Page 1


shelter Liptovská Teplička 3:50 salaš

hut Andrejcová

Ramža 6:20

Kráľova hoľa 3:15 Telgárt 5:20 Andrejcová

Pohorelá 2:00

Location:

section A 1:200 CANTEEN 1.1 DINNING ROOM 1.2 ADDITIONAL ROOM 1.3 TEA KITCHENETTE KITCHEN 1.4 MEALS PREPARATION 1.5 DISH WASHING 1.6 POT WASHING 1.7 TOILETS FOR EMPLOYEES 1.8 HANDS WASHING TOALETY 1.9 MENS TOILET 1.10 DISABLED TOILET 1.11 WOMENS TOILET 1.12 HANDS WASHING ROOM FOR DISABLED 1.13 ROOM (4 people) 1.14 BATHROOM 1.15 DRYING ROOM 1.16 CHANGING ROOM 1.17 SKI STORAGE 1.18 STORAGE 1.19 CORRIDOR 1.20 VESTIBULE 1.21 STORM LOBBY 1.22 TERRACE

section B 1:200 HUT KEEPERS FLAT 2.1 LIVING ROOM 2.2 SLEEPING ROOM 2.3 BATHROOM 2.4 CORRIDOR ACCOMONDATION PART 2.5 ROOM (2-3 people) 2.6 ROOM (2-3 people) 2.7 ROOM (2-3 people) 2.8 ROOM (2-3 people) 2.9 ROOM (2-3 people) 2.10 SHARED ROOM (10 people) 2.11 SHARED ROOM (10 people) 2.12 SHARED ROOM (15 people) 2.13 ROOM FOR EMPLOYEES 2.14 WOMENS BATHROOM 2.15 MENS BATHROOM 2.16 CORRIDOR

59,0 m² 20,5 m² 1,1 m² 10,0 m² 4,0 m² 2,0 m² 2,9 m² 1,8 m² 11,2 m² 3,0 m² 10,8 m² 2,7 m² 10,8 m² 3,8 m² 6,6 m² 7,1 m² 3,6 m² 3,2 m² 12,8 m² 5,8 m² 12,8 m² 71,8 m²

21,9 m² 13,6 m² 6,0 m² 4,4 m² 6,2 m² 6,2 m² 6,2 m² 6,2 m² 6,2 m² 11,9 m² 12,0 m² 17,9 m² 7,3 m² 6,7 m² 6,7 m² 24,7 m²

2nd floor plan 1:200

termic zonation hut keepers flat, rooms and bathrooms for guests, capacity 20 - 25 people staircase

rooms for guests and staf, capacity 27 people

dinning room, kitchen, room for disabled, toilets, drying room

entrance area additional dinning room continuously used spaces spaces used in case of a good weather and hight number of guests spaces with lower temperature

1st floor plan 1:200

site plan Nízke Tatry mountain, Slovakia (close to Pohorelá village)

The task of my diploma project was to design a mountain hut on the ridge of Nízke Tatry mountains. It is located at existing shelter Anderjcova belonging to the tourist accommodation network along the most important hiking trail in Nízke Tatry.The hut is designated mainly for hikers and randonée skiers offering them year-round short-time accommodation and a small restaurant service. The extreme weather condition in mountains together with my main goal to design an energy-efficient building with high level of self-sufficiency were determining for a project. Self-sufficiency is accomplished by minimizing volume of the building, precise orientation to the south, termic zonation and using active and passive solar elements.The north facade is enclosed, protecting the building from adverse effects of weather. On the other hand, the south facade is more open, with a lot of windows, photovoltaic panels and solar collectors. The building is designed as a low-energy timber structure respecting the position in a national park and minimizing effect to the enviroment. In particular, it utilizes solar energy and water from a spring; and it is equipped with composting toilets and a water treatment pond.


south elevation 1:200

east elevation 1:200

north elevation 1:200

west elevation 1:200

compact composting toilet

traditional composting toilet

water treatment pond

SOLAR ENERGY ACUMULATION

SOLAR COLLECTORS

PHOTOVOLTAIC PANELS

VENTILATION WITH THE HEAT RECOVERY

WATER HARVESTING

stream

COMPOSTING TOILETS


section A

section B

F

site plan Location: section C D A

C

B

section D

G H

section E E

section F

master plan

section G

section H

Prague, Czech republic Vltava river waterfront

The site is located on Vltava waterfront in Libe•, Prague. Rohan and Libe• island was an industrial area in the past, now it is polluted and mostly unused area despite of a good location in wider city centre. We were dealing a lot with ecological aspects of a project. Our main goals were to clean water and soil, create functional system of ecological stability (SES), make waterfront more friendly, bring people to the area and also create place with identity. We reconnected Vltava cut-offs with new channels and we designed new wetlands to clean the water. We used plants with phytoremedical abilities to clean the soil, we reconnected SES and also area in general by landbridge and by canceling mound under Libe•ský bridge. We designed three new developments and a green park with a system of walking and cycling trails and plenty of activities for visitors. Identity of place is created by system of public lighting designed as red gates along the main in-line circle in park and another red objects (sliding boards, towers of adventure park). Our project support public transport and cyclotransport, cars have just very limited access to the locality.


auditorium section 1:600

site plan Location:

ground floor plan 1:600

Coimbra, Portugal Fonte da Cheira district

The site is located on the edge of city Coimbra, Portugal. A regional railway passing by defended a proper utilization of the site in past. Nowadays railway is beeing transformed into a surface metro (tram-train).This fact will support development in this locality and makes it suitable for placing of a public building. I designed the civic centre as mostly one floor complex of buildings with garages in basement connected with a new designed park. Not just by its position, green roof is an extension of a park sloping slightly from a ground level to the top of the building.The civic centre should bring life to this park. Functions of a civic centre are divided into two buildings creating small square in the middle. Canteen, library, creche, day center for seniors and workshop rooms ale located in bigger part, auditorium, exhibition area and cafe take place in smaller one. Day center for seniors and creche have an access to a small private atrium, day center for seniors is also connected with park. Part of a library are also an exterior and an interior reading rooms on the roof. Mainly one floor concept of a building should cater especially to seniors and small children, as a major part of users.


south elevation 1:600

north elevation 1:600

west elevation 1:600

auditorium and library section 1:600

canteen and seniors section 1:600

east elevation 1:600


3rd floor plan 1:1000 spa section 1:1000

3rd floor plan 1:1000

site plan Location:

ground floor plan 1:1000

3rd floor plan 1:1000

3rd floor plan 1:1000

2nd floor plan 1:1000

basement plan 1:1000

Prague, Czech republic Žižkov district

The city spa is situated in a vacant lot on Koněvova street in Prague -Žižkov. Buildings along Koněvova street are bordered from the opposite side by the cyclopath, which used to be a railway.This transformation turns the vacant lot into the opulent site between a busy city and a calm park. I decided to take advantage of this perfect position and make a connection between Koněvova street and park.The designed building has a free-for-all ground floor, which together with a ramp and a snack bar for cyclists invite people to go through and escape from city to the park. Also interior spaces of the spa and the hotel are as much opened to the park, as possible. The spa is designed like a spiral twisting around the glass atrium with a lift. It is a continuous space leading from the entrance hall, through various procedures and resting areas to the roof with a swimming pool. Different levels of the spiral are connected by ramps, so the spa is completely without barriers. Small hotel is split into two buildings, separated by courtyard.


south elevation 1:600

north elevation 1:600

spa section 1:1000

hotel section 1:1000


SPACE ORGANIZATION

small apartments

administrative building

3 room apartments maisonette apartments

14th floor plan 1:300

15th floor plan 1:300

garages

technic room bicycle room saloon

site plan

staircase

Location:

garages cellars

typical floor plan 1:300

basement plan 1:300

ground floor plan 1:300

13th floor plan 1:300

2nd floor plan 1:300

Prague, Czech republic Hostivař housing estate

The apartment house is situated in Tenisová street at the edge of a residential area Hostivař, Prague. It is placed between a six-storey apartment house and a block of older two-storey apartment houses. I was trying to design an alternative to standardized panel houses, typical for Hostivař housing estate, creating house with modern appearance and dispositions. North and east facade, which are oriented into a residential area, are more conservative.The south-west facade is colorful, with big loggias and sliding facade panels.These make the facade every time different.There is one small apartment and one three-room apartment situated on the minimal floor plan of every typical floor and a big three-storey maisonette apartment on the top of the building. The lower part of building is reserved for garages, cellars, bicycle room and saloon for inhabitants.The garage is fitted with automatic parking system.The building is concrete with bearing walls and one column in the middle.The facade is cladded with fibre-cemment boards.


north elevation 1:500

south-west elevation (streched) 1:500

A section 1:500

east elevation 1:500

B section 1:500


ground floor plan 1:500

2nd floor plan 1:500

site plan 8th floor plan 1:500

south-west elevation 1:1000

9th floor plan 1:500

14th floor plan 1:500

south-east elevation 1:1000

15th floor plan 1:500

cross section 1:1000

Location:

Prague, Czech republic Podhoří district, on the bank of the Vltava river

The house on a rock is situated at the edge of Prague, in Podhoří, on a steep rocky southern slope facing the Vltava river. It is placed into a natural snick in a terrain.Volumes of apartments create boxes arranged one on another, like a children’s construction kit. The house takes a leaf from the terrain and it’s terraced form enables all flats to have big outside space.This space unifies advantages of a terrace and a garden, because is closely connected with surrounding terrain overgrown by greenery. Terraces also offer a wonderful view to the Vltava river. There are garages on three lower stories and other stories are residential. Almost all apartments are maisonette and there are two or three apartments inside two neighbouring boxes. Each pair of boxes is different with a unique disposition, but each maisonette flat has one or more terrace. Structure of the building is created of concrete boxes anchored into the rock and to one another. Exterior surfaces are covered with plaster.


Portfolio - Zuzana Pôbišová  

rewiew of my architectural projects

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you