Page 1

R JAA R O VO TIE!

EDI

EER

ÓG M

SN LEE

OP:

T20

OOR

fP

IN STIJL OP DE FIETS

Van DijkBikes Meer dan 16 meter Lego! Het Speelhuys - - - - - - - - - -

“Als dat lukt is mijn leven zinvol geweest”

IEEL ADV ISEU RS ANC FIN N VEL TMA

Pink Lingerie

ZON, ZEE & STRAND

opa

oma!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

OP DE KOFFIE BIJ

1


2

POORT 20 • VOORJAAR 2014


BUR G WAL 7 7 • K A M P E N M IENT 13 7 • D E N H A A G F FACEBOOK.COM/PANKRA

www.pankra.com

POORT 20 • VOORJAAR 2014

vormgeving, concept & communicatie

3


Ja, det is Kampen, ons mooie Kampen, prentenboek van d’olde tied. Wöör ’t ni’je ook wil tieren, old en n’j best samen giet.

POORT 20 • VOORJAAR 2014

-

4

TEKST : Jan Keuter BEELD : Gemeentearchief Kampen


Colofon

Voorjaar!

-

De zon is weer gaan schijnen, bloemen staan in bloei, lam metjes in de wei; het zorgt voor de nodige lentekriebels! Maar... met dez e Poort20 in je handen is het voorjaarsg evoel pas écht compleet. Vol authentieke verhalen, trendpagina’s en mo oie advertenties. Met dank aan alle ondernemers en organisaties die mee hebben gedaan. Voo r nu : Zet een stoel in de zon en geniet van Poort20!

HOOFD- EN EINDREDACTIE

Anja Kuipers & Lucas Reinds VORMGEVING

Lucas@pankra.com BLADMANAGEMENT

Anja@leukgeregeld.nl REDACTIE

f

Anja Kuipers, Lucas Reinds, Tabitha Last, Hagar Prins & Sandra Tuinman

Oh ...en vergeet niet om Poo rt 20 op Facebook te liken! Hie r zijn we elke dag met inmiddels meer dan dui zend mensen bij elkaar om de leukste dingen te delen die te maken hebben met Kampen en omgeving!

FOTOGRAFIE

BWphoto.nl & Poort 20 OPLAGE & VERSPREIDING

30.000 magazines, huis aan huis in Kampen en omstreken, IJselmuiden & Dronten

Namens de Poort20 red actie, Anja & Lucas

BESTELLEN

Ga naar www.poort20.nl om de online versie door te bladeren, bezoek één van de organisaties of ondernemers die je in dit nummer tegenkomt en vraag of ze nog een nummer voor je hebben.

‘We willen meer dan alleen omzet en winst genereren’

MEEDOEN?

Wil je met jouw organisatie, bedrijf of winkel in de volgende Poort 20 staan? Dat kan, leuk zelfs! Ga naar www.poort20.nl voor meer informatie of mail direct naar: anja@poort20.nl of lucas@poort20.nl

Frans van der Kolk

Even voorstellen!

Credits! Margaretha > LOCATIE BW Photo > FOTOGRAFIE

_

34

47

VERHALEN 10 Ja dat is Kampen, ons mooie Kampen! 16 IRIS zet hoogbegaafdheid op de kaart! 48 Zalsman Kampen - sedert 1857 TRENDS 12 Home make over? Studio N.3.8.-styliste weet raad 23 Lifestyle trends 47 Eten & Drinken HEREN 15 Lenteklussen! 34 Stoere herenkleding bij Lay-Out Kampen 51 Horloges: De wereld van Seiko

POORT 20 • VOORJAAR 2014

WAT IS UW NAAM? Mevrouw Ekkel HOE OUD BENT U? Ik vier vandaag mijn verjaardag (4 maart – fotoshoot, red.) en ben 90 jaar geworden! WAT IS UW BURGERLIJKE STATUS? Weduwe, maar ik heb gelukkig nog een heleboel kinderen en kleinkinderen. Eentje ken je vast wel: Stef Ekkel, die bekende volkszanger. Dat is mijn kleinzoon! HOE LANG WOONT U HIER AL? Ik ben geboren en getogen in Kampen. Ja, eigenlijk geboren in IJsselmuiden maar dat hoort nu toch allemaal bij elkaar. Mijn man en ik hebben altijd in de horeca gewerkt. Jarenlang runden we samen café De Boterton aan de Plantage. Als ik met mijn zuster door de stad liep, zei ze altijd: ‘mens, de hele stad kent jou’. Dat vind ik juist zo gezellig aan de binnenstad! WAAROM BENT U IN MARGARETHA GAAN WONEN? Ik ben gevallen en toen werd het in mijn huisje aan de Schaepmanlaan allemaal wat moeilijker. Er kwam hier een plekje vrij. Vreselijk vond ik het om uit mijn eigen huisje te moeten. Maar nu: geweldig! De winkels lekker dicht in de buurt, volop gezelligheid en de verzorging is zo (duim omhoog).

5


OP DE KOFFIE BIJ...

Het nieuwe Margaretha!

G

erimpelde handen die een levenlang hard hebben gewerkt. Voeten die niet stil hebben gestaan. Met achter ieder doorleefd gezicht een prachtig verhaal. Poort20 ging op de koffie bij onze ouderen in het nieuwe Margaretha, waar het vertrouwde bakkie troost massaal is ingeruild voor heerlijke cappuccino! Dertien portretten.

TIP! Lees alle uitgebreide verhalen, bewonder de foto’s, Margaretha Woon- Zorg- en Dienstencentrum Burgwal 45, Kampen | (038) 339 43 94

“Met een kopje koffie - met melk en suiker! - kan ik in de eetzaal aan de Burgwal uren genieten van alles wat voorbij komt. Ik ben een buitenmens, ik verlang ernaar om straks weer heerlijk buiten te kunnen zitten op de binnenplaats. ’t Is hier een paradijsje!”

*

Mevrouw Roijinga - Van den Hoek (90)

en bekijk de making-of video op f /poort20!

TEKST : Tabitha Last

POORT 20 • VOORJAAR 2014

BEELD : BW Photo

6

“Van oorsprong kom ik uit Meppel maar mijn man was een Kampenaar. In Margaretha woon ik nu zeven jaar. Ik moest eerst wel even wennen aan het nieuwe gebouw maar de kamers zijn prachtig. Koffie? Nee, liever cappuccino!” Mevrouw Kist - Bierman (83)

“Mijn man moest vanwege zijn longemfyseem naar Margaretha. Ik zou eerst alleen thuis blijven wonen maar na tien dagen ben ik hem al achterna gegaan. We zijn bijna 65 jaar getrouwd geweest… Nu ben ik alleen maar ik geniet heel erg van mijn mooie plekje hoor! Het is hier fantastisch. Ik hoop hier ooit mijn ogen te sluiten.” Mevrouw Treep - Van Dieren (91)

“Ik ben een echte Kamper steur. Ik heb in verschillende straten gewoond: Burgwal, Kalverhekkenweg, Zuid, De Baan in IJsselmuiden. Wonen in Margaretha vind ik heerlijk, je bent overal kort bij. Hoe ik de koffie drink? Nou, het liefst cappuccino!” Mevrouw Felix - Sleurink(90)


“Aan de Buitennieuwstraat ben ik geboren maar ook daarna heb ik altijd in de binnenstad gewoond: Burgwal, Patrimoniumstraat. Toen mijn man niet meer thuis kon wonen, heb ik gezegd: ‘ik ga alleen met je mee als we naar Margaretha gaan.’ En voor mij graag een kopje thee.” Mevrouw Zegers - Lamberts (81)

“In de oorlog hebben de Duitsers het schip van mijn ouders laten zinken in de IJssel. Zo ben ik in Kampen terechtgekomen. Later ben ik de vaart weer op gegaan, samen met mijn oudere broer. Ik woon hier nu 24 jaar. Ik ben heel blij met mijn nieuwe kamer: veel ruimer! Eigenlijk kom ik uit Amsterdam. Daar had ik graag nog eens één keertje willen kijken!”

“Nee, ik kom zelf niet uit de binnenstad maar uit Brunnepe. Maar ik ben hier heel tevreden. En helemaal als alles klaar is. Want als ik er dan nog ben, krijg ik een prachtig plekje aan de Burgwal. Cappuccino zonder suiker, drink ik altijd. En ik ben trouwens bijna 94!” Mevrouw Goosen - Van der Haar (93)

Meneer Vos (94)

“Cappuccino met een schepje suiker, graag. Het is hier heerlijk! Ik geniet van mijn kamer aan de Burgwal en de gezelligheid. Mevrouw Felix en ik zaten vroeger bij elkaar op school. Ik kan alles nog zelf, ga graag sjoelen en naar de kerkdienst. Ik heb niets te mopperen.” Mevrouw Post - Van Veen (85)

“Als militair heb ik in Nederlands Indië gevochten en ben in Duitsland gelegerd geweest. Maar ik kom van oorsprong uit Kampen. Mijn ouders hadden hier een textielbedrijf. Uiteindelijk keer je dan toch weer terug. Kampen is een mooie stad met een rijke geschiedenis. En hier in Margaretha is het prima toeven!”

“’Ik ga nòòit naar een bejaardentehuis’, heb ik altijd gezegd. Maar toen mijn man ziek werd, heb ik maar met mijn hand over mijn hart gestreken. Op één voorwaarde: dan wel naar Margaretha. We wonen hier nu vanaf de nieuwbouw en ik heb geen spijt. Je moet je overgeven hè? Ja, de cappuccino is heerlijk!” Mevrouw Veenstra - Koster (76)

“Hermen van den Burg is de naam. En ik drink geen koffie, alleen limonade. Ik vind het nieuwe Margaretha wel mooi, ja. Maar het mooiste vind ik de bingo. Ik win namelijk altijd wat!” Meneer Van den Burg (85)

“Ik hou van de binnenstad. Mijn man en ik hebben er jarenlang een café gerund: de Boterton aan de Plantage. Dus ik heb het hier in Margaretha heel erg naar mijn zin. Alles lekker dichtbij. En de verzorging is zo! (duim omhoog). En geef mij maar cappuccino met suiker en melk. Ik word toch niet dik, dat loop ik er wel weer af.” Mevrouw Ekkel - Landsman (90)

“Ik ben de op-één-na oudste bewoonster. Mijn man en de kinderen zijn inmiddels allemaal overleden. Ach, ik heb alles meegemaakt - rijkdom en armoede. Ik word hier nu goed verzorgd en heb niets te klagen. Ik zit het liefst hier bij het raam aan de Burgwal. Dan heb ik wat te kijken. Hoe ik de koffie drink? Gewoon met suiker en melk. Niks geen apartigheid.” Mevrouw Stuurop - Van der Wolde (103)

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Meneer Keppel (79)

7


OP HET TERRAS BIJ Herberg de Bonte Os

Proef het voorjaar! Na een flitsende start en een warme winter in de herberg staat het terrasseizoen voor de deur. Het is super dat gasten enthousiast zijn over ons concept en ons goed weten te vinden. We zijn druk bezig om van ons terras het gezelligste terras van Kampen te maken. Veel ingrediënten zijn daarvoor al aanwezig zoals de intieme sfeer, de toren op de achtergrond, overzichtelijk met kinderen, avondzonnetje en... natuurlijk de lekkerste biefstuk!

D

e lekkerste biefstuk van Kampen met een speciaalbiertje uit Amsterdam De perfecte combi toch? Wij serveren een heerlijke Natte. De Natte is een zogenoemde dubbel. Een mooi gebalanceerd bier en één van de klassiekers van brouwerij t’ IJ. In het voorjaar vind je het ‘IJwit’ bij ons op de tap. Een stevig Amsterdams witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. Een geweldige dorstlesser!

FEESTJE? Vier wat er te vieren valt! Wel een feestje maar geen rotzooi in huis? Bij Herberdg de Bonte Os ben je van harte welkom. Een afscheidsborrel, een jubileum te vieren, gewoon een gezellige verjaardag. Het kan allemaal! Informeer naar de mogelijkheden.

NIEUW! BUITEN DE KAART OM, HEERLIJKE BIEFSTUK SPECIALS Een t-bone steak, Merlan steak, Bavette steak of een malse rib-eye...Vanaf april bieden we één keer per maand één week lang een mooie special buiten de kaart om aan. Kom de specials proeven!

DE ZAMIBO

De zaterdagmiddagborrel – Elke zaterdag-middag gaan we om 17.00u met de bitterballen rond...

LADY LIKE

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Speciaal voor de dames serveren wij de lady-steak. Mocht 200 gram ossenhaas te veel zijn, wij passen de portie graag aan naar 150 gram.

8

* SAIL KAMPEN – PAASIJ BIER Een heerlijk vroege lentebok, licht amberkleurig, niet te zoet en dus fijn van smaak! Een heerlijk bier om te komen proeven op ons terras tijdens het paasweekend wanneer ook Sail Kampen plaatsvindt.

TEKST : Anja Kuipers BEELD : Nanda Rave & Marjanne Kuipers

Adresgegevens

Torenstraat 9, Kampen www.herbergdebonteos.nl


TRENDPAGINA Geerstraat

Geerstraat sfeerstraat! MacHelp

Geweldige Bluetooth speakers van TDK, lekker naar buiten met goed geluid! Kom luisteren in onze winkel, prijs vanaf €119,95. GEERSTRAAT 24, KAMPEN

Koffie- en thee winkel Mocca d’Or

Naast koffie, thee, bonbons en servies van Bunzlau Castle en Emma Bridgewater vind je in deze heerlijke winkel ook koekjes van eigen deeg. Daar word je toch gelukkig van? GEERSTRAAT 16, KAMPEN

De Stoffenkraam Kampen

Voor een creatief en vrolijk voorjaar gaat u naar de Stoffenkraam Kampen. Mode- en decoratiestoffen, vilt, naaigaren, fournituren, brei-en haakwol, en natuurlijk... een goed advies! GEERSTRAAT 15, KAMPEN

RM Fashion

Loop eens binnen voor de nieuwe zomercollectie mannenmode van medium tot xxxxxxxxl. Er is weer volop keuze!! GEERSTRAAT 27 + 40, KAMPEN

Bluv

Het Speelhuys

Wie is de mol het bordspel! In dit avontuurlijke spel krijgen jij en je medespelers de opdracht een geheim op te lossen. Dat lukt niet zomaar, want één van jullie is de Mol en die probeert het spel te saboteren. Ga de uitdaging aan en speel het nu zelf! GEERSTRAAT 25, KAMPEN

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Kussens, krukjes en kandelaars. Kaarsen, kaarten en kastjes. Stuk voor stuk met een eigen verhaal. Uniek, handgemaakt en helemaal hip! GEERSTRAAT 1-1, KAMPEN

9


IN DE SPOTLIGHTS Gemeente Kampen

JA DAT IS KAMPEN, ons mooie Kampen! Dat Kampen veel te bieden heeft, wist u natuurlijk allang. Hoog tijd dat meer mensen ontdekken hoe leuk Kampen eigenlijk is! Daarom start de gemeente Kampen dit jaar met citymarketing. Dit betekent het beter in de markt zetten van onze stad. Hoe meer mensen genieten van onze mooie stad, hoe beter het is!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

U

10

kent ze misschien wel, slogans als ‘er als beleidsadviseur voor citymarketing. Samen gaat niets boven Groningen’, met de externe klankbordgroep, bestaande uit ‘I amsterdam’ of ‘het kan in Almere’. Kamper ondernemers, is ze druk bezig met alle Deze slogans zijn het topje van de voorbereidingen. Susan heeft hoge verwachtincitymarketing-ijsberg. Want het is meer dan gen, maar is ook realistisch: “In onze plannen alleen promotie. Het gaat om samenwerken, ligt de focus voor de komende periode betere producten leveren en met diverse partijen afspreken om een gemeenschappelijke boodschap over de stad naar buiten te brengen. Steeds meer Nederlandse steden doen aan citymarketing. Zodat duidelijk wordt waarom hun stad de leukste, beste of mooiste plek is om te wonen, werken, winkelen of te recreëren. Voor eigen inwo◆ Links: Citymarketing Kampen ners, maar ook om bezoekers, ◆ Rechts: Internationale Hanzedagen nieuwe inwoners en bedrijven te trekken. En dat laatste is natuurlijk goed voor de plaatselijke economie en de ontwikkeling van de (binnen)stad.

HOGE VERWACHTINGEN Gemeente Kampen staat te trappelen om te beginnen met citymarketing. In de zomer van 2012 stelde zij hierover een nota vast en sinds 1 april 2013 werkt Susan Wiltink bij de gemeente

op de binnenstad en het trekken van meer bezoekers. Ook richten we ons op eigen inwoners. Stapsgewijs willen we die focus verbreden en bijvoorbeeld ook het wonen in Kampen onder de aandacht brengen. Voor de citymarketing is een jaarlijks basisbedrag beschikbaar dat moet worden aangevuld met fondsen van buitenaf. We willen Kampen op de kaart zetten met een website, campagnes en diverse activiteiten.”

PRESENTATIE Een belangrijk onderdeel van citymarketing is de presentatie; hoe ga je de stad promoten? En hoe wil je dat Kampen straks bekend staat? Daarin spelen de Internationale Hanzedagen een belangrijke rol, een evenement dat onmogelijk los te zien is van de stad Kampen. Het is ook een uitgelezen kans om Kampen flink op de kaart te zetten. De stuurgroep citymarketing werkt daarom intensief samen met de stuurgroep Internationale Hanzedagen 2017. Dit voorjaar start de promotie en daarvoor zijn recent, door Kamper ontwerpbureau Pankra, de logo’s voor de Internationale Hanzedagen en citymarketing gemaakt.


Per 1 april (geen grapje) Michel Buhrs aan de slag gaat als KWARTIERMAKER om onder andere de citymarketingorganisatie neer te zetten? Vanuit het stadhuis een stuurgroep Kampen Marketing samenwerkt met een interne- en EXTERNE klankbordgroep zodat alle plannen besproken worden met ondernemers en inwoners van de gemeente Kampen? Het huidige digitaal stadhuis (www.kampen.nl) zo’n 375.000 bezoekers trekt per jaar? Het bezoek via TABLET EN SMARTPHONE aan de website explosief is gestegen? In 2017 DE INTERNATIONALE HANZEDAGEN worden georganiseerd in Kampen en dat dit voorjaar al wordt gestart met de promotie in Duitsland?

SAMENWERKING De ontwikkelingen in de citymarketing van Kampen gaan razendsnel. Robert: ‘In de afgelopen maanden zijn veel dingen samengekomen. Momenteel is een werkgroep van enthousiaste ondernemers actief om de website ‘Kampen.nl’ vorm te geven en is er een mooie verbinding ontstaan met de huis-aan-huisbladendivisie van Wegener. Hierdoor komt er naast de website Kampen.nl ook een huis-aan-huiskrant genaamd ‘Kampen.nl’. Uiteindelijk zullen de betrokken partijen als de werkgroep, de OVK en Wegener ‘de Stadsuitgeverij’ gaan vormen. En uniek: de meeropbrengst uit de advertentieverkoop van deze krant gaan niet naar Wegener maar wordt ‘teruggegeven’ aan de stad. Zo kunnen we op termijn nog meer investeren om Kampen op de kaart te zetten!’ ◆

◆ TEKST : Gemeente Kampen & Hagar Prins BEELD : Gemeente Kampen, Cloudshots

& Job Boersma

POORT 20 • VOORJAAR 2014

WIST JE DAT...

DE DIGITALE STAD: KAMPEN.NL Minstens zo belangrijk als een goed beeldmerk voor de presentatie van de stad, is een goede website. Communicatieadviseur Robert van Vliet is hierbij vanuit de gemeente betrokken. “De website www. kampen.nl is nu vooral een website waarop informatie van gemeente Kampen staat. Dat gaat veranderen. Straks vind je hier allerlei informatie over Kampen zelf; voor zowel inwoners als bezoekers. Waar vind je wat en wat is er allemaal te doen?! Welke evenementen zijn er? Waar kun je gezellig winkelen, overnachten, een hapje eten? En nog veel meer! Vanaf 1 juli wordt de eerste fase van de website opgeleverd en vormt deze website ‘de digitale stad’!”

11


BINNENKIJKEN Vrolijk vrouwenhuis

Home Makeover?

Studio N.3.8.-styliste weet raad De zoektocht naar een nieuwe bank, bracht Wim en Inge Wittekoek in de winkel van Studio N.3.8. “Ik weet heel goed wat ik mooi vind. Maar een balans vinden tussen oude spulletjes en nieuwe aankopen, dat is lastig. Arianne Rietman van Studio N.3.8. wist gelukkig raad.” Kijk binnen in een vrolijk vrouwenhuis.

E

POORT 20 • VOORJAAR 2014

en gezellig huis waar geleefd mag worden. Dat is de beste omschrijving voor de twee-onder-één-kapwoning waar Inge met haar man en vier dochters woont. Na tien jaar noopte de gezinsuitbreiding tot woninguitbreiding en dus kreeg de achterzijde een forse aanbouw. “Heerlijk die extra vierkante meters. Nu nog inrichten! We waren echt toe een nieuwe bank terwijl andere meubels nog heel goed waren. Om daarin een keuze te maken, vond ik lastig. In de winkel van Studio N.3.8. in IJsselmuiden raakten we aan de praat met eigenaresse Arianne Rietman. Zij is een avond bij ons thuis geweest om de woonkamer te bekijken en we hebben verteld wat onze ideeën waren. Vervolgens hebben we een dag samen geshopt en dat heeft ons enorm geholpen.”

12

‘Stylingadvies voorkomt miskopen’ UITEINDELIJK KOOS INGE voor de antracietkleurige hoekbank van Cartel Living. “In de winkel was ons oog direct gevallen op het grote schilderij van kunstenares Sabine Kleiren met rood, roze en oranje bloemen. Arianne heeft die kleuren terug laten komen in de accessoires. Dat is nou het leuke van stylingadvies: zelf zou ik nooit voor oranje en rode kussens bij de bank hebben gekozen maar nu ik het eindresultaat zie, vind ik het prachtig! Hetzelfde geldt voor het neerzetten van grote stukken, zoals de enorme bloempot in de vensterbank en de witte vaas met bloemen op een zuil in de hoek. Juist die grote woonaccessoires geven rust in het geheel.” Een vilten vloerkleed van Brinker Carpets en de booglamp van Delicious Interiors maken de living af. De hanglamp boven de eetkamertafel is van Ztahl.


‘We zitten nu veel vaker gezellig met z’n allen in de woonkamer’

HET KLEURRIJKE SERVIES OP DE PAASTAFEL IS VAN Room Seven.

Bewoners

Inge Wittekoek (38), haar man Wim (44) en dochters AnneMirthe (12), AnneLieke (11), AnneLinde (7) en AnneFleur (4)

Type huis

Twee-onderéén-kapwoning

Waar

Kampen

Sinds

Tien jaar

DE OUDE BANK kreeg een plekje in de aanbouw: een speciale hoek voor de meiden met vrolijke kussens van HK Living. “Hier kunnen ze lekker bankhangen, spelen of computeren. Dit is zo’n heerlijke plek geworden, dat ik er zelf ook vaak ga zitten. Even een kop koffie ’s ochtends met het uitzicht op de tuin. De woonkamer is nu overzichtelijker geworden en toch sfeervoller. Ik merk dat we veel vaker gezellig samen als gezin op de bank bij elkaar zitten. Openhaardje aan, filmpje erbij. Studio N.3.8. is echt een aanrader. Arianne luistert goed en geeft heel gericht advies; echt wat bij òns past. Want zelfs mijn man is helemaal blij met de kleuren in dit vrouwenhuis!”

DE ELEKTRISCHE HAARD is het warme hart van de woonkamer. ‘We wilden heel graag een openhaard voor de sfeer. Arianne liet ons goed nadenken over de mogelijkheden en gevolgen. Uiteindelijk hebben we voor deze elektrische haard van Interstar gekozen. Deze is geïntegreerd in een wandmeubel. Dus opbergruimte, plek voor de tv en openhaard in één. Geen gedoe met een verbouwing voor een rookkanaal of een thermostaat die afslaat door de warmte van de haard. Gewoon plaatsen, stekker erin en hij brandt. De houtblokken ‘smeulen’ en er komt zelfs ‘rook’ vanaf in de vorm van waterdamp. Wij zijn heel blij met deze keuze!’

TEKST : Tabitha Last BEELD : BW Photo

Studio N.3.8. woon- en cadeaushop 0 Markeresplein 26, 8271 BV IJsselmuiden " (038) 760 05 29 % Nanne@studioN38.nl f Studio N 38

POORT 20 • VOORJAAR 2014

*

13


INTERVIEW SNS Bank

SNS Bank Kampen staat voor je klaar ‘We zitten op een uitstekende locatie, midden in Kampen’, vertelt manager Nicole Jongman van SNS Bank Kampen. ‘We zijn open op winkeltijden, dus ook op koopavonden en zaterdag. Je loopt tijdens het winkelen gemakkelijk even bij ons binnen. Met vragen, voor advies, een gesprek op maat of voor folders over de producten van SNS Bank. Je kunt bij ons terecht voor allerlei bankzaken, zoals je pensioen, vermogen en hypotheek. Maar natuurlijk ook gewoon voor een kopje koffie’, lacht zij.

Het enthousiaste team van SNS Bank Kampen dat bestaat uit vijf verkoopadviseurs en drie financieel adviseurs

Toegankelijk en bereikbaar

Zilvervloot Sparen en Sail Kampen

‘We proberen met ons team laagdrempeligheid uit te stralen en zijn goed bereikbaar’, aldus Nicole Jongman. ‘We zien dat veel van onze klanten ook langskomen voor het gemak. Bankzaken die prima thuis geregeld kunnen worden, nemen wij voor hen uit handen. Even snel pinnen in het buitenland ‘aan’ zetten voordat je op reis gaat, een overboeking regelen, je creditcard activeren of een Zilvervloot rekening openen, het is zo geregeld in onze winkel.’

‘Enthousiast geworden over Zilvervloot Sparen? Graag nodig ik je dan uit om 18 april tijdens Sail Kampen langs te komen om een rekening af te sluiten’, zegt Nicole Jongman. ‘We hebben een leuke activiteit voor de kinderen. Bovendien krijg je bij afsluiting van een Zilvervloot rekening een mooie foto-groeimeter mee naar huis.’

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Een cadeau voor later

14

Nicole Jongman: ‘Zilvervloot Sparen is dé manier om te investeren in de toekomst van je kind. Als ouder hoop je natuurlijk op een mooie toekomst voor je kind. Het is toch geweldig als je daaraan een steentje kunt bijdragen? Door mee te betalen aan zijn of haar rijlessen, opleiding, computer, eerste meubels of droomreis. Met Zilvervloot Sparen kun je vanaf de geboorte tot aan het achttiende levensjaar maximaal 600 euro per jaar sparen. Bovendien krijgt je kind op zijn achttiende een mooie bonus over de inleg die dan nog op de rekening staat. Zo staat er later een heel mooi spaarpotje klaar voor hem of haar.’

0 Oudestraat 73, Kampen ! (030) 633 30 00 ` snsbank.nl/kampen * TEKST : SNS Bank BEELD: SNS Bank


! N E S S U L K E T N E L P. SMIT TEGELWERKEN -

TRENDPAGINA Lenteklussen

WONING SIERBESTRATING -

Een mooie tuin begint met mooi straa twerk. En daarvoor moet je bij Woni ng Sierbestrating zijn! Van betonteg els tot natuursteen en van waterornamen ten tot grindschuttingen: de nieuwste trends vind je in de showtuin aan de Eckertstraat 4 in Kampen. WWW.WONINGSIERBESTRATING.NL

Wij zetten niet alleen tegels maar verzorgen ook sloop-, stuc-, loodgieters-, tegel- en timmerwerkzaamheden. Bel vandaag nog, dan komen we dit voorjaar je badkamer, toilet of andere ruimtes prachtig renoveren! 06 - 12 39 26 46

ALJA HOVENIERS -

Als vakkundig hovenier en tuinman, ontwerpen, realiseren en onderhouden wij allerlei soorten tuinen voor particulieren en bedrijven. Maak een afspraak en voor je het weet is de tuin helemaal klaar voor de mooie zomerdagen! WWW.ALJA-HOVENIERS.NL

DE HOUTBURCHT -

Prachtig, zo’n veranda aan je woning. En wat praktisch, dat mooie tuinhuis als extra opbergruimte. Wil je weten wat er allemaal mogelijk is in jouw tuin? Kom dan langs bij De Houtburcht aan de Betonstraat 2 in Kampen. Ook voor tuinhout, speeltoestellen en tuinmeubelen. WWW.HOUTBURCHT.NL

DIJKA SCHILDERWERKEN werking zijn bij

Schilderwerk en wandaf Dijka Schilderwerken altijd in vakbekwame handen. Dankzij moderne technieken, zoals airless spuiten, staan de wanden en plafonds van je huis of bedrijf ook nog eens vliegensvlug in de latex. Snel, goed en kostenbesparend dus! Kijk voor meer info op WWW.DIJKASCHILDERWERKEN.NL

BW INSTALLATIETECHNIEK peratuur? Denk dan eens aan

Altijd een behaaglijke vloertem vloerverwarming. Ook in bestaande woningen is dat mogelijk door middel van infrezen. B&W Installatietechniek uit Kampen werkt uitsluitend met het gerenommeerde merk Rehau en kan u hierover alles vertellen. WWW.BWINSTALLATIETECHNIEK.NL

En voor de kleine klussers hebben we een superleuke voorjaarstip. Ga op zoek naa r een grote doos en maak er op een zonnige middag je eige n huis van! Wie weet mag je er van je ouders eten, of zelfs in slapen. Vet man!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

JONG GELEERD... -

15


ZO DOEN ZE HET BIJ Schoolvereniging Iris

SchoOlvErenigIng iRIS zet hoOgbegAafdheid op de kAart

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Het was lange tijd een ondergeschoven kindje binnen het Nederlandse onderwijssysteem: hoogbegaafdheid, dat was toch niet meer dan een luxeprobleem? Maar in die wijdverbreide misvatting lijkt nu een kentering gekomen. IRIS Kampen riep een speciale werkgroep in het leven die hoogbegaafdheid op de kaart zet. Op alle veertien IRIS-basisscholen! ‘Wij leren van elkaar en met elkaar.’

16

e

euwenlang was het primair onderwijs gericht op de ‘gemiddelde’ leerling. “De laatste decennia is dat gelukkig veranderd. Er zijn scholen voor speciaal basisonderwijs en er is veel kennis over leerlingen die aan de ‘onderkant’ presteren. Maar specifieke kennis over de kinderen aan de ‘bovenkant’, die ontbreekt vaak nog. Terwijl we daar ook tegen problemen aanlopen: van onge-

wenst gedrag tot onderpresteren en faalangst”, vertelt intern begeleidster Greetje Westerhof, die namens haar collega’s in de speciale IRIS-werkgroep zitting heeft. Ook directeuren Johan Bonsink van De Morgenster en Gradus van Assen van de Koningin Emmaschool zijn lid van die werkgroep. Van Assen legt uit: “Hoogbegaafdheid uit zich niet in louter a’tjes op de Cito-toets. Het is soms heel lastig om hoogbegaafde kinderen eruit te filteren. Daarvoor hebben we nu een goed signaleringsinstrument, waarbij verder wordt gekeken dan alleen de cognitieve kennis. Een begaafd kind is voor ons niet anders dan andere kinderen met zorgpunten. Het vinden van de juiste zorg is alleen ingewikkelder. Wij hebben dat probleem vanuit de werkvloer bij Friso Kingma en Gerard Wolters van het IRIS-bestuur neergelegd. We zijn heel blij dat er geld, uren en materialen beschikbaar zijn gesteld zodat wij hier IRIS-breed mee aan de slag kunnen.”

Scholing Inmiddels is op elke IRIS-basisschool een coördinator voor hoogbegaafdheid aangesteld. Namens hen zit Wilke Drost – leerkracht en coördinator op De Morgenster - in de werkgroep. “Het onderwerp hoogbegaafdheid - of excellent talent zoals wij het ook wel noemen heeft mij altijd geboeid. Tijdens mijn opleiding, 8 jaar geleden, koos ik


Plusklas Een derde initiatief van de werkgroep is de start van een overkoepelende Plusklas: één in Kampen (locatie ‘Wegwijzer’) en één in IJsselmuiden (locatie ‘de Zandberg’). Hier komen de kinderen, die middels een zorgvuldige aanmeldprocedure zijn geselecteerd, één ochtend in de week bij elkaar. Linda Fix leidt de Plusklas in IJsselmuiden en Wilke Drost die in Kampen. “Vroeger kregen hoogbegaafde kinderen alleen verdiepingsstof aangeboden, maar daarmee voldoe je niet voldoende aan hun onderwijsbehoefte. Het gaat bij deze kinderen namelijk om het uitdagen van hun creatieve denkproces. Daarnaast is het ontmoeten van ontwikkelingsgelijken heel goed voor hen. Je moet niet vergeten dat deze kinderen zich soms van binnen heel ‘anders’ kunnen voelen omdat ze anders redeneren

en daardoor geen aansluiting hebben bij de overige kinderen. Een heel onzeker gevoel. In de Plusklas leren ze zichzelf en hun manier van denken te begrijpen. Ze leren eigenlijk omgaan met hun eigen slimheid.” Gradus van Assen vult aan: “Naast deze sociale vaardigheden is het leerproces an sich een belangrijk onderdeel van de Plusklas. Veel hoogbegaafde kinderen zijn niet gewend om fouten te maken. In de klas wisten ze alles al. Wij brengen ze eigenlijk bewust in verlegenheid zodat ze leren hoe waardevol en leerzaam het is om fouten te maken. Ze zoeken hun eigen plafond en gaan daar dan vervolgens doorheen. Les geven volgens een vast stramien en methode is hier niet aan de orde. Je moet vaste patronen loslaten en leerlingen hun eigen onderwijsplan laten creëren. Dat vraagt specifieke vaardigheden van leerkrachten.” Zo levert een les filosofie altijd bijzondere gesprekken

Wist je ...dat 2 à 3 procent van de bevolking een IQ van 130 of hoger heeft hoogbegaafdheid erfelijk kan zijn er niet een eenduidige wetenschappelijke definitie van hoogbegaafdheid is intelligentie, doorzettingsvermogen en creativiteit algemene kenmerken zijn hoogbegaafde kinderen snel verbanden in hun kennis kunnen leggen hoogbegaafde kinderen ook instructie op school nodig hebben

op. Wilke Drost: “Dat doet het ook in een reguliere klas, maar in een Plusklas houdt het gewoon niet meer op. Dat creatieve denken zie je al van kleins af aan. Ik had ooit eens een kleuter in de klas die mij leerde schaken! Dat heeft mij getriggerd. Daarom verdient dit onderwerp aandacht. Hoogbegaafd ben je niet alleen tijdens de Plusklas, maar 24 uur per dag.”

hoogbegaafde kinderen al vroeg praten in correcte zinnen en met opvallend woordgebruik, of juist laat praten, maar meteen in goede volzinnen hoogbegaafde kinderen op zeer jonge leeftijd levensbeschouwelijke vragen stellen hoogbegaafde kinderen zeer gevoelig zijn

ONLINE! `

www.iriskampen.nl

*

TEKST : Tabitha Last BEELD : Wilke Drost

POORT 20 • VOORJAAR 2014

het onderwerp als ‘zorgdifferentiatie’. Scholing vinden wij als werkgroep van essentieel belang. Daarom krijgen àlle leerkrachten van IRIS volgend jaar bijscholing over dit onderwerp.” Op deze wijze wil de werkgroep een structurele en solide basis bevorderen binnen IRIS. “Als leerkrachten leren we zo ook van en met elkaar”, benadrukt Gradus van Assen. “Eerder was het iedere school voor zich. Nu doen we het samen.”

17


STRANDMODE Pink Lingerie

Pink Lingerie Zon, zee en strand! De zon gaat weer schijnen, tijd om de nieuwe collectie badmode te bewonderen bij Pink Lingerie. Voor elk wat wils: perfecte pasvormen, cupmaat A t/m G verkrijgbaar en leuke Mix & Match combinaties.

BAKU

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Opvallende prints, stevige kleuren, prachtige silhouetten met een perfecte pasvorm. De collectie is geïnspireerd op het Australische strandleven. Eén van de populairste merken van dit moment!

18


Nickey Nobel Nickey Nobel biedt stijlvolle badpakken voor iedere vrouw met verschillende halzen, dessins en kleuren. Kies het badpak dat het beste bij je past!

SEAFOLLY Seafolly: van bikini tot tuniek...Paradeer langs de branding in deze hippe badkleding! Mooie pasvormen en hippe prints volgens de laatste mode. De volgende badkleding merken zijn ook verkrijgbaar bij Pink Lingerie:

0

Oudestraat 109, Kampen www.pinklingerie.nl f www.facebook.com/pink.nl

`

* TEKST: Anja Kuipers BEELD: B  aku, Nickey Nobel & Seafolly

POORT 20 • VOORJAAR 2014

SUNFLAIR – SUNMARINE – ESPRIT TWEKA – CHANTELLE

19


MOOI BEDRIJF Juwelier Reuyl

Een winkel, een online warenhuis en oude ambachten!

-

'Met je tijd meegaan zonder historische waarde en authenticiteit te verliezen, dat is belangrijk. Dat het online shoppen steeds meer terrein wint is duidelijk. Maar dat achter een online warenhuis ook oude ambachten schuilgaan is iets dat klanten vaak niet weten,' vertelt Daniël Raap enthousiast over zijn bedrijf.

POORT 20 • VOORJAAR 2014

J 20

uwelier Reuyl bestaat dit jaar 110 jaar. Een geweldige mijlpaal! In 1904 opende juwelier Sybren Reuyl voor het eerst de deuren van de juwelierswinkel in Kampen. Omdat hij geen opvolger had, verkocht hij de zaak in 1938 aan de familie Raap. De winkel neemt nog steeds een prominente plaats in binnen het bedrijf.

Ti Sento It had to be blue… deze ring van Ti Sento is vrouwelijk, veelzijdig en tijdloos! Ideaal te combineren met andere Ti Sento sieraden. € 73,00

'Persoonlijke aandacht, kwaliteit en vakkennis blijven, ook na 110 jaar, nog steeds heel belangrijk. Naast de juwelierswinkel is het bedrijf online uitgebreid met inmiddels drie (inter)nationale webshops welke jaarlijks

meer dan een miljoen bezoekers trekken. Het mooie is dat voor de winkel en de online service de goudsmit en de uurwerkmaker onmisbaar zijn. Aan de ene kant dus de winkel, aan de andere kant het online warenhuis met deze ambachten als verbindende schakel tussen beide bedrijven.' 'Ook voor de kwaliteit en snelheid is het goed dat Henriët Pater (de goudsmid) en André Hertong (de uurwerkmaker) verbonden zijn aan ons bedrijf,' gaat Daniël verder. 'De meeste reparaties worden niet meer opgestuurd maar 'in huis' gerepareerd. Zo proberen we ons bedrijf steeds te laten groeien zonder kwaliteit en service uit het oog te verliezen.’


GOED NIEUWS! Door de combinatie van de winkel en de webshops hebben wij heel veel merken in huis en wat betreft een aantal merken zelfs de gehele collectie van dat merk. Mocht je op zoek zijn naar een bepaald model, deze is bij ons altijd in huis. Dit geldt voor de volgende merken:

N Seiko N Pulsar N Lorus N Asics N Breil watches N Kenneth Cole DE GOUDSMID Henriët Pater

HET UURWERKATELIER André Hertong

'In 1994 ben ik afgestudeerd aan de vakschool in Hoorn als volleerd uurwerkhersteller. Vervolgens heb ik veel ervaring opgedaan als horlogemaker bij een aantal juweliers. Vanaf 2007 ben ik gestart met de firma Hertong uurwerkreparatie. Vanuit huis ben ik begonnen met het repareren en restaureren van klokken. Inmiddels heb ik meer dan 20 jaar ervaring als horlogemaker/ uurwerkhersteller en het initiatief genomen om helemaal zelfstandig aan het werk te gaan. In Kampen heb ik, vanaf februari, bij Juwelier Reuyl een professionele ruimte gevonden van waaruit ik al de uurwerken voor de winkel en de webshops repareer.'

Swiss Military Hanowa Swiss Military Hanowa: betaalbare, Zwitserse herenhorloges. Elk horloge is voorzien van het Swiss made label, wat garant staat voor de sublieme kwaliteit. VANAF € 99,00

By LouLou Hier word je hebberig van! Mooie bronzen armband van Jewellery By LouLou! € 79,00

* TEKST : Anja Kuipers BEELD: Freddy Schinkel &Juwelier Reuyl

POORT 20 • VOORJAAR 2014

'Met de vakkennis die ik aan de 'Vakschool Schoonhoven' opgedaan heb, ben ik nu alweer een aantal jaar als goudsmid aan het werk bij Juwelier Reuyl. Doordat ik in de winkel klanten adviseer en ook achter de werkbank in het atelier werk, is mijn gevoel voor klantgericht werken goed ontwikkeld. Ik weet snel in te schatten wat bij de klant past, een vorm zegt bijvoorbeeld vaak al iets over de persoonlijkheid. Verder weet ik waar klanten op letten, ken ik de trends en vind ik het leuk om bij reparaties aan de klant uit te leggen hoe het sierraad gerepareerd is. Een mooie baan, het blijft tenslotte bijzonder om elke dag te werken met zilver en goud!'

21


v Feest x bij koffie- en theewinkel

Op 20 maart 2009 openden eigenaren Gerlyne & Wilfred de deur van hun prachtige speciaalzaak in de Geerstraat 16. De winkel bestaat nu 5 jaar, een lustrum! Volg de jubileumacties voor leuke kortingen!

In het sfeervolle winkeltje vind je.. > >

Diverse soorten koffie (bonen en vers gemalen) meer dan 100 soorten losse en verpakte thee (H)eerlijke bonbons: handgemaakt, biologisch en fairtrade Servies van Bunzlau Castle en Emma Bridgewater Koffie- en Theeschenkerij Sweet high tea en vele delicatessen.

>

>

>

Neem dit voorjaar plaats op het gezellige terras in de Geerstraat. Een moment van puur genieten!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

uGeerstraat 16, Kampen V(06) 48 86 82 73 Uwww.koffietheekampen.nl fwww.facebook.com/koffietheekampen

22


TRENDPAGINA Lifestyle

Lifestyle Trends Weg van Kunst

Bumaround.nl

In het weekend van 5 en 6 April is het weer zover! De jaarlijkse kunstwandeling door bijzondere woonhuizen en andere verrassende locaties in de binnenstad van Kampen. Benieuwd naar de kunstenaars en de locaties? Download vandaag de route nog en zorg dat je erbij bent! WWW.WEGVANKUNST.NL

De zon schijnt! Met deze hippe, wasbare zwemluier, bijpassende UV-tankini en vrolijke suncap geniet je kindje veilig van het mooie weer. De zwemluier maakt wegwerpzwemluiers overbodig; goed voor het milieu en je portemonnee. Nieuwsgierig naar ons assortiment? Kijk op: WWW.BUMAROUND.NL

Uniek4U Schoenmakerij Bolinde Het kledingmerk Ninni-Vi in de spotlights! Ninni-Vi wordt gekenmerkt door vrolijke sportieve items met vele combinatiemogelijkheden. Ook de jongensversie van dit merk, Mortenz, is bij Sjiek de Friemel te koop. WWW.SJIEKDEFRIEMEL.EU

Juwelier Reuyl Le Chapeau

Le Chapeau: om uw outfit compleet te maken met hoeden, tassen en accessoires! U vindt Le Chapeau in de sfeervolle binnenstad van Kampen. WWW.LE-CHAPEAU.NL

Stoere Coolwatch jongens horloges. Een duidelijke index, dus goed afleesbaar! Geen excuus meer om te laat te komen...:-) OUDESTRAAT 63, KAMPEN

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Sjiek de Friemel

Bij Schoenmakerij Bolinde aan de Oudestraat 190 kunt u op de reparatie van uw hakken wachten. Door bijna 40 jaar ervaring blijft ambachtelijk vakwerk gehandhaafd en heeft u uw schoenen gelijk weer terug! WWW.SCHOENMAKERBOLINDE.NL

Boeken, speelgoed, 2e hands kleding en lifestyleproducten gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat vind je bij Uniek4U! Wij proberen het beste bij iedereen naar boven te halen door krachten en kwaliteiten te bundelen! WWW.UNIEK4U.COM

23


IN GESPREK Veltman Financieel Adviseurs

“Als dat lukt, is mijn leven zinvol geweest”

Hij is enthousiast, openhartig, zit vol ideeën en is gefascineerd door mensen. Grote plannen heeft hij, de wereld van financiële adviesbureaus op z’n kop. Arjan Veltman (40) wil, als eigenaar van familiebedrijf Veltman Financieel Adviseurs, mensen helpen bij hun persoonlijke groei en levensgeluk. Dr. Phil en Ben Tiggelaar… eat your heart out!

H POORT 20 • VOORJAAR 2014

et is allemaal begonnen met mijn opa. In 1932 startte hij Veltman, toen nog een accountants- en assurantiekantoor. Zijn gedrevenheid, de wil om te helpen en het goed te doen, die herken ik bij mezelf en onze familie. Al vanaf het begin was Veltman geen ‘formulierenwinkel’, zoals in die tijd wel vaak gebruikelijk was. Toen al wilde mijn opa waarde toevoegen, meedenken en zorg uit handen nemen. Dat is altijd gebleven, ook nadat ik zelf in 1997 op kantoor kwam werken.’

24

HONDENBROKKEN ‘In 1997 was Veltman nog een echt schadekantoor. Tijdens mijn studie en werk elders en gezien alle ontwikkelingen in de branche zag ik dat, wilden we klaar zijn voor de toekomst, we breder moesten gaan. We zijn nu een financieel advieskantoor, willen onze klanten helpen bij het vinden van financiële rust, zekerheid en groei. Het

woord financieel zou ik daarbij het liefst vervangen door het woord persoonlijk. Het gaat mij om de persoon, zijn of haar levensgeluk. Die visie is gegroeid, daarbij vaak geïnspireerd door anderen. Zo was ik een paar jaar geleden op vakantie en had ik het managementboek ‘Hondenbrokken’ mee. Een schitterend boek over een eigenaar van een dierenwinkel. Op een dag komt er iemand binnen die hem vraagt ‘Wat verkoopt u?’. ‘Hondenbrokken’, antwoordt de eigenaar. Dat is het begin van een hele reeks gebeurtenissen die voor de eigenaar uiteindelijk leiden tot de conclusie ‘ik verkoop geen hondenbrokken, maar draag bij aan het welzijn van dieren!’ Als je zo ook naar je eigen bedrijf kijkt… dan zie je opeens de persoon erachter. Dan realiseer je je dat je niet stomweg verzekeringen of hypotheken adviseert, … maar rust, zekerheid en groei zoekt voor die ander. Dat inzicht heeft zoveel goeds gedaan!’

GELUKKIGER ‘Ik wil iets betekenen voor mensen, de ander helpen. Het kantoor zie ik als een middel daartoe. Dat helpen staat bij ons echt centraal en hebben we verwoord in ons gedragskompas (zie kader). Onze insteek is dat we mensen gelukkiger willen maken. Als dát lukt, dan is onze missie geslaagd en ons leven zinvol. Ik zeg nadrukkelijk gelukkiger, niet gelukkig. Over die term zijn op kantoor de nodige discussies gevoerd. ‘Kunnen we dat wel zeggen?’. Eén van de ‘debaters’ kwam later bij me. ‘Arjan, het moet letterlijk zo blijven staan, je hebt gelijk’. Ze had die realiteit van dichtbij ervaren. Dat zijn mooie dingen. Hier op kantoor worden we echt van binnenuit gedreven. Ik, door mijn geloof, maar die drive verschilt per persoon. Onze gedrevenheid interesseert anderen, zo komen diverse directieleden van verzekeraars hier graag praten omdat ons verhaal anders is dan gemiddeld. En je ziet dat ook terug in ons beleid, zo streven we bijvoorbeeld geen winstmaximalisatie na.’

SORES ‘Ik snap heel goed dat iemand via internet zo een verzekering of hypotheek kan regelen. Alleen weet je dan niet of het de goede verzekering of hypotheek is, of deze wel bij je past en wat je écht kunt


Must reads van Arjan:

Hondenbrokken

Drive

Jos Burgers  “Na het lezen direct besteld voor al mijn medewerkers. Aanrader.”

Daniël Pink  “ZO verschrikkelijk mooi. Over autonomie, meesterschap en zingeving in je werk.” e kracht van D het compliment Henk-Jan

bepaalde werkzaamheden zélf uit te voeren. Daarmee gaan de kosten naar beneden, weten klanten precies waar ze aan toe zijn en waar onze toegevoegde waarde zit. Als kantoor beheren we ook voor onze klanten en focussen we op onderhoud van alle zaken. Die focus is een hele belangrijke. Wat gisteren de situatie was, is vandaag misschien anders. Dan moet je bijsturen, in het belang van de klant. Voor opnieuw die rust, zekerheid en groei. We willen daarin onze rol proactief oppakken, echt helpen, in de breedste zin. Meedenken, je scenario’s voorstellen; ik kan niet voorkomen dat iemand met pech langs de weg staat of dat er thuis wordt ingebroken, maar ik kan er wel voor zorgen dat onze klanten weten dat het in lijn met hun wensen geregeld is, dat zij weten wat ze kunnen doen om het te voorkomen en er voor ze te zijn als hen dit toch overkomt. Zodat zij er gerust op zijn. Daarin wil ik het liefst nog stappen verder gaan; mensen stimuleren hun kansen en talenten te gebruiken. Een toekomst scheppen met perspectief, in de breedste zin van het woord. Helpen met groeien.”

‘In ons werk willen we zo transparant mogelijk zijn. Ook in onze tariefstelling. Bij ons heeft de klant zelf invloed op wat ‘ie betaalt; we geven duidelijke inzage in de werkzaamheden en uren en de klant kan er vervolgens voor kiezen

*

W VerzekeW

ringen Hypotheken

Meer weten? Kijk op www.veltman.nl, bel (038) 331 67 67 of bezoek het kantoor aan Broederweg 37 in Kampen. TEKST : Hagar Prins BEELD: BWPhoto

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Kamsteeg  “Een compliment verandert de wereld!”

verwachten. Voor die punten heb je ons nodig. Wij zijn een professionele partij, loodsen je er doorheen en zorgen dat jij geen sores hebt. En dan kom je weer bij de kern; die financiële rust en zekerheid. Want dat is uiteindelijk wat elke klant wil. Onze rol is daarin inventariseren, analyseren, vergelijken en adviseren om zo te komen tot een product dat het beste past. Daarin gaan we soms best ver. Als je bij ons een autowijziging doorgeeft, zijn we zo 10-15 minuten met je bezig; dan proberen wij zoveel mogelijk informatie in te winnen om het passende product erbij te kunnen zoeken. Een klant zei laatst tegen mij ‘vroeger meldde ik alleen het kenteken’. Dat klopt, maar we doen dit niet zomaar. Die specificaties zijn nodig voor een passend product. Dat is onze manier van willen helpen en ook ons bestaansrecht. En het slaat aan; we zien onze autoportefeuille groeien. Juist door zo door te vragen, weet de klant ook dat, als er wat is, je op ons aan kunt. Ook dan zijn we je belangenbehartiger en schuiven we niet zomaar het formuliertje door. Behandel de ander, zoals je zelf behandeld wilt worden, is voor ons een belangrijke kernwaarde. Die staat ook in ons gedragskompas. Eigenlijk is het een open deur, zou ‘ie er niet eens in mogen staan, maar het Veltman Finanprobleem is dat we binnen onze samenleving cieel Adviseurs soms zo ver van die realiteit zijn afgedwaald, BV biedt u finandat we het niet eens meer in de gaten hebben. ciële rust, zeIk houd bij mijn klanten altijd maar voor ogen kerheid en groei dat ik zelf of mijn ouders de klant zijn. Dan door financiele adviseer je toch ook geen slecht product? dienstverlening rondom: PECH

25


VOORJAAR BIJ Van DijkBikes

— VAN DIJKBIKES VOORJAAR! IN STIJL OP DE FIETS

Stoer, chique en zakelijk! Met deze combinaties van pakaf-en schoudertassen kan kom je op elke afspraak goed voor de dag!

‘Nieuwe trends volgen en exclusieve merken neerzetten op het gebied van fietsen, dat blijft mijn doel!’ vertelt Michel van Dijk vol passie over zijn winkel Van DijkBikes. ‘Toen ik zeven jaar geleden begon verkocht ik alleen maar lifestylefietsen. Nu voeren we ook een heel aantal standaard merken. Dat blijft zeker, maar voor mij is het steeds weer de uitdaging om met de tijd mee te gaan en voorop te lopen als het om nieuwe trends gaat. De focus voor de komende tijd ligt dan ook op vernieuwen en onderscheiden, ik probeer een andere koers in te zetten en daarmee te focussen op exclusievere fietsen.’ TREK FIESTEN EN BONDRAGER ACCESSOIRES ‘Zelf ben een groot fan van het merk Trek. Ik ben twee jaar bezig geweest om een dealerschap te krijgen van dit exclusieve merk. De fietsen zijn mooi van kleur, licht van gewicht en modisch. In 2013 was de Trek fiets zelfs de fiets van het jaar. Ook hebben we de race-en mountainbike assecoires van het merk Bondrager zoals fiestpompen,

handschoentjes, schoenen en helmen. Hier past de hippe kleding van het merk Shimano bij met modieuze jasjes en fietsbroeken tot en met de sokken.’ ELEKTRISCHE FIETSEN ‘Elektrisch fietsen is enorm populair. Ongeveer 60 tot 70 procent van onze collectie bestaat straks uit elektrische fietsen. Veel jonge mensen kopen nu ook een elektrische fiets, daar hebben we hele mooie lifestyle modellen voor.’ HOOFDSPONSOR Vanaf het voorjaar 2013 zijn we hoofdsponsor geworden van de Kamper Wielerclub. Een mooie verbinding tussen de sportclub en mijn winkel.’

RIESE EN MÜLLER BLEU LABEL CRUISER NAKED HYBRID HS 45 KM

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Echte puristen pakken de blueLABEL CRUISER NAKED hybrid. Geschakeld door de 8-speed Shimano. Cruisen in een chique verpakking!Handig: In de winkel hebben we nu een demomodel ter beschikking. Leen de fiets voor een weekend en ervaar het fietsgenot zelf!

26


CORTINA ECOMO CRUSH

Een lifestyle E-bike uitgevoerd met 7 vernellingen en rollerbrakes. Ervaar hoe leuk E-biken kan zijn!

CORTINA ECOMO CRUSH

De Cortina Crush: een verpletterend hippe stadsfiets!

JOHNNY LOCO BAKFIETS: DUTCH DELIGHT

Super hip! En...makkelijk met kinderen! Past ook nog eens door een gewone deur!

EXPRESSIVE-E

PROFESSIONELE WERKPLAATS

In onze werkplaats kan je terecht voor allerlei reparaties of voor een onderhoudsbeurt. Kwaliteit staat hierbij voorop! Mocht een reparatie meer tijd in belag nemen dan krijg je een leenfiets mee. Daarnaast heeft Van DijkBikes een haal- en breng service, makkelijk en handig voor mensen die slecht ter been zijn.

IJsseldijk 37, 8266 AD Kampen (038) 333 71 10 www.vandijkbikes.nl

TEKST : Anja Kuipers BEELD: Van DijkBikes

POORT 20 • VOORJAAR 2014

De strakke vormgeving en het gebruik van hoogwaardige materialen geven deze e-bike een unieke uitstraling!

27


ZE ZIJN GOED BEZIG BIJ Schuurman, Ten Brinke, Wesko

Ondernemer met lef & hart voor de regio

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Vijftien jaar lang werkt Frans van der Kolk als directeur bij grote en kleine bedrijven. Dan gooit de geboren en getogen Kampenaar - in een tijd van economische malaise - het roer rigoureus om. Sinds 2013 is hij de nieuwe eigenaar van Schuurman Techniek, Ten Brinke en Wesko. Een zware gok of een sterk staaltje ondernemerschap?

28

W

ie kent ze niet? De witte bedrijfsbussen met de kenmerkende blauwgekleurde logo’s van Schuurman Techniek, Ten Brinke of Wesko. Stuk voor stuk gerenommeerde bedrijven die hun sporen de afgelopen decennia ruimschoots hebben verdiend. De laatste jaren vielen de ondernemingen qua bedrijfsvoering al onder één en dezelfde vlag. Een bijzondere organisatiestructuur die de interesse wekte van Frans van der Kolk. “Ik ben ervan overtuigd dat je een onderneming groot kunt maken en toch korte lijnen met de klanten en medewerkers kunt waarborgen. Dit bedrijf is daarvan het bewijs. De groep is opgedeeld in kleine, zelfstandige bedrijven

waarbij de verantwoordelijk zo laag mogelijk in de organisatie ligt. Het resultaat: een klantgerichte organisatie met korte lijnen en weinig overhead. Er werken in totaal ongeveer vijftig medewerkers die niet alleen met passie het vak uitvoeren maar ook erg betrokken zijn bij het bedrijf. Dat vertaalt zich in lange dienstverbanden en lange termijn relaties met klanten. Deze lange termijn relaties ontstaan alleen als beide partijen vertrouwen hebben in een succesvolle samenwerking. Wij werken dan ook klantgericht, waarbij vertrouwen de basis is van elke samenwerking. Bovendien zijn we de recessie doorgekomen zonder ontslagen. We zijn zelfs nog wat gegroeid!” Ook de samenwerking van de bedrijven onderling is een belangrijke reden van het succes. “Omdat het samenwerken in ons bloed zit, werken wij ook veel samen in bouwteamverband met collega installatiebedrijven.”


‘Ik ben elke dag trots op wat wij realiseren, omdat onze techniek een wezenlijke bijdrage levert aan CO2 reductie, energiebesparing, verbetering van bedrijfsprocessen, meer comfort & veiligheid.’ Wist u dat? Ten Brinke 24 uur-service levert voor elektrastoringen bij industriële klanten door middel van een eigen storingsdienst, die 7 dagen in de week actief is. Ruim duizend klanten aangesloten zijn op de meldkamer en/of een onderhoudscontract hebben voor inbraak- of brandbeveiliging bij Schuurman Techniek Wesko bij meer dan duizend industriële procesinstallaties en kantoorpanden het onderhoud aan koelinstallaties verzorgt.

‘Als bedrijf moet je iets teruggeven aan de maatschappij’ MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN Geboren en nog steeds woonachtig in Kampen, heeft Frans van der Kolk heel bewust gekozen om ondernemer te worden in zijn eigen regio. “Ik heb door het hele land gewerkt, bij kleine en grotere bedrijven. Maar de regio Kampen/Zwolle springt eruit. Het is één van de best presterende regio’s van Nederland; het

resultaat van hard werken, slim ondernemen en een no-nonsense mentaliteit. Dat past bij mij. In loondienst werkte ik ook alsof de bedrijven van mijzelf waren.”

Professionals in techniek

‘Een no-nonsense mentaliteit en hard werken; daardoor presteert deze regio zo goed!’

koudetechniek, airconditioning & klimaatbeheersing ` www.wesko.nl

Toch wilde Van der Kolk meer dan alleen omzet en winst genereren. “Als bedrijf moet je iets teruggeven aan de maatschappij. Wij doen dat enerzijds door sponsoring van lokale en regionale activiteiten, anderzijds door tijd en ruimte te bieden om mensen op te leiden, te investeren in jongeren en zaken te doen met bedrijven uit de regio om zo de werkgelegenheid te waarborgen. Ik ben een ondernemer met een groot netwerk in de regio en mag graag mensen op deze manier aan elkaar verbinden. Daarnaast levert onze techniek een wezenlijke bijdrage aan CO2-reductie, energiebesparing, het verbeteren van bedrijfsprocessen en meer comfort en veiligheid. Dat is ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als zelfstandig ondernemer kan ik nu al deze aspecten realiseren binnen deze bedrijvengroep. Dit doe ik dan ook met veel passie en inzet.”

elektrotechniek & besturingstechniek ` www.johtenbrinke.nl

beveiligingstechniek & data- en telecommunicatie ` nieuw.schuurmantechniek.nl

TEKST : Tabitha Last BEELD : Schuurman, Ten Brinke, Wesko

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Technische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in zeer hoog tempo op. Van der Kolk: “Om dit bij te houden is specialisatie essentieel. Elk bedrijf heeft zijn eigen techniek en klantgroep, variërend van inbraak- en brandbeveiliging tot klimaattechniek en dataen telecommunicatie. Tegelijkertijd kunnen we gezamenlijk grote en bijzondere projecten realiseren. Zo hebben we kortgeleden in IJsselmuiden de grootste bananenrijperij van Europa turn-key opgeleverd. Maar ook de nieuwe basisschool op het Onderdijks die wij augustus 2014 opleveren, basisschool CBS de Groenling waarmee wij dit jaar gaan starten en Music Club Kampen zijn projecten waar we als bedrijf erg trots op kunnen zijn.”

29


POORT 20 • VOORJAAR 2014

KIJKPAGINA Vroeger & Nu

30


31

POORT 20 • VOORJAAR 2014


HET VERHAAL VAN Schrijver Optiek

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Schrijver Optiek:

32

We schrijven het jaar 1989, begin april. Burgemeester Van Voorden van de toenmalige gemeente IJsselmuiden opent een kleine optiekzaak aan de Dorpsweg. 25 Jaar later is Schrijver Optiek, met een prachtig ruim pand aan het Markeresplein, niet meer weg te denken uit het IJsselmuidense dorpshart. “Of het nu gaat om inzet of kwaliteit, we gaan niet voor 100 maar voor 200 procent.”

H

onderden, zo niet duizenden monturen van gerenommeerde merken. Geavanceerde apparatuur. Een aparte kinderhoek voor kids en tieners. Het ontbreekt aan niets in de winkel van Schrijver Optiek. Maar als er een oudere heer met zijn stok naar binnen schuifelt

en vriendelijk bij naam wordt begroet, is direct duidelijk waar de opticien zijn succes werkelijk aan te danken heeft. “Het is cliché, maar de klant is koning. Direct vanaf de start staat de kwaliteit bij ons voorop. Ook wat persoonlijke aandacht betreft”, vertelt Jan Schrijver, die bijna boer was geworden in plaats van opticien. “Ik ben geboren op het Kampereiland, mijn ouders hadden er een boerderij die door mijn oudere broer is overgenomen. Daarom ging ik iets anders doen en kwam terecht bij Brilservice in Kampen waar ik tien jaar werkte en diverse opleidingen volgde.”

‘IJsselmuiden had nog geen optiekzaak, dat zag ik wel zitten!’ Gat in de markt Als het winkelpand aan de Dorpsweg 56 vrijkomt, neemt de jonge Schrijver een besluit. “Het pandje was maar klein: 55 vierkante meter. Maar IJsselmuiden had nog geen optiekzaak dus dat zag ik wel


Zate 12 april rdag feestda g!

spring

Kids:

kussen

Volwa , suikerspin ssene n: ro ndje in

Jaguar

April feestmaand

Laat in April je ogen controleren en maak kans op 1 van de 10 helikoptervluchten!

Onze monturen vallen in drie prijsklassen: Silver €35 tot €200: o.a. Base, Dutz, Ray-Ban en Dolce & Gabbana

Maak in April kans op prachtige cadeaus bij aanschaf van een bril:

Gold €200 tot €500: o.a. Marc O’Polo, Binôche, Lindberg en Paul & Joe

0-10 jaar: 25 toegangskaartjes Nemo Amsterdam

Platinum €500 en duurder: o.a. Henry Jullien, Kio Yamato en Lunor

11-19 jaar: 5 smartphones

Sparen of leasen Schrijver Optiek anno 2014 biedt een enorme collectie monturen. De prijzen variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s. “Om deze kosten te spreiden bieden we het Bril- en Lensspaarplan. Wil je liever achteraf sparen, dan is er nu ook het Bril- en Lensleaseplan. Bij dat alles blijft kwaliteit voorop staan, ook bij onze service. Ons team bestaat uit opticiens, een contactlensspecialist en een optometrist, die bij medische problemen kan doorverwijzen. We zijn dus van alle markten thuis.”

20-50 jaar : 25 IJsselmuider Shoppingbonnen

50+ : 5 minicruises naar Newcastle!

Tot 25% korting op brilglazen. Met ons Lingo-spel bepaal jij je eigen korting!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

zitten. Onze oudste dochter Geralde - toen acht jaar - mocht de winkel openen, samen met burgemeester Van Voorden. Die grote houten kleurpotloden voor de presentatie van kinderbrillen staan nog steeds in de kinderhoek. Maar de barometers en verrekijkers verkopen we niet meer”, lacht Schrijver bij het zien van de nostalgische foto’s. In de jaren negentig verhuist de optiekzaak van de Dorpsweg naar Markeresplein 9. “Met 130 vierkante meter, meer dan een verdubbeling; geweldig was dat!” Tien jaar later komt door het vertrek van de videotheek ook nummer 10 vrij. Opnieuw breidt Schrijver Optiek verder uit. “Dat was een flinke verbouwing want de hele tussenmuur is weggebroken. Wel de moeite waard, want we kregen er nog eens 110 vierkante meter bij. Zo ontstond extra ruimte voor oogmetingen. De heropening in 2007 mocht ditmaal onze jongste dochter Hannah doen, samen met onze oudste kleinzoon Nicky en burgemeester Oosterhof van de gemeente Kampen. Een bijzondere herinnering.”

33


TRENDPAGINA Herenkleding

Stoere herenkleding bij Lay-Out!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Shop in stijl bij Lay-Out Kampen! De volgende mooie merken zijn bij ons verkrijgbaar: G-Star, Diesel, Replay, Pall Mall, Solid, Humor, Pearly King, Pure White, Kultivate, Antony Morato, Nickelson, AIM & Anerkjendt.

34

Lay-Out Kampen 0 Oudestraat 28, Kampen

"

(038) 460 40 29

f Lay-out-Kampen


UITRUSTEN DANKZIJ Slaapadviescentrum Kampen

Lekker slapen? Bezoek de Kamper slapoloog Lig je ’s nachts uren naar het plafond te staren? Kampen kent een heuse slapoloog die je weer helpt te genieten van je nachtrust. ‘Pas als je een goed bed hebt, weet je wat uitgerust wakker worden inhoudt’, luidt zijn credo.

S

inds hij in 2012 Slaapadviescentrum overnam, wordt Gertjan van Dijk vaak de slapoloog van Kampen genoemd. ‘Ik help mensen bij het vinden van een passend bed, matras en kussen’, vertelt hij. ‘Heel belangrijk, zeker als je nagaat dat je één derde van je leven slaapt. Ik werk met AVEK, Pullman en Ubica; drie Nederlandse merken die staan voor kwaliteit, comfort en uitstraling.’

EEN PASSEND MATRAS Een matras is een matras, zou je denken. ‘Toch heeft elk exemplaar specifieke kenmerken’, legt Gertjan uit. ‘Om erachter te komen welk matras geschikt is, stel ik een aantal vragen. Op basis daarvan maak ik een selectie, zodat je gericht kunt proefliggen. Daarbij heb ik oog voor een houding die het lichaam optimale ondersteuning en ontspanning biedt. Pas kun je uitgerust en zonder rug-, DE NIEUWE DEdan NIEUWE PULLMAN PULLMAN nek- of schouderklachten aan een nieuwe dagisbeginnen.’ boxspring boxspring collectie collectie is binnen! binnen!

LJOCHT: STIJLVOL EN RUSTGEVEND Bij Slaapadviescentrum is de nieuwe boxspring ‘Ljocht’ van AVEK te bewonderen. Deze stijlvolle boxspring is ontworpen door Hans Daalder en komt qua uitstraling tot zijn recht in zowel grote als compacte ruimtes. Het bed bestaat uit kwaliteitsmaterialen, zoals thermisch geharde veren, hoogwaardige afdeklagen en duurzame meubelstoffen. Het royale topmatras maakt het gevoel van comfort compleet. Een keer proefliggen? Kom gerust eens langs.

ONTDEK ONTDEKHOE HOESLAPEN SLAPEN nog nogbeter beterkan kan

Slapoloog zijn gaat voor Gertjan verder dan advies geven. ‘Ik kom bij de mensen langs om het bed te monteren, zodat zij daar geen omkijken naar hebben. Wordt het oude bed niet meer gebruikt, dan kan ik dat kosteloos meenemen voor een tweede leven in Roemenië.’ Omdat het lichaam meestal moet wennen aan een nieuw bed, is Gertjan in de periode na aankoop altijd bereikbaar voor vragen. ‘Een goede nachtrust voor mijn klanten, daar sta ik voor. Slaap lekker!’

stijlvol stijlvol design.design. Tezamen Tezamen vormenvormen die dedie splinterde splinter-

Slaaptips van de slapoloog

nieuwenieuwe collectie collectie Pullman Pullman boxsprings boxsprings en matrassen. en matrassen. Gun uzelf Gunhet uzelf optimale het optimale slaapgenot. slaapgenot. Kom naar Komonze naar onze

showroom Beweeg showroom en kijkvoldoende. en watkijk je wat met je Hollands met Hollands vakwerk vakwerk en en deGpassie a opperfectie vaste tijden uit bed. Hetnemen de passie voor voor perfectie kuntnaar bereiken. kuntenbereiken. We nemen We u u

menselijk lichaam houdt regelmaat. graag mee graag door meede door collectie. devan collectie.  Maak je slaapkamer zo donker mogelijk.  Zorg voor een slaapkamertemperatuur tussen de 12 en 17 graden.  Lees voordat je gaat slapen een boek, HOEeen ’T HOE NOG ’T kruidenthee NOG BETERBETER KAN, drink kopje of KAN, maak een avondwandeling. daardaar liggen liggen wij nou wij nou wakker wakker van van  Investeer in een goed bed.

SLAAP LEKKER met onze MATRASSEN, BOXSPRINGS, LATTENBODEMS, KUSSENS en DEKBEDDEN. Ook hebben wij een KLEURRIJKE LINNENAFDELING met hoeslakens, overtrekken, handdoeken en badjassen.

Geerstraat Geerstraat 29 · 826129 HL· 8261 Kampen HL Kampen TelefoonTelefoon 038 - 33134 038 85 - 33134 · info@slaapadviescentrum.nl 85 · info@slaapadviescentrum.nl www.slaapadviescentrum.nl www.slaapadviescentrum.nl

POORT 20 • VOORJAAR 2014

VAN ADVIES TOT MONTAGE

Traditioneel Traditioneel vakmanschap, vakmanschap, de beste de materialen beste materialen en en

35


WONEN Het Meer IJsselmuiden

Wij zijn Jorieke Kok & Julian Meuleman...

‘Nou ja...we hebben de sleutel en zijn druk aan het klussen. We waren al blij toen we het huis kochten, maar we zijn nu nog gelukkiger.’

POORT 20 • VOORJAAR 2014

WAAROM HEBBEN JULLIE EEN HUIS GEKOCHT IN HET MEER?

36

‘We waren op zoek naar een huis. Toen we op één van de open dagen zijn gaan kijken, waren we gelijk enthousiast. We komen allebei uit IJsselmuiden en deze locatie spreekt ons enorm aan. De wijk is centraal gelegen in het dorp, de winkels en overige voorzieningen zijn dichtbij maar het ligt ook dichtbij Kampen. Verder heeft deze wijk een landelijke uitstraling en is het speels ingedeeld. Geen lange rijen met dezelfde woningen maar veel afwisseling in de bouwstijlen. Een rij huizen is zelfs niet saai, daar zitten ook weer verschillende stijlelementen in. Verder viel de ruimte ons mee, we hadden niet verwacht dat er zo veel ruimte in een tussenwoning zou zitten.’

HET ENERGIEPAKKET, WAS DAT DOORSLAGGEVEND? ‘Het totaalplaatje was doorslaggevend maar het energiepakket is een groot pluspunt. Door het bijgeleverde energiepakket wordt de prijs gewoon een stuk aantrekkelijker. ‘

HOE ZIEN JULLIE PLAN ‘HET MEER’? ‘Wij zien het Meer vooral als een ‘jonge’ buurt. Dat wil zeggen, iedereen komt hier nieuw wonen en samen zijn we de wijk als het ware aan het opbouwen. Na het avondeten wordt het druk in de wijk, iedereen komt dan klussen. We hebben veel contact met de buren, samen gaan we er wat moois van maken!’ ‘Verder merken we dat steeds meer mensen enthousiast worden. Vrienden die langskomen zijn verbaasd over de ruimte die onze starterswoning heeft. Ook zie je hier op zondag vaak wandelaars die stiekem naar binnen gluren bij de huizen die er al staan. Een goed teken toch?’

WAT ZIJN JULLIE PLANNEN? ‘Eerst klussen tot 12 september, dan moet alles af zijn want dan gaan we trouwen! Daarna op huwelijksreis en dan gaan we hier wonen. En daar hebben we heel veel zin in!’


Wonen op z’n mooist... Alles wat IJsselmuiden zo mooi maakt, vind je terug in Het Meer. In deze vriendelijk ogende dorpswijk langs de Trekvaart kan iedereen volop genieten van rust, gemoedelijkheid en van de groene en waterrijke omgeving. Je kunt hier heerlijk met de kinderen op strooptocht gaan in de buurt, op zoek gaan naar kleefkruid en kikkervisjes. Buurtbewoners groeten elkaar gewoon in het open Meerveld, het kloppend hart van de wijk waar straks kinderen naar school gaan. Je boodschappen haal je even verderop in het dorpscentrum met zijn gevarieerde winkel- en voorzieningenaanbod. In de avonduren? Dan wandel je ontspannen door de groene omgeving, langs het Ganzendiep of de IJssel, terwijl de zon de laatste stralen werpt over de oude Hanzestad Kampen.

DUURZAAM WONEN

----------‘Eigenlijk is er geen mooiere plek om te wonen’ De ruime woningen en grote kavels rond het Meerveld en de groene zomen kennen een landschappelijk karakter. Ze bieden zicht over water en groene weiden. Daarachter komen woningen in prachtige buurten met de voor IJsselmuiden zo typisch dorpse uitstraling. De hofjes en de kromme straten, de leuke geveltjes en speels geschakeerde huizen ogen vaak verrassend en zorgen steeds voor afwisseling. De wilgen, leilindes en de groen metalen hekken en hagen rond riante voortuinen zullen straks zorgen voor harmonie en een knus karakter.

Naast dat u mooi woont in Het Meer levert het energiepakket u ook nog eens een flinke kostenbesparing op per jaar. Het energiepakket bevat een laag temperatuur en verwarmingssysteem, kunststof gevelkozijnen met 3-laags isolatieglas, hoge isolatiewaarden, circa 20 m2 geïntegreerde zonnepanelen en gunstige hypotheekvoorwaarden.

-----------

WWW.WONENINHETMEER.NL Of bezoek: ` Berg Makelaardij Burg. van Engelenweg 52, IJsselmuiden • (038) 333 56 20

` Renes Leven en wonen Burgwal 29, Kampen (038) 331 35 63 ` Hoksbergen makelaardij Oudestraat 172, Kampen (038) 333 10 43

* TEKST : Anja Kuipers BEELD : Richard Tennekes & Idem Dito

POORT 20 • VOORJAAR 2014

-----------

Meer informatie? Ga naar:

37


Kamper Genot

g het Dolfijnenhuis

onderdeel van dagbestedin

Theehuis Kado Genot

Graafschap 34, Kampen Dinsdag t/m zaterdag van 12:00 - 17:00 uur

Snoephuis Kauw Genot

Graafschap 28, Kampen Dinsdag t/m zaterdag van 12:00 - 17:30 uur

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Gratis stroopwafel!*

38

Speciaal voor jou, Poort20 lezer! Vraag erom bij de Koffiebar, het Snoep- of Theehuis! *Zolang de voorraad strekt

Koffiebar Koffie Genot

Oudestraat 3, Kampen Maandag t/m zaterdag van 10:00 - 17:30 uur Op vrijdagavond van 17:30 - 21:00 uur

Het Dolfijnenhuis, Graafschap 28, Kampen t 038-3374384 w www.dolfijnenhuis.nl

NIEUW!


HET VERHAAL VAN Het Speelhuys

MEER DAN 16 METER LEGO!

T

rots! Dat zijn we op de grote collectie LEGO die je nu bij ons in de winkel kunt vinden. Naast de basis collectie verkopen wij bijna alle LEGO specials. Bijvoorbeeld de Towerbridge, het Parisian Restaurant, het Sidney Operahouse en het Volkswagen T1 Camperbusje. Speelgoed waar je nooit mee uitgespeeld raakt!

BOEVEN VERSTOPPLAATS

Weet de politie de boeven te vangen? Ga samen met de politie en de politiehond en op boevenjacht! Waar zou den ze zich verstopt hebben? Sire nes aan en...pak ze!

E KUS ARIELS MAGISCH nier om

ma zoek naar een Ga met Ariel op erde eken. De betov rbr ve te ng eri de betov il ggegeven in ru we m ste ar ha eft zeemeermin he Eric te zijn. ns Pri pe ap kn om bij de voor een kans ng verbreken! kan de betoveri Alleen een kus

LANDBOUWTRACTOR

Klim op de tractor en rijd naar de stal waar de koe staat te wachten om te worden gevoederd. Haal het dierenvoer uit de aanhanger en help de oude boer de koe eten te geven. De tractor kan worden onderhouden of gerepareerd met de oliekan en de moersleutel.

HANDIG OM TE WETEN...

an Arjan Schuurm eelhuys maakte Het Sp ! na... van LEGO

LEUK IDEE: Monteer een LEGO bouwplaat aan de muur. Koop bij ons de originele LEGO sleutelhangers. Doe de sleutels aan de sleutelhanger en...druk deze bij thuiskomst op de bouwplaat. Resultaat: nooit meer je sleutels kwijt!

WIST JE DAT... …O  le Kirk Christiansen, een meubelmaker uit Denemarken, het speelgoed LEGO heeft bedacht? …D  e naam LEGO is afgeleid van de Deense woorden ‘Leg Goedt’ en ‘Speel goed’ betekent? …L  EGO eerst van hout werd gemaakt en pas vanaf 1947 werd gemaakt van plastic? … I n 1966 één van de meest succesvolle LEGO series werd gelanceerd? Het LEGO treinsysteem. Met een motor van 4,5 volt kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden...

Het Speelhuys Kampen, Geerstraat 25 www.hetspeelhuyskampen.nl f www.facebook.com/HetSpeelhuysKampen

0 `

TEKST : Anja Kuipers BEELD : Het Speelhuys

RGHUT. DE AFGELEGEN BE r in zijn

me t de bergbeklim Word wakker me om op maak hem klaar en t hu n ge ele afg erieur int ole co an. Ontdek het avontuur te ga haard, tafel en en op een er met onder me n om de berg lgens naar buite stoelen. Ga vervo op zoek naar t gro de verken te beklimmen, on een ritje wo en of maak ge . verborgen schatt op de coole quad

OEG STOERE BOUWPL ats in met allerlei

uwpla Richt je eigen bo weldige set aal. Bij deze ge sch op en uig voert en en een ag pw ader, een kie en zitten een wiell heleboel coole een t me elk , graafmachine bouwprojecten je al nt ku Je cties. realistische fun voeren. onele manier uit op een professi

GEZELLIG ET IN HET PAR EN ISIAN RESTA URANT Het is geze lli

g druk in Restaurant het Parisi an . En het is al net zo he achter de ctisch schermen ... De chef is bezig om het et en klaar te Parisian Re maken. H staurant is et helemaal heeft een gevuld, blauw-wit te ke ukenvloer, kookgere edschap, ke ukentje, op en haard en no g veel mee r!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

LACHEN!

W B  ij iedere €10, 00 ontvang je een sticker. Bi een korting va j 15 stickers, ee n €7,50 op de n volle spaark volgende aank aart, ontvang W O  ok bedrijven oop. je of scholen kunn en gemakkelij W O  ok cadeaubo k speelgoed be nnen worden stellen bij Het mooi ingepakt Speelhuys. Bijna te mooi , altijd met een om weg te geve leuk presentje n... er bovenop!

39


Veel te leren

IN

ES TER

SAN

TE

choola-'s! s s i s a b ramm prog

in het Gemeentearchief Kampen! In het Gemeentearchief Kampen liggen eeuwenoude documenten. Ze zijn al honderden jaren oud. Deze documenten zijn zelfs ouder dan jouw opa en oma en hun opa en oma. Omdat we de oude foto’s, plattegronden of prenten niet willen beschadigen doen we er heel voorzichtig mee! We trekken bijvoorbeeld altijd handschoentjes aan als we het document willen vasthouden. Kom samen met je meester of juf naar het Gemeentearchief! Een leuk uitje met je klas en...je leert er een heleboel!

->

DE STREEK CENTRAAL

De Streek Centraal is een nieuw erfgoedproject in Kampen dat ontwikkeld is voor groep 3 en 4 van de basisschool. Centraal staan de aspecten uit het dagelijks leven die typisch zijn voor de directe omgeving van kinderen; het immateriële erfgoed. Welke onderwerpen maken hun woonomgeving, ook echt hun streek? Leerlingen maken in vier thema’s met meerdere lessen, welke gegeven kunnen worden door de leerkracht, kennis met de streekgerechten, de streektaal, de streekdracht en leren over de stad en het platteland. Bij elk thema is een aanvullende archiefles te boeken bij het Gemeentearchief Kampen. De Streek Centraal is een samenwerkingsproduct van het Historisch Centrum Overijssel en het Gemeentearchief Kampen.

-> 

HEB JE WELEENS GEHOORD VAN HET EILAND SCHOKLAND?

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Op 10 juli 1859 werd de Gemeente Schokland (Unesco Werelderfgoedlijst) door de dreiging van het water opgeheven en het grondgebied bij de gemeente Kampen gevoegd. Een deel van de

40

bevolking verhuisde naar Brunnepe bij Kampen, waar de Schokkerbuurt gebouwd werd. HET EINDE VAN SCHOKLAND Het erfgoedproject begint met een voorbereidende les in de klas, uitgevoerd door de leerkracht. De leerlingen krijgen een spannende brief van de burgemeester van de gemeente Kampen. Het water van de IJssel komt te hoog te staan en je moet gaan verhuizen. Hoe zouden kinderen van Schokland dit gevonden hebben? SPEUREN IN HET DEPOT Na de voorbereidende les op school brengt de klas een bezoek aan het Gemeentearchief. Tijdens een workshop onderzoeken de leerlingen in groepjes allerlei archiefstukken waardoor ze Schokland, een stukje geschiedenis van de eigen omgeving, beter leren kennen. Naderhand kunnen de leerlingen op school de opgedane kennis via verschillende opdrachten verwerken.


TENTOONSTELLING SIPPORA EN JOSEPH Twee kinderen, afkomstig uit twee Overijsselse steden. Joseph heeft de oorlog niet overleefd, Sippora wel. Hoe kan dat? Die vraag stellen we centraal in de tentoonstelling ‘Sippora en Joseph. Kind in de oorlog.’

SIPPORA STIBBE Iedere leerling en volwassene kent de geschiedenis van Anne Frank. Wat veel mensen niet weten is dat er in Zwolle een halfjoods meisje woonde, dat na de oorlog haar verhaal heeft opgeschreven. Haar naam was Sippora Stibbe. In het boek, ‘Hoe zorgeloos is de kindertijd’ vertelt zij over de oorlogsjaren in Zwolle. Wat betekent het als de stad in oorlog is? Wat veranderde er op school, op de markt en in de binnenstad?

u MAAK ALVAST EEN LEKKER STREEKGERECHT!

JOSEPH VOS Ook het verhaal van het joodse jongetje Joseph Vos, een in 1931 geboren jongen afkomstig uit Kampen, komt in de tentoonstelling aan bod. Hij groeide op in de Hanzestad, ging er naar school en maakte er vriendjes. Op 11-jarige leeftijd is hij via Kamp Westerbork naar Auschwitz weggevoerd. Daar is hij omgekomen.

Bakkersverdriet WAT HEB JE NODIG?

1 kan melk suiker oud brood kaneel

Deze educatieve tentoonstelling, speciaal voor de groepen 7 & 8, is dit jaar te zien in het Woon-, zorg- en dienstencentrum Margaretha in Kampen (ingang: Burgwalstraat 45). Tussen 17 april en 30 mei 2014 kunnen de leerlingen de tentoonstelling bezoeken met hun klas. Onder leiding van de medewerker van het Gemeentearchief volgen de leerlingen een speciale les met een inleidende filmcompilatie, opdrachten waarmee de leerlingen de tentoonstelling gaan bekijken en een afsluitende verwerkingsopdracht.

HOE MAAK JE HET? Brokkel het brood in de melk. Breng het samen aan de kook. Strooi er suiker en kaneel over.

Het bezoek duurt ongeveer een uur en kost € 50 per les, inclusief begeleiding en lesmateriaal. De tentoonstelling staat tot eind mei 2014, dus meld je snel aan! Ter voorbereiding op het bezoek kunnen opdrachten uit het lespakket ‘Oorlog in Overijssel – Kampen’ in de klas worden behandeld.

Eet smakelijk! Enthousiast geworden over één van de basisschoolprojecten? Meld je dan aan via de medewerker educatie & publieksinformatie Annelies Rijkhoff, a.rijkhoff@kampen.nl.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Historisch Centrum Overijssel en het Gemeentearchief Kampen. De tentoonstelling is in 2013 ontwikkeld met bijdragen van leerlingen uit groep 8 van de Geert Groteschool in Zwolle en de Christelijke basisschool de Groenling uit IJsselmuiden.

Leuk om te weten: Het GEMEENTEARCHIEF KAMPEN VERHUIST in 2015 samen met de Bibliotheek, RTV IJsselmond en de Gemeentelijk archeoloog naar de Stadskazerne aan de Oudestraat. De Stadskazerne wil een ontmoetingsplek worden voor alle inwoners van Kampen waar interessante publieksactiviteiten gaan plaatsvinden. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen rondom de Stadskazerne, houd dan het weblog in de gaten via DESTADSKAZERNE.TUMBLR.COM.

GEMEENTEARCHIEF KAMPEN Molenstraat 28, 8261 JW Kampen (038) 3370770 gemeentearchief@kampen.nl www.gemeentearchiefkampen.nl

0 " % `

f www.facebook.com/

gemeentearchiefkampen.nl t @GA_Kampen

* TEKST : Annelies Rijkhoff & Anja Kuipers BEELD : Gemeentearchief Kampen

POORT 20 • VOORJAAR 2014

->

CULTUUR Gemeentearchief Kampen

41


Bewust afscheid nemen. Professionele zorg van mens tot mens

Siebrand Uitvaartbegeleiding staat voor bewust afscheid nemen. Dit betekent voor ons dat wij:

“Afscheid nemen is misschien wel het moeilijkste dat een mens moet doen. In ons Afscheidshuis bieden wij u een huiselijke ruimte waar u met uw familie en vrienden in alle rust bij uw overleden dierbare kunt zijn.”

� Bewust bezig zijn met de vraag wie de overledene bij leven is geweest en welke betekenis hij of zij voor u heeft gehad � Bewust bezig zijn met de vraag wat u van ons verwacht � Bewust bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen met betrekking tot duurzaamheid en milieu � Bewust bezig zijn met uw budget voor de uitvaart en samen met u dit budget bewaken

KoornmarktspoortKampen

Hanneke Giezen

POORT 20 • VOORJAAR 2014

GemeentelijkeExpositieruimteKampen

Bouke Peterson

hetkamperlijntje.nl is een initiatief van het gemeentearchief kampen. Redactie: Kasper Haar & Derk-Jan Rouwenhorst Vormgeving: John Post Website concept & Interaction design: Toonworkz.nl. Copyright ©2013: Gemeentearchief Kampen

www.hetkamperlijntje.nl Uitnodiging.indd 2

42

03-05-13 20:08

IJsselkade 1, Kampen stedelijkmuseumkampen.nl

Kleine en grote Hollandse meesters

IJsselkade 33, Kampen stedelijkmuseumkampen.nl

Aan het water

StedelijkMuseumKampen

gemeentearchief Kampen Presenteert

Oudestraat 133, Kampen stedelijkmuseumkampen.nl

WWW.SIEBRAND-UITVAARTBEGELEIDING.NL


CULTUUR Quintus

Quintus, voor jong èn oud!

- 16.0 13.00 lokaal voor

aal (speci od 50+) aanb

Speciaal voor 50-plussers die het leuk vinden om samen muziek te maken, heeft Quintus een seniorenorkest opgericht! Geen ervaring op een instrument? Ook dan is er de mogelijkheid om in een band te spelen. Je maakt afwisselend kennis met het spelen op bijvoorbeeld drums, bas en toetsen.

Speciaal voor de zorgcentra van IJsselheem in Kampen biedt Quintus cursussen op maat. Dit voorjaar zijn een dertigtal cursisten, in de leeftijd van 70 tot 85 jaar, actief met schilderen, keramiek, vilten en zingen bij IJsselheem Rockers.

NIEUW VOOR DE JEUGD! ‘Jongerenatelier’ jongeren tussen de 13 en 18 jaar leren experimenteren met verschillende materialen, schaduwen maken, contrasten en composities. Bij mooi weer gaan we naar buiten om landschappen te tekenen of te schilderen. Maar we ontwerpen ook affiches. Wil je graag naar de kunstacademie? Met het werk dat je maakt, krijg je een prachtig portfolio. Er is nog plek in het jongerenatelier! ‘SAMENSPEL vanaf het begin’ fonkelnieuw concept voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Je leert in een groepje liedjes op een gekozen instrument. Na zes lessen volgt een echt optreden! Woensdagmiddag: 16.40-17.30 uur. Start 4 september.

‘Spelend dansen’ Voor kinderen uit groep 3/4 en 5/6. Een dansles waarin kinderen gebruik maken van hun fantasie. In diverse oefeningen komen we spelend en dansend tot een punt waarop kinderen zich kunnen uitleven of juist rust ervaren. Met iedere week een ander thema, zoals herfst, strand of dieren.

DANS JE GEVOEL! 50-Plus en gek op dansen? Komend voorjaar gaat de cursus ‘Dans je gevoel’ van start. Al dansend gaan we op onderzoek uit: wat kan ons lichaam ons vertellen? Daarbij ontmoeten we onszelf en elkaar in dans. Er is ruimte voor een lach en een traan. Je hoeft niet na te denken maar kunt je uitleven en genieten van heerlijke muziek. Fysieke beperkingen bestaan hierbij niet!

* TEKST : Tabitha Last BEELD : Quintus

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Huis Open pril 12 a 0 uur

Haal de geraniums maar uit de vensterbank! Senioren staan tegenwoordig volop in het leven en zijn ook steeds langer actief. Daarom heeft Quintus het aanbod voor deze kwieke doelgroep verder uitgebreid. Geïnspireerd door het tv-programma Golden Oldies, ging afgelopen najaar het koor Rock Oud Loud van start. Dat krijgt nu een vervolg met orkest en dans!

43


POORT 20 • VOORJAAR 2014

DE PLANNEN VAN Juanita van ‘t Veen

44

JUANITA VAN ‘T VEEN HAIR & BEAUTY


Kapsalon, schoonheidsspecialiste en nagelstudio in één. Kapsalon van ’t Veen biedt het complete beautyconcept. Komende zomer krijgt de salon aan de Hofstraat daarom een nieuwe naam: Juanita van ’t Veen Hair & Beauty. EEN NIEUWE NAAM OMDAT… “…de vlag de lading niet meer dekt. Kapsalon van ’t Veen bestaat 82 jaar en gaat tot drie generaties terug. Daar ben ik trots op. Ik neem ook geen afscheid van de naam. Maar de laatste jaren is er zoveel bijgekomen: de IPL Praktijk voor definitief ontharen, de schoonheidssalon, de nagelstudio; een totaalconcept. Tijd voor een nieuwe en toch herkenbare naam: Juanita van ’t Veen Hair & Beauty.”

DIT CONCEPT IS UNIEK OMDAT… “…we alles in huis hebben voor een compleet beautyarrangement, met één aanspreekpunt waar je al je afspraken kunt plannen. Eerst even je haar knippen en kleuren, dan naar boven voor een schoonheidsbehandeling en daarna lekker je haar wassen, drogen en stylen. Geen verwilderde coupe maar heerlijk fris en verzorgd weer naar buiten. ”

INSPIRATIE KRIJG JE VAN… “samenwerken! Ieder jaar ga ik naar de jaarlijkse Goldwell Color Zoom, afgelopen oktober was dat event in LA, Amerika. Heerlijk, al die nieuwe trends en ideeën voor 2014, die wij dan op onze beurt weer mogen doorgeven aan Nederlandse kappers. Bijvoorbeeld tijdens de grote hairfashion show in de Westergasfabriek in Amsterdam waar ik samen met Ilze Looyen demonstraties heb gegeven. Maar inspiratie krijg ik ook van lokale samenwerking! Laatst nog een fotoshoot gehad met Silver Mode, BW Photo en ons eigen team om de nieuwe fashiontrends te laten zien!”

EN DAT ALLES DOOR ÉÉN PERSOON? “Nee hoor, het vak van

HAIR & BEAUTY HOTLIST VOOR 2014… “…kort haar. Heel veel kort haar. De kleuren en kapsels sluiten aan op het modebeeld met een explosie aan grafische prints. Een beetje surrealistisch: kort en lang in één kapsel, boblijn nieuwe stijl, korte koppies die je op meerdere manieren kunt stylen. Maar lang haar blijft ook! Past mooi bij de boho-look en de etnische prints die je deze zomer overal tegenkomt.”

WIE IS CHRISTA CHAVAGNE? “Ik ben gediplomeerd schoonheidsspecialiste met specialisaties in huidverbetering en duurzaam ontharen. Ondanks 20 jaar ervaring blijf ik mij in mijn vak verdiepen, volg regelmatig cursussen en trainingen om up-to-date te blijven. Mijn missie? Een mooie huid voor iedere klant die onze salon bezoekt!” * TEKST: Tabitha Last BEELD: BW Photo & Juanita van ‘t Veen

KAPSALON VAN ‘T VEEN Hofstraat 27, 8261 BW Kampen T (038) 331 33 16 W www.kapsalonvantveen.nl

POORT 20 • VOORJAAR 2014

schoonheidsspecialiste is een ambacht waarvoor je goede knowhow moet hebben. Iedereen moet doen waar die goed in is. Daarom hebben wij een gediplomeerd schoonheidsspecialiste met ruim 20 jaar ervaring in dienst. Zij neemt de beautybehandelingen voor haar rekening!”

45


EVEN LANGS Haverkamp Optiek

HAVERKAMP OPTIEK BRILLEN , CONTACTLENZEN & OPTOMETRIE

MICHAEL KORS is een toonaangevend lifestyle merk uit Amerika met een luxe jetset uitstraling

Hoyalux iD MyStyle V+ multifocale glazen

Omdat er maar Omdatéén er is zoals ik maar één is zoals ik

Hoyalux iD MyStyle V+ multifocale glazen ruisonderdrukking, akoestisch ruisonderdrukking, akoestisch

Zo kleurrijk, zo onderscheidend. Soms zo anders, maar bovenal: SO DUTZ! merinowol, handgebreid merinowol, handgebreid

hoogresolutiescherm van de laatste generatie hoogresolutiescherm van de laatste generatie

Ik heb zo mijn eigenkijk kijk op op het het leven. leven. Doe opop mijn manier. Daarom Ik heb zo mijn eigen Doealles alles mijn manier. kies ik voor Hoyalux iD MyStyle V+ multifocale brillenglazen. Deze nieuwe persoonlijke glazen van HOYA passen perfect bij mijn levensstijl. Glashelder Ik heb zo mijn eigen kijk op het leven. Doe alles op mijn manier. Daarom zen.in Deze nieuwe persoonlijke glazen van bij één scherpte in een oogwenk. Wat HOYA ikbrillenglazen. ookpassen doe, waarperfect ik ooknieuwe ben. kies ik oogopslag, voor Hoyalux iD MyStyle V+ multifocale Deze

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Daarom kies ik voor Hoyalux iD MyStyle V+ multifocale brillengla-

46

glazen van HOYAinpassen perfect bij mijn levensstijl. mijnpersoonlijke levensstijl. Glashelder één oogopslag, scherpte in Glashelder één oogin één oogopslag, scherpte in een oogwenk. Wat ik ook doe, waar ik ook ben.

wenk. Wat ik ook doe, waar ik ook ben.

J K LONDON CITY reflecteert de slimme, professionele uitstraling van de stad Londen: zelfverzekerd en modern.

0 "

Oudestraat 147, Kampen (038) 332 88 36

`

www.haverkampoptiek.nl

’S MAANDAGS GESLOTEN


Zon & terras!

TRENDPAGINA Eten & Drinken

Bio Bandits

Deze tegekke Crazy Citrus dressing is perfect bij een salade geitenkaas of als garnering bij zeebaars. Ook te koop bij: Holland meer dan Pannenkoeken, Oudestraat Natuurvoedingswinkel ’t Hofje, Broederstraat en De Moestuin aan de Koekoeksweg.

Restaurant De Vijfsprong

Verwen jezelf of een ander met ons drie gangen menu en een film naar keuze bij Movie Unlimited. Dit bioscooparrangement kost €31,50 en is telefonisch te reserveren. Als het een cadeautje is, wordt de waardebon uiteraard feestelijk verpakt! (038) 33 37 158

Holland Kampen

Ambachtelijke pannenkoeken, bereid met verse ingrediënten! Van klassiek Hollands tot bijzonder ‘over de grens’. Bijvoorbeeld onze topper, de Rucola-pannenkoek, al 10 jaar een favoriet bij onze gasten. Kom proeven in ons eigentijdse pannenkoekenrestaurant waar je kan genieten van meer dan pannenkoeken alleen! WWW.HOLLANDPANNENKOEKEN.NL

Subway© Kampen

Like +deel onze FB pagina en maak kans op een BioBandits cadeaupakket! F / BIOBANDITS

Wij hebben op onderstaande link een aantal fantastische aanbiedingen staan voor Poort20 lezers. Op zoek naar DE lekkerste sandwiches in Kampen en omstreken? Pak snel je computer, tablet of smartphone en profiteer op smakelijke wijze! WWW.SUBWAYKAMPEN.NL/POORT20

Herberg de Bonte Os

De lekkerste biefstuk van Kampen met een speciaalbiertje uit Amsterdam. De perfecte combi toch? Neem plaats op ons gezellige terras onder de toren en geniet van de intieme sfeer in de avondzon! WWW.HERBERGDEBONTEOS.NL

Als IJssalon Marena de deuren opent, dàn is het echt voorjaar! Ambachtelijk ijs dat dagelijks vers wordt bereid door de Italiaanse eigenaar Fernando Monni. Ga gauw het voorjaar proeven aan de Oudestraat 174 in Kampen. F / IJSSALONMARENA

Happy Garden De nummer 2 op de lijst van beste Chinese restaurants van Nederland vind je aan de Oudestraat 200 in Kampen! Gezellig wokken of romantisch à la carte dineren is bij Happy Garden altijd ‘a taste of perfection’. WWW.DEHAPPYGARDEN.NL

POORT 20 • VOORJAAR 2014

Yssalon Marena

47


DE GESCHIEDENIS VAN Zalsman Kampen

BES BIJ O TEL GEBO N ORTE S JE K DAN K AARTJES R , EEN L IJG JE E UK GEBO ORTE E CA D E B OX AU!

POORT 20 • VOORJAAR 2014

De Kamper Almanak, wie kent hem niet? Het naslagwerk wordt al bijna een eeuw geproduceerd door drukkerij Zalsman en laat zien dat het bedrijf diep geworteld is in Kampen. Sinds de oprichting aan de Broederweg is de drukkerij altijd verbonden gebleven met de stad.

48

I

n 1857 begon Gerhardus Philippus Zalsman een boekhandel annex boekbinderij aan de Botermarkt in Kampen. Hij kocht een drukpers en produceerde theologische brochures, schoolboeken en kinderprenten in alle soorten en maten. In 1872 kocht hij een pand aan de Broederweg, wat vanaf dat moment dĂŠ thuisbasis van drukkerij Zalsman werd. Van hieruit groeide het bedrijf uit tot de grootste leverancier van schoolliteratuur in Nederland. ZALSMAN JUNIOR AAN HET ROER Onder leiding van Zalsman junior ontwikkelde het bedrijf zich begin twintigste eeuw door. Junior reisde af naar Duitsland om de modernste steendruktechnieken te bestuderen en die vervolgens in

Nederland toe te passen. Dit werd een succes. In de jaren die volgden floreerde de drukkerij, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hier kwam Zalsman gedecimeerd uit: in plaats van vijftig werkten er nog maar acht mensen. O N D E R N E M E R S G E E S T VA N FA M I L I E V E R L I N D Sinds 1967 is Zalsman in bezit van de familie Verlind. Door de introductie van nieuwe druktechnieken, de samenwerking met andere bedrijven, enkele overnames en nieuwe initiatieven werd het bedrijf succesvol voorgezet. De drukkerij nam afscheid van de Broederweg en verhuisde naar een groter pand aan de Haatlanderdijk in Kampen. Ook kwam er een vestiging bij in Groningen en werd een hoofdvestiging geopend in Zwolle. Z A L S M A N K A M P E N KO M T W E E R T H U I S In 2010 heeft Zalsman de drukkerij van IMpact overgenomen. Deze drukkerij is gehuisvest in het bedrijfsverzamelgebouw van IMpact aan de Gildestraat 1 in Kampen. Een kostbaar overblijfsel uit het verleden is de Kamper Almanak die hier nog steeds wordt gedrukt. Daarnaast werkt men tegenwoordig weer vanuit de vertrouwde basis aan de Broederweg. Reclamebureau Mediaconnexion, onderdeel van Zalsman, is in het pand neergestreken. Dat voelt als thuiskomen!


M A AT S C H A P P E L I J K VERANTWOORD DRUKWERK

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit Zalsman in het bloed. ‘People, planet en print zijn onze kernwaarden. Profit komt vanzelf’, aldus directeur Gerwin de Vries. ‘Door naar elkaar om te kijken, ontstaan er nieuwe kansen.’ PEOPLE Die kansen worden benut in het pand van sociale werkvoorziening IMpact, waar Zalsman Kampen is gevestigd. ‘Hier werken 21 mensen die, om wat voor reden dan ook, een afstand hebben tot de arbeidsmarkt’, vertelt Gerwin.´ We bieden goede begeleiding en kijken naar wat deze mensen wél kunnen. Op die manier halen wij het beste in hen naar boven en kunnen we onbeperkt drukwerk leveren, letterlijk en figuurlijk.´

PRINT Zalsman Kampen realiseert alle soorten drukwerk, van geboorte- en trouwkaartjes voor particulieren tot complete magazines en brochures voor bedrijven. ‘Wij bieden een totaalpakket. Wil iemand iets naar wens laten ontwerpen, dan werken wij samen met reclamebureau Mediaconnexion’, vertelt Gerwin. ‘Zij geven het drukwerk een unieke uitstraling.’

W I S T J E DAT … …Zalsman in 1857 in Kampen werd opgericht door Gerhardus Philippus Zalsman? …in de Tweede Wereldoorlog illegaal het blad ‘Strijdend Nederland’ door Zalsman werd gedrukt? …wij tegenwoordig 25 miljoen digitale prints per jaar maken? …er in 2013 meer dan 8000 bomen door ons zijn geplant in Sumatra? …minister-president Mark Rutte op bezoek is geweest bij Zalsman Kampen? …je altijd bij onze drukkerij aan de Gildestraat in Kampen kunt binnenlopen voor meer informatie?

ZALSMAN KAMPEN 0 Gildestraat 1, Kampen " (038) 386 99 66 ` www.zalsmankampen.nl * TEKST : Sandra Tuinman & Walkate Archief BEELD : Zalsman

POORT 20 • VOORJAAR 2014

PLANET Net als elk bedrijf stoot Zalsman Kampen CO2 uit. ‘Die uitstoot proberen we zoveel mogelijk te beperken door elektrische auto’s in te zetten voor woon-werkverkeer en het bezorgen van drukwerk’, aldus Gerwin. ‘Daarnaast hebben wij een project op Sumatra. Bestelt iemand trouw- of geboortekaartjes, dan planten wij uit naam van de baby of het pasgetrouwde stel een geboorte- of liefdesboom. Bijkomend voordeel is dat de vruchtdragende bomen inkomsten opleveren voor de bewoners van Sumatra. Hierdoor geven we de lokale economie een impuls.’

49


Spelen, leren en ontdekken in een vertrouwde omgeving Een vertrouwde plek waar kinderen en jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen, dat is wat Speciale Peuterspeelzaal Okidoki, Gastouderbureau De Kinderbrug en Remedial Teaching Kampen alle drie bieden. In hun gezamenlijke pand aan de Beyerinckstraat in Kampen kunnen ouders terecht voor onder meer opvang, onderwijs en begeleiding.

SPECIALE PEUTERSPEELZAAL

OKIDOKI

De drie hebben oog voor talenten, ieder op hun eigen manier. ‘Door situaties vanuit een positief perspectief te benaderen, krijgen de kinderen zelfvertrouwen en ontstaat er ruimte voor ontwikkeling’, vertellen ze. ‘Daarnaast fungeren wij als vertrouwde vraagbaak voor ouders. Hebben zij vragen over de opvoeding of ontwikkeling van hun kind, dan kunnen zij bij ons terecht.’

GASTOUDERBUREAU

DE KINDERBRUG

REMEDIAL TEACHING

KAMPEN

* Speciale peuterspeelzaal

* Kinderen van 0 tot 13 jaar

* Jongeren van 9 tot 23 jaar

* Kinderen van 1,5 tot 4 jaar

* Gastouderopvang

* Remedial Teaching &

POORT 20 • VOORJAAR 2014

huiswerkbegeleiding

50

Leoniek Ringnalda: ‘Voor kinderen tot 4 jaar kan de peuterspeelzaal een belangrijke rol vervullen bij de ontwikkeling. Als er sprake is van of het vermoeden bestaat van een ontwikkelingsachterstand, hebben wij een speciale peuterspeelzaal; Okidoki. Het kind krijgt hier extra begeleiding in een kleine groep en wordt gestimuleerd op allerlei ontwikkelingsgebieden; spel, motoriek, spraak-taal, zelfredzaamheid en emotionele ontwikkeling. We bieden de mogelijkheid tot observatie en diagnostiek door verschillende behandelaars. Zodat een passende vervolgplek duidelijk is als het kindje “Okidoki” verlaat.

Margriet Bolt: ‘Gastouderbureau De Kinderbrug is al bijna twintig jaar actief in Kampen en omgeving. Inmiddels staan wij bekend als betrouwbare partner voor ouders. Wij onderscheiden ons in de betrokkenheid met de ruim honderd aangesloten gastouders. Wekelijks vangen zij op professionele wijze zo’n driehonderd kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar op in een huiselijke omgeving. Door de kleinschaligheid krijgen de kinderen bij hen de aandacht die de ouders hen zelf ook zouden geven.’

Femke Adema: ‘Ik ondersteun kinderen in het basisonderwijs die moeite hebben met taal en rekenen. Door de juiste aanpak te kiezen en extra uitleg te geven, krijgen ze beter grip op de stof. Daarnaast bied ik individuele begeleiding aan leerlingen in het voortgezet onderwijs die moeite hebben met het plannen, maken en leren van huiswerk. Voor leerlingen die het lastig vinden om thuis met hun schoolwerk bezig te zijn, is er drie keer per week de huiswerkklas. Tevens geef ik ik dyslexiebehandelingen en de de cursus Voorbereid naar het Voortgezet Onderwijs.’

WWW.KLIM-OP-KAMPEN.NL

WWW.DE-KINDERBRUG.NL

WWW.RT-KAMPEN.NL


TRENDPAGINA Horloges

De wereld van Seiko

Seiko Astron SAST003G GPS Solar €2300

Seiko – al meer dan honderd jaar een begrip in de horlogewereld. Een merk dat bekend staat om zijn vooruitstrevende technologieën op het gebied van uurwerktechniek, waarbij kwaliteit en innovatie hoog in het vaandel staan. Voor ieder wat wils: een elegant en klassiek model of een stoer en robuust horloge. De Seiko horloges worden in verschillende prijsklasses aangeboden, zodat er voor elk budget een passend horloge te vinden is.

Alle modellen op voorraad bij Juwelier Reuyl! Behalve Seiko, vertegenwoordigt Seiko Nederland ook de merken Pulsar, Breil watches, Kenneth Cole, Lorus en Asics. Juwelier Reuyl Kampen heeft van deze merken ALLE MODELLEN OP VOORRAAD. Verder zoeken is niet meer nodig...Kom gerust langs om de modellen te bekijken en te vergelijken. Laat je alvast inspireren door deze speciaal geselecteerde horloges!

Pulsar

PT3479X1 (heren) € 165

Seiko SSC081P1 Solar €299

Kenneth Cole

KC4981 Ladies Classic (dames) €160

Breil

TW1445 Infinity (dames) €199

Breil

TW1240 Slash (dames) € 195

Lorus

POORT 20 • VOORJAAR 2014

RH939DX9 (heren) €72,95

51


Het verhaal van Campenaer

C

ampenaer Koffie refereert aan een bijzonder verhaal. Een verhaal uit ver vervlogen tijden waarin Kampen een levendige Hanzestad was. Een stad die zorgde voor onderlinge verbinding, plaatselijke welvaart en de ontdekking van nieuwe smaken en producten uit het verre oosten.

Onze koffie is een eerlijk product dat rekening houdt met het milieu en de belangen van iedereen in de handelslijn. De koffieboer in de tropen verbouwt en oogst zonder zijn omgeving aan te tasten. Hij krijgt een eerlijke prijs, waarmee hij kan bouwen aan een beter bestaan. Wij branden onze koffie met evenveel zorg. Onze klanten delen in die rijkdom. En dat proeft u!‘Campenaer Koffie staat voor een moderne Hanze, verbindend op een eigentijdse manier’ Campenaer Koffie voor bedrijven Stijlvolle koffieautomaten: huren of kopen, optimale service, eigen monteurs en bijproducten, zoals creamers, suikersticks en koffiebekertjes. In ons unieke proeflokaal geniet u van een ultiem huiskamergevoel in combinatie met een authentieke smaaksensatie die Campenaer heet. Een zacht fris aroma of een pittige afdronk, u kunt de onvervalste smaken stuk voor stuk zelf ontdekken.

Campenaer Koffie voor bij u thuis Medio april vindt u Campenaer koffie bij uw plaatselijke supermarkt! Warm, robuust, zacht-fris of juist pittig, Campenaer Koffie biedt iedere koffieliefhebber een onweerstaanbare smaaksensatie.

‘Met één pak koffie voorziet u een kind in Mago van een schoolmaaltijd!’ In een wereld vol honger vormt de schoolmaaltijd een enorme traktatie. Hoe bijzonder is het dat u met élk pak koffie een kind in Mago

POORT 20 • VOORJAAR 2014

van eten kunt voorzien? Genieten van Campenaer Koffie wordt zo

52

dubbelop genieten. Want u geniet niet alleen, u geniet samen.

CAMPENAER KOFFIE IS ONDERDEEL VAN :

Proeflokaal Campenaer

0 Eckertstraat 19, Kampen ! (038) 331 38 69 www.vandijkgroothandel.nl

` www.campenaerkoffie.nl

Poort 20 • Nummer 3 • Voorjaar 2014  

Poort 20 is hét lifestyle magazine voor Kampen en omstreken.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you