__MAIN_TEXT__

Page 1

GALVANO VIERT 100-JARIG JUBILEUM ANEKDOTES EN BEELDMATERIAAL

UIT DE OUDE DOOS

update

GALVANO UPDATE

UITKLAPBARE TIJDLIJN GALVANO HISTORIE

JUBILEUMEDITIE

NOVEMBER 2017


Hoe één uitvinding een revolutie in de badkamer betekende Vaak zijn het de simpelste ideeën die de wereld veranderen, omdat zij het leven eenvoudiger, comfortabeler en beter maken. De douche-glijstang is zo’n uitvinding met een grote, blijvende impact. Hansgrohe bracht de Unica glijstang in 1954 voor het eerst op de markt en zorgde hiermee voor een revolutie in de badkamer. Men hoefde de douche namelijk niet langer zelf vast te houden, was zelfs in hoogte verstelbaar en hoefde niet langer alleen bij het bad geplaatst te worden. Anno 2017 komt de douchespecialist uit het Zwarte Woud met de nieuwste variant op deze geliefde klassieker: Unica Comfort. Robuust, veilig, comfortabel en met een fris design in wit en chroom. De innovatie Unica maakte van Hansgrohe dé douchespecialist en kenmerkt tot de dag van vandaag haar innovatiegeest. hansgrohe. Meet the Beauty of Water.

hansgrohe.nl


Galvano brochure uit de jaren 70.

NIEUW

Uw stijl. Uw keuze.

Veiligheidsbrillen zoals u ze nodig heeft. De 3M™ SecureFit™ 600 Series veiligheidsbrillen combineert de beste eigenschappen van bestaande modellen, en voegt daar nog meer aan toe. De veiligheidsbrillen zijn ontworpen voor maximaal comfort, optimale pasvorm en helder zicht, zodat u ze blijft dragen én beschermd blijft. Een veelheid aan opties betekent dat er voor elke situatie een juiste versie is – kies uit verschillende lenskleuren, anti-kras of 3M™ Scotchgard™ Anti-Fog coating, Pressure Diffusion Temple- (PDT) technologie voor veiligheid en comfort, schuiminzetstuk en meer.

#protectiveeyewear

update • 4


ongewoon

beeldschoon

“Solid

as a rock”

De wastafel van nu

Mix &

Complete met Cross &Curve vtwonen in de badkamer bewonder het in de showroom of ga naar de website

Collectie

2017

www.vtwonenbaden.nl 2017019_GV_Adv_A5_liggend_001.indd 1

Combineer en bepaal je

15-06-17 16:46

stijl

AIM Collection

Hallo

thuis-spa!

Wie kiest voor de combinatie van gemak, duurzaamheid en een minimalistisch ontwerp: kiest voor AIM. Onze AIM collectie biedt functionaliteit in een strak jasje. Stoere, soepele lijnen en geometrische symmetrie maken deze collectie tot het toonbeeld van ‘less is more’. Alle artikelen in de AIM collectie blinken uit door de eenvoud in ontwerp én installatie. Bijzonder eenvoudig te installeren biedt AIM gemak en comfort aan installateur en gebruiker. De Geesa AIM collectie is behalve veelzijdig; ook veelzeggend. AIM is niet alleen het Engelse woord voor “richten op je doel”, maar spelt omgekeerd ook: MIA: Made In Amersfoort, in onze fabriek aan de rivier de Eem. De AIM collectie is ontworpen door Joanna Boothman Design, Amsterdam.

5 • update


INHOUD

14 Interview Interview met Arnold Koomen, directeur van Galvano 23

Anekdote

De Saab van Ad Spackler

24

Badkamers toen en nu Een duik in het verleden

28

Galvano vrachtwagens Door de jaren heen

32

Showroom van toen en nu Harrie van den Hurk

36

Galvano uitingen Reclame-uitingen door de jaren heen

39

Stichting Verwarming & Sanitair Samenwerkingsverband van fabrikanten, groothandels en installateurs

40 KiKa Galvano sponsort Kika, Stichting Kinderen Kankervrij

42

Saint-Gobain directie aan het woord Interview met Eric Snijer en KĂĽre Malo

47

Badkamer van de toekomst Hoe ziet de badkamer eruit in 2050?

58

Galvano op de beurs De smaak- en spraakmakende beurzen van Galvano

64

De groei van een huisstijl Het Galvano logo door de jaren heen

68

Uitklapbare tijdlijn De historie van Galvano in beeld

75

Klant aan het woord Galvano spreekt met verschillende klanten over de samenwerking

91

Sportief Galvano Galvano staat ook sportief haar mannetje

92

Galvano locaties Locaties door de jaren heen

97

Directie door de jaren heen Alle Galvano-directeuren op een rij

101

Leverancier aan het woord Galvano in gesprek met verschillende leveranciers

115

Oud-medewerkers aan het woord Oud-medewerkers over hun verleden bij Galvano

135

Medewerker aan het woord Medewerkers van Galvano over hun band met het bedrijf

146

Ontwikkeling technologie Nico van Kleef, netwerkmanager

150

update • 6

Herkent u ze nog? Olivier in Update magazine


14

J e haalt de 100 alleen als je voor de lange termijn gaat ARNOLD KOOMEN, ALGEMEEN DIRECTEUR GALVANO

24

Badkamers toen en nu EEN DUIK IN HET VERLEDEN

47

De badkamer van de toekomst

HOE ZAL ONZE BADKAMER ER IN 2050 UITZIEN?

7 • update


68 Tijdlijn

DE HISTORIE VAN GALVANO IN BEELD

75

Klant aan het woord

GALVANO SPREEKT MET VERSCHILLENDE KLANTEN OVER DE SAMENWERKING

92

Galvano locaties LOCATIES DOOR DE JAREN HEEN

update • 8


INHOUD

101

Leverancier aan het woord GALVANO IN GESPREK MET VERSCHILLENDE LEVERANCIERS

115

Oud-medewerkers aan het woord

OUD-MEDEWERKERS OVER HUN VERLEDEN BIJ GALVANO

135

Medewerkers aan het woord

MEDEWERKERS VAN GALVANO OVER HUN BAND MET HET BEDRIJF

9 • update


update COLOFON

Galvano Update is het kwartaalmagazine van Galvano Groothandel BV en informeert over actualiteiten en achtergronden op het gebied van sanitair, tegels, installatiematerialen, verwarming en lichte bouwmaterialen. Galvano Update verschijnt in een oplage van 2500 stuks en wordt verspreid onder badkamerprofessionals in Nederland en België.  Pong Creative VORMGEVING Mirella Photography FOTOGRAFIE Jack Tinnemans, Marloes van Tooren, TEKSTBIJDRAGE Yvette Kole Puntscherp DRUKWERK

Galvano Groothandel BV - afdeling Marketing INFORMATIE, t.a.v. Bert Kiggen / Marloes van Tooren / RESERVERINGEN Samira Becker - Abbassi EN REDACTIE MEERDERE UPDATE EXEMPLAREN ONTVANGEN?

update • 10

Postbus 625, 5600 AP Eindhoven update@galvano.nl Stuur dan een mail naar update@galvano.nl


Voorwoord In de korte tijd dat ik nu bij Galvano zit, heb ik me aardig kunnen verdiepen in het bedrijf en zijn achtergronden. Dacht ik. Want toen ik deze Update doorbladerde, trok er 100 jaar geschiedenis aan me voorbij. Dan lees je wat je allemaal niet wist. De geschiedenis van de familie Spackler die ondernemersbloed door de aderen had stromen. Die generatie na generatie niet bang was om nieuwe wegen in te slaan, oude af te sluiten, kansen te zien en te grijpen, ook als daarvoor een radicaal andere koers nodig was. En die in 2007 Galvano Metaal verkocht aan de zittende manager en de aandelen van Galvano sanitair/CV, op een voor hen goed moment, verkocht aan Saint-Gobain. Op 90-jarige leeftijd was de divisie Galvano sanitair/CV al volledig thuis in badkamers. Die specialisatie heeft voor een belangrijk deel vorm gekregen door Ad Schellens, directeur van 1991 tot 2011. Een directeur die onconventioneel en modern dacht en handelde. Die zich vast had voorgenomen om van Galvano een belangrijke landelijke speler te maken. Met de kennis van nu kunnen we zeggen: missie geslaagd. De geschiedenis van Galvano is natuurlijk niet alleen geschreven door de mensen die ik nu genoemd heb. Want de historie van een bedrijf is de historie van de klanten, de leveranciers en van de mensen die het bedrijf verder gebracht hebben en nog brengen. Het team dus, door de jaren heen. Zonder hen geen Galvano. Maar die paar namen hebben Galvano wel haar dna gegeven: een ondernemend en flexibel bedrijf met een fijne antenne voor wat de markt vraagt, en met de vaste wil om dat op de beste manier en met de modernste middelen aan te bieden. Afijn, als u door dit jubileum/bewaarnummer bladert, gaat u zeker dingen zien en lezen die u niet wist of alweer vergeten was. Ik wens u er heel veel plezier mee!

Arnold Koomen, directeur Galvano a.koomen@galvano.nl

11 • update


NIVA

PUUR TECHNISCHE KLASSE, PUUR DESIGN

De ultracompacte, gestyleerde Niva is nog steeds een stichtend voorbeeld in de verwarmingsbranche. De Niva biedt één en al efficiëntie door de optimale luchtdoorstroming en de extra hoge warmteafgifte. Regelrecht VASCO-topdesign door de strakke, zuivere vormgeving en het zwevend karakter dankzij de achterliggende, onzichtbare bevestiging. Verkrijgbaar met rechte (Niva) en afgeronde (Niva Soft) zijkanten. Een icoon in de radiatorwereld waarbij het origineel het beste blijft!

ONTDEK VASCO DESIGNRADIATOREN IN COMBINATIE MET VLOERVERWARMING EN VENTILATIE: WWW.VASCO.EU


Viega Advantix Vario-wandafvoer

Meer ruimte voor uw woonruimte.

viega.nl/AdvantixVario

Zo individueel als u wenst Het design: tijdloos. De mogelijkheden: onbegrensd. Dat is de nieuwe Viega Advantix Vario-wandafvoer. Met een extreem geringe inbouwdiepte van slechts 25 mm kan de wandafvoer elegant in uw badkamervormgeving worden geïntegreerd en in bijna elke wand worden gemonteerd. En dankzij de mogelijkheid deze op de millimeter nauwkeurig tussen 1.200 en 300 mm in te korten kan deze exact op uw wensen worden afgestemd. Viega. Höchster Qualität verbunden.


Arnold Koomen directeur Galvano Als we eind juli voor een gesprek aanschuiven in het kantoor van Arnold Koomen, algemeen directeur Galvano, zitten we tegenover een tevreden man. Niet alleen omdat het goed gaat met Galvano, benadrukt hij. “Een paar weken geleden lachte ik wat minder”, vertelt hij. “Eind juni werden al onze servers en computers gehackt en besmet met een virus. We lagen digitaal gezien volkomen stil. Heel vervelend voor onze klanten die er, zoals altijd, op rekenden dat ze hun bestellingen gewoon op tijd zouden krijgen. Daar hebben we uiteraard alles aan gedaan.”

“We hebben met man en macht gewerkt om de trein rijdend te houden. Eigenlijk onvoorstelbaar dat dat zo snel gelukt is. Sinds ongeveer een week werkt alles weer. Nee, zo’n hack is niet het ideale cadeautje als je 100 wordt. Anderzijds - elk nadeel heb z’n voordeel - was het wel mooi om de saamhorigheid binnen Galvano te voelen. Iedereen heeft gedaan wat nodig was voor het bedrijf. Met die saamhorigheid gaan we de tweede 100 jaar mooi in.” 100 JAAR CONTINUÏTEIT Niet veel bedrijven halen de 100 jaar. Wat is het geheim van Galvano? “Ja, waarom bestaat Galvano nog steeds? Het is alsof er een vliegwiel in het bedrijf ingebouwd zit, dat op de juiste momenten voor de goede energie zorgt.

Je haalt de 100 alleen als je voor de lange termijn gaat update • 14

Ik denk dat het vooral met de focus van de eigenaren te maken heeft. De oprichters, de broers Aalt en Karel Hendrik Spackler, hebben altijd de lange termijn voor ogen gehad. Ze hebben een boom geplant die ze hoog wilden laten groeien. Ik denk dat zij en hun opvolgers daarom altijd de energie hebben gevonden om te schakelen als het nodig was. Galvano heeft natuurlijk nogal wat meegemaakt. Als je in Apeldoorn begint als producent van natte batterijen, dan denk je niet aan een toekomst als depothouder van lood en zink in Eindhoven. De Spacklers hebben die stap toch maar gezet. Net als de andere stappen die nodig waren om crises te overwinnen en om uiteindelijk een badkamerspecialist te worden. Daar heb je nuchterheid voor nodig, visie en een vorm van gezonde zuinigheid. Sinds de overname door Saint-Gobain is er wat dat betreft weinig veranderd. Saint-Gobain bestaat al 350 jaar. Ook deze aandeelhouder stuurt op de continuïteit van het bedrijf, niet op snelle winsten. Het is het oude idee van rentmeesterschap. Zorgen dat wat jou is toevertrouwd, weer beter doorgegeven wordt. Als directeur ben ik in die zin een passant, het gaat altijd om de toekomst van het bedrijf.”


Arnold Koomen Directeur Galvano
 In de eerste Galvano showroom die Harrie van den Hurk zag, schitterden kleuren als mosgroen, currygeel, royal blue en bahama beige. Het was 1977, het jaar dat in Nederland de zomertijd ingevoerd werd. Harrie werd tijdens een van zijn eerste inwerkdagen even naar de showroom gestuurd. Er wachtte een klant. “Daarna ben ik er niet meer weggekomen”, lacht hij nu.

15 • update


update • 16


We kiezen voor mensen met een passie voor badkamers DOORGAAN DUS “Zeker, doorgaan. Maar niet per se alles hetzelfde blijven doen. Zeker niet. Behouden wat goed is, verbeteren wat kan. Kijk, in logistiek zijn we echt de top. Mooi voorbeeld. Toen onze servers en computers met dat virus besmet raakten, hebben we direct onze klanten geïnformeerd. Een van hen vertelde me dat hij voor de zekerheid zijn bestelling voor een huizenproject bij ons en bij een concurrent geplaatst had. Wij verpakten en leverden per huisnummer, de concurrent stuurde alles in een keer naar één adres. Mag jij raden welke bestelling ze gebruikt hebben. Daar lopen we dus echt voorop. Dat is niet altijd een voordeel trouwens, zoals we met dat virus gemerkt hebben. Omdat Galvano al heel erg vroeg veel geautomatiseerd heeft, hebben we ook een aantal oudere applicaties draaien. Dat werkt goed zo lang het werkt. Maar nu moest alles opnieuw geïnstalleerd worden en dan blijkt dat niet alle kennis direct voorhanden is. Dat gaan we dus verbeteren. Toch hebben we deze crisis, want zo kun je totale uitval wel noemen, goed overwonnen. We hebben intern de krachten gebundeld en een uitweg gecreëerd. We zijn er sterker uitgekomen. Dat geeft extra vertrouwen voor de toekomst.” STERKE WAARDEN 
 Hoe gaat Galvano de tweede eeuw in? “Met dezelfde waarden waarmee het bedrijf tot hier gekomen is. Het management is altijd heel nuchter geweest. Geen luchtfietserij, voeten op de grond en zuinig aan. Dat zit inmiddels in de genen van het bedrijf. Net als het besef dat je het niet alleen kunt. Daarom is er altijd geïnvesteerd in partnerschappen met klanten en leveranciers. Samen kom je verder. We willen de beste badkamerspecialist zijn en kiezen dus voor mensen met een passie voor badkamers. Als je die passie hebt, wil je klanten maximale service bieden. Elke dag. Met een compleet assortiment kwaliteitsproducten en -diensten. Passie, partnerschap en assortiment zijn onze traditionele kernwaarden. Meer recent is daar duurzaamheid aan toegevoegd. We hebben een duurzame bedrijfsvoering,

proberen de milieubelasting actief te verminderen, bieden een breed Greenworks assortiment aan en zijn koploper in CE-DoP certificering. Zo’n kernwaarde ‘duurzaamheid’ geeft ook aan dat we ons blijven ontwikkelen en een rol nemen in veranderende omstandigheden. Als fan van Darwin zeg ik dan: we doen volop mee in de survival of the fittest.” VOORUIT, WANT ANDERS GA JE ACHTERUIT
 “Zoals iedereen die ondernemend is, heb ik mijn dromen. Die houd ik echter voor me. Twee redenen. De eerste is, dat het nuchtere Galvano altijd vooral oog heeft gehad voor de uitvoering. Doen waar je goed in bent en dat excellent doen. Kijken waar de kansen liggen en die met volle inzet grijpen. Bij die praktische houding sluit ik me graag aan. De tweede reden is de gedachte van het rentmeesterschap. Dit is al 100 jaar een prachtig bedrijf. Ik ben uiteindelijk een voorbijganger. Ik doe mijn best om, als ik met pensioen ga, Galvano beter achter te laten dan toen ik kwam. Ofwel: mijn dromen zijn ondergeschikt aan het langetermijnbelang van Galvano: continuïteit. Het mooie is dat we op allerlei terreinen nog stevig vooruit gaan. Om iets simpels te noemen: we hebben net onze huisstijl aangepast. Dat werd wel tijd, want we zijn als bedrijf ontwikkeld en dat moet zichtbaar zijn. Bovendien is er nu een onmiskenbaar onderscheid met ons vroegere zusje “Galvano Metaal”. De afgelopen jaren hebben we onze marktpositie verbeterd. Ons assortiment is uitgebreid. Financieel staan we sterk. We groeien hard. Op dit moment is het een uitdaging om de goede mensen te vinden. Gelukkig hebben we een team dat als het nodig is, een tandje bij wil en kan zetten. Want dat is ook Galvano: we doen het samen. Met dit team kan Galvano de tweede eeuw vol vertrouwen ingaan!”


17 • update


Schell feliciteert Galvano met haar

www.schell.eu update • 18


LAUFEN FELICITEERT GALVANO MET HUN 100 JARIG JUBILEUM De douche WC die er uit ziet als een gewone WC CLEANET RIVA www.cleanet.nl

19 • update


CALARO BACK-TO-WALL BAD

Exclusief bij Galvano

update • 20


Mandi Bunga, een traditioneel Maleisisch bloemenbad voor geluk en voorspoed

badkamer

weetjes

Neem eens een bloemenbad en het geluk lacht je toe. In Maleisië en andere Aziatische landen nemen ze zo nu en dan een bad gevuld met bloemenbadkamer en kruiden. Er zijn diverse ceremonies met verschillende bloemen en kruiden, allen met een ander doel. Zo kan een jonge vrouw

quotes

een Mandi Bunga ondergaan om een geschikte huwelijkspartner te vinden, anderen doen het om kwade geesten te verdrijven of voor ‘good luck’. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je na zo’n bad heerlijk zacht bent én lekker ruikt. Dat verdient een bloemetje!

21 • update


Net zoals Galvano viert Hansa ook een 100 jarig jubileum. In 1917 is Hansa namelijk begonnen met de productie van speciale kranen voor de vliegtuig- en automotiveindustrie. Vandaag de dag zit het hoofdkantoor nog steeds in Stuttgart en produceren we nog steeds bijzondere en hoogwaardige sanitair oplossingen. In de tussentijd hebben we vele bijzondere sanitaire mijlpalen mogen bereiken, waaronder: 1950 Eerste patent op een handdouche met regel- en mengkraan 1962 Eerste eenhendelmengkranen in Europa volgens eigen constructie 1972 Eerste kranenfabrikant met een complete kranenserie in de geluidsklasse 1/ DIN 4109 1976 Introductie van contactloos bediende sanitaire armaturen voor wastafel, douche en urinoir 1978 Verlening van patent op het "rekbare ringelement" 1981 Productie tweegreepsmengkranen met sluiting van keramische schijven 2002 HANSADESIGNO-S, de eerste Hansa sensorkraan die werkt op zonne-energie 2003 HANSAMURANO, de eenhendelmengkraan waarbij chroom en glas samen komen 2005 HANSACANYON, de open waterloop kraan met licht effecten, HANSAMOTION, de waterstraal vanuit een kelkvormig geopende waterloop 2013 Hansa wordt onderdeel van de OrasGroup uit Finland en vormt een nog steviger merk 2017 Introductie van de ALESSI Swan by Hansa, een bijzonder organisch vormgegeven kraan Introductie van de HANSA 3S-Installatiesysteem (installeren met 1 hand) Doorontwikkeling van bluetooth gestuurde individuele douche sensaties

En de toekomst? Hou ons in de gaten! Op naar de volgende 100 jaar samenwerking‌

www.hansanederland.nl

update • 22


De Saab van Ad Spackler Anekdote

Eigenaar Ad Spackler had iets met auto’s. Soms gebruikte hij ze als bonus voor zijn klanten, soms verhandelde hij ze aan klanten en soms behandelde hij ze gewoon ongebruikelijk. Zoals de Saab waarin hij lang reed. Harrie van den Hurk weet nog hoe mijnheer Spackler op een goede dag met zijn Saab het terrein aan de Hoogstraat opreed. “Waarschijnlijk vergiste hij zich in gas- en rempedaal”, zegt Harrie, “want plotseling schoot de Saab tegen de gevel van het pand. We stonden met zijn allen voor de ramen. Alleen mijnheer Spackler deed alsof er niets aan de hand was. Die auto moest daar staan. Dat was echt de bedoeling. Aan zijn houding was niets te merken van een vergissing, een foutje, een kapotte auto of wat dan ook!” Of het dezelfde Saab was, weten we niet, maar Erik van Stiphout weet nog goed hoe mijnheer Spackler jaar in, jaar uit met een Saab naar Galvano kwam. “Tot op een dag de Saab letterlijk door zijn assen zakte op het terrein aan de Hoogstraat. Daar is hij op de lange duur weggesleept.”

23 • update


Badkamers toen en nu Een duik in het verleden

De badkamer zoals we die nu kennen is één van de ‘jongste’ vertrekken in het woonhuis. Ook al beschikken diverse culturen al duizenden jaren over een badcultuur, pas in de jaren vijftig werd een badkamer in elk woonhuis gemeengoed. Hier lag niet alleen technische vooruitgang aan ten grondslag, maar ook een veranderde houding ten opzichte van persoonlijke hygiëne.

update • 24


De omgang met water is door de eeuwen heen sterk veranderd. In de klassieke culturen speelde water een belangrijke rol in het sociale leven, in de late middeleeuwen pas kwam de nadruk meer te liggen op hygiëne. Vanaf ongeveer 1800 veranderden de denkbeelden hierover, vooral onder invloed van de opkomende wetenschap. Voor de allerrijksten werd een badkamer een statussymbool dat uitdroeg hoezeer de eigenaar was gesteld op hygiëne. Baden deed men vooral in een veelal zinken bad dat in de slaapkamer stond, met emmers warm water werd gevuld en daarna op dezelfde wijze weer werd geleegd. Bij de middenklasse werd incidenteel gebaad in een in de keuken geplaatste tobbe, waskuip of zitbad. Eind 19e eeuw begon men met name in de grote steden een begin te maken met de aanleg van collectieve nutsvoorzieningen, waaronder riolering en waterleiding. Dit maakte het mogelijk om sanitair een eigen ruimte te geven. Desondanks bleef een badkamer in verband met de hoge aanlegkosten voorbehouden aan de zeer welgestelden, die bovendien niet eens frequent gebruikt werd. Voor een dagelijkse wasbeurt werd nog vele decennia gebruik gemaakt van een, met schoon water, gevulde lampetkan en een waskom op een houten kastje met marmeren blad.

elektrische verlichting en hadden ze een geiser waardoor verwarmd water direct in het bad kon stromen. Echter, met name buiten de steden ging deze ontwikkeling veel langzamer doordat men niet aangesloten was op waterleiding of riolering. In 1917, het oprichtingsjaar van Galvano, werd sanitair inmiddels in massa geproduceerd, waardoor het flink goedkoper werd. Nutsvoorzieningen kwamen gereed en werden betaalbaar voor de middenklasse. Badkamers in hotels speelden daarbij een voorstrekkersrol. Hotelgasten werden erdoor geïnspireerd en wilden thuis soortgelijk comfort. Het huishouden veranderde ook: de dienstbode verdween langzaam uit beeld en het huishouden werd gemechaniseerd. Dit had als eerste effect in de keuken, waar het merendeel van het huishouden (koken, wassen) plaatsvond. Hierna volgde de badkamer.

Na de eeuwwisseling nam de aandacht voor hygiëne toe en ontstond er een industrie rondom baden. Niet alleen de functionaliteit van sanitair werd belangrijk, maar ook gemak en comfort begonnen een rol te spelen. Aan het begin van de 20e eeuw beschikten de meeste herenhuizen over een badkamer met een spoel-wc,

25 • update


Wij feliciteren Galvano op de 100ste verjaardag, Wij feliciteren Galvano met haar 100ste verjaardag, wens een succesvolle toekomst en kijk uit naar de wensen haar een succesvolle toekomst en kijken uit bosbouw van de partnerschaps samenwerking. naar de verdere ontwikkeling van ons partnerschap.

De essentie van de dingen. Met één simpele draai. Door de versmelting van innovatieve technologie en een puristische, minimalistische vormgeving stelt AXENT.ONE nieuwe creatieve normen. Dit bekroonde douchetoilet staat voor elegant design in uw badkamer. De slanke vorm en de talloze functies, die met een afstandsbediening of app worden bediend, maken van uw badkamer een wellness-oase. www.axent-bclean.com

Bidetdouche

Ladydouche

Positie sproeiarm

Warme lucht föhn

Verwarmde zitting

Oscillerende en pulserende straal

Geurverdrijver

Ontkalking

Gebruikersprofielen

Gecertificeerd


De badkamer stond in de decennia daarna voor ‘modern’, hetgeen zich uitte in aandacht voor zowel de functionaliteit als vormgeving van het sanitair. Ook de plek van de badkamer veranderde: was deze eerst vooral uit praktische overweging gekoppeld aan de keuken (hier was immers aan- en afvoer van water aanwezig), langzaamaan verschoof deze koppeling naar de slaapkamers, en daarmee vaak naar boven. Toch bleef voor velen in Nederland de wekelijke wasbeurt in een in de keuken geplaatste teil warm water, realiteit tot ver in de jaren zestig. Pas in de laatste veertig jaar maakte de badkamer, zoals we die nu kennen, zijn definitieve opmars. Dit werd gestimuleerd door wet- en regelgeving in de vorm van bouwverordeningen, waarvan het Bouwbesluit uit 1992 de meest specifieke is over aantal en oppervlakte van sanitaire ruimtes.

de badkamer als leefruimte en daarmee aan kleur en vormgeving van het sanitair daarin. Trends volgden elkaar in rap tempo op en badkamers worden vandaag de dag daarom in een veelheid aan stijlen aangeboden.

Pas na 1910 werd sanitair niet langer verhuld

Aandacht voor vormgeving en decoratie was er tot aan het begin van de 20e eeuw bijna niet. Vaak lag de focus vooral op (decoratie van) de ombouw van het sanitaire toestel en niet op het sanitair zelf. Pas na 1910 werd sanitair niet langer verhuld maar juist uitbundig gedecoreerd, waarschijnlijk om negatieve associaties zoveel mogelijk te vermijden. Langzaam verdwenen deze decoratiepatronen en -motieven weer en de ‘steriele’ badkamer won aan populariteit. Interieurstijlen uit de vooroorlogse jaren kwamen alleen terug in sobere decoraties en motieven, kleuren en accessoires. Na de Tweede Wereldoorlog overheerste het sobere Modernisme en werd aan de afwerking van de badkamer weinig aandacht besteed. Vanaf de jaren zeventig ging men echter meer en meer aandacht besteden aan

27 • update


Galvano vrachtwagens Door de jaren heen Als je honderd jaar bestaat heb je heel wat meegemaakt. Zo ook de ontwikkeling van de vrachtwagen. Want als groothandelaar is het toch van essentieel belang dat je je goederen snel en goed kunt vervoeren. Op dat gebied is er veel veranderd in de afgelopen eeuw. Niet alleen qua techniek, maar ook qua uiterlijk.

De uitvinding van de vrachtwagen is, net als de auto trouwens, vrij recent. Eind negentiende eeuw kwam de eerste vrachtwagen met benzinemotor. De dieselmotor werd pas begin twintigste eeuw ingebouwd bij een vrachtwagen. Was een vrachtwagen eerst nog een simpele kar met een motor erin, al snel kwam de gesloten cabine. Weer later werden comfort, veiligheid en vormgeving punten van aandacht. Technische verbeteringen aan de motor zelf en het belang van veiligheid, rendement en milieuaspecten maken de vrachtwagen van tegenwoordig. Ongeveer gelijktijdig met de introductie van de dieselmotor, startte Galvano haar bedrijfsactiviteiten. Ook in die tijd adopteerde Galvano dus al snel de meest recente technologische ontwikkelingen van dat

update • 28

moment. Op de eerste foto’s van het wagenpark zien we vrachtwagens met een torpedo-neus, een lange voorkant. Pas later - na de Tweede Wereldoorlog - komen de types met frontstuur, de zogenaamde korte voorkant voor meer zicht. De open bak maakt dan ook plaats voor een dichte laadbak. Met de komst van de gesloten laadbak is het mogelijk om de naam Galvano prominenter terug te laten komen in het wagenpark. Vanaf dat moment wordt gestart met reclame op de laadbakken. In samenwerking met diverse A-merk leveranciers komt de badkamer via het wagenpark dagelijks bij duizenden potentiële klanten onder de aandacht. Dankzij de belettering is het vrachtwagenwagenpark van Galvano nog steeds een prachtig uithangbord voor het bedrijf van nu.


29 • update


Vouwbaar, ideaal voor kleine bad- en doucheruimten Design pure

Ruimte te kort? De Design zwaaivouwbare douchecabine is de ideale oplossing, omdat deze eenvoudig en in zijn geheel kan worden ingeklapt. Zo kan de doucheruimte weer 100 % benut worden.

Kies voor stijl, smaakvolle details en topkwaliteit ■ ■ ■

■ ■ ■ ■ ■ ■

Vrij in een ruimte te installeren, geen beperkingen van hoeken en nissen Zowel naar binnen als buiten te vouwen Keuze uit ontwerpstijl strak en puristisch of elegant met vloeiende vormen Barrièrevrije instap, ideaal i.c.m. vlakke douchebakken Echt helder veiligheidsglas, ook in brons en grijs Voor privacy of decoratie: stijlvolle decors e.d. Minder vuilaanhechting en eenvoudig te reinigen met anti-plaque Natuurlijke grondstoffen, volledig recyclebaar 10 jaar nakoopgarantie, CE- en TÜV-gecertificeerd

HÜPPE B.V. (078) 610 20 22 hueppe.nl@hueppe.com www.hueppe.com


FREE MIX DOUCHEAFSCHEIDINGEN

Exclusief bij Galvano

31 • update


Opstelling showroom Hoogstraat

Opstelling showroom Aalsterweg

Showroom van toen en nu Harrie van den Hurk In de eerste Galvano showroom die Harrie van den Hurk zag, schitterden kleuren als mosgroen, currygeel, royal blue en bahama beige. Het was 1977, het jaar dat in Nederland de zomertijd ingevoerd werd. Harrie werd tijdens een van zijn eerste inwerkdagen even naar de showroom gestuurd. Er wachtte een klant. “Daarna ben ik er niet meer weggekomen”, lacht hij nu.

Vanaf die dag heeft hij de badkamer van kleur zien verschieten. “En niet alleen van kleur. We lieten in onze showroom altijd zien wat er te koop was op badkamergebied. En dat deden we dan zo, dat de consument verleid werd. In de loop der jaren is er natuurlijk nogal wat veranderd aan de opstellingen.” MEER EN MINDER SHOWROOMS Zo lang Galvano in de badkamerwereld zit, zo lang is er al een showroom. Aan de Hoogstraat, aan de Aalsterweg en nu aan de Dillenburgstraat. Daarnaast was er lange tijd de showroom in Wijchen en heeft Galvano ook

update • 32

een tijdlang een showroom in Capelle aan den IJssel gehad, na de overname van Munier. Die in Capelle bleek al snel niet levensvatbaar en die in Wijchen werd kort na het uitbreken van de financiële crisis in 2008 gesloten. “Jammer, maar noodzakelijk”, zegt Harrie. We concentreren ons in dit verhaal op de showroom in Eindhoven. JAREN 70: EENVOUDIG MAAR KLEURRIJK De showroom aan de Hoogstraat was veelzijdig. ”Op de begane grond witgoed en tegels, in de kelder sanitair. Er stonden zo’n 23 opstellingen in betegelde kooien. Dan


Opstelling showroom Dillenburgstraat

moet je echt aan eenvoudige badkamers denken. Alles was strikt functioneel. Een wastafel, een douche, een enkel bad. In woonhuizen was de wc met fontein meestal alleen nog op de begane grond te vinden. De eenvoud van de badkamer werd dan wel weer ‘verpakt’ in een kleurig jasje. De aanbieders van toen waren andere dan nu. Villeroy & Boch bijvoorbeeld was in de jaren 70 nog een kleine speler op de Nederlandse markt.” JAREN 80: OPKOMST LUXE BADKAMER “In de jaren 80 zie je dat de badkamer een andere functie krijgt. Er is ruimte voor meer luxe. Niet vreemd dat de sanitair showroom werd uitgebreid met een aantal kooien op de begane grond. Steeds meer mensen kozen voor het gemak van een tweede toilet. Een wastafel werd vaker geleverd met een onderkast, de douchedeur rukte op. Typisch voor die tijd is dat er veel aandacht kwam voor hoe dingen bij elkaar pasten. Net als in een woonkamer werd erop gelet dat de vloer één geheel vormde met de wanden en het sanitair. In die tijd gaf de hypotheek nog heel veel ruimte. Daar zat letterlijk geen grens op. Een verbouwing nam je mee in de hypotheek. Dat wil wel. Door de grotere aandacht voor de badkamer, groeiden we in de Hoogstraat uit de showroom. Midden jaren 90 verhuisden we daarom naar de Aalsterweg in Eindhoven.” JAREN 90: DE MINIMALISTISCHE BADKAMER
 Terwijl de technologische mogelijkheden met sprongen vooruitgaan, wordt het in de badkamer wat ‘saaier’. Wel zien we dat de ruimte meer meters krijgt, maar het minimalisme rukt op. Een nieuwtje is de dubbele wastafel. “In onze nieuwe showroom aan de Aalsterweg hadden we open kooien in een ellipsvormig ingerichte ruimte. Er waren meer en betere zichtlijnen. De beleving van de klant stond centraal.

De showroom werd ontworpen door een architect van Villeroy & Boch, die ook zorgde voor water en elektriciteit in veel van de opstellingen zodat er whirlpools en stoomcabines konden worden geplaatst. Minpuntje was de geweldige isolatie: ’s winters heerlijk, maar ’s zomers kon de warmte nergens heen. De klanten liepen soms letterlijk weg omdat het zo warm was. Toen ik dat tegen de heer Spackler zei, kwam er alsnog snel airco, want anders zou het omzet kosten.” JAREN 00: OPKOMST BADMEUBEL “In de eerste jaren van deze eeuw hebben we het badmeubel volwassen zien worden. Daarmee werd ook de badkamer volwassen: een zelfstandige ruimte in huis waar mensen niet alleen snel even in- en uitlopen. De ruimte wordt steeds vaker gemeubileerd. In de showroom die we in 2008 inrichtten aan de Dillenburgstraat, was dat duidelijk. Deze showroom bevat een groot aantal kooien en creëerde veel zichtlijnen. Maar de grootste verandering was toch dat er zoveel meubelopstellingen getoond werden. In 2018 wordt de showroom weer helemaal opnieuw ingericht. Daar blijf ik dan buiten, want sinds enkele jaren werk ik binnen Galvano aan product informatie management.” VERKOOPBEVORDERING “De showroom moet mensen aanzetten tot aankoop, dat is duidelijk. Je moet ze verleiden. Daarom wilde ik altijd de beste spullen laten zien en alle details perfect afwerken. Dat is wat mensen in hun badkamer hopen en verwachten. Elke opstelling moet eruit zien als een levensechte badkamermogelijkheid. Dat is de basis. Was de showroom eenmaal goed ingericht, dan organiseerden we onderling wedstrijdjes. Een gezellige

33 • update


GROOT IN KLEIN FORMAAT MOZAÏEKEN

Exclusief bij Galvano

MOZAÏEKTEGELS Mozaïektegels geven de badkamer een bijzonder luxueuze uitstraling. Wanden en vloeren worden in een handomdraai fraaie, elegante blikvangers. Dankzij de ruime keuze is er voor elke individuele smaak een geschikte oplossing. Kies voor glas, natuursteen, metaal of keramiek om prachtige kleurnuances en lichteffecten te creëren. Met mozaïektegels breng je eenvoudig de gewenste sfeer aan in de badkamer.

update • 34


In de showroom zie je de badkamer van kleur verschieten competitie, want we hadden een geweldig team. Veel lachen, samen weekendjes weg. En elkaar aftroeven. Wie kon de meeste offertes schrijven, wie boekte de hoogste omzet, wie haalde het hoogste offertebedrag? De sport is toch om te verkopen. Maar wel door de klant goed te bedienen en dat begint altijd met oprechte interesse. Wie bent u, wat is uw smaak, wat zijn uw eisen en wat is uw budget. Dat laatste is trouwens een belangrijk verschil met de jaren 70. Toen kwamen mensen in goed vertrouwen hier. De loodgieter had dat gezegd en hem vertrouwden ze. Over geld werd niet gesproken. Het kostte wat het moest kosten. Kwaliteit en degelijkheid stonden voorop. Nu zijn er budgetten en willen mensen ook echt iets moois.”

Veel mensen kiezen op dit moment voor een zo tijdloos mogelijke badkamer. Voor de showroominrichter heeft dat een voordeel: als hij zijn werk goed doet, is hij in één keer voor een aantal jaren klaar. “Grapje...”, zegt de man die als geen ander weet dat een goede showroom permanent aandacht nodig heeft. “Vergeet niet, veel van onze klanten hebben zelf geen showroom en nemen hun klanten mee naar ons. Dan moet je dus wel iets kunnen laten zien. Mooi trouwens dat er gaandeweg ook hechte banden zijn ontstaan met een aantal installateurs. Da’s mooi, helemaal als het soms zelfs van vader op zoon over gaat.”

TRENDS Harrie heeft in 40 jaar de badkamer sterk zien veranderen. “Kijk alleen naar het keramiek. Dat was er een tijdlang in veel kleuren. Sphinx is volgens mij nog bijna ten onder gegaan aan matgeel sanitair (Jamaicageel). Plots verdwenen die kleuren omdat mensen bang waren dat hun badkamer gedateerd zou worden. Daarna zag je ivory, pergamon en andere lichte kleuren opkomen. En uiteindelijk werd alles wit. Intussen is het wandcloset al standaard geworden en komt de douche-wc sterk op. Een badkamer zonder thermostaatkraan kun je al bijna niet meer vinden. Of kijk naar de tegels. Het witte 15x15 cm tegeltje kreeg kleurrijke soortgenoten. Er kwamen gewolkte varianten, we zagen decorstrips en lambriseringsscheidingen. De formaten veranderden geleidelijk naar de zo groot mogelijke tegel met zo klein mogelijke voeg van dit moment.

Harrie van den Hurk

35 • update


Galvano uitingen JAREN 70: FOLDERS ALLROUND GROOTHANDEL In de jaren ‘70 profileerde Galvano zich nog als allround groothandel met een veelzijdig programma. Daar was weinig sanitair bij (maar kijk eens naar die rode wastafel tegen groene tegels!). Het ging vooral om dakleer, fittingen, buizen, lood en zink. De stap naar sanitairspecialist moest duidelijk nog gezet worden.

DE BADBODE: EERSTE FORMULE VAN GALVANO In 1982 verschijnt de eerste Badbode. Het blad was een belangrijk wapen van de Badbode-formule. Badbode installateurs/dealers konden het blad op postcode laten verspreiden in hun werkgebied. In de Badbode zie je als het ware hoe Galvano zich ontwikkelde tot badkamerspecialist. Lange tijd staan er vooral veel accessoires en (keuken)kranen in, bedoeld om klanten naar de dealer te krijgen. We zien dan ook nog regelmatig cv-ketels in de Badbode. In de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor meubels en- radiatoren. Helaas hebben we uit de beginjaren geen drukwerk meer. Maar een exemplaar van de Badbode uit 1990 vermeldt: ‘de Badbode is een uitgave van een groep erkende installateurs in Oost- en Zuid-Nederland, herkenbaar aan de raamsticker Badbode-dealer en verschijnt in een oplage van 400.000 exemplaren.’ In 1996 was de oplage 500.000 en werd de Badbode verspreid in opdracht van ‘sanitair en cv-specialisten in Nederland’. De doelgroep werd dus anders benoemd, de oplage was groter en het werkterrein werd alleen maar groter.

update • 36


Als Bertus ermee kan/wil werken, kan elke installateur het BERTUS De aanbiedingen verschilden in elke uitgave, maar Bertus was met zijn BadBodeBabbel een vaste waarde op pagina 4. Elk nummer gebruikte hij om een product, meestal een nieuwtje, in het zonnetje te zetten. Vaak kluste hij zelf in de badkamer. Het idee: als Bertus ermee kan/wil werken, kan elke installateur het (en loopt dus nu naar de Badbode-dealer). “Eigenlijk mag ik er niks van zeggen,’ schrijft hij in december 2002, “maar dit is wél de laatste Badbode die u te zien krijgt. Mijn bazen zeggen, dat er iets voor in de plaats komt, dat u ongetwijfeld nog meer aanspreekt, maar dat is dan wel zonder mij.” Hier liep Bertus al vooruit op de Update, die in 2003 voor het eerst verscheen.

In 2015 heeft het blad inhoudelijk zijn vorm gevonden. Om deze inhoud zo effectief mogelijk over te dragen, wordt besloten meer aandacht te geven aan de fotografie. Door tegelijk de vormgeving te moderniseren, ontstaat een zakelijk blad met human interest-achtige uitstraling, dat in alle opzichten gezien en gelezen mag worden. In 2017 verschijnt het eerste nummer in de nieuwe huisstijl.

DE ACTIEKRANT Om de verkoop te bevorderen, brachten we met enige regelmaat ‘actiekranten’ uit. In de uitgave van zomer 1999 konden dealers met hun bestellingen sparen voor Intratuinbonnen. In die krant zien we nog een aantal ‘KeukenToppers’ aangeboden. In de uitgave van 2004 levert elk bestelformulier met een minimale orderwaarde van 500 euro deelname op aan Galvano’s VSK Tombola. Prachtige prijzen! Trekking elke dag in de Galvano stand op de VSK. In 2006 loot elk ingeleverd formulier op de Galvano-stand op de VSK mee voor een reischeque van 500 euro. Een enkele keer krijgt de actiekrant een andere naam. In 2002 is het bijvoorbeeld een VSK-Beurskrant 2002 geworden. GALVANO’S UPDATE: THUIS IN BADKAMERS In het voorjaar van 2003 versturen we de eerste Update naar onze klanten. Het blad is een initiatief van Mark van Hoof, dan nog marketing manager. Met de Update wil hij bij klanten, eigenlijk bij de hele markt, onderbouwen dat Galvano landelijk dé sanitairspecialist is. Dat is een ander verhaal dan wat we in de Badbode vertelden. Het blad ademt vanaf nummer 1 kennis van de badkamer in de volle breedte. Er is ruimte voor noviteiten, ontwikkelingen in de markt, klantverhalen, een kijkje achter de schermen bij Galvano en interviews met leveranciers. Hoewel de vormgeving in de loop der tijd enkele malen wordt aangepast, verfijnd, is de Update vanaf het eerste nummer een volwassen magazine.

37 • update


BETONDESIGN BETONDESIGN STIJLVOLLE VLOER EN WANDAFWERKING MET STIJLVOLLE VLOER EN WANDAFWERKING MET BETONLOOK

BETONLOOK

Met geeftgeeft u elke u vloer wand een authentieke, industriële betonuitstraling. stijlvolle afwerkingEen voorstijlvolle vele toepassingen. Voor een MetBetonDesign BetonDesign elkeof vloer of wand een authentieke, industriële Een betonuitstraling. afwerking voor onderscheidend winkelinterieur of kantoorruimte, voor een designerhotel ofof moderne woning. Leverbaar in acht aantrekkelijke kleurstellingen. vele toepassingen. Voor een onderscheidend winkelinterieur kantoorruimte, voor een designerhotel of moderne BetonDesign is een kant-en-klaar Eurocol-product met een twee-laags systeem dat eenvoudig kan worden aangebracht. Na schuren en aflakken, woning. in acht aantrekkelijke kleurstellingen. ontstaat deLeverbaar unieke betonlook. BetonDesign geeft ook een bijzondere uitstraling aan meubilair, trappen, deuren, et cetera. Vraag de BetonDesign-brochure aan en bekijk de instructievideo’s opeen onzetwee-laags website. BetonDesign is een kant-en-klaar Eurocol-product met systeem dat eenvoudig kan worden aangebracht.

Na schuren en aflakken, ontstaat de unieke betonlook. BetonDesign geeft ook een bijzondere uitstraling aan meubilair, trappen, deuren, et cetera. Vraag de BetonDesign-brochure aan en bekijk de instructievideo’s op onze website.

www.eurocol.nl

www.eurocol.nl

update • 38


Stichting Verwarming & Sanitair 1990-2010

De Stichting Verwarming & Sanitair (V&S) werd in 1990 opgericht en was een samenwerkingsverband van fabrikanten, groothandels en installateurs met als doelstelling: ‘het bevorderen dat de consument nu en in de toekomst een groter deel van zijn besteedbaar inkomen aan producten en dienstverlening in de sanitair- en verwarmingsbranche zal gaan uitgeven.’ Via een, uit een branchetoeslag en contributie gefinancierde, campagne werd collectieve promotie verzorgd voor sanitair. De belangrijkste verschijningsvormen hiervan waren de advertentiecampagnes in woonbladen, een internetsite, het Bronboek, de Adresgids Sanitair, de ontwerp cd-rom, Badkamer Design Awards en de activiteiten van de Ontwerpfabriek op de Woonbeurs in Amsterdam en tijdens VSK/Baden in Holland, in de Jaarbeurs in Utrecht. De stichting deed dat door onder andere te adverteren in de landelijke media zoals in diverse woon- en interieurbladen. Zo was er de advertentiecampagne ‘De badkamer van uw dromen ontwerpt u zelf’, waarbij consumenten gratis de ontwerp-cd-rom ‘Bron van inspiratie’ konden aanvragen. Ook de Ontwerpfabriek en de tweejaarlijkse uitreiking van de Badkamer Design Awards, tijdens de VSK-beurs, waren initiatieven van de stichting die ertoe moesten bijdragen dat er in Nederland

meer badkamers werden verkocht. Vanaf de oprichting was Aad Kamer de voorzitter totdat hij in 2004 het stokje doorgeeft aan Wim Vogelsang. Galvano Groothandel BV was jarenlang lid van de Stichting V&S waarbij directeur Ad Schellens destijds, vanuit zijn rol binnen de Technische Groothandels Federatie, een dagelijks bestuursfunctie binnen de stichting bekleedde. Begin 2008 volgde een grote leegloop van de Stichting V&S. Dit was het gevolg van onderzoeken door de Europese Commissie naar onderlinge prijsafspraken, hetgeen grote onrust in de branche veroorzaakte. Steeds meer fabrikanten zegden in dit kader hun overeenkomst met de stichting op om elke schijn van “afspraken” te vermijden. Dit ondanks het feit dat door de stichting ingewonnen juridisch advies, duidelijk aangaf dat de branchetoeslag-regeling niet in strijd was met de Europese regelgeving inzake mededinging. De Stichting Verwarming & Sanitair is in 2010 opgehouden te bestaan.

39 • update


75% kans dat Ellen haar volgende verjaardag kan vieren

25% kans van niet Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dat moet en dat kán beter. Het is ons doel om het percentage te verhogen naar 95%. Helpt u mee? Met uw steun is onderzoek naar kinderkanker mogelijk en dit is hard nodig. Word donateur, steun KiKa éénmalig of kom in actie. Ga naar www.kika.nl

Uw steun is dus hard nodig


Galvano sponsort Kika, Stichting Kinderen Kankervrij In 2012 besloten we om een andere bestemming te vinden voor het budget voor de jaarlijkse decembergeschenken voor relaties. Dat jaar schonken we een donatie aan ‘Make-a-Wish Nederland’ en aan ‘Stichting Kinderhulp Nederland’. Deze koerswijziging sloot en sluit naadloos aan bij de ambities van Galvano en Saint-Gobain om een maatschappelijk verantwoorde onderneming te zijn.

In 2017 hebben we onze medewerkers gevraagd om aan te geven welk goed doel hun voorkeur heeft om aan te schenken. Uit de favoriete doelen kozen we KiKa, omdat we als toekomstgerichte organisatie een speciaal plekje hebben voor de jeugd. WAT IS EN DOET KIKA NU PRECIES? Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is in 2002 opgericht door Frits Hirschstein en Maarten Stoopendaal en heeft als doel om de genezingskans bij kinderen met kanker naar 95% te vergroten. Om dit te realiseren is veel kostbaar onderzoek noodzakelijk. Specialisten zijn ervan overtuigd dat nieuw te ontwikkelen behandelingen kinderkanker vaker kunnen genezen en een ‘vriendelijkere’ behandeling mogelijk maken. Voor dit vernieuwend onderzoek, specifiek gericht op kinderkanker, werft KiKa fondsen en richt zij zich op het geven van voorlichting. MEER SPECIFIEK STREEFT KIKA NAAR: • Verhoging van de genezingskans. • Verbetering van de kwaliteit van de behandeling (minder agressiefwaar mogelijk). • Vermindering van bijwerkingen na de behandeling (effecten op latere leeftijd). Wilt u meer informatie over KiKa, neem dan eens een kijkje op www.kika.nl UW BIJDRAGE IS WELKOM Dit jaar vieren we ons eeuwfeest. Het jubileumfeest dat op vrijdag 3 november a.s. gepland is, zal dan ook mede in het teken staan van KiKa. (Onze cadeautip: een storting op IBAN nummer NL89 INGB 0000008118, onder vermelding van: Galvano 100jaar Actie voor KiKa)

CBF Sinds 2010 is Stichting Kinderen Kankervrij in het bezit van het CBF Keurmerk. Met dit keurmerk bevordert het CBF de transparantie van de goede doelensector in Nederland. Dit keurmerk krijg je niet zomaar, je moet voldoen aan de criteria van het CBF over onder andere het bestuur, het beleid, fondsenwerving, de bestedingen en de verantwoording waar het geld aan wordt besteed. Het jaarverslag van KiKa voldoet aan de criteria van het CBF en hierin is alle informatie transparant terug te vinden.

ANBI

KiKa is aangemerkt als ANBI instelling bij de belastingdienst, een gift aan KiKa is dus fiscaal aftrekbaar.

41 • update


Eric Snijer

update • 42


Eric Snijer CEO Saint-Gobain Building Distribution Benelux “Zelden een bedrijf gezien dat zijn interne processen zo strak op orde heeft”, zegt Eric Snijer, CEO Saint-Gobain Building Distribution Benelux. Dat was al zo toen ik in 1992 voor het eerst kennismaakte met Galvano. Ik was destijds algemeen directeur van de tegeldivisie van Sphinx. Gesprekken met de directie, met inkoop en verkoop waren altijd constructief, zonder meer. Maar één ding was duidelijk: de klant moest en zou goed geholpen worden. De processen waren daarop ingericht en of de fabrikant zich maar wilde aanpassen.”

VOORBEELD VOOR SAINT-GOBAIN BENELUX We zijn nu 25 jaar verder. Galvano maakt sinds 2007 deel uit van Saint-Gobain. “De focus ligt onverminderd op tijdige en complete levering van goede producten en op goede service. Eerlijk is eerlijk: op dit gebied is Galvano een voorbeeld voor de zusterbedrijven. Want met slimme digitale middelen is het gelukt de faalkosten terug te dringen. Zoals bekend spelen die in elke bouwgerelateerde branche een hoofdrol. Galvano heeft een aantal processen zo ingericht, dat klanten vanzelf minder kans hebben om een fout te maken. Het hele idee van koppelartikelen bijvoorbeeld is daarop gebaseerd (en het is ook niet erg als we daarmee meer omzet maken). Zo voorkomt de installateur dat hij stil komt te liggen omdat hij een onderdeel of een stuk gereedschap mist. Dat je op het Galvano-portal van elk product op elk moment een installatiehandleiding kunt downloaden is ook buitengewoon handig. Galvano loopt met deze en andere digitale ontwikkelingen beslist voorop. Maar liefst rond 90% van de omzet digitaal wordt afgewikkeld! Dat is ook goed voor Saint-Gobain. Zusterbedrijven kunnen dankzij de bestaande kennis en ervaring hun automatisering veel sneller op een hoog niveau brengen.” DE INSPIRERENDE AD SCHELLENS “De digitale ‘revolutie’ in het bedrijf is in hoge mate te danken aan Ad Schellens. In 1992 maakte ik kennis met Ad. In 2009 was hij nog steeds algemeen directeur. Wat een enorm inspirerende man. Hij had al heel vroeg in de gaten dat internet cruciaal zou worden voor de handel. Dus gebruikte hij het om het de klant gemakkelijk te maken. En hij deed er alles aan om ervoor te zorgen dat Galvano intern en extern ervaren werd als ‘thuis in

badkamers’. In 2011 nam hij een andere rol. Hij stapte op als directeur en concentreerde zich op het organiseren en sturen van de digitale ontwikkeling van Saint-Gobain Distribution Benelux. Dat heeft hij met passie gedaan tot het ongeluk hem en zijn vrouw fataal werd. Saint-Gobain is hem dankbaar voor zijn inzichten en zijn kennis. Hij heeft Galvano verder gebracht en hij heeft de digitale strategie van Saint-Gobain Distribution Benelux een nieuwe impuls gegeven. Persoonlijk mis ik hem nog steeds, zakelijk en privé.” VEEL GROEI GEWENST “Wat kun je een honderdjarige nog wensen? Groei,” zegt Eric Snijer, “in alle opzichten. Groei in omzet en groei in resultaat natuurlijk. Maar toch vooral: verdere groei van de mensen. In deze branche draait alles om de kwaliteit van de medewerkers. Met een sterke mix van innovatief vermogen en discipline hebben zij van Galvano in korte tijd een landelijk opererende groothandel in sanitair gemaakt. Dat verdient een welgemeende felicitatie. We kunnen in de tweede eeuw als organisatie alleen voorop blijven lopen als iedere medewerker in zijn of haar vakgebied voorop blijft lopen. Dat vraagt iets van hen, maar ook van Saint-Gobain. Daar is dan ook geen enkele discussie over: we blijven ruimhartig investeren in de ontwikkeling van onze mensen. Op naar de 200!”

Interne (digitale) processen buitengewoon goed op orde 43 • update


Kåre O. Malo

update • 44


Kåre Malo Senior Vice President Compagnie de Saint-Gobain, verantwoordelijk voor Building Distribution Sector “Het is gevaarlijk”, zegt Kåre Malo, “om iets te zeggen over de badkamer van de toekomst in het jubileumblad van een bedrijf met zoveel ervaring op dit terrein.” Toch waagt de man die als Senior Vice President de divisie Distributie van bouwmaterialen van Saint-Gobain leidt, zich eraan. “Maar het zijn wel de persoonlijke opvattingen van iemand die verder van het proces staat dan het Galvano-team.”

INDIVIDUELE SMAAK LEIDEND “We zien nu al dat de individuele smaak steeds belangrijker wordt. Dat zal nog verder toenemen. Wat we buiten de badkamer als prettig ervaren, verwachten we straks ook in de badkamer te vinden. Zodra connectiviteit in de woon- en slaapkamer inburgert, verwachten we dat ook in de badkamer. Automatisch instelbare temperatuur van de waterstraal, een privé lichtplan, alle mogelijkheden van multimedia. Zo wordt de badkamer steeds meer een ‘gewoon’ onderdeel van onze leefruimte. Design biedt extra mogelijkheden om in de individuele behoefte van de gebruiker te voorzien.” NIEUWE MATERIALEN EN TECHNIEKEN “De technologie om de watertemperatuur en de waterafgifte automatisch naar behoefte in te stellen is er al. Ik verwacht dat deze nog verfijnd gaat worden, ook omdat we daarmee het waterverbruik kunnen verminderen zonder comfort in te leveren. Op dit moment zijn er allerlei spannende technologische ontwikkelingen in gang gezet rondom glas en spiegels. De uitgebreide mogelijkheden die nu binnen bereik komen, zullen sterk bijdragen aan de evolutie van de badkamer. Die ontwikkelingen bieden niet alleen bijzondere design-mogelijkheden, maar ook functionele extra’s. Ik verwacht dat het schoonmaken van glas, tegels en andere materialen in de badkamer dankzij Easy Clean Technieken straks kinderspel is.”

SAMENWERKING BLIJFT LONEN “De markt verandert. De behoefte van de eindgebruiker wordt leidend. De inzet van digitale mogelijkheden, vanouds een sterk punt van Galvano, zal nog dominanter zijn. Om te inspireren, te communiceren en om de verbindende schakel te zijn tussen consument en andere partijen. Samen met de professionele installateur, de designer, de architect en de fabrikant kunnen we de marktbehoefte perfect invullen. Dat vraagt om intensivering van de samenwerking, die nu al van hoog niveau is. Als we daarin slagen, ligt er een mooie toekomst (in de tweede honderd jaar) voor ons. Ik wens Galvano en de mensen van Galvano alle goeds toe!”

De individuele behoefte zal de badkamer steeds meer bepalen

45 • update


Geberit DuoFresh

Stank hoeft niet te stinken.

Ja, het staat er echt. Stank hoeft niet te stinken. Op het toilet, althans. Want wie kiest voor Geberit DuoFresh, kiest voor een toiletsysteem dat stank direct vanuit de toiletpot verwijdert. Een toiletblokje achter de bedieningsplaat zorgt vervolgens voor een aangenaam frisse spoeling. Eindelijk een toilet dat nooit meer stinkt. Dat mag met recht een grote boodschap genoemd worden.

→ www.stankhoeftniettestinken.nl


Hoe ziet de badkamer eruit in 2050? Douchen onder de Niagara watervallen dankzij augmented reality? Een zelfreinigende badkuip? Toiletten die je na elk bezoek een update geven over je gezondheid? De badkamer zal naast intelligenter sowieso meer en meer ecologisch worden. Topdesigners Paul Flowers en Matteo Thun geven hun visie op de toekomst. ÉÉn ding is zeker, er staan ons nog interessante veranderingen te wachten.

47 • update


update • 48


Designer: Paul Flowers

49 • update


Paul Flowers “De badkamer van 2050 zal totaal anders zijn dan die van nu. Totaal. Het is dan de volledig gedigitaliseerde, centrale plaats in huis waar mensen zich fysiek en mentaal ontspannen. Een geavanceerde homespa waar mensen zich opladen. Waar ze de informatie over zichzelf verzamelen die ze nodig hebben om gezond te blijven. Waar elk gezinslid op elk moment van de dag de sfeer kan personaliseren, dankzij augmented reality en slimme verlichting. Je doucht dus onder de Niagara watervallen, of in een disco, wat je maar wilt. En je hoeft zelf niet veel te doen, want dankzij de ingebouwde kunstmatige intelligentie ‘kent’ je badkamer jou en je wensen en behoeften.”

DE LERENDE BADKAMER “De badkamer van 2050 biedt eindeloos comfort. Alles wordt intelligenter. De sfeer past zich automatisch aan je stemming. De douche stopt de watertoevoer als jij de shampoo pakt en begint deze weer als je haar is ingezeept. Als je op vrijdagochtend graag een bad neemt, zal dit na verloop van tijd op het goede moment vollopen met water van jouw gewenste temperatuur. Je Body Mass Index, bloeddruk, weerstand en dergelijke worden gemeten. Je krijgt aanbevelingen voor je voedingspatroon en passende recepten en boodschappenlijstjes. Dat gebeurt volautomatisch, want jij bent daar om te ontspannen, niet om je druk te maken.” DE PERSOONLIJKE BADKAMER De technologische mogelijkheden bepalen de realiteit in 2050, zoals dat nu ook al is. Er zullen geen wateren geurproblemen meer zijn, dus de badkamer is integraal onderdeel van elke slaapkamer. Alles zal hoogstpersoonlijk zijn. Wastafels en toiletpotten

kunnen uniek geprint worden. De kleur en sfeer van wanden en vloeren zijn instant instelbaar, we krijgen geurabsorberende smart walls en smart floors. Iedere gebruiker kan op elk moment kiezen voor zijn persoonlijke ervaring en beleving. Er komen zoals gezegd smart toiletten, die je na elk ‘bezoek’ een update geven over je gezondheid. DE ECOLOGISCHE BADKAMER We gaan naar een papierloos toilet. Scheelt veel kosten, is beter voor het milieu en veel hygiënischer. Bovendien heeft het medische voordelen. Verder verwacht ik dat er veel water bespaard gaat worden. Het douchen zal efficiënter worden én comfortabeler. Het bad krijgt slimme functies als zelfvullend en zelfreinigend. Waarschijnlijk zal alles in de badkamer selfcleaning zijn. Ik denk dat er veel met hybride polymeren gewerkt zal worden in de productie. Die lichte materialen zijn goedkoper en met minder energieverbruik te vervoeren.

In 2050 douche je onder de Niagara watervallen als je wilt update • 50


Paul Flowers

51 • update


update • 52


Designer: Matteo Thun and Antonio Rodriguez Design Opdrachtgever: KLAFS

53 • update


Matteo Thun & Antonio Rodriguez “Dankzij de techniek zal de badkamer van 2050 sterk verschillen van die van nu”, voorspelt Matteo Thun. Hij was een van de grondleggers van de Memphisgroep en ontwierp producten voor onder andere Geberit, Duravit, Axent en Villeroy & Boch. “Iedereen in de badkamerindustrie zoekt manieren om water en energie te besparen. Er komen elektronische douches en wastafels, geavanceerde en kleinere toiletten. Ik verwacht dat het design simpeler wordt, concentratie op de essentie en minder gebruik van metalen. De uitkomsten van de permanente vernieuwing bepalen uiteindelijk het gezicht van de toekomstige badkamer. De dagelijkse hygiëne blijft belangrijk, maar de badkamer wordt meer en meer de plaats om je plezierig te voelen, om te ontspannen en te ontgiften.”

PERSOONLIJKE BELEVING “Gezinsleden ontspannen ieder op hun eigen manier. De badkamer zal dus ruimte bieden aan individuele, persoonlijke beleving. Iedereen kan er op zijn/haar eigen manier tot rust komen. Het lichtplan is een belangrijk hulpmiddel. Ik verwacht dat alle mogelijkheden van kunstlicht gecombineerd worden met daglicht, zodat de nodige flexibiliteit ontstaat voor persoonlijke lichtplannen. In de vormentaal zal rond domineren. Het design maakt intuïtief gebruik mogelijk.”

update • 54

FUNCTIONELE EENVOUD “Eenvoud wordt het toverwoord. We gaan de badkamer besturen met apps en op afstand. Het water is direct op de gewenste temperatuur. De bediening doen we met één knop om te mengen en om de temperatuur in te stellen. Douches zijn waterbesparend. De toekomstige trends worden bepaald door de behoefte aan water- en energiebesparing. Warme materialen winnen het van metaal. Organische materialen en natuurlijke oppervlakken brengen de schoonheid van de natuur steeds meer


Alles verandert. Alleen het plezier in water blijft

in de badkamer. Keramische producten krijgen veel dunnere randen, ik voorzie veel plezierig aanvoelend hout in diverse afwerkingen.” MATTE KLEURTINTEN “De behoefte aan hygiëne blijft. De gebruikte kleuren blijven daarbij aansluiten, al verwacht ik veel meer matte tinten. De natuur komt de badkamer binnen, groene tinten zullen een grote rol spelen.”

Matteo Thun (links) & Antonio Rodriguez (rechts)

DUURZAAMHEID Nog een hartekreet van Thun: “Voor architecten is het behoud van bronnen van wezensbelang. Ik zou heel graag producten ontwikkelen die minder water en energie verbruiken.”

55 • update


Designer: Matteo Thun Opdrachtgever: RAPSEL

update • 56


Designer: Matteo Thun and Antonio Rodriguez Design Opdrachtgever: Neutra

57 • update


De smaak- en spraakmakende beurzen van Galvano Op de laatste beurs van Galvano, de Badvak ‘s-Hertogenbosch 2016, liepen klanten en fabrikanten zij aan zij, van stand naar barrista, naar stand naar catering. Het was druk, het was nuttig en het was gezellig. “Precies wat een beurs volgens ons moet zijn”, zegt Frans van der Heijden, productmanager. Samen met Erik van Stiphout, eveneens productmanager, verzorgt hij al sinds de steentijd de beursdeelnames van Galvano. “Handen schudden, praatje maken, koffie drinken, nieuwtjes uitwisselen, zaken doen, hapje eten, kennis opdoen, nakaarten, met een goed gevoel naar huis. Korter kan ik het doel van een beurs niet omschrijven”, zegt Erik. “Als deelnemer aan de VSK en andere beurzen wilden we dat op onze stands al bereiken. Toen we eenmaal zelf beurzen gingen organiseren, werd dat nog belangrijker. Als de sfeer goed is, kom je gewoon beter tot zaken.”

update • 58


DE VSK | TOT 2008 “Wanneer we voor het eerst deelnamen aan de VSK,” zegt Erik, “weet ik niet meer. In 2004 waren we er in ieder geval al bij. De laatste VSK was voor ons in 2008. De VSK was een echte vakbeurs voor merken. Wij wilden daar zijn om onze klanten en prospects te spreken. We stonden er meestal samen met Kermi. Zo’n deelname was erg overzichtelijk. ’s Morgens koffie, ’s middags orders schrijven, ’s avonds vermaak. (Onze) Marco Bunschoten, met af en toe een gastoptreden van voetballer Dick Nanninga van Sphinx, zong de avond aan elkaar. We dronken wat en het was goed. Maar de VSK ging aan het eigen succes ten onder, naar ons gevoel. De beurs werd opengesteld voor consumenten, de standprijzen stegen snel. Toen steeds meer fabrikanten zich terugtrokken, werd installatie steeds dominanter. Het was tijd voor iets anders.” DE GALVANO TEGELWEEK | 2004 EN 2005 “Met de eerste Galvano Tegelweek’” zegt Erik, “wilden we laten zien dat we een werkelijk complete collectie tegels in huis hebben. We organiseerden de Tegelweek met alle belangrijke tegelfabrikanten. Met ruim 300 bezoekers van ruim 150 bedrijven was het onverwacht druk. We bereikten ons doel: op de kaart komen als groothandel die ook qua tegels volledig thuis is in badkamers. Mooiste compliment: het grote aantal verzoeken om in 2005 weer een Tegelbeurs te organiseren. Die beurs kwam er. 350 bezoekers trok deze, van 160 bedrijven. De cijfers waren weer goed, de verzoeken om voortzetting veelvuldig. Na twee jaar hadden we de status van tegelspecialist bereikt. Het was tijd voor een volgende stap: een beurs om ons te profileren als de enige echte Nederlandse badkamerspecialist.”

LICHTSTRAAT OP ZWART Voor de eerste Tegelweek was er een beamer geregeld. Fijn als ondersteuning van de presentaties van sprekers. Niet aan gedacht: de volle zon op de lichtstraat van het pand aan de Aalsterweg maakte het scherm totaal onleesbaar. Wat nu? “We kregen een koele ingeving en hebben de standbouwer gebeld. Die kwam direct, kroop met een paar potten zwarte verf het dak op en heeft alle zon weggeschilderd. Opgelost.”

CHATEAU LA DIFFÉRENCE | 2007 “Dat werd Chateau la Différence”, zegt Erik. “Onze eerste echte huisbeurs en meteen ook de eerste echte huisbeurs in de geschiedenis van de Nederlandse badkamerbranche. Omdat je maar een keer een eerste indruk kunt maken, organiseerden we deze aftrap in het prachtige kasteel Duurstede. De naam was een verwijzing naar het thema van de beurs: het onderscheidende vermogen van Galvano. Het was een beurs zoals je die wel vaker wilt bezoeken. Veel noviteiten, exclusive merken, interessante sprekers, nieuwe E-business oplossingen, nieuwe huismerkproducten, een Valkeniershow, goede catering.” “En prachtig weer,” vult Frans aan, “aan alles hadden we gedacht.” “Ja, het was heet. En we waren zo slim om de tegelpresentatie in de toren te plannen. Geen lift. Dennis Veth heeft het geweten. Hij sjouwde alle tegels over de trap naar boven, en ’s avonds weer naar beneden. De beurs was voor ons ook een test. Zijn klanten bereid om te reizen en een middag vrij te maken voor Galvano? We kregen heel enthousiaste reacties, dus dat zat wel goed. Met deze beurs maakten we zichtbaar dat Galvano echt het verschil maakt in de badkamerbranche!” DE IDEEËNFABRIEK | 2010 “En zoals dat gaat met successen, het smaakte naar meer en nog beter. Drie jaar later”, lacht Frans, “hadden we de Ideeënfabriek. Dat is misschien wel de beurs der badkamerbeurzen. Alleen al de locatie, DeFabrique in Utrecht, wat een entourage. Ge-wel-dig! Alles gelijkvloers, alles goed bereikbaar. Drie dagen lang stonden we daar met alle belangrijke fabrikanten. Complimenten, zonder hen was het nooit gelukt. Terwijl we juist tijdens de Ideeënfabriek voor het eerst ons huismerk Alterna breed neerzetten. Dat deed zeer hier en daar, en begrijpelijk. Maar goed, onze argumentatie deugde en uiteindelijk hebben we ook begrip gekregen voor onze stap. Er was life muziek, als altijd goede catering, er waren interessante sprekers, aantrekkelijke aanbiedingen en volop ideeën voor de badkamer van vandaag en morgen. We presenteerden ons als de enige echte inspirerende groothandel voor badkamer/sanitairmerken. We staken onze nek uit en kregen er uit het veld gelukkig alle credits voor.”

59 • update


Spiegelkasten met slimme opbergmogelijkheden en handige extra functies

Opbergruimte die past bij de gewoontes van de gebruiker Onderkasten met laden binnen handbereik en flexibele indelingsmogelijkheden

Spoelrandloze RimfreeÂŽ closets met een strakke vormgeving en innovatief montagesysteem

Veelzijdig te gebruiken baden voor een harmonieuze badkamerinrichting

Dit is geen badkamer. Dit is Sphinx Acanto. Het ontwerpen van persoonlijke en veelzijdige badkamers wordt veel makkelijker met dit badkamerconcept. De slimme details en mogelijkheden geven uw klanten veel vrijheid bij de inrichting van hun badkamer. Innovatieve montagesystemen maken het werk voor de installateur makkelijker en besparen tijd. Wilt u meer weten over Sphinx Acanto, kijk op sphinx.nl/sphinx-acanto


We hebben ons hoofddoel bereikt, Galvano staat op de kaart als dé badkamerspecialist van Nederland DE BADVAK | 2012-2016 “Het succes van de Ideeënfabriek was mooi”, mijmert Erik nog even, “maar het schiep ook verplichtingen. Want je wilt altijd weer een stapje vooruit. Nou hadden we het idee opgevat om voor elke beurs een andere locatie te zoeken. Na DeFabrique was dat nog een hele opgave. Op een goed moment waren we bij het Autotron. Niet passend. Het aantal opties was inmiddels erg klein. Zegt onze contactpersoon bij het Autotron: ‘Misschien is 1931 in Den Bosch wel iets voor jullie, de oude veemarkt die in 1931 geopend werd (en in 2001 tijdens de monden klauwzeercrisis gesloten). Wij zijn er vroeger allebei nog geweest toen er vee verhandeld werd. We gingen meteen kijken en waren ook meteen verkocht. Het ligt centraal, er is volop gelegenheid en er is ruimte. Het gebouw heeft nog veel van zijn oude sfeer, maar is wel volledig gerenoveerd. We hebben er nu drie beurzen georganiseerd en zijn nog steeds enthousiast. Elke keer meer bezoekers, meer deelnemers. De huisbeurs groeide in omvang en de aankleding en catering zijn steeds meegegroeid.

De vraag is hoe we nu verdergaan”, besluit Erik. “We hebben ons hoofddoel bereikt, Galvano staat op de kaart als dé badkamerspecialist van Nederland. Klanten en fabrikanten hebben ons vaak complimenten gegeven omdat we onze nek hebben uitgestoken door als eerste zo’n professionele huisbeurs neer te zetten. Tijdens de crisis nog wel! Misschien moeten we eens een nieuwe weg inslaan. Maar dat is dan voor de tweede honderd jaar van ons bestaan.” Eén vraag tot slot voor Frans: wat is in al die jaren beursdeelname nu de grootste verandering? “Makkelijk zat’” glimlacht Frans, “vroeger schreven we tijdens een beurs heel veel orders. Dat is geleidelijk minder geworden. Nu ligt het accent veel meer op noviteiten. Naast relatieonderhoud natuurlijk.

61 • update


BE TIGHT WASTAFELKRAAN

Exclusief bij Galvano

Made by Nobili

feliciteert GALVANO met haar 100-jarige jubileum!

update • 62


Gingen de Vikingen eigenlijk in bad?

badkamer

weetjes

Vikingen worden heden ten dage altijd afgebeeld als medogenloze, smerige wildemannen, maar was dat ook zo? We weten in ieder geval dat ze zorgvuldig hun haar kamden en zelfs een zeer sterke zeep hadden waar ze zich mee wasten, maar waar ze ook hun haren mee bleekten. Hoe blonder, des te meer aanzien je had als badkamer Viking. Naar verluidt waren de Vikingen dus wat schoner dan je zou verwachten. Hun badritueel was echter niet heel hygiënisch.

quotes

Iedere morgen kwam er een vrouwelijke hulp met een grote tobbe water die ze aanbood aan haar baas. Die waste daar zijn handen, gezicht en haren mee. Hij kamde z’n haren uit in de tobbe, spuugde erin en snoot vervolgens zijn neus in het water. De hulp droeg de tobbe vervolgens naar de volgende Viking die hetzelfde deed. En de volgende, en de volgende Viking. Haren uitkammen, spugen en neus snuiten. Je zult de laatste Viking maar zijn...

63 • update


De groei van een huisstijl Het Galvano logo door de jaren heen

De nieuwe huisstijl in 2017.

update • 64


Zo goed als elke onderneming heeft een logo en een huisstijl. Die moeten volgens de theorie onder andere passen bij je imago, of bij het imago dat je wilt hebben. Galvano was altijd vooral bezig met ondernemen en zakendoen. Er werden kansen gezocht en gegrepen. Dat is moeilijk in een huisstijl te vangen, en misschien heeft het daarom zo lang geduurd voor er serieus werk van gemaakt werd.

In de eerste jaren is de naam het logo. Geen poespas. De bijzondere letter uit 1929 (let op het ondeugende ‘haakje’ aan sommige letters) wordt een moderne schreefloze letter in 1929. In 1939 is het plotseling een klassieke schreefletter geworden. Een logo kun je dit woordmerk het niet noemen, van een huisstijl is geen sprake, zie de enorme verschillen tussen de drie briefjes. De rekening uit 1953 voor de Firma Schellens uit Reusel (vader van latere directeur Ad Schellens) is in twee kleuren. Iemand (onbekend wie) heeft zijn best gedaan op het logo en daar een wat afwijkende letter voor gekozen. Deze stijl wordt in ieder geval vastgehouden tot 1957. Er lijkt lijn in te komen. De advertentie uit de jaren ’60 laat echter anders zien.

1929

1939

1953

In 1964 is het weer helemaal anders. Op de cover zien we een letterlogo. De -G- vraagt alle aandacht. Dat idee wordt vastgehouden. Wanneer een vormgever de opdracht kreeg om dan nu maar eens een serieus logo te ontwikkelen, is onbekend. Zeker is dat het er in 1971 was. Toen stond het in ieder geval op een muur van het gebouw aan de Hurksestraat. Wie het wil zien, ziet in de -G- zowel de leverancier van buizen als van installatiematerialen. Over dit logo is de tevredenheid groot. In een personeelsadvertentie uit 1993 zien we het terugkomen. Tot 2017 houdt het logo stand. In het visitekaartje uit 2006 en de gevelbelettering uit 2013 gaat de letter over de rand, alsof Galvano wil zeggen: we kleuren niet altijd braaf binnen de lijntjes! In 2016, als de voorbereidingen voor het 100-jarig bestaan in volle gang zijn, besluit Galvano om logo en huisstijl te vernieuwen. Het is duidelijk dat Galvano zich heeft verbreed en verdiept als badkamerspecialist. Dat proces gaat verder. Logo en huisstijl moeten daar bij aansluiten en qua design (een deel van) de volgende 100 jaar aankunnen. Mooi is dat de -G- zijn rol blijft spelen, maar dan volledig gemoderniseerd. De toevoeging van het gestyleerde personage in de -G- drukt helder uit dat de klant en de eindgebruiker centraal staan. Het is niet gezegd dat er voorlopig niets verandert aan de huisstijl, maar het is wel zeker dat Galvano haar plek gevonden heeft in badkamerland.

1971

1964

1993

2013

2017

65 • update


URBANTONES De oerkracht van

Tegelserie: URBANTONES

het natuurlijke

Meer inspiratie: scan deze code met uw smartphone

WWW.VILLEROY-BOCH.COM

update • 66


Aalt Spackler laat Galvano inschrijven als NV. Hij geeft opdracht om aan de Hoogstraat een showroom, benedenwoning, 2 bovenwoningen, magazijnen en garage te bouwen. Begin ’31 verhuist Galvano in Eindhoven. Er zijn filialen in Breda en Sittard. De Hoogstraat heeft ruimte voor het uitdijende wagenpark.Gasleverancier Loos wordt binnengehaald als tweede depothouderschap. Oprichting NV Noord-Brabantse Metaalhandel Galvano in 1938.

1917 1930

Zo laa

Op Spa rich ck tin ler g S en pac Aa kl lt Sp

Aalt Spackler zet Elementen Fabriek Galvano voort zonder Karel Hendrik Spackler.

Jaren 20

192

1933

17 november 1917 Oprichting te Apeldoorn van de handelsvennootschap Galvano door de broers Karel Hendrik Spackler en Aalt Spackler. Doel: ‘…het fabriceren van en handel drijven in elektrische elementen…’. Galvano is vernoemd naar de wereldberoemde Italiaanse natuur- en scheikundige Luigi Galvani. De eerste bedrijfslocatie en fabriek lag aan de kanaaldijk zuid 5.

1920

1917-1920

1930-1940

Tijdlijn historie Galvano

Akte van oprichting N.V. in Nederlandse Staatscourant.

Pand aan de Keizersgracht in Eindhoven.

Galvano Groothandel BV

1920

1930

Centrum.

ui rh e V ar na

1931

1925

op de hoogstraat, zit u goed

2017

galvano sanitair In 1925 verhuist Galvano op de hoogstraat,Metaalhandel naar de Sint Catharinastraat in Eindhoven galvano sanitairzit u goed Na de introductie van de droge batterij - omstreeks 1920 in Duitsland - verhuist Galvano naar Eindhoven, het bedrijf is dan lood- en zinkdepothouder van Hamburger. In december 1920 gaat Aalt Spackler alleen verder met Galvano. De handel loopt voorspoedig, het bedrijf groeit tweemaal uit zijn jasje; Stratumsedijk 1a (1922), Keizersgracht 20 (1923) en St. Catharinastraat 5 (1925). Het assortiment wordt uitgebreid met o.a. gereedschap. De eerste mensen komen in dienst. Met een eigen wagenpark houdt Galvano de logistiek in eigen hand.

Er was al snel hulp nodig en de Spacklers zochten meteen de markt op. Er moest flink worden aangepakt.

Feest in de nieuwbouw aan de Hoogstraat: de firma Loos geeft een lasdemonstratie.

1931

1920-1930

08

1918

1917

De afdeling Eindhoven van de Bond van Loodgieters- en Koperslagerspatroons bezoekt voorheen Hamburger in Utrecht.


galvano sanitair op de hoogstraat, zit u goed

Jaren 60

1950-1960

In de jaren ’50 ontwikkelt Galvano zich sterk. Het gaat in witgoed en sluit zich aan bij GISA, de vereniging van groothandelaren in sanitaire artikelen. Het bedrijf aan de Hoogstraat wordt fors uitgebreid en de panden Hoogstraat 101 en 103 worden bij het bedrijf getrokken. Er komen sjouwers, vertegenwoordigers en kantoorbedienden. Jan Spackler, zoon van Aalt, is de nieuwe directeur van Galvano en Aalt gaat met pensioen.

Galvano aan de Hoogstraat in Eindhoven.

Galvano leverde fornuizen en ander witgoed.

Jaren 60

1959

at je zien wie je bent en wat je doet.

Magazijn Hoogstraat: Nederland gaat aan de wasmachine. Galvano helpt een handje.

1940

1950

1960

Advertentie diepvriezers.

Catalogus Galvano 1959-1960.

1960-1970

1940-1950

1959

Jaren 60

Uit de oorlogsjaren en de jaren erna is weinig bewaard gebleven. Wel deze bon en kwitantie. De eerste voor Schellens uit Reusel (vader van latere directeur Ad Schellens) en de tweede van Rooyakkers uit Erp, nog steeds een gewaardeerde klant.

In de sanitaircatalogus uit 1964 worden Galvano-klanten al uitgenodigd de moderne showroom van Galvano te gebruiken als verlengstuk van hun eigen bedrijf. Die showroom bevatte vooral veel witgoed en kachels. Deze werden ook rechtstreeks aan de consument verkocht. In 1964 verkoopt Aalt Spackler zijn aandelen aan zijn kinderen, in de Staatscourant van januari 1966 staan Jan en Ad Spackler samen als directeuren van Galvano. Uitbreiding bedrijfspanden met Hoogstraat 113.


lem re en te

Galvano Groothandel BV bestaat 100 JAa

Minie van der Bruggen was lange tijd het eerste aanspreekpunt voor bezoekers van de showroom aan de Hoogstraat.

Keukens en badkamers gaan elk hun eigen rol spelen in de jaren 70.

Bertus was met zijn BadBodeBabbel een vaste waarde in elke Badbode. Elk nummer gebruikte hij om een product, meestal een nieuwtje, in het zonnetje te zetten.

In 1993 Kantore Bumat v

1990

Ad Schellens zag en gebruikte al vroeg de voordelen van automatisering om Galvano vooruit te stuwen in de sanitairbranche. Hij zette daarmee Galvano op een belangrijke voorsprong. De Badbode-formule wordt met groot succes uitgerold. Het nieuwe logistieke centrum is een forse verbetering, maar vraagt nog steeds veel handwerk. Centrale verwarming als product categorie wordt toegevoegd aan het assortiment

Jaren 90

Jaren 80

1980

Leveren uit voorraad. Orders verzamelen was toch vooral handwerk.

Jaren 90

Jaren 80

r Ve ar D na

Jaren 80

Jaren 70

Folder Galvano huishoudelijke apparaten.

1980-1990

Jaren 70

1970

1978

Het bedrijf krijgt meer tekening. Er is een afdeling konstruktiematerialen, een afdeling huishoudelijke artikelen en een afdeling sanitair. Later die jaren wordt Bumat opgericht, een aparte NV gespecialiseerd in keukens. Ad Schellens treedt aan, eerst als verloopleider, later wordt hij directeur. Hij leidt de transformatie die van Galvano de badkamerspecialist maakt. De afdeling logistiek professionaliseert, op de Hurksestraat in Eindhoven wordt een nieuw centraal magazijn gebouwd van 10.000 m2, met laaddocks. Opening 1972.

Mensenmens Ad Schellens (3e van rechts) ontvangt in 1978 een aantal gasten.

Zoals Philips PSV had, zo kreeg Galvano haar eigen voetbalteam. Werd vooral groot in gezelligheid, dus na het laatste fluitsignaal.

200 8

1970-1980

2017

1990-2000

Galvano wil van reg partij worden. In W a/d IJssel worden overgenomen.. Ov inkoopvereniging e Haag. Aan de Aals 1996 een nieuwe s e de showroom keuk en or wo i t Bumat. In 1997 n t ka aa Groothandel an gstr(sanit v r Spack divisies. ng uJan izi lenb hu commissaris. il

Ad Schellens in zijn kantoor aan de Hoogstraat.


2010-2017

galvano sanitair op de hoogstraat, zit u goed

3 is de Hoogstraat definitief te klein. en en showrooms van Galvano en verhuizen naar de Aalsterweg.

2008

gionaal speler een nationale Wychen, Amersfoort en Capelle showrooms geopend of vername Halo BV (cooperatieve en opening afhaalbalie in Den sterweg in Eindhoven verschijnt in showroom badkamers, ernaast kens van zusterorganisatie orden Galvano Metaal en Galvano air/cv) ondergebracht in twee kler neemt in 1996 afscheid als

Ook de ontvangst en toegang showroom worden volledig gemoderniseerd.

2010

2008

2014

Galvano’s rol in sanitairland groeit. Het magazijn aan de Hurksestraat wordt vernieuwd. In 2007 verkoopt de familie Spackler de aandelen van het bedrijf aan Saint-Gobain. Galvano Metaal gaat zelfstandig verder ook zonder verdere betrokkenheid van de familie Spackler. De kantoren en showroom verhuizen van de Aalsterweg naar het huidige adres aan de Dillenburgstraat 12 in Eindhoven.

2007

2000-2010

Jaren 90

2000

Showroom Aalsterweg.

Jaren van algemene slechtere markt veroorzaakte moeilijke keuzes en hebben het bedrijf volledig terug gebracht naar alleen Eindhoven als locatie. Het herstel gaat voorspoedig en in het jubileumjaar wordt het bedrijf in een nieuwe huisstijl gehuld; klaar voor de toekomst.

1 november 2017

Jaren 90

De nieuwe showroom aan de Aalsterweg straalt een en al moderniteit en toekomstgerichtheid uit.

Galvano Groothandel BV bestaat 100 JAAR!

2017

De logistiek is nog steeds een van de sterke punten van Galvano.

Verhuizing van kantoren en showroom Aalsterweg naar Dillenburgstraat in Eindhoven.

Na twee generaties wordt Galvano Groothandel BV verkocht aan Saint-Gobain Distribution.


Fundo Top Kant en klare afwerking voor Fundo douchevloerelementen Fundo Top is een nieuwe esthetische oplossing voor wedi Fundo douchevloerelementen. Het vormt een hoogwaardig alternatief voor de traditionele tegels. Het element is in één stuk en zonder voegen vervaardigd van een dun en robuust mineraal materiaal en vormt de ideale oplossing voor ieder die een eenvoudige en snelle installatie wenst zonder compromissen op het gebied van kwaliteit of waterdichtheid.

NIEUW

www.wedi.eu

Stijlvolle LED-spiegels

update • 74


Klanten van toen én nu halen herinneringen op; over de grote statige Fiat van directeur Spackler, Snip en Snap bij de afhaalbalie en over hachelijke momenten in een vliegtuig tijdens één van de vele reizen die Galvano maakte met haar klanten. Herinneringen en anekdotes over een prachtig verleden en mooie samenwerkingen. 75 • update


Michael van Dijk INSTALLATIE VAN DIJK, LEENDE

“Als jong menneke kwam ik al in aanraking met Galvano”, schrijft Michael van Dijk van Installatie van Dijk uit Leende. “Meneer Ad (Spackler) kwam regelmatig over de vloer en ieder jaar tegen vakantietijd kwam hij de bonus contant afgeven. Mijn ouders waren hier altijd ontzettend blij mee. Op een gegeven moment kwam hij weer bij ons, nu met de mededeling dat hij op dat moment niet genoeg contant geld had. Maar… hij had wel een crèmekleurige Fiat met lederen bekleding, plus met hout ingelegd dashboard en een zonnedak. Deze auto had hij pas enkele jaren, vertelde hij, en de waarde lag hoger dan de bonus. Of er te praten viel. Mijn vader had hier wel oren naar en met wat handgeld werd de deal gesloten en reed mijn vader meneer Ad naar huis.” BALKENBRIJ Balkenbrij is een oud gerecht. Traditioneel wordt het gemaakt van in bouillon gekookt slachtafval van het varken, boekweitmeel en speciale kruiden die een zoete smaak afgeven. Het wordt vooral in de herfst en winter gegeten. Bij Van Dijk werd op gezette tijden balkenbrij gegeten. “Op de dagen dat we balkenbrij aten, kwam rond etenstijd altijd dezelfde vertegenwoordiger van Galvano binnenvallen. Dat was natuurlijk geen toeval. Hij kon (wilde) de balkenbrij die we hem aanboden ook nooit afslaan. Bij zijn afscheid hebben we hem enkele kilo’s ervan cadeau gedaan.” VAKANTIEWERK “Eind jaren zestig heb ik bij Galvano vakantiewerk gedaan. Eerst een paar weken in het magazijn in de Hoogstraat, later mee op de vrachtwagen. Tijdens een van die ritten moesten we een oplegger vol met buizen en pakketten afleveren. De chauffeur kon niet bij de klant komen omdat een gedeelte van de doorgaande weg afgebroken en te smal was, zodat hij er niet door kon met de truck. Alle buizen moesten dus stuk voor stuk lopend bezorgd worden. Een halve dag later konden we eindelijk naar de volgende klant. Aan het einde van de dag was de oplegger natuurlijk niet

Bonussen en balkenbrij

leeg. We beschermden de goederen met een zeil tegen de regen. Omdat het zeil regelmatig omhoog moest om een van de pakketjes (dozen spijkers, bouten, moeren, enzovoorts) eruit te halen, bleken enkele dozen behoorlijk nat te zijn geworden. De volgende dag mocht ik weer met dezelfde chauffeur op pad en bezorgden we de bouten en spijkers bij de aannemer die met smart zat te wachten. Helaas was er geen heftruck en moesten we de dozen een voor een met de hand op een kruiwagen leggen en naar de loods sjouwen. De natte dozen vielen gelijk uit elkaar. De bezorging van enkele doosjes duurde daardoor meer dan twee uur! Hoe Galvano dit met de klant heeft opgelost, weet ik niet. Ik weet wel dat we alles op één hoop hebben gegooid, want we kwamen toch al tijd te kort. We moesten dóór, want de afdeling planning van Galvano had een andere klant beloofd het sanitair als eerste werk te leveren, zeker vóór acht uur. Het werd echter 11.00 uur, dus die klant zal ook niet tevreden zijn geweest.” UITSTAPJES “De vaak leuke uitstapjes van Galvano zijn me ook bijgebleven. Tijdens zo’n reisje naar de Kermi fabrieken in Duitsland hebben we met het hele gezelschap een rondvaart gemaakt op de Donau, met de zon hoog aan de hemel. De meeste mensen hadden een ‘houten kop’ van de vorige avond. Dat bracht Ronald Ter Haak van Galvano op het idee om iedereen op een ijsje te trakteren. Toen een van de klanten het ijsje uit de verpakking liet vallen, moest Ronald daar enorm om lachen. Maar toen Ronald zelf het papier van zijn ijsje verwijderde, vielen er stukjes chocolade op zijn blouse, colbert en broek. Dat was echt gieren! De zakelijke (snoep)reisjes waren (niet) altijd leerzaam, maar een reisje naar Viega is me altijd bijgebleven. Na

update • 76


Van harte! “De samenwerking met Galvano was altijd prettig en is dat nog steeds. De mensen zijn deskundig en betrokken. Prettige mensen om mee om te gaan! We hebben alle reden om Galvano te feliciteren met het eeuwfeest. We wensen het bedrijf én de mensen een goede, gezonde toekomst!”

Michael van Dijk

een zware nacht kwam de oude heer Viegener met een donderspeech, waar iedereen wel wakker van bleef. Het begeleidende Viega personeel stond strak in het pak en recht in het gelid toen de heer Viegener binnenkwam. Zijn uitspraak ‘Arbeit macht Freude en Freude macht Arbeit’ heb ik altijd onthouden.” WANDELEND GEHEUGEN “In de tijd dat er nog geen computers waren om iets op te zoeken had Galvano Ad Vermeulen en Willem van der

Heijden. Als die twee het niet wisten, dan had je pas echt een probleem. Een ramp. In deze tijd is een computerstoring natuurlijk een ramp, zoals Galvano deze zomer merkte. Toch kon er door de gedegen opleiding en de aanwezige productenkennis voldoende service verleend worden. Chapeau! Hopelijk blijft dit Galvano in de toekomst bespaard.”

77 • update


Harry Schellens DERDE GENERATIE INSTALLATIEBEDRIJF SCHELLENS, REUSEL

Je hebt altijd baas boven baas. Terwijl half Europa in brand stond en Nederland neutraal bleef, verhuisde Janus Schellens in 1914 van Nuenen naar Reusel. Hij begon er een smederij, dat was dus drie jaar voordat Galvano aan de andere kant van Nederland werd opgericht. De twee bedrijven ‘ontmoetten’ elkaar in 1947, toen Galvano al lang en breed in Eindhoven gevestigd was. “In dat jaar leverde Galvano een bestelling staal aan Schellens”, zegt Harry Schellens, kleinzoon van Janus, “de eerste bestelling waar we een bon van hebben.”

ZAKEN EN PRIVÉ GESCHEIDEN Harry Schellens is de broer, van de in 2016 te vroeg overleden, Ad Schellens. “Ad heeft een kleine jaar of 40 bij Galvano gewerkt, de laatste 20 jaar (tot 2011 – Red.) als directeur. Wij bestelden bij Galvano, dus je zou kunnen denken dat dat een populair gespreksonderwerp was. Nee, dus. Helemaal niet. We hielden privé en zaken gescheiden. Aan de ene kant omdat we gewoon als broers met elkaar om wilden gaan. Aan de andere kant omdat we per se de suggestie wilden voorkomen dat het Installatiebedrijf voordeel zou hebben van onze band. Het installatiebedrijf onderhandelde met Galvano net als de collega’s, en zo hoort het ook. Het is gemakkelijker als je het aan de keukentafel niet over elkaars bedrijven hebt.”

Met broer Ad had ik het zelden over Galvano update • 78

GOED DAT INSTALLATIEMATERIAAL TERUG IS Natuurlijk informeerden we wel bij elkaar naar het reilen en zeilen van de bedrijven. Je hoopt dat de ander het goed doet en succes heeft. En er is ook weleens wat te mopperen. Wij waren in de vorige eeuw bijvoorbeeld niet enthousiast over het besluit van Galvano om te stoppen met installatiematerialen. Daarna is het contact ook behoorlijk verwaterd. Logisch, want in ons bedrijf vormen badkamerproducten geen hoofdactiviteit. We focussen op klimaattechniek. Wat ons betreft heeft Galvano er goed aan gedaan het installatiemateriaal weer op te nemen in het assortiment.” GOEDE ZET: ONTWIKKELING TOT BADKAMERSPECIALIST “De beste stap die Galvano heeft gezet, is in mijn ogen de ontwikkeling tot badkamerspecialist. Als ik het goed zie, kunnen de complimenten daarvoor naar Ad. Onder zijn leiding is Galvano een landelijke distributeur van sanitairartikelen geworden. Een speler die ertoe doet. Dat zijn veren voor Ad, die ik hem helaas niet meer persoonlijk kan toesteken.”


Harry Schellens

79 • update


Chris Peelen LOODGIETERSBEDRIJF PEELEN, VELDHOVEN

Loodgietersbedrijf Peelen uit Veldhoven doet al een dikke 50 jaar zaken met Galvano, meent Chris Peelen jr. Met zijn zoon Yorick leidt hij het bedrijf. Dat moet bijzondere herinneringen en leuke anekdotes hebben opgeleverd. “Zeker”, zegt Chris Peelen. “Het mooiste verhaal vind ik nog altijd dat van de Fiat van directeur Spackler van Galvano.”

“Het zal rond 1960 zijn geweest. We waren in die tijd behoorlijk bekend met het merk Fiat. In Oerle zat een Fiat dealer en mijn vader reed een kleine Fiat. Tot directeur Spackler een bestelling kwam opnemen bij mijn vader, die toen nog de smid van Oerle was. De heer Spackler reed een grote, statige, zwarte Fiat 2300 (deze zescilinder directie-auto werd vanaf 1961 gebouwd, red.). Toen hij vertrok, had mijn vader de grote Fiat gekocht. Later vertelde hij dat directeur Spackler hem had overtuigd. ‘Je moet goed voor de dag komen’, had Spackler gezegd. ‘Als je laat zien dat het je goed gaat, hebben klanten meer vertrouwen in je. Met zo’n klein Fiatje lukt dat niet.’ Afijn, directeur Spackler was zo overtuigend, dat mijn vader zijn auto kocht. We hebben daar later nog veel plezier van gehad. We hadden een groot gezin, maar dankzij die grote Fiat konden we toch een beetje comfortabel zitten.”

update • 80


Spackler was een goede handelsman

Chris Peelen

81 • update


Henk van der Velden SANIDROME VAN DER VELDEN, EINDHOVEN

De eerste herinnering van Henk van der Velden, eigenaar Sanidrome Van der Velden, was nogal indrukwekkend. “Met mijn vader reed ik naar de vestiging aan de Hoogstraat. In mijn herinnering reden we door een enorme poort het terrein op. Eenmaal op het terrein zag ik bergen gasflessen. Wat het is weet ik niet, maar als kind dacht ik: wat een enorm bedrijf!”

LOL BIJ DE AFHAALBALIE In 1972 nam Henk, met broer Jan, het bedrijf van zijn vader over. “Sindsdien meldde ik me regelmatig bij de balie van het afhaalmagazijn. Daar kon het vreselijk druk zijn, soms zaten er meer dan 20 mensen te wachten tot ze aan de beurt waren. Meestal leidt dat tot ergernis en chagrijn, maar niet aan de balie van Galvano. Want daar stonden Ad Vermeulen en Willem van der Heijden. Twee mannen die alle artikelnummers op volgorde konden dromen. Die alles wisten wat je maar kon weten over materiaal dat in de badkamer gebruikt werd. Wandelende encyclopedieën. Dat zijn al geen geringe kwaliteiten. Maar deze mannen hadden nog iets extra’s: het waren geboren entertainers. Dus als daar al die installateurs

Snip en Snap in Eindhoven

update • 82

stonden en zaten te wachten, was het altijd een gezellige boel. Terwijl ze een zinken plaat in het bonnenboek schoven als onderlegger, het calqueerpapier tussen twee vellen legden en de bestellingen noteerden - alles ging even langzaam in die tijd - maakten ze in sneltreinvaart de leukste grappen. Altijd bezig om elkaar af te troeven. Daarom vergeleek ik ze met Snip en Snap. Het was bijna een plezier om daar in de rij te staan!” COMPLIMENTEN VOOR GOOP “Ons bedrijf had dankzij broer Jan al snel een computer. Een apparaat met een heel klein schermpje. Het was enorm behelpen, maar wat waren we trots. Galvano was er minstens zo vroeg bij met de automatisering. Ze timmerden enthousiast aan de digitale weg, en met succes. GOOP is bijvoorbeeld een onbetwist hoogtepunt. Volgens mij veruit het beste systeem dat een installateur zich kan wensen. Alleen daarvoor al zou je zaken doen met Galvano.”


Henk van der Velden

83 • update


Jan van der Velden VERWARMING EN SANITAIR INSTALLATIEBEDRIJF, VAN DER VELDEN

“Mijn eerste herinnering aan Galvano heb ik van toen ik een jaar of vier, vijf was. Mijn vader nam me mee naar de Hoogstraat. We deden veel in kachels en haarden. Galvano leverde asbestkoordjes, ruitjes en pijpen. Maar we haalden er ook fornuizen. Als klein menneke mocht ik achter de balie komen om spullen te pakken. Dan voelde ik me de koning te rijk. Een heel enkele keer liepen we door naar de toonzaal. Daar zag ik Ad Spackler, die altijd heel aardig voor me was. Dat soort dingen blijf je onthouden.” Jan van der Velden, van installatiebedrijf Van der Velden uit Eindhoven, heeft een flink stuk van de Galvano-geschiedenis meegemaakt. “In mijn herinnering deed mijn opa, de smid Jan van der Velden, al zaken met Galvano. Hij begon zijn bedrijf in 1898. Hij stierf in 1920, dus als opa zaken heeft gedaan met Galvano, dan was dat maar heel kort. De twee bedrijven kennen elkaar in ieder geval al heel lang. Het contact is waarschijnlijk goed op gang gekomen toen mijn vader Harrie het bedrijf overnam. Hij was meer een handelsman en verkocht ook haarden, kachels en kookketels voor de was. We gingen net als Galvano huishoudelijke artikelen verkopen. Wasmachines, koelkasten. De bestellingen werden geschreven door de Galvano-vertegenwoordiger Jan uit Sint-Oedenrode, als ik me niet vergis. Zijn achternaam weet ik niet meer. OPRICHTING SANIDROME “In 1972 namen mijn broer Henk en ik het bedrijf van mijn vader over. Hij had een nieuwe zaak gebouwd aan de Kruisstraat in Eindhoven. De gemeente had zijn oude pand onteigend en hij wilde wel verder. Galvano bleef altijd in beeld en meer dan dat. Want begin jaren 90

Ik ken Galvano al mijn hele leven update • 84

kregen we een heel innige samenwerking. Het was in de tijd dat Sanidrome werd opgericht. Het initiatief was van Frans en Ria van de Ven uit Knegsel en van mij. We wilden een nieuwe formule opzetten. Galvano heeft ons toen achter de schermen goed geholpen. Eerst bij de voorbereiding, want daar komt heel wat bij kijken. Later, toen we met zeven ondernemers Sanidrome hadden opgericht, stelde Galvano haar medewerker Fred Veron als adviseur ter beschikking. Het belang voor Galvano was dat een aantal grote klanten dankzij de nieuwe formule zeker behouden bleef voor Galvano. Van 1993 tot 2006 ben ik bestuurslid geweest van Sanidrome. Daarna gingen Henk en ik in goed overleg apart verder. Henk ging verder met Sanidrome en ik heb sindsdien mijn energie gestopt in het bedrijf dat ik samen met mijn zoon heb. Ja, het was moeilijk om Sanidrome los te laten. Het was wel mijn kindje.” REIZEN MET GALVANO “Natuurlijk heb ik veel herinneringen aan Galvano. Een minder goede is dat het bedrijf de afdeling installatiemateriaal een tijdje heeft laten sloffen. Daar is het gelukkig van teruggekomen. Tot de betere herinneringen behoren de reisjes naar leveranciers als Villeroy & Boch. Op een goed moment ging Galvano volgens mij wel 25 keer per jaar. Samen ontbijten, samen de bus in, ontvangst, lunch, rondleiding, samen dineren, samen terug. Gezellig, goed voor de relatie. Andere heel goede herinneringen heb ik aan Ad Schellens, en niet alleen omdat hij zo goed kon koken. Hij sleurde Galvano mee het digitale tijdperk in en bracht de logistiek op hoog niveau. Jammer dat hij ons zo vroeg ontvallen is.”


Jan van der Velden

85 • update


Piet en Peter Voss OPRICHTER INSTALLATIEBEDRIJF VOSS, SINT-OEDENRODE

In het jaar dat ‘Och was ik maar bij moeder thuisgebleven’ van Johnny Hoes een hit wordt en John F. Kennedy in de VS aantreedt, verlaat Piet Voss het ouderlijk huis. Hij zoekt zijn geluk in Nijnsel. “Ik was net 21 en wilde zelf iets beginnen.” Dat zou later Installatiebedrijf P. Voss worden, dat inmiddels door zoon Peter is overgenomen. Galvano kende hij nog niet, maar daar zou snel verandering in komen.

“In de begintijd deed ik veel witgoed. Dat werd de link met Galvano. Zoppas was een bekend Italiaans merk, Galvano leverde dat ook. Met een groep klanten van Galvano zijn we later nog weleens naar Italië gevlogen om de Zoppas fabriek te bezoeken en bestellingen te plaatsen. Maar ik ben door Galvano over de streep getrokken door een Bauknecht actie. De speciale aanbieding was: elke dealer die in een jaar 50 Bauknecht wasmachines verkoopt, wint een reis naar Kenia. Dus ik bestelde 50 machines, zette de opslag vol en won die reis. Mijn vrouw Ricky verkocht de machines en voor mij was het een vuurdoop in een vliegtuig. En wat voor een. We waren 30 uur onderweg en deden zo ongeveer elk vliegveld op de route aan voor onderhoud aan het vliegtuig.” WAAR IS MIJN GEBIT? “Het ergste was, dat we vliegend boven het Afrikaanse continent in een luchtzak belandden. Vielen we zo 100 meter omlaag! Naast mij zat een andere winnaar, die flink overgaf in een plastic zak. Toen de rust al lang weer was weergekeerd, roerde hij met zijn blote handen in die zak. Ik zeg: wat doe jij nou? Zegt hij: Ik ben mijn kunstgebit kwijt!”

Op avontuur met Galvano

update • 86

VLIEGGEVAAR De reisjes van Galvano waren dus niet zonder gevaar? “Zeker niet. Ik ben een keer of 10 mee naar Joegoslavië gevlogen. Ad Spackler wilde me altijd mee hebben omdat ik graag luidkeels zong en zo voor een extra positieve noot zorgde. Goed, op een keer gingen we met Zanker naar Joegoslavië. Er waren twee vliegtuigjes geregeld met elk ongeveer 50 mensen. In het vliegtuig waarin ik zat, ging de piloot op een bepaald moment op onderzoek uit. Daar word je niet vrolijk van. Het eindigde met de mededeling dat we teruggingen naar Schiphol, dat hij de tanks moest leegvliegen en dan zou proberen te landen. Zonder landingsgestel, want het hydraulische systeem was uitgevallen. We zagen de ambulances en de brandweer al staan. Ik heb zelden zo veel mensen tegelijk in huilen zien uitbarsten. Maar het is goed afgelopen. Later die dag zijn we opgehaald door het andere vliegtuig.” LEEGVERKOOP SHOWROOMS “Eenmaal klant bij Galvano, werden de banden steeds sterker. Galvano, destijds onder leiding van Ad Schellens, werd onze totaalleverancier. We waren blij met de Badbode en vonden het later uitstekend dat de Baderie door Galvano beleverd werd. Het contact was prima en goed voor beide partijen. Toen de showroom aan de Hoogstraat verhuisde naar de Aalsterweg, heb ik de oude showroom opgekocht en leeg verkocht. Hetzelfde toen de showroom aan de Aalsterweg dicht ging en naar de Dillenburgstraat verhuisde.” “Inmiddels runt mijn zoon Peter het bedrijf. Er is veel veranderd sinds 1961, maar de prima verstandhouding met Galvano is altijd gebleven.”


Peter Voss (zoon van Piet)

87 • update


Wim Rooijakkers ROOIJAKKERS INSTALLATIETECHNIEKEN, ERP

Sommige gebeurtenissen laten hun sporen blijvend na. Zoals die eerste keer dat Wim Rooijakkers, derde generatie, bij Galvano kwam. Zijn vader had hem gestuurd om een fonteintje. “Ik werkte als tekenaar/calculator en deed verder wat nodig was. We hadden het fonteintje direct nodig bij een karwei,” zegt Wim, “of ik het even wilde halen.” Hij deed niets liever, want hij had net zijn rijbewijs gehaald. Dus stapte Wim in de auto en reed van Erp naar Eindhoven. We schrijven 1987.

“Aan de balie werd ik ontvangen door twee oudere mannen, Willem van der Heijden en Ad Vermeulen, meen ik. Van die oude rotten die alles wisten wat er te weten was over sanitair en installatiemateriaal. Ze wilden weten wie ik was. Toen ze mijn naam hoorden, vertelden ze dat ze mijn vader goed kenden en dat ze mijn opa ook nog wel ontmoet hadden. Ze waren benieuwd of ik de zaak zou overnemen. Ja dus. Ze vertelden over vroeger, wat ik natuurlijk reuze interessant vond. Nadat we zo uitgebreid kennis gemaakt hadden, gaven ze me het fonteintje mee. Ik legde het in de auto en verliet Galvano met zo hoog mogelijke snelheid. Tja, al voordat ik het terrein af was, was het fonteintje door het heen en weer schudden kapot. Ai, ik zag me al bij mijn vader aankomen! Maar we hadden die fontein nodig. Dus ik met een rood hoofd naar binnen. Stonden Willem en Ad daar. Terwijl ze naar de fontein keken, zei een van hen: ‘Ja, die scheur zat er zeker al in. Kom maar, dan pak ik een ander.’ Met dat andere fonteintje ben ik voorzichtig naar de zaak gereden. We hebben er gelukkig maar een hoeven te betalen, anders had ik zeker op mijn kop gekregen.”

Die scheur zat er zeker al in? update • 88

KLANTENBINDING “Op dat moment wilde ik de medewerker van Galvano graag geloven dat het fonteintje al kapot was. Maar op de weg terug realiseerde ik me dat ze me gematst hadden. Ze hadden echt wel gezien dat ik wegscheurde en dat die scheur daardoor kwam. Met hun sportiviteit hebben ze twee goede dingen voor elkaar gekregen. Het eerste is dat ik een klant voor het leven ben geworden. Tenzij Galvano vreemde dingen doet, blijf ik er zaken mee doen. Het tweede is, dat ik nooit in de verleiding ben gekomen om iets dat we zelf kapot hadden gemaakt, aan Galvano toe te rekenen. We hebben zaken altijd volstrekt eerlijk afgehandeld. Complimenten ook voor Galvano trouwens, want daar heeft dezelfde helderheid de voorkeur.” 80 JAAR ZAKENDOEN ”Mijn opa was dorpssmid in Keldonk. Hij betrok staal en golfplaten bij Galvano. Mijn vader zette met zijn installatiebedrijf de contacten gewoon voort. Dat doe je als alles goed gaat. Mijn vader heeft me weleens verteld dat de Galvano vrachtauto vroeger, bij nat weer, soms in de modder vastliep. We woonden in het buitengebied en het laatste stuk naar ons was onverhard, vandaar. In 1997 heb ik de zaak overgenomen. We hebben nu een bedrijf met 20 mensen. We doen niet alleen badkamers, maar natuurlijk betrek ik mijn sanitair nog steeds van Galvano. Wat goed is hoef je niet te veranderen. En goed is het.”


Wim Rooijakkers

89 • update


vuilwaterpompen en fecaliënvermalers

KINEROCK Extra-vlakke douchebak met natuursteenstructuur · Ter plekke op maat zaagbaar

WALL Pro ®

De totaal-oplossing voor het installeren van een wandcloset

· Geleverd incl. extra-vlak afvoerputje met afvoerrooster

· Waterbesparend dankzij de dubbele spoeltechniek 3L/6L

· Ruime keuze in kleuren en afmetingen

· Mogelijkheid tot aansluiting van een bidet, douche of wastafel

· Zeer kras- en schokbestendig · Voorzien van hoogwaardig natuurlijk antislip

· Inbouw-element · Eenvoudige interventie dankzij dubbele toegang · Garantie-uitbreiding mogelijk* * bezoek onze website voor de voorwaarden

www.kinedo.info

www.sanibroyeur.info


Sportief Galvano Het is natuurlijk bekend dat Galvano zakelijk gezien haar mannetje staat maar wist u dat wij ook op sportief gebied soms actief zijn? Een aantal van onze lezers heeft al eens deelgenomen aan een sportief Galvano evenement en weet hoe gezellig en leerzaam dat is! U herkent vast wel iemand op de foto’s van onze ATB fietstours, golfdagen en survivaltochten die wij regelmatig, in samenwerking met een of meerdere leveranciers, organiseren. Houdt u vooral onze website in de gaten…

fi e t s G al va n o ATB

tou r.

Galva no’s eigen zaal voe tbal team.

‘S urvi val of the fitt est?’ 2014

ee...) ‘Hol e in one’ (or two or thr Gol fd ag Gal va no 2009. 91 • update


Galvano Locaties door de jaren heen Galvano begon in 1917 in Apeldoorn als elementenfabriek. Gevestigd in een kleine schuur aan de Kanaal Zuid 5 vervaardigde het bedrijf natte batterijen. Niet veel later, door de komst van de droge batterij, verhuisde Galvano naar Eindhoven om daar verder te gaan als depothouder voor lood en zink van de firma Hamburger.

De vestiging van Galvano in Apeldoorn was dus maar van korte duur. Vanaf april 1922 is Galvano gevestigd aan de Stratumschedijk 1A in Eindhoven. In 1924 wordt er alweer verhuisd, dit keer naar de Keizersgracht 20 in Eindhoven. Ook deze locatie is van korte duur, want vanaf 1 juli 1925 zijn het magazijn en het kantoor gevestigd aan de St. Catharinastraat 5 in Eindhoven. Vanaf het moment dat Galvano vanuit Eindhoven opereert verdwijnt de naam ‘elementenfabriek’ en gaat het bedrijf verder als ‘Galvano Metaalhandel Eindhoven’.

Keizersgracht 20 in Eindhoven

update • 92

Eind 1930 staat er wederom een verhuizing gepland. Dit keer naar de Hoogstraat 95-99 in Eindhoven. Vanaf 1933 vermelden de documenten in het archief ook vestigingen van Galvano in Sittard en Breda. In 1938 wordt de bedrijfsnaam gewijzigd naar N.V. Noord-Brabantsche Metaalhandel Galvano. Weer later wordt dit aangepast naar Eindhovensche Metaalhandel Galvano. In de jaren 60 vindt er uitbreiding plaats op de Hoogstraat: huisnummer 101 en 103 worden erbij getrokken. Later volgt ook huisnummer 113. Aan

Hoogstraat 95-99 in Eindhoven


Kanaal Zuid 5, Apeldoorn

Opgericht in Apeldoorn, maar al bijna 100 jaar in Eindhoven het begin van de jaren 70 blijken de magazijnen aan de Hoogstraat te klein geworden en wordt er grond aangekocht op de Hurksestraat. Op twee hectare wordt een gloednieuw centraal magazijn gebouwd. Kosten: circa twee miljoen gulden. Aan de Hoogstraat worden de kantoren en de toonzaal vernieuwd. In de jaren 90 heeft Galvano ook een showroom in Wijchen. Door overnames zijn er ook vestigingen in Capelle aan den IJssel en afhaalbalies in Den Haag en Amersfoort. Deze worden later weer verkocht. In 1993

verhuizen de kantoren van de Hoogstraat naar de Aalsterweg in Eindhoven, de showroom volgt drie jaar later. In 2006 wordt het logistiek centrum aan de Hurksestraat 34-36A verbouwd en uitgebreid met nieuwbouw. Twee jaar later verhuizen de kantoren en de showroom naar het huidige adres: de Dillenburgstraat 12 in Eindhoven. Kortom: Galvano heeft gedurende honderd jaar een flink aantal verhuisbewegingen gemaakt maar is en blijft een trots Eindhovens bedrijf.

Aalsterweg in Eindhoven

93 • update


Relaxen. De badkamer is meer dan zomaar een plek waar je je tanden poetst, scheert of doucht. Het is een ruimte geworden waar je tot jezelf kan komen. Behaaglijke warmte is hierbij essentieel. Bijvoorbeeld, met de nieuwste designradiatoren Signo en Casteo. Ze geven uw badkamer thermisch comfort en een esthetische uitstraling. Onze designradiatoren kunnen de sfeer creëren die bij jou het gewenste relax-effect teweeg brengt. Alles wat u moet weten over harmonieus binnenklimaat, is te vinden op www.kermi.nl ad_kermi_DHK_Jubileum_Mag_190x133,5.indd 1

24.05.17 14:50

Innovatie is

ook buiten de norm nieuwe oplossingen vinden.

Schlüter®-BEKOTEC-THERM Het innoverende en unieke verwarmingssysteem “de klimaatregelende tegelvloer” vermindert de bouwtijd, bespaart energie en verbetert het wooncomfort. De beperkte opbouwhoogte van de modulaire bekledingsconstructie en de bijbehorende verwarmings- en regeltechniek vormen een perfecte basis voor een snel reagerende vloerverwarming met een bijzonder lage aanvoertemperatuur.

Schlüter ®-BEKOTEC-THERM. Vertrouw alleen op het origineel.

update • 94

www.schlueter-systems.nl


“Here in the Netherlands there are towns that take part in the throwing of toilet bowls for a laugh” - Willem-Alexander - King of the Netherlands -

badkamer

weetjes

badkamer

quotes 95 • update


TAKE IT MEUBELEN

Exclusief bij Galvano

Nieuwe donker eiken uitvoering medio 2018 beschikbaar

update • 96


Directie door de jaren heen Alle Galvano-directeuren op een rij

AALT SPACKLER Periode directeur: 1917 tot 1955 Geen foto beschikbaar van Karel Hendrik Spackler (mede-directeur van 1917 tot 1920)

AD SCHELLENS Periode directeur: 1991 tot 2011

AD (AALT JR.) SPACKLER Periode directeur: 1953 tot 1991 Commissaris tot 2007

JAN SPACKLER Periode directeur: 1953 tot 1993 Commissaris tot 1996

MARK VAN HOOF Periode directeur: 2011 tot 2016

ARNOLD KOOMEN Periode directeur: 2016 tot heden

97 • update


NEOPERL® Balie display Home

Bestelnummer 98919097 *

* incl. kopdisplay, zonder haken en artikelen

• Breedte 44 cm | Hoogte 58 cm, antraciet • Plaats voor 18 haken en kopdisplay (44 x 12 cm)

Beleef het comfort van een thermostaat die is ontworpen voor installateurs en gemaakt voor gebruikers.

• Incl. afneembare folderhouder • Zowel staand mogelijk als monteerbaar aan de wand

Lyric T6 serie programmeerbare thermostaat. Gemaakt voor comfort.

• Assortiment naar wens te bepalen

Controle via smartphone/tablet

Geofencing technologie

• Neem contact op met uw Neoperl vertegenwoordiger voor meer informatie

Ingebouwde wifi verbinding

7-daags klokprogramma, 6 perioden

Touch screen technologie

Zelflerend, optimaliserend

NEOPERL Benelux | A Division of NEOPERL AG Pfeffingerstrasse 21 | CH-4153 Reinach Phone +31 (0) 342 429040 | neobv@neoperl.nl www.neoperl.net

update • 98

Kijk voor meer informatie op: lyricT6.honeywell.com

© 2016 Honeywell International. All rights reserved.

Lyric_T6_Adv_A4_NL_NL_AD0457.indd 1

2016 Honeywell B.V. AD0457

09-09-16 16:13


Villeroy & Boch feliciteert Galvano met haar 100 jarig jubileum.


BE COOL WASTAFELKRAAN

Exclusief bij Galvano

Made by Nobili

update • 100


Leveranciers van Galvano vertellen over samenwerkingen, veranderingen in de markt, gezellige zakentrips, Galvano’s Ideeënfabriek en belangrijke en bijzondere ‘Galvanisten’. Een blik op het innovatieve verleden van Galvano, maar ook op een succesvolle toekomst als partners.

101 • update


Erik de Haan Sales Manager Klein Zakelijke Markt Geberit B.V. “Natuurlijk is het niet altijd ouwe jongens krentenbrood geweest”, zegt Erik de Haan als hij over de relatie van Galvano met A-merk Sphinx nadenkt. “Ik herinner me nog als de dag van gisteren de Ideeënfabriek van Galvano in DeFabrique in Utrecht. Geweldig initiatief, prachtige locatie, succesvolle beurs. Maar Galvano introduceerde daar wel het huismerk Alterna. Word je daar met alle belangrijke A-merken toch even voor het blok gezet. Daar zijn wel wat venijnige woorden over gesproken. Los daarvan vond ik het altijd een sterk punt dat Galvano een hoge graad van professionaliteit combineerde met een warm hart voor mensen. Gezelligheid is er altijd een wezenlijk onderdeel van het zakendoen.” ’S MORGENS VROEG WEER OP “Een voorbeeld? Rond 2007 introduceerde Sphinx een nieuwe serie. We hadden productmanagers Erik van Stiphout en Frans van der Heijden uitgenodigd voor een presentatie en overleg over de marktintroductie. Het werd een vruchtbare middag. Aansluitend zouden we een hapje eten. Leuk. Zo leuk, dat we in een kroeg nog iets gingen drinken. Dat werd 04.00 uur. Erik en ik klaagden dat we om 09.30 uur alweer ergens in het hoge noorden moesten zijn, maar het was te gezellig om op tijd te gaan slapen. De volgende dag zit ik aan mijn eerste koffie bij mijn prospect, als ik Erik aan zie komen rijden. Ik verstop me razendsnel bij de ingang en spring hem op de nek bij binnenkomst. Daar konden we smakelijk om lachen, ja.”

Geen zaken zonder gezelligheid update • 102

SAMEN OPTREKKEN Erik leerde Galvano kennen in 1992, toen hij bij Sphinx kwam werken. “In 1999 ben ik naar Ucosan gegaan en in 2006 weer teruggekomen. Er was natuurlijk van alles veranderd, maar zo ervoer ik het niet. Wel waren er inmiddels veel meer spelers op de markt. Maar ik deed met dezelfde mensen zaken bij Galvano. Gezellig en hard werken. Samen productintroducties voorbereiden. Want dat is een kracht van Galvano: voelen hoe je een nieuw product goed in de markt kunt zetten. Galvano loopt daarin echt voorop. Ik herinner me uit midden jaren ’90 de introductie van de kleur Sunrise (lichtgeel glanzend) in de Gilia serie. Keramiek werd toen nog in veel kleuren verkocht. Sunrise werd mede door de initiatieven van Galvano een groot succes. Hetzelfde met onze douchewanden, die we in 2007 op de markt brachten. In overleg met Galvano hebben we daar op de beurs Château la Difference ruim aandacht aan gegeven. Nooit spijt van gehad. Of de badkamerconcepten die we ook in 2007 introduceerden. Galvano nam meteen voorraad en maakte zich sterk voor conceptselling in de toonzalen. Dat is ook eigenbelang natuurlijk, maar je wordt er samen beter van.”


Tenoren in de badkamer In de gloriedagen van de VSK-beurs waren Sphinx en Galvano altijd prominent aanwezig. Overdag, maar zeker ook na sluitingstijd. “De mensen van Galvano hadden eerder dan wie ook in de gaten dat gezelligheid een belangrijke factor is. De borrel nabeurs, voor klanten en leveranciers, was altijd een feest. Niet in het minst door de inzet van Marco Bunschoten van Galvano en Dick Nanninga van Sphinx. Als de sfeer daar was en de glazen stonden op tafel, zongen zij het hoogste lied. Letterlijk. Marco bleef de hele avond stemvast, de zangprestatie van Dick liep naarmate de avond vorderde wat achteruit. Het deed er niet toe, want ze leverden gezamenlijk een bijdrage aan weer een onvergetelijke avond.” Erik de Haan

103 • update


Freek Wiesenhaan Managing director Hansgrohe “Galvano en Hansgrohe hebben een lange geschiedenis beleefd van intensief samenwerken”, zegt Freek Wiesenhaan, managing director bij Hansgrohe. “Beide bedrijven waren sterk in het retailsegment en hebben daar samen veel successen geboekt. Maar dat vertel ik uit de tweede hand. Want toen ik in 2009 bij Hansgrohe kwam en kennismaakte met Galvano, zaten we in het eerste jaar van de financiële crisis. We moesten, net als Galvano, onszelf opnieuw uitvinden voor de toekomst. In die tijd hebben onze wegen zich deels gescheiden. Galvano heeft met succes meer ingezet op onder andere online, Hansgrohe zocht de verbreding richting projectenmarkt en woningbouw. Doordat we andere richtingen kozen, groeiden we als het ware ook een beetje uit elkaar. De samenwerking verandert, maar het mooie is dat de omzet bij Galvano blijft stijgen”.

MEER ZAKELIJK “Binnen Hansgrohe vallen de namen Ad Schellens en Frans Pennings nog regelmatig. Het bericht van het overlijden van Ad en zijn vrouw is hier bij veel mensen hard binnengekomen. Ad en Frans waren voor ons de gezichten van Galvano. En méér: zij belichaamden het familiegevoel dat Galvano altijd heeft opgeroepen, het gevoel dat je het samen moet doen.” Maar tijden veranderen, zoals bedrijven veranderen. “Wij en Galvano hebben nu een andere focus. Het is niet meer: wij samen op weg naar een betere positie bij de badkamerspecialist. De samenwerking is wat verzakelijkt, maar sterk bij het benutten van kansen. Als we samen

De crisis van 2008 tot 2014 heeft het één en ander veranderd update • 104

iets kunnen oppakken, doen we dat enthousiast, van beide kanten. De goede band wordt overigens sinds kort aan onze zijde ingevuld en onderhouden door Reto Gadient, onze sales manager die de relatie met Galvano beheert.” RESPECT VOOR BESLUIT OM BEURS TE ORGANISEREN “Als ik terugkijk op mijn jaren met Galvano, denk ik vooral aan de beurzen van Galvano. Chateau la Différence, de Ideeënfabriek, daarmee heeft Galvano echt een stap gezet. Het was zo’n krachtig signaal richting de markt: kijk eens wie wij zijn en wat wij kunnen! Als je nu ziet hoe de ontwikkeling van de Badvak verlopen is en hoe succesvol deze beurs is, is het in alle opzichten een goede stap geweest. Hansgrohe heeft daar altijd graag zijn bijdrage aan geleverd. GOEDE WENSEN “Mooi als je zo’n mijlpaal bereikt. Ik hoop dat Galvano en de medewerkers van Galvano gezond blijven en het bedrijf gezond doorgroeit. Als ik iets mag wensen voor Galvano, dan is het dat het bedrijf zich in verschillende segmenten sterk maakt en dat het de specialist blijft die het altijd geweest is. Proficiat en succes!”


Freek Wiesenhaan (links) en Reto Gadient (rechts)

105 • update


Han van Hardeveld Sales Manager Nederland Villeroy & Boch Wijk bij Duurstede. 2007. Villeroy & Boch heeft een stand op Galvano’s eerste badkamer beurs Château la Différence. “Mooie locatie”, zegt Han van Hardeveld, Sales Manager Nederland van Villeroy & Boch. “Ons was de torenkamer toebedeeld. Geen lift, wel een klein trapje, gelukkig. Onderaan de trap stond een aantal wanden om onze stand aan te kleden. Ik mocht ze naar boven sjouwen. Heet! ‘Jongens’, zeg ik nu, ‘nog bedankt voor dat ‘natte shirt’. En voor het extra biertje dat ik later ter verkoeling kreeg.” Han van Hardeveld heeft veel goede herinneringen aan de samenwerking met Galvano. “Daar zijn ook herinneringen bij waarvan ik me afvraag of ik ze wel moet vertellen. Zoals die keer dat we op bedrijfsbezoek waren in Mettlach, waar het hoofdkantoor van Villeroy & Boch staat. “Zoals altijd was het weer gezellig en laat geworden. Dan wordt het ook wat losser. Ook die keer. In de kleine uurtjes zegt een van de aanwezige dames plotseling met haar handen op borsthoogte: ‘Ik moet jullie wat vertellen, mensen.’ Kijk eens naar deze ‘jongens’. Die laat ik volgende week wat kleiner maken.’ Ze was inderdaad rijk bedeeld. Marius Baltussen, de vaste reisleider, had meteen zijn woordje klaar. ‘Dan is dit de laatste keer dat je bent uitgenodigd’, zei hij gevat.” FIJNE NEUS VOOR DE MARKT “Galvano was een van de eerste groothandels aan wie Villeroy & Boch leverde. Dat schept een band. Die werd al snel sterker doordat Galvano zich als een serieuze partner opstelde. Als Galvano in een bepaald product geloofde, maakte het bedrijf zich daar sterk voor. De mensen van Galvano hebben een fijne neus voor de succeskans van een product. Als er dan vertrouwen is, durft men te investeren. Een voorbeeld. In 1998 introduceerden we CeramicPlus. Dat is een succes geworden in Nederland, mede dankzij de inspanningen van Galvano bij haar afnemers. Het liep natuurlijk ook weleens minder goed af. Rond 2003 hebben we bijvoorbeeld een toilet met geurafzuiging geïntroduceerd. Een mooie innovatie, die op de ISH veel open doekjes kreeg. Galvano vond het geweldig en bestelde een enorme voorraad. Daar zat ook eigenbelang bij, natuurlijk, maar het straalde

update • 106

ook vertrouwen uit. We bleken toch te vroeg te zijn. Het toilet is behoorlijk verkocht, maar deed niet wat we verwachtten.” TOONZALEN INRICHTEN “Als partners gebruikten we elkaar ook op een goede manier. Tussen 1998 en 2008 hebben we bijvoorbeeld samen veel toonzalen van badkamerspecialisten ingericht. De eerste herinner ik me nog goed. Dat was bij Firma Rongen in Venray. Zaten we met vier of vijf mensen in een klein kantoortje te overleggen. De inrichting gebeurde door Frans van der Heijden en Erik van Stiphout namens Galvano en Walter Grün, architect in dienst van Villeroy & Boch. Samen ontwierpen ze prachtige toonzalen. In ruil kreeg Villeroy & Boch altijd een mooie plek in de showroom. We konden niet doen wat we wilden, laat dat duidelijk zijn, want Frans en Erik hielden altijd de belangen van de badkamerspecialist goed in de gaten.” BLIJF VOOROPLOPEN “Als ik terugkijk, zie ik in Galvano een badkamergroothandel die altijd voorop heeft gelopen. Ik hoor in de markt nog regelmatig enthousiaste verhalen over GOOP en hoever Galvano daarmee vooroploopt. Ook als je ziet hoeveel kennis er in het bedrijf is van de markt en van producten. Enorm! In veel opzichten is Galvano beslist dé toonaangevende badkamerspeciaalzaak. Ik wens de 100-jarige toe dat te blijven. Daarnaast wens ik ze in de tweede eeuw alle succes toe met de verdere verbreding van hun markt. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat lukt!”


Nog bedankt voor dat doorweekte shirt Han van Hardeveld

107 • update


Jan van Scherpenzeel Marketing Activation Manager B2B Grohe In 2010 werkte Jan van Scherpenzeel namens Grohe voor het eerst direct met Galvano samen aan een groot project. “Ik viel met mijn neus in de boter,” kijkt hij terug, “Galvano organiseerde de Ideeënfabriek in een oude mengvoederfabriek in Utrecht. Prachtlocatie, DeFabrique. Het was de eerste eigen beurs op deze schaal, en het draaiboek van Galvano was compleet. Maar DeFabrique, van oorsprong geen beurslocatie, was niet op alles ingesteld. Er was bijvoorbeeld geen aan- of afvoer voor water. Voor de aanvoer hebben we toen de brandslang genomen. Voor de afvoer werd een tank op een pallet geplaatst. De tank zou elke dag geleegd worden. Het water liep er via een slang door een gat in de muur naartoe. Improviseren. Het ging goed, tot ik op de derde dag de zaak nakeek. Net op tijd, de tank was overvol, er dreigde een waterval. Blijkbaar was men vergeten de tank te legen. Het hoorde er een beetje bij. Met de Ideeënfabriek stak Galvano haar nek uit. Voor zichzelf en voor de branche. Dan wil je als standhouder ook extra flexibel zijn.”

MARKANTE PERSOONLIJKHEDEN “De Ideeënfabriek was een bijzonder initiatief van bijzondere mensen. Want dat moet ik zeggen: de geschiedenis van Galvano is geschreven door een aantal persoonlijkheden. Zonder iemand te kort te willen doen, wil ik drie Galvanisten in hart en nieren noemen die mijn beeld van Galvano bepaald hebben en die Galvano een plek hebben gegeven op de Nederlandse badkamermarkt. De eerste is Marius Baltussen. Galvano werd vroeger weleens gekscherend het reisbureau genoemd. Nou, Marius was de reisleider. Hij was tomeloos in zijn enthousiasme om klanten mee te nemen voor een bezichtiging van de fabrikanten van wie Galvano leverde. Sommige klanten werden zo vaak meegevraagd naar dezelfde fabriek, dat ze moeiteloos zelf de rondleiding konden doen.

update • 108

Marius heeft daar een aantal fabrikanten behoorlijk mee op kosten gejaagd. Hij zat daar trouwens niet mee. Voor hem telde alleen dat klanten het leuke uitstapjes vonden en dat hij op deze manier een succesvolle wijze van klantenbinding had gevonden. Sterk punt van Galvano. Ad Schellens was voor mij mister Galvano. Een bijzonder bevlogen man met opmerkelijk frisse ideeën. Altijd bezig met vernieuwing en omzetverbetering. Toen de gemiddelde consument zichzelf al heel modern vond als hij digitaal een boek of CD bestelde, dacht Ad al na over E-commerce voor Galvano. Daar worden nu nog steeds de vruchten van geplukt. Hij bracht de mogelijkheden van cross selling in de praktijk toen het woord in onze branche nog uitgevonden moest worden. ‘Als je een toiletpot verkoopt, kun je er net zo goed de zitting


Mensen zijn altijd het kapitaal van Galvano geweest Jan van Scherpenzeel

en potschroeven bij verkopen’, redeneerde hij terecht. ‘Die hebben mensen toch nodig.’ Uit die gedachte zijn de combinatie-artikelen ontstaan die het leven van de afnemer een stuk eenvoudiger maken en tegelijk bijdragen aan de omzet van Galvano. Mooi vond ik zijn term ‘functionele honorering’. Als specialisten een toonzaal aanhouden, is dat iets waard, redeneerde hij. Dan moet Galvano ook bereid zijn die extra inspanning te belonen. Aldus geschiedde. De derde man die ik wil noemen is Frans Pennings, de verkoopleider. Frans was een echt mensen-mens. Hij kende als geen ander het belang van persoonlijke relaties en wist uitstekend hoe je die kon opbouwen. Door contact te maken

en belangstelling te tonen. Of het om een toonzaalopening of om een andere gebeurtenis ging, Frans was erbij. Druk of niet, zijn antenne was zeer fijn afgestemd, hij miste werkelijk niets dat van enig belang kon zijn voor een goede relatie en dus voor Galvano. Daarmee heeft hij enorm veel goodwill gecreëerd bij tal van relaties. Het bijzondere van Galvano vind ik de menselijke maat. Wat er ook speelt, er is altijd overleg mogelijk. Overleg in een open sfeer, met oog voor elkaars belangen en met respect voor elkaar. Dat is ontstaan door mensen, maar volgens mij zit het inmiddels in het DNA van Galvano. Koesteren, zou ik zeggen.”

109 • update


BLOWER

TURBO BOOST VOOR EXTRA SNELLE OPWARMING

Naast de vertrouwde elektrische designradiatoren, ontwikkelde VASCO speciaal voor de badkamer een gamma elektrische radiatoren met geïntegreerde Blower-unit. De ventilator is beschikbaar op een 6-tal elektrische badkamerradiatoren en is leverbaar in grijs en wit. De Blower werkt met een zichzelf programmerende intelligente sturing op basis van aanwezigheidsdetectie. Efficiënt elektrisch verwarmen, zo wordt er geen kilowatt-uur te veel verbruikt!

ONTDEK VASCO DESIGNRADIATOREN IN COMBINATIE MET VLOERVERWARMING EN VENTILATIE: WWW.VASCO.EU


in de toekomst worden we in bad gedaan door ‘zuster robots’

badkamer

weetjes

Wetenschappers van het Amerikaanse Georgia Instituut voor Technologie hebben een robot met de naam Cody gemaakt. Deze robot gebruikt een camera en een laser om data te verzamelen over een persoon die gewassen moet worden. Vervolgens gaat de robot een patiënt wassen. Dankzij soepele gewrichten badkamer voert Cody deze taak perfect uit. De robot kan in de toekomst gebruikt worden

quotes

in ziekenhuizen en bejaardenhuizen om mensen te wassen. Hierdoor heeft het menselijke personeel tijd voor andere werkzaamheden en zijn er minder mensen nodig in de zorg. Een bijkomend voordeel van een wasrobot is dat veel mensen niet graag een sponsbad krijgen van een mens, omdat ze zich dan opgelaten voelen of zich schamen. Ook is een wasrobot mogelijk hygiënischer.

111 • update


seats for your senses www.pressalit.com

Met

SOFT CLOSE en LIFT OFF

BEKROOND DESIGN

Slank profiel, gestroomlijnde elegantie en vederlichte lijnen. In de drie modellen van de Sway-serie komen vrouwelijke vormen en mannelijke overtuigingskracht samen. De Sway D is bekroond met de Red Dot Award, de prestigieuze onderscheiding van de design-branche: Product Design 2016. Daarmee is de toiletzitting de stijlbewuste keuze, die op natuurlijke wijze opgaat in de inrichting van de moderne woning.

SWAY D2 toiletzitting past o.a. op Laufen Pro (geldt niet voor alle modellen ult deze serie), Villeroy & Boch O.novo, Villeroy & Boch Omnia Architectura, Vitra S50 en Duravit Me by Starck.

SWAY Uni is een toiletzitting voor universele potten en past o.a. op Duravit Duraplus Colombo, Ideal Standard Eurovit, Villeroy & Boch Saval, Wisa Sydney, Laufen Jika, Sphinx Econ 2 en Sphinx 280 (geldt niet voor alle modellen uit deze serie).

SWAY D toiletzitting past o.a. op Keramag 4U, Keramag Renova no. 1, Laufen Moderna, Sphinx 280 (geldt niet voor alle modellen uit deze serie), Sphinx 300, Sphinx 345, Sphinx ´420, Laufen Jika Euroline en Vitra Options Sento.

Wijnbeek Sanitair B.V., Molenwerf 1, 1911 DB Uitgeest, Holland, T: +31 251 361010, F: +31 251 315525, mail@wijnbeek.nl, www.pressalit.nl

Wij feliciteren Galvano met het 100 jarig jubileum

Ons douchegoten assortiment is oneindig...

Douchegoot.nl by van den Berg afvoerputten update • 112


NO LIMIT BELGIAN

QUALITY

PRODUCT

NO LIMIT : TIME TO CREATE - MAKE YOUR DREAM REALITY - WWW.DETREMMERIE.BE

Try in our partner-showrooms the


F R O M T H E C R E AT O R S O F E A S Y D R A I N

BLACK Vakmanschap, dat is waar het bij LoooX om draait

easydrain.nl

Het innovatieve merk LoooX kenmerkt zich door producten en accessoires die de badkamer een elegante touch en een verfijnde sfeer geven. Nieuwsgierig? Bekijk looox.eu

+31(0) 570 610071 /looox

/loooxbathrooms

info@looox.nl /loooxbathrooms

ARANGALINE verlichte spiegel

Een echte eyecatcher. De indirecte, apart inschakelbare verlichting boven en onder de verlichte spiegel zorgt voor een prettige en ontspannen sfeer. Spiegelverwarming optioneel verkrijgbaar.

update • 114

looox.eu /loooxbathrooms

ZWARTE UITVOERING | REINIGBAAR SIFON WPS TECHNIEK (VOORGEMONTEERD WATERDICHT DOEK) TAF SYSTEEM (FRAME OP TEGELDIKTE VERSTELBAAR) | HOGE AFVOERCAPACITEIT RM&CØ sanitair bv

T +31(0)570 610 071

info@rmsanitair.nl

rmsanitair.nl

easydrain.nl


Als je honderd jaar bestaat hebben er natuurlijk een hoop medewerkers meegewerkt aan het succes van Galvano. Enkele van deze oud-Galvanisten vertellen over hun werkzaamheden destijds. Over 46 jaar lang rijden voor Galvano, de eerste stappen naar automatisering, bikkelen in het magazijn en de warme familiare banden tussen de werknemers, maar óók met de klanten. 115 • update


Henk Guitjens 46 jaar eigen rijder voor Galvano Henk Guitjens uit Heeze reed als eigen rijder 46 jaar voor Galvano. “Maar ik werkte er al voordat ik het transport deed.” Dat zit zo. Na de lagere school ging Henk naar de ambachtsschool aan de Sint Catharinastraat in Eindhoven. “Soms was de meester er niet en hadden we vrij. Dan ging ik naar Galvano aan de Hoogstraat, vlakbij. Om te helpen. Er was altijd wel iets te doen. Soms mocht ik de DAF van mevrouw Spackler wassen. Meestal ging ik haar helpen in het magazijn. Want dat moet gezegd worden: mijnheer en mevrouw Spackler hebben er altijd hard voor gewerkt.”

Op zijn 19e was het zover en kon Henk aan het rijden. “Mijn vader had als chauffeur zijn eigen transportbedrijfje, ik ging erin en nam het later over. We reden op daggeld. De ene dag maakten we meer uren dan de andere, maar daar deed niemand moeilijk over. Zo ging dat toen. Als er ’s avonds nog een spoedklus was, zei ik vaak: laad maar op. Galvano en ik waren goed voor elkaar. Als er een bijrijder nodig was, stuurde Galvano iemand mee. Het voelde op den duur ook alsof Galvano een beetje mijn bedrijf was.” VERHALEN “Op een dag stop ik bij een smid in Boekel. Ik had ijzer voor hem. Hij wilde dat op een verdieping leggen. Of ik het ijzer naar binnen wilde steken door een raampje bovenin de gevel. Hij zou het daar aanpakken en wegleggen. Prima. De smid gaat naar boven, ik leg het ijzer voor de deur en ben weg. Rotstreek natuurlijk, maar zo ging dat. Daar deed niemand moeilijk over. Bij de volgende stop, daar waren de smid en ik gewoon vriendelijk voor elkaar.”

Ik was al bij Galvano voordat ik er reed update • 116

Levensduur vrachtwagen: één dag Een beetje treurig was de dag waarop Van Gestel me vroeg even mee te komen. ‘We hebben een nieuwe vrachtauto.’ Ik mee, hij trots. Het was inderdaad een mooie auto. ‘En zo meteen gaat onze chauffeur de eerste vracht ophalen in Deurne. Afijn, twee uur later belt Van Gestel me. ‘Hij is er al niet meer’. Bleek de chauffeur de nieuwe auto tegen een boom geparkeerd te hebben.” Oude voorraad strooikorven “Lang geleden handelde Galvano ook in landbouw­gereed­ schappen. Dingen als strooikorven. Maar er kwamen machines en de Spacklers wilden van de korven op zolder af. Dus gingen ze in de uitverkoop. Het kostte wat moeite, maar de voorraad werd verkocht. Tot op een dag een klant naar een strooikorf vroeg. Piet de Beer ging naar zolder, maar daar lag niets meer. Waarop hij de opdracht gaf: ‘De strooikorven zijn op. Bestel er nog een paar honderd.’ Zo gaat er natuurlijk overal weleens iets mis.” Navigatie is een mooi ding “Op een dag kom ik terug van mijn route. Zegt Van Gestel: ‘Henk, ik heb nog een spoedje. Een stalen balk die voor 17.00 uur in Oosterhout moet zijn. Dat is goed. De balk wordt geladen, ik krijg het adres, stap in de auto en sla de kaart open. Ik vind Oosterhout tussen Nijmegen en Arnhem. Als ik er eindelijk ben, is de opgegeven straat nergens te vinden. Ik bel Van Gestel. Hij ontdekt al snel dat ik in het verkeerde Oosterhout ben. Ik had bij Tilburg moeten zijn. ‘Kom dan maar terug’, zegt hij, ‘die balk hebben ze nu ook niet meer nodig.’


Henk Guitjens

DE VOORUITGANG “Voor mijn eerste ritten kreeg ik handgeschreven bonnen. Die waren niet altijd goed leesbaar. Het gebruik van de typemachine was een flinke verbetering. Met de computer was het helemaal af. Als ik in de beginjaren naar een leverancier moest, was de dag vol. Dan reed ik naar Sphinx in Maastricht. Daar werd de auto ’s ochtends geladen met wastafels, porseleinen reservoirs en dergelijke. Stro op de vloer en stro tussen de lagen. Daarna de zaak vastzetten. Ik mocht niet meehelpen. ’s Middags kwam ik bij Galvano waar iedereen van het

magazijn hielp om te lossen. Dat kostte wat uren! Later werden de spullen op pallets geseald. Over tijdbesparing gesproken. Een bezoek aan een leverancier werd voortaan in de route opgenomen en was in enkele minuten gepiept. Betalen ging vroeger ook wat anders dan nu. Soms moest ik met een pinautomaat op stap. Dan kwam ik bij een familiebedrijf waar de familieleden samen net genoeg hadden om de rekening te voldoen. De een 300 gulden, de andere 400, net zo lang tot de betaling rond was. Als ik geluk had hielden de batterijen van de pinautomaat het ook zo lang vol!”

117 • update


Mijn wachtwoord is geheim Boudewijn Abbenes

update • 118


Boudewijn Abbenes Galvanist van oktober 1962 tot juli 2008 ’Kun jij typen’, hoorde Boudewijn Abbenes toen hij als 16-jarige bij Galvano begon. Hij kon typen, met 10 vingers. ‘Fijn, we hebben nieuwe adreslijsten nodig van crediteuren en debiteuren. Naam, adres, plaats, telefoonnummer. Daar staat de typemachine. Graag in viervoud.’ Boudewijn Abbenes kan er smakelijk om lachen. “De automatisering stond nog in de eerste kinderschoenen”, zegt hij terugkijkend. Hij wist niet dat hij zelf een hoofdrol zou gaan spelen in de verdere ontwikkeling. Boudewijn werd aangenomen door Jan Spackler. Galvano zat nog op de Hoogstraat in Eindhoven. “De ouders van Jan en Ad Spackler woonden aan de voorkant, het kantoor zat achter. Ze hebben ons nog eens op vrijdagavond opgetrommeld omdat het platte dak boven de keuken lekte. Het was de laatste dag voor de vakantiesluiting, die toen nog normaal was. Noodweer. Plensbuien. We werkten de dingen af, maakten de laatste facturen. Tot onze hulp gevraagd werd in het woonhuis. Potjes, pannetjes, dweilen. Dan help je. Het werd zeker 23.00 uur. Ik denk niet dat we onze vakantie ooit zo laat begonnen zijn.” HET BEGIN VAN DE AUTOMATISERING: DE FACTUREERMACHINE Oktober 1962 is lang geleden. Het is de maand dat de eerste single van de Beatles uitkomt. ‘Love me do’. “De administratie gebeurde nog voornamelijk met de hand”, vertelt Boudewijn. “Maar Galvano had al wel twee factureermachines en een boekhoudmachine.

Wachtwoord: geheim

Op een dag heeft een collega van Boudewijn zijn wachtwoord nodig om in een programma te komen. ‘Kun je dat geven’, vraagt de collega. ‘Het is geheim’, antwoordt Boudewijn. ‘Maar ik heb het nodig’, zegt de collega. ‘Het is geheim.’ ‘Wil je het dan zelf intikken?’ Dat doet Boudewijn. ‘Waarom wilde je me het wachtwoord niet geven’, vraagt de collega als hij toegang heeft. ‘Dat heb ik gedaan, zegt Boudewijn, ‘het is: geheim.’

Bij de factureermachine moet je denken aan een soort grote telmachine. Bij een bestelling werd er een bon geschreven, die ging naar het magazijn op de Hoogstraat, later per auto naar het magazijn op de Hurksestraat. Na levering werd de bestelling ingetikt in de factureermachine. De uitkomst was een complete factuur in tweevoud. Dat was al heel wat in die tijd. De boekhoudmachine leverde nog meer gemak. Je tikte bijvoorbeeld het debiteurennummer in en het factuurbedrag van een bestelling. Dat werd door de machine op een kaart gezet. Bij betaling kon je afboeken. Zo kreeg je zicht op welke posten nog openstonden en bij wie.” HULP VAN IBM “Er was dus al een vorm van automatisering toen ik kwam. In de fase die volgde werkte Galvano met artikelnummers. Op elke factuur kwamen deze nummers te staan, ingetikt in de factureermachine. We konden de gegevens op ponsbanden zetten. Met die ponsbanden moesten we naar IBM. IBM las ze uit en rubriceerde de gegevens. Daardoor konden we de voorraad, de verkoopcijfers per product en dergelijke bijhouden. Fijn voor het magazijn maar ook voor de directie, die veel meer inzicht kreeg in de opbrengst van de commerciële activiteiten.” DE EERSTE COMPUTER: 8K WERKGEHEUGEN Als je eenmaal op weg bent, ga je steeds sneller lopen. “Henk van Oorschodt, hoofd administratie, wilde nog wel een stap zetten. Hij had gelezen over computers. Of Fred Wassink, een van mijn collega’s, en ik ermee aan de slag wilden. We wilden wel, maar we wisten van niets. Daarom stuurde Galvano ons op cursus naar Amsterdam. Om

119 • update


Design radiatoren

Comfortabele ventilatie

Verwarmings- en koelplafondsystemen

Clean air solutions

Altijd het beste klimaat voor

EEN WARME BAND Galvano en Zehnder; twee bedrijven met samen ruim 200 jaar ervaring. De één in het leveren van producten

De eerste stalen radiator die veel lichter, voordeliger en meer warmte afgaf dan alle andere radiatoren in die tijd.

op de juiste plek en tijd. De ander in het fabriceren van verwarmings- en ventilatiesystemen.

Destijds niet wetende dat ruim 85 jaar later deze radiator nog steeds één van de meest spraakmakende in zijn soort zou zijn.

De rijke historie van Zehnder begint in 1895, wanneer Jakob Zehnder een werkplaats inricht voor fiets, schrijf-, naai- en wasmachines in Gränichen, Zwitserland.

Inmiddels is het tijdloze ontwerp van de Zehnder Charleston voorzien van de nieuwste technologieën

Daar werd ontdekt dat de lastechniek voor het frame van de motorfiets ook toegepast kon worden voor het

op verwarmingsgebied en werken Galvano en Zehnder samen aan een gezond binnenklimaat voor iedereen.

produceren van radiatoren waarop de Zehnder Charleston werd ontwikkeld.

www.zehnder.nl

update • 120


06.30 uur in de trein, om 09.00 uur beginnen. Einde dag naar huis en tot een uur of negen het werk op de zaak verzetten. Volgende dag om 06.30 uur weer op de trein. We waren enthousiast dat we leerden programmeren, maar zeiden geen nee toen ons administratieve werk werd overgenomen. Voortaan konden we gewoon in Amsterdam blijven en ons op de studie storten. Dat wij vrijgemaakt werden, zegt wel veel over hoe graag Galvano vooruit wilde op dit terrein. Op een goed moment moest er natuurlijk een computer komen, dat was in 1969. Eerst een IBM system/3 model 6. Snel daarna een Model 10 (zie foto’s). Daarvoor leerden we programmeren. Het was er een, lach niet, met iets meer functies dan de factuurmachine. Het interne werkgeheugen was 8K, waarvan 3K bestemd was voor het systeem (deze tekst wordt geschreven op een PC met 32 Gb werkgeheugen = 32.000.000 K!). We liepen voorop!” DE EERSTE BEELDSCHERMEN “De computers volgden elkaar op. Ze werden krachtiger en kregen meer functies. We konden onze eigen administratie verwerken op ponsmachines en de gegevens zelf verwerken om meer inzicht en overzicht te krijgen. De tweede computer leverde gebruiksgemak: er werden drie vierkante monitoren op aangesloten. Rond 1975 kwam het eerste echte beeldscherm op het bureau. Groot gemak: verkoop kon informatie opvragen door een artikelnummer in te voeren. Bij verkoop werd er direct een bon geprint op een matrixprinter. Die bon werd naar het magazijn gebracht. Later hebben we op de Hoogstraat trouwens ook nog buizenpost gehad. Stopte je een bon in een koker. Deze werd dan met grote kracht door een ingenieus buizenstelsel naar zijn bestemming geblazen.”

Mijn pc staat stil Boudewijn heeft lang samengewerkt met Fred Wassink, met wie hij het automatiseringssysteem GVIS ontwikkelde. “Op een goede dag komt een collega bij Fred. Zegt hij: ‘Mijn pc staat stil. ‘Gelukkig’, zegt Fred, ‘je moet je pas zorgen gaan maken als hij gaat lopen.’

GVIS: EIGEN BEDRIJFSSOFTWARE Toen de hardware een beetje op orde was, begon Boudewijn in 1977 samen met Fred Wassink aan wat GVIS zou worden: Galvano Informatie Systeem. Daarvoor waren ze naar Amsterdam geweest. “Ad Spackler zei het al: ‘Galvano is een eigenwijze organisatie.’ We bouwden dus ook ons eigen systeem om de voorraad te beheren, de bestelprocedure te automatiseren, de zaak te administreren. We schreven gewoon onze eigen bedrijfssoftware. Het werk daaraan is nooit meer opgehouden, want er is altijd iets te verbeteren en er zijn altijd nieuwe mogelijkheden. Wat ik bijzonder vind: toen we GVIS gingen gebruiken, voerden we wijzigingen pas door als de interne gebruikers akkoord waren. Later werden daar ook externe klanten bij betrokken. GVIS is zonder meer de basis van de digitale voorsprong van Galvano. Het mooie is: dat systeem functioneert nog steeds, al wordt het op dit moment afgebouwd omdat Galvano overstapt op een pakket dat Saint-Gobain gebruikt.” GROOTSTE STAP: OMSCHAKELING NAAR (LUXE) SANITAIR Hij begon als administratief medewerker en nam afscheid als hoofd systeembeheer. Wat ziet Boudewijn nu als de grootste stap die Galvano in zijn tijd heeft gezet? “Galvano was in 1962 nog echt een gemoedelijk familiebedrijf. We verkochten haarden en kachels, witgoed, metaal en een beetje sanitair. Met het witgoed was het afgelopen toen klanten zelf gingen bestellen. Tot dan lieten we bijvoorbeeld koelkasten met de trein uit Italië komen. Eerst brachten we die met onze vrachtwagens van het station naar ons magazijn. Later leverden we direct van het station aan het magazijn van bijvoorbeeld V&D. Tot V&D dacht: dan kunnen we ze ook zelf bestellen. Daar ging de handel. Galvano heeft toen de cruciale stap gezet om in sanitair te gaan, met een accent op luxe sanitair. Dat was een enorme omschakeling. Het accent op luxe sanitair was goud waard. Daardoor hadden we meteen een positie als specialist. Het is de verdienste van het bedrijf dat die positie sindsdien verder is uitgebouwd.”

121 • update


Frans Pennings

update • 122


Frans Pennings Galvanist 1968-2008 Op een dag ging Frans Pennings Galvano presenteren bij een loodgieter. “Mijn baas, verkoopleider Jan van den Brink, wees er altijd op dat je als vertegenwoordiger interesse moest wekken. Mijn eerste doel was daarom om die loodgieter een vraag te laten stellen. Gelukkig was in die tijd net een nieuwe keerklep op de markt. Ik had er een meegenomen en stond daar wat mee te spelen. Toen de loodgieter vroeg: ‘wat heb jij daar?’, begon ons zakelijke gesprek.” Frans Pennings nam eind 2008 afscheid als algemeen verkoopleider van Galvano. Hij kan er nog smakelijk over vertellen.

GRAAG OF NIET Frans werd aangenomen door Ad Spackler. “De bedoeling van Galvano was een half jaar binnendienst en dan vertegenwoordiger sanitair voor Oost-Brabant. Galvano was net gestart met sanitair. Maar ik wilde meteen de functie vertegenwoordiger. Uiteindelijk zei dhr. Spackler: ‘Die eigenwijsheid van jou bevalt me wel. Hier zijn de sleutels van je Kadett. Succes.’ BIJ DE BRANDWEER “Die Kadett mocht ik na twee jaar inruilen. ‘Regel het maar bij een garage bij jou in de buurt’, zei Ad Spackler. Ik koos een Opel Ascona, rood-oranje. Vond dhr. Spackler blijkbaar niet mooi. ‘Ben je misschien bij de brandweer gegaan?’ vroeg hij met een zuinig lachje.” DE TELEX “Ik was de eerste geautomatiseerde buitendienstman van Galvano”, lacht Frans. “Ik maakte veel gebruik van de telex (de voorloper van de fax – redactie). Ik kreeg en plaatste orders per telex. Dat gebeurde doorgaans ’s avonds, want we hadden een gebied te veroveren. Toen ik vertrok liep Galvano absoluut voorop in e-business. Volgens mij is dat nog zo. Daarmee, en met de distributieservices, heeft de organisatie goud in handen. Je hoeft het alleen maar te verzilveren…” PIONIEREN “Als broekie in een organisatie die net in sanitair zat, viel er nog wel wat te ontdekken. Dat heb ik vaak gedaan met Duitse leveranciers als Kermi en Villeroy & Boch. Zij vroegen zich af hoe ze de Nederlandse markt konden ontwikkelen. Ik vroeg me eigenlijk hetzelfde

af voor Galvano. We hebben samen gepionierd. We organiseerden fabrieksbezoeken, om klanten te informeren over de producten en om de goede sfeer te kweken. Het nuttige met het aangename, zeg maar. We dachten mee over de introductie van nieuwe artikelen. In ruil kreeg Galvano dan een voorsprong op de markt. We startten acties om producten in de showrooms te introduceren. Legden bezoeken af bij grote retailers en detaillisten. We deden gewoon alles wat kon om positie te krijgen in de verkoopkanalen. Met succes: Nederland is destijds, na Duitsland, het best presterende land voor Villeroy & Boch geworden. Met de Omniaserie voor het basissegment en de Magnumserie voor het midden- en hogere segment heeft Villeroy & Boch een flinke boost gekregen. Ook de Subwayseries hebben in Nederland voor grote successen gezorgd.” DOEN! “Rapporten en ander papier is nooit aan mij besteed geweest,” zegt Frans. “Heel lang nadenken ook niet. Ik ben meer van aanpakken. Doen. Dus toen Galvano besloot om landelijk te gaan grossieren, hebben we daar geen plan voor gemaakt. Ad Schellens en ik hebben er een uur over gepraat en zijn aan de slag gegaan. We hadden natuurlijk de Baderie als klant, dus er was een uitgangspositie. Mijn eerste stap was klanten in Groningen zoeken. Als ik die eenmaal had, zou ik op weg ernaartoe weer nieuwe klanten maken, dacht ik. Zo is het ook gegaan. Ik heb toen een ‘jonge hond’ vanuit de showroom op de weg gezet. Arjan Ebben wist er wel raad mee en heeft het traject vaardig uitgebouwd. Met Villeroy & Boch hebben we een aanbieding in elkaar geknutseld die feitelijk niet te weigeren was.

123 • update


Elke zichzelf respecterende badkamerdetaillist moet Galvano nodig hebben Het wandcloset was net in opkomst en wij boden er een aan tegen een belachelijk lage prijs. Heel sanitairland praatte erover. Dat was natuurlijk de bedoeling. En we wilden dat er liefst bij elke specialist een factuur met een rode G op het bureau zou vallen. Galvano stond snel op de kaart. Dat aanpakken is altijd typisch Galvano geweest. De directie heeft ook altijd gezegd: ‘Frans moet zo veel mogelijk buiten blijven en niet meer dan noodzakelijk aan het bureau zitten.’ Goed gezien.”

Zo kregen we uit Italië de meest fraaie producten aangeboden. Die jongens weten heel goed hoe ze mooi design moeten maken en dat deden ze ook. In die tijd presteerden ze technisch regelmatig onder de maat. Ik kan me enkele merken herinneren die we enthousiast ingekocht hebben, maar die op de Nederlandse markt gewoon niet presteerden. De Albatros stoomcabine was er een, maar ook de accessoires van Valli&Valli vielen daaronder. Hoort erbij.”

MARKTAANDEEL VEROVEREN MET DE BADBODE “Het grootste succes van Galvano was denk ik, dat we voet aan de grond kregen bij retailers en detaillisten. Mijn stelling was: elke zichzelf respecterende detailhandel moet Galvano nodig hebben. Daar is indertijd de Badbode voor opgezet. Die werd aan huis bezorgd en stond vol aanbiedingen. Zo zagen de consumenten, via de detaillist, wat Galvano te bieden had. Zo trokken we de consument naar Galvano-producten.

BLIJ MET INSTALLATIEMATERIAAL “Goede stap dat installatiemateriaal langzaam weer terugkomt bij Galvano. Het is de basis van de badkamermarkt. En: als je elke dag op de weg zit om baden en douches te leveren, kun je net zo goed installatiemateriaal meenemen. Extra service om met lage kosten meer omzet te maken.”

MOOI, MAAR NIET GOED Het lijkt alsof Frans alleen maar goud in handen heeft gehad. “Zeker niet”, zegt hij zelf. “Pionieren betekent successen boeken én mislukkingen meemaken.

AFSPRAAK IS AFSPRAAK “Een van mijn klanten gaf me eens een compliment. ‘Jij bent een van de weinigen die altijd zijn afspraken nakomt.’ Dat is de basis. Doen wat je belooft. Meedenken en problemen oplossen. Gewoon doen.”

VSK Beursteam 2006 (Frans staat rechtsachter)

125 • update


Passen die hoge muurplaten in mijn fietstas?

Marius Baltussen

update • 126


Marius Baltussen Galvanist van 1 december 1969 tot 30 november 2009 “Belt er lang geleden een vrouw naar de binnendienst, waar ik toen nog zat. Ik wil graag een geiser bestellen en kunt u die ook komen installeren? Helaas mevrouw, dat doen we niet. Jawel, zegt die mevrouw, ik heb het telefoonboek hier voor me op de pagina met Galvano. Ik heb het nummer gebeld dat achter ‘woonhuisaansluitingen’ staat.” Marius Baltussen moet er nog om grinniken. “Ze dacht echt dat Galvano geisers in woonhuizen aan kwam sluiten.”

Zo heeft hij nog wel meer anekdotes. “Komt een klant aan de balie. Hij heeft muurplaten nodig, om kranen te bevestigen. Die hadden we normaal in twee uitvoeringen, lage en hoge. Je kunt ze in je broekzak meenemen. Helaas waren die dag de lage muurplaten niet op voorraad. Mogen het ook hoge zijn? ‘Zeker zegt de man, als het maar in mijn fietstas past.’ “Kijk”, zegt Marius, “dat maakt werken nou zo leuk.” VOLWASSEN WORDEN Hij begon als manusje van alles op de verkoop binnendienst en nam afscheid als teamleider buitendienst. Hij werd in 1974 vertegenwoordiger. “We hadden sanitair sinds begin jaren 60 als ik het me goed herinner. Het was nog een kleine afdeling. Maar er zat groei in en ik wilde de afdeling helpen uitbouwen. We hadden net een mooie toonzaal op de Hoogstraat ingericht (1971). Daar kwamen op vrijdag klanten uit alle windstreken om met hún klanten een badkamer uit te zoeken. Het was nog de tijd van de hoog hangende spoelreservoirs en het gietijzeren bad. Een wastafel met een zuil was een luxeproduct, de één hendel kraan was net uitgevonden maar werd nog nauwelijks verkocht. In Nederland kwamen kranen vooral van het bedrijf Venlo. Daarna is het snel gegaan. Er volgde een explosie van nieuwe badkamerproducten. De thermostaatkraan, het kunststof bad, de decoratieve radiator, de badmeubelen, soms wandbreed. Ik heb installateurs hun eerste showroom zien inrichten. Baderie en Sanidrome kwamen op. De badkamermarkt werd snel volwassen.”

REISLEIDER “Galvano organiseerde veel fabrieksbezoeken bij leveranciers. De meeste reizen gingen naar zo’n 20 fabrikanten. De meesten zaten in Duitsland. Onder die 20 was Villeroy & Boch koploper, daar zijn meer dan 100 reizen naartoe gegaan! Ik was de reisleider en bereidde soms wel tien reizen per jaar voor. Een van de meest indrukwekkende reizen ging naar Friedrich Grohe. Het was begin jaren 90, Grohe had net een volledig computergestuurd magazijn ingericht. Onze gastheer zei trots: ‘Dit is snel en efficiënt. Maar zonder de computer kunnen we echt niets vinden.’ Waarop een van de installateurs antwoordde: ‘Daar heb ik thuis geen computer voor nodig.’ FAMILIEBEDRIJF “In mijn tijd was Galvano het familiebedrijf van de Spacklers. Het begrip familie moet je ruim zien. Als het kind van een klant zijn Heilige Communie vierde was ik erbij. Ook bij de doop, een huwelijk, een begrafenis, een koperen bruiloft. Dat hoorde gewoon bij mijn functie. Als ik ergens rond 12.00 uur had afgesproken, ging het gezin pas aan tafel als ik er was. Nee, we konden nog niet met een mobieltje bellen dat we eraan kwamen. We hadden als werknemers een warme band, maar Galvano vormde met de klanten ook één familie. Aan de kameraadschap met collega’s en klanten heb ik heel goede herinneringen. Met een aantal klanten, en soms met de opvolger, ben ik nog steeds bevriend. Ooit werd ik benaderd door een headhunter voor een job. Geen denken aan. Galvano was ook een beetje mijn bedrijf. Ik was er geworteld en wilde niet weg.”

127 • update


Handwerk blijft. Maar automatisering heeft efficiency sterk verbeterd

Stinkijs Op de Hurksestraat meldde zich lange tijd een ijswagen als het warm was. “Op een dag wil een van de collega’s ijsjes halen. Hij gaat naar buiten en trekt zijn portemonnee om alvast geld klaar te houden. Als je in je portemonnee kijkt, kijk je niet op de grond en dat had hij beter wel kunnen doen. Nu stapt hij op een gebroken putdeksel en plonst zo in de drek. Toen hij er soppend en stinkend uitkwam, is er geen ijsje meer gehaald.” Theo Reijnders

update • 128


Theo Reijnders Galvanist van 1975 tot 2012 1975. Bill Gates richt Microsoft op. Teach-in wint het songfestival met Dinge-dong. De autogordel wordt verplicht. In Nederland heerst een lange hittegolf. In dat klimaat begint Theo Reijnders bij Galvano. “Het was een tip van mijn zwager, die ook bij Galvano werkte. In de loodgieterij was geen werk, ik had een jong gezin en ik wilde aan de slag.” Dat kwam goed uit.

EEN HEFTRUCK In de eerste weken was Theo manusje-van-alles. Hij werd ingezet waar handjes nodig waren. “Zo leerde ik Galvano snel goed kennen en werd ik een soort van vraagbaak. Ook vulde ik de bulkartikelen aan in het magazijn. Dat ging met de hand, ja. Er was een heftruck en meer hulpmiddelen hadden we niet. Leveranciers losten alles buiten op het terrein, waarna wij de spullen naar binnen brachten en op hun plek legden.”

zorgvuldige controle moesten we het keren. Soms konden we dat met vier mensen doen, heel vaak met twee. Er was nog weinig arbowetgeving, je deed wat gedaan moest worden. Rollen dakleer van 85 kilo pakten we met zijn tweeën, met het handje. Nu mag je maximaal 23,7 kilo tillen, en bij uitzondering meer. Goede regel, maar die kon er natuurlijk alleen komen omdat de tillift werd uitgevonden.”

CONTROLEREN De volgende stap zette Theo naar de paktafel. “In het magazijn werden de bestellingen klaargemaakt. Die gingen met de orderbrief voor controle naar de paktafel. Als iemand 10.000 fittingen bestelde, moest hij er ook 10.000 krijgen. De artikelen werden niet altijd handmatig geteld. Je kunt ook wegen, bijvoorbeeld. Maar het blijft handwerk. Na de controle werden de artikelen voor verzending klaar gemaakt. Een aantal jaren verpakten we alles in bruin pakpapier. Netjes, maar veel werk en duur. Later kreeg elk artikel, of elke zak of doos artikelen, een adressticker. Moest je weer oppassen dat je die sticker niet over de sticker met het artikelnummer plakte. Daar word je vanzelf handig in.”

PLATEAULIFT EN LOOPROUTES “Bestellingen bestaan meestal uit veel verschillende artikelen. Een wastafel en gereedschap, een douchescherm en montagemateriaal. Vroeger was het een enorm gedoe om zo’n bestelling compleet te krijgen. Als je handig was, maakte je zelf een looproute. Wie dat niet was, maakte meer meters dan nodig om alles op te halen. Nu bevat elke orderlijst ook een looproute, zodat je snel en efficiënt kunt verzamelen. Bovendien is er een handige plateaulift. Je toetst een artikelnummer in op de pc bij de lift en daar verschijnt de lade met het artikel dat jij nodig hebt. Wat dat betreft is er heel veel ten goede veranderd bij Galvano.

STICKERS SCHRIJVEN “Nu denk je, even sticker printen, klaar. Nee dus. Elke sticker werd met de hand geschreven. Hetzelfde met pakbonnen. Efficiënt was het niet, maar we hadden lang geen betere oplossing. Nu voer je een nummer in op de computer en heb je de sticker. In het magazijn heeft de automatisering echt enorm veel tijdbesparing opgeleverd. Ook op andere terreinen.” NAAR SANITAIR “Van de paktafel verhuist Theo naar de sanitairafdeling. Hij controleert bijvoorbeeld gietijzeren baden. “Wel wat anders dan kunststof. Zo’n bad woog een kilo of 200, en lag met zijn buik (randen) op een pallet. Voor een

EHBO Hoewel uit dienst sinds eind 2012 komt Theo nog elke maand naar Galvano. Als hulpinstructeur EHBO. “Eigenlijk ben ik gewoon het slachtoffer dat je nodig hebt om iets te demonstreren. Ik ben altijd het haasje”, lacht hij. Nog dingen meegemaakt? “Genoeg. De man die door een pallettruck over zijn voet gereden werd. De collega die ongelukkig in een put viel en met een forse winkelhaak in zijn bil naar het ziekenhuis moest. Maar het is altijd goed afgelopen”, klopt hij af.

129 • update


www.novellini.nl

update • 130

NEW

Concrete White | Hexagon 7x7cm


“I’m obsessed with cleanliness for myself, so I will take a bath three times a day, sometimes a steam twice” - Simon Cowell - America’s Got Talent -

badkamer

weetjes

badkamer

quotes 131 • update


1817-2017. 200 YEARS DURAVIT. RE YOUR FUTUR BATHROOM.

Luv. Scandinavische elegantie. Het design van Cecilie Manz verbindt Scandinavisch purisme met tijdloze, emotionele elegantie. Zachte vormen volgen een strenge geometrie. Het resultaat is een buitengewone serie in een nieuwe designtaal die geheel individueel geĂŻnterpreteerd kan worden - puristisch of elegant. Meer info op www.duravit.nl


Gefeliciteerd!

jarig bestaan Geberit en Sphinx feliciteren Galvano en de medewerkers met het 100-jarig bestaan.


ACO ShowerDrain Laat u inspireren Geniet van de luxe aan rijkelijk stromend water in uw badkamer. Het ACO ShowerDrain assortiment bestaat uit hoogwaardige

design afwateringsput-

ten, douchegoten en walk-in’s die het water elegant en efficiënt afvoeren. De ShowerDrain douchegoot met betegelbaar rooster is een technisch perfecte en visueel elegante oplossing voor een barrièrevrije badkamer.

Scopio De conische vormgeving, van de door sieger design ontworpen serie, illustreert de architectonische helderheid van Alape’s portfolio in perfectie en weerspiegelt tegelijkertijd het archetype van het wastafelmeubel. www.alape.com

www.aco-showerdrain.nl

update • 134


De huidige medewerkers vormen de ziel van Galvano. Met ieder zijn of haar eigen disciplines zorgen zij voor het draaien van de Galvano moter. Enkele Galvanisten van nu blikken terug op hun soms al 47-jarig dienstverband. Er is in die tijd veel veranderd.

135 • update


Annet Lammé Artikelinformatie, Galvanist sinds 8 april 1974 Annet Lammé profiteert elke dag van de digitale revolutie. “Ik begon hier op verkoop, schreef bestellingen uit voor het magazijn. Mijn directe baas was Sjef gvd. We noemden hem zo omdat hij in elke zin minstens drie keer vloekte. Wel een bekwame man. In die tijd ging alles nog op papier. Voor elk artikel werd een kaart aangemaakt met een nummer en een beschrijving. De kaartenbak was mijn domein, daar werkte ik elke dag mee.” “Dat is heel wat anders dan het Product Information Management (PIM) systeem waar ik sinds de zomer van 2017 mee werk. Daarin slaan we alle artikelen met artikelnummer en beschrijvingen digitaal op. Nieuwe artikelen komen eerst bij mij om in PIM ingevoerd te worden. Daarna zijn ze in- en extern beschikbaar.” GALVANO PRIJSBLADEN “Nu zou iedereen het raar vinden, maar Galvano heeft een tijd een eigen drukkerij gehad. Daar drukten we elke drie maanden de prijsbladen. Dat was een flink boekwerk, een catalogus met het assortiment tegels, sanitair en installatiemateriaal. Inclusief prijzen natuurlijk. Ik was druk met een logische opbouw ervan en met de inhoud. Het was één grote puzzel. Zoeken, knippen, plakken. Stress voor iedereen die erbij betrokken was. Nieuwe prijzen kwamen altijd te laat binnen, uiteraard. Maar het moest gebeuren, want onze klanten bestelden uit de prijsbladen. Daar werd ik als expert artikelinformatie geboren. Om de productie van de prijsbladen betaalbaar te houden hadden we een eigen drukkerijtje. Dat was goedkoper. Galvano lette toen ook al op de kleintjes.”

‘Mijn eerste baas was Sjef gvd

update • 136

DE SPACKLERS: ZUINIG EN GRAPPIG “Van de Spacklers is bekend dat ze zuinig waren. Niet uitgeven zijn de eerste verdiensten. Dat kon ver gaan. Zo was ik eens bezig met het kerstpakket. Roept Ad Spackler me binnen. Hij laat me iets zien (ik weet niet meer wat). ‘Wat zou jij hiermee doen als je dat zou krijgen?’, vroeg hij. Ik: ‘Weggeven.’ ‘Precies’, reageerde hij, ‘dat ga ik ook doen. Ik heb er genoeg van voor alle kerstpakketten.’ En denk nu niet dat daar nog over te praten viel. Een heel andere kant van Ad Spackler was zijn talent voor entertainment. Mij is verteld dat hij eigenlijk aan het toneel wilde. Iets van zijn talent heb ik wel gezien toen zijn broer Jan Spackler een jubileum bij Galvano vierde. Tussen de gangen van het uitgebreide diner zorgde Ad voor entertainment en dat was echt leuk!” GALVANO MAAKT KLANTEN WEGWIJS OP DE PC De grootste verandering die Annet Lammé binnen Galvano heeft meegemaakt is de komst van de computer. “De verhuizingen hebben er ook in gehakt, en de overname door Saint-Gobain, waarna het familiegevoel wat verdwenen is. Plus al die keren dat ik mijn bureau moest verplaatsen. Maar de computer staat op nummer één bij de veranderingen. Ik weet nog dat we wilden automatiseren, maar dat klanten dan ook mee moesten. Om dat te stimuleren konden Badbode-dealers bij ons een computer kopen tegen zachte voorwaarden. Wij leerden ze dan die te gebruiken. Uiteindelijk hebben zo’n 75 Badbode-dealers gebruik gemaakt van de aanbieding. Daarmee hadden we de deur opengezet en kon de automatisering echt beginnen.”


Zorgen voor elkaar “Sjef gvd had indertijd eens last van zijn ogen. Die moesten dagelijks gedruppeld worden. Dit mocht ik doen. Blijkbaar zag hij zo slecht, dat ik vaak het verzoek kreeg het flesje wat dichterbij zijn oog te houden, zodat hij het ook kon zien. Jaren later liet Frans van der Heijden zijn ogen laseren, rond 2000. Dan moet je een tijd lang ook dagelijks oogdruppels hebben. Aan mij het verzoek mijn ervaring te gebruiken. Ik maakte van papier een speciaal zusterskapje met de tekst ‘zuster Annet’, en zo deed ik de dagelijkse oogzorg. Toen het druppelen niet meer nodig was, werd ik verrast met een fles Pleegzuster Bloedwijn (die ligt nog steeds in mijn wijnrek - goede herinnering!).” Annet Lammé

Annet Lammé is een jaar of 30 druk geweest met Sinterklaas. De goedheiligman uitnodigen, badges op naam voor de kinderen maken, knutselwerkjes voorbereiden, cadeautjes kopen, snoepzakken maken. “Ik hoor nu nog weleens dat mensen de badge van vroeger nog steeds bewaren. Mooi is dat er voor alle kinderen een snoepzak en twee mandarijnen klaarlagen. Soms gaf ik ze de keuze: snoep of mandarijnen. Tot mijn verrassing waren er altijd kinderen die voor de mandarijnen kozen.”

137 • update


Niet uitgeven is de eerste verdienste

Christ de Waal

“Het schijnt dat ik de oudst zittende werknemer ben”, zegt Christ de Waal van de afdeling Calculatie /Projectbegeleiding. “Daar heb ik overigens niets voor gedaan. Wel oud-directeur Ad Schellens, met wie ik lang heb samengewerkt. Hij hield me bij Galvano verkoop Sanitair, toen ik al besloten had om naar Galvano Metaal te gaan. Verkoop kon me niet missen, zei hij. Dat hij me kon overreden had te maken met de band die we hadden opgebouwd. Ad had een sterke persoonlijke belangstelling voor de medewerkers. Zijn veel te vroege overlijden is voor mij een zwarte bladzijde in de Galvano-geschiedenis.” update • 138


Christ de Waal Galvanist sinds oktober 1970

Christ begint in 1970 bij Galvano. Hij is dan 19. Het is het jaar dat Dolle Mina’s demonstreren om baas in eigen buik te zijn en dat Feyenoord de Europa Cup 1 wint. “Het bedrijf was anders, een beetje rommeliger, losser. In het magazijn hadden we ergens tussen de stellingen een matras gelegd, waar mensen om beurten een tukje deden. Daar staat tegenover dat er flink overuren werden gemaakt. Ik noteerde overdag bijvoorbeeld de bestellingen in steno en werkte die ’s avonds uit voor het magazijn. De overuren werden genoteerd. Op het einde van de week werden ze door de heer Louwers uitbetaald. Contant. Het geld zat in zo’n bruin monsterzakje.” VROEGE DUURZAAMHEID: HERGEBRUIK THEEZAKJES “In de tijd dat ik begon was vader Spackler nog actief. Van hem kon je leren dat zuinigheid loont. Hij en zijn vrouw verzamelden op het einde van de dag bijvoorbeeld gebruikte theezakjes. Daar trokken ze dan thuis weer thee van. Hun zuinigheid was legendarisch. De zonen Ad en Jan Spackler hebben dat ook meegekregen. Investeren was prima, maar er werd geen onnodig geld uitgegeven. Ad was anderzijds wel iemand die de gezelligheid zocht. Op feestjes was hij altijd erg los. Ik herinner me dat hij op een feest in het kasteel van Heeze zelfs in eigen persoon bier kwam bijschenken. Dat was dan weer iets wat niemand verwachtte van een man als hij.”

TOPVOETBAL “Mijn beste herinneringen heb ik aan het Galvano voetbalteam. Dat speelde in de tweede helft van de jaren tachtig. En heel behoorlijk ook, eerste klasse zomeravond voetbal. Door het voetbal groeiden de mensen van Galvano naar elkaar toe. We werden een vriendenkring, zo heb ik het altijd gezien. We gingen weleens met een bus vol spelers, vrienden en kennissen naar een toernooi. In ’85 of ’86 speelden we bijvoorbeeld in het Limburgse Eysden. Onze Jan Rooijakkers van het magazijn trad op met wat later de Nachtraven zouden worden. Mooie tijden. Ik speelde rechtsback. En ik deed de boekhouding van de ploeg. Elke speler kreeg per wedstrijd 3 consumptiebonnen. De bonnen die niet gebruikt werden, werden aan het eind van het seizoen uitbetaald. Henk van Oorschodt was daar heel stipt in. Dat geld was een mooi begin van weer een stapavondje. Het voetbalteam werd ontbonden toen de ploegendienst werd ingevoerd. Misschien moeten we eens een reünie organiseren.” De grote verschillen:
“In 1970 had Galvano zo’n 40 mensen in dienst, nu zijn er dat zo’n 110. Toen hadden we Sphinx en Keramag voor keramiek. Voor baden: Bette. Voor kranen: Venlo en Grohe. Kijk eens wat het aanbod van A-merken nu is. Niet te vergelijken. Als een klant in de begintijd iets bestelde, moest ik een printlijst - van de matrixprinter - van 1,5 meter doornemen. Daar stond de voorraad op. Verder deed je alles met de hand. Nu gebeurt vrijwel alles op de computer. De computer is denk ik sowieso de grootste verandering die Galvano in ‘mijn tijd’ heeft doorgemaakt. Een andere is dat het familiebedrijf van toen gered is door Saint-Gobain. Daarmee is ook het karakter veranderd. Van familiebedrijf naar dochter van een multinational. Het is allemaal wat zakelijker geworden. Toch zit ik hier nog steeds graag. En veel andere oudgedienden ook. Alleen al op het magazijn werken denk ik zeker vijf mensen die rond de 40 jaar bij Galvano zitten. Dat zegt wel iets.”


139 • update


Hans Verhappen Hoofd debiteurenbeheer, Galvanist sinds 2 januari 1985 Vraag Hans Verhappen over zijn eerste dagen bij Galvano in 1985 en hij zegt: Hoogstraat, kantoortuin, grote afdeling met meiden die gegevens handmatig invoerden, kettingpapier, procuratiehouder Henk van Oorschodt die de hele boekhouding uitschreef. Debiteurenbeheerder Hans haalt met zichtbaar plezier herinneringen op.

“Onze vertegenwoordigers kwamen vaak met contanten en girobetaalkaarten terug. Als beheerder van de kas, dat hoorde ook bij mijn baan, mocht ik daarmee naar het postkantoor. Het is nog maar 30 jaar geleden, maar ik kan me totaal niet voorstellen dat er nu nog iemand contant afrekent bij onze buitendienst.” VERTROUWEN Hoe ging de administratie 30 jaar geleden in haar werk? “De vertegenwoordiger of afdeling verkoop noteerde een order en gaf dit door aan administratie. De meiden tikten de gegevens in, ik controleerde die orders. Op elke order noteerden we met pen de afgesproken condities. Als de bestelling werd geleverd, volgde een factuur. Dat was veel omslachtiger dan nu, dus hadden we veel meer mensen nodig. Mijn hoofdtaak was al snel debiteurenbeheer. Dat had ik te danken aan mijn sociale vaardigheden. Er zijn bijna geen mensen die niet willen betalen. Daarom denk ik altijd mee over oplossingen. Vriendelijkheid werkt zoveel beter dan boosheid. Mijn hoofddoel is te incasseren en de klant te behouden. Dan moet je oprecht zijn, je klanten kennen en vertrouwen winnen. In 1985 bestond automatische incasso nog niet, er werd vaak contant afgeleverd. Nu krijgen we zo’n 60% van onze omzet via automatische incasso betaald. Daar spreekt enorm vertrouwen uit in Galvano; klanten weten dat we bij fouten of klachten altijd zullen zoeken naar een faire oplossing. Dat hebben we toch maar mooi opgebouwd.” FACTUURBAK VAN 2X3M In de jaren 80 moest de automatisering bij Galvano nog op gang komen. “We hadden een systeem uit de

update • 140

tijd van Ben Hur. Ik geef een voorbeeld. Elke bestelling leidde tot een factuur. De facturen sloegen we op alfabet op in een bak van twee bij drie meter. Als er iets retour kwam, zochten we de bewuste factuur op in die bak. We maakten een creditnota en noteerden de gegevens op de factuur waar de credit betrekking op had. Ook bij andere crediteringen was dat het geval. Ook het afboeken van de binnengekomen betalingen gebeurde handmatig. Bijna alles werd handmatig verwerkt. Heel wat omslachtiger dan nu, vandaar die grote afdeling administratie. Je begrijpt, voor mij kon de automatisering niet snel genoeg komen.” NATTE TRUUS De facturen gingen nog per post. Wie plakte de enveloppen dicht? “Ho ho. Eerst printen, vouwen en in de envelop steken. Daarna dichtplakken. Je had toen nog geen striplocks, dus elke envelop moest dicht gelikt worden. Dat kan wel met vijf, maar niet met 500 enveloppen. Daarom hadden wij op kantoor “natte Truus”. Een bakje water met een voorziening om de gegomde enveloppen door te halen. De facturen gingen daarna in grote tassen naar het hoofdpostkantoor. Dat is wel wat anders dan een elektronische factuur die direct in de boekhouding ingelezen kan worden.” TAPIJTSPECIALISTEN In een familiebedrijf kan het gebeuren dat de eigenaar zijn mensen inzet voor privé doelen. Mensen van Galvano hebben bij de directie planten afgesponst. Ze hebben geholpen de grote, kostbare, onhanteerbare klok te verhuizen. Dat gaat ook weleens mis. “Op een goede dag verhuisde onze divisie Buizen & Staal. In de kantoren van het nieuwe pand was nieuw tapijt nodig. Dus vroeg


Contant betalen en met girobetaalkaarten

Hans Verhappen

onze chef Henk van Oorschodt wie er op zaterdag mee wilde helpen met tapijttegels leggen. Met een kleine ploeg lieten we de kantoren zaterdagavond schoon en met een nieuwe vloer achter. De pret duurde tot maandag. We werden op het matje geroepen door Ad Spackler. ‘Mooi gelegd, goed op maat gesneden’, zei hij, ‘maar jullie hebben alle telefoonkabels doorgesneden.’ Daarna zijn er wat vaker specialisten ingeschakeld.”

DIESEL VOOR BENZINE “Op de vestiging aan de Hoogstraat was een bezinepomp geïnstalleerd. Voor de directie en de vertegenwoordigers. Op een goede dag vraagt een van de directeuren aan iemand uit het magazijn of hij de directie-auto even wilde voltanken. Zo’n vraag is eigenlijk een order, dus dat weiger je niet. Alleen had de medewerker niet in de gaten dat de auto een benzinemotor had. Daar was de heer Spackler niet blij mee. De collega is trouwens niet ontslagen.”

141 • update


Hans Wijnen Transportplanner, Galvanist sinds 1 september 1999 In 1999 zette Hans Wijnen de stap van PostNL naar Galvano. “Bij PostNL was de transportplanning professioneel geautomatiseerd. Bij Galvano moest dat toen nog ontdekt worden. Ik kwam als het ware weer in de middeleeuwen terecht. Routes werden met de hand in elkaar gezet. We creëerden zelf de ritten, met de hoop op efficiency. Dat was in de markt van toen nog geen probleem. Als we zeiden: ‘We komen morgen, waren onze klanten al lang blij. Het tempo en de verwachtingen waren anders.”

“Nu kunnen klanten kiezen uit tijdvensters van twee uur. We leveren ’s avonds en op zaterdagen, eigenlijk op elk gewenst moment. Als mensen voor 17.15 uur een bestelling plaatsen, kunnen we de volgende ochtend vanaf 06.00 uur leveren. We hebben de snelheid en leverservice van Bol.com. Daar hebben we echt grote stappen gezet.” DUBBELGANGERS “Gemoedelijkheid is het toverwoord op onze afdeling. Dat is ook nodig, want logistiek doe je echt als team. Mooi is dat we hier altijd laadploegen hebben met studenten. Die beginnen hier en blijven heel vaak tot ze hun studie hebben afgerond. Het bevalt gewoon goed. Met een aantal studenten die al lang weg zijn, heb ik nog contact. Een goede sfeer is gewoon belangrijk. En een grapje op zijn tijd. Zo heb ik eens mijn eigen dubbelganger gespeeld. Tegen een van de medewerkers zei ik dat hij iets moest doen, wat hij anders nooit mocht doen. Ik had mijn rode pet op. Even later zette ik een blauwe pet op, ging naar dezelfde medewerker en vroeg wat hij aan het doen was. Na zijn uitleg maakte ik duidelijk dat dat niet de bedoeling was. Hij zei dat het moest van die man met die rode pet. Ik: Maar die weet nergens van en naar hem moet je nooit luisteren. Dat spel heb ik nog even volgehouden. Ik vind het nog steeds bijzonder dat de man mij niet herkende. Alleen omdat mijn pet een andere kleur had!”

update • 142

FIETS INGESEALD “Ik houd wel van een grapje en neem anderen er graag tussen. Maar dan kom jezelf natuurlijk ook aan de beurt. Zo wilde ik na mijn dienst eens naar huis fietsen. Fiets weg. Alles afgezocht, kon niets vinden. Zag vanuit mijn ooghoeken wel een paar collega’s lachen. Toen wist ik genoeg. Toch had ik mijn fiets nooit gevonden als zij hem niet aangewezen hadden. Hij lag namelijk fraai ingeseald op een pallet boven in een stelling. Moet kunnen.” VOOROP LOPEN Hans belandde bij Galvano in de middeleeuwen, maar zit nu volledig in de modernste tijd. “We hebben een flinke inhaalslag gemaakt. Nu scoren we bij klanten door een bestelling voor 25 huizen, op 25 pallets, per huis af te leveren. Installateurs zijn daar enorm blij mee. Onze service ligt op het niveau dat consumenten gewend zijn. Dat moet ook, want we bezorgen steeds vaker materialen rechtstreeks op het werkadres, zodat de installateur er geen omkijken naar heeft. Maar dan moeten we ons wel voegen naar de wensen van de consument. Daar word je logistiek wel beter van, kan ik je zeggen.” Onderweg van de middeleeuwen naar morgen, heeft Hans veel zien veranderen. “Vroeger vervoerden we alles los, ook baden en radiatoren. Zwaar werk. Nu zit er overal een pallet onder, die je met elektrische hulpmiddelen op zijn plaats zet. In plaats van een rit of 15 maken we nu een rit of 25 per dag. We hebben zelf emballagemiddelen ontwikkeld om ruimte te besparen en het schaderisico te verkleinen. Dat vind ik mooi, dat we willen blijven verbeteren in snelheid en kwaliteit.”


Wat Bol.com kan, kunnen wij ook

Hans Wijnen

INGRIJPENDE VERANDERINGEN “Een grote verandering bij logistiek was de uitbreiding van 6 naar 10 laaddocks. Er komt meer in en er gaat meer uit, want Galvano groeit gezond door. Met de 10 docks kunnen we dat op dit moment nog aan, maar ik betwijfel of 10 docks in de toekomst voldoende zullen zijn. Een andere belangrijke stap was de aanschaf van het plannersprogramma rond 2005. Sindsdien kunnen we als alle bestellingen digitaal verwerkt zijn, met één druk op de knop de routes samenstellen. Met dit programma voorkomen we ook de ‘beruchte fout’. We hadden ooit een bestelling uit ’s-Gravenzande. Twee pallets volgeladen. Een chauffeur zou dat nog even doen. Hij rijdt naar het adres in …. Den Haag. Foutje. De bewoner van het Haagse pand was niet thuis, dus de chauffeur zet alles voor de deur. Het adres was van een particulier. De afspraak was: niet thuis,

zet maar voor de deur. Afijn, daar moesten we nog een keer mee rijden.” BETROKKEN CHAUFFEURS “Onze chauffeurs rijden meer dan twee miljoen kilometers per jaar met een wagenpark dat prima in orde is. Zij hebben een belangrijke rol in onze service. We hebben vaste chauffeurs die hun routes en hun klanten kennen. Zij krijgen het vertrouwen van klanten om zelfstandig zaken goed te regelen. Dat maken ze ook waar. Daardoor zijn ze ook de oren en ogen van Galvano in het veld. Ze worden uitgenodigd voor bruiloften, geboortes, begrafenissen. Door hun vertrouwenspositie horen en zien ze veel, wat we anders misschien nooit te weten zouden komen. Een mooie vorm van relatiebeheer.”

143 • update


Jan Rooijakkers

update • 144


Jan Rooijakkers Magazijn/ploeg, Galvanist sinds 1977 “Een van mijn mooiste herinneringen gaat over een Abraham die we voor collega Ben maakten”, aldus Jan Rooijakkers, medewerker magazijn. “Het was in de jaren 80. We waren er in de pauzes dagen mee bezig. Op een goed moment was de pop klaar. Aangekleed en wel legden we deze op een pallet. Hij was blijkbaar nogal goed gelukt, want onze baas schrok zich rot toen hij de pop onverwacht zag liggen.”

“Afijn, we zetten de pop in een stoel met een fles jonge klare in zijn handen. De stoel zetten we voor de deur waar de jubilaris in en uit moest. ’Ben, kun je even kijken? Er staat iemand voor de deur’, lieten we vervolgens weten. Lachen! Na de grote dag hingen we de pop voor hergebruik in de stelling. Daar zwaaide hij wat heen en weer. Niet lang hoor, want dat werd te erg gevonden.” Jan kan zijn herinneringen aanstekelijk ophalen. ERERONDJE IN ROLCONTAINER “We hebben ooit baliemedewerker Ad Vermeulen in een rolcontainer in het Galvano magazijn rondgereden. Een ererondje was het, daarna zetten we hem af voor de receptie en zongen we met zijn allen ons lijflied voor hem. Zijn toch leuke dingen. Maar alles verandert. Dus ook Galvano. Er is meer druk, binnen en buiten het werk. Soms vind ik dat jammer. Een voorbeeld. Als vroeger iemand een jubileum vierde, schreef ik een toepasselijke tekst op een bestaand liedje. ‘Jelle zal wel zien’ deed het altijd goed, net als ‘You are my sunshine’. Dat voerden we op tijdens de receptie. Speelden we zelf gitaar erbij. Sinds een aantal jaren doen we dat niet meer. Er is gewoon geen tijd voor. Ja, dat mis ik soms wel.”

Er hangt iemand in het magazijn

HET IS EROP VOORUITGEGAAN Niet dat van Jan alles bij het oude had moeten blijven. “In mijn eerste jaren stonden veel artikelen buiten. ’s Winters mochten we die in de sneeuw gaan verzamelen. We verplaatsten spullen toen met handpallettrucks. Dat is allemaal een stuk beter geworden. Er zijn tilhulpen voor grote tegels, we kunnen gemakkelijk op hoogte werken, we lossen de vrachtwagen aan docks, de trucks rijden niet meer het magazijn in. We hebben de badenpallet uitgevonden en de pallet met ijzeren beugels, waardoor we sneller en veiliger kunnen werken. Nee hoor, we hoeven niet terug naar toen.”

145 • update


Ontwikkeling technologie Nico van Kleef, Netwerkmanager Als Nico van Kleef in 1988 bij Galvano begint, ratelt de telex er nog. Even later wordt de eerste fax geïnstalleerd. Twee vertegenwoordigers krijgen er ook een. “Kunnen ze ’s avonds hun bestellingen van die dag aan Galvano doorgeven. De fax heeft Galvano trouwens veel geld gekost, denk ik”, zegt hij nu. “Op de Aalsterweg kwamen per maand wel 10.000 faxen binnen, meest voor bestellingen. Maar er was regelmatig storing. Dan kwam een KPN monteur. Zijn eerste actie: stekker eruit. Dan was je ook alles kwijt wat nog in het geheugen zat. Ik heb toen een programma gevonden om faxen op de server binnen te halen. We gebruiken het nog, maar we krijgen nu nog hooguit 10 faxen per maand.” Nico van Kleef heeft meegewerkt aan vrijwel de hele digitalisering van Galvano.

DIGITALE KLANTENBINDING “Op mijn eerste werkdag zag ik drie computers staan. Drie. Een op het bureau van Ad Schellens, eentje in de showroom en een bij Marijke Verhaar. “Een kantoor had ik in het begin nog niet. Ik zat in de spreekkamer van de directeur. Mijn eerste taak was de verbetering van een programmaatje om etiketten te kunnen printen in het magazijn. Was een nieuwtje van Ad. Hij wilde een etiket met de naam van de klant, het artikelnummer, het ordernummer en de locatie, om op uitgaande goederen te plakken. De gedachte erachter: bij een nieuwe bestelling is het gemakkelijk als je het aan de hand van een artikelnummer doet. Dan weet je zeker dat je het goede product (goede maat enz.) krijgt. Gemak voor de klant, omzet voor Galvano. Ik heb dat programma geschikt gemaakt voor de matrixprinter.” DE NEUS VAN AD SCHELLENS “Het is algemeen bekend dat Ad Schellens vooropliep. Niet alleen met IT. Het bijzondere aan hem vond ik, dat hij

update • 146

een neus had voor mogelijkheden. De meeste mensen willen iets en zoeken daar een apparaat bij. Ad zag een apparaat en dacht: daar kan ik Galvano mee vooruit helpen. Er moest dan nog even uitgezocht worden hoe, maar zijn neus voor kansen was zeer goed ontwikkeld. Hij maakte ook geld vrij om die kansen te benutten. Zijn bereidheid om te investeren heeft me ook wel hier gehouden.” EERSTE NETWERK “Toen degene die me had aanbevolen bij Galvano, met netwerken van Novell begon, heb ik hem eens geholpen. Als dank kreeg ik een versie van Novell, om te proberen. Het was begin jaren ’90. Ik gebruikte het pakket om de pc’s van Galvano aan elkaar te koppelen. We kochten een server met een harde schijf van niet minder dan 400 Mb! ‘Is dat niet veel?’, vroeg iemand me toen. Tja. Daarna ging het snel. Binnen de kortste keren stond er een Novell server die centraal alle bestanden opsloeg, zodat de financiële mensen altijd toegang hadden.”


De neus voor technologische kansen van Ad Schellens

VOLGENDE STAP OP AALSTERWEG “Ad Schellens had de kar getrokken, maar inmiddels zag iedereen wel dat IT Galvano vooruit hielp. De verhuizing naar de Aalsterweg bood nieuwe kansen. Er lag IBM-bekabeling, achtergelaten door DAF. Die zouden we kunnen aanpassen aan onze wensen. Maar er werd al snel besloten om de, op dat moment, beste oplossing te kiezen: Cat. 3 bekabeling, zodat we het bestaande met het nieuwe konden integreren. Het was de tijd dat Unisys als terminal uit raakte en de pc opkwam. Unisys leverde een programma om met de pc in te kunnen loggen op GVIS, dat op de terminal draaide. Op dezelfde pc konden we in Word werken. Het was tweede helft jaren ’90. Internet veroverde de wereld, e-mail was in opkomst. Reijers kantoorboekhandel leverde begin 2000 Galvano Groupwise voor Novell, om uitgebreid te experimenteren. Het was duidelijk dat mailen de efficiency sterk verbeterde. Binnen de kortste keren hadden we alle mailvoorzieningen geprofessionaliseerd. Degene die binnen Galvano alle memo’s in de verschillende postvakken stopte, kreeg ander werk.” DE INVOERING VAN MICROSOFT Eind jaren ’90 hield Nico heel wat ballen in de lucht. Hij bestelde en installeerde de hardware, deed het netwerkbeheer, programmeerde onder andere GALOP (Galvano Orderprogramma), was samen met Marian Roijackers de helpdesk, ook voor klanten met vragen over de software. “De helft van de week werkte ik uitsluitend voor sanitair, de andere helft voor Galvano-breed.” Kort na de eeuwwisseling koos Galvano voor Micosoft als software platform. “Microsoft stuurt regelmatig updates de wereld in. ’Mijn’ programma’s werden niet meer ge-updatet, zodat ze vanzelf uitliepen. Ik heb nog wel GALOP werkend gemaakt voor de nieuwe omgeving, zodat klanten hun bestellingen op de vertrouwde manier digitaal konden blijven doorgeven.” DE TOEKOMST IS AAN SAP “Na de overname door Saint-Gobain was het logisch dat Galvano de software-lijn van de moeder zou gaan volgen.

Unisys PowerPort 386/SX uit 1991

Alle tijd voor Ad Spackler Als je goed bent met computers hoef je nooit stil te zitten. “Op een goed moment verhuisde Ad Spackler naar een nieuw adres op de Aalsterweg. Hij had een ISDN verbinding, zodat hij tegelijk kon bellen en internetten of mailen. Maar de verbinding werkte niet. Op een vrijdagochtend belt hij me om 11.00 uur. Hij vertelt me zijn verhaal. Ik vraag: ‘Maar wat verwacht u nu precies van me?’. Ad weer: ‘Dat het werkt. Maar je hebt alle tijd hoor, als ik er dit weekend maar mee aan de slag kan. Dat was dus op vrijdag einde ochtend. Nee zeggen is dan geen optie.”

Saint-Gobain werkt met het ERP-systeem van SAP. Galvano bereidt zich nu voor op SAP. Mijn werk is daarmee totaal anders geworden. Ik doe geen hardware meer, geen helpdesk, en nog maar een klein beetje systeembeheer. Je kunt zeggen dat Saint-Gobain mijn oude taken overneemt. Ik concentreer me nu op de interne en externe koppelingen van SAP. SAP heeft geen gespecialiseerde module routeplanning. De software die wij gebruiken moet dus met SAP gekoppeld worden. Hetzelfde voor voorraadbeheer. Mijn taak is het om te zorgen dat de in- en externe koppelingen met SAP straks feilloos werken. Totaal andere job, maar nog steeds een heel mooie.”

147 • update


S I N D S 1897

FOR LIVING

SANITAIR


ongewoon

beeldschoon “Solid

as a rock”

De wastafel van nu

vtwonen in de badkamer bewonder het in de showroom of ga naar de website

Mix & Complete met Cross &Curve

Collectie

2017

De vtwonen baden collectie is nu verkrijgbaar bij: Combineer en bepaal je

DRENTHE Quarts Tegels en Natuursteen Kanaalstraat 41 9301 LR Roden

Van Duijsen Tijnjedijk 87-B 8936 AC Leeuwarden

Van Manen Badkamers Dr. W. Dreeslaan 2 3771 RW Barneveld

Hoefnagel Julianalaan 29 5161 BA Sprang-Capelle

Hans Preijde Sanitair Pieter Maritzstraat 41-43 2021 RA Haarlem

Tokos Tegels en Sanitair Lijnbaan 28 1969 NE Heemskerk

AM-Badkamers Den Berken 5 7491 GA Delden

UTRECHT Badkamer Factory Amsterdamseweg 55 3812 RP Amersfoort

Joustra Tegels Gieterij 90 2211 ZD Noordwijkerhout

FLEVOLAND Tegeldepot Tweespan 2 3897 AG Zeewolde

GELDERLAND Bad en Wonen Hoge Eng-Oost 13 3882 TM Putten

Van Wanrooij Warenhuys Regterweistraat 5 4181 CE Waardenburg

Oomen Klinkerstraat 6 5361 GW Grave

Intermat Constructieweg 6 3641 SB Mijdrecht

Ton Scholten Westerwerf 2 1911 JA Uitgeest

BMN Nijverdal Bedrijvenweg 11 7442 CX Nijverdal

Badkamerwarenhuis St. Laurensdreef 47 3565 AJ Utrecht

P. Meijer Bad & Tegel Draadbaan 3 2352 BM Leiderdorp

FRIESLAND Baderie Sikma Edisonstraat 15 8606 JH Sneek

Baderie Ermelo Dokter Holtropstraat 136 3851 ER Ermelo

GRONINGEN Baderie Water en Vuur Peizerweg 72-E 9727 AK Groningen

Van de Ven Sanidrome Het Groen 2 5511 AE Knegsel

Meester Smeets Vredenhofweg 5-A 1051 LM Amsterdam

‘t Streker Tegelhuis Streekweg 353 1616 AH Hoogkarspel

Boer Staphorst Achthoevenweg 2 7951 SK Staphorst

Nijhof Minervaweg 3 3741 GR Baarn

Sani-Dump Cypresbaan 1 2908 LT Capelle a/d IJssel

Iksopar Industrieweg 3 8521 MB Sint Nicolaasga

Douchezaak Eendenparkweg 3 3852 LC Ermelo

LIMBURG Rutters & Smits Beitel 76 6422 PB Heerlen

Van Lieshout De Amert 98 5462 GH Veghel

Mega Tegels en Badkamers Industrieweg 6 1785 AG Den Helder

Versani Zijperstraat 34 1823 CX Alkmaar

Bubbels & Jets Vonderweg 28-B 7468 DC Enter

ZEELAND Raab Karcher Waldammeweg 2 4338 PJ Middelburg

Tegeltiek Escamplaan 2015 2547 EH Den Haag

Tegelcenter SK Rooilijn 4 9231 DZ Surhuisterveen

Raab Karcher Max Planckstraat 22 6716 BE Ede

NOORD-BRABANT Badkamermarkt Canadabaan 18 5388 RT Nistelrode

NOORD-HOLLAND Badkamers Naarden Energiestraat 14 1411 AT Naarden

Mega Tegels en Badkamers Dr. C.J.K. van Aalstweg 16 1625 NV Hoorn

Zwarthoed-Kirry Oosthuizerweg 13 1135 GH Edam

Ceramique Tegels & Sanitair Tolstraat 21-C 7482 DC Haaksbergen

ZUID-HOLLAND Bouwcenter Baauw Bellstraat 5-7 3133 KE Vlaardingen

Van der Meulen De Giek 14 9206 AT Drachten

Scheffer Badkamers Brinkweg 11 7021 BV Zelhem

Galvano Showroom Dillenburgstraat 12 5652 AP Eindhoven

Bath floor and more IJburglaan 1389-A 1087 JJ Amsterdam

Meijer Tegel en Sanitair Haverstraat 70 2153 GB Nieuw-Vennep

OVERIJSSEL ABC Badkamers Stockholmstraat 2 7418 GG Deventer

Dannenberg Tegelwerken Kryptonstraat 36 7463 PA Rijssen

Jan Groen Hoefweg 95 2665 CC Bleiswijk

www.vtwonenbaden.nl

stijl

Hallo thuis-spa!


Herkent u ze nog? Olivier in Update magazine Wie de Update al wat langer kent, herinnert zich vast de cartoons die jarenlang een vast onderdeel waren van het magazine. De humoristische tekeningen zorgden steevast voor een glimlach bij de lezer. Inhakend op een actuele gebeurtenis bij Galvano of de badkamerbranche, elke cartoon was een feestje.

Creatief brein achter deze cartoons was Paul Olivier. Hij was achter de schermen jarenlang betrokken bij de ontwikkeling van de huisstijl van Galvano. Toen de Update in 2003 het leven zag, maakte hij voor elke editie een tekening die perfect weergaf waar het op dat moment om ging.

update • 150

Een vakbeurs, de ontwikkeling van de Galvano website, een productintroductie. Steeds met een knipoog. Tot en met 2009 was de cartoon vaste prik in de Update. Om u nog even te herinneren, laten we hier de leukste, grappigste en mooiste cartoons nog eens zien.151 • update


Refreshing hygiene with the bidet within the toilet

Congratulations to Galvano on their very special 100 year anniversary

WASHLET™ SG – The comfort shower toilet with added hygiene. WASHLET™ SG offers the ultimate in comfort, including a warm water spray, heated seat, odourabsorbing filter and dryer. The ewater+ feature has cleansing and antibacterial properties for additional hygiene – and a clean feeling any time, all day long.

eu.toto.com


R-LINE ACCESSOIRES

Exclusief bij Galvano

Nu ook beschikbaar in Charcoal (mat zwart)

153 • update


fischer DUOPOWER de vakman weet waarom

fischer DUOTEC Krachtige alleskunner:

Intelligent: spreiden, vouwen, knopen

Geschikt voor alle ondergronden

De veelzijdige krachtpatser in plaatmateriaal

www.fischer.nl

BetteLux Oval Couture Staal kan alles dragen

update • 154

Design: Tesseraux + Partner www.bette.nl


DRAAI EN VERGROOT JOUW DOUCHEPLEZIER GROHE SMARTCONTROL Druk op de knop om jouw ideale straal te kiezen, draai aan de volumeknop voor een fijne of krachtige straal en sla jouw ideale instelling op. Deze echte innovatieve alles-in-één oplossing tilt het douchen naar een compleet nieuwe douche-ervaring die voor jou alleen lijkt te zijn ontwikkeld. grohe.nl


Profile for Pong Creative

Galvano 100 jaar Jubileumeditie Update Magazine  

Galvano 100 jaar Jubileumeditie Update Magazine

Galvano 100 jaar Jubileumeditie Update Magazine  

Galvano 100 jaar Jubileumeditie Update Magazine

Advertisement