brik om historie, når han er lille benjamin på holdet. P.S. Jeg er en anelse overrasket over at få lov til at breake nyheden om, at Bono går Powls vejen, men glæder mig på jeres vegne over, at I er blevet værd at kopiere. Indtil videre har I vel kun oplevet piratkopiering af jeres DVD.

Jeg er en smule oprevet over dit svar, da jeg tidligere har arbejdet med evnesvage og kender en udnyttelse af ressourcesvage når den oprulles. Ligesom læserne sikkert gør nu, står jeg i det oldgamle dilemma, om man skal smadre et sammenhold med sandhed, eller lade stå til. MEN! Da jeg var konferencier i Nibe ved jeg, at der engang blev afregnet med Chefen i naturalier - og jeg synes faktisk det er mest fair at spørge ind til, om i andre aldrig har taget del i de mange ydelser han skulle have leveret i turbussen? Jeg synes denne korrespondance udvikler sig bekymrende i forhold til hvad tanken var...? P.s. Har fjernet chefen fra denne mail, så du og støjsenderen helt wikileaks-agtigt kan svare mig uden konsekvenser. FRA: CYKELHANDLERSØNNEN SENDT: 21.13 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN

FRA: CYKELHANDLERSØNNEN SENDT: 19.32 TIL: JEPPE,CHEFEN,STØJSENDEREN Cykelhandlersønnen er nu også (løs) på tråden. Jeg undskylder det sene fremmøde,men jeg var opslugt af det nyindkøbte bokssæt med den australske topserie ”De Flyvende Læger”. Tilbage til dit spørgsmål Jeppe. HAR vi spillet på Nibe festival før??!! Hvis ja, hvordan gik det så? Og hvis nej, ...ja så er det sgu et underligt spørgsmål, du der stiller. Angående de økonomiske trakasserier i den moderne underholdningsbranches svar på ”en halv humørtime”, ja så har chefen altid fastholdt over for mig, at vi aldrig (22 år) modtager nogen former for vederlag. Til gengæld er der krav om at jeg at afregne 300 kr i kontanter til selvsamme chef efter hvert job, til som han siger, løbende udgifter. Når folk spørger, om vi kan leve af at spille, må det sande svar derfor være:”nej, det har vi ikke råd til”.

[ 21 ]

En prås går langsomt, meget langsomt, op for cykelhandlersønnen i dette øjeblik. Måske har chefen... Ja, man tør jo knapt tro det.. men måske har han hamstret øl til sig selv!!! Jeg forestiller mig ikke, at han også har svindlet med økonomiske midler(læs:penge), selvom han bor i stor villa i Skanderborg, har ny bil og mc, hvorimod min økonomi lige strækker til et klubværelse med plejepersonale og clockradio. Jeg kan godt mærke, at din indre ”newshound” er vågnet i dit journalistbryst, og hungrer efter svindelsager, der vil få Stein Bagger til at ligne en skoledreng, der blot har hugget en skumfidus. Han kan nu også være ganske gavmild den gode chef. jeg husker engang, hvor han sagde at jeg bare kunne tage de tomme flasker fra bilen, hvis jeg gad køre ned og tanke den helt op!!! og der var trods alt falsker for 87 kroner. Men det er jo kendt som det ældste trick i journalistbogen, at forsøge at drive en kile ned mellem ubekymrede nollerkokke under påskud af et eller andet moralsk korstog. Men heldigvis kender vi til den skrevne presse. Jeg har da personligt haft annoncer i den blå avis mange gange, og i øvrigt har chefen tit advaret os om, at der sikkert ville komme nogen og foreslå noget, ala det du antyder. Jeg er heldig med at han igen og igen har insisteret på, at vi skulle øve og lære vores svar på sådanne beskyldninger udenad. Så ”hurra for chefen” tror jeg det var vi skulle sige, efterfulgt med sætningen:”mere får i tølpere og kæltringe ikke ud af mig”.


[MAILKORRESPOND@NCEN] Tilbage til det egentlige: skal von obsten( med eller uden b) efter din mening med i min alkoholkanon eller ej. I øvrigt kan jeg allerede nu afsløre her, som breaking news, at cola og rød Ålborg ikke kommer med i kanonen. Colaen smager simpelthen for kraftigt igennem. FRA: CYKELHANDLERSØNNEN SENDT: 21.17 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN Har lige googlet von obsten, og du har ret det er uden ”b”, men til gengøld har sjoverne så stavet det med dobelt ”o”! Altså ”von Oosten”. Godt vi fik det på det rene. Sendt fra min iPad FRA: STØJSENDEREN SENDT: 21.47 TIL: JEPPE,CYKELHANDLERSØNNEN Støjsenderen her. Vil så bare lige indskyde at det Von Oosten pjat har jeg jo aldrig været en del af. Tværtimod syntes jeg det er på tide at får genindført Nordsøolien, som jo var den eneste bitter en rigtig rockmusiker kunne leve af i flere dage. I forhold til ydelser/ikke ydelser lovede Chefen mig fra start, at jeg aldrig skulle betale for at komme ind, på de festivaller vi selv spillede på. Er det ikke den stående aftale/ydelse, cykelhandlersøn ?????? Nu snart godnat fra Sisimiut…. Sgu i grunden svært at spille guitar med luffer, snesko og anorak på FRA: CYKELHANDLERSØNNEN SENDT: 21.17 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN En rystet cykelhandlersøn. Vil det sige at du aldrig køber billet til de festivaller vi spiller på? Chock! Jeg har efter mange år ellers lige fundet ud af, at det ikke kan svare sig for mig at købe partouarmbånd, når vi kun skal spille en gang. Det har rettet min økonomi gevaldig op. Ang Nordsøolien så er den på, selvom den sgu er lidt tøset. FRA: STØJSENDEREN SENDT: 21.47 TIL: JEPPE,CYKELHANDLERSØNNEN Grrr for hævlede, du er blevet snydt Cykelhandlersøn. Vi må holde sammen Jeg har ALDRIG betalt for at komme ind på en festival hvor vi har spillet. Og har også altid haft fri bar. Det vil sige jeg kan gå ind i hvilken som helst bar jeg har lyst til , på festivalpladserne. Men syntes i grunden det er en dårlig aftale, for øl og sprut er altid rimeligt dyrt. Tror vi skal lave et job med Powls her på Grønland. De der sæler klapper helt vildt når jeg forsøger at spille FRA: CYKELHANDLERSØNNEN SENDT: 20.08 TIL: JEPPE,CHEFEN,STØJSENDEREN Cykelhandlersønnen bræger med igen. Nu efterspørger du, Jeppe, minder fra starten af karri.. øhh ja altså fra dengang vi begyndte. Det vil jo så kræve at vi kan hu-

[ 22 ]

ske noget, hvilket absolut ikke er vores spidskompetence (heller). Jeg har dog engang forsøgt mig med at beskrive starten på det hele. Første afsnit kan jeg ikke finde, Måske har du den støjsender, og kan sende den, men ellers starter og slutter vi bare ved afsnit to. De sidste blev vist aldrig skrevet, og hvis de gjorde er de også væk. Vi starter historien i 1991. Selvom jobbet i Stenager Forsamlingshus var vores første rigtige job, havde vi ikke øvet os et sekund (bortset altså fra basseralen på høloftet ved chefens fødegård i Sjørslev). Nerver var derfor ikke noget, vi var plaget af, vi vidste jo ikke hvor galt det kunne gå, og chefen havde fået os overbevist om, at vi satme var gode, og at han i øvrigt aldrig havde troet på, at man blev bedre til noget af at øve sig!!!!!!!! (en strategi vi stædigt har holdt ved i mange år). Nå, men vi arriverede ved forsamlingshuset til den aftalte tid (jo, jo), og fik ”hyren”, som jo var en kasse øl og en flaske snaps. Arrangøren / 60års fødselaren, beklagede at der havde været adskillige sange og underholdende indslag, hvorfor vi måtte regne med lidt forsinkelse. Chefen, der dengang som nu, tog sig af al kontakt med andre, smiskede og spandt, at det skam var helt i orden. Dog ville han lige høre, om det var i orden at vi overnattede i vores bil på forsamlingshusets parkeringsplads efter jobbet, da han mente vi kunne få besvær med at finde hjem i nattemørket! Han var glat som en ål. Vi fik hurtigt stillet vores sager op, og konstaterede at vi manglede to mikrofonstativer og pærere til vores lysanlæg som vi havde “lånt” af Kjellerup Skole. Carl og Cykelhandlersønnen blev sat til at løse opgaven med at frembringe erstatninger for de glemte items. Efter fælles rådslagning over halvdelen af hyren, listede de to ud i entreen under en tale eller en sang eller noget, og snuppede tre 40 watts pærere fra loftsbelysningen, en stumtjener og en kost. Ved hjælp af malertape og snilde havde vi nu et dobbelt mikrofonstativ, lavet af kosten og stumtjeneren, og lys til showet. Kosten blev naturligvis sat tilbage på plads efter jobbet, men i ca. 10 år fremover var det sådan vi fik micstativer og lys. Der er jo ingen grund til at gøre det nemt for sig selv! Cirka samtidig med at den sidste dråbe af vores hyre forsvandt ned i chefens hals, kom fødselaren og sagde at nu måtte vi gerne så småt begynde at gøre os klar. Chefen smilede som en ræv, lagde kammeratlig hånden på hans skulder, og sagde:”Vi ku´vel ikke få lidt øl på scenen mens vi spiller, for hy...hyren vil vi gerne gemme til vores juu...julefrokost”? Et lettere bekymret udtryk fór over fødselarens ansigt, men han skyndte sig at sige:”Jo selvfølgelig, i ka´ jo ikke stå og tørste på scenen.” “Netop” svarede vores allesammens chef og redningsmand. Kort tid herefter bar serveringspersonalet islagkager, dekoreret med brændende optændingsblokke ind i salen, traditionen tro til taktfaste klapsalver fra gæsterne. Chefen, som på det tidspunkt var uhyggelig tæt på at dumse hen, grundet fuldskab, lyste op som en atomar sprængning, og sagde:”Så er det fan´me nu drenge. Hør dem, de er helt tovli´med os allerede.” Vi trådte så ind i en totalt mørklagt sal, kun oplyst af de brændende islagkager, som fire serveringspiger stod og præsenterede i strakte arme, højt hævet over hovedet. Da vi alle på det tidspunkt havde fået en anseelig mængde alkohol, og derfor ikke var så skarpe i detaljerne, tog vi det som en selvfølge at al den stads var til ære for os. Derfor klappede vi ligesom tilbage til publikum for at tilkendegive at vi var tilfredse med deres


[MAILKORRESPOND@NCEN] indsats. (det var noget vi havde set mange store bands gøre). Publikums ansigtsudtryk er meget svær at beskrive så mange år efter, men hvis der findes noget som hedder måbende raseri, hos nogen som lige er “blevet taget på sengen” er det vel deromkring vi er. Vi fandt dog op til scenen, og af grunde som ingen på denne frodige og grønne klode nogensinde vil kunne fatte, valgte chefen som det første, at gå direkte til mikrofonen og med en ufattelig volumen skrige: “Go´ aften Herniiing”. Den havde vi ikke set komme. Man kan sige, at det slog benene lidt væk under os andre på scenen, for slet ikke at tale om publikum. Chefen selv så ganske tilfreds ud. Da tavsheden havde lagt sig, skulle vi ret hurtigt finde ud af hvad der nu skulle ske, og vi så alle afventende på chefen. Han var på dette tidspunkt ligesom dampet lidt af, og så en anelse betuttet ud. Han tog en meget dyb indånding, og i hans udåndingsluft flød der så pludselig en strøm af nonsens, skrøner, anekdoter om rocklivet, sjofelheder, selvforhærdende tale om orkesteret og hvad der ellers lige lå på tungen. Og her havde han været heldig at ramme lige ned i det eneste som vi andre osse kunne deltage i. Der gik ikke mange sekunder før vi alle stod i kø for at få ordet. Efter en 20-25 minutters uafbrudt slapstick, og en tre fire øl pr. powl, lagde vi så småt an til det musikalske eller..... ja. Vores repetoire havde vi fået ved et tilfælde. Carl og chefen gik på semi med en kvinde som havde født tre børn på 2 år og derfor gik under navnet fødemaskinen. Hun var i besiddelse af “sangmappe for festende lærere”, som bestod af cirka 20 dansktopklassikere der udmærkede sig ved at gå i meget få akkorder. Vi blev enige om at de sgu var ligeså gode som så meget andet, og chefen mente at vi nok også skulle skele til at de var nemme at spille. På trods af det lærte Carl dem aldrig i løbet af de 20 år han spillede dem!! Det bør nævnes, at der visuelt var tale om fire blodfattige og langhårede ungdomscharlatans, iført dametøj fra genbrugsforretninger. Carl havde derudover leopardplettet hår, som gik til hofterne, chefen var permanentet alá Ivan fra Laban, og alle som en, gav vi fanden i alt, hvad der ikke havde at gøre med øl og fest. Så vi faldt i den grad udenfor normen i forhold til, hvad angik resten af klientellet i Stenager forsamlingshus den aften. Skrækken stod da også malet i ansigterne på flere ældre landmandskoner i spinlonkjoler, da vi annoncerede, at vi hovedsageligt spillede dødsmetal, og i øvrigt havde skruet helt op for anlægget. Så var det at chefen nikkede rundt til os andre, som tegn på at vi skulle i gang. Trommerne talte for, hvorefter vi for fulde smæk hamrede løs i en åben E-akkord under råb og skrig i ca ½ minut. Det kan nævnes, at Carl allerede her sprang en streng på guitaren inden første akkordskifte. Publikum var lamslåede og sad som forstenede. Lettelsen var derfor til at få øje på, da Carl efter et break i larmen startede op med Bjørn Tidemand klassikeren “Rosen er rød min ven”. Et lettelsens suk gik igennem det lille forsamlingshus, og i løbet af kort tid var dansegulvet fyldt. Vi spillede, snakkede, drak og sang os igennem tre sæt, (dog med en enkelt pause midt i anden sæt, hvor chefen var blevet så vissen, at han var nødt til at sidde på sine knæ og synke tynd spyt i et par minutter). Da vi lige havde afsluttet “Mini Max” i tredje sæt, vendte Carl sig om for at få en slurk af sin øl, der stod på hans forstærker. Da han igen stod med front mod publikum, kiggede han i mappen og annoncerede, at nu ville vi spille “Mini Max”, hvilket vi så gjorde...igen. Da vi var færdige med sidste nummer, var fuldskaben i orkestret så massiv, at cykelhandlersønnen faldt i søvn i garde-

[ 23 ]


[MAILKORRESPOND@NCEN] roben, Carl sov under natmadsbuffeten, og Chefen sad tavs og stirrede ud i luften med et fåret udtryk. Dagen efter forlod vi Stenager Forsamlingshus som de absolut sidste, med en stribe flaskeøl som vi havde hamstret i løbet af aftenen. Nogen egentlig evaluering var der naturligvis ikke tale om, men efter indtagelsen af de hamstrede øl, blev vi enige om, at der på trods af en 40-50 fejl pr. nummer og på trods af at vi ikke anede hvad vi egentlig havde sagt og gjort, ikke var nogen grund til at øve eller planlægge noget som helst til vores fremtidige færden. Som chefen sagde igen og igen: “Det ska sgu nok gå” LIDT TIL GEAR FREAKS Måske kunne det interressere nogle at få et indblik i hvilket anlæg vi var i besiddelse af. Vi havde: PA: ét Cervin vega baskabbinet, uden mellemtone og diskant. Vocal, bas og guitar blev ledt igennem dette kabinet

FRA: CHEFEN SENDT: 22.40 TIL: JEPPE,STØJSENDEREN,CYKELHANDLERSØNNEN Lucifer! Beelzebub! Har aldrig revet verdenshistorie itu. Sendt fra min iPhone FRA: JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 22.57 TIL: STØJSENDEREN,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN Godt vi fik Chefen med igen på denne lille sekundære samtale. Det er da helt vildt hvad der sker, når I er uden styring og ledelse. Tror faktisk jeg nu forstår, hvis der er en enkelt øl der ikke bliver delt fra hans side, da det sikkert er fuldtidsarbejde. Det er efterhånden tydeligt for mig, at jeg hverken kan få journalistiske scoops eller skabe splid nok mellem jer til, at dette kan blive enden på jeres musikalske terrorisme.

MIXER: 6 kanals roland Derfor går det op for mig, at det her skriveri slet ikke tjener noget formål. Med mindre en af jer hurtigt kan give denne artikel bare skyggen af indhold, stopper jeg den... Anyone???

FORSTÆRKER: Carlsbro GUITAR/BAS FORSTÆRKERE: Antal 0 (læs: nul)

FRA: JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 23.18 TIL: STØJSENDEREN,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN

RUMKLANG: En helvedes masse. Et trommesæt, en bas og en guitar FRA: STØJSENDEREN SENDT: 21.34 TIL: JEPPE,CYKELHANDLERSØNNEN,CHEFEN

Hallo?

Har desværre ikke Powlsmanifestet mere cykelhandlersøn. Tror det blev revet itu af Chefen, da vi blev nægtet optagelse i Kraks Blå Bog anno 2013

FRA: JEPPE [RED@1CETERA.DK] SENDT: 23.41 TIL: STØJSENDEREN,CHEFEN,CYKELHANDLERSØNNEN Halloooo?

[ 24 ]


Nu kan du sole dig i Femilets nye badetøjskollektion. Her får du foruden god pasform, lækkert design og flotte farver også et fint UV-solarmbånd - så kan du føle dig helt sikker i solen. Se mere på www.femilet.dk

Bahama Bikini top, forret, B-G 300,Tai trusse, 36-44 200,-

BUTIK NORDJYLLAND · BISPENSGADE 8 · 9000 AALBORG · TLF. 9813 7144 · www.butiknordjylland.dk


PLAGEN HAR LAGT TIL KAJ...

[PLAGEN]

[ 26 ]


[PLAGEN]

ØSTRE HAVN ER UNDER FORANDRING! MANGE AF DE STORE PAKHUSE OG SILOER, DER ENGANG VAR FYLDT MED KORN OG FODERSTOF, OG SOM LÆNGE HAR STÅET TOMME HEN, ER BLEVET JÆVNET MED JORDEN. Men mens al denne nedrivning har stået på, har en lille færge, ved navn Plagen, lagt sig til kaj i stedets indhavn. Lørdag den 8. juni var der så Færgenisering (ikke fernisering), hvor alle venner af projektet og interesserede kunne træde ombord. I høj sol blev det fejret, først med velkomst og taler, hvorefter færgen døbtes. Aalborg Kanonlaug skød derefter eftermiddag i gang med musik og rundvisning. Alt imens serverede folkene bag Egholm Festival deres nyligt lancerede Egholm Bryg. REJSEN TIL ØSTRE HAVN

Grunden til at Plagen er kommet til Østre Havn skyldes, at Morsø Kommune i april 2012 annoncerede, at den gamle færge skulle sælges til højestbydende dog mindst 400.000. I første omgang kom der ingen bud, og i oktober 2012 blev færgen derfor udbudt igen, nu til en mindstepris på 100.000 kr. Janni Nesager Toft og Jacob Bjerre Mikkelsen vandt auktionen og blev dermed de nye ejere af færgen. Færgens to ejere samt syv andre frivillige skabte så efterfølgende gruppen Om:form, med ønsket om at omforme færgen fra et transportklenodie til ny kreativ ramme, og derigennem søge at omforme Østre Havn fra industrihavn til en ny kreativ bydel. HVAD SKER DER?

Henover sommeren vil der være workshops på færgen, hvor alle inviteres ind for at ’omforme’ gamle stole, borde eller helt andre objekter og give dem nyt liv. Hvis du har lyst til at deltage eller ligger inde med gamle møbler, som du ikke har glæde af mere, vil gruppen meget gerne i kontakt med dig. Hvad der ellers kommer til at ske på færgen, sætter fantasien kun grænser for. Gruppen taler blandt andet om foredrag, undervisning, workshops og teaterforestillinger på færgens mange niveauer. Det kunne også være en pop-up restaurant (1-dags restaurant) med fisk og skaldyr fra Limfjorden eller udstillinger med lokale kunstnere. Der arbejdes også på at ombygge færgens bildæk, så forholdene er bedre tilpasset det danske klima. KIG FORBI

Har du lyst til at se mere, kan du gå en tur i Østre Havn og se, om Plagen tager imod gæster. Gruppen arbejder på at etablere en søndagscafé fra kl. 12 til 15, hvor de kan tilbyde en kop kaffe på bildækkets terrasse.

Hvornår det sker, og hvad der sker, kan du følge med i på www.om-form.dk og på gruppens Facebook side www.facebook.com/om-form .

[ 27 ]


CHRIS’ VI KENDER DET ALLE SAMMEN, SOLEN SKINNER OG DER ER SOMMER I LANDET DANMARK – MEN BILEN ER TOTALT FEDTET IND I INSEKTER, POLLEN, OG NEDFALD FRA TRÆERNE OG DEREFTER FALDER ØJNENE PÅ DINE KÆRE SOMMERFÆLGE SOM ER SORTE OG SKRIGER PÅ EN VASK, SOM DU MÅSKE NOK IKKE LIGE NÅEDE SIDSTE GANG DU SMED BILEN I VASKEHALLEN, ELLER VASKEDE DEN I HÅNDEN! Det kan også være at bilen står 100% skarp altid, og du gerne vil have et par nemme fif til at holde din bil i den stand, eller rettere sagt at få prikken over i’et med. Det er nemlig ligesom med al anden bilpleje, meget lettere at fastholde en flot hverdags standard, end hvis man skal i gang med den store reparation hver gang – og det er ikke for at lyde skinhellig, men det er vores alle sammens natur, og netop derfor også, sådan en simpel ting som fælgrens skal benyttes minimalt. Men der er også flere grunde til hvorfor – for en fælg der er ren og beskyttet holder længere, ser pænere ud længere, og giver bilen et flottere udseende længere. Hvis fælgene er rene og pæne, og beskyttet imod såvel bremsestøv, vejsalt og vejrets luner – så bliver de billigere at renholde i længden.

autoklumme

FREMGANGSMÅDEN ER SIMPEL:

• • • • • • •

Vask fælgene grundigt - start med at skylle fælgen – påfør fælgrens eller gå direkte til vask såfremt de er mildt støvet / beskidte Vask fælge og dæk samtidigt. Tør efter Påfør fælgforsegler (hvis det ønskes!) Lad tørre, og tør efter igen Påfør gummi fornyer Nyd et perfekt resultat.

Grunden til fælgforsegler og gummifornyer, er netop at dine fælge for fremtiden bliver mere resistente overfor vejsalt og bremsestøv Dvs. næste gang du skal igang med at rense fælge, kan du spare en stor del at fælgrensen, hvorfor det bliver mere miljørigtigt, og mindre omkostningsfuldt for dig, Gummi fornyeren til dækket giver prikken over i’et i udseende. Følg med næste gang, hvor vi snakker om de mange Krom-dele som er blevet så populære på biler i dag, men er svære at holde pæne, i længden uden de rigtige midler. - Chris

DU SKAL BRUGE FØLGENDE:

• • •

• • • • •

Spand Svamp / blød børste Fælgrens med eller uden syre (bruger du fælgrens med syre, bør du ikke bruge denne hver gang da den kan ødelægge din voks på fælgene, og er skidt for miljøet, derimod kan bremsestøv oftes vaskes af med sæbe og en svamp ) Microfiberklude, el. gammel t-shirt olign. En applicationssvamp (en gammel microfiberklud kan bruges) Fælgforsegler (hvis det ønskes! Kan købes i butikker med autoudstyr) Gummi Fornyer til dækkene (giver lige det sidste skarpe look til bilen)


[PROFIL]

EN ØJENÅBNER Solen skinner fra en skyfri himmel – og det manglede også bare! Det er forår, og om lidt er det endelig sommer – og dermed tid til solbriller. Fuldstændigt ligesom med et par briller, er det ikke uvæsenligt hvilken solbrille du vælger, skal være en af sommerens vigtigste accessories.

digt sommergrej. De skal sidde fast, når du spiller fodbold med vennerne, være praktiske når du er på landevejen i opmuntrende morgensol - og så må det gerne se lækkert ud, når du sidder på cafe med vennerne. Jeg er fuldstændig sikker på, at vi har et par solbriller der matcher alle de krav. Og dig.

For det første ved jeg, som optiker, hvor vigtigt det er, at du passer på dine øjne i solen. De allerfleste af os har for længst lært, at vi skal passe på vores hud i forårs- og sommersolen, men præcis det samme gør sig faktisk gældende for dine øjne. UV-strålerne er stærke i Danmark, og det er væsentligere end du – sikkert – tror, at du beskytter dine øjne. Det er bare en af grundende til, at det kan være en god ide, at ofre lidt flere penge på et par solbriller hos en optiker, for så er du sikker på, at du kan få helt nødvendig og kompetent rådgivning i forhold graden af UV-beskyttelse i brillen. Dernæst skal solbrillerne passe til dig og dit ansigt. På samme måde som en almindelig brille skal komplimentere dig og din stil, må en solbrille også meget bidrage til, at du tager dig godt ud – og altså ikke kun være en praktisk foranstaltning. Stel, form, design og farve skal være rigtig for dig, og når vi sælger et par solbriller, så gør vi det på baggrund af al den faglige ekspertise, der kommer af at arbejde med præcis det, hver dag. Hos Profil Optik har vi et bredt sortiment af solbriller. Vi har de store internationale brands i butikken, og du finder ikke et par solbriller på hylden, der ikke lever op til vores ret stringente krav til kvalitet. Når vi nu plæderer så stærkt for, at vi skal beskytte vores øjne mod solen, ved vi selvfølgelig godt, at det stiller lidt større krav til de solbriller, vi sælger vores kunder. Det nytter ikke noget, at brillerne blive løse i stellet og glider ned, når du skal bære på en baby, en strandtaske og andet nødven-

Vi ses i butikken på Bredegade eller Østerågade, Mikkel Jørgensen


[PORTRÆT]

Jesus som stresscoach

STRESS ER BLEVET EN FOLKESYGDOM. MANGE MENNESKER OPLEVER AT BLIVE RAMT SÅ HÅRDT AF SYGDOMMEN, AT DE MÅ SYGEMELDES. EN AF DEM, DER HAR HAFT STRESS HELT INDE PÅ LIVET, ER SOGNE- OG HOSPITALSPRÆST I AALBORG; LOTTE LYNGBY. HUN HAR NU SKREVET EN BOGEN ’KÆRE MARTHA” SOM HANDLER OM, HVORDAN KRISTENDOMMEN KAN HJÆLPE STRESSRAMTE TIL EN MINDRE STRESSET HVERDAG.

[ 30 ]


Tekst: Annesophie Elkjær-Gregersen ][ Foto: Louise Dybbro ][ Layout: Claus Frandsen

[PORTRÆT]

[ 31 ]


[PORTRÆT] For at fortælle historien om, hvordan bogen ’Kære Martha’ blev til, skal vi tre år tilbage i tiden. I 2010 gik sogne- og hospitalspræst Lotte Lyngby ned med stress og måtte sygemeldes. Lotte fortæller, at hun tidligere havde været ramt af stress og at det derfor kom som en overraskelse, at hun endnu engang blev ramt af sygdommen. På daværende tidspunkt blev stressramte tilbudt at komme i et behandlingsforløb på Arbejdsmedicinsk klinik, heriblandt også Lotte. Igennem behandlingsforløbet blev deltagerne introduceret for meditationsformen mindfullness, som har rødder i buddhismen og kort fortalt går ud på at være nærværende i nuet og tømme sit hoved for tanker. ”Det var faktisk rigtig godt at skulle være helt stille inde i sit hoved og bare øve sig i at skulle slippe alle bekymringerne. Men det var også lidt buddhistisk, ikke?” Lotte fortæller, at mindfullnessinstruktøren blandt andet havde en buddhistisk bedeklokke, som hun brugte, når meditationen gik i gang og når den sluttede. ”Det var egentlig fint og jeg kunne sagtens være i det, selvom jeg var præst, for det var jo ikke sådan, at vi sad og bad til Buddha” Efter en måned eller to oplevede Lotte alligevel, at det var lidt tomt at sidde derhjemme og lave mindfulnessøvelser. ”Jeg havde brug for at putte nogle ord ind i den her tomhed, som jeg oplevede. En dag kom jeg til at tænke, at det ikke kunne passe, at kristendommen ikke havde noget at bidrage med i det her emne, som er så aktuelt for forfærdeligt mange mennesker -også i det kirkelige miljø. Det der blev det første skridt var, at jeg fik øje på min reol, hvori der stod en lille krukke med noget der hedder mannakorn.” Mannakorn er små stykker papir, hvorpå der står en henvisning til et sted i Biblen. Mannakornene havde tilhørt Lottes bedstemor, som hver morgen og hver aften tog et lille stykke papir fra krukken. ”Min bedstemor tænkte det sådan, at Gud talte til hende gennem det skriftsted i Biblen, som den lille lap pair henviste til. Sådan tænker jeg ikke om det, altså at det er noget guddommeligt, der sker når jeg tager sådan et stykke papir, men jeg begyndte at bruge de her mannakorn til at få læst i Biblen. Når man er stresset, kan man jo ikke overkomme ret meget, så sådan en lillebitte sætning kunne jeg bruge. Og de steder, som papirerne henviser til, er jo også highligts – eller hvad man nu skal kalde dem. Så det var ord, der virkelig var noget mening i.” GUD HAR JO OGSÅ ET ANSVAR

På det tidspunkt, hvor Lotte var begyndt at bruge sin mormors mannakorn, var hun igen så småt begyndt på sit arbejde som hospitalspræst på Aalborg sygehus. Hun oplevede, at der i Biblen var mange historier, der handlede om, at mennesker kun skal være mennesker – vi skal ikke forsøge at styre alting og på den måde være Gud. Tankerne om at et enkelt menneske ikke skal bære ansvaret for hele verden, hjalp Lotte da hun kom tilbage til sit arbejde. Hun tænkte, at når Biblens fortællinger på denne måde kunne hjælpe hende, måtte andre også kunne have gavn af dem. ”På den måde fik jeg tanken om at skrive en bog om, hvordan kristendommen kan bruges i forbindelse med stress.” Lotte fortæller, at processen med at skrive bogen i begyndelsen først og fremmest var en proces, som hjalp hende selv. ”Jeg tænkte, at andre måske også kunne bruge bogen, men det er også en bog til mig selv. Når jeg, der er præst, ikke engang kan huske selv at bruge Biblen og Gud, så er der måske også mange andre der glemmer, at man kan finde en masse styrke og aflastning i kristendommen.” Ikke-praktiserende buddhister har gennem lang tid anvendt buddhistiske principper i forbindelse med at håndtere stress. Lotte Lyngby fortæller, at hun håber at mennesker, som ikke ser sig selv som kristne, også vil kunne bruge hendes bog.

[ 32 ]


[PORTRÆT] ”Jeg har forsøgt at skrive bogen, så den kan læses af dem, der ikke kommer i kirken hver søndag. Jeg mener ikke, at man behøver at være dybt troende for at kunne have gavn af det her, ligesom jeg heller ikke har skrevet den for at sige, at mindfullness er noget skidt. Jeg vil bare gerne fortælle at også det kristne budskab rummer noget som kan bruges, hvis man som mig bliver ramt af stress.” I sin bog fortæller Lotte Lyngby om, hvordan Biblen taler til det enkelte menneske om at lægge nogle af sine bekymringer fra sig og huske, at der er en højere magt, som passer på verden. ”Selv Jesus var jo så egoistisk at han tog sig tid til at hvile sig, selvom der jo var enormt store krav til ham. Han vidste, at hvis han ikke fik ladt op og fundet energi, så ville han ikke have kræfter til at gennemføre det, der forventedes af ham. Ligeledes tænker jeg, at det er vigtigt for os mennesker at finde ud af, hvad der for os hver især giver ny energi – og huske at gøre det. For mig kan det være at tage mig tid til at meditere, bede en bøn eller bare gå en tur i naturen. For mig blev det ofte sådan, at jeg arbejdede og arbejdede og tænkte, at jeg kunne ’fylde ny energi på’ hvis der blev tid til det. Jeg tror bare, at det er vigtigt at huske, at man skal fylde benzin på bilen før den kan køre – man kan ikke vente, til når man får tid.” Bogens titel ’Kære Martha’ henviser til den fortælling i Biblen, som handler om Jesus, der kommer på besøg hos de to kvinder, Martha og Maria. I fortællingen styrter Martha rundt for at lave mad og være en god værtinde, mens Maria sætter sig ned sammen med Jesus og nyder hans selskab.

Dog understreger Lotte, at det er lettere sagt end gjort at huske, at man som menneske ikke bærer ansvaret for hele verden. Hun mener, at samfundet stiller enormt mange krav til det enkelte menneske, som gør at det er vanskeligt at lægge ansvaret fra sig. ”Det kommer nemt til at lyde let. At lyde frelst er det sidste jeg vil, for jeg ved jo, hvor svært det kan være at lægge bekymringerne fra sig. Især i den tid, vi lever i. Man skal konstant præstere og være sin egen lykkes smed. Alting opfordrer os til at være Martha og blandt andet på grund af de sociale medier er vi jo hele tiden på. Det at have stress har jo med mere end det enkelte menneske at gøre. Der er mange ting i samfundet, som kan gøre, at man får stress. I min bog har jeg koncentreret mig om, hvad det enkelte menneske kan gøre, for ikke at blive revet for meget med af hele tiden at skulle præstere.” Lotte fortæller, at hun ofte tænker, at ”Det jeg kan, det prøver jeg at gøre godt - og det jeg ikke kan, det må Vorherre hjælpe med.” Nu hvor sommeren er over os, er der mange, som har ferieplaner. Både af den praktiske slags og planer om, hvad man skal opleve i sin ferie. Og da en forhåbentlig stressfri sommerferie er på kalenderen for de fleste, har Lotte et enkelt sommerferieråd til både sig selv og andre: ”Det er sikkert hyggeligt at male vinduer eller hvad man nu har planer om, men jeg tror, at det er vigtigt at man ikke altid fylder sin tid med en masse gøremål, men derimod indimellem også tager sig tid til blot at være til.” Det råd er hermed givet videre til alle i sommerlandet.  []

[ 33 ]


[PROFIL]

DET ER RIGTIG KLÆDELIGT NÅR DER KOMMER NYT LIV I DE GAMLE KLUDE, NÅR OLDEMORS GAMLE SKÆNK FÅR NYT LIV SOM SLUDRECHATOL OG DEN ENES SOVEPUDE FLYTTER IND I DEN ANDENS SOFA. AALBORG KOMMUNES GENBRUGSPLADSER BIDRAGER TIL ANDET END RENT MILJØ. GENBRUGNORD ER EN GULDGRUBE FOR GENBRUGS-BEGEJSTREDE OG GØR EN VÆSENTLIG FORSKEL I RIGTIG MANGE MENNESKERS LIV. [ 34 ]


[PROFIL]

PÅ KANTEN AF SMÅT

BRÆNDBART [ 35 ]


[PROFIL]

Up- og recycling er in – og der er stadig større fokus på at genbruge og genanvende – både fordi det er økonomisk rentabelt, og fordi vi derved er med til at udnytte jordens begrænsede ressourcer på en mere bæredygtig og fornuftig måde. Det giver god mening, at vi genbruger. Meget af det forbrugsaffald vi skaber, er i virkeligheden symptomatisk for vores velfærd – vi udskifter telefonen, tv’et og tøjet af lyst, ikke nød – mere end det er affaldsprodukter. Forskellen på re- og upcycling ligger i den måde effekterne eller materialerne behandles på, inden de finder ny anvendelse. Når vi recycler, genbruger, nedbryder vi det eksisterende materiale og anvender dem igen. Når vi upcycler finder vi ny, værdiskabende, anvendelse for ting der eller ikke længere gør gavn. Det kan være gamle kasserede tekstiler der syes om til grydelapper, kapeltromler der bliver til designerborde, tasker flettet af gamle tegneserier eller lamper kreeret af kasseret aluminium. Mere traditionelt er det efterhånden helt sædvanligt, at vi går på jagt efter genbrugsguld i genbrugsbutikkerne, og rigtig mange hjem er – smagfuldt – indrettet med kommoder, karlekammerskabe og gamle fine lænestole med mere end ét årti på bagen. På nettet opstår der grupper, der har til formål at få os til at dele, bytte og give væk til hinanden. Dine kasserede havestole kan blive en andens sommer-refugium og måske er der en eller anden der gider bytte din gamle blender for en nærmest ny sauterpande. Alt sammen symptomatisk for en tidsånd, der i stadig større grad, er mere miljø- og økonomibevidst og den tendens kommer Aalborg Forsyningen, Renovationen, i møde med GenbrugNord, en

sandt mekka for brugte møbler, skidt-skatte og andre genbrugsfund til salg for aldeles rimelige penge. GENBRUG PÅ SIN PLADS

I Aalborg Kommune findes der seks genbrugspladser og de er alle sammen til rådighed for folk bosat i kommunen. Det affald du afleverer på genbrugspladserne skal være pakket i klare sække, så medarbejderne – hvis nødvendigt – kan hjælpe dig med at sortere det rigtigt. For at affaldet kan anvendes rigtigst, altså som en ressource, er det meget vigtigt, at du netop sorterer og får afleveret affaldet korrekt. I Danmark er vi heldigvis efterhånden blevet gode til, både at genanvende og genbruge, men også til at udnytte vores affald som en energiressource. Den resterende mængde affald: produktions- , bygge- og anlægsaffald, der ikke kan brændes eller genanvendes, deponeres på genbrugs- eller lossepladser. I Aalborg Kommune bliver de store mængder affald der daglig produceres anvendt som en energiressource. Forbrændingen af en stor procentdel af affaldet bliver til el, der kan forsyne mange tusinde husstande med strøm, og således anvendes den energi, der er i affaldet, på allermest fornuftig vis. Affaldet brændes på en miljøforsvarlig måde, og dampen fra afbrændingen anvendes til at producere elektricitet. Vores papir og pap kan bruges til nyt papir, til eksempelvis aviser, reklamer og toiletpapir, og det kan langt bedre betale sig, miljømæssigt, at lave genbrugspapir, frem for helt nyt. Det udleder færre kemikalier, reducerer affaldsbunkerne og nedsætter

[ 36 ]

››


[PROFIL]

[ 37 ]


[PROFIL]

[ 38 ]


[PROFIL]

[ 39 ]


[PROFIL] energiforbruget, når vi gør os den lille ulejlighed, at smide gårddagens nyheder og tomme papkasser i genanvendelsesbunken. På samme måde bliver glasflasker og aluminiumsdåser smeltet om og genskabt som nye – igen mindre omkostningstungt, end at starte produktionen fra bunden, og et emballagedirektiv, der pålægger forskellige emballagetyper afgifter i henhold til miljøbelastningen, og i øvrigt specificerer en række krav til minimering og bortskaffelse, betyder, at mere emballage ligeledes genanvendes til fremstilling af eksempelvis ny plast og folie. Problemet opstår, når vi ikke smider affaldet korrekt væk. Plastik der ryger med ned i pap- og papir containeren betyder, at indholdet af den container ikke kan genanvendes, fordi plastikken meget ofte forurener papir og pap. Småt brændbart bliver til varme og strøm, glas og aluminium smeltes om og genanvendes. Kemisk affald, bildæk, energisparerpærer og lysstofrør, aviser og ugeblade, metal, elektronik, haveaffald, PVC til genanvendelse og Byggeaffald køres igennem en maskine der knuser det – og derved skabes materiale der kan bruges når der skal laves nye veje. SKIDT SKAT

Så den der momentane dovenskab der kommer over de allerfleste af os, når affaldet skal sorteres er altså – virkelig – skidt for meget. Så næste gang du balancerer på kanten af ’småt brændbart’ med en blandet landhandel i en fordækt sort sæt, og en medarbejder fra genbrugspladsen stopper dig med et ikke velvilligt blik, er det altså med virkelig godt grund. Desuden straffes genbrugspladsen med bøder for ’urene’ containere, så det plastik du lister ned i ’jern og metal’ koster altså kassen på mere end en måde.

Genbrugspladserne i kommunen er bemandende – og det er de fordi affaldssortering- og håndtering er en væsentlig forudsætning for miljøets – og vores kommunes – velbefindende. Personalet på pladserne ved hvordan affaldet sorteres korrekt, og de hjælper meget gerne, hvis du er i tvivl eller generelt har spørgsmål. Renovationsvæsnet i Aalborg Kommune gør en meget stor indsats for at sikre, at vi bidrager positivt til at værne om jordens ressourcer. Vi bliver flere og flere i gaderne, og det betyder mere affald der skal håndteres. Den indsats, både praktisk og i forhold til oplysning, der ydes fra Aalborg Forsyning, Renovationen, bør vi honorere med de ekstra minutter det tager af affaldssortere, finde den rigtige container sætte os ind i hvor energisparpæren afleveres, hvis den skal håndteres korrekt. (elektronikaffald – ikke husholdnings. Pærerne indeholder kompleks elektronik og kræver særlig håndtering). På www.skidt.dk findes en sorteringsguide hvor den slags, for mange overraskende, oplysninger kan indsamles meget nemt og overskueligt. Og ellers er genbrugspladserne i kommunen bemandende – og det er de fordi affaldssortering- og håndtering er en væsentlig forudsætning for miljøets – og vores kommunes – velbefindende. Personalet på pladserne ved hvordan affaldet sorteres korrekt, og de hjælper meget gerne, hvis du er i tvivl eller generelt har spørgsmål. Skulle genbrugsånden komme over dig, når du er på genbrugspladsen for at klunse, eller ser du lige akkurat den møtrik du har manglet på bunden af en container, skal du huske, at man faktisk ikke må klunse på genbrugspladserne. Det skyldes først og fremmest sikkerhed. Folk der står på hovedet i en container, på jagt efter et genbrugsfund, kan meget nemt blive ramt af andre der kommer for at aflevere affald og måske kaster et tungt møbel ind i container – uden at opdage klunseren.

[ 40 ]


[PROFIL] NÅR LIVET ER SKIDT

Med der findes jo andre måder at få fat i de ofte fine ting, som nogen har skilt sig af med. Ved genbrugspladsen Sundsholmen ligger GenbrugNord, et aktiveringsprojekt, der drives i et samarbejde mellem Forsyningsvirksomhederne og Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen i Aalborg Kommune. Her kan du aflevere møbler og effekter du selv har lyst til at skille dig af med, men som andre nemt kunne ha’ glæde af. Også brugbare ting der afleveres på genbrugspladsen Sundsholmen, indsamles med det formål at blive videresolgt i butikken. Møblerne istandsættes af de medarbejdere der er tilknyttet GenbrugNord. At stedet drives som aktiveringsprojekt betyder, at personalet på stedet ofte er mennesker der, af den ene eller anden grund, har haft svært ved at trives på arbejdsmarkedet i øvrigt. Projektet her stiller nogle arbejdsvilkår til rådighed der, med stor succes, har det vist sig, er med til at forbedre arbejdsglæden hos de mennesker der er tilknyttet stedet. GenbrugNord, Sundsholmen, åbnede i 2010, og er et produkt af et samarbejde mellem renovationsvæsnets chef, Thorsten Nord, og lederen af GenbrugNord, Jane Sall. Projektets primære formål er, at bidrage til at udvikle og styrke de personlige og sociale kompetencer hos deltagerne, de ansatte, der er kontanthjælpsmodtagere med brug for hjælp for at komme videre i arbejds- eller uddannelseslivet. Projektet har bevist, at det praktiske arbejde kombineret med en reel følelse af at udrette noget værdifuldt for andre mennesker har en særdeles positiv effekt, på en gruppe af mennesker der måske føler sig trængt på det øvrige arbejdsmarked. Og indsatsen er på alle måder værdiskabende. I 2012 indbragte kommunens to genbrugsbutikker et overskud på 250.000 kroner, og de penge blev fordelt mellem 12 humanitære og sociale organisationer, som støtter arbejde, der er forankret i Aalborg. Desuden foræres dele af de istandsatte genbrugseffekter til humanitære og sociale formål i kommunen. Det kan være forhenværende hjemløse, der får lov at hente møbler til en ny bolig eller andre i økonomisk nød, der har brug for en håndsrækning. På alle genbrugspladser i kommunen er der opstillet en container, hvor du har mulighed for at aflevere det, du mener, andre kan bruge. De køres til GenbrugNord, hvor alt, hvad der er i containeren sorteres, tjekkes og repareres – og herefter finder de vej ind på hylden i den 110 kvadratmeter store butik hvor du og andre kan købe dem. Ved at aflevere dine ting i containeren til GenbrugNord, er du med til at gøre en forskel. Du sikrer arbejde til det beskæftigelsesprojekt der er i forbindelse med genbrugsbutikken, og du sikrer at de penge der tjenes, går til et godt formål! GENBRUGNORD ÅBNINGSTIDER: ONSDAG OG FREDAG: 12.00 TIL 15.00. TORSDAG 12.00 TIL 17.00 – OG DEN 2. LØRDAG I HVER MÅNED FRA 10.00 TIL 15.00. Genbrugspladserne i Aalborg Kommune modtager næsten alle former for affald og de fleste af dem har åbent alle hverdage og weekender, samt de fleste helligdage. Se åbningstider og adresser på www.skidt.dk  []

INTET ER SÅ SKIDT…

At det ikke er godt for noget. Komposteret haveaffald har en særdeles gavnlig effekt på jorden, og tilfører god næring til eksempelvis køkkenhaven. Desuden kan kompost fungere som et rigtigt udmærket alternativ til ukrudtssprøjtning. På Aalborg Kommunes genbrugspladser kan alle borgere gratis afhente kompost. Læs mere på www.skidt.dk

[ 41 ]


[KLUMME]

Jane Rosengren

Max udbytte af din sommerferie

7 ledertips til

Eller bruger du de første 4 dage på bare at geare en anelse ned og komme tilnærmelsesvis i synk med dine omgivelsers omdrejningshastighed? … hvorefter du bliver syg og tilbringer en uges tid under dynen med feber og snot i alt for rigelige mængder? Herpå faktisk et par reelle feriedage men så … så småt begynder du at rette blikket mod computeren og tænke på at få samlet op og forberedt. Hvis det er sådan, du har det… så er du på ingen måde alene. Men ingenting bliver jo rigtigt af, at der er mange, der gør det, vel? Alle har behov for at koble af og holde ferie. Førhen fordi kroppene var slidte og musklerne trængte til hvile, frisk luft og ro. I dag mere fordi hjernerne er trætte, kroppen trænger til at blive brugt og hele systemet hungrer efter solens D vitaminer. Men det ER svært at slippe, når dagligdagen netop forventer, at du holder fast og har kontrol og skaber de forventede resultater. Og netop fordi det er svært er det dig, der skal kunne det. Havde det været nemt var nogle andre blevet sat til det. Ikke? De bedste ideer du har fået til udvikling? De største gennembrud dine tanker har budt dig? .. hvornår opstod de? Da du knoklede løs og styrede, kontrollerede, ledede og skabte resultater? Nej vel? .. de kommer typisk, når du slår fra og gør noget helt andet. Eller når du gør ingen verdens ting. Vi kalder det begreb en ”Mozart”. Når Mozart komponerede et nyt stykke kunne han jævnligt gå i stå og den unge komponist fandt hurtigt ud af, at det eneste rigtige at gøre var at give sig til noget helt andet. Når han kom tilbage til flyglet efter et afbræk kunne han skrive stykket færdigt. Din ferie kan blive din ”Mozart”. Du har alle de gode ideer og løsninger tilgængelige, men der skal lige være et moment af ro på dig for, at du opdager dem. SÅDAN GØR DU DIN FERIE TIL EN MOZART:

ER DU EN AF DE CHEFER, SOM TRÆKKER STIKKET UD, GLEMMER ALT, LADER OP OG KOMMER SOLBRUNE, VELOPLAGTE OG KLAR PARAT TILBAGE FRA FERIEN MED TASKEN FYLDT MED GODE IDEER OG LOMMERNE PROPPET MED ENERGI?

1:

Hold dig sund hen over året. Sov sundt, spis sundt, tænk sundt, motioner sundt.

2:

Sæt tid af til at forberede dit fravær grundigt. Ingen løse ender.

3:

Sæt dig ned på feriens første dag - stille og alene - og mærk hver en muskelfiber og tillad dem at slappe af.

4:

Tænk på, at din krop og hjerne kun kan fungere, hvis du tillader genopladning.

5:

Sig til dig selv, at du har fortjent at slippe tøjlerne og holde fri.

6:

Værdsæt tiden sammen med andre end kollegerne– lyt - de bliver måske din nye inspirationskilde.

7: De ideer du får undervejs … notér dem og fortsæt din Mozartferie. God sommer! - og husk: Kommentarer modtages gerne på jane@instantchange.dk

[ 42 ]


SPRING MED

SPAR NORD I ”BAJLEN” VI KAN MED SIKKERHED GARANTERE DIG UDFORDRING OG GOD FORM, HVIS DU TAGER IMOD SPAR NORDS AKTUELLE TILBUD.

Vi vil sammen med dig deltage i byens klassiske udfordring ”Limfjordskrydseren” og svømme over Limfjorden søndag 1. september 2013 - og det er vel at mærke i en sikker og overbevisende stil. TRÆNINGSPROGRAM

For at imødekomme det faktum, at flere af os trænger til at pudse formen af inden turen i vandet, har vi indgået et samarbejde med Svømmeklubben Nord. Det betyder, at der i perioden op til selve svømmedagen er arrangeret træningsprogram for nybegyndere, lettere øvede og erfarne svømmere, som du kan tilmelde dig med fokus på at krydse Limfjorden.

www.springibaljen.dk - hvor du får rabat på tilmeldingsgebyret. Hvis du ender med at Springe i ”baljen” med Spar Nord, kan du for yderligere 100 kr. deltage i grillfesten på havnen som afvikles sammen med byens førende slagter ”Slagter Ole”. Det anbefales, at svømmeturen foretages i en anerkendt våddragt. Det har vi også tænkt på. Ved køb af en ny TYR våddragt kan du som kunde i Spar Nord Nørresundby få et tilskud. Er du ikke er kunde i Spar Nord Nørresundby, kan du få samme tilskud hvis du er klar på et rådgivningsmøde i banken, og få et godt tilbud på dine bankforretninger.

DE MANGE FORDELE MED SPAR NORD:

Hvis du har mod på at deltage i ”Limfjordskrydseren” – kan du med fordel tilmelde dig igennem Spar Nord Nørresundby – på

www.springibaljen.dk


[PROFIL]

om noget jeg tumler med Børn i bevægelse er sunde børn! Og ja, jeg er selv mor, og ved udmærket hvordan det kan virke en smule anstrengende, når de små vipper på stolen mandag eftermiddag, leger udspring fra den nye sofa eller balancerer på kanten af bordet og enhver mors tålmodighed, efter en lang dag. Men, jeg ved også hvor vigtigt det er, at de gør det. Det er simpelthen et helt naturligt behov hos barnet – heldigvis. Et barns motorik er væsentlig, dels for fysisk velbefindende, men for langt mere end det. De små menneskers indlæringsevne og mentale sundhed, er stærkt forbundet med deres kropsbevidsthed og motorik. Det er derfor bObles tumlemøbler er helt geniale. De imødeser børnenes naturlige behov for bevægelse, appellerer til fantasien og udfordrer motorikken på en, synes jeg, ret klædelig måde. Elefanten, Ormen, Myreslugeren, Krokodillen – de er simpelthen som skabt til børns fantasi og trang til fysisk udfoldelse. Tumlemøblerne er skabt af en arkitekt og en beklædningsdesigner – begge mødre, og det ses. De er praktiske og kan nemt vaskes af, de er lækre i deres enkle design og så appellerer deres udformning ikke alene til fysisk udfoldelse, men også til at barnet med sin fantasi, skal lege sig frem til brugen af møblet. Det enkelte møbel kan have flere forskellige funktionsmuligheder, og når de kombineres, opstår der helt nye muligheder.

vi skal helst ikke glemme, at børn til alle tider har haft behov for at se verden lidt på hovedet. At de skal tumle, trille og tosse sig gennem deres første mange leveår, fordi de har lyst – og fordi det er sundt for dem. Konceptet bag bObles tumlemøbler har fra starten været, og er stadig, at skabe en række produkter, som børn simpelthen ikke kan lade være med at lege med. Og når de gør det, skal de finde balancen, have tungen lige i munden, krybe, krable, trille og hoppe – præcis som det er meningen, at børn skal. Tumlemøblerne fra bObles kan bruges fra barnet er meget lille. Tænk på, hvordan du opfordres til at tumle med din baby, fordi det er vigtigt for muskulaturen og babys balanceevne. Brug bObles møblerne – og når det lille menneske skal sidde selv, er elefanten genial som ryglæn. Senere er den et bjerg der skal bestiges, en forhindring der skal forceres og en balanceøvelse der er særligt sjov. Møblerne har legeværdi i rigtig lang tid, og når barnet en dag vokser fra det, kan det gå i arv eller bruges som en rigtig sjov skammel. Jeg har svært ved at forestille mig det barn, der ikke vil begejstres over bObles tumlemøbler – og lader det gerne komme an på en prøve. Kom til Tumletid hos ØnskeBørn, så får vi se… HVORNÅR ER DET TUMLETID?

bObles er blevet hædret med flere internationale designpriser og kan opleves på store anerkendte museer, og det forstår jeg godt. Som butiksindehaver er jeg hver dag i kontakt med rigtig mange forældre, og mange af dem leder efter det samme: Legetøj hvis underholdningsværdi er båret af børnenes naturlige instinkter. De digitale legetøjsprodukter er kommet for at blive, og de har bestemt deres fortjente plads på børneværelset, men

Tumletid er et koncept udviklet af bObles og afholdes den 22. august hos ØnskeBørn i Aalborg. Her kan børn og deres forældre tumle og lege med alle de lækre bObles møbler - og undervejs, helt i tråd med bObles konceptet, blive klogere på kroppen og motorikken.

[ 44 ]

Charlotte Gjøtz er indehaver af Ønskebørn Stenbukken 5, 9200 Aalborg Se mere på http://www.facebook.com/ OnskeBornAalborg eller www.babytorvet.dk


[PROFIL]

MØD PERSONALET HOS ØNSKEBØRN FIND UD AF HVORFOR BØRN SOVER GODT I EN VOKSIPOSE, HVAD DET VÆSENTLIGSTE UDSTYR TIL BABY ER OG HVORFOR ALLE BØRN – UDEN UNDTAGELSE – ER ØNSKEBØRN.

ALLE BØRN SKAL HA’ NOGET AT GRINE AF! OG DERFOR SKAL MAN VÆLGE BABYS LEGETØJ MED OMHU.

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

Det at få et lille barn er det største mirakel og den største omvæltning i ethvert forældrepars liv, og selvom det er hårdt arbejde, er jeg sikker på, at der ikke findes ét forældrepar, der ikke synes det er det bedste der er sket dem. SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Jeannette Leth Bertelsen. Indehaver - Klarup. Ansvarlig for tøj, legetøj og interiør. Mor til 3 børn på 0, 6 og 7 år.

BARNETS UNDERSØGER ALTING MED MUNDEN – SÅ DET ER SELVFØLGELIG VIGTIGT, AT TINGENE ER LAVET TIL DET. LYS OG LYD ER OGSÅ NOGET, DER FRA EN TIDLIG ALDER OPTAGER BARNET. DE FØRSTE MÅNEDER SES ALTING I SORT OG HVID – DEREFTER MÅ DER GERNE VÆRE NOGLE KLARE FARVER PÅ TINGENE. ET STORT HIT ER VORES MOTORIKGYNGE, HVOR SELV DE HELT SMÅ KAN FÅ EN GYNGETUR. DER ER EN SIKKER VEJ TIL SMIL OG GRIN HVER GANG.

Oftest kommer de med et stort smil, men lettere forvirrede ind i butikken. De fleste opdager nemlig, at de på trods af mange måneders planlægning og forberedelse, alligevel mangler en masse ting, når de kommer hjem med sådan en lille størrelse. INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

En babyalarm og en Voksipose. De to ting har jeg ikke kunnet leve uden til mine egne børn. Alarmen fordi det den giver tryghed, og Voksiposen fordi de sover så godt når de bliver puttet i den varme uldpose, uden de behøver være pakket ind i flere lag tøj. INTET BARN BØR UNDVÆRE…

Et hyggeligt pusleområde. Det er utroligt så meget tid der går med at skifte det lille barn, og det er ofte ved puslebordet man har den første gode kontakt med barnet. Jeg har selv elsket at have god plads at pusle på, så man har alle de ting man skal bruge ved hånden, og jeg har hængt en stor farverig træ-uro op over puslebordet. ( min er med Noahs Ark) JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Jeg solgte en barnevogn, der skulle til Dubai – for derefter at sælge en, der skulle med til Bangkok, på samme dag. Vores vogne kommer langt omkring. HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN?

Vi har et rigtig godt team af medarbejdere i butikken, der stort set alle har mindre børn. Vi kan derfor alle sagtens huske situationen, da man skulle være forældre for første gang, og ved godt at man er på usikker grund, og har brug for at blive guidet og få svar på rigtig mange spørgsmål.


[PROFIL] ALLE BØRN FORTJENER VOKSNE DER GØR SIG UMAGE!

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

ALLE BØRN ER FORSKELLIGE OG DERFOR ER DET VIGTIGT, AT MAN GØR SIG UMAGE FOR AT LÆSE BARNETS BEHOV.

SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

NÅR DET KOMMER TIL VALG AF PRODUKTER, FORSØGER VI AT SPØRGE IND TIL BARNET, SÅ VI FÅR VALGT DET HELT RIGTIGE PRODUKT PÅ HYLDEN.

Der er ikke to børn der er ens, så derfor er alle børn ønskebørn på hver deres unikke måde. Man spotter hurtigt nybagte forældre, da det lyser ud af dem hvor stolte og glade de er. INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

En højstol eller skråstol. På den måde har man barnet med ved bordet lige fra begyndelsen. INTET BARN BØR UNDVÆRE…

En vugge/seng med en komfortabel madras. Børn sover meget og har brug for en god nattesøvn. JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Michelle Sørensen. Udlært hos ØnskeBørn i 2012.

Jeg solgte et sikkerhedsgitter til trapper og døråbninger, som i dette tilfælde skulle bruges til en lille hundehvalp. Vores produkter har mange anvendelsesmuligheder.

Har grundlæggende kendskab til hele sortimentet.

HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN…

Hos Ønskebørn har vi ”råd til småfolk”. Vi har en stort og bredt sortiment af de kendte mærker. Vi sætter os ind i kundernes behov og rådgiver ud fra deres ønsker, så de får den bedste service.

ALLE BØRN HAR RET TIL AT BLIVE HØRT!

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

ALLE FORÆLDRE BØR INVESTERE I EN BABYALARM, SÅ DE KAN HØRE HVIS BABY KALDER.

SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Og derfor fortjener alle børn det bedste og sikreste udstyr De udstråler en utrolig stolthed INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

En slynge og en babyalarm ALARMEN BETYDER, AT BABY KAN SOVE TRYGT – DER KOMMER EN NÅR MAN KALDER, OG SAMTIDIGT KAN MOR OG FAR HAVE RO I SJÆLEN, NÅR DE VENDER RYGGEN TIL.

Berit Skov Andersen. Ansvarlig for bl.a. webshop, babyalarmer og møbler.

INGEN BØRN BØR UNDVÆRE…

Kærlig omsorg JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Jeg solgte en barnevogn til nogen der ikke var gravide endnu. Det skulle bare være den vogn. HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN…

Vi har alt i udstyr til de kære små – og den nødvendige viden til at vejlede jer.


[PROFIL] ALLE BØRN FORTJENER DET BEDSTE! VI BESKÆFTIGER OS MED BØRN OG DERFOR GÅR VI IKKE PÅ KOMPROMIS. VI GØR OS UMAGE FOR HELE TIDEN AT HAVE BRANCHENS BEDSTE OG MEST SIKRE VARER PÅ HYLDERNE – BÅDE HVAD ANGÅR AUTOSTOLE, BARNE- OG KLAPVOGNE, LEGETØJ OG ALLE DE ØVRIGE PRODUKTER, VI SÆLGER.

Charlotte Gjøtz. Indehaver - Aalborg.

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

Ethvert lille nyt menneske er unikt – og alle børn er forskellige, derfor kræver det en hel masse forældrekærlighed og faglig ekspertise fra vores side at finde frem til de helt rigtige produkter til ethvert ønskebarn. SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Helt særlige lykkelige - dog til tider også trætte… INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

En bæresele – eller slynge. En skøn måde for både forældre og barn, at opleve den helt nære kontakt. INTET BARN BØR UNDVÆRE…

En komfortabel vogn til middagssøvnen. Børn sover rigtig godt ude i den friske luft, så en god og sikker barnevogn er nærmest uundværlig. JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Jeg synes jeg oplever noget særligt hver eneste dag. Det er altså enestående, at få lov til at handle med forældre, fordi børn er det dyrebareste vi har.

Mor til 2 børn på 8 og 9 år.

HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN…

For mig er det væsentligt, at vi som personale fremstår vidende og servicemindede. Der er stor forskel på at sælge dagligvarer og en seng til junior. Det er vi meget bevidste om.

ALLE BØRN SKAL – PÅ ET TIDSPUNKT – STÅ PÅ EGNE BEN!

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

Alle børn er en gave. SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Peter Overgaard. Ansvarlig for barne- og klapvogne samt autostole. Far til 2 børn på 12 og 20 år.

BØRN OP TIL 3 ÅRS KALENDEREN BRUGER MERE ELLER MINDRE DERES KØRETØJ, HVER ENESTE DAG.

Nybagte forældre kommer glade og stolte ind i butikken.

DERFOR ER DET SELVFØLGELIG VIGTIGT, AT MAN VÆLGER ET PRODUKT, DER IKKE BARE ER KOMFORTABELT MEN HVOR SIKKERHED OG HOLDBAR OGSÅ ER I TOP.

INTET BARN BØR UNDVÆRE…

SELV NÅR BØRNENE LÆRER AT GÅ SELV, ER DET RART ENGANG IMELLEM AT KOMME OP AT SIDDE ELLER FÅ EN LILLE LUR.

INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

Glæden ved at få børn. Sine forældre. Barnet skal have den bedste start på livet ved at blive passet og plejet med omsorg og kærlighed. JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Det er altid spændende og udfordrende at sælge barnevogn til førstegangs forældre. Kan man komme i snak på en sjov og lidt anderledes måde, er der grobund for en god dialog. Jeg havde nogle kunder, hvor dette lykkedes så godt at efter handlen var afsluttet, sagde kunden til mig, at dette var den bedste service og vejledning de nogensinde havde fået. Jeg fik tilbudt et job af kunden men takkede pænt nej, da jeg mener at være i den bedste branche – nemlig branchen med babyudstyr. HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN…

Alle bør vide, at ØnskeBørn vil gøre alt for at vores kunder skal føle sig trygge. Vi forsøger altid at yde den bedste vejledning og service.


[PROFIL] ALLE BØRN FORTJENER DET BEDSTE!

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

DE ALLERFLESTE PRODUKTER PÅ MARKEDET ER GODE, MEN DERFOR ER DET IKKE UNDERORDNET HVILKET MAN VÆLGER.

SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Fordi børn er det bedste i vores liv. De er glade, og kigger stolt på barnet i vognen. De kan også se meget trætte og søgende ud og har ofte brug for hurtig og konkret betjening. INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

Pia Engemand. Ansvarlig for tøj og plejeprodukter.

SUTTER ER ET GODT EKSEMPEL. HER ER DET SUVERÆNT BARNET, DER AFGØR, OM DE VIL HAVE DEN I MUNDEN ELLER EJ OG OFTE OPLEVER VI AT BARNET FØRST I 3 ELLER 4 FORSØG FINDER DEN HELT RIGTIGE SUT.

Legetøj, der kan udvikle barnet motorisk. JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Stor SilverCross barnevogn med metalkasse samt svunget stel og styr til 13.000,- til en pige, der havde drømt om denne vogn siden hun var en lille pige. Ønskebørn er en lys og venlig butik. Personalet gør deres bedste for at hjælpe og vejlede korrekt. Vi holder os opdateret på de nyeste produkter og trends.

ALLE BØRN FORTJENER EN TRYG START PÅ LIVET! DERFOR ER SIKKERHED I BILEN VIGTIGT FOR DE FLESTE FORÆLDRE. EN GOD AUTOSTOL KAN BETYDE FORSKEL PÅ LIV ELLER DØD. DET SIDSTE STED, MAN SKAL GÅ PÅ KOMPROMIS ER PÅ AUTOUDSTYRETDET KAN BLIVE FATALT.

Far til 2 børn på 0 og 2 år.

INTET BARN BØR UNDVÆRE…

HVAD ALLE BØR VIDE OM ØNSKEBØRN…

Mor til 2 børn på 4 og 8 år.

Dan Abildgaard Jensen. Ansvarlig for barne- og klapvogne samt autostole.

Voksiposen. Den holder barnet varm året rundt.

ALLE BØRN ER ØNSKEBØRN…

De små guldklumper kommer jo i forskellige størrelse, i ØnskeBørn er vi klar til at hjælpe din guldklump, med netop det helt rigtige udstyr og vejledning. SÅDAN SPOTTER MAN EN NYBAGT MOR ELLER FAR…

Der er typisk et særligt skær over nybagte forældre, der netop har bragt et nyt lille liv til verden. INGEN FORÆLDRE BØR UNDVÆRE…

Den helt rigtige babyalarm! INTET BARN BØR UNDVÆRE…

En rigtig god og sikker autostol, jeg går meget op i at stolen dækker barnets og forældrenes behov, stolen skal sidde korrekt i bilen samt barnet skal have den rigtige siddestilling og super komfort. Ikke mindst skal det være en sikker løsning. JEG HAR ENGANG SOLGT EN…

Jeg har engang solgt en barnevogn til et par fra Norge, de blev så glade for den gode vejledning og service, der gjorde at de kommer 2 gange om året for at købe deres babyudstyr her hos Ønskebørn i Klarup, nu er nogle af deres venner også begyndt at komme. Så der har vi fået en sjov og hyggelig langdistance kundekreds. HVAD BØR ALLE VIDE OM ØNSKEBØRN…

I Ønskebørn går vi meget op i kundernes behov, vi har ikke nogle specielle brands vi helst vil sælge til kunderne, vi går meget op i at dække kundernes behov med det udstyr de har brug for, og selvfølge at alt er helt i top med sikkerhed. Vi er altid klar på at prøve udstyret ude kundernes biler, fx om barnevognen kan være der eller autostolen sidder korrekt.


3.-6. JULI 2013

VI HÅBER I FÅR EN FED FESTIVAL!

VI SES SELVFØLGELIG I 2014 FRA DEN 2.-5. JULI Billetsalget starter 1/10 2013 Følg med på Facebook og www.nibefestival.dk


Herhjemme kender vi ikke Polo så voldsomt meget. En polo for os er en t-shirt. Men Polo er en kæmpe sport i blandt andet USA - og det faktum, at vi forbinder ordet Polo med en kortærmet trøje, hænger netop sammen med sportens store udbredelse. U.S. POLO ASSN. er et brand, som mange af os går i - men brandet hænger uløseligt sammen med den amerikanske polo-organistation, der svarer til fodboldens DBU herhjemme. Kombinationen af laid-back casual livsstil og det elegante velklædte look er netop U.S. POLOs kernedesign. Produkterne har fået ekstrem udbredelse, de sælges i over 100 lande og er - også her i Danmark - mange mænds foretrukne mærke, når der står casual på dagsprogrammet. Her på siden er nogle af de trends, som U.S. POLO står for i sommeren 2013.


SOMMER I CITY For de fleste er sommeren et velfortjent pusterum. Vi holder ferie med dem, vi holder af - og vi lader op. Når vi i Aalborg City ser tilbage på foråret, er det med stor tilfredshed. Vi har haft velbesøgte arrangementer, skabt i tæt samspil mellem butikker og sponsorer. Vi har endnu engang formået at hæve overliggeren i forhold til den kvalitet, som vi ønsker at give vores kunder i midtbyen. Day & Night blev et stærkt punktum på forårssæsonen. Publikum strømmede til, butikkerne gjorde deres absolut yderste for at markere festen - og på Gammeltorv spillede et stjernetæppe af navne op til fest som afslutning på en dag og nat, der viste hvad vi vil. Og kan. Selvom hvilepulsen rammer de fleste, sætter vi den ikke ned i midtbyen. Butikkerne har hængt tilbudsskiltene op overalt, der er udsalg - det bugner af hotte sommervarer, og gaderne er proppet med folk, der i lidt roligere tempo går rundt og ser på vinduer. Og går indenfor. Fordi der overalt er grund til det. Sidst i Juni har vi amerikanske dage, hvor C.W. Obels plads danner midtpunkt i en autentisk amerikansk kulturfest. Den danske Sinatra - Thomas Lilleøre - og Randers Bigband sætter musik til stemningen, sammen med E-Street Jam, der er hyldet for deres

SOMMER I CITY Bruce Springsteen kopi. Vi har fået en ægte F-16 jager ind på pladsen, sammen med en brandbil fra New York som restauratør Claus Søgaard har hentet til Danmark. Alt er klædt i rødt og hvidt… og blåt. Amerikanske dage er endnu et godt eksempel på, hvad der gør Aalborg til en af Danmarks bedste handelsbyer. Der er ikke tale om butikker, der kæmper en kamp for at lokke kunder til - men om et ekstremt stort samarbejde mellem butikker, foreninger, sponsorer, erhvervsliv og organisationer der vil vores by. Sammen med Aalborg City foreningen skaber vi de arrangementer, der giver byen liv. Og vi gør det med streg under! Det er det vi kan. Igen og igen. Stå sammen. For hinandens skyld. Og få skabt de helt store oplevelser. Rigtig god sommer i Aalborg City! Flemming Thingbak


Tekst: Mette Goddiksen][ Foto: Louise Dybbro ][ Layout: Claus Frandsen

[PORTRÆT]

Måske er du kommet til at hilse helt per automatik på Amalie Dollerup nede i Netto, fordi du næsten føler, du har kendt hende, siden hun var ni år. Men der er meget mere at lære om barnestjernen… Da hun som 8-årig gik til casting på ”Kun en pige”, så var det lige før, hun ikke gad, fordi hun skulle til en vigtig hip-hop-konkurrence. Hun var blevet opfordret til at møde op af fagfolk, der havde set hende på det københavnske børneteater ”Eventyrteatret”, fordi de mente, hun havde en fed udstråling på scenen. Men altså hverken den unge Amalie eller hendes forældre lod sig dupere af udsigten til fame & fortune. ”Nej, det skal vores barn ikke, sagde mine forældre først.” Alligevel ringede faren til Nordisk Film og sagde, at datteren gerne ville komme til castingen, hvis hun altså kunne få lov til at komme på først på dagen, så hun også kunne nå den for hende så vigtige dansekonkurrence et andet sted.

SKÆBNEN VILLE SKUESPILLET

Dollerup kan i det hele taget overhovedet ikke nikke genkendende til den der fordom om, at børneskuespillere har frygtelige forældre, der bare pacer løs på de stakkels børn. Hun fortæller, at forældrene, der begge er lærere, egentlig bare bakkede op om det, der virkede naturligt og skæbnebestemt. Hun anser det som jævnt tilfældigt, at det blev hende, der efter 20 castings blev udvalgt til gennembrudsrollen som Lise Nørgaard i ”Kun en Pige”. Men hun tror også, at hun alligevel var kommet ind i skuespillerfaget ad andre kanaler. Det er ment to be. ”Det gør mig fuldstændig lykkelig. Jeg elsker det bare!” I teenageårene valgte hun alligevel at træde et skridt tilbage og lige vurdere, om den vej, hun havde taget, var den rigtige. Om det var på tide med det berømte U-turn, eller hun bare lige skulle nyde et pusterum på en rasteplads, inden hun atter begav sig ud på berømmelsens landevej.

[ 52 ]


[PORTRÆT]

Scenen er sat for

KOLBØTTER, DULLER OG KORSETTER NÅR MAN MØDER AMALIE DOLLERUP, VERSION 27 ÅR, SÅ ER DET ER FRYGTELIG FRISTENDE MÅBENDE AT SIGE ”HEEEEEY, DU ER BLEVET VOKSEN”. SOM OM, AT DER ER NOGET UNATURLIGT I, AT SMÅ PIGER VOKSER OP. DET GÆLDER JO SÅDAN SET OGSÅ FOR DEM, DER SIDEN DE VAR FEM ÅR HAR STÅET I SPOTLYSET SOM BØRNEMODEL OG SKUESPILLER.

PUBLIKUMSSUCCESSER SOM ”KUN EN PIGE” OG SERIEN ”STRISSER PÅ SAMSØ” HAR FASTFROSSET SKUESPILLERINDEN I ERINDRINGEN SOM DEN LILLE PIGE MED PAGEHÅRET OG DEN STORE VILJE

”Der var alligevel en naturlig pause i de år, hvor jeg startede et nyt kapitel med mig selv. Hvor jeg fik indhentet nogle ting socialt. Jeg gik til en masse fester, drak mig fuld med vennerne og var bare ung. Og det var godt med en pause, så jeg ligesom ikke blev fed up med at være skuespiller.” Hun overvejede kort religionsstudiet eller en anden universitetsuddannelse, og hun havde afgjort, at hun helt klart ville på højskole på et tidspunkt.

Og det var såmænd ikke fordi, hun var offer for jalousi eller jantelov i folkeskolen på grund af den tidlige berømmelse og det store talent. Hun var bare meget væk til optagelser, og havde ikke samme muligheder for at være den der ven, man kunne regne med til sjipning i skolegården.

Men det rutineprægede, almindelige liv som skolepige fortsatte blot til 3. g, hvor spotlyset atter ramte den 163 centimeter-høje pige med den insisterende skæbne. Hun gik på Sankt Annæ Gymnasium i København, der vægter de kreative, kunstneriske fag højt, og ved siden af fik hun igen forskellige teaterroller. ”Det var fedt. Det er jo sådan et sted, hvor det er tilladt at kunne noget.”

- OG DET MED VILJEN ER IKKE I MODSTRID MED SKUESPILLERENS EGEN PERSONLIGHED.

MENNESKEKENDSKAB VIGTIGT

Og nej. Der blev ikke til det der højskoleophold efter gymnasiet for 19-årige Dollerup. Hun begyndte på opfordring at læse hos en skuespiller for at søge ind på landets tre skuespillerskoler. Hun valgte ikke at fortælle så mange om sine ansøgninger. ”For der stod jo meget på spil”, siger Dollerup under henvisning til, at det på en eller anden måde ville være værre for hende at falde igennem til optagelsesprøven, når hun selv og hele nationen allerede definerede hende som en dygtig skuespiller.

[ 53 ]

››


[AMALIE DOLLERUP] ”Men heldigvis kom jeg ind på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i første hug. ” Det er svært for Dollerup at definere det stof, som skuespillertalent er lavet af. ”Det er i hvert fald vigtigt at kunne leve sig ind i andre mennesker. Jeg kan godt kigge på mennesker og så gætte på, hvilke betingelser de er vokset op med, hvorfor de for eksempel er blevet helt fucked up eller sådan noget.” Hun fortæller, at netop den evne fremelskes på skuespillerskolen, hvor de kunne få en opgave med at gå ud i byen og kigge på mennesker. ”Her skulle vi så finde en type og følge efter vedkommende…” Hun griner over, at hun har været en slags stalker over for uskyldige aarhusianere: ”Jo, vi skulle nemlig! Og så skulle vi komme tilbage og efterligne måden, personen bevægede sig på. For skuespillerfaget handler også om rent teknisk at efterligne en persons fysik. Det er på lige fod med tømrerfaget et håndværk, hvor det bare er meget nemmere at præstere, hvis værktøjet er skarpt og ligger lige der, hvor du hurtigt kan finde det frem. ”Når de redskaber er på plads, så bliver det lettere eksempelvis at skifte fra to meget forskellige roller uden at skulle krænge sjælen ud.” Da vi møder hende, er hun netop skiftet fra at være den aristokratiske, kyske ungpige i Anton Tjekhovs ”Kirsebærhaven” fra 1904 til at have adskillige bimbo-roller i opsætningen af Hella Joofs ”En kort en lang” fra 2001 som musical. Det er direkte fra én af de helt store samfundsrevsende klassikere til verdenspremieren på en humoristisk musical om sex, ulykkelig kærlighed og om at finde ro og autentisk lykke et eller andet sted inde bag ved sin egen selviscenesættelse. ”Ja, det er meget forskellige roller, men bare når man tager hatten og kjolen på i ”Kirsebærhaven”, så er man jo i rollen.” Hun suger kinderne ind og illustrerer hvepsetalje i korset med en buet håndbevægelse for at vise, hvordan kostumet også hjælper hende med at komme ind i en rolle. Dollerup løfter hagen og ser et øjeblik meget fornem og klassisk ud. Hernæst laver hun sådan en fuldedans-bevægelse med begge arme svingende uhæmmet over hovedet. Så er hun til prøver i rollen som én af de mange hetero-duller, der løber rundt blandt bøssepar og casanova-typer i ”En kort en lang”-musicalen.

”Der er vildt mange skift og høj energi i den opsætning. Det er dejligt. Og så har vi det rigtig sjovt sammen. Der er for eksempel en sang, der hedder ”Skal du have noget mere pik?”, og den kaldes nu kun ”piksangen” – sådan er det bare blevet. Vi siger ”Lad os lige tage piksangen igen” mange gange sådan en dag…” For hun elsker variationen. Hun elsker ikke at være fanget i en bestemt type roller. At være i ensemble på et teater, hvor alle kastes mellem forskellige forestillinger, er for hende en stor fordel. STÅR INDE FOR DULLEN

Hun har ikke det fjerneste mod at spille lettere blanke kvinder, der venter på, at en mand skal komme og redde dem sikkert med op på den hvide hest uden de behøver anstrenge deres kønne hoved med andet, end om lipglossen glimter perfekt. ”Det er sjovt at skeje ud i de der dumme roller, hvor man bare er én, der skal se ud – så længe det ikke er de kvindetyper, jeg skal spille hver gang. Desuden kan jeg jo stå 100 procent inde for de kvinder, jeg portrætterer… Så blanke er de nu heller ikke. Jeg synes, det siger mere om de hardcore heteroseksuelle mænd, at de bare bruger kvinderne.” Dollerup lægger samtidig på smuk vis stemme til titelmelodien til musicalen. Hun har tidligere været med i flere musicals og glæder sig over den ekstra dimension, det giver. ”Der er sådan et hel unik samhørighedsfølelse mellem band, kor og skuespillere. Det er et sammenhold igennem kreativitet, og jeg kan blive helt høj, når det lykkes.” Dollerup trommer lidt på bordet foran hende og fortæller, at hun ikke er bange for, at det skal gå galt, når tæppet går for blandt andet ”Piksangen” og for de mere rolige ballader. ”Der er jo ikke kun skønsang i stykket – det er en blanding af det hele. Det er for eksempel Brygmanns ”Vi vil tro”, som vi har en fest med at synge. Vi håber, stemningen når helt ned til publikum, som da også skal være med.” Hun glæder sig over det sammenhold, der også rækker ud over scenekanten. At festen fortsætter, når publikum er summet videre gennem Aalborgs mørke gader med et halvkrøllet program under armen. ”Når man arbejder så sent, så skal man gerne lige have en øl eller sodavand at falde ned på. Og selvfølgelig er der også fester, hvis man har lyst.”

[ 54 ]


Dollerup nævner, forestillingen er ekstra god for ensemblet, fordi den ryster dem ekstra godt sammen. Hun smiler lidt med den karakteristiske mund over spørgsmålet, om de så fester vildere end eksempelvis bibliotekarer og bankansatte. ”Jo, det gør vi nok. Vi er jo vant til at være meget fysisk tætte og højrøstede… Vi er som sådan en stor familie, der altid er sammen. Kun når jeg er på toilettet på teatret, er jeg alene.” Derfor nyder skuespilleren også at komme hjem i midtby-lejligheden, sætte en tøsefilm på eller bare nyde roen. ”For specielt, når vi har prøver på stykker som ”En kort en lang” med meget musik, så bliver man helt vildt lydfølsom, når man kommer hjem. Der skal bare helst være helt stille.” FITNESS, FORÆLDRE OG FRISK LUFT

Hun kobler også gerne fra med en cykeltur ved fjorden. Eller går en tur i fitnesscenteret – helt uden makeup, selvom man vel egentlig skulle tro, at kendte på en eller anden måde gerne ville leve op til glansbilledet, når de genkendes på gaden. ”Nej, det dur jeg ikke til. Jeg vil også helst bare møde på arbejdet i løstsiddende Vero Moda eller H&M-tøj. Så er jeg ikke så bange for, at det går i stykker – så er der plads i tøjet til at slå koldbøtter.” Og der bliver gået til maskinerne nede i fitness. Uagtet, at så kan man godt komme til at se helt opkogt og pjusket ud. ”Desuden så tror jeg nu heller ikke, de der piger med festmakeup og det rigtige tøj dernede ser så mange andre end sig selv”, filosoferer hun. Nej, hun er ikke nem at slå ud af kurs, hende den fikse Dollerup. Når samtalen falder på, at alle skuespillere oplever, at folk demonstrativt smutter i pausen, fordi de ikke kan lide stykket, så trækker hun på skulderen. ”Man kan ikke ramme alle. Jeg registrerer bare, at der vist er nogle huller i salen, men jeg lader mig ikke gå på. Jeg synes mest, det er ærgerligt for dem selv, at de har brugt så mange penge og så ikke giver det en ærlig chance. Man kan jo faktisk ikke vide, om det er godt, hvis man ikke har set det hele. Nogle gange, så giver første akt først rigtig mening, når man ser anden akt, ikke?” Til gengæld får hun – ligesom mange andre skuespillere – nerver på, når mor og far tager plads i salen. ”Man vil så gerne gøre det godt og gøre dem, man elsker, stolte. Men hvor er det egentlig underligt, for lige netop de af alle elsker mig for den, jeg er.” Amalie Dollerup besøger i øvrigt sin familie og sine venner et par gange om måneden. Vi i Aalborg får indtil videre lov til at låne hende frem til 2015, hvor hendes kontrakt udløber.  []


BLÅ BOG Dollerup’s

Amalie Dollerup Født i København 15. april 1986 som datter af to folkeskolelærere. Har to ældre halvsøstre og to ældre halvbrødre. Har medvirket i ”Kun en pige” (1995), ”Strisser på Samsø” (1997-1998) og ”Nonnebørn” (1997), der gav hende en Bodilnominering for bedste kvindelige hovedrolle. Derudover har hun spillet med i et væld af teaterstykker og musicals på københavnske scener. Dollerup blev færdig på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2010. Siden 2011 har hun været ansat på Aalborg Teater, hvor hun har spillet med i blandt andet ”Begravelsen”, ”Anne Linnet Teaterkoncerten: Jeg er jo lige her”, og ”Kirsebærhaven”. Fra 23. april til 15. juni spiller hun forskellige roller og synger titelmelodien i ”En kort en lang”. Privat danner Amalie Dollerup par med Andreas Jebro, der også er skuespiller på Aalborg Teater og i øjeblikket har hovedrollen i Don Quijote. Parret har ikke børn. Yndlingsmad: Jeg er ikke så meget til almindelig mad… Øh, det er svært at sige. Jeg er mere en dessertpige. Ja, jeg elsker alt sødt. Motionsform: Cykelture eller fitness – helst tre gange om ugen. Desuden er der personaleyoga på teatret. Og så danser jeg jo meget i forbindelse med ”En kort en lang”. Yndlingsmusik: Jeg hører næsten alt – måske bortset fra heavy metal. Lige nu hører jeg meget Coldplay… Men én, jeg ofte vender tilbage til, er Eva Cassidy. Største faglige frygt: Jeg ville ikke bryde mig om ikke at vide, hvad jeg skulle lave om et par måneder. Det har jeg prøvet, og det er skrækkeligt stressende. Jeg er glad for, at min kontrakt løber to år mere. Forhold til Aalborg: Her er rigtig meget dejlig natur, men jeg går ikke så meget i byen, fordi mit liv leves på teatret. Aalborg er meget min arbejdsby. Yndlingsbog: ”Under en strålende sol” af Khaled Hosseini Yndlingsstykke: Jeg kan generelt godt lide, når klassikere laves om til moderne stykker. Det er for fedt! Forbilleder: Bodil Jørgensen og Sofie Gråbøl, fordi de er så alsidige. Fremtidsdrømme: Der er masser af roller, jeg gerne vil spille. Jeg har især lyst til at kaste mig over noget Shakespeare. Forhold til alder: Jeg glæder mig meget til at blive ældre og få nogle roller, der har mere livserfaring og masser af substans i sig.


SOMMERHVIDE TÆNDER

50%

Gælder frem til 1. september

NU .100,1 . R K

BestAge International at any age BestAge International - Bispensgade 29, 1 sal, 9000 Aalborg Telefon: +45 96 38 55 44 - mail: info@bestage.dk - www.bestage.dk


DER BRÆNDER ALTID EN ILD MEAT C.W.OBELS PLADS restaurant-meat.dk


Tekst: Tine Haslund ][ Foto: Simon Wedege ][ Layout: Anne Brix

[KRISTIAN KJELLING]

Kristian Kjelling Guld som mål

Mød Aalborg Håndbolds Kristian Kjelling, der har begge ben solidt plantet på jorden og som allerhelst vil anerkendes for sin sport. [ 59 ]


[KRISTIAN KJELLING]

Så skete det for anden gang i klubbens historie: Aalborg Håndbold er danske meste! KIF Kolding København blev smadret i første opgør med hele 28-21, og i andet opgør på udebane i Brøndby hallen, satte Aalborg Håndbold, med endnu en sejr på 26-29, en kraftig streg under, hvem der er det bedste danske herrehåndboldhold. Kristian Kjelling takkede af på bedste vis med 11 scoringer i sidste kamp og med en guldmedalje om halsen. Han bliver kaldt håndboldens svar på David Beckham. Han er et brand for Norge og er samtidig respekteret for sine færdigheder i hele håndboldverdenen og i en alder af 32 år har motivationen til at spille håndbold aldrig været større. Kristian Kjelling er opvokset i Oslo med sin mor og far og søster. Han mindes barndommen, som en dejlig periode i sit liv, hvor der var meget aktivitet. Han fremhæver især sin far, som selv har været meget aktiv, og det betyder, at megen af den ting, de bruger sammen er præget af fysisk aktivitet. Kristian har dyrket mange forskellige sportsgrene, men det var faderen, der fik ham til at fokusere på én bestemt. Valget faldt naturligt på håndbold, da han syntes, det var sjovest, og han kunne mærke, at han var god til det. Håndbold opfyldte Kristians behov for action, da der var knald på og meget nærkontakt. Lysten til at bruge så mange timer af barndommen i en håndboldhal skyldes, at håndbold ikke kun var en sport, men ligeså meget en leg. Allerede som 13-14-årig havde han ambitioner om at blive professionel håndboldspiller og komme på landsholdet. KÆRLIGHED OG KRISE

”Mit arbejde er min hobby,” pointerer Kjelling. Og hvilket drømmescenarie er det ikke at kunne leve af sin hobby. Dog har hverdagen, med håndbold, ikke altid været en dans på roser, for der har været perioder, hvor han har været træt af det og ikke gidet, men alligevel har han altid været bevidst om at levere et professionelt stykke arbejde. Hvis ikke der præsteres håndbold i verdensklasse, er det ikke kun ham selv, han skuffer, men en hel masse fans, der har kæmpemæssige krav til ham. Hvis Kjelling leverer dårlig spil, kan han læse om det i avisen dagen efter. Det rammer ham lige i ansigtet, hvis ikke han er 100 procent på. Det er en af de situationer, hvor det ikke altid er lige sjovt at være i rampelyset og være anset som verdensstjerne indenfor sin sport. Han er fuldstændig dedikeret til sin sport. Refleksionerne har dog ændret sig fra da han var ung, hvor han var en leg, så reflekterer han meget mere over

spillet i dag. ”Jeg tænker nok mere håndbold nu, end da jeg var yngre. Det er stadig en passion, men jo ældre man bliver, jo mere professionel bliver man, trods det, at det er en hobby. Når man bliver ældre lærer man lidt at køre på rutinerne,” tilføjer Kjelling. Kristians største nedtur var, da han var knæskadet ikke var i stand til at træne. ”Det betyder meget, at man ikke kan lave det, man elsker. Det, der er svært, når man ikke kan spille håndbold, er, at man i stedet skal gøre noget, man finder kedeligt,” fortæller Kjelling. Her referer han til genoptræning, der var nødvendig efter skaden. ”Det er hårdt at være udenfor og se, at de andre stadig kan træne og spille. Det værste er faktisk det daglige arbejde med genoptræning”. Alligevel var Kristian så stor en holdspiller, at han ikke lader sine egne problemer gå udover holdet. Han var med til hver evig eneste kamp for at støtte holdet, og selvom han var skadet, og måtte sidde udenfor, så følte han sig stadig engageret i kampene. Kristian har boet i udlandet i 12 år for at udleve drømmen om at spille håndbold på højeste niveau - de første otte år i Spanien. Han var glad for landet, holdkammeraterne, og måden at spille håndbold på i Spanien. Alligevel var lidt udfordret af først og fremmest finanskrisen i Spanien, der betød, at klubben ikke fungerede optimalt, og man ikke kunne være sikker på sin løn. Kjelling elsker at rejse, men ikke at bruge rejsetiden på transport i en bus! Når der er kamp onsdag aften, betyder afgang tirsdag morgen og hjemkomst torsdag, og man dermed bruger to og en halv dag på én kamp, så er ikke megen frihed og tid til hygge. En rejse Kjelling dog ikke havde noget imod var turen til Aalborg for at spille or Aalborg Håndbold – en aftale der kom i stand med den danske assistenttræner for herrelandsholdsholdet Peter Bredsdorff Larsen, daværende cheftræner for Aalborg Håndbold , under en slutrunde, han spillede med det norske landshold i januar 2010. FØLER SIG PRIVILEGERET

Kristian lægger ikke skjul på, at han føler, at det er et kæmpe privilegium, at han kan leve af sin elskede hobby. Da han var 22 år tænkte han, at når han var færdig med sin aktive karriere skulle han aldrig tænke på håndbold mere. Men nu – ti år senere – så kan han ikke se sig selv uden et liv med håndbold. For at være professionel, indenfor sin sport, kræver det fravalg og afkald. Man kan ikke opføre sig som alle ens venner og rende i byen, når det passer en. Men sådan oplever Kjelling det ikke. ”Jeg føler ikke, at

[ 60 ]


[KRISTIAN KJELLING] jeg har givet afkald på noget i forhold til min håndboldkarriere. Når folk snakker om at ofre noget, så bliver det et stærkt ord – så er det virkelig noget, der gør ondt, og noget man har mistet. Men at jeg har måttet droppe fester og stå tidligt op næste morgen har ikke været et ’offer’. Jeg ville det selv. Jeg har aldrig sagt nej til nogle ting, som jeg virkelig virkelig gerne ville. Festerne kommer igen senere. Jeg vil meget hellere fejre en guldmedalje om halsen – ligesom vi gjorde med AaB Håndbold i 2010. Jeg elsker håndbold. Jeg elsker at træne, og jeg elsker det miljø”, understreger Kristian med fast stemme. MOTIVATIONEN HAR ALDRIG VÆRET STØRRE

Man kan måske godt forstå, at sportsstjerner, der har vundet alt og dedikeret størstedelen af sit liv til en sport med tiden bliver mætte. Men her overrasker Kristian endnu engang ved at fortælle, at motivationen aldrig har været større. Han er af den opfattelse, at motivationen skal komme indefra for at være ægte. Efter han var vendt tilbage fra skaden, var han eksempelvis ikke ligeså god som tidligere. Det motiverede ham til at arbejde hårdt for at blive det. Motivationen for at nå sit topniveau var stor. Og det er ikke kun ham selv, han har fokus på men ligeså meget holdet. ”Det motiverer mig at præstere for holdet og tage ansvar, så kollektivet kan fungere. Men den indre motivation er vigtig for at være på sit niveau. Der er mange ting, der motiverer mig, men generelt har jeg en ’indre fire’”, tilføjer han. Selvom AaB håndbold allerede har vundet guld, så er motivationen til at vinde guld igen stor. Altså lever han ikke på fortidens resultater, men ser hele tiden frem mod nye mål. FIRE GODE ÅR I AALBORG HÅNDBOLD

Det, der tiltalte ham mest ved skiftet til Aalborg Håndbold var, Kristian følte han kunne få en rolle som to-vejs-spiller – altså både forsvar og angreb. Kristian så potentiale i Aalborg og følte, at han kunne få en større rolle og udvikle sig som håndboldspiller. Men det var en omstilling lige pludselig at skulle fungere i begge ender og med en ny håndboldkultur. Heldigvis var Peter Bredsdorff Larsen og sportsdirektør Jan Larsen meget positive. Han fremhæver guldet, som AaB håndbold vandt i 2010 som en af de største oplevelser. Dertil har klubben vær god til at skabe trygge rammer, hvor organisationen har fungeret og samarbejdet med Jan Larsen har været særdeles godt. Ligeledes var det en kæmpe udfordring dengang, AaB i 2010 valgte at lukke ned for håndbolden, men samtidig rigtig spændende at være med i processen om at starte en ny klub op. Det har været fire gode år for Kristian Kjelling med håndbold i Aalborg, hvor han nu er i gang med sidste sæson. Næste sæson gælder det ligarivalerne fra Bjerringbro/Silkeborg, men selvom et klubskifte allerede er officielt har han ikke svært ved at bevare fokus på sit spil i Aalborg Håndbold. ”Vi tilbringer så meget tid sammen, at det føles helt naturligt, at man giver sig 100 procent, selvom et klubskifte er i vente. Jeg føler et ansvar for klubben. Jeg

har lyst til at slutte i klubben med værdighed. Jeg glæder mig til at starte i BSV, men jeg har det godt i Aalborg Håndbold og glæder mig meget til at slutte godt af - og troen på guld er der selvfølgelig”, smiler han. FAMILIEFAR

Privat er Kristian familiefar med stort F. Han er meget dedikeret til tiden sine to børn Vida og Noah samt sin kone Madeleine. Det betyder alt, at de har det godt. For at Kristian kan spille godt håndbold og være fokuseret på sin sport, så er det essentielt, at de indre rammer er på plads. Hvis familien trives, så er det også lettere at spille god håndbold. Fritiden bliver brugt på at være aktiv sammen med familien. Ligesom han selv havde en aktiv barndom, så ønsker Kristian at give det samme til sine børn. Det kan for eksempelvis være svømmehal eller Jumboland. Han mener selv, at han er god til at være mentalt nærværende i forhold til kone og børn. Det han sætter allermest pris på i livet er familien. De kommer før alt – også håndbold. Og så sætter han pris på gode venner, også dem som bor i Norge. Små ting i hverdagen, som et godt måltid, gør dagen lysere. Derudover er restaurantbesøg også kvalitetstid, hvor man kan sidde og snakke og diskutere. Kristian kan specielt godt lide Mortens Kro, hvor han tit befinder sig. De trygge rammer er fundamentet for en romantisk middag med hans kone. Sportsstjerner har ofte kæmpestore egoer og tænker kun på sig selv. Kristian Kjelling er, på trods af sine store individuelle kvaliteter, absolut ingen egoist – hverken på håndboldbanen eller i familien. Han sætter meget pris på sine medmennesker og det fællesskab, han fungerer i. Han har en kæmpe fightervilje, når det kommer til hans sport. Faktisk så beskriver Kjelling sig selv således: ”Jeg tror, jeg er ofte kan være opofrende. Hvis man ikke kun tænker på sig selv og hjælper andre, kan det jo være, de hjælper en, når man selv er i knibe. Og hvis jeg for eksempel er træt og har lyst til at ligge på sofaen, og mine børn vil ud at svømme, så gør vi det. Jeg er dedikeret til det, jeg laver. Jeg er kærlig mod mine børn og kone,” udtaler Kjelling. Han er stolt over at være fra Norge og over at repræsentere det norske håndboldlandshold. Men selvom han har boet udenfor landets grænser i mange år, er det ikke lige meget, hvor han bor. ”Jeg er meget glad for mit land. Jeg er nationalist, men jeg savner ikke Norge. Der er ingenting i Norge, som jeg ikke har her i Danmark. Jo min familie, men det tager ikke mere end én time at komme hjem. Jeg tog til Spanien som 20-årig, så jeg har jeg ikke savnet Norge som sådan. Jeg har det rigtig godt i Aalborg. Men når er en familie på fire, som vi har, og når kernen er god, så er der gode chancer for, at man kan få det godt. Det er grundlaget, at rammen om de fire fungerer, og så er det nemmere at få andre ting til at fungere – som for eksempel håndbolden.” tilføjer han. FREMTID

Kristian ønsker på sigt at blive elitetræner og vil derfor gerne have en træneruddannelse i Danmark, idet den har høj international status. Drømmene om at blive landstræner og vinde Champions League eksisterer allerede, men først vil han dog afslutte sin egen karriere. Og først så bliver der plads til trænerambitioner. Kristian Kjelling er slet ikke mæt af håndbold. Faktisk han har mere lyst til sporten nu end for få år tilbage. Det kan måske tilskrives de nye forhold, Kristian befinder sig i. Modsat tiden i Spanien er der nu mere tid til at træne, og det er netop det, han elsker. Han står tidligt op om morgenen for at løbe og fremfor alt for at komme tilbage i sin gamle form. ”Jeg er meget motiveret,” fastslår han. Om det er kroppen eller om det er mæthed, der skal bestemme, hvornår håndboldkarrieren er ovre ved han ikke. Lige nu er glæden i hvert fald stor.  []

[ 61 ]


[PORTRÆT]

n e p m a k r o f ak

T

magazine [ 62 ]


[HÅNDVÆRKERHUSET]

Et ærligt stykke træ HVIS DU INDIMELLEM BEVÆGER DIG RUNDT I AALBORG HAR DU SIKKERT LAGT MÆRKE TIL DET STORE GULE BINDINGSVÆRKSHUS, SOM LIGGER PÅ HJØRNET AF KATTESUNDET OG BORGERGADE. BYGNINGERNE ER NÆSTEN 400 ÅR GAMLE, MEN BLIVER STADIG BRUGT. HÅNDVÆRKERHUSET HEDDER DET OG HER HOLDER AALBORGS PENSIONEREDE HÅNDVÆRKERE TIL. DE ARBEJDER BLANDT ANDET MED AT RESTAURERE GAMLE MØBLER OG SØRGER FOR, AT DE GAMLE HÅNDVÆRKSFAG IKKE GÅR I GLEMMEBOGEN. [ET CETERA] HAR BESØGT HÅNDVÆRKERHUSET.

Håndværkerne er midt i formiddagens ølpause. Klokken er elleve og i det hyggelige lille værksted sidder tømrere og snedkere iført arbejdstøj på stole, der er stillet i en rundkreds. Her dufter af træ og savsmuld. Stemningen er høj og de aldrende gutter snakker, griner og tager gas på hinanden. I Håndværkerhusets tømrer- og snedkerværksted holder blandt andre Kasper Steffensen til. Han peger på sin sidemand og fortæller at ”det er Erik Filbert, han har været formand for den forening der hedder Træ og Glas. Filbert er en by i Frankrig, så somme tider taler vi fransk til ham” griner Kasper Steffensen ”Men jeg er nu ikke overlegen af den grund”, siger Erik Filbert. Det sociale betyder meget i Håndværkerhuset. Hver onsdag klokken halv ti mødes alle håndværkerne fra husets forskellige værksteder i kantinen og drikker formiddagskaffe. Næsten hver uge er der en der har fødselsdag, hvilket naturligvis bliver fejret. Håndværkerne i tømrer- og snedkerværkstedet fortæller, at de er glade for at mødes med tidligere kolleger, efter at de er gået på pension. ”Man kan jo godt komme til at savne det fællesskab, som man havde med sine kolleger og det får man her. Vores koner er også glade for at få en fridag fra os”, griner håndværkerne. Dog bliver konerne som regel inviteret med, når håndværkerne ses uden for værkstederne.

››

[ 63 ]


Tekst: Annesophie Elkjær-Gregersen ][ Foto: Louise Dybbro ][ Layout: Claus Frandsen

[HÅNDVÆRKERHUSET]

[ 64 ]


[HÅNDVÆRKERHUSET]

[ 65 ]


[HÅNDVÆRKERHUSET] HOLDER TRADITIONERNE I HÆVD

Kasper Steffensen er tømrer og var med helt fra Håndværkerhusets begyndelse. ”Jeg var med til at starte det hele hernede for femogtyve år siden, da var jeg formand for snedkere og tømrere her i Aalborg. Vi syntes at det var vigtigt at der var nogen, der ville være med i projektet. Vi begyndte i det helt små - dengang var der jo næsten ingen i værkstederne, men det er spændende at se, hvordan mennesker som tiden er gået er begyndt at interessere sig mere og mere for vores hus.” Selve huset er en gammel købmandsgård fra 1635. Det var den tidligere malerformand her i Aalborg, Robert Dahl, som fik idéen til Håndværkerhuset, som skulle være et hus hvor gamle håndværkere skulle kunne udøve deres fag. Huset har siden 1984 været ejet af håndværkerforeningen, som med økonomisk hjælp fra den Obelske familiefond købte de næsten 400 år gamle bygninger. Håndværkerne er ikke de eneste, som holder til i Håndværkerhuset. På den gamle købmandsgårds øverste etager, finder man naverhulen. Betegnelsen ’Naver’ er en forkortelse for skandinaver og henviser til en gruppe skandinaviske håndværkere, som har arbejdet i udlandet. For at blive optaget som naver skal man ifølge traditionen have rejst og arbejdet i udlandet i et år uden at bringe sit fag i vanære. Ligesom husets håndværkere, er naverne kendt for at lægge vægt på kammeratskab og at værne om håndværket. ”Det er vigtigt at de gamle håndværkerfag bliver holdt i hævd.” siger Kasper Steffensen. ”For femogtyve år siden var der her i byen mange gamle huse, der skulle restaureres og det skulle jo gøres på den rigtige håndværksmæssige måde, så bygningerne ikke tog skade. Her i huset har vi stadig de gamle manualer, der fortæller hvordan man gør de gamle huse fornuftigt i stand. Og det er jo en vigtig del af håndværket.”

Selvom håndværkere i dag arbejder med andre materialer og har udviklet mere effektive metoder, mener de gamle håndværkere, at det stadig er vigtigt, at de gamle håndværksfag ikke går tabt. ”Uden at forklejne de nye håndværkere, så er det nogle andre metoder, som de lærer i dag og det er nogle andre materialer, de arbejder med. Vi går tilbage i tiden, det være sig med møbler eller bygninger, men det er vigtigt at der stadig er nogle håndværkere, der ved noget om de gamle metoder. Og så har vi jo også de gamle værktøjer. Det er vigtigt at vi kan vise eftertiden at der var engang, hvor man lavede tingene i hånden og fortælle hvordan vi har bidraget til byens historie”, siger Kasper Steffensen. Der er også en kontinuitet, for der kommer jo løbende nye til. Kasper selv er over 80 år og de nye, der kommer til, er i 60’erne. ”De kan jo blive ved længe endnu og overbringe stafetten til de næste.” De helt nyuddannede er der ikke nogen af. Kasper Steffensen fortæller, at det er fordi de unge skal ud og lære deres fag at kende og finde deres egen niche. ”Stedet her er for os, der har været i faget et helt liv”. DE GAMLE TING BLIVER STÅENDE

I værkstedet arbejder også Georg. Han er i gang med at forme et stykke træ. Ved første øjekast er det svært at se, hvad træet skal blive til, men Georg fortæller, at han er ved at forme en ørneklo. ”Det er til garnisonsmuseet. Ørnen har siddet på Ambassadeur og ovre på hotel fønix, men den blev smadret efter krigen, for den holdt et stort hagekors i kløerne. Jeg er ved at lave en ny fod til fuglen, så den kan komme ud at hænge på museet. Det er den opgave jeg arbejder på lige i øjeblikket.” Georg Hougaard Pedersen er oprindeligt udlært snedker i 1965, men lærte sig selv billedskærerarbejdet. 

[ 66 ]

››


[HÅNDVÆRKERHUSET]

[ 67 ]


[HÅNDVÆRKERHUSET]

[ 68 ]


FÅ DEN BEDSTE IDE PÅ TO HJUL

De bedste ideer kommer, når du mindst tænker dem. Når pulsen er høj, og hjernen kun arbejder med koordination og balance, så falder det hele pludselig på plads. Der var den! Løsningen. Ideen. Giv hovedet en pause på landevejen – og slip de bedste ideer løs på to hjul.

Cannondale Supersix EVO carbon Kr. 31.990,-

www.vestbyens-cykelhandel.dk

Borgergade 34 • 9000 Aalborg • Tlf. 98 12 38 51


[HÅNDVÆRKERHUSET] ”Grunden til at jeg begyndte på billedskærerarbejdet var, at man efterhånden gik fra at arbejde med træ til at bruge spånplader, aluminium og plastik i stedet for. Efterhånden er der jo ikke et ærligt stykke træ at arbejde med! Man kan ikke få lov til at skære i et stykke rent, ærligt træ. Det var jo det, jeg kunne lide at lave, og jeg savnede det, så derfor begyndte jeg at arbejde som billedskærer” Georg peger på et billede i træ, der hænger over hans arbejdsbord ”Kan du se det billede der? Det har jeg skåret. Motivet er fra en byggeplads, hvor arbejderne holder deres frokost mens de spiller terning i en blandemaskine – det synes jeg var lidt sjovt. Derudover har jeg lavet træskærerarbejde til Vor Frue Kirke her i byen. Jeg har skåret drager og løvehoveder som dekorerer kirkebænkene. Så har jeg også været med til at restaurere kiosken nede på Gabels Torv. Man bliver da stolt når man er med til at lave sådan noget. Sådan er det også når jeg går forbi Spar Nord nede på Nytorv. De store teaktræsdøre har jeg været med til at lave for fyrre år siden og de kan jo stå i flere hundrede år. Det er jo noget andet med den computer, jeg har derhjemme. Om to år, så er den jo forældet og skal skiftes ud. Men de rigtigt gamle ting, de bliver jo ved med at stå. Det kan jeg godt lide at tænke på.” Noget af det allervigtigste ved det gamle håndværk er det gamle værktøj. Håndværkerhusets tømrer- og snedkerværksted har været så heldigt at arve nogle gamle billedskærerjern. Det er nogle helt specielle jern, som slet ikke laves længere. ”Jeg bruger hele tiden værktøjet. Men dem der ikke har øje for det, de smider det bare ud uden at vide, at der er for en formue.” De gamle billedskærerjern er ikke de eneste gammeldags værktøjer, der bliver taget i brug i værkstedet. En af de aldrende håndværkere kommer med en spand med små mørkerøde flager i. Flagerne ligner plastik, men er faktisk efterladenskaber fra vietnamesiske lakskjoldlus. ”Vi bruger det til at overfladebehandle møbler med”, fortæller håndværkerne. ”Flagerne skal blandes med vinsprit for at blive til den shellak, som man tidligere brugte til at behandle træ med. Til nogle ting er det rart at kunne bruge de gamle materialer. Det er også meget bedre for os at arbejde med end de moderne kemikalier, for dem er der jo tilsat alt muligt. I spritten er der kun tilsat noget, så man ikke drikker den – det er derfor de sender mig hen for at hente det!” griner en af tømrerne. ”Men amerikanerne smed jo så meget skidt nede i Vietnam under krigen, så det er blevet temmelig dyrt at få fat i.” DE GODE HISTORIER

Et af de andre værksteder i håndværkerhuset er møbelpolstrerværkstedet. Her er to møbelpolstrere i fuld gang med at fjerne det udtjente fyld fra nogle antikke stolesæder og erstatte det med skumgummi. ”Skumgummiet er jo ikke noget, man brugte dengang stolene blev lavet, men det er altså noget mere behageligt at sidde på end blår og træuld” fortæller Jakob Kjær. Han fortæller om møbelpolstrerværkstedet: ”Folk kommer jo med rigtig mange ting, der har affektionsværdi. Tit siger vi til dem, at det ikke kan betale sig at ombetrække de gamle møbler, men det er måske en gyngestol, som man kan huske at ens bedstemor har siddet i. Så det er ikke kun møblets værdi, der betyder noget for kunderne. Vi får gerne fortalt historierne bag tingene, som de kommer med. For eksempel har vi fået en flot antik stol, som har stået på et slot de sidste hundrede år.” siger Jakob Kjær. I Håndværkerhuset arbejder mennesker, som er dybt optagede af og engagerede i at bevare historien. Ikke blot for historiens skyld, men fordi de gamle håndværksdyder stadig har værdi. De bruges af håndværkere, som restaurerer gamle huse og antikke møbler – gamle ting, som hvis vi ikke ødelægger dem, kan holde i århundreder fremover. Folkene I håndværkerhuset er indbegrebet af passion. Kærlighed til faget. Og til fællesskabet, omkring et ærligt stykke træ.  []

[ 70 ]


Søndags

SHOPPING INDENFOR ER DET ALTID SOMMER!

IDER HVERDA

GE :

L A I C E P S ER 19.00 K K I T U B 10.00 -

idag kl. 10.00

- 16

DaG G - FRE - 16.00 0 .0 0 1 G RDaG ØNDa S E T S D I E OG S 10.00 - 16.00 N åNEDE

BILKEA N LE UGE

GH VER Da - 22.00 8.00

Se mere på www.astc.dk

2300 GRATIS P-pladser 75 Special butikker Danmarks største Bilka Varehus


GULDVASK

[GULDVASK]

[ 72 ]


Tekst: Jeppe Søe ][ Foto: Louise Dybbro ][ Layout: Claus Frandsen

[GULDVASK]

[ 73 ]


[GULDVASK]

EN KÆRLIG HÅND GNIDER SVAMP OG KLUD OVER EN LILLE PLET. DE FLESTE HAVDE IKKE SET PLETTEN. MEN HAR MAN PASSION FOR SPORTSVOGNE, SER MAN ETHVERT FINGERAFTRYK. PERFEKTIONISTISK KÆLES DER FOR DETALJERNE, LIGESOM DESIGNEREN I SIN TID GJORDE, DA BILEN BLEV TEGNET OG PRODUCERET. VI ER I GANG MED EN GULD VASK, OG DEN SLAGS UDFØRES KUN I HÅNDEN. MØD CHRIS BRUUN PEDERSEN, DER HAR SPECIALISERET SIG I AT PLEJE OG VASKE NORDJYLLANDS HELT DYRE BILER. Der er omkring 150 af de helt dyre biler i Nordjylland. Biler, der kun er de mennesker forundt, som har skabt store ting - og har fået succes. I gadebilledet ser vi og hører vi dem komme kørende. Porche, Lamborghini, Maserati, Ferrari & Aston Martin. Biler, der hver i sær koster mellem 5 og 12 millioner kroner. Omkring halvdelen af de mange dyre nordjyske biler, har deres egen vaskemand: Chris Bruun Pedersen, 22 år. ”Jeg har drengerøvens drømmejob”, siger han glad, mens hans hænder nærmest lidenskabeligt kærtegner forlygten på en Porsche. ”Jeg har altid elsket dyre biler, og min eneste mulighed for at komme tæt på dem var, at tilbyde vask og pleje. Min passion gjorde, at jeg løste opgaven til perfektion, og hurtigt kom flere kunder til - og snart er passionen forhåbentlig blevet min fuldtidsstilling”, fortæller Chris. Det var egentlig Jacob Risgaard, Coolshop, der startede tankerne om at gøre eksklusiv bilpleje til en levevej for Chris. Hans Ferrari får en grundig vask hver 14. dag - for når man bruger en stor sum penge på en bil, vil man også nyde den som det kunstværk den er. Og en vaskehal er absolut det sidste, de dyre biler bliver budt. ”Jeg har med hjælp fra Chris og hans bilpleje firma fundet en løsning der gør at jeg ikke har haft behov for selv at vaske og pleje mine biler i weekenderne, for så alligevel ikke kunne opnå det samme resultat som jeg får nu, men det gør så ligeledes at jeg kan bruge tiden på andre ting i mit liv, og samtidigt sikre mig at mine biler altid står pæne og vedligeholdte”, fortæller Risgaard. Når Chris taler om kundernes biler, er det næsten som var det hans egne. Og når man ser Chris stå foran en Aston Martin, som kun findes i 1200 eksemplarer på hele kloden, er det som at se et næsten erotisk forhold udspille sig. ”Jeg kender jo de her biler helt i bund. Jeg har været på hver eneste centimeter. Når man har med en bil til 10 millioner at gøre, er det jo langt fra som en Fiat500. Der er kælet for detaljen nede i motoren, hvor der også er lakerede områder, der skal have præcist samme behandling som køleren. Ja selv udstødningsrøret kræver timevis af polering, som man næppe udfører på en Fiat - selvom man burde. Du har ret i, at jeg elsker bilerne. Og ligesom med kærlighed mellem mennesker, går man ikke på kompromis for at opnå det bedst mulige resultat”, siger Chris. Mens vi andre går og taler om krise, og dermed måske er med til at skabe den, er krisen ikke hvad Chris møder. Der er et stigende antal fede biler, som vidner om, at Danmark har iværksættere, der vier deres liv til at skabe succes. Og et stigende antal iværksættere tør godt at vise verden, at de har sejret økonomisk. På den måde kan Chris nærmest tage pulsen på erhvervslivet, og skal man tro den

[ 74 ]


[GULDVASK]

[ 75 ]


[GULDVASK] måling, går det opad. ”Sommeren 2013 er fantastisk. Der kommer flere og flere biler til min forretning - og jeg sover for lidt. Når jeg får en ny bil ind, skal jeg jo lære den at kende. Jeg skal finde ud af, hvordan netop den bil skal behandles og hvad den har af skjulte små detaljer, der også skal huskes. Hver gang”. Selvom enhver drengs drøm er at cruise rundt i de store biler, får Chris sjældent lov til at køre dem. Forsikringen på en bil til 10 millioner er jo en smule anderledes end almindelige forsikringer, så Chris må ikke køre dem hjem. Og det passer fint med konceptet: ”Jeg kan jo regne ud, at når man har en dyr bil vil man køre den så meget som muligt. Hvis jeg først skulle hente og bringe den, ville det tage tid, som ejeren kunne bruge på at nyde den. Så i stedet kører jeg til kunden, uanset om de så er i sommerhus, i lufthavnen eller hjemme privat. Det er netop, hvad der giver mig de største oplevelser. Jeg kommer tæt på mine kunder, fordi vi bruger to timers tid på at få en passioneret bilsnak, mens jeg arbejder”. Flere gange i interviewet siger Chris faktisk DE om sit firma, fremfor DET. ”Det er rigtigt, at det er præcist sådan jeg har det. Firmaet er ikke andet end et CVR nummer, mens det jo er kunderne som skaber min hverdag. Så jeg siger DE om firmaet, fordi det består af alle dem, der deler min passion - og hvor de fleste bliver personlige venner”.

Vi forlader Chris hos dagens tredie kunde Mike Nielsen, der er medskaber af Coolshop. Udenfor huset i midtbyen holder den Aston Martin, der fragtede James Bond fra A til B i seneste film Skyfall. ”Jeg kan slet ikke det samme som Chris”, siger Mike Nielsen. ”Og jeg har heller ikke tid til, at give bilen samme behandling. Så for mig er Chris noget man må indregne, når man køber et kunstværk, der skal være ligeså flot, som den var tænkt fra designerens side”. Når sportsvogne er passion, må man have sin egen. Chris har netop købt en Porsche, som tydeligt tegn på, at forretningen går fremad. Drømmen er en lamborghini Aventador, som Magnus Kjøller kører og som Chris også står for at give den bedste behandling. Han skal af med godt 6 millioner mere end den porsche der nu fragter ham rundt fra kunde til kunde, så der skal vaskes en del flere biler, inden den er en realitet. ”Med passion og dedikation kan alt jo ske. Det er netop sådan kunderne fik skabt deres virksomheder og muligheder, så det inspirerer mig selvfølgelig til at turde drømme”, siger Chris, mens han pakker klude og voks ned under kølerhjælpen på sin porsche og drøner videre til det næste nordjyske kunstværk… Chris Bruun Pedersen har en fast klumme i [et cetera] magazine, hvor han passioneret giver gode råd til bilpleje... også selvom din bil måske ”bare” er en Fiat500.

”Chris gør, at jeg kan bruge min tid på at nyde bilen - og passe mine andre gøremål”, fortæller Mads Peter Veiby foran sin Porsche. ”Jeg kunne måske godt vaske bilen selv, men må indrømme at jeg langt fra kan trylle som Chris kan. Han er ganske enkelt bedre til det, end jeg er”. Foran på køleren har porschen tydelige tegn efter banekørsel, hvor Mads Peter Veiby for nyligt kørte omgange for at skaffe penge til kræftramte børn. For hver tur han kørte, tegnede han en streg på køleren, og nu kan stregerne ikke rigtigt gå af igen. Chris og Mads sætter sig ned, og kigger helt tæt på stregerne for at finde ud af, hvad der skal gøres. Og så går Chris igang med knofedt og sine specialimporterede midler, der bør kunne genskabe kunstværket. Det er derfor, at kunderne kalder ham troldmanden.

[ 76 ]


Shoot fast. Share faster.

6-time Olympic gold medalist and world record holder

Del

Samsung SMART CAMERA NX

Med NX300 fanger du livets allervigtigste øjeblikke. Uanset om det er dit barns første smil, når det lærer at cykle, eller når det har første dag i skolen. NX300 er et hurtigt og smart systemkamera i et elegant retrodesign. Med den hurtige autofokus får du skarpe billeder, som let kan deles på de sociale medier – trådløst og direkte fra kameraet ( kræver internet forbindelse ). samsung.dk/bolt


[KULTURKALENDER]

BYVANDRINGER

Middelalderbyen Aalborg

NIBE FESTIVAL

Nibe Festival er fire dage med god musik, miljø og mennesker. Nibe Festival kan for 29. gang stolt præsentere et af Danmarks største festivaller, hvor du kan opleve godt 100 koncerter – blandt andet Nephew, Alphabeat, Kesha og Lars Lilholt Band. Er du til intimt samvær i skoven med godt musik og glade mennesker, så kom til festival og drik nyd fire gode dage med alle de fadøl, du kan drikke. Meget af middelalderbyen er væk, og en del er stadig synligt i dagens Aalborg. Ta’ med på en byvandring gennem middelalderbyen fra Vesterport til Østerport og oplev såvel det synlige som det usynlige. Budolfi kirke, Gammel Torv, Rådhuset, Østerå og Vor Frue Kirke vil blive fortalt om. Den guidede tur tager 1,5-2 timer, og du tilmelder dig på Aalborg Historiske Museum. Fra 27. juni

UDSPRINGSSHOW Fårup Sommerland Modige og frygtløse udspringere hopper ud fra 25 meters højde og ned i en pool, der kun er 2,7 m dyb! Kom til Fårup Sommerland og oplev spænding og sjov for hele familien. ’Udspringsshow’ er et nervepirrende show, og du kan opleve det fra den 6. juli og frem til den 4. august.

KULTURKALENDER JUNI - JULI - AUGUST SOLNEDGANGSCHILL i Parken

Chill i Parken er for dig som kan lide at chille, mens de andre flexer! Chill i Parken er i udendørs omgivelser, hvor en masse unge er samlet med samme formål: drikke bajer, chille og nyde godt af hinanden. Denne begivenhed stræber sig på at se solnedgangen, og det er en hel unik oplevelse i et afspallet miljø i Kildeparken. Mød frisk og glad op lørdag den 13. juli og afsæt hele dagen til at ’chille’.

GRØN KONCERT I mere end tre årtier har Grøn Koncert hver sommer skabt fest, glæde og fede oplevelser for tusindvis af koncertgæster. Medina, Mads Langer, Nik & Jay, Magtens Korridorer, Kato, Carpark North, Lukas Graham og Donkey Sound er klar til at skabe en fest – spørgsmålet er blot: er du? Find tæppet frem og kom og oplev en af sommers bedste koncerter i Aalborg den 21. juli ved Trekanten i Nørresundby.

[ 78 ]

ZULU SOMMERBIO Forestil dig en varm sommeraften. Du sidder på et tæppe i den skønne natur og med cola og popcorn i hånden. Skovdalen vil være proppet med mennesker, når Zulu Sommerbio er vært for en god film i Aalborg den 22.-24. juli. Det er et gratis arrangement, og hvor tit er det lige, at du har muligheden for at se en film udendørs? Stemningen bliver fantastisk, så medbring gerne hele familien eller alle vennerne.


[KULTURKALENDER]

CYKEL GRAND PRIX

EGHOLM FESTIVAL

Selv om benene måske er en smule tunge efter årets Tour de France, så er der ingen tvivl om, at der vil blive kørt ræs i verdensklasse, når Aalborgs midtby igen ligger asfalt til Cykel Grand Prix. Kom og mød cykelkongerne lørdag den 27. juli. Gammeltorv er som sædvanlig basen med masser af show og underholdning. Egholm Festival er en ny musikfestival lige rundt om hjørnet fra Aalborg: den skønne ø Egholm. Festivalen er dedikeret til upcoming musikere først og fremmest fra Nordjylland. Genren af musik ligger inden for pop og rock. Øen Egholm er en naturskøn perle blot få minutter fra Aalborg, så ta’ gerne hele familien under armen. Udover den gode musik byder Egholm Festival på mad og drikke samt hygge. Festivalen løber af stablen fra den 1. – 3. august.

STELLA POLARIS

BLOKHUS MARATHON

Kom til verdens største udendørs chill-out event, Stella Polaris. Tusinde af gæster nyder den afslappede stemning og tonerne af den elektroniske musik serveres af nogle af de hotteste DJ’s. Arrangementet er gratis, så kom da afsted og udnyt muligheden for en fantastisk udendørs chillout event. Stella Polaris kan opleves i Kildeparken i Aalborg den 2. august.

Danmarks smukkeste Marathon finder du i hjertet af Nordjylland, Blokhus. Hvis du ikke har modet på 42,195 km, så har du også mulighed for at løbe 21, 10 eller 5 km. Ta’ hele familien med og få en løbeoplevelse i en skøn natur langs Vesterhavet.

DEN BLÅ FESTIVAL Den Blå Festival, også kaldet ’mini New Orleans festival, er en jazz og Blues festival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele Aalborg midtby til et stort spillested. Du kan opleve både danske og internationale kunstnere. Der spilles på Gammeltorv, Tolbods plads og forskellige cafeer og værtshuse.

ICKOW

TINA D

af w er en a Dicko ante og in T e k mark Smuk s mest i DanDanmark ste sangerinder o rr r Tina e tå ld s anme ugust a . 6 o1 n e g som h mark. D rste gan vil spille fø r fo w n Dicko len. Hu i Skovda eneste vednavn its fra hendes s ”, så h f To a r o e G s You mas here Do aften i r ”W e m m u m lb o a dejlig s n plejer e t p e o jr e mød , hvor v d e n å m august ed os at være m

[ 79 ]

FÆRGEJAZZ på Hals-Egense færgen Kom og oplev den hyggelige stemning ombord på Hals-Egense færgen, når der bliver lagt op til god mad og dejlige jazz toner. Turen starter i Hals havn, hvor du vil blive sejlet ind igennem Limfjorden, imens kan du nyde en god buffet og nyde jazzmusik. Læs mere om arrangementet på www. faergejazzhals.dk


[KULTURKALENDER]

DINOERNE ER ANKOMMET Efter 65 millioners fravær vender dinosaurerne tilbage til Danmark – nærmere betegnet til Aalborg Zoo. Udstillingen består af 10-15 dinosaurer i fuld størrelse. Dinosaurerne er placeret rundt om i haven for, at de kan indgå naturlig med den øvrige formidling. Aalborg Zoo vil i hele udstillingsperioden gennemføre aktiviteter, der knytter sig til dinosaurerne. Udstillingen kan ses til og med efterårsferien i uge 42.

MIDDELALDERDAGE

Falkoner Kampshow Ridderturnering Dukketeater Ildshow KILDEPARKEN

Onsdag den 10. juli - søndag den 14. juli 2013. Onsdag, Torsdag, Fredag kl. 10.00 - 20.00 Lørdag kl. 10.00 - 22.00 Søndag kl. 10.00 - 17.00 Voksne Børn under 6 år Børn 6-12 år, studerende og pensionister

75 kr. Gratis 45 kr.

GRUPPER

Ledsagere til handicappede og børnehaver er gratis. Grupperabat fra 10 personer: Kr. 65,- pr. voksen og 35,- pr. barn/ pensionist/studerende. Ved brug af EAN nummer, skal alle oplysninger afleveres skriftligt; enten forudgående, bekræftet pr. mail, eller ved indgangen.

Musik og gøgl rundt på pladsen hele dagen!

[ 80 ]


Nyd friheden hver dag uden briller og linser Vi behandler nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og alderssyn. Operationen er sikker og smertefri.

88 80 28 03

Ring til Memira på eller besøg os på memira.dk og bestil en uforpligtende forundersøgelse. Her får du at vide, om du kan behandles, og samtidig får du al den information du har brug for. Indtil 30. juni 2013 kan du få en rente- og afgiftsfri afdragsordning over 36 mdr. Vi ses hos Memira Aalborg, Vestre Havnepromenade 9


Aalborg C Nørregade 12 · 9000 Aalborg · 98 12 99 20 city@butikkraes.dk Aalborg Storcenter Hobrovej 452 · 9220 Aalborg · 25 17 00 93 citysyd@butikkraes.dk

KRÆS

WOMENS WEAR

®


Tekst: Annespohie Elkjær Gregersen ][ Foto: Louise Dybbro + Arkiv ][ Layout: Claus Frandsen

[IDAS KONTAKTBUREAU]

Idaskontaktbureau Og hvor finder man så den? Den kommer sjældent dumpende i supermarkedet, lige som du har allermest brug for det… Engang imellem får man en særligt sød kollega, møder en potentiel ’eneste ene’ gennem fælles venner eller en sommermorgen på en festival, finder den helt rigtige profil på et datingsite eller er på det helt rigtige sted, på det helt rigtige tidspunkt. Men det er ikke sikkert det sker for dig, og så må man gå mere konkret til værks.

NÅR DET IRRITERER DIG, AT ALLE ANDRE KYSSER, HOLDER I HÅND, GIFTER SIG, FÅR BØRN OG HOLDER ’SERIE-SØNDAG’ MED HINANDEN, ER DET MÅSKE VED AT VÆRE TID TIL, AT DU – SÅDAN MERE PÅGÅENDE OG OPSØGENDE – SELV BEGYNDER AT LEDE EFTER KÆRLIGHEDEN.

Det er endnu ikke sket for den 28-årige Aalborg-pige Ida Russek, og heller ikke netdating førte til stormende forelskelser og kirkebryllup med mere, så hun besluttede selv at opfinde et alternativ: et kontaktbureau, med den menneskelige relation i fokus. Her ser man hinanden, og virkeligheden, i øjnene. ”Jeg sad og så noget morgen-tv, der handlede om et nyt datingkoncept – og det irriterede mig lidt, at det ikke var mig der havde fået ideen,” fortæller Ida. ”Men så fik jeg en anden – jeg skulle da lave mit eget kontaktbureau,” smiler hun. Ida Russek er, med egne ord, meget impulsiv og også ret arbejdsom, så hun gik straks i gang med at undersøge, hvordan hendes idé kunne blive til virkelighed. Der gik to timer, så ringede hun til Iværksætter Nord og fortalte dem om idéen.

[ 83 ]


Her kunne man bakke Idas idé op med rådgivning og derfra var det ikke langt til banken – der også var vilde med ideen – og så var hun i gang! Idas Kontaktbureau var – er - en realitet. Idas idé er baseret på mødet mellem mennesker. Møder istandsat af hende, efter forudgående samtaler med begge parter. Idéen er, at hun matcher to mennesker som hun mener kunne være hinandens store kærlighed. Du skal altså ikke oprette profiler, bruge time efter time på nettets datingsites eller vågne med både fysiske og eventuelle moralske tømmermænd, efter endnu en forgæves nat i byen. Du skal bare ha’ tillid til Ida og hendes evner udi kærlighedskunsten. “Min forretning bygger fuldstændigt på relationer. Det er derfor at jeg mødes med folk i stedet for eksempelvis at sende emails frem og tilbage. Jeg vil meget gerne distancere mig fra netdating, “ fortæller Ida. “Alle mine kunder får et blåstempel af mig, for det skal selvfølgelig være sådan, at jeg kan anbefale mine kunder til hinanden indbyrdes. Derfor er der også nogen, som jeg må sige nej til at samarbejde med; hvis de for eksempel er for useriøse og

forestiller sig, at det her er en nem måde at møde et par søde piger på. Dem takker jeg pænt nej til,” konstaterer hun. “Det allervigtigste er, at jeg har et godt indtryk af, hvad det er for en person, der sidder over for mig. Mange par møder jo hinanden gennem fælles venner og jeg ser egentlig mig selv som den fælles ven, der kan føre dem sammen.” Selvom Idas Kontaktbureau kun har eksisteret i nogle måneder, er der allerede mange nordjyder, som har vist stor interesse for Idas koncept. Når Ida får en ny kunde mødes hun med vedkommende og gennem en længere snak får hun dels faktuelle facts på plads, men måske mere væsentligt, sikrer hun sig, at hun får et indgående indtryk af det menneske hun sidder overfor. Bagefter kan kunden gå hjem og sætte sig på sofaen mens Ida Russek forsøger at finde et match, som vedkommende skal på date med. Nogle kommer på date efter to dage og nogle må vente lidt længere. Når Ida Russek har fundet et match til en bestemt kunde, ringer hun kunden op og fortæller kort om den potentielle


[IDAS KONTAKTBUREAU]

date. derefter sender hun dem en fælles sms med kontaktinfo, så det potentielle par selv kan arrangere daten. ”Den eneste regel jeg harer at det er manden der tager initiativet til at kontakte pigen. Reglen er måske gammeldags, men det er mit indtryk, at når det kommer til dating, kan folk godt lide det lidt gammeldags – det kan jeg jo også selv” smiler hun. Bagefter kan kunden gå hjem og sætte sig på sofaen mens Ida Russek forsøger at finde et match, som vedkommende skal på date med. Nogle kommer på date efter to dage og nogle må vente lidt længere. Når Ida Russek har fundet et match til en bestemt kunde, ringer hun kunden op og fortæller kort om den potentielle date. derefter sender hun dem en fælles sms med kontaktinfo, så det potentielle par selv kan arrangere daten. ”Den eneste regel jeg harer at det er manden der tager initiativet til at kontakte pigen. Reglen er måske gammeldags, men det er mit indtryk, at når det kommer til dating, kan folk godt lide det lidt gammeldags – det kan jeg jo også selv” smiler hun. DEN ALLERFØRSTE GANG…

Det allerførste par Ida sendte på date, blev kærester. Og det er flere blevet sidenhen. “Jeg har mig selv meget med i det her, og har da også gjort mig nogle tanker om, hvordan jeg skal forholde mig, hvis folk måske senere går fra hinanden igen. For det er jo noget stort, jeg er med til at sætte i gang. Det havde jeg ikke tænkt så meget over før jeg startede min forretning, men når man er så involveret som jeg er, er man jo nødt til at tænke over det, ” siger hun. ”Da den første kunde ringede og sagde at det havde været et god date, var jeg ude i Storcenteret med en veninde, men jeg blev simpelthen så glad, at jeg bare skreg min glæde ud. Det er fantastisk at se nogen blive et par og tænke, at der har jeg haft en finger med i spillet!”

der at remse flere egenskaber op, men Ida tilråder altid, at man ikke har for mange punkter på sin ’not-liste’. ”Der er jo som sagt andre steder, hvor man kan sortere fuldstændigt i, hvem man vil møde.” Ida Russek beskriver selv sine kunder som veluddannede mennesker som har styr på tilværelsen og som ved, hvad de ønsker sig af en partner. Det er nogle mennesker som virkelig har lyst til at finde kærligheden og som ikke nødvendigvis har lyst til at have så megen kontrol, som datingsider på nettet tilbyder. ”Jeg går ind for, at man skal finde ud af, hvad der fungerer for en selv, når man er på jagt efter en partner. Jeg råder ofte mine kunder til at prøve andre former for dating samtidig med, at de er kunder hos mig, for netdating har selvfølgelig nogle kvaliteter - men jeg synes selv, det er så upersonligt! Jeg synes vi lever i en tid, hvor vi gemmer os bag en skærm. Jeg tror vi skal gå lidt tilbage i tiden, og komme ud og tale sammen.” Ida påpeger også, at diskretion er en af fordelene ved at vælge et kontaktbureau frem for eksempelvis netdating. ”Aalborg er en lille by, hvor alle kender hinanden. Og så er det ikke altid fedt at have sit billede til at ligge på dating.dk. Jeg hører ikke til dem, der synes at det er pinligt at netdate, men jeg mener det er vigtigt, at der findes et alternativ til netdating - så man kan date, uden at skilte med sit billede på nettet”. Ida lægger ikke skjul på, at hun selv elsker at møde mennesker og at sætte folk sammen – og fortæller, at hun egentlig altid har gjort det med sine venner og bekendte. Ida er af natur, en rigtig Kirsten Giftekniv. ”Jeg er jo egentlig ikke en datingcoach, men en datingagent. Men nogle gange kan jeg ikke lade være med at bruge mine erfaringer til at få mine kunder til at reflektere over, om de for eksempel går efter den forkerte type eller har for mange forventninger.”

AT SLIPPE KONTROLLEN

Vælger man at bruge Idas Kontaktbureau til at finde kærligheden, er det næsten en garanti at man kommer på date med en, man ikke selv ville have valgt. Det ser Ida som en enorm styrke. ”Indimellem ser man nogen, som bliver ved med at vælge den samme type partner, selvom det ikke fungerer for vedkommende. Der er et mønster, som ikke har fungeret – og det forsøger jeg at bryde. Ofte er det jo bittesmå detaljer som gør, at vi vælger folk fra, og hvis man begynder at vælge dem til, viser det sig måske, at man netop passer sammen med en, som man ikke troede kunne være et match.”

Der findes efterhånden mange datingsider, hvor man kan målrette sin søgning efter den eneste ene, hvad enten man leder efter en landmand, en højtuddannet eller en særligt smuk partner. Internetdating giver i høj grad mulighed for kontrol. Ida Russek oplever, at hendes kunder ikke nødvendigvis har brug for at have den fulde kontrol. ”Det er jo noget, som kunderne har overvejet inden de kommer til mig og nogle af dem ønsker at slippe noget af den kontrol og tro på, at jeg eller tilfældet kan føre dem til det perfekte match. Jeg er vildt taknemmelig over, at de stoler nok på mig til at give mig det ansvar.”

Selv er Ida stadig single, men har lige nu travlt med at være både blogger for ANR, gæstebartender og værtinde for singlearrangementer. ”Lige nu er mit liv simpelthen så fuldt af arbejdsglæde, at det ikke fylder så meget om jeg har en kæreste eller ej, men hvis jeg skal være helt ærlig så har jeg altid tid til en date”. Fokus på bureauet er dog et must, da et mål er at blive landsdækkende, ”men det er måske først om ti år. Indtil videre håber jeg bare, at jeg i løbet af det næste års tid bliver inviteret med til det første bryllup, hvor jeg har haft en finger med i spillet”.

Når Ida interviewer en kunde, spørger hun altid, om der er en egenskab kundens ønskepartner absolut ikke må have. Mange begyn-

Skal det være dit bryllup, som Ida skal med til, kan du starte på www.idaskontaktbureau.dk

Når folk ser kontrakten, spørger de indimellem ”hvad så med den næste date?” men Ida regner altid som udgangspunkt med, at kunden kun skal på én date. ”Jeg kunne aldrig drømme om at sende nogen på date, hvor jeg tænkte at måske ikke ville gå så godt, men at jeg da lige kunne prøve. Derfor er der nogen, der får lov at vente flere uger. Men hvis man bare vil have kvantitet fremfor kvalitet, så er der jo mange muligheder i form af for eksempel netdating.”

[ 85 ]


maxmara.com

Eftf.

Gravensgade 10, Aalborg Tlf. 98 13 14 33

www.mariagram.dk


efterårsprogram 2013 eksil

blam!

Destruction of Beauty

Die Hard møder The Office

10. - 14. september

13. - 15. november

liberty Destruction of friendship

kvinde kend dit skab En fysisk fortælling om, hvor skabet skal stå 26. oktober -30. november

eksil & liberty

25. + 26. september

udsøgt smerte

Destruction marathon

En kærlighedshistorie

16. + 23. + 30. november

schützen

24. oktober - 2.november

skibet skal sejle i nat

Melodi grand prix krønnike

(Be)skytter

3. - 7. december

I samarbejde med skråen. Billetsalg: skraaen.dk 5. - 13. december

Leder du efter forestillinger for børn og unge? Så find dem på teaternordkraft.dk, hvor de kommer løbende til salg.

/teaternordkraft

Online køb af billetter: teaternordkraft.dk


Tekst: Tine Haslund & Pia Mølle Søe ][ Foto: Finn Byrum ][ Layout: Claus Frandsen


om verdensbilleder FINN BYRUM VED HVORDAN LIDELSE SER UD. HAN HAR SET DET MESTE AF VERDEN, MØDT LYKKELIGE MENNESKER OG TRÆNGTE SKÆBNER PÅ DE FLESTE KONTINENTER. HAN LIDER AF HØJDESKRÆK OG EN GRUNDLÆGGENDE ANGST FOR AT LÅSE SIG FAST I LIGEGYLDIGHED, OG ALLIGEVEL HAR HAN BÅDE FOTOGRAFERET DANMARK SET FRA LUFTEN OG TAGET DEN MED RO. MED MELLEMRUM. FOR ALLERMEST ER HAN PÅ VEJ.


[FINN BYRUM]

[ 90 ]


[FINN BYRUM] Finn Byrum er selvstændig fotograf. Det har han været siden han som helt ung forlod Medieskolen i Viborg, lige inden de afsluttende eksamener, for i stedet at opleve verden med sit kamera og en hel masse vilje til fremmede folk i rygsækken.

udtryk af ulykke, smerte og afmagt, der kan være mejslet i børns ansigter er noget af det mest forfærdelige, jeg kan komme ud for. Og netop det udtryk hos børn, har jeg desværre kunne genkende flere steder,” fortæller han”

Han er vokset op, delvist, på et fladt parcelhustag, i 70’erne. Her kravlede Finn ud af dagligdagen, og op for at finde fred og studere stjerner i nattemørket. Og måske var det på en af de nætter, hvor en helt ung dreng filosoferede over universet og alt det uendelige, at han besluttede sig for at leve af, at fastfryse øjeblikke.

Når Finn ønsker at fortælle sine historier gennem billeder er det fordi enhver ved, at billeder kan fortælle mere end ord om den kolossale kontrast, der er mellem rig og fattig. Ord kan føles så fjerne, men billeder skaber nærvær. Og Finns billeder lyver aldrig. De er en fotodokumenteret virkelighed.

Som barn lånte Finn et spejlreflekskamera og ’fedtede med det hjemme i bryggerset’. Sidenhen har han – næsten - uddannet sig som fotograf på Medieskolen i Viborg, men droppede ud for at starte som selvstændig. ”Jeg var rastløs og ville se verden”, siger han.

For en tid er de mange udlandsrejser, helt usædvanligt, lagt på hylden - og det er de mere mørke sider også. Finn Byrum har bevæget sig fra en fortid med at lave reportagebilleder af verden til nu at arbejde med foto som en kunstart. En fremtid der er en – ret stor - kontrast til hans fortid. Finn Byrum ønsker, som fotokunstner, at beskæftige sig med en anden type billeder – nemlig udsmykning.

En af Finn Byrums væsentlige leveregler er, at man aldrig skal fortryde de valg, man tager, for man kan alligevel ikke lave dem om. Han er klar over, at Medieskolen har givet ham nogle færdigheder og teknikker, men han er af den overbevisning , at enten er man født kreativ, eller også er man ikke. ” I virkeligheden tror jeg meget på ’learning by doing’- princippet”, fortæller han. BILLEDLIGT TALT

Finn Byrum har base i Nordjylland og har for nylig åbnet eget galleri i Slettestrand. Forud er års rejser rundt i verden – altid for at dokumentere livet som det leves på kontrasternes klode, og endnu er han aldrig vendt hjem kun for at blive. Rundt omkring i verden findes levevilkår, som ligger langt fra vores vestlige verdensbillede. Børnearbejde, spedalskhed, sult og dødsstraf. Barske vilkår, som er en stærk kontrast til vores idylliske verden. Men hvad enten vi vil kendes ved det eller ej, så er det en del af virkeligheden på vores, i den henseende, meget lille klode. Den virkelighed har Finn Byrum oplevet på tætteste hold - og han anerkender den som et statisk vilkår for den menneskehed, der ikke vil vedkende sig forandringens omkostninger. Han foragter verdens ulighed, men gør sig ikke uvirkelige tanker, om at kunne forandre noget. Eller i alt fald meget. Så han fotodokumenterer hans oplevelser, og netop den ulighed, som Finn Byrum har oplevet på sine rejser, var grundlaget for at lave reportageserien der blev til udstillingen ’Kontrast’: en fotodokumentation af verdens vrangvillighed. På dødsgangen, på steder hvor livet ufrivilligt er gået i stå, hvor børn sulter og drømme for længst er begravet i bunker af skrald og erstattet af, kun, håb om overlevelse. ”Der er så meget at fortælle. Det var en helt naturligt serie for mig at lave, siger han.” Finn Byrum har rejst i over 30 lande, og i den forbindelse er han meget bevidst om sit eget væsen. ”Man skal være lidt småtosset for at kunne klare de ofte barske forhold, og det er bestemt ikke en charterferie”, pointerer han. Finn Byrum kalder sine rejser for eventyr, og han lægger ikke skjul på, at hans rejser har givet ham et bredt menneskekendskab. Og betydningen af at kunne formidle og illustrere, hvad han har oplevet er ikke til at tage fejl af. ”Det betyder, at jeg kan fortælle en historie. Der er blandt andet grunden til, at jeg har indrettet mig i mit eget galleri på den her måde. Netop så jeg kan vise folk, hvad jeg har oplevet” siger han. Finn Byrum har oplevet alle aspekter af livet på tætteste hold igennem sine rejser - og noget af det, der har gjort størst indtryk på ham, er børn. ”Lige meget hvor du tager hen, så er det altid børn, der er taberne. De er dybt uforstående overfor det, der foregår, og de er uskyldige. Jeg har set mange skrækkelige ting, men det

DET ER EN KUNST

”Udsmykning påvirker os. Vores humør, effektivitet og kreativitet. Uanset hvor vi bevæger os, så har rummets udtryk betydning og vores sanselige indtryk en kæmpe betydning for den måde, vi tænker og føler,” understreger han. Den tankegang kommer tydelig til udtryk, når man kigger sig omkring hos Finn. I hans galleri på Slettestrand hænger der eksempelvis et blåt maleri, som illustrerer havet og vindens bevægelser. Maleriet indeholder flere forskellige blå nuancer, så man kan fornemme bevægelsen i billedet. Finn Byrum ønsker, at lige præcis det billede skal hænge på et sygehus eller et plejehjem. ”Når man er syg eller gammel og måske døden nær, så er det vigtigt, at en smuk udsmykning kan få tankerne væk til noget, der føles mere behageligt. Jeg tror på, at det helbreder. Hvis man er syg fysisk, så er man også syg psykisk. Stærke farver og positiv natur kan ikke undgås at have en positiv effekt. På den måde synes jeg der er en tendens til at vores sanser er noget undervurderet – vi prioriterer ikke rummenes udtryk nok,” Efterhånden som Finn Byrums karriere, nu også som fotokunstner, har taget form, har han fået mulighed for at rådgive om udsmykning til både private og offentlige virksomheder. Derfor har han også etableret ’ByrumVision’, en virksomhed hvorfra han rådgiver og kommer med forslag til udsmykning, for det meste i virksomhedsrelationer, men også private gør brug af muligheden. Et af de motiver Finn har solgt allerflest af fra galleriet, er Buddha præget på glas. Motivet er klassiske, men udtrykket særligt qua prægningen og farverne der flyder på glasset på helt særlige måde. Nuancerne ’smelter’ ind i glasset og giver et meget udtryksfuldt indtryk. Og på samme vis, spiller lyset en stor rolle for billedet, der på den måde bliver levende og forandrer sig i dets udtryk. At rejse er for Finn Byrum inspiration til hans arbejde. Det kan ligeså godt være en tur til Spanien, hvor han sidder på en bænk med et glas rødvin og kigger på folk, som en tur, hvor han oplever voldsomme verdensbegivenheder. Finn Byrum kan sagtens anerkende andres kunst, men bryder sig ikke om at gå på galleri. Han søger i stedet sin inspiration i virkeligheden ved at se på den måde folk går på, snakker og opfører sig. ”Det svarer til at rejse, da man opfatter det visuelle og sanselige via egen subjektiv opfattelse. På den måde omsætter ethvert menneske indtryk til egne personlige oplevelser,” siger han. ADRENALINJUNKIE

Der er ikke den opgave, som Finn Byrum ikke kan meste. ”Jeg er nok lidt en adrenalinjunkie. Nu hvor jeg ikke rejser så meget mere, så er det med at flyve den ultimative frihed og udfordring”, fortæller han. At Finn Byrum fik opgaven med at lave luftfotos til bøger om landsdelene udsprang af en tilfældighed. Nu har han lavet en hel serie på 8 bøger i samarbejde med Forlaget Globe:

[ 91 ]

››


[FINN BYRUM]

[ 94 ]


[FINN BYRUM]

”Danmark set fra oven”, og efterfølgende selv udgivet to bøger som både redaktør og fotograf. I hans verden er der ingen regler, og det er kun fantasien, der sætter grænser for at være mest mulig kreativ. Det er vigtigt for Finn Byrum at udfordre sig selv og turde tage chancer. ”Det var bestemt intet kedeligt job at sidde i en flyver og se Danmark på en ny og smuk måde oppefra”, fortæller han.

Finn Byrums verdensbillede består af øjebliksbilleder i tusindvis. De allerfleste af dem værdige og vedkommende nok til at blive hængende. Mange af dem udfordrer os på den lykkelige uvidenhed – andre underholder eller vækker sanserne. Længslen, en latent fornemmelse af noget der er større end nuet og en erkendelse af, at vi alle sammen spejler os i noget. Eller nogen. Kunsten er et godt sted at starte.  []

Finn Byrum lever og ånder for – og med - sit arbejde. Faktisk kan man ikke kalde det et arbejde. End ikke en hobby. ”For mig at se er det en livsstil. Jeg er det hér. Jeg arbejder næsten hver dag. Jeg ville ikke ane, hvad jeg ellers skulle lave. Jeg kommer til at lave det her, til jeg stiller træskoene. Jeg skal ikke pensioneres. Det er der ikke noget, der hedder i den her branche”, fastslår han. ”Det er også en personlig rejse og udvikling, som man skal tage alvorligt” tilføjer han. Finn Byrum er tilknyttet hjælpeorganisationer, har flere gange været udsendt af Udenrigsministeriet, han er fotograf - tilknyttet [et cetera] Magazine og så er han – nu – fotokunstner. Han har taget fotos til vands, til lands og i luften. For Finn Byrum betyder det meget at kunne mestre flere typer opgaver. ”Det betyder, at jeg er i stand til at gøre det, jeg gerne vil. Udsmykning og stadigvæk hjælpearbejde ved siden af,” fortæller han. Finn Byrum har ikke nogen decideret favoritopgave, dog fremhæver han alligevel to aspekter, som gør ham glad om hjertet. Han kan ikke komme udenom, at han elsker at rejse, da han finder det livsbekræftende. ”De billeder, jeg tager, når jeg er ude at rejse, snyder ikke. Det er virkeligheden”, fortæller han. Udover at rejse, som har gjort ham rig på oplevelser, så fremhæver han fotokunst som hans foretrukne beskæftigelse. ”Jeg ser farver og udsmykning, som en kæmpe betydning på arbejdspladsen, for det er virkelig med til at skabe positiv energi. Det samme gælder vores hjem. Hvis vi omgiver os med kunst og billeder der siger os et eller andet, gør det en forskel for vores mentale velbefindende. Mine rejser i virkelighedens barske verden, som har vist mig mange mørke sider af livet, og så fotokunst, som skaber positiv energi, hænger i mine øjne meget godt sammen, fordi de er to kontraster. Det ene fodrer det andet”, pointerer han.

[ 95 ]

Galleri Slettestrand

Laksevej 4 Slettestrand 9690 Fjerritslev www.galleri-slettestrand.dk


[FINN BYRUM]

[ 96 ]


FriStyrKe SommerFit

Kampagnepris

15. juni, - 15. august

95,-

pr. md.

www.dgihusetnordkraft.dk


[KLUMME]

GENOPSTANDELSEN - hvis pik er Gud.

Forleden var der en der foreslog mig, at vi skulle bruge en eftermiddag på et foredrag med Carl Nar Møller. (ups, (barnlig) slåfejl). Nu er jeg jo nogens mor, og derfor ikke helt ueffen udi kunsten at lege med ler, men jeg magtede bare ikke rigtigt tanken om at synkronlege med Lamaze-rangle og penis replika. Så jeg afslog. Forsøgsvis. Jeg sendte en besked. ”Pik er Gud. Er der meget mere at sige om den sag? Jeg har aldrig hørt ham sige andet.” Der gik en rum tid, så modtog jeg en sms med ordlyden: ”Så kan jeg snart ikke tillade mig at kalde mig kristen mere.” Jeg replicerede velmenende: -”Har du prøvet at be’? Pænt?” -”Aldrig!” -”Jeg har ellers hørt, man kommer tættere på Gud, når man knæler. Bare en tanke…” -”Er jeg træt? Jeg er ikke med? Det kunne jo være vi kunne lære noget” -”Jamen så lad os lege med tanken. Evt. i mangel af bedre.” Der opstod en lille pause, inden den næste – nærmest lidt triste – besked kom: - ”Jeg tror den er bisat” -”På tredje dag opstanden?” -”Jeg kan ikke forestille mig det…” - ”Æv. Bæv.” Når man nu ved, at et foredrag med Mar Møller med ret stor sandsynlighed indeholder op til flere lovprisninger af det mandlige kønsorgan og dets fortræffeligheder, så virker det en anelse uoverskueligt sådan at komme anstigende to mennesker i underskud af henholdsvis søvn og sex. Enhver kan fornemme en smule resignation i ovenstående – og det fik mig til at tænke på, hvordan det liv de fleste af os stræber så benhårdt efter: det etablerede med hvad der tilhører, meget ofte er faretruende tæt på at tage livet, af det der startede det hele. I en nærmest manisk insisteren på, at der i vores indbyrdes kærlighed skal være indeholdt nogle ret prædefineret kvaliteter manifesteret i hus, bil, børn, interesser, ferier og damebladsdefineret samvær af den slags hvor far, mor og børn i skoven langsomt fader over i barnsover-sødt-på-eget-værelse-imens-mor og-far-elsker foran pejsen, det sidste gælder også hvis man bor i etageejendom – den er obligatorisk for sammenhængen – udmatter vi livet på en måde, så vi hverken kan holde os selv eller hinanden ud. Og når det går op for en, så drømmer man. Om et enklere liv, om langsomme dage, rapsgule marker og barfodede børn der løber i forvejen. Fordi det tager tid at kysse far. Virkeligheden er bare, at Converse-sko er obligatoriske i 3. klasse og at Spies-kataloget lige er landet i postkassen. Så vi har travlt. Ikke ligefrem nogen himmelsk erkendelse. Omvendt: Hvis man tror nok, tror man på genopstandelsen. Gid der bliver tid til det. Den.

Pia Møller Søe [ 98 ]


Kom i tørvejr rent juridisK BooK en aftale På 7015 1000

SKÆRM DIG MOD JURIDISKE PROBLEMER Som virksomhedsleder kan du let risikere at

Skærm din virksomhed mod ubehagelige over-

havne i et stormvejr, og så handler det om at

raskelser med rådgivning fra HjulmandKaptain.

være klædt ordentligt på. Om at have adgang til

Vi er blandt de største og bedste advokat-

troværdige udsigter og de rigtige værktøjer til at

firmaer i Danmark og klar til at støtte dig i

takle, hvad der måtte komme af udfordringer.

al slags vejr.

Mange mener, at det kun er nødvendigt med

Book et gratis møde

advokatrådgivning i krisesituationer, men det er

Scan koden og book et

forkert. Juridiske problemer kan ofte forebygges,

møde med det samme.

hvis du bruger din advokat rigtigt. Og så er der

Du kan også se mere på

jo alle de andre ting. Køb & Salg af virksomhed,

www.hjulmandkaptain.dk

Skat, Entrepriseret, Bestyrelsesarbejde m.m.

eller ring og hør mere på

– her tilbyder vi også professionel rådgivning.

tel. 7015 1000.

HjulmandKaptain er blandt Danmarks største advokatfirmaer med 125 ansatte, heraf 48 jurister, som alle samarbejder inden for en lang række juridiske specialistområder. Ring på tel. 7015 1000 eller læs mere om os på www.hjulmandkaptain.dk

VORES VIDEn ER DIn StyRKE


Sommer Nyhed! fra kr. 2.495,-

Bachelor stolen - designet af Verner Panton i 1955. Montana relancerer denne klassiker i 7 forskellige farver: Nature, Northern white, Graphic coast, Black coal, Mango, Wild rose og Arctic Blue. Stolen kan suppleres med hynder og i samme serie findes en skammel og et bord. Bachelor serien kan bruges büde inden- og udendørs. Forhandles hos Ulf- og Vodskov Bolighus

Stenbukken 9 DK - 9200 Aalborg SV Tlf. 98184900

w w w. u l f - b o l i g h u s . d k

vodskov bolighus

Plovhusene 1 DK - 9310 Vodskov Tlf. 98293188

w w w. v o d s k o v b o l i g h u s . d k

[et cetera] magazine #4 - 2013  

ET CETERA Magazine er Aalborgs førende magasin. Læs blandt andet om Amalie Dollerup, Glamping, THE POWLS, Kristian Kjelling, Genbrug og guld...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you