Page 1


hírek alka

Tartalomjegyzék Modulok hozzáadása, szerkesztése és törlése.....................................................................................2 A modulok listája..................................................................................................................................3 Tájékoztató alkalmazások.................................................................................................................3 Kapcsolat alkalmazás...........................................................................................................3 Hírek alkalmazás.................................................................................................................4 Hírlevél alkalmazás.............................................................................................................7 Linktár alkalmazás.............................................................................................................11 Kérdőív alkalmazás............................................................................................................14 Interaktív alkalmazások..................................................................................................................16 Fórum.............................................................................................................................16 Galéria..............................................................................................................................19 Videó galéria.....................................................................................................................22 Képeslapküldés................................................................................................................24 Vendégkönyv...................................................................................................................27 GY.I.K.................................................................................................................................29 Szavazó............................................................................................................................32 Rendszerező alkalmazások.............................................................................................................36 Dokumentumtár alkalmazás...........................................................................................36 Regisztráció alkalmazás ...................................................................................................39 Eseménynaptár................................................................................................................40

1


hírek alka

Üdvözöljük a Webépítem Modulok Kézikönyvben, A Webépítem Modulokkal kibővítheti, színesítheti weboldalát. Interaktív funkciókat, mint fórum, kapcsolatfelvétel, látványos és hasznos dokumentumgyűjteményeket, mint a képgaléria vagy a dokumentumtár, és még számos egyéb elemet készíthet el és állíthat be néhány kattintással.

Ez a kézikönyv végigveszi a rendszerben található összes modult, és leírja használatukat.

Modulok hozzáadása, szerkesztése és törlése A Modulokat a Webépítem szerkesztőfelület Modulok fülén érheti el. Az Elérhető modulokra kattintva láthatja a rendszerben található összes modul listáját (csoportokba rendezve). Az egyes elemekre kattintva leírást és képernyőképet érhet el róluk. Amennyiben a csomagjában szerepel az adott modul, a jobb felső Hozzáadás szövegre kattintva felveheti azt saját moduljai közé. Az így felvett modulokat a Felépítés fül Megjelenés ablakában adhatja hozzá az egyes oldalakhoz. A Saját modulok lapon láthatja az összes modulját, amelyet a weboldalaihoz adott (kategória és típus szerint csoportosítva). A konkrét oldalon szereplő modult a neve alapján azonosíthatja. A modulokra kattitnva a jobb oldalon megjelenő lapokon szerkesztheti a beállításaikat. Modultól függően ez több oldalból is állhat, a fenti menüben érheti el az egyes oldalakat. Egy modult két módon távolíthat el: Felépítés felületen válassza ki a modult tartalmazó oldalt, majd a Megjelenés ablakban válassza ki a modult tartalmazó panelt. A jobboldali listában kattintson a modulra, majd az X gombbal törölje azt. Ha tudja a modul nevét és kategóriáját, a Modulok fülben is kiválaszthatja azt a Saját modulok közül. Rákattintva a jobboldali beállításoldalon a jobb szélső Törlés gombbal is törölheti azt. A törölt modulok (beállításaikkal együtt) nem törlődnek rögtön: elérheti őket a Modulok fül Kuka lapján. Itt visszaállíthatja vagy végleg törölheti őket.

2


hírek alka

A modulok listája Tájékoztató alkalmazások Kapcsolat alkalmazás A Kapcsolat alkalmazás segítségével a portál látogatói a weboldalról, a Kapcsolat alkalmazásból indított e-mail formájában vehetik fel a kapcsolatot az oldal adminisztrátorával.

Ezen a felületen beállíthatja, a következőket: •

A beérkező üzenetek feladója helyén milyen megnevezés szerepeljen

Milyen e-mail címre érkezzenek ezek az üzenetek

Mi jelenjen meg a Tárgy mezőben az üzenet beérkezésekor

Milyen bevezető szöveg jelenjen meg az üzenetek előtt

Milyen aláírás jelenjen meg a levél végén

Spam védelem beállítása: esetleges kéretlen spam üzenetek kiszűrése

Spam védelem típusa: dinamikus védelem nagyobb szűrést, de több kézzel való beállítást jelent, statikus általában elegendő védelem, automatikus szűréssel.

3


hírek alka

Hírek alkalmazás A hírek alkalmazás segítségével létrehozhat és megjeleníthet az oldalon híreket.

A menü:

Általános beállítások Az általános beállítások keretén belül beállíthatja a hír bevezető részének formátumát, a hírpanelek méretét:

A HTML típusú tartalom olyan formázott szöveget tartalmazhat, amelyet esetleg nem tud megjeleníteni a fogadó. A kispanel méretével meghatározhatja, mekkora területre kerüljön a hír. A hírek hírkategóriákba rendezhetők, melyeket a felhasználó hozhat létre. Létrehozott hírkategória utólag módosítható, törölhető.

4


hírek alka

Létrehozás A Létrehozás menüpont a hír szövegének megírására szolgál. A hír címének és bevezető részének megírása a már ismert módon (lásd: Tartalomszerkesztés FCK editorral fejezet):

A hír tartalmi részének bevitele:

5


hírek alka

A hír paramétereinek beállításai: Milyen dátummal jelenjen meg a hír Megjelenjen-e a portálon. Kiemelt helyen és formában jelenik meg a beállított ideig.

Azok a hírek, amelyek az adott hír kapcsán jelennek meg, érdemes azonos témájú híreket ide megjelölni

o Hír létrehozásnál a hír címe után a bevezető és a tartalmi rész is az FCK editor funkcióival szabadon szerkeszthető. o A hír paraméterek kitöltésével időzíthető, hogy mikor kerüljön egy hír ki a portálra. o Aktív vagy inaktív legyen egy hír. Inaktív hír nem jelenik meg a portálon. Beállítható, hogy egy hír mennyi ideig jelenjen meg kötelezően a portál oldali hírek panelben. Megadható a hír adott napig a többi hírhez képest kiemelt megjelenítése a portálon. Több nyelvi site esetén ki lehet választani, hogy melyik site-on jelenjen meg a hír. Végül a hírhez kapcsolódó hír köthető. Hírek módosításai A hírek módosításánál kiszűrheti cím és időszak szerint a híreit, módosíthatja annak tartalmát és paramétereit, illetve törölheti azokat

Törlésnél visszaállíthatja a hírt, vagy véglegesen törölheti.

6


hírek alka

Hírlevél alkalmazás A hírlevél küldő a weboldalon megjelenített híreket küldi el a feliratkozottaknak. A körlevélküldő FCK editor szerkesztővel megírt levelet küldi ki a megadott címzetteknek. Az alkalmazásnak köszönhetően bármikor, célzottan küldhetünk tájékoztatást a különböző rendezvényekről, hírekről, stb. Lehetőség van a címzettek manuális módon való megadására, illetve a hírlevélre feliratkozott e-mail címekkel való kibővítésére.

a. Általános beállítások Az Általános beállítások menüpont alatt a hírlevél kiküldésével kapcsolatos adatok adhatóak meg. Küldő neve, e-mail címe, levél tárgya, ezek az adatok minden egyes kiküldött hírlevélnél állandóak lesznek. Lehet egy teszt címzettet is megadni a hírlevelekhez. Teszt kiküldésnél erre a címre fog érkezni a levél. Meghatározható, hogy a hír mely része kerüljön a hírlevélbe (teljes/csak a bekezdés/csak a cím). A Hírlevél alkalmazás a Hír alkalmazásra épül. Mivel egy site-on belül lehet több hír alkalmazás, meg kell adnunk, hogy mely Hír alkalmazásból vegye a híreket a hírlevélküldő.

7


hírek alka

b. Hírlevél összeállítása o Korábban a Hírek alkalmazásba létrehozott hírek kiküldésére szolgál o Az általános beállítások menüpont alatt beállított küldő adatok az adott hírlevél küldésénél megváltoztathatók. o Hírekből egyet választva (lehet dátum szerint szűrni) a hírlevélre feliratkozott címzetteknek kiküldhető a hír levél formájában. Egy adott hír a Hírek alkalmazásban létrehozott hírkategóriába tartozik. Portál oldalon ugyanezekre a kategóriákra lehet feliratkoznia a látogatóknak. Egy hírt kiválasztva az adott hírkategóriába tartozó összes címzettnek kiküldésre kerül a levél. o Lehetőség van Teszt levélben kiküldeni a hírt, a korábban beállított teszt e-mail címre.

8


hírek alka

c. Körlevél összeállítása FCK editorral tetszőlegesen összeállított levél kiküldése több címzettnek. Körlevél címzettje lehet WEBsys felhasználói csoport, WEBsys egyedi felhasználó, Kategória nélküli hírlevél olvasói csoport, adott kategóriájú hírlevél olvasói csoport, egyedi hírlevél olvasók, egyéb aktuálisan megadott e-mail címek. Ha az hírkategória nélkül olvasókat bejelöljük, akkor az összes olyan felhasználó kiválasztásra kerül, akik hírkategória nélkül iratkoztak fel a hírlevélre. Egyéb címzettek hozzáadásával egyedileg vihetjük fel az e-mail címeket.

Az általános beállítások menüpont alatt beállított küldő adatok az adott hírlevél küldésénél megváltoztathatók.

d. Napló A Napló kigyűjti, hogy a hírlevél mely címzetteknek, mikor, milyen tartalommal ment ki. A kiküldés sorszámát választva megtekinthető a hozzátartozó hírlevél adatai. Milyen címekre, mikor, milyen tartalommal ment ki a levél.

9


hírek alka

e. Olvasók menüpont Az olvasók menüben látható, hogy mely felhasználó regisztrált a hírlevélre, törölhetjük őket, illetve az aktív állapotukat változtathatjuk meg.

10


hírek alka

Linktár alkalmazás Ezzel az alkalmazással lehetősége van egy linktár létrehozására, amelybe kedve szerint listázhatja az Ön számára fontos, releváns linkeket. A linkeket elláthatja képekkel, illetve bannerekkel is, valamint a későbbiekben lehetősége van minden adat módosítására.

a. Listázás

A Listázás menüben megjelenítheti a linktárban levő elemeket, állíthat az aktivitásán, módosíthatja a megjelenés pozícióját (vagyis a megjelenés sorrendjét), módosíthatja tartalmát, illetve törölheti a kívánt linket.

11


hírek alka

b. Létrehozás Itt van lehetősége új link létrehozására a linktárba.

1. Felirat: Ha nem képként jelenik meg a link (banner), az itt beírt szöveg fog látszani 2. Link: Az itt beírt weboldalra fog mutatni a kép vagy szöveg, ha a látogató rákattint. 3. Banner: Ha képet szeretne megjeleníteni a link számára, be kell jelölni ezt az opciót. Ezzel aktiválódnak a kép további beállításához szükséges mezők. 4. A különböző fájl típusok különböző funkciókkal rendelkeznek. Attól függően, milyen típusú képet választott, kiválaszthatja, mi alapján szeretné méretezni azt. Választhat, hogy a szélesség, magasság, maximális méret, vagy fix méret alapján méretezze át a program a beállított képet. Miután kiválasztotta, az alábbiakban megadhatja a kiválasztott paraméter adatait. Csak azok a mezők lesznek aktívak (oda írhat csak adatot), amelyik a paraméterhez szükséges. a. fix szélesség esetén a szélesség adható meg pixelben

12


hírek alka

5. 6. 7. 8.

b. fix magasság esetén a magasság adható meg pixelben c. maximális méret esetén a szélesség-magasság adatok adhatók meg pixelben d. fix méret esetén a megadott méretet (szélesség-magasság) vágja ki a program a feltöltött képből. Bázispontként meg lehet adni az eredeti kép különböző részeit. Aktivitás: Csak az aktív link fog megjelenni az oldalon. Nyelv: Beállítható, hogy melyik nyelvi tulajdonsággal rendelkező oldalán jelenjen meg a link (ez akkor fontos, ha rendelkezik más nyelvű oldallal is) Modell: itt van arra lehetősége, hogy a link egy új oldalt nyisson, vagy ugyanabban az ablakban jelenjen meg, amelyikben éppen a látogató van. Ablak méret: Amennyiben az új ablakban való megjelenést választotta, itt adhatja meg, hogy mekkora méretben nyíljon meg. c. Törölt linkek A funkciók alatt lehetősége adódik az egyes törölt link visszaállítására, vagy végleges törlésére.

13


hírek alka

Kérdőív alkalmazás Ezzel az alkalmazással létrehozhat kérdőíveket, amelyeket az oldal látogatóival kitöltethet.

e. Általános beállítások Beállíthatja a címzett email címét, amire a kérdőíveket küldeni szeretné, valamint a levél tárgyát is.

f. Kérdőív létrehozása Létrehozhatja a Kérdőívet: Megadhatja a kérdőív nevét, kérdéscsoportokat hozhat létre (a + jel megnyomásával hozhat létre még egy mezőt), valamint megírhatja a kérdéseket és a lehetséges válaszokat.

14


hírek alka

Az Egyéb paraméterek ablakban beállíthatja a kérdőív aktivitását, valamint, hogy melyik nyelvi oldalon fog megjelenni. g. Kérdőívek módosítása Módosíthatja, illetve törölheti a kívánt kérdőívet

h. Törölt kérdőívek A korábban kitörölt kérdőíveket törölheti véglegesen, vagy visszaállíthatja eredeti állapotuk szerint.

15


hírek alka

Interaktív alkalmazások Fórum Fórum segítségével a felhasználók megvitathatják egymással észrevételeiket, problémáikat. Az alkalmazás segítségével lehet fórum hierarchiát kiépíteni, és üzemeltetni. Moderálhatjuk a felhasználók hozzászólásait, új topikokat/témákat hozhatunk létre.

a. Hierarchia menedzsment: Itt indíthat új topikot, vagy módosíthatja a már meglévőket A konténer tulajdonság annyit jelent, hogy a létrehozott topic alá a látogatók a portál oldalon új altopikokat hozhatnak létre. Amennyiben nem jelöli be a konténer tulajdonságot, akkor csak hozzászólásokat lehet írni a topichoz, alá új altopikot nem lehet létrehozni.

16


hírek alka

b. Általános beállítások: Itt állíthatja be a hozzászólásokhoz kötődő szabályokat

HTML engedélyezése: Ezzel a beállítással engedélyezi a formázott megjelenést (betűtípusok, formátumok) Regisztrációs hozzászólás: Ezzel a beállítással csak a regisztrált tagok szólhatnak hozzá a fórumhoz. c. Tiltott szavak: Itt megadhatja azok szavak listáját, amelyet nem engedélyez a rendszer.

d. Kitiltott felhasználók: Itt megadhatja, hogy mely felhasználókat szeretné kitiltani a Fórumból

e. Fórum moderálása: Itt módosíthatja az egyes topikok konténer tulajdonságait. Ha engedélyezi, a felhasználó altopikokat hozhat létre.

17


hírek alka

A topikra kattintva hozzáférhet annak tartalmához, és módosíthatja a szöveget, vagy megváltoztathatja a topik nevét is. A hozzászólás funkciói segítségével törölheti azt, módosíthatja, megjegyzésekkel láthatja el (vagy törölheti a megjegyzést), kimoderálhatja (vagy visszaállíthatja) az adott hozzászólást. A kimoderálással nem kerül törlésre, csupán nem lesz tovább látható a portál felületen. Ezt bármikor visszaállíthatja.

f.

Törölt hozzászólások: Itt lehet a korábban törölt hozzászólásokat visszaállítani, vagy véglegesen törölni

18


hírek alka

Galéria A Galéria alkalmazás fényképek portál oldali megjelenítését teszi lehetővé. Az adminisztrátor kategóriákat hozhat létre, amelyekbe képeket tölthet fel a felhasználók számára megtekintésre, letöltésre.

A Galériát, videó galériát az Interaktív alkalmazások menü alatt lehet megtalálni. i. Általános beállítások

Az Általános beállítások fül segítségével beállíthatja azt a könyvtár nevet, ahol a Galériába feltöltött képek a szerveren tárolódnak. A képek az eredeti méretben kerülnek fel a szerverre. Majd közepes méretre, és index kép méretre átméretezve is eltárolásra kerülnek a szerveren. Mind az index képnél mind a közepes képnél megadható egy szélesség és egy magasság érték

19


hírek alka

képernyőpontban. Ehhez képest történik az eredetileg feltöltött kép átméretezése. Fix szélesség esetén a megadott max. szélességet veszi alapul és ehhez képest arányosan változtatja meg a magasságot. Fix magasság esetén pont fordítva. A maximális méret opciót választva a megadott maximális szélesség és magasság függvényében a program eldönti, hogy a szélességhez igazítsa-e a magasságot vagy a magassághoz a szélességet. (Álló-e a kép vagy fekvő.) Fix méret esetén a megadott méretet vágja ki a program a feltöltött képből, bázispontként meg lehet adni az eredeti kép különböző részeit. A közepes és az index képek is elláthatók vízjelekkel. A vízjel elhelyezése a képhez viszonyítva is megválasztható. A vízjel a szerverre korábban feltöltött képfájl, ha van ilyen, akkor ezt itt megtekintheti az adminisztrátor. j. Kategóriák kezelése A képek kategóriákba rendezhetők, melyeket a felhasználó hozhat létre. A Kategóriák kezelése menüben a kategóriák 2 szinten hozhatók létre. Egy-egy kategória esetén a felhasználó megadhatja, hogy az adott kategória a portál oldalon látható legyen-e vagy sem. Létrehozott kategóriák utólag módosíthatóak, törölhetőek.

k. Kép feltöltése Kép feltöltése menüvel beillesztheti a kívánt kategóriába, és elláthatja képaláírásokkal a képeit. Kép feltöltésekor a ki kell választani a web szerverre feltölteni kívánt képfájl-t. A képek az eredeti méretben kerülnek fel a szerverre. Majd közepes méretre, és index kép méretre átméretezve is eltárolásra kerülnek a szerveren. (Az index kép méret, és a közepes képméret beállításai az Általános beállítások alatt érhető el.) Az előre létrehozott kategóriákból egyet választva megadható, mely kategóriába tartozik a kép. Egy kép egy kategóriába tartozhat. A képet aktív vagy inaktív állapotba lehet állítani. Inaktív állapotban a kép a portálon nem jelenik meg. A képhez képaláírás rendelhető, amely a portálon a kép alatt fog megjelenni.

20


hírek alka

l. Szinkronizálás Szinkronizálás segítségével kezelheti a szerveren a Galéria alkalmazás számára megadott könyvtárába az FTP szerverrel feltöltött képeit. Total Commander segítségével, vagy egyéb FTP szervert kezelő eszköz által feltöltött képeit sorolhatja be a korábban létrehozott kategóriákba.

m. Képek módosítása Képek módosítása során a korábban feltöltött képeket adatait lehet módosítani. Kategóriát választva megváltoztatható a kategóriában lévő képek sorrendje, átrakhatóak másik kategóriába, inaktívvá téve letiltható a portál oldali megjelenítésük vagy éppen újból lehet engedélyezni a megjelenésüket, továbbá törölni lehet a képeket.

21


hírek alka

Videó galéria 1. A Video galéria alkalmazás video fájlok portál oldali megjelenítését teszi lehetővé. Az adminisztrátor kategóriákat hozhat létre, amelyekbe videókat tölthet fel a felhasználók számára megtekintésre.

a. Kategóriák kezelése A Kategóriák kezelése menüben létrehozhatja a később felhasználásra kerülő kategóriákat, amelybe majd el kívánja helyezni a feltöltött videóit.

b. Szinkronizálás Szinkronizálás segítségével kezelheti az FTP szerverrel feltöltött videóit. Total Commander segítségével, vagy egyéb FTP szervert kezelő eszköz által feltöltött videóit sorolhatja be kategóriákba.

22


hírek alka

c. Feltöltött elemek A Feltöltött elemek menü segítségével az adott kategóriában módosíthatja a videó fájlok sorrendjét, törölheti, átmozgathatja azokat más kategóriákba, illetve aktivitásukat módosíthatja.

A törölt dokumentumok az eredeti adataik alapján visszaállíthatóak, vagy véglegesen törölhetőek Fontos információk: - Videó formátuma: FLV (amennyiben más formában van meg, át kell konvertálni valamilyen erre alkalmas programmal) - A videókhoz feltölthető egy előnézeti kép is, melynek a videóval megegyező néven kell szerepelnie az FTP-n

23


hírek alka

Képeslapküldés A Képeslapküldő alkalmazással a látogató a weboldalról ismerőseinek elektronikus képeslapot küldhet. A Képeslapküldő alkalmazás admin felülete megegyezik a Galéria alkalmazás admin felületével.

a. Általános beállítások

Az Általános beállítások fül segítségével beállíthatja azt a könyvtár nevet, ahol a Képeslapküldőbe feltöltött képek a szerveren tárolódnak. A képek az eredeti méretben kerülnek fel a szerverre. Majd közepes méretre, és index kép méretre átméretezve is eltárolásra kerülnek a szerveren. Mind az index képnél mind a közepes képnél megadható egy szélesség és egy magasság érték képernyőpontban. Ehhez képest történik az eredetileg feltöltött kép átméretezése. Fix szélesség esetén a megadott max. szélességet veszi alapul és ehhez képest arányosan változtatja meg a magasságot. Fix magasság esetén pont fordítva. A maximális méret opciót választva a megadott maximális szélesség és magasság függvényében a program eldönti, hogy a szélességhez igazítsa-e a magasságot vagy a magassághoz a szélességet. (Álló-e a kép vagy fekvő.) Fix méret esetén a megadott méretet vágja ki a program a feltöltött képből, bázispontként meg lehet adni az eredeti

24


hírek alka

kép különböző részeit. A közepes és az index képek is elláthatók vízjelekkel. A vízjel elhelyezése a képhez viszonyítva is megválasztható. A vízjel a szerverre korábban feltöltött képfájl, ha van ilyen, akkor ezt itt megtekintheti az adminisztrátor. b. Kategóriák kezelése A képek kategóriákba rendezhetők, melyeket a felhasználó hozhat létre. A Kategóriák kezelése menüben a kategóriák 2 szinten hozhatók létre. Egy-egy kategória esetén a felhasználó megadhatja, hogy az adott kategória a portál oldalon látható legyen-e vagy sem. Létrehozott kategóriák utólag módosíthatóak, törölhetőek.

c. Kép feltöltése Kép feltöltése menüvel beillesztheti a kívánt kategóriába, és elláthatja képaláírásokkal a képeit. Kép feltöltésekor a ki kell választani a web szerverre feltölteni kívánt képfájl-t. A képek az eredeti méretben kerülnek fel a szerverre. Majd közepes méretre, és index kép méretre átméretezve is eltárolásra kerülnek a szerveren. (Az index kép méret, és a közepes képméret beállításai az Általános beállítások alatt érhető el.) Az előre létrehozott kategóriákból egyet választva megadható, mely kategóriába tartozik a kép. Egy kép egy kategóriába tartozhat. A képet aktív vagy inaktív állapotba lehet állítani. Inaktív állapotban a kép a portálon nem jelenik meg. A képhez képaláírás rendelhető, amely a portálon a kép alatt fog megjelenni.

25


hírek alka

d. Szinkronizálás Szinkronizálás segítségével kezelheti a szerveren a Galéria alkalmazás számára megadott könyvtárába az FTP szerverrel feltöltött képeit. Total Commander segítségével, vagy egyéb FTP szervert kezelő eszköz által feltöltött képeit sorolhatja be a korábban létrehozott kategóriákba.

e. Képek módosítása Képek módosítása során a korábban feltöltött képeket adatait lehet módosítani. Kategóriát választva megváltoztatható a kategóriában lévő képek sorrendje, átrakhatóak másik kategóriába, inaktívvá téve letiltható a portál oldali megjelenítésük vagy éppen újból lehet engedélyezni a megjelenésüket, továbbá törölni lehet a képeket.

26


hírek alka

Vendégkönyv A Vendégkönyv alkalmazás a felhasználóknak, oldallátogatóknak biztosít egy felületet, amelyben közzétehetik véleményüket, észrevételeiket az oldallal kapcsolatban.

a. Általános beállítások: Itt állíthatja be a hozzászólásokhoz kötődő szabályokat

A HTML típusú üzenetek engedélyezésével formázott szöveget kap, illetve küldhet. Beállíthatja, hogy csak regisztrált látogatók írhatnak-e a vendégkönyvbe, vagy mindenki. Kiválaszthatja, hogy mely felhasználók, illetve csoportok szólhatnak hozzá a vendégkönyvhöz. Ha egy nevet sem jelöl ki, akkor mindenki hozzászólhat. b. Tiltott szavak: Itt megadhatja azok szavak listáját, amelyen nem engedélyez a rendszer

A korábban megadott szavakat ki is törölheti, így már nem lesz tiltás alatt

27


hírek alka

c. Kitiltott felhasználók: Itt megadhatja, hogy mely felhasználókat szeretné kitiltani a Vendégkönyvből

d. Vendégkönyv moderálása: Itt lehetősége van megtekinteni, szerkeszteni a felhasználók által létrehozott hozzászólásokat.

A hozzászólásokat törölheti, módosíthatja, fűzhet hozzá megjegyzést, törölheti a korábbi megjegyzést, illetve kimoderálhatja, vagy visszavonhatja a kimoderálást. e. Törölt hozzászólások: Itt lehet a korábban törölt hozzászólásokat visszaállítani, vagy véglegesen törölni

28


hírek alka

GY.I.K A Gyakran Ismételt Kérdések alkalmazás lehetőséget ad, hogy az olvasóban felmerülő kérdések megválaszolásra kerüljenek. Ez megoldható interaktív módon, hogy az adott téma, topik alá a látogató teszi fel a kérdéseit, valamint az adminisztrátor is megadhat kérdést hogy válasszal együtt, a felhasználónak pedig csak olvasási lehetősége van.

a. Hierarchia menedzsment A Hierarchia menedzsment menüpont alatt: • létrehozhat új topikot: megadhatja a topik címét, hogy mely szülő topik alatt jelenjen meg. Ha engedélyezni a konténer tulajdonságot, akkor a látogató a portál oldalon, a topikon belül kérdéseket tud feltenni. Ha nem használja a konténer funkciót, akkor a látogató nem teheti fel saját kérdéseit, csak elolvashatja a topic tartalmát. • átnevezhet topikot: kiválaszthatja az átnevezendő topikot, majd megadhatja az új nevet • mozgathat topikot: kiválaszthatja a mozgatni való topikot, majd megadhatja az új szülő topik nevét, amely alá mozgatni kívánja azt. • törölhet topikot • visszaállíthat topikot: a korábban kitörölt topikok közül kiválaszthatja, amelyiket vissza szeretné állítani

29


hírek alka

b. GYIK szerkesztése Ebben a menüben megváltoztathatja a már létrehozott topikok konténer tulajdonságát. Ha engedélyezni, akkor a látogató a portál oldalon, a topikon belül kérdéseket tud feltenni. Ha nem használja a konténer funkciót, akkor a látogató nem teheti fel saját kérdéseit, csak elolvashatja a topic tartalmát.

c. Beérkezett kérdések Ebben a menüben van lehetősége a beérkezett kérdéseket megtekinteni, illetve válaszolni rájuk, vagy törölni azokat

d. Törölt hozzászólások visszaállítása Lehetősége van a kitörölt hozzászólások visszaállítására a topikba, vagy véglegesen törölheti azokat.

30


hĂ­rek alka

31


hírek alka

Szavazó Az alkalmazásban egy weboldal látogatói számára szavazásokat hozhatunk létre. A látogató a portál oldalon megjelenített kérdésre szavazhat az admi felületen előre megadott válaszokból választva. A látogatónak lehetősége van a szavazás eredményét is megtekinteni.

n. Szavazás létrehozása Ebben a menüben hozhat létre egy új szavazást, egy ötlépéses varázsló segítségével: 1. lépés: A kérdés megadása után kiválasztja a szavazás tulajdonságát (egyszeri – egy válasz jelölhető, többszöri – több válasz jelölhető, vagy sorrendi – sorrendet kell állítani a válaszok alapján), végül beállítja, hogy egy felhasználó egyszer, vagy többször is szavazhat-e.

2. lépés Ebben a lépésben megadhatja a válaszokat, amelyek közül a felhasználónak választania kell

32


hírek alka

3. lépés Ebben a lépésben megadhatja a szavazás időpontjait, valamint, hogy a szavazás eredményének alakulása nyomon követhető legyen, vagy csak a szavazás lejárta után legyen megtekinthető. Beállítható továbbá, hogy az eredmény bármely felhasználó számára látható legyen, vagy csak annak, aki szavazott is.

4. lépés Itt beállíthatja, hogy a szavazásokat bárki, vagy csak a regisztrált felhasználók tölthetik-e ki, illetve „igen” jelölés esetén meg kell adni egyénileg is a felhasználókat, vagy felhasználói csoportokat.

33


hírek alka

5. lépés Utolsó lépésben a szavazás eredményének megtekintéséről dönthet, hogy az eredmény elérése bárki számára lehetséges, vagy csak a regisztrált felhasználók tekinthetik meg. Az utóbbi esetben meg kell adni legalább egy felhasználót, illetve felhasználói csoportot. A „Létrehoz” gomb megnyomásával elkészül a szavazás.

o. Törölt szavazások Itt lehetősége van az adott szavazást véglegesen törölni, vagy visszaállítani eredeti állapotába

34


hírek alka

p. Archívum

Az Archívum menüben több lehetősége is van egy szavazással kapcsolatban: • klónozás: pontról pontra másolatot készít a szavazásról • módosítás: itt megváltoztathatja a szavazás kérdését, tulajdonságait • eredmény: itt grafikusan is megtekintheti az eredményt:

35


hírek alka

Rendszerező alkalmazások Dokumentumtár alkalmazás Dokumentumtár alkalmazás segítségével az admin oldalon feltöltött dokumentumok a portál oldalon kategóriába rendezetten jelenek meg. A dokumentumok megtekintése, letöltése jogosultság alapján vagy jelszóval védhető az illetéktelen hozzáféréstől. a. Kategóriák kezelése

A dokumentumok kategóriákba rendezhetők, melyeket a felhasználó hozhat létre. Létrehozott kategória a funkciók segítségével utólag módosítható, törölhető. b. Fájl típusok kezelése

A dokumentumok file típusokba rendezhetők, melyeket a felhasználó hozhat létre. A létrehozott fájl típus utólag módosítható, törölhető. A fájltípushoz egy megnevezés tartozik és egy ikon kép. Az ikon kép fájl feltöltésének méret korlátai vannak. (20 KB)

36


hírek alka

c. Fájl feltöltése

o Dokumentum feltöltésekor meg ki lehet választani a korábban felvittek közül, hogy a fájl, milyen kategóriába tartozik, és milyen a fájl típusa, hogy aktív-e vagy inaktív a fájl. Inaktív fájl nem jelenik meg a portálon. Maximális fájl méret 50 MB lehet. o Jelszót lehet rendelni egy fájlhoz. Ha jelszó tartozik egy dokumentumhoz, akkor a portál oldalon e dokumentum előtt egy kis lakat jel található. Ekkor a fájl csak azután tölthető le, hogy a jelszót megadtuk. o Meg lehet adni azon WEBsys felhasználók listáját, akik letölthetik a dokumentumot. Ha nincs megadva senki, akkor bárki hozzáférhet a dokumentumhoz. Ha hozzá vannak a fájlhoz rendelve felhasználók, akkor csak a listában szereplő felhasználók tölthetik le a dokumentumot. Ugyanígy felhasználói csoport is megadható a fájlhoz. o A fájlhoz tartozhat egy rövid leírás, amelyben a fájl tartalmáról adható információ a látogatónak.

37


hírek alka

d. Feltöltött fájlok

A dokumentum feltöltésekor megadott adatok bármelyike megváltoztatható, illetve a dokumentum törölhető. A feltöltött dokumentumok sorrendje megváltoztatható. e. Törölt fájlok

A törölt dokumentumok az eredeti adataik alapján visszaállíthatóak, vagy véglegesen törölhetőek.

38


hírek alka

Regisztráció alkalmazás Ebben a menüben lehetősége van a felhasználó portál oldali regisztrációja során kiküldésre kerülő visszaigazoló email adatainak beállítására.

39


hírek alka

Eseménynaptár Ezen alkalmazás segítségével létrehozhat egy naptárat, amelybe beírhatja a különböző eseményeket, programokat, így a felhasználó folyamatosan értesülhet az aktuális eseményekről a portál oldalon.

a. Kategóriák kezelése Itt van lehetőség azon kategóriák szerkesztéséhez, amelyekhez hozzá szeretné rendelni az eseményeket. Lehetőségen van új kategóriát hozzáadni a listához, a meglévőket módosítani, vagy törölni.

40


hírek alka

b. Esemény létrehozása Ebben a menüben, a már ismert módon FCK Editor segítségével készíthetjük el az Esemény szövegezését.

41


hírek alka

Az Esemény paraméterei megadásával hozhatja létre az esemény tulajdonságait. A következő beállítási lehetőségei vannak: 1. Beállíthatja az esemény kezdő-, illetve végdátumát 2. Kiemelt eseményként való megjelenést, vagyis, ha egy napon több esemény kerül megrendezésre, eldöntheti, hogy mely eseményeket szeretné a portál oldalon valamilyen grafikai megoldással kiemelni. 3. Az esemény aktivitását (csak az aktív esemény jelenik meg a portálon) 4. Kiválaszthatja, mely kategóriában szeretné megjeleníteni az eseményt, 5. Illetve, hogy mely szülő esemény alatt jelenjen meg, 6. Valamint, hogy milyen egyéb esemény jelenjen meg vele kapcsolatban 7. Ezen felül kiválaszthatja az esemény a helyszínét, vagy helyszíneit. Elég csak a város, település kezdő betűit beírni a mezőbe, a program automatikusan kilistázza a lehetséges egyezéseket. Az oldal egy fix adatbázisból dolgozik, amely tartalmazza Magyarország teljes településlistáját.

42


hírek alka

c. Eseménynaptár kezelése Ezen menüpont alatt nyílik lehetősége a meglévő események módosítására, vagy törlésére

d. Törölt események Lehetősége van a korábban törölt események visszaállítására, vagy végleges törlésére.

43


Támogatás és Kapcsolat További információkat, így leírásokat, tippeket, közösségi fórumot, és élő online kapcsolatfelvételi lehetőséget érhet el a Webépítem egységes Támogatás-felületén: www.webepitem.hu/tamogatas

A Webépítem kézikönyv online olvasható változatát, illetve letölthető PDF formáját elérheti a következő címen: www.webepitem.hu/tamogatas/webepitem-kezikonyv A Webéptem Admin (szerkesztőfelület) kézikönyvének elérhetősége: www.webepitem.hu/tamogatas/webepitem-admin-kezikonyv A Webéptem Modulok (szerkesztőfelület moduljai) kézikönyvének elérhetősége: www.webepitem.hu/tamogatas/webepitem-admin-modulok-kezikonyv

MarkCon Informatikai Kft. 7623 Pécs, Móré Fülöp u. 33. Tel.: +36 72 222 893 Fax.: +36 72 510 678

Webépítem Modulok Kézikönyv  

Webépítem Modulok Kézikönyv

Advertisement